Bálint a cukrostakonyban
2012. február 14. írta: Szathmáry

Bálint a cukrostakonyban

A számítógépes vírusok már emberről-emberre is terjednek, a hülyeségek pillanatok alatt ragadnak egyikről a másikra, és söpörnek végig a közösségi hálót böngészőkön.

  A mai nap az anti-Valentin-nap vírusé volt. A közösségi hálót elárasztották a Valentin-napot gyalázó bejegyzések. A legszebb rúgást szó szerint is idézzük, mert egy irodalomtörténész tollából ritkán lát ilyet az ember: „Hagyjuk már békén egymást ezzel a cukrostakonyban cappogó valentinozással. A szeretet ünnepét Karácsonynak hívják. Ez a szar csak arra jó, hogy a Karácsony és Húsvét közötti holt időben is legyen mivel fölösleges pénzkidobásra sarkallni a hülyéket. Amúgy meg: akit szeretsz, azt szeresd egész évben.” 

  A mai nap után megállapítható, legalább annyira idegesítő és unalmas a Valentin nap fikázása, mint a habos-babos rózsaszínbe burkolózó Valentin-napi giccsáradat. De szögezzük le: hála a Jóistennek mindenki azt ünnepel, amit és akit akar, és úgy, ahogy akar. Van, aki plüssmacival és van aki gyűlölködéssel. A Mandiner például verselésekkel, Dsidától az Einstürzende Neubautenig, lásd jobbra. Nem vagyunk Üzbegisztán, ahol nem sokat tököltek, eltörölték a Bálint-napot, hogy ezentúl a Dzsingisz kán leszármazottjának tartott Babur mogul emléke előtt kelljen majd tisztelegni felolvasásokkal és versekkel.

  A Valentin-nap nem amerikai ünnep. Mi több, ókori gyökerei vannak. A III. században három Valentinus nevű mártírt is jegyeznek az annalesek. A legenda valószínűleg hármójuk története lehet összegyúrva, fűszerezve egy kis pogány hagyománnyal. A történet szerint az egyik Valentinus egy Rómában élő áldozópap volt a III. században. II. Claudius császár (aka Claudius Gothicus) annak érdekében, hogy növelje a hadsereg létszámát, korlátozta a házasságkötéseket a birodalomban. Úgy gondolta, hogy család nélkül könnyebben állnak katonának a férfiak. Az ésszerűtlen tilalom alatt Valentinus áldozópap titokban összeadta a házasulni vágyókat. Amikor a császár hírét vette Valentinus tettének, halálra ítélte őt. Valentinus utolsó üzenetét, melyet a halála előtt küldött egy általa meggyógyított lánynak, így írta alá: „a Te Valentinod”. A kivégzés február 14-én volt. Szent Bálint ezen a napon tartott ünnepe a római katolikus naptárnak 1970-ig szerves része volt.

  A magyarországi svábok körében Szent Bálint alakja igen népszerű volt. Több helyen tűnik fel alakja templomi freskókon. Sőt, a Mohácshoz (ha már busójárás) közeli Bólyon van egy kápolna is, amit Bálint tiszteletére szenteltek.

  Bálint a szerelmesek mellett az epilepsziások védőszentje is. Régebben az ilyen betegségben szenvedők gyakran hordtak bálintkeresztet, más néven frászkeresztet a nyakukban. A mai nap Bálinté. És mindenki úgy ünnepli vagy nem ünnepli, ahogy akarja. Lehet rajta háborogni, csak a végén nehogy frászkeresztet akasszanak a nyakunkba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr744104856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.14. 21:41:16

Értelmetlen szembeszállni, szóvá tenni, kihangsúlyozni, lázadni, megmondani, odaállni, ellene-tenni. Elég nem csinálni, nem résztvenni, kivonulni, félrehúzódni, máshol keresni, csendben lenni, magunkban mosolyogni. Lenni. Csak lenni és hagyni, hogy a szenny elvonuljon magától. De benne résztvállalni, nekifeszülni, megpróbálni megállítani esztelenség. Majd elmúlik.

Dr. Richtofit Wolfrám 2012.02.14. 21:41:21

Ma van Drezda terrorbombázásának 112.-ik évfordulója. Van aki erre emlékezik.

vmalcsik 2012.02.14. 22:04:48

Kicsit sántít a keresztény legendárium Valentinussal kapcsolatban. ugyanis az a helyzet, hogy -igaz Septimius Severusig- alapból római katona szolgálati ideje alatt nem köthetett házasságot. Viszont az is igaz, hogy a lex Iulia et Papia, vagyis Augustus házasságvédő törvényei szerint, minden 25 és 60 közötti férfi és 20 és 50 közötti nő köteles volt rangszerű házasságban élni.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.14. 22:17:46

Ma Varga Edit és Gulyás István vezették az m1 Híradót. Rögtön az életfogytos keszthelyi bankablóról szóló tudósítás után kisszínes összefoglaló a Valentin napról, miniinterjúk boltosokkal, vásárlókkal, állatkert előtt csőröző szerelmespárokkal, wellness, vacsora, marcipán gyertyafény ahogy kell. Inzert lemegy, kép a stúdióé, Gulyás István arcán még ott a döbbenet árnyéka. Mire a Varga Edit: - Látom István, megkönnyezted.
A nap poénja volt.

Bell & Sebastian 2012.02.14. 22:18:06

ДДТ - Церковь

Я - церковь без крестов
Лечу, раскинув руки.
Вдоль сонных берегов
Окаменевшей муки.
Я - вера без причин.
Я - правда без начала.
Ты слышишь, как вскричала
Душа среди осин?
Я - птица без небес.
Я - каменное эхо.
Полузабытых мест
Печальная примета.
Полночная Луна
Мои бинтует раны,
Да серые туманы
Купают купола.
Я - церковь без крестов
Стекаю вечно в землю,
Словам ушедшим внемлю
Да пению ветров.
Я - память без добра.
Я - знанье без стремлений.
Остывшая звезда
Пропавших поколений.
В душе моей темно,
Наколки о изменах,
Разбитое стекло,
Истерзанные стены.
А завтра я умру,
Прольется дождь покоя.
Из памяти уйду,
Взорвавшись над рекою

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.15. 08:33:11

az lenne ízlésed és szalonképes lennél más címet adtál volna ennek.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.02.15. 09:38:05

Vajh egy irodalomtörténész miért írja nagybetűvel a karácsonyt és a húsvétot?

___________________________ (törölt) 2012.02.15. 10:27:19

Szerintem semmi baj nincs azzal, hogy van anyák napja, apák napja, gyereknap stb. mellett egy nap a szerelmeseknek is. Persze a cukrostakonnyá kommercializált része nem nyerő, de hát ezt megcsinálták a Karácsonnyal is meg nagyjából mindennel.

Én annak vagyok a híve, hogy a média-giccsel meg úgy egyáltalán a média és az kiskereskedelem gagyizmusával úgy általában nem érdemes foglalkozni, mert az ember remekül el tudja szigetelni magát tőle. Nálam gyakorlatilag amióta internetem van, elég régen, működik az önvédelmi reflex, tévéből csak Spektrum-Discovery, rádió semmi, újságból csak egy-két színvonalas heti-havi magazin, a könyveimet meg filmjeimet meg én választom ki, büszkén mondom, hogy onnan tudom csak, hogy Justin Bieber egyáltalán létezik, hogy mások szidják. Ez elég jól működik.

Az embernek meg kell tanulnia keményen szűrni info-beáramlást, spamfiltert akasztania az életére, és akkor nem zavarja, hogy mások mennyi giccset generálnak.

Brukk 2012.02.15. 10:34:08

Lehet, hogy nem amerikai ünnep, ennek ellenére mégis ez a fajta helókittis változata terjedt el, illetve Valentin-nap kacsán ez ugrik be elsőre. Ez viszont már amerikai hozomány.
Úgyhogy ha valakinek ettől herótja van, meg is írja, meg a tetjébe irodalomtörténész is, hát akkor véleményem szerint nagyon is helyesen teszi.

Persze nemes feladat azon fáradozni, hogy a Valentin-nap keresztényi gyökerei minél szélesebb körben terjedjenek el, és ez is lenne a kívánatos, csak ez sajnos szélmalom harc.

Zb74 2012.02.15. 11:31:52

@dobray: Ez a kérdés bennem is felmerült. Bár az is, hogy te miért a "bárcsak" jelentésű vajh[a] szót használod, amikor azt akarod írni, hogy "vajon" ;)

kornél 2012.02.16. 13:02:27

Ha legalább Bálint lenne, és nem Valentin!!
süti beállítások módosítása