Pásztor Albert és a baloldal meghasonlása − Az értelmiség útja az útvesztésig II.
2014. július 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Pásztor Albert és a baloldal meghasonlása − Az értelmiség útja az útvesztésig II.

jim_gordon_pasztor_albert.jpg

„Megdöbbentett, hogy a demokraták mennyire nem értették meg, milyen mélyre nyúlnak nyelvi problémáik, hogy a demokraták mennyire képtelenek egy koherens történetet elmondani magukról... A jobboldal legfigyelemreméltóbb nyelvi teljesítménye nem a zavaros jelszavak megalkotásában, hanem abban áll, hogy sikeresen elfoglalták a mindennapos politikai viták nyelvezetét... Az utóbbi évtizedekben a baloldal elvesztette a nyelvért folytatott harcot.”

Ezt nem egy magyar közélettel és nyelvpolitikai küzdelmekkel foglalkozó ÉS-esszéből idéztem. Az amerikai Geoffrey Nunberg szavai ezek az amerikai balliberális demokratáknak a jobboldali-konzervatív republikánusokkal szembeni vereségéről, a zseniális című Jobban mondva − Avagy hogyan csináltak a konzervatívok a liberalizmusból baloldali bolondériát: adóemelősdit, haboskávé-iddogálást, szusi-eddegélést, Volvo-vezetést, New York Times-bújást, testékszerezést és Hollywood-imádatot című könyvében.

Nunberg balról aggódik az amerikai baloldali nyelvi uralom és az ezen keresztüli világértelmezési monopólium elvesztése miatt. Mi itt most csak tényként rögzítjük: ez a folyamat Magyarországon is megtörtént. A baloldali-liberális tábor elvesztette az évszázados gyökerekből táplálkozó, a késői Kádár-korszakban és a rendszerváltás utáni évtizedben kiteljesedő, egy ideig szinte kizárólagos politikai, kulturális, intellektuális hatalmát. A formális és egyre inkább az informális hatalmi pozíciókból kiesve megrendülten szorulnak vissza − és ahogy ilyenkor a történelemből is ismeretes, belső konfliktusok, meghasonlások töredezik tovább a korábban meglévő hálózatokat.

Többek között erről szól a Pásztor Albert-ügy is.

*

Hatalmas viták zajlanak a baloldali-liberális körökben Pásztor Albert miskolci polgármesteri jelölése és öt évvel ezelőtti szavai körül − arról, hogy mindezt ki miért vagy miért nem vállalja fel a baloldalon. A viták hevessége, a hétvége tanúsága szerint tettlegességig is fajuló konfliktus mélysége nagyon is érthető: sokan tisztában vannak azzal, hogy Pásztor Albert jelölése egy önmagán messze túlmutató ügy. A baloldali-liberális tábort eddig összekötő ideológiai és nyelvi alapok életveszélyes megrendüléséről van szó. Ez a megrendülés, meghasonlás pedig tovább vezetheti a magyar köz- és szellemi életet nemrég még erőteljesen uraló hálózatot abba az útvesztőbe, amiből nagyjából 2006 óta nem találja a kiutat.

A Pásztor Albert-ügy rendkívül mély konfliktus: összeütközés a vidék és Budapest, Miskolc és a Körút, az ideológia és a pragmatizmus, a rendőr és a nyelvrendőrök, a megkonstruált kristálytiszta világképek és a szerkezet nélküli, szabályozatlan, széthulló, anómiás magyar valóság között.

Ez a konfliktus nem is olyan régen még a mindenkori magyar baloldal és a rendszerváltás után úgy-ahogy újraéledő, sokáig nagyon gyenge jobboldal között zajlott. Abban az időszakban a hatalma teljében lévő baloldali-liberális értelmiség volt meghatározó, irányadó szerepben, és gyakorolták is nyelvi-nyelvpolitikai uralmukat. A magyar jobboldal egy két évtizedes, folyamatos építkezéssel tudta ezt a helyzetet megtörni.

A jobboldal kezére játszott az a tény, hogy az egész nyugati világban fáradni, szürkülni kezdett '68 szelleme; a baloldali-liberális politikai erők pedig a régi mozgalmi és ideológiai gyökereket elhagyva egyre inkább a technokrata-neoliberális szemléletet kezdték követni világszerte. Magyarországon a kétezres évek közepére különösen leszerepelt mind a szocialisták, mind a liberálisok politikai ereje. A rendszerváltás utáni időszakban nagyrészt csalódott magyar társadalom pedig egyre inkább elfordult azoktól az eszméktől, amelyeket az addigi véleményhatalmat birtokló hálózatok képviseltek. A csalódottság mellett legfőképpen azért, mert e körök ideológiája egyre kevésbé találkozott a legszélesebb tömegek mindennapos valóságérzékelésével. E körök pedig − mint ahogy tegnap is írtam − tulajdonképpen egyre kevésbé törődtek azzal, hogy újra meg újra megértsék a változó magyar valóságot, újra meg újra kapcsolatba, interakcióba lépjenek a magyar társadalom széles rétegeivel. Nyilván jóval kényelmesebb volt a szellemi, kulturális vagy akár politikai hatalom sáncain belül tovább építeni az ideológiai elefántcsonttornyokat és légvárakat.

*

A 2010-es, majd a megismételt 2014-es teljes bukás mutatja azt, hogy az elmúlt években a megmaradt baloldali-liberális mainstream nagy része nem tanult a 2010 előtti időszak hibáiból, mulasztásaiból. Bár az elmúlt években is fel-feltörtek kezdeményezések a baloldal megújulására, azokat éppen a leszerepelt, kifáradt figurák újbóli megjelenése, az újakra való ráakaszkodása hiteltelenítette és fojtotta meg.

Ezzel párhuzamosan pedig előbb en bloc a magyar jobboldal, majd a radikális szélsőjobboldal és a mérsékelt, keresztény-konzervatívnak nevezett jobboldal is a maga útjain, de kiszabadult a balliberalizmus nyelvpolitikai, valóságértelmezési hatalma alól. Felépítve saját párhuzamos világaikat, valóságértelmezéseiket, most már a maguk nyilvánosságán, fórumain, közösségein belül érlelhetik a magyar valóságról, a magyar társadalom, közélet problémáiról, kihívásairól alkotott nézeteiket, az annak leírására szánt szavakat, gondolatokat, külső, ellenérdekelt nyelvrendőrség nélkül. Ez az önépítő, önkiteljesítő munka egyébként még távolról sincs befejezve, és számos dolog hibádzik is − de most nem erről akarok írni. Ezekből a jobboldali (illetve a radikális jobboldali) körökből nézve a mostani Pásztor Albert-vita immár egy talaját vesztett, elkülönült, valóságtól eltávolodott szubkultúra belső torzsalkodásának tűnik. Sokan talán egyszerűen csak egy kávét kérnek mindezek láttán.

2014 tavasza után, az őszi önkormányzati választások előtt ez a Pásztor-ügy mutatja be a magyar baloldali-liberális hálózatok belső törésvonalait, meghasonlásait és a helyzet paradoxonjait. Pásztor Albert a pőre politikai logika alapján talán az egyik legesélyesebb nagyvárosi baloldali polgármesterjelölt lehetne. Az elvhű, ideologikus balosok viszont ezt az ügy, sőt, TGM szavaival élve a Párt elárulásának tartják. A szellemes TGM részben nyilván ironikusnak szánt, másrészt viszont őszinte felháborodásból született Kizárlak a Pártból című írása egyrészt pontosan tükrözi a baloldal jelenlegi állapotát, másrészt viszont elég súlyos történelmi reminiszcenciákat kelthet sokakban. Ugyanúgy, ahogy az ATV műsorában a romákról, a bűnözésről és a társadalom tapasztalatairól hebegő Eörsi Mátyás is, aki utólagosan olyan hangvételű nyilvános önkritikát gyakorolt, ami évtizedekkel ezelőtt is belefért volna a Párt történetébe. Eörsi − őt idézve − úgy „vergődik” a „szavak fogságában”, „elfogadhatatlan kifejezést használva”, mint egy egykori eltévelyedett, majd számon kért elvtárs; vagy mint egy darázsfészekbe nyúló kósza jobboldali értelmiségi a kilencvenes évek dicsőséges chartás időszaka idején.

*

Pásztor Albert ügye elsősorban a magyar baloldali-liberális tábor belső ügye. Értjük a felháborodott ideológusokat, de értjük a Pásztor felvállaló reálpolitikusaikat is. Talán sokak útja elválik itt egymástól.

Nem baj az, ha Pásztor elindul: az önkormányzati választás a demokrácia valódi ünnepe, amikor egy kisebb, városnyi vagy községnyi közösség megválasztja a számára legmegfelelőbbnek tűnő vezetőket, hogy aztán önmagukat kormányozzák. Ha Pásztort − annak régi mondataival egyetemben − találják a legjobb jelöltnek Miskolc vezetésére, Miskolc akut társadalmi problémáinak kezelésére, akkor ő lesz a polgármester. Akinek a baloldalon Pásztor jelölése nem tetszik, természetesen indíthat saját jelöltet, jelölteket, akár egy radikális baloldali ideológust is. Ő is megmérettetheti magát a miskolci valóságban.

És a baloldali-liberális hálózat is megtehetné ezt országos szinten. Előítéletek és szemellenzők, ideológiai csőlátás nélkül újra bejárni, megnézni, felfogni és végül ismét megérteni ezt az országot, annak teljes, sokrétű, töredezett, anómiás társadalmát, minden bújával, bajával, reménytelenségével és reményeivel egyetemben.

Ez a ti munkátok; és nem is kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr156510571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pásztor Albert és a baloldal meghasonlása − Az értelmiség útja az útvesztésig II. 2014.07.15. 13:26:01

A Pásztor Albert-ügy rendkívül mély konfliktus: összeütközés a vidék és Budapest, Miskolc és a Körút, az ideológia és a pragmatizmus, a rendőr és a nyelvrendőrök, a megkonstruált, kristálytiszta világképek és a szerkezet nélküli, szabályozatlan, széthulló…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.07.15. 13:20:18

Nem, hanem az átláthatóságról szól. Traszparencia -magyarul.

Tegyék ki a bűnözési statisztikákat, melyek utána nincs többé értelme nyelvészkedni. Addig is megy a kurkászás, a világ legfölöslegesebb szemantikai vitája.

Maretz 2014.07.15. 13:39:55

@Bell & Sebastian:

A baj az, hogy ezt már ab ovo megtorpedózza ugyanaz a belvárosi elefánttornyos kör... Mert hiszen a "faji" nyilvántartás egyértelműen a holokauszt előszobája, ahogy ezt megtanulhattuk tőlük.

Úgy hogy te is náci vagy barátom!:)

Bell & Sebastian 2014.07.15. 13:48:53

@Maretz: Azért vannak fokozatok, egy amerikai náci szinte jó barát, az angol már kicsit büdös, de még elmegy, viszont a magyar mindennek a legalja.
Az még álmában is náci és a kétkötetes Mein Kampf szerzői változatát torrentezi, gegparádés ajándék DVD -vel.

jan 2014.07.15. 14:01:43

Ez mind igaz, Gellért. De ami szintén érdekes, hogy mintha a jobboldal szellemi koherenciája is esne szétfele. Intellektuálisan pl. a Mandiner a Gyurcsány-Bajnai érákban volt a csúcsán: KK&TT, Megadja stb. írtak ide, a kommentfolyam pedig akkor még nem a jobbikos vagy simán háborodott trollok játszótere volt. (Igaz, akkor Aldi-hirdetések se mentek...) A Fidesz hatalomrakerülése - paradox módon - kihúzta a talajt alólatok: kiderült, hogy amit a Fidesz a gyakorlatban csinál, ahogyan működik, gondolkodik, annak semmi köze Lánczihoz, G. Fodorhoz, Voegelin-hez.

Szóval nekem a te helyedben nem lenne felhőtlen az örömöm. Ill. azt sem látom, hogy az ideológiai béklyóktól mentes, pragmatikus jobboldal ez elmúlt lassan 5 évben a jobb valóságérzékelésére alapozva pl. miben újította meg a romapolitikát?

Bell & Sebastian 2014.07.15. 14:08:28

@jan: Üres a polc, Zsuzsát lehet csak kapni.
Ferge helyett Hegedűs, oszt ennyi.

___________________________ (törölt) 2014.07.15. 14:30:14

Összeütközésbe kerül a demokrácia többségi jellege a kisebbségvédő jogvédő dolgok kisebbségi jellegével.

Ettől aztán tényleg nagy kavar támad a erőben.

Részben talán azért, mert sikerült tökéletesen összekeverniük egy csomó baloldali és liberális gondolatot egymással. A demokrácia mint önérték fényezése, "demokratikus oldal" satöbbi jellegzetesen baloldali, a "többség zsarnoksága"-szöveg, kisebbségvédés, demokrácia korlátozása a kisebbségi jogok érdekében, meg inkább liberális.

Azért keverték ezeket össze, mert azt hitték, hogy a társadalom olyan marha egyszerű, hogy kevésnyi "úr" "nyom el" soknyi "szolgát".

Szerintem ezt csak úgy fogják megoldani, ha kettészedik ezt a dolgot.

Tehát ha mondjuk comingoutol egy csomó liberális, aki közli, hogy ő nem baloldali és ezzel együtt leszarja a demokráciát, a többség véleményét meg mindent, a demokráciát nem-rasszistákra kell korlátozni, és ha ez azzal jár, hogy 70% nem szavazhat, akkor ígyjárás van, csókolom.

Meg ha mondjuk comingoutol egy csomó baloldali demokrata, és közli, hogy ha Miskolc népe rasszista polgármestert akar, akkor Miskolcnak rasszista polgármestere lesz, és ha a kisebbségnek ez nem tetszik, akkor tehet egy szívességet, és ha ez azt jelenti, hogy innentől kedzve ők nem balosok, hanem populisták, akkor vállalják: legyen meg a nép akarata.

Ez azért lenne üdítő változás, mert mind a kettő úgy nézne ki végre, mint valódi elvek, precízek, számonkérhetőek. Mert az nem elv, hogy bármi és bármi ellenkezője is oké, csak humánusnak és felvilágosultnak nézzen ki és persze ők mondják meg, hogy mi néz ki annak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.15. 14:47:11

@jan:
"amit a Fidesz a gyakorlatban csinál, ahogyan működik, gondolkodik, annak semmi köze Lánczihoz, G. Fodorhoz"

Már hogy ne lenne köze.
Az utóbbi urak jó pénzért bármiben közösséget vállalnak a Fideszszel.
Pont úgy, mint a baloldali és álbaloldali ún. magas értelmiségiek, korábban a Gyurcsótány Ferivel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.15. 14:50:16

@jan: "amit a Fidesz a gyakorlatban csinál, ahogyan működik, gondolkodik, annak semmi köze Lánczihoz, G. Fodorhoz"

Ez így biztos? Csak mert a jelzett urak nem vonultak sértődötten félre, sőt.

A jobboldalinak mondott eszmék hétköznapi arcainak, így a mandinernek a 2010 utáni szétesését illetően osztom az álláspontod. Csak éppen úgy néz ki, hogy a GFG-k és Lánczik azok, akik nem vesztették el az ütemet 2010 után sem, nem hozzájuk van egyre kevesebb köze a Fidesznek.

lokkoL 2014.07.15. 14:52:15

ahhoz hogy a világról reálisabb képet alkossanak fel kéne számolni kb az egész ballib ideológiát
mely nem képes felfogni, hogy a szegénység / gazdagság nem anyagi, hanem mentális állapot, nem azon múlik, hogy mi van a zsebünkben, hanem mi van a fejünkben. Hogyan gondolkodunk, hogyan cselekszünk.
A gondolataink és tetteink túlnyomó része nem az egyéni létezésünkből ered, hanem tanult ... a környezetünk viselkedését és gondolkodásmódját másoljuk ... az ettől való eltérés inkább kivétel mint szabály.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.07.15. 15:10:06

@jan: "nekem a te helyedben nem lenne felhőtlen az örömöm"

Látsz ebben a posztban felhőtlen örömöt? Vagy egyáltalán, a belpolitikáról írt posztjaimban felhőtlen örömöt?

Itt vannak az elmúltnégyévről - meg a következőről - szóló összefoglaló cikkeim 2010-től mostanáig:

mandiner.blog.hu/2010/12/23/2010_ahogy_a_mandiner_latta_iii

mandiner.blog.hu/2011/12/27/2011_ahogy_a_mandiner_latta

mandiner.blog.hu/2013/01/04/helyben_jaro_forradalom_mandiner2012_xii

mandiner.blog.hu/2014/01/07/agyaglabu_konszolidacio_mandiner2013_vii

mandiner.blog.hu/2014/04/05/unortodox_munchhausen_rajcsanyi_gellert_mandiner_negyevertekelo

mandiner.blog.hu/2014/04/10/egy_uj_deal_lehetosege_mandiner_jovovaro_v

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.07.15. 15:12:05

tegyük hozzá, hogy ez szép barokkosan maflás cím a fordító, Pásztor Péter leleménye, az eredeti csak annyi, hogy Talking right.

hanta boy 2014.07.15. 15:13:52

Kedves eR. Gé!

Rúgozzál már máson!

A magyar ballibsi oldal mindent nagyon-nagyon jól csinált!
Pl. ha nem lenne ennyire jó, már rég megszűnt volna az MSZP.....

Írogassál inkább az Orbán, Varga, Matolcsy, stb ballépéseiről, és a ballibsi oldalt hagyd békén!

picur3ka 2014.07.15. 18:29:09

@Maretz:

Ugyan, dehogy! Ez a lopási tervnek alapvető feltétele, ha nincs kisebbségi adat, nem lehet követni a suskát.

Ilyen eccerű ez. Etnobiznnic.

picur3ka 2014.07.15. 18:43:58

@jan:

"De ami szintén érdekes, hogy mintha a jobboldal szellemi koherenciája is esne szétfele. Intellektuálisan pl. a Mandiner a Gyurcsány-Bajnai érákban volt a csúcsán: KK&TT, Megadja stb. írtak ide, a kommentfolyam pedig akkor még nem a jobbikos vagy simán háborodott trollok játszótere volt. (Igaz, akkor Aldi-hirdetések se mentek...) A Fidesz hatalomrakerülése - paradox módon - kihúzta a talajt alólatok: kiderült, hogy amit a Fidesz a gyakorlatban csinál, ahogyan működik, gondolkodik, annak semmi köze Lánczihoz, G. Fodorhoz, Voegelin-hez."

Ezt az egészet érdemes átgondolni. A végéhez már hozzászóltak, de a többivel is gondok vannak.

Nem mintha én tudnám a válaszokat, de:

Jobbos-e a mandíner egyáltalán?

Jó szerzők, kommentelő gárda eltűnése nem feltétlen van vagy esetleg semmilyen kapcsolatban sincs a Fidesz hatalomra kerülésével, sőt, sokkal korábban kezdődött és történt.

A mandíner valójában öntököngyilkolászta magát jobb oldaliasabb érzelmű nikkek kitiltásával, kiutálásával, ennek következtében azok közül is sokan elmentek, akiket nem üldöztek el direkte, vagy elvből, vagy mert egyszerűen nem volt többé miért idejönni.

Egyéb irtása is folyt ennek a közösségnek a háttérben, persze.

Egy egész trollbajnokság és tartozékaik sokasága.

Meg még sok egyéb.

jan 2014.07.15. 18:54:32

@rajcsányi.gellért (ergé): oké, oké, olvastam ezeket persze, de szerintem itt konkrétan fontos volt explicite párhuzamba állítani a dolgokat, hogy bizony nem csak Konrádék narratívája recseg-ropog

picur3ka 2014.07.15. 19:27:28

Csak úgy önmagában szeretném megkérdezni, hogy ez mikor és hol dőlt el, hogy Pásztor rasszista? Ki mondta?
-------
Cikkhez:

Szerintem sem erről szól a Pásztor-ügy.

Tudatosan vagy véletlenül, de rátaláltál az anómiára.

Amit Pásztor tett az két fontos, elméleti-erkölcsi dolog volt:

1. kiállt nyíltan a magyarokért, ami egy ilyen rasszista, anti-magyar, diktatórikus környezetben igen bátor dolog volt

2. kiállt nyíltan a törvényért, ami egy maffia államban nagyon bátor dolog volt.

Gyakorlati, helyi politikai szempontból pedig, nemcsak lehúzta a leplet a bűnöző, bűnpártoló, hazudozó, rasszista kormányról, hanem sikeresen visszavezényelt Borsodba egy rakat speciálisan képzett, a kormány védelmét ellátó rendőrt.

Ezzel megmentette több száz magyar ember életét, akiket néhány hónappal később cigányok le akartak mészárolni egy borsodi faluban. Valószínű, senki nem tette, én köszönöm neki.

Hogy mennyiben, ha egyáltalán, járult mindez hozzá Gyurcsány bukásához is esetleg, azt nem tudom.

A fontosságához képest, a Pásztor-ügy agyon lett hallgatva egész mostanáig. Most sem arról van persze szó, ami fontos benne.

Az pedig szerintem a következő. Amit Pásztor ki mert mondani, bele a média arcába, az az, hogy annyira nincs roma bűnözés, hogy a kormány folyamatosan törvényt sért és bűnöz a roma programjával.

Fejükre olvasta nagyjából az összes bűncselekményt, amit nap mint nap elkövetnek:

bűnpártolás, hamis tanúzás, a hatóságok félrevezetése, bűnözők rejtegetése, adathamisítás, információ visszatartása, bűnöldöző szervek akadályozása a munkavégzésben (sőt, itt utalt arra is, hogy a rendőrséget magát bűncselekmények elkövetésére kényszerítik), szociális-etnikai konfliktus gerjesztése, erőszakos konfliktus kirobbantása, állampolgárok jogi/bűnügyi védelmének megtagadása, etnikai diszkrimináció a törvény előtt,

s teszik mindezt tervezetten, bűnszövetkezetben.

Ez a kormány és a roma programja, jogi szemszögből. Ezt mondta el nyíltan Pásztor, sokan sajnos, meg sem értették, azt hiszem.

Hasonló történt Svédországban is nem rég, abból is nagy cirkusz lett. A svéd rendőrség törvényt sértett, több ezer romát rendőrségi nyilvántartásba vett.

Itt is hasonló a helyzet: a kormány törvényt sért a roma védelmi programjával, akadályozza a rendőrség munkáját.

A rendőrség vagy nem végzi a munkáját, vagy megsérti a roma védelmi törvényeket. A kettő nem egyeztethető össze.

Késes Szent Alia 2014.07.15. 20:25:43

Nem lesz ez így jó: ha ezek eltűntek, kivel fog harcolni mostantól a jobboldal? Ki ellen hörög majd Bayer, és kitől védi a nemzetállamot Schmidt Mária? Ha nincs számottevő baloldal, akkor a magát a ballal szembeni harcban meghatározó jobb is szétesik, és kénytelen lesz önmagára támadni. Simicska lesz a következő hazaáruló. Vagy a Mandiner.

Nagyon gondosan kell vigyázni az ilyen írásokban, hogy mindig meg legyen hagyva épp annyi ballibveszély, hogy a harcot tovább lehessen folytatni, és legyen értelme a magyar jobboldaliságnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.15. 22:39:33

Baloldali frazeológiával élve: a magyar ballib (liberálbolseviki) banda oda került, ahová való, a történelem szemétdombjára. Ma már csak patkányokként marakodnak a szaftosabbnak tűnő hollandéldarabokon. Ennyi történt, se több, se kevesebb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.15. 22:41:01

@bbjnick:

hollandéldarabokon=hulladékdarabokon

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.07.15. 23:22:25

@Késes Szent Alia: Ügyes, mert ki nem mondva azt sugallja, hogy a "jobboldal" az valamilyen ellenségképpel szemben tudja magát meghatározni. Meglehet, igazad van, már ha volna olyan, hogy jobboldal. Nem véletlenül fideszoldalra gondoltál?

@bbjnick: Sajnos, nem csak ennyi történt. Kötcse!(c)bbjnick igazsága ragyog föl mostanság :-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.07.15. 23:51:23

@Hepci: Ehh, nem érti ezt maga. Ennél nagyobb tisztességet(én, mint nick) nem adhatok bbjnicknek(mint nicknek) mint ahogy/amit írtam. Arról nem beszélve, hogy az említett kötcsének nagy múltja van - ha van kedve, olvassa el a magyaridő blogon:

magyarido.blog.hu/search?searchterm=k%C3%B6tcse&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

picur3ka 2014.07.16. 00:02:07

@Mihint:

At tudja valaki, hogy miért fixa ideája Orbánnak, hogy a 'kommunistáknak ott kell lenniük', az idők kezdete óta?

vizipipa 2014.07.16. 00:03:12

RG-nek igaza van a Pásztor ügy elvi vonatkozásaiban. Na de mi van a gyakorlatban?

Pásztor mint rendőrkapitány megoldotta Miskolc bűnözési problémáit? Nem. Akkor vagy most, elmondta miért nem tudta megoldani? Mondott valamit, hogy mi kell a megoldáshoz? Hozzám nem jutott el.

Akkor mi a Pásztor ügy gyakorlati jelentősége? Közelebb visz a megoldáshoz? Amiről rendőrként is csak beszélni tudott, most polgármesterként megoldja? Hogyan?

Nem érne meg ez is cikket?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.07.16. 00:14:43

@picur3ka: Persze, hogy tudjuk. Részint származási, részint pedig politikai kényszer okán. Tudja azt Maga is, hogy a "régiek" igazából kihaltak, O.V. erre a kérdésre is megpróbált választ adni, persze ügyetlenül, így a válasszal sem lehet semmit se kezdeni.
Másrészt pedig bocsánatkéréssel tartozom Magának, az italozási szokásai kapcsán tett megjegyzésem miatt. Nem volt igazam ;)

Bell & Sebastian 2014.07.16. 00:19:29

@vizipipa: A rendőrség központosított szervezeti felépítése még a kibeszélést sem engedi meg, nem hogy az egyénieskedő megoldásokat. Ebből az következik, hogy minél messzebb vagyunk a fővárostól, mentül kiesebb a vidéki terep, a hatékonyságuk antul inkább konvergál a nullához. Az ittas vezetők lebuktatásához is olyan összeesküvés elméletet ötlöttek ki, hogy Cion Bölcsei sírva könyöröghetnének a receptért.

Pedig ez csak egyetlen alapfeladat, hol van még ez a nyomozati munkától?

Valószínűleg P. sem tud csodát tenni, a polgármesterek is egy hálózat tagjai, ha megrántanak egy sarkot, a többi is rögtön beleremeg. Ha a közbiztonság javulását várják el tőle első helyen, borzalmasan nagyot fognak csalódni, mivel sem anyagi, sem technika, sem humán forrásai erre nincsenek, Pintér (Orbán) meg bolond lenne engedélyezni az Első Miskolci Seriffhivatal felállítását.

Ugyanis a jó példa ragadós.

picur3ka 2014.07.16. 00:24:39

@vizipipa:

Nem eszik annyira forrón a kását!

'Pásztor mint rendőrkapitány megoldotta Miskolc bűnözési problémáit? Nem.'

Kétszer is, legalább:

1. valami 30%-al esett a bűncselekmények száma működése alatt Miskolcon és egyéb adatok, akkor tudtam, már nem emlékszem a számokra

Nem viccből állt egy emberként mögé a város.

2. visszaszerezte a megye speciális egységeit demonstráló üldözésről, Pestről, amire nagy szükségük volt helyben

Egyébként nem tudja. A politika nem engedi. Semmilyen szakmabelinek nincs szava, jogosítványa semmit tenni.

Előbb írtam, ő maga elmondta akkor, a kormány direkte akadályozza a rendőrség munkáját. Ez egy nagyon súlyos bűncselekmény.

Mint írtam is, a helyzet annyira nyomorúságos, az emberek annyira agymosottak már ezzel a kumbaja szöveggel, hogy nem is vették észre mit mondott.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 00:24:40

@Hepci: Maga se lehet a parkett ördöge, ha mindig a saját lábára lép. :)

picur3ka 2014.07.16. 00:32:03

@Mihint:

A 'politikai kényszer okán' mire gondol pontosan, éppen ezért kérdezem, mert ezt ép eszű ember szerintem nem hiheti.

Maga nem tartozik nekem semmivel, Misi. A legjobb nikk, akivel valaha az interneten találkoztam.

Az italozási szokásaim furcsák, már ha ez egy ekkora téma lett, ez a gyagyás Alfa kezdte ezt terjeszteni, amennyire tudom, még viccesnek is találtam többnyire, mert csak 3 olyan gyógyszert szedek, amire egyre se lehet inni.

mellesleg, nem mindegy? nem értem magam ezeket a témákat...

Bell & Sebastian 2014.07.16. 00:33:24

@picur3ka: Hogy mitől zuhant akkorát a bűncselekmények száma Kuncze alatt és emelkedett a felderítettség, annak elemzése is megérne egy rövid litániát.

Általánosságban elmondható; statisztikai bűvészkedés zajlott papíron, de hogy konkrétan, például Miskolcon és Pásztor alatt, hogyan volt ez, azt kívülálló sosem fogja megtudni.

vizipipa 2014.07.16. 00:43:51

@picur3ka: Pásztor egyszer(!) mondott olyat ami a miskolciak többségének szimpatikus volt. Ennyi.

"1. valami 30%-al esett a bűncselekmények száma működése alatt ..."

Ebből vond le, hogy akkor emelték fel a szabálysértési értékhatárt. Egyébként is tudjuk mennyit ér a rendőri statisztika. Ennyit: index.hu/belfold/2014/07/13/szarszon_egy_eve_nincs_bunozes_csak_neha_betornek_par_hazba/

"Nem viccből állt egy emberként mögé a város."
Ezt mi is igazolja?

vizipipa 2014.07.16. 00:52:22

@Bell & Sebastian:

Tisztában vagyok a rendőrség hierarchikus felépítésével, és persze, egy fecske nem csinál nyarat.

Van viszont egy személyi tényező is, ami igen fontos tud lenni - az adott korlátokon belül. A rendőrségnél az előmenetel alapja - a csókos vonal mellett - az, hogy ki milyen eredményeket produkált 2-3 év alatt a helyén. Pásztorból nem lett borsodi főkapitány, meg más se. Nem emlékszem olyan cikkekre, hogy Miskolcon hogyan javult a közbiztonság. Az ellenkezőjére igen.

De nyilván bennem van a hiba. Mea culpa.

picur3ka 2014.07.16. 01:01:39

Ok, scrácok, macerálják a statisztikát, a többi akkor is marad, ha elébbi úgy igaz, ha nem.

Én személyesen elképedve tapasztaltam 2007-ben, amit évekkel azelőtt hosszan soha nem, hogy nem kellett berezelned a miskolci állomáson, csak mert ott vagy.

De majd Kill007 kollega megmondja a tutit, ő legalább ott tengeti.

Conchobar 2014.07.16. 08:33:18

"A baloldali-liberális tábort eddig összekötő ideológiai és nyelvi alapok életveszélyes megrendüléséről van szó" - Nem érteni, hogy mire föl a baloldali értelmiségnek ez a temetése. Itt éppen arról van szó, hogy kinyitják a szemüket, félretolják a Nyugat-Európában kiagyalt doktrínákat (rasszizmusról meg miegyébbről) és elkezdenek látni (ezzel együtt őket is elkezdik majd látni a tőlük 2006-2010-ben elfordult emberek). Gyurcsány és köre megint mert nagyot húzni, beismerték, hogy bizony van cigánybűnözés, és evvel bizony közelebb kerültek választókhoz (no meg a cigány-probléma esetleges megoldásához is)

Hurri Kán 2014.07.16. 08:59:10

Ha jól emlékszem, pár éve a miskolci rendőrkapitány semmi egyebet nem tett, csak kimondta az igazságot. Ha valaki(k)nek ezzel problémája(juk) van, az nem másokat minősít...

egyetmondok 2014.07.16. 09:01:24

Vége a focivébének, Orbán Viktor megjön és közli, mint a múltkor a parlamentben, hogy cigánybűnözés nincsen. Aztán lehet szépen hazamenni, további látnivaló híján...

Conchobar 2014.07.16. 09:11:18

@egyetmondok: "Orbán Viktor megjön és közli, mint a múltkor a parlamentben, hogy cigánybűnözés nincsen" - De miért tenne ilyen?

egyetmondok 2014.07.16. 09:26:00

@Conchobar:
A múltkor miért tette, ha egyszer van cigánybűnözés ?

Conchobar 2014.07.16. 09:37:10

@egyetmondok: "A múltkor miért tette, ha egyszer van cigánybűnözés ? " - Mit akarsz ezzel mondani, azt hogy Orbán direkt a valóság ellenkezőjét mondja. Ez lenne a válaszd a kérdésemre

egyetmondok 2014.07.16. 09:40:53

@Conchobar:
Miért lenne ez a "valóság ellenkezője" ? Orbán valószínű így látja a valóságot.

Conchobar 2014.07.16. 09:53:45

@egyetmondok: Elmondtad Orbánnal kapcsolatos félelmedet, és képtelen vagy értelmesen megindokolni. Már most csak az a kérdés, hogy te hogyan látod a valóságot?!

egyetmondok 2014.07.16. 10:19:43

@Conchobar:
Milyen "félelmedet" ? Hogy én attól tartanék, hogy Orbán majd mit mond ? Nem értelek. Én indokoljam meg Orbán parlamenti kijelentését ?

Én annyit jeleztem, hogy ebben a nagy vitában, hogy van vagy nincsen cigánybűnözés, Orbán milyen állásponton volt a múltkor a parlamentben. Szerintem fontos, hogy ő erről mi gondol.

Conchobar 2014.07.16. 10:27:55

@egyetmondok: "Én annyit jeleztem, hogy ebben a nagy vitában, hogy van vagy nincsen cigánybűnözés, Orbán milyen állásponton volt a múltkor a parlamentben." - Álmodsz? Miféle vitáról hantázol? Prognosztizáltad, hogy Orbán mit fog majd tenni, de képtelen vagy értelmesen megmagyarázni, hogy mi alapján prognosztizálod te ezt (az nem magyarázat, hogy egyszer megtörtént, oszt azé')

Bell & Sebastian 2014.07.16. 10:38:17

@bbjnick: Eltartanak egy csomó megmagyarázóembert. Adott bármilyen, Fidesszel kapcsolatos jelenség. Ekkor önkéntesek és hivatásosok hada veti rá magát abból a célból, hogy értelemmel töltsék fel azt, ami mögött nincsen konzekvens rendezőelv. Aki a legügyesebb, holnap is meghívást kap a soron következő, Nagy Magyarázásra.

Ebbe szerepbe sajnos egypár jó szándékú is belecsúszott, mert amíg Ütni kellett a harci dobokat és rohamot fújni a trombitán, akkor bármit mondhattak, nem létezett olyan sötét gazemberség, ami ne illett volna Gyurcsányékra.

Csakhogy azóta más a kása, ám az emberi természet sajátossága, hogy csak egyvalamit tud színvonalasan és üzembiztosan, azt, amit b_e_g_y_a_k_o_r_o_l_t.

Politikai pornó ez, gerjeszti a vágyat és nincsen tőle szabadulás. Katarzis meg még úgy se.

egyetmondok 2014.07.16. 10:58:41

@Conchobar:
Amikor Orbán a parlamentben kifejtette, hogy nincsen cigánybűnözés (ha jól emlékszem, Vona Gábornak válaszolt), a " Van vagy nincsen cigánybűnözés ?" vitája pont olyan volt, mint ma.
Persze, előfordulhat, hogy tévedek, és Orbán most meg sem szólal. Lehet, hogy igaza is van: a múltkor világosan, félreérthetetlenül beszélt erről.

picur3ka 2014.07.16. 12:39:54

@vizipipa:

Amit írsz, függetlenül attól, hogy nem ismerem Pásztor életrajzát, különösen részleteiben, úgy kezd hangzani, mint egy karaktergyilkosság.

Ecce homo. Mindkét oldal ugyanazzal az eszköztárral dolgozik, amint látható. Azt, amit mondott, meg sem címezed, hanem: ki ez a senki, hogy meg mer szólalni.

Bizony, Conchobarnak igaza van. Lehet ezt elvtelenségnek is nevezni, persze, de a baloldal fog ebben a vitában nyerni. És egy másik szemszögből ez alkalmazkodási készség és rugalmasság. (Ergo: a csökönyös szamárral ellentétben okos.)

Persze, nem feltétlen véletlen a szocialisták és Pásztor egymásratalálása. Gyurcsány volt az, aki évekkel ezelőtt ki merte mondani a szentségtörő rasszistát, hogy a cigányoknak egy külön, csak rájuk szabott oktatási rendszer és program kell. Persze, a liberálisok meg akarták lincselni, épp úgy, mint Pásztort. Őt nem függesztették fel. Akkor még.

Az a helyzet, hogy a baloldal meg a jobbról előzés teljesen tényszerűtlen leírása a helyzetnek. Valójában nincsen semmi náci-rasszista cucc, nincsen semmi jobboldal. A Jobbik szimplán realitásérzékből különbözik a többi elvtárstól. A szocialisták pedig, jó helyzetértékeléssel, realitásból próbálják előzni a Jobbikot és nyerni fognak.

Láttuk ezt már éveken át, hogy ők tudják, aztán úgy tűnik, merik is. Mesterházy, Szanyi szintén megcsillogtatták relitásérzéküket. Forgács pedig megnevesítette: a Jobbik az egyetlen politikai párt, aki igazat mer beszélni.

Nem elég, hogy politikáról van szó, mert egyébként is: az igazán buta, az nem az, aki hazugságokat beszél, hanem az, aki még el is hiszi azokat.

Mert ugye, a nyugat élteti a romákat meg a kultúrvircsaftjukat, csak közben jól szétver köztük nap mint nap.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.07.16. 13:19:33

@Késes Szent Alia: Szerencsétlen hülye, ha egyszer ti vagytok a legnagyobb bajok okozói, akkor miért is értetlenkedsz, ha mi, magyarok veletek szemben határozzuk meg magunkat? Ez teljesen normális. Ahogy az is, ha ti végre kihaltok, akkor a simicskák következnek. Ma még Simicska lehet szükséges rossz, kisebbik rossz, vagy nevezzük bárhogy, de egy tőletek mentes világban már ők sem kellenek. És - hitvány kis korcs - ez nem úgy van, hogy aztán permanens keressük az ellenséget. Ez is csak a te fajtád sajátja, amelyik már több ezer év óta kajtat ellenség után. Bennünk, magyarokban viszont van belátási képesség, önkontroll és intelligencia. Belőletek ez is hiányzik. Halálra ítélt alfaj vagytok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.07.16. 13:23:22

@picur3ka: Én valaha Miskolcról származtam el, és a szüleim ma is ott élnek. A fideszes bagázst mindenki gyűlöli, csak eddig nem volt alternatíva. A DK jól okoskodott, amikor Pásztort előhúzta a kalapból. Ha ez a Jobbiknak jutott volna eszébe, a miskolci polgármester Jobbikos lett volna ősztől. Kriza Ákos pedig egy tehetségtelen tolvaj, aki a várost szétlopja, leamortizálja. Pont olyan kártékony, mint Demszkij volt Budapesten.

picur3ka 2014.07.16. 14:00:08

@Mr Falafel:

Kösz. Ezt sokkal nehezebb kívülről megítélni, de úgy gondolnám magam is, Pásztor erős lehet.

picur3ka 2014.07.17. 16:20:15

"Meg kellene értenie mindenkinek, hogy Magyarországon a cigányság problémájának megoldása, de legalábbis a kezelése egyet jelent az ország jövőjével. Ne gondolja senki, hogy a baj meg fog állni a megyehatároknál: záros határidőn belül mindannyiunk ügye lesz. Azoké is, akik most elvi vagy ízlésbeli megfontolásokból homokba dugják a fejüket, esetleg „lerasszistázzák” azt, aki néven nevezi a dolgokat."

"Ezelőtt öt évvel azt mondtam: senki ne higgye, hogy ahol vagyunk, az a gödör alja. S nézzük meg most: sokkal rosszabb a helyzet, akár Miskolcon is, mint 2009-ben volt.
– Mások ezt cáfolják. Azt mondják, Miskolc nyugodt, békés város, és Székesfehérváron is több a bűncselekmény, mint itt.
– Sajnos tévednek. Van egy tényszerű adatsor a kezünkben, miszerint 2009-hez képest a tizennégy kiemelt bűncselekményi kategória felében rosszabbodtak a mutatók: nőtt például a testi sértések, lopások, kifosztások száma. "
nol.hu/belfold/nem-akartam-altalanositani-1474619?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201407
süti beállítások módosítása