2011 – Ahogy a Mandiner látta
2011. december 27. írta: Redakció

2011 – Ahogy a Mandiner látta

  Évet értékel szerkesztőségünk. A tavalyihoz hasonlóan nem egy közösen megfogalmazott cikkben tesszük ezt (eltérő nézeteink, felfogásunk miatt ez nehezen is menne), hanem együttes posztokban, amelyekben minden évértékelésre kapható szerzőtársunk elmondja a maga véleményét a 2011-es évről. Mindez a kattintás után.

  Téglagyári Megálló:

  A kereszténydemokrácia keresztények nélkül nehéz feladat.

  jvizkeleti:

  Mi volt ez a 2011-es év? Az biztos, hogy ezt az évet a magyar gazdaságtörténeti írások kiemelten fogják kezelni. Adott egy inszolvens államháztartás. Maga az inszolvencia nem a mostani kormányzás alatt keletkezett, ez igaz, hanem valamikor a „jóléti rendszerváltás” korszakától épült föl. Mondhatnék ilyen hívószavakat, hogy elkúrtuk, háromhatvanas kenyér, áfacsökkentés, első matolcsyzmus korszaka, stb. Ezek persze mind eltérő mértékben, de szerepet játszottak a helyzet kialakulásában.

  Szóval, adott egy inszolvens államháztartás (ez nagyjából annyit jelent, hogy a jövőben egyre nehezebben tudja majd fizetni a már felvállalt kiadásait az állam) és adott egy kormányzat. A kérdés tehát az, mit tesz a kormány, hogy ezt a problémát megoldja? A 2011-es év azt bizonyította, hogy a kormány a Homer Simpson-stratégiát választotta, vagyis bebújik egy takaró alá és onnan várja, hogy majd minden jobbra fordul. Ez a gazdaságpolitikai stratégia a következő elemekből áll:

  1) Az inszolvens államháztartás a Nemzeti Szuverenitás részévé nyilváníttatik. Aki emiatt (inszolvencia) nem vesz magyar állampapírt, esetleg kevesebbet vesz, mint eddig, az gonosz spekuláns. Aki az inszolvenciára felhívja a figyelmet és külföldi, az a Nemzeti Szuverenitásba avatkozik bele (pl EU és IMF), illetve, ha belföldi, akkor hazaáruló, idegenszívű és persze neoliberális, pfejjj. És a népnemzeti sajtóban megy is a nemzethalál-rettegde.

  2) Sokat pofázik a kormány valamiféle jövőbeli növekedés „eljöveteléről”, – fordítókorongok, egyebek –, amit eredetileg 2012-re tervezett a kormány, az egyszeri nagyarányú adócsökkentés eredményeként. Magával az adócsökkentés résszel egyetértek, csak nem azért, mert ettől beindulnának a „gazdaság motorjai”, mert ez matolcsysta hülyeség. Szimplán azért, mert itthon túl magasak az adók. Ma már tudjuk a kormánytól, hogy nem lehet előre tervezni, ezért nincs értelme az efféle számonkérésnek, amelyet most én is írok. Ja, csak akkor miért tervezte ezt a kormány előre – a költségvetési terveibe –, ha nem lehet előre tervezni? Ha nem lehet tervezni, mert olyanok a körülmények, akkor miért állítja azt a kormány, hogy majd az ő tervei hozzák el a növekedést? Csupa zavaros dolog ez, kérem.

  3) A harmadik elem a lyukfoltozgatás. Az adott évi költségvetésben ugye jelentkezik az inszolvencia okozta pénzügyi lyuk. Valamikor tavaly jósoltam egy olyat, hogy az inszolvencia miatt a kormány úgyis előbb-utóbb visszamegy az IMF-hez pénzért. Ez még a manyup államosítás előtt volt, ami részben borította a jóslatomat. Az a lépés engem eléggé meglepett, de kétségkívül adott a kormánynak egy évet az ismételt IMF-tárgyalásokig. A történet arról szól, hogy felbukkan egy-egy kiadás, amelyet nem fedeznek a bevételek. Ilyenkor a kormány gyorsan talál valahol egy kis elfekvő vagyonkát. Például a mai fiatalok nyugdíjára félretett pénzecskét „csodaszépen” át lehet csoportosítani a jelenlegi nyugdíjkifizetésekre. Az, hogy miből lesz a jelenlegi fiataloknak nyugdíja, az még úgyis csak kb. 30-40 év múlva lesz égető kérdés (az inszolvencia majd az akkori költségvetésekben jelentkezik lyukként). Meg vannak ilyen jegybanki devizatartalékok is, amiket el lehet költeni különböző dolgokra, és persze a jegybank tud pénzt is nyomtatni. És ott az örök sláger a jövedéki adó emelése. Szóval megint ezzel próbálkozik a kormány.

  Ennek a három elemnek az együttesét hívom én Homer Simpson-stratégiának. A baj okával (fedezetlen állami kiadások) nem csinálunk semmit (takaró alá bújunk) és várunk a „növekedés” eljövetelére (várjuk, hogy minden jóra fordul). Esetleg közben még, aki lehülyéz minket, annak gyorsan kiosztunk egy kokit, hogy ez a miniszterelnöki szuverenitásunkba való beavatkozás. Ja, és amúgy meg, Matolcsy még miniszter?

  bukovics:

  2011 a felháborító kormányzati szerencsétlenkedés és a kritikát nem tűrő és nem is ismerő hatalmi arrogancia éve volt, ez teljesen nyilvánvaló – ahogyan az is, hogy az elmúlt másfél év szervesen illeszkedik az ún. elmúlt nyolc év „lehengerlő sikersztorijába”, és ezért nem a mocskos kommunisták kell, hogy feleljenek.

  J.Clayton

  Egy éve ilyenkor azt hangsúlyoztam, hogy a szimbolikus intézkedések után 2011 az érdemi munka éve lesz. Ebből a szempontból az idei év komoly csalódást jelentett, legyen szó a szlovákiai, vagy a magyarországi politikáról. Míg Iveta Radicová koalíciója teljes kudarcot vallott és igazi konfliktus nélkül omlott össze (bizonyítva, milyen egy rossz gyenge kormány), addig Orbán Viktorék néha elképesztő, és ami a legszomorúbb, teljességgel visszafoghatatlan ámokfutásba kezdtek (bizonyítva, milyen egy rossz erős kormány). Közös jellemvonás, hogy egyik kormány sem tudott használható megoldásokat kínálni a valós problémákra, márpedig egy egész évet nem lehet végigalibizni a politikában.

  Szóljunk azért a jó dolgokról is, amelyek ugyanúgy egyformán vonatkozhatnak Szlovákiára és Magyarországra. A politika szerepét sokszor értékeljük túl, hiszen mindennapi boldogulásunk nem csak erről szól, a társadalom pedig öngyógyító – előbb-utóbb kitermelődik az a réteg, amelyik leválthatja az uralkodó, de arra alkalmatlan elitet, legyen az társadalmi, vagy politikai.

  Szlovákiában az idén szintet léptek a felvidéki magyar civil kezdeményezések, hovatovább a politikusok torkát szorongatják. Remélem, Magyarországon is lezajlik egy hasonló folyamat (politikai hovatartozástól függetlenül), egy év múlva pedig konkrét és világos jövőképekről vitázhatunk.

  Gasper:

  Miután bloggerként elsősorban környezetkultúrával és vizuális művészetekkel foglalkozom, így most is ennek a témának kívánok szentelni néhány keresetlen gondolatot. 

  Bár a magyar képzőművészet zenitjét egy évvel ezelőtt csupán néhány ártalmatlan bárányfelhő tarkította, mostanra megbizonyosodhattunk arról, hogy a Fidesz szimbolikus politizálásank farvizén maga a képzőművészet is alkalmas terep lehet arra, hogy a szűk szakmai szcénán túl a széles értelemben vett közvélemény is foglalkozzon a műfajjal. Ami persze alapjában véve akár örömteli esemény is lehetne, amennyiben nem a többnyire balfék üzemmódban működö kulturális kormányzat egyébként nem túl magas labdáinak hisztérikus ballibbant lecsapásáról lenne szó. Magyarországon ugyanis a képzőművészet területén is kultúrkampfnak füllentett vihar kavargott a biliben az egész 2011-es éveben, hiszen azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy Szőcs államtitkár úr kiszámíthatatlan rögtönzésekkel tarkított tevékenysége, valamint az egykori MSZMP, majd a Demokratikus Charta világából idővel jobbfélre igazolt, jelenleg önjelölt állami mecénásként fellépő Kerényi Imre közpénzzel egyébként elég laposan kitömött zsebe valaha is megingatja a megtörni kívánt, mikszáthi elemekkel gazdagon kistafírozott posztkádári kulturális szisztémát. 

  Ebben az évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a Fidesznek, illetve a kormányzatnak jelenleg nincsen semmiféle átfogó elképzelése a kultúráról, a kultúrpolitika alakításáról, amit pillanatnyilag főként hozzá nem értő személyek és az állami csecsre rámoccanó önjelölt tekergők alakítanak megszállottságból, vagy karriervágyuk okán. Ugyan az országgyűlés alaptörvénybe foglalta a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté alakulását, de könnyen kitalálható, hogy a Duna parti Vígadó épületét idén birtokba vevő intézmény leginkább a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia honi konzerv pandantjának tekinthető, de semmiképpen sem az összmagyar kultúrát politikai ideológiákon felülemelkedve képviselni képes testületnek. 

  Ugyanakkor izgalmas, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben leginkább irreális ötletnek tartom az új kulturális városrész, az ún. Andrássy-negyed kialakításának vízióját, amely a közel tucatnyi állami tulajdonban lévő, ám többnyire kihasználatlan Andrássy úti épület egységes múzeumi hasznosítását tűzi ki célul, mely kapcsolódna a majdan a Felvonulási tér helyére tervezett új közgyüjteményi épületegyüttesel.  Ez utóbbi – jelenleg szintén nem túl reális – terv kormánybiztosa az a Baán László, aki az előző Orbán-kormány kultúráért felelős közigazgatási államtitkáraként, majd a Szépművészeti Múzeum főigazgatójaként vitán felül bizonyította rátermettségét, kultúraszervező képességét. Egyébként pozitív kormányzati szándéknak tartom a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria gyüjteményeinek újraegyesítését, mely aktus újra nemzetközi kontextusba helyezné a magyar képzőművészetet. Baán László neve egyébként sokunk számára garancia, csak reménykedhetünk abban, hogy a nem túl távoli jövőben akár magasabb kormányzati szinten is számíthatunk szakmai szerepvállalására.

  Politicus:

  Amikor az embert felkérik egy-egy év értékelésére, ráadásul erre néhány bekezdés erejéig van lehetősége, akkor gyorsan átgondolja, hogy mely témákat kellene kidomborítani és melyeket kellene egyszerűen elengedni. 2011-et az én megítélésem szerint – az előző évvel szoros szimbiózisban – elsősorban (a gazdaságpolitika koncepciótlansága mellett) a demokrácia állapotának drámai romlása jellemezte.

  Ugye azt senkinek sem kell bizonyítani, hogy a Mandiner az első között állította pellengérre a hazai és nemzetközi rettegdék első számú harcosait, ha azok túlzó, Magyarországra nézve sértő és legfőképpen igaztalan állításokat fogalmaztak meg a magyar demokrácia állapotát, vagy éppen a magyar jobboldalt illetően. Mindig éreztük a Fidesz iránt megnyilvánuló, hol erősebb, hol gyengébb ellenszenvet a külföldi sajtó egyes képviselőinek gondolkodásában. Meg aztán láttuk az ilyen cikkek hazai forrásait, a megkérdezett értelmiségieket, mindig ugyanazt a kört, akikről mindannyian tudtuk, hogy ádáz ellenségei mindenfajta jobboldali politizálásnak. Így aztán sosem volt nehéz visszautasítani érvelésüket, hamis, igaztalan vádjaikat.

  Csakhogy a helyzet időközben a Fidesz kormányra kerülésével két szempontból is megváltozott. Először is az az érvelés, amely úgy hangzott, hogy „a Fidesz ellenzéki párt, amellyel úgysem kell foglalkozni”, 2010-ben a Fidesz kormánypárttá válásával hirtelen megváltozott. Másodszor a kritikák forrása is megváltozott. Az eddig a sajtóban, újságírók által megfogalmazott kritikákat egyre inkább hivatalos, kormányzati rosszallások vették át, méghozzá a legmagasabb körökből. A legutóbbi Barroso-levél pedig egészen durván, egyáltalán nem szokványos módon adja a magyar kormány tudtára, hogy ezt a vonalat el kellene engedni.

  Az egész azért szomorú, mert az ugyan furcsa forradalmi (!) retorikával a kormányrudat megragadó Fidesz azzal az ígérettel szerezte meg a bizonytalanok nagy részének szavazatokban megnyilvánuló támogatását, hogy leszámol az elmúlt 20 év felhalmozott adósságaival, és valami egészen más, új világot teremt. Élhetőbbet, igazságosabbat, hatékonyabbat, olcsóbbat, hitelesebbet, kompetensebbet, vagy egyszerűen csak jobbat.

  A fenti jelzők közül egyik sem vált valóra, és jó esélye vannak annak, hogy ebben a ciklusban már nem is fog. Mindezzel szemben a kormány szisztematikusan és módszeresen elkezdte lebontani, letörni, betörni a kormánnyal szemben valamilyen közjogi ellensúlyt képező intézményeket. Vagy úgy, hogy új, a kormányhoz lojális vezetőt nevezett ki az élére (pl. ÁSZ, legfőbb ügyész), vagy megszüntette, átalakította (ombudsmani hivatal, hírközlési hatóság, legfelsőbb bíróság, alkotmánybíróság), vagy folyamatosan ostrom alatt tartja (lásd MNB). Ha valamiben sikeres volt ez a kormány, akkor az a térfoglalás, amelynek következtében Magyarország egyre inkább egy egyhatalmi központú, centralizált ország benyomását kelti, ahol az állampolgároknak egyre kevesebb lehetősége van érdemben beleszólni a politika alakításába. A magyar demokrácia a rendszerváltozás óta még soha sem volt ilyen rossz állapotban mint ma.

  Nénike:

  Marci barátom mondta, hogy szerinte nem volt jó ötlet a fagyott szántóföldön Simson motorkerékpárral csutka gázon haladni, noha egészen addig élvezte, míg egykerékre nem állítottam a gépet, s ő le nem zuhant mögülem. Mondtam is neki, hogy hát a csutka gáznak pedig ilyen a természetrajza.

  Az unortodox egykerekezésre is érdemes néhány szót vesztegetni, világnézeti és húsbavágó ügycsoportra választva szét az eseményeket.

  Az erős indítással igazából nem volt baj, a szimbolikus politizálásnak kifejezetten sajátja a határozott váltókezelés; régi városzászló, határjelző tábla, utcanév simán mehet a kukába; legalább világossá válik, hogy milyen alapról indulunk. Aztán valaki ráadta a gyújtást a Charta egykori szóvivőjére, aki úgy beindult, hogy le sem lehetett állítani. Ha az alkotmány asztala koncepció Pozsonyi Bucó nevéhez fűződött volna, még csak-csak érteném a benne rejlő mögöttes punkságot, így azonban szimpla kerényizmus volt, ami igencsak messze áll a polgári ízlésvilágtól. Az amúgy többre hivatott festőművészekre is sikerült ráhívni az ellenszenvet a történelmi képsorozat pályáztatásával. Ennyit a világlátásról.

  Nem tudom, hogy a kiszámíthatóság és jogbiztonság szavaknak van-e egynél több jelentése, mindenesetre vagyunk egypáran, akik másra gondoltunk, amikor nyomorult kis magánjogi szerződéseinket megkötöttük. Ez a terület már nem ízlés kérdése. Rendkívül kínosan éreztem magam, amikor Selmeczi Gabriella Hogyan nézzünk ki hülyén a fejünkből tanfolyamra íratta be az ország adófizető részét a sajátos indoklású, úgynevezett nyugdíjmentési akcióval. A kritikus helyzetre tekintettel amúgy abszolút védhető manőver elfogadható(bb) lett volna, ha a nem fut túl a kommunikációs bringa a mentés, illetve a szabad döntés túlhangsúlyozásával. Nagyjából azon a ponton estem le a nemzet vágtató Simsonjáról, amikor kiderült, hogy mit jelent a gyakorlatban a szabad döntés (a szeretet meg az összefogás).

  Bár szikével táncolt a borbély, azért jó hírről is be kell számolni a kiegyensúlyozottság követelményének megfelelően. A helyi piacok működtetése például jelentősen egyszerűsödött. A 2011-es tehát számomra Káptalantóti éve volt.

  Agent Ungur:

  Lehet sok mindent sokféleképpen értékelni, sokszor joggal kritizálni, de az a hiszti, ami van, minden határon túlmegy. 2011 a HISZTI éve volt, 2012 is az lesz. Ha eddig azt mondtam, gondoljuk meg, mi éri meg és mennyire, és hogy kompromisszumkészségre van szükség, most már azt mondom, eb ura fakó. A futtatott bloggereknek gőze nincs arról, mi hogyan működik a valóságban, olyanok írnak elképesztő marhaságokat a nemzetközi politikáról, akik még életükben nem voltak nemzetközi tárgyaláson, se Brüsszelben, se Washingtonban. Sőt, még csak nem is ismernek olyan embert, aki lett volna már. 

  Tempetőfi:


„- A válogatott szövetségi kapitánya kanadai, ám a másodedző román. Vele hogyan kommunikál?
- Sehogyan. Mivel nem értenénk meg a másikat, nem szólunk egymáshoz."
Becze Tihamér, a román hokiválogatott legjobbja a Népszabadságnak.


„- Mondjon még egy hasonló esetet Európában, amikor egy ország polgárai felveszik egy másik ország állampolgárságát is.
- A határon túli románok esete.
- Rendben, belefoglaljuk őket is a tervezetbe.”
Ioan Holdiş, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PDL) szatmári parlamenti képviselője a Krónikának annak kapcsán, hogy megvonná a kettős állampolgársággal bíró erdélyi magyaroktól a szavazati jogot.


  Kissé sűrűre sikeredett a 2011-es év Erdélyben. Romániát kellene írnom, ha egészen pontosan szeretnék fogalmazni, hiszen – amint az a nyári regionalizálási erődemonstrációkor is kiderült – Erdély Romániában nem létezik. Úgy van, hogy nincs, bár igény az lenne rá, és ez a második tanulsága az idei évnek, bejegyezték (a korrektség kedvéért: bejegyeztük, mert én is részese voltam) az Erdélyi Magyar Néppártot. Közben a nem létező Erdélyt rabolgatják kifelé, ciános zagytározóért cserébe eladták az aranyat, célegyenesbe került a verespataki bányanyitás, idéznék a témáról született második posztomból arról, hogy túl a kulturális-, épített és természeti örökség kérdésén miért is zavar engem ennyire ez az egész történet: bár az utóbbi két évtized politikai kurzusa alapján Erdély bármilyen fokú autonómiája némiképp utópiának tűnik, de nem lehetetlennek (és tekintsünk el most az etnikai vonatkozásoktól, Erdélyről mint országnyi régióról volna szó). És ezek a bányászati projektek egytől-egyig az erdélyi altalajkincseket célozzák, az állami részesedésből befolyó profit viszont a központi költségvetést gazdagítja, ami Romániában a fekete lyuk szinonimája. Nekünk maradnak a zagytározók, azok őrzéséből pedig nehezen fogjuk majd megtámogatni Erdély gazdasági önállóságát.

  Mindeközben az is kérdésessé vált, hogy ki fogja majd lakni Erdélyt. Az idei népszámlálás kiszivárgott eredményei – dacára annak, hogy minden politikai formáció felsorakozott és kampányolt az ügy mellett – aggasztó térvesztést mutatnak (főként nagyobb városokban az ún. interetnikus vidékeken, hogy a szórványról ne is beszéljünk).

  Egészen egyszerűen hiányzik a megnyugtató jövőkép: egy nyári, reprezentatív felmérésünk szerint az erdélyi magyarok 80 százaléka a szülőföldjén akar maradni, ám csupán 56 százalék gondolja úgy, hogy gyermeki/unokái itthon terveznék a jövőjüket!

  És egy cseppet sem vigasztal, hogy a románok mutatói mindenben rosszabbak: nagyobb a migrációs veszteségük és hajlandóságuk, átlagban kisebb náluk a gyermekvállalási kedv. Romániát jelenleg az IMF vezeti, Jeffrey Franks főtárgyaló gyün, megsimogatja a kormány fejét, majd közli, hogy további erőfeszítéseket kell tenni, a kormány pedig megtéteti velünk, közalkalmazottakat rúg ki, levágja, majd befagyasztja a béreiket, elvesz innen-onnan, Traian Băsescu államfő tehát nyugodtan játszhatja az eminens tanulót az EU-s kormányközi megállapodás kapcsán, országának nemigen van már gazdasági szuverenitása, amit korlátoznia kéne.

  Jövőre ráadásul választási év következik, egy ellenzéki szörnykoalíció (szocialisták, liberálisok és szélsőrománok kényszerházassága) indul szembe a jelenlegi hatalommal. Utóbbiak erőből játszanak, felelősségvállalással átnyomták a parlamenten azt, hogy az önkormányzati és a parlamenti választásokat egy napon, ősszel tartsák majd meg, a Kitekintő szakírója szerint ez újabb szög a román demokrácia koporsójában.

  Már ha létezik ilyen egyáltalán. Mert volt, ugye, ez a himnuszbotrány a Románia–Magyarország hokimeccsen, amit a székelyek nyertek meg. Hihetetlen sötétség borult a médiára, a legrosszabb nacionálkommunista időket idézték meg a véleményvezérek – és ezt nem csak mi éreztük így, hanem erről ír például Marius Cosmeanu is: akik a „székely ügyről” cikkeznek manapság a pitbull-patriotizmus hangján, azok nagyban emlékeztetik őt Ceausescu „temesvári huligánozására” 1989 decemberéből, vagy Iliescu „Egyetem téri csavargózására” a '90-es évek elejéről, amikor a posztkommunista államfő bányászokkal verette szét a visszarendeződés ellen és a demokrácia mellett tüntetőket Bukarestben. A székelyek, erdélyi magyarok teljes jogú állampolgárai Romániának (és erről általában megfeledkeznek a nemzetvédők), mondja a publicista, ráadásul sok Romániában maradt románnal ellentétben mi remélünk, van egy irányunk, ideálunk, és ez az autonómia.
Nos ez, Székelyföld autonómiája viszont kezd konkrétabb tartalommal bírni a románok számára is. A regionalizálási hisztéria alatt nem csupán azt tudta meg immár minden román, hogy Székelyföld létezik, hanem a román médiumok még arról is gondoskodtak, hogy mindenki számára világos legyen, hogyan is néz ki. Ráadásul a jégkorongozók miatt most már minden többségi polgár tudja idézni a Székely Himnuszt.

  A politikai idiotizmus erre válaszként olyan törvénytervezetet produkált, amelynek értelmében megvonnák a kettős állampolgársággal is bíró erdélyi magyarok szavazati jogát az országos választásokon (és fürdővízzel a gyermeket is kiöntik: a moldáviai románoktól is elvennék a jogot, lásd az indító idézetet). Bár nem válaszként született, de egy másik, a Szenátusban már elfogadott módosítás alapján kötelezővé tennék minden hétfő reggel a himnuszéneklést az általános iskolákban és a gimnáziumi oktatásban. Ez utóbbi törvény nem a székelyek, hanem a román gyermekek érdektelensége és szüleik felháborodása miatt fog megbukni, képzeljük el a bukaresti elitgimiben, amint a sok másnapos partiarc azt énekli vidoran: „Deşteaptă-te, române...” [„Ébredj fel, ó, román...”] Nem beszélve arról, hogy ebben az országban a kötelező himnuszéneklésnek rossz emlékezete vagyon, az ántivilágban fúttuk a kommunista „Trei culori...”-t, egy szót sem értettem belőle, de jó volt a ritmusa, bólogattunk, mint a lovak.

  Huszonkét évvel a temesvári események után legalább annyit elmondhatunk: most nem fogunk bólogatni. De nem vagyok biztos benne, hogy ez az a szabadság-e, amire vágytunk bő két évtizeddel ezelőtt.

  Night Hawk

  Egy éve arról írtam itt, hogy mennyire várom, hogy végre tényleg neki álljanak rendbe tenni a gazdaságot. Most már azt várom, hogy 180 fokos fordulat történjen e téren, jelentős kormányátalakítással. Mert nem erről volt szó. És itt az ideje, hogy mi, jobboldaliak, konzervatívok, fideszesek stb. is felálljunk, és ezt ki mondjuk. Hangosabban, mint bárki más. Mert mi kimondtuk akkor is, hogy nem tetszik a rendszer, amikor 2006-ban könnygázgránát potyogott ránk, vagy amikor Fletóék éppen elkúrták az országot. Ezért mi még hitelesek vagyunk, szemben azokkal, akik akkor kussoltak vagy éppen tapsoltak. A gazdaságpolitikán felül nekem még azt hozta el a 2011, hogy a mindennapi életemben is egyre több olyan történettel szembesülök, amire ugyanezt kell mondjam. Persze lehet azt mondani, hogy sok szempontból a szocik sem voltak jobbak, de nem érdekel. Mi nem szoci szavazók vagyunk, nekünk más kell (második pont, amit borzasztóan elnéztek a fiúk, első itt), és ezért kell még hangosabban mondanunk. A napokban azon gondolkoztam, hogy jelenleg kire szavaznék. A szocik érthető okokból kizárva, így lehet egy LMP-s iksz balra, majd egy jobbikos iksz jobbra lenne a legpolitikusabb döntés. Hátha magukhoz térnének a srácok, ha két oldalról kapnák a sallereket…


  Dobray:

  2011 számomra a sok néptánc, a sok bor, a pipafüst és a kevés alvás éve volt. Meg persze a sok politikáé. Valószínű az előbbiek nem nagyon érdeklik a publikumot, úgyhogy nézzük az utóbbit. Év elején, január 11-én arról írtam, hogy a Fidesz-KDNP csatában csapkodó katonaként viselkedik, és megfeledkezett a 2010 áprilisában ígért alázatról.

 

  Sajnos a poszt nem veszített aktualitásából, sőt a helyzet fokozódott, nem csak a nemzetközi, hanem a belföldi és a parlamenti is.

  A kormánynak több fronton kellett (volna) harcot vívni (ha már háborús retorika): EU-elnökség (ami, amennyire ki tudtam hámozni, jól sikerült) arab forradalmakkal, válság és gazdasági szabadságharc. A többfrontos háborúban elhangzó buzdító beszédeket valószínűleg népi írók írják, annyira burjánoznak bennük a képi-szimbolikus elemek. Sikerült ráadásul kilyukadni ott, ahol Gyurcsányék abbahagyták: a kommunikációs kormányzásnál. Részemről továbbra is neoliberál-KDNP-szerűségeket importálnék az országba, mint a Lengyelországban újrázó Polgári Platform Donald Tuskkal, és a Spanyolországban győzedelmeskedő Partido Popular.

  Budapest épül-szépül, hál' Istennek lefújták a belvárosi léghajó-projektet, a bálna-projekt nem sült el jól, viszont szépen megújult a Március 15. tér. Elhunyt Habsburg Ottó és Václav Havel, nélkülöznünk kell Vissy Károlyt és H. Bóna Mártát.

  Johnny Lillibrogida:

  A hazai és külföldi hullámok keltette örvény szélén táncol a hajó. A matrózok egy része gályarabnak érzi magát a hajó új szabályzata miatt, sokan a csökkentett kétszersült- és rumadag miatt elégedetlenkednek. Könnyen felüti fejét ilyen helyzetben a skorbut, a hajóorvosnak fogytán a kininje. Vannak, akik a hajófenékben lázadást szerveznek. A hajótestet ráadásul a tengeren építik újjá, az árbocokat és vitorlákat viharos szélben cserélik. Dalra, mesére és táncra már nincs kedv és idő. A szextáns  és iránytű még a kapitány kezében van, de ha  az örvény egyszer beszippantja a hajót, akkor mélybe húzza és darabokra törve veti ismét a víz felszínére.

  Tengeri nemzetektől is merész expedíció lenne, nemhogy a puszták büszke népétől. Kössünk ki! Cseréljük le azokat a tiszteket, akik szembeszélnél is felvonták volna a vitorlákat. A hajóból rakodjuk ki a vetőmagot és élőállatot. A legénységet engedjük a szárazföldre, hagyjuk meggyógyulni őket a tengeri betegségből. Szervezzünk bandériumokat. Emeljük fel a matrózokat, tegyük őket paraszttá. Sok zászló alatt mutassunk erőt. A haditanácsban hallgassuk meg a különvéleményt.

  Néha menjünk el a hajóhoz. Emlékezzünk, hogy az ókori bölcsesség is megcsalhat minket. Nem kell mindig hajózni. Ne hagyjuk, hogy széthordják a hajót. Mi magunk bontsuk szét és építsünk belőle valamit, ami virágzóbb, demokratikusabb, magyarabb, mint egy hánykódó tengeri bárka.

  Rajcsányi Gellért:

Manapság
szeretet nélkül merészkednek,
mérték nélkül vezérkednek,
tartózkodás nélkül hatalmaskodnak:
ezért elpusztulnak.
 

Aki tapintattal vezet hadat,
gyõzelmet arat”

(Tao Te-King)

  2010-ben, még a választások előtt rövid sorozatot írtam a Mandinerre Wishful thinking, vagyis vágyvezérelt gondolkodás alcímmel. Az elszámoltatás követelménye, a kétharmad lehetősége és a mértékletesség kívánalma volt a három cikk témája. „A demokratikus kétharmad kivételes esetekben valósulhat meg: jellemzően vagy az addig regnáló kormányzat totális kudarca után, vagy pedig egy fél-autoriter rendszer kiépülésének kezdetekor... Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, az EU nemsokára soros elnöke, miközben hazánk gazdasága szinte teljes mértékben az IMF hitelétől, valamint a külföldi befektetők bizalmától függ. Bárki is kerülne hatalomra, Magyarország szövetségesi rendszere, a hazánk által aláírt nemzetközi szerződések és teljesen legyengült gazdaságunk miatt nem mozdulhat ki a nyugati, demokratikus rendszerből... Talán minden tapasztalt fideszes tanult a régi hibákból, és kétharmados többség birtokában sem jön elő a párt rosszabbik (hamari, önhitt) énje. Nincs ideje, nincs helye a dicsekvésnek, csak a munkának. A jövő nyolc év késéssel kezdődött el, és nem olyan idilli a kép, mint annak idején, egy fél nemzedékkel korábban” – írtam a kétharmadról a kétharmad előtt. „Azt remélem, hogy a független igazságszolgáltatás az új kormány megalakulása után még függetlenebb lesz” – írtam az elszámoltatás kapcsán. Nem lett függetlenebb. „A most hatalmas támogatásnak örvendő, egyedül kormányképes erő belátásán múlik, hogy mennyire tudja meggátolni az egyébként természetes hatalmi ösztönök elszabadulását. 2010 Magyarországán, feszült társadalmi viszonyok között és az internetnek köszönhetően minden korábbinál szabadabb médiatérben nagyon hamar a Fidesz támogatásának olvadását hozhatja minden olyan hír, amely a mértékletesség helyett az új kormányzat, vagy annak egyes szereplőinek mértéktelenségéről szól” – írtam a mértékletesség kívánalmáról. Nos...

  Másfél év telt el mindezek óta. Érdemes elolvasni 2010-es évértékelőinket, amelyben a már akkor is meglévő óvatoskodásunkat és szkepszisünket legalább felülírta, hogy mégiscsak megbuktak a szocik és megpusztult a Szadesz. Nos, ennek 2011-ben már nem örülhettünk. Az év eleje még egy lendületes, kijelölt irányát nagyrészt tartó kormányzatot mutatott, szemben egy tehetetlen, háromosztatú, egymással szót nem értő ellenzékkel. A kormányt épp akkor sorozták meg először külföldről, a máig érthetetlen időpontban és módon elfogadott médiatörvény miatt, amely beárnyékolta az egyébként sikeres EU-elnökséget. Az elnökség sikere volt 2011 legnagyobb kormányzati eredménye, amit viszont felülírni látszik a magyar kormányfő és az EU vezetőinek egyre mélyülő konfliktusa.

  A szakpolitikákról vagy nagyon sokat vagy inkább semmit ne írjunk: a legtöbb területre a elkerülhetetlen megszorítások és az elkerülhető koncepciótlanság különböző arányú elegye nyomta rá a bélyegét. Ha valaki látná az ad hoc döntéseken túlmutató Nagy Egészt az egész éves kormányzati teljesítmény mögött, az szóljon. Ha ideológiát natürlich nem is, de vezérlő eszmét azért csak-csak keresnénk a kormányzat mögött és fölött, de ez nem jön össze. Konzervatív eszmeiségű politikákat alig-alig találunk, szabadelvű-konzervatívról nem is beszélve. Ha megpróbáljuk lehántani az idén csúcsra járatott ellenoldali hisztériáról és a kormányzati szabadságharcos retorikáról a cicomát, akkor nem látunk mást, mint a jó öreg, fideszes egész pályás letámadást, immár a kétharmad erejével. Itthon fokozott ütemben zajlott a hatalompolitikai építkezés, egyre kevesebbet törődve annak belső igényből fakadó vagy külső szereplőknek szánt megokolással, a mértékletességről nem is beszélve. Alapvetően szkeptikusak és óvatosak vagyunk a mindenható állammal szemben, ehhez képest mindent megtettek az állami szerepvállalás erősítéséért. Egy éve is „nagyüzemi jobber jozefinizmusról” írtam, ez még inkább jellemző volt 2011-ben.

  A belső túlhatalom bebiztosításával párhuzamosan viszont egyre fogy a levegő a kormány és az ország körül. Szögezzük le: a politikai mozgástér növelése minden kormányzat természetes és jogos igénye. Ahhoz kell a politikai tehetség, hogy ezt miként tudja egy kormány elérni. Szándékosan nem a szuverenitásról írok, a teljes szuverenitás ugyanis képtelenség a mai világban, különösen Európa közepén, számos nemzetközi szerződés kötelezettjeként, az EU és a NATO tagjaként, egy olyan saját természetes erőforrások és energiaforrások nélküli, pénzügyileg a nemzetközi folyamatoknak kitett országban, mint Magyarország. A mozgástér növelésének igénye viszont kudarcot szenved akkor, ha az érte vállalt konfliktusok az erőviszonyok és a nemzetközi politikai helyzet téves felmérése miatt azt eredményezik, hogy a mozgástér végső soron szűkül, netán végzetes zsákutcába jut egy politikus, egy kormánypárt, egy ország. Kudarcos lesz a szabadságharc, ha az egy bizonyos ponton túljutva már nem előnyökkel, hanem súlyos terhekkel jár az ország számára; és ha a harc már nem az ország érdekeiről, hanem a hatalomról magáról szól. A karácsony körüli napokban minden eddiginél durvább adok-kapok alakult ki a magyar gazdaságot finanszírozó és a magyar politika nemzetközi mozgásterét biztosító nemzetközi körök és a láthatóan mindenre elszánt Orbán Viktor között. 2012 ebből a szempontból fontosabb év lesz, mint 2011: az év első felében eldől, mire jut a magyar szabadságharc a maga válságával bajlódó, de Magyarországgal azért messze nem egy ligában focizó nemzetközi közösséggel szemben. Jövőre sorsforduló előtt áll 1. Orbán Viktor személyes politikai pályafutása 2. Orbánon keresztül a magyar jobboldal egésze, amit még mindig kizárólag a Fidesz ural 3. a kormányzó kétharmados jobboldalon keresztül egész Magyarország. Nem csak a jobboldaliak, hanem egész hazánk érdeke, hogy az elmúlt egy-másfél év ne egy bizarr és elbukott kísérletként kerüljön be a történelemkönyvekbe, hanem a 2010-ben elvárt és felvállalt újrakezdés, khm... konfliktusos periódusaként. Jó lenne kitörő optimizmussal tekinteni a jövő elé, de ha eddig szkeptikus voltam, a nagyvilággal szemben folytatott szabadságharc kimenetelét tekintve még inkább az vagyok.

  TuRuL_2k2:

  2011 politikai értelemben zaklatott, már-már háborús év volt. A magyar kormány eleve számos lezáratlan konfliktussal kezdte az évet, aztán egyre csak újabb frontokat nyitott. Ráadásul számos ellentét esetében egyszerűen nem látszik, hogy mit nyerhet azzal a nemzet vagy akár csak a kormányzó jobboldal, hogy megérné a küzdelembe ölt energiákat. Mintha fel sem merülne, hogy a pillanatnyilag jó ötletnek tűnő lépéseknek mi az ára hosszabb távon. Hiába sikerült például jól az uniós elnökségünk, ha mindenkit az érdekelt, hogy mi van a médiatörvénnyel.

  S mindeközben sok fontos ügyre nem jut elég erő. Nem sikerült tisztázni a hihetetlen mennyiségű rokkantnyugdíjas státuszát, nem sikerült komoly eredményeket elérni a költségvetés kiadási oldalán, nem sikerült előrébb jutnunk a térségi versenyben – a visegrádi országok közül Matolcsy minden korábbi ígérete ellenére idén és jövőre is nálunk lesz a legalacsonyabb a gazdasági növekedés. Hogy sok, önmagában is szinte kezelhetetlen öröksége van a kormánynak? Igen, sok. A BKV-t és a MÁV-ot nem ez a másfél év sodorta az összeomlás szélére, a lakossági devizahitel-állomány nem 2010 óta dagadt hihetetlen méretűre, s az orvosok bére sem most vált égető problémává. Régi, nagyon régi adósságok ezek, ez azonban sovány vigasz, amikor elfogy a türelem, amikor borul valami. Ezt eddig sikerült elkerülni, az árfolyamveszteség nagyobb részét a bankokkal, kisebb részét a hitelfelvevőkkel megfizettető végtörlesztés például sokaknak hozhat kiszámíthatóbb és könnyebb 2012-t, de ennek is megvolt az ára.

  A kétharmados felhatalmazás nem arra való, hogy patetikus előszót írjunk az Alaptörvényhez meg tetszésünk szerint szabjuk át az ország közjogi berendezkedését. A kétharmad, a centrális politikai erőtér legalább ennyi felelősséggel is jár, ekkora felhatalmazás mellett nincs mellébeszélés, hogy ezért meg azért nem megy. Sikernek és kudarcnak egyaránt egyértelmű, hogy ki a gazdája. Lehet egyszerre háborúzni a fél világgal, hogyne lehetne! Csak ehhez erősnek kell lenni. Nagyon-nagyon erősnek. Mert nem csak az országhatárainkon belül élő magyarok bőrét visszük vásárra, hanem a környező országok magyar közösségeiét is. Ha Szlovákiában elveszik az ott élő magyarok szlovák állampolgárságát, ha Romániában megfosztanák az ott élő, magyar állampolgársággal is rendelkezőket választójoguktól, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország kellő eréllyel tiltakozhat-e, vagy el lehet intézni annyival, hogy ti beszéltek jogról, kis barátaink?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr403497014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.27. 08:56:31

Mindenképpen megható, hogy a 2011. év micsoda sima felszínű egységbe volt képes kovácsolni a "sokszínű" konzervatív ifjúságot. Már ezért megérte.

Virág et. 2011.12.27. 08:58:23

2011 a demokrácia leépítésének és feleslegesen felvállalt konfliktusoknak az éve volt - mindez gazdasági kudarcok mellett. A Fidesz legtöbb ellenérzést és külföldi kritikát kiváltó intézkedésének semmi, de semmi köze nincs a meghirdetett "gazdaság rendbetételéhez". Az OIT (ami nem volt tökéletes) lecserélése egy már a Kádár-rendszerben meghaladott politikai kézivezérlésre, a legfőbb ügyész személye (volt képviselőjelölt, jelenlegi államtitkár feleséggel), a köztársasági elnök személye, az AB, a KT, az ombudsmani rendszer, az ÁSZ nullázása, az MNB most már elkerülhetetlen megszállása (mindig voltak konfliktusok kormány és jegybank között - még egyik sem végződött úgy, ahogy ez fog). Ezeknek 0 gazdasági hasznuk van, a lecserélt testületek és személyek jó része már eleve jobboldali volt, vagy legalábbis jobboldali jelölt (Sólyom miatt).

Mindezt sokan még lenyelnék, ha cserébe jönne a gazdasági siker, amit ígértek. Emlékszünk még? "Csak erős kormány kell és a válság kezelhető." Ennél erősebb kormány még sosem volt, a kezelés mégis elmarad. Felelősség kenegetés megy, mutogatunk vissza, kifelé, mindenhova, csak magunkra nem. Felelős az elmúltnyolcév, a spekulánsok, a bankrendszer, a karvalytőke, az euróválság, az egész világ, csak mi nem. Ennek ellentmond, hogy a térség többi államához képest is gyengén szereplünk, pedig a válság őket pontosan ugyanúgy érinti. Az elmúltnyolcévezés pedig egyre vállalhatatlanabb, Bajnaiék -6%-on kapták meg az országot és +-ban adták át. Ehhez képest már Orbán is csak 0.5%-ot jósol, de sanszosabb a stagnálás vagy a recesszió. A számkozmetikázás, a Veres-féle trükkök nemzetiszín-szalagban újra itt vannak - egyszeri államosításokból származó bevételekre verjük a mellünket ("Magyarország gazdasági mutatói kiválóak") és játsszuk a hülyét, hogy a hitelminősítők miért sorolnak egyre lejjebb minket.

2011 a kudarc éve, 2012 pedig még rosszabb lesz. Az államcsőd esélye még soha nem volt ilyen nagy.

IGAZ MAGYAR 2011.12.27. 09:10:23

...hát igen a héten még jobban élünk mint jövőre! Sőt még szabadabban is mint jövőre!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 09:29:07

ahogy olvasom ezeket a nyomorult hollánutcás sirámokat, hát egyre jobban tetszik a fidesz kormányzati teljesítménye. pedig elfogadhatatlan. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 09:34:13

gasper, csak a jegyzőkönyvnek? baán, még két évig a szociknál is volt államtitkár. és többszörös államtitkársága után esély sincsen rá, hogy újra államtitkár legyen. ha majd a minisztert miniszternek nevezik, akkor talán vállalná, az már jól mutat a cv-ben :)
egyébként a kultúrának tökmindegy, elketyeg az a szőccsel is.

IGAZ MAGYAR 2011.12.27. 09:36:46

@málnási: A málnási féle mazochizmus mindig is mérvadó volt. Néha a kormányzat előtti jelzőt kicseréled s minden OKÉ! Hajrá Málnási et./úr/ polgártárs/szaktárs ....

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.12.27. 09:43:14

egy bontási területen ne keressünk építészeti műremekeket.
2011 az 1990-ben kialkudott magyar mutyiváltás utolsó éve volt - világos korszakhatár lesz a törikönyvekben. hogy milyen előjellel, nos, ezt meg majd meglátjuk. vagy nem. de hogy korszakos időket élünk, az biztos. bár ez sem öröm különösebben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.27. 09:45:47

@málnási: igen, tudom hogy 2002 után is volt államtitkár, meg az is megvan, hogy van ott rendesen karrierizmus is. De én ezeket leszarom, ha egyszer jól csinálja.

A másik meg az, hogy a kultúra is csak azért ketyeg el, mert működteti a közigazgatási kar.

tistedur 2011.12.27. 09:54:04

@Gasper: már nem sokáig működik :(

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 09:54:47

@Gasper:
nincs ezen vita, százszor írtam baán vitathatatlan, sőt, ismerve a felhozatalt, szinte kizárólagos alkalmasságát. és még csak karrierizmusnak sem nevezném, csak minek lépjen vissza. pláne egy elbaszott főminiszter alá? :)
a kultúra viszont kikerült a közigazgatás hatásköréből, kizárólag politikai kézivezérlés van :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.27. 10:04:19

@málnási: ja persze. Baán nem adná alább egy miniszteri, vagy valami olyasmi poszt alá. Meg az is biztos, hogy politikai végrehajtót sem lehet belőle csinálni.

@tistedur: mesélj, van valami kiszivárogtatott infód? Jövőre szélnek eresztik a teljes közigazgatási kart? Annak idején például Fodor Gábor alatt állítólag sokkal rosszabb volt a helyzet, mégis elketyegett az adminisztráció.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.27. 10:09:50

@Gasper: természetesen Fodor nem a kultúra, hanem az oktatás területén tolta.

tistedur 2011.12.27. 10:12:17

@Gasper: nem az adminisztrációra gondolok, hanem pl. a tovább vágott múzeumi pénzekre..lassan se restaurátor, se vegyszer, se régész, se múzeológus

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 10:14:05

@tistedur:
a múltat eltöröljük. nem konzerváljuk. :)

tistedur 2011.12.27. 10:16:33

@málnási: én tudom, hogy ha a titanicon lettél volna, szivattyúztad volna a vizet a hajóba :)
de ez nem ennyire vicces sajna

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 10:21:37

@málnási: Mi baja a poszttal? Nézze, micsoda jutalmat kapnak a mostani beszámlázók és főosztályvezető-helyettesek az SZDSZ-es leendő beszámlázóktól és főosztályvezető-helyettesektől:
hirszerzo.hu/velemeny/2011/12/27/A_kormanykozeli_fiatalokrol_IN0VH0

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.27. 10:28:45

@tistedur: véletlenül, vagy nem is annyira véletlenül rengeteg restaurátort, jónéhány régészt és pár muzeológust azért ismerek, sőt vegyszerekkel is szoktam dolgozni, de amennyire belelátok ebbe a dologba, azért nem ennyire drámai a helyzet. Persze tudom, most a különféle szakmai és üzleti lobbik harca folyik, de talán várjuk meg türelemmel a dolog kimenetelét és amennyire lehet, legyünk bizakodóak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.27. 10:30:51

Hát ja, azok a kurva strukturális átalakítások, alrendszer reformok, vagy micsodákok. Azok nélkül nem megy, nem mehet. Csak azokhoz komolyabb eltökéltség, komolyabb humánerőforrás menedzsment köll. Meg persze valami vízió - de legalább annak a tudása, hogy mi miért van és mire való - lehetőleg nem a környező realitás, meg a belső rögvalóság ismerete nélkül, hanem annak talaján, vagy mi. Ehh, hagyjuk is, kompország éppen tengerjáró jégtörőnek álmodja magát, a kazánok sztahanovista üzemmódban nyomják a gőzt - sajnos 110%-ban a hajókürtre...

Azért azt itten még tán érdemes írásba tenni, hogy nagy kár azért az elpocsékolt 20 évért, abban sokkal több lehetőség, sokkal kedvezőbb éghajlat volt. Most má' mindegy. De akkor csak a rend kedvéért rögzítsük: abban a 20 évben a mostani kormányoldal is játékban volt, hol így, hol úgy, akármennyire indokolt az elmú'tnyó'cévezés, azt a 8 évet sem a marslakók erőltették ránk. Ahogyan ezt az egész közéleti-politikai elitünket sem. Ezek vagyunk, ennyit tudunk. Ennyire beteg a magyar társadalom, ennyire kontraszelektált és semmire sem jó az ún. mértékadó, véleményformáló értelmiségünk.

Egy fiumei születésű írógépműszerész elégedetten kanalazza a lábosból a krumplilevesét a pokol valamelyik bugyrában. Aztán sakkozik tán a kőművessegédből lett amatőr színjátszóval, vagy benéz hozzájuk a Steyr Művekből az a motorszerelő, vagy az a mázolósegéd oszt' ultiznak. BTW, azt tudtuk, hogy Szálasi november 4-én esküdött a koronára?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.27. 10:45:59

röviden: hatalmas energiával sikerült egy lépést előre és húszat hátra tenni.

bármelyik oldal tuti igazságába is kapaszkodik itt bárki: el kell engedni, már csak egymásba és nem a bálványok lábába kapaszkodva van halovány esély a közelgő kataklizma túlvészeléséhez

2012-t senki se fogja elfelejteni

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 10:46:16

2011.
Nálam az okos fejemmel biccentés éve volt.
A 2010-es választások előtt tartottam a fidesz győzelmétől, féltem a nagyarányú győzelmétől, és óva intettem a kétharmados győzelemtől. Aztán amikor bekövetkezett a kétharmad, azt mondtam: immár nincs más dolgom, mint drukkolni, hogy a dolgukat a lehető legjobban tegyék, hogy sikeresen, minden magyar javára kormányozzák az országot.
Aztán eljött az idei év is, és én okos fejemmel biccentettem, nem remélek. Minden bekövetkezett, aminek az eljövetelét megjósoltam, sőt, annál több is. Ez az ország pillanatnyilag menthetetlennek tűnik.

Robinzon Kurzor 2011.12.27. 10:49:14

2011: "Zoli, mondhatod a számokat, de én máshogy látom az életet."

Robinzon Kurzor 2011.12.27. 10:50:09

@poszt: Akkor most kimondtátok, vagy nem mondtátok ki?

tistedur 2011.12.27. 11:03:18

@Gasper: nem ennyire drámai a helyzet?! a helyzet már 10 éve is drámai volt :(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 11:05:09

@Virág et.: @IGAZ MAGYAR: és akit illet!

Báncsákademokráciját!!!:-)

Ha léteznék valahol (mondjuk) a messzi déltengereken egy szigetecske (mindentől jól távol), ahol (valami csoda vagy hanyagság folytán) megvalósulnák/nék a DEMOKRÁCIA és a magukfajta (valamilyen félreértés mián) odacsöppennék, szerintem, nem több, mint egy héten belül, öngyilkivé vagy ámokfutó tömeggyilkivé válna. Ez, szinte, k*rvafix! :-[

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 11:14:22

@Dr. Zerge: Jó kis értékelés. Kár, hogy nem mandiner-szerző, akkor a posztban lett volna. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 11:19:54

@triumphator:

"2011 az 1990-ben kialkudott magyar mutyiváltás utolsó éve volt - világos korszakhatár lesz a törikönyvekben. hogy milyen előjellel, nos, ezt meg majd meglátjuk" --- írja.

Ez így, persze, túl "nagyvonalú" megfogalmazás, de a lényeg valahol ez lehet. Annak a rendszernek (a rendszerváltás rendszerének) vége, annak a rendszernek a fogalmaival a máról (s főként a holnapról) beszélni/vitázni felesleges és értelmetlen. Új tartalmakkal kell megtöltenünk használhatatlanná vált fogalmainkat, új értelmezési keretet kell adnunk létezésünknek. Ezt jelenleg több dolog is gátolja: és nem csak az elmúlt húsz év haszonélvezőinek ellenérdekeltsége és ellenállása (külföldön és belföldön egyaránt) és nem csak a "tehetetlenségi erők", hanem a kormányzat, a talpnyalók és a holdudvar kötcseiánizmusa is.

Pedig...

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 11:24:57

@bbjnick:
/off Látom, maga pontosan tudja, ellenfelei milyen tartalommal használják a fogalmaikat.

/on Eszmetörténészeti gyönyörűség nézni, ahogy a teokrácia térfeléről bírálgatja az oligarchikus rendi állam épülését. Ne feledje azonban, hogy aki Simicska katolikus elkötelezettségében nem bízik, az a mi fényes jövőnkben nem bízik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 11:42:00

@Redakció:!

Nekem ebből az évből egy "mandineres" vonatkozás fog örökké megmaradni: a @tölgy nick melletti mandineres (sajtó)kiállás elmaradása. A mandiner annyit ér, amennyit ez ügyben tett!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 11:46:02

@bbjnick: Az nagyon jó PR volna.
Esetleg a reklámfelületeken hirdethetne a minisztériumi partiszervező.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 11:52:02

@bbjnick:

Miért, mi történt azzal a majommal? Miért kellett volna mellette kiállni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 12:16:09

@bbjnick:

"Eszmetörténészeti gyönyörűség nézni, ahogy a teokrácia térfeléről bírálgatja az oligarchikus rendi állam épülését..." --- írja.

Nocsak, kapiskál valamit, csak hát, ugye, a maga törzsi fogalmaival nemigen lehet ezt értelmezni:-)

Figyeljen, mert csak egyszer mondom el:

"(...)

Mt 22.16
Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: "Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.
Mt 22.17
Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?"
Mt 22.18
Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: "Mit kísértetek, képmutatók?
Mt 22.19
Mutassátok az adópénzt!" Odanyújtottak neki egy dénárt.
Mt 22.20
Ekkor megkérdezte tőlük: "Kinek a képe és a felirata ez?" "A császáré" - felelték.
Mt 22.21
Erre azt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!"

(...)"

S, tudja, egy katolikus számára világos, hogy az "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" a császárra is vonatkozik.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 12:21:47

@bbjnick: Aha, aha. S hogy ki a császár, akinek meg kell adni, s ki a nem császár, akinek nem, azt majd maguk megmondják.
Na ez a teokrácia.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 12:22:21

@El Topo (Sgt. Elias): A nemszabadmegmondanimelyik blogon el lehet olvasni szépen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.27. 12:28:16

Ez van.

@triumphator: Lol! Ne röhögtess! Semmi nem változott. A fideszes mutyivilág pont ugyanolyan, mint a szoci, ami pont ugyanolyan mint a kádárista.

thetriggerhappy 2011.12.27. 12:33:55

@El Topo (Sgt. Elias):

ki kellett volna állni érte, mert petschauer attila haláláról azt írta, hogy az csak egy szokásos katonai ugratás, vicc rosszul elsült mellékhatása volt.
a kis finom egyetemi oktató......

gyilkos fűegér 2011.12.27. 12:39:33

@El Topo (Sgt. Elias):

Az örülünkvinceneten küldték el az anyjába a kis fideszcsicska "tanárurat", amikor szokás szerint ocsmány módon hazudozott. Na őt felejtette el a mandi megvédeni.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 12:40:39

@Counter: Ja, azt hittem, valami méltánytalanság érte. Hirtelen nem értettem, hogy aki egyébként explicit baromarcú, azért miért kéne kiállni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 12:41:08

@Counter:

"Na ez a teokrácia." --- írja.

Nem, ez a katolicizmus.

A teokrácia egy más "műfaj". Ezt még a maga törzsi kultúrájával is illenék tudni.

ü
bbjnick

gyilkos fűegér 2011.12.27. 12:41:28

@bbjnick:

Miért is kellett volna kiállni amellett a féreg mellett?

tistedur 2011.12.27. 12:44:11

@bbjnick: teokrácia az a pápai állam.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 12:44:16

@gyilkos fűegér: De mégis hogy kellett volna megvédeni? A mandinernek írnia kellett volna egy glosszát, amiben elmagyarázzák, hogy a faszmajszoló @Tölgy valójában teljesen helyesen állította, hogy Petschauer meggyilkolása sima vicc volt, vagy mi?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 12:44:38

@bbjnick: Mi a különbség maga szerint a teokrácia és a katolicizmus között, ha a teokrácia attól teokrácia, hogy a vallási hatalom legitimálja a világi hatalmat, és ha maga szerint a vallási hatalomnak kell legitimálnia a világi hatalmat?
Semmi.
Maga katolikus teokráciát szeretne. Van ilyen, szerencsére a képviselőit ketrecben mutogatják a nyilvánosságnak, és a mandiner kedves szerkesztőinek hála – ingyen. A nép épülésére.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 12:47:44

@El Topo (Sgt. Elias): Bbjnicknek minden jel szerint nem csak a saját érvelését lerontó féloldalas idézetek, de az ártalmas PR-stratégiák megválasztásához is jó érzéke van.
Épp elsüllyedt volna karácsony előtt tölgy patkánysága, amit egy kifutott poszt alatt sokszázadik hozzászólásban művelt, de a hős bbjnick felhozza ünnep között az évértékelő poszt alatt az első sorokban, nehogy valaki is lemaradott lehessen légyen róla.
Bravó.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 12:48:13

@bbjnick:
figyelj, azért lehet, hogy bonyolultabb a dolog. egyrészt persze mindennél undorítóbb, ahogy lapítanak tölgy ügyében ezek a bohócsipkás jellemtörpék, de mi van, ha a támadás botos ellen indult, tesztelve őt egy tölgy üggyel, és mondjuk botos a mandiner szerzője? :)
tessék a redakciót ellátni keresztényi, vagy legyünk bátrabbak, klerikálfasiszta lelki munícióval és morális elvárással.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 12:50:29

@Counter: Mázlija van, hogy így belé akadtam, mert egyébként kurvára nem olvasom a kommentjeit, mivel azok többnyire dagályosak, fellengzősek és nagyjából olvashatatlanok is.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 12:52:11

@El Topo (Sgt. Elias):
2012-ben a maga félék a jeges télben, vízzel lesznek locsolva !
:)

Bell & Sebastian 2011.12.27. 12:57:02

Mi van itt megdögölve, hogy ennyi lett a sakál? Biztos a démokrászí, most mindenki marcangol egy darabot belőle, hogy hazavigye a kölykének.

Tegnap, a Washington Postban azt írta egy hozzáértő, helyi szakértő és demokrata, szabadságszerető polgár, hogy lám a magyarok '56 -ban is hogy felkeltek a szovjet elnyomás ellen, úgy ezt az Orkán -fickót is elzavarják, bizonyára.

Egy másik meg azt, hogy legalább mi, amerikaiak ne üljünk fel a cionista propagandának, a cikk szerzője közismerten Izrael -bérenc és hivatásos provokátor.

Jó dolog a demokrácia, lehet válogatni. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 12:57:02

@tistedur:

Igaz, a Pápai Állam, mint állam teokrácia, mert az egyházi és a világi főméltóságot ugyanazon személy "látja el". De a katolikus keresztény királyságok hol voltak/vannak teokráciák?

ü
bbjnick

U.i.:

Megfejtés: sehol:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 12:58:08

@málnási:
Addig álljál fél lábon, maki!

Viktus 2011.12.27. 12:59:03

@málnási:

Pedig milyen szép év jön ... az összeomlás éve ... kár lenne szegénynek kihagyni.

A költségvetésről úgy vélekedett, hogy az nem növeli az államadósságot, de olyan gyenge a gazdasági alap, hogy a plusz adókkal azt erősítik, hogy esetleg összeomoljon. Minden egy forint, amit a vállalkozásoktól elvesznek, az tíz forint kárt okoz.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/27/demjan_4_szazalekkal_eshet_a_gazdasag/

Alfőmérnök 2011.12.27. 13:00:18

@málnási: Ha "kiállnának" tölgy mellett, azzal elismernék, hogy irl az az ember, akit vincéék lepleztek le.
Amúgy valamelyik idióta indított már egy facebook csoportot "védjük meg tölgyet" vagy valami ilyen címmel. (Nem másolom be, mert az kb pont olyan, mintha leírnám a nevét.) Eddig 2 like this. :)

Bell & Sebastian 2011.12.27. 13:02:32

Hogy mennyi itt (még) az alsópicsányi származású őrgráf, nahát.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 13:03:52

@Alfőmérnök: Ja, hogy csak ezért? Egyébként korrekt, csak védelmezitek az IRL személyiségi jogait?

tistedur 2011.12.27. 13:07:52

@bbjnick: anglia? a király az egyház feje. és keresztény állam. a maga definicíója szerint keresztény teokrácia. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 13:07:57

@Counter:

Magácska butácska.

Egy teokráciában az egyházi (vallási) és világi főhatalom "egykézben" van, az egyházi és világi főméltóságot egyazon személy tölti be (lásd: pld. cezaropapizmus). Hol talál maga ilyet a katolikus Európában?

(Ha már nem olvas, csak ír, akkor legalább nézhetné a Tudorok c. b*szós-kardozós-gyilkolászós kalandfilmsorozatot, ez a distinkció még abból is világosan megismerhető ;-))

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 13:11:15

@tistedur:

lásd: @bbjnick: Valamint: Anglia épp ezért VIII. Henrik óta anglikán és nem katolikus.

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.27. 13:12:28

@Alfőmérnök:
egyébként ennyire egyszerű is az ügy. botos behívja, -mondd te vagy az piszok fasiszta aki bagatellizálni méltóztat?
- ugyan, mit képzelsz, dékán uram?

és ennyiben maradnak

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.27. 13:14:10

@Robinzon Kurzor: " A magyar demokrácia a rendszerváltozás óta még soha sem volt ilyen rossz állapotban mint ma."

Pl.

De legalább olvasnál te monomániás tuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 13:18:59

@bbjnick: Keveri a sollent a seinnel. Egyszerűen tárgyi tévedésben van az én álláspontomat illetően, nem hiányzik belőle a normativitás kifejezése.

Továbbá feleslegesen szűk definícióját igyekszik adni a teokráciának, miszerint személyi egyesítésnek kellene történnie. Osztán miért? Elegendő a spirituális hatalom világival szembeni feltétlen elsőbbsége a teokráciához. Erre rá is kérdeztem és nagyon hallgat róla :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 13:20:42

@málnási:

"...mi van, ha a támadás botos ellen indult, tesztelve őt egy tölgy üggyel..." --- írod.

Épp ezért írtam a "debiljósdán", hogy Botos "leveléből" nem kell messzemenő következtetéseket levonni. De akkor is leh*lyéztél, ahelyett, hogy figyeltél volna ;-)

Ehun'e:

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.23. 12:16:52
@Loxon:@málnási:@reality:@tevevanegypupu:@Bell & Sebastian:@Leskelődő:@eN:@Tündér_Lala:és akit illet!

No, azért nincs még ez lejátszva! Ha a dékán ez alapján eljárást indít valaki ellen, akkor elismeri a "gondolatkontroll" intézményének létjogát (ami viszont ellentmondana a katolikus keresztény méltóságfogalomnak). @tölgy ugyanis egy fikció: egy személy fikciója, aki egy fikcióval mondat el dolgokat, amiket gondol/képzel/stb.: mivel ezekhez a gondolatokhoz nem adta nevét, így kijelentéseknek, állásfoglalásoknak sem lehet azokat tekinteni: gondolkodásért pedig senkit nem lehet büntetni. Ha ez alapján büntetnének valakit az valami egészen utópisztikus szájenszfiksőn eljárás lenne (idáig még a nácik és a kommancsok sem süllyedtek). (Nagyjából az a kategória, amikor kihallgatják, amit valaki álmában motyog vagy személyes, bennsőséges kapcsolatban beszélget és ezért feljelentik.)

Emlékeznek még, amikor a kommentek moderálása volt a téma a mandineren? ott is elmondtam, hogy a tematikus cenzúra teljesen elfogadható egy egészséges világban, de a személyi cenzúra az nem (azaz véleményeket moderálhatok, de nickeket nem).

Szerintem nem is fogják @tölgyet emiatt bántani, legfeljebb megkérik, hogy --- a fokozott nemzetközi helyzetre való tekintettel --- legyen körültekintőbb.

ü
bbjnick"

+

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.23. 14:35:56
@málnási:

(...)

Ha X, Y vagy Z kiáll a hallgatók elé és (ebben a szituációban) kifejti, hogy (ezt, azt vagy amazt), akkor az tanári munkásságának a része, de ha a Balaton-parton fekve, Playboyjal letakart arccal motyog valamit a mellette fekvő nőjének vagy cimborájának, a magánügy. Ugyanez a helyzet egy kocsmai beszélgetésre vagy a magánszféra egyéb történéseire. Nem határozhatom meg, hogy ki mit mondjon, pláne, gondoljon "nemhivatalosan", mert az gondolatkontroll volna.

ü
bbjnick

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.23. 14:43:50
@bbjnick:

a magánügy = az magánügy
Ugyanez a helyzet egy kocsmai beszélgetésre vagy a magánszféra egyéb történéseire. = Ugyanez a helyzet egy kocsmai beszélgetéssel vagy a magánszféra egyéb történéseivel.

ü
bbjnick"

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.27. 13:21:21

Megfagyott a demokrácia, fideszbérencek vízzel való lelocsolása által, ez közismert tény. Makkmarciék megmontták.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 13:25:05

@bbjnick: Mi maga, egy Dékánysarolta, hogy prejudikál itt? Vizsgálják csak ki, honnan jött a bátor, névtelen levél?

Alfőmérnök 2011.12.27. 13:28:19

@El Topo (Sgt. Elias): "védelmezitek"
Miért használsz többes szám 2. személyt? Én nem vagyok mandis, bár néha idepötyögök valamit. Ez ügyben csak tippjeim vannak.
Amúgy lehet tölgy szerepjátékos is, van aki erre használja a blogolást. Lásd Falafel barátod munkásságát. De tölgy még csak nem is nácifasiszta-szadista állat, hanem egy anglomán, karót nyelt konzervbohóc. Most egyszerűen faszságot írt. (Szerintem. Oszt valakinek lehet, hogy sérti az érzékenységét. De irl adatokat akkor sem korrekt kiteregetni.)

vizipipa 2011.12.27. 13:28:38

2011 a válság éve volt. Azé a válságé amiről 2010-ben (közel)mindenki azt hitte, hogy már kifelé megyünk. Orbán is, Matolcsy is. Pedig nem. A második félévben kezdtek erre rájönni egyre többen.
A 2008 őszi koppanást követő intézkedések átmeneti hatásai (2009-2010) kifutottak, egyre nyilvánvalóbb, hogy az alapprobléma nincs megoldva. Most a második fordulónak szurkolhatunk - tegyék meg tétjeiket - remélve, hogy most jobban csinálják.
Nekem egyébkánt nem úgy tűnik, hogy jobb lesz. Az átlagosan 4 évre választott politikusok csak a szükséges minimumra hajlandók, a többit csak söprögetik. A szőnyeg alá.
Orbán nem rosszabb, mint a társai. Sajnos nem is jobb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 13:30:15

@Bell & Sebastian:

Ha az a feljelentés névtelenül érkezett, akkor a kukában a helye, ha névvel, akkor megérne egy feljelentést személyes adatokkal visszaélés miatt (mivel, gondolom, a feljelentő nem kérte ki @tölgy engedélyét, hogy használhassa az adatait). De ez már (ilyen) jogi izé, ezzel foglalkozzanak a jogászok...

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 13:33:20

@El Topo (Sgt. Elias): Kérdés: Járnak-e személyiségi jogok annak is, aki nem korrekt?

@málnási: Maga meg mit vigyorog? :)

Bell & Sebastian 2011.12.27. 13:37:30

@bbjnick: Szerintem Tölgy kimegy a folyosóra, tesz pár lépést jobbra vagy balra, kopogás nélkül benyit, jól pofánvágja az ott található illetőt, aszt el van intézve, mehetnek mindketten a dékánhoz.

A széklábcsinálásnál csak a fűrészelés kedveltebb sport egy egyetemen, amennyire én emlékszem.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 13:40:44

@Holger Hartland: Most meg jól rávilágított a sasszemével. XD

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 13:41:32

@Holger Hartland:

Mint a vöcsök! Alapvető személyiségi jogok mindenkit megilletnek, beleértve a bűnözőket is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 13:47:39

@Bell & Sebastian: De hiszen maga olvas engem. :) Örülök, hogy értékelte a hegyi párbeszédet.

@Alfőmérnök: Erről valamiért az a vicc jutott eszembe, ahol egy fogadáson az angol királynő folyamatosan fingik, a nagykövetek pedig udvariasságból egy-egy halk bocsánatkéréssel sorra magukra vállalják. Végül a német, hogy ne maradjon le ő sem, a következő fingnál felkiált: "Felség! Ezt és az összes további fingot a Nagy Német Birodalom nevében ezennel magamra vállalom!"

Viktus 2011.12.27. 13:48:06

'Orbán Viktor egy frakcióülésen elmondott szavait idézve: „az első félév kemény időszak lesz”. Arra a kérdésre, hogy meddig tartható az év végén futtában átírt költségvetés, azt mondta: „az első félévet belátjuk, de a jelenlegi helyzetben azt senki nem tudja előre megmondani, hogy a második félévben mi történik majd”.'

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/27/lazar_valoban_gondok_vannak/

Nem túl jól hangzik ...

F. A. Hayek 2011.12.27. 13:48:38

@politicus: Mennyiben vezethető le a modern értelemben vett konzervativizmus elveiből, hogy magyar törvényhozási kérdésekben a demokratikus legitimációval alig rendelkező Barroso titkársága által írt levél tartalmát mérvadónak kellene tekinteni?

A magyar demokrácia iránt érzett aggodalmak kapcsán az olvasók lemaradtak valamiről a közelmúltban? Esetleg az államhatalom könnygázzal, gumilövedékkel és lovasrohammal megakadályozta, hogy valamely kormánnyal szemben kritikus erő megtarthassa a jogszerűen bejelentett tüntetését?

Konzervatív szempontok alapján mik a kormányhoz nem lojális állami intézményvezetők ismérvei? Milyen személyeket tudna elfogadni a szerző? Rendelkezzenek kétes eredetű vagyonnal? Nyilatkozatban vegyék védelmükbe a 2006-os jogsértések elkövetőit? Kétoldalas interjúkban adjanak hangot a kormánytöbbséggel szembeni személyes sértettségüknek?

gyilkos fűegér 2011.12.27. 13:48:44

@El Topo (Sgt. Elias):

Te ezt nem érted. Tölgy a JÓ ÜGY érdekében hazudozott. Neki sem volt kellemes, de feláldozta magát. Ha csak egyetlen fiatalt sikerült meggyőznie, és kiirtani lelkéből a kételyt, amit a JÓ ÜGY iránt esetleg éppen a hasonló sajnálatos események miatt érzett, már nem élt hiába.
A JÓ ÜGY iránti kételyt minden eszközzel fel kell számolni!
Tölgy összeszorított foggal, háborgó gyomorral, mártírként hazudott. És mit kap cserébe? Hálát? Köszönetet? Lófaszt, elküldik a picsába.

"Sósabbak itt a könnyek
S a fájdalmak is mások.
Ezerszer Messiások
A magyar Messiások.

Ezerszer is meghalnak
S üdve nincs a keresztnek,
Mert semmit se tehettek,
Óh, semmit se tehettek."

(Ady)

tevevanegypupu 2011.12.27. 13:49:19

Mintha a NOL-blogot olvasnam. Azert bizom benne, hogy meg vagy het evig egyfolytaban fognak igy panaszkodni, sirankozni es jajongani..(-:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 13:49:52

@Counter:

Megint halandzsázik, megint szánalmaskodik! Maga élvezi, ha megalázzák?

Milyen felsőbbségről beszél? A katolikus államokban az egyházi és világi funkciók világosan elváltak egymástól --- külön egyházjog és világi jog működött. A katolikus uralkodó szuverén, az Egyházhoz hite köti, uralmát az Egyház, mint hívőét szentesíti (ha nincs hit, nincs szentesítés). De a szuverén uralkodó megteheti, hogy "beint" az Egyháznak. Meg is tették számosan: nézze csak meg mennyi problémát okoz(ott) Angliában vagy a skandináv királyságokban, hogy az Egyházzal szembeforduló uralkodók olyan protestáns államegyházakat hoztak létre, ami(k)ben az egyházi és világi főméltóság megegyezett/megegyezik (a király az államegyház feje). Mai napig megy a szkanderezés pld. Svédországban, amiatt, hogy a svéd államegyház nem fogadja el a svéd törvényhozás által hozott (így rá kötelező érvényű) törvényt, a buzeránsok egyenjogúságáról, egyes püspökök hajlandók buzilelkészeket "szentelni", mások nem.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 13:58:52

@bbjnick: Összekeveri az elválasztást az alá-fölérendeltségi viszonnyal.
Én azt állítom, maga szeretné, ha a világi hatalmat alárendelnék a spirituálisnak.
Maga azzal próbálja cáfolni, hogy nem akarhatja az alárendelést, hiszen a történelmi példákban a szervezeti és személyi elkülönülés szigorúan érvényesült. Túl azon, hogy ez nem igaz – nem is releváns.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 14:01:06

@Holger Hartland: Kérdés I.: kell-e fikció útján ismeretlennek tekinteni azt, ami ismert?
Kérdés II.: ha ismertségünk tényének tudatában cselekszünk, elvárható-e, hogy ismeretlenként bánjanak velünk?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 14:18:46

@Counter: Válaszra maga már eljátszotta az esélyeit. :)

gyilkos fűegér 2011.12.27. 14:26:14

@tevevanegypupu:

Az összes hülye szembe megy magával az autópályán, mi? :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.27. 14:32:41

@F. A. Hayek: Ha a demokrácia az, ahol nincs könnygáz, lovasroham és kardlap, akkor Hollandia nem demokrácia, de Afganisztán például az. A te Hayekod nem egy szlovák másodosztályú hokis volt?

Várúr 2011.12.27. 14:33:33

A média a dolga a kíméletlen kritika, a kormányé a kormányzás. Érzésem szerint egyik se tehet szemrehányást a másiknak.
Ennyi.

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2011.12.27. 14:37:29

2011 olyan év volt, amelynek végén a Mandineren publikálók csapata - ha jól látom - egyetlen egy alkalommal említették Gyurcsány nevét, akkor sem annyira a személyére kihegyezve ("kommunikációs kormányzás akkor és most" értelemben). Ez nagyjából mindent elmond a kormányzás minőségéről.
Lehetne hosszasan elemezgetni a leírtakat, vitatni ezt azt, további gondolati lépéseket követelni, de most csak annyit jeleznék, hogy szerintem korrekt a bejegyzés, egy pillanatra felsejlett a párbeszéd lehetősége. Lesznek itt még érdekességek a gazdasági összeomlás árnyékában.

Google 2011.12.27. 14:42:31

A konzervatív ifjúság sok-sok piros pontot fog ezekért az összefoglalókért kapni. Kérdés, mit fognak majd a skarlát jelekkel kezdeni. Dávid Ibolya tudna erről mesélni...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 14:47:41

@Counter:

Magácskának nem velem van vitája, hanem Istennel; azt a vitát legyen szíves vele lefolytatni!

Egyébként pedig: sokkal egyszerűbb volna magácskának is, ha azt mondaná, amit gondol. Most például előrukkolhatott volna azzal (teokráciázás helyett), hogy: számomra elfogadhatatlan, hogy a hatalom gyakorlóinak bármiféle vallási (esetleg: spirituális) meggyőződése legyen, mert akkor az befolyásolni fogja döntéseiket, sőt, számomra az is elfogadhatatlan, hogy a hatalom gyakorlóinak bármiféle meggyőződése legyen, mert akkor az szükségszerűen rányomja bélyegét hatalomgyakorlásukra, sőt, számomra az is elfogadhatatlan, hogy a hatalom gyakorlói bármiről mást gondoljanak, mint amit én éppen most gondolok az adott kérdésről, mert akkor ők az én szememben rossz hatalom.

Egyszerűbb volna őszintén megnyilvánulni, mint össze-vissza orrba-szájba teokráciázni, sollenolni, meg seinolni...

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 14:50:44

@bbjnick: Nahát, maga egyszerre képzeli magát katolikusnak, prohászkistának és Istennek?

Ne szaladjon ennyire előre, még mindig jön nekem azzal, hogy a világi hatalom alárendelése a spirituális hatalomnak hogyan _nem_ teokratikus.

tevevanegypupu 2011.12.27. 14:52:43

@bbjnick:

Tulajdonkeppen ez a nev nelkuli, fantazianevekkel valo blogolas is csak illuzio, akit erdekel, hogy ki es mit ir, az addig nyomoz mig ra nem jon. Foleg ha nem tetszik neki es nagyon jol esne neki feljelenteni az illetot. Ezert feltek a kommunistak egymastol olyan nagyon, hiszen egyikuk sem lehetett biztos abban, hogy amit mond, azzal az elvtarsa nem rohan rogton az avh-ra feljelenteni. Ez a szep szokas aztan megmaradt a "puha diktaturaban is", hiszen a rengeteg ugynok akta -ahol bizonyara ugyan annyian voltak az onkent es dalolva feljelentok mint a kenyszeritettek - is errol szol. Ugy tunik ez nem megy ki a divatbol ma sem bizonyos korokben. A szolasszabadsag es demokracia mint vivmany csak a balliberalisok joga, s e celbol semmi nem lehet draga.
Kepesek voltak meghozatni a holocaust-tagadast bunteto torvenyt - jol megzsarolva (azota megszeretve) Solyom Laszlot - is. A fidesznek elso dolga volt aztan megszavaztatni a kommunizmus buneinek tagadasat buntetot is, amit remelem csak azert eroszakoltak ki, hogy ha mar az egyiket buntetik, legyen buntetve a masik is. Meglepo intezkedesek keletkeznek nalunk a rendszervaltas utan..

tevevanegypupu 2011.12.27. 14:56:02

@gyilkos fűegér:

Na es? Sok fecske nem csinal nyarat.(-:

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.27. 15:05:41

@tevevanegypupu:

Oh, igen, egy külföldinek semmi sem drága, igaz-e?

Robinzon Kurzor 2011.12.27. 15:33:54

@politicus:

Ez már a kimondás?

Na, ha majd lesz még ebből levonva valamiféle következtetés is, akkor kihúzhatod magad.

Addig meg nyugodtan személyeskedj, az jót tesz kognitív disszonanciának, meg amúgy is olyan konzi, nem igaz?

kamerasmobil 2011.12.27. 15:39:32

En csak azt szeretnem kerdezni hogy mi is volt olyan baromi nagy siker az EU-elnoksegunkben hogy tobbszor is meg kellett emliteni? Biztos nem figyeltem elegge mert nekem igazabol csak az remlik hogy ami erdemi feladat lett volna azt vegul inkabb elvittek innen...

Google 2011.12.27. 16:04:00

Hálám üldözni fogja őket - végtörlesztésért, bankokkal való megállapodásért.
Finnyáskodásnak sem ideje, sem relevanciája. De azért csak tessék, lássék.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.27. 16:39:49

@Viktus:

teljesen jó móka lesz, félévi záróbuli a moulin rouge-ban, a számlát silent bob állja

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.27. 16:41:46

@Google: Őket a hálád, téged meg a végrehajtó. Csak erről most még nem akarsz tudni. :)

Google 2011.12.27. 17:07:44

@Kettes:

Miért, te már tudsz valamit?
Biztos könnyebb lett volna 250-es Ft/CHF árfolyamon életem végéig törleszteni, ezt belátom.
Fáj, mi?

tevevanegypupu 2011.12.27. 17:07:57

@El Topo (Sgt. Elias):

De mindenki megfizet egyszer igaz-e?(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 17:34:38

@Counter:

"Nahát, maga egyszerre képzeli magát katolikusnak, prohászkistának és Istennek?" --- kérdezi.

No, bele sem merek gondolni, hogy mi zajlódhat abban a fejben, ahol megszület(het)ett ez a kérdés :-[

"...még mindig jön nekem azzal, hogy a világi hatalom alárendelése a spirituális hatalomnak hogyan _nem_ teokratikus." --- írja.

Hogy mit jelent a teokratikus hatalomgyakorlás, fentebb, már elmagyaráztam magának. Bővíthetjük a fogalom jelentéstartalmát, de ahhoz, hogy a katolikus királyságok hatalmi működése is beleférjen a teokrácia fogalmába, már annyira ki kell bővítenünk, hogy (gyakorlatilag) minden hatalomgyakorlás bele fog férni. Minden hatalom forrása spirituális és/vagy misztikus, minden világi hatalom alárendelődik valamiféle spirituális és/vagy misztikus elvnek: értelmezze nekem pld. a népfelség elvét, másként, mint valamiféle hitbéli meggyőződést (mi bizonyítja, hogy egzaktabb módszer a "nép bölcsességére" bízni a hatalomgyakorlók kiválasztását, mint mondjuk augurokra?). A maga problémája álprobléma, amivel individualizmusát és önkényességét próbálja igazolni. Ha a "nép bölcsessége" nem magának tetsző eredményt hoz(na), nyomban azzal is problémái lennének.

ü
bbjnick

kamerasmobil 2011.12.27. 17:37:11

@Google: Vegtorlesztes helyett lettek volna sokkal jobb megoldasok is a problemara. Kezdesnek nem kellett volna mar tavaly osszeveszni a bankokkal a kulonado miatt amit aztan persze tovabbharitottak az ugyfelekre.

Az atlag CHF hitel kamata 6-8% korul van mikozben a svajci alapkamat nincs 1% se.
A ketto kozotti kulonbseg egy resze a banki kamatmarzs amirol lehetett volna targyalni ha nem raboljak ki oket a bankadoval.
A masik meg a jelenleg 600 pont koruli CDS felar ami ha mondjuk 200 lenne akkor megintcsak lehetne targyalni a bankokkal hogy 6-8 helyett 2-4% legyen az a kamat. Ez egy 15-25 eves hitelnel massziv 20-35% korul csokkentene a havi torlesztoreszlet osszeget!
Es ami meg jobb ezt nem az embereknek kellett volna a vegen megfizetni mint ahogy most a vegtorlesztessel lesz majd.

Csakhogy cserebe hanyagolni kellett volna az "unortodox" gazdasagpolitikat meg a nemzeti egyuttmukodest. Amik ugye valojaban Orban Viktor hatalomkoncentralasarol es a fidesz koruli gazdasagi korok megerositeserol es helyzetbe hozasarol szolnak. Na ez lesz majd a dalnak a vege es ezt fogjak veled meg velem meg mindenki massal megfizettetni.

Google 2011.12.27. 17:49:19

@kamerasmobil:

Mondhatod.
A Veres, Oskó-féle gazdpol ennyi írt sem hozott, úgyhogy ennyi és egy bambi.
Látnám, hogyan lehet a bankokkal megegyezni. Mintha az uzsorásnak mondanád, holnaptól legyél rendes. Fogadj el egy becsületkódexet is, háver, oszt úgy fosszál ki!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 17:56:16

@tevevanegypupu:

Mikor téma volt több blogon a "kommentszabályozás", összeállítottam egy bejegyzést erről a kérdésről. Hogyan lehetne ezt a virtuális dzsumbujt korrekt módon, a visszaéléseket minél inkább kizárva karbantartani(?): erre próbáltam választ keresni.

bbjnick.blog.hu/2011/07/09/olyan_nincs_hogy_mindent_lehet_a_komment_kerdesrol

Így (talán) nagyjából-hellyelközel kiküszöbölhető volna, hogy a szólásszabadság apostolaiként fellépő, valójában azonban a legmocskosabb komcsi és náczi tempót is alulmúló véglények tisztességes embereket üldözzenek.

ü
bbjnick

kamerasmobil 2011.12.27. 18:00:41

@Google: Oszkoek amikor leadtak a kormanyzast akkor nem is volt 250Ft a CHF tehat nem is volt ezzel ekkora problema. Ne vetits kerlek.

Egyebkent meg azt kene megertened meg hogy messze nem joindulatbol csinalta a kormany a vegtorlesztest hanem mert tudatosan le akarjak gyengiteni a forintot a beka segge ala es igy akarjak elerni hogy legalabb az emberek egy reszet ne erje egyszerre ketszeresen is ennek a kovetkezmenye.
Mert ha minden ketszer annyiba kerul a boltban ES a hiteled is ketszer annyiba kerul akkor mar biztosan kimesz gyujtogatni te is. De ha "csak" a boltban kerul minden ketszer annyiba es a hiteled nem akkor talan a seggeden maradsz es tovabbra is elhiszed hogy ez neked jo...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 18:11:06

@bbjnick: 1. Szálljon már le a katolikus királyságokról, a maga véleményéről van szó és nem történeti példákról.
2. Mutassa meg, hogy a népszuverenitás elméletében hol érhető tetten az a mozzanat, hogy valóságos spirituális hatalom hagyja jóvá a valóságos világi hatalmat egy alá-fölérendelő viszonyban.
Emlékeztetőül: maga szerint nagyon is kívánatos, sőt isteni elrendelés a spirituális hatalom felsőbbsége (ti. maga szerint az én álláspontom az isteni állásponttal szállna szembe, maga szerint a spirituális hatalom általi szentesítés szükséges feltétele a funkcionális kormányzásnak).
3. Ne szalmabábozzon.

Nézze meg, még a saját lexikona szerint is csak összevissza hadovál cezaropapizmusról teokrácia örvén.
lexikon.katolikus.hu/C/cezaropapizmus.html
Fordítva ül és egy másik lovon. Maga olyan balfék, hogy ha nem volna gonoszul és kártékonyan ostoba, még tán meg is sajnálnám.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 18:15:40

@kamerasmobil: A végtörlesztés ilyen szempontból meglehetősen ügyes megoldás.
1) Kedvez a privilegizált társadalmi rétegeknek, akik hitelképesek voltak és akiknek van mobilizálható vagyonuk.
2) Állami intézkedések útján kedvez a klientúrának (zsákmányelvűség nyomán a kliensek állami státusban vannak, diszkrecionális, hogy ki jut állami hitelhez).
3) Rontja a forintárfolyamot, ami nyilvánvalóan kormányzati célkitűzés.
4) Az összes kockázat alól mentesíti a kedvezményezetteket, a kockázatot pedig szétteríti az egész lakosságra.
5) Meglehetősen erős alkupozíció a kormányzat számára belpolitikai konfliktusokban.

kamerasmobil 2011.12.27. 18:35:58

@Counter: Hozzatennem azt hogy
0) Kivalthatjak a sajat devizahiteleiket is jokora nagy megtakaritassal.

Volt ez a mufelhaborodas az MSZP reszerol amire fel kivettek a torvenybol hogy kepviselokre is vonatkozik aztan utso pillanatban hopp! hat nem visszakerult? Kivancsi vagyok lesz-e meg barmi sajtotermek ami osszeveti majd a 2011-12-es vagyonnyilatkozatokat...

4) Azert ez annyira nem egyszeru mert akinek nem volt megtakaritasa de tudott maganak kivalto hitelt intezni az meg beszophatja a kamatemelest.
Eleve kapcsolatok nelkul nem nagyon lehetett 12% THM alatt talalni es ez szerintem jovo ev elejen tovabb fog noni ha az MNB megint kamatot emel.
Persze ha Simort kivagjak akkor lehet hogy elkezdik lenyomni a bazisratat de a bankok kozul egyik sem az alapkamathoz koti ha egyaltalan rogzitett hanem pl. a BUBOR-hoz. Az meg gondolom a piaci viszonyoknak fog engedelmeskedni tovabbra is es nem a kormanynak.

+6) azert 2010-11-ben sikerult jo par milliardot berantani a koltsegvetesbe a bankadoval is.

Szoval persze NEKIK jo volt a vegtorlesztes de mar a szavazoiknak sem. Hat meg ha esetleg 2-3 ev mulva az EU kiroja buntetesnek az orszagra a bankok vesztesegeinek megteriteset.

Google 2011.12.27. 18:43:24

@kamerasmobil:

De te képes vagy elmondani nekem, hogy ez rossz.
Ha valakiknek már segített, az többeknek lesz jó, mert legalább egyesek felszusszannak, felszabadulnak.
Ne akard már nekem bebeszélni, hogy az, ami ma a bankoknak nagy probléma (hogy ma sokan végtörlesztenek), az az egyszeri embernek nem jelentett megoldatlan gondot.
És ha észrevetted volna, az árfolyamrögzítésről is szóltam, hisz ez lenne a bankok megoldása, és sokak megsegítésére szolgál majd ez is, ugye hogy?

Ez is csak egy pilótajáték volt. A kezdetén vigalom volt, a végére maradt a böjt. Ne mondd, hogy anno nem dobta meg a statisztikai adatokat az ún. hitelbőség! Amiből aztán szűke lett - ilyen ez a pilótalét.

Google 2011.12.27. 18:48:19

@kamerasmobil:

Mondanám, hogy bár akkora a szocik lennének hatalmon, ők okozták a problémát, száradjon is rajtuk!
De ennyire azért mazochista nem vagyok. Soha többet MSZP-t, vagy ahogyan éppen hívják, mutatják magukat.
Elhiszem, hogy most savanyú a szőlő.

sztd 2011.12.27. 18:49:40

Én azok közé tartozom, akik Orbán Viktor mondatain keresztül értelmezik a történteket.
Szóval 2011 a megújulás éve volt. Megújult az alkotmány, megújul a közjogi rendszer, és eközben elfogadtak kb. 40 sarkalatos törvényt, így nem maradt idő és energia a gazdaságpolitikára.

Ebből szerintem fontos volt az új alaptörvény, és jó ötlet az is, hogy szimbolikusan is be akarják vezetni. Az már nem volt jó ötlet, hogy Kerényi Imre rendelte a szimbólumokat, de lehet, hogy ez csak az én puritán ízlésemet bántja. Jó, hogy a jogfolytonosságot nem vállaljuk a kommunista diktatúrával, mert így legalább posztomusz életfogytiglanra lehet ítélni Biszku Bélát.
Nagyon fontos számomra a családjogi törvény, és az önkormányzati törvény, és fontos a közigazgatás átalakítása/megújítása is.
Nem értem, minek kellett a többi törvényt sarkalatossá tenni, hogy mi az új a felső- és a közoktatási törvényben (bár a szándék szerintem jó volt).

Végső soron azt gondolom, hogy hihetetlen mennyiségű új dolog született idén, aminek jelentős része alibi volt, és elvette az időt az egyébként fontos dolgok rendes átgondolásától, és a gazdaságpolitika... nos az sem hiányzott volna. Matolcsy szerintem kiváló gondolkodó de rossz végrehajtó, így nem miniszternek kellene lennie.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 18:54:15

@kamerasmobil: Ad 4) ha tényleg a forint konfettivé inflálása a cél, akkor a kiváltó forinthitelen is csak nyer az ember a futamidő végére, mert két zsömle lesz a törlesztő (hacsak nem ragad bolíviai szinten az ország, de akkor meg úgyis minden mindegy lesz).

@Google: Aki nyert pár milliót a jogalkotással, annak persze hogy nagyon jó. Kérdés, az legitim cél-e, hogy vagyonos és teljesítőképes adósok milliókat nyerjenek kevesebb reálgazdasági alappal, mint amennyit egy átlagos hedge fund mögé képzelnek a spekulánsellenes jobberek.
A nemzetgazdaságnak sok jót nem tett, amennyiben a jót értékálló forintban és alacsony kockázatú hitelpiacban képzeljük el, hiszen erőteljes forintgyengítés és hitelkockázat-növekedés a közvetlen és a közvetett eredménye is (a jó adósok megszűnnek adósnak lenni -> felhígul az adósmezőny, azt meg hadd ne is magyarázzam, hogyan növeli elsődlegesen a hitelezési kockázatot, és az miért jelent magasabb kamatokat; az adósságban maradó adósok terheit is növeli az intézkedés -> rossz).
A társadalomnak mint közösségnek rosszat tett, mert a drágábbá váló hitel: rossz, a kevesebb hitelezhető pénzmennyiség: rossz. Az imprudens viselkedés jutalmazása: rossz, a prudens viselkedés közvetett büntetése (nincs jutalom, illetve ők viselik a szétterített kockázatot): rossz, ez egy kisebbfajta hazaárulás, a közösségi tudat évtizedekben mérhető hatású kártékony alakítása.

Kétlem, hogy tudnád, mi a pilótajáték. A felosztó-kirovó nyugdíj, az pl. az, és kötelező részt venni benne. A deviza- és devizaalapú hitelezés nem az.

Google 2011.12.27. 19:03:11

@Counter:

Gondolhatok mást, ugye?
A devizaadós nem veszített annyit, de hogy nyert volna, nos, ezt még matematikusoknak kellene bebizonyítaniuk. Hát legalább éjt nappallá téve. Gondolom Magának volt/van kölcsöne, tudja, miről beszél.
"A társadalomnak mint közösségnek" az tett rosszat, hogy boldog boldogtalannak adták a pénzt, ki kellett helyezni, nem volt mese. A "szétterített pénz" pedig mindenkin segített - többet vásároltak, építkeztek, felújítottak stb. Együtt nevettünk, de sírni már nem akarunk együtt, ugye?
(Nem tudok én semmit, te ellenben mindent. Boldogít?)

kamerasmobil 2011.12.27. 19:03:45

@Google: Azt sem akarod megerteni hogy ez a mostani felszusszanas nagyon-nagyon sokba fog kerulni par even belul. Elso korben a jovore varhato recesszioba peldaul. De engem az se lepne meg ha 2013-ban is egy helyben maradnank.

Ha meg nem erobol hanem a bankokkal egyuttmukodve es ertelmes gazdasagpolitikaval csinaljak akkor nem mi fizettuk volna meg az arat mindannyian kozosen.

Egyebkent is a devizahitel mogott az volt a logika hogy alacsonyabb a kamata mint a forintenak es ha ezt nem ellensulyozza teljesen az arfolyamkockazat akkor megeri. Na ebbol az lett hogy beutott a vartnal jobban az arfolyamkockazat is (ez mondjuk 1:3 aranyban a kormany sara es a tobbi a vilaggazdasagi valsage) meg beutott a kamatkockazat is mert a valsag alatt a bankok a novekvo CDS-re hivatkozva azt is megemeltek aztan a bankado miatt ugy is hagytak.
Ha ebbol legalabb a kamat lemenne egy kezelheto szintre az mar onmagaban egyenerteku megoldas lett volna az egesz vegtorlesztos-arfolyamgatas marhaskodassal es kizarolag a bankok buktak volna rajta egy keveset. Ebbol lett az hogy mar kozeptavon is mindenki rosszabbul jart - kiveve a fidesz-kozeli es/vagy eleve jo anyagi helyzetben levo adosokat.
@Counter: Hat azert en azt nem vennem biztosra hogy a hitelkamat nem kovetne az inflaciot es a fizetes meg igen. Sajnos eselyesebb hogy a bankok behajtjak a penzrontas arat es a kamatos kamat miatt meg tobbe is kerulhet ez. A gazdasagi novekedes leallasa miatt pedig nemhogy realbernovekedes se varhato de inkabb csokkenes lesz.
Szoval aki tudott sajat toket is mozgositani vagy kozalkalmazottkent tenyleg kap tamogatast az jar jol. A tobbiek meg csoborbol vodorbe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 19:08:08

@Counter:

Mondja, ha maga egy percig nem hazudna, akkor leállna? Azért ragaszkodik ilyen görcsösen hazudozáshoz?

Segítek magának, mert, úgy látom, anélkül nem megy. idemásolom (ha már maga hivatkozott rá) a Katolikus Lexikon teokrácia és cezaropapizmus címszavát. Talál így egymás mellett (alatt) össze tudja azokat olvasni:

"Magyar Katolikus Lexikon > T > teokrácia

teokrácia (a gör. Theosz, 'Isten' és krateia, 'uralom' szavakból: 'istenuralom'): államforma, melyben a legfőbb uralkodó transzcendens lény, az adott kultúra Istene, kinek képviselője a földi uralkodó. - Az ősi kultúrnépeknél a ~ általános; Egyiptomban pl. a →fáraó az égi sólyom, a Hórusz, 'A Távoli' földi megtestesülése, ill. Re napisten fia; a japán cs-ok a sintó mitológia szerint Amateraszu napistennő leszármazottai; a róm. császárok augustus jelzője szent voltukra utalt. - Izrael népe a Sínai hegyen kötött →szövetség (Kiv 3,1-12) óta ~ban élt, számára az „Úr” az Isten. →Mózes, →Józsue, a →bírák és a királyok is tudták, hogy Isten nevében vezetik a népet (vö. Kiv 13,5; Józs 6; 1Kir 8,7). Izrael királyságában és Júda királyságában is a →próféták állandóan emlékeztették erre a kir-okat. - A várt →Isten országa lényege szerint ~: →Krisztus király (Jn 19,15). Ker. kultúrkörben mindaddig, amíg egy nép le nem akarja rázni magáról az Úr igáját (vö. Zsolt 2), a király Isten kegyelméből uralkodik (→koronázás). **

KL IV:349.

Magyar Katolikus Lexikon > C > cezaropapizmus

cezaropapizmus: egyházpolitikai rendszer, melyben a legfőbb egyházi hatalom a világi uralkodóé. Szélsőséges formája, amikor az uralkodó nemcsak személyi, fegyelmi és liturgikus, hanem dogmatikai kérdésekben is intézkedik (pl. egyes bizánci császárok a →monofizitizmus körüli vitában). - A ~ a kereszténység szellemétől idegen; Jézus az egyh. és a világi hatalmat szétválasztotta (Mt 22,21). Ennek ellenére a ~ elterjedt a bizánci egyh-ban és általában a nemz. ort. egyh-akban, az anglikán és a ném. prot. egyh-ban, és a tört. folyamán ismételten jelentkezett Eu. számos lat. szert. orsz-ában is. A ~ érvényesülését szolgálta többé-kevésbé a →febronianizmus, a →gallikanizmus és a →jozefinizmus is. P.I.

K-i Egyh. 1936:31. - Daniel-Rops: L'Ére des Grands Craquements. Paris, 1958."

Valamint:

"Szálljon már le a katolikus királyságokról, a maga véleményéről van szó és nem történeti példákról." --- írja.

Maga jött azzal, hogy : "Eszmetörténészeti gyönyörűség nézni, ahogy a teokrácia térfeléről bírálgatja az oligarchikus rendi állam épülését." Erre megkapta a válaszomat: "...egy katolikus számára világos, hogy az "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" a császárra is vonatkozik." Ezt követően kezdett el teokráciázni.

A katolikus királyságok a történetileg megvalósult formái az " 'Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!' a császárra is vonatkozik"-elvnek. És semmi teokrácia!:-]

"Mutassa meg, hogy a népszuverenitás elméletében hol érhető tetten az a mozzanat, hogy valóságos spirituális hatalom hagyja jóvá a valóságos világi hatalmat egy alá-fölérendelő viszonyban" --- írja.

Ez a bénázás olyan csajos:-D Ez a "valóságos spirituális hatalom" szűkítés, hogy sarokbaszorítsa vitapartnerét, ez nevetséges:-D Definiálja nekem azt, hogy "valóságos spirituális hatalom"!:-D Pontosan érti maga, hogy mit ugatok, pontosan érti, hogy miért tekintem misztikus elvnek a népfenséget, de azért kínlódik még itt egy-két sort, mint hangya a tökivel, csavargatja még itt az izét, hátha leszakad...

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.27. 19:20:41

@bbjnick:

Csakhogy ezeknek a blogoknak a celja az, hogy minel vadabb megjegyzeseket irjanak, tobben valaszoljanak, annal nagyobb lesz a forgalom. Es sokszor ugy elszallnak a velemenyek - a remelt anonimitas fatyla alatt - hogy valoban a legtitkosabb gondolatait is leirja az, aki nem beszelgetni hanem tamadni akar. Es minden blogra all: a beirok tamadjak es megprobaljak virtualisan kivegezni egymast. Ez csak jo annak a blognak ahol ez tortenik, hiszen nepszeruve valik es vilagos, hogy ez a cel. Itt a mandineren sem veletlenul jelennek meg oldalt a liberalis vagy szocialdemokracianak alcazott blogbejegyzesek. Na de nem ez a tema, jelenleg 2011-et es az Orban-kormanyt kell(ene) csepulni. Minel elszantabban annal jobb.(:

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 19:21:58

@Google: Ha valaminek nem kell kifizetni az árát, az nyereség. Adott esetben mocskosul sok nyereség.

Most egyesek nevetnek, mások jobban sírnak, mint enélkül sírtak volna. Az együtt nevetés nem helytálló. Egyszerűen egy jókora állami támogatást vágtak hozzá egy csapat forintspekulánshoz a többi kárára. Ez az egyik legrosszabb lehetséges válasz volt a valóban problémás helyzetre.

@bbjnick: Attól, hogy maga nagyon mondja, még nem hazudok. Ahhoz magának meg kéne mutatnia, hogy hol, miben mondok olyat, ami az általam ismert valóságnak ellentmond.

Elolvasta a két címszót. Remek. Akkor most fogja fel:
1. Maga szerint teokrácia = cezaropapizmus. ( mandiner.blog.hu/2011/12/27/2011_ahogy_a_mandiner_latta/fullcommentlist/1#c15322863 "Egy teokráciában [...] az egyházi és világi főméltóságot egyazon személy tölti be (lásd: pld. cezaropapizmus)")
2. A katolikus lexikona szerint *sem* azonosak.
3. A maga teokratikus argumentuma a katolikus lexikonában is ott szerepel a teokrácia címszavánál.
4. A történeti megvalósulások minősége nem cáfolatai annak, hogy a katolicizmussal egyeztethető a teokrácia.

Fejtse ki, hogy mit szűkít a "valóságos spirituális hatalom". El tud képzelni valótlan hatalmat? :-)

Egyebekben megismétlem: ne szalmabábozzon, hanem érveljen!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.27. 19:39:59

@tevevanegypupu: "Na de nem ez a tema, jelenleg 2011-et es az Orban-kormanyt kell(ene) csepulni. Minel elszantabban annal jobb.(: "

Nem tudom hogy valóban ez volna a szándék, igaz ugyan hogy én csak a magam nevében mondhatom: nem. Persze jómagam csak a kultúra egy szegmenséről nyilvánítottam a posztban véleményt, ahol bizony egyértelműen gyengén teljesít a kulturális kormányzat. Szőcs esetében már az elején sejteni lehetett, hogy megfelelő anyaországi terepismeret nélkül, ilyen habitussal alkalmatlan a feladat ellátására. Végrehajtóként meg úgy funkcionál, ahogy. A fidesz belvilágából érkező különféle erőterek mindenféle elvárásainak igyekszik megfelelni, ha éppen nem rögtönöz. Így nem lehet konzerv, jobber, de semmilyen koherens kultúrpolitikát építeni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 19:42:14

@tevevanegypupu:

Ha már boldog-boldogtalan az Orbán-kormányt szidja, akkor az orbánozásban már nincs semmi truváj!:-D Én elmondhatom magamról, hogy már a választások előtt felhívtam a figyelmet a kötcsei dilemmára (no, akkor az még truváj volt!):-D

ü
bbjnick

Google 2011.12.27. 19:43:25

@Counter:

"Valaminek nem kell kifizetni az árát" - gondolja, hogy tisztában voltak vele, csillagászati árakba fog kerülni a dolog, úgy nyomták aláírásra a delikvensek orra alá? Akkor még rosszabbak, mint gondoltam.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 19:46:03

@Counter: Miért is nem egy személy? Magyarázza már el minden idiótának.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 19:55:57

@Google: Nem gondolom, hogy minden előrelátható volt. Úgy gondolom, hogy szerencseelem volt az ügyletben (nem kell semmi rosszra gondolni: egy általában vett eltartási szerződés is az, hisz' nem lehet tudni, mikor hal meg az eltartott; ha ráfázik az eltartó, 30 év, ha nem, 2 hét).
A magyar állam úgy döntött, hogy egy szűk kör helyett inkább viselje az egész társadalom a veszteséget ilyen meg olyan formában (értékét vesztő forint, dráguló hitelek, szűkülő hitelpiac). A nyereséget viszont a szűk kör tette (amíg előnyösebb volt a devizahitel) és teszi zsebre (most megintcsak durva előnyök járnak vele).

Ez alapvetően immorális, hiszen hibát jutalmaz és a hiba el nem követését bünteti.

@Bell & Sebastian: Bbjnick állítja, hogy teokratikus berendezkedésben egy személy kezében összpontosul a spirituális és a világi hatalom. Az érv, amit hozott (cezaropapizmus = teokrácia, cezaropapizmus esetén egy kézbe kerül, tehát teokráciában egy kézbe kerül), teljesen téves volt, tehát most ott áll egy állítással, amit nem támasztott alá érvényesen.

Már miért kellene nekem ellenérvelnem, amíg nincs is mivel szemben?

tevevanegypupu 2011.12.27. 20:23:04

@Gasper:

Szocs valoszinuleg nem alkalmas sem itt sem Erdelyben. Keptelen jol kezelni a helyzetet, hol tulsagosan enged hol egyaltalan nem. Es a hiszti ami a szinhazi vilagban es a kepzomuveszek kozott kitort az olyan kulturalis allamtitkart kivan,akit nem lehet megijeszteni es van olyan esztetikai erzeke - vagy diplomaciai keszsege - hogy akarhogy is dont, abba a tobbseg kepes nagy sertodesek es gyulolkodesek nelkul beletorodni. Viszont ami a "kepek" koruli eszement hangulatot illeti, az hazank festoit es kornyezetuket minositi es nem annyira Kerenyit..(:

tevevanegypupu 2011.12.27. 20:23:04

@Gasper:

Szocs valoszinuleg nem alkalmas sem itt sem Erdelyben. Keptelen jol kezelni a helyzetet, hol tulsagosan enged hol egyaltalan nem. Es a hiszti ami a szinhazi vilagban es a kepzomuveszek kozott kitort az olyan kulturalis allamtitkart kivan,akit nem lehet megijeszteni es van olyan esztetikai erzeke - vagy diplomaciai keszsege - hogy akarhogy is dont, abba a tobbseg kepes nagy sertodesek es gyulolkodesek nelkul beletorodni. Viszont ami a "kepek" koruli eszement hangulatot illeti, az hazank festoit es kornyezetuket minositi es nem annyira Kerenyit..(:

tevevanegypupu 2011.12.27. 20:24:38

@bbjnick:

Igen, ez igaz, csakhogy a korulmenyek draga bbjnick, a korulmenyek, meg a nemzetkozi helyzet azota jol belecsapott a Balatonba.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 20:36:52

@Counter:

Hát, ha nem hazudozási célzattal kutyulja-kavarja itt, akkor --- már elnézést, de --- marad a legalább középsúlyos értelmi fogyatékosság. Amit én ugyan kétlek, de ha maga inkább az utóbbi verzióhoz ragaszkodik (tehát ahhoz, hogy legalább középsúlyosan értelmi fogyatékos), ám legyen.

Nos, akkor nézzük!

"teokrácia: (...) államforma, melyben a legfőbb uralkodó transzcendens lény, az adott kultúra Istene, kinek képviselője a földi uralkodó"

"cezaropapizmus: egyházpolitikai rendszer, melyben a legfőbb egyházi hatalom a világi uralkodóé"

Törölje le a nyálacskát a szája széléről és nagyon figyeljen!

Isten földi képviselője az Egyház feje, tehát ha Isten földi képviselője a földi uralkodó, akkor az Egyház feje a földi uralkodó. A cezaropapizmus ezért a teokrácia egy formája.

És:

"Jézus az egyh. és a világi hatalmat szétválasztotta (Mt 22,21).": "Erre azt mondta nekik: 'Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!' "

A katolikus álláspont szerint az Egyház és állam két önálló "hatalom", különböző feladatokkal és "jogkörökkel" (viszonyukat fentebb kitárgyaltuk). A katolikus álláspont nem lehet teokratikus, mert az Egyház nemcsak hogy nem támogatja a két "hatalom" összemosását, egyesítését, de a történelem folyamán többször komoly (saját létét is veszélyeztető) konfliktusokat is vállalt világi hatalmakkal, amikor azok erre kísérleteket tettek.

És:

"Fejtse ki, hogy mit szűkít a "valóságos spirituális hatalom". El tud képzelni valótlan hatalmat? :-)" --- írja.

Definiálja nekem azt, hogy "valóságos spirituális hatalom" és válaszolni fogok a kérdésére. Nagyon átlátszó játék ez a szavakkal...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 20:42:20

@tevevanegypupu:

Annál kínosabb az orbánozás. Ha valakit húszan rúgnak, milyen ember az, aki beáll huszonegyediknek, hogy ő is rúghasson egyet rajta?!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 20:54:19

@bbjnick: A katkó lexikon teokratikus kérdésben, beismerten érintett lévén, elfogult, nem lehet egyetlen forrás.

www.merriam-webster.com/dictionary/theocracy
"government of a state by immediate divine guidance or by officials who are regarded as divinely guided"

Először is tanuljunk meg különbséget tenni, mondjuk először A -> B és B -> A között.
Cezaropapizmus esetén a világi hatalom alá rendelődik a spirituális (sajátos módon személyi egységgel kifejezve, de mindig a világi uralkodó lesz az egyházfő, nem az egyházfő lesz világi uralkodó); teokratikus berendezkedésben a spirituális alá a világi, a maga által "szentesítésnek" nevezett mozzanattal pl. a világi hatalom legitimitása származik a spirituálistól.
Mivel a teokráciának a definitív ismérve nem a szervezeti-személyi egység, hanem a szigorú és teljeskörű hierarchia, a fiktív szervezeti és személyi elkülönítés (ami történetileg sem igaz, az összefonódás hétköznapi jelenség volt a keresztény államokban) sem akadálya a fölérendeltség érvényre jutásának és így a teokratikus berendezkedés beállásának.

Egyszerűen fejezze be, hogy a szétválasztás mozzanatát hamis szándékkal mellérendeltségként értelmezi, különösen, ha több alkalommal is kifejezetten alárendeltséget tart helyesnek és előírtnak.

Ami a valóságos spirituális hatalom fogalmát illeti, maga állítja, hogy ez szűkítő szándékú, nevezze meg, hogy mihez képest szűkítek és miért oktalan ez a feltételezett szűkülés.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 21:16:06

@Counter: Kár, hogy nem sikerült, pedig nem mindennapi tett lett volna. :)

vénkujon 2011.12.27. 21:27:19

a fideszdroidok szerintem furán néznek most az írásaitokat olvasva. egész korrektek, pedig azt hittem már hogy viktor valagának tekervényeiből nincs számotokra kiút.
...de ha ez csak egy csel, akkor rohadjon meg az összes befőttetek a spájzban.:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 21:31:27

@vénkujon: Lelkylola évértékelése vélhetően külön cikk lesz ;-)
Egyébként meg biztonsági témákat játszanak meg a fiúk. Egy kis általános fanyalgásból baj nem lesz, az évvégi alkotmányozós hajcihőt és tornyosuló viharfellegeket pedig megpróbálják hópehely-fényképezéssel, antik forte fotókkal és hasonlókkal letudni.
Megbízható értesüléseim szerint a receptrovat hamarosan indul, és a tömeges lakossági igény felmerülésekorra gyűjtik a földművelési és állattartási tippeket, szabásmintákat és készül az apróhirdetés-felület is.

Mondjuk tölgy mellett nem állnak ki, az nem fér bele :-D

Bell & Sebastian 2011.12.27. 21:36:48

Tüdőgyulladásos tán, hogy kisbetű?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 21:48:42

@Bell & Sebastian: Tölgy? Sajátkezűleg írja kisbetűvel magát.
Bár a Forte filmen is gondolkodtam, hátha az esett a tóba. De szerintem már köznevesül, amikor nosztalgikus tartalmat is kifejez a használata, így jogos a kis "f".

VI. Béla 2011.12.27. 21:55:39

@vénkujon:

Ez a fideszdroid duma annak meg nem értése, hogy vannak ebben az országban páran, akiknek a világnézete konzervatív, és csak aztán fideszes. Mert ez az a párt, ami képes volt hatalomra jutni és meghozni pár fontos törvényt.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 21:56:53

@Counter: Oaké, az más. És mondja, magához nyúlt már? Szóval, ki tudta húzta a sifonér alól?

Bell & Sebastian 2011.12.27. 21:57:50

Amen, hogyan fordította ezt le németből?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 21:58:52

@Counter:

Maga fárasztásra játszik?

Teokratikus-kérdésben a Katolikus lexikon nem lehet egyetlen forrás, no, de egy értelmező zsebszótár két félmondata igen?!:-D

"Cezaropapizmus esetén a világi hatalom alá rendelődik a spirituális (sajátos módon személyi egységgel kifejezve, de mindig a világi uralkodó lesz az egyházfő, nem az egyházfő lesz világi uralkodó)" --- írja.

Ezt is a Websterből olvasta (ki)? Kétlem:-) Ennek a mondatnak ugyanis nincs értelme: ahol az egyházfő(ség) és államfő(ség) egyazon funkció...

"...a teokráciának a definitív ismérve nem a szervezeti-személyi egység, hanem a szigorú és teljeskörű hierarchia, a fiktív szervezeti és személyi elkülönítés (ami történetileg sem igaz, az összefonódás hétköznapi jelenség volt a keresztény államokban) sem akadálya a fölérendeltség érvényre jutásának és így a teokratikus berendezkedés beállásának." --- írja.

Ha ez így volna, akkor minden kormányzat teokratikus volna, a demokratikus is, hiszen az is hierarchikus és szükségszerűen valamiféle értékhierarchia is jellemzi. (Egy katolikus királyságban, ahol lényegében mindenki katolikus, magátólértetődő a katolikus értékrend: s ez zavarja meg a maga fejecskéjét: összekeveri az értékhierarchiát a hatalmi hierarchiával.)

"Ami a valóságos spirituális hatalom fogalmát illeti, maga állítja, hogy ez szűkítő szándékú, nevezze meg, hogy mihez képest szűkítek és miért oktalan ez a feltételezett szűkülés." --- írja.

A spirituális hierarchiához képest a valóságos spirituális hierarchia szűkítés... (Én értem mire szolgál magácskánál a szűkítés, csak ezt béna trükközésnek tartom.)

ü
bbjnick

Tenderized Amen 2011.12.27. 22:00:19

@Bell & Sebastian: Bocs főnök, >ki tudta húzni< a helyes megoldás. Bozsemój, májámatty.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 22:03:32

@Tenderized Amen: No, csak azé'! Holnap nyulat főzünk. Tud nyulat főzni, egyáltalán?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 22:05:34

@bbjnick: Nem egyazon funkció, csak perszonálunióra lépnek akként, hogy a világi vezetői funkció olyannyira maga alá gyűrte a spirituális vezetőit, hogy utóbbi számára már külön edény sem jut. Vajon ha Kovács József pék egyben szerető apa és a Liszteszsák FC kőkemény balbekkje, e három funkció egyazon funkció-e?

Ha nem képes különbséget tenni a szervezeti hierarchia léte és a hierarchikus szervezet más szervezetnek való alárendeltsége között, az a maga baja. Ahol a világi hatalmi szervezet egészében feltétlenül spirituális hatalmi szervezet alá rendelődik, ott teokrácia van. Ott, ahol hierarchia van, ott nincs. Képtelen komplex kategóriákat és viszonyokat felfogni, sajnos.

Maga szerint szűkítés? Akkor tehát maga szerint létezik a "valótlan spirituális hatalom", hiszen ezt szűkítem ki a "valóságos" ismérvével. Magyarázza már el nekünk, tudatlanoknak, milyen az a "valótlan spirituális hatalom", legyen szíves :-)

Tenderized Amen 2011.12.27. 22:09:27

@Bell & Sebastian: Ha elkapja nekem, én megnyúzom. De engedje meg, hogy emlékeztessem főnök, a takonyhal is kicsúszott a kezéből a múltkor. Kábítsa el valamivel, talán idézzen neki valami katolikus csűrcsavarást, ahhoz nem ért és elszédül.
De ha kirántja a partvissal, az se rossz, majd én lehúzom a szemére a sábeszdeklijét.

vénkujon 2011.12.27. 22:11:19

@VI. Béla: fideszdroid nálam: "aki nem velünk, az ellenünk". vagyis a beszűkűlt viktorduma, amit beszoptatok. túl ezen:én tiszteletben tartom, hogy ti konzervatívok vagytok(de nem hülyék) ellenben ti nem, hogy én (mondjuk) liberális. ennyi.

Tenderized Amen 2011.12.27. 22:15:27

@vénkujon: Vénségedre neked sem sok eszed maradt, drága fiam! Bélából nem is volt hat, csak ugrat, nem látod?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 22:25:23

@Counter:

Felebaráti szeretetből kap egy mondatot. Tessék:

Egy katolikus királyságban, ahol lényegében mindenki katolikus, magátólértetődő a katolikus értékrend: s ez zavarja meg a maga fejecskéjét: összekeveri az értékhierarchiát a hatalmi hierarchiával.

Próbálja megérteni.

ü
bbjnick

Czelder Orbán 2011.12.27. 22:26:22

@Ma chi è questo Joker?: A párizsi magyar kultúrközpontban igazgatóskodik már egy ideje. Gondolom, nem kívánkozik haza.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 22:30:40

@bbjnick: És? Ezzel még nem mondott semmit sem a példája, sem a maga személyes teokráciájáról.
A maga teokráciájáról korábban elmondta, hogy nagyon tetszetősnek találja, gondolom, azóta szóltak, hogy idén nem jön divatba, hát most szégyellősen próbálja letenni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 22:40:05

@Counter:

Hát, ha magának van erre ideje-energiája, akkor játssza újra! (Akárhányszor; egyszer hátha leesik a húszfillér.)

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 11:19:54
@triumphator:

"2011 az 1990-ben kialkudott magyar mutyiváltás utolsó éve volt - világos korszakhatár lesz a törikönyvekben. hogy milyen előjellel, nos, ezt meg majd meglátjuk" --- írja.

Ez így, persze, túl "nagyvonalú" megfogalmazás, de a lényeg valahol ez lehet. Annak a rendszernek (a rendszerváltás rendszerének) vége, annak a rendszernek a fogalmaival a máról (s főként a holnapról) beszélni/vitázni felesleges és értelmetlen. Új tartalmakkal kell megtöltenünk használhatatlanná vált fogalmainkat, új értelmezési keretet kell adnunk létezésünknek. Ezt jelenleg több dolog is gátolja: és nem csak az elmúlt húsz év haszonélvezőinek ellenérdekeltsége és ellenállása (külföldön és belföldön egyaránt) és nem csak a "tehetetlenségi erők", hanem a kormányzat, a talpnyalók és a holdudvar kötcseiánizmusa is.

Pedig...

ü
bbjnick

Counter · youtu.be/V_AgElep8zE 2011.12.27. 11:24:57
@bbjnick:
/off Látom, maga pontosan tudja, ellenfelei milyen tartalommal használják a fogalmaikat.

/on Eszmetörténészeti gyönyörűség nézni, ahogy a teokrácia térfeléről bírálgatja az oligarchikus rendi állam épülését. Ne feledje azonban, hogy aki Simicska katolikus elkötelezettségében nem bízik, az a mi fényes jövőnkben nem bízik.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 12:16:09
@bbjnick:

"Eszmetörténészeti gyönyörűség nézni, ahogy a teokrácia térfeléről bírálgatja az oligarchikus rendi állam épülését..." --- írja.

Nocsak, kapiskál valamit, csak hát, ugye, a maga törzsi fogalmaival nemigen lehet ezt értelmezni:-)

Figyeljen, mert csak egyszer mondom el:

"(...)

Mt 22.16
Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: "Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.
Mt 22.17
Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?"
Mt 22.18
Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: "Mit kísértetek, képmutatók?
Mt 22.19
Mutassátok az adópénzt!" Odanyújtottak neki egy dénárt.
Mt 22.20
Ekkor megkérdezte tőlük: "Kinek a képe és a felirata ez?" "A császáré" - felelték.
Mt 22.21
Erre azt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!"

(...)"

S, tudja, egy katolikus számára világos, hogy az "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" a császárra is vonatkozik.

ü
bbjnick

stb.

ü
bbjnick:-)

Bell & Sebastian 2011.12.27. 22:41:11

@bbjnick: Maga olyan böcsületes, vidéki, keresztény őstermelőnek látszik, testvérem. Szereti a nyulat? Nem plátóian, fazékban. Meghívnánk a főnökkel kicsit búslakodni, pont most mondta Merkel babérkoszorús seggnyalója a másik poszt alatt, hogy az amerikai cionkormány menesztette Orbán Viktort. Tud ajvékolós nótákat?

Szóda van, csak úgy mondom.

Tenderized Amen 2011.12.27. 22:44:41

@Bell & Sebastian: Nincs is nyulunk, most meg elbújt a gáznyomáscsökkentőben. (Nem maga a főnök? csak úgy kérdezem.)

Bell & Sebastian 2011.12.27. 22:46:37

@Tenderized Amen: Majd elzárjuk a gázt is, nem kell aggódni. (Dehogynem, csak én mindnyájunkéra gondoltam, na. Meg elfelejtettem váltani.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.27. 23:02:52

@Bell & Sebastian:

Látom, maga nem viccel! :-]

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.27. 23:09:31

@bbjnick: Nem hát, elkapjuk. Mányáná.

tevevanegypupu 2011.12.27. 23:15:16

@bbjnick:

Egyetertek, nem is beszelve arrol, hogy nincs alternativa. Kepzelje el Mesterhazyt vagy Schiffert, esetleg ujfent Gyurcsanyt, Bajnait sot Vona gabort miniszterelnoknek. Na persze az EU a fasiszta Magyarorszag demokratikus fejlodese szempontjabol esetleg kinevezhet valami komisszart, sot talan az IMF is, nekik kulonosen van alapjuk erkolcsi iteletet mondani, hiszen evekig DSK volt a fonokuk.

tevevanegypupu 2011.12.27. 23:15:16

@bbjnick:

Egyetertek, nem is beszelve arrol, hogy nincs alternativa. Kepzelje el Mesterhazyt vagy Schiffert, esetleg ujfent Gyurcsanyt, Bajnait sot Vona gabort miniszterelnoknek. Na persze az EU a fasiszta Magyarorszag demokratikus fejlodese szempontjabol esetleg kinevezhet valami komisszart, sot talan az IMF is, nekik kulonosen van alapjuk erkolcsi iteletet mondani, hiszen evekig DSK volt a fonokuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 23:22:40

@tevevanegypupu: "Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar."
(Magyar Nemzet, 1998. április 9.)

@bbjnick:

"@bbjnick: Aha, aha. S hogy ki a császár, akinek meg kell adni, s ki a nem császár, akinek nem, azt majd maguk megmondják.
Na ez a teokrácia.

@Counter:

"Na ez a teokrácia." --- írja.

Nem, ez a katolicizmus.

A teokrácia egy más "műfaj". Ezt még a maga törzsi kultúrájával is illenék tudni.

ü
bbjnick"
No látja, itt teokrata maga, ezt követően keveri össze a szezont a fazonnal és terel vég nélkül.

tevevanegypupu 2011.12.27. 23:48:58

@Counter:

Nem Orban mondta, hogy nincs alternativaja, hanem en. Es elhiheti, hogy sem uralkodni, sem kormanyozni nem szeretnek.(:

kamerasmobil 2011.12.28. 00:08:29

@tevevanegypupu: Egy esetleges Bajnai kormany masfel eves tevekenysegevel osszevetve eg es fold lenne az orszag helyzete ahhoz a romhalmazhoz kepest amit a Fidesz csinalt belole. Nincs olyan gazdasagi mutato vagy kozvelemenykutatasi adat ami javult volna. Talan a Jobbik tamogatottsagat kiveve.

Veder1 2011.12.28. 01:10:31

@Google akkor te a szerencsés százezer egyike vagy (végtörlesztés), maradt még kilencszer annyi, akinek ez nem jött össze. Ez a szám lehet nőni fog, ha a közférásokat megdobja állambácsi kedvező hitellel, de a többség akkor sem lát semmit a nagy mentőakcióból. Lehet jobb is, mert abba belerokkannánk. Szóval ez a mentés sokba kerül, de hatását tekintve inkább pr-fogás.

adambum 2011.12.28. 06:39:19

Egyetértek azzal a szerzővel, aki szerint 2011 a hiszti éve volt.

Magyarországon mindenki ért mindenhez, azt is előre látja (látni véli) minden Átlagos Állampolgár, hogy egy olyan tárgyalássorozat (jelesül: az IMF-fel) hogyan fog végződni (szerintük: kudarccal), amelynek kimenetele egyébként kismillió dologtól függ. És ha már tudni vélik, hogy kudarc lesz, azt is tudni vélik, hogy akkor bizony eljön a világvége.

Az Átlag Állampolgár Magyarországon úgy gondolja, hogy MPLŐ (Minden Politikus Legyen Őszinte), de ha egy politikus őszintesége feladatának akadályává válik, akkor azt mondja: ugyan, miért nem volt dörzsöltebb?

2011 a hiszti éve volt, mert sok magyar beszari, rendkívül érzékeny a kritika minden formájára (akkor is ha az olyanoktól jön, akik nem különösebben érdekeltek az ő sikerében), és abszolút nem ismerik azt a bölcsességet, hogy "az életet csinálni kell, és kész".

Ámde szerencsére még mindig többségben vannak azok, akik nem így gondolkodnak. Kérdés, hogy meddig. És kérdés, hogy eljön-e az államcsőd így, úgy, amúgy, főleg akkor ha mindenki csak pampog tovább és semmi egyebet nem tesz.

adambum 2011.12.28. 06:47:08

Mellesleg ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy a nagy becsben álló CNN miként torzítja saját híradásait:

www.huffingtonpost.com/2011/12/27/ron-paul-cnn-interview-cnn-edit-unfairly_n_1171462.html

Ennyit arról, hogy kik oktatnak bennünket demokráciából, és kiknek a harsogó szava miatt kesereg fél Magyarország.

Ennek nem szabad bedőlni: az Amerikából jövő demokrácia-féltés hatalmi indítékból táplálkozik, nem pedig a magyar emberek szabadságának figyelembevételéből.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.28. 07:04:34

@tevevanegypupu: egyébként megnyugtatom, a képek körüli hisztéria legfeljebb csak itt a neten tapasztalható és amennyit láttam belőlük szintén valahol a neten, hát az ellenképek sem jobbak, sőt. A képzőművész társadalom meg többnyire inkább tojik erre az egész kerényis történetre, mint ahogy gyaníthatóan a neten túli magyar társadalom jelentős része is.
Ami pedig Kerényit illeti. Sajnos ellent kell mondanom, mert bizony leginkább a festészet területéhez tökéletesen dilettáns Kerényit minősíti ez az egész történet. Amikor pedig Kerényi azzal védekezik néhány téma kapcsán (lovasroham, vörösiszap, új alkotmány születik), hogy ha majd újra a ballib kerül hatalomra, akkor majd ők is a saját szájuk íze szerint tematizálhatják a történelmet, ez a szöveg egyenesen vérlázító.

Működött Klebelsberg Kunó minisztersége idején, meg persze a halála után is egy Gerevich Tibor nevű művészettörténész, aki a Római Magyar Akadémia megszervezésével és úgy általában művelődéspolitikusként nagyon sokat tett a két háború közötti kortárs magyar képzőművészetért. Gerevichnek óriási szerepe volt abban, hogy ma egyáltalán beszélhetünk két háború közötti, államilag támogatott érvényes magyar művészetről is, mely az akkori kortárs nemzetközi tendenciák között is megállja a helyét. Ma is jól jönne egy ilyen Gerevich-féle fazon a tekergő Kerényik helyére.

Más. Amit bbjnick-nek ír az alternatíva hiányáról, azzal maximálisan egyetértek. Igen ám, de felesleges frontok nyitásával és balfaszkodással sajnos akarva, akaratlanul újra lehet termelni azt az alternatívát, lásd 2002. Pedig akkor mennyivel jobb volt a helyzet Bendőmagyarországon. Most még az ellenzék is kellően balfasz és láthatóan Gyurcsány is csak akkor kerül be a kaptárba ideig-óráig, ha maga akar bevonulni egy kis mártírkodás céljából, de a helyzet bármikor fordulhat.

Amúgy @sztd: kommentje szimpatikus, nem is igazán reagált rá senki.

is 2011.12.28. 07:37:20

@tistedur: aki 2008-ban a hülyenépszavazáson igent voksolt, az szivattyúzta csak igazán a vizet Magyarország elsüllyesztésébe, 18 hónap csákánnyal lékvágása után. ezt nem a levegőbe beszélve állíthatjuk, hanem azért, mert a FIDESZ is bevezette a vizitdíjat is, meg a tandíjat is (ha nem vetted észre, akkor elég sekélyesen szemléled az eseményeket: a hamburgeradó, és a finanszírozott helyek megvágása lenne az), és Szócska is pont azokat a kórházakat akarja bezárni, mint Molnár Lajos.

azt, hogy a FIDESZ 15 év alatt (első tandíjtüntetés, 1995 eleje) micsoda rombolást vitt végbe az ország mentális állapotában, azt a Mandiner léte bizonyítja a legjobban. most próbáltok kimászni a saját magatok által is, hosszú évek alatt épített szarkupacból. egy tőletek 15 évvel idősebb, és titeket keményen megvezető autokrata faszinak kampányoltatok egy évtizedig. Simicska-Pintér-Csányi-Orbán - ebbe a rendszerbe dolgoztatok és dolgoztok be a mai napig. köszönik szépen, jönnek is a milliárdok. nekik. az ország meg megy bele tönkre.

is 2011.12.28. 07:40:25

@Gasper: "Amúgy @sztd: kommentje szimpatikus, nem is igazán reagált rá senki. "

Hát az 1984-re mit reagáljon az ember? A közjogi rendszert monarchiává alakították, és vállalhatatlan alakokkal töltötték fel a kiszolgáló gépezetet. Ezt sztd úgy írja: megújult a közjogi rendszer. Köszönjük szépen, erre nincs mit mondani. Arra sem, hogy neked ez szimpatikus, Vagy nagyon alacsony az informáltságod, vagy nagyon elvakult vagy te is.

is 2011.12.28. 07:47:11

@tevevanegypupu: tévedés. Orbán többször is elmondta a FIDESZ frakció előtt, hogy nincs nekik alternatívájuk. azt meg, hogy a FIDESZen belül neki nincs alternatívája, azt meg tessék visszanézni a pártszavazásokból, meg Orbán 20 éves viselkedéséből, pl. Fodor Gábor, Tirts Tamás kicsinálása, Áder János félreállítása, Pokorni lenullázása stb. stb. ne tessék már ténykérdésben valótlansággal próbálkozni.

is 2011.12.28. 07:50:03

@tevevanegypupu: Elképzelem Bajnait, sőt Bokrost, sőt Schiffert is. Mindegyik jobb, mint Orbán, és még nem is volt szó további még jobbakról. Szerintem itt az ideje a karaketgyilkolászások befejezésének.

tevevanegypupu 2011.12.28. 08:29:25

@is:

A helyzet az, hogy Bokros vagy Bajnai karakterongyilkossagot hajtott vegre, Schiffer pedig csak egy eleg vekony reteget - foleg budapestieket - kepvisel, tehat belole nem nagyon lehetne az "egesz orszag miniszterelnoke". Ezen kivul az o partjabol es ismeretsegi korebol kerulnek ki azok, akik mindent megtesznek azert, hogy kulfoldon lejarassak Magyarorszagot. nem csak Orbant, hanem Magyarorszagot is. Ez a fasisztazas annal is inkabb meglepo reszukrol, mert a hatalom erdekeben akar a Jobbikkal akar az MSZP-vel keszseggel alkotnanak un. technikai koaliciot. Na persze az orszag erdekeben.

tevevanegypupu 2011.12.28. 08:41:09

@is:

Orbannak minden oka megvan, hogy ugy erezze potolhatatlan, megpedig azert, mert a fidesz szavazok nagy resze miatta szavaz a fideszre. Erre a magyarazat reszben az, hogy a vezeto rendszervalto politikusok kozul egyedul o nem tarsult az mszp-vel, szinte mindenkinek o jelenti azt a politikust aki elmondta azt a bizonyos beszedet Nagy Imre ujratemetesenel. Es nyilvan emlekszunk meg arra iq, hogy az elso fidesz kormany idejen Kozep-Europa vezeto orszaga lettunk. Ilyen egyszeru dolgok motivaljak a szavazokat, persze csak amellett, hogy kozben az elmuttnyocev alatt volt lehetosegunk megtanulni - sokan sajat borukon - mit jelent a magyarosch liberalszocialdemokracia. Ami a fidesz eros embereinek felreallitasat illeti, az nyilvan valami varosi legenda: Fodor Gabor azert ment el - es csatlakozott az szdsz-hez es Gyurcsany Ferenc kormanyahoz - mert Orban nem tarsult az mszp-vel. Ader Janos EU kepviselo lett, Pokorni a II. kerulet polgarmestere..sokan szeretnek, ha igy allitanak felre oket.(: Egyebkent egy partot csak eros es karizmatikus egyeniseg tud osszetartani, foleg az olyan tamadasok alatt mint amit Orbannak es a el kellett viselnie az elmult husz evben.

Egyebkent ami Bajnait illeti, talan sokan elfelejtettek, hogy mikor tizennyolcadiknak vegre kineveztek miniszterelnoknek, akkor az IMF utasitasait hajtotta vegre, szimpla hivatalnoka volt az Europai Unionak. Mikor tenylegesen cselekedhetett, akkor pedig Gyurcsany Ferenc kormanyaban volt gazdasagi miniszter. Az eredmenyt lathattuk es erezhettuk es meg sokaig fogjuk is. Biztos, hogy olyan alkalmas?

tevevanegypupu 2011.12.28. 08:53:33

@Gasper:

Kerenyi szemelye valoban nem szerencses valasztas, nagyon tamadhato elsosorban az un. "muveszvilagban", hiszen hatat forditott szinte az egesznek akkor, amikor kimutatta foga feherjet(: es jobboldali nagyon elkotelezette valt. Nem elsosorban allitolagos hozza nem ertese a donto teny itt, hanem politizalasa, aminek persze a kivalasztott festok isszak a levet, mert nagyon kevesen akadtak akik kepeiket valos ertekuk vagy ertektelenseguk miatt biraltak. Ugyhogy lehetett volna itt Gerevich meg Klebensberg, az nem szamitana.

Az ellenkepek festoi gyuloletbol mazoltak kepeiket, ami azert kar, mert - ha mar szukseget ereztek - egyreszt lehetett volna tobb humorral festeni, masreszt pedig lehetett volna jobb kepet is az esetleges felkert helyett. Szoval ott maradtak ahol a part szakad, hogy egy ismert dakota kozmondast hasznaljak.

Mark Bolt 2011.12.28. 09:05:24

@tevevanegypupu: Bajnaiék legalább felmérték, hogy mit lehet megtenni, és mit nem. Mertek szürke hivatalnokok lenni.

Jelenleg ott tartunk, hogy Orbánnál a kommentelők bármelyike jobb lenne miniszterelnöknek. Mert mit csinálna? Szakértelme nem lévén maga köré gyűjtene egy halom szakembert, és a felkínált reális lehetőségek közül választana, és mindenkinek jobb lenne. Orbán alkalmatlan miniszterelnöknek, mint kiderült. Egy vállalkozást se bíznék rá. Fantaszta egy olyan helyzetben, amikor senki más nem az, és még ráadásul nem hallgat senkire, és még ráadásul képes egy Matolcsy-t követni, az egyetlen közgazdászt, akinek a tekintete és a gondolatai is zavarosak. Szegény, szerencsétlen Magyarország. Egy válság közepén van Ahab kapitánya.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.28. 09:11:10

@tevevanegypupu: "Nem elsosorban allitolagos hozza nem ertese a donto teny itt, hanem politizalasa"

Na persze, a valós értékeket képviselő kunsztnak többnyire kevés köze van a politikához, a közvetlen politikai ideológiákhoz. A jó kunszt ugyanis oldalfüggetlen, de ezt sem a fekete öves ballibbantak, sem a majomkodó pszeudokonzervek nem látják be.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.28. 09:22:49

@Gasper:
maga szerint hogy lehetne ebből a counter és bbjnikk fosta tengerből kihalászni sztd véleményét?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.28. 09:31:40

@málnási: nem tudom. De jellemző, hogy hogyan nyomja el a zsákafoltja népiurbánusch szarfűrészelés a nép valós hangját. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.28. 09:35:35

@Gasper:
hát igen. követhetetlen már a bbjnikk-i erőn felüli képzelt-nép imádati és a cionista-kutya népgyűlöleti menet :)

Google 2011.12.28. 09:46:26

@Gasper:
Sztd, de @adambum: véleménye is szimpatikus volt. De az ember nagyrészt nem arra a véleményre reagál, mellyel egyetért, hanem inkább arra, mellyel nem.

Ezredszerre hozzák fel itt Bajnait, aki legtöbbek szemében egy egyszerű felszámoló. Végrehajtó.
Volt és maradt. Hajdú-Bét után jöhetett az ország is. Valakik megírták a forgatókönyvet, ők pedig végrehajtották a metszéseket. Ezzel indítva el a lavinát, mely most csődeljárásokkal, kiköltöztetésekkel, áram, gáz kikapcsolásokkal, végrehajtókkal jár. Bajnait tehát őrizzék meg a szívükbe azok, akiknek ezért külön fizetnek, vagy a két szép szeméért szimpatizálnak vele.
Ha alternatívát találnak egyesek, nagyon jó, támogassák a jelöltjüket, brávó, de ne vitassák el azok jogát sem, akiknek megfelel ez a mai kocsma.
Visszatérve a devizahitelesek kimentésére; kíváncsi lennék, kinek hogy tetszene, ha végtörlesztés ÉS árfolyamrögzítés híján kerülnének rengetegen az utcára, még jobban visszazuhanna a fogyasztás, a bankok pedig a szállodák után egy csomó lakásra is rátennék a kezüket. És kinek adnák el ezeket a lakásokat, na kinek?
Jobb a békesség, bárki meglátja!

Google 2011.12.28. 09:50:19

@málnási:

Jól mondja. Míg az egyik képzelt talán, addig a másik valóságos(an is üt). Nagy düh munkál odabenn.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 10:27:08

@Google: Szokták hiányolni a bérlakáspiacot. Akár azt is megindíthatta volna az egy kézbe kerülő lakástömeg.
Azt próbálom megértetni, hogy aki jól járt a végtörlesztéssel, azt nem kellett kimenteni. Nem azok végtörlesztenek, akik 3 hónap múlva az utcán lennének egyébként; ellenben vannak, akik a végtörlesztés miatt megnövekedő terheket viselni kénytelenek a sajátjuk mellé és esetleg épp emiatt kerülnek tarthatatlan helyzetbe. A végtörlesztés rontja a forintárfolyamot, azon keresztül pedig pont a végtörlesztéssel élni nem tudók is viselik a végtörlesztés terheit.

Mondok hasonlatot. A parttól néhány kilométerre elkezd süllyedni egy tengerjáró. Erre a partiőrség kihajózik, Vuitton-design mentőöveket kezd el dobálni a strandon fürdőzőknek, miközben a levegőben sétarepülők húzzák a molinókat, hogy "kimentjük a fuldoklókat". Pár óra múlva konfiskálja a tengerjáró mentőcsónakjait is a vészhelyzetre hivatkozva, az akció végén pedig a szomszéd fagylaltozó fedésében vízhasználati díjat számláz mindenkinek, aki vizes lett az elmúlt egy hét során.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.12.28. 10:39:33

@tevevanegypupu: azert igy utolag elmondhatjuk, hogy az elso fideszkormany idejen dozsoltek a Bokros penzeben es most is volt egy hasonlo eselyuk, hogy Bajnaiek meghuzzak az igazi feketelevest helyettuk, de Gordon beintett nekik, hogy majd az uj kormanynak kell a strukturalis atalakitasokat meghozni. Akkor az volt a jo politika, hogy megvontak nyugdijemelest, meg visszavontak a tandijat.

1998-ban beszalltak egy eleg jol halado motorcsonakra, amelynek a lendulete kitartott. Mig most Bajnai elvitte a kikotobe a vitorlast egy kiados vihar utan es Viktor meg kivezette azt az ujabb viharba, mintha valami gyorsnaszad lenne.

Robin Masters nem ertekezik 2011-rol? Sracok mikor leptek be a millaba? Ahogy igy olvasgatom nektek sem tetszik a rendszer, pedig odakotoztetek magatokat a gyorsnaszadhoz rendesen. Remelem egy- ket Szerencsejatek Rt. reklamplakat vagy radiofrekvencia leesett nektek is es nem aldozzatok fel magatokat a semmiert:(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 10:43:29

@Gasper: @málnási:

Ezt megjegyeztem, fijjuk: fehér ember nem felejt.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 10:47:44

@Counter:

Tehát, aki hívő, az "teokrata" (vagy csak aki katolikus?)?!
S aki nem hívő (vagy csak nem katolikus?)? Az mi az? Fényfia?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 10:53:58

@tevevanegypupu:

Mindig van alternatíva, csak meg kell látni:-)

Tudja, nekem Orbán nem apám, nem fiam, nem sógorom, nem komám, ha akar tőlem valamit, azt csak tisztességesen érheti el.

magyarido.blog.hu/2009/05/20/napi_elkeserito_es_folderito_20_dik_maj_2009

De ami most megy ellene, az nem a mi műfajunk, az patkánytempó!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 11:03:46

@bbjnick: Az a teokrata, aki szerint a világi hatalom legitimitásának a spirituális hatalomtól kell származnia, aki szerint a világi hatalmat alá kell vetni.

A "teokrata" ellenpárja a "nem teokrata" :-) De nem mindenki nem teokrata, aki nem katolikus vagy aki nem hívő (!).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 11:47:44

@Counter:

"Az a teokrata, aki szerint a világi hatalom legitimitásának a spirituális hatalomtól kell származnia, aki szerint a világi hatalmat alá kell vetni." --- írja.

A világi hatalom legitimitásának nem spirituális hatalomtól kell származnia, a világi hatalmat nem kell (spirituális hatalomnak) alávetni, hanem...

Hanem?

ü
bbjnick

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.28. 11:55:46

@Robinzon Kurzor: az idézett mondat már a következtetés, ha szabad segítenem a szövegértelmezésben. De semmiképp ne zavartasd magad.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 11:56:13

@bbjnick: Hanem nem kell alávetni spirituális hatalmaknak.
Egysíkú gondolkodásra vall, ha csak azt tudja kérdezni, hogy hogyan kell spirituális hatalomnak alávetve lennie mindennek, ami nem spirituális hatalom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 12:23:34

@Szindbad:

Értem, elhatárolódtok:-) Szívetek joga. Közöm?

ü
bbjnick:-)

Google 2011.12.28. 12:51:41

@Counter:

Maga egy dolgot akar elérni. Mégpedig: összeugrasztani azokat, akik végtörleszteni tudtak körülbelül mindenkivel.
Szép elfoglaltság ez, de akárhogyan is nézné, egy közösségbe tartozunk, és ha valakik bajba jutottak, azokon segíteni kell. Tessék ez nagyon kevésbé is egyeseknek.
Emlékszem arra az időre, amikor bankokat konszolidáltak, arra is, amikor embereknek segítettek megvenni a bérlakásaikat. Nem kellett volna azt sem?
Magának tényleg annyira tetszett, hogy a bankok az égig emelik a kamatot, kezelési költséget, amellett, hogy az adósság csak nőttön nőtt? Nekik (a bankoknak) most gond az, ami nagyon sokaknak lehetetlenné vált már.
Annyira sajnálja, hogy segítettek valakiken?
Valamint ne mind ferdítsen, mindenkinek, minden adósnak segítenek azzal, hogy az árfolyamot rögzítik. De erről következetesen nem beszél sem Maga, sem más, nem passzol bele ugyanis a mondókájukba.
(Magának van tartozása, tudja egyáltalán, hogy miről beszél? Vagy csak úgy, bele a levegőbe.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 13:21:28

@Google: Árulja már el, miért téveszti össze a végtörleszteni vagyonuk vagy hitelképességük, netán állami státusuk okán képes, tehát bajban nem, csak nehézségben lévő csoportokat a valóban bajban lévőkkel. Tudja maga például, hogy milyen sorrendben kell a mentőorvosnak ellátnia a sérülteket, ha több van? És hogy nem látja, hogy ez a mi mentőorvosunk, miközben jócskán ünnepelteti magát, végtagtöréseket és ficamokat lát el a vérző, eszméletvesztett vagy nem reagáló sérültek helyett?
Szerintem azon, akinek annyi tőke áll rendelkezésére, hogy képes végtörleszteni, nem kellett volna segíteni. Ha jól tudom, az opcionális árfolyamrögzítés keveseket érint, mivel az adósok valamiért úgy vélik, hogy kockázatos.

Az érvelésében egyébként elég látványosan alkalmazza a hamis dilemma eszközét. A kamerasmobil által emlegetett kamatmarzs-szabályozás például sokkal korrektebb eszköz lehetett volna a hitelesek terheinek könnyítésére, számos államban alkalmazzák is. Egyáltalán nem értem, miért gondolja úgy, hogy a probléma megoldása az, hogy a legjobb helyzetű, legteherbíróbb adósoknak nyereséget biztosítunk a nemzetgazdaság és ezen belül a gyengébb adósok terhére.

Ha a '90-es évek bérlakásvásárlásaira gondol, ott is csak annyi történt, hogy állami tulajdont nyomott áron juttattak jobbára tulajdonosnak alkalmatlan magánszemélyek tulajdonába. Nem egy sikertörténet. Bár azon sokkal többen nyertek, mint a mostanin, s a vesztesek vesztesége sem olyan könnyen kézzelfogható.

A bankkonszolidációk, úgy tudom, a politika önfinanszírozásának eszközei is voltak (be szépen mondtam!). Nem vagyok meggyőződve, hogy szükségesek. Egyes vélemények szerint a 2008-as hitelpiaci válság során is hiba volt a bedőlő vállalatokat irtózatosan drágán "megmenteni". Vagy éppen Görögországot szintén irtózatosan drágán visszatartani a rendes államcsődtől, és az elhúzódó csőd árát ráterhelni más államokra.

sztd 2011.12.28. 14:15:23

@Gasper:
Kedves, hogy szimpatikusnak találoda hozzászólásomat, de a magam részéről nem várom el, hogy a 120. hozzászólására még reagáljanak bármit is.

@is:
Mély tisztelettel megjegyezném, hogy elvakultságért nem szükséges hozzánk jönni.
Néhány észrevétel:
- az intézmény nem azonos azzal, a személlyel, aki betölti. Pl. 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ 2/3 Göncz Árpádból köztársasági elnököt csinált, Göncöl Katalinból pedig állampolgári jogok országgyűlési biztosát, de az intézmények nem omlottak össze. Kovács Árpád annak idején pártjelöltből lett ÁSZ elnök, és Domonkos László is megfogalmaz (utólag pontosnak bizonyuló) bírálatot a költségvetéshez. A lényeg az, hogy kormányok jönnek-mennek, de az intézmények maradnak, és most azonos kb. utoljára a pártirányzattal az intézmény iránya. (Természetes, ha neked nem lesz szimpatikus az intézmény képviselője, ha már az jelölő pártot is utáltad.)
- Mivel ez egy visszaemlékezős bejegyzés, a "hülyenépszavazás" megfogalmazást azt gondolom, hogy illik visszautasítani. Bede Mártont itt kb. senki nem szereti, neked sem kell, de idéznék tőle két mondatot:
"A tervből [Gyurcsány reformnak hívta ezeket], ha egyáltalán valaha kialakult olyan, már a népszavazás előtt sem maradt semmi, csupán három, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a fizetős oktatásról szóló demagóg kérdés. Illetve valójában csak egy, nevezetesen hogy takarodjon-e Gyurcsány. "
Forrás: index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/15/az_elso_nap_ferenc_nelkul/
Szóval a lényeg, hogy a kérdés pl. a vizitdíj esetében nem az volt, hogy "akar-e vizitdíjat", hanem az, hogy "Kérhet-e Gyurcsány << aki a lehangoló állapotok kialakulásáért felelős>> vizitdíjat a problémák megoldásához?"
Mivel gyakorlatilag mindenki így értelmezte a kérdést, és a választ is ennek megfelelően értelmezte mindenki, aki kíváncsi volt a valóságra (ezért is állt meg minden "reform" a népszavazás után), ezért utólag sem illik a kérdést átértelmezni.
Persze lehet, hogy 2008-ban már nem segített volna az előrehozott választás, de 2007-ben még mindenki (az MSZP-t is beleértve) jobban járt volna vele.
- Az államilag finanszírozott keret lecsökkentése nem jelent az én olvasatomban tandíjat (ha 3000 emberre csökkentették volna, és nem 30000-re, akkor azt jelentene). A tandíj problémája nem az, hogy ki kell fizetni, hanem az, hogy olyannak kell kifizetnie, akinek erre elvben nincs pénze. Ha nem veszik fel államilag finanszírozott képzésre, akkor korábban is tandíjat kellett fizetnie. Én még azt is elvárnám, hogy egyes szakokból arányaiban kevesebbet, más szakokból többet finanszírozzanak...
- Elfogadható a gondolat, hogy annak, akinek tökéletesen megfelelt a sajtóban a kb. 85-90%-os balliberális túlsúly, irritáló a Mandiner létezése.
Akinek viszont nem felelt meg, az örül neki. ;)

Google 2011.12.28. 14:27:31

Az árfolyamrögzítés - ez a második - a bankok találmánya, azóta is várjuk a részleteket. Gondolom, nem kell már sokat aludnunk, amíg.
"Bajban van", "nehézségben van", segítik és ez nem baj.

Kár, hogy nem csatatérhez hasonlította a dolgot, arra hajazott leginkább a helyzet.
Na, Isten vele!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 14:37:03

@Google: Az árfolyamrögzítés nem "a bankok" találmánya, hanem a kormányé, csak nem kellett szinte senkinek sem. Tetszett volna figyelni :-)

A segítés önmagában nem érték. Szívesen segít ön Hagyó Miklósnak? S megfeledkezik arról, hogy a segítségnek mindenképpen ára van. Most éppen amellett tör lándzsát, hogy nehéz helyzetben lévők terhére nem annyira nehéz helyzetben lévőkön segítsen az állam.

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:46:33

@bbjnick:

Annyira senki nem kellene elfogult legyen, hogy ne lassa - es foleg ne zavarja - annak a partnak vagy szemelynek a hibaja, hibai - amire-akire szavazott. Termeszetes az is, hogy kisebb-nagyobb csalodasok erik az embert, mindig mondom, hogy a mi politikusaink (minden oldalrol) nem politikusok hanem hivatalnokok. Husz ev alatt azert mar lehetett volna kitanittatni egy gardat, akikbol igazi es hivatasos politikusok lesznek..ez lehetne akar oldalfuggo is, de csak annyiban, hogy mindnek legyen azert objektiv ralatasa az orszag es a vilag dolgaira. Nalunk nem politizalas folyik hanem partepites. Amig igy megy, addig az orszag fogja megszenvedni. Orbanek is hajlamosak erre, de Orbanban azert megvan reszben a tehetseg, nagyreszt pedig a keszseg arra, hogy Magyarorszagban gondolkodjon a kulfold fele.Ebben a keresztenydemokratak tamogatjak. .Ez nincs meg a tobbi partban (a Jobbik itt atesett a lo masik oldalara), illetve kevesen hiszik el, hogy ez lenne a cel.

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:55:14

@pancho_sanza:

Ugy tudom - bar talan kisse frivol dolog az Alkotmanybirosagra hivatkozni - a Bokros csomag szamtalan reszet visszadobtak mint nem megfelelot, valamint a ravasz Horn Gyula is jonak latta megszabadulni Bokrostol. Ami pedig a vidam csonakazast illeti, Orban azert megorzott valamit a hajo raktaraban, hiszen ha nem, akkor Medgyessy Peternek valoszinuleg nem lett volna lehetosege teljesitenie a valasztasaban igerteket. Amikor atvette a hajo vezeteset meg ugy nyilatkozott, hogy minden rendben van. Amiben kicsit kesobb hibat talalt, az ha jol emlekszem sajat kormanyaban garazdalkodo Csillag Istvan korul volt..El is kergettek gyorsan Medgyessyt (aki kesobb olyan bator volt, hogy azt merte mondani, hogy az szdsz tele van korrupcios ugyekkel) es jott a megvalto Gyurcsany Ferenc szemelyeben. A tobbit tudjuk..illetve kiderult Oszodon. Egy devizaban eladositott orszagot es devizkolcsonokre kenyszeritett lakossagot vett at az Orban-kormany 2010-ben. Amennyire lehet igyekeznek belulrol-kivulrol ugy zsarolni amennyire csak lehet, (Amerika, IMF, EU) mar a latszatra sem ugyelnek. Miert csodalkozik barki is, hogy Orban ezt nem akarja turni sem az orszag, sem a lakossag, sem sajat maga miatt sem?

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:56:20

@Mark Bolt:

Hol es mikor derult ki, hogy Orban alkalmatlan miniszterelnoknek?

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:58:16

@Gasper:

Amig a valos erteknek jobb es baloldala van, addig altalaban gyoz a bovli. (:

Google 2011.12.28. 15:10:25

@Counter:

Jó. akkor most miben állapodtak meg a bankok- kormány? Nem árfolyamrögzítésben vajon?
És azt tudja, hány háza volt Hagyó Miklósnak Budapesten, vidéken és úgy cakompakk?
Megint mondott egy nagyot, de ne lankadjon, hisz van még szufla Magában! Évődik itt.

betyár (törölt) 2011.12.28. 15:26:41

@is:
eszem a zuzáját, ilyen korán még nincs nyitva a vince? elegük van a karaktergyilkosságból? jaj, de vicces ma reggel.

alapfogalmakkal meg kellene barátkozni, mint pl. monarchia:). szokja a gondolatot, hogy a maga evidenciái másnak nem feltétlenül evidenciák, göncz(öl) nem mindenkinek ikon. afelett meg örülnie kellene, ha ovi leamortizálja a fideszt, magának tiszta haszon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 15:31:01

@Google: Úgy tűnik, az árfolyamrögzítés annyira sikertelen kormányintézkedés lett, hogy magához el se jutott. Nagyon leegyszerűsítve annyit tett volna, hogy az árfolyamveszteség egy részét a hitelező meghitelezi az adósnak, aki ezt csak később törleszti.
A végtörlesztés ezzel szemben nem tartalmaz újabb hitelezési jellegű mozzanatot, egyszerűen a hitelezőt az állam leírni kényszeríti a veszteség meglehetősen nagy részét. Afféle adósságelengedés, ami az ókorban és a középkorban volt szokás. És mivel az állam nem a saját követeléseit engedi el, meglehetősen visszás is.

Hagyó Miklós úgy jön ide, hogy mivel egy közösségben vagyunk vele is, Önnek nyilván tapsikolnia kell, hogy rengeteg segítséget kapott. Hiszen a közösségbe tartozókon segíteni jó.
Az megintcsak más kérdés, hogy vajon a devizahitelesek nyereségüket is megosztották-e a közösséggel. Vagy a nyereség a sajátjuk, a veszteség meg mindenki másé (illetve ha veszteségesen alakul az üzletük, akkor állami szubvencióval nyereséget kell a zsebükbe tömni)?

betyár (törölt) 2011.12.28. 15:32:15

@bbjnick:

fényfia vagy valami mérnököcske:) ne hagyja magát:))

Alfőmérnök 2011.12.28. 15:42:57

@betyár: Hi Mutter!
Hogy telt a karácsony? Maradt még mákosbájgli? :-)
p.s.
Továbbra is várom az okfejtést, amire azt a feltételezését alapozta, hogy azonos vagyok @Counter: nickkel.

betyár (törölt) 2011.12.28. 16:25:32

@Alfőmérnök:

az élet már csak ilyen. az ember mindig vár valamire.

Alfőmérnök 2011.12.28. 16:39:55

@betyár: Ha egy kurvaanyázásra vártál tőlem, akkor csalódást kell okoznom. De ígérem, ha még egyszer lecounterezel, megkapod. ;)

Stenonis 2011.12.28. 16:48:36

Összefoglalva 2011. a mandinereseknek a kiábrándulás éve volt...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 16:53:41

@Alfőmérnök: Ha így bánik a jobbik felével, bizony kiöntöm az összes házipálinkánkat, amint én leszek a domináns személyiség.

betyár (törölt) 2011.12.28. 17:04:43

@Alfőmérnök:

"Továbbra is várom az okfejtést,"

érti? maga, nem én.
jaj, maga tényleg buta.

Alfőmérnök 2011.12.28. 17:25:35

@betyár: "az ember mindig vár valamire."
Ja, hogy maga nem ember?
Nyilván attól várom az okfejtést, akinek az agyában megszületett a gondolat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 18:15:49

@betyár:

Agyhalottakkal vitatkozni nem vidám dolog, de (micsinájjunkmicsinájjunk!) hazafias kötelesség:-]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 18:32:46

@tevevanegypupu:

Hogy mi lesz, azt nem tudom, de hogy most baj van, azt látom.

Bekapcsoltam délután a tévét, parlamenti közvetítést toltak az m2-n, az egyházi törvény (sokadik) vitája folyt.

Komplett zűrzavar minden vonalon: mivel az Alkotmánybíróság visszadobta, ezért számos ponton módosították ismét a törvényt, lényegében mára teljesen eldönthetetlen, hogy mit is akarnak vele elérni. Olyan könnyítő módosításokat pakoltak a törvénybe, amellyel már az összes utolsónapokszentjei kisszekta és boszorkányszombat gyülekezet is egyházzá válhat, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy az egyházzáváláshoz a jogot az országgyűlési többség adhassa meg. Valami Varga nevű fideszes képviselő a végén már úgy belezavarodott a módosítók magyarázgatásába, hogy kínjába (szó szerint!) "Clintonné őnagyságát" kezdte szidni, ezt az bele akar dumálni a magyar törvényekbe ("Ez itt nem Amerika!"). (Biztos lesz ebből is egy nemzetközi cirkusz.)

Következetesnek kellene lenni! Valóban úgy viselkednek, mint akiknek fogalma sincs, hogy mit is akarnak. Az egyházitörvény erdeti KDNP-s változata normatív szabályozást adott, biztos hogy kiállta volna az alkotmányosság próbáját, jelentősen csökkentette volna az egyházak számát, de az Orbánnak nem volt elég kemény. Egyik napról a másikra (a KDNP megkérdezése nélkül) átírták a törvényt, ami aztán az alkotmányossági próbán meg is bukott, most pedig összevissza módosítgatják, már sokkal puhább, mint az eredeti, KDNP-s változat volt és úgy összekuszálták a szálakat, hogy maguk sem igazodnak ki rajta:-(

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.28. 19:14:40

@bbjnick:

Eppen az Egyhaz a gyenge pontja a fidesznek, emiatt tamadjak oket szinte legtobben, leszamitva persze a gazdasagot. Mar az is megbotrankoztato volt, hogy a Hitgyulekezetet bevettek a tamogatasra szant egyhazak koze, a tobbi szektaszerusegrol nem beszelve. Most jonnek a krisnasok akik a marhakat imadjak - ezt persze tiszteletben kell tartani, de minek anyagilag Magyarorszagnak tamogatni- es aztan vajon miben engednek meg? Egyaltalan, erthetetlen, hogy eppen azok, akik annyira ellenzik az allam beavatkozasat mindenbe, ennek ellenere foggal-korommel ragaszkodnak minden allamtol kizsarolt fillerhez. Hogy a fidesz ad is, azt vegulis megteheti ketharmaddal, de ebben a mindenaron es mindenkihez valo alkalmazkodasban eppen azokrol hajlamos elfelejtkezni akikrol pedig nem kellene: sajat szavazoirol.

Bell & Sebastian 2011.12.28. 20:22:09

@sztd: Na jó, akkor reagálok, nem voltam rest visszakeresni. Ez a kormány pont olyan, mint a mesebeli szőke nő, nem bír egyszerre több dolgot csinálni, pedig belekapott ebbe is -abba is.

Valahogy a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés mindig úgy jár, mint a harmadik gyerek, cumizhat apukánál.

Most mondja a Németországból visszajött haverom, hogy mást sem csinálnak, csak napelem parkokat, kínai és olasz cellákból.

Kér kérdésem lenne.
- Ha van egy magyar fejlesztő, aki szabadalmaztatott valamit, amitől jobb és olcsóbb az ő cellája, mint a többié, miért nem kapott pár milliárdot egy gyárra?
- Miért nem telepítünk most (például) napelemet (se) orrba-szájba? Tán olcsóbb lesz a gáz és vellany?

Szögezzük le, hogy a jogi keretekkel jó sokáig elbíbelődtek, a tehenke meg közben éhen döglött.
Mivel 800 ezer állami kitartott van első körben (másodikban sokkal, de sokkal több), sajnos ők lesznek a következők. Sajnálatos dolog.

Matolcsyról. Ha csak a végrehajtás gyorsasága vagy minősége lenne itt a baj! De nem az. A jogalkotás és végrehajtás közt, az aprópénzre váltás nem megy.

Ha úgy tetszik, a végrehajtási utasítások kidolgozása, ami a végrehajtás legfontosabb előfeltétele.

Az egy nagy nap lesz, ha kézbe vehetjük majd másodikán a többkötetes Magyar Közlönyt, ami elsejétől érvényes. Ha volt is ütemterv, már rég nem igaz, ezzel a szervezéssel egy kerti budit nem lehet felépíteni, nemhogy államigazgatást. Persze van rá jó magyarázat, dinamikusan változó környezetben, satöbbi... Csakhogy maholnap beránt az örvény, vagy ez nem zavar senkit?

Ma chi è questo Joker? 2011.12.28. 23:15:09

@Czelder Orbán: ez már ilyen köztudott tudás- kategória?

Bloodscalp 2011.12.28. 23:35:24

@is: szócskáról csak annyit...

a minap voltam járóbeteg ellátáson, benn vagyok orvosnál, de bejött egy traumatologus sebész, nagyon fiatal, és megvizsgálta előttem a doki, kollégája mert nem volt jól, beszélgettek is hogy mi lesz januártól...mondták nekik hogy hiába adták be a papírjukat, pár kórházat be fognak zárni(ott is ahol dolgozik), szóval el is küldenek pár embert ahol vannak...

Bloodscalp 2011.12.28. 23:36:59

@politicus: ellenzékben jobban megy:) ott csak anyázni kell, a többit megcsinálja a hírtv

sztd 2011.12.29. 00:05:55

"Kér kérdésem lenne.
- Ha van egy magyar fejlesztő, aki szabadalmaztatott valamit, amitől jobb és olcsóbb az ő cellája, mint a többié, miért nem kapott pár milliárdot egy gyárra?"

Nos, emlékeim szerint egyrészt nyitott kapukat döngetsz:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/25/napelemgyarto_nagyhatalom_leszunk/
index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/19/napelemgyar_epul_csornan/
A csornai egy svájcban bejegyzett magyar cég, de éppen elakadt a hitelezésen - remélhetőleg átmenetileg.

Ezen kívül:
zoldtech.hu/cikkek/20110418-napelem-Szekesfehervar

Másrészt a napelemgyártás meglehetősen gyorsan fejlődő, de jelenleg az első lendületen csúcsra jutott iparág. Olyan húde nagy versenyelőnyök jelenleg nincsenek. Ettől függetlenül:

"- Miért nem telepítünk most (például) napelemet (se) orrba-szájba?"

Egyrészt:
hvg.hu/gazdasag/20111123_ujszilvas_naperomu_kesz

Másrészt én ennek a hírnek egyáltalán nem örültem. A napelem Magyarországon szerintem mellékvágány, ha a naperőművekre gondolunk. A háztetőkön jó lesz a napelem, amint jobb lesz a hatásfoka a napkollektoroknál, és a napelemek technológiája is fejlődik, mert jelenleg elég alacsony a hatásfoka. A háztetőn ugye nem ideális a hatásfok, de legalább nem zöld területeket lehetetlenít el (hiszen az alatt ugye növény nem nagyon nő, ami sivatagban és tengerben nem tragédia, de Magyarország még szerencsére nem sivatag, és inkább elkerülni kellene, hogy azzá váljon).

"Tán olcsóbb lesz a gáz és vellany?"

Egyébként igen, jelenleg a napelemmel előállítható áram drágább, mint a gázzal, de különösen az atomerőművel előállítható, ha figyelembe vesszük az élettartamot és a hatásfokot. A napenergiát napkollektorok esetén hatékonyabban lehet használni, ami ugye hőt termel, de annak a technológiai nehézségeivel nem untatnék senkit.
A másik probléma napelemek esetén ugye az, hogy nem éppen kiszámítható. A gáz ugyanis szabályozható, az atom pedig folyamatosan megy. Ennek a részleteibe megint nem mennék bele...

És igen, Matolcsy esetében szerintem is problémák vannak a tárcavezetési képességekkel. (Bár az előbbiekben Fellegi területéről volt szó.)

sztd 2011.12.29. 00:07:14

Ja igen! Ez: @sztd: válasz volt @Bell & Sebastian: -nak. Bocs a bénázásért. :(

sztd 2011.12.29. 00:09:09

Ja igen! Ez: @sztd: válasz volt@Bell & Sebastian: -nak. Bocs a bénázásért. :(
Az ismétlésért, is elnézést kérek, aminek a hibáját a blogmotorra fogom. ;)

Bell & Sebastian 2011.12.29. 04:28:37

@sztd: Jaja, ismerem az érveket, pont ezen ment a vita a kocsmában, ahelyett hogy széklábakkal csépelte volna egymást a jónép. Változik a világ.

Szerintem Németország egyszerűen kiszervezi az (a maghasadás -alapú) áramgyártást, például ide. Ha nálunk drágább (a napelem), az még korántsem jelenti azt, hogy náluk is, azt meg végképp nem, hogy a mi árképzésünk a jó. Ennyi veréb nem tévedhet -effektussal tudok érvelni. Arról nem is beszélve, hogy legalább munka, technológiaváltás, egyebek.

Azt végképp nem értem, hogy nálunk mi értelme volt először kifosztani a teljes építőipart, hogy utána még meg is fojtsák. A EU -támogatások és pályázati pénzek osztogatásáról meg hadd ne mondjak semmit, mert nincs arra elég csúnya szó!

Különben is, hatszor annyit fizetünk be (a birodalmi kasszába), mint amennyit visszakapunk és ezen még Orbán sem tudott változtatni, egy tizedesjegynyit sem.

Google 2011.12.29. 14:15:50

@Counter:

Köszönöm kimerítő válaszát, legalább tanúbizonyságát adta annak, egyáltalán nem ismeri ezt a problémát.
De gratulálok, mert látszik, nem verte magát felesleges költségekbe. Igaz, így viszont nem látta/láthatta meg, milyen is az Ön által emlegetett "adósságelengedés".
Hagyó Miklóst illetően pedig, nem kívánnám azt a segítséget, amit ő kapott. Mert mint mindennek, annak is ára van. Kérdezze csak meg tőle!
További szép napot, hetet, hónapot, évet, és amit csak akar!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 14:38:12

@Google: Ad hominem.

Az adósságelengedés olyan, hogy tartozok X összeggel, s az állam azt mondja, hogy ha ennek egy részét megtérítem, akkor ő, mint állam, nem fogja engedni hitelezőmnek, hogy a maradékot rajtam követelje. Tehát adósságomat az állam elengedte.
Hogy emiatt általában drágábbá válik a hitelezés, hogy kevesebb a hitel, az nem számít, hogy az adósságukat ki nem váltók számára még rosszabbá válik az árfolyam, nem számít: lényeg, hogy az _amúgy is teljesítőképes_ devizahitelesek mindenki számlájára jobban járjanak.

Ha gondolja, spékelje meg hímzett keszkenőjébe zokogó kisgyermekes anyával, ősi templomokban halkan imádkozó nyakas öregemberekkel meg hargitai kirándulásról törlesztőrészletek okán lemaradó cserkészlegényekkel. Roppant romantikus lesz.

kamerasmobil 2011.12.29. 16:09:07

@Counter: Hagyd szerintem ezt a vitat. Ha egy pillanatig is komolyan gondolna Google akkor nem ignoralna tuntetoen azt hogy a vegtorlesztesnek szamtalan alternativaja lett volna amelyek legalabb ilyen hatasosak - marmint az adosok szamara.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 16:53:43

@kamerasmobil: Demonstrálni kell, hogy nem csak a végtörlesztéssel kizárólag a szolvens adósok zsebébe nyomott (és abba bele se menjünk, hogy nem csak lakáscélú és adós által lakott ingatlanra, de üdülőkre, befektetési célú lakásokra stb. is) szubvenció és ostorral híd alá kergetett könnyes szemű háromgyermekes családok között létezik a dilemma.
Demonstrálni kell, hogy a hajótöröttek kimentésekor nem megoldás, hogy gőzösünkkel átgázolunk az úszó fuldoklókon, ahogy a mentőcsónakokban ringatózó túlélőkhöz igyekezünk.
Demonstrálni kell, hogy ez egyszerűen egy sikertelen kockázatvállalás megjutalmazása.

Például a kamatokat érintő szabályozás *minden* adóst érintett volna, nem csak az amúgy is szolvenseket. És talán kevesebb káros hatása van.
Például ha a végtörlesztést csak az adós által lakott, lakáscélú ingatlanra korlátozzák és nem

kamerasmobil 2011.12.29. 17:00:18

@Counter: Ebben vegul is egyetertek. De nem sokat er a demonstracio ha valaki juszt se olvassa el.

Nem tudom persze hogy mit lehetne meg tenni azon kivul hogy kinyomozod a szemelyazonossagat es egy megafonnal a fulebe orditod...

Google 2011.12.29. 17:34:52

@kamerasmobil:

Elnézést, kicsit sem szégyellik magukat ezért a - hogy is is mondjam - pőre stílusukért: "kinyomozod a személyazonosságát", úgymond? Hát ÁVH-sok maguk?
És aztán lehet a fülébe ordítani valakinek, de minek? Az illetőnek valószínű, nem a hallásával van baja, hanem másként viszonyul a dolgokhoz. Joga van hozzá, vagy nem?
Az Önök preferáltjai majd a kamatokhoz nyúlnak, hosszú a történet, annak is eljöhet még az ideje.
Jó nyomozást, de erőszakkal sem fogunk egyetérteni!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 17:49:50

@kamerasmobil: A demonstráció nyilvános.

@Google: Gondolja végig szépen E/1-től T/3-ig az alanyokat.
Nem egyetértésről van szó: meghallgatásról és tudomásul vételről. Maga valamiért azonosnak tekinti ezeket a fogalmakat, és retteg tőle, hogy ha a meghallgatás és tudomásul vétel eszközeivel nyúlna a szövegemhez, egycsapásra egyet is értene. Ezért döntött úgy, hogy a szövegem helyett inkább a feltételezett személyemhez viszonyul (és akkor ki is próbál inkább a partnere személyével foglalkozni?).

kamerasmobil 2011.12.29. 18:20:44

@Google: Ha egy percig is komolyan vetted meg azutan is hogy a megafont emlitettem akkor kicsit talan paranoid vagy.

De legalabb megint kaptal egy urugyet hogy az erdemi tartalmat ignorald. Gratulalok.

Google 2011.12.29. 19:03:02

Nos, hát akkor beszélgessünk. Lett volna jobb dolgom is, de ez sem rossz.

@Counter:
Mondjuk úgy, elolvasom a szövegeit. Látja, válaszolok is. De tudomásul vennem is kell? Nem hangzik ez egy kicsit rosszul?
Egyébként a motivációnk nem azonos ebben az esetben. Ön mindenáron kákán akar csomót keresni, én pedig örvendek minden, még egyszer mondom, minden megoldásnak. A bankokénak is. Aztán persze mondhatja a vízbefúlónak, hogy elegánsabban/olcsóbban is kimenthették volna, de azt már csöppet sem érdeklik a részletek, örül, hogy kinn van a vizekből. Vagy legalábbis látja a kiutat.
Meghajlom a logikája, tudása előtt, de rajtam, és sokakon, most nem az segített. És: nem próbálok a személyével foglalkozni. Nem az a vita tárgya.

@kamerasmobil:
Mi az érdemi tartalom? Az, hogy demonstrálni kell, másképp kellett volna?
Most mondtam, más majd másképp csinálja. Hosszú a történet, sok megoldásra lesz még alkalom. Ezekig, eddig egy sem volt.
Nem tudom, engem nem szórakoztat sem a nyomozásra, sem a megafonra való hivatkozás. Bár lehet jó móka, egyeseket "mókából" már fel is jelentettek.
Ellenzékiek, ha beváltják fenyegetőzéseiket. És lám, nem a hatalom teszi ezt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:06:34

@Google: Egyszerűen nem veszi tudomásul, amit mondok. Amikor arról beszélek, hogy a kormány vízbefúlók helyett a mentőcsónakban ülőket menti a fuldoklókon áttiporva, maga azt válaszolja, hogy de jó, hogy mentik a fuldoklót.

Nagyon örülök, hogy a kormány berakta a maga tégláját is a kliensei falába. A maga elengedett adósságának azonban mindannyian megfizetjük az árát, s legelsősorban azok, akik magánál nagyobb bajba kerültek. Az nem járja, hogy együtt sírunk, de külön nevetünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:11:30

@Google: Nem egészen értem, hogy hogy gondolja a restitúciót. Az adósság el van engedve, le kell könyvelni, gondolja, hogy majd jön egy kormány és adósságot teremt a semmiből, időközben meghalt, elvándorolt, a mostani jogalkotásra egyebekben alapozó felek között?

Combból levágják a beteg lábát és azzal nyugtatják, hogy 5-10 év múlva majd ott tart az orvostudomány, hogy elég lesz térdből, és milyen jó lesz? Eh.

Google 2011.12.29. 19:39:09

@Counter:

Nézzen utána! - a bankok és a kormány abban egyeztek meg, rögzítik az árfolyamot 2016-ig. Bonyolult számítások következnek, lényeg a lényeg: hárman (kormány, bank, adós) osztóznak a veszteségeken.
Ezen az afféron így is, úgy is mindannyian veszítünk, de azért pengesse csak a populista húrokat, kell a zene is. Kinek, kinek a sajátja.
Az adósság pedig nincs elengedve. Elég szépen megkérik az árát, tudom, mit beszélek.
Ami pedig megmarad, az esetek többsége, nem ma és nem holnap fut ki. 15, 20 éves történetekről van szó, tehát lehet még kamatcsökkentéssel is élni. Remélem tudja, egy tizednyien éltek kb. végtörlesztéssel.
(És ha ez megnyugtatja: maradt rögzítenivalónk is.
Csak olyan snassznak tartom a magam szemszögéből/érdekem szerint beszélni valamiről.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:48:55

@Google: Nézze, ha magának van X adóssága, a kormány pedig azt mondja, hogy elég ebből Y(<X) összeget törleszteni, és a maradékot magán soha senki nem követelheti, akkor a különbséget magának elengedték.

"lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződés alapján fennálló teljes finanszírozási összeg és maradványérték megfizetése (a továbbiakban: végtörlesztés)"
Megmondaná, hogy a teljes finanszírozási összeg és maradványérték megfizetése után mi marad az adósságból? Úgy van: semmi.

Mire föl hozta, hogy csak a hitelesek 10%-a élt a végtörlesztéssel? Annál kevésbé volt szükséges lépés, így annál kevésbé tekinthető helyesnek vagy tisztességesnek. Az a 10% köszöni, kifejezetten jól járt, a 90% meg a végtörlesztés forintgyengítő hatása miatt rosszul. Együtt sírnak, de külön nevettek.

Google 2011.12.29. 20:07:25

@Counter:

És Ön úgy gondolja, hogy ez a teljes finanszírozási összeg nevű izé kifizethető lett volna? Amikor minden értelemben: kamat, tőke, kezelési költség vonatkozásban csak nőtt? Valakik nagyon mohók voltak, de Önnek erről nem kell tudnia.
A 90% -nak pedig rögzítik az árfolyamot.
Bár lehet, kevesebb ez a kilencvennél. Aztán az eszközkezelő is ott van.
Ezekről tényleg nem akar tudomást venni?
Mások elszabták, ezek ezt és ennyit tudtak csinálni. Nagy nevetés nem is volt, és úgy tűnik, nem is lesz. Esetleg kevesebb sírás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 20:15:32

@Google: Ezt nevezik végtörlesztésnek, s a maga adata szerint a jogosultak 10%-a bizony ki tudta fizetni. A maga által felhánytorgatott jelenséget pedig a forint szabadesésének nevezik, kérdezze meg Kósa urat – például –, hogy mitől történik olyasmi. Hogy értékeli, ez a 10%, ami képes volt ennyi mindent egy összegben törleszteni, *rászorult* erre az ún. segítségre, vagy csak egy kis előnyös üzleti lehetőséget teremtett a kormány mindannyiunk kárára? Esetleg meg tudja magyarázni, miért nem volt a végtörlesztés az adós lakására korlátozva, miért jó, hogy korlátlan számú üdülőt stb. is meg lehet váltani és pontosan milyen közösségi érdek írja elő minden áron a hitelre vásárolt üdülők kedvezményes kiváltását?

Miért szeretné árfolyamrögzítésre meg eszközkezelőkre terelni a témát? A végtörlesztésről és a végtörlesztés jelentette adósságelengedésről van szó.

2011.12.29. 22:35:02

Kérdés: Mi a különbség egy birkanyáj és a Fidesz parlamenti frakciója között?
Válasz: A birkáknak meg van a magukhoz való eszük.

- Orbán kergeti az anyját a konyhában: Meg*lak! Meg*lak!
- Jáááj, kisfiam, há mé akarod ezt?
- Nem én akarom, az ország akarja!

Ennyit 2011-ről.

GGG77 2011.12.30. 01:24:18

2009 második felétől már nagyon féltem attól, hogy a Fidesz abszolút többséget szerez. Minden félelmem beigazolódott.
Ez nem lenne baj, csakhogy Orbánék, negatív értelemben, még túl is szárnyalták az elképzeléseimet.
2011: új lakásba költöztünk, volt egy jól sikerült lakodalmunk, szép nászutunk.
Nem tudok igazán örülni neki, mert érzem, látom, tapasztalom, ahogy Magyarországból egy szomorú és sikertelen diktatúra lett.
Csak az a kérdés, hogy mennyi időre. Eddig minden olyan típusú hatalom megbukott, amilyet az Orbán-kormány képvisel. Csúnyán, vagy még csúnyábban, gyorsan, vagy még gyorsabban.
Hiszek a demokratikus, kapitalista, szekuláris Magyarországban.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.30. 09:57:15

@Bloodscalp: Úgy-úgy. Milyen furcsa, h a " A magyar demokrácia a rendszerváltozás óta még soha sem volt ilyen rossz állapotban mint ma." mondatot még a legrosszabb általad annyira szeretett Gyurcsányi időkben sem voltam képes leírni. De mi nem kritizálunk, mint az köztudott, igaz másik monomániás trollunk?

Google 2011.12.30. 11:16:44

@Counter:

Elnézést, ha esetleg a maguk kárára végtörlesztettem, de megnyugtathatom, maradt még rögzítenivalóm is - talán a hasznukra válik.
Azt hittem, teljes aspektusában beszélhetünk erről a problémáról, de ha nem, hát nem.
Ha Önnel nem, akkor majd mással, nagy a világ, sok az üdülő benne.
Igaz is, van tudomása arról, hogy sokan üdülőkre vettek fel hitelt? Ossza meg velünk is, mert ilyen adatok ritkán szivárognak ki, magam még nem is olvastam ilyesmiről. Demokratapukkasztónak tán megteszi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 11:24:22

@Google: Nekem édesmindegy, hányan vettek fel üdülőre hitelt: milyen indok támasztja alá, hogy üdülőket és nem az adós által lakott ingatlanokat is érintsen a kedvezmény?
Az pedig védhetetlen, hogy a veszteséget arra hivatkozva, hogy veszteség, terítsék és ehhez jó képet vágjon, aki nem ért el veszteséget. Mi a következő? Ha csődbe megy a virágboltom, fizesse ki a többi, csődbe nem ment virágbolt, mert nemzeti érdek, hogy nekem is legyen virágboltom, ha csődbe viszem is?

Google 2011.12.30. 11:48:07

Ha Önnek édesmindegy, akkor ezzel mintha azt mondaná, gőze sincs, hányan vettek fel üdülőre hitelt. Csak hát éppen Ön írt erről, nekem eszembe sem jutott. Minden kérdésben ennyire tájékozott a válaszadásnál?
És, ha mondjuk százan felvettek ilyen célból hitelt, akkor mi van? Esetleg most eladják a kulipintyót. Mert mint hallom, decemberben több eladás történt, bár az árak estek. Még egy nagy nyereség a hitelspekulásnsoknak... Mert spekulánsok vannak ám, csak mi mondjuk meg, hogy kik azok, ugye?
Rengeteg veszteség érte a magyar társadalmat; többek között majd' minden javától megfosztották, akkor kellett volna szólni. Most, hogy az egyes embert hajtották volna rabszolgaságba, most sem ezekért hullajt könnyeket, hanem a bankok elmaradt hasznáért. Amit Önön és az Önhöz hasonlókon fognak behajtani, gondolom, azt feltételezi. Egy dologra vigyázzon csak, a bankok szemében nehogy észrevegye a gerendát, angyalok azok...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 12:00:06

@Google: Álljon meg a menet. Miért kell nekem tudnom ahhoz, hogy hogy áll az üdülőcélú ingatlanvásárlásra felhasznált devizahitelek piaca? Én annyit látok, hogy valamiért lehetséges ezeket is rögzített árfolyamon végtörleszteni. Miért? Mi az az össznemzeti érdek, ami indokolja, hogy a devizahiteleikkel veszteségben lévők ne csak azokat a hiteleket végtörleszthessék, amelyeket saját lakhatásuk biztosítása végett vettek igénybe, hanem végtörleszthessenek üdülőket és általuk nem lakott, tehát befektetési, hogy ne mondjam, extraprofit-termelési céllal vásárolt ingatlanokat is? Miért nem végtörleszthető egy esztergagép vagy csomagolóüzem ennyi erővel? Azon is ugyanúgy veszteség van, és az is ugyanúgy nem közvetlenül a lakhatást szolgálja.
Milyen rabszolgaságba hajtás az, ahol egy befektetési célú ingatlan dőlhet be? És hogy van az, hogy maga szerint rabszolgaságba az hajtatott volna, aki egy összegben végtörleszteni képes, de aki nem képes és az így keltett instabilitás árát kifizeti, az nem hajtatik?

Azt kifejthetné, hogy hogyan kell értékelni azt a véleményét, mely szerint a rögzített árfolyamú végtörlesztés is a hitelezők érdekeit szolgálja. Akkor most valójában a kormány őket privilegizálja, nem azt, aki ár alatt vásárolhat devizát és akinek elengedik az adósságait?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 13:02:59

@Google: @Counter:

1) Olvastak maguk olyan hitelszerződést, amik mostanában dőlögetnek befelé? Én olvastam, családtagom vett fel hitelt (hiába kértem, hogy ne tegye), hozzá kellett járulnom (kezeskedtem érte). Tudják mi volt abban a hitelszerződésben? Az, hogy a bank egyoldalúan, kénye-kedve szerint szerződéstmódosíthat. Világos, mit jelent ez? Akkor meg miről beszélünk?! Milyen állam az, ahol ezt megteheti egy bank?! (Végül, azt elértem, hogy családtagom "kétrészletben" előtörlesszen: a két előtörlesztés között a bank "büntetésként" a havi törlesztőrészlethez magasabb kezelési költséget számlázott, mint a "tényleges" havi törlesztőrészlet volt!) Nekem egy bank se' ríjon, ne emlegessen veszteséget, ne akarja azt szétteríteni, mert ha ők szabják meg (hasra) a profitjuk "kívánatos" mértékét, akkor a veszteség mértékét is ők határozzák meg (azt mondanak "be", amit akarnak: ad adsurdum: akár + végtelent is).

2) A kormány puhap*csként viselkedett, mert nem végtörlesztgetésről, rögzített árfolyamról, meg egyéb balf*xságokról kellett volna egyezkednie, hanem az összes "hibás" hitelszerződést érvénytelennek kellett volna nyilvánítania és korrekt feltételekkel újraköttetnie. De ha még ehhez gyáva is volt, az elemi kötelessége lett volna, hogy valamennyi hitelszerződést "átveszi" az adósoktól (amit aztán, tisztességes kamatfeltételekkel, akár közteherként, az adós jövedelmének függvényében (az adósoktól) beszedhetett volna) és (az adósok helyett) erős félként áll le tárgyalni a bankokkal.

3) Ami ma történik, az egy kib*szott bankkonszolidáció! A kormány addig egyezkedett, addig próbált mindenkinek a javára tenni, addig próbálta széthúzni-szétkenni a problémát, hogy a bankok végülis gyakorlatilag mindent vittek. Nyilván, kiszámolták, (a bankok) nekik mi az optimális "egyezség" és el is érték, amit akartak. Úgyhogy, amelyik bank ezek után követelőzik, okoskodik, szívózik az ügyfeleivel, azt fel kell számolni és a helyét be kell szórni sóval.

ü
bbjnick

Google 2011.12.30. 13:07:10

@Counter:

Én is azt mondom, álljon meg a menet. Bár nem úgy tűnik, hogy.
A végtörlesztők nagy része elad valamit, esetleg hitelt kér más banktól. Nem a sifonérból, nem a matracból szerkeszti ki azt a pénzt. Nem jódolgában teszi ezt, hanem egy ellehetetlenült helyzetből szeretne kikerülni.
A hitelezők érdekeit a végtörlesztés már nem szolgálja. Valamit félreírhattam/érthetett talán.
Aki most ár alatt vásárol devizát, az évekig ár fölött vásárolt. De Ön szerint az úgy volt jól, más szerint meg nem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 13:11:21

@bbjnick: Bár úgy vélem, hogy a "kénye-kedve szerint bármit" egy meglehetősen erőteljes hiperbola, feltéve de meg nem engedve, hogy ez így igaz, felmerül a következő kérdés:
Miért szerződött így?
Miért kezeskedett ilyesmihez?
Mikor helyezi gyámság alá a kedves rokont?
Miért kell az országot megroppantani a kedves rokon miatt?

Egyébként idővel majd ki fog derülni, hogy az állam átvette (azaz súlyosan fogyatékosan, önkényesen tartozásátvállalt) az adósságokat, és ki is fogja fizetni ennek az árát. Az állam.
Gondolom, a devizahiteleken és a végtörlesztésen realizált nyereség az meg mehet a magánzsebekbe, mert ugye sírni együtt kell, de nevetni külön.

Ami ma történik és amihez megágyazni igyekszik a kormány, az egy államcsőd. A becsapódás elviseléséhez igyekszik kipárnázni a klientúrát és a valószínűsített szavazóbázist.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 13:20:38

@Google: Maga még a szocializmusban gondolkodik, ahol van egy piaci ár meg egy "hivatalos" ár, és a kettő nem esik egybe. Mintha az árak kőbevésett jelenségek volnának, és az árfolyamingadozás nem volna valóságos.

A rögzített végtörlesztés terheit mindannyian viseljük. Fokozottan viseli az, aki a végtörlesztéssel élni nem képes, de a végtörlesztés okozta árfolyamromlás a saját hitelét, üzletét rontja. Ezzel szemben ahogy maga is előadta, a végtörlesztés előnyeit elsősorban azok élvezik, akik eleve likvidálható vagyonnal, befektetéssel bírtak, vagy 2011 Magyarországán hitelképesek egy nagyobbacska összegre. Komolyan úgy gondolja, hogy ez a réteg *szorult rá a legnagyobb mértékben* a segítségre? Komolyan úgy gondolja, hogy a maga által rászorultsági alapúnak és szolidaritási elvűnek beállított rendkívüli intézkedéssel üdülők és nem a kedvezményezett által lakott ingatlanok hiteleit is szabad legyen kiváltani?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.12.30. 13:43:35

@bbjnick: "3) Ami ma történik, az egy kib*szott bankkonszolidáció!"

Ezt a butaságot hogyan hiheted el magadnak? Éppenhogy a hiteleseket konszolidálják a bankok és részben az összes adófizető számlájára. Itt fölöttem ez a counter ki is van akadva miatta. Pontosan az történik, amit te "követeltél" még fél éve . )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 14:13:31

@Counter:

"Bár úgy vélem, hogy a "kénye-kedve szerint bármit" egy meglehetősen erőteljes hiperbola, feltéve de meg nem engedve..." --- írja.

Olvasott ilyen szerződést? Ha olvasott, akkor tudja, hogy igazat mondok, ha nem, akkor meg mit keni itt széjjel a sz*rt?

"Miért szerződött így?" --- kérdezi.

Mert átk*rták, mint sz*rt a palánkon. Mint ahogyan nagyon sokakat. Én megtettem, mert olyan a típusom, hogy kockáztatva a lincselést, leültem és végigolvastam a kb. 40 oldalas hitelszerződést (a bank csak a szerződés aláírásakor volt hajlandó kézbeadni azt és többen is várakoztak szerződéskötésre:-)). Nyilván, ezt nagyon kevesen tették meg. Nyilván, ahogyan a családtagomnak, úgy sokaknak, másoknak is hazudott a banki ügyintéző. Ez, akárhogy csűrjük-csavarjuk, a mindenkori kormányok felelőssége, hogy engedélyeztek ilyen hitelezési gyakorlatot.

"Miért kezeskedett ilyesmihez? (...) Miért kell az országot megroppantani a kedves rokon miatt?" --- kérdezi.

A konkrétumok nem igazán érdekesek, a mi esetünkben egy ingatlaneladásról és új ingatlan vételéről volt szó (míg a régi elkelt tkp. addig volt szükség a hitelre), kb. egy éven belül lezavartuk az egész ügyletet még 2005 környékén (már csak ezért sem fog megrobbanni az ország az én kedves rokonságom miatt). De a lényeg nem ez, hanem, hogy inkorrekt volt az eljárás, sokkal többe került, mint amiről a fáma szólt és ez a hitelezési gyakorlat egy évtizeden keresztül mehetett Magyarországon.

"Egyébként idővel majd ki fog derülni, hogy az állam átvette (azaz súlyosan fogyatékosan, önkényesen tartozásátvállalt) az adósságokat, és ki is fogja fizetni ennek az árát. Az állam. Gondolom, a devizahiteleken és a végtörlesztésen realizált nyereség az meg mehet a magánzsebekbe, mert ugye sírni együtt kell, de nevetni külön." --- írja.

Az állam nem tehetett mást, mint "átvállalt", mivel a jelenlegi kormány megörökölte ez ügyben az előzőek felelősségét. Amit tehetett volna max., hogy jobb kondíciókat "harcol ki" a bankokkal szemben --- ebben erőtlennek bizonyult.

"Ami ma történik és amihez megágyazni igyekszik a kormány, az egy államcsőd. A becsapódás elviseléséhez igyekszik kipárnázni a klientúrát és a valószínűsített szavazóbázist." --- írja.

Kiszera méra bávatag.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 14:18:14

@bbjnick:

megrobbanni az ország=megroppanni az ország

Google 2011.12.30. 14:25:38

@Counter:

Nem arról van szó, hogy rászorultak-e, és mennyire, inkább arról, ezeken tudtak első fázisban segíteni. Nem tudom, miért jó az, ha még többen lesznek lent, mint középen? Ennek a kormánynak kimondott célja a középosztály megerősítése. Bár itt és most erősítésről nem, inkább a lecsúszása megakadályozásáról beszélhetnénk.
Mások majd egyenlő társadalmat építenek, olyat, ahol prioritás lesz azok megsegítése, akik semmit nem tesznek/tettek magukért. Jó lenne, ha ezt nem kölcsönpénzből tennék, de láttunk már szoci kormányzást - út a semmibe.
Megértem, hogy ez a végtörlesztéses megoldás sem nyeri el mindenki tetszését, így az Önét sem, de azért gondolom, az előző kormányok, sőt még a bankok működésében is lát ezt-azt, anomáliát, nem?
Egy elhibázott gyakorlatra kellett hozni egy sorozat megoldást. Olyat, amilyet lehetett. Patai Mihály kérdezte, nem én, hogy miért is kellett Janka néninek svájci frank hitelt adni?
Mert hiába mondja, annak idején éppen ezek a hitelek is szolgáltak arra, hogy az ország össze ne dőljön - hát ez lett az ára.

Google 2011.12.30. 14:43:12

@Google:

Pardon, az Erste elnök-vezérigazgatója emlegette Janka nénit és a carry tradet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 14:48:57

@Google: Maga érvel azzal, hogy itt mentés történik. Ilyet ír:
"devizahitelesek kimentésére"
"rengetegen [kerülnének] az utcára, még jobban visszazuhanna a fogyasztás, a bankok pedig a szállodák után egy csomó lakásra is rátennék a kezüket. "
"valakik bajba jutottak, azokon segíteni kell"
" "Bajban van", "nehézségben van", segítik és ez nem baj."
"mondhatja a vízbefúlónak, hogy elegánsabban/olcsóbban is kimenthették"
"az egyes embert hajtották volna rabszolgaságba".
Aztán éles váltás: "Nem arról van szó, hogy rászorultak-e, és mennyire". Nem? Akkor eddig miről beszélt?

Aki nincs bajban, azt nem kell menteni! Ha ilyen helyzetben juttatáshoz jut valaki, az egyszerűen pénztömögetés zsebbe. A világ normális rendje szerint ezt a zsebbetömött pénzt a kedvezményezettek egyáltalán nem szolgálták meg – kockázatot vállaltak, és kockázatukat az állam magára vállalta. Mi lesz a következő a szolvens devizaspekulánsok és ingatlanbefektetők után? És mi az a hatalmas érték ebben, ami miatt megéri rontani a forintot és jégre tenni a hitelpiacot, valamint jutalmazni kell a felelőtlen, és büntetni a felelős hitelfelvételt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 14:53:10

@Google: Megint hamis dilemmát akar állítani. Ne tegye. Nem aközött kell választani, hogy bedobjuk a gyeplőt a hitelpiaci lovak közé és felsrófoljuk a jegybanki forintkamatot, hogy megérje devizában adósodni és bárki adósodhassunk, vagy pedig egy közepesen fejlett türkmén tartomány gazdasági-politikai kultúráját ültetjük át a gyakorlatba. Maga mégis szeretné, ha mást nem látnánk az asztalon.

Semmit nem tett a szolvens devizahiteles, hogy kedvezményesen vásárolhasson devizát a hitele végtörlesztésére, és semmit nem tett a kevésbé szolvens devizahiteles, hogy a nyakába varrják a fenti intézkedéssel dőlő árfolyamot és kamatait. Hát még az importőrök. Hát még a költségvetés, hogy emiatt se legyen finanszírozhatóbb. A párt kifizeti magát és a klientúráját, ennyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 15:06:58

@gloire:

Nem gond, már megszoktam az értetlenkedést is, a beszólásokat is, a mocskolódást is:-)

Hogy a "hitelkárosultak" hogyan fognak ebből kijönni (s a "különböző kategóriájúak" közül kik kisebb és kik nagyobb "sebekkel") az még a jövő zenéje. Reméljük, hogy minél többen, minél kisebb veszteséggel, sérüléssel. De azt mindenképp látni kell, hogy ezt a meccset a bankok nyerték (a kormány addig egyezkedett, addig próbált mindenkinek a javára tenni, addig próbálta széthúzni-szétkenni a problémát, hogy a bankok végülis gyakorlatilag mindent vittek; nyilván, kiszámolták, (a bankok) nekik mi az optimális "egyezség" és el is érték, amit akartak.)

Egyébként ezt már egyszer "lejátszottuk":

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 07:52:16
"(...) ...azok a devizahitelesek, akiknek nincs 90 napnál régebb óta halmozódó tartozásuk kérhetik az új árfolyamrögzítés - egy ilyen konstrukció most is él, de nem volt túlságosan népszerű. Az új rendszer lényege, hogy a bankok és a kormány a 180 forinton rögzített frank és a 250 forinton rögzített euróárfolyam fölött részben átvállalja az adósok terheit.

A rögzített és a piaci ár közötti különbözet az eredeti árfolyamrögzítéshez hasonlóan egy gyűjtőszámlán halmozódik (de nem 2014 végéig, hanem két évvel tovább, 2016 végéig), a változás, hogy a gyűjtőszámla-egyenleg kamatait a költségvetés és a bank fele-fele részben fizeti, tehát az nem duzzasztja majd a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást.

Ez jelentős segítség lehet az adósoknak, ráadásul részben azt a problémát is kezeli, amire korábban az MNB figyelmeztetett: hogy a kedvezményes időszak végén túl nagy összegek gyűlhetnek össze a gyűjtőszámlákon, így a megmentett adósok később megint bajba kerülnek.

Szintén változást jelent, hogy a bankok a gyűjtőszámla-kamatokat frankhitel esetén maximum 270 forintos árfolyamig fizetik, euróhitelnél pedig 340 forintig vállalják a terhet. A plafon fölötti már száz százalékban a költségvetés fizeti majd a kamatokat, a bankok itt már mentességet kapnak. Matolcsy szerint a lépés a havi törlesztő és kamatterhet 30-35 százalékkal csökkenti azoknak az ügyfeleknek, akik belépnek az új árfolyamrögzítésbe. (A lehetőséggel nem élhetnek a vállalkozások és az önkormányzatok.)

Azoknak, akik 90 napon túli késedelemben vannak, teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítenek. A Magyar Bankszövetség tagjai vállalják, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását – amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik 2012. május 15-ig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg. Ehhez az adósnak március 15-ig nyilatkoznia kell arról, hogy a késedelembe esésének oka a fizetőképességében beállott jelentős, igazolható romlás volt.

A forintosítás mellé kamattámogatás is járna az adósoknak. Ez – összhangban a kormány által elfogadott általános kamattámogatással – 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam (ÁKKH) 50 százaléka, a második évben 45 , a harmadik évben 40, a negyedik évben 35, míg az ötödik évben 30 százaléka. A kamattámogatásban részesülő hiteladósok hitelét a bank átütemezheti úgy, hogy az igénybevételétől számított 5 évig a hiteladós csak a hitel kamatát törleszti.

Nagyobb eszközkezelő jön

A Nemzeti Eszközkezelő a jogosult jelzáloghitel-adósok lakóingatlanát abban az esetben is megvásárolja, ha a háztartásban csak egy gyermeket nevelnek, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult.

A kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakóingatlant tudjon megvásárolni 2014 végéig a következő ütemezés szerint: 2012 végéig 8000 darabot, 2013 végéig 15000 darabot, 2014 végéig 25000 darabot. (...)"

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/15/mentik_a_devizahiteleseket_es_320_milliardot_szoritanak_jovore/

Én számolni egyáltalán nem tudok,de olvasni talán igen: ez tkp. egy újabb bankkonszolidáció, ha jól értem.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 11:14:56
@gloire: @Tündér_Lala:

Mondom, hogy én nem vagyok közgazdász. De: nem az történik-e, hogy az állam garantálja a bankoknak, hogy max. mennyit veszíthetnek ezen a történeten? Ha nincs ez a megállapodás, mi a biztosíték arra, hogy nem jóval többet veszítenek, mint amiről most "nagyvonalúan" hajlandók lemondani?

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.17. 00:14:55
@bbjnick:

Ki(j)egé(j)szítés:

Láttam ma egy beszélgetést a Bankszövetség szóvivőjével a HírTV-n/ben, aki, amikor megkérdezték tőle, hogy miért ment bele a Bankszövetség ebbe a mostani egyezségbe a Kormánnyal, akkor, miután hosszú percekig handabandázott a szociális érzékenységről (és arról, hogy tkp. ők kényszerítették ki a Kormány számos szociális lépését), csak kibökte, hogy azért, mert csak így tudták megőrizni a portfóliójuk minőségét. Szóval, bankkonszolidáció ez a javából. Konszolidálni=megerősíteni, megszilárdítani.

ü
bbjnick"

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.30. 15:10:57

@bbjnick:
milyen meccset nyertek a bankok? a sok felelőtlen szarházi nyert a köcsög módon felvett hitelével. a más, a többség kárára. a szerződésekkel meg ne gyere, aláírták az idióták.

Google 2011.12.30. 15:38:03

@málnási:

Sok ilyen nyereséget kívánok Önnek, mint amilyet a "sok felelőtlen szarházi nyert"!
Lefele jól tapos már, a másik részével hogy áll?

Google 2011.12.30. 15:40:54

@Counter:

Az természetes, hogy rászorultak. Azt hittem, ez már világos. De ha még ez sem, akkor inkább hagyjuk.

Google 2011.12.30. 15:47:16

"A párt kifizeti magát és a klientúráját, ennyi."

Megtalálta az ellenségeit, gratula. A klientúra, na és jómagam.
Érdekes lenne preferenciák szerint is megnézni, kik vettek fel kölcsönt, mintha ez is szempont lenne.
De ez már betegség. Innen, ne haragudjon, nem követem Önt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 15:56:52

@Google: Már hogy szorultak volna rá? Legfeljebb annyira, amennyire bárki rászorul az égi mannára. S mivel eközben jobban rászorulók nem hogy kedvezményben nem részesülnek, de a terheket is nagyobb arányban viselik, talán ne igyekezzen rászorultsági alapot vizionálni a szavazatvásárláshoz.

Vén Csataló 2011.12.31. 12:02:43

Én akkor arról írnék, hogy láttam 2011-ben a Mandinert.

Mindenek előtt, ebben az évben - hála a Turul-ergé páros működésének - a Mandiner megszűnt számomra az első számú véleményportálnak lenni. Magyarul már nem a Mandinerrel kezdem a böngészést, és már nem mindennap nézek be ide. Mivel az történt, hogy 2011-ben a Mandiner immár nem az Ufi és a Reakció által sikerre vitt polgári underground vonalat képviseli, hanem egy egyre inkább libsi beütésű ide is-oda is megfelelni vágyó, se hideg-se meleg (tehát kiköpendő) sajtótermékké vált.

Csak gratulálni tudok Turulnak és ergének, hogy az évek kitartó munkájával felépített arculatot (és nem mellesleg: egyedülálló piaci pozíciót) 1 év alatt sikeresen lerombolták.

Bocs, de ti ketten tökéletesen alkalmatlanok (éretlenek, stratégiai szempontból felkészületlenek, a megbízásotokkal járó felelősségeteket fel nem fogók stb.) vagytok egy patrióta, nemzeti konzervatív ÉS nemzeti liberális portál vezetésére - ami mindenek előtt azért nagy baj, mert ez a típusó sajtótermék nem hemzseg a neten.

A neten sajnos elektronikus médiából visszaszorult libsi+komcsi öklendezés hemzseg, így különösen fontos lett volna megtartanotok az Ufi és a Reakció által kialakított fő csapásirányt, nem pedig mindenféle ballib portálok és blogok másodközlő portáljává lerohasztanotok a Mandinert - ami kb. simán megérdemli a gyalázat minősítést.

Egyre kevesebb a Mandiner saját blogbejegyzése is, ami jelzi, hogy a korábbi - a Mandiner olvasótáborát megalapozó szerzőknek sincs túl nagy kedve ide írni. Nem is csodálom. Most ugyan egy kis facelifttel villogtok, mintha eredmény lenne a CSS leváltása - de ezen kívül 2011 a Mandiner számára minden tekintetben totális visszalépés.

Kár érte. Az egy mázlitok, hogy a kormányzó erők számára az internet (is) fehér folt a kommunikáció térképén, így - egyelőre még - azt csinálhattok, amit akartok (vagy tudtok). Bár a Fidesz legendásan segghülye a kommunikációhoz, de nem lesz ez mindig így, előbb-utóbb ott is rádöbbennek arra, hogy annál fontosabb ez a terület, mint hogy pl. rátok lehessen bízni a fiatalabb kormánypárti szavazók egyik kiemelt jelentőségű orgánumát.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.31. 12:47:30

@Vén Csataló:
Köszönjük. Ha megengeded: nagyon-nagyon el vagy tévedve. Boldog új évet!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.31. 13:07:27

@TuRuL_2k2: Fokozódik az osztályharc, tessék rendesen aládolgozni a pártérdeknek, különben ti lesztek az új ballibek. És bár én csak félig viccelek, láthatjuk, hogy van, aki annyira sem.

Tragikus hibája volt a valahai baloldali liberálisoknak, hogy valamiféle vizionált ellenfél legyőzése érdekében elválaszthatatlanul összeforrt a szocialista baloldallal – és nem is győzte le, sőt inkább saját ellenére formálta –, jó volna, ha a konzervatív liberálisok nem követnék el ugyanezt pepitában a népi baloldallal. Főleg, hogy már nem is nagyon van minek a legyőzésére szövetkezni.

Vén Csataló 2011.12.31. 16:26:05

Kedves Turul! Tudod, mivel itt én vagyok a Vevő, sőt az évtizedes Törzsvendég, így itt maximum te lehetsz eltévedve. Te, aki - elvben - azért létezel, hogy pl. az én szellemi igényeimet kiszolgáld. Csak hogy világos legyen a kettőnk között lévő piaci függelmi viszony.

Felfogtam, hogy az én szellemi igényeimnek a kiszolgálása immár nem célja a mandinernek, ez azonban a teljes hírpiaci környezet alapos ismeretében (ami úgy alakult, hogy van nekem), olyan szintű stratégiai baklövés, hogy arra nincs szó.

Persze bőven el tudok képzelni a bénázáson kívüli egyéb okokat is, amelyek a Mandiner minőségi lepusztulásához vezetett (pénzhiány, szerzőhiány, időhiány stb.), de szart gyártani nem kötelező. Ha a feltételek nem adottak egy minőségi produktum előállításához, akkor nem kell csinálni. Mert a szargyártásra nincs mentség.

Arra nincs mentség, hogy te, mint főszerkesztő (!) például felfoghatatlan aránytévesztéssel az "Ilyen ország pedig nincs" rovatban keseregsz amiatt, hogy pitiáner mű-éhségsztrájkolókat pitiáner módon támad az MTVA. Megsúgom, ilyen ország pedig van méghozzá dögivel.

És mielőtt azt hinnéd, hogy én az várom, hogy uniszono nyaljátok Orbán seggét, elmondanám, hogy bőven van, bőven lenne mit kritizálni a kormányon, persze azok melegebb témák lennének. Mert olyan ország például tényleg nincs, ahol egy Orbán kaliberű pasasnak egy Szíjártó kaliberű pasas lehet a magyar hangja. Vagy például olyan ország sincs, ahol a főnök a saját pozíciójának korábban érthető és szükséges stabilizálása érdekében olyan személyzeti politikát folytat, ami mára sajnálatos mellékhatásként teljesen alkalmatlan figurákat juttat olyan pozíciókba, ahová potens fazonok kellenének ahhoz, hogy teljesülhessenek a nemzeti érdekek által meghatározott célok. Vagyis egy (talán korábban szükséges) hatalomtechnikai megoldás mára baromian kontraproduktív, kifejezetten kártékony eredményeket fial, ami ma már konkrétan veszélyezteti azokat a nemzeti érdekeket, aminek elérésére és teljesítésére kapott kétharmadot ez a kormány.

Szóval volna mit kritizálni házon belülről is - igaz, akkor nem a különböző komcsi-libsi firkászok hisztérikus érvkészleteit, paneljeit kellene olvasnom valami helyi epigontól itt is.

Akkor eredetinek, meg tökösnek kellene lenni, ami egyrészt strapás, másrészt nem vitás - akár rizikós is lehet. De akkor lehetne polgári undergroundról beszélni a továbbiakban is.

Nem pedig egy ócska másodközlő honlapról, aminek egyetlen értelme, hogy kommentelhetővé tesz egyes, máshol nem kommentelhető firkákat. Mert a Mandiner ma sajnos egyre inkább csak ennyi és nem több. És erről - ha tetszik neked, ha nem - mint főszerkesztő - elsősorban te tehetesz.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.31. 16:38:11

@Vén Csataló:
gondolja, hogy turul közel-keleti megbízóit érdekli a maga -egyébként, közel pontos- véleménye? a jobboldalon pontosan azért hoztak létre a szolgálatok-maffiák-menóra klubok ún. jobboldali médiafölényt, hogy egy adott pillanatban hátbaszúrják orbánt. :)

betyár (törölt) 2011.12.31. 18:56:04

@TuRuL_2k2:

sajnálom, mert veszteségnek érzem, de egyet értek @Vén Csatalóval. már az is beszédes, hogy a mosdatlan vince-blogról szalasztott, ott egyébként lelkesen fröcsogő counter tolja - mert teheti, meri is - a tutit nektek itten.

tényezők akartatok lenni, ez világos, de a jó posztokból - aristo írásait kivéve - és az érdekes beszélgetésekből mára csak a kattintásszám és a nagyrészt buta, igénytelen kommentek maradtak.

merem ezeket írni azért, mert indulása óta olvaslak benneteket.

bátrabb és boldog új évet a szerkesztőségnek!

TG69 2012.01.02. 12:55:33

@Vén Csataló: Amit írsz abból az olvasható ki, hogy alapvetően Orbánnal van gondod, de ezt egyelőre a mandineren vezeted le. Úgy saccolom 2012 végére már nem leszel ilyen gyámoltalan :).

Google 2012.01.02. 13:38:14

@TG69:
Maga a vesékbe lát. És mit lát ott? Amit akar.
Az emberek 2/3 Orbán ellen van, csak ezt még nem tudja - hogy egy jobbikos széptevést parafrazeáljak -, ugye?
Egyszerűség,bátor demokrata a neved!

Bloodscalp 2012.01.02. 21:25:13

@politicus: imádom és bálványom, mindig rohanok rá leadni a szavimat, lesem mikor mit mond, a pártját szintúgy, támogatom ahogy csak tudom, csak rájöttél?

és annyira rühellem a fideszt hogy neked mint fidesznyiknek azt a kibaszot narancsbullátokat azon a Szent asztalotokon a seggedbe dugnám. Problem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.02. 21:45:01

@málnási:

„turul közel-keleti megbízói”

ne hagyj kétségben, arabok, ugye, arabok?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.02. 21:47:58

@Vén Csataló:

„Tudod, mivel itt én vagyok a Vevő, sőt az évtizedes Törzsvendég, így itt maximum te lehetsz eltévedve.”

„2010.03.11. óta tag.”

évtizedes törzsvendég. :) majdnem 9 hónapja évtizedes. :)))

Bloodscalp 2012.01.02. 21:51:13

@mavo: ilyen a kedvem:) de megis untam az állandó gyurcsányozását-mki fletó fan neki aki NER-en kivül van

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 15:34:18

@Bloodscalp: Naa, hát csak kibuggyant a büdös proli tempó, igazad is van, ne hagyd magad, csapj oda (munkás)ököllel. Mondjuk én a kibaszot-at két tt-vel írnám.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 15:37:01

@politicus: Elképesztően tudsz szelektíven felháborodni :-)
Komolyan mondom, nincs ebből valami világ- vagy Európa-bajnokság?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 15:41:31

@Counter: Én háborodtam fel? Nem az, aki a durva szavakkal a seggemet és az alaptörvényt emlegeti egy lapon, ill. aki láthatóan magát felhúzva szó szerint le is írja, hogy "annyira rühellem..."

És ezek után te ezt kérdezed tőlem..??? Hála Istennek, nálad a szelektivitásnak még a szikrája sincs meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 17:33:51

@politicus: Szerintem teljesen jogosan háborodtál fel. Azon a kommenten felháborodhat bárki, akinek a személye, illetve a hátsó fertálya ellen irányul a komment.
A komikus (szerintem) az, hogy a találati arányod meglehetősen alacsony a felháborító mandi-kommenteken való felháborodást illetően :-)

(Az "annyira rühellem a fideszt" fordulat tárgya egyébként a Fidesz, nem a te személyed.)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 17:41:08

@Counter: Nem háborodtam fel, jelzem finoman még egyszer (sőt jót mosolyogtam rajta), ellenben Te szelektivitással vádoltál, miközben magad azt a kommentet nem tetted szóvá, csupán az én némileg ironikusnak szánt reakciómat pécézted ki. Ha már szelektivitás, ugye.

"(Az "annyira rühellem a fideszt" fordulat tárgya egyébként a Fidesz, nem a te személyed.)"

Értelemszerűen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 17:47:23

@politicus: A jelenlévő mások helyetti felháborodásban nem vagyok túl jó. A kocsmai tempó egyébként is eluralni látszott a beszélgetést, úgy általánosságban, ilyenhez nem szólok hozzá szívesen.

A "büdös proli tempó" és "munkásököl", valamint a helyesírási kitérő vajon minek a jele, ha nem a felháborodásé? :o Az irónia sajnos nem jött át. Szívesen hagyom ráfogni az írásbeliség fogyatékosságára.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 17:51:40

"A jelenlévő mások helyetti felháborodásban nem vagyok túl jó."

Ellenben másokat szelektivitással vádolni, miközben magad is így jársz el, illetve beleszólni olyan beszélgetésbe, amelyhez nem szívesen szólsz hozzá, hát khhm, minimum nem koherens hozzáállás.

Ráfogni pedig hagyd a megértés fogyatékosságára.

Amúgy meg nem szívesen beszélgetnék 3 napot erről a hülyeségről, ha nem ragaszkodsz hozzá...

Bloodscalp 2012.01.04. 19:58:14

@politicus: mi, prolik márcsak ilyenek vagyunk, ha másem az írásunk lebuktat minket:)))) ezvan:))))
csak éberség, figyeld ki a többit is, hátha összeáll a kép neked
süti beállítások módosítása