Hőhullámok és homoktenger
2010. június 09. írta: Szelli

Hőhullámok és homoktenger

 

  Tűsarkak hasítják a közel-keleti homokot. Abu-Dhabi, vigyázz: itt vannak a középkorú amcsi ex-szinglik, hogy megrázzák a tudásfát. A Szex és New York második része igazi példamese a hollywoodi ostobaságról, mely csírájában elfojtja az eredeti ötleteket és teret enged a lebutító, idegesítő cukormáznak - nem számít, hogy Guccit vagy csadort hordasz, a lényeg, hogy fogyassz!

  Kétféleképpen lehet rossz egy film: van az, amikor süllyedek lefelé a székben, mert szégyellem magam az alkotók helyében - ilyenkor a vászonra nézni is kínos - no meg az, amikor a fej megfájdul, a szem nem marad szárazon, émelygek és felébred a szunnyadó düh. A Szex és New York második része ennyire kibírhatatlanul szar.

  Merthogy volt egyszer egy sorozat, ami cinikus humorával és szókimondásával ledöntött a nők előtt olyan tabukat, amelyeket előtte nem lehetett szóba hozni.

  A Szex és New York nem a szinglikultusz himnusza volt, csak a média tette végül azzá. Eredetileg dolgozó harmincas nők életét mutatta be kendőzetlen őszinteséggel, olyan témákat boncolgatva, mint a karrier, esélyegyenlőség, nagyvárosi mindennapok, társadalmi konvenciók, elvárások, gyermekvállalás egyedülálló anyaként kontra meddőség, mellrák, házasság és párkapcsolati problémák - na és persze a szex, női oldalról. A sorozat nem csupán nagy lépést tett a nők szabad szexualitásáért, de szórakoztató, szarkasztikus stílusával kultuszt teremtett milliókat megnevettetve.

  És lőn az elkerülhetetlen megfilmesítés, noha az első mozi rossz is volt, de nem fájdalmasan és vállalhatatlanul rettenetes. A második részben viszont átvette a főszerepet a picsogás és jobb híján támadnak az altesti poénok. Sztori, az nincs, ne is várja senki. Elképesztő, hogy valamelyik idióta pénzt kapott ezért az Abu Dhabiról szóló turistafilm forgatókönyvért: kreált problémák, valószerűtlen élethelyzetek minden szinten, ahol a férfiak a csillogó díszlet részeivé válnak egymondatos szerepeikel - néhol egy kis nedves felsőtesttel feszítéssel és lóbálással - négy hősünk pedig szép lassan önmaga groteszk karikatúrájává válik. Giccs hátán giccs, klisé hátán klisé; mintha csak a felületet akarnák adni az alázásra; van itt például meleg-esküvő, ami annyira csillogóan hattyús-habos-chaneles, hogy még Elton John is kidobná a taccsot, ha látná. Egyedül az adhat egy kis okot az izgalomra és kínban röhögésre, amikor a 64 éves Liza Minelli eltáncolja Beyoncé Single Ladies című, vérlázítóan idegesítő számát - én legalábbis komolyan azt hittem, szívinfarktust kap a díva.

  És hogy adjunk a realitásoknak is; ezek a nők Valentinóban sütik a muffint a gyerekzsúrra, nagyestélyiben, gálasminkben és a nyakukban öklömnyi fuxokkal üldögélnek a medence szélén vagy otthon a kanapén; és persze egy tevegelés során is négyszer öltöznek át különféle cirkuszi cuccokba a kamu-Keleten. Sok mindent elmond az amerikai társadalomról és Hollywoodról, hogy mennyire ismeri az iszlámot: a közel-keleti és amcsi csajok úgy találják meg a közös hangot, hogy kiderül; a nikábok alatt ott lapul a Louis Vuitton és a Prada tavaszi kollekciója. Megvan a nagy egy húron pendülés, mindenki egyforma, a nők már csak nők maradnak, akiket a ruhák kötnek össze, háborúk ide, kulturális különbségek oda; győz a fogyasztói öntudat. Hurrá.

  Nem a retussal, a cipő-fétissel vagy szereplők korával van itt a baj, hanem az üzenettel, ami mérhetetlenül ostoba, semmitmondó és felületes; nulla. Van egy jelenet, amiben Carrie kiakad, mert a New Yorker a legújabb könyvéről azt írja: amennyiben csak ennyire felszínesen tudja kapargatni a házasság témáját, akkor inkább hallgasson el. A fiktív kritika pedig igazat szól: ha nem tudsz valami újat, emberit mutatni, ráadásul még azt is elrontod, amit eddig elmondtál, akkor inkább fogd be a szád. De végképp ne forgass harmadik részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr12066197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.06.09. 07:14:08

Akkor mi a fenének reklámozod ezt a trágyát?

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.09. 07:28:29

" A Szex és New York nem a szinglikultusz himnusza volt, csak a média tette végül azzá. Eredetileg dolgozó harmincas nők életét mutatta be ..."

HÜLYE VAGY posztoló, HÜLYE VAGY!

Még az amerikai nagyvárosi nők túlnyomó többségének sem az a napi gondja, hogy milyen cipőt vegyen (fel), hogy tuti jó legyen az esti dugás.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.09. 07:31:57

inkább

a címnek megfelelően

a közelgő aszályról és a Duna-Tisza-köze elsivatagosodásáról kellene cikkezni:
ami nem rohadt meg a vízben, az ki fog sülni az aszályban

gst47 · http://mrpatbateman.tumblr.com/ 2010.06.09. 08:02:09

Iszonyatosan kártékony ez a Szex és New York. Ennyit szerintem még Magyar Bálint sem torzított a női társadalmon, mint ez a szar.

negeev 2010.06.09. 08:30:39

Na azért nem kell itt egyből néhány kommentelőnek a kardjába dőlni, hogy nem csak aktuálpolitikai vagy katasztrófa cikkek jelennek meg a blogon.

Az írónak meg igaza van, hogy tényleg jó humora volt a sorozatnak. Az esélyegyenlőség engem annyira nem fogott meg, de nem is nekem szólt.

f.m.j. 2010.06.09. 08:51:39

Akkor miért nézted meg ezt a filmet? Én ezeket nézés nélkül is tudtam :)

Amúgy meg ezt a kerrit játszó színésznőt csapnivalónak tartom, egyszerűen mindent hiteltelenül játszik, a legszarabb színészek egyike hálivúdban

Rigor Penis 2010.06.09. 08:57:36

Hát ez mekkora hülyeség.

"egy sorozat, ami cinikus humorával és szókimondásával ledöntött a nők előtt olyan tabukat, amelyeket előtte nem lehetett szóba hozni."

azok a tabuk a nőkBEN vannak/voltak,

és egyáltalán nem biztos, hogy ezek "ledöntendő tabuk"

a strichelés meg a bérgyilkosság sem ledöntendő tabu

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.09. 09:02:59

az

EGÉSZ vállakozás, a sorozat és noch dazu "mozifilmek" is,

JELLEMROMBOLÓ SZAR

Hattory Hanzo 2010.06.09. 09:05:24

@BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!!:

Így van! Ilyen körülmények között az összes mozit bezárni, nézőket, jegyszedőket meg hajtani ki zsákokat pakolni. Btw az is egy szégyen, hogy Neked ilyen katasztrófa idején van kedved filmkritikákhoz teljesen hülye kommenteket írni.

greybull 2010.06.09. 09:42:23

@BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!!: így van! Most mondtam az asszonynak, hogy nézd meg, augusztusban meg itt lesz a sok síró-rívó gazda, hogy mán milyen kurva nagy aszály van.
Biztos, hogy Mo.a földkerekség leghülyébb országa. Már régen meg kellett volna csinálni kelet-nyugat irányban két csatornát a Duna-Tisza közén, azokból meg észak-délnek több leágazást, oszt telenyomni a mostani jóféle kis árvizekkel tartalékolva azokat az aszályos nyárra. Amúgy meg el kellene gondolkodni az acélos....nem, nem a magyar búzán, hanem....a magyar rizsen! Ha így megy tovább bizony vízi nagyhatalom leszünk - mármint vízkedvelő növényekből! Bambusz! (Nem 'bambulsz', hanem: BAMBUSZ!!!)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.09. 10:23:56

a sorozat a maga frivol humorával teljesen ok volt. szórakoztató, meghökkentő, vicces.

valahogy várható volt, hogy a filmek ilyen felvizezett vackok lesznek, mögöttük a nagy nihillel.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.09. 10:37:36

@rajcsányi.gellért (ergé):

"a sorozat a maga frivol humorával teljesen ok volt. szórakoztató, meghökkentő, vicces."

és ezt egy férfi írja? egy magát értelmes lénynek gondoló fiú? baszki, ti dél-francia külsejű srácok, kurvára bírjátok a felszínes szarokat, humornak álcázott humortalanságokat. eh, metroszexuális! :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.09. 10:42:31

@Grift: próbáld a helyi értékén kezelni a sorozatot. a sorozat a maga műfajában a jobbak közül való volt. vállalom. persze messze nem láttam minden részt, de ahogy a posztban is szerepelt, nagyon máshonnan, életszagú, ironikus történetekből indult a sorozat, és onnan gyúrták át ebbe a mostani nihilbe.

Alfőmérnök 2010.06.09. 10:46:43

Sorozat? Azért találták ki, hogy az embereket a képernyő elé szegezzék, hogy közben megnézhessék a reklámokat.
Aki ennek bedől, az egy fasz. Zsinóron mozgatott marionettbábu.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.09. 10:48:09

@Alfőmérnök: nem mondod! :) pont a szappanoperák keletkezéstörténetéről beszélgettünk hétfőn a Kossuth rádióban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.09. 10:48:40

@rajcsányi.gellért (ergé):
nincs ilyen hogy helyiérték, meg a maga műfajában... ártalmas szemét. kész. :)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.09. 10:49:39

@rajcsányi.gellért (ergé):

bocs,
erre nem tudok mást mondani, mint, hogy

igénytelen hülye vagy, baszod.

Ja igen, enenk a sorozatnak a szintjén mozogva, te nem is nagyon csinálsz mást a nőddel.
Mert ami a sorozatban az intimitást illeti, azt

A BASZÁS SZINTJÉN PREZENTÁLJÁK a nem kis hányadban

ZSIDÓ "ALKOTÓK".

AIR 2010.06.09. 11:44:20

nem gondoljátok, hogy a ti magatartásotok nem kevésbé... érthetetlen?
azért az elég komoly szint, hogy az egyik kommentelő szerint aki cikket ír erről a filmről az biztos ugyanúgy viselkedik, mint a filmbeliek; a másik szerint meg szarszarszar (ha nézte a korai SzéNY-t akkor az vessen rá.., ha nem nézte akkor hogy van véleménye?).
amúgy én nem láttam egyetlen részt se belőle, de valahogy nem váltott ki belőlem ekkora indulatokat a cikk, sőt tök érdekesnek találtam.

@Rigor Penis: ezzel viszont egyetértek.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.09. 11:47:34

EZ a mandíneren...? Háló & pudingra inkább. Plííz!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.09. 12:34:22

Szerintem ez egy nagyon jó elemzés! Tetszett. Én mondjuk a Szex és New Yorkból összesen vagy tíz részt láttam, de aztán meguntam. Voltak benne jó poénok, de nekem nem volt az igazi.

Téglagyári Megálló 2010.06.09. 16:21:28

@rajcsányi.gellért (ergé):

Az élet egy szappanopera. Komolyan mondom. Mindenki mindenkibe szerelmes.

WonderCsabo 2010.06.09. 17:18:20

Már aláírták a 3. részt, szóval lesz...
süti beállítások módosítása