Mandiner.Magyarország: Nemzet
2014. március 20. írta: Redakció

Mandiner.Magyarország: Nemzet

Fotó: Fortepan

0. Alapvetés
1. Állam és közigazgatás

A Mandiner.Magyarország: A polgár visszatér a 2007-es A jövő visszahódítása című programunk újragondolása, amit fejezetenként teszünk közzé megvitatásra, majd az érkező kritikák és javaslatok megfontolásával és beépítésével rakjuk össze a végső változatot. Mostani fejezetünk a nemzetpolitikáról szól:

A NEMZET ÚJRASZÖVÉSE
Az új állampolgársági törvény a magyar nemzet egészét politikai közösségként is feltételezi, ami megelőlegezi a kárpát-medencei magyar politikai pártok lehetséges szinergikus cselekvését és összehangolt döntéseit. Mindez nem csak az anyaország polgárai, hanem a döntéshozói részéről is szemléletváltást igényel. Fontos kimondanunk: a külhoni magyarok nem megsegítésre váró szegény rokonok, ahogy szülőföldjük sem elveszített gyarmat. Ugyanígy politikai képviselőik sem vazallusok. A magyar nemzet egésze szempontjából közös felelősségvállalásra van szükség. Jelenleg a nemzetpolitika elsősorban a támogatásokról szól, ráadásul ez a rendszer is jelentős mértékben átpolitizált; mindez újratermeli a sztereotípiákat határon innen és túl. Nem nehéz észrevenni, hogy Magyarország továbbra is jelentős elszívó hatással bír, ami – bár kétségtelenül enyhíti az anyaország demográfiai válságának tüneteit – a szülőföldön való megmaradás és boldogulás nemzetpolitikai céleszményét sérti. Az integratív nemzetpolitikai szemlélet tehát a magyar nemzethez tartozó összes személyt és közösséget a politikai közössége részének tekinti, akiknek egyformán vannak jogaik és kötelezettségeik; középtávon egységes magyar kulturális és oktatási térben gondolkodik; az eddigi egyirányú - támogató-támogatott - döntési rendszert pedig kétirányú viszonyrendszerré alakítja.

A NEMZETEGYESÍTÉS ÚJ KERETEI
Az EU-tagság már eddig is óriási előrelépést jelentett a több államba szakadt magyar nemzet mindennapjai szempontjából, és további lehetőségeket rejt. Nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a határon túli magyarok egy másik ország struktúráiba integrálódtak, a többségi nemzettel állandó kölcsönhatásban élnek, tehát a gettósítás vagy a skanzenlogika kontraproduktív. Fordítsuk előnyünkre azt a tényt, hogy a szomszédos államokban élő magyarjaink ismerik a többségi nyelvet és kultúrát, Magyarország Közép- és Kelet-Európa kultúráinak gyűjtőhelye is lehet. Ugyanígy a gazdaságban sem elhanyagolható szempont, hogy olyan nemzettársaink élnek a szomszédos országokban, akik ismerik az adott piacokat, működési mechanizmusokat, szokásokat. Az egységes Kárpát-medencei magyar oktatási és kulturális tér kialakítása jelentős mértékben elősegíti a mobilitást. Hasznosnak és támogatandónak tartjuk a határon túlra irányuló középiskolai kirándulásokat. Ugyanakkor a közös örökségünk megismerése mellett elő kell segíteni más típusú mozgásokat is, például: Kárpát-medencei túracsomag, fesztiválturizmus, élő csereprogramok a popkultúrától, a sporton át a magaskultúráig.

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS
A külhoni magyar közösségek megmaradásának elsődleges biztosítéka az önrendelkezés valamilyen formája, a területi autonómiától, a kulturális és személyi elvű autonómián át, egészen egyes önkormányzatok sajátos státusáig. Mindez nem valósítható meg az adott ország többségi akaratával szemben, ugyanakkor Európában sikerrel bizonyított módszerről van szó, tehát a magyar kormány államközi találkozókon és az EU-ban tartsa állandóan napirenden, és következetesen álljon ki az adott közösségek által konszenzuálisan elfogadott autonómiakoncepciói mellett. Reális veszély, hogy a felülről kitalált autonómia életidegennek bizonyulhat – tehát a magyar nemzetpolitika kiemelt célja kell, hogy legyen, hogy a külhoni magyar közösségek összetartozásának tudatát, belső kohézióját, társadalmi egészként való önképét erősítse. Csak erős közösségek képesek élni az önrendelkezés nyújtotta előnyökkel.

CIVILEK ÉS TUDÁSTRANSZFER
A külhoni magyar közösségek többségénél - sajátos politikai szocializációjuk következtében - nagyon gyenge, vagy csak jelzésértékűen létezik a civil szféra. A politikai képviseletek majdhogynem kontroll nélkül diszponálnak az adott ország, valamint az anyaország által biztosított erőforrások fölött, mindez óhatatlanul egy adott politikai konjunktúra kiszolgáltatottjaivá teszi a közösségeket. Nemzetpolitikai érdek, hogy ezt a kiszolgáltatottságot minimalizáljuk – ehhez pedig a leghatékonyabb út az, ha pénzünket, időnket és energiánkat nem kímélve megerősítjük a civil szférát, ha transzparens támogatási rendszerrel segítjük olyan autonóm szakmai és kulturális hálózatok felépülését, amelyek képesek érvényesíteni az érdekeiket. Magyarországon jelentős olyan tudás halmozódott fel, melynek összehangolt átadásával jelentős mértékben elősegíthetjük a külhoni magyar nemzetrészek versenyképességét. Tervezett tudástranszferre van szükség, olyan modulokra, amelyek akár egy adott, magyarok által lakott kistérség speciális igényeire is válaszokat tudnak kínálni – külön kiemelnénk a közigazgatási tudás alapvető fontosságát.

HAL HELYETT
Jelenleg Magyarország éves költségvetésének mintegy 0,02 ezrelékét teszi ki a határon túli magyarok támogatása. Az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében ezt az összeget lehet és kell is növelni. Viszont – a támogatáspolitika átalakításának szükséges feltételeként – a rövid távú aktuálpolitikai érdekektől megtisztított, koherens, végiggondolt és konszenzusos stratégiákra kell építeni. A tűzoltás-típusú, pályázati úton elnyerhető apanázs helyett konkrét cselekvési tervekre van szükség, rögzített határidőkkel és elszámolási kötelezettséggel, valamint utólagos monitoringgal, vagyis követni kell a magyar adófizetők forintjainak hasznosulását. Az értelmetlen vagy kiüresedett támogatási tételeket meg kell szüntetni, vagy át kell alakítani: például az oktatási-nevelési támogatás – amely az össztámogatás majdnem felét teszi ki – tömbmagyar vidékeken nem tölti be a célját (az anyanyelvű oktatásban való részvétel ösztönzését), egyfajta szociális segélyként működik. Eközben az erre fordított pénz töredékéből alternatív tankönyveket lehetne íratni az adott államnyelv idegen nyelvként való oktatását elősegítendő, illetve meg lehetne szervezni e tananyagok eljuttatását a magyar gyermekekhez.

SZEMBENÉZÉS HATÁROKON INNEN ÉS TÚL
A közös identitás, illetve történelmi tudat torzul, ha a kommunista diktatúrák alatti időszakkal egyfajta történelmi vakfoltként nem nézünk szembe. A nemzeti önismerethez, illetve az ún. szétfejlődés visszafordításához elengedhetetlenül szükséges feldolgozni és minél szélesebb körben ismertté tenni azt, hogy mi történt velünk a második világháborút követően, melyik nemzeti közösség hogyan élt egy vele szemben többnyire ellenséges többségi – és emiatt számukra idegen – országban. A magyar közösségek (kiemelt közösségmegtartó jelentőségük miatt különösen az egyházak) esetében is elő kell segíteni a diktatúrához, annak állambiztonsági szolgálataihoz való viszony feltárását. A közelmúlttal való őszinte szembenézés, a kommunizmus bűneinek feltárása, illetve szüleink, nagyszüleink nemzedéke életének megismerése a magyar nemzet önterápiáját is jelentheti.

MAGYAR CIGÁNYOK, CIGÁNY MAGYAROK
Egyetlen nemzet sem mondhat le minden hatodik gyermekről – különösen igaz ez egy fogyatkozó, demográfiai depresszióval terhelt országra. A hazai cigány és nem cigány népesség viszonyát sok helyen súlyos, vélt és valós sérelmeken alapuló indulatok terhelik. Olyan indulatok, amik szétfeszíthetik a helyi mindennapokat, de idővel akár az országot is. Tudjuk, hogy mennyi kudarc és csalódás kísérte az integrációs próbálkozásokat, és hogy sokszor a legkisebb eredményekhez is óriási erőfeszítésekre van szükség, de nem lehet feladni. Ahogy a külhoni magyarok, úgy a cigányok esetében sem a skanzen-lét jelenti a jövőt: nem kosárfonási, hanem programozási vagy géplakatosi tudást kell adni a kezükbe. Nem szabad elfeledkezni a Magyarország határain kívül élő, de magukat magyarnak (is) valló roma közösségekről sem, elő kell segíteni kapcsolataik erősödését a nemzettel - nem egy településen nekik köszönhető, hogy összejön a magyar anyanyelvi oktatáshoz szükséges gyereklétszám.

ÚJ DIASZPÓRA
A rendszerváltozást követően térségünk több országából is tömegek indultak nyugatra munkát vállalni, vagy akár végleg letelepedni. Magyarországra ez korábban kevéssé volt jellemző, 2008 óta azonban sok magyar fiatal ment külföldre tanulni vagy munkát keresni. Ez önmagában nem drámai jelenség, sőt, az ország hasznára válhat: tudást, kapcsolati és pénzbeli tőkét hoznak az országba. A magyar állam nem tekinthet ellenségesen vagy gyanakvással azokra a polgáraira, akik más országokba mennek tanulni vagy éppen dolgozni. Legjobb tudása szerint kell ellátnia e polgárok képviseletét, a nagyobb migrációs célországokban külön irodák felállításával segítve ottani érvényesülésüket és a kapcsolattartást az anyaországgal – mindenki szívesebben tér vissza, ha hazája nem mond le róla, hanem segíti és kiáll mellette.

*

(Illusztráció: Fortepan)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55869066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.03.20. 07:43:06

Mégis ki gondol _gyarmatként_ az elveszített magyar területekre?
Kádár és Martonyi szelleme kéz a kézben itt kísért?

S=klogW 2014.03.20. 07:45:57

@S=klogW:

No meg román, szlovák, szerb történészek, politikusok hada sőt egész nemzetük cuppant nektek egy nagyot ezért.

Esetleg nem akarjátok a Tiszáig húzni a román határt?
A Balatonig a szlovákot?

S=klogW 2014.03.20. 08:14:31

Meg kellene érteni:

Amíg a Kis-Antant államai nem adják fel a magyarok elleni

_adminisztratív genocídiumot_,

addig mi sem mondhatunk le Magyarország mint nemzetállam ideájáról, a nyelvhatárig kiterjesztéséről és Székelyföld területi autonómiájáról.

Ha nem lesznek ilyen határrevíziók és Szabad Székelyföld, az idegen országok fennhatósága alá került magyarság még egy évszázadot nem fog kibírni.
Ha Erdélyből is eltűnnek a magyarok azzal pedig Magyarország hosszútávú fennmaradása is - ha határait nem toljuk ki a nyelvhatárra - veszélybe kerül: Erdély jelentette Kis-Magyarország emberi, kulturális, nemzettudati tartalékát és inspirációját.

Már pedig a Kis-Antant országok politikája nem fog változni: Nem(csak) azért, mert egy aljas rablóbanda (is), hanem mert egyszerűen nem érdekük.

Magyarország jelenlegi méretében egy világméretű gazdaságban (függetlenül attól, hogy az épp milyen idelógia szerint szerveződik) nem képes egy 8 milliósnál nagyobb, fenntartható korfájú lakosság munkaképes korú hányadát ellátni munkával és keresettel, úgy, hogy az abból nem keresőképes korú/állapotú családtagjait is ellássa közvetlenül ill. az állami újraelosztás rendszerében.

Ha erre még rátelepedik egy egymilliós népesség, ahol a munkaképes korú sem dolgozik, de segélyezik illetve a megtermelt javakat fosztogatja, akkor az folyamatos anyagi csőd -
amiként az valójában történik is.

bozon 2014.03.20. 08:26:05

-- Ez az egységes kulturális tér koncepció nagyon jó, bárcsak többen jutnának el idáig. Én azonban sokkal magasabbra szintre emelném az erről való gondolkodást: ha már nemzeti küldetéstudatot keresünk, legyen a magyarság hivatása az, hogy eléri a XXI. század egyik legnagyobb kultúrtörténeti vívmányát, a nemzet és az állam szétválasztását. Ez az EU-n belül úgy nézne ki, hogy a mai nemzetállami klub helyett létrejönne a "nemzetek és régiók Európája", az a földrajzi egység, amelyen belül a technikai közigazgatást (pl. az egészségügy vagy a közlekedés vagy az élelmiszerbiztonság szervezése) területi alapon, regionálisan oldjuk meg (nyilván többnyelvű módon), míg a kulturális kérdésket (oktatáspolitika, médiaszabályozás stb.) nemzetenként. Ehhez az adót is meg kell osztani, pl. az áfa a régiónak megy, de az szja a nemzetnek. A század végére ezt a modellt világméretűvé is lehetne alakítani: a kulturális nemzetek a nemzetközi jog alanyaivá, kulturális kérdésekben szuverénné kell, hogy váljanak. Azt már ne is említsem, hogy ez a kérdéskör egy igen liberális narratívába is beágyazható, az alapvető emberi jogok kulturális része biztosítható így.
-- Persze a fenti nagy törekvés eléréséig is küzdeni kell a részmegoldásokért, ilyen lett volna a mai ukrajnai helyzetben hatalmas diplomáciai aktivitással küzdeni _minden_ nemzeti kisebbségért, a régi nyelvtörvény 10%-os szabályának általánosításáért (aminek következtében egész Kárpátalján a regionális ügyekben hivatalos lenne a magyar, de pl. egész Ukrajnában az orosz), vagy ilyen a Dél-Szlovákiai kétnyelvűség, a Székelyföldi autonómia kérdése is. Ma ezekben a kérdésekben Mo.-nak egyszerűen nincs hitele. Nemhogy az utódállamok, de a helyi magyarság körében sem.
-- Amikor mindenféle jót kívánunk határon túli magyarjainknak, akkor legeslegelőször mi járjunk elől jó példával. Pl. Rajkán, a Pilisben, Békéscsabán vagy a Mátra falvaiban szlovákul is el kellene tudni boldogulni.
-- Én megelégednék azzal, hogy a magyarság kihalása után olyan szlovákok és románok éljenek itt, akik büszkén vallják magukat a magyarok örököseinek, és nem írják át a történelmet, de ha valaki többre vágyik, érdemes lenne a bevándorlást is megfontolni. Persze a cigányság integrációja az első, de a pozitív demográfiai egyenleghez az sem elég. Pl. évente ezreket menthetne meg Mo. a kínhaláltól azzal, hogy megígéri, az EU déli tengeri határain kihalászott illegális bevándorlókat befogadja, s integrálja (máris nagyobb kedvvel hálasznák őket ki az ottani hatóságok). Az egy másik kérdés, hogy ez még egy nálunk egészségesebb társadalom számára is nagy feladat lenne, azonban meg kell tudni oldani, ha pozitív demográfiai egyenleget akarunk. Pl. Németország vagy Nagy-Britannia megoldja ezt, és a gyatra természetes szaporulat ellenére demográfiai expanzióban is vannak.

bozon 2014.03.20. 08:27:36

@S=klogW: "mi sem mondhatunk le Magyarország mint nemzetállam ideájáról, a nyelvhatárig kiterjesztéséről"
Jó, tegyük fel, hogy nem mondunk le. És?

tevevanegypupu 2014.03.20. 08:56:32

A rendszerváltásnál lehetett volna ilyesmikről ábrándozni, de a tizenötmillió magyar miniszterelnöke ezt is elcseszte..Azóta mintha sok esetben még kicsit rosszabb is lenne egy-két helyen a magyar nemzetiségek helyzete..

S=klogW 2014.03.20. 09:07:10

@bozon:

Aki egy kicsit is foglalkozik a témával a szimpla hőbörgésen túl, tapasztalja, hogy a vasfüggöny mögül diszidált szlovák, román, szerb értelmiség már a 80as évek közepétől elkezdte telenyomni a külföldi nagy egyetemi könyvtárakat saját nacionalista propagandával, amiben nem spórolnak az elhallgatással, a ferdítéssel, a csúsztatásal.

Le kell dolgozni a hátrányt. Meg kell ismertetni a nemzetközi politikai fórumokkal és a nemzetközi közvéleménnyel is törekvéseinket.

Pl. kampányt kell indítanunk, rendszersen tüntetni brüsszelben, párizsban, londonban és berlinben pl olyan felíratú táblákkal, hogy

STOP THE ADMINISTRATIVE GENOCIDE OF THE HUNGARIAN MINORITY IN
ROMANIA
SLOVAKIA
SERBIA

Ki kell nyilvánítani nemzetközi szinten, hogy vannak területi vitáink, ill. Magyarország által hivatalosan támogatott autonómia-igények. Az ilyen vitákat rengeteg állam felvállalja nemzetközi szinten is.
Japán-Kína (Ryukyu-szigetek)
Japán-Ororszország (Kuril-szigetek)
Chile-Peru
Chile-Argentína
Argentína-UK
Dél-Tirol ügye is évtizedekig húzódott
Skócia függetlenedési elképzelései
Észak-Írországban sem olyan régóta van nyugalom
Thaiföld-Myanmar között is van vita
India-Pakisztán (Kashmír)
Izrael-Libanon
Izrael-Szíria (Golán)
Kelet-Jeruzsálem

és akkor ott van még az önálló államot nem alkotó népek hasonló küzdelmeinek nemzetközileg széles körben ismert szántalan példája.

bozon 2014.03.20. 09:32:39

Azért a mindenféle stratégiai és gázlelőhelyek közelében fekvő óceáni zátonyok feletti civakodást, meg az etnikai konfliktust nem is tartalmazó határvitákat ne keverjük ide.

Dél-Tirol vagy Skócia már jó példa, de a megoldás a számukra is a régiók és nemzetek Európája lenne, semmi más.

A brüsszeli tüntetés az említett szövegekkel sem rossz ötlet, de ezzel kapcsolatban, ugye, senki sem arról álmodozik, hogy majd ezentúl jól mi hazudjuk tele a nyugati médiát, visszaszerezzük az elcsatolt területeket, jól seggbekúrjuk a magyarok ellenfeleit, és nyitva húzzuk ki? Olyan megoldást kell keresni, ami mindenkinek, minden időtávlatban megoldás. Ha küldetése lehet a magyarságnak mostanában, akkor az ez.

bozon 2014.03.20. 09:33:37

@S=klogW: Bocs', az előzőt neked válaszoltam.

S=klogW 2014.03.20. 09:52:32

@bozon:

" a régiók és nemzetek Európája lenne, semmi más"

Ezért mondom, hogy ki kell menni a nyelvhatárig. Ez lényegében az
első bécsi döntés némi módosítással (kivéve Kassa, Kárpátalján Ungvár sajnos már nem, Munkácsnak fele a Latorca mentén elválasztható + Nagyszőlős és Tisza bal part Técsőig), Szatmárnémet-Nagyvárad-Kisjenő, a Baranya-háromszög északi fele Pélmonostor felett indulva a Dunáig Bácsmonostornál, Bezdán-Topolya-Mohol-Nagykikinda-Nagyszentmiklós

+ Szabad Székelyföld

Ezt nagyon sokan gyerekes határhúzogatásnak tartják, de ha nem tudjuk növelni a területünket, szép lassan a kisország is felszívódik, mint a kiömlött víz.

Bell & Sebastian 2014.03.20. 10:00:44

A napokban ismét elhangzott a királyi tévén az alábbi mondat avatott, kormánypárti szagértő szájából:

"- A krími, nemzetközi helyzet fokozódik."

Először azt hittem, csak viccel, de nem. Namármost, addig, amíg mást kell hogy mondjon (például a pedigrés külügy) azzal az aranyszájával és stikában ennek homlokegyenest ellenkezőjét kellene tennie (az uniós kötöttségek, ugyebár), az esti fény hozadékán kívül itt senki másra ne számítson!

Ez a farizeus világ nem fog megoldást hozni. A passzivitás, sült galambra vágyakozás, megváltásra ácsingózás csak a drága időt fogyasztja.

A meg nem harcolt csata totális vereség.
Egy béna kacsa, defenzív politika csak elodázása a fülkén kívüli forradalomnak, csökkenő esélyek és negatív demográfia mellett.

Fel, támadás!

S=klogW 2014.03.20. 10:31:52

Most olvasom odaát a dühöngőben:

"Vita bontakozott ki Magyarországnak a vészkorszakkal kapcsolatos mai történelmi felelősségvállalásáról Washingtonban
...
Prőhle Gergely, aki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyar küldöttségének vezetőjeként szólalt fel, arról biztosította a résztvevőket, hogy Magyarországon „nincs új értelmezése a történelemnek,

és nincs új értelmezése a trianoni szerződésnek”."

A trianoni szerződésnek mi köze a holokauszthoz?

Ezek szerint tényleg a libsi-bolsi zsidók biznisze volt, hogy ilyen nyilatkozatokra van szükség?

S=klogW 2014.03.20. 10:37:31

@S=klogW:

Ez azt is megmagyarázná, hogy holokauszthamuszórás mellett miért kussol folyamatosan Trianon mellett hűségnyilatkozatot tennie a kormánynak.

Pedig el lehetne azt is mondani, hogy Trianon nem kevés zsidónak is komoly anyagi kárt okozott már akkor illetve 20 évvel később az életükbe került, nem véletlenül igyekeztek Magyarországra menekülni.

Bell & Sebastian 2014.03.20. 11:14:40

@S=klogW: Jellemző, hogy Antall óta Washingtonból rángatják a gyeplőnket.

A holokausztrelativizáló szocializmus képe telitalálat, ugyanis a főkérdés az, hogy mihez képest? A holokausztot hájpoló demokratata libernyáladzáshoz képest feltétlenül.

Horthyval valóban kapitális luftot rúgtak az ámerikai hyperszakértők, ennyi erővel szidhatnák a Monarchia bevándorláspolitikáját is. Miközben a monarchia-ellenességük valódi oka -a föderatív berendezkedése- végig rejtve marad.

Tőlünk még megszokást igényel, hogy a szabadkőművesség ügye mindennél előrébb való!

Csak ezt a hegemóniát másként tálalják, el ne tévedjen véletlenül a szavazó abbéli dilemmájában, hogy a sok, balliberális párt közül melyik az igazi?

Biztos ami biztos, meg kell bélyegezni, karanténba csukni és mószerolni ott, ahol csak lehet.

Ha Lenin elvtárs ezt megélhette volna! Hogy mennyi itt a valóságtagadó gyökérmarxista! Hát még ott, a Nagy Vízen túl.

S=klogW 2014.03.20. 12:07:40

@Bell & Sebastian: ha magánbeszélgetés kezdeményeződik idősebb kollégákkal, kétszer is meggondolom, hogy mit mondjak, ebben a szakmában a dinasztiákban sok helyütt ott fityeg a malteroskanál

vizipipa 2014.03.20. 12:47:40

"a magyar kormány államközi találkozókon és az EU-ban tartsa állandóan napirenden, és következetesen álljon ki az adott közösségek által konszenzuálisan elfogadott autonómiakoncepciói mellett"

"transzparens támogatási rendszerrel segítjük olyan autonóm szakmai és kulturális hálózatok felépülését, amelyek képesek érvényesíteni az érdekeiket"

Ez kinek szól? Esetleg lehetne Orbán-Martonyi-Németh figyelmébe ajánlani.

MTI, 2014. márc. 19.
"A Valerij Luncsenko Kárpátalja megyei kormányzóval folytatott megbeszélésen Németh Zsolt hangsúlyozta: Magyarország 23 éve támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében, s ez a jövőben sem fog változni."

Persze nem az a baj, hogy ezt mondta. Elvégre a szó meg a tett, khm hogy is mondta Orbán mire kell figyelni?
A baj az amit nem mondott. Amit napirenden kéne tartani, lásd feljebb.

közösperonos átszállás 2014.03.20. 15:14:24

@S=klogW: "A trianoni szerződésnek mi köze a holokauszthoz? "

Ráadásul már nem is hatályos, szóval még jó, hogy nincs új értelmezése.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.20. 16:48:09

Nincs olyan, hogy politikai vagy politikailag nemzet. Soha nem volt és soha nem is lesz.

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 16:57:02

Állítólag az elmúlt negyven év legalapvetőbb bajait akarták orvosolni. Például az eladósodást. A megszorítások és népjóléti nekilódulások ördögi köréből akartak kitörni. Röpke egy év alatt felélték a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait, a paksi beruházáshoz szükséges hitel viszont 90 százalék fölé lendítheti az államadósságot. Az adócsökkentés politikája elképesztő adóterheléshez vezetett. A hiányt három százalék alá nyomták, az IMF-et kipaterolták, a növekedés tartalékait felélték, a gazdasági kontroll törvényes intézményeit megszállták vagy felszámolták.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 16:57:13

Nemzet nincsen munkás osztály van, aki oda üt ahova köll.

aleb19 2014.03.20. 18:04:21

@dr kíváncsivagyok: 'adócsökkentés politikája elképesztő adóterheléshez vezetett'

ezen jot rohogtem...

nu pagagyí 2014.03.20. 18:11:57

Miniszterelnökünk, lélekben, százezer magyar miniszterelnöke. Talán ezen a töpörödésen kellene változtatni először, azután megtárgyalhatjuk a többi problémát is.

Bell & Sebastian 2014.03.20. 19:03:27

@S=klogW: Akkor én mit szóljak, ahol valódi vakolás is folyik, hébe-hóba? Vakulás, az a mi bajunk.

S=klogW 2014.03.20. 20:47:46

@Bell & Sebastian: Semmit ne szóljon! A központ utasítása, hogy folytassa a fedőtevékenységet! :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.20. 21:06:13

A polgár visszatér
A polgár visszavág
A polgár elszámoltat
polgárok háborúja

S=klogW 2014.03.20. 21:23:48

@tesz-vesz:

bolsi árnyak
a bolsik háborúja
a bolsik bosszúja

S=klogW 2014.03.20. 21:24:55

@S=klogW:

a bolsik háborúja = a bolsik támadása
süti beállítások módosítása