Félelemről és lövészárokról
2011. november 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Félelemről és lövészárokról

  Korrekt hangvételű, vitairatként is felfogható írással szólított meg minket, a Mandiner szerkesztőit Vári György. A magyar narancsos kolléga (aki a jobb híján ifjúkonzervatívoknak nevezett körökről írt mancsos cikk társszerzője) írását tegnap közöltük véleményrovatunkban. Jól tudjuk, a téma valójában messze túlmutat a cikkírón és az általa megszólítottakon, és azt is kijelenthetjük, a felvetett kérdésekről folytatott értelmes vita nem befolyásolja személyes viszonyainkat. Vári György azt írja, a millás tüntetések kapcsán született mandineres írások „a népiurbánus szellemi dagonya kellős közepét” idézik fel és „elkezdtetek berendezkedni a régi lövészárkokban”. Népi-urbánus vita, helyben vagyunk.

  Magam is sokat töprengtem az elmúlt másfél évben – miközben a kétharmados jobboldallal szemben a kezdeti kegyelmi időszak után formálódni kezdett az új ellenzék –, vajon mennyire is új ez az ellenzék, vagy inkább arról van szó, hogy a száz éves toposzok kelnek életre az újra mélyülő árok két oldalán. Itt nem csak rólunk van szó, hanem az egész jobboldalról és annak újraszerveződő baloldali-liberális ellenzékéről. Kérdés persze, hogy hívhatjuk-e ezt a vitát még népi-urbánusnak? Ki a népi és ki az urbánus ebben a fiatal nemzedékben? Az urbánust 2011-ben is tudom értelmezni, de vannak még igazi népiek egyáltalán? A mi köreink többsége ízig-vérig urbánus, de valószínűleg többet tudnak a vidékről és jobban értik a magyar falu sorsát, mint akik azzal kérkednek, hogy Budapestet csak repülővel szokták elhagyni.

  Nos, egyrészt sajnálatosnak tartom, hogy régi jelszavak, jelzők és félelmek élednek újra mindkét oldalon. Másrészt viszont – nevezzük ezt egészségesen szkeptikus, konzervatív, pesszimista hozzáállásnak – miért is csodálkozzunk azon, hogy ugyanaz kezdődik el, újra és újra? Ha errefelé nem nagyon hiszünk a földi mennyországot elhozó haladásban, akkor ezt a jelen magyar helyzetre lefordítva úgy is értelmezhetjük: miért higgyünk abban, hogy nálunk sokkal nagyobb elmék által is feloldhatatlan, némelyiküket szinte sírba vivő ősrégi szembenállásokon, eszmei, kulturális, politikai harcokon tovább tudunk lépni? 

*

  A 2006 utáni Gyurcsány-korszak menthetetlen zsákutcája – ami eltartott 2010-ig – valóban elég hosszú időszakot jelentett ahhoz, hogy értelmes, korrekt párbeszédet tudjon folytatni egymással a helyzettel elégedetlen liberálisok és jobbosok újabb nemzedéke – baloldali új nemzedék azokban az években nemigen volt. A párbeszéd ténye a legidealistábbakban – és a párbeszédet gyanúsan méricskélők körében – esetleg azt a képzetet kelthette, hogy van közös platform. A szkeptikusabbak viszont legfeljebb párbeszédként értelmezték – a párbeszédet. Ugyanakkor itt-ott voltak olyan kezdeményezések, amelyek paradigmaváltásként értelmezhetők: Novák Attila és Ablonczy Balázs tizenkét állítása a Soáról, vagy például az LMP hozzáállása Trianonhoz és a határon túli magyarsághoz továbblépést mutatnak a régi beidegződésekhez képest.

  A 2010-es kormányváltás után (de inkább 2011-ben) már látható volt, hogy a párbeszéd az ígéretes kezdeményezések ellenére meg fog nehezülni - illetve hogy a közeledést felváltja a jó öreg csatazaj. Két és fél éve mikroblogolok, és a Tumblr szövevényében elég jó rálátásom van arra, hogy a másik oldalon, annak bizonyos liberális-baloldali aktivista köreiben milyen hamar elszakadt a cérna, s lett hamar a közös nevező az Orbán / Hoffmann / Matolcsy, lógni fogsz! természetesen ironikus felkiáltása. Egy alkalommal egy hallgatói hálózatos aktivista azt írta„Annyira szívből kívánom, hogy amikor kitör majd a forradalom, a mandiner szerzői legyen elsőnek a sortűz elé állítva”. Brilliáns humor! A szemem előtt kezdődött el újra az összes balos-liberális, jobboldallal kapcsolatos toposz újraéledése a túloldalon, az alig huszonéves nemzedék körében (vagy abba sem maradt, csak otthon, a négy fal között csinálták).

  És ennek mintegy betetőzése volt a millás vagy ki tudja, melyik újdondász szervezet által készített Nem tetszik a rendszer-videó, annak szövege és üzenete. Én nem nyilvánítottam véleményt a videóról, megtette azt több tucat blogger, mikroblogger és kommentelő a magyar internet különféle sarkaiban. Megtette azt Robin Masters kolléga is, aki egykor egyetemista bloggerként került társaságunkba, és ezután is velünk marad. Én a magam részéről annyit fűznék az ügyhöz, hogy a millás videó minden kemény kritikát megérdemel, de nem személyeskedve támadtam volna annak főszereplőjét, mert az egészen másfelé viszi a videóról szóló vitát.

  És mi lett a vitából? Jogos kritikák mellett hajtóvadászat, vád- és fröcsögéscunami sokak részéről. Ebben élen járt a neohávégés csapat: Tóta, az Tóta; Para-Kovács kolléga (akinek egykor a Reakcióban megjelent punk szösszenetén könnyesre röhögtem magam) például nemes egyszerűséggel szénalapú életformaként beszélt en bloc a kollektívánkról; de ezúttal hiányoltam a mondatainkat máskor oly élénken elemző Hont kollégát a vitriolos einsatzgruppéból. Csak hát az a baj, hogy ami alaptalan, az lepereg rólunk. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk, ugyebár, az élet meg megy tovább.

  Vári György cikkében hosszan olvassa ránk a magyar valóságban jelen lévő félelmeket, de nem vagyunk képesek az elmúlt másfél évnek betudni a Mikszáth és Móricz által rég megénekelt, megyei és önkormányzati szférában létező, örökké változatlan urambátyám-világot, amelyet most történetesen jobbára fideszes mamelukok irányítanak. A magyar kulturális életben jelen lévő félelmekről is ír Vári, de ez már nem is lövészárok, hanem egy komplett, kaotikus frontvonal, amelyben most kényszerű pénzmegvonások, alkalmatlan vezetők, többszörösen összetett belső harcok, hiperérzékeny liberális mainstream és sértett jobboldali kisebbség háborúi dúlnak. Erőnkhöz és felkészültségünkhöz mérten hozzá is szóltunk egyes kulturális vitatémákhoz, de a hazai kulturkampf sem 2010-ben kezdődött – tesszük hozzá.

*

  A millás videóra még egyszer és utoljára visszatérve: annak előadásmódjától és szövegétől sokaknak nyílt ki a bicska a zsebben – miközben persze sokaknak feltétel nélkül tetszett. Vagyis: a videó hatására bizony a fájlalt árok két oldalán találtuk magunkat. Ezzel a videó el is érte a célját.

  De ne várja el senki, hogy a videó főszereplőjével (aki olyan fontos problémáknak szenteli munkásságát, mint a leszbikus roma nők helyzete a melegfelvonuláson, vagy Los Angeles-i hatéves gyerekekkel való beszélgetés a darfúri konfliktusról) teljesen azonos platformja kerüljenek a – mondjuk így – keresztény-konzervatív szerzők. Esetleg az is előfordulhat, hogy egy homlokegyenest más nézőpontból olyan gúnnyal és vitriollal beszélnek a videóról és szereplőiről, ahogy a szereplők által képviselt szubkultúrák tagjai szoktak a keresztény és konzervatív értékekről.

  És ne akarja senki, hogy olyan virtigli eszdéeszes (a szó legrosszabb értelmében véve) szövegeket hallva, minthogy: „Ők mondják mi a szó, mi az igaz, a való:a népviselet és Te nehezen viseled?”„Ez kéne legyen a nemzeti minimum, nem a matyó, a mutyi, az aszú meg az Unikum”, elégedetten bólogassunk. A bőgatya, az mindenképpen kellett volna még bele.

  Így a Vári György által kritizált Dobray-cikkünkben található, szerinte lekezelő, markáns és nyers jelzők legfeljebb annyira lekezelőek és nyersek, mint a csodás kampányvideóban elhangzó mondatok, csak a másik oldalról. És tegyük hozzá a dalszöveg modorában: a dal volt a tézis, a mi posztjaink csak az antitézisek, a reakciók. A reakció. Valahogy így kezdődött, nem? Szintézis pedig nincs.

  Ha még akarnánk sem tudnánk egyetérteni azzal, hogy „Nem tetszik, hogy a haverok, a rokonok nemsokára disszidálnak / Nem tetszik, hogy senki sem egész, Nem tetszik, hogy mindenki fél.”

  Mert nem félünk. Nem féltünk Medgyessy, Gyurcsány vagy Bajnai kormányzása alatt sem.

  Persze mindannyiunknak vannak egzisztenciális szorongásai, benne élve a világválságban, a magyar válságban, de nem ezt tesszük létünk alapjává – bár el tudjuk képzelni, hogy sokaknak ez kell a létezéshez és a napról napra való továbbküzdéshez. Sajnos. Ahogy ezt a félelemről szóló dalt szerző és előadó költő sem félt a Rendszertől kijárni és felvenni másfél milkát költésre.

  És egészek vagyunk. Jól érezzük magunkat Budapesten. Jól érezzük magunkat a saját hazánkban. A Kárpát-medencében. Európában. Társaink, barátaink, családjaink körében. Élvezzük az életet úgy, ahogy azt a magyar sors kínálta nekünk. Nem rajtunk múlik, hogy nem mindenki érzi így magát. Magyarnak lenni tragikus és szép – mondta Békés Márton kolléga legutóbb.

  És nem disszidálunk. Elutazunk külföldre, bejárjuk a világot, tanulunk, esetleg munkát vállalunk máshol, ha mindent összevetve megéri azt választani. De nem nyavalygunk itthon, hogy milyen szar itt már minden, és hogy el kellene innen húzni. A nemsokára disszidálás maga az árok másik oldala.

*

  Nem tudok és nem is akarok egy olyan sokszínű kollektíva nevében beszélni, mint amilyen a mandineresek, konzervatóriumosok, jobbklikkesek és társaik összessége. A magam részéről továbbra is olyan szabadelvű és konzervatív firkász maradok, aki tiszteli és élvezi a nemzetközi és a magyar (a népi és az urbánus) kultúra és szellemtörténet gyümölcseit, a vélemények sokszínűségét, a hol emelkedett eszmecserét, hol életszagúan kemény vitákat.

  Ezt a vitát, hol hevesebben, hol békésebben egy életen át fogjuk folytatni. Vannak, akiknek majd változik a véleménye, másoknak pedig nem. Lesznek olyanok, akik egyetértenek velünk, vagy éppen egy aktuális ügy kapcsán eltérnek majd a nézeteink. Lesznek olyanok is, akiknek soha nem fogunk tudni megfelelni. És közöttük vannak olyanok, akiknek nem is akarunk. Régi sóhaj a túloldalról, hogy kellene végre egy rendes jobboldali hang. Ez okés, de aki minden ilyen kívánalomnak meg akar felelni, egy szép napon Kerék-Bárczy Szabolcsként ébred.

  Nem rendes jobboldalt akarok, hanem rendetlent. Tarkát, pezsgőt, széles látókörűt, intellektuálisan érdekeset, kihívót, politikailag inkorrektet. Ha már úgyis mindenki a másiktól kíván valamit: én ezt szeretném látni az előttünk járó jobboldali, konzervatív középnemzedéktől, akiknek a könyveit olvastuk, akiknek a szavaira adunk, és akik ma meglehetősen hallgatagok a közélet kérdéseit illetően - átadva a helyet az új erőre kapó baloldali, liberális közírók végtelen sorának, a lövészárkokat jobbról ásó népibaljobb sértetteknek és a radikálisoknak.

  Lövészárkokat bizonyosan nem akarok ásni, eddig se tettem. Ahogy eddig is, ezután is lesznek olyan kérdések, amelyekben például liberálisokkal egyet tudok érteni. Baloldaliakkal ez kevésbé elképzelhető. Az viszont biztos, hogy nem leszek hajlandó félni, bármit is mondjanak a szájbarágós csasztuskák.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr83350961

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na de mi legyen a „liberálisokkal”? 2011.11.04. 09:05:26

Baj van a „liberálisokkal”. Pontosabban bajok sora van a „liberálisokkal”. Mindjárt az egyik legnagyobb baj, hogy a „liberálisok” szigorúan idézőjelbe téve liberálisok Magyarországon. Ha számítana bármit, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelikán* 2011.11.04. 07:30:57

Kedves Vári György!

Először is megfogadtam már kettővel ezelőtt is, hogy én biz be nem szállok ebben Milla körüli adok-kapokba, de a Mandinerrel a Mandinerről a Mandineren való üzenőfalazás annyira csiklandozott, hogy nem tudtam ellenállni.

Másodsorban. Történelemre valamelyest fogékony, és egy közepesen érett Giambattista Vico lelki bujtatásában bűnös júzerként nem tudom nem megjegyezni, hogy ha nekem annyi pénzem, annyiszor 5 forintom lenne, ahányszor már lezajlott az Ufit-Reakciót-Mandinert elemző/értelmező, szekértáborokról, árkokról, árokásókról szóló vita, akkor asszem Budapest tetszőleges kisebb kerületének minden polgárát meglephetném éves MANCS ajándék előfizetéssel. Énnemtudom, talán nem csak én emlékszem szinte az összesre, ahány sztétment itt megjelent csak a blogon, rendre, következetesen minden alkalommal, amikor csak elő lehetett venni valamiért a drága szerkesztőinket (Nobilis Kristóf, Fidelitas, Lovas István fikkantás, Fidelitas, orbanviktor.hu, Fidelitas, homárfelvonulás, Fidelitas és még a jó ég tudja mi, csak a Fidelitast ki ne hagyjam), hát ezen bejegyzések nyomtatott változataiból ki lehetne tapétázni a Turul dolgozószobáját résmentesen.

Figyi-figyi: az megvan, amikor nem is olyan régen még a Narancs igen tekintélyes karakterszámnyi szellemi energiája feszült neki a Kínai-Trágár tandem melegfelvonulásról szóló fotóriportjainak? mandiner.blog.hu/2009/12/22/berekesztes

Most tehát megint egy kör végére értünk, és bár a helyzet nem ugyanaz (azt hiszem, legfeljebb a világ mozdult el a Mandiner szerzői körül, a Mandiner szerzői egy helyben maradtak), leckék a leckéről, ismét itt egy termékeny pengeváltás hogykikezekésmilyenekmár.

Az első érdemi meglátásom, hogy bár a Kedves Szerkesztőknek címezted rövidnek nem mondható hozzászólásod, az mégis 90 százalékban dobray elvtárssal vitatkozik. És bár való igaz, hogy dobray elvtárs posztjai a Kedves Szerkesztők munkásságától nem függetlenül jelennek meg a mandiner.blog.hu oldalon, azért el kell mondani: ez itt nem folyóirat, nem politikai revolverlap, hanem egy közösségi blog, ahol mindenki arról és azt ír, amiről csak akar, a maga nevében, követendő irányvonal nélkül (posztkiengedés és kommentpolitika terén valami elképesztő liberalizmussal operáló szerk. kollégák felügyelete mellett), tehát általánosságban _a Mandinerrel_ vitatkozó állításokat is nehéz megfogalmazni. Ha dobrayval van gondod, neki írj, kommentelj, nem kell itt a színház, hogy jaj, mi lesz itt cuki bezzegkonzervatívokkal úgy általában, akik talán csak a drukkerek képzeletében léteztek igazán, ha léteztek.

Második érdemi meglátásom: „Infó nélkül gorombán személyeskedni, az ellenfél profilját addig torzítani, amíg megfelel a jól ismert ellenségképnek, drogosozni, hipsterezni, magyarul árokásni” Itt már komolyabb problémák kezdődnek. Korábban eltöltöttem néhány órácskát a Milla társaságának tanulmányozásával, és hát ne haragudj, de annak a körnek, akinek mintegy 10 hónapos története alatt sikerült olyan független, autonóm, eddig méltatlanul keveset szerepelt és többszörösen oda nem kozmált figurákat jelképnek emelni, mint Bakács Tibor, olyan friss, új arcokat reklámfilmbe tenni, mint Závada Pál, olyan pártpolban valóban egyszer meg nem pörkölődött, vagy legalábbis nehezen beazonosítható hátterű civileket bevonni, mint (a sor innen: www.youtube.com/user/sajtoszabadsagert) Kulka János, Bródy János, Babarczy Eszter, Para-Kovács Imre, Müller Péter Sziámi, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Mérő László, Kőszeg Ferenc és Heller Ágnes, szóval itt tényleg felteszem a kezem: óriási meglepetés. Cuppannak majd rá a bizonytalan szavazók, mint legyek a légypapírra. Ja, nem. Igazából lófasz született itt meg, nem a civil aktivizmus vagy az ellenzéki lét új minősége.

Közben meg az van, hogy születnek szent tehenek, akiknek tilos beszólni, mert nézd meg, itt akár régen Oli, akát Kínai, akár mr.pharmacist vagy bárki írhatott itt akármilyen csúnyát MSZP-re, Lendvai Ildikóra, Gyurcsányra, szarozhatta-faszozhatta a Jobbikot, vagy a jobbizé sajtót Demokratától a Bencsikig (hadd ne idézzek, könyörgöm, hadd ne), soha egy erősebb hullámot nem vetett, a hülyeség mindig lehetett röhögés tárgya – eddig két csoporton sikerült keresztülesni, akik szent tehenek, akikre még csúnyán nézni sem szabad, az egyik az elte filozófia és esztétika tanszéke, akikről KKTT készített közepesen vicces, szemtelenkedő karikatúrákat, debazmeg azonnal mentek felnyomni ahol csak lehet, hogy aztán le kellett venni a posztot, most pedig a Milla vált ki hasonló indulatokat. Megy a megsértődés, meg a nemkattintokidetöbbet.

Nem azt mondom, hogy nem hangzottak el itt faszságok, tárgyi tévedések pl. robin masters cikkében, de alapvetően mégis csak egy szociális demagógiával vészesen átitatott, első és második blikkre is erősen szdsz-szagú dolog ez a Milla. Akiknek ráadásul oly jól megy már a politikai észjárás, hogy azt bírják mondani a tüntijük után, hogy „agyonhallgatták”, „agyonhazudták” őket a közszolgálatin, meg csak miattuk állították át a térfigyelő kamerát, ami nettó hazugság. Linkelnem megint hadd ne kelljen.

„Tudjátok, kik félnek? Mondjuk, azok a zuglói intézményvezetők, tanárok, akik megüzenték, hogy nem mernek velem beszélgetni arról, hogy az önkormányzat költségvetési rendelete által előírt tartalékképzés milyen lehetetlen helyzetbe hozza őket.” Akkor most a félelemről. Vannak fogalmak, amikkel szerintem nem érdemes pongyolán vagy félvállról bánni, ilyen a „félelem” is. Ezért bolhafasznyit idegesítő, amikor KD azt énekli a dalban, hogy „mindenki fél”, ami életvitelszerűen, tankönyvileg nem igaz. És ha jobban körülnézek, akkor kurvára sajnálom, hogy nagyon sok tekintetben a Fidesz kormányzása alatt is az elmúlt 20 év általánosságai érvényesülnek, például tisztogatásokban, és tudom, hogy nem érv, de minidig ugyanez megy, ha kell, két marokkal szórom majd ide neked a példákat elmúltnyolcévből, amikor jobbos – amúgy kitűnő – kádereket, embereket szopattak szénné balos brokkolik. Egymásnak feszíthetünk most mikrotörténeteket, de nincs értelme. Én örülök a legkevésbé annak, hogy ez így működik, még mindig. Ja, hogy a konkrét példáddal mi van? Köcsögség, igen. Bár hozzátenném: a tartalékképzési kényszernek is megvannak az okai elég erősen, és a szálak ha jól sejtem, nem Orbán Viktor dolgozószobájába vezetnek.

Végül még egy utánlövés: „amikor még legjobbjaitok sem közelíthetik az ő legjobbjaik teljesítményeit” Na akkor ezt így és ilyen céllal leírva ugye baromira nem gondoltad komolyan?

Tömören ezeket tettem volna hozzá. (Műhelytitok: nem most körmöltem, ez tervezett, aztán meg nem írt poszt morzsái ezek.)

Pá!
p*

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 07:50:06

"És bár való igaz, hogy dobray elvtárs posztjai a Kedves Szerkesztők munkásságától nem függetlenül jelennek meg a mandiner.blog.hu oldalon, azért el kell mondani: ez itt nem folyóirat, nem politikai revolverlap, hanem egy közösségi blog, ahol mindenki arról és azt ír, amiről csak akar, a maga nevében"

nos, ehhez képest az ominózus videó kapcsán meglehetős falkaszellem látszik kialakulni.

(még ergé is azt hangsúlyozza, hogy hát ők nem félnek, miközben vannak emberek, kurvára nem kevesen, akik félnek. 2006 csak fordítva bazmeg, és nem veszitek észre)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 07:53:54

"akkor kurvára sajnálom, hogy nagyon sok tekintetben a Fidesz kormányzása alatt is az elmúlt 20 év általánosságai érvényesülnek, például tisztogatásokban"

a mértéke nem tűnik fel, te idióta? hogy ez nem kicsit durvább, mint bármikor a zemútnyóc, de akár a zemúthúsz év alatt? hogy ez nem folytatása az eddigi folyamatoknak, hanem hatványozása?

ennek az aránytévesztésnek csodálatos eszenciája, ahogy a zuglói tanarak szivatásával azt állítod szembe, hogy jajhát régebben meg baller brokklik derék jobbereket szopattak. hát elmész de a büdös picsába.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.11.04. 08:00:07

segítek srácok a megoldásban, mert tucatnyi poszt után sem sikerült eltalálni:

"bocsi!"

Virág et. 2011.11.04. 08:02:29

Egy dalba sokszor azért kerülnek be szavak, hogy (a) hatásvadászok legyenek, (b) így jön ki a dallam, a rím.
Nem érdemes úgy neki állni elemezni azt az éneket, mint valami politikai röpiratot. Itt a mondanivalón túl is volt cél - hogy ti. fülbemászó legyen a dallam. Nyilván nem szó szerint értették, hogy mindenki retteg.

Azzal kapcsolatban sincs igazatok, hogy most ugyanaz zajlik, mint az elmúlt 20 évben minden kormányváltáskor, hogy az előző rendszer emberei repülnek és jönnek az új rezsim káderei. Nem hiszem, hogy ennyire nem értitek, hogy mi zajlik ebben az országban. Itt már rég nem a személyekről van szó, hanem a pozíciókról. Ha egy 2/3-os felhatalmazású párt úgy alakít át egy pozíciót, hogy az ott ülő ember mandátumát felemeli 9 évre és leváltását is 2/3-hoz köti, mellé téve, hogy amennyiben ez eredménytelen, úgy ő marad ott akár élethosszig. Azzal nem az a baj, hogy ezt az embert perpill Poltnak vagy Szalainak vagy akárkinek hívják, hanem hogy a következő kormány vagy kormányok (vö. választási rendszer átalakítása) és feltehetően a következő 2/3-ig ezek a pozíciók érinthetetlenek maradnak. Történjék bármi is. Ami itt zajlik az annyival több az elmúlt 20 év személycseréinél, hogy az ő kádereiknek nem lesz félnivalója: senki nem fogja tudni őket elmozdítani.

Ha Angliában élnénk, nem foglalkoztatna annyira a dolog. De Magyarországon élünk, itt a szervilizmus a csillagokba repít hazaárulózót vagy kreatívan vágó köztévés szerkesztőt egyaránt. Egy ex-képviselőjelölt, egy politikai delegált soha nem lesz független és objektív. Szalonnából kutya esete.

Nem hiszitek? Nézzétek meg hány pozíción tudott a Fidesz személycserét véghez vinni és hányon nem? Csak az MNB marad, de ott is inkább az EU tiltakozása miatt hagytak fel a próbálkozással. Bár most mintha ez újra előkerülne és a hatáskörrel EGYÁLTALÁN nem rendelkező parlamenti bizottság is úgy gondolja, hogy a sz.ros párszáz millió fontosabb dolog, mint a pártízezer milliárd, ami a magyar költségvetés.
Szerintetek ugyanezt egy nem 2/3-os kurzus meg fogja tudni csinálni 2014-től? Ahogy a dolgok állnak, semmin nem fog tudni változtatni, még a legalapvetőbb gazdasági szabályokon sem, azt is 2/3-ba betonozzák. Ha egy országot csak 2/3-dal lehet majd kormányozni és a szimpla többség és a kisebbségi kormányzás között szinte semmi különbség nem lesz az működésképtelenséghez fog vezetni. Ezek a pártok nem tudnak egymással együttműködni. A Fidesz népszavazással harcolt azok az intézkedések ellen, amelyeket most kénytelen meghozni. Hol itt a ráció?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2011.11.04. 08:33:52

Nem értem a problémát; a nyílt levél egy teljesen szokványos "Kedves volt barátaim!" típusú elhatárolódás annak minden alaki elemével, és meg kell érteni a szempontjait. Elmúltak azok az idők, amikor divat volt konzi ismerősöket tartani, ez már nem tolerálható demokratikus szalónokban. Aki nem igazodik, maga is azon kaphatja magát, hogy nem hívják meg a következő millára, kreatív körbe, együttgondolkodó értelmiségiek alternatív vitafórumára, és nem kap rétest estére.

A történelem nem ért véget, csak enfarkába harap. Isten hozott 1991 végén.

Robinzon Kurzor 2011.11.04. 08:39:05

Vári jól érzékeli, hogy a Milla-tüntetés környékén valami megváltozott az ifjúkonok köreitekben.

Viszont, (talán saját prekoncepció miatt?) tévesen értelmezi azt a népi-urbánus törésvonal újraéledésének.

A magyarázat ennél sokkal egyszerűbb.

Arról van szó, hogy már nem hisztek a kormányban, a Fideszben, Orbánban.
Nem hisztek abban, hogy ezt lehet, hogy tudják még jól csinálni.

A lelketek mélyén már tudjátok, hogy "jó kormányzással" már nem lehet megnyerni 2014-et, mert ha volt is rá esély a "kegyelmi állapotban" (szerintem nem volt, de ez most mindegy is), ezt bizony elkúrták.

Ami most folyik, az pont ugyanaz a kármentés, amit Gyurcsány is csinált a szenvedélyes igazságbeszéd kiszivárgása, de főleg a hülyenépszavazás után.

És ezt ott, legbelül, már tudjátok.
Főleg azok tudják, akiket egészen a minisztériumi íróasztalok mögé röpített a forradalom szele.

És ettől páran (ha nem is mindegyikőtök) be vagytok szarva.

Ez a félelem, még egyszer mondom, tisztelet hölgyeim és uraim, kedves barátaim, ez a félelem szüli az ordenáré posztot a kiadós együttlétről és ez a félelem zárja össze a soraitokat, amikor megkapjátok érte a jogos és megérdemelt kritikát.

Ez a félelem hozzá elő belőletek a Népszavát meghazudtoló mószereket (lásd az amúgy valóban szánalmas gyulai tüntiről szóló posztot).

Egyébként kíváncsian várom a lelkitusa végeredményét, és persze drukkolok nektek.

tempetőfi 2011.11.04. 08:42:33

@(pelikán*): Egy vérből vagyunk, te meg én.

betyár (törölt) 2011.11.04. 08:42:37

@ergé:

"a felvetett kérdésekről folytatott értelmes vita nem befolyásolja személyes viszonyainkat."

ez a legutóbbi eset sem int óvatosságra a személyes viszonyokkal kapcsolatban benneteket? kár.

Virág et. 2011.11.04. 08:45:56

"Két és fél éve mikroblogolok, és a Tumblr szövevényében elég jó rálátásom van arra, hogy a másik oldalon, annak bizonyos liberális-baloldali aktivista köreiben milyen hamar elszakadt a cérna, s lett hamar a közös nevező az Orbán / Hoffmann / Matolcsy, lógni fogsz! természetesen ironikus felkiáltása. Egy alkalommal egy hallgatói hálózatos aktivista azt írta: „Annyira szívből kívánom, hogy amikor kitör majd a forradalom, a mandiner szerzői legyen elsőnek a sortűz elé állítva”."

Ti olvassátok a saját fórumaitokat? Érdemes lenne néha.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.04. 08:47:54

hetivalasz.hu/itthon/tiz-bekezdes-a-vegzetes-elvakultsagrol-22553/

"2002 után politikai alapon megszervezett diszkrimináció, üldözés, egyes esetekben fizikai erőszak bontakozott ki. Aki a legsikeresebb időszakban, 1998 és 2002 között jelentősebb szerepet vállalt, visszaéléseknek, atrocitásoknak volt kitéve. Miközben a kormány közeli csoport a "köztársaság védelmétől" volt hangos, jogállamban elfogadhatatlan módokon diszkrimináltak eltérő felfogásúakat. Mindennek következtében sokan idő előtt elhaláloztak, életpályák roppantak össze, sikeres vállalkozások ezrei mentek csődbe, másokat emberi és szakmai méltóságukban megbecstelenítettek. A kultúra médiumában tilalom alá kerültek, írásaikat nem publikálták, még nevük említése is tilossá vált, s elért eredményeiket részben becsmérelték, részben eltulajdonították."

Itt két roppant fontos konzervatív értelmiségi magyarázza el, hogy gyilkos diktatúra van. Mezei szerintem kicsit több pénzt kapott attól a "gyilkos diktatúrától" mint Jónás Tamás ettől a "nemszeretemrendszertől". Hogy is van ez ergé ? :)))

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.04. 08:48:06

@betyár: mit tudsz te a személyes viszonyaimról? szerinted én millás szervezőestekre járok, meg mancsosokkal kávézgatok? nagy tévedés. leginkább politikával nem foglalkozó mérnökökből áll a szűk baráti köröm. csak annyit írtam, hogy hogy egy vitától nem fogom berekeszteni a párbeszédet és nem fogok acsarogni a másik oldalra. van jobb dolgom is annál.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.04. 08:49:37

@elGabor: egyébként ja. mondjuk '91-ben jó volt a zenei felhozatal, szóval nem bánom.

betyár (törölt) 2011.11.04. 08:53:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

sajnálom, hogy ilyen indignált a válasz:(. te nem a te saját személyes viszonyiadról írtál, hanem a ti személyes viszonyaitokról, ami a fenti szövegkörnyezetben egyértelműen a szerkesztőségre utal. meglehet félre értettem. de mivel éppen ezek a viták ellenére klassz személyes viszonyok visszafelé talán nem korrektek minden esetben (l. RM-ügy), talán érdemes lenne óvatosabbnak lenni.

neked is jó reggelt:)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.04. 08:55:13

@rajcsányi.gellért (ergé): ti kérlek mandarinok vagytok, valójában gyurcsányárvák, akik a Szerelőről álmodtok. titeket tényleg nagyon utálnak az" előttetek járó konzervatív középnemzedék egyes tagjai", szinte jobban mint minket :)))))

tevevanegypupu 2011.11.04. 08:59:07

@Virág et.:
Csak arra szeretnem emlekeztetni, hogy a rendszervaltasnal szinte hianytalanul atkerult a rendszervaltas elotti garnitura kozhivatalokba es egy csomo mas helyre. Nem is beszelve az mszmp (jo, tudjuk a jobboldalra is elhelyezkedtek) eleg tekintelyes tagletszamarol akik ott csucsulnek meg a Parlamentben is. Tehat a rendszervaltas utan husz evvel es a rendszervaltas elott is minimum husz evig voltak hatalmon. Nem volt eleg ennyi ido? Most sem lehet meg valtoztatni ennyi evtized utan olyan ketharmaddal, ami talan nem mindig helyesen, de vegre kepes valtoztatni? Nem akarok neveket mondani, de a modern, nyugati, polgari baloldalnak valoban szuksege van ezekre az emberekre meg mindig?A liberalisokrol pedig akar szot sem kell ejteni elvonatkoztatva a szocialdemokrataktol: az elmult husz evet egyutt asszisztaltak vegig, tiltakozasnak, ellenallasnak nyoma nem latszott, vegsokig kitartottak a hatalomban. Horn Gabor utolso idoben elhangzott vegtelen szellemes kritikajan kivul legfeljebb egy szelid" ejnye-ejnye de azert veletek vagyunk" hangzott el. Kuncze Gabor Revesz Martiriuszozasa is inkabb csak elenk derultseget valtott ki a jelenleg nacifasisztazo, nemteccikezo szabadsagharcosokbol..Ez a martiriuszozas meghatarozza egesz husz eves tevekenyseguket es jellemuket is..Megis mit akarnak tulajdonkeppen? Hiszen teljesult minden kivansaguk. Meg azt is sikerul elhitetni a kozvelemennyel, hogy ami most tortenik arrol a fidesz rossz kormanyzasa tehet,nem az elmuttnyocev es foleg XVIII. Bajnai miniszterelnoksege. Nepi-urbanus vita? Ugyan mar. A videk nagy resze varosokbol all es Budapesten rengeteg videki el akinek kozmopolitizmusa megall az orszag - sot legtobbszor Budapest - hataranal. Budapest lakossaga es "ertelmisege" nagyon messze all attol amit kozmopolitanak lehet(ne) nevezni. Kar nagykepuskodni es valamifele felsobbrenduseg neveben szamonkerni barkitol is barmit. Akik nem kepesek egy-egy kerulet szelenel tovabb latni azok maradjanak is csak ott es egymas kozott. Felesleges leereszkedni a haztetorol, ha eddig is ott hegedultek..

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.04. 09:06:40

@(pelikán*):

"Mindent összevéve: kár lenne értetek, ha a honi liberális értelmiség sokat kárhoztatott fölényességét és figyelmetlenségét már most felülmúlnátok, amikor még legjobbjaitok sem közelíthetik (már csak életkori okokból sem) az ő legjobbjaik teljesítményeit, amelyek vonzóvá nem teszik a mindentjobbantudást, de kicsit kevésbé esendővé igen." - ezt írta Vári

"még legjobbjaitok sem közelíthetik az ő legjobbjaik teljesítményeit" - így idézted

:)))

a honi liberális értelmiség 40-50 esetleg 80 éves embereket jelent, akik közül néhányan valóban komolyabb amerikai egyetemeken voltak professzorok mint mondjuk Heller Ágnes, és velük nem a honi konzervatív értelmiséget, hanem konkrétan a mandiner kollektiváját állította szembe. höhöhö. erre csak úgy válaszolhatnál, hogy néhány mandineres szerző kiemelkedő nemmandineres teljesítményét állítod szembe a honi liberális értelmiség nevű valami legjobbjainak teljesítményével. sajnos, Vári körültekintő volt. ő maga is észrevette, hogy sok értelme nincs persze az egésznek, de, mégegyszer, körültekintő volt.

Atisz 2011.11.04. 09:06:58

Gratula Ergé, nagyon szépen végiggondolt cikk.

A magyar(?) (bal)liberálisok mindig így buknak meg: olykor egészen gusztustalan módon kritizálnak mindent (pl. amikor Tóta rárepül a klerikális ánuszrózsákra minden adandó alkalommal) ami a renddel, a nemzettel és a jobboldallal valamilyen formában kapcsolatba hozható, ám ugyanakkor magukból kikelve hőbörögnek és a legrosszabb náci benyomását keltik, ha valaki netán - valamilyen vélt vagy valós indok alapján - a balliberális oldalt merné górcső alá venni, esetleg egy rájuk nézve nem túl hízelgő megjegyzéssel merné őket illetni.
Akárhogy is nézzük, a magyar közéletben a "liberális" szó elvesztette a jelentését.

Virág et. 2011.11.04. 09:07:07

@tevevanegypupu: Szerinted itt olyan pozíciókról van szó, amelyekben rendszerváltás óta ugyanazok ülnek? Szerinted egy Majtényi (aki lemondott, de az utódja ismert) hogyan került, ki jelölte? Egy Joóri vagy Baka? Ők szerinted 20 éve ott ülnek és még a komcsik tették őket oda?

Virág et. 2011.11.04. 09:09:09

Akit a híresen kommunista Sólyom jelölt és többek között fideszes szavazattal is került megválasztásra, az mitől lesz ex-mszmp-s ejtőernyős baloldali káder? Tényleg szeretném megérteni.

Atisz 2011.11.04. 09:10:01

@Virág et.: A cikk és az ahhoz érkező kommentek megítélése között azért van "némi" különbség.

Szólj ha nem érted, írok példát.

Ringlósztár 2011.11.04. 09:11:14

@Robinzon Kurzor:
„A 2006. október 23-i lovasrohamról rendelt festményt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, hogy az új alkotmány díszkiadásának illusztrációjaként szolgáljon” – én meg arról fogok festményt rendelni, ahogy Orbán épp ellopja a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát.

Atisz 2011.11.04. 09:11:30

Heller (No one was shot) Ágnes, mint liberális?
Ez izgi lesz :)

maretz 2011.11.04. 09:27:51

"Ez okés, de aki minden ilyen kívánalomnak meg akar felelni, egy szép napon Kerék-Bárczy Szabolcsként ébred."

Ez a mondat hatalmasat üt:D:D

bz249 2011.11.04. 09:28:18

Egyebkent valaki elarulna, hogy ez a magyar megosztottsag ez valami kulonleges es/vagy rettenetes rossz dolog lenne?

Oke mivel szegenyek az emberek, frusztraltak es hangosabbak. Raadasul mivel nincs jo foci ezert politizalnak (mar amikor nem az aktualis tv-show szavazasa ver eket a Nep egyszeru fiai s lanyai koze). De egyebkent?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.11.04. 09:35:12

@mavo:

"a mértéke nem tűnik fel, te idióta? hogy ez nem kicsit durvább, mint bármikor a zemútnyóc, de akár a zemúthúsz év alatt?"

Ezért jó, ha az ember vár egy kicsit a reagálással, mert ha akkor válaszoltam volna erre az ordas hazugságra, amikor először olvastam, elküldtelek volna úgy mavoiasan oda, ahová te szoktál mindenkit, akivel nem értesz egyet. Így nem teszem. Csak jelzem, hogy megcsal az emlékezeted. A gyengébbek kedvéért: hazudsz.

maretz 2011.11.04. 09:42:10

@politicus: @mavo:

Igen, kedves mavo kollega, ajánlom neked is, hogy legközelebb számolj el tízig, mielőtt indulatból böffensz valami marhaságot.

Tudod az, hogy Téged meg a Te környezetedet az elmúltnyócévben nem szopatták szanaszét, az nem jelenti azt, hogy ez másik jópártízezezer emberrel nem történt volna meg.

Csak ugye az elfogultság, az a fránya nagy elfogultság...

tarackos 2011.11.04. 09:42:49

@jotunder: Ezt nem olvastam korábban, ha a konkrét politikai nevesítést kivenném belőle még egyet is értenék vele. (bár még úgy is féloldalas, mert nincs szó csak a kormányról, ellenzék is társadalom nem létezik) De még azzal együtt sincs gond, figyelembe véve, hogy milyen lapban jelent meg a cikk.

Viszont másfél év után akár ugyanezt leírhatnák az aktuális kormányról is. Talán erre gondolt RG, mikor azt írta: "...akik ma meglehetősen hallgatagok a közélet kérdéseit illetően..."

2011.11.04. 09:53:07

Ez a bejegyzés remek válasz volt, örülök, hogy megszületett. A legfontosabb rész belőle szerintem ez volt:

"Nem rendes jobboldalt akarok, hanem rendetlent. Tarkát, pezsgőt, széles látókörűt, intellektuálisan érdekeset, kihívót, politikailag inkorrektet. Ha már úgyis mindenki a másiktól kíván valamit: én ezt szeretném látni az előttünk járó jobboldali, konzervatív középnemzedéktől, akiknek a könyveit olvastuk, akiknek a szavaira adunk, és akik ma meglehetősen hallgatagok a közélet kérdéseit illetően - átadva a helyet az új erőre kapó baloldali, liberális közírók végtelen sorának, a lövészárkokat jobbról ásó népibaljobb sértetteknek és a radikálisoknak."

Eszerint senki ne mondja meg a politikai korrektség nevében, hogy milyenek legyünk!

kispufi 2011.11.04. 10:08:23

@mavo: találva érzed magad, baszki, ezért a veszett nagy felhorgadásod. ez a poszt meg pelikán kommentje is pont rólad, rólatok, sokszoros mércétekről meg orvosilag is felfedezhető csőlátásotokról szól. félni kell, félni, össze kell szarni magatokat, de nem megy, neked se, mert ha annyira kellene, akkor valahol mélyen megbúva épp összecsinálnád magad, nem a hülyeségeidet firkálnád ide, de csak nyögsz, nyögsz, mégse megy, mert nem kell, de neked az kell, hogy mindenki akarja összeszarni magát. és mert a mandineres szerkik meg több idejáró kommentelő is azt mondja, hogy egész vernyákolásotok úgy nettó ostoba faszság, ahogy van, hát egyből falkaszellemezni kell, csordává minősíteni azt, aki az istennek se úgy látja ezt az egész miskulanciát, ahogy te látod, vagy tán te sem úgy látod, csak amilyennek láttatni szeretnéd, pedig csak arról volna szó, hogy van egy csomó sokban különböző, de beállítódásuk nagy részében hasonló figura, akik érthető módon egymás társaságát keresik, laza közösséget alkotnak, s talán te is boldogabb lennél, ha a magadhoz hasonlókat keresnéd, mert pontosan arról van szó, hogy nincs vita, nincs párbeszéd, plebejus indulatok vannak, amiben még mindig a plebejusnak beállítottak tudhatják magukénak a több eleganciát, az új übermenscheknek meg ennyi maradt, mint amit te is itt és most - meg máshol és máskor - előadsz. ezzel, ezekkel - veled, veletek - nem lehet mit kezdeni. sértődjetek meg, sokszínűség seszínű-egyszínű apostolai, de más is van, nemcsak ti. engem annyira nem zavar a te léted és bizarr világlátásod, mint téged pl. az enyém, engem csak az zavar cseppet, hogy eszetekbe se jut, hogy olykor nektek is el kellene gondolkodni egynémeéy dolgokon.

tevevanegypupu 2011.11.04. 10:16:11

@Virág et.:

Nem feltetlenul a legfeltunobb posztokon ulokre gondoltam, oket a partok - ha megtehetik -valtogatjak mint az agynemut. De a kozhivatalokban, birosagokon, olyan helyeken ahol valamifele kozemberre a mindennapokban fontos donteseket kell hozni. Ott meg nagyon sokan ott vannak hatvanvalahany, sot hetvenevesen is azok akik nemigen tudnak valtozni sem elvonatkoztatni attol a meggyozodestol - illetve talan nem is meggyozodestol de annak latszatatol - amiert ezt a kis helyet megszereztek. Sokszor erthetetlen dontesek szuletnek, aminek hattereben valoszinuleg a regi politikai elkotelezettseg sot fuggoseg all. Ez a ketharmad elhiszem, hogy idegesito es ugy tunik donteseik megvaltoztathatatlanok, de arra is gondolni kell, hogy miert tortent igy. Ha egy kicsit igazsagosabb lett volna az elmult husz ev, ha kicsit hozzaertobbek lettek volna 12 even keresztul a liberalszocialistak, nyilvan maskeppen alakul minden. Szoval most szemrehanyni es nemteccikezni eleg nagy szemtelenseg..

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.04. 10:25:36

gellért, ne beszélj mellé. a népi-urbánus, zsidót, nemzsidót jelent. punktum.

másrészt. aki a hollánutcában szorgalmasan tapogatja a liberálisok faszát, az ne csodálkozzon, ha most még a szájukba is kívánnák az övékét venni, vagy ha nem, hát féltékenyen toporzékolnak. de ez még nem minden, az orália után a szemétre vetnék a néptől bűzlő szerszámotokat.
ergo. ezekkel nincs párbeszéd, nincs közös alap. vagy ők, vagy mink. ez van, no.

PR-küszöb 2011.11.04. 10:29:30

Én nem venném be a ciánkálit arra, hogy rajcsányi.gellért (ergé) nem fél attól, hogy nincs igaza. Mert ha így lenne, nem érvelne ilyen hévvel...

No persze, minden krétai hazug.
:)

Alfőmérnök 2011.11.04. 10:41:53

@bz249: Szerintem nem különleges, egyszerűen emberi hitványság. Gyűlölködő szaremberek mindig is voltak és lesznek.

greybull 2011.11.04. 10:45:58

Az egyszeri partizánnapló szerint amikor hol a partizánok hol a németek zavarták ki egymást a brjanszki erdőből a történet végén jött az erdőkerülő és mindkét kompániát elzavarta onnan.
Nahát ez a népi-urbánus, kormánypárti-ellenzéki játszadozás is oda tendál, hogy egy nap jön az "erdőkerülő" - ez esetben erdőkerülő alatt a népet, azaz a NÉP-et értve alatta - és úgy elzavarja ezt a rohadt mocskos tolvaj hazug politikus bandát ("elit"-et?!?!?), hogy a lába nem éri a talajt akár fideszes, akár szoci, akár elempés, akár jobbikos, akár dekós akár bár akármilyen színű!
És örülnek majd, ha elmehetnek a kurva édesanyjukba, mert ott és akkor bizony még a lámpaoszlop és a kötél is ki fog nekik nézni...

Alfőmérnök 2011.11.04. 10:59:28

@betyár: Lehet egy szerkesztőségnek személyes viszonya? Nem, te emberi viszonyokra gondoltál. (Nyilván saját tapasztalataidra alapozva.) Csak már visszakoztál, mert láttad, hogy ergé megsértődött azon, amit írtál. Joggal.

jenőke 2011.11.04. 11:03:28

Ezt az írást olyan bizalommal kell fogadni, mintha Andrej Romanovics Csikatyilo mondaná, hogy szeretem a nagymamát.

((("Lövészárkokat bizonyosan nem akarok ásni, eddig se tettem." - nem is gondolta senki, hogy Te vagy az egyszemélyes jobboldal, elágazások nélkül. Álságos, önismeret-hiányos írás. Lásd a kommentek egy részét.)))

TG69 2011.11.04. 11:04:29

@ergé: Ugyanmár ne legyünk ennyire naívak! Itt csak arról a toposzról van szó, hogy a másik (nem keresztény-nem konzervatív) nem szidhatja a erndszert, ami most konzervatí meg keresztény, mert akkor a hazáját árulja el és különben is hogy jön ehhez. Nem zavar az sem, hogy egy dalban nem szoktunk precízen fogalmazni és fontos eleme a dolognak a túlzás is. Persze, ha a nem tetszik a rendszer :

hetivalasz.hu/itthon/tiz-bekezdes-a-vegzetes-elvakultsagrol-22553/

jobboldali változatát olvashatjuk, akkor az a jogos elégedetlenkedés manifesztációja lesz, miközben egy NEM dalszövegben ZSARNOKSÁGRÓL, VALLÁSÜLDÖZÉSRŐL és MEGNYOMORÍTOTT esetleg HALOTT EMBEREKRŐL van benne szó.

Röhejesek, gyávák és gerinctelenek vagytok, ezt az egészet abba kellene hagyni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:08:48

@politicus:

hát igen, valóban kurva jó, hogy kicsit vártál, csak az olvasással nem kellett volna, ugyanis virág et. már szarva közt a tőgyit.

„Azzal kapcsolatban sincs igazatok, hogy most ugyanaz zajlik, mint az elmúlt 20 évben minden kormányváltáskor, hogy az előző rendszer emberei repülnek és jönnek az új rezsim káderei. Nem hiszem, hogy ennyire nem értitek, hogy mi zajlik ebben az országban. Itt már rég nem a személyekről van szó, hanem a pozíciókról. Ha egy 2/3-os felhatalmazású párt úgy alakít át egy pozíciót, hogy az ott ülő ember mandátumát felemeli 9 évre és leváltását is 2/3-hoz köti, mellé téve, hogy amennyiben ez eredménytelen, úgy ő marad ott akár élethosszig. Azzal nem az a baj, hogy ezt az embert perpill Poltnak vagy Szalainak vagy akárkinek hívják, hanem hogy a következő kormány vagy kormányok (vö. választási rendszer átalakítása) és feltehetően a következő 2/3-ig ezek a pozíciók érinthetetlenek maradnak. Történjék bármi is. Ami itt zajlik az annyival több az elmúlt 20 év személycseréinél, hogy az ő kádereiknek nem lesz félnivalója: senki nem fogja tudni őket elmozdítani.”

értem én, hogy a robinmasterek haverok

TG69 2011.11.04. 11:09:51

@bz249: Ha lenne mellette valami komoly teljesítmény, akkor csak egy röhejes homokozója lenne ez a humán értelmiségnek/elitnek, de ez nálunk nincs így lebukott immár a ballib és a jobber szakértelem is. Ekkor már nem röhögünk, hanem félünk, hogy vajon milyen világba sodródunk egy-két évtized múlva. Egyébként a párbeszéd az nyugati civilizációs fundamentum. A fröcsögés nem az. Érdekes különben, hogyha ez a dal mondjuk 2007-ben születik, akkor itt mindenkinek tetszene, mert hirtelen minden sora IGAZ lenne. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:10:54

@kispufi:

remélem, jól kiokádtad magadat, és már nem fáj a kis pici pocikád.

de azért kiszűröm a hozzászólásodat, és ami a személyeskedésen túl marad, azzal vitatkozom, tessék, íme:

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.11.04. 11:13:05

csak gondolj bele a szituba: Robin Masters kollega harminc alatt van es valszeg harminc alatt lesz, amikor Viktort lehuzzak a wc-n es mint ahogymost, akkor is mindneki tudni fogja, hogy barmilyen szakismereteket is szerzett a Kodolanyin nemzetkozi kapcsolatokbol szimplan politikai kinevezett. Ez a kollega nagy valoszinuseggel ki lesz baszva a miniszteriumbol, (s nyilvan lesz helyette egy masik fiatal politikai kinevezett). 30 eves korara szakmailag leirta magat, hiszen mindenhol a versenyszferaban lesz valaki, aki tudni fogja, hogy munkaidoben maganvelemenyenek hangot.
Nem marad mas helyzet, mint helyezkedni a jobboldali cegeknel, de ott meg hirtelen tulkinalat lesz es kivanom Robin Mastersnek, hogy legyen eleg talpraesett amikor a Lazar fele szinten tehetseges es kepzett emberekkel kell majd versenyezni a pozicioert a Szazadvegben.
En ertem, hogy csalodas az egesz kormanyzas es a forradalom. Jobb nem is belegondolni, hogy mi lesz jovore, meg lehet lassan hasonulni a kormanyzati intezkedesek soraban es mar ott tartunk, hogy az elmult 8 evezes azt jelenti, hogy bizonygatni kell, hogy most nem mas, rosszabb a helyzet (lasd pelikan kommentjet). Raadasul a vezer sem allt ki az Astoriahoz, ami frusztralo lehet, mikozben Orslya hivo szavara (videojara) jo sok ember volt ott.

Elhiszem, hogy konnyebb mindenhol SZDSZ-t latni es lattatni. Viszont kivanom nektek, hogy idoben ki tudjatok szallni ebbol, mert akkor a kovetkezo 30-50 evben olyan csapdaba kerultok, mint a baloldali megmondo emberek.

En 30 ev mulva is tudni fogom, hogy Robin Masters nyakig benne volt a masodik Orban kormanyzas horrorjaban. Lehet, hogy egy remek szakember amugy meg tehetseges gyerek, de ahogy Szily mondta, ami egy teli gatyanak latszik es ugyis is viselkedik, az egy teli gatya. Az egesz sztori gerinctelen es tudom nagyon jol, ha valamelyik kormanyalkalmazott kiblogolt volna miniszteriumbol delben, alneven, tamadva a fideszt, a mandinert, vagy akarkit jobboldalrol. Fel letettek volna haborodva.

En sajnalom legjobban, hogy az ellenzek fontosabb lett, mint a kormany, holott a kormanyvaltas elott ez nem volt igy es pont a jobboldal kerte mindig szamon (jogosan) hogy miert az ellenzekkel kell foglalkozni.

TG69 2011.11.04. 11:13:59

@mavo: Ki fogunk írni egy népszavazást, amiben 2010-14 közötti időszakot felfüggesztjük és akkor mindenki repülni fog :).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:14:45

@TG69:

"ez nálunk nincs így lebukott immár a ballib és a jobber szakértelem is"

ezt legalább 5 éve verklizem, és pontosan ugyanennyi ideje kapom azt cserébe, hogy orbánfóbiám van, csak leplezem.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.11.04. 11:16:06

@TG69:
A linkelt írás épp úgy aránytévesztés, mint a nemtetszikarendszer. Mintha nem is a Mandineren jelent volna meg...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:17:45

@TG69:

és/vagy a ballerek is csinálnak maguknak valami fülkeforradalmat :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.11.04. 11:18:59

@mavo: Csendben, halkan, türelmesen mondom, ha kell annyiszor, hogy Te is megértsd: a fenti, általam idézett mondatodban - most már megengedőbb leszek (süt kinn a nap) olyan messze vagy a valóságtól, hogy azzal a Földet körbe lehetne rajzolni, és ezen az sem változtat, ha egy példát (SZA) kiemelsz a sok közül (amiben spec. igazatok van).

P.s.: ezerszer inkább RM, mint a másokat lebuzizó, "a seggét a Pázmányon áruló" jelzőkkel operáló egyes bloggerek. A barátainkat mi válogatjuk meg, mint az köztudott, Mavo.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:22:09

@TuRuL_2k2:

nem nem aránytévesztés, hanem egy hazugsággyűjtemény. ehhez képest a nemtetszikarendszer apró füllentésekből áll.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.04. 11:24:41

@politicus: nem értelek, egyik ironikus megjegyzés becsület és dicsőség dolga, másik ironikus megjegyzésért már szaladnál a tek-es haverokhoz ? bizonyos politikai inkorrektségek egyenlőbbek mint más politikai inkorrektségek ? akkora gerenda van a szemedben politicus, mint egy Kerényi Imre oltárkép.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.04. 11:28:56

@TuRuL_2k2: mintha a posztban emlegetett előttünkjárókonzervatívközépnemzedék két jeles képviselője követte volna el. értékelem amúgy az arénytévesztős megjegyzést. az megvan, hogy ez nem egy rap, ahol pl. a rímeknek is ki kell jönni ? :))) az 1967-es táncdalfesztivál számait is elemezék anno ideológiai szempontból.

Gorgiasz 2011.11.04. 11:35:29

Valóban lehet érezni némi háttér szervezést vagy talán csordaszellemet abban, ahogy az ifjú konzi közösség rászáll egyes témákra. Jobban szeretnék több kormánykritikát és kevesebb ellenzékkritikát olvasni. De amit írnak az ettől még nagy vonalakban ül.
A milla (ellentétben az LMP-vel) tényleg az SZDSZ reinkarnációjának tűnik. Persze a frontemberek mások, de a támogatók, a jelszavak és a holdudvar azonosnak látszik. Nem az a baj, hogy csak kritizálnak, és nem mutatnak reális alternatívát (ez nem is lehet egy mozgalom feladata), hanem az a baj, hogy rossz a kritika. Az egész a primitív indulatokra, a gyűlöletkeltésre és az üres jelszavakra épül. Persze valamilyen szinten ez minden népszerűségre törekvő politika része, a baj, hogy itt nincs is más.
Valóban az állásukat féltő közalkalmazottakra gondoltak, amikor félelemről dalolnak? Tényleg nem az MSZP féle rettegde éled itt újra? Valós problémák kerülnek itt elő (amiből sok van), vagy csak a régi jelszavak újraszövegezve?
Az LMP irányultságával én nem értek egyet, de ahogy csinálják amit csinálnak, az teljesen korrekt. Talán túlságosan is visszafogottak, ezért nem népszerűbbek. Vannak elképzeléseik, céljaik, és ezek mentén támadják a kormányt.
Ezzel szemben a milla azokat a dolgokat tudja csak felmutatni, amik szánalmasak voltak már az SZDSZ-ben is. Már a nevük is nevetséges. Tényleg a sajtószabadság a legnagyobb baj? És tényleg millióan vannak?

tábormegsemmisítő 2011.11.04. 11:35:33

Elolvasva ergé írását először nem tűnt annyira jónak, igaz rossznak sem, inkább csak megfontoltnak.

De a kommenteket látva igazat kell neki adnom a hangnem megválasztásában. A minden keze ügyébe akadt eszközt válogatás nélkül igénybe vevő, innen-onnan felkapott jelszavakat harsogó ifjúlibsi mozgalom célja ugyanis láthatóan a társadalom hiszterizálása saját céljai érdekében.

Persze az is lehet hogy én vagyok csak rosszhiszemű, és ez csak az önkifejezési formája egy narkón és Mancs-on felnőtt belvárosi generációnak? Akárhogy is, hiba volna átvenni a hangvételt, hisztériában úgyse lehet versenyre kelni velük.

Pelso.. 2011.11.04. 11:42:24

@tevevanegypupu: " talan nem mindig helyesen, de vegre képes változtatni? "
Forintosítsd ezt a szép változtatást, amely ugyan nem más, mint önnön bebetonozás, egyszer s mint kiállítva a saját bizonyítványt. Forintosítsd, mondjuk üzemanyagárban, reáljövedelem csökkenésben, adó emelésekben, államadósságban.

köszönni meg én fogok 2011.11.04. 11:48:34

"elég jó rálátásom van arra, hogy a másik oldalon, annak bizonyos liberális-baloldali aktivista köreiben milyen hamar elszakadt a cérna, s lett hamar a közös nevező az Orbán / Hoffmann / Matolcsy, lógni fogsz! természetesen ironikus felkiáltása."

Azért szakadt hamar a cérna, mert az orbánizmus igen hamar kimutatta a foga fehérjét. Ha visszanézel, tavaly novemberre már megvolt az önkormányzati választási rendszer saját testre szabása, az ÁSZ és egyéb vezető helyek feltöltése komisszárokkal, egy idióta köztársasági elnökké választása (Sólyom helyett), a manyup tagok vérlázító bezsarolása ("kiiratkoztak a nemzeti együttműködésből"), a bármilyen kritikára a "szóval te is komcsi vagy" sztenderd válasz minden szinten.

Hoffmann egyébként akkor még nem volt a trojkában, később került bele. Meg őt nem is a ballibsi ellenzék szívatja leginkább, hanem saját főnöke...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 11:50:47

@politicus:

"ha egy példát (SZA) kiemelsz a sok közül"

ha csak ő lenne egyedül, leszarnám. meg az összes hasonló faszfejt, na jó, poltot nem, ő már "bizonyított", csak éppen cseppet be lettek betonozva. és de, ilyen mértékű fejcserét még nem sikerült látnom (pedig 98-ban is éltem már), továbbá ilyen mértékben még senki nem fogta be a pofáját azoknak, vagy tüntette el azokat, akik beszólhatnának.

bocsika, de alkotmánybíróságot itt még nem heréltek, költségvetési tanácsból nem csináltak gittegyletet, alkotmánybírónak nem toltak be a feltételeknek nem megfelelő cimbit, nem akarták pártdelegált egyletté átalakítani, saját, különbejáratú. leválthatatlan arcokat rakni a legfontosabb pozíciókba, estébé.

ha ezek neked nem durvább mértékűe húzások, mint az eddigiek baszkódásai, akkor bocsika, de nem velem van a baj, hazugozhatsz bazmeg akár napestig is, leszarom.

kurva komolyan érdekelne, milyen műsort adtatok volna le, ha maszopék csinálták volna ugyanezt. vannak elképzeléseim.

továbbá. hatvanszázezredszer leírom, hogy robin elvtárs szösszenetében én leszartam a baszásra való felszólítást (mindössze a te, és az általad választott barátaid által ez ügyben alkalmazott kettős mércétől hányok kicsit), ugyanis a tartalma a gennyes. és bizony, nem csodálkozom, ha ezek után vincenték nem bánnak vele kesztyűs kézzel, nahát, mik vannak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 11:53:47

@köszönni meg én fogok: Vagyis semmi új Hornékhoz képest. Talán az, hogy akkoriban de facto nem létezett ellenzéki média.

Egyébként nem eltérve az eredeti felvetésektől: abszolút igazad van.

köszönni meg én fogok 2011.11.04. 11:55:26

@tábormegsemmisítő: "ifjúlibsi mozgalom célja ugyanis láthatóan a társadalom hiszterizálása saját céljai érdekében."

A saját célja érdekében? Mert nincs itt egy jogállamot szétverő és ezzel mindenkit szolgává nyomorító hatalom, ugye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 12:02:25

@TaTa86.:

"Vagyis semmi új Hornékhoz képest. Talán az, hogy akkoriban de facto nem létezett ellenzéki média."

ha én politicus lennék, akkor kapnád a nyakadba, hogy hazudsz.

tevevanegypupu 2011.11.04. 12:20:17

@Pelso..:

Melyik kormanynak nem celja onmaga bebetonozasa? Mindenek ez a nem is titkolt celja. Csakhogy ez a forintositas most nem a kormanyon mulik. Torvenyeken, hatarozatokon es rendszabalyokon lehet vitatkozni, de a "forintositas" sajnos nem a kormanyon mulik. Jelenleg a vilag penzbosege es sajat helyzetunk nem ad arra lehetoseget, hogy eletszinvonal javitasra vegyenek fel kolcsonoket. Erre Gyurcsanyeknak volt modjuk meg annak idejen Fekete Janosnak. Jelenleg meg kell elegednunk azzal amit minden kormany mond vagy hatvan eve: "most megszoritasok vannak, kis turelem, par ev es jobb lesz."

tábormegsemmisítő 2011.11.04. 12:20:25

@köszönni meg én fogok:
"Mert nincs itt egy jogállamot szétverő és ezzel mindenkit szolgává nyomorító hatalom, ugye?"

Akkor hadd idézzek neked Karsay Dóri egyik belső használatra készült nyilatkozatából:

"Amikor elkezdtem egyetemre járni itthon, 2003-ban, teljes apátia és csend uralkodott a magyar egyetemeken – legalábbis ott, ahol én tanultam. Azóta egy csomó pozitív változás történt, az például, amit a szegedi egyetemisták csinálnak – nyolcvanan éhségsztrájkolnak az oktatási reform miatt –, ott, ahová én jártam, teljesen elképzelhetetlen lett volna pár évvel ezelőtt. "

Vagyis ő maga állítja a beavatottaknak hogy sokkal jobb a helyzet mint az előző kormány idején. De a szájtáti tömegeknek már úgy adja elő, hogy mindenki fél, a haverok nemsoká disszidálnak, szomorú az egész hét meg a többi nyervegés, amit saját szavaiddal próbálsz itt nyomatni nekünk.

Köszi nem kérek belőle!

tevevanegypupu 2011.11.04. 12:29:57

@pancho_sanza:

Latom maga nagyon szivesen belefojtana robinmasterst egy kanal vizbe es leghobb vagya, hogy ugyan jelenleg harminc evet meg nem toltotte be, de soha a budos eletbe ne muljon el folule az az atok amit maga kimond ra. Egyebkent nem tudom hallott-e mar arrol, hogy "kotetlen munkaido", tudja az olyan, hogy ulhet bent valaki a munkahelyen ugy is, hogy eppen ujsagot olvas vagy blogot ir, aztan azt is megteheti, hogy hazaviszi a hivatalos anyagot es ejjel otthon dolgozik rajt. Jon es megy mikor kedve tartja, lenyeg, hogy a kiszabott munkaorak es a vallalt munka meglegyen. Szoval ez a "munkaidoben blogot irt es ezert fulladjon meg lehetoleg mama meg" kisse elhamarkodott. Torolje le a szajarol a habot es nyugi. Meg majd maga is dolgozhat miniszteriumban. Ahogy a magyar szavazokat ismerem lesz itt meg Gyurcsany Ferenc meg a Veres Jani hatalmon. Akkor aztan meg az is megeshet, hogy sajatkezuleg zarhatja tomlocbe robinmasterst. Tudja ma eppen november 4-e van..ugye milyen kar, hogy maguk most nem hivhatjak a szovjeteket segiteni? Bar lehet, hogy nem is jonnenek, Putyin eppen most nem a kgb szineiben jatszik.

köszönni meg én fogok 2011.11.04. 12:32:58

@tábormegsemmisítő:
Te nagyonhülye, a pozitív változás nem az oktatás minőségére vonatkozik, hanem arra, hogy akkor birkák voltak a diákok, ma meg tökösek, és ki mernek állni magukért.

Amiben a mostani kormánynak tényleg nagy szerepe van, mégpedig olyan módon, hogy annyi böszmeséget követett már el, hogy ez még a legbirkábbakat is felpiszkálta.

tábormegsemmisítő 2011.11.04. 12:48:12

@köszönni meg én fogok:
Nem tudsz olvasni, vagy minket nézel hülyének?

Mindegy, nem kellenek a hírmagyarázataid, szerintem még a birkanyáj is kiröhög téged

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.04. 13:02:56

Két mondat a szellemi polgárháborúról:
1) Ha beállsz az egyik oldalra és a másik oldal korrupt ostobáihoz méred magad, akkor anélkül érezheted magad okos és derék embernek, hogy meg kellene dolgoznod érte.
2) Mivel nem kell megdolgoznod érte, nem leszel sem okosabb, sem derekabb ember.

+1) A Mandiner meg sajnos elszúrta. Bezzeg az Ufi! Bezzeg a Reakció! Régen minden jobb volt. :)

köszönni meg én fogok 2011.11.04. 13:04:14

@tábormegsemmisítő: te jó ég, ez tényleg abszud.

Nem "benneteket" nézlek hülyének, hanem csakis téged. Fogalmad sincs, mit olvasol, nem érted, mert hülye vagy és végtelenül beszűkült.

Hol állított olyat a csajszi, hogy sokkal jobb a helyzet, mint az előző kormány idején? Hol?

Azt mondta, hogy az kiállás jobb, éppen azért, mert az általános helyzet szar.

Karvaly 2011.11.04. 13:08:23

@mavo: Rettenetes, sőt, borzalom. Az emberek itt addig nem kapnak a fejükhöz, amíg nem szembesülnek a filozófus-sztrájk következményeivel.

TG69 2011.11.04. 13:18:19

@TuRuL_2k2: De ha egy kis szerencsétlen dalocska így kiverte nálatok a biztosítékot, akkor ez a "dolgozat" ugyan miért nem? Ugye nem kell a szádba rágnom, hogy ez így nem teljesen kóser... Bizony most elbuktatok ezen, nem kellene túlragozni, ha nem megy a bocsánat, akkor lépjetek rajta túl csendben.

Tündér_Lala 2011.11.04. 13:20:53

A millás tüntetéshez kapcsolódva ezt írtam Kardos G. cikkéhez.

A hazai ballib megpróbál meglovagolni egy nyugati trendet (a kormány ellen felhasználni) amely tökéletesen hiteltelen, hiszen a magyar ballib pontosan azok kiszolgálója volt, akik/ami ellen nyugaton tüntetnek.
A gyerekek pedig semmit nem értenek az egészből, csak divatot követnek.

A kormányra vonatkozólag a kritikák egy (kis) része jogos. Ugyanakkor leszögezném, a mostaninál kevésbé súlyos nemzetközi gazdasági helyzetben Fletóék alatt már becsődölt az ország. A herdálás és a lopkodás árát ki kell fizetni. Hogy az fáj ? Hát persze.

A ballib hangadóival padig nem létezik kompromisszum, arról álmodozni dőreség. Ők az álláspontjukból nem engednek, a valódi árokásók ők, ezért kompromisszum csak önfeladással volna lehetséges. Ez száz példával igazolható. Saját tisztességes véleményt kell írni. Miért kellene igazodni bárki máshoz ?

Bell & Sebastian 2011.11.04. 13:36:58

Az a helyzet, hogy titkon minden jobber elirigyli az ellenoldal összezárását, telefonregiszterét és manipulációs képességét, amelyekkel képesek magukat felszorozni, szinte igény szerinti nagyságúra.

Egyet kellett volna csak lecsukni, a Ferit. De mivel nem sikerült, alaposan kinyílt a csipája a fiókáknak. Nagyon úgy tűnik, hasznot húznak Orbánból, adott nekik egy újabb esélyt. Lókukit vidék-város! Budapest.

TG69 2011.11.04. 13:42:02

@jotunder: Ja, lehetett volna a "disszidálnak" helyett "anyagi okokból szeretett, de most egy kicsit szar, hazájukat ideiglenesen elhagynak" is, még a szótagszám is hasonló nagyságrendű :).

Alighanem eaz verte ki itt a biztosítékot, hogy a hiteles kritika konzervatív kisajátítása megbicsaklott, amikor nem lehet rutin komcsizni egy babaarcú kislányt. Ekkor elkezdtek szarvasbőgni és ebben úgy látszik legalább profik.

Karvaly 2011.11.04. 13:47:06

@málnási:
"Vidék

Mennyire utálom ezt a gyanús ügynökfajtát, aki egy
körúti kávéház üvegablaka mögül, három külföldi újság
fölületes beavatottságából, s abból a tudatból, hogy az
embereknek pénzt is kell keresni és nemi életük is van,
mely általában nem különösen derűs, "fővárosinak" hiszi
magát; s lenézően emlegeti a vidéket, a vidéki stílust, a vidéki embereket. S nem tudja, hogy Kassán, háromszáz év
előtt, mikor a körúti kávéház helyén még pákászok jártak
az ingoványban, már szalonban ültek az emberek, s irodalomról beszéltek. Mintha nem a vidék adott volna mindent,
ami ebben az országban szellem, szemlélet, ami igazán
"fővárosi"! Mennyire megvetem ezt a pimasz és vacak "fővárosiasságot", mely obskurus dobogóiról hozzá
mer szólni az élet és a lélek dolgaihoz, s műveltsége
messze elmarad egy vidéki templom sekrestyésének átlagos és természetes műveltsége mögött! Mennyire lenézem
ezt a nyelvelő álurbanitást, ezt a törzsasztalos otthontalanságot, milyen szánalmas ez a fölény, milyen nevetséges ez az álértesültség! Egyre tudatosabban vagyok és maradok vidéki."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 13:56:26

@mavo: De mivel mavo vagy sunyibb módon hazugozol le.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 14:00:50

@tevevanegypupu: "Jelenleg meg kell elegednunk azzal amit minden kormany mond vagy hatvan eve: "most megszoritasok vannak, kis turelem, par ev es jobb lesz." "

Tudod az igazán röhejes, hogy én ezzel meg is elégednék, sőt erre számítottam.

Ehhez képest ezek a szarháziak már 1 és fél éve magyarázzák, hogy nemleszmegszorítás, meg ami van az nemmegszorítás.

Úgyhogy a kérdés joggal merül fel bennem: Miért néz segghülyének a kormány, mért nem mondja meg a Francót?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 14:35:40

@TaTa86.:

szinte vártam. :)

nem, nem hazugozlak le hülyegyerek, csak felhívom a figyelmedet, hogy ... hát szóval túlzol egy csöppecskét. korabeli ellenzéki sajtó volt, csak nem volt elegendő pénze és támogatója, így nem tudott olyan nagy lábon élni, mint most, és ezért időről időre becsődölt, majd újrakezdte. a végső lökést az ún. ellenzéki sajtónak az adta, hogy nem ellenzékben hozzábasztak egy rakat állami zsét, nem mellesleg szétbasztak egy egyébként már ellenzéki napilapot.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 14:38:11

@mavo:

nem mellesleg az ún. korabeli ellenzéki sajtónak lehetett volna elegendő támogatója, csak nem adtak rá zsét, hanem megvárták, amíg hatalomra kerülnek, és a sajátjuk helyett az állam pénzét adták oda nekik.

Karcolt lendület 2011.11.04. 14:40:34

1. Vári cikkének az összefoglalója, az ami azelmúltnyolcévben meg most is megfigyelhető: a kormánypártiként könnyű elhülyülni. Védhetetlen dolgokat próbál védeni, amivel kicseszik magával is és hosszútávon valójában kicseszik az általa támogatott politikai erővel is, mert nem kényszeríti önreflexióra saját oldalról jövő kritikával. Érdemes erre odafigyelni.

2. Dobray cikke túlzás volt, az MSZP kormány alatt voltam olyan jobboldali "civil" tüntetésen, ahol hasonlóan agyatlan baromságokat beszéltek a szónokok, kimondottan kínosan éreztem tőlük magamat.

3. A RobinMasteres balhé körülbelül olyan lényeges, mint amikor egy házaspár a fogkrém kinyomásának módján veszik össze. Mindenki védi a saját emberét és érvnek tűnő faszságokat hord össze. Bazmeg van egy affektáló polmarketing dal, meg egy beszólogatós bejegyzés. Naés? (Annyiban segített ez az egész, hogy tudom, nem szeretném, ha bármi közöm lenne a millásokhoz, pont ugyanaz a teljesen érthetetlen kovácspistikés mixe a szabadpiacosoknak és a minden hajléktalant - szavakban - keblükre ölelő többgenerációs belvárosi értelmiségnek, akiknél az egyetlen összetartó erő, hogy rajtuk kívül nincs szakértelem és a seggük helyén is fejük van. OK, Orbánék sem tettek sokat ennek megcáfolásáért.)

A Dörner-ügyről is pont ugyanez a véleményem: hiszti.

4. Azért a "félelem" kifejezést érdemes kicsit tágabb értelemben kezelni: a Fidesz kormányzása, forradalmi törvénykezése és nemszokványos gazdaságpolitikája az élet elég sok területét kiszámíthatatlanná tették, komoly bizonytalanság van sokakban a jövővel kapcsolatban. Nem, nem csak belpesti bölcsészekben, liberális színészekben és olyanokban, akiknek Simicska egy visszautasíthatatlan ajánlattal beszállt a vállalkozásába. Ezt a "félelmet" elég sokan érzik, szóval ezen gúnyolódni, ezt lekicsinyelni vagy letagadni nem túl bölcs, kicsit pártsajtó-szagú.

@tevevanegypupu:
Nem voltam nagy rajongója a Bajnai-kormánynak sem (nagyjából Gyurcsány és Orbán együtt érte el, hogy ő tünjön a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra), de a jelenlegi helyzetről legkevésbé ők tehetnek. És nem kell ahhoz kurva nagy marketing és tendenciózus cikkek sora, hogy az ember úgy gondolja, másfél év után a jelenlegi helyzetért már terheli némi felelősség a jelenlegi kormányt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 14:49:35

@mavo: Vagyis de facto nem volt ellenzéki sajtó.

(Még a Magyar Nemzetnek szoci volt a tulaja...)

Továbbra is sunyi vagy, de hát ez nem az én gondom.
Btw: hova tűnt a cinikus mavó?

bz249 2011.11.04. 14:49:50

@Karcolt lendület: "Nem voltam nagy rajongója a Bajnai-kormánynak sem (nagyjából Gyurcsány és Orbán együtt érte el, hogy ő tünjön a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra), de a jelenlegi helyzetről legkevésbé ők tehetnek."

Hat azert a 2009-es es a 2010-es koltsegvetes sem volt egy sikertortenet (az elobbinek ugye ketszer emeltek meg a hianyceljat, hogy vegul azt is tullepjek... az utobbi meg, szoval maradjunk abban, hogy volt a Fideszen tulmutato oka az oszi adodompingnek). Persze teny, egy ev alatt korlatozott mandatummal nehezebb emlekezetes marhasagokat csinalni, mint egy ketharmados fulkeforradalom tamogatasaval.

Amugy osszevetve Papandreu-val egeszen konszolidalt a magyar politikai osztaly. Ekkora boszmeseget (egyelore) meg senki se csinalt nalunk.

Diocles 2011.11.04. 15:22:53

Kedves ergé, kedves Turul!

Ha már a mandiner-szerk a téma, én azt kérdezném, észrevételezném, h meddig tűritek még, h a szerzőtársaitokat itt virtuálisan "lekaraktergyilkolják"?

Meddig tűritek, h közzétegyék a személyes adataikat, majd pedig ezt követően fenyegető kijelentések is elhangozzanak? Az "elkövető" nickek szinte ezt már visszatérőleg teszik, semmi reakció nincs erre, sőt, továbbra is itt bájolognak veletek.

és most nem a Robin M. -féle afférra gondolok, amit magam is elítélek, hanem arra, h itt lassan már közzétették tölgy, lelkylola, Kínai Kálmán egész családfáját, munkahelyét, foglalkozását, és mégsem történt semmi! Mindez pedig csak az, amit én itt láttam, mert hetente egyszer-kétszer kukkantok be, gondolom ez csupán a jéghely csúcsa.

(ja, ennyit egyébként arról, h "kinek kell félnie", gondolom Kínai Kálmánnak nem köszönték meg a cikkeit az munkahelyén, már persze ha a "jóakarója" igazat mondott a személyazonosságáról. Apropó, kiálltatok Kínai Kálmán mellett? Vagy holnap már az ő személyes adatait is lehozzák a hvg-ben, majd jön a petíció az elbocsátásáért? Meddig megy ez, meddig mehet ez tovább? Ki fog így írni hozzátok?)

Ha már Kerék-Bárczy..., engedné-e ezt Kerék-Bárczy Szabolcs szerintetek, ami itt megy?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 16:04:22

@TaTa86.:

tényleg azt képzeled, hogy ha unásig ismételgeted, hogy de facto nem volt, akkor tényleg nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 16:05:56

@Diocles:

nem tudom, csak másodkezi információim vannak arról, hogy nevezett urak kilétét különösebben nem kellett felfedni, de lolácska speciel saját maga volt szíves kiadni a kilétét.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 16:24:15

@Karcolt lendület:

a kettes ponthoz: az egy dolog, hogy egy tüntin ki mit szónokol, ám ne feledjük, pár éve a mandineren még jó dolog volt a tünti. opp, mindig elfelejtem, hogy ők valódi individuumok, tehát átfogalmazom: pár éve még voltak olyan mandineresek, akik szerint a tüntetés nem rózsadombi ájpodos hülyegyerekek szórakozása.

Diocles 2011.11.04. 16:26:35

@mavo:

@mavo:

ha néhány ember (főleg a szerzőtársak) esetleg (!) tudják, h ki az illető, az nem azonos azzal, ha valaki(k) mondjuk egy index-címlapnál, ország-világ előtt bekommentelik, h ki az illető, hol dolgozik, ki az anyja, stb. Gondolom ez nem vitatható.

ez volt a Kínai Kálmán-féle ügyben is, ugye Kínai írt egy publit, majd erre valakik bekommentelték a nevét, címét, munkahelyét, valamint közölték, h felhívják a munkahely figyelmét is erre a cikkre.

a szerkesztőség nem tett semmit ez ellen, pedig ilyen esetben ez a minimum szerintem, de emlékeim szerint még este is ott virítottak Kínai (állítólagos) személyi adatai.

Kínai egyébként cáfolta, h ő lenne az a személy, tehát az sem igaz, h "hiszen ez tudott volt".

még örülhet, h nem rúgták ki, nem petíciózták ki a melóhelyéről. és ez csupán egy eset a sok közül, amit én láttam, pedig nem lógok ezen a blogon, annyira azért nem érdekes.

tevevanegypupu 2011.11.04. 16:30:24

@TaTa86.:

Csalodtam en is. Hogy a tartozasokkal mi a helyzet, abban nem vagyok szakerto, fogalmam sincs kinek van igaza. De azt viszont meg tudom itelni, hogy a fidesz kommunikacioja szornyu. Ennyi tehetsegtelen magyarazkodast meg soha nem hallottam. Most nem tudom ez azert ennyire rossz mert a fidesz nem tud hazudni((:, vagy azert ilyen feltuno mert az mszp-szdsz viszont baomi tehetseges hazudozasban..Mindenesetre kenytelen vagyok elismerni, hogy nem ezt vartam..

tevevanegypupu 2011.11.04. 16:30:24

@TaTa86.:

Csalodtam en is. Hogy a tartozasokkal mi a helyzet, abban nem vagyok szakerto, fogalmam sincs kinek van igaza. De azt viszont meg tudom itelni, hogy a fidesz kommunikacioja szornyu. Ennyi tehetsegtelen magyarazkodast meg soha nem hallottam. Most nem tudom ez azert ennyire rossz mert a fidesz nem tud hazudni((:, vagy azert ilyen feltuno mert az mszp-szdsz viszont baomi tehetseges hazudozasban..Mindenesetre kenytelen vagyok elismerni, hogy nem ezt vartam..

tevevanegypupu 2011.11.04. 16:32:48

@Karcolt lendület:
Egyet ertek. Terheli. De ettol fuggetlenul azert kicsit tul nagy - es szerintem neha mintha veszelyes is lenne - az ellenzek hiszteriazasa.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.04. 16:33:39

@Karvaly:

Zsír, király, sirály! :-D (...) :-D (...) :-D ...

Akármerre indul is az ember, mindenütt csak mucsaifasisztanácirásszitáántsémitába botlik! Azt a k*rva múltat tényleg el kéne már végképp törölni![....................../.]

ü
bbjnick

NagyLevin 2011.11.04. 16:40:08

Kedves Gellért!

A népi-urbánus csak pontatlan metafora volt. Ott leginkább az állandóan témává tett, ellenidentitásként a vitába bevont szociológiai háttér ásott árkot a két tábor közé (sznobok és parasztok, ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta), ennek bizonyos retorémái torzítva továbbélnek, megjelennek a mai közbeszédben, miközben a vita valódi tétjei réges-régen elenyésztek. De a szociológiai háttér túlhangsúlyozásával, (az én csoport jogosult és képes kizárólag a magyar nemzeti kérdések vagy a voltaképpeni európai fejlődés megértésére, tárgyalására), ez megmaradt. Ez nincs jól, mert szellemtelen és kölcsönös méltatlanságokat generál folyvást. Én azt bátorkodtam mondani, hogy Ti mostanság nem segítettek, hogy ez kevésbé legyen így, elkezdtétek használni ennek a szótárnak bizonyos elemeit. Más is, persze, de engem épp az érdekelt itt, hogy Ti nem erről és nem így fogtok beszélni terveitek szerint és gyakran nem is tettétek. Igen, ne gondoljuk, hogy mi okosabbak vagyunk az előttünk lévők egész nemzedékeinél, de azért eleve ne adjunk fel mindenféle reflexív késztetést csak azért, mert Németh László vagy másrészt Ignotus Pál nem bírtak el valamivel. Azt gondolni, hogy ha ők bizonyos tekintetben tévedtek, akkor nekünk is kell, nem tekintélytisztelet, hanem bálványimádás. Én nem minden dologk végső és minden további problémát örökre kiküszöbölő megoldásáról beszélek, ami az ÉSZ NAGY TERVÉNEK folyománya leszen, hanem bizonyos kérdések mérlegeléséről és hatékonyabbnak vélt kezeléséről-megértéséről. A lógni fogsz és a többi nagyon gáz és ebben szoildáris is vagyok (sortűz meg egyebek), nem indokolja, de menti valamelyest a döbbenetes erejű kormányzati agresszió, amelynek torz lélektani ellenhatása, éppen úgy, mint Dániel Péter ellenszenves baromságai.
Ez a másik ügy. Ez a hatalom, ahogy Orbán sokszor hangsúlyozza is, az erőben hisz. Abban tehát, hogy partnerünk ellenség, akivel nem megegyezni kell, mérlegelni, hogy valami igaza neki is lehet, az övé is csak egy szempont, hanem lenyomni. Senkivel nem lehet együttműködni, mert objektíve vagy velünk vagy ellenünk. Lásd Sólyom László ügyét vagy az Alkotmánybíróságét. Visszaszólsz, visszakézből beverjük a pofád, hogy többé ne nagyon ugass bele a dolgokba. A hírhamisítóban megbízunk és kinevezzük, aki végzi a dolgát, tehát kérdez, azt megalázzuk, megfélemlítjük, kirúgjuk. Az erő kultúrája szükségképp a kushadás kultúrája is, ennyiben az, amit uram-bátyám világnak hívsz és ami valóban túlélte a vármegyét a megyei-járási párttikár alakjában egészen az MSZP-s kiskirályok bukásáig, az most nem a maguk medrében folyó szokásos disznóságok továbbcsordogálása, hanem központi, célzatos kushadás-igény. A kultúrkampf nem a Fidesszel kezdődött, de brutálisan fokozódott a "liberális, Soros-életműdíjas" filozófusok elleni támadásban, amelyről legalább annyi elmondható, hogy súlyosan pontatlan volt több ponton, szelektált vélt világnézeti alapon a nyertesek között és hogy kussol a Nemzet egy nyilvánvalóbb, közvetlenebb és azonos értékű pályázat kapcsán, melyet fentebb linkeltem és Pálinkás hagyott jóvá személyesen. Ez azért új minőség. Ahogy Dörner is, tudom, tényleg írtatok róla egy korrekt posztot. És a mindenfajta kulturális kiadások jóformán teljes beszüntetése is, amely múzeumok, íróegyesületek stb működését kérdőjelezi meg. (A hvg kapcsán azért az einsatzgruppe kicsit erős volt, ha én írom, simán bérrettegés lett volna). A matyó, mutyi stb helyett ajánlanak "nemzeti minimumot" a dalban, továbbá arról beszélnek, hogy tök szar a bosszú, ne érezd magad rosszul, hagyd a balt meg a jobbot stb. A matyót nem félredobják, hanem azt mondják, hogy egy működő társadalom praktikus konszenzusai lehetnének a nemzeti közösség egybentartói, nem a népviselet-elsősorban. Én a népi kultúra azon szegmensét, amelyet ismerek, szeretem, a népdalok, amelyeket anyám-nagyanyám énekelt, a nyelv legmélyebb rétegeit idézik fel, a gyerekkort, semmi nem tartozik erősebben hozzám, mint ezek anyanyelve és "anyadallama". De a néprajz és a csoporttudat muzealizálása nem szerencsés, magyar népi kultúra akár a graffiti is. Orbán Ottóval értek egyet: magyarok.freeblog.hu/archives/2009/02/03/Orban_Otto_-_A_magyar_nepdalhoz. Én nem érzem nagyon bántónak ezért a matyós sort, de ha mégis, ha szerinted az, akkor ne haragudj, aligha volt szándékos - a többi, békéről beszélő sorból kiindulva - a bántás a szervezők részéről. Gellért, azt állítod, ez a "rendszer" nem pártállam. Akkor miért vársz el lojalitást azért cserébe, hogy egy alkotó alkotótevékenységét finanszírozzák? Az elmúltnyolcévben is, természetesen, minden magát jobbosnak valló írószervezet részt vett a jelölési-döntési folyamatokban, kaptak Gyurcsányt nem szívlelők ösztöndíjakat, aztán nem tetszett nekik a rendszer. Az állam nem politikai lojalitást, hanem művészi tevékenységet finanszíroz. Nem a rendszertől vagy a rendszerért kapta J.T a pénzt. Szerintem jól teszi az állam, ha kultúrát finanszíroz, bár mintha mostanában szívesen abbahagyná (Igen, én is kaptam ilyen ösztöndíjat régebben). Az, hogy ezt a Nemzet "kinyomozta", szintén a véleménnyilvánítás megbosszulása. Nem azért kell ezt vagy azt tennetek, gondolnotok, mert a libsi véleményterror és kápója, én ezt akarom, nem nekem kell "megfelelni", hanem, ha gondoljátok, bizonyos normáknak, szokásrendeknek, konvencióknak, konszenzusoknak, ez, ha nem hívom úgy, hogy PC, aligha idegen vonzalmaitoktól, hiszen nem vagytok szabados "polgárpukkasztók", öncélúan lázadó nihilisták. Én erről akartam beszélni a stiláris kérdésekről szólván. Én nem azt kértem számon, hogyhogy nem értünk egyet, ez eddig sem zavart. Sehol nem beszéltem arról, szerintem hogy kell viselkednetek, hogy "rendes jobboldali hang", "európai konzervatívok" stb legyetek. Amúgy Ti is rendszeresen megállapítjátok (legutóbb, ha jól emlékszem, a konzin), hogy a honi liberálisok nem is igazi liberálisok. (Én amúgy inkább halványbaloldaliként írnám le magam). Köszönöm a - tényleg - kedves hangvételű választ, barátsággal:
Gyuri

U.i: Gellérttel - a kommentelők megnyugtatása végett - nem szoktunk együtt sörözni és világösszeesküdni, viszonyunk távoli jó ismerősök viszonya, no para(san), kedves ideológiai kontrollmániás napközistanárok, nem keveredett rossz társaságba.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.04. 16:47:03

@poszt: Ergé, sok dologban igazad van. Kedves mandineresek, egyáltalán nem baj, ha megírjátok, hogy az ellenzék (is) szánalmas, és az sem baj, ha kipellengérezitek a továbbélő SZDSZ-es mentalitást és gondolkodásmódot. :)

Három másik dolog a baj:

1) Magától értetődőnek veszitek, hogy "ti mind egyéniségek vagytok", és hogy ezt majd az olvasók is így látják: disztingválnak a szerzők között, és nem kollektívát látnak a Mandinerben. Csakhogy ez nem így van. Az olvasók általánosítanak. Némi joggal, hiszen egy közösség vagytok, egy blogra írtok. Így pedig már másképp fest egy tüntetőket és liberálisokat bíráló vagy kifigurázó poszt, ha előtte egy társatok egyenesen a minisztériumból otrombáskodik.

2) Elvileg nincsen semmi rossz abban, ha valaki 27 évesen minisztériumi főosztályvezető-helyettes. Lehet, hogy tényleg olyan tehetséges és jó munkát végez. Abban sincsen semmi rossz, ha valaki az orbánviktor.hu-t szerkeszti. Ha korrekt, piaci áron végez korrekt munkát, akkor teljesen védhető a dolog. De az ilyet jobb előre tisztázni, és nem megvárni, hogy kiderüljön. Főleg ha az, aki csinálja, maga sem lát benne kivetnivalót. Amikor pl. Tóta elvállalta a Modern Képmeséket, azonnal posztban tette közhírré (itt: w.blog.hu/2007/09/26/talalkozas_egy_fiatalemberrel ). Ebben az egyetlenegy dologban követni lehetett volna a példáját. Így viszont nézhetünk, hogy legközelebb melyik Mandiner-szerzőről mi derül ki. :(

3) A blog mellett egy büdös trollcsárdát üzemeltettek, amely ugyanazt a nevet viseli, mint a blog.

Ja, és nehogy bármilyen bírálatot vagy észrevételt úgy értsetek, hogy valaki meg akarja nektek mondani, hogy milyenek legyetek. A ti dolgotok, hogy ezekből mit fogadtok meg, mit cáfoltok, és mit hagytok figyelmen kívül. Persze azért annyit leszögeznék, hogy ha Kerék-Bárczy Szabolcs lesz belőletek, akkor soha többet nem kattintok ide. :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.04. 16:55:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

"A magam részéről továbbra is olyan szabadelvű és konzervatív firkász maradok, aki tiszteli és élvezi a nemzetközi és a magyar (a népi és az urbánus) kultúra és szellemtörténet gyümölcseit, a vélemények sokszínűségét, a hol emelkedett eszmecserét, hol életszagúan kemény vitákat." --- írod.

Mindenek előtt szögezzük le, mivel nem ismerjük egymást, így meg sem sérthetjük egymást!:-) Egy véleményt véleményezek (szavaimban semmi személyes motívum nincs).

Sz'val: Mivel fentebb (a kommentsorban) beidéztetett Márai, hát, idézzük meg Márait! Képzeld el, hogy Márai elolvassa (ezt) a posztodat! Megvan az arca, a tekintete? Elolvassa és (valószínűleg) nem mond semmit. De mit mond a tekintete? Látod? Én látom. Én ezt olvasom ki a tekintetéből: Akár tudatában van, fiatalember, akár nem, Ön nemkicsit korrumpálódott!

ü
bbjnick

TG69 2011.11.04. 17:05:49

@NagyLevin: Valahol itt van a probléma gyökere. Leírja valaki, hogy matyó, mutyi és a jobberek összeszarják magukat. Érdekes, mert nálam is megvan a magyar népi kultúra mély identitásképző mozzanata, nővérem egy első osztályú néptánccsoport tagjaként ismertette meg a magyar néptáncot a külfölddel. És ez olyan fontos dolog számomra, hogy én mindig libabőrös leszek, ha autentikus magyar népzenét hallok. De ettől függetlenül nem érzem azt, hogy ez olyan szent dolog, amit nem lehetne bizonyos kontextusban kinevetni. Igen, ha választani kell egy modern kiegyezés, vs múltbafordulós magyarkodás között, akkor mindig az elsőt választom, mert kiegyezni érzelmekkel nincs semmilyen jogalapom. És akinek nincs meg ez a gyökere azt is elfogadom magyarnak, mert végtelen dologban lehetséges együttműködni, de a legfontosabb mindig a jelen és az, hogy mit csináljunk együtt azzal az átkozott sok idővel, amit együtt kell eltölteni. Én pl sokat olvasok mandiner posztokat és még mindig a többsége tetszik :). De az most a legfurcsább, hogy mennyire nem értik ennek a dalnak az értelmét...

TG69 2011.11.04. 17:10:43

@bz249: Végülis, ha a legszarabbal vetünk össze valamit, akkor nem nehéz győztesnek kijönni belőle. De itt ügye nem erről volt szó, hanem arról, hogy rögvest mi leszünk a legjobbak, legversenyképesebbek stb. És pl volt sok lehetőség erre, de ez a politikai osztály a saját hülyeségének a fogja és ez egy lemaradó országban luxus. A németeknél is az, de nálunk sokkalta inkább.

TG69 2011.11.04. 17:17:35

@Holger Hartland: A blogger közösségekben van egyfajta furcsa kettősség, ami egyrészt a zárt/baráti írói tevékenység vs a nyílvános reflektálásból adódik. Végülis írhatnák egymásnak emailben a cuccost, de ők mégis a nyílvános megmérettetést választják. Ez pedig evvel jár, a burából kitekintve rájöhetnek, hogy a világ nem teljesen úgy működik, ahogy az a búrából látszik. Ettől a szarbbak megsértődnek, a jobbak meg tanulnak :).

bz249 2011.11.04. 17:20:55

@TG69: nono ovatosabban azzal a legszarabbal, merhettem volna Zimbabwe-hoz is a politikai osztalyunkat. ;)

Egyebkent jo regota mink vagyunk a legtutibbak a vilagon (egyebkent nem feltetlen baj az onbizalom, marha tenyleg onbizalom lenne, mert az a komponens hianyzik belole) ez egy ilyen hagyomany itt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 18:01:57

@Diocles:

ez tipikusan elég sok állítás egyszerre.

konkrétan lola postokat írt, amikből elég egyértelműen kiderült a személyazonossága.

tisztázunk valamit. a valódi személyiség közzétételével egyébként abban az esetben én sem értek egyet, ha az ellentétes az illető szándékával. konkrét estre térve jótündér azt állította, ő nyilvános helyről szedte az információt, és nekem ebben nincs jogom kételkedni

robin masters ügyében ambivalensek az érzéseim, mert egyrészt valóban etikailag megkérdőjelezhető a személyazonosság publikálása, másrészt etikailag legalább ennyire megkérdőjelezhető, hogy egy pártkáder a kormánypártnak köszönhető állásából írogat ellenzékfikázó izéket. mellesleg robin master polgári nevét éppen a mandier rakta ki a facebook csoportjára még anno ufi vagy reakció néven, ami azért eléggé árnyalja a képet.

tölgy és kk&&tt ügyében nincs elég információm.

betyár (törölt) 2011.11.04. 18:03:06

@Alfőmérnök:
1. kurvára lehet azon besértődni, ha azt mondják, hogy mesügék vagytok fijjúk, amikor ezekkel szóba álltok és utána még hátat is fordítotok nekik, csak éppen fölösleges.

2. szintén kurvára lehet megsértődni azon, ha valaki szóvá teszi, hogy bizony fijjúk, hiba ezekkel együtt lógni, bár nyilván nagyon trendi, de azért mégsem kéne őket a bizalmatokba avatni, mint a mellékelt példák mutatják, csak teljesen fölösleges.

3. tudomásul kell venni, hogy ezek az Ügyért harcolnak, és ha az Ügyről van szó, nincs bennük könyörület az egyes emberrel szemben.

ezt @málnási: elég plasztikusan megfogalmazta.

4. nem váriék vannak beszarva, hanem a mandíneresek. nem akarják elfogadni hogy nem lehet egyszerre b..ni is, meg szűznek is maradni. pedig előbb-utóbb vége a pettingnek és dönteni kell.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 18:21:32

@betyár:

"bizony fijjúk, hiba ezekkel együtt lógni"

most már igazán érdekelne, kik ezek az ezek.

"tudomásul kell venni, hogy ezek az Ügyért harcolnak, és ha az Ügyről van szó, nincs bennük könyörület az egyes emberrel szemben"

ó, igen. robin masters egy iciripiciri hibát sem ejtett. :) és írja mindezt egy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 18:23:04

@mavo:

disclaimer: nem értek egyet minden betűjével. de szívemből szólt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.04. 18:28:39

@málnási:

hát ja, az utóbbi két évtized arról szólt, ahogyan a liberálisok diadalmasan leigázzák a nemliberálisokat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 18:43:04

@tevevanegypupu: Szerintem nincs gond a Fidesz hazudozási képességeivel, pl 2006ban sokan bevették, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve, meg 14. havi nyugdíj, csak Gyurcsány nem egyszerűen profi volt a hazudozásban, hanem virtuóz zseni.

Most egyszerűen arról van szó, hogy nem lehet hazudni. Még Gyurcsány sem tudna.

Hogy a Fidesz miért próbálja meg mégis? Egyre inkább az az érzésem, hogy azért mert konkrétan ennyire ostobák, gondolkodásképtelen droidok, akik másra fizikailag nem képesek, mint az addig bevált panelek ismétlésére.

@mavo: "tényleg azt képzeled, hogy ha unásig ismételgeted, hogy de facto nem volt, akkor tényleg nem? "

Nézd, a vita úgy működik, hogy az egyik fél ír valamit, a másik próbálja cáfolni, erre aztán megint lehet valamit reagálni.

Te arra, hogy "de facto nem volt ellenzéki média" leírtad, hogy tényleg nem nagyon volt, mert...

Mégis mit írjak arra, hogy te leírod, hogy hazudok és hülye vagyok, de egyébként igaz, amit írtam?

Hát leírtam még egyszer, gondolván 3. nekifutásra csak sikerül válaszolnod, vagy legalábbis szórakoztató módon térsz ki a válaszadás elől.

Nos, nem csalódtam.
(Ezért is kedvellek jobban, mint a Fideszt.)

Diocles 2011.11.04. 19:35:18

@betyár:

"bár nyilván nagyon trendi, de azért mégsem kéne őket a bizalmatokba avatni, mint a mellékelt példák mutatják, csak teljesen fölösleges."

erre próbáltam magam is rákérdezni: Vajon honnan, kitől tudják ily feltűnően jól egyes ún. liberális nickek az összes mandineres szerző személyazonososságát?

és miért van az, h minden további nélkül idekommentelhetik, sokszor fenyegetőzve (!), a szerkesztőség meg nem tesz semmit, noha (gondolom, én legalábbis ezt tenném) azért illene megvédeni a saját haverjaikat, szerzőtársaikat?

"nem váriék vannak beszarva, hanem a mandíneresek. nem akarják elfogadni hogy nem lehet egyszerre b..ni is, meg szűznek is maradni. pedig előbb-utóbb vége a pettingnek és dönteni kell. "

nah, erre magam is kíváncsi leszek.
ergé azt írja, h nem akar elkerékbárczysosodni (bár gondolom eleinte maga Kerék-Bárczy sem akart :), de dönteni kell, most ugye (mint mindig:) különleges időket élünk, az európéer konziknak fel kell ismerniük az idők szavát, látniuk kell majd, h az "Olajfa" jobb, mint a Patás, vagy a "nácikat kinevező Tarlós", stb.
dönteni kell, h rezsimszolgák lesznek, vagy európai értelemben vettek!

a legkevésbé sem lepne meg, ha kerékbárczysosodás lenne ebből, legalábbis néhányak (nem a Kínai) részéről.

tevevanegypupu 2011.11.04. 19:42:22

@TaTa86.:

2006-ban nem eltunk rosszabbul, de bezzeg most 206 miatt valami nagyon borzasztoan rosszul elnek nagyon sokan. Nem hiszem, hogy tehetsegtelenek vagy nem ertenek hozza, unos untig ismetelni kell, hogy az elso fidesz kormany alatt Koep-Europaban a legjobbak voltunk. Most nem a fidesz miatt allunk ennyire rosszul, az is nyilvanvalo. Hogy a fidesz hazudik es ezzel onmagat probalja igazolni az nem tul jo politika, hiszen azert a jozanabb tobbseg latja milyen helyzetben van a vilag es benne mi. Viszont fogalmam sincs rola, hogy az oszinteseget hogy birnank el. Marmint ha beszamolnanak a valosagrol, arrol, mi kovetkezik majd es foleg meddig..

betyár (törölt) 2011.11.04. 19:55:39

@Diocles:

"Vajon honnan, kitől tudják ily feltűnően jól egyes ún. liberális nickek az összes mandineres szerző személyazonososságát?

és miért van az, h minden további nélkül idekommentelhetik, sokszor fenyegetőzve (!), a szerkesztőség meg nem tesz semmit, noha (gondolom, én legalábbis ezt tenném) azért illene megvédeni a saját haverjaikat, szerzőtársaikat?"

vajon felmerül-e bennük, hogy mi a különbség a hvg-s újságíró (aki leleplezte RM-t) és a tudjukki között, aki kommentelők után kukkol mindenféle módokon. az eredmény ugyanis megegyezik: leleplezés és feljelentés bizalmas információkkal visszaélve.

úgy látom, az értelembevettség felé hajlik a dolog, de remélem, tévedek:)

kispufi 2011.11.04. 20:52:51

@mavo: az üldözési mánia betegség, aki ilyenben szenved, nem lehet nem megbántani. ha meg nem betegvagy, akkor beteges, betegesen sértődött, megbántott, emberek közé nem való. holott én se védek semmi védhetetlent, de hát kigőzölgéseiddel érdemben nehézz mit csinálni. az meg, hogy épp te beszélsz okádásról, istenem, olyan projektálás-jellegű, a franc tudja, olyan gyurcsányos. csak nem?!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.04. 21:07:44

@tevevanegypupu: Ha már Fidesz, akkor egy focis hasonlat: olyan ez, mint amikor egy klub egy tornagyőzelem után eladja a legjobb játékosait, kirúgja az addigi edzőt, és a többi tehetség is elbízza magát.

Igen, az a csapat jó volt 4-8 éve de most már kutyaütők.

Orbán szvsz kiégett, a többiek belefásultak a szerepükbe, új arcok nem nagyon vannak. Nincs versenyszellem, nincsenek pozitív impulzusok, csak a status quo, és a pozíciók foggal körömmel való védelmezése.

(Most komolyan, annyira szánalmas lett ez a társaság, hogy én Lázáron kívül még utálni sem tudom őket, sőt Matolcsyt, Hoffmannt meg Orbánt néha kifejezetten sajnálom.)

tevevanegypupu 2011.11.04. 22:25:34

@TaTa86.:

Van abban sok igazsag amit ir, valoszinuleg tenyleg megkeseredtek. A ketharmad euforiaja utan rajottek, hogy nemigen tehetnek semmit. Orban probalkozott, de sajnos minden probalkozas elott elojottek olyan torvenytervezetekkel, amikkel azonnal tele lett a liberalis magyar es kulfoldi sajto, es ezzel - bar a rendeletek egy resze szukseges volt - azonnal el is vagtak az eselyeiket arra, hogy a lenyegrol targyalhassanak. Nem engedtek nekik semmit, kifejezetten ellensegesen bantak Orbannal es a fideszszel az Unioban is, es az orokos vedekezes es a tamadasok nem csodalom, ha feloroltek. Abbol amit elterveztek szinte semmi nem lett, mert nem engedtek. A ketharmad kulonben is megorjitett mindenkit, irigyeltek Orbanektol, ugyan melyik kormanynak sikerult ilyesmi Europaban? Ezert aztan jottek a diktaturaval, az egypartrendszerrel stb..Vorosiszap, arvizek, Gyongyospata, rendorszakszervezetek, milla, gyulolkodo nagypofaju liberalisok , a torvenytelensegek bizonyitasa..es meg csak alig ket ev telt el. Ugye ennyi ido alatt nem nagyon lehet csodat tenni ebben a vilaghelyzetben es abban a mestersegesen fokozott gyuloletben amit el kell viselniuk. Orban pedig meltosaggal viselte az egeszet, egyetlen serto vagy udvariatlan mondatot nem mondott azoknak, akiknek pedig minden vagyuk az, hogy bedongoljek a foldbe.

bz249 2011.11.04. 23:02:48

@tevevanegypupu: "Orban probalkozott, de sajnos minden probalkozas elott elojottek olyan torvenytervezetekkel"

Mar Yoda mester is megmondta, hogy tedd, vagy ne tedd, de ne probald. Nagyon pontos diagnozist adott a masodik Orban-kormany kudarcanak az okairol. Ugy alltak hozza a dolgokhoz, hogy jo lenne, ha sikerulne, de ha nem megy, hat ez van.

Fele ennyi harcot kellett volna elkezdeni, de azokat vegigvinni. Vagy, ha a feleennyi is sok, akkor negyedennyit. Belekaptak egy csomo mindenbe, de soha sehol nem mondtak, hogy ez marpedig van olyan fontos, hogy akkoris elvisszuk a vegjatekig, ha piros ho esik. Valoszinuleg azert, mert valojaban egyik sem kierlelt koncepcio utan elfogadott terv volt, hanem egy otlet, amit erdemes megprobalni, max. nem jon be.

Alfőmérnök 2011.11.04. 23:17:00

@betyár: Most ha gonosz akarnék lenni, megkérdezném, hogy kik azok az "ezek" (és milyen "ügyért" harcolnak)*, de inkább nem teszem. :)

Nem együtt lógnak velük, hanem szóba állnak. Megpróbálnak kommunikálni, hátha nekik sikerül, ami a ti nemzedéketeknek nem. Lehet, hogy még tanulnak is tőlük valamit.

Amúgy igazad van, van bennük egy görcsös megfelelési kényszer. De aki a médiákokba be akar kerülni, annak valamilyen szinten meg kell felelni a ballibek elvárásainak. Ez gy ilyen világ. A másik út a kurucinfó, vagy a barikád. Vagy gerillablogot csinálni max. napi 100 olvasóval.

*kurvára elegem van a homályoskodó, célozgatós, összekacsintgatós megfogalmazásokból

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.05. 00:19:52

@tevevanegypupu: Könyörgöm, ne kezd( folytasd) te is ezt a gyurcsányista lemezt. A zellenzékahibás!

Jaj, szegény Fideszt bántják a gonoszok! Egyem a kicsi szívüket! Hát lehet ilyet?

A kormány leginkább azért van hatalmas sz*rban, mert 9 és fél éve hazudoznak, és nincsen olyan félmondatuk, amit ne lehetne azonnal ütni egy 2évvel ezelőtti Fidesz-nyilatkozattal.

Továbbá azért, mert 9 és fél éve b*sznak kormányprogramot írni.

Koherens mondanivaló? Hosszútávú nemzetstratégia? Ugyan! Ócska bolsevik trükk! Ad hoc egyéni képviselői indítványokkal kormányozni, az már valami!

Nem tudom már melyik ókori görög mondta, de nagyon fején találta a szöget:
Nem az ellenség találmányaitól félek, hanem a saját hibáinktól.

tevevanegypupu 2011.11.05. 08:00:01

@TaTa86.:

Tulajdonkeppen inkabb az Europai Uniora gondoltam, nem is annyira az ellenzekre, bar ketsegtelen, hogy ok is mindent megtettek, hogy Orbaneknak ne nagyon sikeruljon semmi. Ilyen fektelen es frocskolo gyuloletben, ennyi irigy es tehetsegtelen bukott politikussal szemben es ilyen nehez helyzetben meg a legtehetsegesebb politikus is elbizonytalanodhat. Bizonyara voltak hosszu tavu elkepzeleseik es nemzetstrategiai terveik, de mikor szembekerultek a valosaggal elkepzelheto, hogy mindent valtoztatni kellett. Ugy tunik annyira a tonk szelen vagyunk, hogy evek mulva lehet valoban elkezdeni azzal foglalkozni, hogy elinduljon valami epitekezes fele. Elobb a romokat kell(ene) eltakaritani. A hazai ellenzek nem igazan ellenfel, illetve nem lenne az, ha Orbanek nem torodnenek annyit a velemenyukkel, nem erdekelne oket mit mondanak es mit javasolnak. 12 eves kormanyzas utan es tokeletes bukassal a hatuk mogott egy ilyen ellenzekre nem kell figyelni. Az lmp az szdsz utodpartja, ok sem johetnek szamitasba. A jobbik pedig tulsagosan radikalis, az otleteiket most meg biztosan nem lehet alkalmazni , es oszinten szolva nincs olyan jelentos politikusuk Morvai Krisztina kivetelevel, akivel igazan egyutt lehetne dolgozni. Vagy ha vannak is ilyen politikusok, meglehetosen a hatterben maradnak (Balczo peldaul).

tevevanegypupu 2011.11.05. 08:13:35

@bz249:

Nem ertem Orbant mitol ijedt meg es mitol lett ennyire bizonytalan. Neha ugy latom hatekonyabb volt liberaliskent..Tul sok mindenkinek akar tetszeni, ez talan a ketharmad eredmenye is, valoban "mindenki miniszterelnoke" akar lenni. Ez nagyon szep frazis de nincs valosagerteke, untig eleg lenne, ha az orszag miniszterelnoke lenne.

Argumentum ad hominem 2011.11.05. 08:18:22

Engem csak az érdekelne, hogy Robinmasters urat mint prominens fideszes meleget, hogy érdekelheti akármilyen szinten is Karsai Dorottya úrhölgy szexuális élete? De most komolyan. :-)

TG69 2011.11.05. 10:31:56

@bz249: Azért azt egy jókonzervatív:) is tudja, hogy nem minden hagyomány érték. Ha nekünk olyan hagyományunk van, aminek már évszázadok óta nincs semmi alapja (nagyon ritka kivételektől eltekintve), akkor ez már nevetséges lesz, semmint megóvásra igényt tartó valami. Ízlelgessük egy kicsit: csinálunk egy jó gazdpolt (ahelyett, hogy mi leszünk a legversenyképesebb ország a régióban). Szerintem tök jó szöveg ez is és sokkal kevésbé nyilvánvaló a bukás is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.05. 10:35:57

@tevevanegypupu: "Bizonyara voltak hosszu tavu elkepzeleseik es nemzetstrategiai terveik"

Ezt mire alapozod?

"A hazai ellenzek nem igazan ellenfel, illetve nem lenne az, ha Orbanek nem torodnenek annyit a velemenyukkel"
Én itt fordítva látom az ok-okozati viszonyt. A kormány pocsék, ezért inkább az ellenzékkel törődnek, próbálják a szurkolótábort magukhoz kötni.
Gyurcsány is ezt csinálta a fasisztázással. Egyébként neki sem jött be, csak egy darabig.

"Az lmp az szdsz utodpartja, ok sem johetnek szamitasba. "
Érdekelne, hogy az LMPvel mi a bajod? A legkulturáltabb parlamenti párt jelenleg.

"A jobbik pedig tulsagosan radikalis, az otleteiket most meg biztosan nem lehet alkalmazni"
Az Érpataki modellt abszolút át lehetne venni, legalább kiindulópontként. De nem tudom olvastad-e a programjukat(, nekik ugyanis volt), abszolút konszolidált program, 70%-a teljesen vitaképes és egy egész nagy részét a Fidesz már meg is valósította.

Igazából az a röhej, hogy egyik kormánynak sem volt olyan kényelmes dolga az ellenzékkel mint a Fidesznek. Ugyanis ha mindenki primitív inverzellenzékiséget folytat, mint a fidesz tette, akkor egy platformra kerülnek, ami egyiknek sem jó. Így kénytelenek értelmes kritikával előállni. (Mármint a Jobbik és az LMP általában így nyomja, az MSZP maradt a primitivitásnál.)

TG69 2011.11.05. 10:38:02

@tevevanegypupu: Azért orbánék nevetve szaladtak a sok pofon elé. Amikor gyors és okos gazdasápolitikai lépésekkel kellett volna operálni a ciklus elején, akkor kaptunk egy eléggé viszolyogtató magánnyugdíjpénztári lenyúlást, ágazati különadókat, igénytelen preambulumú új alkotmányt, rossz médiatörvényt stb. Nem kellene azon csodálkozni, hogy a romokban álló ellenzék képes volt valamilyen minimális szinten újraszerveződni.

TG69 2011.11.05. 10:41:07

@bz249: Egyvalamire készültek, de nagyon az a 7%-os hiányelengedés 2010-ben. Most képzeljük el egy pillanatra, ha az EU megengedi ezt nekünk, már rég mi lennénk a görögök :). Amiket leírsz az pont a velünk élő gyurcsányizmus jobboldali kiadásban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.05. 10:44:03

Mo-n volt egy jó gazdpol 2010-ig? Nocsak-nocsak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.05. 10:49:07

@TaTa86.:

"Mégis mit írjak arra, hogy te leírod, hogy hazudok és hülye vagyok, de egyébként igaz, amit írtam?"

mi van? mi ez a hazugságosdi bazmeg? kurvára elegem van abból, hogy egyrészt ha valaki szerint nincs igaza a másiknak, akkor egyből hazugnak nevezi, másrészt ha a másik szerint neki nincs igaza, akkor azt képzeli, hogy a másik hazugnak nevezte.

direkt leírtam, hogy más helyében hazugnak neveznélek, és amikor besértődtél erre, azt is, hogy szó sincs róla. akkor mit hőbörögsz?

a kurva életben nem lesz ebből normális társalgás, ha folyton lehazugozzuk egymást. egy kibaszott nézeteltérésből miért kell sértett vagdalkozást csinálni?

témára visszatérve. kurvára nem azt írtam, hogy de facto nem volt ellenzéki sajtó '94-'98 között. létezett. pl. a demokrata (induláskor pesti hírlap, egy ideig új demokrata) kis szünettel, meg némi névbiszbaszkodással 1990 óta létezett. magyar fórum dettó, a magyar nemzet pedig a tulajdonostól ('96-tól postabank) függetlenül egyértelműen jobboldali volt, csak annyi változott, hogy a nevezetes tőkeinjekció és a normális munkatársak kibaszása után lett valódi gusztustalan pártlap.

nem volt ellenzéki sajtó? lófaszt nem. ja, hogy a az egyetlen normális magyar nemzetet leszámítva olvasottsága nem nagyon volt? na, azt pont leszarom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.05. 11:18:36

@mavo: "direkt leírtam, hogy más helyében hazugnak neveznélek, és amikor besértődtél erre, azt is, hogy szó sincs róla. akkor mit hőbörögsz?"

Bízz bennem, te nem tudsz olyat írni, ami miatt megsértődnék. :) Hőbörgésről meg szó nincs. (Egyáltalán honnan veszed?)

"a kurva életben nem lesz ebből normális társalgás, ha folyton lehazugozzuk egymást."
Én nem hazugoztalak le, csak lesunyiztalak. De ez ellen eddig nem emeltél kifogást.

Egyébként ha normális társalgást szeretnél, akkor kezd egy normális érvvel. Nekem be szokott jönni. Ha azzal nyitsz, hogy xy ezért lehazugozna, az nem tartozik ebbe a kategóriába.

A Demokrata ha jól tudom havilap, a Nemzet meg mint írtad kormányközeli tulajdonban volt, mint ilyen igencsak mértékkel lehetett jobber.

De ez három lap. Ebből egy napilap, ami pórázon és szájkosáron volt.

Tehát gyakorlatilag nem volt ellenzéki média, főleg, ha a mai viszonyokhoz hasonlítod, amikor elvileg már halott a sajtószabadság/szólásszabadság.

És hogy mi volt ennek az oka: ha tippelnem kellene, én a 40 éves szélbalos diktatúrát hoznám fel, hiszen 44 előtt volt színvonalas(, meg színvonaltalan) keresztény-konzervatív sajtó.

betyár (törölt) 2011.11.05. 11:47:07

@Alfőmérnök:

nincs itt semmi homályoskodás. megpróbáltam annyira világosan fogalmazni, amennyire csak lehet:

1. nem azt írtam, hogy ügy, hanem azt, hogy Ügy. mindegy is, hogy mi, a lényeg, hogy az Emberiség Üdvét szolgálja.

2. az "ezek" pedig az a belvárosi ballibbant értelmességi társaság, akik úgy gondolják, hogy ők az Emberiség Üdvének letéteményesei, magyarul, hogy ők szarták a spanyolviaszt, ezért mindenkinek velük kell együtt működnie, s ha erre nem hajlandó, karaktergyilkos megsemmisítő hadjáratot indítanak ellene, ami - ma itt nálunk - minimum az egzisztenciális megsemmisülést eredményezi. málnási őket nevezi zsidónak. szerintem törzsi szempontból semmiképpen nem ilyen kizárólagos a dolog, de kulturális és egzisztenciális értelemben köze vagyon az igazsághoz.

Alfőmérnök 2011.11.05. 11:57:28

@betyár: Annyira azért nem fogalmaztál világosan, amennyire csak lehet, mert most például világosabban fogalmaztál. :) És így már majdnem egyet is értek. Csak látok benne egy kis paranoiát.
Kit sajnálsz? A kis pöcs sir robint? Megérdemelte, amit kapott. Vagy KK&TT-re gondolsz? Köztudott volt, hogy IRL kicsodák (baszki, hírtvben szerepelt, nem a nicknevén, de aki olvasta a blogot, az tudhatta). Meg ha annyira ház volt a "leleplezésük", miért nem törölték jt hozzászólását azonnal? Simán megtehették volna, mivel netikettet sértett, egy kattintás az egész.

tevevanegypupu 2011.11.05. 12:17:26

@TG69:
Most vajon kinek higgyen az ember magannyugdijpenztar ugyben? Azoknak akik lopasrol kiabalnak vagy azoknak akik azt mondjak, hogy ezek helyett az emberek helyett az allamnak kellett fizetnie?
Az uj Alkotmanyt vagy ovenszer atolvastam - ide ertve a preambulumot is - es semmi olyat nem talalok benne amiert ennyire fel kellene haborodni, ez ugyanis Magyarorszag Alkotmanya..Lehet kifogas az egykulcsos adotorveny vagy az uj munkatorvenykonyv ellen, de ne felejtse, hogy ez a kormany nem szocialista kormany..

tevevanegypupu 2011.11.05. 12:17:26

@TG69:
Most vajon kinek higgyen az ember magannyugdijpenztar ugyben? Azoknak akik lopasrol kiabalnak vagy azoknak akik azt mondjak, hogy ezek helyett az emberek helyett az allamnak kellett fizetnie?
Az uj Alkotmanyt vagy ovenszer atolvastam - ide ertve a preambulumot is - es semmi olyat nem talalok benne amiert ennyire fel kellene haborodni, ez ugyanis Magyarorszag Alkotmanya..Lehet kifogas az egykulcsos adotorveny vagy az uj munkatorvenykonyv ellen, de ne felejtse, hogy ez a kormany nem szocialista kormany..

tevevanegypupu 2011.11.05. 12:27:59

@TaTa86.:

Az lmp-vel kapcsolatban mindig olyan erzesem van, hogy alamuszi beka nagyot ugrik..(: Az a gyongyospatai kis megmozdulas meg az amerikai lakasugynok tamogatasa valahogy megkerdojelezi a cselekedeteik tisztasagat es minden hatsogondolat nelkuiseget. nem kizart az sem, hogy ok azok akiknek olyan jo osszekotteteseik vannak kulonbozo kulfoldi antifasiszta ujsagok ujsagiroivel..Daniel Cohn-Bendit baratsaga sem vet rajuk tul jo fenyt mostanaban. 1968 regen volt am..es akkor sem eppen olyasmiert kuzdottek amit egy polgari konzervativ manapsag vallalna.
A jobbik sajnos elegge elvetette a sulykot, volt jopar kijelentesuk (meg ha igaznak is bizonyoltak) ami ellenkezik azokkal a szerzodesekkel amiket az EU-val megkotottunk. nem felejtsuk el, hogy Sarkozy egy hatalmas orszag elnoke es nyugodtan kivaghatja a renitenskedo kulfoldi ciganyokat, nalunk ezt Orban a mieinkkel nemigen teheti meg, hiszen magyar allampolgarok is. Mennenek ok kulonben maguktol is, de erdekes modon sem Europa, sem Kanada nem akarja elhinni, hogy itt uldozik oket..A jobbik tobbi otlete ugyan jo lenne nekunk - az adossag ujratargyalasa - dehat ez is nagyon nehez, hiszen ha a mai helyzetben Orban ilyennel allna elo, megnezhetnenk a forint alakulasat..meg inkabb.
Nem, egyaltalan nincs konnyu dolga a kormanynak az ellenzekkel, es akkor Gyurcsanyekrol meg szo sem esett.

betyár (törölt) 2011.11.05. 15:11:56

@Alfőmérnök:

"miért nem törölték jt hozzászólását azonnal? Simán megtehették volna, mivel netikettet sértett, egy kattintás az egész. "

hát éppen erről van szó: nem élvezetből tartanak még mindig az előjátéknál, hanem mert nem tudják, hogy mi legyen utána:). ezért csinálhatnak belőlük hülyét: ezek vérre mennek egy dorottyáért - mi néki hecuba s ő hecubának, hogy megsirassa?, vagy valamj ilyesmi -, ők pedig még arra sem képesek, hogy amennyire lehet, kárelhárítsanak a saját sorstársuk érdekében.

bz249 2011.11.05. 15:31:03

@tevevanegypupu: meg ha bizonytalan lenne... itt van ez a Nemzeti Bank elnok, ez a Simor. Nem egy nagy talentom ezt mar 2008-ban bebizonyitotta es nem is feletetlen baratsagos a kormannyal. Az is igaz, hogy fokozodo nemzetkozi helyzetben es az elesedo osztalyharcban sokkal jobb lenne, ha a kormany-MNB egyuttmukodes flottul menne.

Erre mi tortenik most? Szijjarto kiall es baszogatja Simor a vagyonnyilatkozataval. Nem ertem ennek mi a celja. Vagy ki kell nyirni, vagy ki kell bekulni vele. Viszont az, hogy pozicioban marad, de azert minden honapban kap egy kokit (de szigoruan csak akkorat, amitol azert kulonosebb gond nelkul kitolti a mandatumat) az nem megy.

Es van egy csomo ilyen ugyecske... szoval nem igazan erzem a kormany prioritasait. :(

TG69 2011.11.05. 16:25:14

@bz249: Ez csak frusztrációs levezetés lehet, illetve valami olyasmi, hogy sokkal jobban mennének a dolgok, de kérem itt ilyen kerékkötők vannak. Miközben tudható, hogy Simort nem lehet felállítani. Egyébként minden Jegybank elnök csinált valami orbitális hülyeséget, talán ebben Járai volt a legnagyobb mester a sáveltolással, mentségére legyen mondva akkor épp együtt akart működni az akkori kormánnyal. Lehet, hogy most is így járnánk? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.05. 17:34:29

@Alfőmérnök: @betyár:
Mire mentek volna a hozzászólás törlésével? Jt beírhatta volna még egyszer. Akár más nicken. Vagy ha az összes nickjét kitiltják, akkor a saját blogjukon. Felkaphatták volna a dolgot más nickek is, akiknek szintén nem tetszett a poszt. Akár helyben, kommentben, akár az egyenlítős vagy piroslapos blogon: "A Mandiner hiába próbálja leplezni, hogy a kiváló szellemeket rágalmazó szerzőjük nem más, mint X.Y.!! Cenzúraaaa!!! Rezsimszolgizmus!!!!"

Az ilyen leleplezések ellen utólag nem nagyon lehet mit tenni, és ebből is csak a Mandiner jöhetett ki rosszul.

Alfőmérnök 2011.11.05. 17:46:38

@betyár: @Holger Hartland: jt szerintem egyértelműen hirtelen felindulásból írta ki a nevet. (alább idézem a kommentet, véletlenségből elmentettem a posztot még időben:)). Egy izgága pöcs, Falafelt is hirtelen felindulásból leplezte le, de Fala rendesen befenyítette, úgyhogy megbánta a tettét. :) Szóval ha folyamatosan figyeli valaki a kommenteket, az ilyeneket (meg mint pl. az rm anyukáját basztató) azonnal kidobhatná a picsába. RM ügyében meg sztem annyit kellett volna mondaniuk, hogy bocs, hülyék voltunk, hogy leközöltük. De ez privát vélemény.

Szal jt kommentje a nevek nélkül:
"RS és GGy nem az MTA Filozófiai Intézetének munkatársai, hanem az aaaa bbb professzorai. Ezt xy vélhetően tudja, hiszen ő ****** ***** néven az aaaa bbb adjunktusa. Ezek alapján elég nehéz érvelni amellett, hogy ez itt nem egy megrendelésre készült szarság.

A hihetetlenül titkos anyagok amelyek eljutottak a Magyar Nemzethez, az ún. internet segítségével is elérhetők.

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/jedlik-anyos-program/jedlik-anyos-program-080519-28

illetve

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/nemzeti-kutatasi/nkfp-2004-evi-palyazat

(az 5.programra kell klikkelni)

nemcsak baloldalhoz köthető nevekről van szó. elképesztő, hová tud lealjasodni ez az ország. innen tényleg el kell menni. "

tevevanegypupu 2011.11.05. 17:51:03

@bz249:

Simort a fidesz-szavazok szivesen kibillentenek a helyerol, dehat ugy tunik nem megy. A Szijjarto fele piszkalodas (nyilvan nem magatol allt ki egyebkent vegzalni Simort) csak olyan nesze semmi fogd meg jol..hogy latjatok, kirugni ugyan nem tudjuk (akarjuk vagy merjuk) de nem hagyunk am neki beket..
Pedig ezzel a ketharmaddal mar a kezdetekben mi mindent meg lehetett volna csinalni, ha Orban valoban a szavazoira hallgat es nem leskelodik allandoan hatrafele, hogy miy szolnak a szocialistak meg az lmp..es foleg a jobbik szavazok.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.11.05. 18:03:13

@ergé: sortűzügyben ajánlom Douglas Adamstől a Galaxis útikalauz stopposoknak-ot.
Utána talán nem veszed annyira komolyan a mikroblogolást.

Ellenkező esetben a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlegével együtt elsőként állít majd falhoz a forradalom.

www.urbandictionary.com/define.php?term=first%20against%20the%20wall

betyár (törölt) 2011.11.05. 18:55:42

@Holger Hartland:

tudja van olyan, hogy összetartás, a másik melletti kiállás. és ez nem mindig racionális tett. sőt, annál meggyőzőbb, annál felemelőbb, annál inkább összeköt embereket. nem az ellenféllel szembeni erőt fejezi ki feltétlenül, hanem a megtámadottnak azt, hogy veled vagyunk. szerintem sok esetben többet ér, mint a bunkósbot:).

betyár (törölt) 2011.11.05. 18:58:46

@Alfőmérnök:

jt felindulásból. na ne röhögtessen már:)))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.05. 19:03:29

@Alfőmérnök: Igen, de a hirtelen felindulás nála elég gyakori állapot, és nem biztos, hogy a kommenttörlés a kívánt irányban változtat rajta. :) És ha nem törlik azonnal, csak később, az feltűnő (persze néhány embernek feltűnhet az azonnali törlés is, akik épp akkor ott vannak), és mások is felkaphatják a dolgot. A törlés így legfeljebb gesztusnak jó. Akkor viszont lehet, hogy mégis törölni kellett volna. Gesztusból.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.05. 19:04:10

@betyár: Na, mire megírtam a kommentemet, pont erre jutottam én is. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.05. 19:09:18

@betyár: @Holger Hartland:

jt-ben zsigeri gyűlölet él minden/mindenki ellen, ami/aki nem olyan, mint ő.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.11.05. 19:26:29

@betyár: :-))
Szerintem felindulásból csinálja, elveszti az eszét. Falafel csak ennyit írt:
"És amikor ti, baloldaliak elbagatellizáljátok a most zajló ÁVH-s nyomulást, gondoljatok csak arra, hogy 2 éven belül titeket is érhet hasonló inzultus, és akkor nem hivatkozhattok semmire, mert ezt most elfogadjátok. Ez egy kibaszott bumeráng."
Ezt vette "fenyegetésnek", és leközölte a testvére adatait.
Teljesen irracionálisan viselkedik néha.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.05. 19:38:21

@Alfőmérnök:

"Valahol megint felsír egy gyerek."

ü
bbjnick:-]

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.05. 19:45:18

@bbjnick: @Alfőmérnök:
Nem akarnak ezzel átmenni a szomszédos topikba? ;) Az "Öngyilkos taxis demonstráció..."-ban "jollato" és "phaszfej" nickek épp verekedés-ügyben egyeztetnek helyszínt és időpontot. :D

Egyébként meg persze, hogy felindulás, de sokkal gyakoribb, mint másoknál.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.05. 19:50:19

@Holger Hartland:

Ez @Alfi története, nála érdeklődjön:-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.05. 19:52:38

@bbjnick:
a jt félék saját magukat utálják a legjobban. nem csoda okos fiúk :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.05. 19:55:42

@málnási:

Úgy érted a magukat, hogy önmagukat vagy úgy, hogy minket?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.05. 20:02:14

@málnási:

De ha sajátmagukkal van bajuk, akkor miért rajtunk próbálják leverni azt? Alapítsanak valami zártkörű mazochista páholyt és egymás között, házon belül, kezeljék a problémáikat:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.11.05. 20:05:44

@Holger Hartland: Én és a verekedés? Szelíd vagyok én, mint a bárány. :)

Argumentum ad hominem 2011.11.06. 10:02:36

Akkor még egyszer megkérdem, mert valahogy visszhangtalan maradt....Böszörményi úrnak mióta tetszik a Dórika? ("Egészen helyes vagy.") Nem hipokrita álmacsó duma ez...? (szánalmas) Szerintem Dórika a Böszörményi úrért is harcol, amikor küzd a homofóbia ellen! :-D

Argumentum ad hominem 2011.11.06. 10:06:54

Éljen Böszörme és a szexista homoszexualitás! (Remélem, nem lesz kötelező! :-)))))))))))))) (Ja, semmi baj azzal, hogy az, mielőtt valaki nagyon hülye lesz...azzal van a baj, hogy skizoid bérköpködő)

Virág et. 2011.11.06. 11:09:28

@Atisz: És ez most hogy jön ide? Az ilyen "x-y lógni fogsz" kategóriás beszólások a lehető legritkább esetben képezik egy publicisztika és/vagy blogbejegyzés témáját. Sőt, az ide a szerző által példaként belinkelt aktivista is ezt az egy sort tudta leírni a közösségi oldalon. Az ilyenek kommentekben, facebook-hozzászólásokban és társaikban szoktak megjelenni. Ahogy ugyanezek (sőt!) pl. itt náluk, a saját házuk táján is.

Szélsőséges példákat persze tudunk mindenhonnan hozni: kuruc kategóriás hulladék ugyan a baloldalon nincs, de szerintem Kündü féle "blogger" sem. Szerencsétlen Dániel Péter is csak a facebookon írt egy-két hozzászólást. Olyanokat, amilyeneket pepitában naponta böfiznek ide a mandiner törzsközönsége. Persze nem Wittner ellen, hanem Mécs, Dávid, akárki ellen, aki épp a téma. Kedvenceim a Tóta-féle cikkek kommentelése: ezek teljesen csereszabatosak egymással és felük szimpla zsidózás, ami ráadásul még butaság is ebben az esetben, de ezt a nehézsúlyú hülyék (vö. mandiner törzsközönsége) úgysem értik meg.

Virág et. 2011.11.06. 11:15:39

@tevevanegypupu: A legriasztóbb, hogy te ezt itt el is hiszed. Hogy a bíróságokon azért vannak neked nem tetsző döntések, mert a kommunisták. Amíg az emberek ilyenek, mint te, bármit meg lehet velünk tenni.

Amíg szerinted az a rendszer, ami a bírák kinevezését a szakmai testület konszenzusához kötötte, az kommunista rendszer és az új rendszer, ahol az egyszemélyi vezető azt nevezi ki, akit akar, az a haladó meg a demokratikus, addig kár miről beszélni.

Gondolom az sem tűnt fel, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében politikai intendánsok vezetik a közmédiumokat, de még az operaházat is. Szakmai igazgatók helyett. Gondolom ez is a demokrácia és a kommunista reflexekkel való szakítás jegyében történik.

Robinzon Kurzor 2011.11.06. 11:52:41

@Virág et.:

A magukat jobboldalinak tekintetők egy jelentős részének az volt az egyetlen problémája a Kádár-rendszerrel, hogy nem ők csinálták.

Még azoknak is (lásd Kövér Laca), akik virtigli MSZMP-családi háttérrel rendelkeznek: nekik konkrétan az a problémájuk, hogy nem jutottak elég magasra abban a rendszerben, ezért csináltak maguknak egy saját Kádár-rendszert.
(Mentségükre legyen mondva, nem orosz szuronyokra, hanem a bölcs magyar nép szent akaratára építve.)

GGG77 2011.11.06. 12:13:21

Először is szeretném leszögezni, hogy a Mandineren ez az első normális hangnemű poszt a témában. Dobray sokat tanulhatna.

De: "Ha még akarnánk sem tudnánk egyetérteni azzal, hogy „Nem tetszik, hogy a haverok, a rokonok nemsokára disszidálnak / Nem tetszik, hogy senki sem egész, Nem tetszik, hogy mindenki fél.”

Ezt viszont nem hiszem el neked. Nem hiszem el, hogy nem látod, nem érzed, hogy miféle, az 50-es éveket idéző légkört teremtett a Fidesz az elmúlt másfél évben.

"de nem vagyunk képesek az elmúlt másfél évnek betudni a Mikszáth és Móricz által rég megénekelt, megyei és önkormányzati szférában létező, örökké változatlan urambátyám-világot, amelyet most történetesen jobbára fideszes mamelukok irányítanak."

Nem is kell, nem is lehet az elmúlt másfél év nyakába varrni. De az eszközök, a stílus egészen más. Ha érzékeltetni akarom a különbséget: Orbán elődei belepisáltak a medencébe, de ha vki rájuk ripakodott előbb-utóbb összehúzták magukat. Orbán viszont a trambulinról teszi ugyanezt, és még büszke is magára.

tevevanegypupu 2011.11.06. 13:55:18

@Virág et.:

Egyaltalan nem zavarnak a jobboldali intendansok sehol. A rendszervaltas elott 45 evig, a rendszervaltas utan 12 evig kommiunistak es liberalisok ultek ezeken a helyeken. A vegeredmenyt latjuk. Szoval mint mondtam egyaltalan nem zavarnak a jobboldaliak sehol..es felolem maradhatnak akar az idok vegezeteig is, inkabb kisebb hibak minthogy ujra visszajojjon az mszp-szdsz.

Édy, aki Endre 2011.11.07. 12:57:10

@Robinzon Kurzor:

"Még azoknak is (lásd Kövér Laca), akik virtigli MSZMP-családi háttérrel rendelkeznek: nekik konkrétan az a problémájuk, hogy nem jutottak elég magasra abban a rendszerben, ezért csináltak maguknak egy saját Kádár-rendszert."

Érdekes, hogy ezt eddig csak az egykori köménymagos szadeszesekre mondták. Joggal. Akkor most Kövér látens szadeszes lenne? :)

Édy, aki Endre 2011.11.07. 12:59:36

@GGG77:

"Nem hiszem el, hogy nem látod, nem érzed, hogy miféle, az 50-es éveket idéző légkört teremtett a Fidesz az elmúlt másfél évben."

Kíváncsi lennék rá. Mifélét? És miért éppen az 50-es évek jönnek ide?

Ach, ezek a lózungok és klisék! :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.08. 22:02:59

@Robinzon Kurzor:

"A magukat jobboldalinak tekintetők egy jelentős részének az volt az egyetlen problémája a Kádár-rendszerrel, hogy nem ők csinálták."

esküszöm, egy ideig nem hittem el, hogy ez így van. a kurva anyámat.
süti beállítások módosítása