A populizmusról
2008. január 04. írta: AgentUngur

A populizmusról

A populistázás nagy biznisz ma Magyarországon. A baloldal és publicisztikája csodafegyvere. Annyit fog érni 2010-ben, mint a V2, de azért arcpirító. A legújabb bonmot Pető Péteré, aki "a kortárs populisták legjobbjait tömörítő klub tagjának" nevezte Orbánt.

Nem tisztem nekem itt OV-t védeni, igazából nem is akarom. De kérdezném, hova helyezné Horn "3,60 Ft-os kenyér" Gyulát, Megyó "100 napos pogrom" Petit, Gyurcsány "jöna23milliórománéselvesziamunkádat" Ferit. Ebben az országban '90 után az MSZP vezette be a nagyszabású populizmust a '94-es kampányban, '98-ban "ingyenrepülanyugdíjas" Gyula ráduplázott, amit 2002-ben és utána 100 napos program Péterünk pedig argentin méretekben folytatott. Orbán nagy elődöktől tanult a Fidesz 1994-es veresége után, majd '98 és 2001 között, amikor felelős és jól átgondolt gazdaságpolitikáját az MSZP "elloptálanyugdíjasoktól X milliárdot" kampánnyal meg megannyi más mélypopulista szlogennel támadta. Hát persze, hogy osztogatni kezdett, de az biztos, nem lett volna 100 napos program 2002-ben és csőd 2006-ban, ha marad.

GYF ma is populista, minden látszólagos reformlendülettel együtt: az MSZP továbbra is a középosztály lenyomásában, és a nyugdíjasok és más inaktív rétegek kegyeinek keresésében gondolkozik. (Az egészségügyi reform persze üt majd mindenkin, kivéve azokat az MSZP-SZDSZ körüli köröket, akik megaprofitot fognak bezsebelni az új biztosítókból.) Hozzá sem nyúl a gazdaságot bénító szociális támogatási rendszerhez (szlovák módra bizony felvállalva kemény konfliktusokat), bünteti viszont a rendesen adózó közalkalmazottat, vagy azt, aki a pénzét magyar bankban tartja - húz is kifele a zseton. Már mitől példátlanul bátor ez az ember? Nem csinált semmit, csak kínjában a felszínt kapargatta meg, azt is rosszul!?

GyF, mint elődei, ízig vérig populista. Mindig képes volt a legrosszabb ösztönöket kihasználni ebben az országban - nekem a legfájóbb és soha meg nem bocsátható, felejthető módon pl. a mocskos kismagyar fogyasztói nacionalizmust 2002-ben és 2004-ben. Soha egy percig nem volt valódi reformer, az igazi szent tehenekhez nem mert hozzányúlni. Persze maga a baloldali gondolat is merő populizmus, de erről majd máskor...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr79284177

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spontán 2008.01.04. 12:25:01

Éljen a populizmus!A Reakció írt a populizmusrólmondván, hogy Gyurcsány is ugyanazt csinálja valójában, mint Orbán, ezért nem csak szegény Viktort kell szidni. Ebben van valami, de érdekes módon a cikkből az hallatszik ki, hogy populistának kell lenni, me…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deák márton · http://relative 2008.01.05. 22:59:29

Ugylátom irogatásom félreérthetö. Nem hiszem, hogy nem emlékeztek a Bokros csomagra. Esetleg ha nagyon fiatalok voltatok akkor biztosan nem.Bokros a Gyurcsányénál 15% kal nagyobb elvonást tett a néppel.Hozáteszem ezt sem jószántából tette.Mert szükség volt rá. De nagyon. És szerintem ittjön az általam leirt felelőségünk az úgynevezett NÉPÉ. Nemkelett nekünk és náltalában nem kell az ojan nember aki nem igérget hanem megmondja a frankót. A nép leszavazta elutasitatta. És ittjön megint a tény. Orban nem vitte tovább esetleg általa máskepen gondolt reformmegoldásait. Elvesztettünk 11 évet. 1996 óta megint a reformok elodázása igérgetések és a populista demagogog országa leszunk. Hogy miért? Mert mi a nép valoszinüleg megint azt az embert fogjuk megválasztani aki sokat fog igérni, de tenni semmit sem fog tudni tenni, mert mint akkor Bokrost alázta mint most Gyucsányal teszi. Tehát egyenes következménye az lesz, hogy kussolni fog de ebbe az ország belefog dögleni. Mert véleményem szerint az elmult másfél évet arra használta volna az ellenzék/Orbán és társai/ hogy elmagyarázta volna az embereknek, hogy igaz ezt elkurták. De az ország érdekében bizonyos dolgokat meg kell lépni. Igaz, hogy ezt ök kurták el de megszavazzuk. De ezt a történelmi lépést elmulasztotta igy eséjünk sem fog lenni a kilábalásra. Amikor a vállogatot a MAGYAR bárkivel játszik nemnézem, hogy fradista, vagy akármelyi klubb játékosa rugja a gólt. Magyar rugja és akkor az a lényeg.Amikor egy nyüves képviselö bemegy a MAGYAR parlamentbe ne nézze kilövi a gólt. Ezért gondolom, hogy mi a nép igenis felelösek vagyunk kit küldünk oda. Az igergetös szarházit vagy a reálisan megtehetöt.Bokrost már elszartuk. Szarjunk el megint 11 évet?

wolffy 2008.01.05. 23:53:42

jbb!
Ott van a pont.
Egyébként vettem észre, hogy nincs tovább ingyenes egészségügyi ellátás. A héten orvosnál voltam. Találkoztam a segélyből élő, ám köztudottan feketén dolgozó szomszédommal a váróteremben.
Én 300Ft-ot fizettem (nem azé' kibírom egy évben 1x-2x)a 28 éve folyamatos munkaviszonyom alatt levont járuékok mellé. Szomszéd úr nem fizetett 300Ft-ot, ő papírt hozott a jegyzőtől arról, hogy neki vizitdíjra nem fussa.
No comment.

zoli27 2008.01.05. 23:55:39

deák,

"Mert véleményem szerint az elmult másfél évet arra használta volna az ellenzék/Orbán és társai/ hogy elmagyarázta volna az embereknek, hogy igaz ezt elkurták. De az ország érdekében bizonyos dolgokat meg kell lépni. Igaz, hogy ezt ök kurták el de megszavazzuk."

Szerintem is konstruktívabban kellett volna hozzáálnia a Fidesznek az elmúlt másfél évhez (akármennyire is undorító, amikor a kormány hangoztatja ugyanezt). Mert ha még a szükséges, de fájdalmas lépésekre is demagógiákat puffogtatnak, akkor mi lesz, ha nekik kell hasonló döntéseket hozniuk?
(Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy 100%-ra nem tudhatjuk, hogy mit tenne egy Fidesz-kormány a mostani helyzetben.)

"mert mint akkor Bokrost alázta mint most Gyucsányal teszi"

Ezzel a párhuzammal viszont nem értek egyet. Bokrost akármennyire is utálták és utálják sokan mind a mai napig, ő egy hiteles politikus volt. Amikor nem engedték neki, hogy továbbcsinálja azt, amit helyesnek hitt, lemondott. Nem volt hajlandó elvtelen kompromisszumokat kötni.
Ezzel szemben Gyurcsány és a hitelesség olyan fogalmak, amiknek semmi közük egymáshoz. Nem az a legnagyobb baj vele, amit tesz (habár abban is van mit bírálni), hanem ő maga a baj. Ő először végighazardírozott másfél évet az ország kárára, csak azért, hogy megtartsa a hatalmát. És ezt az egész ország tudja róla, lassan másfél éve. Ez egy olyan szintű morális és bizalmi deficitet jelent a miniszterelnök és az egész kormány oldalán, amitől nem lehet eltekinteni. Semmit nem lehet ettől a tényezőtől függetleníteni, még az oly fontos reformok kérdését sem. Még ha szakmailag lehetnek is indokolható részei a mostani reformoknak, a közbizalom hiánya miatt nem lehet sikeres a reform.

Krapulax 2008.01.06. 02:06:57

Ahogy Csaba László a Beszélőnek megvallotta: a reformokhoz "erős mandátum és a társadalom válságérzete szükséges"

Ez az értelme a Fidesz (most már takarékra vett) "moralizáló populizmusának": új többséget szerezzen maga mögé és inkább morális, mint "több pénzt az embereknek" alapon.

Aztán még mindig jöhet Bod Péter, vagy Járai megszorítani - Viktor addig tartja a hátát, majd pedig átveszi a stafétát. :)

1istvan 2008.01.06. 10:01:22

tudom süketelés a dumám, de sokszor nem ártana a hozzászólást egy helyesírási programon átfuttatni. mondom ezt én, aki szintén sok helyesírási hibát vét, (pl. tudatosan nem kezd nagybetűvel egy mondatot :-))de mondjuk remélem olyat soha, vagy nagyon ritkán és több beírásban külön-külön legalább, hogy "ugylátom, nemkellett", egybeírom, ezek külön írandó szavak, a belefog meg csak akkor írtandó egybe, ha a fog az ige, de ha dögleni fog bele akkor két szó,vagy sohe nem írom az olyant pontios j-vel, mert az olyan és az esély meg ly-al írandó. bocs de ezt nem bírtam ki.

egyébként meg szerintem a bokros nem csinált semmi jót, a csomagja több közgazdász szerint káros volt és rossz. hasonlóan mítosz amit róla most hírdetnek, - pl azt, hogy legalább hiteles politikus, egyébként még csak nem is politikus. talán közgazdász, vagy egészségbiztosítási péntártulajdonos, ez utóbbi teszi visszássá a többiztosítós rendszer melletti érvelését- mint a kádárkori nosztalgiázás.
a reform, szerintem, nem olyan dolog amit akkor is meg kell tenni ha nincs rá szükség. ráadásul nem is olyan amit azonnal. mármint tenni kell. vannak időszakok amikor "csak " át kell gondolni, hogy mit kellene csinálni. szerintem, az orbánk kormány ideje alatt az átgondolás folyt. előkészület arra, hogy tenni kell(ene) valamit az egészségüggyel, a nyugdíjrendszerrel, de ugynevezett reformkényszer nem volt, ezért úgy vélem igazságtalan és demamgóg duma, hogy minden kormány elhalasztotta a reformálást '90 óta, ráadásul nem is igaz.
a nép, mi, vagy inkább ti, persze hibás, mert megszavazta ezt a kormányt.

zoli27 2008.01.06. 11:03:02

"Ez az értelme a Fidesz (most már takarékra vett) "moralizáló populizmusának": új többséget szerezzen maga mögé és inkább morális, mint "több pénzt az embereknek" alapon."

krapulax,
Az a baj, hogy a Fidesz most már folyamatosan az ún. szociális válságról beszél, és kevés hangsúlyt fektet a morális problémára (szerintem). Vagyis egyre inkább a "több pénzt az embereknek" alapon próbál többséget szerezni.

1istvan,
Amikor Bokros pénzügyminiszter volt, akkor politikus is volt, és az akkori tevékenységét sokféleképpen ítélik meg (nekem nincs markáns véleményem róla, mert nem értek hozzá).
Ami a hitelességet illeti: amíg engedték neki, addig azt tette, amit jónak hitt, amikor már nem engedték, lemondott. És még ma is azt mondja, hogy ugyanúgy csinálná - ez hitelessé teszi őt.

A biztosítási rendszert illetően már nekem is komoly fenntartásaim vannak vele kapcsolatban: egy-két hónappal korábban még azt mondta, hogy nem lesz működőképes a rendszer, majd aláír egy nyilatkozatot, amelyben felszólítják a tiltakozó értelmiségieket, hogy ne akarják megakadályozni a reformot, mert az jó.
Ez bennem is megrendítette a Bokrosról kialakult pozitív képet.

wolffy 2008.01.06. 11:09:37

Most sincs reformkényszer, csak éppen a szocik ellopták/eltapsolták a zsetont, ezért pénzbehajtási kényszer van.
A Fidesz valóban elkezdte az átgondolást, ráadásul átfogó koncepciója volt, pl. családpolitikájával erősítette a családot, ami előfeltétele annak, hogy a nagy ellátórendszerek reformálásának veszteseinek (mert olyanok is lesznek) biztonságot nyújtson valami.
Többek között vizsgálta az eü. reform lehetőségeit is, de az olyan eredményt hozott, hogy jobbnak látta óvatosan kezelni a kérdést.
Mégis mit tehetett volna még négy év alatt?
Én így látom a helyzetet.
A kormányzati teljesítmény pedig immár öt éve kritikán aluli szinvonalon van olyan területeken is, aminek nincs köze a piszkos anyagiakhoz.
Morálisan is züllött banda kormányoz, apósok, sógorok, komák, haverok csimpaszkodnak a húsosfazékba - szemérmetlenül, nyilvánosan. Ha a polgár húsába vágóan helyezik piaci alapokra az egészségbiztosítást, akkor ne egy olyan liba vezesse a tárcát, aki az apósát nevezi ki kórházvezetőnek. Emberek! Ilyen nincs egy normális társadalomban!!!
Amikor megszorítunk, akkor a pártvezérek, képviselők ne építsenek hatszintes, meg ezer négyzetméteres villákat se a Normafánál, se Salgótarjánban! Könnyű úgy felszedni a sineket, kihúzni aa vasutat más segge alól, hogy én helikopterrel járok...
Ez egy velejéig erkölcstelen banda.
Vajon meddig lehet még "Zorbánozással" indokolni minden sikertelenséget, minden mocskot? Meddig lehet "Zorbán szőlőbánya" és milliárdos luxusvagyonok között párhuzamot vonni, a nagyságrendi különbségek figyelmen kívül hagyásával?
Populizmus ide, vagy oda, tessék tudomásul venni, hogy a társadalom többsége elutasítja, nem támogatja a kormányt és intézkedéseit.
Ennél nagyobb hibát pedig nem lehet elkövetni.
Szerintem...

1istvan 2008.01.06. 11:43:16

zoli, nem tudom.
mármint azt, hogy ki, mikor és miért politikus. nem tudom, hogy a miniszter az azért mert miniszter politikus e. mert ha igen, akkor miért beszélünk szakértelemről. szerintem bokros akkor is közgazdász volt, egy bizponyos fajta irányzatban hitt, aszerint akarta a dolgokat mint mminiszter, remélhetőleg javítani, de amit tett az egy szerintem bukott liberális eszmei alapokon nyugvó elmélet szerinti program volt, eleve rossz.
az pedig, hogy lemondott nem csak a hitelességét jelenti, esetleg benne lehetett az, hogy elég jó kis állást kapott, és az is, hogy nem engedték neki, hogy csinálja amiben hitt, meg az is, hogy szóltak neki, mondj le. ehhez (is) kevés az infónk. persze te gondolhatod ezt, amit, én meg csak vitázom veled. :-)
azt meg amit úgy kezdtél, hogy "Az a baj, hogy a Fidesz..." nem értem. lehet ez az én hibám

zoli27 2008.01.06. 12:13:33

1istvan,
Nem ragaszkodom hozzá, hogy Bokros politikus volt. Azt pedig továbbra sem tudom megítélni, hogy mennyiben volt káros, és mennyiben hasznos a Bokros-csomag. Sokféle véleményt hallottam, szerintem mindegyiknek van igazság-tartalma.

Ami a Fidesz-szel kapcsolatos bírálatomat illeti: az a problémám, hogy a Fidesz sokkal inkább az ún. szociális válságra helyezi a hangsúlyt (miközben bizonyos megszorítások és átalakítások mindenképpen szükségesek), nem pedig arra, hogy a kormány politikai legitimitása elsősorban morális okokból kérdőjelezhető meg.

zolee 2008.01.06. 13:20:16

Magyarország csak akkor mászhat ki a szarból, ha végre mindenki a saját pártjában fogja a hibát keresni. Az idők végezetéig lehet egymást anyázni, de mi értelme?
A mai jobb és baloldal között csak annyi a különbség, hogy a baloldal vezetői profi bűnözők, míg a jobboldal vezetői pitiáner tolvajok.
Hogy bukhatott el Orbán minden idők legszánalmasabb
miniszterelnökjelöltjével (Medgyessy) szemben? Úgy ,hogy maga is egy rakás szerencsétlenség.
Aki a mai elit egyetlen szavát is elhiszi, az feltétlen gyógykezelésre szorul.

gallicus 2008.01.06. 13:26:30

Ez egy beteg ország,agybeteg,küldetéstudatu miniszterelnökkel!A képlet egyszerü:a képviselők mint az istenre ugy néznek rá,kit érdekelnek már hogy ki szavazott rájuk.Tudják ha nem ugy szavaznak,ahogy Lendvai ,Fletó meg a többi tetű elrendeli,legközelebb munkanélküliek lesznek!Ilyen semmi munkával vajon hol lehet megkeresni havi több millió forintot?Legtöbb képvisdelőnek szakmája sincs,vagy már kiöregedett belőle,hova mehetne máshová mint munkanélkülinek!Hát nem jobb neki ha a mi bőrünkön élősködik?Mosolygok a különböző betelefonálós rádió és tv műsoruk telefonálóin is!Ezek mind szobaforradalmárok,más farkával szeretnék veretni a csalánt!"Menjünk az utcára!Vezessen valaki bennünket!Hol v an Orbán?,stb"Aztán az első rendőri attaknál ugy szétrohannak mint mikor a falevelet felkapja szél!Hol van itt a társadalmi összefogás?A Hir TV és az ECho TV betelefonálói anyázzák Gyurcsányt,az ATV-é pedig habzó szájjal nyalnak a koaliciónak!Igy megy ez már évek óta!A populizmusnak mindig is volt vevője,főleg a baloldali szavazóknál,de a jobboldaliak sem kutyák,nekikis mond most Orbán valamit,aztán ha nyer már nem is emlékszik rá,hanem pont az ellenkezőjét csinálja!Abban az országban,ahol az embereket meg lehet venni,2OOOFT-al,1 zacskó lejárt szavatosságu száraztésztával,meg aljas albérleti populista,demagóg dumával,nemlehet nemzeti összefogásról még csak beszélni sem."Megcsináltuk"hivők jól megszopatták az egész országot,Gyurcsány hazugságdumája Öszödön volt az igazság.Dilettáns politkusok,milliomosok,tömkelegét kaptuk!Kérdés:meddig lehet ezt még csinálni?

1istvan 2008.01.06. 13:53:40

zoli, aha. arra helyezi.
mert szociális válság van, mert válság van de ebből a tömeg csak akkor érti meg a lényeget ha a saját bőrére menő dolgokra a szociális helyzetére hívja fel valaki a figyelmet.
egyébként mondták azt is, hogy alkotmányos válság van. le is bontották a kordont, aztán maradt minden annyiban a sajtó jelentős része meg a fideszt fikázta.
aztán még ma is mondják, hogy illegitim a kormány, jogilkag ugyan megnyerték a választást, a legitimitásuk a hitelességképességük pedig nulla. ki is vonulnak mindig mikor a főböszme szól, a sajtó meg fikázza a fideszt, még a baloldali érzelemmel nem vádolható REAKCIO is azt irja, hogy ovodás kivonulgatások.

bokrossal kapcsolatban meg annyira szeretnék egy két olyan intézkedéséről hallani ami jó volt. csak úgy példaként.

zolee, az első mondatodat kivéve nagyjából egyetértek veled. mint ahogy

gallicus-sal is. vele meg azt kivéve, hogy "...nekikis mond most Orbán valamit,aztán ha nyer már nem is emlékszik rá..." szerintem ez a demagógia, meg persze a populizmus is, amit a vita alapját képező cikk akart ostorozni, jóllehet szerintem az ArgentUngur által irt szösszenetnek is jelentős a populista tartalma, ami viszont ennél is jobban zavar, hogy elolvastatott velem egy alapcikket, ami gyakorlatilag szóra sem érdemes, olvasni is kár volt, egy ostoba egyetemista ostoba hozzászólása nem ér annyit, hogy ebből komoly vita kerekedjen. nem is kerekedik persze, mert többnyire itt is másról beszélünk.

zolee 2008.01.06. 14:11:12

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon hol lenne a Fidesz most, ha megnyeri a választásokat?
A baloldal egy honap múlva eltakarította volna őket.
Megölték a pannon pumát, tönkretették a jól működő gazdaságot... ezek lettek volna a legfőbb vádjaik.
A velük szövetséges szakszervezetek természetesen utcára vitték volna az embereket, a rendőrség pedig semmit sem tett volna, nem úgy mint most.
A Fidesz vezetői ezt nagyon jól tudják, ezért rettegnek attól, hogy megbukik a kormány és nekik kell majd kormányozni.
Azért kezdeményez népszavazást a vizitdíjról és egyébb faszságokról, hogy nehogy a lényegi kérdésekről szóljon a közbeszéd. (dolgozni nem akaró segélyezettek tömegei, közbeszerzések...)
A fidesz megtalálta a helyét.
Ellenzékben nincs rajta semmilyen felelősség, nyugodtan mondhat bármit, ráadásul az önkormányzati pozícióiknál fogva bőséggel tudják lopni a pályázati pénzeket.
Nekem teljesen mindegy, hogy jobb vagy bal kézzel lopják szét az országot.
Akinek nem, az válasszon magának pártot a jelenlegiek közül.

1istvan 2008.01.06. 14:20:29

zolee, szerintem ennyire nem durva a helyzet. főleg ha a kiindulási pontod is rossz. mert szerintem egyrészt ha a fidesz kerül hatalomra, akkor nem alakulnak ilyen szarul a dolgok, így nem döglik annyira a puma, másrészt szerintem populizmus és demagógia ez az egyik is lop másik is, duma.

zoli27 2008.01.06. 14:50:20

"Az idők végezetéig lehet egymást anyázni, de mi értelme?"

Persze, az jól hangzik, hogy "szeressük egymást gyerekek"; és az öncélú ellenségeskedés valóban csak árt az országnak; de ebben a pillanatban nem egy baloldal-jobboldal vitáról van szó, hanem arról, hogy az emberek demokratikus jogai sérültek, amikor nem tudtak az ország valós helyzetének ismeretében választani 2006 áprilisában. Ezt mindkét oldalnak el kellett volna ítélnie, ehelyett a kormány elkezdett magyarázkodni, és a feszültség feloldatlan maradt. Ezen a kérdésen nem szabad túllépni.

zolee 2008.01.06. 14:50:33

1istvan, régebben én is együgyű demagógiának gondoltam az ilyen nézőpontot, teljesen addig amíg a saját szememmel nem láttam , hogy mi folyik a közbeszerzések körül.
Én is részese voltam annak a gondolkodásnak, hogy utálom az Mszp-t ezért a másik oldalra szavazok, csak az a baj, hogy a másik oldal is éppen eszerint szavaz. Utálják a jobboldalt ezért az Mszp-re szavaznak.
Nem egy napig tartott amíg rájöttem,hogy éppen ez az idióta szemlélet okozza az ország romlását.
Mi készetetne egy politikust gondolkodásra vagy fejlődésre, ha az Ország unszinpátiák szerint szavaz? Aki jobban bebizonyítja a másikról, hogy gazember az nyer.
Nekem már elegem van ebből. Azt szeretném látni, hogy egy politikusnak önnáló véleménye és ötletei vannak,és az álláspontját nyílt vitában meg is tudja védeni. Ez a fajta politikus már rég kihalt, vagy talán nem is létezett soha.
Én azért még reménykedem.

zolee 2008.01.06. 15:04:39

zoli27, félreértetted amit írtam.
Én egy szóval sem említettem a "szeressük egymást gyerekek" című mondókát. Ezt általában a leghülyébb politikusaink szokták emlegetni.
Ha rajtam múlna, valószínűleg szívlapáttal lennének agyoncsapva mindazok, akik ide juttatták az országot.
Természetesen a politikába belefér mások anyázása, de hogy kizárólag erről szóljon , azt nem vagyok hajlandó elfogadni.

1istvan 2008.01.06. 15:53:32

zolee, nem is arról szól. szól arról, hogy csak én tudom mi a jó NEKTEK. meg arról, hogy ugyan egy nem kicsit, nagyon, elkurtuk, de legalább győztünk. egyezkedj egy ilyenekkel ha tudsz.

zoli, az se zavar ha valaki szimpátiák alapján szavaz. mert abban benne lehet a program is. egyébként meg mi más alapján szavaznál? csak az a baj, ha azt találod szimpatikusnak aki egyébként hülye. vagy azt hazudja neked, szimpi vagyok, jó vagyok jó leszek, a másik tök hülye és utána mást csinál.
de tényleg. más demokráciához szokott országban az ilyen lemond és elbújdosik. nálunk azt mondják igazságbeszéd. és azt, hogy a másik IS hazudik. meg azt, mind1 mi van csak ne a zorbán legyen. mert jajjjj!

zolee 2008.01.06. 16:47:24

1istvan, az ellenféllel nem egyezkedni kell, hanem le kell győzni.
De hogyan akar győzni az akinek a legfőbb választási jelszava az volt,hogy " Rosszabbul élünk..," mikor nem éltünk rosszabbul.
A gond az volt, hogy az életszinvonal szintentartásához, vagy minimális emeléséhez mindent privatizálni kellett, és az ország teljesen eladósodott. Ahelyett, hogy ezt elmondták volna, egy idióta kampánnyal még a meglévő szavazóikat is elbizonytalanították. És vállalta érte a felelősséget valaki? Senki.
Vagy ott volt a nemzeti konzultáció. Állításuk szerint 3,5 millió emberrel konzultáltak.
És mi lett a végeredmény? "Meglepő" módon kiderült , hogy a nyugdíjasok több nyugdíjat szeretnének, a vállalkozók több visszanemtérítendő támogatást, a munkások kevesebb adót, a cigányok több segélyt...
Meg is ígérték mindet.
A baj csak annyi, hogy a legbutább ember is ösztönösen érzi, hogyha valaki mindenkinek mindent megígér az valószínűleg szélhámos.
Aki ilyen hibákat elkövet, az függetlenül az ellenfél módszereitól nem alkalmas a kormányzásra.

1istvan 2008.01.06. 17:51:17

zolee. nem mondtam, hogy egyezkedni kell, sőőőőt. ayt mondtam inkább, legalább is ezt szerettem volna mondani, ezekkel soha. egy darabjukkal sem.
én nem ott látom a gondot, hogy rossz volt a kampány. rossz volt egyébként, de nem is lehet ezt egy rogánra bízni.
a baj az volt, hogy a fidesz félt. félt attól, hogy mégjobban rásütik az "ezeknek nem kell semmi, csak a hatalomhoz ragaszkodnak, mindenre képesek a hatalomért" stigmát, akkor hiába győznek.
és megpróbáltak úriemberként viselkedni. emlékezz a vitára. orbán az úriember gyurcsány meg az izgága, elnök úr, vonja vissza, nem akarhat izagtalan vádakkal győzni, dumával a lehengerlőt játszotta.
pedig a választás, a kampány nem zsúrfiúk játszadozása, az kemény harc, a cél az ellenfél megsemmisítése. emelett eltörpül az igazmondás igénye. mellesleg mit hazudott a fidesz. miben igérte túl magát? szerintem semmit és semmiben és ez ugyanolyan igazolhatatlan mint a "...hogyha valaki mindenkinek mindent megígér az valószínűleg szélhámos...." duma.
a követkeytetésed syerintem rossy. eyyel ugzanis ayt állítod, hogz ay ellenfél meg iogen. pedig látod a végeredménzt.

táltos 2008.01.06. 18:24:49

A szocik amúgy is ilyenek, hogy lejáratnak minden fogalmat, amit csak lehet. Reform, hazafiság. De még saját ideájukat is le tudták járatni 70 év alatt. Mit várunk tőlük, most éppen a demokráciát járatják le (legalább is próbálkoznak vele) a nép előtt.

Manyi Béci 2008.01.06. 19:04:07

Megint egy óvodás post: XY azt mondta, hogy Orbán populista, ami, hát, igaz, de Gyurcsány még populistább!! Sokkal! Ezerszer populistább! Egy rohadék! És az egész baloldaliság maga a populizmus!
Há’ja.
Agent Ungur ismét kiadta a gőzt hogyrohadnánakmármegottaholvannakaszarládafőnökömmelegyüttkurvaszocik.

Mi az értelme az ilyen írásoknak? Populisták és demagógok mind. Ennyi. Ez egy ilyen műfaj.

Viszont én szeretek tanulni, és itt nagyon sok okos ember, közgazdasági szakértő, stb kommentel, ezért szeretnék végre egy pontos képet kapni a következőről:
„Orbán ………'98 és 2001 között,,,,,,,,, felelős és jól átgondolt gazdaságpolitikáját”
Komolyan szeretnék már világosan látni.
Melyek voltak azok az Orbán kormány ideje alatt hozott gazdaságpolitikai intézkedések, amik elindítottak valami gazdaságerősítő folyamatot? Tökéletesen hülye vagyok ehhez, ezért kérem, hogy ennek megfelelően magyarázzák el.
Melyek voltak azok a strukturális, szerkezeti változtatások, amiket az Orbán kormány meglépett, és rendbevághatták volna a totálkáros ágazatokat?
Mely, az Orbán-kormány idején hozott gazdaságpolitikai, struktúraátalakító döntéseket, intézkedéseket, stb. vágták taccsra a szocik?

Köszönöm.

Manyi Béci 2008.01.06. 19:19:23

zolee 2008.01.06. 13:20:16

Igaz:)

zolee 2008.01.06. 22:07:10

1stvan, azt mondod, hogy Orbán úriemberként viselkedett a vitában, míg Gyurcsány lehengerlő dumával jött. Ez valóban igy van, de hát a vita legfontosabb fegyvere nem pont a lehengerlő duma?
A választási küzdelmet nemhiába nevezik csatának.
Ki emlékszik azokra a hadvezérekre akik a csatában úriemberek voltak ugyan ,de elbuktak? Mindenki a győztesekre emlékszik, teljesen természetes módon.
A siker egyetlen fokmérője a győzelem, minden más csak értelmetlen magyarázkodás.
Ne akarjuk a történelmet megerőszakolni, és ne találjuk fel a melegvizet.
Aki kétszer egymás után elbukja a választásokat az alkalmatlan a "sereg" vezetésére.
Régebbi demokráciákban nemhiába szokott egy párt vezetősége már az első bukás után lemondani.
Ők tiszában vannak vele hogy egy szervezetnek folyamatos vérfrissítésre van szüksége, mert csak így tud fejlődni.
A Fidesz vezérkarát már lassan húsz éve ugyanazok az emberek vezetik. Ennyi idő alatt més a legelszántabb harcos is kiég, nemhogy ezek az emberek. Még nézni is rossz, nemhogy hallgatni a besavanyodott Pokornit, Kövért vagy Orbánt ahogy ugyanazokat a mondatokat imamalomként ismételgeik, csak egyre kevesebb lelkesedéssel.
Ebben a pártban teljesen hiányzik az alulról történő feláramlás, ami új tehetségeket hozna a felszínre. A Fideszt ez a vezetés tette naggyá és ez is viszi a sírba. Az az ötlettelenség ami lerí róluk, már egyszerűen szánalmas.

relative · a media undora 2008.01.06. 22:08:59

Tudjátok mindenki mondja a magáét. Talán szólamok és érzelmek nélkül lehet mérlegre tenni. Bokros:eltörölte az idöszakos hasraütös valutakövetést,amiböl nagyon sokan meggazdagodtak.Bevezette a havi inflációt követö valutaárfolyamot. Eredmény: aki exportált annak nemromlott az exportból származó bevétele mert a valutáért kapott forint mindig annyival töbet ért.Mmegfordult a keleti 70%-os export elkezdett nyugatra termelni.Ekor ez borzasztóan nagy eredmény volt. Bevezette a nem alanyi jogon járo családi pótlékot.Jövedelemhez kötötte.Csak annak járt aki rászorult.Gondoljátok meg, hogy az a bankár akinek 1000000ft hani jövedelme volt azt kapta mint akinek 20000. A diákoknak 2000 ft tandijat kelett fizetni ezért tudta böviteni a támogatott halgatók létszámát.Bokrosról lehet mondani ilyet is meg olyat is de szerintem többet érdemelt mint amit kapott az emberektöl. Orban: eltörölte a jövedelemhez kötött családipótlékot. Mindenkinek alanyi jogon jár. Következmény. A nyomoruságos körülmények között élő emberek elkezdtek hátrányos helyzetü gyerekeket gyártani sajátmegélhetöségükre nem a gyerekekére. Eltörölte a 2000 ft-os tandijat .Bevezette az önköltséges egyetemet.Ezután nem 2000 hanem 200000ft lett a tandij.Bevezette szociális lakástámogatást.Ez önmagában nem lett volna baj csak elfelejtették behuzni a féket.Nagypénzü emberek államilag támogatott hitelböl épitettek kurva sok házat.Melleslek ennek a kamattámogatását még most is fizetjük adóforintunkból. Külön felyezetet érdemelne Torgyán kormányába mint Mezögazdasági miniszterré történő kinevezése.Hát ha valami ez megtette hatását a jövőre nézve.Jobboldalról azt hallom,hogy Gyurcsány hazudott.Nagyon jól emlékszem aztmondta /akkor meg nemjárt logopédushoz/ nem lépünk koalicióra a kisgazdákkal.Megtette. Hát ki hazudott. Nagyonsokan nemszavaztak volna rá. Igy nyert,de utána senki nem őrjöngött. 4 év után leváltották.Bokros idejében 2.5% volt az államháztartási hiány. Orbán 9.5% adta tovább.Hát akkor ki mit kurt el? Zoli27 Bokros nem belátta, hogy nincy társadalmi támogatottsága hanem a szarházi politikusok kihátráltak mögüle mint ahogy most Gyurcsány alól is sokan megpróbálják. Csak még nemtudják hogyan tegyék.Amit most leirtam ezek tények, adatok. Nemlétezik jobb,vagy baloldali jólét úgy igazságok is csak féligazságok. De a tényeket csak elferditeni vagy hamisitani lehet.

1istvan 2008.01.06. 22:48:21

relatív, minden.

"Mmegfordult a keleti 70%-os export elkezdett nyugatra termelni."
utána meg telesírták a zsebkendőt, hogy tönkrement a kiváló szovjet kapcsolat emiatt a jó piac is elveszett. a zorbán volt a zoka.

"Bevezette a nem alanyi jogon járo családi pótlékot.Jövedelemhez kötötte."
a nyilvántartása meg ellenőrzése viszont sokkal többe került. viszont kiváló alkalom ez is arra, hogy orbánt fikázd, mert ő meg a gyerek iskolábajárásához akarta kötni, viszont rögtöün elkezdtek alkotmányellenességet üvöltözni. mondjuk égett volna a pofámról a bőr ha ezután milliós jövedelmem mellett felveszem a csp-t.

"A diákoknak 2000 ft tandijat kelett fizetni ", nem igaz. fizette az anyja meg az apja, aki egyébként már leadózta azt, hogy a gyereke "ingyen" tanulhasson. ráadásul nem is tanult és tanul ma se jobban a büdös kölke azért mert az apuka perkálja a lét erőn felül. és ráadásul apuka nem is kap több pénzt, amiatt mert nem maradt ingyenes a tanítás, pedig korábban azért kapott kevesebbet, mert azt mondták neki, ingyen van a lakás, a kultúra, az egészségügy meg az oktatás, nagyon olcsó a közlekedés.

igaz viszont az orbán bevezette a szociális lakástámogatást, amit a medgyessy kormány gyorsan el is törölt, csak megvárta, hogy előbb a korábban is állami pénzeket lenyúló haverjaitok felvegyék a hatalmas államilag támogatott kölcsönöket. és ezek persze elnyomják legalább is retorikailag azok hangját, akik ennek segítségével költözhettek. mesélj már hányan vettek fe4l többtizmilliós lét a második harmadik lakásukhoz a szocialista és szdszes potentátok közül? annka idején velük riogatták a normális körülményeket akaró szerencsétleneket. ma meg már oda sikerült jutattni a lakáshoz jutást, hogy nem is lehet, mert nem birod fizetni a kölcsönt, ha egyáltalán van munkád. az államilag finanszírozott kölcsön meg drágább mint a piaci, amit a gonosz bankok nyujtanak.

akkor járnál te is jobban ha gyurcsány alól is hamar kihátrálnának ( micsoda képzavar) a szarházi politikusok. mert aki azért szavaz meg egy egészségügyi törvényt mert a zorbán nem akarja, annak mennie kell(ene) a politika szinpadáról.

zolee, egyetértek veled. ezért bukott. de ha nagyon körbenézel pl franciaország is tud oylan politikust muattani aki többször veszített, mégsem menekült. nem kell rá szavazni, ha van jobb. van?

_dave_ (törölt) 2008.01.06. 23:10:55

Orbán ezzel a "népszavazás lesz a kormánybuktatás" debil dumával masszívan populista. Ő is pontosan tudja, hogy a népszavazás semmit nem fog érni GY.F. menesztését illetően. Vagy ha nem tudja, akkor mindenekelőtt rúgja ki a tanácsadót, aztán saját magát is.

_dave_ (törölt) 2008.01.06. 23:11:33

akarom írni: tanácsadóit :)

zolee 2008.01.06. 23:12:09

1istvan, azt kérdezed van-e jobb? erre csak azt tudom felelni, hogy nincs.
A kérdés szerintem az, hogy meddig játszható el az, hogy mindenki arra szavaz akit a legkevésbé utál, vagy akitől a legkevésbé fél.
Ebbe megy tönkre az egész ország.
Ha ebből ki akarunk szállni, minden lehetséges eszközzel a tudomásukra kell hozni a saját oldalunk képviselőinek, és szimpatizánsainak is a róluk alkotott lesújtó képet.
Nem lehet tovább folytatni azt, hogy ha én a saját pártomat bírálom, akkor azzal az ellenfélnek segítek.
Mikor lenne itt az ideje a tisztázó vitáknak, ha nem most, a válaszási ciklus első felében?
Ez a folyamat már elindult, még ha a jobboldal vezetői nem is vesznek róla tudomást.
Igazából a megoldás egy harmadik új és erős párt lenne ami, gondolkodásra ,versenyre és megújulásra serkentené a régieket is .
Ennek most semmi jelét nem látom , pedig a közhangulat és a politikai "klíma" is kedvezne neki.

relative · a media undora 2008.01.07. 00:29:32

Ugylátom érvelni nem mindenkinek lehet, mert támadásnak veszi sajátai elen. 1istvan. Én igyekeztem szembeállitani Bokros és Orbán ténykedését az adott idejükben.Sajnálom,hogy te is úgyvagy vele, ha ő nemfelel semiért csak a másik.Hidd el még életemben sem tettem x-et az mszp-re de a fideszre sem.És hál istennek van az országban 45%felnöt szavazó aki majd ha az x-et oda fogja tenni józanul fog dönteni.ÉS HIDD EL UGYANANNYIT LOP A FIDESZ MINT AZ ÖSSZES PÁRT KIVÉTEL NÉLKÜL. Koromra való hivatkozással hiszem, hogy az életszinvonalam nagyrészt rajtam múlik. Ha én nemteszek magamért sem Orbán sem Gyurcsány nem hoz nekem kenyeret.Azt irod,hogy Bokros elkurta az Orosz piacot. Hát borzasztóan nagyon tévedsz ebben.Az Orosz piacot az MDF kurta el nagyon akik kitették a tavaris kanyec plakátot. Ezután rajtunk keresztül ment át a Dán Belga mezögazdasági termék.Tudod amikor az ijen elvakult hivőket olvasom eszembe jut egy bizonyos ember. Igen Rákosi Mátyás aki ugyan igy tudott lelkesiteni emberi agyakat turbozni /vas és acél országa leszünk/ embereket utcára vinni. Beledöglött szibériában végezte.Tudod szivemböl kivánom Orbánnak, hogy kerüljön kormányra.Részed,részünk lesz belöle.Majd lesz teljes foglalkoztatás vagy szopatás.Mert a piaci törvényeket nemtudjuk függetleniteni magunktól.

fonak 2008.01.07. 02:12:14

Szerintem az "orosz piac elveszejtése" ("a hülye barom Antall (sőt Orbán... hol volt akkor még a kormánytól, mikor összeomlott az orosz piac) miatt") tipikus szoci duma. Relative, te is hiába bizonygatod az ellenkezőjét, szoci vagy. Még ha állítólag nem is húztad oda az x-et. :)
Nincs ezzel semmi baj, a 40 év alatt a magyar nép egy része bizony megszerette az oroszokat, a SZU-t. Bár persze kicsit le is sajnálta őket (hisz jóval szarabbul éltek, mint mi Kádár apánk alatt, meg mindenki tudta, hogy a minden bugyuta propaganda ellenére a szovjetek műszaki, tudományos téren 15-20 évvel vagy még többel kullognak a Nyugat mögött), de azért él a nosztalgia ma is. Pl. "jó kis orosz technika" stb. iránt. :)
De az orosz piac azért omlott össze, mert megszűnt a rubelelszámolás, lett helyette dollár, és az oroszok akkor nem tudtak fizetni, vagy ha igen, akkor beelőzött minket a nyugati konkurencia, akikkel szemben dollár alapon már nem voltunk annyira vonzók, sőt... KGST megszűnt, lehet siratni, ahogy a SZU-t is. :)
Jó lenne azért összehasonlítani a többi ex-szoc országgal, hogy nekik hogy alakult a kereskedelmük az oroszokkal 1991 után... Persze lehet, hogy relative-nek lesz igaza, és ők továbbra is az orosz piacra termeltek elsősorban. :)

fonak 2008.01.07. 02:16:08

Ja és persze a nyugati cégek akkor is megengedhették maguknak, hogy hitelbe szállítsanak az orosz piacra, mi meg nemannyira... A barterről meg annyit, hogy az oroszoknak energiahordozón (amit ugye kp-ért is el tudtak adni) nem volt túl sok felajánlani valójuk, Lada, Moszkvics, Junoszty tv meg ilyenek, ugye... ezek mind nagyon piacképesek lettek volna 91 után nálunk...

AgentUngur 2008.01.07. 09:05:19

Manyikám, igazad van, kiadtam a gőzt. Ezt ugyanis emberi ésszel nehéz kibírni, különösen úgy hogy a kormányzati apparátuson belülről nézed a káoszt. Miféle reformok? Csak esztelen kapkodás van, csinálunk valamit, aztán 2szer annyiért visszacsináljuk. Ilyen OV alatt nem volt. Abban igazad van, hogy a nagy struktúrális reformok elmaradtak (persze kiváncsi vagyok, ha a Fidesz csinálja meg az egészségügyi reformot, vajon mint mondott volna ez a kurvára felelős értelmiségi balos sajtó), de 98-2001 között nem volt esztelen osztogatás. leállították a metróberuházást ami most csődbe viszi Budapestet, nem építettek agyba főbe adósságból olyan autópályát, amit semmilyen forgalmi adat sem indokol, stb. stb. Az is felelős politizálás, ha valamit nem csinálsz meg, ami népszerű, de értelelmetlen.

1istvan 2008.01.07. 09:17:09

dave jól megmondtad.
részben valamivel indokolni kell dolgokat, másrészben viszont ha nagyon figyelsz a már-már kifejezetten kormánypárti "elemzők" is azt mondják. bizony, ha a népszavazás magas részvétele mellett elsöprő (mi az elsöprő persze) lesz a fidesz javára az befolyásolja a kormányt, esetleg még azt is, hogy ki legyen a kormányfő. ad abszurdum, bizony lehet előrehozott választást generáló. a második felével nagyjából egyetértek, csak hát nem tudom mennyi belőlée az igaz. lehet teljesen. egyébként az én véleményem szerint jobb ha nem vált az mszp, mert ez az egyetlen módja, hogy végleg eltünhessenek. nem szeretném, hogy négyévente viosszajöjjenek és osszák az észt.
és félremagyarázzék amit mondani szeretnék, mint

relatív. ez a buta cikk pont azért keletkezhetett, hogy ostorozza a populizmust és a demagógiát. persze van egy egyszerűbb olvasat is, fel akarta hívni a figyelmet egy még butább másik cikkre, azon se csodálkoznék ha a szerző azonos lenne. de ne haragudj, hülyeségeket mondasz (írsz) először is én megpróbáltam vitázni veled, lehet rosszul, rossz érvekkel, és azért PRÓBÁLTAM meg ellenkező oldalról megvilágítani azt amit irtál. de úgy látszik neked csak az az érv ami a te állításod alátámasztja. az meg egyszerűen nem igaz, és nem is fogadom el, hogy az egyik kutya, másik eb. ez a kifejezett populizmus és demagógia. a mostanában elhangzó hangzatos duma, ok nem kell nekünk gyurcsány, mert szar, mert mindent elkurt, de menjen a zorbán is. miért is?
ha orbánék győznek, HA, akkor lesz elég bajuk. de amikor kormányoztak látszott az alagút vége. ma meg azt se tudod, hogy az amit látsz nem a szembejövő vonat e. ez a kormány mindent elkurt, hogy klasszikust idézzek amit csak lehetett. mondj egyetlenegy akár még jó elképzelést is, egyetlenegyetsem!!!! amit nem rosszul csináltak vagy menetközben nem rontottak el. és addig ne a zorbánt szidjuk.

ősi homár pécsi bölcsész 2008.01.07. 11:11:55

ezzel az egésszel nem az a legnagyobb baj, hogy színvonalában alulmúlja az A/HÍR tv betelefonálóst, hanemhogy még az ország szintjéhez képest is kibaszottul kontraproduktív
mérnem olvastok inkább egy jó könyvet, vagy mentek kirándulni a barátnőtökkel? nézz ki bazmeg, süt a nap!

vajon 2008.01.07. 11:17:00

Bogár László ezt is mondta (via Hírszerző napi nonszensz):

"Ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy Magyarországon tudatos népirtás zajlik - márpedig ez történik, hiszen 700 ezerrel többen haltak meg az elmúlt 25 évben, mint amennyien születtek -, akkor van egy "bérgyilkos", aki ezt megteszi, és ezt a szerepet nyilván a kollaboráns struktúrák, illetve a laboráns játssza el."

Nyilván az előző idézete óta romlott egy kicsit az állapota.

Manyi Béci 2008.01.07. 11:59:35

Ungur,

ezt én értem, sőt, megértem,és tudom, de akkor erről írj postot, ne a populizmusról, könyörgöm.:)


"Ilyen OV alatt nem volt."
Volt más. Fentiekben relatív polgártárs a maga kevéssé cizellált módján meg is említett párat:)

"Abban igazad van, hogy a nagy struktúrális reformok elmaradtak"
Ungur, légy szíves. Hát nem ez a legfontosabb???
Nem ettől felelős egy gazdaságpolitika, hogy meglépi, amit meg kell?
"(persze kiváncsi vagyok, ha a Fidesz csinálja meg az egészségügyi reformot, vajon mint mondott volna ez a kurvára felelős értelmiségi balos sajtó)"
Ez ugye nem lehet szempont?:)
", de 98-2001 között nem volt esztelen osztogatás."
Izé:"Hát persze, hogy osztogatni kezdett,"
Khm.

Szögezzük már le, hogy azért ilyen fos a helyzet mindenhol, mert hosszú évekig semmi sem történt.
Egyiket sem lehet felmenteni, mindegyik hunyó.
Ne nevezzük már felelős gazdaságpolitikának, ha nem csinálnak semmit.
Na.
Innen kiindulva lehet ízekre szedni azt, amit most a szocik csinálnak.:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 13:20:58

Manyi Béci

Maga igen kiosztogatós kedvében van máma.
Megjegyzem, én is.
A sajátos a dologban az, hogy hivatkozási alapnak a múltban történt dolgokat vesszük, és nem a jelen elképzeléseket vetjük össze. Csalóka dolog az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját hivatkozási alapul használni, mert nem volt kifutása, nem mutatkozhattak meg hibái és erényei. Minősíteni kizárólag szimpátia alapján minősítjük.
Az MSZP kormányoknak már több ideje adatott eddig, mindazonáltal, amit eddig tettek, az nem túl meggyőző. A mostani reformlendület kommunikációját adni válaszul a Gyurcsány által is elismerten katasztrofális politikára, nos, ez nagyon gyenge kifogás.
Az első munkahelyemen együtt dolgozott egyszer két lakatos. Az egyik egy vasat fogott valahová, a másik a vasra akart ütni nagykalapáccsal. Nem sikerült, a kollégája kezére ütött rá. Csont nem tört, de az ember huhogva ugrált körül a műhelyben, hűtötte a csap alatt fájó kezét. A helyzet nagyjából normalizálódott, a kalapácsos ember indítványozta, folytassák a munkát. "Tartsd meg, ne félj, többször nem vágok a kezedre!" A másik ember nem rajongott az ötletért... Hát így vagyok ezzel én is. Ezeknek egy percig se lenne szabad tovább maradni. Amióta a világra eszméltem, mindig azt hallottam: most egy kicsit még szorítsuk meg elvtársak, aztán jó lesz. Most is ezt hallom, és kurvára unom, az akkoriak egyenesági leszármazottaitól.
Ha a mégis, hogyan tovább kérdését kezdi feszegetni, akkor megfogott egy kissé.
Nagy változások kellenek. Mindkét oldalon. De nem lesz. Egyik oldalon se. Félek, a teljes összeomlásig ez már nem következik be.

AgentUngur 2008.01.07. 13:25:09

Khm - persze, hogy osztogatni kezdett - nos 2001 második, meg 2002 első felében. Előtte éppenséggel kifejezetten szigorú pénzügypolitikát folytatott OV , nem osztogatót. A mai dolgaira nincs mentség, a múltra nézve felmenteni annyiban lehet OV-t, hogy egy nem populista kampánnyal akkorát bukott 94-ben, mint az ólajtó (ő legalább megpróbálta), 98-01 között megfogta a dolgokat, pedig már akkor szórhatta volna a pénzt. Az esztelen osztogatásnál a nem csinál semmit is felelősebb, bár pl. jelentősen csökkent az államadósság, stabilizálták a bankrendszert, stb.

Ez a bejegyzés arról szólt, hogy ki indította el azt a kálváriát, ahova ma kerültünk. Ez pedig elsősorban az MSZP. Nem a mai Orbán Viktort mentem fel, de azért az előzményeket nem árt látni.

Manyi Béci 2008.01.07. 13:53:25

Osztogatott.
Ennyi:)
"persze, hogy osztogatni kezdett"
Ne legyünk már ilyen megértőek az egyik féllel szemben...

"pl. jelentősen csökkent az államadósság, stabilizálták a bankrendszert, stb."
Milyen, az Orbán kormány regnálása alatt hozott intézkedések vezettek ehhez? És mi más?

"egy nem populista kampánnyal akkorát bukott 94-ben, mint az ólajtó"
Minden kampány populista. Az is az volt.
Szerintem:)
Amúgy nem a kampány miatt bukott meg anno a Fidesz, meggyőződésem szerint, hanem a 4 éves ténykedése, kommunikációja, stb. miatt.
Ha jól gondolom, maguk még igencsak fiatalkák lehettek akkoriban.:) Talán ezért nem értik ma sem ezt a bukást, és ezért magyarázzák itt sokan hülyeségekkel.

"Ez a bejegyzés arról szólt, hogy ki indította el azt a kálváriát, ahova ma kerültünk"
A bejegyzés a populizmusról szólt:)

Manyi Béci 2008.01.07. 13:57:23

Kemény vagyok, Elpet!

Az Orbán kormány gazdaságpolitikáját a post szerzője használta hivatkozási alapul

"Most is ezt hallom, és kurvára unom, az akkoriak egyenesági leszármazottaitól"
Jaj, ugyan kérem.

Manyi Béci 2008.01.07. 14:07:04

Tudja, mi lenne jó, Elpet? Mindenkinek?
Ha most a szocik két választáson jól megbuknának.
De nem fognak, még talán a legközelebbin sem, a hülye Fidesz miatt
A Fidesz hosszú időre elcseszte magát, mert bebetonozódott. Talán végleg.
Ha a szocik most nagyot buknak, még van valami kis halvány remény a normalizálódásra.
Asszem, ez most kicsit zavarosnak hangzik, de nincs kedvem hosszasan taglalni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:09:59

Manyi Béci

Mit ugyan kérem? Érv helyett lesajnálás? Többet várok magától.

Manyi Béci 2008.01.07. 14:15:49

Milyen lesajnálás?
Felálltam a kocsmaasztaltól, és kimentem cigizni.

Milyen érvet lehet felhozni erre, maga szerint?
Azt mondom nem így van, felsorolok pár nevet.
Ön azt mondja, dehogynem, és szintén felsorol párat.
Akkor én felsorolok páraT az ellenkező oldalról, és máris benne vagyunk a kinek ki volt az apja és melyiké volt a ganébb rendkívül gyümölcsöző és hasznos okfejtésben.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:28:09

Manyi Béci

Ez a dolog nem érvelés kérdése. Ezt vagy érzi az ember, vagy nem. Vagy megvan magában a kommunistázás szenvedélye, vagy nincs. Mindazonáltal az MSZP-t az MSZMP-től független és intakt szervezetként feltüntetni elég merész elgondolás. Az MSZMP MSZP-vé alakult át egy valamilyen párt nemtudoménmin. Az MSZP-t nem egy pincehelyiségben alapították félillegalitásban, hanem egy nagy MSZMP pártrendezvényen. Meg volna még csomó gondolat, de nem vitatkozom most erről. A szenvedély a lényeg amúgy is, tudja?

Manyi Béci 2008.01.07. 14:37:47

Elpet

Ennek ma már nincs jelentősége.
Szerintem:)
Ha a jobboldal folyamatosan ezzel foglalkozik, egyáltalán, bármire érvként használja, vége.

AgentUngur 2008.01.07. 14:52:57

Manyikám, maga úgy interpretál valamit, ahogy akar. Az élet szubjektív sportág, ezért örül, hogy mondja, szerintem. Szerintem meg nem :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 15:00:28

Manyi Béci

A szenvedély a lényeg, tudja? Nagyon fontos, mint mindenben.
Nekem nem volna bajom azzal, hogy régi pártemberek politizálnak a sajátjaik közt. Csak jól csinálnák. Ne ugyanazt a szart, amit a nagyfülű világban is.

Manyi Béci 2008.01.07. 16:33:38

Szóval maga szerint Lendvai Ildikó nem elég szenvedélyes?
:))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 16:35:38

Manyi Béci

Nincs tapasztalatom ezirányban, nem vetem szemeimet ilyen magasra...
:D

Manyi Béci 2008.01.07. 16:35:40

Ungur,

nem tudom, hogy mire reagált, és tulajdonképpen azt se, hogy pontosan mit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 16:46:46

Manyi Béci 2008.01.07. 14:07:04:
"A Fidesz hosszú időre elcseszte magát, mert bebetonozódott."

Így van ez az egész magyar politikai szakmában. Miért, tán az SZDSZ vagy az MDF nem betonozódott be? A szocik váltottak, igaz, 4 évükbe került és az eredmény sokkal rosszabb, mint az eggyel korábbi generáció, de ők legalább megtették.

Joggal kérdezhetjük, megérte-e. A jelenlegi gárda kétségkívül a leggátlástalanabb és leginkompetensebb gárda az MSZMP káderei óta. Ezt nem én mondom, hanem azok, akiknek az államigazgatásban szerencséjük van velük dolgozni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 16:58:59

Doom

Hogyne érte volna meg?

A szocik elepedtek azért, hogy legyen végre saját Orbánviktoruk. Most már van. Örülnek is neki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:03:26

Elpet 2008.01.07. 16:58:59:
"A szocik elepedtek azért, hogy legyen végre saját Orbánviktoruk."

Hát ez ennél bonyolultabb. A szocik elepedtek (és elepednek) azért, hogy az osztást ők végezhessék, mindegy, mi az ár (pláne, ha az adófizetők fizetik, nem ők). Gyurcsány jó ötletnek tűnt.

Ma már azért nem olyan biztosak ebben.

Manyi Béci 2008.01.07. 17:04:19

Doom

A szocik igazából csak akkor fognak váltani, ha megbuktak, de jó erősen, és hosszú időre. Akkor fognak elkopni a régi beidegződések, kapcsolatok, stb.Idáig csak fejcserék voltak. Szerintem.

A gátlástalanság...hm...korszellem, doom. Ugyanezeket mondták anno azt én ismerőseim a Fidesz kormányzása idején. És az inkompetenciát is!:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:09:12

Doom

Én a szoci szavazótömegekről beszéltem inkább. Nekik nincs osztás 2002 óta, semmise

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:16:35

Manyi Béci 2008.01.07. 17:04:19:
"A szocik igazából csak akkor fognak váltani, ha megbuktak, de jó erősen, és hosszú időre. Akkor fognak elkopni a régi beidegződések, kapcsolatok, stb.Idáig csak fejcserék voltak. Szerintem."

Az már nem ugyanaz a párt lesz. Mint ahogy a cseheknél a 10 éves moratórium miatt (a pártállam emberei 10 évig nem vehettek részt a politikai életben) teljesen új szocdem párt alakult, nekik nem is voltak ilyen problémáik.

"A gátlástalanság...hm...korszellem, doom. Ugyanezeket mondták anno azt én ismerőseim a Fidesz kormányzása idején. És az inkompetenciát is!:)"

Hülyeségeket beszéltek, most már ők is tudják.
Ajánlom ezt a kis flashjátékot.
www.magyarorszagholnap.hu/flash/versenykepesseg.html
Kattintson kapásból a lóversenyre az alsó sávon.
Majd olvassa ezt el: "1999 és 2002 között kétszer olyan gyorsan fejlődtünk, mint Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország."

Kattingasson bátran tovább, érdekességek vannak a továbbiakban is.

Találja ki, ki a szerző. Segítek: Mi lett a Magyar Vizsla szerzőcsapatával? ;-)))

Manyi Béci 2008.01.07. 17:18:05

"A szocik elepedtek (és elepednek) azért, hogy az osztást ők végezhessék"
:) Hogyne
Nem úgy a Fidesz! Ők egészen mások.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:18:25

Elpet 2008.01.07. 17:09:12:
"Én a szoci szavazótömegekről beszéltem inkább. Nekik nincs osztás 2002 óta, semmise"

Ne bosszants már, és a közalkalmazotti béremelések, a 100000 új közalkalmazott (azóta visszafogyasztották), az új családtámogatási rendszer, ami az egygyerekeseket favorizálja, a nyugdíjemelések, a 13. havi nyugdíj, ezek micsodák?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:22:56

Doom, ne viccelj.

Szerinted, amikor sorban állok húsért, és mindenki pulykaszárnyközepet meg csirkefarhátat vesz, meg a diszkontáruházakbann vásárolja a NATO épp lejárás előtti M-zárolt készleteit, az azt jelenti, hogy sok jutott nekik az osztáskor?
A saját választóikat szívatták meg a legjobban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:36:26

Elpet 2008.01.07. 17:22:56:
"Szerinted, amikor sorban állok húsért, és mindenki pulykaszárnyközepet meg csirkefarhátat vesz, meg a diszkontáruházakbann vásárolja a NATO épp lejárás előtti M-zárolt készleteit, az azt jelenti, hogy sok jutott nekik az osztáskor?
A saját választóikat szívatták meg a legjobban."

Hehe, de ezt a választók nem tudják. Ők azt tudják, hogy a csirkefarhátat a szociktól kapják (ez igaz) és ha a szocik nem osztanának nekik, akkor még csirkefarhát se jutna nekik (ami nem igaz).

Ne feledje: azért elit valaki, mert hisznek neki. Az már mindegy, mit hisznek el neki.

relative · a media undora 2008.01.07. 17:41:39

Tisztelt Uraim!Igazat kel adnom ManyiBécinek.Akármit mond esetleg érvel bár ki a fontos az, hogy ki melyik oldal pártján áll.Az mondjátok, hogy újaknak kel jönie odafönt.Másik pártok kellenek meg ilyenek. Szerintem az MSZP-nél Gyurcsány megjelenésével pont ez történt.Ellentétben FIDESZ maradt a kivénhedt alapitóknál. Pedig hát náluk is lennének alkalmas emberek kompromisszum készek akik párbeszédet tudnának folytatni minden oldallal.De miért is tennék ha igy is nagyon jól megélnek belöle söt.Ti a világon láttatok már olyat, hogy közel 20 évig vezzese ugyanaz az ember. Hát mi ez ha nem diktakórikus vezetés? kedves 1István! Aztmondod komunista bunkó vagyok. Szerinted biztosan igy van. Ismerem és látom azb olyan embereket mint amilyen Te vagy. Mint emlitettem koromnaál fogva láttam már komunistát. Belöled ha akkor éltél volna nagyon jó komunista vált volna belöled. Csak ne3m orbán seggét kellett volna nyalni hanem Kádárét.Hidd el ezt nem sértésnek szántam. Emlékeimben él a seggnyaló vakon a pártot követö a másik ember véleményének leszarása. Itt nem Orbán vagy Gyurcsány imádásárol van szó. A mi jövönk és a gyerekeink unokáink élete a tét. ha éltél volna 1968-ban tudnád mi az a Új gazdasági mechanizmus. Az lett volna a lényege, hogy a szocialista gazdaságot valamiféle piac gazdaság felé tereljék. Ugyan az lett a vége mint a Bokrosé most meg a gyurcyányé. Pedig hát akkor nem volt hivatalos ellenzék. Csak titokban müködök. Még is megbukott mert már akkor is.voltak akik érdekeit sértették. Köztük az Oroszok. Pedig hát ha sikerül most nem kellene gyözködni egymást mert jólétben élhetnénk.

zoli27 2008.01.07. 18:08:09

Nyilvánvaló, hogy populizmus tekintetében a Fidesz ugyanannyira sáros, mint az MSZP.
Habár nem vagyok közgazdász, de azt is nagyjából értem, hogy az Orbán-kormány idején ugyanúgy nem történtek meg a mindenki által szükségesnek mondott reformok (egészségügy, adórendszer, nyugdírendszer), mint az őt megelőző és az utána következő kormányok alatt.
Azt is lehet látni, hogy a pártfinanszírozás átláthatatlan rendszerén a Fidesz ugyanúgy nem akar változtatni, mint a szocialisták.
Ezek mind azt mutatják, hogy a Fideszen belül is megújulásra van szükség. Hogy ehhez Orbánnak hátrább kell-e lépnie, vagy sem, nem tudom. (Akiknek ebben döntési kompetenciájuk van, gondolják végig, és döntsenek bölcsen...)


De azért vegyük figyelembe a következőket is:
1998 és 2002 között 6%-kal, 60% alá, tehát a maastrichti követelményeknek megfelelő mértékre csökkent az államadósság, ami az egyik leglényegesebb tényező egy ország gazdasága tekintetében.
Az is tény, hogy az Orbán-kormány alatt folyamatosan a közép-európai átlagot meghaladó mértékben növekedett a GDP-nk (ennek ma éppen az ellenkezője igaz: a környező országok mind 5-10%-kal növekednek, mi meg 2 alatt).
És az is tény, hogy '98-'02 között 8% fölötti mértékről 5,8%-ra csökkent a munkanélküliség M.o.-n.
Arról már ne is beszéljünk, hogy amikor Medgyessyék átvették a kormányrudat, ők maguk mondták, hogy az ország jó állapotban van, és az Euro-t 2007-ben be fogjuk vezetni (most 2012-2014 körüli bevezetésről beszélnek).

Tehát egyik politikai erő sem makulátlan; aki ennek az ellenkezőjét állítja, az vagy hülye (már bocs), vagy vak.
Azonban az a beállítás, hogy nincs különbség a két oldal kormányzati teljesítménye között, egyszerűen nem igaz. A valóság az, hogy 1998 és 2002 között közeledtünk Európához, és a térség éllovasai voltunk; ellenben most, ha a makrogazdasági adatokat vesszük alapul, távolodunk Európától, és Közép-Kelet Európa sereghajtói vagyunk.
A kettő között meglehetősen szignifikáns a különbség...

zoli27 2008.01.07. 18:21:38

"Az mondjátok, hogy újaknak kel jönie odafönt.Másik pártok kellenek meg ilyenek. Szerintem az MSZP-nél Gyurcsány megjelenésével pont ez történt.Ellentétben FIDESZ maradt a kivénhedt alapitóknál."

"Ti a világon láttatok már olyat, hogy közel 20 évig vezzese ugyanaz az ember. Hát mi ez ha nem diktakórikus vezetés?"

relative,
Engem nem az érdekel, hogy történt-e generációváltás egy pártban, vagy sem. Ez minden pártnak a belügye. Engem az érdekel, hogy amikor kormányon vannak, akkor az ország javát szolgálják-e. Az, hogy Gyurcsány személyében egy új arc jött az MSZP élére, nem érdem, csupán egy állapot. Ami számít, az a GyF által vezetett koalíció teljesítménye (ezzel kapcsolatban a tényeket mindenki ismeri...)

relative · a media undora 2008.01.07. 19:16:24

Végre van egy olyan belyegyzés ami érvek ütköztetése nem pedig a másik sárba döngölése. zoli27. Van igazság abban amit az Orbán kormányrol irtál. Igaz az első 2 évre. De utána beindult az osztogató gépezet és az addig megspórolt forintokat kiosztották. Az is igaz, hogy meggyesiék is osztottak rendesen a ciklusuk elején. Tanárok, orvosok, közalkalmazottak.Ennek következménye a gyurcsány csomag. És meggyesi-Kovács László menesztése is. De azt ne feledjük,ha felelös ellenzékiként a FIDESZ is megszavazta. Ha olyan okos értelmes politikusok nemet kellett volna mondaniuk, mert bezt elöre lehetett látni.

Manyi Béci 2008.01.07. 19:40:53

Relative, ha megengedi, egy tanács: A rossz helyesírású, bunkó proliszocikomcsi máshogy írja rosszul a szavakat.Következetes hibák, tudja. Gyakorolja még, így nem elég hiteles.:)

Zolee 2008.01.07. 20:38:33

Aki Orbánt és a Fideszt próbálja védeni annak legfőbb érve, hogy azért ők mégis csak jobban kormányoztak. Jobbak voltak a gazdasági mutatók is.
Ez valóban így van, de ez a politikának csak egy szetlete!
De mi lett Orbán politájának végső eredménye?
Medgyessy és Gyurcsány!
Mit ér az a politikai erő, aki képtelen átlátni a politikai háttérjátszmákat, és az első adandó alkalommal a leggyengébb ellenfél is legyőzi?
Semmit!A mai fidesz kormányra kerülésének egyetlen és legfőbb következménye az lenne, hogy utánna jónéhány cikluson keresztül megint nézhetnénk az mszp-s politikusok képét.
A fidesz, és egyáltalán a jobboldal politikusai egyszerűen politikai analfabéták. Képtelenek felvenni a versenyt a KGB-s iskolán nevelkedett Mszp-s háttérhatalommal.
Én pont azért tartom alkalmatlannak és veszélyesnek a mai Fidesz hatalomra kerülését, mert semmit sem tanultak a vereségük óta.
"Mindent ugyanúgy csinálnák", mondta Orbán egy interjúban.
Megint meg akar bukni? -kérdezhetné a legegyszerűbb gondolkodó ember is - de nem kérdezi, mert sajnos kevesen hajlandóak gondolkodni.

zoli27 2008.01.07. 20:40:00

"zoli27. Van igazság abban amit az Orbán kormányrol irtál. Igaz az első 2 évre."

relative,
Ez nem így van. Az államadósság 1998-ban 61%-volt, 2001-ig 53%-ra csökkent, majd a kurzus végéig felment 55-re. A Fidesz-kormány utolsó évében tehát nőtt ugyan az adósságmérték, de a 4 év végén így is sokkal jobban álltunk, mint amikor Orbánék átvették az országot.

A GDP-nk, ismétlem, VÉGIG a közép-európai átlag fölött volt, csupán 2002-ben csökkent az akkori átlagra (Istenem, ha most úgy növekednénk, mint az átlag!).

Ezek a 4 év adatai. mszpszdsz.uw.hu/allamadossag.html


"De utána beindult az osztogató gépezet és az addig megspórolt forintokat kiosztották."

Tényleg volt osztogatás, aminek következtében meg is nőtt a költségvetési hiány, és ez Orbánéknak valóban felróható, de ez az államadósság akkori mértéke mellett, és azzal a GDP-vel nem lökte válsághelyzetbe az országot (ezért is mertek Medgyessyék osztogatni már a kormányzásuk legelején - habár nem kellett volna; és a Fidesz valóban megszavazta, ami ugyancsak hiba volt).

zoli27 2008.01.07. 20:51:19

"Aki Orbánt és a Fideszt próbálja védeni annak legfőbb érve, hogy azért ők mégis csak jobban kormányoztak. Jobbak voltak a gazdasági mutatók is."

zolee,
miért, szerinted mi az, ami számít? (költői kérdés, mert a kommented többi része elárulja, és inkább nem kommentálom, mert önmagát minősíti).

Ezzel együtt egyetértek azzal, hogy a Fidesz a politikai kommunikáció terén amatőr, sőt sokszor pancser. Én mégis inkább ezt a politikát választom, mint azt, amelyik a kommunikációt mindennél, még az ország helyzeténél is fontosabbnak tartja; sőt, még a hazugságtól, az emberek megtévesztésétől sem riad vissza.

zoli27 2008.01.07. 21:58:45

www.budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemz%E9sek_Arch%EDvum/analysys_106_hu.html

Még egy idevágó link. Érezhető, hogy politikailag elfogult álláspontot fogalmaz meg, viszont az adatok valósak, és szerintem magukért beszélnek.

zolee 2008.01.07. 22:29:31

Száz szónak is egy a vége:
A mai politikai elit baloldalostól, jobboldalostól egy szarkupac, amit el kell, és el is fogunk távolítani.

Krapulax 2008.01.07. 23:09:30

Manyi Béci,

a Fidesz gazdaságerősítő, középosztály erősítő politikát folytatott, vagy igyekezett folytatni! Ez adott volna alapot reformokhoz, nem a négy éves meg nem térülő (!) osztogatás.

Struktúrális reformokat jól átgondoltan lehet végrehhajtani és a Fidesz végre is hajthatta volna őket 2002-03-ban. A jelenlegitől radikálisan eltérő gazdasági és bizalmi (!) állapotban.

Ha a Fidesz csak egy kicsivel is nyer 2002-ben a baloldal (nem az "Mszp") kb. úgy omlik össze mint a rendszerváltás utáni egy-két évben. Ez hihetetlen erős mandátumot adott volna a Fidesznek, ami a reformok előfeltétele. (98 és 02 között, nem sokkal Bokros után, Torgyánnal a szélen egy (sic) Fidesz bele is bukhatott volna az akkor végrehajtottaknál nagyobb reformba).

wolffy 2008.01.07. 23:15:47

Csak egy hülye ország hülye médiája képes Orbán/Gyurcsány fóbiába kergetni a hülyenépet.
Normális helyen a normális átlagemberek, azok, akik szavazáskor a saját jól felfogott érdekeiket tartják szem előtt, a kormányzati teljesítményt értékelik, s - durva eseteket leszámítva - nem foglalkoznak a pártok belügyének tekinthető személyi kérdésekkel.
De egy olyan országban, ahol a rendszerváltást követő negyedik évben Hornyula lehetett a miniszterelnök és ahol Apró Antal unokája lehet a "first lady"... Ez reménytelen....

Amikor a jobboldal jól csinálja, akkor "a szocik jobban csinálnák" duma megy, ha a baloldal elqrja, akkor pedig MINDENKI szarkupac lesz....

Zolee 2008.01.08. 01:21:27

Valahonnan ismerős nekem ez az érvelés:
Orbán Viktor kitűnő politikus, csak hát az a szemét baloldal, liberálisok, szélsőjobb, média, időjárás stb... mindíg keresztbe tesz neki, ezért nem tud kibontakozni.
Valahogy így nézhetett ki a Sztálini korszak, amikor a sok debil leveleket küldött Jozsif-bácsinak hogy segítsen mert elvitték a fél családját, meg lesöpörték a padlását.
Ő biztos nem tud erről, hiszen ő jóságos, okos, ráadásul még szép is- mondták.
Érdekes hogy a mi kiváló tehetségű Viktorunk az összes kampányát elbassza, az általa delegált emberek (mtv, rádió-kurátorok,ovb stb..) a legelső pillanatban átállnak az Mszp-hez, mint ahogy kiélezett helyzetben (lásd Heves megye)politikustársai is.
Dehát ő nyilván nem lehet hibás, hiszen ő is jóságos, és okos is. Csakhát a körülmények...
A tehetségtelen Mszp egyetlen szerencséje, hogy jelenlegi ellenfelei még nála is hülyébbek. Különben már rég eltűntek volna a süllyesztőben mint az összes egykori "szoc." országban.
Az, hogy még mindíg itt vannak, nem őket minősíti, hanem politikai ellenfeleiket, akiknek bőven lett volna lehetőségük eltakarítani őket a porondról.
Kívánni sem kívánhatnának kitűnőbb "ellenfelet" maguknak Orbánnál és a Fidesznél, úgyhogy aki azt akarja, hogy még vagy húsz évig a nyakunkon legyenek, azok tapsikoljanak nyugodtan Viktornak és a pártjának!

1istvan 2008.01.08. 09:13:50

zolee, néha értelmesnek tűnik a hozzászólásopd, néha meg mintha meghülyülnél.

olvass wolffy-t

zoli27 2008.01.08. 13:19:45

"Amikor a jobboldal jól csinálja, akkor "a szocik jobban csinálnák" duma megy, ha a baloldal elqrja, akkor pedig MINDENKI szarkupac lesz"

Ott a pont...


zolee,
Nagyon "érdekes" a gondolkodásmódod. Szerinted azért jobb az MSZP a Fidesznél, mert meg tudja vásárolni az ellenfél embereit (ez az előző rendszerből fennmaradt kapcsolati és egyéb tőke, illetve gátlástalanság kérdése, nem pedig a tehetséségé).
Ja, és a Fidesz hibája az is, hogy az MSZP elqrja az országot, ugye? Mert hogy a Fidesz akkora állat, hogy amíg kormányon volt, a kormányzással volt elfoglalva, nem pedig az ellenzék megsemmisítésén dolgozott...

NO KOMMENT...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.01.09. 10:30:45

Ilyen súlyosan manipulatív postot rég olvastam.

Sajnálom.

Bummer 2008.01.09. 10:47:55

Hogy lehet egy post manipulatív? Egy vélemény hogy lehet manipulatív? Tudat alatti befolyásolással?

1istvan 2008.01.09. 11:24:47

zolee, igen.
jobb az mszp, akik csak azért szarok, mert a zorbán últimátumot adott és összezártak. mindegy milyen célért de zártak.
meg azért jobb, mert a zorbán azt mondta ne szavazzanak bizalmat a bizalémi válságban lévő kormányfőnek, de egyöntetűen és egyértelműen zártak.
és azért is jobb, mert direkt megszavazták az eü törvényt, mert csak nem szavaznak szanaszét akkor mikor a zorbán azt mondja szar a törvény.
igen, és jobbak, mert mikor jól pofánvágták őket öszödön, le is köpték őket, akkor letörölték és azt mojndták egy füles még nem a világ.

jobbak mert ezeknek mind1 mit, csak összezárva szavazzák meg.

Krapulax 2008.01.13. 02:14:45

Adam Michnik Orbánról és Vaclav Klausról, újpopulisták és új abszolútisták:

www.es.hu/pd/display.asp?channel=FEUILLETON0801

"a politikát mindenekelõtt a rendszer alapelveit illetõ csatározásnak tekintik. Ha megkerülhetetlen az alapkérdések politikája, az annak a jele, hogy baj van; annak a jele, hogy a szabadság elvét veszély fenyegeti. Amikor az alapkérdések politikája elérte célját, magától fölöslegessé válik."

"a lengyel politikai életben - hasonlóan a többi posztkommunista országhoz - még mindig a rendszer alapjairól folyik a vita. Ebben az értelemben Orbán - vagy Václav Klaus és más, hozzá hasonló vezetõk - politikája ugyanúgy az alapokról szól, mint Havel vagy Geremek politikája. Itt nem "az alapkérdések politikája" és a "normális politika" között folyik a diskurzus, hanem az alapelvekrõl, amelyekre a demokratikus államnak épülnie kellene. A liberális értékeken alapuljon ez az állam, vagy mondjuk, az újpopulisták és az újabszolutisták által javasolt elveken?"

Manyi Béci 2008.01.13. 14:43:28

Krapulax,

"a Fidesz gazdaságerősítő, középosztály erősítő politikát folytatott, vagy igyekezett folytatni!"
Nagyon szép mondat.
Ám konkrét intézkedésekről, végrehajtott strukturális változtatásokról érdeklődtem, szlogenekre nem vagyok vevő.


"a Fidesz végre is hajthatta volna őket 2002-03-ban."
Hogy egyik kedvenc mondatomat idézzem: Minden szavak legszomorúbbika a volna. Nem tette meg. Ennyi.

"A jelenlegitől radikálisan eltérő ....bizalmi (!) állapotban."
Ezzel kapcsolatban egy apróság:
A Fidesz elvesztette a választásokat.

"Ha a Fidesz csak egy kicsivel is nyer 2002-ben a baloldal (nem az "Mszp") kb. úgy omlik össze mint a rendszerváltás utáni egy-két évben. Ez hihetetlen erős mandátumot adott volna a Fidesznek, ami a reformok előfeltétele. (98 és 02 között, nem sokkal Bokros után, Torgyánnal a szélen egy (sic) Fidesz bele is bukhatott volna az akkor végrehajtottaknál nagyobb reformba)."
Krapulax, kedves.
-Az álmodozás az élet megrontója, mely kancsalul festett, stb.
-A Fidesz reformok nélkül is bukott
-Ebben az országban soha sem fog összeomlani a baloldal, szoktassa magát a gondolathoz. A rendszerváltás után sem történt ez meg.
-valamint: ön tképpen azt mondja ezzel a kommenttel, hogy a Fidesz azért nem kezdett neki a reformoknak anno, hogy megtarthassa a hatalmát. Azért nem csinált semmit:)
Vigyázzon, mert mindjárt orrbavágják magát az ilyen alantas, sunyi megállapításokért!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.13. 15:28:48

Manyi Béci 2008.01.13. 14:43:28:
"Nagyon szép mondat.
Ám konkrét intézkedésekről, végrehajtott strukturális változtatásokról érdeklődtem, szlogenekre nem vagyok vevő."

Ejnye, Béci, hát csak nem hagyja abba? Kitört a kampány és muszáj?

De ha annyira akarja, megmondom én.
- A Fidesz leépített kábé 50000 közalkalmazottat, így 2001-re a rendszerváltás utáni legkisebb közalkalmazotti létszámot érje el.
- A Fidesz 8%-os hiánnyal vette át Horntól a kasszát, ezt 2001-re 3% környékére tornászta le (ha tévednék 1%-ot, bocsánat, most nem néztem utána), ezzel párhuzamosan a GDP-arányos államadósságot levitte 58%-ról 53%-ra. Ugyanebben az időszakban (amint azt már korábban bemutatta a Magyar Vizsla stábja) az ország növekedési üteme meghaladta bármely Kelet-Európai országét és Csehországot is elkezdtük befogni.
- Az oktatásügyben bevezették a költségtérítéses képzést, ezzel a Fidesz-kormány időszaka alatt 50%-kal növelték a hallgatói létszámot (mára a hallgatók fele költségtérítéses)
- Az egészségügyi finanszírozási rendszert teljesen átalakították, a ma használatos vegyes fejkvóta-teljesítményelvű finanszírozást a Fidesz-kormány hozta létre. Privatizálták a háziorvosi szolgálatot.

A többi lózungról (Széchenyi-terv és a többiek) nem is szólok, azokat maga úgyis csak leszólná.

Szar érzés ugye, hogy az Orbán-kormány volt a III. Köztársaság leghatékonyabb kormánya?

Zolee 2008.01.13. 15:46:12

Manyi Béci

Úgy látom, a te szemed előtt nincs narancssárga hályog.
Az ide írók jó része most még képtelen észrevenni, hogy egy olyan párt mögött állnak, amely nemcsak a hatalom megtartására képtelen, hanem a megragadására is.

A teljes politikai analfabétizmusuk legutoljára az egy évvel ezelőtti tüntetéseknél nyilvánult meg a legkirívóbban.
Maga Viktor nyilatkozta ezt a HÍRtv-ben:
Viktor: A kormány illegitim, ezért a népnek joga van elsöpörni.

Riporter: Tehát akkor Ön és a Fidesz élére áll a megmozdulásoknak?

Viktor: Ezt nem tehetjük! A mi kezünk meg van kötve, de ha a nép megbuktatja a kormányt, akkor számíthat ránk!

Tehát érti mindenki! Miután a nép megszervezte önmagát, megbuktatta és elkergette a kormányt, ezután szóljon Viktornak, hogy igaz hogy eddig sehol nem volt , de mostmár, hogy minden rendben, kérve kérjük ,hogy legyen szíves, üljön be a bársonyszékbe!

Erről csak egy klasszikus jut az eszembe:

HÁ NOOOOORMÁÁLIS????!!

Hogyan akar hatalomra kerülni valaki, akinek ennyire fogalma sincs a politikáról?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.13. 17:46:19

Zolee 2008.01.13. 15:46:12:
"HÁ NOOOOORMÁÁLIS????!!
Hogyan akar hatalomra kerülni valaki, akinek ennyire fogalma sincs a politikáról?"

Magyar Köztársaság Alkotmánya:
"2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.

(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

Magyarul: minthogy a minden hatalom a nép kezében van, annak joga van a választott képviselőit is elkergetni akár (ha már törvényes eszközt nem biztosítottak erre neki). Ugyanakkor mindenki jogosult és köteles fellépni bárki ellen, aki a hatalmat nem törvényes eszközökkel akarja megragadni.

Jelenleg tehát a kormányt csak egy egész népet reprezentáló (tehát nem néhány ezer fős) tömegmozgalom tudja megbuktatni. Az viszont alkotmányosan teheti.

Zolee 2008.01.13. 18:17:55

Az én kérdésem sokkal egyszerűbb annál, minthogy az Alkotmányhoz kelljen nyúlni a válaszért.

Csupán azt kellene eldönteni Viktornak és a Fidesznek, hogy mit is akarnak valójában.

Egyrészről folyton hergelik az embereket hogy a kormány illegitim, másrészről pedig, mikor tényleg történik valami, sehol sincsenek, vagy elhatárolódnak.

Vagy nyíltana ki kellene mondaniuk, hogy a következő választás 2010-ben lesz, hacsak a kormány ÖNKÉNT le nem mond, vagy pedig csináljon forradalmat és álljon az élére.

Csak ez a két opció létezik!
Ami e között, vagy ezen kívül van, az kizárólag szarkavarás.

Nagyon eltalálta a dolog lényegét az, aki egy másik fórumon ezt írta:

Orbán és a Fidesz olyan, mint az impotens, aki felizgatja a nőt, holott előre tudja, hogy képtelen lesz használni a szerszámát.

Manyi Béci 2008.01.13. 18:25:59

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.01.13. 15:28:48

Hát maga meg hogy került ide?? Magának máshol kellene lennie, és lennének is javaslataim!
Meg is érdemelné, hogy előadjam őket, emiatt a kampányos szöveg miatt, és hogy pont maga mondja, az már igazán szemtelenség!
Na, de térjünk át akkor a kommentjére:
"A Fidesz leépített kábé 50000 közalkalmazottat, így 2001-re a rendszerváltás utáni legkisebb közalkalmazotti létszámot érje el"
Ezt hajlandó vagyok elfogadni intézkedésnek, mert én rendes vagyok, magával ellentétben, aki rendetlen. Például elfelejtette megemlíteni, hogy pontosan mennyivel csökkent végül is a közalkalmazottak száma a ciklus végére, mert bizony, a lelkes leépítések után, a szükséges új feladatok, a nemzet sorsa, stb megköveteltek bizonyos visszarendeződéseket, és nagyon hálás lennék, ha valaki előkotorná, hogy milyen új közhivatalok, stb alakultak ebben az időszakban, én ehhez lusta vagyok.
Csak halkan, szinte félve jegyzem meg, hogy 50ezer(khm, khm) közalkalmazott elbocsátása azért mégsem nevezhető frenetikus gazdaságerősítő intézkedésnek, és önmagában elég kevés ahhoz, hogy felelős gazdaságpolitikáról beszéljünk. A jó szívem, amit annyira ismer, meggátol abban, hogy a témát tovább forszírozzam.
"A Fidesz 8%-os hiánnyal vette át..."
Doom.
Konkrét intézkedéseket kértem, nem százalékokat. Pontosan milyen intézkedések vezettek ahhoz, hogy sikerült ez? És mikor, ki hozta meg ezeket?
"Az oktatásügyben bevezették a költségtérítéses képzést, ezzel a Fidesz-kormány időszaka alatt 50%-kal növelték a hallgatói létszámot (mára a hallgatók fele költségtérítéses)"
OK. Lennének megjegyzéseim, de nem szorosan illeszkednének az eredeti felvetéshez.
A következőket kértem én itt anno:
"Melyek voltak azok az Orbán kormány ideje alatt hozott GAZDASÁGPOLITIKAI intézkedések, amik elindítottak valami gazdaságerősítő folyamatot?
Melyek voltak azok a strukturális, szerkezeti változtatások, amiket az Orbán kormány meglépett, és rendbevághatták volna a totálkáros ágazatokat?
Mely, az Orbán-kormány idején hozott gazdaságpolitikai, struktúraátalakító döntéseket, intézkedéseket, stb. vágták taccsra a szocik?"

Manyi Béci 2008.01.13. 18:30:02

Zolee,

tiszta a szemem, mint Szemérmetes Erzsóknak két liter bor után!

Valami azt súgja viszont, hogy te igazából azt fájlalod, a Fidesz nem állt az élére a kormány megdöntését célzó utcai zavargásoknak, illetőleg kihátrált mögülük.
Nem értünk egyet.:)

Manyi Béci 2008.01.13. 18:46:14

"Szar érzés ugye, hogy az Orbán-kormány volt a III. Köztársaság leghatékonyabb kormánya?"
Ezt csak most látom:)
Doom, maga mindig elfelejti, hogy az itt kommentelőkkel ellentétben, én már meglehetős felnőttkorban éltem meg ezt az időszakot.
Vagy talán nem is nekem szánja ezeket a szövegeket, hm?
:)P

zolee 2008.01.13. 18:54:53

Manyi Béci

Hát ha tényleg ezt olvastad ki az írásomból, akkor valószínűleg nem fogalmaztam elég világosan.

Amit én fájlalok az az, hogy nincs ebben az Országban egyetlen politikai erő sem amelynek világos elképzelései, vagy mondanivalója lenne.

Mindegyik erejéből csak szánalmas nyekergésekre, magyarázkodásokra meg pótcselekvésekre futja.

Én a nyílt kiállást várnám el mindenkitől, mert ettől a mostani garnitúrától már hányingerem van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.13. 19:10:09

Manyi Béci 2008.01.13. 18:25:59:
"Hát maga meg hogy került ide?? Magának máshol kellene lennie, és lennének is javaslataim!"

Pont ott vagyok, ahol lennem kell. IP címem lenyomozása a továbbiakban nem lehetséges. ;-)

"Ezt hajlandó vagyok elfogadni intézkedésnek, mert én rendes vagyok, magával ellentétben, aki rendetlen. Például elfelejtette megemlíteni, hogy pontosan mennyivel csökkent végül is a közalkalmazottak száma a ciklus végére,"

50000, mondom fejből. A mélypont olyan 70000 környékén volt (Horn-kormányhoz képest). Nem fogom kikeresni, van nekem annál jobb dolgom is.

"Doom.
Konkrét intézkedéseket kértem, nem százalékokat. Pontosan milyen intézkedések vezettek ahhoz, hogy sikerült ez? És mikor, ki hozta meg ezeket?"

Orbán Viktor miniszterelnöki utasítással lefaragta a minisztériumok költségvetését, a nyilvánosság előtt pedig a különböző katasztrófákra, pl. az árvízre fogta. Ezt nevezte Gyurcsány Ferenc a blogján úgy, hogy az "Orbán-csomagot" az a kormány olyan kivételes ügyességgel hajtotta végre, hogy az Orbán-csomag név nem ragadt rá.

És ha már így kérdezi: igen, a kiegyensúlyozott költségvetés és a *vele párhuzamosan* csökkentett munkáltatói TB-járulék gazdaságerősítő hatású.

"Mely, az Orbán-kormány idején hozott gazdaságpolitikai, struktúraátalakító döntéseket, intézkedéseket, stb. vágták taccsra a szocik?"

Például szétrúgták a költségvetési egyensúlyt és a kríziseket folyamatos adónövelésekkel ellensúlyozták. A megbillenő befektetői bizalom miatt megnőtt a kamatteher, amely azzal jár, hogy adósságtörlesztésre sokkal többet fordítunk. Ezt a pénzt behajtják a polgárokon (a "gazdaságon") és ez gazdasági visszaeséshez vezet.

Felelős kormányzás, ha mond valamit.

"Doom, maga mindig elfelejti, hogy az itt kommentelőkkel ellentétben, én már meglehetős felnőttkorban éltem meg ezt az időszakot."

Igen? Nem is tudtam. Mert ha ez így lett volna, akkor nyilván tudná, hogy soha nem fejlődött a magyar gazdaság olyan ütemben, mint az Orbán-kormány alatt. Mindezt kiegyensúlyozott költségvetés mellett tette.

Ha nem hiszi, nézze meg ezt a kis propagandafilmecskét.
www.magyarorszagholnap.hu/flash/versenykepesseg.html
Kattintson mindjárt a "lóverseny" szövegre alul és dűljön hátra.

Tudja, kik készítették?

Manyi Béci 2008.01.14. 10:08:31

„50000, mondom fejből. A mélypont olyan 70000 környékén volt (Horn-kormányhoz képest). Nem fogom kikeresni, van nekem annál jobb dolgom is.”
Fele ennyi, mondom könyökből. Nem fogom kikeresni, van nekem annál jobb dolgom is:)P


„Orbán Viktor miniszterelnöki utasítással lefaragta a minisztériumok költségvetését, a nyilvánosság előtt pedig a különböző katasztrófákra, pl. az árvízre fogta. Ezt nevezte Gyurcsány Ferenc a blogján úgy, hogy az "Orbán-csomagot" az a kormány olyan kivételes ügyességgel hajtotta végre, hogy az Orbán-csomag név nem ragadt rá.”
Doom.
Ugye...ugye nem azt akarod ezzel mondani, hogy OV...OV nem mondott igazat?? Hogy hazudott???
Jaj, jaj...
Doom...:D


"Mely, az Orbán-kormány idején hozott gazdaságpolitikai, struktúraátalakító döntéseket, intézkedéseket, stb. vágták taccsra a szocik?"

Például szétrúgták a költségvetési egyensúlyt és a kríziseket folyamatos adónövelésekkel ellensúlyozták. A megbillenő befektetői bizalom miatt megnőtt a kamatteher, amely azzal jár, hogy adósságtörlesztésre sokkal többet fordítunk. Ezt a pénzt behajtják a polgárokon (a "gazdaságon") és ez gazdasági visszaeséshez vezet.”
Aham.
Akkor most figyeljen, mert képes voltam olvasgatni a témában, nem tudom, mikor fogom ezt megbocsátani magának egyébként!
„Az új kormány gazdasági mozgásterét számos, elődjétől örökölt kényszer szűkíti. Olyanok, amelyek százmilliárdos nagyságrendűek, s amelyek több évre elhúzódva korlátozzák azt, hogy a kabinet a maga kijelölte prioritások mentén alakítsa a magyar gazdaság arculatát. A kényszerek jelentenek le nem tehető kötelezettségeket, konszolidációkat, halaszthatatlan helyreállítási döntéseket, árrendszerbeli kiigazításokat, és az előző kormányzati periódusban elmaradt, elhalasztott, de az EU-csatlakozáshoz nélkülözhetetlen intézkedéseket. A felsoroltak tekintetében a szabad választási lehetőség még az időzítést illetően sem igen adatik meg az új adminisztrációnak. Mindezen - nevezzük így - kényszerhalmaz terjedelméről ma csak hozzávetőleges képünk van, hiszen az Orbán-kabinet egyik gazdaságpolitikai innovációjaként az állami pénzek áramlásának egész búvópatak-rendszere jött létre. Az állami pénzeloszlás és elosztás átláthatatlanná vált, amit csak tetézett a kétéves költségvetés kiszámíthatatlansága.
A kényszerhalmazhoz sorolódik a kedvezményes hitelek folyósítási kötelezettsége (diákhitelek, mezőgazdasági kölcsönök, a hazai középvállalkozói kört támogató konstrukciók) és a kedvezmények költségvetési terheinek vállalása, továbbá - a későbbiekben majd - az adósok és/vagy a hitelezők konszolidálása a nem üzleti alapú kihelyezések magas kockázata okán. Ide sorolódnak a beváltásra kerülő állami garanciavállalások, amelyek az állami bankoknál, kiváltképp a bank szerepét imitáló MFB-nél felhalmozódtak. Aligha kétséges, hogy a 80 milliárd forintért megvásárolt szövetkezeti külső üzletrészek zöme veszteséget termel, és emészti az MFB tőkéjét, amelyet - a törvény szerint - az állam köteles minimálisan 60 milliárd forintra feltölteni (a "bank" alaptőkéje jelenleg 138 milliárd forint).
Folyósítási kötelezettséget jelentenek a Széchenyi-tervben és annak pluszkiadásában eldöntött ügyletek - beleértve a legnagyobb tételt jelentő autópálya-építéseket és a megkezdett "38-as" projektet (elkerülő utak). A tavaly elnyert pályázatokból 2001-ben alig valamit fizettek ki, idén viszont felgyorsultak a pénzlehívások, emellett megkezdték a 2002-re szóló pályázatok meghirdetését is. Az Orbán-kormány az utolsó napokban határozott a 2002. évi keret 50 milliárd forinttal való megtoldásáról - a forrás megjelölése nélkül. A kabinet nem titkolta, hogy "kész helyzeteket" akar teremteni utódjának, ennek csak a szociális csomagrésze több mint 300 milliárd forintot tesz ki erre az esztendőre. „


Felelős kormányzás, ha mond valamit.
Aham
„A reálbér- és a termelékenység-növekedés tavaly megbomlott aránya 2002-ben tovább torzult. Az év elejéről ismert adatok szerint a béremelkedés üteme kb. négyszerese a termelékenységnek. A bérek főként a közszférában szaladtak el, ezen belül is eminensen a közigazgatás, védelem, társadalombiztosítás területén, ahol gazdaságtörténetileg valószínűleg példátlan, 34 százalékos reálkereset-emelkedés mutatkozott.
2002 egyébként is a fellazuló jövedelempolitikáról szól, ami a minimálbérek 25 százalékos emelésén és a nyugdíjak törvény szerintinél magasabb növelésén túl megnyilvánult a jövedelemadó-kedvezmények kiterjesztésében, az adósávok inflációt meghaladó kiigazításában, a szövetkezeti külső üzletrészek kifizetésében, a diákhitelezés beindításában, majd a hitel féléves összegének egyszerre történő kifizetésében, a Széchenyi-terven elnyert pénzek folyósításának felpörgetésében, a kedvezményes hitelek (lakás, mezőgazdasági) csapjainak megnyitásában.
Az állami pénzek tekintetében rendkívül adakozó lett a kormány, ami kitűnt abból is, hogy az év első három hónapjában elköltötték a kormányzat általános tartalékának 40 százalékát. Ez a tartalék egyébként törvény szerint "az elháríthatatlan ok miatt elmaradt bevételek pótlására" szolgált volna. A kormány pénzosztogató döntései nemcsak a költségvetést csapolták meg, amelynek háromhavi hiánya elérte a fél évre előirányzottat, hanem növelték a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül is az állam eladósodását. Az ország bankjaként emlegetett MFB szinte korlátlanul képes a kormányzati ötletek teljesítésére (az említetteken túl: az autópálya-építésekre, a Széchenyi-plusz finanszírozására, az UTE megtámogatására, a családi gazdaságok és az ugyancsak a segítségével kivásárolt 12 állami gazdaság kedvezményes hitelezésére, a földvásárlások hitelalapjainak előteremtésére, s ez bank lett kijelölve a 400-600 milliárd forintra taksált gázüzletág megvásárlására is). Kihelyezései mögött ugyanis állami garanciavállalás mellett külföldön és belföldön felvett hitelek állnak azon a saját tőkén túl, amit szintén a költségvetésből kapott (garanciakerete 980 milliárd forintra nőtt 2002-ben).
A jövedelemkiáramlás akkor erősödött föl, amikor az ország külgazdasági teljesítménye is romlik. Az export mennyisége több hónapja csökken, január-februári értéke mindössze 4,5 százalékkal magasabb az előző évinél, amikor az még 32 százalékot mutatott. A visszaesésben nemcsak a romló külpiaci lehetőségek, hanem a kis- és középvállalatokat különösen kedvezőtlenül érintő erős forint profitcsökkentő hatása is közrejátszik azon túl, hogy ezt a vállalkozói kört terheli leginkább minimálbér megduplázódása - két év alatt. (Különösen ebben az évben, mert a minimálbér növelésére alkalmazott trükkök nagyrészt kimerültek, és a bérskála összenyomódása is jóval nagyobb bérfeszültséget keletkeztet a korábbiaknál.)
Az elmúlt év második felétől felerősödve olyan jövedelemátcsoportosítás zajlik le a magyar gazdaságban, amilyenhez fogható utoljára a Bokros-csomagot követően történt. Csakhogy egyrészt akkor gazdasági kényszer volt, most meg politikai szükséglet hívja létre, másrészt a folyamatok ellenkező irányba tartanak. Akkor a vállalkozók kaptak nagyobb levegőt, hogy a tartós növekedés forrásai megteremtődjenek, amiből a termelékenység emelkedésével arányos bértöbbletek fizethetők. Most a felhalmozási források terhére történik az átcsoportosítás, amely elsősorban a gyengébb tőkeerejű hazai vállalkozók növekedési, piaci esélyeit rontja.
A fogyasztás felpörgése mellett a visszaeső megtakarítási hajlandóság következtében egyébként is csökken a beruházások belső forrása - pénzkínálati oldalról. A hazai vállalkozói kör felhalmozó képességének romlása pedig keresleti oldalról szűkíti azt a beruházási folyamatot, amely hosszabb távon a versenyképesség megőrzésének záloga lenne, elősegítve a gazdaságnak a magasabb növekedési pályára való visszaállítását és annak tartósítását. A beruházások üteme - az állami erőfeszítések ellenére - az elmúlt évben folyamatosan esett. 2001 végén már a hatoda sem volt az 1998-as kormányváltás-belinek. A hosszabb távú, magas növekedési dinamika fenntartása szempontjából különösen kedvezőtlen, hogy a vállalkozások fejlesztései estek vissza, mégpedig a feldolgozóiparban. Ezen a téren a recesszióból való kijövetel talán csak az év vége felé várható.
Nemcsak hogy megtört tehát a magyar gazdaság növekedési üteme - a 7-8 százalékos dinamika reménye rég szertefoszlott -, hanem ezen belül kedvezőtlenül alakult a növekedési tényezők szerkezete is. A korábbi beruházás és export húzta pálya helyett a fogyasztás serkentette vált jellemzővé. A Fidesz - MPP vezette kormány nagy cselvetésének bizonyult, hogy miközben első perctől kezdve a fogyasztás, a jólét gyarapodását kommunikálta - százszor, ezerszer elismételve azt, amit tett, és azt is, amit nem, s ha végképp lemerült a szófolyam, akkor a jövőről vizionált délibábos képeket - rejtett, megszorító politikát alkalmazott 2001 második feléig. Ekkortól viszont felhúzta a jövedelmi zsilipeket, majd a választások elvesztését követően - a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követve - olyan szociális ígérethalmazt zúdított utódja nyakába, amelyről József Attila jut az eszembe: "Ha küzd, hát abba, ha pedig kibékül, / ebbe fog belehalni."
Tovább rontja a helyzetet, hogy a külföldi működőtőke beáramlása már az elmúlt évben lelassult, és ez a tendencia folytatódott idén is. A külföldi anyacégek magyarországi leányvállalataiknak nyújtott tulajdonosi hitelek zömében a pénzpiaci spekulációs célokat szolgálták, s nem pedig a termelés fejlesztését. Az egyensúlyőrző növekedés szempontjából kedvezőtlen, hogy mérséklődik az idegenforgalmi bevételi többlet is, és a külső mérleghiány már az év első hónapjaiban is megközelítette a tavalyi egész éves deficit felét. Emiatt, továbbá, mert a lazábbá váló költségvetési politika és tetemes bérkiáramlás okán az inflációs várakozások is nőttek, az egyébként általában élénkülő külföldi keresletet Magyarország iránt csak a kockázati kamatfelár növelése révén tudtuk fenntartani.
1998 óta a múlt év második felében jelentek meg először kedvezőtlen tendenciák a munkaerő-piacon. Csökkent a gazdasági aktivitás, azaz a potenciális munkaerő-kínálat kihasználtsága, amely mutató tekintetében egyébként is nagy a lemaradásunk az EU-országoktól. A foglalkoztatás visszaesése elsősorban a termelőszektort jellemezte, az államháztartásból finanszírozottak körében - a korábbiaknál és a kívánatosnál épp ellenkezőleg - némileg emelkedett az alkalmazásban állók száma. Az elmúlt év utolsó hónapjaihoz képest idén nőtt a munkanélküliség is. Aggasztó, hogy a munkanélküliség regionális különbségei tovább szélesedtek.
Az infláció az év első hónapjaiban kedvezően alakult, amiben ellentmondásos és átmeneti tényezők játszottak szerepet. Egyrészt az az árfolyam-politika, amely - mint említettük - rongálja az export jövedelmezőségét, és a hosszabb távú versenyképességet. Másrészt az az állami árpolitika, amely - az előző rendszer gyakorlatához hasonlóan - nem teszi lehetővé a tényleges ráfordítások megtérülését az árakban, ezért az érintett - főként infrastrukturális területeken - jelentős fejlesztési elmaradás halmozódik fel, ami szintén rongálja a versenyképességet. Az infláció ütemesésének harmadik oka - sajnos - időlegesnek tűnik, az ti. a világgazdasági recesszióhoz kapcsolódó alacsonyabb energiaár következménye, ami máris tünékenynek bizonyul.
Az év második felében minden előrejelző - beleértve az MNB-t is - az infláció újbóli erősödését prognosztizálja. Ez a követett keresletélénkítő politika egyik következménye. A cégek kapacitásaik kihasználatlansága mellett is képesek a növekvő költségnyomás elismertetésére az emelkedő árakban. S ha ezt megtehetik, akkor meg is teszik. Ennél könnyebb és gyorsabb alkalmazkodás ugyanis nincs a változó körülményekhez.
A fogyasztói kereslet élénkülése - a belső kínálat mérséklődése mellett - értelemszerűen fordul az import felé, illetve az import azért tud erősödni, mert a felértékelő jellegű árfolyam-politika versenyképessé teszi azt a dráguló hazai termeléssel szemben.
Összességében ez az év alaposan el van rontva. S ez történetesen az az esztendő, amikor árgus szemekkel leshetjük, hogy a külpiaci élénkülés mikor segít ki bennünket valamelyest a csávából. És ekkor még nem szóltunk arról a száznapos ígérethalomról, amelyet politikai okokból nem lehet nem beváltani. A választásokra koncentráló, a választók kegyeit megszerezni kívánó gazdaságpolitika zsákutcájából nem lesz könnyű újból a normál fejlődési pályára visszaállítani a magyar gazdaságot. Ezt a programot jószerivel csak a lassan javuló külső feltételek fogják segíteni, az örökölt belső, gazdasági és társadalmi, strukturális problémák nagyon is megnehezítik.”

Manyi Béci 2008.01.14. 10:28:11

Bónusz link, csak magának, Doom:
ma.hu/tart/rcikk/a/0/13820/1
Igen, persze, rohadtkomcsik írták, hazudnak, deazorbánoznak, azért olvassa el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.14. 22:27:40

Manyi Béci 2008.01.14. 10:08:31:
Ezt a megabejegyzést nem olvastam el, jó? Újdonság nincs benne. Exportvezérelt fejlődésről történt a letérés és helyette hibás vuduközgazdáságtan történt belső keresletélénkítéssel. Jegyzem meg, mindez 2001 szept. 11.-e után volt, amikor mindenki ezt csinálta, mert gazdasági világválság réme ködlött fel. Egy apróságra azért kitérnék.

"A tavaly elnyert pályázatokból 2001-ben alig valamit fizettek ki, idén viszont felgyorsultak a pénzlehívások, emellett megkezdték a 2002-re szóló pályázatok meghirdetését is. Az Orbán-kormány az utolsó napokban határozott a 2002. évi keret 50 milliárd forinttal való megtoldásáról - a forrás megjelölése nélkül. A kabinet nem titkolta, hogy "kész helyzeteket" akar teremteni utódjának, ennek csak a szociális csomagrésze több mint 300 milliárd forintot tesz ki erre az esztendőre."

Nézze meg az arányokat, Margit. Tudja, mennyivel nőtt az államadósság a Medgyessy-Gyurcsány kormány alatt? Valami 7000 milliárddal, amelyből kábé 3000 milliárdot Gyurcsány személyesen picsázott el 2005 elejétől a 2006-os választásig. Disztingváljunk már, kérem.

A közalkalmazottak számára vonatkozó kommentárja szomorúsággal tölt el: Medgyessy és Gyurcsány tönkretette az országot, nem vagyok olyan hangulatban, hogy szórakozzak a demagógiáján.

Gyurcsány 2006 nyarán majdnem államcsődöt idézett elő. Ehhez kell hasonlítani az Orbán-kormány országlását.

Manyi Béci 2008.01.14. 23:29:01

Doom
Ne mérgeskedjen:)
Írt egy választ, kapott egy ugyanolyat, ezt demagógiának nevezni...hm..:)
És még egy: ez a vita most nem arról szól, hogy melyik kormányzás volt a jobb. Ez most arról szól, hogy lehet-e felelős és jól átgondolt gazdaságpolitikának nevezni az Orbán-kormány ténykedését.
Nem, nem lehet annak, ez szépen kiderült, ez csak egy legenda. Még akkor is az, ha a szocik még náluk is szarabbul csinálják.
A magam részéről befejeztem.:)

dowNLoad 2008.01.15. 00:49:41

ILYEN GYORSAN felejt mindenki?

Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Hogy a magabiztosság mögött ott van az őrlődés és a gyötrődés. Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban, és menni előre.

Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk. Nincsen ennyi kapacitásunk. Az az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körül ülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel, meg szakértőkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van gyerekek.

KEVÉS EZ IDE, nagyorrú vezér, józan paraszteszed meg nincs.

Invictus 2008.01.15. 01:04:30

Manyi Béci 2008.01.14. 23:29:01
"Ez most arról szól, hogy lehet-e felelős és jól átgondolt gazdaságpolitikának nevezni az Orbán-kormány ténykedését.
Nem, nem lehet annak, ez szépen kiderült"

2000 végéig sztem lehetett annak nevezni, persze az meg az ellentábor szerint 100%-ig még bokros érdeme.
A kétéves költségvetés és ami utána jött az már kevésbé, de ha 2002-ben nyernek, talán mégse csinálták volna pont azt, mint Megyó (bár, ők is beígértek közalkalmazotti béremelést, meg is szavazták).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.15. 10:43:28

a M.Béci az Margit? vagyeztmostígyhogy? (anélkül, hogy beleártanám magam a nagyok wrestlingjébe.. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.15. 11:22:20

kedves Doom, itt egy gigahosszú (elit)elemzés... kivétzelesen nem A Mestertől...
www.kibulizottorszag.net/index.html
ha a végére ért vki, szóljon... :)

Zolee 2008.01.15. 12:17:07

Mi értelme van a Fidesz kormány gazdasági mutatóiról vitatkozni?
A számok azt mutatják, hogy akkor jobb volt az irányítás.
De ezzel együtt is MEGBUKTAK!!
Egymás után kétszer is!

Ebből még a leghülyébb embernek is rögtön le kéne vonni a következtetést: A bukás oka NEM GAZDASÁGI jellegű volt!
Idáig erre próbáltam ráirányítani a figyelmeteket, de úgylátom kevés sikerrel.

Győzni akartok?
Akkor keressétek a valódi okot!
És hol érdemes keresni a vereség okát?
Nyilván nem az ellenfélben, hiszen rajtuk úgysem tudtok változtatni.

Próbáljatok erőt venni magatokon, és a hibát a saját pártotokban keresni, aztán pedig kijavítani azt!
Csak ez az egy út visz el a sikerhez!

Ha nem ezt teszitek, még ötven év múlva, fogatlan öregemberként is az ellenfelet szidjátok majd, a győzelem legkisebb esélye nélkül!

k|M 2008.01.15. 12:30:05

Zolee 2008.01.15. 12:17:07

Stílushibák, illetve a stílushibák hatalmas médiafelületen történő propagálása miatt.
süti beállítások módosítása