Philip Booth: Sosem létezett neoliberális világrend
2012. október 05. írta: Redakció

Philip Booth: Sosem létezett neoliberális világrend

Szimpatikus volt, hogy alkotmányba foglalták Magyarországon az egykulcsos adót, mivel ez megóv attól, hogy egyesek mások adóin élősködjenek – mondta a Mandinernek adott interjújában Philip Booth, a londoni Institute of Economic Affairs kiadási és programigazgatója, aki a biztosítás és a kockázatmenedzsment professzora a City Universityn. Booth ugyanakkor bírálta a bank- a chips- és a tranzakciós adót, valamint a magán-nyugdíjpénztárak államosítását. A közgazdásszal a felvidéki Modorban (Modra) megrendezett Egy szabad és erényes társadalom felé konferencián beszélgettünk.

„»Neoliberális világrend« sosem létezett. Az előző időszak a növekvő globalizáció és nemzetközi kereskedelem, valamint a nyitott gazdaságok időszaka volt, amiből leginkább a legszegényebb országok profitáltak. Szóval ez a válság félreértése. Mint említettem, a bankrendszer nem a szabad piac szabályai szerint működött, mivel kompenzálták őket államilag, amikor rossz döntéseket hoztak. Ez pedig nem azt mutatja, mintha a pénzügyi szektorban liberális, szabadpiaci elvek érvényesültek volna. A íreknél nem a bankok fizették meg rossz döntéseik árát, hanem az ír adófizetők. De Orbán Viktornak talán azon is el kellene gondolkodnia, hogy milyen más elvekre kíván alapozni. Szerintem a személyeknek és a családoknak autonómiát kell biztosítani a gazdaság területén, a joguralom jegyében. Vagy Orbán azt szeretné, hogy a bürokraták önkényesen megmondhassák az embereknek, hogy mit tehetnek meg és mit nem? Esetleg – amint azt meg is történt Magyarországon – hogy a kormány államosíthassa a magán-nyugdíjpénztárakat? Mert így az emberek nem lehetnek biztosak abban, hogy a megtakarításaikat, amelyeket hosszú távra terveznek, nem fogja egyszer csak elvenni a kormány. A legsikeresebb gazdasági rendszer az, amelyik széleskörű gazdasági szabadságra, a magántulajdon tiszteletére és a szerződésekre épül, és ami a korlátozott kormányzati beavatkozást pártolja.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr444821445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2012.10.05. 12:21:39

volt idő, amikor európa a kontinensek versenyében úgy volt első, hogy nem volt második. akkoriban a gazdaságot a szabad királyi és császári városok szervezték sikeresen. a mezővárosok, az iparvárosok és a piac.

városi kis-kapitalizmus. városi kisüzemek, és városias kis üzletek. amik aztán persze fejlődtek. létrejöttek városi bankok, városi iparvállalatok. (a város és a piac egymás szinonimája lett.) városi közbeszerzések, városi vagyonkezelők uralták a reálgazdaságot. ezeket a polgárság a választott köztestületeken keresztül közvetlen ellenőrizte. ettől volt európa sikeres. az urbánus liberális felvilágosult, polgárosult közgondolkodástól.

észak és nyugat-európában jött létre a legsikeresebb modell. a duális önkormányzati rendszer. a városok a szabadkikötőket leszámítva tájegyzségekbe (régiókba) szerveződtek. városias (urban) és a vidékies (rural) közgondolkodás nem csapott egymással össze. a liberális és a konzervatív értelmiség ebben a kettős közjogi struktúrában leosztotta a lapokat.

ez a klasszikus modell európában teljesen elveszett. ázsiában nem: hongkong, taipei, peking, shanghai egy föderális államrendben működő metropolisz, singapore szabadkikötő. az európai modellt ázsia vette át.

és ugye ez a kormány azt mondja, hogy kína attól sikeres, mert a gyerekek varrják a focilabdát. meg attól, hogy az állam (a párt) vezérli a gazdaságot. az a népi kína volt. kínai gazdaság a városállamiságra épül. és ha a régiók kivívják az autonómiát, akkor kulturális felemelkedés is lesz.

európa meg úgy tűnik, hogy le fog süllyedni. európa egy része (a balkán) különösen. a magyarországon folyó feudális restaurációs kísérlet gazdasági és kulturális értelemben megbukott.

Bell & Sebastian 2012.10.05. 12:41:11

ElGábornál frappánsabbat én sem tudok mondani az ördög mibenlétéről.

Hülye kérdésekre ökörségeket válaszolni bárki tud, csakhogy ez hisz is benne, ezért veszélyes.

Neolib szemmel ilyen a világ, akik pedig nincsenek is, legalábbis világméretekben és rendszerszerűen végképp nem fejtenek ki hatást. Kutya, aki beveszi!

maskep 2012.10.05. 12:44:16

Megint csak Mérő László elmejátéka, "Az élő pénz" analógiája jut az eszembe, kissé leegyszerűsítő, de nagyon plasztikus képként.

Nagyon jó kifejezés a "gazdaság". Képzeljük el, hogy a vállalkozások általunk teremtett, de önálló élőlények, mint a háziállatok, vagy a haszonnövények: Születnek, fejlődnek, enni kérnek, betegeskednek, szaporodnak, egymással küzdenek az élelemért (erőforrásokért), elpusztulnak - akár ki is pusztulhatnak. De a jó gazdát szeretik, vagy ha nem is, legalább is "jobban tejelnek" neki. Satöbbi, satöbbi.

Az a jó gazda, mint a haszonállatoknál is, akinek mindennél fontosabb, hogy szolgálja, gondozza őket. Aki üti-vágja, szorongatja, ellenségnek tekinti, nem ért hozzá, annak a keze alatt a vállalat, vagy a gazdaság, a vállalkozások összessége csonttá-bőrré soványodik, elsatnyul, elkorcsosul, megszökik. Aki teljesen szabadjára engedi, az fölött eluralkodik. Aki óvja minden széltől-fagytól, annak a jószága az első fuvallatba belebetegszik...

Sorolhatnám az analógiákat. tekintsük az elme játékának... De Mérő László könyve szerint a pénz, vagyis a pénztőke, mint örökítő-anyag, és megtestesülései, a vállalkozások, valódi életjelenségeket mutatnak. És ha ezt megértjük és elfogadjuk, már csak egy lépés, hogy a (mező-)gazdaság modelljét alkalmazva sok-sok bonyolult kérdésre kapjuk egyszerű, kézenfekvő - és igaznak látszó választ a gazdaság működésére. Nem tudtam eddig annyira részletezni, szinesíteni elemekkel ezt a modellt, hogy megcáfolja az alapját...

És nem volt olyan átfogó gazdaságelméleti írás még, ami szintén ne ezt a modellt támasztotta volna alá, vagy esetleg cáfolta volna...

kispufi 2012.10.05. 14:30:41

nemtom, amikor ilyeneket olvasok, akkor azért az csak azt támasztja alá nekem, hogy a jó öreg bogárlaca az ő vesszőparipáival nem is annyira talál mellé, sőt.

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2012.10.05. 15:02:47

A mindent tudó, mindent reguláló bürokrácia és államapparátus részben a régi porosz szellemiséget tükrözi. Az állam mindenhol jelen van, de tevékenysége mégsem a szociális igazságosságot erősiti a társadalomban és a gazdaságban, hanem sokkal inkább a kiszolgáltatottságot...általában az állam javára.

kispufi 2012.10.05. 15:47:04

@rupertwinston: ellenben a piaccal, amely a maga nyitott, szabad deregulátlanságával egy olyan igazsáűgto hoz létre, amely a fentiekkel ellentétben... jaj, bassza meg, hát nincs is fentiekkel ellentétben.

Kandeláber 2012.10.06. 10:19:27

"Sohasem létezett neoliberális világrend". Ez marslakó?

___________________________ (törölt) 2013.08.02. 12:29:22

@unionista (törölt): ezt most nem biztos, hogy értem. Kissé konkrétabban? Hogyan változott azóta pl. a holland gazdaság, hogyan lett kevésbé regionális vagy föderális?
süti beállítások módosítása