Szarajevói sündisznó
2010. szeptember 11. írta: dobray

Szarajevói sündisznó

  Szarajevó más. Mondhatnánk, dúl benne a multikulti, azonban nem londoni meg relativista értelemben, hanem amúgy archaikusan. Azaz eredendően számos nemzetiség és számos vallás otthona a város: zsidó, muzulmán, katolikus és ortodox kereszténység él itt együtt, persze nem minden konfliktus nélkül, habár a konfliktus inkább a nemzetiségből fakad - bosnyák, szerb, horvát népek laknak itt. Szóval a város multietnikusnak hirdeti magát, de azért a 95 százaléknyi muzulmán mégiscsak más viszonyokra utal, mint a háború előtt. Akkor kiegyenlítettebbek voltak az arányok. Így most négyszáz mecset van a háromszázezres városban, ami emiatt olyan, mint egy sündisznó (legalább belülről nézve, felülről nézve nem annyira látszanak a tüskék, illetve nagyon mereszteni kell a szemünket). Meg rohadt sok kávéház, no nem olyan századeleji budapesti féle, hanem amolyan tessék-lássék módon kialakított, zeg-zugokban rejtőző. Mindenesetre a város a svájci modellen alapuló, 14 külön kormányzatú kantonból álló Bosznia-Hercegovinai Föderáció és a központosított bosznai Szerb Köztársaság (melynek fővárosa Banja Luka) határán fekszik, úgy, hogy egy része már a szerb részen van. A szerb rész a várost határoló Dinári-hegység egyik vonulata mögött van: az ott a határ, a gerincen. Mögötte a város (lásd nyitó kép).

  A háborúnak 15 éve vége, de azért még vannak hátrahagyott nyomai:

  A városban egyszerre van jelen a muzulmán építészet, a Monarchia-beli stílus (a háború által megtépázva), a titoista és a modern:

  Az óváros főtere sok kávéházzal, bazársorokkal, kúttal, mecsettel, és gyönyörű kilátással:

  Ugyan kicsit unalmas, hogy Szarajevóról mindenkinek a háború jut az eszébe (pedig ott van mondjuk a '84-es téli olimpia meg az évente megrendezett filmfesztivál), de a híres Latin hidat, amelyen lelőtték Ferenc Ferdinándot, nem szabad kihagyni (egy ideig az elkövető, Gavrilo Princip nevét viselte):

  Ma ezer zsidó él az országban, ebből hétszáz a fővárosban. Parkban pihenő család nem messze a múzeumként működő régi zsinagógától:

  Érdekes hely a régi ortodox templom, ahol a háromszáz éves ikonosztáz lába kőből van:

  A mecsetekbe viszont a ramadán alatt (ami a napokban ér véget) tilos a belépés, még a muszlimoknak is.

  A komcsi idők iránti nosztalgia és a háború kereskedelmi kiárusítása sem hiányozhat (Tito horvát volt - emlékeztet sokatmondóan neheztelő hangsúlyozással szerb ortodox útikalauzom):

  Szóval aki még nem volt, az menjen csak el Szarajevóba, nehogy már épp Bosznia-Hercegovina maradjon számunkra egzotikus ország, mégiscsak majdnem szomszédok vagyunk, és egy időben egy birodalom részei voltunk. Ráadásul a Miljacka-folyó Dinári hegyektől övezett völgye gyönyörű hely, és a Szarajevóba vezető út is vadregényes. Szarajevó rulez!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr112280810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nullnick 2010.09.11. 08:36:17

karancs - hercegszőlős - zombor - óbecse - zenta

vonaltól délre húzódó határral

vissza kell venni a területet

ENNYI érdekel a balkáni délszláv térségből

máshol, egymás közt meg nyírják úgy egymást, ahogy akarják

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.11. 09:10:39

"A háborúnak 15 éve vége, de azért még vannak hátrahagyott nyomai"

A durva az, hogy ilyen repesznyomokkal és más egyéb sebhelyekkel Budapest is bőven rendelkezik, noha az ostrom hatvanöt, 1956 pedig ötvennégy éve történt.

eN 2010.09.11. 09:13:04

A kulvarosban van egy magan muzeum ahonnan a szerb ostromgyurut kijatszo alagut indult: en.wikipedia.org/wiki/Sarajevo_Tunnel
Ezt is erdemes megnezni.
Ahhoz kepest hogy egy nemletezo allam fovarosa, sok ev ostrom utan, nem rossz hely.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.09.11. 09:51:26

Szarajevó Európa egyik legszebb fővárosa. Meglepően jó hely, meglepően közel Budapesthez. És gyakorlatilag egy 50 km kivételével a bosnyák határig autópályán lehet menni.

"Meg rohadt sok kávéház, no nem olyan századeleji budapesti féle, hanem amolyan tessék-lássék módon kialakított, zeg-zugokban rejtőző." Azért van olyen is. A budapesti Centrálhoz igen hasonló Bécsi Kávéház nevű bécsi kávéház. (A Ferhadija meletti utca) A bécsi kávéház volt az első monarchia-beli franchise. Megtalálható minden nagyvárosban Szarajevótól Lembergig.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 09:56:52

Ez is posztbirodalmi multikulti (volt), épp mint London. Csak utóbbi a brit birodalom fővárosa volt, előbbi meg csak regionális oszmán centrum.

Hogy úgymond Szarajevóben "nincs relativizmus" és ez mennyire fájin? Ezt a fanatizmus és a véres háborúk fényében azért máshogy értékelném...

Amúgy legutóbb nem Pestről mentem, hanem délkeletről, úgyhogy kidobott a távolsági busz a hegy túloldalán, ún. szerb Szarajevoban. Na az kisérteties egy hely...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.11. 10:00:08

@Szathmáry: a bécsi Central jó műintézet ma is. Noha autentikus hely, de semmi békebeli pozőrködés nem jellemző a közönségére. Ha Bécsben vagyok és kedvem van hozzá, be szoktam oda ülni egy kávéra.

de.wikipedia.org/wiki/Caf%C3%A9_Central

Fogadásból talán pont itt énekelte el egyszer Krúdy a Kossuth-nótát. Ki is toloncolták a városból.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.11. 10:54:49

@nullnick: gratulálok, ez aztán az intelligencia.@Szathmáry: :d Sajnos ez nekem kimaradt, de legközelebb megnézem. Egyébként a tessék-lássék módon kialakított, zeg-zugokban rejtőző kávéházak is nagyon aranyosak, nekem tetszenek. :D@Regno delle Due Sicilie: én is szerb Szarajevóban voltam elszállásolva. LÁsd a poszt eleje.

nullnick 2010.09.11. 11:30:43

@dobray:

gratulálok,

nagyon hiányzik, hogy európa fenekén kószáljon a wahabita mozgalom, a Jemaah Islamiyah meg a többi ilyen

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.09.11. 11:35:26

Sokszor úgy érzem, tök felesleges elmenni egy külföldi városba, mert 1-2 nap alatt csak egy kósza benyomást kapsz. De azután, hogy elolvastam a Híd a Drinán-t, már én is szívesen elmennék Boszniába.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 11:45:43

@dobray: amúgy ennek a nullagyú nicknek nincs igazi étvágya, hiszen ez alapján Boszniát is simán követelhetné magának (elvégre az egyedüli állam a modern korban ahol évtizedeken át egy magyar volt a helyi "mufti"):

en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ni_K%C3%A1llay

jan 2010.09.11. 11:57:25

csalódott vagyok, kedves dobray, hogy egy katolikus templomot sem bírtál lefényképezni... pont tőled nem ezt vártam volna;)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 12:47:54

@jan: a legdurvább, hogy a purista katolikus spanyolok fővárosában meg _kommunistákkal_ haverkodott! a mandiner blogon megtalálhatóak a leleplező bizonyítékok!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 13:00:57

@nullnick: Zomboron kb. ötször annyi szerb él mint magyar, de potenciálisan bunyevác többségű város az!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.11. 13:19:24

micsoda agymosottság ez "zsidó, muzulmán, katolikus és ortodox kereszténység él itt együtt..." miért érzi valaki, persze tudjuk, az agymosottság, hogy a szarajevói egyéb kategóriába ami 3,7%, cigányostól, mindenestől, tartozó zsidókat külön megemlítse, mint valami törpe minoritásában is önjelentőségén túlmutató szupermeni valamit. kit érdekelnek a szarajevói zsidók? teljesen megveszett már ez a keresztény cionista dobray? kéne valami nagy rendet tenni a katolikusok körül, mert ez már nem állapot.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 14:11:26

@Grift: a világháború 1941-es kezdetekor több mint 10 000 zsidó élt Szarajevóban, jelentős közösség volt, az akkori lakosság közel 10%-át alkották. Én eddig kevés olyan bemutatását láttam Szarajevóról ahol egyáltalán nem említették meg őket. (Van is egy jelentős zsinagóga a város központjában, ma Zsidó Múzeumként funkcionál.)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.09.11. 14:31:25

szerintem is szép vidék bosznia (országot nem merek írni), négyszer oda-vissza megjártam bosnanski brodtól metkovicig az utat. neretva-völgy mesevilág, a hegyek, a birkasütők, a sajt- és áfonyaárusok, a pisztrángos bódék...

borszódával 2010.09.11. 14:44:40

@Regno delle Due Sicilie:
" Zomboron kb. ötször annyi szerb él mint magyar, de potenciálisan bunyevác többségű város az"
ühüm.
"1910-ben 30 593 lakosából 11 881 szerb, 10 078 magyar, 6 234 bunyevác és horvát 2 181 német volt.
2002-ben 51 471 lakosából 32 988 szerb, 3 743 magyar, 3 197 horvát és 2 222 bunyevác volt"
Mert az etnikai arányok annyira érdekelték őket 18-ban, plána Szabadka, Zenta...
Nekünk is csak épp enyira kell majd erre figyelnünk a további bomlás (elkövetkezendő max. 20 év) esetében. Presovo völgy, Szandzsák.
en.wikipedia.org/wiki/Sand%C5%BEak
en.wikipedia.org/wiki/Pre%C5%A1evo
feltéve ha tudunk élni a lehetőséggel, eddig nem sikerült!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.11. 15:31:41

@Regno delle Due Sicilie:

és? a szerző a jelenidő idilljébe szövi bele a már szinte nem létező zsidóságot. automatizmus némelyeknél ez kényszeres esztergált bráneres felláció.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 15:49:27

@borszódával: nézd, egyrészt nyilván poénkodtam (mert vicces, hogy 10%-nyi magyar sincs Zomboron, de azért "igazságos visszacsatolást" vizionált nullagyú nick).

amúgy meg a Te adataidból is azt olvasom ki hogy 1920 előtt kétszer annyi délszláv élt ott, most meg kilencszer (!) annyian vannak. annyiban persze igazad lenne, hogy az ötször annyi szerb valóban a régióra vonatkozik, nem csak magára a városra.

pontosan hogyan akarsz ledobni 30-40 000 magyart Szerbia egyik kisebb városába?

pannonfunk 2010.09.11. 15:55:20

Köszi a posztot, szép emlékeket idéz bennem!

A bécsi kávéházban érdemes kipróbálni azt a sütit, amelyik majdnem olyan, mint a mi vargabélesünk, csak nincs benne túró, csak mazsola. Helyette valami mézes sziruppal van átitatva, tök jól megy egy valódi török kávéhoz, amit külön kiöntőben hoznak, és neked kell dekantálnod a zaccot.

A bazársoron érdemes bemenni egy étkezdébe és kipróbálni a scsevabcsicsát, frissen sült lepényszerű kenyérrel, káposztasalátával. A bazárban érdemes alkudni, mindegyik rézművesnél lehet kapni a legutolsó képen is látható, töltényhüvelyből készült golyóstollakat.

bryan 2010.09.11. 17:08:39

Tavalyelőtt voltam Szarajevóban meg Mostarban, nagyon jó helyek. A vonatút Mostar és Szarajevó között, talán a legszebb volt, amin eddig végigmentem, bár az öreg adományként kapott vonatok, a nem túl jól karbantartott pálya egy kicsivel izgalmasabbá tette a szokásosnál az utat. Meg persze a napi két vonatnál több választéknak is örültem volna.
A Helytartótanács volt épülete, ami később könyvtár és egyetem lett, majd a kitett tábla szerint szerbek felgyújtották, Bosznia jelképe is lehetne akár.
www.google.com/imgres?imgurl=http://worldlylibrarian.files.wordpress.com/2008/09/sarajevo_library.jpg&imgrefurl=http://worldlylibrarian.wordpress.com/page/2/&usg=__B3w1NZi7i1SsQonQT0Yeu9nYUfQ=&h=453&w=604&sz=92&hl=en&start=84&sig2=_S6fER0RwpNxMMZdsxeFKQ&zoom=1&tbnid=Y8Vna4xWkOMZGM:&tbnh=141&tbnw=189&ei=epmLTNKQD8SQswbdtcCcAg&prev=/images%3Fq%3Dsarajevo%26hl%3Den%26biw%3D999%26bih%3D629%26tbs%3Disch:10,3599&itbs=1&iact=hc&vpx=523&vpy=277&dur=26&hovh=194&hovw=259&tx=107&ty=101&oei=Y5mLTO76CcbC4gag7-yfCg&esq=8&page=8&ndsp=12&ved=1t:429,r:6,s:84&biw=999&bih=629 (kép)
Nagyon jó volt ott, remélem visszajutok majd.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 17:15:34

@pannonfunk: amit ott persze szinte mindenhol "bosanska kafa"-nak hívnak ;)

borszódával 2010.09.11. 17:17:52

@Regno delle Due Sicilie: Egy impériumváltás esetén az államot működtető bürokrácia lelép (vagy magától, vagy azért mert szépen kérik) egy része hirtelen rájön hogy a nagymama magyar volt. A többit az idő elrendezi.
Valahogy így fordult számunkra negatívba azon ősi magyar szállásterületek nagy részének demográfiája, amely a mai határokon kívül találhatóak.
De most őszintén, ha történelmi távlatokban nézzük (csak így érdemes) a török kiűzésekor érdekelt valakit hogy mennyi magyar él Budán? illetve 1918-ban érdekelte a románokat, cseheket, szerbeket Szabadka, Kassa, Nagyvárad demográfiai mutatói? Akkor minegyik város több mint 90%-ban magyar volt.
A lényeg, szerb viszonylatban természetesen nem Zomborról szól a történet, a horvátok, bunyevácok örömmel fognak szabadulni Szerbitól, ha lesz rá lehetőségük.
Amiben a térséggel foglalkozók, és az ott élők többé kevésbé egyet értenek, hogy a bomlási folyamatnak még nincs vége.
A kérdés az, fogunk e tudni élni vele(!?)
Nem a nagyhatalmakon, nem a demográfián fog múlni, még csak nem is az ottaniakon, hanem rajtunk, maradék magyarországi magyarokon.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.11. 17:47:10

@borszódával: nézd, engem érdekelnek a revizionizmust pártolók és bár tapasztalatom alapján nagy többségüknek igen kevés fogalmuk van az egykori magyar területeken jelenleg fennálló helyzetről (akár csak olyan szinten, mint a kortárs demográfiai adatokról és tendenciák), Te nem tűnsz teljesen tájékozatlannak. Azért hadd jegyezzek meg két releváns adatot: a Vajdaságnak autonómiája van. A magyar lakosság jelenleg már 15% alatt van.

Emellett: háborúzni nyilván nem akarunk (és persze nem is tudnánk). Nemzetközi támogatói a határreviziós törekvéseknek tudtommal nincsenek (15%-ra meg eleve nem mondhatjuk azt, hogy akkor már a mienk).

Néhány faluért és kisvárosért ahol még épp magyar többség van meg nem biztos hogy megéri felrúgni jelenlegi helyzetünket (EU, NATO, nemzetközi szerződések). Ráadásul nagy valószínűséggel végül még ezeket sem kapnánk meg, főleg ha mi kezdenénk balhézni...Az EU-ban van emellett antidiszkriminációs törvénykezés, elüldözni a lakosságot nem szabadna, stb., ebbe nem is megyek bele. A demográfiai folyamatokat sem elemzem.

Te mit hozol fel pro-érvként? Mire jó ez a (szemlátomást megalapozatlan) reménykedés abban, hogy majd egyszer revansot veszünk a sérelmekért (amiből persze a szerbeknek is van épp elég, a bosnyákokról most nem is szólva)...

borszódával 2010.09.11. 20:58:24

@Regno delle Due Sicilie:
Talán nem vagyok teljesen tájékozatlan, öt évig tanultan a Pesti Barnabás utcában. De ma már a jövő jobban érdekel mint a múlt :)
A Vajdasági autonómia egy vicc, az Észak-Bácskai körzet 70%-os magyar többségű, 2001-es népszámlálás. Ügye nem Újvidékről beszélünk, még csak nem is Zomborról.
Történelmi léptéket mondtam, kicsit rugaszkodj el a mától, ügye ha 1985-ben beszélgetnénk, (amikor még gyerek voltam) talán a létező szocializmusról próbálnál meggyőzni, hogy barátkozzak meg a realitásokkal.
10 évvel ezelőtt gondoltad volna hogy észak-afrikaiak rendes évi szeánszként felgyújtják fél Párizst(?)
Az antidiszkriminációs EU-ból épp most pakolnak ki
egy komplett népcsoportot, (másik tagállamokba)
pusztán származás alapján, anélkül hogy az illető bármit is elkövetett volna.
Szerbia a világ első három legrosszabb demográfiai mutatóival rendelkező állama, úgy hogy nem a dél-szerbiai muszlimok fogynak...+ brutális kivándorlás, gazdasági okok miatt.
A dél-Afrikai foci VB alatt amikor a szerbek megverték a németeket hol volt utcai ünneplés Belgrádon kívül?
Bécsben és Frankfurtban! Látszólag mellékes, pedig nem az.
Háborúzni nem kell, a szerbek voltak olyan ostobák hogy háborúztak, (és kénytelenek lesznek még) vesztettek, és kimaradtak az EU-ból. Sosem fogják őket felvenni, egy gazdaságilag hanyatló periféria marad a belátható jövőben.
A deyton-i békét, annak készítő is fegyverszünetnek szánták 20 évre. (ügye ismerős a mondás).
Vajon 20 év múlva hol lesznek Bosznia határai? És dél-szerbiáé? Lesz még Makedónia? Vagy a maradék macedónok bekéredzkednek Bulgáriába, hogy megszabaduljanak a többségbe kerülő albánoktól?
A válaszokat a fantáziádra bízom.
Természetes ez jóslat, sarlatánság, nem lehet hivatalos politikai irány. De nem árt ha távlatokban gondolkodunk.
A jövő olyan lesz amilyenné tesszük, ha nem teszünk semmit azzal is alakítjuk.
ui.: 1. ez a mondatom:
Nem a nagyhatalmakon, nem a demográfián fog múlni, hanem rajtunk.
Egy idézet volt, néhány hete jelent meg a Magyar Szó egy publicisztikájában.
Amely nem vádolható nacionalista elfogultsággal, nem én mondtam. Ők.
2. 20 év múlva valószínűleg még mindketten élni fogunk, majd emlékezz a beszélgetésünkre :)
3. Ja. Amúgy nem Szerbia hanem Ukrajna viszonylatában sejtek először egy összeomlást...
Na mentem családi életet élni.

Maisie MacKenzie 2010.09.13. 07:53:22

"egy időben egy birodalom részei voltunk."

1878-as berlini kongresszus döntése értelmében Ausztria-Magyarországhoz került a terület igazgatása, de az osztrák-magyar kormányzat csak 1908-ban döntött Bosznia-Hercegovina teljes beolvasztása mellett.

De előtte az Oszmán Birodalom is része volt BiH (igaz Mo. csak részben!)

Sőt, már a 12. században Magyarország megszerzi a mai ország északi területeit. II. (Vak) Béla 1138-ban Ráma néven a magyar király területei közé sorolja Boszniát, ám 1160-ban Bizánc elcsatolja ezeket a területeket, de Bosznia továbbra is magyar befolyás alatt marad.

pannonfunk 2010.09.13. 14:19:54

@Maisie MacKenzie: Sőt, a helyiek büszkén mesélik, hogy mi mindent építettek a monarchia idején itt, hidakat, épületeket. Helyi városi legenda, hogy a nyolcvanas években többen kaptak levelet Bécsből, hogy az épületre lejárt a százéves garancia. Ami vagy igaz, vagy nem, de a folklór mutatja, hogy volt hatással a birodalom BiH-ra.

Passato Prossimo 2010.09.15. 15:36:54

Én is idén voltam Boszniában.
Mostar még mindig durván romos. Szarajevót egész rendbehozták. Az új épületeket állítólag szaúdi pénzből építik.

Kibe éttermet mindenkinek ajánlom, fent van az egyik hely tetején. Igazi helyi ételek, aki nem elégszik meg a csevappal.

Én is voltam a zsinagógában. Tök jó bőrben volt a helyi hitközség és áldásukat küldik Griftnek.

A vásárcsarnok nagyon hangulatos volt.

Mostar romokban áll ma is.

A derviskolostort mindenkinek ajánlom a km magas sziklafal aljában.

Az esti müezzin szó nagyon hangulatos mindig.

Érdekes hogy egy motoros se hord bukósisakot.

Kedvenc történelmi szuvenírem Tito világháborús körözési parancsa volt, amit a bazárban "eredetiben" lehetett kapni 4-5 helyen.

Jó kis hely de a vidéki Bosznia jobban tetszett.
süti beállítások módosítása