Belvárosi Fesztivál - Hétköznapi rogánizmus CXIV.
2010. május 28. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Belvárosi Fesztivál - Hétköznapi rogánizmus CXIV.

  Magyarországon mind a 3200 önkormányzat kötelességének érzi, hogy évente legalább egyszer falunapot/városi fesztivált/kerületünnepet rendezzen, mert ugye nem csak kenyérrel él az ember. Az ilyen rendezvények általában a Balázs Pali-sült kolbász-polgármesteri beszéd tengely körül forognak, de vannak üdítő kivételek is. Ivád község például a Batyus Galopp megszervezésével írta be magát a falusi lerészegedések történelmébe, míg Budapest V. kerülete komoly, többnapos rendezvénnyel, a Belvárosi Fesztivállal ünnepli önmagát, illetve kutya- és nőbarát polgármesterét.

  A Belvárosi Fesztivál egyértelmű sikertöténet: a ma kezdődő - immár negyedszerre megrendezett - buli sokak számára a nyári fesztiválszezon kezdetét jelzi, s ilyenkor a város összes gimnazistája összegyűlik a Szabadság téren. A programok ingyenesek, a sör nem, de ez keveseket zavar - már önmagában a környezet is az ország talán legjobb önkormányzati utcabáljává emeli az eseményt.

  Az idei fesztivál ma kezdődik, s ezúttal kettőről háromnaposra bővülve vasárnap estig tart. Négy helyszínen öt színpad várja a szórakozni és berúgni vágyókat. Ahogy idült alkoholizmusban szenvedő újságírók mondani szokták, ezúttal is minden réteg és korosztály megtalálja a szívéhez közel álló programokat.

  Az alábbiakban a műsorból szemezgetünk, a részletes program itt olvasható.

  Péntek (május 28.)

  A Zrínyi utcában (gyakorlatilag a Bazilika előtt) 15:40-kor a régi MSZP-s majálisok elmaradhatatlan sztárjai, Korda György és Balázs Klári énekli a Mammammamammamariariát. Ők az utóbbi években a szoci rendezvényekről szép csönben átszoktak Rogán Antal és Schmuck Andor bulijaira, a belvárosi nyugdíjasok legnagyobb örömére. (Rajtuk kívül a helyszínen 13:00-tól folyamatosan zenélnek és humorizálnak, plusz vérnyomást mérhetünk a helyi civil szervezetek sátraiban, és régiségvásár is lesz.) Sajnos idén Koós Jánost nem hívták meg, pedig a 2008-as fesztivál legemlékezetesebb perceit ő szerezte: olyan részegen állt a színpadra, amilyen részegnek mi még csak Ergé kollegát láttuk, és minden számot egy hátborzongató kásás-hörgő Hajjjrrrráfraddddi-val fejezett be.

  Ugyancsak pénteken az Erzsébet tér maradványain felállított világzenei színpadon 15:00-tól húzzák a talpalávalót mindenféle agrárcelebek, itt a főszámot a 20:00-kor színpadra lépő Kerekes Band jelenti. A különféle furulyákkal támadó városi betyárok lemezei egész egyszerűen hallgathatatlanok, élőben viszont remek hangulatot tudnak teremteni, úgyhogy jó kis népies pogóra van kilátás.

  Pénteken és szombaton 16:00-tól a Deák Ferenc utcában (új nevén: Fashion street) jazz színpad működik, az itteni programot nem írjuk le, mert jazzt kizárólag öregemberek és homoszexuálisok hallgatnak.

  Az igazán fontos események mindennap a Szabadság téren lesznek. A tér felújítása e héten fejeződött be, most éppen már a füvet nyírják a fesztiválra. A közeli tüdőgondozóknak sok dolguk lesz a napokban, mert a budapesti polgárokat ismerve mindenki az új interaktív szökőkútban fog lezuhanyozni hányás után, aminek a vize kifejezetten hideg. Pénteken 17:00-től dübörögnek az itteni nagyszínpad fellépői (Kovács Kati és a Qualitons, 18:45-től Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi, majd 20:30-tól a végnapjait élő Kispál és a Borz). Aki gimnazistákat akar dugni, annak péntek este egyértelműen a Szabadság téren a helye, ahol Lovasi András segít a csajozásban. (A Belvárosi Fesztivál plakátjain és szóróanyagain egyébként a Borz helyett a Kiscsillag együttes fényképe szerepel, úgy tűnik, Rogánék abból indulnak ki, hogy az emberek úgysem tudnak megkülönböztetni egy rakás vidéki zsidó zenészt.)

 Szombat (május 29)

  A Zrínyi utcában Tóth Vera megasztár (vagy csillag vagy mifene) veszélyezteti a színpad deszkáit, majd valami izék jönnek.

  Az Erzsébet téren 15:00-től megy a népies műsor, este 8-kor a fő attrakció Nikola Parov és Herczku Ágnes koncertje.

  A Szabadság téri nagyszínpadon 17:00-kor a The Twist, 18:45-től a Carbonfools, 20:25-től Rogán Antal, 20:30-tól pedig a Quimby szórakoztat. A Quimby az első belvárosi fesztivál óta minden évben a fő fellépő, s az az igazság, hogy bár 16 év felett a zenéjük kifejezetten kínos, itt olyan ütős bulikat szoktak nyomni, hogy a magunkfajta öreg rókáknak is leszakad az arcuk, főleg ha a színpad előtti pogóban beleszaladnak egy-két ökölbe.

  A fesztiváltól függetlenül, de a Szabadság tértől pár száz méterre, a Kossuth téren 15:00-kor a Fidesz tart nagygyűlést. Itt az érdeklődők találkozhatnak Orbán Viktor kétszeres életnagyságú koronás viaszszobrával, megtapogathatják a frissen miniszterré avanzsált Hende Csaba polgárikör-fődandártábornok urat és Pintér Sándor kínaipiac-üzemeltetőt, stage-divingolhatnak Semjén Zsolt beszéde alatt, és kiélvezhetik, hogy Kósa Lajos ezúttal alapozás nélkül mond beszédet.

Vasárnap (május 30.)

  Ezen a napon csak a Szabadság téren lesznek programok, elsősorban a gyerekeknek és az idősebb korosztályoknak. Ez utóbbiakat 19:00-tól Demjén Ferenc várja, aki most végre bemutatja a Fidesz új kampánydalát, amelyet még februárban beharangoztak, s amelyet azóta sem hallott senki.

 (A képek a 2008-as Belvárosi Fesztiválon készültek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr362035221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ombudsmanyus 2010.05.28. 12:29:16

Ide tényleg csak berúgni érdemes elmenni, de azt meg máshol is lehet.

Demjén Rózsi este még magánál van?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.28. 15:30:01

a bábu mindent visz. Tóni, reméljük, az asszony nem értette félre!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.28. 15:47:32

a rózsaszín gatyás roma táncos fotója a legnagyobb! :DDD

Bell & Sebastian 2010.05.29. 00:08:04

A falusi búcsú, ahogyan azt fővárosi Móriczka elképzeli. Csakhogy az előbbi sokkal több, mert alapvetően spirituális tartalma adja lényegét.

Nem feltétlenül vallási színezete, inkább -elsődlegesen- a családi rablóbanda éves rendes taggyűlése összehívásának, a le- és felmenők, (továbbá pávatollal diszkréten a baromfiudvar felé somfordálók) degeszre zabáltatásának és Adolf-éltetőkké itatásának történelmi homályba burkolódzó etelközi szokása.

Az exportjukat aztán gyorsan vissza is importálták az őstermelők, (templomi ünnepük mellé), mert elirigyelték az urbanizálódott nyomvályúban kapáló, fialtató ketrec-lakó Ratkó-majmoktól a seggrészeg fostosjani- & énekkari dékánsaca-látást.

250 ezer forintos óradíjért: playback + fejgép.

szubjektiv 2010.05.29. 16:34:56

Jót röhögtem ezen az íráson:D
Voltunk tegnap kispálon, marha nagy tömeg volt, sört nem sikerült szerezni.
A gyerekek mennek kvimbire, én nem tudom az mi.
Holnap meg megyünk rózsira natürlich, pénzt nem adnék érte de ingyér megnézem.
Kósa ma is alapozott, legalább követezetes:)

Steppenwolf 2010.05.29. 21:14:35

@rajcsányi.gellért (ergé): Vidéken minden falunap elengedhetetlen kelléke az ilyen. :)

Passato Prossimo 2010.05.30. 15:15:20

a mai halászjuditot rendesen elbaccták azér

pipák is volták a kispapák rendesen

persze ki a f&sz gondolta h gyereknapon vasárnap reggel tényleg 25-nél többen lesznek egy fesztiválon

még jó h a nagyszínpad ürsen kongott
süti beállítások módosítása