Leradírozott múlt − eltűnőben az évszázados budapesti falfirkák
2012. november 01. írta: tauglich

Leradírozott múlt − eltűnőben az évszázados budapesti falfirkák

elte_graffiti_15.jpg
Vajon mi járhatott Adorján György váltóőr fejében, amikor 1907. november 1-én a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem Természetrajzi Intézete Múzeum körúti épületének lábazatához lépve a maga esetlen módján − nem első próbálkozásra egyébként − otthagyta keze nyomát az épület téglafalán? Gondolt-e egyáltalán bármire is Adorján György székesfővárosi villamosvasúti váltóőr mindenszentek napján, vagy a mulandóság körüli nyomasztó, ám semmiképpen sem haszontalan gondolatok helyett csak a székesfővárosi váltóőrök nyugalmas és minden bizonnyal unalmas munkája hajtotta az egyetem falához, hogy valamiféle jelet hagyjon maga után, egykori létezése megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaként. Elvégre nyomot és jelet hagyni magunk után olyan ősi szándéka az emberiségnek, amely a kisgyermektől az egyszeri halandón át a mindenkori politikai és kulturális eliten keresztül egészen a magas művészetig folyamatosan velünk élő tevékenység. És ha nem is az örökkévalóságig, de Adorján György számára megadatott, hogy jó száz évig ott legyen az egyetem impozáns épületének téglafalán zászlóval integető alakja a koronás magyar kiscímer társaságában.

Egészen pontosan százöt évig integethetett teljes nyugalomban az egykori váltóőr a Múzeum körúti épület falán, túlélve két világháborút, forradalmakat, különféle megpróbáltatásokat és hirtelen társadalmi változásokat; mígnem néhány hónapja egy kétes értékű épületfelújítási munkálat következtében Adorján György kézjegye több tucat társának hasonló kéznyomával együtt minden bizonnyal gyors pusztulásra ítéltetett.

A jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának otthont adó épületnél járunk a budapesti Múzeum körúton, mely Weber Antal építészmérnök tervei szerint épült 1883-ban. A dualizmus korának historizáló középülete ez, mely az idők során többféle egyetemi intézménynek is otthont adott. Tartós klinkertégla burkolata a korszak jellegzetes építőeleme, mely ma is meghatározó emléke a kiegyezés utáni időszak jelentős székesfővárosi urbanizációjának, de az országban és az egykori monarchia utódállamaiban bárhol megtalálható egyéb középületek, kórházak, vasútállomások, kaszárnyák és ipari létesítmények esetében is. Azonban valamilyen okból a néhány évvel ezelőtt példaértékűen renovált egyetemi épület lábazatát pár hónapja felcsiszolták, amely most nem csak esztétikailag nyújt felemás látványt, de a porózussá tett felületet innentől kezdve menthetetlenül az időjárás és a városi lég- és porszennyezés fogja meglepően gyorsan erodálni mindazokkal a kézjegyekkel együtt, melyeket még néhány évvel ezelőtt, a teljesség igénye nélkül dokumentáltam.

elte_graffiti_15_b.jpg

elte_graffiti_8.jpg
elte_graffiti_20.jpg
elte_graffiti_19.jpg
elte_graffiti_6.jpg
elte_graffiti_11.jpg
És hogy mik is valójában a téglákba vésett névjegyek, évszámok, karcok és rajzok? A válaszhoz egészen 1866-ig, az első rendszeresen közlekedő pesti lóvasút elindításáig kell visszamenni, amely bő fél évszázadon át − a később villamosított vonalat is ideértve − Újpest és a Kálvin tér között, tehát éppen ezen az útvonalon szállította az utasokat. Megállói pedig a következők voltak: Kálvin (egykori Széna) tér, Nemzeti Múzeum, a Zrínyi kávéház  a mai Astoria szálló helyén, a Deák téri evangélikus templom, a lipótvárosi plébánia, azaz a későbbi Szent István bazilika, a Pesti indóház, vagyis a nemsokkal később felépült Nyugati pályaudvar, a Lehel téri sörcsarnok, végül a lóvasút újpesti indóháza, a ma is szép állapotban megőrzött Bagolyvár.

De térjünk vissza a Múzeum körútra. Évtizedeken keresztül, az 1910-es években lebontott Zrínyi kávéházzal átellenben, az egyetemi épületek közelében állt az a váltóőr bódé, ahonnan a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (A.Gy. kézjegye mellett ott található a B.K.V.T. rövidítés!) váltóőrei rendre rájártak az egyetem téglafalára, hogy unalmukban, netán büszkeségből megüzenjék az utókor számára egykori személyük és munkájuk nélkülözhetetlen voltát. Esetlenül, vagy egészen míves, itt-ott reneszánsz antikva betűtípussal felkarcolt monogramokat és neveket olvashatunk itt többnyire pontos dátummal, valamint a v.ö. rövidítést az adott váltóőr személyéhez tartozó szolgálati számmal. A legrégebbi általam dokumentált felirat − egy bizonyos Szolga. J. nevű férfi kézjegye − 1884-ből származik. Adorján György váltóőr pedig többszöri nekifutás és félbehagyott kísérlet után hagyta ott a már megismert kézjegyet. Az egyik legizgalmasabb rajz kétségkívül R. J., 61-es számú váltóőr kéznyoma, aki még a vasúti kocsit is felkarcolta zászlóval integető alakja mellé. Ezt az ábrázolást jelenleg egy rikító sárga pvc-cső takarja el, amely az esővíz elvezetésén túl, valamint a tragikus esztétikai látványt leszámítva legalább átmeneti védelmet nyújt a rajz további pusztulása ellen. Persze nem csak a váltóőrök, de a XX. század magyar történelme is otthagyta a falon kéznyomait: mind a kommün idejéből, mind a negyvenes évekből találunk itt feliratokat, utóbbit − egy nyilaskeresztet a BÁTORSÁG felirat társaságában − magam is lefotóztam. Azonban az egyik legmegindítóbb nyomhagyás a maga egyszerűségével mégis csak az a szív, amelyben az R (vagy K?) J kezdőbetűk, alatta pedig az 1904-es évszám olvasható.

elte_graffiti_13.jpg
elte_graffiti_12.jpg

elte_graffiti_17.jpg
elte_graffiti_1.jpg
elte_graffiti_21.jpg
elte_graffiti_2.jpg
elte_graffiti_22.jpg
elte_graffiti_18.jpg
Éppen ezekben a hetekben és hónapokban ünnepli Budapest Főváros Önkormányzata, valamint közlekedési cégei, nevezetesen a BKV és a BKK a budapesti hév- és villamosközlekedés elindulásának százhuszonöt éves évfordulóját. Ennek az ünnepségsorozatnak az ismeretében különösen érthetetlen, hogy a fővárost mind városképileg, mind kultúrtörténetileg másfél évszázada meghatározó villamos-közlekedés és annak elődjét jelentő lóvasút egyik fontos, személyes aspektusokat érintő tárgyi emlékei éppen most válhatnak a dilettáns pusztítás áldozatává. Azonban még most sem lenne késő menteni a menthetőt. Egy plexi lappal, valamint egy ízlésesen tipografált és fotókkal ellátott információs táblával, a felkarcolt szövegek és ábrák szakszerű konzerválásával még meg lehetne menteni ezt a várostörténetileg fontos helyszínt. Hogy a kéretlen jel- és nyomhagyók öröksége megannyi viszontagságos évtizedet túlélve tovább hirdethesse a múltat és a történelmet, amely ezen a helyen személyesen érinti meg a járókelőt.

                                                                                       •

A fotók három évvel ezelőtt készültek. Az akkor dokumentált kézjegyek jelentős része mára komoly károsodást szenvedett, illetve folyamatosan romló állapotban van.

adatok forrása: bkv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr774878334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.02. 07:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 11:10:37

még mindig semmi a választási eljárási törvény körüli bohózatról?

:DDD

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 11:18:10

jó kis poszt! prosztóságtörténeti dokumentumok :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 12:01:59

Plexi lap, az kén' hát! És akkor rétegesen rakódhatnék tovább a szemét, jöhetnének a tagelők, meg az apróhirdetők, sőt lehetne üveg az a lap, és akkor a karistolók is. És akkor újabb 150 év múltán lehet sopánkodni megint.

Hogy még meg az ember, és az ő jelhagyhatnékja, majd' megkönnyeztem ezeket az ántik bakterokat...

Az mondjuk vidám felvetés, hogy épp a szétfirkált BKV ápolhatná a régi céges firkálók emlékét...

negeev 2012.11.01. 12:03:29

@Herr SturmLikudnik: Ha te csakis a politikai posztokra tudsz recskázni, akkor néha nézzél el más oldalakra is.

Pelso.. 2012.11.01. 12:04:38

@Herr SturmLikudnik: Egyetértenek a törvénnyel, hisz ha az eléri célját, nem kell elmenniük közmunkásnak.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2012.11.01. 12:09:51

Eltés terminológia szerint melyik épületen vannak ezek?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.01. 12:22:47

Attól, hogy száz éves a grafiti még nem lesz érték.

@Herr SturmLikudnik: Ne aggódjon polgártárs, a forradalom a mandarinokat elsőként állítja falhoz!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.01. 12:58:59

@Herr SturmLikudnik:
Három posztban foglalkoztam a választási regisztrációval:
mandiner.blog.hu/tags/v%C3%A1laszt%C3%A1si_regisztr%C3%A1ci%C3%B3
(Az angol blogunkra lehet, hogy írok egy összefoglalót a változásokról.)

br17 2012.11.01. 13:04:43

Emlékezem szerint az "átkosban" Ráday Mihály kezdeményezésére plexivel voltak védve a váltóőrök kézjegyei, amíg valaki el nem tüntette a védelmet.

Az ingaórát megőrizték, a karcokat nem.

Sajnos..; pedig várostörténeti-, közlekedéstörténeti emlékek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.01. 13:16:43

@Herr SturmLikudnik: @TuRuL_2k2: sőt, négyben.

mandiner.blog.hu/2012/08/16/rendszeridegen_regisztracio

ezt meg én írtam két hónapja, az akkori aktualitásokról

mandiner.blog.hu/2012/09/18/valasztasok_regisztracioval_de_kopogtatas_nelkul

és lehet, h lesz a napokban is poszt erről.

további felvilágosítást Kínai Kálmán vonatkozó posztjában talál az érdeklődő 8)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.01. 13:18:46

@Dr. Zerge: csikágói bérházunk kapualjában van egy besárgult Demszky-plakát '90-ből, szimbiózisba lépett a málló vakolattal. Gondolkodom, hogy intézkedek a helyszíni megőrzéséről, mint rendszerváltás korabeli politika-történeti emlék, mielőtt felújítanák a lépcsőházat (mondjuk 22 éve biztosan nem nyúltak hozzá :D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.11.01. 13:24:53

@TuRuL_2k2: Az időjárás-előrejelzés államosításáról azért nincs poszt, mert még nincs se jogszabály, se tervezet; a regisztrációról pedig azért nincs, mert volt poszt, amikor még se jogszabály, se tervezet nem volt.

Valóban időszerűbb a 150 éves falfirkákkal foglalkozni. Hiszen Magyarországon olyan kevés dolog 150 éves (általában 10 év után őrjöngve agyoncsapjuk a dolgokat, ha jelentősebbek egy téglakarcnál). Ájuljunk tehát körbe egy falfirkát, és ne vegyük észre, hogy időközben megint olyasminek vet véget a kritizálhatatlan, ami egyszer majd 150 évessé válhatna, és tán jelentősebb egy váltóőr unalmánál.

Jól tisztít a patyolat?

S nem túl sok 3 (4, az e tekintetben tökéletesen semmitmondó tiszavasvárival) posztnak odaadni a ciklus egyik legjelentősebb változtatásának a tagjét? Az oldalatok nem alkalmas rá, hogy felhasználóként összegyűjtsem az adatokat, ezért hadd kérdezzem meg: augusztus 12. és október 29. között vajon mely konkrét témák (értsd: nem "Orbán", "Fidesz" stb.) haladják meg ezt a posztszámot?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 13:25:39

@rajcsányi.gellért (ergé):

ha gusányi performanszol az indiánsátorban, akkor a reakció(hehe)idő nem éppen 2 hónap és cikkírási valószínűség is mintha hatványozottan emelkedne

:DDD

Ui: minek tudható be a vezérkommentek drámai visszaesése?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 14:10:20

@Counter:

az, hogy egy választási törvény hatvan oldalas módosítójának (tartalmat ne is említsük) átolvasására 1 órát (majd kegyesen másfél napot) adtak volna az ellenzéknek, nyilvánvalóan apróság, semmiség, amivel idő és ihlet híján egy nyavalyás vezércommentben sem érdemes foglalkozni főállású netújságíróknak

ahogy szájerné ocsmány kinevezése is versenyben hallgatásba fulladt - pedig az még ajrópában is olyan szinten kiverte a biztosítékot, hogy azóta szinte havi bontásban szívják vissza az "igazságügyi reform" kilógó lólábait kokisallerék

és most beszéljünk a hüvelygombáról!

:DDDDDDDDDDD

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 14:18:24

@TuRuL_2k2:

gondolom a puszta véletlen műve, hogy noha első nekifutásra még inkább a regisztráció mellett érveltél, majd a megnehezülő ajánlást "hirtelen" észrevéve inkább ellene, röviddel azelőtt, hogy hopppsza a rezsim levitte 1000-ről 200-ra a cetlik számát

a központi lakcímnyilvántartás kinyírási tervei sem lépték át az ingerküszöböt, azeri ügy se nagyon, a pénzért árult letelepedés sem...

véletlenek tárháza

windex 2012.11.01. 14:57:58

@Lavrentyij Pavlovics Berija: ó, dehogynem! vagy eszerint a z ócsai román kori bazilika - épült az 1240-es években, most ref templom - falának kváderkövein arab betűkkel vésett török szavak, nevek, illetve a kardok fenésének nyomai is nyilván eltüntethetők, ugye? netán a salamancai egyetem diákjainak többszáz éves firkáit is le kellene fújni homokkal, nem? a mindengraffitittüntessünkel ugyanolyan véglet, mint a mindentfújjunkössze gagyi tagekkel, ugyanaz a szűklátókörűség a mozgatója. rendet tenni is jó érzékkel, differenciálva, mérlegelve kellene, kedves berija! és amikor egy valaha firkának indult valami egy kor tanúja és megismerésének, olvasásának egyik "betűjévé" válik, akkor akként is kell kezelni. jó, hogy vannak, akik értenek ehhez, és nem kispolgári dühvel esnek neki mindennek - különben eddig is sok érdekesség tűnt volna el nyomtalanul :-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 15:24:05

@windex: a kommunizmus minden megnyilvánulását el kell tüntetni. a falfirkálók mind komcsik, mindegy melyik kor hogyan hívja a plebszet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 15:29:02

@rajcsányi.gellért (ergé): A kérdés az, van-e rája broki firkantva. Mert akkor érték. Hehehe.

Na de most komolyan, ne csináljunk már minden elcseszett bölcsészkutatási áltémából védendő izéket, mert akkor semmihez nem lehet majd nyúlni, semmit nem lehet átépíteni, rendberakni, lemosni, oszt a végén még ahhoz is elfogy a hely ezen a picsányi bolygón, hogy egy vadi új kutyaólat tető alá hozzunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 15:31:54

@br17: Ráday? Csak nem arra gondolunk, aki mindenféle hivatalt nélkülözvén is meg tudta fúrni a Szépmű, mindenféle illetékes hivatal által jóváhagyott, nemzetközi kontextusban is remeknek mondható tervezett átépítését? Rohadjon el, temessék buzeráns álantik kandeláberek alá.

Robinzon Kurzor 2012.11.01. 15:38:29

@Herr SturmLikudnik:

Olyan lett ez a blog, mint a kertévék híradója: a sok érdekes, de lényegtelen posztocska miatt valahogy nem marad hely az érdemi kérdéseknek.

Az alkotmány szétbarmolása, hogy minden utolsó kis részletszabályt beleírnak, mert fosnak tőle, jó okkal fosnak tőle, hogy egyébként tuti alkotmányellenes, amit csinálnak.

Az egyik óráról másikra változó álláspont, ami amúgy ki tudja, hogy kié is, mert egyéni képviselői indítványként nyomnak be 60 oldalas módosítókat.

A minden választó személyes felkeresése (mint regisztráció), hogy egyik hülyeségből egy még nagyobbal próbálja kimenteni magát az ostoba és bolsevik Fidesz.
Mert ha ők egyszer már azt mondták, hogy lesz magyar narancs (regisztráció), akkor muszáj lennie, akármi is legyen.

A kékcédulás csalás infrastrukturális alapfeltételeinek megteremtése, ami egyelőre még csak terv, de látszik, hogy szerelmesednek bele az ötletbe.

Ezekről egy büdös szó nincs, és ha esetleg születik valahol egy kétfejű borjú, akkor arról is előbb lesz poszt, mint arról, hogy bolsevik elődök nyomdokain halad öles léptekkel a Fidesz.

Nyilván leszóltak nekik a pártközpontból, vegyenek vissza.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.01. 15:43:27

@Dr. Zerge: gondolj csak Pompeii falfirkáira, hát mennyi mindent megtudsz belőle a valódi római életről :)

www.pompeiana.org/resources/ancient/graffiti%20from%20pompeii.htm

"Weep, you girls. My penis has given you up. Now it penetrates men’s behinds. Goodbye, wondrous femininity!"

"The finances officer of the emperor Nero says this food is poison"

"I screwed the barmaid"

"Phileros is a eunuch!"

"The city block of the Arrii Pollii in the possession of Gnaeus Alleius Nigidius Maius is available to rent from July 1st. There are shops on the first floor, upper stories, high-class rooms and a house. A person interested in renting this property should contact Primus, the slave of Gnaeus Alleius Nigidius Maius."

"Samius to Cornelius: go hang yourself!"

:D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.11.01. 16:03:47

@rajcsányi.gellért (ergé): Megjegyzendő, hogy ezeket az igen elmés és elmélyült falfirkákat a rómaiaknak eszük ágában se volt konzerválni.

Még a szelíden császárhű ifjaiknak se.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 16:09:36

@rajcsányi.gellért (ergé): Csak azt tudom mondani, az "értékes" illetve az "érdekes", bár módfelett hasonlatos szavaink, kurvára nem ugyanazt jelentik.

Egyebekben a békebeli bakterok firkálmányai lefotóztattak, ergo összes érdekességtartalmuk örökkévalósága biztosíttatott, lehet dózerolni. Még mielőtt a váltóőrök vésőkezelesét is elkezdi kutatni valami bölcsészhere.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 16:58:29

csak szelíden kérdezem. hogy hol a bánatos picsában van a szerző? a tököm sem kíváncsi olyan löttyedtfaszú tökfilkóra, aki pompeji szövegeket idéz angolul.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.01. 17:47:22

@Counter:
'És akkor még nem is beszéltünk a választási regisztrációról, amit éppen ma készülnek az alaptörvénybe betonozni a kormánypártok – a tőlük megszokott eleganciával, hiszen nem csak az intézményt, de rögtön az eljárást is alkotmányosítják. A választási részvételt megnehezítő, a jóval több szabadidővel rendelkező idősebbek politikai súlyát tovább növelő, ezért is különösen kártékony személyes feliratkozás óriási bizonytalanságot visz a következő választás kimenetelébe. Más lesz a kampány, más lesz a választás, de nem tudjuk, hogy milyen. A Fidesznek ismét egy olyan, pillanatnyilag a maga szempontjából jó ötletnek tűnő konstrukciót sikerült kialakítania, ami leginkább a médiatörvényre vagy a csodálatos 100 napos program 2002-es megszavazására emlékeztet: veszteni sokat lehet rajta, ellenben az, hogy nyerni lehet-e bármit is, ugyancsak kérdéses. A választási feliratkozás ugyanis aligha lesz sétagalopp a kormánypárt számára, annak viszont komoly esélye van, hogy a kormány elleni tiltakozó aktussá alakuljon, ez legyen az Első Csapás a NER-re. Egyáltalán nem életszerűtlen, hogy az ellenzéki választók lelkesen, revansvágytól fűtve, a kormánypártiak meg csak vonakodva vesznek majd részt a regisztrációs procedúrában. A Fidesz hiába bízik a mezőnyből valóban messze kiemelkedő kampánygépezetében, míg 2010-ben sokat tudott arról, kik a támogatói, a mai tudása sokkal bizonytalanabb. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy, a kormánypártok számára győztes választás esetén milyen legitimációs problémákat jelent majd a választási rendszer durva átalakítása.'

Semmitmondó? Lehet. Ennyire futotta.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 17:48:35

A "kiskatonát", ahogy azt kisgyerekként hívtam, 4 éves korom körül fedeztem fel, amikor a fizetős parkolóba mentünk - ami az 1991-ben épült irodaház helyén volt akkoriban -, az 1500-ös polski fiathoz . ) nagyszüleimmel, valami kirándulás alkalmával. Utána szinte minden nap elmentem megnézni, évekig. Azóta, felnőttfejjel lehet többezerszer is eljöttem előtte: köszöntünk egymásnak. Fotón is meg van. Szarjon szöget, aki legyalúlta, aki legyalúltatta, és az itt huhogó majomparádék is . )

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 17:52:33

@gloire: Értem, mert te gyerekkorod óta ismered, ezért legyen fontos mindenkinek. Még mindig vállalhatóbb önző, konzumidióta ostobaság, mint a bő'csésznyavajgások. Egyszerű, önazonos proliság.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.01. 18:05:23

@Herr SturmLikudnik:
Van egy ilyen blog:
archiregnum.blog.hu/
Ott vajon miért nem vitte át az ingerküszöböt az azeri ügy? Mi írtunk róla (ráadásul egy olyan kolléga, aki a magyar médiában szokatlan módon nem egyszer járt is a térségben):
mandiner.blog.hu/2012/09/02/elore_megfontolt_szandekkal_elkovetett_szabadlabra_helyezes_safarov

Valóban nem írunk mindenről, egyszerűen ennyit bírunk. Magyar mikrovállalkozás vagyunk, nem áll mögöttünk nagy kiadó, így mindent magunknak kell csinálnunk. De nézd meg, hogy a komoly stábbal dolgozó, a mi költségvetésünk öt-tíz-százszorosából gazdálkodó online médiumok esetében mennyit ír a főszerkesztő. Vagy például nézd meg az Origo véleményoldalát, ami nagyjából annyiból működhet, mint az egész Mandiner: www.komment.hu/index.html

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:16:57

@Dr. Zerge: ? Miért lenne proliság? Értelmetlen szétbaszni egy ilyet. Az a fal bárki átlagember számára - akár idegeneknek is - első pillantásra is egyértelműen szép volt. De feltűnő nem volt, belesimult szépen a falba, nem volt koszos stb. Elvittem oda külföldi ismerőseimet, pár nőmet, mindenkinek tetszett . )

Ha neked nem fontos, akkor fontoskodjál máshol. Ennyi. Hogy a konzumidiotizmus és a bőlcsésznavajgás hogy jut eszedbe egy régi emlékemről, az rejtély.

tevevanegypupu 2012.11.01. 18:27:50

Fenykepezzek le es legyen belole kiallitas, tegyek a tobbi budzpesti emlek koze.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:30:29

@gloire: gondolom a faszát is veri kiskora óta. tegyük ezt nemzeti kincsé?

mondok rosszabbat kinn a tábla a terv presszón: eladó. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:32:27

@gloire:
oda vitte a nőjit?! juj, de kis pöcsmorzsolgatós, francia filmbe illő szarság ez. szinte látom magát a fal előtt az ódri tetűvel.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 18:43:24

@TuRuL_2k2:

semennyire sem mikromakroblogfószerként is átvitte az ingeri küszöböt az azeri:

archiregnum.blog.hu/2012/09/12/osszkormanyzati_dontes

a képletes kifejezésmódnál jóval explicitebb tonnányi trollala mandis commentemről nem is szólva, (blogtársaim nevében nem vagyok hivatott nyilatkozni)

azér' aztat ne monnya, hogy olyan nehéz lenne a bármilyen mikro, de mégis főállásban netújságíróskodó überfőfőszerkesztőségnek is odakottyintani pár sorban vezérkommenteket az azerin túlmenő egyéb, a kabócák párzási szokásaihoz csak-csak mérhető súlyú közügyekben :)))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:44:31

@jose maria padilla: A sztorihoz hozzátartozik, hogy a kiskatona melletti koronás címer a hungária körútig bezárólag (de szerintem azon túl is . ) az egyetlen nyilvános, rejtetten megmaradt koronás magyar címer volt évtizedekig a városban. Talán ezért is hívták fel rá a figyelmem finoman nagyszüleim a megfelelő korban, és persze ez volt benne az a kis "plusz", amiért érdemes volt ezt megmutatni másnak is huszon évvel ezelőtt.

A pöcsmorzsolós tetűt nem értem. Te biztos. A kis bolsi fészek "retro" Terv presszó sorsa elszomorít. Így most már végképp értelmetlen bebaszni egy kukorica gránátot a kirakatán. Bár ki tudja ki veszi meg? :D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:48:32

@gloire: tudja nekem beleégett a retinámba a kép, mikor a terv presszó teraszán reszkető szájszéllel beszélgetett a körmös bauer a gazsival, a választás éjszakáján. olyan jó érzés volt :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:49:44

@gloire: mit nem ért? nem tud elképzelni egy nyálas francia filmet ahol a csetlő botló hős, oldalán ódri tatuval, a gyermekkori emlékeivel próbál síkosítani? :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.11.01. 18:54:23

@TuRuL_2k2: Az, semmitmondó (pár, a sajtóban már elkoptatott érv tőmondatban, más semmi); mi több, még el is rejtettétek egy közepesen izgalmas helyhatósági választás eredményéről tudósító cím alá.
2012. október 29-én közéleti újságíróként ezt és csak ezt írni a regisztráció már részleteiben is ismerhető intézményéről körülbelül az a szint, mint a '80-as években olyanokat írni, hogy "történtek hibák is" meg "sajnálatos események". Gyávaság és megalkuvás, magyarul.

Ez a ciklus egyik legjelentősebb témája és a rövid előzetes berzenkedés óta teljes csöndet tartotok, nem is foglalkozva a konkrét szabályok megszületésével. Most jártok ott, hogy már inkább retrospektív falfirka-rinyálást posztoltok. Arcpirító.

Nincs nekem annyi időm, hogy kézzel kigyűjtsem, milyen tag hányszor szerepelt nálatok augusztustól októberig, de ez a – tartalmilag is vérszegény – 4 poszt egyszerűen agyonhallgatást jelez.

@gloire: A maga emlékei és női: mítoszok. Jól mondom?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 18:59:42

@Herr SturmLikudnik: Ha nem haragszol a posztodhoz itt szólnék hozzá.

Dióhéjban: az azeri ügy nem magyar döntés volt. NATO döntés. Irán bekerítése folyik egy ideje, ebben az azeriek az új északi bástya. Nem csak az örményekkel, de a perzsákkal is fasirtban vannak, kb. annyi azeri él Irán északi részén, mint Azerbajdzsánban, közel Teheránhoz. Eközben Oroszország az örményeken keresztül fegyverzi fel Iránt, miközben az azeriek folyamatosan kapják az amerikai fegyvert. Az ügy ugyanúgy fontos diplomáciai jelzés volt, mint ahogy a fos euroviziós fesztivált Bakui megrendezése.

Ha Iránt megtámadják/megtámadjuk, akkor az örményeket is (hogy lezárja a NATO az utánpótlási vonalakat). Mivel Magyarország NATO tag, talán még magyar katonák is kerülhetnek a térségbe az afgán kivonulás után. Egyértelmű, hogy ilyen súlyú ügyben egyedül Magyarország nem dönthetett. Ezt persze egy katonai egyenruhában villantó nick-nek nem kell feltétlenül magától tudnia, de azért gondoltam szólok.

És még valami. Talán feltűnt, az első olyan külügyi/diplomáciai húzása volt Orbánéknak, amit nem támadott be azonnal, automatikusan a nyugati sajtó. Tulajdonképpen a sok unortodoxizmus után végre valami egyértelmű, világos hűségnyilatkozatot vártak tőlünk. Megkapták.

hoppá rézimi 2012.11.01. 19:04:23

"Vajon mi járhatott Adorján György váltóőr fejében, amikor 1907. november 1-én a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem Természetrajzi Intézete Múzeum körúti épületének lábazatához lépve a maga esetlen módján − nem első próbálkozásra egyébként − otthagyta keze nyomát az épület téglafalán? "

Az, hogy moast odakarcol valamit.

Idő = érték? Vagy mi az elv, ami miatt ez a poszt megszületett?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 19:05:05

@jose maria padilla: Ja, értem. Nem emlékszem egy filmjére se, nem néztem ilyeneket. Inkább teszt volt az: amelyik finnyogott rá, az mehetett is haza :DDD

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.11.01. 19:33:08

@Counter:
Pedig hálás lennék, ha vennéd a fáradtságot, és megmutatnád, mivel foglalkoztunk az elmúlt 3 hónapban 5-nél több alkalommal:
mandiner.blog.hu/2012/10
mandiner.blog.hu/2012/9
mandiner.blog.hu/2012/8

Sőt: akár a teljes archívumunkat is áttúrhatod, és megmutathatod, hogy az elmúlt években mi mindennel foglalkoztunk ennél részletesebben egy-két hónap alatt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 19:35:31

@gloire:

nemharaxom, szimplán röhögök

ha suttyó nato biznisz van a dolog mögött, azért pitiáner bohóc a szabadságharczos kúrmány, ha nincs és csak ilyen mesék sugalmazásával védi a védhetetlent, azért

a varsói szerződéssel ellentétben lehet nemet mondani a nato-nak örihari nélkül, elég más ügyben volt borstörés uncle sam orra alá utóbbi időben

---hacsak nem mondjuk valami hatalombetonista szemétség atlanti elnézéséért cserébe vette fel az azeri szopóállarcot a kedves beteg...

bármelyik verzió is az ábra, csak szarul jön ki belőle a rezsim imázsa

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.01. 19:40:36

kéne egy rendes regisztrációs blogposzt. kéne 10 rendes regisztrációs rendes blogposzt. kéne rendes 100 rendes regisztrációs rendes blogposzt. de csak rendes.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.01. 20:03:36

@Herr SturmLikudnik: Nézd, ha te katonapolitikai kérdések kapcsán a szopóállarcig jutsz, akkor nincs miről társalognunk. Viszont Vincent leget, hogy örülne neked.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 20:05:55

@gloire: Ez azért nem ilyen eccerű. Főleg éppen azért, mert "kb. annyi azeri él Irán északi részén, mint Azerbajdzsánban". Ti. ezek a htazeriek nagyon máshogyan vannak vallásilag szocializálva, mint az azeriazeriek.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.01. 20:23:58

@gloire: Azon gondolkodom, hogy mi a valószínűbb: hogy Orbánt megvette egy azeri gazember kilóra mint a malacot, vagy a tökeit rég elhagyott Martonyi brillírozott egy körmönfont diplomáciai játszmában a NATO legnagyobb ámulatára. :-DD

Robinzon Kurzor 2012.11.01. 20:31:10

@rajcsányi.gellért (ergé):

A kéne-poszt jó volt, kár ilyen alibi kommenttel utólag rongálni.

Robinzon Kurzor 2012.11.01. 20:33:17

@Kettes:

Szerintem kapott a svájci NYESZ-számlájára 1-2 millió dollárt, a kormánya meg ingyen égethette magát és magyarázkodott.

Alfőmérnök 2012.11.01. 20:41:42

@jose maria padilla: Sose érettem miért lett olyan kibaszott nagy kultfilm az Amélie-ből.

marko11 2012.11.01. 20:46:53

Azért az nem semmi, hogy ez az érdekes és tanulságos írás (azért sem írom, hogy poszt!) mennyi OFF hozzászólást kapott.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.11.01. 21:29:27

"Itt járt Halfdan"

Egy proli viking üzenete a IX. századból. Konstantinápoly, Hagia Sophia:

farm6.staticflickr.com/5067/5644804690_3feba53a6c_z.jpg

Aztán egy másik gyökér, egy angol fószer rettenetes írásképe egy svájci műemléken:

www.lake-geneva-switzerland.com/wp-content/uploads//2011/02/Chateau-de-Chillon-19.jpg

Ugyanez az arc különben rendszeresen írkált itt-ott a világban, azonban ezen az antik romon már egészen pallérozottak a betűi:

2.bp.blogspot.com/-c5CrGU6RknM/UIW_FNb7dPI/AAAAAAAAA5o/mAeTtvcefkU/s640/temple-poseidon-graffiti%255B2%255D.jpg

Aztán egy tahó gladiátor Pompei-ben karcolta fel magát a falra:

farm8.staticflickr.com/7023/6586753705_06346656eb.jpg

A marha németek még a szovjet bakák 1945-ös falfirkáit is konzerválták a Reichstag felújításakor:

farm8.staticflickr.com/7007/6840756095_152217d0f0_z.jpg

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 22:09:41

@tauglich: Összefoglalom: az ántik magyar bakter jellemzően egy globetrotter, az, hogy bejárt Erzsébetről a váltója mellé, az sokkal érdekesebb, mint egy viking faszi Sztambulba', aztán minimum akkora költő is volt, mint Newstead lordja, persze elöntötte őt a Vezúv, így vészelte át az évszázadokat, és személyesen tett a történelem legborzalmasabb 6 évére, de akkorát, hogy utána majd'50 évig volt kettészelve Németország, ezért fontos mementó a kézjegye.

Az eszedre nem vagyok büszke. Nem mondom, a makákákók között nagy szám volna, de itt, minálunk...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.01. 22:10:33

@Dr. Zerge: pontot. Mármint tett pontot. A bakter. Faszomatmá.

marko11 2012.11.01. 22:34:20

@tauglich: Ennek az angol fószernek, egy bizonyos Lord Byronnak én is láttam a nevét bevésve a Poseidon templomának egyik oszlopára, Sounioban, Görögországban, még valamikor a 60-as években.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.01. 22:35:08

@gloire:

persze hát, biztos kényszerítette a gonosz nato ezt a drága viktort, mint ahogy az ájemef is közismerten :)))

kiafaszomamélia vekkerék az atlanti mintaszövetségesek, nuku háttéralku, csupa önzetlenség

LOL

ui: aki kételkedik, az gusányista libajnaibérencz!!!

S=klogW 2012.11.02. 04:25:40

@ _un_tauglich: a falfirka akkor is szaros kis rongálás, ha száz éves

@jose maria padilla: jé, egyetértünk?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.02. 08:49:30

@tauglich:
most ha iderakja az elmebeteg buzi alember bájron bunkóságát akkor engem jól kikarikírozott? hát mitől szép az, ha a reggel még seggrészeg, szétkúrt seggű bájron nekidőlve valami oszlopnak, vagy falnak, a jaguár indítólkulcsával odavési a nevét valahova. vagy ötven évvel később valamelyik helóta. hamisítva :)

Alfőmérnök 2012.11.02. 14:57:51

@Dr. Zerge: @jose maria padilla: Melyik mandiszerkesztő nője lehet ez a tauglich? :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.02. 15:44:57

@Alfőmérnök:
eh, tauglich sokkal jobb csaj annál, hogy ilyen kis germókkal kúrjon :)

tevevanegypupu 2012.11.02. 17:59:01

Nyaron a monostori erodben jarkaltam, nezegettem a felszabadito hadsereg falfirkait, nemelyik mar tobb mint hatvan eves volt, Ivanok meg Vologyak ereztek fontosnak, hogy bevessek a nevuket..Fantasztikus, muzealis erteku emlek..

Alfőmérnök 2012.11.03. 09:43:20

@jose maria padilla: :)
Visszatérve a poszt témájához: azért ezek nem Jean-Michel Basquiat , vagy Keith Haring-féle grafittik, vagy "tag"-ek. Én észre se vettem, amíg nem olvastam róla néhány évvel ezelőtt tomket blogján. Nem rontja a városképet.

tevevanegypupu 2012.11.03. 10:17:35

@Alfőmérnök:

Emlithette volna Szonyit vagy Aba-Novakot is..de maga olyan szornyen muvelt, most mar tudjuk, hogy ismeri Basquiat-ot meg Haring-et..:)

Alfőmérnök 2012.11.03. 10:43:46

@tevevanegypupu: Magáról meg megtudtuk, hogy szeret fényképezni és nemrég a Central kávéházban járt. :)

tevevanegypupu 2012.11.03. 12:54:43

@Alfőmérnök:

Isteni ott a Dobos torta, nagyon ajanlom.:)

Alfőmérnök 2012.11.03. 13:18:06

@tevevanegypupu: És biztos k drága. De nem csak ezért nem az én világom az a hely. :)

tevevanegypupu 2012.11.03. 13:22:39

@Alfőmérnök:

Es akkor meg nem is beszeltem a Nevjorkrol..Ott sem ad kolcsont az iroknak mar regota a fopincer az tuti. Es rettentoen, izlestelenul cifra is lett.

Alfőmérnök 2012.11.03. 15:50:36

@tevevanegypupu: Na, ott még nem voltam. Ha valahova megyek, eleve nem egy "hely"-re megyek, hanem valakikkel találkozni. A lényeg, hogy ne legyen olyan hangos a zene, hogy ne lehessen érteni, amit a másik mond, meg hogy a bor elfogadható árú/minőségű legyen. Felőlem lehet romkocsma is.

tevevanegypupu 2012.11.03. 19:14:32

@Alfőmérnök:

Csak a kivancsisag vitt oda. A torzshelyeink egyebken ket olyan picike kavehaz es sorozo, hogyha tobben vagyunk, fele tarsulatnak szinte az utcan kell ulnie. Szazszor jobb helyek mint az ilyen nagyzolok. Kar, hogy ezeket nem ugy allitottak vissza, azzal a celzattal, ami eredetileg volt. A New York ugyan tele volt zsufolasig, de csak kulfoldiekkel, a Centralban alig lezengett valaki. Mindegy, a Dobos torta azert tenyleg nagyon jo. Legkozelebb a Hadikba megyek Karinthy Frici es Aranka miatt. :)

El Hombre Muerto 2012.11.03. 21:55:27

Ha valami csoda folytán még életben van valamelyik rohadék, törjék el a kezét!

Luie Lepke 2012.11.05. 11:09:29

Csippantom, hogy a Mandíner próbál kultúr posztokat is feltenni. Sajnos a közönsége nem díjazza, ahogy a hozzászólásokból kiderül. Ha nem ősmagyar, ha nem turulbanszületett, akkor esélytelen, hogy átmenjen bármi a szűk agyakon. Ne várjátok, hogy megértsék, egy város hangulatához, jelenéhez, élhetőségéhez szükséges a falfirka, az utcai zenélés, a koldusok és még sok minden, ami a jobb oldali, rendpárti gondolkodásba nem fér bele. Ezek az arcok azok, akik betiltanák az összes szórakozóhelyet ami lakóépülettől 1 km távolságon belül van. Ugyanezek az arcok simán végig mennek a Király utcán vagy a Kispesti lakótelepen éjjel kettőkor részegen üvöltözve, székely himnuszt énekelve, esetleg zsidózva. (Megtörtént eset)
Ez egy jobb oldali felület, ide általában fröcsögni, gyűlölködni járnak az emberek. Az a pár értelmes gondolkodó, aki jobb oldali, hogy ne mondjam polgári értéket képvisel és szívesen beszélgetne politikáról, városról, hasonló dolgokról, az majd jól elszokik innen.
A cikk jó, kár az eltűnő múltért. A hozzászólások gyomorforgatóan bunkók. Aki nem akarja magát felidegesíteni, a cikk végén kilép az oldalról. Hogy erről ki tehet? A Mandíner esetében, a Mandíner. Ti főztétek, egyétek is meg.

windex 2012.11.05. 11:11:10

@jose maria padilla: mániás diktátor vagy te is. mindent elpusztítani elvakultság :-D csak hogy tiszta legyen, a világ legnagyobb kártevői közé sorolom őket én is. de ha mindent elpusztítunk, munka nélkül maradnak a történészek, meg a régészek :-) aztán fizetheted a munkanélküli segélyüket :-)

marko11 2012.11.05. 11:56:26

@Luie Lepke: Tetszene amit írsz, ha nem lenne benne az a (Magyar Narancs ízű) lenézés, alaptalan fölényeskedés.
Ugyanis ez a bal-jobb Magyarországon teljesen értelmetlen. De ha még értelmes is lenne, akkor is...a bunkóság rendszer-és oldal független!
Az internet névtelensége meg különben is kedvez a "bátor" tahóknak.

Luie Lepke 2012.11.05. 12:01:36

@marko11: Egyetértünk. A bunkóság oldal független. Nem is azt mondtam, hogy nem így van, csak a jobb oldali rendpártiságba ezek nem férnek bele, ezért teljesen értelmetlen azt várni, hogy egy ilyen posztnak pozitív fogadtatása lesz.
A másik oldal más miatt borzasztó, de végeredményben velük sem lehet érdemben kommunikálni természetesen.

marko11 2012.11.06. 15:57:45

@tevevanegypupu: Én most jövök a Hadikból. Merem ajánlani!

tevevanegypupu 2012.11.06. 16:09:50

@marko11:

Koszonom, legkozelebb megyek. nagyon szeretem a kavehazakat, bar attol tartok a mostani arak mellett mar nem olyan sem a hangulatuk, sem a latogatotsaguk mint volt a ket haboru kozott. Meg aztan az emberek sem olyanok mar..

marko11 2012.11.06. 16:49:07

Délidőben voltunk.
Két (nagyon jó!) presszó kávé, 1 (finom) Karinthy-torta és 1 (ízletes) napi menü, tisztességes borravalóval 2500 Ft.
Udvarias (de nem tolakodó) kiszolgálás, hangulatos belső, elegendő vendég. Jó hely!

tevevanegypupu 2012.11.06. 22:44:43

@marko11:

Na, feltetlenul megyek. A Karinthy tortarol csak fenykepet lattam, de valami istenien nezett ki a foton.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 23:08:17

@tauglich: Ha nem takarítják el a falfirkát 50 évig, akkor rögtön értékké válik?

Egyébként itt a téglákba karcolták bele az elkövetők a rajzokat. Gondolom a felújítás során kicserélték a téglákat, ekkor semmi akadálya annak, hogy a kivett téglákat egy múzeum megőrizze, kiállítsa.
süti beállítások módosítása