Panel, vár, kocsma, kastély – A Medvestől a Mátráig
2012. november 18. írta: pelikán*

Panel, vár, kocsma, kastély – A Medvestől a Mátráig

IMG_8715_2.JPG

„Ha megfáradtál, s fázol, ne feledd, két dolog fűt csak a világon: a hazaszeretet, meg a medveháj” – ismételtük a mondást, majd a kihűlés esélytelenségének nyugalmával kezdtük háromnapos túránkat a sátorozásos kirándulásokat feldolgozó tudományos idegenforgalom által feltehetően el nem ismert időpontban és helyszínen: november hosszú hétvégéjén, Salgótarjánban. Napjaink talajtalanságában kellenek az igazodási pontok; nekünk ilyen a májusi és az őszi túra, és mivel legutóbb az elképzelhető legnyugatibb vidéket jártuk, most keletre mentünk.

Ha valaki Salgótarjánból indul a hegyeknek, hajlamos azt hinni, hogy már a Mátrában jár, de ez gyakori tévedés, hiszen először keresztül kell mennie a Medves egy részén. A Medves nem túl ismert túracélpont, pedig ez Európa legnagyobb bazaltplatója. Tehát azt is mondhatjuk, hogy ez itt Észak-Magyarország Balaton-felvidéke. Sajnos ez a tény önmagában csak befelé forduló petrográfusokat hoz izgalomba, ennél valamivel több adrenalint talán az okozhat, hogy a Medves – nem meglepő – az errefelé rendkívül elterjedt medvékről kapta a nevét. Ez viszont jó régen volt. Napjainkra ugyanis a medvesi medvéket a helyiek megették, ellopták vagy eljátékgépezték, ugyanis egy darab sem él már a környéken.

Kirándulásunkat, vagyis a Medves megközelítését a salgótarjáni buszpályaudvaron kezdtük. Mivel nem akarok felesleges feszültséget a közéletben korrekt hangot kedvelő kommentelőinkkel, csak annyit mondok a salgótarjáni élményekről, hogy azok egyetlen gondolatot érleltek meg bennünk, de nagyon: hogy a Gáspár Győzőre kiszabott 1 év 8 hónap felfüggesztett fájóan kevés. Salgótarján sajnos továbbra is szar hely, pedig ennek nem kellene törvényszerűnek lennie, a külterülete például egészen vállalható. Fejlesztések is látszanak, főleg a központi részeken, de hát egy városvezetésnek sincs könnyű dolga, ami az egykori létező szocializmus építményeibe nem romkocsmát, átmeneti szállást vagy szellemvárost, hanem élhető környezetet álmodik.

IMG_8591.JPG

IMG_8599.JPG
A lámpaoszlop és a fák lombjai között már Salgó vára látszik.

IMG_8587.JPG

Tökéletes kirándulóidőben mentünk neki a Salgótarjántól csak pár kilométerre magasodó Salgó várának. (Itt hívom fel a figyelmet, hogy ez nem azonos Salgóvárral, ami a Börzsönyben, Perőcsény közelében van.) Salgó várát egy 600 méteres vulkáni kúpra építették a XIII. század környékén. Neve feltehetően onnan van, hogy egy ideig Salgó Simon kezén volt, aztán – a korabeli LMP kétségbeesett tiltakozása ellenére – oligarchák kezébe került (Csák Máté).

IMG_8657.JPG
IMG_8640.JPG

Salgó vára a körülményekhez képest nincs rossz állapotban (Szandavár például sokkal lepusztultabb), csak a kutat dobálták tele szeméttel valami lélekben szegények.

IMG_8658.JPG

IMG_8638.JPG

IMG_8635.JPG

IMG_8655.JPG
A vártól Mátraszeléig jutni a nap hátralevő részének feladata volt. Mivel a kreatív útvonaltervezést választottuk, tettünk pár felesleges kanyart, így viszont – valahol Salgótarján külterületére visszasodródva – bekeveredtünk egy kocsmába, ahol az idős csapostól meghallgathattuk az összes helyi jobbikos konteót, a napjainkban is készülő cigánytelepítési tervektől egészen odáig, hogy Lázár János a hitgyülis lobbin keresztül nyúlja le a dohányipart.

IMG_8676.JPG

IMG_8679.JPG

Ezen a ponton jelzem, hogy a darutollas gárdaizmus és Vona Gábor fényes zakója Magyarországnak ezen a részén sokaknak egyet jelent a 100 százalékig biztos kiúttal és jövőképpel.

A csapos mesélt még a katonaéveiről, ezek között pedig említette, hogy tutibiztos volt atomtöltet a Kádár-rendszer alatt Magyarországon, ő azt is tudja, pontosan hol. Amúgy jó fej volt az öreg, ám a fizetésnél úgy nem adott nyugtát, hogy igazából pénztárgépe sem volt. (Ezt csak az online-bekötött pénztárgépeken dolgozó Matolcsy Györgynek üzenem.)

IMG_8665.JPG

A képen az első havazás nyomai láthatók.

IMG_8669.JPG

Erdei tó, Mátraszelétől nem messze.

Jóval sötétedés után értünk Mátraszelére, ahol kapcsolódtunk a Sarki kocsma nevű közellátó esti életébe, majd nem messze egy alkalmasnak talált helyszínen sátrat vertünk. A 2010-es sárközi túraélmény folytonosságát biztosította, hogy itt is kérdőre vontak éppen arrafelé járó rendőrök, hogy mégis mi a francot tervezünk itt éjjel az 5 fokban, de rövid úton megértésükről, támogatásukról biztosítottak, így nyugodtan mentünk aludni. Másnap, világosban látszott csak, hogy Mátraszele takaros, szép kis hely, EU-s pénzekből felújított faluközponttal. 

IMG_8692.JPG

IMG_8691.JPG

Mátraszele bányásztelepülésre már csak a bányászemlékmű miatt emlékeztet.

IMG_8695.JPG

Az EU-s pénzek felelőtlen szórásáról szóló mikrotanulmány: az EU-s pénzből felújított buszmegálló oldalán az EU-s pénzekből egy nyitható (!) ablakot is vágtak. Hogy a vicc teljes legyen, ellátták a tisztességes nyílászárókhoz szükséges szigeteléssel is. Majd mindezt megismételték a buszmegálló szemközti oldalán is. Így most az utcafront felé nyitott buszmegálló három oldalából kettőn is van EU-s pénzekből kialakított ablak!

IMG_8705.JPG

IMG_8686.JPG

A hazánkban egyre kevesebb helyen fellelhető szovjet hősi obeliszkek egyike. „Szeretettel emlékezünk azokra a szovjet hős katonákra, akik 1945-ben életüket áldozták hazánk felszabadulásáért.”

IMG_8659.JPG
Agresszívan gyülekeztek a kerítésnél az „Együtt 2014” név hallatán.

A nap célja az volt, hogy eljussunk Recskre, megnézzük az egykori munkatábor helyén létező emlékparkot, majd valahogy elkeveredjünk Parádsasvárra, mely minden bizonnyal az egyik legjobb hely az egész Mátrában. A távolságok miatt itt már nyilván szükségünk volt buszos segítségre; ám az embertelenül bután megszervezett helyközi közlekedés miatt szívtunk, mint a torkosborz: szombat ellenére a hosszú hétvégén minden nap vasárnapi menetrend szerint közlekedtek a járatok, ami durva késéseket okozott. A várakozási időben volt minden: rendszernek szidása, Völner Pál lemondásara való felszólítása, stb.

Recsk település központjától az egykori munkatáborig gyalogosan felmenni bő egy óra, közben viszont szép kilátás nyílik a Mátrára.

IMG_8707.JPG

IMG_8715.JPG
Mivel a recski tábor nyomait annak 1953-as bezárása után eltüntették, ma nem sok minden látható ott. Emlékezések alapján egyetlen nagyobb építményt rekonstruáltak, hogy szomorú emlékek gyűjtőhelye legyen.

IMG_8751.JPG
A kistarcsai internálótáborból ideszállított, majd testi- és lelki nyomorékká dolgoztatott emberek neveit kőtáblákon örökítették meg. Recsk rémes emlékét Nyeste Zoltán, Böszörményi Géza és Erdey Sándor mellett Faludy idézte fel a nagyobb közönségnek Pokolbéli víg napjaim című regényében; a szerzőktől vett idézetek végigkísérik az ember útját a recski emlékparkban.

IMG_8720.JPG

IMG_8726.JPG

IMG_8734.JPG
Csak késő este értünk Parádsasvárra. Itt már szállásra mentünk, nem sátraztunk. A hely, ahogyan az egész parádi környék, rendben van.

IMG_8826.JPG

A valamikor Károlyi-kastély (ma Kastélyhotel Sasvár). Belülről nem láttuk, itt azt olvastam, hogy Ybl.

IMG_8825.JPG

„Itt töltötte ifjú éveit az 1918-as polgári demokratikus köztársaság elnöke, a magyar haladás kimagasló harcosa” – idézzük Károlyi Mihály emléktábláját a kastély mellől. Nagyon tájba illő lenne itt egy jobbikos tüntetés valamikor a közeljövőben.

IMG_8823.JPG

Legutóbb 2006-ban túráztunk a Mátrában, de idén sem okozott csalódást. Mondjuk a Medves felől megközelíteni nem valami nagy élmény, pedig ezért cserébe feladtunk más útvonalakat a Medvesen (Somoskő, Macskalyuk bazaltbánya stb.); így aki erre gyalog jár, inkább koncentráljon egyetlen tájegységre.

*

Korábbi túrabeszámolók:

Őrség, Göcsej
Selmecbánya
Dömör-kapu

Terény-Szandavár
„Az Árpád-vonaltól a Malenkij Robot Memorialig
Gemenc-Sárköz
Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr504910943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.18. 15:21:31

"Ezen a ponton jelzem, hogy a darutollas gárdaizmus és Vona Gábor fényes zakója Magyarországnak ezen a részén sokaknak egyet jelent a 100 százalékig biztos kiúttal és jövőképpel."

időközben IRL-Magyarországon.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.18. 16:48:21

szentül meg voltam győződve, hogy aristo onnan a avár ködös magasságából szövi ködös téziseit

kerekes pereces 2012.11.18. 18:06:34

A buszmegállóra szerintem az lesz a megoldás, hogy amikor még épült, lehetett a buszmegállókban dohányozni (talán most is lehet, és a BKV szigorú ennyire?). Szóval, eső esetén van kitalálva a dolog. Bent vagy, dohányzol, de a nyitott ablakon keresztül tudsz hamuzni kifelé.
Csakis ez lehet a megoldás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.18. 18:49:00

ez tönkreteszi a mand blogot
ezzel a poszttal várni kellett volna 3 napot
most az lmp a slágertéma

jan 2012.11.18. 19:41:40

Valahol imponal ez az eszetlen, ertelmetlen vakmeroseg, nekivagni november kozepen, a leheto legszarabb kodos szurke idoben, kilatas zero, csereben viszont hideg es nedves van, raadasul a taj maga is, hat hogy mondjam, nincs benne a top 50-ben erdekesseg szempontjabol.

Szoval tenyleg, le a kalappal!

JohnnyLillibrogida 2012.11.18. 20:27:05

Nekem is kedvencem a Mátra rengeteg látnivaló.Parád fő utcájan van egy kis vendeglő oda mindig érdemes betérni.
Egyébként a Karancson szoktak medvenyomot látni, egy helyi erdész kábított ezzel néhány éve.

pelikán* 2012.11.18. 22:40:52

@kerekes pereces: na, ez tényleg megfejtés. Mégsem nézem ki a helyzetből ezt a körültekintést. Akkor miért nincs rögtön hamuzó az ablak alá csavarozva?

@jan: Juj, jó is hogy mondod. Már tudom, miért éreztem végig szarul magam. Ígérem, legközelebb csak melegben, és top50-es helyekre megyünk!

@jose maria padilla: igen, bazmeg, és akkor mi van?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.18. 23:48:25

@tesz-vesz:

lmp? ugyan-ugyan... onnantól, hogy sifi bejelentette, hogy önállóak maradnak, de nem lesz belőlük jobbközép párt, nincs különösebb tétje a dolognak

a csapat egyik fele azonnal igazodik gordongekkóhoz, a másik majd legkésőbb ha a bolseviktátor eltolcsival versenyben gügyög pöttyöcskékről

hmmm.... volt valaha asszem az ablonczynak egy beszólása 2010 tájékán , hogyha a finessz is elbaszarintja, lefőzhetjük a zországot... boy, that escalated quickly

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.11.19. 08:31:59

kihamuzni egy teljesen nyitott buszmegálló ablakán akkor is abszurd, de mondjuk akkor nem itthon lennénk hanem egy nyugatabbra

kerekes pereces 2012.11.19. 08:57:44

@Somló November: Nyilván abszurd, szerinted én komolyan gondoltam? Látom, az iróniadetektor manapság luxuscikk.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.19. 09:41:32

@pelikán*: ez kérdés? hát akkor nem kell megírni, bazmeg.
süti beállítások módosítása