Mi lesz veled, fiatal középosztály?
2014. április 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mi lesz veled, fiatal középosztály?

kozeposztaly.jpg

„Tulajdonképpen arról szól a történet, hogy a piaci középgeneráció nem ér rá politizálni, mert el kell tartaniuk, gondozniuk azokat, aki ráérnek politizálni. A gyerekeik és szüleik nemzedékét. (...) ...a piacról élő, középosztálynak csúfolt »alsópolgárság«, önérzetében megalázott szakmunkásság és szakértelmiség egyre nagyobb undorral figyeli a politikát” − írja okos és tanulságos cikkében Papp László Tamás a HR Portalon.

A közéletből saját bevallása szerint fokozatosan kiszerető újságíró a cikkében egy fontos társadalmi jelenségről ír. Sőt, az egyik legfontosabbról, ami egyrészt a most elinduló, egyelőre meglehetősen eseménytelennek tűnő új ciklus egyik fő kérdésévé válhat, miközben időben visszafelé és előre is túlnyúlik holmi négy éveken.

A fiatal avagy fiatal középkorú magyar középosztály politikától való eltávolodása létező jelenség. Talán mindenki ismer olyan embert a környezetében  én számosat , aki az évek során tájékozott, gondolkodó ember létére elfordult a közélettől, és ma már szkeptikusan vagy éppen indulattal, megvetéssel beszél a politikáról  ha épp nem zárja ki azt hermetikusan az életéből. Pedig jó iskolákat, főiskolákat, egyetemet végzett, aktív, kreatív emberekről, a vékonyka magyar középosztály új nemzedékéről, mondhatjuk, az új magyar polgárság képviselőiről beszélünk. Normális esetben mifelénk, Európában pont ez a polgári középosztály az a réteg, amely hagyományosan a leginkább politizáló társadalmi csoport. Dolgoznak, alkotnak, adót fizetnek, családot alapítanak, gyerekeket vállalnak. A holnapnál, a hóvégnél, a következő évnél hosszabb távlatokban gondolkodnak. Egy egészséges közélet esetén egyrészt ők állnak a politika fókuszában, másrészt ők maguk is érdeklődnek a politika iránt, ők alkotják a politikum gerincét.

Valami azonban félrement Magyarországon. Alapfeltevésem a rendszerváltás utáni Magyarországról, hogy az elmúlt huszonöt év nagyjából első felében egy egyenetlen, mégis látható, értelmezhető és pozitív utat tett meg az ország. Olyan közös nemzeti célokkal, mint a szocialista diktatúra után a demokrácia, a többpártrendszer, a piacgazdaság bevezetése; majd az európai, atlanti integráció a NATO és az EU felé. A rendszerváltás óta eltelt időszak második felében, miután e célok nagyrészt (úgy-ahogy) megvalósultak, új, közös nemzeti célok nélkül maradtunk. Eközben  különösen 2006-2008-tól  összetett politikai, gazdasági, társadalmi, bizonyos értelemben kulturális válságba süllyedt az ország. A tyúk meg a tojás problémáját ebben az esetben sem tudjuk megoldani; de tény, hogy a kétezres évek elejétől az egymással versengő pártok, politikai tömbök egyre merészebben nyúltak a populizmus eszközeihez; így kiszolgálva a populizmusra nyitott, könnyebben terelgethető, gondolatilag formálható, propagandával vagy materiális eszközökkel megvehető tömegeket.

De időközben megszületett és felnőtt egy másik Magyarország is, a rendszerváltás után szocializálódott nemzedékek Magyarországa. És most elsősorban a fiatal középosztályról beszélek.

*

Róluk (és az eggyel idősebb, rendszerváltás körül szocializálódott nemzedékről) mondja azt Kötter Tamás író a Mandiner-interjúban„Az állam irányítását, a gazdaság életben tartását gyakorlatilag ez az osztály vette a kezébe. Ez a kétmillió ember az, aki dolgozik, adót fizet, betartja a jogszabályokat, gyerekei lesznek. Újratermeli Magyarország humán erőforrásait, ráadásul jó minőségben, hiszen megpróbálja átadni a gyerekeinek a hagyományait. Ebből az okból kifolyólag szerintem az ő létük megkerülhetetlen, ugyanakkor viszont őket nyomorgatja a progresszív adózást rendkívül kedvelő baloldali elit. Pedig ők viszik a hátukon az egész magyar társadalmat, ennek ellenére nem csak, hogy figyelmet nem kapnak, hanem leginkább gúnnyal és megvetéssel illetik őket.”

A meglévő urbánus középosztály újabb nemzedékei mellett nagyon fontos jelenség a falvakból a városokba, vidékről a fővárosba áramló, első-, másod- vagy sokadik generációs fiatal értelmiségi réteg. Utóbbiak mindenhol ott vannak, ahol a dolgok történnek, a közigazgatástól a multik világáig, a vidéki vállalkozói rétegtől az országból immár kifelé kacsintó, vagy már eltávozott aktív, merész, kreatív fiatalokig. Míg a hagyományos urbánus középosztály gyermekei a közélet kapcsán jellemzően a régi, jól ismert baloldali-liberális mintákat követik és ismétlik; addig erre a másik, országon belül és kívül is mobilis, felfelé törekvő fiatal rétegre különös, komplex, hol  eszmetörténeti képzettség hiányában  kialakulatlan; hol pedig nagyon is erős, otthonról hozott, jellemzően − a szó eredeti értelmében  jobboldali, antikommunista, baloldaliság-ellenes nézetrendszer jellemző. Ami egyébként könnyen keveredik a tájékozottságból és felkészültségből eredő szimpla, egészséges pragmatizmussal.

Ez az új, fiatal polgári középosztály 2014-ben joggal érezheti úgy, hogy a magyar politikum egyre kevésbé szólítja meg őket.

Ma már ezekből a rendszerváltás utáni nemzedékekből is több van: idősebb tagjaik már jellemzően családos, többgyermekes emberek. Politika iránt érdeklődő rétegük jelentős része a Fidesz hagyományos szavazóbázisa volt, vagy részben még mindig az. Az újabb nemzedékek középgenerációja is már évek óta dolgozik, szingli, tartós kapcsolatban él, avagy házas, ahogy neki tetszik; ők az utolsók, akik  ha még egyáltalán érdeklődnek a politika iránt  a legjellemzőbb esetben Fidesz-szavazók voltak. És van a legfiatalabb nemzedék, akik a rendszerváltáskor vagy már utána születtek, még tanulnak vagy már dolgoznak, vagy akár a kettőt együtt csinálják; miközben ők már nem az ezredforduló körüli optimistább, nyugodtabb légkörben, hanem a 2006 utáni felbolydult, válságba süllyedt Magyarországon szocializálódtak, s egyik jellemzőjük a fennálló rendszerrel, körülményekkel szembeni mély elégedetlenség. E nemzedék politika iránt érdeklődő köreiben ugyan még mindig van egy erős, de szinte néma fideszes szavazói kör, azonban hangulatukat, világlátásukat, üzeneteiket nagyobb részt a Jobbik, kisebb részt a különböző baloldali-liberális mozgalmacskák jobban tudják artikulálni.

De ne essünk abba a csapdába, hogy a fiatal középosztály politika iránt érdeklődő kisebbségének világát vetítjük ki az egész nemzedékre. A mindennapokban, privát életünkben folyamatosan azzal a jelenséggel találkozhatunk, hogy ez a fiatal középosztály különböző mértékben, de elfordul a politikától.

Rájuk nem hatnak a populista ígéretversenyek, az állami osztogatások mézesmadzagai, mert pontosan tudják, ők mit tesznek be a közösbe és mit kapnak vissza belőle. Nem kérnek az inaktívaknak szánt show-műsorrá vált politikai cirkuszból, sőt, méltatlannak és sértőnek találják azt.

Rájuk nem hatnak az EU-ellenes szólamok, mert esetleg az első személyes találkozásuk az unió intézményeivel az Erasmus-program volt, és az uniós támogatás segítségével világot láthattak és nyugati egyetemeken tanulhattak; most pedig esetleg uniós pályázatokon indulnak a cégeikkel − vagy ott tartanak, hogy az EU alapvető szabadságaival élve egy másik országba mennek el dolgozni rövidebb időre, vagy egy nehéz döntés után végleg letelepedve.

Rájuk nem hatnak a poszt-kádári társadalmi alkuk, mert úgy érzik: nem azért tanultak és nem azért láttak világot, hogy a régi közmegegyezéseibe visszasüllyedő országban temessék el saját előrelépési, önkiteljesítései lehetőségeiket.

Mégis, rengetegen vannak közülük továbbra is itthon olyanok, akik továbbra sem akarnak elmenni: komoly mérlegelés után vagy teljes természetességgel úgy gondolják, itthon kell és érdemes karriert, családot, életet alapítani és felépíteni − akár az árral szemben is.

*

De mit tegyenek, ha a szembejövő ár maga a politika, a politikum? Az elsősorban az állami transzferekből élőket kiszolgáló, az ő szavazatukra ácsingózó pártok világa? Ha közülük egyesek esetleg konkrétan politizálni akarnak, előbb vagy utóbb szembesülnek a politikum vastörvényeivel, és akkor nyilvánvalóan válaszút elé kerülnek: bele a sűrűjébe vagy sürgősen kifelé onnan? Maradhatnak persze pártpolitikai rendszeren kívül élő, de aktív, érdeklődő, kritikus választópolgárok is. De mit tegyenek, ha a politika egyszerűen nem kínál semmi megvitatandót a számukra? Ha például lefolyhat egy komplett választási kampány komoly, felnőtt, értelmes politikusi viták nélkül? Ha a legsúlyosabb, legkomplexebb szakpolitikai kérdéseket szakmai és nyilvános viták, érlelési idő nélkül, alig pár nap alatt nyomnak keresztül a döntéshozói és végrehajtói rendszeren? Ha a politikai sajtó sem képes kiszolgálni az igényeiket, mert egyszerűen az újságírók sem képesek idő, pénz és felkészültség hiányában utánamenni az elképesztő gyorsaságban megszületett és végrehajtott döntéseknek? Ha nincs miről vitatkozni, nincs miről olvasni, mert a magyar politikai véleményipar évtizedes és évszázados csontokat rág újra, és egyes véleményvezérek semmitől sem félnek jobban, mint az új szempontoktól, a szabad vitáktól és az (ön)kritikus gondolkodástól?

Hova jut egy olyan ország, melynek közélete lassan semmit nem kínál a saját fiatal középosztályának? Se stabil, kiszámítható körülményeket; se a valódi vállalkozói avagy gondolati szabadság terét; se szellemi pezsgést? Ha az ország saját teherhordó, jövőre gondoló középosztálya elszakad a politikumtól, ha nem vesz részt a politika alakításában, sem a politikai arénába való belépéssel, sem a politikai vitákban való részvétellel  sőt, már a választásoktól is egyre inkább távol maradva?

Meddig folytatódhat a fiatal középosztály kivonulása a közéletből? És az országból? Meddig hagyják a politikai erők komoly megszólítás nélkül ezt a réteget? És ha ez a fiatal középosztály képviselet nélkül marad, akkor ki, melyik politikai erő lesz az, amelyik először lesz képes újra megszólítani őket? Ki fogja az ő érdekeiket a politikában képviselni?

De lehet, hogy a címben feltett kérdésem: Mi lesz veled, fiatal középosztály? nem pontos. Mert ennek a fiatal középosztálynak a tagjai, mérnökök és orvosok, közgazdászok és programozók, a versenyszféra gépezetét napról napra működtető irodisták és ha kell, a versenyszférában is helyt állni képes hivatalnokok, földközeli vállalkozók és kreatív világpolgárok, ahogy eddig is, ezután is meg fogják tudni oldani a saját életüket, pályafutásukat és kiteljesedésüket. Ha kell, árral szemben is. Sokuknak eddig is erről szólt az élete. Köszönik, megvannak, és meglesznek ezentúl is, akár itthon, akár külföldön.

A helyes kérdés tehát az: mi lesz veled, Magyarország, a kivonuló középosztály nélkül?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr566098150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz veled, fiatal középosztály? 2014.04.29. 12:39:02

A fiatal magyar középosztály politikától való eltávolodása létező jelenség. Mi lesz veled, fiatal középosztály? És mi lesz veled, Magyarország, a kivonuló középosztály nélkül?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.04.29. 12:47:07

Amit maguk középosztálynak, polgárságnak neveznek, az az elit, ami sose habozott júdásezüstökért elárulni a hazát. A népmagyarság is akar a hazaárulás gyümölcseiből részesedni!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/04/nikapoly.html

Az elitnek meg kell értenie, hogy vagy a népet szolgálják, vagy kuss a nevük!

Saddlenode 2014.04.29. 12:53:47

"Rájuk nem hatnak a populista ígéretversenyek, az állami osztogatások mézesmadzagai, mert pontosan tudják, ők mit tesznek be a közösbe és mit kapnak vissza belőle."

hülyeseg.
valojaban ez a reteg az allami penzek igazi nagy elnyeloje. tamogatott lakashitelek, a jo (allami) gimnaziumok, a jo (allami) orvosi rendelok, csaladi adokedvezmeny, ingyen egyetem, ahova csak a tarsadalom felso 1/3-anak gyerekei jutnak be az allamilag finanszirozott helyekre, cegtamogatasi penzek stb.
de a fiatal közeposztalynak ez nem eleg, marmint hogy őt tömi a költsegvetes. mert turhetetlen, hogy Borsodban valami csoro munkanelküli csalad kapjon 20ezer forintot (bar az o egyetemi kepzesenek költsegei milliokra rug), ahelyett, hogy ehen döglene.

VulpesVulpes (törölt) 2014.04.29. 12:55:51

a nyugdíjasok és cigányok szavazatáért folyó versenyben sikerült az eddigi összes kormánynak arconfosni a korosztályomat, el- és továbbadósítani az országot, és felélni a jövőnket. kinek tapsoljunk mégis, az utódpártnak, a narancskommunistáknak vagy a náci-köntösbe bújt kommunistáknak? pfejj...

Urfang 2014.04.29. 13:03:35

Azok akik egy, két, három választás óta nem voltak szavazni, mert nem adják a szavazatukat a fidesz-mszp parlamenthez, azok ugyan mit tehetnek? Várnak hátha feltűnik egy politikai erő ami nem olyan mint ők. És ha nem tűnik fel? Akkor jön a második, harmadik, negyedik kihagyott választás. Akkor csinálják a saját dolgukat itthon vagy külföldön és beletörődnek, hogy a politika egy idegesítő, frusztráló dolog, amivel jobb minél kevesebbet foglalkozni. Még az is jobb mint beállni a posztkommer fidemszp birkanyájába.

A fiatalok utolsó reménye az maradt, hogy ezek a 89-es dínók hamarabb fognak kihalni mint ők.

Terniak 2014.04.29. 13:08:58

Nagyon tetszett Papp László Tamásnak ez a cikke tegnap, tök véletlenül futottam bele, de ennyire pontosan még senki nem írta le a mai 30-as generáció egy nagy részének életérzését, és alapvetően ez a cikk is tanulságos.

Pontosan ez van: az életérzés az, hogy hagyjanak békén a hülyeségeikkel a politikusok, és mindazok, akiknek arról szól az élete, hogy Orbán vagy Gyurcsány, hogy náci vagy kommunista.

Ez a 30-as generáció régen rájött arra, hogy az élete nem erről szól, hogy egyik sem fog neki segíteni, és talán mindenkinél, a sok rezsiharcosnál is jobban tudja, akik ma még többségben vannak, hogy az élete csak a munkával, az alkotással mehet előre, amelyben az állam, az intézményrendszer jelenleg nemhogy segíti, hanem akadályozza.

Mindenhol ott vannak a "régiek", az "öregek", akik olyan sémák szerint akarják megmondani ennek a generációnak a tutit, amelyeket már régen meghaladott a kor, sőt amelyeket e generáció már régen meghaladott.

Ennek a generációnak nem sokat jelent a rezsicsökkentés, meg a kommunistázás, mert ahogy írod, nem csak a hó végi számlában gondolkodnak, hanem gyereket nevelnek, a saját karrierükért dolgoznak, nem elégszenek meg a politikai blődségekkel...Sőt, ez a generáció éppenhogy bosszút áll - helyesen - a rendszeren, mert gyermekeket vállal, köp a hatalom a képébe, kihasználja a rendszert, és a saját magánéletében nevetve él a rendszer adta lehetőségekkel, amelyekről a rendszer azt gondolja, hogy most jól megmutattuk az ebadta népnek.

Az EU is áll: lehet mondani, hogy így meg úgy az EU, ez a generáció ebbe született bele, nem fél az EU-tól, mert nyelveket beszél, mert érti a világ működését. Ennek a generációnak nem lehet a képébe mondani, hogy az EU gyarmatosít, mert hangosan kiröhögi, mert neki nem gyarmatosító, hanem a világot nyitja ki a honi provincializmussal szemben....

Végül: így van. ez a generáció meg fogja tudna oldani az életét az állam nélkül is: sőt éppen az állam ellenére.

freehckr 2014.04.29. 13:24:45

„olyan közös nemzeti célokkal, mint a szocialista diktatúra után a demokrácia, a többpártrendszer, a piacgazdaság bevezetése, majd az európai, atlanti integráció a NATO és az EU felé
...
rendszerváltás óta eltelt időszak második felében, miután e célok nagyrészt (úgy-ahogy) megvalósultak”

Pontosan itt van a nem csak a fentiekben tárgyalt probléma, hanem úgy nagy általánosságban a jelenlegi problémáink minden gyökere. Mert nem „úgy-ahogy” valósultak meg a fenti célok, hanem egyáltalán nem valósultak meg, különben annak lennének bizonyos jelei... mondjuk még ma is működnének.

Demokráciát, többpártrendszert, piacgazdaságot nem tud „bevezetni” majd „fenntartani” a nagyrészt a szocialista diktatúrában is vezető pozíciókat betöltő, és így a mai napig posztkommunistának nevezhető politikai elitünk és cselédeik. Számos jelenséget lehetne említeni, amik alapján nyilvánvaló, hogy nem igazán úgy működnek a dolgok hazánkban, mint a többi „nagy múltú” európai demokráciában. Ezekkel a szocialista eszközökkel, trükkökkel, csalásokkal, mutyival, úgy nagy általánosságban ezzel a jelenlegi „gulyásdemokráciával” és az ezt a rendszert kitaláló és működtető „szocialista embertípussal” csak szocializmust lehet csinálni, rezsicsökkentésnek ujjongó prolineveldét, de jól működő demokráciát és virágzó piacgazdaságot egyáltalán nem. Ahogy említette volt egyszer az egyik ilyen „szocialista embertípus”, aki sajnos az elmúlt négy évben a házelnök lehetett és sajnos úgy tűnik marad is, hogyaszongya „bolsevik kutyából nem lesz demokratikus szalonna”... és milyen igaza is volt, csak arra nem gondolt, hogy ez rá is tökéletesen jellemző.

Az EU és a NATO integrációs részt pedig azért idéztem, mert az még annyira sem jött össze mint a demokrácia, vagy a piacgazdaság. A NATO elvárásait fele részben sem teljesítjük, az EU integrációnak pedig nem csak a jogharmonizációról kellene szólnia, amit ráadásul a jelenlegi kormányzatunk még szabadabban értelmez mint az előzőek, hanem például a bérfejlesztésről, adóversenyről, életszínvonalról is... ezen a téren hol van Magyarországon bármiféle EU integráció, és pontosan milyen kilátásaink vannak az elkövetkezendő további egy évtizednyi távlatban?!

Tehát mindent összevetve amíg a Fidesz-MSZP posztkommunista bűnszervezetek válthatják egymást kormányon, bármiféle elszámoltatás nélkül, a prolijaik szavazatait közpénzekből felvásárolva, addig lóf*sz lesz itt, nem demokrácia meg piacgazdaság... főleg nem középosztály, akiket legalább másfél évtizede üldöz és fosztogat folyamatosan a posztkommunista politikai elit. Valódi rendszerváltásra van szükség, aki az eddigit szabotálta az húzzon az anyjába (persze miután fillérre elszámolt az elmúlt 24 évével), és utána visszatérhetünk arra, hogy mi legyen...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.04.29. 13:25:52

"A helyes kérdés tehát az: mi lesz veled, Magyarország, a kivonuló középosztály nélkül?"

Végre nyugodtan épülhet majd tízméteres aranyszobor a felcsúti stadion mellé.

vadkelet 2014.04.29. 13:28:51

A korabbi idokben Mo mindig a fasz rosszabbik vegen allt. Hol torok, hol nemet, hol orosz miatt - az indok mindig megvolt h kit hibaztassunk- mindig elbaszott hely volt. Tavol az europai gazdasagi kozpontoktol, tavol a fejlettebb nyugati kulturatol, tavol mindentol ami elobbre vitte a tortenelmet. Mi mindig azt kaptuk ami lecsorgott hozzank ebbol fabrikaltuk ossze a sajat kis felbalkani vilagunkat. Hol keletrol- hol nyugatrol kaptuk az aldast hodito seregek kepebens ennek megfeleloen az elitunk is hol keletet hol nyugatot szolgalta ki vad hevvel (kuruc- labanc, liberal- konzervativ, szoci- naci, fuggetlenek- jobboldaliak). Ennek ellenere nem nagyon valtozott semmi. Aki kpes volt gondolkodni az lelpetett s szerencsesebb tortenelmi helyzetu orszagokban telepedett le. Ahol aztan a "magyar" geniusz ki tudott teljesedni. Lasd Nobel "dijasainkat".

Mostanra itt vagyunk az euban s szidjuk a szar elitunket. Minek? Ugyanolyanok mint mindig is voltak. Korruptak mint barmikor a magyar tortenelm folyaman. Nem egyeznek meg egymassal mint barmikor a magyar tortenelem folyaman. Az orszag nem mozdult el onnan ahol volt. Ugyanugy kelet europaban vagyunk (hagyjuk a bohockodast kelet-kozep Eu-val). Van-e barmilyen kivalo gazdasagi teljesitmenyunk? Nincs. Van-e barmilyen uttoro iparunk? Nincs. Van-e kiemelkedo kulturalis teljesitmenyunk? Nincs. Akar ezen valtoztatni a magyar gazdasagi- ertelmisegi- politikai elit? Nem. Akar ezen valtoztatni akinek van megfelelo kreativitasa uj technologiahoz- kommunikaciohoz stb? Minek mashol konnyebb.

28 eves vagyok. Latom h hogyan ment korabban s mit viritottok most. Egy eletem van. Minek vesztegessem ratok? Egyetek meg magatokat. Egy lenyegesen konnyebb eletem van kulfoldon ahol ha kemenyen hajtok tudok valahova jutni. Ezt nem lehet Mo-n megcsinalni. Ezert nem erdekel engem s ahogyan latom generaciomat a cirkusz.

___________________________ (törölt) 2014.04.29. 13:43:30

@Terniak:

>Ennek a generációnak nem lehet a képébe mondani, hogy az EU gyarmatosít, mert hangosan kiröhögi, mert neki nem gyarmatosító, hanem a világot nyitja ki a honi provincializmussal szemben....

Igazság szerint pont a fiatalabb generációnak ez a véleménye, ti. gyarmatosítás, mert jobban informált, és például tud olyan dolgokról, hogy hogyan vették meg kilóra és csukták be a magyar cukoripart, a kvótákra hivatkozva. Ez két különböző dolog, hogy elmegy külföldre dolgozni háromszor annyi pénzért, de közben meg neheztel is, mert az EU-nak is része volt abban, hogy megszünt a munkahelye.

Az idősebb generációra jellemző, hogy szeretnek általánosságokban, absztrakciókban gondolkozni pl. européerség, provincializmus és hasonlók.

A fiatalabbok viszont úgy látom, kőkeményen tényekre gyúrnak, és ettől jobbratolódnak. Hogy egy példát mondjak, negyven - ötven fölött sokan gondolkodnak úgy, hogy elvi, elvont értelemben kötődnek a szabad piac eszményéhez. A fiatalok viszont sokkal konkrétabban nézik, hogyan privatizálták ezt vagy azt a céget, hogyan viselkedik ez vagy az a munkaadó.

Vagy például ilyen kifejezés, hogy provincializmus, a fiatalok szótárában nincs, mert ez túl általános. Ők úgy gondolkodnak, hogy Koppenhágában a fizetés jobb, Budapesten meg a bulik meg a csajok. Mindig konkrétumokban.

Szóval ez így nem stimmel, ezt tapasztalatból mondom. A "mai" fiatalok nem szeretnek általánosságokban gondolkozni, mint európaiság meg provincializmus.

A legtöbben egyébként szerintem a nyugati fizetések mellett remekül ellennének a hazai viszonyokkal.

Robinzon Kurzor 2014.04.29. 14:00:57

Álnaív rácsodálkozás egy olyan problémára, amelynek kialakulásáért a Mandiner is nagyon sokat tett, amióta saját polgári-konzervatív elveit telibeszarva toljátok Orbán szekerét.

Számos olyan pont volt a NER első négy évében, amikor ki lehetett volna mondani, akár ennek a fiatal középosztálynak a nevében is, hogy nem csak a Gyurcsány-világból nem kértek, hanem ebből sem.

(A néhány Patyolat-szidós látszatkritika poszt válaszként való belinkelését nyugodtan mellőzni lehet. Mindannyian tudjuk, hogy miről van szó.)

Ergé, ti magatok vagytok a politikától elforduló fiatal középosztály, csak ezt nem veszitek észre magatokon.
Főleg azért nem, mert ez most már a szakmátok, amibe részben -- a nem kis csalódás miatt -- bele is fásultatok: nektek ez már nem "politika" (elvek, ufi, reakció) hanem üzlet és meló: betagozódtatok egy rendszerbe, ez a komfortzóna, ebben, ha talán kicsit nehezebben is, de -- mivel alapvetően jól csináljátok -- eléldegélték.

Hogy az üzlet és meló a politikai-közéleti piacon van, az kelti azt a furcsa látszatot, hogy ti politizáltok.

Talán még ti magatok is elhiszitek...

Robinzon Kurzor 2014.04.29. 14:04:29

@lacalaca: "Végre nyugodtan épülhet majd tízméteres aranyszobor a felcsúti stadion mellé."

Amelyre a Mandiner egy külföldi és történelmi példákból összeválogatott fotókkal teli poszttal reagál majd, amelynek minden fotója alá odaírják, nyilván kemény kritikának gondolva, hogy "Az ötméteres talán jobban mutatna."

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.29. 14:39:46

nyifinyafi. sehol a világon nem érdekli a politika ezt a korosztályt. a néhány mozgalmárt kivéve.

Bell & Sebastian 2014.04.29. 15:22:41

@jose maria padilla: Ez bizony így van, az is hülye, aki Orbánra / Gyurcsányra veri már akkor, amikor még alig élt. Annál is inkább, mert élhet bárhol anélkül, hogy tudná, ott éppen ki a miniszterelnök.

A magyar perspektívátlanság annyira hervasztó tud lenni, hogy alaposan megkönnyíti az elmenetelt.

Majd az utolsó oltsa le a villanyt

Szindbad 2014.04.29. 16:05:14

De legalább a stadion szép.

Helyes Írás 2014.04.29. 16:10:15

@Terniak:

"Ennek a generációnak nem lehet a képébe mondani, hogy az EU gyarmatosít, mert hangosan kiröhögi, mert neki nem gyarmatosító, hanem a világot nyitja ki a honi provincializmussal szemben."

1. Olyan, hogy "generáció", nincs. Csupán bizonyos tipizált karaktereket általánosít a cikk írója. A választási részvétel sem mutatja, hogy a politikához való viszonyulásban új trend állt volna be az elmúlt húsz évihez képest. A választástól távol maradók nagy többségét a tájékozatlan, iskolázatlan, beteg, alkoholista, neurotikus emberek, a politika iránt még nem érdeklődő, inkább szórakozó, szerelmes fiatalok teszik ki. Különböző okokból csalódottak, dühösek mindig is voltak. Most többen vagy kevesebben vannak? Ki tudja ezt felmérni?

2. A rendszerváltozás utáni felívelő és leszálló ág nagyjából áll, de inkább csak érzelmi szinten. 2002 volt a fordulópont. Akkor egyedül a választási aktivitás és a társadalom belső vitája is jóval meghaladta az előző és az utána következő időszakét. Akkor valóban megtörtént, hogy az aktív középosztályt leszavazták az inaktívak, még sokszor családokon belül is.

3. Nem hiszem, hogy érdemes sokat "röhögni". Ugyanis a kettő nem zárja ki egymást, sőt a kettő együtt igaz. A tanult fiatal generációnak az EU-csatlakozás sokat nyújtott. Számukra jó állásokat is kínáltak a betelepült világcégek. Ugyanakkor a társadalom túlnyomó többsége számára húszegynéhány év sem hozott tartós felemelkedést, legfeljebb rövid időre annak illúzióját, olcsó, majd rettentővé váló hitelt. Mi más ez, mint kudarc és gyarmatosítás?

4. A mögöttünk hagyott történelmi időszakot nem lehet az egyének szemszögéből megítélni. Egy országot kell nézni és az egész társadalmat. A jobb-rosszabb képesség, jobb-rosszabb adottság és az egyéni szerencse vagy balszerencse a köz ügyeiben nem határozhatja meg a nézőpontunkat. Akinél ez a meghatározó az egoista. De attól még az ő élete is függ a nagy közösségtől, amellyel azonos szerveződésben él. Le lehet mondani a közcselekvésről (=polika), csak akkor nincs erkölcsi alap szájalni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 18:19:35

unom a nyafogást, kit érdekel?
aki nem akar elmenni szavazni, ne menjen el szavazni!
ennyi. nem oszt nem szoroz, én se szólok bele, hogyan kell megvarrni a ruhát, meg hogy hogyan kell jó blogposztot írni.

Grrr 2014.04.29. 19:29:29

Rossz esetben Argentínához lesz hasonlítható majd a helyzet: piacellenes populizmus, stagnálás, lemorzsolódó középosztály. Közepes esetben Portugália, jó esetben Lengyelország.

bömböcz 2014.04.29. 20:11:15

@Bell & Sebastian:
Hát ja.(+1 lájk a vadgeci padijjának is...)
www.youtube.com/watch?v=TYHCWor-3II

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 20:34:27

"Azért egy 80 milliós szerződést nem írok alá, hogy nincs támogatási szerződés. Ha a támogatási szerződés alá van írva, akkor fog menni a tudatformálás be, de azon felül a Közgép maga beszáll nekünk... Mint eddig minden választásba be is szállt eddig egyébként. Volt az egész Dél-Dunántúl..."
Balázs Árpád, fidesz

kkbk.blog.hu/2014/04/11/2014_evi_valasztasok

többpártrendszer? ahol a kommunisták alkotnak több pártot, haha, már kínomba nevetek olyan buták vagytok.

piacgazdazás, ahol a kommunisták alkotják a piacot. ahol a posztkomcsiké MINDEN nagytőke. vagy külföldieké. vállalkozzá köcsög.
ja ti is csak pályáztatás nélkül nyertetek orbán viki.hu honlapszerkesztés, de azért van piacgazdaság, mi? te marha.

EU? az jó bárki szerint is, akinek van esze? kétlem.
z uniós tagdíj kb az uniós támogatások fele, namost jön a vámbevételek elvétele, ami nem olyan nagy szám, elhiszem, (nekem mondjuk ez is számít) de ez azt jelenti, hogy elveszik a piacunk szuverenitását, és a nagy multicégek határozzák meg mi legyen itthon a gazdaságban, ugye ismerős szó neked a banánköztársaság?

mert az ország vezetésének, akár védővámokkal de nincs joga így beleszólni a saját gazdaságába, ami a legfontosabb egy ország működésében.

csakis az áruló, a júdáspénzével. érdekes, évszázadokig nem kellett eladni a hazát, hogy más hozza meg a döntést helyettünk gazdaságilag, most meg "kell", háhogyne

az eu nem ingyenpénzt ad, nem jótékonysági

szervezet (ha ingyenpénzt adna, többet ad, akkor

mi szükség tagdíjra?), nézd meg a történelmét,

elődje az Európai szén- és acélközösség. ez ma is,

csupán egy multik, gazdagok által létrehozott

szervezet, az európai parlamentnek semmiféle

döntési jogköre nincs, ahol a képviselők vannak

különböző országokból, az egy parasztvakítás, le

kell önteni valami mázzal a gazdasági

kiszolgáltatottságot, különben sokkal több

embernek nem tetszene. ha lemondunk a

vámmentességről, a multik, kényük-kedvük szerint

alakítják a mi gazdaságunkat, pedig a nagy cégek,

bankok vezetőinek is csak egy szavazata van a

demokráciában, hiába gazdagok... magyarán a

nemzeti érdekről mondtuk mi le, azzal, hogy igent

mondunk olyanokra hogy vámmentesség. még az unióba

lépés előtt is beszólt szuverén gazdasági

helyzetükbe az eu, hát még most.

persze ezeknek a posztkommunistáknak itthon megéri

engedelmeskedni. megszokták már hogy kiszolgálnak

valaki, mszp-fidesz mind áruló unióbarát. a

nyugat-európaiakat meg az ottani nagy cégek

"biztatták" a belépésre őket. de az ottani

országoknak is jó, nem kell a ny-európai

politikusoknak hazát árulni (ellenben az

itthoniakkal), mert a tőke, a nyereség oda

vándorol, ezért az ottani ország gazdasága, népe

erősödik.

igaz ezt nem találod meg a tankönyvekben, de a nagy cégek hozták össze az eu-t.

ahogy a világtörténelemben eddig is szinte mindent a hatalmasok és gazdagok

mozgatnak, úgy ez ma sincs másként.

a világtörténelemben még soha nem volt olyan, hogy

ingyenpénzt adtak volna és semmit se kértek érte

cserébe. ez axióma legyen

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 20:35:07

"mégis látható, értelmezhető és pozitív utat tett meg az ország. Olyan közös nemzeti célokkal, mint a szocialista diktatúra után a demokrácia, a többpártrendszer, a piacgazdaság bevezetése; majd az európai, atlanti integráció a NATO és az EU felé."

ti tényleg teljesen ilyen hülyék vagytok, nemcsak megjátsszátok, milyen demokrácia az ahol a simicska és puch laci, csányi raskó kisinasával iratja a törvényeket a miniszternek, akinek fogalma sincs semmiről, a bankokat érintő törvényeket a bankárok (a MAGÁNSZEKTORBÓL) alkotják meg, akik mellesleg posztkommunisták, mint az összes nem tyúkperben basáskodó bíró
ostobák! ezt nem látjátok? akkor minek írtok naiv kis hülyegyerekek.
lusztráció volt ergé? akkor a k a

bömböcz 2014.04.29. 20:38:37

@tesz-vesz:
Magát tényleg kibaszták a 444-ről..?

bömböcz 2014.04.29. 21:05:38

Ahogy a magukfajták értelmezik a "szólásszabadságot".
Gondolom maga most épp az ausvicci vonatról esemesezik...

Szindbad 2014.04.29. 21:27:25

@bömböcz: Édesfaszom, szólásszabadságra hivatkozni egy fórumról való kitiltás miatt? Felnőni nem kéne már?

bömböcz 2014.04.29. 21:33:32

@Szindbad:
Jólvan makimajom, bekaphatod.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.29. 21:33:39

Ezt a posztot én sem értem! Ergé csapata megnyerte a választást, hatalmon vannak, csak olyan kapu nincs nyitva előttük, amin már belül vannak, erre itt nyafog ahelyett, hogy örülne és élvezné. Ej!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.29. 21:57:25

@tesz-vesz: Csak ha ez a "generáció" nem megy el szavazni, akkor "tesz-veszek" döntenek és hülyék meg tolvajok kapnak teljhatalmat. Azt persze értem, hogy ez neked tetszik.

bearman 2014.04.29. 22:09:16

Olyan szép is lenne, ha csak úgy ignorálni lehetne a politikát, és az idióta politikusokat...

Sajnos a való világban mindenhol visszaköszön az elmúlt 20 év dilettantizmusának következménye: ha orvoshoz mész, iskolába viszed a gyereket, hivatalos ügyet intéznél, vagy csak vennél egy doboz cigit...

SvájciFeri 2014.04.29. 22:17:17

@Terniak: Úgy érzem ez a cikk pont rólunk szól. Devizahitelünk van, pont most adjuk el a lakásunkat, kifizetünk a banknak még 3 millió Ft-ot a lakás árán felül (mert ennyire felduzzadt a hitelünk tőkerésze), s megyünk albérletbe, s próbáljuk újraépíteni az egzisztenciánkat. Két pici gyerekkel...
A kormány a bankok felé terelte a devizaadósok figyelmét, mindenki őket hibáztatja, közben pedig az árfolyam a legnagyobb ludas az egész problémakörben. Amit a kormány/jegybank direkt gyengít.
De megoldjuk magunk, mert a "megmentésre" hiába várunk. Bár talán megmenteni sem kellene minket, ha nem generálták volna a devizaadós problémakört...
Tudom, hogy a cikk ennél jóval többről szól, de jelenleg minket most ez foglalkoztat a legjobban...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 22:26:24

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: úgy érzem vmi problémád van velem, de nem tudom azt hogy micsoda.

konkrétum, érv, izé, macif*sza

doktor.dikhed 2014.04.29. 22:28:24

Az első két hozzászólás szépen megmutatja, hogy miért olyan borzalmas itt élni.

Már fiatalon belefárad az ember abba, hogy ezekkel az emberekkel párbeszédet folytasson és egyre több lesz belőlük.

Az dönt jól, aki itthagyja a gyűlölködőket. Minek maradjunk, ha nem látnak szívesen?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 22:34:06

@bömböcz: aha, sajnos. mert nagyon irritálja a csőröm ez a gerinctelen, hazug, ostoba poszt is:
444.hu/2014/04/27/az-ember-aki-egyedul-csinalja-ki-az-egesz-amerikai-jobboldalt/

niggerezik - azt mondja a 444, miközben nincs is benne a videójukban ez a rész, és senki nem látja a kommetnelőknél se!

az eredeti felvételről ott az hangzik el hogy negro, fekete, tehát néger ami nem egyenlő a niggerrel
itt van:
www.youtube.com/watch?v=FbnRnhrNFEY&index=30&list=PLQqILQupwRykljDioeysVxoo-pbOqHezv

milyen ostobák a 444 szerzői te jó ég

itt beszéltük a kommetnekben a tiltás okát:

kkbk.blog.hu/2014/04/11/2014_evi_valasztasok

jan 2014.04.29. 22:34:57

Kedves Gellert, a valasz baromi egyszeru: az ilyen emberek szavazzanak az LMP-re! En pl. magamat es barati koromet pont ide sorolom, 30 ev koruli, egyhazi iskolat vegzett, budai katolikus sracok vagyunk, tanarok, programozok, penzugyben dolgozok: 2010-ben a Fideszre, kis reszben megosztva Fidesz+LMP-re szavaztunk, 2014-ben megosztva Fidesz+LMP-re, kis reszben full LMP-re.

Ha a Fidesz folytatja ezt a kadari, jovofelelo tempot, akkor 2018-ban alighanem LMP+LMP lesz a szavazat. Sajnos a rezsicsokkentessel megvett inaktivak tomege termeszetesen le fog nyomni minket, es igy sullyedunk majd tovabb:(

Bell & Sebastian 2014.04.29. 22:35:15

@SvájciFeri: Részvétem maguknak. Az egyik négy éve húzza, a másik négy éve ígéri. (devizahitelesek helyzetének könnyítése és magáncsőd / csődvédelem)

A papagájaik ettől még rendületlenül fújják a rezsiindulót és haza mentést. Amiből az utóbbi úgy igaz, hogy hazamentés.

De majd most! Módosítanak a földtörvényen. Igaz, azt nem mondták, merrefelé?

Érdekes egy brigád ez a Fidesz. Jól jön még nekik a végén, hogy amnesztiát adtak a vörösöknek és a gaz EU eltörölte a megnyúvasztást.

Most újabb négy évig lehet azon elmélkedni, hogyan kéne a lepényt visszalapátolni a tehénbe?

Nemzeti italboltosok felkészülnek!

Szindbad 2014.04.29. 22:41:01

@doktor.dikhed: Mert ezek a debilek fizetik a gyereked egyetemét. Több megbecsülést a honi idiótáknak!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.29. 22:41:13

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: " tolvajok kapnak teljhatalmat"

kapnak? kaptak! te retardált. mészáros lőrincek, simicskák, puchok, leisztingerek, csányik országa, az új kommunista kulákok.
mert a trafik, meg a fül az mi volt? a föld ügy a napraforgós ángyánnal, az mi volt?

bömböcz 2014.04.29. 22:42:51

@SvájciFeri:
Neked (nekünk) találta ki a Nemzet Kormánya az "árfolyam gátat" és egyéb szociális segítséget!
Ja, bocs ez utóbbi a cigányoknak jár csak automatikusan...
Nem-e lennél-e more magori tezsvírem az átutalási procedúra ideéig?!
Esetleg takarodj külföldre, mert azzal is csökkented az itthoni munkanélküliségi rátát...,meg "tanulsz" is...
Rossz helyre tetted az X-et...

Bell & Sebastian 2014.04.29. 23:09:37

@bömböcz: Mér, maga hová tette? Magát megvették maligánra a szabad pálinkafőzéssel. Ha még ez sem lenne, szart se érne a "szabadság". Mondjuk ezzel együtt sem. NER eménykedjen, elfogyott. Nem is volt. Nézzen be a jövő héten, akkor sem lesz.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.04.29. 23:10:43

A politika meglehetősen nyers játék. Szavazatokat kell szerezni. Jóléti tömegdemokráciában ez óhatatlanul az inaktívakról szól, azokat meg populizmussal és aprópénzzel lehet megvenni. A többi meg leszaratik. Vagyis nem a fiatal középosztály vesztette el az érdeklődését a politika iránt, hanem éppen fordítva. Az egy ember egy szavazat a jeln demográfiai és egyéb trendek közepette ez törvényszerű.
Cenzus, gyermekek szavazati joga (értelemszerűen szülők által gyakorolva) effélék, amivel el lehet érni, hogy a politika újra érdeklődjék a rendszer fenntartói iránt. Minden más esetben az egész így vagy úgy kukázódik. Mert nem fenttartható pályán mozognak a szereplők.

chico 2014.04.29. 23:18:00

mi van ergé, kezdtek kiesni a pikszisből? Már nem elég a fidesz lóvé?
vagy ez most ilyen látszat mosakodós, álaggódós poszt, h utána nyugodtan lehessen széles nyelvcsapásokkal tovább haladni a rogánosodás útján?

totál hiteles így a választás után. Miért nem előtte a kampányban kérted számon a vezéred?

mikor csak annyit volt hajlandó kibökni, hogy folytatjuk? Mégis mit? Az ország tönkre nyomorítását, meg a fiatalok kizsákmányolását, a vidék jobbágysorba züllesztését, a hazai vállalkozások tőkéjének külföldre menekítését?

na kb. ezért fordul el a harmincas réteg a politikától. Mert még ha próbálkozna, a pártoknál outsiderként csak jobbágy, meg utolsó senki lehet. Változtatni, jobbá, vagy legalább élhetővé tenni ezt a nyomorult országot mostanra gyakorlatilag lehetetlen, mert már csak olyanok vannak az államigazgatásban, meg a pártoknál és körülöttük is, akik sose próbálták - igaz ez lenne a legnagyobb rémálmuk, ha rákényszerülnének, mert tudják, hogy ott életképtelenek - ki magukat csak piaci viszonyok között, a saját erejükre, teljesítményükre támaszkodva.

És te is csak egy felcserélhető, eldobható csavar, egy utolsó senki vagy ebben a tökéletes NER világban. Bármekkora ásznak, meg véleményvezérnek, "jobboldali gondolkodónak (MUHAHA)" hiszed magad, úgyis csak egy eggyel nagyobb kutya vakkantásától függ, hogy meddig írogathatsz...
jajj, csak el ne hibázzad, mi lesz akkor a te megélhetéseddel ebben a szép új világban? Egyáltalán, hogy-hogy kiposztoltad, kevesebbért is kapott már selyemzsinórt a fidesztől tollforgató...

Bell & Sebastian 2014.04.29. 23:18:38

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Az egykori, szovjet gerontokrácia kutya fasza ezekhez képest. Már ki sem lehet robbantani őket őket a parlamentből, hiszen mindegyik páncélozott autóban nyomatja.

Kóser néha motorozik, vagy csak bőrdzsekiben ad interjút, mert első a píár? Tökmindegy, mert annak meg rinocéroszbőrből van még az orcája is. Ha ló farkához kötve húznák Debrecenből Pestre, csak leporolná magát és annyit mondana: Hajdúbét!

mizie 2014.04.30. 01:39:17

@jan: Ez tök érdekel, szal tényleg nem szenyóságból kérdezem. neked mit jelent az hogy budai katolikusnak lenni?

A másik hogy 4 év alatt nem láttál eleget a Fideszből? Csak mert azt írod, hogy ha folytatják... Miből vontál le olyan következtetést hogy _lehet_ hogy nem folytatják?

otapi 2014.04.30. 01:39:40

A politikusok meg a politika mániákusok szeretik azt hinni, hogy a közélet egyenlő a politikával, pedig van közélet a politikán túl is.

Mégis, az USA-ban ahol a legnagyobb a középréteg, szerintetek ott mennyire érdekli őket a politika? Fontosabb a heti grillparti szervezése, meg az aktuális rögbimeccs. Legfeljebb az elnökválasztás idején nő meg a hype, de akkor is inkább arra az oldalra szavaznak, amire már a család generációk óta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 03:44:14

@rajcsányi.gellért (ergé):

Talán Hermann Hesse írja valahol, hogy vannak korok, amelyekben nincsenek válaszok. Ha az egyik korszak a másikba megy át, fölösleges a dolgok értelmét kutatni, mert, mivel átalakulóban vannak, nincs nekik (egyértelmű) értelmük. Szerintem sanszos, hogy mi is egy ilyen korszakot élünk meg most.

Ilyen korokban --- ezt már én mondom, nem Hermann Hesse ---, az ember egy dolgot tehet, lelkiismereti döntéseket hoz. A mai fiatal és koraközépkorú középosztály is tkp. ezt teszi: elutasítja a politikát, elhagyja az országot vagy a nehézségek ellenére az itthonmaradás mellett dönt stb. Ha, teszem azt, újságíró volnék, akkor erkölcsi állásfoglalásokat fogalmaznék a német megszállás-emlékmű vagy Mucsi Erika ellen vagy mellett (mert egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy ezek "álbalhék", sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a kor kérdései, mivel nincsenek magátólértetődő formák, amiben megfogalmazódhatnak, ilyen, erkölcsi jellegű kihívásokban manifesztálódnak).

lüke 2014.04.30. 04:31:52

Sanszos,,,,,,,
Sansza van mindenkinek!
Hessét kár emlegetni-hányan ösmerik e honban,még a sajátjában se, erről ismerszik meg az új középosztály,más a kultúrája:
Ribeye,törcsi, Náncsi,hajcsi, nurse vagy fräuli helyett au paire,wellness,Malediv,
Na meg a fleure du mal,partitivus genitivus nélkül,hiatuszok a Kulturainfóban

Szúrófény 2014.04.30. 06:26:05

@Saddlenode: A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre... A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)

jog-ász 2014.04.30. 07:05:30

majd akkor derül ki mennyire igaz ez a cikk, amikor nem lesz lóvé a nyugdíjakra meg a közmunkás bérére, aki meg kitermelné az éppen elérte a német vagy osztrák nyugdíjjogosultsági időt, mert ott termelt, szült és nevelt gyereket, fizetett nyugdíjjárulékot..kb 15 év..ennyi.

lavór 2014.04.30. 07:16:13

Esetleg azért mennek el sokan az országból, mert kilátástalan a jövőképük? Lehet ezen meditálgatni, elméleteket gyártani, csak minek? Ami biztos: tegnap megint kevesebb lett a magyar adófizetők száma. Ráadásul versenyszférás adó esett ki. Meditálgasson a magyar még pár évet, majd csak éhen döglik.

egyetmondok 2014.04.30. 07:16:49

" ...demokrácia, a többpártrendszer, a piacgazdaság bevezetése; " --- írja a szerző, s talán mégse sikerült ezeket elérni.
Legsúlyosabban persze a piacgazdaság hiánya esik latba, ám való igaz, hogy az első kettő nélkül az is csak olyan lehet,mint ez az itteni.
Tehát, mintha újra lehetne kezdeni.

kvadrillio 2014.04.30. 07:33:41

Százezrekkel növelte tartozásait Kozso apja
2014-04-30 05:10:00
Budapest — Nemcsak Kozso (48) állt hadilábon a közös költség fizetésével belvárosi pincehelyisége után, de az édesapja, akinek nevére íratta az ingatlant, tovább halmozta a hátralékot. Információink szerint pontosan 853 666 forintot, amit ezen felül 262 624 forint kamat terhel.

tessék mondani ?!!!
AZ ILYEN MAGUKFAJTÁNAK MEDDIG VAN INGYEN EBÉD ???! HOSSZÚ ÉVEK ÓTA ÉLŐSKÖDIK A TÁRSADALMON, A NAV NE MEGY LEFOGLALNI A TARTOZÁS FEJÉBEN, CSAL, LOP, HAZUDIK ÉS BAROMI GAZDAG !
TESSENEK MÁÁÁ ODAFIGYELNI ERRE AZ "ÉRINTHETETLENRE" !!!!!

Valerya 2014.04.30. 07:47:17

Több értékes, elgondolkodtató észrevétel mellett is azt kell mondjam, hogy a lényeggel nemigen foglalkozott a szerző. Igaz, cikkét is kérdéssel zárta...vagyis, ha jól értem, útkeresésben, dilemmában leledzik maga is és válaszokat keres..ami persze a legjobb útja a további "megvilágosításhoz".

Azonban egy lényeges következtetést máris leszűrhetett volna: hiteles személyiség, LEGRÁTERMETTEBB, TEHETSÉGES vezető és team nélkül nincs jövő Magyarországon (sem).

Értem ez alatt aktuális országvezetési helyzetünket. Káosz, tehetetlenség, tehetségtelenség összpontosítva...., melynek létrejötte hatalmas akaratból táplálkozik - biztonságot, presztizst teremteni MINDENÁRON és nem MINDENKINEK...DE LEGALÁBBIS A LEHETŐSÉG SZERINT LEGTÖBBEKNEK!

Virág et. 2014.04.30. 07:50:57

@Saddlenode: "tamogatott lakashitelek,"

Amelyek már nincsenek kb. Medgyessy óta.

"a jo (allami) gimnaziumok,"

A mik? PISA eredmények megvoltak? Egyébként az állami gimnáziumokba még mindig ún. felvételi alapján lehet bekerülni, tandíj itt még nincs. Mindenki számára elérhető, aki képes megugorni a szintet.

"a jo (allami) orvosi rendelok,"

A micsodák? Melyik országban vannak ilyenek? Megint csak: a TB miatt MINDEN magyar állampolgár számára elérhető az állami orvosi rendelő. A színvonal kb a béka segge alatt a valóságban, ezért akinek pénze van, az magánklinikába megy inkább, de az már messze nem a középosztály.

"csaladi adokedvezmeny,"

Ami megint nem a középosztálynak kedvez csak, hanem a családoknak, ahol a szülők dolgoznak és több gyerek van. A több gyermek vállalása egyébként tipikusan nem a középosztályra jellemző.

"ingyen egyetem, ahova csak a tarsadalom felso 1/3-anak gyerekei jutnak be az allamilag finanszirozott helyekre,"

Eleve van olyan kar (népszerű kar), ahol ilyen hely nincs is. Máshol meg olyan kevés, hogy ha szerinted oda a középosztály jut csak be, akkor mi a helyzet a felsőbb osztályokkal, az elittel? Őket most sajnáljuk? Egyébként felső 1/3 az már fogalmilag nem a középosztály, hanem ... a felső 1/3? Mert nem középen van. Másrészt meg ennyi ingyenes hely messze nincs hogy a társadalom 1/3-ának lehetőséget biztosítson.

"cegtamogatasi penzek"

A micsodák? Ilyenek nincsenek, ami "cégtámogatás" van, az lényegében vagy politikai alapon megy vagy EU-s pénz és mivel Lázárék osztják ezt is ezért ez is politikai alapon megy vagy hitel.
Egyébként a középosztály nagyrészt nem a vállalkozói réteget jelenti.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.30. 07:59:08

"mi lesz veled, Magyarország, a kivonuló középosztály nélkül?"
Mint eddig: utólag marha büszke lesz magára, hogy mekkora koponyákat adott a világnak.

na4 2014.04.30. 08:10:07

Buta kérdés. A nagy számok törvénye értelmében a válasz világos: lecsúszás, ill. szívás. Ezt csak a hülye nem látja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 08:11:32

@Lord_Valdez:

Lehet marha büszke (Magyarország a "mekkora koponyákra", amiket a Világnak adott), mert azok a "mekkora koponyák"-k a mi neveléseink (az ő "mekkora koponyájukban" minden magyar munkája, teljesítménye benne van).

cenzuratroll bosszanto 2014.04.30. 08:42:50

A politikának és főleg a csúti mocsadéknak nincs szüksége a középosztályra. Azok gondolkodnak. Veszélyesek, mert nem irányíthatóak egyszerű szólamokkal. A csúti mocsoknak olyan szavazórétegre van szüksége, amelyik elhiszi, hogy az általa hozott megszorításokat Gyurcsány hozta, és azért szenvednek 6 évvel Gyurcsány eltűnése után, mert a 2010 és 2014 között hozott mutyitörvényeket mind Gyurcsány alkotta meg.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.30. 08:43:38

@bbjnick:
Marha nagy dicsőség elüldőzni a legjobbjainkat.

jan 2014.04.30. 08:47:27

@mizie: :) szemely szerint en LMP+LMP-re szavaztam; szociologiailag ez egy olyan kozeg, ahol az identitas resze a jobboldalisag, elsosorban csaladi gyokerek miatt (Recsk, Hortobagy, egyhazuldozes stb.), ezert nehez szakitani a Fidesszel, ez pszichologia...

cenzuratroll bosszanto 2014.04.30. 08:51:45

@jan:

"Ha a Fidesz folytatja ezt a kadari, jovofelelo tempot,"

Vicces gyerek vagy. Ha négy év kevés volt arra, hogy felismerd a fideszt, akkor 8 is kevés lesz. Ugyanúgy rá fogtok szavazni, mert pontosan ti vagytok az a jól élő, a nyomorgó átlag fölött egy picivel elhelyezkedő réteg, akiket az SZJA csökkentéssel be tudott hülyíteni, mint látható sikeresen.

ingyenebed 2014.04.30. 09:33:00

@Saddlenode:

így van.

nagyon is hat rájuk az agymosás.

történelmi, társadalomtudományi, filozófiai szempontból borzasztóan primitív ez a réteg.
hiába több nyelvet beszélő műszaki értelmiségi az illető akár, simán beveszi a szabadkőmíves világösszeesküvés dumát.
jó részük erősebben vagy kevésbé fasiszta.
napi szinten megy a cigányozás, zsidózás, rohdtliberálisozás.
fogalmuk nincs a társadalmi rendszer alapjairól sem amelyben élnek.

mondjuk nem csoda, hiszen az utóbbi évtizedek oktatási rendszeréből ezek a dolgok egyszerűen hiányoztak.
alapos természettudományi ismeretanyag mellett a humán terület sima magolás, laxikális tudás. nevek, dátumok, események, a megértés legkisebb igénye nélkül.
ez az eredménye.

éppezért pont, hogy nincs semmiféle normálisan összerakott világnézetük, sem erkölcsi tartásuk.
úgyhogy nem kéne ezt a réteget az égig magasztalni.
tudom, magam is köztük élek.

jan 2014.04.30. 09:47:46

@cenzuratroll bosszanto: mint írtam, én az LMP-re szavaztam az idén

a hozzászólásom lényege az, hogy ez a réteg éppenhogy elfordulóban van a Fidesztől, de sajnos nem ezen múlik igazából a végeredmény, hanem az inaktívakon

a Fidesz valójában azért nyert, mert a kelet-magyarországi, hagyományosan MSZP-szavazó nyugdíjas réteg jelentős része átment a Jobbikhoz

Netuddki. 2014.04.30. 09:50:29

"aki az évek során tájékozott, gondolkodó ember létére elfordult a közélettől, és ma már szkeptikusan vagy éppen indulattal, megvetéssel beszél a politikáról − ha épp nem zárja ki azt hermetikusan az életéből."

Ha ez valóban így van akkor a megélhetési politikus réteg elérte a célját. Mert mi lehet ennél nagyobb célja az ilyen megélhetési bűnözőknek, hogy senki ne pofázzon bele hogyan és mire költik a közpénzt? Ami többek között a "politikától elfordultak" által befizetett adókat is tartalmazza...

Netuddki. 2014.04.30. 09:51:22

@jan: Pontosan! Csak meg kell nézni az arányokat.

Bell & Sebastian 2014.04.30. 11:30:17

@bbjnick: Ha már a végletekig feszíti, akkor inkább az a főkérdés, mikorra zabáljuk fel magunk alól a Földet?

Kit hagyjunk életben és miért pont őt?

A második pont a mindenféle erőforrások elosztási anomáliája. Az nem fog menni hosszútávon, hogy 2% kezében van mindennek a 98% -a.
Akik nagy valószínűséggel amerikaiak és zsidók.

Nem lesz itt újabb, 500 éves, sötét átmenet. Inkább egy kirobbanóan rövid periódus következik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.30. 11:59:20

@lüke: hesse egy rakás szar alól kilógó müllerpéter

rushman 2014.04.30. 12:09:04

Mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ez teljesen jó irány.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.30. 12:09:38

és németh megy, ahogy a jó grift megmondta.

grift http://gozdom.blogspot.com/ 2010. április 7. 12:08
5
4
elnök úr! komolyan gondolja, hogy az orosz nem fogja a maga politikai fejét követelni, egy jobb kapcsolat áraként? :)

mandiner.hu/cikk/nemeth_zsolt_

hvg.hu/itthon/20140430_HVG_Szijjarto_valtja_fel_Nemeth_Zsoltot

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.04.30. 12:21:27

@Bell & Sebastian: Engem sem tud izgatni a középosztály sorsa, amikor jóval komolyabb problémáink vannak, például a globális gazdasági rendszer válsága, százmilliók "haszontalansága" az ebből eredő éhezés, betegségek, elképesztő nyomor.
Fura, hogy képtelenek a nacionalista nemzetek megtanulni, hogy a globális problémák nem ismerik az országhatárokat. Jó példa a csernobili katasztrófa, a sugárzás elég messzire eljutott és nem nagyon torpant meg a határoknál.

Ez az ország egy kiszáradó pocsolya a globális térben, amiben egymást falják fel az ebihalak.

A cikkíró súlyos tévedésben van, ahelyett, hogy az összes ember, társadalmi réteg aktív részt vételére buzdítana az ország életében, kiemel egy réteget, könnyes szemmel fényesre nyalja, majd szélnek ereszti és közben jó magyar szokás szerint a köldökét nézegetve kesereg a nemzethalálon...
Amíg az értelmiség is ilyen hülye, ennyire tévesen gondolkozik, addig profi önsorsrontók maradunk.

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.04.30. 12:48:40

@bömböcz:

Tessék szépen kinyomtatni és kirakni a számítógép mellé a falra:

www.xkcd.com/1357/

bz249 2014.04.30. 12:57:38

@bbjnick: Ki uldozte volna el? A szegenyseg es a periferialis let, mindig mindenkor.

Nehany nagyon rovid korszakot leszamitva nem nagyon volt sose olyan allapotban az infrastruktura es en bloc a gazdasag, hogy Magyarorszagrol kiindulva nagyot lehessen dobbantani.

közösperonos átszállás 2014.04.30. 12:57:50

@jan: "ezert nehez szakitani a Fidesszel"

A Fidesznek már sikerült.

közösperonos átszállás 2014.04.30. 13:02:53

@Lesből Támadó Szárítókötél: De a tooltip szövege le ne maradjon ám! (Örülök, hogy nem nekem kellett linkelnem...)

@Virág et.: "Amelyek már nincsenek kb. Medgyessy óta."

Mármint felvenni nem lehet őket. Attól még a közpénzt azóta is viszik (igaz, egyre kevesebbet).

A többi pontodnál meg érdemes átgondolni, hogy no és a többieknek mi jut, meg melyik mennyibe is kerül? (Amúgy elitgimibe jártam...)

doktor.dikhed 2014.04.30. 13:18:03

@Szindbad: Köszi, de nem vállalok gyereket ebben az országban.

Egyébként jó ideje dolgozok. Én fizetem a nyugdíjukat. Kvittek vagyunk :)

közösperonos átszállás 2014.04.30. 13:30:05

@közösperonos átszállás: Egyébként a kamattámogatott lakáshitel helyett nézhetjük a végtörlesztést, azt sem az ózdi romák használták ki. De számtalan ilyen példa van, például a közbiztonság is jobb a drágább környékeken (vagy fordítva, ha tetszik, ez akkor sem változtat azon, hogy a tehetősebbek általában biztonságosabb környéken laknak, tehát magasabb szintű állami szolgáltatást kapnak úgy, hogy _ezért_ nem fizetnek -- nyilván másért meg igen, de azt észreveszik, ezt meg nem, erről szól részben a poszt is).

Szelid sunmalac 2014.04.30. 13:37:25

@bbjnick: Barmilyen fura, de a megnyilvanulasaiddal tobb berenccel egyetemben bizony nagyban hozzajarulsz ezeknek a koponyaknak a kozerzetehez, ahhoz hogy eldontse vajon erdemes-e Magyarorszagon elni, vajon tegyen-e valamit a kozosert, akiknek a hangosabbjai olyanok, mint te. Aztan egyszer csak ugy dont, hogy nem. Hogy basszatok meg.

Majd utolag te meg a fenyesre nyalt politikus seggfejeid villognak vele es szettarjak a kezuket "de hat nem mi uldoztuk el"

Szelid sunmalac 2014.04.30. 13:39:11

@Szindbad: Gondolod te. Mert igy neked kenyelmesebb. Csakhogy pl. a foiskolamat es egyetememet is en fizettem, mert mar akkor is "ingyenes" volt. Csak epp volt hozza "nyelvi hozzajarulas", ilyen-olyan koltsegterites. Tudod mit? En viszont fizettem kurva sok mindent. A magamen kivul.
Aztan meguntam.

Szindbad 2014.04.30. 13:55:55

"Új alattvalók stadionországban
Gajdics Ottó (MNO)

Most a hatalommal van bajuk. Görcsösen vissza akarták szerezni, megvádolták hát a hatalmon lévőket, hogy görcsösen ragaszkodnak hozzá."

közösperonos átszállás 2014.04.30. 14:06:38

@Szindbad: Én ehhez nem vagyok ideológiailag elég képzett.

teotwawki 2014.04.30. 14:42:09

A fiatal középosztály, azért fordult el a politikától, mert gazdasági érdekei egy erősen jobboldali gazdaságpolitikát részesítenének előnyben (szabad verseny, piacgazdaság, alacsony adók, kis állam), ilyet viszont jelenleg egyik párt sem képvisel. Sőt a névlegesen jobboldali pártok hirdetik a leginkább balos gazdaságpolitikát (rezsicsökkentés, új adók, közmunka).
A politikai palettán egyedül Bokros Lajos pártja képviseli a jobboldali gazdaságpolitikát, de nekik meg annyira marginális a támogatottságuk, hogy az EP választásokon már el sem fognak tudni indulni.
Tehát a fiatal középosztálynak ismét nincs kit választani.

közösperonos átszállás 2014.04.30. 15:00:56

@teotwawki: "szabad verseny, piacgazdaság, alacsony adók, kis állam"

Elvileg igen, ugyanakkor ha konkrét kérdésekről kérdezed őket, ahol az állam visszanyesése őket is érintené (mondjuk a GYED csökkentése 1 évre, hogy csak egy kézenfekvő példát mondjak), mindjárt nem egészen ez az érdekük.

Megjegyzem, a DK gazdaságpolitikája is ez (mibe, hogy nem tudtad), de akkor mindjárt kiderül, hogy azért vannak más szempontok is, amik alapján szavazni/nem szavazni lehet. :-)

Petyat 2014.04.30. 17:20:06

Valószínűleg létszámleépítés áldozata leszek, mert a faszfej újraválasztott kormány miatt befagyasztották a úniós támogatások folyósítását. Fejlesztéssel foglalkozó magyar tulajdonú cégnél dolgozom. A fejlesztési támogatás nélkül halálra vagyunk ítélve. A poszt rólam és a hozzám hasonlókról szól. Szerintetek ha most innen kirúgnak a kibaszott kormány miatt, amit újraválasztottatok, akkor hol fogok munkát keresni? Keresse meg a nyugdíjatokra és a segélyetekre valót egy másik balek!

Magyarország jobban teljesít! A világválság smafu volt a cégnek, alig érezte meg. Most csődbe megyünk, pont a posztban említett okok miatt!

Ez a valóság, nem a rezsicsökkentés meg a kibaszott üresen tátongó stadionok!

pocaklakó minimanó 2014.04.30. 17:33:13

@Lord_Valdez:

"Marha nagy dicsőség elüldőzni a legjobbjainkat."

Éppen egy másik, hasonlóan ajnározós ürgének linkeltem be pár hete egy németországi felmérést, amelyből az derült ki, hogy a magyarországi bevándorlók (német & demokratikus nevükön Ausländerek) az ottani munkaerőpiacon elég jelentős részben a csicska & culáger kategóriában szerepelnek.

De itt hörögnek, hogy csupa potenciális nóbeldílyast veszít az ország. :)

De itt meg arról nem kívánnak a hörgők tudomást venni, hogy a kitántorgás éppen 10 éve indult meg tízezres számban, amikor pedig dübörgött a pannon puma és a mostani finnyásaknak fel sem tűnt, hogy elindultak a népek.

Amúgy pedig örülök, hogy téged nem üldözött még el innen senki, mert talán meg tudod még tanulni azt is, hogy az elüldözni szó rövid ö-vel írandó.

pocaklakó minimanó 2014.04.30. 17:39:24

@Szelid sunmalac:

"Aztan meguntam."

Mindenütt ezt teszik. Most akkor kifutsz a világból?

pocaklakó minimanó 2014.04.30. 17:41:51

@közösperonos átszállás:

"...hogy azért vannak más szempontok is..."

Persze. Vannak. Ez ugyanolyan, mint amikor egy hazánkbéli liberálnáci tolja a szöveget arról, hogy a dolgoknak miként kellene mennie az által elképzelt módon, de amikor rákérdezel, hogy az elveihez (muhaha!) és a logikájához (muhaha!) mindenáron ragaszkodik-e, kiderül, hogy - idézlek - "...azért vannak más szempontok is."

Mi ebben az annyira meglepő?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.30. 18:39:17

@pocaklakó minimanó:
Bravó! Tehát kint nehezen boldogulnak és ettől Magyarországnak sokkal jobb. Mennyivel jobb nekünk attól Kabos Gyula kint éhen halt?

10 éve? Érdekes. Mégis honnan származik ez az információ? Fidesz.hu?

tarackos 2014.04.30. 19:44:21

Tyűha, a rencervátlás után cocializálódott, politikából kivonult középosztály.

Aztán mondja, ki cocializálta őket?

Tán a rezsicsökk szemináriumot, kritika nélkül, teljes odaadással magukba szívó szüleiktől? (Bocs, volt kritika, ezeknek a mocsok ballibeknek még mindig mozog a szája...)

Vagy uez csak egy DK/MSZP ülésen?

Itt senki sem politizál, sajnos. Ahogy az a generáció sem. (Megjegyzem a navra-gyerekek is csak az épp aktuális propagandát szopták anno. Polgári Magyarország, röhög a vakbelem 2014-ben, már alig várom, hogy Ablonczi mikrofonállvány keresztre feszítse Viktort a tranziton miközben Stumpf gitározik alá...)

Ráadásul uúgy megosztottak, mint a társadalom többi része. Épp ez a vicces, ez a generáció nem ismeri fel vagy nem meri kimondani, hogy amit a szülők csinálták a szar és kuka. Inkább szagolják. Azt könnyebb. Végül is, olcsóbb a pellus meg az ambipur nem beszélve az olcsó nacionalizmusról, mint hazafiként szolgálni a hazát...

Éhesló 2014.04.30. 19:57:35

A közvéleménykutatók által hamisított felmérések szerint ez a "generáció" többségében már 4 éve és most is lazán szavazott a jobbikra.
Aki meg nem az buktorra.
A többi pedig nem érdekes, mert törpe minoritás, statisztikai hiba.

A többi pedig zsidó hazugság, ajvékolás és maszatolás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 21:54:47

@Lord_Valdez:

Bartók is kis híján hajléktalan lett a nagy USÁ-ban; kutatói állásával és koncertjeivel nem tudott annyit keresni, hogy működő egzisztenciát teremtsen. '41 decemberében a magyar nagykövetség segítségét kérte, hogy hazajuthasson: a hadiállapot miatt épp az országot elhagyó magyar diplomáciai testületekkel szeretett volna visszajutni Magyarországra! Amikor pedig kiderült, hogy súlyos beteg (leukémiát diagnosztizáltak nála), bár élete utolsó napjaiig dolgozott, komponált, megrendeléseket teljesített, csak úgy tudta családja az alapvető orvosi ellátást is biztosítani számára, hogy Péter nevű fia hiteleket vett fel, amiket apja halála után évtizedekig törlesztett.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.30. 22:11:21

@bbjnick:
És nem szégyen, hogy Bartók külföldre kényszerült?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 22:14:25

@bz249:

Mindig is bevett szokás volt, hogy akik megtehették, egyetemi tanulmányaik egy részét külföldön folytatták, ezzel igyekeztek értékesebbé tenni végzettségüket. S ha egy külföldön tanuló kecsegtető lehetőséget kapott egy egyetemtől, kutatóintézettől, vállalattól stb., nyilván, ritkán utasította azt vissza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 22:27:51

@Lord_Valdez:

Bartók nem kényszerült külföldre. Második felesége unszolására vágott neki a világnak. (Sem őt, sem családját nem fenyegette semmiféle speciális veszélyeztetettség Magyarországon.) 1940 tavaszán néhány hetet az USÁ-ban töltött, ahol nagy sikerei voltak, ekkor döntött amellett, hogy a háborús Európa helyett ott próbálja maga és felesége zongoraművészi karrierjét tovább építeni. Nem számolt azzal, hogy a messziről jött ember egy-két hétig érdekes, azután már csak konkurencia és teher. Annyira sértette és bántotta az, amit az USÁ-ban tapasztalt, annyira nem jött be neki a Zámerika, hogy (mint fentebb írtam) '41-ben haza szeretett volna térni, a hadiállapot miatt, az USÁ-t elhagyó magyar diplomáciai testületekkel.

Bell & Sebastian 2014.04.30. 22:33:11

@bbjnick: Ma kalandkirándultam a szomszédba, mert nálunk nincs ATM és legújabban abban terem a pénz.

No, kérdem az összegyúlt parasztokat, mi a bibi bátyám. (a tanácsközségháza előtt van a doboz kis tévével)

Mondják a parasztok: idegyűltünk önszerveződni, hogy megalakítsuk a földosztó (így mondta) bizottságot, mert ugye május elsejétől (Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse!) életbe lép a földtörvény és a szerint beleszólásunk van, hogy ki, hol és mennyit.

Eddig érteni vélem, csak azt nem, hogy mitől vörös a feje mindnek, amikor egy sem kommunista?

Mondja a segédalvázas (támasztotta a biciklit bőszen), hogy üzentek a tanácstól (így mondta), hogy ácsi és ne tovább, mert majd a testület kijelöli elébb a bizottság tagjait, majd utána lehet megalakulni!

Azt tudni kell, hogy szín fideszes község, sok-sok idegenrendészeti problémával (és itt nem az ufókra gondolok, akik fát lopnak és rabsickodásból élnek), díszkeresztény, genderbizonytalan polgármesterrel.

Ha én fiatal, középosztály lennék nemcsak a politikából fordulnék ki magam mellett, hanem egyszerre-egyúttal a jobboldali-keresztény-szociális-női-kvótából is.

Ez volt az a pillanat, amikor megállapítottam (amit már régóta sejtek), hogy nem ugyanaz van a pösti tévében, mint a vidéki valóságban.

Ki kellene jönni végre abból a kibaszott akváriumból és szétnézni kicsit, mi lehet a HÉV -en is túl?
Mert mire észbe kapnak, megszöknek a báránykák. oszt magukra maradnak csattogó ollóval, gyapjú nélkül. Oszthatják a nagy semmit - egymásnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.30. 22:37:10

@bbjnick:
Bartóknak politikai problémái voltak a rezsimmel.

Bell & Sebastian 2014.04.30. 22:45:43

@Lord_Valdez: Melyikkel? Amikor úgy vezették át a zebrán az úttörők, hogy semmi dolga nem volt a túloldalon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 23:11:58

@Lord_Valdez:

1940-ben a magyarok legalább kilencven százalékának politikai problémái voltak a rendszerrel. Nekem is több, mint negyven éve politikai problémáim vannak a mindenkori rendszerrel.:-] Mondom, hogy azért Menni Bartók Ámerika, hogy saját és felesége zongoraművészi karrierjét kiteljesítse, ami a háborús Európában egyre kivihetetlenebbenek tűnt.

Bartók egy kimondottan megbecsült figura volt a kor Magyarországán, társadalmi státusza szerint "nagyságos úr", amikor kiköltözött Amerikába, kifejezetten sokkolta, hogy az ottani közép- és felsőbb osztályok mennyivel primitívebbek, ostobábbak, műveletlenebbek, mint az általa sokat kritizált magyar úri középosztály.

Bell & Sebastian 2014.04.30. 23:41:47

@bbjnick: Hát hogyne, napokig töprengtem rajta, többször megkommenteltem, hogy ugyanannyiszor, ugyanazzal a lendülettel ki is töröljem.

A piros cserepes tanya Róthmanó mániája volt. Ezeknek vajon mi? Stairway to heaven?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.30. 23:47:07

@Bell & Sebastian:

Bartók, amikor a háború véget ért, úgy nyilatkozott, hogy ahol Dohnányi háborús bűnös lehet, oda nem lehet hazamenni.

Bell & Sebastian 2014.04.30. 23:58:13

@bbjnick: Maga hallotta már Bartókot emlegetni akármelyik, kiművelt fideszmegmondót?

Ide se kívánkozna, az tutifix. Még beültetnék egy operettre. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a _magyar_ kultúra kifejezetten azóta hiányzik, mióta-miután sok másikhoz is volt szerencsém / vagy szerencsétlenségem - a sajátom mellett.

Nagy luxus szétszórni a szélben, amit összehordtak elődeink.

Mágazolisodik a világ, mert Németországban sem jobb a helyzet, a többi meg alig érdekel. Európának teljesen elment az esze.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.01. 00:11:03

@Bell & Sebastian:

A Fidesznek politikai érdeke volna, hogy a "kultúrharcra" gyúrjon, mert nekünk ez (a kultúránk) a "csodafegyverünk". Ha ezt nem látja be vagy nem ismeri fel, akkor sajnálatos. Nem kell, hogy egy politikus mélységében értse és mélységében meg is élje a saját nemzete kultúráját (bár nem árt!), de az alapvető, hogy érzékelje a benne rejlő erőt és potenciált.

Bell & Sebastian 2014.05.01. 01:04:01

@bbjnick: Ezt most találtam, az Orosz Föderáció Alekszandrov kórusa koncertet ad a Vatikánban, II. János Pálnak.

www.youtube.com/watch?v=Ek3Io6OZ0yE

Amit nem látunk, az ugyebár nem fáj. Ezért nem is tudatosulhat, hogy lemaradtunk, mint a borravaló.

Azóta van csak itt ekkora katyvasz, amióta az amerikai kókuszmajom beleszart a partitúrába.

Csak nehogy elhiggye, hogy össznépi szinten mindenki hülye. Bár igény az lenne rá, leginkább az USA részéről. Ennek az igénynek meg csak hülye politikusok felelnek meg.

A kultúra csakis nemzeti lehet. Most éppen a multukultit nyomassák már egy ideje, kutya aki megeszi. Eszik-eszegetik, csak tőlünk ingyen várják, míg a Nyugatot jól megfizetik érte. Nem akarok sokadszorra átkötni a Tavistockra, de bár a kultúra kérdések feletti aggódásukban bontogatnának kordont ráérő és izgága honfitársaink, ne csak mindig a halottszámláláson borulna ki a bili!

Száz szónak is egy a vége, a nemzetek lebontása és kultúráik fölszámolása nem európai ötlet, hanem amerikai. Dögöljön meg a mások tevéje is! Nézzen inkább hollywoodi szuperproduksziókat vagy yiddish musicalt, mer ezek még az orrot is tisztíccsák.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.01. 07:11:19

@Bell & Sebastian:

Nekünk nincs ezügyben egymással vitánk:-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.01. 07:51:37

@bbjnick:
Bartók utálta a nácikat (,ami 44 után már nem volt a hosszú élet titka, bár neki amúgy volt már sok hátra) és miattuk maradt kint.
De ezek itt részletkérdések.

A mondanivalóm lényege, hogy az ilyen emberek távozásával az ország szegényebb, és baromi ironikus, hogy mennyire büszkék bírunk lenni azokra, akik itthoni körülmények miatt mentek el.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.01. 08:13:26

@Lord_Valdez:

1) Nagyon sokan utálták Magyarországon a nácikat, mégsem mentek el Amerikába. Például Kodály sem, pedig neki echte zsidó felesége volt, így nekik lett volna mitől félniük. Bartók távozásának fő oka --- ha kell leírom sokadszorra is ---, hogy a feleségének, Pásztory Dittának mehetnékje volt. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika tévedés volt (komoly megélhetési gondjaik voltak), Bartók haza akart jönni a "horthyfasiszta" Magyarországra.

2) Már miért ne lehetnénk mi büszkék azokra a magyarokra, akik (ilyen-olyan megfontolásból vagy akár kényszerből) elhagyták Magyarországot?! Nem értem a logikádat!

Bell & Sebastian 2014.05.01. 09:13:19

@bbjnick: Hagyja a francba, a lordot úgysem zavarják meg a tények, ha nácizni támad kedve a szerkesztett Wikipédia nyomán.

Másnak meg inkább az a baja, hová tüntették el Bartók szellemiségét a mindkét oldali liberálisok?
Mert az meg Japánba emigrált előlük, nagyon úgy néz ki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.01. 10:38:25

@Bell & Sebastian:

Brutális ezt kimondani, de akár még szerencsésnek is tekinthetjük magunkat, hogy a kádárkor kultúrpolitikája alatt nevelkedtünk:-[

Bell & Sebastian 2014.05.01. 11:00:42

@bbjnick: Kádár revideálása egyre időszerűbb. Már nem működik negatív viszonyítási pontként, a "budapesti mészáros" -viszonyulás is egyre tarthatatlanabb.

Ha úgy vesszük, nyugodtan-lightosan le is lehetne nácizni, ami manapság úgyis dicséretnek számít.

A központi, ideológiai elnyomásnál sikerült kitalálni egy még sokkal "jobbat". Tulajdonképpen a bolseviket is illene idézőjelbe tennünk, mert egyébként is cinikus többségnek hazudni a kisebbséget.

Csak lett olyan, hogy a mensevikek túltettek a ősbolsevik nagypapin és apucin.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.01. 21:27:39

@bbjnick:
1) Nem értem, hogy mitől olyan bonyolult megérteni, hogy az olyan ember, aki iszonyodik a náculástól rosszul érzi magát, ha az országa egyre inkább benácul.

2) Lehetünk rájuk büszkék, de egyúttal szégyen ránk nézve, hogy elhagytak. A mi szégyenünk, hogy ők elhagytak és valahol rettenetes képmutatás, hogy csak arra emlékszünk, hogy fú de sikeresek lettek. Érted már?
Ha esetleg még mindig nem, akkor egy rávezető anekdota. Einsteint egyszer megkérdezték, hogy ő tulajdonképp milyen nemzetiségű is. Erre azt válaszolta, hogy ha a relativitás elmélete igaznak bizonyul, akkor a németeknek német, a franciáknak világpolgár. Ha tévesnek, akkor a franciáknak német, a németeknek zsidó.

Bell & Sebastian 2014.05.01. 22:37:22

@Lord_Valdez: Maga reménytelenül hülye? Esze ágában sem volt kimenni Bartóknak, sőt, kifejezetten vágyott onnan haza.
Amit e köré költöttek a nácikról, azt direkt az olyan palimadaraknak szánták, mint maga.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.02. 09:25:30

@Bell & Sebastian:
Ja, nyilván minden hamis, csak ti tudjátok a frankót.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.05.02. 09:34:45

"Ami a nácizmushoz kapcsolódó „spiritualitás-formáknak” és „okkult kultúrának” a tradicionális bírálatát illeti, már Magyarországon is jelentkeztek annak a fékeveszett és kontrollálatlan „idealizmusnak” a nyomai, amelyek magas spiritualitásnak, sőt „beavatási rendnek” (stb.) ítélték a nácizmust.19 Mindez túlzás és tévedés, „...az elemi logika alapján szükségszerű tagadni, hogy »náci ezoterizmus« valaha is létezett: az ezoterizmusról ugyanis kizárólag valamely tradicionális forma benső oldala kapcsán lehet beszélni, márpedig a nemzetiszocializmus nem volt tradicionális forma. Ami az iniciáció realitását illeti, ez egy tradíció spirituális magját képezi, következésképpen semmi köze nem lehet olyan egyénekhez, akik a tradíció gyakorlatát elhagyták, vagy olyan csoportokhoz, amelyek tradicionális alap nélküli doktrínák s programok körül szerveződtek egyéni kezdeményezés hatására és profán célokra.”20 A nácizmushoz kapcsolódó szellemiség kétségtelenül „anti-„arisztokratizmusra”, „szentimentalizmusra”, „naturalizmusra”, „scientifizmusra”, „biológiai rasszizmusra” és ezekkel keveredő „misztifikációkra” is erősen támaszkodott,21 amelyek önmagukban külön-külön is lehetetlenné teszik, hogy „beavatási” nagyságrend vele kapcsolatban felvetődhessen. Ha viszont az ember a mai világban nekilát, hogy ezen irányulások ellen küzdjön, óvatlanul a nácizmussal kapcsolatos általános idioszinkrázia oldalára állhat, amint az Robinnél és másoknál is tapasztalható. Jegyezzük meg tehát, hogy a tradicionális szemlélet kritikája semmiképpen nem a nácizmus, hanem az említett jellegzetességek ellen küzd, amit viszont csak akkor valósíthat meg félreérthetetlen formában, ha a nácizmus mai viszonylatok számára fennálló történelmi-politikai-társadalmi értékeit nem vonja kétségbe, és egyáltalán nem áll általános és manipulált elutasításának az oldalára. Hogy a történelmi, időbeni érvény ne sérülhessék, leghelyesebb, ha az említett jellegzetességeket nem egy viszonylagos értékekkel rendelkező irányzaton keresztül bíráljuk. Nem vagyunk nácik és nem vagyunk fasiszták, de még kevésbé vagyunk antinácik és antifasiszták – ez kellene hogy legyen az ilyen irányú tradicionális alapelv. Miféle vitathatatlan modernizmus, kortárs vélekedésekkel és nézőpontokkal való egybefonódottság gátolhat meg ugyanis bárkit abban, hogy hibái ellenére meglássa – egyes pszeudotradicionális jellegzetességei ellenére meglássa – a nácizmus etikai, társadalmi, szervezeti és formai értékeit korunk „rendetlenségéhez” képest? Miféle sötét irracionalizmus gátol meg normálisnak tűnő embereket is abban, hogy értékítéleteiket ezen érdemek figyelembevételével együtt fogalmazzák meg? Miféle behatás az, ami még egyes tradicionalistákat sem enged zavarba esni attól, hogy véleményük a modernistákétól semmiben, de semmiben nem különbözik? A mai „világrend” viszonylatában – mint Guénon mondta – „eltérő normákhoz igazodó embereknek” kell lennünk. A nácizmus esete és kérdése egy lehetséges eszköz ehhez. Semmiféle olyan nézeteket nem követhetünk, amelyek jellegzetesen és általánosan mai nézetek, és kell hogy zavarjon bennünket, ha bármilyen tekintetben is megegyezik véleményünk a modernekével. Mindez még nem nagy dolog, viszont kritérium értékű."

JEAN ROBIN, KI VAGY?
www.istenivaros.hu/roberthorvath/robinkivagy.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.02. 09:49:07

@Lord_Valdez:

1) Magyaro. 1940-ben egyáltalán nem nácult be. A magyar elit és a keresztény úri középosztály többsége (amihez egyébként Bartók is tartozott) kifejezetten viszolygott a nemzetiszocializmustól (még a német orientáció sem volt a kulturális elitre jellemző, nemhogy a nácizmus). Bartókot, ha úgy tetszik, a "nemzetközi helyzet" zavarta, amit ő így fogalmazott meg (mert humora is volt, nem is akármilyen): "mindannyian Wotan és földi helytartója kezében vagyunk". De sokminden más is zavarta... Például az, hogy "mindenki zsidó":-)

2) Miért lenne rám nézve szégyen, hogy Bartók elhagyta Magyarországot?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.02. 10:14:29

@Bell & Sebastian:

Amikor Bartók özvegye, Pásztory Ditta hazajött a háború után, nyilván nem azzal indokolta hazatértét, hogy Amerikában éhen haltam volna, hanem azzal, amit elvártak tőle, hogy megszűnt a náciveszély, ami elől elmenekültünk anno. A kommunistáknak kellett Bartók neve, mert jó márka a világban (pedig, ha a nácikat gyűlölte Bartók, akkor a kommunistákat még inkább: koncertezett a Szovjetunióban és pontosan levette, mi is az, ami ott van). Félelmetes, hogy ma is '45-ös tiltólistákból dolgozik a Mazsihisz, amikor a Nemzetei Alaptanterv ellen tiltakozik, kommunista propagandaanyagok hazugságai alapján ítél a közvélemény Bartókról... meg ilyenek...

Bell & Sebastian 2014.05.02. 11:13:58

@Lord_Valdez: Sosem mondtam, de hogy a magyar Wiki a termés legalja, az teljesen biztos.

Nem csodálkoznék rajta, ha csupa-csupa zsidó aktivista szerkesztené - mind a mai napig. Mondjuk a Vinszentes gárda krémje. Gyakran a Metapédia a frankóbb. Vagy a negyvenedik találat, valamelyik orosz szerverről.

Bell & Sebastian 2014.05.02. 11:25:19

@bbjnick: Nem biztos, hogy mindent politikai szempontból kell értékelni, mert konkrétan Bartóknak komoly kultúrpolitikai ellenérzései voltak a Horthy -rendszerrel szemben is. De akár szakmainak is nevezhetjük.

Már akkor szembenéztek a máig népszerű, kétféle elhajlással, a cigányzenével és magyar nótával / népies műdalokkal a kocsmákban, míg a színházakban az operett, mint a világzene jeles műfajával.

Az igényes közönség már akkor is ritka volt. A kincsmentés (vissza a gyökerekhez) az utolsó utáni pillanatban történt csak meg.

Szóval, a probléma rendszerfüggetlen, kísért a mai napig. A Tavistock -féle popkultúra sem éppen Bartók / Kodály malmára hajtotta a vizet, inkább ellenére.

A zenei híg fos tengeréből aranyat mosni már akkor sem volt egyszerű.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.02. 12:19:56

@Bell & Sebastian:

Eszembe sem jutna politikai szempontból értékelni Bartókot, csak mivel az alapfelvetés az volt, hogy a elnáculó magyarok elüldözték Magyarorországról, így kerültek elő a politikai aspektusok.

Bartók szerint a két háború között csak három alkotó volt Magyaro.-on, aki zeneszerzői téren értékelhető volt: 1. Bartók Béla 2. Kodály Zoltán 3. Lajtha László :-) Még Dohnányiról is, akivel zeneakadémista éveiktől nagy cimborák voltak, akit zongoraművészként nagyon nagyra tartott, azt írta hogy "zeneszerzői sikerének alapja az, hogy romantikus":-) Szóval, neki megfelelni nem volt könnyű:-)

Bell & Sebastian 2014.05.02. 19:33:32

@bbjnick: Versunkenes Kulturgut (elsüllyedt magaskultúra)

Lajtha szerint (akinek a tanítványa ismertebbek, mint maga a mester) a nyugati és keleti népzenefelfogás szerint alapvető különbség van. Az előbbi lényegét fenti kifejezés írja le.

epa.oszk.hu/00000/00022/00549/17189.htm

Ha már felemlegettem a beat- / rock- / popzenét, mint a városi környezetben termett műdalok alfaját, ott is mintha két irányból jönne az ihlet, mint a formai, mint a tartalmi elemeket tekintve.

Mondjuk a tömegesedés és üzletivé válás furcsa kimérákat bír teremni, egy este három órájába belelapátolnak mindent, amit csak lehet, csillogó díszletet állítanak mögé, profi zenészeket hívnak és aggyá neki!

Nézze meg ezt, mert ez a jövő!

www.youtube.com/watch?v=SF06466MdIc

Erre a villanycigányra még emlékszem abból az időből, amikor harmadikként-negyedikként jegyezték csak a műfajban.

Érdekes egy (zenei) világ lett itt hirtelen. Ezek sem találkoztak Bartók Bélával. Tömegdemokráciát tömegkultúrával kell etetni. Fast food, hamm!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.02. 20:37:02

@bbjnick:
"Nem biztos, hogy mindent politikai szempontból kell értékelni, mert konkrétan Bartóknak komoly kultúrpolitikai ellenérzései voltak a Horthy -rendszerrel szemben is. De akár szakmainak is nevezhetjük."
Ennyi.

Nem személyesen a te szégyened, hanem úgy általában az országé és nem csak Bartók, hanem úgy általában minden elvesztett tehetség szégyen. Ez az mondja, hogy nem becsüljük meg őket.
Na, ne aggódj, máshol is előfordult hasonló, pl. a nem is olyan rég a brit miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért Alan Turingot az öngyilkosságba kergették.

@Bell & Sebastian:
Tény, ami tény, a magyar wiki nem áll a helyzet magaslatán, de azért a metapédia viccnek is rossz. Annak, szerintem, egyetlen épelméjű szerkesztője sincs.

Bell & Sebastian 2014.05.02. 23:15:46

@Lord_Valdez: Hátszél dolga, kit nevezünk épelméjűnek. Mármint kulturális~.

Sebastian Knight 2014.05.03. 00:46:11

Wigner Jenő:

"A jómódú család Jenőt a Fasori Evangélikus Gimnáziumba íratta be, ami egész életre szóló útravalót adott neki. Élete végéig őrizte Rátz Lászlónak, szeretett matematikatanárának képét amerikai dolgozószobája falán.
...
A berlini egyetemi évek után hazajött Újpestre, hogy apja bőrgyárában hasznosítsa vegyészmérnöki képzettségét (1925-1926). Itt is megrendelte az új fizika avantgárd folyóiratát, a Zeitschrift für Physik-et. Amikor olvasta benne, hogy Heisenberg és Born megcsinálták a kvantummechanikát, nem volt többé maradása: sietett vissza Berlinbe és Göttingába.
...
A [Nobel-]díjátadást követő ünnepi vacsorán, a stockholmi városházán ezt mondta (1963):
- Ezen ünnepi alkalomból néhány szót szeretnék mondani egy olyan témáról, amire keveset gondolunk, amíg fiatalok vagyunk, de amit egyre inkább méltányolunk, ha visszatekintünk intellektuális fejlődésünkre. A tanáraink iránti hálára gondolok."

moly.hu/konyvek/marx-gyorgy-a-marslakok-erkezese

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.03. 01:33:50

@Bell & Sebastian:

Klassz(is) a Nyugat-os link!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.03. 01:40:50

@Lord_Valdez:

1) No, most akkor miért is hagyta el Bartók Magyarországot, mert undorodott a náculástól vagy mert kultúrpolitikai-szakmai ellenérzései voltak?

2) Azért, mert te nem becsülöd meg Bartókot (vagy bárki más nem becsüli meg) már miért kellene nekem szégyenkeznem? Én megbecsülöm Bartókot. Micsoda kajla általánosításokkal élsz?!

tevevanegypupu 2014.05.03. 08:21:55

Pásztori Ditta visszajött mert imádta Rákosiékat..:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.03. 09:22:19

@Bell & Sebastian:
Azért akad ott pszichiátriailag gázos is.

@bbjnick:
1) Mert a kettő ugye egy kicsit se függött össze.
2) Félelmetes vagy. Ahogyan átértelmezed a mondatokat, az szinte lenyűgöz.
Az ország szégyene, hogy nem becsülte -> én nem becsülöm.

Szindbad 2014.05.03. 09:44:05

@bbjnick: Meg tudja fogalmazni, hogy mi az, hogy szégyenérzet?

Szindbad 2014.05.03. 10:35:39

@bbjnick: Van itt pl. néhány mutató, ami miatt nem ártana, ha képes lenne szégyenkezni: www.sgi-network.org/docs/2014/basics/SGI2014_Overview.pdf

Szindbad 2014.05.03. 10:55:11

@bbjnick: Maguk bölcsészek jól elintézik nekem ezt a szegény kis országot, és még gúnyolódnak rajta, arcukon rinocéroszbőr.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.03. 15:01:16

@Lord_Valdez:

Reménytelen vagy! Mi köze lenne a náculásnak a szakmai ellenérzésekhez? Bartóknak már akkor "szakmai ellenérzései" voltak, amikor a nácizmust még föl sem találták. Valamint: honnan tudod te, hogy én mit becsülök és mit nem? Bartók korabeli magyarországi megbecsüléséről meg csak annyit, hogy Magyarországon soha nem került olyan helyzetbe, mint az USÁ-ba, hogy alapvető megélhetési gondokkal kellett küzdenie.

Szindbad 2014.05.03. 17:24:48

@bbjnick: milyen szakmia ellenérzései? Szerintem blöfföl.

Bell & Sebastian 2014.05.03. 23:36:31

@Szindbad: Sose pókerezzen, mert kifosztják, de annyira, hogy fügefalevele se marad.

Alfőmérnök 2014.05.04. 15:53:28

@bbjnick: „Veress Sándornak Londonba
Budapest, 1939. jún. 2.
[...]Más kérdés persze, hogy ki kellene-e vándorolni (amennyiben lehetséges), vagy sem. Többféle szempontból lehet ehhez hozzászólni. Ha valaki itt marad, holott elmehetne, ezzel hallgatólag beleegyezik mindabba, ami itt történik, mondhatják. És ezt még meg sem lehet nyilvánosan cáfolni, mert akkor abból csak baj lesz, és céltalanná válik az ittmaradás. Viszont azt is lehetne mondani, bármilyen kátyúba is kerül az ország szekere, mindenkinek otthon kell maradnia és segítenie a dolgokon tőle telhetőleg. Csak az a kérdés, van-e belátható időn belül remény arra, hogy eredményes segítőmunkát lehet elérni. Hindemith ezt próbálta Németországban 5 évig, de aztán úgylátszik, elfogyott a bizalma.
Nekem – de hát ez teljesen egyéni dolog – nincs semmi bizalmam. Viszont bizonyos munkákat (még legalább egy esztendeig) csak itt végezhetek, mert múzeumi anyaghoz vannak kötve. Másrészt nem látok sehol olyan országot, ahova érdemes volna kimenni, ha egyszerű továbbtengődésnél többet akarnék.
Szóval egyelőre teljesen tanácstalan vagyok, habár érzésem azt mondja, aki csak tud, menjen el. De másokat ilyen irányban befolyásolni nem akarok. Jövő év febr. vagy márc.-ában az Egyesült Államokba megyek néhány (5-6) hétre. Ott mindenesetre körül szeretnék nézni – ha ugyan addig közbe nem jön valami, ami az egész utazásomat meghiúsítja.[...]”

„Müller-Widman Aszzonynak Bázelbe
[Genf,] 1940. okt. 14.
Medves Müllerné Asszony,
[…]
Ez az utazás voltaképpen ugrás a bizonytalanságba a biztos elviselhetetlenből. Már az én nem egészen megnyugtató állapotom miatt is; gondolok a még mindig meg nem gyógyított periartritiszre. Isten tudja, hogyan és meddig tudok dolgozni odakint.
De nem tehetünk semmit; egyáltalában nem kérdés: így kell-e lennie; mert így kell lennie. [...]”

„Paul Sachernek Bázelbe
[Genf,] 1940. okt. 14.
Kedves Sacher Úr,
a vészterhes országokból és azokon át szerencsésen megérkeztünk, Geyer Stefitől minsden szükségeset megkaptunk, és holnap reggel továbbutazunk, át a szerencsétlen országon. Talán a bizonytalanságba megyünk, de más választásunk nincs. Vajon mennyi időre? Isten tudja.
Köszönöm Önnek és kedves feleségének a barátságukat és mindazt a szépet, amit nekünk adott; kívánom önöknek a jövőre – de mit is kívánjak: hogy országuk elkerülje a letiportatást!”

99 Bartók-levél Kriterion Könyvkiadó Bukarest 1974, 164-172 o.

Szindbad 2014.05.04. 20:57:38

@bbjnick: index.hu/chart/2014/03/26/orban_chart_1

Ezek miatt sem képes szégyent érezni, gondolom, drága fidesz szavazó bölcsész úr.

Orbánnak eszében sincs modernizálni az országot, eszében sincs felzárkóztatni legalább a visegrádi országok többi tagja mellé. Rajcsányi Gellért közben tágra zárt szemekkel kamillázik, hogy miért fordulnak el az emberek a közélettől. :-)

Bell & Sebastian 2014.05.05. 00:23:32

@Szindbad: Maga miből vonta le azt a következtetést az éles elméjével, hogy pont egy Fideszbe pistulttal hozta össze a rossz sorsa?

> Azt belátom, hogy nehéz elszakadni a náci / partizán mondakörtől, amikor legújabban naponta bizonygatja az amerikai propaganda, hogy márpedig a tetovált zsidók bőréből készült lámpaernyők annyira mindennaposak voltak Németországban, mint a RIF / RJF (Reichsstelle für Industrielle Fette und Waschmittel) -szappanok. <

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.05. 05:03:10

@Szindbad:

Nem értem, mi köze Orbánnak vagy Rajcsányinak ahhoz, hogy Bartók mikor, hová és hogyan ment el? S mégkevésbé értem, hogy nekem mi közöm Orbánhoz vagy Rajcsányihoz?

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 09:23:01

@Lord_Valdez:

"Tehát kint nehezen boldogulnak és ettől Magyarországnak sokkal jobb."

Nem. Ez csak arra volt replika, miszerint "legjobbjainkat" vesztjük el, miközben ez eléggé alaptalan. Vannak ügyes és okos emberek, akik kinn boldogulnak és vannak kevésbé ügyes és okos emberek, akik meg nem, de az agymosott ballib közbeszéd azt igyekszik sulykolni, hogy a kitántorgott "félmillió" (ez pl. wantaan nick szerint mind OV alatt ment ki, ami persze hazugság, de a mainstream, ostoba szociknál alap) mind potenciális "nóbeldílyas", miközben a csoportkeret tág: a funkcionális analfabétától a többdiplomásig terjed.

Kevesebbet kellene hazudozni. :)

"10 éve? Érdekes. Mégis honnan származik ez az információ? Fidesz.hu?"

A 2004-es EU-csatlakozástól indult meg a kivándorlás.

"„A GDP 1999-ben körülbelül 10 százalékkal volt a világátlag fölött, de 2008-2009-re az egy főre jutó magyar GDP visszacsúszott közel a világátlag szintjére, és a gazdaság azóta nem mozdult erről a pályáról. Hasonló szinten volt a gazdasági teljesítmény a kilencvenes évek legelején is, akkor például Németországban tapasztaltak növekvő magyar bevándorlást. (...) A 2004-es uniós csatlakozással kinyílt egy transznacionális tér Magyarország előtt, de ez csak lassan indított be kivándorlási hullámot. (...) A mostani „eredményekhez” az is hozzájárulhat, hogy a kevésbé mobilis magyarokat az elhúzódó válság most mégis mozgékonyabbá tehette. A devizahitelek elszállása, a magas munkanélküliség, a tartósan rossz foglalkoztatottsági ráták, a reálbérek csökkenése összeadva azt generálják, hogy egyre többen ragadják meg a külföldi munkalehetőségeket. Ráadásul 2011-ben az utolsó falak is leomlottak a kivándorlás előtt, így Németországban és Ausztriában is korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok állampolgárai." (hvg.hu)

2004-ben átlagosan évi 25-30 ezer fő tántorgott ki, ami 2008-ra - a dübörgő pannon puma dicsőséges korában, amikor minden szép volt és jó volt - évi közel 40 ezer főre ugrott. (uo.)

És akkor felmerül a kérdés, hogy amíg a 2008 utáni - gazdasági válsággal sújtott - időszakban magyarázható a növekedés, addig a korábbi "sikerévekben" való növekedés mivel magyarázható?

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 09:26:37

@Lord_Valdez:

"...csak ti tudjátok a frankót."

Érdekes, hogy te is legalább annyira megmondod a frankót, de az a különbség, hogy te csak egyvalamit hajtogatsz, míg mások indokolnak is.

Ja, és ők a helikopterek. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 09:29:18

@Lord_Valdez:

"...hanem úgy általában minden elvesztett tehetség szégyen."

Meséld el, mennyire restelled magad azért, hogy 2004 és 2010 között emberek tízezrei tántorogtak ki a jólét földjéről, ahol gondos és szakértő kormány biztosította, hogy a pannon puma dübörgését egész Európa meghallja?

Restelled magad helyettük is?

Mert nem látszik.

közösperonos átszállás 2014.05.05. 09:53:38

@pocaklakó minimanó: "Mi ebben az annyira meglepő? "

Számomra semmi. El kéne ám olvasni, amit írtam, meg értelmezni. :-P

közösperonos átszállás 2014.05.05. 09:55:25

@pocaklakó minimanó: Bocsesz, lehagytad a forrást. :-)

Amúgy azt is vitatod, hogy a kivándorlók között szignifikánsan felülreprezentáltak a jobbak? Mert ha nem, akkor fölöslegesen pötyögtél.

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 10:26:24

@közösperonos átszállás:

"Amúgy azt is vitatod, hogy a kivándorlók között szignifikánsan felülreprezentáltak a jobbak?"

Eddig csak olyan "forrásokat" voltak szívesek azt ezt állítók hozni, amelyek a következők voltak: a) azt írták valahol az újságba', b) a cimborám is kiment, pedig ő aztán nagyon menő, c) ezt mindenki tudja, d) a hasamra ütöttem. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 10:27:54

@közösperonos átszállás:

"Bocsesz, lehagytad a forrást. :-)"

Ott van a végén: hvg.hu. Tessék olvasni! Vagy kevesebbet írni. Fölösleges hülyeségeket. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 10:33:53

Az index.hu-ról...

"A német munkaügyi hivatal (BA) adatai alapján a KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI UNIÓS TAGÁLLAMOKBÓL SZÁRMAZÓ, TELJES MUNKAIDŐBEN DOLGOZÓ MUNKAVÁLLALÓK 53 SZÁZALÉKA AZ ÚGYNEVEZETT ALACSONY KERESETŰ SZEKTORBAN TUDOTT ELHELYEZKEDNI – írja az MTI az SWR hírügynökségre hivatkozva. A dél- és délnyugat-európai - görög, olasz, spanyol, portugál - bevándorlók körében ugyanez az arány jóval kisebb, 25,4 százalékos, valamennyi németországi munkavállalót együttvéve pedig csupán 19,7 százalékos."

Kemény az élete egy sokdiplomás, poliglott, Mensa-tag magyarországi kivándorlónak, mert az ostoba nyugatiak csak csicskának tartják. A kivándorlók jobban teljesítenek. :)

Ha már általánosítunk. Forrással. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 10:42:23

Hogy mire jó a FB! Egy személyes sikertörténet. Verbatim. :)

"Azt hiszitek itt berlinben mäs a helyzet? A külföldiek csak olcso munkaerök itt. A fodräszok 3eur-ert dolgoznak es meg akkor is szociälis segejert kell bemenni. Az elelmiszeriparban meg a gasztronomiäban is ez a helyzet egesz nemetorszägban. Persze ha lenne otthon munka en rögtön mennek vissza. Most en is 40-50 orat dolgozok hetente itt es 600euro netto a keresetem. Abbol mär 450 az alberlet itt. Ki akar cserelni?"

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 10:44:38

Szerintem az itthoni nyomor elől kimenekült mikrobiológus írhatta. :)

Alfőmérnök 2014.05.05. 11:41:59

„Reményi Józsefnek Clevelandbe

July 16, 1942
3240 Camebridge Ave.
Bronx, N. Y.

Igen tisztelt Barátom!
Köszönettel vettem július 7-én kelt szíves válaszodat!
A State Department által a szabad mozgalmak irányítására lefektetett elvek értelében bizottságunk természetesen két különálló csoportban szerveződik. Az egyikben csak amerikai állampolgárok lesznek, a másikban magyar állampolgárok. Meghívásunkat eddig a következő magyar származású állampolgárok fogadták el:
Láng Henry Pál, Ormándy Jenő, Lukács Pál, Rapee Ernő, Dr. Deák Ferenc, Dr. Kovács Árpád, Balogh Ernő, Dr. Kerekes Tibor.
Megjegyzem, hogy a válaszok még nem érkeztek meg mindenkitől, a nyári utazások késleltetik a postát. Amint a válaszok beérkeznek, azonnal közölni fogjuk a neveket, valamint a Bizottság végleges megszervezésére és tevékenységére vonatkozó javaslatainkat.
Úgy érzem, hogy Bizottságunkból a Te neved nem hiányozhat, miért is kérem mielőbbi szíves hozzájárulásodat.
Őszinte híved:
Bartók Béla”

közösperonos átszállás 2014.05.05. 15:21:13

@pocaklakó minimanó: Ezen válaszod az igen/nem bináris világára lefordítva annyit tesz tehát, hoooogy...?

közösperonos átszállás 2014.05.05. 15:23:00

@pocaklakó minimanó: A forrás a link lenne, nem egy utalás, hogy kábé merre és hogyan is található meg az idézet, de hát ezt pont jól tudod te is.

lüke 2014.05.05. 16:11:22

MO jobban teljesít
s aki kivonul nem lesz részese a pisai lebőgésnek

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 17:54:12

@közösperonos átszállás:

Meg foglak lepni, de ha egy jobbfajta keresőbe begépeled a beidézett szöveg egy részét, akkor meg is fogod találni az idézett szöveget a pontos címmel. Örülök, hogy segíthettem egy informatikailag hátrányos helyzetű honfitársamnak. Mindezt ingyé'. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.05. 17:55:27

@közösperonos átszállás:

Ez azt jelenti, hogy én mutattam idézetet, mások pedig a hasukra ütöttek. Eddig.

De talán most változik a helyzet, bár Ballibfalva-Alsótól nagy dolgokat nem remélhetünk. :)

Bloodscalp 2014.05.05. 18:17:03

@Lord_Valdez:
"Ki üldözött el kit és honnét?"

"2) Miért lenne rám nézve szégyen, hogy Bartók elhagyta Magyarországot?" (itt tökmindegy kiről van szó, xy is lehet)

0 közösségi/társadalmi érzés van benne. Nem csak a kádár korban tanult, abban is nőt fel és alapozta meg gondolom az életét. Kíváncsi vagyok miből él hogy ennyi ideje van az ócska blogját futattni. Munkásőr lehetett, kár vele leállni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.05. 19:33:26

@pocaklakó minimanó:
Nem csak a legjobbjainkat veszítjük el, de értük a legnagyobb kár.
Az, hogy kint milyen állást talál megint egy másik tészta. Ismerek banki hitelügyintézőt, aki most Londonban takarít...

Ha itt valaki indokolt, akkor az Szindbád volt és történetesen az én állításomat támasztotta alá.

Igen, restellem magam azért, mert az ország nem biztosított elég jó helyet. És nem én szoktam verni magam a sok tudósra és feltalálóra, aki elmenekült.

Alfőmérnök 2014.05.05. 19:41:39

@bbjnick: „Wilhelmine Creel Asszonynak Seattle-be
3242,Cambridge Avenue
Bronx, N. Y.
1942. márc. 2.

Kedves Mrs Creel,
[…]
Én még mindig „látogató” vagyok; most a bevándorló vízum elnyeréséhez különleges elővizsgálatra van szükség, és nem tudom, hogy ezt mikor fogják engedélyezni.
És most a rossz hírek. Helyzetünk napról napra rosszabb lesz. Minden, amit mondhatok, hogy még soha életemben, amióta magam keresem a kenyeremet (vagyis 20. életévem óta), nem voltam olyan szörnyű helyzetben, amilyenbe talán a közeljövőben fogok kerülni. Azt mondani, hogy szörnyű, talán túlzás, de nem nagy túlzás. Feleségem ezt igen hősiesen viseli, minél rosszabbak történnek, annál energikusabb, bizakodóbb és derűlátóbb. Megpróbál valamit dolgozni, például tanítani. De hogyan lehet tanítványokat szerezni, vagy állást! Kéri, hogy adjon nekünk valamilyen tanácsot, ha tud. El tudná talán küldeni annak az ügynökségnek a tájékoztatóját, amellyel múlt évben tárgyalt? És mi a véleménye erről? Én meg lehetősen pesszimista vagyok, minden bizalmamat elvesztettem az emberekben, az országokban, mindenben. Sajnos, sokkal jobban ismerem a körülményeket, mint Ditta, így talán igazam van, ha pesszimista vagyok. Emlékszik, hogy mit mondtam éppen egy évvel ezelőtt: kíváncsi vagyok, vajon nem túl késő-e (ami a háborús előkészületeket illeti). Most attól tartok, hogy igenis késő. És csak azt kívánom, hogy tévedjek ebben az érzésemben.
Mostanáig két ingyen zongoránk volt a Baldwin zongoratársaságtól, egy „baby grand” és egy „upright”. Éppen ma kaptam az értesítést, hogy az „upright”-et elviszik. Természetesen ahhoz nincs pénzünk, hogy egy második zongorát béreljünk. Így nem lesz módunk rá, hogy kétzongorás darabokat tanuljunk. És minden hónap hoz valami csapást. Tűnődöm és kérdem magamtól, mi lesz a következő.
Ezekkel a disszonáns akkordokkal zárom levelemet.
Igaz híve
Bartók Béla”

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 07:58:29

@Lord_Valdez:

"Igen, restellem magam azért, mert az ország nem biztosított elég jó helyet."

Tökéletesen elhiszem, hogy restelled magad, ha tudsz mutatni olyan beírásokat önmagadtól (és jóval korábbról), ahol ezerrel (de legalább annyira, mint most itt) ekézed, mondjuk, a korábbi rezsimet, mert ELÜLDÖZI honfitársaink tízezreit.

Ellenkező esetben élek - és joggal - a gyanúperrel, hogy te tulajdonképpen csak most, 2010-től kezdtél el finnyáskodni, mint a többi "demokrata."

Már ha érted... :)

tableno 2014.05.06. 13:10:53

@pocaklakó minimanó: annyira, de annyira jellemző ez az értetlenkedés! Az "elüldözés" elsősorban nem politikai üldözést jelent ma, hanem egy fojtogató, mutyista, perspektívátlan otthoni létet, ahonnan egy képzett, tehetséges, de "haveri körön kívüli" fiatal (vagy már nem annyira fiatal" csak menekülni tud, ha esélyt szeretne az életben. Ez nem 2010-ben kezdődött, de azóta exponenciálisan erősödik. És hát közben sajnos Nyugaton is válság van, tehát a kivándorlók gyakran igen nehéz körülmények közé kényszerülnek, föleg az elején. De sokaknak még így is megéri, és az igazán tehetségesek érvényesülni is tudnak, esetleg sokkal jobban, mint otthon, ahol a párttitkár unokaöcsikéje kapja meg azt az állást, amire ők volnának alkalmasak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 13:26:04

@pocaklakó minimanó:
Történetesen bőségesen kritizáltam annak a balfogásait is, de nem fogok ilyesmit mutatni, mert 1) leszarom, hogy mit hiszel, 2) ha érdekel, te magad is utána tudsz nézni, 3) ld. tableno.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 13:53:04

@Lord_Valdez:

"Történetesen bőségesen kritizáltam annak a balfogásait is, de nem fogok ilyesmit mutatni, mert 1) leszarom, hogy mit hiszel, 2) ha érdekel, te magad is utána tudsz nézni, 3) ld. tableno. "

A TIPIKUS KAMUSZÖVEG. :)

Nem írtál és mivel nem tudsz mutatni, ezért úgy teszel, mintha a piedesztálról te oszthatnád az észt, miközben rád állították a piedesztált.

Tudod, hány kamubajnoktól olvastam/hallottam vissza a te fenti, "eredeti" szövegedet? És annyira lúzerek is vagytok ráadásul, hogy szinte szóról-szóra ugyanazokat a replikákat írjátok, még a sorrend is szinte azonos.

Ti, ballib "egyéniségek", ti! :)

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 13:56:54

@tableno:

"...hanem egy fojtogató, mutyista, perspektívátlan otthoni létet, ahonnan egy képzett, tehetséges, de "haveri körön kívüli" fiatal (vagy már nem annyira fiatal" csak menekülni tud, ha esélyt szeretne az életben."

Aha. Meg az ellenkezője.

"Ez nem 2010-ben kezdődött, de azóta exponenciálisan erősödik."

Szinte sejtettem, hogy az exponenciális szó tartalmával sem vagy ismerősi viszonyban. :)

Amúgy arról érdeklődtem a másik kamubajnoktól, hogy vajon a 2004-től fokozódó kitántorgás első öt-hat évében vajon miért NEM SÍRT a pici szájuk és miért nem ONTOTTÁK keserveiket a mutyizmusról szerte a netes ájerben?

De a válasz csak az szok' lenni, hogy nekik az sem tetszett, de bizonyíték erre nincs és nem is volt. Bemondásra meg te is futhatsz gyorsabban Usain Boltnál, csak kiröhögnek, ha ragaszkodsz ehhez.

Bizonyíték, bizonyíték! :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 14:37:24

@pocaklakó minimanó:

A középosztály kivándorlásának mértéke, tendenciái és okai nem attól függnek, hogy szerinted ki, mikor, mi ellen (nem) tiltakozott.

Szánalmas ez a picsogásod ...

wantaan 2014.05.06. 14:44:38

@tableno: lepusztította ez az orbáni siserehad az országot. Lopás mindenhol. Korrupció állami szintre emelve, a nemzet szolgasorsba. Persze hogy menekül aki tud s mindig először a tisztességesebbje, a becsületesebbje és a fiatal menekül. Az itthon maradt öregek meg a gyerekeik fényképeit nézegetik könnyes szemekkel s nem látják - láthatják az unokát.
Ne csodálkozzunk , ahol egy Harrach Péter vagy Orbán Viktor erkölcsisége kap reklámot ott tisztességes ember nem szívesen marad ....csak kényszerből. ....vagy kalandvágyból mint akik 56 után is itthon maradtak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 14:50:25

@pocaklakó minimanó:
Nem írtál:igaz
nem tudsz mutatni: nem igaz
piedesztálról te oszthatnád az észt: igaz

"Amúgy arról érdeklődtem a másik kamubajnoktól, hogy vajon a 2004-től fokozódó kitántorgás első öt-hat évében vajon miért NEM SÍRT a pici szájuk és miért nem ONTOTTÁK keserveiket a mutyizmusról szerte a netes ájerben?"
1. a jó édes anyukád a kamubajnok, csak azért, mert te lusta vagy guglizni, pedig nem olyan nehéz
2. Egyszerűen nem volt tömeges kitántorgás. Sokkal inkább külföldi munkavállalás volt, most viszont tényleges kivándorlás van. Kérdezd meg, hogy akik kivándoroltak mit mondanak? Akik a 2000-es években mentek, azok pénzt keresni mentek. Most meg kvázi menekülnek.

tableno 2014.05.06. 14:51:30

@pocaklakó minimanó: hát ezt nagyon megaszondta kend, most aztán sírhatunk, mi kamubajnok libsik! Persze bizonyíték a te részedről sincs, de mindegy. Az élet majd igazolja valamelyikünket...

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 14:55:06

@tableno:

"Persze bizonyíték a te részedről sincs..."

Tessék feljebb görgetni és olvasni. :)

Kamubajnok! :)

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 14:58:05

@Lord_Valdez:

"Kérdezd meg, hogy akik kivándoroltak mit mondanak? Akik a 2000-es években mentek, azok pénzt keresni mentek. Most meg kvázi menekülnek."

Ha már te is személyes példából általánosítottál, akkor azt hiszem, én is tehetek így. Nekem 4 ismerősöm ment ki úgy a németekhez culágerkedni, hogy vitték a családjaikat is, mert az akkori (2006-7) körülmények között a szoci meló környezete ellehetetlenítették (ld. közbeszerzés és effélék) őket és nekik a hócipőjük teli lett a szutykos szoci mutyival.

Ja, tudom: Ez nem érvényes. Felétek.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 14:59:58

@Lord_Valdez:

"nem tudsz mutatni: nem igaz"

De nem mutatsz. Pedig milyen könnyű dolgod is lenne. Bevillantasz pár 2004-2006 közötti, véresen habzó szájjal szocikat & libsiket ekéző szöveget és... :)

De valahogy nem megy. Nem is értem. Máskor olyan demonstratívak tudnak lenni a kamubajnokok. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 15:05:24

@pocaklakó minimanó:
2004-2006 közöttit nem tudok mutatni, mert akkor még kommenteltem. 2007 utániak viszont vannak dögivel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 15:06:23

Igazad van, habzó szájjal ekézőt nem fogok tudni mutatni, csak kritizálót.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:07:03

@Lord_Valdez:

"Egyszerűen nem volt tömeges kitántorgás."

Az évi 28000-ről közel 40000-re történő növekedés EGYÁLTALÁN NEM tömeges. Tömegesnek csak akkor szok' számítani a ballib számmisztikusoknál a dolog, ha a másik oldalon tántorog ki ugyanennyi. De ha kevesebb, akkor is tömeges.

"...jelentős változást a 2000-es évek vége hozott, amikor a gazdasági válság következtében növekedni kezdett az országot elhagyók száma, majd az EU-s munkaerő-piacok teljes körű megnyitásával az elmúlt években a folyamat felgyorsult." (vg.hu)

Gazdasági válság, piacok teljes megnyitása - érthető, hogy ezt is muszáj a mostani rezsimnek felróni a kivándorlás-tematikában. :)

Eurostat:

2001 (F): 25.799
2002 (F): 23.179
2003 (BL): 21.888
2004 (BL): 28.081
2005 (BL): 27.144
2006 (BL): 27.110
2007 (BL): 35.474
2008 (BL): 39.776

De nem sírt a száj, hogy A PANNON PUMA DÜBÖRGÉSE ALATT NYOLCVAN (!) SZÁZALÉKKAL emelkedett a kitántorgók száma. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:11:09

@Lord_Valdez:

Aha.

De nem mutatod továbbra sem.

Kicsit olyan vagy, mint az Utolsó cserkész című filmben a főhős felesége, aki rejtegeti a szeretőjét a szekrényben, de letagadja, hogy ott van és elvárja, hogy a férje higgye el neki, hogy ott nincs senki - de nem nyitja ki a szekrényt.

www.youtube.com/watch?v=se4dXWjanlE

2:40-2:52

tableno 2014.05.06. 15:13:54

@pocaklakó minimanó: Megtettem, de bizonyíték az sehol, legalábbis arra nincs, amit állítasz. Kamubajnok.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:20:02

@tableno:

"...de bizonyíték az sehol, legalábbis arra nincs, amit állítasz."

Miben érzel hiányosságot, kicsi huszár?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 15:22:39

@pocaklakó minimanó:
Szövegértés elégtelen. Nem ugyanaz, kiköltözni, pénzt keresni és hazajönni, mint csak kiköltözni.

Google... Tudod, engem nem a Lévai utcából fizetnek, ezért nem érek rá a hülyeségeidre. Amint lefut ez a nyamvadt szkript itt is hagylak...

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:27:45

@Lord_Valdez:

"Tudod, engem nem a Lévai utcából fizetnek..."

Az jó. Legalább ennyi hasonlóság van köztünk.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:28:49

@Lord_Valdez:

"Nem ugyanaz, kiköltözni, pénzt keresni és hazajönni, mint csak kiköltözni."

Ja. Csak azt nem fogod tudni igazolni, hogy a korábbiak az első, míg a későbbiek a második kategóriába esnek.

Csak szeretnéd így interpretálni - az pedig roppant kevés.

tableno 2014.05.06. 16:10:14

@pocaklakó minimanó:

1. Nem bizonyítottad, hogy a kivándorolt értelmiségiek jellemzően aljamunkát végeznek. A statisztikád ugyanis csak arról szól, hogy a kivándoroltak ÖSSZESSÉGÉNEK A FELE aljamunkát végez. Valószínűleg a kivándoroltak kevesebb mint a fele értelmiségi, és azok nem aljamunkát végeznek.

tableno 2014.05.06. 16:12:21

@pocaklakó minimanó:

2. Azt sem bizonyítottad, hogy 2010 óta a kivándorlás nem gyorsult fel még jobban az előző időszakhoz képest.

tableno 2014.05.06. 16:13:18

@pocaklakó minimanó: bizony csúsztatsz és kamuzol, kicsihuszár!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 17:49:57

@pocaklakó minimanó:
Az elsőt igen: a 2001-es és 2002-s népszámlálás között az ország lakossága 140 ezerrel csökkent. Ez nem lett volna lehetséges, ha túlnyomó többségük nem jön vissza.
A másodikat a jelen pillanatban nem lehet eldönteni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 17:58:16

@Lord_Valdez:
260-at akartam írni, de ez nem változtat azon, hogy negatív természetes szaporulatú ország és elhanyagolható bevándorlás mellett nem lett volna lehetséges, hogy ha ennyi ember tényleg kivándorolt volna...

bz249 2014.05.06. 19:03:24

@Lord_Valdez: hacsak a münsteri Bürgerburo be nem jelentette a mai napig magyarorszagi lakosnak szamitok. Nem tudom, hogy 2009-ben mennyire volt fejlett az adatcsere. Valoszinuleg semennyire, mert 2011-ben 1.5 millio nemetorszagi eltunt a nepszamlalas eredmenyekent.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 20:11:56

@bz249:
Örülök, hogy a bürokrácia ott sem áll a helyzet magaslatán :), viszont amennyiben nem jelentette, akkor az a kifelé történő vándorlásból is hiányozna.

bz249 2014.05.06. 20:21:10

@Lord_Valdez: szerintem az EU-n belul szerintem kvazi lehetetlen megtudni, hogy mi merre hany meter. Korulbelul ennyi a lenyeg.

Max annyibol tudhatjak, hogy kivandoroltam, hogy a magyar tb-szamomat bealtattam.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.06. 22:16:20

@bz249:
Nagyjából tényleg csak az adóhivatal tudja. Legalábbis két népszámlálás között. Olyankor viszont (amennyire tudják) elvileg tényleg megszámolják, hogy hol hányan vannak.

seahawks 2014.05.08. 14:07:33

" Míg a hagyományos urbánus középosztály gyermekei a közélet kapcsán jellemzően a régi, jól ismert baloldali-liberális mintákat követik és ismétlik; addig erre a másik, országon belül és kívül is mobilis, felfelé törekvő fiatal rétegre különös, komplex, hol − eszmetörténeti képzettség hiányában − kialakulatlan; hol pedig nagyon is erős, otthonról hozott, jellemzően − a szó eredeti értelmében − jobboldali, antikommunista, baloldaliság-ellenes nézetrendszer jellemző. "

-ez durva általánosítás, ráadásul szerintem inkább pont fordítva igaz. a kisebb településekről egyetem után a nagyvárosokba és a fővárosba kerülő fiatal értelmiség baloldalibb a már eleve ott élőktől.

hoffmann 2014.05.08. 21:53:35

@bbjnick: Azt hittem eddig, Bartókot azért tisztelik Amerikában, mert antinácinak tartják. Aki nem nyilatkozott kellő határozottsággal ekképpen, azt nem engedték labdába rúgni, nem hogy az első sorba. Ismerek olyat, aki Bartók családját, faluját ismerte - őszerinte zsidó családból származik. Most ez hogy van?

Alfőmérnök 2014.05.08. 22:14:00

@hoffmann: Bartókot azért tisztelik Amerikában, mert a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője volt.
És mellesleg antináci. Mint minden ép elméjű, magyar ember.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.09. 12:58:59

@hoffmann:

Szerintem, ha megkérdeznél egy nyugati zenerajongót, néhány híres művén kívül nemigen jutna más eszébe Bartókról (a Mandarin, Divertimento, Zene..., Concerto zenekarra, esetleg a s szonáták, zongoraversenyek stb.). Hogy ki fia-borja volt (valami keleteurópai...?), mikor hol élt, mit csinált, mit gondolt vagy mit nem a világról, nem tudnák, de nem is igen érdekli őket --- ahogy pld. Bachról sem tudnák (ahogy mi sem tudjuk), hogy mikor kinek-minek a szolgálatában tevékenykedett vagy mi volt a véleménye kora politikájáról. Bartók zenetörténeti viszonylatban is egy nagyon nagy formátumú zeneszerző volt és egy tehetséges és egyedi stílusú zongoraművész, aki hallott már életébe zenét, annak egy-két Bartók-mű vagy Bartók zongorajátékának meghallgatása után ez nyilvánvaló.

Amikor 1940-ben kiment Amerikába, akkor abban a reményben ment ki, hogy ő ott sztár lehet, mivel előtte már turnézott ott néhány hétig és sztárként ünnepelték. De néhány hétig mindenki sztár lehet az USÁ-ban, főleg ha tud is valamit (és Bartók aztán tudott!). Aztán kiderült, hogy ő teljességgel alkalmatlan az abban a közegben való mozgásra, érvényesülésre, nem tud, kulturálisan képtelen alkalmazkodni az ottani viszonyokhoz, nem tudja megfelelően menedzselni magát. Rövid időn belül komoly megélhetési gondjai voltak, ami Magyarországon soha nem fordult vele elő. Hitelekből (amiket a fia fizetett vissza később) és adományokból élve (és fizetve a gyógykezelést, amit leukémiájára kapott) halt meg 1945-ben.

És: Bartók nem volt zsidó, sem zsidó származású, sem anyai ágon, sem apai ágon nem voltak zsidó felmenői, két felesége közül egyik sem volt zsidó, gyermekei sem zsidók.:-) Nem mintha ennek innét bármiféle jelentősége volna, de hát így volt.

hoffmann 2014.05.09. 22:28:12

@bbjnick: köszönöm a választ.
Bartókkal kapcsolatban amit írtam, azért írtam, mert feltételeztem, nem csak a magyar kultúrviszonyokra jellemző a klikkek és szövetségek rendszere, az egymás elvtelen támogatása. Hátha ez máshol is előfordul? S hogy legalábbis az ő esetében erről van szó. Mindenesetre, mégis, számomra furcsa posztumusz egekig magasztalása, viszont korabeli sikertelenségé az USA-ban.
Ami meg azt illeti, hogy aki hallott már zenét, az ha meghallja Bartókét, azonnal tudja, jelentős zeneszerző - ez nagyon rosszindulatú fennhéjázó megjegyzés. Ami még nem lenne baj, de a helyzet az, hogy 1. az ízlések különbözőek, és rajtad kívül talán más is hallott már életében zenét, ha nehéz is ezt elhinni, s mégsem lelkesedik B.-ért. 2. Ezt te magad cáfolod, amikor USA-beli éhenhalásáról írsz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.09. 23:17:10

@hoffmann:

"ez nagyon rosszindulatú fennhéjázó megjegyzés" --- írod.

Nincs ebben semmi rosszindulat és fennhéjázás. A zene nem pusztán ízlés kérdése, van számos objektív --- ha úgy tetszik --- szakmai vonatkozása. Nem fogsz olyan zenészt találni, aki ne azt mondaná, ha kérdezed, hogy Bartók hangszeresként és zeneszerzőként is rendkívüli tudású és tehetségű figura volt (s még olyanok is ezt fogják mondani, akiktől távol áll Bartók zenei világa, nem kedvelik a muzsikáját).

hoffmann 2014.05.10. 20:41:46

@bbjnick: Én nem arra gondoltam, és nem is azt írtam, hogy mennyire jelentős művész volt Bartók, csak arról, hogy ennek, ha egyáltalán meg lehet objektíve ítélni (hátha mégsem olyan egyértelmű ez, ki tudja, már hallottam erről rebesgetni), jelentéktelen a szerepe abban, hogy valakit elismernek, vagy sem. Már ahhoz, hogy hallhasson valaki pl. Bartók-zenét, előzetes „engedély” szükséges. Nem tudhatjuk, hány nálánál sokkal jelentősebb művész halt meg ismeretlenül.
Hogy még érthetőbb legyek, itt egy példa. Véletlenül éppen ma ezt hallottam szó szerint:
– a Kállai Szandersz András? – Az olyan fekete, cigányféle... a Kállay az zsidó név. Amerikából jött vissza.
Nekem is, ha nem éppen ilyen és ez, de efféle előítéleteim vannak. Mert a mindennapi tapasztalataim ezt megalapozzák.

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:55:03

@tableno:

"Valószínűleg a kivándoroltak kevesebb mint a fele értelmiségi, és azok nem aljamunkát végeznek."

És ez - természetesen - meg BIZONYÍTOTT. Mert te írtad. Ha más írja és nem értesz vele egyet, akkor az nem bizonyított. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:56:19

@Lord_Valdez:

"A másodikat a jelen pillanatban nem lehet eldönteni."

Csak azt lehet eldönteni, amit wantaan nick (még vantaan nickként) idekamuzott, hogy OV regnálása alatt menti ki félmillió állampolgárunk. :)
süti beállítások módosítása