Modorosság, másolás, malackodás - Magyar pop a Kispál után
2010. augusztus 07. írta: nénike

Modorosság, másolás, malackodás - Magyar pop a Kispál után

  Azzal, hogy Kispálék épp lehúzni készülnek a rolót, tovább kornyadozik az amúgy is meglehetősen szikes honi rockandroll ágazat. Mondom ezt annak ellenére, hogy soha nem látott mennyiségű fesztivál kerekedett határainkon belül. A baj az, hogy az a fránya mennyiség csak nem akar átcsapni. Az idei Művészetek Völgye két év zsákbanfutás után nagy visszatérésként lett eladva, ehhez képest Palya Bea volt nagyjából a fő attrakció, aki szerethető ugyan, de nem egy olyan önálló intézmény, hogy napokon keresztül izgalomban tartsa a nagyérdeműt. Szóda zenekar is volt, meg Mystery Gang, de pont ezek azok az előadók, akikbe ugyan belebotlik itt-ott az ember, de rákeresni a büdös életben nem fog.

  Azon a fesztiválon pedig, ahol a Rózsaszín Pitbull a húzónév, nyilván nem az önreflexív humort keresi a közönség, hanem a répát a hányásban. Az okádék egyébként akár egy alternatív kritikai megnyilvánulás is lehetne, ha nem tudnánk, hogy ez csupán a fesztiválozó szubkultúra legkisebb közös többszöröse. Alap. Ez jutott, s a hiányérzetet az olyan okos előadók sem képesek csillapítani, mint pl. az öregecskedő, de egyenletes színvonalt produkáló KFT, vagy a megélhető szövegekkel kísérletező 30Y. Hiába nyilvánvaló nagyjából a rendszerváltozás óta, hogy a polgárpukkasztás már kevés, mégis rengeteg a kísérletező kedvű fiatal. Modorosság, másolás, malackodás. Három M. Ez lett a szakma válasza arra a bizonyos három T-re.

  Tudva, hogy a hétfőn búcsúzó pécsi zenekar magasra tett lécet hagy hátra, talán igazságtalannak tűnne, ha azt állítanánk, hogy a lécet még alulról sem sikerült senkinek sem megrezgetnie. Az IKON és a zúzó metál pópa például hozza a kötelező köröket, de a három M egyike csak odavág nekik is olykor. Egyelőre tehát drukkolunk, hisz nekünk mindig minden majdnem sikerül. Csak aztán mégsem.

  A sziget 0. napján megrendezésre kerülő Cseh Tamás emlékkoncert elég pontosan mutatja, hogy még holtában is az egykori  gitáros áll az abszolut középpontban, hozzá mérik, belőle eredeztetik a figyelemre érdemes előadók és zenekarok a minőséget. Mert azóta sem nagyon született olyan mutatvány, ami képes lett volna elhitetni tömegekkel, hogy igen, ebben a dalban én vagyok a főhős (van persze néhány kivétel).

  Annyiban mindenesetre respektáljuk Borzékat, hogy volt bátorságuk nem belecsúszni a vicces Satöbbi vagy a rendszerspecifikus CPG hibájába, így nem válnak az undergrund vonal húsz éves számait játszó nosztalgiazenekarává.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62197954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tewton 2010.08.10. 13:43:38

@rajcsányi.gellért (ergé):
OK, hegyekben én még ott tartok, hogy bandi a hegyről, és azt én még ny-pécsnek gondoltam. fishing stb-t is tudom. de azért orfűre azt mondani, hogy hegyek közt, a szó dunántúli értelmében erős ... inkább a mecsek egyik völgye :)

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:45:48

@tewton: ezeket tudta mindenki, ezeket kimondták a kabaréban. A rendszer gyökereit, az alapjait megkérdőjelezni, az nehezebb volt, azt kódolni kellett.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:49:57

@bbjnick: "Most ezen vagyok kiakadva: "Lovasi szövegvilága (és maga a Kispál és a Borz országos sikere) egymagában a népi-urbánus vita meghaladása." (@ergé örökbecsű mondata) --- micsoda ragyogó posztkádárista mondat."

Miért, szerintem igaza van. És eképp semmi köze a posztkádárizmushoz :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 13:52:09

@Grift: az megvan, hogy a Kispál és a Borz pécsi zenekar, és így vált az ország legnépszerűbb rockbandájává (a debreceni Tankcsapda mellett?)

A Kispál zenéjében, Lovasi szövegeiben ugyanúgy megtalálhatók a népzene, népköltészet, mint a nyolcvanas évek pesti belvárosi undergroundjának hatásai. Csak az utóbbi helyről érkező zenekarok az utóbbi helyen élők egy kis csoportját érdekelték mindig is, míg a Kispál (és a Tankcsapda) "társadalmas" szövegeiben bizony ott van az egész ország. Lehet, h. ez volt a siker titka? Vidékről indulva meghódították a fővárost, tudják, mi folyik vidéken, és mi a belvárosban. Nem kell lebecsülni egy ekkora hatású zenekar életművét: emberek százezreire voltak, vannak hatással. Érdemes megnézni, miről is szólnak a szövegek.

Az egyik utolsó számuk a város és a vidék, Magyarország és a külföld egymással való feleseléséről szó, lehet elemezni a sorok jelentését.

Alkohol

Van-e nálatok alkohol? A városban nálunk nincs sehol.
Van-e ott könnyűvérű nő? Nálunk nincsen, csak térerő.

Vannak-e arra dílerek? Nálunk a tehén ad tejet.
Az utcán laknak-e emberek? Nálunk csak az, aki szeret.

Van-e nálatok maffia? Nálunk mindenki kiscica.
Nálatok laknak-e állatok? Nálunk laknak, de nem nagyok.

Tiszta az udvar, rendes a ház.
Nálatok meg drágul gáz.
A cica figyel, a kutya vigyáz.
Tiszta udvar, és rendes ház.

Vannak-e arra tengerek? Nálunk csak hullámzó emberek.
Vannak-e arra nagy hegyek? Itt is volt régen rengeteg.

TV2 és RTL: nálunk senkit sem érdekel.
Inkább mindenki környezetbarát, és kritikus tömeg.

Vannak-e arra gazdagok? Nálunk vannak, de angyalok.
A végén meg kell-e halnotok?
Nálunk tömve vannak a templomok!

Rendes a ház.
Nálatok meg nem jön a gáz
A cica figyel, apu vigyáz
Tiszta udvar, és rendes ház.

Tiszta udvar, és rendes ház.
Nálatok meg, drágul a benzin, a gáz.
Apu figyel, anyu vigyáz
A kutya ugat, a cica cicáz
Tiszta udvar (tiszta udvar),
és rendes ház.

Tiszta udvar.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 13:54:35

@Grift: nem elsimítja. Meghaladja :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 13:55:38

@rajcsányi.gellért (ergé):

ugye azt nem mondod komolyan, hogy a zsidósággal vívott élet-halál harcunkat ez a takony a vidékről jött népmesei nagyvárosi andergarndjával mintegy elsimítja? ne nevettess! :)
vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?

bz249 2010.08.10. 14:03:55

@Grift: "vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?"

A nepi-urbanus vita egy gumicsont volt, amin az ertelmiseg jol el tudott ragodni a valoban fontos problemak helyett. Aki ebben oldalt valaszt az a fontos kuzdelem helyett a latszatjatszadozas mellett tette le a voksat. Ugyanis a dolog eleve ugy van kialakitva, hogy megnyerhetetlen es ezaltal kovetkezmeny nelkuli legyen. Korulbelul annyit ert, mint a cirkuszi partok melletti elkotelezodes Bizancban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:06:08

@bz249:

valahogy így. azon a terepen ilyen kiherélten szoktak élethalálvívni. attól még... :)

tewton 2010.08.10. 14:09:40

@bz249:
"Aki ebben oldalt valaszt"
lol. a kártyák le voltak osztva, már az identitással. innentől kezdve már az ember benne van a csapatok valamelyikében, aztán vagy törődik vele, vagy nem.

tewton 2010.08.10. 14:10:27

@Grift:
"vagy szerinted. a népi-urbánus vita az egy sima kis stílusbéli irodalmi polémia? vagy inkább a szabadságharcunk egyik terepe?"

világfigyelő tető!!!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:10:56

"Tulajdonképpen a huszadik század második felvilágosodáskorát éljük evvel..."

Ez a Rocktükör egy aranybánya! A Human Telex kiadó igazgatója, aki a Kispált kezdte kiadni, aki az Andersent és a Sexepilt a music tv-be is be tudta vinni: Losonczy Pál. Ma - a hír tv-s kitérő után - a Barikádot adja ki.

Ő, úgylátszik, nem tudta meghaladni ezt a vitát . )

www.youtube.com/watch?v=tA6SoWLxQ30&feature=related

bz249 2010.08.10. 14:11:56

@Grift: pedig rovid- kozep- es hosszutavon is egy dolog szamit. Kinel van a zseton.

Az tud katedralist meg megaplex mozit epiteni, annak a szavara ugrik a tomeg es nem utolsosorban o iratja meg a tortenelmet.

A filozofiai jatszadozas persze lehet szorakoztato, de attol meg nem szabad elfelejteni, hogy jo esetben is max. virtualis szeretkezes, de inkabb csak szellemi maszturbacio.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:30:10

@bz249:
a zseton elvehető, átcsoportosítható....de egyáltalán mi ez a műszakiértelmiségi pragmatizmus és destrukció a szövegében?
és egyáltalán, maga miről beszél velem? maga olyan, mintha nem is maga lenne. ki maga? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:30:50

@rajcsányi.gellért (ergé): ezt a meghaladját én sem értem. A Csík zenekarral flörtölése miatt van ez a mondás?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.10. 14:32:27

@Grift: Nem irigyellek az élet-halál harcodért.

tanarseged ur 2010.08.10. 14:35:32

@bz249: "Korulbelul annyit ert, mint a cirkuszi partok melletti elkotelezodes Bizancban."

Nem volt olyan lázadás Bizáncban, ami cirkuszi pártok melletti elköteleződés kapcsán tört ki?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:38:00

@bz249: "Kinel van a zseton."
Feri mondogatta ezt. Úgy hangzik, mint a "Hány páncélos hadosztálya van a pápának?"

"A nepi-urbanus vita egy gumicsont" - azért, mert nem ismerem a hullámelméletet, még ne mondom, hogy marhaság vagy, hogy értelmetlen.

"a dolog eleve ugy van kialakitva, hogy megnyerhetetlen" - a fontos vitánk ilyenek. Nyerni lehet egy időre (domináns helyzetbe kerülni), de eldönthetetlenek. Ez nem tudomány.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 14:39:03

@tölgy: lásd fenti kommentemet:

mandiner.blog.hu/2010/08/07/az_a_baj_22/fullcommentlist/1#c10691184

A Csík zenekart is belevehetjük, bár akik képben vannak, azok tudják, hogy a Csík sok kritikát kap a true népzenés arcoktól a poposkodás miatt.

Ugyanakkor: a tegnapi búcsúkoncerten a vendégzenészek közül a Csík kapta a legnagyobb tapsot a sok tízezres, teljesen heterogén összetételű nézőseregtől.

Az ismert tarisznyás bölcsésztípusok, a multi-munkahelyről a koncertre siető inges fazonok, az őszülő ősrajongók, a belvárosi bohémek és a vidéki szakközepesnek kinéző srácok egy emberként csujogattak és ovációztak a Csík zenéjére.

Na, ezen, ennek a hatásán érdemes elgondolkodni.

És még egy: nem azt mondtam, hogy a Kispál egymagában legyőzte és befejezte a népi-urbánus vitát. Azt mondtam, hogy a Kispál meghaladja ezt a szembenállást, mert mindkét oldalról számos hatást szívott magába. Lett is nagy sikerük. Lovasi meg józan arc maradt 20 év zenészkedés után is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:41:46

@bz249: Már ne haragudj, de ez hülyeség. Régen nem volt annyira aktuális a kérdés, mint ma. Nemzeti egység (határon túliak), az európai bevándorlás kérdése, népességfogyás (cigánykérdés),
függetlenség kérdése (IMF viták), oktatás stb. Soha ilyen élesen, a napi politikai döntésekben (és persze a stratégiai kérdésekben) ennyire kézzelfoghatóan még nem tükröződöt ez a szembenállás, mint ma.
És így van természetesen kulturális/művészeti területen is.

"A népi-urbánus vitában a baloldali radikalizmus és a nemzeti radikalizmus ellentéte nyilatkozott meg."

www.dura.hu/html/mindentudas/gorombeiandras.htm

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:52:19

@rajcsányi.gellért (ergé): értem, és kösz.
Ha Feri költözik a Kötcsére vagy Ovi Budára, akkor ők is meghaladták ezt a vitát?

A népies-urbánus vita részben esztétikai volt. Nálunk - és az oroszoknál - az irodalomban zajlott, de a nyugati népeknél, főleg a németekre gondolok, a társadalomtudományok-közgazdaságtan terén. És az irodalmi elemeket lehántva, a vita ugyanaz nálunk is, csak más módon előadva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:53:13

@rajcsányi.gellért (ergé):
nahát!!! a tömegnek tetszik a csík! tudod, ugyanezek a fazonok, a teszkóban is megtalálhatóak. akkor a teszkó is jó? sőt vasárnao is. akkor a vasárnapi nyitvatartás is jó? hitlernek mennyien tapsoltak, és hányféleségek? akkor az is jó, meg sztalin is, meg a tűzijáték is?
a kor hibája, hogy a nép csendes gyilkosait ünnepli. a csík egy ilyen csendes gyilkos.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 14:56:16

@Grift:
A világ így ér véget,
Nem bumm-mal, csak nyüszítéssel.
T.S. Eliot Az üresek

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 14:56:27

@gloire:

bz relativizálni óhajtja azt a harcot, amit a viktor vív jelenleg a világban, istóczyék legszebb napjait idézően, a világ figyelme és elismerése mellett. bz komcsi lett az ndk-ban. :)

bz249 2010.08.10. 14:56:32

@tanarseged ur: volt, a vegen Justiniaus es Belizar mindenkit levagott.

@Grift: "a zseton elvehető, átcsoportosítható"

Ki mondta hogy nem? Persze, ha a zseton atcsoportositasa helyett Kulturkampfol az ember, akkor ugye... ;)

Tudtommal nem valtoztam meg.

@tölgy: "A fontos vitánk ilyenek. Nyerni lehet egy időre (domináns helyzetbe kerülni), de eldönthetetlenek"

a nepi-urbanus vitaban megcsak elonyt sem szerzett senki. Az lett a vege, hogy bevonultak az oroszok. Ujra lehet kezdeni, de megint ez lesz a vege.

@gloire: "Régen nem volt annyira aktuális a kérdés, mint ma. Nemzeti egység (határon túliak), az európai bevándorlás kérdése, népességfogyás (cigánykérdés),
függetlenség kérdése (IMF viták), oktatás* stb. Soha ilyen élesen, a napi politikai döntésekben (és persze a stratégiai kérdésekben) ennyire kézzelfoghatóan még nem tükröződöt ez a szembenállás, mint ma."

Nalunk a bevandorlas helyett inkabb a kivandorlas a problema (szazezernel is tobb fiatal vandorolt ki es nem is akarnak visszajonni). Egyebkent minden problemanak nagyjabol ugyanaz a gyokere: ma nem jo magyarnak lenni.

- ezert vandorolnak ki a fiataljaink
- ezert eleve sikertelen minden integracios kiserlet a ciganysaggal
- ezert alacsony a szuletesszam

Ha valamit kezdeni akar az orszaggal, akkor azt kell elerni, hogy ujra jo legyen magyarnak lenni. Lehessen otthon is sikeres eletet elni. Ilyenek.

Amig ez nincs megoldva, addig minden mas fingfureszeles.

*oktatas: szerintem mindket oldal hulye es alomkepeket rajzolgat, ahelyett, hogy vegre megprobalnak mukodtetni a dolgot

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 15:06:32

@bz249: szerintem az oroszok nem emiatt vonultak be. Amúgy, eldöntötték a vitát, a _nép_köztársaságot urbánusok vezették (a szocializmus-kommunizmus urbánus cucc volt).
Aczél pedig művészien egyensúlyozott a hiú művészurak közt Illyés és Déry segítségével.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:16:39

@tölgy:
magára hallgat, kérem szóljon ergének, hogy súlyán kezelve, nézzen utána ennek a turbános vitának!

bz249 2010.08.10. 15:17:42

@tölgy: Az oroszok azert vonultak be, mert gyengek voltunk, es csak sodrodtunk az esemenyekkel. Mint sok mas alkalommal a tortenelemben. Ennek reszben kulso okai voltak, reszben meg az, hogy a lenyeges helyett a lenyegtelenre koncentraltunk. Kb. Matyas kiraly ota nincs kul- es/vagy gazdasagpolitikank.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:18:45

@bz249: Ha migrációt írok, úgy az (a kivándorlás) is benne lenne, csak óckodtam az idegen kifejezéstől . )

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 15:19:49

@bz249:

azért ez a vita úgy zajlott ám, hogy közben a politika tette a dolgát és zsidótörvényeket alkotott. mintegy pontot téve.
abban teljesen igaza van, hogy a vita miatt jöttek be az oroszok. nagyon erős volt mindig is az irodalmuk.
és jobban jártunk volna, tényleg, ha a vitázók harcolnak a muszka ellen! :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 15:22:19

@bz249: "ma nem jo magyarnak lenni" - a felsoroltak alapján erre következtetni nem túl indokolt. Mondhatjuk, illogikus. (De ettől még ön érezhet így.)
Az életszínvonal miatt ugyanilyen kivándorlás van máshol is. A román, bolgár és lengyel nagyobb, az orosz sem túl kicsi. És akkor a Harmadik Világot ne is említsük.

Pocsék a születésszám szerte Európában.

A cigány integráció nem nagyobb probléma, mint más országokban. Nálunk legalább még a bevándorlók nem okoznak problémát.

bz249 2010.08.10. 15:39:55

@tölgy: "A román, bolgár és lengyel nagyobb, az orosz sem túl kicsi."

Ugye On is tudja, hogy miben mas a magyar es a felsorolt orszagok kivandolasi szerkezete?

"Pocsék a születésszám szerte Európában."

Sot del-kelet azsiaban es mar del-amerikaban is. Ugyanakkor Europaban a mienk az egyik legrosszabb es a trenddel ellentetben nem is emelkedik.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=demo_gnsiind&lang=en

Tudom, hogy a statisztikat trukknek tartja, amiben van igazsaga, de az emelkedesnek a kovetkezo a magyarazata: a 90-es evekeben atalakult a felsooktatas es a sok kislany elhalasztotta a gyermekvallalast. Emiatt akkor jelentosen visszaesett a szuletesszam (a valos szint ala), mostanra viszont megoldottak a karrierjuket es harmincegynehany evesen megszulik azt az 1-2 babat, amennyit beterveztek... nalunk miert nem jelentkezik ez a valtozas?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 15:45:42

@bz249:

"...a 90-es evekeben atalakult a felsooktatas es a sok kislany elhalasztotta a gyermekvallalast. Emiatt akkor jelentosen visszaesett a szuletesszam (a valos szint ala), mostanra viszont megoldottak a karrierjuket es harmincegynehany evesen megszulik azt az 1-2 babat, amennyit beterveztek... nalunk miert nem jelentkezik ez a valtozas?"

Mert demoralizálva vannak.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:00:23

@bbjnick: Demoralizálva, a lóf*szt. Miben nyilvánul meg ez a demoralizálás, hogy nem akarnak gyereket? Hát én kevés olyan kislánnyal találkoztam még. Nincsenek demoralizálva a kislányok, csak nem tudnának eltartani 2 gyereket (viszonylagos jólétben, biztonságban). Ennyi.
(Szerintem amit te demoralizálásnak gondolsz az az, hogy karriert is építenek a gyerekvállalás mellett. De más országokban az meg meg működik úgy-ahogy, nálunk meg nem.)

bz249 2010.08.10. 16:18:41

@Grift: na Grift ez peldaul fontos

index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/10/orbanek_alatt_meg_noni_fog_az_adossagunk/

(Ha modjaban all: kuldjon egy szazad marokkoi legionariust Japaniorszagba, hogy rendet tanuljanak a huzott szemuek is.)

Az, hogy Macska Janos, alanyi kolto es alkoholista mit nyirvog kulfoldon (vagy plane belfoldon) az meg nem, hagy csinalja, ha senki nem ugrik ra, majd abba hagyja.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:19:26

@bz249: szerintem a trükk az, hogy nem pc a statisztikákban külön számolni a csoportok termékenységét. Van rá egy frutim, hogy a franciáknál, briteknél erősen a szinesek szaporodnak. Ez pl. bejött Vallóniában, ami eliszlámosodott.

@Alfőmérnök: ha pénz kérdés lenne, akkor a szegények nem szülnének, de pont, hogy inkább ők szoktak szülni. Mo-nak reszeltek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:20:33

@rajcsányi.gellért (ergé): & @Piszok Alfréd: & @Alfőmérnök: & @gloire:

A népi-urbánus vita meghaladása annak letagadása volna? H*lyének lenni? Hiszen jogunk van hozzá, nem? Amiről nem tudok, amiről nem veszek tudomást, az nincs is. Skülönbenis...

Ez a posztkádárizmus veleje: a nemzet éretlenségben tartása; nem kell terhelni a zembereket sem a múlttal, sem valós problémákkal, végülis az értékek relatívak, a konfliktusok virtuálisak, mindenki a magáé. Tízmillió rájszoló kamasz országa:-/

Szerintem:

Húsz év fölött ez már kínos (és veszélyes is):

www.youtube.com/watch?v=wYO5eC8pAmk

Nem férfiasabb így? (Ennek a dalnak a szerzői legalább egy tízessel fiatalabbak voltak, mikor ezt a dalt írták, mint az előző dal szerzője --- igaz belőlük nem egy kádár-demiurgosz vinnyog):

www.youtube.com/watch?v=yZcY7SXUbs0

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:22:45

@bz249:
nomura? kit érdekel? egyáltalán ezek az állat jappániak... egyedül misima számít :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:25:03

@Alfőmérnök:

igen ezt jelenti a demoralizáltság, ha egy nőnek fontosabb a karrier, mint állati, ösztöni, intellektuális, isteni parancsa, lehet választani, mint a karrierje, akkor demoralizált. és a pokol szolgája. amit a hatmillió elabortált gyerek is jelez. a magyar pusztulásra ítéltetett.

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:28:28

@tölgy: "ha pénz kérdés lenne, akkor a szegények nem szülnének, de pont, hogy inkább ők szoktak szülni. "
A cigók. De ez más tészta. :)

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:29:11

Jézusom, mi van ma itt?

bz249 2010.08.10. 16:29:40

@tölgy:

Itt az anya szuletesi helye szerinti bontas

www.statistics.gov.uk/statbase/Product.asp?vlnk=14408

itt meg az anyak kora szerint

www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=951

elofordulhat, hogy a sok 35+ paki huzta fel a statisztikat, de azert merget ne vegyen ra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:31:19

@Alfőmérnök:

"Nincsenek demoralizálva a kislányok, csak nem tudnának eltartani 2 gyereket (viszonylagos jólétben, biztonságban). Ennyi." --- írod.

Mikor az én porontyaim születtek, apjuk-anyjuk főiskolás volt. Mondták is sokan: h*lyék vagytok, mire jó ez, majd ha viszonylagos jólétben lesztek, majd akkor... A mi porontyaink megvannak, köszönik törhetően, lassan maguk is felnőttek, akik pedig vártak a jólétre, azok még ma is várnak...

Demoralizálva vannak. Valaki/valami (egy kádár-demiurgosz?:-D) a fülükbe súgott és azóta félnek foganni.

Szerintem.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:33:19

@Grift: Más országokban sem szülnének, ha nem lenne stabil anyagi hátterük. De ha azt mondod, hogy az egész világnak vége, akkor következetes vagy.
Jó esetben ez úgy működne, hogy 30 év felé tolódna az első gyerekvállalás korhatára. Én nem látok ebben semmi rosszat. Érettebb fejjel vállalnak gyereket. (Azt már meg se merem kérdezni, hogy a lányod anyukája hány éves. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 16:34:48

@Alfőmérnök:

De nagyravagyol a fehír bűröddel, gádzsókám!:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:38:51

@tölgy: @Grift: Magyarországon ma az a trend, hogy a közép- felső középosztálybeli csajok válalnak normálisan két, vagy akár több gyereket. Az alsóbb rétegeknél állt meg a dolog valamiért, ezért is olyan látványos a cigányság előretörése, ők továbbra is, pont úgy viselkednek e téren, ahogy az meg van írva.

Külön érdekesség, hogy a Székelyföldet ez elkerüli, lassan, de töretlenül növekszik a lélekszámuk 100 éve, de a népességfogyás miatt, az arányuk ennél is jobban, nemsokára minden tizedik magyar székely lesz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:39:36

@bz249: maga szereti a számokat. Én ebből azt látom, hogy 30 felett nő a gyerekszülési kedv, de azt nem, hogy ez mennyiben járul hozzá az UK termékenységi mutató javulásához.

De éppen igaza is lehet.

@Grift: az emberélet lószart sem ér. A libik elhazudják, de az ingyenes állami abortuszt bizony a SZu vezette be.
5 hónapos korig is megcsinálják, ha olyanjuk van - pedig ilyen egy 5 hetes embrió:
www.iluvislam.com/v1/print.php?type=A&item_id=1286

bz249 2010.08.10. 16:45:50

@tölgy: a termekenysegi mutato a grafikonok osszege. Szoval, ha a 30+ noknel novekszik a szuletesi kedv, akkor az osszeg is novekszik.

Egyebkent a bevandorlok, meg a szocialis ellatasert szulo feher prolik koreben magasabb a termekenyseg, mint a kozeposztalyban.

Alfőmérnök 2010.08.10. 16:47:01

@bbjnick: Ne a Cseh Tamáshoz hasonlítsd a Kispált, hanem az Omegához, a Beatricéhez vagy a KFT-hez.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:50:08

@bbjnick: "Húsz év fölött ez már kínos" Persze, hogy az, arról szól az a szám is . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.10. 16:52:31

@bbjnick: Egyébként Cs*h szerintem is komolyabb előadó volt mint L*vasi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 16:52:42

@bz249: én magának drukkolok.
De a 30+ nők szülési kedve akkor felelős a szülési kedv növekedéséért, ha a népességet állandónak tételezzük.
ha azonban egy nagyobb tömegű fiatal megjelenik (bevándorol) és szül, akkor a teljes népességre számolt termékenység is nőhet. Vagy tévedek.

A szuletesi kedvet hogy mérik?

bz249 2010.08.10. 17:04:22

@tölgy: nem biztos am, hogy az angol prolikkal jobban jar a vilag. :)

Egyebkent a szuletesi kedv novekedese nem is nyugaton szamit. A balti orszagok, Csehorszag, Szlovenia, a volt szovjetek.

Nem teved a dologban, es teny, hogy a bevandorlok felfele huzzak a statisztikat, de ez a hatas korant sem olyan jelentos, mint elsore gondolna az ember. De a bevandorlok letszama nem olyan nagyon nagy es pont az a korcsoport hoz egyre gyengulo szuletesszamot (egyebkent Pakisztan is atalakul meg mindenki, nagyjabol Fekete-Afrikat leszamitva mindenhol gyors utemben csokken a szuletesszam).

Ugyanakkor a demografiaban csak google-wissenschaftler vagyok, tehat siman tevedhetek.

Nade nem OFF-olok tovabb. Hagy menjen a kadari es posztkadari muveszetrol a diskurzus.

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:12:19

Azért arról is megnéznék egy statisztikát, hogy a 30 év alatt kötött házasságok hány százaléka végződik válással (és ez milyen arányban áll a 30 fölött kötöttekkel).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:13:14

@tölgy:

Orbánék miért nem tiltják be a művi abortuszt? Ha már forradalom, akkor ennek kellett volna az elsőnek lenni.

(Hm, elképzelem, milyen nyüszítve menekülnének a kádár-demiurgoszok egy ilyen csapás után:-) Meg sem állnának egy tóparton legelésző kondáig és a disznókat megszállva belerohannának a tóba.)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:14:48

@bbjnick: "Orbánék miért nem tiltják be a művi abortuszt? "

Mert nem hülyék.

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:17:17

@bbjnick: Mit akarsz, újabb Ratkó-korszakot?

bz249 2010.08.10. 17:17:56

@tölgy: upsz erre nem valaszoltam:

"A szuletesi kedvet hogy mérik? "

A legprimitivebb

Veszik a korfan a 15-45 eves korosztalyt es megnezik, hogy ehhez kepest hany gyerek szuletett. Ez a legprimitivebb megkozelites, de nagyjabol mindegyik errol szol csak csicsazzak egy kicsit.

Mondjuk Dajcsra talaltam adatoka

szuletesszam 2009: 665.000
15-44 kozotti noi korosztaly 15.060.000, ezt elosztja 30-cal (ennyi idejuk van szulni)= 502.000 (ha ezalatt a 30 ev alatt mindegyikuk egy gyereket szulne, akkor atlagosan ennyi gyerek szuletne evente)

665.000*502.000=1.32 (ez egy kicsit alalo)

A szofisztikaltabbak modszerek arrol szolnak, hogy a szulesi kort egy kicsit ugyesebben definialjak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:19:14

@Alfőmérnök:

Vagy mert nem elég okosak:-/

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 17:21:23

@bz249: de ez a _ szülési kedv_, nem?

@Alfőmérnök: KDNP-tag Surján hozta miniszterként az érvényes szabályozást Antallék idején. Hát azér!

@bbjnick: eddig azt gondoltam, hogy a kádár-demiurgoszok már rég benne vannak egy kondában. Innen úgy látszik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:24:32

@Alfőmérnök:

Mérnököm, azt írtam, hogy a "születésszabályozást" tiltsák be? Nem, azt írtam, hogy a művi terhességmegszakítást tiltsák be.

S, ha már Ratkó, róla jut eszbe:

bbjnick.blog.hu/2008/12/29/mintha_en_ettelek_volna_meg_torkombol_folenekelsz

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:28:06

@tölgy:

Hű, hát hol ül maga? :-D (...) :-D (...) :-D ....

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:29:55

@gloire:

Képzelheted, hogy rá hogy irigykedek :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:32:05

@bbjnick: "Nem, azt írtam, hogy a művi terhességmegszakítást tiltsák be."

Tudom. Ahogy Ratkó csinálta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:42:23

@Alfőmérnök:

Népi-urbánus, abortusztiltás, demiurgoszok... No, akkor egy kis napi lényeg:-D

"...Furcsán hatna, ha azt mondanánk, hogy azok az emberek, akikkel a teázó-asztalok mellett vagy a kerti estélyeken találkozunk, titokban Baál vagy Moloch imádói. Pedig ez a fajta kereskedői észjárás sajátos kozmikus világképpel jár, megvan benne az a brutális tompaság, amely Karthágót romba döntötte és ez Karthágó világképe. A pun hatalom azért esett el, mert ez a fajta materializmus az igaz gondolattal szemben az őrületig közömbös. Azáltal, hogy nem hisz a lélekben, eljut odáig, hogy nem hisz az értelemben sem. Mivel túlságosan gyakorlatias ahhoz, hogy erkölcsös legyen, tagadja azt, amit a legegyszerűbb katona is a hadsereg erkölcsének tart. Azt képzeli, hogy a pénz továbbharcol, ha a katona már nem hajlandó harcolni. Így történt a pun kereskedő-hercegekkel is. Vallásuk a reménytelenség vallása volt, hiába volt gyakorlati sorsuk reményteljes. Hogyan is érthették meg, hogy a rómaiak még akkor is képesek voltak reménykedni, amikor helyzetük teljesen reménytelennek látszott? Vallásuk az erőszak és a félelem vallása volt, hogyan is érthették hát, hogy az ember akkor is képes megvetni a félelmet, ha kénytelen alávetni magát az erőszaknak. Világfilozófiájuk legmélyén a kiábrándultság lakozott, miért is értették volna meg azokat, akik még akkor is háborúskodtak, mikor már rég belefáradtak? Egyszóval: hogyan értették volna éppen ők az Emberi Értelmet, amikor már oly régóta hajbókoltak az értelmetlen dolgok, a pénz, a vad erőszak előtt, és olyan istenek előtt, akiknek a szíve helyén vadállati szív dobogott?..."

magyarido.blog.hu/2008/12/14/chesterton_es_a_szittyak_3_ne_feljetek

ü
bbjnick

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 17:42:42

@bbjnick: Szlovák rendszám, szlovák cégbejegyzés, Abortusní Kliníka.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 17:50:44

@elGabor:

A hatalom nem ura a lekiismeretnek, de ura a törvényeknek (pontosabban a törvénykezésnek). Törvényekkel kommunikál. Nem vehet rá, hogy szeress, de megbüntethet, ha irigységből, gyűlöletből ölsz.

ü
bbjnick

bz249 2010.08.10. 17:53:44

@tölgy: rendes csaladokban a gyerek azt csinal, amit mondanak neki. Neveles kerdese, ugyhogy szulesi kedv=szuletesi kedvvel. Szep is lenne, ha a gyerek dontene a szuletes idopontjarol!

(beneztem, nem tudok olvasni)

Alfőmérnök 2010.08.10. 17:53:46

@bbjnick: Igazad van, gonosz a világ, én meg aljas vagyok.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 18:02:29

Hmmmm. :)
"A Vad Fruttikat még nem kóstolta, de a Kispál és a Borz húsz éve a kedvenc magyar zenekara. Exkluzív interjú a volt miniszterelnökkel! "
www.noltv.hu/video/2920.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.10. 18:13:59

@elGabor: pedig ergé már majdnem eladta nekem őket.

Amúgy, még mindig ugyanabból a kottából játszanak
en.wikipedia.org/wiki/Cool_Britannia

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.10. 18:23:04

@tölgy: Megfigyelte, hogy a Farkasverembe Esett Ártatlan Kisfiúképű Miniszterelnöknek milyen ártalmatlanul konvencionális ízlése van? Jógyerek ez, mindenki láthatja. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 18:34:44

Bl*gmotor, ***** ** * ******!!!

Piszok Alfréd 2010.08.10. 19:22:25

@bbjnick: "Húsz év fölött ez már kínos (és veszélyes is)"

Hát Lovasi is épp ezt mondja :)
Abban amúgy egyetértünk, CsehBereményi más, mondjuk, hogy "jobb" (szerintem nem összehasonlíthatók, mert alma és körte, ezért az idézőjel), maradandóbb, mélyebb mondanivalójú, stb.

De ha már folyton a demiurgoszokról beszélsz és Jancsóról és barátairól, akkor kihasználom az alkalmat, hogy te is Cseh Tamással példálózol. Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is, Miki bácsi nem is egyszer "emelte be" és Bródy, Konc Zsuzsa és sokan mások a posztkádáriballib-ből is a társaságához tartozott. Elég csak megnézni a Merlinben tartott 52. szülinapi ünnepségét.
Mindez persze nem bizonyít és nem cáfol semmit, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ettől még bárki bármilyen lehet.

Piszok Alfréd 2010.08.10. 19:25:07

@bz249: hát pedig a gyerek dönt :D

Alfőmérnök 2010.08.10. 19:55:35

@Piszok Alfréd: "Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is..."

Így igaz. Íme(04:00-tól):
www.youtube.com/watch?v=Y5aBSQ0l_8Y&feature=related

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 20:10:52

@gloire:

Ezt ma találtam:-)

Itt van, ugye, ez:

zene.hu/image/db_album/.640x640/2718.jpg

És tessék:

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7f/UhOh.jpg

De akkor még nincs vége:

www.youtube.com/watch?v=uF21RfbJLYs

Szóval, mielőtt még én lennék itt a nyujorki heroinista újbal propagátora, érdemes meghalgatni azokat a kiállásokat, ritmusváltásokat, esetleg gitárjátékot és énekfrazírozást a Byrne-felvételen és egy-egy Kispál-lemezen.

(Nem tartozik a témához szorosan, de döbbenetesek Byrne szemei a koncertvideón; hogy lehet ember így beállva???:-/)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.10. 20:11:47

@Piszok Alfréd: @Alfőmérnök: "Merthogy egészen a rendszerváltásig bizony ugyanabba a körbe tartozott Cseh Tamás is..."

Erre már próbáltam utalni a Kexnél is.

És nem csak Cseh Tamás, hanem nagyon sok más, jobber szemmel ma "megfelelőnek" gondolt arc is ott mocorgott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 20:17:40

@Piszok Alfréd: & @Alfőmérnök: & @Gasper:

Egyszerrűbb ez fijjjuk, mint ki van itt jáccva:

mifelénk a tanyavilágban ezt így mondják: ahol egy kocsma van, ott mindenki ugyanabba a kocsmába jár, de ahol több kocsma is van, ott nemkicsit jellemzi az embert, hogy melyikbe hajlandó betenni a lábát.

ü
bbjnick

tewton 2010.08.10. 20:51:58

@Gasper:
"És nem csak Cseh Tamás, hanem nagyon sok más, jobber szemmel ma "megfelelőnek" gondolt arc is ott mocorgott."

ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?
de.
:)

legyenek az urak jobbindulatúak. a mai tizenhuszonévesek már pornón és politikán szocializálódtak. a korábbiak meg nem :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:01:42

@tewton:

"ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?
de.
:)" --- írja.

Nem tudom, maguk felé hogy volt, én úgy emlékszem, hogy valamikor, a nyolcvanas évek vége felé, egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy olyanoknak, akikkel addig remekül megvoltunk, jóformán egyik napról a másikra, nacionalisták, fasiszták, rasszisták, büdöslábúak lettünk.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:04:08

Bl*gmotor, ** ****** ********!!!

Alfőmérnök 2010.08.10. 21:10:02

@tewton: "nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen?"

Elvált az már azelőtt is, csak akkor még volt közös ellenség, ami kitűnő közösségformáló erő.

"legyenek az urak jobbindulatúak. a mai tizenhuszonévesek már pornón és politikán szocializálódtak. a korábbiak meg nem "

A korábbiaknak Jancsó volt a pornó. ;)

De tényleg komikus, hogy BBj pont Kispálékat szemelte ki a kultúrkampfja áldozatául. Neem a Mónikashowt, nem a Bigbrothert, nem a pornósatornákat. A Kispált.

A Jancsóékhoz meg régebben is csak az csapódott, aki akart. Egy ismerősünket anno meghívták a Huszonötödik Színházba. Mikor kiismerte Jancsót (és Hernádit!), otthagyta az egészet a picsába, menekült, amerre tudott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.10. 21:31:01

@Alfőmérnök:

"De tényleg komikus, hogy BBj pont Kispálékat szemelte ki a kultúrkampfja áldozatául. Neem a Mónikashowt, nem a Bigbrothert, nem a pornósatornákat. A Kispált." --- írod.

A Mónikashowval, Bigbrotherrel és a pornósatornák nem kulturkampfot kell vívni, hanem egyszerűen be kell tiltani. Kulturkampfot olyanokkal kell vívni, akik "felülírják a népi-urbánus vitát":-D (...) :-D (...) :-D ....

ü
bbjnick

tewton 2010.08.10. 21:38:35

@bbjnick:
lehet, más generáció vagyunk :)
utólag azt látom, hogy nagyon sokáig nem volt téma felénk a politika, 2002-ig kb. viszonylag későn tudtam meg, hogy tkp. nacionalista-rasszista-... vagyok, liberális ismerőseim előítéletei szerint antisémi-- is. utólag persze látom, hogy minden barátom konzervativ volt már akkor is, vagy legalábbis az a fajta vidéki liberális, aki nem tudja magáról, hogy liberális :)

bz249 2010.08.10. 22:08:25

@tewton: na latja, igy a legrosszabb bekapcsolodni a nepi-urbanus vitaba, mert alapertelmezesben vedekezo allaspontrol indit, es szemben a haboruval vagy a sporttal a Kulturkampfban az nyer, aki a Kulturkampfwagennel nyomul elore es lo mindenre, ami mozog.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.11. 00:41:41

@tewton: "ejh. nem lehet, hogy a jobber-baller szemlélet ilyen élesen 199x után, netán 200x után vált el ilyen élesen? "

De igen. Ilyen élesen valóban akkor vált el a szar a májtól. Noha 1990 előtt még nem volt szó konkrét jobb, meg bal világnézetről, de a törésvonalak már korábban is egyértelműen léteztek és nyilvánvalóak voltak. Pontosan lehetett tudni, hogy valójában hogyan működik a Rajk-butik, vagy éppen azt, hogy micsoda arc a Haraszti. És az is nyilvánvaló volt, hogy mondjuk egy Tellér Gyula nem azonos ezekkel a figurákkal. De azt is csak a hülye nem látta, hogy amíg egy Szabó István nemzetközi karriert épít, addig az egykori osztálytárs Huszárik Zoltán szabályosan belepusztul abba a rendszerbe. Amíg Szabó a Mephistóval moralizál, addig Sára Sándor megcsinálja a Pergőtüzet.

És elég csak arra gondolni, hogy hány olyan ember dőlt be '90-ben a Szadinak, akik ma kemény jobbos identitásukat hangoztatják.
Én például 1990 tavaszán tudtam meg egy akkor már Berlinben élő gyermekkori barátomtól, hogy klerikálfaszista mucsai prosztó vagyok, miután telefonbeszélgetésünk során Antallt hoztam ki győztesnek a Kiss Jánossal lezajlott tévévitából. Jó, most az más kérdés, hogy később Antallék hogyan cseszték el olyan tragikusan a dolgokat.

Még arra is emlékszem, amikor Antall először beszélt '90 környékén egy miniszterelnöki interjúban a konzervativizmusról és a magyar konzervatív hagyományról, aminek ők (az MDF) a letéteményesei. Még arra is emlékszem, amikor a Szadi ott dilemmázott a baller és a libbant önmeghatározás között.

Más. Szerintem 2000 környékére már régen eldőlt minden. Sőt, már a demokratikus charta megalapításakor is csak a hülye nem látta, hogy elég hamar összenő, ami egyébként is összatartozik.

Bell & Sebastian 2010.08.11. 01:26:10

Ja. Meg elég három generáció arra, hogy a legpompásabb darabok ismét a lé tetején úszkáljanak.
(Feltéve, hogy nem jön közbe egy lehalászás, az utolsó előtti pillanatban.)

A bérszínvonal pontosan az 1989 -es szinten áll, csak az adósság többszöröződött, a nemzet vagyonának 3% -ra olvadása mellett, a halálbüntetést eltörölték, a díszpintyek szabadlábon, IMF- és EU védelem alatt.

Hülye Kádár, mocsok oroszok! Hehe.

Piszok Alfréd 2010.08.11. 16:43:56

@Gasper: es aztan Haraszti is, Huszarik is (es meg okan masok azokbol a korokbol) ugyanabba a (tobbe-kevesbe liberalis) iskolaba iratjak a lanyaikat :)

Piszok Alfréd 2010.08.11. 20:12:26

@Piszok Alfréd: a fiaikat is persze, akiknek az volt :)
süti beállítások módosítása