Helyette lépjünk a növekedés útjára
2011. december 01. írta: politicus

Helyette lépjünk a növekedés útjára

  Emlékszünk még a Nemzeti Csúcsra? A gittegyletre, amelyet Gyurcsány Ferenc rántott össze az első nagy válság idején? Na, hát ott volt egy hetyke, jó svádájú és a mostaniaknál messze érvényesebb, relevánsabb gondolatokat felsorakoztató úriember, akinek az ott elmondott beszédéből elevenítünk fel tendenciózusan kiragadott, érdekesebb részleteket:

Tisztelt Hallgatóság!

 

Azt […] mindannyian tudjuk, hogy az a válság, amelytől a világ szenved, Magyarországot mélyebben és súlyosabban érinti, mint más országokat. Magyarország ugyanis egy legyengített ország. Nem volt olyan régen, amikor még erős, élenjáró, sikeres és tiszteletre méltó ország volt Magyarország. Azóta ezt az országot tönkretették, nyakig eladósították, sereghajtóvá minősítették, megbecsülését elvesztettük, lesajnált országgá lettünk. Mondjuk ki, hogy nem az emberek tehetnek erről. […]. Az országot a politikai vezetők tették tönkre. […] A felelőtlen politika vezette ide Magyarországot. […] Építhettek volna erős gazdaságot, ehelyett legyengítették. Csökkenthették volna az adókat, ehelyett folyamatosan emelték. Csökkenthették volna az államadósságot, de az egyfolytában nőtt. Munkahelyeket is teremthettek volna, de évről-évre nő a munkanélküliség. Megbecsülhették volna a dogozó magyarokat, ehelyett hátat fordítottak nekik, sőt megrendítették a családok szociális biztonságát.

 

Beszéljünk egyenesen, nem a világválság miatt vagyunk itt. Nem a magyar gazdasági helyzet miatt vagyunk itt. […] Lássuk be, azért vagyunk itt, mert a magyar […] kormány tehetetlen a válsággal szemben[…].

 

Ha számba akarjuk venni, mi az, amit tennünk kell, először is javaslom, hogy mondjuk ki, hogy az a politika, amely ide juttatta az országot, kudarcot vallott […]. Másodszor mondjuk ki közösen, hogy ezt a válságot nem lehet csak úgy megúszni. Nem lehet csak úgy átvészelni vagy kibekkelni. Ezt a válságot le kell győzni! […] Ha mi nem győzzük le ezt a válságot, akkor a válság győz majd le bennünket. Miután pedig ezt a válságot a régi és megbukott politikával nem lehet legyőzni, ezért változásra, új politikára van szüksége Magyarországnak.

 

[…] Ezért fel kell szabadítani az ország lefojtott energiáit! Azokat az energiákat, amit a rossz kormánypolitika eddig el- és lefojtott. El kell hárítani a munka elől az akadályokat és a gátakat, mert ez torlaszolja el a sikerhez vezető utat. Ez a kormány feladata, ezért kell meggyőződésünk szerint egy új növekedési programot meghirdetni. Mit nem szabad tennie a kormánynak, […], ma Magyarországon? Meggyőződésem szerint először is nem szabad a válság terheit az emberekre, a családokra és a vállalkozásokra hárítani. Másodszor: nem szabad felborítani a családok szociális egyensúlyát. Fenn kell tartani a létbiztonság, az egészséges élet és a tanulás lehetőségét is. Harmadszor: nem szabad elvenni az emberek maradék kedvét, hitét és erejét abban, hogy kihúzhatják, hogy ők képesek lesznek arra, hogy kihúzzák a bajból Magyarországot. És végül nem szabad szembemenni Európával, az európai megoldásokkal.

 

[…]Összefognunk a kormány által tervezett megszorító csomag ellen kell. Rá kell venni a Parlamentet, a parlamenti képviselőinket meg kell győzni afelől, hogy utasítsák el ezt a készülődőfélben lévő csomagot, és helyette lépjünk egy másik útra. Helyette lépjünk a növekedés útjára, hirdessünk meg közösen egy növekedési programot. Ennek középpontjában kétségkívül az adócsökkentés áll majd, de azt is világosan meg kell mondanunk Magyarország polgárainak, hogy az adócsökkentés önmagában nem elegendő. Vele együtt más dolgoknak is meg kell történniük. Minek is? Először is politikai változásnak.

Kedves kormánypárti Barátaink! Lássák be végre, hogy Önök évente 400 milliárd forintjába kerülnek Magyarországnak. Önök minden egyes, két gyermeket nevelő magyar családnak évente 160 ezer forintjába kerülnek azért, mert eljátszották a hitelüket, vele együtt Magyarország hitelét, és ezért nekünk ennyivel magasabb kamat mellett adnak csak kölcsönöket, hogy finanszírozzuk a magyar gazdaságot. […].

 

Részben azért, mert mindenkit átvertek, mindenkinek hazudoztak, de nemcsak ezért, hanem azért is, mert meghirdettek minden héten egy-egy újabb és újabb programot, és egyetlenegyet sem voltak képesek végigvinni.

[…]

 

Meggyőződésem, hogyha ezeket a lépéseket megtesszük, akkor létrejönnek egy jelentős adócsökkentés feltételei anélkül, hogy veszélyeztetnénk a szociális biztonságot, és fenntartsuk mindemellett a pénzügyi egyensúlyt. Tehát szociális biztonság, és a pénzügyi egyensúly fenntartása mellett is lehet adót csökkenteni, ha végrehajtjuk az általunk javasolt lépéseket.[…]

 

Azért jöttünk el, hogy figyelmeztessük Magyarország polgárait, még a mai pénzügyi válságnál is nagyobb veszély leselkedik ránk, ami nem más, mint a kormány rossz válasza a pénzügyi válságra. Ez a rossz válasz elszegényedést, munkanélküliséget és nélkülöző családokat eredményez.

Azért jöttünk el ide, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy Magyarország minden polgára megtudhassa: van más választás, van más lehetőség, van más út, van más gazdaságpolitika. Olyan, amely legyőzni a válságot, amely felszabadítja az energiákat, és újra erőssé teszi Magyarországot. Arra kérjük a kormányzókat, értsék meg végre, Magyarország bizonyítani akar. Magyarország többre képes annál, mint amit ma teljesít.[…]

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr33420780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koki és saller? Kiderült! Orbán Viktor Az amerikai fiútól nyúlja a szövegeit! 2011.12.02. 10:03:53

Hazánk miniszterelnöke kétségtelenül igazi retro arc. Nem póz, esetleg a néhány évvel ezelőtti divat csábításának való engedelmeskedés ez, Orbán Viktor komolyan gondolja. Sejthető volt ez már akkor is, amikor - az idősebbek szeme biztosan könnybe lábad...

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.19. 22:04:40

@bbjnick: A Schmitt-belezésnek van olyan része, ami már tényleg túlzás. Nevezhetném "a ballib dögkeselyűk vijjogásának" is. :))) De attól a "dög" még nem lesz illatosabb. Ez az ember korábban is alkalmatlan volt, meg sem lett volna szabad választani (ha igaz, hogy Kövér László ellene érvelt, és paprikajancsinak nevezte, akkor Kövérnek +1). De most lett róla papírja, most jött el az alkalom, hogy lemondjon és bocsánatot kérjen. Szerintem azzal jót tenne magának is, az országnak is, a jobboldalnak is.

"Ha elfogadjuk, hogy ez így működhet, akkor ezt bármikor bárkivel meg lehet csinálni! Mindenki múltjában találhatunk valamit"

Nem. A doktori disszertáció plagizálása nem olyasmi, amit bárkinek a múltjában meg lehetne találni. Ez súlyos dolog. Nem valami apró stikli vagy hanyagság. Ráadásul csak arról van szó, hogy Schmitt ne legyen elnök. Ha lemond, attól még olimpiai bajnok marad, kapja szépen az életjáradékát, nyugodtan és jólétben élheti le, ami még neki hátravan. Sőt, ha bocsánatot kér, és mellé még minden másért is, amiért kell, akkor joggal juthat majd eszünkbe a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.19. 22:12:38

@bbjnick: Hogyne érteném. Magát könnyű.

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 22:19:09

@bbjnick: Mint HH (muhaha!) kollega írja, a plágium nagyon súlyos tudományos bcs. A német jobboldal reménységének politikai jövője is elszállt, mint a győzelmi zászló.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.19. 22:26:57

@evil overlord: Maguk nem értik bbjnicket. Számára épp azért alkalmas elnök Schmitt, mert úgy érzi, ballibek is támadják (meg persze politikailag ingadozók és megbízhatók is – kíváncsi volnék tölgy véleményére, persze). Márpedig akit ballibek támadnak, annak a pozíciója szükségszerűen helyes, erkölcsös és támogatásra méltó.

Olvassanak a világháború előtti boldog békeévek tapasztalataira alapozó műveket az akkori bolsevikok gondolkodásmódjáról. Koestler, Orwell közismertek. De akár honi szerző is megteszi '56 előttről, talán a Rajk-per volt vízválasztó. Faludy is érinti, ha jól emlékszem.
Bbjnick ilyesmi bolseviknek tűnik, csak bolsevizmusának tárgya a népi keresztény baloldaliság. Részletkérdés.

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 22:32:05

@Counter: Nem érti bbj-t. Ő nem tartja alkalmasnak SP-t (ezt egyértelműen leírta fenn), csak a kicsinálásának módja nem tetszik neki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 22:33:39

@Counter:

No, látom, újabb fanatikus rajongóra tettem szert! Kér egy egészalakos fürdőruhás dedikált fotót?:-D

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 22:35:27

@Holger Hartland: Önnek mi jut eszébe a HH iniciáléról?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.19. 22:36:10

@evil overlord: Nem, maga nem érti. Bbjnick a klasszikus doublethinket mutatja be. Nem tartja alkalmasnak és alkalmasnak tartja.

Ne azt nézze, hogy mit mond :-)

@bbjnick: Csak ha elnöki aláírást szerez rá. Ha-ha.

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 22:39:34

@Counter: Bbj kb. Kötcse óta üti a Fideszt (amiért jópáran árulónak tartják). Nem fogja a papucs orrán pamutbojt SP-t csak azért alkalmasnak tartani, mert a ballibek ki akarják csinálni.

Sapika 2012.01.19. 22:43:49

@Holger Hartland: "Maga már a második, aki megkérdezi. :) " És az elsőnek megmondta? Vagy titok?

Sapika 2012.01.19. 22:48:49

@evil overlord: "Kötcse óta üti a Fideszt (amiért jópáran árulónak tartják)"
Ki árult el kit? Szerintem OV az áruló, nem bbjnick. (Függetlenül attól, hogy mit gondolok bbjick kommentjeinek egy részéről.)
----
Más: nem hiszem, hogy Schmitt plagizált volna. Nem üti meg azt a szellemi színvonalat, és nem is volt neki ideje 198 oldalt nyersfordítgatni. Még azt sem hiszem, hogy pénzért íratta volna. Van egy fogadásom, hogy rásózta a munkát valakire, aki ezért viszontszívességet kapott.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.19. 22:50:41

@evil overlord: "Önnek mi jut eszébe a HH iniciáléról?"
Hát én magam: Holger Hartland. Ki más? Rossz, aki rosszra gondol.

@Sapika: Nem titok, egy régi játékból van.

Sapika 2012.01.19. 22:59:12

@Doomhammer: Svéd modell: Köszönöm szépen, ritkán van részem ilyen világos magyarázatokban. (((Van ugyan szakértő családtag, de az nem szeret nekem szakmai dolgokat magyarázni. Talán nem kellett volna gyerekkorunkban megkergetnem a kettétépett gilisztával.)))
Viszont ha így van, akkor miért cikiztek ki testületileg tegnap, amikor ezeket írtam:
"Az önki rendszeresen küld értesítőket, mennyit ér most a náluk lévő pénzem, miben tartják, hogy alakult a hozam.
Gondolom, maguk is kapnak ilyen értesítőket az államtól az önként beadott manyup megtakarításuk után."
Hiszen a színvonalas svéd modellben is van ilyesmi. Ahogy Ön írta: "Névleges egyéni számlákon gyűlik a nyugdíjbefizetés".

Sapika 2012.01.19. 23:01:08

@Holger Hartland: Hát igen, az avatár a lélek tükre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 23:08:40

@Holger Hartland: @evil overlord:

Nézzék, én ezt a "súlyos dolgosdi"-t egy meglehetősen képmutató dolognak érzem. Egyáltalán: sporttörténeti kisdoktori! Értik? Sporttörténeti kisdoktori?!:-) Valamint: Maguk biztos jobban képben vannak: a kisdoktorik kb. hány százaléka lehet olyan minőségű mint Sch. Pali bátyánké? Főként azok doktorijai között, akik úgy jutottak doktorátushoz, mint Sch. P., hírességként, nemzetközi pályafutással a hátuk mögött, tollbokrétaként a díszzubbonyra? Maguk szerint --- ha feltételezzük, hogy ő készítette a dolgozatot és feltételezzük, hogy plagizált egyáltalán ---, Sch. P. tudatában volt-e annak, hogy plagizál? Maguk szerint mekkora az esélye annak, hogy Sch. P. valakivel megíratta azt a dolgozatot (átadta neki (annak, aki írta) a felhasználható irodalmat, a forrásanyagokat (Sch. P.) és az, aki írta, kicsit átverte, megoldotta "gyorsba-ügyesbe'-okosba'")? Maguk szerint lehetetlen-e az, hogy éppen az a személy a mostani botrány "forrása", aki annak idején hasznot húzott abból a doktoriból?

Természetesen, minden ilyenkor szokásos vizsgálatot, eljárást le kell folytatni, a megfelelő szankciókat ki kell szabni. Ha büntetőjogi következményei vannak, azokkal Sch. P.-nek szembe kell néznie. De ezt "az ügyet" akkora erkölcsi botrányként beállítani, ami felülír mindent, alkalmatlanná teszi Sch P. a posztjára (ez teszi alkalmatlanná!!!), az nem az igazság és a becsület melletti kiállás, hanem egy b*lfék és családja!) meghurcolása, kicsinálása, levadászása, felkoncolása, nem az igazságot és a tisztességet szolgálja, hanem a gőgöt, a gyűlöletet és az irigységet.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.19. 23:09:04

@evil overlord: Bbjnick a katolikus teokrácia népi baloldali szárnyáról üti a Fideszt és Orbánt; ellenben hiába mondja, hogy Schmitt alkalmatlan, mégis kiáll mellette *érdemben is* ez ügy kapcsán.

@Sapika: Ha ez igaz, akkor a kirobbanás és a nyilatkozata közötti egy hétben ki kellett volna lopatnia a dolgozatát a könyvtárból, hogy az egész KEH átnézze és felderítsen mindent és bármit, amibe beleverhetik még az orrát.
Hogy ne fordulhasson elő olyan kínos eset, mint amilyen azzal a 35 oldallal most éppen. Mert ez már napnál világosabb, magyarázhatatlan, világra szóló szégyen. Az – amúgy is kétes színvonalú és integritású – elnök másolta a doktoriját és amikor kiderült, hazudott róla.

Egyébként akkor is plágium, ha a piszkos munkát más végzi el, nem? Sőt, akkor kétszeres: plagizálta a plagizáló négerét. És saját nevére vette a négere plágiumát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 23:12:26

@Sapika:

"nem hiszem, hogy Schmitt plagizált volna. Nem üti meg azt a szellemi színvonalat, és nem is volt neki ideje 198 oldalt nyersfordítgatni. Még azt sem hiszem, hogy pénzért íratta volna. Van egy fogadásom, hogy rásózta a munkát valakire, aki ezért viszontszívességet kapott." --- írja.

Ezt a verziót én is elég valószínűnek tartom. Aki azt a doktorit írta, az pontosan tud(hat)ta mi is van abban: még azt sem tartom kizártnak, hogy ő (mármint, aki valóban írta a doktorit) a jelenlegi botrány "forrása".

ü
bbjnick

Sapika 2012.01.19. 23:12:48

@Doomhammer: "Azt tudja, hogy Bogárról azt is terjesztik, hogy ügynök volt?"
Tök mindegy, hogy mit terjesztenek. A bizonyítékok számítanának. Viszont mintha felszámolták volna a Történeti Hivatal adattárát nemrég? Pedig szerettem volna megérni, amíg a teljes anyagot feldolgozzák. Amikor kikértem a rólam írt jelentéseket, még csak 8% volt feldolgozva, és már az a 8% is mennyi meglepetést rejtett.
----
Egy ügynök egyébként többnyire fenyegetésekkel vagy zsarolással lett beszervezve, és kisszámú embernek ártott. Bogár professzor viszont sajnos egész népét tanítja mostanában hülyeségekre.

tistedur 2012.01.19. 23:16:55

@bbjnick: általános iskolában is büntetik, ha másolod a szomszéd dolgozatát és kiderül

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.19. 23:22:43

@bbjnick: Maga tisztában van vele, hogy most mekkora szart keneget, vagy fogalma sincs, hogy miről beszél?

@Sapika: Jó, én homo ludens vagyok, kivéve amikor nem. De a maga avatárja sem látszik ám! Tengerpart?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 23:24:24

@tistedur:

"Természetesen, minden ilyenkor szokásos vizsgálatot, eljárást le kell folytatni, a megfelelő szankciókat ki kell szabni. Ha büntetőjogi következményei vannak, azokkal Sch. P.-nek szembe kell néznie."

Kedveske, tudja ki írta ezt? Elárulom: én. Maga ebből azt olvasta ki, hogy szerintem ne büntessék azt, aki szabályszegést vagy bűncselekményt követett el?

ü
bbjnick

Sapika 2012.01.19. 23:25:41

@Counter: "Egyébként akkor is plágium, ha a piszkos munkát más végzi el, nem? Sőt, akkor kétszeres: plagizálta a plagizáló négerét."

Kérem, nézze már meg a lexikonban az irónia fogalmát, különös tekintettel a Swifti humorra. Én ugyanis azt igyekszem követni, csak úgy látszik, tehetségtelenül.

Ezért most megerősíteném irónia nélkül is: nem gondolom, hogy Schmitt úr alkalmas lenne köztársasági elnöknek. Sohasem volt az. Pláne hogy egy köztiszteletben álló (90%-os népszerűségű) ötvenhatos elítélt és két nagy tudású jogászprofesszor után következett.

tistedur 2012.01.19. 23:29:14

@bbjnick: nem, nem ezt olvastam ki. te most egyszemélyes kampányt vezetsz a schmitt pált lejárató ellenzéki média ellen, mert szerinted nem kellene ezt az ügyet felfújni, mert méltatlan.
ráadásul nem tartod őt alkalmasnak a kormányfői posztra, de nem a plágiumvád miatt, hanem egyébként :)

Sapika 2012.01.19. 23:34:17

@Holger Hartland: "Tengerpart?" Igen, a dán tengerpart Koppenhágától északra. Joan Miró "Személyiség" című szobra itt:
en.wikipedia.org/wiki/Louisiana_Museum_of_Modern_Art

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 23:35:32

@Holger Hartland:

Tisztában vagyok vele. Vizsgálják ki az ügyet, vegyék el a doktoriját (ha igazolják a szabályszegést és/vagy a plágiumot), indítsanak ellene plágiumpert. Ha ez így fog történni, azt a közt. elnöki tekintély, nyilván, már nem bírja el, le kell mondania: de biztosítani kell számára, hogy tisztázhassa magát, ahogy a méltó visszavonulást is.

Magának ez egy szakmai-becsületbeli ügy, presztízskérdés, de a közvélemény számára egy szimpla lincselés. Ne ítélkezhessen a média!!!

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.01.19. 23:43:45

@bbjnick: Szerintem teljesen egyértelmű a plágium, ebből nem fog jól kijönni semmiképp.
Mondjuk nekem nem sok bajom van vele, a sportteljesítményét elismerem, lehet, hogy a diplomácia képességei is jók (gondolom ezért választották meg), de a kormány népszerűségét eddig se növelte, ezután meg mégúgyse fogja.

Sapika 2012.01.19. 23:43:48

@tistedur: Take it easy. Minden nap tiszta haszon, amit az a fasz az elnöki hivatalban tölt, mert jól lejáratja azokat, akik őt bábnak odatették.
Most már egyébként az is tök mindegy, hogy aláír vagy sem, mivel az alkotmánybíróság helyén egy kiherélt birgenyáj ül.

tistedur 2012.01.19. 23:52:37

@Sapika: én teljesen easy vagyok :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 00:00:17

@bbjnick: A szarkenegetést arra a megfogalmazására értettem, hogy "én ezt a "súlyos dolgosdi"-t egy meglehetősen képmutató dolognak érzem".

Ez bizony súlyos dolog, akárhogyan is tálalja a sajtó. Az elnök tisztázhatja magát, ha tudja. Még a méltó visszavonulás is biztosított: ha igaz a vád (és nagyon úgy tűnik), le kell mondani (az elnökségről meg a doktorságról is), és bocsánatot kell kérni. Szerintem a büntetőjogi eljárás már túlzás volna, elég neki a szégyen. Lassan kezdem sajnálni a palit. Ha lemond, meg lehet neki bocsátani. De persze azt előtte kérni kell.

Cypriánus 2012.01.20. 09:38:29

NYUGDÍJ: szóval, mégegyszer fölteszem a kérdést:Önök szerint tisztelt Doomhammer és Bz 249, van realitása egy "családi(bb) nyugdíjrendszernek" és lenne értelme? Mondjuk a nyugdíjjárulék 85-90%-át az élő szülő(k) kapják, és max. 10-15 % kerül a nagy közös nyugdíjkasszában szétosztandó pénzek közé?
aki gyerektelen, meg kuporgasson, ugysem kell pelenkára költenie...Működne ez?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 09:49:10

@Alfőmérnök: Kedves Alfőmérnök, Schmitt diplomáciai képességei milyen diplomáciai eredményekre vezettek valaha is?
Sportdiplomataként pl. milyen eredményeket vonultat fel? A protokollfőnök-alelnöki rang önmagában eredmény volna? Szerintem az "csak" személyes pozíció, az eredményt eredményben kellene mérni: kedvező döntéshozatal, tekintély, érdekérvényesítés. Megvalósultak ezek pl. az olimpiai programot illetően? Vagy az egyedi sportszervezeti döntésekben tudta érvényesíteni a feltehető érdekeket? Hadd ne soroljam a meg nem kapott érmeket, a doppingügyeket, a programban visszaszoruló "magyar" sportágakat, az esetenkénti idióta bíráskodást ésatöbbit. És hadd ne emlékeztessek mindenkit, hogy hány szavazatot gyűjtött be NOB-elnökjelöltként, hogy a személyes befolyást is ki lehessen mutatni.

Schmittet nem emiatt választották meg, hanem a kritikátlan szervilizmusa okán: ő tényleg mindent válogatás nélkül és azonnal ír alá, alkotmányosságára tekintet nélkül. Egy elsőéves joghallgató is jobb találati aránnyal működne.

A köztársasági elnöktől pedig nem a kormány népszerűségének növekedését kell elvárni. Az elnöknek jóindulatú közömbösséget kellene tanúsítani aziránt, és az elnöki hivatalt kellene betöltenie ahelyett, hogy egy más elnevezésű kormányszóvivői szerepet játszana.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 10:15:59

@Holger Hartland:

Nem kötekedni szeretnék, hanem azt szeretném, hogy megértse, miről beszélek. Maguk, individualisták (sic!!!:-D), általában nem érzékelik, ha belecsúsznak az erkölcsi relativizmusba. Schmitt (ha elkövette, amivel vádolják --- tessék kivizsgálni!) kétségtelenül bűnt követett el, ami önmagában is rossz, ugyanakkor (de ettől nem függetlenül) súlyos erkölcsi kárt is okoz(ott). De ami ma ellene folyik (az a nemtelen, besározó, lincselő szándékú, az összeomlására játszó, nemtelen lejáratókampány), az is bűn, ami önmagában is rossz, ugyanakkor (de ettől nem függetlenül) súlyos erkölcsi kárt is okoz.

Az én erkölcsi érzékem szerint a második nagyságrendekkel több erkölcsi kárt okoz, mint az első. De én ezt nem kívánom senkire ráerőltetni, mindösszesen annyit állítok, hogy ezt a lejáratókampányt minden jóérzésű embernek el kell utasítania, mert gonosz és a gonoszság csak gonoszságot szül (abból nem lesz igazság soha). Ha Schmittel szemben "gyanúk merültek fel", azokat higgadt, korrekt, méltányos módon ki kell vizsgálni és a végeredményt mindenkinek tudomásul kell vennie.

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 10:18:25

@Counter: BBJ azt mondja, hogy ne azért mondjon le, mert a ballib média ezt követeli, hanem majd akkor, amikor a SOTE eltépi a doktoriját. Ebben van valami, bár a méltóság (van neki?) talán többet megőriz, ha magától lemond.

@Holger Hartland: Szerintem nem lehet büntetőeljárást indítani ellene, az ügy bizonyára elévült. Ha plagizált (ez több mint valószínű), akkor az egyetem elveszi a fokozatát.

@Cypriánus: Működhetne, bár az önhibáján kívül gyermektelenekkel ez elég nagy kitolás lenne. Poltikailag pedig vállalhatatlan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 10:24:38

@bbjnick: Maga szerint mi a lejáratókampány abban, hogy újságírók leírják, mit láttak és mit kutattak ki?

Hogy volna helyes maga szerint? Amikor valakiben gyanú támad, hogy az elnök plagizált, mit tegyen?
Hiszen ha a sajtóhoz eljut, az magának karaktergyilkosság. Ha nem hozza nyilvánosságra, ahhoz asszisztál, hogy egy plagizátor elnök maradjon. Ha a kertek alatt megkeres különféle szerveket, azok lepattinthatják, jegelhetik, mindeközben továbbra is ahhoz asszisztál, hogy plagizátor az elnök, és azok, akinek az elnöke, nem értesülnek róla.

Egyáltalán, hogy lehet az elnök plágiumvádjáról anélkül értekezni, hogy ez "súlyos erkölcsi kárt" okozna az elnöknek? Csak úgy lehet nem okozni erkölcsi károkat, hogy nem értékezik róla senki. S nem gondolja, hogy az erkölcsi kárt inkább Schmitt okozza magának a plágiummal és a hazudozással?
Nehogy már az legyen a bűnös a maga kifacsart érvelésében, aki az igazságot keresi.

Maga szerint pl. amikor az őszödi beszédet befújta a szél a rádióba, nem lett volna szabad adásba tenni? Meg kellett volna várni a ma sem lezárult vizsgálatot és óvakodni az erkölcsi kártételtől? Ugyan kérem :-)

bz249 2012.01.20. 10:24:50

@Cypriánus: ennel szerintem korrektebb, hogy nincs is nyugdijrendszer*, ugyanis itt lenyegeben a polgart az allam rakenyszeriti, hogy tartsa el az idos szuleit valamilyen osszeg erejeig. Aztan a nala hagyott penzel mindenki eldonti, hogy a szuleit, a gyermekeit vagy a jatekautomatakat tamogatja-e. (ha valaki elsosorban az utobbira kolti ott esetleg kozbeavatkozhat az allam)

Szoval lehetoleg ne jojjon be az allam a csaladba ha nem muszaj es ne irja elo kinek mennyit kell adni a berbol.

*illetve a nyugdijbol alanyi jogu, fix osszegu szocialis segelyt csinalunk... ezt az elemet nem lehet elkerulni, ha nem akarjuk, hogy az utcainkat elarasszak az idoskoru bunozok, mint az Japanban tortenik

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/3213349/Japan-struggles-with-elderly-crime-wave.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 10:41:01

@Counter:

Kedveske, mivel lázam van, valami takonykór levágott, most nem állnék neki sajtótszemlézni, elemezgetni, magyarázgatni, csak egyet kérdeznék:

Maga szerint a cél szentesíti az eszközt?

S ha (maga szerint) igen, akkor hol vannak a határok, meddig lehet elmenni, mit lehet (még) megtenni egy cél érdekében?

S ki hivatott, hogy ezt a bizonyos határt meghúzza?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 10:42:35

@bbjnick:

csak egyet kérdeznék=csak hármat kérdeznék (ami lényegében egy)

:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 11:43:15

@bbjnick: A mindenkire érvényes határt a polgári törvénykönyv és a sajtójog meghúzza ott, ahol; a saját magára érvényes határt pedig ehhez képest nyugodtan húzhatja szűkebbre bárki. De az csak magára lesz érvényes.

Maga nagyon szeretné oda kihozni a dolgot, hogy mivel egy-egy kommentelő hörgött a Schmitt-ügy kapcsán, ezért semmilyen tényfeltáró cikk nem lehet elfogadható, mind hörgés és karaktergyilkosság (mondja ezt a Gyurcsány elleni után!). Pedig hát ki-ki csak magáért felel: a hörgő kommentek és cikkek mellett vannak szép számmal a hörgést mellőzők is; azokra mi a reakciója?

Előbb pedig én is kérdeztem párat, amelyekre elfelejtett válaszolni. Gondolom, nem is várható magától ilyesmi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 12:28:46

@bbjnick: Értem, hogy miről beszél. Az eddigiek alapján legalább 99%, hogy Schmitt értekezése plágium, de maga megvárná, amíg 100% lesz. Csak hát közben maga az érintett nem tesz azért, hogy tisztázódjon az ügy. Vajon a vizsgáló bizottság tenni fog? Nem vagyok benne teljesen biztos. Aki a legtöbbet tehetné: maga S.P. Még egyszer: ha nekem volna egy doktori értekezésem, és megvádolnának, hogy plagizáltam, azonnal kitenném a netre, hadd lássa mindenki.

Ami a lejáratókampányt illeti: valóban sok ízléstelen eleme is van, de közben zajlik egy legalább olyan ízléstelen ellenkampány is ("ugyan már, mindenki ezt csinálja", "honnan van ideje a sok fizetett ballibnek ezzel foglalkozni", stb). Aki a legtöbbet tehetné, hogy ez ne így legyen, az megint maga S.P. Tegye nyilvánossá a doktoriját, ha ártatlan. Kérjen bocsánatot és mondjon le, ha nem. Utóbbi esetben sem történik semmi katasztrófa. A Fidesz pár héten belül választ másik elnököt, Schmitt pedig morálisan tisztul egy kicsit. Ha még több folt van a múltján, és azokért is bocsánatot kér, még jobban tisztul. Ugye nem kell magának magyaráznom? Tudja: szőlőmunkások! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 15:33:57

@evil overlord: @Holger Hartland:

Hát, ha (én) közszereplő, pláne "méltóság" volnék, és így nyakon öntenének sz*rral (mint Sch. P.-t), én ragaszkodnék a hivatalos vizsgálathoz (még akkor is, ha sejteném, nem igazán tudok jól kijönni belőle), mert még egy, a számomra előnytelen vagy akár méltánytalan vizsgálat elé való nézést is méltóbb dolognak érezném, mint meghajolni a botránykeltők előtt, asszisztálni a lincselkedéshez (tkp. saját lincselésemhez).

Hogy Sch. P. hogy látja, mit tesz, az az ő felelőssége.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 15:42:10

@Counter:

"Maga nagyon szeretné oda kihozni a dolgot, hogy mivel egy-egy kommentelő hörgött a Schmitt-ügy kapcsán, ezért semmilyen tényfeltáró cikk nem lehet elfogadható, mind hörgés és karaktergyilkosság..." --- írja.

Linkelje nekem hol állítok én ilyet vagy akár hasonlót is!

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 15:44:19

@bbjnick: Hacsakúgynem, de akkor viszont ne nyilatkozzon hülyeségeket, hanem annyit mondjon, hogy no comment a vizsgálat végéig.

Alfőmérnök 2012.01.20. 15:48:37

@Counter: "A köztársasági elnöktől pedig nem a kormány népszerűségének növekedését kell elvárni. "

Nem állítottam, hogy ez elvárás lenne vele szemben. De hogy befolyásolja a mindenkori kormány népszerűségét, megítélését, az tény.
Egyébiránt én eddig egyik KE-től sem voltam elragadtatva, ha sorrendet kéne felállítanom, akkor valahogy így festene (legrosszabbtól a jobb felé haladva): Göncz, Schmitt, Sólyom, Mádl.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 15:53:16

@evil overlord:

Fentebb olvasom, hogy áll a vizsgálat elé. Akkor meg mit akarunk még? Az pedig, hogy h*lyeségeket beszél, az meg nehogy már meglepetést okozzon magának:-D Azt szokott, nem?:-D

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 15:59:41

@bbjnick: Nem lep meg, hogy hülyeségeket beszél, de azért az kissé kínos, hogy az ún. saját rész fele is plágiumnak tűnik.
Disclaimer: az utóbbi időben a HVG-nek (a Mester alkalmazása pl. önmagában sokat rontott a megítélésén, és nem ez az egyetlen dolog) akkor se hiszek, ha kérdez, szóval várjuk meg a vizsgálat eredményét. A gond az, hogy a SE(B) lehet hogy jobban érdekelt az ügy elkenésében, mint a szar ellapátolásában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 15:59:53

@Alfőmérnök: Tényleg Mádl és Sólyom voltak a legjobb, legkevésbé kikezdhető elnökök, de hogy időarányosan is Göncz rosszabb lehetne Schmittnél? Ennyire azért a médiaháborúkban sem tévesztett szerepet, mint Schmitt gyakorlatilag a beiktatásától kezdve, és ha jól tudom, a vétójával sem mondott csődöt (mert nem csak annyi a vétó, hogy amikor használja, legyen alapos, hanem hogy ne is engedjen át olyasmit, ami alkotmánytalan; Schmitt ezt rendszeresen megteszi).

Schmitt tekintélyét mi tudná még rombolni? Ezzel a Heinemann-törzsanyaggal az interjúja után egyértelműen és menthetetlenül odakozmált.

@bbjnick: Oszt az a vizsgálat mit fog vizsgálni? Hogy másolt-e az elnök, vagy hogy jó helyen van-e a pecsét az oklevélen?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 16:14:33

@bbjnick: Ha ártatlan, akkor a dolgozat nyilvánosságra hozatalával pont véget vet a "lincselésnek", sőt. Ha bűnös, akkor a lemondással és a bocsánatkéréssel vet véget a "lincselésnek". A méltó lezáráshoz a kulcs az ő kezében van.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 16:17:19

@evil overlord: A legmegnyugtatóbb, ha nyilvánosságra hozzák a dolgozatát: tegyék föl a netre, mondjuk az egyetem weboldalára. A doktori értekezések nagy része ma már egyébként is nyilvános, letölthető.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 16:22:35

@evil overlord:

"A gond az, hogy a SE(B) lehet hogy jobban érdekelt az ügy elkenésében, mint a szar ellapátolásában" --- írja.

Ha én jól értelmezem a helyzetet, az a doktori már "közkézen" forog. Akármit nem mondhat a bizottság!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 16:26:42

@bbjnick: Miért, mi az, amit maga szerint mondhat? És mi az, amit semmiképp sem mondhat és nem is fog?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 16:28:07

@Counter:

"Oszt az a vizsgálat mit fog vizsgálni? Hogy másolt-e az elnök, vagy hogy jó helyen van-e a pecsét az oklevélen?" --- írja.

Maga kis gonosz! Magának hiteles a független bíróság ítélete Bajnai esetében, de nem hiteles az autonóm egyetemi bizottság ítélete Schmitt esetében? Látom én, magában már nagyon túlteng a vérszomj, maga nem elégszik meg kevesebbel, mint a "lincseléssel" (Pali bátyánk totális erkölcsi és lelki összezúzásával, megsemmisítésével)!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 16:31:18

@bbjnick: Látja, ezért jobb a független bíróság, mert – bár nem garancia – de mindkét fél közreműködhet az igazság kiderítésében. A nem nyilvános egyetemi bizottsában meg... :-P

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 16:33:19

@bbjnick: Mert ugye mi történt a Bajnai-MN sajtóperekben? A sajtó előállt egy súlyos váddal a közhatalmat gyakorló személlyel szemben, aki visszaperelt és a sajtó nem tudta alátámasztani, amit állított.
És most mi történt? A sajtó előállt egy súlyos váddal a közhatalmat gyakorló személlyel szemben, aki...? Visszaperelt? Nem.
Az esetből fakadó eljárásban a sajtó felvonultathatja az állítását alátámasztó bizonyítékokat? Nem.

Zongorázni lehet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 17:12:31

@Holger Hartland:

"Ha ártatlan, akkor a dolgozat nyilvánosságra hozatalával pont véget vet a "lincselésnek", sőt. Ha bűnös, akkor a lemondással és a bocsánatkéréssel vet véget a "lincselésnek". A méltó lezáráshoz a kulcs az ő kezében van." --- írja.

Az ellene felhozott vádak megvizsgálásában az egyetemi bizi a kompetens. Nem? De! Ha elmarasztalják, nincs kisdoktori. Ha kimondják rá, hogy tkp. csalt, nehezen maradhat(na) köztársasági elnök. A méltó lezáráshoz a kulcs a bizottság kezében van. Még az is lehet, hogy ő (mármint Sch. P.) nem fogja korrektnek érezni a bizottság döntését --- ettől függetlenül kötelezőnek kell tekintenie magára nézve.

Vicces, hogy magát is elkapta az ítélkezési láz:-) Úgy érzi, ítélkezhet Sch. P. felett (mi mást jelentene a bocsánatkérés követelése? --- nyilván, úgy érzi, jár magának az a bocsánatkérés). Ítéletet alkothat Sch. P. személyéről vagy tetteiről, de nem ítélkezhet felette. Ezzel fölé helyezné magát. Nem tudom, érzi-e a distinkciót?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 17:15:00

@Counter:

Össze-vissza halandzsázik! Ne maszatoljon, ne kenjen, mondja ki: könyörgöm, akasszuk fel, gyerekek!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 17:20:33

@bbjnick: Kezd unalmas lenni, hogy valahányszor elfogynak az érvei, halandzsázással vádaskodik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 17:27:30

@Counter:

Hát ha halandzsázik, mit mondjak, azt hogy bimbótsz*rt? Az "Sch. P.-ügy" megoldása az egyetemi bizottság kezében van: az ellene felhozott vádak megvizsgálásában az egyetemi bizi a kompetens. Ha elmarasztalják, nincs kisdoktori. Ha kimondják rá, hogy tkp. csalt, nehezen maradhat(na) köztársasági elnök. Még az is lehet, hogy ő (mármint Sch. P.) nem fogja korrektnek érezni a bizottság döntését --- ettől függetlenül kötelezőnek kell tekintenie magára nézve. Ez a helyzet! Halandzsázhat itt független bíróságról, ha a jelen ügyben annak nincs hatásköre. De tudja mit! Okoskodjon ki valami jogi érvet és jelentse fel Sch. P.-t! Akkor független bíróság elé tudja állíttatni. Ha ezzel enyhíti a vérszomját, már fél siker!:-)

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 17:30:24

@bbjnick: Nem, nem halandzsázok. Maga állította párba Bajnai sajtóperét (Bajnai kontra MN) azzal, hogy Schmitt _nem megy perre_ az igazáért, hanem egy adminisztratív vizsgálatot folytatnak le.
Holott semmi sem tartja vissza Schmittet a perléstől. Hacsak nem a saját tudomása :-)

Maga halandzsázik azzal, hogy egyszer párhuzamot von két különböző dolog között, aztán mégse, aztán megint, aztán mégse.

Sapika 2012.01.20. 17:30:32

@Holger Hartland: @Counter: Nagyon leragadtak ennél a doktori ügynél. Pedig ez apróság ahhoz képest, hogy szemrebbenés nélkül aláírt egy öt évre visszamenőleges hatályú törvényt, vagy egy másikat, amely kb. 100.000 embert megfoszt (pontosabban megosztana) az állami nyugdíjtól függetlenül attól, hogy hánymilliót fizet majd be az illető nyugdíjjárulékként az államnak. Vagy sorolhatnám.

Másképp ugyanaz: Ha nem tudnánk, milyen ember, akkor most megdöbbenhetnénk: Nahát, ki hitte volna. De tudjuk ki ő enélkül is. És a bűnlajstromán a mással megíratott doktori a legkisebbek közé való.

És mit várnak maguk egy SOTE bizottságtól a mai pénzhiányos időkben, mikor minden, az államtól kapott fillértől életek függnek. Hogy majd beismeri, helytelen volt a jelölt beosztottjaival bíráltatni? Egy frászt. Jó esetben elhúzzák a vizsgálatot pár évig, amikor már a kutyát sem érdekel a dolog. Rosszabb esetben sohasem vizsgálják ki. Elindul a vizsgálat, majd abbamarad.

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 17:32:13

@Holger Hartland: Ennek csak akkor van értelme, ha ártatlan.

@bbjnick: Mo-n nem szokott működni a damage reduction, inkább végsőkig ragaszkodnak a vélt igazukhoz, nem törődve azzal, hogy ezáltal még mélyebb gödröt ásnak maguknak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 17:33:46

@bbjnick: Ne kenegesse. Büdös, és nem áll jól magának. Ami ez értekezésből eddig nyilvánosságra került, az alapján igaz a vád. Franciául nem tudok, de német fazon angol nyelvű szövegével összevetve a dolog egyértelmű. Ha fölteszik az egészet a netre, akkor már az is kizárt lesz, hogy a HVG vagy az Index hibázott volna.

Ehhez nem kell egyetemi bizottság. Csak össze kell vetni a két szöveget. Erre majdnem bárki képes, még egy magamfajta nickecske is. Akkor pedig ítéletet is tud alkotni.

A bocsánatkérésről annyit: S.P. azzal nem nekem tenne jót, hanem saját magának.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 17:35:49

@evil overlord: "Ennek csak akkor van értelme, ha ártatlan." - Hát éppen erről beszélek! Ha ártatlan, miért nem teszi vagy teteti fel?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 17:37:40

@Sapika: Leragadtunk, és? :)

"És mit várnak maguk egy SOTE bizottságtól a mai pénzhiányos időkben"

Drámát.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 17:42:32

@Sapika: Egy dolog gyenge, hibázó, diszfunkcionális elnöknek lenni, egy másik dolog hazug, plagizátor elnöknek lenni. A gyenge, szakmailag értelmezhetetlen elnököt lehetne tűrni, el lehetne viselni: az AB is tudhatott volna vétózni helyette, vehet fel jobb tanácsadókat és szakértőket, stb.

A hazug, plagizátor elnök akkor is tűrhetetlen, ha eközben az elnöki jogköreivel helyesen él.
És persze a funkcionális analfabéta elnök is több, mint kínos. De ezzel nem is lehet mit kezdeni, ezt a problémát képtelenség kezelni európai viszonyok között, ilyennek felmerülnie sem volna szabad.

We the People order that if the President should be found illiterate... nem, ilyen egyszerűen nincs :-(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 17:44:11

Hungary is still a problem.

www.euractiv.com/euro-finance/eu-warms-greek-deal-cold-hungary-news-510295
"Meanwhile the Commission continued to apply pressure on Hungary over disputed laws passed in January, including one that the Commission says compromises the independence of Hungary's central bank.

EU Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn had a meeting on Friday with Tamas Fellegi, Hungary's minister in charge for aid negotiations with the European Union and International Monetary Fund.

“He (Rehn) reiterated that before we can start formal negotiations on this EU-IMF financing programme, certain preconditions must be met,” Rehn's spokesman Amadeu Altafaj told journalists.

“In particular, he stressed that Hungary must take concrete steps to ensure full independence of its central bank,” Altafaj added."

Nem értem, hogy mire a győztes hangulat, egyelőre nem történt semmi előrelépés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 17:51:17

@Sapika:
"Tök mindegy, hogy mit terjesztenek. A bizonyítékok számítanának."

Amint láthatja, van bizonyíték is, amit sose tisztázott Bogár.

"Egy ügynök egyébként többnyire fenyegetésekkel vagy zsarolással lett beszervezve, és kisszámú embernek ártott. Bogár professzor viszont sajnos egész népét tanítja mostanában hülyeségekre. ""

Mondhatnánk, kit érdekel és valóban, kit érdekel. Engem a ma érdekel. És sajnos nem tudom nem észrevenni, hogy hisztérikus hülyeségeket harsogó emberek bukkannak fel rendkívül furcsa életúttal - mintha minden változásból hasznot tudnának húzni. Ez a Bogár is volt MSZMP-tag, aztán meglepő módon ott volt a lakiteleki sátorban, volt államtitkár (kétszer, MDF és Fidesz színekben), kapott VIP-hitelt a Postabanktól, képviselte Magyarországot az EBRD-nél (mindkettőt az MSZP-SZDSZ kétharmad idején), most pedig gyanús hülyeségeket rikácsol a professzorsága mellé és állandóan TV-ben és újságokban szerepel.

Honnan a hátszél?

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:10:24

@Holger Hartland: Na, vajon miért?

@Doomhammer: Mennyivel egyszerűbb lett volna Simort orosz (Hodorovszki) vagy szoci (Szász Károly) módszerrel eltenni az útból.

László, a professzor vagy küldött ember, vagy segghülye.
(Néha úgy érzem, hogy Bartust a Fidesz fizeti. Ha ír valamit az a barom, akkor az összes ingadozó jobber rögtön hitet tesz a Fospumpa vagy a Páncélvonat mellett.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 19:18:09

@evil overlord:
"Mennyivel egyszerűbb lett volna Simort orosz (Hodorovszki) vagy szoci (Szász Károly) módszerrel eltenni az útból."

Itt nem Simor a lényeg, hanem az EU letétbe helyezett pénzének az elköltése a manyup-pénzek mintájára, hogy az aktuális hiányt és a részben a Fidesz-kormány által okozott hitelszűkét (bankadó, végtörlesztés) megszüntessék.

Az EU nem enged meg olyan embert az MNB székében, aki nem garantálja, hogy azt a pénzt arra használják, amire adták: spekulációs támadások kivédésére. És milyen igazuk van. Az ő pénzük ugyanis és ha Magyarország elkölti, valószínűleg 1-2 év múlva újra ott kalapoznánk náluk. Ők pontosan tudják, hogy a magyarok mindig ezt csinálják: hitelt vesznek fel, annyit, amennyit adnak, azt nem tudják fizetni, utána meg siránkoznak, zsarolnak és fenyegetőznek. Ez már 130 éve is így volt.

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:27:36

@Doomhammer: Ebben van valami, de azt is látni kell, hogy Simor a szocik ágense, tehát nem ártana megszabadulni tőle.
A fizetése körüli mizéria kapcsán meg kapja be az EU, mi az, hogy nem lehet csökkenteni a fizetését (az, hogy OV régi szabályozása miatt ilyen magas, az egy más tészta). Válság van, nem?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 19:28:59

@evil overlord: A fizetését pont le is lehetett nyeletni az EU-val. Amiből nem fognak engedni, az az MNB beolvasztására/felhigítására tett kísérlet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 19:30:08

@evil overlord: Egyébként ezt az XY a szocik ágense dumát meddig kell érvényesíteni? Egy szoci ágens vasúti állomásfőnök helyére is kell találni egy megbízhatóan fideszest, mondjuk azt a kiváló bakterből lett képviselőt visszaminősítve akár?

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:31:30

@Counter: Egy időben az EKB pattogott miatta.
A felhigítás helyett kellett volna előadni a személycserét.

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:35:22

@Counter: Elég kínos, ha az MNB vezetője és a kormány nincs jóban. A baktert ki nem szarja le.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 19:35:47

@evil overlord: Tudom, hogy pattogott. De attól még _pusztán_ a fizetéscsökkentést le lehet nyeletni. A vita viszont már rég nem arról folyik az EU-val, hogy Simor mennyit keres.
Ilyen szempontból hamis képet sugall a hozzászólása.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 19:40:16

@evil overlord: Megesett az már korábban is. De hát Simorra még mindig semmit nem lehetett ráhúzni azon kívül, hogy mocskosul sok pénze van és nem tetszik a Matolcsynak (mert útban van a "csináljunk baromi sok forintadósságot és infláljuk el az egészet" politikájának, ami igazából Simor javára írandó). A törvényi kötelezettségeit teljesíti. A törvényi kötelezettségeit nem lehet úgy változtatni, ahogy a Matolcsy szeretné.

Úgyhogy a kormánynak kellene engednie. Ezt jelentené a független intézmény: hogy a kormány nem csinálhatja ki kénye-kedve szerint. Pl. a LB, az AB, a MNB, a KT, a KE, az ombudsmanok helyes, ha ilyenek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 19:47:26

@evil overlord: Na miért? Hát azért. :)
"Néha úgy érzem, hogy Bartust a Fidesz fizeti."
Maga nem olvasta az én ükunokám tudományos munkásságát? A legtöbb megmondóember pont olyanokat ír, mintha az ellenoldal fizetné. :)
hartland.blog.hu/2011/09/05/egy_rejtelyes_dokumentum

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:57:12

@Counter: OK, hogy most ez másodlagos ügy, de akkor sem változtat a tényen: miköze van az EKB-nek az MNB elnökének fizetéséhez?
Mondjuk lett volna más megoldás is, pl. havi 2M felett 83% SZJA a közszférában (így TB-vel együtt pont nem marad belőle semmi). Kérdés, hogy a "szektorfüggő" SZJA elfogadható-e.

Több mint valószínű, hogy Simor ugyanúgy keresztbetenne Járainak vagy Vargának is. A függetlenséggel meg az a baj, hogy ez Mo-n a gyakorlatban azt hívják függetlennek, aki legalábbis jóban van a szocikkal.
A bíróságok körül már régen szét kellett volna csapni, de Szájer feleségének kinevezése több mint hiba.
A KT kicsinálása miatti siránkozás baromság: eleve az ÁSZ-ba kellett volna betenni, persze anno jól jött a Fidesznek a Pojáca baszogatására. Egyébként Kovács Árpádot elég nehéz azzal vádolni, hogy fideszes lenne.
Eddig Sólyom kivételével nem volt függetlennek nevezhető KE (bár a vége felé azért kicsit túl nagy volt az LMP szimpátiája): Göncz az SZDSZ kesztyűbábja volt (ugyanaz mint most SP), Mádl jóban volt a 1. Orbán kormánnyal (de nem volt kesztyűbáb).
Ombudsmanok ügye: Péterfalvi a korábbi tevékenysége alapján nagyon kemény lesz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 20:09:47

@evil overlord: Persze, az ÁSZ-ban elfért volna a KT intézménye. Ez azonban nem ok az ÁSZ-on kívül létrehozott KT felszámolására és újjáalakítására, hiszen nem került az ÁSZ alá az új sem. Az eredeti KT nem volt különösebben szocipárti, a maga definíciója szerint akkor nem lehetett független?

Az EKB-nak az MNB körüli mindenféle szöszmötöléshez van köze, ha az éppen az elnök fizetése, akkor ahhoz. Mit szólna, ha egy szoci kormány közölné, hogy mostantól a Fidesz kinevezte jegybankelnök fizetése 0 Ft, hatásköreit pedig a miniszterelnök által felkért MNB-biztos gyakorolja?

Azt meg kellene érteni, hogy Simor nem "a kormánynak tesz keresztbe", hanem az MNB feladatait látja el. Ha nem látná el, a kormány volna az első, aki világgá kürtölné. Feltételezhetjük, hogy legalább fél tucat pénzügyér és pénzügyi jogász lesi árgus szemekkel, hogy hibázik-e.
Vannak olyan kormánypolitikák, amelyeket a pénzgazdaság védelmében a jegybank nem támogathat, sőt tompít. Mondtam is egy példát. Ez a jegybanknak _törvényes kötelezettsége_. Értsük már meg, hogy nem korlátlan hatalmú önkényurat választunk négy évente, és hogy a küldönc lelövetése nem ésszerű válaszreakció.

A függetlenségi definíciója egyebekben arra az ostoba érvelésre hajaz, hogy "a ballibnek nem tetszik, tehát biztos helyes". Tényleg úgy gondolja, hogy a kommunizmusban fel kell szedni a kapitalisták által lerakott síneket?
Tényleg úgy gondolja, hogy a Fidesz által támogatott Baka szocibarát lett attól, hogy a Fidesz ökörségeket kezdett el kitalálni és tiltakozott ellene? És hogy a helyes reakció elküldeni a p*ba akkor is, ha nem Szájernét nevezik ki a helyére?
Tényleg érdemes csak úgy a hecc kedvéért szétkergetni a hivatalban lévő ombudsmanokat? Csak mert 2/3 van? Vagy talán az eddigi ombudsmanok mind feltétlen szocibarátok voltak, mert csak?

Gandalf Garaboncias 2012.01.20. 20:10:05

Hát a Nagy Jóslatot olvasták-é?

www.helyitema.hu/belfold/31275

Ez lészen Tirpákia Jövője.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 20:11:42

@evil overlord:
"Ebben van valami, de azt is látni kell, hogy Simor a szocik ágense, tehát nem ártana megszabadulni tőle."

Ez a gondolkodásmód mennyibe is került nekünk az elmúlt 2 hónapban? Elég, ha csak a magas benzinárra gondol, de gondolhat a magas kamaton kibocsátott államkötvényekre is.

A politikai csőcselék játszhatná a kiszorítós játékait úgy is, hogy az csak nekik kerüljön pénzbe.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 20:13:28

@evil overlord: Ami pedig az elnököket illeti, Göncz nagyságrendekkel több fenntartással élt az őt támogató pártok politikájával szemben, mint Schmitt. A plágiumügyek számát illető különbségről nem is szólva.

Schmitt esélyes a minden idők legpocsékabb elnöke címre, totálisan alkalmatlan.

HToma 2012.01.20. 21:30:48

@Doomhammer: Lehet hogy szabadkőműves. :))

Sapika 2012.01.20. 23:45:54

@Doomhammer: "Honnan a hátszél?"
A hátszél a hívők mindent bevevő lelke.
Ha csak tehetem, belepillantok a 168 óra c. hetilap "Hogy mi van?" rovatába. A múlthetiben az alábbi gyöngyszemen akadt meg a szemem:
Azt állítja Boros Imre [exminiszter a Magyar Nemzetben], hogy "[Olli] Rehn tipikus fregoli ember, pályakezdőként balliberális ifjúsági mozgalmi funkcionárius volt"
Erre Bolgár megjegyzi, hogy Olli Rehn a finn agrárpártban kezdte, amely nem volt balliberális. Kiemeli, hogy a szerző, Boros Imre viszont a hódmezővásárhelyi Emlékpont szerint (és más források szerint is) SZT tiszt volt. Bolgár nem teszi hozzá, de nekem ilyenkor mindig eszembe jut, hogy OV alig 16 éve még a Liberális Internacionálé alelnöke volt; neki aztán nincs jogalapja felhánytorgatni mások pálfordulásait.
---
Kicsit sokat locsogtam, de a lényeg: miért közli egy magát jobbközépnek vélő napilap egy volt SZT tiszt kurrens hazudozásait? Ez milyen hátszél?

Sapika 2012.01.20. 23:49:28

@evil overlord: Bocsánat a tudatlan kérdésért, ki ez a Bartus? Melyik kormányban volt államtitkár? Vagy melyik párt vezetőségi tagja? Vagy melyik párt színeiben képviselő? Vagy melyik ismert újság publicistája? Valamit hallottam az Amerikai Népszaváról, de sohasem láttam senkit sem, aki ezt olvasta volna.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.20. 23:53:34

@Sapika: Maga fideszesnek alkalmatlan. A 168 órában írta Bolgár? Akkor biztosan nem úgy van. Sem Rehn, sem Boros, sem Orbán. Hogy Borosról a D-209 bizottságosdi kapcsán derült ki, hogy ő is D-valahány volt, attól lesz nem igaz, hogy a 168 óra közölte. Hogy Orbán mi volt, az egyszerűen nem igaz.

A Magyar Nemzet nem jobbközép lap, egyébként. A MN a párt lapja. A párt pedig nem foglalkozik ilyen csacskaságokkal, hogy értékalapon pozicionálja magát, ahhoz még túl sok pénzt kell hazavinni.

Majd jön bbjnick egy Prohászkával és sokkal szebben is elmondja ugyanezt. Hogy bár lehet, hogy Boros állambiztonsági, de amikor a 168 óra írja, akkor nem az; hogy lehet, hogy Rehn nem ballib, de ha Boros írja, akkor az. És hogy ez miért helyes. Hiába, bűnök megideologizálásában a katolikusok a legjobbak ;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 00:10:34

@Counter: Láttam, kommentelni próbált a blogomon. Kipenderítettem. :)

Már megírtam, hogy mit gondolok a magafajtáról. Azt is tudom, hogy maga mit gondol rólam. Azt a modus vivendit ajánlottam, hogy ne szóljunk egymáshoz. A vincentékkel működik, pedig nekik nem is ajánlottam, egyszerűen csak rájöttek maguktól. Legyen okos maga is, és fogadja el.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.21. 07:58:36

@evil overlord:

"Mo-n nem szokott működni a damage reduction, inkább végsőkig ragaszkodnak a vélt igazukhoz, nem törődve azzal, hogy ezáltal még mélyebb gödröt ásnak maguknak." --- írja.

Jó, de akkor mit tegyünk? Bízzuk a @counternickekre, hogy döntsenek ők Sch. P. sorsa felől? "Kármentésileg" csak a hivatalos útnak kellene a leghatékonyabbnak lennie: elvileg azért van.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.21. 08:14:51

@Holger Hartland:

Komoly ambícióm, hogy megértessem magával az álláspontomat:-) Nem valószínű, hogy sikerülni fog, de egy-két kommentnyi próbát megér(t):-)

A KZ Dachau c. poszt alatt épp egy @Emlékezetkultúra nevű demens ávós nickkel pajtizok és ez (a pajtizás) juttatta eszembe, hogy megkérdezzem magától:

Nem érez bizonyos párhuzamosságot az ú.n. @tölgy-ügy és az ú.n. Schmitt-ügy között?

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 12:28:43

@bbjnick: Az a nick egy vincentes patkány, egy névtelen besúgó, minek áll szóba vele? Semmi értelme.

A tölgy-ügy és a Schmitt-ügy két egészen más dolog.

Tölgyet egy szaros blogkommentért akarják kinyírni. Schmittet egy igen komoly vétség miatt.

Tölgyet úgy mószerolták be, hogy nincs joguk összekötni a nicket egy valódi személlyel. Schmitt esetében egy saját névvel megírt, bárki által joggal megismerhető disszertációt vizsgáltak meg.

Tölgy esetében a lehetséges legsúlyosabb kimenetel a kirúgatás és a teljes egzisztenciális ellehetetlenítés. (Miközben a beteg fasz jótündi könnyűsúlyú jobber docenseket vádol azzal, hogy "élet és halál urai akarnak lenni a magyar tudományos életben". :D) Schmittnek csak az elnöki hivataltól és a doktori címtől kellene megválnia, az olimpiai dicsőség, az életjáradék, és egyfajta tisztelet (és talán sajnálat) megmaradna.

Alfőmérnök 2012.01.21. 13:05:45

@bbjnick: "Nem valószínű, hogy sikerülni fog, de egy-két kommentnyi próbát megér(t)"

Ne nézd ennyire hülyének a másikat. Undorító vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.21. 14:13:34

@Alfőmérnök:

Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Jó mondom, @Alfi?:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.21. 15:33:54

@Holger Hartland:

"Az a nick egy vincentes patkány, egy névtelen besúgó..." --- írja.

Így igaz.

"Tölgyet egy szaros blogkommentért akarják kinyírni. Schmittet egy igen komoly vétség miatt." --- írja.

Így igaz.

"Tölgyet úgy mószerolták be, hogy nincs joguk összekötni a nicket egy valódi személlyel. Schmitt esetében egy saját névvel megírt, bárki által joggal megismerhető disszertációt vizsgáltak meg." --- írja.

Így igaz.

"Tölgy esetében a lehetséges legsúlyosabb kimenetel a kirúgatás és a teljes egzisztenciális ellehetetlenítés. (Miközben a beteg fasz jótündi könnyűsúlyú jobber docenseket vádol azzal, hogy "élet és halál urai akarnak lenni a magyar tudományos életben". :D)" --- írja.

Így igaz.

"Schmittnek csak az elnöki hivataltól és a doktori címtől kellene megválnia, az olimpiai dicsőség, az életjáradék, és egyfajta tisztelet (és talán sajnálat) megmaradna." --- írja.

No, látja, ez már nem igaz.

Schmittnek ezzel a történettel, így is, úgy is, annyi. Kinyírták. Ha ő most azt mondja: rendben, elfogadom ezt a velem szemben alkalmazott eljárást, lemondok, bocsánatot kérek, azzal gyakorlatilag mindent aláír, amit az elmúlt időszakban a nyakába f*stak (aláveti magát levadászói és felkoncolói ítéletének). Ellenben ha hivatalos vizsgálatot kér és a bizottság kimondja, hogy (konkrétan) ebben vagy abban hibázott, vétkes, akkor (esetleges) lemondásával csak a vizsgálat által megállapított (konkrét) hibát, vétket ismeri el. Ha jól meggondolom, ezzel, mármint hogy csak azt vállalja, amiért valóban felelősségre vonható és nem többet és nem mást, azoknak is tartozik, akiket "képviselt" (a magyarság azon részének, akikkel egy kulturális-politikai platformon állt).

És:

Nézze a két "ügy" hasonlóságát a szándékok szerint. Egyik esetben sem a konkrét "vétkek" erkölcsi súlya motiválja a "támadókat", hanem politikai és/vagy ideológiai megfontolások (a "vétkek" csak ürügyként szolgálnak a "támadásra"). Ezek embervadászatok! Ezekhez nem lehet asszisztálni!

ü
bbjnick

Piacbarát 2012.01.21. 15:37:33

@bbjnick: no és ha tényleg visszaélt a dr jelzővel, van befolyása az általa aláírt törvényekre?...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.21. 15:44:22

itt is elmondom, az elnök jól tette , hogy lopikált. a megmaradt idejében meg elment motoron kurvázni, most meg elnök. a siránkozó kommunista alemberek, meg itten nikkecskék. és ponfix leszophatják az elnököt, mert ebben az országban mindenki leszarja a kisdoktori eredetiségét.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.21. 16:17:24

és azok paliznak itten, akiknek az elnöke egy besúgó volt, egy történelmi gonosztevő, egy a sátán szarkupacát világra nemző démon. vicces, nem? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 16:28:13

@jose maria padilla: Kinek az elnöke volt micsoda? Na indítson békemenni!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 16:32:54

@bbjnick: Nem, mert ha S.P. ártatlan, akkor nem annyi neki, hanem akkor a HVG-nek annyi. Persze úgy tűnik, hogy nem ártatlan (azt meg nem egy szaros őrmi fogja megmondani, hogy mit számít a kisdoktori :)), ebben az esetben is választhat a méltóságteljes távozás és az ügy méltatlan elnyújtása között. A "támadók" ballib részének motivációjára meg fütyülök, már mondtam, hogy ők nem igazodási pont. :)

Manyi Béci 2012.01.21. 16:33:52

@jose maria padilla:
Hát, Mádl nem volt kifejezetten jóképű ember, és tény, hogy benne volt a neve a "K" (?)telefonkönyvben, de azért ez a sátán szarkupacát világranemző démon titulus azért túlzás, szerintem.

Manyi Béci 2012.01.21. 16:36:04

@Holger Hartland:
Maga pártszimpátia alapján választ igazodási pontokat?

evil overlord (törölt) 2012.01.21. 16:59:00

@Counter: Az nem az én definícióm, hanem a szociké. Mindig akkor kezdenek siránkozni róla, amikor a jobberek próbálják eltakarítani az ő embereiket. Amikor fordítva történik, az a dolgok rendje.

Egyébként KT nélkül is tud működni az állam, il. akkor sem tud működni, ha van.

Ha jól tudom, nem csak Simor fizetését akarták módosítani, hanem az összes közszereplőét, ebbe esett bele. A 0 fizetés nem érdekelne, ha a PM utasítaná, az inkább.

A fenét nem. Ez megy 21 éve: ha eltérő oldalon áll a PM és az MNB, betart (Járai is megtette). Hol indokkal, hol indok nélkül. Az igazán gáz az, ha a PM elképzelése még akár működhet is (azaz nem ámokfutásról van szó), az MNB pedig betart neki (politikai ill. a vezetés közgáz elképzelései miatt).

Nem Bakáról beszéltem, hanem arról, hogy a bírói kar tele van idiótákkal és komcsi ágensekkel. Ha ezek repülnek, az kész nyereség. A gond az, hogy ha helyükre fideszes idióták / ágensek kerülnek (ennek megvan az esélye).

Nem tudom miért kellett átalakítani az ombudsmani rendszert. (Az operás demokráciavédelmi viccparádé kapscán az mondjuk kiderült, hogy Majtényi erősen ballib, az is igaz, hogy ő már jó ideje nem ombucmanó.)

Göncz alaposan betartott Antallnak, és nagyon készséges volt Hornnak. Anyira talán tényleg nem mint SP.

@Doomhammer: Nem SA kiszorítása a fő tényező ebben, de igaza van: a Fidesz még ahhoz is töketlen, hogy ügyesen megszabaduljon tőle.

@Sapika: arokaso.blog.hu/2008/10/10/bartus_laszlo

@bbjnick: Nehéz ügy, úgy néz ki, hogy senki nem vállalja. Esetleg megoldás lenne egy másik egyetem vizsgálata (ekkor nincs arcvesztés a bizottság részéről), vagy egy bírósági eljárás (ezt viszont csak SP ill. a bolgár örökösei indíthatják, hivatalból nem lehet, mert elévült).

@jose maria padilla: Buzi maga őrmester? Mi az, hogy lopikált? Aki tisztességes úton szerezte, az nem szarja le.

@Holger Hartland: Miért lenne annyi a HVG-nek? A kártérítést mellényzsebből kifizetné, jobboldalon már úgyse veszik komolyan, az átlag olvasóját meg nem érdekli különesebben az ügy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.21. 17:05:09

@evil overlord: Szóval ha a szocik valakinek az eltakarítása miatt szót emelnek, az illető szoci ügynök? Vagy a szocik szót emelnek, ha akit el akarnak takarítani, szoci ügynök?

Arról nem is szólva, hogy az ombudsmani rendszert és az ombudsmanokat magukat azért szétzavarni, mert Majtényi ballib...? Bár ettől még ha jól tudom, közmegelégedésre látta el a feladatait adatvédelmi ombudsmanként – 1995 és 2001 között. Azóta nem ombudsmankodik :-) Talán 2012-ben nem megfelelő ok a mostani ombudsmanok kinyírására, hogy 95-01 között Majtényi volt az egyik ombudsman.

Sapika 2012.01.21. 19:08:38

@Doomhammer: @Manyi Béci:
@Holger Hartland:
Váncsa[1] az ÉS-ben[2] méltatta a szumátrai orangutánt[3] Dr. Schmitt Pál kapcsán:
„[Orbán Viktor a köztársasági elnök kiválasztásakor] megjelölhette volna a nagysápi idősek otthan első emeletén található kávéautomatát vagy Chuijt, a Fővárosi Állat- és Növénykert tizenhat éves szumátrai orangutánját, és akkor most a kávéautomata volna a kormányfő, esetleg Chuij. Tisztán technikai értelemben egyik is, másik is jobb választás lett volna, minthogy nem igazán adnának támadási felületet, más kérdés, hogy a kávéautomata népszerűsége a miniszterelnökét kínos mértékben szárnyalná túl, az orangutáné pedig pláne.”
----------------------------
Lábjegyzetek:
[1] Van-e, ki e nevet nem ismeri?
[2] Az Élet és Irodalom mostani (2012.01.20) számának vezércikke
[3] Van ilyen nicknevű blogtárs a tirpákon.

Sapika 2012.01.21. 19:09:52

@Sapika: Errata:
nagysápi idősek otthan --> nagysápi idősek otthona

Sapika 2012.01.21. 19:23:21

@bbjnick: A Wikipédia szerint ezt Catullus írta Lesbiának:
I love her, though I hate her so. You say: "how can this be"?
Ki itt a Lesbia: jótündér, alfő, vagy valaki más?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.21. 19:36:15

@evil overlord:
"Nem SA kiszorítása a fő tényező ebben, de igaza van: a Fidesz még ahhoz is töketlen, hogy ügyesen megszabaduljon tőle."

Valóban. Sokkal fontosabb, hogy a jegybank is betagozódjon a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, vagyis a legfelső agytröszt döntését egyben megkapná, letisztelegne és végrehajtaná, ahogy az a Fidesz Inc.-ben szokás. Szemben ez a régieurópás lassúnaszáddal, ahol a jegybank fékként működik, ha a kormánnyal elszalad a ló.

Konkrétan a jegybank azzal együttműködhetne, ha parancsra annyi pénzt nyomtat, amennyit mondanak neki és ha kell, átutalná a valutát, sőt még szerezne is újat.

Na az lett megmondva Orbánnak, hogy ezt felejtse el és én ennek örülök. Nem akarok még egy engedelmes végrehajtót annak az ámokfutónak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 19:36:57

@Sapika:
[1] Valami sütőpor?
[2] És?
[3] Ellenség a tirpákon? Kérdezze Doomot!

Sapika 2012.01.21. 19:43:07

@evil overlord: Ránéztem a hivatkozott árokásó blogra. Arról nem győződtem meg, hogy Bartos úr valóban olyan tényező lenne, akivel érdemes foglalkozni. Ellentétben mondjuk Bogár proffal, akinek fontossága már többször szóba került itt.
Az onnan induló hivatkozások között ez a 2008. augusztus 27-i viszont szerintem érdekes és tanulságos:
"Miután olvastam a magyar lapokban, hogy Draskovics Tibor és Szilvásy György is úgy nyilatkoztak, a nemzetbiztonsági szolgálatok és a kormány mindent megtesz a kuruc.info bezárásáért, gondoltam, megkérdezem, hol tart az ügy. Meglepetésemre, a szolgáltató nem tudott semmiről. Elmeséltem nekik, hogy ezt a website-ot már két amerikai szolgáltató lekapcsolta a szerveréről a szerződési feltételek megsértése végett. Megkérdezték, mivel sértette a kuruc.info a szerződési feltételeket? Azzal, mondtam, hogy Zyklon B. reklámnak nevezi a magyar közélet megbecsült, zsidó származású tagjait, közzéteszi politikusok, újságírók, bírák és ügyészek telefonját, lakcímét, hogy fenyegessék meg őket ... A cég emberének tátva maradt a szája, szemei kikerekedtek, és elszaladt a főnökéhez. Tíz perc múlva azonnali belső vizsgálatot rendeltek el. Ez volt délelőtt 11 órakor. Délután fél 3-kor már közölték, hogy a vizsgálat véget ért, a kuruc.infót gyűlöletre uszító tartalma, durva antiszemitizmusa, a szerződési feltételek megsértése miatt azonnal lekapcsolják a szerverükről."

-------
Nem tudom, mennyire közismert, de megjegyzem: egy webhely szolgáltatójának megkeresése kb. 10 perc munka, melyet bárki megtehet a saját számítógépén. Ha a szolgáltató egy kultúrállamban székel, akkor elég felhívni a figyelmét arra, hogy az adott lap megsérti államának törvényeit, valamint a a weblapnak a szolgáltatóval kötött szerződését.

Sapika 2012.01.21. 19:44:42

@Holger Hartland: Pedig ennek a sütőpornak majdnem olyan jó a humora, mint a magáé.

Manyi Béci 2012.01.21. 20:07:39

@Holger Hartland:
Mennyi bonyolult ember, mennyi bonyolult válasz!
Ha én nem értem magát, maga nem érti bbnicket, bbnick nem érti Sapikát, Sapika nem érti evilt, de én értem evilt, akkor mégis én vagyok ám a legokosabb!:)

evil overlord (törölt) 2012.01.21. 20:34:48

@Counter: Nem, akkor is sikítoznak, ha tényleg nagyjából függetlent raknak ki (persze ilyenkor a lényeg a kormány baszogatása, és nem az illető védelme). Bár ilyen embert lámpásal kell keresni.

Hol mondtam azt, hogy Majtényi miatt kellett őket szétzavarni?

@Doomhammer: Elég rossz véleménye van a Vérfarkasról. Ennyire csak nem lehet futóbolond.

@Sapika: Bartus valóban nem volt kormánytag, ettől függetlenül egy ritka penetráns figura, kb. mint egy brutális amphetamin-túladagolásban szenvedő Bayer. Ha az a célja, hogy miatta gyűlöljék a baloldalt, akkor jó úton jár.

@Manyi Béci: Biztos, hogy ért engem?

Alfőmérnök 2012.01.21. 20:48:57

@Sapika: BBjnick azt hiszi, hogy szerelmes vagyok belé, azért ütöm. Téved. Azért ütöm, mert az a típus, aki szereti ha ütik. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.21. 21:20:11

@evil overlord: A kormány bőségesen bizonyította, hogy semmilyen ellenvéleménytől nem hatódik meg, innentől kezdve ha az egyszeri tiltakozó még szoci is... hát na, érti. Tiltakozni jó, úgy meg még külön jobb, ha véletlen alappal teheti az ember. Keserű az ellenzékiség kenyere.

Halványan egyrészt-másrésztezett az ombudsmanok szétkergetése kapcsán arról, hogy Majtényi ballib. Bár Majtényi valószínűleg ballib szimpatizáns, de durva tévedés volna minden, a kormányt és jogalkotását nem a jobbik talajáról bíráló véleményt automatikusan ballibnek bélyegezni. Még a beszédét sem tartanám echte ballib hűségeskünek vagy hitvallásnak. És ugye a függetlenség valahol ott kezdődik, hogy közhivatalban a közhivatalt szolgálja az ember saját preferenciái helyett (de ha most azzal jön, hogy mi sem egyszerűbb, mint a közhivatalt az oda ejtőernyőzött pártkatona preferenciáihoz jogalkotni...).

Elég pocsék az a jogalkotás saját jogán is, nem lesz senki se ballib attól, hogy nem tetszik neki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.21. 21:22:10

@Alfőmérnök:

Neeem, kicsi @Alfi! Te vagy az a típus, aki azt hiszi, hogy szeretik, ha ütöd őket, azok, akiket te szeretsz...

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.21. 22:12:09

@Alfőmérnök: Legyen szadista!

@Counter: Valóban rosszul tűrik az ellenvéleményt, ami hiba.

Majtényit nem az ombucmanók szétkergetésének igazolására akartam felhozni, hanem arra, hogy az ún. függetlenek gyakran nem azok. Az Operánál elmondott szövege egy ballib hűségeskü volt: a MI 48-on alapuló Alkotmányunk vs. az ŐK szar Alaptörvénye. Mindezt egy jogásztól, muhaha.

Ha a cél az állampolgárok adatainak védelme a magáncégek/emberek ellen, akkor ennek hivatalként történő ellátása hatákonyabb lehet, mint a korábbi (Péterfalvit nem kell félteni, le fogja tépni a tökét a próbálkozóknak). Az állam elleni védelem már egy más kérdés.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.21. 22:46:48

@evil overlord: Nézze, Majtényi ballib szimpatizáns létére ombudsmanként független tudott lenni, Schmitt fidesz-szimpatizáns és elnökként nem független (de hozhatnám Balsait is, csak vitathatatlan példának). De lehetne példálózni Mádllal is, aki viszont igen. Látja a különbséget? A közhivatalba lépve le kell tudni tenni a kabátot és fel kell tudni venni a hivatal ruháját.

A beszéde, bármilyen meglepő, nem hűségeskü. Értékválasztást persze történik benne. Gondolom, olvasta. Hűségesküket Makovecztől meg Schmitt-től lehetett hallani.
Nem tudom, miért keveri a jogászokat és a jogtechnikusokat.

Az adatvédelmi ombudsman és az új hivatal részletes hatáskörelemzéséhez kicsit késő van, de gondolom, ismeri a don't fix what ain't broke ősi dakota közmondást.

evil overlord (törölt) 2012.01.21. 23:43:20

@Counter: Lehet, hogy anno ombucmanóként független volt, nem tudom megítélni.

Mond ilyet egy józan jogász (még akkor is, ha ballib érzelmű és nem tetszik neki az alaptörvény)? Nem, ilyet egy szekértoló mond.
"Magyarország miniszterelnöke felesküdött az alkotmányra, ezzel arra is, hogy védeni fogja – majd megdöntötte. Rendszeresen azzal kérkedik, hogy ő és törvénye a magyar szellemet képviselik. Pedig ez nem igaz. Az övé legfeljebb Horthyra mutat, míg a mi jogállami alkotmányunk mögött dicsőséges alkotmánytörvények és a legjobb magyarok hosszú sora van, az 1848-as áprilisi törvényektől a kiegyezés közjogi művéig és az 1946. évi I. törvényig.."
Innen van: mandiner.hu/cikk/20120103_majtenyi_laszlo_beszed_az_opera_tuntetesen

Egyébként a hócipőm tele van azzal a csomó idiótával (a fentiek miatt incl. Majtényi), aki a Magyar Köztársaságért remeg. Mo. államformája nem változott meg (sajnos).

Az összevonás ebben az ínséges időkben akár még racionális is lehet. Azt, hogy a Fidesz szarik a környezetvédelemre pedig az Audi-ügy óta lehet tudni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.21. 23:49:35

@evil overlord: Nem támadta senki és elég komoly nemzetközi tekintélye lett a magyar adatvédelmi ombudsmanóskodásnak. Valami köze csak volt hozzá.

Megdöntötték a '89-es alkotmányt? Meg, határozottan azzal szembehelyezkedve alkottatott az új. Kérkedik a ME és pártja? Kérkedik. Vannak a két háború közötti tekintélyuralmi rezsimből merítő vállalhatatlan tendenciák az újban? Vannak. Jogállami volt a '89-es? Igen. Ilyen szempontból illeszkedett a szigorúan alkotmányosan megvalósított korábbi rendszerváltásokhoz? Igen.

A hűségeskü a jövőbeni akaratnyilvánítások önkéntes korlátozásától hűségeskü. Megfogadom, hogy holnaptól egy csomó dolgot úgy csinálok, ahogy valaki más mondja. Ilyet nem tett. Meglehetősen szenvedélyesen beszélt, de szvsz jogász maradt és nem rendelte alá magát semminek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.21. 23:53:12

@evil overlord: Néha elragad a gombnyomhatnék :-)

Racionális összevonásról és ínségről beszélni olyankor, amikor az is mérhető forintgyengülést okoz, ha Selmeczi feltűnik a pódiumon, az egyéb irányú esztelen pénzégetésről nem is szólva, ne legyen naiv.

Ha pedig a Fidesz tesz a környezetvédelemre, akkor érthetetlen a GMO-averziójuk. Illetve Illés Zoltán mindentől függetlenül is az.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 10:10:41

@evil overlord:
"Elég rossz véleménye van a Vérfarkasról. Ennyire csak nem lehet futóbolond."

Én nem vagyok futóbolond és Orbán sem az. Orbán egy olyan rendszert akar építeni, ahol ő irányíthat közvetlen direktívákkal (lásd gyorsnaszád) és a "demokratikus" intézményekben elhelyezett kesztyűbábjai azokat visszaduma nélkül végrehajtják. Ehhez a striciértelmiségével ideológiát is gyártatott (lásd "konzervativizmus"). Az, hogy ez mennyi kárt okoz az országnak (lásd a végtörlesztést, amit az orbáni parancs kiadása után ellenvetés nélkül hajtottak végre), az őt nem érdekli, őt csak a hatalomtechnikai megfontolások érdeklik.

Nem is fogja abbahagyni, amíg le nem állítják.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 10:40:30

Helyes-e a keresztény magyar alaptörvény?
Kim Lane Scheppele megint.

krugman.blogs.nytimes.com/2012/01/21/hungary-misunderstood/
"Fifth, in his defense of the new constitution before the European parliament Wednesday, Viktor Orbán said that his country was trying to restore religion to the center of public life. Surely, he said, having a religious constitution is not out of the European mainstream.

True, a number of European countries, like Poland and Ireland, have constitutions in which religion features strongly. But those are countries with very religious populations. By contrast, Hungary is a highly secular society. Only 21% of Hungarians attend religious services regularly, compared with 84% of the Irish and 55% of the Poles. . Less than half the Hungarian population believes in God, compared with 73% of the Irish and 80% of the Poles. (See the Eurobarometer chart below.) Why, then, is it so crucial for Hungary to have a constitution that proclaims the country to be a Christian nation, and then goes on to include the full checklist of conservative religious views, like the legal protection of the fetus from the moment of conception and a ban on gay marriage? Surely in deciding whether Hungary is a Christian nation, the views of Hungarians should have something to do with it."

Sapika 2012.01.22. 17:26:05

@Alfőmérnök: Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy azt írta most a tirpákon, hogy nemcsak doomfolyam van, meg jósda, hanem alfőfolyam is. Hol van ez utóbbi?

Sapika 2012.01.22. 17:29:30

Elmentem 301. tüntetőnek a Hadd szóljonra. Kimondottan kellemes volt, tetszett a TASZ főember is, a Závoda is, meg a paidagogosz szakszervezet főnöke is. Mellettem valaki France Culture mikrofonnal vette a hanganyagot.

Sapika 2012.01.22. 17:46:58

Sok év kihagyás után tegnap újra tévét néztem. Ugyanis az M1-en ment a Vicky Cristina Barcelona c. vígjáték, mely eddig valahogy kimaradt az életemből, pedig nagyon mulatságos. Nos, már az első percnél csalódás ért: nem sikerült a hanganyagot jól leadniuk, csak pár éves film, és mégis olyan torz volt a hang, hogy sokszor hallottuk tisztán a poénokat. Ezen felül tízpercenként beúszott a képbe egy hatalmas, ronda felirat arról, hogy 400 ezres volt a délutáni békemenet, függetlenül attól, hogy éppen mi ment a filmen.
---
Szerintem végül is mindegy, hogy a világ által elfogadott "százezres tömeg" vagy a belügyérek szerinti 400, vagy a szervezők szerinti 1.000.000 volt az igazság. Bár inkább hiszek a világnak, ugyanis a belügyérek 2002-ben is 2,5 milliót számoltak a Kossuth téren. Kádáréknak anno tényleg sikerült milliós tömeget kiállítani minden május elsején, és ez mégsem jelentette azt, hogy velük van az ország.
--------
Ha már ennyit reklámozták a hírműsorukat (9-szer zavarták meg vele a filmet) csak megnéztük a film után. 1999 óta nem tettünk ilyet; ha nagy ritkán megnéztünk egy híradót, ügyeltünk hogy ne a köztévé legyen. Úgy tűnik, sokat silányult a színvonaluk ez idő alatt.

Sapika 2012.01.22. 18:05:17

@Doomhammer: "Én nem vagyok futóbolond és Orbán sem az."
Magáról nem is tételezett fel senki ilyet. Viszont a mondat második felét a fél ország (és talán az újságolvasó világ fele is) megkérdőjelezi.
Az értelmező kéziszótár szerint:
"futóbolond (fn): túlzó, hóbortos (céltalanul sokat jövő-menő) ember.
Szerintem viszont inkább úgy használjuk ezt a szót a mai nyelvben, hogy bolond, de még nem annyira, hogy gyógykezelni kelljen. (Még nincs az elmegyógyintézetben, hanem szabadon futkározik.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 19:18:04

Ez mikori vajon?

www.bloomberg.com/news/2012-01-22/luxembourg-s-asselborn-calls-for-hungary-sanctions-spiegel-says.html
"Luxembourg Foreign Minister Jean Asselborn said Hungary should face sanctions including the possible removal of European Union voting rights, Der Spiegel reported.

Asselborn said in an interview that Hungarian Prime Minister Viktor Orban has “forfeited the right to present himself as a European,” the magazine reported. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 21:05:53

Milyen gyárakkal kell az amerikaiaknak versenyezniük?

ww.nytimes.com/2012/01/22/business/apple-america-and-a-squeezed-middle-class.html?_r=2&ref=charlesduhigg&pagewanted=all
"For years, cellphone makers had avoided using glass because it required precision in cutting and grinding that was extremely difficult to achieve. Apple had already selected an American company, Corning Inc., to manufacture large panes of strengthened glass. But figuring out how to cut those panes into millions of iPhone screens required finding an empty cutting plant, hundreds of pieces of glass to use in experiments and an army of midlevel engineers. It would cost a fortune simply to prepare.

Then a bid for the work arrived from a Chinese factory.

When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day.

The Chinese plant got the job.

“The entire supply chain is in China now,” said another former high-ranking Apple executive. “You need a thousand rubber gaskets? That’s the factory next door. You need a million screws? That factory is a block away. You need that screw made a little bit different? It will take three hours.”

In Foxconn City

An eight-hour drive from that glass factory is a complex, known informally as Foxconn City, where the iPhone is assembled. To Apple executives, Foxconn City was further evidence that China could deliver workers — and diligence — that outpaced their American counterparts.

That’s because nothing like Foxconn City exists in the United States.

The facility has 230,000 employees, many working six days a week, often spending up to 12 hours a day at the plant. Over a quarter of Foxconn’s work force lives in company barracks and many workers earn less than $17 a day. When one Apple executive arrived during a shift change, his car was stuck in a river of employees streaming past. “The scale is unimaginable,” he said. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 21:32:10

@Sapika:
"Kádáréknak anno tényleg sikerült milliós tömeget kiállítani minden május elsején, és ez mégsem jelentette azt, hogy velük van az ország."

Ebben a tekintetben a MIÉP példája is nagyon érdekes. Ez a párt rendszeresen 6-8000-es tüntetéseket hoz össze ma is.
Például 2010-ben:
hvg.hu/itthon/20100315_miep_marcius_15_csurka_jobbik
"Elsőre talán meglepő: az Országos Választási Bizottság honlapja szerint eddig harminchat saját és hat közös, hivatalosan elfogadott jelölttel bíró MDF március 15-i ünnepségén talán, ha nyolcvanan, míg az idáig egy hivatalos jelöltet állított MIÉP-én jó hat-nyolcezer ember vett részt."

A polgári köröket egyébként Csurka kísérletezte ki Orbánnak. Csurka azonban sose volt képes olyan méretekben megvalósítani ezeket az ötleteket, ahogy a Fidesz tette. Az ötletek azonban mind a MIÉP-től vannak.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 21:40:14

@Doomhammer:

maga itt ne tetesse magát ostobának

maga egyébként is elárulta a szakralitást egy reverzpálfordulással

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 21:57:40

@Doomhammer:

inquisitor? ha-ha

legfeljebb szivattyúkenő

tudhatja jól mi jár az árulónak a török birodalmi szivattyú idejéből

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.22. 22:09:09

@Marschieren gehen mit Maschienengewehr:
Én csak azt tudom, hogy Pál apostol, akiről a pálfordulás lett elnevezve, vértanú lett.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2012.01.22. 22:15:30

@Doomhammer:

akkor inverzpálfordulás, na

ércse jól - bár egy szivattyúügynök nyilván csak azért se fogja

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 12:11:17

Kanadanak nem kellenek a magyar bunozok.

www.thespec.com/news/local/article/659227--hamilton-prosecutor-lashes-out-at-lax-rules-tells-hungary-we-don-t-want-your-criminals
"Nemes came to Hamilton, from Hungary, in December 2008 and soon after misled authorities into believing she and her husband had separated and that she was a single mom, court heard.

In total, she and her husband are believed to have defrauded the City of Hamilton out of nearly $50,000.

“We lost $50,000 paying criminals,” Skarica said.

But Nemes’ case is about a much larger issue, he added.

The “bizarre” criminal justice system in Hungary allows a person who has been found guilty of a crime to return home, before returning to jail, he said, adding that this “is almost designed for criminals to flee somewhere else.”

That is just what Nemes did.

But when she arrived in Canada and claimed refugee status because she is a Roma, no warrant appeared when the Canada Border Services Agency searched her name. Documents presented in court proved she also told authorities she didn’t have a criminal record.

In fact, she is wanted in Hungary for five felony related offences. She had been convicted to serve two years and six months in jail, Skarica said.

It wasn’t until May of 2010 — 18 months after she arrived in Canada and began receiving Ontario Works benefits — that Hungarian authorities notified local authorities about Nemes’ criminal past."

...
"At one point, Skarica said he wanted to send a message back to Hungary. “We don’t want your criminals.”

After passionately detailing the crimes, Ontario Court Justice Timothy Culver questioned why the Crown was asking for a sentence of time served (and immediate deportation), instead of more jail time. Skarica answered that he didn’t want Canadian taxpayers on the hook for any more."

evil overlord (törölt) 2012.01.23. 13:28:50

@Counter: Elemezgessük:
"Magyarország miniszterelnöke felesküdött az alkotmányra, ezzel arra is, hogy védeni fogja – majd megdöntötte. "
Azt kb. bcs-nek állítja be, miközben annyi történt, hogy 2/3-os felhatalmazással átírták. Az emberek ennek tudatában választották meg.

"Rendszeresen azzal kérkedik, hogy ő és törvénye a magyar szellemet képviselik. Pedig ez nem igaz. Az övé legfeljebb Horthyra mutat,
Jó anyagot tolhat, mi köze van OV-nak a Kormányzóhoz (bár lenne)?

"míg a mi jogállami alkotmányunk mögött dicsőséges alkotmánytörvények és a legjobb magyarok hosszú sora van, az 1848-as áprilisi törvényektől a kiegyezés közjogi művéig és az 1946. évi I. törvényig.."
És ezt így hogy? Amúgy nem tudom mi az a nagy dicsőség a 1946. évi I. törvényben.

A fiúk mindent piszgáltatnak, de nem mindet rossz irányba.

A GMO averzió egyrészt jogos, másrészt a népnek nem lehetne beadni.
Az Audi-eset annyit bizonyít, hogy ha az érdekeik úgy kívánják, akkor nem túl fontos a környezetvédelem.

@Manyi Béci: Önt? Dehogy.

@Doomhammer: Muhaha, a Vérfarkasról beszéltem, nem önről. Amit ön ír az erősen irracionális viselkedés a jelenlegi helyzetben.

Nem lehetne megoldani, hogy aki menekültstátuszt kér arra hivatkozva, hogy itt báncsák, az elveszíti az állampolgárságát?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 13:54:28

@evil overlord:
"Nem lehetne megoldani, hogy aki menekültstátuszt kér arra hivatkozva, hogy itt báncsák, az elveszíti az állampolgárságát?"

Diktaturak biztos igy tennenek. Demokraciak kivizsgalnak, hogy igaz-e a bantas.

A kanadai ugyesz azt allitja, hogy a magyar buntetojogi eljaras tisztara olyannak tunik, mintha batoritanak az eliteltet, hogy lepjen le a borton elol. Raadasul a kanadai szervek majdnem ket evvel a ficko eltunese utan kaptak ertesitest a magyaroktol, hogy az illetonek Magyarorszagon kellene ulnie. Ez alatt eloadta az uldozottet Kanadaban es felmarkolt egy rakas szocialis tamogatast. Emellett embercsempeszett es rabszolgamunkasokat tartott. Mondjuk ez utobbiak a kanadaiak sara. Ami minket erdekel, az az allitas, hogy a magyarok is felelosek abban, hogy a ficko egyaltalan meg tudott lepni es hogy a kanadaiak semmifele ertesitest nem kaptak, hogy egy bunozot fogadtak be menekultkent.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 14:06:08

Orban vajon komolyan gondolja az IMF deal-t vagy meg mindig szorakozik?

www.reuters.com/article/2012/01/23/us-hungary-imf-idUSTRE80M0PV20120123
"Financial markets are looking for proof that Orban is serious, particularly after thousands of Hungarians marched in support of his policies on Saturday.

He said the cabinet would work out the details by Monday, a day before he heads to Brussels to meet Commission President Jose Manuel Barroso.

"I think the deal will be struck by March or April," Orban's state secretary, Mihaly Varga, told TV2. He said he made the assumption considering it took a month for Budapest to arrange an earlier loan package when the economic crisis hit in 2008.

When asked if media estimates that the package could be for 17-20 billion euros, Varga said they were probably not far off."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.23. 14:23:37

@evil overlord: Maga látott részeket az új alaptörvényből a választások előtt vagy legalább értesült egyes fontos változtatások tartalmáról? Kötve hiszem.
Mintha azzal érvelne, hogy 2006-ban a trükkök százainak tudatában döntöttek volna a választók az MSZP-SZDSZ kormány mellett. Mert hát lehetett tudni, hogy a PM késlekedik az áht. adatokkal, többek között.

A hatályon kívülre helyezett '89-es alkotmánynak voltak olyan értékei, amelyeket az új alaptörvény valóban megdöntött, és amelyek miatt az vállalhatatlan (bírói illetékesség, nyugdíjkényszer, bírói és egyéb vezetők önkényes elmozdítása). Az új alkotmányjogi szemlélet több ponton markánsan szembemegy az általánosan elfogadott jogállami szabályokkal, azokat tagadja (jogalkotási eljárás, AB szabályozása, választási rendszer pl.). Ennélfogva nem csak új alkotmány született, de valóban megdöntötték az eddigi alkotmányos rendet.

A "legfeljebb" határozószó értelmét nem szükséges elmagyaráznom.

Magának mi baja az 1946. évi I. törvénnyel?

bz249 2012.01.23. 14:52:28

@Doomhammer: egeszen pontosan mirol is szol a kinezer iparral kapcsolatos cikk? Hogy nem lehet versenyezni azzal, hogyha unorthodox modon mukodik a gazdasag es az egesz egy atlathatatlan katyvasz, de nincs koltsegerzekenyseg, mert az allam majd ugyis kipotolja?

Vagy eppen azt mondja, hogy milyen faszipantos a kinai modell?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 14:57:26

@bz249:
Arrol szol, hogy ha egyszer egy egesz gyartolanc az osszes kiszolgalo szervezettel egyutt atkoltozott mashova, akkor allati nehez oket visszahozni. A gyartassal egyutt pedig kozeposztalybeli allasok tizezrei mennek el.

bz249 2012.01.23. 15:08:07

@Doomhammer: ez amugy Magyarorszagra nezvest is erdekes lehet, csak nalunk eppen forditva. Vagyis, hogy mennyire nehez elerni, hogy egy teljes gyartolanc es a kiszolgalo egysegei nalunk telepuljenek le (es ezzel onerosito modon stabilizaljak magukat). Persze jo kerdes, hogy erdemes-e ennyire egyoldaluan fejlodni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 15:13:20

@bz249:
Ahhoz, hogy ez mukodjon, megfelelo gyartasmeretre is szukseg van. Kicsiben a Nokia ezt csinalta Komaromban es remekul is mukodott, amig a Nokia is remekul mukodott. Amiota mar nem mukodik remekul, az egyik beszallito a masik utan dobja fel a talpat, mert nem volt kepes masik vevot talalni.

bz249 2012.01.23. 15:18:04

@Doomhammer: a Nokia mar Finnorszagban is problematikus a tul nagy kacsa a tul kicsi toban effektus miatt. Egyszeru meretgazdasagossagi okok miatt Magyarorszag maximum 1 db ilyen ceget tud kiszolgalni. Akarjuk-e vagy nem, ha igen, akkor mennyit er meg.

Igazabol ezt talan meg Matolcsy is meg tudna valaszolni, mert ez ilyen gazdasagstrategiai terulet. De a megjelent anyagokbol nem igazan ertettem meg, hogy milyen celokat fogalmaztak meg (mert azert ez az elosztoterminal es turizmus dolog... hat maradjunk abban, hogy remelhetoleg komoly, mert viccnek durva lenne).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 15:20:46

@bz249:
Nem hiszem, hogy lenne strategia. Akit meg tudunk szerezni, megszerezzuk es alkalmazkodunk. Ezt nem lehet leirni, ezert inkabb azt irjak, hogy okoize meg KKV.

bz249 2012.01.23. 15:29:19

@Doomhammer: amugy akar le is lehetne irni, bar a merjunk kicsik lenni nem jobboldali szoveg. Viszont vannak azert olyan orszagok, amelyek ezen az alapon szerveztek meg magukat, hogy kicsik es rugalmasak. Nemelyik meg sikeres is.

Ugyanakkor persze a jelenlegi sodrodas is jarhato ut, csak csinalna valaki ugyesebben. Mert nem hiszem, hogy a kornyezo orszagok annyival okosabbak nalunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 15:37:45

@bz249:
Egy dolog biztos (Kina eseten is): mindig ugy kezdodik, hogy az iparagat megszerezni kivano orszag sokat fizet. Vagy igy, vagy ugy.

Az idezett cikkben:
"When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.23. 16:02:13

Buy!

www.businessweek.com/news/2012-01-23/forint-set-for-biggest-5-day-rally-since-2009-on-bailout-steps.html
"Investors should buy the forint and sell the Polish zloty, Simon Quijano-Evans, a London-based economist at ING, said in an e-mailed report today, citing the planned moves by Orban on the central bank law. The forint appreciated 0.1 percent to 70.35 per zloty."

Sell!

"Investors should sell the forint against the zloty or the Romanian leu as Hungary faces further demands from the EU in return for reviving talks on financial assistance, Guillaume Salomon, a London-based strategist at Societe Generale SA, said in an e-mailed report today, adding that the new conditions will concern “safeguarding the rule of law.”"

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.01.23. 16:25:04

@Doomhammer: Mi sem egyszerűbb! A holland ING velünk van, a francia (Trianon!!!) Societe Generale pedig ellenünk, ahogy a franciákok I. Ferenc király és I. Szulejmán szultán szövetsége óta megannyiszor. A Quijano-Evans és a Salomon családnevekből fabrikálható értelmezéseket meghagynám Bayer Zsoltnak. Persze, tudjuk, hogy mindkét esetben a komprádorszivattyú működik, csak az a kérdés, hogy milyen intenzitással, és mely gyarmatok felől.

De lejátszhatják egymás között is, mondjuk a SG forintot ad el az ING-nek, amely zlotyval és lejjel fizet érte.

Sapika 2012.01.23. 21:22:42

@Counter: "Maga fideszesnek alkalmatlan."
Hát igen, senki sem lehet lófasz a saját seggében.

Gandalf Garaboncias 2012.01.23. 21:33:08

Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, akkor az IMF informálisan azt kérhette a kormánytól, hogy vagy legyen többkulcsos az szja, vagy emeljék meg a 16%-os kulcsot 19%-ra.

Sapika 2012.01.23. 21:42:32

@evil overlord: "Bartus ... kb. mint egy brutális amphetamin-túladagolásban szenvedő Bayer. Ha az a célja, hogy miatta gyűlöljék a baloldalt, akkor jó úton jár."
Nézze, Bayer egy fontos eszmetárs. Most is ő vezette a Nagy Békemenetet, mindjárt Széles mellett.
Az egyik erőteljesebb zsidózása után pár héttel már meghitt, szeretetteljes fotókon jelent meg Orbán viktor társaságában. Juszt sem egy szoclib lapból idézem, hanem innen:
www.barikad.hu/ki_h%C3%BClye_-_bayer_zsolt_k%C3%A9sei_%C3%A9bred%C3%A9se-20110923
meg innen:
barikad.hu/node/40866
Mindkét találatot a gugli adta ki, de eljöttek ezek a képek megbízhatóbb helyeken is.
Az Orgoványi erdőről megeresztett eszmefuttatása után
www.magyarhirlap.hu/pp_hir_nyomtat.php?hir_id=215174
nem sokkal pedig Madách Imre díjjal tüntette őt ki egy fideszes önkormányzat.

Hogy lehetne ezt a Fontos Tényezőt összehasonlítani egy olyan nulla körüli entitással, mint a Bartus?
Bartus ismertsége kizárólag abból fakad, hogy a jobboldal lelkesen idézi.
"Általam vagy, mert meg én láttalak"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 10:31:05

A megallapodas az EU-val nem is surgos.

www.reuters.com/article/2012/01/24/us-hungary-navracsics-idUSTRE80N0H820120124
"When asked about ongoing expert-level discussions between the Hungarian government and the EU's executive on a string of legislation designed to prepare a political agreement between the two parties, Tibor Navracsics told public radio:

"I do not know if either the prime minister or the President of the Commission have the ambition to strike an agreement today, the issues at stake are just not that pressing."

"There will be talks I think and the expert level talks precede the political negotiation in order to allow us to see which are the areas where an agreement could be reached.""

Mihelyt enyhul rajtuk a nyomas, azonnal megprobalnak visszatancolni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 10:31:39

@Pisti, az aragorn:
"Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, "

Ha nem haragszik, en nem hiszek a sajtoertesuleseknek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 15:32:15

Szloveniaval egyutt vagyunk ellovasok.

www.ft.com/intl/cms/s/0/13e57b18-4668-11e1-89a8-00144feabdc0.html#axzz1kO0A0dtP
"The economic outlook for much of eastern Europe is continuing to darken as the eurozone crisis refuses to abate and western banks reduce lending in the region, according to the European Bank for Reconstruction and Development.

The bank said on Tuesday that figures from the third quarter of last year showed the first net capital outflows from the region since the 2009 crisis. The western banks that dominate banking in central and east Europe, under regulatory pressure to rebuild balance sheets at home, “appear to be deleveraging since the autumn”.

In its latest quarterly forecasts, the EBRD has cut its 2012 projected growth for central Europe – including Poland, Hungary, and Slovakia – and the Baltic states to 1.4 per cent this year, from the 1.7 per cent it was forecasting three months ago.

The bank forecasts that Hungary and neighbouring Slovenia will go into recession, although these are the only countries out of the 29 where the bank operates whose economies are seen contracting this year"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 16:25:10

A Fidesz szenaja rosszul all.

www.reuters.com/article/2012/01/24/us-eu-hungary-funds-idUSTRE80N10X20120124
"Orban has lost a large part of his support at home, while the economy is heading for recession and investors' loss of confidence has pushed borrowing costs to more than 9 percent."

Gandalf Garaboncias 2012.01.24. 16:36:28

@Doomhammer:
Varga Mihály sem hiszi el.

Ellenben azt észrevették, hogy a HVG Online blogzónája milyen népszerű lett?
Tóta W. után odaköltöztek többen is, pl. Balavány György és Oszkó Péter is.
hvg.hu/itthon/20120123_hvg_blogok

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 17:16:34

@Pisti, az aragorn:
Az nem kerdes, hogy a szektoradokat ki kell valtani valamivel, foleg, mivel ezt a kormany is megigerte 2013-tol. 171 milliard forint nem piskota es a legkezenfekvobb forras az SZJA. Persze lehet strukturalis reformokat is vegezni (ertsd: valakitol elvenni) vagy tovabb emelni az AFA-t, esetleg kitalalni valamilyen teljesen uj adot (ingatlanado?)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.24. 17:17:24

@Pisti, az aragorn:
"Ellenben azt észrevették, hogy a HVG Online blogzónája milyen népszerű lett? "

Az a csoda, hogy az ujsag+blogok klasszikus kombinaciot eddig miert nem nyomtak jobban.

Sapika 2012.01.24. 21:08:56

Hová lett a 2002-es Kossuth téri nagy fidesz tüntetés? Bocsánat, ez itt nem provokáció akar lenni, hanem tényleg nem értem. Nem hiányzik senkinek sem? Már szombat este az M1 hírműsorában is meglepett a sulykolóember (Fritz Tamás) azzal, hogy a mostani tüntetés a rendszerváltás óta a legnagyobb. Ma reggel meg a rádión a hírekben beadtak 2 perc eredeti OV hangot. Azt mondta, hogy volt a Nagy Imre temetés 1989-ben kb. 200.000 résztvevővel, és most a szombati ennél kb. kétszer nagyobb volt. De nekem úgy rémlik, mintha a kettő között is lett volna valami népesebb gyűlés.

Sapika 2012.01.24. 22:05:54

@Counter: Meló. Csak a hírekig jutottam el az autóban, de azok sem vidámak. Például Mesterházy is gazdasági növekedést élénkítő intézkedéseket vár el, vagy ígér a hatalomra kerülése után, már nem emlékszem pontosan melyik verziót mondta.
Én viszont olyan politikusokra szeretnék szavazni, akik bevallják: MO nagyságú és helyzetű országban a kormány csak hármat tehet a növekedésért:
(1) Nem lop és nem pazarol;
(2) Békén hagyja a gazdaságot;
(3) Hisztérikus rángások helyett kiszámítható, stabil környezetet igyekszik teremteni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.24. 22:13:19

@Sapika: Egy vicc parafrázisa lett volna... tudja, amelyben a pártgyűléseken szólalnak fel egymás után a szereplők ugyanígy "hová lett"-tel bevezetve, s a csattanóban a kérdés az, hogy hová lett az előző kérdező.

Sapika 2012.01.24. 22:16:39

@Counter: Nem esett le, pedig tényleg jó. Menzel: Pacsirták cérnaszálon c. filmjében előfordul drámai elemként is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.24. 22:21:35

@Doomhammer: Nem adott linket a mai tirpákposztra. Pedig ami engem illet, az elmúlt időszakban a blogomra már öt kattintást is kaptam azzal a keresőkifejezéssel, hogy "OViSaBReFőSz", tehát megéri.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 09:26:48

@Sapika:
"De nekem úgy rémlik, mintha a kettő között is lett volna valami népesebb gyűlés. "

Egy hettel a valasztasok elvesztese elott? Nem jo uzenet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 09:28:19

@Sapika:
"Hisztérikus rángások helyett kiszámítható, stabil környezetet igyekszik teremteni. "

Es akkor hova lesz az a sok penz, amit a sok elit azzal keres, hogy forinttal es OTP-reszvennyel spekulal elore tudvan azt, hogy mikor kuldunk haduzenetet es mikor kotunk beket?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 09:35:28

Mindenki nagyon baratsagos volt, Orban mindent megigert, de megallapodas nem szuletett.

online.wsj.com/article/SB10001424052970204624204577181083182290426.html?mod=googlenews_wsj
"In a statement issued Tuesday, Mr. Barroso said Mr. Orban had "indicated Hungary's readiness to address swiftly the issues raised" by the EU. The EU has criticized changes to Hungarian laws that it says undermine the independence of the central bank and the courts and threaten data privacy

No final deal between the two sides appeared to have been struck. But the comments marked a further easing in the political rhetoric."

Sapika 2012.01.25. 12:05:07

@Doomhammer: Hát igen. Ahogy a nóta mondja:
Ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 13:06:46

Az EU tanulhatna a Brit Nemzetkozossegtol, ami mar korabban kirugta a maga "Magyarorszagait".

www.ft.com/intl/cms/s/0/bf21dd2a-46ac-11e1-85e2-00144feabdc0.html#axzz1kO0A0dtP
"High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. www.ft.com/cms/s/0/bf21dd2a-46ac-11e1-85e2-00144feabdc0.html#ixzz1kTGX3ZkI

Sir, Your editorial “Orban and the EU” (January 23), on the possibility of Hungary being suspended from the European Union, rightly notes the paucity of EU tools to deal with such situations. In contrast, the Commonwealth has the means if necessary to take strong action. This has in the past – after due process – resulted in suspension of key members such as Nigeria, Pakistan, Zimbabwe and Fiji, guided by the advice of a special sub-committee of foreign ministers.

At the recent Commonwealth summit in Australia, the remit of these ministers was further strengthened to embrace both review and action in a wide range of situations where fundamental political values are under threat. Given Lady Ashton’s most welcome participation at the Australian summit, the EU could do worse than learn from Commonwealth experience and procedures in dealing with cases such as Hungary."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 13:48:05

Marcius vegeig azert eltart, amig Orbannak sikerul keresztuleroszakolni az EU altal kovetelt valtozasokat a Parlamenten.

Jaj, csak Lazar keresztbe ne fekudjon.

online.wsj.com/article/SB10001424052970203806504577182520957019932.html?mod=googlenews_wsj
"BUDAPEST—Hungarian Prime Minister Viktor Orban, keen to strike a deal with the European Union and International Monetary Fund on financial backing, said Wednesday he can push any needed legal changes through parliament by the end of next month. "

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.25. 14:02:06

@Doomhammer: Vagy inkább: "Élvezd a háborút, mert a béke szörnyű lesz!" (Német mondás 1944 tájékáról.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.25. 14:04:41

@Doomhammer: Még csak January van, a next month az február. De addig el is tart, mire minden egyéni képviselőnek megírják az indítványát.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 14:18:58

@Holger Hartland:
A februar-marciusban igaza van, de nem arrol szolt a gyorsnaszad, hogy egesz alkotmanyokat el lehet fogadni napok alatt?

Ehhez kepest masfel honap egy kicsit sok es azt a gyanut veti fel, hogy ezek meg mindig taktikaznak.

bz249 2012.01.25. 14:21:52

@Doomhammer: ez a Brit Nemzetkozosseg ez egy olyan mukodo dolog vagy inkabb olyan, hogy evente egyszer osszegyulnek a kaviaros szendvicsert?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.25. 14:29:31

@bz249: Gondolom, jár vele egy rakás idegenrendészeti és munkavállalási, meg talán kereskedelmi privilégium.

De ha azt kérdezi, hogy hány hadosztálya van a Brit Nemzetközösségnek...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 15:11:48

@bz249:
Ez most mellekes. A lenyeg az, hogy ki lehet onnan zarni orszagokat es az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat a britek megosztanak az EU-val, hogy az EU kizarhassa a magyarorszagait.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 15:41:20

@Pisti, az aragorn:
Ezt lehet ugy is ertelmezni, hogy az egykulcsos ado ellen vannak:

"Directors also called for a coherent tax and expenditure policy mix that would limit the impact of fiscal consolidation on growth and protect the most vulnerable sections of the population."

Gandalf Garaboncias 2012.01.25. 15:51:32

@Doomhammer:
Kérdés persze, hogy ez a tényleges egykulcsos adó elve ellen szólna, vagy konkrétan a megvalósult magyar modell ellen, amely bonyolultabb lett, mint amilyennek szánták ("másfél" kulcsos?).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.25. 16:12:44

@Pisti, az aragorn:
Nem, az IMF-nek nincs velemenye az egykulcsos ado ellen. Viszont ezt mondjak:

"Directors welcomed the forthcoming regulations on minimum liquidity ratios and planned reduction in the bank tax, and encouraged the finalization of a bank resolution framework. "

Vagyis elvarjak a bankado csokkenteset (amit egyebkent a kormany meg is igert). Tovabba elvarjak a hiany csokkenteset is.

"Directors concurred that, despite the weaker growth outlook, fiscal tightening is necessary given Hungary’s high public debt and uncertain financing prospects. "

Vagyis van egy lyuk, most kapasbol meg nem mondom mennyi, nagyjabol 100 milliard. Ezt kell ugy kigazdalkodni, hogy kozben megvedjuk a "most vulnerable sections of the population."

Sapika 2012.01.25. 17:37:53

@Doomhammer: "De nekem úgy rémlik, mintha a kettő között is lett volna valami népesebb gyűlés. "
"Egy héttel a választások elvesztése előtt? Nem jó üzenet."

Azt értem, hogy nem jó üzenet. Azt nem értem, hogyan lehet megfeledkezni egy 400.000-es (akkor kétmilliósnak mondott) tüntetésről. Már úgy értem, hogy a célközönség részéről. Például akik ott voltak. Nekik sem tűnik fel a kihagyás a felsorolásból? Vagy van ennek valami mély pszichológiája?

Hallottam persze a Bolsevik Párt állandóan átírt történetéről, de akkor a közönség azért jobban rettegett, mint most.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.25. 17:43:48

@Sapika: Ez csak a bolsevik párt hibájaként értékelhető. A Fidesz most bizonyítja, hogy a rettegés nem szükséges eszköz ugyanazon célok és folyamatok megvalósításához.

_Szeretjük_ Nagy Testvért. (És én még az unalmas parafrázisokat is.)

Sapika 2012.01.25. 22:41:27

@Counter: "És én még az unalmas parafrázisokat is."
Ha a tegnap esti bejegyzésére gondol ("Egy vicc parafrázisa lett volna...") az nagyon találó volt. Látom, ontja mostanában a humort; nekem tetszik ez.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.25. 22:50:54

@Sapika: Most még súlyosbítottam is a helyzetet Orwellel. Sajnos ez valami jellemhibám lehet, *pillanatnyilag mindig jó ötletnek tűnik*.

Sapika 2012.01.26. 00:06:03

@Counter: Orwell közismert, nem kell magyarázni. Viszont a múltkor sztem túl agresszív volt Vhailor blogtárssal szemben. Az egészet ugyan nem volt időm elolvasni, de ez a rész itt feltűnt nekem, bár nyilván már senki sem olvassa, amit most, több nap késéssel belelocsogtam:
mandiner.blog.hu/2012/01/21/mi_az_igazsag_ii/fullcommentlist/1#c15633972

Érdeklődnék az őstörténetről a galamuson írt anyag iránt, amit említett. Hogy lehet azt megtalálni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.26. 08:25:29

@Sapika: Sándor Klára írta, a galamus közismerten fejlett portáltechnikájának köszönhetően a következőképpen lehet rá hivatkoznom:

Sándor Klára írásai közül az az oldal, amelyen az I. cikk található:
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=category&id=68%3Acssandorklara&layout=blog&Itemid=105&limitstart=44

Lépegessen előre erről az 5. oldalról, a sorozatba tartozó cikkek esetében az alcím ezt jelzi. A megjelenítést szűrni, persze...

Az I. cikk: galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17520:elzarkozas-a-nemzeti-hagyomanytol&catid=68:cssandorklara&Itemid=105

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 09:08:04

@Sapika:
"Azt nem értem, hogyan lehet megfeledkezni egy 400.000-es (akkor kétmilliósnak mondott) tüntetésről. "

Pont igy. :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 11:08:25

@Pisti, az aragorn:
Ezek is azt gondoljak, hogy az IMF kerni fog valamit az egykulcsos ado korul. Egyebkent nem tudom, honnan ideznek.

news.businessweek.com/article.asp?documentKey=1376-LYCW580D9L3801-1N4C4CIUJS5P2JSH5HJEJHCFQD
"The government may need to “revisit” elements of a flat personal income tax that forced an 18 percent increase in the minimum wage to shield lower income workers, the IMF said."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 13:35:56

Matematikailag bebizonyithato, hogy a Fidesz parlamenti kepviseloinek aranya egyre csak emelkedni fog mindaddig, amig csak Fidesz kepviselok ulnek a Parlamentben.

www.significancemagazine.org/details/webexclusive/1453049/Reincarnation-of-a-regime-in-Hungary.html
"It was not so long ago that people feared to express their opinion in public, but people tend to forget regimes, and are sometimes ready to exchange it for another one. Is it a new threat after six democratic elections, a new dominant ’Party’ is forming slowly but surely, to overshadow the political arena? Can we possibly predict that the emerging political formation Fidesz will be the only party in the Hungarian parliament, closing the circle what started slightly more than 20 years ago?"

Gandalf Garaboncias 2012.01.26. 14:17:18

Itt is megemlítették az egykulcsos adó kérdését, valamint további érdekes részleteket a már eddig is ismert elvárások hátteréről:
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/az-imf-aggodik-az-alacsony-jovedelmu-magyarokert-367530

Az IMF szerint nem lehet növekedést elérni költségvetési ösztönzéssel, kiadáscsökkentés kell, és punktum!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 14:30:09

@Pisti, az aragorn:
"Az IMF szerint nem lehet növekedést elérni költségvetési ösztönzéssel, kiadáscsökkentés kell, és punktum! "

Hat ez mindenkeppen igaz, ha az egykulcsos adot meg akarjak tartani. Pont ezt magyarazza Rosenberg: nem lehet csokkenteni ugy az adoterhelest a magasabb jovedelmueknel, hogy az alacsony jovedelmueknek viszont emelkedik az adoterhelese. Minthogy novekedes nincs, kiadascsokkentes kell.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 16:32:29

Sajtoszabadsag index.

www.publicserviceeurope.com/article/1408/hungary-tumbles-down-press-freedom-rankings
"Hungary has dropped dramatically in an annual press freedom index after introducing media laws that have provoked criticism across Europe. But European Union countries continued to dominate the top places in the list.

Under Prime Minister Viktor Orbán's leadership Hungary slipped 17 places to 40th in the rankings, compiled each year by the campaign group Reporters Without Borders. Yesterday Vaira Vike-Freiberga, a former president of Latvia who is leading the EU's independent high level group on press freedom, said the Hungarian press suffered from an "extraordinary concentration of power"."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 16:52:52

@Pisti, az aragorn:
Hat ugy konnyu, hogy az USA-ban verik az ujsagirokat.
"In the space of two months in the
United States, more than 25 were subjected to
arrests and beatings at the hands of police who
were quick to issue indictments for inappropriate
behaviour, public nuisance or even lack
of accreditation"

Sapika 2012.01.26. 17:21:48

@Pisti, az aragorn: "Az IMF szerint nem lehet növekedést elérni költségvetési ösztönzéssel, kiadáscsökkentés kell, és punktum! "
Hát igen. Pedig mennyivel rokonszenvesebb lenne a csodálatos kenyérszaporításban vagy az időben jövő manna-esőben bízni.
---
Viszont maga sokkal tájékozottabb, mint én. Emlékszik-e olyan esetre, amikor a költségvetési kiadások számottevő növekedést eredményeztek volna?
Itt "számottevő" alatt azt értem, hogy a kiadott tőkénél és annak magas kamatterheinél összességében több bevételt.

Sapika 2012.01.26. 17:27:17

@Counter: Köszönöm szépen, amint lesz időm, megteszem. Most ránéztem a Wikipédiában a szerző életrajzára. Még csak 47 éves. Kíváncsi lennék, hogyan talált vissza a civil életbe. Okos nő lehet, és van szakmája is, bár altajisztikából biztos nem lehet jól megélni. Kunczéből például szellemes rádióriporter lett, pedig ő 15 évvel idősebb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.26. 21:08:18

@Sapika:
"Emlékszik-e olyan esetre, amikor a költségvetési kiadások számottevő növekedést eredményeztek volna?"

Hogyne, tipikusan az infrastrukturális projekteknek van ilyen hatása. Pl:
www.epitinfo.hu/index.php/articles/1/15369/print.phtml?cid=15369/
""Az M8-as autópálya megépítésének várható terület- és gazdaságfejlesztő hatásairól a Közlekedéstudományi Intézet Rt. tanulmányt készített, amelyben - az eddig ismert megvalósítási ütemtervet alapul véve - megállapítja, hogy egy adott térség úthálózatának fejlesztése jelentős közvetett előnyökkel is jár.
A Közlekedéstudományi Intézet tanulmánya az érintett településeken az M8-as autópálya megépítésének hatására keletkező éves, várható potenciális GDP többletét külön tartalmazza az Észak-Fejér megyei és a Dél-Fejér megyei nyomvonalváltozat esetére. Az autópálya által át nem metszett, de gazdaságfejlesztő hatása által érintett területen az éves GDP potenciálnövekmény összege 2015-re vonatkoztatva (1998-as árszinten) a Dél-Fejér megyei vonalvezetés esetén 64 milliárd forintra valószínűsíthető, az Észak-Fejér megyei térségben pedig 81 milliárd forintot tesz ki. Az M8-as megépülése esetén az érintett térség által termelhető éves GDP-többlet az Észak-Fejér megyei vonalvezetés esetén 202,4 milliárd forint, a Dél-Fejér megyei nyomvonal esetén pedig 140,2 milliárd forint körül alakul."

Gandalf Garaboncias 2012.01.26. 21:11:50

@Sapika:
Régi és eldöntetlen vita a különféle közgazdász-iskolák között, hogy mennyi értelme van a gazdasági növekedést költségvetési ösztönzésekkel nagyobb növekedésre bírni, így nem valószínű, hogy itt eldönthetné bármelyikünk is véglegesen a kérdést.
Az én véleményem az, hogy utólag is nagyon nehéz minden olyan tényezőt vagy körülményt pontosan kimutatni, amely egészen biztosan a gazdasági növekedés javára volt írható. De nem vagyok közgazdász, így a véleményem nem releváns.

Sapika 2012.01.26. 22:16:13

@Pisti, az aragorn: Nem is arra gondoltam, hogy itt bárki is eldöntse. A kérdés az volt: emlékszik-e ilyen esetre hazánkban. (Ami kicsi ország, export-importban beletagozódott az EU-ba, a korrupciós skálán pedig középtájon mérődik.)
----
Biztos ismeri, nagyon régi vicc:
Kérdés a Jereváni Rádióhoz: Felépíthető-e a kommunizmus egyetlen országban?
Válasz: Igen. De inkább Grúziában.

Sapika 2012.01.26. 23:01:40

@Counter: OFF: elsőre egy rövidített anyagot olvastam el az említett szerzőtől a nyest.hu honlapon. Rovásírásról szólt, nagyon meggyőzően. Apránként majd elolvasom a többit is.
Ugyancsak pótoltam ma Vhailor blogtárs szlovákiai helyzetértékelését a Mi az Igazság II-ről. Tetszett, bár nem értek hozzá. Szerintem természetes, hogy ő jobban utálja a rendszerváltás előtt kommunistákat, mint a magyar átlag. Mivel 68-tól náluk rémesebb volt a helyzet, mint a Kádár korszak langyos mosogatóleve. Gondolom, az emberarcú bolsikat náluk menesztették, és jöttek helyettük az állatarcúak.
Például nyugaton egyszer együtt dolgoztam egy szlovák kollégával, aki Franz Kafka műveit angolul csempészte haza (a nyolcvanas évek végén!), mivel az otthon tiltva volt.

Sapika 2012.01.26. 23:19:46

@Doomhammer: Autópálya: tulajdonképpen logikus.
Gondolom, vannak utólagos elemzések is a már elkészült autópályákról. Összehasonlítva két azonos adottságú térséget 10 évvel azután, hogy az egyiket átmetszette egy autópálya, a másikat meg nem.
-----
Most, hogy írja, rémlik, hogy olvastam ilyesmiről a 19. századi vasútépítések kapcsán is, meg a Skandináv ipari fejlődés beindulásáról a tenger (és Anglia tengeri közelsége) miatt, meg hogy miért sokkal gazdagabb Kelet-Kína, mint az ország belseje (szintén a tenger miatt).

bz249 2012.01.27. 09:50:18

@Sapika: hat tengert sajnos nagyon nehez epiteni. :)

Amugy az ilyen infrastruktura egy erdekes dolog, pl. a franciaknal a nagysebessegu vasut fejlodesevel kialakult egy kulso agglomeracios gyuru 1-200 km-re Parizstol, mert kenyelmesen 1 ora alatt be lehet jutni onnan a fovarosba. Ezeket a tersegeket nyilvan fellenditette a TGV kapcsolat... viszont az ottani lakosok valoszinuleg mashol laktak volna egyebkent.

Ugyanigy az autopalyak, az osszes 100.000 feletti varosba megy autopalya. Meglepo modon a gazdasag centrumai a 100.000 fonel nagyobb nepessegu telepulesek. Hogy itt egy sima koincidencian tul van-e valami?

Ha valaki nagyon akarja, akkor belelathatja ebbe a terkepbe (szemelyi jovedelem adoalapot kepezo jovedelem egy lakosra) az autopalyahalozatot... de azert nem egyertelemu

www.ksh.hu/maps/teratlas/szja.html?mapid=SZJA002&layer=sett&color=1&meth=occ&catnum=7

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 10:27:16

Jaj, a magyar autovezetok, rossz hirunket viszik a vilagba.

www.dailymail.co.uk/news/article-2092278/Driver-banned-roads-overloaded-Audi-11-people--including-children-boot.html
"Police who stopped a five-seat saloon with seven people in it for being overloaded found four more when they opened the boot – all of them children.

Two girls aged 11 and five and two boys of ten and seven were lying on top of each other in the boot of the uninsured Audi A4 saloon driven by Zoltan Lakatos.

In the back seat were two women and a man, a child of three and a nine-month-old baby who were unsecured. Another woman was next to Lakatos in the front, bringing the total in the car to 11.

When police pointed out to Lakatos the importance of securing youngsters in a vehicle, he is said to have replied: ‘It doesn’t matter – they are only children.’

The 38-year-old Hungarian was stopped at 10.30am in Leicester last June, the city’s magistrates heard. The father of four, from Belgrave, Leicester, was banned from driving for a year."

bz249 2012.01.27. 10:37:00

@Doomhammer: hat ilyenek ezek a csaladcentrikus "magyarok"... elvegre gyerek, ha tonkremegy majd lesz helyette ujabb

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 10:42:59

Nyilt level Dorner ellen a Guardian-ban sok-sok alairassal.

www.guardian.co.uk/world/2012/jan/26/liberal-theatre-under-fire-hungary
"We are alarmed by the imposition of a far-right director on one of Budapest's leading theatres, and call on our foreign secretary and the international community to put pressure on the Hungarian government to reverse the decision before 1 February, the day the theatre is scheduled to change hands. Following the election of the rightwing Fidesz party, the mayor of Budapest sacked the director of Új Színház (the New Theatre), and appointed actor György Dörner in his place. Dörner supports the anti-Roma, anti-gay and antisemitic party Jobbik. Jobbik has been forced to disband its militia, the Hungarian Guard, but its presidential candidate recently stated that Jews were "lice-infested dirty murderers". The party has 47 members of the Hungarian parliament.

Currently, the New Theatre presents both Hungarian plays and the international canon, from Schiller to Shakespeare. Dörner plans to reverse what he describes as a "degenerate, sick, liberal hegemony" in Hungary by stopping the production of "foreign garbage" and concentrating on Hungarian plays. These include the work of his friend and adviser István Csurka, an open antisemite, advocate of the Jewish conspiracy theory, and president of the Hungarian Justice and Life party. Several Hungarian writers have withdrawn their plays from the theatre in protest."

bz249 2012.01.27. 10:45:41

@Doomhammer: a fiatalember egy magyar allampolgarsagu cigany volt, akik evek ota Nagy-Britanniaban el. Mennyire magyar az illeto? Miert nem egy kocsog angol proli akit nem izgatnak a gyerekei? Miert azonosul a brit allasponttal, amelyik megprobalja Magyarorszagra tolni azt az oktato-nevelo munkat, amelyet tulajdonkeppen az angol hatosagoknak kellett volna elvegezni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 10:47:14

@bz249:
"a fiatalember egy magyar allampolgarsagu cigany volt, akik evek ota Nagy-Britanniaban el. "

Nem, a fiatalember egy magyar bevandorlo volt, aki keptelen a kulturemberektol elvart modon viselkedni es betartani a befogado orszag torvenyeit.

bz249 2012.01.27. 10:57:05

@Doomhammer: szerintem meg egyertelmuen egy angol. Hol tortent az eset? Leicesterben. Az Nagy-Britannia amennyire tudom. Turista volt-e a ficko? Nem. Tehat az eset az angolokat minositi.

(egyes egyedul az allampolgarsaga magyar az emlegetett szemelynek... ezalapjan a brit sajto nyugodtan hivhatja magyarnak. Sot ahhoz is joga van, hogy Lakatos Zoltan alapjan itelje meg a magyarsagot. Nekem viszont nem kotelezo elfogadnom az o nezopontjukat.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 10:59:30

@bz249:
Mar megbocsasson, de volt angol allampolgarsaga a tagnak? Nem volt. Egy vendegmunkas volt, akit az angolok nagyvonaluan beengedtek magukhoz azt gondolva, hogy egy kulturnemzet egy tagjat fogadtak vendegkent. Ehhez kepest ezt csinalta.

bz249 2012.01.27. 11:03:00

@Doomhammer: tehat mindenki akinek mondjuk ukran allampolgarsaga van az ukran?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 11:13:40

@bz249:
Ej, de cselesnek gondolja magat. Ne probalja belefullasztani ezt a vitat az etnikai alapu allampolgarsag mocsaraba. Az identitas es az allampolgarsag viszonya trukkos lehet, de az adott helyzet sokkal egyszerubb, mivel a magyar sofor a munkahelyen es az ideiglenes lakcimen kivul semmilyen modon nem kotodik Nagy-Britanniahoz. Nincs nyoma annak, hogy angolnak vallotta volna magat vagy hogy egyaltalan palyazott volna a brit allampolgarsagra. Igy aztan se identitasaban, se hivatalos allampolgarsag szerint nem tekintheto angolnak (britnek). Annal inkabb magyarnak, mivel allampolgarsaga es identitasa szerint is egyarant magyar volt. Ezt mi sem bizonyitja jobban, hogy a magyar autovezetokrol kialakult rossz kepnek megfeleloen viselkedett.

bz249 2012.01.27. 11:23:37

@Doomhammer: biztos benne, hogy ez a Lakatos Zoltan valoban magyar identitasu volt? Nem voltam jelen az igazoltatasnal, de a nev es a korulmenyek leirasa sokkal inkabb arra utal, hogy a ficko cigus volt. Lehet persze magyar identitasu cigus is, amit ne vitassunk el... sot az sem biztos, hogy cigo lett volna. Azonban, ha ugy hapog, mint egy kacsa...

Tehat miert is erositi ez a ficko a magyarokkal kapcsolatos sztereotipiakat?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 11:31:15

@bz249:
Orulok, hogy megerositi: nagyon hianyos informacioi vannak az esetrol, igy meglehetosen ingovanyos alapokrol indulva vonta le meglepo kovetkezteteseit. Ha javasolhatnam, a kesobbiekben ilyen esetekben hasznalja az "ugy tunik", "erzesem szerint", "azt is gondolhatnank" szerkezeteket, hogy a kijelenteseinek erossegevel kapcsolatban ne legyen felreertes.

Itt most ujra hasonlo allitast kiserelt meg. Felhagyvan annak eroltetesevel, hogy az autovezeto angol identitasu lett volna, most azzal probalkozik, hogy bevezet egy ketes identitast ("cigus"), hogy elkerulje a szembenezest a szomoru tennyel, hogy az autovezeto magyar volt.

Vizsgaljuk meg ezt az allitasat. Magyarorszagon ketsegkivul jelentos cigany szarmazasu lakossag el, de vajon milyen az o identitasuk. Felmeresek azt bizonyitjak, hogy donto tobbseguk magyarnak vallja magat. Igy statisztikai alapon magas konfidenciaszinttel allithatjuk, hogy az autovezeto magyar identitasu volt.

Es most beszeljunk arrol, miert allatok a magyar autovezetok.

bz249 2012.01.27. 11:41:04

@Doomhammer: "Felhagyvan annak eroltetesevel, hogy az autovezeto angol identitasu lett volna, most azzal probalkozik, hogy bevezet egy ketes identitast ("cigus"), hogy elkerulje a szembenezest a szomoru tennyel, hogy az autovezeto magyar volt. "

Alljunk meg egy szora, On tett egy hatarozott allitast egy olyan szemellyel kapcsolatban, akinek az allampolgarsaga valoban magyar azonban a magyarsaga minimum kerdeses (ugyanis egyreszrol eletvitelszeruen kulfoldon el, masreszrol minimum gyanus, hogy egy etnikai kisebbseghez tartozik). Ha mindezt magyar turista kovette volna el, akkor termeszetesen a dolog megallna.

"Es most beszeljunk arrol, miert allatok a magyar autovezetok. "

Nem gondolja, hogy egy ilyen eros allitashoz (nevezetesen a magyar autovezetok jellemzoen barbar allat modjara vezetnek es nem tartjak be a kozlekedesi szabalyokat) egynel tobb peldat kellene emlitenie?

Merthogy ez a statisztikai osszevetes azt mutatja, hogy bar a halalos kimenetelu kozuti balesetek aranya (lakosra es gepkocsira) valoban magasabb, mint az egyebkent kivalo brit szint, azonban semmi esetre sem szamit kirivonak.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 11:50:47

@bz249:
"Alljunk meg egy szora, On tett egy hatarozott allitast egy olyan szemellyel kapcsolatban, akinek az allampolgarsaga valoban magyar azonban a magyarsaga minimum kerdeses (ugyanis egyreszrol eletvitelszeruen kulfoldon el, masreszrol minimum gyanus, hogy egy etnikai kisebbseghez tartozik)."

Hahaha, maga sajat maganak assa a godrot. Maga megprobalja az autovezetotol elvenni a magyar identitasat, pusztan azert, mert kulfoldon el vagy mert a szulei vagy a nagyszulei kisebbsegi identitassal rendelkeztek? Hatrebb az agarakkal, megis, milyen jogon teszi ezt? Hiszen akkor en is azt mondhatom, hogy en magat nem tekintem magyarnak es kesz. Az szamit, minek tartotta magat a sofor. Es mint lathatja, a szamok szerint nagy valoszinuseggel allithatjuk, hogy az autovezeto magyar identitasu volt.

"(nevezetesen a magyar autovezetok jellemzoen barbar allat modjara vezetnek es nem tartjak be a kozlekedesi szabalyokat) "

Kerem, ne adja a sajat szavait a szamba. En csak azt az allitast tettem, hogy a magyar autovezetok allatok. Semmifele kozlekedesi szabalyok megsertesere vonatkozo allitast nem tettem, igy a statisztikai sem relevansak.

bz249 2012.01.27. 11:58:57

@Doomhammer: vagyis azt allitja, hogy a magyarsag, mint statisztikai sokasag jellemzesere alkalmasak 1 darab Angliaban elo, esetlegesen kisebbsegi szarmazasu egyen? Jol jellemzi-e az emlitett Lakatos Zoltan a magyarsag (persze ez a definiciotol is fugg... ha jol ertem akkor valami olyan definiciot hasznal, hogy mindazok, akik magyar identitasukent hatarozzak meg magukat... de javitson ki) medianjat?

"En csak azt az allitast tettem, hogy a magyar autovezetok allatok."

Hat ebben tenyleg igaza van, bar nem valami eros allitas, hogy nincsenek magyar gyartasu autovezeto robotok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 12:03:04

@bz249:
"vagyis azt allitja, hogy a magyarsag, mint statisztikai sokasag jellemzesere alkalmasak 1 darab Angliaban elo, esetlegesen kisebbsegi szarmazasu egyen?"

Maga megint tul messzire megy. En csak annyit mondtam - forrasmegjelolessel! - hogy egyes magyar autovezetok rossz hirunket viszik a vilagba. Maga ebbol a kijelentesbol probal identitasvitat fabrikalni. Meg fog csalatkozni.

"Hat ebben tenyleg igaza van,"

Orulok, hogy egyetertunk abban, hogy a magyar autovezetok allatok.

bz249 2012.01.27. 12:07:48

@Doomhammer: ezt irta

"Jaj, a magyar autovezetok, rossz hirunket viszik a vilagba."

Szo sincs rola, hogy a magyar autovezetok egy csoportjarol beszelne. Azt allitja, hogy a magyar autovezetok. Igy hatarozott nevelovel ez azt jelenti, hogy a magyar autovezetok osszessege.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 12:12:38

@bz249:
"Szo sincs rola, hogy a magyar autovezetok egy csoportjarol beszelne. "

Nem varhatja, hogy egy bulvarhirt kommentalo felmondatomban matematikai pontossaggal fogalmazzak. Egeszseges magyar identitasu olvasok szamara vilagos - amelyhez a magyar nyelv magas szintu ismerete is hozzatartozik -, hogy a magyar autovezetok osszessege nem viheti a rossz hirunket a vilagba, mivel altalaban magyar utakon vezet. Igy a mondat csak ugy ertheto, hogy egyes magyar autovezetok viszik rossz hirunket a vilagba.

bz249 2012.01.27. 12:25:05

@Doomhammer: "hogy a magyar autovezetok osszessege nem viheti a rossz hirunket a vilagba, mivel altalaban magyar utakon vezet. Igy a mondat csak ugy ertheto, hogy egyes magyar autovezetok viszik rossz hirunket a vilagba."

Vagyis minden olyan magyar autovezeto, aki atlepi a legiesnek szamito hatarokat? Mennyire erzi tipikus problemanak, hogy a magyar autovezetok a csomagtartoban gyerekeket szallitsanak? Lat ilyet a magyar utakon?

Mert a regisztracio hianya az talan oke (bar az is hulye, aki a szakadt kocsijat nem regisztraltja az angoloknal, de ez mellekszal) ez belefer az atlagos magyar autovezeto lelkieletebe. Ha gyorshajtas vagy ittas vezetes lenne az is. Rokikartyas csalas plane. De itt nem errol van szo.

Ugyanis a bulvarhirben emlitett tortenet szelsosegesen devians magatartas lenne az atlag magyar viszonyok kozott is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 12:40:06

@bz249:
"Mennyire erzi tipikus problemanak, hogy a magyar autovezetok a csomagtartoban gyerekeket szallitsanak? Lat ilyet a magyar utakon? "

Magaval megint elszaladt a lo. Mondtam en valaha, hogy tipikus lenne ez? En azt mondtam, hogy egyes autovezetok rossz hirunket viszik a vilagba es ez nehezen megcafolhato, lasd a brit ujsag cikket. Azonban egyetertettunk abban, hogy a magyar autovezetok allatok es mint ilyenek, mondhatjuk, hogy altalaban rossz hirunket viszik a vilagba, ha nem is azzal, hogy gyerekeket szallitanak a csomagtartoban.

bz249 2012.01.27. 12:51:10

@Doomhammer: "Mondtam en valaha, hogy tipikus lenne ez?"

"Ezt mi sem bizonyitja jobban, hogy a magyar autovezetokrol kialakult rossz kepnek megfeleloen viselkedett."

Vagyis egyreszrol a magyar autovezetokrol kialakult rossz kepnek megfeleloen viselkedett... masreszrol a cselekmeny maga atipikus volt. Tehat legfeljebb "az ezektol minden kitelik" kategoria alapjan felelhet meg barmifele szterotipianak (amelyeknek azert megiscsak van valami valosagmagja... meg akkoris, ha esetleg nem a jelenlegi, hanem valami multbeli izet ir le).

"hogy altalaban rossz hirunket viszik a vilagba, ha nem is azzal, hogy gyerekeket szallitanak a csomagtartoban."

Hat abbol nemigen van hir, ha valaki normalisan viselkedik. Vagy latott olyat barmilyen brit ujsagban, hogy K.I. magyar/sved autovezeto ma nem kovetett el szabalytalansagot?

Merthogy nalunk is hir volt, amikor az ir csoka halalos gazolast csinalt es meg el is menekult az igazsagszolgaltatas elol. Most akkor az ir autovezetok is Irorszag rossz hiret viszik a vilagba?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 12:55:18

@bz249:
"Tehat legfeljebb "az ezektol minden kitelik" kategoria alapjan felelhet meg barmifele szterotipianak (amelyeknek azert megiscsak van valami valosagmagja... meg akkoris, ha esetleg nem a jelenlegi, hanem valami multbeli izet ir le)."

Orulok, hogy kezdi erteni. Leszogezhetjuk akkor, hogy egyetertunk ebben: a magyar autovezetok allatok, akiktol minden kitelik.

"Most akkor az ir autovezetok is Irorszag rossz hiret viszik a vilagba? "

Kerdes az, hogy az ir autovezetok allatok-e, akiktol minden kitelik?

bz249 2012.01.27. 12:57:50

@Doomhammer: "Kerdes az, hogy az ir autovezetok allatok-e, akiktol minden kitelik?"

Dontse el

www.origo.hu/nagyvilag/20110211-kiadhato-magyarorszagnak-a-leanyfalui-ir-gazolo.html

Gandalf Garaboncias 2012.01.27. 13:42:54

@Sapika:
Értem én, de nem tudok olyan példát mondani, amely alapján számszerűsíthető lenne pontosan, hogy az a konkrét állami költségvetési ösztönzés egészen pontosan ennyi és ekkora bevételnövekedést eredményezett.
Doomhammer példája az infrastrukturális beruházásokkal egész jó, de még ezek után sem lehet leválasztani teljes biztonsággal, hogy a növekedés mekkora része köszönhető csak és kizárólag ezeknek.

Azaz: érezhető a hatás, de nem lehet egyértelműen számszerűsíteni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 14:27:49

@Pisti, az aragorn:
"Doomhammer példája az infrastrukturális beruházásokkal egész jó, de még ezek után sem lehet leválasztani teljes biztonsággal, hogy a növekedés mekkora része köszönhető csak és kizárólag ezeknek. "

Plane, hogy az idezett szoveg az elozetes hatastanulamnybol szarmazik. Csak azt akartam demonstralni, hogy egyesek milyen hatarozott kijelenteseket tesznek egy infrastrukturalis beruhazas (adott esetben autopalya) altal okozott gazdasagi novekedesrol.

bz249 2012.01.27. 16:02:43

@Doomhammer: errol az egy ir autovezetorol hallottam. De meggyozheto vagyok, hogy az irek valodi uriemberek a volan mogott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 16:16:12

@bz249:
"De meggyozheto vagyok, hogy az irek valodi uriemberek a volan mogott. "

Ne menjunk szelsosegekbe. En magam is beismertem, hogy volt egy ir autovezeto, aki allatkent viselkedett. Ez azonban nagyon messze van az allatkent viselkedo magyar soforokhoz kepest. Azt mondanam, hogy 100-as skalan a magyar soforok legalabb 80-as allatsagi szinten vannak, mig az irek maximum 15-on.

Sapika 2012.01.27. 16:55:32

@Pisti, az aragorn: @Doomhammer:
Aki elég soká él majd közülünk (bz?), az majd meglátja, hogyan emlékszik majd az utókor a Medgyessy és a Gyurcsány kormányokra. Ezek szerint még annak is van kicsi, de véges valószínűsége, hogy a fejlődéshez szükséges autópályák hős építőiként végül szobrot kapnak ;-)

Sapika 2012.01.27. 18:57:10

@Doomhammer: @bz249: Tök mindegy, hogy cigány volt-e, vagy sem. Nemrég a Narancsban Artner Sisso meginterjúvolt egy orvost, aki nyomorékká vert vagy halálra vert gyerekekkel foglalkozik. Részletesen elmondta mire kell figyelni, például ha a röntgenen olyan régebbi törések látszanak, amelyekhez nem tartozik bejegyzés az egészségügyi kartotékon. Évente előforduló eset, hogy az idegbajos anyuka úgy megrázza a kiállhatatlanul bömbölő kisbabáját, hogy annak eltörik a combcsontja. Sokkoló cikk volt. Pláne, amikor hozzátette: Tapasztalatai szerint ilyet a cigányok nem tesznek. Mivel ők jobban tisztelik a gyerekeiket, mint mi.

Sapika 2012.01.27. 19:09:12

@Sapika: Erratum: lemaradt az utolsó mondat végéről egy névelő és egy névmás:
Mivel ők jobban tisztelik a gyerekeiket, mint mi a mieinket.
----
Más: Nemrég láttam a Nemzeti Galériában a Ferenczy Károly kiállítást. Azt nem tudom, hogy hová kell tenni őt a magyar festők ranglistáján, de jó volt eltölteni egy órát az ő kedves, szeretetteljes és problémamentes világában. Ami ebből ide tartozik: hogy milyen szeretettel festett cigányokat a képein. Más festők számára a cigányok, mint téma inkább a is költségvetésből is elérhető egzotikumot jelentették, de Ferenczy szeretettel festette meg őket. Úgy rémlik, az Egri csillagokban is volt pozitív cigány hős. Most próbálok visszaemlékezni cigányokat ábrázoló festményekre, és csak kétféle jut eszembe: ahol (pozitív) rácsodálkozással és ahol együtt-érzően vagy szeretettel ábrázolták őket.
Sajnos ehhez sem értek, de mégis csak úgy tűnik, ez a nagy cigányellenesség új dolog.

Sapika 2012.01.27. 19:24:00

@Pisti, az aragorn: "Viszont az Egyesült Államokat megelőztük a listán!"
Igen, 4 ponttal.
Viszont Szlovákia mögé süllyedtünk 10 ponttal ezen a listán.
Pár hónapja az ellenség hangja (Klubrádió) meginterjúvolt egy szlovákiai magyart. Megkérdezték tőle, mérlegelte-e a magyar állampolgárság felvételét. Azt mondta: már ne is haragudjanak, de ő újságíró. Ha ő ezt megtenné, akkor az új magyar médiatörvény vonatkozna rá.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.27. 19:39:41

@Sapika:
"Sajnos ehhez sem értek, de mégis csak úgy tűnik, ez a nagy cigányellenesség új dolog."

Igen, új dolog, körülbelül a '70-es évek elejétől tart. Akkor kezdte az állam felzárkóztatni a cigányokat, vagyis lakásokat kiutalni nekik. Ezzel versenybe kerültek az állami forrásokért a társadalom szegényebb rétegeivel. Ezért erős ott a cigányellenesség. A baloldal pechére ez pont szoci szavazóbázis.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.28. 11:20:45

A pénzügyi háttérhatalom által uralt világunkban már az anarchia se a régi.

www.nytimes.com/2011/08/29/technology/masked-anonymous-protesters-aid-time-warners-profits.html?_r=2&ref=technology
"SAN FRANCISCO — Anonymous, the hacker group, has jostled with the Iranian government and the Church of Scientology and has briefly shut down the Web sites of Visa, MasterCard and other global corporations.

When members appear in public to protest censorship and what they view as corruption, they don a plastic mask of Guy Fawkes, the 17th-century Englishman who tried to blow up the Houses of Parliament.

Stark white, with blushed pink cheeks, a wide grin and a thin black mustache and goatee, the mask resonates with the hackers because it was worn by a rogue anarchist challenging an authoritarian government in “V for Vendetta,” the movie produced in 2006 by Warner Brothers.

What few people seem to know, though, is that Time Warner, one of the largest media companies in the world and parent of Warner Brothers, owns the rights to the image and is paid a licensing fee with the sale of each mask. "

kamerasmobil 2012.01.28. 15:00:58

@Doomhammer: A V for Vendetta elobb volt kepregeny mint mozifilm. Egy Alan Moore nevu kisse felorult irozseni muve a nyolcvanas evekbol es a film persze sokkal gagyibb lett.

Mondjuk ettol meg vicces hogyha a Warner tenyleg reszesedest kap... bar a maszk mar a film elott is letezett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.28. 17:36:41

@kamerasmobil:
"Mondjuk ettol meg vicces hogyha a Warner tenyleg reszesedest kap... "

Itt van ugyanaz a hír a Time-tól, ami a Time-Warner része.
newsfeed.time.com/2011/08/29/how-time-warner-profits-from-the-anonymous-hackers/#ixzz1kltZzFyE
"The beige mask, with its rosy cheeks and pencil-thin mustache and goatee, has become the veritable symbol of the hackers after its pivotal appearance in the 2006 movie V for Vendetta, about a British revolutionary who acted in the style of Guy Fawkes. It’s the top-selling mask on Amazon, and the image appears every time Anonymous makes the news. The mask has become a representation of fighting corruption in business and government.

But there’s one unintentional consequence – their disguise is earning big bucks for a major media conglomerate. Warner Brothers, the Time Warner subsidiary who produced the movie, owns the rights to the Guy Fawkes mask – and they earn royalties on every sale. (Obligatory disclaimer: Time Warner is also TIME’s parent company, so in an extremely roundabout way, we’re also profiting from this.) While Time Warner hasn’t released any data related to their earnings from the masks, it’s safe to say that the hundreds of thousands of Guy Fawkes masks sold each year helps to bring sure profit to the company."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.28. 21:19:01

Újabb probléma a fékekkel és ellensúlyokkal.

www.iewy.com/40833-hungary-committee-of-the-regions-expresses-serious-concern-for-hungarian-local-democracy.html
"Following the announcement yesterday by the European Commission to launch accelerated infringements procedure against the Hungarian government because of serious concerns about the compatibility of the country’s new constitution with EU law, the President of the Committee of the Regions, Mercedes Bresso, in conjunction with the leaders of the four political groups in the CoR, have highlighted their shared concern for local democracy.

The new constitution which entered into force on January 1st 2012, among other problems cited by the European Commission, seriously limits the autonomy of local authorities as enshrined in both the Council of Europe’s Charter on Local Self-Government and article 4 of the EU’s Lisbon Treaty.

According to the new constitution, elected municipal councils can be dissolved by the national Parliament on the grounds of a breach of the constitution, without a binding judgement from the constitutional court. Moreover, the new constitution’s provisions also curtail the autonomous management of local authorities’ property and provide the possibility to ‘nationalise’ it. The CoR’s concerns echo an analysis made in June 2011 on the basis of the draft “cardinal laws” by the Council of Europe’s Venice Commission."

Sapika 2012.01.29. 10:11:52

OFF: Így múlik el a világ dicsősége:
www.dpreview.com/news/2012/01/19/Kodak_Chapter11_Bankruptcy

A fiatalabb korosztály számára a Wikipédiából:
"From the company's founding by George Eastman in 1889, Kodak followed the "razor-blade strategy" of selling inexpensive cameras and making large margins from consumables — film, chemicals and paper. As late as 1976, Kodak commanded 90% of film sales and 85% of camera sales in the U.S., according to a 2005 case study for Harvard Business School."
A fénykorban egy 200.000-es ipari város egyetemmel és kutatóintézetekkel tartozott gyakorlatilag hozzájuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.29. 10:39:47

@Sapika: No de aminek csődbe kell mennie, az menjen is csődbe. Ha a Kodak magyar vállalat lett volna, állami támogatásból működne beláthatatlan ideig a csődbemenetel után, a korlátlan támogatásból agyonnyomva a helyére lépő innovatív vállalkozások lehetőségeit, megfojtva az innovációt a konzerváltatottsággal, ezzel költségesen kivitelezett technológiai lemaradást termelve.

No persze épp ezért nem is lehetett magyar vállalatból a Kodak soha.

Sapika 2012.01.29. 21:52:26

@Counter: Tökéletesen igaza van. De amikor legközelebb fényképez az okostelefonjával [vagy egy automata fényképezőgéppel], azért 1 másodperce gondoljon a Kodakra, aki lassan már 100 éve jött ki a jelszóval:
"Ön megnyomja a gombot, s a többi a mi dolgunk."

(Ami persze nem volt igaz, és a fotósok egy részének ma sem igaz. De roppant modern elgondolás volt.)

Sapika 2012.01.29. 22:01:34

@Counter: "No persze épp ezért nem is lehetett magyar vállalatból a Kodak soha. "

A kérdés az, kiből lehet manapság Kodak? Furcsa világot élünk, mert csak egy külföldi cég tudott betörni a nagy japán gyártók közé, a Samsung. Fotóügyben a semmiből indult, és ma már versenyképes teljes vertikumot gyárt. Persze évi 220 milliárd dolláros forgalommal és 21 milliárd dolláros nettó bevétellel ez azért könnyebb, mintha mi akarnánk mondjuk a MOM-parkot visszaalakítani Magyar Optikai Művekké :-(

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 08:06:18

@Sapika: A Kodak már régesrég az emberiség közös kincse.

Ha azonban önnek a Kodakká válás fényképezést jelent, akkor nem érti ;-)
A lényeg az úttörő innováció a piaci igények szerint – Magyarországon a pályázati kiírás szerinti, tüzetesen adminisztrált innovációra sem képes túl sok cég. Legközelebb talán a mostanság sztárolt prezi.hu jár ehhez, de ugye ők is évekkel azelőtt kezdték, hogy a mainstream média felkapta volna őket.

Sapika 2012.01.30. 12:59:21

@Counter: "Ha azonban önnek a Kodakká válás fényképezést jelent, akkor nem érti ;-) A lényeg az úttörő innováció a piaci igények szerint"

Hát igen, úgy látszik, nagyon butának tűnök a hozzászólásaim alapján. Vagy maga van most a megszokottnál is paprikásabb hangulatban. Azért kifejtem részletesebben is, mik futottak át rajtam a hír olvasásakor. Szerintem nagyrészt kapcsolatosak a doomfolyammal, kivéve az (1) észrevételt.

(1) Mire én a világmárkákkal kapcsolatba kerültem (Amerikában, felnőtt fejjel), a japánok már minden kategóriában jobb gépet tudtak gyártani, mint a Kodak, és az általam kedvelt, emelt érzékenységű (ISO 400-as) filmekből is a Fuji sokkal kevésbé volt szemcsés. Nosztalgiám csak a Minolta iránt vannak a kihalt cégek közül.

(2) Ettől függetlenül megrendítő egy, a fejlesztésre ennyit áldozó óriás kidőlése, meg az, hogy az utolsó mohikán volt, és az is, hogy a Samsungnál kisebb, és kevéssé innovatív cégeknek esélyük sincs felvenni a versenyt a japánokkal.

(3) Eggyel több csúcstechnológiai terület van, ahol a vén Európának esélye sincs labdába rúgni.

(4) A tőkekoncentráció megy ennél nagyobb forgalmú területen is (gyógyszer, autó, stb.) de ott a verseny mégis kiegyenlítettebb, mint mondjuk a processzorok, operációs rendszerek; fényképezőgépek, stb. piacán.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 13:13:03

@Sapika: Nem is vagyok olyan paprikás :-) sem maga nem buta.

Nem mindig úgy van, hogy előbb a tőkekoncentráció és utána az innováció – van úgy is, hogy előbb az innováció, és az vonzza magához a tőkét. Persze a híradásokat a tőke kelti fel, hiszen egymilliárd fabatkát könnyebb eladni hírként mint egy új műszaki, technológiai, szervezési, üzletvezetési megoldást, amelyet épp innovativitása miatt viszonylag kevesen értenek (még), kevesen fogadnak el, tehát a nézők, hírfogyasztók sem képesek értelmezni olyan nagy arányban.

Ki hallott a Kodakról alapításakor? Ki hall a ma kodakjairól? Mi, mindenkori laikusok, akkor értesülünk ezekről, amikor már rég átlépték a siker küszöbét.

Sapika 2012.01.30. 13:46:18

@Counter: "Ki hall a ma kodakjairól? "
Az a probléma, hogy az állami fejlesztési támogatások odaítélői sem hallanak. Másutt sem, és soha sem hallottak, legfeljebb vak tyúk is talál szemet alapon. A fő oka annak, hogy a tervgazdaság kihalt, a hisztérikus tőzsde meg virágzik. (Amelyet egyébként a szintén hisztérikus biológiai evolúció leképezésének/modellezésének is tekinthetünk.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.30. 14:01:20

Az egykulcsos adohoz valo ragaszkodas miatt gyengul a forint.

www.bloomberg.com/news/2012-01-30/hungarian-forint-drops-from-3-month-high-on-greek-rescue-concern.html
"“The forint managed to strengthen substantially last week because of the good international sentiment and the expectation of an IMF bailout deal,” Zoltan Arokszallasi, a Budapest-based economist at Erste Group Bank AG, wrote in an e-mailed report today. “Today the picture is more gloomy,” Arokszallasi said, citing reports about the Greek rescue negotiations.

Hungarian Premier Viktor Orban sees it as “unimaginable” to change the flat personal income tax regime to meet possible IMF requests related to a loan, Magyar Nemzet reported at the weekend, without citing anyone. "

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 14:06:08

@Counter: Nem jön innovatív vállalat a Kodak helyére, az amik ezt az iparágat is elvesztették.

@Sapika: A Samsung vertikuma nem teljes: nem gyárt igazán komoly tükörreflexes gépet. Olyat igazából csak a Canon és a Nikon gyárt (tudom, hogy mások is gyártanak, de elhanyagolható).

A szórakoztató elektronikát (és kapcsolódó területeket) valóban megszerezte DK Ázsia.

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 14:09:47

@Doomhammer: Az önkormányzat fék és ellensúly lenne? Mi a manó!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 14:23:47

@evil overlord: Maga még kevésbé érti. Nem a film- vagy fényképezőgép-gyártás a lényeg, hanem az üzleti-technológiai innováció. A Kodak attól lett Kodak, hogy felfedezett magának egy piacot – a hobbifényképészetet – és rendesen kiaknázta: ahogyan pedig ez lenni szokott, az innovációra épülő üzleti siker jó volt a fogyasztónak is: lehetett olcsón hobbifényképezni. (Persze a nem hobbifényképezésnél drágábban.)
Majd innovál más és mást. Ha hagyják – hagyni pedig úgy kell, hogy nem tömjük adópénzekkel a nem innovatív mamutokat, és úgy kell, hogy nem ütjük agyon állami ostobaságokkal a potenciális innovátorokat, és úgy kell, hogy hagyjuk közöttük a piaci szelekciót érvényesülni.
Ha úgy tetszik, hagyni kell a hisztériát, mert ami helyette volna, csak rosszabb lehet. A Kodak sem úgy kezdődött és nem is úgy lett Kodak, hogy nyert százezer dollárt a TÖKÖMOP-2012/2/G/VII/1. pályázati kiírás 12. d) pontján (amiből rögtön visszacsúsztatott 10-10 ezret a pártnak és a pályáztatónak).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 14:30:06

@evil overlord: Mit nem ért ezen? Az önkormányzatok épp úgy, mint a központi hatalom, közvetlenül a szuveréntől nyerik a közhatalmukat. Amennyiben a közhatalom egyik részese nem képes a másik részest kiforgatni vagyonából, úgy egyaránt a közhatalomban osztoznak és így adott esetben egymás közhatalommal élését (jogosan, hiszen a szuveréntől való a hatalmuk) korlátozzák.
Amennyiben az egyik részes a másikat vagyonától, hatásköreitől stb. korlátlanul megfosztja, úgy a megfosztóval szemben a megfosztást elszenvedő már nem tud fék és ellensúly lenni hatáskör és vagyon híján, illetve mint hatáskör- és vagyonelvonással fenyegetett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.30. 14:42:12

@evil overlord:
Hat ugye arrol beszelunk, hogy mi van a kozponti kormanyzathoz rendelve es mi nem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.30. 14:49:11

@Counter:
Az uj alaptorveny az europai onkornmanyzati charta kovetkezo rendelkezeset sertette meg:
conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/html/122.htm
"Article 11 – Legal protection of local self-government

Local authorities shall have the right of recourse to a judicial remedy in order to secure free exercise of their powers and respect for such principles of local self-government as are enshrined in the constitution or domestic legislation. "

Mondanom se kell, hogy alairtuk, mivel ez az EU belepes egyik feltetele.

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 15:42:44

@Counter: Végülis igaza van: kit érdekel az, hogy az USA és Európa komplett iparágakat veszít el, és ezért ezeket a terméket mind importálnia kell.

Az egész önkormányzatosdi Mo-n egy nagy rakás szar lett: az állam (valószínűleg rövidtávú spórolás miatt) egy csomó feladatot kitolt az önkormányzatoknak, adott hozzá valamennyi vagyont és messze nem elégséges bevételt. Miért is jó az önkormányzati tulajdonú kórház, miközben nem csak a helyi polgárokat látja el és az OEP támogatás gyakorlatilag nem teszi lehetővé a nullszaldós működést (ha más nem, az amortizáció miatt biztos veszteséges)?

BTW, az egész fék és ellensúly egy vicc a parlamentáris demokráciákban: a törvényhozó hatalom adja a végrehajtót, ergo nem tudják egymást ellenőrizni (USA-ban a problémát feloldották, de az egy teljesen más rendszer).

Továbbá a neolibik siránkoztak, hogy milyen pazarló az önkormányzati rendszer (tényleg az). A Fospumpa megcsinálja a leépítést, erre ez a baj. Sapka van-e rajt'?

@Doomhammer: Ez egy szakmai és nem politikai vita kellene legyen.

bz249 2012.01.30. 15:52:09

@evil overlord: "Végülis igaza van: kit érdekel az, hogy az USA és Európa komplett iparágakat veszít el, és ezért ezeket a terméket mind importálnia kell."

Tokekoncentracio. Ha egy gyar el tudja latni az egesz vilagot, akkor vegul egy gyar fogja ellatni az egesz vilagot.

Amugy mit gondol hogy a nemeteket izgatja, hogy Magyarorszaggal szemben pl. negativ a kereskedelmi egyenleguk?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 16:31:45

@evil overlord: Amíg van másik, addig kit érdekel, igen. Iparágak jönnek-mennek. Elveszítettük a kézierős felszíni bányászat, a téglagyártás-vályogvetés és a szövés iparágait is. Az innováció azonban mindezek alatt megmaradt.

Nem az a lényeg, hogy konkrétan hobbifényképész-kellékeket árusítson egy vállalat, hanem az, hogy általában véve olyan körülményeket tartsunk fenn, hogy könnyen kialakulhassanak az *újító* vállalatok, mint amilyen a Kodak – volt. Maga 1890-ben a rajzvászon-gyártókat siratná, ha erőltethetem a hasonlatot.

Nem mindegy, hogy az önkormányzatok pazarlását szüntetjük meg, vagy az önkormányzás intézményét magát. Kissé unalmas volna az ideális zsarnok bölcseleti problémáját körüljárni, talán elég a konklúzió, hogy ilyen nem létezhetik.

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 16:59:50

@bz249: Igen, de akkor megszűnik a verseny, aminek tényleg van haszna. Nyilván nem lehet megőrizni mindent, de azért próbálozni nem árt.
Hosszú távon a negatív külker. egyenleg nem jó. A németek mondjuk megoldják, hogy a negatív kereskedelem ellenére a magyar mérleg nullszaldós vagy pozitív legyen. Kínával szemben ez viszont nem nagyon működik.

@Counter: Az iparág nem szűnt meg, hanem részben balfaszkodás, részben rövid- ill. középtávú profit célok miatt átkerült máshová. Egyébként ha volt még gyártás az USA-ban (nem tudom, hogy kivitték-e), akkor az ott dolgozók valószínűleg nem nagyon tudnak majd a szakterületükön elhelyezkedni, ugyanis nem lesz helyette más hasonló profilú cég, ami majd alkalmazza őket.

A Fospumpa meg akarja szüntetni az önkormányzatokat?
Egyébként a demokrácia (ha már zsarnokról ír) szükséges feltétele az önkormányzati rendszer? Nyilván jobb az embereknek, ha a döntéseket a közelben hozzák meg egy távoli bizottság helyett, de Mo. több módon is bizonyította, hogy az önkormányzati rendszer nemcsak pazarló, hanem deadlockokkal terhelt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.30. 17:11:31

@evil overlord:
"Ez egy szakmai és nem politikai vita kellene legyen. "

Ja, mint a vizitdij.
Feri pont ezt mondta. A vizitdij szakmai kerdes, egy szuk szakmai elit kivetelevel senki ne szoljon bele.

De ha mar a decentralizacional tartunk. "Oreg" europai demokraciaknal a decentralizacio egy nehez folyamat volt es a '80-as evekben zajlott le. Nem volt ez evidens, pl. Nagy-Britanniaban vagy Franciaorszagban, de vegigvittek. Ennek eredmenyekeppen az europai joganyagot eleve ugy irtak meg, hogy a decentralizacio az egyik alapelve legyen. Amikor Magyarorszag a csatlakozasra keszult, akkor a magyar joganyagot is at kellett irni, tobbek kozott a rendszervaltas alkotmanya is ennek megfeleloen keszult. Mert ha emlekszik, a regi magyar tanacsrendszer is kozpontilag iranyitott volt, pedig nem az a magyar hagyomany (hanem az autonom regiok, varmegyek, varosok).

Ki gondolta volna, hogy a Kadar-rendszer fele valo visszarendezodest pl. az oktatasugyben, az egeszsegugyben vagy az onkormanyzatisagban pont a Fidesz fogja elhozni? En nem gondoltam es Orban nem is ezt igerte, nem is kapott ra felhatalmazast.

De ez tokmindegy. A lenyeg, hogy alairtunk egy rakas europai szerzodest. Azok mogott a szerzodesek mogott evtizedes fejlodes van az "oreg" Europaban is. Most nem fognak 30 eve lezart vitakat megnyitni csak azert, mert Orban igy probalja a sajat lazadozo partjat es az alkotmanyos puccsal karmaba kaparintott orszagot megfekezni.

Meg ezen felul ki is lehet lepni az EU-bol. En elvezettel varom, amikor valamelyik balfasz felhozza ezt az otletet az europai targyalopartnereinek.

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 18:50:51

@Doomhammer: Nem azt mondon, mint a Pojáca, de nem egészséges egy alapvetően szakmai kérdésből politikait csinálni.
A járási rendszer visszaállítása (csempészése) pedig jó ötlet: minek minden faluba testület + hivatal?

Miért kell erőltetni azt, ami nem működik? Nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat által üzemeltetett kórház Mo.-n nem működik. Az oktatás viszont akár működhetne, hiszen ott jóval kisebb a szórás a költségekben, így csak elegendő pénzt kell adni hozzá (bár a költséghatékonyság miatti átalakítás így nehezebb).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.30. 19:26:20

@evil overlord:
"Nem azt mondon, mint a Pojáca, de nem egészséges egy alapvetően szakmai kérdésből politikait csinálni."

Nem, természetesen nem akartam azt mondani, hogy azt képviseli, amit a pojáca. A "szakmaiság" emlegetése azonban egy tünet, Feri a szociális népszavazásra ért el odáig. Annak a tünete, hogy már meg se próbálja meggyőzni a választóit, hanem "szakmai" lózungokkal próbál előlük eltakarni nagyon nyilvánvaló dolgokat.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat által üzemeltetett kórház Mo.-n nem működik."

Dehogynem működhetne, ha nem adósságok eldugására használták volna fel. Mert ugye a magyar "anticiklusos" gazdaságpolitika lényege, hogy jó időkben kábé egyensúly van, de rossz időkben mindenhová dugdossák a változatlan rendszer működtetésére felvett adósságot.

evil overlord (törölt) 2012.01.30. 19:48:38

@Doomhammer: Egyetértek. Csak a fékek & ellensúlok felütés kissé bizarr volt az ön részéről.

Az a baj, hogy viszonylag nagy szórás van a költségekben, amit a DRG (Mo-n HBCS) csak átlagértéken fizet (nálunk leginkább alatta). Ergo még ha átlagértéken lenne finanszírozva, akkor is veszteségesek lennének egyes kórházak, amit a fenntartónak kell pótolnia. Mivel egy országos szintű kaszza van, ezért miért ne lehetne állami szinten csinálni a kórházi ellátást (a rendelőintézeti rendszer sokkal kiegyenlítettebb, az nyugodtan maradhatna az önkormányzatoknál).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.30. 20:29:16

@evil overlord: Minek nevezzük a vagyon és hatáskör, közhatalom nélküli szervezetet? Gyakorlatban nem létező szervezetnek, úgy van.

Természetesen lehet próbálkozni francia (román) típusú prefektusi típusú helyi közigazgatási rendszerrel is, de ha jól tudom, még ezekben a meglehetősen centralizált rendszerekben is van olyan helyi, választott testület vagy tisztviselő, aki érdemi hatáskörökben érdemi eszközökkel érdemben dönthet.

Doomhammer jól írja, valóban a tanácsi rendszer felé látszik mozdulni a Fidesz.

Az eü. finanszírozás részleteiben viszont nem vagyok képes tájékozódni, így azt kihagynám. Alapvetően az valóban igaz, hogy ha abszolút helyi érdekeltségeknek megfelelően vezetnek egy-egy intézményt, amelynek nem csak helyi kihatásai vannak (pl. egy városi kórház), abból diszfunkcionális rendszer épül fel (mert a versengés következményeit lehetetlen levonni – ha két szomszédos városban is van mondjuk gerincsebész, *hiába* lesz egyik vagy másik jobb, elérhetőbb, akármi). De ha jól hiszem, az önkormányzatok új feladatai nagyjából a szociális ellátások folyósításában, a közvilágításban, takarításban és hasonlókban merülnek ki, egyfajta dicsőséges városüzemeltetési testületekké válnak. Az olyat minek egyáltalán választani, ugye. Ami pedig az érdemi hatáskörökkel élni fog tudni, az kormányhivatal lesz.

Azaz az önkormányzatiság abban az értelemben, hogy területi alapon az állampolgárok bizonyos kérdésekben *magukat kormányozzák* jól-rosszul, valóban olyan szinten látszik csorbulni, hogy a megszűnéséről beszélni sem alaptalan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 09:36:38

A novekedes utjara lepest a Michelin nem segiti: a kormany politikaja miatt nem bovit Magyarorszagon.

www.xpatloop.com/news/michelin_puts_off_investment_citing_uncertainties_in_hungary
""Tyre maker Michelin has indefinitely postponed plans to expand capacity at its plant in Nyiregyhaza, due to the uncertain economic environment under the present government, the Hungarian unit’s managing director John Young told Vilaggazdasag."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 09:50:46

@evil overlord:
"Mivel egy országos szintű kaszza van, ezért miért ne lehetne állami szinten csinálni a kórházi ellátást "

Mar bocsanat, de ez egyszeru politicking: az onkormanyzatok nem szeretik, ha naluk pakoljak le a hianyt (senki se szeret bortonbe menni), ezert sok szeretettel visszakuldik a feladonak, az allamnak. Ehhez gyartanak ideologiat.

Ennek nincs koze a Jo Kormanyzashoz, amely egeszsegfinanszirozasban leginkabb ugy nez ki, hogy ket, egymassal ellentetes szempont kozott kell egyensulyt teremteni.
1. A helyi kozosseg hatarozza meg, mire akar kolteni, mivel az egeszsegugyi igenyek (nepbetegsegek) teruletenkent valtoznak, igy kozpontilag ezeket igazgatni nem optimalis.
2. A finanszirozasi onigazgato egyseg kelloen nagy kell legyen, hogy megfelelo targyaloerovel rendelkezzen pl. gyogyszerbeszerzesnel.

Az onszabalyozo egeszsegugyi ellatorendszer egy egysegenek idealis meretet 100-500 ezer emberben szoktak megadni. Nagy-Britanniaban az atlag olyan 330 ezer korul van, de most ott a magyarorszagival ellentetes folyamat zajlik: az egeszsegugyi finanszirozas a PCT-ktol (a teruleti egeszsegfinanszirozo "trosztoktol") lekerul az onkormanyzatokhoz.
en.wikipedia.org/wiki/NHS_primary_care_trust

Akarhogy is, en megertem az onkormanyzatok igyekezetet, hogy a kisebb varosokat modszeresen tonkretevo korhazaktol szabadulni igyekeznek es nem akarjak hagyni, hogy az allam naluk rejtse el a hianyt. (az mar mas kerdes, hogy a korhazukat nyilvan meg akarjak tartani es ugy gondoljak, hogy majd ok megoldjak, az allam miert fizesse a korhazukat a kozosbol). Ez azonban csak aktualpolitika, erdektelen, lazarjani-jatek. Az egeszsegugyi ellatast csak teruleti alapon lehet megszervezni, tehat allami kezben csak rosszabbul mukodhet.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 10:04:02

@Counter: Mi a baj a prefektusi rendszerrel? Ha értelmesen van megcsinálva működőképes lehet.
Az önkormányzatoknál kellene hagyni az oktatást és a rendelőintézeket. (Persze a kistelepülési önkormányzatokat össze kell vonni járási szintre, a képviselőtestület pedig főként az egyes települések polgármestereiből kellene álljon.)

@Doomhammer: Doom, az a baj, hogy egyrészt a HBCS hasracsapásszerűen fizeti az adott betegség ellátását, ráadásul a tényleges költségek elég jól tudnak szórni, és ha kicsi a minta (ill. ha egy-két helyre koncentrálódnak a nehéz esetek), akkor simán összejöhet, hogy a kórház bukik. A veszteséget a fenntartónak kell fedeznie, az önkormányzatok erre nem képesek (nincs lé).
Mo-n kb. 150 kórház van, hol van itt egységenkénti 300-500k beteg? Egyébként régiós rendszeren dolgoznak a NEFMI-ben, ha jól tudom 7-8 régió várható (nem azonos a közigazgatási régiókkal).

@Holger Hartland: Muhaha. A SocGen vezetőinek meg az a szerencséje, hogy a Vérfarkas nem Koba, különben már rég jégcsákánnyal a fejükben ébredtek volna.

Pelso.. 2012.01.31. 10:31:25

@evil overlord: Az új betegirányítási rendszer valamelyest enyhíti a problémákat, ugyanakkor adott esetben lehetőséget kínál jó néhány intézmény elsorvasztására, bezárására.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 10:51:16

@Pelso..: Gondolom részben ez a cél, bizonyos méret alatt nincs értelme kórházat fenntartani (és a betegnek is jobb, ha olyan doktor műti, aki gyakran csinál ilyet és nem évente kettőt). Régóta mondják, hogy sok a 150 kórház, bár az is igaz, hogy más országokra hivatkozni a hazai helyzet mélyebb elemzése nélkül nyilván nem elég, hiszen más a lakosság egészségi állapota. Ettől fügetlenül szerintem Budapesten simán be lehetne csukni 1-2 kórházat, vidéken ez a közlekedés miatt már nem ilyen egyszerű ügy.
Amíg önkormányzati tulajdonban van a kórház, a bezárás politikai okokból reménytelen (ld. a Molnár-féle "reform").

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 10:56:45

@evil overlord:
"Ettől fügetlenül szerintem Budapesten simán be lehetne csukni 1-2 kórházat, vidéken ez a közlekedés miatt már nem ilyen egyszerű ügy."

Hodmezovasarhely 26.2 km-re van Szegedtol, miert van korhaza?

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 11:07:47

@Doomhammer: Nem a távolság a lényeg, hanem a megtételéhez szükséges idő. Nem tudom, hogy milyen a 47-es út, ha jól használható, akkor megfontolható a hódmezővásárhelyi kórház becsukása, kivéve ha a környező telelpülések ellátása miatt érdemes megtartani (ismét kivéve: Szentes vagy Orosháza lehet hogy elég).
Lázár miatt persze nem lenne egyszerű az ügy.

Pelso.. 2012.01.31. 11:18:42

@evil overlord: Nagyon egyszerűsítve, 2 fő mutató van: az egyik valóban a lakosság állapota, másik a rendelkezésre álló pénz, -vagyis a gazdasági állapot/járulékfizetők száma, aránya.
(Bp-n, akár ötöt is)
Ez meg durva, s azóta is áll a helyzet:
nol.hu/belfold/bepanaszoltak_a_hitelezok_szocskat_orban_viktornal_

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 11:28:50

@Pelso..: Igazából van egy harmadik is (persze összefügg a pénzzel): a meglevő infrastruktúra + a személyzet (alacsony) mobilitása.

Nem lep meg, hogy a NEFMI minden fillért meg akar fogni, a kérdés az, hogy a beszállítók meddig tűrnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 11:31:10

@Pelso..:
Mert azt hiszi, hogy Szocska mer ilyet csinalni fonoki utasitas nelkul?

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 11:34:20

@Doomhammer: Sürgősség esetén ez soknak tűnik. Elektív ellátás esetén persze leginkább csak a látogató szív, de szegény ember vízzel főz.

bz249 2012.01.31. 11:46:29

@Doomhammer: "Hodmezovasarhely 26.2 km-re van Szegedtol, miert van korhaza? "

Ha belehiszunk ebbe a 100-150 emberre 1 korhaz dologba, akkor Szeged onmagaban erdemel egy korhazat, ugyanis a szegedi kisterseg 208e lakost jelent a ksh szerint.

A szomszedos kistersegek Hodmezo 58, Mako 47, Morahalom 26, Kistelek 18. Ez osszesen meg 149. Vagyis ha erre osszesen 1 korhaz lenne akkor annak 357.000 embert kellene kiszolgalni.

Ezek utan mar csak az a kerdes, hogy inkabb Szegeden legyen 2 vagy erdemes kulon telepiteni oket.

(a 35 perc 45 km/h-s atlagsebesseget jelent... a googlimaps nem hiszem, hogy egy varosban atlag ennyi, kozuton atlag ennyinel bonyolultabb lett volna... marcsak azertis mert szerinte az Arpad-hid, Lagymanyosi-hid szakasz 15 perc alatt abszolvalhato)

@evil overlord: korrekt 2x2 savos ut, viszonylag komoly atereszto kepesseggel. Nem ez lesz a szuk keresztmetszet. Szoval a zarojeles googlimapsos idoadat egy mentovel nem hihetetlen.

Pelso.. 2012.01.31. 12:01:08

@evil overlord: A "meddig" után nem szállít, szolgáltat mert elfogyott a finanszírozási lehetősége, akarata. Szóval, ilyet nem lehet tenni, kemény szerződésekről, rég lejárt számlákról van szó.

@Doomhammer: Persze, sugallatra. Elég az is.

bz249 2012.01.31. 12:07:58

Namost itt ez az index cikk

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/31/kozel_a_veg_a_nyugdijkasszaknak/

Mennyivel lenne masabb a helyzet, ha ad absurdum felmillio ember a manyup rendszerben maradt volna? Ennyit kellett volna kibirnia a kormanynak es mindenki onkent es dalolva atlepne az allami rendszerbe... szepen, torvenyesen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.31. 12:11:10

@evil overlord: A prefektusi rendszerrel önmagában semmi. Amikor önkormányzati rendszerből prefektúrák felé mozdul a közigazgatás, akkor viszont alappal lehet mondani, hogy az önkormányzatiság csorbul, s ha jól emlékszem, az oktatás sem nagyon marad önkormányzati kézben.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 12:17:12

@bz249: Szerintem a jó megoldás az lenne, hogy valahol Szegedtől északabbra lenne egy kórház, ami a környező kistérségek kevésbé bonyolult eseteit látná el, míg Szegeden az egyetemi klinikák vinnék a bonyolultakat. Szentes, Hódmezővásárhely, Orosháza viszont túlzásnak tűnik.
Nekem is egy kicsit alacsonynak tűnt az átlagsebesség, bár rossz minőségű 2x1 pályás úton reális lehet (nyomvályús-kátyús út, traktor-forgalom stb.).

@Pelso..: A beszállítónak érdeke az üzleti kapcsolat fenntartása, így lehet egy kicsit revolverezni őket, de nem szabad túlfeszíteni a húrt.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 12:55:31

@bz249: Ez történik, ha Kossuth és nem Széchenyi a ME.

@Counter: Anno az önkormányzati rendszer létrehozását sikerült jól eltolni, pl. 3200 önkormányzat, kerületi vs. fővárosi önkormányzat. Lehet, hogy fontolva kellett volna haladni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 14:06:02

@evil overlord:
"Ez történik, ha Kossuth és nem Széchenyi a ME."

Szerencsere Orban mindkettot eljatsza, ha kell. Egyet fizet, kettot kap.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 14:09:44

@Doomhammer: Ön látta már Széchenyinek? Én nem. Kossuthot viszont jól (csak kinek jó ez?) imitálja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 14:16:04

@evil overlord:
Oszinten szolva nem tudom, milyennek kellene lennie Szechenyinek. 1998-2002 kozott nem emlekszem, hogy nagyon harcolt volna.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.31. 14:18:17

@evil overlord:
Ja, es meg egy. Nagyobb problemam, hogy nem tudok hinni egy olyan politikusnak, aki egyszer Kossuth, egyszer meg valami mas. Azt fogom gondolni, hogy egyszeruen meghuzza magat egy ideig, aztan kezdi a kardcsorgetest elolrol. Tudja, ez a hitelesseg nevu ize, amit annyit emlegetnek, de megis csak letezik. Ha az ember nem bizik a politikusban, megette a fene az egeszet. Marpedig en nem bizom Orbanban az elmult masfel ev utan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.31. 15:06:22

@evil overlord: Ne mondja már, hogy a Fidesz azzal szolgálja a '89-es rendszerváltás hibáinak korrigálását, hogy visszaállítja a megelőző állapotokat, hadd próbáljuk meg újra, okulva a hibákból... :-)

Az önkormányzati szisztéma számos tekintetben horribilis, működtethetetlen volt. Igaz. De helyes megoldás-e az önkormányzatiságot kinyírni az önkormányzatiság hibáinak kinyírása helyett?

bz249 2012.01.31. 15:14:19

@Doomhammer: "Ja, es meg egy. Nagyobb problemam, hogy nem tudok hinni egy olyan politikusnak, aki egyszer Kossuth, egyszer meg valami mas"

Csak az okor konzekvens, egy politikusnak (plane egy kis orszag politikusanak) illik reagalnia a vilag valtozasara.

" Azt fogom gondolni, hogy egyszeruen meghuzza magat egy ideig, aztan kezdi a kardcsorgetest elolrol. "

Dehat ez eppen azt jelenti, hogy vegig Kossuth es az egesz csak taktika. Tehat, ha Orban eljatszotta a hitelesseget, akkor az nem most volt, hanem 2010 oktobereben.

Gandalf Garaboncias 2012.01.31. 19:09:42

Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján kiderült:
a Nemzetközi Valutaalap (IMF) túlzottnak tartja a közösségi közlekedés központi költségvetésből való finanszírozását, így elvárás az állam szerepvállalásának csökkentése a hosszú távú megoldásokkal.
Ezt üzeni az NGM Tarlósnak válaszként.

Ennyit a BKV-ról?

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 19:38:25

@Doomhammer: Egyrészt becsületesnek (Simicska mint pénztárnok kizárva), másrészt minden körülmények között úriembernek. A mai korban azonban már nem teremnek Széchenyiek (nem csak nálunk, más országban sem), a politikus mire a csúcsra jut, addigra korrumpálódik.
Az előző kormányzást már meghaladta az idő, az a sikertelen rendszerváltás utáni 20 év része.
V mindig Kossuth, a többi csak álcázás.

@Counter: A Fidesz minden központosító szándéka ellenére nem hiszem, hogy a 89 előtti közigazgatási rendszert akarná visszaállítani.

@Pisti, az aragorn: Fasza, ha ez így van, a budapesti közlekedésnek annyi. Bár az is lehet, hogy ez alapvetően a nép hülyítése.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.31. 21:25:29

@evil overlord: Ha nem azt, akkor ugyan mit? Gondolja végig a hatásköröket és azoknak a szerveknek, intézményeknek a keletkezését, ahol ezek az egyes hatáskörök kikötnek.

A BKV *jelen formájában* valóban reménytelen, de ezt nem most tudtuk meg, úgy hiszem. Az NGM meg szívesen eljátssza, hogy volna itt akárhány csilliárd forint a BKV-ra, meg szándék az főleg, de a gonosz ájemef nem engedi, hát mit lehet tenni.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 21:59:31

@Counter: Ehhez sokkal jobban kellene ismerni a magyar közigazgatási rendszert, de nem lehet, hogy inkább a 45 előtti közig. rendszerből merítik az ideát?

Ha az IMF tényleg komolyan gondolja, hogy túl nagy az állami szerepvállalás a kközösségi közlekedésben, akkor lófasz a seggébe, Európában az állam és az önkormányzat vastagon dotálni szokta a közösségi közlekedést.

@Doomhammer: Ha jól emlékszem, múltkor idézte Scheppelét. Legújabb performansza alkalmából én kitüntetném a professzort a László-rend pirit-fokozatával:
mandiner.hu/cikk/20120131_scheppele_alkotmanyellenes_az_alaptorveny

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.31. 22:13:50

@evil overlord: A "tilos a dotáció" és a "túlzott a dotáció" között bizonyára mindannyian látjuk, mekkora hatalmas területek – terülnek el.

A '45 előtti közig. rendszerrel meg vagyok fogva. Nagyon felületesek az ismereteim, nem tudom, hogy a központi kormányzati befolyás meddig terjedt pontosan. De ha jól tudom, a helyi választott testületeknek ott is akadt hatásköre és vagyona.

Sapika 2012.01.31. 22:17:49

@bz249: "Tehat, ha Orban eljatszotta a hitelesseget, akkor az nem most volt, hanem 2010 oktobereben."

Számomra 2002. kora tavaszán, amikor abszurd baromságokat kezdett beszélni, plakátra nyomatni, stb. Már sokszor idéztem.

Mások szerint még korábban, amikor a Kaya Ibrahim - Josip Tot üggyel mit sem törődve a két főkolompost magas polcra tette. Valamint a nyílt versenytárgyalást kiiktatta a Vegyépszer megbízásaikor.
Volt, akinek ennél is korábban, az Orbán-Torgyán kormány megalakulásakor múlt el a hitelesség. Az igazán jól értesültek pedig akkor kezdtek gyanakodni, amikor a Kisherceg - Ungár Klára - ... társaságot kiutálta, réges-rég .

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 22:44:57

@Counter: Igenám, de Mo-n nem lehet tovább emelni a jegyárakat, mert csökkenni fog a bevétel. Szigorított ellenőrzéssel biztos lehetne fogni valamennyit, de annyit nem, hogy jelentősen csökkenjen az állami tánmogatás. Egyébként ha a mostani BKV helyett hoznának létre egy új szolgáltatót, azt is feltőkésítéssel kellene kezdeni.

Én se nagyon ismerem, de érzésem szerint mind az önkormányzatiság, mind a m. kir. központi hatalom megjelent benne.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.31. 22:54:27

@evil overlord: Jó is volna, ha az egész tömegközlekedésen csak egy nagy tolómérce volna "Ennyi a jegy" felirattal ;-)
Azért az egy bonyolult dolog, hogy pontosan melyik közösségek, milyen arányban és milyen módon finanszírozzák a közösségi közlekedést. Csak hát a megvalósítható és a megvalósításra érdemes ötletek halmaza ezidáig nem találkozott.

Úgy tudom, több területi szintre is került kinevezett tisztviselő (ispán, szolgabíró (?) ), de meglehetősen erőteljes helyi választáson alapuló mandátumú testületek és talán tisztviselők is akadtak. De az ilyen irányú hasonlítgatáshoz egyértelműen tájékozatlan vagyok.

evil overlord (törölt) 2012.01.31. 23:11:09

@Counter: A keresleti oldal alapvetően a pénzről szól. A magyar bérek nem teszik lehetővé, hogy jelentősen növeljék az árát. Az autós közlekedés ellehetetlenítésével persze lehetne több utast szerezni, de ez egyrészt politikailag veszélyes, másrészt komoly fejlesztéseket igényel, hiszen bizonyos viszonylatok csúcsidőben már most is túlzsúfoltak.
Azt a sok milliárdot, ami a járműpark modernizációjához szükséges, pedig sürgősen elő kell varázsolni, mert közelít az összeomlás. (Nem kellett volna többszázmilliárdot elkúrni a 4-es metróra, kicsit kevesebb megállóval, kevésbé flancosan és korruptan sokat lehetett volna rajta spórolni).

Az ispán kinevezett volt. Választott testület biztos volt, a tisztviselőknél nem tudom mi volt a jellemző.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 08:29:45

@bz249:
"Dehat ez eppen azt jelenti, hogy vegig Kossuth es az egesz csak taktika."

László, a Professzor is ezt mondja.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2012/02/kreta.html

bz249 2012.02.01. 08:59:49

@Sapika: látja ez egy fontos kérdés mi a hitelesség.

Mondjuk lehet-e számomra hiteles egy Zöldpárti jelölt a helyhatósági választáson? Nem, mert szélsőséges erőnek tartom őket, akiket minél messzebb szeretnék látni a hatalomtól. Vagyis nem vagyok jó fokmérője a jelölt hitelességének, mert a legelvhűbb és legjobb politikusukra sem szavaznék.

Lehet-e hiteles egy FDP jelölt? Elvileg igen, viszont amikor ránézek a bérjegyzékemre, akkor azt látom, hogy az adócsökkentésből a nullkulcsos sáv enyhe emelése valósult meg. Ezmeghát hogyismondjam. Úgyhogy 2014-ben ennyivel kevesebb vokssal kell beérniük Münster Stadmitte-ben (vagy a rendes városi tanácsban... fogalmam sincs melyiket kapták meg). Számomra elvesztették a hitelességüket, ugyanis nem jelenítettek meg semmilyen markáns, egyedi véleményt a kormányban. (és ez általános a korábbi választóik között)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.02.01. 09:34:31

@evil overlord: Persze, csak hát teljesen ismeretlen előttem a hatáskörök felosztása, a helyi jogalkotás, annak felülvizsgálata, az ispán alá tartozó szervezetrendszer stb. stb. stb.

A 4-es metró valami egészen elképesztően elmebeteg dolog. Józan ésszel felfoghatatlan, mekkora mértékű amatőrizmus, voluntarizmus és általában vett teljes alkalmatlanság kellhetett a megkezdéséhez. De attól még sajnálatos módon itt van előttünk a helye és valamit kell vele kezdeni.

bz249 2012.02.01. 09:44:56

@Doomhammer: az nagyjabol mar latszik, hogy kinek a voksait nem kivanja begyujteni a Fidesz. A kerdes, hogy a Bekemenetes csapat elfogadja hitelesnek* ezt az elmaszkirozott Kossuth figurat.

*definicios kerdes: ugye On is azt erti hiteles politikuson/parton amelyikrol elhiszi, hogy a sajat elkepzeleseihez kozelallo politikat fog folytatni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 10:22:11

@bz249:
"az nagyjabol mar latszik, hogy kinek a voksait nem kivanja begyujteni a Fidesz."

Szerintem a Fidesz be akarja gyujteni minimum mindazok voksait, akik 2006-ban rajuk szavaztak, meg meg minel tobbet a 2010-es szavazotaborbol. Ez egy rendkivul vegyes tarsasag. Azt szoktam mondani, hogy netto nacitol netto komcsiig van benne minden.

Ha azt gondolja, hogy a 2010-2012 kozotti Fidesz politizalas ugy nez ki, mintha a szavazotabor egy reszere nem tartananak igenyt, ebben a kerdesben szerintem a helyzet osszetettebb. Egyfelol a Fideszben Orban szandekosan fenntartja a platformok marakodasat - amig egymast csepelik, addig se ot furjak, klasszikus Kadar-modszer. Tehat a valasztasok utan elegge termeszetes, hogy a valasztasi idoszakra felretett ellentetek ujraelednek es a regi ellensegek leszamolnak egymassal.

Masfelol az a tapasztalatom, hogy a Fidesz kulonosen hajlamos arra, hogy benne belterjes vilagnezetek kezdjenek el tenyeszni es az egesz part levaljon a magyar valosagrol. Meggyozodesem, hogy a Fidesz felreertette a felhatalmazast, amit 2010-ben kapott es ez nem meglepo, mivel tele van extrem nezeteket vallo figuraval, akik szamara a valasztasok megnyerese csak technikai kerdes, hogy utana vegrehajthassak, amire mar regen keszultek. Ha neha egy-egy ilyen alak kilatszik a fideszes akolbol, akkor van meglepetes, peldaul itt van mindjart Laszlo, a Professzor is.

"ugye On is azt erti hiteles politikuson/parton amelyikrol elhiszi, hogy a sajat elkepzeleseihez kozelallo politikat fog folytatni? "

Nem, a hiteles politikus (ember) az, aki azt mondja, amit gondol. El kell hinnem rola, hogy ha azt mondja, hogy A, akkor nem fog B-t csinalni, mihelyt lehetosege van ra. Ilyen tekintetben Vona Gabor peldaul sokkal hitelesebbnek tunik nekem, mint Orban, bar Vona Gaborra sose szavaznek. En elhiszem, hogy Vona tenyleg olyan hulye, mint amilyennek latszik. Tehat hiteles.

Egy politikus szamara a hitelesseg alapveto kovetelmeny. Ha az emberek nem tudjak megjosolni a tetteit (a szavai vagy barmi mas alapjan), nem fognak raszavazni. Maga se adna oda az autoja kormanyat valakinek, akirol nem tudja, mit szandekozik a kocsival tenni.

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 10:27:55

@Counter: A részleteket valószínűleg a jósdásoktól kell megkérdezni.

A 4-es metró egymagában bemutatja a rendszerváltás csődjét, a régi-új elit idiotizmusát és korruptságát.
Most már nyilván be kell fejezni, hisz túl sok pénzt költöttek el rá. Bár az elkövetőket nem ártana karbonitba önteni és kiállítani az állomásokon, pour encourager les autres.

@bz249: Szerintem nem kell a hitelességhez a politikai hasonlóság, pl. Thürmer elég hitelesen alakítja a komcsit, függetlenül attól, hogy soha nem szavanék rájuk.

bz249 2012.02.01. 10:38:29

@Doomhammer: @evil overlord: egyreszrol igazuk van, masreszrol azonban mennyit er az a hitelesseg, amelyik csak arra elegendo, hogy eldontsem, hogy az illetot nem szeretnem a hatalom kozeleben latni. Eleve mennyire pontos profilt alakitunk ki magunkban egy nemszeretem egyenrol es csoportrol? Valoban ugy viselkedik az illeto, mint ahogyan azt varjuk vagy egyszeruen csak ugyis szar, akarmit csinal vagyis hitelesen hozza a hozzanemerto hulyet?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 10:54:02

@bz249:
"egyreszrol igazuk van, masreszrol azonban mennyit er az a hitelesseg, amelyik csak arra elegendo, hogy eldontsem, hogy az illetot nem szeretnem a hatalom kozeleben latni. "

Nem, a fentiek szerint definialt hitelesseg olyan, mint a jogositvany, nem hiteles politikusra eleve nem szavaz.

Aztan amikor osszegyujtotte Joskat, Jancsit meg Marcsit, akiket mind hitelesnek tart, akkor eldonti, hogy a nezeteihez melyik szovege all a legkozelebb. Petit, Ancsat meg Misit eleve kizarja, mert ugy erzi, hogy hazudnak, tehat igazabol mindegy, hogy a szoveguk mennyire all kozel a velemenyehez.

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 10:55:21

@bz249: Azt is fontos tudni, hogy ki az, akiből biztos nem kérünk. Ön részletesen tanulmányozta a zöldeket, vagy néhány performanszuk alapján úgy döntött, hogy belőlük aztán soha?
Pl. a Munkáspártot egy dolog alapján ki tudom zárni: aki Kádár seggét nyalja, az szóba se jöhet.

bz249 2012.02.01. 10:59:55

@Doomhammer: "Aztan amikor osszegyujtotte Joskat, Jancsit meg Marcsit, akiket mind hitelesnek tart, akkor eldonti, hogy a nezeteihez melyik szovege all a legkozelebb. Petit, Ancsat meg Misit eleve kizarja, mert ugy erzi, hogy hazudnak, tehat igazabol mindegy, hogy a szoveguk mennyire all kozel a velemenyehez. "

Szerintem forditva. Megallapitja, hogy Jancsi, Marcsi es Misi, ha megvalositja azt amit mond, akkor az orszag/varos/tarsashaz olyan iranyba indul el, amelyiket semmi esetre sem tudna tamogatni. Innentol, hogy ok konkretan hitelesek vagy hazugok az mindegy (azt majd eldontik, akik ilyen iranyba szeretnek vinni az orszag/varos/tarsashaz ugyeit).

Ezutan megnezi Joskat, Petit es Ancsat, ahol az altaluk vazolt programmal legalabb reszben egyet tud erteni. Ilyenkor lesz szempont, hogy Joska hiteles Peti es Ancsa meg megbizhatatlan vagyis ugy sem lehet elhinni amit mondanak.

bz249 2012.02.01. 11:02:38

@evil overlord: nehany performansz es nehany politikai javaslatuk alapjan dontottem ugy. Ezutan a teljes programjuk vagy hogy komolyan gondoljak-e szoba sem kerult. Fogalmam sincs, hogy hiteles csapat-e. Nem vizsgalom a kerdest.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:06:46

@bz249:
"Szerintem forditva. Megallapitja, hogy Jancsi, Marcsi es Misi, ha megvalositja azt amit mond, akkor az orszag/varos/tarsashaz olyan iranyba indul el, amelyiket semmi esetre sem tudna tamogatni. "

Hat ez szemelyes preferencia kerdese. Hiheti azt, hogy igaz ugyan, hogy Misi azt mondja, hogy villany helyett hasznaljunk butyokmagolajjal mukodo lampast, de igazabol atomeromuvet bovitene es azert megis raszavaz. Mert hat a tobbiek is pont ugyanugy hazudnak.

Szerintem azonban ez igy tul bonyolult. Mert mi van, ha Misi megkaparintja a gyeplot es megis kikapcsolja a villanyt? Akkor nem panaszkodhat semmire, csak a sajat hulyesegere.

Aztan meg Marcsi azt is megteheti, hogy nem mond semmit, csak kedvesen mosolyog. Hiteles igy? Definicio szerint nem, de a hatas nagyon meggyozo lehet. Utolag meg verheti a fejet a falba, mert Marcsi is kikapcsolja a villanyt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:08:41

@evil overlord:
"Pl. a Munkáspártot egy dolog alapján ki tudom zárni: aki Kádár seggét nyalja, az szóba se jöhet. "

Teved, a Kadar-rendszer a magyar neptorzs sorstortenelmenek egyik legfenyesebb idoszaka volt.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/szamok-nyelven.html

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 11:08:51

@bz249: Gondoltam, felesleges lenne túl sok időt pazarolni rájuk. Ezek is ölelgetik a Greenpeace-es idiótákat? Mert akkor azt kell mondanom, hogy hitelesen alakítják a sötétzöldeket.

bz249 2012.02.01. 11:15:37

@Doomhammer: tulkombinalja :)

Elso korben azt kell feltelezni a jeloltekrol, hogy igazat mondanak. Aki mar igy sem szimpatetikus azt kar tovabb vizsgalni.

Ezutan jon a melyelemzes, hogy milyen korokben mozog, az eddigi tettei alatamasztjak-e a szavait, realisak-e az elkepzelesek...stb es ezalapjan elhihetjuk-e neki, hogy tenyleg megtenne-e/kepes lenne-e megtenni amit iger.

@evil overlord: amennyit hallottam roluk, azalapjan a valodi sotetzoldek szerint megalkuvok es nem hitelesek. De hat Ernst Rohm is ugy velte, hogy Hitler nem eleg naci.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:26:27

Nem elkuras volt, csak Orban a kommunista kisertetek ellen harcolt.

www.reuters.com/article/2012/02/01/us-hungary-communism-idUSTRE8100P220120201
"Insiders say Fidesz's obsession with ending all trace of Hungary's communist past helps explain nearly every controversial policy of the current government.

Close adviser Maria Schmidt said Orban believed Hungary made a mistake in trying to follow a Western model it could not afford -- capitalism combined with government welfare spending -- which he considered a kind of hidden socialism.

"A duality has prevailed in this region for 20 years - the coexistence of a market economy and socialism," said Schmidt, a historian who directs the Terror House, a museum on totalitarian crimes of the 20th century,

"Orban's thinking is that this duality is not sustainable and we must switch to a new system."

As the economic crisis exposed flaws in the capitalist welfare state, Orban dismissed capitalist orthodoxies as well as socialist values. He renationalized private pension funds, taxed banks and other big firms, while also shrinking the country's social services and cutting early retirement and disability benefits.

Meanwhile, his government embraced work and family, rolling out a much-criticized flat tax regime and huge tax rebates after children. Small business taxes were cut nearly in half.

Historian Andras Gero said Orban's anti-communism is not blindly ideological but driven by cold political calculation, noting it has not stopped him pursuing state ownership in key industries, like big stakes in oil company MOL or truck parts maker Raba.

For many, the question is not why Orban is so passionately anti-communist but why it took so long for someone to address these issues from the past.

The lack of immediacy may be partly because the communist regime in Budapest was far milder than those in Poland, Romania or East Germany in its later years, Gero said.

"There was a dictatorship, but not a bloody one, from the 1960's on," he said. "Almost two generations grew up without getting a taste of blood."

But rejecting the communist past flat out was misguided, as Hungarians had to deal with it dispassionately at some point, Gero said.

"The fact that we have not faced our past has led to a kind of social schizophrenia," art historian Balazs Feledy said as he looked around the communist-era art auction.

"We still don't know what is value in our history and what isn't. We are 20 years late with this.""

Szivattyuzo Birodalom torolve, regi/uj ellenseg kijelolve. A harc folytatodik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:30:10

Parragh Laszlot is kifizettek.

www.realdeal.hu/20120131/the-chamber-of-horrors-that-is-hungarys-new-chamber-of-commerce-law/
"Last week Hungarian Chamber of Commerce and Industry (MKIK) head László Parragh found himself on the defensive, having to explain to the leaders of smaller local chambers that his group would only be getting 10% of the revenues raised from the new law that makes chamber membership mandatory for businesses in Hungary, while they would get the rest. Apparently these other chambers were concerned that the MKIK would take the lion’s share of new money, as one might naturally expect in a country where small institutions tend to suffer at the hands of ones with a national scope.

Wait a minute – did I say the new law that makes chamber membership mandatory for businesses in Hungary?

Yes I did.

Incredibly – at least to me – as of January 1, all non-agricultural companies in Hungary are required to register with their local chamber of commerce, and pay an annual “membership” fee of HUF 5,000. Meanwhile, for the first time the MKIK now has a line in the central government budget, though one that has already been dickered with by the authorities; it started at HUF 1.9 billion, but after various freezes and reallocations has apparently been reduced to “just” HUF 500 million."

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 11:38:43

@Doomhammer: László, a professzor elsőként kapta meg a László-érdemrendet.

"Close adviser Maria Schmidt said Orban believed Hungary made a mistake in trying to follow a Western model it could not afford -- capitalism combined with government welfare spending -- which he considered a kind of hidden socialism."
Schmidt Mária átment Ayn Rand-be (ill. szerinte V)?

A velünk élő kádárizmus kiirtása nem rossz ötlet, de nem tudom, hogy tényleg erről van-e szó (ezt mondjuk 98-ban is el lehetett volna kezdeni, akkor még kedvezőbb volt a gazdasági környezet).

@bz249: Muhaha!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:48:46

@evil overlord:
"A velünk élő kádárizmus kiirtása nem rossz ötlet, de nem tudom, hogy tényleg erről van-e szó "

Orban megmondta, mi a cel.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-477731
"A rendszerváltás utáni húsz évben a régi világ búvópatakként tört a felszínre a gazdasági döntéshozatalban, a médiában és az egyetemi katedrákon, behálózta és gúzsba kötötte a munkakedvet. "

Tisztogatas a gazdasagban, mediaban, oktatasban. Ez sima land-grab.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 11:54:14

@evil overlord:
"Schmidt Mária átment Ayn Rand-be (ill. szerinte V)?"

Sose feledje, hogy a Fidesznek rendkivul valtozatos kozonsegnek kell beszelnie. Ezt ugy csinaljak, hogy ki vannak nevezve "szoszolok", akiknek az a dolguk, hogy egy adott csoport szamara hitelesek legyenek. Ok pedig fogjak az aktualis intezkedeseket - melyek altalaban arrol szolnak, hogy a Fidesz Inc. ujabb eroforrasokra teszi ra a kezet - es uzeneteket fogalmaznak meg a celcsoport nyelvezeten.

Roppant mulatsagos, ha ezeket az uzeneteket egymas melle teszi.

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 12:12:30

@Doomhammer: Nekem semmi bajom a komcsik kitakarításával (22 éve nem tették meg), a gond akkor van, ha a helyükre ugyanolyan idióta/ágens kerül.

Ugyan a Széll Kálmán terv tényleg neolib jellegű, de azért arra semmi nem utal, hogy meg akarnák szüntetni a jóléti osztogatást (csökkenteni igen).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 13:03:07

@evil overlord:
"Nekem semmi bajom a komcsik kitakarításával (22 éve nem tették meg), a gond akkor van, ha a helyükre ugyanolyan idióta/ágens kerül."

Oszinten szolva szerintem mar nincsenek komcsik. Van Biszku Bela, de hat vele foglalkozni erosen szimbolikus. Ami a Fideszt sokkal inkabb erdekli, az a konkurrens politikai-gazdasagi konglomeratum, ami a szocik kore nott. Nincs abban semmi ideologia, az is ugyanugy penzrol es hatalomrol szol, mint a Fidesz Inc. Ennek a konglomeratumnak (hivhatjuk halozatnak is, de akkor a Fidesz Inc. is egy halozat) a forrasait akarja a Fidesz elvenni es ujraosztani a sajat megbizhato emberei kozott. Ez a csata elet-halal kerdese azoknak, akik reszt vesznek benne, de engem nem erdekel, nem lesz jobb nekem, akarki is gyoz. Az viszont erdekel, hogy a ket banda rendezze le az ugyeit egymas kozott es ne rangassak bele az egesz orszagot a verekedesukbe, peldaul azaltal, hogy a csatazaj miatt nem jonnek a befektetok, lasd Michelin feljebb. Az is erdekel, hogy egyik banda se betonozhassa be magat, mert ha ez megtortenik, akkor elszemtelenednek es elobb-utobb megjelennek nalam is a husegeskuert. Azt pedig nem kapjak meg.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 13:53:36

A csehek nagyon aggodnak, hogy elszigetelodunk Europaban.

www.bloomberg.com/news/2012-02-01/orban-nationalism-may-isolate-hungary-in-eu-schwarzenberg-says.html
"Prime Minister Viktor Orban’s “nationalism” risks isolating Hungary in the European Union, Czech Foreign Minister Karel Schwarzenberg told the Figyelo newspaper.

Schwarzenberg said he’s concerned Hungary may “leave European Union mainstream politics when it comes to the constitution, central bank regulation and the treatment of foreign banks and investors,” according to a transcript of an interview to be published tomorrow in the Budapest-based weekly newspaper. “Hungary is treading its own path. But I’m concerned it will isolate itself.” "

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 14:12:50

@Doomhammer: Igaza van, a komcsiról lemaradt az idézőjel. Igazi komcsik már csak a Munkáspártban vannak, de az nem számít.
Akik bennmaradtak, azok igazi posztkomcsik, nem az ideológia számít, hanem a konc és a kapcsolati tőke.
(Hallottam már olyan véleményt, miszerint a komcsik igencsak lelkesen adták át a kormányzást az MDF-nek, mert tudták, hogy úgyis rájuk szakad az egész, és visszajönnek 4 év múlva. Bejött nekik. Sőt, az is elég valószínű, hogybeépített ügynökökket alkalmaztak, hogy még nagyobb legyen a baj.)
A posztkomcsikat Antalléknak kellett volna kitakarítaniuk (a la ehemalige DDR, bár ott nyilván könnyebb volt az egyesítés miatt). Most már nehezebb, mert a kirakandók egy része tényleg sosem volt komcsi, később csatlakozott a hálózathoz.
A két banda között azért van egy fontos különbség: a szocik tényleg leszarják a magyar nemzetet, míg a narancsingesek minden balfaszság ellenére fontosnak tartják (a gond csak az, hogy néha többet ártanak, mintha nem csinálnának semmit).
Szóval maga is azt a változatot preferálná, hogy Lavrentyij Pavlovosc fiai veszik kezelésbe a szocikat.

Muhaha, a kisantant egyik tagja aggódik Magyarországért. Hogy oda ne rohanjak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 14:19:23

@evil overlord:
"Szóval maga is azt a változatot preferálná, hogy Lavrentyij Pavlovosc fiai veszik kezelésbe a szocikat."

Ne feledje, hogy van egy olyan erdekem is, hogy egyik banda se betonozhassa be magat. Oszinten szolva nem szeretem a szoci bandat. De azt meg kevesbe szeretnem, ha 4 evente nem lehetne az aktualis bagazst elkergetni a busba es karorvendoen bamulni, ahogy a a gyoztesek kipakoljak a veszteseket a jobol. Ezert nem erdekem nekem, hogy az egyik banda is totalis gyozelmet arasson a masik felett. Amig egymassal foglalkoznak, addig se az orszag lakosait cseszegetik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 15:19:06

@Pisti, az aragorn:
"Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján kiderült:
a Nemzetközi Valutaalap (IMF) túlzottnak tartja a közösségi közlekedés központi költségvetésből való finanszírozását, így elvárás az állam szerepvállalásának csökkentése a hosszú távú megoldásokkal. "

Baratnonk, Irina pontosit.
www.portfolio.hu/en/economy/imf_does_not_propose_hungary_to_eliminate_transport_subsidies_ivaschenko.23720.html
"Iryna Ivaschenko replied that the IMF deals with issues that are "macro-critical," adding that public transportation companies produce "persistent substantial and growing fiscal costs to the budget."

"By restructuring them, the efficiency could be increased and fiscal costs reduced. So, we see inefficiency and advice the government to address it. As a result, this would benefit not only the budget but also the economic productivity, and could increase competitiveness of the Hungarian railroad transport and make them more attractive even relative to the road transport," she added.

Ivaschenko also said that the per-unit costs of railways services in Hungary is high, hence companies prefer to use roads.

"On the issue of relative prices, it is up to the government and Hungarian people to decide whether relative prices of roads vs. railways are appropriate and consistent with their environmental objectives and, in case, consider changing them." "

Atszervezest akarnak, ami egyebkent a Fideszben is nepszeru. Ez azt jelenti, hogy magukat a buszokat alvallalkozok uzemeltetik, a BKV csak szolgaltatast rendel.

Gandalf Garaboncias 2012.02.01. 15:23:48

@Doomhammer: Éppen idézni akartam a Levegő Munkacsoport közleményét a levelezésükről. :)

"Budapest, 2012. február 1., szerda (OS) - A Nemzetközi Valutaalap a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem pedig az erre fordított állami támogatások csökkentését – derül ki abból a levélből, amelyet az IMF magyarországi képviselője tegnap küldött a Levegő Munkacsoportnak.

A civil szervezet kérdéseire válaszolva, Irina Ivasenko kifejti: az IMF azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy teljes egészében ismerje el a költségvetésben a tömegközlekedésnek nyújtandó támogatásokat ahelyett, hogy évről évre alultervezi azokat, és év közben ad támogatást a fizetőképesség fenntartására, tőkenöveléssel vagy az adósságok átvállalásával.

Ugyanakkor, amennyiben a kormány csökkenti a támogatásokat és a tömegközlekedés adósságállományát, akkor ezt egy értelmes szerkezeti átalakítási terv mentén kell megvalósítania, máskülönben a támogatások elkerülhetetlenül növekedni fognak és az adósságok ismét felhalmozódnak. Évek óta ugyanezt javasolja a kormánynak a Levegő Munkacsoport is.

A szerkezetátalakítás azonban csak úgy lehet sikeres, ha nem korlátozódik a tömegközlekedési vállalatokra, hanem átfogja a teljes közlekedési rendszert és a településfejlesztést is, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a tömegközlekedést, működésének hatékonyságát. A civil szervezet ez ügyben már többször juttatott el részletesen kidolgozott javaslatokat a kormánynak. Megvalósításukkal jelentősen növelhető a tömegközlekedés stabilitása és vonzereje, így az utasok száma és ezzel együtt a bevétele is.

A Levegő Munkacsoport kérdései és az IMF válaszai magyarul (a Levegő Munkacsoport fordítása) és angolul itt tekinthetők meg:
levego.hu/sites/default/files/imf-questions_answers_1201_hu_en.pdf

További kapcsolódó anyagok:
• Levél Tarlós István főpolgármesternek a BKV finanszírozásával kapcsolatban:
www.levego.hu/hirek/2012/01/bukaresti_buszokat_es_behajtasi_dijat_budapesten
• Használatarányos legyen a budapesti útdíj!
www.levego.hu/hirek/2012/01/hasznalataranyos_legyen_a_budapesti_utdij
A közúti és vasúti közlekedés állami támogatása,
www.levego.hu/sites/default/files/kozlekedes-koltseg-osszefogl_110619.pdf
• Zöld Gazdaságélénkítés – Környezetbarát közlekedés,
www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/kornyezetbarat-kozlekedes_2010.pdf

Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség"

bz249 2012.02.01. 15:49:01

@Doomhammer: "Atszervezest akarnak, ami egyebkent a Fideszben is nepszeru. Ez azt jelenti, hogy magukat a buszokat alvallalkozok uzemeltetik, a BKV csak szolgaltatast rendel."

Az hogy ez a partok hatorszaganak miert jo az azt hiszem vilagos, ellenben mikent fog ez koltsegcsokkeneshez/szolgaltatasi szinvonal emelkedeshez vezetni? Mert addig rendben van, hogy igy bedozerolhato a BKV nevu vizfej. Viszont cserebe lesz egy halom vallalkozo, aki "illo" profitot szeretne eltenni.

Raadasul a BKV viszonylag olcson uzemelteti a jarmuparkot, mert elkummantja a karbantartast es a csereket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 17:00:25

@bz249:
Nem hiszem, hogy a koltsegcsokkentes a magantoke altal letrehozott hatekonysagnovelesbol jonne letre. Ha a BKV-rol levalasztja a buszosokat, akkor mar nem fog elofordulni, hogy duhos buszsoforok rontanak ra a BKV menedzsereire - ezt a problemat outsource-olta az alvallalkozoknak, akik lehetnek olyan geci keleti rablolovagok, amilyenek a BKV sose lehet. Viszont ha keves a penz es az alvallalkozok mindegyike csak fele annyi buszt tud jaratni ennyi penzert, akkor a BKV menedzser szettarhatja a kezet es mutogathat az alvallalkozokra. Ezt most nem teheti meg.

Vagyis a koltsegcsokkentes az uj szervezeti struktura altal lehetove tett szolgaltatasi szint csokkentese reven valosul meg.

bz249 2012.02.01. 17:34:33

@Doomhammer: es ha kevesebb busznak kozlekedik, akkor buszsofor egybol nem hianyszakma, vagyis a szakszervezet zsarolasi potencialja ettol az egy lepestol a bekanak az ulepehez fog kozeledni.

Hat hiaba versenypiaci kapitalizmus.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.01. 17:47:28

@bz249:
Azert lassuk be, van mit optimalizalni. Nemreg 86-os busszal kozlekedtem. Del korul az 10 percenkent jar. Buszonkent ha 10 utas volt es kifejezetten zavart, hogy allandoan ures buszok huznak el mellettem.

"Hat hiaba versenypiaci kapitalizmus. "

Ha szetszedi a szervezeteket es elkeni a felelossegeket, akkor nem versenypiaci alapon is letrehozhato ez a trukk, mint pl. az MTI es az MTVA eseten. Ott is kiszolgaltatott eroforrascegek versenyeznek a keves penzoszto kegyeiert es konnyu ilyen eseteket letrehozni:
www.mediatanacs.hu/uploads/9/11/1327927647ugyfelszolgalati_level.pdf

bz249 2012.02.01. 17:54:05

@Doomhammer: "Del korul az 10 percenkent jar. Buszonkent ha 10 utas volt es kifejezetten zavart, hogy allandoan ures buszok huznak el mellettem."

Amire amugy tokeletesen alkalmas lenne a nyugdijasok ingyen utazasa nevu akcio, ha mondjuk eppen erre az idotartamra lenne ervenyes. Vagy altalaban, ha a csucsidon kivul olcsobb/csucsidoben dragabb lenne a jegy. Vagy akarmi...

Szoval a BKV egy rettenetesen ocska ceg. Azonban nem azert ilyen, mert nem szerveztek ki alvallalkozoknak a kozlekedest.

Gandalf Garaboncias 2012.02.01. 17:59:34

@Doomhammer: A 86-os busz dél körül hétköznap azért közel sem szokott üres lenni. Legalább is azon a szakaszon, amelyen én járok.
De az optimalizálás valóban jogos igény.

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 18:58:43

@Doomhammer: A posztomcsik a 4+8 év alatt bebizonyították, hogy tökéletesen alkalmatlanok az ország vezetésére (elhiszem, hogy nem a magyarság kinyírása volt a céljuk, de amit tettek az erősen ebbe az irányba vitt).
Az lenne a legjobb, ha a szocikat Lavrentyij Pavlovics fiai elviszik üdülni, V-ék pedig úgy járnak, mint lengyel elvtársaik (azaz egy mérsékelt jobboldali párt veszi át a helyüket).

@Pisti, az aragorn: Ez az a Levegő Munkacsoport, aminek az egyik vezetője anno azt fejtegette, hogy az M0-ás nem jó, mert forgalmat generál?

Busz optimalizáció: az a baj, hogy ha jelentősen ritkítja a járatokat, akkor a pógár megldja máshogy (a fene se fog napközben 30 percet várni egy buszra BP-en). Megoldás lehet, hogy ilyenkor kisebb busz jár (nem csuklós), de akkor ugyan olcsóbb az üzemanyag, de több busz kell (igaz, hogy tovább bírják).

Manyi Béci 2012.02.01. 19:13:06

@evil overlord:
"A posztomcsik a 4+8 év alatt bebizonyították, hogy tökéletesen alkalmatlanok az ország vezetésére "
A Fidesznek ez másfél év alatt sikerült!
Sokkal jobbak ebben is, igaza van, evil!:)

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 19:24:29

@Manyi Béci: Ne gonoszkodjon Manyika, az az én reszortom!

Manyi Béci 2012.02.01. 19:44:32

@evil overlord:
és találtam még valamit magának, mit szól?
joallam.kormany.hu/index

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 20:29:39

@Manyi Béci: Manyika, túl sokáig ment az "állam rossz gazda" szlogen. Egy állami mobilszolgáltató nem per se pénzkidobás (ráadásul a termelt profit nem megy ki az országból), bár nálunk jó eséllyel ezt is elkúrják.

evil overlord (törölt) 2012.02.01. 20:30:35

@Manyi Béci: Ez viszont tényleg muhaha kategória.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 09:57:31

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/02/vasarhely_evekig_tozsdezett_a_kotvenypenzzel/
"Maga Lázár János büszkélkedett 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak. A carry trade még évekig folytatódott: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel."

Vezetoszij osszejon neki?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 11:00:18

Javul a kormany megitelese.

www.bloomberg.com/news/2012-02-02/hungarian-government-improves-standing-in-poll-hvg-reports.html
"Hungarian voters’ perception of the government’s work improved in January by three percentage points, to 33 percent, while support for the major political parties was little changed, the weekly HVG reported, citing a poll by Median.

Support for the ruling Fidesz party stood at 26 percent among eligible voters, while backing for the Socialists, the main opposition party, was 15 percent, the poll indicated. Jobbik, a radical opposition party, commanded 10 percent support and the green Lehet Mas a Politika had 4 percent.

Seventy-three percent of voters said Hungary is going in the wrong direction and only 41 percent said they would vote, according to HVG. The survey was conducted from Jan. 20 to Jan. 24; the weekly didn’t provide a margin of error. "

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 12:01:03

@Doomhammer: "Járni jár, csak épp nem jut." A szocik és klientúrájuk közül is csak keveseknek jött össze, sejtjük, miért. Aki 2010-ben vezetőszíj-gyártásba fektette a pénzét, rossz lóra tett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 12:05:27

@Holger Hartland:
Ugy gondolja, Lazar Jani szerez valahonnan penzt, hogy kifizesse a varosa adossagat? Mert tartok tole, az Erste nem lesz engedekeny vele.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 12:19:36

@Doomhammer: Közpénzzel játszani a tőzsdén? Nem vezetőszíj, hanem gulag való az ilyennek!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 12:21:31

@evil overlord:
"Nem vezetőszíj, hanem gulag való az ilyennek! "

Kituntetes valo neki - ha sikerult volna. De nem sikerult es most a torvenyhozoi poziciojaval zsarolja a bankot, hogy elfedje az elkurasat. Hasonlo helyzetben jott elo a vezetoszij az MSZP-s elvtarsak ugyeben is ...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 12:34:49

Miniszterkinyiras bankado miatt!

www.bloomberg.com/news/2012-02-02/hungary-ministers-threatened-matolcsy-writes-in-heti-valasz.html
"Hungarian government members were “personally threatened” after the cabinet levied a special tax on banks, Economy Minister Gyorgy Matolcsy wrote in Heti Valasz today.

“We received personal threats at the time we introduced the bank tax: revoke it or you’ll be finished off,” he said. "

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 12:45:48

@Doomhammer: Közpénzzel ne játsszanak, különesen ne kockázatos ügyetekkel.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 12:50:31

@Doomhammer: Félreértett. Úgy gondolom, hogy LJ meg fogja úszni. Valahogy. Nem tudom, hogyan, de megússza. Megúszta a szocik és a szadeszosok nagy része is. A város persze nem ússza meg.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 12:55:09

@Holger Hartland:
Lazar nagy kockazatot vallalt a nagy emelkedeseert cserebe. A mostani veszelyes idokben tobbfelekeppen is elkurhatja es akkor elkuldik neki a selyemzsinort. Meg csak el se kell kuldeni neki, eleg, ha elengedik a kezet.

Ha persze jol lavirozik, akkor valaki kifizeti majd az adossagot (nem valaki, az adofizetok), Lazar es varosa pedig megmenekul.

Sajnos akkor meg az a veszely all fenn, hogy valakik kiszagolhatjak a tranzakcio reszleteit.

Janika nagyon korul kell nezzen, ha nem akarja, hogy kitorjek a nyakat. Jobb, ha az a frakcio ugy szavaz, ahogy kell neki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 13:00:03

@evil overlord:
"Közpénzzel ne játsszanak, különesen ne kockázatos ügyetekkel. "

Mindig is megcsinaltak, erre a humoros esetre emlekszik?
mno.hu/migr/szetszakad-a-koalicio-a-terezvarosban-696526

A balfek arra hivatkozott, hogy ha egy kicsit varnak, ott lett volna az a penz a szefben.

Viszont ha bebuktak, akkor vezetoszijat szeretnek latni. Pour encourager les autres.

Egyelore azonban azon szorakozom, hogy Lazar hogy kaparja ki magat ebbol a godorbol.

bz249 2012.02.02. 13:17:41

@Doomhammer: majd kockarol kockara osszerakja a zacskoragaszto uzemben.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 13:33:55

@Doomhammer: Értem, hogy miről van szó, csak pesszimista vagyok a vezetőszíjas várakozásokat illetően. "Megúszás" alatt azt értem, ha egy politikus valami rondaságot követően is megőrzi az egzisztenciáját. Bukhat, pozíciót veszíthet, de ha politikus marad és továbbra is megél belőle, akkor "megúszta". Ilyen értelemben Gyurcsány is megúszta, és ilyen értelemben a legtöbb hazai politikus megússza. Ilyen értelemben írtam, hogy LJ is meg fogja úszni.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 13:40:24

@Doomhammer: Ez egy klasszikus sikkasztási ügy, a vásáhelyinél viszont lehet, hogy tényleg az önkormányzatnak akartak pénzt csinálni.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 13:42:15

@bz249: Úgy látom ön is a különleges gazdasági övezetet támogatja. Helyes!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 14:05:43

@evil overlord:
"Ez egy klasszikus sikkasztási ügy, a vásáhelyinél viszont lehet, hogy tényleg az önkormányzatnak akartak pénzt csinálni. "

Azert az nem volt klasszikus sikkasztasi ugy. Ha emlekszik, az tortent, hogy a szoci kivette a bankbol az onkormanyzat penzet, mert kiszagolta, hogy inkasszot akarnak kivetni az onkormanyzat szamlajara. Azt mondta, jobb helyen lesz az a penz a pancelszekrenyben. Aztan valamiert az SZDSZ-es alpolgarmester ellenorizni akarta, hogy valoban ott van-e a penz. Hosszas huzavona utan kinyittatta a szefet es a penz nem volt ott. Errol jegyzokonyvet vetetett fel.

Ekkor dadogta a szoci azt, hogy mire a sietseg, meg egy kicsit kell varni es visszakerul a penz. Es vissza is kerult.

Imadom ezt a tortenetet, buzlik belole a magyar valosag, kezdve az inkasszoval, befejezve a magikusan eltuno es visszakerulo penzzel.

Hodmezovasarhelyen mi tortent? Az onkormanyzat kibocsatott egy csomo kotvenyt es meg felvett egy csomo hitelt is. A varosban tortent ez-az, de osziten szolva Lezer Jani nem tudja megmagyarazni, hol az a sok penz. Mert azert annyi minden nem epult, amennyi hitelt felvett.

Most eljott az a pillanat, hogy a penz magikusan visszakeruljon a szefbe. Kiveve, hogy itt nem 120 millio forintrol van szo, hanem milliardokrol (szerintem ugy 10 milliarddal nem tud elszamolni) es most mindenki meredten lesi a kezet, mint egy buveszet, hogyan csempeszi vissza az osszeget es kitol kapja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 14:15:09

@Holger Hartland:
"Értem, hogy miről van szó, csak pesszimista vagyok a vezetőszíjas várakozásokat illetően."

Azert remenykedni csak szabad, nem? Hagyo Miklos is mekkora kiskiraly volt a maga idejeben, pisszenni se lehetett rola. Most meg ott ul a huvoson ...

Lazar Janival is megeshet, plane most, hogy senki sem lehet biztos benne, melyik nagykutyahoz kell igazodni.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 14:15:28

@Doomhammer: Nem nagyon emlékeztem a budapesti ügyre. Az mno-s cikk alapján eltűnt 120M. A faszi nevére rákerestem, 4.5 évet kapott sikkasztásért.

bz249 2012.02.02. 14:25:06

@evil overlord: valoszinuleg elragadott egy erzelmi hullam, mer ugye itt van Lezer Dzsoni a maga arrogans megjelenesevel, a balkezes kozakpisztoly meretu orraval, amit olyan magasan hord, hogy beleesik az eso... szoval egyszeruen csak jo lenne a csavopeket megalazo helyzetben latni.

Ja meg ahogy a nyugdijak sem jatszasra valok, ugy a varos penze sem. Ha tozsdeguruskodni akar, akkor csinalja a sajat penzevel. Plane, hogy

pics.livejournal.com/soffistique/pic/0002eqy0

Vagyis a tozsde egy vilagszar befektetes, ha atlagos kepesseguek vagyunk.

Persze az okosak akik tudjak mikor kell venni es eladni eppen nyerhetnek is:

pics.livejournal.com/soffistique/pic/0002dyy8

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 14:25:17

@Doomhammer: Zárták már be magát szűk, sötét, levegőtlen helyre? Tudja maga, milyen érzés egy páncélszekrénybe zárva lenni? Mit hőbörög, hogy nincs a páncélszekrényben a pénz??! A pénznek nem jár egy kis kimenő? Egy séta a szabad levegőn? Hát nincs magának szíve? Mondja, ember maga egyáltalán??

Megnyugodhat, a pénz vissza fog kerülni a páncélszekrénybe. Vagy ha nem ő, akkor egy másik pénz. Majd beugrik helyette. Leveszi a terhet az előző pénz válláról. Mert a pénzekben még van emberi érzés, nem úgy, mint magában.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 14:34:06

@evil overlord:
"A faszi nevére rákerestem, 4.5 évet kapott sikkasztásért. "

Melyik a Furst? 2010 marciusaban meg ez volt a helyzet:
ingatlanmenedzser.hu/gazdasag/2010/3/16/20100316_andrassy_ut_47_gyanusitas
"Úgy tűnik, az ügyészség megelégelte Terézváros volt szocialista alpolgármesterének kifogását, miszerint azért nem érvényesek rá a magyar törvények, mert ő egy közép-afrikai ország diplomatája. A Centrum Parkoló volt ügyvezetőjét, Fürst Györgyöt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével gyanúsítják egy Andrássy úti palota áron alul történő eladásával kapcsolatban.

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt vezetőjét is meggyanúsították az Andrássy út 47. múlt ciklusbeli eladása kapcsán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester – a korábban a rendőrség által gyanúsítottként kihallgatott 12 önkormányzati képviselőhöz hasonlóan – megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével. A kár 200 millió forint."

A 120 millio ugyeben kutya baja nem lett. Ahhoz meg terezvarosi berpalotakat kellett ellopnia, hogy vegre betelljen a pohar.

Es igen, o volt a Közép-Afrikai Köztársaság diplomataja is.

Csodalatos tortenet. O is egy tehetseges fiatalember volt, aki kaprazatos karriert futott be.

bz249 2012.02.02. 14:36:38

@Holger Hartland: "Mert a pénzekben még van emberi érzés, nem úgy, mint magában. "

Elnezest ez igy nem igaz, koztudomasu, hogy a penz egy budos kurva. Probalja ki, tegyen ki egy 20.000 Ft-ost egy padra (lehetoleg olyat, amiert nagyon kemenyen megdolgozott)... figyelje meg, hogy szemben mondjuk egy kutyaval a penz el fog menni az elso arra jaro egyennel (gyerek/kozepkoru/oreg, ferfi/no, szep/csunya, okos/buta, szorgalmas/lusta... ez egy cseppet sem szamit a penznek). A penz nem ismeri a huseg fogalmat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 15:27:59

@bz249: Maga fizikus, nem érti a pénz pszichológiáját. Ha én csak úgy kiteszek egy padra egy húszezrest, amiért keményen megdolgoztam, azzal tulajdonképpen elutasítom őt, mintegy eldobom magamtól. Sőt, a bolondját járatom vele, hogy először úgy teszek, mintha nagyon akartam volna, aztán pedig csak úgy felkínálom az első arra járónak. Ha ilyen durván megsértem a pénz érzéseit, akkor persze, hogy meglép tőlem. Ha úgy bánok vele, mint egy strici a kurvájával, akkor persze, hogy kurvaként viselkedik. Önbeteljesítő jóslat.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 15:40:47

@bz249: Na ja, jedem das seine.

Érdekes, hogy kb. 65-től 80-ig stagnált a DOW, miközben a GDP nőtt. A negatív tüske gondolom az olajbalhé miatt volt.

@Doomhammer: Ispánki Lászlót csukták le, ő tüntette el a 120 milliót.
Fürstnek fel kellett volna ajánlani a kitoloconcolást hutuföldre, "Tuszi vagyok" táblával a nyakában. Mindjárt meglenne a pénz.

bz249 2012.02.02. 15:59:43

@Holger Hartland: azt mondja ez egy efogult kiserlet? Mikeppen lehetne akkor a penz alaptermeszetet kikutatni anelkul, hogy a kiserletezo eltorzitana az eredmenyt?

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 16:14:00

@bz249: Mint fizikusnak tudnia kellene, hogy ez lehetetlen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.02. 16:21:04

@bz249: Maga itt Heisenberg örököse, a pénz fizikájához magának kell értenie. De tanulmányozhatja hozzá a pénzelnyelő fekete lyukak (és a hozzájuk tartozó globalobirodalmi fehér lyuk) fizikájának szakirodalmát is a tirpákblogon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 16:28:17

@Holger Hartland: @bz249:
Micsoda naiv alakok maguk. Maguk azt hiszik, iranyithatjak a penzt? Az elo penz iranyitja magukat, mint afele rongybol keszult kesztyubabokat. Nem maguk teszik ki a penzt a padra, a penz akarja elhagyni magukat, mert tudja, hogy maguk nem adnak hozza annyi erteket, hogy vehessenek a penz altal jelkepezett eroforrasokbol.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2009/07/dolgok-ertelme.html

bz249 2012.02.02. 17:19:20

@Doomhammer: tehat akkor Lezer Dzsoni is csak egy gyenge eszkoz volt az elo penz kezeben? Vagyis egyaltalan nem is bunos. Ahogy Ispanki vagy a Viszkis Rablo sem az!

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 18:15:36

@bz249: Ön túl jószivű. Lehetőségük lett volna ellenállni az élő pénz akaratának, de nem tették.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 18:55:40

@bz249:
Bűnös? Tudománytalan, relativizáló fogalom ez. Hagyjuk a bűnösséget a humoreszkekre, amikor a bűnös éjszaka csokitortát zabál a hűtőszekrényből.

Lézer Dzsoni bűnös nem lehet, csak sikeres vagy sikertelen. Ha vezetőszíjon végzi, sikertelennek bizonyult, a genomja látatlanban kidobható a szemétre. Ha viszont megússza, akkor ő lesz korunk hőse, aki nagy kockázatot vállalt és nagyot kaszált. Remélem, örökítőanyagát ebben az esetben számos kópiában hagyja az utókorra.

A szelekciót végzi: az élő pénz. Akinek nincs semmije, az annyit is ér.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 18:57:17

@evil overlord:
Aki ellenáll az élő pénz akaratának, látatlanban selejt. Ilyen evolúciós hibákról hallani se akarok. Ahhoz hogy egyáltalán beszéljünk valakiről, versenyzőnek kell lennie, tehát az élő pénz által vezéreltnek kell lennie.

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 20:41:59

@Doomhammer: Doom, azt hogy ki bűnös, azt én döntöm el.

Aki nem képes terelni az élő pénz akaratát, az befolyásolható lúzer: lebukik és megy a sittre (utána meg az üstbe).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.02. 21:40:38

Cigányok felhagyott bánya meddőhányóján gyűjtenek szenet, hogy meg ne fagyjanak. Ők ne akarnának dolgozni?

www.reuters.com/article/2012/02/02/hungary-coal-poverty-idUSL5E8D26AN20120202
""Some people have said that people here, especially Gypsies, don't want to work," said Lajos Harkaly, an unemployed Roma who digs coal frequently. "Look, we do this here by hand, and it's work that in mines they have machines to do.

"If we do this, every day, just to have something to burn, do you think we would ever reject real, paying work?""

bz249 2012.02.02. 22:03:22

@Doomhammer: várjon, ez nem egy hülyevallásos tanmese? Mert ott is hallottam egy olyat, hogy kaptak a különféle egyének VIP-hitelt és a végén az kerülhetett a Paradicsomba, aki a legnagyobb profitrátát produkálta.

@evil overlord: pedig ez egyszerű, aki lebukik, az nem értette az Élő Pénz valódi akaratát. Aki sikertelen az se. Ezek mind bűnösök.

Sapika 2012.02.02. 22:12:42

@bz249: "Számomra elvesztették a hitelességüket, ugyanis nem jelenítettek meg semmilyen markáns, egyedi véleményt a kormányban."
Boldog ország! ahol csak annyi a baj a kiválasztott párttal, hogy színtelen, szagtalan, íztelen, és nem sikerül neki az adócsökkentés.
(Ahogy a vicc mondja: maga most panaszkodik, vagy dicsekszik?)

Sapika 2012.02.02. 22:26:41

@Doomhammer: A hitelességről jut szembe. Tegnap autóvezetés közben elcsíptem egy anekdotát a rádión. Pontosabban visszaemlékezésnek álcázott anekdotát, de lehet, hogy tényleg megtörtént. Eszerint amikor felismerte, hogy az MDF összeomlásával üresedés állt elő a jobboldalon, és otthagyta a Liberális Internacionálét, akkor annak vezetője, vmilyen brit lord ezt mondta: Megértelek Viktor. Mi is sokkal sikeresebbek lennénk otthon, ha áttérnénk a jobboldalra. Csak tudod mi ezt azért nem tesszük, mert mi hiszünk az elveinkben.

Sapika 2012.02.02. 22:31:08

@Doomhammer: "Teved, a Kadar-rendszer a magyar neptorzs sorstortenelmenek egyik legfenyesebb idoszaka volt."
Állítólag Romániában pedig Ceaușescu elvtárs népszerűsége emelkedik most az egekbe. (Gondolom, nem az ottani magyarok között.)

Sapika 2012.02.02. 22:43:23

@Pisti, az aragorn: "Használatarányos legyen a budapesti útdíj! "
Szerintem ez nagyjából teljesül már most is. Átlagosan minden kilométer után olyan 30 forint körüli adót fizetünk, de aki nagyobb kocsival jár, vagy elavult, környezetszennyező tragaccsal az többet. Abból indulok ki, hogy városi forgalomban átlagosan 9 liter fölött zabál egy kocsi száz kilométerenként, ami kilométerenként 40 forint, és ennek nagy része adó.

Sapika 2012.02.02. 22:48:51

@Sapika: Ja igen, és ha már a benzinnél tartunk. Nekünk, úri középosztálynak nagyon jó most. Egyrészt a mi jövedelmünk tényleg jelentősen emelkedett az egykulcs miatt. Másrészt a többieknek már nem telik benzinre, ami a mi életminőségünket nagyon emeli. Azonkívül bagóért fel lehet most vásárolni a csődbe ment nyomorultak lakását és nyaralóját. Bár ez utóbbi nem biztos befektetés, mert bármikor hatalomra kerülhetnek az igazi kommunisták, akik majd jól megadóztatják az ingatlanokat ;)

evil overlord (törölt) 2012.02.02. 22:53:30

@bz249: Ön abból indul ki, hogy az élő pénz alapvetően jó, csak kissé csalfa. Én viszot tudom, hogy gonosz, az a célja, hogy minél több vendégem legyem.

Sapika 2012.02.02. 22:54:39

@bz249: "Raadasul a BKV viszonylag olcson uzemelteti a jarmuparkot, mert elkummantja a karbantartast es a csereket."
Tudja kedves idegenbe szakadt hazánkfia, itt az óhazában minden második nap leáll valamelyik metró műszaki hiba miatt. Leginkább füstök szoktak gomolyogni. De van úgy, hogy egy reggel kétszer is. Ilyenkor aztán elkésik a munkából párszázezer ember; biztos van annak költségvonzata. És a metrópótló buszok sincsenek ingyen. Elképzelhető, hogy a karbantartás és a cserék összességébe olcsóbbak lennének.

Sapika 2012.02.02. 23:03:34

@Doomhammer: A példa arra, a mit a múltkor írt, akkor pénzügyi perpetuum mobile kifejezést használta. Pénzt veszek kölcsön, jól megforgatom, és a kamatnál nagyobb nyereségre teszek szert. Mivel a bankok, befektetési alapok és egyéb kötvényvásárlók tehetségtelenek és buták. Csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van.

Sapika 2012.02.02. 23:18:46

@Doomhammer: Még azt is írja a HVG, hogy Schmitt doktor népszerűsége december óta 6%-al csökkent. Bár a lakosság többsége nem tartja nagy ügynek a dolgot. (Ezt a múltkor írták, szintén felmérésekre hivatkozva.)

Egy tudós felmérő pedig olyanokat mondott a múlthéten, hogy a fidesz szavazók 80%-a nem akar kilépni az EU-ból. Még a jobbikos szavazók fele is EU párti.
----
Ugyancsak a HVG szerint a lakosság 62%-a rendelkezik szélessávú internettel. Van ennek is politikai jelentősége.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.03. 09:35:20

@Sapika:
"Tudja kedves idegenbe szakadt hazánkfia, itt az óhazában minden második nap leáll valamelyik metró műszaki hiba miatt. "

Amely muszaki hiba oka sose derul ki. Ebben a pillanatban valami zsiros kocra gyanakodnak, ami a valtokba kerul. Tehat nem a szerelveny hibasodott meg.

Nem eppen arrol megy a jatszma, hogy a BKV-nak tobb penzt akarnak?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.03. 09:42:04

@Sapika:
"(Gondolom, nem az ottani magyarok között.)"

En ismerek olyan idosebb szekelyfoldi magyart, aki szerint Ceausescu jo ember volt, de aztan a felesege elrontotta.

Meglepo modon ez a ket szakasz (melybol a masodik a kivegzesehez vezetett) megegyezik "gazdasagpolitikajanak" ket korszakaval: a nyugati hitelbol elessel es a hitel eroltetett visszafizetesevel. Amig nyugati hitelbol elt Romania, addig Ceausescu jo ember volt, amikor azt vissza kellett fizetni, akkor mar rossz - a romaniai magyarok szemeben is.

en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu#Foreign_debt
"Ceauşescu's political independence from the Soviet Union and his protest against the invasion of Czechoslovakia in 1968 drew the interest of Western powers, who briefly believed he was an anti-Soviet maverick and hoped to create a schism in the Warsaw Pact by funding him. Ceauşescu did not realise that the funding was not always favorable. Ceauşescu was able to borrow heavily (more than $13 billion) from the West to finance economic development programs, but these loans ultimately devastated the country's finances. In an attempt to correct this, Ceauşescu decided to repay Romania's foreign debts. He organised a referendum and managed to change the constitution, adding a clause that barred Romania from taking foreign loans in the future. The referendum yielded a nearly unanimous "yes" vote.

In the 1980s, Ceauşescu ordered the export of much of the country's agricultural and industrial production in order to repay its debts. The resulting domestic shortages made the everyday life of Romanians a fight for survival as food rationing was introduced and heating, gas and electricity black-outs became the rule. During the 1980s, there was a steady decrease in the living standard, especially the availability and quality of food and general goods in stores. During this time, Ceauşescu shut down all radio stations outside of the capital, and limited television to one channel broadcasting only two hours a day. The official explanation was that the country was paying its debts and people accepted the suffering, believing it to be for a short time only and for the ultimate good.[citation needed]

The debt was fully paid in summer 1989, shortly before Ceaușescu was overthrown, but heavy exports continued until the revolution in December."

Ha ezt osszevetjuk a magyar helyzettel, akkor Kadar kisebb megszoritasokkal a halalaig meguszta hitelbol elessel. Ezert aztan a nep koreben a nepszerusege toretlen, szemben Ceausescu-val, akibol a fiatalabbak mar csak a nyomorra emlekeznek.

Legyen ez tanulsag barmely kelet-europai Vezernek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.03. 10:47:00

@Pisti, az aragorn:
Ne feledjuk a keleti szelet az ugyben:
atwonline.com/airline-finance-data/news/hainan-airlines-cuts-share-prices-pay-debts-0130
"Hainan Airlines (HU) has reduced the price of its additional share offerings from CNY6.42 per share in the Shanghai Stock Exchange to CNY4.84 per share to raise CNY8 billion ($1.28 billion) to pay off a bank loan of CNY6.08 billion and increase its cash flow.

The debt resulted from the rapid business expansion of its overseas merger and acquisitions (M&A) activities (ATW Daily News, July 15, 2011). HU’s bank debt has increased from CNY9 billion in 2008 to CNY 14.8 billion at the end of the 2011 third quarter.

The Haikou-based carrier has slowed down its expansion pace because of the global economic downturn and its heavy financial burden. HU chairman Chen Feng said the airline would cut unnecessary investments to reduce operating expenses. As a result, the carrier, which was considering investing in financially troubled Malev Hungarian Airlines, has suspended negotiations."

Sapika 2012.02.03. 11:40:35

@Doomhammer: "Ebben a pillanatban valami zsiros kocra gyanakodnak, ami a valtokba kerul"

Hát igen. Ébernek kell lenni, elvtársak, mert az ellenség szabotázsokkal igyekszik bimbózó népidemokráciánk eredményeit lerombolni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.03. 11:48:54

@Sapika:
Bocsanat, de ez nem valasz. Tudjak, mitol van a fust? Ha tudjak is, nem mondjak. Pedig milyen egyszeru lenne kiallni - plane a jelenlegi helyzetben - es azt mondani, hogy a metrokocsikban vagy a vaganyokban ez vagy az a rossz, barmikor megtortenhet a baj, lam hetfon is milyen kozel voltunk hozza. Ehelyett nema kuss van es tomegjelenetek holmi fustolgesek miatt. Az egesz megrendezettnek tunik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.03. 12:15:06

Magyarorszag legyen into pelda, mi mindent okozhatnak a megszoritasok, mondja ez a Yorkshire-i diaklap.

www.theyorker.co.uk/comment/politics/10306
"Hungary should act as a warning to Europe that when a people are subjected to years of austerity and economic uncertainty they can turn to populist right wing groups with disdain for democratic principles, like that headed by Victor Orban, or even radical neo-fascist movements, like Jobbik."

Sapika 2012.02.03. 21:40:19

@Doomhammer: "Ehelyett nema kuss van es tomegjelenetek holmi fustolgesek miatt. Az egesz megrendezettnek tunik."
Sok rosszat el tudok képzelni Tarlós és Vitézy urakról,de kenderkócos füstgenerálást azért nem.
Két plauzibilis magyarázat közül lehet választani szerintem.
A valószínűbb az, hogy itt is visszamentek az ötvenes évek propagandájának színvonalára. Az imprilisták szabotázsakciói, stb.
Már a metrókocsi ügy előzményei is mókásak voltak.
Az Alstom ugye sikeresen átverte a fél világot, de mi okosabbak vagyunk, mi rájöttünk a turpisságra, mi felismertük, hogy ezek még féket se tudnak csinálni. Nehéz ezt a humort fokozni, de ezek szerint nem lehetetlen.

A másik variáció is be fog következni előbb, vagy utóbb, de szerintem az még csak eztán jön. Ha a munkásoktól elveszik a sztrájkjogot, meg az egyéb legális érdekérvényesítő lehetőségeket, akkor a történelmi tapasztalatok szerint durvább eszközökhöz nyúlnak. Gondolom ez volt az egyik oka anno a szoc.dem. pártok engedélyezésének a 19. században.
Gyerekkoromban olvastam is egy 19. századi regényt, talán Zolától, amelyben a főhős végül felgyújtja a szénbányát, amit eloltani többet nem lehet.
Van még hová fejlődnünk :-(

Sapika 2012.02.03. 21:42:27

@Doomhammer: "mondja ez a Yorkshire-i diaklap."
Hiányolom a Dabasi Hírlap idézését. Biztos abban is írnak sok érdekeset.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.04. 20:52:50

@Sapika:
Miért, maga nem tartja mulatságosnak, hogy a yorki egyetem egyik diáklapja is arról ír, hogy Magyarországon vannak a fasiszták (a kormánypárt) és a még fasisztábbak (a Jobbik)? Szerintem pusztán az a tény is figyelemreméltó, hogy rádöbbentek, hogy Magyarország létezik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.04. 21:03:52

Magyarország éllovas! A többi légitársaság is csődbe fog menni.

www.scotsman.com/business/personal-finance/more-stories/collapse_of_hungarian_airline_fuels_fears_of_european_chaos_1_2096843
"TRAVEL experts have raised fears European holidaymakers could face a wave of airline failures as Hungary’s national carrier, Malev, was grounded and receivers brought in early yesterday.
...
But airline analyst John Strickland, of JLS Consulting, said Malev may not be the last airline to collapse. Its failure came after the airline was ordered by the European Commission last month to repay millions of pounds worth of state aid received between 2007 and 2010.

“There are quite a few which are struggling at the moment,” said Strickland. “Scandanavian Airways has already admitted an impact in their financial results this week from the collapse of Spanair as they were a shareholder – while most of the airlines in the former Communist countries are state owned."

Sapika 2012.02.04. 23:01:11

@Doomhammer: "maga nem tartja mulatságosnak, hogy a yorki egyetem egyik diáklapja is arról ír, hogy ..."
Sztem csak fluktuáció. Történetesen van egy érdekelt/érdeklődő a szerkesztőség baráti körében. Ha például bz-nek ambíciói lennének a papírra írásra, akkor a Münsteri Egyetemi Hírharsonában is lennének kívülállók számára meglepő gondolatmenetű hírek.

Sapika 2012.02.04. 23:07:04

@Doomhammer: Jut eszembe a Malév csődről, elkezdhetnénk fogadásokat kötni, milyen ürüggyel próbálják majd meg lecsukni a Bajnait. Mivel bejelentkezett konkurenciának, és sokak szemében a legpotensebb jelölt OV utódjául.* Arra tippelnék, hogy a Malévvel próbálkoznak. Biztos van ott valaki, aki vádalku ellenében majd a Bajnaira vall.
------------------------
* Történetesen én is úgy vélem, hogy az adott választékból Bajnai a legjobb. Népieschen kifejezve: Ő a legszebb nyúl a halpiacon.

Sapika 2012.02.04. 23:23:14

@Doomhammer: Ja igen, és ha már beszélgetünk, van még néhány érdekesség mostanában. A kívülálló számára elég meglepőek.

Például hogy a negyedikesek és szüleik két héttel az jelentkezési lap kitöltési határideje előtt értesülnek az erősen leszűkült továbbtanulási lehetőségekről.

Vagy hogy a melegétel-utalványok kibocsátását jan. 1-től betiltották, viszont a SZÉP kártyák elkészítése 1 - 3 hónapig tart. A mi menzánkon ettől a forgalom a harmadára csökkent, de más, dolgozók etetésére szakosodott önkiszolgálók is megrogytak a forgalom-csökkenéstől.

Én az ilyesmiket annak tulajdonítom, hogy a párton belül is, és a minisztériumokban is nyomtalanul kipucolták a belső kritikát. Normál üzemmódban valakik csak felhívják a vezetők figyelmét, hogy ne ilyen hirtelen cselekedjenek, hagyjanak valami minimális felkészülési időt. A gyerekeknek minimum egy évet (ha már ragaszkodnak a tervgazdaság bevezetéséhez a felsőoktatásban, ami egyébként baromságnak tűnik), a SZÉP kártya kötelezővé tételére meg félévet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.05. 00:06:56

@Sapika: További hasonló érdekesség, hogy valami babás-mamás fórumon amúgy korábban kőfideszes gyedes anyukák milyen hangnemben emlegették a Fidesz-kormányt, amikor megbeszélték, hogy melyiküknek hány ezerrel lett kevesebb a gyede. (Nem személyes tapasztalat, de abszolút hiteles forrásból hallottam. :))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 12:36:04

@Sapika:
"A mi menzánkon ettől a forgalom a harmadára csökkent, de más, dolgozók etetésére szakosodott önkiszolgálók is megrogytak a forgalom-csökkenéstől."

Erről eszembe jut egy egyszerű, de népszerű étkezde, ahol sok évig ebédeltem. A helyiség kifejezetten kicsi volt, főműsoridőben nem volt egyszerű helyet találni. A környék tele volt irodaházakkal, biztosítókkal, bankokkal, tehát nem tipikus melóskajálda volt (bár útépítőmunkások is látogatták). 2006 környékén feltűnt, hogy a szokástól eltérően könnyű ülőhelyet találni. Rákérdeztem a tulajtól, hogy miért vannak kevesen, ő megrántotta a vállát és azt mondta: január van. Nincs az embereknek pénze.

Most például hallottam egy helyről, ahol az a szokás, hogy a decemberi bért nem a szokásos időben, tehát január elején fizetik ki, hanem karácsony előtt. A dolog eredménye, hogy januárban a dolgozók egy jó része munkabér-előleg igénylésével kezd.

Ez persze nem indokolja, miért számít az összes adókedvezményes juttatás a párt-hátországokat etető szivattyúnak, vagyis miért kell ezeket a hatalom megszerzése után a lehető leghamarabb átszervezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 13:32:52

@Sapika:
"Ha például bz-nek ambíciói lennének a papírra írásra, akkor a Münsteri Egyetemi Hírharsonában is lennének kívülállók számára meglepő gondolatmenetű hírek."

A közölt gondolatmenet korántsem meglepő. Ez itt Soros György és a Newsweek - mainstream-ebb már nem is lehetne.

www.thedailybeast.com/newsweek/2012/01/22/george-soros-on-the-coming-u-s-class-war.html
"Despite his baggage, the man who now views himself as a statesman-philanthropist is undeterred. Having profited from unregulated markets, he now wants to deliver us from them. Take Europe. He’s now convinced that “if you have a disorderly collapse of the euro, you have the danger of a revival of the political conflicts that have torn Europe apart over the centuries—an extreme form of nationalism, which manifests itself in xenophobia, the exclusion of foreigners and ethnic groups. In Hitler’s time, that was focused on the Jews. Today, you have that with the Gypsies, the Roma, which is a small minority, and also, of course, Muslim immigrants.”"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 13:42:15

Franciául értőknek egy kis ígyencség: a népszerű francia paródia-sorozat elkészítette Sarkozy "kampányfilmjét" (hivatalosan még nem elnökjelölt). Sarkozy sajnálja, de minden rossz a válság miatt van.
www.youtube.com/watch?v=czdXVjj7fCA

Sapika 2012.02.05. 15:44:28

@Doomhammer: "vagyis miért kell ezeket a hatalom megszerzése után a lehető leghamarabb átszervezni"
Itt az általam felvetett szempont nem az átszervezés volt, hanem a türelmetlenség: miért nem lehetett kivárni, amíg a SZÉP kártyák elkészülnek.
Sajnos már sok januárt megéltem, a mostaninál ínségesebb időkben sem volt ekkora a forgalomcsökkenés a menzán; az új elem most a melegétel-utalvány 1-2 hónapig tartó hiánya.
------------------
Járulékos hátrány: még a legapróbb ilyen ügy a bizalmatlanságot erősíti a lakosságban. Itt minden megtörténhet. Ma a melegétel-utalványt tartják vissza, holnap meg mit?

Sapika 2012.02.05. 15:54:49

@Doomhammer: Nem is gondoltam volna, hogy Soros már 81 éves. Vajon minek egy ilyen idős bácsinak egy 28 éves szépséges barátnő? Szerintem egy elektromos ágymelegítő is megtenné, és az nem perel.
Ettől függetlenül lehet, hogy igaza van: tényleg reneszánszuk van Európában az idegengyűlölő pártoknak, és feltehető, hogy ha bekövetkezik a "disorderly collapse of the euro", ezek támogatói megsokszorozódnak.
-----
Ellentétben OV-vel, Soros sikert sikerre halmozott eddig. Feltételezem, hogy azért is, mert jó szakértőket alkalmazott, és megfogadta a tanácsukat. (Ellentétben OV-vel.) Azt hiszem, nem csak egy 81 éves bácsi elmeszesedett agytekervényeiről van szó, hanem egy mögötte álló szakértői team véleményéről is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 17:08:58

@Sapika:
"Ma a melegétel-utalványt tartják vissza, holnap meg mit? "

Államosítják a bankszámlákat?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/12/sell.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 17:10:00

Csurkapista frissen megürült helyét azonnal be kell tölteni.

www.jta.org/news/article/2012/02/05/3091520/hungarian-political-leader-questions-holocaust-israel
"(JTA) -- A leader of Hungary's far-right, anti-Semitic Jobbik Party questioned the Holocaust and claimed that Jews were colonizing Hungary, in an interview with Britain's Jewish Chronicle.

Marton Gyongyosi, deputy leader and foreign affairs spokesman for Jobbik, also told the Jewish Chronicle in an article published Feb. 2, that Israel's treatment of the Palestinians is a "Nazi system."

Jobbik currently holds 47 seats in the 386-seat Hungarian legislature, and is Hungary's third-largest party. The party is set to capitalize on Hungary's current severe economic downturn, according to the Chronicle.

During the interview with the Jewish Chronicle, Gyongyosi questioned whether 400,000 Jews were killed or deported from Hungary during World War II. "It has become a fantastic business to jiggle around with the numbers," he said.

He called successful Israeli businesses in Hungary a threat and "expansionism."

"Jews are looking to build outside of Israel. There is a kind of expansionism in their behavior," he said. He indicated that a 2007 speech by Israeli President Shimon Peres, in which he praised the success of Israeli businesses in the Diaspora, including Hungary, was a threat to his country, saying: " If Peres is supporting colonization, it is a natural reaction for people to feel that Jews are not welcome here."

Gyongyosi said Israel was founded by "terrorists" and said that it runs a "Nazi system, based on racial hatred. Look at (Israeli Foreign Minister Avigdor) Lieberman, he's no different than Goebbels. He is a pure Nazi." Israel's treatment of the Palestinians, he said, means "the Jews don't have the right to talk about what happened in the Second World War.""

Sapika 2012.02.05. 17:28:32

@Doomhammer: "Ma a melegétel-utalványt tartják vissza, holnap meg mit? " --> "Államosítják a bankszámlákat?"
Nem mondtam, és nem tételeztem fel ilyesmit. (((Tisztában vagyok azzal, hogy a bankszámlák elvételére a bevett mód az elinflálás, nem pedig az államosítás.))) De pártunk és kormányunk a fülkeforradalom óta sorozatosan rúg fel régóta természetesnek vélt jogot, szokásjogot, szokást. Ezek közül van, aminek esetleg még örül is a többség (mint pl. az ötéves visszamenőleges hatályú adótörvénynek) együttesen viszont mégis csak az a kép alakul ki bennük (bennünk), hogy itt minden furcsaság megtörténhet, semmire sem lehet biztosan számítani.
----
Ezt személyesen is érzem: egyik ámulatból a másikba esem, és minden hónapban van valami, aminek előrelátása meghaladta a fantáziámat. Van ezek közül, ami össztársadalmi szinten apróság (melegétel-utalvány, földrajzi-név bizottság tagjainak a normál állásukból való elbocsátása, stb.) és van, ami nem. A közös elem: az abszurd, addig elképzelhetetlen meglepetések sorozata.
Ahogy a múltkor írtam az 1938-as Magritte festmény kapcsán (tudja, amelyikben a kandallóból robog elő a gyorsvonat).
----
Erre az izére tulajdonképpen nincs is kész fogalom, amibe be lehetne illeszteni. Nem csoda, hogy a térségünk politikájában járatlan yorki egyetemisták nem a megfelelő szakkifejezést használták.

Sapika 2012.02.05. 17:38:35

@Doomhammer: "the Jews don't have the right to talk about what happened in the Second World War."
"A zsidók." Függetlenül attól, hogy hol élnek, mi a nemzetiségük, mit gondolnak, mit tesznek. Nem lenne ezzel gond, ha csak a Jobbik gondolná így. De itt a mandineren is felbukkan ez sokszor. Sőt, még az indexben is.
----
Egyébként sokszor eszembe jut, milyen lenne, ha a jobbikos gondolkozású honfitársaink úgy döntenének, ezentúl a magyarok őshazájában kívánnak élni (bárhol is legyen az). Mi, akik itt maradnánk, nélkülük olyanok lennénk úgy átlagban, mint egy skandináv ország. Még a kereszténydemokratáinkat sem zavarná, ha az általuk adott kormányban lenne mondjuk egy egy nyíltan leszbikus pénzügyminiszter (amint az a norvég konzervatív kormányban volt pár éve.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 17:49:26

@Sapika:
"Erre az izére tulajdonképpen nincs is kész fogalom, amibe be lehetne illeszteni."

Dehogynem. Saját magukat definiálták forradalmároknak. A gond csak annyi volt, hogy forradalmuk nem volt hozzá.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 18:32:50

@Sapika:
"Egyébként sokszor eszembe jut, milyen lenne, ha a jobbikos gondolkozású honfitársaink úgy döntenének, ezentúl a magyarok őshazájában kívánnak élni (bárhol is legyen az)."

Maga szerint ez párhuzamba állítható azzal, hogy a zsidók egy része Izraelbe költözött?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 18:41:19

Ferihegyi repülőtér, mint tranzitreptér megszűnt működni.

www.centreforaviation.com/analysis/after-malevs-grounding-hungary-could-become-large-lcc-market-with-wizz-air-and-ryanair-moving-in-67369
"Low-cost carriers, in particular Wizz Air and Ryanair, stand to benefit the most from the 3-Feb-2012 suspension of services at Hungarian flag carrier Malev. Budapest-based Wizz Air was already the second largest carrier in the Hungarian market and has now become the country’s largest carrier. Ryanair, which only late last month unveiled plans to resume service to Budapest, will become within a few months the second largest carrier in Hungary in the post-Malev era.

Lufthansa, as the largest remaining legacy carrier in the Hungarian market, is also poised to benefit from Malev’s grounding. Malev had accounted for a 47% share of capacity (seats) in its home market. Most of this share will be absorbed by LCCs although total traffic at Budapest Liszt Ferenc International Airport, which is owned by a private consortium led by Germany’s Hochtief, will likely decrease as its status as a transit hub is lost. Malev had been pushing to raise Budapest’s profile as an international hub, focusing on east-west connections."

Sapika 2012.02.05. 18:55:22

@Doomhammer: "Maga szerint ez párhuzamba állítható azzal, hogy a zsidók egy része Izraelbe költözött? "
Történelmileg természetesen nem (pogromok, holokauszt, stb., amiből a jobbikosoknak nem jutott.) De a végeredményt illetőleg van formai hasonlóság: a konzervatívok és a nacionalisták többségükben ott vannak, akik meg itthon maradtak ennyi történelmi kataklizma után is, azok többségükben nem konzervatívok és nem cionisták.

Sapika 2012.02.05. 19:03:18

@Doomhammer: Hát igen. Gondolom, a piac hónapokon belül kitölti az űrt, és akkor ugyanúgy utazhatunk mindenhová, mint eddig, csak nem kell milliárdokkal dotálni. Ha maradnak szabad reptéri kapacitások, akkor azok is vonzzák majd a légitársaságokat átszállás, stb. ügyben, vélem. Még emlékszem pár utazásra, mikor túlzsúfolt külföldi reptereken félórákat várt a gép, hogy egyáltalán fel tudjon szállni.
---
Érdekes, hogy a szintén budapesti bázisú Wizz Air mintha nyereséges tudott volna lenni egy fillér állami dotáció nélkül is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 19:25:19

@Sapika:
Az amerikai zsidók az ateistákhoz hasonlóan szavaznak.

www.thedailybeast.com/newsweek/2012/01/22/american-jews-and-the-religion-intensity-gap.html
"In fact, most American Jews don’t really vote as Jews at all. On many issues, in fact, they’re indistinguishable from atheists. They vote as secularists. The same red-blue divide that cuts through the rest of America cuts through Jewish America too. The difference is that in the rest of America, the divide is roughly 50-50. Among Jews, secularism wins by a landslide. Jews aren’t that far left on economics, but on the issues where secular and traditionalist Americans clash—abortion, church and state, gay rights—their secularism pushes them into the Democrats’ arms."

Hogy ez azzal van-e kapcsolatban, hogy a nacionalista és vallásos zsidók Izraelben vannak, azt nem tudni. A tényt viszont kimérték.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 19:29:51

@Sapika:
"Érdekes, hogy a szintén budapesti bázisú Wizz Air mintha nyereséges tudott volna lenni egy fillér állami dotáció nélkül is."

Őszintén szólva nem értem, miért volt veszteséges a Malév. Az tudott volt, hogy a személyszállításon szivárgott a pénz (a teherszállítás tavaly is nyereséges volt). Azt is mondták, hogy a speciális célállomásai (Pristina, Kisinyov, stb) mind nagyon népszerűek voltak. Akkor miért a veszteség?

Csak azt tudom elképzelni, hogy valamiért túl olcsón adták az utasjegyeket.

Sapika 2012.02.05. 19:38:41

@Doomhammer: "Az amerikai zsidók az ateistákhoz hasonlóan szavaznak. ... A tényt viszont kimérték. "
Gondolom, nálunk ezt nem mérték ki, de még inkább így lehet. Bocsánat, ha közismert dolgokat emlegetek. A zsidó vállalatokat (a cipőjavító műhelytől és szatócs boltocskáktól a Knerr és a Teva nyomdákon keresztül a nagyokig) kollektivizálták, az állami és vállalatoknál és szövetkezeteknél pedig hitéletre nem volt lehetőség. Például a vasárnapot nem lehetett áttenni szombatra, a kóser kajálás pedig az ötvenes években megoldhatatlanná vált. Zsidó kulturális egyesület se igen működhetett. Akiknek ez fontos volt, az első adandó alkalommal kivándoroltak. Akik időben észbe kaptak, azok 1947-ben, a többiek pedig 1956-ban. Azok maradtak itthon, akiknek a zsidó vallás és a zsidó hagyományok nem voltak fontosak.

Sapika 2012.02.05. 19:56:13

@Doomhammer: "Őszintén szólva nem értem, miért volt veszteséges a Malév."
Úgy tűnik, szinte minden veszteséges nálunk, amiben az állam vagy az önkormányzat benne van. Volt pár év, amikor a totó-lottó monopóliummal rendelkező Állami Szerencsejáték Vállalat is veszteséges volt; nem semmi.
---
A szokásos nepotizmus, pártfinanszírozás, és egyéni lopás stb. ügyeken kívül az állami ember nem megfelelő hozzáállása is benne van.
---
Két meghatározó élmény miatt nem szerettem a Malévot. Mindkettő a rendszerváltás körül történt. Egyszer egy szovjet gyártmányú gépükbe szálltam be, amelynek bejárata nálam picit alacsonyabbakra volt méretezve. Bang! A légikisasszonyok roppant jót derültek rajtam. Ott ültem az ülésemen utána, papír-zsebkendőkkel igyekezvén felfogni a fejtetőmről szivárgó vért, szerintem roppant feltűnően, de a személyzetben még együtt-érző megjegyzés szükségessége se merült fel, nemhogy kötszer vagy ilyesmi. Apróság volt, de meglepődtem rajta.
---
Még ugyanabban az évben (1989-ben) Hamburgban volt dolgom. Közben egy családtagom temetését pont erre az időszakra tűzték ki. Mentem a hamburgi Malév-irodába (csak tudnám, miért kellett oda Malév iroda?) hogy pár nappal előbb kellene hazamennem a temetés miatt. Elhajtottak. A gép viszont Malév - Lufthansa közös járat volt. A vendéglátóm telefonon felhívta a Lufthansa irodát, és 2 perc alatt elrendezte nekem a dolgot pénzráfizetés nélkül.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 21:33:55

@Sapika:
"Azok maradtak itthon, akiknek a zsidó vallás és a zsidó hagyományok nem voltak fontosak. "

De akkor Amerikában miért?

"One group of American Jews is embracing the GOP, and not surprisingly, it’s the most religious subset: the Orthodox. In the last two presidential elections, while roughly three quarters of American Jews have voted Democratic, about three quarters of the Orthodox have voted Republican. "

Mivel a nemzsidó szavazóknál ez az arány 50:50%.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 21:47:13

Mi ér többet, a befektetés-alapú vagy az állami nyugdíj? Mindezt annak keretében, hogy a brit kormány azt szeretné, ha a brit nyugdíjalapok többet fektetnének be Nagy-Britanniában.

www.ft.com/intl/cms/s/0/d7f7deba-4ffa-11e1-a3ac-00144feabdc0.html#axzz1lWvquuFy
"
Hungary’s nationalisation came in 2010. The ratings agency Moody’s described the move as “unambiguously negative”. It would avoid the necessity of near-term spending cuts – thus worsening the long-term deficit – and would involve the state in unquantified risks of longevity and so forth.

Portugal has moved in two steps. In late 2010 it grabbed the €2.3bn pension assets of Portugal Telecom, in which it had a less than 2 per cent stake. Then, last December, it took a further €5.6bn from the country’s four largest banks.

That is not to be thought of in the UK – unless, that is, you believe the rumours about Royal Mail. Its still-mooted privatisation would involve its pension fund being left with the taxpayer. Allegedly, the last Labour government planned selling off the fund’s assets, worth £28bn at the last count. No word yet from the coalition.

Indeed, why stop there? Suppose the government were to despair of selling off Royal Bank of Scotland. Why not take a leaf from the Portuguese playbook on RBS’s pension assets of £23bn?

Some will argue that unfunded pensions are as good as funded ones. But while all pensions are to an extent conditional promises, unfunded ones are a lot more so. Breaking them only takes a stroke of the ministerial pen, rather than a violation of the laws of property.

Do I worry too much? No doubt. I shall be watching developments closely just the same."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.05. 23:46:08

@Doomhammer: A beidézett szöveg miatt. Nem volt világos, hogy nem egyetértőleg idézi-e, én pedig úgy emlékeztem (jól), hogy manyup-ellenes.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.05. 23:48:38

@Holger Hartland:
Ezért idéztem be:
"But while all pensions are to an extent conditional promises, unfunded ones are a lot more so. Breaking them only takes a stroke of the ministerial pen, rather than a violation of the laws of property."

A tulajdonjogi törvények adnak nagyobb biztonságot, vagy egy miniszter aláírása?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.06. 00:07:19

@Doomhammer: Jó kérdés! A főhadnagy szerint egy lőszerrel és üzemanyaggal feltöltött páncélozott harcjármű ad biztonságot, nem valami szar aláírás vagy törvény. Li Ven-pe barátom szerint viszont "Egy miniszteri aláírás tulajdonjogi törvényeket hozat vagy törölhet el - a tulajdonosok minisztereket emelhetnek föl vagy ejthetnek a porba. A császár seregei királyságokat dönthetnek romba - néhány parányi kórokozó viszont sírba döntheti a császárt. Ki tudja megmondani, hogy ki a legerősebb?"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.06. 00:51:25

@Holger Hartland:
Nem hiszem, hogy a főhadnagy vagy az a hibbant Li Ven-pe szava számít ebben a kérdésben.

Én Mayer S. Rothschild-nak hiszek, aki azt mondta, hogy egy dolog biztosan a tied: amit megeszel. De még arra se árt biztosítást kötni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.06. 08:53:28

@Doomhammer: Valamiért nagyon csípik a szemét az én keleti barátaim. Persze, nem vettem okostelefont. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.06. 10:55:23

@Doomhammer: Li Ven-pe és A Tulku bölcsessége örök, ahogy Buddháé is. :) De ha maga szerint ő csak a múlt, akkor mit zavartatja magát?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.06. 12:20:59

@Holger Hartland:
Az Igazsag akkor lesz Igazsag, ha a nagy tobbseg is igy latja. Amig a mult kisertetei felnyihognak egy-egy kommentben, a Jovoert folytatott harc nem erhet veget.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.06. 12:24:25

Az MNB "makroszabalyozasi" jogkoroket akar.

www.bloomberg.com/news/2012-02-06/hungary-s-central-bank-needs-additional-powers-karvalits-says.html
"Hungary’s central bank needs additional powers to fend off financial imbalances which it can’t correct via interest rates, according to Ferenc Karvalits, the bank’s vice president.

“In several countries of the world, the central bank’s powers are expanded, turning them into so-called macro- prudential authorities,” Karvalits wrote in an opinion piece for Nepszabadsag newspaper, published today. “With new tools, the central bank can more efficiently support a stable, predictable growth path.” "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.06. 12:26:19

@Doomhammer:
Helyesebben magyarul.
www.nol.hu/velemeny/20120206-valasz_rona_peternek
"Végezetül arról, hogy az inflációs célkövető rendszerben a jegybank nem volt képes megakadályozni a pénzügyi egyensúlytalanságok kialakulását. Jogos igény, hogy a gazdaság egyensúlytalanságát kiváltó helyzetekben a jegybank hathatós intézkedéseket tegyen. Az a baj, hogy a hagyományos jegybanki eszköztár – és különösen a kamatok – nem jelent hatékony védelmet a tőkebeáramlás által fűtött túlzott eladósodás vagy az ingatlanár-buborék ellen. A szakmán belül még arról is vita van, hogy ilyen esetben a kamat emelése vagy mérséklése segít-e csillapítani a problémákat. Ezt felismerve a világ számos országában bővítik a jegybank jogosítványait, amelyek így úgynevezett makroprudenciális hatóságokká válnak. Ez azt jelenti, hogy a jegybankokat a parlamentek új típusú, szabályozó eszközök bevetésének a lehetőségével is felruházzák, amelyekkel érdemben tudnak fellépni a pénzügyi egyensúlytalanságok kialakulásával szemben."

Makroprudencialis.

Gandalf Garaboncias 2012.02.06. 12:48:52

A "Raiffeisen közgazdászai" szerint "lehet némi igazság" abban, hogy az egykulcsos SZJA is hozzájárult a foglalkoztatottság növeléséhez - legalább is a mikrovállalkozásoknál.
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/elemzok-van-nemi-igazsag-az-ngm-allitasaban-368177

A "Raiffeisen elemzői" úgy gondolják, hogy az elmúlt hetek piaci rallyja elfáradt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.06. 13:41:11

@Pisti, az aragorn:
"Márciusi euró/forint előrejelzésük továbbra is 305, júniusi 300."

Miert lenne gyengebb, mint a tavalyi 280-285 koruli arfolyam?

Elvileg a szabadsagharcnak vege, vagy a Raiffeisen is azt sejti, hogy hamarosan kezdodik a kovetkezo kor?

Gandalf Garaboncias 2012.02.06. 13:55:28

Nem lehet, hogy a görög csődöt árazzák be előre?