Kommunista Nürnberg? Globál szemle
2010. október 01. írta: Redakció

Kommunista Nürnberg? Globál szemle

  Eheti szüretünk a világsajtóból, olvasnivalók a hétvégére.

  Most, hogy a nyugati civilizációban élő százmilliók sorra rákapcsolódnak a közösségi hálókra, nem múlik el nap, hogy ne szülessen valahol egy lelkes publicisztika a webkettő áldásos hatásairól. A liberális New Yorkerben viszont arra figyelmeztet Malcolm Gladwell: a Twitter és a Facebook egyes előzetes, hurráoptimista várakozásokkal ellentétben még nem döntötte meg az iráni rendszert, és Moldovában sem robbantott ki forradalmat. És ahogy a világbékét, úgy a romboló ideológiákat is lehet terjeszteni az interneten: a Guardian a cyberdzsihád elleni harcról számolt be.

  Vannak azonban még köztünk igazi, régivágású forradalmárok. „Nincs olyan igazi kommunizmus, amely mentes lenne a tömegmészárlástól, kínzásoktól, koncentrációs táboroktól, gulagoktól   vagy laogai-októl” - szögezi le az amerikai konzervatív City Journalban megjelent tanulmányában Guy Sorman. A Communism's Nuremberg című írásában az egykori vezetők fölötti ítélethirdetés alkalmából a vörös khmerek kambodzsai őrjöngését idézi fel, amelynek másfélmillióan estek áldozatul, de egyes nyugati és keleti sajtótermékekben még mindig mentegetni próbálják Pol Pot rendszerét. „A kommunista ideológia szükségszerűen vezet tömegmészárláshoz, mivel a tömegek nem akarnak kommunizmust.”

  A New York Times Kína, a kelet-ázsiai országok és az Egyesült Államok egyre bonyolultabb gazdasági-pénzügyi viszonyairól ír, „Kína hibáztatása nem fog segíteni a gazdaságnak” címmel. Anne Applebaum a Washington Postban arra figyelmeztet: amíg Amerika háborúzik, addig Kína üzletel, és ezzel csendesen szerzi meg a világ fölötti hatalmat. A Washington Post eközben megkérdőjelezi azt is, hogy a szóban sokszor fenyegetőző Hugo Chávez valóban veszélyt jelent-e az USA-ra. Mint írják: ma már a venezuelaiak többsége ellenzi Chávez radikális baloldali agendáját, és a választásokon előretörhet az ellenzék is.

  Magyarország is bekerült a világsajtóba a héten: az európai szintűvé váló romaproblémáról beszámoló SkyNews szerint a magyar munkaerő 40 százaléka cigány származású lehet 2040-re. Magyarország azonban kulturális értékeivel is villoghatott: a francia Le Monde világszínvonalúnak nevezte Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operáját, amelynek franciaországi bemutatóját a szerző vezényletével a strasbourgi Festival Musica keretében tartották. A Szépművészeti és a Nemzeti Galéria közös londoni kiállítását pedig a teljes brit sajtó hozsannával fogadta. A Libertas Film Magazine pedig méltatással búcsúzik a magyar származású filmsztártól, Tony Curtistól, aki a lap szerint megélte a nagybetűs amerikai Álmot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr712336844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.10.01. 14:15:33

Érdekes, hogy minden link a mandiner.hu-ra mutat.
Na mind1.

+1 kommunistás olvasnivaló:
Komcsizók rémálmától az alternatíváig
szabadter.wordpress.com/2010/09/30/komcsizok-remalmatol-az-alternativaig/

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.01. 14:22:48

@Talon Karrde: mivel a poszt a mandiner.hu globál rovatát linkeli, ezért született.

Amok 2010.10.01. 17:52:24

@Talon Karrde: végigolvastam az ajánlott blogot. Ennyi butaságot egy rakásban... félelmetes.

evil overlord (törölt) 2010.10.01. 20:49:11

@Talon Karrde: Khmm, szegény kesztió pont akkora bolond mint Tallián Miklós (Tóta W, Mihályi Péter stb.), csak a másik végletet szereti.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.02. 10:47:43

@Talon Karrde:

Én is végigolvastam a cikket. Hát elég vicces. Az már önmagában, hogy a cikk tetemes része a tervgazdaság kalkulációs problémáiról beszél és nem szerepel benne sem Hayek, sem Mises, akik a "social calculation problem" munka oroszlánrészét adták.

Bezzeg szerepel egy idételen Mérő Lászlós példa, húsz vállalkozásról, ahol ezek kooperálhatnak vagy versenghetnek. Ezt nem is kommentálnám, mert egy regényt lehetne írni arról, hogy az ilyen példák mennyire nem relevánsak a valóság szempontjából.

Aztán ez van szembeállítva Arrow-Debreu levezetésével. Még egyetemen volt egy kurzusom, ami arról szólt, hogy az első órán felírtik a modell feltételeit. Majd az egész kurzus egyetlen nagy levezetés volt és a végén kijött, hogy akkor létezik a piaci egyensúly és P-hatékony. Na most ez egy szép levezetés és mérföldkő a matematikai közgazdaságtanban, de a valósághoz szintén semmi köze. Egyrészt a feltevések, amiket az első órán felírtunk teljesen absztraktak, másrészt ez egy statikus modell, nem fogja meg a piac dinamikáját.

Összefoglalva. Ezek alapján nekifutni annak a kérdésnek, hogy mennyire volt értelme a kommunizmusnak, vagy mennyire működőképes a kapitalizmus, hát elég necces. Sem az ilyen Mérő Lászlós okoskodások, sem az A-D modellek nem relevánsak, meg az Adam Smith és a "láthatatlan kéz", na hagyjuk.

Az egész cikk olyan mintha egy másodéves TEK-es közgázhallgató akarná mentegetni Marxot meg Lenint.
süti beállítások módosítása