Óceánia vs Eurázsia vs Keletázsia?
2011. november 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Óceánia vs Eurázsia vs Keletázsia?

  Kósa „Sosem merült fel a szakítás az IMF-fel” Lajos után újra van okunk orwellezni: orosz politikusok és politológusok azon elménckedtek, hogy Magyarországot is meg kellene hívni a leendő Eurázsiai Unióba. Hogy mi? - horgadhattak fel azon kevesek, akik találkoztak a hírrel.

  Az Eurázsiai Unió egy olyan neoszovjet képződmény lenne, amelyben Oroszország kiegészülne olyan nagyon fejlett demokráciákkal, mint Kazahsztán és Belorusszia, valamint néhány Oroszországhoz kellemetlenül közel vagy épp kellően távol fekvő országgal. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök októberben jelentette be, hogy az Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán alkotta Közös Gazdasági Térségen alapulva létrehoznák az Eurázsiai Uniót, amelybe Magyarországot és Bulgáriát is meghívnák – nyilatkozták orosz politikusok és politológusok Moszkvában a Napi tudósítása szerint. Dmitrij Medvegyev 2015-re hozná létre az Eurázsiai Uniót.

  A Napi idézi Alekszej Orlov politológust, aki szerint az unióba be kell vonni olyan, „az orosz gazdasági érdekekkel lojális államokat”, mint Magyarország, Finnország, Bulgária, Csehország, Vietnam, Kuba és Venezuela. Borisz Grizlov parlamenti elnök szerint ezzel 250 milliós piac jöhetne létre. „Nem a területek, hanem a népek egyesítése lenne a cél” – árulta el Dmitrij Rogozin NATO-nagykövet. A dús fantáziájú Rogozinnal kicsit elszaladt a lovacska, bár elhiszem, hogy szívesen egyesülne kubai vagy vietnami szépségekkel. Népekkel viszont ez nem fog semmi, a szovjet megszállás 46 éve alatt sem sikerült feloldódnunk a szláv tengerben, ha pedig az oroszok régi vágyaiknak megfelelően csak a déli, meleg tengerekre vágynának, azt megkapnák Eurázsiai Unió nélkül is.

  Komolyan szólva: a kevés fellelhető információ alapján természetesen az orosz érdekszféra kiterjesztéséről van szó, ugyanakkor érdekes lenne tudni, pontosan mi alapján válogatták a fenti államokat: érdemes lenne megkérdezni a finneket vagy a cseheket, mit szólnának az orosz medvével kötött újabb unióhoz. Bulgária más tészta: újkori történelme során nem egyszer volt az orosz birodalom kvázi hűbérese, és sokan titkos szovjet tagköztársaságnak is tartották az elmúlt rendszerben. De mára Bulgária is az atlanti politikai és katonai szövetség részese lett. S mi a helyzet nálunk? Vlagyimir „Action Man” Putyinnak széles rajongói bázisa van itthon, de ha választani kellene, hogy Nyugat vagy Kelet felé legyenek-e nyitva a határok, hogy mely civilizációhoz tartozunk ezer év óta, hogy melyik világ mit adott nekünk ezalatt, azért a nagy többség velem egyetemben az előbbit választaná. De lehet, hogy Bruce Willis többet tud mindenkinél: mai hír, hogy hiába Magyarországon forgatják a Die Hard 5-öt, a film sztorija szerint Oroszország lesz a történet színhelye.

  Bár a magyar részvételű Eurázsiai Unió egyelőre csak orosz think tankek fantazmagóriájának tűnik, az EÁU logikus lépés lehet a következő évtizedekben a rohamléptekben növekedő Kínával szemben mozgolódni kívánó Oroszországnak. S hogy egy rövidke gondolatkísérlet erejéig az 1984-hez visszatérjünk: tekintve, hogy az EU-ban felülkerekedni látszanak a mélyebb integráció hívei (akik továbbra is ezer szállal kötődnek az USA-hoz, az atlanti világhoz); hogy Putyin Eurázsiában gondolkodik; hogy Kína is lendületesen építi kelet-ázsiai befolyási övezetét – egyszer szinte tényleg meg fog valósulni Orwell (rém)álma a három szuperhatalomról, Óceániáról, Eurázsiáról és Keletázsiáról? Bár Orwell az 1945 után kezdődő, még képlékeny hidegháborús helyzetből indult ki az 1984 politikai térképének leírásakor, s az egész európai kontinenst a bolsevik diktatúra alá rendelte, ne higgyük azt, hogy az 1984-nél jóval szebb, élhetőbb, békésebb mai világ mindig így is marad. Remélem, kései utódainknak nem kell majd eldönteniük, ki ellen folytattak mindig is háborút.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr253403091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.11.22. 12:37:19

Amerika hangja ez.

(Az miből tudható, hogy Orwell viccelt? Ott van például az a Verne nevű futurista. És legalább kétszer már megpróbálták.)

suski 2011.11.22. 12:40:06

"érdemes lenne megkérdezni a finneket vagy a cseheket, mit szólnának az orosz medvével kötött újabb unióhoz. Bulgária más tészta: újkori történelme során nem egyszer volt az orosz birodalom kvázi hűbérese"

Finnország is volt az orosz birodalom része és nem is NAto-tag.

Chicano 2011.11.22. 12:43:46

Kicsit off, de: a cím alatti térképet hol lehet teljességében és nagyobb felbontásban megnézni?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.22. 12:47:05

@suski: nem mintha kérték volna, és kevésbé volt barátságos a kapcsolatuk a huszadik században: hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9li_h%C3%A1bor%C3%BA

Nekünk is elkélt volna egy Mannerheim marsall.

Nem is állítottam, h a NATO tagja lenne.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.22. 12:50:55

@Chicano: beraktam linkbe a nagy felbontást.

@Bell & Sebastian: dehogy viccelt Orwell. A spanyol polgárháború baloldalán szerzett tapasztalataiból gyúrta ki a '84 ideológiáját, ma is kíméletlen pontossággal leplezi le bármely totalitárius ideológia veszélyeit. Tudom, a '84-ezés közhely, de egyszerűen nem veszít élességéből a mű.

Chicano 2011.11.22. 13:01:11

@rajcsányi.gellért (ergé): Köszönöm.
Central Slavic Republic? Mindig sejtettem hogy erre megy ki a játék. Azonnal csatlakozzunk Eastasia-hoz. "Borneó és Celebes, magyar volt és magyar lesz!"

suski 2011.11.22. 13:05:45

@rajcsányi.gellért (ergé): nem hát, utálják az oroszokat és tartanak is tőlük a mai napig.
De azért a bizniszelést nem vetik meg velük.:-))

Bell & Sebastian 2011.11.22. 14:45:02

@rajcsányi.gellért (ergé):

"... 1920-ban Crowley rávette George Orwell-t (élt 1903-1950), aki később több világhírű regényt is írt, hogy lépjen be a kábítószer kultuszát ápoló Golden Dawn páholyba. Orwellt annyira megdöbbentette az Amerika számára kidolgozott terv, a "New Age"-ként ismertté vált program, hogy indíttatva érezte magát egy olyan könyv megírására, amely tájékoztatja és figyelmezteti az amerikaiakat erre a gonosz programra. ...

A vitázó felek azonban meg voltak győződve arról, hogy a világuralomra törő szabadkőműves pénzoligarchia terveit árulja el Orwell, és én (Drábik) tévedek, mert újdonsült és naiv amerikaiként még nem ismerem igazán az Egyesült Államokat.

Visszatérve az illuminátus pénzoligarchia intézményeihez, amikor Aleister Crowley bevonta Orwellt a Golden Dawn páholyba, az angol szabadkőművesség az egyik legfontosabb koordináló szervezete, a Royal Institute of International Affairs, a RIIA, (A Királyi Külügyi Intézet) útján, létrehozta a Tavistock Intézetet. Ez az intézet a pszichológiai hadviselés eszközeit kutatja, és felkészített olyan személyeket, akiket az illuminátus pénzoligarchia az Egyesült Államokba kívánt küldeni. Ezek közé tartozott Aldous Huxley (élt 1894-1963), valamint testvére Julian (élt 1887-1975), akik a tekintélyes szabadkőműves T. H. Huxley unokái voltak. Mindkettőjüknek a 33-as fokozatú szabadkőműves író H. G. Wells (élt 1866-1946) volt a mentora. ..."

speirs 2011.11.22. 15:35:35

egy dolog, hogy kivel üzletelsz és egy másik, hogy kivel bútorozol össze...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.22. 18:30:17

a legutóbbi eurázsiai népegyesítő 4 évtized nem bizonyult túl népszerűnek és a lojalitásos szófordulatnak kissé... alázatos vazallus lehetsz szaga van

viszonylag kis országként nem tudunk légüres térben mozogni, de lehetőség szerint ha már valamilyen klubba kell tartozni, akkor oda, ahol a legnagyobb szabadságunk van

Babilen Tatarszkij 2011.11.22. 20:51:07

Nemtombazmeg, de az Eurázsiai Unióba Kirgizisztán már jelezte a belépési szándékát. Ez a Kirgizisztán:

mandiner.hu/cikk/20111121_kormanyfobol_allamfo_a_poszt_szovjet_modi

A magam részéről inkább kibírom a határellenőrzést, ha Biskekbe megyek, meg jól megvagyok vámmentes kirgiz csomózott jakszőr lábtörlők nélkül is.

Persze egy lépéssel közelebb kerülne a japán-magyar határ :DDD

ÁrPi 2011.11.22. 21:18:37

Dragij think tankok!

Csehszlovákiából csak a csehek ázsiaiak!? És Szlovákia? A sziklaszilárd ,a hahahh...hmmm... keleti-keresztény címer-keresztjével bizonyosan lojális Szlovákia talán smafu?
Senkisem akarja megmerényelni?!

don't think tank, think twice

Avatar 2011.11.23. 12:52:26

Ha Eurázsiai Unió helyett Szkítia néven nyomulnának, akkor a jobboldali magyarok jelentős része mindjárt sokkal vonzóbbnak látná a lehetőséget...

Unionista 2011.11.23. 18:52:24

@Herr SturmLikudnik:
civilizációt a vallások szoktak alkotni.

errefelé kétféle vallás van.
-- a latinkeresztény, ami nemzetközösségben hisz
-- az ortodox nacionalista, ami népnemzetben.
(a kommunisták a nemzetköziségben hittek, ami ugyebár a "világ proletárjai egyesüljetek". igazi kommunisták már régen nincsenek.)

ennek megfelelően tartósan egy latinkeresztény unió (european commonwealth), és egy ortodox nacionalista unió (eurasian commonwealth of independent states) tartható fenn.

a sötét jóslat az, hogy itt egy egy görög-magyar cserét kell végrehajtani. vagyis hellász a latinkeresztény unió része lesz. magyarország pedig lecsúszik a balkánra. és az ortodox nacionalista unióhoz csatlakozik. a balkán, kelet-európa, oroszország, és a kaukázus.

Unionista 2011.11.23. 18:54:35

@rajcsányi.gellért (ergé):
magyar kormány ugyanolyan ortodox nacionalista, mint a szovjetorosz. v csem probléma. ja ne znáju.

ÁrPi 2011.11.23. 22:23:31

@Unionista:

Miként maradhatott ki az EU alkotmányból a kereszténységre való utalás?
Emezt pedig figyelembevéve milyen az az "european commonwealth" ami legkevésbbé sem óhajt ilyesmit oda belefogalmazni?

Miféle görög - magyar csereberéről csacsogsz orosz agyviharzások nyomán, ha azok a nagyjelentőségű orosz agyviharzások például a szlovákokat szóba sem hozzák okoskodásaik közben?

ÁrPi 2011.11.23. 22:30:25

@Avatar:

Napersze, Neo-Hun birodalom nemde? de ha tényleg orosz thinktankok (znájcsikok?! :-) fontolgatják itten a jövő útjait akkor azok nem inkább nagyszlávok?

Unionista 2011.11.23. 22:39:49

@ÁrPi:
azért, mert a latinkeresztény európa felvilágosult, és ennek megfelelően szekularizált.

egy új összeurópai alkotmány kellene ami kiterjed a makrogazdasági kérdésekre. rendezi az unió és a tagállamok zűrzavaros viszonyát. az összeurópai alkotmányhoz kellene fűzni a nemzetiségi preambulumokat, és abban már lehet hivatkozni a kereszténységre.

a magyar nemzetiségi preambulum lehetne a magyar himnusz. mindenki elfogadja. történik utalás istenre mindjárt a legelején. így a konzervatívok, és a liberálisok igényei is ki lennének elégítve.
süti beállítások módosítása