Hajnali szemlélődés
2010. december 06. írta: dobray

Hajnali szemlélődés

  „A tegnap gondja, mintha aludna, a mai nap még nem ébredt fel” – írja Fekete István Roráte című novellájában az adventi hajnalok hangulatáról. Általában a legtöbben panaszkodni szoktunk arra, hogy nincs időnk felkészülni a karácsonyra. Kisgyerekként vártuk nagyon az ünnepet, számoltuk vissza a napokat mint besorozott kiskatona a szolgálat hátralévő idejét, és azon méltatlankodtunk, miért nem lehet hamarabb az a fránya karácsony. Miért kell annyit várni rá?

  Aztán az egyetemen a vizsgaidőszakok már bezavartak: nem volt idő nagyon a várakozásra, készülődésre, a karácsony beütött, mint írnek a válság. Előtte egy nappal még vizsga, talán még a karácsony és a szilveszter között is, és talán sokan az ünnepi vacsorához is úgy ültek oda, hogy bekiabált nekik az édesanyjuk: gyere enni, és akkor kikászálódott a tankönyvei és jegyzetei közül.

  Ekkor már várakoztunk volna, és vágyakoztunk vissza a boldog gyerekkorba, amikor még olyan távolinak tűnt a karácsony, ami most szinte ránk ront. Egyetem után meg  a munka tett keresztbe a tisztességes felkészülésnek. Az ajándékkeresés és az ünneplés szinte nyűg lett sokaknak – hogy adjuk le az ünnepek alatt felszedett kilókat? Kipihente az ünnepek fáradalmait? – teszik fel nekünk a kérdéseket ilyenkor.

  De kicsit messzire szaladtunk. Hogy kerülhetjük el, hogy váratlanul érjen minket az ünnep, még ha talán az ünnepi hangulat idővel úgyis megérkezik? Idén erre már legalább a hó is rásegített, advent kezdetével.

  Részemről már nem szoktam epedve várni a karácsonyt, készülni azonban készülök rá. Például ráveszem magam, hogy hajnalonként, ha nem is minden nap, de kétszer-háromszor egy héten elmenjek rorátére, hajnali misére (ami érdekes módon a Monarchia öröksége). Persze a kialvatlanságomat ez csak fokozza. Viszont a hajnal talán a nap lecsöndesebb része. Tényleg úgy van, ahogy Fekete István írja. A tegnap mába vált, még sötétben indulok el, felébreszt a csípős hideg, nem zúg a város – a hajnali csend a csend különleges változata.

  Kilépve az ajtón nem munkába rohanok, hanem nyugodtan lépdelve, még kicsit talán kómásan megyek a templom felé. Nem hiszem, hogy agyon kéne magyarázni ezt. Mindenki ismeri ezt a békés hangulatot – és nekem ez megéri, hogy kihámozzam miatta magam az ágyból néha. Mondhatnám, a hajnal bensőséges idő, tapintatos átvezetés az éjszaka örök időtlenségéből a nappali nyüzsgésbe. És ha rá tudom venni magam, hogy időben felkelek, nyugodtan telik a reggelem is: miután a csípős hidegből hazaértem, komótosan meg tudok reggelizni, meghallgathatom a híreket a rádióban, válthatok pár szót a családtagokkal.  Esetleg olvashatok egy kicsit.

  És így nem kell kipattani az ágyból, össszekapni magam és azonnal rohanni a metróhoz. Az adventi, rorátés hajnalok fokozatossá teszik a reggeleket, és lehetőséget nyújtanak egy kis szemlélődésre. Vita contemplativa, aztán utána már jöhet a vita activa is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr152483192

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.07. 19:43:24

Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „"Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témája a magyar adóssághiány lehetséges kezelési módja. A meghívót Sor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.06. 12:18:20

www.youtube.com/watch?v=y2kTwKtZHOQ

Rorate…!
(latinul)

Rorate coeli desuper, et nubes pluant iustum.

Ne irascaris Domine,
ne ultra memineris iniquitatis:
ecce civitas Sancti facta est deserta:
Sion deserta facta est:
Ierusalem desolata est:
domus sanctificationis tuae et gloriae tuae,
ubi laudaverunt te patres nostri.

Peccavimus, et facti sumus tamquam immundus nos,
et cecidimus quasi folium universi:
et iniquitates nostrae quasi ventus abstulerunt nos:
abscondisti faciem tuam a nobis,
et allisisti nos in manu iniquitatis nostrae.

Vide Domine afflictionem populi tui,
et mitte quem missurus es:
emitte Agnum dominatorem terrae,
de petra deserti ad montem filiae Sion:
ut auferat ipse iugum captivitatis nostrae.

Consolamini, consolamini, popule meus:
cito veniet salus tua:
quare moerore consumeris,
quia innovavit te dolor?
Salvabo te, noli timere,
ego enim sum Dominus Deus,
Sanctus Israel, redemptor tuus.

Harmatozzatok…!
(magyarul)

Harmatozzatok, magasságos egek,
s a felhõk hozzák az Igazat.

Ne haragudj ránk, Urunk,
és ne emlékezzél többé gonoszságunkra;
íme elhagyatottá lõn a Szentnek városa,
pusztasággá Sion,
és árván maradt Jeruzsálem,
a Te szentségednek és dicsõségednek lakóháza,
ahol atyáink téged dicsõítettek.

Vétkeztünk, s mint a tisztátalanok olyanná lettünk,
s mint falevelek, földre hulltunk.
Íme, gonoszságaink, mint a szélvész elsodornak minket;
elrejted elõlünk arcodat,
és önnön gonoszságunk markába adtál minket.

Lásd meg, Urunk, a Te népednek sanyarúságát,
és küldd el az Eljövendõt.
Küldd el a Bárányt, a földkerekség Urát,
küldd el a kõsivatagból Sion leányának hegyéhez,
hogy elvegye rólunk fogságunk igáját.

Vigasztalódjál, vigasztalódjál én népem!
Hamar eljõ üdvösséged.
Miért merülsz a gyászba?
Miért fog el a fájdalom? Ne félj már!
Megmentettelek téged,
mivel én vagyok a te Urad és Istened,
Izrael Szentje, a te Megváltód.

Iustizmord 2010.12.06. 22:16:55

kedves @dobray, ez egy nagyon szimpatikus írás.

magam ugyan vitatkozom, hogy hívő vagy vallásos vagyok (vagy ateista), de a pillanat amit elkapsz, az igen megérintő. olyankor nehéz nem vallásosnak lenni, magam leginkább karácsonykor járok istentiszteletre. sok dolog zavar akkor is, de tán egyre érettebb leszek, és hát kommunikálni Istennel.... néha az istentiszteleten nehéz. de legalább tereli a gondolatokat.

bár persze a hívő vs vallásos kifejezéseken vagy évtizede rágódom. magam a hívőt teszem első helyre (hívő vagyok de nem vallásos) , mert vallani a nemhitet is lehet.

de a post jöl esett, ma, most, ádventben, vidéki út után.

békés karácsont:

Iustizmord

Iustizmord 2010.12.06. 22:49:13

az egyébként valós, hogy azember hajt a meéóban, "kötelességszerűen" összevásárol minden szart hogy ajándékpt adjon, jószándékúan de lélektelenül, hgy aztán a karácsony alatt pihenje i a "rákészülés" stresszét. és persze az ünnepi jövsmenés maga is stressz.

asszem, dec. 20 után törvényi munkaszünet kéne h leklileg (LELKILEG!) IS RÁKÉSZÜLJÜNK. NEKEM ÉVEK ÓTA NEM MEGY, CSAK 2 ünnep közt kezdem élrezni :o(

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.07. 09:40:07

@Iustizmord: örülök, hogy tetszik! Igyekeztem nem a rorátéra, hanem a hajnali hangulatra koncentrálni a posztban. A vallásos és a hívő tényleg kicsit mást jelent. Én mindkettőnek tartom magam. :D

sarkanyparipa 2010.12.11. 21:09:36

De jó, hogy ilyet is lehet olvasni a nagy világhálón! Egyre jobban szeretem a mandinert.
Egyébként meg valóban felemelő élmény a rorate, a nap nyüzsgése előtt megpihenni, erőt kérni és erőt kapni az előttünk álló naphoz.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.13. 12:02:22

"és azon méltatlankodtunk, miért nem lehet hamarabb az a fránya karácsony. Miért kell annyit várni rá?"

4 éves fiam épp a minap jegyezte meg:
-Apa, mikól hozza mál a Jézuska a tlaktolt?
-Peti, még várni kell!
-Akkol inkább ne a Jézuska hozza! Vedd meg te! Most!

----
akinek tetszik a Roráte c. FeketeIstván novella, annak ajánlom figyelmébe az Éjféli látogatók címűt is! (ha nem találod a neten, dobj üzenetet és átküldöm, nekem megvan)

Üdv!
Laci Today

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.13. 12:07:43

@Laci Today Magazin: :D:D Aranyos. Nekem speciel megvan az egész Régi karácsony kötet, az Éjféli látogatók is nagyon szép.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.13. 12:13:22

ABBAN van meg nekem is :) Még a Tengerész voltam c. is nagyon jó, csak azt még nem pötyögtem fel gépre.
A Roráte -t épp most raktam ki a kirakatba. Minden karácsony előtt kirakok egy novellát az utatási reklámok mellé. A kirakatba mindig azt teszi az ember, amit a legjobban el akar adni. Én ezzel a nem-eladható dologgal 'lázadok' lázadok a karácsonyelőtti vásárlási láz ellen. Ne csak vásárlással készülődjenek az emberek.
Aki előttünk megy el, vagy (előttünk van a trolimegálló) csak a buszra várva nézelődik, hadd olvasson valami jót közben.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.13. 12:16:29

... a többszöri elgépelésekért többszörös elnézéseket kérek...
süti beállítások módosítása