Modorosság, másolás, malackodás - Magyar pop a Kispál után
2010. augusztus 07. írta: nénike

Modorosság, másolás, malackodás - Magyar pop a Kispál után

  Azzal, hogy Kispálék épp lehúzni készülnek a rolót, tovább kornyadozik az amúgy is meglehetősen szikes honi rockandroll ágazat. Mondom ezt annak ellenére, hogy soha nem látott mennyiségű fesztivál kerekedett határainkon belül. A baj az, hogy az a fránya mennyiség csak nem akar átcsapni. Az idei Művészetek Völgye két év zsákbanfutás után nagy visszatérésként lett eladva, ehhez képest Palya Bea volt nagyjából a fő attrakció, aki szerethető ugyan, de nem egy olyan önálló intézmény, hogy napokon keresztül izgalomban tartsa a nagyérdeműt. Szóda zenekar is volt, meg Mystery Gang, de pont ezek azok az előadók, akikbe ugyan belebotlik itt-ott az ember, de rákeresni a büdös életben nem fog.

  Azon a fesztiválon pedig, ahol a Rózsaszín Pitbull a húzónév, nyilván nem az önreflexív humort keresi a közönség, hanem a répát a hányásban. Az okádék egyébként akár egy alternatív kritikai megnyilvánulás is lehetne, ha nem tudnánk, hogy ez csupán a fesztiválozó szubkultúra legkisebb közös többszöröse. Alap. Ez jutott, s a hiányérzetet az olyan okos előadók sem képesek csillapítani, mint pl. az öregecskedő, de egyenletes színvonalt produkáló KFT, vagy a megélhető szövegekkel kísérletező 30Y. Hiába nyilvánvaló nagyjából a rendszerváltozás óta, hogy a polgárpukkasztás már kevés, mégis rengeteg a kísérletező kedvű fiatal. Modorosság, másolás, malackodás. Három M. Ez lett a szakma válasza arra a bizonyos három T-re.

  Tudva, hogy a hétfőn búcsúzó pécsi zenekar magasra tett lécet hagy hátra, talán igazságtalannak tűnne, ha azt állítanánk, hogy a lécet még alulról sem sikerült senkinek sem megrezgetnie. Az IKON és a zúzó metál pópa például hozza a kötelező köröket, de a három M egyike csak odavág nekik is olykor. Egyelőre tehát drukkolunk, hisz nekünk mindig minden majdnem sikerül. Csak aztán mégsem.

  A sziget 0. napján megrendezésre kerülő Cseh Tamás emlékkoncert elég pontosan mutatja, hogy még holtában is az egykori  gitáros áll az abszolut középpontban, hozzá mérik, belőle eredeztetik a figyelemre érdemes előadók és zenekarok a minőséget. Mert azóta sem nagyon született olyan mutatvány, ami képes lett volna elhitetni tömegekkel, hogy igen, ebben a dalban én vagyok a főhős (van persze néhány kivétel).

  Annyiban mindenesetre respektáljuk Borzékat, hogy volt bátorságuk nem belecsúszni a vicces Satöbbi vagy a rendszerspecifikus CPG hibájába, így nem válnak az undergrund vonal húsz éves számait játszó nosztalgiazenekarává.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412197954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2010.08.07. 08:28:09

Hát nem tudom, nénike, de nekem sose jött be a Kispál. A Kispál egy posztkommunista zenekar -- nem mszp értelemben, hanem egyszerűen a szocialista időszak utáni -- azoké, akik már nem élték meg a diktatúrát.

caralho voador 2010.08.07. 08:44:45

Nénikétől mit is várnánk mást, mint némi Kispál-hüppögést. Tisztességes ember Lovasiról legkésőbb a magyarnyalásos és hasonló szövegei után minimum nem vesz tudomást. (Lehet mondani, hogy baromság ideológiai alapon zenét hallgatni. No de azért vannak dolgok, amiket nem lehet csak úgy félretenni.) Az pedig, hogy ez a banda valamiféle minőséget képviselhetett itt évekig, sokkal inkább a magyar könnyűzenét, mintsem őket minősíti.
Néha tényleg megzavarodom, vajon valami mancs-nyúlvány blogjára tévedtem-e itten.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 08:55:01

"ahol a Rózsaszín Pitbull a húzónév, nyilván nem az önreflexív humort keresi a közönség, hanem a répát a hányásban. Az okádék egyébként akár egy alternatív kritikai megnyilvánulás is lehetne, ha nem tudnánk, hogy ez csupán a fesztiválozó szubkultúra legkisebb közös többszöröse. Alap."

"olyan az egész, mint egy vezetőjét vesztett nyári tábor. Még igazi mocsok sincs, egy hányás se, nemhogy félájultan valamiben elalvó punkok."

index.hu/kultur/zene/fesztival/2010/08/02/veres-kedves_punkfesztival_a_tarhalas_jegyeben/

Nénike, nénike, trükkös nénike... :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 09:00:44

@nénike:!

Én úgy magyaráztam a kamaszjányomnak, hogy a lovasibandi a mi generációnk legrosszabb arcát prezentálja. Ennyire nyomorultak még mi is csak kevesen voltunk/vagyunk. Azok talán, akik úgy jöttek ki a kádárrendszerből, hogy a kádárrendszeren túl semmit nem hoztak magukkal. Azt is mondtam, hogy azt érdemes figyelni, hogy kit ki talál meg. Tudnék még neveket mondani a kb. ebből a generációból jövők közül (de szándékosan nem mondok), akiket nagyon megtalált/megcsinált a ballib kultúroligarchia és nem az emberi-szellemi kiválóságukról és az egyenes gerincükről váltak híressé. És még azt is mondtam, hogy ebben a történetben a szakmai-művészi minőség legalábbis másodlagos volt/van (lesz????)

ü
bbjnick

HAT 2010.08.07. 09:14:51

"Mert azóta sem nagyon született olyan mutatvány, ami képes lett volna elhitetni tömegekkel, hogy igen, ebben a dalban én vagyok a főhős (van persze néhány kivétel)."

Született. A belinkeltek mellett páldául és elsősorban a Quimby.

tevevanegypupu 2010.08.07. 09:20:04

Fogalmam sincs kicsoda kispal meg a borz es hogy beloluk melyik peldaul a borz. Csak a Kossuth-dij utan olvastam roluk, de ha Bajnaitol kaptak..akkor biztos, hogy nem feltetlenul a zenejuk miatt kaptak (ugyanez vonatkozhat az Orban kituntetettekre is, kivetel Cseh Tamas). Szoval maradok az igazi kommunista idoszaknal, Presszer-Brody-Demjen-Sebohalmos. A Grillusz testverek es Sebestyen Marta neha az agyamra mennek. De ugy mindent osszevetve a magyar konnyuzene mindig is tulsagosan..konnyu volt.

irrelevant 2010.08.07. 09:33:06

Én sem szeretem a kispált, nem tetszik Lovasi szándékosan szánalmas imidzse, a hangjától meg kiráz a hideg.

A 30Y nevű szörnyszülött viszont minden idők legrosszabb magyar zenekara, olyan, mint egy rohadtul elcseszett Kispál-paródia.

http://www.facebook.com/#!/pages/Utalom-a-30Y-t-mert-az-egy-FOS/290787892611?ref=ts

reality 2010.08.07. 09:39:21

Kispál számomra mindig is az befeléfordulást, a nihilizmust, a hidegséget és depressziót jellemezte. Azoknak volt kedvenc zenekara, akik az index sorait szívták magukba nap mint nap.
Egyszerűen kiráz a hideg a zenéjétől, a szövegétől, a kinézetüktől. Egy szóval: kiábrándító.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 09:53:58

Nekem ezek után a kommentek után egyre szimpatikusabb a Kispál. :D
Valamit úgy látszik nagyon jól csináltak, mert egy jó zenekarnak_pontosan_ilyen szavakat kell kiváltaniuk a pörköltszaftos atlétatrikósokból, meg a sápítozó asszonyságokból. :D

Nem a kedvenceim, de azért kár, hogy búcsúznak. :D

irrelevant 2010.08.07. 10:05:03

@Úlfhéðinn: A kedvenc hokedlimen ülve netezek a gyerek 486-osáról, a pörköltöt már megettem, a lábkörmeimet vagdosom a kenyérhéj mellé a még szaftos bádoglábasba. Ha tudni akarod, nem ettem le magam, bár a piros kockás viaszos vászon abroszra kiborult a családi csomag szotyim. Az asszony nem sápítozik, éppen a méregzöld metszett üveg pálinkáskészletet törölgeti, mert délután jönnek át a szomszédék ünnepelni, a kis Sanyikát felvették a nyíregyi főiskolára, tanárképzés szakra.

Problémád?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.07. 10:11:51

a vaskorban a szemét divatja uralkodik. ennek tipikusa volt ez a "zenekar" és tőrőlmetszett alember sztárja, ez a nyomorult féreg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.07. 10:14:39

@otvospeter:
magának nem illene öniróniát mívelni, tettetett magyari díszletekkel. maga egye csak a maceszgombóc levest az újlipót lakában, a libacsonttal piszkálja a vastagon zsíros fülit, az asszony meg tetűporral szórja a parókáját. ne mímelje nekünk itten a magyar prolit. :)

tevevanegypupu 2010.08.07. 10:15:50

Sapitozni aszonyi dolog, ahogy azt egy igaziferfi gondolhassa. Es szugseg kepen ki nyilatkoz tasa. (:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 10:18:38

@Úlfhéðinn:

Úlfika lázadnók és idolt keres magának? Hát, nem vall túl nagy szellemi kvalitásra, hogy ezt az idolt a l*vasi bandi bácsiban véli megtalálni:-D (No, a pörköltfoltos atlétatrikókról és a nikotinfoltos alsónadrágokról szerinten a l*vasiné tudna csak neked igazán mesélni:-/)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 10:24:34

Akkor ide is benyomom, remélem nem gond. Ma egy éve halt meg Cseh Tamás.

Téglagyári Megálló 2010.08.07. 10:24:52

@Úlfhéðinn:

Látom elemében érzi magát, és hogy még örüljön, elárulom, hogy most kapcsoltam be a Csárdáskirálynőt Honthy Hannával.

Hülye maga, az.

Téglagyári Megálló 2010.08.07. 10:26:48

@Gasper:

Hát nem is tudom, egy lapon (szó szerint) említeni Cseh Tamást, aki a Történelemről énekelt, meg Lovasit, aki ilyet nem ismert?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 10:27:23

@bbjnick: @Téglagyári Megálló: bocs, de szerintem ez a csávó egy tipikus troll, vagy hogyis mondják az ilyet a blogoszférában. Igaz, a nagyon butus fajtából.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.07. 10:28:50

Lázadók?
A lázadóknak hogyan adhatnak lordságot és azok hogy-hogy elfogadják?
A lázadóknak hogyan adhatnak állami kitüntetéseket és hogy-hogy azok el is fogadják?
A lázadók hogy-hogy kőgazdagok és adókkal tönkre tett arisztokraták kastélyaiba költöznek?
Kik a lázadók és kik nevezik annak magukat?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 10:29:26

@Téglagyári Megálló: nem véletlenül jeleztem az első évfordulót. Csak a miheztartás végett, miközben itt rugóznak Lovasin. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 10:34:16

@Gasper:

Cseh Tamás nem popzenész volt. Inkább olyan színész-féle: sanzonénekes vagy valami olyasmi. Hála Istennek, nem volt és nincs köze ezekhez borzászokhoz, meg quimbykhez... De, figyeld csak, hogy meghalt, rögtön, még ki sem hűlt, hogy rácsaptak a tetemre a borzászok, meg a quimbyk (olvastam valahol, hogy a Szigeten ezek fogják Cseh Tamás dalait előadni) :-(

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.07. 10:38:26

@bbjnick:

azt a szigetkoncertet, ha viktor komolyan gondolja, hogy cseh az ő katonája volt, kardlapozó lovasrendőrökkel kéne szétveretnie, kegyeleti jog megsértése miatt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 10:41:21

@bbjnick: na ez a másik ok, amiért megemlítettem Cseh Tamást! A Sziget nulladik napján(?) lesz ez a bizonyos koncert. Amúgy már egy ilyen cd-t kiadtak. Mi zajlik itt???

Alfőmérnök 2010.08.07. 10:51:59

Itt asszem generációs ellentétek feszülnek. A Kispál üdítően jópofa jelenség volt a 90es évek magyar pop-kultúrájában.
Az intelligensebb emberek a középiskolában mind a Kispált szerették.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.08.07. 10:55:09

@Úlfhéðinn: A dolgok a helyükön vannak. Pont azok utálják a Kispált, akikből ki is néztem, és pont azért, amiért kell nekik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 10:59:50

Nagyon jól mulatok, és dagad a keblem, hogy én szerettem a kispált. Ilyen hozzászólások után egyfajta igazolását érzem a jó izlésemnek.:)

Alfőmérnök 2010.08.07. 11:08:52

@Téglagyári Megálló: A Kispál a 80as évek undorgundjának (EK, Balaton, Trabant, URH) felhígított, popularizált utánjátszása.
Te voltál már bebaszva Kispál-koncerten? Csak azért kérdezem, mert szerintem te egy generációba tartozol velem. Az idősebbek ezt úgysem érthetik. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 11:16:16

@Alfőmérnök: "A Kispál üdítően jópofa jelenség volt a 90es évek magyar pop-kultúrájában. "

A Kisképzőben ekkoriban azon mulattunk, hogy a gimisek a Kispállal próbálják magukat underground vizekre evezni.

Alfőmérnök 2010.08.07. 11:31:32

@Gasper: Én is azok közé a gimisek közé tartoztam. :)
Az első demo kazettájuk szerintem még mindig a legjobb albumuk (egyébként a PUF-nak is).
De Quimby fejlődött zeneileg. Egyébként Kis Tibor is a Képzőművészetire járt, ha jól tudom.

tevevanegypupu 2010.08.07. 11:33:16

@Alfőmérnök:

Nagy szo bebaszva lenni egy koncerten. Mit gondol milyen volt egy Omega vagy Illes vagy plane Beatrice koncert a hetvenes evekben? Kutyafule ahhoz kepest a kilencvenes evek koncerthangulatai. Inkabb csak elamult az ember, hogy mit hozott a felszinre a rendzervaltas. Es attol, hogy valaki jol leissza magat nem lesz am jobb a zene..sot meg intelligensebb se a zember. (:

tevevanegypupu 2010.08.07. 11:34:06

@Kettes:
Utalatrol szo sincs, annyira nem fontosak.(:

Téglagyári Megálló 2010.08.07. 11:34:40

@Alfőmérnök:

Nem tudom, voltam-e életemben Kispál koncerten. Nekem mindig olyan gimnazista zenekarnak tűnt, a szó rossz értelmében.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 11:36:52

@Alfőmérnök: ja odajárt. Epreskert, Veress-osztály. Feleségemnek két évig volt műteremtársa.

"Én is azok közé a gimisek közé tartoztam. :)"

Nincs is azzal a gimis dologgal semmi baj. Szerettük ám a gimis lányokat. :)

Alfőmérnök 2010.08.07. 11:37:25

@tevevanegypupu: Nem sok mehetett át a 90es évek koncerthangulataiból Marokkóba. :)
"attol, hogy valaki jol leissza magat nem lesz am jobb a zene"
Ebben nem értek egyet.

Az Illés, az Omega semmivel sem jobb zeneileg, szövegileg, mint a Kispál. Tudom, hogy ezt nehéz ezt így az ötvenen túliaknak belátni, de hát ez van.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 11:39:50

@tevevanegypupu: azért egy jó kis Iggy Pop, vagy egy Leningrad cowboys nehezen megy szárazon.

Gyáli úr 2010.08.07. 11:40:07

Röhögök megint a helyes megfejtőkön! "Hegedű? Nem, mer' az hat betű."

Egyszer-kétszer már basztam be a Lovászlegény közelében, hát aki itt visszaböfögi a zsurucinfós-fideszes butaságokat az oligarchákról meg a baloldal által megcsinált Kispál és a Borzról, az tényleg semmit se tud erről az országról. Mert ő aztán ha valami, hát biztos, hogy nem baloldali. A legjobb, hogy nélkületek is kurvajól meglesz, fikkantó áljobberek. Termeli a frankó borát, kulturát pumpál a nyomorult ideológiai lélegeztetőgépeken (lásd a baloldali és jobboldalinak hazudott médiumok egydimenziós szócsövein felnövekvő szerencsétleneket) fetrengő nyomorult fiatalokhoz, ti meg maradtok Meseországban. Nyerjetek még egy iPhone-t a facebookon és rúgjatok be szar sörből, majd elmúlik a dühötök!

zenendroll · https://www.facebook.com/zeneloegyetem?fref=ts 2010.08.07. 11:45:03

"Én eleve nem rettegtem a Fidesz kétharmados győzelmétől; az a kérdés, hogy a mostani helyzet mennyire lesz tartós, mennyire van esély egy orosz típusú demokrácia kialakulásának, és ettől mennyire kell félni, avagy mennyiben tehet esetleg akár jót is az országnak. Sok eddigi Fidesz intézkedést én is kívánatosnak tartottam, azt a lózung adagot pedig, amellyel ezeket körítik, forradalom meg ilyesmi, nem érdemes komolyan venni: a Fidesz mindig hajlamos volt új címkéket ragasztani mindenre." - mondja ez a ballib Lovasi. Persze biztosan hazudik, hiszen ballib. :) www.hirszerzo.hu/cikk.lovasi_andras_meg_nem_szeretnek_meghalni.161492.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.07. 11:48:37

@tevevanegypupu: valószínűleg ezek a zenék bebaszva/betépve elviselhetőek. Józanul biztosan nem.

@Téglagyári Megálló: simlis simlisnek örül, vagy valami ilyesmi.

tevevanegypupu 2010.08.07. 11:49:21

@Alfőmérnök:

Marokkoban egy koncert..hajaj, hat ha valaha es valahol van es volt hangulat!!((:
Kulonben hetvenes evekben is elmenekultem koncertekrol mert mitagadas feltem, ugy be tudtak vadulni a kozonsegbol sokan. Csak azert mondom, mert a kilencvenes evekre mar megszokott lett az a fajta orjonges, ami a hatvanas-hetvenes evekben meg mindig elborzasztotta a tisztes polgarokat.

@Gasper:

Iggy Pop. (:

Alfőmérnök 2010.08.07. 11:49:31

@Téglagyári Megálló: Abban egyetértek, hogy gimnazista zenekar, de szerintem a szó jó értelmében.

tevevanegypupu 2010.08.07. 11:50:38

@tölgy:

Mindenesetre kell hozza nyilvan par poharka.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 11:51:23

@Gyáli úr: & @Alfőmérnök: & @El Topo (Sgt. Elias): & @Kettes: & @Úlfhéðinn: és akit érint:

Most már teljesen világos:-) A Kispál és a Borz azoknak a zenekara, akik sokkal okosabbnak képzelik magukat, mint amilyenek valójában.:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.07. 11:51:39

uraim, édes uraim! a zene minőségét segít eldönteni az lsd, vagy gomba vagy fű. persze zenéről beszélek, nem azokról a szemetekről, amiket maguk emlegetnek, arra tényleg lehet módszer a részegen együtt üvöltök a zenésszel hangulat, de ez nagyon gyökér dolog. és korosztályi. de csak szűk mezsgyén. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 11:52:36

@tölgy:

"simlis simlisnek örül, vagy valami ilyesmi."

:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 11:54:33

@Kettes:

A fasiszta állatok, ugyi???

ü
bbjnick

Lucernaböde 2010.08.07. 12:01:15

A Kispál egy modoros, értelmezhetetlen szövegvilágú, zeneileg mélységesen elbaszott, érdemtelenül felkapott társulat. Sokan szeretik. Pontosan annyian nem értik a szövegeit, de éppen mert érthetetlen kakofón katyvaszt tálal elibük, ezért azt hiszik kultúrfölényben vannak, ha csakazértis hallgatják. Vagyis sznobok.

kalamolo 2010.08.07. 12:01:25

@Gyáli úr: Azt hiszem az utolsó két mondatban benn a lényeg!:D

Lucernaböde 2010.08.07. 12:04:21

Na meg a basszgitáros szájában az a rohadtul unalmas, obligát és giccses cigarettavég ! Attól kiráz a hideg, hogy mi a fasznak lóg a zsájában állandóan ??? Szerencsétlen ripacs.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 12:04:38

@Gasper: & @Grift:

A kommersz erkölcsi és művészi aggályoktól mentesen bedarál és reciklál mindent, amihez csak hozzáfér:-(

ü
bbjnick

Mylady 2010.08.07. 12:05:16

Kistehén :)

Én egyébként sajnálom a Kispál végét, mert szeretem a zenéjüket.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:07:29

Ja mellesleg: nemcsak a befogadó sznobok nem értik a szövegeket, hanem maga a szerző sem szerintem. Átbaszott az 20 éven keresztül mindenkit... Még magát is. Elhitte, hogy nagyszerű amit csinál, pedig nem.
Úgy szar ahogy van.

zenendroll · https://www.facebook.com/zeneloegyetem?fref=ts 2010.08.07. 12:07:30

Lucernaböde: Még jó, hogy az a gitáros. Sebaj, legközelebb menni fog. ;)

plastik02 2010.08.07. 12:07:50

liberális, szdsz-es, mancs, dekadens, bölcsész, kossuth-díjas, nihilista.
a zenéjük? ya azt nem ismerem...

passaran 2010.08.07. 12:08:43

@nénike: " tovább kornyadozik az amúgy is meglehetősen szikes honi rockandroll ágazat"
A fesztiválokon 95%-ban ugyanazok a zenekarok vannak előtérbe tolva, de ettől függetlenül a honi rakkendroll ágazat még működik - csak épp a kedves nagyközönség nem igazán tud róla. A kocsmákban, kis klubokban vannak csudajó zenekarok akik picsapénzért játszanak 40-50 embernek. Amikor meg belefáradnak abba, hogy a hiába jó amit csinálnak, de nem tudnak 1-ről a 2-re jutni mert nincs menedzser/ismerős aki betolja őket olyan fesztiválokra ahol nagyobb ismertséget lehetne szerezni + 1 marék mogyorónál komolyabb gázsi is leesne - hát abbahagyják az egészet vagy elkezdenek "rock-vendéglátót" játszani.
Nem egyszerű történet a magyar rakkendroll piac...

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:09:02

Hát én szeretem a Kispált, meg a Kiscsillagot is, pont Lovasi miatt. Nyilván nihilista vagyok, de hát én már éltem a diktatúrában is (sőt, pont akkor szocializálódtam), mi más lehetnék.
És persze szeretem Cseh Tamást, mert ő volt az anyatej, majd minden dalát tudom kívülről, gitárral, sorban a lemezeket, ott folynak a véremben. És hallottam az új lemezt is, és jó része zseniális, mert néhány kivételtől eltekintve olyanok éneklik a dalait, akik vagy maguk is korszakos ikonok, vagy bár fiatalok, de eddigi rövid pályafutásuk alatt is igazi értéket tettek le az asztalra. És mindenki olyan dalt énekel, ami akár az ő dala is lehetne.
És persze van pár feledhető produkció a lemezen, de ezek is jóindulatúak, tisztelettudóak, csak épp több nem jött ki belőlük, de nem zavaróak, néha meg is hallgatom ezeket is, máskor meg csak megnyomom a tovább gombot és kész.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:09:25

Na itt egy Kispál szöveg. Mi a szarról akar ez szólni ??? Megmondom: SEMMIRŐL.

"A kilőtt nyilat körbejárta
Ha ölték, mindig elszunnyadt
Mikor a halálát elpróbálta
A harmatoslábú megfulladt
A folyó elmegy a karjaidból
A kisvárosból a nagyvárosba

Tedd fel magad, feküdj hanyatt
Íme az ember, miként a fa
Nem érted fel az almákat sem
Ülj alájuk, nézd, hogy érnek
Lehullnak majd és jóllakunk
A bölények meg visszatérnek"

Lucernaböde 2010.08.07. 12:10:05

@Piszok Alfréd: Cseh ezerszer jobb és hitelesebb mint a Kispál.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:11:11

@cucuboy78: Akkor gitáros. Leszarom. Mindenesetre olyan szörnyű az a modoros, ripacskodó cigarettavég, hogy hányingerem van tőle...

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:13:28

@Lucernaböde: nem akarom én összehasonlítani őket, Cseh Tamás egy intézmény, egy korszak esszenciája, a Kispál meg egy popzenekar a jobbak közül. Más a közeg, más a cél, más az eredmény. Én szeretem mindkettőt, nyilván nem egyformán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 12:17:10

@Alfőmérnök:

"Termeli a frankó borát, kulturát pumpál a nyomorult ideológiai lélegeztetőgépeken (lásd a baloldali és jobboldalinak hazudott médiumok egydimenziós szócsövein felnövekvő szerencsétleneket) fetrengő nyomorult fiatalokhoz, ti meg maradtok Meseországban. Nyerjetek még egy iPhone-t a facebookon és rúgjatok be szar sörből, majd elmúlik a dühötök!"

L*vasit ilyennek látni...?! :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Lucernaböde 2010.08.07. 12:18:27

Kispál sznobok ! Mondjátok el, miről szól ez a szöveg:

"A kilőtt nyilat körbejárta
Ha ölték, mindig elszunnyadt
Mikor a halálát elpróbálta
A harmatoslábú megfulladt
A folyó elmegy a karjaidból
A kisvárosból a nagyvárosba

Tedd fel magad, feküdj hanyatt
Íme az ember, miként a fa
Nem érted fel az almákat sem
Ülj alájuk, nézd, hogy érnek
Lehullnak majd és jóllakunk
A bölények meg visszatérnek"

mehr luft 2010.08.07. 12:20:11

@Lucernaböde: Nem tudom, hogy elképesztően törpe lélek vagy-e vagy csak nagyon-nagyon szomorú :(

ű
mehr luft

aszterixagall 2010.08.07. 12:22:01

Hölgyeim és Uraim!

Hozzászólásaikat olvasva következő gondolat fogalmazódott mreg bennem:

\m/ PANTERA!!!! \m/

köszönöm

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:25:19

@Lucernaböde: kb olyasmiről, mint ez:

"Harmincöt Symphonia, nikotintól bűzös a szám.
Samponom Palmolive, érzik a hajam szagán.
Egy órája ittam is, és annak is van szaga.
A számon épp most kijön, plusz még a symphonia.

A kezem kezet fogott másfél órával ezelőtt,
De holnap is érezni fogom rajta az illetőt.
A szemem filmvetités, előzetest vetít.
Egy eljövendő nagy film megkevert részleteit.

Az ujjam éppen mozog, nyomok egy csengőt vele.
Az ajtón ott a felirat, egy kitalált személy neve.
Samponja filmvetités, kockás a haja szaga.
Itala kézfogás, csengője Symphonia.

A ujjam éppen mozog, nyomok egy csengőt vele.
Az arcomon végigsimít egy csukódás lehellete.
Az ujjam éppen mozog, nyomok egy csengőt vele.
Az ajtón ott a felirat, egy kitalált személy neve."

Szerintem mindkettő jó :)

Lucernaböde 2010.08.07. 12:25:45

@mehr luft: Személyeskedéssel replikázni a sértett sznobhajlamod evidens bizonyítéka.
Amúgy miről szól a már beidézett Lovasi-szöveg, azonkívül, hogy szerintem SEMMIRŐL ?

Alfőmérnök 2010.08.07. 12:27:16

@bbjnick: Én értem mire céloz Gyáli úr, bár erőst túloz, de van benne igazság.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.08.07. 12:27:53

A kezdetektől fogva utáltam a Kispált. Életemben kétszer voltam koncertjükön, mindkétszer sikerült szerencsére előtte annyit inni, hogy semmire nem emlékszem.

Téglagyári Megálló 2010.08.07. 12:31:49

@Őrnagy Őrnagy:

Nagyon elfoglalt mostanában, Őrnagy úr, pedig szüksége lenne magára a Hadseregnek.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:32:06

@Piszok Alfréd: Szerintem meg egyik se. A probléma az, hogy ezek egy verbálisan kreatív elme hiábavaló és felesleges, értelmetleb ömlengései. Szerintem sokan pont ezért kapták fel, mert "olyan jól hangzik".

Olyan mint:
"Ülök a faromon, dicstelen pengeélen billegve,
A fény behasít a torkomon, hátán a cigifüst fut le,
Nincs kenyérillat, nincs puputeve,
A korcsolya éle csillog a hegeszető fényében"

Miről szól ez ? Semmiről. Mint Lovasi legtöbb szövege. Nem mondom, van pár ami jobban sikerült, de a legtöbb nem szól semmiről.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:33:09

@nénike: Történetesen és elég jól gitározom kb 20 éve, zenét is szerzek. Mindezt hobbiból.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:34:21

@Őrnagy Őrnagy: Én is utáltam őket. Talán az utálat túl erős szó nálam, én inkább érdemtelennek éreztem a nagy sznbob rajongást amit egyesek táőláltak/tápláálnak iránta.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 12:38:45

@bbjnick: Kiváncsi vagyok, neked ez hogy jön be?

www.youtube.com/watch?v=-CJUiFNvi_0

Ez valami új lemezén szerepel, középkori himnuszok, latinul.

tevevanegypupu 2010.08.07. 12:38:49

@Piszok Alfréd:

Ha egy szovegnek nincs ertelme es hangulatot sem tud teremteni a sokatmondo ertelmetlensegevel, akkor nem jo. Akarki irta. De persze egy Cseh-Beremenyinek mindig van ertelme es hangulata is.

tevevanegypupu 2010.08.07. 12:39:59

"Ülök a faromon, dicstelen pengeélen billegve,
A fény behasít a torkomon, hátán a cigifüst fut le,
Nincs kenyérillat, nincs puputeve,
A korcsolya éle csillog a hegeszető fényében"

(((:

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:41:29

@Lucernaböde: a másik történetesen Cseh Tamás (illetve Bereményi, persze).
Te gondolom nem szereted az impresszionista festőket sem, meg a szürrealizmust sem, és általában azokat a dolgokat, amiknek "nincs értelme". Pedig az életben rengeteg olyan dolog van, ami csak érzés, csak élmény, konkrét jelentés nélkül, mégis jó, mégis okozhat katarzist, gondolj csak az orgazmusra.
Az ilyeneket is ki lehet fejezni, akár képekben, akár tánccal, zenével, és igen, dalszövegekkel is. És ha átadod magad az érzésnek, akkor még talán értelme is lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 12:41:52

@Lucernaböde:

Irigykecc a lovasibandira, mi???!!! :-D (...) :-D (...) :-D ... Pedig valószínűleg boldogan cserélne ő veled, ha tehetné...

ü
bbjnick

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:42:43

@tevevanegypupu: de miért ne tudna? Persze lehet, hogy valamelyik téged nem érint meg, de mást miért ne?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 12:42:47

@Téglagyári Megálló:

Meg kell mondanom: remek!
A kispált mindentől függetlenül szeretem, sok koncertjükön voltam, itthon is megvan a leggtöbb lemezük, kocsiban is hallgatom nem keveset.
Akkoriban szoktam rá, amikor még Pécsre kellett levonatozni egy jó Kispál koncertre.
Tehát alapvetően szeretem.
De az, hogy a jobber planktonfelhő itt finnyázik rá, igazolás a számomra. Igen, jó érzés.:)

Ti hallgassátok inkább Beregszászi Olgát és Sasit! Az eleve nektek készült!:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 12:43:47

@Lucernaböde:

"fulladjon meg Ady Endre
lehetőleg máma még!"

Lucernaböde 2010.08.07. 12:44:36

@tevevanegypupu: Egyetértek. Hangulata van a Lovasi-szövegeknek, csak értelmük nincs. Minden szövegnek van hangulata.

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 12:45:01

@bbjnick: Éppenséggel lehet ilyennek látni, bár a "kultúrát pumpál" mondatnál felnyerítettem. Elvontnak tűnő (mert nagyobb részük ténylegesen nem jelent semmit, ezt Lovasi is elismerte többször) és magukat alternatívnak nevező élvonalbeli popzenekarok.
Ez manapság a kultúra.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:45:45

@El Topo (Sgt. Elias): Ez meg mi? JObber planktonfelhő ? Mi ????

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:45:50

@tevevanegypupu: "De persze egy Cseh-Beremenyinek mindig van ertelme es hangulata is."

Ez valami axióma?

Lucernaböde 2010.08.07. 12:47:32

@bbjnick: Dehogy irigykedek ! Konkrétan leszarom Lovasit.

ellenszenvesfigura 2010.08.07. 12:48:52

eszem a zuzátokat, modoros kispálgyűlölők.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:49:22

@Piszok Alfréd: Akár. Cseh-Bereményi tényleg mindig jó, mert tehetséges, nem a hiábavaló polgárpukkasztás útját bejáró antitálentumok szezőkről van szó.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 12:49:36

@Lucernaböde:

Találd ki!
Majd minden metaforához külön használati utasítást bocsátok ki, külön Lucernaböde részére.

tewton 2010.08.07. 12:50:17

@Alfőmérnök:
"Te voltál már bebaszva Kispál-koncerten? ... Az idősebbek ezt úgysem érthetik. :) "

haha. van tényleg egy generációs különbség. voltam koncerten (90-esek 2. fele). vicces volt látni a duracell-nyuszikat (a 80-as évek nemzedéke), akik tömegben ugráltak a színpad előtt a ritmusra :) talán bebaszva.
én szerencsére egy másik generáció vagyok, úgyhogy sörrel a kézben hallgattam a koncertet, és csak mosolyogtam rajtuk.

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 12:50:29

@Lucernaböde: A Piszok Alfréd által idézett dal zenéjét Cseh Tamás, szövegét Bereményi Géza írta. Egyébként szerintem értelmes, eléggé pontosan felidézhetően, átérezhetően ragad meg és ad át egy érzést pusztán képeken keresztül. Legtöbb számuk hasonló, szemben a Kispál számok nagy többségével, amik csak a stílust, a hangzást vették át, de semmi nincs a mondatok mögött (van egy-két kivétel, néha Lovasi is tudott értelmes dolgokat is írni, csak sokkal ritkábban).

a katona fehérben 2010.08.07. 12:51:29

Mennyire rettenetesen szánalmas, hogy tízből nyolc kommentelőnek még egy zenekar, ismétlem, egy kibaszott ZENEKAR kapcsán is az legfontosabb kérdés, hogy melyik "oldali". Nehéz lehet számotokra az élet élvezete.

Vajon hová szavazott volna Mozart, és eretnek vagy-e, ha szabad szombaton piros pólóban virslit eszel, vagy ha vasárnap templom után Pálffy-bort kortyolgatva Wass Albertet olvasol?

Lucernaböde 2010.08.07. 12:51:45

@Piszok Alfréd: az impresszionista festészetnek van értelme és nincs kifogásom Dali ellen sem. Bár kétségtelen, hogy a szürrealista irányzatok igen gyorsan elhaltak. Hol van már a dadaizmus pl ? Sehol. Igazi, időtálló értéket a reneszánsz teremtett.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:52:24

@El Topo (Sgt. Elias): Azt megköszönöm. Ha a lovasi-féle metafora-univerzumot képes vagy értelmezni akkor te vagy az én emberem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 12:54:58

@El Topo (Sgt. Elias):

A "progresszió", amint önelégültem nyalogatja a saját micsodáját:-/ Szegénykék, azt gondolják, hogy, mert bennük jóérzést kelt, aki kívülről látja, abban is:-/ Pedig semmi mást (ne kelt), mint viszolygást...

ü
bbjnick
a planktonfelhőből

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 12:55:15

@Lucernaböde:

Hagyjuk, inkább küldök neked szeretettel pásszentos művet. És mindenkinek aki szereti.

www.youtube.com/watch?v=EnWmDihjBP0

Lucernaböde 2010.08.07. 12:55:36

Amúgy a szöveg még hagyján, de a zene !!! Na az a szar !

tewton 2010.08.07. 12:56:38

@Lucernaböde:
"a lovasi-féle metafora-univerzumot képes vagy értelmezni"

na itt a pont.
sokaknak sikerül. azért is lehet szeretni, mert a lovasi-szövegek költőiek, homályosak, metafórásak, és mindenki a tehetségétől-adottságától függően alkalmazza a saját világára. a szövegekbe rengeteg mindent bele lehet érezni és érteni, ennyi.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 12:57:33

@bbjnick:

Éppen ma beszéltem arról valakivel, hogy mennyire ráz a hideg egy bizonyos színésztől. Mondhatni viszolygok tőle. De eszem ágában nincs fórumokon boncolgatni a viszolygásomat, meg hogy kire szavazhatott az illető, és mikor. Utálni is magamnak utálom.

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 12:57:43

@Piszok Alfréd: Igazad van, ezt nagyon sok költő meg is tudta, tudja csinálni. Csak sajnos Lovasi nem tartozik közéjük, akármekkora ikont is próbáltok csinálni belőle.
A belinkelt középkori himnusz pedig szörnyű. Lovasi énekelni soha nem tudott, senki nem ezt szereti benne, hanem az elvontnak tűnő szövegeket, meg azt a figurát, amit folyamatosan hoz a színpadon és interjúkban.
Szomorú, hogy valóban tehetséges énekeseknek és más zenészeknek vele kell kokettálniuk, ha meg akarnak élni a művészetükből.

tewton 2010.08.07. 12:57:43

@Lucernaböde:
"de a zene !!! Na az a szar !"

hát mit lehet csinálni?

Lucernaböde 2010.08.07. 12:57:50

@El Topo (Sgt. Elias): Hát egy kicsit gejl ez is, de azért mert valaki szereti a hazáját, azért nem kell elítélni. Lovasit ez nem menti...

ellenszenvesfigura 2010.08.07. 12:58:00

@El Topo (Sgt. Elias): nincsen benne semmi, ámde az legalább érthető.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:58:13

@rantottmaj: @Lucernaböde: tehát akkor a kitalált személy-nek pontosan el tudod mondani az értelmét (mert ugye eredetileg az volt a kérdés), míg a Lovasi szövegről be tudod bizonyítani, hogy értelmetlen és még hangulatot sem közvetít. Jól értem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 12:58:59

@tewton:

Nem mondja komolyan :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Piszok Alfréd 2010.08.07. 12:59:21

@Lucernaböde: hát nem reneszánsz, az biztos. Az sajnos elmúlt.

Lucernaböde 2010.08.07. 12:59:25

@tewton: Legyen. Csak sokaknál az a megjátszott bölcsész-lódenkabátos sznobság ne lesne a sarokból...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 13:01:26

@rantottmaj:

Nagyon kétségbe volnék esve, ha ez volna ma a kultura:-/

ü
bbjnick

Lucernaböde 2010.08.07. 13:03:26

@Piszok Alfréd: Hangulata van a lovasi-szövegeknek, mint minden szövegnek. Nincs szöveg, aminek ne lenne hangulata. Még egy szónak is van hangulata, még a "szar" szónak is. Lovasi szövegeinek értelmével van bajom. azt érzem rajtuk, hogy át vagyok verve, mert szeretnem kéne, ha a nagy bölcsész-kaszthoz tartozónak érzem magam (persze én messze nem akarom ezt), de hogyan szerethetek valamit amit nem értek ? Ha elkezdem szeretni úgy, hogy nem értem akkor menthetetlenül sznob vagyok.

Alfőmérnök 2010.08.07. 13:03:27

@tewton: Igen, van egyfajta ugrálás, ami csak a Kispál-rajongókra jellemző. :))

Én nem ugráltam a színpad előtt és nem hátul ittam a sört. Valahol a kettő között. :)

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:03:35

@rantottmaj: nézd, lehet, hogy a te világod más, hogy azok a képek, érzések, amik a Lovasi szövegekben vannak, számodra nem jelentenek semmit. De a jelek szerint elég sok ember van, akiknek igen, akik mindenféle nyomás, kényszerítés nélkül spontán szeretni kezdték a Kispált. Azért, mert kifejezte az ő érzéseiket.
Ti meg hallgassatok mást, de csak azért mert nem értitek, nem tetszik, nem kell lefikázni, főleg nem ekkora vehemenciával, mert ez valahol gyanússá teszi az egészet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 13:04:24

@gloire:

A kommersz erkölcsi és művészi aggályoktól mentesen bedarál és reciklál mindent, amihez csak hozzáfér:-(

ü
bbjnick

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 13:04:30

Hát én nemtom, vidéken nőttem fel. Ott nem volt Kispál, alteroskodás meg végképp nem.
Hallgatok én sanzontól a metálig sok mindent, de amit Lovasiék és hasonszőrűek művelnek, nem tudott úgy bekúszni a fülembe, hogy szeressem. Vérszegény tán, mittomén.

Azt meg döntsétek el légyszi, hogy most akkor pop vagy rnr a téma, mert pl. a Mystery Gang egy faintos rockabilly csapat. Vétek lenne a mai rock elődjét a pop közé sorolni, főleg ha ilyen autentikusan hozzák az 50es évek USA feelingjét.

ellenszenvesfigura 2010.08.07. 13:04:39

@Lucernaböde: ennyi erővel ákost csak a fidelitasos politológushallgatók szerethetik.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:05:15

@Piszok Alfréd: Sajnos. Ott és akkor művészek voltak a szó igaz és legmélyebb értelmében. Ma csak tucatkultúr-huszárok vannak akik attól nagyok, hogy a talmi ragyogású féltehetségű műveiket egy sznob-kaszt felkapja és két pofára zabálja. Lovasi az egyik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 13:06:54

@El Topo (Sgt. Elias):

Azért azt veszed, hogy ez a beszélgetés nem l*vasiról (l*vasi személyéről) szól, hanem a l*vasi-kultuszról?

ü
bbjnick

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:07:17

@Lucernaböde: senki nem mondta, hogy szeresd. Ha ilyen kényszeresen aggódsz amiatt, hogy szeress mindent amit mások szeretnek, az baj. Manapság széles a paletta, sok mindent lehet szeretni.

VIII. Nagyapó 2010.08.07. 13:07:36

@Lucernaböde:

Őszinbtén? Gőzöm nincs, de volt már Kispál-szöveg, amire azt hittem, nincs értelme, csak jól hangzik - aztán egyszer csak rájöttem, mégis van :-) De most komolyan: egy dalszövegnek mindig és feltétlenül értelme kell legyen, vagy olykor elég az is, ha csak hangulata van?

Mondjuk ez pl. eléggé közérthető:

Berendeztem én már a világom
És kirándulok - benne mint egy bölény
Akinek azér' van a rezervátom
Mert úgy szeret lakni, ahogy én

Elsétálok én a kerítésig
Nincs azon túl kedves a szememnek
Ha meg lenne, hát biztos hogy nem olyan
Amit egy ilyen kis világba beengednek

Lucernaböde 2010.08.07. 13:08:24

@ellenszenvesfigura: Nem írtam ilyet szerintem. Bárki szeretheti. Lovasit sem csak a liberálsznobok szeretik. Vannak jobbersznobok is. Csak ezekből kevesebb szerintem.

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 13:08:29

@tewton: Ennek tudod ellentmond, hogy, amint említettem Lovasi is többször nyilatkozta, hogy jó mulat az ilyen hozzád hasonló rajongókon, akik mélyen átélik és megértik a szövegeit, mert jelentős részük szerinte is tökéletesen értelmetlen szókupac, vagy esetleg egymáshoz semmilyen formában nem kötődő képek összefüggéstelen halmaza. Ilyet te is tudnál írni, főleg, ha tényleg annyira tehetséges és intelligens vagy, amilyennek hiszed magad azért, mert őket hallgatod :)
Zenélni egyébként tudnak, szerintem Kispál nagyon jó és érdekes számokat írt, ezért is szeretem őket összességében, szemben pl. a Kiscsillaggal.

Alfőmérnök 2010.08.07. 13:08:47

@tevevanegypupu: Szerintem neked tetszene a Kispál, ha fiatalabb lennél és ismernéd. Erről mi a véleményed?
"Van egy jó nagy titkom, No hajoltok-e közelebb?
Van a bal zsebemben egy térkép meg egy mágnes
Egy vers meg egy palack víz:- Mohai Ágnes
Az elsô kettô jó a rákra meg az AIDS-re
A többitôl meg javul a világ összes népe

Ha egy atombomba hullna lefelé a földre
Mondjátok a verset, a vizet öntsétek a zöldre
Menten ott termek én, vagy valaki más
Mindegy egy a lényeg, hogy te majd egy fafurulyást
Hallasz, hogy dallamos vége legyen a világnak
Tegyetek el befôttet had egyék a bátrak
Tegyetek el befôttet, lesz még a Világ jövôre
Te sem leszel halott és én sem látok elôre "

Lucernaböde 2010.08.07. 13:09:17

@VIII. Nagyapó: Ennek úgy tűnik van értelme. Csak modoros, én annak érzem.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:10:13

@Lucernaböde: nem tudom, mitől lenne egy kor összes művésze igazabb művész mint más korok más emberei, én úgy tudom, Mozart például lényegében kora popzenésze volt.

Mese Tibi 2010.08.07. 13:11:02

Istenem, mennyi troll...
Hallgassatok inkább technot, annak több mondanivalója van. Vagy hallgassatok popot, ahol minden másodiknak ugyanaz a szövege: megcsalt, elérhetetlen szerelem.
Hallgassatok rockot, a szex drogok és rock n rollról, hallgassatok halálhörgéses metált, hallgassatok rendszerellenes punkot, és füvezős reggae-t. Én is hallgatom őket.

De véletlenül se hallgassatok Kispál és a Borz-t, mert az olyan "szar". Az egyetlen érdemleges magyar együttes, ti meg itt mellébeszéltek, meg leoltjátok. De tudjátok mit? Higgyétek el hogy nektek van igazatok, és hallgassatok továbbra is lerágott közhelyes sületlen szarokat.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:11:53

@Piszok Alfréd: és minden korban volt szemét is, meg érték is. Aztán az utókor eldöntötte, melyik maradjon fent és meddig.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:12:23

@Piszok Alfréd:
"Mozart például lényegében kora popzenésze volt"

Akkor az csak azt mutatja milyen igényes művészet volt az etalon akkoriban. Pont azt mutatja, hogy ma milyen silány.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 13:12:33

@bbjnick:

Ja, hogy a kultuszokkal van problémánk? Azokat én sem nagyon szeretem, de érdekelne a véleményetek a teljességgel indokolatlan wassalbi kultuszról.:)

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 13:14:22

@Piszok Alfréd: A számai többségében - éppen, mivel hiányzik a mögöttes koncepció, mert maga sem tudja, miről írta őket - a szöveg nem tud egy egységes hangulatot kialakítani a két mondatonkénti csapongás miatt.
Ennek ellenére mégis nagyon hangulatosak a számaik, de azt a zene biztosítja. Egy hangulatos zenére lehet halandzsázni nyugodtan. De próbáld meg zene nélkül elmondani őket, úgy tényleg nem lesz bennük semmi. Szemben a Bereményi szövegek jelentős többségével (persze mindkét oldalon vannak kivételek).
A kitalált személynek pedig annyiban tudnám elmondani az értelmét, amennyiben én magam vissza tudom adni szavakkal azt az érzést, amit leír. De annak mi értelme lenne, ha egyszer ő sokkal tehetségesebb, sokkal könnyebb megérteni az ő szavai alapján :)

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:14:58

@rantottmaj: lassan meg kéne állapodnotok, mi is a szar a Kispálban, egyikőtöknek a zene a legrosszabb, másikótoknak a szöveg...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.07. 13:16:38

@a katona fehérben:

"tízből nyolc kommentelőnek még egy zenekar, ismétlem, egy kibaszott ZENEKAR kapcsán is az legfontosabb kérdés, hogy melyik "oldali". "

igen, ez a legfontosabb kérdés, mert egyetlen komoly igényünk van az élettel szemben, a komcsi-proli másikoldalt kivégezni.
tudja ma jöttem haza az uszodából, és láttam egy óriásplakátot, amin a "retro véradást" hirdették, a plakáton korsó sörrel, pár virslivel, úgy jó kádárosan.
akkor azt gondoltam, hogy fogalmazok majd egy kiáltványt, kikérve magamnak, hogy akaratom ellenére azok az aljanépek adjanak esetleg vért nekem, akik erre a komcsi hívószóra mennek vért adni. nekem nem kell komcsi vér. persze az utcán, locsolókocsival takarítva sem. szóval követeltem volna, hogy tüntessék fel a véren, hogy komcsiból van. és fölhívtam volna a korsó sört és pár virslit elfogadók figyelmét, hogy a sörben akasztott emberek áznak, és a virsik, mansfeld péter ujjai. na, szóval, hogy értse, maguk ellenségek.

reccs 2010.08.07. 13:19:49

@rantottmaj:

"Ez egy indián srác, neki elhiszed,
Hogy nagy Winnetou, akit látsz"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 13:20:09

@Grift:

Remélem, hogy ha vérre lesz szükséged, akkor tényleg elkezdenek majd válogatni a vérkészítmények közt.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 13:20:24

@otvospeter:

"Problémád?"

Egyáltalán semmi. Jól szórakozom. :)
Köszönet ezért a postért, nem vagyok Kispál-fan, de a feháborodott meg fröcsögő kommentek nagyon ott vannak.

Amúgy: talán nem tudtátok, de ha visszafelé játsszátok le a "Szőkített nő" című számukat, akkor egy sátánista propagadaszöveget kaptok. Komolyan. XD XD

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 13:20:45

@Piszok Alfréd: Ez igy van@Lucernaböde:
Ebben nincs igazad. Mozart korában is volt szemét, nem is kevés. Az, hogy Mozart kétszáz év múlva is fennmaradt csak azt mutatja, hogy mennyire tehetséges volt, és milyen mély zenei tartalommal tudta megtölteni kora popzenéjét.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:20:57

@rantottmaj: erről már sok vita volt ennél színvonalasabb fórumokon is, hogy kell-e tudnia magának a szerzőnek, hogy mi az értelme a műnek, és kell-e hogy legyen értelme ahhoz, hogy jó legyen. A dadaisták, a kubisták, a nonfiguratívok, az absztraktok, a szürrealisták és még sorolhatjuk, mind megkérdőjelezhetők ilyen szempontból és mindet meg is kérdőjelezték. Ez van. ettől még én szeretem Lovasit, a Kispált és a Kiscsillagot is, nem gondolom, hogy feltétlenül magas művészetet csinál, ő se gondolja ezt szerintem, hiszen nem versesköteteket ad ki, hanem színpadon énekli a szövegeit, bohóckodik, szórakoztat. Szerintem remekül és ez nekem elég is.

tewton 2010.08.07. 13:20:58

@bbjnick: @Alfőmérnök:
de mondom :)
a kispál szeretése egy generációs bélyeg is.
én kedvelem kispált, de sose tudtam megkedvelni igazán. egy kb. lovasival egy generációs barátom (minusz max 5 év) mutatta meg először (ó édes 1990esek), de úgy, hogy a szöveg volt a lényeg.

aztán voltam koncerteken, és durva volt látni, hogy a kis 16-19 évesek hogyan ugrálnak a zenére, miközben a szöveget aligha értik :) és nekik ez a lázadás csúcsa.

aztán pár kísérlet után beláttam, hogy szeretem ugyan a lovasi szövegeit, mert szövegként jók, de nekem már nem fogja megváltani a világot a zenében. nyugodt és igénytelen lélekkel hallgatok helyette petula clarkot és eric burdont vagy nancy sinatrát, vagy háttérzenének quimbyt (a lovasitól jóval bénább szövegeivel együtt).

VIII. Nagyapó 2010.08.07. 13:23:52

@Lucernaböde:

Hát pedig ha valami, akkor leginkább pont a bölcsész-lódenkabátos hangulat köti össze Cseh Tamást a Kispállal... Legalább' amennyire én ezt teljesen hozzá nem értőként meg tudom mondani.

Szóval ha Téged az egyikben ez idegesít, nem nagyon tudom, hogy szeretheted a másikat.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:24:09

@Mese Tibi: Tudod én se popot, se technot nem hallgatok. Én Pink Floydot hallgatok pl. kb hatezer fényévnyire van tőle a Kispál.

Rántott máj (törölt) 2010.08.07. 13:24:26

@Piszok Alfréd: Miért kellene nekem bárkivel is megállapodnom? Én a Kispál zenéjét szeretem, Lovasival pedig csak az a bajom, hogy hihetetlen mértékben túl van értékelve. Aki nem tudta kinőni a tinédzserkori "nagyon különleges és elvont vagyok" és "nagyon jó gondolataim vannak" továbbá "ez annyira mély és elvont" meg hasonló érzéseket, felőlem rajongjon érte nyugodtan, de ne tartsuk már egy második Ady Endrének.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:25:10

@VIII. Nagyapó: Jó kérdés. A válazs: hitelesebbnek érzem a Cseh T.-t. amúgy rajta is van a lódenkabátos megjátszásból egy adag, de a kispálon csak az van.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:26:29

@rantottmaj: Egyetértek.@tewton: MIért lenne a Quimby bénább szövegvilágú mint Lovasi ???

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:28:28

@rantottmaj: persze, nem kell megállapodnotok, csak nem túl meggyőző, hogy utálni kéne, ha még az sem egységes, hogy miért.

tewton 2010.08.07. 13:28:48

@rantottmaj:
"Lovasi is többször nyilatkozta, hogy jó mulat az ilyen hozzád hasonló rajongókon, akik mélyen átélik és megértik a szövegeit, mert jelentős részük szerinte is tökéletesen értelmetlen szókupac"

lol. mi van, ha önt megpolgárpukkasztották? lovasi tudja, hogy a zenét azért fontos az embereknek, mert szavakat ad nekik, kifejezési módokat, mintákat (erről is beszélt nyilvánosan). plusz a poétikus funkció mindenkiben benne van, a szövegei ezt aktivizálják.

"Ilyet te is tudnál írni, főleg, ha tényleg annyira tehetséges és intelligens vagy, amilyennek hiszed magad azért, mert őket hallgatod :)"

lol. ön egy szerencsétlen hülye, ha ezt a következtetést vonta le a szavaimból :)

ilyeneket nagyon sokan tudnának írni. ezért is szeretik lovasi szövegeit.

sakraf 2010.08.07. 13:29:16

Ez az írás az első betűjétől az utolsóig teljesen blőd... A kispál meg amúgy sem hal meg, csak némi alkohol probléma kezelése egészen aktuálissá vált.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:29:35

@El Topo (Sgt. Elias): A Pink Floyd miatt ? Ha valami kiérlelt és tartalmas zene akkor az a Pink FLoyd.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:31:02

@Lucernaböde: gondolom, mert nincs benne enjambement :)

mehr luft 2010.08.07. 13:35:07

@Lucernaböde: Cica, a Pink Floyd is pop.

"Akkor az csak azt mutatja milyen igényes művészet volt az etalon akkoriban. Pont azt mutatja, hogy ma milyen silány. "
Fogalmad sincs korunk művészetéről.

ű
mehr luft

tewton 2010.08.07. 13:35:10

@Lucernaböde:
"MIért lenne a Quimby bénább szövegvilágú"
1) mert nekem úgy tűnik és ilyen az ízlésem :)
2) ugyanis zavarosabb és önkényesebb, mint lovasié. úgy szürrealista, hogy nincs mögötte értelem. zeneileg nagyon jó, szövegileg azonban agyalgás. szövegben lovasi egy rejtvény, amit meg lehet fejteni, mert van értelme, a quimby meg egy blöff, ami jól hangzik, de csak szürrealista halandzsa.

"Látom, hogy elsuhan
felettem egy madár
tátongó szívében szögesdrót
csőrében szalmaszál
Magamat ringatom,
még ő landol egy almafán
az Isten kertjében
almabort inhalál"

miért almabort, miért inhalál, miért szögesdrót, miért szívében?

VIII. Nagyapó 2010.08.07. 13:36:40

@Lucernaböde:

Igen, a Kispál csak a játékot veszi át.
Fene tudja, min múlik, hogy bejön-e ez valakinek. Ha görény akarok lenni - én a sznobizmus helyett inkább a gyerekszobával kapcsolnám össze. Szerintem aki mondjuk Lázár Ervinen és Weöres Sándoron nőtt fel, az egyszerűen szereti ezt a hangulatot.

De ha a hitelességről - vagy a számok "súlyáról" - van szó, ilyet:

www.youtube.com/watch?v=bLcrGt0Xe_g

valóban nem láttam még tőlük.

Alfőmérnök 2010.08.07. 13:40:37

@tewton: Ezeknek Kistibi-szövegnek az a megfejtésük, hogy az elvonón írta őket. :) (Nem vicc.)

Piszok Alfréd 2010.08.07. 13:41:40

@Lucernaböde: pedig a Pink Floydot is kritizálják sokan, hogy csak a barokkosan cizellált hangszerelés kelti a minőség hatását, amúgy egy gagyi szar, blőd és közhelyes dallamvilággal, modorosan előadva.

Én egyébként szeretem, de bárkiről lehet ilyeneket mondani.

peelou75 2010.08.07. 13:42:28

@Lucernaböde:

Na végre, hogy benyögted mit tartasz igényes zenének...
Pink Floyd, bakker, én is szeretem meg minden, de azért ezt előhúzni aduásznak egy Kispál ellen... Egy Pink Floyd búcsúkoncert kapcsán megírt blogbejegyzés kapcsán nagyjából ugyanez a polémia lángolna fel. Ugyanugy odabaszott amikor indultak, és belelaposodtak a végére mint Kispálék... Mondjuk az elején a pszichedelikus szövegeikből kérdés, hogy mennyit értesz meg. Vagy a Te kedvenced inkább a Learning to Fly?

Lucernaböde 2010.08.07. 13:43:57

@Piszok Alfréd: Hát nem tudom, hogy a "Great gig in the sky" barokkosan cizellált volna például... Szerintem meg ZSENIÁLIS, sőt UNIVERZÁLIS:

www.youtube.com/watch?v=lBWY3bli92Y

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 13:44:04

@Alfőmérnök:

Lovasi meg az álmait naplózta, és azokból írt szeövegeket.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 13:46:15

@nénike:

tévedni teccik vuótam idén kapolcsott és környékén
ééés
életem egyik legjobb koncertyét láttam...
muzsikás bartók estjét egy templomban.

átcsapott az a fránya mennyiség ....

Lucernaböde 2010.08.07. 13:48:00

@peelou75: Floyd nem laposodott be, másrészt sokkal nagyobb zenét alkottak mint a Kispál. Pontosabban: a kispál zenéje minősíthetetlenül szar - sokszor konkrétan kakofón és kiszalad a saját hangneméből de nem úgy mint a jazzben, hanem fülsértően - a Floydé meg egyetemesen jó.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 13:48:13

@nénike:

miért felejti el h létezik kis hazánkban egy
Quimbi nevű formáció
és egy Kiss Tibi nevű frontember

??????

Lucernaböde 2010.08.07. 13:49:19

A fent idézett "Great gig in the sky" kapcsán valaki ezt írta kommentnek:

"Actually there are no words to name the way I feel everytime I hear this song. So breathtaking. So amazing."

Na ez az az érzés amit egy Kispáltól soha nem kaphatok meg és amit nevezett soha nem lenne képes produkálni...

Lucernaböde 2010.08.07. 13:51:42

A Floydnak még szöveg sem kell, hogy ezerszer több emberi érzést fogalmazzon meg mint Kispál egész életműve az összes szövegével együtt... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 13:53:45

@tewton: & @Alfőmérnök: & akit érdekel:-)

L*vasi és a Kispál a későkádár világ (talán) legrosszabb arcát idézi fel és tartja napirenden. Akik éltek akkor, tudják, mi ez. Nem véletlen, hogy a ballib hatalom úgy megtalálta L*vasit (Jancsótól Gyurcsányig), hiszen ugyanazon demiurgoszok hatása alatt állnak. Ha L*vasi egy kis klubban nyomná a h*lyeségeit, akkor egy tehetséges, de szerencsétlen figurának tartanám, ám (mivel) intézményt csináltak belőle és kultuszt kerekítettek köréje, így már zúzósabb a történet (lehet, hogy naiv vagyok, de úgy hiszem, hogy ő ezzel tisztában is van és nemkicsit feszeng is emiatt; de a feszengésnél többre, előbbre nem jut). Azok, akik ismerik a kádárvilágot, azokban kialakult egyfajta immunitás ezzel a kispál-lovasi által is megidézett-kijátszott érzelmi oroszrulettel szemben, de aki védtelenül kerül a hatása alá, arra nézve nagyon veszélyes lehet (ezt mint gyakorló szülő és nagykamaszokkal --- középiskolásokkal, egyetemistákkal --- (is) foglalkozó közösségvezető mondom).

(És: szóba került itt Cseh Tamás és Bereményi. Velük szemben is felhozható lenne, hogy a dalaik ugyanolyan "veszélyesek" lehetnek azokra, akik nem pontosan értik, ismerik azt a világot, azt a viszonyrendszert, ami ihlette dalaikat. És itt van egy fontos különbség: Bereményi pontosan érzi (ez a műveltség, az intelligencia és a tehetség), hogy mik azok a határok, amik között mozoghat. L*vasiról szerintem ugyanezt nem lehet elmondani.)

Hát így.

www.youtube.com/watch?v=sx2EyuqdvH0

ü
bbjnick

tewton 2010.08.07. 13:54:05

@Alfőmérnök:

nalátja! a különbség a drogok közt!
a lovasiból max a nikotin meg az alkohol meg a kávé beszél, a kvimbiből meg a nemlegális drog :)

a kvimbi szövegeivel is ez a gond. van nekem félig normális barátom egypár, elhallgatom őket a barátság okán is, hallgatom a cserepesre tört elme tengerzúgását, ami néha tényleg meglepő. a kvimbi ugyanez zenével. mint a doors :)

nénike · http://mandiner.hu 2010.08.07. 13:56:06

@szorokin:

Igazad van, a Quimby már jó közeli. Én az említett zenekarokat csak jelzés értékkel írtam.

tewton 2010.08.07. 13:56:10

@bbjnick:
hóhóhó!

nem írt erről posztot már? nem fog? mert engem érdekelne, de itt elsikkad.

Lucernaböde 2010.08.07. 13:56:10

@bbjnick: Ez egy értelmes post volt ! Gratula !

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 13:58:43

@tewton:

A Quimby, a zenekar neve, csoportszexben azt a buzit jelenti, aki a "vonatban" a középső, valakit éppen "tol" és őt is éppen "tolják" (ezt a zenekar egyik tagja magyarázta el egy tévéműsorban)

Egyébként, a Quimby-jelenség megfejtése szerintem annyi, hogy ők Sztálinváros bosszúja:-/

ü
bbjnick

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.07. 14:00:40

@1.szolo - 2014;):
"Minket a tánczene-szó, valami "I love you so" hozott össze.
Valami híres énekes valami angol szöveget énekelt.
Bár se te, se én nem tudtunk angolul,
mégis azt hittük, hogy ami belénk szorult,
ez kimondja helyettünk angolul.

Oh az az énekes énekelt angolul,
és mi azt hittük, hogy ami nincsen meg magyarul,
megírták helyettünk angolul.

Minket a tánczene-szó, valami "I love you so" hozott össze.
Valami dal, amibe azt magyaráztuk mi bele,
hogy du-bi-du-bap-da-di-bi-bu-bu-bap-du-bom
Óh, az az énekes bármiről énekelt,
úgy tudtuk róla mi, hogy jobb ő, mint mi vagyunk.
Hogy az ő élete sokkal többet ér, mint mi vagyunk.
És mi most itt vagyunk, és amit mi tudunk
és mi belénk szorult, nem tudjuk magyarul,
s nincsen megírva az angolul.

Hol az a tánc, amibe a mi életünk szorult bele, és járható ?
Hol az a nyelv, amibe a mi táncunk szorult bele, és mondható ?

Talán tévedtünk mi ott? Oh, az a rohadt énekes !
Kár, hogy angolul énekelt. Oh, az az énekes
miért nem énekelt minekünk bárhogyan,
akárhogy, valahogy, magyarul ?"

Bereményi (de akár Hofi!) szövegeire is érvényes:
"... azt hittük, hogy ami belénk szorult,
ez kimondja helyettünk ..."

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 14:03:48

@Lucernaböde:
Kérem, üsse fel James Ewans Pritchard professzor kitűnő könyvét!

röntgenszeműlány 2010.08.07. 14:08:46

"lehúni", az, bazzeg, lehúnják a rolót síímáán!

röntgenszeműlány 2010.08.07. 14:14:46

"megélhető szövegekkel kísérletező 30Y"

Modorosságból neked is jól oda van csapódva

@szorokin: Mert nem létezik Quimbi nevű formáció, sajnálom.

funkenstein 2010.08.07. 14:17:24

Aki azt gondolja, hogy Lovasiék és Kiss Tibiék semmit sem tettek le az asztalra, az sürgősen keresse fel háziorvosát, gyógyszerészét. Nem tagadom, hogy Lovasi némely dalszövege nálam is kiveri a biztosítékot, de ők is meg a Quimbyék is elég széles zenei palettát tudtak felmutatni a munkásságuk során - a beleszarunk-garázsrokktól kezdve az álomkóros pszichedélián át népzenei hatásokkal felvértezve egészen a rádiós, Z+-os, Viva tévés slágerekig.
A szerző azt írja, hogy utánpótlás nincs, nos ez csak félig igaz, mert a Hiperkarmából és a Kaukázusból is nyugodtan lehetett volna "második Kispál", csak hát tudomásul kell venni, hogy ez egy ekkora ország, ekkora piaccal és a dinoszauruszok meg nehezen halnak ki. A Hiperkarma első lemeze zseniális, a Kaukázus Mir-je és a Majdnem Kína c. albuma pedig a lehető legjobb kordokumentum.
Persze az egész ízlés kérdése, érdekes, hogy metálfejként én is rühelltem ezt az ún. alter szcénát, de vettem a fáradságot és nagy értékekre bukkantam. Nyilván könnyebb olyannak lenni, mint drága Charlienk, aki szerint jó magyar zene nincs is mostanában, de felejtsük már el ezt az egész begyöpösödött, tekintélyelven alapuló faszságot.
Inkább a klónok a zavaróak, mint a 30Y, Eleven Hold, Amorf Ördögök, Péterfy Borika meg az egész MR2-s bagázs. Na ezekkel ki lehet kergetni a világból.
Hallgassatok Naprát és Isten Háta Mögöttöt, én meg majd csápolok a hétfői búcsúbulin.

tewton 2010.08.07. 14:17:59

@röntgenszeműlány:
"megélhető szövegekkel kísérletező 30Y"

hát mér', nem az?
kihipózott kispál annak a generációnak, akik már ugráltak kispál-koncerten.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 14:18:42

@bbjnick:

"aki védtelenül kerül a hatása alá, arra nézve nagyon veszélyes lehet (ezt mint gyakorló szülő és nagykamaszokkal --- középiskolásokkal, egyetemistákkal --- (is) foglalkozó közösségvezető mondom)."

Egyébként teljesen igazad van. A Kispál egy kapu-zenekar, akinek 2 számnál több tetszik tőlük, az menthetetlenül Burzum és Gorgoroth fan lesz!!!

XD

Tovább megyek, ha igaz a nevük eredetéről szóló információd, akkor ha valaki Quimby-t hallgat, menthetetlenül buzi lesz. Mivel te még interjút is hallgattál ettől a mételytől, buzi vagy. A kamingautod ugyan kicsit kacskaringós volt, de csak kinyögted. Persze a te dolgod. XD

irrelevant 2010.08.07. 14:19:34

Amúgy tényleg generációs ellentétek vannak itt. Amikor én először találkoztam a kispállal, gimnazistaként, 2001 körül, ők már vén szarok voltak, leszállóágon, és kúlságban meg sem közelíthették a Heaven Street 7-t, a Quimbyt, stb.

Igaz, a KFT-t is imádom, de ők eggyel korábbi generáció, így elég öregek ahhoz, hogy legendaként nézhessek fel rájuk. Kispálék se nem az én korosztályom, se nem élő legendák, egyszerűen csak megragadtak a kettő között valami ciki szarként a szememben.

tewton 2010.08.07. 14:23:01

@bbjnick:
"és nemkicsit feszeng is emiatt"
hmmmm. szerintem lovasi ennél több is, nézze meg, himnuszokat is énekel :) a fickót nem kell leírni, de erről érdemesebb lenne máshol.

szerintem ő poénból és mániából belement a poprocksztárságba, de már únja. a jancsósságát én elnézem neki, jancsó szerette az értelmetlen filmjeit feldobni fiatal zenekarokkal mint dekorelemekkel (lyuhász lyácint emlékzenekar is, pl.), de ez ennyi
szerintem, nem több.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 14:23:42

@röntgenszeműlány:

javítottam alább, szóval nem szükséges baszogatni :))

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 14:25:08

@otvospeter:

"kúlságban meg sem közelíthették a Heaven Street 7-t"

A HS7 pont az a zenekar, ami jóval többre volt hivatott, mint ami lett belőle. Valahol nagyon elrontották a srácok.

irrelevant 2010.08.07. 14:26:07

@funkenstein: Utánpótlás van, de milyen? Kaukázus, 30Y, Hiperkarma, ez a triász a Kispál-klónok legfelkapottabbja. Szar zene, szar szövegek, és rajtuk kívül újabban nem is nagyon lehet fiatal malter zenekarokról hallani. MR2 is őket nyomatja persze. Kispál-fanok biztos örülnek, hogy vannak klónok, akik még 10 évig nyomatják majd a Kispál-életérzést, de én nagyon örülnék, ha végre valami eredeti is születne már.

tewton 2010.08.07. 14:28:38

@funkenstein:
"Inkább a klónok a zavaróak, mint a 30Y, Eleven Hold, Amorf Ördögök, Péterfy Borika"
yeah!

mondjuk a kaukázus nekem idáig klónnak tűnik. péterfybory meg egy túlfuttatott középszer. ő az az érdekes énekesnő, akinél a számok karaoke-változata frankóbb, mint az igazi. sokszor a zenei alapjai sokkal érdekesebbek, mint amit énekel.

irrelevant 2010.08.07. 14:29:13

@Úlfhéðinn: Én sem értem, hogy miért nem népszerűbbek, mert a legjobbak a magyar mezőnyben.

tevevanegypupu 2010.08.07. 14:33:18

@otvospeter:

Megertem, hogy maganak ven szarok a negyvenev felettiek(:, de szeretnem kozolni, hogy nem Magyarorszagon legalabbis ahuszas-harmincas generacio a ven szarokat szereti meg mindig: Claptont, Jaggereket es sokakat akik mar regen meghaltak, talan meg azelott, hogy maga megszuletett..Hogy otthon mi a helyzet azt nem tudom (a maga korosztalyaval) de akik ZENET jatszanak azok fix, hogy joval idosebbek maganal. Is.
Kulonben nincs harag, anno az egyik osztalytarsam 23 eves noveret 17 eves fejjel idosnek lattam.(:

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 14:39:40

"Az Ákos-koncert felemelő volt, köszönjük, hogy őt hívták a szervezők. Azt viszont, hogy a Lovasit is hívták, nem köszönjük. Az egy tahó. Jól megadjuk neki a "nyalást", jöjjön csak mégegyszer Erdélybe...! "

balvanyos.gondola.hu/vendegkonyv.php

a bálványosi szabadegyetemre hívták meg őket pár éve. És valóban, ott volt Ákos is. A történet igaz, Lovasit abszolút nem érdekli a határon túli magyarok sorsa (de amíg a Csíkkal gazsulál és dől a tőke, addig oké - ezt a mentalitást meg ismerjük...)."

www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__403..

irrelevant 2010.08.07. 14:39:40

@tevevanegypupu: Nekem Paul McCartney az egyik kedvenc előadóm, két év múlva 70 lesz.

15 évesen viszont úgy gondoltam, hogy ne énekeljen nekem egy Lovasi, aki a nagybátyám lehetne, mert az nem az én zeném. Ezt akartam kifejezni a "vén szarral".

genyamagyar 2010.08.07. 14:40:57

Kispál...? Kurva gyenge! Cseh Tamás szintúgy.

funkenstein 2010.08.07. 14:41:21

A 30Y-t ne említsd egy lapon a másik kettővel.
A Kaukázust inkább szövegileg tartom nagyra (bár a zenészek abszolút jók), a Kardos szinte alig burkolt beszólogatós, besavanyodott stílusa merőben más, mint amit a Lovasi produkál. És nem tudok még egy olyan "alter" együttesről, aki ilyen jól fogalmazta volna meg a 2000 utáni Mo. hanyatlását. Nézz utána.
A Hiperkarma is teljesen más tészta. Nyilvánvaló, hogy hozzánk késve érkeznek meg a zenei irányzatok, de amit a Bérczesi az első lemezén csinált, az nálunk merőben frissnek és eredetinek hatott. Ne feledd, hogy a legismertebb száma egy tök jó könnyűzenei műsor (Dob + basszus) ihletője volt.
Szóval ne keverjük a szezont a faszommal.

genyamagyar 2010.08.07. 14:42:27

Ákos is szóba került... Na attól lehet csak igazán hányni. Nála mindeni jobb. Még a Kispál is.

irrelevant 2010.08.07. 14:43:42

@tesz-vesz: Ja, a Csík zenekar is gyönyörűen meglátta a lóvét az alterral vegyített népies giccsben. A nép meg zabálja. A ballerek egzotikus kuriózumként, a jobberek meg azért, mert végre valami szittyulás. Üzleti fogásnak zseniális volt, csak zenének szar sajnos.

tewton 2010.08.07. 14:45:54

@tevevanegypupu:

ugyanmár :)

ez az egész popzene komolytalan. jön egy énekes, aki valamiről meg akar győzni a szövegével, valaminek örül vagy nemörül. a popzene, akár a cigányzene vagy az operett, a nyomiknak van, ez az ábra. a giccsembereknek, akik szerelmesek, érzelmesek, akiknek fáj az élet és valamit keresnek a szövegekben, vigaszt, önkifejezést, támaszt, világnézetet.

az igazi, felelősen gondolkodó felnőtt emberek, akik mind individuumok, azok instrumentális jazzt hallgatnak :)

irrelevant 2010.08.07. 14:46:02

@funkenstein: Hallgattam elég Kaukázust és Hiperkarmát. Koncerten is voltam. Szarnak tartom, ez nem utánanézés kérdése.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.07. 14:51:49

@tevevanegypupu: Az öcsémnek volt erre egy kifejezése, a "húsz és a halál között". Na persze kb. addig, amíg ő maga be nem töltötte. :)

De annyi igaz, hogy a "nagy generáció" valóban indokolatlanul sokra tartja magát és a zenéit. 1990 előtt Cseh Tamás, a Ricse, néhány Trabant/Balaton/URH/mittudomén alternatív zenekar produkált mérhetően jó könnyűzenét, meg a Kaláka. Igaz, azóta az inkább programalkotó mint zenész Tekintetes Úr kivételével senki sem. De ezek azért nem Jaggerek, Ginny Simmsek, Ethel Mermanek és Ella Fitzgeraldok voltak, hanem halovány visszhangok.

Alfőmérnök 2010.08.07. 14:52:43

@bbjnick: "ám (mivel) intézményt csináltak belőle és kultuszt kerekítettek köréje"
A Kispál köré nem kerített senki kultuszt. Egyszerűen lett, mert rátaláltak valamire, amire neked nincs vevőd. Kiadtak egy demókazettát, azt elkezdték másolni, akiknek tetszett, aztán megtaláltak egy kiadót, még többen megismerték, stb. Semmiféle sztárallürjeik nem voltak, kivéve talán az utolsó néhány évet. Nem producerek csinálták. Ennyi. Zeneileg kb olyan szar, mint a Talking Heads, de azt meg te linkelted be egyszer. Ha az ördög megtestesülését látod a Kispálban és Quimbyben, akkor tévúton jársz. Valamint erősen kételkedek benne, hogy ismered a középiskolások lelki világát.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 14:53:17

@bbjnick: ekkora faszságot utoljára a Magyar Ifjúságban olvastam...

tewton 2010.08.07. 14:54:05

@tesz-vesz:
azért a történethez kell az Akosh nevű poliészter popsztár is, a maga műpátoszos mivoltával. Akosh elég jókor kapcsolt (nemhiába közgazdász), és idejében besorolt, és lett is belőle egy félhivatalos jobboldali ikon.

hiteles? nem. igaza volt lovasinak? még az is lehet. Akosh szépen hozza azokat a jegyeket, amiket a jobboldali kultúrába újonnan asszimilálódó senkik. olyan ő, mint rákay filipke, ugyanaz az öntőminta. úgy jobboldali, hogy 110%-ra teljesíti a normát, ami normális konzervativnak nem is _norma_.

Alfőmérnök 2010.08.07. 14:58:19

@bbjnick: Húú bazmeg, a Stones meg az ördöggel való szimpátiáról énekelt, John Lennon meg többre tartotta magát Jézus Krisztusnál.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 14:59:02

@bbjnick: de szándékosan mondjál még pár nevet.

amúgy megvan a kispál diszkógrafija. meghallgattam az összes számát.
van 15 de ha nagylelkű vagyok 20 jó száma. a többi olyan minősíthetlen mind zeneileg, mind szövegileg, mind énekhanggal, hogy rányomja a bélyegét a jókra is.
a többi a szemétbe való.

az aktív idegenszívűsége pedig arra predesztinálja, hogy tisztességes ember ne is foglalkozzon vele nyilvánosan.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:02:10

@otvospeter: a kaukázis is szánalmas kispál utánzat.
nekik még kevesebb a jó számuk, mint a kispálnak

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:12:37

@Alfőmérnök: ma a Belgát szeretik a középiskolában

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:16:11

@tewton: na mondjuk ilyen normát?

amúgy Ákos(h?) legalább tehetségesebb, gondoljunk csak a Disney dalokra, vagy a terror házára.

tény, h nem hiteles, és én tudok pletykát is róla, ami elsődleges informátortól származik, magyarán igaz, és ami nem teszi konzervatívvá. de

mégiscsak szalonképesebb mint ez a komcsi-idegenszívű lovasi

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.08.07. 15:24:39

zseniális kommentek:)))))) szakadok a röhögéstől.

esetleg valaki egy kis pataky attila?

nemecsekerno_007 2010.08.07. 15:24:48

ez aztán épületes vita, b*sszátok meg. :(

Egy nagyobb cégnél az ilyen szarfürészelés súlyos milliókba kerül. Akkora faszságokat mondanak itt sokan a művészetről, hogy az hihetetlen. Ha nem tetszik, akkor nem tetszik de nem kell megmagyarázni. Ha meg érdekel akkor utána nézek.
Az a baj, hogy ez a fajta gondolkodás és érvelés egy céges megbeszélésen is dívik és k*rva sok felesleges idő megy el vele. Az ügyvezető igazgató beleszól abba, hogy ez a kör ne piros legyen hanem kék, de az egész megjelenéséről fingja nincs. És ez az egész a művészeti oktatásunk eredménye :(

tewton 2010.08.07. 15:26:15

@tesz-vesz:
a terror háza ... OK, kreativ.
szerintem nem szalonképesebb, sőt. lovasi szerintem nem idegenszívű :)

szerintem akosh nem annyira tehetseges, csak jól menedzselte önmagát. korábbi számai lányoknak való nyomiságok. akosht szeretni a bonanza után lányoknak való dolog. semmi nem hiteles, amihez hozzáér: most éppen nemzeteset-isteneset-magyarosat játszik. ahogyan egy nyomulós közgázos tud, zéró kultúrával. lovasi intelligensebb és szellemesebb. másrészt lovasit már láttam templomban latin himnuszt énekelni, amit kommunista idegenszivűtől fura :) akoshról ilyesmit még sose.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 15:27:58

@calam:

Pata Ata? Shimán!
Akácos út, meg ilyenek. Az legalább könnyen érthető, emészthető szöveg.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 15:33:07

@calam: Attis, ő legalább őszintén mer beszélni a szeretetről meg a pálinkáról...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.07. 15:34:30

én akkor voltam gimis mikor a holdfény expressz ment, és van egyfajta 'hangulata' az albumnak, ha hallgatom, pl a mulató teljesen elüt a kispálos 'hangulattól', de a nagyvárosi románc is rohadt jó:
"(...)A kis vér meg a puskaporszagot
Éreznéd rajtam
De éjjel nem zavarna
Könnyű textilek közt
Forognánk s hajnalba
Innál a boromból én a
Cigidből szívnék
És mondanád hogy soha
Ne menjünk el innét
És nem mennénk
Itt laknánk
Valami olyat biztosan találnánk
Aminek nincs vége vagy még sokára
Érnénk a végére"

na, ez csak példa volt, mindenesetre nekem szerves részem a kispál, még szervesebb cseh tamás és jól meg vagyok, köszönöm, politikailag nem zavarodtam össze...

isten nyugosztalja az öreg füst a szemében-t!
www.youtube.com/watch?v=PJCCHCkd4aM

vlacko 2010.08.07. 15:34:32

Azért Lukácsot Metálpápának nevezni kiérdemel egy extra éretű szöges anál intrudert, és kétéves eltiltást zenei cikkek írásától.
Nem tudom, mennyi fogalmad van a metálról, de elárulom neked. A Tankcsapda az nem metál. Tisztességes rockzene az a keményebbik fajtából, de véletlenül sem metál.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:35:46

@Gyáli úr: kultúrát pumpál, hát hogyne.

neked ez kultúra. nekünk nem.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 15:39:25

Csak hogy közelítsem a nézőpontokat, Vágtázó Csodaszarvas?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:42:34

@tewton: énekelni lehet persze. gyurcsány is eljár templomba, de nem hisszük még h ez hiteles lenne. de jó. nem leszek szigorú: lehet h nem aktív idegenszívű , hanem csak passzív :D

de hogy semmi köze a magyarsághoz, nacionalista értelemben ennek a tip. pécsi anarchistának, az holt ziher

lovasi sajna soha nem intelligensebb - kezdtem volna írni, de valójában nem tudom, jöttem rá. ákos legalább képben van. sokkal jobban, ez tán intelligensebbé teszi, mint lovasit, aki még mindig bolyong

és tény, h már a fülemen jön ki ákos összes száma, de azért alkotott ő jókat. költőieket.
www.youtube.com/watch?v=0aCLOr6rexo

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:43:53

@tewton: úgy jobboldali, hogy 110%-ra teljesíti a normát, ami normális konzervativnak nem is _norma_. "

norma?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:44:25

@tewton: amúgy ákosnak van hangja. tehát tehetségesebb

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 15:46:35

Azért az tény, hogy a mandi zenéhez való hozzáállása nagyjából korrekt*, ami alatt azt értem, hogy nem úgy tűnik mintha osztanák a zeneileg végtelenül alulművelt rajongótáboruk idiotizmusát.
Gondolok itt pl. arra, hogy a bigottkeresztény csávó (dszg?) is bevállalja, hogy Sepultura-t hallgat, meg ergé is, hogy U2 fan, minden Bonoság ellenére.
Ezt most nem a Kispál kapcsán, csak úgy.

*Persze érteni ők se értenek hozzá, de az igyekezetük becsülendő. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:46:45

megvan ákosnak is a diszkógrafija. ahogy kispálnál, itt is meghallgattam az összes számát.

term ízlés, de ákos ez alapján mégis tehetségesebb, politikától, hazafiságtól függetenül

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 15:49:00

@cucuboy78: ettől még nem lesz nem balos.

a fidesz amúgy se jobbos.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.07. 15:50:08

@tesz-vesz: valahol olvastam, hogy ákos szövegekbe konkrétan bele lehet helyettesíteni különböző filozófiai aforizmákat, de nekem ő túl populáris és politikailag legalább annyira sáros, mint lovasi,

egyszóval ezeket a politikai ki hova tartozik dolgokat lehetne hanyagolni, főleg, hogy az új tehetség kutató akármiben nyagyferó és geszti egymás mellett tolja...de ez csak egy példa!

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:01:13

@Lucernaböde: "And the blond singer just rocks!!!"

Ezt lehagytad :D

tevevanegypupu 2010.08.07. 16:03:36

@otvospeter:

Hiszen ertem.

@elGabor:

Minden korszaknak megvannak a nagy generacioi csak sokszor rosszak. Illetve nagyon kevesszer jok.
Ez igy van kepzomuveszetben, irodalomban, zeneben, filmben, mindenben. Mikor jok, akkor valoszinuleg "van valami a levegoben"..valami korszakos veszely, eroszak vagy valtozas..

@tewton:

A jazzban egyetertek, bar neha attol is elszorul az ember torka, minden jo zene hajlamos az embert valamifele visszafogott euforiaba belekergetni. (:

James di Fulig 2010.08.07. 16:04:47

Szórakoztató, ahogy néhány kommentelő a saját ízlését előtérbe helyezve fikázza Lovasit, mondván, az az igényes, amit ő szeret. Huszas éveim elején nekem is voltak ilyen megnyilvánulásaim, azóta kinőttem. Van akinek a Kispál tetszik, van akinek Ákos. Esetleg a Pink Floyd. Sőt, sokan szeretik a Belgát is. Vagy az Anti Fitness Clubot. Vagy bármit. Attól senki nem lesz se több, se kevesebb, ugyanis az ízlés nem értékmérő. Azt úgyis csak az idő dönti el, elyik lesz értékálló (mondjuk a Floydnál többé-kevésbé eldőlt).

A Quimby név eredetéről: Ha valaki látott már régi Tom és Jerry-t (produced: Fred Quimby), az közelebb jár az igazsághoz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:06:54

@Lucernaböde: van benn pár ami jelenthet vmit, de egészében maga az írója se tudja miről szól. érdemes lenne megkérdezni a szerzőt, ilyenkor derül ki h mi van.

amúgy a kommunista avantgárdok szoktak provokációból olyan szövegeket írni, amiknek nincs értelme. persze azt mondják provokáció, valójában azért írnak iyleneket mert nem tudnak mást. csak összemaszatolni a tiszta mázat. evolúciós zsákutca ez, idővel leülepszik a szemét. lehet 500 év kell hozzá, de leülepszik, letisztul. vagy két részre szakad

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:11:00

@Lucernaböde: tulajdonképpen Cseh Tamásnak is vannak borzalmasan rossz, és ha jól emlékszem bereményi által tán teljesen érthetetlen szövegű zenéi, mégis ő minőséget alkotott. ő tud énekelni. zenélni, vannak dallamai, jó szövegei.

neki is meghallgattam az összes számát.

tewton 2010.08.07. 16:11:56

@tesz-vesz:
"norma?"

aha. ákos amolyan betért jobboldali-nemzeti, teljesíti mindazt, amit a későtizenéves jobbik-szimpatizánsok nemzetinek meg magyarnak tekintenek, bár az árpádsávos felvarróhoz már ő is öregnek gondolná magát. én ezt nem gondolom azonosnak a nacionalizmussal, sőt.

lovasi meg szerintem nem gondolkodik ilyen kategóriákban, amikre 2000 után lett igazán tömeges konjunktúra. ákos jól időzített és jól felmérte az esélyeket, jól váltott. nekem a korábbi szövegeitől is herótom volt, mert gyenge verseket láttam bennük, meg azt, hogy egy sehús-sehal "világnézetileg semleges" művészke nyúlja a vallásos szókincset a "misztikus" szövegeihez. nekem ákos szövegvilága satu, közhelyes, mert érzik rajt, hogy a faszi mély akar lenni és nagyot akar mondani. de ez már izlés dolga, tényleg.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:12:23

@Alfőmérnök:

a 3+2 nek is meghallgattam az összes számát.

:D nemám csak vicceltem! egyelőre még élni szeretnék.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:14:00

@tewton: teljesíti mindazt"

node mit? ezt kérdezem.

attól tartok nem ákos "konzervativizmusával" van a baj, hanem azzal, hogy valaki túl sokat élt a kommunista diktatúrában...

biopszia 2010.08.07. 16:14:17

nem értem én ezt a "színpadon modoroskodást".
ne úgy viselkedjen, mint egy előadóművész, hanem mint egy "túrista bárhol"?

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:14:45

@Alfőmérnök: wááááá, ez baromi jó!!!
Bár nekem ő a kedvencem, és ő politikailag is rendben van:
www.youtube.com/watch?v=lEG1FIfkqRA

tewton 2010.08.07. 16:15:53

@tesz-vesz:
lol. érzed te, hogy előbb-utóbb le fogod venni a polcról a 3plusz2 összes kaziját és végighallgatod :)
a sötét oldal ereje hatalmas :)

ajánlom a hetesfogatot is mellé, az még vidámabb és jobb is, mint a 3p2!

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:16:26

@tesz-vesz: kis huncut, majdnem bedőltem, de most rájöttem, hogy csak ugratsz minket :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:16:34

@tesz-vesz:

Pedig neked ideális kéne hogy legyen a 3+2. Nem csúszik ki a hangneméből, remekül énekel a faszi és nincs benne kúrás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:17:57

@tewton: igen, tudom amúgy miről beszélsz, mert pl az elébb linkelt utolsó hangos dal hiv klipje gyomorforgatóan művi.

és ákosnak van egy irritálóan nagy egója

de az egészében
és az érzelmek, melyek kezdeti zenéiben vannak, nem gyenge versecskék, csupán érzelemmel vannak telítve. ez egyeseknek tán szirupszerű, de egyszerűen csak érzelmes. unom én is legtöbbször, mégis nagyon jól meg vannak azok írva

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:19:43

Igazán nem akarok itt senkit űberelni, de most már muszáj bemutatnom személyes kedvencemet. Külön felhívnám a figyelmet a tánckarra!

www.youtube.com/watch?v=2jtjGTPNzTU

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:20:47

@tewton: :D nem :D

maradok a hot jazznél, meg az old bandsnél ha mégis le kell emelni egy kazettát

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.07. 16:23:53

minden nap újat tanul az ember

www.youtube.com/watch?v=L9IDa5GcqP4

ezekre vmi adót kéne kiróni természetszennyezés miatt

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:24:32

@El Topo (Sgt. Elias): "állj meg, pillanat!"
Ezért érdemes volt élnem :D

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:25:51

@tesz-vesz: basszus, először azt hittem, a ló hugyozza lefelé...

tewton 2010.08.07. 16:26:13

@El Topo (Sgt. Elias):
ne bagatellizálja el az önkifejezés fontosságát!

csak én érzek benne egy delhusa GJON-hatást?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:27:44

@Piszok Alfréd:
Mondjuk nekem ilyenkor Faust helyett a Hamlet jut eszembe:
"Ó, szídd fel agyvelőm, nap! sós könyű,
Marj ki szememből minden lát-erőt!"

ds3 2010.08.07. 16:30:31

Nem értem ezt a sok fikázós kommentet. A poszt arról szól, hogy az írója megöregedett, és sajnálja, hogy a fiatalkorában megismert zenekarok sorban abbahagyják a zenélést. Én is ezt érzem, csak nekem a még van egy-két évem a teljes nihilig.

Most is vannak jó zenekarok, csak harminc felett az ember már nem sok eséllyel ismeri meg őket. És régen is volt egy csomó szar, modoros, koppintós, a producerek (vagy párttitkárok) által előtérbe tolt sablonbanda.

Aki elég lelkes és veszi a fáradtságot, minden korszakban talál olyat, amit szeret. És olyat is, amit nem ;)

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:31:27

@El Topo (Sgt. Elias): no meg a "fülembe forró ólmot öntsetek"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:31:47

@tewton:

Maradok Cippolánál, ha lehet.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:32:47

@Piszok Alfréd:

Rézműves Kárlító:
Szabad-e Dévénynél betörnöm?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 16:32:55

@El Topo (Sgt. Elias):
Nöm! Én már azóta figyelem a pályáját, hogy subbára felrakták egyszer. Különben is, ha sikeresen elviselted a produkciót, a kedvenc csokidat szórja a nézők közé.
Hol van ez holmi gitárpengetőtől......!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.07. 16:38:34

@neccharisnyás útonálló:

Elképzelem, ahogy csokt szór a budapest tévéből kifelé.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:41:53

@neccharisnyás útonálló: elviccelődik itt a témát, pedig igenis komoly dolgok ezek...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 16:45:11

@El Topo (Sgt. Elias):

"Igazán nem akarok itt senkit űberelni, de most már muszáj bemutatnom személyes kedvencemet"

LOL, hát ezt a bohócot Bunyós Pityu bármikor lenyomja. :D
(Mikor még Szikora Istvánként szerepelt, láttam pár véres meccsét.)

:D

nyelv-ész 2010.08.07. 16:45:25

Basszátok meg, ilyet hogy lehet leírni?

"Azzal, hogy Kispálék épp lehúni készülnek a rolót, tovább kornyadozik az amúgy is meglehetősen szikes honi rockandroll ágazat."

Én eddig Kispáléktól csak valami nyavalygós reggae-szerűt hallottam, rockot sosem. Persze nem ismerem az egész "életművet", de a cikkírónak ezúton ajánlom figyelmébe alábbit, csak hogy a rock and roll-t mint zenei műfajt esetleg könnyebben felismerje a jövőben:

www.youtube.com/watch?v=LyuDyWc09G8

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 16:47:38

@El Topo (Sgt. Elias): @neccharisnyás útonálló:

ha igazi magyar magaskultúrát akartok:
(egyik nagy kedvencem, Fásy Zsülikét csípőbül lefejeli ....bizaa)

Madam X-otic - A Díva (diva super scratch remix)

www.youtube.com/watch?v=A6X9Zo1a42A

no népök ezt übereljétek
!!!!!!!!!!!

grrrrrrrr

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:49:12

@nyelv-ész: zúzós, zúzós, de politikailag megbízhatók-e?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 16:50:41

@El Topo (Sgt. Elias):

"Elképzelem, ahogy csokt szór a budapest tévéből kifelé. "

budapest tévénél személyesen Anettka garantálja a színvonalat.
hejj.

kedvencem: Lexike (egyik barátom osztálytársa volt egyébként..)

BudapestTV gyönyör
www.youtube.com/watch?v=PqMIfhRzozM

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 16:51:59

@Piszok Alfréd:
Ízlésről nem vitatkozom senkivel. De itt egy kis könnyed, hogy lazuljanak azok a nyakkendők.....

www.youtube.com/watch?v=bLvXARQ0EQc

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 16:57:56

embörök
van ám nékünk szép magyar metál:

Blind Myself.. kb hibátlan életművel

illusztráció: Káin

www.youtube.com/watch?v=POAHCRmAceY

és dalszövegileg is roppant kultúrált, angyalian szárnyaló:
"Káin, öcséd vére felkiált hozzám a Földrõl légy tehát átkozott a Földön,
amely megnyitotta száját, hogy beigya testvéred vérét, amelyet kezeddel ontottál ki. Ha mûveled a földet nem ad neked termést, hontalan és bújdosó leszel a Földön."

Piszok Alfréd 2010.08.07. 16:58:11

@neccharisnyás útonálló: nem ízlésekről vitatkozunk, itt objektív vélemények vannak.

tewton 2010.08.07. 16:58:17

@Alfőmérnök:
akkor inkább dobos attila

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 17:01:19

@Piszok Alfréd:

"objektív vélemény" :DDDDDDDD

zsenyiáááálisss

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 17:03:17

@Piszok Alfréd:
És mi az objektív mérce? Illetve kié?

Köszke, jártam én már elég zeneportálon, ahol a népek egy hangjegy vagy a nézőszám nagyságának ürügyén lángszóróval történő családirtást helyeztek kilátásba.
Érzékeket érintő ingerekről nem lehet értelmesen vitázni, mert minden biorobot másképp van huzalozva.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 17:03:25

@Piszok Alfréd:

jaa és köszönöm néköd.
ez napom fémponty-a

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 17:05:13

@neccharisnyás útonálló:

az objektív vélemény jobb egy fokkal taláán, mint a fából vaskarika.

Piszok Alfréd 2010.08.07. 17:12:36

@szorokin: örülök, hogy sikerült maradandót alkotnom :D

Piszok Alfréd 2010.08.07. 17:13:48

@neccharisnyás útonálló: jaj, most meg má' maga komolykodja itt el a dolgokat...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 17:15:31

@Piszok Alfréd:
Az. Oktatom a népet. LOL
No léptem "szagos" filmet nézni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.07. 17:27:14

@szorokin:
2. VH előtti magyar.
M1 bekapcs MOST, láthatod élesben.

Tehetetlen Dodó 2010.08.07. 17:34:43

Jé, mennyi hozzászólás!
Azt jelenti: (köz) érdekes téma.
Szívesen hozzászólnék, de sajnos a fent említett egyesület életművéből egyetlen hangot sem ismerek.
Nyugtassatok meg, hogy nem ért valami pótolhatatlan veszteség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:09:06

@Alfőmérnök:

"Húú bazmeg, a Stones meg az ördöggel való szimpátiáról énekelt, John Lennon meg többre tartotta magát Jézus Krisztusnál."

magyarido.blog.hu/2009/09/16/imagine_imagine_a_meltosag_eutanaziaja

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:12:02

@Piszok Alfréd:

"ekkora faszságot utoljára a Magyar Ifjúságban olvastam... "

Sohasem olvastam Magyar Ifjúságot. Ilyeneket írta annak idején benne? Ha tudtam volna, olvasom:-D

ü
bbjnick

Lucernaböde 2010.08.07. 18:17:48

@Piszok Alfréd: Lehagytam, pedig tényleg "rocks"..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:22:31

@Úlfhéðinn:

Te valamit összekeversz. Szerintem ez nem az a fórum, ahol érett férfiakkal lehet ismerkedni. Máshol kellene próbálkoznod.

ü
bbjnick

Bobzen 2010.08.07. 18:29:54

@bbjnick: Milyen érzés élő sztereotípiának lenned (a meggyőződéses jobboldaliaknak nincs humorérzékük)?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:33:12

@tewton: & @gloire: & @Lucernaböde: @Alfőmérnök: @tesz-vesz: & ...

Megmozdult bennem egy bejegyzés Jancsóról és Lovasiról. Ha ki is jön, a napokban megírom:-)

ü
bbjnick

Szemethy 2010.08.07. 18:36:59

@bbjnick: Az megvan, hogy melyik énekes volt még a Jancsó-filmek visszatérő szereplője?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:42:09

@Bobzen:

"Milyen érzés élő sztereotípiának lenned?"

Valahogy csak elvagyok:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:45:18

@Krix_Krax:

"Az megvan, hogy melyik énekes volt még a Jancsó-filmek visszatérő szereplője?"

Voltak többen. Cseh Tamásra gondolsz?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 18:46:55

Bl*gmotor, igyekezzmertzárazég?!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.08.07. 19:28:18

@bbjnick: Á, dehogy. Csak a seggfej az seggfej marad akkor is, ha a Kispálról van szó.

Alfőmérnök 2010.08.07. 20:04:07

@Tehetetlen Dodó: Nem vesztettél sokat. Kb. annyit, mintha nem ismernéd az Illést, az Omegát, a Metrót, vagy a Piramist. Csak az a különbség, hogy ő szövegeikben még nem voltak szavak, mint „hülye”, „szar” „kurva” meg „baszás”, amivel megronthatták volna az ifjúságot.

Ezt a feldolgozást azért ismerni szokták:
www.youtube.com/watch?v=VnNvGOnJ8fw

Tehetetlen Dodó 2010.08.07. 20:20:15

@Alfőmérnök: Kösz, így már tudom.
Ezek daloltak abban a filmben, amelyikben Gálvölgyi volt valami komcsi vamzer, vagy ilyesmi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 20:20:21

@Kettes:

Hű, b*szod, te nagyon kemény gyerek vagy:-( Most egycsapással az egész "jobboldali planktonfelhőt" kif*ngattad:-(

ü
bbjnick

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.08.07. 20:22:16

@bbjnick:

"Szerintem ez nem az a fórum, ahol érett férfiakkal lehet ismerkedni."

Ezért is furcsálltam a buzi gruppenszex rejtelmeit boncolgató soraidat. Mondom, én nem ítélkezem, de nem vagyok ilyesmire kíváncsi. Szóval kérlek ne folytasd. Inkább elhiszem, hogy a téma szakértője vagy. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 20:30:57

@Úlfhéðinn:

Tény, a magadfajtát messziről megismerem:-/

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.07. 20:30:58

@Tehetetlen Dodó: Azaz, Andorai meg Sztálin mutatóújját hordozta.

Alfőmérnök 2010.08.07. 20:36:07

@bbjnick: Ezzel a számmal pl. mi a baj? Már azon kívül, hogy Jancsó felhasználta egy filmben. (A szám előbb volt, mint a film. Az albumon mondjuk jobb volt. www.youtube.com/watch?v=_j7gvUU5EGE )

Manyi Béci 2010.08.07. 20:43:27

"Ahol a szavak elhagynak bennünket,ott kezdődik a zene"

www.zeuszegyuttes.try.hu/

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 20:46:53

Kéremszépen. Kispál rajongóknak egy kis ősforrás a magyar andergrandból. Csak a miheztartás végett:

www.youtube.com/watch?v=R7qtB4K6hUM&feature=related

aztán ezt a Családot is hallgassák ám meg:

www.youtube.com/watch?v=SKQ1iVW6otg&feature=related

a végére pedig újra felpörgünk:

www.youtube.com/watch?v=f-vx1F7GVqg

Tehetetlen Dodó 2010.08.07. 20:48:37

@bbjnick: @Alfőmérnök: Na, megnéztem egy-kettőt.
Úgy döntöttem, hátralévő napjaimat továbbra is Lovasi művészete nélkül fogom elmorzsolgatni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.07. 21:02:59

@Manyi Béci: ahhoz mit szól, hogy megvan a Család bakeliten? :P

@bbjnick: maga egy perverz trolletető.

Alfőmérnök 2010.08.07. 21:09:53

@Gasper: Világos, hogy Lovasi nem egy Baksa-Soós, de hogy "ugyanazon demiurgoszok hatása alatt állna", mint Gyurcsány, komolyanvehetetlen baromságnak tartom. (Ugyanolyan megmagyarázhatatlan számomra, mint bbj fröcskölő gyűlölete Orbán iránt.)

tewton 2010.08.07. 21:15:41

@Manyi Béci:
ez magának tetszeni fog. bugylibicska, pálpusztai és kex

www.youtube.com/watch?v=aiuliRc2t0I&feature=related

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 21:16:20

@Gasper:

zöld-sárga
ez volt az egyik tavalyi ELTE gólyatábor (nem)hivatalos himnusza/slágere....

100%-osan beteg és sérült szöveg, de imádtuk ... :DD

"Zöld-sárga, zöld-sárga
Hangyák lejárata
Tollasgyík szemében
áll egy kis leányka"

"a holdra felnézek, ott rovarok nyüzsögnek"

:DDDD

ááááááá.
hatalmas.

tewton 2010.08.07. 21:18:19

@Alfőmérnök:
ehhehe. az irracionális elem, amit a liberálisok mindig felrónak a nemballib embereknek :)

a demiurgoszokat kezelje metaforaként, amig bbjnick nem fejti ki jobban az igazság részleteit. másrészt meg szerintem csak fenntartásai vannak k--cse miatt.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 21:21:21

@Alfőmérnök: @Gasper:

"Baksa-Soós, de hogy "ugyanazon demiurgoszok hatása alatt állna""

háát bár nincs semmi konkrét forrásom/adatom
de pl a zöld-sárga szövege alapján
Baksa tonnaszám ehette a hallucinogén demiurgoszokat.....

Gyurcsány ...meg ...ááááááá
elmehetett volna együttest alapítani a min. elnökség helyett .............

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.07. 21:27:45

@tewton: @Alfőmérnök: @Gasper:

ja látám..
másképp nézve/sarkítva/bontva

Gyurcsány, mint demiurgosz .. értelmezhetetlen, maximum vicc.
kb mintha egy Jack in the box (ez a dobozból kiugró paprikajancsi dolog)-ról azt állítanánk h demiurgosza vki(k)nek.

pfffff

nincs értelme, egy csepp se.

a több tonna hallucinogénnak viszont inkább..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 21:30:48

@Gasper: Erre a buta faszra gondolsz?

Riport Baksa-Soóssal, 2007-ből

3:18-tól
"Ezt is…azért erről is beszélni kell, szóval nem, nem arról, hogy csak úgy üldözés meg terror, sz.. szerintem nagyon sokan túlzottan, szóval eltúlzottan interpretálják, és ettől valamilyen hazafias érzésre számítva….hogy ő akkor szidja, és akkor nagyon jó…

….Ez azért nem így van, nagyon sok ember élt akkor is aki szabadságba volt, és annyira nem szólt ránk a rensőrség…"

4:25-től

"Végül is ez a kommunizmus is csak egy félreértés, nem rosszindulatú dolog, csak hibás"

www.youtube.com/watch?v=lppXRnymP8c

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 21:42:41

@Alfőmérnök: igazából nem valamiféle Lovasi versus Baksa Soós dologra akartam felhívni a figyelmet, hiszen össze sem lehet őket mérni. Csak jeleztem, hogy a Kex (vagy akár a Syrius!) valóban underground volt, akikkel időnként kádárkolbászt is nyelettek a közegek. És hát ha már magyar underground, akkor bizony ők a forrás, nem a Kispál. Persze ezt neked nyilván nem kell ecsetelni. Egyébként egyáltalán nem gondolom veszélyesnek Lovasiékat, csak tökéletesen hidegen hagy a zenéjük. Tudod, nem voltam sem gimis, sem bölcsész és előbb ismertem a Kexet a Syriust, a Bizottságot, a Trabantot, a Balatont és a többieket. :))

@szorokin: "100%-osan beteg és sérült szöveg, de imádtuk ... :DD"

Inkább az a korszak volt nagyon beteg.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 21:44:37

@Gasper: Érdemes megnézni a "művészetét" is. Valami nevetséges borzalom, hát ide jutott ez az "üldözött" ember.

Már régebben meg akartam kérdezni tőled (és most a legutóbbi, betyárhoz intézett kérdésed jut eszembe ), honnan ez a böszme Trabant, Balaton, Baksa stb. rajongásod, amely időnként még a józan észt is felülírja?

. )

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 21:45:56

@gloire: óbazz! Ez a mostani Baksa Soós nagyon kemény, ezt pontosan tudom. Én a régit komálom, meg a Kexet.

röntgenszeműlány 2010.08.07. 21:47:17

@szorokin: "Gyurcsány ...meg ...ááááááá
elmehetett volna együttest alapítani a min. elnökség helyett "

Ááááááá! Egy pillanatra elképzeltem ezt az alternatív világegyetemet. Gyönyörű!

tewton 2010.08.07. 21:47:40

@Gasper:
"beteg és sérült szöveg"

effektive jim morrisonnak is ilyenek a szövegei, és az még pont kortárs is. én vagyok a gyíkkirály ... nyihihi. pláne hobóművészúrral felütve :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 21:52:54

@gloire: "honnan ez a böszme Trabant, Balaton, Baksa stb. rajongásod, amely időnként még a józan észt is felülírja? "

Ó, ez nem olyan beteges rajongás. Még csak nem is rajongás. A Kisképzőben részben ezen szocializálódtam. De ne gondold, hogy otthon, vagy a kocsiban ilyeneket hallgatok. Csak itt nyomom be a stiftet, meg egy-egy öregfiúk-öreglányok házibuliban, ha éppen úgy hozza a kedvem.

Betyártól mit is kérdeztem legutóbb?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 22:09:05

@Gasper: "Különben valaki igazán megsúghatná egyszer, hogy honnan ered néhányuknál ez a böszme Habsburg-pártiság, amely időnként még a józan észt is felülírja. Szombathelyi tanárképző valamelyik kollégiumi szobája? Egy hardcore legitimista plébános útmutatásai a nyugati határszélről?" . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 22:14:52

@Gasper: Ezt találtam közben (úgy látszik mindig mond valami komolyat, ha hazalátogat):

"- Miért nincs nagy kedved ezekről beszélni?

- Mert azokat én gyerek munkáknak tartom. Nagyon jó gyerek munkák az igaz, de már nem zenésíteném meg a szomorú József Attila-verseket, nem énekelném el a Zöld-sárgát... Ezeket akkor sem értettem. Én a Rózsadombon laktam, nekem ezeket a dolgokat ajánlották."

www.artpool.hu/muzik/melykex.html

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 22:20:45

@Gasper: Azt persze gondoltam, hogy középiskolában így szocializálódtál, én is ismertem ezeket, de akkor honnan jön ez a rendőrös "kádárkolbászos" romantika az igazi undergroundról, ha egyszer tudod, hogy kik ezek az arcok?

. )

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 22:23:51

@gloire: kössz a memória frissítését, akkor ezt már fentebb meg is válaszoltam. Igen, hasonló az irány azzal a különbséggel, hogy ma nem élek úgy ezekben a zenékben, mint tizen-, huszonévesen.

"- Mert azokat én gyerek munkáknak tartom. Nagyon jó gyerek munkák az igaz, de már nem zenésíteném meg a szomorú József Attila-verseket, nem énekelném el a Zöld-sárgát... Ezeket akkor sem értettem. Én a Rózsadombon laktam, nekem ezeket a dolgokat ajánlották."

Most akkor mit csináljak ezzel a buggyant Baksa Soóssal? Legyek Ákos rajongó? Inkább a Kex.

tewton 2010.08.07. 22:28:42

@gloire:
LOL. tudhatná, hogy a jobboldalon a józan észt nagyon könnyen felülírhatja bármi, főként vezérkultusz, fasisztarassziszmus, hülyevallásosság, reakciós attitűd, mucsai és ósdi hagyományokhoz ragaszkodás :)
a jobboldalon csak birkák vannak, és egyetlen Individuum sincs.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 22:29:49

@gloire: "de akkor honnan jön ez a rendőrös "kádárkolbászos" romantika az igazi undergroundról "

Talán családilag.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 22:33:37

@tewton: azért azt jegyezzük meg, hogy az a kérdésem egészen más kontextusban íródott le, egyáltalán nem érintve a jobboldaliság nagy szent kérdéseit.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.07. 22:58:54

@Gasper: Jó kérdés volt az, csak eszembe jutott.

És persze ne legyél Ákos rajongó, és a Baksának tényleg írtak pár jó zenét, és ő írt jó szöveget is, de ez a mondata a '95-ös riportban jól illusztrálja, mennyire is volt az underground. Neki a József Attilát ajánlották : ) Azthiszem hasonlóan, irányított módon működött a nyolcvanas években is. Csúnya történet az egész.

Gyáli úr 2010.08.07. 23:23:59

Vajon akik egész nap itt értetlenkedtek, és hangoztatták, hogy "a Lovasi szövegeinek semmi értelme", azok puffogtak a leghangosabban a középiskolában, ha véletlenül elemezni kellett egy József Attila verset?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.07. 23:41:21

@gloire: elolvastam az Artpoolról belinkelt interjúkat. Pontosabban nem is bírtam végigolvasni, kegyetlen az arc.
Azt hiszem, hogy Baksa Soós alkalmatlan volt arra, hogy különösebben irányítható legyen, még megjátszott, vagy éppen valós idiotizmusával együtt is. Rózsadombisága pedig abból ered, hogy régi budai középosztálybeli családból származik. Persze nyüzsögtek körülöttük és közöttük a téglák, mint ahogyan tíz évvel később mondjuk a Bizottság körül is. Baksa Soósékra többek között egy Gara ügynöknevű ismert zenészarc volt ráállítva, ma már ez is nyilvános infó. Talán kevesen tudják, de zenészként Cseh Tamás is ebben a társaságban tűnt fel először.

Alfőmérnök 2010.08.08. 00:39:19

@tewton: "csak fenntartásai vannak k--cse miatt. "
A k*tcs*i b*szédr* célzol? :D

tewton 2010.08.08. 00:53:31

@Gasper:
csupán azt akartam kiemelni, hogy a Liberális Egyéniségek szerint minden rácionalitás, humanitás, individualitás és hasonló -itások egybizonyos oldalon fókuszálódnak :)

szemben az irracionális téveszmék vezette arctalan nemliberális tömeggel.

---
azt mondja a tévé, a kínai folyók 80%-ában nincs már hal :(

hacsaturján 2010.08.08. 06:22:43

@tewton:

lószart, papa! csakis és kizárólag individuumok vannak, mitöbb, egyik individuumabb a másiknál, osztán az meg csak a hab a jéghegy csúcsán, hogy az összbenyomás az 1972-es vedel féle bírálati módszer szerint egyetlen nagy individuumba kovácsolja üket.

hacsaturján 2010.08.08. 07:15:12

őskonzervatív öreganyám szerint ha a homokozóba mindenki csak pisálni jár, akkor ott értékek, identitások, valamint lapátkák és vödröcskék vesznek el.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.08. 10:34:26

@tewton:
tudhatná, hogy az Individuum arról ismerhető fel, hogy vallástalan, hagyománytalan, nem mucsai, haladó, nyitott és toleráns, és legfőképpen, ruhellé a Fospumpát. Így egy jobber majom is lehet Individuum, ha a fentiekhez tartja magát, mint DJ.
A fentiekből következik, hogy jó arcok még az amerikai, európai, izraeli jobberek.

tewton 2010.08.08. 11:09:07

@tölgy:
izé, és a Mester akkor individuum?

Alfőmérnök 2010.08.08. 11:46:17

@gloire: @Gasper: Juj. Elolvastam, megnéztem. Bennem is felmerült a kérdés: ez most komolyan gondolja, vagy tényleg ennyire hülye? (Kicsit mintha a saját kultuszát rombolná.)
A feljegyzései azért viccesek. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.08. 12:17:38

most komolyan képesek ilyen szemetekről ennyit beszélni? mert tizenévesen bírták ezeket a zenéket? meg kell állni egy pillanatra, heló ember, meghallgatod még ezeket a szarokat, hallgatja a lófasz, hisz szarok. akkor minek kardoskodsz mellettük, minek tartod a kultúra részének? miért nem vagy őszinte. szar volt, szerettük, hamis életérzésre adott érthetetlen és hamis válaszokat, kinőttük, kész.
ennyi erővel magasztalhatnák a kovács marit, aki büdösszájú volt, buta, és gonosz, de maguk meghúzták egy buli után a kisszobában. azt miért nem magasztalják? miért nem mondják, innye dekurvajónő volt az a mari? miért csak ezzel a másodosztályú, nyugatmajmoló, és micsoda spéttel, szar ócska, destruktív, romboló, hazug, istenellenes besúgó közeggel teszik? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.08. 12:38:23

@Grift: mer ez nem pusztán a büdös szájú KM, akit aznap este már hárman meghúztak a kisszobában.

Ez itt kérem a fogyasztási minták/életstílusok vitája, mivel a mai ember egyre inkább abban - és nem a vallásban vagy bármiféle gondolkodásban - határozza meg magát és különülne el a mellette ülőtől.

tewton 2010.08.08. 12:44:48

@tölgy:
@Grift:
"akit aznap este már hárman meghúztak a kisszobában."
lol. maguk közös szubkultúrába jártak? :)

"szar volt, szerettük, hamis életérzésre adott érthetetlen és hamis válaszokat, kinőttük, kész."

no látja, ezért hallgatnám én inkább komárlacit és a hungáriát. árad a mentol, felzúg a krómacél, add kölcsön a robogódat. ez legalább sose akart több lenni, mint tánczene:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.08. 12:59:09

@tewton:

én meg az elektronikus zenékkel vagyok így. a tucc-tucc mehet, az az ami. vállaltan stimuláló szar.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.08. 13:00:08

@tölgy:
teljesen igaza van, csak nem szeretem, ha tewton, bbjnick és gasper ilyen szarok mentén identitana :)

tewton 2010.08.08. 14:08:36

@Grift:
lol. ettől meg van menekülve :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 16:32:10

@tölgy:

"maga egy perverz trolletető."

Perverztroll-etető:-) Emberbaráti szeretetből egy határig hajlandó vagyok ápolgatni a dúlt lelküket és szellemüket; remélem, majdan, jócselekedetként lesz elszámolva:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 17:09:08

@Alfőmérnök:

Ez egy nagyon erős nóta. Nem véletlen, hogy Jancsó lecsapott rá. Ahogy a 1990 utáni Jancsó-filmek, a Lovasi-dalok is dekadencia-esszenciák (fentebb írtam valahol, hogy érzelmi oroszrulettet játszanak: ezekben a filmekben, dalokban ez a dekadencia dramaturgiája).

Azt pedig nehéz volna vitatni, hogy egy egész generációt szippantott be ez a "kispálos" örvény (nyilván, nem ők keltették, de ők tudták a legérzékenyebben tükrözni --- és ezzel erősíteni is):-/

A csehbereményi dalvilág kulcsfogalma(i): elvágyunk, lógunk, fityegünk, várunk. A kispálos dalvilág kulcsfogalma(i): elvágyunk, sodródunk. Míg az elsőben ott vannak fogódzóként a múlt, a gyerekkor, a méltóságkeresés, a másodikból hiányoznak ezek. Az első ismei a formát, a másogik nem. Az elsőnek van lelkiismerete, a másodiknak nincs.

Stb.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 17:47:20

@tewton:

Ahol kulturkampf van, ott kulturkampf van :-D

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.08. 19:40:18

@bbjnick: "A csehbereményi dalvilág kulcsfogalma(i): elvágyunk, lógunk, fityegünk, várunk. A kispálos dalvilág kulcsfogalma(i): elvágyunk, sodródunk... Az elsőnek van lelkiismerete, a másodiknak nincs."

Nem tudom, h ilyen súlyos kijelentést azután teszel-e, hogy teljességében ismered Lovasi szövegvilágát?

Mert pl. ez szerinted a sodródásról szól? szerintem pont az ellenkezőjéről:

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/1621/kispal-es-a-borz/rezervatom-zeneszoveg.html

1. Berendeztem én már a világom,
És kirándulok benne, mint egy bölény,
Akinek azér' van a rezervátom,
Mert úgy szeret lakni, ahogy én.

2. Elsétálok én a kerítésig,
Nincs azon túl kedves a szememnek,
Ha meg lenne, hát biztos hogy nem olyan,
Amit egy ilyen kis világba beengednek.

tewton 2010.08.08. 19:47:31

@rajcsányi.gellért (ergé):
lol. valaki itt fentebb arról beszélt, hogy ákos szövegeiben micsoda filozófiai mélységek ...

"Elsétálok én a kerítésig,
Nincs azon túl kedves a szememnek,
Ha meg lenne, hát biztos hogy nem olyan,
Amit egy ilyen kis világba beengednek."

no. hát. a műveltebbek ezt úgy szokták mondani, extra hungaria non est vita, si est vita, non est ita :)

persze fenomenológiai olvasatot is lehet adni neki :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 20:03:08

@rajcsányi.gellért (ergé):

Opportunista --- a kiábrándult, hatalma megtartásáért, pozícióiért mindenre kész ballib "elit" negyven év rutinjával nyúlt azok után a fiatalok után, akiket szellemi-erkölcsi értelemben a "magakutyájakölykeinek" érzett vagy saját céljaira felhasználni alkalmasnak tartott. Soroljam a neveket? Mellőlünk többeket kikapkodtak és még csak nem is csodálkoztunk azon, hogy kik voltak azok, akikért nyúltak (és akik mentek is).

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.08. 20:09:32

@bbjnick: Na így már érteni vélem, amit mondani akarsz, csak nem értek egyet. :-)
De ez messzire vezet, túl a Kispálon, minimum száz évvel korábbra.
„ők tudták a legérzékenyebben tükrözni --- és ezzel erősíteni is”
Az erősítéssel nem értek egyet. A legérzékenyebben tükröznivel sem(szerintem te sem:), de tény, valamit felmutattak belőle.
Reflexió, irónia a kulcsszavak - ezek miatt elviselhető. Szerinted túllépik azt a határt, ami megengedhető, szerintem nem. (Valszleg itt tényleg generációs különbségekből is erednek a megítélésbeli különbség. Te máshogy élted meg amit „visszatükröznek”.) Egyébként az utsó albumuk a legdepresszívebb, Lovasi új zenekara meg kifejezetten katasztrófazene. Talán nem véletlenül most hagyják abba. Szóval érzi ő, hogy ezt nem lehet a végtelenségig játszani. Ja! És teljesen tisztában van a művészi jelentőségével, pontosabban jelentéktelenségével.

„Kétlem, hogy a mai ifjúságnak egyetlen vers, egyetlen kép, egyetlen dallam is tetszhet, amelyre nem esik az irónia sugara.(...)Az újabb nemzedék embere számára a művészetnek nincs transcendens jelentősége. Ahogy ezt a mondatot leírtam, már megriadok tőle, mert látom, hogy számtalan különböző jelentősége van. Nem arról van u.i. szó, hogy akármelyik kortársunk számára a művészet jelentéktelen vagy kevésbbé fontos mint a tegnap embere számára, hanem arról, hogy a művész a maga művészetét különösebb jelentőség nélküli ügynek tekinti.” Stbstb.

Ismered? Ortega Y Gasset: Az „emberi” kiesése a művészetből. Csak úgy eszembe jutott erről. :)
További generációs „himnuszok” (a másodikra szintén lecsapott Jancsó).
www.youtube.com/watch?v=QEhtUlAwbQI&feature=related
www.youtube.com/watch?v=3Ftmj9xkyd4&feature=related

Alfőmérnök 2010.08.08. 20:15:40

@Alfőmérnök: generációs különbségekből is erednek = generációs különbségekből is ered

Piszok Alfréd 2010.08.08. 21:14:54

@bbjnick: maga nem érti se a Cseh-Bereményi, se a Lovasi dalokat...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 22:12:09

@Piszok Alfréd:

"maga nem érti se a Cseh-Bereményi, se a Lovasi dalokat..."

Meglehet. De ez így nem ellenvélemény, csak dehonesztálás. Maga nem érti se a Cseh-Bereményi, se a Lovasi dalokat, mert a maga állításaival szemben ezek a dalok... (innét volna érdekes)

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.08. 22:31:36

@Alfőmérnök: ezt az Ortega szöveget nem ismertem, nagyon jó, talán lehozzuk majd a blogon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 22:34:47

@tewton:

Akit nem ismer az ember, azt vidáman üti, hiszen azok a közszereplők számára csak "jelenségek" és nem személyek. Neccesebb a helyzet azokkal, akiket személyesen ismer, esetleg, egykori barátság köti hozzájuk. Mindig erős a kísértés bennem, hogy egyiket-másikat "kibeszéljem", mert "árulásuk" fájdalmas. De, nyilván, soha nem fogom, mert nem úgy neveltek:-)

ü
bbjnick

Piszok Alfréd 2010.08.08. 22:36:00

@bbjnick: igaz. De akkor sem fogok most esszét írni sem a Cseh-Bereményi dalokról, sem a Lovasi dalokról. Ezzel együtt állítom, hogy sokkal több mindenről szólnak, és elsősorban is inkább a sokkal több mindenről, mint az elvágyódás-fityegés-várásról, amiről persze kétségtelenül szintén, csak épp nem az volt a lényeg. És pont a Lovasi dalok nem dekadensek, hanem ellenkezőleg.
Tessék újra végighallgatni az életműveket :)

Piszok Alfréd 2010.08.08. 22:38:17

@Piszok Alfréd: tudom, ezek sem érvek, csak állítások, de ennyi fért a "nem esszébe".

Alfőmérnök 2010.08.08. 22:45:16

@rajcsányi.gellért (ergé): Igazándiból ravaszul kiszakítottam a kontextusból valamit. ;)
(50 oldalas szöveg; egyébként alapvetően elfogadóan viszonyul a modern művészetekhez).
Na itt meg szerintem egy jó példa a (kicsit szürrealizmussal vegyített) iróniára meg Lovasi konfenaszié-stílusára, ha valakit érdekel.
Apa, anya és a kígyó. :-)
www.youtube.com/watch?v=-nGzT2Fm76k

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.08. 23:09:23

@nyelv-ész:
úgy úgy

akár kezdhetnénk a rockandroll alapjainál is

csak h a cikkiró nehogy már hülyén haljon meg

www.youtube.com/watch?v=zO6D_BAuYCI

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 23:23:44

@Alfőmérnök:

Az Ortega-esszét ismerem. Meg is van a füzet, amiben magyarul megjelent. Az imént le is akartam venni a könyvespolcról; felálltam egy székre, mert magasan van, a szék beszakadt alattam és csúnyán lehorzsoltam a bal lábam szárát:-D (Szóval, lehet, hogy ma már nem keresem elő, hogy begépeljem @ergének a magyar kiadás adatait:-D)

A Lovasi-szövegekről:

"Szerinted túllépik azt a határt, ami megengedhető, szerintem nem." --- írod.

Szerintem mindenki azt ír, énekel, amit akar, tud. Nem érzem úgy, hogy spec. Lovasi bármiféle határt is átlépne. Arról beszéltem/írtam, hogy az ő munkái milyen helyet foglalnak el, hogyan viszonyulnak az elmúlt húsz év történéseiben/hez. (Szubjektív megjegyzés: emlékszem, amikor először hallottam Kispált, valamikor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek legelején, pedig akkor én még nagyon nagy punk voltam:-D, már akkor megborzongtam: "Hű, b*zdmeg, ez azért már túlzás!:-/ És azóta egy egész generációt kondicionáltak ezek a dalok. Cimborák rendszeresen küldözgetnek nekem mindenféle muzsikákat. Egyikük elküldte nemrég az Én szeretlek téged c. Kispál-lemezt. Egy vagy két nóta után kikapcsoltam, pedig én mindent meg bírok hallgatni. Szabályszerűen rosszul lettem tőle. Milyen irónia az ilyen?)

Hát, igen, a "transzcendensért" folyik az utódvédharc.:-) Ebbenva történetben kell mindenkinek eldöntenie, hogy hogyan óhajt résztvállalni, mi az, ami szerinte illő és üdvös és mi az, ami nem.

ü
bbjnick

tewton 2010.08.08. 23:43:12

lol, uraim, ákos a rtl-en. interjú.

affenébe. már úgy megszoktam, hogy utálom a faszit, erre kiderül, hogy van valami öniróniája. jó, sose lesz egy nemtudommi, de amikor valaki olyasmiket mond önirónikusan, hogy "klerikálisreakciósan" :) ---

de a számai attól még rettenetesek

tewton 2010.08.08. 23:44:03

@bbjnick:
lol. punk?
öhhhhöhö :)
nagy utat járt be :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 23:58:25

@tewton:

Ákos mester kb. az a szint, mint a Pataky/i(?) Attis:-/ A jószándékukat nem merném megkérdőjelezni (bizonyára minketten nagyon jószándékúak), de az intelligenciájukat, hát...

Hogy is mondta Hamvas?

"Nincs mit tenni. Aki művelt, az korrupt, aki intakt, az műveletlen.":-(

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.09. 00:17:36

@bbjnick: „Szubjektív megjegyzés: emlékszem, amikor először hallottam Kispált, valamikor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek legelején, pedig akkor én még nagyon nagy punk voltam:-D, már akkor megborzongtam: "Hű, b*zdmeg, ez azért már túlzás!:-/”

Ez nem hangzik túl hitelesen. :) Nagyon kis gyermeteg zene (tingli-tangli) a 80as évek végi Kispál a punkhhoz, mondjuk a CPGhez képest. Ártatlan kis hülyegyerekeskedés.
Az album, amit említettél meg pont az, amire én is azt mondtam, hogy már totál depresszív.
Az az igazság, hogy ha megengedőek is vagyunk, még akkor is nagyon vegyesfelvágott, amit csinálnak. De én nem tartom negatívnak a szerepüket. Hasonlítsd már össze valami death metál vagy fasztudja milyen (van vagy 20 ilyen „műfaj”) zenekarral meg az ilyen slágerzenékkel (már nevet se tudok mondani, annyira le vagyok maradva), amit 80% -ban nyom a tévé meg a a rádijó.

Ami Ortegát illeti ő erről az „utódvédharcról” azt írja (1925-ben), hogy:
„Az a gyanúm, hogy a modern művész összeroskadna a súly alatt, ha ilyen óriási küldetés nehezednék rá {mint a XIX. sz művészeire} és ilyen méretű tárgyakat kellene műveiben feldolgoznia.”

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 00:20:35

kedves népek, talán segít/hozzáad vmit naddon mély eszmefuttatástokhuu:

enkispalom.blog.hu/

tewton 2010.08.09. 00:21:09

@bbjnick:
hát nézze, ebben részint igaza van, részint meg kis-közép-városi bölcsészként tetszik, hogy a kockafejű közgázos nyomi egészen emberformára kerekedett :)

kollégiumi szobatársnak nem kellett volna, de könnyű lenne utálni érzésből. pataki atilla, a cigánynak fogadott zálogháztulajdonos más pálya :)

tewton 2010.08.09. 00:24:46

@Alfőmérnök:
"Ez nem hangzik túl hitelesen. :) Nagyon kis gyermeteg zene (tingli-tangli) a 80as évek végi Kispál a punkhhoz, mondjuk a CPGhez képest. Ártatlan kis hülyegyerekeskedés."

:) ennyire ismered bbjnicket? én abból indulok ki, hogy itt senki se ismer senkit, és hiszek a nickeknek. nem tudhatod. lehet, hogy bbjnick az a srác, aki ro55-höz szokott, és azután a kannásbor csak laza desztilláltvíz :)

Piszok Alfréd 2010.08.09. 00:30:24

@bbjnick: " emlékszem, amikor először hallottam Kispált, valamikor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek legelején, pedig akkor én még nagyon nagy punk voltam:-D, már akkor megborzongtam: "Hű, b*zdmeg, ez azért már túlzás!:-/"

Ezt nem veszem be. Vagy nem voltál tényleg punk, vagy nem igaz a sztori. Mármint elhiszem, hogy nem tetszett a kispál, de a punkhoz képest nagyon szoft volt még akkor is.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 00:31:51

@tewton: bbjnicket nem ismerem, de a korszakot és az akkori punkokat igen.

tewton 2010.08.09. 00:45:51

@Piszok Alfréd:
de a smilét ismered? :)
"én még nagyon nagy punk voltam:-D"

és a ro55öt? :)

Piszok Alfréd 2010.08.09. 00:54:29

@tewton: ismerem a szájlikat, de csak irónikusnak értékeltem, mit aki _ma_ már nevet az akkori énjén.

ro55-el tisztogattam nagyapám Komar mopedjét, mikor előkapartuk a fészerből :)))

Bell & Sebastian 2010.08.09. 02:08:28

Neveztessek akár sudribunkónak, de az eszmélésem óta igyekszem egyetemlegesen csipegetni a végtelen zenei kínálatból - is.
A nemzetközi mértéket ezekből csak a Cseh - Bereményi duó üti meg, -be is idéznék egy kanadai folk-gitárost, aki egyértelműen hozza a feelinget, ha eszembe jutna a neve, a Duna Tv használta a zenéjét egy emigráns-filmhez-, de mindig is rétegzene volt!
A többit nem szeretem, nem ismerem eléggé, így meg nehéz elmondani, mitől szar.

A legjobb magyar bandának az After Cryingot tartom, a repertoárjukból főleg a King Crimson emlőin nevelt korai lemezeik világszínvonalúak.

Hogy mi a jó? Ami érdek nélkül tetszik. -mondta Kiss Virág vagy Hajnalka, vagy K.Zs.

Párszor filmekről is esett már szó, szerintem ez a FILM, pedig nem vagyok járatlan a filmesztétikában!:
www.youtube.com/watch?v=IOhEDvf1ZmU&feature=related

(Lovasit Kispál nélkül emlegetni nagyobb bűn, mint a Tamást Géza nélkül)

RG!
T'án rendbe jött a nemi életed? Mert kezdesz lassan visszatalálni önmagadhoz, ahhoz a régi jóhoz.
:)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 09:36:51

@Bell & Sebastian:

nem. nincs igazad.

a nemzetközi mértéket 100%-alékosan megütötte;
kapásból (fejből, gyorsan) pár név:

anno a VHK. (keress csak rá ..)

Ektomorf .. nemzetközileg ismert név, szeretik sokan.
(a magyar Sepu..)

Muszikás.. pl NY-i teltházas koncertek..

..
szóval miről beszélsz ??

Alfőmérnök 2010.08.09. 09:59:57

@szorokin: Ezek tipikus ballib dörgölődzések: fel sem merül bennük a kétely saját értékrendjük univerzalitását illetően. Viszont: vicces, de Lackfi elemzése szerintem (magyarosok segítsetek) helytálló:
enkispalom.blog.hu/2010/07/21/lackfi_janos_irta

stagolee 2010.08.09. 10:29:32

@szorokin:
Magyar rock'n roll nem létezik és soha nem is létezett,
mint ahogy német, olasz, francia, stb. sem. Nincs is ezzel semmi baj, csak nem kellene ennyire erőltetni.
Ez egy egyértelműen angolszász-afroamerikai műfaj.
A legjobbaknak kikiáltott hazai előadók sem ütik(ütötték) meg még közelről sem a "nemzetközi mértéket".
Marad az operett, a mulatós meg az asztalcsapkodós politizálás, ez utóbbi viszont nagyon megy, mint ahogy ez a hozzászólásokból is kitűnik.

stagolee 2010.08.09. 10:34:08

@szorokin: Na meg a hamis nosztalgiázás, az is megy még nagyon. Az idő múlása általában megszépíti a dolgokat

Alfőmérnök 2010.08.09. 10:54:48

@stagolee: A VHK meg a Muzsikás simán megtüti a nemzetközi mércét. Igaz, nem rock'n roll, de mindkettő "könnyűzene" (a Muzsikás is).

stagolee 2010.08.09. 11:23:03

@Alfőmérnök: Én kifejezetten a rockzenéről beszéltem, abban pedig még a közelében sem vagyunk annak a mércének. Ahogy említettem, nem kellene ezt erőltetni.
A VHK biztosan megüti, ha például az egykori NDK mércéjét használjuk.

tewton 2010.08.09. 11:31:27

@Alfőmérnök:
lackfinak igaza van teljesen. rajta kívül a soráthajlásokkal nem tud más bánni a magyar könnyűzenében, talán a sziámi tudott ilyet foltokban. nyelvi szellemességben és játékosságban meg szerintem mindenkit ver lovasi.

egyébként lackfi ír ilyeneket is, mint ez a rakkendroll, lovasi játssza ezt is:

csomizom a ruciba
a habtestem
tinibugyi gumija
bemélyedten

kukisali parival
az étrendem
szoli moci tekila
az én trendem

koviubi pörivel
a kedvencem
lekipali csokival
jaj vétkeztem

fusizik a fatim is
a műhelyben
vegyigyümi üviben
a sparhelten

depizik a szaniban
a mutterchen
dobi cigi dugiba
a farzsebben

könyi szivi nehari
ha tévedtem
lityi-lötyi pasival
azt végleg nem

vidikazi zacsiban
a víkendem
csörizi a telimet
a véletlen

Alfőmérnök 2010.08.09. 11:48:19

@stagolee: Ja, lehet, hogy te arról beszéltél csak szorokin nem. Vagy szerinted könnyűzene(pop)=rokendroll?

A VHK meg nem csak az NDK szintet üti meg. Rokendrollban lehet, de mivel nem rokendroll(inkább punk, ha már be kéne skatulyázni), így ez irreleváns.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 12:45:54

@stagolee:

akiket írtam megütötték és megütik most is. PONT.
(ha nem hiszed nézz utána)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 12:52:04

@stagolee:

te is ilyen adatok/tények nélküli süketelőmesterrr vagy.
bazz.

TESSÉK... (nem kerestem sokat, csak a wiki) .

"# 1987-ben az amszterdami Magyar Kulturális Hónap keretében a Melkweg-ben adnak koncertet. A VHK kiutazását a hatóságok eleinte nem akarták engedélyezni. Végül Beatrix holland királynő személyes kérésére tudott a VHK kiutazni.[6] Ettől kezdve rendszeresen szerepelnek Nyugat-Európában a magyar kultúra hivatalos képviselőiként.

# 1988-tól kezdve többször játszottak a Fekete Lyukban. Első nagylemezeiket Hollandiában és Németországban vették fel. Ezekre felfigyelt a legendás amerikai punk-hős, Jello Biafra, a Dead Kennedys énekese, és a Nyugat-Európában kiadott lemezeket Amerikában az Alternative Tentacles is megjelentette. A zenekar Németországban meghatározó, kultikus zenekarrá vált."

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1gt%C3%A1z%C3%B3_Halottk%C3%A9mek

na erre süketelj vmit
!!!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 13:03:35

@stagolee:

ektomorf, tessék:

"A magyar metalzenekarok közül minden bizonnyal az Ektomorf örvend a legnagyobb ismertségnek a világon, hiszen az eredetileg Mezőkovácsházáról származó thrash metal gárda a világ egyik legnagyobb metalkiadójánál alkot.
...
Az együttes agresszív hangzását a cigányzenéből vett motívumok teszik igazán különlegessé, és ez talán abban is szerepet játszott, hogy az Ektomorf - a magyar zenekarok között egyedülálló módon - egy igazi nagyágyúnak számító kiadóhoz volt képes leszerződni: a 2003 óta velük dolgozó Nuclear Blast a metalkiadók között valóságos multinak tekinthető, s így az Ektomorf mára komoly nemzetközi rajongóbázist tudhat magáénak, fellép a legnagyobb metalfesztiválokon, és a műfaj leghíresebb csapataival játszhat együtt, mint például Fear Factory és a Kreator."

www.a38.hu/?p=programok&id=830

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.09. 13:08:46

ej, már megint ehhez a hülyeséghez írok, de ha mán vhk. a bizottságot talán jobban szerettem, de az nem volt egyidős a világ haladár zenéivel, és nem volt egyedi, mint mondjuk bartók egy más szinten. a vhk igen. és zabálták, és vitte hery rollins a hírét amerikába, és ottan is falták az ínyenc népek. unikum volt úgy, hogy áptudét, és mélység, és extázis.
és az egyetlen magyar pop /:))/ zene, amelyik élt lsd-vel is, és nem röhögőrohamot váltott ki.
mert tudják ha nincs más módszer, akkor az lsd, vagy gomba próba dönt. volt, úgy hogy egy napot töltöttünk a berlini wom-ban, míg összeszedtük a következő partira a zenéket, aztán mikor belőve hallgattuk, a felét földönfetrengő röhögés közben kúrtuk ki a lejátszóból. pedig a boltban esküdtünk volna, hogy bitang jók lesznek.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 13:24:47

@Alfőmérnök: & @Piszok Alfréd:

Nagyon úgy beszéltek, mint akinek fogalma sincs, mit is jelent lázadni.

A kádárrezsimmel kiderült, nagyon nem tudunk mit kezdeni, s ők se velünk, kezdett veszélyessé válni a játék, a "rendszerváltókon" csak röhögtünk (s milyen igazunk volt), annyira látszott, hogy balfék kamuzás. Szóval...

(Nem poszttéma, de a punk nem a CPG-nél ér véget:-) Ez már inkább az (ehhez képest a Pistols vagy a Clash vagy a Dead Kennedys csak libatömő lötyipop:

www.youtube.com/watch?v=YuM3SteeAgY

No, itt kezdődik a punk.)

Nekem kilencven körül Kispált hallani ugyanaz a döbbenet volt, mint a 168 órában meghallgatni az első "jogvédős" riportot a kertjét a tolvajoktól villanyvezetékkel védő gazda meghurcolásáról (a c*gánypurdék elmentek gyümölcsötlopni, s mivel tábla hirdette, hogy belül a kertben villamosvezeték van kihúzva, ezért a kishúgukat dobták át a kerítésen, akit halálosan megrázott az áram (ez is 1990-ben volt)).

Hallgattam a Kispált és hallgattam a 168 órát és megfagyott bennem a sz*r: ez jön?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 13:34:40

@Grift:

Látod, amíg te Berlinben LSD-mámorban műélveztél, addig én húszévesen megnősültem, tanultam, dolgoztam, nemzettem két gyereket, én így lázadtam az ellen a világ ellen, ami körülvett, mindenki elmebetegnek nézett, hogy mit csinálok:-D Melyikünk lázadt nagyobbat?:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 13:37:16

Bl*gmotor, benyelted, amit @Griftnek írtam?:-/

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 13:38:22

@Grift: "...nem szeretem, ha tewton, bbjnick és gasper ilyen szarok mentén identitana :) "

Haha. Már Nick Cave megtérésén is túl vagyok, nemhogy ezeken a zenéken.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.09. 13:42:04

@bbjnick:

én nem lázadtam egyáltalán. akkor az volt a konform. ahogy mondod. viszont mérhetetlen spirituális élményt gyűjtöttem.
viszont az igazi lázadás ötven fölött gyereket vállalni. :)

Alfőmérnök 2010.08.09. 13:44:38

@bbjnick: "Nagyon úgy beszéltek, mint akinek fogalma sincs, mit is jelent lázadni."

Hát aztán miért? Mert nem derül ki abból, amit írtál. 168 óra és Kispál? Ez már tényleg paranoia.
Nem lehet, hogy csak az a bajod, hogy a te zenekarod nem futott be úgy, mint a Kispál?
Ennek az érzésnek neve is van: irigység.
A Velvet undergoundot meg nem kell bemutatnod. De az nem punk, csak megelőlegezi. Amúgy jellemző, hogy direkt egy lassú számot választottál, nehogy kiderüljön, hogy már az is sokkal brutálabb tud lenni, mint a Kispál.

Mi volt benne a döbbenet 95-ben? Hogy szar a zene? Hát a popzene 95 százaléka ilyen szar. Vagy a "durva" szövegek? Haggyámá. Ezek ilyen kis tini versescskék, 1-2 éves bölcsészeknek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 13:46:03

@Grift:

"viszont az igazi lázadás ötven fölött gyereket vállalni. :) "

Ez volnál te?:-)

Közénk tartozol. Isten hozott az ...-i szanatóriumban:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.09. 13:51:08

@bbjnick: Amúgy kurva nagy próféta vagy, ha 95-ben előre láttad Gyurcsányt a Kispálból. Őszinte elismerésem.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 14:36:39

@bbjnick: Ácsi, bbjnick! A Velvet Underground egy szintiszta újbalos, manhattani, narkós, "értelmiségi" zenekar volt. A nyolcvanas évek pesti szdsz-es köreinek, liberálisainak mai napig a himnuszai a számaik. Ugyan ez a helyzet egyébként kedvenceddel, a Talking Heads-es David Byrne-vel is. Igazi, hamisítatlan jogvédős zenészek.

Azok, akik Pesten akkortájt ezeket kultiválták, pillanatok alatt kiközösítették a Kis Pálékat, csak azért mert vidékiek voltak. Nem volna tisztem védeni őket, mert sosem hallgattam a zenéjüket, mert nem az én világom, de azt el kell ismerni, hogy sose volt hátszelük, a Kexes, Nico-s, Lou Reed-es körök nélkül, saját magukat építették fel vidéki koncerteken és így lettek országos hírüek.

Azt magyarázd már el nekem légyszíves, hogy a te nagy Kulturkampf-odban, miért hivatkozol mindig a nyolcvanas évek, újbalos, szdsz-es, hit gyülis arcaira, mint etalonokra?
És miért kádáristázod, jogvédőzöd azokat, akik a korban szinte unikális jelleggel (kb. még a VHK-t lehetne említeni e tekintetben egy lapon velük) merték felvállalni a különállásukat ettől a körtől? Igazán érdekelne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 14:40:04

@Alfőmérnök:

"Nem lehet, hogy csak az a bajod, hogy a te zenekarod nem futott be úgy, mint a Kispál?
Ennek az érzésnek neve is van: irigység." --- írod.

Mérnököm, szerintem te most összekeversz valamelyik krétakörös vitapartnereddel:-D

"Amúgy kurva nagy próféta vagy, ha 95-ben előre láttad Gyurcsányt a Kispálból." --- írod.

Tudod, én már a nyolcvanas években olvastam Németh Lászlót, Szabó Dezsőt... :-)

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 14:46:04

@Alfőmérnök: Gyurcsányt a Vígh Misikből, Baksákból, Müller Péterekből lehetett előre látni már akkor . )
Én legalábbis meg voltam győződve róla, hogy előbb-utóbb kierőszakolnak valami szdsz-es miniszterelnököt. Hellyel-közzel bejött.

Alfőmérnök 2010.08.09. 14:49:49

@gloire: "Azt magyarázd már el nekem légyszíves, hogy a te nagy Kulturkampf-odban, miért..."

Szerintem tájékozatlanságból és indulatból.

@bbjnick: "Mérnököm, szerintem te most összekeversz valamelyik krétakörös vitapartnereddel:-D"

Bocs, ha tévedtem. Csak innen gondoltam: mandiner.hu/cikk/20100806_meg_nem_szeretnek_meghalni#comment165967

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 14:50:21

@bbjnick: "Tudod, én már a nyolcvanas években olvastam Németh Lászlót, Szabó Dezsőt..."

Nagy vagy, de lehet újra kéne olvasd, akkor nem írnál ekkora egetverő ostobaságokat, hogy Kis Pál és a 168 óra, Kis Pál és a kádárizmus, miközben itt tódítod a Balatont, a Trabantot, a Kexet, és gyűlölködsz egy fideszes-gimis vidéki zenekaron. Hát öregem, büszke lehetsz magadra . )

Alfőmérnök 2010.08.09. 14:54:17

@gloire: Dehát Gyurcsány nem SZDSZes (bár kétségtelen, hogy a libi értelmiség elfogadta egy ideig).
95ben elhiszem, hogy sok mindent előre lehetett látni, de az MSZP újraválasztás és az MSZP-SZDSZ koala és nem a pesti undorgrund miatt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 14:55:33

@bbjnick: A zenekarod egyik dalát már linkelted egyszer, bár nem ma történt. Sajnos nem tudom visszakeresni, alig emlékszem rá mikor volt.
Tipikus nyolcvanas évekbeli, alternatív (?) gitárzene volt, érdekes szöveggel. Nem volt rossz. Belinkeled mégegyszer?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 14:59:46

@gloire: "Gyurcsányt a Vígh Misikből, Baksákból, Müller Péterekből lehetett előre látni már akkor . )"

Müller talán stimmel, de szerintem sokkal inkább a Bródy Jánosokból és a Koncz Zsuzsákból.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 15:02:44

@Alfőmérnök: Ez a Gyurcsek, hidd el, lélekben egy szadista . ) Az egész brancs identitását, "szellemi munícióit" a '80s budapesti undergroundból meríti.
Ez igaz Gyurcsányra, Demszkire, Eörsire, stb.
Az egész A38 hajó projekt (László Csaba, Magyar Bálint) és a Gödör klub, ennek jó illusztrációja egyébként.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.09. 15:07:26

@Gasper:
neeem, nincs igazad. a népszabadságban baloldali alternatívákat forgalmazó, látszatgondolkodó gyurcsány az említettek politikai rokona.

Alfőmérnök 2010.08.09. 15:14:02

@gloire: Dehát a Fidesz is ebből a körből nőtt ki asszem. (Csak nekik benőtt a fejük lágya.)

A Gödörben jártam párszor, az tényleg SZDSZ-MSZP koala hely. (Egyébként ebbe a körbe tartozik Másik János is, Baksa Soós Vera férje.)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 15:17:36

@Gasper: Szerinted ki hívta pl. a Baksát magyarországi kiállításra? Segítek, a tegnap linkelt interjú a Dorottya utcai galériában készült. Vígh pedig a Gödör klubban dolgozik Bárdos Deákkal mint szervező. Vagy ott volt a Supergroup Kistamással, Tyll Attilával, stb. Egytől egyig, a hálózat emberei : )

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.09. 15:22:53

@Alfőmérnök: Soha még eszdéeszesebb miniszterelnöke nem volt ennek az országnak, mint Gyurcsány, és soha eszdéeszesebb politikát kormány nem folytatott, mint az övé - hacsak Károlyiékat nem számoljuk.

V.ö.
attac.zpok.hu/cikk.php3?id_article=912 (TGM, eredetileg ÉS)
"Valamelyik lapban láttam a fényképet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről, a Magyar Szocialista Párt elnökéről. A háta mögött Bibó István és Kassák Lajos fotója látszott. A mindenségit – gondoltam – , ezt megírom. A kitűnő újságíró, akinek ezt megemlítettem, kinyomozta, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnöki dolgozószobájának falán nemcsak ez a kettő található, hanem összesen nyolc, azaz: Kossuth Lajos, Ady Endre, Szabó Ervin, Kassák Lajos, József Attila, Bibó István, Kéthly Anna, Nagy Imre. A liberális Kossuth mellett hét szocialista, ebből öt marxista, kettő – Ady és Bibó – nem. Ilyen gyönyörű arcképgaléria még nem ékesítette magyar kormányfő dolgozószobáját."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 15:25:33

@Alfőmérnök: "Dehát a Fidesz is ebből a körből nőtt ki asszem."

Nem egészen, bár bár van némi kapcsolat. Például: Fodor. Az igaz, hogy egyfajta szdsz-es ifjúsági tagozatként próbálták bemutatni őket, de én emlékszem, hogy Orbán (elsősorban a nagy Imre temetésen mondott beszéde miatt) az első perctől kiátkozott, és megvetett figurává vált, mert "magyarkodott".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 15:37:35

@gloire:

A megfigyeled a kontextust, a Velvet Undergroundal az abszolút negatív végletet igyekeztem szemléltetni ("ehhez képest a Pistols vagy a Clash vagy a Dead Kennedys csak libatömő lötyipop"):-) A Talking Heads számomra más káposzta: rajtuk tanultunk "zenélni", abból, ahogyan a rockandroll és pop sémákat variálják és megvadítják (a szövegeikkel meg nemigen foglalkoztunk: a neten is talán egyszer ha hivatkoztam Talking Heads-nótára (a Democratic Circusra), annak a szövege szerintem teljesen rendben van. Töröm itt a fejem bőszen, de nem emlékszem, hogy én itt (vagy máshol) a nyújorki heroinista újbalosokat vagy az szdsz-t, a hitgyülit propagáltam volna (vagy etalonként hivatkozgattam volna rájuk).

Tudod, hozzánk a tanyára (Kétútköz VMH.) ezek a pesti dolgok nemigen érnek el, hogy ki kivel van jóban, ki tol kit, meg effélék. A Kispált sem úgy hallgattam, hogy: na most ezek Pécsről lenyomják a pesti libsiket. Hallgattam és azt hallottam, amit fentebb leírtam. Ha merték vállalni a különállásukat a ballibtől, azt igen jól tették (bár ez a különállásvállalás egy idő után mintha puhult volna: Jancsó-filmek, Kossuth-díj, LMP... ezekből gondolom).

A Kispál és a jogvédők párhuzamba állítása nem azt jelentette, hogy a Kispál spec. jogvédő volna, mindössze annyit, hogy mindkét hatás ugyanakkor ért és (ugyanúgy) negatív volt.

Az én kulturkampfom etalonjai a bbjnick.blog.hu-ról és a magyarido.blog.hu-ról elég világosan levehetők. Igyekszem, erőmhöz, időmhöz mérten, gazdagítani a tartalmat, most ennyire futja.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 15:44:35

@Alfőmérnök:

"innen gondoltam"

Az csak annyit jelent, hogy azt a szövegrészletet, amit idéztem, jobbnak gondolom, mint sok kispálos szöveget. Ha te idézel egy Vörösmarty-topikon és Arany-versszakot, akkor abból az következik, hogy féltékeny vagy Vörösmartyra?:-)

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 15:45:09

@bbjnick: ""Nem lehet, hogy csak az a bajod, hogy a te zenekarod nem futott be úgy, mint a Kispál?
Ennek az érzésnek neve is van: irigység." --- írod.

Mérnököm, szerintem te most összekeversz valamelyik krétakörös vitapartnereddel:-D"

Egyszer belinkelted már a zenekarodnak egy számát. Tipikus, magyar, nyolcvanas évek gitárzene volt, egész jó szöveggel, nagyon rossz felvételen. Sajnos már nem találom, esetleg belinkeled megint?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 15:50:56

@gloire:

"...akkor nem írnál ekkora egetverő ostobaságokat, hogy Kis Pál és a 168 óra, Kis Pál és a kádárizmus, miközben itt tódítod a Balatont, a Trabantot, a Kexet, és gyűlölködsz egy fideszes-gimis vidéki zenekaron. Hát öregem, büszke lehetsz magadra..."

Kész, teljesen megsemmisültem :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

stagolee 2010.08.09. 15:50:58

@szorokin: Te most viccelsz velem? Németországban, -ha hinni lehet a legendának- még az Omega, de talán még Karel Gott is hires és közkedvelt volt. Ez lenne a "nemzetközi mérce"?

Alfőmérnök 2010.08.09. 15:52:30

@bbjnick: Miután korábban azt írtad, hogy punk voltál, a kontextus alapján azért a Velvet éppen pozitív példának tűnt. (Hogy valami végletes, az nem feltétlenül negatívum.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 15:53:03

@gloire:

Most? Ide? :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.09. 15:53:52

@bbjnick: "Ha te idézel egy Vörösmarty-topikon és Arany-versszakot, akkor abból az következik, hogy féltékeny vagy Vörösmartyra?:-)"

Nem, de ha a saját szövegemet idézem és hozzá teszem, hogy "bezzeg én ezért nem kaptam Kossuth-díjat", akkor igen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 15:57:58

@Alfőmérnök:

Látom, hiány van balos trollokból, most megteszem én is:-D

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 16:00:39

@bbjnick: küld el mail-ben, ha gondolod . )

Ahogy emlékszem, nem állt túlzottan távol az általad kultivált Velevet U.-tól. És ahogy alf. írta, korábban is punk-nak mondtad magad, lehet, hogy viccből, de a fönti kommentedet újraolvasva sem érezem, hogy az valami negatív példa lett volna.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.09. 16:17:35

@stagolee:

szelektív a látásod és az érzékelésed, látom.
szép szemellenzős életet.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 16:19:09

@bbjnick: amit írtál, szó se volt ilyesmiről. A VU remek, de a punk csak ott _kezdődik_, és nem ő maga a punk. A Kispálnak meg semmi köze a 168 órához. Már az első hozzászólásaidban is ezért éreztem a Magyar Ifjúság fílinget, annyira átpolitizált ideológiai alapra építed a gondolatmeneted, mint annak idején a csöves téma volt meg a Beatrice jelenség kritikái. Kevered a szezont a fazonnal, a lázadást az intelligens szórakoztatással.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.09. 16:21:03

@bbjnick:
kétútköz? nemá? ott voltam párszor, a váltás tájékán egy barátom majdnem megvette a kastélyt! :)

Alfőmérnök 2010.08.09. 16:23:31

Ez tényleg egy kicsit VU-s. :))

Piszok Alfréd 2010.08.09. 16:27:32

@gloire: de erről tényleg nem az akkori underground tehet.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 16:32:37

@Alfőmérnök: csak annyira, hogy az áám véting fo má ment el is lehetne rá énekelni : )

@bbjnick: nem rossz egyébként, jó a szöveg!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.09. 16:51:21

@bbjnick: "A Kispált sem úgy hallgattam, hogy: na most ezek Pécsről lenyomják a pesti libsiket."

Pedig : ) Jó kis riport '93-ból (a riporter ifjabb Jeszenszky)

0:25-től

"-rossz napja van, tudod, rossz napja van, semmi más, már egy napja Pesten van aztán...
- ja az neki rossz...
- szmog van...

www.youtube.com/watch?v=3MbuZoQNiNQ&feature=related

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.09. 17:34:49

@elGabor: Illusztrációs anyag: galeria.index.hu/belfold/2010/08/09/deri_miklos_nehany_kepe/?current_image_num=2&image_size=ml
"2004: Gyurcsány Ferenc csocsózik a Magyar Narancs születésnapján, az A38-ason"

Ha ez nem bizonyíték, akkor semmi. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 17:52:40

@Piszok Alfréd:

"Már az első hozzászólásaidban is ezért éreztem a Magyar Ifjúság fílinget, annyira átpolitizált ideológiai alapra építed a gondolatmeneted..." --- írod.

Ismételjem meg?

L*vasi és a Kispál a későkádár világ (talán) legrosszabb arcát idézi fel és tartja napirenden. Akik éltek akkor, tudják, mi ez. Nem véletlen, hogy a ballib hatalom úgy megtalálta L*vasit (Jancsótól Gyurcsányig), hiszen ugyanazon demiurgoszok hatása alatt állnak. Ha L*vasi egy kis klubban nyomná a h*lyeségeit, akkor egy tehetséges, de szerencsétlen figurának tartanám, ám (mivel) intézményt csináltak belőle és kultuszt kerekítettek köréje, így már zúzósabb a történet (lehet, hogy naiv vagyok, de úgy hiszem, hogy ő ezzel tisztában is van és nemkicsit feszeng is emiatt; de a feszengésnél többre, előbbre nem jut). Azok, akik ismerik a kádárvilágot, azokban kialakult egyfajta immunitás ezzel a kispál-lovasi által is megidézett-kijátszott érzelmi oroszrulettel szemben, de aki védtelenül kerül a hatása alá, arra nézve nagyon veszélyes lehet...

Hol itt az ideológia, hol itt a politika?:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 18:14:45

@gloire: nem tudom hogy konkrétan ki hívta ide Baksa Soóst, de 1995-ig Keserű Katalin, 1996-tól pedig a Beke volt a Műcsarnok igazgatója, ahová a Dorottya is tartozott.
A Víg Mihályékat meg kifejezetten bírtam még a Fekete Lyuk időszakában, aztán ahogy megszűnt a Lyuk, nagyjából abban az időben én is másfelé kezdtem mocorogni. Meg aztán jött a Horn-kormány, vele egyetemben lesújtott az országra a libbant kulturális hiroshima és attól a pillanattól kezdve, ahogy ezek a pesti underground körök a hivatalos kulturpolitika részévé váltak (rétegből méjnsztrímmé és politikailag lekötelezetté), önmagukat tették tökéletesen hiteltelenné. Az elmúlt nyolc év már csak hab volt a tortán.
Na mindegy, a lényeg, hogy nem kell nekem ezeket az arcokat túlragozni, szerintem teljesen vállalható, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján egy magamfajta tizenéves töki ilyen koncertekre járt, illetve ilyen zenéket hallgatott, nem pedig Bonanzát, Komár Lacit, Hárompluszkettőt, vagy akármit. Az életkorral és a politikai viszonyok szarabbá válásával, valamint a kiábrándultság érzésével hamar elillantak ezek a dolgok.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 18:25:40

@bbjnick: most húzzam alá? :) Gyurcsányozol, liberálisozol, folyton belekevered ezeket, pedig semmi közük egymáshoz.
A politika mindig dörgölőzik a sikereshez, népszerűhöz, de pont a Kispál pedig nem dörgölőzik vissza. A mások által ellenpéldának állított Ákos, meg Pataki igen, még dorombolnak is, Lovasi ugyan elfogadott egy kitüntetést, de ezen kívül sehol semmi simulás. A Jancsó filmeket (az azokban való szereplést) azért nem kéne úgy tekinteni, mint valami ballib ármánykodás, Jancsó azért elsősorban filmrendező, csak másodsorban érdekes a haveri köre.

De az, hogy te ezeket összemosod, sugallod az értékítéletet, hogy Lovasi sem jobb a Deákné vásznánál. Pedig.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 18:28:54

@Gasper: szerintem a régi önmagukat nem tették hiteltelenné. Csak belülről nehezebb meglátni a rohadást és még ha meg is látod, kérdés, melyiket könnyebb megtagadni, a régi barátaidat, vagy az elveidet.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 18:45:19

@Piszok Alfréd: "A politika mindig dörgölőzik a sikereshez, népszerűhöz, de pont a Kispál pedig nem dörgölőzik vissza."

Lovasi lehet hogy nem dörgölőzik, de kultúrpolitikai vonalon tevékeny résztvevője a közelmúltnak:

est.hu/cikk/33155/program_a_nemzeti_kortars_konnyuzenei_kulturaert_-_interju_lovasi_andrassal

"szerintem a régi önmagukat nem tették hiteltelenné. Csak belülről nehezebb meglátni a rohadást"

Ölég baj, ha így van.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 18:49:10

@Gasper: "Ölég baj, ha így van."

Ebben egyetértünk. Sok embert ismerek ezekből a körökből, és sokáig vitatkoztunk ezekről a dolgokról, és sokáig védték a történéseket, és tudom, hogy igaz meggyőződésből, őszintén. Aztán egyszer csak azt mondták, igazam volt. Nehéz ez, az ember szeme egyáltalán nem objektív és könnyű becsapni kívülről is, belülről is.

Piszok Alfréd 2010.08.09. 18:51:31

@Gasper: "de kultúrpolitikai vonalon tevékeny résztvevője a közelmúltnak"

Ez azért nem automatikusan negatív dolog, sőt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 19:07:49

@Piszok Alfréd: nem, automatikusan nem negatív dolog, de ennek a nyolc évnek a függvényében sajnos az. Amúgy volt valami kézzelfogható eredménye ennek a pankkk-nak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 19:16:46

@Piszok Alfréd:

1. "Gyurcsányozol, liberálisozol"

Ilyen húsz év után t'án ajnároznom kellene őket?:-D

2. "A Jancsó filmeket (az azokban való szereplést) azért nem kéne úgy tekinteni, mint valami ballib ármánykodás, Jancsó azért elsősorban filmrendező, csak másodsorban érdekes a haveri köre."

Miki bácsi a nagy ballib idol vagy méginkább a nagy imádott totem. Őt imádják és tőle származtatják magukat azok, akik valamit is számítanak a ballibben. Az egyik legfontosabb kultúraformáló tényező: maga is demiurgosz:-D Akiért ő lehajol, az be van emelve:-D

3. "A mások által ellenpéldának állított Ákos, meg Pataki igen, még dorombolnak is, Lovasi ugyan elfogadott egy kitüntetést, de ezen kívül sehol semmi simulás."

Mit írtam én Ákosról és Attisról? Ezt: Ákos mester kb. az a szint, mint a Pataky/i(?) Attis:-/ A jószándékukat nem merném megkérdőjelezni (bizonyára minketten nagyon jószándékúak), de az intelligenciájukat, hát...

Lovasi nem állt sorba, mert nem kellett neki sorbaállni:-) (Soroljam a neveket, akikről visszapattant a hatalom közeledése?) És: Miért feltételezzük a ballibről, hogy h*lyék? Nem h*lyék, csak aljasak. Ha kell nekik valaki, nyilván azért kell, mert azonosulni tudnak vele, mert úgy gondolják, hasznukra van.

4. "sugallod az értékítéletet"

Miért, te nem sugallod az értékítéletet? Ha véleményt mondunk, azzal valamiféle értékítéletet is közvetítünk:-)

ü
bbjnick

ui. Ez nem politika. Ha már, akkor sokkal inkább kultúrkampf. A vicces az, hogy ezzel a ballib ezzel tökéletesen tisztában van, mi meg --- úgy értem, a jobbos "mi meg" --- itt öljük egymást:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 19:20:02

@Gasper:

Gondold meg, @Gasper, kétszer, hogy mit mondasz, mert... :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 19:22:19

@bbjnick:

A vicces az, hogy ezzel a ballib ezzel tökéletesen tisztában van=A vicces az, hogy a ballib ezzel tökéletesen tisztában van

Piszok Alfréd 2010.08.09. 19:30:45

@bbjnick:

1. "Ilyen húsz év után t'án ajnároznom kellene őket?:-D"

Az kéne még csak... :D Nem, csak szerintem nincs sok közük ahhoz, hogy a Kispál jó zenekar vagy rossz. Azaz szóba se kéne hozni.

2. Miki bácsit én is szeretem, a régi filmjei zseniálisak, a mostaniakat én nem szeretem, de ennek ellenére részt vennék bármelyikben, ha tehetném. Mert akit Miki bácsi beemel, az nem csak a ballib-be van beemelve (amúgy is, attól, hogy beemelnek, nem kell bent maradnod, Lovasi sem viselkedik úgy, mint aki beemelt lenne), hanem a művészet egy darabjába, az ember ha porszemként is, de egy kivételes életmű része lehet. Politikától, haveri körtől, más imádóktól függetlenül.

3. Ákosról és Attisról nem te írtál (nem is ezt mondtam), őket én kevertem bele, bocs, zavaró volt valóban, csak kellett valami ellenpélda :)

4. persze, a vélemény sugall, igazad van :) Én arra gondoltam, hogy ha korpa közé keversz valakit, akkor azzal akkor is valami disznóságot sugallsz, ha amúgy egyetlen mondatod sem állítja azt a dolgot.

ui.: ölésről azért remélem nincs szó, véleményt cserélünk, én például roppantul élvezem és még tanulok is belőle :)

Piszok Alfréd 2010.08.09. 19:32:45

Egyébként azzal együtt, hogy én szeretem a Kispált, ez a mostani blog- és hírcunami ami körülöttük forog, kicsit nyomasztó :)

Alfőmérnök 2010.08.09. 19:51:29

@elGabor: Eddig bírtam olvasni: "Gyurcsány Ferenc – kétségkívül a legérdekesebb vezető magyar politikus az utóbbi fél évszázadban, aki még ma is, rettenetes bűnei ellenére, többet ér, mint politikus ellenfelei együttvéve".
De a "a többszörös osztályárulás" vicces volt.

Egyébként persze, ideológiai szempontból vannak közös pontok a szadi és a Gyurcsány-csapat között, de azért ezt se felejtsük el:
www.youtube.com/watch?v=wiTGQiYCv54
;)

Alfőmérnök 2010.08.09. 20:18:06

@Gasper: Az interjúból nem derül ki egyértelműen, de nekem úgy tűnik, hogy a Fidesz felkérését sem utasította volna vissza („megkeresett a Fidesz akkori (később lemondott) kulturális államtitkára”). Szóval nem azért vállalta el, mert a szoci-szadi rezsim kérte föl. Nekem nincs is különösebb bajom azzal, hogy a könnyűzenét, vagy általában a tömegkultúrát támogassák államilag, ha ez valami minimális minőségjavulással jár, hisz milliónyian fogyasztják így is, úgy is. Más kérdés, hogy Lovasi szerintem egyszerűen alkatilag alkalmatlan egy ilyen feladatra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.09. 20:18:13

@Piszok Alfréd:

"ölésről azért remélem nincs szó"

Arról nincs, annál inkább sugallásról:-D

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 20:45:15

@Alfőmérnök: nekem úgy általában necces ez a hatalom és művészek közötti szoros kapcsolat dolog. Egy ún. művész, zeneművész, képzőművész, előadóművész, akárki szerintem ne mocorogjon a hatalom közvetlen közelében. És ha jól rémlik, akkor Hiller Pisti annak idején többek között a Lovasival az oldalán harangozta be ezt a bizonyos programot a Parlament épületében.

Az ilyen kitételek pedig, hogy „megkeresett a Fidesz akkori (később lemondott) kulturális államtitkára” többnyire arra valók, hogy benyomjuk magunkról a "független" imidzset.

tewton 2010.08.09. 20:48:16

@Piszok Alfréd:
"az ember ha porszemként is, de egy kivételes életmű része lehet."
nyihihi. kapa és pepe 54. filmjében? :)

2000 óta végképp érthetetlen nekem, hogy Jancsó kifáradt és halálunalmas filmjei miért vannak ennyire futtatva. persze ő diszponál a források felett, de akkor is. a régi dicsőség elmúlt, a 80-as évek óta szerintem ugyanazt csinálja, és még mindig közpénzből. érdemei elismerése mellett stb. le kéne szerelni a vén trotlit és szanálni mindenféle döntéshozó pozícióból.

Alfőmérnök 2010.08.09. 21:14:11

@Gasper: "nekem úgy általában necces ez a hatalom és művészek közötti szoros kapcsolat dolog"
Nekem sem szimpatikus és valszleg én nem is vállalnék el egy ilyet. De ez azért fakadhad naivitásból, butaságból vagy (hamis) küldetéstudatból is.
A legkarakánabb fickó Blaskó Péter volt, aki el se fogadta a Kossuth-díjat. De az ilyen azért még a jobboldalon is ritka, mint a fehér holló.

Alfőmérnök 2010.08.09. 21:29:33

@tewton: Megvallom, én az első két Kapa-Pepe filmet még valamennyire viccesnek tartottam, és az a 80as évek filmjeihez képest újszerű volt. De ez inkább Kapa-Pepe páros érdeme volt, ami viszont nem Jancsó találmánya. Ha jól tudom a Bárka színház Szentivánéji álom előadásában játszottak először együtt (tényleg egy jó előadás volt).
Különben azok nem értelmezhetetlen filmek szerintem, hanem kifejezetten jobboldal-ellenes (és marxista történelemszemléletű) propagandafilmek. (Ettől még lehet nézhető. A Körhinta és a Húsz óra is propagandafilm.) De a harmadik után már tényleg fárasztó.
Ugyanezt csinálta Jancsó a hatvanas-hetvenes években: csinált egy elég jó filmet (Szegénylegények) és amit ott kitalált, azt húsz éven keresztül variálta.

Alfőmérnök 2010.08.09. 21:35:35

@Alfőmérnök: Na ez kicsit pongyola lett, de azért talán érthető. :)

tewton 2010.08.09. 21:43:29

@Alfőmérnök:
"nem értelmezhetetlen filmek szerintem, hanem kifejezetten jobboldal-ellenes (és marxista történelemszemléletű) propagandafilmek."

ajjaj. namost ehhez újra meg kéne nézni őket, mert annak idején csak úgy néztem őket :( de az bünti lenne. én bunkó módon amolyan celluloidpazarlásnak gondotam, amikor kapapepe meghalt, aztán nem is, vagy amikor az önreflexió csúcsaként elmondják mikibácsinak a filmen, mennyire szar a film. a jobboldal-ellenesség már fel se tűnt érdemben, mert annyira gyenge bávatagok ezek a filmek. áh.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.09. 21:44:39

A Szegénylegények előtt ott volt az Oldás és kötés is. Az is egy jó mozi.

Talán ha három igazán tiszta magyar film készült ezekben az években (hatvanas, hetvenes évek). A Sodrásban, a Szindbád és az Amerikai anzix.
Ismétlem, tiszta filmekre gondolok, mert jó azért több is akad.

Alfőmérnök 2010.08.09. 22:01:19

@tewton:
Simán lehet celluloidpazarlásnak gondolni, talán az is. Én mindenestre arra emlékszem, hogy anno nevettem rajtuk. A jobboldal-ellenesség elég kódoltan van benne ezekben a filmekben [amellett, hogy ha szétszedjük elmeire, Jancsó egész filmnyelve marxista(történelmi materialista, dialektikus), még ezekben a filmekben is], kb. kis utalások formájában, amit jórészt csak a film készítői értenek, és egymást közt jól elröhögcsélnek magukban rajtuk.
A magyar filmes szaka rajongásán egyébként szintúgy nevettem, mert ezeket az önreflexív trükköket már régesrég lejátszotta a francia újhullám, főként Godard, semmi fiatalos és újszerű nem volt bennük. (Sokkal inkább éreztem a filmesek és a kritikusok dörgölőzését a nagy névhez.)

tewton 2010.08.10. 00:42:45

@Alfőmérnök:
én inkább bosszankodtam, illetve ilyen "ezt-minek?" érzésem volt. erőtlen, belterjes poénokat éreztem benne, amiket ha akartam volna, megértem, de nem gondoltam érdekesnek annyira, hogy akarjam.

Alfőmérnök 2010.08.10. 00:54:03

@tewton: "erőtlen, belterjes poénokat éreztem benne, amiket ha akartam volna, megértem, de nem gondoltam érdekesnek annyira, hogy akarjam."
Egy részét megértetted volna, ha akarod, más részét nem. Az csak a beavatottak osztályrésze. :)

Alfőmérnök 2010.08.10. 01:11:10

@tewton: Jancsó a rendszerváltás után megőrizte ugyanazt a kódolt beszédmódot, ami a Kádár-rendszerben még bizonyos szempontból indokolt volt. De az Orbán-kormány alatt már nem volt cenzúra, nem kellett volna parabolákban fogalmazni, simán ki lehetett volna mondani, hogy ti fasiszták vagytok és kész, nem volt már rákényszerítve erre a kódolt beszédmódra.

tewton 2010.08.10. 01:25:57

@Alfőmérnök:
"Kádár-rendszerben még bizonyos szempontból indokolt volt."

bele se merek gondolni, mi lehetett az az üzenet, amit kódba kellett rejteni a múlt rendszerben. "a szocializmus építése bizony akadozik"? "a reformok nem népszerűek"?

Alfőmérnök 2010.08.10. 07:28:22

@tewton: Bizonyos értelemben igen, konkrétan, hogy 56 forradalom volt és nem elleforradalom, Kádár meg egy zsarnok. Erre pl. a Szerelmem, Elektra c. film készítésének évszámából valami püthagóreus számmisztikával lehetett következetni. :-)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 08:41:48

@Alfőmérnök: Pedig ezek a ravasz kis üzenetek milyen fontosak voltak! Az egerek elégedetten cincogtak a bátorságukon, a macska pedig elégedetten dorombolva nyugtázta, hogy továbbra is ő a macska a házban, és ezen a cincogás az égvilágon semmit sem változtat, sőt,. még a "Tiszta Udvar, Egérbarát Háztartás" táblát is kiteheti a kapu mellé. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 09:47:21

@elGabor: nincs itt ellentmondás. TGM sokáig a szadesz vezető alakja volt. A mi liberálisaink gy 1989 táján döntöttek úgy, hogy elkezdik a libi címkét használni. A mentalitások újbalos, poszt-68-as volt mindig.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 11:00:33

@Alfőmérnök:

Jancsót én nem becsülném le, kulturálisan ő máig a ballibek toteme (a nagy ős). A "kódok", amiket ő is használ, pedig máig a ballibes önazonosság meghatározó elemei. Ez bizony kulturkampf: amíg új kulturális kódok nem válnak meghatározóvá, addig övék a hegemónia. Valóban úgy vagyunk, ahogy a XX. századelőn: csak most épp a kádárizmus fülledt-áporodott levegőjétől kellene meg/feltisztítani a magyar öntudatot:-)

Miért nem volt például 1990-ben leltár? Miért nem tudott egyetlen tradicionális kultúrelem sem teret nyerni az elmúlt két évtizedben? Miért nem ünnepeltük meg méltó módon a Bartók évet? Miért nem ünnepeljük méltó módon a Széchenyi évet? Mert alkalmatlan rá a kultúránk.

Most ezen vagyok kiakadva: "Lovasi szövegvilága (és maga a Kispál és a Borz országos sikere) egymagában a népi-urbánus vita meghaladása." (@ergé örökbecsű mondata) --- micsoda ragyogó posztkádárista mondat. Szerintem Jancsó beveszi a következő filmjébe:-/ Ahogy valószínűleg lesz jelenet abban a filmben arról is, ahogyan Kapa és Pepe a kötcsei találkozón elmagyarázzák egymásnak a helyzetet...

Szóval, ne írjuk még le Jancsót:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 11:09:07

@bbjnick:

B*ssza, elnyomtam, az előző @tewtonnak ment volna és nem @Alfőmérnöknek:-I

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 11:10:35

@tewton:

Jancsót én nem becsülném le, kulturálisan ő máig a ballibek toteme (a nagy ős). A "kódok", amiket ő is használ, pedig máig a ballibes önazonosság meghatározó elemei. Ez bizony kulturkampf: amíg új kulturális kódok nem válnak meghatározóvá, addig övék a hegemónia. Valóban úgy vagyunk, ahogy a XX. századelőn: csak most épp a kádárizmus fülledt-áporodott levegőjétől kellene meg/feltisztítani a magyar öntudatot:-)

Miért nem volt például 1990-ben leltár? Miért nem tudott egyetlen tradicionális kultúrelem sem teret nyerni az elmúlt két évtizedben? Miért nem ünnepeltük meg méltó módon a Bartók évet? Miért nem ünnepeljük méltó módon a Széchenyi évet? Mert alkalmatlan rá a kultúránk.

Most ezen vagyok kiakadva: "Lovasi szövegvilága (és maga a Kispál és a Borz országos sikere) egymagában a népi-urbánus vita meghaladása." (@ergé örökbecsű mondata) --- micsoda ragyogó posztkádárista mondat. Szerintem Jancsó beveszi a következő filmjébe:-/ Ahogy valószínűleg lesz jelenet abban a filmben arról is, ahogyan Kapa és Pepe a kötcsei találkozón elmagyarázzák egymásnak a helyzetet...

Szóval, ne írjuk még le Jancsót:-(

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 11:35:57

@bbjnick: ""Lovasi szövegvilága (és maga a Kispál és a Borz országos sikere) egymagában a népi-urbánus vita meghaladása." (@ergé örökbecsű mondata)"

Mindössze másfél órával, de megelőzte ergét a Heti Válaszban Stumf András:

"A furcsa nevű pécsi formáció ugyanis nagyjából azt jelenítette meg a rendszerváltás időszakának hazai könnyűzenéjében, amit a közéletben az akkor formálódó ős-Fidesz. Szakítást a múlttal, ám nem egyszerűen szembehelyezkedést valamilyen korábbi irányzattal, hanem az értelmezési tartomány, a keretek kitágítását, elvetését.

Amit az akkori rendszerváltó ifjak a zászlajukra tűztek (a népi-urbánus vita meghaladása, fölszámolása), azt a Kispál és a Borz megtette a zenében."

hetivalasz.hu/itthon/tudjak-abbahagyni-bucsuzik-a-kispal-es-a-borz-31114/

nekünk reszeltek, azthiszem . )

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 12:09:34

@gloire: basszus, a Stumpf Andrissal már ügyekben is egy srófra járt az agyunk, de ez már tényleg durva, hogy ugyanaz a jelző jut eszünkbe, ugyanakkor, egymástól teljesen függetlenül :)

(az övé jelent meg először, de nem láttam a cikkét)

A vidéki nagyvárosból az országos sikerbe érkezett, majd hegyi faluba költözött Lovasira; az ő vidéki és urbánus témákról egyaránt szóló szövegvilágára gondoltam, amikor a népi-urbánus vita meghaladásáról írtam.

tewton 2010.08.10. 12:23:25

@rajcsányi.gellért (ergé):
"A vidéki nagyvárosból az országos sikerbe érkezett, majd hegyi faluba költözött Lovasira"

ergé, ergé, miről beszélsz?
hegyi falu?????

Alfőmérnök 2010.08.10. 12:37:35

@bbjnick: Ha a harmadik bekezdésed után kitettél volna egy szmájlit, akár még egyet is értenék. Mert így önparódiába hajlik az egyébként jól indult gondolatmenet. Te túlbecsülöd a Kispál, Jancsó, a kötcsei beszéd jelentőségét.
Meg van a lehetőség megteremteni az új kódokat. Akár úgy, ahogy a Kispálék csinálták, nulla pénzből, mindenféle hátszél nélkül. Vagy ahogy a nemzeti rockegyüttesek csinálták (és tényleg sokan hallgatják őket). A Fidesz-Orbán mindennek nem áll útjában(sőt), mint ahogy azt te hinni szeretnéd.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 12:45:29

@Alfőmérnök:
kódolt beszédmód, fenét. egy egyszerű recepttel élt. úgy teszünk, mintha kódolkodnánk, pedig nem mondunk semmit. ilyen egyszerű ez. mikibácsit börtönbe kéne vetni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 12:49:19

@rajcsányi.gellért (ergé):

"gondoltam, amikor a népi-urbánus vita meghaladásáról írtam."

tudod, tőletek nyugodtan elpusztulhat a világ. meg is érdemlitek, észre sem veszitek

Alfőmérnök 2010.08.10. 13:33:13

@Grift: Egyrészt voltak ezek a kis rejtett üzenetek, amikről gyakorlatilag csak az alkotók tudtak, úgyhogy szinte olyan, mintha nem is lennének. Másrészt meg az osztályharcok története kimeríthetetlen téma. :)
Azért a legendájához az is hozzájárult, hogy ez az "üzenet" eléggé egybecsengett a nyugati balos (mondjuk 68as) értelmiség szemléletmódjával.

tewton 2010.08.10. 13:35:48

@rajcsányi.gellért (ergé):
öhhhhmmmm :)
no, ez még sose jutott eszembe róla.

tewton 2010.08.10. 13:37:38

@Alfőmérnök:
"amikről gyakorlatilag csak az alkotók tudtak, úgyhogy szinte olyan, mintha nem is lennének."

kb. olyan, hogy "a forgatókönyvben nem szerepel, de itt pepe felnéz az égre, és mi a stábban mind tudtuk, hogy ez azt jelenti, orbán viktor fasiszta"? :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 13:38:57

@tewton: számos alkalommal nyilatkozta, hogy büszke orfűi lakos. Ott él a családjával a hegyek között, a tóparton. Szabadidejében ott horgászik, egyszer egy ladikban adott interjút, ha jól emlékszem. A Fishing on Orfű falusi fesztivál egyik atyja. Az a vidék nem egyszer felismerhető szövegeiben.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:39:32

@tewton: bármelyikben. Életműről beszélek, nem érdekes, melyik darabja.

Alfőmérnök 2010.08.10. 13:41:23

@tewton: Kb. Vagy hogy ebben a jelenetben Kapa Orbán szerepét játssza, Pepe meg Torgyánét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 13:41:37

@rajcsányi.gellért (ergé):

óh, a nagy költő hétköznapjai. egy evezőcsapással elsimítja a magyarság évszázados harcát a hódítóival, amit népi-turbános vitának hínnak.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:42:24

@Gasper: Ezeket nagyon szeretem. Szerintem amúgy van még pár, de nem akarok offolni.

tewton 2010.08.10. 13:43:38

@rajcsányi.gellért (ergé):
OK, hegyekben én még ott tartok, hogy bandi a hegyről, és azt én még ny-pécsnek gondoltam. fishing stb-t is tudom. de azért orfűre azt mondani, hogy hegyek közt, a szó dunántúli értelmében erős ... inkább a mecsek egyik völgye :)

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:45:48

@tewton: ezeket tudta mindenki, ezeket kimondták a kabaréban. A rendszer gyökereit, az alapjait megkérdőjelezni, az nehezebb volt, azt kódolni kellett.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:49:57

@bbjnick: "Most ezen vagyok kiakadva: "Lovasi szövegvilága (és maga a Kispál és a Borz országos sikere) egymagában a népi-urbánus vita meghaladása." (@ergé örökbecsű mondata) --- micsoda ragyogó posztkádárista mondat."

Miért, szerintem igaza van. És eképp semmi köze a posztkádárizmushoz :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 13:52:09

@Grift: az megvan, hogy a Kispál és a Borz pécsi zenekar, és így vált az ország legnépszerűbb rockbandájává (a debreceni Tankcsapda mellett?)

A Kispál zenéjében, Lovasi szövegeiben ugyanúgy megtalálhatók a népzene, népköltészet, mint a nyolcvanas évek pesti belvárosi undergroundjának hatásai. Csak az utóbbi helyről érkező zenekarok az utóbbi helyen élők egy kis csoportját érdekelték mindig is, míg a Kispál (és a Tankcsapda) "társadalmas" szövegeiben bizony ott van az egész ország. Lehet, h. ez volt a siker titka? Vidékről indulva meghódították a fővárost, tudják, mi folyik vidéken, és mi a belvárosban. Nem kell lebecsülni egy ekkora hatású zenekar életművét: emberek százezreire voltak, vannak hatással. Érdemes megnézni, miről is szólnak a szövegek.

Az egyik utolsó számuk a város és a vidék, Magyarország és a külföld egymással való feleseléséről szó, lehet elemezni a sorok jelentését.

Alkohol

Van-e nálatok alkohol? A városban nálunk nincs sehol.
Van-e ott könnyűvérű nő? Nálunk nincsen, csak térerő.

Vannak-e arra dílerek? Nálunk a tehén ad tejet.
Az utcán laknak-e emberek? Nálunk csak az, aki szeret.

Van-e nálatok maffia? Nálunk mindenki kiscica.
Nálatok laknak-e állatok? Nálunk laknak, de nem nagyok.

Tiszta az udvar, rendes a ház.
Nálatok meg drágul gáz.
A cica figyel, a kutya vigyáz.
Tiszta udvar, és rendes ház.

Vannak-e arra tengerek? Nálunk csak hullámzó emberek.
Vannak-e arra nagy hegyek? Itt is volt régen rengeteg.

TV2 és RTL: nálunk senkit sem érdekel.
Inkább mindenki környezetbarát, és kritikus tömeg.

Vannak-e arra gazdagok? Nálunk vannak, de angyalok.
A végén meg kell-e halnotok?
Nálunk tömve vannak a templomok!

Rendes a ház.
Nálatok meg nem jön a gáz
A cica figyel, apu vigyáz
Tiszta udvar, és rendes ház.

Tiszta udvar, és rendes ház.
Nálatok meg, drágul a benzin, a gáz.
Apu figyel, anyu vigyáz
A kutya ugat, a cica cicáz
Tiszta udvar (tiszta udvar),
és rendes ház.

Tiszta udvar.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:54:35

@Grift: nem elsimítja. Meghaladja :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 13:55:38

@rajcsányi.gellért (ergé):

ugye azt nem mondod komolyan, hogy a zsidósággal vívott élet-halál harcunkat ez a takony a vidékről jött népmesei nagyvárosi andergarndjával mintegy elsimítja? ne nevettess! :)
vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?

bz249 2010.08.10. 14:03:55

@Grift: "vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?"

A nepi-urbanus vita egy gumicsont volt, amin az ertelmiseg jol el tudott ragodni a valoban fontos problemak helyett. Aki ebben oldalt valaszt az a fontos kuzdelem helyett a latszatjatszadozas mellett tette le a voksat. Ugyanis a dolog eleve ugy van kialakitva, hogy megnyerhetetlen es ezaltal kovetkezmeny nelkuli legyen. Korulbelul annyit ert, mint a cirkuszi partok melletti elkotelezodes Bizancban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:06:08

@bz249:

valahogy így. azon a terepen ilyen kiherélten szoktak élethalálvívni. attól még... :)

tewton 2010.08.10. 14:09:40

@bz249:
"Aki ebben oldalt valaszt"
lol. a kártyák le voltak osztva, már az identitással. innentől kezdve már az ember benne van a csapatok valamelyikében, aztán vagy törődik vele, vagy nem.

tewton 2010.08.10. 14:10:27

@Grift:
"vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?"

világfigyelő tető!!!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:10:56

"Tulajdonképpen a huszadik század második felvilágosodáskorát éljük evvel..."

Ez a Rocktükör egy aranybánya! A Human Telex kiadó igazgatója, aki a Kispált kezdte kiadni, aki az Andersent és a Sexepilt a music tv-be is be tudta vinni: Losonczy Pál. Ma - a hír tv-s kitérő után - a Barikádot adja ki.

Ő, úgylátszik, nem tudta meghaladni ezt a vitát . )

www.youtube.com/watch?v=tA6SoWLxQ30&feature=related

bz249 2010.08.10. 14:11:56

@Grift: pedig rovid- kozep- es hosszutavon is egy dolog szamit. Kinel van a zseton.

Az tud katedralist meg megaplex mozit epiteni, annak a szavara ugrik a tomeg es nem utolsosorban o iratja meg a tortenelmet.

A filozofiai jatszadozas persze lehet szorakoztato, de attol meg nem szabad elfelejteni, hogy jo esetben is max. virtualis szeretkezes, de inkabb csak szellemi maszturbacio.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:30:10

@bz249:
a zseton elvehető, átcsoportosítható....de egyáltalán mi ez a műszakiértelmiségi pragmatizmus és destrukció a szövegében?
és egyáltalán, maga miről beszél velem? maga olyan, mintha nem is maga lenne. ki maga? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:30:50

@rajcsányi.gellért (ergé): ezt a meghaladját én sem értem. A Csík zenekarral flörtölése miatt van ez a mondás?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.10. 14:32:27

@Grift: Nem irigyellek az élet-halál harcodért.

tanarseged ur 2010.08.10. 14:35:32

@bz249: "Korulbelul annyit ert, mint a cirkuszi partok melletti elkotelezodes Bizancban."

Nem volt olyan lázadás Bizáncban, ami cirkuszi pártok melletti elköteleződés kapcsán tört ki?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:38:00

@bz249: "Kinel van a zseton."
Feri mondogatta ezt. Úgy hangzik, mint a "Hány páncélos hadosztálya van a pápának?"

"A nepi-urbanus vita egy gumicsont" - azért, mert nem ismerem a hullámelméletet, még ne mondom, hogy marhaság vagy, hogy értelmetlen.

"a dolog eleve ugy van kialakitva, hogy megnyerhetetlen" - a fontos vitánk ilyenek. Nyerni lehet egy időre (domináns helyzetbe kerülni), de eldönthetetlenek. Ez nem tudomány.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 14:39:03

@tölgy: lásd fenti kommentemet:

mandiner.blog.hu/2010/08/07/az_a_baj_22/fullcommentlist/1#c10691184

A Csík zenekart is belevehetjük, bár akik képben vannak, azok tudják, hogy a Csík sok kritikát kap a true népzenés arcoktól a poposkodás miatt.

Ugyanakkor: a tegnapi búcsúkoncerten a vendégzenészek közül a Csík kapta a legnagyobb tapsot a sok tízezres, teljesen heterogén összetételű nézőseregtől.

Az ismert tarisznyás bölcsésztípusok, a multi-munkahelyről a koncertre siető inges fazonok, az őszülő ősrajongók, a belvárosi bohémek és a vidéki szakközepesnek kinéző srácok egy emberként csujogattak és ovációztak a Csík zenéjére.

Na, ezen, ennek a hatásán érdemes elgondolkodni.

És még egy: nem azt mondtam, hogy a Kispál egymagában legyőzte és befejezte a népi-urbánus vitát. Azt mondtam, hogy a Kispál meghaladja ezt a szembenállást, mert mindkét oldalról számos hatást szívott magába. Lett is nagy sikerük. Lovasi meg józan arc maradt 20 év zenészkedés után is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:41:46

@bz249: Már ne haragudj, de ez hülyeség. Régen nem volt annyira aktuális a kérdés, mint ma. Nemzeti egység (határon túliak), az európai bevándorlás kérdése, népességfogyás (cigánykérdés),
függetlenség kérdése (IMF viták), oktatás stb. Soha ilyen élesen, a napi politikai döntésekben (és persze a stratégiai kérdésekben) ennyire kézzelfoghatóan még nem tükröződöt ez a szembenállás, mint ma.
És így van természetesen kulturális/művészeti területen is.

"A népi-urbánus vitában a baloldali radikalizmus és a nemzeti radikalizmus ellentéte nyilatkozott meg."

www.dura.hu/html/mindentudas/gorombeiandras.htm

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:52:19

@rajcsányi.gellért (ergé): értem, és kösz.
Ha Feri költözik a Kötcsére vagy Ovi Budára, akkor ők is meghaladták ezt a vitát?

A népies-urbánus vita részben esztétikai volt. Nálunk - és az oroszoknál - az irodalomban zajlott, de a nyugati népeknél, főleg a németekre gondolok, a társadalomtudományok-közgazdaságtan terén. És az irodalmi elemeket lehántva, a vita ugyanaz nálunk is, csak más módon előadva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:53:13

@rajcsányi.gellért (ergé):
nahát!!! a tömegnek tetszik a csík! tudod, ugyanezek a fazonok, a teszkóban is megtalálhatóak. akkor a teszkó is jó? sőt vasárnao is. akkor a vasárnapi nyitvatartás is jó? hitlernek mennyien tapsoltak, és hányféleségek? akkor az is jó, meg sztalin is, meg a tűzijáték is?
a kor hibája, hogy a nép csendes gyilkosait ünnepli. a csík egy ilyen csendes gyilkos.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:56:16

@Grift:
A világ így ér véget,
Nem bumm-mal, csak nyüszítéssel.
T.S. Eliot Az üresek

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:56:27

@gloire:

bz relativizálni óhajtja azt a harcot, amit a viktor vív jelenleg a világban, istóczyék legszebb napjait idézően, a világ figyelme és elismerése mellett. bz komcsi lett az ndk-ban. :)

bz249 2010.08.10. 14:56:32

@tanarseged ur: volt, a vegen Justiniaus es Belizar mindenkit levagott.

@Grift: "a zseton elvehető, átcsoportosítható"

Ki mondta hogy nem? Persze, ha a zseton atcsoportositasa helyett Kulturkampfol az ember, akkor ugye... ;)

Tudtommal nem valtoztam meg.

@tölgy: "A fontos vitánk ilyenek. Nyerni lehet egy időre (domináns helyzetbe kerülni), de eldönthetetlenek"

a nepi-urbanus vitaban megcsak elonyt sem szerzett senki. Az lett a vege, hogy bevonultak az oroszok. Ujra lehet kezdeni, de megint ez lesz a vege.

@gloire: "Régen nem volt annyira aktuális a kérdés, mint ma. Nemzeti egység (határon túliak), az európai bevándorlás kérdése, népességfogyás (cigánykérdés),
függetlenség kérdése (IMF viták), oktatás* stb. Soha ilyen élesen, a napi politikai döntésekben (és persze a stratégiai kérdésekben) ennyire kézzelfoghatóan még nem tükröződöt ez a szembenállás, mint ma."

Nalunk a bevandorlas helyett inkabb a kivandorlas a problema (szazezernel is tobb fiatal vandorolt ki es nem is akarnak visszajonni). Egyebkent minden problemanak nagyjabol ugyanaz a gyokere: ma nem jo magyarnak lenni.

- ezert vandorolnak ki a fiataljaink
- ezert eleve sikertelen minden integracios kiserlet a ciganysaggal
- ezert alacsony a szuletesszam

Ha valamit kezdeni akar az orszaggal, akkor azt kell elerni, hogy ujra jo legyen magyarnak lenni. Lehessen otthon is sikeres eletet elni. Ilyenek.

Amig ez nincs megoldva, addig minden mas fingfureszeles.

*oktatas: szerintem mindket oldal hulye es alomkepeket rajzolgat, ahelyett, hogy vegre megprobalnak mukodtetni a dolgot

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 15:06:32

@bz249: szerintem az oroszok nem emiatt vonultak be. Amúgy, eldöntötték a vitát, a _nép_köztársaságot urbánusok vezették (a szocializmus-kommunizmus urbánus cucc volt).
Aczél pedig művészien egyensúlyozott a hiú művészurak közt Illyés és Déry segítségével.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:16:39

@tölgy:
magára hallgat, kérem szóljon ergének, hogy súlyán kezelve, nézzen utána ennek a turbános vitának!

bz249 2010.08.10. 15:17:42

@tölgy: Az oroszok azert vonultak be, mert gyengek voltunk, es csak sodrodtunk az esemenyekkel. Mint sok mas alkalommal a tortenelemben. Ennek reszben kulso okai voltak, reszben meg az, hogy a lenyeges helyett a lenyegtelenre koncentraltunk. Kb. Matyas kiraly ota nincs kul- es/vagy gazdasagpolitikank.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:18:45

@bz249: Ha migrációt írok, úgy az (a kivándorlás) is benne lenne, csak óckodtam az idegen kifejezéstől . )

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:19:49

@bz249:

azért ez a vita úgy zajlott ám, hogy közben a politika tette a dolgát és zsidótörvényeket alkotott. mintegy pontot téve.
abban teljesen igaza van, hogy a vita miatt jöttek be az oroszok. nagyon erős volt mindig is az irodalmuk.
és jobban jártunk volna, tényleg, ha a vitázók harcolnak a muszka ellen! :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 15:22:19

@bz249: "ma nem jo magyarnak lenni" - a felsoroltak alapján erre következtetni nem túl indokolt. Mondhatjuk, illogikus. (De ettől még ön érezhet így.)
Az életszínvonal miatt ugyanilyen kivándorlás van máshol is. A román, bolgár és lengyel nagyobb, az orosz sem túl kicsi. És akkor a Harmadik Világot ne is említsük.

Pocsék a születésszám szerte Európában.

A cigány integráció nem nagyobb probléma, mint más országokban. Nálunk legalább még a bevándorlók nem okoznak problémát.

bz249 2010.08.10. 15:39:55

@tölgy: "A román, bolgár és lengyel nagyobb, az orosz sem túl kicsi."

Ugye On is tudja, hogy miben mas a magyar es a felsorolt orszagok kivandolasi szerkezete?

"Pocsék a születésszám szerte Európában."

Sot del-kelet azsiaban es mar del-amerikaban is. Ugyanakkor Europaban a mienk az egyik legrosszabb es a trenddel ellentetben nem is emelkedik.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=demo_gnsiind&lang=en

Tudom, hogy a statisztikat trukknek tartja, amiben van igazsaga, de az emelkedesnek a kovetkezo a magyarazata: a 90-es evekeben atalakult a felsooktatas es a sok kislany elhalasztotta a gyermekvallalast. Emiatt akkor jelentosen visszaesett a szuletesszam (a valos szint ala), mostanra viszont megoldottak a karrierjuket es harmincegynehany evesen megszulik azt az 1-2 babat, amennyit beterveztek... nalunk miert nem jelentkezik ez a valtozas?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 15:45:42

@bz249:

"...a 90-es evekeben atalakult a felsooktatas es a sok kislany elhalasztotta a gyermekvallalast. Emiatt akkor jelentosen visszaesett a szuletesszam (a valos szint ala), mostanra viszont megoldottak a karrierjuket es harmincegynehany evesen megszulik azt az 1-2 babat, amennyit beterveztek... nalunk miert nem jelentkezik ez a valtozas?"

Mert demoralizálva vannak.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:00:23

@bbjnick: Demoralizálva, a lóf*szt. Miben nyilvánul meg ez a demoralizálás, hogy nem akarnak gyereket? Hát én kevés olyan kislánnyal találkoztam még. Nincsenek demoralizálva a kislányok, csak nem tudnának eltartani 2 gyereket (viszonylagos jólétben, biztonságban). Ennyi.
(Szerintem amit te demoralizálásnak gondolsz az az, hogy karriert is építenek a gyerekvállalás mellett. De más országokban az meg meg működik úgy-ahogy, nálunk meg nem.)

bz249 2010.08.10. 16:18:41

@Grift: na Grift ez peldaul fontos

index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/10/orbanek_alatt_meg_noni_fog_az_adossagunk/

(Ha modjaban all: kuldjon egy szazad marokkoi legionariust Japaniorszagba, hogy rendet tanuljanak a huzott szemuek is.)

Az, hogy Macska Janos, alanyi kolto es alkoholista mit nyirvog kulfoldon (vagy plane belfoldon) az meg nem, hagy csinalja, ha senki nem ugrik ra, majd abba hagyja.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:19:26

@bz249: szerintem a trükk az, hogy nem pc a statisztikákban külön számolni a csoportok termékenységét. Van rá egy frutim, hogy a franciáknál, briteknél erősen a szinesek szaporodnak. Ez pl. bejött Vallóniában, ami eliszlámosodott.

@Alfőmérnök: ha pénz kérdés lenne, akkor a szegények nem szülnének, de pont, hogy inkább ők szoktak szülni. Mo-nak reszeltek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:20:33

@rajcsányi.gellért (ergé): & @Piszok Alfréd: & @Alfőmérnök: & @gloire:

A népi-urbánus vita meghaladása annak letagadása volna? H*lyének lenni? Hiszen jogunk van hozzá, nem? Amiről nem tudok, amiről nem veszek tudomást, az nincs is. Skülönbenis...

Ez a posztkádárizmus veleje: a nemzet éretlenségben tartása; nem kell terhelni a zembereket sem a múlttal, sem valós problémákkal, végülis az értékek relatívak, a konfliktusok virtuálisak, mindenki a magáé. Tízmillió rájszoló kamasz országa:-/

Szerintem:

Húsz év fölött ez már kínos (és veszélyes is):

www.youtube.com/watch?v=wYO5eC8pAmk

Nem férfiasabb így? (Ennek a dalnak a szerzői legalább egy tízessel fiatalabbak voltak, mikor ezt a dalt írták, mint az előző dal szerzője --- igaz belőlük nem egy kádár-demiurgosz vinnyog):

www.youtube.com/watch?v=yZcY7SXUbs0

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:22:45

@bz249:
nomura? kit érdekel? egyáltalán ezek az állat jappániak... egyedül misima számít :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:25:03

@Alfőmérnök:

igen ezt jelenti a demoralizáltság, ha egy nőnek fontosabb a karrier, mint állati, ösztöni, intellektuális, isteni parancsa, lehet választani, mint a karrierje, akkor demoralizált. és a pokol szolgája. amit a hatmillió elabortált gyerek is jelez. a magyar pusztulásra ítéltetett.

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:28:28

@tölgy: "ha pénz kérdés lenne, akkor a szegények nem szülnének, de pont, hogy inkább ők szoktak szülni. "
A cigók. De ez más tészta. :)

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:29:11

Jézusom, mi van ma itt?

bz249 2010.08.10. 16:29:40

@tölgy:

Itt az anya szuletesi helye szerinti bontas

www.statistics.gov.uk/statbase/Product.asp?vlnk=14408

itt meg az anyak kora szerint

www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=951

elofordulhat, hogy a sok 35+ paki huzta fel a statisztikat, de azert merget ne vegyen ra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:31:19

@Alfőmérnök:

"Nincsenek demoralizálva a kislányok, csak nem tudnának eltartani 2 gyereket (viszonylagos jólétben, biztonságban). Ennyi." --- írod.

Mikor az én porontyaim születtek, apjuk-anyjuk főiskolás volt. Mondták is sokan: h*lyék vagytok, mire jó ez, majd ha viszonylagos jólétben lesztek, majd akkor... A mi porontyaink megvannak, köszönik törhetően, lassan maguk is felnőttek, akik pedig vártak a jólétre, azok még ma is várnak...

Demoralizálva vannak. Valaki/valami (egy kádár-demiurgosz?:-D) a fülükbe súgott és azóta félnek foganni.

Szerintem.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:33:19

@Grift: Más országokban sem szülnének, ha nem lenne stabil anyagi hátterük. De ha azt mondod, hogy az egész világnak vége, akkor következetes vagy.
Jó esetben ez úgy működne, hogy 30 év felé tolódna az első gyerekvállalás korhatára. Én nem látok ebben semmi rosszat. Érettebb fejjel vállalnak gyereket. (Azt már meg se merem kérdezni, hogy a lányod anyukája hány éves. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:34:48

@Alfőmérnök:

De nagyravagyol a fehír bűröddel, gádzsókám!:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:38:51

@tölgy: @Grift: Magyarországon ma az a trend, hogy a közép- felső középosztálybeli csajok válalnak normálisan két, vagy akár több gyereket. Az alsóbb rétegeknél állt meg a dolog valamiért, ezért is olyan látványos a cigányság előretörése, ők továbbra is, pont úgy viselkednek e téren, ahogy az meg van írva.

Külön érdekesség, hogy a Székelyföldet ez elkerüli, lassan, de töretlenül növekszik a lélekszámuk 100 éve, de a népességfogyás miatt, az arányuk ennél is jobban, nemsokára minden tizedik magyar székely lesz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:39:36

@bz249: maga szereti a számokat. Én ebből azt látom, hogy 30 felett nő a gyerekszülési kedv, de azt nem, hogy ez mennyiben járul hozzá az UK termékenységi mutató javulásához.

De éppen igaza is lehet.

@Grift: az emberélet lószart sem ér. A libik elhazudják, de az ingyenes állami abortuszt bizony a SZu vezette be.
5 hónapos korig is megcsinálják, ha olyanjuk van - pedig ilyen egy 5 hetes embrió:
www.iluvislam.com/v1/print.php?type=A&item_id=1286

bz249 2010.08.10. 16:45:50

@tölgy: a termekenysegi mutato a grafikonok osszege. Szoval, ha a 30+ noknel novekszik a szuletesi kedv, akkor az osszeg is novekszik.

Egyebkent a bevandorlok, meg a szocialis ellatasert szulo feher prolik koreben magasabb a termekenyseg, mint a kozeposztalyban.

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:47:01

@bbjnick: Ne a Cseh Tamáshoz hasonlítsd a Kispált, hanem az Omegához, a Beatricéhez vagy a KFT-hez.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:50:08

@bbjnick: "Húsz év fölött ez már kínos" Persze, hogy az, arról szól az a szám is . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:52:31

@bbjnick: Egyébként Cs*h szerintem is komolyabb előadó volt mint L*vasi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:52:42

@bz249: én magának drukkolok.
De a 30+ nők szülési kedve akkor felelős a szülési kedv növekedéséért, ha a népességet állandónak tételezzük.
ha azonban egy nagyobb tömegű fiatal megjelenik (bevándorol) és szül, akkor a teljes népességre számolt termékenység is nőhet. Vagy tévedek.

A szuletesi kedvet hogy mérik?

bz249 2010.08.10. 17:04:22

@tölgy: nem biztos am, hogy az angol prolikkal jobban jar a vilag. :)

Egyebkent a szuletesi kedv novekedese nem is nyugaton szamit. A balti orszagok, Csehorszag, Szlovenia, a volt szovjetek.

Nem teved a dologban, es teny, hogy a bevandorlok felfele huzzak a statisztikat, de ez a hatas korant sem olyan jelentos, mint elsore gondolna az ember. De a bevandorlok letszama nem olyan nagyon nagy es pont az a korcsoport hoz egyre gyengulo szuletesszamot (egyebkent Pakisztan is atalakul meg mindenki, nagyjabol Fekete-Afrikat leszamitva mindenhol gyors utemben csokken a szuletesszam).

Ugyanakkor a demografiaban csak google-wissenschaftler vagyok, tehat siman tevedhetek.

Nade nem OFF-olok tovabb. Hagy menjen a kadari es posztkadari muveszetrol a diskurzus.

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:12:19

Azért arról is megnéznék egy statisztikát, hogy a 30 év alatt kötött házasságok hány százaléka végződik válással (és ez milyen arányban áll a 30 fölött kötöttekkel).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:13:14

@tölgy:

Orbánék miért nem tiltják be a művi abortuszt? Ha már forradalom, akkor ennek kellett volna az elsőnek lenni.

(Hm, elképzelem, milyen nyüszítve menekülnének a kádár-demiurgoszok egy ilyen csapás után:-) Meg sem állnának egy tóparton legelésző kondáig és a disznókat megszállva belerohannának a tóba.)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:14:48

@bbjnick: "Orbánék miért nem tiltják be a művi abortuszt? "

Mert nem hülyék.

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:17:17

@bbjnick: Mit akarsz, újabb Ratkó-korszakot?

bz249 2010.08.10. 17:17:56

@tölgy: upsz erre nem valaszoltam:

"A szuletesi kedvet hogy mérik? "

A legprimitivebb

Veszik a korfan a 15-45 eves korosztalyt es megnezik, hogy ehhez kepest hany gyerek szuletett. Ez a legprimitivebb megkozelites, de nagyjabol mindegyik errol szol csak csicsazzak egy kicsit.

Mondjuk Dajcsra talaltam adatoka

szuletesszam 2009: 665.000
15-44 kozotti noi korosztaly 15.060.000, ezt elosztja 30-cal (ennyi idejuk van szulni)= 502.000 (ha ezalatt a 30 ev alatt mindegyikuk egy gyereket szulne, akkor atlagosan ennyi gyerek szuletne evente)

665.000*502.000=1.32 (ez egy kicsit alalo)

A szofisztikaltabbak modszerek arrol szolnak, hogy a szulesi kort egy kicsit ugyesebben definialjak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:19:14

@Alfőmérnök:

Vagy mert nem elég okosak:-/

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 17:21:23

@bz249: de ez a _ szülési kedv_, nem?

@Alfőmérnök: KDNP-tag Surján hozta miniszterként az érvényes szabályozást Antallék idején. Hát azér!

@bbjnick: eddig azt gondoltam, hogy a kádár-demiurgoszok már rég benne vannak egy kondában. Innen úgy látszik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:24:32

@Alfőmérnök:

Mérnököm, azt írtam, hogy a "születésszabályozást" tiltsák be? Nem, azt írtam, hogy a művi terhességmegszakítást tiltsák be.

S, ha már Ratkó, róla jut eszbe:

bbjnick.blog.hu/2008/12/29/mintha_en_ettelek_volna_meg_torkombol_folenekelsz

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:28:06

@tölgy:

Hű, hát hol ül maga? :-D (...) :-D (...) :-D ....

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:29:55

@gloire:

Képzelheted, hogy rá hogy irigykedek :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:32:05

@bbjnick: "Nem, azt írtam, hogy a művi terhességmegszakítást tiltsák be."

Tudom. Ahogy Ratkó csinálta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:42:23

@Alfőmérnök:

Népi-urbánus, abortusztiltás, demiurgoszok... No, akkor egy kis napi lényeg:-D

"...Furcsán hatna, ha azt mondanánk, hogy azok az emberek, akikkel a teázó-asztalok mellett vagy a kerti estélyeken találkozunk, titokban Baál vagy Moloch imádói. Pedig ez a fajta kereskedői észjárás sajátos kozmikus világképpel jár, megvan benne az a brutális tompaság, amely Karthágót romba döntötte és ez Karthágó világképe. A pun hatalom azért esett el, mert ez a fajta materializmus az igaz gondolattal szemben az őrületig közömbös. Azáltal, hogy nem hisz a lélekben, eljut odáig, hogy nem hisz az értelemben sem. Mivel túlságosan gyakorlatias ahhoz, hogy erkölcsös legyen, tagadja azt, amit a legegyszerűbb katona is a hadsereg erkölcsének tart. Azt képzeli, hogy a pénz továbbharcol, ha a katona már nem hajlandó harcolni. Így történt a pun kereskedő-hercegekkel is. Vallásuk a reménytelenség vallása volt, hiába volt gyakorlati sorsuk reményteljes. Hogyan is érthették meg, hogy a rómaiak még akkor is képesek voltak reménykedni, amikor helyzetük teljesen reménytelennek látszott? Vallásuk az erőszak és a félelem vallása volt, hogyan is érthették hát, hogy az ember akkor is képes megvetni a félelmet, ha kénytelen alávetni magát az erőszaknak. Világfilozófiájuk legmélyén a kiábrándultság lakozott, miért is értették volna meg azokat, akik még akkor is háborúskodtak, mikor már rég belefáradtak? Egyszóval: hogyan értették volna éppen ők az Emberi Értelmet, amikor már oly régóta hajbókoltak az értelmetlen dolgok, a pénz, a vad erőszak előtt, és olyan istenek előtt, akiknek a szíve helyén vadállati szív dobogott?..."

magyarido.blog.hu/2008/12/14/chesterton_es_a_szittyak_3_ne_feljetek

ü
bbjnick

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 17:42:42

@bbjnick: Szlovák rendszám, szlovák cégbejegyzés, Abortusní Kliníka.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:50:44

@elGabor:

A hatalom nem ura a lekiismeretnek, de ura a törvényeknek (pontosabban a törvénykezésnek). Törvényekkel kommunikál. Nem vehet rá, hogy szeress, de megbüntethet, ha irigységből, gyűlöletből ölsz.

ü
bbjnick

bz249 2010.08.10. 17:53:44

@tölgy: rendes csaladokban a gyerek azt csinal, amit mondanak neki. Neveles kerdese, ugyhogy szulesi kedv=szuletesi kedvvel. Szep is lenne, ha a gyerek dontene a szuletes idopontjarol!

(beneztem, nem tudok olvasni)

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:53:46

@bbjnick: Igazad van, gonosz a világ, én meg aljas vagyok.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 18:02:29

Hmmmm. :)
"A Vad Fruttikat még nem kóstolta, de a Kispál és a Borz húsz éve a kedvenc magyar zenekara. Exkluzív interjú a volt miniszterelnökkel! "
www.noltv.hu/video/2920.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 18:13:59

@elGabor: pedig ergé már majdnem eladta nekem őket.

Amúgy, még mindig ugyanabból a kottából játszanak
en.wikipedia.org/wiki/Cool_Britannia

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 18:23:04

@tölgy: Megfigyelte, hogy a Farkasverembe Esett Ártatlan Kisfiúképű Miniszterelnöknek milyen ártalmatlanul konvencionális ízlése van? Jógyerek ez, mindenki láthatja. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 18:34:44

Bl*gmotor, ***** ** * ******!!!

Piszok Alfréd 2010.08.10. 19:22:25

@bbjnick: "Húsz év fölött ez már kínos (és veszélyes is)"

Hát Lovasi is épp ezt mondja :)
Abban amúgy egyetértünk, CsehBereményi más, mondjuk, hogy "jobb" (szerintem nem összehasonlíthatók, mert alma és körte, ezért az idézőjel), maradandóbb, mélyebb mondanivalójú, stb.

De ha már folyton a demiurgoszokról beszélsz és Jancsóról és barátairól, akkor kihasználom az alkalmat, hogy te is Cseh Tamással példálózol. Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is, Miki bácsi nem is egyszer "emelte be" és Bródy, Konc Zsuzsa és sokan mások a posztkádáriballib-ből is a társaságához tartozott. Elég csak megnézni a Merlinben tartott 52. szülinapi ünnepségét.
Mindez persze nem bizonyít és nem cáfol semmit, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ettől még bárki bármilyen lehet.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 19:25:07

@bz249: hát pedig a gyerek dönt :D

Alfőmérnök 2010.08.10. 19:55:35

@Piszok Alfréd: "Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is..."

Így igaz. Íme(04:00-tól):
www.youtube.com/watch?v=Y5aBSQ0l_8Y&feature=related

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 20:10:52

@gloire:

Ezt ma találtam:-)

Itt van, ugye, ez:

zene.hu/image/db_album/.640x640/2718.jpg

És tessék:

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7f/UhOh.jpg

De akkor még nincs vége:

www.youtube.com/watch?v=uF21RfbJLYs

Szóval, mielőtt még én lennék itt a nyujorki heroinista újbal propagátora, érdemes meghalgatni azokat a kiállásokat, ritmusváltásokat, esetleg gitárjátékot és énekfrazírozást a Byrne-felvételen és egy-egy Kispál-lemezen.

(Nem tartozik a témához szorosan, de döbbenetesek Byrne szemei a koncertvideón; hogy lehet ember így beállva???:-/)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.10. 20:11:47

@Piszok Alfréd: @Alfőmérnök: "Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is..."

Erre már próbáltam utalni a Kexnél is.

És nem csak Cseh Tamás, hanem nagyon sok más, jobber szemmel ma "megfelelőnek" gondolt arc is ott mocorgott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 20:17:40

@Piszok Alfréd: & @Alfőmérnök: & @Gasper:

Egyszerrűbb ez fijjjuk, mint ki van itt jáccva:

mifelénk a tanyavilágban ezt így mondják: ahol egy kocsma van, ott mindenki ugyanabba a kocsmába jár, de ahol több kocsma is van, ott nemkicsit jellemzi az embert, hogy melyikbe hajlandó betenni a lábát.

ü
bbjnick

tewton 2010.08.10. 20:51:58

@Gasper:
"És nem csak Cseh Tamás, hanem nagyon sok más, jobber szemmel ma "megfelelőnek" gondolt arc is ott mocorgott."

ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?
de.
:)

legyenek az urak jobbindulatúak. a mai tizenhuszonévesek már pornón és politikán szocializálódtak. a korábbiak meg nem :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:01:42

@tewton:

"ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?
de.
:)" --- írja.

Nem tudom, maguk felé hogy volt, én úgy emlékszem, hogy valamikor, a nyolcvanas évek vége felé, egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy olyanoknak, akikkel addig remekül megvoltunk, jóformán egyik napról a másikra, nacionalisták, fasiszták, rasszisták, büdöslábúak lettünk.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:04:08

Bl*gmotor, ** ****** ********!!!

Alfőmérnök 2010.08.10. 21:10:02

@tewton: "nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?"

Elvált az már azelőtt is, csak akkor még volt közös ellenség, ami kitűnő közösségformáló erő.

"legyenek az urak jobbindulatúak. a mai tizenhuszonévesek már pornón és politikán szocializálódtak. a korábbiak meg nem "

A korábbiaknak Jancsó volt a pornó. ;)

De tényleg komikus, hogy BBj pont Kispálékat szemelte ki a kultúrkampfja áldozatául. Neem a Mónikashowt, nem a Bigbrothert, nem a pornósatornákat. A Kispált.

A Jancsóékhoz meg régebben is csak az csapódott, aki akart. Egy ismerősünket anno meghívták a Huszonötödik Színházba. Mikor kiismerte Jancsót (és Hernádit!), otthagyta az egészet a picsába, menekült, amerre tudott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:31:01

@Alfőmérnök:

"De tényleg komikus, hogy BBj pont Kispálékat szemelte ki a kultúrkampfja áldozatául. Neem a Mónikashowt, nem a Bigbrothert, nem a pornósatornákat. A Kispált." --- írod.

A Mónikashowval, Bigbrotherrel és a pornósatornák nem kulturkampfot kell vívni, hanem egyszerűen be kell tiltani. Kulturkampfot olyanokkal kell vívni, akik "felülírják a népi-urbánus vitát":-D (...) :-D (...) :-D ....

ü
bbjnick

tewton 2010.08.10. 21:38:35

@bbjnick:
lehet, más generáció vagyunk :)
utólag azt látom, hogy nagyon sokáig nem volt téma felénk a politika, 2002-ig kb. viszonylag későn tudtam meg, hogy tkp. nacionalista-rasszista-... vagyok, liberális ismerőseim előítéletei szerint antisémi-- is. utólag persze látom, hogy minden barátom konzervativ volt már akkor is, vagy legalábbis az a fajta vidéki liberális, aki nem tudja magáról, hogy liberális :)

bz249 2010.08.10. 22:08:25

@tewton: na latja, igy a legrosszabb bekapcsolodni a nepi-urbanus vitaba, mert alapertelmezesben vedekezo allaspontrol indit, es szemben a haboruval vagy a sporttal a Kulturkampfban az nyer, aki a Kulturkampfwagennel nyomul elore es lo mindenre, ami mozog.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.11. 00:41:41

@tewton: "ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen? "

De igen. Ilyen élesen valóban akkor vált el a szar a májtól. Noha 1990 előtt még nem volt szó konkrét jobb, meg bal világnézetről, de a törésvonalak már korábban is egyértelműen léteztek és nyilvánvalóak voltak. Pontosan lehetett tudni, hogy valójában hogyan működik a Rajk-butik, vagy éppen azt, hogy micsoda arc a Haraszti. És az is nyilvánvaló volt, hogy mondjuk egy Tellér Gyula nem azonos ezekkel a figurákkal. De azt is csak a hülye nem látta, hogy amíg egy Szabó István nemzetközi karriert épít, addig az egykori osztálytárs Huszárik Zoltán szabályosan belepusztul abba a rendszerbe. Amíg Szabó a Mephistóval moralizál, addig Sára Sándor megcsinálja a Pergőtüzet.

És elég csak arra gondolni, hogy hány olyan ember dőlt be '90-ben a Szadinak, akik ma kemény jobbos identitásukat hangoztatják.
Én például 1990 tavaszán tudtam meg egy akkor már Berlinben élő gyermekkori barátomtól, hogy klerikálfaszista mucsai prosztó vagyok, miután telefonbeszélgetésünk során Antallt hoztam ki győztesnek a Kiss Jánossal lezajlott tévévitából. Jó, most az más kérdés, hogy később Antallék hogyan cseszték el olyan tragikusan a dolgokat.

Még arra is emlékszem, amikor Antall először beszélt '90 környékén egy miniszterelnöki interjúban a konzervativizmusról és a magyar konzervatív hagyományról, aminek ők (az MDF) a letéteményesei. Még arra is emlékszem, amikor a Szadi ott dilemmázott a baller és a libbant önmeghatározás között.

Más. Szerintem 2000 környékére már régen eldőlt minden. Sőt, már a demokratikus charta megalapításakor is csak a hülye nem látta, hogy elég hamar összenő, ami egyébként is összatartozik.

Bell & Sebastian 2010.08.11. 01:26:10

Ja. Meg elég három generáció arra, hogy a legpompásabb darabok ismét a lé tetején úszkáljanak.
(Feltéve, hogy nem jön közbe egy lehalászás, az utolsó előtti pillanatban.)

A bérszínvonal pontosan az 1989 -es szinten áll, csak az adósság többszöröződött, a nemzet vagyonának 3% -ra olvadása mellett, a halálbüntetést eltörölték, a díszpintyek szabadlábon, IMF- és EU védelem alatt.

Hülye Kádár, mocsok oroszok! Hehe.

Piszok Alfréd 2010.08.11. 16:43:56

@Gasper: es aztan Haraszti is, Huszarik is (es meg okan masok azokbol a korokbol) ugyanabba a (tobbe-kevesbe liberalis) iskolaba iratjak a lanyaikat :)

Piszok Alfréd 2010.08.11. 20:12:26

@Piszok Alfréd: a fiaikat is persze, akiknek az volt :)
süti beállítások módosítása