Helyben járó forradalom – Mandiner2012 XII.
2013. január 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Helyben járó forradalom – Mandiner2012 XII.

helybenjaras.jpg

Idén 2010-hez és 2011-hez hasonlóan újra megkérdeztük mandineres bloggereinket: hogyan értékelik röviden a 2012-es évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. Rajcsányi Gellért válasza.

*

2012 az egyre nagyobb étvágyú etatizmus, az egyre aktívabb kormányzati voluntarizmus, a csak-csak kitörő kultúrharc, az ellenzéki paradoxonok és végső soron az ország egy helyben járásának éve volt. Nem örülünk.

„2010 volt az az év, amire nosztalgiával fogunk emlékezni 2011 év végén” – írta Charme kolléga két évvel ezelőtt; s állítása igaz lett, igaz 2011-re és 2012-re egyaránt. És mit is írt még? „A belpolitikai gyakorlatra egy olyan vízió nyomja rá bélyegét, amiről még a társadalmat ismerő releváns arcoknak is csak halvány sejtéseik vannak. A helyzetet súlyosbítandó a miniszterelnök ezt nem nagyon köti az orrunkra, csak a szemmel láthatóan megbabonázott és néha már-már fanatikusnak tűnő környezetére. Akkor most azon múlik az ország sikere, hogy ez a vízió életképesnek bizonyul-e rövidtávon? Mert akkor ajjaj, aszondom. A jó kormányzati teljesítmény fontos része egy nemzet megerősödésének, rendben, legyen így. De azt senki ne gondolja komolyan, hogy a gazdaság és a valódi civil szféra erejénél több. Mert akkor baj van. 2010 a kormányzati tekintély megerősítéséről szólt, legyen így, de ha 2011 nem a kormányzat és a gazdaság partnerségéről fog, akkor oltári nagy lesz a baj.”

Nem is tudom, mit lehet ehhez hozzátenni 2011 és 2012 ismeretében. Talán csak pár rövid bekezdést.

Etatizmus: ösztönösen távolságtartó vagyok mindenféle bürokráciával szemben; de ahogy eddig, úgy ezután sem akarok az együgyű állam-ellenesség propagandistájává válni. Az államnak megvan a maga szerepe és feladata, és a 2008 óta tartó nemzetközi gazdasági válságban sokfelé újraértékelték az állam, a piacok és a társadalom viszonyrendszerét. Kérdés, hol van az újraszabás határa, és milyen hatásokkal jár mindez. A magyar kormány 2010 óta az egyik legkülönösebb kísérletet végzi a nyugati világban: az unortodoxia varázsszava mögött minden lehetséges területen központosít, államosít. Az 1990-ben létrehozott, széles jogokkal rendelkező hazai önkormányzati rendszert a feladat- és hatáskörök gyors elvonásával, adósságátvállalással és egyéb intézkedésekkel összezsugorította. A kormány láthatóan a minél magasabb szintű, minél koncentráltabb döntéshozatalban hisz. Az bizonyos, hogy pont az ellentétét teszik a minél kisebb (de meglévő feladatait kiválóan elvégző), a polgár és a piaci szereplők életéből, tevékenységéből minél jobban kivonuló államról, a decentralizációról, a szubszidiaritásról, valamint az egyéni és közösségi önszerveződés erősítéséről vallott elképzeléseinknek.

Voluntarizmus: nagyüzemi jobber jozefinizmusról írtam 2010-ben és 2011-ben is; és a felülről érkező, lefelé átnyomott, ad hoc bejelentett, villámgyorsan lebonyolított, népboldogítónak és országjavítónak szánt drasztikus lépések minden eddiginél mélyebben beleavatkoztak amúgy is kuszált közviszonyainkba. És igen, van, ahol erre szükség volt: a devizahitelesek helyzetének megroppanása olyan veszély volt, ami miatt szükségessé vált az állam beavatkozása, és végül a bankokkal együttműködve (!) sikerült megoldásokat, menekülési útvonalakat kínálni a hitelcsapdában vergődőknek. A jogalkotásban, az egyes gazdasági szereplőkkel, társadalmi csoportokkal, civil szférával való kommunikációban és az őket érintő döntéshozatalban viszont gyakran voltunk tanúi a párbeszéd-képtelenségnek, az egyeztetések hiányának, az előkészítetlenségnek, miközben hatalmas volumenű döntésekről volt szó. Persze 2010 óta már ehhez is hozzászokhattunk, de ez inkább a fásultság és a beletörődés hozzászokása: a Fidesz a kétharmad birtokában ezt az utat választotta a kormányzáshoz. A választók pedig majd választanak 2014-ben.

Kultúrharc: hiába voltak fogadkozások és törekvések arra, hogy az örök magyar kultúrharcot megspóroljuk a 2010 utáni, amúgy is konfliktusos időszakban, 2012-ben végül csak kitört a kampf, s az árok két oldalán egymásnak estek veterán és sajnos fiatalabb harcosok is. A Nyírő-ügy és az MMA története is mutatja, a kormány még adós egy érvényes, átfogó, 21. században vállalható jobboldali, konzervatív kultúrpolitika kialakításával. Addig marad a foci, és a jól előszobázó és fülekbe suttogó old school udvaroncok alkalmi helyzetbe hozása; miközben baltával faragják a kultúra elefántcsonttornyait.

Ellenzéki paradoxonok: az elképesztő konfliktusokkal és átalakításokkal járó két és fél év ellenére a kormánypártok egy-egy vereség, illetve a támogatottság csökkenése ellenére még mindig helyzetben vannak, s szó nincs arról, hogy immár egy erős és egységes ellenzék szorítaná sarokba őket. Az ellenzék önsorsrontó paradoxonjait már a 2010-es választások után látni lehetett, és sok elhatározás és nekibuzdulás ellenére még 2013 első napjaiban is szinte ugyanott tartanak. A Jobbik saját radikálisainak és innen-onnan érkezett saját emberanyagának a foglya. Mérsékelt, mértékletes politizálással a közép felé erősödhetne, de akkor elveszítené radikális hangadóit. Az egybites, lebutított radikalizmus képviseletével viszont a közép és a képzett rétegek felé válik vállalhatatlanná. Az LMP 2012-ben egyszerűen meghasonlott, de hitelességét megőrizte, kérdés, mire lesz elég mindez 2014-ben. Az MSZP-nél megvan még bizonyos szervezeti erő, Mesterházy Attila meglepő politikai tehetséggel akadályozta meg a teljes széthullást. Gyurcsány és DK-ja továbbra is megy a maga feje után. Az Együtt 2014 a lendületes őszi kezdés után egy újabb ellenzéki minipárt szerepébe látszik csúszni, tegnap például az MSZP és a DK társaságában ábrándozott elvtársias légkörben egy új(nál is újabb) alkotmány lehetőségéről. A civilek civilkednek, álcivilek álcivilkednek, kimaradni próbálva a politikai küzdőtérből – miközben a politika, a kormányzás kérdése mégis csak abban a küzdőtérben dől majd el. Az ellenzék paradoxonjait még mindig nem sikerült megoldani. Eközben – s talán éppen emiatt – a kormányra nehezedő, az ellenzéket segítő nemzetközi nyomás enyhült, bár nem a kiegyezés, inkább csak a fegyverszünet enyhülése ez.

Helybenjárás: mit számít azonban a kormány vagy az ellenzék állapota, amikor az ország helyzetéről van szó? 2012-ben sem jött el az elrugaszkodás, a kibontakozás éve, jött helyette a recesszió. Hiába az egykulcsos adó jobboldali vívmánya melletti kitartás, a 2013-as kisadózástól remélt kisvállalkozói tehercsökkenés; hiába a hiány bármilyen eszközzel történő lefaragása és az államadósság elleni helyes harc, ha mindez satufékkel párosult a gazdaságban. A beruházások siralmas szintje, a bankokból történő forráskivonás, az infláció beindulása gyenge évet hozott. Jövőre már a stagnálás is örömhír lenne, bár lehet, hogy a stagfláció remek konstellációja vár mindannyiunkra. És közben húznak el mellettünk a térségbeli, ortodox gazdaságpolitikát folytató riválisok, a Nyugat rapid hanyatlásának elmaradásáról nem is beszélve. It's the economy, stupid, ugye: 2014-ben mindenki a saját bőrén fogja érezni, négy év után mire jutott az unortodox gazdaságpolitika. Helybenjárásért kár volt négy évet a világrend elleni küzdelemre fordítani.

Zárom azzal, amivel két éve is: egyszer valakik azt mondták a jövőre nézvést, „van más választás: a polgári Magyarország.” Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr954994291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Helyben járó forradalom – Mandiner2012 XII. 2013.01.04. 10:52:01

Helybenjárásért kár volt négy évet a világrend elleni küzdelemre fordítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.01.04. 07:34:06

Nem és nem és nem. Gellért még mindig nem képes leírni, hogy a probléma neve: Orbán Viktor. :-))

Boltzmann 2013.01.04. 08:10:12

@Kettes: a _te_ problémádnak feltétlenül OV a neve

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 08:10:30

@Kettes: Fizesd meg jobban, oszt majd kimondja. Ez magyar média vastörvénye.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 08:11:41

@Boltzmann: a cár atyuska jó, csak a tanácsadói rosszak, mint tudjuk.

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 08:18:54

"és végső soron az ország egy helyben járásának éve volt"

Úgy egy helyben járás ez, ahogyan a Fekete Lovag kiegyezne a döntetlenben...

Amúgy egyszerűen unalmasak, depisek, sótlanok az évértékelő posztok.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 08:23:10

@Robinzon Kurzor: majd steiner offenzívája mindent helyrehoz, több pozitív hullámot!

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 08:30:14

@Herr SturmLikudnik: egyesülve a csákánydoroszlói fogatolt tüzérekkel!

maskep 2013.01.04. 08:33:55

"... 2014-ben mindenki a saját bőrén fogja érezni, négy év után mire jutott az unortodox gazdaságpolitika."

2014-ig negyedévente 10%-kal fog csökkenni a rezsi. Ezt pedig egy unortodox gazdasági felfedezés, az MNB-elnök váltása fogja megalapozni. A pedagógus életpálya modell 2013. őszétől életbe lép, és az összes állami alkalmazottnak akiknek, az elmúttnyócc... na jó, Medgyessy óta méltánytalanul lemaradt a jövedelme, az elvártnál magasabb emelésben részesülnek. 2014. elejétől Tarlós elkezdi átadni a 4. metró állomásait. A Simicska-Nyerges érdekkör eddigre bebizonyítja, hogy az állami megrendelésekből szerzett, valamint Azerbajdzsánban és egyéb helyeken megkeresett, sok-sok milliárd profitját a köz érdekében használja, többek között a CÖF igazság-békekampányának a finanszírozására, de nyilván egyéb módokat is találnak a hálájuk becsatornására...

2014-ben a Fidesz ezzel az unortodox gazdaság-politikával, melynek az eredményeit addigra mindenki érezni fogja a bőrén, újra megnyeri a választást. És ezután lehet, hogy akár 2014. végéig sem megy csődbe Magyarország, ha már a bőrön való érzékelésről esett szó...

Pelso.. 2013.01.04. 08:35:43

@Boltzmann: Inkább a problémák forrásának OV a neve. Persze akad, aki mindennapi örömének, ez van.

@Herr SturmLikudnik: Hullámok, a szakadék-vízesés alján, ugye?)

maskep 2013.01.04. 08:38:42

@Robinzon Kurzor: Szándékosan eltitkolják a pozitív eredményeket!

maskep 2013.01.04. 08:42:02

@Robinzon Kurzor: ...De én hazafias kötelességből pótoltam, csak @maskep: ...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 08:43:31

@Robinzon Kurzor: dehogy, majd a Volkssturm Friedensmarsch hadosztályt behajózzuk a gyorsnaszáddá átminősített balatoni vitorlásba és irány Pearl Harbour.

Ha viktor velünk, kicsoda ellenünk?

Mindenki?!

ooooooops, cseréljünk gyorsan lemezt: majd csak az utókor lesz képes megfelelően értékelni ezt a nagy embert, brühühü

Boltzmann 2013.01.04. 08:45:47

@Robinzon Kurzor:

a lecsúszáshoz képest a helybenjárás üdvözlendő siker

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 08:47:44

@Pelso..: miféle szakadék, miféle vízesés? az a növekvő zúgás a közeli kikötőben a gyorsnaszád üdvözlésére váró tömeg moraja, no. lapátolj inkább egy kis manyup pénzt a kazánba, gyorsabban érünk célba.

Pelso.. 2013.01.04. 08:54:11

@Herr SturmLikudnik: Elmész az értékek mellett, ahelyett, hogy boldog (bárgyú) mosollyal éveznéd áldásukat, - hát nem gyönyörű a Niagara vizesés??)

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 08:57:37

@Boltzmann: "a lecsúszáshoz képest a helybenjárás üdvözlendő siker"

A lecsúszáshoz képest?
Az elrugaszkodás évéről beszélünk ...

Ha ok nélkül levágják az egyik lábad, akkor az vitán felül üdvözlendő siker ahhoz képest, hogy mindkettőt levághatták volna.

De azért a mosoly nem lesz őszinte ...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.01.04. 09:05:34

if you have a Hungarian for friend, you don't need an enemy.....

maskep 2013.01.04. 09:05:41

@Robinzon Kurzor: "Az elrugaszkodás évéről beszélünk ..." - No, ez legalább sikerült! Csak az irányt kell még pontosítani...

Az utóbbi időkben Orbán Viktor mellett a következő érveket hallottam:

- A magyaroknak vezérre van szüksége.
- A diktatúra(sic!) hatékonyabb a demokráciánál.
- Vagy ő, vagy azok, akik az elmúttnyóccévért felelnek. Akkor már inkább ő.
- Orbán Viktor nagy stratéga. Nem látom, mit akar, de ő biztos tudja!

Ezek mellé most áttételesen fölvettem az "egy megmaradt láb jobb, mint kettő elvesztése" érvet is.

Kérem, hogy egészítse ki további érvekkel, aki tudja!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 09:07:06

@Pelso..: szerintem jobb dolog a bodensee-n hajókázni kiszámítható, megfontolt polgári ütemben

ortodox bürgerlichbűnözés, nem vitatom

ui: mindez a te hibád, basztál rá anno zöldgárdát csinálni, pedig szóltam

maskep 2013.01.04. 09:09:35

@pancho_sanza: And if you have an agressive Hungarian prime minister...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 09:09:55

@maskep: mint mondottam: csak az utókor lesz képes értékelni ennek a nagy embernek az életművét, no

aki mást mond, gusányista coccifan

szóval alapítsuk meg a vezér kólásdoboza emlékmúzeumot, nemzeti kegyhely lesz maholnap

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 09:31:29

jvizkelety-től köllene egy évértékelő

Boltzmann 2013.01.04. 09:34:16

@Robinzon Kurzor:

lecsúszásból elrugaszkodni nagyjából a szintenmaradást jelenti

Kandeláber 2013.01.04. 09:46:13

A kormányzati retorika kísértetiesen emlékeztet arra a régi viccre, miszerint "Elvtársak, a rothadó kapitalizmus és imperializmus a szakadék felé tart, de mi egy lépéssel előttük járunk!".

Boltzmann 2013.01.04. 09:47:38

@Herr SturmLikudnik: mindeközben a nemzetközi piacon jól teljesít a HUF és csökkenek az állampapírhozamok és a cds-felárak

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 10:01:49

@Boltzmann: A forint a régiós pénzekkel szemben is gyengül. A lengyel zlotyval szemben például újra 72,20-as szint fölé került a forint árfolyama, ez közel van a múlt héten beállított bő egyéves mélyponthoz – írja a Portfolio.hu. A befektetők óvatosságát hazai fejlemények indokolhatják, elsősorban az, hogy az Index értesülései szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már készül a jegybankvezéri poszt átvételére. Az MTI beszámolója szerint devizakereskedők azt mondják, a forint gyenge teljesítménye mögött a reggel publikált pocsék decemberi beszerzési index húzódik meg.

Prof. Dr. Simon Templar 2013.01.04. 10:05:02

@maskep: "Ezek mellé most áttételesen fölvettem az "egy megmaradt láb jobb, mint kettő elvesztése" érvet is.

Kérem, hogy egészítse ki további érvekkel, aki tudja!"

Négy láb jó, két láb rossz! Négy láb jó, két láb rossz!:)

És: Neeem leszünk gyarmat!!:))

Prof. Dr. Simon Templar 2013.01.04. 10:07:42

@maskep: Ja, és még egy, egy szintén üstökös fényességű vezértől:

"Elvtársak, nem a zsömle kicsi. A pofátok nagy." (Marosán György alias Buci Gyuri)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.01.04. 10:09:12

Halljuk! Halljuk!

Szóval:
Viktor monnyonle!
Balog monnyonle!
Semjén monnyonle!
Matolcsy monnyonle!
Hoffmann monnyonle!
Budai monnyonle!

@Kettes: Ez bizony így van. Viktor alkalmatlan. A pocakos pártfőtitkár a halálom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 10:14:57

@TaTa86.: basszus, a mai napra is jut egy árulás:

index.hu/belfold/2013/01/04/dilettansak_a_ptk._elfogadott_modositasai/

hát hogy lehet így forradalmaz csinálni, efftársak?! brühühü

Boltzmann 2013.01.04. 10:17:25

@Herr SturmLikudnik:

jaj ne, a lengyel zlotyi, a világvaluta

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 10:23:44

@Boltzmann: alakul az is: www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/jon_a_kozvetlen_zloty-atvaltas_juanra.172152.html

bezzeg a kedves beteg hiába pofoztatta fel a tibeti tüntetőket, minket nem szeressenek ennyire a kínaiak, inkább ortodox gazdaságokkal bizniszelnek kiemelten :)))

Kandeláber 2013.01.04. 10:31:43

Persze ha a minapi szeánszon részt vevő arcok, úgymint Molnár Csaba, két Bárándy, Mesterházy, Juhász etc. illetve a majd belőlük létrejövő katyvasz jelenti az alternatívát, nem igazán van ok itt az örömködésre.

Boltzmann 2013.01.04. 10:33:12

@Herr SturmLikudnik:

inkább szaporodni kellett volna

ha a cigány tud szülni putri, a magyar panelba miért nem?

maskep 2013.01.04. 10:34:43

@TaTa86.: Szerintem elég lenne, ha Viktor lemondana. A többi már olyan, mint a viccbéli trópusi himbi-limbi betegség: Lerohad magától...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 10:39:13

@maskep: viktor lemond? az sci-fi

gusányihoz hasonlóan nekik a real time császárszimulátor a kedvenc játékuk

hardcore gamerek a zország és a zemberek kárára

maskep 2013.01.04. 10:41:03

@Prof. Dr. Simon Templar: Ma reggel hallottam a királyi TV reggeli műsorában olyat, amit 1986. óta még soha: Nógrádi György, óvatos és diplomatikus körmondatokban bár, de Magyarországgal kapcsolatban foglalt állást. Méghozzá arról, hogy Magyarországnak nem tenne jót ha elszakadna az újjáalakult Német-Francia európai tengelytől, és/vagy legalább hihető gazdaságpolitikára volna szüksége a kitöréshez.

Ha már ő és eRGé is...

laci0011 2013.01.04. 10:45:09

Sok minden volt ez az év,csak nem helyben járás.A kormányzat teljes morális és szakmai bukása volt az év,bel és külföldön,szerintem.

maskep 2013.01.04. 10:48:37

@laci0011: Egy lépés hátra, kettő összevissza. Ungarische Volk-Tschardasch. A vektor eredője, kedvező esetben, (ha nem moccan meg alattunk a talaj) még lehet 0|...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 11:02:42

@laci0011: pontosan, komplett idiótának nézik házon kívül is a revolución regime-et

Kandeláber 2013.01.04. 11:06:44

@maskep: Nógrádi biztonságpolitikai szakértőből átment gazdasági szakértőnek?
Új polihisztorunk van.
Egyébként nem valószínű, hogy az ország el tudna szakadni a német befolyási övezettől. Ehhez nem kell Nógrádinak lenni.

maskep 2013.01.04. 11:11:41

@Kandeláber: Nógrádit 1986. óta ismerem. Ha ő átlépte azt a határt, amire mindig ügyelt, akkor valószínűleg a hazája is átlépett egy határt, és aggódik.

Nógrádi egyébként arra utalt, hogy Magyarország éppen ettől a centrumtól külön úton kíván járni, ami lehet jó vagy rossz stratégia, de legalább olyan gazdaságpolitika kell így vagy úgy, ami segíti a növekedést.

Ehhez sem kell polihisztornak lenni...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.04. 11:14:16

nagyon sokszor kurvaanyázom ezt az elbaszott kormányzást. de ha azt látom, hogy kettesnek és elvbarátjának, ergének, nem jó, hát mégiscsak örülök. :)

Kandeláber 2013.01.04. 11:28:11

@maskep: Mihez képest alakult újjá a "német-francia tengely"?
Már évtizedek óta szorosan együttműködik a két ország, nem zökkenőmentesen, de hatékonyan.
Magyarország mindig is a periférián vagy a félperiférián volt, jelenleg egy összeszerelőüzem-országként funkcionál, ilyen mértékű gazdasági függésben még a Horthy-korszakban sem volt, amikor a pengő kemény valutának számított, és agrár-ipari országként semmivel nem volt lemaradva a szomszédaitól, sőt.
Ennél is nagyobb mértékű függés kéne? Kérjük a felvételünket a Német Szövetségi köztársaságba új tartományként?

Boltzmann 2013.01.04. 12:00:28

@maskep:

a nógrádi kb olyan mint a kolláth: bulvárszakértők bombasztikus böffentésekkel

ha nógrádin múlna már rég lángolna a levant, egy warmonger

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.04. 12:03:51

Az elég béna, hogy ergéből ennyire gügye dolgok jönnek csak ki. Én ebből a cikkből kb. annyit érzek ki, hogy ő utazgat Európában, szép kisvárosokat és parkokat fotózgat és közben azon morfondírozgat, hogy "há' a Viktorék mé' nem ezt csinájják, ilyen szép országot kéne, vagy valami jót..."

Ennyit ér.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.04. 12:06:08

@Kandeláber: Viszont Németország sem volt történelme során soha olyan erős, mint ma.

Kandeláber 2013.01.04. 12:13:04

@Boltzmann: A másik kedvencem nekem is Kolláth, a vén fasz "alkotmányjogász" és atévés házi kommentátor. Hadarja a hülyeségeit, és közben úgy jár a szeme jobbra-balra, mintha azt lesné, mit lehetne zsebrevágni.
Sok ilyen van, Petschning Mária (a gatyaváltás után Zita is) csúcsgörény "közgazdász", 22 éve jósolja a gazdasági összeomlást, vagy az egérbajszú kardigános mikiegér Lengyel László.
Pár percig érdemes őket nézni-hallgatni, szórakoztatóak, de öt perc után már irritálók.@gloire: Ez úgy tűnik, így van.

Google 2013.01.04. 12:17:13

Jáj, hát megint savanyú a narancs, vagy mi?
De nem baj, majd együtt a szegfűvel gyün vagy megy a munkásosztály a paradicsomba - lesz majd itt mulass! A sok nemulass után.
Már alig várom.

vizipipa 2013.01.04. 12:25:20

A szerző bizony jól látja, kemény centralista állam épül. Nem egyéb ez mint a Fidesz struktúra átültetése az országra.
Egyetlen ponton, egy szűk csoport dönt gyakorlatilag minden lényeges dologról.
Ez a bukásuk után is így lesz. Az utód készen kapja majd.

A forint-zloty kérdést meg lehet nézni persze napi/heti/havi szinten, én inkább 10 éves távlatban néztem. A 2004-es 53-ról 2008 végére 75-ig szaladt, azóta meg általában 70 alatt van. Íme:
i.imgur.com/OSMGW.jpg

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 12:33:52

Kedves Pentések, kedves Pentésnők, tisztelt Szelényeink, Matláfok!

Engedjék meg, hogy a Hanarvekényési Pörge-mörge részéről így elpüfélhessem Önöknek a Hanarveknyésiek szívből jövő sunyáit.

Meggyőződésem, hogy e mostani bélgamáción nyílvánosan is elpotálhatjuk, hogy noha a vronyás idén szilanyásként jött, a gárzaki mégis elegendően telmekós, és már herfel a dumóef. Idén már zselenyákkal pötéltük a poslát, a posla bényét, és a poslabényen belüli rugányt. Nemhiába zodáltuk a dernyét. Rogodásaink, zögördéseink most már végre kumálnak.

A magam részéről kifetyélhetem, hogy nem doláztuk el a herfelést, eleget tettünk a harmadik szusonkó meléinek, így aztán bízvást számíthatunk tilmanóra és egy kevés poslára is. A posla bénye idén talán kevesebb lesz, mint tavaly, de felgyumáltunk helyette elegendő bélges menát. Ezen a téren nincs, és nem is lehet palizsánkos bélganyáz vagy bármi féle selga-velga.

A dölmenés, a következetes dölmenés folyik tovább, és ebben a KISZ szervezet is vetlás. Vetlás, mert a hanarveknyésiek érzik a tocsolákban rejlő folonyát. Innen ígérjük, hogy gereten lesz a durmák,és ha bolonyként vezéljük a csumót, és nem engedjük a podolcs lenyán.

Erről a helyről is felnyihorlunk, és furákkal élünk a legmagasabb szedál felé, vezélje keresztül a Pörge-mörgeiek dödéjét. Mert mi büszkék vagyunk a dödénkre. Ez a döde a mi dödénk. Ahogy azt Töcsek, a nagy Pöde mondta: Inkább ma több döde, mint holnap még kevesebb pumóev.

Végül köszönöm, hogy fölszügyélhettem a dézermannt, és kívánom az egész bélgamációnak, hogy még nagyon sokáig desledonyáljon a ribán.

Éljen a bedő, éljen a törentárpödle, éljen a tonásmenásvekernye, éljen a nyefke.

Köszönöm.

Google 2013.01.04. 12:43:32

És emlékezzünk meg arról is, hogy a nagy szoci példakép, Holland-e? gazdagokat 75% adóval sújtó javaslatát is elkaszálta az ottani Alkotmánybíróság, pedig de haladó. Lett volna.
Ha nem eleve úgy hozták meg ezt a javaslatot is, hogy majd úgy sem lesz belőle semmi. De addig is, jól hangzik.
Marad viszont az egynemű párok ügye, amivel még el lehet játszadozni egy politikusnak is.

@gloire:

Ez egy baloldalinak még úgy, ahogy, jól is áll; ők ilyenkor már csak így adják az értetlenkedőt*, na de egy liberál konzervál anarchnak?
*olyan érdekes lehet nap nap után arra ébredni, hogy Magyarország még mindig nem Németország, Ausztria, vagy Anglia, pedig két évvel ezelőtt sem volt az

Majd, ha nem a Fidesz lesz hatalmon, jön az éppen akkor ügyeletes Gyurcsány, hogy titkon elmondja, milyen nehéz x éve nem csinálni semmit. Azoknak, akik igazi helyben járást akarnak.

fremskritt (törölt) 2013.01.04. 12:56:47

igen, jobb lett volna egy őszintébb kezdés, jó lett volna ha elmagyarázzák az embereknek hogy csődközeli az ország helyzete, minden lépést ennek tükrében tessenek értékelni.
egy ilyen mondatra emlékszem, 5 percen belül már együtt nyökögtetek a hvg-istákkal, hogy lázár és rogán megsortolja a forintot.
ez a polgári újságírás, baszki.
ezért kell a sok duma az unortodoxiáról. pontosan tudják hogy saját, "polgári" újságíróik sem képesek másra mint a veszett kutyákkal együtt csaholni.
polgárság kéne baszki?

fremskritt (törölt) 2013.01.04. 13:01:31

zsugorítják az önkormányzati rendszert, ajjajajajj! nagyon fáj a polgári újságírónak hogy a helyi párttitkárok, tsz-elnökök, tanácselnökök által vezetett és eladósított helyi "önkormányzatok" kezére rálép a kormány.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.04. 13:02:05

Nagyon jól tetten érhető, ahogy a szerző pozicionálja magát.

Elsőként egy idézetet hoz be, azt fejti kissé tovább. Itt a lényeg: a fő felelősség az idézett szerzőé, nem pedig az övé (vagy legalábbis megoszlik).

"Etatizmus: ösztönösen távolságtartó vagyok mindenféle bürokráciával szemben; de ahogy eddig, úgy ezután sem akarok az együgyű állam-ellenesség propagandistájává válni."

Homályos lavírozás, nem derül ki, mi az álláspont a Szkülla És Kharübdisz között...:D, pedig bizonnyal meg lehetne fogalmazni. Az "állami szerepvállalás" fogalmát kiüti egy idegen szóval ("etatizmus"), tkp azt sem tudja igazából, miről beszél, vagyis mikor helyes és mikor helytelen az állami szerepvállalás.

nagyon érdekes, ahogy a "voluntarizmus" (= azt csinál a kétharmados bolsinsztvó a parlamentben amit csak akar, és ezt általában ki is mondja), kapcsán a konzervatív erkölcsökkel bőven ellátott-felszerelt szerző hirtelen átmegy full cinikusba: "a Fidesz a kétharmad birtokában ezt az utat választotta a kormányzáshoz. A választók pedig majd választanak 2014-ben."

Én értem hogy a szerző elfáradt, de: az elfáradással együtt - elveit is feladta? Mert én ezt olvastam a fenti sorokban. Vagy tán amikor "elfáradunk", akkor nem kell az elveinket képviselnünk? A szerző lejjebb csúszott a maslow-piramison, vagy micsoda? :)

Amit az "ellenzékről" írt, átlagos, semmitmondó.

Egy példa: "A Jobbik saját radikálisainak és innen-onnan érkezett saját emberanyagának a foglya."

Ugyanezt a fideszről is el lehet mondani: a másfél millió megmaradt narancszombi foglya. Nekik muzsikál, nekik húzza nótát éjt nappallá téve, mert tudja, hogy velük megnyerheti a választást. Ezért a folyamatos sztálinista győzelmi jelentések, focipálya-átadások, stb.

A végére a gazdaságról kénytelen nagyjából-egészéből őszintén fogalmazni, persze bármiféle kiutat képtelen megmutatni. Nem azért tartják, na:)

És még viszonylag ez a legőszintébb értékelés az összes között, a külsősökét - Lakner, Pintér - leszámítva természetesen.

Boltzmann 2013.01.04. 13:08:36

@gloire: szerintem erősebb is volt már - a környezete nem volt még ennyire gyenge

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 13:09:03

@Google: "az egynemű párok ügye"

Ha nálunk otthon senki sem kétnemű, tehát az asszony is egynemű (nő), meg én is egynemű vagyok (férfi), akkor mi egynemű pár vagyunk.

De nem azonos nemű pár.

Tetszik érteni?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.04. 13:13:18

@gloire: sem annyira eladósodott, sem annyira lelkileg szétrohasztott, "mint ma".

@Robinzon Kurzor: ez nagyon érdekes, tipikus hebefrén szöveg. Vagy súlyosan elborult szövegmániás skizofrén. a pontos orvosi meghatározást nem vágom.
Nagyon durva.:) riszpekt.

maskep 2013.01.04. 13:18:37

@Kandeláber: "Mihez képest alakult újjá a "német-francia tengely"?" Sarkozy-hez képest...

maskep 2013.01.04. 13:19:43

@Kandeláber: Ó, persze le lehet fikázni mindenkit, akitől nem azt hallod, ami jól esne. De azért egészen konkrétan hadd igazítsalak helyre: Van szerencsém Petschnig Mária Zita évértékelő előadásain részt vennem, kb. az első Orbán-kormány ideje óta. Akkoriban, egészen 2001.-ig kifejezetten dícsérte az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját - persze, megemlítve azt is, hogy szerencsére a választási ígéreteivel ellentétben a Horn-Bokros kormány politikáját folytatta. (Talán még emlékszünk, kinek a nevéhez kötődik a Fidesz 1998-as gazdasági koncepciója, melyet a választásokon hirdetett...)

maskep 2013.01.04. 13:23:00

@maskep: ...És természetesen kifejezetten rossz és egyre rosszabb értékelést adott a baloldali kormányokról...

Ennyire elfogult, na! Az biztos, hogy Matolcsyról soha nem volt egyetlen jó szava sem...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.04. 13:24:05

@gloire:
sajnos jóideje én is ezt a buzoid gügyeséget látom ergén.

Kandeláber 2013.01.04. 13:28:45

@maskep: Mária-Zitáról nekem az jön be, hogy a Parlament előtt állván cikizi az Antall-kormányt.
Viszont Kolláth bácsiról és a mikiegérről nem nyilvánítottál véleményt.
Sarko megpróbált franciább lenni egy echte franciánál, de nem jött be neki.
Hollande meg úgy járt a 75 %-os adóval, mint a fidesz a regisztrációval.
Nem mernék megesküdni, hogy nem volt benne a pakliban mindkét esetben egy AB vétó.
Egyébként nem azért fikázom az említett hölgyet/urakat, amiért gondolod, hanem azért, mert tenyérbemászónak tartom a stílusukat.
Valamennyien olyanok, akiknek a valóságról fogalmuk sincs, csak a saját elméletüket mantrázzák már baromi régen. mindezt megfellebezhetetlen stílusban.

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 13:29:09

@Schwerer Gustav:

Ez annyira klasszikus, hogy idézőjelbe sem kell tenni.

Szerző: Verebes István
Előadó: Kern András

www.youtube.com/watch?v=EAG5eHmytoM

7:00-tól kezdődik

Google 2013.01.04. 13:42:16

@Robinzon Kurzor:

Azt hiszem, tetszik érteni, hogy én hogy tetszem érteni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.04. 13:50:02

@Kandeláber: Mónárcsabát pusztán a fejformája alkalmassá teszi a kulturális (ohbocsánat, nemzetiizéügyi) miniszteri posztra.
Manapság már ritka az előelőelőausztralopitekusz...

Google 2013.01.04. 13:50:41

@maskep:

Ki mire emlékezik...
Például arra, hogy az ATV-be valamelyik ügyeletes Olgicának, Annának azt magyarázza éppen, vágja a centit, mikor lesz itt már a vége az Orbán-kormánynak.
Hogy Zita elfogult lenne a szocikkal, ilyet ki merne állítani? Független ő, olyan mint egy ma született Együtt.

maskep 2013.01.04. 13:51:31

@Kandeláber: Nem véleményt nyilvánítottam, csak tényt pontosítottam. A többi említett közszereplőnek nincs szerencsém évenkénti előadásain részt vennem. A róluk alkotott véleményeken meg inkább nem vitatkozom...

maskep 2013.01.04. 13:52:40

@Google: A véleményed kialakításában persze semmiképpen se zavarjanak meg tények, amikről írtam...

Google 2013.01.04. 13:55:14

@Hepci:

Így megsérteni a Molnárt! Lenemzetiizézni, mikor Ő egy igazi internacionalist. Européer; akkor már egy valódi Ötzi.

Google 2013.01.04. 14:00:20

@maskep:

Már meg se haragudj, de hamarabb hiszek annak, amit magam láttam, tapasztaltam.
Viszont veled ellentétben nem várom el, hogy téged az zavarjon, ami engem.

Kandeláber 2013.01.04. 14:08:48

@maskep: Elhiszem, hogy részt vettél az előadásán de nekem attól még ellenszenves.@Hepci: Molnár Csaba azzal a fejformával, arckifejezéssel és beszédstílussal igazi jolly jokere lehet egy esetleges következő szakértői-szociálisan érzékeny-hozzáértő-piacpárti-nyugatos-alkotmányos alapokon álló-népfrontos-hozzáértő stb. kormánynak, amelyben egyébként akár több mint két Bárándy is tag lehet, attól függően, mekkora a család.

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 14:29:14

@Google:

Azt tetszem érteni, hogy nem tudsz magyarul.

Ezt az "egyneműt" nem tudom ki találta ki, én a KDNP-s erkölcscsőszöktől hallom rendszeresen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.04. 14:49:31

veni, vidi, vicsi, fideszország megszületett gellért. mi ez az olvashatatlan írás?

Alvarez 2013.01.04. 15:00:08

Helybenjárás abban az országban, ahol ismét feltalálták az általános gázártámogatást? Ezt inkább a magyar nép ismételt elárulásának nevezném.

negyven rabbi 2013.01.04. 15:11:17

@Alvarez: azok után, hogy feltalálták a

garantált 8%-os profitot szociálisanérzékenyhorngyuláék,

mit csodálkozik?

Bloodscalp 2013.01.04. 15:11:42

@Schwerer Gustav: ha megfigyeled, még amikor a kormányzásról is írnak kénytelen kelletlen (mert a Pártról önmagában soha, mindig az ellenzéki pártokat vesézik ki rotálva vagy épp az aktuális hülyeségeikre reagálva), az ilyen "kritikák" 1/4-1/5 része mindig az ellenzékről szól, de mindig ügyesen beleteszik hogy ők a hibásak.

tűrnek, tiltanak-elhallgatnak,támogatnak mint az mtva nevű banda a rádióban tévében, nem kell tőlük várni semmit.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.04. 15:12:20

nincs kultúrharc, csak szavak szintjén, tehát nincsen tett, gyakorlati különbség, eszterházit ugyanúgy meghívják a kossuthba, mintegy valami nagy művészt, de aki megveszi a könyvét se meri bevallani, hogy ő nem ilyen lovat akart, ugyanúgy kapják a kontraszelektált besúgó, szdsz-es írók az állami apanázst, szőcs ugyanúgy jutalmazza mesterházi ernő (demszky jobbkeze) családját, l. simon, a primitív komcsigyerek, a fideszköltő se különb, de a szörényi azért drukkolt neki, ennyit is ér minden szava.
az "elnyomott libsik" csak egy mese. nincs kultúrharc, jó lenne ha már a lényegére látnánk a dolgoknak.
érdemes volt km-eket írni és vitatkozni a választási regisztrációról? érdemes volt rettegni a "sajtószabadság" megszűnésétől? gumicsont volt, semmi más.
rágtátok szorgalmasan, ez a dolgotok, ennyit értek.
ebből már mindenki mindent ért:

"sok kérdés érkezett... az elszámoltatás ügyében... én nem gondoltam volna, hogy ez még mindig ilyen erősen dolgozik az emberekben ...."

Orbán Viktor miniszterelnök, 2010. december végén, Facebook
soha nem is akart elszámoltatást, de olyan buta, hogy rejtegetni se próbálja, megpróbálja lebeszélni a választókat erről, és most véletlenül nem vágta ki senki a szövegében, legyünk résen elvtársak! az ellenforradalom a nyakunkon van!
be is akarták szervezni, de ha ő azt mondja hogy végül nem szervezték be, el kell hinnünk neki, hizs egy megbízható ember, aki a választási ígéreteit híven teljesíti, mind az oktatásban, mind a mezőgazdaságban, és miben még? amiről nincsenek vezércikkek, gyanítom mindenben ezt csinálja.
kkbk.blog.hu/2012/10/29/angyan_pecsen

ugyanúgy kapják az mszp-sek és a fideszes a földtámogatásokat, hiába volt kormányváltás, Ángyán először nem értette miért ölelkezik a fideszes budai gyula és az mszp-s gráf józsef, már érti, ti értitek?
azért még nem lett egészen kitárgyalva a mandiner ügye sem, áruljátok már el, miért bízik bennetek orbán annyira hogy bizalmi munkát ad nektek, hívjátok már ide politikust hadd védjen már még egy kicsit.

"A Jobbik saját radikálisainak és innen-onnan érkezett saját emberanyagának a foglya."

? milyen ciki lenne a jobbiknak hogy nem csinál majd rendszerváltozást és elszámoltatást 2/3-ban, lehet hogy ezért is fogja ő majd megcsinálni?
a fidesz egybites szavazóival úgy látszik meg lehet ezt tenni, de a jobbikkot széttépik majd a szavazói ha ue csinálja.
aki ma nem radikális, az teljesen ostoba, nem látja milyen milliárdok folynak el az elvtársaknak? nem látja, hogy ide csak egy olyan rendszerkritikus párt kéne, mint a jobbik, de még az lmp is sokkal jobb mint a fidesz. az lmp nem hasonlott meg végül, de a pártelit mindenképpen megpróbálta bedarálni a szuverén pártot

Google 2013.01.04. 15:32:24

@Robinzon Kurzor:

Egymáshoz viszonyítva ugyanolyan neműek.
További szőrözés?
Bár külön-külön egy neműk van csak, egymáshoz viszonyítva a felesége és Ön különneműek, nem?
Nem mintha érdekelne.

Kandeláber 2013.01.04. 15:34:31

@tesz-vesz: Esterházy 2009-ben Romániában Ovidius-díjat kapott, ami a legjobb külföldi írónak jár.
Nyilván a "Hogyan gondozd a magyarodat" c. felejthetetlen írásával érdemelte ezt a rangos román kitüntetést.
Én ezt a szarházit be sem engedném a közrádióba.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.04. 16:32:42

@Kandeláber: kettőnél több Bárándy biztos nem lesz, az öreg B. konzervatív (párszor találkoztam véle kutyasétáltatás közben).
A Bárándyak között egyébként egyértelmű a leromlás, a Péter még szódával elmegy, az ifjú maszopnyik viszont 1 szoponc.

Kandeláber 2013.01.04. 16:51:28

@Hepci: Én sem az öregre gondoltam, őt ismerem is, hanem a családból valakire, esetleg oldalágról.

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 17:16:05

@Google:

Ezért hívják azonos nemű (és nem egynemű) pároknak az olyanokat.

Persze tudom én, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz, de adjuk fel könnyen.

Google 2013.01.04. 17:51:30

Origo-tól HVG-ig x számú cikket linkelhetnék, ahol egyneműek házasságáról írnak. De minek?
Csókolom

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.01.04. 18:07:46

@tesz-vesz:

"azért még nem lett egészen kitárgyalva a mandiner ügye sem, áruljátok már el, miért bízik bennetek orbán annyira hogy bizalmi munkát ad nektek"

a mandi a finessz hofi gézája. a nagy testvér tűréshatárán belül mókázva csipkelődik a rendszeren, biztonsági gőzszelep és villámhárító a "polgári" oldal gondolkodóbb részének és persze lehet szondázni a közönség reakcióit, ki mekkorát röhög a rezsimen...

2013.01.04. 18:26:07

"végső soron az ország egy helyben járásának éve volt"

ha 2010 óta egy helyben járnánk most már azzal is kiegyeznék!
2010 óta minden évben csúszunk le
- katasztrófális egykulcsos(vajon tóték miért tértek vissza a többkulacsra? biztos az ájmef)
- haveri cégeknek ezermilliárdok
- 300-400ezer ember ment el(ma monta rogán tonyó, és szegények a regisztráció kikukázása után nehezen szavazhatnak:))
- a demokrácia kicsinálása(ma egy picit döccent a dolog, de ne legyen kétség, holnapra feltöltik az úthengert)
- manyup ellopása

ha ez az egy helyben járás, mi a lecsúszás? ráadásul kuszaszem szerint elképzelhető, hogy csúszik a pénztárgépek bekötése.

és végül: miért jobboldali, konzervatív párt a fidesz?(egy populista bűnbanda) sose volt, sose lesz. akkor miért vár tőle bárki XXI. századi jobboldali, konzervatív kultúrpolitikát???????

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.04. 18:39:11

@rajcsányi.gellért (ergé):

Haggyukmá'! Miről beszélünk?

"az Ab állásfoglalása szerint a parlamentnek vagy bizonyítania kell a választási regisztráció szükségességét, vagy le kell tennie annak bevezetésétől."

mandiner.hu/cikk/20130103_elbukhat_a_regisztracio_az_alkotmanybirosagon

Teeessééék?! Ki alkotja az Alkotmányt? Az Alkotmánybíróság feladata nem az volna, hogy ellenőrizze, hogy a jogszabályok nem kerülnek-e összeütközésbe az Alkotmánnyal?

"Az Alkotmánybíróság – az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatának figyelembevételével – megállapította, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok esetében a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot, ezért alaptörvény-ellenes."

mandiner.hu/cikk/20130104_elkaszalta_az_ab_a_regisztracios_kotelezettseget

Mi van?! A magyar Alkotmánybíróság megítélése szerint az európai "precedensjog" fölülírja a magyar Alkotmányt?

Milyen polgári Magyarországról álmodozunk, ha közéletünkből gyakorlatilag teljesen kiveszett nemcsak az értékelvűség, de a koherencia is. Ezek az AB döntések is vegytiszta "politikai" döntések kamu indoklásokkal.:-[

2013.01.04. 19:09:56

@mk27soundmaster:

én felelek néked, ó te békemenetes balfasz:

"Teeessééék?!" Halló
"Ki alkotja az Alkotmányt?" a tákolmányt szájer f.szkalap alkotta az ipadjén vagy göbzin vagy vonaton, hozzá fordulj
"Az Alkotmánybíróság feladata nem az volna, hogy ellenőrizze, hogy a jogszabályok nem kerülnek-e összeütközésbe az Alkotmánnyal?" Feladata a jogszabályok alkotmányosságának vizsgálata, az alkotmányos rend és az Alkotmányban biztosított alapjogok védelme.

"A magyar Alkotmánybíróság megítélése szerint az európai "precedensjog" fölülírja a magyar Alkotmányt?"

nem, az AB az "EGYETEMES EMBERI" jogokról beszélt és ezt is csak figyelembe(!!!) vette. Sajna még nem ül ott(csak 4) fidesznyik nyalonc, a többi nem akarta magát egyszer és mindenkorra lejáratni.

"közéletünkből gyakorlatilag teljesen kiveszett nemcsak az értékelvűség, de a koherencia is."
hát nézze szerintem a fideszesek elég szépen védték a baltás gyilkos kiadatást, ezt nevezhetjük értékelvüségnek, állítólag az évfordulón lesz békemenet is. Na, ez kohe izé, hát ez aztán tényleg, ezt aztán fidesz mindig is propagálta pl a haza nem lehet ellenzékben.

2013.01.04. 19:17:32

@Belpo:
most látom "egyetemes emberit" írtam, végül is lehetne, de persze nem az... freudi, itt tartunk orbániában

Google 2013.01.04. 19:38:21

@Belpo:

Az intelligenciája, az izmai miatt tart ki-ki ott, ahol tart.
Maga például ott, hogy a beszélgetőtársát unzsenírt békemenetes fasznak hívja. És mindezt még van képe ráfogni valaki másra. Orbániára.

Országgyűlés és Ab kóstolgatják egymást, most ez utóbbi győzött, és ez így van jól. Így volt jó Hornék idejében is, most is így kell jó legyen. Ámen.

2013.01.04. 19:52:51

@Google:
"Az intelligenciája, az izmai miatt tart ki-ki ott, ahol tart."

no, ez nagyon gyengus lett, próbálkozz még

vállalom, "békemenetes fasznak" hívtam (én olvasok kérem bayer publikat továbbá deutsch tomaszot is, és plagizálok mert itt azt is lehet, csak felhasználtam a szavaikat).

orbánia? valóban, számomra felfoghatatlan és érthetetlen az a kultusz, ami orbán körül kialakult. megvetem azokat, akik ennek bedőlnek. egyetlen politikust se kell imádni, ha nem jól teszi a dolgát, el kell zavarni. tévedhetetlen fideszesek, na ne. ezer dologban nincs igazam(valószínűleg) és hibázok is az életben (és sose voltam fidelitasos se, haj pedig lehettem vóna), de hogy orbán egy gazember abban biztos vagyok.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.04. 19:53:35

@Belpo:

Figyelj nagyon, mert csak egyszer mondom el!:-)

--- A magyar Alkotmányt a magyar Országgyűlés alkotta.

--- Alkotmányos alapjog az, ami az Alkotmányba (is) "be van foglalva".

--- Az Alkotmánybíróság feladata az, hogy az Alkotmány egységességére ügyeljen (ne tartalmazzon az Alkotmány egymásnak ellentmondó rendelkezéseket) és a jogszabályalkotás alkotmányosságára ügyeljen (azaz, ne léphessen hatályba olyan jogszabály, ami nincs összhangban az Alkotmány rendelkezéseivel).

--- Az Alkotmánybíróságnak nem (az a) feladata, hogy a magyar Alkotmányt az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatához igazítsa (ezek a precedensek, ha az Alkotmány rendelkezései nem sértik azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyekhez Magyarország csatlakozott és megfelelnek az európai jogharmonizáció jelenlegi szintjének, indifferensek).

Kommented további része csak fröcsögés, halandzsa, handabandázás, mocskolódás; azokkal foglalkozzon az, akinek van ideje-ereje h_lyéket lelkigondozni.

MézesRozi 2013.01.04. 19:55:52

@mk27soundmaster:

ugye figyelte a taktikát? előbb az ab kimondta, hogy az átmeneti rendelkezések egy része nem része az az alaptörvénynek. majd ez után vizsgálta a törvény tartalmát, mert miután nem része az alaptv.-nek, vizsgálhatják. de az indoklás sem piskóta.

de ez a fagyi még visszanyalhat.

2013.01.04. 20:19:17

@mk27soundmaster:

húúúúú, de kemény valaki :D:D:D

"-- A magyar Alkotmányt a magyar Országgyűlés alkotta."
nem, hanem szájer és a fidesz :). lehet, hogy a te alkotmányod, az enyém nem, úgyhogy tojok erre a tákolmányra.

a lényeget nem érted, nem baj. az hogy most idemásolgatsz dolgokat, az engem nem érdekel(illetve érdekel, de nem erről szól a dolog). Nekem az AB tagjairól "megvan" a véleményem egyébként. Itt most volt a többségükben annyi, hogy ehhez már nem adják a nevüket.

ez egy tákolmány, amit úgy módosítgatnak fidesznyikék, ahogy akarnak. akkor minek idézgetsz itt? egyik nap ez, másiknap amaz van a gránittákolmányban. akkor mitől gránit, és mikor alapjog egy alapjog, ha ide oda modósítgatják. ugyanmár.

.

2013.01.04. 20:24:31

@MézesRozi:

"de ez a fagyi még visszanyalhat."

mégis hogyan? kire és mire?

MézesRozi 2013.01.04. 20:24:48

@Belpo:

"ez egy tákolmány, amit úgy módosítgatnak fidesznyikék, ahogy akarnak. "

ja. de most még sem teszik. ej-ej, ésszel, ha lehet. maga szerint ki alkotta az alaptörvényt, ha nem az ogy? esze tyúknyi.

MézesRozi 2013.01.04. 20:27:44

@Belpo:

nehány év múlva, ha esetleg a mai ellenzék lesz kormányon, azt az alkotmánybíróság meg még a fiedeszes. fogják, azt kivesznek vmit az alkotmányból, mert az nem a része annak, aztán már vizsgálhatják annak alkotmányosságát, majd megsemmisítik. az ötlet jó vót, de más is használhatja alkalom adtán.

MézesRozi 2013.01.04. 20:29:37

nézem ezt a szigetvárit az atv-én. ijesztő egy jelenség. olyanok bajnaival, mint jekyll és hyde.

Alfőmérnök 2013.01.04. 20:33:21

@MézesRozi: "de most még sem teszik. "

Nem, a faszt nem.

" 2012. december 17-én, hétfőn a Karácsony előtti utolsó, rendkívüli ülésen szavazniuk kell a képviselőknek az Alaptörvény szellemétől és szövegétől idegen módosításról , melyben az "integrált mezőgazdasági termelésszervezésre" vonatkozó rész tartalma ismeretlen a képviselők előtt, és nyilvánvalóan nem illik az Alaptörvénybe. Ráadásul gyanítható szakmai tartalma - mely a gazdákat kiszolgáltatott, gazdaságilag is hátrányos helyzetbe hozná, alapanyag termelőkké degradálná - szembe megy a Kormány Vidékstratégiájával, mely a szuverén családi gazdaságokra és azok szövetkezésére épülő mezőgazdaságra épül.

A módosítás egyúttal 2/3-os, sarkalatos törvénnyé tenné a sokat vitatott leendő Földtörvényt, melynek jelenlegi - a Kormány által vitára bocsátott formában való elfogadása és bebetonozása katasztrofális következményekkel járna a vidék és az ország jövőjére, mert az korlátlan terjeszkedési lehetőséget nyitna a nagybirtoknak, a magyar állampolgárokkal azonos földszerzési feltételeket biztosítana a külföldieknek, és számtalan kiskaput nyitna a spekulációnak és a korrupciónak.

Ennek az Alaptörvény módosításnak a Karácsony, és a diáktüntetések "árnyékában" való áterőltetése a Parlament és a képviselők hitelének elvesztésével egyenlő."
www.elolanc.hu/index.php/videkert/141-beszamolo/10486-megalazo-helyzetbe-hoztak-a-kormanypartok-kepviseloket

2013.01.04. 20:39:39

@MézesRozi:

"ja. de most még sem teszik. "
most tapsoljunk?

ej-ej, ésszel, ha lehet. maga szerint ki alkotta az alaptörvényt, ha nem az ogy? esze tyúknyi.

na, ezt az alaptörvényt khmm az ogy "megszavazta". ki alkotta? szájer, meg még egy két főfidesznyik. ez az ogy egy droid brigád. ez a lényeg. emlékszel az előzö alkotmányra, hányan ültek és mekkora viták voltak? no, minimum annak kellett volna lennie az új alkotmánynál(alaptörvény) is.

Google 2013.01.04. 20:47:34

@Belpo:

Az imádni és az elzavarni között még számos lépcsőfok van.
És miért tanulna Ön Bayertől vagy Deutschtól, hisz ők elítélendők, vagy nem? És aztán ott van még a szocik válogatott szókincse is, lófaszt, mama - hogy mást ne mondjak. Ne legyen szemérmes - még tudnék mondani.
És még aztán: ki mint vet meg, úgy arat.

Google 2013.01.04. 20:50:22

@Belpo:

Kivel kellett volna vitatkozni?
Az ellenzék eleve bojkottálta. Nekik van másik, amit már nagyon megvitattak -magukkal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.04. 20:51:30

Hallottam egyszer egy jó kifejezést: "legális, de illegitim".

2013.01.04. 20:55:52

@Google:

jaj, na ne hülyítsük egymást :) civil szervezetek, a jóságos kétharmad kegyet gyakorol az ellenzéknek, békét teremt, stbstbnem ennek kellett volna lenni egy új alkotmány megteremtésének az alapjának, sőt esetleg népszavaztat is? de. itt lehetett volna azt mondani, legyen béke végre. nem, még tekert a hangerőn a rohadék orbán

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 20:56:56

A Facebookon egy születésileg baloldali barátom örömködni kezdett, hogy az AB elmeszlete a regisztrációt. A kialakuló diskurzusban az alábbiakat mondtam neki:

"Elfogult vagy. Ezért áll egy helyben az ország. Mindkét tábort fenntartja elvakult híveinek hada. Olyanok vagytok, mint nehéz, vaskos szemekből álló lánc, végén a vasmacskával. Nincs az a vihar, amely elfújná egyik vagy másik pártot, mert ott vagytok mindig, hogy megtartsátok őket. Persze, mindig jön a kérdés: ki legyen helyettük? - Nem mindegy? Legyen Bodri kutya, és a vácegresi állatmenhely kis kedvencei. Változás kellene, de azt 4 évenkénti szavazgatásokkal nem lehet kieszközölni. Kirobbanthatatlan, soha senki által meg nem választott személyekkel nem lehet demokráciát csinálni. Volt egy szavazás valamikor, hogy legyen-e közvetlen köztársasági elnök választás. akkor a nép elkúrta, és ezek a férgek ebből élnek ma is. Ma már nem kérdezik meg, mert több az öntudat az emberekben, és biztos, hogy több jogosítványt akarnának. Magyarország csak akkor fog felvirágozni, ha 2014-ben senki nem megy el választani. Senki! Utána lehet alkotmányozó nemzetgyűlés, amelynek moderálására az Alkotmány Bíróságot, és más alkotmányjogászokat is fel lehetne kérni. Ismétlem, csak moderátornak, nem megmondónak. Nincs más út. Aztán lehet új választási törvény, kisebb parlamenttel, és bármikor visszahívható képviselőkkel, pártlista nélkül, stb."

És a válasz: "Még jó, hogy elfogult vagyok! Ha nem lennék elfogult, akkor nem magyar állampolgár lennék! Azt mondod, hogy egy helyben áll az ország? Na és? Változás kellene ? Na ne mondd! Minek? Van ebben az országban kb. 1500-2000 ember, akinek nincs jobb dolga, mint azon agyalni, kávéházakban, irodákban, hogy milyen legyen az ideális társadalom? Egy kollégiumi közösségnek és barátainak ez annyira bejött, hogy sikerült sokakkal elhitetni, hogy ők a megoldás, és lám, most ők kormányoznak! Ne röhögtess ezzel az alkotmányozó nemzetgyűléssel! Kik fognak azon részt venni?? Importálunk képviselőket Svédországból meg Dániából? Vagy tagja lesz a nemzetgyűlésnek Bayer,Bajnai, Thürmer, Gyurcsány, Orbán és Schiffer? Akkor már inkább menjenek a dolgok úgy, ahogy ezer éve!"

2013.01.04. 20:57:00

@Google:
deutsch úr szerint helye van egyes esetekben egy jó faszozásnak

Boltzmann 2013.01.04. 21:34:22

@Holger Hartland: aztatat én nem tudom. de meg is van fordítva

azon kicsit csodálkozom, hogy Chomskyt egyik oldal sem említi itthon, de még lömpék se nagyon

Alfőmérnök 2013.01.04. 21:43:44

@Belpo: A különbség, hogy az előző alkotmány megalkotóit (lényegében) nem hatalmazta föl senki, itt meg 2/3-os többség volt, ami bizonyos legitimációnak tekinthető, mivel benne volt a kotmányban, hogy 2/3-al módosítható. Szóval nem lenne ezzel semmi baj, ha nemzeti érdekeket képviselnének. De olybá tűnik, nem azt teszik.
Én rájuk szavaztam, de megmondtam, ha kiderül, hogy ugyanolyan faszszopó hazaárulók, mint az előző banda, akkor Kossuth tér visszatér.
Már kezd tele lenni a hócipőm velük, Budai Gyulástól, Hoffmann Rózsástól, Fekete Györgyöstől együtt. Menjenek a kurva anyjukba!

2013.01.04. 21:50:06

@Alfőmérnök:
kérdem én(ha fenntartásokkal elfogadom amit az előző alkotmányról mondtál), akkor ezt nem kellett volna
1. a választási kampányban elárulni?
2. ha nem is, akkor viszont nem egy ilyen néhány nap alatt össze..... kellett volna, hanem valóban bevonni az ellenzéket, civileket, nyílvános vitákat adni stb? Gesztust gyakorolni, engedni a brutális erőből, visszafogottságot mutatni, engedni néhány dologban, nem kapkodni, tévékben újságokban minnél többet beszélni róla?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 21:50:15

@Boltzmann: A kurvaanyátokba nem nyitottátok még meg a zárt osztályotokat! Jáj, há' Csomszki, tudod, dik! Önálló gondolat meg minek. Most túl azon, hogy Csomszki egy buzi zsidó volt. Vagyis egy kabbalista szabadkőműves ördögbérenc. Na, húzzatok a faszra most már!

Boltzmann 2013.01.04. 21:54:12

@Mr Falafel: nohátakkormeg plánepontbeleilleneakébbe nemdebár?

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 21:58:22

@Google: "Origo-tól HVG-ig x számú cikket linkelhetnék, ahol egyneműek házasságáról írnak."

Azok csak ostoba újságírók, akik a pirulát is a gyógyszer szinonimájaként használják, csak hogy ne legyen szóismétlés.

Tíz gumisból kilencnél az van kiírva, hogy centírozás, de ettől az még nem lesz helyes.

Ahogyan az egyneműek házassága sem ...

Alfőmérnök 2013.01.04. 21:58:33

@Belpo: Én nem emlékszem pontosan, mit mondtak a kampányban, de egészen biztos voltam benne, hogy alkotmányt (alaptörvényt) fognak módosítani 2/3 esetén. A második ponttal egyetértek, összecsapták, ráadásul egy csomó lehetőséget (pl. kétkamarás parlament) elszalasztottak. Összességében én nem tartom rosszabbnak a mostani alaptörvényt a korábbinál. (Bár nem vagyok jogász, főként nem alkotmányjogász, úgyhogy csak a szövegértésemre és az intuíciomra hagyatkozom.) Úgy is mondhatnám, hogy ugyanolyan szar, mint az előző.

Boltzmann 2013.01.04. 22:01:57

@Mr Falafel: "volt"

megjegyzem, még él

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.04. 22:02:07

@Belpo: hol él maga?

A Fidesz akkor lett győztes, amikor - testületileg (?) - elhatározták, hogy szakítanak a normális emberi viselkedéssel és annak etikai kereteivel, vagyis g*cibbek lesznek, mint a Maszop-SZDSZ turhahalom.
Bejött.
Elég végignézni ezt a szutyok állományt, ami most a kormányban ül, és összehasonlítani a korábbi Orbán-kormánnyal.

2013.01.04. 22:05:02

@Alfőmérnök:
de az, hogy te tudtad, az egy dolog(én is, én ezért nem szavaztam rájuk-NOTA), más nem ilyen tájékozott vagy beleérző :)
lehet, ismétlem, lehet, hogy nem rosszabb(vagy ugynolyan szar), de a módja, ahogy ez az izé lett, ez nem oké.

amúgy egyre többször kerülők egy platformra olyanokkal, akikkel eddig nem, illetve valszeg rengeteg mindenben nem fogunk egyet érteni a jövőben se.
De abban azért valami körvonalazodik, hogy ezt az elitet(orbánostul, fideszestől, volt komcsistól) ezt el kell hajtani, így vagy úgy, de minnél előbb. nagy bajban vagyunk persze, mert sehol az alternatíva. De orbán és bandájának ámokfutását nem sokáig bírja ez az ország.

2013.01.04. 22:06:19

@Hepci:
hát ez az, orbániába élek.

Boltzmann 2013.01.04. 22:13:24

@Mr Falafel: mint a szokásos USA-külpolitika kritikusa, talán nem árt tudni róla

Alfőmérnök 2013.01.04. 22:23:14

@Mr Falafel: @Boltzmann: Csomszki a XX. század egyik legjelentősebb nyelvésze, a politikai nyilatkozatait viszont kb. annyira kell komolyan venni, mint MO-n TGM-et. Vannak jó meglátásai, meg iszonyatos hülyeségei is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 22:24:14

@Boltzmann: Úgy száz éve az egyetemen kötelező volt. Mivel nyelvész elsősorban, a nyelv pedig a kultúra alapja, a legfontosabb kulturális elem, így tanultam róla. A büdös életben nem érdekelt, miket hordott össze. Mivel hosszan tanultunk róla, biztos megmaradt valami bennem, amit ő mondott, de, hogy ő mondta-e, fogalmam sincs. Nem vagyok könyvtár és könyvtáros sem. Ráadásul biztos, hogy semmi konkrétumot nem mondott a mostani helyzetre, mert azt sem tudja csóri, hogy helyzet van. S ha mondott is valami hasonlót, akkor sem lehet mindent analógiákkal magyarázni. Legfeljebb buzi egyetemeken balfasz oktatók vizsgáin, akik azt várják, hogy a hallgató papagájjá változzon, és egész életén át mások szavait rikácsolja. Ha Chomskyra leszek kíváncsi, majd elolvasok tőle valamit. De az, hogy itt papagájok hada rikácsolja az ő okosságait, arra kurvára nem vagyok kíváncsi. Az ilyesmire volt megfelelő hely (volt) a jósda. Arról nem volt szó, hogy jósdásítani akarjátok ezt a helyet is.

Ja, és a Chomsky-hierarchia egy orbitális butaság. Főleg egy olyan embertől, aki egyetlen komplexebb nyelvet sem beszél.

2013.01.04. 22:24:26

@Belpo:

ja, amúgy giró tapnyaló valami olyat habogott, hogy történelem majd megitéli blabla amit csinálta. szerintem azért ne nagyon sétálhassanak már el, ahogy a 3/3osok ugyebár. szal amit itt csináltak, azt nehogy már megússzák

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 22:25:13

@Alfőmérnök: Esküszöm, pont ez járt a fejemben, hogy egy amerikai TGM. :-))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 22:28:28

@Belpo: Sajnálatos módon a politikai döntések a politikus jogi felelőtlensége okán nem tartoznak szankcionálható cselekmények közé. Márpedig a politikai felelőtlenség jogi kategóriát minden politikai erő megtartani igyekszik bármi áron. Ezért nem volt, és soha nem is lesz elszámoltatás.

Boltzmann 2013.01.04. 22:29:15

@Mr Falafel: "semmi konkrétumot nem mondott a mostani helyzetre, mert azt sem tudja csóri, hogy helyzet van"

84 éves
viszont még az 5 évvel ezelőtti nyilatkozatai tájékozott és szellemilegg friss megnyilatkozások voltak

nem tudom mennyire hülyeség amit mondott a nyelvészet területén, de még egy nóbeldíjhoz is köze volt
en.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky#Influence

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 22:32:58

@Alfőmérnök: "A különbség, hogy az előző alkotmány megalkotóit (lényegében) nem hatalmazta föl senki,"

Ez önmagában igaz, ugyanakkor az 1990-es OGY módosította is azt az alkotmányt (MDF-SZDSZ paktum), amiben szükségesnek látta.

Amiben nem módosították, ott nem volt rá igény, megvolt a már szabadon választott OGY-ben a szükséges konszenzus.

Ezzel szemben a mostani új alkotmányról nem volt a szó a kampányban, és bizony az egypárti mivolta miatt nem csak legitimációja, de még a legalitása is megkérdőjelezhető: eredetileg a kétharmados törvények köre (benne az alkotmánnyal) azért lett létrehozva, hogy azokat egyetlen párt ne tudja egymagában módosítani.

Az akkori választási rendszer és pártstruktúra mellett elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyetlen párt önmagában 2/3-os többséget szerezzen.
Nem rendeltetésszerű a joggyakorlás, ha egy párt egyedül, a választók megtévesztésével és megkérdezésük nélkül használja a 2/3-át arra, hogy új alkotmányt fogadjon el.

Amikor 1994-ben létrejött (a parlamenti matek szerint fölösleges) MSZP-SZDSZ kétharmados koalíció, akorr is az kellett hozzá, hogy az eredendő parlamentáris logikával szembe menve a választás első és második helyezettje lépjen koalícióra, miközben az elsőnek önmagában egyszerű többsége volt már.

Ezzel együtt az akkori alkotmányozási kísérletek pont azért nem vezették eredményre, mert a 2/3-os kormánykoalíciónak saját magától volt annyi mértéktartás ("pedig az erő meg lett volna hozzá"), hogy az ellenzék legalább egy részének támogatása nélkül ne legyen új alkotmány.

And the rest is history ...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 22:35:15

@Boltzmann: Vicces gyerek vagy, akármi is az eredeti nicked. Most komolyan, zsidó - Nobel-díj ... Nem nagy kunszt.

Egyszer olvasd el, miket vartyog az angol nyelvről, ami a világ legprimitívebb nyelve. Nyilván ezért hasznos, de az, amit ez a vén hülye összehord róla, az már nem vicces.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.04. 22:40:04

@Robinzon Kurzor: "a 2/3-os kormánykoalíciónak saját magától volt annyi mértéktartás" - ez erős megszépítése a legendás Horn-Pető-Magyar (Kuncze)kormánynak.
A valóságban inkább az történt, hogy a lopásban többnyire konszenzusra tudtak jutni, alkotmány ügyében pedig nem. Bár oly rettenetes nagy szükség(ük) nem volt az alkotmány módosítására, mint ahogy a Fidesz is elélhetett volna még 1 darabig a Szájer által ipadelt update nélkül.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 22:42:58

@Robinzon Kurzor: Részben egyetértek. elsősorban az utolsó bekezdésben foglaltakkal. Csakhogy azóta a társadalmi változások úgy irritálják, mint kagylót a homoszemek. Sajnos nálunk ebből nem lett gyöngyszem, viszont az irritáció maradt. Mindettől függetlenül helyesebb volt próbálkozni egy új alaptörvénnyel, mint fenntartani a dohos bolsi tákolmányt.

Személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon soha többé nem lesz olyan alkotmány, amelyik nagyjából mindenkinek megfelelne. A politikai táborok között valójában kulturális különbözőségből fakadó antagónia feszül. Ezt az ellentétet a jelenlegi pártokrácia-rendszerben feloldani nem lehetséges.

Boltzmann 2013.01.04. 22:46:25

@Mr Falafel: nem ő kapta, hanem egy dán immunológus

The 1984 Nobel Prize laureate in Medicine and Physiology, Niels K. Jerne, used Chomsky's generative model to explain the human immune system, equating "components of a generative grammar ... with various features of protein structures". The title of Jerne's Stockholm Nobel lecture was "The Generative Grammar of the Immune System".

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 22:56:53

@Hepci: "A valóságban inkább az történt, hogy a lopásban többnyire konszenzusra tudtak jutni, alkotmány ügyében pedig nem."

Létezett volna az az összeg, amennyiért az utóbbiban is konszenzusra tudtak volna jutni.

Ezzel együtt mégiscsak OGY-határozatba foglaltak egy burkolt 4/5-ös módosítási feltételt, ami azért mondjuk szándéknyilatkozatnak megfelel.

Na, de ma meg ott tartunk, hogy konszenzus sem kell és annyit lop ez a kormány, hogy a "a legendás Horn-Pető-Magyar (Kuncze)kormány" még elképzelni sem bírt ekkorát.

Robinzon Kurzor 2013.01.04. 22:59:14

@Mr Falafel: "fenntartani a dohos bolsi tákolmányt"

Ez ugye tényszerűen nem igaz.

"Magyarországon soha többé nem lesz olyan alkotmány, amelyik nagyjából mindenkinek megfelelne. A politikai táborok között valójában kulturális különbözőségből fakadó antagónia feszül."

Ez viszont lényegében azt jelenti, hogy nem vagyunk egy nemzet.

Wolff 2013.01.04. 23:02:46

@mk27soundmaster: Na, te sem olvastad a határozatot, az szépen elmondja mi is áll az alkotmányban erről (mert hát vannak benne erre vonatkozó passzusok, melyeket maga a magasságos kétharmad alkotott) és ebből miért is következik, hogy a törvénynek meg kell felelnie bizonyos nemzetközi egyezményeknek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.04. 23:11:29

@Robinzon Kurzor: A magyar egy nemzet, az ország viszont nem egységes. Az ellentétek pedig etnikai, szebben mondva kulturális jellegűek.

Az alkotmány az államiság szimbóluma. Szerinted, és a hozzád hasonlóan gondolkodók szerint a szimbólumoknak nincs jelentősége. Szerintem, és nagyon sokak szerint viszont van. A szovjet típusú alkotmány rossz üzenetet hordozott. Hiába tákolgatták azt elfogadhatóvá. Vonatkoztassunk tehát el attól, hogy a Fidesz elbaszta az új alkotmányt! Egyszerűen tény, hogy kellett (volna) egy mai igényeknek megfelelő. Az meg természetes, hogy a korábbi tákolmányt összehozók megsértődtek, amiért most kimaradtak az alkotásból.

negyven rabbi 2013.01.04. 23:31:44

@Robinzon Kurzor: @Mr Falafel:

Az ország nem egységes, mert felszabdalták Trianonban.
A nemzet meg nem egységes, mert hogyan is lehetne, mikor sok benne a
hasznos idióta
akik félreértett emberbarátságból idegen népek seggét nyalják fényesre.

Főleg a zsidók(é)ra gondolok.

negyven rabbi 2013.01.05. 00:02:03

Bántalmazások később is történtek, mi több, az intézményesült terror lénye-gi elemévé váltak, s Péter Gábor megbízhatóan végezte a feladatát:
„Rajk László, mint belügyminiszter ugyancsak megkövetelte az őrizetesek bántalma-zását. Igy 1947-ben a Nagy Ferenc-féle összeesküvés vizsgálata idején Rajk László
órákat töltött az Államvédelmi Hatóságon, és közvetlenül az osztályvezetőknek adott
utasítást, hogy tekintet nélkül arra, hogy az őrizetesek vallanak, és mit vallanak, ver-jék meg őket. Ebben az esetben mielőtt hazamentem, minden éjjel bementem a ki-hallgatásokra és meggyőződtem arról, hogy valóban folynak-e a bántalmazások.”

1946-ban Péter Gábor külön verőcsopor-tot hozott létre, „melynek tagjai esetenként vidéken a falusi osztályharc során
többnyire kulákok ellen fizikai kényszert alkalmaztak”.
Ezt követően, az ÁVH
főorvosa dr. Bálint István ezredes 1947-ben olyan, négy előadásból álló „verés-technikai” sorozatot tartott az állambiztonsági tiszteknek, melyen megtanította,
hogyan kell hatékonyan használni a kínzástechnikai eszközöket, és hogyan kell
úgy verni, hogy annak külsérelmi nyoma ne maradjon.

negyven rabbi 2013.01.05. 00:12:47

@negyven rabbi: Rkosi, Rajk, Péter után további zsidó mocsok: Princz

A koncepciós perek kez-deténél ez a kulákverő csapat alakult át az őrizetesek fizikai bántalmazására spe-cializált „verőcsoporttá” Princz Gyula vezetésével, aki felülvizsgálati vádiratának
tanúsága szerint:
„… mint a helybeli verőcsoport vezetője kiemelkedő szerepet töltött be a koholt
politikai perek őrizeteseinek kegyetlen sanyargatásában és brutális bántalmazásában.
Ő volt az, aki a legkülönbözőbb kínzó módszerek és eszközök használatát, a szaksze-rű bántalmazást honosította meg az államvédelmi hatóságban. Igy a lemeztelenített
őrizetesek gumibottal való bántalmazása, olykor gúzsbakötéssel egyidejűleg, csuk-lóztatás, békaügetés, áramfejlesztővel való villanyoztatás, heremorzsolás, az őrizetes
fejére helyezett csöpögtető berendezéssel való sanyargatás, falra állított ceruzának
homlokkal való támasztása…stb. feltalálható volt a csoportja által használt kínzó-eszközök és módszerek között.”

MézesRozi 2013.01.05. 00:14:30

@Belpo:

az előző alkotmány 1949-ben született, és nem nem emlékszem, hány őrán át vitatták a parlamentben, de ötletem lenne: amíg megszavazták. de ha a módosításra gondol, akkor azt is előtte lepaktumozták.

a törvény sosem az országgyűlés írja természetesen. vagy maga így gondoltja? ül 385 képviselő az ülésteremben és tollba mondják egynek a szöveget, ha vita van, akkor megvitatják, meggyőzik egymást arról, hogy melyik a legjobb javaslat, majd azt közfelkiáltással megszavazzák és mehet tovább a tollba mondás.
na ne tréfáljon már. az obstrukciót már a monarchia korában kiküszöbölték a házszabállyal.

negyven rabbi 2013.01.05. 00:16:37

Korai időszakában a terrorszervezet „külső” segítséget is kapott. Hogy cél-irányosan vegyék kezelésbe a testet, a Belgrád rakpart ÁVH épületének földalatti
börtönrendszerében kínzás előtt testtérképetkészítettek a rabokról:
„Egy nagy terem volt látható, falain sok vérfolttal, padlóján csatorna húzódott végig,
szintén véres folyadékkal telve. […]Vidovics egy orosz csoport előtt állt […]kitar-tó tagadására megkezdődött a kínzás. Két ápoló-szerű jelenség jött, parancsot adtak
a levetkőzésre. Az egyik, kezével tapogatva végigment Vidovics egész testének izom-zatán és oroszul diktálta a másiknak megfigyeléseit. A másik […]a bemondás alap-ján pontos térképet készített Vidovics testi alkatáról. A három katona megkezdte
a „kezelést”. Az orosz egészségügyi a maga készítette „térképet” nézve orosz nyelven
parancsokat osztott, s a parancsoknak megfelelően a három katona Vidovics testé-nek különböző helyeire mért ütéseket. […]Egyszercsak elájult.”

negyven rabbi 2013.01.05. 00:25:07

A TEST MEGTÖRÉSE

A korszak politikai eszköztárának kitüntetett színterei az ÁVH börtönei és interná-ló táborai voltak. „Az Államvédelmi Hatóság azért van, hogy a rosszat lássa meg az
emberekben. A jót meglátni nem az ő dolga”–Farkas Mihály elhíresült kijelentése
egész szellemiségében áthatotta a szervezetet. „Ne csak őrizz, hanem gyűlölj is!”
–hirdette a Váci ÁVH Fegyház őreinek szobafelirata, mely magyarázatul szolgálhat
a „megjárta a börtönök poklát” szófordulatra, miként Faludy György is Pokolbéli
víg napjaimként emlékezett a magyar államvédelmi szerveknél töltött keserves idő-szakára. A „begyűjtött” rabok megtörésének nem pusztán a fájdalom okozása volt
a célja, sokkal inkább a testük feletti hatalom folyamatos demonstrálása. Az idő
manipulálásával, a nappalok és éjszakák összemosásával, érzékeiktől való megfosz-tásukkal morzsolták fel végső ellenállásukat, hogy azután a hatalom „szobrászmes-tereiként” könnyűszerrel formázzák a testüket azzá, amire szánták őket.
Az „elnyelt” testek kezelésbevételének első fázisa a rabok személyiségüktől
való megfosztása volt. Egyediségük lehántásához testük uniformizálásán keresz-tül vezetett az út, a kopaszra nyírás, a rabruhába bujtatás mind ezt szolgálta,
s ennek volt kelléke a rabruhán viselt jel is: „Ezentúl Ön nem ember, csak egy
szám.”– közölte őre egy korabeli per fővádlottjával.
Hogy igazi fogollyá változ-tassák őket, hatalmi szerepfelülírással kiürítették a gondolataikat, és lefoszlatták
róluk az egyéniségüket.
„Ez a ház olyan, mint a vasöntöde. Adva vannak a kész formák. Azokba az
»anyagot«belepréselik. Az egyik vádlott puha, olvadékony. Őt beleöntik. A má-sik kemény. Őt gőzkalapáccsal beleverik. Az eredmény mindig ugyanaz.”
A hatalom birtokosai jól tudták, a rabok annál kezelhetőbbé válnak, minél
inkább beépülnek az irányítás technikái a mindennapi életükbe. A testet-lelket
megfegyelmező hatalom totális kontrollja alá vont rabok reggelenkénti börtön-ébredése már úgy zajlott le „mint egy ijesztő nagy gépkolosszus mozgása. Hang,
kérdés, probléma nélkül. Személytelenül. Néma intésre, vad tekintetre. Mintha
az őrök és a foglyok távirányítású robotemberek lennének”.
A testek uniformizálásával a büntetés is mindinkább intézményessé vált,
melynek kollektív jellegét a rabok testmasszaként való kezelése hivatott demonst-rálni. Teátrális eszközei voltak ennek a testek összeláncolása, testkupacok képezé-se, csordában terelésük, sorverések és a fegyelmezés céljából történő, rendszere-sen visszatérő tömegütlegelések.
„A lépcsőkön, a feljáratnál, mindenütt őrök. Szíjjal, gumibottal, botokkal. Kék ing-ben vannak, ujjuk felgyűrve, arcuk vörös a melegtől és a dühtől. Hajuk csapzottan
lóg, homlokukról dől a verejték. Az egész börtön merő jajkiáltás, ordítás, állati üvöl-tés: a fájdalom borzalmas szimfóniája. A földön mindenütt rabok fetrengenek, vér-foltok borítják a padlót, emberi ürülék bűze terjed. A 60–70 éves öregek nem bírják
már úgy a verést, mint a fiatalok”.
A rendszer nemcsak megtűrte, de szinte előírta a foglyokkal való kegyetlen-kedést, ez a fegyelmezés ugyanakkor a börtönőrök kordában tartását is szolgálta,
mintegy az intézményi egyensúly fenntartásaként.
Michel Foucault Jeremy Bentham multifunkcionális Panopticon-tervezetét
méltatva, leírja a hatalom tökéletes és automatikussá vált működésének azt a pél-dáját, mikor a hatalom gyakorlója már nincs is láthatóan jelen, de térbeli elren-dezéssel képes mégis a folyamatos ellenőrzöttség érzését gerjeszteni a fogolyban.
Az Andrássy út 60-ról is őrződik ilyen emlék:
„Az őr a pincelabirintuson keresztül átkísért egy másik épület magasföldszinti, tágas,
de rácsos ablakokkal elválasztott zárkájába. Ez a helyiség olyan volt, mint az amerikai
filmeken látott Sing-Sing börtön. A helyiség mérete kb. 6×5 méter volt, és a folyosó
felé eső falat rács pótolta. A zárka előtt égő erős fényű lámpa és a kintről behatoló
fény két oldalról falra vetítette a rács árnyékát. Így akármerre nézett az ember, vagy
valódi, vagy árnyék rácsozatot látott. Később éreztem, hogy ennek az elrendezésnek kimondottan pszichológiai hatása van. Egy idő után ébren, vagy álmomban mindig
rácsokat láttam.”
A hatalom már nem is az őr személyében manifesztálódik, hanem arctala-nul, a felületek és fények összjátékában, egy olyan elrendezésben, melynek belső
mechanizmusa közvetíti a hatalmi viszonyt. A fogoly pszichéje olyan belső ernyő-vé vált, amelyre a testet fogva tartó, nyomasztó börtönvilág képei vetültek rá.
A büntetés lényege a test megalázása és lelki kínszenvedések okozása, s a kín-zók évszázadok alatt megtanulták, ha valakit a testi intimitás tabuinak meg-szegésére kényszerítenek, azt súlyos kínzásként éli meg. Az összezárt börtönélet
kegyetlenül felszámolja az intimszféra végső határait is, az addig szabályozott,
önfegyelemmel bíró test anyagcserével kapcsolatos funkciói óhatatlanul nyilvá-nossá válnak. A közös kübli „otthonunknak ez a lehangoló tartozéka, rákény-szerített bennünket, hogy egymás minden életműködésének akaratlan, de intim
tanúi legyünk”.
De a legrosszabb mégis az volt, ha
„[a]WC-zést az őr előtt kellett elvégezni. Alighogy az ember leült az őr azonnal ordí-tani kezdett, hogy húzza fel a nadrágját és hagyja abba. Sokaknál ez a felügyelet alatt
végzett szükségletvégzés olyan komplexussal járt, hogy egyszerűen képtelenek voltak
az őr előtt [...]. Amikor aztán visszazavarták a zárkába, pokoli fájdalmakat álltak ki,
hogy a következő zárkanyitásig vissza tudják tartani”.
A foglyok, ha nem is látták önmagukat, a kínzások és a személyi higiénia
hiányából fakadó működési zavarok következtében érzékelték saját testük válto-zásait. A testkép – ahogy a test a szubjektum számára megjelenik – test és lélek
kapcsolatának közvetítőjeként, a test fiziológiai, pszichológiai és szociális állapo-tának mintegy „összérzeteként” tudósít a saját test aktuális állapotáról.
A jelen-tős súlyveszteség, a mosdatlanság, a lepedékes nyelv a saját testüktől való viszoly-gás ijesztő élményét adta a foglyoknak.
„Amikor a főfolyosóról a tükrös, szecessziós faragványú előtérbe fordultunk, amiből
Péter Gábor előszobája nyílt [...]megálltam én is. És ekkor elképedésemre a jobb-oldali hosszú tükörből egy idegen, beesett szemű, bozontos szakállú alak meredt
rám. Az én középszürke ruhám lötyögött rajta s amikor megfogtam a zakóm gomb-ját, ő ugyanezt tette. Mégis nehezen győztem meg magam, hogy a tükörképemmel
állok szemben”.
A testhez való személyes kapcsolat kiterjesztéseként is felfogható tükör kímé-letlen kegyetlenséggel számolt le a régi testkép emlékével. Mivel a személyesség
nemcsak a saját öntudatban létezik, a fogoly mások tekintetéből is kénytelen
kiolvasni fizikai állapotát, s benyomások komplexumaként érzékelni, hogy meg-változott testképe környezetéhez való viszonyát is negatívan módosítja.
„Ha ilyenkor a rituálissá vált talpalás után képtelen voltam feltápászkod-ni, – írja a kínzások és a többhetes mosdatlansága okán testileg leromlott Szász
Béla – az ezredes apró rúgásokkal odalökdösött nekem egy széket. A kezével nem
érintett, hogy így is értésemre adja, mennyire undorodik tőlem.”
A testi kínzásokkal felértek az állambiztonsági tisztek lelki gyötrései, s ezt
a tényt a koncepciós perek rehabilitációs eljárása során külön, elmarasztalólag is
kiemelték a vizsgálatot végzők.
A lelki kínzások elviselhetetlenségét is testi gyöt-rések víziójának előrevetítetése szolgálta, legtöbbször a hozzátartozók, a feleség,
a gyerek vagy az idős szülők megkínzásával való fenyegetés képében. „Közölték
velem, ha nem ismerem el, hogy amerikai kém vagyok, 10 perc múlva bent lesz
a feleségem és a gumibotot tövig fogják belenyomni előttem.”
Úgy az ÁVH-n,
mind a Katpolon a lelki felőrlés bevett módszereként alkalmazták a magánzárkát.
„Amikor először vittek kihallgatásra, alig jött ki hang a torkomból. Teljes süket-ségben és némaságban teltek a hetek, a hosszú hetek.”
Az erősek küzdöttek tes-tük leigázása ellen: „Amennyire lehetett, tornáztam” – emlékszik Kéri Kálmán,
hogyan próbált meg felülkerekedni az ordas körülményeken.
A rabokat a tudatmódosító szerektől való félelem, az önmaguk feletti tudati
kontroll elvesztésének réme is gyötörte. Korabeli visszaemlékezésekből ismeretes
a mescalinnal preparált feketekávé és cigaretta, míg a másik ÁVH által haszná-latos szert, a scopolamint ételbe keverték bele. E szerek borzalmas víziókat és
hallucinációt okoztak, egyben „megnyitották a lélek gátlásait és egy beszélési,
igazmondási kényszert idéztek elő”. Hatására egy „preparált” rab így emlékszik:
„A falak, a berendezési tárgyak ködszerűvé válnak, alakokat lát, hangokat hall.
Úgy tűnik, hogy kinyílik az ajtó, belép egy ávós tiszt, ágyához ül, és kihallgatja
ügye felől. Úgy érzi, mintha egy nagy röntgenkészülék volna ráirányítva, melyen
keresztül az ÁVÓ lelkének legtitkosabb zugaiba is belelát.”
A külvilágtól való elzártság szorongató érzése sokszorosan felerősítette
a cellákba behatoló hangokat, rettenetes idegfeszültséget okozva az őrizetesek-nek: „Ami elviselhetetlen volt: a sikolyok. Férfivagy női ordítás vegyesen. Főleg
éjszaka.”
A teljes sorsbizonytalanságban lévő rabok saját jövőjük egy lehetséges változataként élték át a kintről beszűrődő zajokat: „A börtönben hallatlan ideg-feszültségben teltek a napok. Egész napon keresztül folytak a kivégzések.”

negyven rabbi 2013.01.05. 00:41:58

A MEGKÍNZOTT TEST
Régen a vallatás során alkalmazott speciális fájdalomokozó technikákat a latin
torquetkifejezésből tortúraként, vagy sanyargatáskéntemlítették. Még a 15. és
16. századi Európában is úgy gondolták, hogy az igazság nem a tanú szavaiban,
hanem a testében lakozik, s a kínvallató feladata ezt feltárni a fájdalmon keresz-tül. Épp ezért a szankciók jó része is a fájdalomhoz kötődött, vagy testcsonkítás-hoz, és még a börtön is a szenvedés elvárásaira épült a maga sötétségével, szeny-nyével és bűzével. A modern korban, bár gyengült a test és az igazság közötti
kapcsolat gondolata, továbbra is folytak kínzások, de most már azzal a fi lozó-fiával, hogy a kínzás „kimondatja azt, amit az egyén elhallgat”.
A magyar ter-rorszervezet működtetői bizonyára nem tanulmányozták a teológiát, de a korai
kereszténységben is meghatározó jelentőséggel bírt a test sanyargatása, s a már-már horrorisztikusnak tűnő aszkéta-hőstettek38
módszereiket tekintve helyen-ként meglepő hasonlatosságot mutattak az állambiztonsági terminológiában is
„sanyargatásként” említett kínzásokkal. Ide sorolható annak a középkori atyának
az esete, aki „olyan cellát ötlött ki maga számára, amely megfelelően kicsiny és
szűk ahhoz, hogy se állni, se feküdni ne tudjon benne”.
Ez egybecseng a ma-gyar terrorszervezet által sanyargatott rab emlékével: „…becipeltek egy kb.
négyzetméteres alapterületű beton fülkébe. A falnak döntöttek, és rám zárták az
ajtót. Itt nem egy ember, de egy féreg sem tudott volna leülni vagy lefeküdni.
Itt csak állni lehetett.”
Barsauma szír szerzetes, aki az 5. században vasruhát
viselt és fogadalmat tett, hogy „sohasem fog ülni vagy feküdni. Alváshoz erre
a célra kialakított kampókra lógaszkodott fel”
– történetéhez pedig némiképp
hasonlatos Szász Béláé, akit kínzása során egy alkalommal fogadalom nélkül is
kilenc napig egyfolytában étlen-szomjan falhoz állítottak, minek következtében
elefántlábbá dagadt a lába, és a szíve kis híján felmondta a szolgálatot.
A ke-resztény aszkézis másik sajátos kifejezése, a test mortifi kálása szándékát tekintve
hasonlatos volt a Gyűjtőfogház parancsnoka által kinyilvánított elvvel: „Vegyék
tudomásul, nem kell a testükkel elszámolnunk, legfeljebb a néhány vödör mész
előteremtése okozhat gondot.”
A legegyszerűbb kínzás a verés, s az orvostudomány is régóta ajánlja, mint
a hatásos stimulálás eszközét, melynek modern változata az elektrosokk, s ame-lyet ma is világszerte széles körben alkalmaznak titkos kínzóeszközként.
Miután
a verést államvédelmi módszerként engedélyezték az ÁVH-nál, a kihallgatások
során és a börtönökben a legdrasztikusabb túlkapások történtek, melynek követ-keztében emberek százai megnyomorodtak, vagy meghaltak. Farkas Vladimír
vallomása is ezt a gyakorlatot támasztja alá: „A verések állandó velejárói voltak
az összes folyó vizsgálatoknak, nem beszélve arról, hogy a Rajk-ügynél a legtöbb
esetben a verések, mint a legelvetemültebb ellenségeinkkel szembeni gyűlölet
jogos kifejezési formái szerepeltek.”
Ha testtérképet nem is készítettek, de a negyvenes évek végére az Államvé-delmi Hatóság vallatótisztjei már képessé váltak profimódon levezényelni a ki-hallgatásokat. A Rajk-per egyik vádlottjának tanúvallomása szerint: „Céltudatos-ságot mutat a kínzásban az, hogy orvossal vizsgáltatták meg a szívemet, mennyit
bír.”
Féktelen kegyetlenkedéseikről a terrorszervezet tevékenységét feltáró felül-vizsgálati iratok tanúskodnak:
„Az őrizetesekkel szemben a legdrasztikusabb fizikai kényszert alkalmazták. Általá-nos volt a végnélküli kifárasztás, hogy ezzel „megtörjék” őket. Az őrizeteseket ember-telenül összeverték, összerugdosták, földre teperve talpalták, heréjüket verték, tűvel
szurkálták, testükre égő cigarettát nyomtak. Sót etettek velük, órákat kellett kezüket
falhoz szorítva állniuk, állva és térdelve hallgatták ki őket, éheztették, éjjel-nappal
bilincsben tartották őket, nem engedték aludni.”
A magyar terrorszervezet működésének rejtett mechanizmusát annak létreho-zói és működtetői értették igazán, de a legmélyebb megértésig azok jutottak el,
akik maguk is e gépezet áldozataivá váltak. A rettegett Katpol vezetője, a tábornok-perben koholt vádak alapján halálra ítélt Pálffy György „letartóztatása után 48 órán
belül bántalmazás nélkül az összes feltett kérdésekre beismerő vallomást tett […].
Pálffy a katonai elhárítás irányítója volt, ismerte a módszereket, főként ennek tulaj-donítom, hogy különösebb nehézség nélkül vallomásra lehetett bírni”.
Az arca személyiség külső megtestesülése, az egyéniség „homlokzata”, mely
talán éppen ezért is válhatott a kínzások kitüntetett testrészévé. Az arcba való
„behatolás” a személyiség legmélyebb rétegei ellen intézett támadás, amire a ve-rőlegények ösztönösen ráéreztek. Számtalan memoárban emlékeznek az arc
meggyalázásának ehhez hasonló rettenetére: „Odaállított a fűtőtest elé, mély
térdhajlításokat vezényelt, és közben arcul köpdösött”,
sem képes felülmúlni azt a máig bizonyítatlan esetet, amit Farkas Vladimírnak
tulajdonítanak:
„Kádárt felemelték. Vladimír odalépett hozzá. Két pribék erőszakosan felpeckelte
a volt belügyminiszter száját és az ezredes, mintegy mellékesen, mint akinek csak
a szükségét kell végeznie, beleürített a szájába. Mindenki nevetett. Valóban mulatsá-gos figura volt a véres és magatehetetlen ember, amint fuldoklik a vizeletben.”
Az arc védése egyben az individuum védelmét is jelenti: „Amikor az egyik
nyomozó se szó, se beszéd arculütött, én ugyanolyan lendülettel visszavágtam.
Az első talpalás szinte önként vállalt megpróbáltatásnak látszott [...], ám az első
arculütés oly tüntető megaláztatásnak, amit ösztönszerűleg, a várható következ-mények megfontolása nélkül torol meg az ember.”51
Az arc a külső és belső világ egymásra vetülése, mely egyben tudósít az egész
test mentális állapotáról is. Rajk Lászlót megpillantva Szász Béla mindent meg-értett, amikor kihallgatása során szembesítették a per fővádlottjával: „Máskor
pirospozsgás, de most hamuszürke arcát felém fordította, ám szeme kihunytan
meredt rám. Rajk homlokredői kemény ráncokká mélyültek, kimerült vonásait
pedig keresztben három párhuzamos barázda szelte át, akárha mindeniket léniá-val húzták volna meg.”
Az arc kifejeződése maga a jelentés, amit egy interszub-jektív kapcsolatban a másik fél metakommunikatív üzenetként képes értelmezni.
Farkas Vladimír így emlékszik Rajk kihallgatására: „Soha nem fogom elfelejte-ni: egy agyongyötört, megkínzott [...]ember ült velem szemben. Amikor meg-látott, egy pillanatra meghökkent és határozott gúny volt kiolvasható a szeméből
és az egész arckifejezéséből. Nyilván arra gondolhatott, hogy rosszul állhat ink-vizítorainak szénája, ha ilyen taknyos kölyköt is csatasorba állítanak ellene.”
Az arc szétverése, elpusztítása a személy eltűnésének, megsemmisülésének kép-zetét képes kelteni környezetében: „Ha nem szólít meg, elmegyek mellette. A fe-jét alaktalanná verték, kék és lila színekben játszott” – emlékezik vissza egy rab
barátja fejének felismerhetetlenné verésének döbbenetéről.
A hatalom nemcsak a rabok testét, de tekintetétis kontrollálja: a látványtól
való megfosztással szabályozza tekintetük tárgyát és irányát. A kistarcsai fogolytá-bor valamennyi barakkjának ablakát bemeszelték, hogy a teljes sötétségben síny-lődő rabok elveszítsék a valósághoz fűződő kapcsolatukat. Az ÁVH börtönök-ben is súlyos büntetéssel fenyítették a cellaablakon való titkon kitekintést, s az
udvaron sétálniuk is csak szigorúan mellre-hajtott fejjel lehetett. A vallatók még
a maguk látványától is megfosztották a foglyokat: volt közöttük, aki egyenesen
megtiltotta, hogy beszéd közben ránézzenek, mások a vallatólámpák fényének
arctalansága mögé bújtak az őrizetesek tekintete elől.
A bőra külső és belső világ között húzódó demarkációs vonal, mely az élet
és halál peremét is jelentheti. Recsken az orvos „fenékpróbával” állapította meg,
kinek mennyi ideje van még hátra: összecsippentette a fenék húspárnáját, „ha
a bőr összetapadt, az már annyit jelentett, hogy nincs izom, tehát az illető el
van intézve”.
Rabtársai emlékezete szerint a jól megtermett férfi ként börtön-be vetett Hóman Bálint bőre, halálakor „hatalmas lebernyegként borította be”
a csontra fogyott ember testét.
„Az ÁVH-nak nem kell az emberek bőrével elszámolni.”
A terrorszervezet
e hírhedtté vált szállóigéjének talán legdöbbenetesebb és legrejtélyesebb esetét
a Szűcs testvérek, Szűcs Ernő rettegett ÁVH ezredes, és a Londonból hazarendelt,
kémkedéssel megvádolt Szűcs Miklós 1950. november 21-ei brutális agyonveré-se szolgáltatta. Azé a nagyhatalmú Szűcs Ernőé, aki Péter Gábor helyetteseként
a Rajk-per operatív előkészítését végezte, s aki mindig is a szovjet tanácsadók
legteljesebb bizalmát élvezte. Lefogásukra és verésükre telefonon keresztül maga
Rákosi utasította Péter Gábort: „…két nap és két éjjel úgy verjék ezt a rohadt
Szűcsöt, hogy ropogjanak a csontjai”.
Szűcs Ernő agyonveretésének állambiz-tonsági hátterét Princz Gyula, a Rákosi üzenetét beteljesítő verőcsoport vezetőjé-nek későbbi vallomása világítja meg némiképp:
„…Szűcs Ernő még Moszkvában Rákosi Mátyás figyelésével volt megbízva. Ebből
kifolyólag Rákosi nyilván tudhatta, hogy Szűcs Ernő róla milyen adatokkal bír.
Ugyanakkor Szűcs Ernő részese volt azoknak a visszaéléseknek, amelyeket Farkas
Vladimírral, Péter Gáborral közösen végeztek, így az ő halálának érdeke senki más-hoz, mint csak ezeknek a személyeknek érdekéhez fűződik.”
A párton belül is sokaknak okozott gondot az, hogy hazatérte után is titkon
tovább dolgozott a Szovjetuniónak:
„A szovjet állambiztonsági szervek Szűcs Ernőt Moszkvában 1942-ben ügynökként
beszervezték és dolgoztatták. Szűcs 1945-ben visszatért Magyarországra, rövidesen
az Államvédelmi Hatósághoz került helyettes vezetőnek, s »Gerendás«fedőnéven
továbbra is ügynöki munkát végzett a Berija-Abakumov féle provokátor csoportnak.
[…]Fő feladata volt a különböző vezető elvtársakat ügynökökön keresztül figyeltet-ni, ellenőriztetni.”
A két testvért, de különösen Szűcs Ernőt a verőcsoport tagjai Farkas Vla-dimír utasítására olyannyira megverték, hogy ép bőrfelület nem maradt rajtuk,
egész testfelszínük bevérzett, mintha súlyos égési sérüléseket szenvedtek volna.
Ennek ellenére az egyik verőlegény visszaemlékezése szerint az ÁVH főorvosa,
dr. Bálint István ezredes „…Szűcsék állapotát egyáltalán nem tartotta súlyos-nak”.
Az anonim boncolási jegyzőkönyv (a civil kórboncnok nem tudta, kiket
is boncol) ezzel szemben másnap, a boncolásra elrendelt két test igen súlyos álla-potáról számolt be, így Szűcs Ernő testéről:
„Boncolt erőteljes férfihalála sokszoros tompa erőszakos behatásra keletkezett kiter-jedt bőralatti szövetközi vérzés és a sérülések elszenvedésekor beállott általános ideg-rázkódtatás következtében erőszakos úton állott be. (…) Megjegyzendő, hogy a sé-rülések, bőr alatti bevérzések sajátossága szerint már egy megelőző időpontban is
voltak tompa, erőszakos behatás nyomán keletkezett bőr alatti szöveti vérzések…
Dr. Fáber Viktor kórboncnok, a László Kórház igazgató főorvosa
Vác, 1950. november 22.”
A Szűcs testvérek halálát mindenki „értetlenül” fogadta. Rákosi magyaráza-tot követelt Péter Gábortól, aki „…azon véleményének adott kifejezést, számára
érthetetlen, ahogy a verést végrehajtották, »szakértői«a verésnek, hogyan tudtak
ilyen szakszerűtlenül verni”.
A Szűcs testvérek holttestét boncolás után ismeretlen helyen hantolták el,
a legnagyobb titokban. Ügyüket még az ötvenes évek államvédelmi túlkapásait
vizsgáló felülvizsgálatoknál sem hozták szóba.
Az államvédelmisek az egész test „megdolgozására” is alkalmaztak kínzá-si technikákat, közülük is legelterjedtebb volt a test izomzatának és izületeinek
megnyújtása, kifeszítése kikötés vagy felfüggesztés formájában. Az őrök kedvenc
szórakozása, a hintázós moziztatás több hajdani rab emlékezetében hagyott örök
nyomot. A bokájánál-csuklójánál hátul gúzsba kötött fogolynak fejét feltartva
a folyosó legtávolabbi pontját kellett néznie négy órán át, „mintha filmet nézne”.
Ilyenkor a nyakizmok megfeszülése folytán a fej vérellátása akadozni kezdett,
a kikötözött egy idő után elájult, mire jéghideg vízzel felmosták, és folytatód-hatott „a sztálingrádi csata nézése”. Ezzel épp ellenkező hatást értek el az egyes
testrészek összeszorításával, erőteljes préselésével. A nyomással történő kínzás
egyik gyakori változatát az őrizetesek „jeruzsálemi siratófalnak” nevezték: orru-kat a jéghideg falnak nyomva kellett órákon át mozdulatlanul állniuk, amitől
a szemükből megállíthatatlanul patakzott a könny. Vallatóik kínzó fájdalmat
okoztak a test tengely körüli elcsavarásával is, a Mindszenty-per egyik vádlottja
így emlékszik rabtársa megkínzására: „...gumibottal kiverték a fogait, öt ujjáról
levették a körmét, két íróasztal közt egy rúdhoz kötve kezeit és lábait forgatták
»papagájforgatással«, ahogy az ávósok nevezték.”
Több kínzásfajta a test felszí-nének megbontásával járt: ezek közül a tépés olyan, keleti kínvallatóknak tulajdo-nított büntetési forma volt, melynek különösen fájdalmas változatát honosítot-ták meg az 1918–19-es polgárháború során a bolsevikok: gramofontűket nyom-tak fehérorosz katonák körme alá, így egyetlen mozdulattal letéphetőkké váltak
a körmök.
A magyar politikai terrorszervezetnél is előszeretettel alkalmazták
a kézfejek gumibottal történő szétverését, ami után az ÁVH orvosai csipesszel,
nemegyszer érzéstelenítés nélkül szaggatták le a sérült körmöket. Csonkítással
a hatalom visszavonhatatlanul megbélyegzi a testet. Az Államvédelmi Hatóság
büntetési-kínzási gyakorlatában nem alkalmaztak direkt csonkítást, előfordult
azonban, hogy brutális kínzók túlkapásait követően amputálni kellett a fogoly
valamely végtagját, örökre nyomorékká téve őt. Különösen a „vasalásnál”, a kur-tavas órákon át tartó szorításától, vérellátás hiányában először csak elzsibbadtak,
majd egy idő után elhaltak a végtagok. „A láb, és a kézfejek duplájára dagadtak,
szinte feketék voltak az ott összeszorult vértől. A kar, de főleg a combok annyira
kihúzódtak, hogy minden mozgási funkcióra képtelenek voltak. Az elítéltek egy
ilyen büntetés letöltése után a hasukon csúszva a könyökükön vonszolták magu-kat előre.”
A totális alávetettség okozta szenvedés végső határai ezek, amely-ből lehetetlen a kimenekülés. „De nemcsak testi, hanem szellemi kihatása is volt
a vasalásnak. Voltak olyanok, akik egy ilyen büntetés után szinte megnémultak,
voltak olyanok, akiknél félő volt, hogy megzavarodtak.”
Elaine Scarry szerint
az intenzív fájdalom ilyenkor elpusztítja az egyént, és a külvilágot is azáltal, hogy
lerombolja a köztük lévő határt. Megváltoznak a test téri viszonyai is, a rettene-tes kín hatására a test mintegy „kiterjed az univerzumba, közvetlen kapcsolatba
kerül a külvilággal”.
1951. októberében Recsken történt meg az a hírhedt eset,
hogy az őr a gúzsba kötött rabot a tűzforró kályha felé fordítva, annak rettenetes
üvöltése ellenére otthagyta. A gúzsba kötött fogoly keze annyira megégett, hogy
a kórházban amputálni kellett. „Miután a Gáti a kezemet levágta, ami egy döb-benetes érzés, és a kezemet a vödörbe dobta, akkor azt mondta, hogy maga sem
fog többé zongorázni.”
Aki kínoz, szélsőséges helyzetbe hoz másokat, de a rabok talán a legszen-tebb tabuik megszegésére kényszerítésüket élik át a legsúlyosabb kínzásként.
A lemeztelenítés, az áldozat testi-szexuális megalázása a legvégsőkig fokozza
a test kiszolgáltatottságát. „Meg akarták itatni a saját vizeletemet” – idézik vissza
rabok.
Az államvédelmi iratok tanúsága szerint az ÁVH kihallgatók a foglyok
testi intimitásának személyessége elleni legkegyetlenebb támadásai közé tarto-zott a WC csészéből itatás, vagy a saját ürülék evésére kényszerítés. Ilyen végső
határhelyzeteket elemez Julia Kristeva Bevezetés a megalázottsághozcímű tanul-mányában, melyben az „abjekt”-nek, a test „leválasztható” részeinek, „mellék-termékeinek” három általa elkülönített formájából a testváladékokkal, a testi
melléktermékekkel és a holttesttel kapcsolatos érzelmekkel is foglalkozik: „Ezek
a nedvek, a mocsok, a szar, mind olyanok, amit az élet aligha visel el, vagy csak
amelyik már halálra ítélt. Élő mivoltom határaihoz értem. Ebből a horizontból
bontakozik ki élő testem.”

negyven rabbi 2013.01.05. 01:04:36

@negyven rabbi:

Argejó Éva

A hatalomnak alávetett test

Állambiztonsági játék a testtel (1945–1956)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.05. 04:23:01

@Wolff:

"Na, te sem olvastad a határozatot, az szépen elmondja mi is áll az alkotmányban erről (mert hát vannak benne erre vonatkozó passzusok, melyeket maga a magasságos kétharmad alkotott) és ebből miért is következik, hogy a törvénynek meg kell felelnie bizonyos nemzetközi egyezményeknek." --- írod.

No, @Wolff, itt a nagy alkalom, hogy bebizonyítsd, hogy nem csak egy notórius hazudozó kamunick vagy! Itt az indoklás szövege; tessék, idézd, hogy hol ír arról, hogy milyen nemzetközi egyezményeknek nem felel meg a választási regisztráció intézménye!

www.mkab.hu/download.php?h=370

Vigyázz, mert én, veled ellentétben, átolvastam a szöveget, tehát --- hellyelközel --- átlátom a szerkezetét és az érvelésmenetét!

(Megsúgom neked, hogy, bizony úgy van az, ahogy fentebb is írtam, európai emberijogi bírósági precedensekből és, igen, az Alkotmányban is szereplő jogelvekből, valamint a korábbi választójogi gyakorlatból próbálja levezetni az AB, hogy "miért nem indokolt" a regisztráció intézményének bevezetése (majd a döntés és indoklás végéhez öt alkotmánybírói különvéleményt is csatol, amiben a bírák (hasonló érveléstechnikával, többnyire) épp az ellenkező eredményre jutnak:-))

Várom válaszod!

Alfőmérnök 2013.01.05. 06:43:28

@negyven rabbi: Fukó, Kristeva... jó kis balos szöveg lehet.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 08:00:50

@negyven rabbi:
nem tudom maguk hogy vannak ezzel, de én így reggel, éhgyomorra is szeretem olvasni, hogy mit műveltek egymással ezek az alemberek. :)

negyven rabbi 2013.01.05. 08:23:27

@Alfőmérnök:

az érdekes nevű szerző nem tudott kihagyni egy kis keresztényezést, csak azt nem tudom, hogy a kínai lao-gai-okbeli gyakorlat vagy a vörös khmerek módszereinek történelmi előképét miben is kellene keresni

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2013.01.05. 08:39:18

@jose maria padilla: Kispofám, maga örüljön, hogy lyuk van a seggén, ami szelel.

Alfőmérnök 2013.01.05. 08:40:11

@negyven rabbi: Mindenesetre érdekes írásnak tűnik, majd elolvasom az egészet. Sósavas kádról, darálógépről nem ínak benne?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 08:41:40

@Shyad-Khourongai:
ennyi? hát ezért kár volt összeszednie a bátorságát, hogy hozzám felkiabáljon

negyven rabbi 2013.01.05. 08:53:29

@jose maria padilla:

milyen igaz: a részleteiben is idézve, névvel bemutatva szinte csak komcsi zsidó elvtársak esetét említi a szerző

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2013.01.05. 08:56:36

@jose maria padilla: Maga fejtetőre állított világban él, vasutaskám.

allegretto23 2013.01.05. 09:44:49

@Robinzon Kurzor: @Google:

egynemű = férfi, ODER nő

>< ellentéte a

kétnemű (vagy több, de olan nincs) = hermafrodita ( =?)

Örülünk, hogy a kdnp fellép a nem hermafroditák házassága ellen...

tisztelettel,
édesanyanyelvünkök

negyven rabbi 2013.01.05. 09:49:00

@negyven rabbi: rákosi az antiszemitizmusra apellál: van úgy hogy zsidó érdek az antiszemitizmus (sőt, szinte csak úgy van):

Bár Rákosi Mátyás a koncepciós perek lebonyolítását illetően határozottan elhá-rított magáról minden felelősséget, az állambiztonsági iratokban fennmaradt val-lomások ennek épp ellenkezőjéről tanúskodnak:
„A Rajk-ügy tárgyalása betanított vádlottakkal és tanúkkal folyt le, sőt a kérdé-sek-válaszok is elő voltak készítve, Rákosi Mátyás fi gyelemmel kísérte a tárgyalást
és telefonon többször utasítást adott egy-egy kérdés feltevésére és megjelölte azt is,
milyen választ kell adni.”
Akik nem tudtak e színjátékról, különös jelenségekre lettek figyelmesek:
„Feltűnt nekem, hogy többen kérték, hogy vallomásuk megtételénél jegyzeteiket
használhassák. Ennek jelentőségét csak később értettem meg.”
A hatalmi elit a testkép manipulálásával is küld üzenetet, s mindig akkor
konstruál megkülönböztető jegyet a testen, ha épp ezzel kíván valamilyen jelet
adni. A Rajk-pernél is ez történt: „Az ügy védőit a javasolt személyek közül
Rákosi választotta ki megjegyezve, hogy Rajk védőjének egy csúnya zsidót kell
szerepeltetni, hogy a közönség előtt ne legyen szimpatikus.”

negyven rabbi 2013.01.05. 09:55:25

@allegretto23:

párokról volt szó, nem egyénekről, te okoskodó ökör

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2013.01.05. 10:05:43

@negyven rabbi: Nyelvhelyességi szempontból akkor is azonos (egyező) neműekről kellene beszélni, főleg, hogy itt valami törvény vagy mifene forog a szóban. Na de egy olyan pártban, ahol a diplomát lopni szokják...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.05. 12:07:27

Ennek a Princznek (verőcsoport oberst.führer) van valami családi köze Malek Andi exférjéhez?

negyven rabbi 2013.01.05. 12:14:30

Péter Gábor beadványa a börtönben, 1956

Péter Gábor (életfogytiglanra elítélt) beadványa az MDP Pártbizottságának

Szigorúan bizalmas!

Tudatában vagyok annak, hogy magas Pártbizottság részére írok. A lelkiismeretem szavára hallgatok, mely azt diktálja, a pártnak mindent tudni kell! Az igazat! A valóságot! Lelkiismereti kérdést csinálok abból, hogy az igazat írjam. Kötelez erre 30 éves munkásmozgalmi múltam.
1. 22 évig voltam a Kommunista Párt tagja.
2. 20 évig voltam a Párt KV-nek tagja, az illeg[ális] pártnak is.
3. 1932-ben illegális kongresszusi küldött voltam Moszkvában.
4. 1942–45 (majdnem 3 évig) mély illegalitásban dolgoztam, harcoltam a fasizmus, a háború ellen!
5. Nyolc évig voltam az Államvédelmi Hatóság vezetője.
6. Hatszor voltam a Szovjetunióban. A Szovjetunió elvitt Szocsiba, Kiszlovodzba, Barvihára.
7. Kétszer voltam Sztálinnál (aki szeretettel ölelt magához).
8. Voltam Dimitrovnál (aki hozzám nagyon jó volt).
9. A Szovjetunió, a szovjet emberek mentették meg az életemet kétszer. (Először 1945. januárban. Másodszor 1953. júniusban.)
10. A becsületes múltú kommunista, Simon Jolán férje vagyok.
Mindez arra kötelez, hogy kövessem a párt részére lelkiismeretem szavát. Leírjam az igazat – személyre való tekintet nélkül. Mert a pártnak mindent tudni kell! Ezért kérettem a Pártbizottságot, hogy hallgassanak meg! Kezdem azzal, hogy május 4-én miért nem tártam fel a Pártbizottság előtt mindazt, amit most itt elmondok.

1956. április 16-án, hétfőn délben Bakos ügyészségi főosztályvezető elé vezettek, aki a következőket mondta: „A pártból jöttem. Az ügyészségen vagyok. Írja le a Rajk-, Kádár- és a katonai ügyek hogy történtek, a valóságnak megfelelően.” Kezdtem ismertetni. Azonban amikor Rákosi Mátyás nevét kiejtettem, közbevágott, rám szólt: „Az Öregről ne beszéljen!” Kétszer is rám szólt: „Az Öregről ne beszéljen!” – Márpedig Rákosi Mátyásról nem beszélhetek, nincs lehetőségem az igazat megmondani. Írásban kértem a kérdéseket. Másnap, április 17-én, kedden de. 11 órakor újra megjelent Bakos ügyészségi főosztályvezető. Megismételte: „Az Öregről ne beszéljen! ” És átadta a mellékelt kérdéseket:
1. Belkinnek milyen szerepe volt ezekben a vizsgálatokban?
2. Hogyan nézett ki a párt ellenőrző munkája ebben az időben?
3. A bírói, ügyészi szervek szerepe milyen volt? Hogyan születtek az egyes ügyekben a bírói határozatok?
Képtelen vagyok ezekre a kérdésekre válaszolni anélkül, hogy Rákosi Mátyásról ne beszélnék. Miért? Mert Rákosi Mátyástól kapta Belkin a Rajk-ügy irányítását! Ez a valóság! Rákosi Mátyás Belkinnel beszélte meg a Rajk kihallgatására vonatkozó összes kérdéseket. Ezekről a megbeszélésekről Belkin a következőket mondta:
„Heves viták folynak köztünk. Majdnem mindig összeveszünk. Mindig többet és többet akar. Sose elég. Most már az kell, hogy Rajk meg akarta ölni Rákosit. Ha benne van a jegyzőkönyvben, azt mondja: » Na ugye, mondtam magának.« Ha nincs benne: » Maguk nem ismerik az itteni viszonyokat! « Ezek magukhoz akarták ragadni a hatalmat! Bennünket meg akartak ölni!!!” (?)
1949 nyár derekán Belkin Makarov ezredes és Szűcs jelenlétében azt mondta:
„Újra összeszólalkoztunk az Öreggel. Azt akarta, hogy Brankovtól vegyek ki egy jegyzőkönyvet, mely szerint utasításra állt át. Nem vállaltam!” Ebben Belkin nem hazudott! Mert még be sem fejezte, amikor Rákosi Mátyás felhívott telefonon, és utasított, hogy Brankovtól vegyek fel egy jegyzőkönyvet, mely szerint „utasításra állt át” . Hozzátette: „Nem értem a Belkint; miért nem akarja ezt megtenni?! ” Belkin Rákosi Mátyáshoz hetenként háromszor járt be. Több esetben Makarov ezredessel együtt. Órákat töltött ott. Rákosi Mátyás utasítása alapján folytatta Belkin Rajk „kihallgatását” . Rákosi Mátyás utasításait egy könyvbe beírta. „Milyen kérdésekre kell Rajkot » kihallgatni« ? ” Ennek eredményeként készültek Rajk és társainak „vallomásai”. Rajk és társainak záró jegyzőkönyvei!
1949. augusztus második felében Rákosi Mátyás (Szabó József u.) lakásán összejöttünk négyen: 1. Rákosi Mátyás, 2. Jankó Péter, 3. Alapi Gyula, 4. Péter Gábor a Rajk-ügy tárgyalásának megbeszélésére. Ezen a megbeszélésen Rákosi Mátyás megadta a „szempontokat ” , utasításokat Jankó Péternek mint bírónak, Alapi Gyulának mint ügyésznek a Rajk-ügy tárgyalásának menetére. Jankó Péter, Alapi Gyula az itt kapott utasítások alapján folytatták le a tárgyalást. A Rajk-ügy vádiratát elejétől végig Rákosi Mátyás szerkesztette. „Az ügyész csak a paragrafusokat készítse el! ” – mondta Rákosi Mátyás.
Rákosi Mátyás a saját maga által szerkesztett vádiratot külön repülőgépen Moszkvába vitte. Amikor Moszkvából visszahozta a vádiratot, a következőket mondta: „Hozzá ne nyúljanak! Ezen egy vesszőt ne változtassanak! Ennek így kell kijönni!” (Ezzel is adtam tovább Décsi Gyulának.) A tárgyalást megelőző napokban Rákosi Mátyás megkérdezte tőlem: „Mondja, az ügyész a vádiratot el fogja tudni úgy mondani, mintha a saját szavai lennének?” „Majd megtanulja ” – feleltem. Rákosi Mátyás önelégült mosollyal hozzátette: „Ugye örülne az ügyész, ha ilyen vádiratot tudna írni?”
A tárgyalás előtt Belkin bement Rákosi Mátyáshoz a tárgyalás előkészítését, lefolyását megbeszélni. A megbeszélés alapján Belkin a bíró, az ügyész részére a vádlottakhoz intézendő kérdéseket elkészítette. A Belkin által a bíró és ügyész részére elkészített kérdéseket a tárgyalás előtt átnézésre, jóváhagyásra Rákosi Mátyáshoz beküldtem. Rákosi Mátyás a tárgyalással kapcsolatban 1. a vádlottak vallomásait, 2. a bíró kérdéseit, 3. az ügyész kérdéseit, 4. a vádbeszédet, 5. a védőbeszédeket, 6. az utolsó szó jogán a vádlottak mit akarnak mondani – szóról szóra elolvasta. Szóban és írásban megjegyzéssel ellátta. Jóváhagyta.
A tárgyalás terméből Rákosi Mátyás szobájába hangszóró volt felszerelve. Az egész tárgyalás menetét végighallgatta. A szobájába – a Rajk-ügy tárgyalásának menetére – egy külön telefont szereltetett, mely a tárgyalási terem emeletén hozzám vezetett. Ezen a telefonkészüléken gyakran felhívott, és a bíró, ügyész (vádlott) részére folyamatosan újabb és újabb kérdéseket, utasításokat adott: „A bíró keveset beszéljen! A vádlottat hagyja beszélni!” „Ez a vádlott jó lett volna, ha még tovább beszél!” „Látja, ez a baj, nem politikus ember ez a bíró! Nem tudja, hogy kell csinálni! ” „Ahogy itt hallgatom, a hajam az égnek áll! ” „A bíró minek vág közbe mindig a kérdéssel?! Miért nem hagyja a vádlottat kibeszélni?!” „Szünet előtt ne zárja le a vádlott kihallgatását, felmerülhetnek újabb kérdések, amit a szünet alatt meg kell beszélni. ” „Meddig akarja ma folytatni a bíró a tárgyalást?! 3 órakor okvetlenül be kell fejezni! Különben a reggeli sajtó nem tudja közölni. Az esti adásban a rádiónak is közvetíteni kell! ” Ezek voltak az utasítások a bíróság részére.
Rákosi Mátyás utasításai a vádlottak részére:
– „Mondja, meg lehetne azt csinálni, hogy Szőnyi mondja a következőt: ť A nyomozó szervekről azt terjesztették, hogy a vádlottaknál kényszerhatást, aktedront alkalmaznak. Mint vádlott és orvos kijelenthetem, meggyőződtem, hogy ebből egy szó sem igaz! « ” (És Szőnyi mondta.) Rákosi Mátyás utasított, hogy „a bíró Rajktól kérdezze meg: » Na és mi volt a céljuk?« Rajk válaszolja: ť A földet visszaadni a földbirtokosoknak! A gyárat a gyárosoknak!« ” (Így történt.) Rákosi Mátyás: „Meddig lesz még szünet? Folytassák a tárgyalást!” A tárgyalás újra megindult.
Rákosi Mátyás, a tárgyalás folyamán így határozta meg a bíró, az ügyész kérdéseit, a vádlott válaszait. A tárgyalás teljes menetét. Még a tanúkat is Rákosi Mátyás választotta, illetve jelölte ki az őrizetesek közül. (Hozzátette, hogy a tárgyalás termében adjunk olyan látszatot, mintha szabadlábon lévő tanúról lenne szó. Így került Hrubár Szjubica – aki a jugoszlávok ellen tanúskodott – kezébe elegáns ridikül és öltözetnek elegáns utcai kosztüm, hogy olyan benyomást keltsen a tárgyalás [külföldi újságírók] közönségéből, mintha az utcáról most lépne a tárgyalóterembe.) A tanúk feladatát Rákosi Mátyás meghatározta. A tárgyalás közben váratlanul beiktatott kérdések a bírót – nemegyszer – megzavarták. A bíró nem mindig volt elég rugalmas hirtelen átkapcsolni a legújabb kérdéseknek megfelelően.
Az előadottakat bizonyítani tudják: Jankó Péter bíró, Alapi Gyula ügyész, Décsi Gyula elítélt. De tud róla Belkinen kívül számos szovjet állampolgár, akiknek neveit érthető okok miatt nem írom le. Be kell vallanom, a védőkre vonatkozó kérdéseket Rákosi Mátyás nem Belkinnel, hanem velem beszélte meg. A védők életrajzát előzőleg beküldtem. Rákosi Mátyás az életrajzok alapján választotta ki a megfelelőket. Az egyes vádlottakra meghatározta, kinek ki legyen a védője. Hozzátette: „A Rajk védője valami csúnya zsidó legyen! ” Amikor a védők által előre előkészített védőbeszédeket (amit a védők szó szerint nem szívesen írtak le, mert szokatlan, felolvasni a védőbeszédet, törvénytelen is) bevittem Rákosi Mátyáshoz – aki előttem minden védőbeszédet elolvasott –, közben ilyen megjegyzéseket tett: „Ennek a védőnek beszéde majdnem vádbeszéd. Ez mégis védő. Védje is! Mondja azt, vegye a bíróság figyelembe a vádlott » beismerő vallomását « és » őszinte megbánását« . ” Egy másik védőbeszédre megjegyezte: „Ki javasolta ezt a védőt? A hajam az égnek áll! Ha a régi világban egy védő így mert volna beszélni, letartóztatták volna!” Rákosi Mátyás a következőket mondotta: „A vádlottak az utolsó szó jogán hivatkozzanak büntetlen előéletükre, és mondják azt, hogy » tettüket« (?) megbánták!” Így folyt le Rákosi Mátyás rendezése mellett a Rajk-ügy tárgyalása!
Ítélet előtt egy nappal Rákosi Mátyás áthívott a pártba. Szobájában kabátzsebének belső zsebéből kivette pénztárcáját. Belőle egy 10 cm hosszú és 5 cm széles papírlapot. A papírlapra rá volt írva Rajk Lászlónak és társainak neve. Ítélete! – Rákosi Mátyás kézírásával. Így születtek a „bírói határozatok” ! Így lett kimondva Rajk László és társai fölött a halálos ítélet! Kérdem, hogy mondjam el az igazat, ha ezeket nem mondhatom el?
Ítélet után
Rákosi Mátyás azt mondta: „Adjon a bírónak, ügyésznek szép ajándékot! Belkinnek adjon egy szép autót! Az ÁVH-sokat – akik a Rajk-ügyben részt vettek – terjessze fel kitüntetésre!”
Rákosi Mátyás a Sportcsarnokban a budapesti pártfunkcionáriusok előtt, a következőket mondta: „Az ÁVH Péter Gábor elvtárs vezetése alatt nem végzett rossz munkát.”

negyven rabbi 2013.01.05. 12:16:43

@negyven rabbi:

A Rajk-ügy nemzetközi elágazása.
Mint ismeretes, Rajk őrizetbe vételét megelőzte Szőnyi Tibor őrizetbe vétele. Szőnyi őrizetbe vételének előzménye a Svájcból érkezett „bizalmas jelentés”. Amikor 1949. február elején Farkas Mihály behívott a pártba, és először beszélt a Szőnyi Tibor elleni gyanúról (miközben a „svájci jelentést ” felmutatta, és Szőnyi telefonlehallgatására utasítást adott), azt mondta: „Erről összesen hárman tudunk: Rákosi et., te meg én.” (Nincs okom kételkedni Farkas Mihály idevonatkozó szavaiban, mert a jelenségek akkor engem megerősítettek.) (R. M.: „Fieldet Prágába kellene csalni.”) Ebben a svájci „bizalmas jelentésben” fordul elő Noel Field neve először (mint akivel Szőnyinek az amerikaiak részéről kapcsolata volt). Field a nyomozás szempontjából fontos, kívánt személy volt. Bizalmas értesülésünk volt arról, hogy Field időközönként Prágában meg szokott jelenni. – Rákosi Mátyás azt kérdezte: „Mondja, a csehek megtennék, hogy Fieldet Svájcból Prágába csalják, és nekünk átadják? ” – „Igen” – válaszoltam.
A cseh ÁVH-szervekkel szívélyes, szoros kapcsolatunk volt. Megkértük őket, ha Field megjelenne Prágában, értesítsenek bennünket. Field beesett Prágába. A cseh ÁVH vezetője Field érkezéséről azonnal értesített. Kértem, konspiráltan fogják le. Adják át nekünk. Azt válaszolta, „Gottwald hozzájárulására van szükség” . „Ha Rákosi Mátyás kéri, Gottwald beleegyezik.” Rákosi Mátyás kérte Gottwaldtól. Gottwald beleegyezett. A csehek Prágában Fieldet a szállodából kicsalták. Elaltatták. Konspiráltan átadták. Így került hozzánk Noel Field. Field vallomást tett nemcsak Szőnyiről, hanem majdnem minden népi demokratikus országban voltak olyan kommunista ismerősei (még Németországban, Ausztriában is) vagy kapcsolatai, akik a háború alatt Svájcban, az amerikai segélyszervek részéről anyagi támogatásban részesültek. Field ilyen vallomásában előfordulhatott Max Reiman neve is. Rákosi Mátyás azt mondta: „Ígértem Moszkvában Max Reimanra vonatkozólag terhelő anyagot. Maguknál kell lenni! Szedjék össze! Küldje át nekem sürgősen!” Nem emlékeztem ilyen anyagra.
Rákosi Mátyás egy este felhívott telefonon, és a következőket mondta: „Maga nekem okvetlenül szedje össze a terhelő anyagot Max Reimanra! ” Azt válaszoltam: „Nem tudok ilyen anyagról. ” Erre Rákosi Mátyás igen emelt, indulatos hangon így válaszolt: „Meg vagyok lepetve. Egészen fel vagyok háborodva. Hát az ÁVH vezetője nem tudja, nem ismeri, minek van birtokában?! ” „A guta üsse meg ezt a Szűcsöt, biztosan valahova eltüntette! A tűz égesse meg!” Néhány napra rá Rákosi Mátyás a következőt kérdezte: „Mondja, meg lehetne azt csinálni, hogy én álszakállal bemenjek Fieldhez, és beszéljek vele?”
1949. július: Rákosi Mátyás külön repülőgépen Bukarestbe küldött Déshez, hogy nevében kérjem meg Dést, fogja le a bukaresti jugoszláv követség tanácsosát, és adja át nekünk. Dés azonnal fogadott. Előadtam, miről van szó. Meghallgatott, és azt mondta: „Nézze, egy ilyen kérdést meg kell beszélni. Majd megnézzük.” Rajk vallomását a jugoszlávokról tartózkodással fogadta. A bukaresti jugoszláv követség tanácsosát nem fogatta le. Nem adta át. Üdvözletét küldte.
Nógrádi Sándor 1949–50 telén (?) Varsóból hozott egy feljegyzést Field bátyjáról, Herman Fieldről, aki a lengyeleknél volt lefogva. Rákosi Mátyás azt kérdezte: „A lengyelek nem adnák át nekünk azt a Fieldet is? Képzelje, az még a pártba való felvételét is kéri. Átküldöm magának a feljegyzést.”
Ausztria
Rákosi Mátyás azt mondta: „Az öreg Koplenik itt fog keresztülutazni. 3 nap múlva jön vissza. Állítsák össze az osztrákokra, ami csak birtokukban van. Átadjuk az öreg Kopleniknek.”
Kelet-Németország
„Hallgassák ki a Fieldet! Kivel volt kapcsolata a német kommunisták közül? Szedjék össze az anyagot! Elküldjük Piecknek. Ők lefogták Field nevelt lányát. Nem tudnak maguk ezzel a Fielddel boldogulni! Ha én álszakállal bemehetnék hozzá! De kár, de kár!”
Bulgária
„Szedjék össze a bolgárokra, ami csak van. Átadjuk nekik. Segíteni kell!” A Kosztov-ügy tárgyalása után Rákosi Mátyás azt mondta: „Jól néztünk volna ki, ha ez nálunk is így játszódott volna le!” „Hiába, nem értenek ők ehhez! ”
Csehszlovákia
1949. július közepén Rákosi Mátyás a következő utasítást adta: „Maguk állítsanak nekem össze a csehszlovákokra, a németekre, az osztrákokra, a lengyelekre, a románokra, a bolgárokra összefoglalót. Készítsenek egy listát mindazokról, akiknek neve előfordul a vallomásokban. Ez legyen készen!” Rákosi Mátyás külön repülőgépen Moszkvába repült. Amikor Rákosi Mátyás visszajött Moszkvából, azt mondta: „Vigyázni kell, hogy a cseheknél kinek adja át az ember. Még nem lehet tudni, ki az ellenség. Majd átadom Gottwaldnak. A többi az ő dolga! ”
1949. augusztus végén Rákosi Mátyás felhív telefonon: „Maguknál nincs semmi újság? ” „Svermova sógora, Sváb van itt ” – mondom. „Igen! Hozza át hozzám. Szeretnék vele beszélni.” Svábbal átmentünk. Rákosi Mátyás Rajk leleplezéséről beszélt. Unszolta Svábot: „Vegyenek példát rólunk. Kövessenek bennünket!” Sváb azt válaszolta: „Nem tudunk hogy hozzáfogni.” (A Slansky-ügyben felakasztották.)
A Slansky-tárgyalás előtt Gottwald (rajtam keresztül) üzenetet küldött Rákosi Mátyásnak, hogy „küldjön két megfigyelőt a Slansky-ügy tárgyalására” . Amikor az üzenetet közöltem Rákosi Mátyással, Rákosi Mátyás azt mondta: „Nem küldök én két megfigyelőt. Elég lesz oda egy is... ” (Betlen Oszkárt küldte; mielőtt kiment, beszélt vele. Amikor visszajött, újra beszélt vele. És Betlen Oszkárnak részletesen le kellett írni Rákosi Mátyás részére a Slansky-pör lefolyását.) És azért volt elég egy megfigyelőt küldeni, mert Rákosi Mátyás visszaemlékezett arra, hogy 1952. április 7-én, este 7 óra előtt 5 perccel a Városi Színházban (Köztársaság tér), a díszpáholy melletti kis szobában Vorosilov kérdése nagyon kellemetlenül érintette...
[...]
[Megjegyzés: a dokumentumból itt egy oldal hiányzik.]
Dékány István, a Belügyminisztérium ÁVH-nak vezetője 1956. április 20-án, a déli órákban maga elé vezettetett, és (Szalma őrnagy, Halustyik százados jelenlétében) a következőket mondta: „Farkas Mihály (gúnyos mosollyal hozzátette: ť elvtárs « ) ügyének kivizsgálására alakult egy ötös bizottság. Írja le Farkas Mihály cselekményeit részletesen. ” Hozzátette: „Megértjük, hogy maga is inkább van bilincs nélkül, mint bilincsben, de Farkasnak nem lesz többé lehetősége megbilincselni.” Nem hagyom az igazságot elferdíteni! Még akkor sem, ha nagyon haragszom Farkas Mihályra. Engem 1953. január 3-án este 1/2 8 órakor nem Farkas Mihálynál, hanem Rákosi Mátyás hálószobájában, Rákosi Mátyás utasítására, Rákosi Mátyás (Farkas Mihály, Piros László, Bukor) jelenlétében Boda nevű személyi biztosítója bilincselt hátra, úgy, hogy a nagy izgalomban még az ütőeremet is odacsípték. Hetekig kezelték a Konti utcai fogházban a sebemet (természetesen a bilincs rajtam maradt, nem vették le).
Rákosi Mátyás szobájából, hátrabilincselten (január 3-án), kabát nélkül, homloküreg-gyulladással bevittek Rákosi Mátyás óvóhelyének jégverem pincéjébe. Ahonnan éjjel egy durva kendővel szememet beköttette. Bedobatott egy autóba. Elhurcoltatott ismeretlen helyre. 4-én reggel Boda közölte: „Rákosi et. megengedte, hogy ne hátra, hanem előre legyen bilincselve.” Később a Konti utcai fogházba szállítottak Rákosi Mátyás személyi biztosítói (Boda, Bukor, Mészáros). A Konti utcai fogházban 3 hónapig Bukor őrzött (és pofozott), Mészáros kísért kihallgatásra. 1953. január 3-án este 1/2 8 órától, május 25-én déli 12 óráig voltam éjjel-nappal bilincsbe verve. De a Szovjetunió nem hagyott el! Elküldték Moszkvából a Szovjetunió volt budapesti nagykövetének, Puskinnak a helyettesét, Tyiskov tanácsost, aki megszabadított a bilincstől, a koncepciótól (mert egy második Rajk-ügy nyersanyaga már készen volt), a szégyentől, megalázástól. Mély szeretettel és hálával telt szívvel gondolok a Szovjetunióra, az igazi szovjet emberekre. De nem tudom elfelejteni, hogy Rákosi Mátyás hálószobájában bilincsbe verette a Párt Központi Vezetőségének tagját, régi, illegális párttagot. (És 5 hónapig hátrabilincselve tartotta a becsületes múltú, kommunista Simon Jolánt [fél vesével], a Párt KV irodájának [vezetőjét] h. vezetőjét.) Így kezdődött. (Nem Farkas Mihály lakásán.)
De nem azért kérettem a magas Pártbizottságot, hogy magamról beszéljek. Bevezetőben szeretném ismertetni, milyen irányítást kaptam mint az ÁVH vezetője Rákosi Mátyástól már 1945. ősz elején. Az eset a következő:
1945. augusztusban Rákosi Mátyás behívott a párt (Köztársaság tér) szobájába. Belkin elődjét, Muszejrov tábornokot találtam ott. Hárman voltunk. Rákosi Mátyás, Muszejrov tábornok és én. Rákosi Mátyás azt mondta a tábornoknak: „A Péter át fog adni öt embert, azokat » el kell intézni « !” Muszejrov Budapestről elment. Belkin megjött. Az öt embert a Hősök terén, éjjel 12 órakor Belkin embereinek átadtam. Kik voltak ezek? Demény, Skolnyik, Dobó, Cseh (az ötödik nevére már nem emlékszem). Rákosi Mátyás állandóan nyaggatott: „mi van már az öt emberrel?” Megkérdeztem Belkint, aki azt mondta: „Már el vannak intézve, a Dunába dobtam őket. ” Rákosi Mátyással közöltem. Rákosi Mátyás sóhajtott egyet, és azt mondta: ó ! Belkin 2 nap múlva így szólt hozzám: „Ha nem veszi vissza az öt embert, kiengedem őket az utcára!” Azt mondtam Belkinnek: „Hát azt mondta, már el vannak intézve! ” Belkin azt válaszolta: „Ha Rákosi ak arja, dobja őket a Dunába, mi ilyesmivel nem foglalkozunk! ” Visszakaptam az öt embert. Így kezdődött Rákosi Mátyás részéről irányításom.
A Magyar Dolgozók Pártjában a gyanakvás és bizalmatlanság nemcsak Farkas Mihálynál volt meg, hanem Rákosi Mátyásnál is. Ez az igazság! És ezt elkendőzni, megkerülni vagy tovább elhallgatni nem volna méltó a KMP dicső múltjához, az 1919-es Tanácsköztársasághoz, a Magyar Dolgozók Pártjához! Mert éppen Rákosi Mátyás mondta: „A Pártnak mindent tudni kell! ” Ezért mindent úgy írok le, ahogy történt, mert „a pártnak mindent tudni kell” !

negyven rabbi 2013.01.05. 12:23:58

@negyven rabbi:

El nem égetett dokumentumok l. Szerk.: Koltay Gábor, Bródy Péter. Bp., Szabad Tér Kiadó 1990.

negyven rabbi 2013.01.05. 13:01:26

@Hepci: nem lennék meglepve.

de a neten princz gyuláról alig találni közvetlen, pláne személyes infót

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 13:11:42

@negyven rabbi: Princz Gábor (Moszkva, 1956. március 9. –)
További kérdések?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.05. 13:33:38

@Mr Falafel: érdekes, ez valahogy nem terjedt el a médiában - vajon miért?
Pedig a Princz-papához képest a körmösbauer tán jószolgálati nagykövet lehetett.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 13:40:31

@Hepci: Amikor olyanokat írok, hogy a parlamentben kizárólag ÁVH-s tömeggyilkosok leszármazottai vannak, azt szokták mondani, Falfel bolond. Márpedig az ÁVH-s tömeggyilkosok leszármazottai mindenhol ott vannak, és csak ők vannak ott, ők vannak helyzetben ma is.

MézesRozi 2013.01.05. 14:09:20

@negyven rabbi: @Shyad-Khourongai:

@]oogle-nak igaza volt. tökéletesen összekeveredett az "egy nemű" kifejezés az "egynemű"-vel.

az egynemű azt jelenti, hogy azonos nemű, vagyis az egyneműek házassága az a langyiházasságot jelenti. a két nemű az ellentéte az egy neműnek.

MézesRozi 2013.01.05. 14:10:55

@Hepci:
azért eléggé köztudott.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 14:21:17

@Mr Falafel: A wikipédia szerint "édesapja külkeres".
hu.wikipedia.org/wiki/Princz_G%C3%A1bor
Persze a demokratikus ellenzék szemében ez is korrupt, rezsimszolga pedigré (vagy nem? javagyúgy), de azért nem körmös. Vagy akkortájt a fáradt torturistákat külügyes állásba küldték pihenni?

Alfőmérnök 2013.01.05. 14:22:24

@negyven rabbi: Nekem tetszik a cikk, csak azt nem tudom, honnan veszi az érdekes nevű szerző a bátorságot, hogy ilyenekről írjon.
BTW a Tanú című film egyik szereplőjét (asszem Virág et.) Péter Gáborról mintázták. Erre mondom én, hogy Bacsó is elmehet a picsába, az a film is megszépítése a korszaknak (és ezen az se változtat, hogy Aczélék betiltották).

negyven rabbi 2013.01.05. 14:32:43

@Holger Hartland: "Vagy akkortájt a fáradt torturistákat külügyes állásba küldték pihenni? "

mindent csak nem mer elhazudni a szar judeoballibsi (Pásztörperc is szerkesztő) magyar wiki:

Erdei Ferenc belügyminiszter megbízására kezdte megszervezni a magyar államrendőrség politikai rendészeti osztályát (PRO).[j 1] A vezetése alatt álló részleg január végén érkezett Budapestre. Az Andrássy út 60.-ban akartak megszállni, de az Erdei parancsával érkező egységet Péter Gáborék nem engedték be az épületbe. A nézeteltérések tisztázódása után Tömpe és csoportja is ott kapott helyet, és a Belügyminisztérium Politikai Nyomozóosztálya néven kezdtek működni, azonban a feszültség Péter Gábor és Tömpe András között fennmaradt.[j 2] Péter Gábor a belügyminiszternél panaszolta be Tömpét, aki ezután a pártvezetést figyelmeztette Péter hibáira: „… párthűségében és odaadásban kitűnő embernek ismertem meg, aki vezetőkészséggel rendelkezik, és feltétlenül meg fogja tanulni mindazt, ami a jelenlegi beosztásában szükséges. Félő azonban, hogy ha hibáira nem mutatunk rá, azok károsságát egyedül nem fogja tudni megállapítani. Ugyanis Péter elvtárs kicsinyes, személyeskedő magatartása bizonyos viszonylatban áll saját személyének túlbecsülésével.”

Kádár János budapesti rendőrfőkapitány-helyettesként jól érzékelte, s Erdei Ferenc belügyminiszternek írt levelében jelezte a két csoport vezetője közötti rivalizálást, javasolta, hogy a debreceni csoportot rendeljék alá a budapesti főkapitánynak. A Tömpe által vezetett állomány nagy részét hamarosan Péter Gábor vette át, őt pedig kinevezték a Magyar Államrendőrség Vidéki Főkapitánysága Politikai Rendészeti Osztályának vezetőjévé.[j 3]

E minőségében hamarosan összeütközésbe került Farkas Mihállyal. A konfliktus – Tömpe nagy szerencséjére – nem mélyülhetett el, mert feleségével együtt ismét külföldre került. A szovjet felderítés ekkoriban káderhiánnyal küszködött. Spanyolul jól beszélő, intelligens, illegális tapasztalatokkal rendelkező, fiatal házaspárt kerestek Dél-Amerikában végzendő hírszerző-rezidens feladatokra. A magyar Belügyminisztérium illetékesei Tömpe Andrást és feleségét, Ellit ajánlották. A Tömpe-házaspár 12 évet töltött Dél-Amerikában, különböző megbízásoknak tettek eleget Mexikótól Argentínáig, de egyes források szerint fontos szerepet játszottak a kubai forradalom szervezésében is.

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6mpe_Andr%C3%A1s

Kandeláber 2013.01.05. 14:34:17

@Alfőmérnök: Szerinted mi a szart forgathatott volna Bacsó '68-ban egy ilyen szatíra helyett?
Körömletépős tinihorrort?

negyven rabbi 2013.01.05. 15:15:36

Pálffy (Österreicher) György

A rettegett Katpol vezetője, a tábornok-perben koholt vádak alapján halálra ítélt Pálffy György „letartóztatása után 48 órán
belül bántalmazás nélkül az összes feltett kérdésekre beismerő vallomást tett […].
Pálffy a katonai elhárítás irányítója volt, ismerte a módszereket, főként ennek tulajdonítom, hogy különösebb nehézség nélkül vallomásra lehetett bírni”.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 15:33:43

@Holger Hartland: Te komolyan beveszed ezt a külkeres dumát? Nem csoda, hogy itt tart ez az ország.

Alfőmérnök 2013.01.05. 15:36:13

@negyven rabbi: Ez is érdekes:

"
Hát megfürdették a sósavban a d elik venseket, aztán már jobban volt kedvük vallani – már akinek volt még energiája vagy ereje, ha túlélte. Egyébként a savas kád legendáját az is alátámasztja, hogy volt a Szûcs testvérek esete – mind a ketten hithû kommunisták voltak - egyiküket nyugatról csalták haza, ahol egyébként, mint magyar kém teljesített szolgálatot. Természetesen árulás volt a vád ellenük. És az egyik Szûcs testvérrõl a boncoló orvos annyit írt le, hogy a bõrfelület teljesen elpusztult. Mi ott a 66. pincében megtaláltunk egy saválló kádat. Ami már csak nyomaiban volt – nézegette is a mérnök, nem is én találtam meg, hanem a háznak a gondnoka: Ni, hát itt van egy saválló betonnal ... egy nagy teknõ , és nincs funkciója.... Utána forgattam még a Fehér Házban, amit ma hívnak így és annak ... (...)
Van egy tanúm szintén a filmben benne van: aki ’57-ben került abba a házba, akkor már Belügyminisztérium volt, ugye ÁVH már nem volt. Tizennyolc éves titkárnõ volt. Egyszer egy iratköteggel lemegy a pincébe és ott járkál, ahol egyébként még ott voltak rendesen a cellák, cellasorok, börtönök. És benézett egy szobába, elmondja a filmben, hogy látott egy szobát. A szoba közepén volt egy tölcsér alakú valami, egy gép, elektromos gép – és a falon embermagasságtól fölfele, barna fröccsent nyomok. Hát teljesen meg volt rökönyödve. Fölment a fõnökéhez, aki már tudta: neki már jelentették, hogy a kis hölgy lennt járt a pincében és azt mondta: hogyha maga nem akar a Dunába kerülni azon a berendezésen keresztül, akkor bizony hallgasson errõl, és ne kíváncsiskodjon.

Még egy érdekes adalék: hogy a Duna azon a szakaszán nagyon jó volt a kapás – de ez már valóban a legsúlyosabb horror. És hát a horgászoknak is feltûnt. Mi történt? Megtiltották ott a pecázást."
www.halas.net/hirek/5624-a-koeztarsasag-teri-pinceboertoenoek-titkai-

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.05. 15:42:36

@Mr Falafel: anno osztálytársam volt R. Gabi.
A papája (Rajnai Sándor főbolsi-ÁV főtiszt) moszkvai nagykövet lett a langyibb korszakban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 15:56:46

Találtam egy ilyet, de még nem néztem meg:
avosok.atw.hu/

Tehetetlen Dodó 2013.01.05. 16:00:35

@Hepci: A faterja. Minő meglepetés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 16:02:13

Princz Gyula (1905-1969)

Újpesten született, apja öntőmunkás volt. A polgári iskola után betűszedőnek tanult. Első munkahelye a Munkásbiztosító volt, ahol táppénzcsalásokat felderítő társadalombiztosítási nyomozóként alkalmazták. 1936-ban belépett az MSZDP-be. 1944-ben csatlakozott egy kommunista fegyveres ellenálló csoporthoz; akcióik során megismerkedett Péter Gáborral, aki 1945 januárjában felvette az ekkor létrejött Politikai Rendészeti Osztályra. 1948-ban elérte az őrnagyi rendfokozatot. Mint az időközben BM ÁVH-vá alakult politikai rendőrség hírhedt “verőcsoportjának” vezetője, ő irányította a Rajk-perben letartóztatottak kínvallatását, az ő beosztottai verték halálra 1950-ben a váci börtönben Ries István volt igazságügy-minisztert, illetve a budapesti Gyűjtőfogházban Szeder Ferencet, de részt vett Péter Gábor volt helyettese, Szücs Ernő ezredes és bátyja, Szücs Miklós halálra kínzásában is. 1950-től a vizsgálati főosztály keretén belül kialakított börtönügyi osztály vezetője volt, e minőségében részt vett a recski munkatábor felállításában. 1952. május 1-jén áthelyezték a Belügyminisztérium börtönügyi osztályára, és büntetés-végrehajtási alezredes, majd ezredes lett. Miután Péter Gábort, egyik legközelebbi munkatársát letartóztatták, 1953. január 8-án őt is őrizetbe vették. 1954. január 15-én a Péter Gábor és társai elleni perben nyolcévi börtönbüntetésre ítélték. Az 1956. október 6-i Rajk-újratemetés előtt segített megtalálni a kivégzettek elföldelt tetemeit. 1957. június 15-én, perújítást követően, az előző ítéletet helybenhagyva nyolcévi börtönbüntetést kapott. Miután kiszabadult, a Budapesti Vendéglátó-ipari Vállalatnál tudott elhelyezkedni, és csapos lett. Budapesten halt meg.

Forrás:
www.rev.hu/sulinet45/szerviz/kislex/biograf/princz.htm

A postabankos Princzet '55 júniusában hozhatták össze a szülei. Ha Gyula az apa, akkor vagy hamarabb kiengedték a börtönből, vagy sokat engedtek neki a beszélőn. És hogy szült az anya '56 márciusban - Moszkvában? Egy elítélt felesége.

Kandeláber 2013.01.05. 16:06:08

Szűcs Ernőt állítólag megsütötték.

negyven rabbi 2013.01.05. 16:18:42

@Alfőmérnök: @Holger Hartland:

korrektebb forrásokkal érdemes dolgozni

@Kandeláber: Sz E-ről ír a febtebb idézett argejó-tanulmány, idézi a civil boncolási jegyzőkönyvet:

SzE csak azt kapta, amit maga is szolgált

úgy összeverték az egész testét, _mintha_ megégett volna (a kiterjedt zúzódások, vérömlenyek következtében elvált a bőre a testétől)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 16:29:56

@negyven rabbi: A források szerint P. Gyula börtönben volt, amikor P. Gábor "készült", és utána sem külkeres lett, hanem csapos. Ráadásul P. Gyula 1955-ben már 50 éves volt. Ha van rokonság, akkor inkább nagybácsi lesz, vagy akár nagyapa. De lehet, hogy semmi, sok embert hívhatnak Princznek.

Eddig nem látok döntő bizonyítékot se pro, se kontra.

negyven rabbi 2013.01.05. 16:49:54

@Holger Hartland: oké. de ezt miért nekem mondja? én csak annyit mondtam, hogy nem lepne meg a közeli rokonság

negyven rabbi 2013.01.05. 16:57:11

@Holger Hartland: HAHA!

"” Az antiszemitizmus – többségében hamis – vádja ekkor* sorsokat tehetett tönkre, ..."

*1974-ben.

én meg azt hittem már 2013 van. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 16:59:37

@Holger Hartland: El tudod képzelni, hogy azt írják be ismertetőjéhez, hogy édesapja ÁVH-s tömeggyilkos?

Bauerhez ez van írva: "Édesapja Bauer Miklós (1921–2008) jogász, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egykori hírhedt kihallgatótisztje."

Elhiheted, ha a fia "csak" bankvezér lett volna, sosem tudjuk meg, ki volt az apuka. Akkor annyi lenne a wikiben, hogy édesapja jogász.

Nagyon kíváncsi lennék a többi gyilkos rokonságára is.
Például engem legutóbb Sólyom László származása sokkolt. Kun Béla egyenesági leszármazottja ő is. Sólyom fia családi jogon lakik az egykori tömeggyilkos lakásában.
Szerintem, ha tudnánk, hogy ki kinek a kicsodája, az annyira nagy hatást váltana ki, hogy beleremegne a közélet. Ezért akadályozza a Fidesz is, hogy megismerjük a múltat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 16:59:54

@negyven rabbi: Csak úgy. :) Volt kis időm, keresgéltem, olvasgattam. Hihetetlen, hogy milyen kicsi ez az ország, és mennyire tele van súlyosan ólomhiányos emberekkel. :)

negyven rabbi 2013.01.05. 17:04:07

@Alfőmérnök: akkor mégegyszer:

@negyven rabbi:
Sz E-ről ír a fentebb idézett argejó-tanulmány, idézi a civil boncolási jegyzőkönyvet:

úgy összeverték az egész testét, _mintha_ megégett volna (a kiterjedt zúzódások, vérömlenyek következtében elvált a bőre a testétől)

negyven rabbi 2013.01.05. 17:05:34

@Holger Hartland: és sajnos a kötélverő mesterség is szinte kihalt

negyven rabbi 2013.01.05. 17:08:01

@Holger Hartland: na látom már, hogy ez az a dokumentumfilm
itt is van hozzá egy link +még néhány továbi dokufilm:

www.utolag.com/Letiltott.htm

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 17:09:50

@Holger Hartland: A sulinet nem hiteles forrás. Az egy mese.
A 80-as években a BM-en belül a misztikum fátyla lengte be azokat a tiszteket, akik Moszkvában végeztek. Vagyis akárki nem mehetett Moszkvába. Az is tény, hogy valamennyi tömeggyilkost odamenekítettek, különösen az olyanokat, mint ez a Princz volt. Az a minimum, hogy egy család, és egyenesági leszármazott.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 17:16:30

@Mr Falafel: na erre a sólyom ügyre linket kérek, nem mintha nem hinném, hanem éppen azért érdekel

negyven rabbi 2013.01.05. 17:19:27

@Alfőmérnök:

primitív alemberek, a mai valóságsókon, bulvármocskon csámcsogó és felböfögő korabeli lumpen masszájának beteges fantazmagóriáit muszáj idecitálni?

negyven rabbi 2013.01.05. 17:25:34

@Mr Falafel:

nem tudom a rev.hu pontosan mire utal, de ez van a lapon:

www.rev.hu/portal/page/portal/rev/aktualitasok

hogy ennek mi köze a sulinethez, azt én sem értem

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 17:30:31

@Mr Falafel:
Copyright © Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány

Ettől még lehetett az apja, de ahhoz több dolog is kellett:
1) Engedjék, hogy 1955 júniusában a 8 év börtönbüntetését töltő P.Gy.-t a felesége ne csak a szokásos beszélőn látogassa meg, hanem szexelhessenek is.
2) Az akkor 50 éves P.Gy. legyen jó formában, a felesége legyen nála legalább 10, de inkább 15 évvel fiatalabb.
3) A várandós feleséget ezután küldjék Moszkvába valamilyen okból.

Valószínűtlen.

*

Tényleg nem lenne rossz egy alapos, feltáró kutatás arról, hogy a magyar "elitben" ki kinek a kicsodája.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 17:32:31

@Mr Falafel: "...ha tudnánk, hogy ki kinek a kicsodája, az annyira nagy hatást váltana ki, hogy beleremegne a közélet. Ezért akadályozza a Fidesz is, hogy megismerjük a múltat..."

Ez így van. És nem feltétlenül a fideszes élcsapat az, akiket védeni kell, bár ott is lenne meglepetés. Inkább a művészeti és média értelmiség, a tudományos élet közszereplői, a teljes politikai spektrum, hatalmas robbanás lenne.

Boltzmann 2013.01.05. 17:45:42

látom megkezdték a történelmi múlt feltárását

Boltzmann 2013.01.05. 17:55:10

@gloire: küldtem magának levelet a héten a bloghun keresztül. nem kapta meg?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 18:04:15

@gloire: Márpedig ezt valakinek meg kellene csinálnia. Érdekes, hogy Fidesz-kormány van, Terror Házára van pénz, Századvégre van pénz, erre meg nincs. Vagy kompetencia nincs?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 18:05:39

Avagy érdek/lődés nincs, esetleg ellenérdek van.

Boltzmann 2013.01.05. 18:06:09

@Holger Hartland: 98ban kellett volna, azóta csak "amortizálódott" - ráadásul tendenciózusan - a dokumentumhalmaz

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 18:25:19

@Boltzmann: Pedig egy ilyen feltárásban az "elit" sem volna feltétlenül ellenérdekelt. A valóság nem biztos, hogy rosszabb, mint amit az emberek egyébként is hisznek. Ólompótló gyorskúrára vagy nyújtó nyaktornára pedig így is, úgy is sor kerülhet.

Tehetetlen Dodó 2013.01.05. 18:34:08

@Holger Hartland: @gloire: Én a feltárás híve vagyok.
Így soha sem lesz vége a taknyolásnak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 18:39:41

@Boltzmann: nem, próbálja meg mégegyszer, hátha..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 18:46:09

@Holger Hartland: "...A valóság nem biztos, hogy rosszabb, mint amit az emberek egyébként is hisznek..."

Tartok tőle, a valóság nagyságrendekkel súlyosabb, mint azt a legvérmesebb vélemények formálói is gondolnák, akár. Majdnem mindenki, aki akkori élt, dolgozott, valamilyen módon érintett lehet, vagy könnyen azt a látszatot lehet kelteni, hogy az volt.

Például, hogy venné az ki magát, ha kiderülne, hogy az induló magyar tévéhez az éppen feloszlatott ávóból toborozták a megbízható embereket, és gyakorlatilag a rendszerváltásig - és még azután, meddig - nem volt magyar tévés a képernyőn, aki ne lenne valamilyen módon érintett. A mesemondók is. Az időjárásjelentést beolvasó is. És a rendszer ellenzéke is.

Nem is lehet ezt már feltárni 100%-ig, mindenesetre én sem volnék ellene, ha megpróbálnák.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 18:56:42

@gloire: Amiket ír, nem maga írja elsőként. Hogy lehetne a valóság rosszabb, mint a maga (és nem csak a maga) fenti, vérmes véleménye? Ha pedig ez a valóság, szerintem egyáltalán nem feldolgozhatatlan. Olyan szerintem nincs is.) Évek óta kapjuk a pofánkba - más kontextusban, persze -, hogy ez az ország így meg úgy nem nézett szembe a múltjával. És milyen igaz! Ideje volna szembenézni, de mindennel.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.05. 19:03:12

uraim, a valóság már senkit nem érdekel. mondjuk kiderül, hogy vértesi sándor egykori híradós sztár ávós volt, meg vajek jutka. így vajek jutka fia, gergely róbert énekművész ávós származású. ez kit érdekel mondjuk ezer emberen kívül? :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 19:14:28

@jose maria padilla: Itt egy link. Korábban én is ezt olvastam valahol, csak kicsit összeszedettebb formában.

serverdomain.info/pi/archiv/print.php?news.803

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 19:15:39

@jose maria padilla: Ezeregy. Meséljen. Vajek fiatal volt ávósnak, ez az ávós Vértesi (szép név) pedig a szeretője vagy az apja volt?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 19:26:18

@Holger Hartland: A valóság azért elborzasztó, mert az ismert és nem ismert tömeggyilkosok kölykei ott ülnek a parlamentben, egyetemek katedráin, az akadémiában, a gazdasági elitben, vagyis mindenhol. Persze, mondhatjuk, hogy az apák bűneiért a fiúk nem felelhetnek. Csakhogy ez jelen esetben nem így van. Ugyanis például a Bauer családban mindenki ávós volt, az egész rokonság. Teljesen világos, hogy meggyőződéssel tették, amit tettek, és a tetves kölykeiket is erre nevelték. Vagyis a kölykök úgy nőttek fel, hogy ezek a beteg lelkű gyilkos korcsok mondták meg nekik, hogy mi a rossz és jó, és kivel hogyan kell bánni. Ezek a Bauerek és Princzek nem azért fogják vissza magukat manapság, mert nem értenek egyet a neveltetésükkel, hanem azért, mert félnek az esetleges következményektől. De ettől még ezek az izék nem tartják egyenrangúnak magukkal a magyarokat. Lásd, a minap volt a Hegedűs András unokájának doksifilmje az RTL-en, és a kis köcsög a tömeggyilkos nagyapját egy kedves bácsinak, megítélhető, de el nem ítélhető vezetőnek tartja. Bauer hányszor határolódott el tömeggyilkos apjától és nagybátyjától? Dobrev Klára hányszor határolódott el gyilkos nagybátyjától és nagyapjától? Én eddig egyetlen tömeggyilkos ivadéktól sem hallottam, hogy nem értett egyet felmenői tetteivel.
És most őszintén, te elhiszed, hogy tényleg csak annyi embert végeztek ki, tüntettek el, amennyit bevallanak?
Amit úgyszintén nem szabad elfelednünk, az emberiesség elleni bűntettek sosem évülnek el. Mégis békében éldegélnek a rózsadombon az egykori vérbírák, ügyészek és népi ülnökök, minisztériumi felelősök.

Boltzmann 2013.01.05. 19:31:21

@Mr Falafel: hát a postaimre nem sokkal jobb, mint a sulinet ...
szerencsétlen nem bírt mit kezdeni a valóság rút pofájával

Tehetetlen Dodó 2013.01.05. 19:47:57

@Mr Falafel: Én a "rendszerváltás" éveiben az egyik Pető-ivadékkal laktam egy házban - akkor persze még nem lehetett tudni, hogy ki is volt Pető László "kárpitos" és felesége - ezek a dolgok csak utólag nyertek publicitást. Ma sem tudom, hogy az a szerény öreg házaspár, akiket időnként udvariasan magam elé engedtem a liftben, mikor unokáikat jöttek látogatni, vajon a véreskezű ávósok voltak-e, vagy az asszony szülei.
(Külön érdekesség volt, hogy ugyanakkor, ugyanebben a házban lakott Csurka fia is - igaz, a liftben nem futhattak össze, mert a Csurka-gyerek a földszinten lakott a hátsó sarokban.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 20:00:26

@Boltzmann: Vannak jobb olvasmányok is. Két másik linket már bemásoltam.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 20:04:01

@Holger Hartland: A valóság nem az én véleményemnél súlyosabb, hanem a közhiedelemnél. Az átlag ma azt gondolja, hogy ugyan sok rohadék besúgó és volt ávós mozgott itt is, ott is, de mégis csak mi voltunk a "legvidámabb barakk" és különben is hatalmas változások voltak itt már a nyolcvanas évektől. A vérmesebb elképzelések hitelt adnak még a húsdaráló és
a savas kád legendájának.

Ezzel szemben én azt gondolom, hogy a rendszer pontosan olyan kiépített és tömeges volt, mint az NDK-s Stasi. Létszámban is, a beépülés mélységét tekintve is, illetve sokkal erősebb a volt ávós kontinuitás, mint azt a többség képzeli. Természetesen a rendszerváltás után is, elsősorban az szdsz kapcsán. Kb. ennyi.

A feldolgozhatóság sajnos már sokkal nehezebb volna ma, mint az a németeknél történt, ennek alapvető oka az a politikai szembenállás, ami Németországban ismeretlen. Sőt, valószínüleg a két évtized alatt pont ennek a kontinuitásnak a bizonyító dokumentumai tünhettek el elsősorban, és ki tudja mekkora mértékben történt hamisítás is azóta. Nem egyszerű helyzet, az biztos.

Alfőmérnök 2013.01.05. 20:09:19

@negyven rabbi: Miért alemberek? Ez egy szemtanú beszámolója. A filmet meg lehet nézni.
www.youtube.com/watch?v=XxqyFOJA69w
Persze egy-két szematanú vallomása nem bizonyító erejű, de azért elgondolkoztató.

Alfőmérnök 2013.01.05. 20:10:25

@Mr Falafel: Ez Holger (Sören... főhadnagy) az egyik legostobább faszkalap, akivel a blog.hu-n "találkoztam".

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 20:16:14

@Boltzmann: tettem én is egy kisérletet, hátha valahol középen találkoznak a rendszerben . )

Tehetetlen Dodó 2013.01.05. 20:22:36

@gloire: "Ezzel szemben én azt gondolom, hogy a rendszer pontosan olyan kiépített és tömeges volt, mint az NDK-s Stasi. Létszámban is, a beépülés mélységét tekintve is, illetve sokkal erősebb a volt ávós kontinuitás, mint azt a többség képzeli. Természetesen a rendszerváltás után is, elsősorban az szdsz kapcsán."

Ebben teljesen biztos vagyok. A "rendszerváltás" naivitásban töltött évei után egyre erősödött ebbéli véleményem - nagy átverés volt az egész.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 20:27:42

@Tehetetlen Dodó: Naná, hogy most is szigorúan kézben tartják a dolgokat. Magyarország és a valóság között még most is egy áthatolhatatlan fal áll. S ha valaha meg akarjuk ismerni a múltunkat, akkor az utcáról kell bekopogtatni néhány tankkal. Mennyire morbid, hogy ez így van!

Boltzmann 2013.01.05. 20:41:04

@gloire: @Tehetetlen Dodó:

az biztos, hogy a kínzóként közösen átélt élmények, no meg azok morális terhe és potenciális következményei nagyon erős csoportkohéziós erő - erősebb, mint a megkínzottak oldalán a közös szenvedés, mert ebbe a szenvedésbe belevegyül a bizonytalanság, mely a foglyok egymás ellen kijátszása ill. a zárkai besúgók kapcsán minduntalan ott terjengett a cellákban

Boltzmann 2013.01.05. 20:43:15

@gloire: esetleg érkezett magához valami?
már régebben jeleztem "odaát" hogy a bloghus regcímem nem működik.

Robinzon Kurzor 2013.01.05. 20:55:40

@Mr Falafel: "Szerinted, és a hozzád hasonlóan gondolkodók szerint a szimbólumoknak nincs jelentősége"

Szerinted szerintem nincs jelentősége, szerintem szerintem meg van.

De persze hogy jövök én ahhoz, hogy a saját véleményemről döntsenek, mikor itt vannak ilyen remek lelki nyomorékok mint te, akik majd eldöntik, hogy kinek mi a véleménye.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.05. 21:02:17

@Boltzmann: 'jut eszembe, az már nekem sem működik. akkor így jártunk . )

Boltzmann 2013.01.05. 21:09:03

@Robinzon Kurzor: a hermeneutika a filozófia kvinteszenciája

Boltzmann 2013.01.05. 21:11:35

@gloire:

b669422@rmqkr.net

ez egy öngyilkos cím, ide írjon egy címet

Boltzmann 2013.01.05. 21:18:25

ez a rejtő jenő tényleg echte alja ponyva: unalmasan közönséges szar,
argónyelven a prolikhoz és lumpenekhez lehet szólni, azok gondolják humorosnak

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 21:29:53

@Mr Falafel: Mondtam már: nem hiszek semmit. A felmenők bűneit nem verném le a leszármazottakon, és egy csomó dolgot ma már nyilván nem lehet jóvá tenni. Egyszerűen csak érdekel, hogy mi volt, hogy volt, ki mi volt, az ország múltja és jelene, szembenézés a múlttal, stb. Azt sem várom, hogy bárki elhatárolódjon apjától-anyjától, de pl. az id. Bauer és Eörsi Mátyás közös ügyvédi irodában, az már sok.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 21:34:56

@gloire: Nem vagyok olyan biztos az erős ávós kontinuitásban, de ez úgysem tippelés kérdése, a válasz akkor lesz meg, ha rendesen kikutatják. Szerintem előbb-utóbb viszonylag tiszta kép lesz majd a 20. század második felének Magyarországáról, csak mi ezt már nem biztos, hogy megérjük. :) A feldolgozhatóságot úgy értettem, hogy elvileg képesnek kellene lennünk rá - gyakorlatilag lehet, hogy tényleg nem vagyunk, de az a mi hibánk ("mi" = Magyarország).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 21:36:08

@Alfőmérnök: Megalázott az a csúnya, gonosz főhadnagy? Vele beszéld meg. Bocs, de engem nem érdekelnek a sérelmeid. :)

Alfőmérnök 2013.01.05. 21:41:34

@Holger Hartland: Nem alázott meg senki. Egy ostoba tanársegédről tudtam meg, hogy egy etikátlan tahó, aki a saját szakmájához (szocilógia) sem ért.

Boltzmann 2013.01.05. 21:44:41

@Alfőmérnök: lumpenproli?

kicsit utánaolvasgattam annak, amiket ide bekopizgattak, épp most találtam

"Ötvös Alajos zárkatársammal eddig a következő dolgokról beszéltünk:
1. Elmondta, hogy mielőtt a zárkába belépett volna, az egyik házi26 figyelmeztette arra, hogy vigyázzon, mert én az operatív osztálynak dolgozom. Ezt azonban – ezt mondja – ő nem hiszi el, s ezt csak úgy látja, mint a lumpenproletariátus egyik gyűlöleti megnyilvánulását a diplomás emberekkel szemben."

Boltzmann 2013.01.05. 21:46:56

@Alfőmérnök: sikerült megint elkezdenie az őrjöngést?

@Holger Hartland: maga meg bekapja a horgot és még ránt is egyet rajta

magyar értelmiség, én így szeretlek :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 21:48:12

@Robinzon Kurzor: Szerintem ma már ne igyál több kannást, biboldó. Szerintem leszarom a véleményed, amit szerintem te magad sem értesz, mert alkoholilag oly' súlyosan bántalmazott vagy, hogy miattad a kannást fegyverré kell nyilvánítani, s te pedig alighanem öngyilkos jelölt vagy.
Szerintem pedig nem szerintem szarod torkon a szimbolikát, hanem a formális logika szerint, amiről szerintem ismét csak fogalmad sincs, hogy az hány maligánfokos.
A bolsevista alkotmány a nevében (1949. évi XX. törvény) is hordozta szellemiségét, ezért mindenképpen kellett egy másik, egy nem toldozgatott szar.

Persze, maradhattunk volna a józanság talaján is, ha ez neked nem esne nehezedre. Sajnálom, hogy nem érted a nyelvünket, ezt a szép és ősi nyelvet, és annak jelentéstanát. Amiket ugyanis leírtál, abból nyilvánvaló, hogy a tárgyalt téma szimbolikáját vagy nem érted, vagy leszarod. Hogy egyébként például a menóra szimbolikájával, vagy a sófár fújás szimbolikájával tisztában vagy, ezt nem vitatom. Csak azokról itt nem volt szó.

Boltzmann 2013.01.05. 21:50:31

@gloire: na most már csak sikerül :) levél ment

Boltzmann 2013.01.05. 21:56:02

micsoda gyöngyszem! ilyet még dürrenmatt, beckett, örkény se tudna kiötleni

"A dokumentumválogatásban szereplő jelentések írója egy „Zádori Ernő” fedőnéven foglalkoztatott fogdaügynök, akinek története – a politikai rendőrségen keletkezett iratok alapján – nem nevezhető mindennapinak. A fedőnév dr. Zudar Endre orvost takarja, akit szervezkedés bűntette miatt 1953. augusztus 26-án letartóztattak, és az ellene folytatott per során 14 év börtönbüntetésre ítéltek. Dr. Zudar Endre a vizsgálat során beismerte, hogy 1946 és 1953 között mintegy 200 névtelen, rágalmazó feljelentőlevelet írt magánszemélyeknek és különböző intézményeknek, többek között a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Titkárságának, a Külföldieket Ellenőrző Országos Hivatalnak (KEOH), a Belügyminisztériumnak és a mindenkori politikai rendőrségnek. A levelek többsége a hatóságokat demokráciaellenes szervezkedésre, diverzióra, mérgezésre, szabotázstevékenységre, cionista szervezkedésre és kémszervezetek tevékenységére figyelmeztette. A vizsgálati dossziék tanúsága szerint Zudar emellett feljelentést tett magánszemélyek ellen, legtöbb esetben valutaüzérkedés és árurejtegetés vádjával,17 a Ratkó-korszak legsötétebb éveiben pedig alaptalanul vádolt meg orvosokat és orvostanhallgatókat titkos magzatelhajtással.18
Zudar eleinte csak olyan ismerősöket jelentett fel, akikkel személyes nézeteltérése támadt, de „sikerei” egyre vakmerőbbé tették, és később már ismeretlen emberek és szervezetek ellen is sorozatosan vádaskodott. Hogy biztosra menjen, az általa feljelentett személyekhez előzetesen „tárgyi bizonyítékot” juttatott el: levélben feladta nekik a házkutatásnál majd náluk keresendő, kompromittáló röpcédulákat.19 Dr. Zudar Endre 1952 tavaszán életre hívott egy Ellenállási Mozgalom nevű, hat főből álló szervezetet, amelynek főként orvostanhallgatókból álló tagjaival különböző diverziós cselekedetek terveit gondolták ki. Zudarral az élükön a csoport sejtszerűen épült fel: közös összejövetelt soha nem tartottak, a tagok nem ismerhették egymást, és az utasításokat is mindig négyszemközt kapták vezetőjüktől. Szervezkedésük célja bevallottan az általuk várt „rendszerváltozás” elősegítése, az Államvédelmi Hatóság és más állami szervek félrevezetése volt hamis adatokat tartalmazó feljelentések és egyéb cselekedeteik által. A politikai rendőrség vezetésével folytatott vizsgálat dokumentumai szerint Zudar Endre többek között tervbe vette, hogy kolera- és tífuszbaktériummal üzemi étkezdékben, levelekben elhelyezett lépfenebaktériummal pedig az Államvédelmi Hatóságnál idéz elő fertőzéseket.20 Tervét azonban – baktériumok hiányában – nem tudta végrehajtani. A szervezkedés során Zudar és társai mintegy 250 névtelen feljelentőlevelet és röplapot állítottak elő, amelyek megírásában segédkezett Zudar felesége, Korondi Mariann orvostanhallgató is, akinek vallomásaiból kitűnik, hogy Zudar Endre tetteit nem is annyira a társadalmi igazságtalanság elleni lázadás vezérelte, sokkal inkább egyfajta személyes sértettsége a világ ellen.21 Lebukásakor Zudar Endre elmezavart kísérelt megjátszani, sikertelenül.22 Az akkor frissen végzett orvosra az ellene folyó perben 14 év börtönbüntetést szabtak ki, melynek jelentős részét a váci börtönben töltötte le. Itt szervezték be fogdaügynöknek 1956 áprilisában, ahol is „Zádori Ernő” fedőnéven jelentett éveken át a rabtársaira. Foglalkoztatását 1959-ben a BM II/8-g alosztály,23 majd 1963 májusában a BRFK III/III-D alosztály vette át. Dr. Zudar Endre a rendszerváltás nyitányán, 1989. július 16-án részt vett a Nagy Imre-temetésen, amiről még aznap délután jelentést adott."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 21:57:42

@Holger Hartland: Erősködtem volna, higgyél valamit? Tudtad, hogy nem vagyok vallásos? Tőlem ne várj evangelizációt, én nem akarok megtéríteni senkit, mivel saját magamon kívül kurvára nem érdekel senki. Amikor kommunikálok, akkori s csak saját szükségletemet elégítem ki. Úgyhogy megnyugodhatsz, tőlem aztán semmilyen pressziót nem kell elszenvedned.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.05. 22:01:35

@Mr Falafel: Kérdeztél valami olyat, hogy "elhiszed...?", erre válaszoltam. Tudom, hogy saját magadon kívül kurvára nem érdekel senki. :) Nem probléma.

HToma 2013.01.05. 22:02:41

@Mr Falafel: Kőrösi Imre mint forrás. Sóhaj. Ha az idézettben családfa lenne, akkor talán elhinném.
Kun Bélának Kun Miklós az unokája. Ez tudott.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 22:05:24

@Holger Hartland: Ja, tényleg! Az áldozatok számáról. Hiába, öregszem.

Alfőmérnök 2013.01.05. 22:07:44

@Boltzmann: Szeretnél bejutni a titkos jósda páholyba, mi?
Hát az nem megy olyan könnyen. Nehogy azt hidd, hogy egy ilyen beavatási szertartás egy leányálom. Ez a legenyhébb verzió:

"A beavatási szertartásban, s általában a rítusokban nagy szerepe van a gyertyának és a fénynek, sötétségnek, valamint az emberi csontoknak, koponyának, amelyek természetesen nem a kőművesség valamely szörnyű, „vámpír” karakterére, hanem, akárcsak Shakespeare Hamletjének esetében, közvetlenül a mulandóságra, közvetett módon pedig magára az életre utalhatnak. A beavatott tagja lesz egy testvéri láncolatnak, de a célért próbákat kell kiállnia, különböző stációkon kell átlépnie bekötött szemmel, hogy végül megláthassa szimbolikus utazása végét, s az út végét, illetve kezdetét jelző fényt. A rítus egy külvilágtól elszigetelt, szakrálisnak mondható térben és időben zajlik le, s mindezek felett a kereső emberen belül, az öntökéletesítés legbensőbb útján."
www.nagyoriens.hu/node/24

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 22:10:39

@HToma: Beraktam még két linket, hogy ne kelljen Kőrösire hagyatkozni. Ezt a kőrösis szart dobta ki elsőnek a google.
És hol is van leírva, hogy kunbélának csak egyetlen unokája volt? Tegyük fel, hogy kunbélának volt 2-3 kölyke, köztük egy lány is. Annak ivadéka biztosan nem kun.
Megjegyzem, a wikiben nincs feltüntetve, hogy Sólyom László apja az a Sólyom László altábornagy volt, akit az ÁVH meggyilkolt. Ha nekem egy ilyen felmenőm lenne, én vagánykodnék vele.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 22:13:35

@HToma: Hopp, meg is van!

"Édesapja jogász volt, a pénzügyi igazgatásban dolgozott, így iskoláit kezdetben Sopronban végezte, majd családjával együtt visszatért Pécsre."

Vagyis tényleg nem az altábornagy fia.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.05. 22:48:54

Kun Bélának és Gál Irénnek 2 gyermeke volt: Ágnes és Miklós Tibor. Miklós Tibor fia Kun Miklós történész. Ágnes férje Hidas Antal költő volt. Ezzel szemben Sólyom László apja jogász volt.
A dátumok miatt nehezen hozható össze Sólyom kun-unokasága.

rokagomba.wordpress.com/2011/11/18/kun-bela-mexikoi-dedunokaja-avagy-kivel-is-dolgozom/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.05. 23:48:41

@Alfőmérnök: ezek szerint eltaláltam, hogy a jósda a Szakrális Fasz Gyújtópontja. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.06. 00:12:06

@Boltzmann: Az ávósokhoz képest semmi különös. Van, ami nem változik.

@Hepci: Úgy látom, az megszűnt - és még mindig róla beszélnek. Pedig ez a mai társalgás egész jósdás volt. :)

Boltzmann 2013.01.06. 08:45:40

A marxi-engelsi nézetrendszer helye a filozófia történetében*

Társadalomfilozófiai dimenzió

Annak következtében, hogy Marxnál és Engelsnél megtörténik a praxis filozófiai emancipálása, nemcsak új filozófiai paradigma jön létre, hanem bekövetkezik a cselekvésfilozófiai szintézisnek a társadalom területére való adaptálása is.

vilagszabadsag.hu/index.php?f=937

ez az "új paradigma" 2000 éve megszületett - és nem gründoltak hozzá terrorszervezeteket, hogy elpusztítsák az egyént a társadalomért

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.06. 10:08:05

@Boltzmann: ... jelenleg a örülünk vincent? c. ávós szennyblog szerzője :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.06. 10:13:02

@Hepci: figyelj ollókezű edvárd, avatott szem rögtön felismeri a depresszióst a humortalan vicceskedéseinek mániákus repetitivitásában.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.06. 11:08:54

@jose maria padilla: ha minden diagnósztizálási ambíció eredményes lett volna itt, a Mandinert már át lehetne keresztelni Közkórháznak...

Alfőmérnök 2013.01.06. 11:28:16

@Hepci: Mondtam már, hogy padilla szerelmes loxonba. Így ha valaki rosszat mond rá, vagy szörnyszülöttjére, a jósdára, hisztériás rohamban tör ki.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.06. 11:32:08

@Alfőmérnök: fékezze magát!
hepci saját bevallása szerint elmebeteg, vagy depressziós vagy mi :)

Alfőmérnök 2013.01.06. 11:43:42

@jose maria padilla: Akkor legalább betegségtudata van. Ez az, ami loxon (és gloire) esetében hiányzik. Ami ölég nagy baj, már csak a saját szempontjukból is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.06. 11:54:01

@Alfőmérnök: ismerek egy nőt, aki hajszálat ragaszt az ajtónyílásra távozáskor.
C-vitamint szed.
Az elég?

negyven rabbi 2013.01.06. 12:00:42

@Alfőmérnök: te még a betegségtudatig se jutottál el, pöcörő

Alfőmérnök 2013.01.06. 12:06:21

@Hepci: Ennyire nem értek hozzá, talán Babarczy Esztert kéne megkérdezni.

Alfőmérnök 2013.01.06. 12:07:02

@negyven rabbi: Na halljam, mi a diagnózisod, nyuszifül?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.06. 12:32:52

@Alfőmérnök: Nem szerelmes, hanem szervilis. Ami azért vicces, mert a Padilla-karakter viszolyog az ilyesmitől. Ebből meg az következik, hogy epés megjegyzéseinek jelentős része az őt megalkotó valós személynek szól. Mekkora klinikai eset már!
Loxon olyan attribútumok birtokosa, amelyek Padillánál fontos szimbólumok: a hatalom szimbólumai. Mert azt, ugyebár, helytelen lenne feltételezni, hogy Padilla egy idézetgyűjteményt tisztelne. Márpedig Loxonnak saját gondolatai nincsenek, viszont minden mondanivalója valaki más gondolatainak felidézésből áll. Ami azért teljesítmény, mint Hacky Tamás füttye, de kevés ahhoz, hogy egy Padilla felnézzen rá. Aztán lehet, hogy 25 centi fasza van, és Padilla meg amúgy perverz állat, de ennek is kicsi a valószínűsége. S ha valaki sejti, kicsoda is Loxon, akkor megérti Padillát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.06. 12:33:43

@Alfőmérnök: padilla a diagnoszta, meg kellene kérdezni tőle.
Alapból általában annyit lát mindenkiről, hogy buzi.

Alfőmérnök 2013.01.06. 12:51:07

@Mr Falafel: Mindenesetre nehéz megérteni, hogy egy viszonylag kifinomult ízlésű úr miért ragaszkodik irracionálisan egy olyan szarkupachoz, mint a jósda. Mert elGabor és tölgy (akiket én szívesen olvastam, nem azért, mert egyetértettem velük mindenben, hanem mert lehetett tőlük tanulni) távozása után az lett belőle. A fő megmondó néhány rongyember (loxon, gloire, mézesrozi), mellettük van néhány elmebeteg (B&S, pic3rka, atlantisotetség), néhány többé-kevésbé szórakoztató idióta (teve, Armagedeon), néhány féleszű picsa (google), és maradt még néhány normálisabb arc, akik viszont kiismerhetőek, évek óta ugyanazokat a mantrákat tolják.

Alfőmérnök 2013.01.06. 16:11:34

@Mr Falafel: Lehet, hogy padilla azt hiszi, hogy Loxon azonos azokkal az emberekkel, akiknek a gondolatait visszaböfögi? (Evola, Guénon, Baranyi Tibor Imre, stb.)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.06. 16:53:28

@Alfőmérnök:
nem, loxont azért szeretem szerelemmel, mert pont úgy néz ki, mint a sopranos első évadának a harmadik részében , a kórus jelenetben a tony lányának a barátnője :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.06. 20:16:42

@Alfőmérnök: Én nem tudom, hogy a gerófok raccsoltak-e a valóságban, de a zsidó filmekben úgy szok lenni, hogy raccsolnak. Akárhogy is, a gerófoknak jó volt úgy. Ezzel különböztették meg magukat a másoktól. Azt nem tudom, hogy a jósdások közül mindenki ennyire alap lenne, hogy létkérdés a másoktól való különbözés, nem nagyon hiszem. Loxonnak bizonyosan. Viszont a többiek szeretnek vele játszani, és abban nincs semmi rossz.

1982-ben fülbevalót lövettem be magamnak. Elsős középiskolás voltam, és egy osztálytársam beszélt rá. Amikor egyik tanárunk meglátta, miután az ájulásból magához tért, megkérdezte, miért tettük. A másik srác azt felelte, hogy ő ezzel egyéniség akar lenni, hogy különbözni akar az átlagtól. Hittel mondta ezt, és én megértettem. Én az igazságnak megfelelően csak annyit mondtam, hogy jó bulinak tűnik. Már régen nincs fülbevalóm, de a lyuk még megvan, és sosem fog beforrni. Ma is vallom, hogy jó buli volt.

Azt hiszem, a jósdások zöme is jó bulinak tartja, s csak kevesen, max. 2-3 nick hiszi hittel, hogy ettől ő különb lesz. Nekem ez így megfelel. Padilla meg buzi, és egyre biztosabb, hogy perverz is. Te jó ég, hány análos dvd-je lehet Loxonnal!?

Robinzon Kurzor 2013.01.06. 20:23:14

@Boltzmann:

Akkor minden a legnagyobb rendben.

Robinzon Kurzor 2013.01.06. 20:31:22

@Mr Falafel:

Oké, tehát a biboldózáson és a menórán kívül (amelyek legnagyobb sajnálatodra esetemben célt tévesztettek, ám személyiségedet torzulását kiválóan illusztrálják, tehát mindenképpen hasznos adalékot jelentettek), szóval a szimbolikával kapcsolatos tartalmi érv az lett volna, hogy 1949. évi XX. törvény.

Mert nem adtak új számot neki, amikor 1989-90-ben átírták az egészet, tehát bolsi ...

De ez ugy még fog kapni egy vajszínű árnyalatot, mert az azért te is belátod, hogy ez így nagyon kevés, még a semminél is kevesebb.

Ja, és a válaszodban ne felejts el zsidózni!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.06. 21:17:21

@Mr Falafel:
tudod, egyszer láttalak titeket édesanyáddal a palatinuson, lángost ettetek, sört is ittatok, és mikor megszólalt a rézharang, hát futottatok a hullámba. csakhogy aztán a mama elaludt, te valahova elcsellengtél, talán matyiztál a vévére, szóval a mama elaludt, és a fenekén félrecsúszott a bugyi. az ánusza olyan volt, mint egy gyöngyökkel teli tálka. talán valami gombás fertőzéstől tömődhettek el a végbélrózsa faggyúmirigyei, nem tudom. azóta nem bírok az análszexre gondolni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.06. 21:19:14

@jose maria padilla: Elnézést kérek anyukám nevében is, hogy ilyen szörnyű élményt kellett átélned. Nem csoda, hogy perverz lettél.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.06. 21:30:16

@Robinzon Kurzor: Én tudom jól, hogy én vagyok az egyetlen zsidó származású az egész univerzumban, mindenki más olyan magyar, hogy még.

A bolsevik típusú alkotmány a teljes megfoghatatlan testében egy borzalom volt. Ti, a nem zsidók, és a szimbólumokra nagyon fogékonyak, valahogy mégsem érzitek iszonyatosnak ezt, mert apáitok és anyáitok csinálták, akik ÁVH-s tömeggyilkosok voltak.
Az elnevezése, a tagolása, a nyelvezete, vagyis minden manifesztuma bolsevik volt. Hiába toldozgatta tömeggyilkos rokonságod orrvérzésig, a buta magyaroknak sosem tetszhet.

Megfigyeltem, hogy a sniccelt fajtád oly' mértékben szarik más népek, - köztük a magyarok - érzékenységére, hogy az már csodálatra méltó. Ezzel szemben ti mindenért óbégattok. A Tejút szélig hallatszott az ajvékolásotok, mert a gárda egységes fekete ruhát viselt. Alternatív univerzumokban visszhangzott, hogy rettegtek az árpád-sávos zászlótól. Faszikám, ha nektek az árpád-sávos magyar nemzeti lobogó necces, hagy legyen már nekünk is necces a tetves tömeggyilkos anyád és apád által összetákolt alkotmány. Értjük-e egymást, biboldó?

Alfőmérnök 2013.01.06. 22:38:54

@Mr Falafel: Bocs, de melyik füledbe lövettél fülbevalót?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 08:11:48

@Alfőmérnök: A balba. Azt mondták, jobboldalra a buzik tesznek. Igaz, akkoriban Miskolcon 3 embernek volt ilyenje, úgyhogy a nemi identitás nem volt kérdéses. Amikor a 90-es évek közepére a vállalkozásom kinőtte magát, és az akkori legnagyobb cégek vezéreivel kellett tárgyalnom, sokat kellett kivennem. A megjelenés, a külsőségek már akkor is sokat számítottak. Aztán egyszer egy ilyen kivételkor valahogy elhagytam. Azóta nem vettem másikat. Ami nem jelenti, hogy nem is fogok sohasem. Talán még tetkóm is lesz egyszer, mert még nincs. Ami azért is furcsa, mert Kanada egyik legmenőbb tetkósa a feleségem unokaöccse.

Alfőmérnök 2013.01.07. 09:00:03

@Mr Falafel: Tudom, hogy nemi identitást is jelelölnek vele, ezért kérdeztem kekeckedve. Mondjuk szerintem férfiak esetében mindegyik oldalon buzis. (Nőkön viszont nagyon tud tetszeni.) A tetoválást is hülyeségnek tartom. Most valamiért megint nagyon divatos dolog fiatalok körében.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 18:22:59

@Alfőmérnök: Szerintem szőrös pinát nyalni, az a gáz. Ízlések és pofonok, ugyebár.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 08:40:24

@Mr Falafel:

Nagyon szépet hánytál, gratulálok!

Értem én, hogy szar gyerekkorod volt (intézet? vagy apa otthon játszott veled fürdés közben?), de ez legjobb esetben is csak magyarázat, nem mentség a mentális állapotodra.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.08. 20:43:13

@Robinzon Kurzor: Megragadtad a lényeget, te született viking.
süti beállítások módosítása