A Nyugat vs Oroszország: ki a király?
2014. március 06. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A Nyugat vs Oroszország: ki a király?

USS George Washington leads the George Washington Carrier Strike Group

Torkig vagyok azzal az egyre terjedő itthoni közvélekedéssel, mely szerint a hanyatló Nyugatot, amerikástul és európai unióstól lassan megelőzi, kiüti, lenyeli, legyőzi, lehagyja a putyini Oroszország. Mely szerint nekünk lihegve ki kéne szolgálni Vlagyimir nagyurat, mert a jövő Oroszországé, a Nyugat meg megy a levesbe. Mely szerint jobb, ha a Nyugat reszketni méltóztatik, ha az orosz hadsereg fel-alá vonulgat az ukrán határon. Komolyan, még a Szovjetunió legdicsőbb idejében sem voltak annyira elbizakodottak Moszkva urai, mint amilyen módon manapság a magyar közbeszélők és kommentelők egy jelentős része vizionálja az ébredő Oroszországot.

Mintha mi, magyarok a forradalmak leverésén és a kommunizmus háromszori (1919, 1945-1949, 1956) ránk kényszerítésén túl kaptunk volna valamit a mindenkori orosz hatalomtól és hazai kiszolgálóitól. Mintha már nem is csak egy Kádár János, hanem komplett tömegek akarnák áttolni az országot Ázsiába. Még keservesebb azt látni, hogy ezekben a hetekben a magyar jobboldali közbeszédben nyomulnak a wannabe muszkavezetők. A Sándoroknak – na nem a cároknak, hanem a Petőfinek meg a Márainak – lenne egy pár keresetlen szava hozzájuk a véleményeik hallatán, azt hiszem.

Persze, nem érdemes atavisztikus félelmeket táplálni Oroszországgal szemben. Tisztelni és élvezni kell az orosz kultúra teljesítményeit; kereskedni kell Oroszországgal, ahogy a csövön kifér; realistán számba kell venni a magyar-orosz politikai és gazdasági kapcsolatok állását; valamint nem szabad elfelednünk a jelenlegi függőségünk tényét és mértékét. Majd a lehetőségeinkhez képest tenni kell a további függőség csökkentéséért.

De csak van oka annak, hogy ha valaki itthonról egy jobb élet, több perspektíva reményében külföldre indul, akkor Bécs, és nem Kurszk felé veszi az irányt.

Jobb, ha mindenki tisztában van azzal, hogy a Nyugat (az EU és az USA) és Oroszország viszonya nem hogy Oroszország fölényét, de még csak nem is egyenlő súlyú „birodalmak” vetélkedését mutatja. Igen, a hidegháborús időszakból itt maradt egy nagy adag atombombájuk; igen, van sok oldschool tankjuk és katonájuk; no meg van pár megkerülhetetlen gázvezetékük Nyugat felé. Ugyanakkor számos mérhető gazdasági és hadászati, és nehezebben mérhető társadalmi (életminőségi, közegészségügyi, demográfiai) mutató terén Oroszország lemaradt és eltörpül a Nyugat óriási tömbje mellett. Hagyjuk a belátó realizmuson túli ködevő, a Kelet térnyeréséért szurkoló szólamokat. Magyarország helye itt, az EU és a NATO tömbjében van, és itt lesz a jövőben is.

Infógrafikák következnek a Nyugat és Oroszország egymáshoz viszonyított mutatóiról, sokak okulására, remélem.

Az adatok elsősorban a Világbank, a CIA World Factbook és az ENSZ adatbázisain alapulnak.

*

Lakosságszám, millió lakos.

 

 

 

   Repülőgép-hordozók száma

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95844638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.06. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A Goldman Sachs megeszi a világot? 2014.03.06. 10:23:00

a nagyszerű Sorok között blog: "Bizonyára sokan emlékeznek még arra a nyilatkozatra amit egy ismeretlen bróker adott a BBC élő adásában, amelyben többek között azt is megemlítette, hogy nem a kormányok hanem a Goldman Sachs uralja a világot. Az interj...

Trackback: A Nyugat vs Oroszország: ki a király? 2014.03.06. 07:39:02

Torkig vagyok azzal az egyre terjedő itthoni közvélekedéssel, mely szerint a hanyatló Nyugatot, amerikástul és európai unióstól lassan megelőzi, kiüti, lenyeli, legyőzi, lehagyja a putyini Oroszország.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:06:59

@tesz-vesz: ez? fent a BBC-n is pl, de nem nagyon feszegette a világsajtó, csak a fuck the EU-n lovagoltak 1 napot.

pedig elolvasva kiderül mire vonatkozik ez

beírod google-ba, hogy nuland-pyatt conversation transcript oszt jónapot.
@alex4: fideszagitprop,mi?

tudod mi döntötte el, hogy nem kiváltani kell paksi blokkokat, hanem új erőműveket építeni?
tudod ki dolgozta át az energiapolitikai stratégiát, hogy ezt lehetővé tegyék?
tudod ki nyilatkozta, hogy a cél az atom részarányának 80%-ra emelése?
tudod kik hoztak döntést erről a parlamentben?

az MSZP

Podolák György, Józsa István, Magda Sándor, Szanyi Tibor, Tóbiás József, Kárpáti Tibor, Orosz Sándor és Mesterházy Attila által benyújtott módosító indítvány törli az energiapolitikai koncepcióból a meglévő kapacításokat kiváltó kitételt(tehát nem a régi helyett, hanem mellé, vele párhuzamosan), és a feltételes mód helyett felszólítja a kormányt új atomerőművek létesítésének megkezdésére. 2008. március 31.
A javaslat indoklásában az áll, hogy így "szeretnék a nukleáris energia hasznosítása területén bátrabb lépések megtételére ösztönözni a Kormányt". Bátrabb, azaz 2 új, legalább 1000MW-os blokk építésének elkezdése, és majd 10-20 év múlva mégegy erőmű PAKS I kiváltására.
www.parlament.hu/irom38/04858/04858-0024.pdf

A sajtó már 2009-ben is úgy értelmezte ezt, hogy a paksi bővítés eldöntött tény:
"Legalább fél évszázadra meghatározza Magyarország energiapolitikáját az a döntés, amellyel az Országgyűlés idén márciusban felhatalmazást adott egy új atomerőmű építésére."
"Vagyis a parlament két dolgot mondott ki: lehet új nukleáris blokkot vagy blokkokat építeni, és azoknak Pakson kell megépülniük."
És az 1996-ban elfogadott atomtörvény is úgy szól, hogy "új nukleáris létesítmény ... illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulása szükséges". Pontosan ilyen elvi hozzájárulást adott a Gyurcsány-Bajnai kormány 2009. márciusában.
Energia Klub 2009: "a jogszabály szerint ugyanis már meglevő atomerőmű bővítésének "előkészítéséhez" nem szükséges az Országgyűlés hozzájárulása, ilyen engedély már magához a bővítéshez kell."
Tehát ha született egy ilyen jogszabály, az csakis a bővítésről születhetett.

Gyurcsány Ferenc Parlament 2009 február :"szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük - ha mindezeket megtesszük, akkor Magyarország a régióban olyan ország lesz, amelynek nem kell attól rettegnie, hogy ha valahol baj van az energetikai rendszerben, akkor nem tudunk fűteni, vagy le kell kapcsolni a villanyt, hanem olyan ország lesz, amely, ha kell, akkor a legrosszabb körülmények között is meg tudja védeni saját érdekét, esetleg segíteni még másoknak is."

szóval kuss!

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 23:09:03

@J.László: "Significant numbers of British Churchill and Matilda tanks along with US M3 Lee were shipped to the USSR after becoming obsolete on the African Front. The Churchills, supplied by the arctic convoys, saw action around Leningrad while tanks shipped by the Persian route supplied the Caucasian Front. With the USSR giving priority to the defence of Moscow for domestically produced tanks this resulted in 40% of tanks in service on the Caucasian Front being Lend-Lease models."

"In total, the US deliveries through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials: over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks); 11,400 aircraft and 1.75 million tons of food."

Csak ezzel a szovjet történetírás nem büszkélkedett különösebben.

herbert 2014.03.06. 23:13:12

@Blikknépe: Először nem tudtam honnan ennyire ismerős a stílus, de utána beugrott Robert S. Wilson :)

J.László 2014.03.06. 23:13:38

@Nemzeti Dohányos:
Így van. Aztán 2-3 millió elesett katona után bedobták volna a törölközőt. Jó, 4-5 millió után.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:14:14

Egyrészt nem vendég diákokról szólt a felmérés.
A bőrszín viselői hordozzak kulturális tulajdonságokat.
Úgy mint fegyelmezettség monotónia tűrés, háttérbe szorított individualizmus stb.
Most még barátom most még az USA.
De ez csak addig amíg mindenki hisz abban a zöldhasuban amit ott nyomnak. Meg amíg az ebből adódó nyereségből fenn tudják tartani a sereget.
Csakhogy kínaiak 8x akkorák .
A hozzád hasonló libertariánus majmok indították el
őket azon az úton ahonnan már nincs visszaút.
Wall Street?
Mintha lett volna már egyszer ott valami műugró bajnokság.
S a történelem mint tudjuk ismétli önmagát.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:20:15

@tesz-vesz:

nesze

www.bbc.co.uk/news/world-europe-26079957

a lényeges rész

Nuland: OK... one more wrinkle for you Geoff. [A click can be heard] I can't remember if I told you this, or if I only told Washington this, that when I talked to Jeff Feltman [United Nations Under-Secretary-General for Political Affairs] this morning, he had a new name for the UN guy Robert Serry did I write you that this morning?

Pyatt: Yeah I saw that.

Nuland: OK. He's now gotten both Serry and [UN Secretary General] Ban Ki-moon to agree that Serry could come in Monday or Tuesday. So that would be great, I think, to help glue this thing and to have the UN help glue it and, you know, Fuck the EU.

ez az a Serry akit tegnap 'megtámadtak' orosz fegyveresek a krímben.

+a tegnapi ashton beszélgetés, és mnden normális ember számára egyértelmű, hogy itt arról van szó, hogy az USA-nak nem elég az első hely, nem jó nekik a status quo, kizárólagos hatalmi ambícióik vannak, és képesek az oroszokat is basztatni, akik az elmúlt 25 évben elég szépen bebizonyították, hogy nekik teljesen jó a jelenlegi helyzet, azzal meg tudnak békélni, éljünk egymás mellett békében, de az összorosz területekre ne is gondoljunk.
és hogy a balhé árát az oroszok mellett mi, a szövetségesük isszuk meg? le van szarva, fuck the EU.

két legyet ütnek 1 csapásra: már ajánlgatják a saját gázukat. az atomberuhásáokra ők is ácsingóztak, ezt a wikileaksből mindenki tudhatja, így ők külön jól járnak ha visszarántják kicsit a láncos kutya EU-t az oroszoktól, mielőtt még nagyon összemelegednénk.

mikor volt utoljára ilyen harcias az EU szankció-ügyben? izrael ellen már csak beszélni róla is náci bűncselekmény?

NSA ügy, merkel lehallgatásával, nuland beszélgetés, mi kell még az EU-nak, hogy a sarkára álljon???
amíg nincs egy putyin-lavrov párosunk, addig dróton rángatnak minket az amerikai hülyegyerekek.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:23:37

@herbert: az ki?
csak goldie wilsont ismerek, ő volt hill valley első fekete polgármestere.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:25:18

@Nemzeti Dohányos: szovjet történetírás nem büszkélkedett különösebben.Hát nem.
De én meg azokról páncélosokról hallgattam volna amit
a szövetségesek küldtek.
Ritka szar harckocsik voltak.

Krisz11 2014.03.06. 23:26:32

@Helmut von Offenburg:
"A magyaroknak csak akkor lesz jövője, ha függetlenek lesznek, és nem fognak tartozni egyik "oldalhoz" sem."
Ezzel egyetértek. Törekedni kell az egyensúlyra, amin segíthet az oroszok jelenléte.
A főcímet illetően: "A nyugat vs Oroszország: ki a király?" helyett nyugat vs keletet kellett volna írni. Akkor már kiderül, hogy már kétpólusú világban élünk. Kína magában vásárlóerő paritáson meg fogja rövidesen előzni az usa+eu-t együttesen, a maga 1,4 milliárd emberével, szemben az atlanti társulat 700 millió fogyasztójával. A tudományban is az élre fog lépni rövidesen, ami az emberiségnek jó hír, ha újabb tudósok százezrei kezdenek kutatni és fejleszteni.
És ez csak kína. De ott lesz mellette Oroszország, vagy pl: vietnám emberi erőforrása is.
Akkor ki a király kelet vagy nyugat?
És még valami, sokan álmodoznak a nyugati életszinvonalról, de arra nincs garancia, hogy az ő életszinvonaluk (ami csak kb az utóbbi 60 évben ívelt fel, előtte pl: Svédnek lenni nem volt nagy kaland) ott is marad az emberiség legfelső 1%-ában. A Vietnámiak vannak olyan intelligensek mint pl: a hollandok, ez alapján az ő életszínvonaluknak is el kell érni a holland szintet idővel, vagy azokénak lecsökkenni.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:41:38

@Nemzeti Dohányos: nem nagy szám a saját maguk gyártotta tankok számához.

pár éve került napvilágra a hitler-mannerheim beszélgetés hangfelvétele, amin hitler szörnyűlködik, hogy elképzelhetetlennek tartotta volna, hogy egy országnak 35ezer tankja legyen...

Hitler: If somebody had told me a nation could start with 35,000 tanks, then I'd have said: "You are crazy!"

Mannerheim: 35,000?

Hitler: 35,000 tanks.

Another voice in the background: 35,000 yes!

Hitler: We have destroyed - right now - more than 34,000 tanks. If someone had told this, I'd have said: "You!" if you are one of my generals had stated that any nation has 35,000 tanks I'd have said: "You, my good sir, you see everything twice or ten times. You are crazy; you see ghosts." This I would have deemed possible. I told you earlier we found factories, one of them at Kramatorskaja, for example, two years ago there were just a couple of hundred [tanks]. We didn't know anything. Today, there is a tank plant, where - during the first shift a little more than 30,000, and 'round the clock a little more than 60,000, workers would have labored - a single tank plant! a gigantic factory! masses of workers who certainly, lived like animals and.

Another voice in the background: (Interrupting) In the Donets area?

Hitler: In the Donets area.

igen, ez az a donyeck :)

Krisz11 2014.03.06. 23:42:49

@Sir Bates dö Hól: "azért a technológia még mindig az usában van."
Igen, de hány évig még? Szerintem maximum 20, de lehet, hogy csak 5-10. Kínát én úgy képzelem mint 10 db Japánt összetéve. És Japán a II. vh után az 1970-es években már nagyon ott volt. Kína most űrtechnolgiában második, okos telefonokban szorosan ott van az élboly mögött, számítógép és autógyártásban szintén. Innen már nem sok (az ő emberállományukkal, és növekedésükkel), hogy ne az élboly mögött, hanem előtt legyen 1 lépéssel, akkor pedig mindenki kínai csúcstechnológiát fog venni.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:43:47

@Sir Bates dö Hól: Nem vitás.
Még működik a brain drain.
DE trendek szerintem már mást mutatnak .
Sajnos.
Mert ezt mi szívjuk meg a legjobban.:-(

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:50:35

@Krisz11: "kína most űrtechnolgiában második,"

inkább harmadik. azért a második helyet őrzik az amerikaiak.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:53:36

@Krisz11: S tedd hozzá hogy a kínaiak a szakadatlan
fejlődésüket hogyan élik meg mentálisan.Vannak helyek ahol csak végre jól lakhatnak.
és vannak ahol már meghaladták a mi életszínvonalunkat.És nem lázadoznak mert konfucionalisták.
Most gondolj bele hogy valaki kijelentené az USA-ban hogy megszorítások következnek, és nem zabálhatnak
a Jabba seggű átlagjenkik hatezer kalóriát. :-)

alex4 2014.03.07. 00:11:59

@Blikknépe:
.
Fölösleges volt ezt az agitprop szöveget idenyomni - nem látok benne semmi olyat, hogy (1) az oroszok építsék (bár ezzel - ahogy írtam - önmagában nem lenne gond), (2) MUTYIban, titkosítva (3) versenytárgyalás nélkül legyen bővítés.
.
Javaslom az általam leírt szöveg újraolvasását, mert láthatólag előszörre nem sikerült az értelmezése - talán a most felsorolt három pont segít ebben...
.
Stílusod meg érthető - ez szokott történni, ha valaki nem tud érdemi választ adni...

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:12:51

@Krisz11: azért a technológia kifejlesztése és esetleges lemásolása/ellopása nem ugyanaz... kína: csökkenő népesség, amire lehet azt mondani, hogy akkor is sokan lesznek, de a csökkenő aktívaknak kell eltartani a növekvő passzívak számát... nincs tiszta adatod kína valódi belső pénzügyi helyzetéről (van-e belső hitelválsága/buboréka esetleg)... ugyan pont most jelentették be , hogy a belső piac lesz a gazdaság motorja, de ez nem olyan egyszerű→ miből vásárolnak a belső piacon, kell-e ehhez emelni a munkabért, akkor ki viszi oda a termelést, vagy ki veszi meg az emelkedő áru termékeit... arról nem beszélve, hogy a nyugaton végzettek csak a kiemelt övezetekbe akarnak visszatérni tudásukat kamatoztatni, az ország kettészakad, ez milyen társadalmi változásokkal jár... ez nem olyan egyszerü, hogy gyere gombóc, hamm bekaplak... meg fogja haladni az usa gdp-jét... és?... az usáét 300m, kínáét 1400m (arányok, nem pontos számok) állítja elő... és még megannyi kérdés, melyet a változó társadalom dinamikája tesz fel...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.03.07. 00:18:01

@Occam beretvája:

wow, maó elvtársat a libsik kényszerítették ki, már ezért megérte. ugye a kambodzsai népirtásért sem a komcsik, hanem a rohadék libsik a felelősek, kérlek, világosíts fel. :)

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 00:20:53

@alex4: ne magatokból indulj ki trockij elvtárs

ezek a ti szavaitok :)

hogy lehet értelmezni azt a gyurcsányi mondatot, hogy a paksi erőmű kapacítását megkétszerezni?

a te szövegedben előjött a patópálúraskodás ejráértünkvolnamég. ideáig olvastam.

nem, nem értünk volna rá.
elárulom neked, hogy az MSZP is további 2-3 atomerőművel számolt hosszútávon. pl szőnynél.
podolák szerint max 20% lehet nálunk megújuló, a maradék 80%-t atomból kell megoldani.
miért? mert így lehet legjobban csökkenteni a függést az orosz gáztól.
a gázt félperc elzárni, a fűtőelemnek meg 24 hónapos a ciklusa. ez sem mind1.

minek versenytárgyalás? ez nem egy villamosbeszerzés, vagy médiavásárlás vazzeg.

a szerződés meg nyilván titkos, főleg mikor a bruházásra ácsingózó amerikai szövetségesünk ipari kémkedésre használja az NSA-t, és ha kedve van, akkor egy másik atomhatalom érdekszférájába is képes behatolni.

a paksi bővítés eddig a legjobb biznisz, amit a rendszerváltás óta akármelyik kormány kötött.
euró tízmilliárdokat fog hozni a legpesszimistább becslések szerint is

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:20:57

@alex4: a vitában elvérzettnek fog nyilvánítani... mindig ezt teszi:-)... innen-onnan felcsippentet felületes információk jelentik tudását... reménytelen eset...

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:24:35

"a paksi bővítés eddig a legjobb biznisz, amit a rendszerváltás óta akármelyik kormány kötött.
euró tízmilliárdokat fog hozni a legpesszimistább becslések szerint is"

Sok baromságot olvastam ma itt, de ez dobogós.
@Blikknépe: köszönöm.

Feketeleves 2014.03.07. 00:25:38

@J.László:

Na, akkor nézzünk egy olyan forrást aminek a hitelességét és hozzá értését nincs értelme megkérdőjelezni!

A ZMNE-n jelent meg az írás:

-az Iraki Szabadság Hadművelet valójában könnyű, gyors és kockázatmentes háborús győzelmet hozott az Amerikai Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának.(kb 3 hét)

forrás:
www.zmne.hu/Forum/03aprilmaj/obol.htm

Persze, azon már lehet vitatkozni, hogy Irakban a háború után mennyire volt sikeres az új politika rendszer kialakítása, a társadalom, és az egyének mennyire tudtak élni, integrálódni az új helyzettel/helyzetben.
De a kettőt ne keverd össze.Katonai értelemben a második öbölháború
gyors, agresszív és sikeres volt a NATO szempontjából.Az utána következő események már más lapra tartoznak.

Afganisztán:

Speciális helyzet.Lényegében, hagyományos értelemben vett háború nem is zajlott.Igazából senki nem nyert, és tény hogy az USA és szövetségesei is a kivonulás mellett döntöttek.
Az ország mint olyan egyszerűen nem létezik.Egy törzsi viszonyokon alapuló ,fejeltségi szintjén valahol a középkornak megfelelő "országról" beszélünk.
Hozzáteszem, a szovjeteknek(oroszoknak) ha úgy tetszik pontosan annyira beletört a bicskájuk, mint a "nyugatiaknak".
Ezek alapján mégsem mondjuk azt hogy az "afgán" vagy "tálib" esetleg "mudzsahedin" csoportok a legjobb haderők a világon.

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 00:29:01

@Sir Bates dö Hól: hűű gyorsan megcáfoltál.
soroltad az érveket, számításokat és legyőztél.
jah mégsem :DDDDD

csak neked:

Paks II

rendelkezésre állás: 90%
élettartam: 60+(20-30)év
kapacítás: 2x1200MW
éves energiamennyiség: 18 934 560MWh - 19m MWh
teljes élettartam: 1136.073.600MWh (60év) - 1704.110.400Mwh (90év)

bevétel:
50 EUR/MWh - 15Ft/KWh
85205.520.000 EUR - 85Mrd EUR 90 év alatt (57Mrd EUR 60 év alatt)
hinkley point áron (115EUR/MWh - 35Ft/KWh) - 195Mrd EUR
átlag: 140Mrd EUR

költségek:
4,5% kamat 8 év halasztás, 22 év törlesztés
felvett hitel jövőértéke(annuitásos) - 40Mrd EUR (2045-ös árakon)
teljes pénzáram jelenéréke 2014-es árakon:
2%-os átlagos EUR inflációnál 22Mrd EUR, 1%-nál 30Mrd. átlag: 26Mrd EUR

hitelt visszafizetve marad:
legrosszabb eset: csak 60év élettartam, 50EUR/MWh, 1%-os átlagos EUR infláció
57Mrd bevétel - 30Mrd kiadás = 27Mrd EUR/60 év -> 450m EUR/év - 135Mrd Ft/év

legjobb eset: 90év, hinkley-i és hazai ár átlagán, 2%-os átlagos EUR infláció mellett
140MRd bevétel - 22Mrd kiadás = 118Mrd EUR/90év -> 1,3Mrd EUR/év - 400Mrd Ft/év

átlag: 267Mrd Ft/év

----------------------------------------------------------------------

Fogyasztói áron számolt bevétel

fogyasztói ár: 30Ft/KWh+ÁFA (8Ft)
bevétel: 570Mrd Ft/év + 150Mrd Ft/év Áfa = 720MRd Ft/év
ebből paksi erőmű bevétele: 220Mrd Ft/év (12Ft/KWh erőművi ár)
elosztó bevétele: 350Mrd Ft/év
ÁFA bevétel: 150Mrd Mrd/év

-----------------

Megtérül a beruházás?

legrosszabb eset(nincs üzemidő-hosszabítás, csak 1%-os átlagos EUR infláció a futamidő alatt):
teljes költség 30Mrd EUR, ezzel egyenértékű bevétel 60év alatt -> 500m EUR éves eredmény mellett térül meg.(+8Ft/KWh)

lejobb eset(90 év, 2%):
teljes költség 22Mrd EUR, ezzel egyenértékű bevétel 90év alatt -> 245m EUR éves eredmény mellett térül meg.(+4Ft/KWh)

PAKS I jelenlegi éves árbevétele 600m EUR feletti, ebből a profit 100-150m EUR -> Működési költség 450-500mEUR/év
Termelt mennyiség 15m MWh/év - fedezeti ár: 30-33EUR/MWh (9Ft/KWh) - értékesítési ár 38-40EUR/MWh (12Ft/KWh)

AES 2006 működési költségei kisebbek a gyártó szerint - újabb, hatékonyabb technológia, csak 2 reaktor a 4 helyett.
legrosszabb eset: (működési költségek változatlanok) 500m EUR/év
legjobb eset: (pl 33%-kal kisebb működési költség esetén) 450m * 0.67 = 300m EUR/év

Piaci megtérülést jelentő áramár:
Termelt mennyiség: 19m MWh/év
legjobb eset: 300m EUR működés + 250m EUR eredmény = 550m EUR éves bevételnél térül meg -> 30EUR/MWh = 9Ft/KWh Jelenlegi paksi ár!!!
legrosszabb eset: 500m EUR működés + 500m EUR eredmény = 1Mrd EUR bevételnél térül meg -> 52EUR/MWh = 16Ft/KWh
átlag: 12.5 Ft/KWh

Összehasonlítás:
Finnországi garantált átvételi ár tulajdonosok felé (önköltségi ár) - 50EUR/MWh
Törökország garantált átvételi ár - 95EUR/MWh = 29Ft/KWh
Hinkley Point garantált átvételi ár - 115EUR/MWh = 35Ft/Kwh
hazai fogyasztói ár - 100EUR/Mwh = 30Ft/KWh + ÁFA (8Ft/KWh)

Konklúzió: legjobb esetben akár a jelenlegi paksi áramár mellett is megtérül a beruházás, de a legrosszabb esetben is a Finn önköltségi árral megegyező áramárnál megtérül.

Ha megköveteljük, hogy már a törlesztés 22 éves futamideje alatt is nyereséges legyen:
Fizetendő éves törlesztés: 1.1Mrd EUR
Működési költség: 300m-500m EUR/év
Elvárt bevétel ebben az esetben: 1.4-1.6Mrd EUR (átlag 1.5Mrd EUR) -> 80EUR/MWh = 24Ft/KWh (jelenlegi hazai és hinkley-i ár átlaga)
Ebben az esetben a nyereség a teljes élettartam alatt:
Bevétel: 90MRd EUR(60év) - 135Mrd EUR(90év)
Költség: 22-30Mrd EUR
Profit: 60-110Mrd EUR

-------------

Lehetséges export és extra devizabevétel

Stratégiai eredmény: áramigény 100% hazai forrásból történő kielégíthetőség, nem kell import.
Ezen felül legalább 10 éven át extra devizabevétel az áramexportból.

áramtermelés aránya jelenleg: PAKS I 40%, egyéb hazai 35%, import 25%

10évig történő párhuzamos üzemelés mellett:
ha PAKS I 40%, akkor PAKS II (+5% rendelkezésre állás, +20% kapacítás) 40%*1,2*1,05=50%
PAKS I 40%, PAKS II 50%, egyéb hazai 35% = 125% - nem kel import, és 25% felesleg exportálható.

25% felesleg (azaz egy teljes PAKS II blokk által termelt mennyiség) értékesítése 10 éven át:

ha PAKS II éves termelése 19m MWh, akkor 1 blokk 9,5m MWh/év, ez 10 éven át 95m MWh.
értékesítés nyomott 33EUR/MWh áron -> 313m EUR éves devizabevétel - 3,1 Mrd EUR 10 év alatt
értékesítés a Finn ár (50EUR/MWh) és hinkley-i ár(115EUR/MWh) átlagán(82,5EUR/Mwh) -> 800m EUR - 8Mrd EUR 10 év alatt

Ezután folyamatosan állnak le a régi paksi blokkok, tehát egy ideig még lesz exportálható felesleg(15 majd 5%), ami +1-2Mrd EUR még.

Tehát PAKS I és PAKS II együttes üzemelése kb 4-10Mrd EUR extra devizabevételt jelent.
emlékeztetőül a felvett hitel összege: 10MRd EUR

lécci csak vmi hasonlót.

vhogy jöjjön az ki, hogy az évi 19m MWh 60-90 éven át nem hoz profitot.

vantaan2 2014.03.07. 00:54:26

@Blikknépe: Huuuu a Zannya Ez aztán a Züzlet!!! Minden sarokra 1 Paksot s a haza fényre derül!

De hát nem hülyék ezek a Zoroszok ???? Ilyen tuti üzletet ilyen ócson aggyák??? ....vagy a többi vagy a németek ..... azok nem számolnak???? A Zannya most megfogtuk a Zisten lábát!
Szerintem! .... ezt a sok tudós gazdasági és atom szagembert biztosan a Zakadémiákon képzik! A foci Akadémiákon!!!!! ..... mert a focihoz nem értenek s helyette a maghasadást tanulják s képzik a paksi meg az orosz tuti üzletet! Huuuuu de jó!

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:56:35

@Blikknépe: miért cáfolnálak?... szép a számításod, de a költségeket és a hitelszerződés adatait honnan veszed?... az addicionális létesítmények költségei benne vannak?... milyen exportról van szó?...
Σ azért szépen levezetted, de ne csodálkozz, ha erre még a garancsi sem ad hitelt, hiába hívnának akár orbánnak is...

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 01:22:52

@vantaan2: a szerződés után az orosz sajtó értetlenkedett, hogy putyin miért ilyen nagylelkű a magyarokkal, főleg orbán tekintetében, hisz a beloruszok kaptak ugyanilyen ajánlatot.

Finnország
típus: AES-2006 1 blokk 1x1200MW (PAKS II 2 ilyen blokk)
ár: 5Mrd EUR (fajlagosan u.annyi, mint nálunk) + 500m EUR (fűtőelemek 10 évre - nálunk az árban 20évnyi mennyiség, azaz 1MRd EUR)
garantált átvételi ár: 50EUR/MWh

DE! Roszatom 34%-os tulajdonrészt is szerez, így az áram 1 része is őt illeti majd!!!
Függetlenség? Orosz befolyás? Ugyan, üzlet - Finnország EU és NATO tag, akárcsak Magyarország.
Rossz tapasztalat nyugati technológiával - épülő új típusú EPR (EU/francia) - erdeti időpont 2009, jelenlegi terv: 2016
7 év csúszás, költségek már több, mint a duplájukra emelkedtek -> soha nem térül meg.

Roszatom - kiforrott VVER technológia folyamatosan fejlesztve: garantált 52 hónapos átadás (nemzetközi példák sora)

Törökország
típus: szintén AES-2006 4 blokk 4x1200MW
ár: 25Mrd $ - 19Mrd EUR fűtőelemek nélkül
garantált átvételi ár: 95EUR/MWh (PAKS I erőművi árának több, mint duplája)

DE! BOO konstrukció - build-own-operate, azaz oroszok maguk felépítik, üzemeltetik és a tulajdonukban is marad.
PAKS II magyar tulajdon, magyar üzemeltetés.
Függetlenség? Orosz befolyás? Ez is csak üzlet - Törökoszág szintén NATO tag, a fegyveres erők nagyságát tekintve a második.

@Sir Bates dö Hól:
mert nem tudsz. mert nem szántál rá 10 percet eddig soha, hogy utánaszámolj.

pedig a lényeg csak annyi, hogy paks I 15m MWh/év, PAKS II 19m MWh/év.

költségeket honnan vettem?
hitelszerződés ezen adatait nyilvánosságra hozták.
költségek paks I nyilvánosan hozzáférhető adataiból(600mEUR árbevétel, 130m profit) vannak következtetve: (legrosszabb esetben változatlan, legjobb esetben 67%-on számolva -> technológiai előrelépés, 2 reaktor 4 helyett.)
az egyéb költségeket az ilyen bruházásoknál jellemzően tartalmazza a teljes ár (a 10Mrd EUR). nálunk a 20 évre való fűtőelem-szállítást is, ez is benne van a nyilvánosságra hozott részletekben, csak ez 1Mrd EUr értéket képvisel, hisz a finneknél külön szerződés van az első 10évről 500m EUR-ért.)

milyen exportról? tudod, amilyenből mi is épp importáljuk az igény 25%-t. tudod, amit az egységes európai hálózaton értékesíthetsz. a garantált török, finn és angol árakat elnézve, vagy a leálló német atomerőműveket a 270EUR-ós német lakossági áramárral, akkor itt jó szerződésekkel nagyon sok pénzt kereshetünk.

atomerőműre nem is szoktak hitelt adni, tehát ez így egy win-win a két országnak. ezért lehetünk különösen mérgesek az amerikaiakra, hogy megint bepróbálkoztak az oroszoknál, és most megy a kötélhúzás.
de hát nem meglepő, már 2006-2007ben ácsingóztak a bővítésre a wikileaks szerint.

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 01:44:00

@Blikknépe: addicionális költségek: a megtermelt áram eljuttatása a fogyasztóhoz (mert hogy ez a duplára tervezett kapacitás miatt szükséges... ezt +50-100%-ra teszik a piacon, de erre nincs hitel); az elhasznált fűtőelemek tárolását ne érintsük most (hova rakod, ha visszakerül a roszatomtól?); garantált árak: azt a kormányok garantálják a beruházónak, ha ez alatti piaci értékesítésre van csak lehetőség; a hitelkamat az, ami az aláírt szerződésben szerepel (vargamiska nem elég... bár, már azon kereshetünk, ha az oroszok léjén megvesszük az ő állampapírjaikat, mert ugye, ők magasabb kamatra kapnak csak dellát); paks leírva nullára, ott a bevétel/profit emiatt nem mérvadó... ennyi

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 02:42:57

"a megtermelt áram eljuttatása a fogyasztóhoz "

az áramár legnagyobb része az elosztónál csapódik le.

paks önköltségi ára 8-9Ft és 11.5-12Ft-ért adja el, te meg fizetsz nettó 30-t. durván 18Ft.

"az elhasznált fűtőelemek tárolását ne érintsük most (hova rakod, ha visszakerül a roszatomtól?);"
ígyis úgyis építeni kell egy tárolót. akkor is, ha paks1 helyett sem építünk újat. ugyanis többé nem lehet más országba elhelyezni atomhulladékot. oroszok csak feldolgozni viszik el. elásnák ők nekünk ha lehetne.

"garantált árak: azt a kormányok garantálják a beruházónak, ha ez alatti piaci értékesítésre van csak lehetőség;"
1.az árakat hosszútávon a szereplők várakozásai befolyásolják. ha európai kormányok úgy számolnak, hogy ennyiért is megéri, akkor ez melni fogja az árakat.
2. jelenleg a válság miatt esett vissza a kereslet és így az ár is. csak szén és atom alapon éri meg. vajon ez meddig fenntartható? jelenleg egy gázerőmű csak veszteségesen üzemeltethető- mennyi beépített gázerőművi kapacítás van?
jelenleg rengeteg 2. generációs atomerőmű ontja az olcsó áramot. ezek 10-20éven belül bezárnak -> új erőműveke kell építeni, hiteleket kell törleszteni, áram drágulni fog.
3. egy nukleáris alaperőmű nem piaci alapon működik.
a multiplikált hatások nem jelennek meg a könyvelésben. az ellátás- és nemzetbiztonsági előnyöket nem forintosítják.

"paks leírva nullára, ott a bevétel/profit emiatt nem mérvadó... ennyi"
te ugye nem közgazdász vagy? :)
árbevétel-adózás előtti eredmény=költségek
pont mivel le van már írva, azért mérvadó :)

árbevétel kb 180mrd Ft, eredmény 40mrd Ft.

vantaan2 2014.03.07. 06:33:03

@Blikknépe: Mondom Én HÜLYÉK EZEK A NÉMETEK! Lemondanak az atomról!!!! ....azért azt gondolom,hogy az atom erőmű ugyanolyan haszonnal működne Drezda mellett mint Pakson és ezeknek a hülyéknek nem kell, sőt még az "atomi" eredetű áramot sem hajlandóak használni s átengedni a területükön mint pl. Ausztria!!! S ráadásul a piacon akkor túl kínálat lesz. ..... akkor az oroszok megveszik a felesleget???
Az biztos ez az évszázad üzlete!!!!! ....KINEK???????????? ...... mert kurva sokat lehet LOPNI ahogy Illés Zoltán mondta!!!!

A ktsg-ről! A bulgáriai orosz erőmű költség túllépése gazdaságtalanná tette pl. a bolgár erőművet vagy láttuk az oroszok ktsg alakítását a Szocsi-i Téli Olimpia megépítésénél ...... de itt a Szajol- Püspökladány vasút vonal ktsg alakítását személyesen Orbán Viktor által ....cc. 100 milliárdos tervezett költséget Orbán kérésére cc. 130 milliárd lett. (Simicska érdekeltség a kivitelező)

No????????????????

Nemzeti Dohányos 2014.03.07. 07:15:46

@Krisz11: De, nagyon is sok kell ehhez, mert a pont az élboly mögött van abból ered, hogy másolnak. Minőségileg más a saját fejlesztés, ami az elsőséghez kellene. Ez egyelőre talán a napelemek és aksik terén van meg.

aszekelyek 2014.03.07. 07:17:35

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Soha nem szabad lebecsülni az ellenfelet. Nagy hiba , óriási. Amerika igen szorult pénzügyi helyzetéről kéne inkább a garafikonokat linkelni. Tőlem lehet világbanki és CIA -s forrásból is. európai gázvezetékek feletti uralom is kéne,.. , értem én... Iraki olaj is megvolt, csak rengeteget kellett érte hazudozni és Szaddamot eliminálni az útból..

aszekelyek 2014.03.07. 07:26:06

de tényleg , mér is nem hozsannázzuk a nyugatot? :) Csak kérdezem, nem lehet, hogy éppen az a baj és a közbelépés elég átlátszó módja Ukrajnában,... hogy az oroszok valóban ébredeztek és kezdett nekik jobban menni ? nem lehet ez oka annak, ami ott történt, Hogy kicsit el kellett kenni a szájukat és a lehetőségeiket elrontani? mint atankönyben a " kis fasiszta" séma... meg y atengerparton és szétrugdossa mások homokvárait... és nagyon elégedett magával ezért, sőt elvárja a hódolatot...

Ad Dio 2014.03.07. 07:35:32

@Kard:

Kapacitás és áteresztő képesség. Magyarul molyfing.

vantaan2 2014.03.07. 07:36:51

@aszekelyek: ... huuu de jó lenne itt is az az amerikai válság! Amerika már megint az összeomlás szélén ....mint mindig. S a sok hülye meg oda akar menekülni, biztosan hogy megnézze Amerika összeomlását! No és a hanyatló nyugat ....
Szerintem most a hanyatló nyugat neki dölt az összeomlás szélén álló amerikának s egymásba kapaszkodva-támaszkodva maradnak csak állva a Putyini orosz medve gazdasági csapásai alatt.

Occam beretvája 2014.03.07. 07:41:17

@mavo: Hozzászólásodból ítélve reménytelen vállalkozás lenne.
Hogy mi köze Maónak a Teng által elindított pragmatikus gazdasági modellhez te bizonyára jobban tudod.
Mao szerepének megítéléshez pedig érdeklődj valami nálam nagyságrendekkel autentikusabb személytől,
javaslom demszkájgabit. :-)
Az meg hogy a globalizáció által generált hatalmas kínai kapacitások kiépülésének ténye hogyan függ össze a kambodzsai kommerek népirtásával én nem tudom.

Helmut von Offenburg 2014.03.07. 08:10:33

@Kard: Juj, akkor most nekem hanyatt kell esnem a nyugati cégektől ??? Na, ne viccelj. A közismert brit üzletláncot csak a Munkaügyi Hatóság havonta-kéthavonta bünteti milliókra a jogszabályok megsértéséért ... És megmondták az egyik ellenőrnek is, ők lexarják, nem változtatnak a jogellenes gyakorlaton .. Nézz már bele a pénzügyi beszámolókba, hogy ki mennyi lóvét visz el innen. A cégbíróságon elérhető, szabadon megtekinthető.
Mindig jöttök itt a bezzeg tőlünk nyugatabbra - lsd. Ausztria, de azt nem veszitek észre, hogy az osztrákoknál német, osztrák, svájci cégeken kívül jelentős beruházást más nem kap meg ? Láttál te kint cseh, lengyel, esetleg magyar vezetéssel bármit ??? Még trafikot, kávézót se, hogy idézzek egy klasszikust ...
A termék, szolgáltatás árában TE fizeted meg azt az adót amit ő nagy kegyesen befizet, plusz még amit elvisz innen. A keleti végek egyfajta élettér helyzetet eredményeznek, annak konzerválását. Most nem térek ki a módszerváltáskor elkövetett hibákra, de az a lényeg, hogy csúnyán eladtuk magunkat. És most az életszínvonalért megy a sírás. Mindenkinek maga felé hajlik a keze, így ha te mástól vársz pénzt, befektetést, nem hiheted azt, hogy a két szép szemedért teszi. De amúgy meg szól a mantra, hogy az állam rossz tulajdonos, meg bárkivel kötünk szerződést, csak magyarokkal nem. Így nem kell csodálkozni azon, hogy a munkád gyümölcsét máshol élvezik.

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 09:22:12

@vantaan2: apáda fasza mond le az atomról, nem a németek.
a németek csak a saját atomról mondanak le, de majd bőszen importálják a francia és már atomból származó áramot.

nexudes 2014.03.07. 09:41:09

Jól nézne egy táblázatban az is hogy melyik országban mennyi az egy főre eső hitel dollárban, %-os arányban a GDP-hez, mivel jelentős fegyver az is, hogy egy adott ország finanszírozását mely országok látják el, és úgymond mennyire önellátó.
Ha Kína és Japán úgy dönt nem finanszírozza tovább USA-t akkor mi lesz?

Globetrotter2014 2014.03.07. 09:52:50

@nexudes: akkor meghúzza a nadrágszíjat. Clinton is megcsinálta, egyik évről a másikra. És az elsősorban Japánnak fájt.

Jelenleg a finanszírozás jelentős része a világpénz funkció, a másik pedig a kínai / japán/ egyébb leértékelési stratégia.

Mellesleg, hogyan finanszírozzák? Államkötvényt vesznek. Mit ad az államkötvény? Dollárt tíz év múlva...

vantaan2 2014.03.07. 10:54:14

@Blikknépe: Pedig a németek lemondanak!!!! Sőt az osztrákok nem is engedik át az "atomi" áramot területükön! Akkor vaj hova is exportáljuk azt a rengeteg felesleget??? Merre????
S itt vannak még a magyarországi jelenleg nem működő vadonatúj gáz erőművek!!!! Az olcsó palagáz miatt ezeket be fogják indítani (1 hét alatt termelni tudnának!) akkor kinek kell majd a DRÁGA paksi áram???
Paks ebben a formában csak a lopás lehetőségét teremti meg Orbán oligarcháinak! S ahogy Illés Zoltán mondotta - lopni fognak! Minden magyartól!!!

kvadrillio 2014.03.07. 12:47:15

@vantaan2:
Amerika jövője

Amerika jövője

Az Egyesült Államok ugyanilyen domináns szuperhatalom lesz-e harminc, negyven vagy ötven év múlva? A történelem megmutatta, hogy birodalmak születnek, birodalmak letűnnek. Min múlik majd az amerikai világhatalom jövője?

A római birodalom mintegy félezer évet élt meg. A macedón birodalom sokkal kevesebbet. Vajon mennyire szilárd az amerikai világhatalom, amely még igencsak fiatal az előbb említettekhez képest?

Van-e máris olyan gyengesége a világ egyetlen katonai, gazdasági és politikai szuperhatalmának, amely esetleg hanyatlását vetítheti előre?

Gazdasági okok

Szakértők szerint hosszabb távon ez leginkább gazdasági kérdés lehet. Erre mutat rá egy Will Hutton nevű brit közgazdász:

„Az Egyesült Államok gazdaságának sötét hátoldalát nemzetközi fizetési mérlege adja. Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy az USA három trillió dollárral tartozik a világnak, és ez az amerikai adósság évente 500 milliárd dollárral növekszik.”

Hallgassa meg a hanganyagot

"Az Egyesült Államok jelenlegi ereje mások pénzéből táplálkozik"........:)))))))

kvadrillio 2014.03.07. 12:48:19

Amerika jövője

Amerika jövője

Az Egyesült Államok ugyanilyen domináns szuperhatalom lesz-e harminc, negyven vagy ötven év múlva? A történelem megmutatta, hogy birodalmak születnek, birodalmak letűnnek. Min múlik majd az amerikai világhatalom jövője?

A római birodalom mintegy félezer évet élt meg. A macedón birodalom sokkal kevesebbet. Vajon mennyire szilárd az amerikai világhatalom, amely még igencsak fiatal az előbb említettekhez képest?

Van-e máris olyan gyengesége a világ egyetlen katonai, gazdasági és politikai szuperhatalmának, amely esetleg hanyatlását vetítheti előre?

Gazdasági okok

Szakértők szerint hosszabb távon ez leginkább gazdasági kérdés lehet. Erre mutat rá egy Will Hutton nevű brit közgazdász:

„Az Egyesült Államok gazdaságának sötét hátoldalát nemzetközi fizetési mérlege adja. Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy az USA három trillió dollárral tartozik a világnak, és ez az amerikai adósság évente 500 milliárd dollárral növekszik.”

Hallgassa meg a hanganyagot

"Az Egyesült Államok jelenlegi ereje mások pénzéből táplálkozik"

A közgazdász szerint végül összeomolhat a dollár, és ha ez ismételten bekövetkezik, a folyamat emelkedni kényszerítheti az amerikai kamatlábakat. Ilyen esetben szerinte ellenállhatatlanná válik majd a kísértés az amerikaiak számára, hogy védjék piacaikat, és hogy útját állják mások ide irányuló exportjainak.

"Ez olyan szuperhatalom, amelynek gazdasági ereje homokra épült" - ítélkezik a közgazdász.

A Yale Egyetem egyik történésze, Paul Kennedy hasonlóan vélekedik. Szerinte az USA teljes katonai és műszaki dominanciája pénzügyi helyzetének függvénye.

"Ha szövetségi költségvetése válságba kerülne külkereskedelme és adósságai révén, továbbá, ha a külföldi befektetők kivonnák az amerikai gazdaságba mélyen befektetett tõkéjüket, illetve ha súlyos gazdasági válság sújtaná, amely társadalmi-gazdasági válsággá lépne elő - az Egyesült Államok kénytelen lenne magába visszahúzódni." - mondja Paul Kennedy a Yale Egyetem történésze.

Vagyis ezek a szakemberek úgy gondolják, hogy Amerika túlfeszítheti magát, mint az megtörtént számos nagy impériummal a történelem folyamán.

Új birodalmak

Hosszú távon tehát a gazdasági tényezők jelenthetik majd az Egyesült Államok szuperhatalmi végzetét. Vajon miféle rivális szuperhatalom jelenhet meg addigra?

A BBC tudósítója ezt a kérdést tette fel Niall Ferguson brit történésznek, aki jelenleg a new yorki Egyetem munkatársa.

"A Hidegháború vége óta az amerikai külpolitika szakértői lázasan vizsgálják, hogy melyik ország töltheti majd be a Szovjetunió helyét" - válaszol Niall Ferguson. Mint magyarázza, egyeseket az 1980-as években Japán nyugtalanította - a kilencvenes évek végén Kína kezdte aggasztani őket.

Hallgassa meg a hanganyagot

"Némelyik amerikai szakértő még az Európai Uniótól is félni kezdett"

A veterán és nagy tapasztalatú diplomata, Henry Kissinger azonban, aki Nixon elnöksége idején kialakította az amerikai nyitást Kína irányában, úgy véli, az Ázsiában tapasztalható folyamatok jelentősen módosítani fogják a globális hatalmi viszonyokat.

Henry Kissinger úgy véli, hogy a 21. század folyamán Ázsia fel fog emelkedni Európához viszonyítva. Kína pedig olyan helyzetben lesz -legalábbis elvben, amelyben ha nem is katonailag, de gazdaságilag és politikailag mindenképpen ellensúlyt tud majd képezni az Egyesült Államokkal szemben. A korábbi külügyminiszter szerint India is nagyhatalommá válhat, ha tovább halad mostani fejlődése útján.

Kissinger szerint a 21. század fő jellemzője lesz, hogy át fog rendeződni a nemzetközi rendszer, amely eddig Európa-centrikus volt, és olyan internacionális világrend alakul majd ki, amelyben az USA jelentős szerepet fog játszani, de már nem tud mindent dominálni.

Hallgassa meg a hanganyagot

"Vannak olyan időszakok, amikor nincsenek birodalmak"

„Az amerikai hatalom csak tovább fog nőni a következő néhány évtizedben” - mondja Fareed Zakaria. „Minden téren - a kutatás, a műszaki tudományok, az oktatás és egyebek terén az USA a mainál is sokkal erősebb lesz másoknál. De valójában nem Amerika hatalma nyugtalanít, hanem Amerika viselkedésének legitimitásáért aggódom. Eddig mindkettővel rendelkezett. Zakaria úr szerint a legnagyobb veszély az, hogy az Egyesült Államok úgy lesz a világ legnagyobb hatalmú országa, hogy közben a világ benne veszti el leginkább bizalmát.”

kvadrillio 2014.03.07. 12:48:59

A VILÁGON...MINDENKI SZARBAN VAN !!! KI JOBBAN, KI KEVÉSBÉ JOBBAN...

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 12:54:09

@kvadrillio:

a bankóprés-szocializmus azonban nemcsak az USÁ-ra jellemző:)

oroszo és kína sem immúnis ettől

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 12:54:43

@kvadrillio:

na ja, pont ezért nem temetném az USÁ-t

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 12:56:35

@nexudes:

az egy főre eső _teljes_ adósság az igazán cuki tétel, amiben a _magán_adósságok is bent vannak az állami mellett...

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 13:23:54

@Blikknépe: nem közgazdásznak kell lenned, hanem a mérleget kell tudni olvasni... meg egy könyvelést... de látom, nem érted... hagyjuk

vantaan2 2014.03.07. 14:03:42

@kvadrillio: Amerika el van adósodva???? ...és ez miatt kinek kell izgulnia????

Amerikának nem az az egy biztos! ....mert mi lenne ha pl nem fizetne?
Semmi!!!!! ....oszt jó napot!
S hogy tudja csökkenteni az adósságát ???? .... Ázsiának egy picit akadályozza a kivitelét Amerikába. Elinflálja az adósságát ....csak ezt az inflációt Kínával, Japánnal vagy az eu-val fizetteti meg!

S mi a helyzet a magyar adóssággal ...no azzal ezt nem lehet megcsinálni. Akkor bizony csődbe megy az ország!

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 19:40:13

@vantaan2:

akkor hiperinfláció és gazdasági összeomlás lenne az USÁ-ban

különben kőkeményen izgulnak, az kolosszális USA hadsereg az USD világpénz státuszát van hivatva védeni

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 19:41:39

@vantaan2:

"Ázsiának egy picit akadályozza a kivitelét Amerikába. "

akkor azonnal robbannak az árak a szupermarketben és zuhan az átlag amerikai életszínvonala

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 19:42:36

@vantaan2:

az USÁ-val sem lehet megcsinálni, nagyon csúnya vége lesz a 2008 óta reflektorfénybe került válságnak

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.07. 20:21:21

@Nemzeti Dohányos: Álmodban legfeljebb..Látszik hogy fingod nincs a haditechnikához. Most tekintsünk el attól, hogy egy atomhatalom ellen nem szokás konvencionális háborút indítani.
De a török légierő legkorszerűbb gépe az F-16-os, repülőgéphordozója nincs, rakétahordozó tengeralattjárója nincs, nagy hatótávolságú rakéta csapásmérő egysége nincs. Utóbbi hárommal az orosz haderő rendelkezik.
Egy török részről érkező agresszióra valőszínűleg az első válasz orosz részről egy török támaszpontok elleni hagyományos robbanófejes rakétatámadás lenne. Nem hinném hogy ezt megkockáztatnák..

Kard 2014.03.07. 22:15:34

@Helmut von Offenburg: Mert csak egy Tescoban tudsz gondolkodni. Nem ilyen kicsi a világ még akkorának is gondolod. Én például egy amerikai banknál dolgozom. Nincs magyarországi ügyfelük szinte egy sem. Kurva jól fizetnek. Azt amit Londonban, Hongkongban vagy New Yorkban megkeresnek azt kifizetik ki ide Nekem. Nincs kivitel. Behozatal van, súlyos dollárok. Rengeteg ilyen cég van Magyarországon. Ott van például az Audi aki több millió motort gyárt itthon és még a fejlesztés egy része is itt van. Igen azok a mérnökök csengetik a te vagy a szüleid nyugdíját a multikon keresztül, nem a adócsaló kis cégek.
Kicsit tájékozódj és akkor nem fogsz hülyeségeket írni.

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 22:47:04

@Kard:

azok a multik azonban remekül tudnak állami, ill. EU-s szinten alkudozni és lobbizni + nemzetközi szinten adót menedzselni...

szóval le a kalappal a kis cégek előtt, hogy ilyen "verseny" mellett sem dobják be a törülközőt

Kard 2014.03.07. 22:55:16

@calabria007: Kb. egyenlőek a feltételek. A kisvállalkozásoknak meg alacsonyabb az adó. 10% összesen.
Amúgy az EU-ban adókedvezmény csak a beruházási összeg feléig van. Tehát ha egy gyárat épít valaki akkor max annak az 50%-ig kaphat támogatást és az is nagyon erősen limitálva van. Merci gyár is a 200 milliárdos gyárra kapott 25 milliárd szakképzési és egyéb támogatást. Ez az olyan sok? 12.5%.

calabria007 (törölt) 2014.03.07. 23:05:54

@Kard:

ez sajnos mese habbal

PS.: különben ne érts félre nem vmi szocialista fantasy-t nyomnék, csak érdemes megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi (részletesen szabályozott) nyugati piacosított szocializmus alapvetően a megavállalatokról szól

afféle piacparódia az egész

Kard 2014.03.08. 12:21:07

@calabria007: Az egész globalizáció a mega vállalatokról szól. Egyszerű matematika/közgáz az egész. Az ideális piaci állapot (mind termelési, mind fogyasztói oldalról) amikor az adott piacon két vállalat versenyez egymással mivel van verseny és az erőforrások megfelelően koncentrálva vannak, azaz nem aprózódnak el. (lásd Intel vs AMD, Coca vs Pepsi, de ez igaz a politikára is Demokrata vs Repuklikánus)
Mivel a kereskedelmi határok le lettek bontva ebből adódik, hogy egy idő után csak ilyen gigavállalatok versenyéről fog szólni a kapitalizmus. Ez a globalizáció és ennek köszönhető, hogy mondjuk egy olyan kurva bonyolult eszközt mint mondjuk egy számítógép vagy mobiltelefon 1-2 heti munkádból megvehetsz.
Ettől persze nem jelenti azt, hogy a kis cégek halálra vannak ítélve (a nagyok is voltak valamikor kicsik), de alapvetően nem ezek adják a gazdaság erős és nagyobb részét. Nyilván szükség van rájuk, mert nagyon sok innováció ott születik, de elítélni a nagy cégeket sima butaságra és a világ folyamatainak a nem értésére utal.

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 12:35:41

@Kard:

ok, de egy olyan rendszernek ami kismillió oldal jogszabállyal megy már - de facto - nincs sok köze a az eredeti kapitalista koncepcióhoz

az mindössze piacosított szocializmus

THE BRUSSELS BUSINESS DOCUMENTARY
www.youtube.com/watch?v=0Kngj1K2a_c#t=103

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 12:41:18

@Kard:

különben a régi vágású nagyvállalatokkal - amelyek még nem kaptak rá arra, hogy mindenkire kötelező jogszabályok elfogadtatásával "versenyezzenek" - különösebben nincs problémám

The Men Who Built America Part 1
www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mA63xWGPI-k#t=95

ők mindenféle __képmutatás nélkül__ rendeztek le az üzleti nézeteltéréseiket:)

Kard 2014.03.08. 12:49:20

@calabria007: De a szabályok pont azért vannak, hogy nekünk fogyasztóknak jobb legyen. Hogy ne kapjál szar árút, a gyerekedet ne verje agyon a gyerekjáték, hogy a cégek versenyezzenek egymással.
Azért ha egyszer egy pár hónapot eltöltenél a 19 század végi vad kapitalizmusában azt hiszem örülnél, hogy ilyen a mai kapitalizmus. Amikor Rockefeller úgy vásárolta fel a cégeket sorban, hogy odament és azt mondta "eladod a céged vagy megölnek az embereim".

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 13:06:27

@Kard:

mesedélutánt fogsz tartani? :)

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 13:10:05

@Kard:

a jó öreg rocky 80%-al nyomta le a kerozinárakat 30 év alatt

sztenderdizált (!!!!!) minőség (!!!!)

lásd Standard (!!!) Oil...

és jobb környezetvédelmi produkció mellett

pl. ő kezdett olyan "értéktelen" melléktermékekkel foglalkozni mint a benzin...

korábban ezek a cuccok a legközelebbi __folyóba__ mentek

gondolom csoportostul hörögtek az elkeseredett fogyasztók:)))

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 13:13:31

@Kard:

és az un. társadalmi mobilitás - abban a gennyes fertőben - valószínűleg korszakos csúcsokat döntögetett a legjobb példa erre talán pont a rockefeller nevezetű self-made man

Men Who Built America - Rockefeller
www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mWMBZvUfAqo#t=2736

Kard 2014.03.08. 13:27:32

Ha neked a matematika meg a közgáz az mese akkor nagyon sajnállak, nincs értelme bármiről is beszélni. 8 általános megvan?

calabria007 (törölt) 2014.03.08. 13:28:33

@Kard:

a matematizált közgáz inkább propaganda:)

bz249 2014.03.08. 14:01:47

@calabria007: nem lehet, hogy a dolgok forditva voltak? Mert legalabbis az altalanos tapasztalat, hogy a pozicioban levo emberek mindenfele jogi/politikai akadalyokat gorditenek az uj belepok ele... es ez az okortol kezdve napjainkig igy van. A Grunderzeit (megiscsak szebben hangzik, mint the age of robber barons) korszaka meg egyszeru kivetel, ugyanis a tudomanyos/technikai forradalom korszakaban annyi uj eroforras nyilt meg, hogy az elojogok vedelme nem volt hatekony.

Nemzeti Dohányos 2014.03.08. 15:23:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Akkor az orosz katonai stratégák tévednek. Merthogy erre a következtetésre ők jutottak, egy tavalyi hadgyakorlat-szimuláció során.

Nemzeti Dohányos 2014.03.08. 15:26:45

@A megvalósult amerikai ólom..: Ja és nem ártana megnézni az orosz eszközök diszlokációját sem, a fekete-tengeri flotta öt nagy felszíni hajóból áll, azon kívül partvédelmi hajók és dízel-elektromos tengeralattjárók alkotják.

STamas 2014.03.08. 20:41:05

A látszólag nyilvánvaló végkövetkeztetésre vezető adatok, a megfellebezhetetlen "tények" sokak látását elhomályosítják, nem kevesek veszte lesz ez a közeljövőben.
Itt a megfelő válasz erre az irományra :-)
www.hidfo.net/2014/03/08/mirol-hazudnak-grafikonok

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.08. 21:40:54

@Nemzeti Dohányos: A kérdés szempontjából lényegtelen a fekete-tengeri flotta állapota, hisz a haditengerészet pl. a Földközi-tenger térségéből is megtorló csapást intézhetne, ahol az utóbbi időben egyébként is jelentősen megnőtt az orosz flottatevékenység( Itt tartózkodik pl a Moszkva rakétacirkáló is..).
Egyébként még a kishatótávolságú SS-26-os mozgatható föld-föld rakétarendszerrel is elérnének orosz területről olyan észak törökországi kikötővárosokat, mint Samsun vagy Trazbon.

Helmut von Offenburg 2014.03.12. 09:00:38

@Kard: Na ne röhögtess, hogy amit Hong-Kongban, Londonban megkeres egy bank, azt pont neked fizeti ki ...
A Minimax adón légyszíves ezeket terjeszteni, az a nézőközönség még talán beveszi ... Persze egy bank mit hozzon be, gabonát ? A lóvéval bizniszel, ez a dolga. Őrület, hogy el akarod hitetni, hogy egy bank szociális intézmény, meg hogy ide csak hozza a pénzt és nem viszi. Fárasszál mást, dolgoztam én is a bankszektorban, láttam mi folyik ott ...
Az Audidról meg nincs rossz véleményem, de ők sem a két szép szemünkért vannak itt. A k+f lényeges részei nem itt vannak, hülye lenne bármelyik multi az adu ászokat átadni másnak, ez a lényege. Az ördög a részletekben rejlik és nem kell azon hasraesni ha egy magyar mérnök megtervezhet a műszerfalon egy nyomógombot, vagy egy kapcsolót.
Az én szüleim nyugdíját pedig a szádra ne vedd, mert fogalmad sincs arról, hogy mennyit tettek le az asztalra több évtized alatt, mindenesetre sokkal többet mint azt a te hiszed.
Neked pedig jó volna még élettapasztalatot és alázatot összeszedni, nem globálnáci arculattal elküldeni mindenkit a sunyiba, aki nem nyalja a mosolyogva lehúzó, kétszínű bizniszmeneid valagát.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.12. 13:30:08

@Helmut von Offenburg: Hogy az előző generáció mit tett le az asztalra, azt bárki könnyedén megismerheti. Nem titok, elég szétnézni a hazában: ezt az országot ilyennek, amilyen mostanra lett, ők csinálták meg.

Ízlés szerinti jellegű viszonzás jár érte.

Kard 2014.03.12. 20:54:53

@Helmut von Offenburg: "Na ne röhögtess, hogy amit Hong-Kongban, Londonban megkeres egy bank, azt pont neked fizeti ki ... " - te annyira sötét vagy. Ha egy cég itthon fele annyiért kap meg egy fejlesztőt aki miért ne hozná ide a fejlesztést? Ha pedig ez egy befektetési bank (akinek semmilyen magyar tevékenysége nincs, mert nincs itthon mibe befektetni) akkor bizony az csak befelé fogja hozni a pénzt és nem ki.
Kicsit használd a fejed és ne csak a tescoban meg az otp-ben gondolkodj, tudod a világ picit nagyobb mint Magyarország. Nem egy olyan New-Yorki cég van itt akiknek itt vannak a fejlesztőik és itthon nincs egy fikarcnyi tevékenységük sem.
Csak néhány: MSCI - külföldi bankoknak nyújt informatikai hátteret. Interactive Brokers - egy amerikai brókercég, Morgan Stanley, Citibank investment bank részlege.
"Az Audidról meg nincs rossz véleményem, de ők sem a két szép szemünkért vannak itt. A k+f lényeges részei nem itt vannak, hülye lenne bármelyik multi az adu ászokat átadni másnak, ez a lényege. Az ördög a részletekben rejlik és nem kell azon hasraesni ha egy magyar mérnök megtervezhet a műszerfalon egy nyomógombot, vagy egy kapcsolót." - ja, épp a motorfejlesztő részleg van itt a világ legnagyobb motorgyárával együtt. Szóval hasra kéne esned, mert azok a mérnökök világszínvonalat hoznak, különben nem lenne itt a k+f.
A te szüleid nyugdíját pedig bizony ezek a mérnökök fizetik ha tetszik ha nem. A te kedves szüleid a ő kedves nagyszüleinek a nyugdíját fizették. Szóval örülhetnek, hogy van még valaki az országban aki fizet nyugdíjjárulékot, mert különben felkopna az álluk és úgy járnának mint a szerencsétlen ukrán nyugdíjasok akiknél épp most vezetik be a felezést (40e forintról 20e-re).

wantaan 2014.03.12. 20:58:50

@Kard: "​Ekkora tökfej tényleg nincsen: Matolcsy elárulta a tutit a Goldman Sachsnak
TÖKFEJ
MATOLCSY GYÖRGY
GOLDMAN SACHS
Ma 16:12

​Ekkora tökfej tényleg nincsen: Matolcsy elárulta a tutit a Goldman Sachsnak
Egészen hihetetlen: a saját titkárnője írja le a könyvében, hogyan kereskedett bennfentesen és csinált sokmillió dollár profitot pár óra alatt a máig semmit sem értő Matolcsy egy amerikai banknak.P

Nagyon vicces, egyben borzasztó anekdotát oszt meg velünk frissen megjelent könyvében Wiedermann Helga, Matolcsy titkárnője. A sztori lényege, hogy 2011 őszén, amikor majdnem sikerült csődbe vinniük a magyar gazdaságot, Orbánék a legteljesebb titokban visszahívták az IMF-et. Matolcsy Györgynek pont ekkorra volt megbeszélt ebédje a Goldman Sachs pár bankárával, a zseniális elme pedig a kaja elején elárulta nekik, hogy titokban milyen lépést tett a magyar kormány, és hogy erről senki sem tud.

Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.

A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.
Elhiszed? Miután Matolcsy elárul egy olyan bennfentes titkot, aminek a kiadásáért-
- !!! normál esetben börtön járna!!!-
, hiszen aki tudja, az gennyesre keresheti magát rajta, és látja, hogy a beszélgetőpartnerei kirohannak telefonálni, mindebből életveszélyes nemzetközi támadásra gyanakszik, nem arra, hogy a partnerei azonnali utasítást adtak rengeteg forint olcsó felvásárlására.

Na és mit értett meg a sztoriból a hasonlóan brilliáns titkárnő?

A hír meglepetésként ért mindenkit. A bejelentés előkészületeiről információs rendszerünk ismét tökéletesen zárt.
(via index.hu) "

KULTURÁLT ORSZÁGOKBAN ILYENT HAZAÁRULÁSNAK NEVEZIK! Matolcsy Orbán jobbkeze HAZAÁRULÓ?????

Kard 2014.03.12. 21:27:25

@wantaan: és ezt most miért nekem címezted?

wantaan 2014.03.12. 21:33:36

@Kard: "MSCI - külföldi bankoknak nyújt informatikai hátteret" Matolcsy meg információt!? No melyik a termelékenyebb?

Kard 2014.03.12. 21:42:38

@Helmut von Offenburg: Tudod mi bosszant fel a legjobban? Az, hogy a legtöbb ember csak pofázni tud ahelyett, hogy köszönetet mondanának.
Menj csak le vidékre (vagy ha vidéki vagy nézz szét). Mindenki szidja a pestieket miközben az ország GDP-jének az 50%-át Budapest és környéke állítja elő. Szüleim éltek egy kis szatmári községben. Ha végigmentél hétköznap akkor minden második lócán ült valaki, valahogy soha nem volt dolguk. Persze ha pofázni kellett akkor egyből tudtak, hogy a köcsögök ott pesten metrót építenek maguknak. Az persze nem jutott eszébe egyiknek se, hogy polgármesteri hivataltól az iskoláig mindent az állam áll és azt a pénzt valaki (nyilván nem a helyi adócsaló vállalkozó) megtermeli.
Ugyanez. Mindenki szidja a multikat (bármilyet, nem csak a tescót), de arra egy se gondol, hogy mondjuk egy multinál dolgozó mérnök akinek a fizetése kb. 500e és 1 milla bruttó között szór az mindennel együtt megtermel vagy 350-700 ezer forint adót havonta (az 1 milla 1.2 munkáltató költség, és ebből marad kb. 650 nettó, tehát 550e adó plusz mondjuk az áfa ami még egy 100 ha elkölt belőle 350e-et) ami olyan 10-20 adócsaló kisvállalkozó által befizetett adó. Arról nem is beszélve, hogy eltart még jó pár embert azzal, hogy tőlük vesz szolgáltatásokat (boltos, fodrász, manikűrös, konditermes, takarító stb.).
Ezeket az embereket a munkáltatójukkal együtt tisztelniük kéne és örülni, hogy van még valaki ebben az országban aki eltartja őket ahelyett, hogy folyton megy az ugatás.
És tele van ilyennel az ország. Mindenki úgy viselkedik mint a sértődött kamasz aki pampog, hogy milyen köcsög az apja de azért örül amikor az hétvégére add neki lóvét, hogy elmehessen bulizni.

Helmut von Offenburg 2014.03.13. 09:26:58

@Kard: Az én szüleim is vidékiek és reggeltől KÉSŐ estig dolgoztak, HÉTVÉGÉN is, amikor mások a Normafánál síeltek.
És az egész falu ilyen volt, nem volt egy lődörgő alak sem.
Mert tudod a mezőgazdaság az ilyen ... Amivel ti kereskedtek, és most tulajdonképpen leszólod azokat az embereket akik előállítják a te és a több ezer manager fizetésének az alapját.
Figyu, én nagyon sok helyen dolgoztam, voltam a bankszektorban, voltam felszámolóbiztos, közbeszerzési tanácsadó, úgyhogy vannak tapasztalataim a cégügyeket, multikat illetően is. Nekem ne példálózz a Tescoval, mert nem ők az egyetlenek akik szabálytalanul járnak el, mit ahogy az sem igaz hogy minden kisvállalkozó adócsaló. Ez olyan sztereotípia ami a tapasztalanságodat mutatja és nem látsz tovább a többszázezres fizetésedet kifizető amerikai multi valagánál. Ami ugye érthető is, mert ez biztosítja számodra azt az életszínvonalat, amivel lehet büszkélkedni, de sajnálattal közlöm, hogy az ország több mint háromnegyede nem ennyi jövedelemből él.
Mindenki feszegeti a határait és kismillió esetben tártam fel visszaéléseket a mantrázott külföldi vállalkozók esetében is, kicsi, nagy, közép, mindegy.
Nem egy jó szakember ismerősöm dolgozik kint, pontosan azért mert itthon nem fizették meg. A mercinél amikor voltak a toborzások, száz-százhúsz volt a maximum, amit hajlandóak voltak ajánlani egy szakmunkásnak. És még az alatt, pozíciótól függően. A mérnök sem kap többet kettő-kettőötvennél. (kint 2000 eurót minimum megkeres mindegyik) Ne Microsoft szinten gondolkodjál, mert az csak egy pengevékony réteg. Ha az volna az igaz amit te propagálsz, akkor luxemburgi életszínvonalon élne az ország fele, mert annyi értelmiségi fungál errefelé.
Szóval, van még tapasztalat az életben amit be kéne gyűjtened.

Helmut von Offenburg 2014.03.13. 09:35:13

@Counter: Ez nem viszonzás kérdése. De ha esetleg ezt így gondolod, remélem előkészítetted a "megtorlás" hadműveletedet, mert nyilván TE sokkal jobb és szebb országot építettél volna, egészen Árpád apánkig visszamenőlegesen ...

Kard 2014.03.13. 20:17:30

"Figyu, én nagyon sok helyen dolgoztam, voltam a bankszektorban, voltam felszámolóbiztos, közbeszerzési tanácsadó, úgyhogy vannak tapasztalataim a cégügyeket, multikat illetően is. Nekem ne példálózz a Tescoval, mert nem ők az egyetlenek akik szabálytalanul járnak el, mit ahogy az sem igaz hogy minden kisvállalkozó adócsaló. Ez olyan sztereotípia ami a tapasztalanságodat mutatja és nem látsz tovább a többszázezres fizetésedet kifizető amerikai multi valagánál" - Tíz évig voltam vállalkozó szóval nem kell mondogatnod, hogy nem minden vállalkozó adócsaló, de a nagyon nagy részük az, ezt meg én tapasztaltam mivel alapvetően a rendszer olyan, hogy nem éri meg vállalkozóként nem minimálbért fizetni magadnak. Utána meg már csak a következő lépés a számlavétel és egyéb nyalánkságok. Láttam elég sok ilyet.
Továbbra is úgy gondolom, hogy ma Magyarországon a multik azok akik adó nagy részét fizetik, a többiek meg ahogy tudják elkerülik az adót. Mint a másik hozzászólásomban írtam a problémám az, hogy az emberek nem tisztelik ezeket a cégeket mert "köcsög multik" ahogy rajtad se igazán látom, hogy úgy gondolnád, hogy ezek hasznosak az ország számára. Na ez a probléma.

David Bowman 2014.04.09. 10:55:26

1. Éppezért nem bombázza szarrá.. izé, akarom mondani demokráciává Oo mondjuk Urungvájt, vagy Angolát.
2. Úgy látszik, mégse csak kenyéren él az ember.
3. OK, nyugatra tartozunk, ez tiszta sor. (Bár megjegyzem hasznunk azért nem sok van belőle.) Na de ezért miért kell össze vissza hazudoznunk, ahogy valamelyik amerikai idióta füttyent? Olyan ordas hazugságokban szavazunk az USA mellett, hogy nem értem, hogy nem szakad rá Martonyira az ég. Most pont azért utáljuk az USÁt, amiért 40 évig utáltuk az oroszokat.

David Bowman 2014.04.09. 11:02:27

Aki edig megtámadta Oroszországot, az mind rájött, hogy mennyit érnek ezek a statisztikák.

David Bowman 2014.04.09. 11:07:19

@Kard: A megmaradt hazai cégekből.

Láma291 2014.04.18. 17:16:12

Hanyatló nyugatról, a nyugatot legyőző Oroszországról beszélni valóban badarság. Azért azt is látni kell, hogy az orosz diplomácia, külpolitika offenzív, a nyugati meg defenzív és nem nagyon tud mit kezdeni az oroszokkal. A közelmúltból:
1. Grúzia
2. Szíria
3. Ukrajna.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.04.19. 18:37:46

A szerző nem nagyon tudja, mi a valóság, csak identitása generálta benyomásait osztja meg velünk. Hajrá!

Ukrajna lakosságának 40%-a orosz, 15% egyéb, a maradék ukrán. Minden valamirevaló ország védi a nemzetéhez tartozókat, így Putyin is. Hogy ez a mandis zsidrákoknak furcsa, azt nem kétlem.
Mi történt Ukrajnában? - Volt egy buta oligarcha, aki szétlopta az országot, mire jött valaki, aki kikiáltotta magát elnöknek, s közben mártírt csinált a buta oligarchából. És ki választotta meg elnöknek ezt a faszt? Ez van, ha a zsidók valahol pozíciót fognak. Az ukránok jelentős része fél, és bambán áll, mert nem is értik, mi történik. 10 ukránból 5 sem ismeri el legitimnek a jelenlegi izét. Valami zsidó kiskáté, akik parlamentnek hívják magukat. Az ukrán zsidók elérték, hogy Ukrajna elveszítsen egy fontos területet.
Miért nem volt azonnal demokratikus választás? - Mert azt egy az eu-pártiak által orosz-pártinak mondott jelölt nyerte volna. Most húzzák az időt, provokálják a nagy orosz medvét.

Kedves szerző tudja-e, vajon mekkora kínai tőke mögött áll Putyin? S vajon mit tenne azzal, ha komolyan félne a nigger féreg fenyegetésétől? Ha valaki nem tudná, Amerika gazdasága jelentősen függ a kínai tőkétől. Na, e tőkének egy része fölött diszponál Putyin. Állítólag. Persze, ilyeneket nem a nyugati sajtóból lehet megtudni.

Szindbad 2014.04.19. 22:01:03

@Mr Falafel: "Na, e tőkének egy része fölött diszponál Putyin" :))) Szerintem te egy társadalomkutató doktor vagy, aki szívatja a kommentelőket :)

picur3ka 2014.04.22. 16:11:44

Mi ez, Erge, valami uj rettegde?

img0.liveinternet.ru/images/attach/b/3/10/724/10724832_121182.jpg

"Mintha mi, magyarok a forradalmak leverésén és a kommunizmus háromszori (1919, 1945-1949, 1956) ránk kényszerítésén túl kaptunk volna valamit a mindenkori orosz hatalomtól és hazai kiszolgálóitól."

Es tortenelem hamisitas?

- a kommunizmust nem az oroszok talaltak ki, ok is elszenvedtek

- nem maguk kenyszeritettek rank, jelentos segitoik voltak a szovetseges, most 'hon imadott' nyugat

- mondjuk ok visszaadtak volna a Karpataljat haromszor is, meg Erdelyt is

Mellesleg, igy allunk most, az ossze-vissza hazudgalo, erkolcstelen, megszallo nyugattal szemben:

www.polskieradio.pl/ee4227c2-e2ba-4e19-ace4-4a5d53bd300d.file

Ha a nyugatnak barmifele erkolcsi tartasa es elvei lennenek mar regen szankcinalniuk kellett volna az ossze-vissza hazudgalo, soviniszta, illegitim bunozo Ukrajnat, kormanyostul, szorostul-borostul.

picur3ka 2014.05.04. 17:04:42

"A new world is arising right before our eyes, and those who still don’t see it will be consigned to the dustbin of history. Are you ready? Do you hear the people sing? The heroic people of southeast Ukraine are taking a stand for us all, on behalf of the peoples of the world and against the sick and sorry world the Washington consensus wants to sell us."

consortiumnews.com/2014/05/03/a-peoples-war-in-east-ukraine/

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.04. 19:50:43

@picur3ka:
Világ proletárjai, egyesüljetek!
Indítsatok forradalmi internacionalista brigádokat az imperialista elnyomás ellen felkelt délkelet-ukrajnai testvéreitek felszabadítására!

picur3ka 2014.05.04. 23:38:32

@Counter:

Ha-ha! Sajnalom, ha csak ez jut eszebe.

Valoszinu azert, mert nem olvasta az egesz irast.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.05. 00:32:19

@picur3ka: Pedig olvastam. A szerző egy igazi üres fejű, sugárzó tekintetű, jól táplált, nyugati hasznos hülye lehet.

Pontosan ugyanazokkal a toposzokkal jön, amelyekkel a múlt század '20-as és '30-as éveiben a Szovjetunióért volt szokás lelkesedni.

Új világ születik, történelem szemétdombja, minden elnyomottat képviselő forradalmi élcsapat, rajtuk a világ szeme, nagy kísérlet, minden fordulat új fejezetet nyit, a beszélő csak tamáskodó tanú, érzelmi túlcsordulás, filozofáló névtelen forradalmárok, színt kell vallani a haladó erők mellett most rögtön.

Borzalmas. Gejl.
Azt hinnénk, hogy az elmúlt 100 évben valamit lehetett volna tanulni arról, hogy Oroszországban sosem az új hajnal, hanem az új éjszaka virrad csak fel.

Rosa Luxemburgtól választott magának mottót a politikailag abszolúte éleslátónak tűnő szerző:

danielpwelch.com/aboutdpw.htm

"Despite the price of being outspoken against US foreign policy and military adventurism--which can be steep in today's circumstances--He believes firmly as did Rosa Luxemburg that "It will always be the most revolutionary act to tell the truth out loud.""

Ezt a típust hívta Lenin hasznos hülyének?

picur3ka 2014.05.05. 15:30:43

@Counter:

Nem, nem ezeket hívta hasznos hülyének.

Az igaz, nyugaton a kommunizmus népszerű, viszont érdemes elgondolkodni Amerikáról is néha.

Ez a remek oroszgyűlölet, ami dívik és az agresszió politikája, az a nyugatos demokrácia igen büdös.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.05. 15:37:47

@picur3ka: De, ezeket és az ilyeneket. _Így_ és _ezekkel az érvekkel_ (sőt: ezekkel a szavakkal) az ismert, esetenként meg is finanszírozott hasznos hülyék ájultak bele a szovjetek fenekébe.
süti beállítások módosítása