Ki a Civil és kik a civilek?
2014. július 17. írta: dobray

Ki a Civil és kik a civilek?

horgász.jpg

Civil a TASZ, civil a Krétakör, civil a NANE, civil az Amnesty, civil a Transparency és civil a Helsinki. Civil a Labrisz, civil a Greenpeace, civil a Patent, civil Háttér a Melegekért. Civil a Liberális Fiatalok Egyesülete, civil a melegfelvonulás, civil a Norvég Alap, civil a Soros. Civil az ellenállás, civil a Civil, a Civil a megvesztegethetetlen, a Civilnél az igazság. A Civilnek jár az állami vagy a külföld pénz, a Civil tiszta, erkölcsös, szociálisan érzékeny, a Civil nempolitikus.

A civilek is lehet rossz gazdák? – kiáltottak fel értetlenkedve sokan a Norvég Alap ügye és az Ernst & Young jelentése kapcsán, amikor kiderült, hogy az alap pénzeit nem megfelelő személyek osztogatták szét. Ezzel párhuzamosan az is kiderült: egyoldalú fogalmunk van a civilségről. A Civilek azok, akik olyan politikai és emberi jogi célokért küzdő nempolitikai szervezetet alkotnak, amely jelentős részben az államból vagy más országokból, hazai vagy külföldi mecénások pénzéből él. Eszerint a gondolkodás szerint a régi problémára – nincs igazi civil társadalom, nincs erős civil szféra Magyarországon! – a megoldás az, hogy az állam eltartja a Civileket. Ha az állam nem tesz így, akkor veszélyben a szabadság, főleg a szólásé, valamint megszűnik a társadalmi szolidaritás, eldől a társadalmi egyensúly az önző, felvilágosulatlan, csak magával foglalkozó középosztály javára.

A civil szervezeteknél tehát többnyire egy kisszámú csapat tevékenykedik főállásban, amelynek keretében például jogvédelmet lát el, és mondjuk gyakran pályázik működési pénzre. Tagság nem nagyon van, értelmetlen is ilyenről beszélni, mivel nem mozgalmakról van szó, de munkájukhoz igyekeznek megnyerni az egy százalékot befizető állampolgárokat. A civil szervezet politikai célokért küzd (bár ezt sokszor tagadja), állítása szerint nempolitizálva; viszont meggyőződése, hogy a politikusoknak igazából rájuk kéne hallgatni. A Civil a Független Értelmiségi szövetségese.

Van tehát a Civil, de kik a hétköznapi civilek?

*

Nos, anélkül, hogy tagadnánk a fent példaként hozott szervezetek civilségét (nem akarjuk, hogy összeomoljon sem a rendszerük, sem az identitásuk), talán érdemes rámutatni, hogy más civilek is működnek az országban. Nem ír mindennap róluk a média, nem kapnak pénzt Sorostól meg a Norvég Alaptól, csak épp sokkal több ember hétköznapjait határozzák meg, mint a fentiek.

Itt vannak rögtön például a cserkészek, hétezren. A cserkészet az egyik legrégebbi és legszélesebb körű civil szervezet: az 1907-ben alapított nemzetközi mozgalom 1910-ben ért el hazánkba. Ma világszerte negyvenmillió cserkész tevékenykedik, 2009-ben a Magyar Cserkészszövetségnek több mint hétezer tagja volt. A cserkészet komplett életmód, nevelési módszer, közösség életfogytig. Részletesen átgondolt és kidolgozott pedagógia áll mögötte, rengeteg önkéntes, köztük csoportvezetők, táborszervezők, papok áldozzák rá az idejüket nap mint nap, hétről hétre. A kommunisták is lemásolták a cserkészetet, így jött létre az úttörőmozgalom. Úttörőkből már alig van, a cserkészek viszont ezrével tevékenykednek közöttünk. A nemzeteken és felekezeteken ível át, mégis fontosnak tartja a nemzeti és felekezeti identitást. A cserkészetnek fontos a természetvédelem és a testi-lelki nevelés. A cserkészek is civilek.

Az 1902-ben alapított Regnum Marianumot kilenc pap indította el szegény, külvárosi gyermekek felkarolására. A mozgalom szépen terjedt, a komcsik gyűlölték, tevékenységük miatt három külön koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) 13 papot ítéltek el összesen 71 évre, 3 laikus vezetőt pedig összesen 4,5 évre, aminek nagy részét le is töltötték. A Regnumnak ma háromezer tagja van, s a tagok itt is kisközösségekbe szerveződnek, amelyek hetente gyűlnek össze, nyáron táborozni mennek. A csapatokat önkéntesek vezetik, ahogy az egész Regnum is nagy részben önkéntes, ingyenes munkára épül. A regnumosok is civilek. 

A Szentjánosbogár közösséget a rendszerváltáskor alapították, 1992 óta megrendezett, drámapedagógiai alapú nyári táboraiban hatezren fordultak meg az idők folyamán, bár formális tagsága nincs, s teljes mértékben az önkéntességre épül. Alapelv a közösségépítő játékok alkalmazása, az önismeret mélyítése, annak felismerése, hogy „mindenki világbajnok valamiben”. Vezetőképzőket, bálokat, klubokat tartanak, saját kiadványaik vannak, akárcsak a Regnumnak és a cserkészetnek. A szentjánosbogarasok is civilek. És akkor a többi hasonló, „lelkiségi” közösséget, mozgalmat még nem említettem. 

Harminc felsőoktatási intézményben van diákköre az 1904 óta létező MEKDSZ-nek, az ökumenikus, de protestáns színezetű Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetségnek, amely tél és nyári táborokat szervez az állandó év közbeni programjain, képzésein túl. Bibliakörök, lelkiség, önismeret, emberi közösség,  önkéntes, ingyenes alapon. A MEKDSZ-esek is civilek. 

A táncházmozgalom létéről mindenki tud, azt már kevesebben, hogy a néptánccal, néprajzzal foglalkozó szervezetek 2009-ben létrehozták a Magyar Népművészeti Tanácsot (MANÉTA). Ennek tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Táncház Egyesület, a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, és együttműködik vele a Hagyományok Háza (ami állami költségvetési intézmény). Nehéz megtippelni, hogy a táncházmozgalomnak hány tízezer tagja van. Őrzik a népi hagyományokat, a népzenét, nem csak a magyart, de a Kárpát-medence más nemzetiségeiét is. Járnak gyűjteni, kutatnak, kiadványokat jelentetnek meg, táncháztalálkozókat, táborokat, előadásokat és sok minden mást szerveznek. Jelentős szerepük van a kultúrdiplomáciában, a táncház-módszer felkerült az UNESCO világörökségi listájára, már a lengyelek is felfedezték maguknak. A táncházasok elődje Kodály és Bartók. Nem csak az emberijogvédők, hanem a táncházasok is civilek.

A Magyar Természetjáró Szövetség 140 éves múltra tekint vissza. Mintegy 300 tagszervezete és majdnem 12 ezer igazolt tagja van; az MTSZ a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) és az Európai Gyalogos Turistaszövetség (EWV) magyar tagszervezete. Turistaútvonalakat tartanak rendben, szemetet szednek, menedékházakat építenek, jelzéseket festenek fel. A természetjárók is civilek.

A Magyar Országos Horgászszövetség (MOHOSZ) tagszervezetei által regisztrált horgászok száma 2013. december 31-én 289.627 fő volt, akik összesen 1097 horgászegyesületbe tömörülnek. Kontemplatív életmód, szemlélődés, a vizek és élőviláguk ismerete, sport, természetvédelem, élelemszerzési tevékenység – ez mind a horgászat. Nehéz politikamentesebb tevékenységet találni. A horgászok is civilek.

Civil a cserkész, civil a regnumos, civil a szentjánosbogaras, civil a MEKDSZ-es, civil a táncházas, civil a horgász, civil a természetjáró, civil a KALOT, civil a KALÁSZ, civil a Soli Deo Gloria református diákszövetség, az evangélikus Szélrózsa, civilek a sportolók és a sportszövetségek, a városvédők, a biciklisek, a vitorlázók, a hagyományőrzők, civilek a kórusok, civilek a kalapkészítők, civil a Magyar Pipaszövetség és civilek a falleológusok.

Ők is mind részt vesznek egy egészségesebb, autonómabb, önszerveződőbb társadalom megteremtésében, legalább annyira, mint a jogvédők. Nem a munkahelyük a civil aktivizmus, hanem munka mellett, munka után, szabadidejükben, önként és ingyen dolgoznak a közösségekért. Szerveznek, nevelnek, megőriznek, bemutatnak, nap mint nap, hétről hétre. Akár kapnak pénzt az államtól, Sorostól vagy a Norvég Alaptól, akár nem.

A civilek nem akkor erősek, ha a magyar vagy ha egy külföldi állam, mecénás önti beléjük a pénzt. Minél inkább megállnak a maguk lábain, annál többet tesznek hozzá egy valódi civil társadalom megteremtéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr906511055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a Civil és kik a civilek? 2014.07.17. 13:39:01

A civilek nem akkor erősek, ha a magyar vagy ha egy külföldi állam, mecénás önti beléjük a pénzt. Minél inkább megállnak a maguk lábain, annál többet tesznek hozzá egy valódi civil társadalom megteremtéséért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.07.17. 13:58:35

Azért Lázár Jankónak nem volt gond régebben Soros pénzen tartott civil szervezetnek dolgozni és tőlük fizetést kapni, csak most már van neki jobb helye ugye, más meg ne kaphasson tőlük, kivéve ha a civil CÖF kapna, de ha még ők sem, akkor aztán tényleg senki.

Urfang 2014.07.17. 14:06:44

Lázár János büszke a Soros-pénzből végzett munkájára.
444.hu/2014/07/17/lazar-janos-buszke-a-soros-penzbol-vegzett-munkajara/

Szerinte ő szakmai munkát végzett, amely építő jellegű volt, és hasznos az akkori Orbán-kormány számára. Amit meg nem ő végez az biztosan nem szakmai, nem építő jellegű, és nem hasznos, úgyhogy Soros most már tényleg ne adjon senki másnak, csak Lázárt volt értelme támogatni senki mást nincs. (kivéve a CÖF-öt, de őket meg nem akarja a gonosz Soros, meg kell elégedniük a közpénzből kapott milliárdokkal a civileknek)

Robinzon Kurzor 2014.07.17. 14:37:50

Fontos téma!

De mi lenne, ha megpróbálná a T. Szerző szalmabáb-érvelés nélkül, valamint a CÖF-re is kiterjedően újból megírni a dolgozatát?

Mert így, lássuk be, semmi értelme: megint a döglött oroszlánnal (?) megy a keménykedés.

pocaklakó minimanó 2014.07.17. 15:01:08

Énekeljük együtt a "Ha én rózsa lennék" dallamára:

Ha én civil lennék,
Norvég pénzből élnék,
Minden áldott nappal
Vígan siránkoznék

Vejmár van itt, kérem,
Bőröndöm a gangon,
És bár nem kérdeznek,
Hallatom a hangom.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2014.07.17. 15:07:09

@Robinzon Kurzor: nem próbálja, CÖF meg direkt nincs benne, nem is lesz. :) A poszt a civilekről szól szándékai szerint.

lokkoL 2014.07.17. 15:09:48

azok a "civil"ek akik külföldi pénzből szeretnének belpolitizálni, azonnal monnynak le !

picur3ka 2014.07.17. 15:20:46

Ezt az Amnesty Internázianálét akár Világ Bűnözői Egyesüljetek!-nek is hívhatnák.

Én pedig civilben rendőr vagyok.

Nagyon szépen sikerült őket felsorakoztatni az igazi dologgal szemben. Gratulálok a szerzőnek, kedves jókívánsagaim, meg a hosszú élet.

Bell & Sebastian 2014.07.17. 16:04:18

Minden és mindenki szivil, aki és ami politikai outsider. Azaz senki sem szivil.

Néhány balfaszt kivéve, akik nem integrálódtak egyetlen hálózatba se.
Másik értelmezés szerint csak a NER számít és semmi más. Aki nem lépett bele, az a szivil.

De ezek meg fognak dögleni és nem járhatnak többet meccsre.

Robinzon Kurzor 2014.07.17. 16:28:51

@dobray:

Jó, hát úgynevezett költői kérdés volt.
Főleg a CÖF-ös része.

legeslegujabbkor 2014.07.17. 19:50:05

Teljesen független civil szervezetek egyetlen céllal:

"Az ORTT idén is, miként tavaly, törvényi kötelezettségeinek eleget téve 2002. március 27-én kisorsolta azon szervezeteket, amelyek képviselői a következő egy évben civil kurátorokként vesznek részt a közszolgálati rádiót és televíziókat felügyelő testületek munkájában. A közrádiót és az MTV-t felügyelő kuratóriumokba huszonegy-huszonegy szervezet delegálhatta a maga jelöltjét, s nem minden tanulság nélkül való megemlíteni néhányat közülük."

"A királyi tévét felügyelő testületbe például egy-egy tagot küldhet az Országos Örmény Önkormányzat (a sorsolásnak köszönhetően nemzetiségi oldalról az örmények felügyelik a Duna Televíziót is), továbbá a Görgey Kör, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a Magyar Zenei Tanács, a Budapest Székely Kör, a Szentendrei Ferences Gimnázium Öregdiákok Egyesülete, a Faddi Ottmár vezette Szent Korona Társaság, a teljesen pszichedélikus hangzású Nyugdíjasklubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetsége, a Magyar Nők Világfóruma, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, továbbá a Magyar Szabadstílusú BMX Szövetség."

"Az elmúlt években a nézői nagy részét és a tőkéjét egyaránt elvesztő intézmény vezetője a kormányváltó erők szerint illegitim, csonka kuratóriumi elnökség apropóján is kikezdhető. Györgyi Kálmán akkori legfőbb ügyész ezek megalakítását törvénysértőnek mondta ki. Az ellenzéki pártok ugyanis nem tudtak megállapodni a médiatörvény szerint nekik járó helyek elosztásáról, mivel a MIÉP ugyanúgy két jelöltet állított, mint a legnagyobb frakcióval rendelkező MSZP; az Országgyűlés elnöke, Áder János pedig végül az ellenzéki közös jelölés elmaradására hivatkozva csak a kormánypárti delegáltakat szavaztatta meg. (Áder a legfőbb ügyész állásfoglalását nem minősítette ügydöntőnek, ami Györgyi lemondásához vezetett.)"

danesdzsu2 2014.07.17. 20:16:09

@dobray: Ha a civilekről szól, akkor hogy maradhat ki korunk legjelentősebb civil szervezete, a Civil Összefogás Fórum?

bontottcsirke 2014.07.18. 06:59:30

Ha elég pénzt kapok civil vagyok, ha nem , akkor náci.

2014.07.18. 07:45:00

a civil mintapédánya Orbán Gazsi

Vidéki 2014.07.18. 08:19:11

Szanyi Tibor sem volt jó véleménnyel a civil szervezetekről, amikor még Szanyi Tibor kormányzati pozícióban volt

"Barátsággal, Szanyi Tibor sk.
(Részvételi Demokrácia Hálózat Blogja 2010.02.08.)

Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak.

1. A legnépesebb csoport a piócáké,

amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikiáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki.

2. A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal

a zsarolóké.

Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amíg a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen.

3. A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak.

4. Megjegyzem, hogy amíg a magyar civil világ döntően a

"van egy marha jó ötletem, alapvetően olyan, ami amúgy is kormányzati feladat,

de adjatok hozzá nekem marha sok közpénzt,

ezért marha nagyokat fogok villogni,

ám ha nem tejeltek, akkor marhára pokollá teszem az életeteket"

szlogen jegyében szerveződik, addig Ön minden bizonnyal forgalmazni fogja a nem kicsit demagóg kérdéseit, amelyek kristálytisztán a "forrás" körül pörögnek. Én pedig képviselői eskümhöz híven válaszolok."

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.18. 08:29:26

Az igazi civil ballib. A nem ballib civil az álcivil.

S aki a magyar kormány pénzén él, az gonosz, kormánynak elkötelezett civil.

Aki viszont a norvég kormány pénzén él, az igazi feddhetetlen, független civil.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.18. 08:34:30

@Belpo:

Az erköcsi-szellemi toprongy mintapéldánya pedig az, aki képes egy orbángyerekei-jellegű aljas mocskolódásra ráizgulni.

lavór 2014.07.18. 09:22:34

Na végre valami új! Ja, nem is, csak egy kis hangulatkeltés, ellenségkeresés. Most akkor utáljuk a civil szervezeteket a nyugdíjasok, betegek, rokik, ballibek, szocik... stb. után.

polgári kór 2014.07.18. 09:46:43

Ez pont olyan, mint Ukrajnában az ukrán és orosz 'szivil' zsoldoskatona.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.18. 09:54:42

@legeslegujabbkor:
Győrgyi nem a civilek miatt mondott le, annak teljesen más oka volt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.18. 09:58:51

@bbjnick:" Az erköcsi-szellemi toprongy mintapéldánya pedig az, aki képes egy orbángyerekei-jellegű aljas mocskolódásra ráizgulni."

Ja!
Kivéve azt, akit orbángyerekeinek hívnak, és kikéri magának. Mondjuk a gyurcsánygerekei is megérdelemték volna az empátiádat. Nem?
Hamár a civilektől eljutottuk ehhez a kérdéshez. Hogyanis?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 10:12:12

Azért ne keltsük azt a benyomást, hogy a civilek NE politizálhatnának, ne csak olyan példákat mondjunk akik kevésbé vagy egyáltalán nem politizálnak.

És a civil szót lejárató CÖF-ről se ártott volna legalább 1 bekezdés.

lavór 2014.07.18. 10:14:49

@doggfather:

Na jó, jó... De azt nem a Norvégok támogatják, ha jól tudom. :) Ők a jó civilek, tudod... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.18. 10:31:34

@látjátok feleim szümtükkel:

1) Én annak idején Gyurcsány fiának buzerálását is méltatlan és aljas dolognak tartottam.

2) Így jutottunk el:

"(...)

Belpo 2014.07.18. 07:45:00
a civil mintapédánya Orbán Gazsi

(...)

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.07.18. 08:34:30
@Belpo:

Az erköcsi-szellemi toprongy mintapéldánya pedig az, aki képes egy orbángyerekei-jellegű aljas mocskolódásra ráizgulni.

(...)"

prfact 2014.07.18. 11:02:57

A jogvédőknek azért van szükség milliárdos donorok vagy más állami pénzekre, mert az ő céljaik szembemenni a társadalom önvédelmi reakcióival, ergo nem számíthatnak a társadalom befolyással és ennek következtében pénzzel rendelkező tagjaitól önkéntes adományokra, hiszen senki se akar támogatni olyan csoportot ami a saját élet és vagyonbiztonságára közvetlen veszélyt jelent azzal, hogy bűnözők és más marginális csoportok jogaiért küzd, és megkérdőjelezi a fennálló erkölcsi elveket. A kommunisták voltak az előképei ezeknek a csoportoknak, őket sem a saját társadalmuk szponzorálta, hanem mint azóta kiderült Lenin német pénzből küldték Oroszorszába a későbbiekben pedig Moszkva pénzelte a társadalmat bomlasztó álcivileket.

lavór 2014.07.18. 11:32:26

@prfact:

De facto: a norvégok bűnözők, fasiszták, kommunisták?

prfact 2014.07.18. 11:41:20

A német állam nem lett kommunista attól, hogy támogatást adott Leninnek.

A norvégok az álvicilek profin megírt PR szövegei alapján támogatak jónéhány, olyan projektet is, ami a magyar társadalom többsége szempontjából a kedvezőtlen irányú folyamatokat erősítik szvsz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.07.18. 11:46:47

ez a civil izé ugyanaz mint a szakember
vannak jobboldali pártkatonák (mindenki akit a fidesz nevezett ki) és vannak a szakemberek (mindenki akit az mszp-szdsz nevezett ki)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.18. 11:49:54

"A civilek nem akkor erősek, ha mások öntik beléjük a pénzt."

Az állítás annyiban hibás, hogy ha nem civilektől, hanem máshonnan (többnyire politikával összeköthető személyektől vagy helyről) kapják a pénzt, akkor már nem civilek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.18. 11:55:43

@prfact:

"A jogvédőknek azért van szükség milliárdos donorok vagy más állami pénzekre, mert az ő céljaik szembemenni a társadalom önvédelmi reakcióival, ergo nem számíthatnak a társadalom befolyással és ennek következtében pénzzel rendelkező tagjaitól önkéntes adományokra"

Teljesen igazad van, de a jogvédők emellett már csak azért sem számíthatnak civileknek, mert erősen kötődnek egy politikai (ballib) irányzathoz.

kuki123 2014.07.18. 12:05:09

Ő....akkor most a kuruc.infó és a Jobbik igazat mondott eddig?

Hát igen nehéz volt beismerni hogy tucatnyi álcivil cég síránkozik és hangulatot kelt itt reggeltől estig és avatkozik be itt napi szinten a napi belpolitikába (függetlenül attól hogy fidesz vagy mszp mutyi kormány van hatalmon) külföldi pénzből.

Úgy fütyülnek ahogy és akiktől a pénzt kapják.

Érdekes dolgok derülnek ki...tegnap a DK kezdett cigányozni...(és derült ki hogy még is van C.bűnözés) ma a civilekről derül kurvára nem civilek.

Hát igen...Vonának még is igaza lett
Lelke mélyén mindenki Jobbikos, csak letagadja.

Rátóti Mutyikos 2014.07.18. 12:10:17

@maxval, a gondolkodó birca: de legcivilebbek az kirugott, pedofil ortodox kispapok!

polgári kór 2014.07.18. 12:10:50

@kuki123: Erre már megvan a megoldás.

Kitalálták a komcsik, hogy cociológiai értelemben van cigánybünözés, de rasszista értelemben nem. És úgy gondolják hogy ők majd megmondják ki rasszistafasiszta, amikor cigánybünözést emleget.

De sajna ők nem mondanak már meg semmit.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.18. 12:12:09

No, akkor egy kis fogalomtisztázás!

A liberális demokráciában (amely civil társadalom), ami nem állami, az civil. Így ezek a mi "civileink" is azok. A kérdés nem az, hogy mik, hanem, hogy mit csinálnak.

„(...)

A mindig és mindenütt ünnepelt pluralizmus ellenére a liberális civil társadalom nagy általánosságban éppolyan intoleráns ideológiailag, mint a régi rendszerek. Sőt még inkább, mert a jelenlegi szisztémát nem irányítja elfogadott elit, vagyis olyan, mely igazodni tudna a kollektív érdekekhez. Fentebb már utaltunk a rejtett elitekre (a liberális társadalom sajátossága, mely magát az elitizmus ellenzőjének nyilvánítja), melyek nem töltik be funkciójukat, minthogy semmilyen társadalmon kívüli hivatkozás nem legitimálja őket. Ahogy Jean-Pierre Dupuy írja, egy-egy konszenzusos periódus végén a nép elkezdi ilyesfajta kérdéseken törni a fejét: ha egyszer vezetőinket nem mások, hanem mi magunk, a szuverén nép ruházzuk fel hatalommal, miért ne vennénk inkább saját kezünkbe sorsunkat, és miért ne kormányoznánk inkább közvetlenül magunkat? (...) Olyan kérdés ez, mely Hobbes tézisének dezintegrációját jelzi, és amelyet megalapozottnak talál az ember a politikai tiltakozó mozgalmak ismeretében, melyeknek száma egyre nő, függetlenül a liberális szisztémától.

Mert a rejtett vagy álcázott elitek kormányozni nem képesek, viszont jól átlátják a gazdaságon kívül eső dolgok helyes menetét. Hogy megértsük ennek a mechanizmusát, tegyünk egy gyors kirándulást, és pillantsunk be a XVIII. század második felében működött gondolati társaságok szűk világába. Augustin Cochin, az elsô történész -- Taine próbálkozásai után --, aki szisztematikusan tanulmányozta ezeket a társaságokat, (…) megállapítja róluk, hogy manipulálták a pártokat és a filozófiai csoportosulásokat, előkészítvén »a napirendet, az összehangolt javaslatokat, a szervezett klakkot, az észrevétlen tisztogatást, a meglepetésszavazatokat«. (...) Jean Baechler ezt mondja A jakobinizmus szellemisége című könyvhöz írt előszavában: »Kérlelhetetlenül haladunk egy bizonyos értelmiségi és morális típus eljövetele felé, melyet senki sem lát előre, melyet személy szerint mindenki kárhoztatna, de amelyet mindnyájan együtt alakítunk ki.« Ezek tehát félművelt körök, de ezeket motiválja és ösztönzi a kisvárosok sznobizmusa és a nagyvárosok ambíciója. A nagyvárosokban a filozófiai csoportosulás uralkodik »D'Alembert vezetésével az Akadémián, rendelkezik a cenzúra felett Malesherbes-en keresztül, betiltatja ellenfeleinek könyveit, a Bastille-ba vettet szerzőket, és könyörtelenül terrorizálja az irodalmi világot«. (...) A szabadkőművesek, az illuminátusok, a janzenisták szellemi utódai, Anglia és az Egyesült Államok kvékerei -- íme a csoportok és egyének, akik a forradalomról, az állam meggyengítéséről és az egyház megsemmisítéséről vitatkoznak. Németalföldön kiadott művek járnak kézről kézre, a vámhivatalnokok meg vannak vesztegetve, Voltaire, Locke, B. Franklin rajongásig csodált példaképek. Párizsból küldött valódi utasítások érkeznek vidékre, ahol a propagandakampányok megtámadják a helyi notabilitásokat. A hálózat ellenáll a cenzúrának, a rendőri akcióknak, mivel az álcázott elit gondolkodó koponyái az ügy odaadó hívei. Kiformálódik a közvélemény, mely a valóságban egy szűk csoport véleménye.

Hogy mire hasonlít ez a korkép? A jelenlegi helyzetre, kevésbé fejlett formában. A hajdan álcázott elitek nem azok többé, jóllehet a magatartás sajátjukká vált. Ez az attitűd egyben háborús taktika is, így áldozatnak, tehetetlennek, üldözöttnek nyilváníthatják magukat. Egy másik különbség-hasonlóság az, hogy a Taine és Cochin vizsgálta korszak óta az álcázott elit száma nagyon megnőtt, mivel a liberalizmus győzedelmeskedett, és hegemonikus ideológia lett. Nemcsak az írótársadalmat, de a gazdasági életet is a liberalizmus formálja, a rejtett elitek segítségével.

(...)” (www.ppek.hu/k99.htm)

picur3ka 2014.07.18. 12:50:54

@danesdzsu2:

Mert mindenki keveri a Cigány Önkormányzattal a rövidítését. Blama volt már a névválasztása is. Csitt!

picur3ka 2014.07.18. 12:53:20

@igasságosztóübertermisztor:

Cö, cö!

Van neked erről papírod, kérlek?

picur3ka 2014.07.18. 12:57:44

@látjátok feleim szümtükkel:

"Mondjuk a gyurcsánygerekei is megérdelemték volna az empátiádat. Nem?"

Sőt!

Mert van egy nagy különbség:

'Orbánné lefialt' vs. 'öregecskedő feleségek'.

Az utóbbi több részvétet, sőt szánalmat érdemel, mert azt maga mondta.

deruyter 2014.07.18. 13:04:57

Minden olyan mozgalom lehet civil, amely döntően nem az államtól kapja a pénzt vagy ha már attól kapja, akkor a pénzosztás mechanizmusa a közmegegyezés szerint normatív és a hatalomtól független.
Én mondjuk azt a szervezetet sem fogadom el civilnek, ami olyan nagyvállalkozók pénzéből él, akik milliárdos megrendeléseket kapnak az államtól, egyértelműen haveri alapon. Lehet ezen vitatkozni, de szerintem abszolút értelmetlen.
Ha ez a definíció elfogadható, akkor például a CÖF semmiképp nem az.
Nagyon szomorúnak tartom, hogy a magyar társadalom nagy része elfogadja, hogy ha egy valóban civil szervezet fikáz vmi kormányzati vagy önkormányzati döntést, akkor ezt úgy állítják be, mintha csak ellenzéki áskálódás állhatna mögötte. (Ez korábban is létezett, de egyre erősödő a tendencia.) Ha vki pl. azt mondja, hogy neki a paksi ügylet nem tetszik, akkor rögtön rásütik, hogy komonyista, ballib eu-bérenc stb.
Én nagyon szeretném, ha egyszer kinyílna az emberek szeme és ezt nem hagynák.
Jelzem például, hogy amit Demszkyék előadtak 4-es metró építés címszó alatt, pl. annak pénzügyei tekintetében, engem felháborít. De ettől még nem vagyok fideszes.
Tessék szépen kiállni minden ügy mellett, ami helyes. Persze ha vki már nyakig benn van a politikában, a bűnszervezeti logika alapján, onnan már nem lehet " kiszavazni". A politikusok pedig nagyon szeretnék, ha nem lennének ilyen kiszavazók. Holott a lakosság többsége alapból ilyen.

873ujr3rk 2014.07.18. 13:36:51

ha én mandiner lennék nem írnék egy kurva szót sem az adófizetők pénzéből futtatott cöfről.
kussolnék mint gernices jobboldali konzervatív teszi, ha megkérdezik definiálná-e a jobboldai konzertvativizmust, majd egybevetné-e a definíciót a fidesz attributumaival.

danesdzsu2 2014.07.18. 15:16:43

@maxval, a gondolkodó birca: dehogyis, teljesen normális, ha a kormány pénzén kampányol az ellenzék ellen.

Bloodscalp 2014.07.19. 13:50:17

@maxval, a gondolkodó birca: Az igazi civil ballib. A nem ballib civil az álcivil.

S aki a magyar kormány pénzén él, az gonosz, kormánynak elkötelezett civil.

Aki viszont a norvég kormány pénzén él, az igazi feddhetetlen, független civil.

Komolyan?
Az meg van ott abban a bulgár putriban, hogy a CÖF elvileg nem állami pénzből él(muhaha), de a Norvég Alap pénzeire hajt?

picur3ka 2014.07.19. 21:59:22

@pocaklakó minimanó:

Akinek nótája nincs, annak szíve sincsen.

Ha én Soros lennék
Mindig visszajárnék
Minden évben négyszer
Ötször is kísértnék

A csajszinak adnék
A morénak adnék
Minden etnobizniszt
Folyton megdotálnék

Akkor lennék boldog
Ha bukszám munkálna
És mindenki sírva
Gyorsan bekrepálna

pocaklakó minimanó 2014.07.21. 15:28:29

@picur3ka:

Világ Fűzfapoétái Egyesüljetek! :)

picur3ka 2014.07.21. 17:55:52

@pocaklakó minimanó:

Az lesz a mi civil szervezetünk.

pocaklakó minimanó 2014.07.22. 16:40:55

@picur3ka:

Addig nem lehetsz igazi vércivil, ameddig nem a ballib agendát nyomod.

peterd127 2014.09.29. 15:36:24

@Robinzon Kurzor:
nem értem hogy ez miért lenne szalmabáb érvelés?:)
mert nem említette a CÖFöt?

ez még önmagába kevés hozzá, hamár informális logikára adtuk a fejünket

Robinzon Kurzor 2014.09.29. 15:54:37

@peterd127:

Ha nem megy a szövegértés, ne hivatkozz logikára.

peterd127 2014.09.29. 20:58:42

@Robinzon Kurzor: már bocs de te hivatkoztál egy terminus technicusba:), és (még mindig) nem értem hogy miért:)

azon kívűl hogy nem értek hozzá

peterd127 2014.09.29. 21:09:52

@doggfather: CÖF mellett megemlíthették volna a HAHÁt és az OHÁt is ;)

2014.10.19. 07:13:13

Tényleg, a Sorost kitiltottuk már? Ha nem, akkor ideje.

Természetesen vastagon benne van a mostani balhéban.
süti beállítások módosítása