2011 – Ahogy a Mandiner látta
2011. december 27. írta: Redakció

2011 – Ahogy a Mandiner látta

  Évet értékel szerkesztőségünk. A tavalyihoz hasonlóan nem egy közösen megfogalmazott cikkben tesszük ezt (eltérő nézeteink, felfogásunk miatt ez nehezen is menne), hanem együttes posztokban, amelyekben minden évértékelésre kapható szerzőtársunk elmondja a maga véleményét a 2011-es évről. Mindez a kattintás után.

  Téglagyári Megálló:

  A kereszténydemokrácia keresztények nélkül nehéz feladat.

  jvizkeleti:

  Mi volt ez a 2011-es év? Az biztos, hogy ezt az évet a magyar gazdaságtörténeti írások kiemelten fogják kezelni. Adott egy inszolvens államháztartás. Maga az inszolvencia nem a mostani kormányzás alatt keletkezett, ez igaz, hanem valamikor a „jóléti rendszerváltás” korszakától épült föl. Mondhatnék ilyen hívószavakat, hogy elkúrtuk, háromhatvanas kenyér, áfacsökkentés, első matolcsyzmus korszaka, stb. Ezek persze mind eltérő mértékben, de szerepet játszottak a helyzet kialakulásában.

  Szóval, adott egy inszolvens államháztartás (ez nagyjából annyit jelent, hogy a jövőben egyre nehezebben tudja majd fizetni a már felvállalt kiadásait az állam) és adott egy kormányzat. A kérdés tehát az, mit tesz a kormány, hogy ezt a problémát megoldja? A 2011-es év azt bizonyította, hogy a kormány a Homer Simpson-stratégiát választotta, vagyis bebújik egy takaró alá és onnan várja, hogy majd minden jobbra fordul. Ez a gazdaságpolitikai stratégia a következő elemekből áll:

  1) Az inszolvens államháztartás a Nemzeti Szuverenitás részévé nyilváníttatik. Aki emiatt (inszolvencia) nem vesz magyar állampapírt, esetleg kevesebbet vesz, mint eddig, az gonosz spekuláns. Aki az inszolvenciára felhívja a figyelmet és külföldi, az a Nemzeti Szuverenitásba avatkozik bele (pl EU és IMF), illetve, ha belföldi, akkor hazaáruló, idegenszívű és persze neoliberális, pfejjj. És a népnemzeti sajtóban megy is a nemzethalál-rettegde.

  2) Sokat pofázik a kormány valamiféle jövőbeli növekedés „eljöveteléről”, – fordítókorongok, egyebek –, amit eredetileg 2012-re tervezett a kormány, az egyszeri nagyarányú adócsökkentés eredményeként. Magával az adócsökkentés résszel egyetértek, csak nem azért, mert ettől beindulnának a „gazdaság motorjai”, mert ez matolcsysta hülyeség. Szimplán azért, mert itthon túl magasak az adók. Ma már tudjuk a kormánytól, hogy nem lehet előre tervezni, ezért nincs értelme az efféle számonkérésnek, amelyet most én is írok. Ja, csak akkor miért tervezte ezt a kormány előre – a költségvetési terveibe –, ha nem lehet előre tervezni? Ha nem lehet tervezni, mert olyanok a körülmények, akkor miért állítja azt a kormány, hogy majd az ő tervei hozzák el a növekedést? Csupa zavaros dolog ez, kérem.

  3) A harmadik elem a lyukfoltozgatás. Az adott évi költségvetésben ugye jelentkezik az inszolvencia okozta pénzügyi lyuk. Valamikor tavaly jósoltam egy olyat, hogy az inszolvencia miatt a kormány úgyis előbb-utóbb visszamegy az IMF-hez pénzért. Ez még a manyup államosítás előtt volt, ami részben borította a jóslatomat. Az a lépés engem eléggé meglepett, de kétségkívül adott a kormánynak egy évet az ismételt IMF-tárgyalásokig. A történet arról szól, hogy felbukkan egy-egy kiadás, amelyet nem fedeznek a bevételek. Ilyenkor a kormány gyorsan talál valahol egy kis elfekvő vagyonkát. Például a mai fiatalok nyugdíjára félretett pénzecskét „csodaszépen” át lehet csoportosítani a jelenlegi nyugdíjkifizetésekre. Az, hogy miből lesz a jelenlegi fiataloknak nyugdíja, az még úgyis csak kb. 30-40 év múlva lesz égető kérdés (az inszolvencia majd az akkori költségvetésekben jelentkezik lyukként). Meg vannak ilyen jegybanki devizatartalékok is, amiket el lehet költeni különböző dolgokra, és persze a jegybank tud pénzt is nyomtatni. És ott az örök sláger a jövedéki adó emelése. Szóval megint ezzel próbálkozik a kormány.

  Ennek a három elemnek az együttesét hívom én Homer Simpson-stratégiának. A baj okával (fedezetlen állami kiadások) nem csinálunk semmit (takaró alá bújunk) és várunk a „növekedés” eljövetelére (várjuk, hogy minden jóra fordul). Esetleg közben még, aki lehülyéz minket, annak gyorsan kiosztunk egy kokit, hogy ez a miniszterelnöki szuverenitásunkba való beavatkozás. Ja, és amúgy meg, Matolcsy még miniszter?

  bukovics:

  2011 a felháborító kormányzati szerencsétlenkedés és a kritikát nem tűrő és nem is ismerő hatalmi arrogancia éve volt, ez teljesen nyilvánvaló – ahogyan az is, hogy az elmúlt másfél év szervesen illeszkedik az ún. elmúlt nyolc év „lehengerlő sikersztorijába”, és ezért nem a mocskos kommunisták kell, hogy feleljenek.

  J.Clayton

  Egy éve ilyenkor azt hangsúlyoztam, hogy a szimbolikus intézkedések után 2011 az érdemi munka éve lesz. Ebből a szempontból az idei év komoly csalódást jelentett, legyen szó a szlovákiai, vagy a magyarországi politikáról. Míg Iveta Radicová koalíciója teljes kudarcot vallott és igazi konfliktus nélkül omlott össze (bizonyítva, milyen egy rossz gyenge kormány), addig Orbán Viktorék néha elképesztő, és ami a legszomorúbb, teljességgel visszafoghatatlan ámokfutásba kezdtek (bizonyítva, milyen egy rossz erős kormány). Közös jellemvonás, hogy egyik kormány sem tudott használható megoldásokat kínálni a valós problémákra, márpedig egy egész évet nem lehet végigalibizni a politikában.

  Szóljunk azért a jó dolgokról is, amelyek ugyanúgy egyformán vonatkozhatnak Szlovákiára és Magyarországra. A politika szerepét sokszor értékeljük túl, hiszen mindennapi boldogulásunk nem csak erről szól, a társadalom pedig öngyógyító – előbb-utóbb kitermelődik az a réteg, amelyik leválthatja az uralkodó, de arra alkalmatlan elitet, legyen az társadalmi, vagy politikai.

  Szlovákiában az idén szintet léptek a felvidéki magyar civil kezdeményezések, hovatovább a politikusok torkát szorongatják. Remélem, Magyarországon is lezajlik egy hasonló folyamat (politikai hovatartozástól függetlenül), egy év múlva pedig konkrét és világos jövőképekről vitázhatunk.

  Gasper:

  Miután bloggerként elsősorban környezetkultúrával és vizuális művészetekkel foglalkozom, így most is ennek a témának kívánok szentelni néhány keresetlen gondolatot. 

  Bár a magyar képzőművészet zenitjét egy évvel ezelőtt csupán néhány ártalmatlan bárányfelhő tarkította, mostanra megbizonyosodhattunk arról, hogy a Fidesz szimbolikus politizálásank farvizén maga a képzőművészet is alkalmas terep lehet arra, hogy a szűk szakmai szcénán túl a széles értelemben vett közvélemény is foglalkozzon a műfajjal. Ami persze alapjában véve akár örömteli esemény is lehetne, amennyiben nem a többnyire balfék üzemmódban működö kulturális kormányzat egyébként nem túl magas labdáinak hisztérikus ballibbant lecsapásáról lenne szó. Magyarországon ugyanis a képzőművészet területén is kultúrkampfnak füllentett vihar kavargott a biliben az egész 2011-es éveben, hiszen azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy Szőcs államtitkár úr kiszámíthatatlan rögtönzésekkel tarkított tevékenysége, valamint az egykori MSZMP, majd a Demokratikus Charta világából idővel jobbfélre igazolt, jelenleg önjelölt állami mecénásként fellépő Kerényi Imre közpénzzel egyébként elég laposan kitömött zsebe valaha is megingatja a megtörni kívánt, mikszáthi elemekkel gazdagon kistafírozott posztkádári kulturális szisztémát. 

  Ebben az évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a Fidesznek, illetve a kormányzatnak jelenleg nincsen semmiféle átfogó elképzelése a kultúráról, a kultúrpolitika alakításáról, amit pillanatnyilag főként hozzá nem értő személyek és az állami csecsre rámoccanó önjelölt tekergők alakítanak megszállottságból, vagy karriervágyuk okán. Ugyan az országgyűlés alaptörvénybe foglalta a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté alakulását, de könnyen kitalálható, hogy a Duna parti Vígadó épületét idén birtokba vevő intézmény leginkább a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia honi konzerv pandantjának tekinthető, de semmiképpen sem az összmagyar kultúrát politikai ideológiákon felülemelkedve képviselni képes testületnek. 

  Ugyanakkor izgalmas, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben leginkább irreális ötletnek tartom az új kulturális városrész, az ún. Andrássy-negyed kialakításának vízióját, amely a közel tucatnyi állami tulajdonban lévő, ám többnyire kihasználatlan Andrássy úti épület egységes múzeumi hasznosítását tűzi ki célul, mely kapcsolódna a majdan a Felvonulási tér helyére tervezett új közgyüjteményi épületegyüttesel.  Ez utóbbi – jelenleg szintén nem túl reális – terv kormánybiztosa az a Baán László, aki az előző Orbán-kormány kultúráért felelős közigazgatási államtitkáraként, majd a Szépművészeti Múzeum főigazgatójaként vitán felül bizonyította rátermettségét, kultúraszervező képességét. Egyébként pozitív kormányzati szándéknak tartom a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria gyüjteményeinek újraegyesítését, mely aktus újra nemzetközi kontextusba helyezné a magyar képzőművészetet. Baán László neve egyébként sokunk számára garancia, csak reménykedhetünk abban, hogy a nem túl távoli jövőben akár magasabb kormányzati szinten is számíthatunk szakmai szerepvállalására.

  Politicus:

  Amikor az embert felkérik egy-egy év értékelésére, ráadásul erre néhány bekezdés erejéig van lehetősége, akkor gyorsan átgondolja, hogy mely témákat kellene kidomborítani és melyeket kellene egyszerűen elengedni. 2011-et az én megítélésem szerint – az előző évvel szoros szimbiózisban – elsősorban (a gazdaságpolitika koncepciótlansága mellett) a demokrácia állapotának drámai romlása jellemezte.

  Ugye azt senkinek sem kell bizonyítani, hogy a Mandiner az első között állította pellengérre a hazai és nemzetközi rettegdék első számú harcosait, ha azok túlzó, Magyarországra nézve sértő és legfőképpen igaztalan állításokat fogalmaztak meg a magyar demokrácia állapotát, vagy éppen a magyar jobboldalt illetően. Mindig éreztük a Fidesz iránt megnyilvánuló, hol erősebb, hol gyengébb ellenszenvet a külföldi sajtó egyes képviselőinek gondolkodásában. Meg aztán láttuk az ilyen cikkek hazai forrásait, a megkérdezett értelmiségieket, mindig ugyanazt a kört, akikről mindannyian tudtuk, hogy ádáz ellenségei mindenfajta jobboldali politizálásnak. Így aztán sosem volt nehéz visszautasítani érvelésüket, hamis, igaztalan vádjaikat.

  Csakhogy a helyzet időközben a Fidesz kormányra kerülésével két szempontból is megváltozott. Először is az az érvelés, amely úgy hangzott, hogy „a Fidesz ellenzéki párt, amellyel úgysem kell foglalkozni”, 2010-ben a Fidesz kormánypárttá válásával hirtelen megváltozott. Másodszor a kritikák forrása is megváltozott. Az eddig a sajtóban, újságírók által megfogalmazott kritikákat egyre inkább hivatalos, kormányzati rosszallások vették át, méghozzá a legmagasabb körökből. A legutóbbi Barroso-levél pedig egészen durván, egyáltalán nem szokványos módon adja a magyar kormány tudtára, hogy ezt a vonalat el kellene engedni.

  Az egész azért szomorú, mert az ugyan furcsa forradalmi (!) retorikával a kormányrudat megragadó Fidesz azzal az ígérettel szerezte meg a bizonytalanok nagy részének szavazatokban megnyilvánuló támogatását, hogy leszámol az elmúlt 20 év felhalmozott adósságaival, és valami egészen más, új világot teremt. Élhetőbbet, igazságosabbat, hatékonyabbat, olcsóbbat, hitelesebbet, kompetensebbet, vagy egyszerűen csak jobbat.

  A fenti jelzők közül egyik sem vált valóra, és jó esélye vannak annak, hogy ebben a ciklusban már nem is fog. Mindezzel szemben a kormány szisztematikusan és módszeresen elkezdte lebontani, letörni, betörni a kormánnyal szemben valamilyen közjogi ellensúlyt képező intézményeket. Vagy úgy, hogy új, a kormányhoz lojális vezetőt nevezett ki az élére (pl. ÁSZ, legfőbb ügyész), vagy megszüntette, átalakította (ombudsmani hivatal, hírközlési hatóság, legfelsőbb bíróság, alkotmánybíróság), vagy folyamatosan ostrom alatt tartja (lásd MNB). Ha valamiben sikeres volt ez a kormány, akkor az a térfoglalás, amelynek következtében Magyarország egyre inkább egy egyhatalmi központú, centralizált ország benyomását kelti, ahol az állampolgároknak egyre kevesebb lehetősége van érdemben beleszólni a politika alakításába. A magyar demokrácia a rendszerváltozás óta még soha sem volt ilyen rossz állapotban mint ma.

  Nénike:

  Marci barátom mondta, hogy szerinte nem volt jó ötlet a fagyott szántóföldön Simson motorkerékpárral csutka gázon haladni, noha egészen addig élvezte, míg egykerékre nem állítottam a gépet, s ő le nem zuhant mögülem. Mondtam is neki, hogy hát a csutka gáznak pedig ilyen a természetrajza.

  Az unortodox egykerekezésre is érdemes néhány szót vesztegetni, világnézeti és húsbavágó ügycsoportra választva szét az eseményeket.

  Az erős indítással igazából nem volt baj, a szimbolikus politizálásnak kifejezetten sajátja a határozott váltókezelés; régi városzászló, határjelző tábla, utcanév simán mehet a kukába; legalább világossá válik, hogy milyen alapról indulunk. Aztán valaki ráadta a gyújtást a Charta egykori szóvivőjére, aki úgy beindult, hogy le sem lehetett állítani. Ha az alkotmány asztala koncepció Pozsonyi Bucó nevéhez fűződött volna, még csak-csak érteném a benne rejlő mögöttes punkságot, így azonban szimpla kerényizmus volt, ami igencsak messze áll a polgári ízlésvilágtól. Az amúgy többre hivatott festőművészekre is sikerült ráhívni az ellenszenvet a történelmi képsorozat pályáztatásával. Ennyit a világlátásról.

  Nem tudom, hogy a kiszámíthatóság és jogbiztonság szavaknak van-e egynél több jelentése, mindenesetre vagyunk egypáran, akik másra gondoltunk, amikor nyomorult kis magánjogi szerződéseinket megkötöttük. Ez a terület már nem ízlés kérdése. Rendkívül kínosan éreztem magam, amikor Selmeczi Gabriella Hogyan nézzünk ki hülyén a fejünkből tanfolyamra íratta be az ország adófizető részét a sajátos indoklású, úgynevezett nyugdíjmentési akcióval. A kritikus helyzetre tekintettel amúgy abszolút védhető manőver elfogadható(bb) lett volna, ha a nem fut túl a kommunikációs bringa a mentés, illetve a szabad döntés túlhangsúlyozásával. Nagyjából azon a ponton estem le a nemzet vágtató Simsonjáról, amikor kiderült, hogy mit jelent a gyakorlatban a szabad döntés (a szeretet meg az összefogás).

  Bár szikével táncolt a borbély, azért jó hírről is be kell számolni a kiegyensúlyozottság követelményének megfelelően. A helyi piacok működtetése például jelentősen egyszerűsödött. A 2011-es tehát számomra Káptalantóti éve volt.

  Agent Ungur:

  Lehet sok mindent sokféleképpen értékelni, sokszor joggal kritizálni, de az a hiszti, ami van, minden határon túlmegy. 2011 a HISZTI éve volt, 2012 is az lesz. Ha eddig azt mondtam, gondoljuk meg, mi éri meg és mennyire, és hogy kompromisszumkészségre van szükség, most már azt mondom, eb ura fakó. A futtatott bloggereknek gőze nincs arról, mi hogyan működik a valóságban, olyanok írnak elképesztő marhaságokat a nemzetközi politikáról, akik még életükben nem voltak nemzetközi tárgyaláson, se Brüsszelben, se Washingtonban. Sőt, még csak nem is ismernek olyan embert, aki lett volna már. 

  Tempetőfi:


„- A válogatott szövetségi kapitánya kanadai, ám a másodedző román. Vele hogyan kommunikál?
- Sehogyan. Mivel nem értenénk meg a másikat, nem szólunk egymáshoz."
Becze Tihamér, a román hokiválogatott legjobbja a Népszabadságnak.


„- Mondjon még egy hasonló esetet Európában, amikor egy ország polgárai felveszik egy másik ország állampolgárságát is.
- A határon túli románok esete.
- Rendben, belefoglaljuk őket is a tervezetbe.”
Ioan Holdiş, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PDL) szatmári parlamenti képviselője a Krónikának annak kapcsán, hogy megvonná a kettős állampolgársággal bíró erdélyi magyaroktól a szavazati jogot.


  Kissé sűrűre sikeredett a 2011-es év Erdélyben. Romániát kellene írnom, ha egészen pontosan szeretnék fogalmazni, hiszen – amint az a nyári regionalizálási erődemonstrációkor is kiderült – Erdély Romániában nem létezik. Úgy van, hogy nincs, bár igény az lenne rá, és ez a második tanulsága az idei évnek, bejegyezték (a korrektség kedvéért: bejegyeztük, mert én is részese voltam) az Erdélyi Magyar Néppártot. Közben a nem létező Erdélyt rabolgatják kifelé, ciános zagytározóért cserébe eladták az aranyat, célegyenesbe került a verespataki bányanyitás, idéznék a témáról született második posztomból arról, hogy túl a kulturális-, épített és természeti örökség kérdésén miért is zavar engem ennyire ez az egész történet: bár az utóbbi két évtized politikai kurzusa alapján Erdély bármilyen fokú autonómiája némiképp utópiának tűnik, de nem lehetetlennek (és tekintsünk el most az etnikai vonatkozásoktól, Erdélyről mint országnyi régióról volna szó). És ezek a bányászati projektek egytől-egyig az erdélyi altalajkincseket célozzák, az állami részesedésből befolyó profit viszont a központi költségvetést gazdagítja, ami Romániában a fekete lyuk szinonimája. Nekünk maradnak a zagytározók, azok őrzéséből pedig nehezen fogjuk majd megtámogatni Erdély gazdasági önállóságát.

  Mindeközben az is kérdésessé vált, hogy ki fogja majd lakni Erdélyt. Az idei népszámlálás kiszivárgott eredményei – dacára annak, hogy minden politikai formáció felsorakozott és kampányolt az ügy mellett – aggasztó térvesztést mutatnak (főként nagyobb városokban az ún. interetnikus vidékeken, hogy a szórványról ne is beszéljünk).

  Egészen egyszerűen hiányzik a megnyugtató jövőkép: egy nyári, reprezentatív felmérésünk szerint az erdélyi magyarok 80 százaléka a szülőföldjén akar maradni, ám csupán 56 százalék gondolja úgy, hogy gyermeki/unokái itthon terveznék a jövőjüket!

  És egy cseppet sem vigasztal, hogy a románok mutatói mindenben rosszabbak: nagyobb a migrációs veszteségük és hajlandóságuk, átlagban kisebb náluk a gyermekvállalási kedv. Romániát jelenleg az IMF vezeti, Jeffrey Franks főtárgyaló gyün, megsimogatja a kormány fejét, majd közli, hogy további erőfeszítéseket kell tenni, a kormány pedig megtéteti velünk, közalkalmazottakat rúg ki, levágja, majd befagyasztja a béreiket, elvesz innen-onnan, Traian Băsescu államfő tehát nyugodtan játszhatja az eminens tanulót az EU-s kormányközi megállapodás kapcsán, országának nemigen van már gazdasági szuverenitása, amit korlátoznia kéne.

  Jövőre ráadásul választási év következik, egy ellenzéki szörnykoalíció (szocialisták, liberálisok és szélsőrománok kényszerházassága) indul szembe a jelenlegi hatalommal. Utóbbiak erőből játszanak, felelősségvállalással átnyomták a parlamenten azt, hogy az önkormányzati és a parlamenti választásokat egy napon, ősszel tartsák majd meg, a Kitekintő szakírója szerint ez újabb szög a román demokrácia koporsójában.

  Már ha létezik ilyen egyáltalán. Mert volt, ugye, ez a himnuszbotrány a Románia–Magyarország hokimeccsen, amit a székelyek nyertek meg. Hihetetlen sötétség borult a médiára, a legrosszabb nacionálkommunista időket idézték meg a véleményvezérek – és ezt nem csak mi éreztük így, hanem erről ír például Marius Cosmeanu is: akik a „székely ügyről” cikkeznek manapság a pitbull-patriotizmus hangján, azok nagyban emlékeztetik őt Ceausescu „temesvári huligánozására” 1989 decemberéből, vagy Iliescu „Egyetem téri csavargózására” a '90-es évek elejéről, amikor a posztkommunista államfő bányászokkal verette szét a visszarendeződés ellen és a demokrácia mellett tüntetőket Bukarestben. A székelyek, erdélyi magyarok teljes jogú állampolgárai Romániának (és erről általában megfeledkeznek a nemzetvédők), mondja a publicista, ráadásul sok Romániában maradt románnal ellentétben mi remélünk, van egy irányunk, ideálunk, és ez az autonómia.
Nos ez, Székelyföld autonómiája viszont kezd konkrétabb tartalommal bírni a románok számára is. A regionalizálási hisztéria alatt nem csupán azt tudta meg immár minden román, hogy Székelyföld létezik, hanem a román médiumok még arról is gondoskodtak, hogy mindenki számára világos legyen, hogyan is néz ki. Ráadásul a jégkorongozók miatt most már minden többségi polgár tudja idézni a Székely Himnuszt.

  A politikai idiotizmus erre válaszként olyan törvénytervezetet produkált, amelynek értelmében megvonnák a kettős állampolgársággal is bíró erdélyi magyarok szavazati jogát az országos választásokon (és fürdővízzel a gyermeket is kiöntik: a moldáviai románoktól is elvennék a jogot, lásd az indító idézetet). Bár nem válaszként született, de egy másik, a Szenátusban már elfogadott módosítás alapján kötelezővé tennék minden hétfő reggel a himnuszéneklést az általános iskolákban és a gimnáziumi oktatásban. Ez utóbbi törvény nem a székelyek, hanem a román gyermekek érdektelensége és szüleik felháborodása miatt fog megbukni, képzeljük el a bukaresti elitgimiben, amint a sok másnapos partiarc azt énekli vidoran: „Deşteaptă-te, române...” [„Ébredj fel, ó, román...”] Nem beszélve arról, hogy ebben az országban a kötelező himnuszéneklésnek rossz emlékezete vagyon, az ántivilágban fúttuk a kommunista „Trei culori...”-t, egy szót sem értettem belőle, de jó volt a ritmusa, bólogattunk, mint a lovak.

  Huszonkét évvel a temesvári események után legalább annyit elmondhatunk: most nem fogunk bólogatni. De nem vagyok biztos benne, hogy ez az a szabadság-e, amire vágytunk bő két évtizeddel ezelőtt.

  Night Hawk

  Egy éve arról írtam itt, hogy mennyire várom, hogy végre tényleg neki álljanak rendbe tenni a gazdaságot. Most már azt várom, hogy 180 fokos fordulat történjen e téren, jelentős kormányátalakítással. Mert nem erről volt szó. És itt az ideje, hogy mi, jobboldaliak, konzervatívok, fideszesek stb. is felálljunk, és ezt ki mondjuk. Hangosabban, mint bárki más. Mert mi kimondtuk akkor is, hogy nem tetszik a rendszer, amikor 2006-ban könnygázgránát potyogott ránk, vagy amikor Fletóék éppen elkúrták az országot. Ezért mi még hitelesek vagyunk, szemben azokkal, akik akkor kussoltak vagy éppen tapsoltak. A gazdaságpolitikán felül nekem még azt hozta el a 2011, hogy a mindennapi életemben is egyre több olyan történettel szembesülök, amire ugyanezt kell mondjam. Persze lehet azt mondani, hogy sok szempontból a szocik sem voltak jobbak, de nem érdekel. Mi nem szoci szavazók vagyunk, nekünk más kell (második pont, amit borzasztóan elnéztek a fiúk, első itt), és ezért kell még hangosabban mondanunk. A napokban azon gondolkoztam, hogy jelenleg kire szavaznék. A szocik érthető okokból kizárva, így lehet egy LMP-s iksz balra, majd egy jobbikos iksz jobbra lenne a legpolitikusabb döntés. Hátha magukhoz térnének a srácok, ha két oldalról kapnák a sallereket…


  Dobray:

  2011 számomra a sok néptánc, a sok bor, a pipafüst és a kevés alvás éve volt. Meg persze a sok politikáé. Valószínű az előbbiek nem nagyon érdeklik a publikumot, úgyhogy nézzük az utóbbit. Év elején, január 11-én arról írtam, hogy a Fidesz-KDNP csatában csapkodó katonaként viselkedik, és megfeledkezett a 2010 áprilisában ígért alázatról.

 

  Sajnos a poszt nem veszített aktualitásából, sőt a helyzet fokozódott, nem csak a nemzetközi, hanem a belföldi és a parlamenti is.

  A kormánynak több fronton kellett (volna) harcot vívni (ha már háborús retorika): EU-elnökség (ami, amennyire ki tudtam hámozni, jól sikerült) arab forradalmakkal, válság és gazdasági szabadságharc. A többfrontos háborúban elhangzó buzdító beszédeket valószínűleg népi írók írják, annyira burjánoznak bennük a képi-szimbolikus elemek. Sikerült ráadásul kilyukadni ott, ahol Gyurcsányék abbahagyták: a kommunikációs kormányzásnál. Részemről továbbra is neoliberál-KDNP-szerűségeket importálnék az országba, mint a Lengyelországban újrázó Polgári Platform Donald Tuskkal, és a Spanyolországban győzedelmeskedő Partido Popular.

  Budapest épül-szépül, hál' Istennek lefújták a belvárosi léghajó-projektet, a bálna-projekt nem sült el jól, viszont szépen megújult a Március 15. tér. Elhunyt Habsburg Ottó és Václav Havel, nélkülöznünk kell Vissy Károlyt és H. Bóna Mártát.

  Johnny Lillibrogida:

  A hazai és külföldi hullámok keltette örvény szélén táncol a hajó. A matrózok egy része gályarabnak érzi magát a hajó új szabályzata miatt, sokan a csökkentett kétszersült- és rumadag miatt elégedetlenkednek. Könnyen felüti fejét ilyen helyzetben a skorbut, a hajóorvosnak fogytán a kininje. Vannak, akik a hajófenékben lázadást szerveznek. A hajótestet ráadásul a tengeren építik újjá, az árbocokat és vitorlákat viharos szélben cserélik. Dalra, mesére és táncra már nincs kedv és idő. A szextáns  és iránytű még a kapitány kezében van, de ha  az örvény egyszer beszippantja a hajót, akkor mélybe húzza és darabokra törve veti ismét a víz felszínére.

  Tengeri nemzetektől is merész expedíció lenne, nemhogy a puszták büszke népétől. Kössünk ki! Cseréljük le azokat a tiszteket, akik szembeszélnél is felvonták volna a vitorlákat. A hajóból rakodjuk ki a vetőmagot és élőállatot. A legénységet engedjük a szárazföldre, hagyjuk meggyógyulni őket a tengeri betegségből. Szervezzünk bandériumokat. Emeljük fel a matrózokat, tegyük őket paraszttá. Sok zászló alatt mutassunk erőt. A haditanácsban hallgassuk meg a különvéleményt.

  Néha menjünk el a hajóhoz. Emlékezzünk, hogy az ókori bölcsesség is megcsalhat minket. Nem kell mindig hajózni. Ne hagyjuk, hogy széthordják a hajót. Mi magunk bontsuk szét és építsünk belőle valamit, ami virágzóbb, demokratikusabb, magyarabb, mint egy hánykódó tengeri bárka.

  Rajcsányi Gellért:

Manapság
szeretet nélkül merészkednek,
mérték nélkül vezérkednek,
tartózkodás nélkül hatalmaskodnak:
ezért elpusztulnak.
 

Aki tapintattal vezet hadat,
gyõzelmet arat”

(Tao Te-King)

  2010-ben, még a választások előtt rövid sorozatot írtam a Mandinerre Wishful thinking, vagyis vágyvezérelt gondolkodás alcímmel. Az elszámoltatás követelménye, a kétharmad lehetősége és a mértékletesség kívánalma volt a három cikk témája. „A demokratikus kétharmad kivételes esetekben valósulhat meg: jellemzően vagy az addig regnáló kormányzat totális kudarca után, vagy pedig egy fél-autoriter rendszer kiépülésének kezdetekor... Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, az EU nemsokára soros elnöke, miközben hazánk gazdasága szinte teljes mértékben az IMF hitelétől, valamint a külföldi befektetők bizalmától függ. Bárki is kerülne hatalomra, Magyarország szövetségesi rendszere, a hazánk által aláírt nemzetközi szerződések és teljesen legyengült gazdaságunk miatt nem mozdulhat ki a nyugati, demokratikus rendszerből... Talán minden tapasztalt fideszes tanult a régi hibákból, és kétharmados többség birtokában sem jön elő a párt rosszabbik (hamari, önhitt) énje. Nincs ideje, nincs helye a dicsekvésnek, csak a munkának. A jövő nyolc év késéssel kezdődött el, és nem olyan idilli a kép, mint annak idején, egy fél nemzedékkel korábban” – írtam a kétharmadról a kétharmad előtt. „Azt remélem, hogy a független igazságszolgáltatás az új kormány megalakulása után még függetlenebb lesz” – írtam az elszámoltatás kapcsán. Nem lett függetlenebb. „A most hatalmas támogatásnak örvendő, egyedül kormányképes erő belátásán múlik, hogy mennyire tudja meggátolni az egyébként természetes hatalmi ösztönök elszabadulását. 2010 Magyarországán, feszült társadalmi viszonyok között és az internetnek köszönhetően minden korábbinál szabadabb médiatérben nagyon hamar a Fidesz támogatásának olvadását hozhatja minden olyan hír, amely a mértékletesség helyett az új kormányzat, vagy annak egyes szereplőinek mértéktelenségéről szól” – írtam a mértékletesség kívánalmáról. Nos...

  Másfél év telt el mindezek óta. Érdemes elolvasni 2010-es évértékelőinket, amelyben a már akkor is meglévő óvatoskodásunkat és szkepszisünket legalább felülírta, hogy mégiscsak megbuktak a szocik és megpusztult a Szadesz. Nos, ennek 2011-ben már nem örülhettünk. Az év eleje még egy lendületes, kijelölt irányát nagyrészt tartó kormányzatot mutatott, szemben egy tehetetlen, háromosztatú, egymással szót nem értő ellenzékkel. A kormányt épp akkor sorozták meg először külföldről, a máig érthetetlen időpontban és módon elfogadott médiatörvény miatt, amely beárnyékolta az egyébként sikeres EU-elnökséget. Az elnökség sikere volt 2011 legnagyobb kormányzati eredménye, amit viszont felülírni látszik a magyar kormányfő és az EU vezetőinek egyre mélyülő konfliktusa.

  A szakpolitikákról vagy nagyon sokat vagy inkább semmit ne írjunk: a legtöbb területre a elkerülhetetlen megszorítások és az elkerülhető koncepciótlanság különböző arányú elegye nyomta rá a bélyegét. Ha valaki látná az ad hoc döntéseken túlmutató Nagy Egészt az egész éves kormányzati teljesítmény mögött, az szóljon. Ha ideológiát natürlich nem is, de vezérlő eszmét azért csak-csak keresnénk a kormányzat mögött és fölött, de ez nem jön össze. Konzervatív eszmeiségű politikákat alig-alig találunk, szabadelvű-konzervatívról nem is beszélve. Ha megpróbáljuk lehántani az idén csúcsra járatott ellenoldali hisztériáról és a kormányzati szabadságharcos retorikáról a cicomát, akkor nem látunk mást, mint a jó öreg, fideszes egész pályás letámadást, immár a kétharmad erejével. Itthon fokozott ütemben zajlott a hatalompolitikai építkezés, egyre kevesebbet törődve annak belső igényből fakadó vagy külső szereplőknek szánt megokolással, a mértékletességről nem is beszélve. Alapvetően szkeptikusak és óvatosak vagyunk a mindenható állammal szemben, ehhez képest mindent megtettek az állami szerepvállalás erősítéséért. Egy éve is „nagyüzemi jobber jozefinizmusról” írtam, ez még inkább jellemző volt 2011-ben.

  A belső túlhatalom bebiztosításával párhuzamosan viszont egyre fogy a levegő a kormány és az ország körül. Szögezzük le: a politikai mozgástér növelése minden kormányzat természetes és jogos igénye. Ahhoz kell a politikai tehetség, hogy ezt miként tudja egy kormány elérni. Szándékosan nem a szuverenitásról írok, a teljes szuverenitás ugyanis képtelenség a mai világban, különösen Európa közepén, számos nemzetközi szerződés kötelezettjeként, az EU és a NATO tagjaként, egy olyan saját természetes erőforrások és energiaforrások nélküli, pénzügyileg a nemzetközi folyamatoknak kitett országban, mint Magyarország. A mozgástér növelésének igénye viszont kudarcot szenved akkor, ha az érte vállalt konfliktusok az erőviszonyok és a nemzetközi politikai helyzet téves felmérése miatt azt eredményezik, hogy a mozgástér végső soron szűkül, netán végzetes zsákutcába jut egy politikus, egy kormánypárt, egy ország. Kudarcos lesz a szabadságharc, ha az egy bizonyos ponton túljutva már nem előnyökkel, hanem súlyos terhekkel jár az ország számára; és ha a harc már nem az ország érdekeiről, hanem a hatalomról magáról szól. A karácsony körüli napokban minden eddiginél durvább adok-kapok alakult ki a magyar gazdaságot finanszírozó és a magyar politika nemzetközi mozgásterét biztosító nemzetközi körök és a láthatóan mindenre elszánt Orbán Viktor között. 2012 ebből a szempontból fontosabb év lesz, mint 2011: az év első felében eldől, mire jut a magyar szabadságharc a maga válságával bajlódó, de Magyarországgal azért messze nem egy ligában focizó nemzetközi közösséggel szemben. Jövőre sorsforduló előtt áll 1. Orbán Viktor személyes politikai pályafutása 2. Orbánon keresztül a magyar jobboldal egésze, amit még mindig kizárólag a Fidesz ural 3. a kormányzó kétharmados jobboldalon keresztül egész Magyarország. Nem csak a jobboldaliak, hanem egész hazánk érdeke, hogy az elmúlt egy-másfél év ne egy bizarr és elbukott kísérletként kerüljön be a történelemkönyvekbe, hanem a 2010-ben elvárt és felvállalt újrakezdés, khm... konfliktusos periódusaként. Jó lenne kitörő optimizmussal tekinteni a jövő elé, de ha eddig szkeptikus voltam, a nagyvilággal szemben folytatott szabadságharc kimenetelét tekintve még inkább az vagyok.

  TuRuL_2k2:

  2011 politikai értelemben zaklatott, már-már háborús év volt. A magyar kormány eleve számos lezáratlan konfliktussal kezdte az évet, aztán egyre csak újabb frontokat nyitott. Ráadásul számos ellentét esetében egyszerűen nem látszik, hogy mit nyerhet azzal a nemzet vagy akár csak a kormányzó jobboldal, hogy megérné a küzdelembe ölt energiákat. Mintha fel sem merülne, hogy a pillanatnyilag jó ötletnek tűnő lépéseknek mi az ára hosszabb távon. Hiába sikerült például jól az uniós elnökségünk, ha mindenkit az érdekelt, hogy mi van a médiatörvénnyel.

  S mindeközben sok fontos ügyre nem jut elég erő. Nem sikerült tisztázni a hihetetlen mennyiségű rokkantnyugdíjas státuszát, nem sikerült komoly eredményeket elérni a költségvetés kiadási oldalán, nem sikerült előrébb jutnunk a térségi versenyben – a visegrádi országok közül Matolcsy minden korábbi ígérete ellenére idén és jövőre is nálunk lesz a legalacsonyabb a gazdasági növekedés. Hogy sok, önmagában is szinte kezelhetetlen öröksége van a kormánynak? Igen, sok. A BKV-t és a MÁV-ot nem ez a másfél év sodorta az összeomlás szélére, a lakossági devizahitel-állomány nem 2010 óta dagadt hihetetlen méretűre, s az orvosok bére sem most vált égető problémává. Régi, nagyon régi adósságok ezek, ez azonban sovány vigasz, amikor elfogy a türelem, amikor borul valami. Ezt eddig sikerült elkerülni, az árfolyamveszteség nagyobb részét a bankokkal, kisebb részét a hitelfelvevőkkel megfizettető végtörlesztés például sokaknak hozhat kiszámíthatóbb és könnyebb 2012-t, de ennek is megvolt az ára.

  A kétharmados felhatalmazás nem arra való, hogy patetikus előszót írjunk az Alaptörvényhez meg tetszésünk szerint szabjuk át az ország közjogi berendezkedését. A kétharmad, a centrális politikai erőtér legalább ennyi felelősséggel is jár, ekkora felhatalmazás mellett nincs mellébeszélés, hogy ezért meg azért nem megy. Sikernek és kudarcnak egyaránt egyértelmű, hogy ki a gazdája. Lehet egyszerre háborúzni a fél világgal, hogyne lehetne! Csak ehhez erősnek kell lenni. Nagyon-nagyon erősnek. Mert nem csak az országhatárainkon belül élő magyarok bőrét visszük vásárra, hanem a környező országok magyar közösségeiét is. Ha Szlovákiában elveszik az ott élő magyarok szlovák állampolgárságát, ha Romániában megfosztanák az ott élő, magyar állampolgársággal is rendelkezőket választójoguktól, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország kellő eréllyel tiltakozhat-e, vagy el lehet intézni annyival, hogy ti beszéltek jogról, kis barátaink?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr703497014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google 2011.12.28. 12:51:41

@Counter:

Maga egy dolgot akar elérni. Mégpedig: összeugrasztani azokat, akik végtörleszteni tudtak körülbelül mindenkivel.
Szép elfoglaltság ez, de akárhogyan is nézné, egy közösségbe tartozunk, és ha valakik bajba jutottak, azokon segíteni kell. Tessék ez nagyon kevésbé is egyeseknek.
Emlékszem arra az időre, amikor bankokat konszolidáltak, arra is, amikor embereknek segítettek megvenni a bérlakásaikat. Nem kellett volna azt sem?
Magának tényleg annyira tetszett, hogy a bankok az égig emelik a kamatot, kezelési költséget, amellett, hogy az adósság csak nőttön nőtt? Nekik (a bankoknak) most gond az, ami nagyon sokaknak lehetetlenné vált már.
Annyira sajnálja, hogy segítettek valakiken?
Valamint ne mind ferdítsen, mindenkinek, minden adósnak segítenek azzal, hogy az árfolyamot rögzítik. De erről következetesen nem beszél sem Maga, sem más, nem passzol bele ugyanis a mondókájukba.
(Magának van tartozása, tudja egyáltalán, hogy miről beszél? Vagy csak úgy, bele a levegőbe.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 13:21:28

@Google: Árulja már el, miért téveszti össze a végtörleszteni vagyonuk vagy hitelképességük, netán állami státusuk okán képes, tehát bajban nem, csak nehézségben lévő csoportokat a valóban bajban lévőkkel. Tudja maga például, hogy milyen sorrendben kell a mentőorvosnak ellátnia a sérülteket, ha több van? És hogy nem látja, hogy ez a mi mentőorvosunk, miközben jócskán ünnepelteti magát, végtagtöréseket és ficamokat lát el a vérző, eszméletvesztett vagy nem reagáló sérültek helyett?
Szerintem azon, akinek annyi tőke áll rendelkezésére, hogy képes végtörleszteni, nem kellett volna segíteni. Ha jól tudom, az opcionális árfolyamrögzítés keveseket érint, mivel az adósok valamiért úgy vélik, hogy kockázatos.

Az érvelésében egyébként elég látványosan alkalmazza a hamis dilemma eszközét. A kamerasmobil által emlegetett kamatmarzs-szabályozás például sokkal korrektebb eszköz lehetett volna a hitelesek terheinek könnyítésére, számos államban alkalmazzák is. Egyáltalán nem értem, miért gondolja úgy, hogy a probléma megoldása az, hogy a legjobb helyzetű, legteherbíróbb adósoknak nyereséget biztosítunk a nemzetgazdaság és ezen belül a gyengébb adósok terhére.

Ha a '90-es évek bérlakásvásárlásaira gondol, ott is csak annyi történt, hogy állami tulajdont nyomott áron juttattak jobbára tulajdonosnak alkalmatlan magánszemélyek tulajdonába. Nem egy sikertörténet. Bár azon sokkal többen nyertek, mint a mostanin, s a vesztesek vesztesége sem olyan könnyen kézzelfogható.

A bankkonszolidációk, úgy tudom, a politika önfinanszírozásának eszközei is voltak (be szépen mondtam!). Nem vagyok meggyőződve, hogy szükségesek. Egyes vélemények szerint a 2008-as hitelpiaci válság során is hiba volt a bedőlő vállalatokat irtózatosan drágán "megmenteni". Vagy éppen Görögországot szintén irtózatosan drágán visszatartani a rendes államcsődtől, és az elhúzódó csőd árát ráterhelni más államokra.

sztd 2011.12.28. 14:15:23

@Gasper:
Kedves, hogy szimpatikusnak találoda hozzászólásomat, de a magam részéről nem várom el, hogy a 120. hozzászólására még reagáljanak bármit is.

@is:
Mély tisztelettel megjegyezném, hogy elvakultságért nem szükséges hozzánk jönni.
Néhány észrevétel:
- az intézmény nem azonos azzal, a személlyel, aki betölti. Pl. 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ 2/3 Göncz Árpádból köztársasági elnököt csinált, Göncöl Katalinból pedig állampolgári jogok országgyűlési biztosát, de az intézmények nem omlottak össze. Kovács Árpád annak idején pártjelöltből lett ÁSZ elnök, és Domonkos László is megfogalmaz (utólag pontosnak bizonyuló) bírálatot a költségvetéshez. A lényeg az, hogy kormányok jönnek-mennek, de az intézmények maradnak, és most azonos kb. utoljára a pártirányzattal az intézmény iránya. (Természetes, ha neked nem lesz szimpatikus az intézmény képviselője, ha már az jelölő pártot is utáltad.)
- Mivel ez egy visszaemlékezős bejegyzés, a "hülyenépszavazás" megfogalmazást azt gondolom, hogy illik visszautasítani. Bede Mártont itt kb. senki nem szereti, neked sem kell, de idéznék tőle két mondatot:
"A tervből [Gyurcsány reformnak hívta ezeket], ha egyáltalán valaha kialakult olyan, már a népszavazás előtt sem maradt semmi, csupán három, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a fizetős oktatásról szóló demagóg kérdés. Illetve valójában csak egy, nevezetesen hogy takarodjon-e Gyurcsány. "
Forrás: index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/15/az_elso_nap_ferenc_nelkul/
Szóval a lényeg, hogy a kérdés pl. a vizitdíj esetében nem az volt, hogy "akar-e vizitdíjat", hanem az, hogy "Kérhet-e Gyurcsány << aki a lehangoló állapotok kialakulásáért felelős>> vizitdíjat a problémák megoldásához?"
Mivel gyakorlatilag mindenki így értelmezte a kérdést, és a választ is ennek megfelelően értelmezte mindenki, aki kíváncsi volt a valóságra (ezért is állt meg minden "reform" a népszavazás után), ezért utólag sem illik a kérdést átértelmezni.
Persze lehet, hogy 2008-ban már nem segített volna az előrehozott választás, de 2007-ben még mindenki (az MSZP-t is beleértve) jobban járt volna vele.
- Az államilag finanszírozott keret lecsökkentése nem jelent az én olvasatomban tandíjat (ha 3000 emberre csökkentették volna, és nem 30000-re, akkor azt jelentene). A tandíj problémája nem az, hogy ki kell fizetni, hanem az, hogy olyannak kell kifizetnie, akinek erre elvben nincs pénze. Ha nem veszik fel államilag finanszírozott képzésre, akkor korábban is tandíjat kellett fizetnie. Én még azt is elvárnám, hogy egyes szakokból arányaiban kevesebbet, más szakokból többet finanszírozzanak...
- Elfogadható a gondolat, hogy annak, akinek tökéletesen megfelelt a sajtóban a kb. 85-90%-os balliberális túlsúly, irritáló a Mandiner létezése.
Akinek viszont nem felelt meg, az örül neki. ;)

Google 2011.12.28. 14:27:31

Az árfolyamrögzítés - ez a második - a bankok találmánya, azóta is várjuk a részleteket. Gondolom, nem kell már sokat aludnunk, amíg.
"Bajban van", "nehézségben van", segítik és ez nem baj.

Kár, hogy nem csatatérhez hasonlította a dolgot, arra hajazott leginkább a helyzet.
Na, Isten vele!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 14:37:03

@Google: Az árfolyamrögzítés nem "a bankok" találmánya, hanem a kormányé, csak nem kellett szinte senkinek sem. Tetszett volna figyelni :-)

A segítés önmagában nem érték. Szívesen segít ön Hagyó Miklósnak? S megfeledkezik arról, hogy a segítségnek mindenképpen ára van. Most éppen amellett tör lándzsát, hogy nehéz helyzetben lévők terhére nem annyira nehéz helyzetben lévőkön segítsen az állam.

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:46:33

@bbjnick:

Annyira senki nem kellene elfogult legyen, hogy ne lassa - es foleg ne zavarja - annak a partnak vagy szemelynek a hibaja, hibai - amire-akire szavazott. Termeszetes az is, hogy kisebb-nagyobb csalodasok erik az embert, mindig mondom, hogy a mi politikusaink (minden oldalrol) nem politikusok hanem hivatalnokok. Husz ev alatt azert mar lehetett volna kitanittatni egy gardat, akikbol igazi es hivatasos politikusok lesznek..ez lehetne akar oldalfuggo is, de csak annyiban, hogy mindnek legyen azert objektiv ralatasa az orszag es a vilag dolgaira. Nalunk nem politizalas folyik hanem partepites. Amig igy megy, addig az orszag fogja megszenvedni. Orbanek is hajlamosak erre, de Orbanban azert megvan reszben a tehetseg, nagyreszt pedig a keszseg arra, hogy Magyarorszagban gondolkodjon a kulfold fele.Ebben a keresztenydemokratak tamogatjak. .Ez nincs meg a tobbi partban (a Jobbik itt atesett a lo masik oldalara), illetve kevesen hiszik el, hogy ez lenne a cel.

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:55:14

@pancho_sanza:

Ugy tudom - bar talan kisse frivol dolog az Alkotmanybirosagra hivatkozni - a Bokros csomag szamtalan reszet visszadobtak mint nem megfelelot, valamint a ravasz Horn Gyula is jonak latta megszabadulni Bokrostol. Ami pedig a vidam csonakazast illeti, Orban azert megorzott valamit a hajo raktaraban, hiszen ha nem, akkor Medgyessy Peternek valoszinuleg nem lett volna lehetosege teljesitenie a valasztasaban igerteket. Amikor atvette a hajo vezeteset meg ugy nyilatkozott, hogy minden rendben van. Amiben kicsit kesobb hibat talalt, az ha jol emlekszem sajat kormanyaban garazdalkodo Csillag Istvan korul volt..El is kergettek gyorsan Medgyessyt (aki kesobb olyan bator volt, hogy azt merte mondani, hogy az szdsz tele van korrupcios ugyekkel) es jott a megvalto Gyurcsany Ferenc szemelyeben. A tobbit tudjuk..illetve kiderult Oszodon. Egy devizaban eladositott orszagot es devizkolcsonokre kenyszeritett lakossagot vett at az Orban-kormany 2010-ben. Amennyire lehet igyekeznek belulrol-kivulrol ugy zsarolni amennyire csak lehet, (Amerika, IMF, EU) mar a latszatra sem ugyelnek. Miert csodalkozik barki is, hogy Orban ezt nem akarja turni sem az orszag, sem a lakossag, sem sajat maga miatt sem?

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:56:20

@Mark Bolt:

Hol es mikor derult ki, hogy Orban alkalmatlan miniszterelnoknek?

tevevanegypupu 2011.12.28. 14:58:16

@Gasper:

Amig a valos erteknek jobb es baloldala van, addig altalaban gyoz a bovli. (:

Google 2011.12.28. 15:10:25

@Counter:

Jó. akkor most miben állapodtak meg a bankok- kormány? Nem árfolyamrögzítésben vajon?
És azt tudja, hány háza volt Hagyó Miklósnak Budapesten, vidéken és úgy cakompakk?
Megint mondott egy nagyot, de ne lankadjon, hisz van még szufla Magában! Évődik itt.

betyár (törölt) 2011.12.28. 15:26:41

@is:
eszem a zuzáját, ilyen korán még nincs nyitva a vince? elegük van a karaktergyilkosságból? jaj, de vicces ma reggel.

alapfogalmakkal meg kellene barátkozni, mint pl. monarchia:). szokja a gondolatot, hogy a maga evidenciái másnak nem feltétlenül evidenciák, göncz(öl) nem mindenkinek ikon. afelett meg örülnie kellene, ha ovi leamortizálja a fideszt, magának tiszta haszon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 15:31:01

@Google: Úgy tűnik, az árfolyamrögzítés annyira sikertelen kormányintézkedés lett, hogy magához el se jutott. Nagyon leegyszerűsítve annyit tett volna, hogy az árfolyamveszteség egy részét a hitelező meghitelezi az adósnak, aki ezt csak később törleszti.
A végtörlesztés ezzel szemben nem tartalmaz újabb hitelezési jellegű mozzanatot, egyszerűen a hitelezőt az állam leírni kényszeríti a veszteség meglehetősen nagy részét. Afféle adósságelengedés, ami az ókorban és a középkorban volt szokás. És mivel az állam nem a saját követeléseit engedi el, meglehetősen visszás is.

Hagyó Miklós úgy jön ide, hogy mivel egy közösségben vagyunk vele is, Önnek nyilván tapsikolnia kell, hogy rengeteg segítséget kapott. Hiszen a közösségbe tartozókon segíteni jó.
Az megintcsak más kérdés, hogy vajon a devizahitelesek nyereségüket is megosztották-e a közösséggel. Vagy a nyereség a sajátjuk, a veszteség meg mindenki másé (illetve ha veszteségesen alakul az üzletük, akkor állami szubvencióval nyereséget kell a zsebükbe tömni)?

betyár (törölt) 2011.12.28. 15:32:15

@bbjnick:

fényfia vagy valami mérnököcske:) ne hagyja magát:))

Alfőmérnök 2011.12.28. 15:42:57

@betyár: Hi Mutter!
Hogy telt a karácsony? Maradt még mákosbájgli? :-)
p.s.
Továbbra is várom az okfejtést, amire azt a feltételezését alapozta, hogy azonos vagyok @Counter: nickkel.

betyár (törölt) 2011.12.28. 16:25:32

@Alfőmérnök:

az élet már csak ilyen. az ember mindig vár valamire.

Alfőmérnök 2011.12.28. 16:39:55

@betyár: Ha egy kurvaanyázásra vártál tőlem, akkor csalódást kell okoznom. De ígérem, ha még egyszer lecounterezel, megkapod. ;)

Stenonis 2011.12.28. 16:48:36

Összefoglalva 2011. a mandinereseknek a kiábrándulás éve volt...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.28. 16:53:41

@Alfőmérnök: Ha így bánik a jobbik felével, bizony kiöntöm az összes házipálinkánkat, amint én leszek a domináns személyiség.

betyár (törölt) 2011.12.28. 17:04:43

@Alfőmérnök:

"Továbbra is várom az okfejtést,"

érti? maga, nem én.
jaj, maga tényleg buta.

Alfőmérnök 2011.12.28. 17:25:35

@betyár: "az ember mindig vár valamire."
Ja, hogy maga nem ember?
Nyilván attól várom az okfejtést, akinek az agyában megszületett a gondolat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 18:15:49

@betyár:

Agyhalottakkal vitatkozni nem vidám dolog, de (micsinájjunkmicsinájjunk!) hazafias kötelesség:-]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.28. 18:32:46

@tevevanegypupu:

Hogy mi lesz, azt nem tudom, de hogy most baj van, azt látom.

Bekapcsoltam délután a tévét, parlamenti közvetítést toltak az m2-n, az egyházi törvény (sokadik) vitája folyt.

Komplett zűrzavar minden vonalon: mivel az Alkotmánybíróság visszadobta, ezért számos ponton módosították ismét a törvényt, lényegében mára teljesen eldönthetetlen, hogy mit is akarnak vele elérni. Olyan könnyítő módosításokat pakoltak a törvénybe, amellyel már az összes utolsónapokszentjei kisszekta és boszorkányszombat gyülekezet is egyházzá válhat, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy az egyházzáváláshoz a jogot az országgyűlési többség adhassa meg. Valami Varga nevű fideszes képviselő a végén már úgy belezavarodott a módosítók magyarázgatásába, hogy kínjába (szó szerint!) "Clintonné őnagyságát" kezdte szidni, ezt az bele akar dumálni a magyar törvényekbe ("Ez itt nem Amerika!"). (Biztos lesz ebből is egy nemzetközi cirkusz.)

Következetesnek kellene lenni! Valóban úgy viselkednek, mint akiknek fogalma sincs, hogy mit is akarnak. Az egyházitörvény erdeti KDNP-s változata normatív szabályozást adott, biztos hogy kiállta volna az alkotmányosság próbáját, jelentősen csökkentette volna az egyházak számát, de az Orbánnak nem volt elég kemény. Egyik napról a másikra (a KDNP megkérdezése nélkül) átírták a törvényt, ami aztán az alkotmányossági próbán meg is bukott, most pedig összevissza módosítgatják, már sokkal puhább, mint az eredeti, KDNP-s változat volt és úgy összekuszálták a szálakat, hogy maguk sem igazodnak ki rajta:-(

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.28. 19:14:40

@bbjnick:

Eppen az Egyhaz a gyenge pontja a fidesznek, emiatt tamadjak oket szinte legtobben, leszamitva persze a gazdasagot. Mar az is megbotrankoztato volt, hogy a Hitgyulekezetet bevettek a tamogatasra szant egyhazak koze, a tobbi szektaszerusegrol nem beszelve. Most jonnek a krisnasok akik a marhakat imadjak - ezt persze tiszteletben kell tartani, de minek anyagilag Magyarorszagnak tamogatni- es aztan vajon miben engednek meg? Egyaltalan, erthetetlen, hogy eppen azok, akik annyira ellenzik az allam beavatkozasat mindenbe, ennek ellenere foggal-korommel ragaszkodnak minden allamtol kizsarolt fillerhez. Hogy a fidesz ad is, azt vegulis megteheti ketharmaddal, de ebben a mindenaron es mindenkihez valo alkalmazkodasban eppen azokrol hajlamos elfelejtkezni akikrol pedig nem kellene: sajat szavazoirol.

Bell & Sebastian 2011.12.28. 20:22:09

@sztd: Na jó, akkor reagálok, nem voltam rest visszakeresni. Ez a kormány pont olyan, mint a mesebeli szőke nő, nem bír egyszerre több dolgot csinálni, pedig belekapott ebbe is -abba is.

Valahogy a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés mindig úgy jár, mint a harmadik gyerek, cumizhat apukánál.

Most mondja a Németországból visszajött haverom, hogy mást sem csinálnak, csak napelem parkokat, kínai és olasz cellákból.

Kér kérdésem lenne.
- Ha van egy magyar fejlesztő, aki szabadalmaztatott valamit, amitől jobb és olcsóbb az ő cellája, mint a többié, miért nem kapott pár milliárdot egy gyárra?
- Miért nem telepítünk most (például) napelemet (se) orrba-szájba? Tán olcsóbb lesz a gáz és vellany?

Szögezzük le, hogy a jogi keretekkel jó sokáig elbíbelődtek, a tehenke meg közben éhen döglött.
Mivel 800 ezer állami kitartott van első körben (másodikban sokkal, de sokkal több), sajnos ők lesznek a következők. Sajnálatos dolog.

Matolcsyról. Ha csak a végrehajtás gyorsasága vagy minősége lenne itt a baj! De nem az. A jogalkotás és végrehajtás közt, az aprópénzre váltás nem megy.

Ha úgy tetszik, a végrehajtási utasítások kidolgozása, ami a végrehajtás legfontosabb előfeltétele.

Az egy nagy nap lesz, ha kézbe vehetjük majd másodikán a többkötetes Magyar Közlönyt, ami elsejétől érvényes. Ha volt is ütemterv, már rég nem igaz, ezzel a szervezéssel egy kerti budit nem lehet felépíteni, nemhogy államigazgatást. Persze van rá jó magyarázat, dinamikusan változó környezetben, satöbbi... Csakhogy maholnap beránt az örvény, vagy ez nem zavar senkit?

Ma chi è questo Joker? 2011.12.28. 23:15:09

@Czelder Orbán: ez már ilyen köztudott tudás- kategória?

Bloodscalp 2011.12.28. 23:35:24

@is: szócskáról csak annyit...

a minap voltam járóbeteg ellátáson, benn vagyok orvosnál, de bejött egy traumatologus sebész, nagyon fiatal, és megvizsgálta előttem a doki, kollégája mert nem volt jól, beszélgettek is hogy mi lesz januártól...mondták nekik hogy hiába adták be a papírjukat, pár kórházat be fognak zárni(ott is ahol dolgozik), szóval el is küldenek pár embert ahol vannak...

Bloodscalp 2011.12.28. 23:36:59

@politicus: ellenzékben jobban megy:) ott csak anyázni kell, a többit megcsinálja a hírtv

sztd 2011.12.29. 00:05:55

"Kér kérdésem lenne.
- Ha van egy magyar fejlesztő, aki szabadalmaztatott valamit, amitől jobb és olcsóbb az ő cellája, mint a többié, miért nem kapott pár milliárdot egy gyárra?"

Nos, emlékeim szerint egyrészt nyitott kapukat döngetsz:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/25/napelemgyarto_nagyhatalom_leszunk/
index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/19/napelemgyar_epul_csornan/
A csornai egy svájcban bejegyzett magyar cég, de éppen elakadt a hitelezésen - remélhetőleg átmenetileg.

Ezen kívül:
zoldtech.hu/cikkek/20110418-napelem-Szekesfehervar

Másrészt a napelemgyártás meglehetősen gyorsan fejlődő, de jelenleg az első lendületen csúcsra jutott iparág. Olyan húde nagy versenyelőnyök jelenleg nincsenek. Ettől függetlenül:

"- Miért nem telepítünk most (például) napelemet (se) orrba-szájba?"

Egyrészt:
hvg.hu/gazdasag/20111123_ujszilvas_naperomu_kesz

Másrészt én ennek a hírnek egyáltalán nem örültem. A napelem Magyarországon szerintem mellékvágány, ha a naperőművekre gondolunk. A háztetőkön jó lesz a napelem, amint jobb lesz a hatásfoka a napkollektoroknál, és a napelemek technológiája is fejlődik, mert jelenleg elég alacsony a hatásfoka. A háztetőn ugye nem ideális a hatásfok, de legalább nem zöld területeket lehetetlenít el (hiszen az alatt ugye növény nem nagyon nő, ami sivatagban és tengerben nem tragédia, de Magyarország még szerencsére nem sivatag, és inkább elkerülni kellene, hogy azzá váljon).

"Tán olcsóbb lesz a gáz és vellany?"

Egyébként igen, jelenleg a napelemmel előállítható áram drágább, mint a gázzal, de különösen az atomerőművel előállítható, ha figyelembe vesszük az élettartamot és a hatásfokot. A napenergiát napkollektorok esetén hatékonyabban lehet használni, ami ugye hőt termel, de annak a technológiai nehézségeivel nem untatnék senkit.
A másik probléma napelemek esetén ugye az, hogy nem éppen kiszámítható. A gáz ugyanis szabályozható, az atom pedig folyamatosan megy. Ennek a részleteibe megint nem mennék bele...

És igen, Matolcsy esetében szerintem is problémák vannak a tárcavezetési képességekkel. (Bár az előbbiekben Fellegi területéről volt szó.)

sztd 2011.12.29. 00:07:14

Ja igen! Ez: @sztd: válasz volt @Bell & Sebastian: -nak. Bocs a bénázásért. :(

sztd 2011.12.29. 00:09:09

Ja igen! Ez: @sztd: válasz volt@Bell & Sebastian: -nak. Bocs a bénázásért. :(
Az ismétlésért, is elnézést kérek, aminek a hibáját a blogmotorra fogom. ;)

Bell & Sebastian 2011.12.29. 04:28:37

@sztd: Jaja, ismerem az érveket, pont ezen ment a vita a kocsmában, ahelyett hogy széklábakkal csépelte volna egymást a jónép. Változik a világ.

Szerintem Németország egyszerűen kiszervezi az (a maghasadás -alapú) áramgyártást, például ide. Ha nálunk drágább (a napelem), az még korántsem jelenti azt, hogy náluk is, azt meg végképp nem, hogy a mi árképzésünk a jó. Ennyi veréb nem tévedhet -effektussal tudok érvelni. Arról nem is beszélve, hogy legalább munka, technológiaváltás, egyebek.

Azt végképp nem értem, hogy nálunk mi értelme volt először kifosztani a teljes építőipart, hogy utána még meg is fojtsák. A EU -támogatások és pályázati pénzek osztogatásáról meg hadd ne mondjak semmit, mert nincs arra elég csúnya szó!

Különben is, hatszor annyit fizetünk be (a birodalmi kasszába), mint amennyit visszakapunk és ezen még Orbán sem tudott változtatni, egy tizedesjegynyit sem.

Google 2011.12.29. 14:15:50

@Counter:

Köszönöm kimerítő válaszát, legalább tanúbizonyságát adta annak, egyáltalán nem ismeri ezt a problémát.
De gratulálok, mert látszik, nem verte magát felesleges költségekbe. Igaz, így viszont nem látta/láthatta meg, milyen is az Ön által emlegetett "adósságelengedés".
Hagyó Miklóst illetően pedig, nem kívánnám azt a segítséget, amit ő kapott. Mert mint mindennek, annak is ára van. Kérdezze csak meg tőle!
További szép napot, hetet, hónapot, évet, és amit csak akar!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 14:38:12

@Google: Ad hominem.

Az adósságelengedés olyan, hogy tartozok X összeggel, s az állam azt mondja, hogy ha ennek egy részét megtérítem, akkor ő, mint állam, nem fogja engedni hitelezőmnek, hogy a maradékot rajtam követelje. Tehát adósságomat az állam elengedte.
Hogy emiatt általában drágábbá válik a hitelezés, hogy kevesebb a hitel, az nem számít, hogy az adósságukat ki nem váltók számára még rosszabbá válik az árfolyam, nem számít: lényeg, hogy az _amúgy is teljesítőképes_ devizahitelesek mindenki számlájára jobban járjanak.

Ha gondolja, spékelje meg hímzett keszkenőjébe zokogó kisgyermekes anyával, ősi templomokban halkan imádkozó nyakas öregemberekkel meg hargitai kirándulásról törlesztőrészletek okán lemaradó cserkészlegényekkel. Roppant romantikus lesz.

kamerasmobil 2011.12.29. 16:09:07

@Counter: Hagyd szerintem ezt a vitat. Ha egy pillanatig is komolyan gondolna Google akkor nem ignoralna tuntetoen azt hogy a vegtorlesztesnek szamtalan alternativaja lett volna amelyek legalabb ilyen hatasosak - marmint az adosok szamara.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 16:53:43

@kamerasmobil: Demonstrálni kell, hogy nem csak a végtörlesztéssel kizárólag a szolvens adósok zsebébe nyomott (és abba bele se menjünk, hogy nem csak lakáscélú és adós által lakott ingatlanra, de üdülőkre, befektetési célú lakásokra stb. is) szubvenció és ostorral híd alá kergetett könnyes szemű háromgyermekes családok között létezik a dilemma.
Demonstrálni kell, hogy a hajótöröttek kimentésekor nem megoldás, hogy gőzösünkkel átgázolunk az úszó fuldoklókon, ahogy a mentőcsónakokban ringatózó túlélőkhöz igyekezünk.
Demonstrálni kell, hogy ez egyszerűen egy sikertelen kockázatvállalás megjutalmazása.

Például a kamatokat érintő szabályozás *minden* adóst érintett volna, nem csak az amúgy is szolvenseket. És talán kevesebb káros hatása van.
Például ha a végtörlesztést csak az adós által lakott, lakáscélú ingatlanra korlátozzák és nem

kamerasmobil 2011.12.29. 17:00:18

@Counter: Ebben vegul is egyetertek. De nem sokat er a demonstracio ha valaki juszt se olvassa el.

Nem tudom persze hogy mit lehetne meg tenni azon kivul hogy kinyomozod a szemelyazonossagat es egy megafonnal a fulebe orditod...

Google 2011.12.29. 17:34:52

@kamerasmobil:

Elnézést, kicsit sem szégyellik magukat ezért a - hogy is is mondjam - pőre stílusukért: "kinyomozod a személyazonosságát", úgymond? Hát ÁVH-sok maguk?
És aztán lehet a fülébe ordítani valakinek, de minek? Az illetőnek valószínű, nem a hallásával van baja, hanem másként viszonyul a dolgokhoz. Joga van hozzá, vagy nem?
Az Önök preferáltjai majd a kamatokhoz nyúlnak, hosszú a történet, annak is eljöhet még az ideje.
Jó nyomozást, de erőszakkal sem fogunk egyetérteni!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 17:49:50

@kamerasmobil: A demonstráció nyilvános.

@Google: Gondolja végig szépen E/1-től T/3-ig az alanyokat.
Nem egyetértésről van szó: meghallgatásról és tudomásul vételről. Maga valamiért azonosnak tekinti ezeket a fogalmakat, és retteg tőle, hogy ha a meghallgatás és tudomásul vétel eszközeivel nyúlna a szövegemhez, egycsapásra egyet is értene. Ezért döntött úgy, hogy a szövegem helyett inkább a feltételezett személyemhez viszonyul (és akkor ki is próbál inkább a partnere személyével foglalkozni?).

kamerasmobil 2011.12.29. 18:20:44

@Google: Ha egy percig is komolyan vetted meg azutan is hogy a megafont emlitettem akkor kicsit talan paranoid vagy.

De legalabb megint kaptal egy urugyet hogy az erdemi tartalmat ignorald. Gratulalok.

Google 2011.12.29. 19:03:02

Nos, hát akkor beszélgessünk. Lett volna jobb dolgom is, de ez sem rossz.

@Counter:
Mondjuk úgy, elolvasom a szövegeit. Látja, válaszolok is. De tudomásul vennem is kell? Nem hangzik ez egy kicsit rosszul?
Egyébként a motivációnk nem azonos ebben az esetben. Ön mindenáron kákán akar csomót keresni, én pedig örvendek minden, még egyszer mondom, minden megoldásnak. A bankokénak is. Aztán persze mondhatja a vízbefúlónak, hogy elegánsabban/olcsóbban is kimenthették volna, de azt már csöppet sem érdeklik a részletek, örül, hogy kinn van a vizekből. Vagy legalábbis látja a kiutat.
Meghajlom a logikája, tudása előtt, de rajtam, és sokakon, most nem az segített. És: nem próbálok a személyével foglalkozni. Nem az a vita tárgya.

@kamerasmobil:
Mi az érdemi tartalom? Az, hogy demonstrálni kell, másképp kellett volna?
Most mondtam, más majd másképp csinálja. Hosszú a történet, sok megoldásra lesz még alkalom. Ezekig, eddig egy sem volt.
Nem tudom, engem nem szórakoztat sem a nyomozásra, sem a megafonra való hivatkozás. Bár lehet jó móka, egyeseket "mókából" már fel is jelentettek.
Ellenzékiek, ha beváltják fenyegetőzéseiket. És lám, nem a hatalom teszi ezt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:06:34

@Google: Egyszerűen nem veszi tudomásul, amit mondok. Amikor arról beszélek, hogy a kormány vízbefúlók helyett a mentőcsónakban ülőket menti a fuldoklókon áttiporva, maga azt válaszolja, hogy de jó, hogy mentik a fuldoklót.

Nagyon örülök, hogy a kormány berakta a maga tégláját is a kliensei falába. A maga elengedett adósságának azonban mindannyian megfizetjük az árát, s legelsősorban azok, akik magánál nagyobb bajba kerültek. Az nem járja, hogy együtt sírunk, de külön nevetünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:11:30

@Google: Nem egészen értem, hogy hogy gondolja a restitúciót. Az adósság el van engedve, le kell könyvelni, gondolja, hogy majd jön egy kormány és adósságot teremt a semmiből, időközben meghalt, elvándorolt, a mostani jogalkotásra egyebekben alapozó felek között?

Combból levágják a beteg lábát és azzal nyugtatják, hogy 5-10 év múlva majd ott tart az orvostudomány, hogy elég lesz térdből, és milyen jó lesz? Eh.

Google 2011.12.29. 19:39:09

@Counter:

Nézzen utána! - a bankok és a kormány abban egyeztek meg, rögzítik az árfolyamot 2016-ig. Bonyolult számítások következnek, lényeg a lényeg: hárman (kormány, bank, adós) osztóznak a veszteségeken.
Ezen az afféron így is, úgy is mindannyian veszítünk, de azért pengesse csak a populista húrokat, kell a zene is. Kinek, kinek a sajátja.
Az adósság pedig nincs elengedve. Elég szépen megkérik az árát, tudom, mit beszélek.
Ami pedig megmarad, az esetek többsége, nem ma és nem holnap fut ki. 15, 20 éves történetekről van szó, tehát lehet még kamatcsökkentéssel is élni. Remélem tudja, egy tizednyien éltek kb. végtörlesztéssel.
(És ha ez megnyugtatja: maradt rögzítenivalónk is.
Csak olyan snassznak tartom a magam szemszögéből/érdekem szerint beszélni valamiről.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 19:48:55

@Google: Nézze, ha magának van X adóssága, a kormány pedig azt mondja, hogy elég ebből Y(<X) összeget törleszteni, és a maradékot magán soha senki nem követelheti, akkor a különbséget magának elengedték.

"lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződés alapján fennálló teljes finanszírozási összeg és maradványérték megfizetése (a továbbiakban: végtörlesztés)"
Megmondaná, hogy a teljes finanszírozási összeg és maradványérték megfizetése után mi marad az adósságból? Úgy van: semmi.

Mire föl hozta, hogy csak a hitelesek 10%-a élt a végtörlesztéssel? Annál kevésbé volt szükséges lépés, így annál kevésbé tekinthető helyesnek vagy tisztességesnek. Az a 10% köszöni, kifejezetten jól járt, a 90% meg a végtörlesztés forintgyengítő hatása miatt rosszul. Együtt sírnak, de külön nevettek.

Google 2011.12.29. 20:07:25

@Counter:

És Ön úgy gondolja, hogy ez a teljes finanszírozási összeg nevű izé kifizethető lett volna? Amikor minden értelemben: kamat, tőke, kezelési költség vonatkozásban csak nőtt? Valakik nagyon mohók voltak, de Önnek erről nem kell tudnia.
A 90% -nak pedig rögzítik az árfolyamot.
Bár lehet, kevesebb ez a kilencvennél. Aztán az eszközkezelő is ott van.
Ezekről tényleg nem akar tudomást venni?
Mások elszabták, ezek ezt és ennyit tudtak csinálni. Nagy nevetés nem is volt, és úgy tűnik, nem is lesz. Esetleg kevesebb sírás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.29. 20:15:32

@Google: Ezt nevezik végtörlesztésnek, s a maga adata szerint a jogosultak 10%-a bizony ki tudta fizetni. A maga által felhánytorgatott jelenséget pedig a forint szabadesésének nevezik, kérdezze meg Kósa urat – például –, hogy mitől történik olyasmi. Hogy értékeli, ez a 10%, ami képes volt ennyi mindent egy összegben törleszteni, *rászorult* erre az ún. segítségre, vagy csak egy kis előnyös üzleti lehetőséget teremtett a kormány mindannyiunk kárára? Esetleg meg tudja magyarázni, miért nem volt a végtörlesztés az adós lakására korlátozva, miért jó, hogy korlátlan számú üdülőt stb. is meg lehet váltani és pontosan milyen közösségi érdek írja elő minden áron a hitelre vásárolt üdülők kedvezményes kiváltását?

Miért szeretné árfolyamrögzítésre meg eszközkezelőkre terelni a témát? A végtörlesztésről és a végtörlesztés jelentette adósságelengedésről van szó.

2011.12.29. 22:35:02

Kérdés: Mi a különbség egy birkanyáj és a Fidesz parlamenti frakciója között?
Válasz: A birkáknak meg van a magukhoz való eszük.

- Orbán kergeti az anyját a konyhában: Meg*lak! Meg*lak!
- Jáááj, kisfiam, há mé akarod ezt?
- Nem én akarom, az ország akarja!

Ennyit 2011-ről.

GGG77 2011.12.30. 01:24:18

2009 második felétől már nagyon féltem attól, hogy a Fidesz abszolút többséget szerez. Minden félelmem beigazolódott.
Ez nem lenne baj, csakhogy Orbánék, negatív értelemben, még túl is szárnyalták az elképzeléseimet.
2011: új lakásba költöztünk, volt egy jól sikerült lakodalmunk, szép nászutunk.
Nem tudok igazán örülni neki, mert érzem, látom, tapasztalom, ahogy Magyarországból egy szomorú és sikertelen diktatúra lett.
Csak az a kérdés, hogy mennyi időre. Eddig minden olyan típusú hatalom megbukott, amilyet az Orbán-kormány képvisel. Csúnyán, vagy még csúnyábban, gyorsan, vagy még gyorsabban.
Hiszek a demokratikus, kapitalista, szekuláris Magyarországban.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.30. 09:57:15

@Bloodscalp: Úgy-úgy. Milyen furcsa, h a " A magyar demokrácia a rendszerváltozás óta még soha sem volt ilyen rossz állapotban mint ma." mondatot még a legrosszabb általad annyira szeretett Gyurcsányi időkben sem voltam képes leírni. De mi nem kritizálunk, mint az köztudott, igaz másik monomániás trollunk?

Google 2011.12.30. 11:16:44

@Counter:

Elnézést, ha esetleg a maguk kárára végtörlesztettem, de megnyugtathatom, maradt még rögzítenivalóm is - talán a hasznukra válik.
Azt hittem, teljes aspektusában beszélhetünk erről a problémáról, de ha nem, hát nem.
Ha Önnel nem, akkor majd mással, nagy a világ, sok az üdülő benne.
Igaz is, van tudomása arról, hogy sokan üdülőkre vettek fel hitelt? Ossza meg velünk is, mert ilyen adatok ritkán szivárognak ki, magam még nem is olvastam ilyesmiről. Demokratapukkasztónak tán megteszi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 11:24:22

@Google: Nekem édesmindegy, hányan vettek fel üdülőre hitelt: milyen indok támasztja alá, hogy üdülőket és nem az adós által lakott ingatlanokat is érintsen a kedvezmény?
Az pedig védhetetlen, hogy a veszteséget arra hivatkozva, hogy veszteség, terítsék és ehhez jó képet vágjon, aki nem ért el veszteséget. Mi a következő? Ha csődbe megy a virágboltom, fizesse ki a többi, csődbe nem ment virágbolt, mert nemzeti érdek, hogy nekem is legyen virágboltom, ha csődbe viszem is?

Google 2011.12.30. 11:48:07

Ha Önnek édesmindegy, akkor ezzel mintha azt mondaná, gőze sincs, hányan vettek fel üdülőre hitelt. Csak hát éppen Ön írt erről, nekem eszembe sem jutott. Minden kérdésben ennyire tájékozott a válaszadásnál?
És, ha mondjuk százan felvettek ilyen célból hitelt, akkor mi van? Esetleg most eladják a kulipintyót. Mert mint hallom, decemberben több eladás történt, bár az árak estek. Még egy nagy nyereség a hitelspekulásnsoknak... Mert spekulánsok vannak ám, csak mi mondjuk meg, hogy kik azok, ugye?
Rengeteg veszteség érte a magyar társadalmat; többek között majd' minden javától megfosztották, akkor kellett volna szólni. Most, hogy az egyes embert hajtották volna rabszolgaságba, most sem ezekért hullajt könnyeket, hanem a bankok elmaradt hasznáért. Amit Önön és az Önhöz hasonlókon fognak behajtani, gondolom, azt feltételezi. Egy dologra vigyázzon csak, a bankok szemében nehogy észrevegye a gerendát, angyalok azok...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 12:00:06

@Google: Álljon meg a menet. Miért kell nekem tudnom ahhoz, hogy hogy áll az üdülőcélú ingatlanvásárlásra felhasznált devizahitelek piaca? Én annyit látok, hogy valamiért lehetséges ezeket is rögzített árfolyamon végtörleszteni. Miért? Mi az az össznemzeti érdek, ami indokolja, hogy a devizahiteleikkel veszteségben lévők ne csak azokat a hiteleket végtörleszthessék, amelyeket saját lakhatásuk biztosítása végett vettek igénybe, hanem végtörleszthessenek üdülőket és általuk nem lakott, tehát befektetési, hogy ne mondjam, extraprofit-termelési céllal vásárolt ingatlanokat is? Miért nem végtörleszthető egy esztergagép vagy csomagolóüzem ennyi erővel? Azon is ugyanúgy veszteség van, és az is ugyanúgy nem közvetlenül a lakhatást szolgálja.
Milyen rabszolgaságba hajtás az, ahol egy befektetési célú ingatlan dőlhet be? És hogy van az, hogy maga szerint rabszolgaságba az hajtatott volna, aki egy összegben végtörleszteni képes, de aki nem képes és az így keltett instabilitás árát kifizeti, az nem hajtatik?

Azt kifejthetné, hogy hogyan kell értékelni azt a véleményét, mely szerint a rögzített árfolyamú végtörlesztés is a hitelezők érdekeit szolgálja. Akkor most valójában a kormány őket privilegizálja, nem azt, aki ár alatt vásárolhat devizát és akinek elengedik az adósságait?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 13:02:59

@Google: @Counter:

1) Olvastak maguk olyan hitelszerződést, amik mostanában dőlögetnek befelé? Én olvastam, családtagom vett fel hitelt (hiába kértem, hogy ne tegye), hozzá kellett járulnom (kezeskedtem érte). Tudják mi volt abban a hitelszerződésben? Az, hogy a bank egyoldalúan, kénye-kedve szerint szerződéstmódosíthat. Világos, mit jelent ez? Akkor meg miről beszélünk?! Milyen állam az, ahol ezt megteheti egy bank?! (Végül, azt elértem, hogy családtagom "kétrészletben" előtörlesszen: a két előtörlesztés között a bank "büntetésként" a havi törlesztőrészlethez magasabb kezelési költséget számlázott, mint a "tényleges" havi törlesztőrészlet volt!) Nekem egy bank se' ríjon, ne emlegessen veszteséget, ne akarja azt szétteríteni, mert ha ők szabják meg (hasra) a profitjuk "kívánatos" mértékét, akkor a veszteség mértékét is ők határozzák meg (azt mondanak "be", amit akarnak: ad adsurdum: akár + végtelent is).

2) A kormány puhap*csként viselkedett, mert nem végtörlesztgetésről, rögzített árfolyamról, meg egyéb balf*xságokról kellett volna egyezkednie, hanem az összes "hibás" hitelszerződést érvénytelennek kellett volna nyilvánítania és korrekt feltételekkel újraköttetnie. De ha még ehhez gyáva is volt, az elemi kötelessége lett volna, hogy valamennyi hitelszerződést "átveszi" az adósoktól (amit aztán, tisztességes kamatfeltételekkel, akár közteherként, az adós jövedelmének függvényében (az adósoktól) beszedhetett volna) és (az adósok helyett) erős félként áll le tárgyalni a bankokkal.

3) Ami ma történik, az egy kib*szott bankkonszolidáció! A kormány addig egyezkedett, addig próbált mindenkinek a javára tenni, addig próbálta széthúzni-szétkenni a problémát, hogy a bankok végülis gyakorlatilag mindent vittek. Nyilván, kiszámolták, (a bankok) nekik mi az optimális "egyezség" és el is érték, amit akartak. Úgyhogy, amelyik bank ezek után követelőzik, okoskodik, szívózik az ügyfeleivel, azt fel kell számolni és a helyét be kell szórni sóval.

ü
bbjnick

Google 2011.12.30. 13:07:10

@Counter:

Én is azt mondom, álljon meg a menet. Bár nem úgy tűnik, hogy.
A végtörlesztők nagy része elad valamit, esetleg hitelt kér más banktól. Nem a sifonérból, nem a matracból szerkeszti ki azt a pénzt. Nem jódolgában teszi ezt, hanem egy ellehetetlenült helyzetből szeretne kikerülni.
A hitelezők érdekeit a végtörlesztés már nem szolgálja. Valamit félreírhattam/érthetett talán.
Aki most ár alatt vásárol devizát, az évekig ár fölött vásárolt. De Ön szerint az úgy volt jól, más szerint meg nem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 13:11:21

@bbjnick: Bár úgy vélem, hogy a "kénye-kedve szerint bármit" egy meglehetősen erőteljes hiperbola, feltéve de meg nem engedve, hogy ez így igaz, felmerül a következő kérdés:
Miért szerződött így?
Miért kezeskedett ilyesmihez?
Mikor helyezi gyámság alá a kedves rokont?
Miért kell az országot megroppantani a kedves rokon miatt?

Egyébként idővel majd ki fog derülni, hogy az állam átvette (azaz súlyosan fogyatékosan, önkényesen tartozásátvállalt) az adósságokat, és ki is fogja fizetni ennek az árát. Az állam.
Gondolom, a devizahiteleken és a végtörlesztésen realizált nyereség az meg mehet a magánzsebekbe, mert ugye sírni együtt kell, de nevetni külön.

Ami ma történik és amihez megágyazni igyekszik a kormány, az egy államcsőd. A becsapódás elviseléséhez igyekszik kipárnázni a klientúrát és a valószínűsített szavazóbázist.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 13:20:38

@Google: Maga még a szocializmusban gondolkodik, ahol van egy piaci ár meg egy "hivatalos" ár, és a kettő nem esik egybe. Mintha az árak kőbevésett jelenségek volnának, és az árfolyamingadozás nem volna valóságos.

A rögzített végtörlesztés terheit mindannyian viseljük. Fokozottan viseli az, aki a végtörlesztéssel élni nem képes, de a végtörlesztés okozta árfolyamromlás a saját hitelét, üzletét rontja. Ezzel szemben ahogy maga is előadta, a végtörlesztés előnyeit elsősorban azok élvezik, akik eleve likvidálható vagyonnal, befektetéssel bírtak, vagy 2011 Magyarországán hitelképesek egy nagyobbacska összegre. Komolyan úgy gondolja, hogy ez a réteg *szorult rá a legnagyobb mértékben* a segítségre? Komolyan úgy gondolja, hogy a maga által rászorultsági alapúnak és szolidaritási elvűnek beállított rendkívüli intézkedéssel üdülők és nem a kedvezményezett által lakott ingatlanok hiteleit is szabad legyen kiváltani?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.12.30. 13:43:35

@bbjnick: "3) Ami ma történik, az egy kib*szott bankkonszolidáció!"

Ezt a butaságot hogyan hiheted el magadnak? Éppenhogy a hiteleseket konszolidálják a bankok és részben az összes adófizető számlájára. Itt fölöttem ez a counter ki is van akadva miatta. Pontosan az történik, amit te "követeltél" még fél éve . )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 14:13:31

@Counter:

"Bár úgy vélem, hogy a "kénye-kedve szerint bármit" egy meglehetősen erőteljes hiperbola, feltéve de meg nem engedve..." --- írja.

Olvasott ilyen szerződést? Ha olvasott, akkor tudja, hogy igazat mondok, ha nem, akkor meg mit keni itt széjjel a sz*rt?

"Miért szerződött így?" --- kérdezi.

Mert átk*rták, mint sz*rt a palánkon. Mint ahogyan nagyon sokakat. Én megtettem, mert olyan a típusom, hogy kockáztatva a lincselést, leültem és végigolvastam a kb. 40 oldalas hitelszerződést (a bank csak a szerződés aláírásakor volt hajlandó kézbeadni azt és többen is várakoztak szerződéskötésre:-)). Nyilván, ezt nagyon kevesen tették meg. Nyilván, ahogyan a családtagomnak, úgy sokaknak, másoknak is hazudott a banki ügyintéző. Ez, akárhogy csűrjük-csavarjuk, a mindenkori kormányok felelőssége, hogy engedélyeztek ilyen hitelezési gyakorlatot.

"Miért kezeskedett ilyesmihez? (...) Miért kell az országot megroppantani a kedves rokon miatt?" --- kérdezi.

A konkrétumok nem igazán érdekesek, a mi esetünkben egy ingatlaneladásról és új ingatlan vételéről volt szó (míg a régi elkelt tkp. addig volt szükség a hitelre), kb. egy éven belül lezavartuk az egész ügyletet még 2005 környékén (már csak ezért sem fog megrobbanni az ország az én kedves rokonságom miatt). De a lényeg nem ez, hanem, hogy inkorrekt volt az eljárás, sokkal többe került, mint amiről a fáma szólt és ez a hitelezési gyakorlat egy évtizeden keresztül mehetett Magyarországon.

"Egyébként idővel majd ki fog derülni, hogy az állam átvette (azaz súlyosan fogyatékosan, önkényesen tartozásátvállalt) az adósságokat, és ki is fogja fizetni ennek az árát. Az állam. Gondolom, a devizahiteleken és a végtörlesztésen realizált nyereség az meg mehet a magánzsebekbe, mert ugye sírni együtt kell, de nevetni külön." --- írja.

Az állam nem tehetett mást, mint "átvállalt", mivel a jelenlegi kormány megörökölte ez ügyben az előzőek felelősségét. Amit tehetett volna max., hogy jobb kondíciókat "harcol ki" a bankokkal szemben --- ebben erőtlennek bizonyult.

"Ami ma történik és amihez megágyazni igyekszik a kormány, az egy államcsőd. A becsapódás elviseléséhez igyekszik kipárnázni a klientúrát és a valószínűsített szavazóbázist." --- írja.

Kiszera méra bávatag.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 14:18:14

@bbjnick:

megrobbanni az ország=megroppanni az ország

Google 2011.12.30. 14:25:38

@Counter:

Nem arról van szó, hogy rászorultak-e, és mennyire, inkább arról, ezeken tudtak első fázisban segíteni. Nem tudom, miért jó az, ha még többen lesznek lent, mint középen? Ennek a kormánynak kimondott célja a középosztály megerősítése. Bár itt és most erősítésről nem, inkább a lecsúszása megakadályozásáról beszélhetnénk.
Mások majd egyenlő társadalmat építenek, olyat, ahol prioritás lesz azok megsegítése, akik semmit nem tesznek/tettek magukért. Jó lenne, ha ezt nem kölcsönpénzből tennék, de láttunk már szoci kormányzást - út a semmibe.
Megértem, hogy ez a végtörlesztéses megoldás sem nyeri el mindenki tetszését, így az Önét sem, de azért gondolom, az előző kormányok, sőt még a bankok működésében is lát ezt-azt, anomáliát, nem?
Egy elhibázott gyakorlatra kellett hozni egy sorozat megoldást. Olyat, amilyet lehetett. Patai Mihály kérdezte, nem én, hogy miért is kellett Janka néninek svájci frank hitelt adni?
Mert hiába mondja, annak idején éppen ezek a hitelek is szolgáltak arra, hogy az ország össze ne dőljön - hát ez lett az ára.

Google 2011.12.30. 14:43:12

@Google:

Pardon, az Erste elnök-vezérigazgatója emlegette Janka nénit és a carry tradet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 14:48:57

@Google: Maga érvel azzal, hogy itt mentés történik. Ilyet ír:
"devizahitelesek kimentésére"
"rengetegen [kerülnének] az utcára, még jobban visszazuhanna a fogyasztás, a bankok pedig a szállodák után egy csomó lakásra is rátennék a kezüket. "
"valakik bajba jutottak, azokon segíteni kell"
" "Bajban van", "nehézségben van", segítik és ez nem baj."
"mondhatja a vízbefúlónak, hogy elegánsabban/olcsóbban is kimenthették"
"az egyes embert hajtották volna rabszolgaságba".
Aztán éles váltás: "Nem arról van szó, hogy rászorultak-e, és mennyire". Nem? Akkor eddig miről beszélt?

Aki nincs bajban, azt nem kell menteni! Ha ilyen helyzetben juttatáshoz jut valaki, az egyszerűen pénztömögetés zsebbe. A világ normális rendje szerint ezt a zsebbetömött pénzt a kedvezményezettek egyáltalán nem szolgálták meg – kockázatot vállaltak, és kockázatukat az állam magára vállalta. Mi lesz a következő a szolvens devizaspekulánsok és ingatlanbefektetők után? És mi az a hatalmas érték ebben, ami miatt megéri rontani a forintot és jégre tenni a hitelpiacot, valamint jutalmazni kell a felelőtlen, és büntetni a felelős hitelfelvételt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 14:53:10

@Google: Megint hamis dilemmát akar állítani. Ne tegye. Nem aközött kell választani, hogy bedobjuk a gyeplőt a hitelpiaci lovak közé és felsrófoljuk a jegybanki forintkamatot, hogy megérje devizában adósodni és bárki adósodhassunk, vagy pedig egy közepesen fejlett türkmén tartomány gazdasági-politikai kultúráját ültetjük át a gyakorlatba. Maga mégis szeretné, ha mást nem látnánk az asztalon.

Semmit nem tett a szolvens devizahiteles, hogy kedvezményesen vásárolhasson devizát a hitele végtörlesztésére, és semmit nem tett a kevésbé szolvens devizahiteles, hogy a nyakába varrják a fenti intézkedéssel dőlő árfolyamot és kamatait. Hát még az importőrök. Hát még a költségvetés, hogy emiatt se legyen finanszírozhatóbb. A párt kifizeti magát és a klientúráját, ennyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.30. 15:06:58

@gloire:

Nem gond, már megszoktam az értetlenkedést is, a beszólásokat is, a mocskolódást is:-)

Hogy a "hitelkárosultak" hogyan fognak ebből kijönni (s a "különböző kategóriájúak" közül kik kisebb és kik nagyobb "sebekkel") az még a jövő zenéje. Reméljük, hogy minél többen, minél kisebb veszteséggel, sérüléssel. De azt mindenképp látni kell, hogy ezt a meccset a bankok nyerték (a kormány addig egyezkedett, addig próbált mindenkinek a javára tenni, addig próbálta széthúzni-szétkenni a problémát, hogy a bankok végülis gyakorlatilag mindent vittek; nyilván, kiszámolták, (a bankok) nekik mi az optimális "egyezség" és el is érték, amit akartak.)

Egyébként ezt már egyszer "lejátszottuk":

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 07:52:16
"(...) ...azok a devizahitelesek, akiknek nincs 90 napnál régebb óta halmozódó tartozásuk kérhetik az új árfolyamrögzítés - egy ilyen konstrukció most is él, de nem volt túlságosan népszerű. Az új rendszer lényege, hogy a bankok és a kormány a 180 forinton rögzített frank és a 250 forinton rögzített euróárfolyam fölött részben átvállalja az adósok terheit.

A rögzített és a piaci ár közötti különbözet az eredeti árfolyamrögzítéshez hasonlóan egy gyűjtőszámlán halmozódik (de nem 2014 végéig, hanem két évvel tovább, 2016 végéig), a változás, hogy a gyűjtőszámla-egyenleg kamatait a költségvetés és a bank fele-fele részben fizeti, tehát az nem duzzasztja majd a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást.

Ez jelentős segítség lehet az adósoknak, ráadásul részben azt a problémát is kezeli, amire korábban az MNB figyelmeztetett: hogy a kedvezményes időszak végén túl nagy összegek gyűlhetnek össze a gyűjtőszámlákon, így a megmentett adósok később megint bajba kerülnek.

Szintén változást jelent, hogy a bankok a gyűjtőszámla-kamatokat frankhitel esetén maximum 270 forintos árfolyamig fizetik, euróhitelnél pedig 340 forintig vállalják a terhet. A plafon fölötti már száz százalékban a költségvetés fizeti majd a kamatokat, a bankok itt már mentességet kapnak. Matolcsy szerint a lépés a havi törlesztő és kamatterhet 30-35 százalékkal csökkenti azoknak az ügyfeleknek, akik belépnek az új árfolyamrögzítésbe. (A lehetőséggel nem élhetnek a vállalkozások és az önkormányzatok.)

Azoknak, akik 90 napon túli késedelemben vannak, teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítenek. A Magyar Bankszövetség tagjai vállalják, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását – amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik 2012. május 15-ig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg. Ehhez az adósnak március 15-ig nyilatkoznia kell arról, hogy a késedelembe esésének oka a fizetőképességében beállott jelentős, igazolható romlás volt.

A forintosítás mellé kamattámogatás is járna az adósoknak. Ez – összhangban a kormány által elfogadott általános kamattámogatással – 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam (ÁKKH) 50 százaléka, a második évben 45 , a harmadik évben 40, a negyedik évben 35, míg az ötödik évben 30 százaléka. A kamattámogatásban részesülő hiteladósok hitelét a bank átütemezheti úgy, hogy az igénybevételétől számított 5 évig a hiteladós csak a hitel kamatát törleszti.

Nagyobb eszközkezelő jön

A Nemzeti Eszközkezelő a jogosult jelzáloghitel-adósok lakóingatlanát abban az esetben is megvásárolja, ha a háztartásban csak egy gyermeket nevelnek, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult.

A kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakóingatlant tudjon megvásárolni 2014 végéig a következő ütemezés szerint: 2012 végéig 8000 darabot, 2013 végéig 15000 darabot, 2014 végéig 25000 darabot. (...)"

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/15/mentik_a_devizahiteleseket_es_320_milliardot_szoritanak_jovore/

Én számolni egyáltalán nem tudok,de olvasni talán igen: ez tkp. egy újabb bankkonszolidáció, ha jól értem.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 11:14:56
@gloire: @Tündér_Lala:

Mondom, hogy én nem vagyok közgazdász. De: nem az történik-e, hogy az állam garantálja a bankoknak, hogy max. mennyit veszíthetnek ezen a történeten? Ha nincs ez a megállapodás, mi a biztosíték arra, hogy nem jóval többet veszítenek, mint amiről most "nagyvonalúan" hajlandók lemondani?

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.12.17. 00:14:55
@bbjnick:

Ki(j)egé(j)szítés:

Láttam ma egy beszélgetést a Bankszövetség szóvivőjével a HírTV-n/ben, aki, amikor megkérdezték tőle, hogy miért ment bele a Bankszövetség ebbe a mostani egyezségbe a Kormánnyal, akkor, miután hosszú percekig handabandázott a szociális érzékenységről (és arról, hogy tkp. ők kényszerítették ki a Kormány számos szociális lépését), csak kibökte, hogy azért, mert csak így tudták megőrizni a portfóliójuk minőségét. Szóval, bankkonszolidáció ez a javából. Konszolidálni=megerősíteni, megszilárdítani.

ü
bbjnick"

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.30. 15:10:57

@bbjnick:
milyen meccset nyertek a bankok? a sok felelőtlen szarházi nyert a köcsög módon felvett hitelével. a más, a többség kárára. a szerződésekkel meg ne gyere, aláírták az idióták.

Google 2011.12.30. 15:38:03

@málnási:

Sok ilyen nyereséget kívánok Önnek, mint amilyet a "sok felelőtlen szarházi nyert"!
Lefele jól tapos már, a másik részével hogy áll?

Google 2011.12.30. 15:40:54

@Counter:

Az természetes, hogy rászorultak. Azt hittem, ez már világos. De ha még ez sem, akkor inkább hagyjuk.

Google 2011.12.30. 15:47:16

"A párt kifizeti magát és a klientúráját, ennyi."

Megtalálta az ellenségeit, gratula. A klientúra, na és jómagam.
Érdekes lenne preferenciák szerint is megnézni, kik vettek fel kölcsönt, mintha ez is szempont lenne.
De ez már betegség. Innen, ne haragudjon, nem követem Önt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 15:56:52

@Google: Már hogy szorultak volna rá? Legfeljebb annyira, amennyire bárki rászorul az égi mannára. S mivel eközben jobban rászorulók nem hogy kedvezményben nem részesülnek, de a terheket is nagyobb arányban viselik, talán ne igyekezzen rászorultsági alapot vizionálni a szavazatvásárláshoz.

Vén Csataló 2011.12.31. 12:02:43

Én akkor arról írnék, hogy láttam 2011-ben a Mandinert.

Mindenek előtt, ebben az évben - hála a Turul-ergé páros működésének - a Mandiner megszűnt számomra az első számú véleményportálnak lenni. Magyarul már nem a Mandinerrel kezdem a böngészést, és már nem mindennap nézek be ide. Mivel az történt, hogy 2011-ben a Mandiner immár nem az Ufi és a Reakció által sikerre vitt polgári underground vonalat képviseli, hanem egy egyre inkább libsi beütésű ide is-oda is megfelelni vágyó, se hideg-se meleg (tehát kiköpendő) sajtótermékké vált.

Csak gratulálni tudok Turulnak és ergének, hogy az évek kitartó munkájával felépített arculatot (és nem mellesleg: egyedülálló piaci pozíciót) 1 év alatt sikeresen lerombolták.

Bocs, de ti ketten tökéletesen alkalmatlanok (éretlenek, stratégiai szempontból felkészületlenek, a megbízásotokkal járó felelősségeteket fel nem fogók stb.) vagytok egy patrióta, nemzeti konzervatív ÉS nemzeti liberális portál vezetésére - ami mindenek előtt azért nagy baj, mert ez a típusó sajtótermék nem hemzseg a neten.

A neten sajnos elektronikus médiából visszaszorult libsi+komcsi öklendezés hemzseg, így különösen fontos lett volna megtartanotok az Ufi és a Reakció által kialakított fő csapásirányt, nem pedig mindenféle ballib portálok és blogok másodközlő portáljává lerohasztanotok a Mandinert - ami kb. simán megérdemli a gyalázat minősítést.

Egyre kevesebb a Mandiner saját blogbejegyzése is, ami jelzi, hogy a korábbi - a Mandiner olvasótáborát megalapozó szerzőknek sincs túl nagy kedve ide írni. Nem is csodálom. Most ugyan egy kis facelifttel villogtok, mintha eredmény lenne a CSS leváltása - de ezen kívül 2011 a Mandiner számára minden tekintetben totális visszalépés.

Kár érte. Az egy mázlitok, hogy a kormányzó erők számára az internet (is) fehér folt a kommunikáció térképén, így - egyelőre még - azt csinálhattok, amit akartok (vagy tudtok). Bár a Fidesz legendásan segghülye a kommunikációhoz, de nem lesz ez mindig így, előbb-utóbb ott is rádöbbennek arra, hogy annál fontosabb ez a terület, mint hogy pl. rátok lehessen bízni a fiatalabb kormánypárti szavazók egyik kiemelt jelentőségű orgánumát.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.31. 12:47:30

@Vén Csataló:
Köszönjük. Ha megengeded: nagyon-nagyon el vagy tévedve. Boldog új évet!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.31. 13:07:27

@TuRuL_2k2: Fokozódik az osztályharc, tessék rendesen aládolgozni a pártérdeknek, különben ti lesztek az új ballibek. És bár én csak félig viccelek, láthatjuk, hogy van, aki annyira sem.

Tragikus hibája volt a valahai baloldali liberálisoknak, hogy valamiféle vizionált ellenfél legyőzése érdekében elválaszthatatlanul összeforrt a szocialista baloldallal – és nem is győzte le, sőt inkább saját ellenére formálta –, jó volna, ha a konzervatív liberálisok nem követnék el ugyanezt pepitában a népi baloldallal. Főleg, hogy már nem is nagyon van minek a legyőzésére szövetkezni.

Vén Csataló 2011.12.31. 16:26:05

Kedves Turul! Tudod, mivel itt én vagyok a Vevő, sőt az évtizedes Törzsvendég, így itt maximum te lehetsz eltévedve. Te, aki - elvben - azért létezel, hogy pl. az én szellemi igényeimet kiszolgáld. Csak hogy világos legyen a kettőnk között lévő piaci függelmi viszony.

Felfogtam, hogy az én szellemi igényeimnek a kiszolgálása immár nem célja a mandinernek, ez azonban a teljes hírpiaci környezet alapos ismeretében (ami úgy alakult, hogy van nekem), olyan szintű stratégiai baklövés, hogy arra nincs szó.

Persze bőven el tudok képzelni a bénázáson kívüli egyéb okokat is, amelyek a Mandiner minőségi lepusztulásához vezetett (pénzhiány, szerzőhiány, időhiány stb.), de szart gyártani nem kötelező. Ha a feltételek nem adottak egy minőségi produktum előállításához, akkor nem kell csinálni. Mert a szargyártásra nincs mentség.

Arra nincs mentség, hogy te, mint főszerkesztő (!) például felfoghatatlan aránytévesztéssel az "Ilyen ország pedig nincs" rovatban keseregsz amiatt, hogy pitiáner mű-éhségsztrájkolókat pitiáner módon támad az MTVA. Megsúgom, ilyen ország pedig van méghozzá dögivel.

És mielőtt azt hinnéd, hogy én az várom, hogy uniszono nyaljátok Orbán seggét, elmondanám, hogy bőven van, bőven lenne mit kritizálni a kormányon, persze azok melegebb témák lennének. Mert olyan ország például tényleg nincs, ahol egy Orbán kaliberű pasasnak egy Szíjártó kaliberű pasas lehet a magyar hangja. Vagy például olyan ország sincs, ahol a főnök a saját pozíciójának korábban érthető és szükséges stabilizálása érdekében olyan személyzeti politikát folytat, ami mára sajnálatos mellékhatásként teljesen alkalmatlan figurákat juttat olyan pozíciókba, ahová potens fazonok kellenének ahhoz, hogy teljesülhessenek a nemzeti érdekek által meghatározott célok. Vagyis egy (talán korábban szükséges) hatalomtechnikai megoldás mára baromian kontraproduktív, kifejezetten kártékony eredményeket fial, ami ma már konkrétan veszélyezteti azokat a nemzeti érdekeket, aminek elérésére és teljesítésére kapott kétharmadot ez a kormány.

Szóval volna mit kritizálni házon belülről is - igaz, akkor nem a különböző komcsi-libsi firkászok hisztérikus érvkészleteit, paneljeit kellene olvasnom valami helyi epigontól itt is.

Akkor eredetinek, meg tökösnek kellene lenni, ami egyrészt strapás, másrészt nem vitás - akár rizikós is lehet. De akkor lehetne polgári undergroundról beszélni a továbbiakban is.

Nem pedig egy ócska másodközlő honlapról, aminek egyetlen értelme, hogy kommentelhetővé tesz egyes, máshol nem kommentelhető firkákat. Mert a Mandiner ma sajnos egyre inkább csak ennyi és nem több. És erről - ha tetszik neked, ha nem - mint főszerkesztő - elsősorban te tehetesz.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.31. 16:38:11

@Vén Csataló:
gondolja, hogy turul közel-keleti megbízóit érdekli a maga -egyébként, közel pontos- véleménye? a jobboldalon pontosan azért hoztak létre a szolgálatok-maffiák-menóra klubok ún. jobboldali médiafölényt, hogy egy adott pillanatban hátbaszúrják orbánt. :)

betyár (törölt) 2011.12.31. 18:56:04

@TuRuL_2k2:

sajnálom, mert veszteségnek érzem, de egyet értek @Vén Csatalóval. már az is beszédes, hogy a mosdatlan vince-blogról szalasztott, ott egyébként lelkesen fröcsogő counter tolja - mert teheti, meri is - a tutit nektek itten.

tényezők akartatok lenni, ez világos, de a jó posztokból - aristo írásait kivéve - és az érdekes beszélgetésekből mára csak a kattintásszám és a nagyrészt buta, igénytelen kommentek maradtak.

merem ezeket írni azért, mert indulása óta olvaslak benneteket.

bátrabb és boldog új évet a szerkesztőségnek!

TG69 2012.01.02. 12:55:33

@Vén Csataló: Amit írsz abból az olvasható ki, hogy alapvetően Orbánnal van gondod, de ezt egyelőre a mandineren vezeted le. Úgy saccolom 2012 végére már nem leszel ilyen gyámoltalan :).

Google 2012.01.02. 13:38:14

@TG69:
Maga a vesékbe lát. És mit lát ott? Amit akar.
Az emberek 2/3 Orbán ellen van, csak ezt még nem tudja - hogy egy jobbikos széptevést parafrazeáljak -, ugye?
Egyszerűség,bátor demokrata a neved!

Bloodscalp 2012.01.02. 21:25:13

@politicus: imádom és bálványom, mindig rohanok rá leadni a szavimat, lesem mikor mit mond, a pártját szintúgy, támogatom ahogy csak tudom, csak rájöttél?

és annyira rühellem a fideszt hogy neked mint fidesznyiknek azt a kibaszot narancsbullátokat azon a Szent asztalotokon a seggedbe dugnám. Problem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.02. 21:45:01

@málnási:

„turul közel-keleti megbízói”

ne hagyj kétségben, arabok, ugye, arabok?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.02. 21:47:58

@Vén Csataló:

„Tudod, mivel itt én vagyok a Vevő, sőt az évtizedes Törzsvendég, így itt maximum te lehetsz eltévedve.”

„2010.03.11. óta tag.”

évtizedes törzsvendég. :) majdnem 9 hónapja évtizedes. :)))

Bloodscalp 2012.01.02. 21:51:13

@mavo: ilyen a kedvem:) de megis untam az állandó gyurcsányozását-mki fletó fan neki aki NER-en kivül van

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 15:34:18

@Bloodscalp: Naa, hát csak kibuggyant a büdös proli tempó, igazad is van, ne hagyd magad, csapj oda (munkás)ököllel. Mondjuk én a kibaszot-at két tt-vel írnám.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 15:37:01

@politicus: Elképesztően tudsz szelektíven felháborodni :-)
Komolyan mondom, nincs ebből valami világ- vagy Európa-bajnokság?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 15:41:31

@Counter: Én háborodtam fel? Nem az, aki a durva szavakkal a seggemet és az alaptörvényt emlegeti egy lapon, ill. aki láthatóan magát felhúzva szó szerint le is írja, hogy "annyira rühellem..."

És ezek után te ezt kérdezed tőlem..??? Hála Istennek, nálad a szelektivitásnak még a szikrája sincs meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 17:33:51

@politicus: Szerintem teljesen jogosan háborodtál fel. Azon a kommenten felháborodhat bárki, akinek a személye, illetve a hátsó fertálya ellen irányul a komment.
A komikus (szerintem) az, hogy a találati arányod meglehetősen alacsony a felháborító mandi-kommenteken való felháborodást illetően :-)

(Az "annyira rühellem a fideszt" fordulat tárgya egyébként a Fidesz, nem a te személyed.)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 17:41:08

@Counter: Nem háborodtam fel, jelzem finoman még egyszer (sőt jót mosolyogtam rajta), ellenben Te szelektivitással vádoltál, miközben magad azt a kommentet nem tetted szóvá, csupán az én némileg ironikusnak szánt reakciómat pécézted ki. Ha már szelektivitás, ugye.

"(Az "annyira rühellem a fideszt" fordulat tárgya egyébként a Fidesz, nem a te személyed.)"

Értelemszerűen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.04. 17:47:23

@politicus: A jelenlévő mások helyetti felháborodásban nem vagyok túl jó. A kocsmai tempó egyébként is eluralni látszott a beszélgetést, úgy általánosságban, ilyenhez nem szólok hozzá szívesen.

A "büdös proli tempó" és "munkásököl", valamint a helyesírási kitérő vajon minek a jele, ha nem a felháborodásé? :o Az irónia sajnos nem jött át. Szívesen hagyom ráfogni az írásbeliség fogyatékosságára.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.01.04. 17:51:40

"A jelenlévő mások helyetti felháborodásban nem vagyok túl jó."

Ellenben másokat szelektivitással vádolni, miközben magad is így jársz el, illetve beleszólni olyan beszélgetésbe, amelyhez nem szívesen szólsz hozzá, hát khhm, minimum nem koherens hozzáállás.

Ráfogni pedig hagyd a megértés fogyatékosságára.

Amúgy meg nem szívesen beszélgetnék 3 napot erről a hülyeségről, ha nem ragaszkodsz hozzá...

Bloodscalp 2012.01.04. 19:58:14

@politicus: mi, prolik márcsak ilyenek vagyunk, ha másem az írásunk lebuktat minket:)))) ezvan:))))
csak éberség, figyeld ki a többit is, hátha összeáll a kép neked
süti beállítások módosítása