Keleti szél, kelet-középi álmok
2010. november 22. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Keleti szél, kelet-középi álmok

 – Gyerekek, mit is ígértünk a kampányban?

 – Semmit, Miniszterelnök Úr.

 – Azért valamit csak mondunk!?

 – Hát azt tényleg mondtuk, hogy „munkahelyteremtés”.

 – Hmm, munkahelyteremtés. Ez jó. Munkahelyteremtés. Az fontos. Akkor csináljunk munkahelyteremtést!

 – De Miniszterelnök Úr…

 – Mi van? Megmondtam, hogy csináljunk munkahelyteremtést. Azt mondjátok, úgyis azt ígértük a kampányban.

 – De ahhoz pénz kell.

 – Pénz? Hiszen ez undorító!

 – Akkor is kell. És nincs. A kibaszott kommunisták mindent elvertek.

 – Akkor szerezzünk pénzt!

 – Honnan?

 – Honnan-honnan? Hát ezt is nekem kell tudnom? Derítsétek ki, hogy hol van mostanában a pénz!

 – Igenis, Miniszterelnök Úr, szólunk a kisköcsögöknek a kabinetben, hogy olvassák el a Wikipédiát. Abban biztos benne van, hogy hol van most a pénz és a piac.

 – Mi az a Wikipédia?

 – Az olyan, mint egy nagy könyv, és azt mondják, minden benne van. És a komputerben van benne.

 – Elfér minden egy komputerben? Nem ömlik ki belőle? Az hogy lehet?

 – Miniszterelnök Úr, mondjuk azt, hogy itt egy nagyon nagy komputerről van szó.

 – Rendben, nézzétek meg. Aztán szóljatok.

 …

 – Miniszterelnök úr, azt írja az a nagy komputer, hogy most a kínaiaknál van a pénz.

 – Kínaiak, khm. Azokat nem utáljuk?

 – Nem merjük utálni őket.

 – Akkor egyeztessetek le nekem egy találkozót valami ottani fontos emberrel. Megmondom neki, hogy adjon pénzt.

 – Igenis, Miniszterelnök Úr.

 *

  Tippünk szerint valahogy így fogalmazódhatott meg a Keleti Szél stratégia, de ez tulajdonképpen mellékes. Ahogy a székely góbébölcsesség mondja, a politika olyan, mint a kínai kaja: jobb ugyan, ha nem tudjuk meg, hogyan készül, de a végeredmény akár jó is lehet. A jelen esetben Magyarország minden bizonnyal nyerhet azon, ha diverzifikálja gazdasági kapcsolatait, és Kína valóban jó lehetőségeket jelenthet a magyar gazdaságnak. De csak akkor, ha a céljaink reálisak, és nem mítoszokra épülnek. Mi most itt néhány mítoszra felhívnánk a figyelmet, hátha Tölgy kollegán kívül más fontos ember is olvassa e blogot.

 *

  Először is, a nyugati civilizációnak nincs vége. Persze Spengler óta nagyjából kéthetente megjelenik egy vaskos könyv, amely tágabb történeti kontextusba helyezve, gondos filológiai apparátus segítségével meggyőzően és nagyívűen bizonyítja, hogy a Nyugatnak kampec – de a Nyugatnak már vagy száz éve alkonyodik, és valahogy még mindig megvan. Most éppen gazdasági válság van, de civilizációs összeomlásnak azt nevezzük, amikor kopogó szemű tízmilliók megrohanják a gabonaraktárakat – ettől még elég messze vagyunk, bár a Hétesen valóban elég szar a helyzet. Nézzük csak a világ-GDP eloszlását az utóbbi években:



 

  1980 és 2006 között az USA részesedése 0,4%-kal csökkent, a többi OECD-oszágé ennél jóval jelentősebben, s Kína és India valóban jönnek fel. 2006 óta e trendek felgyorsultak, de azért a Keleti Szél még nem söpört el mindent.

  Azt egyébként, hogy hol a helyünk, egy nagyon egyszerű teszttel meg lehet határozni: nézzünk a tükörbe, s ha fehérnek látjuk magunkat, akkor nyugatiak vagyunk, ha sárgának, akkor keletiek. A kínaiak ezt az egyszerű módszert alkalmazzák identitásproblémák esetleges felmerülésekor – ennek köszönhető, hogy a Kínába irányuló tőkebefektetések nagy részét a tengerentúli kínaiak hajtották végre.

  Kína természetesen fontos és egyértelműen egyre fontosabb – arra azonban ne építsünk, hogy a legendásan zseniális magyar ütemérzéket kihasználva majd jól átállunk az ő oldalukra, és végre mi fogunk röhögni a balfasz Nyugat-Európán. Egyébként itt jegyezzük meg, hogy a magyar GDP alakulása nagyjából attól függ, hogy a bajor paraszt vesz-e új Audit magának, s nem attól, hogy Wen Jiabao (Ven Csia-pao) megveregeti-e magyar kollegája hátát.

***

  Kínával kapcsolatban makacsul tartja magát a „másfél milliárdos piac” mítosza. Ezt is el kell felejteni. A kínaiak valóban sokan vannak – hogy pontosan mennyien, az a napokban lezáruló népszámlálás után fog kiderülni –, viszont közülük nagyjából 200 millió az, aki vesz is valamit rizsen és teafüvön kívül. A 200 milliós középosztály se lenne kis piac, csakhogy ők egy Európányi területen szétszórva élnek, jelentősen eltérő fogyasztási és egyéb szokásokat követnek, még a nyelvük se azonos – az ő meghódításuk a Coca-Colánál kisebb cégek számára teljesen reménytelen. Ilyenből pedig Magyarországnak nincs túl sok. Nemhogy az egész kínai piac, de még egy tartomány meghódítására sincs semmi esélyünk – egyedül kisebb városokban, megyékben teremhet nekünk némi babér. Érdemes tehát az országos jópofizás helyett kisebb célokat kitűznünk. Az olyan számítgatásokkal, miszerint „ha minden századik kínai évente megiszik egy korty magyar bort , akkor Hegyalján aranyra cserélhetjük a préseket”, hagyjunk fel: nem fog minden századik kínai meginni évente egy korty magyar bort.

  Azt is jó észben tartani, hogy a kínai piac rendkívül telített, és óriási a verseny. Mindenki Kínában akar eladni – maguk a kínaiak is –, így csak olyasmit tudunk ott értéksíteni, amiből mi gyártjuk a világon a legjobbat a legolcsóbban. Ha van nálunk jobb, az már ott van. A kínai piacon bepróbálkozni olyan, mintha Brad Pitt-tel és George Clooney-val hármasban mennénk csajozni: a lepattanóból esetleg juthat nekünk, de a legjobb nőket nem mi fogjuk megdugni.

*

  Egy másik Kínával kapcsolatos mítosz az, hogy mivel pártállamról van szó, a dolgokat állami szinten el lehet intézni. Vagyis elég, ha két miniszter, miniszterelnök, pártelnök/főtitkár összeül, s már repül is be a sok pénz az ablakon. Nos, a valóság az, hogy a kínai GDP nagyjából háromnegyedét a magánszektor adja, egy kínai gyáros pedig nagyjából leszarja, hogy találkoztak-e hazáink nagy kormányosai. A kínai tőkés – bár jó eséllyel a kínai Kommunista Párt tagja – alapvetően mégiscsak tőkés: oda fektet be, ahol a lehető legnagyobb profitban reménykedhet, onnan vesz árut, ahol a legolcsóbban a legjobb minőséget kapja stb. A magyar–kínai bizniszelést a magyar és kínai cégek fogják intézni, nem a köztisztviselők és közjogi méltóságok – ez utóbbiak rásegíthetnek a dologra, de haverságból senki nem fog itt gyárat építeni. Az elmúlt nyolc évben pont az jelentette a problémát, hogy a politikai kapcsolataink még sosem voltak olyan jók, mint Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai alatt, ugyanakkor ebből sokat nem profitáltunk, azt leszámítva, hogy a kínaiaknak ajándékozhattunk egy kurva nagy gömböcöt. Az igazi áttörést az jelenthetné, ha olyan gazdasági környezetet teremtenénk, amely a világ minden befektetőjét – így a kínaiakat is – vonzza. Egy ilyen környezetbe az eddiginél több tőkeerős kínai vállalkozás érkezne – a kínai cégek mostanában kezdték meg a nemzetközi terjeszkedést –, de a szarra ők sem építenek várat. Ez alól csak akkor tennének kivételt, ha rendelkeznénk olyan ritka ásványkincsekkel, mint néhány gusztustalan afrikai diktatúra.

*

  Azt is fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy nagyon rossz ötlet lenne, ha akárcsak elkacérkodnánk a kínai modell lemásolásával. Kína remekül elműködik alkotmánybíróság és ellenzéki tévékurátorok nélkül, de igazából nem ezek hiánya miatt működik el remekül. És nem azért, mert a párt és az állam felügyeli a gazdaságot és a társadalmat.

  A helyzet az, hogy Kínában azok a területek működnek a legjobban, amelyeknek a lehető legkevesebb közük van az államhoz; ami pedig állami, az jellemzően rosszul működik - korrupt, pazarló, nehézkes. A kínai államnak az a szerencséje, hogy mindezzel tisztában van, és igyekszik meghúzni magát. A látszat csal: ha egy politikus Kínába látogat, ott öltönyös pártvezetők fogják fogadni, és megmutatni nekik a felhőkarcolókat meg az iPhone-gyárakat. Azt már nem fogják hozzátenni, hogy a felhőkarcolókat és az iPhone-gyárakat nem ők építették. Amit meg ők is építettek, azt a szabadjára engedett vállalkozók profitjából építették.

*

  Mi, magyarok meg vagyunk győződve arról, hogy különleges anyagból vagyunk gyúrva, s e különlegességet partnereink is felismerik. A kínaiaknál mindig azzal próbálunk bevágódni, hogy mi is ázsiai nép vagyunk ám, úgyhogy kiemelkedünk az unalmas európai tucatnépek sorából. Legutóbb Orbán Viktor próbálkozott be ezzel a dumával, amikor az ázsiai gyökerekre hivatkozva Hungaryt – amúgy téves etimológiával – a „hunok földjének” nevezte, de szerencsére a tolmács ezt félrefordította a „szárazság földjének”, aminek ugyan nincs semmi értelme, viszont legalább vicces.

  Az, hogy a kétezer éve Kínát dúló xiungnuknak (hsziungnu) van-e köze a hunokhoz, a hunoknal pedig a magyarokhoz, erősen megkérdőjelezhető (Kündü, csönd!), de ez mindegy is: az ázsiai gyökerek vagy Petőfi emlegetése egy tárgyalás legelején oldhatja a feszültséget, de nem jobban, mintha az időjárásról vagy a fociról ejtenénk néhány szót. A tárgyalás végeredményét biztosan nem fogja befolyásolni: az üzlet az üzlet, nem jótékonykodás holmi állítólagos távoli rokonokkal. Ez a kultúrabizniszre is vonatkozik, úgyhogy Szőcs Géza is próbáljon valami piacképes kulturális terméket találni a magyar nyelvű Majomkirály helyett. Nem indulunk jobb esélyekkel, mint mondjuk Lengyelország vagy Csehország.

*

  Azt se higgyük, hogy csak azért, mert a kínaiak csillagászati összegű valutatartalékkal rendelkeznek, vagyis marha sok felesleges pénzük van, azt majd csak úgy nekünk ajándékozzák. A kínaiaknak éppen azért van annyi pénzük, mert nem kúrják el hülyeségekre. Általános népi tapasztalat, hogy a leggazdagabb köcsögök a legzsugoribbak; nos, ez azért van, merthogy éppen azért ők lettek a leggazdagabbak, mert zsugoriak. Ha pénzt remélünk tőlük – netán államkötvényeket akarunk eladni nekik –, akkor bizonyítanunk kell, hogy annak a pénznek nálunk van a legjobb helye. Kínából szerezhető magas kamatra kockázatos, vagy alacsony kamatra biztonságos hitel, de alacsony kamatra kockázatos hitel nem – ez alól ismét csak kivételt képeznek az afrikai nyersanyagexportőrök.

  Befektetni is abba fognak, aminek biztosítva látják a megtérülését – csakúgy, mint minden épelméjű pénztulajdonos. Tanulságos volt ebből a szempontból Görögország példája. Ott a kormány az összeomláskor először nem akart az IMF-hez fordulni, mert tudta, hogy az kemény feltételeket támaszt (vagyis megszorításokat ír elő). Ezért felajánlották Kínának, hogy mindent, ami mozdítható, némi készpénzért eladnak nekik. A kínaiak nemet mondtak, majd megvárták, amíg a görögök megkötik az IMF-fel a szigorú szerződést, s ezután vásároltak fel mindent, ami mozdítható – hiszen az IMF-hitelek és előírások egy ideig meggátolják Görögország megsemmisülését.

*

  Ha a kínaiak sem adnak ingyenebédet, akkor mit várhatunk Kínától? Érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele?

  Mi azt mondjuk, igen, csak ésszel.

  A kisebb kínai cégekkel nem érdemes törődnünk, az ő árujuk amúgy úgyis eljut a Tescóba, a sarki kínai boltba, illetve – kissé átcímkézve – a plázák üzleteibe. Eladni nekik nemigen fogunk semmit.

  A nagyobb – mind állami, mind magán – vállalatok körében azonban érdemes szétnézni. Nekik a magyar piac kicsi, de mivel EU-tagok vagyunk, néhányan közülük hídfőállásnak használhatnak minket. Természetesen nem mi leszünk a komplett kínai gazdaság előretolt európai helyőrsége, tehát azt a nyolc éve nyomott hülyeséget, hogy mi leszünk a nagy összeurópai áruleosztó és logisztikai központ, sürgősen el kell felejteni. Pár céget azonban esetleg rá lehet venni, hogy innen próbálják meghódítani Európát. Egy ilyen döntésnél számíthatnak a jó politikai kapcsolatok. A meggyőzhető néhány kínai cég nem fogja kihúzni Magyarországot a bajból, de azért jó néhány munkahelyet teremthet.

  Van esély termelő beruházások Magyarországra csábítására. A kínai bérköltség még alacsonyabb, mint a magyar, de a kelet-kínai már nem sokkal. Összességében jól járhat egy kínai cég, ha a termelést ide telepíti: megspórolhatja a szállítási költséget, és EU-n belül lesz, áruja EU-snak számít, így kikerülheti a korlátozásokat. Nagy dolgokra ne számítsunk, de végül is minden munkahely számít. Annyi előnyünk mindenesetre van, hogy van Peking–Budapest repülőjáratunk, magyar–kínai iskolánk és a térségben egyedül Bank of China fiókunk (amely ugyan túl sok mindent nem csinál, de legalább van). Ezeket túlértékelni nem szabad, de azért némi hasznuk lehet.

  Sokak számára szentségtörésként hathat, de szerintünk bizonyos közbeszerzéseket is meg kéne nyitni a kínai cégek előtt. Nyilván, amit magyar cégek is meg tudnak csinálni, ott őket kell preferálni, de vannak területek, ahol úgyis mindent külföldi multik nyernek, velük érdemes lehet megversenyeztetni kínai pályázókat is. Lengyelországban egy autópályát és egy vasútszakaszt egy kínai cég épít – 30%-kal olcsóbban, mint amennyiért az európai vállalatok vállalták volna. Ismerve a hazai korrupciós gyakorlatot – gondoljunk csak az S-sel kezdődő, trabag-gal végződő nevű cégre – a kínai árelőny nálunk még nagyobb lehet. Az pedig nekünk tök mindegy, hogy a profit Bécsbe kerül vagy Kantonba.

  Ja, és a minőség miatt ne aggódjunk, a kínaiak az utóbbi egy hónapban valószínűleg több és jobb autópályát építettek, mint mi az elmúlt húsz évben összesen. A megspórolt pénzt meg értelmesebb dolgokra költhetjük. Ugyanez a helyzet az információs technológiai beruházásokkal: a Nemzeti Szélessávú Hálózat, a MÁV leendő mobilrendszere, a többedik generációs mobilhálózatok mind olyan fejlesztések, amelyek infrastruktúráját a kínai cégek 20-30%-os árelőnnyel képesek kiépíteni. A minőséget itt se féltsük: a kedves olvasó jó eséllyel egy Huawei vagy ZTE modemen keresztül olvassa ezt a cikket, s ugyanezen cégek biztosítják internetes és mobilszolgáltatójának teljes infrastruktúráját. (A telefonra meg a modemre természetesen nem a gyártó cégek neve van írva.) Itt is egy csomó pénz spórolható meg.

  Ami a kínai piac meghódítását illeti, ott elsősorban technológia és know-how exportra van lehetőségünk. Van néhány terület, ahol néhány magyar cég tud olyasmit, amit a kínaiak egyelőre még nem: itt érdemes gyorsan eladni a tudást, mielőtt tőlünk vagy mástól ellopják. Emellett, mint említettük, kisebb területek szűk szegmenseiben lehet keresnivalónk: borral elláthatunk néhány városban néhány éttermet, herendi porcelánnal néhány újgazdagot. Ennél sokkal többre nem érdemes törekednünk.

*

  A Keleti Szél mint ideológia baromság, de korlátozott lehetőségeink mégiscsak vannak Kínával kapcsolatban. Ezeket érdemes kihasználnunk.

  Illúzióink azért ne legyenek. Kína nem a nagy testvérünk, hanem egy nagy és gyorsan fejlődő gazdaság, amelyet alapvetően piaci viszonyok uralnak. Hogy hasznot húzhatunk-e belőle, az azon múlik, hogy Magyarország képes-e nemzetközileg versenyképes termékeket előállítani, s nemzetközileg versenyképes gazdasági viszonyokat teremteni saját területén. Alacsony adók, gyors és kicsi bürokrácia, képzett és szorgalmas munkaerő, kiszámítható viszonyok – nagyjából ezekre van szükség Kína megnyerésére. Igaz, ha ezek meglennének, akkor nem is lenne akkora szükségünk Kínára.

  Legközelebb gyakorlati jó tanácsokat adunk kínai tárgyalásokra készülő politikai-gazdasági vezetőknek. Ezek között az is szerepelni fog, hogy ha egy mód van rá, ne dugjuk meg a tolmácslányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82455766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Krasznahorkai László és a bolond, bőgő magyarság 2010.11.22. 13:15:24

"Egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, Isten oda teremtett, azt a kenyeret ettem - mondja Krasznahorkai László , tarr béla barátja - Képtelen vagyok büszke lenni, hogy bolondok közé születtem, és hogy bolondok között éltem. Az én ...

Trackback: A kezemet figyeljék! Csalok. 2010.11.22. 12:41:46

 Keleti szél vizet áraszt, virágom, virágom. Minden madár társat választ, virágom, virágom. Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom Te engemet s én tégedet, virágom, virágom. Zöld pántlika, könnyű gúnya, virágom, virágom. Mert ...

Trackback: Péter és Pál. Rokonok! 2010.11.22. 09:37:28

tanulságos meseAtyafiak, egyszer egy választás elött, tisztaságról, átláthatóságról, korrupciómentességről beszéltek a szavazat érdekében. Elmondták, hogy nem lesz több mutyi, nem lesz ügyeskedés.  Láttunk azóta már egy-két dolgot, tudjuk, hogy ni...

Trackback: APEH, miért is ne lájkolnánk téged? part 1 2010.11.22. 08:47:56

Természetesen tisztába vagyok vele, hogy az emberek, köztük én is, ösztönösen tele vagyunk előítéletekkel az állami bürokráciával, pláne az adóügyekkel foglalkozó szervekkel kapcsolatban. De tény az is, rohadtul meg tudnak dolgozni érte időnként a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.11.22. 08:46:30

Nagy hülyeség ez az egész, csak rövid szárú, bő fenekű pantallót venni megy.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.11.22. 08:49:11

Trágárnak trágár, a világról semmit nem tud. Már a Pentagon is a Nyugat Alkonyára készül.

www.energybulletin.net/stories/2010-11-18/peak-oil-why-pentagon-pessimistic-exclusive

sorokinV 2010.11.22. 08:50:21

belkin, d-link kombó. éljen a nyugat :D

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.22. 09:07:25

Miért ne? Mármint a tolmácslányt.

Roltii 2010.11.22. 09:08:49

zte meg huawei?? na ne... a mobilszolgáltatók próbálnak átállni, csak éppen egyik cég se tud rendesen teljesíteni. Ericsson meg NSN cuccok mennek jórészt...a Telenor hálózatát kell majd figyelni, hogy mi lesz, amikor ZTE-re átállnak....ráadásul szerintem a mobilkommunikáció stratégiai annyira, hogy nem biztos, hogy jó kínai kézbe adni, akkor már maradjon inkább hazai (eu-s) kezekben...

Viktus 2010.11.22. 09:26:45

@Dr. Zerge:

Mert pötse van.

@ArmaGeddon Bácsi:

A pentagon évtizedek óta arra készül, és azon okból az US Army a legütőképesebb a Föld bolygón :P

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.22. 09:29:11

Te valósággal próbálkozol a magyar jobboldalon? Ki fogja ezt elhinni?

"ne dugjuk meg a tolmácslányt."
Sokat kérsz.

Rotfuchs 2010.11.22. 09:33:32

kb. a fele baromság. A másik fele pedig óvatosságra int, közismert igazságokat és közhelyeket puffogtatva.
Gratulálok, keményvonalas konzervatív elemzést sikerült összehozni.

eN 2010.11.22. 09:37:50

TragarKalman azert ne dicsergessuk a kinai arukat, amit nem multi gyart ott az jo esellyel gagyi, lasd pl a volanbusz altal beszerzett kinai buszokat, mar elso heten estek ki a kerekeik.

Rotfuchs 2010.11.22. 09:52:43

@Viktus: írták, hogy kínai, nem thai.

Amúgy remek dolog, hogy Kína, Kína Kína. India, Indonézia, Vietnam, Fülöp-szk. sehol nem szerepel a képletben, pedig nem csak Kínából áll a Távol-Kelet. Igazából nem hülyeség részt venni az észak-koreai tárgyalásokon sem. Azonkívül a távol-keleti területek mellett van Közép-Kelet, Afrika, miegymás gazdaságilag a fejlett Nyugattól eltérő szerkezetű régiók.

És napjainkban akár tetszik, akár nem (nekem személy szerint nagyon nem), a gazdaságban jelentős szerepet vállal az állam, különösen egy kis hazánkhoz hasonló erősen etatista berendezkedésű társadalomban. Az állami tárgyalás és keret pedig azért kell, mert a magyaroknak nincs Hyundai-a, Samsung-ja, mint a bezzegkoreaiaknak, akik állami méretű tárgyalásokat tudnak folytatni, így ha nagy léptékű külkereskedelmi és befektetési kapcsolatokat akarunk kiépíteni (ami nem irreális, és jól menedzselve nagy nemzetgazdasági és sokszorosan jelentős magánbevételt generálhat), akkor azt együttműködő csoportokkal, a szindikátusok, bocsánat ipartestületek : ) érdekében eljáró állami diplomáciával lehet megtenni.

A külügy ugyanis nem azért van, hogy minden évben egyetértsünk a fejlett nyugati demokráciákkal, az EU intézményeket megkerülve parolázzunk más éppen hasonló elvek mentén eljáró kormányokkal és szidjuk az átellenes oldalon álló többi tagállamot, mert azok olyan irigyek/felelőtlenek/nyerészkedők/kapzsik/keresztényietlenek és nácik; elítéljük a terrorizmust, a szegénységet, a politikai elnyomást, a betegségeket és minden mást amivel a szerecsenek foglalatoskodnak, valamint jegyzéket cseréljünk a posztmorvákkal.

A külügy arra is jó, hogy akár a szomszédban, akár a világ másik sarkában (ez a kínai fokhagyma, a latin pirospaprika és a tunéziai izzó korában nem olyan elvont és marginális dolog) is eljárjon a magyarok ügyéért, ha lehetőség nyílik a hazai vállalatok számára gyümölcsöző üzleti kalandozásra.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 09:56:27

mondjuk az a vicc a fideszben - vagy inkább orbánban - hogy egyszerre szidja a szabad piacot, és isteníti a kínai high tech ipart. na most ott pont szabad piac van.

ázsiában is (vagy mondjuk így eurázsiában) városi brendekkel lehetne hódítani. nem magyar borral, hanem tokajival a nemzeti márkajellel a probléma az, hogy nem elég exkluzív. az ázsiaiak végtelen sznobok.

meg ugye a városi brend az ezeréves hagyomány. pármai sonka van, és a szocik találták ki helyette az olasz felvágottat. meg a magyar parizert. ez lett nemzeti mázzal leöntve és valami ostoba náci (nemzeti korporatív) gazdaságpolitika az, amit a kormányfő próbálkozik.

nem magyar kolbász kell, hanem gyulai, meg csabai. a városi tulajdont kellene erősíteni, és nem az államit. ehhez meg urbánusok kellenek, őket meg pont kiszavazták a hatalomból parasztok. szóval a hagyományos iparágakban a piac a városi brendek versenyére épül évszázadok óta. a sok náci tökfejnek ajánlom figyelmébe. mandineren van belőlük elég.

Rotfuchs 2010.11.22. 09:57:41

@Viktus: az még nem jelent semmit. Ki tudja mikor támad a Lucian Allience. Tessék nagyobb távlatokban gondolkodni. Még, hogy a Föld bolygó...

Amúgy készülni bármire lehet. A US Army is azért maradt ütőképes, mert készülődnek. Ha eleresztenék a gyeplőt, akkor a második világháború után szétzavarták volna őket, a pénzt meg elverik a légierő, a flotta és a tengerészgyalogosok között.

Roltii 2010.11.22. 10:01:17

@Rotfuchs: Lucian Alliance? az Oritól jobban félek:D

hungarisztan 2010.11.22. 10:02:48

Hát ez zseniális, a szerzők végeérhetetlen (ál)naivitásukban megpróbálnak olyan érveket felsorakoztatni, miért is kellene/lehetne beengedni kínai cégeket bizonyos tenderekre. Merthogy kvázi az ócóbb lenne, és az meg milyen frankó már. Nekünk, talpas parasztoknak, akik a cechet állják. Mindeközben mindössze azt az alapvető tényt tévesztik szem elől, amit minden hungarisztáni óvodás tud: az autópályaépítés és egyéb infrastruktúrafejlesztés nem érted van, vazze. Az nem arról szól, hogy kényeztetjük az úgynevezett „polgárt”, vagy legalábbis kevésbé élhetetlenné tesszük ezt a szarkupacot. Drágaságaim! Az azért van, hogy abból jó sok állami pénzt (a te pénzedet) át lehessen rakni a megfelelő magánzsebekbe. Nincs „de”, meg „ha”, meg „feltéve, hogy”, meg „esetleg”. Ezeknek ez az *egyetlen* értelmük. Az hogy mellesleg elkészül pár folyókilométer, már a készítésekor is málló autópálya, Európa legfölöslegesebb völgyhídja, minduntalan beomló, vicckategóriás alagút, ésatöbbi, ésatöbbi, nos az járulékos melléktermék, amit legfeljebb kampányidőszakban lehet a bégetők további megvezetésére hasznosítani. Az, hogy a hungarisztáni autópályaépítési költségeken röhög egész Európa a sarkvidéki körülményekkel, valós domborzati kihívásokkal (ott kurva kemény gránithegység van bazdmeg, nem nagy magyar Alföld!) sikerrel és olcsóbban dacoló Skandináviától a szintén valós domborzati viszonyokkal és háborús aknásítással szintén sikerrel és olcsóbban megbirkózó Horvátországig bezárólag, az azért van, mert itt az autópálya pontosan a különbözet VÉGETT épül. Ez nekije a célja. Pro formula át kell folyatni a pénzeket úgynevezett tendergyőzteseken, hogy a szerzőkhöz hasonló naivitású zemberek nekiálljanak olyan cikkeket írni, hogy hogyan lehetne jobban (mármint a köz érdekéből nézve jobban) csinálni valamit, de hát mindannyian tudjuk, hogy már a tender eleve úgy van kiírva, hogy bele van kalkulálva a visszacsurgatás, sőt, az győz, aki többet tud visszacsurgatni, legfeljebb majd nem fizetnek az alvállalkozói lánc végén álló, valós kivitelezőnek, az meg kit érdekel?
Ehhez képest abból kiindulni, hogy a kicsi sárga emberek majd jól lefaragják az autópályaépítés költségeit, az olyan szintű (ál)vakság, amire nehéz szavakat találni. Hát mi a tökömért lenne érdeke a mindenkori Pártunk és Kormányunk erős embereinek az, hogy kevesebb zsé csurogjon vissza, he? Medve anyám!
Jámbor barátaim a zúrban (mármint O. úrban, Gy. úrban és bűntársaikban), benneteket hihetetlenül megvezetett az elmúlt 20 év, ha még mindig azt bírjátok feltételezni, hogy itt bárki bármit jobban akarna csinálni, mármint ha a bennetek szunnyadó szakértelmük meglenne, mert amúgy a szándék megvan. Bullshit.
A szándék a lopás, az összes többi agyzsibbasztó parasztvakítás. Aki ennek bedől – hát, azt rendesebb óvodákban már kinézik maguk közül...
Csórikáim!

Rotfuchs 2010.11.22. 10:04:03

@guvernalista: ehhez viszont libertariánus és a közösségre épülő társadalmi felfogás kellene. Magyarországon viszont dívik az állambácsi majd megoldja, és a fizetem/fizesse az adót, és abból gazdálkodjanak ki mindent. Legyen Pesten villamos, Devecseren gát, Pécsett színház. Amúgy nem hülyeség, hogy állami szinten folyjanak a tárgyalások, de ahhoz az kell, hogy legyen a termék/vállalkozáscsomag, amit mint szindikátus tud képviselni a magyar állam és lobbizni értük a nemzetközi diplomácia segítségével. Jó dolog, hogy van szuverén, nemzetközileg elismert államunk, ki kell használni.

Rotfuchs 2010.11.22. 10:05:18

@Roltii: Az Orit elintézte az Ark of Truth. Nem vagyunk up-to-date.

Habár mindig maradhatnak fanatikus keresztesek... még egy ok, hogy felkészüljünk ;)

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 10:07:04

@Rotfuchs:
a kínai high tech iparban semennyire nincs jelen az állam. a tőke van jelen. amit orbán istenít az a szabad versenyre épülő kapitalizmus maga.

en.wikipedia.org/wiki/File:Shanghai_night_bund_skyscrapers.jpg

ebből semmi sincs állami tulajdonban, legfeljebb városiban. a kisebb épületek.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2010.11.22. 10:08:14

Kínát ismerő szemmel azt kell mondanom, hogy nagyon ott van a cikk minden gondolata.

Viszont - ahogy az eddig hozzászólások többsége is mutatja - ebből semmit sem ért még az átlag magyar ember. Ez még nem lenne nagy baj, de a magyar politikusok sem. Ez utóbbin kellene változtatni, de nagyon gyorsan. Pl. átvehetnénk Kínától, hogy az okosabb emberekből lesznek az ország vezetői. Vagy legalább a vezetők tanácsadói.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.11.22. 10:10:42

jöjjön sok kínai cég, aztán meg egy jó válságadóval seggbekúrjuk őket:)

==T== 2010.11.22. 10:13:20

Jól néz ki a kiscsaj:)

qbr 2010.11.22. 10:14:17

Elvileg azért van EU, hogy ne legyen mindegy, hogy Bécsbe vagy Pekingbe megy az autópályaépítés haszna.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 10:21:14

@Rotfuchs:
szerintem meg gazdaságszervezéshez pont nem kell az állam. az unió (!) szintjén arról kell tárgyalni, hogy a kereskedelmi mérleg kínai relációban egyensúlyban legyen. ez azt jelenti, hogy a kínai kereskedőnek ha el akar adni valamit, akkor muszáj vásárolnia.

és utána európa városi (!) brendjeivel kell megismertetni, és ezeket kell egymással versenyeztetni. versenyezzen a tokaji, meg a portói bor. a frankfurti virsli, meg a debreceni kolbász. mindkettőre lehet igény. ezeket a kormány úgy akarja levajazni, mint a kgst szerződéseket, az előző is így akarta egyébként, szerintem ez nem fog menni.

a helyhatóságnak, a városnak kell előírni azokat a szigorú minőségi előírásokat, és az élelmiszeripari, meg ruhaipari termékekre városi márkajelzést kell ráütni.

de ehhez pont nem kell az országgyűlés, és pont nem kell külügyminisztérium. általában igaz az, hogy a városok kell felügyelniük a piacot, és nem az államnak. az általános szabályokat pedig az uniónak kell meghoznia. megint csak nem az államnak.

a liberális felismerés ez volt, hogy a gazdaságszervezéshez nem kell állami beavatkozás. csak a totalitárius barátaink ezt úgy értelmezik, hogy akkor ahhoz nem kell közhatalom. dehogy nem kell, csak épp autonóm városias (urbánus) igazgatás kell, és nem az államigazgatás.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.22. 10:33:37

@ArmaGeddon Bácsi: szeritnem te lődd ki magad a világűrbe.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 10:45:00

szóval a kínainak egy ilyen térképet kell mutatni.

kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

nesze itt van a sok európai megye, abban vannak városok, aztán válogassál, mint a piacon.

az európa parlamentet is megyei alapon kellenek megszervezni. az uniós képviselők száma a megyék számával korrelál. az unió igazgatását megyei közigazgatási hivatalokból kell összerakni. és akkor annak vezetője (a jegyző) felügyeli a városokat.

és akkor a kínai azt látja, hogy itt szigorú minőségbiztosítás van. a megyei párttitkár felügyeli a városit, és a város felügyeli a piacot. és ez az egész egyesül a birodalomban.

szóval ferihegynek városi repülőtérnek kell lenni, és nem államinak. de ehhez a városvezetőknek kell tárgyalni, és nem az állami vezetőknek.

aztán persze lehetne kulturális együttműködés is, ahhoz meg tartományi miniszterelnök, régió kellene. ilyen megint nincs. szóval azt kellene mondania tiszántúl miniszterelnökének, hogy remek lehetőségein vannak a kulturális együttműködésre. ehhez (az állam és az egyház dolgait szétválasztva) a régió és a religió dolgait össze kell kapcsolni. tehát a tiszántúlnak azt kell mondania, hogy az egy reformált, kálvinista vidék. és a kínait megismertetni ezzel a vallással. meg persze azt mondani, hogy vannak görög katolikus kistérségek. aztán lehet, hogy megnézik a máriapócsi kegytemplomot, meg a kálvinista rómát.

de ez nem az, hogy a magyarság mindig is kína nagy barátja volt, aminek a végén el kell énekelni az internacionálét.

szóval a probléma, hogy gazdaságszervezéshez nincsenek (liberális) városaink, kultúraszervezéshez pedig nincsenek (konzervatív) régiók. hanem az etatista politika le van öntve valami ostoba magyarkodással, odakozmált nemzeti mázzal.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 10:45:37

@guvernalista: "nem magyar kolbász kell, hanem gyulai, meg csabai. a városi tulajdont kellene erősíteni, és nem az államit. ehhez meg urbánusok kellenek, őket meg pont kiszavazták a hatalomból parasztok. szóval a hagyományos iparágakban a piac a városi brendek versenyére épül évszázadok óta. a sok náci tökfejnek ajánlom figyelmébe. mandineren van belőlük elég."
Városi tulajdon, városi brand? WTF? A tokaji mióta városi tulajdon? Az Audi mióta városi brand (a tulajdonról nem is beszélve)?
Ha az előző bűnbanda az urbánusok megtestesülése, akkor mérnökként büszkén vállalam, hogy paraszt vagyok.
Amúgy itt nincs egyetlen egy náci sem.

@hungarisztan: Ilyen hozzáállással két opció marad az ember előtt:
- húz egy élhető országba
- keres egy erős kötelet

Ja, és index címoldal sucks.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 10:55:45

@evil overlord:
nézd, én úgy gondolom, hogy a tokaj kereskedőháznak városi tulajdonban kellene lennie. tehát a városi kereskedelmi kamara megmondja, hogy milyen legyen az áru. meg az önszabályozó ipartestületek. ez az ezeréves hagyomány. az állam ebbe nem avatkozik bele. ehhez nem kell országgyűlés.

tehát van tokaj városa. és a kínainak el kell mondani, hogy és ezt zemplén megye közigazgatási hivatal ezt még felügyeli. és zemplén megye meg közvetlenül a nemzetközösség (az unió) alá van rendelve. ez az ezeréves hagyomány.

csak a nemzetközösséget most egy parlament reprezentálja, és nem a királyi udvar. ennyi a progress. a gazdaság állami irányítása visszalépés.

Link Elek 2010.11.22. 10:56:08

amikor OV keleti szelrol beszelt, akkor a stilus atvetelet igerte: az allamnak csalnia kell.
vagyis a nemzetkozi szerzodesek/szabalyok (pl: WTO) betu szerinti betartasat, de ertelem szerint atvereset.
pl: a WTO/EU tiltja, hogy a kulfoldi cegeket hatranyosan kulonboztesse meg az allam.
a kereskedelmi kulonadot 90% 6db kulfoldi multi fizeti, a legnagyobb 5-ben levo 3 magyar (CBA,Real,Coop) osszesen sem fizeti az 1%-at. Es megsincsen megszegve semilyen egyezmeny sem.
kina regota "cheat"-el igy (pl. ritkafoldfemek export "tilalma" Japanba)
a kulonbseg, hogy Mo nem Kina. Ha kinara megharagszik egy multi, az senkit sem erdekel, kina eszre sem veszi. Mo kis orszag. egy kozepes multinak nagyobb a forgalma/adossaga mint egesz Mo-nak. ha tusszent, mi nagyon bettegek lehetunk.
ettol meg ugyeskedhetunk, csak nehogy belefussunk egy komolyabb pofonba.

bz249 2010.11.22. 10:56:22

@evil overlord: me megint lehet novelni a kommentszuro mezot.

Mondjuk paran mintha trukkoznenek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.22. 10:58:28

A keleti szél gondolata praktikusan arra a tényre épül, hogy ma már a világban nemcsak ott van pénz, ahová Fekete János járt kölcsönt felvenni, hanem Kínában, Oroszországban, a délkelet-ázsiai fejlesztési diktatúrákban és ezerfelé. Eddigi hitelnyújtóink nem szerették a magyar gazdaságot termelési-beruházási oldalról finanszírozni, államháztartási és fogyasztási részről annál inkább. Ebben hozhat változást az, ha Fekete elvtárs kapcsolatainál egy kissé tágabb horizontban próbáljuk a magyar gazdaságot elhelyezni.

bz249 2010.11.22. 11:05:21

@Elpet: szerintem meg varjon. Majd ha levonul az aradat. :)

Rotfuchs 2010.11.22. 11:05:36

@guvernalista: az egyik fikció vissza lett vezetve a másikra, hogy a magyar állam funkcionális gyengeségeit megoldja a lokális és szövetségi vezetés. A hiba ezzel csak annyi, hogy ehhez hatalmas változás kellene. Azt teljesen elismerem, hogy az _lenne_ előnyös, ha lennének rendes, tisztessége, elszámoltatható regionális politikai központok. Ehhez azonban alapvető szemléletváltás kellene az egyes állampolgár szintjén is, és a teljes struktúra újraszervezése, mert a jelenlegi önkormányzati rendszer az állami hibáit hatványozva produkálja.

Ezek a centrumok önmagukban viszont nem tárgyalópartnerek. Tehát kellene egy erős szövetségi kormány ami összeköti az EU-t a világ többi részével.
Ez pedig hagy ne mondjam nevetségesebben futurisztikus, mint a hipertér-meghajtás. Már vígan üzemel majd az ITER, amikor még mindig azon rágódnak Brüsszelben, hogy fabrikáljanak alkotmányt.

Én kiegyeznék egy koreai típusú állami/vállalati konglomerátummal is, ami hatékonyan használja fel gazdasági expanzióra a nemzet erőforrásait. Ehhez azonban erős, piacképes, innovatív hátország kell.

Dubito 2010.11.22. 11:06:49

Tetszett. Lájkolom

hungarisztan 2010.11.22. 11:10:35

@evil overlord: igen, valószínű, hogy ez hozzáállási kérdés. Ha például benyalnám a sok bullshitet, amivel nap mint nap etetnek, akkor mindjárt más lenne, szárnyalna a gazdaság, kolbászból lenne a kerítés és még a korrupció sem létezne. Tény, hogy ha a homokba dugnám a fejem, attól még visszamenő hatályú törvények sem lépnének életbe, meg az mnyp-pénzeket sem élné fel a kormány tíz perc alatt, Gyurcsány-éra is kiesne a történelemből, mintha mi sem történt volna. És persze visszarepülne a sokszázmilliárd, amit völgyhídra meg alagútra, meg már most málló autópályára, és főként egymás zsebére költöttek. Igazad van, hogy a rózsaszín szemüvegből nem kérő hozzáállás tehet az ország szétlopásáról, véletlenül sem az ország szétlopása...

Hagyjámá, ember.
Hidd, amit hinni akarsz, de én idén fizetem utoljára a költséges hobbidat. Megfogadom a tanácsod: január 1-től ismét egy élhetőbb országban fogok élni, nektek meg hagyom, hogy szárnyaljon a fantáziátok, és hitegessétek egymást, hogy jó lesz ez, csak hinni kell benne erősen. Vicc.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.22. 11:10:43

@pancho_sanza: "jöjjön sok kínai cég, aztán meg egy jó válságadóval seggbekúrjuk őket"

:))))))))))

Rotfuchs 2010.11.22. 11:10:48

@guvernalista: én ezzel, meg az ipartestületesdivel azért értek egyet, mert Magyarországon nincsenek olyan nagyvállalatok, amik viselni tudnának egy-egy brandet. Viszont látni kell, hogy elég nagy ügyesség és szigurú fegyelem kell ahhoz, hogy egy ipartestület tudjon olyan formát nyújtani a költségérzékeny metódusokban, mint egy nagyvállalat.

A tokaji bornál és pármai sonkánál bejöhet a céhesdi, hogy kevés drága minőségi terméket felszív a sznobpiac ha jó a marketing. Viszont erre teljes nemzetgazdaságot alapozni nem lehet. Vagy buborék és adóssághegyek a vége.

Jorge W. Arbusto (törölt) 2010.11.22. 11:14:14

"Az pedig nekünk tök mindegy, hogy a profit Bécsbe kerül vagy Kantonba."

Hát ez nem igaz. Mert ha európai cég bonyolít le egy tendert, akkor a benne résztvevők rendesen meg vannak fizetve, be vannak jelentve és többé-kevésbé normálisan bánnak velük. Ha kínai cég teszi ugyanezt, az teljesen más tészta. Sajnos dolgoztam kínai cégnek, 3 hónapig bírtam. Amikor kiküldtek tréningre Kínába, nem foglaltak szállodát. Volt egy guest house, ahol szobát foglaltak nekem. Minden nap 8 órán át az enyém volt az ágy, mert előttem meg utánam mások aludtak benne. Hiszen nekem akkor úgy sem volt szükségem rá, ezért a fennmaradó időre megkapta egy portugál és egy szingapúri.

Na ezért nem mindegy, hogy hová megy a profit. Mert minden fillér, ami Kínába megy, őket erősíti.

Chicano 2010.11.22. 11:16:02

Az írás érdekes volt, de az nem derült ki belőle hogy miért ne dugjuk meg a tolmácslányt. Ha én kínai tárgyalásokra készülő politikai-gazdasági vezető lennék és tényleg így néznek ki ott a tolmácslányok akkor biztosan tovább mélyíteném a két nép megbonthatatlan barátságát.

alex4427 2010.11.22. 11:16:09

A mandiner nagyon igyekszik (nagyon helyesen!), hogy nehogy kormánypártinak tűnjön. (Add meg nekünk a mindennapi Népszavát, Galamust, Gyurcsány-bloggert!)

De ekkora tahóságot, mint a fenti iromány, azért nem kellene!

(marko11)

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 11:17:17

@guvernalista: Tisztázzuk a fogalmakat: a Tokaj Kereskededőház most mi legyen? Kereskedő (akkor miért kell önkormányzati tulajdonban lennie) vagy minőségbiztosító (arra már ott van a hegyközség).
Egy csomó brand (multi)nacionális céghez tartozik, itt sem a városi tulajdonnak, sem a városi brandnek nincs értelme.
Attól, hogy Kínában még vannak "megyei" párttitkárok, nálunk nem kell visszahozni őket.
Az emberek jelentős része nem városban él. Velük mi legyen?
Magyarországon a régióknak nincs hagyománya, eltérő kultúrája (nem úgy, mint a német tartományoknak).
Teszek a progresszióra.

@bz249: Másodnickek hadserege?

kodó tamás 2010.11.22. 11:18:16

:)

feudálisabb országunk van mint kína...
majd a vezír és rokonsága megmonnya...

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 11:21:09

@hungarisztan: Elég türelmetlen. A Pojácától és társaitól 8 évig nyelte a szart, a Fospumpából pedig fél év után elege van.

@Chicano: Feljebb már írtak: azért, mert nem biztos, hogy nő :)

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 11:30:29

@evil overlord:
másik kérdés az audi. az high tech ipar. ott nyilván nem kellenek városi brendek. nyilván nem espoo-i telefont akarsz venni, hanem nokiát. ha a kínaiak meg akarják venni a nokiát, akkor erre van kitalálva a szabad tőkepiac. ott a sok nokia részvény, és vegyék meg, ha lesz, aki nekik eladja.

a borászat hagyományos (low tech) iparág. itt meg városi brendekre, és ezek versenyére épül a piac évszázadok óta.

a közös a két sztoriban az, hogy egyikben sincs állami beavatkozás. amíg európa az európai gazdaság így működött, addig a kontinensek versenyében az első volt.

nácin meg nem a háborús bűnöst értem. hanem a birodalmi nemzetállamban hívőket. oscar schindler náci volt, hitt a birodalmi nemzetállamban, és az igazak díját megkapta. holott náci volt. pont ugyanúgy hitt a birodalmi nemzetállamban, mint az nsad minden tagja. vagy a mandiner törzsközönsége.

Téglagyári Megálló 2010.11.22. 11:33:38

Kálmán, B+, a cikked lényege az, hogy úgyse, úgyse. Nagy piac egyáltalán nem, kicsi se, közepes se, de igazi érv, elemzés egyik mögött sincs. Szerintem nincs szükség ilyen megmondásokra, abban a Tótawé-Vincent-DJ háromság sokkal otthonosabban mozog.

Az jobban érdekelne, hogy milyen akciókkal lehetne mégiscsak lábat vetni a kínai piacon.

Téglagyári Megálló 2010.11.22. 11:35:32

@guvernalista:

"schindler náci volt, hitt a birodalmi nemzetállamban, és az igazak díját megkapta. holott náci volt. pont ugyanúgy hitt a birodalmi nemzetállamban, mint az nsad minden tagja. vagy a mandiner törzsközönsége."

Ó ez de szép volt. Te miben hiszel?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.22. 11:35:55

@Téglagyári Megálló:
"Az jobban érdekelne, hogy milyen akciókkal lehetne mégiscsak lábat vetni a kínai piacon. "

Elmondta. A vilagon legversenykepesebbnek kell lenni valamiben.

Kis nemet cegek peldaul specializalt gepeket adnak el nekik. De azok a kis nemet cegek a maguk szuk szegmenseben a vilag legjobbjai.

hungarisztan 2010.11.22. 11:36:52

A Pojácából és társaiból még ennél is rövidebb időn belül lett elegem, mert sajnos már a nagyon kezdetektől kezdve nagyon közelről láttam, mit csinálnak. A 8 évből hat és felet nem is töltöttem itt, csak adót fizettem nekik, meg TB-t és nyugdíjjárulékot (hogy a másik fosztogató banda most ezt is lenyúlja).

Több türelmet? Akinek 21 évnél több türelme van, az csak szavazzon nekik továbbra is, és álmodozzon. Szép álmokat hozzá.
(Esetleg azért egy-egy álmatlan éjszakán böngészgessen elvándorlási statekot, hátha jelez valamit.)

Chicano 2010.11.22. 11:41:12

@evil overlord: Áááááááá. Vesszenek a kínaiak!

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 11:42:48

@guvernalista: Feljebb @Rotfuchs: írta, hogy ennek csak termékek esetén van értelme, abból pedig nem fog megélni az ország.
Középkorban is volt egyes területeken szabályozás (központi adók, Deutsche Reinheitsgebot 1516-ban), ráadásul a középkori Európa nem az állami szabályozás hiánya miatt volt nyerő helyzetben a többi kontinenshez képest.
Kár tagadni a nemzetállamok létét, ráadásul Magyarország gyakorlatilag homogén nemzetállam: egy heves-megyei és egy pest megyei polgár között nincs semmi különbség (nem úgy mint pl. egy bajor és egy porosz között).
A náci az NSDAP tagja, vagy még inkább olyan ember, aki anno hitt a Führer marhaságaiban. A neonáci az, akinek az eredeti náciktól áll fel. A mandiner blogon nincs olyan nick, amelyik bármelyik csoport tagja lenne.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 11:49:17

@Téglagyári Megálló:
unióban (nemzetközösségben), városban (helyhatóságban), régióban.

hiszek abban, hogy a kárpát medence minden magyarja egyszer képviselővel lesz pesten, és végre lesz végre magyar országgyűlés. de ehhez nem kell elítélni az antantot, nem kell visszaszerezni a felvidéket, meg nem kell megalakítani a szlovák-magyar baráti társaságot. ehhez az országgyűlést el kell választani a törvényhozástól. azaz a birodalmi nemzetállamban pont nem hiszek.

hiszek régió és a religió összekapcsolásában, és úgy gondolom, hogy ezáltal az állam és az egyház szétválhatnak. hiszek abban, hogy a gazdaság a piac, a város, és az unió relációjában tisztességgel megszervezhető. hú, nagyon sok mindenben. bocs, de nem folytatom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.22. 12:01:16

azért a kínainak maga felé hajlik a keze! jó pénz lenne a tenderekre kínai pályázatokat fordítgatni, mi? :)

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 12:01:19

@evil overlord:
a magyar köztársaság homogén nemzetállam a leszakadt nemzettestekkel. szóval ebben a nacionalista horrorban nem hiszek.

szóval miért ne lehetne komárom és komarno egy város. vagy bihar és bihor egy megye. ez az ezeréves hagyomány. a nemzetiségek, vagy a nemzetségek a határszélen össze vannak keveredve. nincs nemzetállam, hanem nemzetközösség van helyette.

nem lehet azt mondani, hogy eddig laknak a magyarok, onnantól kezdve meg a nem magyarok. hanem legfeljebb azt lehet mondani, hogy eddig tart az európai civilizáció, és onnan kezdőik egy másik.

ez a nácik hülyesége, hogy magyarország a magyaroké, meg a szlovákia a szlovákoké, stb. magyarország AZ, ami a magyaroké. szlovákia AZ, ami a szlovákoké. és izrael AZ, ami a zsidóké. fogadjuk el, hogy a zsinagóga egy mini izrael. és az a zsidóké. és akkor mi van.

de ettől még a komárom városát a magyarok és a szlovákok igazgathatják közösen. vagy pestet a magyarok és a zsidók. ettől még bihar és bihor megyének lehetne közös képviselője az unióban, már ha az területi (mondjuk megyei) alapon szerveződne.

és ettől még lehet magyar országgyűlés pesten, és szlovák pozsonyban. román meg bukarestben. csak ehhez hatalommegosztásra van szükség. liberális demokráciára.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.22. 12:02:57

amúgy szdszes írás. nincs más út csak az eddigi, minden más fokhagymáskalbásszagú böfögés.

Refuse/Resist! 2010.11.22. 12:06:00

Ennek ("Az pedig nekünk tök mindegy, hogy a profit Bécsbe kerül vagy Kantonba.") némileg ellentmondani látszik ez (" a magyar GDP alakulása nagyjából attól függ, hogy a bajor paraszt vesz-e új Audit magának")

"A Keleti Szél mint ideológia baromság, de korlátozott lehetőségeink mégiscsak vannak Kínával kapcsolatban."
Az ideológiák úgy általában baromságok, de itt most Orbán elég fontos dologra hívta fel a figyelmet.

Asszem most már csak néhány versenyelőnyünk maradt, pl:
1. nyugaton van még a tőke nagyobb része
2. jobb az infrastruktúránk
3. a nyugati ember kreatívabb
- a gond az, hogy ezek mind vészesen fogynak.

Magyarország nyilván nem mérce semmilyen szempontból, de azért érdekes, hogy a kínai diplomások bérének a vásárlóereje mostanság hagyja le a magyarét.

A kínai nagyvárosokban drágább az ingatlan, mint bárhol itt Németországban (mondjuk, a lufit lehet, hogy nem kell irígyelni).
Most értem vissza az épületünk túloldaláról, mert WC-re kellett mennem. Mondjuk, normál munkaidőn kívül még rosszabb, mert akkor le kell mennem a földszintre, és úgy átgyalogolni.
Elvileg 1 hónap alatt végezniük kellett volna, most tartanak a 3.-ban.
Az oktatási rendszer - noha itt azért talán nincs magyarbálinti alapossággal elkúrva - szigurúan monoton lejtmenetben van - Kínában 1 millió mérnököt képeznek egy évben, a diákok és oktatók motiváltak.
A nyomorék A8-as autópályát már 4 éve újítgatják (bővítik 1 sávval), és még mindig nics kész - Kínában sorra építik a 3-5 sávos új autópályákat, gyorsvasutakat.
stb.

A nyugatnak annyi.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.11.22. 12:07:55

1. A XionNu-k azok a Hunok voltak. Eszaki es deli verzio ismert beloluk. A deliek a megerosodott es osszevont Kina nyomasara huztak el nyugatra, Europaba. A hunok es magyarok kapcsolata nem ismert. Szerintem egy ilyen formatumu dominans nep mint a hunok nem tunhetett el nyomtalanul visszavonulasuk utan. Szoval a XiongNu-k mi vagyunk magyarok.

2. Kina rulez. Sokkal elhetobb hely ha vallakozol mint Europa. Az adok alacsonyak es ezerfele modon el lehet sumakolni. Etteremben sosem kapok szamlat, ha kerek inkabb egy soft-drinket kinalnak helyette. Utcai arusokat nem szekalja senki teruletfoglalasi engedelyert vagy szamlakotelezettsegert. Haha, megneznem az edesburgonya arust egy penztrageppel a triciglijen.

3. Az igaz, hogy a legtobb elsokoros befekteto tengerentuli kinai. A parom amerikai allampolgar de kinai szuletesu vallakozo. Nagytokes. Nem sok problemaja van. A 2500 munkasa sem lazadozik.

Kekk 2010.11.22. 12:08:08

Nagyon jo a cikk, kar, hogy sokan azt se tudjak, mirol van igazabol benne szo; csak toljak a sok hulyeseget, amit az indexen olvasnak. Kar, hogy annak nagyon gyakran koze sincs a valosaghoz. Aki egy kicsit is ismeri a kinai/azsiai viszonyokat, az nem kommentel akkora f@szsagokat, mint az elso tiz es tarsaik...

...mellesleg a Nokia is Huawei-t hasznal...
...ezt a szocialista vagy epp viktorparti egymasra mutogatast pedig felre kene tenni vegre, akkor rajonnetek, hogy ugyanolyan faszari mind, s csak a sajat zsebuket tomik, az orszagot, s benne titeket ugyanugy leszar a piros, a zold meg a narancs is.

bz249 2010.11.22. 12:12:51

@Doomhammer: meg a kis nemet ceget ugy kell erteni, hogy haromezer dolgozo. Csak hogy a kis ceget is kontextusba helyezzuk. Szoval nem Mari neni garazsvarrordajat, hanem mondjuk a Borsodchemet kell kis ceg alatt erteni.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 12:17:12

@bz249:
nem a családi vállalkozást (ami valójában a háztartás), hanem a vállalatot.

bz249 2010.11.22. 12:22:59

@guvernalista: a kis es kozepvallalatok kapcsan is egy csomo erdekes kep el az emberekben. Amit a legtobben kkv-nak hisznek az valojaban mikrovallalkozas. Igazabol Magyarorszagon nem is nagyon van nagyvallalat (jo persze Audi, meg ilyenek... de azoknak ugye ez csak egy telephelye).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.22. 12:23:27

@guvernalista:

A családi vállalkozást háztartásnak tekinteni körülbelül olyan mélységű gazdasági ismeretekre vall, mint amikor valaki az árrést haszonnak nevezi.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 12:45:40

@hungarisztan: Ebben az esetben végképp nem értem a siránkozást.

@Chicano: Azt mondják, hogy Thaiföldön ennek nagyobb a veszélye, de a képen látható csaj is szilikonból van.

@guvernalista: Persze, mert a szlovákok meg a romának majd szépen békésen együttélnek az ottani magyarokkal, feladva szerzeményeiket és nem próbálják a magyarokat erőszakosan asszimilálni (a szászokat már nem kell, őket Csau eladta kilóra az NSZK-nak).
A Tiszántúli kultúrális régió pedig végképp ROTFL kategória.

Ja, és aki Grift nem náci, hanem falangista.

@Chaoyang: Tök jó hely, kb. olyan mint a XIX. századi Anglia.

biobender 2010.11.22. 12:55:39

@Refuse/Resist!: "A nyugatnak annyi. "

Mar ketszaz eve :)).

Valojaban a keleti szel csak a viktator hatalomvagyarol szol - aki racionalitast keres benne az jo sokaig kereshet.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 12:57:52

@Elpet:
mégis mi a különbség. hogy eladja a fölöslegét? a legtöbb háztartás bizniszel.

biobender 2010.11.22. 12:57:54

@Chaoyang: Szoval a XiongNu-k mi vagyunk magyarok.

Ezzel nyomulni Kinaban az kb. olyan mintha valaki szeretettel emlekeztetne minket, hogy sok kozunk van egymashoz hiszen neki Batu kan a rokona.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.22. 12:58:00

a tolmácslánnyal kapcsolatos butaságtól eltekintve jó a cikk

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.22. 13:06:17

@guvernalista:

Például egy családi vállalkozás, ahol excenterprésen gyártanak lemezalkatrészeket. Tényleg, mindenhol van excenterprés, ők csak eladják a fölösleget.

Idős Asszony (újra aktív)2 2010.11.22. 13:15:20

Maguk tényleg nem látják mi folyik itt?

Bell & Sebastian 2010.11.22. 13:30:41

Városállamok, régiók, liberalizmus, piac szabályoz, Európa egyesít, mindenki náci, török, zsidó egyre megy, abcúg magyarok, népi táncban jók vagytok, hátha megveszik, mindenki egyformán lop, ha politikus, Amerika rulez, legyak bárkit, Kína is, lemásol bármit, sőt jobban!

Bennem már a Dunába lövés is felmerül ilyenkor, lehetséges opcióként.

Ott volt a soha vissza nem térő alkalom ezen baromságok bizonyítására, aminek a végén ugye előáll egy európai Kína-klón, nemkínai uralom alatt.
Meg fogtok dögleni, legkésőbb Armageddon -kor. Vagy úszni fogtok, bibasok, mert tesztek érte, több mint eleget.

Ja és válasszuk szét a katolikus egyházat az államtól, mert a maradék állam én akarok lenni. Anyád, az!

Iustizmord 2010.11.22. 13:30:43

nekem tetszett, de az utolsó kép győzött meg.

a vicces az, hogy valamelyik előző kormány az 1000 éves maygar államisággal kampányolt ott, ahol már 2500 éve is volt olyan.

viszont ha viktor olvassa a cikket, akkor jövő héten törvényileg lesz betiltva a blog.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 13:34:02

@Elpet:
úgy érted, hogy a családnak van egy üzeme? a kérdés az, hogy ott dolgoznak a munkások, vagy csak cselédek vannak. utóbbi esetben az háztartás, legfeljebb elajdja a fölösleget. különben meg kisvállalat. nincs köze ahhoz, hogy egy tőről ki mindenki fakadt.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 13:34:37

@Bell & Sebastian:
megjött a másik náci.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 13:43:29

@bz249:
a családi vállalkozás magyarországon a feudális háztartás. az uradalom.

daito 2010.11.22. 13:45:16

Tipikus magyar mentalitás; most a kínai sült galambot várjuk.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.11.22. 13:46:23

@evil overlord: te mar a XIX. sz.-i Angliaban is eltel, hogy ilyen remekul osszetudod hasonlitani? Vagy Kinaban? :)) Ha nem kekeckedsz a politikaval, akkor tok biztonsagban vagy, annak ellenere, hogy 15 millioan elnek itt nyaron ilyen mellekelt tolmacs kinezetu lanyok egy szal mininadragban setalnak haza ejjel. Nyilvan azert, mert olyan szar a kozbiztonsag. Ez csak egy ok amiert jobb itt mint akar a XXI. szazadi Angliaban.

@biobender: A tatarok durvan letaroltak minket es nem bekevel tavoztak hanem, mert hazahivtak oket. A xiongnuk-kinaiak viszonyarol viszont a muvelt kinai ember tudja, hogy a haboruk ellenere sokszoros kiegyezessel meg tabornok-feleseg cserevel tarkitott tortenet. Azt peldaul egy borgyaros holgytol hallottam, hogy egy legendas kinai hercegnot egy xiongnu vezernek adtak, hogy ezzel szentesitsek a beket. Szoval nem csak rossz emlekeket oriznek toluk. Nem csak torteneszek. Szoval nem hatastalan es haszontalan felemliteni oket.

Igaz Orban Viktor nem hiszem, hogy a xiongnukra celzott hanem a hunokra, anelkul, hogy tudta volna a kozottuk levo egyenloseget. Igy sem tevedett nagyott.

Kerdes, hogy ez mennyire erdekli az aktualpolitikai szereploket. Ugyanis a hercegnot mar igy is ugy is lepasszoltak nekem.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 13:50:41

@Bell & Sebastian: "'Városállamok, régiók, liberalizmus, piac szabályoz, Európa egyesít, mindenki náci, török, zsidó egyre megy, abcúg magyarok, népi táncban jók vagytok, hátha megveszik, mindenki egyformán lop, ha politikus, Amerika rulez, legyak bárkit, Kína is, lemásol bármit, sőt jobban!"
Ebben az egy mondatban összefoglalta a hozzászólások lényegét :)

Bell & Sebastian 2010.11.22. 13:51:43

@guvernalista:
Az internacionalista kommunista Kun Béla kép, az a te avatarod, ha kiteszed - ha nem.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 13:53:00

@Chaoyang: Nem a közbiztonságról beszéltem, hanem az általad dícsért szabadversenyes kapitalizmusról.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 14:05:29

@evil overlord:
a történelmi erdély (jelenlegi nevén közép román régió) autonómiájába a románok simán belemennének. mivel abba ők is beletartoznak. de az a székelyeknek is jó lenne, mert nem lennének kisebbségben, hanem egy románra jutna egy magyar a történelmi erdélyben.

a regionalizmus nem ugrasztja össze a nemzetiségeket, a birodalmi nemzetállamban hívő nácik meg pont összeugrasztják. mert ugye a románok is pont azt mondják, hogy elcsatolták a történelmi erdélyt.

szóval én azt mondom, hogy az erdélyi magyar küldjön képviselőt pestre, a román meg bukarestbe. de a közép-román régiónak azaz a történelmi erdélynek miért ne lehetne parlamentje. miért ne lehetne a tiszántúlnak. miért ne lehetne a kultúrát ezáltal megszervezni. egyszerűen csak össze kell kapcsolni a vallással. de ehhez nem kell az állam.

mert akkor azon megy a vita, hogy erdély román nemzettest, vagy magyar. a helyzet az, hogy évszázadok óta egyik se.

a tiszántúlban sem érdekes az, hogy magyar. egy kínait ez nem érdekli. a táj a vallással összekapcsolódva érdekli. erre épül mindenhol turizmus. csak van ahol a lenin mauzoleum a vallás. és van ahol a nagy kép mao ce-tunggal. a tiszántúlon meg el lehet modani, hogy él ott egy csomó kálvinista. meg kistérségi szinten néhény görög katolikus. és meg kell próbálni eladni a kultúrát. de nem a magyart, hanem csikóst, a tiszántúlit.

és ehhez jöhet a városias brand. a hajdúszoboszlói gyógyvizet, meg a debreceni virágkarnevált. és ezt kell olyan szintre emelni, hogy az egy kínai középosztálybelinek tessék. de ehhez biztosan nem kell az állam. ehhez a tiszántúlnak önálló parlamenttel, meg miniszterelnök kell rendelkeznie.

ehhez az kell, hogy budapestnek az agglomerációval együtt legyen regionális parlamentje. meg a balatonnak. észak, és dél pannóniának. és onnantól kezdve verseny van. és ha első körben a balaton nyer, akkor az nyert. majd nyer a többi is.

NAR 2010.11.22. 14:25:31

Tekintve hogy az Ericsson, Nokia, Siemens, stb. már teremtett nem kevés magyar munkahelyet, kifejezetten káros ötletnek tűnik a Huaweit meg a többieket erőltetni itthon...

Téglagyári Megálló 2010.11.22. 14:55:06

@NAR:

Ezzel csak egy probléma van: a Huawei-t nem magyar tulajdonú cégek bízzák meg távközlő hálózatok építésével, ehhez a magyar kormánynak nem sok köze van.

biobender 2010.11.22. 15:16:42

@Chaoyang: "A tatarok durvan letaroltak minket es nem bekevel tavoztak hanem, mert hazahivtak oket. A xiongnuk-kinaiak viszonyarol viszont a muvelt kinai ember tudja, hogy a haboruk ellenere sokszoros kiegyezessel meg tabornok-feleseg cserevel tarkitott tortenet. "

Rohogni fogsz, de ez a tatarokra is igaz. Pl. a 30 eves haboruban ha nem tevedek elofordult, hogy egyutt harcoltak tatarok az erdelyiekkel. Lam, megsem ez jutott az eszedbe, hanem a dulas. Persze a kinaiak masok... amennyiben nekik minden kulfoldi barbar, nem kell a tatarok rokonaiken nyomulni, hogy megszerezd a cimket. De attol meg snassz.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 15:32:23

@guvernalista: A románok biztos nem örülnének az erdélyi autonómiának (a helyiek se biztos, a bukarestiek pedig biztosan nem), Tőkés László ellen vizsgálat folyik emiatt.
Van egy rossz hírem, a magyarok nagy része ateista/agnosztikus. A tiszánt]li római katolikusokkal mi legyen? BTW, nem ismerem különösebben a kínaiakat, de nem hiszem, hogy 60 év tud. szoc. után különösebben érdeklődnének a fehér ördögök vallása iránt.
Változatanul niche-brandekről beszélsz, ami turizmus és luxuscikk (már amennyire egy jobb bor luxus) esetén elmegy, de nagy volumenű ipari, mezőgazdasági termelésnél nem. A magyar polgár is a német technikát becsüli, nem a északrajna-vesztfáliait (azt sem tudja, hogy hol van).
És baromi ideje lenne abbahagyni ezt a kurva nácizást, mert rohadt unalmas.

Jorge W. Arbusto (törölt) 2010.11.22. 16:16:21

@Téglagyári Megálló:
A távközlési adót viszont a kormány vetette ki. Ezt a pénzt valahol ki kell termelni, így a legtöbb szolgáltató költséget csökkent. Ennek egyik módja az, hogy kínai beszállítót választ, mert ők dömpingáron adják a távközlési hálózatokat.
Az Ericsson, NSN, ALU és a többiek pedig szépen elbocsájtják az embereiket, mert Magyarországon nekik már nem lesz munka. Éljen Kína!

Téglagyári Megálló 2010.11.22. 16:22:45

@Jorge W. Arbusto:

Nézze, a Huawei-nyomulás a távközlési adó előtt jóval megkezdődött. Azzal egy piaci alapú NSN vagy Ericsson nem tud versenyezni, hogy a kínai állam által támogatott Huawei vagy ZTE ingyen adja a hardvert és csak a telepítésért és a szoftverért kell fizetni.

Most szeretjük a piacot, vagy nem? Láthatjuk, nincs tökéletes piac. Mondjuk ha a Nétó támogatná, hogy ne Kína ellenőrizze az ajrópai távközlő hálózatokat, akkor lehetne ez ellen tenni.

Téglagyári Megálló 2010.11.22. 16:24:18

@Jorge W. Arbusto:

"Az Ericsson, NSN, ALU és a többiek pedig szépen elbocsájtják az embereiket, mert Magyarországon nekik már nem lesz munka."

A mondott cégek pesti irodái nem a magyar piacból élnek, persze ettől függetlenül lehet hatása a hazai nemvásárlásnak.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 16:35:39

@evil overlord:
a rendszerváltás idején naivitás volt azt hinni, hogy a nyugat éléstára leszünk. most meg úgy látszik sokan azt képzelik, hogy a keleté. kína alapélelmiszerből önellátó. aligha fogják felvásárolni a teljes magyar kukoricatermést csak azért, mert a tejből hiányzik a kása arrafelé.

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 16:43:03

@Téglagyári Megálló:
egy kínai ha azt hallja: "free market", akkor nem szabad piacra gondol, hanem ingyen piacra. a közjogi értelemben vett szabadságot nem nagyon érti. az ingyenességet annál inkább. szóval az áruk, szolgáltatások szabad áramlása számukra azt jelenti, hogy kínai kacat ingyen áramlik. a szabad kereskedelem pedig ingyen kereskedelmet. nincs pénzváltás, hanem egyszerű árucsere van helyette.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.11.22. 17:51:27

A jól ismert indikátor-kretének már hőzöngenek, úgyhogy a cikk csak jó lehet. :)

(Amúgy hosszú idő óta tényleg az első normális post a blogon).

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.22. 20:48:29

Mestermű! Nagyon tetszett a cikk.

evil overlord (törölt) 2010.11.22. 22:58:22

@guvernalista: Pedig Magyarország el tudna látni pár millió embert élelmiszer (a hazaiakon kívül).
Lehet, hogy most önellátó, de épp öles léptekkel haladnak afelé, hogy a belső részek elsivatagosadjanak, az ipari szennyezéssel pedig tönkrevágják a maradékot.
Magyarország pusztán luxuscikk termelésből nem él meg. És abból sem, hogy kinyaljuk a kínaiak seggét, hogy vessenek pár marék mogyit a népnek.

Ganger 2010.11.23. 12:25:41

Hoppá, a Telenornál elkezdték a Huawei modemek telepítését? (index.hu/tech/2010/11/23/nem_elerheto_a_telenor/) :DDD
A cikkhez hozzászólandó, véleményem szerint egyetlen járható út van Európa számára, az pedig a koreai iparvédelem, és ipar-állam együttműködés, pontosan amiatt, mert a kínai elvtársak mindent lenyúlni szeretnek, de jogdíjat fizetni, vagy fejleszteni nem.
Pár évtizeden belül a dömpingárakon keresztül (védővámok is kellenek természetesen) leépítik az itteni ipar nagy részét, ezzel megszüntetve a jövedelemtermelő képességünket, emiatt pár évtized alatt elszegényedünk, és mi leszünk a bérmunkás régió (kis hazánk már az).

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.11.23. 21:26:58

@Ganger: A Telenor nem a Huawei-jel dolgozik együtt, hanem a ZTE-vel, de csak augusztusban állapodtak meg a közös projektről.

A kínaiak jelenleg a GDP 2%-át költik K+F-re, öt éve ez az arány 1,4% volt, tíz év múlva a tervek szerint 2,5% lesz. Tudod, hogy nálunk mennyi?

És ki lenne a mi csebolunk elnöke? Simicska vagy Csányi? Biztos, hogy ez olyan jó ötlet?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.24. 01:37:55

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Az azért kár, hogy politikában jártas, több csatornán is megmondóembereként szerplő arcként ennyire nincs érzéketek a magyar politikai élet évtizedes állócsillaga (ez Orbán . ) szövegeinek a megfelelő helyen való kezeléséhez. Érdemes az ilyen szövegek (mint pl. a keleti szél) alkalmával belegondolni abba is, kinek szól, miért, miért most hangzott el stb. Ugyanis az írásból nemigazán derül ki, hogy az egyszeri jobbikos/radikálfideszes arcokat, vagy magát a szöveg szerzőjét kritizáljátok.

Mert ez rendben van:

"Pár céget azonban esetleg rá lehet venni, hogy innen próbálják meghódítani Európát. Egy ilyen döntésnél számíthatnak a jó politikai kapcsolatok. A meggyőzhető néhány kínai cég nem fogja kihúzni Magyarországot a bajból, de azért jó néhány munkahelyet teremthet."

De azt gondoljátok - és ráadásul komolyan - hogy ennél többről lenne szó, hogy a kormány valami hihetetlen fordulatot tesz, és mindent egy lapra téve most kivonulunk a K. medencéből és Kína felé fordul a hajó és kész? Ez butaság. Ha már a kínai kultúrát jól ismered, akkor az ún. képes beszéd fogalma nem lehet idegen a számodra, igaz? De akkor meg minek ez a cinikus szöveg?
süti beállítások módosítása