Mandiner.Magyarország: Honvédelem
2014. március 28. írta: Redakció

Mandiner.Magyarország: Honvédelem

Fotó: Fortepan

0. Alapvetés
1. Állam és közigazgatás
2. Nemzet
3. Oktatás
4. Gazdaság

A Mandiner.Magyarország: A polgár visszatér a 2007-es A jövő visszahódítása című programunk újragondolása, amit fejezetenként teszünk közzé megvitatásra, majd az érkező kritikák és javaslatok megfontolásával és beépítésével rakjuk össze a végső változatot. Ma a honvédelmen van a sor:

KRITIKUS VÉDELMI KÉPESSÉGEK
A honvédelem évtizedek óta társadalmilag alulértékelt, költségvetési támogatását tekintve alulfinanszírozott terület. 2002-2010 között a Magyar Honvédség képességeit nemzetközi viszonylatban is példátlan mértékben lecsökkentették. Míg 2002-ben – eszközállományának harcértékét tekintve – Magyarország a térség erősebb államai közé tartozott, mára a meglévő harceszközök átgondolatlan értékesítése miatt védelmi képességeink kritikus szintre csökkentek. A honvédség számára az első és legfontosabb feladat a haza védelme. Tévedés, hogy erre a Magyar Honvédség potenciálisan képtelen. Bár a NATO- és EU-tagság kiemelt fontosságú és a magyar biztonság alapja, arra kell törekedni, hogy középtávon megtartsuk, hosszabb távon fejlesszük az önálló országvédelem alapjait. Ez azért is különösen fontos, mert mára nyilvánvaló, hogy Magyarország belátható ideig a NATO és az EU határországa marad, azaz nem minden szomszédunk csatlakozik ezekhez a szervezetekhez.

ÖNKÉNT, DALOLVA
Míg a sorkatonaság visszaállítása nem szükséges, az önkéntes tartalékos rendszer erősítése kiemelkedő eleme kell, hogy legyen a magyar honvédelmi fejlesztéseknek. Abban a formában, ahogy működött, a sorkatonaság haszontalan és drága rendszer volt, míg az önkéntes tartalékos állomány már békében alkalmazható, bevethető katasztrófavédelmi, nemzeti támogató feladatokra egyaránt, de missziós feladatra is alkalmas (ráadásul az állami erőszakmonopóliumot veszélyeztető gárdákkal szemben is alternatívát kínál). Fontos, hogy a honvédségből kikerülő szerződéses katonák részére érdemi előnyöket jelentsen az önkéntes tartalékosi rendszer, ugyanakkor csak olyanok kerüljenek bele, akik valós képességekkel tudnak hozzájárulni a honvédelmi feladatokhoz. Jelen költségvetési helyzetben nem prioritás, de perspektivikusan fontos feladat a rendelkezésre álló kiképzett állomány bővítése. Ennek érdekében egyes munkakörökben a katonai előképzettséget kötelezővé kell tenni. Ide tartozhatnak a rendőrök, a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjai és a tűzoltók mellett a biztonsági őrök is.

A MAGYAR NÉV MEGINT SZÉP LESZ
A XXI. században a haza védelmének alapfeladatán túl a Magyar Honvédség a magyar érdekek érvényesítésének hatékony eszköze. Ha Magyarország nemcsak haszonélvezője a biztonságnak, de tenni is képes érte, azzal más területeken is növelheti a mozgásterét. Nemzeti érdekünk a magyar katonák részvétele a nemzetközi missziókban, ezért a jövőben sem szabad a részvétel elől meghátrálnunk pusztán azért, mert azok belföldön vagy külföldön népszerűtlenek. A nemzeti és szövetségi érdekeknek kell meghatároznia szerepvállalásunkat, ebben a sorrendben. Fontos, hogy a magyar katonák külföldi helytállását ne csak a szövetségeseink, hanem a magyar polgárok is elismerjék – e téren sokat javult a helyzet, de van még mit tenni a honvédelem társadalmi alulértékeltsége ellen. Tudatosítani kell, hogy vannak harcban bizonyított alakulataink, és aki magyar egyenruhában kockáztatja életét, az nem zsoldos. Alapvető jelentőségű, hogy a polgárok elismerjék a nemzetbiztonsági szempontok jelentőségét, és ne ismétlődhessen meg a zengői lokátor kálváriája, ami az erkölcsi mellett tízmilliárdokban mérhető anyagi károkat is okozott az országnak. A honvédelem fontosságának megismertetése érdekében kiemelkedő az iskolai nevelés szerepe, amelynek a kor eszközeit kell alkalmaznia (például számítógépes játékok magyar történelmi környezetben játszódó, lehetőség szerint hazai fejlesztésű kiegészítői, küldetései).

TÖBB PÉNZT A HONVÉDELEMRE!
Mindennek alapja természetesen a megfelelő költségvetési támogatás. A kormányokon átívelő forráselvonások eredményeként ma mindössze a bruttó hazai termékünk 0,9 százalékát fordítjuk honvédelemre, miközben NATO-csatlakozásunkkor 2 százalékot vállaltunk. A kétszázalékos vállalást a NATO-nemzetek túlnyomó többsége sem tartja be (a 28 tagországból mindössze háromnál teljesül), és a jelenlegi gazdasági helyzetben Magyarország sem tűzheti ezt ki célul. A NATO-tagállamok átlagának (a GDP 1,4%-a) elérése azonban már középtávon is reális cél lehet, ezért fokozatosan, évente 0,1 százalékponttal kell növelnünk a védelmi büdzsénket, egészen addig, amíg el nem érjük azt. Folytatni kell a minden korábbinál szigorúbb takarékosságot, hogy a költségvetési támogatás bővüléséig is a képességek megtartására koncentrálhassunk – ebből a szempontból jelentős eredmény a Gripen-szerződés sikeres újratárgyalása. A cél nem csak az, hogy a Magyar Honvédség támogatása elérje a NATO-átlagot, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban használjuk fel. A tartalékok felélése után itt az ideje, hogy elkezdjünk tartalékokat képezni. Ez vonatkozik a kimerült készletekre, de az önálló hadiipari kapacitás megtartására/fejlesztésére is. A magyar hadiipar felélesztése kiemelt lépés az önálló, saját forrás létrehozásában. A Rába állami kézbe vétele ebből a szempontból jó kezdet, az iparnak azokra a területekre kell koncentrálnia, amelyeken hagyományosan erős (például járművek). Ahol nincs meg a hagyomány és a szaktudás, szövetségeseinkkel partnerségben, a kölcsönös érdekek mentén kell fejleszteni.

*

(Illusztráció: Fortepan)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr875882438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az elmúlttízév: a honvédelem elvesztegetett évtizede 2014.09.01. 08:56:17

„In­kább egy­he­ti plusz nyug­díj, mint újabb fegy­ve­rek!”(Kortárs magyar miniszterelnök ahonvédelmi büdzsé csökkentéséről.*) Legalább fél éve tart a polgárháborús-háborús feszültség Ukrajnában. Hogy mit lépnek erre a szomszédok? Románia 700 millió...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bozon 2014.03.28. 08:02:53

Nem biztos, hogy rossz a katonai előképzettség előírása sok munkakör számára, de én kissé jobban tudnék hozzá viszonyulni, ha mondjuk fegyveres alapképzettségnek hívnák, és legalább részben a rendőrség biztosítaná, nem csak a honvédség.

Több pénzt: igen, de látni kell, hogy nem ez a fő prioritás (a legfőbb az oktatás, ugye).

bozon 2014.03.28. 08:04:11

@maxval a gondolkodó birca: a NATO nélkül válnánk igen gyorsan taggá egy agrsszív tömbben. Kicsit többet kellene gondolkodni.

Szindbad 2014.03.28. 08:25:49

@maxval a gondolkodó birca: És akkor mibe lépnél be helyette?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.28. 09:17:32

"A honvédség számára az első és legfontosabb feladat a haza védelme. Tévedés, hogy erre a Magyar Honvédség potenciálisan képtelen."

Ó, hát hogyne, tele a remek példákkal a modern történelmünk. Idióta zsúrfiúkák.

És az ötvenmilliós, tengeriflottás, majdnem atomfegyveres Ukrajna is milyen remekül honvédett a minap egy potenciális ellen. Hát akkor hogy a faszba ne sikerülhetne nekünk is helytállni valami kisebb kerékpáros hegyivadász szakasz táviratkézbesítő alegysége ellenében.

S=klogW 2014.03.28. 09:19:37

Figyelembe véve a magyar adottságokat, elég egyszerű a magyar honvédelmi képességek fejlesztési iránya:

lokátorrendszer
drónhadsereg

ha történelmi csorbákat is akarunk köszörülni, akkor pedig

gyerekcsinálás.

Omár mollah 2014.03.28. 09:22:12

Ha már mindenképpen NATO-ban képzeljük el a jövőnket, olyan missziókban kéne nagyobb szerepet vállalni, amik valóban a térség stabilitására irányulnak. (Koszovó, Bosznia)

A Balkán mindig is a magyar expanzió egyetlen lehetséges iránya volt, itt kéne nagyobb súllyal jelen lenni, nem a Közel-Keleten. Az Amcsi biznisz.

S=klogW 2014.03.28. 09:27:35

@S=klogW:

lokátorrendszer
drónhadsereg (nemcsak légi, hanem szárazföldi is pl. távvezérelt terepjárók vagy önjáró lövegek)
légvédelem

ja és a MASAT után fel kéne biggyeszteni az égre egy saját katonai kémműholdat geostacionárius vagy geoszinkron pályára, ami a Kárpát-medencét guksizza

S=klogW 2014.03.28. 09:32:24

@Omár mollah:

Miféle expanzióról vizionálsz, te törölközőfejű.
Revízió, az igen.

A katonai expedícióinknak nem az az értelme, hogy bárhol a történelmi határokon kívül bármiféle érdekünk lenne, amit érvényesíteni kellene, hanem hogy valahol valódi harctéri tapasztalatot szerezünk:
Koszovóban vagy Boszniában legfeljebb rendőrködés zajlik, ott katonai tapasztaltot alig szerezhetünk.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:32:44

Abwehr

de.wikipedia.org/wiki/Schweizer_Reduit

A spanyolviaszk már fel van tanáva, kéremszépen. Ha nincs elég lóvé, attól még mindenki kibírna 3 hónap alapkiképzést, utána mehet(ne) a Nemzeti Gárda szervezetébe. Ilyen fegyvertörvény mellett lókuki se lesz itt, nemhogy hatékony honvédelem.

Ami nem is lehet hivatalos cél, mert úgyse engednék. Még fű alatt se. Jaj de naivnak tetszenek lenni!

Omár mollah 2014.03.28. 09:36:59

@S=klogW: Itt a harctéri tapasztalatod:

index.hu/belfold/2014/03/21/nem_szavazhatnak_a_magyar_katonak_afganisztanban/

A magyar katonák nem szavazhatnak, mert VESZÉLYES kitenni a lábukat a táborból.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:37:19

@S=klogW: Nagyon nem mindegy, hogy mire gyúrunk, a védekezés hagyományosan főként hátországi feladat, a támadás a reguláris erőké. Ehhez kétféle hadsereg kellene egyszerre. A leckét eddig csak az amerikaiak értették meg, azok is csak félig-meddig. Miután Adolf -elég jól- elmagyarázta.

S=klogW 2014.03.28. 09:38:05

@Bell & Sebastian:
A nép jelenlegi pszichés állapotában/értelmi színvonalán (amely a csőcseléké) nem lazítanék a fegyvertartási, -viselési szabályokon.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:38:59

@Omár mollah: Feltalálhatnák végre a netes szavazást, olcsó és nem ráz.

S=klogW 2014.03.28. 09:42:50

@Omár mollah:

Ha olvastad volna pl. Sun Cutól A háború művészetét, akkor tudnák, hogy a legjobb csata a meg nem vívott csata. Mivel ezt így önmagában nem érted, segítek:

A szükségesen túli kockázat vállalása felesleges, hadszíntéren életveszélyes. Épp elég, ha járőrözni kimennek.

Szindbad 2014.03.28. 09:42:53

@maxval a gondolkodó birca: Őőőő kiváló ötlet! Hogy ez nekem miárt nem jutott az eszembe???

S=klogW 2014.03.28. 09:43:33

@Bell & Sebastian:

Akkor állandóan népszavazgatni akarna a hülyenép. :)

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:43:59

@S=klogW: Akkor baszhatja az egészet, mert bizalom és félelem egyensúlyán alapul a honvédelem és az új típusú demokrácia.

Az nem megy, hogy csak annak lehet puskája, akinek semmi szüksége rá. Vadásszanak csigás íjjal.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:46:48

@S=klogW: Legalább megszavazhatná a nép is a saját fizetésemelését.

S=klogW 2014.03.28. 09:47:03

@Bell & Sebastian:

Szóval maga ilyen lompos bázikusdemagokratata. Feltétel nélküli alapjövedelmet nem akar? :)

S=klogW 2014.03.28. 09:49:18

@Bell & Sebastian:

Ugye-ugye! Mondom én! Innen már csak egy lépés a feltétel nélküli alapjövedelem.

S=klogW 2014.03.28. 09:52:45

@Bell & Sebastian: "új típusú demokrácia"

Erről meséljen! Az milyen? (Lássuk azt a lakmuszpapírt, előbújik-e magából a lúgosdemokrata.)

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:52:57

@S=klogW: Ha vannak feltétel nélküli adók, miért is ne lehetne? Burkoltan most is létezik, csak nem vallanak színt vele.

Omár mollah 2014.03.28. 09:58:03

@S=klogW: Tehát a járőrözéstől reméled a harctéri tapasztalatot? Sétálni Szarajevóban is lehet.

Egyébként a honvédség azt sem végzi el, amit vállalt.

www.origo.hu/nagyvilag/20101207-wikileaks-ujzelandi-katonak-avatkoztak-be-a-magyarok-helyett-afganisztanban.html

Bell & Sebastian 2014.03.28. 09:59:30

@S=klogW: Az új típusú demokráciában is a népé a hatalom, csak nem egyenlően oszlik meg, hanem kinek-kinek érdemei, helyzete, képességei szerint adnak belőle, amit szavazáskor érvényesít. Ugyanakkor mindenki abban nyilváníthat véleményt, amiben érintett vagy ért hozzá. Gyerekjogok megoszlanak a szülők közt. Buzijog a buziké és így tovább.

Creditekkel súlyoznának és lenne többkategóriás szavazati jogsi.

S=klogW 2014.03.28. 10:00:23

@Bell & Sebastian:

Pedig nem alapjövedelemre van szükség, hanem egyszerűen csak igazságos: a globális bérollók zárására.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 10:02:59

@Omár mollah: Aktív, harci tevékenységet nem vállaltunk.

S=klogW 2014.03.28. 10:04:46

@Omár mollah:

Szarajevóban tényleg csak sétálgatás a járőrözés, ezért nem oda kell menni.
Próbáld ki a járőrözést a Hindukus előhegységeiben, kifejezetten ellenséges környezetben, IED-k és AK-t lóbáló ópiumparasztok között, ostoba.

S=klogW 2014.03.28. 10:06:41

@Bell & Sebastian:

Ez nem teljesen igaz. Szolgáltak különlegesek amerikai egyenruhába bújtatva, melléjük beosztva.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 10:06:47

@S=klogW: Most pont nincsen meg a Rothschildok mobilszáma, de majd megkérem őket arra, hogy legalább kettőnknek engedélyezzék készpénz forgalomba tartását, egymással üzletelés céljából.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 10:10:34

@S=klogW: Mivel fellángolt hazánkban a terrorveszély, ez normálisnak mondható. Bokorugrónak elég a gyalogsági ásó / AK -kombó is, ezekkel minden megold.

S=klogW 2014.03.28. 10:18:52

@Bell & Sebastian: Erről mesélhetne egyszer a zorbán a népnek, hogy miért is nem nyomhatunk magunknak pénzecskét. Pl. mert nincs globális anyahajóflottánk és imf-főrészvényesek sem vagyunk. Persze ezekhez többek között szuverén pénznyomtatás is kellene, szóval róka fogta csuka.

Ennek a helyzetnek két megoldása van:
1. Kína piacra dobja a JÚESz trezsöri bondokat.
2. Egy Oszama 2.0 piacra dobja a 911 2.0-t.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 10:27:48

@S=klogW: Ne kényszerítsen ebben is állásfoglalásra, mert magát is kifogja a tenorelhárítás hálója. Védje a hont sztetoszkóppal, oszt kussoljon.

==T== 2014.03.28. 10:31:55

Azért a cikkben is vannak torzítások. A harcérték csökkentés a rendszerváltástól folyamatos.

a jelenlegi formájában a professzinális haderő még drágább és hasznotalanabb, mint a sorkatonaság volt, mert évi 250mrd körüli pénzt emészt fel a szó szerinti semmi. Vagyis egy 0 közeli harcértékű haderő.

S=klogW 2014.03.28. 10:32:05

@Bell & Sebastian: Miben kényszerítettem én magát?

Bell & Sebastian 2014.03.28. 10:42:55

@S=klogW: Osama igenis létezett, de már nem él és ő szervezte meg a világhatalmi központok elleni támadásokat, sok ezer emberélet kioltása szárad sötét lelkén. Tisztára, mint egy vérgőzös Grimm -mesében, de ez csak a látszat.

Kína, mint az amerikai kötvények vásárlója? Honnan tudnám, ha azon sem voltam ott.

S=klogW 2014.03.28. 10:56:47

@Bell & Sebastian: Szóval nem hisz a frigylá ... izé, binláda mahinációiban? Súlyos gondolatbűn.

Bell & Sebastian 2014.03.28. 11:11:47

@S=klogW: Nem annyira, a világ nagyobbik része megvan nélküle. Mondjuk, ha valóban Etiópiában lenne a Frigyláda, Orbán már régen hazahozatta volna a TEK -kel.

Zb74 2014.03.28. 14:47:55

@maxval a gondolkodó birca: Ezt a kérdést tedd fel - ebben a formában - egy észtnek, lettnek, litvánnak vagy lengyelnek is. Meg fogja válaszolni. Rettentő káromkodás közepette, de meg fogja válaszolni neked.

Robinzon Kurzor 2014.03.28. 14:55:19

@maxval a gondolkodó birca: "Semlegesség."

A semlegesség elsősorban (meg másod- és harmadsorban) egy képesség.
Amire, ha van erre igény, lehet jogi státuszt deklarálni.

Fordítva nem megy.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 16:18:45

@Zb74:

Ezek beteges oroszellenes hisztériában szenvedő népek.

Mannlicher 2014.03.28. 17:45:44

@S=klogW:
Kérdés, hogy ki miatt került ilyen állapotba a lakosság egy része. Ki tudja, ha egy kicsit ésszerűbbek lennének a szabályok és több embernél lenne fegyver talán a politikusok is egy kicsit jobban odafigyelnének a feladataikra. ;D

Yossarian1 2014.03.28. 18:06:21

@maxval a gondolkodó birca:
Te meg minden blogon a gyönyörtől könnyezve szopod őket száraz.
Ha valaki beteges az te vagy

Zb74 2014.04.01. 20:59:32

@maxval a gondolkodó birca: :)

kezdesz olyan szórakoztató lenni, mint grift/málnási/padilla, Doom és bbj együttvéve ;)
süti beállítások módosítása