Neked a családfád?
2012. november 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Neked a családfád?

csaladfa_1.jpg

Minden, egy kicsit is tudatossággal élő ember számára eljön valamikor az idő, amikor elkezd saját gyökerei iránt érdeklődni. Van, aki már gyerekkorában is késztetést érez erre, másnak a felnőtté válás éveiben lesz ez érdekes, míg megint mások csak idősebb korukban, esetleg a nyugdíj éveiben kezdik el firtatni, honnan is jöttek. Van, aki olyan szerencsés, hogy családja át tudja neki adni ezt a tudást, másoknak saját munkával kell kikutatnia a felmenőit. A plébániák, önkormányzatok és levéltárak rengeteg időt felemésztő, sokszor eredménytelenül maradó bejárása mellett azonban ma már néha az ölünkbe hullanak az információk.

Ilyen a FamilySearch honlapja is. A nem mások, mint a mormonok által fenntartott, amerikai központú családfakutató oldal 1999-ben jött létre, saját bevallásuk szerint több mint egymilliárd nevet tartalmaz az adatbázisuk, és naponta több tízezren látogatják oldalaikat. Nem annyira meglepő, hogy a fiatal Egyesült Államokat illetően részletes, alapos adatokkal tudnak szolgálni; de döbbenetes, hogy eljutottak több évszázados magyar anyakönyvi adatokhoz, feldolgozva és saját rendszerükben bemutatva azokat. A szervezet bemutatkozásában olvasható, hogy száz különböző országban dolgoztak fel digitálisan vagy mikrofilmen anyakönyvi kivonatokat, és ma is 4600 különböző családfakutató szervezettel működnek együtt a világ körül.

A valódi történetet azonban nem maga a FamilySearch roppant vállalkozása, hanem az adatbázisból összerakható családfák százezrei, milliói jelentik. A minimáladatokból életek, sorsok, egymást követő nemzedékek útjai, kitérői – vagy zsákutcái – állnak össze. Persze, csak ha képesek vagyunk a meglévő adatokból összerakni a családfánkat. Nem tudjuk, mennyire teljes körűek a FamilySearch-ön elérhető magyarországi adatok; meddig terjednek térben és időben a magyar múltba; hol vannak az eredeti adatbázisokban vagy azokhoz képest a portál adatai között hiányosságok. Ki tudja, mennyire pontosak a magyar nevek átvételei, hol hiányzik egy-egy betű, ékezet a technológiai vagy adatbázis-kezelői hibák miatt. De talán ezzel lesz még izgalmasabb a kutatás. Még ha az ember tud is valamit a saját családja múltjáról, akkor is meglepődik, amikor megtalálja a saját nagyszülőjét avagy dédszülőjét a személytelen adatok milliói között.

Én is így jártam: két dédszülőm családjának ritka nevei miatt hamar rátaláltam az immár családi sztorikból is kikopott, messzi őseim világára, akikről eddig nem tudtunk semmit. Csak úgy ömlöttek rám a Riedlmayerek, Konighofferek, Breintpergerek, Rieningerek és Karlbergerek a dunántúli dombok közül; vagy még távolabbról, még régebbről, a Rajna völgyéből, Speyer és Mainz vidékéről. Csak nevek és keresztelési dátumok, helyszínek Hockenheimtől a vasi és zalai falvakon át a székesfehérvári székesegyházig, semmi más – és mégis mekkora láthatár nyílik meg az ember előtt.

Minden más adat elveszett, minden mást elfelejtettünk róluk. Ahogy ránk se fognak már emlékezni a százötven-kétszázötven évvel ezután élő utódaink. Az élet megállíthatatlan folyama ez, de néhány kavicsot most kiemelhetünk belőle. Newton óriások vállán állt – nekünk az is elég, ha megtudunk valamit azokról a hétköznapi emberekről, akiknek létezésünket köszönhetjük. Megismerhetjük saját elkallódott, de az ismeretlenség homályában is létező gyökereinket a világban.

Indulhat a keresés játéka. Ki kit talál meg a családfáján?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr894903776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neked a családfád? 2012.11.17. 09:36:01

A FamilySearch-csel megtudunk valamit azokról a hétköznapi emberekről, akiknek létezésünket köszönhetjük. Megismerhetjük saját gyökereinket a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 08:22:39

Két év és két harmad után családfákat böngészhetünk az ügynökakták helyett...

epic fail

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.17. 09:03:02

Ez nem érdekel. Arról beszélj, mi van a Patyolattal? Tisztán mosnak vagy foltosan? :)

Pelso.. 2012.11.17. 09:07:08

Hiányolom a FamilySearch keresőjében a piros pötty a seggen opciót, anélkül nem is izgi.

@Herr SturmLikudnik: Ne lázongj. Emlékszel: a tudatlanság = erő, ugye. Ügynökakták helyett legalább a villámgyors állami megrendelések szerződéseit böngészném, melyeket közbeszerzési eljárás nélkül pörgettek le, többször párt-, akarom mondani nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Steve the Great 2012.11.17. 09:08:47

Mire nem jók egyesek fura vallási dogmái?! :)

Amúgy kétségtelen, hogy a familysearch számít a családfakutatók első számú adatforrásának - még akkor is, ha a kereshető adatbázisban rengeteg az elgépelés.

Pizsamás Forradalmár 2012.11.17. 09:18:27

Vajh mikor lesz ilyen itthon?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 09:22:04

@Pelso..:

azt is megnézném, hogy milyen kutatások lettek a századvégre számlázva, melyeket hivatalból az állam csinált meg

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 09:31:25

@Pelso..:

kieg: mi nem tudunk lázadni, hisz amerika császára és abszurdisztán protektoraként csak az isteni gondviselés áll fölöttünk, ergo mindössze zsörtölődünk a felcsúti helytartónk egyre nyilvánvalóbb alkalmatlansága fölött, s úgy véljük, hogy 2014-ben nem lenne ildomos meghosszabbítani nevezett alattvalónk hűbéri szerződését

az audienciának ezennel vége... a zöld gárda követe távozhat, majd szólunk, ha fegyverbe kell hívni a spanglisodronyos alakulatot

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.17. 09:33:00

@Steve the Great: az elgépelések még külön izgalmassá teszik a keresést, újabb és újabb családfa-ágakra lehet találni, ha kitalálod, hogyan gépelhették el a családnevet :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 09:44:04

"(...)

Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idõ egésze,
mit száz ezer õs szemlélget velem.

Látom, mit õk nem láttak, mert kapáltak,
öltek, öleltek, tették, ami kell.
S õk látják azt, az anyagba leszálltak,
mit én nem látok, ha vallani kell.

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a mult és övék a jelen.
Verset irunk - õk fogják ceruzámat
s én érzem õket és emlékezem.

(...)"

No, de mekkora f*szaság már! Hát nem? Hát de!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 09:49:15

@Pizsamás Forradalmár:

"Vajh mikor lesz ilyen itthon?" --- kérdezed.

Nono! Magyarországon ez személyiségi jogokat sértene!

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.17. 09:50:51

@Pizsamás Forradalmár: @bbjnick: dehát pont arról szól a poszt, h tele van magyarországi adatokkal a FamilySearch, lehet keresgélni.

vantaan 2012.11.17. 10:10:41

...családfa kutatás???? Kinek? ...- és minek? Kövérnek? Komcsi volt a család (a nagypapi vérgőzős vöröskatona!) Orbánnak? Komcsi volt a papi! (párt titkár aki lenyúlta a bányákat a melós párttagok elől!)

Esetleg messzebb visszanézni? Minek? Kutyából ha nem lesz szalonna akkor .....

D. úr 2012.11.17. 10:19:50

Köszönjük a cikket! :)
Bár az én családom fája éppenséggel megvan a XVI. század végétől, de ez sokaknak segítséget nyújthat a gyökereik kutatásában. Ez tényleg remek, hogy megcsinálták!
A mormonoknak van valami ilyen szokásuk, hogy kell tudni az ősöket?

Pizsamás Forradalmár 2012.11.17. 10:25:53

@rajcsányi.gellért (ergé):

Azért nem teljes a dolog, ha lenne rá itthon szándék, jobban meg lehetne csinálni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 10:34:03

@rajcsányi.gellért (ergé): @D. úr:

Gondolod, hogy nem értettük, hogy miről szól a poszt?:-)

Egyébként --- szerintem --- érdekes, hogy miért vágnak bele egy ilyen hatalmas munkába a mormonok! Náluk ez vallási indíttatású tevékenység. Aki ismeri pld. Thornton Wilder A teremtés nyolcadik napja c. könyvét, annak fogalma lehet ennek a szektás indíttatásnak az alapjairól:

"(...)

– Isten útja mindig rejtélyes. Isten maga is az. Istent embernek képzelni roppantul gyerekes dolog. – Kezével Coaltown irányában intett. – ők annak képzelik... De az Ő útjai a mi szemünkben gyakorta kegyetlenek, sőt néha nevetségesek. – Visszalapozott bibliájában. – Itt egy másik családfa: Krisztus leszármazása Ádámtól Isaiig. Amikor Sárának... őneki, itt! ...azt jósolták, hogy fia születik, nevetett. Hiszen öreg volt már. És mégis megszülte Izsákot, akinek a neve „Nevetés"-t jelent. A biblia egy Messiásszülő nemzetség története, de ez csak egy biblia a sok lehetséges biblia közül. Sok ilyen család van, amelynek a bibliáját nem írták meg soha.

Hallgatás. A Diakónus a földre szegezte tekintetét. Botja végével egy pillanatra felhajtotta a szőnyeg sarkát, hogy ismét napvilágra kerültek a bogok meg a kilógó szálak.

– Lehetséges-e, hogy a maga családja is kiválasztott? Hogy holnapután vagy egy évszázad múlva Messiás fog támadni belőle? Hogy valami érlelődik? (...)

– Amazok odalenn kétségbeesésben járnak. Ha leakarnám írni, hogy mi a pokol, azt mondanám, olyan hely, ahol nincs remény vagy lehetőség a változásra: születés, táplálkozás, emésztés, szaporodás, halál... örökös ismétlődés örökös körforgása. Van egy légyfajta, amely megszületik, petézik és meghal, mindezt huszonnégy óra leforgása alatt. Vége. (...) Elképzelhetjük-e, hogy országunk ilyen magasztos célra van kiszemelve, ez az ország, amely oly rútul, elbánt őseimmel? Isten útjai rejtélyesek, nem tudok válaszolni erre a kérdésre. (...) Talán csalatkozom. Talán a türelmetlenség bűnébe esem. (...) Meglehet, hogy ez a család, ez az Amerika nem egyéb, mint vénülő szemeim előtt lebegő csalfa délibáb. Vannak más országok, más családfák, amelyekről mit sem tudok. Ha négy vagy öt ilyen akad öt ezredév alatt, ez már elegendő ahhoz, hogy reménykedjünk...

(...)"

Egyébként pedig milyen érdekes, hogy ha ma Magyarországon valaki pénzt, paripát, fegyvert szánna egy ilyen jellegű adatbázis felállítására, az nyomban a progresszív polgárság határtalan és féktelen gyűlöletének össztüzét vonná magára. Hát nem? Hát de!

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.17. 10:43:36

Dejszen van ilyen itthon is! Vagy nem ez dobta ki Csanád gyökereit?

Egyebekben én kötelezővé tenném a családfakutatást. Milyen vicces is volna, némelyek arcát nézni, amikor szembesülnek egy-két felmenőjükkel... disznópásztorok és cselédek, tótok-mócok, stb.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.17. 10:45:30

LoL, a szerzőre potyogtak a német(es nevű) rokonok! Muszáj vagyok megnézni, rám milyen nemzetiségűek potyognak. Beszarás ez a poszt, uraim és hölgyeim.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.11.17. 10:49:56

Elképesztően jó, kösz ergé! Egyúttal döbbenetes, hogy milyen kommentek jönnek. Részvétem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.17. 10:52:54

nem a családból jövünk. aki azt hiszi, buzi. aki még kutatja is, duplán buzi :)

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 10:59:14

Nem kell ezt a családfakutatást túlbonyolítani, még a végén nagy meglepetések érhetnek egy-két turulkeresztényt, mint Szegedi Csanádot!

Hazánk bölcs genetikusMicsurinja, Matolcsy elvtárs szerint elég megnézni az ember seggét, ha piros, mint a páviáné, akkor jó keleti, félázsiai turulykeresztény, rendes Fideszes, ha nincs, akkor idegenszívű ürgebőrbe varrt, gaz impirialista nyugati, európai.

Már csak azt kell megoldani a Pártnak, hogy az igaz félázsiaiak a fejük helyén hordják a seggüket és a piiros foltot, hogy messziről látszódjon az igazhitű, felsőbbrendű faj PÁVIÁN EGYEDE:o)))

D. úr 2012.11.17. 11:04:59

@bbjnick: miért lenne felháborodva a "progresszív polgárság"?

@jose maria padilla: nagyon szofisztikált vélemény :D

Steve the Great 2012.11.17. 11:13:36

@D. úr: "A mormonoknak van valami ilyen szokásuk, hogy kell tudni az ősöket? "

Ezért írtam fentebb, hogy fura vallási dogmákból is lehet néha profitálni. Valahogy úgy tartják, hogy a végítéletig pontosan össze kell írni mindenkit, ezért van ez adatbázis.

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 11:13:47

@bbjnick:

Hehe, bölcs Fideszes vezéreink még a szüleikkel se dicsekednek el, a nagyszülők már egyenest tabu.

Vajon milyen tősgyökeres, ősmagyar családfája lehet a képen látható putri előtt az egész világra győlölettel tekintő darócruhás cigány kisgyereknek?
www.blikk.hu/data/cikk/2/00/74/73/cikk_2007473/album_orban.jpg

Steve the Great 2012.11.17. 11:18:32

@rajcsányi.gellért (ergé): Én foglalkozom ezzel (mármint a saját családfa összerakásával) egy ideje és őszintén megmondom, meglennék a hibák nélkül... :)
Amúgy ezek többnyire azért vannak, mert világszerte lelkes önkéntesek indexelik a mikrofilmre fotózott anyakönyveket (ha valakinek van kedve, be lehet szállni), és hát nem könnyű eltalálni, hogyan szól egy név idegen nyelven. Igazság szerint néha még efy magyarnak sem könnyű kitalálni egy randán írt magyar/latin nyelvű anyakönyvi bejegyzésből, hogy mi akar lenni.

kicsi_En 2012.11.17. 12:14:26

Nincs ezzel semmi gond, aki akarja, kutatja.

european commonwealth (törölt) 2012.11.17. 12:37:28

a családfakutatás teljesen jó dolog. tipikusan egyházi feladat. ökumenikus természetesen. innentől kezdve részlegesen működik a sztori.

european commonwealth (törölt) 2012.11.17. 12:40:26

@jose maria padilla:
persze, hogy nem. előbb mindenki beleszületik a turulba.

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 12:54:33

@Herr SturmLikudnik:

Inkább nézd meg a segged, hogy van-e rajta piros folt, mert különben kivet magából az Arany Horda :o)))
Bár Matolcsy főmicsurin szerint egy filctollal rajzolt folt is megteszi. :o))))

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 13:20:11

@Putyilov gyári melós:

bevett az aranyhorda? jó tudni! minnyá toporzékolok is egy közgépesített jutalékért, konyak nélkül a bayer sem böfög

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 13:28:14

@kicsi_En:
Szerintem sincs ezzel semmi baj, az ember ha tud, legyen büszke az őseire, identitására, gyökereire.

A baj akkor kezdődik, ha identitászavaros, gyökértelen kanászlegények, lelki sérült, putriból uborkafára felkapaszkodott pojácák, mélyszegéységből elvtársi úton kivakart proletárok zsebredugott kézzel, szotyolát köpkökdve bohóckodnak konzervativizmussal, nacionalizmussal, ősiséggel, vallással és hamis múltat, sosemvolt ősöket, hősöket hazudva, nagyképűen urizálva játszanak Csekovics bárót, no meg lassan Istentől eredeztetett jogokat maguknak.

Szánalmasan nevetséges, és azok is, akik orruknál fogva vezetetten majmolják őket.
Úgy áll rajtuk, mint tehénen a gatya!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 13:32:25

@Herr SturmLikudnik:

Matolcsy nyilván a mongolfoltról beszél.

Ám a linkelt poszt sokkal érdekesebb, mint Matolcsy gyermeteg poénkodása. Engem az ilyen posztok lassan, de annál biztosabban meggyőznek arról, hogy nem tud olyan dilettáns, kispályás, mutyista vagy akár korrupt is ez kötcseiánus, neres, orbánista balf*x, bagázs lenni, ami indokolhatná, hogy (a posztban is megnyilvánuló) csatornamélyi kigőzölgésekből táplálkozó progressziót újra a hatalom közelébe engedjük.

ü
bbjnick

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 13:34:20

@Herr SturmLikudnik:

Hehe, ahhoz pöcsétes Párttagkönyv is kell ám, nem elég ám egy filctollal seggrerajzolt piros folt, ami csak a hordatagságot jelzi :o)))

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 13:39:57

@bbjnick:

Csak épp ezt a gyermeteg poénkodást nem egy Lipótmezei ápolt adja elő, hanem egy olyan közveszélyes miniszteriális bolond, aki tízezermilliárdokkal játszadozik az egész országot kitevő gumiszobályában.

És ugyanezt a gátlástalan cinikus bohóckodást, okádék hazudozást látod a degenerált Pávián főnöködtől is nemzetközi fórumokon vagy épp a parlamentben.
Rűáadásul még boldog is vagy, amikor a piros seggével a szádba szarik :o))))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 13:48:34

@Putyilov gyári melós:

Mocskolódj csak!:-] Mi mást tehetnél? Ahhoz úgysincs elég eszed, hogy fölfogd/belásd, minél több sz*rt-f*st csaptok szét, annál inkább elidegenítitek a jóérzésű embereket magatoktól és annál jobban bebetonozzátok a jelenlegi rezsimet a hatalomba.

ü
bbjnick

Leskelődő 2012.11.17. 13:53:15

@bbjnick: @Pizsamás Forradalmár: @rajcsányi.gellért (ergé):
Az, hogy tele van az adatbázis magyar adatokkal, feltehetően abból adódik, hogy a Széchényi Könyvtárban a Mormon Egyházzal kötött megállapodás keretében öt évig dolgoztak a "mormon programon", 533 ezer gyászjelentést rendezve, restaurálva, mikrofilmezve. Ezt digitalizálta aztán Mormon Egyház.
Akit részletesebben is érdekel a történet, ezt találtam hozzá:
tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=5218&issue_id=509
(Ahogy látom, a ME nem volt egyszerű partner :)

venator 2012.11.17. 13:55:25

@Putyilov gyári melós: Hát engem nem érintett meg ennyire mélyen a téma. :)

tevevanegypupu 2012.11.17. 14:07:12

Ezerotszazhetvenig megvan, az elotte levo meg nem erdekel.:)

tevevanegypupu 2012.11.17. 14:07:12

Ezerotszazhetvenig megvan, az elotte levo meg nem erdekel.:)

pierre bayle 2012.11.17. 14:11:38

Igen, a mi lelkunk allapotan mar tenyleg csak a multban valo elmelyedes segit. Probaljuk szeppe es erdekesse felstilizalni oseink nyilvan a mienknel is szanalmasabb es nyomorultabb eletet.

Az en csaladfamban sok meglepi nem lesz: egyik agon foldet turo szlovak parasztok, a masikon orrukat fennhordo partiumi nagyonkisnemesek. Ja meg egy kis svab beutes - ok voltak az ertelmisegiek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.17. 14:23:02

@D. úr:

"A mormonoknak van valami ilyen szokásuk, hogy kell tudni az ősöket?"

Vallási kötelesség ez náluk. Ugyanis minden mormonnak meg kell keresztelnie saját halott őseit (kivéve persza ha azok még életükben mormonok lettek).

Putyilov gyári melós 2012.11.17. 14:24:41

@bbjnick:

A tefajtád nem jóérzésű ember, hanem egy szánalmas degenerált sztálinista fasz, aki egész életében segget nyalt.

Nem Matolcsy a lényeg, abban a vásárhelyi ámokfutásban, hanem a HALLAGATóSÁG, amely nem küldi el a kurva anyjába, nem áll fel és hagyja ott ezt a retardált kóklert, hanem nagy boldogan helyesel, tapsol neki, MERT AZT HALLJA, AMIT Ő IS VALL!

De nemcsak Vásárhelyen látod ezt, hanem ugyanilyen debil faszságokat hord össze az összes Fideszes pártfunkci minden fórumon, akár a parlamentben, Tudományos Akadémián, akár gazdasági összröffökön és ezeken egyetemet végzett, elviekben iskolázott, elviekben művelt emberek a hallgatóság!

És nem hogy tűri a kontraszelektált sztálinista fajtád a debilséget, hogy hülyének nézik, Lipótszökevények szétbasszák az országot, hanem átszellemült pofával tapsol nekik, ugyanúgy, mint ahogy tapsoltatok Rákosinak, Kádárnak vagy az összes seggnek, amit jó pénzért elétek tartottak!

Matolcsy, Orbán csak azért beszélhet hülyeségeket, MERT EZT VÁRJÁTOK EL TŐLüK ÉS ŐK csak KISZOLGÁLJÁK AZ IGÉNYEITEKET!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.17. 14:32:16

Nekem egyébként többszáz névből álló családfám van. S igen, az ajánlott honlap hasznos. Korábban is ismertem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.17. 14:33:59

@Leskelődő:

Ezen kívül a mormonok saját kutatásai is bekerülnek az adatbázisba. Mivel csak 5 ezer magyar mormon van, ez nyilván nem jelentős.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 14:37:35

@Putyilov gyári melós:

állampolgárság után maholnap az ötös számú párttagkönyv is szerezhető lesz pííízért

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.17. 14:38:10

A Kovácsok, Szabók, Nagyok és Kissek most jól megszívták! ;)

D. úr 2012.11.17. 15:15:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a mindenit! erről még csak nem is hallottam soha! köszönöm az információt :)
Mellesleg ha minden ősüket meg kell keresztelniük, akkor mi történik, ha csak az 1750-es évekig jutnak? A többivel mi lesz?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 15:19:49

@bbjnick:

nálam sokkal egyszerűbb az értékítélet: megy a bolt, vagy se

meglehetősen egyszerűen számszerűsíthető

kemény műfaj a valóság, nem vitás

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.17. 15:38:13

@D. úr:

Alapvetően idegeneket is megkeresztelnek, pl. mormon lett Lenin és Hitler is már, de a saját ősök keresztelése alapvető. Tulajdonképpen ez az oka az egész családkutatásnak.

Akit nem találnak meg, annak pechje van... :-)

De mivel nagyon sokan keresgélnek és egy rakás ország adatbázisát már átmásolták a mormonok, így kicsi az esély, hogy az emberből ne legyen előbb-utóbb mormon egyháztag.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.17. 15:58:19

Én azt nem értem, h ezt a posztot hogy-hogy nem aristo írta, fél talán, h esetleg előkerül 1 cseléd v 1 disznópásztor?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.17. 16:10:27

Na megnéztem, Románia, tehát Erdély nincs benne.

Chicano 2012.11.17. 16:20:57

@Dr. Zerge: Egyetértve veled a szomszédos országok magyarfóbiás lakóinak is érdemes lenne egy kis családfakutatást végezniük. Gondolom nekik is van min eltűnődniük amikor kiderül hogy van a családban néhány magyar ős. (Mert például nem sok olyan szlovák lehet akinek nincsenek magyarok a családfájában.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 16:23:14

@Leskelődő:

Jó, hát a mormonokat sokkal inkább a lelkesedés tartja lendületben, mint a szakmai önérzet:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 16:26:19

@Putyilov gyári melós:

Jááájjj, jááájjj, ezek a moslékzábáló, génétikusan áláttváló mágyárok! És --- mint egy nemrégi közvéleménykutatás is igazolja ---, még legalább kétharmaduk fásisztá is! :-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 16:28:18

@Herr SturmLikudnik:

Mi köze a csatornabűzű mocsoknak, a hencegő aljasságnak a valósághoz?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.17. 16:53:43

@Herr SturmLikudnik:

És szerinted egyenelőségjel tehető Matolcsy bárgyú poénkodása és az általad linkelt poszt pirospöttyösokospicsázós, vörösseggűpáviánosozós (vagy itt az ebben a kommentsorban fentebb elsütött aranyhordás, szájbaszarós kommentek) mélymocska között?

ü
bbjnick

Pelso.. 2012.11.17. 17:30:54

@bbjnick: Egy gazdasági miniszter folyamatos ócska hazudozása, szemrebbenés nélküli valóságtagadása, előtérben eddigi "teljesítményével" s egy kommentsor tartalma közé valóban nem állítható egyenlőségjel. Kösz, hogy rávilágítottál.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.17. 17:46:26

@bbjnick:

segítek egy kicsit a tisztánlátásban: eltolcsy halál komolyan fejtegette a nem csak pöttyös sztorijait, a varánusz meg miafaszvanjézusistenezett egyet

még ha viccelne is eltolcsy, akkor is inkább cirkuszban tegye, mert így egy nemzet bőrén csattan a poén

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.11.17. 19:04:26

@Leskelődő: a mormonok már valamikor az ötvenes, hatvanas évek fordulóján megkeresték a Kádár-rezsimet azzal a szándékkal hogy a Magyarországon fellelhető összes egyházi és polgári anyakönyvi adatot, keresztlevelet stb stb mikrofilmre rögzítsék. Amennyire tudom, ez a projekt négy-öt év alatt akkor le is zajlott.

D. úr 2012.11.17. 20:25:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor _mindenkit_, aki valaha élt a Földön, igyekeznek megkeresztelni? Tulajdonképpen kedves tőlük :)

Leskelődő 2012.11.17. 21:24:59

@tauglich:
Hogy Maga mikre emlékszik... :o)
1956. április 7-én indult a mormon akció, 1969-ig
4 600 000 felvételt készítettek - az első millióért a reprográfiai készülékeket adták a mormonok, a többinek darabjáért pedig egy dollárcentet.
A Műv.Min. nem kapkodta el az egyházi vezetők tájékoztatását az egyházi anyakönyvek ilyetén felhasználásáról, viszont elvárta közreműködésüket.
A hasznot a legfőbb akadékoskodó, a Kultúra Külkereskedelmi Vállalat fölözte le.
videotorium.hu/hu/recordings/details/3480,Felekezetek_kozremukodese_az_egyhazi_anyakonyvek_leveltari_mikrofilmezeseben_a_mormon_akcio_idejen

Alfőmérnök 2012.11.17. 22:05:30

@jose maria padilla: De azért az alemberség genetikus, mi? :o)

Alfőmérnök 2012.11.17. 23:21:20

Egyébként a kép jó illusztráció a poszthoz. Aki a családfáját kutatja, az egy gyökér.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.18. 05:33:20

@Pelso..: @Herr SturmLikudnik:

Nem kell a púder, emberek! Két dolgot ne keverjünk: a szakmaiság kritikáját és a közbeszéd minőségét.

Ha Matolcsy szakmaiságával van bajunk, akkor szakmai érvekkel lépjünk föl tevékenysége ellen. Mióta érv egy balf*x vízvezetékszerelő gány munkájával szemben, hogy sz*r a humora?

Ami itt folyik (ellenzéki részről), az nem egy elcseszett szakpolitika tételes leleplezése és a elk*ró szakpolitikus szembesítése hibáival, hanem mezei karaktergyilkosság, egy személy, a legalpáribb módon való bemocskolása.

Ja, hogy a hiteles szakmai kritikához hiteles szakemberek kellenének, s ennek hiányában marad a f*shabosítás és a sz*rdobálás?!

Nagyon veszélyes pálya ez, amire már vagy huszonkét éve ráállították a magyar demokratikus közbeszéded annak animátorai (a mi véleményformálóink): ahol nem egy személy tevékenységét, hanem a személyt minősítik (tehát nem vita, hanem lejáratás folyik), ott folyamatosan egyre erősebb és durvább eszközökkel kell előállni, hogy működjön a módszer, egyre nagyobb darab fekáliát kell odab*szni, hogy hasson is. Ezt egy darabig lehet ugyan überelni, de egy idő után már nem lesz értelme, mivel mindenki nyakig sz*ros lesz, majd mindannyian szépen belefulladunk a saját magunk ásott és megtöltött pöcegödörbe.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.18. 05:38:10

@bbjnick:

és a elk*ró=és az elk*ró
közbeszéded=közbeszédet
magunk ásott=magunk által ásott

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.18. 08:14:47

@bbjnick:

komolyan mondom, hogy beszippantott téged az alternatív valóság... a kopits féle költségvetési tanács az első perctől mondta, hogy kockázatos az eltolcsizmus és nédda, azóta nem csak a gonosz ajrópai, hanem a hazai KSH jelentések is folyamatosan eltolcsy ellen beszélnek, ezek kemény TÉNYEK, mit hablattyolsz itt karaktergyilkosságról, ember?! önmagából csinál bohócot a kuszaszemű, mint fekete lovag a gyalog-galoppban a kudarca groteszk tagadásával

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 08:33:04

@D. úr:

Igen, az a cél: mindenkinek mormonnak kell lennie, mert a mormonizmus az egyetlen igaz vallás. Ha nem leszel mormon, sosem élhetsz az elsőosztályú paradicsomban (ugyanis 3 paradicsom van, egy arany-, egy ezüst-, s egy bronzérmes), s nem lehet belőled isten sem.

Pelso.. 2012.11.18. 09:11:01

@bbjnick: Nevezett gazdasági miniszterként beszélt, nem magán személyként, s nem vízvezeték szerelőként.
Karaktergyilkosság? -olvasd el, miket mondott, egy lakossági fórumon, abszolút politikai öngyilkosság lenne egy normális országban.

D. úr 2012.11.18. 13:48:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: áá értem, nagyon köszönöm a felvilágosítást :)
@Alfőmérnök: miért is? Kicsit mintha személyes involváltságot vennék észre ebben :)

Alfőmérnök 2012.11.18. 16:11:05

@D. úr: Nem, nyominger, félreértesz. Nincs szégyenfolt a családfámon.
A családfakutatók 90%-a hitvány ember. A saját hitványságukat, emberi silányságukat akarják felturbózi náluk értékesebb őseik felmutatásával.

D. úr 2012.11.18. 16:59:21

@Alfőmérnök: Csúf dolgokat mond, jogtalanul általánosít, akár a "nyominger" jelzőt nézzük, akár - bizonyára reprezentatív - felmérését a családfakutatók személyes ambícióiról.
És nem szégyenfoltra, hanem nemlétezésre gondoltam a családfájával kapcsolatban. Ha esetleg megvan visszafele István király idejéig, és mégis ezt mondja, akkor leborulok személyes nagysága előtt. Ellenkező esetben pedig megértem indulatait.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.18. 17:19:57

@Alfőmérnök: Engem érdekel a családfám dokumentálva is, mert a történeteket ismerem 100-120 évre visszamenőleg. Rá is kerestem mindkét programban, de egyikben sincs. Mivel fejből semmit nem tudok, magamhoz vettem a korabeli iratok (születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatokat) eredeti példányait, amit apámtól koboztam el. A zsé hitközségnél még nem voltam.:-)
Nekem nem azért fontos a családfám, mert valami istentelen nagymenő őst akarok felkutatni. Csak a magyarázatot keresem, mitől lettem én ilyen jeles személyiség. :-))))

Alfőmérnök 2012.11.18. 18:33:59

@Mr Falafel: "Csak a magyarázatot keresem, mitől lettem én ilyen jeles személyiség."

Nekem ebből a szempontból egyszerű dolgom van, mert egészen pontosan tudom, hogy "kire ütöttem", hogy mitől vagyok zseniális. :) Az egyik nagyapámról van szó, akinek nem az őseire vagyok kiváncsi (van köztük mindenféle), hanem a róla készült jelentésekre. Hamarosan fel is keresem a Történeti Hivatalt ez ügyben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.18. 18:58:08

@Alfőmérnök: Ó, nekem saját aktám van. 89-ben láttam először. Reakciós voltam már középiskolában. 91-ig tartott a megfigyelésem, ezt attól tudom, aki a kartont aláírta. Egy nyugalmazott ales. Apám telekszomszédja és ivócimborája. Mivel abban az időszakban ismerkedtek meg, amikor én egyáltalán nem jártam haza, nem derült ki a dolog. Aztán egyszer összefutottunk szüreten. Akkor mesélte el, hogy 91-ben még készült rólam jelentés a katonai elhárításnál. Kurva veszélyes ember voltam. :-))

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.18. 19:15:19

@Alfőmérnök:
úgy van. a család ilyesmit képes hozzáadni a dologhoz :)

D. úr 2012.11.18. 21:11:39

Lelki szemeimmel látom az Ellenzéki Kerekasztalt, ahogy újra összeült ez alatt a post alatt kommentelni :D

Alfőmérnök 2012.11.18. 21:14:31

@D. úr: Nem a családfád, hanem néhány kommented alapján egészen biztos vagyok benne, hogy retardált vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.18. 21:18:12

@Herr SturmLikudnik: @Pelso..:

A költségvetési tanács véleménye egy dolog és a kuszaszeműzés, a pirospöttyösokospicsázás, vörösseggűpáviánozás, aranyhordázás, szájbaszarásozás stb. egy másik. Ahol a kettő közötti differenciálás képessége elvész, ott --- mint már fentebb is kifejtettem --- (már) nincs érdemi politikai közbeszéd (vita), csak köznyilvános lincselkedés.

El tudom még néhányféleképpen mondani ugyanazt, bár szerintem elsőre is elég érthető voltam.

ü
bbjnick

Robinzon Kurzor 2012.11.18. 21:40:23

Newton szerintem nem óriások hátán, hanem vállán állt.
(Azért nem mindegy.)

Viszont van egy nagyon kis pöpec családfakutatási módszertani útmutató, benne ajánlott szoftverekkel is, amiből még egyébkén az is kiderül, hogy van publikus magyar adatbázis is, (ugyanaz, amit a mormonok egyesével begépelnek) csak mikrofilmen.
De az index interneten elérhető, tehát ha tudod, hogy pl. melyik faluból kb. mikori házassági/születési anyakönyv érdekel (felekezetet is tudni kell), akkor megmondja, hogy melyik mikrofilm izén van.

Itt a link:
logout.hu/cikk/csaladfakutatas_mindenkinek/az_elso_lepesek.html

D. úr 2012.11.18. 21:53:55

@Alfőmérnök: Már megint a személyeskedés, semmi nagyvonalúság, a vita művészete... Ha már az alfőmérnökök (vagy az értelmiségiek, bánom is én, minek nevezzük) is így felpaprikázzák magukat ilyen potom dolgokon - jelesül, hogy valaki más véleményre helyezkedik, mint az övék -, akkor hová fejlődik így a világ? Nem lehet, hogy azért tartunk ott, ahol tartunk, mert a nagy szabadságban már senki sem tiszteli a másikat és csak a saját véleménye érdekli?

Megjegyzem, izgalmasak ezek a dolgok, hogy a kilencvenes években mindenki rendszerváltó antikommunista aktivista volt, az ötvenesekben mindenki partizán, Horthy idején (kis túlzással) vitéz, azelőtt '48-as hős...

Pelso.. 2012.11.19. 07:46:46

@bbjnick: Az ott elhangzottakra, melynek legenyhébb üzenete pl. enyém a vár, tiétek a lekvár-, gondolatod szerint illedelmes alattvalói reakciók a helyénvalók.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.19. 09:45:35

@Pelso..:

Ó, nem, nyilván, a kuszaszeműzés, a pirospöttyösokospicsázás, vörösseggűpáviánozás, aranyhordázás, szájbaszarásozás és hasonlók a helyénvaló... Mert, ha lealjasítjuk a közbeszédet, azzal aztán sokmindent megoldunk.:-(

ü
bbjnick

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.19. 10:23:39

@bbjnick: Ez egyszer igazat kell adjak neked. Ugyanis bármekkora ostobaság volt Matolcsytól, hogy a közbeszédbe behozta a pirossegű csecsemőket, mint a magyarság őseredetének fontos bizonyítékát, egyértelműen rasszista megnyilvánulás innentől ezzel gúnyolni a magyarokat. Márpedig zsidó honfitársaink most ezt teszik. Tegyék, a fene foglalkozna velük, ha közben ők nem lennének vérig sértve, ha gázkamraszökevénynek, kampós orrúnak és hasonlónak mondják őket. Az nem alap, hogy ők állítólag legalább olyan magyarok, mint mi. Ugyanis legalább olyan zsidók is, mint amilyenek, oszt mégse viccelődnek a zsidó mivoltukon.

Pelso.. 2012.11.19. 12:37:38

@bbjnick: Nos, azért ne beszéljünk el egymás mellett: nem helyénvaló, sem ez, sem amaz, bár ok-okozati összefüggéseket lehetne találni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.19. 19:30:49

@bbjnick:

változatlanul felhívnám a figyelmed, hogy a kudarcbajnok gyuribá pirospöttyözésen felüli "szakmai" bullshitje is nettó agyhalál szintjét súrolta alulról

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.19. 19:34:59

@Mr Falafel:

azt sem ártana elfelejteni, hogy gazdaságminiszteri és nem ősiségkutatói minőséget kéne eltolcsinak villantania, fúfújizráhelben sem a cérnametélttel van elfoglalva a szaktárca, hanem az ortodox számolással, mintha jobban is működne a kóser módszer

magánemberként aztán származtathatja magát a szíriuszról is, ameddig méltóztatna a jövő építésével sikeresen foglalkozni

Bell & Sebastian 2012.11.20. 20:02:04

Hát ja, megint Padillánál a gólöröm, de hogy egy ártatlan posztra milyen elképesztő kommentek bírnak jönni, az azért több mint meglepő. :))

Csavarhúzós 2012.11.23. 14:37:28

Köszi a linket, egyedül a Szabó-ősök követése tűnt reménytelennek :)

Ennek kapcsán elővettem a családi krónikát, amit anyám írt. Megdöbbenve olvastam, hogy nem csak a sváb őseim voltak a vagyonvesztők oldalán, hanem Szabó dédapám is, mint rendszeridegen. Nem volt nagy vagyona, csak egy házacskája, amit árvízi segélyből építettek, miután az előzőt elvitte a Duna. De a fináncoknál volt írnok a Horthy-rendszerben, és ez elég bűn volt a vagyonvesztéshez.

Kérdés, ha még van olvasója ennek a szálnak:
van valaki, akinek az ősei más vagyonához jutottak
-kártyán, még a dzsentri-világban
-a kommunisták révén?
Mert mindig csak azzal találkozni ilyen történetekben, hogy dédapám elkártyázta a birtokot, nagyapámtól meg elvették a házát a kommunisták. De kihez került?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.01. 19:51:19

egyelőre nemigen tudom használni a keresőt, elég nehéz, vannak tippek? kinek megy?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.01. 20:01:16

ha születésre keresek csak rá miért írja be a halál helyére is ugyanazt? ez a kereső nem normális!
süti beállítások módosítása