Sosem látott konzervatív győzelem Spanyolhonban
2011. november 21. írta: dobray

Sosem látott konzervatív győzelem Spanyolhonban

  A magyar jobboldal számára a spanyol Néppárt: túl sok SZDSZ. A magyar baloldal számára a spanyol Néppárt: túl sok KDNP. Azaz a spanyol Néppárt: a megtestesült „neoliberális” klerikális reakció. Spanyolország mindenesetre választott: 44 százalékkal sosem látott mértékű abszolút többséget szerzett magának a jobbos-konzervatív spanyol Néppárt, az eddig kormányzó szocialisták 29 százalékot értek el.

  Mostanában Spanyolországból a PIGS-országok és a madridi tüntetésekből kinőtt indignados-mozgalom kapcsán lehet a legtöbbet hallani. Eléggé alul volt reprezentálva az a hír a hazai médiában, hogy a spanyoloknál előrehozott választásokat tartottak vasárnap. Persze a spanyolok sem éppen arról híresek, hogy kifejezetten nyitottak lennének a világra, konkrétan szarnak rá, ha tudnak három alap igeidőt angolul, akkor már haladó szintnek hirdetik magukat. A magamfajta hispanomán klerikális reakciós azonban mégis odafigyel a spanyol választásokra, és nem csak azért, mert a spanyolok is kétesélyesek, már ami a válságot illeti. Hanem azért is, mert ott is majdnem nyolc év szocialista kormányzást vált most a spanyol Néppárt (Partido Popular, PP). Ezzel a spanyolok is beállnak a jobboldal által kormányzott európai országok sorába. Nem mintha valami különös, konzervatív megvilágosodás lett volna úrrá a spanyolokon, csak hát a válság eléggé kikezdte a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) renoméját. Arrafelé pedig kétpárti váltógazdaság dívik, még ha nem is ciklusról ciklusra. A 2012 márciusában esedékes választásokat Zapatero kormányfő a válság miatt hozta fél évvel előre. A spanyoloknál a napokban hét százalék felé szökött az államkötvények kockázati felára, a spanyol munkanélküliség 22 százalék (a fiatalok körében 46 százalék, nem dolgoznak és nem tanulnak), ami nyomasztóan sok.

  Spanyolországban az egykori Cervantes Intézet-beli, Madridból érkezett tanárom szerint a bal nagyon bal, a jobb pedig nagyon jobb. Janus-arcú országról van szó: a katolicizmus védőbástyája egyben a szekuláris antiklerikalizmus és emberijogizmus hazája is. Fele nagyon ilyen, fele nagyon olyan. Opus Dei, jezsuiták, indignados, fű, Pedro Almodóvar. A baloldal részben a polgárháború köztársaságpárti vonalában gyökerezik, gazdaságilag persze már régen az emberarcú kapitalizmus Blair-Giddens-féle harmadik útjának képviselői (a válság óta ez sem), az emberi jogi vonal azonban nagyon a sajátjuk.

  A Néppárt pedig francoista gyökerekkel is rendelkezik, bár ezeket elég sikeresen levetkőzte és átalakult modern jobbos centrumpárttá (a Wikipédia szerint liberál-konzervatív erőről van szó). Bár ez annyiban nem igaz, hogy nemrégen sikertelenül járt a centrista vonal felülkerekedési kísérlete, Mariano Rajoy lényegében a José Maria Aznar-féle kapitalista-klerikális vonalat képviseli. Aznar kormányában Rajoy többféle miniszteri is megfordult, sőt volt a kormányfő helyettese is, de az akkori miniszterek között előfordultak Opus Dei-tagok is, például Federico Trillo és Isabel Tocino, ami nekem nagyon tetszik.

  A szocikat 1996-ban 14 évnyi kormányzás után sikerült leváltani, erre jött a nyolc év konzervatív kormányzás, majd 2004-ben, részint a pont a választások előtt elkövetett madridi merényleteknek köszönhetően a vereség. A PP jelöltje már 2004-ben is Rajoy volt, aki azóta az ellenzék vezérének szerepét töltötte be. Hét évig Zapatero irányította a spanyol politikai armadát – azonban tavasszal jobbnak látta előrehozott választásokat kiírni, amibe épp úgy nem folyt bele, ahogy Bush sem McCain kampányába. Ha már Bush: Aznart túlságosan angolszászos-amerikás irányvonallal vádolták az iraki háborúba való beszállás miatt. A hazai jobbos sajtóban anno fejcsóválós mondatokat írtak Aznar neolib irányultságáról, mivel anno privatizált és liberalizálta a gazdaságot.

  Magyar deja vu a spanyol kampányban

  A 2010-es magyar és a mostani spanyol kampány közt több különös együttállás is megfigyelhető. Nem fogják kitalálni, a szocialisták milyen jelszavakkal kampányoltak! Komolyan, azt hittem, a hazai szocialisták épp disszidáló, munkakereső kampányszakemberei készítették fel őket: Alfredo Rubalcaba PSOE-jelölt azt hangoztatta, hogy meg kell akadályozni, hogy a Néppárt sok mindenre feljogosító 50 százalékos többséget szerezzen a törvényhozásban; hogy Mariano Rajoy néppárti miniszterelnök-jelölt nem árulta el, mit akar majd csinálni, ha kormányra kerül (vö. „nincs programja”); illetve hogy csak a szocialisták képesek megvédeni többek közt a nyugdíjakat és más szociális vívmányokat, mivel Rajoy titokban megszorításokra és privatizációra készül. Mi tagadás, nem lesz sok választása.

  A Néppártról a mostani magyar kormányszóvivő, Giró-Szász András írt kiváló könyvecskét 2003-ban (Egy sikeres néppárt. A spanyol út a hatalomba). A Néppárt – bár Giró-Szász szerint kereszténydemokrata értékek alapján szerveződik – nem feleltethető meg egy az egyben a Fidesznek. Comingout: az európai pártkínálatban nem a toryk állnak legközelebb a szívemhez, hanem a spanyol Néppárt (és a Tusk-féle lengyel Polgári Platform). Hogy lehetne jellemezni a PP-t? A magyar jobboldal számára a spanyol Néppárt: túl sok SZDSZ. A magyar baloldal számára a spanyol Néppárt: túl sok KDNP. Azaz a spanyol Néppárt: a megtestesült „neoliberális” klerikális reakció. Egyszóval olyan politikai alakulat, amiből azt hiszem, erőst importra szorulunk.

  Csatlakozz a változáshoz!

  A felmérések már korábban azt mutatták, hogy a konzervatívok a 350 fős alsóházban 181-195 helyet szerezhetnek, végül 186 hely az övék, ami méltán mondható történelminek abból a szempontból, hogy eddig a 2000-es, legnagyobb győzelmük idején is hárommal kevesebb volt (a PSOE 1986-ban 184 helyet nyert). Ez 32-vel több az eddiginél, a PSOE-nek pedig 110 hellyel kell beérnie, ami 59-cel kevesebb az előző ciklushoz képest. A miniszterelnök személyéről az alsóház dönt. A felsőházban (szenátus) a 208 helyből 136-ot vitt a PP (+35) és 48-at a PSOE (-40!). 1977 óta nem volt ekkora jobboldali többség arrafelé (vajon lesznek-e szólamok, amelyek a készülődő diktatúrát vizionálják?), bár 2000-től is abszolút többséggel, koalíciós kényszer nélkül kormányzott Aznar. Nem csoda, hogy Rajoyéknak is kicsúszott a száján a történelmi jelző.

  A választási részvétel majdnem 72 százalékos volt, ami közel 24,6 millió embert jelent, ebből 10,8 millió szavazott a néppártiakra és 6,9 millió a szocikra. Bejutott még a törvényhozásba a katalán CiU (16 képviselő), az Egyesült Baloldal (IU-LV, 11, ez nagy nyereség nekik, eddig két helyük volt), valamint még kilenc kisebb párt-pártszövetség.

  Mit is vágott többek közt az eddigi miniszterelnök, a Cipész (Zapatero) fejéhez Rajoy? Hogy elhanyagolta az amerikai és a lengyel (!) kapcsolatokat dél-amerikai elvtársai kedvéért; hogy felhatalmazás nélkül akarta megreformálni a spanyol autonómiák helyzetét; hogy rosszul (engedékenyen) kezelte az ETA-t (nemrég az ETA fegyverletételt jelentett be, a balosok szerint a békés tárgyalások korszaka kell, következzen, a Néppárt viszont minden ETA-val való párbeszédet elutasít); és hogy liberalizálta az abortuszt. A gazdaság félrekezelése mellett.

  Nem mondhatni, hogy nehéz dolga volt Rajoyéknak a kampányban, akik a Súmate al cambio (Csatlakozz a változáshoz!) és a Lo primero el empleo (Első a munka, pontosabban a foglalkoztatás) tömény jelszavaival kampányoltak. Végső soron jogosan választotta a PP győzelméről szóló cikkének azt a címet a balos El País, a legnagyobb spanyol napilap: A válság abszolút hatalmat adott a Néppártnak. A konzervatív ABC viszont úgy fogalmazott: Spanyolország Mariano Rajoyra bízta a jövőjét. Egyes helyi nemtetszikarendszeres (no le gusta el sistema!) tüntetők pedig azt mondták a választások előtt, hogy számukra a Néppárt győzelme csak több őket cseszegető rendőrt jelentene.

  Galíciai jöttment

  Annál nehezebb lesz viszont ezután. Nincs túl nagy mozgásterük, viszont a görögösödés elkerülése érdekében azonnal cselekedni kell, és az elvárások is nagyon nagyok feléjük. Emellett a szimbolikus politika is a reneszánszát fogja élni, mivel Rajoy szerint a szocialisták által liberalizált abortusztörvény, amely a terhesség 14. hetéig teszi lehetővé a magzatelhajtást, nemzeti katasztrófa (annak elfogadását a spanyolok 64 százaléka ellenezte anno), azaz az abortuszt szigorítani kell. Miguel Arias PP-kampányfőnök a BBC-nek azt mondta, hogy hazájának minden áldozatot meg kell hoznia. Rajoy azt ígérte a választás után: már reggel elkezdenek dolgozni, felelősséggel fognak kormányozni, és nincs más ellenség, csak a válság és a munkanélküliség.

  Rubalcaba bejelentette, hogy kongresszusnak kell átgondolnia a szocialisták jövőjét. Sajnálható figura, hiszen rá sózták, hogy vigye el a balhét, ő pedig megtett minden tőle telhetőt – de hát nem ő okozta a PSOE vesztét (bár részint igen, hiszen Zapatero minisztere volt), hanem Zapatero.

  Érdekesség, hogy Mariano Rajoy, az új kormányfő Santiago de Compostelában született, azaz gallego (Galícia a harmadik autonómia Spanyolhonban Katalónia és Baszkföld után). A spanyol kettős identitásokba most nem mennék bele, mindenesetre jó, ha tudjuk, nacionalistán arrafelé elsősorban a baszk és katalán függetlenségi mozgalmakat értik. Viszont nincs párt jobbra a Néppárttól (ez egy megvalósult Fidesz-álom).

  Azért szép, ahogy a kontinensen jelenleg végighúzódik a Rajoy-Cameron-Sarkozy-Merkel-Tusk-tengely. De vajon kiiratkozott-e Spanyolország az európai demokráciák sorából? Mi csak annyit tudunk mondani: hajrá, Spanyol Királyság!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr583399414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szempontpuska 2011.11.21. 13:14:37

"Azért szép, ahogy a kontinensen jelenleg végighúzódik a Rajoy-Cameron-Sarkozy-Merkel-Tusk-tengely"

Szép ez a kognitív disszonancia, amely egyszer ünnepli szinte már teljesen jobboldali Európát, a következő mozdulattal meg átkozza a hanyatló nyugatot, és szabadságharcot vív ellene, mit szólnak ezek bele a az Alkotmányba, médiatörvénybe, választójogba és a hazai ballibek dróton rángatják őket az ország (értsd: Orbán) lejáratására.

jan 2011.11.21. 13:55:23

Nem kedvelem Zapaterót, de azért tegyük hozzá a történethez, hogy Rajoyt eddig kétszer sikerült megvernie (2004 és 2008). Most, hogy beütött a válság, persze veszített, naná.

Érdekes, ebben hasonlít Rajoy Orbánra: mindketten 2-szer szenvedtek vereséget, és harmadik nekifutásra, tőlük független kedvező körülmények (válság, ill. GyF) sikerült nyerniük.

ghavin 2011.11.21. 14:03:24

@szempontpuska: Mégis mit vártál dobraytól? Igaz, hogy alig több egy Orbán valagába dugott szélforgónál, azért mégsem immúnis a neokon lázálmokat kiváltó ideológiai bélgázokkal szemben. Biztos a legutóbbi konzervatóriumos cikke miatt kapott engedélyt a gazdáitól eme szösszenet leírásához.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.21. 14:04:08

szépen bekékült Spanyolhon, csak Barcelonát tartják a vörösök, mint 1939-ben :))

VI. Béla 2011.11.21. 14:27:13

@Ghavin:

Folytassák a vinszenten, uraim.

Fenehorizont 667 2011.11.21. 14:47:59

@Ghavin:
azé látom, szépen, szorgalmasan olvasod a cikkeit :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.21. 15:01:49

@szempontpuska: @Ghavin: akkor tessék parancsolni:
mandiner.blog.hu/2011/07/26/nyugati_lecserelve
Úgy látom, ezt én írtam. Úgy látszik, szelektív az emlékezetük.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.21. 15:04:05

@dobray: @Ghavin: @szempontpuska:
csak hogy ne keljen a cikk megnyitásával fáradni, idézem a második bekezdést magamtól: "Van Orbán beszédének egy kicsike kis igazságtartalma, egy-két olyan félmondata, amivel egyet tudok érteni. A kontextus és Orbán egyre inkább Keletre szegezett tekintete azonban egyre jobban aggaszt. Úgy látszik, hiába nem tart igényt a Bogár László fémjelezte elképzelésekre a második Orbán-kormány (szemben az elsővel), mégis jobban hatnak rá, ha nem is Bogárék gazdasági elképzelései, de a filozófiájuk mindenképp. Vajon mit szólhatott Martonyi vagy épp Navracsics, amikor hírét vették Orbán újabb nyugatellenes kirohanásának? Nehéz volna minket a régi hazai elithez sorolni, ám Nyugat-kérdésben egyre kevésbé találunk közös nevezőt a „változásokat szorgalmazókkal”, és nem találjuk régi, meghaladandó reflexnek a Nyugat követését."

Szép napot! :D

Katzenstreu 2011.11.21. 15:22:15

Most még röhög a hülye gyerek! Csak remélni tudom, hogy mielőbb orra bukik. A mocsok spanyolok megérdemelnek még 40 év szocialista kormányzást.

ghavin 2011.11.21. 15:25:27

@dobray: Ó, kicsi szélforgó, hát nem tudtad, hogy a te európaiság definíciód semmivel sem jobb egy-egy időnként elpattanó Orbán-pukinál? Ugyanolyan büdös mindkettő, az egyedüli különbség, hogy előbbinek tömjén, utóbbinak narancsos beütése van, s együtt úgy látszik nem passzolnak minden alkalomhoz, még ha oly vígan mártózol is gázfelhőikben, hogy aztán itt kellesd magad az internet éteri hullámain. Szegényke, még nem jöttél rá, hogy a bűz nem terjed online, hiába próbálod ránk eregetni azzal a szándékkal, hogy hozzád hasonlóan függővé váljunk (de minimum hozzászokjunk a miliőhöz), akinek meg mégis ilyetén aromaterápiára lenne igénye, az a pálinkafőzés mintájára megtermeli a betevőt magának, otthon. Vagy tudod, csak a minisztériumi rektumokat nem sikerült még meggyőzni, hogy hiába minden propaganda, kész, vége, eldőlt a fekete lovag? Szegény szélforgó.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.21. 15:57:32

@Ghavin: látom, az európaiság egyetemi professzora vagy, ne haragudj, de nem tudlak komolyan venni. :D:D

ghavin 2011.11.21. 16:29:59

@dobray: Ó pici szélforgó, gyakorolnod kell még az iróniát. Szó sem volt itt szakértelemről, pláne hogy itt bármelyikünk is prof lenne. Egyelőre csupán orrontunk, ha úgy tetszik szagértünk, ami rendkívül egyszerű tudomány ám, ha tudomány egyáltalán. Eldöntjük, hogy tetszik-e amit érzünk, elviseljük-e, esetleg homlokszakadva menekülünk szennyezetlen légköri körülmények közé. Nem átallottam megjegyezni, hogy pár ritkán megejtett fújás a pszeudo-europér fingkivonatot tartalmazó parfümüvegcséből nem feledteti az év többi napján terített Vezér-buké emlékét. Ha csak az osztály egy szem büdöskéje lennél, semmi gond nem lenne, de hogy az egész klikk újabban kormányzati ánuszok között hencsereg! A hét meg a nyolcát! És még panaszkodsz, hogy nem tudsz komolyan venni. Édes fiam, ha magadat tisztelnéd annyira, hogy ne lennél királyköntösbe bújt ebek ánuszába rekedt agitprop kullancs, engem az sem érdekelne ha tákolmányba foglaltatnád, hogy mennyire nem bírsz te engem komolyan venni, mert nem propaganda-gőzzel mérgeznéd a webkettőt itten, hanem valódi értékkel gazdagítanád a mandinert. Amiért az olvasható, olykor még jó is volt egészen a tavalyi kampányhajráig. Most meg... tragédia.

VI. Béla 2011.11.21. 16:52:13

@Ghavin:

Maga a baloldali málnási? Ez az altesti témav
lasztás mindenesetre egyezik.

Locassen 2011.11.21. 16:52:38

"Eldöntjük, hogy tetszik-e amit érzünk, elviseljük-e, esetleg homlokszakadva menekülünk szennyezetlen légköri körülmények közé."

Ehhez képest sikerült az általad vázolt narratíva szerint kiválasztanod a negyedik variációt, amikor állsz a ganajdomb közepén és barokkos körmondatokban üvöltözöl a trágyahordó paraszttal, hogy "De hát itt büdös van, de hát itt büdös van, de hát itt büdös van!"

Akkor ne szagold, b*zdmeg.

szempontpuska 2011.11.21. 16:56:09

@VI. Béla: Te itt valami forgalomirányító vagy?
:-)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.21. 16:56:50

@VI. Béla:
altesti témát kizárólag akkor választok, ha magáról szólok. esetleg tudná az ellenkezőjét bizonyítani, alemberkém? és kérem ne hozzon kapcsolatba ezzel a tébolyodott sóletfingó hollóval!

szempontpuska 2011.11.21. 16:57:34

@dobray: @dobray: Köszönöm. Nem szelektív, hanem hiányos és az is marad, amíg a mandiner nem lesz kötelező tananyag. Annak idején nem olvastam ezt az írásodat, így ideteszem:
"Mondhatnám, a baloldalunk nem épp európai, csak engem nem nagyon izgat a hazai baloldal állapota. A jobboldalé már annál inkább."

Nos azt gondolom az ún. magyar jobboldal messzebb van európától, az európai értékektől mint bármelyik másik hazai "oldal", a saját EU-s analóg pártjától/pártszövetségtétől - de tudom ez itt off és messzire vezet.

A fent említett kognitív disszonancia azonban tanulságos lehet másoknak, akik ökölbe szorult kézzel fogadnak minden Európai kritikát és örömködnek jobboldali kormányok győzelmének - ugyanebben az Európában.

Que tengas un buen día, no pretendia ni ofenderte ni era nada personal.

ghavin 2011.11.21. 17:44:52

@Locassen: Hát ez az Marfan-szindromás avatárú úr, ugyanis volt az illat, ami imponált, s ami később mételyes kipárolgásokká korcsosult, aztán most döntsük el, hogy kivárásra játsszunk, hátha kitisztul ez még vagy eljött az ideje a nyúlcipő felvételének. Kicsit olyan ez, mint a visszatérő nyaraló esete az öböllel, amit évek óta látogatott, egy nap viszont kártékony áramlatok gusztustalan tajtékkal és szemétszigetekkel terítették be kedvenc vizeit, de él még benne a remény, hogy hátha elapad a hordalék. Na de hulladékból is kirajzolódhatnak érdekes formációk, kedvencem aristo, emberünk olyan, mint egy vonatszerencsétlenség, szörnyű ugyan, de muszáj odanéznünk. dobray ebben a képben pedig a pszichopata, aki szétrepült testrészekből kastélyt vagy talán templomot próbál építeni a képzelt király örömére/üdvére. A mérnöki véna meglenne, no de az eszközhasználat, brrrr

Unionista 2011.11.21. 17:56:10

kár, hogy a magyar jobboldal európában nem illeszkedik sehová.

szempontpuska 2011.11.21. 18:04:11

@Unionista: basszus. Több bekezdést megírtam, pedig milyen egyszerű ezt egyetlen mondatban :-/

Unionista 2011.11.21. 18:07:37

@szempontpuska:
ettől a hosszú kommentek, a konfúz betűtengerek nagymestere én vagyok. :-)

Bell & Sebastian 2011.11.21. 18:10:21

Mägo de Oz - Para ella (Fenomeno Adolecente)

Se escondía en los viejos
pilares de la escuela
para esconder al niño
que pronto iba a llegar

fue difícil esconder en un pobre delantal
los tres meses, de más

Y se fue a ver al cura que le dijo era pecado
y luego a un abogado le habló de lo ilegal
mientras el profe de ciencias le hablaba de la inconsciencia
de la juventud actual

Los que juzgan sin sentido
el amor y el dolor
y en el vientre más latidos
que su pobre corazón

el amor y el dolor
y en el vientre más latidos
que su pobre corazón

Cuando agosto era 21 la encontraron boca arriba
con la mirada perdida y su viejo delantal
y en el bolso del colegio dibujado un corazón

y una frase que decía tú y yo, tú y yo
tú y yo, tú y yo , tú y yo

www.youtube.com/watch?v=QwWUIpqKsaU&feature=related

Bell & Sebastian 2011.11.21. 18:39:28

A szerző azon megállapításával, hogy tudni illik a hispán bal nagyon bal, a jobb meg sokkal jobb, feltétlenül egyet kell hogy értsek. Egy másik, szimpatikus vonása a kiegyensúlyozottabb közbeszédnek, hogy a központi kérdéseket megforgatják minden társadalmi osztály előtt és sokkal keményebben megy a propaganda, hogy úgy mondjam direktben, mint amihez szoktunk (szoktattak minket) eme kies lavórban. Ez az opus például a megesett lány esetét dolgozza fel, aki szembehelyezkedik a hivatalos nyomással és direktívákkal, hogy megtartja a gyereket.

Bár a latin rock számunkra túlságosan is popos, az Oztól két dolgot nem lehet elvitatni, beveti a hírnevét, s ha kell, nem átall direktben keresztény lenni.

Hogy tudjuk, mire tartanak bennünket, a La Hungara is népszerű. Egy Nótármary duót tessenek elképzelni, a kíséretről meg inkább egy szót se! Szóval, ott szétvált a mezőny (mágneses pólusok) alaposan, alaposabban és többnyire döntetlenül végződnek az összecsapások. Még a vak is látja, ennek a fordulatnak ránk nézve is nagy jelentősége lehet.

A tőlünk megpucolt, spanyol rablólovagok egyáltalán nem hiányoznak. Amit magukkal vittek, az annál inkább! Reméljük, többet ilyen nem fordulhat elő.

Ha nem lesz aki megengedi, sem ott, sem itt.

VI. Béla 2011.11.21. 18:57:32

@málnási:

Nem kellett sokáig keresgélni, az első találat ez volt:

"buzikám, a kutyának legyen is bármennyire undorító alállat, amelyik akkor érzi jól magát, ha az orrát a seggébe fúrja, vagy ha saját faszát/pináját nyalogatja, szóval ennek az alállatnak számos jó tulajdonsága is van."

Mondja, emlékszik arra, amit ír, vagy delíriumban van ilyenkor?

Locassen 2011.11.21. 19:51:41

@Ghavin: gondolom te azok közé a narcisztikus csodabogarak közé tartozol, akik az alapos műgonddal megszövegezett, vélelmezett intellektuális felsőbbrendűségüket látványosan kidomborítani szándékozó hozzászólásaikat elküldés után még sokszor, lassan, kedvtelve végigolvassák, magukban újra meg újra elámulva azon, hogy egyáltalán méltónak találta az itt dagonyázó-röfögő-visító fasiszta csürhét ilyen finomhangolt, a műveltség gyöngyeit és az irónia rózsaszirmait harmonikusan elegyítő, a kommentezés fogalmát, standardjeit és normáit új, eladdig soha nem látott szintre emelő eszmefuttatásokkal gazdagítja.

Flúgos.

P.S.: osztán honnan tudod te aztat, hogy az öreg Abe-nek olyan szindrómája volt?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.21. 19:51:41

@VI. Béla:

buzikám! egy állat szokásainak plasztikus megjelenítése altesti témaválasztás? szerintem csak a kutyaság pontos leírásának eszköze. nem én teremtettem a kutyát magához hasonlatosnak. :)

Bloodscalp 2011.11.21. 20:35:56

@rajcsányi.gellért (ergé): ez undorító volt, de tőled nem meglepő

ghavin 2011.11.21. 22:22:47

@Locassen: Nyeee, én csak szórakozgatok.

p.s.: Ránéztem.

;)

thetriggerhappy 2011.11.22. 13:07:12

"Galícia a harmadik autonómia Spanyolhonban Katalónia és Baszkföld után"

én ennél a mondatnál döntöttem úgy, hogy ez a cikk csak valami vicc lehet. baszki, aki ennyire semmit nem tud spanyolországról, az mi a fasznak írkál cikket róla?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.22. 14:54:52

@thetriggerhappy: nem ertelek. Katalonia, Baszkfold, Galicia, Andaluzia, Aragonia, Aszturia, Extramadura, stb stb

tessek, Galicia pont a harmadik autonomia, es pont Katalonia es Baszkfold utan. :)))

P.S arrol is irhatott volna, hogy milyen kis vicces lenne, ha a spanyol szocik kimondjak a francoizmus buneit es megnevezik Rayonekat mint falangista utodpartot, (Suarez meg a falangista part fotitkara volt hivatalosan)

Bell & Sebastian 2011.11.22. 15:00:48

@thetriggerhappy:

Ez akkor mi, te nagyonokos?
www.jakabffy.ro/magyarkisebbseg/pdf/2004_1-2_28_gyori.pdf

Bevezető mondat: Spanyolország lakosságának csaknem harmada a kasztíliaitól eltérő nemzeti identitású ... katalán, ... baszk és galíciai nemzetiségű.

Továbbá: Az autonómiák mértéke különböző, legkiterjedtebb Katalóniáé és Baszkföldé.

Szívesen.

Bell & Sebastian 2011.11.22. 15:01:58

@jotunder: Itt a következő Arschkopf. Csókot!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.22. 15:05:18

@thetriggerhappy: a harmadik kisebbségről van szó, itt az autonómia nem csak a regionalizmusról, hanem nemzetiségről is szól, eléggé egyértelmű.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.22. 15:28:34

@rajcsányi.gellért (ergé): ezeknek az autonomiaknak egy resz onallo kiralysag volt, Aszturia is az volt, Leon is az volt. ez nemcsak sima regionalizmus.

P.S tenyleg erdekelne, hogy az MSZMP=>MSZP kapcsolat
mennyiben kulonbozik a Falange (Movimento)=>UCD=>PP kapcsolattol. az is erdekelne, hogy Nagy Imre es Lluis Companys (Catalunya torvenyes elnoke) kivegzese kozott mi is volt az a hihetetlen moralis kulonbseg (Franco a nacikkal fogatta el az elnokot, es utana egy teljesen torvenytelen eljarasban olette meg). Suarez es Iribarne az Adolf Hitlerrel szovetseges Falange tagja volt, es resztvettek a spanyol rendszervaltasban mint mondjuk Horn Gyula (Suarez el, de ugyanolyan beteg mint Horn). szoval, lehetne erdekeset irni Spanyolorszagrol.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.22. 15:41:03

@jotunder: az andalúz csak a spanyol nyelvjárása, a gallego viszont önálló nyelvként van elkönyvelve, a katalánok még inkább elkülönülnel, a baszkokról nem is kell beszélni. És akkor finomságokról is beszélhetünk, hogy Ibériában mely területeken hogyan alakul a centrum és a régiók viszonya, hol vannak csak nyelvjárási, hol nyelvi különbségek, hol nemzetiségiek, stb. Politikailag, történelmileg, kultúrtörténetileg teljesen megállja a helyét, hogy a baszkok és a katalánok után a gallegók a harmadik "legautonómabb" régió.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.22. 15:57:24

@rajcsányi.gellért (ergé): en csak egy javaslattal eltem, hogy milyen erdekes parhuzamokat lehetne itten felfedezni. nem gondolom, hogy a mandiner falangista szimpatizans lenne.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.22. 15:59:18

@rajcsányi.gellért (ergé): spanyol nyelv ?? a barcelonai egyetemen kulon engedellyel lehet vizsgazni egy bizonyos nyelven, de azt nem spanyolnak, hanem kasztiliainak hivjak :)))))

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.22. 16:01:59

@jotunder: magyarul meg spanyolnak mondjuk azt a nyelvet, ne fárasszuk már egymást.

evil overlord (törölt) 2011.11.22. 16:30:51

@Bell & Sebastian: Az Arschkopf abszurdisztáni svábul (c. HSL) van?

@rajcsányi.gellért (ergé): "szépen bekékült Spanyolhon, csak Barcelonát tartják a vörösök, mint 1939-ben :)) "
Emiatt "mosakszik"? Nem kell, a hullagyártást a republikánusok kezdték, Franco "csak" visszaütött.

thetriggerhappy 2011.11.22. 16:55:45

@Bell & Sebastian:

szerintem olvass, majd megérted.

thetriggerhappy 2011.11.22. 16:56:32

@rajcsányi.gellért (ergé):

nem. mondok egy varázsszámot: 17+2.
ha megfejtetted, szólj!

thetriggerhappy 2011.11.22. 16:58:19

@rajcsányi.gellért (ergé):

akkor te most feltaláltad a spanyol viaszt, de szó szerint.
ezt majd magyarázd el a valenciaiaknak és a canarioknak.

Bell & Sebastian 2011.11.22. 17:01:45

@evil overlord: Pont mint a Benzinbrunne, ja. Mondjuk a Hundsmagen visz mindent, csak azt nem tudom, használják-e máshol is? :)

Bell & Sebastian 2011.11.22. 17:04:30

@thetriggerhappy: Sikerült. Hogy másnak is, csak az a kérdés.

thetriggerhappy 2011.11.22. 17:15:18

@Bell & Sebastian:
nekem absz. én pld megértem, hogy az a mondat, miszerint "Galícia a harmadik autonómia Spanyolhonban Katalónia és Baszkföld után" nem azt jelenti, hogy Galícia egyike a 17 autonóm területnek vagy közigazgatási egységnek.....pedig ez utóbbi lenne a helyes.
ha meg nyelvről beszélünk, szintén nem értem mi az a 3...
a baszk, katalán és gallego mellett hivatalos nyelv az aráni, elismert nyelvjárás meg még másik 3, az aragóniai, a leoni és az asztúriai.....

evil overlord (törölt) 2011.11.22. 17:21:48

@Bell & Sebastian: LOL.
A "Hundsmagen"-re 16-18. századi orvostudományi cikkeket talált a google, kemény 9 tételt :)

Bell & Sebastian 2011.11.22. 17:52:16

@thetriggerhappy:

(a) Variedades internas del castellano (o español) de España las hay septentrionales y meridionales (entre éstas, el extremeño, el murciano, el andaluz y el canario). Véanse al respecto las pp. 28-41.

(b) Dialectos históricos (del latín) lo son el aragonés y el leonés, como (siguiendo la terminología tradicional) los nombra García Mouton (1994:16-23), quien además se refiere a la artificialidad de un aragonés unificado o de una lengua asturiana (ibídem); realidades ambas, vinculadas respectivamente a aquellos dos espacios históricos.

(c) Catalán, gallego y vasco, lenguas de España en sus respectivos ámbitos, comparten espacio en cualquier caso con el español, que puede vestirse en cada territorio bilingüe de rasgos de tinte local (para todo ello, v. las pp. 42-53).

www.ub.edu/filhis/culturele/gargallo.html

Na, a nyelvi részét lezárhatjuk.

Bell & Sebastian 2011.11.22. 18:18:39

@thetriggerhappy:
www.youtube.com/watch?v=zylbZ1nOX0c

Itt meg elmagyarázzák a történetiséget, a kommentek annyiban érdekesek, hogy természetesen mindenért Franco a felelős. Vagy a köztársaságiak, de Orbánt nem emlegetik.

thetriggerhappy 2011.11.22. 21:10:17

@Bell & Sebastian:

érdekes, hogy a barcelonai egyetem sem ismeri a négy hivatalos spanyolországi nyelvet és kifelejti az aránit, de de ez mellékes. sajnos ismerem a spanyol felsőoktatást színvonalát....
azt viszont még mindig nem értem, hogy mióta van 3 autonómia....ugyanis az eredeti kérdés ez volt, nem pedig a nyelvek.
szóval?

az pedig külön vicc, hogy a szerző említésre méltónak találja rajoy gallego származását, mikor maga a caudillo is az volt, galícia pedig a guardía civil és a spanyol jobb és szélsőjobb igazi otthona. ebből is látszik, hogy valójában fogalma sincs spanyolországról, és a régiókról csak ugrál mert azt hiszi, hogy a pp testvérpárt, így örülnie ildomos.

thetriggerhappy 2011.11.22. 21:16:57

@Bell & Sebastian:

ja, hogy időrendben a harmadik....ez aztán releváns info.

Bell & Sebastian 2011.11.22. 21:43:15

@thetriggerhappy: A megfejtés abban áll, hogy az eleje többet kapott. Mondjuk rögtön világos lenne miért, ha a régiókat és a lingvisztikai térképet egymásra tesszük.

Szerintem RG is ezt mondja. Hozzáteszem, ha ennyire árnyaltan még a spanyolokat sem érdekli, nekem aztán scheißegal. :)

Bell & Sebastian 2011.11.22. 21:49:45

@evil overlord: A kiművelt és német Hundsvotze csillapított hatású, keresztényibb változata lehet.
Az elején (250 éve) még mindenki tudta, miről van szó, ha ezt hallja, Hundsmaga'.

evil overlord (törölt) 2011.11.22. 23:15:28

@Bell & Sebastian: Muhaha! (Ehhez már kellett a szótár. Így jár az, aki a nyelvet tankönyvből tanulja.)

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2011.11.23. 21:13:32

Dios, Patria, Fueros, Rey! Hajrá Spanyol Királyság!

(Franco szobrot minden város főterére!!!!)

szempontpuska 2013.02.03. 20:52:39

@Petrus Augustinus: Dios, Patria, Fueros, Rey y chequera

Namost akkor lehet újragombolni:

elpais.com/elpais/2013/02/02/media/1359835679_999797.html
süti beállítások módosítása