Elektrobank - Sziget 02
2011. augusztus 14. írta: Zsigmond és Péterfy

Elektrobank - Sziget 02

  A Sziget második, csütörtöki napján technósnak állt a világ - persze csak ha nem a Judas Priest szegecses ősmetálja miatt ment ki valaki a fesztiválra. A Sziget elektrofüggő ügyfelei viszont költséghatékonyan élvezhették az elektronikus zenei szcéna aznap rendelkezésre álló, széles portfolióját. Voltak itt sztárok, kérdőjelek, fejőstehenek és döglött kutyák is. És az is feltűnő volt, hogy 2011-re mennyire visszajött a cyberpunk attitűd. Persze most már tényleg benne járunk a jövőben: az Aeon Flux szerint ebben az évben pusztul ki az emberiség 99 százaléka; jövőre 2012, ugye; és ha mindezt túléljük, 2015-ben jöhet a légdeszka! Addig viszont party like it's 2011.

  Rögtön egy minapi pophősnő lanyhított a vele kapcsolatos várakozásokon: a La Roux az elmúlt néhány évben centire kiszámított szintipopslágereket szállított a szintipop-revival idejére. A harminc évvel ezelőtti Erasure, Depeche Mode és Eurythmics hangzását megidéző, megbízhatóan középtempós és középszerű dalok távolságtartó lelke Elly Jackson: a kisfiús kislány néhány év alatt elháziasszonyosodott - csak a kócos vörös haj maradt a régi. A higanymozgású szintisek előtt közepes lelkesedéssel énekelte el jól ismert és ismeretlen, de hasonló kaptafára készült számait. Elárulta, hogy jön a következő lemez, de hogy a második szintipopkorszakon éppen túllépő popvilágnak mi újat tud majd mutatni, még kérdéses.

  Jóval kisebb közönségnek produkálta magát a Xiu Xiu: az avantgárd art punk duó öntetszelgő, világfájdalmat tükröző, hol belassult suttogásra, hol kiszakadó üvöltözésre épülő számait hallgatva akár műértő vájtfülűnek is érezhettük volna magunkat, ha nem lett volna teljesen helyidegen a duó koncertje. A nyári délutánban, egy visszhangos sátorban előadott világvégesirámok nem igazán működtek, és az előadást egyébként nagyon átérezni látszó duó sem törekedett a közönséggel, egyáltalán, a külvilággal való kapcsolatfelvételre.

  Annál lelkesebb volt a feltörekvő Goose: az AC/DC feldolgozás-zenekarból induló belga elektrorockerek pofonegyszerű, hatásvadász zenével hergelték a jórészt honfitárs nézősereget: a flamand, holland és fríz, szőke 190+ faszik és 180+ nőstények eszüket vesztve meneteltek egyhelyben a sötét sátorban. Ahogy minden számuk, úgy az egész banda is fölfelé törekszik, nem egy nemzetközi reklámnak szállítottak már aláfestő zenéket. A recept ismert, a tartós siker viszont kevésbé egyértelmű az esetükben.

  A Crystal Castles-t még többen várták: a kortárs elektronikus színtér igazi sztárjaira megtelt az A38-Wan2 sátor, az összhatás mégsem volt minden igényt kielégítő. Magyarul: szarul szólt a koncert. A ridegen szenvedélyes indietronikus számairól ismert Crystal Castles élén Alice Glass sikoltozik az éterbe, a koncerten mégis alig lehetett hallani őt, ahogy maguk a számok is eltűntek a kásás hangzásban. Közepesen izgalmas hangfüggöny előtti vinnyogás egy távoli színpadon, hatalmas tömeg előtt - ez maradt meg két nap után a koncertből.

  Annál tisztább és egyértelműbb volt a Chemical Brothers nagyszínpados fellépése: az elektronikus zene veteránjai és megbízható fejőstehenei klasszikus rave-et prezentáltak a szabad ég alatt, bár a posztcímnek ihletet adó Elektrobankot nem játszották. Az első dicséret a látványé: elképesztő kivetítőrendszer, ledfalak, lámpák, lézerek függönye egészítette ki a tömegrendezvényekre kalibrált technót. A brit Chemical Brothers valódi klasszikus, és a Prodigyvel ellentétben soha nem váltak önmaguk paródiájává. A sokszínű, pszichedéliából, shoegaze-ből, rave technóból, folkból és hiphopból is táplálkozó zenéjük 16 év után is izgalmas maradt, ahogy jól sikerült tavalyi lemezük is. A nyugisabb darabokat persze hanyagolták a koncerten, maradt a folyamatos pörgetésekre és kiállásokra alapozott dübögés. És szerencsére nem csak négynegyedes ritmusokkal operáltak: a végén előadott Block Rockin' Beats breakjei is úgy szólaltak meg, ahogy kellett. Örökké 1997, ja.

  A CB után laza levezetés következett: a régi motoros, mégis keveseket érdeklő Bomb The Bass elég halkan szállította középtempós elektróját a lötyögő közönségnek. Annál frissebb és feltörekvőbb előadó volt az utánuk következő Hudson Mohawke: az egészen mai wonky műfajhoz sorolt glasgow-i producert a dubstep, a hiphop, az elektro, a grime, a chiptune, a nu folk és a triphop címkékkel egyaránt ellátják. A címkézés helyett inkább a zenére figyeltünk: friss és izgalmas hangzásokat csiholt a laptopból.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr143151134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.14. 11:29:32

hogy engem mennyire szórakoztat újra és újra, ahogy a magukat angolszász konzervnek álmodó balfaszok tudósítgatnak erről a kloáka gyűlésről. mi köze lehet egy konzervatívnak ehhez a rabszolgamámorhoz, ehhez az alember dínom-dánomhoz, ehhez az infernális proli haláltánchoz, és az ehhez szórakoztatóipari gyúanyagot szolgáltató tánczenékhez? mi? :)

kackia 2011.08.14. 12:00:27

@málnási: Maga egy bumfordi, mackójárású dörmögi dömötör. Nem is csodálkozom magán, nem járt tánciskolába, nincs érzéke a modern tánczenéhez.:)

kackia 2011.08.14. 12:07:35

@málnási: Gondolom kifinomul zene ízléséhez ez közelebb áll. :)

www.youtube.com/watch?v=gzeNj1vlzAk&feature=related

tewton 2011.08.14. 12:20:56

@málnási:
mi van magával, befejezte a fukó-trippet? :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.14. 13:12:11

@kackia: kuss! :)

@tewton: gondolhatja, itten ülök tihany óvárban /a balaton legszebb panorámája/ egy présházban, és nem ihatok. mint egy piromániás a tüzijátékgyárban. :)
a fukót meg otthon hagytam, írnom kéne nem olvasnom.

Alfőmérnök 2011.08.14. 13:25:35

@málnási: "írnom kéne nem olvasnom. "

Most elszólta magát. Melyik szolgálatnak dolgozik maga? :)

Babilen Tatarszkij 2011.08.14. 14:32:22

Ritka szar kritikák ezek, hagyjátok inkább a Quartra, azok értenek is hozzá.

A La Roux nekem nagyon tetszett, a végére tök jól felpörgették a közönséget ahhoz képest, hogy milyen szar időpontban volt a koncert. Az meg mi a jó frászt jelent, hogy Elly "elháziasszonyosodott"? Lehet vagy 45 kiló a csaj, az ég szerelmére. Hülyék!

A Crystal Castles-en jól beálltam előre, a második-harmadik sor környékére, ahol olyan tömegnyomor és fulladásveszély alakult ki, amilyet még nem basztam életemben. A kezemet sem tudtam felemelni, többször konkrétan nem kaptam levegőt. Az A38 sátor már abszurd módon nagy, rendszeresen 60 fok és extrém magas páratartalom alakul ki odabenn. A hangzás valóban szar volt, ének minha nem is lett volna. Pedig nagyon vártam :(

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.14. 14:43:22

Én a Gotan Project miatt mentem csütörtökön, jó is volt, nagyon. Valamiért úgy érzem, hogy szabadtéri színpad helyett a fedett helyszín jobban illett volna hozzájuk (igaz, tavaly a partiarénában voltak, akkor meg az volt a baj: zsúfoltság & hőség...).

Babilen Tatarszkij 2011.08.14. 14:47:40

@TuRuL_2k2: Turul, egy csomó esetben szerintem is jobb lett volna kisebb, fedett helyre tenni a fellépőket. Az Interpol nagyon jó lett volna valamelyik kisebb színpadon, ahogy a La Roux is, jobb időpontban. A mai National, amit szintén nagyon várok, sem fog működni a Nagyszínpadon du. 6-kor.

Bár a délutáni nagyszínpadozás igazából minden fellépővel kicseszés.

tewton 2011.08.14. 17:23:19

@málnási:
aggódom magáért, ne kockáztassa az életét.
amy winehouse 3 hétig nem ivott és meghalt.
én még csak 2 napnál tartok, de mindjárt megnézem a hűtőt, hátha van sör.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.14. 19:09:38

@málnási:

Már többször is leírtam, de még soha nem reagáltak rá (igaz, miért is tették volna?!:-)), hogy az a közönség, akinek a mandiner.hu és a mandiner.blog.hu íródik, (az) nem létezik. Nincsenek konzervatív fiatalok, abban az értelemben biztosan nincsenek, ahogyan a mandinerek elképzelik. A mai fiatalok (pláne, ha értelmiségiek) vagy sokkal libbantabbak vagy sokkal radikálisabbak (ú. é. tradicionalistábbak vagy nacionalistábbak vagy fasisztábbak stb.), mint az a fiktív közönség, aminek a mandiner ír.De, ők tudják. Nem az én dolgom.

ü
bbjnick

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.08.14. 20:53:25

@bbjnick: "az a közönség, akinek a mandiner.hu és a mandiner.blog.hu íródik, (az) nem létezik"

Ebben van igazság, de érdemes finomítani. Létezik, saját magukon kívül is, csak elég szűk közönség, szűkebb, mint aminek gondolják. Többen vannak, mint a tradicionalisták, és kevesebben, mint a nacionalisták (kuruc.infói értelemben).
De végülis tök mindegy, hogy létezik-e a célközönség, a lényeg, hogy olvassák-e őket. A facebook követők száma alapján azért olvassák, nem olyan nagyon sokan, de olvassák.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.14. 21:08:37

@bbjnick:
persze, én is számtalanszor. és hát a szerzők sem azok, aminek gondolatmaszturbálják magukat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.08.14. 22:14:33

@bbjnick: @Disznóvári: @málnási: Sem a kommentek, sem a kommentelők, sem a facebookozók számából nem lehet tippelni az egyedi látogatók számára - azt az egyedi látogatók számából lehet megtudni :) Az elmúlt 30 napban, az uborkaszezon közepén 540863 egyedi látogatója volt a mandineres oldalaknak. Közöttük voltatok ti is, meg én is.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.08.14. 22:43:29

@rajcsányi.gellért (ergé):
Elhiszem, hogy ezt írja ki a blog.hu statisztikája, de kétségeim vannak afelől, hogy ez pontos adat. Azaz, hogy például nem számolja-e bele az újbóli letöltéseket, frissítéseket is a program. Nem rosszhiszeműségből mondom ezt, egyszerűn irreálisan magasnak tűnik ez a szám nekem. :) De lehet, hogy tévedek, egy szakértőt kéne talán megkérdezni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.08.14. 22:55:26

@Disznóvári: nem blog.hu, google analytics. vannak szakértőink.

Alfőmérnök 2011.08.14. 23:55:33

@rajcsányi.gellért (ergé): Jaaa, hogy ebben benne van a mandiner.hu is, nem csak blog. (Mondjuk az még index címlapon sem szokott lenni.)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.08.15. 05:30:30

@rajcsányi.gellért (ergé): Ha így van, akkor viszont baromság, hogy nem létezik a közönség, akinek írtok. A közönség az, aki olvassa, nézi a produciót, tök mindegy, hogy nekik szánta-e eredetileg a feladó.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.08.15. 05:33:02

@Alfőmérnök: Ezt írta ergé: "a mandineres oldalaknak", tehát nyilván mindkettőre vonatkozik. Nem tudsz olvasni?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.15. 07:41:02

@rajcsányi.gellért (ergé):
és ez mire válasz? arra, hogy vannak konzerv szerzők, meg konzerv olvasók? szigetes beszámolókkal? nohát. inkább olyan, mintha az állatkert majom azzal igazolná a jófejségét, hogy a héten ezren nézték meg őtet.

VI. Béla 2011.08.15. 11:57:28

@tewton:

Egyszer jártam egy albérletben, ahol strigulázták azokat a napokat, amikor nem ittak semmit. Kevés strigula volt.

VI. Béla 2011.08.15. 11:58:16

@bbjnick:

Maga demokrata? A Mandiner az élcsapat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.15. 17:08:26

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Az elmúlt 30 napban, az uborkaszezon közepén 540863 egyedi látogatója volt a mandineres oldalaknak" --- írod.

Gratulálok!:-) De ez mennyiben cáfolja azt, amit én írtam? Én sem tartozok abba a célcsoportba, amelyet megcéloztok (és amely szerintem effektíve nem létezik), mégis olvaslak benneteket.

No, most azt képzelt el, hány olvasótok lenne, ha létező célcsoportot céloz(ná)tok meg! :-)

ü
bbjnick

VI. Béla 2011.08.15. 17:51:46

@bbjnick:

Tudja, én azt sajnálom, hogy már a papi prédikációk nem tartalmaznak semmi közéletit, mer félnek a médiától. Pedig nem kéne. Nemzeti bűnbánat éve, az tényleg jó lenne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.15. 18:06:52

@VI. Béla:

"Nemzeti bűnbánat éve, az tényleg jó lenne" --- írja.

Nem csak jó lenne, de muszáj lenne! Az erkölcsi válságot másként kezelni nem lehet.

ü
bbjnick

VI. Béla 2011.08.15. 21:06:36

@bbjnick:

A zembereknek a bűnről csak a bűntudat jut az eszükbe. Az tényleg kényelmetlen, a bűnbánat az egész más, csak hát elszoktak, elszoktatták tőle a zembereket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.15. 23:08:07

@VI. Béla:

El kell nekik mondani, meg kell őket tanítani arra, mi a bűnbánat és akkor tudni, érteni fogják. Erre való a kultuszpolitika (művelődés-, oktatás- és valláspolitika).

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.16. 07:34:33

@VI. Béla: "Tudja, én azt sajnálom, hogy már a papi prédikációk nem tartalmaznak semmi közéletit"

Én ezt nem így látom. Nem csak nálunk, de maguknál pápistáknál is más volt a tapasztalatom.
süti beállítások módosítása