Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak!
2016. január 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak!

putyin.jpg

Ugyan a mai Oroszország és a vele egylényegű putyinizmus működési elveit, s világpolitikai és regionális szándékait eddig is lehetett ismerni, ritka pillanat az, amikor a faarcú Vlagyimir Putyin a lehető legnyíltabb kártyákkal játszik, és olyan egyszerű és egyértelmű szavakkal mondja el, mik a szándékai végső soron, hogy még egy német bulvárolvasó, esetleg egy magyar kommentelő is megértse.

Putyin most a német Bildnek adott nagyinterjút, amiben részletesen beszélt arról, mi fáj neki és mit szeretne látni a Nyugat és Oroszország viszonyában, különös tekintettel a mi kelet-közép-európai régiónkra. Természetesen az orosz befolyás elvesztése fáj neki, valamint az, hogy a rendszerváltás után a szabad világ szövetségi rendszereihez csatlakoztunk. Tudható volt ez eddig is, de most újra teljesen nyíltan beszélt erről.

Már csak azt nem tudom ezután, mi indokolja a Magyarországon is tömeges Putyin-imádatot.

„A kezdetektől nem sikerült Európa kettéosztottságát meghaladni” − mondja Vlagyimir Putyin, a kezdetek alatt a rendszerváltást értve. Ami egy kicsit furcsa, hiszen Európa kettéosztottságában enyhén szólva fontos szerepe volt annak a rendszernek, aminek ő egész fiatal korában hű és szorgalmas szolgálója volt, például a KGB ügynökeként a nyomorult, szerencsére rég megboldogult Német Demokratikus Köztársaságban. Európa fizikai kettéosztottsága a kommunista rendszerek által felhúzott Vasfüggönnyel, no meg a berlini fallal vált tartóssá. Putyin ezt a rendszert szolgálta annak bukásáig, és máig ennek a rendszernek a lehetőség szerinti újjáépítése vezérli.

A Bildnek arról beszél: 25 éve leomlott a berlini fal, de láthatatlan falak épültek Európa keleti részén. Putyin ezalatt azt érti, hogy a NATO az elmúlt huszonöt évben kelet felé bővült, felvéve a kelet-európai országokat, köztük Magyarországot is. És ez fáj neki. A Mandiner által is szemlézett interjúban így beszél erről:

Bild: A közép-európai országok szabad akaratukból akartak a NATO tagjaivá válni. Ettől várták a biztonságot.

Putyin: Ezt már ezerszer hallottam. Természetesen minden államnak joga van úgy megszervezni a saját biztonságát, ahogyan azt helyesnek tartja. Csakhogy a NATO már meglévő tagállamai is követhették volna saját érdekeiket, egyúttal lemondani a keleti bővítésről.

Bild: Egyszerűen nemet kellett volna mondania a NATO-nak? Ezt nem élte volna, mert...

Putyin (németül közbevág): ... miért nem?

Bild: Mert benne foglaltatik a NATO alapszabályában és önképében, hogy felvesz olyan szabad országokat tagjai közé, akik ezt akarják és megfelelnek bizonyos körülményeknek.

Putyin (továbbra is németül): Ki írta ezeket a szabályokat? Politikusok, nem? (Visszavált oroszra.) Sehol nincs leírva, hogy a NATO-nak bizonyos országokat fel kell vennie tagjai közé. Csak a megfelelő politikai akaratra lett volna szükség, hogy lemondjanak erről a szándékukról. De ez nem volt meg.”

*

Vagyis Vlagyimir cár annak örült volna és az lett volna az elvárása, hogy a NATO üljön csak a saját babérjain és ne vegyen fel minket és a többi, szovjet megszállás és kommunista diktatúrák alól épp csak felszabadult kelet-európai országot a saját soraiba. Mert nyilván jobban megfelelt volna Oroszország érdekeinek, ha a kelet-európai kis népek a két tömb, két erőközpont közötti senki földjén maradtak volna, hogy az oszd meg és uralkodj elvével, no meg a gázcsapok csavargatásával továbbra is ki legyenek téve Moszkva kényének-kedvének.

Mondjuk akkor ki még egyszer ezeket a teljesen alapvető és magától értetődő dolgokat: Magyarországnak és a többi, kommunizmus alól felszabadult országnak egyértelműen a nyugati világban, a szabad Európában volt és van a helye. Ez alól a szovjet-orosz megszállás és Moszkvából irányított kommunista rezsimek évtizedei tragikus történelmi kitérők és zsákutcák voltak.

S ha valami közmegegyezés tárgya volt Magyarországon és a legtöbb kelet-közép-európai országban 1989 után, az az volt, hogy közös célunk a NATO- és az EU-tagság elérése.

Az, hogy a NATO és az európai közösség tagjai vagyunk, és ezek a mi természetes politikai, történelmi otthonaink, legyen most is közmegegyezés tárgya! Minden hazai és nemzetközi politikai vitánk, játszmánk csak ezen túl kezdődhet.

A NATO-n és az európai közösségen túl a magunkfajta kelet-közép-európaiak számára csak tél van és hó és csend... és Moszkva.

De legalább Vlagyimir Putyin nem árul zsákbamacskát. Hiába a rendszerváltás, hiába a világkommunizmus és a szovjet rendszer összeomlása, az egykori Szovjetunió KGB-s ügynöke fejében minden ugyanúgy folyik tovább, és teljesen egyértelmű − mint most látható, néha nyíltan is beszél erről −, hogy Oroszország kelet-európai befolyásának újraerősítése, a nyugati katonai és politikai-gazdasági közösségek kelet-európai gyengítése, illetve ezek valamilyen kombinációja a célja. Ebben nyilván Magyarország és annak minden adottsága, belső és külső viszonyrendszere is egy sakkbábu a számára.

Így drukkoljon magyar ember Vlagyimir Vlagyimirovicsnak.

*

Putyin egyébként arról is beszélt az interjúban: „A NATO és az USA teljes győzelmet akartak aratni a Szovjetunió fölött. Egyedül akartak ülni Európa trónján. Hát most ott ülnek, és válságok soráról beszélünk, amik enélkül nem következtek volna be”.

Az, hogy az EU jelenlegi rendszere mély válságban van, az nem tévedés, sőt, teljesen egyértelmű jelenség, írtunk erről eleget. De mókás dolog minderről egy olyan ország teljhatalmú elnökétől hallani, aki immár 16 évnyi uralma ellenére futóhomokra építette birodalmát.

Az atomarzenálján és óriási, kiterjedt területein túl sok tekintetben egy szimpla olajsejkség adottságaival és lehetőségeivel rendelkező, egyébként nagyjából Olaszország (!) nemzeti össztermékével egy szinten termelő Oroszországnak jól ment pár év, amíg az egekben volt az olaj és a gáz ára. Ezt az időszakot azonban Putyin és emberei nem az orosz gazdaság diverzifikálására, stabil és válságbiztos alapjainak megteremtésére használták fel, hanem csak az irányított „demokrácia” további bebetonozása, a rendszerhű oligarchák feltőkésítése, az olaj- és gázfegyverek fitogtatása, no meg némi hadászati fejlesztés volt a prioritás.

Lassan két éve, hogy összeszedtem néhány alapvető adatot a Nyugat és Oroszország gazdasági és katonai erejéről, valamint társadalmi folyamatairól. Akkor is egyértelmű volt, hogy alapvetően téves a Nyugat drasztikus hanyatlásáról és Oroszország fényes jelenéről és lehetőségeiről beszélni. A különbségek azóta a szankciók és az olajár-bezuhanás hatására csak tovább nőttek, nyilván Oroszország hátrányára.

Ahogy az olaj ára a szaúdi bányászbéka segge alá esett − s ahogy az ukrán válság miatti nyugati szankciók hatni kezdtek , az orosz gazdaság mélységesen megrendült, a recessziótól kezdve a költségvetés összeomlásán keresztül az újbóli, tömeges elszegényedésig. Ennyire futotta Putyintól és köreitől Oroszország arany éveiben. Illiberalizmus a gyakorlatban. És ez az ember beszél a Nyugat válságáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr398267818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak! 2016.01.13. 10:52:01

Putyinnak a közép-európai orosz befolyás elvesztése fáj, és annak visszaszerzése az egyik fő célja. Tudható volt ez eddig is, de most újra teljesen nyíltan beszélt erről. Már csak azt nem tudom ezután, mi indokolja a Magyarországon is tömeges Putyin-imáda…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:50:41

@orient: Milka tehenet is megugogorja az argentin gaucsó, oszt annyi lesz neki. Maj'meglássuk, a púnijós szubvencionálás elhunytával ki lesz pozícióban? Ha megérjük.

Génmanipulációról nem nyitunk vitát, inkább menjünk Kölnbe, segget fogdosni. Ha már egyszer embert is lehet tenyészteni, kit érdekel a szőrös disznóparaj?

Kavkaz 2016.01.15. 11:50:55

@Jean Sol Partre:

Én örülnék, ahogy pl. a japán hadsereg beavatkozásának is örülem volna, ha segít a helyzeten, de a hadsereg a vezetői utasítását követi, az amerikai vezetőknek pedig nem érdeke az orosz kisebbség védelme.

gyalog.galopp 2016.01.15. 11:53:10

@orient:

Akitől ezt hallottad, az nagyon nem bontotta ki előtted az igazság szálait.

Kavkaz 2016.01.15. 11:53:26

@Jean Sol Partre:

Konkrétan a Majdan óta folyamatosan figyelmeztetnek az ukrán ultranacionalisták veszélyére. Senki sem tett semmit.

orient 2016.01.15. 11:57:04

@gyalog.galopp: Akitol ezt hallottam az kozeli ismerosom es mezogazdasagi foiskolan tanit. Tobbekozott genmanipulalt termeles a szakterulete es eleg sok idot szan a szabadidejebol ennek kutatasara. Sajnos linkelni nem tudok bizonyitekokat, de O latja is a mi tortenik a zoldseggel mikor genkezelik, vagy vegyszerezik es kicsit talan tobb ralatasa van. Csak megjegyeztem mondom, mivel itt jelenleg termelni, venni, eladni nem lehet ilyen termekeket.

Kavkaz 2016.01.15. 11:59:04

@Jean Sol Partre:

Az állítólagos "gaz putyini Oroszország"-című rémképre.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 12:01:29

@orient: Hogy is mondjam csak, etkátlan, na. Akinek ilyen nincsen (etikája), annak az se gond, hogy a farkára próbálja a kutyát. Amit még taníthat is, eszem megáll.

orient 2016.01.15. 12:07:16

@Bell & Sebastian: Persze hogy etikatlan. Legjobb lenne mindenkinek a sajat kis kertecskejeben termelni a zoldet ami elrohad kidobni ami tuleli megenni, csakhat tobb milliard embert nem lehet igy etetni. Az sem sokkal etikusabb azonban, hogy vegyszereket amiket vedofelszereles hacukaban, tetotol-talpig, alarcban keszgyuben, maszkkal lehet csak kezelni, tolteni...stb. azt ranyomatjak a zoldsegre te pedig otthon egy sima vizes lotykolessel elintezed. Nyilvan mindketto szar, de mindketto lehet hasznos ha kemelyen szabalyozzak es ellenorzik is azok betartasat.

gyalog.galopp 2016.01.15. 12:10:22

@orient:

Jó, akkor el vagyunk látva szakmabeli ismerősökkel.
Maradjunk annyiban, hogy az egyik tudós kutatja és ajnározza a másik tudós elveti és károsnak tartja, én meg a másodiknak hiszek.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:23:01

@Kavkaz: már gondolom leírták többen is, de már ez ki lett vesézve az indexen is. A Vkontakte nem igazán "facebook", nem közösségi eseményeket osztogatnak meg kapcsolati hálót építgetnek az oroszok, hanem egy gigantikus kalóz zene/filmgyűjtemény. Ami mivel teljesen orosz, senki nem pofázhat bele - és mivel ők szándékosan izolálják is magukat a nyugattól jogilag, hiába tenne bármilyen ellenlépést teszem azt a Fox, hogy miért van fent az összes sorozata a vkontaktén, simán a szemébe röhögnek.

A "majd a nyugat kitöm pénzzel" dolog meg onnan jött, hogy a második világháború után volt ugye a Marshall-program, aminek következtében az összes második világháborúban szenvedett európai országot VALÓBAN kitömte az USA lóvéval (leginkább a németeket, ha már egyszer kvázi elpusztították az egész gazdaságát egy év alatt), de azt ÚJÁÁÉPÍTÉSRE és FEJLESZTÉSRE adták.

A ruszkik meg megparancsolták nekünk, hogy utasítsuk vissza a Marshall-segélyt (meg is tettük), és gyakorlatilag a szovjet tervgazdálkodás szegmensévé, az egyik kolhozukká tettek minket. Ők nem pénzt adtak, hanem eszközöket, nyersanyagokat, etc. Persze csakis olyat, amit ők elképzeltek, hogy majd mi csinálunk. Így nem lett pl - hiába volt a háború előtt - magyar autóipar, mert a KGST és irányadó elvei szerint nekünk nem autót kellett csinálnunk, hanem kaját. És konkrétan meg is volt tiltva bármilyen állami autóipari kezdeményezés.

Az, amit a rendszerváltás után rendesen elcsesztünk az az, hogy gyakorlatilag nullára redukáltuk a kapcsolatot az ex-Szovjetunióval, vagy Oroszországgal - nem kellett volna segget nyalni, de pl ők azért egy óriási felvevőpiac voltak sok-sok kajánkra, meg egy csomó olyan termékünkre, amik többnyire nyugatról iparikémkedett/reverse engineeringelt dolgok voltak, csak a nyugathoz képest 10 év késéssel, az oroszok simán vették, de mi kirúgtuk őket, amikor meg próbáltuk volna nyugatra árulni ezeket, rájöttünk, hogy hát ezek már a kutyának sem kellenek ottan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.15. 12:30:26

@Bell & Sebastian:
"Szerintem nem Kievvel háborúzik Putyin, aki izraeli-zsidó kötődésű, hanem az amcsi zsidók ukrán-zsidó származású bérenceivel. "

Mintha az ukrán hadsereg harcolna ott és mintha az ukrán hadsereg katonái esnének el, nemdebár? Tehát Oroszország Ukrajnával háborúzik, aki a szomszédunk.

Ezt az idézetet III. Sándor cártól biztos ismeri: Oroszországnak két szövetségese van: a hadserege és a haditengerészete.

Itt van a tass.ru-tól, amint Putyin egyetért ezzel a mondással:
tass.ru/en/russia/789866

És maga azt képzeli, hogy ezzel az országgal mi egy szinten lehetünk? Lehetünk a vazallusuk és lehetünk az ellenfelük vazallusa, de az ő szemükben nincsen harmadik út. Továbbá azt is képzelik, hogy az egész világ ellenük van.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:32:24

@Kavkaz: a fejlettebb gazdaság és szemétkedésre vonatkozóan meg - ez is csúnyán hangzik, de alapvetően ez az egész "Amerika-imádat" vagy valami, illetve az ellenségeskedés és szembenállás vele tulajdonképpen - akármennyire is hülyén hangzik - szimpla irigység. Azok az országok, amelyek szegényebbek, mint az USA, de az USA nem barátkozik velük, és nem is érdeklődik, még csak odamenni sem akar (igazából az USA SOHA nem akarta elfoglalni a Szovjetuniót, miért akarta volna...), megirigylik az amerikaiak dőzsölő-beleszarós-mindenkitlenéző-világura életmódját, és mivel nekik ebből morzsa sem jut, így dühösek, és ellenségeskednek, fújnak, meg mondják hogy milyen szarok.

De alapvetően ha az oviban csak Pistikének nem jut a csokis kekszből, akkor hiába duzzog a sarokban mérgesen, meg kiabál rá a csoporttársaira hogy milyen szar is a csokis keksz, igazából ő majd megdöglene egy fél csokis kekszért is.

És ez MINDIG így van - ezt is írtam már, amikor elnyomó rendszerek ellen "egyszerű emberek", meg "szegény rétegek" fellázadnak, "egyenlőséget" követelve, akkor ezen lázadások legfőbb szószólói k*rvára nem egyenlők akarnak lenni. Ők akarnak lenni az urak, az új elnyomók, mert ők is ugyanolyan hataloméhes seggfejek, mint azok akik most fent ülnek. Csak b*ssza a csőrüket nagyon, hogy nem ők ülnek ott.

Kavkaz 2016.01.15. 12:34:09

@Void Bunkoid:

Közösségépítésre is használják bőven. Más kérdés, hogy akik inkább facebookot használnak, és csak letöltés miatt néznek fel esetleg a vkontaktere, azoknak ez nyilván kevésbé szembeötlő.

A Marshall-segélynél adtak pénzt, máshol meg leredukálták az adott országokat vazallussá vagy belső gyarmattá. Nem törvényszerűen irgalmas szamaritánusok.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:38:15

Sőt, igazából a világon semmiféle rendszerváltás nem is történt itt Szent István óta, ugyanúgy egy szűk kör vezet, és mondja meg, hogy ki a góré, mindössze annyi a változás, hogy 1945 óta már nem valaminek a megléte (nemesi származást igazóló oklevél), hanem valaminek a hiánya (a gerincé) szükséges ahhoz, hogy az elnyomókhoz tartozz :)

Kavkaz 2016.01.15. 12:45:57

@Void Bunkoid:

Kényelmes így magyarázni, de pl. az ukrán ultranacionalistáknak és egyéb oroszellenes szélsőségeseknek nyújtott támogatással szembeni ellenérzés aligha magyarázható irigységgel.

www.thenation.com/article/silence-american-hawks-about-kievs-atrocities/

gordonhahn.com/2015/08/05/americas-ukraine-policy-and-maidan-ukraines-war-crimes/

Éppen ez az a hozzáállás, amely nagyon sokat árt a valódi nyugati értékeknek és eszméknek. Nem az amerikai gazdagsággal, jóléttel, kultúrával van a baj, hanem az ezeket felhasználó vezető réteggel, akik azt hiszik, hogy a fejlettség feljogosítja őket arra, hogy akár a legaljasabb módszerekkel is érvényt szerezzenek saját politikai és gazdasági érdekeiknek.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 12:58:10

@orient: Mondjuk Kubában erre már rájöttek, a szükség nagy úr. Mi még nem (teljesen), de jó úton vagyunk feléje. Aki szemetet zabál, annak szemétdombon a helye, hiába rúgkapál, oda is kerül.

orient 2016.01.15. 12:59:13

@gyalog.galopp: Maradjunk annyiban, hogy egyik sem jo, hanem szukseges rosszak. Ha barmelyiket rendesen tesztelik, vizsgaljak es eredmenyek alapjan szabalyozzak akkor lehet hasznos. De szerintem demonizalni egyiket sem kell. Mindegyik technoligia mogott cegek, kormanyok es erdekek vannak magyarul mindenki a sajatjat szajkozza, hogy jo, ezert kellene ezt szakemberekre bizni es nem erdekcsoportokra. Csakhat ez elgge nehez a 21.sz-ban..

gyalog.galopp 2016.01.15. 13:07:04

@orient:
A géntechnológia nem olcsó, idáig még egyetlen éhező sem lakott jól tőle, mert nem tudják megfizetni.
Akik megtudják fizetni, azoknak nézd meg a szemetes kukáit, nézd meg , a nagyobb áruházak hány tonna élelmiszert dobálnak ki havonta, ..... had ne folytassam, nem erről szól a poszt.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 13:19:40

@Doomhammer: Teljes joggal képzelik, hogy mindenki ellenük van, mert mindenki ellenük van. Aminek számtalan oka van, a legelső az, hogy senki sincs velük.

Én meg Adolfot idézném, amit az orosz fronton mondott, mikor meglátogatta csapatait. A beszéd teljes szövege csak részlegesen nyilvános, de Nyugaton. Az oroszoknál teljesen.

- Az USA provokálta ki ezt a támadást, vele a világháborút.

(Ömlött az amerikai fegyverzet az Északi-tenger és a Krím felől Sztálinnak.)

Jean Sol Partre 2016.01.15. 13:46:18

@Bell & Sebastian: "a legelső az, hogy senki sincs velük."

van olyan, hogy valakivel senki sem akar barátkozni, és nem feltétlenül mindenki más az oka.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.15. 13:48:08

@Bell & Sebastian:
" Teljes joggal képzelik, hogy mindenki ellenük van, mert mindenki ellenük van."

Hát látja, ez a baj. A maga gondolkodását is megfertőzte az orosz paranoia. Mindenki így jár, aki velük kezd, a Fideszre is ráragadt. Felismerhető az orosz szövetség a gondolkodási sémáikból, akárcsak az oroszoknak dolgozó emberekéből.

Vegyünk egy példát, aki nincs az oroszok ellen. Én nem vagyok az oroszok ellen. Mindaddig, amíg jó messze vannak a hatalmas országukban, ott irthatják egymást kedvükre. Közelembe ne jöjjenek, mert tudom, hogy agresszív és paranoid népek és az ilyenek közelségében nem jó lenni.

gyalog.galopp 2016.01.15. 14:09:04

@Doomhammer:

" Közelembe ne jöjjenek, mert tudom, hogy agresszív és paranoid népek és az ilyenek közelségében nem jó lenni."

Mondjuk az agresszivitásnak több formája létezik, más például a női, mint a férfi. Azonkívül az agresszivitás alapvető jellemvonása az emberiségnek, de különösen a fehér fajtának.
Ha én téged körbepakollak mindenféle támaszpontokkal és haditechnikával , akkor ki a paranoid én , vagy te?

Jean Sol Partre 2016.01.15. 14:25:12

@gyalog.galopp: khm. ne felejtsük el, kik voltak ott még nemrégen és milyen nehezen távoztak. Ők azért elég bizonyítottan agresszorok ahhoz, hogy ne legyen paranoiával gyanusítható az, aki tart tőlük.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:02:43

@Kavkaz: elolvastam, sajnos nagy része hazugság, a maradék pedig elkenés és magyarázkodás.

Kavkaz 2016.01.15. 15:09:54

@Jean Sol Partre:

Ha te mondod, biztosan. De a nyugaton sztárolt orosz ellenzékiek valódi motivációk is érdekesek.

www.agoodtreaty.com/2011/04/22/navalnys-nationalism/

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:15:55

@Kavkaz: és miben befolyásolja ez azt, hogy Putyin milyen és mit tesz? Még ha igaz is lenne amit ez ír (nem tudom, nem érdekel), akkor sincs semmi köze ahhoz, hogy Putyin mit akar és milyen módszerekkel éri el. Simán csak por a szemedbe, ne dőlj be a hülye propagandának.

Kavkaz 2016.01.15. 15:26:16

@Jean Sol Partre:

Milyen propaganda? Ez egy véleménykifejtő cikk. Ezen az alapon a Mandiner cikkei is propagandisztikusak. De van más is Putyinról:

www.unz.com/akarlin/trump-right-on-putin/

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:33:59

@Kavkaz: "Ezen az alapon a Mandiner cikkei is propagandisztikusak."

miért, nem azok?

Kavkaz 2016.01.15. 15:36:16

@Jean Sol Partre:

Nem. Véleményt fejtenek ki. Ezzel vagy egyetértünk, vagy nem.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 16:00:56

@Kavkaz: ebben az értelemben persze igen. Véleményt fejtenek ki azokról a dolgokról amiket állítanak, és azokról nem, amiket nem állítanak. És mivel nem mindíg bontják ki a valóság minden részletét, és ezt tendenciózusan teszik, gyakorlatilag propaganda.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 21:06:06

@Doomhammer: Akkor ugrott is az eurázsiai unió, lesz helyette másik. Szerintem ebben a játssz má -ban az igazi oroszok szóhoz sem jutottak.

Mondjuk a német néppel sem keverném össze azt az ügynököt, akit a nyakukra ültettek. Putyin dettó.

(Jut eszembe, ezt a vitát egyszer már lejátszottuk, történt azóta valami említésre méltó?)

Mindenki a más zsidaját szidja - a magáét dicséri.

chrisred 2016.01.16. 05:01:04

@gyalog.galopp: Oroszországgal akkor érné meg a kereskedés, ha kereskedelmi és nem politikai feltételeket szabna.

gyalog.galopp 2016.01.16. 10:03:55

@Doomhammer: @Jean Sol Partre:

Olyan dologba csaptatok bele, amit ha akár a felszín kapargatva is vizsgálunk, Putyin és országa hősként emelkedik ki a többi közül.

Nézzük: a németek rövid időn belül kétszer égették fel Európát, a harmadikhoz most gyűjtik a rőzsét , nem mellékesen csaknem kiirtották Európa zsidóságát.
Angolok, csaknem kiirtották két kontinens őslakosságát, jelen pillanatban is szép hasznot húznak a volt gyarmataikból.
USA, a II.Vh. óta csaknem szünet nélkül fegyveres konfliktusban áll idegen államokkal, a világ minden pontján létesített katonai támaszpontokat a földön, vízen , levegőben és az űrben. Katonai és titkos szolgálati eszközökkel dönt meg, vagy ültet hatalomba kormányokat.

Az oroszok listája ezekhez képest nagyon szerény, ha figyelembe veszed, hogy németek, britek , amcsik egy szövetségi rendszer alkotnak, hát minden okuk meg lenne a paranoiára.

@chrisred:

milyen politikai feltételről tudsz?

maroz 2016.01.16. 10:13:02

@Kavkaz: Azért ha közelebbről megnézed őket láthatod te is, hogy érdekeket követnek és olyan véleményeket kennek ide, ami az érdekeikből adódik. Ha leegyszerűsítjük, akkor a kommunikációnak az a formája, ahol a közöltek valamiféle érdeket szolgálnak az bizony propaganda.

Az, hogy ez most pontosan milyen propaganda valószínűleg ők sem tudják, hiszen attól, hogy valakinek szaros a szája még koránt sem biztos, hogy képes szisztematikusan is segget nyalni. Ez gyanúm szerint inkább egy olyan kis összevissza lehet, de mivel a posztot nem olvastam tévedhetek is, ami meglepne, de nem kizárt.

Putyinnál, illetve az oroszoknál inkább az az érdekes, hogy mit akar_hat_nak. Milyen pálya maradt nekik, és azt hogyan játszhatják be. Nem meglepő módon felmerült a bezárkózás és egy újabb alternatív modernitási kísérlet gondolata, és szerintem ez az, ami baromira érdekes.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.16. 11:47:32

szóval ismétlem ergé bubus, ideje fennkölten tüntetni meg toporzékolni:

www.origo.hu/itthon/20160116-paksrol-targyal-majd-orban-putyinnal.html

a főnököd nem magyar ember, vagy mi :)

Pelso.. 2016.01.16. 13:31:29

@Herr Stacheldraht Leger: Oda van írva, ami ki lett mondva.
"A miniszter szerint a kormány kész vállalni, hogy az európai közbeszerzési szabályok szerint költi el a paksi beruházásra szánt 12 milliárd eurót. "

A cöf áruló, amennyiben erre a jó hírre nem dob egy örömmenetet.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.16. 20:35:49

@Pelso..: nem leszünk OLAF gyarmat!

ja hopp, cöf, emléxünk még erre:

www.origo.hu/itthon/20140123-keszul-a-bekemenet-az-orosz-baratsagert.html

szerencsére ergé bubus ma már a szerkesztőség ablakából géppuskázná le a menetet, csak győzzön dobray töltényt hozni

komolytalan samu 2016.01.16. 21:38:29

@gyalog.galopp: Ez így nem igaz. Ill, amit mond az nagyrészt igaz, de az ISIS létrejöttének számtalan fontos okát kihagyja, ill. olyat varr az USA nyakába, amiben spec. nem ő a közvetlen felelős. Így aztán a magyarázat végül hamis.

1.) A video előállítója az egyik republikánus elnökjelölthöz (Rand Paul) kapcsolódik (a Ron Paul intézetet az ő apukája alapította), az Obama és Bush basztatásnak van némi politikai motivációja itt. Mondjuk mindketten elkúrták, csak nem pont úgy, ahogy itt állítják.

A vicc az, hogy amúgy olyan dolgokat is kihagynak, amit egyértelműen az USA baszott el. Nem volt a legjobb ötlet pl., hogy Szaddam jól képzett katonáit és hivatalnokait kompletten kirúgták a gecibe ők meg pár lelkes fanatikussal csináltak egy startupot amit aztán ISIS-nek neveztek el. Megvoltak a menedzsent szkillek, és a vállalati himnusz is ha úgy tetszik. Az sem volt nyerő lépés, hogy egy tisztán síta kormány kezébe adták a hatalmat Irakban, amiért a szunnita észak irak annyira hálás volt, hogy vagy nem bánták az ISIS hatalmát, vagy maguktól álltak át.

Viszont a szír vallási fanatikusoknak nem az amcsik, hanem a szaudiak nyomták a kezébe a fegyvereket. Részben azért, hogy a síta iránnal kibasszanak, részben azért mert a szaudi trónörökös be van sózva. Erre jöttek a törökök (detto szunniták), akik elkezdték megvenni az olcsó ISIS-es olajat, amivel a fegyverek alá rögtön a pénzt is betolták az elmebetegeknek.

Na most Szaud-Arábia az egyetlen komoly közel keleti hatalom, akivel szót lehet érteni, Törökország meg ugye NATO tagállam. Mindkettőnek kurva sok pénze van és még annál is több modern fegyvere. Tehát egyiket sem lehet nyilvánosan lebaszni, meg csicskáztatni se nagyon, mert ha ez a kettő is kifordul önmagából, akkor tényleg jön a homoki armageddon és évente nem egy-két millió menekült kopogtat Leszbosz szigetén, hanem öt vagy tíz. Az amcsik és európa tehát csendben szívta a fogát, és jobb híján kussoltak a dologról.

Az amcsik és európa kb minden arab országba egy Sziszi tábornokról (Egyiptom) álmodik, aki nem balhézik, rendet tart, egész kevés ellenzékit ölet meg és még csak háborúzni se kellett érte, elég volt pár CIA-s összekötővel leszervezni a puccsot. Csak ez ritkán jön össze.

gyalog.galopp 2016.01.17. 19:49:36

@komolytalan samu:
Nyilván, ez is egy vélemény, nézőpont a sok közül.
A Közel-Kelet problémái összetettek, de amit látunk az a tünet, nem maga a probléma. Törökök, szaudiak, amcsik, oroszok stb , mind, mind más indíttatásból vesznek részt a " megoldásban", az ellenségem ellensége ... elv alapján szövetkeznek, addig, amíg a közös ellenséget kiütik, aztán új szövetséget kötögetnek, az új ellenséggel szemben. Ezek a tünetek, de a baj gyökere az USA gazdasági és politika hatalma, pontosan a hatalmának korlátai.
Az USA nem tudja betölteni a világ vezetőjének szerepét, mert ilyen szerepet nem is lehet betölteni a demokrácia nevű blablát már a hülyék se eszik meg. A világ változik, az USA ezt a változást szeretné gátolni, visszafogni az oroszokat, európát, ázsiát, fenntartani annak látszatát, hogy a dollár tényleg annyit ér , amennyit, stb.

komolytalan samu 2016.01.17. 22:58:13

@gyalog.galopp: Az utolsó három mondatig rendben van. Ott kezdődnek a félreértések.

A Közel-Kelet káoszához az USA hatalmának pláne szerepfelfogásának van a legkevesebb köze. A dollár értéke meg éppen csúcsokat döntöget, és az összes olajtermelő ország szívja miatta a fogát, a pénzük meg zuhanórepülésben. Kínában nagyon úgy tűnik, hogy most pukkan először nagyobbat a gazdasági lufi, az oroszok pedig 50 dolláros olajár mellett tervezték -4%-ra GDP-t, az olajár viszont nincs 30 dolcsi sem.

Én értem, hogy te nem kedveled az USA-t, és nagyon szeretnéd már látni a hanyatlását, de azért néha érdemes ránézni az aktuális folyamatokra, és értelmezni azokat, különben még nagyon sokáig fogod értelmetlen várakozással tölteni az idődet. Az se rossz hobbi, de azért van jobb.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb lenne, és nem csak neked, de rohadt sok kommentelő lelki békéjén segítene, ha a külpolitikában és diplomáciában elfelejtenétek az igazságkeresést. Ott nincs ilyen.

Ebben a threadben is leírtam már, de még egyszer:
amikor azon vitázol, hogy egy nemzetközi konfliktusban amerikának, Putyinnak vagy bárki másnak van e igaza, akkor az kb olyan, mint ha centiben akarnál lemérni öt tonna tököt. Az egyik hosszában, a másik keresztben, a harmadik meg bedobja, hogy a csutkáját is bele kéne számolni.

Semmi értelme. Használhatatlan. A nemzetközi viszonyokat az erkölcsi kérdések, az igazságok már évszázadok óta nem befolyásolják. Putyin, és Obama sem morális igazságok alapján dönt. Putyin leszarja a kelet európai országok érdekeit és igazságait, az USA leszarja az oroszokét. Ez a játék a vén tetű Richelieu óta, egy érdekeken alapuló sakkjátszma, ahol az erő számít, a célok realitása, és hogy hogyan használod ki a lehetőségeidet. Ennek a megértéséhez tényleg elég pár jó diplomáciai esetleg katonapolitikai könyvet elolvasni.

A külpolitika moralizálása az elmúlt 200, de leginkább az elmúlt 100 év terméke, amióta nemzettudat, és a széles tömegeket elérő média létezik. A demokrácia ezen annyit rontott, hogy a külpolitikai témákat már otthon is jól el kell adni, sőt érdemes az ellenfél népének a fejét is kicsit meghülyíteni.

Nézd meg az egyiptomi példát! Erkölcsös dolog egy diktátort puccsal hatalomra segíteni, aki ellenzékieket (nem csak radi muzulmánokat, de emberjogi mozgalmárokat is) gyilkoltat meg? Miközben Obama hetente min. egyszer hitet tesz az emberi jogok és a demokrácia mellett, és minket ennek a töredékéért lebasznak? Hát kurvára nem az. Micsoda álszent köcsög. Csak hát nem azért csinálta. Azért csinálta, mert ott ez volt a lehető legtöbb, amit el lehetett érni, ráadásul nagyon kis ráfordítással.

Orbánt sem azért csicskáztatták, mert a seggnyalógépet épített a közmédiából. Azt se nagyon bánják, ha szétlopja az országot, amíg a saját érdekeltségeiket nem sérti. És pont ez volt a hiba: sértette. Plusz Viktor a ruszkikkal is elkezdett kavarni, ami már nem csak a gazdasági, de a geopolitikai érdekeiket veszélyeztette és ami talán még ennél is fontosabb feszültséget csinál. Egy nagyhatalom pedig nem akar az érdekszférájában semmi mást, csak nyugalmat. Nem érdekli, hogy itt ki kivel, és miért, nincs erre kapacitása, és nem is lehetséges ezt ilyen szintig befolyásolni annyi helyen. Az USA-nak sem.

Mint látod, nem rajongok az USA-ért, illúzióim sincsenek. De ugyanakkora ökörség lenne bármilyen illúziót táplálni Putyinnal, vagy Oroszországgal szemben. Ami azt illeti, szerintem még nagyobb is. Putyin nyersebben, keményebben képviseli az orosz érdekeket, kevesebbet enged és többet kér, mint Amerika. Ez részben azért van, mert Putyin közvetlen érdekszférája sokkal szűkebb, a kevesebből kevésbé enged. Másrészt csóró, akkor sem tud igazán nagyvonalú lenni, ha akarna. Túl közel és túl fontosak vagyunk nekik, ha egyszer megfog, nem ereszt. Inkább a nyakunkba ver egy Lukasenkot, aki azért nem egy matyóhímzés.

Nyugaton is van karám, de tágasabb. A fű kövérebb, a gazda is messzebb van, és nem fejbe lőnek ha piszkálod a kerítést, csak kicsit megbasz az áram.

gyalog.galopp 2016.01.18. 05:47:39

@komolytalan samu:

Keresi a fene az igazságot, azzal már elég rég tisztában vagyok, hogy abszolút igazság nincs, érdekek vannak.
Pont az érdekek mentén az próbálom elemezni a történéseket. Teljesen mindegy hol áll most a dollár árfolyama, mi van, lesz a kínaiakkal rövid, vagy középtávon. Az USA túl sokat költ önmagára, túl keveset juttat vissza perifériára azokhoz, akikből él. Lásd a sokszor emlegetett Római birodalom bukását.

Egyáltalán nem örülnék, ha az USA összeomlana, abba mi is belepusztulnánk, ( megint Róma....) épeszű ember ilyet nem kíván.
A kommented alapján hasonlóan látjuk a világot , de a konklúziónk más.
Mi, itt Közép-Európában nem engedhetjük meg magunknak, hogy az amcsik és az oroszok ütköző zónája legyünk már megint. Az oroszokat nem lehet elszigetelni, nem lehet úgy tenni, mintha nem is léteznének, nem lehet az érdekeiket teljes mértékben figyelmen kívül hagyni, minden erre irányuló törekvés alapjaiban hibás és veszélyes.

Ez a gondolatod kicsit ellentmondásos:

" Plusz Viktor a ruszkikkal is elkezdett kavarni, ami már nem csak a gazdasági, de a geopolitikai érdekeiket veszélyeztette és ami talán még ennél is fontosabb feszültséget csinál. Egy nagyhatalom pedig nem akar az érdekszférájában semmi mást, csak nyugalmat. Nem érdekli, hogy itt ki kivel, és miért, nincs erre kapacitása, és nem is lehetséges ezt ilyen szintig befolyásolni annyi helyen. Az USA-nak sem. "

A ruszkikkal való kavarásban le voltunk, vagyunk maradva a többi európai országhoz képest , Magyarországnak nincs gazdasági és geopolitikai jelentősége.
Jelenleg ott tartunk, hogy a semmiért kell haragudni az oroszokra, a kiesett gazdasági bevétel kompenzálásában nem segít sem az USA, sem az EU, viszont kötelezően be kellene fogadnunk azokat a menekülteket, akiket ők is zavartak el a lakóhelyükről.

Ez így hosszútávon nem fog működni, nem lehet sokáig arra kötelezni a perifériát, hogy vakon szolgáljon nagyhatalmi érdekeket és ennek következményeit is ő viselje.

chrisred 2016.01.18. 06:32:03

@gyalog.galopp: Magyarországnak van geopolitikai jelentősége, csak nem egyedül, hanem az Európa és Oroszország közti ütközőzóna részeként, ami a balti államoktól egészen Törökországig nyúlik. Európa érdeke az, hogy ez a zóna az összeurópai érdekeket közvetítse Ázsia felé, és ne az legyen, mint a kilencvenes évek előtt, hogy az ázsiai befolyást nyomja nyugat irányába. Mivel ebben a zónában vannak ingadozó országok, vagy olyanok, amik stabilan oroszpártiak (Szerbia), lényeges, hogy a magukat nyugatorientáltnak tartó országok, köztük mi is, segítsenek kalakítani az európai dominanciát ebben a régióban.

gyalog.galopp 2016.01.18. 07:22:40

@chrisred:
Nem Törökországig, hanem vele együtt, mint NATO tag.
Nem tudom, mit értesz összeurópai érdeken, az oroszok elszigetelése nem érdeke az EU gazdaságának, ezt nem én mondom, hanem a németek, franciák , olaszok is.
Az EU gazdasága az orosz gáztól függ, az orosz gazdaság meg attól, hogy jó áron eltudja adni.

Nem világos milyen veszély fenyeget bennünket keletről a jelenlegi szövetségi rendszer mellett, de jó lenne, ha már elárulná valaki és nemcsak zavaros utalásokat tenne rá.
Én egy veszélyt látok, elzárják a gázcsapot, bár erre egyelőre minimális esély sincs, de ha nagyon sarokba szorítják az oroszokat bármi megtörténhet.

komolytalan samu 2016.01.18. 12:06:11

@gyalog.galopp: "Az USA túl sokat költ önmagára, túl keveset juttat vissza perifériára azokhoz, akikből él."

Az USA a saját gazdasági fejlődését, egyensúlyát nézi, ahogy minden más ország is. Ezeknek a folyamatoknak édes kevés köze van a római birodalomhoz, más logika mentén zajlik. Kína nem azért roppanhat meg mert keveset kap vissza, ahogy Oroszország sem. Más okokból, de mindkettő a saját gazdaságuk szerkezeti problémáival néznek szembe.

Ez a periféria kizsákmányolás elmélet már ott nem stimmel, hogy az elmúlt 20-30 év épp a perifériák felzárkózását hozta, emberek 100 milliói lettek jómódúak, vagy léptek ki a nyomorból a perifériákon. Egyes perifériákon akkora ugrás történt, hogy már nem is lehet perifériának nevezni őket.

Ami az orosz-amerikai ütközőzónát illeti, persze hogy nem lenne jó nekünk benne lenni, de erre egyszerű a megoldás. Ha oroszország olyan konfliktusokat vállal a nyugattal (nem értékítélet, de lényegében ez történt), ami újfent elszakítja a gazdasági szálakat közte és a nyugat között, akkor nekünk sajnos választanunk kell, hová kötnek az érdekeink elsősorban. A lavírozás csak a konfliktusok egy szintjéig lehetséges, a nyugati és az orosz válasz szankciók mutatták meg, hogy a nagyhatalmi játékban mennyire leszűkülhet a játékterünk.

Fölösleges azon gondolkodni, hogy az oroszok elszigetelése vagy elszigetelődése káros vagy sem, erre nem tudunk hatni, a mi szempontjainknak nem osztanak lapot ebben a játékban. Ez olyan tényezőktől függ többek között, mint az orosz gazdaság visszaesése, egy esetleges orosz belső elégedetlenség. Ebben az esetben Putyin hátrál meg. Ha a Közel-Kelet instabilizálódik, pl. egy eddig stabil nagyobb állam megborul, - vagy azért mert a szaudi trónörökös, vagy Erdogan végzeteset lép -, vagy mondjuk egymásnak esnek a síták és szunniták, akkor meg a nyugat fog engedni, mert az oroszok beszorítása másodlagossá válik az arab kockázatok mellett.

Most úgy tűnik, hogy a kettő, nem ennyire sarkítva egyszerre történik, Putyin is puhul és az arab kockázatok miatt mintha a nyugat is engedékenyebb lenne Oroszországgal. Viszont a helyzet képlékeny, a felek kivárnak. A nyugat valószínűleg azért, mert az orosz belső helyzet és Putyin pozíciójának romlására számít, tehát jobb alkupozícióra. Putyin viszont tippem szerint az arab helyzet romlására bazírozva szeretne hosszabb távra jobb feltételeket kialkudni. Amit nem ismerünk az a két fél céljai. Putyin valószínűleg elsősorban Ukrajnát akarja, de talán kevesebbel is megelégszik. Nem tudjuk. A nyugat valószínűleg nem engedné Ukrajnát, de ha mégis, akkor cserébe valami olyan stratégiai kérése lenne, ami meggátolja Oroszország további expanzióját.

A stratégiai játékba most már belekavarnak pl. az alternatív energiaforrások is. A párizsi klímacsúcs azért lett olyan sikeres, mert a megújulókba dőlő tőkemennyiség és az előrejelzések azt mutatják, hogy az alternatív energia úgy 20 éven belül már tisztán gazdaságossági szempontok miatt komoly részt hasít majd ki az energiamixből. A politikusok tehát gyakorlatilag azt vállalták, ami magától is meg fog történni. Viszont az alternatívok csökkentik a szénhidrogének (olaj, szén, gáz) iránti keresletet is, ami pl. Oroszország stratégiai pozícióját keményen gyengíti.

Közép-Európára visszatérve: Ha kell, el van Oroszország nélkül is. Ausztria és Nyugat-Németország majd ötven évig tűrhetően elvolt miközben nem csak Oroszországtól, de még a saját szomszédaiktól (+k-németország) is el voltak zárva. Káros volt ez nekik? Hogy a fenébe ne. De a hidegháború alatt ez vagy/vagy játék volt.

A menekült kérdés (ma már) tisztán Német kérdés, sőt tisztán Merkel ügye. Az USA nagyon hangsúlyosan nem szól bele, sőt publikusan emiatt enyhítettek a nyomáson rajtunk. Merkel valami érthetetlen okból erkölcsi kérdéssé tette a menekült/migráns kérdést, és arra használja fel az európai erőfölényét, hogy mindenkin átvigye az akaratát. Nem fog összejönni neki, pusztán az érkezők száma miatt már legkésőbb idén nyáron összeomlik a német menekültügyi rendszer, de ennél valószínűbb, hogy Merkel még azelőtt bukik.

Kavkaz 2016.01.18. 12:08:03

@chrisred:

gordonhahn.com/2016/01/16/why-oppose-nato-expansion-without-russia-just-look-at-turkey-poland-and-europe/

Azt még hozzátenném, hogy a nyugati nagyhatalmak mindig ezzel a "barbár Oroszország"-toposszal akarták igazolni az Oroszország elleni hódításaikat, a teuton lovagoktól Napóleonon és Hitleren át a Jelcin-korszak gazdasági inváziójáig.

komolytalan samu 2016.01.18. 16:10:07

@Kavkaz: A vikingek is ezzel igazolták és milyen jól tették. Egy egész nemzet lehet hálás nekik érte.

Kavkaz 2016.01.18. 16:14:38

@komolytalan samu:

Hát az Oroszország meghódítására tett kísérletek nagyrészét az oroszok keservesen megszenvedték. A vikingeknek tudtommal nem igazán volt sehol hódítást igazolni próbáló ideológiájuk.

Kavkaz 2016.01.18. 18:40:25

@komolytalan samu:

Az lehet, de ők ennek nem sok jelét mutatták.

chrisred 2016.01.19. 05:40:05

@gyalog.galopp: Törökország nem része az Európa és Oroszország közötti ütközőzónának, ez kiderül a térképre vetett egyetlen pillantásból.

Az összeurópai érdek az európai emberek érdeke, a kultúránk, a fontosnak tekintett értékek tisztelete, az életmódunk megfelelő szinten fenntartása. Nem érdekünk, hogy a szomszéd, ázsiai kasztrendszert kiépítő társadalmú, központosított gazdaságú nyersanyagtermelő birodalomtól függjünk gazdaságilag, ami bármikor zsarolhat a függő viszony miatt, és a katonai ereje miatt mi is kénytelenek legyünk folyamatosan tőkét és energiát fektetni a fegyverkezésbe, mert a belső problémáit előszeretettel oldja meg külső hódításokkal. Az érdekünk az, hogy az orosz gazdaság annyira összeépüljön az európaival, hogy az energiaszolgáltatóknak lényegében mindegy legyen, hogy egy nyizsnij-novgorodi vagy egy sevillai vállalkozást látnak el, mindkettő ugyanolyan pozitív visszahatással lenne az adott gazdasági szektorban foglalkoztatottak életminőségére egész Európában. Ezért európai érdek, hogy ne egy új Sztálin, hanem egy új Nagy Péter irányítsa Oroszországot.

chrisred 2016.01.19. 05:59:52

@Kavkaz: A teuton lovagok idején nem létezett Oroszország, és a Német Lovagrend (amit azért nagyhatalomnak nem neveznék) keleti expanzióját a pogányok elleni harccal próbálták igazolni. Ami annál is könnyebben ment, mert az oroszok a mongolokkal szövetségben verték vissza őket.

Napóleon oroszországi hadjárata esetében különös lenne megfeledkezni a megelőző három koalíciós háborúról, amelyben éppen ellenkezőleg, Oroszország támadta meg Franciaországot.

gyalog.galopp 2016.01.19. 06:32:58

@komolytalan samu: @chrisred:

Az az alapvető félreértés közöttünk, hogy úgy gondoljátok, én mérlegre teszem az amcsikat és a ruszkikat, hát nem erről van szó. Már csak azért sincs erről szó, mert a ruszkik gazsasági, politikai, de még a katonai súlyát nézve is elég mulatságos lenne az összevetés.
A ruszkik nem nagyhatalom, bár mondják magukról, de tudják, hogy nem azok.

Amiről én beszélek az az értelmetlen konfliktus gerjesztés, amit most nem az oroszok kezdtek, nem fenyegették az európai hegemóniát sem gazdaságilag, sem politikailag, katonailag meg pláne nem.
Az oroszok felültek a provokációnak, beálltak a szájkaratéba és most épen vesztésre állnak.
Az oroszok tartalékai nagyok, a tűrőképességük hatalmas, a konfliktus az EU -t is megrendítette, ennek egyetlen haszonélvezője az USA, aki jelenleg rendíthetetlen erőt , tekintélyt tud mutatni.
Aztán majd meglátjuk.

A migráns kérdés meg nem német ügy, már hogy a fenébe lenne az, mikor Európai Unióról beszélünk.

maroz 2016.01.19. 09:36:45

@gyalog.galopp: "A migráns kérdés meg nem német ügy, már hogy a fenébe lenne az, mikor Európai Unióról beszélünk."

Helyes, helyes, mondja Samu bácsi, addig jó, amíg az Európai Unióról beszéltek, addig nincs baj. ;))

gyalog.galopp 2016.01.19. 11:36:15

@maroz:
Samu sikeresen szétszedte az EU-t, megnyugodhat.

A németek, meg hogy tudjanak munkát adni a migránsaiknak haza költöztetik a gyáraikat, Kelet-Közép -Európa ismét Putyin alá kerül, kezdődik minden elölről.
Mondjuk mi magyarok megint kilógunk a sorból megint mi leszünk a híd kelet és nyugat között, az ezzel járó összes előnyökkel.
Nem is lesz akkora baj.

Kavkaz 2016.01.19. 11:57:19

@chrisred:

A teuton lovagok konkrétan az ortodox kereszténységet is pogányságnak tekintették, és orosz területek ellen (is) indítottak támadást, lényegtelen, hogy volt-e egységes Oroszország, vagy sem. A mongolokkal már csak azért sem lehettek szövetségben senki, mert a keresztesek az északi területeket támadták meg, amelyeket a mongolok nem tudtak elfoglalni.

Napóleont pedig nem érdekelték az előző hadjáratok, nem is miattuk indított támadást.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.19. 12:39:39

@gyalog.galopp:
"Mondjuk mi magyarok megint kilógunk a sorból megint mi leszünk a híd kelet és nyugat között, az ezzel járó összes előnyökkel. "

Ez mítosz, szóvarázslat. A magyarok sose lógtak ki a sorból, pl. a KGST-ben is megbízható fogaskerékként működtek.

Hogy mit mondtak a népnek, az más kérdés.

Ezúttal sem lesz másként. Kelet-Európa megbízhatatlannak bizonyult, mivel tele volt az oroszok ágenseivel. Megy hát vissza az orosz érdekkörbe, egyidőben azzal, hogy Oroszország újra válságba fordul. Magyarul: nem lesz zsozsó, ezt jelzem előre is.

Bár mindenféle politikai erő buzgón dolgozott a cél érdekében, a kulcsdöntéseket a kétharmados Fidesz kormány idején hozták meg, tehát a történelmi felelősséget Orbán nem moshatja le magáról. Úgy lesz benne a történelemkönyvekben, hogy ő szakította le Magyarországot a nyugati fejlődésről.

Ideje elkezdeni a nép felkészítését arra, hogy miért is lesz nekik ez jó. Brüsszeli diktatúra, keresztény civilizáció védelme, nem leszünk a Nyugat összeszerelő csarnoka, lehet nyomatni a trágyát, ahogy a csövön kifér.

gyalog.galopp 2016.01.19. 12:49:10

@Doomhammer:

Má bocsánat, de hány évesnek tetszik lenni?
A legvidámabb barakk jelzőt nem mi találtuk ki, ezt kaptuk az érdemeinkért, meg sorolhatnám azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyek csak nálunk voltak.

Az orosz ágensként Merkel tantira tetszett gondolni?

komolytalan samu 2016.01.19. 13:05:52

@gyalog.galopp: Nem ez a félreértés köztünk. Az a félreértés, hogy nem létezik felesleges konfliktus gerjesztés. Nem csak Ukrajnában, de ez a fogalom mindenhol értelmezhetetlen. Lehet rövid vagy hosszú távon hibás döntés egy konfliktusba beleállni, rosszul felmérni a kockázatokat, túlbecsülni a lehetőségeinket, és a nyereséget, de egy negyven milliós európai országot bevonni az érdekszférába nagyhatalmi szempontból nem felesleges cél. Az a kérdés, hogy megéri e. Oroszország pedig teljesen érthetően azon van, hogy ne érje meg.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ukrajna azért nem a béke és prosperitás szigete volt, konfliktust a semmiből nem lehet gerjeszteni egy országban.

A menekültek korlátlan befogadását pedig kizárólag Merkel (és a szocdemek) akarják egész Európában (meg néhány balfék eurokrata, de ők nem számítanak). A jelenlegi válság, ill. a megoldás hiányának oka Németország, ott lehet megoldani. A menekültválság Európában német ügy.

komolytalan samu 2016.01.19. 13:19:07

@gyalog.galopp: Pontosítok. Ukrajnában a nyugatnak még csak konfliktust sem kellett szítani, ott volt az magától is. Csak segítettek némi információval és szervezéssel az ellenzéknek, hogy kirugdossák Janukovicsot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.19. 13:22:57

@gyalog.galopp:
"A legvidámabb barakk jelzőt nem mi találtuk ki, "

Képzelje, nem tudtam kideríteni, honnan származik a "legvidámabb barakk" kifejezés. Stílusából ítélve azt mondanám, hogy magyar eredetű; nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk egy cseh vagy egy orosz ezt a kifejezést használta volna Magyarországra.

Már csak azért sem, mert nem volt igaz, hanem egy gondosan ápolt hazugság volt, annak bizonyítására, hogy érdemes befogni a szájat. Nem volt igaz, hogy pl. Csehszlovákiában vagy pláne Jugoszláviában, vagy Lengyelországban az 1982-es sajnálatos események előtt alacsonyabb lett volna az életszínvonal, mint Magyarországon. Még az se volt igaz, hogy a pártállam és annak mindenféle hajtásai (pl. a titkosrendőrsége) ne hálózták volna be a magyar társadalmat ugyanolyan sűrűn, mint más szocialista országokban. 1956 emléke miatt talán kesztyűsebb kézzel bántak a polgárokkal (először kedvesen elbeszélgettek és csak utána ütöttek), mint más szocialista országokban, de az élet minden területére kiterjedő ellenőrzés ugyanolyan volt, mint másutt.

Tehát a "Magyarország kivételes helyzete" kijelentést egy legendának tartom, amit a pártállam irányítói saját hatalmuk fenntartása érdekében találtak ki.

komolytalan samu 2016.01.19. 13:28:25

@gyalog.galopp: Ez a gondolatmenet pl nem hülyeség, viszont Németországnak kifejezetten rossz. A keurópai gyárak hazaköltöztetése sokkal kisebb nyereség lenne nekik, mint keurópa elvesztése, vagy keurópa megroppanása.

Ha úgy tetszik, a menekültválságra adott német erkölcsi alapú válasznak ez egy súlyos negatív következménye lehet német szempontból.

gyalog.galopp 2016.01.19. 14:00:55

@Doomhammer:

Olyan meggyőzően tud érvelni, még azt is elhiszem, hogy én se léteztem akkor.

gyalog.galopp 2016.01.19. 14:08:15

@komolytalan samu:

Nemcsak a németek, hanem franciák, olaszok , többiek is buknának.
Amennyiben az EU szétesik, akkor nemcsak a termelő bázist veszítik el, hanem a piacot is, arról nem is beszélve, hogy nyersanyag készlete egyik magországnak sincs, a bankrendszerük is fejre állna.

A magyar lakosság zöme nem érezné meg a váltást, mert még az előző váltás pofonjától se állt talpra, nekik onnan kezdődne a felemelkedés.

Kavkaz 2016.01.19. 14:09:51

@Doomhammer:

Nem az egész világ, csak a fejlett világ nagyrésze. És bizony nem az oroszok jelentette veszély miatt. A Szovjetunió összeomlása óta a nyugati nagyhatalmak meg sem próbáltak békés, konszenzusos megoldásra törekedni Oroszországgal, ők a Vae victis!-elvet vallják magukénak ebben az esetben. Ez sokmindenben megnyilvánul, a Jelcin-korszak szabadrablásától és ennek éltetésétől kezdve az oroszellenes mozgalmak támogatásán át az érdekeikkel szembemenő putyini Oroszország démonizálásáig.

Ezzel kapcsolatban lásd a korábban betett cikkeket, illetve ezeket:

www.thehindu.com/todays-paper/tp-opinion/why-the-west-loved-yeltsin-and-hates-putin/article1223603.ece

russianuniverse.org/2015/04/21/pro-russian/

komolytalan samu 2016.01.19. 16:41:18

@gyalog.galopp: Persze, de a németeket érintené a legkeményebben.

A magyar lakosságot nem érintené???? Már attól padlót fogna a magyar lakosság (és gazdaság), ha csak az audi és a merci gyárat vinnék vissza az összes idetelepült beszállítójával.

Ha a nyugat eu gazdasági kapcsolataink úgy komolyan zsugorodnának, az gazdaságilag egy kibaszott armageddon lenne, kb, mint a 90-es évek elején, azzal a különbséggel, hogy rövid és közép távon esélyünk sem lenne máshonnan pótolni a kieső befektetéseket, munkahelyeket. Éveken át tartó súlyos recesszió, huszonszázalékos munkanélküliség, nyomor, plusz több százezer kivándorló. Politikai káosz.

A felemelkedés kb onnan kezdődhetne, de még a mostani állapot elérése is egy évtizedbe telne legalább, de az is erősen kétséges.

maroz 2016.01.19. 19:30:56

@gyalog.galopp: Pihen a kompország, kikötötték... :))

Illetve na, ez azért nem is annyira vicces. Ajánlom szíves figyelmedbe a körkörös jelleget. Van keletre tőlünk egy állam, amelyikről Amerika valamiért úgy gondolja, hogy nálunk jobban tudna ilyen híd-bástya játékokat játszani. Ez az állam igen könnyen barátságtalanná válhat velünk szemben, és ez egy roppant kényes helyzetet teremtene, hiszen még mindig elég sok túszuk van ahhoz, hogy ne ülhessünk nyugodtan a híd-szerepünkben.

gyalog.galopp 2016.01.19. 19:54:24

@komolytalan samu:

Mennyire ismered te a magyar vidéket?

@maroz:
Ukrajna hamarosan Szíria sorsára jut, széttrancsírozzák.
Mondjuk egy Galiciai Köztársaságot elsők között ismernék el.

chrisred 2016.01.19. 21:42:50

@Kavkaz: Lényegtelen, hogy milyen területeket foglaltak el a mongolok, a Csud-tavi csatában ott harcoltak az oroszok oldalán. Amit én nem írok a terhükre, csak az egybemosást tartottam értelmetlennek a náci propagandával.

Hogyne számított volna az oroszok állandó beavatkozása a Napóleon által kialakított európai rendbe, például a független Lengyelország léte sem volt garantált, és akkor megint ott vagyunk, annál a keleti zónánál, amiről korábban írtam.

chrisred 2016.01.19. 21:46:21

"Képzelje, nem tudtam kideríteni, honnan származik a "legvidámabb barakk" kifejezés. Stílusából ítélve azt mondanám, hogy magyar eredetű; nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk egy cseh vagy egy orosz ezt a kifejezést használta volna Magyarországra."

Nem is, mert a "gulyáskommunizmus" sokkal közismertebb volt abban az időben, bár nagyrészt ugyanazt jelentette. Azt pedig Hruscsov találta ki állítólag.

Kavkaz 2016.01.19. 21:55:07

@chrisred:

Ettől még a keresztesek az névleg az északi pogányság (Baltikum, finnugor és szláv népek) és az ortodox kereszténység ellen indítottak háborút. A mongolok elleni harc nem volt az indokok között.

Napóleon meg azért lett zabos az oroszokra, mert ők továbbra is kereskedtek Britanniával, megtörve a kontinentális zárlatot. Egyáltalán nem érdekelte Lengyelország, legfeljebb annyira, amennyire hasznot tudott húzni belőle. Persze a hivatalos indoklás ott is a felvilágosult értékek védelme volt.

Egyébként azt nem is állítottam, hogy minden Oroszország felé történő terjeszkedést igazolni próbáló ideológia ugyanolyan, csak azt, hogy szinte mindig volt valamilyen.

Kavkaz 2016.01.19. 22:10:46

@Kavkaz:

Illetve azt igen, hogy mindig az európai/keresztény/civilizált világ/értékek védelme és a "barbár Oroszország" toposza jelent meg ezekben valamilyen formában.

maroz 2016.01.19. 22:23:22

@gyalog.galopp: Romániára gondoltam inkább...

komolytalan samu 2016.01.19. 22:34:57

@gyalog.galopp: Pontosan tudod, hogy nem azokról beszélek, akikről te. Akkor minek dobtad be?

chrisred 2016.01.20. 05:25:14

@Kavkaz: Alapvetően mindig a magasabbrendű európai kultúra védelme volt ez az ideológiai alap, már a görög-perzsa háborúkban is, de a Római Birodalom is hivatalosan barbárnak tartott minden népet a határain kívül. És már ott is vagyunk a menekültválság ideológiai értelmezésénél.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:40:06

@chrisred:
A nyugati sajtóban jelent meg valamikor a 80-as évek legelején, nincs kizárva a magyar szál. Kádár ekkor ért a csúcsra, a nyugati sajtóban is relatíve dicsérték, mondván ha egy valódi demokratikus választáson indulna, akkor simán nyerne. Akkor ez igaz is lehetett.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:41:57

@komolytalan samu:

Mert róluk, mindig, mindenki megfeledkezik.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:50:26

@maroz:
Romániának van, mindig is volt geopolitikai jelentősége, ők ezt mindig ki is használták, már amennyire tudták, jobban is tudhatták volna.
A híd szerepet valójában ők erőltetik, de a nyugati kultúra széle mi vagyunk, pontosabban Erdély . Románoknak nincs múltjuk az európai történelemben, ezt most próbálják legyártani Erdély által.

chrisred 2016.01.20. 06:06:31

@gyalog.galopp: Én ezt a sztorit ismertem:

"Akár igaz, akár nem, a történelem már csak úgy tartja számon, hogy 1964-ben, amikor Magyarországon járt, a joviális Hruscsov « gulyás-szocializmusnak » nevezte el az itteni rendszert, ami annyit tesz, hogy a szovjet szocializmus enyhített változatát látta benne. A fogyasztási javak viszonylagos bőségén kívül, a « gulyás-szocializmus » azt is jelentette, hogy Magyarországon enyhültebb a politikai légkör, mint más szocialista országban."

gyalog.galopp 2016.01.20. 06:50:15

@chrisred:

ja, bocsi én a legvidámabb barakkról beszéltem , a Hruscsov történetet nem ismertem

maroz 2016.01.20. 09:12:51

@gyalog.galopp: Ez azért szerintem ennél összetettebb, de nem nagyon merek belemenni, mert tudom, hogy ez egy érzelmileg nagyon terhelt téma.

gyalog.galopp 2016.01.20. 12:02:14

@maroz:
Én is tudom, azoktól tudom, akik onnan jöttek, hagyjuk.

maroz 2016.01.20. 12:23:05

@gyalog.galopp: Ráadásul nekem különösképpen nehéz, mert én a köznek írni pont román nyelven írtam először, igaz, szakmait, de akkor is. Ilyen kultúraközi vitákból én még jól soha nem jöttem ki, így inkább ha tehetem bele se megyek. :)

komolytalan samu 2016.01.20. 13:41:14

@gyalog.galopp: Ez akkor sem érv itt. Egy másik vitában lehet az, de most csak arra jó, hogy a legnyomorultabbak hátán kifarolj vele az érvek elől. Azaz sunyizás.

Kavkaz 2016.01.20. 13:56:26

@chrisred:

Az európai értékek védelme (az oroszok esetében legalábbis) szinte mindig propaganda volt, amely gazdasági és politikai érdekek kiszolgálását próbálta igazolni. Jó példa a krími háború is, ahol a brit és francia sajtó szintén az európai érdekek védelméről harsogott. dolog szépséghibája, hogy ezzel az Oszmán Birodalom oldalán történnő beavatkozást próbálták igazolni...

annamanna 2016.01.21. 02:07:50

@Kavkaz: Nahát ez az!!
Ez nekem is nagyon furcsa.
Kezdjük ott, hogy évszázadokon keresztül háborúztak az európaiak a Közel-Keleten a muszlimokkal a keresztesháborúk miatt.
Aztán a törökök elfoglalták a Balkánt, az ottani keresztény országokat, és a nyugatiakat mindez egyáltalán nem zavarta, nem érdekelte őket a keresztény hit védelme.
Mátyás tudta, hogy a nyugati hatalmaktól nem fog kapni segítséget, a nyugati hatalmak felől Magyarország is nyugodtan válhat muzulmán országgá, itt sem óhajtanak küzdeni a kereszténységért.
1532-ben Jurisich kért segítséget Kőszeg védelméhez, de az égvilágon semmiféle segítséget nem kapott, az összegyűlt nyugati hadak letáboroztak Bécsnél és onnan egy tapodtat se mozdultak kelet felé. A franciák és angolok azért nem küldtek sereget a török ellen, mert épp velük voltak szövetségben!
"I. Ferenc 1526-ban a pápát, az angolokat, Milánót, Firenzét és az oszmánokat is bevonva létrehozta a cognaci ligát a Habsburgok, és szövetségeseik ellen. 1526-ban így ismét kiújult a háború. Az újdonság immár az volt, hogy a legkeresztényibbnek mondott király (a francia király) és a pápa is az oszmánok szövetségeseiként léptek fel."
És egyáltalán nem zavarta őket a vallási ellentét!44!

Ezek után elkezdődtek a gyarmatosítások az Újvilágban, ahol a "keresztény hit terjesztése" címén iszonyatos tömegeket sikerült legyilkolniuk; de az fel sem tűnt nekik, hogy eközben Európa keleti fele még mindig a muzulmán törökök uralma alatt áll. A Balkánon 400 évig. Ez senkit sem zavart?
És akkor mindezek után a 19. sz-ban, a krími háborúban is a törököket támogatták a nyugati országok, a keresztény Oroszországgal szemben!
Az első világháború előtt kit neveztek "Európa beteg emberé"-nek? A muzulmán törököket, akiknek az országa Ázsiában van. Abban a háborúban épp a németekkel voltak szövetségben az oroszok ellen.
"Törökország ősi oszmán szokás szerint szerint az angolok, oroszok és franciák elleni szent háborúra szólította fel a világ muzulmánjait."

A második világháborúban - a változatosság kedvéért - szintén az oroszok ellenlábasai voltak:
"Az 1943-as kairói konferencián Churchill és Roosevelt fokozták az İnönüre gyakorolt nyomást, azzal fenyegetőztek, hogy Törökország a háború után magára maradhat a Szovjetunióval szemben, ha sokáig halasztgatja a hadviselést. 1945. február 23-án Törökország hadat üzent Németországnak és Japánnak, így jogot nyert arra, hogy az ENSZ egyik alapító tagja legyen. Márciusban a Szovjetunió bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a törökökkel 1925-ben kötött barátsági szerződést. Sztálin feltétele a meghosszabbításhoz többek között szovjet támaszpontok kiépítése, és a Boszporusz közös török-orosz felügyelete volt. Törökország 1947-ben a Marshall-terv bevezetésével aktív segítséget kapott az Egyesült Államoktól a Szovjetunióval szemben. Bár a világháború során Törökország semlegességét a szövetségesek nem nézték jó szemmel, a háború végeztével szükségük volt a Szovjetunióval szemben stratégiailag fontos pozíciót betöltő országra." "1948 és 1950 között a Marshall-terv keretében Törökország 200 millió dollárnyi segélyt kapott és tagja lett az OECD-nek. Amerika stratégiai fontosságúnak tartotta a Törökországgal való jó viszonyt."

Bezzeg mi, kelet-európai országok nem voltunk a keresztény nyugat szövetségei, meg stratégiai partnerei a második világháború után! De a muzulmán törökök igen!
Most is honnan zúdul Európára ez a milliónyi muzulmán? Hát ki nem találnám, hogy Törökországból!
És a nyugati hatalmak számára ki a Sátán? A pravoszláv oroszok! És kit ölelnek szorosan a keblükre? A muzulmánokat, akiket Törökország ereget rá Európára.

És Orbánék eközben mit csinálnak? Hát a törökökhöz dörgölőznek; természetesen csakis azért, mert Orbán egy keresztes vitéz, aki az európai keresztény kultúrát védelmezi a muszlimoktól!
Például így: vigyazo.blog.hu/2016/01/20/gyalazat_ha_minaret_epul_szigetvaron_a_zrinyi_emlekevben

Bár nem túl fontos, de mindezek után ez érdekes: orthodoxengland.org.uk/hrh.htm

@BircaHang Média: ezt az utolsó linket neked is ajánlom, biztosan tetszeni fog: orthodoxengland.org.uk/hrh.htm

chrisred 2016.01.21. 04:48:08

@annamanna: Talán árnyalja a képet, hogy az 1500-1600-as években a kereszténység legnagyobb hitszakadása történt, a és a katolikus hit elitje a pápával az élen ekkor elsősorban a protestantizmus megfékezésével foglalkozott.

gyalog.galopp 2016.01.21. 06:24:14

@komolytalan samu:
Már mért sunnyognék , semmi érdekem nem fűződik hozzá, legfeljebb arról lehet szó, nem tudtuk követni egymás gondolatmenetét. Én legalábbis nem tudtam.

annamanna 2016.01.21. 06:30:31

@chrisred: ezt tudom, de a cognaci ligában résztvevő angolok is kiszakadtak a katolikus egyházból (bár az igaz, hogy VIII. Henrik csak 1531-ben szakított a pápával, tehát van öt év eltérés); közben a spanyol és osztrák Habsburgok nagyon is bőszen katolikusok maradtak, és mégis: "V. Károly zsoldos hadai 1527. május 6-án elfoglalták és feldúlták Rómát (Sacco di Roma), rövidesen magát a pápát is elfogták, és megegyezésre kényszerítették a császárral".
"1531-ben a protestáns fejedelmek létrehozták a schmalkaldeni szövetséget, melybe az abszolút katolikus Bajorország is belépett." "Károly nem tudott rögtön fellépni a szövetség ellen, mivel 1532-ben a török újra célba vette Bécset. Károly kompromisszumot kötött a fejedelmekkel, és júliusban megkötötték a nürnbergi vallásbékét. Ennek értelmében amennyiben a protestáns fejedelmek támogatják Károlyt a török elleni harcban, szabadon gyakorolhatják a vallásukat, és tartományúri hatalmat kapnak. A rendek ezért 100 000 zsoldost szavaztak meg Károlynak. Ezeket viszont nem tudta hathatósan bevetni, mivel a választási hitlevél értelmében birodalmi csapatokat nem vihetett a birodalom határán kívülre, a török csapatok viszont nem mertek megütközni a császáriakkal. Így a birodalmiak Bécsújhelynél, a törökök pedig Kőszeg alatt várták be a telet. A török háború ezzel még nem ért véget, Szulejmán – (természetesen I. Ferenc király beleegyezésével) – saját észak-afrikai vazallusát, Hajreddin Barbarossa kalózvezért utasította Spanyolország megtámadására. Hajreddin 1534-ben bevette a spanyol védelem alatt álló Tuniszt és Bizertát. Ez ismét elvonta V. Károly figyelmét a német protestánsokról.
1535-ben elhunyt Francesco Sforza milánói herceg, ekkor kiújult a Habsburg–Valois háborús konfliktus. I. Ferenc király ismét szövetséget kötött Szulejmán szultánnal. Az 1536-os francia-török szövetség ürügye alatt a berber kalózok újra fosztogató hadjáratokat vezettek a Habsburg Birodalom területei ellen. A kimerült felek III. Pál pápa közvetítésével még ebben az évben megkötötték a nizzai békét."

Na ennyit a vallás jelentőségéről. Ez egy kártya, amit ha akarok, előhúzok, egyébként meg nem érdekel. Itt bárki bármikor hajlandó volt szövetséget kötni akár az ördöggel is, csakhogy a saját hatalmi pozícióit biztosítsa; ebbe Szapolyai Jánost is bőven bele kell érteni, mert Szueljmán 1532-ben az János barátját ért sérelmekre hivatkozva támadta meg Bécset, és Magyarországon Kőszegen kívül egyetlen vár sem tanúsított ellenállást, hanem minden várkapitány behódolt és átadta a töröknek a vár kulcsait.

Ez a mai napig sincs másképp. Hogy egyébként az alattvalók mit gondolnak Istenről, az a hatalom birtokosai számára muhaha. De persze, ha épp kapóra jön nekik, akkor nagy szemforgatással előadják a vallás védelmezője szerepet, pl. Merkelnek néha eszébe jut, hogy az apja lelkész volt, és ilyenkor elönti a keresztény könyörület. De hát mindegyik ugyanezt csinálja.

Az, hogy Európa népeit az azonos vallásra épülő kultúra, civilizáció mégiscsak egy közös táborba sorolja, az soha senkit nem érdekelt.
Az se érdekel senkit, hogy ha egy orosz elköltözik Nyugatra vagy épp az USA-ba, akkor ott azonnal eltűnik a tömegben és beolvad. Iván és Samu világképe között sokkal több az egyezés, mint Erik és Mohamed világképe között.
De a hatalom birtokosai fentről eldöntik, hogy ki kinek a barátja, szomszédja vagy épp az ellensége.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.01.21. 21:10:17

@Jean Sol Partre: "Nem Putyin elnök úr volt, de azért jól tette."
süti beállítások módosítása