Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak!
2016. január 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak!

putyin.jpg

Ugyan a mai Oroszország és a vele egylényegű putyinizmus működési elveit, s világpolitikai és regionális szándékait eddig is lehetett ismerni, ritka pillanat az, amikor a faarcú Vlagyimir Putyin a lehető legnyíltabb kártyákkal játszik, és olyan egyszerű és egyértelmű szavakkal mondja el, mik a szándékai végső soron, hogy még egy német bulvárolvasó, esetleg egy magyar kommentelő is megértse.

Putyin most a német Bildnek adott nagyinterjút, amiben részletesen beszélt arról, mi fáj neki és mit szeretne látni a Nyugat és Oroszország viszonyában, különös tekintettel a mi kelet-közép-európai régiónkra. Természetesen az orosz befolyás elvesztése fáj neki, valamint az, hogy a rendszerváltás után a szabad világ szövetségi rendszereihez csatlakoztunk. Tudható volt ez eddig is, de most újra teljesen nyíltan beszélt erről.

Már csak azt nem tudom ezután, mi indokolja a Magyarországon is tömeges Putyin-imádatot.

„A kezdetektől nem sikerült Európa kettéosztottságát meghaladni” − mondja Vlagyimir Putyin, a kezdetek alatt a rendszerváltást értve. Ami egy kicsit furcsa, hiszen Európa kettéosztottságában enyhén szólva fontos szerepe volt annak a rendszernek, aminek ő egész fiatal korában hű és szorgalmas szolgálója volt, például a KGB ügynökeként a nyomorult, szerencsére rég megboldogult Német Demokratikus Köztársaságban. Európa fizikai kettéosztottsága a kommunista rendszerek által felhúzott Vasfüggönnyel, no meg a berlini fallal vált tartóssá. Putyin ezt a rendszert szolgálta annak bukásáig, és máig ennek a rendszernek a lehetőség szerinti újjáépítése vezérli.

A Bildnek arról beszél: 25 éve leomlott a berlini fal, de láthatatlan falak épültek Európa keleti részén. Putyin ezalatt azt érti, hogy a NATO az elmúlt huszonöt évben kelet felé bővült, felvéve a kelet-európai országokat, köztük Magyarországot is. És ez fáj neki. A Mandiner által is szemlézett interjúban így beszél erről:

Bild: A közép-európai országok szabad akaratukból akartak a NATO tagjaivá válni. Ettől várták a biztonságot.

Putyin: Ezt már ezerszer hallottam. Természetesen minden államnak joga van úgy megszervezni a saját biztonságát, ahogyan azt helyesnek tartja. Csakhogy a NATO már meglévő tagállamai is követhették volna saját érdekeiket, egyúttal lemondani a keleti bővítésről.

Bild: Egyszerűen nemet kellett volna mondania a NATO-nak? Ezt nem élte volna, mert...

Putyin (németül közbevág): ... miért nem?

Bild: Mert benne foglaltatik a NATO alapszabályában és önképében, hogy felvesz olyan szabad országokat tagjai közé, akik ezt akarják és megfelelnek bizonyos körülményeknek.

Putyin (továbbra is németül): Ki írta ezeket a szabályokat? Politikusok, nem? (Visszavált oroszra.) Sehol nincs leírva, hogy a NATO-nak bizonyos országokat fel kell vennie tagjai közé. Csak a megfelelő politikai akaratra lett volna szükség, hogy lemondjanak erről a szándékukról. De ez nem volt meg.”

*

Vagyis Vlagyimir cár annak örült volna és az lett volna az elvárása, hogy a NATO üljön csak a saját babérjain és ne vegyen fel minket és a többi, szovjet megszállás és kommunista diktatúrák alól épp csak felszabadult kelet-európai országot a saját soraiba. Mert nyilván jobban megfelelt volna Oroszország érdekeinek, ha a kelet-európai kis népek a két tömb, két erőközpont közötti senki földjén maradtak volna, hogy az oszd meg és uralkodj elvével, no meg a gázcsapok csavargatásával továbbra is ki legyenek téve Moszkva kényének-kedvének.

Mondjuk akkor ki még egyszer ezeket a teljesen alapvető és magától értetődő dolgokat: Magyarországnak és a többi, kommunizmus alól felszabadult országnak egyértelműen a nyugati világban, a szabad Európában volt és van a helye. Ez alól a szovjet-orosz megszállás és Moszkvából irányított kommunista rezsimek évtizedei tragikus történelmi kitérők és zsákutcák voltak.

S ha valami közmegegyezés tárgya volt Magyarországon és a legtöbb kelet-közép-európai országban 1989 után, az az volt, hogy közös célunk a NATO- és az EU-tagság elérése.

Az, hogy a NATO és az európai közösség tagjai vagyunk, és ezek a mi természetes politikai, történelmi otthonaink, legyen most is közmegegyezés tárgya! Minden hazai és nemzetközi politikai vitánk, játszmánk csak ezen túl kezdődhet.

A NATO-n és az európai közösségen túl a magunkfajta kelet-közép-európaiak számára csak tél van és hó és csend... és Moszkva.

De legalább Vlagyimir Putyin nem árul zsákbamacskát. Hiába a rendszerváltás, hiába a világkommunizmus és a szovjet rendszer összeomlása, az egykori Szovjetunió KGB-s ügynöke fejében minden ugyanúgy folyik tovább, és teljesen egyértelmű − mint most látható, néha nyíltan is beszél erről −, hogy Oroszország kelet-európai befolyásának újraerősítése, a nyugati katonai és politikai-gazdasági közösségek kelet-európai gyengítése, illetve ezek valamilyen kombinációja a célja. Ebben nyilván Magyarország és annak minden adottsága, belső és külső viszonyrendszere is egy sakkbábu a számára.

Így drukkoljon magyar ember Vlagyimir Vlagyimirovicsnak.

*

Putyin egyébként arról is beszélt az interjúban: „A NATO és az USA teljes győzelmet akartak aratni a Szovjetunió fölött. Egyedül akartak ülni Európa trónján. Hát most ott ülnek, és válságok soráról beszélünk, amik enélkül nem következtek volna be”.

Az, hogy az EU jelenlegi rendszere mély válságban van, az nem tévedés, sőt, teljesen egyértelmű jelenség, írtunk erről eleget. De mókás dolog minderről egy olyan ország teljhatalmú elnökétől hallani, aki immár 16 évnyi uralma ellenére futóhomokra építette birodalmát.

Az atomarzenálján és óriási, kiterjedt területein túl sok tekintetben egy szimpla olajsejkség adottságaival és lehetőségeivel rendelkező, egyébként nagyjából Olaszország (!) nemzeti össztermékével egy szinten termelő Oroszországnak jól ment pár év, amíg az egekben volt az olaj és a gáz ára. Ezt az időszakot azonban Putyin és emberei nem az orosz gazdaság diverzifikálására, stabil és válságbiztos alapjainak megteremtésére használták fel, hanem csak az irányított „demokrácia” további bebetonozása, a rendszerhű oligarchák feltőkésítése, az olaj- és gázfegyverek fitogtatása, no meg némi hadászati fejlesztés volt a prioritás.

Lassan két éve, hogy összeszedtem néhány alapvető adatot a Nyugat és Oroszország gazdasági és katonai erejéről, valamint társadalmi folyamatairól. Akkor is egyértelmű volt, hogy alapvetően téves a Nyugat drasztikus hanyatlásáról és Oroszország fényes jelenéről és lehetőségeiről beszélni. A különbségek azóta a szankciók és az olajár-bezuhanás hatására csak tovább nőttek, nyilván Oroszország hátrányára.

Ahogy az olaj ára a szaúdi bányászbéka segge alá esett − s ahogy az ukrán válság miatti nyugati szankciók hatni kezdtek , az orosz gazdaság mélységesen megrendült, a recessziótól kezdve a költségvetés összeomlásán keresztül az újbóli, tömeges elszegényedésig. Ennyire futotta Putyintól és köreitől Oroszország arany éveiben. Illiberalizmus a gyakorlatban. És ez az ember beszél a Nyugat válságáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr778267818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Magyar ember ne drukkoljon Putyinnak! 2016.01.13. 10:52:01

Putyinnak a közép-európai orosz befolyás elvesztése fáj, és annak visszaszerzése az egyik fő célja. Tudható volt ez eddig is, de most újra teljesen nyíltan beszélt erről. Már csak azt nem tudom ezután, mi indokolja a Magyarországon is tömeges Putyin-imáda…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.01.13. 11:13:36

hajrá putyin!
gellért, te meg hülye vagy! :)

I_Isti 2016.01.13. 11:14:16

"felszabadult országnak egyértelműen a nyugati világban, a szabad Európában volt és van a helye"

Az a szó, hogy "Európa" az arámi "erev" szótőből származik, ami azt jelenti, hogy "nyugat".

Magyarországnak mindig, és örökké a "nyugat" perifériáján, a határvidékén, a limes-en, a provinciális lét szintjén volt és van a helye. Ebből kitörni gyakorlatilag lehetetlen, akár szocializmus van, akár kommunizmus, akár kapitalizmus, akár feudalizmus, mint régen, akár rabszolgatartó társadalom, mint manapság.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 11:25:05

Intenzív fideszes-ballib gágogás a cikk, még abból a Fidesz-korból, amikor a fideszesek másfél órás, 800-fős

forradalmat tartottak Soros pénzéből a budapesti orosz követség előtt 2008-ban, éljenezve az Oszétia elleni grúz

agressziót. Ennél még Gyurcsány is picit mérsékeltebben oroszellenes.

"például a KGB ügynökeként a nyomorult, szerencsére rég megboldogult Német Demokratikus Köztársaságban"

Putyin sosem volt ügynök, ő hírszerző volt.

"ennek a rendszernek a lehetőség szerinti újjáépítése vezérli"

Csak bomlott washingtoni-ballib agyak nedves álmaiban, a valóságban nem.

"ha valami közmegegyezés tárgya volt Magyarországon és a legtöbb kelet-közép-európai országban 1989 után, az az volt, hogy közös célunk a NATO- és az EU-tagság elérése"

Igen, sokan ebben hittünk, de már egyre többen látják a valóságot.

A NATO-nak meg kellett volna szűnnie a szovjet rend végekor, hiszen eleve a szovjet fenyegetés ellen alakult! Az, hogy megmaradt azt mutatja: a NATO valódi célja MÁS volt.

"az orosz gazdaság mélységesen megrendült, a recessziótól kezdve a költségvetés összeomlásán keresztül az újbóli, tömeges elszegényedésig"

Igen, erről álmodik Soros, Washington, a norvég köztársasági kormány, a brüsszeliták, a magyar ballibek, az Iszlám Állam, s a nemzetközi liberális agytröszt, meg pici budapesti balliba kirendeltségük, mely - úgy néz ki - ergé is fizetett ügynöke... A valóság szerencsére más: Oroszország dinamikusan fejlődik, s a nyugati agresszió hatása rá annyi, mint egy pici vágás borotválkozás közben.

Na, pont az ilyen háttérhatalmista-brüsszelita-norvégsorosista szövegek miatt csak nagyon óvatosan bízom a Fideszben. Mindig mondtam: a Fidesz nem jó, legfeljebb kisebbik rossz.

Bell & Sebastian 2016.01.13. 11:44:29

Érthetően ideges Putyin, ha csak al alku (amit mi rendszerváltozásnak mondunk) óta meglépett, amerikai sakkhúzásokra gondolunk.

Amelyeknek következtében együttműködés helyett masszív szembenállás állt elő, az amerikai érdekek alá gyűrt, az oroszok által feladott Kelet-Nyugattal.

Ha úgy tetszik, Amerika betolta magát a medve barlangjába, mint ahogyan betolták a háború végén Lengyelországot a németek kertjébe.

Mi azt nem tudjuk meg soha, hogy az eredeti alkuhoz képest mennyire baszták át az oroszokat az amerikaiak?

De lehet következtetni: nem kicsit!

Gorgiasz 2016.01.13. 11:54:17

Sok szó esik arról, hogy Németországnak, és mellette Magyarországnak is, szembe kell nézni sötét múltjával. Én úgy gondolom, hogy ha büszkék vagyunk történelmünk dicső eseményeire, akkor el kell azt is fogadnunk, hogy vannak szégyenteljes pillanatok is. Az őszinte szembenézés nem a gyengeség, hanem az erő jele.
Úgy tűnik az oroszok még az első lépést sem tették meg ezen az úton. Sőt...

Zb74 2016.01.13. 12:19:33

"Tudható volt ez eddig is, de most újra teljesen nyíltan beszélt erről."

Igen, tudható volt, de sokan nem akartak tudomást venni róla. A ruszkik érdeke volt, hogy Magyarországon nőjön az EU-ellenesség, hogy az uniót ne a sajátunknak tekintsük, hanem külső hatalomként tekintsünk rá. Már Jelcin sem nézte jó szemmel, hogy Moszkva elveszíti befolyását egykori gyarmatai, izé, csatlósai felett, hogy ezek a népek saját maguk döntik el - Magyarország esetében például népszavazás útján -, hogy a NATO-hoz és az Európai Unióhoz akarnak csatlakozni; de nem állt hatalmában megakadályozni.

TG69 2016.01.13. 12:41:47

@ergé: Talán Orbán Viktor?

Szindbad 2016.01.13. 12:51:33

"Illiberalizmus a gyakorlatban."

GDP növekedés:

Magyarország 2.40%
Horvátország 2.80%
Bulgária 2.90%
Albánia 2.98%
Lettország 3.30%
Lengyelország 3.50%
Románia 3.60%
Szlovákia 3.70%
Csehország 4.70%

TG69 2016.01.13. 12:53:03

@ergé: Ez lehetne a hazai kritika alapja is, csak akkor már Orbánt kellene szidni, azt meg nem szabad, ahogy látom :

"Ezt az időszakot azonban Putyin és emberei nem az orosz gazdaság diverzifikálására, stabil és válságbiztos alapjainak megteremtésére használták fel, hanem csak az irányított „demokrácia” további bebetonozása, a rendszerhű oligarchák feltőkésítése"

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2016.01.13. 13:01:41

Féloldalas, tájékozatlan, elfogult cikk. Inkább zsenge benyomások egy szűrőn keresztül, mintsem vállalható újságírói produktum.

Bell & Sebastian 2016.01.13. 13:04:49

@Gorgiasz: Lófaszt, papa! Az eredetiben a legelső felütés az, hogy alaposan átbaszták az oroszokat a NATO terjeszkedésével, elsősorban a NATO európai szárnyát vezetők, a németek, mert nem szűnt meg a szembenállás, sőt, 2007 -től felgyorsultak az események, melyek az enyhülés _ellen_ hatottak. A többi ennek kifejtése.

Az már csak a tejszínhab a tortán, hogy Amerika nem demilitalizálta a Nyugatot, helyette benyomult Kelet-Nyugatra.

Emlékszünk még arra a vicces pillanatra, amikor Putyin a FÁK felvételét kérte a NATO -ba?

És mit ád az amerikai ördög, most éppen ott harcol mellette.

Lehet ezt csavarni, hogy így meg úgy, de csak Putyin csücsül azon a végtelen erőforráson, amire az amcsik szemet vetettek. Miután üzleti alapra helyezte át az együttműködást, azaz gyakorlatilag kihajtotta őket birodalmából, dúl az add vissza a babaruhát.

Az agresszív, amerikai világbirodalon-építés, az rángatja a madzagokat, nem Putyin! Szidjuk, mert keresztbe feküdt az amcsi érdekeknek.

Valahol a mi érdekünkben is tette, ez a helyzet. Szar van Obama palacsintájában, nem eszik a népek. De még véletlenül sem Putyin miatt, aki amúgy nagy pernehajder, mert nem hagyja magát legyakni.

Micsoda disznóság ez, kérem, hova jut így a fejlődés és haladás, a bolsevik forradalom ügye, elvtársak!

D. úr 2016.01.13. 13:07:26

@BircaHang Média: Azért Oroszország megszenvedte az elmúlt éveket gazdaságilag. Elhiszem, hogy bírod az oroszokat meg minden (nekem sincs különösebb bajom velük a maguk helyén), de azért talán hazudni nem kellene. A számok magukért beszélnek. (Jó tudom, a közgazdaságtudományt is a Soros Gyuri meg a ballibek találták ki...)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.13. 13:21:45

Perspektíva, Gellért! A nagy orosz kaka messze van, hát persze, hogy sokan az arcunkba tolt kisebb nyugatit érzik büdösebbnek. A távolság szépít és dezodorál.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 13:41:04

@D. úr:

Az orosz ember nem 2013-hoz viszonyít, hanem a liberális uralomhoz, pl. 1995-höz.

Igen, az átlagbér 550 dollárról 420-ra esett, de az átlagember arra emlékszik, hogy 1995-ben 75 volt.

Azaz a szankciók NÖVELIK a kormányzat népszerűséget. Az átlagember tudja: nem Putyin hibája az életszínvonal csökkenése.

Bell & Sebastian 2016.01.13. 13:43:53

@Holger Hartland: Dupladoktorúr, ha átdobod a kutyaszart a szomszéd kerítésén, majd nem adja kölcsön a matracpumpáját a guminődhöz. Fújhatod, míg bele nem vörösödik az összes fejed.

Szindbad 2016.01.13. 13:49:21

@BircaHang Média: Az átlagember mindig pontosan tudja, hogy micsoda kinek a hibája.

D. úr 2016.01.13. 13:55:19

@BircaHang Média: Ez mind rendben van, az oroszok az ilyen rendszert szeretik. Viszont akkor ne mondd, hogy a nagy Oroszország dinamikusan fejlődik és csak kis szúnyogcsípés a szankciók hatása. Mert nem igaz, hanem csak propaganda.

IdomitottFoka 2016.01.13. 13:55:33

@BircaHang Média: "nem Putyin hibája az életszínvonal csökkenése" Nem hát, hiszen két megye minden gazdasági áldozatot megér + számolatlan (hivatalos adat ugye nincs, hiszen nincsenek is ott) katona életét + az ország biztonságának csökkenését.

Szindbad 2016.01.13. 13:55:44

@BircaHang Média: A magyar átlagember pl. pontosan tudja, hogy Gyurcsány a hibás és a migránsok.

Tündér_Lala 2016.01.13. 13:56:36

ergé egyszerűen oroszfóbiás.

Bármely hatalom amelyik teljhatalmat szerez egy ország vagy régió felett, az kifosztja. Ezt tette a Szu. és ezt teszi a nyugati tőke (ma már láthatjuk, hogy a Szu. kevésbé tette)

Sem az oroszok sem a nyugat gyarmata nem akarunk lenni és amennyire lehet korlátozni akarjuk kifosztáásunkat, ideologiai diktátumaikat. Ennek feltétele, hogy legyen ellensúlya az éppen regnáló hatalomnak, mert különben sokkal durvábban zsarnokoskodnak jelenlegi uraink.

Másrészt Putyin ugyanígy az oroszok kifosztása ellen lépett fel (a természeti kincseik lenyúlása után ma mennyivel rosszabb helyzetben lennének ?) és ez megérthető. Azonkívül rájött, hogy a fejlődéshez kereskedni és együttműködni kell. Ezt torpedózta meg az USA Ukrajnával manipulálva, ebből erednek a szankciók, amely kárát Európa és azon belül elsősorban Keletközép-Európa viseli.

Nem akarunk a medve karjaiba bújni, de nem akarjuk a másik fél fosztogatását és zsarnokoskodását sem.
(Különben Gorbi eredetileg Keletközép-Európát mint osztrák semleges államokként képzelte el. Ebben állapdtak meg, amit felrugtak az első adandó alkalommal. Ukrajna volt azutolsó csepp, amelyet már nem néztek el, mert nem nézhettek el alapvető érdekeik sérelme nélkül. Tehát félreértelmezéés az agrasszivitást a másik oladalra kenni, amikor a valódi agresszor más. Persze hogy nem bánnák, ha a volt béketábor ma is felügyeletük alatt volna, de nem tettek lépéseket, hogy visszaálljon a régi rend. Tett viszont további érdekkörbe vonásra a másik fél, legutoljára Ukrajnában.)

Összességében tehát, tévedés az írás. Ráadásul nyugodjon bele a cikkíró, hogy a legcsekélyebb nyereségért újból eladnának, akár egy mai Sztalinnak is. Egyedül a saját érdekeinkkel kell törödnünk.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 14:00:47

@D. úr:

Szúnyogcsípés, mert a szankciók nem érték el céljukat.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 14:02:14

@IdomitottFoka:

Ha az ország nincs biztonságban, a gazdaság sem tud fejlődni. A putyini reformok nélkül Oroszo. ma gyarmati romhalmaz lenne 60 %-os nyomorral.

Szindbad 2016.01.13. 14:03:18

@Tündér_Lala: "Bármely hatalom amelyik teljhatalmat szerez egy ország vagy régió felett, az kifosztja."

Kivéve pl. az amerikaiak, lásd Dél-Korea

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.13. 14:04:20

"Már csak azt nem tudom ezután, mi indokolja a Magyarországon is tömeges Putyin-imádatot."

Ez tényleg meglepő azok után, hogy 5 éve - a Mandiner is - euroszkeptikus és Oroszország-párti propagandát nyom.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/03/ha-lenne.html

Tévedések elkerülése végett: Putyin jelenlegi ajánlata az, hogy megszabadítja Európát és az USA-t egy csomó problémás térségtől, ahol ő kisebb költséggel tud bajt keverni, mint amennyivel az USA vagy az EU ezt elhárítja. Ezen térségek egyike Kelet-Európa, benne Magyarország. Amikor a kormánypárt "visegrádi összefogást" gründol Brüsszel ellen, akkor pont Putyin szekerét tolja.

Miért? Mert azt gondolják, hogy ilyen módon zsarolhatják a Nyugatot. A Nyugat azonban mást is tehet, például egy gáláns gesztussal visszadobhatja egész Kelet-Európát az oroszoknak, örüljenek egymásnak, ha ennyire azonosak az értékeik. Ez Oroszországnak történelmi érdeke, mivel számára mindig is a nyugati területei (amelyek igazából sose voltak oroszok) voltak értékesek. Nekünk történelmi katasztrófa - mehetünk újra 1-2 generációra egy keleti diktatúra érdekkörébe. De aki utálja a demokráciát és úgy gondolja, hogy az erős kéz az igazi, annak megéri. Meg aki azt gondolja, hogy Putyin majd megértő lesz a magyar területi követelésekkel szemben - pont annyira lesz megértő, mint Sztálin volt - annak is megéri.

Hanyadszorra csináljuk meg ezt a kis játékot a Kárpát-medencében?

D. úr 2016.01.13. 14:04:32

@BircaHang Média: Attól még, hogy valami nem éri el a célját, lehet fájdalmas. És az orosz gazdaságnak bizony mind a szankciók, mind a szaúdiak olaj-politikája igen fájdalmas.
Ne értsd félre, nincs bajom az oroszokkal, elképesztő kultúrával és gasztronómiával rendelkező népek, de érdemes minden nagyhatalomtól távolságot tartani, legyen az USA vagy Oroszország. Egyébként az USA gazdasága sem tudott érdemben fejlődni az utóbbi években, csak eladósodással.
Nekünk Európában kell kivívnunk a minket megillető helyet, és szoros szövetségben lenni a környező köztes európai országokkal.

Conchobar 2016.01.13. 14:06:21

"A közép-európai országok szabad akaratukból akartak a NATO tagjaivá válni. Ettől várták a biztonságot." - Mert ki fenyegette őket a részeges Jelcin idején? Oroszország biztosan nem. Kína sem. Akkor még milliós tömegek se indultak Európa felé. Németországot ki fenyegette? Merthogy, hiába a szovjet összeomlás és visszavonulás, az amerikai és brit csapatok rendületlenül állomásoztak és állomásoznak Németországban. Azt nyilván sose fogják bevallani, hogy Németország is, meg 1989 után Kelet-Európa is azért kellett a NATO-ba, mert egy ilyen szövetségi rendszeren könnyebben ellenőrzése alatt tudja tartani a térséget Washington (mint ahogyan a szovjetek csinálták a Varsó Szerződés által, meg még régebben Athén a Déloszi Szövetséggel)

Tündér_Lala 2016.01.13. 14:12:18

@Szindbad: Ameddig volt konkurens másik oldal Európában is másképp szólt a nóta.

D. úr 2016.01.13. 14:13:04

@Doomhammer: Oh, nem dobnak oda minket. Annál azért jobbak vagyunk, ha kicsit nyakasok is. Piac, befektetési lehetőségek, növekedési potenciál.
Meg aztán gondolom semmi kedve az osztrákoknak meg a németeknek újra orosz katonai felvonulási terveken szerepelni. Más régióknál már egészen reális az szerintem, amit írsz :)

IdomitottFoka 2016.01.13. 14:18:51

@Conchobar: "Mert ki fenyegette őket a részeges Jelcin idején?"

Egy kicsit tovább gondolkodtak, na. Elfantáziálgattak arról, hogy Jelcin nem él örökké és nem is fog az idők végezetéig regnálni Oroszország fölött konstans vodkamámorban. Arról hogy más vezeti az országot, aki nem hagyja csatlakozni őket sehova. Aztán bumm, bejött.

Conchobar 2016.01.13. 14:21:58

"Mert nyilván jobban megfelelt volna Oroszország érdekeinek, ha a kelet-európai kis népek a két tömb, két erőközpont közötti senki földjén maradtak volna" - És a mi érdekeink mi felelt volna meg jobban? Az, ha önkéntesen becsatlakozunk valamelyik oldalra? Nyilván ahhoz az oldalhoz, amit akkor épp erősebbnek vélünk? Az 1.világháborúba Tisza Istvánék (eleinte) nem akartak belemenni, 1941-ben viszont már vonakodás nélkül odakötöttük a sorsunkat a németek szekeréhez. Nem akarunk tanulni a tapasztalatainkból? Nyilván a nemzeti érdekeinket csak nagyhatalmi támogatással tudjuk érvényesíteni, de miféle magyar nemzeti cél/érdek nyomott be bennünket a NATO-ba? Miféle nemzeti érdek, melyik nemzet érdeke vezetett bennünket magyarokat háborúzni (pontosabban hidat építeni, meg repülőteret őrizni) Irakba meg Afganisztánba

Conchobar 2016.01.13. 14:24:40

@IdomitottFoka: "Elfantáziálgattak arról, hogy Jelcin nem él örökké és nem is fog az idők végezetéig regnálni Oroszország fölött konstans vodkamámorban." - Hát igen. Ha sokáig ingerled a szomszéd kutyáját, akkor neked is be fog jönni az a prognózisod, hogy egyszer majd meg akar harapni az a kutya

Jean Sol Partre 2016.01.13. 14:26:54

@Szindbad: ne feledkezz meg Brüsszelről

IdomitottFoka 2016.01.13. 14:38:41

@Conchobar: Btw nem a NATO-nak kellettünk és tagjai lettünk ha akartuk, ha nem. Volt egy népszavazás erről és az EU-ról is.

És egy szuverén ország oda csatlakozik ahova akar és befogadják, ettől szuverén, és ezt a szuverenitást az oroszok elismerték majd semmibe vették, amikor már nem az ő bábjaik ültek a döntéshozói székekben. Erkölcsileg védhetetlenek, lényegtelen mit csinált eközben az USA vagy Izrael vagy Izland.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.13. 14:44:10

@D. úr:
"Oh, nem dobnak oda minket. Annál azért jobbak vagyunk, ha kicsit nyakasok is. "

Ez költség-haszon kérdés. Mennyi energiába kerül ezt a területet ellenőrzés alatt tartani vs. mekkora kár, ha az oroszok kezében van?

Természeti erőforrás nincsen, a lakosság elöregedik, tehát csak költséget jelent és ha eközben esetleg úgy van, hogy a közvélemény már nem akarja a szabadságot, hanem erős kéz kell neki, akkor nevezzen ki helytartót Putyin, ahogy Kádár alatt tette.

Nincs szükség olyan társakra, akik belülről bomlasztják a szövetséget.

"Meg aztán gondolom semmi kedve az osztrákoknak meg a németeknek újra orosz katonai felvonulási terveken szerepelni."

Ha a németek nem tudnak rendet tartani Európa keleti felén, akkor az ő véleményük nem fog számítani. Jelenleg Magyarország is aktívan azon dolgozik, hogy ne tudjanak rendet tartani.

D. úr 2016.01.13. 14:48:57

Igen, leírtam a potenciális költség-haszon elemzést. Itt van egy 50-60 milliós felvevőpiac, ráadásul még komoly agyelszívást is fenn tudnak tartani. Nekik nagyon pozitív az egyenleg.
Tudják, hogy attól hogy Orbán összevissza beszél, még teljesíti a régió a gazdasági feladatait. Nagyon megéri nekik, hidd el. A nagy EU-ellenes szavak azok csak a szántó-vető emberek látásának korlátozására vannak :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.13. 14:54:39

@D. úr:
"Itt van egy 50-60 milliós felvevőpiac, ráadásul még komoly agyelszívást is fenn tudnak tartani. "

A németek pl. ebben a pillanatban globálisan tudják elhelyezni az áruikat, nekik Kína a piac. 50-60 milliós piac - aminek ráadásul kicsi a vásárlóereje - nem számít. Az agyelszívással ne vicceljünk, hány magyar mérnököt vagy akár kőművest lehet elszívni egy olyan világban, ahol indiai vagy kínai munkással tele van a padlás?

Az egyetlen haszna Kelet-Európának a bufferszerep, de azt megoldja egy vasfüggöny. A migránssztori megmutatta, hogy Kelet-Európa azt magától is meg tudja építeni.

IdomitottFoka 2016.01.13. 14:56:33

@Doomhammer: "Ez költség-haszon kérdés."

Eltartott egy darabig ezen a ktg-haszon úton, hogy kiénekelték a térséget a szovjet markából, nem valószínű, hogy hagynák azt visszacsúszni, mert mutatkozik némi ráfizetés. Ezek a döntések nem egy választási ciklus távlatára szóltak.

D. úr 2016.01.13. 15:03:24

Ne viccelj, szerinted Kínában nagyobb az egy főre jutó vásárlóerő mint itt? Ha nem érné meg a nyugati országoknak az, hogy az EU-ban vagyunk, akkor nem lennénk ott, nem szívjóságból támogatnak minket.

Az agyelszívás pedig egyszerűen nem igaz, mind felsőfokú (mérnök, ORVOS stb.) mind szakmunkás bevándorlás jelentős Németországba (és a többi nyugati országba is), mivel folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. És inkább európaiakat importálnak, mint távol-keletieket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.13. 15:11:02

@IdomitottFoka:
"Eltartott egy darabig ezen a ktg-haszon úton, hogy kiénekelték a térséget a szovjet markából, "

Ez téves megközelítés.

A térséget nem énekelték ki a szovjet markából, hanem a Szovjetunió vált alkalmatlanná arra, hogy a térséget uralja. Mivel a Szovjetunió maga omlott össze gazdaságilag.

Oroszország most azt mondja, hogy lehet, hogy Oroszország jelenlegi állapotában nem tudja uralni a térséget, viszont tud annyi galibát kavarni Kelet-Európában, hogy az az EU-nak és az USA-nak nagyon sokba kerüljön. Vagyis jobban járnak, ha befolyást adnak neki, amint az történelmi hagyomány.

Ebben a helyzetben nagyon fontos, mit mondanak a kelet-európaiak. Ha azt mondják - mint az ukránok - hogy fájdalmas intézkedésekre is hajlandóak, csak hogy a Nyugathoz tartozzanak, akkor az egy érzelmi érv. Ha azt mondják - mint a magyarok - hogy mi az erős kezet jobban szeretjük, különben is a Nyugat nem fizeti meg és ráadásul aláaknázzuk az európai politikai döntéseket - pl. a migránsok ügyében - akkor az oroszok ajánlatán a Nyugat elgondolkodhat.

Éppen most ezt teszik. Még csak azt se mondhatjuk, hogy odadobtak minket, mint Jaltában, hiszen mi magunk kértük.

Conchobar 2016.01.13. 15:21:23

@IdomitottFoka: "az oroszok elismerték majd semmibe vették" - Mi ez a semmibe vették? Hogyan vették semmibe?

Conchobar 2016.01.13. 15:30:51

"Oroszország jelenlegi állapotában nem tudja uralni a térséget, viszont tud annyi galibát kavarni Kelet-Európában, hogy az az EU-nak és az USA-nak nagyon sokba kerüljön" - Valahogy nagyon megfeküdte a gyomrunkat a terjeszkedő orosz medvéről szóló propaganda. Ráadásul ennek a propagandának hagyományai vannak Magyarországon, már a bécsi udvar is evvel ijesztgette a függetlenség felé kacsintgató XIX.sz-i politikusainkat (mondván, hogy a medvétől csak a nagyhatalom Ausztria képes megvédeni bennünket). Nem akarjuk tudomásul venni, hogy a medve Janus-arcú, és másképp tekintenenek rá pl. Tallinban, és másképp pl. Szuhumiban. És ez már így volt a XIX.sz-ban is

David Bowman 2016.01.13. 15:38:20

Az oroszok nem vittek Afganisztánba.

Conchobar 2016.01.13. 15:46:12

@David Bowman: "Az oroszok nem vittek Afganisztánba." - Oda nem, csak Csehszlovákiába. Bár meg kell hagyni, Romániát nem érte különösebb retorzió (a szovjet vezetéstől) amiatt, hogy síppal-dobbal-nádihegedűvel kimaradt a csehszlovákiai turnéból, meg amiatt se, hogy erőteljesen fraternizált Uncle SAm-mel

FF 2016.01.13. 15:46:55

Hát szerintem pont egyformán néznek a medvére Tallinnban is, meg Szuhumiban is. Egyiknek sem hiányzik.

Conchobar 2016.01.13. 15:52:08

@FF: "Hát szerintem pont egyformán néznek a medvére Tallinnban is, meg Szuhumiban is." - Nem. És nem néznek rá egyformán Belgrádban és Varsóban sem

David Bowman 2016.01.13. 15:52:18

@Bell & Sebastian: Hogyne tudnánk. Máltán (vagy hol) megegyeztek, hogy a NATO egy centit se halad az orosz határok felé. Szerencsénkre az amik szokás szerint hazudtak.

David Bowman 2016.01.13. 15:55:49

@D. úr: Ha már itt tartunk:
Az oroszok alatt jobban álltunk náluk. Most rosszabbul.

Killary Fucking Clingon 2016.01.13. 15:56:33

Hogy mi diktálja?

A józan ész.
Ki a fasz mondta hogy amit az USA csinál az jó amit Oroszország az rossz és gonosz..

Jelen helyzetben az USA szétbarmolt mindent az elmúlt 2 évtizedben amihez csak hozzá ért.
Az oroszok tartják fönt a status quo-t szinte egyes egyedül.
Mi a faszért terjeszkedik a NATO ész nélkül, pl az oroszok határai mellé?
Mi a faszért kellett Szíriában polgárháborút kreálni?
Mert Iránhoz ott vezet az út?
Egyáltalán miért van Irán embargó alatt?
Mert nem tetszik Izraelnek és az USA-nak hogy meg akarja védeni magát?

Putyin ma az egyik legjózanabb globális játékos a politikai színpadon.

Merkel egy ostoba liba aki tönkre tenné az egész kontinenst.

Obama egy opportunista faszkalap aki épp tönkreteszi az USA-t

Hollande egy pojáca, tudás, tartalom és erkölcsök nélkül.

Cameron gyenge és erőtlen, önálló gondolatokra alig képes.

Szóval marad Putyin, aki súlyban tartja a dolgokat.

D. úr 2016.01.13. 15:58:17

Már az oroszoknál? Most is sokkal jobban állunk náluk. Sőt, felteszem nőtt is az előnyünk.

Killary Fucking Clingon 2016.01.13. 15:58:42

@Conchobar: azok a szovjetek voltak.. ahogy ma nem teszel egyenlőség jelet a náci Németország és a modern Németország közé akkor a Szovjetunió és Oroszország közé se tegyél..

komolytalan samu 2016.01.13. 15:59:24

@I_Isti: Ez hülyeség. Az elmúlt 100 év európai történelme, amikor nem egymást gyepálták és gyilkolták, a perifériák felzárkózásáról és a centrumba épüléséről szólt. Skandináviától Spanyolországig.

Bár most tőlünk épp nem látszik olyan tisztán (részben azért, mert túl közelről nézzük), de Közép és részben Kelet Európa beépülése pont most zajlik. Ez ötven év múlva alsóstöris evidencia lesz.

David Bowman 2016.01.13. 16:00:07

@D. úr: Nem hiszem. GDP/kop.ban is előrébb vannak.

IdomitottFoka 2016.01.13. 16:00:09

@Doomhammer: "nem énekelték ki a szovjet markából, hanem a Szovjetunió vált alkalmatlanná arra, hogy a térséget uralja. Mivel a Szovjetunió maga omlott össze gazdaságilag."

És ez csak úgy megtörtént egyik napról a másikra. Egyszer csak észrevették hogy hoppá eltűnt a zseton. Széthordták az egerek. A Nyugatnak semmi köze hozzá, mint tudjuk épp a szakadék szélén táncolt.

@Conchobar: Ha nem akarod érteni, akkor nem érted. A helyzet az, hogy az oroszok eddig ide csak halált hoztak, ha ide ette őket a fene, és most se látszik, hogy bármi egyébbel tudnának szolgálni. Az osztrákokkal-németekkel viszont sokkal komplexebb a kapcsolata Magyarországnak, függetlenül a németek USA függésétől.

David Bowman 2016.01.13. 16:02:06

@komolytalan samu: Az a Monarchia volt vaze. Pillanatnyilag szakadunk lefelé.

D. úr 2016.01.13. 16:03:39

@David Bowman: Attól függ hol nézed. 2014-es világbanki adatokban előttük vagyunk, és a különbség '15-ben biztosan nőtt.
Mellesleg nem csak GDP-ben mérik egy ország fejlettségét és társadalmi helyzetét. Oroszországban hatalmasak a társadalmi különbségek, kevés hihetetlenül gazdag és óriási szegénységben élő tömegek vannak, nagyjából zéró középosztállyal. Aztán ott van a gazdaság egy lábon állása, ami nagyon kitetté teszi őket az energiaáraknak stb.

komolytalan samu 2016.01.13. 16:04:27

@Szindbad: A horvát szám kapásból rossz. 2014: -0,4, 2015: 1,1. 16-ra lehet 1,4, ha minden jól megy.

ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/croatia_en.htm

Killary Fucking Clingon 2016.01.13. 16:05:23

@Conchobar: egyébként nagyszerűen orvosolható a katonai megszállás és aggresszió. A V4 tagországoknak ki kell lépni a NATO és az EU-ból. Létrehozni egy kereskedelmi és katonai szövetséget, atomfegyverekkel egyetemben és akkor mindkét irányban kussban lesznek.
A V4 összevan láncolva ha tetszik ha nem. Vagy kifosztanak minket a tőke és piaci erejükkel eddig is visszaélő faszkalap és öntelt rasszista nyugati államok vagy megbasz minket az orosz medve.
Ha a V4 komolyan venné magát és döntene egy szövetség létrehozásáról akkor olyan katonai és gazdasági potenciállal rendelkezne ami szinte kizárná hogy bárki, bármelyik irányból konvencionális fegyverekkel agresszív lépéseket tegyen ellenük.
Egységben az erő, és az az egység nem a NATO.

Killary Fucking Clingon 2016.01.13. 16:09:35

a V4 72 millió embert jelent. Ez komoly gazdasági és katonai erőt jelent ha szövetségbe van kovácsolva. Ezen kellene munkálkodni. És akkor valóban lehetnénk saját jogon játékosok globális és európai szinten.

komolytalan samu 2016.01.13. 16:12:32

@David Bowman: Pillanatnyilag! Az elmúlt 20 évben viszont zárkóztunk. Az egyik legkevesebbet a kblokkban, de valamennyit igen.

És ha Orbánék nagyon el nem kúrják, akkor kb ebben és a következő évtizedben fog beérni az a nyelveket beszélő, multiknál beért, még fiatal menedzserréteg, aki a saját lábára állva lódítja meg a gazdaságot. A saját ismerősi körömben látom.

El lehet baszni nagyon rossz gazdasági környezettel, de bárki bármit gondol, ez most nem az. Nem is jó, különösebben.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 16:13:04

@Napelemes:

Igen, ezek a ballib-washingtoni vágyálmak. A valóság más: Oroszország acélerős és egyre erősödik.

Conchobar 2016.01.13. 16:14:51

@IdomitottFoka: "A helyzet az, hogy az oroszok eddig ide csak halált hoztak, ha ide ette őket a fene, és most se látszik, hogy bármi egyébbel tudnának szolgálni" - Egyrészt, eddig csak 4 alkalommal jöttek ide fegyveresen (pontosabban ebből egy alkalommal csak a mai Szlovákia területére jutottak, egy alkalommal Austerlitzig jutottak, egy alkalommal Világosig segítették Ausztriát, és volt 1956). Ami az osztrákokat-németeket illeti, ők jóval sűrűbben jöttek. Másrészt, a kutya se akarja azt, hogy az oroszok idejöjjenek

David Bowman 2016.01.13. 16:14:51

@David Bowman: Tévedtem. Két éve jobban állunk az oroszoknál, most hogy vacak áron megy az olaj.
Tény, hogy az orosz gazdaság szerkezete tipikus gyarmati gazdaság. Gépipari és hájtek export szinte semmi. 5% körül. Az viszont a SAJÁTJUK!
Nem AUDI rabszolgatelep.

David Bowman 2016.01.13. 16:17:33

@komolytalan samu: Ne basszá már!
1914ben Mo gdp/p-je az osztrák 80%a volt!! Most 35 körül.

David Bowman 2016.01.13. 16:20:24

@Conchobar: Hát ugye, az osztrákok meg a finnek elég jól elvoltak a két világ határán. A másik meg az, hogy az oroszok előbb-utóbb mindig győztek.

IdomitottFoka 2016.01.13. 16:23:34

@Conchobar: Dicső felszabadításunkat már meg sem említed?

" a kutya se akarja azt, hogy az oroszok idejöjjenek"
Igaz, de birka igen :). Mellesleg az a baj, hogy Putyin szeretné.

komolytalan samu 2016.01.13. 16:23:35

@David Bowman: Sógoréknál nem volt kommunizmus. Ez viszonylag közismert.

David Bowman 2016.01.13. 16:24:43

Egy ideális világban az oroszok minden szomszédja amerika szövetségese lenne, Mexikó és Kanada meg orosz.

Conchobar 2016.01.13. 16:24:58

@Shabby Bear: "egyébként nagyszerűen orvosolható a katonai megszállás és aggresszió" - Mondom én, hogy nagyon megfeküdte a gyomrunkat a propaganda. Másban nem is tudunk már gondolkodni, mint katonai megszállásban és agresszióban. Ami meg a kommented érdemi részét illeti, a V4 talán alkalmasnak tűnik az Nyugat-Európa és mások behatolásaival szemben, csakhogy van a V4-ben belül épp elég érdekellentét, amely viszont erőteljesen gyengíti az együttműködést

David Bowman 2016.01.13. 16:27:57

@komolytalan samu: A gengszterváltás óta is nőtt a különbség. Szakadunk le, és ezen nem is lehet változtatni. Világméretű, óriási kataklizmán kívül ez nem is változhat meg. Ha pl. a tengerszint 50 métert emelkedne pár éven belül, talán lenne esélyünk.

Conchobar 2016.01.13. 16:28:13

@IdomitottFoka: "Dicső felszabadításunkat már meg sem említed?" - Az valóban kimaradt. De azt talán jobb is, ha nem emlegetjük. Mert az magunknak (helyesebben az ostoba és rövidlátó politikusainknak) köszönhetjük. Amúgy a többit ízlelgetted? Például az austerlitzi dolgot?

Jean Sol Partre 2016.01.13. 16:33:23

@Conchobar: "a kutya se akarja azt, hogy az oroszok idejöjjenek "

csakhogy ezt nem a kutya dönti el.

Napelemes 2016.01.13. 16:40:28

@BircaHang Média: miről beszélsz? a tegnapi orosz 10%-os költségvetés fűnyíró? Dehát Putyin jelentett be.

A zuhanó GDP-t meg az orosz statisztikai hivatal közli.

már az oroszoknak se hiszel? ;)

Conchobar 2016.01.13. 16:43:06

@Jean Sol Partre: "csakhogy ezt nem a kutya dönti el" - Úgy érzed, hogy jönni fognak, vagy már jönnek is az oroszok? Nem érzed azt, hogy médián, rémálmokon, politikusok szavain át érkező pressziót le kellene tudnod kezelni, fel kellene dolgoznod?

komolytalan samu 2016.01.13. 16:50:00

cikk:

Putyin egy régi vágású imperialista. Bismarck iskolája. Persze hogy fáj neki a befolyás elvesztése. Viszont nem hülye. Jól tudja, hogy a NATO kiterjesztése egyszerűen az erőviszonyok átalakulását tükrözi, amin alapvetően az elmúlt 10 év orosz fejlődése sem változtatott. Az a neki teljesen kiszolgáltatott volt tagállamok fölötti ellenőrzésre, és egy Krim félszigetre volt elég. Ukrajnát már úgy fest se soft, se hard powerrel nem tudja megenni, mert túl nagy falat Oroszországnak.

Egy jó pozíciójú, hidegfejű játékos nem egy bulvárlapnak énekli el a sérelmeit, hanem mondjuk leszopatja Észtországot proxyban az ottani orosz kisebbségen keresztül. Ez az őszintének tűnő puffogás igazából a tehetetlenségének a jele. Ezen Szíria sem változtat nagyot, sőt, a török fasírttal valójában többet vesztett, mint amennyit Assad-al összesen nyerhet.

Putin képességeiben valószínűleg, realitásérzékben pedig biztosan veri az európai politikusok 99%-át, de az erőforrásai és a lehetőségei korlátozottak. Messzebbről nézve tkp. gyenge.

jágör68 2016.01.13. 16:51:25

Egy kép többet mond ezer szónál:

deepresource.files.wordpress.com/2014/04/russia-wants-war.jpg

Putyin úr minden józan ember reménye.
Egyelőre- amíg nem b@sztatják túl sokat.
De lehet, pont ez a cél, kiprovokálni az orosz első csapást...
Az amerikai nép és az ún. szövetségesek sose érdekelték a hatalmat bitorló titkosszolgálati- katonai- pénzügyi vezetést.

komolytalan samu 2016.01.13. 16:51:27

@David Bowman: Majd ha elönti Bécset, nyilván.

Ad Dio 2016.01.13. 16:51:59

@Szindbad:

Tedd mellé az államháztartási hiányt is. Úgy sem vagyunk éltanulók, de már középmezőny. Ha a tendenciákat is megnézzük és összevetjük az össz magyar kitettség változásával, akkor már egész jó a kép.

IdomitottFoka 2016.01.13. 16:53:36

@Conchobar: Ó hát tudom én azt, hogy a felszabadításunkat is a politikusainknak köszönhetjük, de attól még a ruszkik ide csak halált hoztak. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ki támogathatja azt, hogy a vezetőjük azon fantáziál, hogy részben vagy egészben restaurálja a befolyását a volt szovjet befolyási övezetben.

@Napelemes: Holmi tények sose zavarták. Kurvát fasszal, hívőt rációval...

Gazz 2016.01.13. 16:54:18

@BircaHang Média: Ostoba birkabégetés a válaszod egy orosz ügynök tollából.

Gazz 2016.01.13. 16:56:32

@BircaHang Média: Tesség retardált kgb-s, ízlelgesd, hogy választott uraid mennyire a béka valaga alól szövögetik világhatalmi álmaikat.
mandiner.blog.hu/2014/03/06/a_nyugat_vs_oroszorszag_ki_a_kiraly?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2014_03_06&utm_campaign=index

Conchobar 2016.01.13. 16:58:34

@komolytalan samu: "Ukrajnát már úgy fest se soft, se hard powerrel nem tudja megenni, mert túl nagy falat Oroszországnak" - De minek akarná/akarta volna megenni? Nem fogunk tudni megérteni semmit, ha eleve hibás prekoncepciókból indulunk ki, ha adottnak vesszük a környezetünkben hallható propagandát

Gazz 2016.01.13. 16:59:47

@Napelemes: Tudja ő azt jól, csak ugye nem ezért fizetik a hazaárulóját.

komolytalan samu 2016.01.13. 17:01:20

@Conchobar: Miért akarta Grúziát, Örményországot, miért akarja Kazahsztánt? Csupa költői kérdés.

szvsz 2016.01.13. 17:02:07

@Doomhammer: "A németek pl. ebben a pillanatban globálisan tudják elhelyezni az áruikat"
amelyek jelentős hányadát Mo-n állítják elő az olcsó munkaerők... Másik részét meg ugyanazok, Németo-ban.

"hány magyar mérnököt vagy akár kőművest lehet elszívni egy olyan világban, ahol indiai vagy kínai munkással tele van a padlás?"
Dolgoztál te kínaiakkal? Én igen. Igaz (ha még igaz egyáltalán), hogy egy tál rizsért dolgoznak, de hidd el, hogy nem öröm megértetni velük valamit.

Conchobar 2016.01.13. 17:04:09

@IdomitottFoka: "attól még a ruszkik ide csak halált hoztak" - Nem. Mégegyszer: Austerlitz. Egyébként meg: mi mit vittünk Oroszországba? (Ungváry Krisztián: A magyar honvédség a második világháborúban - Nem állítom, hogy minden szava kőbe vésendő igazság. De ha csak a tizede igaz, az is sok)

IdomitottFoka 2016.01.13. 17:06:09

@jágör68: Az a helyzet hogy volt egy 50-60 év amíg elég sokan úgy gondolták, hogy kommunizmus boldogító uralmát ki kéne terjeszteni az egész világra, kerül amibe kerül. Az oroszok ennek az élére álltak mert amúgyis meg voltak/vannak győződve önnön felsőbbrendűségükről (ezzel nincsenek egyedül a népek közt). Úgyhogy volt erőforrás, és került amibe került. Pontosan tudható miért nem sikerült ez nekik és a jelzett bázisok ennek igen komoly okai. Aztán a kommunizmus eltűnt a süllyesztőben, de nem is az ideológia, hanem a Vörös Hadsereg és atomarzenálja aggasztotta a jelzett bázisok urait, azok meg nem tűntek el a süllyesztőben és részben egészben ugyanazok irányítják. Vagyis a bázisoknak sincs semmi okuk hátradőlni és nyugdíjazni magukat.

venszivar 2016.01.13. 17:08:16

gorbacsovot lehet utálni? mint a szart!!!

komisz_kölök 2016.01.13. 17:08:30

Az oroszoknak befellegzett. Sajnalom, mert amugy szinpatikus az ertekrendszer, amit, legalabbis propagandaszinten kepviselnek.

A palaolajjal az USA ratette a kezet az olajar szabalyozasara. Amint 50$ föle emelkedik, azonnal beinditjak a palaolaj kitermelest, es fel even belül leszabalyozzak az arat. Ebböl az oroszok meg tudnak majd elni, de a nagyhatalmi terveknek annyi. Europa pedig minden uj szelerömüvel, minden napelemmel gyengiti az orosz befolyast.

A dollarban duskalasnak vege Oroszorszagban, eluszott a pillanat, amikor meg be lehetett volna fektetni infrastukturaba, oktatasba, modern technologiaba. Lehet bizonygatni, hogy az oroszok hasitanak, de akkor tessek nekem par orosz termeket mondani, amit a nyersanyagon kivül exportalni fognak. Mivel fognak fizetni a TV-ert, mobiltelcsiert, szamitogepekert, autokert, gepekert, Cocacolaert? Mert ezeket azert a gerinces, hazaszeretö orosz nepek ezentul is meg szeretnek am venni...

Conchobar 2016.01.13. 17:08:34

@komolytalan samu: "Miért akarta Grúziát, Örményországot, miért akarja Kazahsztánt?" - Te miről beszélsz? Grúzia támadta meg Dél-Oszétiát. Az meg föl se bír merülni benned, hogy Örményország (is) akarja az orosz katonai jelenlétet a területén. Abházia és Dél-Oszétia dettó

David Bowman 2016.01.13. 17:12:59

@komisz_kölök: Mindenféle műanyag kártyába való csipeket. Rakétamotorokat, helikoptereket. Tűzoltó repülőket. Atomerőműveket, és üzemanyagot.

IdomitottFoka 2016.01.13. 17:13:07

@Conchobar: Nevezz önzőnek, de akkor sem tartom jó ötletnek odatartani az arcunkat, akármit ártánykodtunk előtte. Austeritz: nem tudom pontosan mit akarsz ezzel mondani. Az oroszok éppen az osztrákok szövetségesei voltak és jól kikaptak mindketten a franciáktól.

David Bowman 2016.01.13. 17:15:34

@komisz_kölök: Fegyvert, gumit és műtrágyát.

Kakimaki0123456789 2016.01.13. 17:15:57

Régóta az első olvasható cikk a Mandineren. A szerzőnek gratulálok a Mandinernek meg sajnálatom.

IdomitottFoka 2016.01.13. 17:17:38

@Conchobar: Nem vagyunk szentek, de ez nem ok arra hogy újra kipróbáljuk mit nyújthat nekünk Oroszország.
Austeritz: nem tudom pontosan mit akarsz mondani vele. Az oroszok az osztrákok szövetségeseként jól kikaptak a franciáktól. És?

Afrika steht an der Elbe 2016.01.13. 17:18:42

A számottevő hatalommal bíró országok között Oroszország a fehér ember utolsó reménye. A többi a fehér faj elpusztításán fáradozik. Leginkább sajnos Németország. Hadd nem mondjam, kik forognak most a sírjukban.

komolytalan samu 2016.01.13. 17:22:14

@Conchobar: Persze, mindenki nyakig szaros, csak Oroszország a frissen meszelt békegalamb. Oroszországnak nem érdekei vannak, csak szívében szeretet, a rakétái gumicukorral töltve, és minden hivatalban a givepeaceachance szól a szamovár mellett.

Alapíts inkább egyházat, az oltárképet kinyomtatom hozzá ajándékba.

Conchobar 2016.01.13. 17:24:00

@komolytalan samu: "Persze, mindenki nyakig szaros, csak Oroszország a frissen meszelt békegalamb." - Ha a tényekkel nem tudsz vitába szállni, akkor legalább valami hülyeséget írjál már

Jean Sol Partre 2016.01.13. 17:31:04

@Conchobar:
1. laktam én már orosz laktanya mellett
2. most nem jönnek, nem is akarnak, nem is tudnának. De hogy jönnek-e, azt biztosan nem mi döntjük el, ha egyszer akarnak, akkor fognak is
3. Ukrajnába például mentek, pedig az ukránok se akarták

Tata86 2016.01.13. 17:32:43

@Tündér_Lala: Mesélj nekem még arról, hogyan fosztotta ki az imperialista nyugat az NSZK-t és Japánt!

Vagy arról, hogy miért fejlődik, zárkózik fel a centrumhoz romhamtempóban Csehország, "Szlovákia", Lengyelország és a Baltikum?

Egyszerűen hiszti van. Nem tudunk élni a lehetőséggel, persze hogy minden a gonoszimperialisták hibája. Btw: érdekes 98-02ig, mintha tudtunk volna, minden hibával együtt is.

Conchobar 2016.01.13. 17:32:47

@IdomitottFoka: "Az oroszok az osztrákok szövetségeseként jól kikaptak a franciáktól" - Nem érted? Azt írtad: "a ruszkik ide csak halált hoztak", Austerlitz meg Csehországban van. Hogyan, milyen útvonalon jutottak az oroszok oda szerinted. Egyébként meg: a nyugati irányból érkező támadást itt középen csak keleti segítséggel lehet megállítani (így volt ez 1938-ban Csehszlovákia kapcsán, 1939-ben meg Lengyelország kapcsán elég komolyan fölmerült ez az axióma. De aztán ezt elnyomta a lengyelek félelme)

komolytalan samu 2016.01.13. 17:34:48

@Conchobar: Talán érveket kellett volna írni. A grúz oszét konfliktus nem igazolta Oroszország beavatkozását, az Örményország akarta a beavatkozást, pedig vicces. Kádár is akarta 56-ban ugyebár.

Ez akkor érthető álláspont, ha a Munkáspárt tagja vagy, de igazából akkor is csak a korod miatt.

komisz_kölök 2016.01.13. 17:36:21

@David Bowman: ja, kjözben en is talaltam adatot rola.
www.worldstopexports.com/russias-top-10-exports/2350

Ahogy latom, az olajexporthoz kepest nagyjabol minden mas eltörpül. Masreszt az is erdekes lehet, mekkora a nyeresegesseg az olyan szektorokban, ahol versenyezniük is kell, az olajon behozott nyereseghez kepest.

A gumi amugy mit jelen? Abroncs? Vagy nyersgumi?

Atomerömüveket amugy ha jol tudom mostanaban kvazi leasingben epitik az oroszok, tehat elöre megfinanszirozzak az epitetö allamnak. Azert abbol közeltavon nem lesz sok penz. Hosszu tavon persze jo ötlet.

Conchobar 2016.01.13. 17:39:50

@Jean Sol Partre: "Ukrajnába például mentek, pedig az ukránok se akarták" - Irreleváns, hogy mit nem akartak az ukránok, nem az ő szállásterületükre mentek az oroszok (az ukrajnai oroszok viszont akarták)

Éhbérkommentelő 2016.01.13. 17:42:09

Fizetnek egy meghatározott összeget ezekért ez uszító szennycikkekért, vagy csak úgy önszorgalomból íródnak?

Sok ilyet olvasni, ez nem újdonság, és úgy látszik a Mandinert is elérte a libsi újságírás egybites agyakra méretezett divathulláma. Érzelmileg akar megragadni, a legprimitívebb eszközökkel, például egy megrendezett fotóval, kiragadott mondattöredékekkel (elfelejtvén megemlíteni, milyen kérdésre adott választ ragadtak ki)

Ezért nincs semmi becsülete manapság a libsi újságírásnak. Kár hogy a Mandi is ugyanoda diszkontálja magát

Conchobar 2016.01.13. 17:44:43

@komolytalan samu: "A grúz oszét konfliktus nem igazolta Oroszország beavatkozását, az Örményország akarta a beavatkozást...Ez akkor érthető álláspont, ha a Munkáspárt tagja vagy" - Ha én megértő vagyok az örmény, oszét és abház nép szabadságharcával, függetlenségi törekvéseivel és nemzeti érdekeivel, akkor én egy kib@szott kommunista vagyok, ugye? Az jár csak igaz úton, aki elvakultan oroszellenes marhaságokat irkál, ugye?

jágör68 2016.01.13. 17:45:18

@Gazz:
Aha a Wall Street Journal gazasági információi kb annyit érnek, mint a vak meteorológus előrejelzései :D

Ahogy az amerikai hadászati fölényről szóló hazugságok.

www.youtube.com/watch?v=17qDNQ2xYdU

Magyar ember csakis az NSA-báboknak drukkolhat:
Merkel
Cameron
Hollande
Poroshenko
Szakaasvili és tsaik.

Illusztris társaság.
Hogy a Nobel- békedíjas bombázót ne is említsük.

McKinney 2016.01.13. 17:47:24

a ruszkik hazudnak. régen, most, és mindörökké.

Gazz 2016.01.13. 17:49:04

@jágör68: Na akkor kezdheted is sorolni az orosz repülőgépanyahajók neveit. Egynél tovább nem jutsz.
Aztán említhetnéd még a rendszeresített orosz lopakodókat. Illetve nem nagyon, mert egyet sem tudsz mondani.
Ahol az orosz technika ameriakaival került szembe, ott mindig alulmaradt. (Afganisztán, Jugoszlávia, Irak, stb. stb. stb.)
A wall Street Journal gazdasági információi speciel lényegesen megbízhatóbbak az orosz propagandánál, de erőlködj csak nyugodtan, amit írtál azt semmivel sem tudtad alátámasztani.

Gazz 2016.01.13. 17:50:14

@McKinney: Pontosan. És mindig találnak elég hazaárulót más országokban, akik boldogan terjesztik az orosz propagandát.
Az itt kommentelők között is van pár.

lábatlan 2016.01.13. 17:55:38

Kérdezzük már meg a ruszkik közvetlen szomszédját az ukránokat, hogy mennyire jön be nekik az orosz .... khm .... " érdekszféra". Hogy ízlik nekik a hagyományos "scsi" leves? Szerintem akinek bejön, feltétlenül emigráljon Moszkvába.
Ja, hogy ilyen nincs túl sok? Akkor a ruszki-seggnyaló dumákat igen-igen nehéz lesz alátámasztani. És a ruszki-seggnyalók dumája igen-igen könnyűnek találtatik.

lábatlan 2016.01.13. 17:57:29

Hogy is szólt a régi bolsevik duma? "elvtársak! A kapitalizmus haldoklik!" HAHAHA

Conchobar 2016.01.13. 17:57:38

@Gazz: "akik boldogan terjesztik az orosz propagandát" - Az jó dolog, hogyha valaki átlát az orosz propagandán és rá immunissá válik . De mi a helyzet a nyugati propagandával?

jágör68 2016.01.13. 17:58:17

@Gazz:

A repülőgép anyahajók kora vagy 20 éve lejárt.
Nem szóltak a CIA- nál? :DDDD
Egy szuperszonikus Kalibr rakéta elég és 4000 km-ről észrevétlenül kampec.

A Donald Cook esete megvan?
Egy db fegyvertelen Mig-24 ártalmatlanná tette

jágör68 2016.01.13. 18:01:05

@lábatlan:
Ukrajna a majdani CIA- puccs óta ámerikái érdekszféra.

Azóta akkora demokrácia meg kapitalizmus van, hogy még
Afganisztán
Irak
Líbia
lakói is megirigyelnék :D

Conchobar 2016.01.13. 18:02:48

@lábatlan: "És a ruszki-seggnyalók dumája igen-igen könnyűnek találtatik" - És mi a helyzet a nyugati-seggnyalókkal? Mikor jön már el az az idő, amikor nem seggnyalásokkal foglalkozunk, hanem avval, hogy legalább megfogalmazzuk: mi a mi nemzeti érdekünk. Mert aligha az, hogy amerikai és német csatlósként és félgyarmatként funkcionáljunk, miközben nemlétező orosz fenyegetéssel ijesztgessük egymást

lábatlan 2016.01.13. 18:06:32

@jágör68: Afganiszánban is nagyon sírnak a ruszkik után

komolytalan samu 2016.01.13. 18:16:33

@Conchobar: Egy gramm oroszellenességet nem írtam, buba. Én a magam részéről abszolút meg tudom érteni Putint, a képességeit pedig nagyra értékelem.

De ettől ő még Oroszország vezetője, aki kőkemény eszközökkel érvényesíti az országa érdekeit, én meg nem vagyok orosz, tehát minek örüljek?

Az osszétok, abházok szabadságvágya pont annyira érdekel, mint a Tibetieké (és ha valaki magyarországról az osszét függetlenségért álmodik, az vicces). Az oroszok kihasználták az oszét balhét arra, hogy bevonuljanak. Ez nekik szokásuk, és hát emlékeztet arra, hogy voltunk már mi is az orosz farok rosszabb végén.

Az örmények szabadság vágya kicsit jobban izgat, de annak meg semmi köze az eseményekhez. Örményország mint keresztény ország, muzulmánokkal van körülvéve, és a Karabah miatt is Oroszországot gondolja potens szövetségesnek. Én nem mondom, hogy nincs igazuk, mert a térképre nézve nem könnyű ellene érvelni, de az örmények spec kurvára megosztottak, mert inkább tartoznának a nyugathoz.

alfacharlybravo 2016.01.13. 18:16:58

Hülyeség az egész poszt, gőze nincs a szerzőnek Oroszországról. Ha elolvasná ezt a két könyvet, de nem hiszem az ilyen elvakult liberális hátérhatalom szekértoló nem képes semmit sem megérteni, csak a birodalom érdekeit. Neocon imperialista USA gonosz birodalomét. A szovjetek együgyű ostobák voltak a mostani uraink meg cinikus moslék gonoszok.

bookline.hu/product/home.action?_v=Jurij_Poljakov_Szokni_szeretnek&id=117184&type=22
bookline.hu/product/home.action?_v=Jurij_Poljakov_Bukottak_egboltja&trackingCode=ijd3286o-dh2epuaujqy-S.ITEM_PAGE.C.c1_a11-1vb8pft&id=278280&type=22

lábatlan 2016.01.13. 18:25:29

@Conchobar: ahogy az ősrégi magyar mondás tartja☝️: " Inkább egy Pershing a tanyámon, mint két orosz az anyámon"

komolytalan samu 2016.01.13. 18:25:34

@alfacharlybravo: "elvakult liberális hátérhatalom szekértolója"

Nálunk az oviban az egyik gyereknek ez volt a jele, de aztán iskolás lett.

Alick 2016.01.13. 18:27:48

Nem hiszem, hogy Putyin (mint saját érdekekkel rendelkező nagyhatalom vezetője) önmagában népszerű lenne. Csak azért nyert - meglehetősen viszonylagos - "kedveltséget", mert az úgynevezett nyugati szövetségeseink még nála is ostobábban és kétszínűbben intézték a politikát...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2016.01.13. 18:28:33

" Mondjuk akkor ki még egyszer ezeket a teljesen alapvető és magától értetődő dolgokat: Magyarországnak és a többi, kommunizmus alól felszabadult országnak egyértelműen a nyugati világban, a szabad Európában volt és van a helye"

jó tehát akkor amikor már felébredtél az álomból, akkor majd meg lehet kérdezni: miért kéne nekünk USA-protektorátusnak lenni? jó nem orosz, de akkor már független inkább, nem?

olyan hülye vagy ergé, neked nem szabad írni, fotózkodjál csak.

alfacharlybravo 2016.01.13. 18:30:42

@komolytalan samu: Neked sikerült kijárni az óvodát, gratulálok. Pedig Putyin az utolsó reményünk ebben nagy liberális szabad világban, annak idején álmunkban sem hittük hogy ekkora ganék. De hát a propaganda a harmadik pillére a birodalomnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2016.01.13. 18:31:05

én most láttam amúgy a Leviatánt.

a korrupt polgármester falán putyin képe, igazi rendszerkritikus film globálisan. az orosz állam mégis támogatta a filmet

a magyarok mikor fognak olyat támogatni? olyat forgatni?
ergé?

Conchobar 2016.01.13. 18:31:30

@komolytalan samu: "Az oroszok kihasználták az oszét balhét arra, hogy bevonuljanak" - Azt állítod, hogy nem vagy oroszellenes, holott az oroszokkal szembeni elfogultságod miatt nem látod az események többi szereplőjét. Számodra minden mozzanat eredője az oroszoktól indul. Mivel számodra Oroszország valami negatív dolgot testesít meg, teljesen figyelmen kívül hagyod azt, hogy Dél-Oszétia (a XIX.sz-ban meg a török uralom alatt lévő Bulgária) esetében Oroszország nem a kis nemzet szabadságának eltiprója, hanem a megteremtője volt

medium size devil 2016.01.13. 18:32:30

@jágör68: Kamu gagyi sztori amit az orosz propaganda terjesztett el, mar millioszor cafoltak de azert csattogtasd a fitymadat rajta meg egy kicsit. Van egyebkent egy olyan valtozata is a nalad elvakultabb hulyek reszere, hogy nem is volt radios hekkeles hanem a pilota egyszeruen csak csunyan nezett (es ezert az amik jobbnak lattak elhajozni).

komolytalan samu 2016.01.13. 18:35:17

@alfacharlybravo: sőt, így is jó: a propaganda a harmadik birodalom pillére. Zseniális szövegtöredék.

Conchobar 2016.01.13. 18:36:12

@lábatlan: "Inkább egy Pershing a tanyámon, mint két orosz az anyámon" - Csakhogy ez nem így működik. A világháborús tapasztalatunkból megtanulhattuk volna: 'Ha Pershing-et viszel a tanyádra, avval előbb-utóbb oroszt szabadítasz az anyádra'

komolytalan samu 2016.01.13. 18:36:43

@Conchobar: Nem tudom hogy mondják oroszul az áment, de én most kijönnék a misédről. Csá.

Conchobar 2016.01.13. 18:41:45

@komolytalan samu: "Az osszétok, abházok szabadságvágya pont annyira érdekel, mint a Tibetieké" - Én evvel viszont nem így vagyok. Magyarországnak ezen a részén az oszét rokonnépnek számít. A középkorban itt élt eleink (egy azóta már a magyarságba olvadt nép) legközelebbi rokonai az oszétek

alfacharlybravo 2016.01.13. 18:43:42

@komolytalan samu: Kurt Vonnegut "Éj anyánk mother night" Ajánlott olvasmány, de Poljakov könyve sem rossz, keményen beszól a kazároknak, akik szorgalmasan lopják Oroszország kincseit, ebből élnek, Putyin csak egy fék mint Viktorunk és most a lengyelek is azok lesznek, a média törvény a harmadik pillért veszélyezteti. A cionista EU most nagyon keménykedni fog kíváncsi vagyok mi lesz.

lábatlan 2016.01.13. 18:44:25

elgondolkodtam két tizedmásodpercen keresztül hogyasszongya: Nyugati érdekszféra.... orosz érdekszféra...nyugati érdekszféra....orosz érd...... aztán meglepően gyorsan tudtam választani. Csak azt szeretném hogy ezek a kurva nyugatiak még egy kicsit ha kizsákmányolnának jobban...Ha még egy kicsit erőteljesen jelenne meg a leigázó tőkéjük az országban....Ha több megalázást szenvedhetnénk a befektetéseik által.... na azt bírnám igazán. sajnos én egy ilyen hülye kapitalista szemléletű manusz vagyok

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.13. 18:45:19

Először azt hittem meghackelték a blogot... de még most is.

Zb74 2016.01.13. 18:46:05

@David Bowman: Az oroszok sok magyart vittek Afganisztánba Kárpátaljáról. A balhét ugyanis ők kezdték ott, még 1979-ben.

Conchobar 2016.01.13. 18:46:54

@komolytalan samu: "Nem tudom hogy mondják oroszul az áment, de én most kijönnék a misédről." - Jó, hát magam se hittem, hogy a független és racionális gondolkodás mindenkinek a sajátja

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.13. 18:48:29

@jágör68: ja legalább is az oroszok szerint...
Gondolod, hogy egy rakéta érkezését nyugodtan néznék azok a púpos, 6 csövű kukival rendelkező automata mosógépek?

komolytalan samu 2016.01.13. 18:49:47

@Conchobar: Engem nem zavar, hogy te kiért rajongsz, teljesen legitim szabadidős tevékenység abban hinni, hogy Magyarországot csak Putin az UFO-k, vagy a púpos bálnák menthetik meg. Felőlem erre zárt körben vallást is alapíthatsz.

Azt viszont el kell mondanom, hogy ha a történelem szeszélyéből kifolyólag az ártalmatlan hobbid egyszer aktív hazaárulásba fordul, akkor sajnálattal, de támogatni fogok egy merényletet ellened. Semmi személyes. :)

Conchobar 2016.01.13. 18:50:19

@lábatlan: "elgondolkodtam két tizedmásodpercen keresztül hogyasszongya: Nyugati érdekszféra.... orosz érdekszféra...nyugati érdekszféra.....Csak azt szeretném hogy ezek a kurva nyugatiak még egy kicsit ha kizsákmányolnának jobban" - Egybitbe nem is fér ám több, mint fekete, vagy fehér, nyugati érdekszféra vagy orosz érdekszféra

Conchobar 2016.01.13. 18:52:29

@komolytalan samu: "Magyarországot csak Putin az UFO-k, vagy a púpos bálnák menthetik meg" - Hogy neked ez jött ki a kommentjeimből, az nem föltétlen az én szellemi képességeimen múlt

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.01.13. 18:52:35

Itt okoskoddsz, de valójában vékony a tudásod.
Kezdjük azzal, hogy kevered a NATO-t az EU-val.
Ne a gázcsapokat csavargasd itt, hanem az agytekervényeid!

Conchobar 2016.01.13. 18:54:49

@komolytalan samu: "Azt viszont el kell mondanom, hogy ha a történelem szeszélyéből kifolyólag az ártalmatlan hobbid egyszer aktív hazaárulásba fordul" - Csak óvatosan ezzel, mert alkalmasint te magad is hazaárulónak minősülhetsz

lábatlan 2016.01.13. 18:55:40

@Conchobar: Magyarország európai nemzet. Oda tartozunk, és ez nem politikai beállítottság kérdése. Putyin ide Merkel oda, de ez az egy tény. Én elhiszem hogy egyesek szemében van romantikája a westernfilmekben az indiánoknak szurkolni, na de realitása?

lábatlan 2016.01.13. 18:56:29

@Conchobar: Magyarország európai nemzet. Oda tartozunk, és ez nem politikai beállítottság kérdése. Putyin ide Merkel oda, de ez az egy tény. Én elhiszem hogy egyesek szemében van romantikája a westernfilmekben az indiánoknak szurkolni, na de realitása?

Conchobar 2016.01.13. 19:00:54

@lábatlan: "Magyarország európai nemzet. Oda tartozunk, és ez nem politikai beállítottság kérdése" - Mondta valaki az ellenkezőjét? És mit akartál mondani az indiánokkal?

Conchobar 2016.01.13. 19:01:34

@lábatlan: "Magyarország európai nemzet. Oda tartozunk, és ez nem politikai beállítottság kérdése" - Mondta valaki az ellenkezőjét? És mit akartál mondani az indiánokkal?

komolytalan samu 2016.01.13. 19:05:18

@Conchobar: Orosz megszállás vagy hatalomátvétel esetén ennek van némi realitása.

De most már tényleg unom. Hali.

venszivar 2016.01.13. 19:09:25

@lábatlan: + eszetlen vagy.

Tehát súlyosan hátrányos helyzetű...

Conchobar 2016.01.13. 19:13:47

@komolytalan samu: "Orosz megszállás vagy hatalomátvétel esetén ennek van némi realitása." - Magyarország és a magyar nemzeti érdekek elárulása nemcsak orosz megszállás esetében valósulhat meg

Bell & Sebastian 2016.01.13. 19:36:22

@Zb74: Ennek ellenére mégsem Putyinland úszik a kábszerben. Meglehet, az egyik irtani ment (de volt még rá másik kettő, nyomós oka is), a másik betakarítani (plusz a kettő, ismert, nyomós ok). A terrorpisták már a negyedik, ha jól számoltál.

Fekete Pestis 2016.01.13. 19:47:30

@BircaHang Média:

esetleg sikerül lényegiekben is megcáfolni a cikk mondanivalóját vagy vitatkozni vele?

[ h. t.i. a nyugati környezet {toleráns, konszenzusra épúlö, az emberi zabadságban hívö - mindez persze relatív ;)} teremtette meg a nyugati technológiai fölény alapját. Amellyel legfeljebb Japán és D-Korea verszenyezhet. És itt nem Putyinról kellene vitatkozni, hanem arrol, h. Japán && Korea miért versenyezhet velúnk, holott a rendszer kül;onbozika mienktöl]

Makkasz 2016.01.13. 19:48:42

Szerencsere mi politikiusaink az EU forrasokat a gazdasag megerositesere, fenntarthato fejlodesi palyara allaitasara hasznaltak, es nem oligarchabarataik feltokesitesere, es antidemokratikus hatalmuk, orias allam megszilarditasara. Ja, de.

Velemenyem szerint.... 2016.01.13. 20:06:45

Az egy dolog, hogy a cikkben szereplő tényeket és persze véleményt trollok tucatjai ignorálják.

A gond akkor kezdődik ha vezető politikusok (akiknek az a dolga hogy tájékozott legyen) építenek légvárakat hanyatló nyugat hamis ideológiájára. Mintha nem hallottuk volna ezt 40 évig...

Conchobar 2016.01.13. 20:14:29

@Fekete Pestis: "[ h. t.i. a nyugati környezet {toleráns, konszenzusra épúlö, az emberi zabadságban hívö - mindez persze relatív ;)} teremtette meg a nyugati technológiai fölény alapját" - A nyugati technológiai fölény a XIX.században alakult ki (ezt vette át a Meidzsi-korban Japán). A XIX-i Európa (a nyomorgó munkásaival, gyarmataival, faji fennsőbbség-tudatával) még egyáltalán nem az a "toleráns, konszenzusra épúlö, az emberi zabadságban hívö" Európa volt, amelynek ma látjuk

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.13. 20:18:39

"diverzifikálni a gazdaságot"

felfogja a poszter, hogy pontosan miket írogat? Putyinnak 20 év alatt olajjövedelmekből fel kellett volna zárkóztatni Oroszországot Európa olyan országaihoz, ahol soha de soha nem volt és modern technológiai és ipari nagyhatalommá tennie?

Elment már a maradék kis józan eszetek is? Európa évszázadokon át folyamatosan halmozta mindazt a társadalmi tőkét ami gazdaggá tette. Hány országnak sikerült valaha is jövedelem befektetésével feltörnie a technológia és ipar csúcsaira? Segítek, egynek sem. Sem Indiának az újkorban, sem Nigériának/Venezuelának most.

Nincs az a cár atyuska, aki majd gazdasági és mérnöki kultúrát plántál egyszemélyben minden kis orosz gyermekébe.

Pontosan mit tett gazdaságilag Putyin, amibe annyira bele lehetne kötni? Az orosz katonai költés sehol nincs a nyugatihoz képest, nincs gazdaságot összeroppantó fegyverkezési verseny és a hadiipar masszív megrendeléseket kap külföldről.

Mindemellett Oroszország képes volt megőrizni a szuverenitását az egy időben globális szuperhatalomként pózoló USA-val szemben. Ennek van egy ára.

Putyinnak talán azt előre kellett volna jeleznie, hogy milyen olajpala kitermelési boom fog bekövetkezni? Látnoknak kellett volna lennie? És ha előre látta volna, akkor mit csinál (azon kívül, hogy ha már ilyen természetfeletti képességekkel rendelkezik, akkor nyilvánvalóan egyszemélyben megoldja országa gondjai azzal, hogy mesteri módon spekulál a piacon)? Felhúz a két kis kezével egy tucat ipari óriást, lediktálja nekik a modern know-howt és átalakítja gyökeresen a munkamorált?

A cikkíró és sokan mások is tudatosan ignoránsak a valósággal szemben. Tudatosan nem veszik figyelembe, hogy miért sikerülhetett, milyen mértékben és mennyi idő alatt a távol-keleti ipari és technológiai "csoda", mi emelte fel és tartja még mindig a magasban Európát és Amerikát és miért vallott kudarcot annyi helyen a nyugati gazdasági és társadalmi modell, de még inkább a nyugati civilizációs sikeresség meghonosítása.

És miért lesz végül más a nigériai és indiai siker modellje.

Az a nyugati "értékrend", az a nyugati ideológia ugyanis szar, semmi és az oroszoknak nem ad semmit. A demokráciától nem fognak gomba módra nőni a gyárak, attól hogy valaki prédikál a protestáns munkamorálról, munka etikáról, nem teremnek hirtelen jó dolgozók, jó mérnökök sehol.

Attól, hogy gellért itt leírogatja, attól még nem lesz igaz, hogy a Nyugat ugyanúgy megfogta volna az oroszok kezét, mint más európai országokét, vagy hogy ez egyáltalán lehetséges lett volna Oroszország esetében.

Továbbá lehet minden alkalommal pezsgőt bontani, ahogy szokás is bizonyos körökben, amikor bedől a kínai tőzsde, amikor Oroszország vergődik az alacsony olajárak miatt, amikor Nigériának nem sikerül előrébb lépnie, amikor Brazília összeomlani látszik a szociális terhek súlya alatt.

Lehet minden kudarcban a Nyugat és még inkább a kiválasztott rendszer és ideológia nagy győzelmét látni, de azt csak nem kéne talán elfelejteni, hogy Európa már nem hanyatlik.

Hanem dögrováson van. Az egy dolog, hogy az eredeti európai népesség belátható időn belül kipusztul és ez súlyos szociális átrendeződést tesz majd szükségessé.

De nincs növekedés. Az USA-ban még csak csak, de az EU döglődik. Ausztráliát és Kanadát pont, hogy a masszív természeti erőforrások hajtják előre úgy-ahogy.

Kanadán nincs embargó, oda áramlik minden gazdagság. Mutogassa már a poszter azt a nagy gazdasági csodát, mert valahogy ezt pont mostanában nem nagyon látni.

Az EU magterülete pedig vészesen zsugorodik. Nem most kellene felizzítani az imperializmus lángját és másokat leckéztetni. Nem kellene még tizenkilencre is lapot húzni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.13. 20:31:21

@Conchobar: így van, de hozzá kell tenni, hogy a Nyugat, ahogy az imádói írják, már a kora középkortól kezdve építgeti a technológiai fölényét és azt a munka és társadalmi hagyományt ami elválasztotta és a többi civilizáció fölé emelte.

Amikor a kor legmagasabb épületei nem a hagyományos klasszicizmus magterületeiben és nem is Szíriában, Mezopotámiában, Egyiptomban épültek, hanem Angliában és a barbár germán vidékeken katedrálisok formájában, amelyek nagyobbak és impozánsabbak voltak még a legnagyobb mecseteknél is, amikor jobb mechanikai eszközöket készítettek, amikor elkezdték felülmúlni az iszlám világ tudósait matematikában és természetfilozófiában, onnantól kezdve egy nagyon hosszú út vezetett el a modern Nyugatig.

Európát ez, de még az előző tíz, húsz generáció is a világ legfejlettebb régiójaként kapta örökbe és ezt a civilizációt vitték a gyarmatokra is a fehér emberek.

Azt állítani, hogy a liberális ideológia vagy akár a polgári állam tette önmagában naggyá Európát ordas nagy baromság. Ez több, mint túlegyszerűsítés, ez csúsztatás és akár hazugság.

Bell & Sebastian 2016.01.13. 21:00:17

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Európát egyetlen jelmondat tette naggyá: - Munkád legyen imádságod!, ami az Ora et labora! eredeti értelme. A reformációval a pénzgyűjtögetés, tőkefelhalmozás is lehetővé vált, egyes területeken (Svájc) a kölcsönzését is megengedték kamatra - a keresztényeknek. Más területeken pedig gazdasági érdekek mentén szerveztek államot, vallási szupremációként (szabadkőművesség) fellépve. Franciaország > Hollandia > Egyesült Királyság ( > USA > Kanada).

Röviden ennyi. Mammon tette naggyá Európát és zabálja is fel.

Fekete Pestis 2016.01.13. 21:09:48

@Conchobar:

bocs, a XX. századra már nem igaz, amit írtál. Ëshát ugye a gözgépnél is feltaláltak már Nyugaton fejlettebb dolgokat ;)

Fekete Pestis 2016.01.13. 21:15:28

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
"Hány országnak sikerült valaha is jövedelem befektetésével feltörnie a technológia és ipar csúcsaira?"

Finnország?

Egyébként meg a ny-i kulturában ( az oroszok is ebbol a szempontbol ide tartoznak) tekintelyelvu modszerekkel lathatolag semmit nem lehet elerni. A keleti kultura az mas (Japan, Korea),
Putyinnak nem latnoknak kellett volna lennie ( olajpala), hanem a gazdasagi folyamatokat es elveket (olajciklus, diverzifikacio, ...) kell ismernie. Az persze jo kerdes, hogy az adott anyaggal 20 ev alatt mit erhet(ett) volna el.

lábatlan 2016.01.13. 21:19:42

Ilyet szól: Európának vége hehe! Voltál már "Európában"? Vagy jártál már egyáltalán Európán kívül? Vagy csak a mai Blikket olvastad?

pitcairn2 2016.01.13. 21:20:04

@Fekete Pestis:

a japán és dél-koreai gazdasági csoda ugyanúgy a gazdaság liberalizálásáról szólt, mint az európai és az amerikai

Conchobar 2016.01.13. 21:23:17

@Fekete Pestis: "bocs, a XX. századra már nem igaz, amit írtál" - Mert miért nem? Vagy mi nem? Akkorára már eltűnt a nyugati technológiai fölény?

pitcairn2 2016.01.13. 21:24:48

@Fekete Pestis:

a japán take off a XIX. században liberalizációról, masszív deflációról és privatizációról szólt

a XX. század elején még a japán vasúthálózat többsége is magánkézben volt...

a nagyhatalmi ábrándokhoz szűkséges tőke jó része pedig furcsamód a ___Wall Street___-ről érkezett...

en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff#National_loans

a politikai támogatás pedig __Londonból__...

en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Japanese_Alliance

lábatlan 2016.01.13. 21:26:37

Tényleg azon gondolkozom, hogy akik a seggokosságokat írják az amerikai "gyarmatosításról" láttak- e egyáltalán valamit a világból? Jártak-e Amerikában, és jártak-e Közel-Keleten. Van egy tippem.

Conchobar 2016.01.13. 21:26:44

@pitcairn2: "a japán és dél-koreai gazdasági csoda ugyanúgy a gazdaság liberalizálásáról szólt" - Vagyis nem a társadalom liberalizálásáról, mert az csak később következett be. Azt a gazdasági csoda tette lehetővő, kényszerítette ki

pitcairn2 2016.01.13. 21:29:03

@Fekete Pestis:

a finn take off különben még a cár atyuska alatt indult meg, a Finn Nagyhercegség egyébként __svéd jogrend__ alatt állt a Romanovok Birodalmán belül

en.wikipedia.org/wiki/Grand_Duchy_of_Finland#Politics

a cároknak finn nagyhercegként ugyanúgy fel kellett esküdniük a helyi törvények és szokások tiszteletben tartására, mint a Habsburg uralkodóknak nálunk

pitcairn2 2016.01.13. 21:30:56

@Conchobar:

a meidzsi restauráció alatt radikális társadalmi átalakulás ment végbe Japánban

pl. a parasztok földet kaptak, a szamurájuk háttérbe szorultak, a feudális kötöttségek pedig megszűntek

Conchobar 2016.01.13. 21:31:49

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: "Azt állítani, hogy a liberális ideológia vagy akár a polgári állam tette önmagában naggyá Európát ordas nagy baromság" - Leegyszerűsítve nem a polgári állam tette lehetővé a tollasodást, hanem fordítva: a tollasodás tette lehetővé a polgárosodást, ami kikényszerítette/lehetővé tette a liberalizált polgári állam létrejöttét

RedMax 2016.01.13. 21:32:06

@Conchobar: Örményország rá van utalva az orosz katonai jelenlétre a törökök és az azeriek miatt. Ne is legyenek illúzióid, Moszkva vastagon kis is használja ezt a szerepét...

Conchobar 2016.01.13. 21:34:18

@pitcairn2: "a meidzsi restauráció alatt radikális társadalmi átalakulás ment végbe Japánban" - Így igaz. Ez is történt akkor (a nyugati technológia, szokások átvétele mellett)

pitcairn2 2016.01.13. 21:35:49

@Fekete Pestis:

Putyin sok tekintetben nagyon jó munkát végzett

pl. ez felettébb dicséretes

1998-2016 Russia - Government debt to GDP
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-government-debt-to-gdp.png?s=rusdebt2gdp&v=201601121601m&lang=all&d1=19160101&d2=20161231

az orosz gazdaság úgy összességében nincs rossz állapotban

pitcairn2 2016.01.13. 21:37:59

@Conchobar:

a gazdaság liberalizálása volt a fellendülés kulcsa

persze nem kell ezt túlspirálni

ez kb. annyit jelent, hogy békén hagyod a termelőket és nem veszed el tőlük a munkájuk gyümölcsét

pitcairn2 2016.01.13. 21:40:23

@Fekete Pestis:

az olajat se temetném...

1886-2015 december 21. Dow to crude oil ratio
pbs.twimg.com/media/CWw53pWVAAAifV-.png

szvsz

aranyeső fog nemsokára hullani az olajtermelő államokban...

Conchobar 2016.01.13. 21:42:13

@RedMax: " Örményország rá van utalva az orosz katonai jelenlétre a törökök és az azeriek miatt. Ne is legyenek illúzióid, Moszkva vastagon kis is használja ezt a szerepét..." - Hogy érted? Pumpolja Örményországot? Vagy mit csinál vele? Ha még azt mondtad volna, hogy az örményországi orosz katonai jelenlétben kölcsönösen mindkét fél érdekét szolgálja. Dehát az a természetes, ha mindkét fél megtalálja a maga számítását

pitcairn2 2016.01.13. 21:46:13

@komolytalan samu:

pl. nem akar NATO tagállamokat az érdekszférájában

PS. persze ez csúnya nagyhatalmi politika, de az USA se különb

pitcairn2 2016.01.13. 21:48:33

@RedMax:

az örmények az irániakkal is remek - mondhatni __stratégiai__ - kapcsolatokat ápolnak

en.wikipedia.org/wiki/Armenia%E2%80%93Iran_relations

jágör68 2016.01.13. 21:56:54

Van abban valami pikáns- perverz?- ahogy a NATO valószínűleg orosz olajból és földgázból működtetett infrastrukturájával az orosz határokon parádézik.
Én Vlagyimirovics helyében csak úgy- poénból- egyik télen kipróbálnám, hogy mi lenne, ha elzárnám a gáz- és olajcsapokat.
Szerencsére neki nálam több stratégiai érzéke van.
De ha sokat csesztetik még előhúzhat egy- két ászt a többtucatból.

pitcairn2 2016.01.13. 21:57:39

@lábatlan:

érdemes külön választani a klasszikus liberális gyökerekkel rendelkező __amerikai társadalmat__ a Washington-i adminisztráció külpolitikájától

elvégre a Washington-i adminisztráció belpolitikáját is csak az tartja otthon féken...

ahol nem volt ilyen grassroot __ellenállás__ ott igen gyorsan felettébb csúnya irányt vettek a dolgok...

pl. egy eklatáns példa az amerikai gyarmatosítás kezdeti időszakából...

Philippines' Untold Genocide.wmv
www.youtube.com/watch?v=A5V75eXye0U

pitcairn2 2016.01.13. 22:10:26

@lábatlan:

az USA külpolitika kapcsán egyébként érdemes megismerkedni a legnagyobb amerikai hős véleményével is

ő lenne az, a legtöbb kitüntetéssel elhalmozott katona az amerikai haditengerészet történetében

General Smedley Butler
en.wikipedia.org/wiki/Smedley_Butler

a Fülöp szigeteken kezdte, majd Kínában, Közép-Amerikában és a Karibi térségben folytatta

és 50 éves korára a kiábrándult a Wall Street-i oligarchák által összegründolt háborúkból...

írt is erről egy könyvet:

War Is a Racket
en.wikipedia.org/wiki/War_Is_a_Racket

igen ütős könyv, különösen egy ilyen hozzáértő embertől, aki rendszeresen járt Latin Amerikába "rendet csinálni" a New York-i oligarchák de facto rabszolgákkal telezsúfolt birtokaira

de az I világháborúról is meglehetősen cifra véleménye volt amelybe a Wall Street-i oligarchák illetve az amerikai állam cirka 57 milliárd aranydollárt öntött bele...

ihol lenne a könyv legfontosabb üzenete audio formátumban

War is a Racket by Smedley Butler
www.youtube.com/watch?v=F3_EXqJ8f-0

martineden 2016.01.13. 22:23:23

@jágör68:,, Ukrajna a majdani CIA- puccs óta ámerikái érdekszféra."..szoval a jovoben lessz egy CIA pucss es ezert most Ukrajna mar most amerikai erdekszfera,MI ez ,,Vissza a jovobe " parodia?Erdekes,vagy inkabb hulye vagy egy kicsit,nem?

RedMax 2016.01.13. 22:51:49

@Conchobar: Szinte bármit megtehetnek az örményekkel, és meg is teszik. Hiába akarnának kitörni az elszigeteltségből, az oroszok arra játszanak, hogy ez ne sikerüljön, és továbbra is rájuk legyenek utalva. Az iráni közeledést is fúrják folyamatosan, pedig az jó lehetőség lenne Jerevánnak, mint az egyik kommentelő kolléga is említette. Az egész közműhálózat orosz kézen van, tavaly nyáron 21%-kal meg akarták emelni az áram árát pl. Az emberek elkezdtek tüntetni és az orosz média egyből "színesforradalmazott", meg "majdanozott". Moszkva aközben, hogy Örményországot támogatja, az azerieknek ad el Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert. Az Oroszországban élő örményeket is arra használja fel, hogy a maga érdekére alakítsa a helyi viszonyokat. 2014 őszén voltam kint, minden tele van orosz reklámmal, mintha el se múltak volna a szovjet idők...

Bell & Sebastian 2016.01.13. 22:54:18

@martineden: Пло́щадь Незави́симости, или майда́н Незале́жности (= Függetlenség tere), te gyökér.

Bell & Sebastian 2016.01.13. 22:56:38

@RedMax: Német tévét kell nézni, abban egy fia orosz reklám sincsen, ha érted a célzást.

pitcairn2 2016.01.13. 23:01:03

@RedMax:

a törökökkel és azeriekkel meg jóformán szóba sem állnak, szóval talán nem véletlen az orosz/iráni orientáció

a grúzokkal is van némi történelmi problémájuk, pl. már az 1918-ban is azzal múlatták az éppen független elődállamok az idők, hogy háborúztak egy jót az elftársak megérkezése előtt

en.wikipedia.org/wiki/Georgian%E2%80%93Armenian_War

Allesmor Obranna 2016.01.13. 23:07:21

A NATO-nak már 1990-ben meg kellett volna szűnnie és az amerikai haderőnek is haza kellett volna mennie a kontinensről.
A szovjetek kivonulása és a NATO-ba belépés között közel tíz év telt el, ezalatt a délszláv válság és a legyengült Jelcin-féle Oroszországhoz igykezték húzni a NATO határait. Beszédes, hogy Jugoszláviát a NATO ENSZ felhatalmazás nélkül, közvetlenül a káeurópai országok felvételét követően egy héttel kezdte el bombázni.

A NATO csatlakozást népszavazás előzte meg, de ahhoz egy olyan idétlen kampány társult, mint a "majd megvéd minket a NATO" meg ha belépünk akkor nem kell majd katonának menni, illetve nem is kell hadsereg se.
Óriási szemfényvesztés volt, melynek köszönhetően mára már teljesen leépült a Magyar Honvédség, a kapcsolódó hadiipar és Magyarország geopolitikai súlya. Én anno a NATO ellen szavaztam, hogy a semlegességnek köszönhetően megmaradhasson a valódi hadsereg, ebből fakadóan fajsúlyosabb legyen a szerepe a magyar társadalomban, aminek hozadékaként erősebb legyen a nemzeti öntudat, kisebb az össznépi a közöny és a rá fordított költségek számonkérhetőségének igénye is komolyabb lehessen. Ennél a kényszernél fogva egy mutyi faktorral kevesebb lett volna. De nem így lett.

pitcairn2 2016.01.13. 23:07:55

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

a klasszikus liberális ideológia gyökereit pontosan a keresztény Európában fogod megtalálni

mi több egyenesen a katolikus egyházban

The Political Economy of Juan De Mariana
mises.org/library/political-economy-juan-de-mariana

Juan de Mariana
en.wikipedia.org/wiki/Juan_de_Mariana

pitcairn2 2016.01.13. 23:11:30

@Allesmor Obranna:

én eddig egyetlen értelmes hadseregről hallottam: az pedig a de facto helyi csapatépítő klubként működő svájci hadsereg

az összes többi hadsereg szimplán baromság

Varázsdarázs 2016.01.13. 23:11:49

Ez a cikk egy nagy katyvasz. Valami bértollnok megrendelésre írhatta. A hozzászólások meg jobbak mint az Észbontó című vetélkedő a tévében hahahaha. Mindenesetre jót szórakoztam köszönöm. :-D

Robinzon Kurzor 2016.01.13. 23:12:33

Ergékém, a gazdád Putyin kottájából játszik.
Nem mintha magadtól erre nem jöttél volna rá, inkább csak jelezvén: tudom, hogy tudod.

Jean Sol Partre 2016.01.13. 23:27:08

@Conchobar: itt is él pár orosz, akkor ide is jöhetnek?

Jean Sol Partre 2016.01.13. 23:36:35

@Bell & Sebastian: " mégsem Putyinland úszik a kábszerben"

fenéket nem. +vodka

2016.01.13. 23:41:22

@pitcairn2: Értem én, hogy Putyint sztárolod, csak az nem világos, miből gondolod, hogy Oroszország nincs szarban? Talán nő az olaj ára? Van valami, ami jelentős export tétel az olajon és földgázon kívül? Van egyetlen sikeres Ukrajnát elkerülő gázvezeték projekt? Gondolod, ha Szaúd-Arábia meg tudja valósítani akaratát, és kijut a Földközi tengerre, nem fogja olcsóbban adni az olaját Európának, mint az Orosz? Gondolod, hogy a gyatra minőségű orosz gáz és olaj versenyképes?
Gondolod, hogy az orosz tartalék nem fog elolvadni ez év végére, ha az olaj 30 dollár alatt marad?
Ha a gáz ára megnőne, akkor megint színre lép az amerikai papaláz, és az orosz versenyhátrányba kerül.

Nem látok semmi szívderítőt az orosz gazdaság jövőjében. Putyin most pont azért ugrál, hogy politikai hatalma megmaradjon. Csak már mindenki látja, a király meztelen...

Allesmor Obranna 2016.01.13. 23:43:17

@pitcairn2: Egy hadsereg célja nem a sikeresen megvívandó háború, vagy annak kirobbantása, hanem annak elkerülése és az érdekérvényesítő képesség. Minden ráfordított pénz megtérülése az a geopolitikai előny, amit egy ilyen hadsereg birtokában az adott ország ki tud vívni, ha máshogy nem, hát azzal a rizikóval, ami a vele való bárminemű konfrontáció jelenthet, minimum, mint potenciális forráslekötés.

Svájcot nemigen akarja megtámadni senki, így első blikkre azt mondanám, a svájci hadsereg a világ legfeleslegesebb találmánya.
Mégis, szinte csak ott működik igazán jól.
Bár hatalmas mutyiközpont és aranybánya lehetne, mégis a világ egyik legjobban elszámoltatható legkomolyabb civil kontrolljával megáldott fegyveres szervezetéről beszélhetünk. Az összes többi esetben - így nálunk is - sokkal inkább volna szükség hatékony önvédelem képességet láttató, ezért komolyan veendő, fajsúlyos hadseregre, ami nem csak egy gigászi pénztemető, nulla hatékonyság mellett.

2016.01.13. 23:59:12

@pitcairn2: "A nyugati szankciók által sújtott Oroszország gazdasága recesszióba került tavaly, így jelentősen csökkent a háztartások vásárlóereje. A nyáron már a stabilizálódás jelei mutatkoztak, és a kormány abban reménykedett, hogy idén növekedésnek indul a gazdaság. A jelenlegi pénzpiaci felfordulás azonban meghiúsítani látszik a fellendülést."
Az idei költségvetést hordónként 50 dolláros átlagárra alapozták, miközben az idén már 15 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI hordónkénti ára kedden napi mélypontján már megközelítette a 30 dollárt, és megállíthatatlanul csúszik lefelé, amire néhány héttel ezelőtt még a legmerészebb elemzők sem számítottak.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap úgy tudja, hogy a minisztériumoknak péntekig kell előterjeszteniük újabb takarékoskodási tervüket,"

Hát, nem egy sikergazdálkodás.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.01.14. 00:22:59

Hogy miért imádják Magyarországon a segghülye fidióta barmok Putyint?

Hát mert orbán gazdijuk 2010-ben megparancsolta nekik, hogy imádniuk kell!

2010 elött tombolniuk kellett ezeknek az alávaló hazaáruló fidesz csürhének a világot és a szent magyar hazát lerabló, lepusztító ruszki birodalom ellen, 2010 óta meg nyalniuk kell a seggüket.

orbán meg kapja a hatalmas lóvét Putyin gazditól, hogy ott bomlassza az EU-t ahol tudja.

Kavkaz 2016.01.14. 00:27:36

@Jean Sol Partre:

Amíg a magyar kormányt nem puccsolják meg jelentős részben oroszellenes szélsőségesek (vélhetően külföldi segítséggel), nem szerveznek szabadcsapatokat, és támadják meg a tiltakozó oroszokat, addig ne legyenek álmatlan éjszakáid az orosz megszállás veszélye miatt.

Kavkaz 2016.01.14. 00:34:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Azért nem kissé pofátlan dolog, hogy a nyugati országok és közel-keleti arab szövetségeseik szankciókat vezetnek be az oroszok ellen, leviszik az olajárat, majd ezek után sokan az oroszokra mutogatnak, számon kérve rajtuk a gazdasági gyengülést?

antisystem 2016.01.14. 01:00:36

Poster, tudod, annak eldöntésére, hogy kinek és miért drukkoljak, illetve kinek és miért ne - erre itt vagyok én magam, mint egyedül illetékes...
A "szabad világ" valahol ott kedődNE, hogy az ember mentesül a "véleményformáló elitértelmiség" véleményterrorjától, ami kb annyira hiányzik Magyarországra, mint a bubópestis a lepratelepre.
Egy valóban szabad világban senki se venné a bátorságot arra, hogy megmondja, magyar ember kinek drukkoljon illetve nem vonná kétségbe a hozzá képest más értékrendű, más nézeteket valló ember magyarságát.
Erről kb ennyit.
Egyébként meg bocs, de én magyar emberként a magyaroknak drukkolok, orosz/amerikai nagyhatalmi viszonylatban meg a kettő közül mindig is az oroszoknak drukkoltam. Igen, 1989-ben is.

komolytalan samu 2016.01.14. 01:11:50

@pitcairn2: Igen ez nagyhatalmi játszma, amiben Oroszország az elmúlt 25 évben visszaszorult, mert gyenge, és az elmúlt 10 évben sem szerzett vissza sokat a befolyásából, mert annyit nem erősödött.

Annak, aki picit foglalkozik külpollal és van valami kis tudása a diplomáciáról, tudja, hogy ez így megy. Putin is tudja ezt már legkevesebb 89 óta. Őt se érdekli, hogy mi és a többi keurópai ország mit akarunk, ezt teljesen nyíltan kimondta. Szarik a gyengébbek önrendelkezésére és érdekeire, ha az övéit sérti.

Amerika és a NATO meg Oroszország érdekeit szarta le, mert nekik meg az állt érdekükben és ők voltak az erősebbek. Ez a játék mindig a veszteseknek lesz erkölcsi kérdés, mert nekik nincs más mentségük.

Most épp Putinnak lett az. Ebből látszik, hogy nem állhat jól a szénája.

komolytalan samu 2016.01.14. 01:19:07

@antisystem: Aztakurva. A komcsikból csak a következetes komcsikat tudom tisztelni. Szóval gratulálok. Lenne olyan helyzet, amiben lőnénk egymásra, de akkor is tiszteletem.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.14. 01:30:11

@Fekete Pestis: elnézést, úgy tűnik nem fogalmaztam meg érthetően, de arra gondoltam, hogy én legalábbis nem tudok olyan országot, vagy bármilyen más csoportosulást mondani és szerintem a vállalatok között is csak elvétve akad olyan, hogy pusztán tőkével rendelkezik valaki és sikerül olyan ügyesen befektetnie, hogy abból egy igazi innovációs csoda fakad.

Japán, Korea vagy Finnország nem voltak gazdag országok. Igen, a finneknél volt az alap faipar, amire évszázadok alatt építettek, de ott sem arról volt szó, hogy a masszív fa és bányaipari pénzeket fektették be, hanem, hogy a svéd és német befolyás kaput nyitott nekik a fejlődésre.

Hiába van márványból az iskola és selyemből az ing, de csak az számít, hogy ki, mit és hogyan tanít a gyerekeknek, illetve, hogy legyen egy olyan kultúra, amit otthonról hozva képes meg is tanulni azt a gyerek.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.14. 01:40:05

@komolytalan samu: éppen azért, mert Oroszország ilyen gyenge és súlytalan a hosszú kommunista rabiga és az azt követő széthullás után; hazug az a külpolitika ami folyton folyvást Putyint rángatja elő, mint a mumust.

Az amerikai túlhatalom nem érdeke Európának és az erős központi kormányzat nem érdeke az egyes, főleg kis országoknak. A kis országoknak nem őket elnyelő birodalmak kellenek a maguk bizánci uralkódo klikkjeikkel és gyarmatosító centrumokkal, hanem védszövetségek és ligák.

Azzal sem baj sincs, hogy Putyin toporzékol, mert telepítenek egy-két állomást az orosz határ környékére. Mást úgy sem tehet. De teljesen megbízni az amerikaikban, támogatni a mind Európát, mind az oroszokat gyengítő embargókat veszélyesen ostoba dolog.

Az európai országoknak gazdasági szövetségese kell, hogy legyen Oroszország. Az egy hatalmas, ritkásan lakott ország jelentős természeti erőforrásokkal. Európa egy sűrűs lakott, túlnépesedett kontinens emberi erőforrásokkal.

Veszélyes dolog háborús uszítók, hatalmi játszmákat játszó szerencselovagok kezébe adni az európai-orosz kapcsolatokat. Aki nem képes felfogni, hogy Ukrajnára semmi szüksége nincs Európának, hogy milyen veszélyes és ostoba dolog nem a békéltetés, nem az appeasement és az együttműkődés irányába vinni a folyamatokat, az nem való a pozícióra.

Putyin ugyanis nem Hitler és Oroszország nem készül Európa meghódítására. Aki ezzel riogat az valójában harmadik feleket szolgál Európa és Oroszország kapcsolatának rongálásával.

David Bowman 2016.01.14. 02:31:08

@Allesmor Obranna: A NATO ellen szavaztál, majd elmentél egy amerikai repülőgépgyárba dolzni?
Különben a "nem kell katonának menni" is bejött, és a "nem kell a hadseregre költeni"is.

bkkzol 2016.01.14. 03:18:18

A Kelet-európai országok "szabad világhoz" való csatlakozás után nemsokkal megtapasztalták a "szabad világot"
Gazdasági ledarálást, politikai nyomást, egymás után kémkedő "szövetségeseket". A vicc kedvéért országokat tönkretevő milliárdosokat.
Nem állítom, hogy szent ember Putyin , de semmivel se rosszabb, mint Obama, Merkel... a köztörvényes pénzmosó Juncker meg méllyen alatta van.
A NATO (nyugati gazdaság) terjeszkedni akart Ukrajnában ez nem tetszett az Oroszoknak, de ha jl emlékszek az USA se volt oda annak idején a kubai atomterjeszkedés hallatán!

bkkzol 2016.01.14. 03:23:41

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Nagyon jó ötletet adtál! Az Európát lerohanó hordát az Uralon túlra kell letelepíteni. Béke van, nem zavarják öket az önmegvalósításban... minket meg a ninja asszonyok meg a müezin... Az oroszok szerintem kordában is tudják tartani ezt a csapatot.

Nzoltan 2016.01.14. 04:40:59

@Makkasz: "Szerencsere mi politikiusaink az EU forrasokat a gazdasag megerositesere, fenntarthato fejlodesi palyara allaitasara hasznaltak, es nem oligarchabarataik feltokesitesere"

A kettő nem zárja ki egymást. A liberók ott baszták el, hogy némi könnyű kp-ért cserébe nyugati cégeknek csatornázták vissza a támogatási pénzeket.

Nzoltan 2016.01.14. 04:46:31

@martineden: Ember. A Majdan egy hely, és nem a jövő! :-D

chrisred 2016.01.14. 06:05:44

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Európának sem a Putyin által kritizált egypólusú világrendre nincs szüksége, sem arra, hogy mint régen, egy amerikai és egy ázsiai világbirodalom között vergődjön.

"A kis országoknak nem őket elnyelő birodalmak kellenek a maguk bizánci uralkódo klikkjeikkel és gyarmatosító centrumokkal, hanem védszövetségek és ligák."

Egyetértek, ezért veszélyes az orosz katonabirodalom újjáéledése.

"Az európai országoknak gazdasági szövetségese kell, hogy legyen Oroszország. Az egy hatalmas, ritkásan lakott ország jelentős természeti erőforrásokkal. Európa egy sűrűs lakott, túlnépesedett kontinens emberi erőforrásokkal." vs "Aki nem képes felfogni, hogy Ukrajnára semmi szüksége nincs Európának,..."

Mivel Ukrajna is "egy hatalmas, ritkásan lakott ország jelentős természeti erőforrásokkal", Európának ugyanúgy szüksége van rá. Úgy gondolom, Európának az lehet a célja a keleti politikájában, hogy Ukrajna és Oroszország egyaránt az európai gazdasági és politikai érdekszövetség része legyen.

Oroszország előtt két út áll: vagy a nagy péteri eszme és hagyományok szerint egyenrangú félként kiveszi a részét az európai munkamegosztásból, vagy a romanovi, sztálini visszamaradott ázsiai hatalom marad. A második eset Oroszország végső jelentéktelenedéséhez vezethet a nagyobb potenciállal rendelkező ázsiai államok fejlődése és expanziója miatt. Már csak álom az, hogy Moszkva ugyanolyan hegemóniával rendelkezhet Ázsiában, mint a XIX. és XX. században. Európának törekednie kell rá, hogy az első verzió valósuljon meg.

midnight coder 2016.01.14. 07:12:40

@chrisred: Itt most különféle erőközpontok vannak, akik egymással összefüggenek, de versenyeznek is. Az oroszok egy kisebb de viszonylag stabil ilyen, Kína egy nagyobb és egyre erősebb, ahogy India is, míg az USA a legnagyobb de egyre gyengül, a hatalmát mára leginkább a nemzetközi rablás tartja fenn, főleg a Közel-Keleten. Az EU pedig egy közepes, de rohamosan gyengülő központ, akibe az USA időnként bele-belerúg egy nagyot, amit Merkel széles mosollyal az arcán megköszön neki. Mi pedig ott liffegünk a gyengülő EU legszélén. Jelenleg az USA épp az oroszokat akarja kirabolni, és közben a közel-keleten is keveri a szart ezerrel. Ennek következtében szívnak az ukránok, és jönnek az EU-ba a bevándorlók.
Az EU előbb-vagy utóbb el fog süllyedni, azaz kb lemegy az ottani életszínvonal is az itteni környékére, vagy még lejjebb - márpedig ez ott csúnya következményekkel fog járni, ahogy most is ronda következményei lennének ha negyedére esne a polgárok jövedelme. Ráadásul lesz egy rakás bevándorlójuk, és itt most nem csak a szírekre gondolok. Szóval, az EU-ra hosszú távon nem nagyon számíthatunk, egyedül pedig nagyon-nagyon gyöngék vagyunk. Az pedig, hogy összeállunk szövetségbe a románokkal, szlovákokkal meglehetősen utópia.

midnight coder 2016.01.14. 07:14:32

Az EU-nak az érdeke egy erős szövetség lenne az oroszokkal, és Kínával. De az USA ezt akár egy atomháborúval is megakadályozná.

venszivar 2016.01.14. 07:35:31

@midnight coder: eggyel? s azt hova dobná? a Góbi sivatagba v. Szibériára? :)

Netuddki. 2016.01.14. 08:23:35

Sok agyatlan barom imádja, mert a kubatov azt mondta. Csak mert a mini szterelnök példaképe. Amit nem lehet csodálni, mert maga is egy bűnöző...

Conchobar 2016.01.14. 08:47:04

@bértrollbosszantó_kovi1970: "Sok agyatlan barom imádja, mert a kubatov azt mondta. Csak mert a mini szterelnök példaképe" - Mórickának mindenről 'az' jut eszébe. Roppant egyszerű a dolog: az oroszokat csak a nyugat segítségével tudjuk lerázni a nyakunkból (ha beleülne), ugyanígy a nyugat szorításából való szabaduláshoz kell az orosz segítség. Lencsengtek a mézeshetek, a Nyugat-Európához, majd EU-hoz csatlakozás időszaka. Rendre jönnek elő a problémák, ennek következtében le kell számolnunk az illúziókkal. Tudomásul kell vennünk, hogy az EU gazdagabbik, nyugati részének nem érdeke a keleti rész felemelkedése, nem érdeke, hogy ott vele rivalizálni tudó gazdaság jöjjön létre. Manapság már az EU nyugati és keleti része között repedések jelentek meg (arab migránsok beengedése, ugyanakkor ódzkodás az EU keleti részéből érkező munkavállalókkal szemben stb.)

Occam beretvája 2016.01.14. 08:52:20

@Conchobar: Mulatságos amikor egy trogloditának
próbálsz érvelni.:-))

Conchobar 2016.01.14. 08:58:47

@Occam beretvája: "Mulatságos amikor egy trogloditának próbálsz érvelni" - Tudom, hogy a kommentem nyomán az ő szeme mögött nem indulnak el folyamatok, de reménykedek, hogy nemcsak ő olvassa a kommentemet

ZX 2016.01.14. 09:43:08

Csodálkozok, hogy a Mandineren megjelent egy ilyen cikk. Ennek tekintetében vajon mikor kezdi el ekézni a nyilvánvalóan erre hajazó Fidesz rendszert?

Jean Sol Partre 2016.01.14. 10:16:16

@Kavkaz: tehát azt mondod, ha viszont kevésbé oroszbarát kormány alakulna itt, akkor jönnének. Azt hiszem, pont erről beszéltem, köszi a megerősítést, de ez nem nyugtat meg.

Kavkaz 2016.01.14. 10:22:43

@Jean Sol Partre:

A kevésbé oroszbarát kormány nem egyenlő az oroszbarát kormány megpuccsolásával, és az oroszellenes ultranacionalisták felfegyverzésével.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 10:25:44

@Kavkaz: tehát ha puccsal dőlne meg az Orbán kormány akkor már jöhetnek az oroszok?

"oroszellenes ultranacionalisták felfegyverzésével"
Ezt már az előbb sem értettem, gondolod létezik olyan ostoba ember aki ilyen módon harcba szállna az oroszokkal? Kik ellen lehetne egyáltalán így fegyverkezni?

Kavkaz 2016.01.14. 10:30:30

@Jean Sol Partre:

Ha puccsal dőlne meg Orbán, és az új kormány nekiállna elnyomni és ölni a magyarországi orosz kisebbséget, akkor lenne orosz válasz.

Az ultranacionalistákat nem az orosz hadsereg, hanem (elsősorban) az orosz kisebbség ellen fegyverezték fel.

Allesmor Obranna 2016.01.14. 10:41:45

@David Bowman: Nem dolgozom amerikai repülőgépgyárban. Amerikai alapítású civil erőműveket gyártó gyárban dolgozom, ahol egy darab repülőgép sincs. Azonban, ha amerikai repülőgépgyárban dolgoznék, akkor is a NATO ellen szavaznék, hiszen a két dolognak semmi köze egymáshoz. Vagy te úgy gondolod, hogy mikor felülsz egy fapados járat Boeingjére, akkor vérben forgó szemű NATO párti militaristává válsz és rögvest nekiállsz oroszokat bombázni? Tudod, ez a fenti hozzászólásod tipikusan az a fajta provokáció, amely szerint minden orosz kommunista és minden repülő bombázó, és a NATO kizárólag az USA.

"...Különben a "nem kell katonának menni" is bejött, és a "nem kell a hadseregre költeni"is. .."

Nézd, meg, hogy NATO szerepvállalás és NATO tagság címén mennyit költünk a Magyar Honvédség nevü gittegyletre, amiben ott díszeleg a Gripen, ami köszönhetően a NATO tagságnak, lett olyan drága, hogy belegebedünk. De hála a hadsereg ellenes politikai és társadalmi közgondolkodásnak lett annyira kihasználatlan, hogy jelen állapotában nincs semmi értelme.

Conchobar 2016.01.14. 10:46:31

@Kavkaz: "Ha puccsal dőlne meg Orbán, és az új kormány nekiállna" - Nem szeretnék Orbánék védőügyvédje lenni, de az oroszbarátság legendáját az Orbán-kormány nyugati és a hazai ellenzéke találta ki. Putyinék egyáltalán nem oroszbarátként tartják számon Orbánékat (se a cseheket, se a szlovákokat). Elég legyen csak arra utalni, hogy Magyarországgal szemben ugyanúgy alkalmazzák az ellenszankciókat (mint más EU-országgal szemben), továbbá ama tankok Ukrajnába/Csehországba szállítása körül kirobbantott botrányra, vagy arra, hogy Orbánék is megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat

ZX 2016.01.14. 11:01:52

@Allesmor Obranna: Annyira kihasználatlan, hogy a magyar mellett mi védjük a szlovén meg a balti légteret. Ha semlegesek lennénk, akkor meg kb. 10x-ét költenénk. Lásd Svájc, vagy Svédország.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 11:05:12

@Conchobar: nem érdeke? Akkor még is mi a faszért küldözgetnek 1000 milliárdokat ingyen?

apro_marosan_petergabor 2016.01.14. 11:06:59

Szokáos libero torzítás, már címben.
Szó sincs Putyin imádatról.
Minössze arról, hogy Euróópának a saját érdekeit kell néznie, s jóban kell lennie Oroszországgal és az USA-val is. Egyiket sem szolgálva. Az USA teljhatalomra tör, ez Európának nem jó, lásd az USA politika által bedöntött Közel Keletet (amihez barom EUs politikusok segítséget adtak), s következményét a migráns özönt. Ukrajnáról nem is beszélve.
Kétségtelen, a libero rablóbandát erősen zavarhatja, hogy Putyin kiiktatta vérszívó üzleti zsenijeit (pl Hodorkovszkij), s Oroszország egyből elindult felfelé - de hát ezt hívják nemzeti érdek érvényesítésnek.

Conchobar 2016.01.14. 11:15:19

@fidesz maszop dk egykutya: "Akkor még is mi a faszért küldözgetnek 1000 milliárdokat ingyen?" - Ha ez arra akar utalni, hogy EU pénzeket mozgat keletre az újonnan jöttek felzárkóztatása címszóval, akkor érdemes megjegyezni, hogy leginkább az infrastruktúra fejlesztésére adják. Például utak építésére, amely utakon nemcsak mi kocsikázunk, hanem ők is. Meg az ő áruik is. Magyarországon túlra (a többi EU-s pénz az ugyanúgy rendelkezésére áll a nyugatiaknak is)

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 11:22:20

@Conchobar: az infrastruktúra a fejlődés alapja. Egyébként nem csak arra adják...

@apro_marosan_petergabor: szokásos kommer hazudozás... Orbán benyalt putyinnak. Kötött vele egy nekünk előnytelen gázszerződést, egy hasonlóan szar metrófelújítási szerződést, de a legrosszabb a paksi mutyieladósító szerződés.

Conchobar 2016.01.14. 11:27:55

@ZX: "Ha semlegesek lennénk, akkor meg kb. 10x-ét költenénk" - Egyébként, Magyarországon kívül még nagyon sok ország minimalizálja a katonai kiadásait, mondván, hogy baj esetén majd megvéd a NATO (pontosabban Uncle SAm). Csakhát ennek az a hátulütője, hogy teljesen alá kell rendelnünk magunkat Washingtonnak, és addig nincs is nagyobb baj, amíg Uncle SAm szolgálatában Irakban meg Afganisztánban utakat meg hidakat épít honvédségünk. A nagy baj majd akkor kezdődik, mikor Uncle SAm nem Bagdad, hanem Moszkva, vagy Peking felé indul. A nagyobb katonai költségvetés lehet, hogy igazából kisebbet jelentene

Conchobar 2016.01.14. 11:30:00

@fidesz maszop dk egykutya: "az infrastruktúra a fejlődés alapja" - Igen. Ezt már Gyurcsány idején is hangoztatták, amikor még sűrűbb volt az útépítési program. Hát mit mondjak, hatalmasat fejlődtünk azóta

ZX 2016.01.14. 11:36:22

@Conchobar: Már megint ez a mi van, ha... Jaj istenem, nem ülök be autóba mert mi van, ha karambolozok, nem utazok, mert mi van ha terroristák meggyilkolnak...
Persze, figyelni kell a veszélyekre meg a lehetőségekre, de én nem hiszem, hogy bárkinek is annyi esze lenne, hogy nekimegy az oroszoknak. Ha viszont ők jönnek, akkor meg máris megérte. Persze nekik sincs annyi eszük, hogy a NATO bajszát cibálják. Szóval marad a mi van ha....

sdani 2016.01.14. 11:38:54

@antisystem: "mindig is az oroszoknak drukkoltam. Igen, 1989-ben is."
Na jó, de neked már az öreganyád is a bevonuló "felszabadító" vöröshadseregnek drukkolt 45-ben.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 11:45:13

@Conchobar: nem, ezt nem gyurcsány idején hangoztatták, hanem az 19. századmásodik fele óta, amikor is kiderült, hogy ahol vasút van, ott gyors fejlődés van... Ez egy jól bevált recept, már ha normális kormány van, ami engedi a fejlődést.
Gyurcsány idején mutyi volt, nem útépítés. Most már még nagyobb, fejlődést hátráltató mutyi van, köszönhetően a hozzád hasonló "észlényeknek", és a csuti orálmuzsiknak.

pragmatika2 2016.01.14. 11:49:16

Sajnos a történelem úgy hozta, hogy kicsik és jelentéktelenek lettünk. Ennek megfelelően kevés figyelmet kapunk az éppen aktuálisan adott szövetségi rendszeren belül, így volt ez a felpuhult kádári diktatúrával, és lehet ez így most is, a NATO és EU tagsággal is. Ami talán egy kicsit nagyobb mozgásteret enged.
Miért ne használjuk ki ezt a kis mozgásteret, (ahogy anno Kádár is kihasználta) és miért ne közelíthetnénk időnként a nagy medvéhez is, ha egyébként az érdekeink úgy kívánják ? Nyilván ehhez nem kell mindjárt kilépni a NATO-ból vagy az EU-ból.

Conchobar 2016.01.14. 11:55:53

@ZX: "Ha viszont ők jönnek, akkor meg máris megérte. Persze nekik sincs annyi eszük, hogy a NATO bajszát cibálják" - Pár mondattal előtte meg azt írod, hogy "Már megint ez a mi van, ha...". Nem érzed azt, hogy kevesebb önellentmondásba kellene keveredned. Túl ezen, azt se érzed, hogy a '90-es évekkel ellentétben immár a katonai tömbösödés felé haladunk, márpedig a koalíciók szembenállása esetén nem sokon múlik az, hogy nekimenjenek az oroszoknak. Például a törökök is megcsúzlizták az orosz bombázót, aztán szaladtak NATO-anyuhoz pityeregve, hogy az a medve csúnyán néz rájuk. NATO-anyu meg persze védőn elrejtette a kötényébe a vásott török lurkót. A főherceg meggyilkolásakor nem úsztuk meg a dolgot, Hitler esetében sem. Viszont Korea és a kubai rakéták esetében megúsztuk. Amikor többen együtt vagyunk, akkor erősebbnek érezzük magunkat. És igazabb ügynek a törekvéseinket. Uncle SAm se rontott Szaddámra addig, amíg föl nem sorakozott mögötte Anglia, meg vagy féltucat kisebb-nagyobb arab ország. Nagyon nem jó, hogy ekkora ez a NATO, meghogya nemlétező orosz fenyegetéssel próbálják egyesek egybentartani

jágör68 2016.01.14. 11:59:47

Drukkolj inkább O' bummer- nek!
Meg a többi NSA- bábnak

antisystem 2016.01.14. 12:00:39

@sdani: sajnos nem tudom már őket megkérdezni, hogy mikor kinek drukkoltak... azt viszont pontosan tudom, hogy a személyeskedés mindig az érvek hiányát jelenti...

Alick 2016.01.14. 12:03:19

@fidesz maszop dk egykutya: "Akkor még is mi a faszért küldözgetnek 1000 milliárdokat ingyen?"

Anno a gyarmattartók is jelentős pénzt nyomtak be a gyarmatok infrastrukturális fejlesztésébe.

"az infrastruktúra a fejlődés alapja"

Ha ennek potenciális haszonélvezőjeként nem izmosodik a hazai KKV szektor, akkor ez a "fejlődés" - a "gyarmati státusz" keretein belül - továbbra is a kezdezőtlen gazdasági szerkezetet fogja konzerválni.

Conchobar 2016.01.14. 12:05:22

@fidesz maszop dk egykutya: "ezt nem gyurcsány idején hangoztatták, hanem az 19. századmásodik" - Gyurcsány idején is azt mondták. De ha már a 19.sz második felét emlegeted, akkor érdemes felidézni, hogy az európai gyarmattartók a gyarmataikon lázas útépítésbe kezdtek. Azok a gyarmatok is hatalmasat fejlődtek. Főleg Afrika szárnyal (Indiában viszont valóban elkezdődött valami, de ez már inkább a mához). Abban komám egyetértünk, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra, de az infrastruktúra megléte még nem jelent automatikusan gazdasági fejlődést (legfeljebb vasútvonalak felszámolását). Ahhoz még sok egyébb tényező kell

Conchobar 2016.01.14. 12:14:42

@Voznyák Pista: "Miért ne használjuk ki ezt a kis mozgásteret, (ahogy anno Kádár is kihasználta) és miért ne közelíthetnénk időnként a nagy medvéhez is" - Erre nem Kádár a megfelelő múltbeli példa, hanem Tito és Jugoszlávia. Az 'elnemkötelezettek' összegründölésében Titonak elévülhetetlen szerepe volt, és a nagyok is kénytelenek voltak odafigyelni a szaqvára

ZX 2016.01.14. 12:16:57

@Conchobar: "nemlétező" orosz fenyegetés.. ahha. Fenyegetés az van, bár az oroszoknak inkább csak az arcuk nagy, mint a tényleges erejük.

komolytalan samu 2016.01.14. 12:21:28

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

Az USA-nak és főleg az EU-nak kialakult egy bizarr hibrid értékrendje, amiben keveredik a klasszikus érdekelvű külpol (lásd az előző), az erkölcsi elvekkel (emberi jogok, önrendelkezés) és a biztonsági játék. Ez az egyik elem. A másik az, hogy a fennálló keretekhez Európában csak végesetben nyúlnak, mert itt senki sem akar háborút. Ez Európán túl nem érvényes, ezért nem lett Grúziából komoly konfliktus és ezért lett Ukrajnából.

Putin nem Hitler, de ő az európai status quot is felrúgja, ha úgy kívánja az érdeke, és ezt nem az atlanti játékszabályok szerint játszotta ki. Ez kettő együtt baszta ki a biztosítékot.

Az európai-orosz együttműködés jelentőségét túlbecsüli. Oroszország gazdaságilag kisebb mint a Visegrádi országok. A nyersanyagaikat pedig annak adják el, aki többet fizet, ill. akinek el tudják. A gázt most csak európának tudják, de a színesfémek nagy része pl Kínába megy. Az egymásra utaltság egyébként egyik félnek sem jó, ezért is akar mindkét fél kitörni belőle (lásd: orosz-kínai gázvezeték és a déli áramlat vitája).

Az európai önállóság remek lenne, de katonailag és külügyileg nincs EU. Gyakorlatilag mindkét területen amerikai gyámság alatt van Európa hetven éve és a gyámság nem az amcsik hibája. Bőven lett volna lehetőség komolyabb összefogásra, egy közös európai hadtest összeállítására, és kritikus helyzetben összehangolt külpolitikára, de Európa képtelen erre, mert a partikuláris érdekeiből egyik ország sem enged , és mindenkinek van valami olyan morális zizije (németeknek pl. a be nem avatkozás), ami a hatékony fellépést blokkolja.

Egy kül és katonai politikában legalább a fontos helyzetekben együttműködő EU akkor lesz, ha valami brutális és alapvető kihívás éri. Nem párizsi, hanem min. WTC kaliberű terror, nagyonsokezer halott, és persze közös, jól látható ellenség.

Conchobar 2016.01.14. 12:29:02

@ZX: " Fenyegetés az van, bár az oroszoknak inkább csak az arcuk nagy, mint a tényleges erejük." - Attól, hogy ismételgetsz egy lózungot, az még nem válik igazzá. Mi alapján látsz te orosz fenyegetést? Mik a szimptómái? Miben nyilvánul meg az orosz fenyegetés? És mindez mennyiben érint bennünket, magyarokat?

Álom Polgár 2016.01.14. 12:30:43

Így igaz, Putyint szeressék az oroszok, mi meg ,,,,,,,,

sdani 2016.01.14. 12:33:55

@antisystem: " azt viszont pontosan tudom, hogy a személyeskedés mindig az érvek hiányát jelenti... "
Na, ez egy hatalmas tévedés. Az meg sem fordult a faejedben, hogy ez anank is lehet a jele, hogy nem akarok arctalan, számomra tökéletesen érdektelen emberek meggyőzésébe időt energiát fektetni? :D

Alick 2016.01.14. 12:40:54

@komolytalan samu: "Putin nem Hitler, de ő az európai status quot is felrúgja, ha úgy kívánja az érdeke"

Amikor petárdát (ld. ukrajnai kardcsörtetés) dugnak a medve orra elé, ne csodálkozzunk ha morogni kezd.

Anno a jenkiknek sem tetszettek a ruszki manőverek Kubában, nem is hagyták annyiban.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 12:49:23

@Alick: nem izmosodik, mert itt a fidesz, meg a maszop a 80%-os adóival, mutyijaival, haverokkal, ami mindenféle fejlődést meggátol. Nem az EU gátolja, hanem az mszmp-s és kiszesekből álló mutyipártok...

Most is az orbánékhoz közeli vállalkozók lenyúlják az összes EU pénzt, a többi meg vándorol nyugatra, ahogy a fiatalok, mert itt egyszerűen vállalkozni SE lehet.

@Conchobar:

Igen a gyarmattartók fejlesztették az infrastruktúrát, hogy több pénzt tudjanak kivenni. Ez olyan jól sikerült, hogy általában a gyarmaton élők is egyre jobban éltek, sőt néhánynak az is sikerült, hogy függetlenedjen, és a régi gyarmattartó fölé nőljön ;)

De persze nyilván jobb lenne minden a gonosz EU nélkül, jó is az a földút, nem kell autópálya, nem kell útfelújítás, nem kell vasút, nem kellenek új járművek, nem kell villamoshálózat, nem kell semmi, mert attól kurvára fog fejlődni a gazdaság :DD

Cukorgyárazás nem lesz?

orient 2016.01.14. 12:52:18

Római birodalom óta Európa és az onnét kinövő USA a a világ ura és fejlettség meghatározója minden tekintetben. Azóta voltak válságok: Római birodalom bukása, recessziók, 1-2 világháború...stb.némelyik évtizedekig tartott, sőt tovább de a tényen nem változtatott. Európa mindig kimászott a szarból akárhányszor temették. Szóval lehet itt jönni a nagy európa rothadással, meg az oroszok és kelet feltámadásával, de már 2000 éve is ezzel riogatták európát. Tény ez sosem következett be és nem is fog. Európai válság eltart még pár évig, lehet 10-20 évig is de a vége ugyan az lesz. Itt jó élet, és oroszoknál, ázsia nagy részén, afrikában , közel keleten ilyen putyin majmok uralkodnak majd tovább 1% dőzsöl a 99% meg döglődik alattuk továbbra is. Ez volt az elmúlt 2000 évben és ezután is ez lesz. Történelem ismétli önmagaát mint mindig...

komolytalan samu 2016.01.14. 12:55:57

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Egy kiegészítés: semmi illúzióm nincs az USA-val kapcsolatban, olyan, amilyen. DE.

A mindenféle tévhitekkel ellentétben az USA-nak semmi érdeke nem fűződik egy összedőlő európához. Még egy gyengéhez sem. Gazdaságilag ezer, sőt tízezer milliárd dolláros szálak fűzik össze európával, és itt nem csak a nagyon gazdagok játékáról beszélünk. Amerikaiak tízmilliónak függ a nyugdíja európai cégektől (nyugdíjalapokon keresztül) és viszont. Olyan mértékű kereszt tulajdonlás és keresztérdekeltség van, hogy bármelyik félnek öngyilkosság lenne a másik összedőlését vagy gyengülését akarni.

Egy olyan ország, mint mi sosem lehet teljesen szuverén, nem tud önálló, mindig a saját érdekeinek megfelelő döntéseket hozni, mert kicsi hozzá. Az USA és az EU is beledumál, presszionál a belügyeinkbe. A kicsik mindenhol zárt területen mozognak, mindig van póráz. De nyugaton a kennel sokkal tágasabb, a kutyák mindig kövérebbek, és néha még a falkavezérre is lehet büntetlenül morogni apróbb ügyekben. A történelmi tapasztalat az, hogy pl. az oroszoknál minden szempontból sokkal rosszabb kutyának lenni.

Mondok egy példát: most zajlik az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalás. A hírhedt TTIP. Az amcsik erőalapon simán lenyomhatnának szinte bármit a torkunkon. Mondhatnák, hogy kuss, megeszitek a génmódosított gabonát, mert az én rakétáim védenek titeket. Ez lenne a realitás az erőviszonyok szerint. Mégsem teszi.

Nézz rá az eurázsiai gazdasági unióra! Egy olyan szabályt nem találsz benne, ami Oroszország gazdasági érdekeit komolyan korlátozná. Mindent lenyomnak a kicsik torkán, amit lehet (ettől a kicsiknek még nem feltétlenül rossz ez, csak ugye).

komolytalan samu 2016.01.14. 12:57:46

@Alick: Ha be akarsz szállni a vitába, olvasd el és értelmezd, amit írtam. Így semmi értelme.

orient 2016.01.14. 12:59:57

@komolytalan samu: +1
Köszönjük. Szerintem le is lehet zárni a kommenteket, mert el is mondtad a lényeget. Lehet szájat tépni itt órákon át, de ezeken a tényeken nem változtat.

Alick 2016.01.14. 13:31:42

@fidesz maszop dk egykutya: "Nem az EU gátolja, hanem az mszmp-s és kiszesekből álló mutyipártok..."

Ez igaz, viszont más országok esetében sem jött be a kohéziós felzákóztatás programjának sikere. Lehet erről a támogatási rendszerről Brüsszelnek idealizált elképzelése, de az EU magjához képest a helyi viszonyok és lehetőségek korántsem ideálisak, az "erősebb kutya" gazdasági gyarmatosító potenciálja pedig egy nyílt piacon könnyedén érvényesül.

Alick 2016.01.14. 13:40:23

@komolytalan samu: Az összefoglalód nagyobb részével nincs vitám, viszont nemcsak én érzem úgy, hogy Ukrajnában a status quo-t a "nyugati rendszer" támogatása a kelleténél nagyobb mértékben borogatta.

Ha ez nem tetszik az ukránokkal eléggé összebútorozott oroszoknak, az még Putyin részéről inkább belefér a "preventív önvédelmi stratégia" kereteibe, mintsem az "öncélú orosz agresszió" képébe...

ZX 2016.01.14. 13:49:12

@Conchobar: Például a folytonos berepüléseikkel idegen légtérbe? Esetleg mert mindenhol azon nyavalyognak, hogy az orosz birodalom mennyivel kisebb lett? Vagy pl. Grúziától és Ukrajnától területeket vettek el erővel? Esetleg megfenyegették a románokat? Szted a balti államok és Lengyelország ok nélkül parázik?

Robinzon Kurzor 2016.01.14. 13:53:19

Az igazi kérdés az talán az, hogy mikor és miért fordult Orbán masszív orosz-ellenessége ilyen látványos barizásba.

Ez a pálfordulás több mint amit hatalmi játszámákkal és az érdekek változásával le lehetne írni.
Ez kb. olyan, mintha holnaptól nem a fociba, hanem bézbólba ömlene a pénz és erre szolgáló stadionná alakítanák át a Panchot.

Void Bunkoid 2016.01.14. 14:00:24

@Conchobar: "az amerikai és brit csapatok rendületlenül állomásoztak és állomásoznak Németországban."

Ez viccesen fog hangzani, de az egész vasfüggönyösdit meg német földön amerikai támaszpontosdit gyakorlatilag az generálta (a ruszkik sztm csak félreértették annak idején), hogy a Szövetségesek tanultak az egykori első világháború lezárásából, valamint tudták, hogy a második során Németországot gyakorlatilag a földbe tiporták - így egyszerűen az amcsik a fejükbe vették, hogy addig, amíg egyetlen ember is létezik az országban, akinek csak emléke van arról, hogy ezek a kedves mosolygó GI-ok egész városokat tettek a földdel egyenlővé 1944-45-ben, és kisujjkörömnyi bosszúvágy van benne, addig ők ki nem teszik a lábukat Németországból. Ezzel vették elejét egy újabb német felszívásnak és bosszúhadjáratnak (=harmadik világháborúnak), de sajnos ezzel a másik, szintén világhatalomaspiráns győztes, a Szovjetunió nem szövetsége, hanem rivális helyzetbe került, így lett a hidegháború, ami gyakorlatilag azóta is tart. Azóta is tulképpen rajtunk, fölöttünk veszekednek egymással.

Most is.

orient 2016.01.14. 14:01:59

@Robinzon Kurzor: vagy inkább az érdekelne hogy a Jobbik szavazók nagy része akik a leginkább utálják a Fideszt miért nyalnak méginkább az oroszoknak. Ha a Fidesz-szel gond van szerintük mennyivel lenne jobb egy Jobbik alatt Putyin kis ölebeként lapulni. (persze tudjuk ezt ők úgy adják el hogy sokkal függetlenebbek lennénk a gonosz EU-tól tudjuk....)

ZX 2016.01.14. 14:08:32

@Void Bunkoid: Azért az USA-n meg a ruszkikon kívül van még néhány tényező komoly katonai erővel. Szerencsére.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 14:12:10

@Robinzon Kurzor: nem tudhatjuk, mivel zsarolják (ha zsarolják).

Allesmor Obranna 2016.01.14. 14:16:08

@ZX: Értsd úgy, hogy NATO tagság címén lett kétszeres áron multirole a gép, de csapásmérő képessége mégsincs. NATO nélkül csak most kéne keresnünk a MiG-29-eseink utódját, mely gépeket amúgy is olcsóbban üzemeltettünk. Sőt, túlságosan is keveset költöttünk rájuk, mivel NATO tagságra hivatkozva leamortizáltuk a keleti technikát, mert úgyis megvéd majd a NATO. A semlegesség ára magasabb? Ez relatív, mert annál semmi se drágább, mint ami most van. A ~22ezer fős, feladatára alkalmatlan, struktúrájában erősen hiányos Honvédség egy netto pénznyelő. Egy ekkora országnak ~50000 fős haderő kell legalább.

Scagnetti 2016.01.14. 14:24:24

Kabaré, ahogy a fideszes/jobbikos tábor ma imádja Putyint, pár éve meg még utálta. A vezér fordult, és ők engedelmesen követik. Az is vicces, hogy állandóan a (nyugati) gyarmati léttől fosnak, de az ellen semmi kifogásuk, hogy Viktor Putyin ölébe dobja az országot.

ZX 2016.01.14. 14:26:04

@Allesmor Obranna: Ja, vehettünk volna olcsón kiszuperált ruszki gépeket. Ami meg egyébként sem NATO kompatibilis. Ja és lehetett volna 6-700.000-es haderőnk. Hurrá!
Akárhogyis, de sokkal jobban jártunk a tagsággal.
A semlegesség ára túl magas. Még Svájc is kénytelen volt a sereg létszámát megfelezni 2003-ban. Ráadásul nekik hegyeik vannak, ahol támadás esetén elbújhatnak és onnan hatékony csapásokat mérhetnek a támadóra.

Kavkaz 2016.01.14. 14:33:21

@ZX:

Csakugye az nem egészen úgy kezdődött, hogy az oroszok bevonultak, hanem az adott országok vezetése ezt kikényszerítette.

Nem kell félteni az Oroszország határainál lévő, oroszellenesen viselkedő kisállamokat. Olyanok, mint a gyerek, aki nagyon keménynek hiszi magát, amikor a kerítésen túlról hergeli a kutyát, aztán csodálkozik, ha egyszer nyitvamarad a kapu, és a kutya megharapja.

Allesmor Obranna 2016.01.14. 14:34:07

@ZX: Az oroszok nemzetközi légterekben repültek be, nem idegen területek fölé. Grúziában a NATO támaszpontokat akart, ahogy 2013 októberében már tendert írt ki a Department of Navy a szevasztopoli jogosan bérelt orosz támaszpont kellős közepére, iskolafelújítás címén? Romániát fenyegették meg, vagy a rakétavédelmi rendszereket kezdték el előbb telepítgetni oda? Itt nem arról van szó, hogy az oroszok ok nélkül sértődtek meg az örök békepárti NATO ártatlan lépésein, hanem arról, hogy az oroszok is rájöttek, ha nem rázzák az öklüket, holnapra már se olaj, se gáz. És nagyon nem tetszett az USA-nak a felfutóban levő német-orosz összeborulás se, így megcsinálták az ukrán balhét és csúcsra járatták a feljövőben levő lengyel nacionalizmus russzofób faktorát is. Az oroszok azért foglalták vissza a Krimet, mert különben ott is NATO támaszpont lett volna.

Kavkaz 2016.01.14. 14:39:50

@ZX:

Csakhogy az nem azzal kezdődött, hogy az oroszok bevonultak, hanem az adott országok vezetői (vagy még csak nem is vezetői, pusztán a nyugati nagyhatalmaknak tetsző slepp) nyugati támogatással elkezdtek emberkedni az orosz kisebbséggel vagy orosz állampolgárokkal szemben.

Kavkaz 2016.01.14. 14:40:39

@Kavkaz:

Bocs, akadozik a netem.

Tündér_Lala 2016.01.14. 14:41:15

Mi a magyarok érdeke ?
Béke és stabilitás. Ez kell ahhoz, hogy kereskedhessünk és fejlődhessünk a nagy kifosztás után.
Ki képviseli MA a békét és stabilitást ?
Bizony Putyin Oroszországa. Régebben nem így volt, a jövőben ki tudja hogyan lesz, de ma így van, mert ez az ő érdekük is. Az USA pedig sorozatban gyártja a tűzfészkeket a világban (Észak-afrika, Közelkelet, Afganisztán, Ukrajna, Stb., stb.) erre rátelepülve pedig, a migránsválságban sem ártatlan.

Imádatról szó sincs, érdekegyezésről van szó. No és persze arról, hogy érdekeink ellenére cselekszünk kényszerből például a szankciós politikával, amit mi legalább annyira vagy jobban megsinylünk, mint a célország.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 14:55:17

@Kavkaz: arra gondolsz, hogy az ukránok elzavarták az oroszbarát elnököt?

Jean Sol Partre 2016.01.14. 14:56:43

@Kavkaz: " ha egyszer nyitvamarad a kapu"

akkor bemegy az országba??? nem ezt hívják agressziónak? még akkor is, ha orosz nemzetiségek élnek ott, semmi joga egy másik államnak megszállnia senkit.

Conchobar 2016.01.14. 14:57:32

@ZX: "Például a folytonos berepüléseikkel idegen légtérbe? Esetleg mert mindenhol azon nyavalyognak, hogy az orosz birodalom mennyivel kisebb lett? Vagy pl. Grúziától és Ukrajnától területeket vettek el erővel? Esetleg megfenyegették a románokat? Szted a balti államok és Lengyelország ok nélkül parázik? " - Az idegen légtérbe berepülés példáját nagyon jól mutatja a török incidens. Semmiféle fenyegetést, veszélyt nem jelentett Törökországra az a repülő. Hogy miről nyavajognak az oroszok, azt én nem tudom. Szerintem te meg még kevésbé, mert aligha te vagy az, aki orosz rádiót, vagy újságot olvas. A Krímet ugyan Oroszországhoz csatolták, de Grúziától nem vettek el területet. Abházia és Dél-Oszétia elszakadt Grúziától (ahogy Koszovó is Szerbiától). Nem tudom mikor és mivel fenyegették volna Romániát. Ami meg lengyelek és baltiak orosz hergelését illeti, azt már mások megírták. Nem választál arra a kérdésre, hogy mi közünk mindehhez nekünk magyaroknak. És még egy kérdés adódik: az világos, hogy te nem kajálod meg az orosz propagandát. De mi a helyzet az orosz fenyegetésről szóló nyugati/nyugatbarát propagandával?

Robinzon Kurzor 2016.01.14. 14:57:37

@Jean Sol Partre:

De találgatni lehet.
Mégiscsak megvan az a dosszié, csak Moszkvában?

komolytalan samu 2016.01.14. 14:59:20

@Alick: Az USA és Európa a háttérben aktívan támogatták az ukrán ellenzéket, formálisan de facto egy puccsot. Putin eddig a pontig játszott az atlanti szabályok szerint, és ettől a ponttól szegte meg azt a proxyháborúval. Céljában (államhatárok megváltoztatása) és eszközeiben (katonai ) is felrúgta az atlanti szabályokat.

A gond az, hogy Putin már előtte is elég kreatívan értelmezte ezeket a szabályokat. A Janukovics kormány legitimitása a messziről szagló választások miatt egyszerűen gyenge lábakon állt. Formálisan és erkölcsileg is megkérdőjelezhető volt. Ebben Putinnak konkrét bizonyítható felelőssége nincs, de mindenki tudja hogy kb. ugyanúgy támogatta a háttérből Janukovicsot és ugyanúgy legitimált egy mocskos választást, ahogy a nyugat az ellenzéket.

Pontosan ez a baj a helyzet morális alapú értékelésével: mindenkinek van igazsága, de senkinek sincs igaza. Az erkölcs egyszerűen alkalmatlan mérce a diplomácia és a külpolitika megindoklására. Ezért nem is használják.

Ha alaposan megvizsgálod Putin lépéseit és ezt a nyilatkozatot, akkor kiderül, hogy Putin magasról szarik mások érdekeire, önrendelkezésére és erkölcsi alapú érveire (az akaratuk ellenére sem szabadott volna felvenni a keurópai országokat a NATO-ba, mert az orosz érdekszférát sértett). Az egész külpolitikája Richelieu raison d'etat-jának egy modern, és manapság már szokatlanul tiszta változata. Azt teszi amit az orosz állam érdeke diktál, és ebben az erkölcs még csak nem is akadályozza.

Ez a logika viszont csak az erőviszonyokat ismeri el legitimnek (erősebb kutya), ha tehát Oroszország gyenge, akkor ő van szopóágon.

Ukrajnában összemérte magát a két fél. Az eredmény: megszerezte a Krímet, de valószínűleg elvesztette Ukrajnát. Az utóbbi még nem lefutott, de sokkal több minden mutat arra, hogy elvesztette.

Az eredmények elég pontosan tükrözik az erőviszonyokat. Az igazságkeresés, és a felháborodás, főleg Putintól értelmetlen és, hát egy kicsit nevetséges is. Mint ha egy rabló követelne hangosan közbiztonságot, miután meglopták.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 14:59:54

@Conchobar: "A Krímet ugyan Oroszországhoz csatolták,"

csak ennyi?

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:00:50

@Robinzon Kurzor: naná, hogy lehet. Amilyen gyorsan aláírt, bármit el tudok képzelni.

ZX 2016.01.14. 15:01:49

@Kavkaz: Ukrajnában az orosz kisebbség kezdett ugrabugrálni annak hatására, hogy közeledni kezdett az ország a nyugathoz és a NATO-hoz.

Conchobar 2016.01.14. 15:05:16

@Jean Sol Partre: "még akkor is, ha orosz nemzetiségek élnek ott, semmi joga egy másik államnak megszállnia senkit" - Nem kéne ennyire azonosulni a nyugatiak lózungjaival. A (túlnyomóan oroszoklakta) Krím önként csatlakozott Oroszországhoz, még ha ezt a nyugatiak nem is akarják elismerni. Az oroszországból Krímbe szivárgó alakulatok semmi egyebet nem tettek, mint megakadályozták, hogy kijevi kormányhoz hű csapatok basztassák a helyieket. Ha úgy tetszik biztosították a Krím önrendelkezését, akaratának szabad kinyilvánítását

ZX 2016.01.14. 15:07:45

@Allesmor Obranna: Amikor orosz gépek a svéd vagy az észt szárazföldi terelüt fölött repülnek akkor milyen nemzetközi légtérről beszélsz?
Miután NATO tagok vagyunk, hadd ne sajnáljam már a ruszkikat, hogy szegényeknek tiltakozniuk kell. Romániába légvédelmi rakétákat és nem támadóakat telepítettek. Na vajon kik ellen? És miért is baszta a csőrüket? Hogy Románia ne tudja megvédeni magát? Miért is?

Conchobar 2016.01.14. 15:08:22

@Jean Sol Partre: Csak annyi. Nem csatolták Oroszországhoz Kelet-Ukrajnát, nem csatolták (a Jelcin idejében függetlenedő) Dnyesztermentét, nem csatolták a Grúziától elszakadó Abháziát és Dél-Oszétiát, nem csatolták a nem-NATO (de jelentős orosz kisebbséggel bíró) Kazahsztánt stb.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:08:56

@Conchobar: ez Putyin lózungja és hazugság, nyilván te is tudod. Te 56-ról is azt gondolod, az oroszok megvédték a függetenségünket?

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:10:26

@Conchobar: igazad van, végülis atomot is dobhattak volna rájuk. Kibaszott rendes ember ez a Putyin.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:12:32

@Allesmor Obranna: " Az oroszok azért foglalták vissza a Krimet, mert különben ott is NATO támaszpont lett volna. "

és?

IdomitottFoka 2016.01.14. 15:15:40

@Tündér_Lala:
"Az USA pedig sorozatban gyártja a tűzfészkeket a világban (Észak-afrika, Közelkelet, Afganisztán, Ukrajna, Stb., stb.) "

Persze hiszen a felsorolt helyeken minden rendben volt, mi? Hát nem, nyomor volt, diktatúra volt, felkelők voltak és az USA döntött ki mellé áll oda. Így működnek a világbirodalmak, nem sodródnak az árral vagy a köldöküket tanulmányozzák, hanem aktív résztvevői a világ eseményeinek. Ha nem tesznek semmit, akkor is lett volna balhé. Ukrajna esetében meg elég hülyeség azt állítani, hogy az oroszok ott se voltak.

"Ki képviseli MA a békét és stabilitást ?
Bizony Putyin Oroszországa."

Azért vívnak proxyháborút Ukrajnában, mert ők képviselik a békét, nyilván.

"Régebben nem így volt"

Hát bizony kurvára nem, és nincs jele semmi változásnak.

", a jövőben ki tudja hogyan lesz, de ma így van, mert ez az ő érdekük is."

A saját stabilitásukat más szuverén országok destabilizálásával érik el. Nincsenek egyedül a mezőnyben, az USA is élt már ilyen húzással, és Izrael is konstans ezt műveli. Ők is a békét képviselik?

Conchobar 2016.01.14. 15:16:11

@ZX: "Amikor orosz gépek a svéd vagy az észt szárazföldi terelüt fölött repülnek akkor milyen nemzetközi légtérről beszélsz?" - Hagyjuk már a csudába ezeket a légtérsértéseket, hiszen nem tudjuk, hogy megtörténtek-e, vagy pontosan mi is történt. Az, hogy egy géppár berepül, véletlenül, vagy sem egy másik ország légterébe az még egyáltalán nem tudja elérni a fenyegetés kategóriáját. Ha viszont valami jóval népesebb repülő egység teszi ugyanezt (mégha egész idő alatt nem is lépi át a határt), az már demostrációnak, azaz fenyegetésnek tekinthető

ZX 2016.01.14. 15:16:18

@Conchobar: "Krím önként csatlakozott Oroszországhoz" ebben te biztos vagy? Azért kellett meghamisítani a szavazást?
Azért nem kellett sokat könyörögni, hogy a grúzok ellen avatkozzanak be.

Kavkaz 2016.01.14. 15:18:14

@Jean Sol Partre:

Igen, alkotmányellenesen, plusz felfegyverezték az oroszellenes szélsőséges ukrán nacionalistákat, akik azonnal nekiestek a tiltakozó orosz kisebbségnek. Miután a nyugati hatalmakat ez abszolút nem érdekelte, esélytelen volt bármiféle nemzetközi együttműködéssel történő megoldás.

Conchobar 2016.01.14. 15:21:11

@Jean Sol Partre: "ez Putyin lózungja és hazugság, nyilván te is tudod" - Én nem láttam azt, hogy a Krím lakossága (a tatárok vezetőket leszámítva) ellenezte volna az Oroszországhoz csatlakozást. Sőt. Noha a nyugatbarát sajtó agyonhallgatta a dolgot (én az interneten láttam lelkendező krímieket). Úgyhogy ezt a krími önrendelkezési dolgot nem kéne Putyin lózungjának tekinteni

ZX 2016.01.14. 15:21:57

@Conchobar: Kérdezd meg a magyar pilótákat hány gépet fogtak el. Folyamatosan tesztelik, hogy a NATO milyen gyorsan reagál. Arról hány hírt olvastál, hogy NATO gépeket fogtak el a ruszkik? Az oroszok viszont naponta ezt játszák.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:23:09

@Kavkaz:
Hogy ki kezdett el felfegyverezni kit és ki esett neki kinek arról lehet vitatkozni, de az alkotmányellenességhez semmi köze egy idegen országnak. Ezzel az erővel már minket is megszállhattak volna.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:25:27

@Conchobar: egy megszállt területen 100%-nál _nagyobb_ választási eredmény. Nyilván önként és nem ellenzett senki semmit. Ti is lelkendeznétek itt páran, akkor már jöhetnek is ide is?

David Bowman 2016.01.14. 15:28:33

@Allesmor Obranna: Ugyan, miért tételezel fel rólam ilyen rossz szándékot? Nem sértésnek szántam.

Conchobar 2016.01.14. 15:30:15

@ZX: "Azért kellett meghamisítani a szavazást?
Azért nem kellett sokat könyörögni, hogy a grúzok ellen avatkozzanak be" - Hogy meghamisították-e, vagy mi volt, én nem tudom. Nem voltam ott. Szerintem te se. Ami meg a grúz dolgot illeti, az oroszok éppen azért voltak ott (békefenntartóként), hogy ne engedjék, hogy a grúzok (vagy bárkik) erővel felborítsák a békességet. Netán nemcsak az oroszok dél-oszétiai jelenlétével (és a feladatuk teljesítésével) van gondod, hanem az amerikaiak németországi és japán jelenlétével is?

Conchobar 2016.01.14. 15:33:40

@Jean Sol Partre: "egy megszállt területen 100%-nál _nagyobb_ választási eredmény" - Te ott voltál? És mi a helyzet a németországi szavazásokkal? 1945 óta mindet érvénytelennek kell tekinteni (hiszen Németországban is külföldi csapatok vannak, ráadásul a Krímmel ellentétben ott még csak nem is külföldi németek)

Kavkaz 2016.01.14. 15:33:48

@Jean Sol Partre:

Nálunk nem estek neki oroszellenes szélsőségesek a nagyszámú orosz kisebbségnek, miközben a nyugati nagyhatalmak hallgattak róla, mint a sír, és lehetetlen volt a nemzetközi együttműködés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.14. 15:37:28

Időközben Dániában (Mandiner, ezt rakjátok ki ajánlóba, akár angolul, akár lefordítva):
www.thelocal.dk/20160112/denmark-is-no-longer-the-country-i-loved-when-i-was-a-young-man

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:37:55

@Conchobar: miért, te ott voltál?

Azért nagyon nem ugyanaz, hogy állomásozgatnak békében, vagy az imént szálltak meg és még ropognak a fegyverek.

Teljesen mindegy, milyen nemzetiségűek, egy idegen ország hadserege. Nem volt háború, nem volt vészhelyzet, simán csak elzavarták a Putyinbarát és korrupt vezetőjüket, ennyi. Ehhez semmi köze egy idegen országnak.

Conchobar 2016.01.14. 15:38:39

@Jean Sol Partre: "Ti is lelkendeznétek itt páran, akkor már jöhetnek is ide is?" - Hogy ez jutott eszedbe, az téged minősít. Egyébként, az eddigi kommentjeid alapján: neked egy szavad nincs az ellen, hogy Magyarország gyakorlatilag manapság is meg van szállva (noha pl. Taszáron nem alszanak ott folyamatosan)

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:39:42

@Kavkaz: ott ki esett kinek? Mekkora veszély fenyegette az orosz kisebbséget? Valahogy az a szegény orosz kisebbség egy rakás fegyverrel a kezében pattogott, mikor nekiestek.

ZX 2016.01.14. 15:42:15

@Conchobar: Nem, nem voltam ott, de az orosz sajtó csodálatosan leleplezte saját magát és az egész csalást.

Gondom éppen lenne, ha még mindig megszállókként lennének jelen. De ma már sem a japánok sem a németek nem így tekintenek az amcsikra.

Kavkaz 2016.01.14. 15:42:52

@ZX:

Egy részletes elemzés egy állítólagos svédországi légtérsértésről:

htka.hu/kozosseg/discussion/47979/biztpol-oroszorszag-es-a-szovjetunio-utodallamai/p125

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 15:43:04

@Alick: persze, más ex komcsik által irányított mutyiországokban. Ahol kidobták ezeket, azok köszönik szépen mind megelőzik Magyarországot, pedig jóval lejjebbről indultak...

@Conchobar: meg volt egy olyan gyarmat is, ami speciel a világ legnagyobb hatalma, és USA-nak hívják, india is lépked fölfelé. Ráadásul ezek tényleg gyarmatok voltak, nem úgy mint pl most Magyarország, aminek a korrupt vezetése gyak egy az egyben ellopja a szerintetek gyarmattartótól érkező ingyen pénzt, de a "gyarmattartó" valahogy pár ejnye bejnyén kívül semmit sem tesz.
Eközben ti húztok a ruszkikhoz, akik nemhogy ingyen pénzt nem küldenek, hanem csak viszik a pénzünket, és a saját országuk is gyakorlatilag egy szeméttelep, pedig tele vannak ásványkincsekkel, és ahol 2300 milliárd forintnyi pénzért építenek 48 km-es hegyi utat :DD

Conchobar 2016.01.14. 15:43:12

@Jean Sol Partre: "Azért nagyon nem ugyanaz, hogy állomásozgatnak békében, vagy az imént szálltak meg és még ropognak a fegyverek" - Mi ez a marhaság. Az amerikaiak sem békében kerültek Németországba, ami meg a Krímet illeti, most már ott is béke van. Csak nem akarod tán azt mondani, hogy egyik azért elfogadható, mert negyven éve történt, a másik mert azért nem, mert már lassan 2 éve

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:43:31

@Conchobar: annyi jutott csak eszembe, hogy az interneten látott néhány lelkendező orosz nemzetiségű ukrán nme legitimál semmilyen megszállást és elcsatolást.

Nézd, én éltem abban a kibaszott 40 évben amikor ezek a kedves emberek itt éllomásoztak ideiglenesen. Semmi bajom az orosz emberekkel személyesen, sőt, de mint hatalmat minél messzebb akarom látni tőlünk.
Ha a Taszáron állomásozók segítenek ebben, akkor welcome. Ismerem elég jól Oroszországot és Amerikát is, hogy el tudjam dönteni, melyik a szimpatikusabb.

Kavkaz 2016.01.14. 15:45:14

@Jean Sol Partre:

Fegyvert fogtak, mikor nekikestek. Persze hagyhatták is volna magukat, de valamilyen ismeretlen okból nem tették.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:46:29

@Conchobar: basszus, szerinted Ukrajna épp világuralomra tört amikor az oroszok megszállták? Miről beszélsz ember? Hogy hasonlíthatod össze a kettőt?

Conchobar 2016.01.14. 15:47:13

@fidesz maszop dk egykutya: "Eközben ti húztok a ruszkikhoz, akik nemhogy ingyen pénzt nem küldenek, hanem csak viszik a pénzünket" - Viszik a pénzeteket az oroszok? Amerikába, Németországba vagy Izraelbe viszik? Nézzél már a naptárra, már 60 éve hogy volt a nagy budapesti molotovozás. Már nemcsak Rákosinak vége, hanem már Kádárnak is

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:48:15

@Kavkaz: úgy kezdődött, hogy visszaütött?

Kavkaz 2016.01.14. 15:48:31

@Jean Sol Partre:

Megismerted Oroszországot az itt állomásozó szovjet katonák révén

Conchobar 2016.01.14. 15:48:51

@Jean Sol Partre: "szerinted Ukrajna épp világuralomra tört amikor az oroszok megszállták" - Mert szerinted a túlerő által a határaik mögé visszaszorított németek épp a világuralomra törtek?

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:51:26

@Kavkaz: ezt mondtam volna? Ugyan ez is az ismeretség része, de nem.

@Conchobar: ezzel kezdődött volna a 2. vh?

Kavkaz 2016.01.14. 15:52:03

@Jean Sol Partre:

Nem a donbasziak mentek Kijevben, az ukrán nacionalisták pedig már a Majdanon is ott voltak...

Conchobar 2016.01.14. 15:53:04

@Jean Sol Partre: "annyi jutott csak eszembe, hogy az interneten látott néhány lelkendező orosz nemzetiségű ukrán nme legitimál semmilyen megszállást és elcsatolást." - Csakhogy én nem a legitimációról beszéltem (hiszen nem felügyeltem a szavazást, messziről jött ember meg...) hanem arról, hogy a krímiek igen elégedettek voltak avval a fejleménnyel, hogy Oroszországhoz tartoznak

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:54:16

@Kavkaz: Kijev mióta van a Krímben?

Conchobar 2016.01.14. 15:54:46

@Jean Sol Partre: "ezzel kezdődött volna a 2. vh?" - Mit akarsz a kezdettel? Nem a háború kezdetén szállták meg Németországot (az amerikaiak és angolok)

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:56:16

@Conchobar: "hogy a krímiek igen elégedettek voltak avval a fejleménnyel, hogy Oroszországhoz tartoznak"

Néhány, az interneten lelkendező krími. Nyilván ez mindent megmagyaráz, utólag a megszállást és a háborút is.

Kavkaz 2016.01.14. 15:56:20

@Jean Sol Partre:

Az ukrán ultrák ott voltak a Majdanon is. valahogy nem akarták megvárni, míg elérnek a Krímbe. Az odesszai események után valahogy nem csodálom.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 15:57:53

@Conchobar: de nem is akkor csatlakoztak be az amcsik, amikor Németország már a határai közé volt szorítva.

Kavkaz 2016.01.14. 15:59:33

@Jean Sol Partre:

Eszerint a logika szerint a Majdanon is csak lelkendező nyugat-ukránok voltak. Persze ők az ukrán többséget képviselik, nyilvánvaló...

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:00:01

@Kavkaz: Tehát ha Budapesten az ultrák elkezdenek tombolni, akkor a vidéki orosz kisebbség fegyvert foghat, Putyin meg megszállhatja mondjuk BAZ megyét? Csak hogy ne várják meg míg odaérnek?

Conchobar 2016.01.14. 16:03:24

@Jean Sol Partre: "Ismerem elég jól Oroszországot és Amerikát is, hogy el tudjam dönteni, melyik a szimpatikusabb." - No ez baj, hogy hülyeséget beszélsz, és talán még komolyan is gondolod. Ne azt figyeld, hogy melyiknek szebb és demokratikusabb a belseje, hanem azt, hogy épp melyik ül a nyakadban, melyik uralkodik feletted. Merthogy itt külpolitikáról van szó (és nem arról, hogy melyik országba kellene költöznünk). Talán hallottál Churchill 1941-es pokolról és Hitlerről szóló mondásáról, mikor a Szovjetunióval való szövetkezéséről kérdezték

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:03:29

@Kavkaz: mindegy, kik voltak a Majdanon, egy idegen országnak vajmi kevés köze van hozzá.

Kavkaz 2016.01.14. 16:04:53

@Jean Sol Partre:

Ha Magyarországon jelentős orosz kisebbség lenne, ha a magyar ultranacionalistákat, akiknek deklarált céljuk lenne az oroszok kiirtása, felfegyverezné egy puccs által hatalomra került új vezetés, és a nyugati hatalmak tudomást sem vennének erről, akkor igen. De ebből láthatod, hogy Magyarország miért nem jó párhuzam.

Conchobar 2016.01.14. 16:05:41

@Jean Sol Partre: "Néhány, az interneten lelkendező krími. Nyilván ez mindent megmagyaráz, utólag a megszállást és a háborút is" - Nekem az benyomásom, hogy neked még az ukránoknál is jobban fáj a Krím elvesztése

Kavkaz 2016.01.14. 16:07:25

@Jean Sol Partre:

Most csak a logikát próbáltam értelmezni. A Majdanon lévő tömeg az ukránok többségét képviselte, a Krímen lévő tömeg a kisebbséget. Ez számomra valahogy nem ésszerű...

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:08:04

@Conchobar: "hanem azt, hogy épp melyik ül a nyakadban, melyik uralkodik feletted"

pont erről beszélek. Miközben te a 2. világháborút definiálod újra :)

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:11:17

@Kavkaz: nem jó párhuzam. Nálunk nincs nagy számú orosz kisebbség, mégis meg voltunk szállva.
Nyilván nem félek attól, hogy megint meg leszünk, de csak azért, mert nato tagok lettünk. És még így is tudják a vérünket szívni pakssal meg a metróval meg mittudomén mivel.

ZX 2016.01.14. 16:11:56

@Kavkaz: Köszi, te magad is bizonyítod a légtérsértést. amúgy egy szép rész a cikkből.

"De nem is az volt az első eset, hogy orosz gépek tűntek fel Skandináviában vagy a balti államok felett: tavaly pár orosz vadászgép és két kémrepülőgép Svédország közelében azt gyakorolta, hogy milyen lenne egy éjszakai invázió légi támogatása. Az orosz vadászgépek pedig elég rendszeresen tévednek a balti államok légterébe, hogy ezzel is teszteljék a NATO reakcióidejét."

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:12:36

@Conchobar: nekem személy szerint nem fáj, de nem tartom jogosnak, agreszió volt és jellemző a putyini oroszországra. És példa arra, hogy ne dörgölőzzünk a medvéhez, mert a medve nem játék.

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:14:12

@Kavkaz: ha visszaolvasol, látod, hogy én nem mondtam még csak hasonlót sem ehhez. A saját szüleményed, ha logikátlan, a te bajod.

Kavkaz 2016.01.14. 16:37:12

@Jean Sol Partre:

Ukrajnában viszont van, ahogy a többi pont is érvényes. Nyilván megtehették volna az oroszok, hogy tétlenül nézik, míg az ukrán ultranacionalisták kitombolják magukat, de ehhez valahogy nem volt kedvük.

Kavkaz 2016.01.14. 16:38:31

@ZX:

"1. Nem volt légtérsértés. Az egész nemzetközi légtérben zajlott még a svédek meséje szerint is.
2. Nem közeledő gépről volt szó, hanem távolodó gép után küldték a vadászokat, mert felhúzták magukat a polgári gép megközelítése miatt még a svédek meséje szerint is.
3. A valóságban a svédeken kívül senki nem látta a megközelítést. Az érintet járat személyzete nem jelentett semmit. A dán légi irányítás cáfolja a megközelítést. A németek és a lengyelek sem látták az esetet. Az oroszok azt állítják hogy, 70 km-re volt legközelebb gépük. A svédek pedig semmit nem bizonyítanak és még alapvető részleteket sem tudnak mondani, például a gép típusát, vagy hogy honnan tudják, hogy milyen feladatot hajtott végre.

Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy egy nemzetközi vizek felett vezető légi folyosót 100 km-re ne közelíthessen meg senki, mert akkor már mehetnek is valamelyik közeli ország vadászai hogy önkéntes légi rendőrt játszanak.

Ugye nem komoly, hogy 900 km/h-as sebességnél a 100 km távolság, azaz 400 másodperc repülési idő már veszélyes? Ilyen alapon egy lakott területen 50 km/h-val haladó jármű már 5,5 km-el a legközelebbi zebra előtt elkezdhetne lassítani

Készültségi vadászokat légtér sértőkre szokás emelni. Egy légteret nem sértő, nemzetközi légtérben távolodó gép azonosítása a légvédelem számára nem szolgál lényeges információval.

Egyetlen légierőnek sem feladata, hogy egy másik ország polgári gépének feltételezett megközelítése miatt nemzetközi légtérben hajtóvadászatot rendezzen a távozó ismeretlen gép után, ami tényszerűen semmi galibát nem okozott. A svédek enyhén szólva túljátszották a szerepüket. Nem véletlen, hogy a dán, lengyel és német gépeket nem emelték, pedig a dánoknak és a lengyeleknek több közük volt az utasszállítóhoz, mint a svédeknek. "

Jean Sol Partre 2016.01.14. 16:49:14

@Kavkaz: és erre a legmegfelelőbb módszer, hogy proxyháborút indítunk, amit először letagadunk, aztán amikor már tök nyilvánvaló, akkor gyorsan annektáljuk is a nekünk tetsző országrészt.
Szimpatikus, barátságos módszer. The beginning of a beautiful friendship.

Kavkaz 2016.01.14. 16:50:58

@Jean Sol Partre:

Ha nyíltan bevonultak volna első körben, az megfelelőbb lett volna?

ZX 2016.01.14. 16:57:08

@Kavkaz: Az eset Malmö közelében történt. Még ha Kalinyingrádi enlklávé területéről is szállt fel a gép, egy alig 20-30 km-es folyosón tudná megközelíteni a helyszínt. Az mondjuk nem derül ki, hogy a Malmö közelében pontosan mit is jelent, de simán meg tudja sérteni a svéf légteret úgy, hogy sem a németek, sem a lengyelek nem reagálnak. Ezenkívül ez nem az első eset volt. Nem is az utolsó. Mondom, kérdezd meg a magyar gripen pilótákat hány gépet fogtak el azóta amióta a balti államokat védik.

ZX 2016.01.14. 17:06:12

@Kavkaz: Dánia még egy picit arréb van, tud úgy manőverezni, hogy a svédeket basztassa csak. Mondjuk elég kaficántos egy úton kell mennie az biztos, ha meg úgy megy az nem véletlen.

vajdasagi 2016.01.14. 17:06:36

Érdekes, hogy van itt pár olyan kommentelő, akiket nyilvánvalóan az oroszok fizetnek. Nem gondoltam volna valamikor, hogy ilyen szakma is lesz :-)
Váljék egészségetekre.

Kavkaz 2016.01.14. 17:06:50

@Kavkaz:

"Szó sem volt semmiféle határsértésről. Még a svédek is nemzetközi vizek fölé álmodták az esetet. De Boki és Szittya a nagy sakktábla témához már betette a dánok válaszát, miszerint semmiféle veszélyes megközelítés nem volt. (A svéd állítás szerint a dán Cimber légitársaság Koppenhágából Poznanba tartó járata lett volna veszélyben, de a dánok erről nem tudnak). A svédek már megint nettó kamuval etetik a lakosságot, ugyanúgy, mint a tengeralattjárós esetnél. A legudvariatlanabbak pont a svédek voltak, akik egy végig nemzetközi légtérben repülő gépre vadászokat küldtek kamu indokkal, anélkül, hogy az vészjelzést adott volna le, vagy kért volna tőlük bármit. Kicsit túlpörögték ezt a manapaság nyugaton kötelező orosz ellenességet és az oroszoktól való rettegést."

Kavkaz 2016.01.14. 17:09:02

@vajdasagi:

Érdekes, hogy a magukat kultúr nyugatiakként reklámozó oroszgyűlölők milyen nagy előszeretettel hasznosítják újra a kommunista diktatúra módszereit, ha éppen az oroszpárti vélemények ellen lehet alkalmazni őket.

Kavkaz 2016.01.14. 17:09:43

@ZX:

"Szó sem volt semmiféle határsértésről. Még a svédek is nemzetközi vizek fölé álmodták az esetet. De Boki és Szittya a nagy sakktábla témához már betette a dánok válaszát, miszerint semmiféle veszélyes megközelítés nem volt. (A svéd állítás szerint a dán Cimber légitársaság Koppenhágából Poznanba tartó járata lett volna veszélyben, de a dánok erről nem tudnak). A svédek már megint nettó kamuval etetik a lakosságot, ugyanúgy, mint a tengeralattjárós esetnél. A legudvariatlanabbak pont a svédek voltak, akik egy végig nemzetközi légtérben repülő gépre vadászokat küldtek kamu indokkal, anélkül, hogy az vészjelzést adott volna le, vagy kért volna tőlük bármit. Kicsit túlpörögték ezt a manapaság nyugaton kötelező orosz ellenességet és az oroszoktól való rettegést."

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.14. 17:29:18

@Conchobar: viszik. Paksi atommutyi, metrófelújítás mutyi, kizárólagos gázszállítási szerződés. Viszi. És semmit sem hoz. Nincs vége kádárnak, éppen a 2.0-ás kádár rendszer épül.

Kavkaz 2016.01.14. 17:37:58

@Jean Sol Partre:

Mivel a nyugati politikusok többsége nem vesz tudomást a dologról, maradnak ezek.

Allesmor Obranna 2016.01.14. 19:01:41

Szeretném mégegyszer hangsúlyozni, hogy NATO ellen szavaztam, nem látom a NATO keleti bővítésének valós hazai igényét, így sajnos nem tudom senki olyan érvét elfogadni, aki a Gripenek helyett más gép esetében problémaként hivatkozik egy esetleges NATO-kompatibilitás hiányára.
Nem nagyon hat meg a NATO-kompatibilitás hiánya.
@ZX:

Romániába a rakétavédelmi terv részeként telepítették az SM-3-as rakétákat Deveseluba, melyek hivatalosan is BMD rendszerként vannak ott és a rakéták paraméterei alapján egyértelműen egy esetleges orosz fenyegetés miatt. Csakhogy a rakétavédelem telepítése feltételez egy ellenséges szándékot, ami szöges ellentétben van azzal, amit az oroszoknak a site létesítésével kapcsolatban a NATO hazudott. Ugyanis, ha a például a román csatlakozás kizárólag román igény lett volna, és a BMD európai rendszerei kizárólag az úgynevezett "lator államok" rakétafenyegetései miatt kerültek volna a kontinensre, akkor pont nem Románia lett volna az egyik bázisország. Ez a rendszer egy provokáció, amivel az európai scenárióra akartak egy bizonytalansági faktort bevinni a hadászati erőegynesúly terén. Ugyanis, a BMD "kultúrkörben" ha én valahová lerakok egy "védelmi jellegű" rendszert, akkor azzal valójában az adott szektorra a saját támadási potenciálomat biztosítom be mégjobban. Másképp fogalmazva egy Ballistic Missile Defense rendszer legalább annyira offenzív, mint maguk a ballisztikus rakéták.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.14. 19:36:16

ergé bubus, most akkor rohansz a finessz székház elé tüntetni paks2 meg az irányított demokrácia ellen?

Void Bunkoid 2016.01.14. 19:40:34

Akárki akármit veszekszik, meg happog, a csúnya tények:

1. Oroszország/egykor a Szovjetunió területe kétszer akkora, mint az Egyesült Államoké

2. gyakorlatilag erőforrásokban/nyersanyagokban is legalább kétszer annyira gazdag

3. ráadásul harmadannyi lakosa van, mint az USA-nak

4. ennek ellenére (látszólag harmadannyi lakos vs kétszer annyi terület/erőforrás/nyersanyag) ahelyett, hogy a ruszkik hatszor jobb életszínvonalon élnének, mint az amerikaiak, mindig is legalább egy nagyságrend különbség volt a két "pólus" között.

A ruszkik ahova betették a lábukat, szépen ugyanúgy meghonosították ezt a puritán, ingerszeény, ratyi, sivár életmódot.

Lehet hogy az amerikaiakokak gonosz nyerészkedők, meg zsidók, meg háborúkat szítanak a harmadik világban, DE érdekes módon az átlagjóska amerikai sokkal boldogabb, mint az átlagjóska orosz.

És már a múltban is valahogy nem az amerikai/nyugat-európai underground protohipszterek meg republikánus káderek énekeltek mozgalmi dalokat kvaszt nyakalva, hanem az orosz/keleteurópai fiatalok ittak suttyomban becsempészett kokakólát és a kedves magasrangú elvtársak néztek jól elzárt pártüdülőkben suttyomban pornót meg John Wayne-filmeket. Még a Szovjetunióban is.

Szal így bármennyire is hülyén hangzik, igazából mindenki Amerika akar lenni. Akkor meg miért hisztiznek azon, hogy ők a világ uralmára törnek, hát nem olyanok akarnak lenni, mint ők, akkor miért nem inkább csatlakoznak hozzá? :)))

Void Bunkoid 2016.01.14. 19:42:23

@Void Bunkoid: jaj, hogy azért nagyon ne tűnjek annyira negatívnak...a nyugati világben egyetlen dolog számított iszonyat menőnek, ami orosz/egykor szovjet volt.

Ez pedig a kaviár. Mert abban tényleg ők a legjobbak :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.14. 19:42:29

@Tündér_Lala: lemaradtál egy leckével. most éppen keleti széllel bélelt illibizmus helyett angolszász jóváhagyásos V4 birodalmat építünk. duplagondol!

Bell & Sebastian 2016.01.14. 20:24:09

@Herr Stacheldraht Leger: Ne pampogjon. Ha kitalálja, melyik magyar népdal ez, adok fel még egyet.

www.youtube.com/watch?v=uBbp340bJCk

Bell & Sebastian 2016.01.14. 20:49:00

Adok hozzá kapaszkodót, idézem:

Ниже видел пост венгра. Мы Ваши прородители вообщемто. От урофинов вы не получили культуры. Культуру Вы получили нашу - тюрккскую. Ваши племена кочевали через наши земли и узнали как землю пахать и т.д. В Венгерском языке куча слов древнетюркских-чувашских. В основном связанных с земледелием.

Egyébként nem az Eurovíziós Buzifesztiválról idéztem.

Pelso.. 2016.01.14. 20:57:29

@Herr Stacheldraht Leger: hagyján, hogy duplagondol, de duplabombáz is. Mindenki minket, innen és onnan.

Kavkaz 2016.01.14. 21:05:36

@Void Bunkoid:

Ez egy tipikusan szoci érában kialakult tévhit, hogy azért, mert egy nyugati nagyhatalom mellett kötelezed el magad, akkor azonnal elhalmoznak minden földi jóval. Pedig sok latin-amerikai ország esetében látható, hogy simán bekövetkezhet, hogy egyszerűen egy kisemmizett vazallus lesz belőled. Másrészt el kéne felejteni ezt a "borzalmas orosz élet"-című mantrát, már egy ideje eléggé elavult. Azóta van orosz facebook és orosz youtube is, és ezek simán pariban vannak az amerikai megfelelőikkel. (A Vkontakte konkrétan kiszorította a facebookot Oroszországban.) Harmadrészt nehogy már a fejlettebb gazdaság legitimálja a nyugati nagyhatalmak szemétkedeseit.

Bell & Sebastian 2016.01.14. 21:27:13

@Kavkaz: Rosszmájúan szólva, az orosz szolgálatok elsősorban oroszokat tudnak megfigyelni a saját hegesztésű Faszkönyvvel, az amcsik meg mindenkit. Amúgy, a hozzászólását igenlem.

Bell & Sebastian 2016.01.14. 21:33:09

@Pelso..: Meg kéne érteni valahára, hogy ha nem tesz le ide Amerika lóvét (pontosabban: ha nem visz el kevesebbet, mert a globális szopole nekik önti a pénzt), maradunk annál, aki többet kínál (nem, nem Putyin). Pontosan ezért vagyunk egy oldalon az oroszokkal, mellettük és nem alattuk, csak ez nem túl nyilvánvaló felismerés - még sokadik ránézésre sem.

Kavkaz 2016.01.14. 21:36:15

@Bell & Sebastian:

A mostani oroszok simán hozzáférnek a Facebookhoz is, semmi sem akadályozza őket, hogy azt válasszák, amelyik nekik tetszik. Ennek ellenére inkább az orosz szolgáltatást igénylik. Youtube-RUtube esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet, de szoros a vetélkedés a piacon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.14. 22:09:14

@Bell & Sebastian:
Az a baj, hogy az oroszok bénán fosztogattak, az amerikaiai meg ügyesebben teszik.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/01/szamok-nyelven.html

Ezért nincs pénz és ezért jobbak nekünk az oroszok.

vajdasagi 2016.01.14. 22:33:58

@Void Bunkoid: A kaviáron kívül azért van még egysmás. Hát a nők is szépek, nem?

Amúgy ezen kívül a véleményeddel egyetértek.

Bell & Sebastian 2016.01.14. 22:41:43

@Kavkaz: Mélyedjünk akkor bele! Nagyrészt fosztogatásra használják, zenék és filmek töltögetésére, ami szabályozottabb jogi környezetben azért körülményesebb. Hogy én ezt honnan tudom? Jobb lenne nem firtatni, de elárulom, ami égen-földön nincsen, az ott megvan. Szinte minden magyar is, ha élt vagy élni fog. Paul fiát még nem próbáltam, de van rá egy fogadásom, hogy már étlapon tartják.

Bell & Sebastian 2016.01.14. 22:44:38

@Doomhammer: Beteg volt, hogy hiányzott az előző óráról? Mi nem az oroszok alávetettségében vagyunk, hanem mellettük. Kérdezze csak meg a szolgálatvezetőjét, hogyan van ez, majd az elmagyarázza, ha nekem nem hisz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.14. 23:04:38

@Bell & Sebastian:
Úgy érti, együtt dübörgünk egy földrésznyi országgal, ami éppen most szállt meg egy félszigetet, ahol a flottája állomásozik és háborúzik az egyik szomszédunkkal?

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.15. 03:51:57

@Bell & Sebastian: abban a másodpercben, hogy belépett a nótába a lagzilajcsis casio szintetizátor, vadul kattantgatni kezdtem a böngésző hátrafelé nyilazós gombját. a türkmén truck drájver beszt of válogatásától kíméljen meg a továbbiakban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.15. 04:06:29

@Pelso..: innen lesz szép nyerni. utána győzelmi buli ibizán.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.15. 04:13:08

@Bell & Sebastian: ne strapáld magad, a keleti kolhoz egyszeri gyermekei ma már ilyen népi nótát fújnak:

www.youtube.com/watch?v=1HmE9KrL4kY

kemény az élet kinn az ulicán!

Pelso.. 2016.01.15. 06:06:38

@Bell & Sebastian: Átlagember mit érez abból, amit bárhonnan kínálnak? Semmit.
Csak várja, hogy akár az amcsi, akár a ruszki lóvé végre megépítse azt a párszáz főt foglalkoztató üzemet, remélve, hogy végre őt is jól kizsákmányolják a nyugdíjig. Ami biztos meglesz, hisz a képviselője is megmondta, már többször négyéve, többen hallották.

Mellettük-, ezt ők is úgy gondolják?

@Herr Stacheldraht Leger: Ibizát inkább foglaljuk el. Mennyi szingliadó bejönne onnan, ugye.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.15. 07:48:08

@Pelso..: oks, te leszel a zöldgárdista kidobó, én meg a népesedési biztos, az extraprofitot gucci táskában hordja ki sniffes árpi jószolgálati követ úr

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.01.15. 08:31:23

@Conchobar:

"Mert szerinted a túlerő által a határaik mögé visszaszorított németek épp a világuralomra törtek? "

na, ezen felröhögtem. zseniális. szegény németeket visszaszorította a túlerő határaik mögé, és ki nem szarja le, hogy icipicit korábban hogyan is kerültek a határaikon túlra. :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.01.15. 08:46:16

@Conchobar:

"Mert szerinted a túlerő által a határaik mögé visszaszorított németek épp a világuralomra törtek?"

(elsőre valamiért nem jelent meg, ezért ismétlés, kicsit átírva.)

ezen könnyesre röhögtem magamat.

van ugye a náci németország, ami a "határ mögé visszaszorítás" előtt egy pöttyet megszállta fél európát - és ha már az oroszok - akkor elsétált volgográdig, ostromolta leningrádot és moszkva is picit veszélybe került, és ezzel a németországgal lenne analóg ukrajna.

asztakurva, geci, hol jártak az ukránok, mielőtt az oroszok "jogos megtorlása" utolérte őket?

igaza van ergének, a mai magyar jobboldal sírva könyörög, hogy leszophassa az orosz faszt.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 10:35:30

@Kavkaz: vagy háború, vagy háború? Te katona vagy, hogy másra nem tudsz gondolni?
Amúgy állandóan ezt a "nyugat a füle botját se mozgatta" dologgal jössz. Ha amerikai csapatok vonultak volna oda, rendben lenne?

Jean Sol Partre 2016.01.15. 10:41:25

@Kavkaz: "A Vkontakte konkrétan kiszorította a facebookot Oroszországban."

remek a példa, el is üldözték a létrehozóját és putyinilag lenyúlták az egész cuccot. Ez tetszik neked, ugye?

Kavkaz 2016.01.15. 10:55:29

@Jean Sol Partre:

Nem. Nemzetközi megoldás kellett volna, amelynek keretein belül fel kellett volna számolni az ultranacionalista egységeket, és visszaállítani a legitim kormányt.

Kavkaz 2016.01.15. 10:57:54

@Jean Sol Partre:

Illetve a létrehozója ezt mondta, a nagyobb nyugati médiumok pedig felhasználták mint propagandát.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:06:12

@Kavkaz: és ezt szerinted mennyiben segítette elő az orosz "megoldás"? Ugye te látod, Putyin mennyire próbálkozott a nemzetközi megoldással, erőltette, szorgalmazta, mindent megpróbált, de sajnos a szemét nyugat mindent elutasított?

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:08:57

@Kavkaz: ez persze aljas rágalom! Botrány, szegény Putyint mennyien gyalázzák, rágalmazzák. Igaz, a legtöbb rágalmazó viszonylag gyorsan meg is hal vagy eltűnik, ebből is látszik, hogy az égiek viszont Putyint szeretik, mert ő egy szent, egy zseni, akinek a szíve a népéért dobog.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:09:55

@Kavkaz: de egy amerikai megszállás uyganúgy megvédte volna az orosz kisebbséget, azzal mi lett volna a baj?

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:12:11

@Doomhammer: Számolja össze, hányszor háborúztak az oroszok a kijáratárt a Földközi-tengerre. Most majd nem fognak, az boxos hülye, aki azt képzelte, elveheti tőlük azt, ami az övék. Szerintem nem Kievvel háborúzik Putyin, aki izraeli-zsidó kötődésű, hanem az amcsi zsidók ukrán-zsidó származású bérenceivel. A szabadságharcolás csak kamu.

Bír követni? Maga milyen kötődésű?

Egyébként, a mostaji orosz vezetésben több a júdó, mint Lenin idejében. Mondhatni, színjúdó a pozícióban lévő, orosz elit. Ebből lehet főzni, ez van.

Kavkaz 2016.01.15. 11:12:58

@Jean Sol Partre:

Igen, a Majdan óta többször is.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:14:03

kijáratért, mostani (rohatt tablett)

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:16:18

@Bell & Sebastian: megérteni lehet, de drukkolni neki?

Kavkaz 2016.01.15. 11:17:03

@Jean Sol Partre:

A legnagyobb Putyinellenesek nagyon is aktívak arrafelé. Nem nagyon kell velük semmit sem csinálni, maguktól is népszerűtlenek.

Kavkaz 2016.01.15. 11:20:10

@Jean Sol Partre:

Az amerikai vezetés azt sem ismerte el, hogy a szélsőségesek veszélyt jelentenek. Ezek után kicsi az esély egy amerikai katonai beavatkozásra.

Kavkaz 2016.01.15. 11:22:48

@Jean Sol Partre:

Konkrétan folyamatosan próbálták megértetni, hogy az orosz kisebbség veszélyben lesz. Kevés sikerrel.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:23:56

@Kavkaz: Hogy a viharba ne lennének aktívak, ha nem tetszik az orosz elitnek (amelyik német-viking kötődésú és nem orosz), hogy már megint telepakolták júdókkal a Központi Bizottságot.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:26:42

@Kavkaz: Persze, hogy népszerűtlenek, ha Amerika fizeti a telcsijüket és villanyszámlájukat, éhen ne dögöljenek.

Egy született orosz-orosz erre csak annyit mond, nyírják is ki igymást, lehetőleg máma még.

gyalog.galopp 2016.01.15. 11:27:40

Hülye felvetésre ,hülye válasz.

Putyinnal, oroszokkal nem haverkodni kell, hanem kereskedni, egészen pontosan olyan árut szeretnénk nekik eladni, amit más nem vesz meg , mert ő is ugyanolyannal tömi tele a mi piacainkat.
Dúl a hülyeség megint, ha saját gazdaságot akarunk, ahhoz piac is kell a nyugati piacon minimális terméken kívül teljesen esélytelenek vagyunk.

A szállítási költségek miatt túl messzire nem vihetünk árut, az ukránok mindent megvennének, de nem tudnak fizetni, az oroszokhoz nem vihetjük, pedig ők vennék és fizetnék is.
Tényleg van olyan marha , aki ennek örül, aki ebben putyinimádatot lát?

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:32:40

@gyalog.galopp: Ezt mondom, szeretni nem kell, kereskedni muszáj! Annál is inkább, mert a németeknél már a génkezelt, amerikai szarral van tele minden, nem fognak venni semmit innen. Nem mintha eddig összetörték volna magukat a magyar árukért, inkább a felülértékelt járgányaikat sóznák a világra.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:40:28

@Kavkaz: azért néha csak-csak megmerénylik őket, biztos ami biztos. Ahogy demokráciákban az szokás, csak hogy tudja az ember, mit szabad és mit nem. Putyin annyira jó ember, hogy őt kritizálni sem szabad, és főleg kutakodni utána, na azt végképp nem, hisz ő tiszta is mint a hó.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 11:41:14

@Kavkaz: de ha történetesen meglépik, te örülnél akkor is, mert biztonság és nyugalom van, nem?

orient 2016.01.15. 11:43:39

@Bell & Sebastian: Egyebkent nem tiszta hogy a genkezelt annyival artalmasabb mint a permetezett es vegyszerezett. Mivel EU-ban nincs genkezelt termeles hivatalosan, de termelekenyseget tartani kell ezert minden agyon van vegyszerezve. Ha kicsit utanaolvasol ez sokkal inkabb rakkelto es veszelyes mint a genkezelt paradicsom. Csak megjegyeztem...

Bell & Sebastian 2016.01.15. 11:50:41

@orient: Milka tehenet is megugogorja az argentin gaucsó, oszt annyi lesz neki. Maj'meglássuk, a púnijós szubvencionálás elhunytával ki lesz pozícióban? Ha megérjük.

Génmanipulációról nem nyitunk vitát, inkább menjünk Kölnbe, segget fogdosni. Ha már egyszer embert is lehet tenyészteni, kit érdekel a szőrös disznóparaj?

Kavkaz 2016.01.15. 11:50:55

@Jean Sol Partre:

Én örülnék, ahogy pl. a japán hadsereg beavatkozásának is örülem volna, ha segít a helyzeten, de a hadsereg a vezetői utasítását követi, az amerikai vezetőknek pedig nem érdeke az orosz kisebbség védelme.

gyalog.galopp 2016.01.15. 11:53:10

@orient:

Akitől ezt hallottad, az nagyon nem bontotta ki előtted az igazság szálait.

Kavkaz 2016.01.15. 11:53:26

@Jean Sol Partre:

Konkrétan a Majdan óta folyamatosan figyelmeztetnek az ukrán ultranacionalisták veszélyére. Senki sem tett semmit.

orient 2016.01.15. 11:57:04

@gyalog.galopp: Akitol ezt hallottam az kozeli ismerosom es mezogazdasagi foiskolan tanit. Tobbekozott genmanipulalt termeles a szakterulete es eleg sok idot szan a szabadidejebol ennek kutatasara. Sajnos linkelni nem tudok bizonyitekokat, de O latja is a mi tortenik a zoldseggel mikor genkezelik, vagy vegyszerezik es kicsit talan tobb ralatasa van. Csak megjegyeztem mondom, mivel itt jelenleg termelni, venni, eladni nem lehet ilyen termekeket.

Kavkaz 2016.01.15. 11:59:04

@Jean Sol Partre:

Az állítólagos "gaz putyini Oroszország"-című rémképre.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 12:01:29

@orient: Hogy is mondjam csak, etkátlan, na. Akinek ilyen nincsen (etikája), annak az se gond, hogy a farkára próbálja a kutyát. Amit még taníthat is, eszem megáll.

orient 2016.01.15. 12:07:16

@Bell & Sebastian: Persze hogy etikatlan. Legjobb lenne mindenkinek a sajat kis kertecskejeben termelni a zoldet ami elrohad kidobni ami tuleli megenni, csakhat tobb milliard embert nem lehet igy etetni. Az sem sokkal etikusabb azonban, hogy vegyszereket amiket vedofelszereles hacukaban, tetotol-talpig, alarcban keszgyuben, maszkkal lehet csak kezelni, tolteni...stb. azt ranyomatjak a zoldsegre te pedig otthon egy sima vizes lotykolessel elintezed. Nyilvan mindketto szar, de mindketto lehet hasznos ha kemelyen szabalyozzak es ellenorzik is azok betartasat.

gyalog.galopp 2016.01.15. 12:10:22

@orient:

Jó, akkor el vagyunk látva szakmabeli ismerősökkel.
Maradjunk annyiban, hogy az egyik tudós kutatja és ajnározza a másik tudós elveti és károsnak tartja, én meg a másodiknak hiszek.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:23:01

@Kavkaz: már gondolom leírták többen is, de már ez ki lett vesézve az indexen is. A Vkontakte nem igazán "facebook", nem közösségi eseményeket osztogatnak meg kapcsolati hálót építgetnek az oroszok, hanem egy gigantikus kalóz zene/filmgyűjtemény. Ami mivel teljesen orosz, senki nem pofázhat bele - és mivel ők szándékosan izolálják is magukat a nyugattól jogilag, hiába tenne bármilyen ellenlépést teszem azt a Fox, hogy miért van fent az összes sorozata a vkontaktén, simán a szemébe röhögnek.

A "majd a nyugat kitöm pénzzel" dolog meg onnan jött, hogy a második világháború után volt ugye a Marshall-program, aminek következtében az összes második világháborúban szenvedett európai országot VALÓBAN kitömte az USA lóvéval (leginkább a németeket, ha már egyszer kvázi elpusztították az egész gazdaságát egy év alatt), de azt ÚJÁÁÉPÍTÉSRE és FEJLESZTÉSRE adták.

A ruszkik meg megparancsolták nekünk, hogy utasítsuk vissza a Marshall-segélyt (meg is tettük), és gyakorlatilag a szovjet tervgazdálkodás szegmensévé, az egyik kolhozukká tettek minket. Ők nem pénzt adtak, hanem eszközöket, nyersanyagokat, etc. Persze csakis olyat, amit ők elképzeltek, hogy majd mi csinálunk. Így nem lett pl - hiába volt a háború előtt - magyar autóipar, mert a KGST és irányadó elvei szerint nekünk nem autót kellett csinálnunk, hanem kaját. És konkrétan meg is volt tiltva bármilyen állami autóipari kezdeményezés.

Az, amit a rendszerváltás után rendesen elcsesztünk az az, hogy gyakorlatilag nullára redukáltuk a kapcsolatot az ex-Szovjetunióval, vagy Oroszországgal - nem kellett volna segget nyalni, de pl ők azért egy óriási felvevőpiac voltak sok-sok kajánkra, meg egy csomó olyan termékünkre, amik többnyire nyugatról iparikémkedett/reverse engineeringelt dolgok voltak, csak a nyugathoz képest 10 év késéssel, az oroszok simán vették, de mi kirúgtuk őket, amikor meg próbáltuk volna nyugatra árulni ezeket, rájöttünk, hogy hát ezek már a kutyának sem kellenek ottan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.15. 12:30:26

@Bell & Sebastian:
"Szerintem nem Kievvel háborúzik Putyin, aki izraeli-zsidó kötődésű, hanem az amcsi zsidók ukrán-zsidó származású bérenceivel. "

Mintha az ukrán hadsereg harcolna ott és mintha az ukrán hadsereg katonái esnének el, nemdebár? Tehát Oroszország Ukrajnával háborúzik, aki a szomszédunk.

Ezt az idézetet III. Sándor cártól biztos ismeri: Oroszországnak két szövetségese van: a hadserege és a haditengerészete.

Itt van a tass.ru-tól, amint Putyin egyetért ezzel a mondással:
tass.ru/en/russia/789866

És maga azt képzeli, hogy ezzel az országgal mi egy szinten lehetünk? Lehetünk a vazallusuk és lehetünk az ellenfelük vazallusa, de az ő szemükben nincsen harmadik út. Továbbá azt is képzelik, hogy az egész világ ellenük van.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:32:24

@Kavkaz: a fejlettebb gazdaság és szemétkedésre vonatkozóan meg - ez is csúnyán hangzik, de alapvetően ez az egész "Amerika-imádat" vagy valami, illetve az ellenségeskedés és szembenállás vele tulajdonképpen - akármennyire is hülyén hangzik - szimpla irigység. Azok az országok, amelyek szegényebbek, mint az USA, de az USA nem barátkozik velük, és nem is érdeklődik, még csak odamenni sem akar (igazából az USA SOHA nem akarta elfoglalni a Szovjetuniót, miért akarta volna...), megirigylik az amerikaiak dőzsölő-beleszarós-mindenkitlenéző-világura életmódját, és mivel nekik ebből morzsa sem jut, így dühösek, és ellenségeskednek, fújnak, meg mondják hogy milyen szarok.

De alapvetően ha az oviban csak Pistikének nem jut a csokis kekszből, akkor hiába duzzog a sarokban mérgesen, meg kiabál rá a csoporttársaira hogy milyen szar is a csokis keksz, igazából ő majd megdöglene egy fél csokis kekszért is.

És ez MINDIG így van - ezt is írtam már, amikor elnyomó rendszerek ellen "egyszerű emberek", meg "szegény rétegek" fellázadnak, "egyenlőséget" követelve, akkor ezen lázadások legfőbb szószólói k*rvára nem egyenlők akarnak lenni. Ők akarnak lenni az urak, az új elnyomók, mert ők is ugyanolyan hataloméhes seggfejek, mint azok akik most fent ülnek. Csak b*ssza a csőrüket nagyon, hogy nem ők ülnek ott.

Kavkaz 2016.01.15. 12:34:09

@Void Bunkoid:

Közösségépítésre is használják bőven. Más kérdés, hogy akik inkább facebookot használnak, és csak letöltés miatt néznek fel esetleg a vkontaktere, azoknak ez nyilván kevésbé szembeötlő.

A Marshall-segélynél adtak pénzt, máshol meg leredukálták az adott országokat vazallussá vagy belső gyarmattá. Nem törvényszerűen irgalmas szamaritánusok.

Void Bunkoid 2016.01.15. 12:38:15

Sőt, igazából a világon semmiféle rendszerváltás nem is történt itt Szent István óta, ugyanúgy egy szűk kör vezet, és mondja meg, hogy ki a góré, mindössze annyi a változás, hogy 1945 óta már nem valaminek a megléte (nemesi származást igazóló oklevél), hanem valaminek a hiánya (a gerincé) szükséges ahhoz, hogy az elnyomókhoz tartozz :)

Kavkaz 2016.01.15. 12:45:57

@Void Bunkoid:

Kényelmes így magyarázni, de pl. az ukrán ultranacionalistáknak és egyéb oroszellenes szélsőségeseknek nyújtott támogatással szembeni ellenérzés aligha magyarázható irigységgel.

www.thenation.com/article/silence-american-hawks-about-kievs-atrocities/

gordonhahn.com/2015/08/05/americas-ukraine-policy-and-maidan-ukraines-war-crimes/

Éppen ez az a hozzáállás, amely nagyon sokat árt a valódi nyugati értékeknek és eszméknek. Nem az amerikai gazdagsággal, jóléttel, kultúrával van a baj, hanem az ezeket felhasználó vezető réteggel, akik azt hiszik, hogy a fejlettség feljogosítja őket arra, hogy akár a legaljasabb módszerekkel is érvényt szerezzenek saját politikai és gazdasági érdekeiknek.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 12:58:10

@orient: Mondjuk Kubában erre már rájöttek, a szükség nagy úr. Mi még nem (teljesen), de jó úton vagyunk feléje. Aki szemetet zabál, annak szemétdombon a helye, hiába rúgkapál, oda is kerül.

orient 2016.01.15. 12:59:13

@gyalog.galopp: Maradjunk annyiban, hogy egyik sem jo, hanem szukseges rosszak. Ha barmelyiket rendesen tesztelik, vizsgaljak es eredmenyek alapjan szabalyozzak akkor lehet hasznos. De szerintem demonizalni egyiket sem kell. Mindegyik technoligia mogott cegek, kormanyok es erdekek vannak magyarul mindenki a sajatjat szajkozza, hogy jo, ezert kellene ezt szakemberekre bizni es nem erdekcsoportokra. Csakhat ez elgge nehez a 21.sz-ban..

gyalog.galopp 2016.01.15. 13:07:04

@orient:
A géntechnológia nem olcsó, idáig még egyetlen éhező sem lakott jól tőle, mert nem tudják megfizetni.
Akik megtudják fizetni, azoknak nézd meg a szemetes kukáit, nézd meg , a nagyobb áruházak hány tonna élelmiszert dobálnak ki havonta, ..... had ne folytassam, nem erről szól a poszt.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 13:19:40

@Doomhammer: Teljes joggal képzelik, hogy mindenki ellenük van, mert mindenki ellenük van. Aminek számtalan oka van, a legelső az, hogy senki sincs velük.

Én meg Adolfot idézném, amit az orosz fronton mondott, mikor meglátogatta csapatait. A beszéd teljes szövege csak részlegesen nyilvános, de Nyugaton. Az oroszoknál teljesen.

- Az USA provokálta ki ezt a támadást, vele a világháborút.

(Ömlött az amerikai fegyverzet az Északi-tenger és a Krím felől Sztálinnak.)

Jean Sol Partre 2016.01.15. 13:46:18

@Bell & Sebastian: "a legelső az, hogy senki sincs velük."

van olyan, hogy valakivel senki sem akar barátkozni, és nem feltétlenül mindenki más az oka.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.15. 13:48:08

@Bell & Sebastian:
" Teljes joggal képzelik, hogy mindenki ellenük van, mert mindenki ellenük van."

Hát látja, ez a baj. A maga gondolkodását is megfertőzte az orosz paranoia. Mindenki így jár, aki velük kezd, a Fideszre is ráragadt. Felismerhető az orosz szövetség a gondolkodási sémáikból, akárcsak az oroszoknak dolgozó emberekéből.

Vegyünk egy példát, aki nincs az oroszok ellen. Én nem vagyok az oroszok ellen. Mindaddig, amíg jó messze vannak a hatalmas országukban, ott irthatják egymást kedvükre. Közelembe ne jöjjenek, mert tudom, hogy agresszív és paranoid népek és az ilyenek közelségében nem jó lenni.

gyalog.galopp 2016.01.15. 14:09:04

@Doomhammer:

" Közelembe ne jöjjenek, mert tudom, hogy agresszív és paranoid népek és az ilyenek közelségében nem jó lenni."

Mondjuk az agresszivitásnak több formája létezik, más például a női, mint a férfi. Azonkívül az agresszivitás alapvető jellemvonása az emberiségnek, de különösen a fehér fajtának.
Ha én téged körbepakollak mindenféle támaszpontokkal és haditechnikával , akkor ki a paranoid én , vagy te?

Jean Sol Partre 2016.01.15. 14:25:12

@gyalog.galopp: khm. ne felejtsük el, kik voltak ott még nemrégen és milyen nehezen távoztak. Ők azért elég bizonyítottan agresszorok ahhoz, hogy ne legyen paranoiával gyanusítható az, aki tart tőlük.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:02:43

@Kavkaz: elolvastam, sajnos nagy része hazugság, a maradék pedig elkenés és magyarázkodás.

Kavkaz 2016.01.15. 15:09:54

@Jean Sol Partre:

Ha te mondod, biztosan. De a nyugaton sztárolt orosz ellenzékiek valódi motivációk is érdekesek.

www.agoodtreaty.com/2011/04/22/navalnys-nationalism/

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:15:55

@Kavkaz: és miben befolyásolja ez azt, hogy Putyin milyen és mit tesz? Még ha igaz is lenne amit ez ír (nem tudom, nem érdekel), akkor sincs semmi köze ahhoz, hogy Putyin mit akar és milyen módszerekkel éri el. Simán csak por a szemedbe, ne dőlj be a hülye propagandának.

Kavkaz 2016.01.15. 15:26:16

@Jean Sol Partre:

Milyen propaganda? Ez egy véleménykifejtő cikk. Ezen az alapon a Mandiner cikkei is propagandisztikusak. De van más is Putyinról:

www.unz.com/akarlin/trump-right-on-putin/

Jean Sol Partre 2016.01.15. 15:33:59

@Kavkaz: "Ezen az alapon a Mandiner cikkei is propagandisztikusak."

miért, nem azok?

Kavkaz 2016.01.15. 15:36:16

@Jean Sol Partre:

Nem. Véleményt fejtenek ki. Ezzel vagy egyetértünk, vagy nem.

Jean Sol Partre 2016.01.15. 16:00:56

@Kavkaz: ebben az értelemben persze igen. Véleményt fejtenek ki azokról a dolgokról amiket állítanak, és azokról nem, amiket nem állítanak. És mivel nem mindíg bontják ki a valóság minden részletét, és ezt tendenciózusan teszik, gyakorlatilag propaganda.

Bell & Sebastian 2016.01.15. 21:06:06

@Doomhammer: Akkor ugrott is az eurázsiai unió, lesz helyette másik. Szerintem ebben a játssz má -ban az igazi oroszok szóhoz sem jutottak.

Mondjuk a német néppel sem keverném össze azt az ügynököt, akit a nyakukra ültettek. Putyin dettó.

(Jut eszembe, ezt a vitát egyszer már lejátszottuk, történt azóta valami említésre méltó?)

Mindenki a más zsidaját szidja - a magáét dicséri.

chrisred 2016.01.16. 05:01:04

@gyalog.galopp: Oroszországgal akkor érné meg a kereskedés, ha kereskedelmi és nem politikai feltételeket szabna.

gyalog.galopp 2016.01.16. 10:03:55

@Doomhammer: @Jean Sol Partre:

Olyan dologba csaptatok bele, amit ha akár a felszín kapargatva is vizsgálunk, Putyin és országa hősként emelkedik ki a többi közül.

Nézzük: a németek rövid időn belül kétszer égették fel Európát, a harmadikhoz most gyűjtik a rőzsét , nem mellékesen csaknem kiirtották Európa zsidóságát.
Angolok, csaknem kiirtották két kontinens őslakosságát, jelen pillanatban is szép hasznot húznak a volt gyarmataikból.
USA, a II.Vh. óta csaknem szünet nélkül fegyveres konfliktusban áll idegen államokkal, a világ minden pontján létesített katonai támaszpontokat a földön, vízen , levegőben és az űrben. Katonai és titkos szolgálati eszközökkel dönt meg, vagy ültet hatalomba kormányokat.

Az oroszok listája ezekhez képest nagyon szerény, ha figyelembe veszed, hogy németek, britek , amcsik egy szövetségi rendszer alkotnak, hát minden okuk meg lenne a paranoiára.

@chrisred:

milyen politikai feltételről tudsz?

maroz 2016.01.16. 10:13:02

@Kavkaz: Azért ha közelebbről megnézed őket láthatod te is, hogy érdekeket követnek és olyan véleményeket kennek ide, ami az érdekeikből adódik. Ha leegyszerűsítjük, akkor a kommunikációnak az a formája, ahol a közöltek valamiféle érdeket szolgálnak az bizony propaganda.

Az, hogy ez most pontosan milyen propaganda valószínűleg ők sem tudják, hiszen attól, hogy valakinek szaros a szája még koránt sem biztos, hogy képes szisztematikusan is segget nyalni. Ez gyanúm szerint inkább egy olyan kis összevissza lehet, de mivel a posztot nem olvastam tévedhetek is, ami meglepne, de nem kizárt.

Putyinnál, illetve az oroszoknál inkább az az érdekes, hogy mit akar_hat_nak. Milyen pálya maradt nekik, és azt hogyan játszhatják be. Nem meglepő módon felmerült a bezárkózás és egy újabb alternatív modernitási kísérlet gondolata, és szerintem ez az, ami baromira érdekes.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.16. 11:47:32

szóval ismétlem ergé bubus, ideje fennkölten tüntetni meg toporzékolni:

www.origo.hu/itthon/20160116-paksrol-targyal-majd-orban-putyinnal.html

a főnököd nem magyar ember, vagy mi :)

Pelso.. 2016.01.16. 13:31:29

@Herr Stacheldraht Leger: Oda van írva, ami ki lett mondva.
"A miniszter szerint a kormány kész vállalni, hogy az európai közbeszerzési szabályok szerint költi el a paksi beruházásra szánt 12 milliárd eurót. "

A cöf áruló, amennyiben erre a jó hírre nem dob egy örömmenetet.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.16. 20:35:49

@Pelso..: nem leszünk OLAF gyarmat!

ja hopp, cöf, emléxünk még erre:

www.origo.hu/itthon/20140123-keszul-a-bekemenet-az-orosz-baratsagert.html

szerencsére ergé bubus ma már a szerkesztőség ablakából géppuskázná le a menetet, csak győzzön dobray töltényt hozni

komolytalan samu 2016.01.16. 21:38:29

@gyalog.galopp: Ez így nem igaz. Ill, amit mond az nagyrészt igaz, de az ISIS létrejöttének számtalan fontos okát kihagyja, ill. olyat varr az USA nyakába, amiben spec. nem ő a közvetlen felelős. Így aztán a magyarázat végül hamis.

1.) A video előállítója az egyik republikánus elnökjelölthöz (Rand Paul) kapcsolódik (a Ron Paul intézetet az ő apukája alapította), az Obama és Bush basztatásnak van némi politikai motivációja itt. Mondjuk mindketten elkúrták, csak nem pont úgy, ahogy itt állítják.

A vicc az, hogy amúgy olyan dolgokat is kihagynak, amit egyértelműen az USA baszott el. Nem volt a legjobb ötlet pl., hogy Szaddam jól képzett katonáit és hivatalnokait kompletten kirúgták a gecibe ők meg pár lelkes fanatikussal csináltak egy startupot amit aztán ISIS-nek neveztek el. Megvoltak a menedzsent szkillek, és a vállalati himnusz is ha úgy tetszik. Az sem volt nyerő lépés, hogy egy tisztán síta kormány kezébe adták a hatalmat Irakban, amiért a szunnita észak irak annyira hálás volt, hogy vagy nem bánták az ISIS hatalmát, vagy maguktól álltak át.

Viszont a szír vallási fanatikusoknak nem az amcsik, hanem a szaudiak nyomták a kezébe a fegyvereket. Részben azért, hogy a síta iránnal kibasszanak, részben azért mert a szaudi trónörökös be van sózva. Erre jöttek a törökök (detto szunniták), akik elkezdték megvenni az olcsó ISIS-es olajat, amivel a fegyverek alá rögtön a pénzt is betolták az elmebetegeknek.

Na most Szaud-Arábia az egyetlen komoly közel keleti hatalom, akivel szót lehet érteni, Törökország meg ugye NATO tagállam. Mindkettőnek kurva sok pénze van és még annál is több modern fegyvere. Tehát egyiket sem lehet nyilvánosan lebaszni, meg csicskáztatni se nagyon, mert ha ez a kettő is kifordul önmagából, akkor tényleg jön a homoki armageddon és évente nem egy-két millió menekült kopogtat Leszbosz szigetén, hanem öt vagy tíz. Az amcsik és európa tehát csendben szívta a fogát, és jobb híján kussoltak a dologról.

Az amcsik és európa kb minden arab országba egy Sziszi tábornokról (Egyiptom) álmodik, aki nem balhézik, rendet tart, egész kevés ellenzékit ölet meg és még csak háborúzni se kellett érte, elég volt pár CIA-s összekötővel leszervezni a puccsot. Csak ez ritkán jön össze.

gyalog.galopp 2016.01.17. 19:49:36

@komolytalan samu:
Nyilván, ez is egy vélemény, nézőpont a sok közül.
A Közel-Kelet problémái összetettek, de amit látunk az a tünet, nem maga a probléma. Törökök, szaudiak, amcsik, oroszok stb , mind, mind más indíttatásból vesznek részt a " megoldásban", az ellenségem ellensége ... elv alapján szövetkeznek, addig, amíg a közös ellenséget kiütik, aztán új szövetséget kötögetnek, az új ellenséggel szemben. Ezek a tünetek, de a baj gyökere az USA gazdasági és politika hatalma, pontosan a hatalmának korlátai.
Az USA nem tudja betölteni a világ vezetőjének szerepét, mert ilyen szerepet nem is lehet betölteni a demokrácia nevű blablát már a hülyék se eszik meg. A világ változik, az USA ezt a változást szeretné gátolni, visszafogni az oroszokat, európát, ázsiát, fenntartani annak látszatát, hogy a dollár tényleg annyit ér , amennyit, stb.

komolytalan samu 2016.01.17. 22:58:13

@gyalog.galopp: Az utolsó három mondatig rendben van. Ott kezdődnek a félreértések.

A Közel-Kelet káoszához az USA hatalmának pláne szerepfelfogásának van a legkevesebb köze. A dollár értéke meg éppen csúcsokat döntöget, és az összes olajtermelő ország szívja miatta a fogát, a pénzük meg zuhanórepülésben. Kínában nagyon úgy tűnik, hogy most pukkan először nagyobbat a gazdasági lufi, az oroszok pedig 50 dolláros olajár mellett tervezték -4%-ra GDP-t, az olajár viszont nincs 30 dolcsi sem.

Én értem, hogy te nem kedveled az USA-t, és nagyon szeretnéd már látni a hanyatlását, de azért néha érdemes ránézni az aktuális folyamatokra, és értelmezni azokat, különben még nagyon sokáig fogod értelmetlen várakozással tölteni az idődet. Az se rossz hobbi, de azért van jobb.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb lenne, és nem csak neked, de rohadt sok kommentelő lelki békéjén segítene, ha a külpolitikában és diplomáciában elfelejtenétek az igazságkeresést. Ott nincs ilyen.

Ebben a threadben is leírtam már, de még egyszer:
amikor azon vitázol, hogy egy nemzetközi konfliktusban amerikának, Putyinnak vagy bárki másnak van e igaza, akkor az kb olyan, mint ha centiben akarnál lemérni öt tonna tököt. Az egyik hosszában, a másik keresztben, a harmadik meg bedobja, hogy a csutkáját is bele kéne számolni.

Semmi értelme. Használhatatlan. A nemzetközi viszonyokat az erkölcsi kérdések, az igazságok már évszázadok óta nem befolyásolják. Putyin, és Obama sem morális igazságok alapján dönt. Putyin leszarja a kelet európai országok érdekeit és igazságait, az USA leszarja az oroszokét. Ez a játék a vén tetű Richelieu óta, egy érdekeken alapuló sakkjátszma, ahol az erő számít, a célok realitása, és hogy hogyan használod ki a lehetőségeidet. Ennek a megértéséhez tényleg elég pár jó diplomáciai esetleg katonapolitikai könyvet elolvasni.

A külpolitika moralizálása az elmúlt 200, de leginkább az elmúlt 100 év terméke, amióta nemzettudat, és a széles tömegeket elérő média létezik. A demokrácia ezen annyit rontott, hogy a külpolitikai témákat már otthon is jól el kell adni, sőt érdemes az ellenfél népének a fejét is kicsit meghülyíteni.

Nézd meg az egyiptomi példát! Erkölcsös dolog egy diktátort puccsal hatalomra segíteni, aki ellenzékieket (nem csak radi muzulmánokat, de emberjogi mozgalmárokat is) gyilkoltat meg? Miközben Obama hetente min. egyszer hitet tesz az emberi jogok és a demokrácia mellett, és minket ennek a töredékéért lebasznak? Hát kurvára nem az. Micsoda álszent köcsög. Csak hát nem azért csinálta. Azért csinálta, mert ott ez volt a lehető legtöbb, amit el lehetett érni, ráadásul nagyon kis ráfordítással.

Orbánt sem azért csicskáztatták, mert a seggnyalógépet épített a közmédiából. Azt se nagyon bánják, ha szétlopja az országot, amíg a saját érdekeltségeiket nem sérti. És pont ez volt a hiba: sértette. Plusz Viktor a ruszkikkal is elkezdett kavarni, ami már nem csak a gazdasági, de a geopolitikai érdekeiket veszélyeztette és ami talán még ennél is fontosabb feszültséget csinál. Egy nagyhatalom pedig nem akar az érdekszférájában semmi mást, csak nyugalmat. Nem érdekli, hogy itt ki kivel, és miért, nincs erre kapacitása, és nem is lehetséges ezt ilyen szintig befolyásolni annyi helyen. Az USA-nak sem.

Mint látod, nem rajongok az USA-ért, illúzióim sincsenek. De ugyanakkora ökörség lenne bármilyen illúziót táplálni Putyinnal, vagy Oroszországgal szemben. Ami azt illeti, szerintem még nagyobb is. Putyin nyersebben, keményebben képviseli az orosz érdekeket, kevesebbet enged és többet kér, mint Amerika. Ez részben azért van, mert Putyin közvetlen érdekszférája sokkal szűkebb, a kevesebből kevésbé enged. Másrészt csóró, akkor sem tud igazán nagyvonalú lenni, ha akarna. Túl közel és túl fontosak vagyunk nekik, ha egyszer megfog, nem ereszt. Inkább a nyakunkba ver egy Lukasenkot, aki azért nem egy matyóhímzés.

Nyugaton is van karám, de tágasabb. A fű kövérebb, a gazda is messzebb van, és nem fejbe lőnek ha piszkálod a kerítést, csak kicsit megbasz az áram.

gyalog.galopp 2016.01.18. 05:47:39

@komolytalan samu:

Keresi a fene az igazságot, azzal már elég rég tisztában vagyok, hogy abszolút igazság nincs, érdekek vannak.
Pont az érdekek mentén az próbálom elemezni a történéseket. Teljesen mindegy hol áll most a dollár árfolyama, mi van, lesz a kínaiakkal rövid, vagy középtávon. Az USA túl sokat költ önmagára, túl keveset juttat vissza perifériára azokhoz, akikből él. Lásd a sokszor emlegetett Római birodalom bukását.

Egyáltalán nem örülnék, ha az USA összeomlana, abba mi is belepusztulnánk, ( megint Róma....) épeszű ember ilyet nem kíván.
A kommented alapján hasonlóan látjuk a világot , de a konklúziónk más.
Mi, itt Közép-Európában nem engedhetjük meg magunknak, hogy az amcsik és az oroszok ütköző zónája legyünk már megint. Az oroszokat nem lehet elszigetelni, nem lehet úgy tenni, mintha nem is léteznének, nem lehet az érdekeiket teljes mértékben figyelmen kívül hagyni, minden erre irányuló törekvés alapjaiban hibás és veszélyes.

Ez a gondolatod kicsit ellentmondásos:

" Plusz Viktor a ruszkikkal is elkezdett kavarni, ami már nem csak a gazdasági, de a geopolitikai érdekeiket veszélyeztette és ami talán még ennél is fontosabb feszültséget csinál. Egy nagyhatalom pedig nem akar az érdekszférájában semmi mást, csak nyugalmat. Nem érdekli, hogy itt ki kivel, és miért, nincs erre kapacitása, és nem is lehetséges ezt ilyen szintig befolyásolni annyi helyen. Az USA-nak sem. "

A ruszkikkal való kavarásban le voltunk, vagyunk maradva a többi európai országhoz képest , Magyarországnak nincs gazdasági és geopolitikai jelentősége.
Jelenleg ott tartunk, hogy a semmiért kell haragudni az oroszokra, a kiesett gazdasági bevétel kompenzálásában nem segít sem az USA, sem az EU, viszont kötelezően be kellene fogadnunk azokat a menekülteket, akiket ők is zavartak el a lakóhelyükről.

Ez így hosszútávon nem fog működni, nem lehet sokáig arra kötelezni a perifériát, hogy vakon szolgáljon nagyhatalmi érdekeket és ennek következményeit is ő viselje.

chrisred 2016.01.18. 06:32:03

@gyalog.galopp: Magyarországnak van geopolitikai jelentősége, csak nem egyedül, hanem az Európa és Oroszország közti ütközőzóna részeként, ami a balti államoktól egészen Törökországig nyúlik. Európa érdeke az, hogy ez a zóna az összeurópai érdekeket közvetítse Ázsia felé, és ne az legyen, mint a kilencvenes évek előtt, hogy az ázsiai befolyást nyomja nyugat irányába. Mivel ebben a zónában vannak ingadozó országok, vagy olyanok, amik stabilan oroszpártiak (Szerbia), lényeges, hogy a magukat nyugatorientáltnak tartó országok, köztük mi is, segítsenek kalakítani az európai dominanciát ebben a régióban.

gyalog.galopp 2016.01.18. 07:22:40

@chrisred:
Nem Törökországig, hanem vele együtt, mint NATO tag.
Nem tudom, mit értesz összeurópai érdeken, az oroszok elszigetelése nem érdeke az EU gazdaságának, ezt nem én mondom, hanem a németek, franciák , olaszok is.
Az EU gazdasága az orosz gáztól függ, az orosz gazdaság meg attól, hogy jó áron eltudja adni.

Nem világos milyen veszély fenyeget bennünket keletről a jelenlegi szövetségi rendszer mellett, de jó lenne, ha már elárulná valaki és nemcsak zavaros utalásokat tenne rá.
Én egy veszélyt látok, elzárják a gázcsapot, bár erre egyelőre minimális esély sincs, de ha nagyon sarokba szorítják az oroszokat bármi megtörténhet.

komolytalan samu 2016.01.18. 12:06:11

@gyalog.galopp: "Az USA túl sokat költ önmagára, túl keveset juttat vissza perifériára azokhoz, akikből él."

Az USA a saját gazdasági fejlődését, egyensúlyát nézi, ahogy minden más ország is. Ezeknek a folyamatoknak édes kevés köze van a római birodalomhoz, más logika mentén zajlik. Kína nem azért roppanhat meg mert keveset kap vissza, ahogy Oroszország sem. Más okokból, de mindkettő a saját gazdaságuk szerkezeti problémáival néznek szembe.

Ez a periféria kizsákmányolás elmélet már ott nem stimmel, hogy az elmúlt 20-30 év épp a perifériák felzárkózását hozta, emberek 100 milliói lettek jómódúak, vagy léptek ki a nyomorból a perifériákon. Egyes perifériákon akkora ugrás történt, hogy már nem is lehet perifériának nevezni őket.

Ami az orosz-amerikai ütközőzónát illeti, persze hogy nem lenne jó nekünk benne lenni, de erre egyszerű a megoldás. Ha oroszország olyan konfliktusokat vállal a nyugattal (nem értékítélet, de lényegében ez történt), ami újfent elszakítja a gazdasági szálakat közte és a nyugat között, akkor nekünk sajnos választanunk kell, hová kötnek az érdekeink elsősorban. A lavírozás csak a konfliktusok egy szintjéig lehetséges, a nyugati és az orosz válasz szankciók mutatták meg, hogy a nagyhatalmi játékban mennyire leszűkülhet a játékterünk.

Fölösleges azon gondolkodni, hogy az oroszok elszigetelése vagy elszigetelődése káros vagy sem, erre nem tudunk hatni, a mi szempontjainknak nem osztanak lapot ebben a játékban. Ez olyan tényezőktől függ többek között, mint az orosz gazdaság visszaesése, egy esetleges orosz belső elégedetlenség. Ebben az esetben Putyin hátrál meg. Ha a Közel-Kelet instabilizálódik, pl. egy eddig stabil nagyobb állam megborul, - vagy azért mert a szaudi trónörökös, vagy Erdogan végzeteset lép -, vagy mondjuk egymásnak esnek a síták és szunniták, akkor meg a nyugat fog engedni, mert az oroszok beszorítása másodlagossá válik az arab kockázatok mellett.

Most úgy tűnik, hogy a kettő, nem ennyire sarkítva egyszerre történik, Putyin is puhul és az arab kockázatok miatt mintha a nyugat is engedékenyebb lenne Oroszországgal. Viszont a helyzet képlékeny, a felek kivárnak. A nyugat valószínűleg azért, mert az orosz belső helyzet és Putyin pozíciójának romlására számít, tehát jobb alkupozícióra. Putyin viszont tippem szerint az arab helyzet romlására bazírozva szeretne hosszabb távra jobb feltételeket kialkudni. Amit nem ismerünk az a két fél céljai. Putyin valószínűleg elsősorban Ukrajnát akarja, de talán kevesebbel is megelégszik. Nem tudjuk. A nyugat valószínűleg nem engedné Ukrajnát, de ha mégis, akkor cserébe valami olyan stratégiai kérése lenne, ami meggátolja Oroszország további expanzióját.

A stratégiai játékba most már belekavarnak pl. az alternatív energiaforrások is. A párizsi klímacsúcs azért lett olyan sikeres, mert a megújulókba dőlő tőkemennyiség és az előrejelzések azt mutatják, hogy az alternatív energia úgy 20 éven belül már tisztán gazdaságossági szempontok miatt komoly részt hasít majd ki az energiamixből. A politikusok tehát gyakorlatilag azt vállalták, ami magától is meg fog történni. Viszont az alternatívok csökkentik a szénhidrogének (olaj, szén, gáz) iránti keresletet is, ami pl. Oroszország stratégiai pozícióját keményen gyengíti.

Közép-Európára visszatérve: Ha kell, el van Oroszország nélkül is. Ausztria és Nyugat-Németország majd ötven évig tűrhetően elvolt miközben nem csak Oroszországtól, de még a saját szomszédaiktól (+k-németország) is el voltak zárva. Káros volt ez nekik? Hogy a fenébe ne. De a hidegháború alatt ez vagy/vagy játék volt.

A menekült kérdés (ma már) tisztán Német kérdés, sőt tisztán Merkel ügye. Az USA nagyon hangsúlyosan nem szól bele, sőt publikusan emiatt enyhítettek a nyomáson rajtunk. Merkel valami érthetetlen okból erkölcsi kérdéssé tette a menekült/migráns kérdést, és arra használja fel az európai erőfölényét, hogy mindenkin átvigye az akaratát. Nem fog összejönni neki, pusztán az érkezők száma miatt már legkésőbb idén nyáron összeomlik a német menekültügyi rendszer, de ennél valószínűbb, hogy Merkel még azelőtt bukik.

Kavkaz 2016.01.18. 12:08:03

@chrisred:

gordonhahn.com/2016/01/16/why-oppose-nato-expansion-without-russia-just-look-at-turkey-poland-and-europe/

Azt még hozzátenném, hogy a nyugati nagyhatalmak mindig ezzel a "barbár Oroszország"-toposszal akarták igazolni az Oroszország elleni hódításaikat, a teuton lovagoktól Napóleonon és Hitleren át a Jelcin-korszak gazdasági inváziójáig.

komolytalan samu 2016.01.18. 16:10:07

@Kavkaz: A vikingek is ezzel igazolták és milyen jól tették. Egy egész nemzet lehet hálás nekik érte.

Kavkaz 2016.01.18. 16:14:38

@komolytalan samu:

Hát az Oroszország meghódítására tett kísérletek nagyrészét az oroszok keservesen megszenvedték. A vikingeknek tudtommal nem igazán volt sehol hódítást igazolni próbáló ideológiájuk.

Kavkaz 2016.01.18. 18:40:25

@komolytalan samu:

Az lehet, de ők ennek nem sok jelét mutatták.

chrisred 2016.01.19. 05:40:05

@gyalog.galopp: Törökország nem része az Európa és Oroszország közötti ütközőzónának, ez kiderül a térképre vetett egyetlen pillantásból.

Az összeurópai érdek az európai emberek érdeke, a kultúránk, a fontosnak tekintett értékek tisztelete, az életmódunk megfelelő szinten fenntartása. Nem érdekünk, hogy a szomszéd, ázsiai kasztrendszert kiépítő társadalmú, központosított gazdaságú nyersanyagtermelő birodalomtól függjünk gazdaságilag, ami bármikor zsarolhat a függő viszony miatt, és a katonai ereje miatt mi is kénytelenek legyünk folyamatosan tőkét és energiát fektetni a fegyverkezésbe, mert a belső problémáit előszeretettel oldja meg külső hódításokkal. Az érdekünk az, hogy az orosz gazdaság annyira összeépüljön az európaival, hogy az energiaszolgáltatóknak lényegében mindegy legyen, hogy egy nyizsnij-novgorodi vagy egy sevillai vállalkozást látnak el, mindkettő ugyanolyan pozitív visszahatással lenne az adott gazdasági szektorban foglalkoztatottak életminőségére egész Európában. Ezért európai érdek, hogy ne egy új Sztálin, hanem egy új Nagy Péter irányítsa Oroszországot.

chrisred 2016.01.19. 05:59:52

@Kavkaz: A teuton lovagok idején nem létezett Oroszország, és a Német Lovagrend (amit azért nagyhatalomnak nem neveznék) keleti expanzióját a pogányok elleni harccal próbálták igazolni. Ami annál is könnyebben ment, mert az oroszok a mongolokkal szövetségben verték vissza őket.

Napóleon oroszországi hadjárata esetében különös lenne megfeledkezni a megelőző három koalíciós háborúról, amelyben éppen ellenkezőleg, Oroszország támadta meg Franciaországot.

gyalog.galopp 2016.01.19. 06:32:58

@komolytalan samu: @chrisred:

Az az alapvető félreértés közöttünk, hogy úgy gondoljátok, én mérlegre teszem az amcsikat és a ruszkikat, hát nem erről van szó. Már csak azért sincs erről szó, mert a ruszkik gazsasági, politikai, de még a katonai súlyát nézve is elég mulatságos lenne az összevetés.
A ruszkik nem nagyhatalom, bár mondják magukról, de tudják, hogy nem azok.

Amiről én beszélek az az értelmetlen konfliktus gerjesztés, amit most nem az oroszok kezdtek, nem fenyegették az európai hegemóniát sem gazdaságilag, sem politikailag, katonailag meg pláne nem.
Az oroszok felültek a provokációnak, beálltak a szájkaratéba és most épen vesztésre állnak.
Az oroszok tartalékai nagyok, a tűrőképességük hatalmas, a konfliktus az EU -t is megrendítette, ennek egyetlen haszonélvezője az USA, aki jelenleg rendíthetetlen erőt , tekintélyt tud mutatni.
Aztán majd meglátjuk.

A migráns kérdés meg nem német ügy, már hogy a fenébe lenne az, mikor Európai Unióról beszélünk.

maroz 2016.01.19. 09:36:45

@gyalog.galopp: "A migráns kérdés meg nem német ügy, már hogy a fenébe lenne az, mikor Európai Unióról beszélünk."

Helyes, helyes, mondja Samu bácsi, addig jó, amíg az Európai Unióról beszéltek, addig nincs baj. ;))

gyalog.galopp 2016.01.19. 11:36:15

@maroz:
Samu sikeresen szétszedte az EU-t, megnyugodhat.

A németek, meg hogy tudjanak munkát adni a migránsaiknak haza költöztetik a gyáraikat, Kelet-Közép -Európa ismét Putyin alá kerül, kezdődik minden elölről.
Mondjuk mi magyarok megint kilógunk a sorból megint mi leszünk a híd kelet és nyugat között, az ezzel járó összes előnyökkel.
Nem is lesz akkora baj.

Kavkaz 2016.01.19. 11:57:19

@chrisred:

A teuton lovagok konkrétan az ortodox kereszténységet is pogányságnak tekintették, és orosz területek ellen (is) indítottak támadást, lényegtelen, hogy volt-e egységes Oroszország, vagy sem. A mongolokkal már csak azért sem lehettek szövetségben senki, mert a keresztesek az északi területeket támadták meg, amelyeket a mongolok nem tudtak elfoglalni.

Napóleont pedig nem érdekelték az előző hadjáratok, nem is miattuk indított támadást.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.19. 12:39:39

@gyalog.galopp:
"Mondjuk mi magyarok megint kilógunk a sorból megint mi leszünk a híd kelet és nyugat között, az ezzel járó összes előnyökkel. "

Ez mítosz, szóvarázslat. A magyarok sose lógtak ki a sorból, pl. a KGST-ben is megbízható fogaskerékként működtek.

Hogy mit mondtak a népnek, az más kérdés.

Ezúttal sem lesz másként. Kelet-Európa megbízhatatlannak bizonyult, mivel tele volt az oroszok ágenseivel. Megy hát vissza az orosz érdekkörbe, egyidőben azzal, hogy Oroszország újra válságba fordul. Magyarul: nem lesz zsozsó, ezt jelzem előre is.

Bár mindenféle politikai erő buzgón dolgozott a cél érdekében, a kulcsdöntéseket a kétharmados Fidesz kormány idején hozták meg, tehát a történelmi felelősséget Orbán nem moshatja le magáról. Úgy lesz benne a történelemkönyvekben, hogy ő szakította le Magyarországot a nyugati fejlődésről.

Ideje elkezdeni a nép felkészítését arra, hogy miért is lesz nekik ez jó. Brüsszeli diktatúra, keresztény civilizáció védelme, nem leszünk a Nyugat összeszerelő csarnoka, lehet nyomatni a trágyát, ahogy a csövön kifér.

gyalog.galopp 2016.01.19. 12:49:10

@Doomhammer:

Má bocsánat, de hány évesnek tetszik lenni?
A legvidámabb barakk jelzőt nem mi találtuk ki, ezt kaptuk az érdemeinkért, meg sorolhatnám azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyek csak nálunk voltak.

Az orosz ágensként Merkel tantira tetszett gondolni?

komolytalan samu 2016.01.19. 13:05:52

@gyalog.galopp: Nem ez a félreértés köztünk. Az a félreértés, hogy nem létezik felesleges konfliktus gerjesztés. Nem csak Ukrajnában, de ez a fogalom mindenhol értelmezhetetlen. Lehet rövid vagy hosszú távon hibás döntés egy konfliktusba beleállni, rosszul felmérni a kockázatokat, túlbecsülni a lehetőségeinket, és a nyereséget, de egy negyven milliós európai országot bevonni az érdekszférába nagyhatalmi szempontból nem felesleges cél. Az a kérdés, hogy megéri e. Oroszország pedig teljesen érthetően azon van, hogy ne érje meg.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ukrajna azért nem a béke és prosperitás szigete volt, konfliktust a semmiből nem lehet gerjeszteni egy országban.

A menekültek korlátlan befogadását pedig kizárólag Merkel (és a szocdemek) akarják egész Európában (meg néhány balfék eurokrata, de ők nem számítanak). A jelenlegi válság, ill. a megoldás hiányának oka Németország, ott lehet megoldani. A menekültválság Európában német ügy.

komolytalan samu 2016.01.19. 13:19:07

@gyalog.galopp: Pontosítok. Ukrajnában a nyugatnak még csak konfliktust sem kellett szítani, ott volt az magától is. Csak segítettek némi információval és szervezéssel az ellenzéknek, hogy kirugdossák Janukovicsot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.19. 13:22:57

@gyalog.galopp:
"A legvidámabb barakk jelzőt nem mi találtuk ki, "

Képzelje, nem tudtam kideríteni, honnan származik a "legvidámabb barakk" kifejezés. Stílusából ítélve azt mondanám, hogy magyar eredetű; nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk egy cseh vagy egy orosz ezt a kifejezést használta volna Magyarországra.

Már csak azért sem, mert nem volt igaz, hanem egy gondosan ápolt hazugság volt, annak bizonyítására, hogy érdemes befogni a szájat. Nem volt igaz, hogy pl. Csehszlovákiában vagy pláne Jugoszláviában, vagy Lengyelországban az 1982-es sajnálatos események előtt alacsonyabb lett volna az életszínvonal, mint Magyarországon. Még az se volt igaz, hogy a pártállam és annak mindenféle hajtásai (pl. a titkosrendőrsége) ne hálózták volna be a magyar társadalmat ugyanolyan sűrűn, mint más szocialista országokban. 1956 emléke miatt talán kesztyűsebb kézzel bántak a polgárokkal (először kedvesen elbeszélgettek és csak utána ütöttek), mint más szocialista országokban, de az élet minden területére kiterjedő ellenőrzés ugyanolyan volt, mint másutt.

Tehát a "Magyarország kivételes helyzete" kijelentést egy legendának tartom, amit a pártállam irányítói saját hatalmuk fenntartása érdekében találtak ki.

komolytalan samu 2016.01.19. 13:28:25

@gyalog.galopp: Ez a gondolatmenet pl nem hülyeség, viszont Németországnak kifejezetten rossz. A keurópai gyárak hazaköltöztetése sokkal kisebb nyereség lenne nekik, mint keurópa elvesztése, vagy keurópa megroppanása.

Ha úgy tetszik, a menekültválságra adott német erkölcsi alapú válasznak ez egy súlyos negatív következménye lehet német szempontból.

gyalog.galopp 2016.01.19. 14:00:55

@Doomhammer:

Olyan meggyőzően tud érvelni, még azt is elhiszem, hogy én se léteztem akkor.

gyalog.galopp 2016.01.19. 14:08:15

@komolytalan samu:

Nemcsak a németek, hanem franciák, olaszok , többiek is buknának.
Amennyiben az EU szétesik, akkor nemcsak a termelő bázist veszítik el, hanem a piacot is, arról nem is beszélve, hogy nyersanyag készlete egyik magországnak sincs, a bankrendszerük is fejre állna.

A magyar lakosság zöme nem érezné meg a váltást, mert még az előző váltás pofonjától se állt talpra, nekik onnan kezdődne a felemelkedés.

Kavkaz 2016.01.19. 14:09:51

@Doomhammer:

Nem az egész világ, csak a fejlett világ nagyrésze. És bizony nem az oroszok jelentette veszély miatt. A Szovjetunió összeomlása óta a nyugati nagyhatalmak meg sem próbáltak békés, konszenzusos megoldásra törekedni Oroszországgal, ők a Vae victis!-elvet vallják magukénak ebben az esetben. Ez sokmindenben megnyilvánul, a Jelcin-korszak szabadrablásától és ennek éltetésétől kezdve az oroszellenes mozgalmak támogatásán át az érdekeikkel szembemenő putyini Oroszország démonizálásáig.

Ezzel kapcsolatban lásd a korábban betett cikkeket, illetve ezeket:

www.thehindu.com/todays-paper/tp-opinion/why-the-west-loved-yeltsin-and-hates-putin/article1223603.ece

russianuniverse.org/2015/04/21/pro-russian/

komolytalan samu 2016.01.19. 16:41:18

@gyalog.galopp: Persze, de a németeket érintené a legkeményebben.

A magyar lakosságot nem érintené???? Már attól padlót fogna a magyar lakosság (és gazdaság), ha csak az audi és a merci gyárat vinnék vissza az összes idetelepült beszállítójával.

Ha a nyugat eu gazdasági kapcsolataink úgy komolyan zsugorodnának, az gazdaságilag egy kibaszott armageddon lenne, kb, mint a 90-es évek elején, azzal a különbséggel, hogy rövid és közép távon esélyünk sem lenne máshonnan pótolni a kieső befektetéseket, munkahelyeket. Éveken át tartó súlyos recesszió, huszonszázalékos munkanélküliség, nyomor, plusz több százezer kivándorló. Politikai káosz.

A felemelkedés kb onnan kezdődhetne, de még a mostani állapot elérése is egy évtizedbe telne legalább, de az is erősen kétséges.

maroz 2016.01.19. 19:30:56

@gyalog.galopp: Pihen a kompország, kikötötték... :))

Illetve na, ez azért nem is annyira vicces. Ajánlom szíves figyelmedbe a körkörös jelleget. Van keletre tőlünk egy állam, amelyikről Amerika valamiért úgy gondolja, hogy nálunk jobban tudna ilyen híd-bástya játékokat játszani. Ez az állam igen könnyen barátságtalanná válhat velünk szemben, és ez egy roppant kényes helyzetet teremtene, hiszen még mindig elég sok túszuk van ahhoz, hogy ne ülhessünk nyugodtan a híd-szerepünkben.

gyalog.galopp 2016.01.19. 19:54:24

@komolytalan samu:

Mennyire ismered te a magyar vidéket?

@maroz:
Ukrajna hamarosan Szíria sorsára jut, széttrancsírozzák.
Mondjuk egy Galiciai Köztársaságot elsők között ismernék el.

chrisred 2016.01.19. 21:42:50

@Kavkaz: Lényegtelen, hogy milyen területeket foglaltak el a mongolok, a Csud-tavi csatában ott harcoltak az oroszok oldalán. Amit én nem írok a terhükre, csak az egybemosást tartottam értelmetlennek a náci propagandával.

Hogyne számított volna az oroszok állandó beavatkozása a Napóleon által kialakított európai rendbe, például a független Lengyelország léte sem volt garantált, és akkor megint ott vagyunk, annál a keleti zónánál, amiről korábban írtam.

chrisred 2016.01.19. 21:46:21

"Képzelje, nem tudtam kideríteni, honnan származik a "legvidámabb barakk" kifejezés. Stílusából ítélve azt mondanám, hogy magyar eredetű; nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk egy cseh vagy egy orosz ezt a kifejezést használta volna Magyarországra."

Nem is, mert a "gulyáskommunizmus" sokkal közismertebb volt abban az időben, bár nagyrészt ugyanazt jelentette. Azt pedig Hruscsov találta ki állítólag.

Kavkaz 2016.01.19. 21:55:07

@chrisred:

Ettől még a keresztesek az névleg az északi pogányság (Baltikum, finnugor és szláv népek) és az ortodox kereszténység ellen indítottak háborút. A mongolok elleni harc nem volt az indokok között.

Napóleon meg azért lett zabos az oroszokra, mert ők továbbra is kereskedtek Britanniával, megtörve a kontinentális zárlatot. Egyáltalán nem érdekelte Lengyelország, legfeljebb annyira, amennyire hasznot tudott húzni belőle. Persze a hivatalos indoklás ott is a felvilágosult értékek védelme volt.

Egyébként azt nem is állítottam, hogy minden Oroszország felé történő terjeszkedést igazolni próbáló ideológia ugyanolyan, csak azt, hogy szinte mindig volt valamilyen.

Kavkaz 2016.01.19. 22:10:46

@Kavkaz:

Illetve azt igen, hogy mindig az európai/keresztény/civilizált világ/értékek védelme és a "barbár Oroszország" toposza jelent meg ezekben valamilyen formában.

maroz 2016.01.19. 22:23:22

@gyalog.galopp: Romániára gondoltam inkább...

komolytalan samu 2016.01.19. 22:34:57

@gyalog.galopp: Pontosan tudod, hogy nem azokról beszélek, akikről te. Akkor minek dobtad be?

chrisred 2016.01.20. 05:25:14

@Kavkaz: Alapvetően mindig a magasabbrendű európai kultúra védelme volt ez az ideológiai alap, már a görög-perzsa háborúkban is, de a Római Birodalom is hivatalosan barbárnak tartott minden népet a határain kívül. És már ott is vagyunk a menekültválság ideológiai értelmezésénél.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:40:06

@chrisred:
A nyugati sajtóban jelent meg valamikor a 80-as évek legelején, nincs kizárva a magyar szál. Kádár ekkor ért a csúcsra, a nyugati sajtóban is relatíve dicsérték, mondván ha egy valódi demokratikus választáson indulna, akkor simán nyerne. Akkor ez igaz is lehetett.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:41:57

@komolytalan samu:

Mert róluk, mindig, mindenki megfeledkezik.

gyalog.galopp 2016.01.20. 05:50:26

@maroz:
Romániának van, mindig is volt geopolitikai jelentősége, ők ezt mindig ki is használták, már amennyire tudták, jobban is tudhatták volna.
A híd szerepet valójában ők erőltetik, de a nyugati kultúra széle mi vagyunk, pontosabban Erdély . Románoknak nincs múltjuk az európai történelemben, ezt most próbálják legyártani Erdély által.

chrisred 2016.01.20. 06:06:31

@gyalog.galopp: Én ezt a sztorit ismertem:

"Akár igaz, akár nem, a történelem már csak úgy tartja számon, hogy 1964-ben, amikor Magyarországon járt, a joviális Hruscsov « gulyás-szocializmusnak » nevezte el az itteni rendszert, ami annyit tesz, hogy a szovjet szocializmus enyhített változatát látta benne. A fogyasztási javak viszonylagos bőségén kívül, a « gulyás-szocializmus » azt is jelentette, hogy Magyarországon enyhültebb a politikai légkör, mint más szocialista országban."

gyalog.galopp 2016.01.20. 06:50:15

@chrisred:

ja, bocsi én a legvidámabb barakkról beszéltem , a Hruscsov történetet nem ismertem

maroz 2016.01.20. 09:12:51

@gyalog.galopp: Ez azért szerintem ennél összetettebb, de nem nagyon merek belemenni, mert tudom, hogy ez egy érzelmileg nagyon terhelt téma.

gyalog.galopp 2016.01.20. 12:02:14

@maroz:
Én is tudom, azoktól tudom, akik onnan jöttek, hagyjuk.

maroz 2016.01.20. 12:23:05

@gyalog.galopp: Ráadásul nekem különösképpen nehéz, mert én a köznek írni pont román nyelven írtam először, igaz, szakmait, de akkor is. Ilyen kultúraközi vitákból én még jól soha nem jöttem ki, így inkább ha tehetem bele se megyek. :)

komolytalan samu 2016.01.20. 13:41:14

@gyalog.galopp: Ez akkor sem érv itt. Egy másik vitában lehet az, de most csak arra jó, hogy a legnyomorultabbak hátán kifarolj vele az érvek elől. Azaz sunyizás.

Kavkaz 2016.01.20. 13:56:26

@chrisred:

Az európai értékek védelme (az oroszok esetében legalábbis) szinte mindig propaganda volt, amely gazdasági és politikai érdekek kiszolgálását próbálta igazolni. Jó példa a krími háború is, ahol a brit és francia sajtó szintén az európai érdekek védelméről harsogott. dolog szépséghibája, hogy ezzel az Oszmán Birodalom oldalán történnő beavatkozást próbálták igazolni...

annamanna 2016.01.21. 02:07:50

@Kavkaz: Nahát ez az!!
Ez nekem is nagyon furcsa.
Kezdjük ott, hogy évszázadokon keresztül háborúztak az európaiak a Közel-Keleten a muszlimokkal a keresztesháborúk miatt.
Aztán a törökök elfoglalták a Balkánt, az ottani keresztény országokat, és a nyugatiakat mindez egyáltalán nem zavarta, nem érdekelte őket a keresztény hit védelme.
Mátyás tudta, hogy a nyugati hatalmaktól nem fog kapni segítséget, a nyugati hatalmak felől Magyarország is nyugodtan válhat muzulmán országgá, itt sem óhajtanak küzdeni a kereszténységért.
1532-ben Jurisich kért segítséget Kőszeg védelméhez, de az égvilágon semmiféle segítséget nem kapott, az összegyűlt nyugati hadak letáboroztak Bécsnél és onnan egy tapodtat se mozdultak kelet felé. A franciák és angolok azért nem küldtek sereget a török ellen, mert épp velük voltak szövetségben!
"I. Ferenc 1526-ban a pápát, az angolokat, Milánót, Firenzét és az oszmánokat is bevonva létrehozta a cognaci ligát a Habsburgok, és szövetségeseik ellen. 1526-ban így ismét kiújult a háború. Az újdonság immár az volt, hogy a legkeresztényibbnek mondott király (a francia király) és a pápa is az oszmánok szövetségeseiként léptek fel."
És egyáltalán nem zavarta őket a vallási ellentét!44!

Ezek után elkezdődtek a gyarmatosítások az Újvilágban, ahol a "keresztény hit terjesztése" címén iszonyatos tömegeket sikerült legyilkolniuk; de az fel sem tűnt nekik, hogy eközben Európa keleti fele még mindig a muzulmán törökök uralma alatt áll. A Balkánon 400 évig. Ez senkit sem zavart?
És akkor mindezek után a 19. sz-ban, a krími háborúban is a törököket támogatták a nyugati országok, a keresztény Oroszországgal szemben!
Az első világháború előtt kit neveztek "Európa beteg emberé"-nek? A muzulmán törököket, akiknek az országa Ázsiában van. Abban a háborúban épp a németekkel voltak szövetségben az oroszok ellen.
"Törökország ősi oszmán szokás szerint szerint az angolok, oroszok és franciák elleni szent háborúra szólította fel a világ muzulmánjait."

A második világháborúban - a változatosság kedvéért - szintén az oroszok ellenlábasai voltak:
"Az 1943-as kairói konferencián Churchill és Roosevelt fokozták az İnönüre gyakorolt nyomást, azzal fenyegetőztek, hogy Törökország a háború után magára maradhat a Szovjetunióval szemben, ha sokáig halasztgatja a hadviselést. 1945. február 23-án Törökország hadat üzent Németországnak és Japánnak, így jogot nyert arra, hogy az ENSZ egyik alapító tagja legyen. Márciusban a Szovjetunió bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a törökökkel 1925-ben kötött barátsági szerződést. Sztálin feltétele a meghosszabbításhoz többek között szovjet támaszpontok kiépítése, és a Boszporusz közös török-orosz felügyelete volt. Törökország 1947-ben a Marshall-terv bevezetésével aktív segítséget kapott az Egyesült Államoktól a Szovjetunióval szemben. Bár a világháború során Törökország semlegességét a szövetségesek nem nézték jó szemmel, a háború végeztével szükségük volt a Szovjetunióval szemben stratégiailag fontos pozíciót betöltő országra." "1948 és 1950 között a Marshall-terv keretében Törökország 200 millió dollárnyi segélyt kapott és tagja lett az OECD-nek. Amerika stratégiai fontosságúnak tartotta a Törökországgal való jó viszonyt."

Bezzeg mi, kelet-európai országok nem voltunk a keresztény nyugat szövetségei, meg stratégiai partnerei a második világháború után! De a muzulmán törökök igen!
Most is honnan zúdul Európára ez a milliónyi muzulmán? Hát ki nem találnám, hogy Törökországból!
És a nyugati hatalmak számára ki a Sátán? A pravoszláv oroszok! És kit ölelnek szorosan a keblükre? A muzulmánokat, akiket Törökország ereget rá Európára.

És Orbánék eközben mit csinálnak? Hát a törökökhöz dörgölőznek; természetesen csakis azért, mert Orbán egy keresztes vitéz, aki az európai keresztény kultúrát védelmezi a muszlimoktól!
Például így: vigyazo.blog.hu/2016/01/20/gyalazat_ha_minaret_epul_szigetvaron_a_zrinyi_emlekevben

Bár nem túl fontos, de mindezek után ez érdekes: orthodoxengland.org.uk/hrh.htm

@BircaHang Média: ezt az utolsó linket neked is ajánlom, biztosan tetszeni fog: orthodoxengland.org.uk/hrh.htm

chrisred 2016.01.21. 04:48:08

@annamanna: Talán árnyalja a képet, hogy az 1500-1600-as években a kereszténység legnagyobb hitszakadása történt, a és a katolikus hit elitje a pápával az élen ekkor elsősorban a protestantizmus megfékezésével foglalkozott.

gyalog.galopp 2016.01.21. 06:24:14

@komolytalan samu:
Már mért sunnyognék , semmi érdekem nem fűződik hozzá, legfeljebb arról lehet szó, nem tudtuk követni egymás gondolatmenetét. Én legalábbis nem tudtam.

annamanna 2016.01.21. 06:30:31

@chrisred: ezt tudom, de a cognaci ligában résztvevő angolok is kiszakadtak a katolikus egyházból (bár az igaz, hogy VIII. Henrik csak 1531-ben szakított a pápával, tehát van öt év eltérés); közben a spanyol és osztrák Habsburgok nagyon is bőszen katolikusok maradtak, és mégis: "V. Károly zsoldos hadai 1527. május 6-án elfoglalták és feldúlták Rómát (Sacco di Roma), rövidesen magát a pápát is elfogták, és megegyezésre kényszerítették a császárral".
"1531-ben a protestáns fejedelmek létrehozták a schmalkaldeni szövetséget, melybe az abszolút katolikus Bajorország is belépett." "Károly nem tudott rögtön fellépni a szövetség ellen, mivel 1532-ben a török újra célba vette Bécset. Károly kompromisszumot kötött a fejedelmekkel, és júliusban megkötötték a nürnbergi vallásbékét. Ennek értelmében amennyiben a protestáns fejedelmek támogatják Károlyt a török elleni harcban, szabadon gyakorolhatják a vallásukat, és tartományúri hatalmat kapnak. A rendek ezért 100 000 zsoldost szavaztak meg Károlynak. Ezeket viszont nem tudta hathatósan bevetni, mivel a választási hitlevél értelmében birodalmi csapatokat nem vihetett a birodalom határán kívülre, a török csapatok viszont nem mertek megütközni a császáriakkal. Így a birodalmiak Bécsújhelynél, a törökök pedig Kőszeg alatt várták be a telet. A török háború ezzel még nem ért véget, Szulejmán – (természetesen I. Ferenc király beleegyezésével) – saját észak-afrikai vazallusát, Hajreddin Barbarossa kalózvezért utasította Spanyolország megtámadására. Hajreddin 1534-ben bevette a spanyol védelem alatt álló Tuniszt és Bizertát. Ez ismét elvonta V. Károly figyelmét a német protestánsokról.
1535-ben elhunyt Francesco Sforza milánói herceg, ekkor kiújult a Habsburg–Valois háborús konfliktus. I. Ferenc király ismét szövetséget kötött Szulejmán szultánnal. Az 1536-os francia-török szövetség ürügye alatt a berber kalózok újra fosztogató hadjáratokat vezettek a Habsburg Birodalom területei ellen. A kimerült felek III. Pál pápa közvetítésével még ebben az évben megkötötték a nizzai békét."

Na ennyit a vallás jelentőségéről. Ez egy kártya, amit ha akarok, előhúzok, egyébként meg nem érdekel. Itt bárki bármikor hajlandó volt szövetséget kötni akár az ördöggel is, csakhogy a saját hatalmi pozícióit biztosítsa; ebbe Szapolyai Jánost is bőven bele kell érteni, mert Szueljmán 1532-ben az János barátját ért sérelmekre hivatkozva támadta meg Bécset, és Magyarországon Kőszegen kívül egyetlen vár sem tanúsított ellenállást, hanem minden várkapitány behódolt és átadta a töröknek a vár kulcsait.

Ez a mai napig sincs másképp. Hogy egyébként az alattvalók mit gondolnak Istenről, az a hatalom birtokosai számára muhaha. De persze, ha épp kapóra jön nekik, akkor nagy szemforgatással előadják a vallás védelmezője szerepet, pl. Merkelnek néha eszébe jut, hogy az apja lelkész volt, és ilyenkor elönti a keresztény könyörület. De hát mindegyik ugyanezt csinálja.

Az, hogy Európa népeit az azonos vallásra épülő kultúra, civilizáció mégiscsak egy közös táborba sorolja, az soha senkit nem érdekelt.
Az se érdekel senkit, hogy ha egy orosz elköltözik Nyugatra vagy épp az USA-ba, akkor ott azonnal eltűnik a tömegben és beolvad. Iván és Samu világképe között sokkal több az egyezés, mint Erik és Mohamed világképe között.
De a hatalom birtokosai fentről eldöntik, hogy ki kinek a barátja, szomszédja vagy épp az ellensége.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.01.21. 21:10:17

@Jean Sol Partre: "Nem Putyin elnök úr volt, de azért jól tette."
süti beállítások módosítása