Sörrel böjtöl az angol blogger
2011. április 08. írta: dobray

Sörrel böjtöl az angol blogger

  A 27 napi sördiéta nem okoz impotenciát, viszont a Doppelbocktól koszosnak érezni a nyelvünket; a szaglásunk érzékenyebb lesz, viszont felmegy a cukrunk; könnyebben megfázunk, viszont csak az első nap érzünk éhséget - írja J. Wilson sörkészítő, aki egyes bajorországi sörfőző szerzetesek nyomában nagyböjtben nem eszik ételt, csak egy erős barnasört iszik, amit Doppelbocknak hívnak.

  A sört, a Paulanert, aminek alapján a sajátját főzi Wilson, a bajor minimusok, az olasz Paolai Szent Ferenc által alapított szerzetesrend testvérei kezdték el főzni 1634-ben. Később a páterek serfőző hagyományának fonalát vette fel Franz Xaver Zacherl, kinek árpaszörpje a Salvator nevet viselte.

  A szerzetesek még pápai jóváhagyást is kaptak a sörös böjtre – a legenda szerint ugyanis mire egy szállítmány a pápához ért, megromlott, és a Szentatya azt megkóstolva úgy döntött, hogy az ilyen pocsék ital csak jót tehet a bűnbánatnak.

  Wilson, akinek kísérletét a Catholic Herald is bemutatja, egyébként igyekezett elmerülni a sör misztikájában, tanulmányozta a bencések és a ferencesek reguláit, beszélt egy bencéssel a monasztikus életről, majd két napot el is töltött egy bencés kolostorban, katolikus plébánosával és presbiteriánus lelki vezetőjével is konzultál a böjtjét illetően. És persze a kollégái, valamint - a legfontosabb - a felesége engedélyét is megkapta kísérletéhez, amely alatt orvosi felügyelet alatt áll.

  A sörből élő emberként persze, hogy úgy gondolja - és részemről mélységesen egyet tudok vele érteni -, hogy a sör által tanulhatunk valamit Istentől és Istenről. Emellett igencsak sajnálkozik afelett, hogy az Egyesült Államokban ma is erős az antialkoholizmus a keresztények köreiben. Ez sajnos, ha nem is ilyen erősen, egyes hazai jókeresztény körökre is jogosan alkalmazható kritika.

  Wilson egyébként vezet egy sörügyi blogot, a Brewvanát, és sörös böjtjét is nyomon lehet követni a Diary of a Part-time Monk-on. Wilson szerint a zsoltárok olyanok, mint a blues.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr772798996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.08. 15:30:11

"a sör által tanulhatunk valamit Istentől és Istenről"

nos, az ilyen hit egy rakás szar.

Lew Archer 2011.04.08. 16:06:02

Ez valami elképesztően beteg dolog, nehéz rá szavakat találni. Nem tudom, hogy az alkoholizmus önigazolása vagy a mindenáron-keresztény-jófejkedés a markánsabb vonulat benne.

párnalárva 2011.04.09. 03:41:36

En mar 20 eve sordietazok, de neha azert eszek is vmt.

ÁrPi 2011.04.09. 10:17:44

" A kenyér szilárd sör "

Néhai nagyapám mesélte még nagyon régen hogy egy egyszer volt pék egy alkalommal megelégelte
a közeli kocsmáros kitáblázott reklámszlogenjét. (" A sör folyékony kenyér! ")

((Lásd: J. Wilson sörkészítő természetesen csak mondja a magáét.))

A kocsmáros "reklámhadjárata" :) idején a pék -- igaz, RE-akcióban maradva--
azt írta ki a pék-áruda utca-fronti felületére:

" A kenyér szilárd sör ".

Mondjátok meg hát, mennyire avíttas módszer lenne kenyeret törve, kenyérrel táplálkozva böjtölni!
( 2. en bloc: Böjtölni )

((Amúgy a dry stout is jó sör, és nem emeli tán a cukorszintet annyira...:-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.09. 11:14:08

nem véletlenül kapta a 'Megváltó' nevet

Gérard Duchemin 2011.04.11. 10:04:24

@Lew Archer: Igen. Ez primitív önigazolás. Pedig magam is sörblogger vagyok, és majd' minden nap megiszok egyet, de nem jutna eszembe a sört kenyérpótlónak állítani.

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.19. 11:55:21

"A szerzetesek még pápai jóváhagyást is kaptak a sörös böjtre – a legenda szerint ugyanis mire egy szállítmány a pápához ért, megromlott, és a Szentatya azt megkóstolva úgy döntött, hogy az ilyen pocsék ital csak jót tehet a bűnbánatnak."

ez jó :)
süti beállítások módosítása