Mindenkiből ügynök válhatott volna
2013. január 17. írta: Redakció

Mindenkiből ügynök válhatott volna

Páriák és önkéntesek. Iratok és megsemmisítések. Miért olyan aktuális az ügynöktéma több mint két évtizeddel a rendszerváltást követően is? Január 16-án tartották a Centrál Kávéházban a Kommentár folyóirat új lapszámának bemutatóját, ahol Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazgatójával beszélgetett Ablonczy Bálint felelős szerkesztő.

Gyarmati elmondása szerint a rendszer negyven évének negyedmillió ügynökéből mindössze huszonötezernek van azonosításra alkalmas „adatfragmentuma”, azaz több aktát vezettek róla több helyen is. Ebből is látszik, hogy a fennmaradt adatok mennyire hiányosak, ezekből pedig nem lehet tökéletes bizonyossággal azonosítani az ügynökök nagy többségét. A huszonötezer azonosított ügynök nagy része „a rendszer páriája” volt, míg az „önként és dalolva” ügynöknek állók voltak kisebbségben. Az igazgató szerint a beszervezések túlnyomó többsége úgy zajlott, hogy a potenciális meghurcoltaknak felajánlották: vagy együttműködik a hatóságokkal és ügynökké szegődik, vagy pedig ráhúzzák a vizes lepedőt. Tehát a „terhelt alapon” történő beszervezés tisztán zsarolás módszerével működött.

Földi Bence tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr395023455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.18. 12:08:33

majdnem orbánból is ügynök lett... majdnem! egy hajszál híjja volt!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.18. 21:59:48

mégse lett mindenkiből ügynök, csak azokból, akik a mai napig akadályozzák az ügynökakták feltárását

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.18. 22:29:48

@Herr SturmLikudnik:

Ez nyikhaj p_cs duma! Látszik, hogy egy napot sem éltél diktatúrában (egy napnyi diktatúrát sem éltél meg tudatosan), különben nem arcoskodnál így!

bömböcz 2013.01.19. 01:55:34

Ez egy nagyon bonyolult elmismásolási kérdés kedves fajtikák.

bömböcz 2013.01.19. 02:32:38

Egy nem ügynök naplója
1944-2013
Azzal kezdem soraimat, hogy engem is anya szült...

Alfőmérnök 2013.01.19. 10:01:10

Nem válhatott volna mindenkiből ügynök. (Ahogy nem is vált.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.04. 22:39:11

Lehel Lászlót modern gondolkozású titkosrendőrök keresték meg és ő igent mondott.

Karrierjét ez nem lendítette elő, mivel az csak a főnökétől, a püspöktől függött. Aki szintén ügynök volt, sőt Lehel őt kérdezte meg, mit gondol a dologról. A püspök is egyetértett Lehel döntésével.

kotoszo.blog.hu/2017/05/04/lehel_laszlo_mozgasteret_kinaltak_es_en_nem_mondtam_nemet

annamanna 2017.05.05. 03:44:37

@Doomhammer: "– Mivel magyarázza, hogy éppen most és éppen a MÖS „piaci konkurensének”, a Baptista Szeretetszolgálatnak az egyik önkéntese állt elő ezzel az üggyel?

– Sokféle szál kuszálódott össze ebben a mostani történetben. Nyilván van erről véleményem, de ezt most nem szeretném a nyilvánossággal megosztani."

Ha jól emlékszem, Lukács tartotta a kapcsolatot a Bolíviában bebörtönzött Tóásóval. Rózsa Florest itthon is nagyon komoly belpolitikai szivárogtatással vádolták; Bolíviában is államellenes összeesküvéssel. Lehet, hogy ebből semmi nem igaz, de Tóásó a börtönben nagyon jól összemelegedett egy bolíviai ellenzéki vezérrel, aki közben meghalt; elvette a lányát, aki közben meghalt; zavaros körülmények között szöktették meg, aminek a sztorija meglehetősen nevetségesnek és szakmaiatlannak tűnik. A lényeg ebből, hogy Tóásó tuti ügynök. És ha ő az, akkor Lukács is az lehet. Ez lehet az a "sokféle szál", ami "összekuszálódott" a történetben.
Hogy lehet, hogy Lukács Észak-Korában is rendszeresen sétálgatott? Hogy lehet, hogy ottani komcsi vezetővel barátkozott?
És az hogy lehet, hogy Szenczy Sándor (és Vujity Tvrtko) hivatalosak voltak Trump beiktatására, miközben Orbánt elfelejtették meghívni?
Lehet, hogy Lukácsnak igaz a sztorija, és tényleg feldobta Lehel; az is lehet, hogy nem igaz, csak pontosan tudja, hogy Lehel is ügynök, és támadható.
A Szenczy-Trump és a MÖS-magyar állam kapcsolatot alapul véve inkább igaz lehet a sztori, mintsem kitalált.

Hogy ezek hányszoros ügynökök, hányféle "szál kuszálódott itt össze", ki kinek jelent és miért járatják le egymást, az az ő titkuk, mindenesetre így bízzon meg valaki bármilyen egyházban. Bár lehet, hogy hosszú távon ez is cél: a keresztény (főleg protestáns) egyházakba vetett bizalom felszámolása. A lutheri reformáció 500. emlékében. Megünneplik az évfordulót a titkosszolgálatok is, a maguk módján. Hogy a yandex legyen velük. kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1686/16866/168668/16866862_ad87802ca06c8e1a91e0ab00bc16e9c1_wm.jpg

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.05. 11:07:35

@annamanna:
A poszt tele van ízesebbnél ízesebb részletekkel.

Az első, hogy bár Lehel mindent elismer, ragaszkodik ahhoz, hogy nem adott jelentést. Engem meggyőzött, el is hiszem neki, hogy nem kellett. Tehát itt van egy titkos megbízott (ami azért több, mint egy egyszerű beszervezett) és nincsenek jelentések. Tehát a mai magyar bírósági gyakorlat szerint nem volt hálózati személy, mert ahhoz fennmaradt jelentések kellenek. Ez megmagyarázza, miért olyan baromi magabiztos itt számos játékos, akikről ordít, hogy a Kádár-rendszer besúgói voltak - mert tudják, hogy nincsenek jelentések.

A másik, amit mondott, az egyházakról. A Kádár-rendszerben alaposan kutatott tény, hogy az összes egyház működését megpróbálta átvenni az államvédelem és gyakorlatilag teljes sikert értek el olyan egyházaknál, amelyeknek nem volt hová segítségül fordulniuk, mivel nem egy nagyobb szervezet részei voltak. Ilyenek voltak a zsidók vagy a magyar református egyházak. Meglepő módon a legellenállóbb a katolikus egyház volt, mivel ugyan azt is telerakták ügynökkel, de a tény, hogy a főnök a pápa (volt és van) megakadályozta az államvédelmet abban, hogy teljesen átvegye az egyház felett az ellenőrzést.

Ezt a jól ismert tényt Lehel most megerősíti, ő az - ügynök - püspöke beleegyezésével lett ügynök. Van a szövegében egy másik részlet azonban, ami nem csak a Kádár-korra igaz. Lehet fiatalokkal akart foglalkozni és ezt csak úgy tehette, ha ügynök lett. Ekkor már kifejezetten bátorították erre. Ez egy kortól független, rutineljárás. Bizonyos pályák - például a pap, a tanár, az üzletkötő - különösen alkalmasak arra, hogy hasznos ügynök legyen az illető. Tehát Kádár-kor vagy később, az ilyenek között jócskán lesz beszervezett.

És akkor eljutottunk a CEU-ügyhöz vagy ahhoz, hogy milyen egyházban bízhatunk. Jobban bízhatunk olyan egyházban, ami nagy, nemzetközi hierarchiája van és egyértelmű benne, ki kinek a főnöke. Mert a kicsiket sokkal könnyebb teljes egészében átvenni, mint ahogy a Kádár-kor titkosrendőrsége csinálta például az evangélikus egyházzal.

annamanna 2017.05.06. 23:54:41

@Doomhammer: "milyen egyházban bízhatunk"

Jó, hát nekem más szűrőm van (teológiai hitelesség és így tovább) ami alapján egyházi szinten egy sem megbízható. Legfeljebb megbízható és hiteles emberek vannak, akik megpróbálnak kitartani. Ha van valami, amit remekül lehet belülről bomlasztani, az a kereszténység.

www.youtube.com/watch?v=6n_xCI-peq0&t=352s

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.05.09. 22:22:56

Facebookról gyűjtött komment (gloár, mit gondolsz?):
"Pleva Eszter egy tök periférián lévő baromi kis halacska, amin lehet most marcingolni, és azt hinni hogy igen-igen ő tehető felelőssé az underground szisztematikus szétverésében. Tényleg nem tűnt fel senkinek sem, hogy Bada Dada miért lett öngyilkos? a Bahia mért szűnt meg hirtelen, akárcsak a Zöldpardon ami egy kicsit zavarta a Bahia utórengéseit az A38 hajón, avagy gondoljunk bele a legfőbb gémer munkáiba: Mesterházi Ernő és Bognár kalandozásait és az ő szembenállásukat a Sziget Kft-vel, ahol a Müller Péter volt az egyik "alaptégla" akiről ne felejtsük el: ha például a Köztársaság Elnöki Hivatal bármit akart a Gödörben, akkor Mülerrel tárgyaltak, és ő irányította a megfelelő érdek szerint Filep Ákost (és itt már a 2010-es évek előtről beszélünk és 2010 utánról) HAlkan megjegyzem: Müller Péter-nek ha valaki nem tetszett, az kurvaélet, hogy nem léphetett fel a Gödör-ben, és ha úgy adódott akkor a SZIGET-en se!

Olyan erős a Müller Péter alaptéglára felépült Sziget csoport, hogy még a Fidesz is letérdelt, lásd Gödört kik üzemeltetik most (Sziget nyúlvány) ahol halkan megjegyzem kulcsszereplők az INKAL ZRt.-nél azok a "jelentéseket" olvasók (nem írók, hanem maguk az olvasók) akik pontosan tudták, hogy milyen művésztömeggel, mikor mit lehet kezdeni, és azzal hogyan lehet szép pénzt termelni.

Kapjatok már észhez: bahia.hu akkoriban az index.hu-val volt egy nézettségi szinten, de a Bahia-t gyakorlatilag a Sziget Kft érdekeltségébe tartozó (Kacsaláék) a Metha net lekpcsolta a picsába, mert hát az nem járja, hogy a Müller Péter nem szerepel napi szinten a Bahia.hu-n, és még a nézettsége is magasabb a Bahia-nak a Szegt.hu-hoz képest.

Kapjunk már észbe, lessük meg, hogy az akkori underground első csomópontjával (bahia.hu) mi történt? Bahián a fő hangadó Dr. Máriás volt, aki szépen átállt a CIA feliratú kivilágított lavorba: index.hu/.../andre_goodfriend_megnezte_drmarias.../

Mellesleg megjegyzem: az A.E. Bizottság soha a kurvaéletbe nem lett volna sztár, ha ezek a derék III/III-as picsa nem áll be vokálozni a zenekarba, és nem baszatja magát hülyére, a korabeli "sztárokkal" mert itt a baszás az alap szintű dolog volt a műveletek végrehajtásában.

A Sziget Kft. alaptéglája Müller Péter, és az egyáltalán nem véletlen hogy a Sziget ki tudott nőni a betonból (nem gondolod, hogy súgtak folyton a gerendainak, de ez még tart most is) A kérdés az, hogy Müller Péter például mit tudott a nevelőtisztekről (nem mondhatja azt, hogy semmit, hiszen velük üzletelt, ebből lett a Sziget, ahol az lett "sztár" aki kapott fellépési lehetőséget) Nem az a lényeg, hogy ki mit jelentett, hanem az, hogy ki tudott a nevelőtisztekről, és ezekkel a tisztekkel a "hálózatban" végül (napjainkra) milyen üzletek kötettek. Az hogy az Undergroundot szétverték (bahia.hu lenullázása) tök járulékos, a belharcok által létrejött veszteség. Müller Péterre senki sem mer kezet emelni, pedig ő volt az "alaptégla" (Müller kurvasokat tud) csak eljátsza a naív kisnyugdíjast. Müller Péter politikai (főleg MSZP) kapcsolathálója szép baleset lenne, ha azt valaki felrajzolná egyszer atlatszo.hu -nál, de hát ez nem fog megtörténni, mert a Sziget-ben már régóta meghatározó az In-Kall Zrt érdekeltsége, és ott nem sík hülyék ücsörögnek. (fesztiválokra az emberek tömeges megmozgatás tulajdonképpen, egy civil polgárokon végrehajtott szisztematikusan felépített hadgyakorlat, aminek a háttér adatai aranyat érnek a "tömegmanipuláció" műfajban)"

Jean Sol Partre 2017.05.10. 13:44:15

@Disznóvári: elsőre meredeknek tűnik, de az halál biztos, hogy az undergrund sem volt tisztább mint bármi más közeg, sőt. Elég csak Bódyra gondolni, meg "Pápainé"-ra (ha valaki látta a Jelentés kiállítást a Capában, vagy olvasta Forgách András könyvét), megdöbbentő esetekről tudunk és jó eséllyel rengetegről még nem.
Szóval akár igaza is lehet a kommentelőnek.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.05.11. 01:26:36

@Jean Sol Partre: Anno gloire valami hasonló elméletet vázolt fel ezen a blogon Müller Péter Sz.-ról. (Nincs kedvem sem energiám kikeresni.) Akkor úgy vélte, Dönci emlékirataiban majd lelepleződik minden. Aztóta megjelentek Dönci emlékiratai, nem tudom, mit szerkesztettek ki belőle, nem is olvastam, de úgy tudom, nagy durranás nem lett belőle.
Az biztos. hogy az undorgrund tele volt beépített személyekkel és nem tartom kizártnak, hogy M.P.Sz. volt a jéghegy egyik csúcsa. (Ex-feleségéről, B.-D. Ágnesről is vannak vélelmeim.)
A kommentelő mindazonáltal (nem csak a nyelvhelyességi hibák miatt) nekem úgy tűnik, improvizál és van néhány tárgyi tévedése is, pl. a Bizottsággal kapcsolatban. De lényegi állításait én sem tartom abszurdumnak.
@Doomhammer: Ugyanazon kommentelő, akit fenntebb idéztem, azt állítja, hogy ifjú Sebőt az USA-ban képezték ki(értsd: CIA-ügynök) és ezt nem is nagyon tagadja.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.05.11. 01:44:39

"Index.hu 24 órája a Nanga Parbat Zrt. tulajdona. Nanga Parbat jelentése "EMBEREVŐ" ami igen találó név az Index.hu-ra nézve, ja és a nem gyűlölünk senkit retorikája az MKKP-nek ezennel megbukott, mert olyan gyönyörű "gyűlöljük Oroszországot" propagandát hozott létre az MKKP, hogy az valami ihaj-csuhaj. Bayer Zsolt is megirigyelné ezt az Oroszellenes gyűlölködést, ami nyilvánvalóan jót tesz társadalomnak (mármint az Oroszország gyűlölködése) Milyen különös, hogy Kovács Gergő mögött ifjabb Sebő Ferenc "Holokauszt hakni gyártó" áll a pódiumon ma is az Oktogonon. Sebőt az USA-ban képeztek ki propaganda szakembernek, és Airdnb-n keresztül támogatják tevékenységét. Sebő Feri frankó kis kiképző központ hozott létre a Klub Béla-ban, ahol régebben véletlenül pont migránsokat szállásoltak el és tele van matracokkal is a pince. Ez egy tényleg földalatti klub, amiben az a leg izgalmasabb, hogy az MSZP és MSZMP bútorainak széria száma található a Klub Béla földalatti helyiségének bútorainak alján, ami nyilvánvalóan egy véletlen. Nyilvánvaló, hogy aki eddig a Klub Bélában járt, nem nézte meg a bútorokat amire ráült, és az nyilvánvaló hogy nem kiképzés folyik a Klub Bélá-ban hanem "személyiség fejlesztés" ahol a foglalkozások úgy indulnak: teljes bezárkózás, még a redőnyt is lehúzzák a bejáraton. (részt vettem Sebő Feri több kiképző tréningjén, tanulságos volt) Mindenesetre ha bárki Orosz ellenes propagandát szeretne létrehozni, vagy az USA "ember manipulációs" dráma pedagógiai módszertanára kíváncsi akkor elég lemennie a Klub Bélába egy jó kis Sebő Feri foglalkozásra, ahol egyáltalán nincs titkolva: USA módszertan alapján a résztvevők "személyiség fejlesztése" zajlik, méghozzá olyan bútorok társaságában, amin az MSZP és MSZMP pártok kataszteri nyilvántartási sorszáma megtalálható. Nyilvánvaló, hogy mindez csupán véletlenek összjátéka. Oké, nyáron a dög melegben menj fel a földszinti gangra, az ablakok nyitva vannak, még lehallgatni sem kell a helyiségeket, a gang zeng a telefonon zajló dialógoktól. Alapítványok dolgoznak az emeleten, de azt hogy pontosan mit megtudod, ha fél órát ücsörögsz és figyelsz a Klub Béla fölötti gang aljában. Nyilvánvalóan az is egy véletlen, hogy Bajnai Gordon szakjogászának kézjegye áll az MKKP alapító okiratának szignóján, és az is egy véletlen, hogy az MKKP alapító okiratát maga Sztálin vagy Hitler is megirigyelné, hiszen az áll benne: Kovács Gergő a legfőbb és soha le nem váltható diktátor. (klassz vicc)"
"nyilván csupán véletlen, hogy a háttérben látható ifjabb Sebő Ferit az USA-ban képezték ki (és ezt ő nem is tagadja) index.hu/video/2017/04/22/ketfarku_kutya_part_demonstracio_kormany_bekemenet/ (00:58-nál)"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.11. 14:56:21

@Disznóvári:
Hogy Sebőt kiképezték vagy sem, azt nem tudom, de azt tudom, hogy a magyar táncházmozgalom egy globális trendnek a magyar megjelenése. A '60-as évek végén a folkmozgalom újraéledt és ennek eredménye lett pl. a hagyományos táncestek újjáéledése Bretagne-ban.

fr.wikipedia.org/wiki/Fest-noz

A magyar táncházmozgalom időben ennek teljesen megfelel, tehát szerintem az történt, ami általában Magyarországon szokott, valaki külföldön járt és hazahozta a divatot.

Hardcore nacionalisták máshol is azzal vádolják az ilyen populárisabb népi hagyományőrzést, hogy a radikális nacionalista mozgalmak ellen találták őket ki. Az biztos, hogy se a francia, se a brit, se a magyar néptáncmozgalom nem tolerálta sose az agresszív nacionalizmust, ezért lehetett nemzetközi népművészeti fesztiválokat rendezni (nem utálják a másik művészetét, hanem érdeklődnek utána).

Az biztos, hogy a mozgalmat azonnal telepakolták ügynökökkel, akik buzgón jelentgettek is. De amint Aczél válaszából látja, a felsőbb pártvezetés sose tekintette őket igazi fenyegetésnek. Talán még a "támogatott" kategória széléig is eljutottak a "tűrt"-ből.

Jean Sol Partre 2017.05.12. 13:16:16

@Doomhammer: lásd az idevonatkozó Pintér Béla darabot (Titkaink).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.12. 21:37:21

@Jean Sol Partre:
Ghiuruţan kapitány javasolta Kallós Zoltán "diszkreditálását".
www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1450620968341582&id=121560831247609&substory_index=0

A kedvencem, amikor Szalai Sándorról az "elszigetelése" végett elhintették, hogy ügynök.

hvg.hu/hetilap/2010.33/201033_szalai_sandor_es_az_elharitas_a_gyanu_arnye

Nem is állt vele aztán szóba senki.

Jean Sol Partre 2017.05.15. 09:24:31

@Doomhammer: hányféleképp lehet egy fegyvert használni...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.15. 14:29:07

@Jean Sol Partre:
Nem biztos, hogy maga erre gondolt, de én a Kallós-ügyre asszociáltam a Pintér Béla-darabról. Kábé 20 éve hallottam először, hogy Kallós pedofil lenne, a suttogók pont a moldvai szülőkre hivatkoztak (Kallós egy ideig ott volt tanító). Ez is egy bevett trükk. Most inkább azt gondolom, hogy ez is a "diszkreditálási" kampányának a része volt. Mivel ilyen "diszkreditálási" kampány biztosan volt, ez már dokumentált.

Jean Sol Partre 2017.05.15. 15:10:29

@Doomhammer: én is erre gondoltam, bár szerintem PB csak kiindulópontnak használta a sztorit, de a történet szálai (Pánczél elvtárs és sokan mások) kétségtelenül párhuzamosak.
Csak az jutott az eszembe, hogy ez az ügynök kérdés mindenképp fegyver, akkor is, ha valaki titokban ügynök, meg akkor is, ha nem az, de azt hiszik róla.

Ügynökök mindenhol voltak sajnos. Forgách Andrásnak például a saját édesanyja (alias "Pápainé") jelentett a lakásukban szervezett bulikról, miközben a meghívottak (az underground és az alternatív művészi világ) között is akadtak beszervezettek.

És abban is biztos vagyok, hogy most is vannak, a közélet tele van régi ügynökökkel, régiekkel és újakkal.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.15. 20:15:10

@Jean Sol Partre:
Pápainé profi volt, biztos, hogy nem jelentett ő másfele is? Arról biztosan nincsenek magyar állambiztonsági iratok.

A legmegdöbbentőbb ezekben az ügynökös sztorikban, hogy volt egyszer, réges-régen egy igazi akció. Aztán annak vége, maga a szervezet befejezettnek tekinti az akciót. Az elültetett sztorik azonban tovább élnek. Amikor én a Kallós-sztorit hallottam, a Securitate vagy annak örökösei már biztosan nem foglalkoztak vele. Azonban a fülbe súgdosott lejárató történetek tovább éltek és az akciótól számítva 15-20 évvel később eljutottak a fülembe. És Pintér Béla fülébe is.

A másik, ami tovább él, a módszerek. Ismertem egy volt házmestert, akiről azt gyanítom, régen be lehetett szervezve. Történetünk idején azonban már biztosan nem tartottak igényt a szolgálataira, megkeseredett nyugdíjasként élt. Ehhez képest a bomlasztás és elszigetelés összes módszerét tankönyvszerűen hajtotta végre a saját piti kis céljai érdekében.

És akkor még nem beszéltünk azokról a különféle "szolgálatokról", amik pártok vagy egyes cégek környékén nőnek ki és sok esetben volt profik futtatják, de ezúttal magáncélra. A módszerek ott vannak (lehallgatás, bomlasztás, elszigetelés), még a szakértelem is ott van, de az állami célokhoz immár semmi közük nincsen.

Sokféle módon fertőzi ez a régi-új hálózat az életünket.
süti beállítások módosítása