Kommentszűrés
’14 júl
28
11:31

Keletről, Nyugatról, orbáni víziókról

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

kelet_nyugat.jpg

„Semmi új, de az az ellenfeleket ingerlő megfogalmazásban; kicsit olyan, mint végigsétálni a falusi utcán, botot húzva végig a kerítéseken” − kommentálta a hétvégi, tusványosi Orbán-beszédet Szombathy Pali újságíró kollégánk a Facebookon. Elég pontos. Orbán vagy egy évtizede ugyanazt mondja Tusványoson, csak újra meg újra átcsomagolja kicsit, hadd szóljon. Több állam, erősebb központi akarat, a Nyugat hanyatlása, a Kelet felemelkedése, nemzetépítés, nemzetben való gondolkodás határokon belül és határokon átnyúlva; mindez leöntve filozofikusnak szánt antiliberalizmussal, baloldal-kritikával, '68-ellenességgel. Tényleg nem mondott sok újat − ahogy a felharsanó reakciók sem hoztak semmi újdonságot.

Nem kell Orbánnal sem az egyes részletekben, sem a komplett vízióval egyetérteni. Évekkel ezelőtt megírtuk, mit gondolunk a keleti nyitás racionális gazdasági kapcsolatépítéseken túlnyúló ideológiai mázáról, a félázsiaizásról, és arról is, hogyan nyomul a jobboldalon belül a kurucos és/vagy keletes, bizáncias gondolkodásmód a labanc, nyugatos gondolkodással szemben.

Így most egy rövid kommentár a beszéd egy részletéről: Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország – ezeket az országokat nevezte meg a miniszterelnök, mint az újfajta sikeresség példáit. Nos, furcsa egy lista, hiszen nagyon eltérő berendezkedésű országok mindannyian − Oroszország esetében pedig igencsak relatív, hogy egyáltalán sikerességről beszélhetünk-e. India a világ legnépesebb, persze nem tökéletes, de úgy-ahogy működő demokráciája néhány szigetszerű sikerközponttal és továbbra is nyomorgó százmilliós tömegekkel. Kína kommunista egypártrendszeren alapuló vadkapitalizmust épít, de az elmúlt két évtized robbanásszerű fejlődése után meg kell találnia a hosszú távon is fenntartható modellt. Szingapúr egy speciális, szinte utópisztikus, high-tech, rendpárti turbókapitalista városállam. Törökország nagyot lépett előre Erdogan ideje alatt, de hatalmas kérdés, hogy lesz-e ereje megtörni, sőt, megszüntetni az atatürki, szekuláris állammodellt, vagy pedig hamarosan eljön a visszarendeződés ideje. Oroszország pedig... nos, Oroszország egy számos belső társadalmi válságjelenséggel, gazdasági aránytalansággal küszködő, régi birodalma romjain merengő ország, amelyet egyrészt a szovjet időkből örökölt, bár ma már korántsem világverésre alkalmas hadserege (és atombombái); másrészt, legfőképpen energiaexportja tart a világ legnagyobb játékosai között − bár a többiek most már egyre inkább kizárják a klubból. Oroszország nem a jövő világbajnoka, hanem a jövő óriási kihívásai miatt jelenleg előre menekülő, helyzetét biztosítani akaró regionális hatalom. Nemrég össze is gyűjtöttük Oroszország és a Nyugat különböző mutatóit, le lehet mérni számok alapján, az ideológiai szájkaratén túl ki hol is tart, kinek mekkora a súlya pontosan.

Feltehető a kérdés: pontosan miben is lehetnek számunkra minták ezek az országok, és melyek azok a politikai, gazdasági, természeti, társadalmi adottságai Magyarországnak, amelyek alkalmassá tennének minket arra, hogy a fenti országok esetleg sikeres példáit magunkévá tegyük? Tudna Magyarország high-tech, virtigli kapitalista rendőr-városállam lenni? Haha. Rendelkezésre állnak egy tál rizsért bármilyen munkát elvégző, a nyugati civilizáción kívül szocializálódott, szinte öntudatlan tíz- és százmillós tömegek, amelyekkel el lehetne indulni a Kína és India által bejárt úton? Haha. És így tovább...

És még egy megjegyzés Kelet és Nyugat, keletesség és nyugatosság, Brüsszel kontra Moszkva téma kapcsán.

Épp szombaton közöltük a pápai kastély örvendetes felújításáról szóló, eredetileg a MúzeumCaféban megjelent riportot. A város Esterházy-kastélyát annak rendje és módja szerint a szovjet hadsereg belezte ki 1945-ben, elhordva, elégetve a berendezését, majd még hosszú évekig laktanyaként leszedálva a kastélyt. Pápa kastélyát aztán − mivel mi, magyarok nem tudunk ilyet önerőből megoldani − a kétezres években előbb a Norvég Alapból, majd uniós támogatásokból származó százmilliókból újították fel, hogy megmentsék a magyarok számára a magyar kultúra örökségét.

Víziók és ideológiák helyett vegyük (ún. konzervatív megközelítésben) ezt a konkrét, közeli, valóságból merített, történelmi tapasztalatokon alapuló  pápai példát. Mit adtak nekünk az oroszok? És mit adtak nekünk a brüsszeliek meg a norvégok?

További jó elmélkedést kívánok mindenkinek a példakép Keletről és a hanyatló Nyugatról.

Címkék: beszéd Orbán Viktor Nyugat Kelet Tusványos

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr656551177

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keletről, Nyugatról, orbáni víziókról 2014.07.28. 11:52:02

Mit adtak nekünk az oroszok? És mit adtak nekünk a brüsszeliek meg a norvégok? További jó elmélkedést kívánok mindenkinek a példakép Keletről és a hanyatló Nyugatról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.28. 11:40:25

Bukásban van a liberalizmus őshazájában, nyugaton is. Ragaszkodni hozzá felesleges.

A demokráciából médiadiktatúra lett. A hagyományokat megerőszakolják törpe, agresszív kisebbségek. A bankok tönkretették a termelést. Ez a liberalizmus gyümölcse.

Azonban nem hiszek Orbánnak. Ez egy jó beszéd volt, elismerem, de nem hiszem, hogy Orbán ezt többnek szánná egyszerű propagandánál.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 11:50:06

A defetistákat a falhoz állítják, ugye? Éljen a győzelem! (Fordítsam?)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2014.07.28. 11:54:26

Gázt, olajat, atomot.
Külföldi ügynököket, akadékoskodást, mindenbe beleszólást, kötelezetségszegési eljárásokat, szégyenpadokat.

S=klogW 2014.07.28. 12:02:18

Épp a Sebő-posztban volt róla szó, hogy a sok ócskaság őrizgetése tipikusan modern világunk jelensége.

Biztos, hogy pl. minden műemlék épületet meg kell őrizni ami megfelel a műemlék kritériumnak?

A szakrális korok embere nem ismerte ezt a mértékű anyagba láncoltságot:

MŰEMLÉKVÉDELEM = MATERIALIZMUS

S=klogW 2014.07.28. 12:04:03

@S=klogW:

Az entrópia úgyis mindent felemészt, csak a transzcendens szellemet nem.

TG69 2014.07.28. 12:07:49

@ergé: Ha jól emlékszem a jobboldalon ez az első nyílvános reakció, amiben kiröhögik Orbánt. Grat! Az MNO nemrég arról mereng mennyi talpnyaló, szervilis bunkó veszi körül Orbánt, akiknek az a dolguk, hogy Viktor még véletlenül se tapasztalja meg a tényleges világot. A virtulis valóság bajnokát egyszer csak legyőzi a valóság. A fociban már ez emgtörtént, most jönnek szép sorban ennél sokkal fontosabb dolgok...

TG69 2014.07.28. 12:17:44

A különdaók politikájának legfontosabb negatív hozadéka a növekedési áldozat, mivel
a1) elszívják a fejlesztés elől a pénzeket, romlanak a szolgáltatások
a2) kapkodó, ellentmondásos bevezetése elriasztja a külfüldi befektetőket

tenytar.blog.hu/2014/07/22/amiert_igazan_rossz_a_kulonado?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201407

Ha pl úgy gondolja, hogy egyes szektorok exta profitot terlmelnek az országban, akkor a szabályozást kell úgy alakítani, ami közelíti a nyugati gazdasági környezetet, de nem kormányuk beáll és lenyúlja az extraprofit x %-át. A lakosság továbbra is szar gazdasági kondíciókkal érintkezik ezekkel a szektorokkal, miközben a kormányzati különadó egy része áthárul rá. Jól jártunk? Nem, de egyelőre az álomgyár ezen oldala még működőképes, jó lenne ezt is tisztába tenni.!!! Forza mandiner!

Veridicus76 2014.07.28. 12:22:03

Ez az írás is Orbánt igazolja. A legnagyobb veszedelem a korlátolt, dogmatikus "gondolkodás."
Mert amellett, hogy a legócskább demagógia szembeállítani a szovjet (nem orosz!) kommunista birodalom háborúban vadult hordáinak zabrálását a "brüsszeli" (valójában a tagállamok által befizetett és újraosztott) pénzzel, amellett nézzük már meg, hogy példának okáért az Eurokolhoz-tagság mindent összevetve közel negyvenszeres ráfizetés nekünk! (Házi feladat silabizálni az elérhető adatokat!) Kelet népességében, nyersanyagban, munkaszervezésben épp lenyomja nyugatot, ezen nincs mit vitázni. A legnagyobb faszság nem nyitni kelet felé. A világ változik, meg kell találni, milyen társadalomszervezéssel élhetjük túl a tektonikus rengéseket. Egy biztos: az elmúlt 25 év vagyonveszté, demográfiailag kétségbeejtő, morálisan-intellektuálisan drámai berendezkedése nem tartható fenn. Minden más hülye, kretén, nyálas duma.

F. A. Hayek 2014.07.28. 12:24:06

Valójában a szerző az, aki az szdsz-es értelmiségi baráti köréhez hasonlóan képtelen felülemelkedni az ideologikus gondolkodásán.

A miniszterelnöki beszéd arra reflektált, hogy bár Magyarország a rendszerváltozás óta sajátos, a negyven év kommunizmusból eredő problémákkal küszködött, a liberális ideológia az ezekre adott saját válasz helyett csak a "nyugati minták" szolgai követését tartotta elfogadhatónak. Ez a liberális ideológia akadályozta meg a Zétényi-Takács törvény végrehajtását, a reprivatizációt, a jóerkölcsbe ütköző privatizációs szerződések felülvizsgálatát, és ez az ideológia vezetett oda, hogy - szemben az állítólag követett nyugat-európai mintával - minden jelentősebb termelő és szolgáltató cég külföldi tulajdonba került.

Mellesleg a szerző és elvtársai ennek az ideológiának a fenntartóiként folytatnak ádáz kultúrharcot minden olyan - a kommunizmus alatt betiltott - alkotással (Nyírő, Wass és társaik) szemben, amely nem felel meg az általuk urbánusnak tartott ízlésnek.

Ehhez képest meglehetősen pragmatikus dolog végignézni, hogy a demokráciaexporttal ránk erőltetni akart modell mellett milyen megoldásokat találtak a világ más országai. Amiből akár egy saját, a mi országunkra specifikus problémákat kezelő modell megalkotása is következhet, bár kétségtelen, hogy a liberális demokrácia ideológiai bunkósbotját forgató értelmiség ennek a szellemi munkának az elvégzésére alkalmatlan.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.28. 12:31:03

Gratulálok és hajrá, labancok! :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.28. 12:34:33

@F. A. Hayek:
Jelenleg ki akadályozza a Zétényi-Takács törvényhez némileg hasonló lusztrációs valami végrehajtását?

S=klogW 2014.07.28. 12:42:40

Kedves Gellért!

Gratulálok! Szépen hasra estél a Nyugat üveggyöngyeitől. Zehn Komma Null.

Csak néhány VALÓDI példa:
1. A műemlékeinket felújíthatjuk ajrópúnós pénzből, de az EBRD közben privatizálná a TB-vagyonunk.
2. Persze, adtak pénzt autópálya-építésre is, amit a saját cégeik nyertek meg a 20+ % korrupciós ráta fejében.

Mivel magadtól nem megy, itt van neked s a hozzád hasonlóknak egy három részes szájbarágós videó:

www.youtube.com/watch?v=tOLfGUKX8EE
www.youtube.com/watch?v=-1EHTt4HFng
www.youtube.com/watch?v=k_3K1PCZHE0

1.:
Military force is only the most obvious method of control. Maybe even more important is to dominate the areas that shape consciousness and define relationships: Media. Technology. Law. Education. We have to always appear to have progress, authority, and civilization itself on our side.

This kind of system is so complicated that no one knows who's controlling what. It has the look and feel of 'natural reality'!

The basic rules are pretty easy to remember: One, get the language right - 'free markets', 'aid', and 'development' all sound vaguely positive. Two, never question the fundamental premises of capitalism. Three, debase all alternatives.

Look - empire building has always been expensive, and subjugating poor people from half way across the world is always going to carry certain risks. But the rewards are totally worth it - new 'free markets' to flood with our surplus, dirt cheap labor and resources, unlimited 'infrastructure-building' contracts - it's all big profits!

See, you don't actually have to live in a crappy Third World country in order to work it. IMF, World Bank, WTO, puppet regimes - there's a whole bunch of tools that'll allow you to milk it from home. And my favorite part is if anyone accuses you of exploitation, you can always defend yourself by saying "hey, it's just sensible business"...

3.:
After several hundred years of exploitation, one thing is certain: we have money and they don't. And we can use this rather enormous head start to cultivate long-term dependency. We encourage them to take out loans, then tie the acceptance of those loans to certain 'conditions'. Believe me - these people are so hungry they'll basically agree to anything!

We tell them if they want the money, our corporations get to go in and work their people for pennies. We want zero environmental controls. We give ourselves massive 'development' projects - they pay us with the money we just loaned them! It's also good to steer their economy away from self-sufficiency; it's better for us when their productivity is tied to a 'global economy' and geared towards making nothing but cheap exports.

If the poor people resist, just deal with a minority elite within their country. Give them kickbacks. Or replace their government if you have to, it doesn't really matter. Because even if the people overthrow that government later on, they still have to repay their debt! And when the interested on that debt exceeds the country's entire GDP, that's when you know you really own their asses!

hanta boy 2014.07.28. 12:45:17

Viktor azt mondta ki a mit mindenki gondol, és hallani akar!

Elég volt a liberalizmusból!
(liberalizmus = héberalizmus)

Magyarul: elég volt a zsidók hatalmából!!

gyalog.galopp 2014.07.28. 12:47:49

Egy bölcs tanárom mondotta valamikor, ha valaki 5 perccel előbb jön rá valamire másoknál, azt 5 percig mindenki hülyének nézi.

A liberális gazdaságpolitika körbeért a földön, már nem nyújt bárkinek lehetőséget, csak a legerősebbeknek legnagyobbaknak, a többieknek kuss van. Viszont a termelőközpontnak használt fejletlenebb országok egyre erősödnek és egyre többet igényelnek, a polgáraik egyre inkább kezelhetetlenek. Részükre ki kell találni valamit, ha nem akarnak belső lázadásokat. Ezek a megoldások részben gazdasági, részben ideológiai, politikai jellegűek. Politikai téren nagyon jól jön egy ki egészséges nacionalizmus, ezzel hergelni is meg csillapítani is lehet az embereket, gazdasági téren pedig vissza kell fogni a tőkekiáramlást, vagyis az idegen tőke szabadrablását.
Erre nem Orbán jött rá és nem 5 perce, és természetesen ő is csak annyit tehet, amennyit megengednek neki.

Amit a javára lehet írni, ő legalább megpróbál alkudni, csak az a baj, hogy fölöslegesen és sokat beszél.

tarackos 2014.07.28. 12:59:19

Sztem egyértelmű a minta: ha van még demokrácia akkor vmi bolsevik típusú, többség mindent visz, irányítás általában meg a pofa lapos mert jön pl. a NAV. Ha nincs demokrácia, mint Kínában, akkor ez jóval egyszerűbb elég a puskatus.

Amit meg adtak az a mostani szarrá centralizált szovjet típusú államirányítás. Biztos sokat mesélt róla a papi...

h.kovacs 2014.07.28. 13:06:45

szar lehet nektek, mert a liberális demokráciák élnek és virulnak, ti meg csak a moslékot zabáljátok amit elétek raknak

S=klogW 2014.07.28. 13:15:33

Ennek a csodás Unijónak egyféle felállásban lenne értelme:

-el kell törölni a nemzeti állampolgárságokat, lecserélni egy, uniós állampolgárságra,
-el kell törölni a politikai országhatárokat,
-nemzetek európája helyett nemzetiségek európáját kell létrehozni, etnikai alapon körülhatárolt, meghatározott minimumterület és az ahhoz tartozó lakosságon belüli etnikai arány szerint megállapított régiókból

Pelso.. 2014.07.28. 13:29:37

@maxval, a gondolkodó birca: Gyümölcse, aha. Azon tűnődöm, hogy a szombati beszédnek kik részére s mi lenne a gyümölcse.

F. A. Hayek 2014.07.28. 13:31:42

@rajcsányi.gellért (ergé): Ez a bejegyzés maga volt a sűrített szdszesség. A politikai ellenfél (ugyanis erről van szó, őszintébb lenne kimondani) lejáratása, mondanivalója helyett a kiragadott félmondatokra adott ideologikus reakciókkal, a megérteni akarás legcsekélyebb szándéka nélkül.

Érdemes lenne ezt átgondolni.

Helyes Írás 2014.07.28. 13:34:58

@TG69:

Hát mindenesetre jobban jártunk, mint a "megszorítós" időszakban, amikor lakossági "különadókkal" szedték be az állami költségvetésből hiányzó bevételeket, ám az államháztartási hiány rendre újratermelődött, mert az extraprofit növelése és a gazdasági szereplők "adóoptimalizáló" magatartása előtt nem volt korlát.

A "növekedési áldozat" egy olyan feltételezés, amelyet a 2002-2010 között tapasztalt gazdasági működés nem igazol vissza. Másfelől a fejlesztési pénzeket nem a különadók szívják el, hanem a "multik" külföldi tulajdonosainak válság miatt megváltozott befektetési stratégiája. (Az itt létrejött jövedelmek egy részét valójában a különadók tartják itt.) Továbbá a beruházások és a növekedés között nem egyszerűen számtani az összefüggés.

A növekedési probléma megoldása nem a külföldi befektetések nagyságának kérdése (hiába volt a válság előtt viszonylag nagy növekedés, ha nem tudta biztosítani az államháztartás azonos szolgáltatási szint melletti egyensúlyát sem), hanem egyrészt a belső piac nagyságának és folyamatos bővülésének kérdése, másrészt annak a kérdése, hogy a befektetések bővülő hozadékot eredményező, fejlettebb gazdasági struktúrát eredményeznek-e vagy alacsony hozzáadott értékű, egyre olcsóbb foglalkoztatást és egyre kisebb adóbevételeket produkáló gazdasági struktúrát.

A bővülő hozzáadott értékű gazdasági növekedés elérése gazdaságpolitikai filozófiákon és részkérdéseken túlnyúló problémakör. Nincsenek hozzá hüvelyujjszabályok, egy-az-egyben másolható elméleti, történeti vagy matematikai modellek. Történelmi tapasztalatok szerint szerencse, kedvező világpolitikai (világgazdasági) széljárás és nem számszerűsíthető társadalmi-kulturális hatások is közrejátszanak ebben.

A politikusok és az általuk képviselt politikai filozófiák fontos de nem mindent meghatározó tényezők. Lehet, hogy OV sem lesz sikeres, de ő legalább foglalkozik azzal, hogy mit kell tenni a közép-és hosszútávú sikeresség érdekében. Az elődeit ez a probléma nem foglalkoztatta, mert azt feltételezték, hogy a "liberális" gazdaságszervezési modell, önmagában elegendő a sikeres fejlődéshez.

Azért nincs Orbánnak jelenleg politikai alternatívája, mert az ellenzéke beleragadt ebbe a zsákutcának bizonyuló előfeltevésbe.

picur3ka 2014.07.28. 13:35:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

haha. Maga bizony a nyugat bűvöletében él, mint a liberálisok, igen.

Egy olasz újságíró a kérdésre, hogy miért is pártokon átívelő a Putyin szimpatizánsság ott:

Oroszország az egyetlen, aki szembe mer szállni Amerika mindenütt jelenlévő, mindenbe beleszólásával, Putyin mindannyiunkat képvisel.

A kurucos, labancos hasonlattal is rengeteg a problémám, a botos séta pedig a kutyákat irritálja.

"Oroszország esetében pedig igencsak relatív, hogy egyáltalán sikerességről beszélhetünk-e."

"Oroszország pedig... nos, Oroszország egy számos belső társadalmi válságjelenséggel, gazdasági aránytalansággal küszködő, régi birodalma romjain merengő ország, amelyet egyrészt a szovjet időkből örökölt, bár ma már korántsem világverésre alkalmas hadserege (és atombombái); másrészt, legfőképpen energiaexportja tart a világ legnagyobb játékosai között − bár a többiek most már egyre inkább kizárják a klubból. Oroszország nem a jövő világbajnoka, hanem a jövő óriási kihívásai miatt jelenleg előre menekülő, helyzetét biztosítani akaró regionális hatalom."

Egy más vélemény szerint: Oroszország erősebb, mint a Szovjetunió.

Egy megint más vélemény szerint: Oroszország regionális hatalom. Honnan jött ez a butaság egyáltalán?

Persze, az agyaglábon álló óriás, aki aztán mindenkit berezeltetett szépen.

Klaus: a liberálisok a megkésett kommunizmus utálatukból próbálnak valami politikai tőkét kovácsolni maguknak.

Nos, nem tudom, mennyire van tisztában vele, de a kommunizmust is, mint oly sok nyomorúságunkat a nyugatnak és nem az oroszoknak köszönhetjük.

Ennyire tapsikolni valakinek a saját megnyomorításához, egészen komoly Stockholm-szindrómás eset.

"Nemrég össze is gyűjtöttük Oroszország és a Nyugat különböző mutatóit, le lehet mérni számok alapján, az ideológiai szájkaratén túl ki hol is tart, kinek mekkora a súlya pontosan."

Meg is cáfolták helyzetértékelését azonnal.

"Tudna Magyarország high-tech, virtigli kapitalista rendőr-városállam lenni? Haha."

Az előző kormány nagyon komolyan építgette a rendőrállamát.

"Rendelkezésre állnak egy tál rizsért bármilyen munkát elvégző, a nyugati civilizáción kívül szocializálódott, szinte öntudatlan tíz- és százmillós tömegek, amelyekkel el lehetne indulni a Kína és India által bejárt úton? Haha."

Lassan, csak ilyenünk lesz, mint Indiában, ha így haladunk.

"Mit adtak nekünk az oroszok? És mit adtak nekünk a brüsszeliek meg a norvégok?

További jó elmélkedést kívánok mindenkinek a példakép Keletről és a hanyatló Nyugatról."

Egy nyugati vélemény: a keleti blokkban nem vagytok tele emmigránsokkal, ahol nem mersz többé fehér lenni. Majd megkapjátok ti is.

vizipipa 2014.07.28. 13:55:15

Így fanyalog a magát jobboldalinak képzelő liberális, amikor nem az ő fétisét nyalogatják.

Bezzeg abban a 8 évben amikor "élt és virult" a liberalizmus úgy hasítottunk, hogy csuhaj! Ahogy Szanyi is mondta: az egy sikerperiódus volt!

ergé mondd ki nyugodtan, kinek a vállát szeretnéd veregetni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 13:58:34

Orbán maga hangsúlyozta: ne arra figyeljenek amit modok, csak arra, hogy mit teszek.

Nohát akkor! Hagyjuk a mesedélutánokat a gyerekekre és nézzük, mi történik az országban!

gyalog.galopp 2014.07.28. 14:05:55

@S=klogW:

egy skót fickó ötletelt erről. Európát 5-15 milliós kerületekre kellene osztani, vagyis a nagyokat feldarabolni, a piciket beolvasztani. ( a tótokat pl. a csehek és a magyarok nyelnék le)

A jelenlegi felállás abszurd. Azt a rizsát, hogy a fejlett országok a beruházásokkal felzárkóztatják magukhoz a fejletlenebbeket már nem sokáig lehet hinteni.
Nem működik, hogy a franciáknál egy ruandai menekült, ápolóként annyit keres, mint nálunk egy kezdő orvos, a mérnökeink, orvosaink kellenek a cigányaink nem, az anyacégnél dolgozók háromszoros bért kapnak a leányokhoz képest, míg a franciáknál a szakszervezet egy önálló politikai erő is tud lenni, nálunk gond nélkül ellehetetlenítik .... , stb, stb.

Aki nem értette Orbánt az vagy nagyon hülye, vagy hazudik.

Google 2014.07.28. 14:09:48

@picur3ka:

Nem emigránsok azok, csak visszaadják volt gyarmattartóik látogatását - úgy illik, nem?
Szerzőnk szebb időszakát is dicsőíthette volna a Nyugatnak, na, nem a trianoni időket, nem, hanem mondjuk a szép békeidőket, amikor errefelé a kommunizmust építgettük, háborítatlanul. Akkor bezzeg nem aggódtak értünk, a demokráciánkért ezek a művelt nyugatiak. Csak válságban vagyunk érdekesek, itt is, ott is.
Rossz az, ha bármelyik nagyhatalom valagát, ösztöndíjért, ezért-azért vagyunk kénytelenek fényesíteni, ennél már csak az egysíkúság a rosszabb: ki ad több pénzt az embereknek, ugye.

TG69 2014.07.28. 14:14:26

@Helyes Írás: Ha a teljesen elbaltázott elmúltnyólcévet tekinted alapnak, akkor tényleg lehet egyfajta "sikerességről" beszélni, de azért a cseh,szlovák,lengyel,észt példák nem mutatnak ilyen sötét képet. Épp arról van szó, hogy rossz adaptációk történtek és ebből kiút nem az orbáni 3. nem az elqúrt, hanem a jobb adaptáció. Tehát regionális elmaradásunk az orbáni rezsim mellett ugyanúgy megmaradt és cet.par. nincs esély trendfordulóra evvel a gazdpollal. Abból a 3. útból ergé szemezgetett pár fundamentális "hiányosságot", ezek azok a részek, amik Haha-val végződnek :).

komolytalan samu 2014.07.28. 14:15:04

@S=klogW:

MŰEMLÉKVÉDELEM = MATERIALIZMUS
Na végre! Teljesen igaza van.

A budai vár vacak komcsi-felújított utánérzés: ledózerolni! Én a kínai kereskedelmi központot építeném fel a helyébe, valami célszerű üvegpagodát.

Visegrádi vár: 2 tucat ilyen szar van a Rajna mentén, meg Franciaországban. Nem véletlen, hogy a köcsög Anjouk majmolták le. A helyére én a Gazprom közép európai székházát tenném.

Az esztergomi bazilika, phh, micsoda megkésett klasszicizáló foshalom!!! Érted: a rothadó római kultúra másolatának, másolata. Egy mecset kellene a helyén, a törökök szeretetét ideje lenne már viszonozni, és a BASF se a szászokhoz telepítené a gyárát.

Egy szerény kiegészítés a kiváló gondolathoz.

AZ ŐSÖK TISZTELETE=BÁLVÁNYIMÁDÁS

kerekes pereces 2014.07.28. 14:15:27

@gyalog.galopp: "Azt a rizsát, hogy a fejlett országok a beruházásokkal felzárkóztatják magukhoz a fejletlenebbeket már nem sokáig lehet hinteni. "

Jártál mostanában Szlovákiában vagy Lengyelországban?
Sikeresen elhúztak mellettünk.
Az, hogy mi elbasztuk a felzárkózást, nem a felzárkóztatók hibája.

Virág et. 2014.07.28. 14:18:39

@zero: "Gázt, olajat, atomot."

Mindezt nem kevés pénzért, azt is tegyük hozzá.

@Veridicus76: A példában pont részben Norvég Alapból kifizetett tatarozási munkák álltak. Norvégia nem EU tagállam.

@rajcsányi.gellért (ergé): "Orbán vagy egy évtizede ugyanazt mondja Tusványoson"

Lehet, hogy Tusványoson ugyanazt mondja, de máshol egészen mást mond ugyanazokról a kérdésekről és nem is kell 10 évet visszamenni egy példáért. Például elég csak 2007-ig.

picur3ka 2014.07.28. 14:22:45

@Google:

"Nem emigránsok azok, csak visszaadják volt gyarmattartóik látogatását - úgy illik, nem?"

Hát, ez egy külön nagy téma. Mindenesetre, semmi közünk nem kellene, hogy legyen hozzá. Sajnos, benne vagyunk nyakig. Majd még azt is jól ránk sózza a végén a kedves, szerelmetes nyugat.

"Szerzőnk szebb időszakát is dicsőíthette volna a Nyugatnak, na, nem a trianoni időket, nem, hanem mondjuk a szép békeidőket, amikor errefelé a kommunizmust építgettük, háborítatlanul. Akkor bezzeg nem aggódtak értünk, a demokráciánkért ezek a művelt nyugatiak."

Mért aggódtak volna? Ők exportálták keletre a kommunizmust.

Az elmúlt évtizedben sem aggódtak a nemlétező demokráciánkért. Ez csak seggnyalás mértékének kérdése fedőszöveg.

picur3ka 2014.07.28. 14:24:31

@Virág et.:

"@zero: "Gázt, olajat, atomot."

Mindezt nem kevés pénzért, azt is tegyük hozzá."

Ingyért gondoltad, mint az ukránok?

ingyenebed 2014.07.28. 14:30:49

na, kedves Mandiner,

most hogy sikerült rácsodálkoznotok, merre is vezeti orbán Magyarországot, és mit kaptunk az oroszoktól, jöhet a következő kérdés:

mit kíván tenni a Mandiner a Paks2 szerződés megvalósítása ellen?

gyalog.galopp 2014.07.28. 14:31:59

@kerekes pereces:
Nálunk nem felzárkóztatás volt, hanem végkiárusítás, de én nem erről beszéltem.

Egy német, vagy francia anyacég soha nem fog annyi bért adni a lengyel, szlovák, magyar melósnak, mint a saját hazájában. Ennek ugyanis gazdaságilag semmi értelme , mért költözne, mért ruházna be, ha nem nő a profitja, érted?
Nem azért költözik, beruház, mert olyan áldott jó szíve van, hanem a nagyobb profit érdekében. Ezzel összefüggésben a jelenlegi felállásban, mi , csehek, lengyelek, stb. mindig csak másodhegedűsök lehetünk.

picur3ka 2014.07.28. 14:35:35

@TG69:

"azért a cseh,szlovák,lengyel,észt példák nem mutatnak ilyen sötét képet. Épp arról van szó, hogy rossz adaptációk történtek és ebből kiút nem az orbáni 3. nem az elqúrt, hanem a jobb adaptáció."

Vegyük a lengyeleket - pusztán mert ennek a körülményeiről tudok -,

- 90 körül elengedik az összes adósságukat,
- lakosság és terület szerint is többszöröse a miénknek,
- ásványkincsei vannak,
- tengeri kikötője van
- nincsenek kisebbségei
- a legnagyobb pozitív és folytonosan pozitív mérlegű ország EU csatlakozása óta (többet kap, mint fizet az EU-tól).

Ennek ellenére, egész költségvetése csak valamelyest nagyobb, mint a miénk.

Azt mondanám, még nagyobb katasztrófa, mint mi. Semmi jobb adaptáció, semmilyen szín alatt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 14:40:52

@ingyenebed:

"mit kíván tenni a Mandiner a Paks2 szerződés megvalósítása ellen?" --- kérdezed.

:-D

Kivonulnak a Parlament elé és tiltakozásul leöntik magukat benzinnek, majd meggyújtják.

:-D

Miért, te mit kívánsz tenni?

(Egyébként ez a paksi ügy a ballibbanda legnagyobb mellélövése: az atomerőmű bővítés ugyanis nem pártpolitikai és gazdasági ügy, hanem elsődlegesen ökológiai. Épp a ballibbanditák lehetetlenítik el (azáltal, hogy pártpolitikai szarral kenik össze a témát) egy komolyabb környezetvédelmi jellegű tiltakozómozgalom létrejöttét.)

nolto 2014.07.28. 14:44:26

Ergé, szép és jó amit leírsz, de mindezek ellenére még mindig ezt a kormányt támogatjátok. Mikor külditek már el a főnökötöket oda ahová való?!

gyalog.galopp 2014.07.28. 14:55:53

@bbjnick:
szerintem pont ezért csinálják, műhiszti
Ha a németek lemondanak az atomenergiáról, az azt jelenti, hogy van, vagy lesz nekik más ( nem a nap, vagy szél) , és mi tényleg megszívtuk.

Virág et. 2014.07.28. 14:56:00

@picur3ka: Nem, de a kérdés az volt, hogy mit kaptunk. Ezeket nem kaptuk, ezeket vettük.

picur3ka 2014.07.28. 15:07:43

@Virág et.:

Zéró hozzászólása nem egészen egyértelmű.

Ezeket, épp, mint Ukrajna, dotált áron kaptuk sokáig. Aztán mindjárt nem tudtuk megfizetni, amint nem.

Amit újabban kaptunk, az teljes eladósodás, tehát az ország felvásárlása. Nem túl jó csere-bere, nekünk.

picur3ka 2014.07.28. 15:12:03

@bbjnick:

A ballibeknek nincs politikai programjuk, témájuk, ezért ülnek rá a környezetvédelemre. Egy-témás párt, mint pl. egy bányászlobbi.

Ez már csak annyival érdekesebb, hogy az egyiket a gázipar, a másikat az atomipar pénzeli és e szerint nyomatják. Ezek valójában nem politikai pártok, hanem üzleti érdekképviseletek.

picur3ka 2014.07.28. 15:13:36

@gyalog.galopp:

A németek teljesen képmutatóak az energia szektort illetően. Veszik mástól, osz kész, mindenkinek be van fogva a szája.

picur3ka 2014.07.28. 15:15:11

@nolto:

Ergé, mint látható, nem tudja, hogy ő liberális. Ezért van a katyvasz.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.07.28. 15:18:33

@picur3ka: dehogynem tudom, jobboldali konzervatív és liberális-szabadelvű vagyok, amióta az eszemet tudom. bizonyos kérdésekben konzerv vagyok, másokban szabadelvű - viszont baloldali, az nem vagyok :D

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.28. 15:30:09

szűzmáriámszentegyjózsefem, de nagy marha vagy, te gellért! micsoda példázat! a ruszki széjjelhordta, a művelt nyugat pénze felújította. :)))
azt a német mennyi várat rontott, te szellemi buzerant?

kerekes pereces 2014.07.28. 15:46:24

@gyalog.galopp: A nagyobb vásárlóerő jó a nyugatiaknak is. Vannak olyan dolgok, amiket csak onnan lehet bevásárolni ugyanis. Szerinted mi éri meg a németeknek?
Ha alacsony a keresetünk, és mindenki Suzukit vesz, vagy ha mindenki BMW-vel mászkál?
Pont ezért éri meg nekik a felzárkóztatás: hogy az ő high-tech iparát válasszuk a keleti gagyi termékek helyett.
Inkább vegyünk az Ericcsontól GSM adótornyokat, mint a Huaweitől.
Inkább vegyünk Siemens technológiát, mint orosz technikát.

Hidd el, megéri nekik megfizetni a munkásokat.
Az Audiban dolgozók eléggé az átlag felett keresnek.
Nem keresnek annyit, mint a németek, de nincs is akkora hozzáadott érték, produktivitás.

Helyes Írás 2014.07.28. 15:52:27

@TG69:

Jó a kérdésfelvetés, mert az összehasonlító elemzés lehet az egyik, fölösleges politikai felhangoktól mentes, értékelő elemzés a gazdaságpolitikai sikeresség reálisabb megítéléséhez.

A lengyelek és a csehek egyértelműen előrébb tartanak, mint mi, csak az az érdekes, hogy teljesen más modell szerint indultak el. Az államgazdaságot szervesebben és lassabban alakították át, ezzel a hazai, belső piacot és foglalkoztatást jóval nagyobb mértékben megtartották, pedig a vállalataik nem voltak jobbak, mint a mieink (a lengyel államgazdaság sokkal rosszabb állapotban volt).

Mi azzal az illúzióval engedtük a hazai vállalati rendszer széttrancsírozását és a külföldi tőke domináns szerepét, hogy ki fogják építeni a modern technológiai alapokra épülő háttéripart. Kiderült, hogy a külföldi tulajdonú szektor elkülönült maradt és alig-alig hozott létre magyarországi beszállítói rendszert. A piacot azonban, ha kellett működő gyárak megvásárlásával és bezárásával is, főleg azonban a szupermarketek rendszerének kiépítésével megszerezték, s ezzel lefojtották a belső piac növekedését.

Szlovákiát én még nem mondanám egyértelműen sikeresebbnek, mint mi, az általad nem említett Szlovénia pedig, sokáig a térség egyetlen növekedési felzárkózást végrehajtó államának tűnt, aztán most azt halljuk, hogy nagy bajok vannak az egyensúllyal. Észtország sajátos eset. A nála létszámban és gazdasági erőben sokkal nagyobb, de nyelvében lényegében azonos Finnország integrálta a saját gazdaságába. Így azért könnyebb. A sikeres felzárkózást produkáló kis lakosságú Írországot ugyanígy integrálta az USA nagy és fejlett gazdasága, s talán meglepő lesz amit mondok, a kelet-ázsiai mintának számító Dél-Korea felzárkózását is jórészt a hatalmas amerikai "marshall-segély" tette lehetővé. A finn felzárkózás egyrészt a SZU-val létrejött egyedi kapcsolaton alapult, másrészt egy szerencsésnek mondható momentumon, a Nokia felemelkedésén.

Nincs tehát egyedi sajátosságok nélküli, másolható modell (a japán felzárkózás nagyon régen volt és utánozhatatlan). A mi térségünkben egyetlen ország felzárkózása sem történt még meg és Törökország felzárkózása sem tekinthető befejezettnek. A többi Orbán által emlegetett modell vagy nem is tekinthető igazán felzárkózásnak (pl. Kína), vagy nem követhető.

Erről a kérdésről nagyon óvatosan és visszafogottan, politikai melldöngetések és minősítgetések nélkül kellene beszélnünk és vitatkoznunk. Diktatúrát nyilvánvalóan senki nem akar (lásd. a sikeres Chile), de hatékony, aktív állam nélkül viszont valószínűleg nem fog menni. "Sültgalamb" gazdaságpolitikával biztos, hogy nem, olyan még nem volt a történelemben.

TG69 2014.07.28. 16:08:00

@Helyes Írás: És hát 2002-ig mi voltunk a térség éltanulói, amkor még a mutatóink meglehetősen jók voltak. Tehát én a törést épp a mainstreamtől való gazdasági elfordulásban látom, Lehet itt bizonyos eltolódásokat tenni a helyi sajátosságok miatt, de teljesen mást mint a sikeresek nemigen. Pl felzárkózni csak termeléssel lehetetlen vö munkaalapú gazdaság, az innováció elhanyagolása mellett stbstb.

tarackos 2014.07.28. 16:17:22

@Helyes Írás: Chikánnal volt erről egy beszélgetés az inforádióban vagy 2 éve. Azon lepődtem meg, hogy állítása szerint a teljes közgáz szakmán belül konszenzus volt arról, hogy ha megszabadulunk a cocializmus láncaitól szárnyalni fog a gazdaság mert akkora ászok vagyunk. Nem csak a bal várta azt a sült galambot de ez már történelem.

Szindbad 2014.07.28. 16:49:25

@picur3ka: Debilke, magyarország is bőven többet kap az EUtól, mint amennyit befizet. Már amikor Lázár nem kúrja el, és jön a pénz.

gyalog.galopp 2014.07.28. 16:56:36

@tarackos:
Azt is mondta, nem szó szerint, de akkor mindenki hülye volt a témában.
Most minden lózung nélkül, hinni akartuk, hogy a nyugat az jó, az segíteni akar nekünk, buzogott bennünk a tettvágy, a szlávok szkeptikusak voltak , meg lustábbak, nekik jött be.

picur3ka 2014.07.28. 17:11:33

@rajcsányi.gellért (ergé):

"jobboldali konzervatív és liberális-szabadelvű vagyok,"

"amióta az eszemet tudom."

Izé... amikor nem tudta? Ez valami olyasmi lehet politikailag, mint az androgün nemileg.

Értem én, a liberális demokrácia, a népi demokrácia, meg a vívezetékszerelők demokráciája.

Nekem meg van itten ez a fábúl vaskarikám, jó mi, megveszed? Most éppen olcsóba meg tudom csinálni neked, speciális akcióban...

Fasiszta demokráciád nincsen, akár a pult alól is?

Demokrácia ízekben, egyet fizet, kettőt kap, vegyen most, fizessen később. Az mán nem is vicc, annyira el van mindenki adósodva.

Ez csak ilyen háztól-házig árus lingó. Mindent demokráciának hívnak manapság. A jobbaknak kettő is van egyszerre, mint Koreában, pl.

Hasonlóan, jobboldali. A mi? Magyarországon ezeket szinte két kézen meg lehet számolni. Maga biztosan nincs közöttük.

Nyugaton szocialista piacgazdaságról és szociális demokráciáról beszélnek már régóta. Csak nálunk ez a szó nem szalonképes. Nyugodjék bele, az egész rendszer baloldali, ahogy van.

Helyes Írás 2014.07.28. 17:18:20

@tarackos:

Ez jórészt igaz, az akkori közgazdász társadalom többsége egyetértett azzal a liberálisnak számító felfogással, hogy a piacgazdaságba való átmenet során nem kell óvatosnak lenni a privatizációval és a külföldi tőke bevonásával, s ez a modell kb. húsz éven belül felzárkózáshoz fog vezetni. Ez a felfogás a két hazai közgazdasági egyetem képzése során már korábban megalapozódott, nagyjából a 80-as évek elejétől, Kornai János: Hiány c. munkájának az oktatásba való fokozatos beépülésével párhuzamosan. A közfelfogás alakításában a vezető szerepet a későbbi SZDSZ körül szerepet vállaló közgazdászok vitték. Ugyanakkor a rendszerváltás során is voltak ellenkező állásponton lévő, akkor peremre szorított, ma jórészt jobboldalinak számító közgazdászok, akik ellenezték a gyors, liberális privatizációt és voltak baloldalinak számító közgazdászok is, akik más modelleket ajánlottak, pl. olyanokat, mint amit a csehek meg is csináltak. A közgazdászok kevés kivételtől eltekintve nem kapcsolódtak politikai pártokhoz, s egyébként ez a szakma profitált a legtöbbet a liberális átalakításból, mert a külföldi cégek hazai menedzsmentjébe kerültek, ill. sokan maguk is részesedtek a privatizált vagyonból.

fehérfarkas 2014.07.28. 17:21:36

"Így most egy rövid kommentár a beszéd egy részletéről: Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország – ezeket az országokat nevezte meg a miniszterelnök, mint az újfajta sikeresség példáit. Nos, furcsa egy lista, hiszen nagyon eltérő berendezkedésű országok mindannyian − Oroszország esetében pedig igencsak relatív, hogy egyáltalán sikerességről beszélhetünk-e."

A tényszerűség kedvéért: a keleti nyitást már az MSZP-kormányok elkezdték. Medgyessy volt aki először elment Kínába, először fogadott szaúdi herceget, Gyurcsány pedig aki először találkozott Putyinnal miniszterelnökként. Egyszerre voltak EU pártiak és nyitottak a Kelet felé is.
Orbán a vagy-vagy elvet követi. Mivel a Nyugat nem vevő rá, és nem értékeli az orbanizmust, ezért most a Kelettel próbálkozik.

Törökország egy kapitalista, protekcionista piacgazdaság, egy olyan ország amely az IMF hitelt úgy fizette vissza (tavaly tavasszal), hogy közben a szerződésben vállalt megállapodást betartotta, és egyszer sem uszított (vagy szabadságharcolt) az IMF ellen. Törökországba folyamatosan megy a külföldi működő tőke, olyan nagyságrendben, amit mi magyarok el sem tudunk hinni. Törökország egy nyitott piacgazdaság. Szemben az orbáni bezárkózott "unortodoxxal"
Szingapúr szintén egy nyitott piacgazdaság. Az orbáni bankellenességgel szemben Szingapúr nemhogy nem folytat szabadságharcot a bankok ellen, de egyesen a világ egyik pénzügyi központjává vált az elmúlt évtizedekben.
Kína szintén teljesen nyitott piacgazdaság, amely a világ ipari motorjává vált, és a hol minden nagyobb nyugat cégnek van legalább egy leányvállalata.

Hongkong és Macao az egykori nagy ipari termelő városállamok teljesen átállították a gazdasáukat a szolgáltatásokra és a K+F-re és a Hi-Techre (évekkel a Kínához való visszacsatolás előtt már). De Indonézia, Malajzia és Szingapúr is nagyon nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a tudásra, és a K+F-re. (Indonézában a védik még nagyon elmaradott, de a nagy milliós metropoliszaikban már látványos a fejlődés, az életszínvonaljavulás, és a dzsakartai Hi-Tech ipari kiállítások Ázsia legjelentősebbjei közé tartoznak)
De az olaj nélküli sivatagi Jordánia is az oktatásának köszönhetően fejlődött hatalmasat az elmúlt évtizedekben, és Amman most már nem egy kis sivatagi város, hanem Budapest nagyságú modern metropolisz, közép-európai életszínvonallal, nagyon gyors fejlődéssel és rohamos életszínvonalemelkedéssel. És Tel-Avivval versenyez a Közel-Kelet hi-tech ipari és K+F központja szerepéért, és sorra mennek oda befektetni a legnagyobb multik. Nincs olaja Jordániának, de az oktatásba és egészségügybe (=humáninfrastruktúra) hatalmas összegeket fektetett be. 3 évtizeden keresztül a világ 10 legtöbbet az oktatásba fektető országai között volt (GDP arányosan - és most is benne van a top20-ban).

Hol volt Indonézia, Malajzia, Jordánia 1960/70-ben? Teljesen elmaradott, fejletlen, ipar nélküli mezőgazdasági országok voltak (Jordánia még mezőgazdasági sem, mert a területe 3/4-e terméketlen sivatag). És hol vannak most? És ezalatt az idő alatt az akkoriban közepesen fejlettnek, jelentős iparral rendelkező Magyarország hová fejlőtött ugyanezen időszak alatt?
Egykoron az oktatsi rendszerünkre voltunk büszék. Teljes joggal. És most? Most is büszkék lehetünk erre? Főleg a hoffmanrózsizmus oktatáspolitikája és a felsőoktatásunk finanszírozásának 1/3-dal való csökkentése (a növelés helyett) hová is fog vezetni minket?

fehérfarkas 2014.07.28. 17:34:23

@fehérfarkas:
Az előbb ezt írtam: "Orbán a vagy-vagy elvet követi. Mivel a Nyugat nem vevő rá, és nem értékeli az orbanizmust, ezért most a Kelettel próbálkozik. "
Egy kis kiegészítés ehhez: Kövér Lászlót a bajor elnök nem volt hajlandó fogadni.

Bajorországot, és annak fővárosát Münchent a világ egyik leggazdagabb és legfejlettebb városának tartják, valamint az európai K+F+I egyik központjának, Európa egyik Hi-Tech ipari központjának (amelyik a 90-es évekbeli nehézipari válságot nemcsak sikeresen túlélte, hanem iparát az elsők között alakította át nehézipariból Hi-Techre), továbbá ezen kívül annak a BMW-nek a központja, amely az USÁ-tól kezdve az olajgazdag arab monarchiákon keresztül Kínáig státusszimbólumnak számít.

München metropoliszövezetének lakossága: 2,6 millió fő.
A metropolisz GDP: 126 milliárd Euró (2008-as adat).
Az egy főre jutó GDP pedig (GDP/fő): 50.050 Euró (2008-as adat). (azóta ez az érték nőtt)
Itt van a központja a BMW-nek, MAN SE-nek (MAN AG), a Linde-nek, és a világ legnagyobb biztosítótársaságának (és világ 11. legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának) az Allianz-nak.
És a Siemensnek is itt van a másik központja Berlin után.
A McDonnald's, Microsoft, Osram, Infineon Technologies cégek európai központja is Münchenben van.
Németország 2. legnagyobb pénzügyi központja (Frankfurt után).
A Fortune Global 500 Cities rangsorában a 8. hely volt 2009-ben.
Németország és Európa egyik legalacsonyabb munkanélküliségi aránya jellemző a városra: 5,6%
A városban tartottak Olimpiát is.

Most nézzük Bajorország adatait:
Lakossága: 12,5 millió fő.
GDP: 465 milliárd Euró ami kb. 600 milliárd USD (2012-es adat).
Ha önálló független ország lenne (és nem pedig Németország egyik szövetségi tagállama), akkor a világ 17. legnagyobb GDP-jű országának számítana.
GDP/fő: 36.701 Euró ami kb. 48.000 USD (2012-es adat).
Ha önálló független ország lenne (és nem pedig Németország egyik szövetségi tagállama), akkor a világ 8. legnagyobb GDP/fő-jű országának számítana.
A müncheni központi cégeken kívül Bajorország más városaiban található az Adidas, a Puma meg az AUDI központja.

Ez az amitől távolodunk, mert az nyugati vezetők egyre kevésbé értékelik Orbánt és az orbanizmusát. De Kelethez sem azok sikeres gazdasági példáit követve akarunk közeledni, hanem csupán a demokratikus deficitjük (=autoriter politikai vezetésük) kell belőle Orbánnak. A keleti népek több ezer éves világra nyitott kereskedelmi mentalitása már teljesen idegen Orbánnak. A Kelet nem utálja a multikat, bankokat, külföldi befektetőket, hanem tárt kapukkal várja őket, ugyanis a keleti mentalitás a gazdaságban azt jelenti, hogy: business is business (és minél jobban pörög a biznisz, annál jobb).

fehérfarkas 2014.07.28. 17:55:03

"További jó elmélkedést kívánok mindenkinek a példakép Keletről és a hanyatló Nyugatról."

A Kelet valóban jön feljebb és egyre erősödik. Össze sem lehet hasonlítani a mai állapotokat és különbségeket a Kelet és Nyugat között az 1960-es évekbeliekkel.
A Világgazdasági Fórum versenyképességi indexeiben egyre jobban jönnek fel a keleti országok.
De ez nem jelenti azt, hogy a Nyugat csődbe fog menni.
Vagyis az orbáni értelmezés a valóság teljes félreértése/félremagyarázása.

Ráadásul nincsen egységes Nyugat, és nincsen egységes Kelet sem. Régiók vannak Keleten és Nyugaton belül is. Magyarország az orbáni vezetéssel egyre inkább a lecsúszók közé tartozik. Korábban Magyarország a lassan fejlődök közé tartozott (fejlődtünk, csak lassan).
Az USA, Németország, Franciaország, Hollandia, Anglia, Svájc, és Japán továbbra is gazdasági nagyhatalmak maradnak, növekvő életszínvonallal, és növekvő GDP-vel.
Az olyan nyugati országok, mint Portugália, Spanyolország, Görögország pedig csak külső támogatással tudnak fejlődő pályán maradni (de csődbe nem fognak menni, mert az EU nem hagyja).
A fent említett legfejlettebb nyugati ipari országok közé felzárkózik a következő évtizedekben Kína, India, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Szaúd Arábia (nagyon radikális gazdasági átalakulás megy végre az országban), Törökország, Irán, Thaiföld, Vietnam, Brazília, Mexikó (a kis törpeállamok közül egyedül Szingapúrt említettem csak, mivel az a világ egyik pénzügyi és logisztikai központjává vált).

fehérfarkas 2014.07.28. 18:02:56

@S=klogW:

Nem akarlak elkeseríteni, de a műemlékeket Keleten is nagyon védik - sőt, ott sokkal jobban megőrzik mint nálunk, mert ők a több ezer éves történelmükre sokkal büszkébbek mint mi nyugatiak vagyunk a sajátunkra.
Ha a műemlék-ellenességed miatt akarod a Keletet ide Magyarországra, akkor magad ellen beszélsz. Ugyanis a keletiek nagyra tartják és megbecsülik a régi értékeket és hagyományokat.
A modern felhőkarcolós üzleti központjaik, és toronyházakból álló lakótelepeik nem a csodaszép régi épületek helyén épültek fel, hanem vagy üres mezőkön, vagy egészségtelen nyomornegyedek helyén, azok eldózerolásával. Ezek pedig Nyugaton sem számítanak műemléknek.

Helyes Írás 2014.07.28. 18:05:26

@TG69:

A gazdasági mutatók trendje mögött, általában mélyebb, azaz korábban kezdődött folyamatok húzódnak. Véleményem szerint az ezredfordulón a csehek és a lengyelek lassabb és megalapozottabb átalakulása már hozta az első eredményeket, a mi folyamatainkban pedig már mutatkoztak a későbbi kudarc jelei. Ha akkor a csatlakozásig hátralévő néhány évben megőrizzük az állami költségvetés egyensúlyát és aktívabb állami gazdaságpolitikával megerősítjük a magyar tulajdonú vállalkozásokat, s a nyugati piacokhoz hasonló szabályozottabb piacpolitikát folytatunk, akkor talán nem szaladt volna el az államadósság, bevezethettük volna az eurót és erősebb belső piaccal rendelkező, jobb helyzetben lévő gazdaságunk lenne. A „liberális” gazdaságpolitikai irányvonal nem volt eleve kudarcra ítélt, de mindenképpen korrigálni kellett volna, azaz szerintem az akkori „mainstream”-től el kellett volna térni, csak talán kisebb korrekció is elegendő lett volna, mint 2010 után.

A munkaalapú gazdaságpolitikai fordulat kérdése pedig szerintem a gazdasági válsághoz kapcsolódóan vetődik fel. Korábban az EU kiszervezte a szolgáltatási szektorokhoz képest kisebb hozzáadott értékkel működő termelést keletre s ezzel mentesült a másodlagos költségektől (környezetterhelés, elosztási alku költségei). A válság után ez visszaütött, mert közgazdasági alaptézis, hogy a kereslet először a szolgáltatási kínálat iránt csökken. A szolgáltatási szektorra alapuló gazdaság válsága Európában a hatalmas ifjúsági munkanélküliségben üt vissza. A termelés nagyobb részesedésével működő gazdaság kisebb növekedést és jólétet hoz ugyan, de stabilabb, különösen egy felzárkózó, nem a technológiai élvonalba tartozó társadalom számára. Egyébként a szektorok közötti jövedelem-megoszlás nem természettörvény, hanem gazdaságpolitikai szabályozással és politikai erőviszonyok által is befolyásolható kérdés. A termelő Kelet - szolgáltató Nyugat erőviszonyrendszert a nagypolitika és a nemzetközi kapitalizmus monopoljellege tartja fenn és ki tudja meddig marad így.

fehérfarkas 2014.07.28. 18:11:41

@komolytalan samu: "MŰEMLÉKVÉDELEM = MATERIALIZMUS
Na végre! Teljesen igaza van.
A budai vár vacak komcsi-felújított utánérzés: ledózerolni! Én a kínai kereskedelmi központot építeném fel a helyébe, valami célszerű üvegpagodát.
Visegrádi vár: 2 tucat ilyen szar van a Rajna mentén, meg Franciaországban. Nem véletlen, hogy a köcsög Anjouk majmolták le. A helyére én a Gazprom közép európai székházát tenném.
Az esztergomi bazilika, phh, micsoda megkésett klasszicizáló foshalom!!! Érted: a rothadó római kultúra másolatának, másolata. Egy mecset kellene a helyén, a törökök szeretetét ideje lenne már viszonozni, és a BASF se a szászokhoz telepítené a gyárát.
Egy szerény kiegészítés a kiváló gondolathoz.
AZ ŐSÖK TISZTELETE=BÁLVÁNYIMÁDÁS "

Szerintem meg adjuk el az araboknak vagy az oroszoknak, akik luxusszállóként hasznosítják. Így legalább folyamatosan karban lesznek tartva és régi pompájukban lesznek felújítva. Igaz a magyar átlagfizetés nem lesz elég a belépőre sem (nemhogy egy szoba kivételére) - de lézer dzsonny a mi adópénzünkből képes lesz London helyett inkább ott kufircolni valamelyik TV2-es celebbel. :D :D :D

tarackos 2014.07.28. 18:30:21

@Helyes Írás: Szvsz, itt nem csak a közgazdászokról van szó hanem az akkori mainstream értelmiségről, pártállástól függetlenül. Pl. Tölgyessy meg azt emelte ki, hogy abban is konszenzus volt, hogy a kádári kispolgárságból szintén sima átmenet lesz a kapitalista polgárságba ha megszabadulunk azoktól a láncoktól. Hát egyik sem jött be.

De egyiknek sem kellett volna feltétlen így történnie. A mostani helyzet kialakulásához a két tévhittől több kellett.

tarackos 2014.07.28. 18:32:27

@gyalog.galopp: Ha a mindenkibe tényleg mindenkit, azaz a nem magyar mainstreamet is beleértjük, akkor igazat adok neki. Pont uez volt a szitu a nyugat demokrácia export-hitével is. A pokolba vezető út, ugye...

toportyánzsóti 2014.07.28. 18:44:01

Csuti orálmuzsik szavaira felesleges adni,tájékozott emberek között 2% szavazója van amiből lejön 1% pszic hopata a genetikai tényszámok alapján.Az tartja hatalomban hogy 1000 miliiárdokat költhet hazudozásra közmunkásokkal történő statisztikahamisításra,ellenfelei ellehetetlenítésére,jóindulató becsületes emberek megtévesztésére...

toportyánzsóti 2014.07.28. 18:49:15

@maxval, a gondolkodó birca: Benzinkutas orálmuzsikja szálj fel 1 szmolenszki repülőjáratra,ne szennyezd a kiberteret.

S=klogW 2014.07.28. 19:23:12

Kedves Gellért!

Nem a konzervatív ember az, aki előkapirgálja még a középkori pöcegödröt is meg a vakolat alól az ókori graffitit.

A konzervatív ember az önmaga anyagi létidejének kezdetén és végén túlnyúló szakrális időtlenség tudatában létezik.

Ez nem jelenti azt, hogy nem alkot újat és nem tiszteli a régit, csak épp ezekből nem gyárt magának ideológiát:
ahogy maga a konzervatívság sem ideológia, hanem értékrend.

S=klogW 2014.07.28. 19:25:49

@fehérfarkas:

"a műemlékeket Keleten is nagyon védik - sőt, ott sokkal jobban megőrzik mint nálunk"

viszont nem biggyesztik ki minden épületre pl. a bazár mentén (ami ugye Keleten a régi városmagvat jelenti), hogy műemlék

fehérfarkas 2014.07.28. 19:32:22

@S=klogW: "viszont nem biggyesztik ki minden épületre pl. a bazár mentén (ami ugye Keleten a régi városmagvat jelenti), hogy műemlék "

Valóban nem biggyesztik - csupán ahol van rá ott karban tartják, felújítják, visszaállítják az eredeti pompáját. Ahol meg nincs rá pénz, ott meg csak hagyják úgy ahogy van, és nem rombolják le, hogy a helyére építsenek egy beton vagy üveg-acél modern épületet.

Ezért ítélem el azt is, amikor a nyugatiak Irakban 7 ezer éves műemlékeket bombáztak, vagy amikor mostanában Szíriában és Irakban a (jelenleg éppen a Nyugat által támogatott) terroristák robbantják fel a sok évszázados/évezredes műemlékeket (amelyek évszázadokon/évezredeken keresztül birodalmak tündöklésének és bukásának voltak a tanúi).

fehérfarkas 2014.07.28. 19:33:19

@S=klogW:

válaszoltam, de eltűnt a hozzászólásom

gyalog.galopp 2014.07.28. 19:55:15

nesztek , itt van az ejrópaiunió egy nem liberális balos felfogásban:

www.youtube.com/watch?v=8FKgJFEO9EE

S=klogW 2014.07.28. 20:05:37

@fehérfarkas:

"Ahol meg nincs rá pénz, ott meg csak hagyják úgy ahogy van, és nem rombolják le"

Mondjuk Keleten Anatóliától a Takla-Makánig eleve nem sokat lehet rontani az ottani poros, homokos, koszos városképen néhány lepukkan belvárosi műemlékviskóval.
Azon az éghajlaton ráadásul a penész meg a salétromosodás sem jellemző.

Viszont nálunk az ilyen sok ócskaság csak szlömösíti a környéket.

Azért gondolkodsz is mielőtt a jelentős részt sivatagos/félsivatagos Keletet akarod összevetni az óceáni/kontinentális Európával?

Másrészt nem hasonlítanám össze évezrednél idősebb épületek védelmét minden salétromos 19. századi mosókonyha pátyolgatásával.

picur3ka 2014.07.28. 20:10:57

@fehérfarkas:

Attól nem leszünk gazdagok, ha szeretnek bennünket, sőt.

Ez a nagy testvériség, demokrácia terjesztő maszlag valójában egy új narratívába bújtatott gyarmatosítás és kizsákmányolás.

Azt szokták megbélyegezni, aki nem úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek.

Putyin egy működő országot teremtett Jelcin után, ennek fontos része volt a rablóhadak kirugdosása a templomból. Ki is írta magát a demokraták köréből.

A törökök. Épp a minap panaszolták, hogy Amerika pénzeli a rendbontó lázadókat.

tarackos 2014.07.28. 20:16:32

@picur3ka: Egyiptom is múkodott, b+. Tiszta sorsközösség vagyunk...

Helyes Írás 2014.07.28. 20:20:53

@tarackos:

Ez a Tölgyessynek tulajdonított kijelentés ebben a megfogalmazásban nem világos számomra, de az nyilvánvaló, hogy akkor egyszerűbbnek, konfliktusmentesebbnek reméltük a rendszerváltást és optimistább volt az egész társadalom. Nagyjából a taxisblokádig tartott az illúziók időszaka. Azután az állami termelő vállalatoknál foglalkoztatottak nagy többsége néhány éven belül megtapasztalta, milyen az, amikor az ember elveszti a munkáját. Nem volt az véletlen, hogy a 90-ben még a rendszerváltozást ünneplők 94-ben visszaszavazták a szocialistákat, s úgy várták Horn Gyulát, mint a Messiást. Ne gondolja senki, hogy az jobb helyzet volt, mint ami ma van.

A tévhitek ilyen nagy társadalmi fordulatok során természetesek és érthetőek. A mai állapotban viszont vastagon benne van a világgazdasági válság is. Nem árt tudatosítani, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány értékfelfogása alapján a lakásdevizahiteles családok százezrei megtapasztalták volna, mit jelentett nagy tömegek számára az 1929-33-as gazdasági világválság.

Lehet aggódni napi 24 órában a szabadságért és a demokráciáért, de amikor tömegek napi megélhetése kerül veszélybe, akkor ezek a dolgok átértékelődnek. S azt sem nehéz elképzelni, hogy amikor egy politikus megtapasztalja az Európai Unió felelős politikusainak cinizmusát és kettős mércéjét a saját országának a szorult helyzetével kapcsolatban, akkor változik a felfogása liberalizmusról "európaiságról", integrációról, globális társadalomról.

picur3ka 2014.07.28. 20:23:50

@tarackos:

Erre mondják, hogy szarva közt a tőgyit.

Egyébként piramist akartak építtetni a közmunkásokkal a Duna-Tisza között, abból nem lett semmi, ha jól tudom.

fehérfarkas 2014.07.28. 20:27:37

@picur3ka:

Elolvastad a hozzászólásaimat? És értetted is mit írtam bennük?
Kár a törököket és az oroszokat idehoznod, mert Orbán teljesen más gazdaságpolitikát folytat mint ők. Ugyanis sem Oroszországban, sem Törökországban nem folytatnak szabadságharcot (copyright by Orbán Viktor) a külföldi tőke és a multik ellen, hanem pont ellenkezőleg: tárt karokkal várják a külföldi beruházókat + a világ minden részével élénk kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat tartanak fent.

Az USÁ-ról meg csak annyit, hogy miközben gazdaságilag szabadságharcot (copyright by Orbán Viktor) folytatunk ellene (már ez is önmagában nevetséges, mintha egy szúnyog akarna egy elefánt ellen harcolni), aközben pl. Szíria ügyében az Orbán-kormány ugyanúgy az Assad ellen harcoló szélsőségesek oldalán áll mint az USA. Sőt, Magyarország az első országok között volt, amelyik a szír nagykövetet kiutasította.
Orbán nem következetes külpolitikát folytat, hanem össze-vissza kapkod. Azt propagálja, hogy ő osztja a sallereket és kokikat (copyright by Orbán Viktor), aközben a valóságban ide-oda csapódik a neki adott sallerektől és kokiktól. :D

TG69 2014.07.28. 20:50:53

@Helyes Írás: Ebben engem az zavar, hogy nem ismert ilyen munkaalapu felzarkozasra pelda. Ami kiigazitas kellett volna az epp a piaci szabalyozas es az allami intezmenyrendszer tovabbi konveregenciajanak elosegitese a nyugathoz, a polgari ertekek beemelese a tarsadalmi tudatba stbstb. A 1998-as fidesz biztosan ezt akata meg a 2001-es matolcsys mar kevesbe. Ahogy akkor elmaradtak a komolyabb intezmenyi reformok, mar elore vetitette a mostani rezsim lenyeget. Amirol te beszelsz az nekem egy intelligens racionalizacionak tunik.

picur3ka 2014.07.28. 20:54:16

@fehérfarkas:

Olvastam. Az első részét már leírtad egyszer részletesebben. A törököket nem tudom, de az oroszoknál nem kell a lakosságnak külföldön bankolnia ahhoz, hogy a bank ne lopja szét az agyát is.

Általában a külföldi befektetésre vonatkozó szabályozás a lényeg. És még néhány éve, biztos, hogy igen nehéz volt egy külföldi cégnek az orosz piacon megvetnie a lábát. Nálunk viszont azt csinálnak, amit akarnak. Ebből nekünk semmi jó nem lesz, mint ahogy eddig sem volt. Rablógazdálkodás. Sőt. Az otthonról kitiltott, bűntetett cégek gyűlnek ide.

A törökök meg Izraelnek is és az EU-nak is beolvasnak, olyan kemény nemzeti politikát folytatnak, hogy csak na. Putyin liberális hozzájuk képest.

A külföldi tőke fogadásának a hogyanja nem mindegy.

Mért, a Szovjetumió, vagy Oroszország vagy az EU elleni harcunk nem ugyanolyan nevetséges? Feküdjünk csak úgy le, vagy mi?

Ennek a másik részével többnyire egyetértek. Én nagyon szerettem volna, ha ebből az ukrán kakiból is teljesen kimaradunk. Csak hiú reményem lehet, hogy a náci ukrán bábállam gázát majd a németek fizetik.

Az utolsó bekezdést hosszú évek óta hallgatom magyar baloldali szemináriumokon. Ettől már csak az volt szánalmasabb, mikor Gyurcsi közölte Putyinnal, hogy mi benne vagyunk a NATO-ban. Ezeket a pofonokat a magyar baloldal szokta megszervezni. Ez egy nagy különbség, bármely más ország külpolitikai helyzetét illetően.

MSZP Afrika Korps 2014.07.28. 21:16:36

Lehet hogy Orbán példaképei hülyék? Lehet.

Lehet hogy mi vagyunk hülyék hogy kövessük őket? Lehet.

Orbán ellenfeleinek példaképei és az ellenfelek viszont bizonyítottan hülyék, úgyhogy nem kell sokat gondolkodni a váltáson.

♔batyu♔ 2014.07.28. 21:17:46

Orbánnak nem a nyugati országokkal van baja, nem őket tekinti negatív mintának.

Hanem a nyugatot elvtelenül kiszolgáló keleti bagázst. A balliberálisokat.

Persze a balliberálisok úgy csinálnak, mintha nem értenék, de nagyon is értik.

fehérfarkas 2014.07.28. 21:19:11

@picur3ka: "A törökök meg Izraelnek is és az EU-nak is beolvasnak, olyan kemény nemzeti politikát folytatnak, hogy csak na. Putyin liberális hozzájuk képest."

De ettől még a gazdaságpolitikájuk nyitott. És Isztambul mellett (vagyis inkább az egyik elővárosában a pontos kifejezés) a saját szememmel láttam azt a Mercedes gyárat, amihez képest a kecskeméti eltörpül.
A törökök Kelettel és Nyugattal egyaránt kereskednek, és egyaránt jó gazdasági kapcsolatokat ápolnak, és ahogy mondani szokták: a pénznek nincsen szaga (most egy kicsit bojkottálják az izraeli termékeket - de a török közgazdászok figyelmeztetnek arra, hogy egy veszélyes játék, mert a törökök saját magukkal szúrnak ki, mert ha csökken a fogyasztás, akkor az izraeli befektetők törökországi gyáraiból is el kell bocsátani munkaerőt).
De ez nem új jelenség: annak idején az Ottomán Birodalom és a Szaffavida Birodalom (Perzsia) egymás ellensége volt, de ettől még Isztambul Nagybazárjában a perzsa árukat ugyanúgy értékesítették a kereskedők, mintha a 2 birodalom nem lenne ellensége egymásnak. Ez a keleti kereskedelmi mentalitás lényege évezredek óta: a biznisz iz bisznisz, és csak az a lényeg, hogy az áru minél jobban pörögjön. A keleti üzletemberek, kereskedők, vállalkozók politikával és ideológiával csak nagyon ritkán foglalkoznak - és az állam sem kényszeríti rájuk a politizálást, mert egyrészt jobb is, ha a gazdaság szereplői nem szólnak bele a politikába (mert a végén még megpuccsolnák a sok tehetségtelen politikust), másrészt pedig minél inkább a biznisszel foglalkoznak, annál jobban pörög az, és annál több az állam adóbevétele.

♔batyu♔ 2014.07.28. 21:22:36

@fehérfarkas: A GDP-jük mindent elárul.

Egyébként Ausztria a gazdagságát annak köszönheti, hogy keletre nyitott. Sőt a németek is.

fehérfarkas 2014.07.28. 21:24:15

@picur3ka: "Ennek a másik részével többnyire egyetértek. Én nagyon szerettem volna, ha ebből az ukrán kakiból is teljesen kimaradunk. Csak hiú reményem lehet, hogy a náci ukrán bábállam gázát majd a németek fizetik."

Ebben teljesen igazad van. Ebből nekünk jobb lenne teljesen kimaradni. Ahogy a szír konfliktusból is ki kellett volna maradni.
Nem minden EU tagország nyalt be annyira az USÁ-nak, hogy a szír nagykövetet kiutasítsa mint mi.
De ezen nem is csodálkozom abban az országban, ahol a külügyminiszter valójában Szijjártó "beosztottja" vagy "csicskája", mert Orbán Szijjártón keresztül üzeni meg a külügyminiszternek, hogy mikor mit tehet.

fehérfarkas 2014.07.28. 21:28:45

@♔batyu♔: "Egyébként Ausztria a gazdagságát annak köszönheti, hogy keletre nyitott. Sőt a németek is. "

A németek és az osztrákok hova máshová nyissanak? Hiszen ők mindig is a Nyugathoz tartoztak, sőt a Nyugat kulturális és gazdasági központjainak számítanak évszázadok óta (Német-Római Birodalom, Habsburg Birodalom). Sőt, Németország most is az egész EU gazdasági motorja, az EU legnagyobb felvevőpiaca. A világ 3. legnagyobb exportőre Kína és az USA után.
Egyébként a Német Császárság és a Habsburg Birodalom a 19. sz-ban és a 20. sz. elején az Ottomán Török Birodalom szövetségese volt, és az 1. világháborúban a törökökkel egy oldalon harcoltak az Antant ellen.

ephart 2014.07.28. 21:31:20

értem én az eszeveszett nyírvákolást a munka szó hallatán a cigány-zsidó-libsi szájából.sose csinálta.szokatlan új idegen és ismeretlen.egyszóval számára riasztó.de csend. pofa alapba hiszti befejezve.ugyanis van egy örömhírem feléjük:a munka jó a munka felszabadít a munka szabaddá tesz.hát rajta bár minden kezdet nehéz menni fog

gyalog.galopp 2014.07.28. 21:34:27

@fehérfarkas:
Pecunia non olet a'la Vespasianus.
A gestapók is szerették kefélni a gestanyókat Opel szgk-ban, bár az már akkor is amcsi GM cég volt.

♔batyu♔ 2014.07.28. 21:39:53

@fehérfarkas:
És szerinted mi hová máshová nyissunk?
Mi is a nyugathoz tartoztunk, az egy dolog, hogy egy időben megszálltak az oroszok. Nem csak kulturális, hanem gazdasági és földrajzi értelemben is.

A ballibsik keleti nyitás körüli hisztije a mi helyzetünkben (NATO és EU tagság) egy baromság.

Mellékesen akkor is az lenne, ha nem lennénk NATO és EU tagok.

♔batyu♔ 2014.07.28. 21:43:39

@fehérfarkas:

"Nem minden EU tagország nyalt be annyira az USÁ-nak, hogy a szír nagykövetet kiutasítsa mint mi....."

Ki tudja, hogy ezt a segget miért kellett kinyalni. Lehet, hogy olyan valami miatt, ami minden más EU országnál természetes.

Mellékesen ez szerintem nem Orbánékat, hanem az amerikaiakat minősíti.

Ahogy az is, hogy egyik (itt élő) diplomatájuk szerint Mo.-n 1943-as zsidótörvények vannak.

Nem hiszem, hogy teljesen tisztában vagyunk annak, hogy Orbánéknak mikkel kell megküzdeniük.

MSZP Afrika Korps 2014.07.28. 21:44:29

@♔batyu♔: Valamin kell siránkozni, hogy a választók ne felejtsék el őket, hogy vannak.

Majd ha kitalálnak vmi mást akkor mondják azt.

picur3ka 2014.07.28. 21:45:43

@♔batyu♔:

Különben is, külkerünk nagy része Németo., ideje lenne színesíteni.

gyalog.galopp 2014.07.28. 21:47:55

@picur3ka:
Olyan élvezetes, amikor rendszeresen felfedezik a tyúkszarban az X-et.

P.Freddy 2014.07.28. 21:47:58

@ephart:

Orbán Viktor Víziójához Hasonló Vízió mellékterméke:

"Ami a legjobban megdöbbentette a rendőröket, a kivágott női nemi szervek, amiket cipős dobozokban gyűjtött, volt már összesen tizenegy darab belőlük. Ezenkívül egy halom zsugorított fej díszítette a szobákat - annak idején ezek készítésével kezdte új kreatív hobbiját. Utóbbiakhoz az ötletet náci folyóiratokból vette, akikért amúgy is rajongott."

kvadrillio 2014.07.28. 21:49:27

újdonsült illiberális inelnökünk megent hablatyol össze-vissza ! RÁDÖBBENT, HOGY BIZONY HALANDÓ Ő IS ÉS TERMÉSZETESEN BÁRMIKOR ELJÁRÁST INDÍTHATNAK ELLENE HATÁSKÖR TÚLLÉPÉSÉRT ! :o)))) és....ETTŐL A FELISMERÉSTŐL......MÉLYEN GONDOLKODÓBA ESETTTTTT !

Török Gábor, hííírneves elemzőművészünk kiderítette...mégis melyik elemzésből idézhetett Orbán, és meg is találta Joseph S. Nye, a Harvardi John F. Kennedy School of Government volt dékánjának az írását a Foreign Affairs magazinban. Nye ezt írta:

A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. A korrupt rendszerek iránti dühből, az amerikai politikával szembeni ellenállásból és a modernizációtól való népi félelmekből merítik az erejüket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal - e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel."""""

...mely idézetből kitűnik, hogy NEM A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁVAL VAN, HANEM AZ AZT VEZÉNYLETÜK ALATT TARTÓ BIDŐS EMBERKÉKKEL, AKIK BEZONY KORRUPTAK, SZEXIXTÁK ÉS ERŐSZAKOSAN NYOMULNAK ÉRDEKEIK ÉRVÉNYRE JUTTATÁSÁNÁL !

lásd...igen pedofil médiaszemélyiségek sorozatos lekapcsolása, korrupciós hálózatok lebukása....stb...stb....

MINDIG AZ EGYÉNEKKEL VAN A BAJ......

picur3ka 2014.07.28. 21:51:03

@MSZP Afrika Korps:

Jó pont. Orbán kegyesen szór nekik témát, mert különben a cipőméretét vitatnák meg.

Belegondoltál már, hogy ezek vicceket vitatnak meg politikai témaként? Ez az Orbán-diktátor témájuk valami heti hetes-szerű izéből van, 2000 körüli vicc a korona áthelyezéséről.

Azóta ezt nyomják. meg hogy Orbánnal nem állanak szóba külföldön. Az orosz nagykövet majdnem lehülyézte az újságírójukat ezért a kérdésért. Politikai programot még nem írtak.

tommybravo 2014.07.28. 21:51:13

@rajcsányi.gellért (ergé): Milyen érzés olvasni a sok év alatt ideszoktatott, kezeletlenül hagyott agysérves hozzászólását?

picur3ka 2014.07.28. 21:52:30

@gyalog.galopp:

Pedig a tyúkszemben is benne van.

kvadrillio 2014.07.28. 21:53:17

NEM A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁVAL VAN BAJ, HANEM AZ AZT VEZÉNYLŐ BIDÖS EMBERKÉKKEL, AKIK BIZONY KORRUPTAK, SZEXISTÁK ÉS ERŐSZAKOSAN NYOMULNAK ÉRDEKEIK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÉRDEKÉBEN !!!

A KAMENIZMUS IS EZÉRT MÚLT EL.....:)

ephart 2014.07.28. 21:54:33

@P.Freddy:
látom ellenállhatatlanul vonzódsz a perverzióhoz.te bajod semmi közöm hozzád.ami a lényeg nehezen tüsszentő komám:

dógozni fogsz akár teccik akár nem.megtanulod vagy kocolsz a magyarok közül

kvadrillio 2014.07.28. 21:56:15

@tommybravo: TE ILLEN VULGÁRISTÁNAK SZÜLETTÉÉÉÉ VAGY CSAK EGY FELVETT SZOKÁS NÁLAD ????????

tuggyuk, hogy nagyon okoska vagy, na de nem kell mindig a TÜKÖR ELŐTT BÁJOLOGNOD !!! :)

fehérfarkas 2014.07.28. 21:57:20

@S=klogW: "Mondjuk Keleten Anatóliától a Takla-Makánig eleve nem sokat lehet rontani az ottani poros, homokos, koszos városképen néhány lepukkan belvárosi műemlékviskóval."

Akartam betenni képeket, de a blogmotor csak nagyon kevés linket enged, egyesével meg nem fogom betenni.
Nemcsak "poros, homokos, koszos városképen néhány lepukkan belvárosi műemlékviskóval" van ott. Vannak ott olyan városok is, amik igencsak szépek és gyönyörűek: Fez, Rabbat, Marrakech, Casablanca, Algier, Constantine, Ohran, Bejrút, Amman, Tunisz, Teherán (mondjuk maga a város csúnya sokemeletes szürke betonépületekkel van teli, de az óvárosa gyönyörű), Isfahan, Yazd, Shiraz, Bukhara, Szamarkand, Baku, Lahore, Multan, Kuala Lumpur, Kairó (vannak lepusztult negyedei, és vannak olyanok is, amikhez képest Budapest tűnik poros kisvárosnak), Alexandria, Isztambul, Bursza, Konya, Izmir, Dzsidda, Rijád, Abu Dhabi, Dubai, Doha, stb...
Vagy a Sivatagi Vihar hadművelet előtt Bagdad is nagyon szép volt teli régi épületekkel és modernekkel egyaránt (a 80-as években a Közel-kelet egyik legfejlettebb városa volt). Vagy a mostani szír háború előtt Damaszkusz meg Aleppó is. Mekka és Medina szintén kivétel, mert a brit segítséggel a 20. sz-ban hatalomra került wahhabita al-Saud dinasztia eme 2 város régi épületeit lerombolta (kb 20 régi épület maradt csak meg).
Vagyis ahol háborúk nem pusztították el a régi épületeket, ott a régi műemlék épületeket a helyiek megbecsülik, és a modernekkel együtt, egymás mellett tudnak élni.

A koszosság pedig országonként, sőt országokon belül is eltérő. Bejrút vagy Amman tisztább mint Budapest. Kairóban pedig attól függ melyik városnegyedében vagy. Nagyon sokat számít, hogy nagyvárosban, kisvárosban, falun, vagy sivatagi településen vagy.
Afganisztán tényleg koszos és poros, de ott 35 éve (1979 óta) folyamatosan háború van, és 2x is vissza lett bombázva az ókorba (egyszer a szovjetek révén, aztán meg a jenkik révén).

Void Bunkoid 2014.07.28. 21:58:11

@S=klogW: ezt már én régebben is mondtam, vessetek rám követ, de igazából ez a nemzetállamosdi mint olyan, gyakorlatilag anakronisztikussá vált. A nemzetállamok 19. századi kialakulása szükséges volt - ekkor jöttek ugyebár a 19. század közepétől folyamatosan a mindenféle, despotizmust meg feudalizmust végleg eltörlő forradalmak - ha emlékeztek, azelőtt az országhatárok szintén nem etnikai alapon húzódtak, hanem az alapján, hogy az adott uralkodónak és vazallusainak meddig értek a birtokai. Így volt ez Nagy-Magyarországgal is, persze nem vitatom a határon túl rekedt jelentős számú kinti magyart (ámbár azok is inkább Anglia fele tendálnak újabban....), de azért az egykori Bazinagy-Magyarország nem volt konzisztensen magyar, főleg a hozzácsapott Horvátországgal együtt, csak egyszerűen a mindenkori magyar király uralkodott ott is, így "egy országként" volt kezelve.

Aztán jöttek ezek a mindenféle forradalmak, és értelemszerűen ha mindenféle nem földbirtokok alapján meghatározott országokat jelölünk ki, akkor közigazgatás szempontjából úgy a legegyszerűbb, ha egy olyan egységes területet veszünk, ahol egy nyelven beszélnek.

Nos, a 20. meg 21. század meg elhozta a kommunikáció meg a mobilitás forradalmát, ma már egyáltalán nem lehetetlen egy frankfurti vagy nápolyi vagy akármilyen állásra jelentkezni mondjuk Újfehértóról, mert ma már baromira lecsökkentek a távolságok, a nyelvtanulás is jóval könnyebb (ráadásul, hiába ekézik, az angol valódi világnyelvvé, közös közvetítő nyelvvé vált), meg a kommunikáció is - már nem kell napokat-heteket várni egy levélre, dokumentumra, munkadarabra.

Az egyetlen probléma, ami megakadályozza ezt az általad is felvetett "uniós állampolgárságot" az az, hogy itt sajnos nem úgy működik a dolog, mint az USA esetén - ott többnyire szerencsét próbáló telepesek, száműzöttek vagy nincstelenek jöttek össze, akik együtt, összefogva próbáltak valami "amerikait" csinálni. Innen a fene nagy patriotizmusuk, akár ír, akár francia, akár olasz felmenőkkel rendelkeznek.

Európában viszont itthon ezek a csodás nemzetek máig az évezredes szokásjogaikra, történelmi sérelmeikre hivatkozva többnyire zsigerből rühellik egymást. Majd akkor lesz olyan, amit te felvázoltál, amikor megtanuljuk egymást nem utálni csak azért, mert vagyunk. És ez nem konkrétan ránk igaz, ez az összes európai nemzetre.

MSZP Afrika Korps 2014.07.28. 22:02:19

Amúgy variálnak azért, mert 2010ig szigorúan náci volt az Orvbán, azóta meg már bolsi.

De a legbosszantóbb az, hogy baloladliak fikakultúrája igen szegényes, Saskabaré szerü. Azért a jobboldali fikakultúra kitermeli a szakma elitjét, mint Kuruc Ezredes, Istóczy Győző, tele élettel és szellemességgel, egyéniséggel. Ezzel szemben a baloldali netes fikahuszárok 12 egy tucat szerü droidsereg, panelkomunikációval.

Ha a baloldal annyit másolná Orvbánt mint nyugat európa, nem ott tartanának ahol.

fehérfarkas 2014.07.28. 22:04:44

@♔batyu♔: "És szerinted mi hová máshová nyissunk?
Mi is a nyugathoz tartoztunk, az egy dolog, hogy egy időben megszálltak az oroszok. Nem csak kulturális, hanem gazdasági és földrajzi értelemben is.
A ballibsik keleti nyitás körüli hisztije a mi helyzetünkben (NATO és EU tagság) egy baromság."

5 évvel ezelőtt még a fideszesek komcsizták le a szoci kormányt, amiért az Oroszország és Kína felé nyitott. Csakhogy a szocik közben nem vesztek össze az EU-val, hanem Nyugat és Kelet felé is egyaránt fontosnak tartották a kapcsolatokat. Ez a gond az Orbánnal, hogy "vagy-vagy"-ban tud csak gondolkozni, mert mindig kell neki egy ellenségkép, aki ellen szabadság-harcolhat.
Bár, ahogy elnézem a dolgokat, lassan az EU helyett inkább a saját fejére növő oligarcháival kell megharcolni, akiket egyre kevésbé tud a hatalmában tartani.

kvadrillio 2014.07.28. 22:06:44

@tommybravo: .AVAGY....ABBA KÉNE HAGYNI MÁR VÉGRE A KÜLÖNBÖZŐ ESZMERENDSZEREK, IZMUSOK, LIBERÁLIS-ILLIBERÁLIS IRÁNYZATOK KITALÁLÁSÁT, ÁTKERESZTELÉSÉT, MERT EZEK TAKARÁSÁBAN CSAK KIZSÁKMÁNYOLÁS, LENYÚLÁS, ÁTVERÉSEK, KISAJÁTÍTÁSOK, EMBERTELENSÉGEK VALÓSULNAK MEG HATALOMBA KERÜLT DEGENERÁLTAK ÁLTAL.......

ELÉG VOLT A DUMÁBÓL.....

ÉS HA A HATALOMBA KERÜLTEK CSAK ARRA KÉPESEK, HOGY NYOMORÉK TÁRSADALMI STRUKTÚRÁKAT HOZZANAK LÉTRE ERŐSZAKOSAN, HOGY AZ ORSZÁGOK NEMZETI VAGYONÁT HAVEROKNAK, ROKONOKNAK, ISMERŐSÖKBEK OSZTOGASSÁK SZÉT, ÉHHALÁLRA ÍTÉLVE A TÁRSADALOM TÖBBSÉGÉT, AKKOR JOBB, HA ELHÚZNAK EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL.....VELED EGYÜTT !!! :o)))

P.Freddy 2014.07.28. 22:10:23

@ephart:

"dógozni fogsz akár teccik akár nem"

Dógozni kéne bizony az ezer államtitkárnak, a többezer Századvéges Fideszgörénynek, kommentelés helyett, nem pedig védeni a védhetetlen idióta törpeorbáni faszságot.

Ha majd kinyúvad végre a hazugságalapú Fidesz-átbaszás, akkor remélhetőleg Sánta Jánosok, Lázár, Zuschlag, Mészáros, Orbáncsalád és a többi ingyenélő is dógozni fog, és nem tönkretenni az országot.

Zsiga Marcell:)

Void Bunkoid 2014.07.28. 22:11:24

@Void Bunkoid: sőt megjegyezném, a helyi nyelvekkel, nemzetiségekkel, nemzetekkel SEM lenne probléma, mindenki szabadon gyakorolhatná a nyelvét a saját területén.

Pl. a szintén több országra szétdarabolódott németajkú lakosság is ismer egy egységes német nyelvet, de amúgy hiába beszél egy észak-vesztfáliai német meg egy tiroli osztrák is - ha megerőltetik magukat - hochdeutschul, kétlem, hogy az egyik a másik lakhelyére menve egy büdös kukkot is megértene egy sarki kocsmában zajló beszélgetésből. Pedig mindketten "németek".

MSZP Afrika Korps 2014.07.28. 22:12:51

@fehérfarkas: '5 évvel ezelőtt még a fideszesek komcsizták le a szoci kormányt, amiért az Oroszország és Kína felé nyitott. '

- a szoci kormányt nem lehet lekomcsizni hiszen komcsi

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.28. 22:13:24

Ne aggódjatok feleim legalább most láthattuk a Mad Kinget amikor formában van :D .

kvadrillio 2014.07.28. 22:16:07

orbánka liberálisként gazdaggá tette a sleppjét a nemzeti vagyonból........, oligarchákat tömött tele nemzeti javakkal, milliárdokkal, földekkel......., új földesurakat teremtett úgy, hogy napszámosokká tette a vidék lakosságát.......

MOST PEDIG, AMIKOR MÁR LÉTREHOZTA A MUNKANÉLKÜLI HÁROMNEGYED MAGYARORSZÁGÁT MEG A KEVESEK LUXUSZ ÉLETSZÍNVONALÁT.., "JÓLÉTI ÁLLAMÁT" , ILLIBERÁLISBA VÁLTANA ÉS ARRÓL MESÉL, HOGY VÉGE A JÓLÉTI ÁLLAMNAK..

avagy lerablok mindent, kirabollak benneteket, aztán DÖGÖLJETEK MEG, MI JÓL ÉLÜNK AZ ELRABLOTT JAVAKBÓL !!!!!....

...nemsokára meg lehet látogatni őt egy spéci GUMI-SZOBÁBAN.....EGY SAROKBAN LECSÚSZVA...KÉNYSZERZUBBONYÁT NYALOGATVA......

Void Bunkoid 2014.07.28. 22:18:30

@kvadrillio: tudom hogy off, de nem "elrablott" hanem "elrabolt". Az igető az hogy "rabol", és nem "rablik".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.28. 22:19:59

@tommybravo: A nap kommentje. :)

A válasz alighanem az, hogy semmilyen. Mert nem olvassa őket.

Máshogy ugyanis nehéz volna elviselni.

MSZP Afrika Korps 2014.07.28. 22:23:21

Idióta bolsik úgy figyelték a Zorbán beszédet, annyira beszartak a munkatábortól, hogy észre se vették mekkorát zsidózott a Vittore!

Na lesz téma jövő 7re is.

P.Freddy 2014.07.28. 22:31:09

@MSZP Afrika Korps:

"Idióta bolsik úgy figyelték a Zorbán beszédet..."

..hogy veresre tapsolták a tenyerüket a helyszínen, itthon meg veritek a billentyűzetet :)

Egyébként a faszse figyelt volna a seggfej beszédére, ha nem bssza el a fordítást és nem iszlám terroristák által megszokott beszédet mondott volna. Így meg vérciki, gyakorlatilag egy kőbunkó lett a világ szemében, leszámítva titeket, a seggnyalóit.

Nzoltan 2014.07.28. 22:49:07

@kvadrillio: Te hülye vagy bazmeg.
Agyadra ment az orbán-gyűlöleted.

De te tudod.

Mérges 1234 2014.07.28. 22:56:01

Jóléti állam és demokrácia építésére szedték be a 2/3-adot.

Erre most azt mondja, hogy nincs jóléti állam és demokrácia sem pont úgy, ahogy ígérték.

Hűt elmegy a jó kurva anyjába. Arra kapott felhatalmazást, hogy rendbe tegye az országot, ehelyett 4 éve egy helyben topogunk (Igen ez még mindig jobb, mint az MSZP mélyrepülés, ezt nem vitatom.), de szar a helyzet nem kicsit.

És erre nem az illiberális demokrácia a megoldás, hanem a helyes gazdaságpolitikai. Aminek se híre se hamva........

S=klogW 2014.07.28. 23:06:30

@fehérfarkas:

Egy (fél)sivatagos környezetben növényzet híján folyamatos az erős porszennyezés, a hétköznapi "piszok".
Ez egy fotón viszont nem fog látszani.

(Ráadásul ilyen környezetben nem feltétlenül jut mindenkinek folyóvizes vécéöblítés, az állattartás technikája is más, summa summárum, a fotókon nem látható mindent ellepő finom pornak jelentékeny része sok helyütt kiszáradt és elporladt fekália.)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.28. 23:09:17

Orbán minden józanságát elvesztette mára. Egy ilyen szinten arcát vesztett politikus előtt nem sok út van, ő láthatóan a legrosszabbra lép mind közül.

_most_ 2014.07.28. 23:23:07

értem én, hogy Nyugaton kiközösítették Orbánt, és emiatt kénytelen Keleten próbálkozni, de most komolyan, fehér ember létünkre a sárgák seggét fogjuk nyalni? És ha Ázsiában is körberöhögik, akkor majd jön az afrikai nyitás, vagy hova lehet még süllyedni ? :D

campobaszo 2014.07.28. 23:27:05

Mi lesz a keresztény hagyományokkal ha Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország a követendő példa?
Miért küzdünk a hanyatló nyugat "nekünk járó,nekünk járó,nekünk járó" EU-s pénzeiért?
De a legfontosabb: milyen az,amikor "ködként ereszkedik az emberre a tudás" ?

elkeseredett.polgar 2014.07.28. 23:43:42

@_most_: Ja én is ezen aggódok.
Mint mindannyian tudjuk, megszületett az eddig csak 5x módosított gránitszilárdságú Alaptörvény, annak az elején meg úgy emlékszem (bár csak 1x olvastam végig), hogy van egy ilyen "Nemzeti Hitvallás" vagy mi.
Abban meg erős hangsúlyt kap a keresztény értékrend.

Na, mosz a keleti nyitás kapcsán kik a keresztények? A törökök, a kínaiak, az indiaiak, esetleg az azeriek vagy a szaúdiak? :DDD

picur3ka 2014.07.28. 23:45:52

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:

Mi baja van ezzel? A tyúkszemben is van x. Ez egy pontos megállapítás. Mi köze ehhez a batyunak különben is?

picur3ka 2014.07.28. 23:48:10

@Mérges 1234:

Mérges, mérges. Csak nem gondolta, hogy pár év alatt újjáépítik, amit 70 éve lopnak?

És miért '-tik'? Fogjuk meg oszt vigyétek, vagy mi van?

elkeseredett.polgar 2014.07.28. 23:50:52

@campobaszo: Ja, én is ezt írtam, csak lenyelte a blogmotor.
Van ugye egy csupán 5x módosított gránitszilárdságú Alaptörvényünk.
Az a "Nemzeti Hitvallással" kezdődik, de ott én nem tudom felfedezni a keleti (India-hindu, Kína-ateista, szaúdi-vahhabista muszlim, azeri - szunnita muszlim) nyitást, ott mintha a kereszténységről írnának. Vagy nincs az Alaptörvényben ez benne a Hitvallásban?

Lehet, én tudom rosszul, hogy ezek nem keresztény országok?

Vagy számít ez?

fehérfarkas 2014.07.29. 00:04:53

@S=klogW: "Egy (fél)sivatagos környezetben növényzet híján folyamatos az erős porszennyezés, a hétköznapi "piszok".
Ez egy fotón viszont nem fog látszani.
(Ráadásul ilyen környezetben nem feltétlenül jut mindenkinek folyóvizes vécéöblítés, az állattartás technikája is más, summa summárum, a fotókon nem látható mindent ellepő finom pornak jelentékeny része sok helyütt kiszáradt és elporladt fekália.) "

Bocsi, de nemcsak sivatagi kisvárosokból/falvakból álló települések vannak Anatóliától keletre. Az előbb említett városok egyike sem ilyen. Vannak köztük olyanok is, amelyek már kövezett utcákkal, fedett piacokkal, fürdőkkel, szökőkutas nagy parkokkal, iskolákkal rendelkeztek, amikor itt Európában még az utca közepére öntötték az emberek a szemetet, és a fürdés csupán az arisztokraták kiváltsága volt (de nekik is csak max. heti 1x), olvasni pedig csak a papok és hivatalnok tudtak. Ebbe a kategóriába tartoznak pl. az iráni városok:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=323085

És vannak a fentebb említett városok között olyanok is, amelyek a 20. sz. elején valóban poros, koszos kisvárosok voltak, de ma modern metropoliszok Budapesthez képest szinte klinikai tisztasággal (és nem a por meg a kosz a legfőbb bajuk, hanem az autók okozta szmog). Ebbe kategóriába tartozik Rijád, Szaúd Arábia fővárosa is:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=270415&page=123

A nyomornegyedekben nincsen egyedül vízöblítéses WC és csatornahálózat - de ilyen Bukarest vagy Szófia külvárosaiban is lehet találni (sőt, még csak külföldre sem kell menni, mert Sátoraljaújhelyen is lehet ilyet tapasztalni).

Nagyon jó példa Indonézia, ahol Dzsakarta már egy 24 millió metropolisszá fejlődött sok sávos autópályákkal, metróbuszokkal, épül a metró is, teli van felhőkarcolókkal, és hatalmas iparnegyedekkel. Ugyanakkor meg az ország falusi részein olyan mintha a középkorban megállt volna az idő. És a hátizsákos turisták is ezeket a falusi részeit látogatják előszeretettel a modern főváros vagy a tömegturistás részek (pl. Bali) helyett.

kvadrillio 2014.07.29. 00:21:43

@Void Bunkoid: Elhallgatva: rablott vagyon visszajár! | alfahir.hu - A ...
alfahir.hu/elhallgatva_rablott_vagyon_visszajar
2014. febr. 4. - Miért nem áll érdekében a kormánynak a volt pártállami vagyon visszaszerzése? - tette fel a költői kérdést dr. Gaudi-Nagy Tamás hétfői ...
A náci németek rablott kincsei - II. világháború - Tények ...
www.masodikvh.hu/erdekessegek/.../235-a-naci-nemetek-rablott-kincsei
A náci németek rablott kincsei. Olvasás: 7071. A III. Birodalom művészetének küldetése a germán eszménykép legmagasabb rendű kifejezése. Hitler hatalomra ...
rablott holmi-angol fordítás-bab.la szótár
hu.bab.la › bab.la Szótár › magyar-angol
A(z) rablott holmi szó fordítása az ingyenes angol szótárban. Egyéb angol fordítások ezekre a szavakra: holmi.
rablott holmi - SZTAKI Szótár - MTA Sztaki
szotar.sztaki.hu/en/search?searchWord=rablott%20holmi...hun...
rablott holmi noun. 0 · sack. USA: sæ'k UK: sæk. plunder. USA: plʌ'ndəː· UK: plʌndər. booty. USA: buː'tiː· UK: buːtiː. Report or add missing word to a ...
rablott holmi - SZTAKI Szótár - MTA Sztaki
szotar.sztaki.hu/search?searchWord=rablott%20holmi&fromlang...
Magyar-angol szótár. rablott holmi fn. 0 · sack. USA: sæ'k UK: sæk. plunder. USA: plʌ'ndəː· UK: plʌndər. booty. USA: buː'tiː· UK: buːtiː ...
Rablott kincsek nyomában · Henry Hamilton · Könyv · Moly
moly.hu/konyvek/henry-hamilton-rablott-kincsek-nyomaban
Henry Hamilton: Rablott kincsek nyomában. A magyar könyvpiacon elsőként tűnt fel ez a könyv, amely a világ régi és legeslegújabb műkincsrablásaival ...
Rablott holmi Angol, fordítás, Magyar-Angol Szótár - Glosbe
hu.glosbe.com › magyar-angol szótár
rablott holmi fordítása a magyar - angol szótárban, a Glosbe ingyenes online szótárcsaládjában. Böngésszen milliónyi szót és kifejezést a világ minden nyelvén.
Könyv: Rablott kincsek nyomában (Nemere István) - Libri
www.libri.hu › Könyv › Társ. tudományok › Általános
Értékelés: 5 - ‎1 szavazat
Könyv ára: 1416 Ft, Rablott kincsek nyomában - Nemere István,
Elhallgatva: rablott vagyon visszajár! (videó) | dr. Gaudi ...
http://www.gaudi.jobbik.hu/elhallgatva_rablott_vagyon_visszajár_videó
Elhallgatva: rablott vagyon visszajár! (videó). 2014, február 5 – 04:02. Miért nem áll érdekében a kormánynak a volt pártállami vagyon visszaszerzése? - tette fel ...
A németek már másfél éve tudtak a rablott műkincsekről ...
www.szombat.org › Hírek - lapszemle
2013. nov. 16. - A német kormányzat már több mint másfél éve tud a Münchenben talált festménygyűjteményről, amelyben a náci diktatúra idején zsidóktól ...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 :)))))

picur3ka 2014.07.29. 01:24:29

Jajj, ennyit nem kellett volna dolgozni ezzel!

Van olyan is, hogy székelt meg szék lett, mekkora különbség. Pedig széklik nincs.

Void Bunkoid 2014.07.29. 08:11:06

@kvadrillio:

1. a zinternet nem megbízható médium, a magyar helyesírás szabályai mérvadóbb

2. különben is, lefejellek, te pöcs :)))))))))))))))))

Pelso.. 2014.07.29. 08:40:56

@elkeseredett.polgar: Te bármikor bevetted tőlük a keresztény-nemzeti-polgári dumát, ill. mindezek képviseletét?:)

♔batyu♔ 2014.07.29. 09:04:50

@fehérfarkas: Teljesen mindegy éppen mit csinálnak a ballibsik vagy Orbán, nem a politika határozza meg ezt, hanem a múlt és a földrajzi hely.

Az nyilvánvaló, hogy mindenki aktuálpolitikát csinál belőle, de ez lényegtelen.

♔batyu♔ 2014.07.29. 09:17:14

Értelmesebb ballibsik hatszáz hsz-ben harsogják, hogy a keleti nyitást már Gyurcsány elkezdte, de a sok ostoba még ezekre sem figyel. Eltekintve attól, hogy még annyi esze sincs, hogy felfogja, nekünk el kell adni, mert munkahely nem a kitartó brüsszeli seggnyalásból van. Megbaszhatja Gyurcsányt, ha IMF hitellel tudunk csak túlélni.

Legalább saját értelmesebb társaitok írásait olvassátok el. Még akkor is, ha hosszú és nem hozzátok hasonló primitív nyelvezettel (Orbánka, csúti és hasonlók) írt orbánfika.

gmihaly 2014.07.29. 09:41:35

Ejrópa szarrágó. Piszkos konkurenciaharc okán le akarták nyomni az őket utolérő, megelőzni óhajtó Németországot, amely két háborút elvesztett, de megnyerte magának a békét. "Szétzúzták" az Osztrák-Magyar Monarchiát, mert túl dinamikusan próbált felzárkózni. Azon belül Magyarország "lenyomása", területi megcsonkítása és kifosztása szomszédaink is célja volt. A románok egész gyárakat szereltek le és vittek át magukhoz. A jugóknak is komoly jóvátételt kellett fizetni. Az 1938. augusztus 29-i, a bledi konferenciát lezáró egyezményben a Kisantant végre hozzájárult a magyar honvédség felfegyverzéséhez - kicsit nagyon megkésve. Ezután jött a müncheni egyezmény, amelyben a furmányos Benes által becsapott, félrevezetett Nyugat beleegyezett, hogy a szomszédos országokhoz csehszlovák területek kerüljenek át. Európa "fontos" országai német, náci megszállás alá kerültek, hazánk ezt elodázta, ameddig tudta. Amerika, de főleg Európa, benne a drágalátos britek máig nem tudják nekünk megbocsátani, hogy ők voltak hülyék Hitler megítélésében - ha úgy vesszük. Ez az "atavisztikus" "unszimpátia" határozza meg a közgazdasági mezbe bújtatott szarozásukat, amelynek bizonyos prominens közgizdáink és intellektulkaink is bedőltek. Most, hogy a patrónusok kihátráltak mögülük, eszik a kefét. Ez a magatartás segítette, segíti, Orbánt és egyúttal magyarázatot ad politikai sikereire. Ha Európa is végigviszi azt az önvizsgálati folyamatot, amit tőlünk követelnek szakadatlanul, akkor van remény a "békévé oldó emlékezés" időszakának bekövetkeztére. Ez megnövelné erejét, megbecsültségét, javítaná a világban elfoglalt pozícióit.

Helyes Írás 2014.07.29. 10:42:39

@TG69:

A felzárkózáshoz természetesen ennyi nem elég, hogy „munkaalapú”. Ez csak egy reakció a mostani válság egyik európai problémájára. De ha megnézzük az utóbbi 50-60 év legtöbbet emlegetett sikeres felzárkózási folyamatait, csak egyet találunk, amely a pénzügyi és kereskedelmi szolgáltatási szektorra alapozódott: az ír felzárkózást. Mi is ehhez hasonló modellt követtünk a rendszerváltozás utáni két évtizedben, azzal az óriási különbséggel, hogy Írországban nem csupán részlegeket hoztak létre az amerikai és brit cégek és multik, hanem áttelepítették a központjukat, a menedzsmentet is. Ebben nyilván olyan tényezők játszottak főszerepet, mint az azonos nyelv, a hatalmas és gazdag amerikai ír leszármazású népesség és a földrajzi elhelyezkedés. Ott sem szervesült a külföldi tulajdonú gazdaság a hazaiba, nem épített ki széles ír tulajdonú beszállítói-szolgáltatói hátteret (úgy látszik ez ennek a modellnek rendszerszerű tulajdonsága), ezért a válság során hatalmas egyensúlytalanság jött létre, de nem is vonták ki a forrásokat, sőt a máshonnan elvont forrásokat oda vitték, mert ott működtek a központok. Emiatt hamarabb helyreállították az egyensúlyt, mint más európai országokban. De az ilyen felzárkózás törékeny és az ír sajátosság nélkül nem is biztos, hogy tartós.

Igen, én intelligens racionalizációról beszélek. Történetileg ilyen folyamat mindig, minden felzárkózás során kimutatható. S még azt állítom, hogy nincs olyan, hogy „nyugati” modell, intézményrendszer stb. Nagyon jelentős különbségek vannak történelmileg is és a mai társadalmi szerveződéseket összehasonlítva is az egyes országok, térségek között, jogrendszerekben, intézményrendszerekben, felzárkózási utakban is – hálistennek, mert éppen ez az európaiság lényege. Amikor velünk szemben – bizonyos általános szabályoktól, magatartásoktól eltekintve – valaki konkrét politikai döntéseket, gazdaságpolitikai lépéseket és követelményeket támaszt, amögött joggal feltételezhetünk, közvetlenül megragadható érdekeket, érdekeltségeket. Nincs egyetlen út, egyetlen helyes gazdaságpolitikai eszközrendszer vagy politikai irányultság. A saját helyzetünket, lehetőségeinket, erősségeinket és gyengeségeinket kell vizsgálnunk és figyelembe vennünk a döntések és az útválasztás során.

90-től szerintem kívülről választottak és erőltettek Magyarországra egyfajta utat és modellt. Ennek voltak, vannak kedvezményezettjei (kint is, bent is), akik érthetően ragaszkodnának a folytatásához. A probléma az, hogy ez az út a társadalom többségének politikai megítélése szerint nem volt eredményes. (Az elemzők vitatkoznak még rajta, de egyre inkább többségbe kerülnek azok, akik szerint inkább kudarcos volt, mint sikeres.) A jelenlegi kormány új modellt, új utat keres. Érhető, hogy ezt a szándékot hatalmas indulatok keretezik. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy nem folyik alternatív útkeresés, nincsenek erről mélyre hatoló társadalmi viták, csak sekélyes sárdobálások.

picur3ka 2014.07.29. 12:11:13

@Void Bunkoid:

Ez nem helyesírás, hanem nyelvtan, vádlott.

krj 2014.07.29. 12:14:38

"Tusványoson Victor Ponta román miniszterelnök
vasárnapi előadásában bejelentette, hogy - magyar mintára - Romániában is
leépítik a liberális demokráciát, megjegyezve, hogy ezalatt a plurális,
szabad választásokat és a többek között kisebbségi jogokat is biztosító,
nyugati típusú demokratikus berendezkedést érti. Legfőbb célja, hogy a
magyar sikereken felbuzdulva ő is nemzeti, munkaalapú államot hozzon
létre (mellyel az 1920-as évektől már Mussolini is megpróbálkozott, több
kevesebb sikerrel, a szerk.), ahol a kisebbségi (legyen az akár nyelvi,
etnikai, vallási stb.) jogok nem korlátozzák "indokolatlanul" sem az
államot, sem a többséget. Az előadást a helyszínen hallgató erdélyi
magyarok - talán megszokásból, a "nemzethy" szó hallatán - tapsra
emelték a kezüket, aztán ernyedten az ölükbe ejtették..." (álhír).

picur3ka 2014.07.29. 12:25:28

@fehérfarkas:

Most elbeszélsz a mellett, amit mondtam. A nyitottság egy dolog, a mikéntje nagyon fontos.

Másrészt, befektetés pusztán attól, hogy nyitott vagy, nem fog érkezni. Ahhoz feltételek kellenek.

Az elsőhöz: a hazai Mercedes gyár nyitása kapcsán valaki imígyen - nagyon remélem, tréfálkozott - itt fognak dolgozni a németországi kurd bevándorlók. Még ha vicc is - remélem, lenne -, nagyon jól érzékelteti a hazai problémákat. Egy kormánynak kötelessége ezek ellen küzdeni.

Az országnak előnyös üzleteket kell kötni, különben semmi értelmük, sőt, ellenkező a hatásuk.

A másodikhoz: már érintette valaki ennek részleteit. Egyik alapvető feltétele a privát tőke befektetésnek a rugalmas, képzett munkaerő. Munkaalapú...

TG69 2014.07.29. 13:16:55

@Helyes Írás: Továbbra sem értem, hogy a mainstream utat, mért csak mi rúgjuk fel és keresünk teljesen mást, mikor a szlovákok, csehek, lengyelek (tehát aikihez még kultúrálisan a legközelebb állunk) elég sikeres felzárkózási folyamatot tudhatnak maguk mögött. Igaz vannak visszaesések, de összességében erőteljesen kapaszkodnak az EU-s átlaghoz.

Void Bunkoid 2014.07.29. 13:27:11

@picur3ka: de a vádlott az egy köznevesült alak, soha nem alkalmazzák igeként vagy igenévként ("a vádlott, G. János egy és ugyanaz a súlyos testi sértéssel VÁDOLT G. Jánossal").

A "rablott"-nak igenévként max. archaizáló stílusértéke lehet. De a kedves kommentelő többi hozzászólását elnézve nem hinném, hogy ő ezt szándékosan alkalmazná, egyszerűen csak sz*rul ragozta :)

No de ne grétsylászlóskodjunk többet. Inkább vegyük elő a régi áltsulis oroszkönyveket, mert hamarosan szükség lesz rájuk. Nyikto nye aszúsztujet :)

Void Bunkoid 2014.07.29. 13:32:44

@Void Bunkoid: ja és nem volt jó kvadrillionak Nemere Istvánnal sem példálózni, ő - attól függetlenül, hogy rettenet mennyiségű könyvet írt, és speciel a Neutron-akció című regényét még szeretem is - híresen pocsék helyesírású író (és ezekszerint a lektorai is). Az már csak a hab a tortán, hogy 1990 óta folyamatosan ontja magából a "történelemkönyveket", amikben ahol csak éri, ott hányja le sugárban a kommunizmust annak ellenére, hogy a Kádár-rendszer egyik legnagyobb példányszámban kiadott-megjelentetett és elismert bulvárírója volt.

picur3ka 2014.07.29. 13:51:52

@Void Bunkoid:

Már hogy ne használnánk: a vádlott ember, semmi baj nincs ezzel.

Nem tudom a hivatalos magyarázatát, de azt gyanítom, hogy az -l igeképző visszaható/elszenvedő jelentése(fordul, térül, perdül, stb.) játszik be a képbe. Ami az -ik jelentésével azonos. És ez a konszept nyilvánvalóan él a nyelvben a lopás/eltűnt esetében: lásd 'lopik' igeváltozat.

Tehát a nyelvhasználat bizonyos jelentésű igéket az -l képzővel hasonlóan fog használni, mintha ikes igék lennének. Egyéb nyelvi jelenségek is erősítik valószínűleg ezt.

atszúsztvújet, különben, már ha szeret kekeckedni

kvadrillo, meg hát ilyen, istenem. nekem is romlik a látásom. de aggodalomra nincs ok, tudom állítani a betűméretet.

picur3ka 2014.07.29. 13:53:49

@Void Bunkoid:

Tele vagyunk ilyenekkel, sajnos, azt hiszik, ők a nyelv letéteményesei.

Helyes Írás 2014.07.29. 14:35:07

@TG69:

Azt gondolom, nincs olyan a világ közgazdasági gyakorlatában, hogy mainstream gazdaságpolitika. (A több évtizedes felzárkózási folyamatokra nem is értelmezhető a „főirány”, ”uralkodó irányzat” fogalom.) A szomszédos országok gazdaságpolitikai stratégiái és gyakorlata nem tekinthető azonosaknak. Nem volt azonos az indulásuk és nem azonos a mai helyzetük sem. Az IMF válság- és egyensúlykezelő politikáját, gazdaságpolitikai ajánlásait szokás valamiféle uralkodó irányzatnak tekinteni. Ez azonban nem teljes körű, és eleve ideiglenesnek szánt gazdaságpolitikai rendszer, s egyre többen vitatják. Maga az IMF is megállapította, hogy az átfogó válságkezelésben nem volt eredményes.

Az „unortodox” kifejezés sem szerencsés, hiszen sokan megállapították már, hogy a Matolcsy-féle unortodoxia csupán annyiban tekinthető újnak, hogy megosztja az egyensúlyi terheket a tőke és a munka között, s nem csak kiadáscsökkentéssel, hanem adóbevétel-növeléssel is él. Ezt is beépült azóta sok ország gazdaságpolitikai eszköztárába. Az adósság-elengedést, árszabályozást, mint szokatlan eszközöket még az EU is alkalmazza, az állami tulajdonú gazdasági szektoron keresztül történő piacbefolyásolás pedig nagyon sok európai országban nagyon régóta gyakorlat. Az adóteher is nagyon különböző az egyes országokban és az északiak nagyon magas adóhányad mellett is nagyon sikeresek. (Ugyanazok a gazdaságpolitikai eszközök eltérő társadalmi-kulturális közegben egész más eredményekre vezethetnek.)

A hazai közgondolkozás véleményvezérei próbáltak két évtizeden keresztül egyfajta felfogást nálunk maistream-esíteni. Szerintem meggyőződések mellett érdekek is meghúzódtak e törekvés mögött. A hazai közgazdasági gondolkozás jelenleg erős átalakulásban van. A fiatalság már nem osztja a korábbi mainstream-nek tartott gazdaságpolitikai felfogást, de még nem álltak össze új irányzatok.

S=klogW 2014.07.29. 17:22:40

@fehérfarkas:

"Ugyanakkor meg az ország falusi részein olyan mintha a középkorban megállt volna az idő. És a hátizsákos turisták is ezeket a falusi részeit látogatják előszeretettel a modern főváros vagy a tömegturistás részek (pl. Bali) helyett."

A helyiek viszont ott is igyekeznek kibújni a falusi kunyhókból kényelmesebb és civilizáltabb körülményeket biztosító házakba, fejlettebb közszolgáltatásokat nyújtani képes városokba.

Ugye, azért azt nem gondolod, hogy adott helyen a helybenlakónak a turizmus igényéhez kellene igazítani lakhatási életkörülményeit, életvitelét?

fehérfarkas 2014.07.29. 17:44:10

@picur3ka: "Most elbeszélsz a mellett, amit mondtam. A nyitottság egy dolog, a mikéntje nagyon fontos.
Másrészt, befektetés pusztán attól, hogy nyitott vagy, nem fog érkezni. Ahhoz feltételek kellenek.
Az elsőhöz: a hazai Mercedes gyár nyitása kapcsán valaki imígyen - nagyon remélem, tréfálkozott - itt fognak dolgozni a németországi kurd bevándorlók. Még ha vicc is - remélem, lenne -, nagyon jól érzékelteti a hazai problémákat. Egy kormánynak kötelessége ezek ellen küzdeni.
Az országnak előnyös üzleteket kell kötni, különben semmi értelmük, sőt, ellenkező a hatásuk."

Persze, önmagában a nyitottság nem elegendő, ha nincsenek meg a feltételek, mert pl. az adott országban túl nagy a bürokrácia, a korrupció, túladóztatás van, unortodox gazdaságpolitika, büntetőadók a nagy profitot (= a kormányközeli oligarcháénál nagyobb) elérő külföldi cégekre. erőteljes államosítás, a tőzsde tönkretétele, stb...
De ha ezek mellett a kormány még deklarálja is a multik/EU/energetikai cégek/bankok/IMF elleni szabadságharcát, akkor még annyira sem fog ide jönni a külföldi működőtőke, hogy munkahelyeket teremtsen, GDP-t növeljen, itteni kkv-k lehessenek a beszállítói, stb...
A magyar GDP 80%-át a külföldi multik adják. A magyar Hi-Tech ipar 95% a külföldi multik adják.

"A másodikhoz: már érintette valaki ennek részleteit. Egyik alapvető feltétele a privát tőke befektetésnek a rugalmas, képzett munkaerő. Munkaalapú... "

Eddig is sok baj volt a magyar oktatási rendszerrel, de a hoffmanrózsizmus óta közmunkaalapú társadalomra leszünk csak jók.
Létrejön egy szűk elit, akiknek lesz pénzük megfizetni a minőségi magán felsőoktatást, és a többség akármennyire szorgalmas és tehetséges, elegendő pénz hiányában csak a lepusztult, alulfinanszírozott és versenyképtelenné tett közoktatásban max. közmunkához elegendő szintű képesítést fog kapni.
Szakközépiskolák, egyetemek, főiskolák állami támogatásának radikális csökkentése mellett még ott van a teljesen dilettáns és szakmaiatlan KLIK, ahol az oktatás szétverése történik.

fehérfarkas 2014.07.29. 17:56:51

@TG69: "Továbbra sem értem, hogy a mainstream utat, mért csak mi rúgjuk fel és keresünk teljesen mást, mikor a szlovákok, csehek, lengyelek (tehát aikihez még kultúrálisan a legközelebb állunk) elég sikeres felzárkózási folyamatot tudhatnak maguk mögött. Igaz vannak visszaesések, de összességében erőteljesen kapaszkodnak az EU-s átlaghoz. "

Azért, mert az ortodox gazdaságpolitikával és kormányzással nem lehet ennyit lopni, ráadásul a politikusok is elszámoltathatóak. Mert azokban az országokban hatáskörtúllépés miatt a miniszterelnök nemcsak leváltható/lemondatható, hanem ha túlságosan is átlépte a hatáskörét, akkor akár még bebörtönözhető is.

fehérfarkas 2014.07.29. 18:05:17

@Helyes Írás: "Az IMF válság- és egyensúlykezelő politikáját, gazdaságpolitikai ajánlásait szokás valamiféle uralkodó irányzatnak tekinteni. Ez azonban nem teljes körű, és eleve ideiglenesnek szánt gazdaságpolitikai rendszer, s egyre többen vitatják. Maga az IMF is megállapította, hogy az átfogó válságkezelésben nem volt eredményes."

Az Orbán által példaként említett Törökország a mostani gazdasági sikerét pont az IMF-nek köszönheti, és ezt a török köztársasági elnök is megmondta. Sőt, azt is mondta a török elnök, hogy azon országok politikusai szidják az IMF-et, amelyek csak felveszik a hitelt (mert a pénzére szükségük van), de a feltételeket már nem tartják, hanem folyton megszegik. Főleg, hogy az IMF hitelfelvételhez való feltételeket az adott kormány gazdasági szakembereivel közösen dolgozza ki az IMF.
És a török köztársasági elnök azt is mondta, hogy sok ország politikusai azért is sikertelenek, mert az IMF hiteleket lakossági fogyasztási célokra (gyk: szavazatvásárlás = lakossági megszorítások elkerülése) költik az infrastruktúrafejlesztés és iparosítás helyett - ezzel szemben a török kormány egyetlen centet sem költött lakossági fogyasztásra, hanem a teljes összeget az infrastruktúra fejlesztésre, az oktatási rendszer javítására és az iparosításra költötte.
De Orbán pont ezekkel ellentétesen cselekszik.

De Szingapúr esetében is tetten érhető a "bort iszik és vizet prédikál" tipikus orbáni esete: ugyanis Szingapúrt is példaképként nevezte meg - csakhogy míg Szingapúr a világ egyik pénzügyi központjává vált, nagyon erős tőzsdével, több mint 400 külföldi bank és pénzintézet becsábításával, addig Orbán a külföldi bankokat ellenségnek tartja és szabadságharcot folytat ellenük, és büntetőadókkal sújtja.

fehérfarkas 2014.07.29. 18:18:18

@S=klogW: "A helyiek viszont ott is igyekeznek kibújni a falusi kunyhókból kényelmesebb és civilizáltabb körülményeket biztosító házakba, fejlettebb közszolgáltatásokat nyújtani képes városokba.
Ugye, azért azt nem gondolod, hogy adott helyen a helybenlakónak a turizmus igényéhez kellene igazítani lakhatási életkörülményeit, életvitelét? "

Ez most hogy jön ide? Én arra válaszoltam, hogy "Mondjuk Keleten Anatóliától a Takla-Makánig eleve nem sokat lehet rontani az ottani poros, homokos, koszos városképen néhány lepukkan belvárosi műemlékviskóval." Én ezt cáfoltam konkrét városok példáival.

Persze vannak még arrafelé "poros, homokos, koszos városképen néhány lepukkan belvárosi műemlékviskóval" - de pont ezt az általánosító, egybemosó, lefikázó hozzászólást cáfoltam, hogy a nagyvárosok egyáltalán nem ilyenek. Kisvárosok közül pedig nemcsak itt Európában, de még itt Magyarországon is lehet ilyenre példát találni. Vagyis amivel más civilizációkat/országokat/népeket fikázunk, az ránk is ugyanúgy jellemző.
De a fordítottjára is ott a példa: Budapestet tisztábbnak mondják mint Párizst, Rómát vagy Londont - ugyanakkor Budapest egy koszos, szutykos, elavult, fejletlen, 20. sz-i maradvány Kuala Lumpurhoz, Isztambulhoz, Burszához, Abu Dhabihoz, Dubaihoz, Dzsiddához, Rijádhoz képest - de már a mai 2014-es Baku, Bejrút és Amman is sokkal tisztább és rendezettebb Budapestnél.

Meg erre is reagáltam: "Ráadásul ilyen környezetben nem feltétlenül jut mindenkinek folyóvizes vécéöblítés, az állattartás technikája is más, summa summárum, a fotókon nem látható mindent ellepő finom pornak jelentékeny része sok helyütt kiszáradt és elporladt fekália"
És felhoztam példának, hogy ezért nem kell elhagyni a EU-t, mert Szófiában vagy Bukarestben a külvárosaiban bőven találsz ilyenekre példát. De itt Magyarországon is pl. Sátoraljaújhely városszéli gettójában - pedig nem is száraz sivatagi városról van szó, hanem az Északi-középhegység egyik csapadékkal jól ellátott városáról, jó minőségű termőterületekkel és erdőkkel a szomszédságában.
(meg Budapest 8. kerületének egyes utcáiban is találsz ilyenre példát)

picur3ka 2014.07.29. 23:08:56

@fehérfarkas:

"A magyar GDP 80%-át a külföldi multik adják. A magyar Hi-Tech ipar 95% a külföldi multik adják."

Csak nem akartam az egészet bemásolni. Igen, a korrupció, etc. De - hogy ismételjem magam - nekünk is nyerni kell az üzleten.

Gondolod, ha a nagy multik nem lennének, nem lenne, aki GDP-t termeljen? De. Csak ellopják a piacot. Ez ellen kell a kormánynak tennie. Ha tud, persze.

"Eddig is sok baj volt a magyar oktatási rendszerrel, de a hoffmanrózsizmus óta közmunkaalapú társadalomra leszünk csak jók.
Létrejön egy szűk elit, akiknek lesz pénzük megfizetni a minőségi magán felsőoktatást, és a többség akármennyire szorgalmas és tehetséges, elegendő pénz hiányában csak a lepusztult, alulfinanszírozott és versenyképtelenné tett közoktatásban max. közmunkához elegendő szintű képesítést fog kapni."

Na. Vesszőparipám. Teljesen el fog elitesedni az oktatásunk, már nagyon el van, meg fog szűnni, mint tömegoktatás.

Ennek iszonyatosan komoly társadalmi, gazdasági, szociális, közbiztonsági - katasztrófikus - következményei lesznek.

Ez nem a Rózsa hibája.

fehérfarkas 2014.07.29. 23:44:04

@picur3ka: "Gondolod, ha a nagy multik nem lennének, nem lenne, aki GDP-t termeljen? De. Csak ellopják a piacot. Ez ellen kell a kormánynak tennie. Ha tud, persze."

Lehet hivatkozni arra, hogy a szocializmusban nem voltak itt a multik és mégis mennyi mindent gyártottunk, mennyi magyar gyár volt.
Csakhogy most nem szocializmus (persze lehet könnyes szemmel nosztalgiázni felette és visszasírni) van, jelenleg ahol bezár vagy leépít egy multi, ott sajna drasztikusan nő meg a munkanélküliség. Valahogy nem látom azokat a magyar vállalkozásokat, akik fel tudják szívni a(z elmenő, kivonuló, munkaerőt elbocsájtó) multik által kirúgott embereket. Van néhány világszínvonalú magyar cég - de a többségük ettől nagyon messze van. Sőt, tavaly rekordot döntött a csődbement magyar vállalkozások száma (nem a multik miatt mentek csődbe).

Olvasd el mit írtam Bajországról és Münchenről, hogy milyen világszínvonalú cégeknek van a székhelyük (amelyek ott jöttek létre és nőtték ki magukat világméretűvé). És hány ilyet tudsz mondani a mai Magyarországon?
(a mai Magyarországon, és nem a szocializmus alattiban)

Helyes Írás 2014.07.30. 10:46:54

@fehérfarkas:

Kedves barátom, valamit nagyon félreértettél vagy félreolvastál. Az IMF nem befektetési, ill. klasszikus hitelnyújtó bank. Az általa megnyitott hitelkeretet nem lehet ipar- vagy infrastruktúra-fejlesztésre fordítani, de bérek fizetésére sem. A pénzügyi- vagy adósságválságba került államok fizetőképességének megőrzése (bankcsőd, államcsőd elkerülése) céljából hívhatók le az egyes részletek, szigorú állami kiadáscsökkentő intézkedések - bér-, nyugdíj-, szociális-, családi támogatások csökkentése, közszférából való elbocsátások, privatizáció, kötött áras energia-szolgáltatások piacosítása, magyarán áremelés, stb. -, illetve adóemelések ellenében.

Törökország 2001-ben hazai bankcsődök miatt került pénzügyi válságba, de az államadóssága nem volt magas. Elengedték az inflációt és társadalmi tiltakozások indultak, félő volt (európai szempontból), hogy iszlamista kormány kerül hatalomra, ahogy ez be is következett. Emiatt és a jelentős német pénzügyi érdekeltségek miatt lépett be a folyamatba az IMF. A következő évek kormányzata IMF biztosítékkal a háta mögött sikeresen kezelt egy 2008-as válsággal azért nem összemérhető helyi válságot. Annyira sikeresen, hogy 2008 már alig érintette meg Törökországot. Ezeket a gazdaságpolitikai módszereket tartja tanulmányozásra méltónak OV, amit egyébként a nemzetközi pénzügyi világ is így értékel - függetlenül a török "demokrácia" állapotától.

Ezzel szemben Magyarországon 1973 óta már számos megszorító gazdaságpolitikai hullám végigment 2008-ig, a mindenkori kormányok stabilitását biztosító, hangadó középosztályi rétegek a lecsúszás előtti állapotba kerültek, s jóformán fullra privatizálták az államgazdaságot, tehát minden tartalék kimerült. Nem játékból kapott az OV-kormány kétharmadot, hanem azért, hogy találjon ki valami mást, mint ami addig válságkezelés címen 30 éven keresztül folyt.

Lehet szabadon utálni valamely politikust, de a társadalmi helyzetet, amelyben élünk, célszerű értelmezni és érteni.

Geo_ 2014.07.30. 11:40:57

@Helyes Írás: hanem azért, hogy találjon ki valami mást, mint ami addig válságkezelés címen 30 éven keresztül folyt.

És mire jutott?

"Ezeket a gazdaságpolitikai módszereket tartja tanulmányozásra méltónak OV," - akkor miért nem ezt mondta?

Amúgy: bugyutaság nem észre venni, hogy a felsorolt országok tényleges vagy vélt sikerei mennyire összefüggenek azok társadalmi működésével.

picur3ka 2014.07.30. 12:24:28

@fehérfarkas:

Nézd, valami alapvetően fals/ellenzéki narratíva kontextusban próbálsz értelmezni dolgokat.

A 'szocializmus visszasírása meg a drága IMF' -ezek baromság, baloldali abuzív panelek.

Próbálsz tényszerű lenni, de nem tudsz szabadulni ezektől, s így önellentmondásokba keveredsz, meg a lényegtelen dolgokon kezdesz rugózni.

Az IMF nem befektető, hanem a dögrováson lévő országok bankja. Nagyon megszabja, mentő pénze mire költhető.

A törökök, oroszok külföldi tőke imádatát, szolgálatát mintegy helyezed szembe a rettenetesen buta Orbánnal, aki harcol a befektetők ellen.

Ez valótlanság és leegyszerűsítés. Mint írtam már, mindkettő sokkal komolyabb nemzeti politikát folytat, mint mi. Mint írtam már, a tőke áramlásának feltételei vannak, az, hogy mik a politikai szólamok, közel sem olyan fontos, mint te itt prezentálod.

Pl. az oroszok egy hatalmas piac(a törökök is hozzánk képest), a legmagasabb számú egyetemet végzett lakossággal. a törökök egy katonai aduász pozícióban vannak, legalább annyira fogják őket nyomni, mint a görögöket, stb.

A multik szintén nem a megváltó, sőt. Piaci pozíciójuk egy erőből teremtett, verseny és egyensúly nélküli helyzet. Kizsákmányoló pozíció.

Nincs szocializmus. Persze. Kivéve például, hogy szocialista piacgazdaság van nyugaton állítólag és az általad példaként említett - nem tudom miért próbálsz minket ilyenekhez hasonlítani - Bajorország a legszocialistább tartománya a németeknek és igen, a legsikeresebb.

fehérfarkas 2014.07.30. 13:40:36

@Helyes Írás: "Kedves barátom, valamit nagyon félreértettél vagy félreolvastál. Az IMF nem befektetési, ill. klasszikus hitelnyújtó bank. Az általa megnyitott hitelkeretet nem lehet ipar- vagy infrastruktúra-fejlesztésre fordítani, de bérek fizetésére sem. A pénzügyi- vagy adósságválságba került államok fizetőképességének megőrzése (bankcsőd, államcsőd elkerülése) céljából hívhatók le az egyes részletek, szigorú állami kiadáscsökkentő intézkedések - bér-, nyugdíj-, szociális-, családi támogatások csökkentése, közszférából való elbocsátások, privatizáció, kötött áras energia-szolgáltatások piacosítása, magyarán áremelés, stb. -, illetve adóemelések ellenében."

Ez így ebben a formában nem igaz. Az IMF hitel lényege, hogy a gazdaságilag csődközelébe került országok a csődből ki tudjanak kerülni, és a hitelt előbb-utóbb képesek legyenek majd visszafizetni.
A hitelt visszafizetni lehet úgy, hogy a gazdaság kitermeli annak részleteit a kamatokkal együtt (ahogy tette Törökország), vagy lehet más hitel felvételével (ahogy tette tavaly nyáron Magyarország).
Arról nem beszélve, hogy nagyon sok keleti országban "bér-, nyugdíj-, szociális-, családi támogatások csökkentése" azért sem nagyon lehetséges, mert ilyen soha nem létezett, vagy csak nagyon minimális mértékben (és ezért annak csökkentésén sokat nem lehet spórolni).
Vagyis az IMF hitel legjobb felhasználása a gazdaság élénkítésére történő felhasználás. Ráadásul nem központilag az IMF ad ultimátumot az adott országnak, hanem az adott ország kormányának gazdasági szakemberei az IMF szakembereivel közösen dolgozzák ki a programot.
(ráadásul az IMF hitel felvételével kapcsolatos programot még a korábbi kormány dolgozta ki, és az Erdogan-kormány a politikai ellenétek ellenére következetesen betartotta azt - szemben az egymást követő magyar kormányokkal, amelyek az elődeik gazdaságpolitikai munkáját stornózzák és újba kezdenek)

fehérfarkas 2014.07.30. 14:04:53

@Helyes Írás: "Törökország 2001-ben hazai bankcsődök miatt került pénzügyi válságba, de az államadóssága nem volt magas. Elengedték az inflációt és társadalmi tiltakozások indultak, félő volt (európai szempontból), hogy iszlamista kormány kerül hatalomra, ahogy ez be is következett. Emiatt és a jelentős német pénzügyi érdekeltségek miatt lépett be a folyamatba az IMF. A következő évek kormányzata IMF biztosítékkal a háta mögött sikeresen kezelt egy 2008-as válsággal azért nem összemérhető helyi válságot. Annyira sikeresen, hogy 2008 már alig érintette meg Törökországot. "

Valóban sikeresen vészelte át Törökország a 2008/9-es világgazdasági válságot. De az ezredforduló környékének válsága, amit a katonai diktatúra hagyott hátra azt igencsak lebecsülöd. Ahhoz képest a rendszerváltáskori magyar helyzet kismiska volt.
Az ezredforduló környékére teljes gazdasági és pénzügyi csődbe került az ország: 2001/2002/2003-as évek: 300%-os(!!!) alapkamat, 30%(!!!) infláció, hatalmas munkanélküliség, tömeges kivándorlások Nyugat-Európába.
A gazdaságot nemcsak helyreállították, de Törökország nominal GDP alapján bekerült a világ 20 legnagyobb gazdasága közé. A GDP/fő alapján az életszínvonal megháromszorozódott. Az IMF kölcsön utolsó törlesztőrészletét idén tavasszal fizette vissza. Az államadósságot a GDP 36%-ra, a külső adósságot a GDP 42%-ra csökkentette le (összehasonlításul: Magyarország államadóssága 2014 májusában a GDP 84,6%-a, külső adósságunk a GDP-nk 115%-a), az alapkamatot pedig a 2000. év III. negyedévéről 300%-ról 2012-re 4,5%-ra csökkentették (tudom, az AKP 2002-ben vette át a kormányzást, de akkor is még 60% feletti volt az alapkamat - ami szintén rekord nagyságúnak számít).
Autópályák, vasútak és 300 km/órás gyorsvasútak, gyárak, ipartelepek épülnek rohamtempóban. Az 1980-as évek óta nem volt Európában ilyan nagy mértékű iparosítás és infrastruktúra-fejlesztés mint az Erdogan-kormány 10 éve alatt.

Erdogan alatt Törökország nomális GDP alapján a világ 17. legnagyobb gazdasága lett, GDP-PPP alapon a 15. legnagyobb, az egy főre eső GDP pedig megháromszorozódott.
Kevesen tudják, hogy Európa legnagyobb TV gyártó cége a török Vestel Electronics, amelyik az európai TV gyártás 21%-át adja;
Európa 7. legnagyobb autógyártója;
motorkerékpár gyártásból európa 6. legnagyobbja, a világban pedig a 15.;
a világ 4. legnagyobb hajógyártója, és a 4. legnagyobb mega yacht gyártója;
a világ legnagyobb autógyártó országai között (OICA (Gépjárműgyártók Nemzetközi Szövetsége) 2012-es statisztikája): 16. hely
a research centre listáján (forrás: The "Ranking Web of World Research Centers" is an initiative of the Cybermetrics Lab, a research group belonging to the Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), the largest public research body in Spain.) benne van a top 100-ban is, a top 300-ban is.

Törökország GDP-PPP/fő adat:
1990: 5558.dollár
2000: 6800 dollár
2011: 14700 dollár
(forrás: indexmundi)

Törökország nominal GDP/fő adat:
1990: 2783 dollár
2000: 4189 dollár
2011: 10094 dollár
(forrás: indexmundi)

Az éves GDP növekedéseket pedig korábban már betettem.
De nézzük meg teljes összegben és nem pedig egy főre jutó értékben, hiszen közben a lakosság is növekedett. Így a teljes GDP és a GDP/fő adatok összahasonlításából jól lehet látni, hogy a lakosság növekedési arányánál mennyivel jobban növekedett a GDP:

Törökország teljes nominál GDP adata:
1990: 107,228 milliárd dollár
2000: 248,961 milliárd dollár
2012: 773,091 milliárd dollár (PPP alapon: 1125 milliárd dollár)
(forrás: www.tradingeconomics.com/turkey/gdp)
Ezzel bekerült a világ 20 (nominal GDP alapon számított) legnagyobb gazdasága közé: a 17.

fehérfarkas 2014.07.30. 14:16:17

@Helyes Írás: " Ezeket a gazdaságpolitikai módszereket tartja tanulmányozásra méltónak OV, amit egyébként a nemzetközi pénzügyi világ is így értékel - függetlenül a török "demokrácia" állapotától."

A demokrácia állapotáról annyit, hogy a kemalisták 80 éven keresztül voltak hatalmon. Ha nem ők, vagy a nekik tetsző párt nyerte a választásokat, akkor a katonasággal (mivel az az ő kezükben volt, függetlenül attól melyik párt kormányzott) puccsolták. A nagyobb tüntetések leverésére a tankokat és a katonaságot is bevetették. A politikai ellenfeleiket bebörtönözték (sokakra még koncepciós pereket sem vesztegettek), még Erdogan is ült börtönben.
A legfőbb vallási vezetőket bebörtönözték (még Said Nursit is!!!). A dervis és szúfi rendeket betiltották (még Rumi kerengő dervisek rendjét is!!!). Az iskolákban, állami intézményekben, hivatalokban, állami vállalatoknál betiltották a fejkendőt. A vallásos középiskolába járóknak megtiltották az egyetemi továbbtanulást (Magyarországon is vannak olyan törökök, akik emiatt jöttek ide egyetemre tanulni, mert odahaza tilos volt nekik). A kisebbségek jogait elnyomták, és tilos volt a saját nyelvű újság, média és iskolai tanítás. És még hosszan lehetne sorolni...
Erdogan-kormánya alatt viszont a kisebbségeknek a jogai biztosítva lettek, saját nyelvüket tanulhatják az iskolában, lehet saját nyelvű újságjaik és TV-jük. Az egyetemekre meg bárki bekerülhet: vallásos és ateista egyaránt. A fejkendőt bárki bárhol viselheti, senki nem tilthatja meg - de kötelezni sem lehet senkit a viselésére: vagyis mindenkinek a szabad akarata, hogy viseli-e vagy sem, és ezért tilos bárkit diszkriminálni.

"Ezzel szemben Magyarországon 1973 óta már számos megszorító gazdaságpolitikai hullám végigment 2008-ig, a mindenkori kormányok stabilitását biztosító, hangadó középosztályi rétegek a lecsúszás előtti állapotba kerültek, s jóformán fullra privatizálták az államgazdaságot, tehát minden tartalék kimerült. Nem játékból kapott az OV-kormány kétharmadot, hanem azért, hogy találjon ki valami mást, mint ami addig válságkezelés címen 30 éven keresztül folyt."

Ehhez képest több mint 3000 milliárd forintnyi megszorítást vezettek be (30 új adónem, 27% áfa, felsőoktatás finanszírozásának 1/3-dal csökkentése, szociális támogatások drasztikus lecsökkentése, stb), valamint 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont államosítottak (a 2. Orbán-kormány nagyobb megszorítást csinált, mint a Bokros-csomag + Draskovics-csomagok + Gyurcsány-csomagok + Bajnai-csomag együttvéve). Mégis 5,5 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság 19.300 (2010 tavasza) milliárdról 24.900 milliárdra (2014 tavasza).
Ráadásul a forintot is tartósan bedöntötték: a szocik alatt 240-270 Euró között (most 290-320 között), és 140-160 CHF (most 240-260 között), és 180-200 USD (most 220-230 között) között mozgott.
Szóval nem kell az orbáni/matelcsy unortodox politikát dícsérni és szerecsenmosdatni, mert a tények mást mondanak.

Helyes Írás 2014.07.30. 15:26:41

@Geo_:

Mire jutott? Pl.: A kiadáscsökkentést nyilván nem lehet mással helyettesíteni. A családtámogatást viszont ebbe nem szabad bevonni, mert az önfelszámoló demográfiai helyzet miatt ez megmaradási kérdés; A hiány finanszírozásának részbeni megosztása a tőke és a munka között elég jelentős újdonságnak tűnik - bár hagyományos baloldali gondolat, s a jövedelemarányok átszabása a „jóléti” állam sikerének is az alapja volt; Az állam aktivizálása a gazdaságszervezésben csak a „liberális” állam hívei számára újdonság, mert az USA kapitalista fejlődését kivéve minden történelmi felzárkózásban aktív szerepet játszott az állam; De pl. a liberális államfelfogás azt a réges-régi keresztény elvet is eltolta magától, hogy az államnak erkölcsi feladatai is vannak a polgárai létbiztonsága érdekében (devizahitelesek problémája, katasztrófák utáni segítségnyújtás, stb.)

„… ma a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország. És azt hiszem, hogy a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást, és ha visszagondolunk arra, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben, és mit fogunk tenni a következő négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen is.” Ez a megfogalmazás egyértelműen a tanulmányozásra utal, nem arra, hogy holnap felszámolja a demokráciát, mert mondjuk Kínában sincs olyan.(Ugyanakkor a „versenyképes állam kitalálása”, szerintem is túldimenzionált gondolat.)

Lehet így is mondani, hogy bugyutaság azt feltételezni, hogy a gazdasági intézményrendszer független a társadalmi környezet működésétől és sajátosságaitól. Ám ezt épp a liberális államfelfogás hívei tagadják, ezért követelnek mindenkitől egyen-intézményeket és egyen-szabályokat.

Helyes Írás 2014.07.30. 15:55:35

@fehérfarkas:

Amit az IMF-hitelezéssel kapcsolatban írsz, az egyszerűen nem úgy van. A IMF mindenütt pénzügyi válsághelyzetet kezel és a pénzügyi egyensúly tartós fennmaradását drasztikus kiadáscsökkentés révén igyekszik elérni. Ahol a kiadáscsökkentéstől nem áll helyre az egyensúly, ott adót emeltet és mindenütt erőlteti a privatizációt. A program közös kidolgozásának hirdetése a falevél, arra szolgál, hogy ne legyen egyértelmű a diktátum. Az a hatalom, amelyik ezt nem vállalja be, nem kap hitelt.

Ez a poszt nem Törökországról szól, de amit elmondtál, az alátámasztja, azt, hogy a török gazdaságpolitikai módszerek érdemesek lehetnek a tanulmányozásra.

Amit az orbáni "megszorításokról", írsz, amelyhez képest az összes korábbi együttvéve kismiska, az egy méretes politikai elfogultság, minden ízében csúsztatással.

fehérfarkas 2014.07.30. 16:58:34

@Helyes Írás: "Amit az IMF-hitelezéssel kapcsolatban írsz, az egyszerűen nem úgy van. A IMF mindenütt pénzügyi válsághelyzetet kezel és a pénzügyi egyensúly tartós fennmaradását drasztikus kiadáscsökkentés révén igyekszik elérni. Ahol a kiadáscsökkentéstől nem áll helyre az egyensúly, ott adót emeltet és mindenütt erőlteti a privatizációt. A program közös kidolgozásának hirdetése a falevél, arra szolgál, hogy ne legyen egyértelmű a diktátum. Az a hatalom, amelyik ezt nem vállalja be, nem kap hitelt."

Na, ez a bullshit agitpropaganda válasz, amit minden szélsőjjobbos + fideszes blogon már legalább 10ezerszer olvastam.
Abban van igazad, hogy IMF hitelt nem lehet akármikor felvenni, hanem csak pénzügyi válság esetében - de pont a válság leküzdésére találták, hogy az ország ne menjen teljesen csődbe akkor, amikor a nemzetközi pénzpiacon már alig tud hitelhez jutni (mert már nincs aki finanszírozná - és az a kevés megmaradt is irreálisan magas kamatokkal). Ekkor lehet az IMF-hez fordulni, ami egy nagyon kedvező, a piaci kamatozású hiteleknél jóval olcsóbb hitelt nyújt.
Persze nem végtelenségig, hanem egy megadott időre, hogy az adott ország vezetőit ezzel is motiválja a gazdaság és fizetőképesség mihamarabbi helyreállítására. És persze feltételeket is szab a hitel adásához, hogy valami garanciát kapjon a hitel visszafizetésére. (te talán csak úgy végtelen ideig mindenféle garancia nélkül odaadnád a pénzedet bárkinek is?)

A megszorítások követelése abból szokott eredni, hogy a legtöbb csődközeli országban az állami költekezések nagyon megugrottak - és ezekből értelemszerűen vissza kell venni. Ezeket értelemszerűen racionalizálni kell. De olyat nem mond az IMF, hogy szegényíts el x millió állampolgárodat, meg tedd tönkre az oktatási és egészségügyi rendszeredet azzal, hogy drasztikusan csökkented a támogatásukat.
Pár éve a Magyar Nemzet és a Hír TV megpróbálta a Fidesz ilyen irányú hazug propagandáját terjeszteni, de kiderült ezekről, hogy az IMF nem kért tőlünk olyanokat, amiket a Fidesz és a sajtója hazudott.
Amit az IMF kér, az a pazarlás megszüntetése, és a takarékosságra való átállás: addig menjen csak el az adott ország az állami kiadások területén, ameddig a költségvetési bevétele enged = addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. A költségvetés bevételét pedig a gazdaság növelésével kell elérni és pedig újabb hitelek felvételével, amelyek újabb adósságspirálba juttatják az országot.

És itt érkeztünk el a privatizációhoz. Nagyon sok volt szocialista és 3. világbeli országban az elmúlt évtizedekben az állami tulajdon túlságosan nagy volt. Vagy pedig sok privát vállalkozás volt, csak éppen ideológiai a külföldi tőkét nem engedték be (vagy csak nagyon korlátozva). Ráadásul az állami vállalatok termelékenysége, hatékonysága, versenyképessége nagyon alacsony volt.
A privatizáció a versenyképtelen cégek helyére versenyképes, munkahelyteremtő beruházásokat jelent.
(persze privatizálni is lehet jól és rosszul - az észtek és a törökök a jó példa a jó privatizációra;
mi magyarok pedig a rossz példa vagyunk, ahol a döntéshozókat sok esetben nem nemzetgazdasági és közgazdasági szempontok, hanem kizárólag a lopás vezérelte: a privatizációs törvényt csak 1992 nyarán fogadta el a parlament, 4 év ún. spontán privatizációs év után, ugyanis a privatizáció már 1988-ban megindult;
a törökök meg az észtek ún. spontán privatizációt nem engedtek meg, náluk a külföldi tőke csak törvényileg szigorúan szabályozott keretek között mehet az országba - de úgy viszont minden mennyiségben)

Olyat az IMF nem tilt, hogy a felvett hitelből a gazdaságot élénkítse az adott kormány. Sőt, pont hogy csak a gazdaság fejlesztésével lehet a csődből hosszútávra, fenntarthatóan kimászni.
A gond ott szokott lenni, hogy a legtöbb kormány hiába állapodik meg valamiben az IMF-fel, azt nem tartja be. Ugyanis a "csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" miatt számos jóléti kiadást csökkenteni kell (lásd fentebbi bekezdésben amit írtam), ami rövid távon népszerűtlenséghez vezet - a gazdaság fejlesztésére történt beruházás pedig majd csak évekkel később jelentkezik. Éppen ezért sok kormány megállapodik az IMF-fel, és továbbra is túlnyújtózkodik a takaróján - az IMF hiteleket erre használja fel, viszont a gazdaságélénkítésre így már nem marad forrása. Aztán pár év múlva jön az újabb, és még nagyobb válság.
A törökök ezzel szemben nem ezt a populista módszert csinálták, hanem a lakossági és szociális kiadások helyett a gazdaság fejlesztésére költötték a pénzt (iparosítás, infrastruktúra-fejlesztés, oktatás). És ők az IMF-fel eleve erről állapodtak meg. És a recept működött.

fehérfarkas 2014.07.30. 17:13:47

@Helyes Írás: "Az állam aktivizálása a gazdaságszervezésben csak a „liberális” állam hívei számára újdonság,"

Csakhogy az aktív államot nem a jól működő privát szektor államosításával képzelik el azokban az országokban.
Főleg nem olyan maffiamódszerekkel, hogy akinek van jól működő dohányt forgalmazó kisboltja, szerencsejáték automatája, tankönyvek készítő vagy kiadó részlege, tisztességesen megművelt földje azoktól elveszik, és hozzá nem értő dilettáns fideszes rokonoknak és klientúrának adják oda.
De ha informatikai céged van, akkor sokkal rosszabbul jársz, mert a TEK-kel és a NAV fegyvereseivel(!!! - igen, a NAV-nak is vannak fegyveresei) zsarolnak, hogy piaci érték alatt add el az államnak, hogy az eladás után napon szívinfarktusban meghalj.
(de az 1. Orbán-kormány alatt is történt ilyen, akkor az Albacomp vezetőit vitték el bilincsben - aztán évekkel később kiderült, hogy ártatlanok, és a bűnök az volt, hogy a fideszes cég helyett még velük kötötte meg a Horn-kormány a minisztériumok informatikai fejlesztésére a szerződést, a kormányváltás után pedig az Albacomp vezetői nem ragaszkodtak a szerződésben kötöttekhez és nem akartak lemondani arról a fideszes cég javára;
De mit várunk attól a kormánytól, amelyik az 1. kormányzása idején cégeket fantimizálót nevezett ki APEH elnöknek, most a 3. kormányzása idején pedig egy másik cégeket fantomizálót pedig miniszternek)

Void Bunkoid 2014.07.30. 21:56:05

@picur3ka: elnézést kérek, utoljára 1991-ben jelentettem a táblánál, és nem volt a tanárnő kiejtése sem tökéletes aztán így ragadt meg, hiába tudom, hogy van v a t után :)

picur3ka 2014.07.30. 22:35:14

@Void Bunkoid:

Hoppá, nem tudtam először, miről van szó. Lehet, hogy nem hallatszik annyira, de ejtik.

Ideje, ismételni, ahogy kinéz.

Geo_ 2014.08.01. 13:34:10

@Helyes Írás: de nagyon csúsztatni tetszik...
Az egész gazdasági ámokfutás ott kezdődött, hogy nem engedték meg a hiány elszaladását - viszont minden áron végre akarták hajtani az alulról felfelé ható jövedelem-átcsoportosítást. (Ld. hszodban a a baloldali elvekre való hivatkozást.)
Az állam mindig, mindenhol részt vesz a gazdaság szervezésében - de nálunk nem az "államról", hanem a fijjugkról van szó. Ahogy tönkreteszik az önkormányzati cégeket, ahogy 40 mrd-ot fizetnek egy olyan cég feléért, melynek éves profitja 3,5 mrd - vagy a fölsek, trafikok újraosztását említsem?
Lófausztot "tanulmányozásra", már megbocsáss.

Ami a legfontosabb: a liberális állam = parlamenti demokrácia, hatalommegosztással. Tudod, itthon 2/3-dal mindent át lehet értelmezni - de attól még hazugság marad.

(Hogy jön ide a katasztrófák dolga? Hogy az épp 314 Ft-os eurót ne is említsem, vagy azt, hogy a tehetősebbeket, a legkevésbé rászorulókat már rég megmentették a deviza hitelektől.)