Kétharmad - Wishful thinking II.
2010. április 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kétharmad - Wishful thinking II.

  Wishful thinking: vágyvezérelt gondolkodás; olyan érvelés, melynek premisszája a konklúzió igazságára irányuló vágyat fejezi ki.

  A hosszúra nyúlt vasárnap éjjel óta megszületett a következő két hét buzzwordje: legyen-e Fidesz-kétharmad? A leendő új kormányzásról szóló wishful thinking-sorozatomban az elszámoltatás után a kétharmadot járom körbe.

  A politikai harcmező baloldalán már vasárnap este beindult a rettegde, bár egy kicsit eső utáni köpönyegnek tűnik az újra beindított jajveszék. A helyzet dramatizálása helyett a következőket ajánlom megfontolásra:

  Demokráciában élünk, tehát négyévente a népakarat dönt. Nem Orbán Viktor és Kubatov Gábor állítja be listái alapján a végeredményt, hanem a választópolgárok döntenek a rendelkezésükre álló információk, neveltetésük, saját tapasztalataik avagy pillanatnyi kedvük alapján.

  Nép szava

  Hogy a kapcsolat.hu-n is megértsék: ez a választás DÜHÖS hangulatban zajlott le. Az ország lakói ítéletet mondtak a szocialista kormányzat elmúlt nyolc éves tevékenységéről. Amikor a baloldalon a választások várható végeredményétől rettegnek, magától a népakarattól rettegnek. Pedig ugye a baloldal jó kétszáz éves története a szólamokban mindig a népakarat képviseletéről szól. Nos, 2010 Magyarországán ez a helyzet láthatóan nem áll fenn.

  Az már csak hab a tortán, hogy a népi kártyát még csak nem is a konzervatívok, hanem a radikális jobboldal csavarta ki a szocialisták kezéből, amikor a nép nevében tüzelték magukat és választóikat az odacsapásra.

  A szocialisták és a velük szimpatizáló véleményvezérek csak a saját zsákutcájukban haladnak tovább, ha most és a közeljövőben a hüjenépet okolják a választási vereségért.

  Kilengés

  Az első forduló eredményei alapján erősen valószínű, hogy a második fordulóban meglesz a Fidesz kétharmada. Itt jön a nagy kérdés: jó-e a narancspártnak, ha megszerzi a kétharmadot?

 Nos, a politika elsődleges törvényei alapján igen: minden politikai erő hatalomra tör, célja a győzelem, méghozzá a minél nagyobb arányú győzelem, még a demokratikus keretek között is. A Fidesz egész tavaszi antikampánya arról szólt, hogy a nagyra nőtt tábort összefogja, az ellenfél híveit pedig otthon tartsa. A kampány a választási eredményt tekintve bejött: bár sokan még ennél is nagyobb győzelmet valószínűsítettek, a Fidesz még így is esélyes a kétharmadra.

  Azt azonban le kell szögezni, hogy demokratikus körülmények között nagyon ritka egy párt kétharmados győzelme. Mondhatjuk, hogy a demokráciában ez egy szokatlan kilengés. Ilyen esetben már a győzelem arányáról látszik, hogy nagy baj van: a hagyományos politikai táborok egyike a teljes szétesettség állapotába került. Nem valószínű, hogy négy év múlva is ennyivel tud nyerni a Fidesz. Sőt, semmi sem valószínű. Ez egy többcsapatos bajnokság, ki tudja, hogy addig kik esnek ki és kik jutnak be az első ligába ebben a balsors tépte országban?

  A demokratikus kétharmad kivételes esetekben valósulhat meg: jellemzően vagy az addig regnáló kormányzat totális kudarca után, vagy pedig egy fél-autoriter rendszer kiépülésének kezdetekor. Nem meglepő, hogy jobboldalon az előbbi, baloldalon az utóbbi megfejtést hangsúlyozzák.

  2010 Magyarországán az előbbi érvényes: a katasztrofális kormányzati teljesítményt értékelték így a választók. Ahogy a Neue Zürcher Zeitung tegnap megjelent cikkében fogalmaztak: A posztkommunista párt vereségével visszavonhatatlanul véget ért a rendszerváltás óta eltelt húszéves átmeneti időszak”.

  A másik megfejtéstől rettegők fontolják meg: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, az EU nemsokára soros elnöke, miközben hazánk gazdasága szinte teljes mértékben az IMF hitelétől, valamint a külföldi befektetők bizalmától függ. Bárki is kerülne hatalomra, Magyarország szövetségesi rendszere, a hazánk által aláírt nemzetközi szerződések és teljesen legyengült gazdaságunk miatt nem mozdulhat ki a nyugati, demokratikus rendszerből.

  A kétharmad terhe

  Stumpf kolléga arról ír a Heti Válaszban: Ebben a helyzetben, amikor már biztos, hogy a Fidesz egyedül kormányozhat, tehát a döntéseket meghozhatja, azokért a felelősséget viselnie is kell majd, a kárörvendő szoci szavazó érdeke is a párt kétharmada. Caracalla a Konzin már fel is sorolja, milyen témákban kellene élnie a Fidesznek a kétharmados többségével.

  A magyar politikai helyzet ugyanakkor valóban kiélezett: jelen pillanatban - és még jó ideig - a Fidesz az egyetlen kormányképes erő hazánkban. Ez egy kétélű fegyver a jobboldali néppárt kezében. Alapjáraton pesszimistaként most nem sorolnék fel érveket amellett, hogy mennyire jó lenne mindenkinek, ha a Fidesz mondjuk HÚSZ évet abszolút hatalomban töltene. Ez ugyanis még a Fidesznek sem tenne jót, nemhogy a magyar demokráciának. Örvendetesek azonban Orbán vasárnap esti szavai: akármilyen elsöprő fölénnyel is győztek, a következő évek során számukra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon”. Bede Márton helyszíni tudósításában is kiemelte: Orbán kimondta, ami mindenki számára nyilvánvaló: élete legnehezebb feladata előtt áll”.

  Csak remélni lehet, hogy az ország leendő miniszterelnöke a Fidesz jövőbeli politizálásának stílusát képviselte ezzel. Talán minden tapasztalt fideszes tanult a régi hibákból, és kétharmados többség birtokában sem jön elő a párt rosszabbik (hamari, önhitt) énje. Nincs ideje, nincs helye a dicsekvésnek, csak a munkának. A jövő nyolc év késéssel kezdődött el, és nem olyan idilli a kép, mint annak idején, egy fél nemzedékkel korábban.

  Akár feles, akár kétharmados többséget szerez végül a Fidesz, végül tényleg úgy alakult, hogy a Fidesztől (ergo Orbán Viktortól) függ az ország sorsa, miközben jelenleg nincs olyan erő, amely ennek alternatívája lehetne. Nem mutathat majd másra, még kétharmadot igénylő törvényalkotásban sem.

  Ha viszont a Fidesz is elkúrja, akkor tényleg lehúzhatjuk a rolót. Ezért az esetleges kétharmados többség, vagyis a teljes törvényalkotási hatalom birtokában még nagyobb a párt felelőssége, hogy hová kormányozzák az országot. A Fidesz ebben az esetben még nagyobbat bukhat a kudarc esetén, és vele zuhanhat az ország, miközben talán szélsőjobboldali és - talán addigra létrejövő - radikális baloldali harci pártok fognak a szavazókra vadászni. Így vagy úgy.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr761920972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmados hisztéria 2010.04.15. 15:13:14

Bár a politológusok, elemzők azt várták, hogy majd most jön az igazi kampány, én úgy látom, az ötvenhét körzetben esedékes második forduló gyakorlatilag tét nélküli. Az LMP rendezte sorait (és ezzel egy nagyon nagy piros pontot kapott még a velük szemb...

Trackback: Kérdések az új miniszterelnökhöz 2010.04.15. 11:45:31

No, hát hamarosan elkezdődik a szép új világ, csak az a baj, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi is fog pontosan történni, miképp fogja Orbán áthidalni azt a szakadékot, ami a korábbi ígéretek és a realitások között állnak. Csöpögtetések ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.04.15. 07:19:11

"A demokratikus kétharmad kivételes esetekben valósulhat meg: vagy az addig regnáló kormányzat totális kudarca után, vagy pedig egy fél-autoriter rendszer kiépülésének kezdetekor. Nem meglepő, hogy jobboldalon az előbbi, baloldalon az utóbbi megfejtést hangsúlyozzák."
[...]
"A másik megfejtéstől rettegők fontolják meg: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, ..."

Én meg a másik megfejtéstől rettegőknek azt ajánlanám figyelmébe, hogy az első megfejtésre a hirtelen 2/3-os erő jellemző, a másodikra pedig egy kormányhatalmon lévő erő éveken, évtizedeken keresztül hatalmát tovább bebetonozó és kiépítő párt (régi példa: NSDAP; modern példa: Egységes Oroszország; a kettő csak a hatalom kiépítésében, bebetonozásában összevethető, egyébként isten óvjon, hogy P. urat H. úrhoz hasonlítsam).

Magyarországon kétség kívül az első szituáció áll fönn, ez a napnál is világosabb.

((Amúgy első-e?))

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.15. 07:25:19

Ha már lúd, legyen kövér. Gyűjjön a 2/3-ad, majd lehet jókat RETTEGNI.

senor calavera 2010.04.15. 07:40:18

Mennyire szeretném, hogy jó legyen a story vége. Annyira ráférne már erre az országra egy jó hangulatú ciklus, amikor a többség azt érzi, na végre, ez a helyén volt. Jó lenne végre büszkén magyarnak lenni, hogy lám ezt letettük az asztalra.
Imádkozom, hogy így legyen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.15. 08:04:14

Hogy a kétharmadot túl tudja élni, hogy a császárt ne saját talpnyalói buktassák meg, ahhoz szerintem a Fideszben egy erőteljes vérátömlesztésre lenne szükség. Inkább többé, mint kevésbé autonóm (szerintem katolikus) értelmiségiekkel kellene a kormányzati munkát megerősíteni. Legjobb lenne "szabadgyalogokkal", akiknek ügyeik vannak és nem tétre játszanak, nincsenek politikai ambícióik, van hová visszamenniük. Szép nagy szellemi erjedésre lenne szükség, új gondolatokkal, szellemi és kulturális szabadsággal - ezer évnyi munícióval rendelkezünk:-)

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.15. 08:07:16

@bbjnick: "Szép nagy szellemi erjedésre lenne szükség, új gondolatokkal, szellemi és kulturális szabadsággal"

egyetértek

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.04.15. 08:24:42

@bbjnick: köszönöm, hogy rám gondol. Talán vállalom.

m.logic 2010.04.15. 08:44:35

Egyelőre nem sok jó információt szivárgott ki a jövőről.

Pintér Sanyi egy 2/3-os párt, titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminisztere. Nem böki ez senkinek sem a csőrét?

Egy teljesen alkalmatlan Balog Zoltán, mint romaintegrátor. Olaj a tűzre.

LB már most retteg fideszes ellen eljárást, esetleg nyomozást indítani.

Orbánt senki és semmi nem kényszerítheti válaszadásra. Vitázni nem mer, interpellációra azt is válaszolhatja, kis nyúl, és elfogadja a parlament.

Kövér elvtárs (MSZMP) pofája a pulpituson.

(Vajon Bayer Zsoca jön Betlen helyére?)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.04.15. 09:09:40

A mostani pártok közül a Fidesz az egyetlen, amelyiknek a de facto vezetősége ugyanaz, mint a rendszerváltáskor. Így a rendszerváltás óta eltelt húszéves átmeneti időszak "visszavonhatatlan" végéről még korai beszélni.

Stumpf a maga buta módján arról próbálta meggyőzni az olvasóit, hogy ami a Fidesznek és személy szerint neki jó, az mindenkinek jó. Az elmúlt nyolc évben minden orbánozásra az volt az obligát válasz, hogy "hát ki van itt kormányon?".

Kár abban reménykedni, hogy ha a Fidesz csak feles többséget kap, már nem lesz az övé a teljes felelősség. Dehogynem: az inflációtól a gáz világpiaci árán, a szar tévéműsorokon, az alkoholizmuson keresztül a fociig mindenért felelősek lesznek. Ez a választói felhatalmazásuk.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.15. 09:15:32

@m.logic: Magam is óvatosabb vagyok a csodavárást illetően. Persze minden választási eredménynek van kockázata, így ennek is. Volt nyolc év ellenzékben agyalni, hátha kimatekoztak valami használhatót. Előlegezzünk meg némi bizalmat. Mindannyiunk érdekében.

teknős 2010.04.15. 09:15:53

@Kettes: Egyetértek ergével, teljes mértékben. Ti pedig törpe kisebbségben károgjatok nyugodtan.

Eddig masszívan az volt a mondás a szociknál, hogy az ellenzék miatt jutottak oda ahová.

Ezek után üdítően hangzott OV nyílt és egyértelmű felelősségvállalása a jövőért.

A legfontosabb üzenet fogalmazódott ugyanis meg: Vége a következmények nélküli országnak.

És ne feledd, van ám itt egy nagyon széles társadalmi réteg, aki elégedett volt az előző, a magát polgárinak nevező kormánnyal!

dr. Sigmund Fraud 2010.04.15. 09:17:58

@Kettes: Ennek a második felével is egyetértek. A nagy különbség a koalíciós vagy az egypárti kormány közt van. A stabil egypárti vagy kétharmados egypárti már nem minőségi különbség.

Smitht 2010.04.15. 09:21:26

A 2/3-ra úgy tekintek, mint egy öngyógyító reakcióra. Ebben a helyzetben nem meglepő, ugyanakkor kívánatos lehet a 2/3. El kell indulni egy irányba (hogy az az irány jó lesz-e vagy sem, nem tudom, de mindenesetre jobb, mint az egy helyben állás.) A leendő kormány cselekvési kényszerben lesz (legalábbis az én szememben abban lesz), itt már nem lehet a másikra mutogatni, hogy miatta nem sikerült ezt-azt megvalósítani. Őszintén remélem, hogy Orbán választások utáni arca az igazi. (A "demokráciát" nem féltem, a hatalmat bebetonozni, bármennyire is egyszerűnek néz ki, nem az. A széljárás mindig változik, ami most még előnyös valamelyik oldalnak, simán lehet hátrány 1-2 év múlva.)

Ezt nem Fidesz szavazóként mondtam.

csarab 2010.04.15. 09:36:04

Ez az a kétharmad, ami a totálisan alkalmatlan kormányzás következménye.
Miután egyetlen lehetőség a Fidesz, és semmi, de semmi nem utal arra, hogy a Maszop bármiben is változott volna, kívánatos a kétharmad, és marad a remény, hogy Orbánból Adenauer lesz, és nem Lukasenko.
Én magam bízom benne, mert mást nem is tehetek józan ésszel, hiszen a második lehetőség esetén együtt megyünk a levesbe.
Még egy sanszunk ugyanis nemigen lesz, és ezt jó lenne, ha sikerülne mindenkiben tudatosítani.
Tehát: dolgozni és bizakodni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.04.15. 09:50:42

@teknős: Te még ahhoz is hülye vagy, hogy észrevedd, hogy velem értesz egyet. :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.04.15. 09:54:27

Az egyik SZDSZ-es megmondóembernek volt annó olyan kirohanása, hogy ők tökéletesek és okosok, és hozzáértőek, csak ez a büdöslábú tahó nép egyszerűen nem érti meg a zsenijüket.
Azóta se tudom, hogy ez vicc volt-e, vagy tényleg ennyire nem volt közük a valósághoz.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.04.15. 10:41:52

Valószínűleg tényleg ennyire nincs közük a valósághoz.

Valami MDF-es tegnap meg azt nyilatkozta hogy mennyire bánják hogy nem tuják megvalósítani kormányprogramjukat. Minta valaha is akár 1% esélyük lett volna rá.

Tehetetlen Dodó 2010.04.15. 10:47:41

@bbjnick: Jól mondod.
(Legfeljebb a katkók miatt méltatlankodnak kicsit a protkók).

tevevanegypupu 2010.04.15. 10:49:12

Most hallgatom Novak urat a jobbiktol, es ahogy hallgatom azt hiszem, talan megiscsak johetne az a ketharmad. Mert hogy ok teljes mertekben csak magukkal ohajtanak majd foglalkozni, es teljes szivvel gyulolik a fideszt az biztos.
Csak oket szidta ebben a par percben.
Ezt a Kubatov beszedet ezt nagyon nagy aduaszkent vagdaljak ki az asztalra.

teknős 2010.04.15. 11:29:47

@Kettes: Miből gondolod, hogy nem vettem észre? :)

Nem a mostani mondókádnak szólt, hanem az előzményeidnek!

vitaygeorgina 2010.04.15. 11:36:42

"A Fidesz ebben az esetben még nagyobbat bukhat a kudarc esetén, és vele zuhanhat az ország, miközben talán szélsőjobboldali és - talán addigra létrejövő - radikális baloldali harci pártok fognak a szavazókra vadászni. Így vagy úgy."

Ez már egy kicsit olyan Mad Max hangulatot vetít előre. Elkezdem a liszt-ásványvíz-C vitamin kombináció felhalmozását.
De mielőtt repülnének felém a kövek, elárulom, hogy a Fidesz 2/3-nak Mad Max vízió nélkül is örülnék.

m.logic 2010.04.15. 11:40:57

@tevevanegypupu: A Fidesz megérdemel minden szidalmat a Ron Werbert megszégyenítő kampányuk után, de, ha a DunaTVs riportra gondolsz, alig szidta őket Novák.

Ezen túl, nyilván nem Novák a legszimpatikusabb. No meg a riporternő is hazudott.

Jobblada 2010.04.15. 11:41:08

Ha nem lesz kétharmad, fontos ügyekben: elszámoltatás, kettős állampolgárság, kisebb parlamenti létszám, önkormányzati reform, egyezkedési kényszerbe kerül a Fidesz. Ki akar majd mellé állni? Ha az mszp, az csak az új kormányt sározná be, az LMP a maga jóhírét féltené. A Jobbikkal való bármilyen közösködés, pedig a fasisztanáciktól rettegők alá tolná a szekeret. Ez kell nekünk az IMF-fel történő tárgyalások előtt? Az EU-val való tárgyalások előtt? Marhára fontosak a pártérdekek, meg a kvázi demokráciaféltés, de a valóságos helyzetünk, Magyarország és a magyar nép helyzete, most nagyon nagy részben múlik ezen a kétharmadon. Ezt lenne jó, ha az országunk helyzetét tényleg féltők szem előtt tartanák.

Bloodscalp 2010.04.15. 11:55:47

@m.logic: szerinted Semjén jobb lenne Balog helyén?:)

Bayer minimum TV elnők lesz...hiszen annyi mindent tett az elmúlt 8 évben...olyan odaadaan "Rettegett" mint senki más...megérdemli:)

bryan 2010.04.15. 12:09:15

Kicsit az elszámoltatáshoz: ha nem fognak bukni Fideszesek is, önkormányzati szinten, akkor kénytelen leszek politikai tisztogatásként látni az ügyet. Ez nem előítélet, nem a balosság, de mivel ugyanazok a rendszerek működnek minden önkormányzatban, viszont csak az MSZP-seknél találnak törvénytelenséget, az elég hiteltelen.
OFF
Megvan az új Mikola, többek között ezért a mondatért keresztre fogják veszíteni:
"Tehát ez egy speciális célcsoport ilyen szempontból. Hogy ez mennyire etnikai meg mennyire szocializációs kérdés, ezt meghagynám a genetikusoknak meg a szociológusoknak."
Forrás:
index.hu/belfold/2010/valasztas/balog_zoltan/

A tumblren már el is kezdődött.

tevevanegypupu 2010.04.15. 12:19:58

@bryan:
Szoval akarki akarmit is mond ez - ciganykerdes - etnikai es genetikai kerdes is. Es ezzel sehol nincs baj - marmint hogy kulonbozo etnikai csoportokban ahol egymas kozott hazasodnak nemcsak kulso jelekben, hanem tulajdonsagaikban is vannak hasonlatossagok - csak a kepmutato "emberjogi" ki tudja ebbol milyen hasznot remelo csoportoknak.
Ez egyebirant - kivetel termeszetesen az, ha valamilyen negativ tulajdonsag valik uralkodova - inkabb elony es szinesebbe teszi a vilagot.

teknős 2010.04.15. 12:21:18

@bryan: Amit most írsz, az nem egyéb, mint politikai sárdobálás.

Inkább arról kéne szónokolnotok, hogy senki se tűrje el semmilyen szinten sem a törvénytelenséget.

De ez így csak annyit mutat nekem, hogy nem nagyon lehet más a politika, mint ami eddig volt, hiszen te magad éppen úgy gondolkodsz, mint a bukó politikai elit. Bár bevett balos toposz, hogy az árokásást OV kezdte a valóságban éppen fordítva történt. Balliberálisék azért kezdtek árkot ásni, hogy a felhergelt tömegeket az urnákhoz vigyék.

Ennél a gondolkodásnál még (ebben a kérdésben) még a Jobbik is haladóbb és igazságosabb, mint te.

tevevanegypupu 2010.04.15. 12:23:06

@m.logic:
A riporterno nem szimpatizalt tulzottan vele, bar igyekezett leplezni, de ettol fuggetlenul is Novak egesz idejet kihasznalva szidta a fideszt. Egy dologban igazat adtam Novaknak: a nyugger megnevezest lehet hogy jopofanak szanjak, de nagyon lekezelo.

Tündér_Lala 2010.04.15. 12:27:13

@teknős: "Balliberálisék azért kezdtek árkot ásni, hogy a felhergelt tömegeket az urnákhoz vigyék."

Pontosan így van. A megosztó személyiségű Orbán mantra pedig a szoci (bevallott) démonizálás általuk használt terméke.

bryan 2010.04.15. 12:33:10

@teknős:
Nem. Szerintem írtam máshol is, a korrupciót rendszerszintű problémának látom, amit a kusza szabályozás és az átláthatatlanság segít érvényben maradni. Amit pedig bizonyos párton felüli érdekcsoportok szeretnének fenntartani (úgynevezett pályázók úgynevezett lobbistái).
Ha ugyanazon szabályok szerint működik 3200 önkormányzat, amiből mondjuk 2000 (?) Fideszes, viszont csak a másik 1200 önkormányzatban találnak szabálytalanságot, akkor kénytelen vagyok arra gyanakodni, hogy nem néztek alaposan körül a Fideszes önkormányzatoknál. Ebben semmilyen elfogultság nincs. Ha háromszor, vagy ötször annyi törvénytelenséget találnak balos önkormányzatoknál, mint Fideszesben, azt is elfogadom, viszont, ha csak balosban találnak ilyet, az baromira valószínűtlen, hogy másért lenne, mint hogy csak ott keresik.
Ez pedig nem fér bele. Nem mondom, hogy ez lesz, de félek ettől.

Tündér_Lala 2010.04.15. 12:43:22

@bryan: Nekem is az a véleményem, hogy a pártfinanszírozást rendbe kell tenni, mert a jelenlegi helyzet a tisztségviselők elkurvulásának melegágya, ráadásul kontraproduktív (a törvényességet megkerülni hajlandók esélyesebbek pozícióba kerülni.) Ez párt független.

Pelso.. 2010.04.15. 12:59:30

Nos, adózás, egészségügy és oktatás szerkezet ill finanszírozás átalakítása, közszféra költségcsökkentése, kkv-k esetleges támogatása, szociálpolitika, -ezen belül a segélyezés rendszerének változtatása..
-mindezekhez tudtommal nem szükséges kétharmad. Akkor?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.15. 13:09:41

@bbjnick: "Inkább többé, mint kevésbé autonóm (szerintem katolikus) értelmiségiekkel kellene a kormányzati munkát megerősíteni."

Egy vallásilag, s ebből (is) kifolyólag kulturálisan sem homogén országban? Hmm... :)

bryan 2010.04.15. 13:14:57

@Pelso..:
A közszféra strukturális átalakítása kétharmados törvényeket érint. Ahogy a pártfinanszírozás átalakítása is. Ezek pedig fontos teendők.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.15. 13:45:09

@Gasper: & @Tehetetlen Dodó:

Kimagasló tehetségek esetén a felekezeti hovatartozás nem kizáró ok:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.15. 13:46:15

@tölgy:

Pályázzon, @tölgy:, bátorítom, hogy pályázzon:-D

ü
bbjnick

Pelso.. 2010.04.15. 14:05:14

@bryan: Tudom. Azért írtam a közszféra tekintetében csak költségcsökkentést.
A pártfinanszírozást illetően, szerintem nem akarnak vele foglalkozni, érthető okból.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.15. 14:46:01

@bbjnick: na, ebben maximálisan egyetértünk! :D :D :D

WonderCsabo 2010.04.15. 15:49:17

Jöhet a 2/3 és egy nagyon jó kormányzás.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.04.15. 17:38:13

@teknős: "Balliberálisék azért kezdtek árkot ásni, hogy a felhergelt tömegeket az urnákhoz vigyék."

Engedelmeddel ezt az aranyköpésedet felvettem a blogunk sajtóbaromságok rovatába. Isten hozott a Pantheonban. :)

heima (törölt) 2010.04.15. 18:27:13

@Kettes: bevállalom a Blogot a nevem mellett, gratulálok minden Szakértő posthoz (amik törlődnek nem tudom miért biztos a blogmotor), mindent megteszek amit megtehetek és shemmi hála? sőt nyilvánosan megalázol hogy ilyen szart válogatsz be a Rovatba?!
süti beállítások módosítása