Szavaztunk reggel, éjjel meg este
2011. december 02. írta: TuRuL_2k2

Szavaztunk reggel, éjjel meg este

  Napok óta éjszakázik az országgyűlés. Az éjt nappallá tevő ülések egyszerre köszönhetők a kormánypártok által kialakított menet- és napirendnek és az ellenzéki pártok összehangolt időhúzásának, obstrukciójának. A két oldal eljárása közül utóbbi érdemel kevesebb szót: az ellenzék küzd, mint disznó a jégen, így aztán érthető, ha mindent megpróbálnak a kormánypárti törvényhozási hengerrel szemben. Az összehangolt Jobbik-LMP-MSZP-hadműveletnek van ugyan pikantériája, néhányszor biztosan az orrára lehet még húzni a fasisztaveszélyező szocialistáknak meg a magyarellenesező jobbikosoknak, de azért olyan óriási jelentősége ennek sincs.

  Annál inkább a kormányoldal törvényhozási attitűdjének. Emlegettük már az egyéni indítványokkal történő jogalkotás és a pult alatti/feletti kormányzás viszonyát. Az, hogy a jogszabályalkotás sok esetben nem a minisztériumokban zajlik és nem a kormányzat jegyzi az előterjesztéseket, sűrű ködbe burkolja a törvények születését, és a születésnél bábáskodók érdekeit. És a sűrű ködben annyi minden történhet.

  Míg korábban egy-egy jelentősebb jogszabályról akár évekig tartó meddő vita is folyt, hogy a végére aztán egeret szüljenek a hegyek, addig most őrült tempóban darál le az országgyűlés fontos, jó esetben évtizedekre szóló törvényeket. Törvényszerű, hogy ezt a tempót megsínyli a jogszabályok minősége, a kormány kontrolljára hivatott ellenzék pedig lehetetlen helyzetbe kerül, amikor az utolsó pillanatig záporoznak a kormánypárti egyéni módosítók. 

  Értem én, hogy a korábbi maszatolást nem mehetett tovább, ez rendben is van. Azonban a mostani eljárás is elfogadhatatlan és káros. Az egész politikai osztálynak, ha úgy tetszik. A kormányhoz és a kormánypártokhoz képest nagyságrendekkel kisebb apparátussal dolgozó ellenzéki frakcióknak, pártoknak igenis joga van hozzá, hogy kellő idejük legyen áttekinteni az egyes előterjesztéseket, s érdemi kritikát és javaslatokat fogalmazzanak meg. Sőt: a választópolgárok (aka emberek) alapvető joga és érdeke, hogy a kormánypártok ne akarják okosba' letudni a kellemetlen vitákat, az ellenzék pedig kellően megalapozottan mondhassa el, hogy mivel ért egyet és mivel nem.

  Hiába nem számít sokat a parlamenti matematika szempontjából, hogy megszavaz-e valamit az ellenzék vagy sem, a lehetőséget meg kell adni számukra, hogy felkészülten döntsenek. Hogy ne az éjjeli vagy a hajnali órákban kelljen vitát folytatniuk olyan marginális ügyekről, mint a felsőoktatási törvény. Ha emiatt hetekkel később lesz csak törvény, hát később lesz. Az a kisebbik baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr423428109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorsítás a végtelenbe – Ilyen ország pedig nincs CCCIII. 2011.12.16. 14:46:24

  Csak kapkodjuk a fejünket. Szédítő tempóban érkeznek a súlyos hírek, politikabuzi legyen a talpán, aki képes követni, hogy mi hogyan változik. A január elsejétől hatályos, festményre kívánkozó alaptörvényt még két héttel a hatályba lépése előtt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2011.12.02. 12:01:08

Turul, ebben az egészben az a legnagyobb szégyen és gyalázat, hogy ehhez egy sereg jogvégzett narancs adja az arcát mikor idomított csimpánz módjára nyomkodja a zöld gombot bárminő állatsághoz.
Az egyik közülük egyenesen egyetemet gründol magának, hogy ott oktassa erre a jóerkölcsre a jövő közszolgáit.

Miféle ember az olyan aki szakmája minimumát sem tartja be? Mifelénk úgy mondják kókler. A világ szerint meg bóvli...

OmegaMale 2011.12.02. 12:14:55

Ebben a darálásban kicsit az is benne van sztem, hogy az egyeztetés sok esetben felesleges, hiszen a módosításokat a másik fél úgysem fogadná el. Pl. próbáljatok a rendvédelmisekkel a korkedvezményes nyugdíj megszüntetéséről érdemi, széleskörű vitát indítani mi értelme lenne. Akinek eddig úgy volt jó, ahogy most van, az miért lenne konstruktív partner az Őt érintő kérdésekben.
Kíváncsi leszek, hogy ha az IMF előjön a kívánságaival (az index is cikkelt róla, hogy várhatóan ugyanazt a cumit fogjuk kapni, amit már egyszer kiköptünk), arról is akar-e majd az ellenzék egyeztetni. Ti. a Jobbikon kívül mindenki más az IMF-fel való együttműködést szorgalmazta, ha ezzel a kormánnyal ellentétes álláspontot tudhatott a magáénak.
A rendeletek minőségéért való aggodalom jogos, de hogy ne lehetne 2/3-dal akárhányszor javítani a ciklus végéig, annak nem látom akadályát.

Felkészülten *döntsenek* ??? Nem hinném, hogy idő kérdése lenne, hanem hozzáállás. Ha pártlogika alapján szavaznak, elvi alapon fognak mindent elutasítani az ellenzéki pártok (hivatkozva a saját programjuk eltérő elképzelésére). Jelenleg is csak abban értenek egyet, hogy semmivel nem értenek egyet.

AlerTomi 2011.12.02. 12:15:42

Ritkán kommentelek, magam sem tudom miért pont most kívánkozik ki belőlem egy kérdés.

Másfél éve van hatalmon a Fidesz-KDNP.

Értem én, hogy tarka a Fidesz meg úgy általában a jobboldal. Azt is értem, hogy bonyolult és összetett dolog ám politika-csinálás.

Mégis, egyszer az életben - de tényleg csak egyetlen egyszer - írnátok úgy a Fideszről, ahogy a millán, meg ilyen-olyan tüntetésen résztvevő frusztrált eltés esztétika szakos lányokról szoktatok...

Hogy beismernétek, hogy egyszerűen ismét szar kormánya van Magyarországnak. És hogy elbasszák huszon-harmincéveinket.
Hogy ezzel a bandával nincs többé politikai lojalitás, nincs megmagyarázás.
Nincs belső monológ blogra írva, meg eljátszott értetlenkedés. Közben meg persze tök mások vagyunk, mint a ballib elit.

Kapjátok össze magatokat, mert ez így nagyon gyászos lesz.

bolá 2011.12.02. 12:17:00

@tarackos:
Emlékszem a Navrasicsra, ígérte: nem lesz több zárószavazás előtti módosító indítvány, mindenhez lesz háttértanulmány... Hát Navrasics nem lett.

Robinzon Kurzor 2011.12.02. 12:37:25

"a korábbi maszatolást nem mehetett tovább, ez rendben is van"

Azért az is megérne egy misét, hogy a maszatolás egyik célja kifejezetten az volt, hogy a zemereknek elegük legyen a parlamentáris működésből és egy ilyen tettre kész, határozott, faszagyerek Országgyűlés legyen inkább. (Megkapták.)

De azt is ki kellene mondani (értem én, hogy nehéz ügy), hogy ez az ügymenet a parlamenti törvényalkotás (mint alapvető jogintézmény) tejes kiüresítése. Nem csak egyszerűen nem elegáns, vagy nem felel meg eléggé a kifinomult konzi ízlésnek.

Hogy akkor tkp. semmi baj nem volt a Kádár-rendszerrel, amikor évente 2x1 napra összeültek az esztergályosokkal és TSZ-parasztokkal staffírozott Országgyűlés, a többit (99%) meg intézte az Elnöki Tanács, pont úgy mint ma Pali bácsi.

Mindenesetre üdvözlöm a Fidesz-körül kialakulni látszó Reform köröket.

Robinzon Kurzor 2011.12.02. 12:45:29

@AlerTomi: "Hogy beismernétek, hogy egyszerűen ismét szar kormánya van Magyarországnak. És hogy elbasszák huszon-harmincéveinket."

Egyelőre még csak a Patyolatot lehet szidni.

Ez is előrelépés, és lássuk be, komoly lelki tusa, igazi katarzis lehetett egy hithű komcsinak szembesülnie azzal, hogy akiknek a szavaival és tetteivel teljes személyiségét beleadva azonosult, azok tönkretették az országot.

A kognitív disszonancia feszítő érzése már megvan. Már a 90-es évek közepén a Fideszhez megtért, hithű embereik jó része is (minisztériumokban is) teljesen ki vannak borulva.
De a végkifejlethez idő kell.

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2011.12.02. 13:03:26

@AlerTomi: ez igaz, de nem a mandíner véleményétől lesz szar, vagy nem szar. a legtöbb politikásblog valami kiskutyushoz hasonlít, aki akkor is könnyes gombszemekkel csodálja a gazdit, mikor az épp seggrészegen hazaérve egyszerre ürít több, mint egy likából.

de a sokkal nagyobb probléma, hogy nem csak az orbi pártja fos, hanem az összes többi párt is. ráadásul mai hír, hogy megjelent a debrecenijoci könyve a magyar korrupcióról, amit a kuncéval meg a barátjával mutatnak be. tréfa, nem?

Ékszíj 2011.12.02. 13:05:49

Majd megsajnálom őket! Annyit meloznak

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.02. 13:41:49

@bolá: @Robinzon Kurzor: szerintem elég gyakran szidódik itt a Fidesz. Emellett egyes szerzőknek van stílusa is. Miért kéne Turulnak olyan stílusban írnia arról, amiről ír, mint én a milla-tüntetésről? Egyébként emlékeim szerint a Mandiner-Reakció még 2010 előtt is fogalmazott meg elég sok kritikát a Fidesszel szemben.
Egyébként ajánlom például ezt: mandiner.blog.hu/2011/07/26/nyugati_lecserelve
meg ezt: mandiner.blog.hu/2011/01/11/fidesz_kdnp_csataban_csapkodo_katonak
ezek például elég esszenciális kritikák szerintem.
Nem is beszélve a Konzervatórium cikkeiről, összegyűjtve itt: konzervatorium.blog.hu/tags/kritika

Bell & Sebastian 2011.12.02. 13:56:28

Elégedett vagyok, mert ezt jól ismerem.

Pont olyan, mint a népi iparművészet. Aki kicsit ráér, hozzáfon, belefarag, ráagyagozik, új mintát sző mellé. Nekem édes mindegy, hogy matyóhímzés vagy kalocsai minta lesz-e belőle a végén, csak a kezük járjon, mint a motolla, ne a szájuk.

Hány jogász is van? 'S annyit is érnek. Bezzeg vándorköszörűsből hiány van. Mert nem tudnak biciklizni.

Google 2011.12.02. 14:06:39

Nagyon szép a szorgalmuk, pláne, ha tehetséggel is párosul. De vajon a hétvégéjüket miért nem áldozták be az ellenzékiek, ha már ennyira ügybuzgók?
Még ez sem baj. De vajon húszon, és harmincvalahány órákat képesek-e értelmesen eltölteni, érdemes-e ott ülniük éjjel-nappal? És a személyzetet is ott tartják, csakhogy bosszúságot okozzanak a tudjukkiknek?
Az is érdekes, ahogyan egyesek rácsodálkoznak arra, hogy a képviselők nyomogatják a gombokat. Hát eddig nem így volt ez? Nem az a lényeg, hogy megszerezze egy politikus a támogatást az ötletéhez?
Érdekes lenne, ha mindenki összevissza nyomogatná a gombokat, csak azt nem tudni, mire lenne az jó?

balint60 2011.12.02. 14:18:09

Engem az bosszant a leginkább, hogy semmilyen magyarázatot sem kaptunk a törvénykezés eszement felgyorsítására.

Emlékezhetünk, eredetileg az új alkotmányt (és vele a sarkalatos törvényeket) 2012. végére tervezte a Fidesz, majd egyik napról a másikra előkerült az immár alaptörvénnyé átváltozott mű 2011. áprilisi, a sarkalatos törvények 2011. december végi határideje.

Miért? Mi történt, ami indokolja ezt az újabb, módszerében és sok selejtes eredményében egyaránt érthetetlen tempót?

Mr. Acid 2011.12.02. 14:20:28

A demokrácia megcsúfolása folyik. Rosszul előkészített (szakmai egyeztetés nuku), rosszul fogalmazott, végrehajthatatlan, ráadásul nemzetközi egyezményeket sértő törvényeket fogadnak el. Aztán majd jövőre néznek, mint a vett malac, amikor a hülyeségeik miatt emberek tízezrei vesztik el a munkájukat, több iparág és közintézmény pedig teljesen összeomlik. Fain lesz nagyon...

Robinzon Kurzor 2011.12.02. 14:25:47

@dobray:

A Rádiókabaré és a Parabola is "fogalmazott meg elég sok kritikát".

A stílust nem én kértem számon, a tartalmi kérdés az, hogy amit kritizáltok, azt valami káros mellékhatásnak van tekintve, vagy felismeritek-e, hogy ez maga a főhatás.

Vagy legalább kérdésként felmerül-e az, hogy az általatok is, ha sokszor érezhetően félszívvel, de kritizált ügyek vajon egymástól függetlenek-e, vagy ezek a szükségszerű következményei a rendszernek.

Ha tényleg konzervatív értékek mentén éltek-gondolkodtok, és egy minimális szint feletti az agyműködésétek, akkor legalább az utóbbi kérdésig el kellett volna már jutni.

Pelso.. 2011.12.02. 14:45:17

Nem a szavazáskor, nem az előterjesztés, vita során dől el, válik véglegessé egy törvény sorsa, tartalma. Jóval előbb, néhány fejben születik meg, slussz.
Minek fűteni akkora épületet?

Unionista 2011.12.02. 14:57:58

@dobray:
azért ezek a linkek inkább felszínes kritikák, amik felfoghatók simogatásnak is. az ellentáborban bolgár györgy volt ennek a nagymestere. permanens rendszerkritika szerintem még nem hangzott el egyik oldalon sem.

lehet, hogy nem értek az egészhez, és csapnivaló politikai elemző vagyok, de nekem úgy tűnik: pont az a szekértábor kerülhet ki győztesen, amelyik ezt megfogalmazza. ez természetesen nem kizárólag akarat, hanem akarat és képesség (nem műveltség) függvénye. szóval alighanem a rendszerkritika most a legjobb rövid távú stratégia. ami túlmutat az ultrarövid távú kampánytaktikákon.

középtávon szerintem mindkét tábor elbukik. egyszerűen azért, mert reálértelmiség nélkül nem lehet irányítani az országot. nem lehet irányítani európát sem.

amerikában az a közéleti móka, hogy a piac magára van hagyva. ebből következően a reálértelmiség az iparban megkeresi a kenyerét. a közéleti színpad megmarad a médiának. az ázsiai modell ennek majdnem az ellenkezője. kínában mérnökök ülik körbe a társadalmi tervezőasztalokat is.

az európa valószínűleg úgy működőképes ha a közhatalom megoszlik ezen két értelmiségi csoport között (nem mellesleg ez az évszázados tradíció). csakhogy a reál gimnazisták és a valódi polgárság ma a politikán kívül esik. ez a csoport biztosan nem fogja erősíteni egyik tábort sem. ami azt jelenti, hogy ez az elit középtávon össze fog omlani. egyébként nem csak magyarországon, hanem egész európában.

ráadásul inkább egy ázsiai, vagy eurázsiai fejlődési pálya jöhet. (nem amerikai). vagyis biztosan nem kell az államokban ennyi jogász, közgazdász, politológus.

Karcolt lendület 2011.12.02. 15:05:21

@AlerTomi:
Bár nekem jóval hamarabb elegem lett ebből a Fidesz-kormányzásból és törvénykezésből, mint a mandinereseknek, de a millások Szíjjártó szintű demagógiáján és színtiszta eszdéeszes hisztijein való gúnyolódásokat teljesen jogosnak tartom.

Miután az ellenzék mindegyik pártja alapvetően a kommunisztikus igazságosságban hisz (akinek több van, attól vegyük el és adjuk oda azoknak, akik ezt semmivel nem érdemelték ki), a Parlamenten kívülieknél pedig teljes őskáosz van, pl. a Nem tetszik a rendszer tüntetésnél a színkapitalisták és a "mindenki (más) öleljen keblére egy hajléktalant" típusú hippik utálták együtt a rendszert, így jelenleg én is legjobban annak örülnék, ha a Fidesz brancs magától tudna önkritikát gyakorolni és megújulni. Nomeg így nyernénk vagy 2 évet... Az ilyen építő kritikák ehhez jól jönnének és szerencsére jó sok jobboldali közgazdász is fontosabbnak érzi mostanában a szakmai önbecsülését, mint a politikai kötődését (Heim, Hamecz, stb.). Az más kérdés, hogy meglehetősen pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz képes lenne váltani: akárcsak Matolcsytól és Lázártól megszabadulni, nemhogy Orbántól...

Unionista 2011.12.02. 15:07:09

@balint60:
nyilván az, hogy az előre hozott választás is benne legyen pakliban.

AlerTomi 2011.12.02. 15:10:50

@Karcolt lendület:
Minden szavaddal - zárójelet, kettőspontot, vesszőt beleértve - egyetértek.

mzoltán · www.szuveren.hu 2011.12.02. 15:18:25

@Unionista: Ahogy feljebb valaki írta, ezekhez a dolgokhoz idő kell. A Mandineren sok érdemi kritika megfogalmazódik, egyre sűrűbben, és kitapinthatók azok az ellenállási pontok, amik következetesen kiváltják a bírálatot (Nyugat-ellenesség, giccs, Matolcsy...). Ami nincsen, az az, hogy ezek az észrevételek összeálljanak átfogó elemzéssé, az a felismerés, hogy itt valami alapjaiban van elrontva. De reménykedem, mert láthatóan érlelődik a lélektani fordulat. Az október 23.-i Milla-tüntetés előtt és után nagyon rossz érzésem volt, akkor pocsék szövegek jelentek meg itt, és félni lehetett tőle, hogy ez a teljes betagozódás előszele. Ma már jobban látszik, hogy ez inkább a frusztráció kifejeződése volt, a rádöbbenésé, hogy valami kisiklott. A baloldalon is elég sokáig tartott a nagy többségnek, amíg beért a felismerés, hogy a Medgyessy- és Gyurcsány-ügyek vállalhatatlanok voltak. Már akinél beért, persze...

vizipipa 2011.12.02. 15:20:03

@balint60:
Miért? Mert a 2/3-ad nem tart örökké. Itt az új választási törvény, 386-ból 199 lesz. Lesznek sértődések, vannak ellentétek. A 2/3-osakat addig kell átnyomni amíg van kivel. Aztán már nem érdekes, ha páran lelépnek. A többihez a többség vígan meglesz.

tarackos 2011.12.02. 15:35:10

@balint60: kaptunk rá indoklást, a megújítás miatt csökkenhet a frakciófegyelem ezért mindent át kell verni minél hamarabb amíg egyben van a nyáj.

Egy kérdés, volt arról szó a választás előtt, hogy az új alkotmány hatályba lép 2012-ben? Vagy csak arról, hogy addigra elkészül?

tevevanegypupu 2011.12.02. 16:47:13

A keprol itelve nem nagyon birjak a fiuk a gyurodest.(:

evil overlord (törölt) 2011.12.02. 17:17:33

"az ellenzék pedig kellően megalapozottan mondhassa el, hogy mivel ért egyet és mivel nem."
Mikor bírált utoljára valamit az ellenzék megalapzottan és nem pártpolitikai lapon? 1914-ben?

Unionista 2011.12.02. 18:32:13

@mzoltán:
na most ha ezt a felsőoktatási törvényt nem éjjel tárgyalják, hanem csak nappal, akkor mégis mi lenne. itt nem az a gond, hogy gyorsan fogadták el, vagy lassan. hanem az, hogy nincs felsőoktatási koncepció. ha vannak megfogalmazott célok, akkor nincsenek hozzárendelve a megfelelő eszközök. vagy ha mégis, akkor ahhoz éppen nincsenek források. és ha még forrás is van, akkor nincs hozzá ember. tehát ott tartunk, mint az antivilágban.

mondok egy nagyon egyszerű dolgot. meghirdetik a felsőoktatásban például a természettudományi reformot. csakhogy ezt egy olyan kulturális kormányzat, és egy olyan parlament hirdeti meg, ahol mondjuk az oktatási bizottság valószínűleg együtt sem menne át egy emelt szintű matek érettségin. ilyenekből áll össze a bizottság. és állítólag majd ők fogják magyarországon a természettudományos fordulatot a képzés legmagasabb szintjén elindítani. hoffmann rózsa. ne vicceljünk már.

dobray azt mondja erre, hogy ő majd leül beszélgetni a rektorokkal. csakhogy nem az intézményvezetőkkel kellene beszélni, hanem az intézetvezetőkkel. nem az iskolaigazgatókkal, hanem iskolateremtő tanárokkal.

ma magyarországon oktatási intézményt - kevés kivételtől eltekintve - csúcsszinten értelmes ember nem vezet. tehát a probléma ott kezdődik, hogy dobray - vagy bárki - aki erre a problémára a megoldást keresné azt sem tudja, hogy kivel kellene leülni tárgyalni. tehát vagy van egy koncepció a mellényzsebében, vagy nincs. valódi koncepció, és nem üres deklarációk, mert azokkal tele a padlás.

Unionista 2011.12.02. 18:37:24

@evil overlord:
Oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagjai

Pokorni Zoltán (Fidesz)
Dr. Pósán László (Fidesz)
Osztolykán Ágnes (LMP)
Brájer Éva (Fidesz)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Demeter Zoltán (Fidesz)
Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Kőszegi Zoltán (Fidesz)
Kucsák László (Fidesz)
Pánczél Károly (Fidesz)
Pichler Imre László (Fidesz)
Révész Máriusz (Fidesz)
Sági István (Fidesz)
Dr. Hiller István (MSZP)
Dr. Sós Tamás (MSZP)
Dúró Dóra (Jobbik)
Farkas Gergely (Jobbik)
Ferenczi Gábor (Jobbik)
Földi László (KDNP)
Michl József (KDNP)
Dr. Kolber István (független)

mondj akármelyiktől egy olyan gondolatot, amit érdemes most a 21. század elején felidézni. bármelyiküktől egy gondolatot.

Unionista 2011.12.02. 18:43:53

ezen kívül a parlamentnek van egy innovációs bizottsága:
Dr. Pósán László (Fidesz)
Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Dr. Bácskai János (Fidesz)
Bartos Mónika (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Nagy István (Fidesz)
Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz)
Harangozó Gábor (MSZP)
Mandur László (MSZP)
Bana Tibor (Jobbik)
Michl József (KDNP)
Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP)
Spaller Endre (KDNP)
Osztolykán Ágnes (LMP)

még is mit ért szerinted az innovációhoz ez a bizottság. ezek az emberek - nem személyesen - hanem egy orbán, egy gyurcsány nevűt támogatva hugyos józsit győzték meg, hogy szavazzanak rájuk. valaki mondja már el, hogy intellektuálisan mégis mit várt ezektől az emberektől?

Unionista 2011.12.02. 18:43:53

ezen kívül a parlamentnek van egy innovációs bizottsága:
Dr. Pósán László (Fidesz)
Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Dr. Bácskai János (Fidesz)
Bartos Mónika (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Nagy István (Fidesz)
Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz)
Harangozó Gábor (MSZP)
Mandur László (MSZP)
Bana Tibor (Jobbik)
Michl József (KDNP)
Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP)
Spaller Endre (KDNP)
Osztolykán Ágnes (LMP)

még is mit ért szerinted az innovációhoz ez a bizottság. ezek az emberek - nem személyesen - hanem egy orbán, egy gyurcsány nevűt támogatva hugyos józsit győzték meg, hogy szavazzanak rájuk. valaki mondja már el, hogy intellektuálisan mégis mit várt ezektől az emberektől?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.02. 23:31:07

@Google: összevissza? nem az lenne a lényeg, hogy mindenki a saját esze szerint dönt? különben minek vannak annyian? gombnyomogató majmok, legyenek 20-an, arányaiban, ugyanez jön ki.

vizipipa 2011.12.02. 23:33:24

@Unionista:
Úgy gondolom Pokorni bálnatenyésztési gondolatai nem csak most, de évek után is megérdemlik, hogy emlékezzünk rá.

eduline
2011.03.02., 03:07 2011.03.01., 21:49 1373 0
Öt nap alatt több mint ezerhatszázan csatlakoztak az „Igenis kell bálnatenyésztési tanszék Magyarországon” elnevezésű Facebook-csoporthoz. Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter péntek reggeli bálnás-balneológiás nyilatkozata óriási karriert futott be a közösségi oldalakon.

„Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter a 2011. február 25-i TV2 reggeli műsorában kijelentette, hogy Magyarországon nincs szükség bálneológiai, azaz bálnatenyésztési tanszékre. Mi, a BÁLTOSZ (Bálnatenyésztők Országos Szövetsége) ezt teljes melluszonyszélességgel visszautasítjuk! Követelünk bálnatenyésztési tanszéket minden magyar egyetemre. És ösztöndíjat azoknak, akik olyan bátrak, hogy hazánkban bálnatenyésztéssel akarnak foglalkozni” – áll a Facebook-csoport oldalán.

panelburzsuj 2011.12.03. 14:24:28

@vizipipa:

Vicces (?), hogy Pokorni fekete-fehéren (csak épp motyogva) belemondta a kamerába-mikrofonba, hogy a bálnatenyésztés Bazsa György kedvenc példája. Tehát nem az övé, úgynevezett oktatáspolitikusé, hanem a Debreceni Egyetem "reália"-professzoráé. Aki professzorsága mellett megmaradó szabadidejében hol rektorkodik, hol rektoritanácselnökösködik, hol országosakkreditál.

Vicces (?), hogy ehhez képest a "teljes magyar véleményspektrum" Pokornit baszkurálja a bálnákkal. (Megfeledkezve az "eredendő poénról", az inkább nyelvbotlás szintű bálnászat=balneológia bakiról.)

Szóval mit bizonyít a netes tömegakativitás? Hogy ezrével futkosnak Pokorninál is bénább, ám legalább olyan öntudatos véleménytenyésztők.

MAti 2011.12.03. 16:48:17

@Unionista: "ma magyarországon oktatási intézményt - kevés kivételtől eltekintve - csúcsszinten értelmes ember nem vezet."

Ebből a mondatból az oktatási szót ki is húzhatod.

Az igazi nagy baj szerintem a kontraszelekció.

Egyszerűen nem kompetens emberek ülnek felelős pozíciókban, hanem olyanok, akik kijárták a szamárlétrát valamelyik pártnál.
Ez "odabentről" így tűnik megérdemeltnek, de amúgy nekünk nem erre lenne szükségünk, hanem olyan "ejtőernyősökre", akik véletlenül értenek az adott feladathoz/területhez, és azért kerülnek oda...

Unionista 2011.12.03. 18:02:26

@Képfényező:
itt is a korlátozás és szétválasztás elvének kellene érvényesülnie. kellene egy szűkebb értelemben vett államapparátus. ahol csak és kizárólag politikai kinevezettek vannak. ennek körét le kellene szűkíteni mondjuk a minisztériumokra.

abból kellene kiindulni, hogy ott minden pozíció politikai pozíció. minden megbízatás pártmegbízatás. az országgyűlésben állampártok vannak, és azok az állampárti logika alapján cserélődnek. ennek megfelelően ciklikusan cserélődnek az államminiszterek, és az államapparátus.

de mindezt a közalkalmazotti rétegen, és köztisztviselői karon belül le kellene határolni. a minisztériumokon túl az intézményi autonómiát a tiszteletben kellene tartani. a probléma az, hogy a közpénzből működő ágazatok sem demokratizálódtak. esetleges, és a legtöbb esetben átláthatatlan a finanszírozás. a szervezetlenség, és a pénztelenség egyszerre van jelen. a szakértelmet jelentős részben felülírta a pártlogika.

a megoldás erre nyilván az, hogy a nép ezeket a pártokat szépen lecseréli. csakhogy senki sem találta ki, hogy pontosan mi legyen utána. azért, hogy ebbe a problémába még egyszer ne fussunk bele. persze nem muszáj ezt kitalálni, legfeljebb a következő generáció is ugyanígy megszívja majd. mindenesetre jobb volna ezt kitalálni, mint egyszerűen lecserélni a pártokat.

lehet, hogy tévedek, de úgy vélem: a kormányzati ciklus második felében a rendszerváltás igénye fel fog erősödni. ha lesz krach, akkor azért. ha nem lesz, akkor azért.

a fidesz előremenekülős logikájából elvben egy előrehozott választás következik. amiből egy nyilvánvalóan kormányképtelen koalíció jönne ki. ha a fidesz-kdnp nyer, akkor azért, ha az mszp-lmp, akkor azért. a választás előrehozása ez ügyben inkább katalizátor.

nekem úgy tűnik, hogy a fidesz drukkerek körében - itt a mandineren is - egyre inkább megfogalmazódik orbán viktor leváltásának igénye. azért, hogy egy jobbos technokrata elit kerüljön hatalomra. szóval ezt nyilván érdekből gondolják a srácok. ami nem baj persze. ezt leöntik ezt valami keresztény-konzervatív mázzal, ami sokaknak tetszik. mások meg pont ettől hánynak. de a lényeg, hogy mindkét szekértábor valamilyen ügyvezető technokrata szakértői csoportot képzel el. a nép majd kiválasztja valamelyiket. szerintem az ilyen technokrata elitek is csak időlegesen maradnak a hatalomban, szóval ezután rendszerváltás következik. persze úgy, hogy az utolsó kormány körül levők átmentik a hatalmukat.

és kérdés, hogy ez milyen kormány lesz. balos (bajnai-oszkó), vagy jobbos, vagy valamilyen unió által kijelölt nagykoalíciós (andor-urbán). lehet persze széljobbos (vona-lázár). szélbalost nem tudok elképzelni, de a rendszerváltás után szerintem lesznek szélsőbaloldali formációk. simán lesz igény arra, hogy akasszák fel a top100 üzletembert. vagy ha nem is akasztják fel őket, akkor a vagyonukat kobozzák el. egyes térségekben ha most ezt felelőtlenül bedobná valaki, akkor megválasztanák.

ucsacsu 2011.12.03. 19:36:41

Turulka, a nemzet közterülete,ugye,aki a parlamentben alszik az nem HAJLÉKTALAN, NEM TUDOM,CSAK KÉRDEZEM????????

ucsacsu 2011.12.03. 19:37:51

Turulka, a PARLAMENT nemzet közterülete,ugye,aki a parlamentben alszik az nem HAJLÉKTALAN, NEM TUDOM,CSAK KÉRDEZEM????????
Így helyes!!!!

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.12.03. 21:32:48

@Mr. Acid: A demokrácia megcsúfolása ha jól rémlik az amikor belelövetnek a tömegbe, bevezetik az egypártrendszert, elcsalják a választásokat, letartóztatják/kivégzik az ellenzéki vezetőket stb...

Javíts ki ha nem így van de nekem ez ugrik be a dologról.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.04. 12:48:52

@Bell & Sebastian: Maga túlságosan sokszor elégedett.
Tán csak nem a többség nyomorúságán hízott ily elégedettre.

Tudom, hogy nem.
Azonban ha szerényen tanácsolhatom, fogja vissza magát, mert ma egy elégedett ember az felettébb gyanús.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 13:52:16

@Almaleves:

bellés elvtárs azért elégedett, mert végre nem a komcsik szarnak a szájába, hanem A Jók.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.04. 18:08:07

@AlerTomi: Olvass Egyenlítőt, VV-t, Máriát, Ténytárat, Piroslapot, MK-t, Vincentet. Pont az egyetlen Mandinert basztatjátok, amikor a ketrecben ott van 9 másik, akik pont azt írják, amit látni szeretnétek. Milyen jó lenne, ha mindegyik csak a kormányt támadná, ugye?

Aztán ha választás van, akkor meg nem értitek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 20:01:28

@Modor Tibi:

istennek hála te nem vagy elfogult fidesz-fan, milyen csúnya idők lenne azok. módorosann.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 20:03:08

@Modor Tibi:

istenem, egyébként úgy megesett a szívem szegény mandineren. Azok basztassák, Azok. az Ők. a piroslap-rajongók, hát ki a kurva isten más, ki?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 20:16:33

jézus, ránéztem megint erre az egyenlítős blogra, hát mit ne mondjak, mordor tibinek (ha másban nem is) abban nagyon igaza van, hogy borzalmasan szar. ja, hogy párttávoli, hát ja.

szijjártópeti viszont azóta is karbantartva van, na bumm.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.04. 20:47:15

@mavo:
szerinted ő ennyire reakciós lenne? nem követem rég a mandinert, de nekem eddig nem tűnt fel.

egyébként ha már szóba került, azért szoktam rá, mert itt sokféle arc megjelenik, nem olyan egyhangú, mint a többiek.

Nem vagyok jobbos (se balos), de az teljesen nyilvánvaló, hogy ugyanaz játszódik le, csak fordítva, mint az előző igazmondó juhász esetében. Az ellentábor nagy hangon gyalázkodik, a kormányhívők meg válaszolják a szokott mantrát.

Hosszútávon ez is elég kontra-produktív, bár kétségtelen, hogy a regnáló hatalom jelentős felületet hagy szabadon az újabb ütések beviteléhez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 21:02:36

@Almaleves:

"Nem vagyok jobbos (se balos)"

ergo balos vagy, szokd meg.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.04. 21:12:42

@mavo:
akkor betettünk egy dobozba? na és?
megmondjam mi vagyok: determinisztikus zöld dekadens. ezt vállalom

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.04. 21:35:52

@mavo: dehogynem, én az vagyok - mindegy, mondjuk megértem, hogy itt az ellenzékből is sokan jobban érzik magukat, mint "hazai terepen" :D

legeslegujabbkor 2011.12.04. 22:17:01

@Unionista: Ehhez nincs mit hozzátenni. A széljobbost és szélbalost elnagyoltad, de ők engem sem érdekelnek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 05:23:22

@Modor Tibi:

aha, tehát mondjuk az éjsötét egyenlítő az a hazai terep az ellenzékieknek, értem. sötét nemzetellenes faszoknak mi más is lenne a „hazai terep”. kicsit ugyan, hm, inkonzisztens lett a felsorolás, mert a piroslap és a kettős mérce között gőzöm nincs, az ellenzékiségen kívül mi lenne a közös pont, na jó, talán mindkettőben a betűk-szavak-mondatok felépítés, meg néha képek. oda kellett volna még löttyinteni a kurucinfót, meg valami munkáspárti szart, és még elegánsabb lett volna az összemosás.

aztán már csak fel kellett volna visítani, hogy „ne faszistázz”, és az orgazmus is megvan

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 05:27:24

„Hiába nem számít sokat a parlamenti matematika szempontjából, hogy megszavaz-e valamit az ellenzék vagy sem, a lehetőséget meg kell adni számukra, hogy felkészülten döntsenek.”

na most ez akkor implicite tartalmazza-e azt, hogy a nem ellenzék ellenben az kurvára felkészült abból, hogy mi a szarra nyomja az aznapi hatvanötödik igent, vagy nem?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.05. 08:41:13

@mavo: az mondjuk igaz, hogy annyi cigányozást, mint amennyit az Egyenlítő kitermel 1-1 orbános poszt alatt, azzal már a kuruc is nehezen veszi fel a versenyt. De hát mindig is tudtuk, milyen ösztönökre építenek :D

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2011%2F12%2F05%2Fa_szulok_ketharmada_nem_akarja_hogy_gyereke_romaval_baratkozzon%2F

Secnir 2011.12.05. 09:03:51

@Unionista:
"mondj akármelyiktől egy olyan gondolatot, amit érdemes most a 21. század elején felidézni. bármelyiküktől egy gondolatot. "

gondolatot?
nehéz lesz, de megpróbálom:
"átutalták már a fizum?"
"megszavazzam a Lázár-féle fizuemelést? mi bajom lehet belőle?"
"ha még egy bizottsági ülésen túlórázok, akkor pont átlépem a kétmillás határt. azt hiszem holnap nem jövök be dolgozni, majd a Jani szavaz helyettem, itthagyom neki a kártyám"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.05. 10:43:04

@Modor Tibi: "Aztán ha választás van, akkor meg nem értitek." Dehogynem! Az észak-balkáni, lajtáninneni Mucsaisztán genetikusan alattvaló népe olyan vezetőket választ, amilyeneket megérdemel. De majd megnézhetik magukat, ha a Piacképes Elit kivándorol és nem tartja el tovább őket, és nem működteti tovább az országot. El kell innen menni.
süti beállítások módosítása