Aleppo közelebb van, mint hinnétek
2016. október 01. írta: ForgacsIstvan

Aleppo közelebb van, mint hinnétek

csenyete.jpg

Csenyéte (Google Street View)

Szakad a szívetek. Szakad a szívünk. Szakad mindenki szíve és remegnek a megfáradt lelkek, mert minden, ami Aleppóban történik, az jó ok arra, hogy felébresszük magunkban az embert. Sőt, hogy meglássuk az embert; csendben, saját magányunkban, vagy éppen kamerák előtt és nyilvános fórumokon, hiszen bátran és hangosan ki kell állni most az emberségért. Főleg, ha sokak szerint már itt sem jut belőle elég, és hamiskás utalások vannak arra, hogy a gonoszság, embertelenség mindenhol ott van, és 2010 óta bizony ebben az országban is tombol – így lesz kormánykritika egy nép, egy ország, egy város tragédiájából.És igen, iszonyatos, felfoghatatlan mindaz, ami Aleppóban történik, felesleges bármivel is összehasonlítani, vagy relativizálni, maga a pokol az, amit az ott ragadottak megélnek.

Szakad a szívetek. És látványosan elsápadtok persze sok ezer számra még ebben a nyomorult országban is, miközben azt sem tudjátok sokan, hogy hol a francban is lehet az a Szíria; de az érkező képek nyomasztóak, fájdalmasak, félelmetesek, és arra sarkalnak sokatokat, hogy azokat látva ítélkezzetek akár arról is, ami az itthoni politikában történik. Tegyétek. Attól rémisztő az egész, ahogyan összekötitek ezeket a dolgokat egymással, és hogy a szírekkel való fájdalom-szolidaritás éppen csak annyit ér nektek, hogy kiírjatok valamit a Facebookra, váltsatok róla néhány szót hazafelé a villamoson vagy egy kávéházi teraszon, mutogassatok az óriásplakátokra, egy fél órára szomorúak legyetek, és hogy mindettől persze jobb embernek érezzétek magatokat. Mert belőletek még nem veszett ki a szolidaritás, az emberség, a humanizmus, és jesuis-ztek minden alkalommal, amikor megtehetitek; de persze ezt is szűritek, senki nem akar pl. keresztény nigériai asszony lenni közületek.

Szakad a szívetek. Európaiak és demokraták vagytok, akikből nem veszett ki még az emberség, és nyitott szemmel néztek a világra. De vajon ugyanez a szemetek és szívetek miért nem lát semmit akkor, amikor itthon kellene meglátnotok Aleppót?

*

Amikor csak annyit kérek, üljön be valamelyikőtök mellém az autóbaés jöjjön, látogasson meg velem három félárva gyereket Borsodban, akiket még az anyjukkal együtt dobott ki az apjuk az utcára, aki azóta két éve meghalt, és a legidősebb lány próbálja életben tartani mindannyiukat, hm? Melyikőtök zsebében lapul 2000 forint, amiből gyógyszert vehetnek maguknak? Hol vagytok akkor, amikor a 100%-ban cigányok által kitöltött iskolában az igazgató magyarázza el a 13 éves kislánynak, hogy mi is az a menstruáció, ad pénzt betétre; vagy amikor ózdi rendőrök könnyek között mesélnek arról, hogy ha megtehetnék, ők mentenék ki a cigánytelepről a gyerekeket, mert nem bírják nézni mindazt, amin keresztülmennek, hm?

A Piricsén néhány éve éhen halt cigány kisgyermek fotója vajon lenne-e annyira nyomasztó és megindító nektek is, mint a tengerparton talált, vízbe fulladt szír kisfiúé? Nem akarom sorolni, de higgyétek el, Aleppo közelebb van, mint hinnétek. Csak a saját határainkon belül azért veszélyes sokatoknak a szolidaritást nyilvánosan felvállalni, mert akkor itthon is ki kellene állni azért, hogy ezek a cigány közösségek ne falják fel saját magukat. Hogy az azokban sok helyen a saját családjukban, saját közösségükben a sajátjaiktól szenvedő gyerekek, asszonyok, bárki is érezhesse azt, hogy vannak, akik látják ezt, és legalább átérzik, felfogják, hogy nekik min kell keresztülmenniük. Akkor már inkább a jó messze szenvedő meg úton lévő, menekülő szíreket sajnáljátok kollektíven, hiszen ezzel is a kormányt lehet kritizálni.

A Taktaközben sincsen víz sok helyen. A Taktaközben sincsen étel sokszor napokon át. És bár bombák nem röpködnek, saját apja által véresre vert cigánygyerekek vagy kábítószerező terhes cigányasszonyok fotóival mi magunk is eláraszthatnánk az internetet. Az az elkeserítő, hogy nyilván nem ugyanazok a reakciók születnének rájuk, mint amik az elmúlt hónapok világhírűvé vált szír polgárháborús képeit kísérték.

*

Lesz, aki érti, hogy miről szólt ez a néhány gondolat, és lesznek sokan, akik meg sem próbálják felfogni, hogy mit kérek mindenkitől: itthon a cigányok nyomora és rengeteg helyen végbemenő saját önpusztítása legalább annyira fájdalmas, legalább annyi vérrel és könnyel teli, legalább annyira remény nélküli, mint más, távoli országok háborúi.

De ezt nagyon kevesen akarják csak meglátni és megérteni, tenni érte meg szinte senki nem hajlandó a látvány-demokraták közül. Egy doboz neocitrán felfoghatatlan kincs a 27-es út bármelyik oldalán, nektek negyed óra, amíg leugratok érte a sarki patikába. Aki akar, utaljon az Unicefnek és a UNHCR-nak, biztosan jobb érzéssel fekszik le aznap. Aki ennél is bátrabbnak gondolja magát, az olvasson el még egyszer, aztán jöjjön velem kelet felé.

Aleppóig nem jutunk el. De élőben sápítozni, jajgatni és nagyon hangosan demokratának lenni Hernádvécsén, Vilmányban, Bőcsön, vagy éppen Rakacán is lesz bőven lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7811758333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.10.01. 18:00:29

faszt se érdekli. tanuljanak meg normálisan élni a szarosok.

Sir Galád 2016.10.01. 18:26:56

Hát ez kurvajó. Csak az a probléma, hogy az az oldal, ahova ezeket a cikkeket írod, és akiket folyton el felejtesz kritizálni Pisitikém, azok pont leszarják ezt az egészet és kérdés, hogy téged egyáltalán emberszámba vesznek-e, mert cigány vagy. Lehet, hogy nyomik akik jönnek ezzel a facebookos humanizmussal, de még mindig fáínabb emberek, mint a haverjaid, akik szerint a legfontosabb a világon a nácik, homofóbok és cigánygyűlölők szólásszabadsága....

Azért fasza, hogy küzdesz a cigányságért.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.10.01. 18:38:13

@Sir Galád:
olyannyira igaza van, hogy én például simán lecserélném derék cigányainkat nyóccázezer arabra.

NemodaBuda 2016.10.01. 18:53:22

Hát, egy olyan országban, ahol a költségvetésnek van talált 300 milliárdja azután, hogy a teljes cigánykérdésre fordított összeg dupláját már háromszor ellopták az utolsó fillérig, nos, egy ilyen országban nem halhatna éhen senki sem ! És lenne cigány szociális munkások hada, zsebükben a szükséges munícióval (nem golyóval, faszok, hanem pénzzel, orvossággal, könyvvel). Mert meg lehet oldani ezt a kérdést, csak csinálni kellene már, Eltart pár évtizedig, de ha el sem kezdik .... ? Nem nehezebb ez, mint megtanulni járni !

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.01. 19:09:14

nyugi, pár évtized múlva a migránsokból is kiábrándul a progresszió. addigra a laborban klónozott transgender munkaerőt kell majd szeretni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.10.01. 19:17:43

@NemodaBuda: édes istenem milyen barmok maguk! honnan a faszomból terem az a sűrű szocmunkás armada, ráadásul könyvvel a sebében? faszfej! mit csinálna a beherbálozott, nyolcvan ikús baromállat a könyvvel? bevenné orvosság helyett? meg a gummikalapácsos "acigányasszonyokszeretikalegjobbanagyerekeket" gecikurva?

Bell & Sebastian 2016.10.01. 19:32:28

Mindenki mentsen meg még egy embert. Úgy értem, magán kívül.
___

A felbolydított, atomizált, és gyökértelen gyökerekből álló társadalom már csak ilyen. A jelenséget fejlődésnek nevezzük.

>>> ...
uzsora miatt, mely bűn a természet ellen,
a te kenyered süttetik bűzlő rongyból
a te kenyered száraz mint a papiros,
... <<<

Bell & Sebastian 2016.10.01. 19:45:41

Forgács István!

Úgy nem lehet elmenni, hogy vissza sem nézel. Pedig te is úgy fogsz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.10.01. 20:40:15

@Sir Galád:

"Lehet, hogy nyomik akik jönnek ezzel a facebookos humanizmussal, de még mindig fáínabb emberek, mint a haverjaid, akik szerint a legfontosabb a világon a nácik, homofóbok és cigánygyűlölők szólásszabadsága." --- írod.

Ha te szembesül(het)nél azzal, hogy mennyire primitív vagy, nagyon csúnyán belebetegednél.

Pelso.. 2016.10.01. 21:13:50

@Herr Stacheldraht Leger: Derűlátó a pár évtizedes tervezés. Amikor pár év múlva leállnak a források odakintről, akkor lehet csodálkozást művelni, mímelni.

Bell & Sebastian 2016.10.01. 21:21:00

@bbjnick: Szőr Galád a magyar oktatás kudarca, ideológiai szaglása viszont kiváló, elüldögél egy rakás szar mellett étlen-szomjan, akár napokig.

annamanna 2016.10.02. 02:50:09

"Aki ennél is bátrabbnak gondolja magát, az olvasson el még egyszer, aztán jöjjön velem kelet felé."

Achtung! Achtung! Katasztrófaturista buszjáratokat indítok kelet felé!
Extra szolgáltatásaim: "Aleppóig nem jutunk el. De élőben sápítozni, jajgatni és nagyon hangosan demokratának lenni Hernádvécsén, Vilmányban, Bőcsön, vagy éppen Rakacán is lesz bőven lehetőség."

Ezen kívül még mit akart közölni ForgacsIstvan?
Nyilván semmit.
A kevesebb több lett volna.
Neocitránt kérjél Csillától, tesó. www.youtube.com/watch?v=mJ7WLxbtefE

"akik látják ezt, és legalább átérzik, felfogják, hogy nekik min kell keresztülmenniük."
- szerencsétlenek www.youtube.com/watch?v=kEfPcxBx0_A

"itthon a cigányok nyomora és rengeteg helyen végbemenő saját önpusztítása legalább annyira fájdalmas, legalább annyi vérrel és könnyel teli, legalább annyira remény nélküli, mint más, távoli országok háborúi."
- www.youtube.com/watch?v=iiTE3tfe7qM

A demagóg siránkozást még gyakorold, csávókám.
Ez így nagy jóindulattal kettő alá.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.02. 06:14:33

@Pelso..: óóó te kis naív... sose fog elzáródni a pénzcsap, mindig lesz valami nyugati fölösleg - romlott tesco virslitől az alulképzett migráncsig - aminek a hazai terítéséért cserébe jön a lopható dotáció. továbbá ha eleget oszt vissza brüsszel felé a vekker, akkor kisvasúttól a paks2-ig olyan szépen elnéznek mindent, hogy csak hunyoroghat az egyszeri progballer. legfeljebb kap valami nagyon ajrópai elítélő nyilatkozatot cserébe sebtapaszként.

Csaba Szikora 2016.10.02. 11:46:50

már megint mi ez a szar?

Pelso.. 2016.10.02. 12:08:23

@Herr Stacheldraht Leger: Az alapszámok és az arányok egyaránt változni fognak. - nem az áfa kulcsra gondoltam:)
Ebből is fakadóan szeretném látni pl a 2019 és 23-as költségvetés fő számait, meg azok arcát, akik először nézik.

szilmi 2016.10.02. 14:30:46

Mindenki dögöljön meg, pusztuljon el,- de a vezér kedvtelése, a stadionhálózat , épüljön ki.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 02:59:01

@Pelso..: óóó te kis naív... mindig lesz valami unorthodox hitelező, aki nemzetbiztonsági okoknál fogva titkolandóan előnyös uzsorakamatra hajlandó bizniszelni. úgyis a zemberek fizessék meg.
süti beállítások módosítása