Öngyilkos taxis demonstráció Budapesten
2011. november 02. írta: TuRuL_2k2

Öngyilkos taxis demonstráció Budapesten

  Szinte napra pontosan 21 évvel a taxisblokád után ma ismét demonstrálnak a taxisok: fix, a jelenlegieknél jóval magasabb tarifát követelnek a fővárostól. 1990-ben a körülbelül 65 százalékos benzináremelés ellen tiltakoztak, most azért tiltakoznak forgalomlassítással, hogy legalább 65 százalékkel emelhessék áraikat.

  A követelés nem új, már 2005-ben is napirenden volt egy, a most javasolthoz nagyon hasonló fix tarifás konstrukció bevezetése – akkor ez meghiúsult. Ha most sikerrel járnának a bérkocsisok, valószínűleg a saját piacukat tennék teljesen tönkre: a 600 forintos alapdíj, 280 forintos kilométerdíj és percenként 100 forintos várakozási díj (amit nem csak akkor kell fizetni, ha vár ránk a taxi, hanem akkor is, ha éppen a piros lámpánál áll vagy lassan halad a dugóban) 60-90%-os áremelkedést jelent, ami a kereslet drasztikus visszaeséséhez vezetne. Például az Astoriától a Széchenyi fürdőbe legalább kétezer forintba kerülne eljutni, nagy forgalomban a drasztikusan megemelt várakozási díj miatt akár háromezer is lehetne a számla.

  A tiltakozó taxisok elképzeléseiben, reményeiben mintha az a közgazdasági abszurd szerepelne, hogy sokkal magasabb viteldíjak mellett is közel ugyanannyian utaznak majd velük. A taxis piacon a sok szereplőnek köszönhetően kifejezetten élénk a verseny, így a taxisok törekvései kifejezetten versenykorlátozó jellegűek. Nem véletlen, hogy a hatósági ár 2005-ös bevezetési kísérletéről a Gazdasági Versenyhivatal lesújtó véleménnyel volt: félőnek tartották, hogy egy részletkérdésben indokolatlanul túlszabályozott piacon kevés taxi lesz, drágán, miközben semmiféle garancia nincs a szolgáltatás színvonalának javítására. Ezek az érvek ma is megállják a helyüket.

  Az állandó panaszkodás ellenére kétségeim vannak, hogy a jelenlegi fuvardíjak valóban fenntarthatatlanul alacsonyak lennének a taxisok számára. Ha így áll a dolog, akkor miért nem csökken drasztikusan a fuvarozók száma? A jelenlegi, 300 forintos alapdíjat és társaságonként változó, 160-220 forintos kilométerdíjat érdemes összevetni például a kolozsvári taxiárakkal: ott kilométerenként 90-130 forintnak megfelelő lejért utazhatunk (ráadásul a város is kisebb, így az átlagos fuvarok is rövidebbek lehetnek).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr563346525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Budapesti taxirendelet: kicsit sárga, kicsit savanyú 2013.04.10. 12:46:41

Keddi rendkívüli ülésén elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti taxizást szabályozó rendeletet. Bár a testület elé került egy olyan tervezet is, ami csak ármaximumot tartalmazott volna, végül sajnos a korábban általunk is több alkalommal bírált fi...

Trackback: Követeljük a monopóliumot! 2011.11.02. 23:02:53

Mert az nekünk jár. És anélkül versenyeznünk kéne, azt meg nem szeretjük. Nagyjából ez a lényege a holnapi lassító taxitüntinek. Bájos, hogy a gazdasági válság közepén, és az abban a legrosszabbul teljesítő Magyarországon valaki azért tüntet, hogy leg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VI. Béla 2011.11.02. 09:19:48

A pesti taxis a velünk élő történelem, a Kádár-rendszer besúgói, az állami vagyonnal magánvagyont keresők. Ja és tahók is, és nem tudnak angolul.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.11.02. 09:26:29

@VI. Béla:
Azért sok olyan taxis van, aki már csak életkora miatt sem nagyon lehetett semmi a Kádár-rendszerben. A bunkóság tényleg elő-előfordul.

Cook kapitány 2011.11.02. 09:27:37

A külföldi turistának és a taxicsekkel vagy áfás számlára cégpénzen utazónak nem lesz gond kifizetni a magasabb tarifát. Szerintem erre számítanak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.11.02. 09:36:32

@Cook kapitány:
Szerintem recesszió idején a vállalati utasok is árérzékenyek, a külföldiekből nehéz lesz megélni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.02. 09:47:35

ott ülnek ezek a köcsögök egész éjjel a tulipánban, csakhogy ne kelljen otthon lenni, és hallgatni, ahogy az asszonyt kúrja a szomszédjózsi, kávéznak, játékgépeznek, kuplungról beszélgetnek, egy kibaszott fuvarjuk sincs. akkor minek tarifát emelni? :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.02. 09:52:49

Nem is tudom, mi ez itt nettó butaság, vagy bruttó demagógia. Kolozsvárral összevetni a budapesti taxitarifákat? Biztos ugyanannyi ott az üzemanyag, az ilyen-olyan adó, az autóátírási illeték, és úgy általában az árak a kiflitől a személyautóig? Baszod, engem vitt már taxis a vásárhelyi reptérről Szovátára valami szégyellnivaló egymillióért, most akkor ehhez kell tartsa magát egy londoni taxis is?

Aztán meg , ha egyszer - esetünkben szinte napra pontosan 21 éve - egy társadalmi csoport művelt valamit, akkor kész, többé soha semmit nem is gondolhat? Mégis miféle - pesti taxisbunkókat megszégyenítő - suttyóság ez? Pszichés homeopátia? Sárkány ellen sárkányfű?

Szvsz a probléma meglehetősen világos: ebben a városban jelenleg csak valamely társasághoz tartozva érdemes taxizni, azok árversenyben vannak, a szent (és kurvára alulszabályozott) piac brutálisan oda kényszeríti őket, mert limitálatlan a taxipopuláció, ergo az egyszeri taxis szív és/vagy jattra hajt, és/vagy fáradt étolajjal megy, és/vagy másféle adókat is elcsal, és/vagy lehúz, órát pörget, stb.

Nu, szegény hülye taxisok gondó'kodnak, unják a sokféle sumákolást, amibe belekényszerülnek, elég vó'na nekik a kifőzdés Bélától elbó'tólni a fáradolajat és amúgy egész nam csak hízlalni a valagukat, meg kurvázni, oszt' ennyire futja nekik. Meg még el is mondják, meg próbálnak érdekérvényesíteni. Persze ez utóbbiból meg csak ezt az ordenáré, suttyó fajtát ismerik, istenkém, hozzá nőtt a valaguk a szaros autójukhoz.

Na, de ezért, csak úgy általában beléjük fikázni egy kiadósat, hát nem egy népművelői gesztus.

Akár az igazi megoldásról szólni sem ördöglakat: taxiszámot korlátozni! Belekényszeríteni őket az egy autó több sofőr rendszerbe. Meg abba, hogy nem a család egyetlen autójával vállalkozunk. A tarifarendszereik kedvezményburjánzását mindenképpen korlátozni. Ha meg komolyan egyentarifát akarnak - mert ez sem éppen ördögi elgondolás, elég sok komoly városban van ez így -, akkor egységes autóparkot is hozzá - persze lehet két-három kategóriában, nyilván más kell egy tucat hányós-bebaszós turistának, és más egy reptéri transzferhez, megint más egy belvárosi aktatáskás(nokiás- vagy viszkisdobozos) ember 3 sarokkal odébbfuvarozásához. Az egységes autókülcsín meg mindenhogyan legyen követelmény!

RoFä 2011.11.02. 09:53:01

Most kedvem tamadt Jakabandor modjara kiszamolni, lehet hogy delutan nekiulok...

@VI. Béla: Eleg sokat jarok taxival, a tobbseguk ma mar fiatal vagy keso negyvenes. A legtobb eleg jo arc, es nagyon erdekes fazonok is vannak, a kedvencem egy metalzenesz volt akinek ez a megelhetese...

Panaszkodni tobbnyire tenyleg szoktak, kulonben.

P1sty 2011.11.02. 10:04:23

Látszik, hogy fingotok sincs az egészről, egy taxist sem ismertek.

A taxizás ott kezdődik, hogy befizetsz havonta 70-80e forintot tagdíjnak. Azért, hogy a társasággal taxizhass. Aztán nem ám annyit keres a taxis kilométerenként, amennyi a viteldíj. Ugyanis oda is kell menni a címre, vagy vissza is kell jönni a címről. Ha például a reptérre kivisz valakit, onnan vissza kell jönni a városba, ha újabb fuvart szeretne (kivéve a reptéri taxisokat, akik ott várakozhatnak). Ráadásul a reptéri transzfer sok helyen fix díjas. De a városon belül is elképzelhető, hogy felvesz egy címet 4-5 kilométerre, majd az utas utazik 1 km-t, tehát annyit is fizet.
Az üzemanyagárakat nem kell, hogy említsük, nagyon magasak, folyamatosan emelkednek, a viteldíj pedig már évek óta nem.
Ezen kívül egyre több taxis bérli az autóját, mert régi autóval nem taxizhat, újat pedig nem tud venni. A bérlet tipikusan havi 130-160e forint körül alakul. Nem véletlen, hogy sokan napi 10-12 órát is dolgoznak, hétvégén is.
A klasszikus taxitársaságoknál (pl. Főtaxi, City taxi) már most is 240-280 ft a kilométerdíj. Tehát már most is van, aki ez megfizeti. A 150-160 ft-os díjakkal az a gond, hogy tényleg nem lehet ennyiből renátbilisan taxizni. Ezek a taxisok vagy nagyon hamar abbahagyják a taxizást, amikor erre rájönnek, vagy átverik az utast. Például buherált órával, amibe menet közben "kicsit több" kilométert bele lehet tenni a valóságosnál.

Samott 2011.11.02. 10:05:31

416 forint volt a kuton ma reggel a gazolaj, kulfoldon hogyan viszonyulnak ezek az arak (alapdij, kilometer dij) az uzemanyag arahoz? Szamolhatunk akar Béccsel is, hiszen ott mar olcsobb a nafta mint itt.

tevevanegypupu 2011.11.02. 10:26:12

A pesti taxisok nem mind bunkok es nem mind csalok. De nagyon igyekeznek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.02. 10:42:22

@P1sty: Édes kicsi pöcsöm, miért kell ismernem személyesen bárkit és bármit, amiről véleményem kerekedik, he? És ugye te ismersz személyesen mindent és mindenkit, akit véleményezel? No, hess vissza az utcára, hátha valaki az autódban felejti a lottóötösét!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.02. 11:25:31

@VI. Béla:
Multkor beultem egy taxiba - nagyon ritkan szoktam egyebkent - es leesett az allam a dobbenettol. Biszku Bela volt a sofor. Meg is kerdeztem tole, hogy maga Biszku Bela? Csak mosolygott sejtelmesen es azt mondta, hogy aki kivancsi, hamar megoregszik.

Utolag vettem eszre, hogy atvert vagy 3000 forinttal.

Az ilyenek miatt van a beka segge alatt a pesti taxisok megbecsulese.

Bell & Sebastian 2011.11.02. 11:34:52

Életpálya-modell nem kellene?
De akkor nincs pénzváltás, csempészcigi árulás, zárjegy nélküli pia forgalmazás, rosszlány katalógus és apacstanya-jutalék, lehúzás százalék, más egyebek, hiába nézi el a százados úr.

VI. Béla 2011.11.02. 11:34:53

@Doomhammer:

Maga viccel? Maga sosem szokott viccelni.

Bell & Sebastian 2011.11.02. 11:40:02

@Doomhammer: Magából kinézem, hogy Gretna Greenben házasodott és a kovács falusi Elvisnek öltözött a kedvéért. Bríftasni meglett?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.11.02. 11:40:41

Szerencsére nem kötelező taxival járni, majd éjszaka is inkább megvárom az éjszakait ...

Sok a taxis, kevés az utas, az áremelés nem fog segíteni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.02. 11:45:52

@VI. Béla: @Bell & Sebastian:
Ez nem vicc, ez halalkomoly. Ez a Biszku Belanak latszo taxis elmeselte, hogy az 1990-es taxisblokadban kozponti szerepe volt es sejtelmesen azt mondta, hogy "ki tudja, mit hoz a jovo" ... Jeghideg karmok kaparasztak a gerincemet, ugy mosolygott!

Valaki igazan feltarhatna a magyar kozelmult e kevesse ismert sarkait.

Igen, meglett a briftasni. Onnan karpotoltam magam az atveresert. Miert hord egy taxisofor 54000 ft keszpenzt maganal?

IGAZ MAGYAR 2011.11.02. 11:46:33

@Doomhammer: Biszku Béla volt, tanúsíthatom. No meg a múltkor Bástya elvtárs is taxizott. De a legérdekesebb az volt amikor Kádár elvtárs váltótársa Orbán Viktor elvtárs lett! No Orbán aztán nyomta a gáz pedált mint hülye gyerek a zsíros kenyérre az erőspistát.

Bell & Sebastian 2011.11.02. 12:18:04

@Doomhammer: Hiába is célozgat itt arra, hogy a közelmúlt le van takarva egy lapulevéllel.
Lám, maga is látta Biszkubélát, jó szagú volt és nem zümmögték körbe a legyek.

A helyében nem sietnék beváltani azt a ropogós 54 ezrest, az idén még nincs forgalomban.
Simor adta az IMF -nek kamatos kamat fejében, aki taxival vitette magát megszorításra, de azóta már el is ment. Simor még nem, hiába szorongatják.

Kandeláber 2011.11.02. 12:42:36

Na, megint jőnek a szabadság bajnokai, de számlát nem adnak. Eszembe jut anno 1990 ősze, amikor az egyáltalán nem csőcselék szdsz-bérenc bérkocsicok uralták az országot úgy három napig, amikor hétvégén végig röhögtem a hülyeségeket nyilatkozó politikusokon. Noha Gyurcsány akkor még nem volt a porondon, csak boldogult Horváth Balázs integetett a Parlament ablakából, a derék taxisforradalmárok hétfőre megunták, és hazamentek.
Egyébként egy USA-beli közvélemény kutatás szerint ott leglenézettebb foglalkozások közé tartozik a taxisofőrködés. Valami igazuk lehet...

ormotlan 2011.11.02. 13:01:42

Fix tarifa? Vissza a kommunizmusba??? Ezek még nem hallottak versenyről?! Senkinek sem alanyi joga taxisnak lenni, ha nem bírja az árversenyt rengeteg más dolgot is lehet csinálni az életben... Nevetséges. Ez versenyszféra és maradjon is az!

tarackos 2011.11.02. 13:45:02

Hát, Dr. Zergével értek egyet, nincs mit hozzátennem.

A fix tarifáról csak annyit: külföldi nagyvárosokban taxizva csak bevándorlók voltak a taxisok, talán a németeknél vitt egyszer egy echte német. Vagyis a taxizás a kapitalizmusban nem a jól fizetett melók közé tartozik, de ezt jobb lenne már megemészteni, és amúgy uez történt a butikosokkal meg a kocsmásokkal is...

Szélmalomharcos 2011.11.02. 13:48:54

Miért pont fix tarifa? Legyen inkább taxisadó, amit Budapesten mindenki befizet, és ha taxit vesz igénybe, akkor adójóváírással élhet. Az adó kiszámításához a BKV bérlet árát kellene szorozni a mindenkori üzemanyag árral, plusz tüntetési illeték

GGG77 2011.11.02. 14:00:53

Az áremelés mértékéről lehet vitatkozni (a 600 Ft-os alapdíjat és a 100 Ft/perc várakozást én is túlzónak tartom), de a szükségességéről nem. 10-12 éve nem változtak a tarifák, azóta az üzemanyag árakkal mi lett?
Ébresztő! Egy taxisnak, ha vmelyik társasághoz tartozik, havi 120 ezerbe került a vállalkozás alsó hangom, és akkor még meg se mozdult a kocsival. A többségük, akiknek ez az egyetlen jövedelmük, havi 28-30 napot dolgoznak, 10-12 órát. Így talán megmarad 200 ezer Ft mire mindent kifizetnek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.11.02. 14:24:57

@GGG77:
És abból élnek, hogy hétvégén nem taxiznak? Az ilyen-tarifák-mellett-nem-lehet-megélni álláspontnak nagyon egyszerű a cáfolata: nem csökken a taxisok száma.

Elijah_Baley 2011.11.02. 15:31:17

végülis van olyan cég ahol viszonylag magas fix tarifáért fuvaroznak, ha most nem jön össze a követelés, elmehetnének sofőrnek a békávéhoz :)

Whiskey87 2011.11.02. 17:21:21

Sajnos sokan elfelejtik, hogy a taxisok is emberek, és ugyanúgy mint a magyarok nagy része, a megélhetésért küzdenek napról napra. Például egy reptéri taxis átlagban reggel 7-8 órától este 11-12-ig dolgozik, ami bőven több mint 12 óra naponta, heti egy szabadnappal. Az emberek nagy része nem érti miért akarnak tarifa emelést, de nem is tudják mekkora összegeket kell havi szinten kifizetniük, ahhoz, hogy egyáltalán dolgozhassanak. Havi tagdíj: 65.000,-Ft., autóbérlés, vagy törlesztőrészlet /mivel átlagban nem tudnak 6 évente kp.-ra új kocsit venni/ havi átlag 200.000,-Ft, reptéri leadó minden egyes fuvar után 1000,-Ft. Ehhez pluszban hozzáadódik az üzemanyagköltség, ami a jelenlegi üzemanyagárak mellett minimum havi 100.000-200.000,-Ft között mozog. És akkor még ott van az Áfa, járulékok, stb... És ha ezeket mind sikerült kőkemény munka után kifizetni, csak azért, hogy ne a munkanélküli hivatalban kelljen sorban állniuk segélyért, otthon még ugyanúgy várja őket a gázszámla, villanyszámla, vízdíj, élelmiszer plusz egyéb háztartási kiadások tömkelege. Lényegében a taxisok a jelenlegi tarifákból nagyon jól meg tudnának élni, ha nem kéne havi szinten ennyi kiadással számolniuk. De azt is sokan elfelejtik, hogy ők legalább dolgoznak a megélhetésükért. Sok fiatal azért kezdett el taxizni, mert elvégeztek egy szakmát, de nem tudtak elhelyezkedni, sok idős azért kezdte el, mert kirúgták őket a munkahelyükről, ahol több tíz évet lehúztak, és 40-50 évesen már a kutyának nem kellettek. A taxisok nagy része nem azért taxizik, mert hú de jó meló ez, hanem azért, mert legalább van munkája. Amit viszont sajnos sokan nem mondhatnak el. Ők legalább küzdenek a megélhetésükért, és nem segélyekből élnek...

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.02. 17:43:59

@Whiskey87:
ez durva! komolyan mondod, hogy egy taxis üzemanyagot vesz, meg áfát fizet? azt már szinte el sem hiszem, hogy otthon meg számlák várják! hát, most már tökre értem miért köcsögök.

bz249 2011.11.02. 17:50:43

@málnási: a fel orszag sir, hogy pont az o piackeptelen vallalkozasat/munkahelyet nem menti meg a zallam. Miert ne rinyalhatnanak a taxisok is? A rinyalas joga az egyik legfontosabb alkotmanyos alapjog, annal mar csak a hulyeseghez valo jog fontosabb.

Bell & Sebastian 2011.11.02. 17:59:58

Meg kellene támadni Angliát, aki hazafi, taxival megy.

jollato 2011.11.02. 18:21:51

Szeretném, ha valaki olyan is irna, aki nem ruppótlanként és Bkv bliccelésből tengödik.
Csak szedjétek tovább a kedély javítókat alkohollal
és észre sem veszitek, hogy a vigyorgóba vagytok.
Engem főleg a taxisblokád rész ragadott meg, mert
ekkora hülyeséget ember le nem irt korábban.
Akkor a taxisok nem elunták és hazamentek, hanem
szétverték öket és csak azért nem löttek közéjük, mert
az akkori Főkapitány /Barna/ megtagadta a parancsot
ami miatt le is váltották. A további megtorlások elmaradtak, mert az Árpi bácsi közkegyelemben részesítette a résztvevőket. Én éjszaka dolgozom és
amit látok, nem Én hányom le magam és lopkodom
a poharakat és korsókat a vendéglátó helyekről.
Nem az Én nőm tántorog, mint egy részeg disznó, mert inkább leissza magát, mint a macsó jelmezbe
öltözött majmát kelljen csodálnia.
Nem tudom láttatok-e már taxist aki segit, mikor
jaszkarizol és arcul ütnek fájdalmasan?
Az összesített iQ értéketekre adok max.20 pontot
Jollato

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.02. 18:24:37

@málnási:
Szar sincsen neked, nem ám szociális érzékenységed. Majd ha te is fogcsikorgatva fizetnéd a százezreket és nem kommentelnél itten a megbízóid utasításai szerint, akkor te is megtanulnád, milyen az 18 órákat az úton lenni egyedül, a hidegben, bunkó utasokkal a drága pénzen lízingelt autódban, részegen.

Bell & Sebastian 2011.11.02. 18:44:55

Biszkubéla biztosan jól emlékszik még egy bizonyos Z. Sándor belügyminiszterre, aki ujjat mert húzni a főnökével pár Márciusi Frontos, akarom mondani, taxis miatt, aztán holtan találták családjával, önkezével vetett véget életüknek.

Igen csúnya, megrendítő eset volt, utolsóként többször is főbe lőtte magát.

Alfőmérnök 2011.11.02. 18:53:34

Miért van szükség Budapesten Taxira? Szerintem nincs olyan A pontja a városnak, ahonnan ne lehetne eljutni max. 30 perc gyaloglással + valamilyen tömegközlekedési eszközzel (éjjel éjszakai járattal) tetszőleges B pontba. Aki erre nem képes, az fizesse meg a kibaszott Taxi árát!

@Whiskey87: Sokasodjatok, szaporodjatok!

ucsacsu 2011.11.02. 19:01:22

@málnási:
kurvát futtat,pénzt vált, kokót árul,mindent csinál,csak taxit nem vezet.

agent_x 2011.11.02. 19:10:33

@Whiskey87: csak egy dolog: aki nem tud 6 évente új autót venni, de havonta 200.000 Ft-ot ki tud adni (200.000*12*6=14.400.000), az szerintem nettó hülye...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.02. 19:19:51

@Bell & Sebastian:
Taxisok, persze. Tán Tisza Istvánt is taxisok tették el láb alól, mert Károlyi betelefonált a diszpécsernek?

Taxifóbiás vagy.

komment2010 2011.11.02. 19:36:51

@agent_x: nálad a pont! Egy időben én is elég sokat taxiztam de csak egy jófej taxissal találkoztam: ő volt az egyetlen aki nem sírt, sőt savazta a többi sírót! Ő megmondta a frankót: az a taxis aki sír az hazudik... A kedvencem meg az a taxis volt akivel napi szinten utaztam hónapokig és aki saját bevallása szerint még SOHA nem fizetett be adót ellenben volt svájci frankos hitele amire havonta 100K HUF-ot kellett fizetni, ja és 6 millás autót vett külföldön és onnan hozatta be mert így olcsóbb volt és nyert rajta 1-2 millát. Ja és a kedvencem az a taxis aki elit kerületben lakik családi házban és legalább még 2 másik autó van a család tulajdonában. Na ilyenből helyből ismerek vagy 7-8-at. A taxis az amolyan politikus szinten mozog nálam... Sok mindenre nem jók..

2011.11.02. 20:36:01

A taxi luxuscikk. Adót rája

movhu 2011.11.02. 22:42:09

Nagyon ritkán megyek taxival. A múltkor vasárnap reggel a reptérről mentem haza a szomszédos kerületbe 3.000-ért. Amikor megérkeztünk néhány kilométer múlva a taxis a szó szoros értelmében lebaszott, hogy miért nem szóltam előre, hogy majd számla kell róla. Éreztem, hogy hazaérkeztem.
Aztán nyáron egy vidéki városban ültem be, előre kérdezte, hogy kell-e majd számla. Nem, mondtam. Erre aztán a kilométer alapján tudtam, hogy a végén jól le is húzott.
Egyébként meg piacgazdaság van. Ha nem megy a taxi nem kell csinálni, de olyan szöveggel jönni, hogy az olcsón dolgozó taxisok a rendszer ellensége...ráadásul itt nincs ott a külföldi mocskos multi sem. Meg kell érteni, hogy a taxi nem a szakmák csúcsa, nem lehet vele annyit keresni, mint valami magas kvalitású szakmával.

G_P 2011.11.02. 22:51:58

A lehúzás és az ügyeskedés marad, bármi is történjen a jövőben. Én értem, hogy néhányszázezer embert kivéve mindenki frusztrált, beleértve a taxisokat is, de nagyon úgy tűnik, hogy 2012-ben kevesebb pénz lesz a zsebekben. Honnan akarják hát előszedni ezeket az abszurd összegeket?

Dubito 2011.11.02. 22:55:25

Nem értem, miért a taxis a szent tehén.
Azt mondják, a megélhetésükért küzdenek. Miért, ki nem?
És ha nekik járna a fix tarifa, miért ne járjon a péknek is? Ő nem a megélhetésért küzd? És mi a fontosabb, a kenyér vagy a taxizás?
Foglaljuk rendeletbe, hogy legyen a kenyér fix áras, természetesen duplája a mainak! Hogy nem lesz ki megfizesse, kit érdekel!
És legyen fix áras a lángos is meg a mozijegy.
Mégis, hol élnek ezek?

kurgan 2011.11.02. 23:01:40

hát igen, épp olyan agyament elvárás ez a taxisok részéről, mint amikor matolcsy és orbán asziszi, hogy ha minden szarnak megemelik az adóját, akkor az adónöveléssel egyenes arányban növekszenek majd a bevételek... szóval kedves mandiner, a taxisokat is megfertőzte a matolcsyzmus, ennyi történt.
a kolozsvári párhuzamon én se tudtam hogy sírjak vagy nevessek.

andrush 2011.11.02. 23:04:10

Remélem a sok nyálcsorgató droid egyszer sem fog taxiba ülni legalább egy évig. Csókolom!

Subba Sógor 2011.11.02. 23:09:01

@agent_x: LOL! :))))))))))
Én is szeretnék 6 évente Lexust venni...

ork1234 2011.11.02. 23:21:58

van, aki nem tanul és a mekibe dolgozik. és van a taxis.

Kilgore Trout 2011.11.02. 23:22:18

Én mondjuk már azt sem értem, hogy amikor a taxis egyedül pöffeszkedik a kocsijában, akkor mi a faszé' használhatja a buszsávot? Legjobb példa reggel a BNV mögötti út. Az Elektroprofinál a sor vége, max. 50 m a lámpáig, buzi taxis persze húz ki a buszsávba, persze egyedül, és megsértődik, amikor a lámpánál basznak beengedni a köcsög fejét. De gondolom a Rákóczin ugyanezt csinálják. Pláne, ha tényleges busz beáll a megállóba, és a taxis nem tud menni, mert nem engedik ki. Akkor persze jó lenne a rendes sáv is. A taxis amúgy is egy külön állatfajta, azt hiszik, nekik mindent szabad, és szabályok felett állnak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.02. 23:23:34

@P1sty: Hát igen. N+1 taxi oldalán láttam már a 200 Ft alatti km díjat. Ehhez képest a Boráros térről Szigetszentmiklósra (kb. 17 km) 4000 alatt egy sem vitt haza. Ez cirka 250 Ft/km...

Ha, ha erről emelnek még sokat, akkor azért az tényleg vicces lenne...

j311 2011.11.02. 23:27:05

Nem kell itt a sírás. Múltkor is az legolcsóbb taxis cég egyik autója hozott haza.
Beszélgettem az emberrel, hogy menjen az idő.
Saját bevallása szerint átlag 300-350k HUF-ot visz haza egy hónapban.

NETTÓ 300-350k HUF/hó!!!

Ez kevés? Akkor menjen el takarítani vagy menjen mekibe eladónak vagy tescoba árufeltöltőnek. Majd lenne ott még nagyobb sírás, mert nem elég a klímás autóban tespedni, hanem egész nap pörögni kell és a fizetés is csak harmada.

Ma is olyan autókkal vonultak fel, amiről a pórnép még csak álmodni sem mer.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.02. 23:29:31

@Alfőmérnök: Mert Budapesten kívül is van élet te zseni. Ugyanis BP-n kívül nem jár éjszakai járat. Van olyan agglomerációs település, ahova esete fél/háromnegyed 11 után nem megy semmi és akkor is csak óránként. Télen -10 fokban elég vicces látni, mikor elmegy a HÉV az orrod előtt és a köv meg jön egy óra múlva. Fűtött utasváró? Ugyanmár. Semmilyen. Akkor inkább taxi...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.02. 23:30:50

@movhu: Nálam úgy a taxisok fele vitt eddig órával...

SvenH. (törölt) 2011.11.02. 23:41:57

azt hittem ez a poszt a tuntetesrol szol...
egyetertek amugy barmilyen megmozdulassal, buzifeszt, critical mass, taxis forgalomlassito ami DUGOSIT, viszont talan most hogy bemondtak a szmogriadot hat nem biztos hogy igy kellett volna...

Alfőmérnök 2011.11.02. 23:43:38

@molnibalage: Így kezdődött a kommentem:
"Miért van szükség Budapesten Taxira?"

Értelmezd, utána olvasd el újra a tiedet, és röhögj egyet rajta, hogy mekkora farok vagy.

Alfőmérnök 2011.11.02. 23:46:52

@molnibalage: Egyébként Budapesten kívül dupla díjat kell fizetni, mert az oda-vissza utat számolják a kis gecik.

serwer 2011.11.02. 23:50:23

Azért ezen a tüntetésen látszott, hogy nulla társadalmi támogatottsága van.
Nem kellett a vízágyúkat feltölteni. :)

A BP-i taxisokat mindenki csaló gazembereknek tartja, először ezen kéne változtatniuk.
Tehát találkozunk 10 év múlva.

is 2011.11.02. 23:53:46

@Kandeláber: "a derék taxisforradalmárok hétfőre megunták, és hazamentek."

...miután a kormány visszavonta azt a rendelkezést, amiért összegyűltek. úgy látszik ma nekem kell minden mondatot befejeznem, hülye blogmotor mindig lenyeli a második felét, amitől viszont az egész értelmetlen, vagy pont félrevezető lesz.

@poszt: Turul, neked valamelyik rokonod az egyik taxiscégben valaki lehet. másképp belevetted volna a posztba, hogy a tüntetés főként ezen taxiscégmaffia ellen ment. a másik út, hogy olyan sötét vagy, hogy ezt fel sem fogtad, az nem játszik, ugye?

the_line 2011.11.02. 23:55:21

Dögöljek meg, de én sem értem.

1. Azt mondja a taxis, hogy ilyen áraknál, amilyeneket egyes társaságok megengednek maguknak, nem éri meg. Nem lehet csinálni. Éhen halnak. Hát baz.

Kérdésem: Az olcsó taxisok azért csinálják, hogy taxizva haljanak éhen? Gondolom, ha csak ráfizetnének, nem csinálnák.

2. Azt mondja a taxis, hogy túl sok a taxis. De ezek szerint ennyi kell, mert a piac ennyit eltart. Akit meg nem, az kiszállhat. És akkor kevesebb lesz.

Ez pont olyan szektor, ami szépen szabályozza önmagát. Aki nem versenyképes, az abbahagyja. Mint minden más munkánál. Lehet nagy az elvárás, de a piac annyit fizet amennyit, ez van.

A kolozsvári példa tényleg erős. De azon elgondolkodtam Varsóban, mikor pár éve ott laktam, hogy hogy van az, hogy jóval olcsóbb ott a taxi (a 2zł/km= 130 ft középkategória volt, a minimum 1.5zł=95 ft volt amivel találkoztam). Ehhez képest autó egy ár, benzin egy ár, életszínvonal, átlagfizetés kb ugyanott, általános árszínvonal kb budapesti, vagy csak egy kicsivel az alatt némely dolgokban (de pl lakhatás jóval drágább). Persze az adóteher lehet, hogy kisebb, de ennyivel? Persze ott sem tudom ma mi van, ez 2-3 éve volt.

Mentolosmájkrém 2011.11.02. 23:57:43

@Samott: Sved arak: alapdij 24 sek, rendelt taxi plusz 7 sek, km 11.50 - 14 sek, napszaktol fuggöen, varakozasi dij 300sek / ora
Az uzemanyag 14 sek/liter, a gaz 12/köbm. Kötelezö kitenni egy un. egysegarat, ez 10km utat jelent 15 perc alatt, ez jelenleg 384 sek. A korona jelenleg 33 forintba kerul, az atlagkereset olyan 20e korona körul mozog, termeszetesen van, aki ennel sokkal többet keres.

is 2011.11.03. 00:00:38

@j311: na várjál. ő egy magánvállakozó. ami pénzt hazavisz, abból neki még rengeteg költsége van. pl. csak akkor viszi haza ezt a 300-at, ha dolgozik. míg az alkalmazott a szabadsága idejére is kap fizetést. ez rögtön 1 hónap különbség, így máris 275-re leesett a zsozsó. valamennyi fizetést is csak bevall, ami után adózik és társai. az autót szervízeltetni kell, az is ebben a pénzben van (a benzin már nyilván nem, azt a pénzt már nem viszi haza). és ahogy mondták fentebb is: ezért 10-12 órát dolgozol, hétvégén is. könnyű általános számokkal dobálózni, de az ördög a részletekben van.

lady boo boo 2011.11.03. 00:02:41

járjatok gyalog, meg ökrös-szekereken a nagykörúton, esetleg lóháton.

fel kell szedni egész Budapesten a síneket, aztán irány az öszvérhát

:-)

Mentolosmájkrém 2011.11.03. 00:02:57

lemaradt: a taxi szgk-t csak taxinak hasznaljak, magancelra evi 1000 km-et lehet autokazni, utana az adohivatal buntet. Autotipusok, Volvo v70, Merci e kat, Vw Passat, Touran, francia tipusok.

Körömcsiga 2011.11.03. 00:13:14

Én nem értem, ebben az országban ha valaki keveset kap, akkor a sztrájk a megoldás? Miért nem keres jövedelmezőbb állást? A tanárnak is kevés, a bakternak is és az orvosnak is. Csak közölném, hogy a magénszektorban is ez van, ha kevés, akkor nem követelni kell, hanem változtatni. Ha sok a taxis, akkor nem taxizni kell, hanem mást csinálni.

the_line 2011.11.03. 00:17:20

@is:

okés, nagyot nem kaszál a többség, ezt fogadjuk el, szerintem is irreális általánosítani ezt a 300k-t. Valamennyi csak jön, azért csinálja. És hányan dolgoznak ugyanennyit, ugyan ilyen nehéz melóban egy taxis jövedelméért? Bármennyi is legyen ez, a válasz, hogy sokan. Én legalábbis ezt látom. Ettől persze még nem igazságos, meg nem vidám a dolog, de a taxis azért kap annyit, amennyit, mert a piac ennyire árazza, és ennyit képes fizetni. Én nem igazán ismerem a taxis világot, de nekem eléggé működő versenynek tűnik, ami ott megy. Azt mérlegelem, hogy hol mennyire jó a sofőr, mennyi ideig kell rá várni, átb@szik-e vagy sem. És persze az árat. Aztán hívhatom bármelyiket, jön és elvisz.

Körömcsiga 2011.11.03. 00:17:33

Egy 8 általánossal végezhető munkáért még mit várnak a taxisok? Vessük már össze pl egy diplomás orvossal...

Petyat 2011.11.03. 00:20:18

Másfélszer annyi taxis van Budapesten, mint amennyi kéne. Rengeteg droszt van, ahol órákig ácsorognak az autók. Nem tudom sajnálni őket. A túlkínálat van, ezért mennek le az árak, talán az a 2000 felesleges taxis kereshetne magának más munkát. A cikk amúgy telitalálat, a saját sírjukat ássák a fix tarifával.

smartdrive 2011.11.03. 00:23:49

hát, taxisnak soha nem a legokosabbak mentek

the_line 2011.11.03. 00:27:23

@Körömcsiga: igen, bár a tanár meg az orvos nem túl jó példa, mert ugye váltani nem nagyon tudnak (még a tanár talán, de az orvos nem igazán), és az ő fizetésüket teljesen mesterségesen határozza meg az egyetlen munkáltató, az állam. Itt nincs verseny, és emiatt nincs akkora jövedelememelő, vagy -elosztó lehetőség, mint versenyszférában. Ezért kell sztrájkolni.

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 00:32:21

@is: "pl. csak akkor viszi haza ezt a 300-at, ha dolgozik. míg az alkalmazott a szabadsága idejére is kap fizetést. ez rögtön 1 hónap különbség, így máris 275-re leesett a "

latszik neked is csak bejelentett adocsalo ismeroseid vannak...

az ugy mukodik, hogy bejon a 300 ropi, na az otora elmegy 50 ropi, az alberletre elmegy masik 50e, megelhetesre elmegy 100e, marad 100e apro, na ha abbol bejelentene magat 8orasra, akkor maradna 20e ZSEBPENZ, abbol meg mit lehet csinalni? bejelenti magat 4 orasra igy rogton lesz 60e
megharomszorozta a penzet

v2peti 2011.11.03. 00:42:26

Azért az érdekes, hogy ca. 10 éve is 160-200 forint volt egy km-nyi taxizás, feleekkora benzinárakkal...
Viszont azt nem tudjuk, hogy mennyit trükköznek a taxisok. Na és az olcsó hús árát valahol biztosan meg kell fizetni...
Egyfelől valószínűleg kevesebb adó kerül be a költségvetésbe szja-ként, igaz, fogyasztási adóként üa-ár meg több.

Kuruttya 2011.11.03. 00:44:17

Az összes taxis primitív tahó! Tőlem akár éhen is dögölhet mind, inkább megyek éjszakai BKV-val ezerszer, mint hogy beszálljak egy ilyen véglény kocsijába!

Petyat 2011.11.03. 00:44:55

@silvern:

Köszi. Én gyalog járok, sokkal kellemesebb, mint a zsebedet tömni. Nem te vagy véletlen annak a piros kombi mondeonak vezetője, ami egy VII. kerületi ovosi ügyelet elött szokott a halszálkában parkoló autók mellett, pont a sarkon, a járdát elzárva órákig ücsörögni?

Eléggé a bögyömben van az illető, annyira, hogy a rendszámát is ideírom: ECK - 469

j311 2011.11.03. 00:50:30

@is: Igazából lényegtelen, hogy 200 vagy 300. Nagyon sokan örülnének ennyi pénznek, miközben kb. ülőmunkát végeznek, 8 általánossal.
Ha tényleg nem lehetne megélni belőle, akkor nem lennének ennyien.

Ha meg tényleg mgduplázzák a tarifát, akkor feleannyit fogok taxizni, mint most. Tőlem ugyanakkora bevétele lesz a taxisoknak, csak mondjuk nem havi 8, hanem 4 utazásból.
De még az is lehet, hogy az esti ivásból BKV-val megyek haza, mert van bérletem is.

j311 2011.11.03. 00:52:05

@v2peti: Szerinted kúton tankolnak négyszázért? Ne legyél már hülye!

Viktus 2011.11.03. 00:57:20

Micsoda ortodox okoskodás ez? :O A taxisok is magukévá tették az unortodox gazdaságpolitikát kicsiben ...

Prophet 2011.11.03. 01:06:47

Ha a Birodalmi Golf nem az Elíziumi drosztokon portyázna, talán élére állhatott volna a menetnek - a nyomaték kedvéért. Bár ezekben a kísérteties napokban soha nem lehet tudni.

FF 2011.11.03. 01:08:11

Én azt gondolom, amelyik taxis áremelést akar, az emeljen. Kérjen többet. Komolyan. Joga van. Piacgazdaság meg minden. A fodrászom se szaladgált a magas hivatalhoz petícióval, hanem egyszer csak többet kért. A Teszkónak se kell kormányrendelet az emeléshez. Akkor itt most mi is a hiszti tárgya?

Pesti Kornél 2011.11.03. 01:13:03

Ha a taxisnak baja van, ne az én életemet korlátozza. Ma egy órát álltunk a dugóban (egy másik taxiban) a felvonulásuk miatt. A sofőr meg a saját fajtáját anyázta kegyetlenül. Szép dolog a szolidaritás. Ugyanezt csinálták 11 éve. Ha tiltakozni akarnak, adják át a petíciójukat anélkül, hogy elgáncsolnák a napirendemet. Nekem sem orgazmus az életem, mégsem zárom el kőtömbökkel a Nagykörutat. Havi 100e forintokat taxizok el cégesen, mert ilyen a munkám, de innentől amit tudok, megspórolok, borravalót pedig egyik sem kap, még csekken sem. Nálam ennyit értek el ma.

Viktus 2011.11.03. 01:13:04

@FF:

Van olyan réteg, amelyik többet kér lásd. a hiéna csapat ... gondolom ezeket akarnák kiszorítani.

A probléma ott van, hogy kurvára nincsen piac ebben a kib*szott országban, aki meg a piaccal jön legszívesebben szétütném a degenerált fejét.

Mi van valójában? az van, hogy feketéző él a legjobban a szürke döglődik a fehér gazdasági szereplője meg kipusztul a legtöbb ágazatban ...
Éppen ezen okból nem lehet piaci verseny, mert Kovács Józsi hiába jelenti be magát eva körbe , majd taxizik fizeti a sápokat az ténylegesen secpec kibukik a sorból, de nem a piac miatt, hanem azért mert annyi az elvonás, hogy becsületesség esetén vége. Míg a hiéna vígan röhög a pofájába ...

A legtöbb ágazatnál ugyanaz van, ahol úgymond piaci verseny lenne ...

Az egy dolog, hogy a követelés irreális, de könnyen lelehetne szabályozni ezt a témakört ténylegesen fix tarifákkal, meg pl. egyféle autóparkkal.

Kard 2011.11.03. 01:17:10

@Dr. Zerge: Miért gondolod azt, hogy a verseny rossz dolog? Mondhatnánk akkor, hogy fix szoftverfejlesztő(én épp az vagyok) órabért meg fix autószerelői órabért meg fix mindent és akkor vissza is mentünk a kommunizmusba. A piac majd megold mindent. Ha olyan rossz taxizni tessék mást csinálni. Aki ügyes megmarad, a gyenge meg elhullik. Erről szól a piacgazdaság és ezért is működik olyan jól.
Sok-sok embernek nominálisan is csökkent a fizetése az elmúlt jó néhány évben mégse megy tüntetni fix jó magas bérért.

Viktus 2011.11.03. 01:20:47

@Kard:

Az országban a legkevesebben szoftverfejlesztők azért ... ahm az ügyes az adócsaló azokra aztán lehet országot építeni a görögöknek elég jól bejött.
A piacgazdaságban a szolgáltatások színvonala verseng egymással ill. minimális eltérés van az árakban nem egyértelműen kiütközik, hogy úgy adja meg v.ki az árversenyben az árait, hogy az adót magának számolja fel ...

TaDaM87 2011.11.03. 01:31:36

azt írjátok itt többen, hogy sokkal több taxis van Budapesten, mint amennyire szükség lenne. Ez lehet, hogy így van, de az is biztos hogy kibaszott idegesítő, hogy péntek-szombat éjjel 2 és 4 között a társaságok telefonjának 80%a foglalt, aztán minimum negyed órába telik kifáradni a _belvárosi_ címre.
Engem ez is bosszant, amikor havi 1-2 alkalommal taxira költök

Kard 2011.11.03. 01:37:47

@Viktus: Ennek most mi köze van a témához? Egyáltalán a felét amit írtál nem is érteni. Beszélni magyar?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.11.03. 01:39:36

Csak közlöm:
Dunakeszi, TEMPO TAXI, 3.5 km 1500-2000 HUF.

Taxisa válogatja. Ugye milyen jó a piacgazdaság kedves @Kard: . Végül is konkurencia nincs, a parasztnak meg muszáj fizetni.

@TaDaM87: Minimum negyed óra? Jézusom! Ezek a gecik nem tudnak teleportálni az urasághoz? Hallatlan!

Petyat 2011.11.03. 01:43:24

@TaDaM87:

Ebben a napszakban látom a legtöbb taxit szabadjelzővel utast vadászni a belvárosban. Ha az ember kicsit közelebb megy a járdaszegélyhez, rögtön lassítanak, hátha be akarok szálni. Talán kevés a diszpécser, mert autó van bőven hidd el!

Kard 2011.11.03. 01:50:37

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Ennyi az ára ott a taxinak. Az fáj, hogy pesten nem ennyi és ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is. Nyilván ahol kevés fuvar van ott felmegy az ára a termékeknek. Ilyen egyszerű. Kereslet - kínálat.
De ha már itt tartunk megkérdezem szerinted a Dunakeszi taxi problémát, hogy lehetne feloldani? Esetleg legyen olcsóbb a taxi hatóságilag? Ez egyből hiányt okozna (erről szólt a kommunizmus a hiánygazdaságról).
Amúgy meg ha olyan szuper dunakeszin taxisnak lenni miért nem állsz be te is és keresed magad jó "vastagra".

Petyat 2011.11.03. 02:35:59

@Kard:

Ezt elszámoltad. Ahol kevés fuvar van, tehát nincs kereslet, ott lefele megy az ár nem? Mindez főleg akkor igaz, ha sok is a taxi, akik vesenyeznek a pár utasért.
/Ez van most, a társaságok lenyomják az árat, mert nagy a verseny/

Az ár akkor megy felfele, ha sok az utas és kevés rá az autó. Gondold át! A személyszállítás a termék nem az utas (ő a vásárló). Egyszerűen fordítva nézted a szitut.

taxi546 2011.11.03. 02:38:45

Nem a taxis állapítja meg a tarifát amivel jár, hanem a taxicég tulajdonosa. Ha a nála dolgozó taxis beledöglik az alacsony tarifába, akkor a cégtulajdonos felvesz helyette két másikat.-Na ezért nem képes a piac szabályozni az árakat. Az irígyelt szép nagy autókat meg nem jó dolgukban vették, hanem a fent említett taxiscégek vetették meg velük.(másképp nem kaptak fuvart)-De hát mit pofázok itt 32 év taxizással a hátam mögött, ti úgyis jobban tudjátok. Lehet hogy hagyni kéne az autóhitelt bedőlni, és 54 évesen elmenni más munkát keresni.

Petyat 2011.11.03. 02:45:58

@Kard:

Amúgy nem ezért drágább, ha valóban drágább. Dunakeszit nem ismerem, vele szemben Szentendrét viszont annál jobban.

Szentedrén MINDEN drágább mint Budapesten. Kezdve a közművektől (pl a vízet, amit egész észak pest használ, a Szentendrei szigeten tisztítják, mégis ott helyben sokkal drágább, mint a fővárosban).
A boltok is drágábbak, a parkolás is, de tényleg minden. Nem csak pestnél, budánál is drágább. Az ingatlan picit olcsóbb, mint a Rózsadombon, de pestet ingatlanárban is veri.

Gondlom, mint menő agglomeráció, Dunakeszi is hasonlóan lehúzós hely.

Kard 2011.11.03. 02:51:57

@Petyat: Ez egyáltalán nem biztos. Ha kevés az utas kevés a bevétel és van egy pont ami alá nem fognak menni a taxisok akármennyien is vannak mert nem éri meg (pont a ritka utasszám miatt). Ezért írtam a korlát árat. Ha ez alá lövöd be (szocializmusban sokszor ez volt) akkor nem lesz taxis.
Pont ezért nincs például Debrecenben reptér mert nem éri meg. Hiába van bazi sok légitársaság a világon nem repülnek oda mert olyan drága lenne a kevés utas miatt, hogy annyira fel kéne emelniük az árakat, hogy olcsóbb feljönni Liszt Ferihegyre autóval és onnan repülni. Pont ilyen okokból van az, hogy nyáron Machesterből 20e forintért tudsz eljutni Mallorcára innen meg min 60e-ért (ezt pont idén tapasztaltam)
Bár az is lehet, hogy Dunakeszin egyszerűen monopólium van és ezért drága a taxi. Akkor viszont taxitársaságot kell alapítani :)

Első mohikán 2011.11.03. 02:53:47

Az első néhány komment után írni akartam egy választ, amiben nagyjából elmagyaráztam volna, hogy miért hibás alapjaiban is a cikkben foglalt vélemény és a hozzászólóké. De aztán rájöttem, hogy a kommentelők túlnyomó többségének nem hogy lövése sincs a taxizásról, mint szakmáról, de még utasként sem ültek egyben sem. Az észt persze osszátok. Hogy mi merre mennyi és miért annyi. Az ordenáré stílusotokról már nem is beszélve.
Így aztán úgy döntöttem, hogy minek koptassam a billentyűket nektek, észérvekkel ennyi gyűlölet és rosszindulat ellen semmi értelme. További jó fröcsögést, hajrá!

Kard 2011.11.03. 02:56:16

@Kard: Innen pedig át is nyergelhetünk a forgalom elmélet oldalra, hogy mennyi utas hogyan milyen számú kiszolgáló egységgel érdemes optimálisan üzemeltetni :), hogy a holt idők se legyenek nagyon kihasználatlanok és csúcsidőkben se legyen nagy a hiány.
Van erre egy egész tudományág ők biztos megmondanák a tutit miért drágább a taxi Dunakeszin mint Bp.-en. Azért remélem közel járna az igazság ahhoz amit írtam :)

laci0011 2011.11.03. 02:56:55

Közgazdasági abszurdok nem csak a taxisok privilégiuma ,Leginkább vezéreink szenvednek tőle amikor azt hiszik bármennyit emelhetnek az üzemanyagok,vagy más közszolgáltatások árán,ugyis ugyananyi fog fogyni belőle.

laci0011 2011.11.03. 02:58:10

Leginkább ez ami már öngyilkos demonstráció.

lapos a Föld 2011.11.03. 03:14:40

Az miert nem kerdezi meg senki a
taxisoktol,h szomgriadoban miert kell forgalomlassito, 600 gepkocsis tuntetes tartani. Miert nem lehet mondjuk egy het mulva? Szoval ahogy a taxisok az embertarsaikhoz viszonyulnak, az valami nagyon elszomorito!

Vkat118 2011.11.03. 03:43:38

600 Ft alapdíj? 100Ft/perc 300/km? Magyarországon?

New Yorkban, jelenleg forintosítva a yellow cab:
500Ft alapdíj, 260Ft/km 80Ft/perc (!)

Ennyi erővel én is tüntizhetnék, hogy ne 280 legyen a bruttóm, hanem 1,3 milla (New Yorki átlagfizu)

malpaso 2011.11.03. 04:14:16

@P1sty: aztán miért jogos ez a "tüntetés"? holnap meg a pékek tüntethetnek, meg a cipőboltosok, hogy nehogymá a konkurencia olcsóbban adja a zsemlét/cipőfűzőt, még a végén engem is belekényszerít! meg bérleti díjat kell a bolt után fizetni! ha nem, mert saját, akkor meg építményadót! és nem lakás után! vagyis az olvasatomban minden iparnak megvannak a taxis párhuzamai, kivéve a fene nagy tüntetési kedvet. aztán ha amazok összebeszélnek még meg is bünteti őket a gvh, meg a fogyasztóvédelem. szóval a taxisnak szabad, jog, és jár, ami a többinek nem? a többi lehet olyan rendszerben, ami a vevőnek kedvez? (amit mellesleg a taxis is értékel, miko zsemlét/cipőt óhajt venni, ő is keresi a hasonló minőséget olcsóbban. vagy rosszul tudom, és követeli, hogy neki drágábbat adjanak, csak hogy biztosan tudja, eltartja a péket?) értem én, hogy a taxizás relatív kis tőkével, vagy tőke nélkül indítható vállalkozás, ami azonnal felélhető pénzt ad a kézbe, és ezért sokan választották. meg persze vannak lusta emberek is. (és nem kell a körülményekkel, a felelősséggel, meg a mostoha körülményekkel jönni, akkor is jobb a taxi sok-sok munkahelynél, népszerű is volt a konjunktúra lovagok köreiben. és persze igen, azt is tudom, hogy nem mindegyik ilyen. de sokan voltak! :-) de be kell látni, hogy keményednek a feltételek, mint mindenki másnak, és le kell morzsolódni. akinek akár anyagi, akár kapcsolati tartalékai nagyobbak, bent marad. az örülni fog, ha nincs árszabályozás, akkor is. tehát megkérdem, mi olyan különleges a taxizásban, hogy különleges elbánásban kellene részesíteni a taxisokat? aki persze drágábban akar fuvarozni, tegye. azok miatt mégis megéri az olcsóbban futóknak dolgozni, hiszen meghallok egy 320 ft-os kilométerdíjat, és már hívom is telefonon az olcsóbbat. az övé a fuvar, és minél több drága taxi van, annál több jut az olcsóknak :-) és olykor, időszakosan sokat taxizok. és még nem láttam senkit órát tekerni. és nem balek vagyok, hanem 1. figyelek, 2. ugyanazon a vonalon sok taxissal mentem, és néhány 10 forint eltéréssel mindig ugyanannyi volt. vagyis pisti, ha taxis vagy, lebuktál, hogy tekered az órát, lehúzod az utast, és itt gyártasz hozzá igazolást. de nem veszem be. ha meg nem vagy taxis, te ne vedd be, amivel tömik a fejed! :-)

Kalmár 2011.11.03. 04:24:04

Hiába lenne fix ár, jönnének a kis különalkuk. Ha veled szerződök akkor....
Szóval, sosem lesz mindenkinek ugyanannyi. Én is taxi csekkel járok sokszor, miért hívjam az egyiket vagy másikat?

malpaso 2011.11.03. 04:27:13

@taxi546: tévedés :-) a piac szabályoz. ahogy teszi ezt a nyomdaiparban, a zsemlesütésben, bárhol. a tulaj kirúg, a tulaj felvesz. ahogy a cipőboltban se az eladó mondja meg, mennyi a cipő ára. ez esetben a taxis az eladó, a szolgáltatást adja el. ha valami extra nehézsége van, a munkaadójával küzdjön, ne a piacot akarja büntetni. (ami persze a tulajnak pont olllllyan jól jön, hogy mintha hájjal kenegetnék :-) az alkalmazottak hőbörögnek, aztán a végén mégis neki fütyöl jobban a filemile) ha túl közel vagy a fához, és ezért nem látod az erdőt, a 32 év taxizás nem mentesít :-) nincs automatikusan igaza annak, aki valamit sokáig csinál. és az érdek felismerése, illetve az érdek érvényesítésének képtelensége okozta frusztráció torzítja a látást, jelen esetben a taxis (tulajok, és alkalmazottak, szabadúszó lovagok és hiénák) látását

malpaso 2011.11.03. 04:34:17

@Petyat: az elmélettel szemben a gyakorlatban az ellenkezője az igaz. ahol kevés a fuvar (alacsonyabb a lakosok száma), és rövidek a fuvarok (adott település kis távolságai miatt) ott magasabbak a tarifák. miért? mert nem lehet valamit a közegéből kiemelve vizsgálni. a taxis is megélni akar, a megélhetés ugyanolyan drága, és ha kevesebb és rövidebb fuvarjai vannak, abból kell a megélhetésnek megfelelő bevételt produkálni. példa: budapest, sok 10 km-nél hosszabb fuvar + a nagy lélekszám miatt gyakoribb ezek előfordulása (jobb kihasználtság), akár 200 ft-os, vagy urambocsá az alatti fuvardíjból is megélnek. kisváros ritkább, 2-3 kilométeres fuvarjai a megélhetést csak magasabb tarifával adják ki :-) érthető a közgazdasági paradoxonnak látszó, am mégis igaz konstrukció?

malpaso 2011.11.03. 04:42:22

@Álmos: ne túlozz, nem az összes tahó véglány. sok az, igaz, de nem az összes

malpaso 2011.11.03. 04:44:03

@FF: az, hogy ha józsi árat emel, a feri ne kínálhasson alája, hanem neki is annyiért kelljen dolgozbia :-) érti már? tüntetnek az intézményes kartellezésért, király, nem?

malpaso 2011.11.03. 04:58:26

@is: nahát, ha vállakozó, akkor van egy vállakozása. amely vállalkozás fizeti a szabadságát. ha eladó vagy a péknél, az a vállalkozás fizeti a szabadságodat. ha saját vállakozásod van, az nem fizeti? :-) és a sok költség? azt szeretem, amikor erre hivatkoznak bőszen. miközben a népesség nagy része úgy él, hogy elsikálja azt. ügyes a könyvelő, ugye. majd ha látom, hogy minden taxis számlát (nem nyugtát) ad minden fuvar után (muhaha:-), akkor számolhatjuk a költségeket. senki ne értsen félre, nem kívánom nekik. nem is életszerű. de hülyeség ilyesmire hivatkozni, miközben az is az "okosból" él aki hivatkozik, meg az is, akivel vitázik.

malpaso 2011.11.03. 05:06:36

@molnibalage: óra... vannak helyek, ahol nincs is a taxiban óra. miért olyan fontos? beszállás előtt lefixálod, hogy mennyit adsz, ha neki jó, mentek. vagy találsz olyat, akinek jó, vagy módosul az ajánlat. és erre már sok órás taxis is ráállt velem, be se kapcsolta az órát :-) kérdeztem, A-ból B-be mennyi? mondja: 3200. én meg. na ha már így összejöttünk, elvisz 2400-ért? aztán mondjuk visz 2500-ért óra nélkül. és így az átverés, óraberhelés is kivédve. remek, nem? konszenzus, ezt úgy hívják, és többet ér, mint az óra, amiről azt hiszem, engem véd :-)

malpaso 2011.11.03. 05:10:17

@molnibalage: azt sikerült tisztázni, hogy az a 200 alatti leintős, szerződéses, vagy telefonos, netán éjjeli, vidéki, nagynéni, vagy kiféle ár volt? és hogy melyik volt a táblázat rád vonatkozó számocskája? gyanítom, itt sántít a dolog :-)

malpaso 2011.11.03. 05:12:26

@Dubito: csúcs, te is a pékkel jössz :-) én is! hehe

malpaso 2011.11.03. 05:15:31

@movhu: magyarázod ezt azoknak az éltes, potrohos, tespedt, lusta szarjankóknak, akik egykor azt hitték, ők az éjszaka és az élet császárai... inkább sírjunk velük, hát persze, hogy megértjük, milyen szar lehet, mikor így fordul a világ...

malpaso 2011.11.03. 05:18:52

@Alfőmérnök: aki nem képes, vagy nem akarja. aki meg minket akar szállítani, az meg versenyezzen csak szépen azzal a kibaszott árral! :-)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.03. 05:21:33

Pedig jól kiszámoltam, hogy néha olcsóbb a taxi, mint a saját autó ( kiszamolo.blog.hu ) most majd írhatom át.

Egyébként nem a taxi olcsó, hanem a taxis sok. Napi három fuvarból persze hogy nem lehet megélni. A számukat kellene maximalizálni, csak az Alkotmánybíróság nem engedi.

malpaso 2011.11.03. 05:29:43

@Whiskey87: én is remekül meg tudnék élni, ha nem kellene kiadnom a zsét, amit keresek. mondd, te eszednél vagy? miket írsz ide? hát melyik vállakozásnak és az azokban résztvevőknek nincsenek költségei? adója? meg tb-je? meg villany, gáz, víz, csat, közös kltsg, fűtés, telefon, internet, a gyerek cipője, biztosítás, benyakltsg, bérlet, nőgyógyász, ruha, cipő, smink, stb? vagy lemaradtam valamiről, és mindenkit mentesítettek a költségek alól, csak szegény txisokat nem? mindenki szív. a taxisok is. evvan

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.03. 05:59:22

@Kiszámoló:

"A számukat kellene maximalizálni"

Nagyszerű ötlet, feltéve hogy én dönthetem el, ki kerül be a maximalizált számúak közé.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.03. 06:06:18

@serwer:
Szia serwer, rég láttalak.

Nem kell ennyi taxis az utcára. A férgese meg kihullik idővel.
A versenyben nem lehet meghatározni sem az árakat, sem a szolgáltatás színvonalát.
Ha valakinek telik luxus taxira, lelke rajta, menjen vele.

kicsijuti 2011.11.03. 06:31:40

@zero: húde okos vagy, erre magadtól jöttél rá?

kicsijuti 2011.11.03. 06:33:11

amúgy nem kell csodálkozni hogy a taxisok hülyék. ha nem lennének hülyék nem mennének taxisnak...

Winston Smith 2011.11.03. 06:37:08

"Az állandó panaszkodás ellenére kétségeim vannak, hogy a jelenlegi fuvardíjak valóban fenntarthatatlanul alacsonyak lennének a taxisok számára."

Évek óta kb. hasonló díjak vannak, amik benzinár függvényében némiképp csökkennek, ill. növekednek. Ha nem lennének a jelenlegi árak fenntarthatóak, a taxitársaságok már rég csődbe mentek volna és magasabban lennének az árak.

De nem mentek csődbe, ami megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy az árak kb. rendben vannak, semmi szükség drasztikus emelésre.

gigabursch 2011.11.03. 06:44:20

A forgalom lassításban az a szép, hogy annyira felkúszott az üzemanyag ára, hogy Budapesten nem okoz akkora gondot, mint két éve egy normál péntek délutáni dugó.

Amúgy meg a taxisoknak nyasgem

Világbajnok 2011.11.03. 06:46:13

Rohadt guruló koldusok, ezekkel mindig csak a baj van!

gigabursch 2011.11.03. 06:47:19

@Dr. Zerge:
Így van, ahogy mondod.
Jól beszélsz fehér testvér.

különvélemény 2011.11.03. 06:50:33

Megint itt a sok matekbajnok, nem csoda, hogy taxisnak mentek, mert számolni azt nem tudnak, csak órát pörgetni.

Csak a tagdíjad fix.
A többi százezrekkel tök felesleges dobálózni, mert az a fuvartól függ. Ha sok a fuvar, akkor 300e a költséged, ha kevés, akkor 50e.

Ha nem éri meg, nem kell taxizni.
Lehet jönni azzal, hogy aki 160-ért visz az mindjárt tönkremegy, de ezt hazudjátok 20 éve bakker.

Az összes többi szakmában is ez van. A informatikától a kőművesig mindenhol vannak olcsón dolgozók, akik esetleg még át is vernek.

Mindenhol vezessünk be hatósági árat, meg fix létszámot?

kamasuka 2011.11.03. 07:00:45

@Samott:
Tankolj olcsóbb kútnál!

bean 2011.11.03. 07:16:59

Max 30 perc gyaloglás? Te teljesen hülye vagy. Szüleim lakásától (Zugló) nagymamámhoz (Kispest) 11 km a távolság. Ez fél óra alatt lábon megtenni nem gyaloglás, hanem világszínvonalú atlétának való futás.

különvélemény 2011.11.03. 07:31:00

@Kiszámoló: "Egyébként nem a taxi olcsó, hanem a taxis sok. Napi három fuvarból persze hogy nem lehet megélni. A számukat kellene maximalizálni, csak az Alkotmánybíróság nem engedi. "

A taxi egyáltalán nem sok, az utas kevés.
Ez köszönhető a fizetéseknek, az emberek gondolkodásmódjának és a taxisok reputációjának.

Én sokat taxizom, de pl. eszembe sem jutna csak úgy beülni egy taxiba (telefonos rendelés helyett), azért ez jelent valamit.

De érdekes módon nem azért megy a tüntetés, hogy a trükkös taxisokat megszűrjék, így helyreállítva a becsületüket.

Kíváncsi lennék mit szólna a taxistársadalom, ha buherálhatatlan memóriájú, gps-es távolságmérőjű taxiórákra köteleznék őket.
Rögtön lenne nagy felháborodás.

igazi Lencsés lstván 2011.11.03. 07:33:18

@GGG77: Na végre, megfejtettük, hogy mit dxolgozhat egy magadfajta gyugyu: taxis.

igazi Lencsés lstván 2011.11.03. 07:36:22

@Körömcsiga: Hogy csinálnának mást, szegények? Kevés ilyen állás van amit nulla iq-val elláthat a sok lusta okoskodó, nagyképű disznaja.

Deneware. 2011.11.03. 07:47:09

Karácsonyi csúcsforgalomban bevásárlóközpont parkolóban mercistaxis két helyet foglalt , mert b@lf@sz módon ferdén állt be. Mikor szóvá tettük (udvariasan), hogy ugyan álljon már arrébb, némi hőbölgést követően letörte az ablaktörlőnket, majd kihívta a rendőröket hogy mi őt szándékosan(!) el akartuk gázolni, ott a bizonyíték, az ablaktörlő, abban kellett megkapaszkodnia. Annyi esze nem volt a baromjának, hogy ha ez így lett volna -ahogy nagyokosan kitalálta- a töksáros kocsinkról némi mocsok csak rákenődött volna a ruhájára, miközben a motorháztetőn hasal. De mivel a nyilvánvaló tények ellenére feljelentett, jött az idézés, gyerek tanúkénti kihallgatása ahol a szülő nem lehetett bennt, satöbbi, fasza volt. Azóta nagyon empatikus vagyok a taxisokkal. Most is mélyen együttérzek velük...

Viktus 2011.11.03. 08:09:03

@Kard:

Mit nem értesz? két programozás közt elfelejtetted a magyar nyelvet?

Amit te rizsázol nem létezik itt nincs semmiféle egészséges piaci verseny. Itt az a gazdaság van kialakulóban ami a görögöknél. Annak megy jól aki a fekete gazdaságban tevékenykedik.
A taxisoknál az keres jól aki összebandázik, és maffiaként húzza le a turistákat nem adózik, és hiába buktatják le őket kerül-fordul, amikor a média felkapja a témát nem változik semmi.
A taxis társaságoknál meg sorban hullanak ki azok akik becsületesen dolgoznának.

A szoftverfejlesztő ágazaton kívül a szent piacon olyanokkal kell versenyezned akik benyelik az áfát maguknak így eleve annyival kevesebbért adják be az árajánlatot stb. huncutságok.
A feketézők élnek jól ebben az országban, a szürke gazdaságban a túlélésért küzdenek nagyjából a fehér gazdaság meg egy-két szektorban képes max. talpon maradni.

A piaci versenyből mit nem értesz konkrétan?
- a piaci verseny nyugaton azt jelenti a szolgáltatások minőségével versenyeznek
- minimális árkülönbségekkel
- kedvezményekkel

Picsasereghajtó 2011.11.03. 08:13:11

@P1sty: Taxiplus? Érdekes, ők ezzel a 150 forintos kilométerdíjjal elég jól megélnek, legalábbis tele van velük a város, és még nem fordult olyan elő, hogy 10 percnél többet kellett volna várnom a kocsira.

Velük elég sűrűn utazunk, egyszer fordult elő, hogy buliból hazafelé nem volt kedvünk taxit hívni és várni még azt a 10 percet se, hanem beszálltunk a ZP előtt álldogáló (talán taxi 2000, nem tudom fejből, de valami nagyobb társaság) első taxiba. 3500 Ft volt a viteldíj Angyalföldig (10km), ez még 500 Ft-os alapdíjjal számolva is 300 buznyák kilométerenként. Taxiplus-szal 2000-2100 körül szokott lenni... Ez már versenyképes a BKV-val is: egy átszállás, egy irányba két embernek 1280 Ft, és ha pont előtted megy el a 950-es éjszakai a Nyugatinál, várhatsz fél órát hogy aztán hering módjára utazhass. Két sör árát mindenképp megéri a kényelem :)

Ha jól értem, most a 3500 Ft-os taxisok tüntetnek a 2000 Ft-osok ellen. Hát üzenem nekik, hogy kapják be a faszomat, 3500 Ft-ot akkor se fizetek 10 kilométerért városon belül, ha a lovaskocsi az egyetlen alternatíva. Annyiért már inkább megvárom az éjszakai buszt, vagy elindulok 11-kor hogy elérjem az utolsó metrót.

Sátán meg a Jocó 2011.11.03. 08:21:03

"Nézek egy tudósítást a taxisok felvonulásáról.
Jó, ha ezren vannak, és minden fingásukról beszámol az [Origo].
Nagyszerű. A HVIM-es trianoni emlékfelvonulásról jó, ha két sor van valahol, pedig tízszer annyi a résztvevő.
Hírértékű az a néhány akciónyugdíjas, aki integet nekik.
Nézzük csak meg, mire verik a sofőrök magukat? A szabott árakért, hogy bárki, bármilyen kocsival ugyan annyiért utazzon.
Persze, Lexus, Lada egy árban, hogyne.
Mi is ez a hirtelen tüntetési hullám?
Trendi lett a tüntetés, eddig, ha hazafiak tették ezt, mindenki kivétel nélkül köpködött rájuk. Akár rám is, de nem akarok személyeskedni.
Eddig mi a szarért nem tudtak megmozdulni, mondjuk a benzin-áremelések ellen? A regisztrációs adó ellen?
Miért nem voltak képesek a BKV-sok, a vasutasok mellé állni?
Miért csak a saját érdekeikért állnak ki?
Én nem tudok velük együttérezni így.
Egy dolog jut eszembe, amit még anyámtól hallottam kisgyerekként.
Fillérkergetők."

baliquez 2011.11.03. 08:22:25

A nemzeti együttszűkölés orrmánya igazán bevezethetné a csakamikutyánkkölyke-regisztrációt a taxis létszámplafonhoz, csak egy hajnali kettőkor beadott majd azon frissiben elfogadott orrmányhatározat kell hozzá, természetesen fővárosi környezetvédelmi és egészségügyi okokra hivatkozva, az egész országra kierjesztve. Onnantól csak azok lennének taxisok akik kellőképpen narancsbolsevikjugendek és/vagy eleget fizetnek ahhoz hogy annak nézzék őket. Megszabadulnának a blokádolgatással gyorsbaszádot akadályozó mocskosbüdösnépellenség bonsaiduce-ellenes mozgalmároktól és sötétített ablak mögött orrot turkáló ellenkommunistáktól is.

Plusz riadólánc és besúgóhálózat kis fogaskerekei lehetnének a narancshéja pilótaurak megencst, ami melengetné kis szívüket és annál nagyobb fontosságtudatukat. Csodálom hogy még nem lépték meg unortóék, tiszta haszon, és Pintér olajmaffőrendőr belügymiszterúr is biztoss tökre örülne neki.

Tita nick 2011.11.03. 08:23:00

A rohadékok 2006-ban a Deák tértől a Hősök teréig ötezerért akartak elvinni. Ezek után ki nem szarja le őket?

igényes 2011.11.03. 08:29:19

A csalók döntenek sajnos!

atv.hu/video/video-20111102_lazar_janos

Lázár János mit követ el akkor, amikor pártolja a csalást? Lázár János polgármesterként, országgyűlési képviselőként, Fidesz frakcióvezetőként pártolja, segíti az adófizetők pénzének elcsalását.
Kérem tekintsék meg a linket! Érdemes odafigyelni!

15:25 és 14:40 számlálóállás közt Lázár János bevallja, hogy a polgármesteri fogadóórákon 100 számra, tehát 200-nál többen jelezték neki, hogy miközben feketén dolgoznak jó pénzért, bizony kiegészítésként felveszik a 28 000Ft-os járulékot is.

Lázár ezek szerint tevékenyen vesz részt az állami pénzek elsíbolásában és ezt kerek perec kijelenti az ATV nézőinek milliói előtt.

Vajon tett-e büntető feljelentést Lázár a 200-nál több csaló ellen, nem tett! Miért érdeke Lázárnak a bűnpártolás?

Minimum 200 fő csalását fedezi havonta, mellyel az államháztartásnak óriási kárt okoz! Havonta bűnsegédi minőségben 5 600 000Ft eltapsolásában vesz részt. Hogyan lehet ez egy jogállamban?

különvélemény 2011.11.03. 08:29:42

@Sátán meg a Jocó: "Persze, Lexus, Lada egy árban, hogyne."

Lexus, ugyan már, az ellen is tüntetnek, hogy szigorítanák az autók korát meg a kategóriákat.

Tehát szarabb szolgáltatást drágábban.

Viktus 2011.11.03. 08:33:30

@igényes:

Erről szól az ország ...

@különvélemény:

Demagóg ...

különvélemény 2011.11.03. 08:34:33

@Viktus:
A tények már csak ilyen demagóg színezetűek néha.

Benoke2 2011.11.03. 08:38:31

Ilyen drasztikus áremelés után a külföldieken kívül ki fog taxizni? Ha ezt bevezetik én sem taxival fogok a reptérre járni ha utazom. Így sem érzem kevésnek. Na meg a sok bunkó Taxis. Egyébként túlkínálat van, és erre akarnak még áremelést tenni. Tőllem tegyék, de gondolkodni azt nem akarnak. Ráadásul az átvert Külföldiek ezek után nem taxiznak, szóval lehet hogyha nem akarnának mindenkiről lehúzni minden lepedőt, akkor lenne forgalmuk is. Nem egyszer állítanak meg a reptéren külföldiek, hogy segítsek nekik, mert nem akarnak taxizni inkább gyalogol mert mindig lehúzták. Volt olyan is hogy elém ugrottak, és kínálták a belvárosi fuvart valami elképesztő áron majd mikor elmeséltem neki hova menjen, vöröslött a feje.

A küzdelemről még annyit hogy más is küzd a megélhetésért nem csak a taxis csapatok. Másnak is van villany számlája... stb. Mindenki úgy ahogy tud. Persze normális kereteken belül, az átverős az nem küzdés...

PonDrow 2011.11.03. 08:40:59

@bean: "Max 30 perc gyaloglás? Te teljesen hülye vagy. Szüleim lakásától (Zugló) nagymamámhoz (Kispest) 11 km a távolság. Ez fél óra alatt lábon megtenni nem gyaloglás"

Ja, csak ő azt írta, hogy BKV+ max. 30 perc gyaloglás. :)

BTW rollerrel kb. hozom a BKV-menetidőket, háztól házig. (nincs várakozási/átszállási/megállóbagyaloglási idő, és toronyiránt lehet menni). Bringával még gyorsabb lenne, csak azt nehéz vállra kapni, ha nem kell éppen.

Viktus 2011.11.03. 08:41:03

@különvélemény:

Köze nincs a tényekhez.
A tények azok, hogy a társaságoknál hiába vesz jó autót nem termeli meg az árát, mert a hiéna nem adózik nem fizet semerre, és még a zsíros fuvarokat is lekaszálja.

Bizony egy középkategóriás autó árát kitermelni, mellette szervizelni, tankolni, adót-járulékot fizetni bizony nem lehet. Ez inkább az érdekes, hogy ennek senki sem számol utána az önkormányzatnál-állam bácsinál ... itt bizony v.mi hibádzik. Mivel az autó a feneke alatt azt fizetheti, tankolhat is bele, szervizeli is ő sem halt még éhen ergo az állami bevételek maradnak el az adó-járulék.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.03. 08:41:39

@neoteny: Egy engedély lenne kétmillió, ami utána szabadon átruházható, kivéve, ha csaláson kapják a taxist, mert akkor elveszik. Ebből lenne x ezer darab, akinek kell, vegye meg. Ez így működik a világ számos városában.

Az elöző linkem pontosan: kiszamolo.blog.hu/2011/06/24/taxi_vagy_sajat_auto_melyik_az_olcsobb

Viktus 2011.11.03. 08:49:35

@Kiszámoló:

Na igen v.mi ilyesmi tisztíthatná a képet

mojszipupi 2011.11.03. 08:53:28

Államosítsuk a taxitársaságokat és legyen egy nemzeti taxi aminek a most felálló nemzeti tervhivatal fogja megszabni az árait...viktor ne szarakodj légy megmentő itt is, tündökülj és fürödj országmentő nagyságodban!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.03. 09:00:53

@Kard: Hát, ecsém-húgom, én olyat biztosan nem írtam, hogy a verseny rossz dolog volna. Így aztán nehéz válasszal szolgálnom. Ha jól értem az birizgálta meg a szinapszisaidat, hogy miért is nem ördögtől való a fix tarifa. No, hát akkor:

1. Attól még, hogy a tarifa fix (volna, esetleg), attól még majdnem ugyanekkora lehetne a verseny, merthogy a taxi speciel egy olyan szeglete a piacnak, ahol nem csak árverseny van, sőt, jellemzően az van a legkevésbbé, vagy amikor van - mint pölö itt, nálunk - akkor az szépen tönkre is baszarintja a szolgáltatás minden egyéb fontos jellemzőjének színvonalát, és nem utolsó sorban nulla felé konvergáltatja az állam adóbevételeit.

2. A helyi közlekedés tipikusan olyan szektor, ahol a az árverseny elsősorban a különféle jövés-menési metódusok között van, és nem egy-egy alszektoron belül. És valamirevaló világvárosban a taxi nem holmi dzsentrikus luxus, hanem a tömegközlekedés része. Már csak emiatt sem ördögtől való a fix tarifálás.

3. Persze nem okvetlen köll a fix tarifa ezeknek a mi kedves bunkó taxisainknak sem. Az viszont a felhorgadásuk jogos induktora, hogy a jelen helyzetben a társaság lenyomja a tarifát, társaságon kívül nincs komoly taxisegzisztencia, vagyis a jó öreg tökszabadpiac áldott jó, szabályozatlan és/vagy éppen rosszul szabályozott versenye már megint torzít. Csak a taxis jellemzően hülye, lásd az idekommentelő tipikusokat, és képtelen:

a) megérteni, hogy mi a baja
b) értelmes megoldásokat elgondolni
c) ott reklamálni, ahol a dolog elszaródik -vagyis a társaságokkal szemben föllépni (gyávák ezek ehhez)
d) mindezt européer módon intézni.

Szegény pesti taxis csak egyet tud, forgalmatakadályozni, szmogriadóban autósfelvonulni. Ettől még egy részkérdésben, éppen akár igaza is lehet.

Plumper_ 2011.11.03. 09:01:13

Taxival utazni mindenképpen luxus, és örülhetünk, ha nem vernek át.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.03. 09:06:11

@taxi33: "Az észt persze osszátok".

Osszuk az eszet, ja, és ha figyelnél, akkor egy-két morzsát fölcsipegethetnél. Ingyen van, a levelező tagozaton sokba volna neked egy magyartanár, például...

Whiskey87 2011.11.03. 09:08:47

@malpaso: Látom a lényeget nem érted. Ők nem saját maguk szabályozzák a tarifáikat /Nem a hiénákról beszélek/, hosszú évek óta nem változott a fuvardíj, ezzel szemben a kiadások jelentősen megnőttek. Na ez az ő problémájuk. Nem tudom, hol élsz, de Budapesten és környékén az elmúlt 4-5 évben igencsak nőtt a gáz, a víz, az áram, az élelmiszer ára, a taxi fuvardíja nem változott. Tudtommal a pékek is folyamatosan emelik a kenyér árát, a bkv bérlet ára is megnőtt, sőt lényegében minden drágult, több lett a járulék, az adóteher. Minden vállalkozás a piaci viszonyokhoz mérten emelte a szolgáltatásai, és termékei árát. Nem tudom miért van ekkora hiszti azért mert a taxisok emelni akarnak. A pékeket nem szokták szidni, hogy a rohadékok megint emelik a kenyér árát mert nőnek a kiadásai, megveszed, mert kell. Nem kell magánnőgyógyászhoz járni, /aki szintén emelte az árait/ ha nem akarsz, de kifizeted, mert hiába fizeted be az egészségügyi járulékaidat, szart sem ér a TB ellátás. Ugyanígy nem kell taxiba sem ülnöd, ha nem akarsz. Került már nekem többe 3 buszon 1-1 megálló bkv-val, mintha taxival mentem volna... Nem mentesíteni kell a taxisokat a költségek alól, ezt egy szóval nem mondtam, hanem a kiadások növekedésének mértékét is figyelembe kell venni a fuvardíjak megállapításakor. Na ez nem történt meg évek óta...

különvélemény 2011.11.03. 09:10:23

@Viktus: "mert a hiéna nem adózik nem fizet semerre, és még a zsíros fuvarokat is lekaszálja. "

Ó, és vajon miért nem ez ellen megy a tüntetés?

Ja, mert ugyanúgy hiénázik a "normál" taxis is, ha beül egy külföldi.
És ugyanúgy kiüti az órából a fuvart, mint a hiéna.

JohnHenry 2011.11.03. 09:14:53

@SvenH.: szerinted miért mondták be a szmogriadót?

JohnHenry 2011.11.03. 09:16:48

@különvélemény: nem volt a követeléseik között valami fix tarifa?

fourgee 2011.11.03. 09:19:54

@serwer: "A BP-i taxisokat mindenki csaló gazembereknek tartja, először ezen kéne változtatniuk.
Tehát találkozunk 10 év múlva. "

Pár évvel ezelőtt szükségünk volt taxira annak ellenére, hogy járt a 6-os villamos, meg minden éjszakai járat (akármilyen hihetetlen, létezik ilyen szituáció). Exemnek volt kedvezményre jogosító kártyája az egyik taxis cégnél, amit nem osztogattak minden sarkon. Pont a közelben várakozott attól a cégtől egy autó. Amikor megmutattuk a sofőrnek a kártyát, akkor egyből letámadt minket, hogy "Hát nektek meg honnan van ilyenetek?". Egybként útközben kiderült hogy tök jófej, nem is volt drága a fuvar, meg nem is sírt. Viszont, elég durva hangnemmel kezdte már az elején, amivel csak megerősítette azt a bennem élő képet, hogy a budapesti taxisok bunkók... Talán tényleg kellene ezen változtatniuk.

Valaki írta, hogy külföldön főleg bevándorlók végzik ezt a munkát. Angliában, Londontól nem messze laktam egy ideig vidéken, a munkám miatt. A város központja kereken 4 kilométerre volt. Eleinte elszánt magyarként még büszkén legyalogoltam napi 2x50 percet, amikor valamiért Londonba kellett mennem, de aztán feladtam és inkább taxit hívtam. Egy útra 6 font volt, az kb. 1800-2000 forint. A sofőrök között rengeteg pakisztáni volt, egyszer találkoztam angollal, és volt egy albán, aki amikor megtudta hogy magyar vagyok, elkezdte dúdolni a Mézga család főcímdalát :)))

Ja, aki sűrűn vette igénybe a cég fuvarjait, annak volt egy út 6 font, másoknak 8 font. Nem volt semmilyen kártya, meg egyéb, minden sofőr aki nem ismert, megkérdezte hogy mennyit szoktam fizetni...

A taxisoknak fel kellene ismerniük, hogy az ügyféllel jófejnek kell lenni, és az ügyfél nem egy fejőstehén, meg nem egy balfasz, akit át lehet vágni, hanem egy ügyfél, aki ha elégedett, akkor vissza fog térni.

Úgy látszik hogy Magyarország az emberek tudatában inkább keletre tart, mint hogy nyugathoz csatlakozzon... :S

Idet 2011.11.03. 09:22:02

@Kard: De rossz duma! EZ a piacgazdaság jól működik?! Mármint Magyarországon? Piacgazdaság ez egyáltalán?
Az meg, hogy a piac majd mindent megold... na jó, ezt nem kommentálom, mert kiég a képernyő.

Plumper_ 2011.11.03. 09:29:58

@fourgee: viszem magammal az okostelefont vagy GPS-t, cím bepötyög, távolság kiszámít: alapdíj + km-díj, tessék parancsolni azon az útvonalon menni. Ha nem annyi a végén az összeg, a taxis átvert, fogyasztóvédelem forródrót felhív...

Idet 2011.11.03. 09:32:40

@Plumper_: Törött csukló, 57 év, nagy, nehéz csomag a vonatról, két átszállás hazáig... luxus lenne a taxi? Nem gondolnám.

Vannak utasbarát taxivállalatok is. Például az, amelyiknek nem írom ide a nevét, mert ez nem a reklám helye, de annyit mondhatok, hogy a legelső maszekká vált taxitársaság, még az átkosban kezdték.

A sofőrök időre jönnek, besegítik a csomagot, udvariasak, a kocsik tiszták, az órával nem trükköznek, nem ordítanak velem a kedvezményes kártyáért, mivel több mint húsz éve járok velük, és ezt honorálták vele. Meg régóta lehet náluk kártyával is fizetni, ami nagy könnyebbség.

Kard 2011.11.03. 09:32:54

@Idet: Ott ahol van rendes verseny jól működik. Nézd meg pl. a kötelező biztosításokat. Néhány éve felszabadították és hogy lementek az árak(előtte fix áras volt). Ez üdvözítő. Nézd meg az egészségügyet ahol nincs verseny csak szabad rablás(lásd a legutolsó röntgen beszerzést) ott mi van.
Az államnak arra kell törekednie, hogy _mindig_ verseny legyen. Ahol versenyt korlátozó szabályok vannak azokat le kell bontania ahol monopólium kezd kiépülni ott pedig le kell törni szabályokkal a monopólium hatalmát. Ha erre törekszik jó állam.
Kérdésedre. Igen, Magyarország piacgazdaság és lehet van néhány szeglete ahol kicsit döcög de nagy részt jól működnek a piaci alapú dolgok.

Kard 2011.11.03. 09:37:13

@Dr. Zerge: Azért az beláthatjuk, hogy a fix ár az elég versenycsökkentő tényező. Az árversenyt pont megöli.
Értem amúgy az érveid és valamilyen szinten jogosak is én is mentem már olyan taxiban amiben az összes szilent(pontosabban azok hiánya) kopogott.
Abban viszont teljesen igazad van, ha a taxitársaságot nyírják ki őket, akkor miért nem lépnek ki tömegesen vagy fognak össze, hogy egy nap nem "üti" le senki a telefonos fuvart.

jet set 2011.11.03. 09:39:11

@GGG77: És ki mondta, hogy muszáj taxiznia? Ja, hogy máshoz nem ért? Egy autót a leghülyébb is el tud vezetni.
Nyitok egy pékséget és 200Ft-ért adom a kenyeret. majd elkezdek sírni, hogy mindenki a tescoba megy kenyeret venni, mert ott 150Ft, én pedig nem tudok megélni. Ki nem fogja ezt leszarni? Ha nem megy a bolt, be kell zárni.
Amúgy a szerzőnek igaza van. Ha magasabb lesz a tarifa, kevesebben fognak utazni, még kevesebben fognak tudni megélni a taxizásból.

jet set 2011.11.03. 09:47:36

@Whiskey87: Ki tiltja meg nekik, hogy emeljenek? A maximált tarifáig bárki elmehet. Minden taxis maga dönti el, hogy emel-e árat. Senki sem kényszeríti őket arra, hogy 150Ft-ért fuvarozzanak. Ha nem tud megélni a 150Ft-os díjból, akkor ne taxizzon, keressen másik munkát.

2011.11.03. 09:53:16

A fix ár igen abszurd, nem is tudom, hogy pattant ki valaki fejéből.
Egy dolog más a taxisoknál. Akkor hagyják abba, amikor akarják. Az én munkaadóm fizetést csökkent, kirúg évente x embert stb, hogy kitermelje azt amit a fejesek elvárnak. Szar élet, de ez van. Nem csak taxisoknak megy szarul... ha közülük is mondjuk 10% úgy döntene, hogy idén abbahagyja mert nem megy, minjárt kevesebben lennének és több fuvar jutna 1-re.
És igen, azt az érvelést sem értem, hogy de ezek a 150 forintosok csalnak mégis elveszik az utast... hát akkor azért kell tüntetni, hogy legyen több ellenőrzés és szigorúbb büntetés vagy ami kell, hogy ne legyen csalás.
Ha meg kihasználja őket a munkaadójuk (haha, miért, mást nem?) akkor esetleg szakszervezetet kell megpróbálni, és velük egyezkedni... netán összerakni egy céget ahol fizetésért dolgoznak, ha már nekünk ennyire jó és nekik ennyire rossz.

gergo1000 2011.11.03. 09:54:58

Az a vicces ezekben a taxisokban, hogy azt várják, hogy az emberek szolidárisok legyenek velük, miközben nincs olyan ember, akit még nem vágtak át.
Az a baj, hogy ezeknek a vérükben van a lopás. 21 éve is átvágták az embert és ma is átvágják. Ha fix tarifák lesznek, akkor is átfogják. Ez egy ilyen szakma.
Sőt egymást is átvágják, ezért akarják, hogy fix tarifa legyen. Viccesek:)

Viktus 2011.11.03. 09:55:17

@különvélemény:

Elvileg ezen okból lenne náluk ez a fix tarifásdi ...

Viktus 2011.11.03. 09:58:03

@Kard:

Ritka szar példád van megint. A kötelező biztosítási piacra lépésnek eleve kemény feltételei leledzenek főleg a MÁV bukta óta. Nem léphet be akárki zsiványkodni ... bizony nem a piac szabályozza, hanem az ÁLLAM!

Meridian74 2011.11.03. 09:58:27

Drasztikusan visszaesik a kereslet? Igazán? És mit csinál, saját autóba ül? Ugyanmá! De ha mégis, akkor szembe találja annak költségeivel, és többen is kiszámolták, ha keveset használod az autódat, akkor sokkal jobban kijösz taxival, mert az autóba nemcsak benzint/gázolajat kell tölteni, hanem fenntartani is kell, egy csomó pénzt kell csak úgy kifizetned... a atxisok esetén mellesleg ezek a díjak - állmabácsi rablásainak köszönhetően - dupla összegek... de minezt ekkor nem neked kell megfizetned, hanem a taxisnak... aki 200 Ft/km alatt szállít az valamit elcsal. Adót, műszakit, számlát, akármit.

De ha nem saját autóba ül az egyén buszra sem fog, mert a BKV egy fos. Ez tapasztalat. A Volán is az. Ezért járok - kényszerből én is saját autóval melóhelyre. Mert az pontos, nem büdös, nem mellesleg időben is gyorsabb, és mindig akkor megy amikor szükségem van rá. De ehhez nem csak autó kell, hanem jogosítvány is.

Szóval a poszt egy vicc. A szokásos vicckategória.

jet set 2011.11.03. 10:01:19

@v2peti: Ha 10l-es fogyasztással számolsz, akkor 1km jelenleg 40Ft benzinbe kerül. A 200Ft-os benzinnél pedig 20Ft-ba. Szóval 20Ft-tal több a benzinköltség most. Tehát, ha duplájára nő a benzinár, attól még nem kell, hogy a tarifa is duplája legyen.

különvélemény 2011.11.03. 10:06:02

@Viktus:
A fix tarifa nem segít az adókerülésen, és azt sem akadályozza meg, hogy az Astoriától a Blaháig 5000-et mutasson az óra.

De tőlem lehetne fix tarifa, meg korlátozás az alábbi feltételekkel.

- buherálhatatlan GPS-es óra
- szigorú taxisvizsga (x évenként megújítandó)
- szigorú, nem elmutyizott autóvizsga

Meridian74 2011.11.03. 10:06:40

@Petyat: diszpécser az volna bőven, de a taxistól a társaság 80ezret akar legombolni (gyakrolatilag a semmire), továbbá van ahol kaukciót is le kell tenni 260ezret... ezt mondta a linkemen lévő taxis, aki otthagyta a fővárosi taxitársaságot... érthető okokból.

Viktus 2011.11.03. 10:07:59

@különvélemény:

Persze élhető feltételek kellenének szigorú ellenőrzés mellett.
Érdekes módon, amikor v.melyik tv csatorna rákattan a témára tucatjával buktatja be a taxisokat a hatóság mi okból nem végzi a dolgát?

Whiskey87 2011.11.03. 10:09:17

@Alfőmérnök: Egy bkv jegy 320Ft, ha 4 ember együtt szeretne eljutni A pontból B pontba, ami mindösszesen autóval kemény 10 perc, de csodálatos BKV rendszernek köszönhetően ez 3 átszállást jelent: 2 villamos megálló, egyik busszal 1, másik busszal 3 megálló. Ez négy ember esetében 3840 Ft. Menetidő kb. összesen 15 perc, várakozási idő a megállóban: 40 perc. Tehát a BKV elvisz 3840 Ft-ért 4 embert 45 perc alatt A pontból B pontba, a taxis ezt 10 perc alatt 4 főre összesen 1150Ft-ért tette meg. Na akkor most melyik a drágább? BKV vagy taxi? Minden csak nézőpont kérdése...

Meridian74 2011.11.03. 10:10:26

@Petyat: Mindez csak akkor igaz ha ténylgesen van piac és az működik is... de magyarországon ez nem létező fogalom. Leginkább az alacsony jövedelemszint miatt, ami gyakorlatilag mindenre végiggyűrűzik. A szemetet is azért etetik meg velünk mert másra nincs pénzünk. Igény volna a rendes kajára is, de ha az rendes munkából járó jövedelemből m,egfizetethetelen, akkor a rendes kaja eladhatatlan lesz. Helyette ott van a másnak nem kellő szemét, ami így már nem veszteség hanem nyereség az eladónak, kár a fogyazstónak.

EZ NEM PIAC.

jet set 2011.11.03. 10:16:11

@Kiszámoló: Miért kellene maximálni a taxisok számát? A pékekét, a kurvákét, stb. nem kellene?

Creatura 2011.11.03. 10:17:44

Több ismerősöm is taxizik, tehát testközelből mondok véleményt.

A taxisok nagy része közönséges csaló.Az összes autó, aki nem nagy cégnek dolgozik, be van kütyüzve.Egy gombnyomás, és már 2x-3x-4x es szorzóval ketyeg az óra.

Külföldit lehúzni?Ez a legtermészetesebb.Már indul is a varázsszámláló.

Ezek tiltakoznak?:) Mi ellen?Azért mert több cég van, és versenyeznek árban?Felháborító. :) Idióta banda, komolyan mondom.Nevetségesek.

különvélemény 2011.11.03. 10:17:50

@különvélemény:
Ja még valami.

Ha mondjuk 4000 a létszám, akkor a vizsgán a legjobb 4000 kap engedélyt.

Meridian74 2011.11.03. 10:18:29

@Világbajnok: nem muszáj taxiba ülnöd, csöves barátom...

különvélemény 2011.11.03. 10:19:14

@Creatura:
A céges autókból is sok meg van buherálva, de azok nem pörgetnek mindenkinek, óvatosan használják.

Anti Anyag (törölt) 2011.11.03. 10:19:22

Ezek alapvetően buta emberek. Jellemző, hogy egy régebbi riportban a taxisvezető halál komoly javaslata az volt, hogy a hét minden második napján csak taxi lehessen Bp útjain.

Amúgy az alábbiakat kellene csinálni, már 2013-tól.

1. Egységes gépjárműpark típus, szín, jelzés
2. Kb. olyan szintű városismereti taxisvizsga mint londonban
3. Egységes, központilag szabályozott tarifa
4. Egyetlen db. társaságba kell egyesülniük a jelenlegieknek.
5. Probléma esetén a taxiengedély időszakos, vagy végleges megvonása a sofőrtől.

Viktus 2011.11.03. 10:20:30

@jet set:

A piac nem működik ebben a fél kapitalista félgyarmati rablógazdaságban ... egyenlőre azért.

Egyébként maximálni lehetne törvényes körülmények közt is megfelelő szabályozás, és ellenőrzés mellett.
Ott volt Kard példája Biztosítót sem alapíthat senki hasra ütés szerűen fillérekért kínálva a tarifát ... a szabályzott körülmények közt pedig már működik lényegében egyenlő feltételekkel a racionális verseny az árak, és szolgáltatások közt.

Meridian74 2011.11.03. 10:25:30

@Deneware.: ne általánosíts, nem minden taxis barom. De ha így jártál, akkor úgy is tudod a rendszámát, legközelebb szépen megkarcolod a kocsiját... esetleg nem egy egyszerű vizszintes vonalla, hanem konkrét "üzenettel" is... "SZABÁLYOSAN PARKOLJ!" megfelel?

Vagy ismerőst beülteted hozzá, az ilyen tuskó valszeg nem ad számlát, hangfelvétel suttyomban (esetleg ketten ültök be) majd szépen rendszám alapján bejelentés a NAV-nál. Pórul jártál, de ésszel élj. Igaz gyomor is kell hozzá, de ha neki volt az ablaktörlőd letöréséhez, nehogy már lelkiismeret furdalásod legyen az ilyennel szemben...

Whiskey87 2011.11.03. 10:25:47

@jet set: A taxitársaság állapítja meg az árakat, és nem a taxis, aki csupán egy alvállalkozó. Ő annyit kérhet, amennyit a társaság engedélyez. Ez a rendszer nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Másik munkát meg olyan nagyon egyszerű találni. Ennyi erővel akkor legyen csak 2000 taxis, 4000 embert szerintem a munkaerőpiac ,,nagyon hamar" felvesz, és csak hónapokig, max. évekig kell fizetnünk az ő munkanélküli segélyüket is, meg az elmaradt járulékokat, áfát, jövedéki adót.... Mert mi fizetnénk meg!!! Legyél már észnél... Keressen másik munkát, mintha olyan egyszerű lenne...

Sosevót 2011.11.03. 10:26:07

Taxis vagyok, tehát érintett.

A felvonuló taxisokat ne bántsátok. Köztük élek, és nekem elhihetitek túlnyomó részüket nem a Harvardról toborozták.
Tény, hogy nem az 1982-es színvonalon szalad a szekér, de erről CSAK ők tehetnek. Tisztességes, átlátható rendszert szeretnének. Azt nem a fix tarifa, hanem a ganajok kiszűrése hozza el.
Valamint a mai napig nem tiszta, hogy szeretett cégemnél vajh mi a fasznak 6+1 (korrekció) tarifa??? Dolgozom vidéki városban is ott 2 van.

Uralkodóink vagy szarnak a dolgokra, vagy túlszabályozva ellehetetlenítik az életet. Nem kéne magunkra felhívni a figyelmet, nekünk kéne takarítanunk a házunk táján.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.03. 10:27:21

@jet set: A pékek és a prostik nem is akarnak fix árat, a jelenlegi dupláját....

Nekem így is jó, de akkor ne sírjanak, hogy olcsón kell dolgozni.

Démonmac1 2011.11.03. 10:34:38

Sok az eszkimó, kevés a fóka.
Az eszkimók némelyike képes a vidéki tarifát berakni, éjszakai tarifa helyett, majd amikor az ember rákérdez szemrebbenés nékül azt mondani, hogy az az éjszakai, lásd tele5...

Néha fóka vagyok.

Meridian74 2011.11.03. 10:36:26

@Creatura: fura ismerőseid vannak, nekem is van konkrétan 3 taxis ismerősöm, de egyiknek sincs ilyen szerkezete, pedig 3-ból kettő pesten taxizik...

fingerbangs 2011.11.03. 10:41:57

túl sok a taxis, a többség büdös, koszos, olyan arcok akiknek jogsit se adnék
ideje, hogy helyrerakják őket

phaszfej 2011.11.03. 10:45:59

A taxizás az nem munka. Ülsz és vezetsz. Örüljön a sok buzi, hogy még szabadon garázdálkodhat. Lassan már a többség gps nélkül a szomszéd utcába se talál oda. Meg a sok köcsög hiénát kéne börtönbe zárni.

Kard 2011.11.03. 10:52:42

@Viktus: Az a baj nem érted mit akarok mondani. Kár így vitatkozni.

Viktus 2011.11.03. 10:53:49

@phaszfej:

Ez mondjuk így erősen lesarkított kérdéskör. A programozás nem munka ülsz, és pötyögsz a gépen. A postás nem dolgozik hiszen ül a kerékpáron, és leveleket dobál ...

gyz 2011.11.03. 10:55:04

tökéletesen egyetértek a szerzővel, eltekintve az utolsó résszel - teljességgel értelmetlen és felesleges iderángatni a kolozsvári árakat.

Viktus 2011.11.03. 10:55:47

@Kard:

Te nem érted inkább. Én értem a meseszép álomvilágod csak a magyar valóság nem éppen az amit te megálmodtál.
A piac önszabályozásának alapfeltétele az azonos esélyek a piacon. Na eleve nem lehet azonos esélyekről beszélni, ha v.ki mondjuk az irreális adóterhelést is kicsengeti , és kénytelen az áraiba építeni azzal aki nem építi az áraiba, de nem is csengeti ki.

gyz 2011.11.03. 10:55:48

@phaszfej: nomen est omen

a buszvezető sem dolgozik, phaszfej?

phaszfej 2011.11.03. 11:04:19

@Viktus: @gyz:

Ülve nem lehet dolgozni. Ezt se mondta el még apátok? A bányász, a paraszt, a favágó, a pincér meg az árokásó cigány, az dolgozik. Azért mert stresszes a mindennapok miatt, mert a felesége mással kúr, meg 110 ezer forintocskát visz csak haza, az más kérdés. Az szenvedés, de nem munka.

Kelletteznekem? 2011.11.03. 11:30:19

Mivel a cikk érdemi részét valóban nem érinti a Kolozsvári példa, ezért csak a szerző és a (általam vélt vagy valós) Igazság megvédése végett írnám (meg ismeretterjesztés céljából), hogy:

a Kolozsvári példa egyátalán nem rossz. Szerintem akik fikázzák, azok 1-2 éve nem járatosak Romániában/Erdélyben, és azt hiszik hogy még mindig midnen féláron van, mint a régiszépidőkben...Én évek óta járok, és: a benzin konzisztensen 15-30 Ft-tal olcsóbb csak, ez 10l/100km fogyasztásnál nagyságrendileg 2FT/km előny (de számoljunk 10 fttal mert oda is kell menni). A boltokban az élelmiszer lényegében azonos áron van, egyes cikkek (mobil, laptop, ruha) pedig hiszed vagy nem drágább. Van ami ócsóbb, pl kocsmázás sokkal olcsóbb mint pesten ... de bizony mindent összevetve sokkal kisebb fizetésből lényegében azonos (optimista becslés szerint legfeljebb 10-20%kal mérsékeltebb) árszinvonal élnek, csak a panaszkodás sokkal kevesebb. Szerintem nem rossz példa Kolozsvár, bár ütősebb lett volna egy Ny-Eu példát is mellékelni. (Vagy egy táblázatot Közép-Eu-ból)

fourgee 2011.11.03. 12:31:08

@phaszfej: "Ülve nem lehet dolgozni. Ezt se mondta el még apátok? A bányász, a paraszt, a favágó, a pincér meg az árokásó cigány, az dolgozik. "

Állj a 350 fokos tűzhely mellett úgy hogy fejmagasságban van egy grill ami nyomja a hőt, mögötted két ipari méretű sütő, te meg be vagy öltözve chef dzsekibe, sapkába, kötény, stb. Légkondi nincs, szagelszívó nem működik, mindezt napi 14 órában ugyanannyi pénzért mint a pincérek. Hibázni nem hibázhatsz, egyszerre kurva sok rendelés fut be. Aztán nézz ki a pincérekre, kettesével várakoznak, egymást szórakoztatják idióta poénokkal, ráadásul még borravalót is kapnak.
Dolgoztam már így, próbáld ki, azt fogod mondani azután hogy a pincérek sem végeznek munkát.

Aztán ülj be egy 14 tonnás buszba, vezess csak egy órát, utasok nélkül. Meg fogsz lepődni, olyan érzés lesz mintha személyautóval 10 órát vezettél volna. És ez csak 1 óra vezetés, utasok nélkül. A buszvezetők, akik csak ülnek és vezetnek, azok ezt napi 8-9 órában teszik, sok faszfejjel a hátuk mögött.

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 13:02:30

taxisblog.postr.hu/vitezy-megdumalt
"Kérem, ezeket az embereket legyenek egy kicsit empatikusak. Ők hova sorolnák az adófizetést a kiadási listán, a megélhetési költségek elé, vagy mögé?"

kezd ez a tema a modoros szintjere kerulni...

malpaso 2011.11.03. 13:03:32

@Whiskey87: mégis azt hiszem, értem én. nem is mondom, hogy ne emeljenek. szabad vállalkozásban emel, amikor akar. azt is hiszem, hogy a jóindulatod mellett téves a szemléleted. a lényeg nem az emelés-nem emelés. a taxisok nem az emelést akarják efogadtatni, hanem azt, hogy ha az egyik emel, a másik ne mehessen alá. elsősorban alsó küszöböt akarnak. érted a különbséget? kvázi kicsit lazább árkartellt akarnak intézményesíteni, a vevőik kárára. az nem pálya, hogy én emelek, te nem, aztán te viszed a fuvarokat. kelljen neked is, és vonjuk be a hatóságot is, akkor nincs kecmec! egyáltalán nem szimpatikus, hogy a megélhetési nehézségekre hivatkozva - amik egyébként mindenkit ugyanúgy sújtanak, nem csak őket - színleg az áremelés lehetőségét követelve korlátozni akarják a mi terünket, döntésképességünket, csak mert nem akar lemorzsolódni a felesleg.

másik tévedés, hogy mindenki emel. nem, nem mindenki emel, például a tanárok sem. persze, ők nem magánszféra, bár a fizetős egyetemek, főiskolák tanárai se emelgetnek, mert az intézmény nem adja meg nekik... viszont pl én is magánzó vagyok, szabadúszó - bár nem taxis :-) - és vagy 5 éve nem tudok árat emelni. bizonyos megrendelő pedig levitte az árat, mondván, hogy több a munka. mintha az lenne a heppünk, hogy még több munkával keressünk még kevesebbet :-) szóval az élet, meg a realitás mindig színesebb, árnyaltabb, mint az elgondolások... és milliónyian nem tudnak emelni - tejtermelők, gazdálkodók, állattartók, senki, aki a nagy felvásárlóktól függ. szóval büdös kicsit ez a nagy taxismegindulás :-)

malpaso 2011.11.03. 13:08:20

@Sosevót: higgadt, konstruktív, tiszteletre méltó, és maximálisan érthető hozzászólás.

malpaso 2011.11.03. 13:13:58

@Anti Anyag: miért a szabályozott tarifa? miért a monopólium? mert az állam mondja meg nekik, mi mennyi? és az államnak ki mondja meg? én? vagy a taxis? szóval nekem ez miért jó? de ha sikerül ezt az őrületet elfogadtatni, próbáljuk meg ugyanezt az élelmiszerkereskedelemben is, szerintem örülnél neki :-)

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 13:33:12

@malpaso: akkor lenne egy csopp ertelme targyalni a taxisokkal ha ok kozfeladatot latnanank el pl. a dugoban ok mehetnenek a kiepitett buszsavon

kiepitettbuszsav nincsen, akkor minek is egyaltalan valamit is veluk csinalni?
inkabb lazitani kellene a bejutasi szabalyokon es kemenyen irtani a csalast

phaszfej 2011.11.03. 13:38:12

@fourgee: Bazmeg, szaunázol egész nap és rinyálsz? Ha nem bírod a meleget, minek lettél szakács? Az igazi férfi az, aki a kohó mellett dolgozik és egy műszak alatt 10 liter viezet kell innia, nehogy meghaljon. Képzeld, én meg ezt csináltam. Mégse picsogok szaros 350 fok miatt, te gyökér. Ülve nem lehet dolgozni.

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 13:43:01

@phaszfej: pedig tudnad milyen akaratero kell napi 10 ora gepezes utan meg leulni jatszani plusz 4 orat...

tutti a magadfajta punnyadek nem birna az elso napot se vegigcsinalni

fourgee 2011.11.03. 13:57:51

@phaszfej: "Bazmeg, szaunázol egész nap és rinyálsz?"

Tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni. Múltidőben írtam és sehol nem rinyáltam. Szakértők azt mondják, hogy akinek nem sikerült a 8 általánost befejeznie, azoknál általában nehezen megy a szövegértés :)))

"Ha nem bírod a meleget, minek lettél szakács?"
Egy jó konyhában működő szagelszívó és légkondi van.
Bírtam a meleget, azt nem bírtam hogy a szerinted dolgozó pincérek egész nap a f.szukat verték, nem dolgoztak és még borravalót is kaptak érte.

"Az igazi férfi az, aki a kohó mellett dolgozik és egy műszak alatt 10 liter viezet kell innia, nehogy meghaljon."
Én csak 4 liter vizet ittam meg azalatt a pár óra alatt, akkor most nem vagyok igazi férfi? Az általad említett pincérek azok?

"Képzeld, én meg ezt csináltam. Mégse picsogok szaros 350 fok miatt,"
Hol picsogtam? Még egyszer elmondom (bár úgy látszik felesleges, mert úgysem érted), az általad említett marhanehéz igaziférfi pincérmunka nehézségét vontam kérdőre. :)

" te gyökér. "
Édesanyád.

"Ülve nem lehet dolgozni."
Mondom mégegyszer, próbálj meg vezetni egy 14 tonnás buszt, üresen, a fővárosban, csúcsforgalomban. Csak egy órát. Kizárólag egy órát. Utána képzeld oda hogy mások napi 8-9 órában vezetnek, 14 tonna + az utasok. Meg fogsz lepődni. Az általad említett pincérek munkája lófasz ehhez képest.

Egyébként meg te úgy dolgoztál kohóban, ahogy én Elvis Prestley unokája vagyok :))))

Első mohikán 2011.11.03. 13:57:57

@Dr. Zerge: Ennyit sikerült a témára válaszolnod? Egyébként te vagy az egyik, akire vonatkozott a kommentem. Osszad tovább az eszet, ó nagy tudású taxipiac-szakértő megmondóember!
(Én csupán egy "nyóc általánost" -hat első és két második- végzett, napi 10-12 órát -az év mind a 365 napján- kényelmes "ülőmunkát" végző, "órapörgető", "adócsaló", "köcsög", "játékgépező" hiéna vagyok -mint az összes többi rohadék taxis-, aki ámulattal csüng minden szavatokon. Ha a hozzászólásaitokból előbb megtudhattam volna, hogy 420 Ft-os üzemanyagár mellett a 150/km-es tarifából, heti 5×8 óra munkaidővel meg kellene tudnom élni -csak hát a piaci verseny stb., ugye-, akkor nem is demonstráltam volna. Kösz, hogy megvilágosítottátok az egyébként -mint a taxisokról köztudott- egyszerű és sötét elmémet.)
Én kérek elnézést, hogy idetévedtem.

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 13:58:24

@phaszfej: azt hogy 14 oraig gep mellett legyel, monitor elott...

phaszfej 2011.11.03. 14:00:37

@SvenH.: és mit nem lehet azon bírni?

phaszfej 2011.11.03. 14:05:16

@taxi33: Te nyomorék buzi! Ha túlkínálat van a piacon, mert a sok semmirekellő beáll taxisnak, amihez semmi ész nem kell, akkor mit csodálkozol, hogy nincs lóvé? Tartsunk el benneteket 4-szeres tarifával, mert büdös nektek elmenni lapátolni? Úgyis egész nap csak ácsorogtok. Ha fele ennyien lennétek, akkor anapotok kilencven százaléka nem faszveréssel menne el. Ja, persze, te 14 órát dolgozol. Anyád! Abból tizet semmit nem csinálsz. Mi vagy te, nyomorék, hogy jár neked a teljes emberes fizetés a semmittevésért? Válaszz rendes munkát! Köcsög, buzi, nyomi taxis gecik!

Első mohikán 2011.11.03. 14:15:23

@phaszfej: Nomen est omen. Keress fel egy pszichológust míg nem késő, óriási bajban vagy! Jobbulást.

phaszfej 2011.11.03. 14:21:50

@taxi33:

700 nettó fölött viszek haza. Pedig csak napi 4 óra internetezgetés. Akkor melyikünk is van nagyobb bajban kettőnk közül, gyökér? Te egy modernkori cseléd vagy. Ha akarlak, kiköttetlek.

phaszfej 2011.11.03. 14:22:52

Meg is untam mára. Hívok is egy taxit. Jól tele is cigizem a csóró köcsögnek a kocsiját.

Első mohikán 2011.11.03. 14:27:12

@phaszfej: Ha szerencsém van -neked pedig nincs-, akkor pont én jövök érted. A többit "megbeszéljük".

phaszfej 2011.11.03. 14:40:12

@taxi33: Rosszul járnál nagyon, hidd el.

malpaso 2011.11.03. 14:41:16

@phaszfej: értem, mire gondolsz. bár meglehetősen sommás ez az "ülve nem lehet dolgozni" vonal. közelít a korlátok közé szorított előítélethez. a gondolkodás is munka, különben milyen kohó mellett ittál volna annyi vizet? :-) azt is ki kellett találni. meg a számítógépet, karburátort, gyufát, miegyebet. meg egy házat, és azt le is kell rajzolni. sokan azt is ülve teszik. meg könyvet is ülve szoktak írni :-) meg zenét. meg brüsszeli csipkét verni. meg gyűrűket készíteni. és sorolhatnám. anélkül, hogy rangsorolnám és értékelném a munkákat, be kell látnunk, hogy nem csak az állva végezhető fizikai munka a munka. nyilván te is tudod, de pipa vagy a taxisokra. mert azok között soka mentek annak, mert herék. de azért nem kell mindenkit megbélyegezni

malpaso 2011.11.03. 14:43:05

@phaszfej: hát igen, valami ilyesmi jut ezsembe nekem is olykor :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.03. 15:58:10

@Kiszámoló:

Ahogy írtam volt: kiváló ötlet, mindaddig amíg nekem fizetik a két millát (+ a zsebbe pénzt amiért épp' annak a 4,000-nek vagy akárhánynak adok engedélyt).

Kelletteznekem? 2011.11.03. 18:34:59

2 éve utaztam taxi44-gyel, akkor az volt az egyik legolcsóbb. Mercis, kigyurt 50-es sofőr osztotta végig az észt, hogy ő ismeri a tulajt, együtt taxiztak, dáciával nyomult, bezzeg neki már akkor is mercije volt. Hogy mekkora hükye ez a Zoli, hogy így lenyomja az árakat, hát az a pár százas mit számít, nem, hogy amikor annakidején tízezerért vitték fel a várba a deákról a nyugatnémetet, akkor mi volt a probláma? Na? Na? Ugye hogy semmi... hát köpni nyelni nem tudtam, de azért magamban gondoltam valamit. Azóta azalkult egy új társaság, akik még olcsóbbak, hogy hogynem már több mint 200-an vannak, mindenki odament, pedig olcsó a fuvar, csak van sok! Ott is beszéltem egy sofőrrel, aki benne van az etikai bizottságukba, ami egy saját taxisokból álló csoport, akik ellenőrzik a többieket, odaállnak amikor a kollega végez, megnézik túlszámlázás volt-e, legrövidebb úton ment-e, kivizsgálják a bejelntéseket. A honlapjukon meg googlemapszes kalkulátor, mennyi lesz kb a fuvar, ha sokkal több, arra bíztatnak azonnal hívd őket, kivizsgálják. Ezt csinálta a piacgazdaság, persze hogy velül megyek! És megéri nekik, mert van fuvarjuk, és rájöttek hogy csak így lehet. Ja a mercishez hasonlók, akik az előző évtizedekben lehúztak mindenkit, ja , nekik nem tetszik... Nna ezt elhiszem, bocs így jártak. Éljena a piacgazdaság!

Ennek ellenére a túlzott teszkó tipusú árverseny (alámegyek, aztán ha tönkrementél akkor majd enyém a piac) lehet rossz, de az nem indokol 600 (!!!) alapdíj, meg 280-as km díjat basszus. Mondjuk 350 FT-os alapdíj, és 190-200 Ftos minimáldíjat elfogadnék, ha be tudják bizonyítani hogy azalatt már nullszaldó se jön ki, mert az szintén piacellenes. De csak akkor! Aztán versenyezzenek minőségben is, aki meg extrát ad (pl nagyobb kocsik, nyakkendős sofőr, mittoménmi) az kérhessen több pénzt is. Mondjuk.

jollato 2011.11.04. 06:23:14

Páran vagytok, akik höbörögtök a taxisok ellen, de a leghülyébb még a közéjük lövetést tartotta volna jónak.
Gondolom ezzel a gondolkodásával imádja a családja.
Azokat lehet, hogy csak késsel szúrkálja.
Nagyon sajnálom, hogy tévesen 20-ra értékeltem az
IQ- tokat korrigálom 0
@phaszfej: Nagy az arcod a jövedelmed a NAV-ra
tartozik a többi, hogy ne a háttérben pusmogj,hanem
korrektül tudod, Hely és IDŐ megnevezés hányan
vagytok kigyúrva Mi is annyian leszünk. Ok
Ez igy korrekt!

jollato 2011.11.04. 06:29:15

@igazi Lencsés lstván:
Csak neked kellett volna az első sorban állni,de gyanitom
a korod miatt még akkor nem vertek ki a tartózkodási
helyedről, ahová nem késő visszamenned!

jollato 2011.11.04. 06:32:04

@taxi33:
Jó a válasz helyre kellene tenni az arcukat!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.11.04. 09:01:19

@taxi33: Ó, te ostoba, félanalfabéta! Sajnállak, nagyon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.04. 09:34:24

@malpaso: Van amelyik óra nélkül drágábban vitt, mint órával...

Láttam már hibrid verdával járót is. Hát nem két fillér az olyan. Ezek szerint valaki nagyon jól megél belőle. Az taxik nagy többsége pont olyan jó állapotban van, mint nálunk a családi autó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.04. 09:43:16

@malpaso: Boráros téren mindig ott áll n+1 taxi. Ha van az áltlam legolcsóbbnak ismert, akkor szállok be abba. Ha nincs, akkor zsákbamacska.

A legdurvább az volt, hogy a Vasas pálya mellől egyszer majdnem annyiért vitt haza telfonon hívott taxi, mint egy beülős a Boráros térről. Na, azóta egyes társaságokat nagy ívben kerülök...

phaszfej 2011.11.04. 15:49:04

@jollato: bruhaha! Szerinted befosok pár elhízott csicska taxistól? Jöhettek akárhányan, én egyedül leszek. Fél kézzel lenyomom az egész aszott bandát.

jollato 2011.11.04. 17:13:46

@phaszfej:
Időt és helyet kértem nem szájtépést.
Fogyókurázni szeretnénk ezért irtam jöhettek
többen is
Természetesen egy az egy is jó!
Vagy tényleg "faszfej"vagy?

jollato 2011.11.04. 17:15:51

@Dr. Zerge:
Te állat vagy, vagy állatorvos?

jollato 2011.11.05. 06:36:54

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:

Igazad is van inkább idd le és utána hányd le magad.
A sör valóban a legértékesebb a számodra.
Az olyanokat mint te viszi az "olcsó"taxi" igaz, hogy
a kocsi sem az övé hanem bérli és be sincs jelentve,
de neked pont ez kell az álmos söfförrel.
Nem tudom nézed-e a hiradókat ezek az olcsó jánosok
szoktak árokban landolni falnak menni /Üllöi út!
24-ből 18-órát utcán vannak. Bizd rájuk az életed.
Én mindennap hazaérek biztonságosan és van idöm
szinházba is menni ami te csak hirből ismerhetsz,mert
aki a volt ZP-be szórakozott rosszabb mint egy kocsmatöltelék. Ez nem sértés csak láttam ott egy-két
gyomorforgató jelenetett.
De a ZP-nek is meg kellett élni, főleg belöletek "igényesekből"!

jollato 2011.11.05. 06:51:17

@Creatura:
Sajnos rosszul informáltak, mert a PL:150FT-os
tarifából nem lehet tagdijat kocsifenntartást esetleg
bérleti dijat is lásd kocsibérlés fizetni.
Én 336-tal járok és nem szorulók semmi segédeszközre.
Ugyan az olcsó droidok is csak ők felturbozva érik el
az összeget!
Az igazat mondják az ismeröseid Én a frankót!

különvélemény 2011.11.05. 07:19:03

@jollato: "Én 336-tal járok és nem szorulók semmi segédeszközre."

Nekem meg van időgépem, meg az apukám úrhajós bibibííí.

Az agyhalál szakmai követelmény?

popocatepetl 2011.11.05. 09:41:45

@jollato: Óh, te nagyon erős taxis nulla, ne törődj te a korommal, pont elég idős voltam akkoriban ahhoz, hogy a mai napig emlegesse az emlékemet pár, önkényesen másokat a napi életük vitelében akadályozó, semmirekellő, a leghülyébbek vagy leglustábbak által választott munkát űző kollégád. Ami nőben a prostituált, az férfiban a taxis. Egyenruhát adatnék rátok és kötelezővé tenném, hogy kiszálljatok kinyitni az ajtót. Na szevasz, kocsis.

popocatepetl 2011.11.05. 09:43:03

@jollato: "@Dr. Zerge:
Te állat vagy, vagy állatorvos? "

Bármelyik a kettő közül, többet ér, mint egy kocsis ... bocs .... taxis.

popocatepetl 2011.11.05. 09:44:51

@phaszfej: Aztán az első pofonod után szaladnak urh-zni. Még azt is akarták pár éve, hogy hivatalos személynek nyilvánítsák őket. Pfúj, hányinger egy társaság .... tisztelet a kivételnek.

jollato 2011.11.05. 16:11:39

@popocatepetl:
Nem olvastad faszfej kihivását aki fél kézzel akarta lenyomni az akárhány embert.
Én csak lehetőséget akartam adni neki,de nem élt vele.
Az ajtónyitással egyetértek, sőt azzal is, hogy legyen
a sofförnél, mint nyugatabbra tü,cérna,gomb és ernyő.
Ha érdekel régi motoros, nem újhullámos vagyok és
a Baross u.-ban a "kollega"hármas brake-t nyomott
és ott derült ki,hogy az utas nem akarta fizetni a reptéri
fuvart nevezetesen 10.000 Ft ot. Tudom neked furcsa
de közöltük az utassal köszönje meg, hogy fuvarozhatta és húzzon el.
Tehát van ilyen is.
jó munkát szia

jollato 2011.11.05. 16:18:01

@különvélemény:
Kösz a filmet jók voltak a szinészek és valóban van ilyen.

phaszfej 2011.11.05. 16:21:26

@jollato: Vasárnap du. 4-kor várlak Bp. V. kerület Károlykertben. Nyugodt hely, nem utca, tudunk bunyózni. Egy 195 centis, 95 kilós inas gyereket keress kapucniban. Kezet fogunk, bemutatkozunk és a következő pillanatban már mehet is a harc halálig vagy amíg az egyik meg nem adja magát. Fegyver, kés, boxer nincs, illetve ha előre megbeszéljük. Ha fegyverrel akarod, akkor én a késre szavazok. Ez szerintem így korrekt. Várlak.

jollato 2011.11.05. 16:24:34

@phaszfej:

Keress egy térfigyelő nélküli helyett és föleg éjjel
a többi mehet!

phaszfej 2011.11.05. 16:30:28

@jollato: Nyugi, ott nincs térfigyelő és a kert is zárva lesz. Ismrerem az éjjeliőrt, úgyhogy nem lesz gond a bejutással. Zavarni nem fog senki. Puszta kéz vagy fegyverrel? Én késes vagyok, de ha neked más fekszik, legyen az.

phaszfej 2011.11.05. 16:32:55

Aki győz, az levághatja a másik bal fülét és skalpként elteheti. Ehhez ragaszkodom.

phaszfej 2011.11.05. 16:35:31

Vagy fönt a Normánál az erdőben. Nekem az is jó. 16:00 síház előtt, illedelmesen köszöntjük egymást és félrevonulunk.

jollato 2011.11.05. 16:36:21

@phaszfej:
Hülyeséget ne irj nem kell a füled, hátha nem mostad
meg.
Én javasolok helyett XV.,szemétégető mellett a taxidat
fizetem időpont 23-óra

phaszfej 2011.11.05. 16:39:18

@jollato: Ha nem kell, nem kell, de én vágom a tiéd, ha nem te vagy az erősebb. Legyen a szemétégető 23:00. Ott leszek. Fekete AMG, a rendszámom: xxx441.

különvélemény 2011.11.05. 18:41:30

@phaszfej: "Fekete AMG"

Nem rózsaszín? :D

jollato 2011.11.07. 06:13:40

faszfejnek

22.30-tól éjfélig kint voltam, de mégegyszer nem pazarolom rád a benzint.
Tudom, defektet kaptál, az asszony pont akkor szült,
a haverod meghalt, a kutyád elcsavargott, meg egyébként is a jósnőd nem javasolta!

Na ennyit rólad, meg a többi szájtépőről.
Én is azt mondom amit a kollegám korábban, bocs,hogy idetévedtem!!!!!!!!!!!!!!!!!

phaszfej 2011.11.07. 14:12:43

@jollato:

Apukám! Te aztán jó bátor vagy. Hiába vár rád az ember.

P1sty 2011.11.08. 12:14:51

@Dr. Zerge: A stílus maga az ember.

P1sty 2011.11.08. 12:47:10

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Látom, nem vetted észre, hogy neked a taxiplus is 184 ft-ért megy, ha telefonon hívod, utcáról 240-ért. A 150 ft a VIP tarifa cégeknek, itt az első átbaszás. Persze ezt észre se vetted, pont ez az egyik, ami ellen tiltakozik a többi taxis.

Vannak drága taxik, de ott elvárhatod, hogy a leggyorsabb taxis jön érted, sok autójuk van, rendszeresen ellenőrzik őket, panaszt tehetsz, ha átbasznak, kényelmes, karbantartott autóval utazol, ugyanis erre is vannak szabályok, és tudsz kártyával fizetni.

Persze ezt te nem feltétlen akarod megfizetni, és ezzel nincs is gond. A gond akkor van, amikor pörgetik az órát, illetve a jogosulatlan versenyelőnnyel, megtévesztő reklámmal ld. a fenti példát, az elavult gépkocsiparkkal, a saját taxisaik kihasználásával. Ezek teszik lehetővé a 150 ft-os taxi illúzióját. Ja és persze nem egy ilyen egyszerű, rövid útvonalon verik át az utasokat, ők sem hülyék.

Az összehasonlításod pedig eleve hibás, az utcai beszállás ugyanis az összes társaságnál drágább, mint a telefonos hívás, ráadásul valszeg egy hiéna autójába szálltál be. Tehát valójában a 3500 ft utcai, míg a 2000 ft telefonos tarifa. Valódi összehasonlításként, a Taxi plusnál 10 km pontosan 2140 Ft, a Főtaxinál 2550, a City taxinál 2700, várakozási díjat nem számolva, telefonos esetben.

A 3500ft tehát nagy tévedés, a valójában +400 ft-ért (egy sör a ZP-ben?) pedig a fent említett előnyöket kapod, bárhol, bármikor, nem csak egy rövid belvárosi útvonalon.

P1sty 2011.11.08. 12:59:12

@molnibalage: erről beszélek. A taxisok nem akarnak emelni, csak az önköltséget meghaladó minimumtarifát szeretnének.

tiborc2008 2012.06.05. 20:47:03

Nem kell nekünk ajróppai példa, jó a román is.
Végülis fos balkán vagyunk mint ők.
süti beállítások módosítása