Sólyom végveszélyben?
2010. április 27. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Sólyom végveszélyben?

  No persze, ne túlozzunk: csak arról van szó, hogy Pokorni Zoltán ma reggeli kijelentése szerint nem Sólyom Lászlót jelöli majd a Fidesz köztársasági elnöknek. A jelenlegi államfő ötéves ciklusa megérdemel majd egy hosszabb elemzést, de mindent a maga idejében. Néhány gyors megjegyzést azonban érdemes tenni.

  A kezdetektől fogva szimpátiával figyeltem Sólyom László államfői tevékenységét. Többféle világnézetet képviselő, de hiteles értelmiségiek javasolták őt köztársasági elnöknek - hogy majd Orbánék huszáros virtussal kisebbségből meg is választassák őt a parlamenttel.

  Sólyom első időszakáről még 2005 végén írtam az UFi-ba. Akkor is megemlítettem: Az elnök parlamenti szűzbeszédében a hazaszeretet jelentőségét emelte ki, míg augusztus huszadikán a magyar történelem dicsőségéről, a szuverenitás, öntudat és önbecsülés fontosságáról szólt, miközben hitet tett az európai közösség mellett. Beszédében kitért a határon túli magyarság „fájdalmasan félresiklott” állampolgársági ügyére is. Nagyobb figyelmet keltett az a megjegyzése, miszerint Magyarország európai mércével mérve középhatalom, és kell, hogy legyen beleszólásunk az Unió ügyeibe.

  Az államfő öt éven át folytatott politikáját hitelesíti, hogy szándékaihoz híven a határon túli magyarság melletti kiállás (a külhoni magyarokhoz tett rendszeres látogatásai, az erről szervezett konferenciák, stb.) mindvégig jellemezte a tevékenységét, vállalt is érte elég konfliktust.

  Emlékezetesek maradnak azon gesztusai is, hogy Gyurcsányék egyre hajmeresztőbb lépéseit (Fekete János kitüntetésétől az őszödi beszéden át a rendőri brutalitásig, stb.) mindig határozottan kommentálta, természetesen megmaradva a szűkre szabott államfői jogkörök között. Sólyom megszólalásai ráadásul illők maradtak az elnöki méltósághoz. gondoljunk csak az őszödi beszéd utáni megszólalására: „A tegnapi hír morális válságba sodorta az országot, és ezt a válságot a miniszterelnök reakciói csak fokozták. Személyes felelősségét összemosta az elmúlt 16 évvel” - jelentette ki Sólyom. Mint mondta, semmilyen cél nem teheti lehetővé, hogy megkérdőjelzze a demokratikus normákat. Ennek nyilvános elismerését várta akkor kormányfőtől. Akinek volt füle hozzá, az úgyis megértette, mit gondol valójában Sólyom László.

  Az államfő az elmúlt öt évben szinte mindvégig egy társadalomképében, történelemszemléletében, nemzetfelfogásában jobboldali-konzervatív, demokrácia- és jogállamfelfogásában viszont szabadelvű, liberális nézetrendszert képviselt, ami nem egyszer találkozott e sorok írójának nézeteivel.

  Emlékezetből két eseményt tudok felidézni, ami után viszont kérdőjel maradt bennem: az egyik a mecseki NATO-radar ügye, ahol - bár a környezetvédelem ügyét is a maga nézőpontjából konzekvensen hangoztatta az elnök - a bánáti bazsarózsa felülírta az ország védelmi képességeivel járó kötelezettségeket. A másik pedig a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény, amelynek az aláírása keresztbemegy az elnök által addig szigorú következetességgel képviselt szabadságjogi gondolkodással.

  Legyen-e újra Sólyom az elnök, vagy sem? Nincs beleszólásunk ebbe. Sőt, a Fideszen kívül senkinek sem lesz. Orbán Viktor fejében már valószínűleg megszületett a döntés, amit majd nyilván időben megoszt az országgal.

  Egyértelmű, hogy az egypárti, biztos kormánytöbbség birtokában a Fidesz azt jelöl és azt választ meg államfőnek, akit akar. Érdemes azonban megfontolni, hogy az elsőszámú közjogi méltóságot egy, a kormánypárt (és a mögötte álló szavazók) világnézetét nagyjából képviselő, de önálló karakterrel rendelkező, horribile dictu: akadékoskodó személyiség (akár Sólyom, akár másvalaki), vagy pedig egy fideszes elnök tölti-e be majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr961955744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vérengző radarok a levegőben! 2010.04.29. 09:48:20

A címet természetesen azért adtam, hogy blikkfangos legyen, az igazi az lett volna, hogy a "NIMBY szindróma elterjedtsége Magyarországon, illetve az előfordulás gyakoriságának emelkedése választások környékén, különös tekintettel a katon...

Trackback: Becsületsértés 2010.04.29. 09:44:08

180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szembena) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,b) nagy nyilvánosság előtta becsület csorbítására alkalmas kifejezést has...

Trackback: Sólyom for president! 2010.04.28. 08:29:31

Ennek a pártharcoktól hangos országnak nem egy jóságos nagypapára van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki az ország hosszú távú érdekeiért bármilyen pártérdekkel szemben képes kiállni. (Fotó: Gilicze Bálint) Pokorni Zoltán tegnap azzal lepte meg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarseged ur 2010.04.27. 11:58:12

@Grift: Rossz, aki rosszra gondol. :-)
Én a Sándor-palotára gondoltam. Mármint hogy felőlem ott maradhat.

zoli29 2010.04.27. 11:59:08

Egyértelműen Sólyom-párti vagyok.

virtual landscape (törölt) 2010.04.27. 12:02:21

Az októberi eseményeknél igen gyengén teljesített. Érdemei elismerése mellett, de levesbe vele.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 12:07:36

@virtual landscape: ez nem így van.

Államfőként a maximumot tette, amit tehetett.

Persze, le is mondhatott volna, de annak mi értelme lett volna? Gyurcsányék mondjuk felbuktathatták volna Gergényit, mi? :) :(

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 12:09:19

Amit megtehet egy államfő, azt megtette. Én megtartanám. Isten ments egy Schmidttől mint köztelnöktől.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.27. 12:09:53

rahcsányi gellért Nagy jobboldali gondolkodót term sokmindent nem zavarja

"Zétényi Zsolt, Csurka István, Zimányi Tibor és mások kezdeményezésére 1992 szeptemberében még egy törvénytervezet született, amely egy kiskapun keresztül próbálta visszahozni azt az ítélkezési lehetôséget, amelyet az AB márciusi döntése elvetendônek ítélt, s az Országgyûlés 1993. február 16-án – érvényes többséggel – ezt is elfogadta. Engedtessék meg, hogy e második próbálkozás részletezésétôl itt eltekintsünk, s csupán annyit idézzünk fel, hogy 1993. június 30-i hatállyal az AB ezt is elutasította. A procedúra ugyanaz volt, mint az elôzô évben: a törvény alkotmányosságának elôzetes vizsgálatát Göncz Árpád, (akit az szdsz követelet zsarolással elnöknek) a köztársaság elnöke kérte, az Alkotmánybíróság (melynek nem csupán tagja, de 90-től 98-ig elnöke!, Sólyom László) pedig helyt adott az alkotmányossági aggálynak.
Az eredeti, Zétényi–Takács-féle törvényjavaslat célja az volt, hogy lehetôséget nyújtson olyan súlyos, emberöléssel járó vagy hazaárulással felérô bûncselekmények utólagos üldözésére és megtorlására, amelyeket a maguk idejében – vagyis a törvényszöveg értelmében 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között – az uralmon lévô kommunista (vagy legalábbis erôs kommunista befolyás alatt álló) politikai rendszer csak azért nem torolt meg, mert azokat maga kezdeményezte, illetve vitte véghez."

kkbk.blog.hu/2010/04/24/konya_peto_vita_az_igazsagtetelrol

tanarseged ur 2010.04.27. 12:17:11

@Grift: @virtual landscape: Helytelen lenne emez embert elkergetnetek, esetleg levesbe tennetek. Nem teljes mértékben érdemes, de létezik ember, mely nem érdemtelen? S mely egyéb ember lenne helyette? Egy derék, de szellemtelen érmes legény? Eh! Ergé szerzeménye teljesen rendben.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.27. 12:18:12

Nekem marhára tetszettek a 2006-os beszédei, nagyon jól voltak megírva. Akkor olyan érzése volt az embernek hogy tényleg a normalitást képviseli és hogy felette áll a pártérdekeknek (persze balosok nem ezt mondják). Azok a beszédek patikamérlegen voltak kimérve minden egyes részével elment egy bizonyos támadhatósági határig, de azon belül maradt.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.04.27. 12:18:43

LEGYEN ERGya az K. Elnök:

"ami nem egyszer találkozott e sorok írójának nézeteivel"

:D

te is kezdhecc rettegni a Fityisztől

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.04.27. 12:19:23

Rajcsúros Ergya további ostobasága:

"kormánypárt (és a mögötte álló szavazók) világnézetét nagyjából képviselő, de önálló karakterrel rendelkező, horribile dictu: akadékoskodó személyiség (akár Sólyom, akár másvalaki), vagy pedig egy fideszes elnök tölti-e be majd"

most akkor egy "fideszes elnök" nem a fidesz 2/3a mögött álló szavazók világnézetét képviselné?

megvagy hadnagy 2010.04.27. 12:20:57

Maradjon még 5 évre! Bizonyos dolgokban jogos a kritika, de az összkép alapján mindenképp sokkal jobb, mint azt várni lehetett, és mint bármelyik elődje.

Jelenleg nem tudok jobb elnököt elképzelni. Schmitt katasztrófa lenne.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 12:22:05

mutassunk valami gesztust a rettegő elmebetegeknek - legyen az utódja Andrassew Iván bácsi. De csakis szakállal. Ő lehetene minden évben a Mikulás.

vizipipa 2010.04.27. 12:22:18

Mi ez itt? Szimpátiaszavazás vagy az esélyek mérlegelése?
Lehet ezt nézni sólyomszemmel, jobb szemmel, bal szemmel, konzi-lib szemmel meg +-6 dioptriás szemmel is, de csak egy a reális, Fidesz szemmel.
Sólyom üdítő kivétel az eddigi (Göncz, Mádl) pártfunkci elnökök között. Nem volt igazi jelentősége az öszödi beszéd (és hasonlók) bírálatának, szócséplés, ment minden tovább.
Ahol jelentősége van az elnöknek azok a jogosítványok, a személyi kérdések, a kinevezések. A köztársasági elnök tesz javaslatot..., a köztársasági elnök egyetértésével...
Volt a Fidesznek konfliktusa Sólyommal személyi ügyekben? Volt. Akar még magának ilyen konfliktust? Nem.
A Fidesz a kétharmaddal akár az alkotmányt is módosíthatja úgy, hogy kiiktassa az elnököt, de nyilván egyszerűbb (és a jövőre gondolva célszerűbb is), ha megbízható embert ültet a székbe.
Szóval jön a következő pártfunkci. Akár teccik, akár nem tetszik.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.04.27. 12:22:52

Sólyom teljesítményéről lehetnevitatkozni, de hogy az utódja nem fog felérni hozzá az biztos.

Kinézem Orbánból hogy Schmidtet, Pelcznét, Szájert, Pintért, vagy valami hasonló senkiházi fidesznyiket fog megválasztatni.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 12:22:54

@megvagy hadnagy: még sosem volt elnökünk, aki motoron száguldozik :P

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 12:24:29

@bz249: ez is megerősíti azt, mennyire tisztában volt a felelősséggel.

Mégis, mit tegyen a Köztársaság elnöke, amikor a Köztársaság intézményeit veszélyezteti az utcai erőszak?

Még egyszer: nem magánemberként, hanem az ország elnökeként beszél. Nem drukkolhat a zavargásnak, bármi is annak a kiváltója.

A "bármit" pedig szintén elítélte, ahogy azt mindannyian jól tudjuk.

megvagy hadnagy 2010.04.27. 12:24:33

@Pável:

és megeszi a gumibotját?!? :)

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.27. 12:25:48

@rajcsányi.gellért (ergé):
Szerintem idáig Sólyom volt az aki tényleg képviselt valamit. Tisztes távolságot tudott és mert tartani a pártoktól (igen tudom, balosok nem ezt mondják, de hát nézzünk már végig az országon, és hogy kinek lett igaza). 2/3-al azt ültetnek a helyébe akit akarnak és az nem biztos hogy olyan nagyon jól sül el...

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.27. 12:29:13

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
Persze a holokauszt törvény aláírását én sem tartom pozitív dolognak. Egyszerűen egy marhaság, és törvényi által való megkülönböztetés.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 12:29:57

@DexterMorgan78/Séfbácsi: egyébként 2/3 csak az első és második próbálkozáshoz kell, harmadszorra elég a feles többség is a megválasztáshoz.

jan 2010.04.27. 12:34:04

Undorító dolog a Fidesztől most kihátrálni Sólyom mögül. Amikor arról volt szó, hogy az akkori kormánytöbbség orra alá törjünk borsot, persze hasznos volt Sólyom, most viszont mehet, mert vannak önálló elképzelései.

Ez az elegancia, a nagylelkűség, az arányérzék, az önmérséklet hiánya. Lesújtó ez a kicsinyesség...

bz249 2010.04.27. 12:36:01

@rajcsányi.gellért (ergé): a Magyar Koztarsasag intezmenyeit, addig, akkor es azota leginkabb egy Gyurcsany Ferenc nevu agressziv figura veszelyeztette, aki szinte minden demokratikus szabalyt hajlando volt athagni a hatalma megtartasa erdekeben.

Solyom pl. azt tehetette volna, hogy soha, semmilyen szin alatt nem all vele szoba es ezt vilagosan kifejezesre juttatja. Akkor se, ha a foldonkivuliek megtamadjak az orszagot.

Ezzel a nyilatkozattal legitimaciot adott Gyurcsanynak. Aki amennyire emlekszem 2009-ben mondott csak le vegul.

marós 2010.04.27. 12:36:52

Miért kell találgatni ? Nyugodtan is lehet élni, nem fenyeget se a töeök, se a tatár.

Naumov 2010.04.27. 12:37:57

Sólyom messze a legjobb köztársasági elnök volt eddig, a Göncz/Mádl féle mosolygós, de egyébként politikailag masszívan elkötelezett öregurak helyett végre sikerült egy önjáró embert az ország élére állítani. Én maximálisan támogatnám, hogy folytassa, de egyáltalán nem csodálom, hogy a Fidesz jobban szeretne helyette egy újabb kézivezérelhető elnököt
(meg az is szép lesz majd egyébként, amikor az MSZP elkezdi majd a búcsúzófélben lévő Sólyom dícséretét zengeni, és az utódjától félteni az országot)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.04.27. 12:38:24

Szívesen látnám Sólymot még öt évig elnökként; a kontrollja éppen a jobboldalnak is hasznos lenne.

Vizy E. Szilveszterrel sem lenne problémám; Schmitt minden erénye ellenére szerintem nem erre a posztra való (viszont ideális házelnök). A legviccesebb köztársasági elnökös találgatás viszont egyértelműen Járai Zsigmond mint el Presidente -- szívesen végignézném, amit ő végigvinne a Sándor Palotából (egykoron Mosolygós Gyilkosnak hívták a PM-ben). :)

zoli29 2010.04.27. 12:40:45

@jan:

"Amikor arról volt szó, hogy az akkori kormánytöbbség orra alá törjünk borsot, persze hasznos volt Sólyom"

Már megbocsáss, de Sólyom nem a Fideszt szolgálta ki, amikor a kormányt bírálta, hanem a saját véleményét mondta el (ami történetesen sokszor egybeesett a Fidesz véleményével is).
Félreérted a helyzetet, ha azt gondolod, hogy a Fidesz tartozik Sólyomnak még egy ciklussal, csak mert jogos kritikákat fogalmazott meg a baloldali kormánnyal szemben. Ez nem így működik.

12. Pausz 2010.04.27. 12:41:48

H
A
J
R
Á

libsihiszti!

tanarseged ur 2010.04.27. 12:44:49

@vizipipa: "Mi ez itt? Szimpátiaszavazás vagy az esélyek mérlegelése?"

Mindkettő, gondolom én. A kettő eredményének nem kell egybeesnie.

jan 2010.04.27. 12:44:53

@zoli29: A borstöréssel Sólyom megválasztásának aktusára gondolok.

A Fidesz pedig nem Sólyomnak tartozik még egy Sólyom-ciklussal, hanem nekem, mezei Fidesz-szavazónak: egy normális, sőt kifejezetten jól teljesítő jobbos elnököt egy jobboldali párt ne cseréljen már le azért, mert önálló gondolatai is vannak neki! Kicsinyes, méltatlan dolog.

SzélesFejszés 2010.04.27. 12:52:48

A holokauszttagadás büntethetőségét(?) lehetővé tévő törvény aláírásakor eléggé puhapöcs volt. Egyes bennfentes infók szerint tudta, hogy nem szabad lett volna aláírnia törvényt, de engedett a külső nyomásnak.
Ráadásul az indoklásban is olyan precedensre hivatkozott (az önkényuralmi jelképek tárgyában hozott törvény) amely esetében az EU Emberi Jogok Bírósága már egyszer hatályon kívül helyezett egy ez alapján hozott ítéletet.
Dicstelen vég.

Bummer 2010.04.27. 12:54:43

Most mért nincs Zemberek Jelöltje szavazás?

zoli29 2010.04.27. 12:57:55

@jan:

"A Fidesz pedig nem Sólyomnak tartozik még egy Sólyom-ciklussal, hanem nekem, mezei Fidesz-szavazónak"

Ez azért eléggé komolytalan. Én veled értek egyet, én is megtartanám Sólyomot, de a Fidesz-táborban nyilván sokan vannak, akik nem értenek ezzel egyet, és olyanok is, akiket egyszerűen csak nem érdekel, ki lesz a közt. elnök.
Másrészt a Fidesz nem ígérte meg, hogy megtartja Sólyomot.

"kifejezetten jól teljesítő jobbos elnököt egy jobboldali párt ne cseréljen már le"

Nem lecserélik; lejár az 5 éves megbizatása, és nem jelölik újra.

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.27. 13:00:22

Sólyom egy pöcsfej pojáca. A NATO radar ellen kampányolt, mert ki kellett volna vágni húsz darab fát, de az nem zavarta, hogy Borsodban ezrével vágják derékba a fákat, tarolják le az erdőket a cigányok. Azért már nem mert kiállni. Az ilyen nyomorult pondró ne legyen köztársasági elnök.
Én bízom Viktorban, Ha a komcsikat meg a szadeszosokat nem is bántja, legalább a saját oldali konkurenciáját pusztítja. Fritz, Kondor... remélem Sólyom is köztük lesz hamarosan.

zoli29 2010.04.27. 13:03:00

@Thulsa Doom:

"Az ilyen nyomorult pondró ne legyen köztársasági elnök."

Csak szólok, hogy ez nem Sólyomot, hanem téged minősít.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 13:06:19

@jan: Így van.

A poszt utolsó két bekezdéséhez:

A Fidesz nagy hibát követ el azzal, ha nem vesz tudomást a jogi formán kívül másról is. Részben ebbe buktak bele a szocik. Attól, mert valamit megléphetnek a parlamentben, még nem biztos, hogy erkölcsös. A Fidesz formálisan dönthet, de ha jót akar magának nem ignorálja a Zemberek véleményét és az egyenes utat.

Szakadjunk már ki abból a szemléletmódból, hogy alkot a kormány, nekünk alul meg kuss. Sólyom megválasztása 5 éve pont példa volt arra, hogy nem csak _úgy_ lehet. Elvárom a Fidesztől és benne Orbán Viktortól, hogy a társadalmi egyeztetést, a társadalmi többséget tudja maga mögött a köztársasági elnök megválasztásakor is.

drkovax 2010.04.27. 13:12:02

Sólyomnak voltak nálam piros és fekete pontjai egyaránt. Szerintem 2006-ban sem ment el addig a megfogalmazásaiban (mást viszont valóban nem tehetett, mint hogy megszólalt) ameddig valóban elmehetett volna. Egyértelmű helyzethez egyértelmű fogalmazás dukál. Akkor is tudott annyira dodonai lenni, hogy Fletó úgy magyarázhassa az értelmét, ahogy akarja. És ez is benne volt abban, hogy Fletó maradni tudott. Aktívabb volt mint Mádl, de nem tett lényegesen többet, viszont nem is tett kísérletet a jogkörein való túlterjeszkedésre, mint Göncz.

Jó volt, szép volt. Megérdemli az elnöki nyugdíjat és protokollt. De jöhet helyette más. Schmidt például (Kövér fiatal és harcias ehhez).

StirlitZ 2010.04.27. 13:12:31

Nehez lesz most kitalalni, hogyan lehet hiteles ujsagironak tunni, es segget nyalni egyszerre... Nem irigyellek benneteket...

Joejszaka 2010.04.27. 13:12:34

@Thulsa Doom:

Te olyan vagy, mint Piszkos Fred. Ha valamit szidsz, az csak jo lehet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 13:15:29

@Talon Karrde: @br:

Eleinte Árpi bácsi summa summarum rendben volt, simán avatott Turul szobrot is ám ( lásd: index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/11/28/1992_goncz_arpad_turul_szobrot_avat/ )

Utána az ő hátszelével lett Kinga lánya a rendszerváltás messze legrosszabb külügyminisztere, valamint sose emelte fel szavát az szdsz rohamos hazátlan szélsőkozmokleptokratává válása ellen.

drkovax 2010.04.27. 13:16:38

@br: Ok. Viszont elvárom a Fidesztől, hogy ne szocialista vagy liberális elnököt jelöljön, nem arra kapott felhatalmazást.
Egyébiránt bárkit jelölnek (még akár Sólyom esetében is) a baloldal és a "független értelmiség", akkor is "pártkatonázni" fog.

zoli29 2010.04.27. 13:16:42

@br:

"A Fidesz nagy hibát követ el azzal, ha nem vesz tudomást a jogi formán kívül másról is. Részben ebbe buktak bele a szocik. Attól, mert valamit megléphetnek a parlamentben, még nem biztos, hogy erkölcsös. A Fidesz formálisan dönthet, de ha jót akar magának nem ignorálja a Zemberek véleményét és az egyenes utat."

Na jó... most már messze túldimenzionálod a dolog jelentőségét. A Fidesz nem azért kapott a választóktól kétharmados többséget, hogy újraválasszák Sólyomot; ez az ország mai állapotában sokadlagos kérdés, ráadásul az emberek véleménye Sólyomról egyáltalán nem egységes (én történetesen támogatnám az újrázását, de vannak mások, akik nem).

drkovax 2010.04.27. 13:18:46

@Herr SturmLiberator: Bár már addigra is kellett az AB-hez fordulni néhány esetben (kinevezési/aláírási határidők, hadsereg elöljárói jogkör, stb)

zoli29 2010.04.27. 13:18:53

@stirlitzist:

Én meg téged nem irigyellek a az egydimenziós gondolkodásmódod miatt.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.04.27. 13:19:38

@Herr SturmLiberator: Árpi bácsinak legkésőbb a La Stampában előadott 1993-as "Európa, segíts!" főszólamú interjúja óta kitelt a becsülete. Legkésőbb.

Néger. 2010.04.27. 13:23:32

@jan: Teljesen egyetértek Veled!

bee-lah 2010.04.27. 13:24:06

Ha akar, felőlem maradhat...
Igazából engem is csak a NATO-radar zavar...
Szerintem elegáns gesztus volna a Fidesztől, hogy ha a "rettegőknek" bebizonyítja, hogy mer ezzel a köztársasági elnökkel is kormányozni...

B1

ps. kivéve, ha Viktorunk maga akar L Presidente lenni... sajnos akkor Sólyomnak repülni kell... :)

kzgy 2010.04.27. 13:24:35

@Thulsa Doom:
Pont ebben nincs igazad. Sólyom az első elnök, aki végigjárta az összes nemzeti parkot, és például Aggteleken sürgette a természetvédelmi őrség megerősítését a falopás ellen.

Ergé, lehet, hogy szerinted a NATO-radar fontosabb érdeket képviselt a bazsarózsánál (pontosabban egy különlegesen jó állapotban lévő erdőnél), viszont nem mondhatod, hogy Sólyom nem volt következetes a természetvédelmi érdek előtérbe helyezésével. Egyébként pedig radar másutt is lehet, bazsarózsa viszont már csak a Zengőn van. (Illetve azóta is elvagyunk radar nélkül, lehet, nem is olyan fontos.)

A holokauszttagadós téma az egyetlen, ahol nem tudtam Sólyommal azonosulni, de könyörgöm, mutassanak nekem ilyet még a jelenlegi politikai elitből.

Maradjon.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 13:27:06

@kzgy: nincs vita köztünk, ezt írtam:

"a mecseki NATO-radar ügye, ahol - bár a környezetvédelem ügyét is a maga nézőpontjából konzekvensen hangoztatta az elnök - a bánáti bazsarózsa felülírta az ország védelmi képességeivel járó kötelezettségeket."

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 13:27:47

@zoli29: Ez egy szimbolikus kérdés.

Már a választások előtt eldöntöttem, hogy ez a Fidesz kormányzás egyik fokmérője lesz, ahogyan a független és jól teljesítő közszereplőkhöz állnak majd.

A Fidesz nem azért kapott kétharmados többséget, hogy most aztán mindent szabad. Ahogy Orbán is mondta, alázattal kell dolgozniuk. Az első Orbán kormány egy csomó szimbolikus banánhéjon csúszott el, annak nagyon rossz üzenete lenne ha azt látják az emberek, hogy a szoci pártkatonák helyett most jönnek a fideszes pártkatonák és beveszik még a független pozíciókat is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 13:28:02

@kzgy: a radar egyszer fog hiányozni nekünk, de akkor nagyon.

Reméljük persze, hogy az sokára lesz. Vagy addigra lesz radar is :)

dr. Sigmund Fraud 2010.04.27. 13:30:35

Nem teljesen értek egyet az értékeléssel.
A gyűlöletbeszéd ügyében is az mutatkozott meg, mint a Zétényi-Takács törvényjavaslat ügyében (meg AB beli működése során végig), hogy Sólyom igen éles eszű jogász, a szakma és a tudomány biztos kezű mestere, és ebben a minőségében soha nem volt rá hatással senki politikai meggyőződése, még a saját magáé sem.
Amikor viszont nem az alkotmányosság őreként működött, hát, az több esetben is megkérdőjelezhető volt:
- bazsarózsa vs. honvédelem: posztba szerepelt;
- kimenni a komáromi hídra majd hazajönni: feszültséget fokozó, de eredményt nem hozó lépés;
- kezet nem fogni kitüntetés átadásakor: kisstílű tahóság, sztem Sólyomnak ártott többet. És még van pár.
Amúgy a kormányzás minősége szempontjából érdektelen az elnök személye.

m.logic 2010.04.27. 13:32:01

Sólyom:

-Jobbikot, MG-t elítéli
-Kolompárékkal barátkozik
-minden bűnöző, antimagyar joga, emberi joga fontosabb számára, mint a nemzeti radikálisoké
-aláírja a holotörvényt
-bűnözők tömegének ad kegyelmet
-ártatlanoknak nem ad kegyelmet
-székely magyarnak nem ad állampolgárságot
-közel sem elég kemény a szocikkal

--> Totálisan megbukott puhap****, bűnpártoló libsi.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.04.27. 13:32:17

két oldali közelítést érdemes itt tenni:

1. Sólyom hogyan végezte a feladatát
2. egy 2/3-os többséggel szemben szükséges-e valamilyen alkotmányos ellensúly.

Mindkét kérdésre határozott igen a válaszom.

Mindenki azt írja, mondja, hogy a magyar köztársasági elnök gyenge státuszú (sic!), de éppen egy kétharmadnál erősödik föl jelentősen a szerepe egy olyan elnökkel a hivatal élén, akinek a szemét nem a fideszes szürke köd vagy a mamelukság homályosítja el. Ezért nagyon fontos lenne, hogy Sólyom maradjon. Nála igazabb embert keveset látni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 13:35:23

@elGabor: @drkovax:

Az egyéb AB vitákra még legyintek mint rendszerváltás utáni tanulópénzre, de Árpi bácsi rettegős önmószerolós szövege valóban méltóságon aluli volt egy Magyarország egészét képviselni hivatott elnöktől.

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.27. 13:37:34

@kzgy: Ha tényleg végig járta volna az összes nemzeti parkot, akkor látta volna a Bükkben a NATO radart. Ráadásul az egy nemzeti park, a Zengő és környéke pedig nem.
Ráadásul bazsarózsára hivatkozni? Azok a növények jobban szeretik a bicikliseket, turistákat, mint egy lezárt katonai területet, akol nem lehet összevissza kolbászolni meg virágot gyűjteni?

Ez olyan szintű környezetvédelem, mint az M0-ás ellen tüntetni. Ostobaság. Ostoba ember pedig ne legyen köztársasági elnök. (Az meg egy másik vita tárgya lehetne, hogy mi szükség van egyáltalán köztársasági elnökre. Szerintem semmi.)

dr. Sigmund Fraud 2010.04.27. 13:39:07

Ja és mégegy: az Alk. szerint a közt. elnök a nemzet egységét testesíti meg. Sólyom indexe valahol 48-51 között van, tehát amúgy nem túl jól testesít egyelőre...

Bloodscalp 2010.04.27. 13:40:29

@br: Sólyom is egy pártos pöcs, csak rossz káder:) -civilek a fideszben nem lehetnek...

fuu én nagyon szeretem ezt a filmet, ez a cím sértés a filmre nézve:P

dr. Sigmund Fraud 2010.04.27. 13:42:33

@politicus: és menniyben is ellensúly az elnök?
annyiban, hogy egyszer visszaküldheti a Parlamentnek a törvényeket vagy elküldheti előzetes normakontrollra?
Ugyanmár: a megfontolás még a kisebbségi szoci kormánnyal szemben sem volt ellensúly, az AB-hoz meg bárki fordulhat, ott az autonóm bírák személye a garancia nem az elnöki indítvány.

zoli29 2010.04.27. 13:42:55

@br:

"A Fidesz nem azért kapott kétharmados többséget, hogy most aztán mindent szabad."

Az, hogy eldöntik, milyen köztársasági elnökkel tudnak és akarnak együttműködni, nálad már azt jelenti, hogy a Fidesz úgy érzi, mindent szabad?

2005-ben a Fidesznek olyan jelöltet kellett választania, akinél megvolt a minimális esély, hogy az SZDSZ egy részével is el tudják fogadtatni. Most új helyzet állt elő: egyedül eldönthetik a következő államfő személyét. A Fidesznek az az érdeke, hogy a kormányzás minél gördülékenyebben és a lehető legkevesebb konfliktussal járjon, márpedig egy számukra megfelelő államfővel a lehetséges konfliktusok közül legalább egyet kiiktathatnak.
Ráadásul azt se zárjuk ki, hogy Sólyomon kívül létezhet más alkalmas jelölt is a posztra.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 13:44:07

@dr. Sigmund Fraud: "Ja és mégegy: az Alk. szerint a közt. elnök a nemzet egységét testesíti meg. Sólyom indexe valahol 48-51 között van, tehát amúgy nem túl jól testesít egyelőre.."

Persze, és a Szonda indexét vegyük bele az Alkotmányba, mint a nemzeti egység leghitelesebb bizonyítékát, LOL

drkovax 2010.04.27. 13:45:52

@Herr SturmLiberator: Tekintettel arra, hogy mi volt a hatásköri vita előzménye (az milyen politikai tartalommal bírt, és abban Göncz milyen mértékben érvényesítette az SZDSZ napi érdekeit), nem tudom felmenteni az egyoldalú, pártos hozzáállás vádja alól.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.27. 13:48:50

@rajcsányi.gellért (ergé): nem mondtam, hogy ez alapján kellene eldönteni, de az tény, hogy nem tudott a pártpolitikai mozgásoktól független megítélést kialakítani, és ez nem szól a javára.

akkor is, ha eddig senki sem volt rá képes.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 13:52:28

off
tényleg miért jó h u.azt két helyen kommentelgetjük? :(

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.04.27. 13:53:11

solyom antimagyar laszlo az egyik legaljasabb, legmagyarellenesebb ember volt ebben a pozicioban az osszes kozul.
szerencsetlen idiotaja.

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.27. 13:53:36

@dr. Sigmund Fraud: Akkor sikerült volna neki, ha kizárólag a bazsarózsáival foglalkozik meg mikulásünnepségekre jár. De egy ilyen elnöknek mi haszna van? Mi szükség van rá?

StirlitZ 2010.04.27. 13:54:13

@zoli29: most megis miert is? Bar igazabol, ha ennyi jott at neked akkor nem is annyira erdekel. Azert ez milyen ujsagiroi teljesitmeny? "A kezdetektől fogva szimpátiával figyeltem Sólyom László államfői tevékenységét. Többféle világnézetet képviselő, de hiteles értelmiségiek javasolták őt köztársasági elnöknek - hogy majd Orbánék huszáros virtussal kisebbségből meg is választassák őt a parlamenttel." Pfffff......

zoli29 2010.04.27. 13:56:17

@stirlitzist:

Hol van itt a seggnyalás, és mitől nem hiteles?

Samott 2010.04.27. 13:56:45

Minden hibaja ellenere nem tudnek nala jobb jeloltet erre a posztra. Elozo korben is a jobboldal jeloltje volt, az o tamogatasukkal szerezte meg a poziciot... es alapvetoen jol csinalta, a Madl utan mindenkeppen nagy elorelepes volt. En most nem tudnek nala alkalmasabb, kevesbe tamadhato jeloltet. Szvsz meg egy ciklust megerdemel, eleg ha utana leszunk bajban hogy ki legyen a kovetkezo.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 13:58:58

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: ezt ugye ide úgy diktáltad a kirendelt ápolódnak, annyira hülye vagy

StirlitZ 2010.04.27. 13:59:52

@zoli29: Mert ez konkretan nem igaz...

"de hiteles értelmiségiek javasolták őt köztársasági elnöknek"

A Fidesz jeloltje volt akire raszavazott a szadi, meg az mszp lib szarnya, csak, hogy ne Szili fusson be. Kik a hiteles ertelmisegiek?

dr. Sigmund Fraud 2010.04.27. 14:01:58

@Thulsa Doom: jó kérdés, mindenesetre tény, hogy a jelenlegi alkotmány alapján sok hasznát nem vesszük, sok dolga nincsen. a hatékony kormányzás/kisebb de erősebb állam jegyében átgondolható, van-e erre szükség, vagy a garanciális funkciót átdobjuk az LB-hez, az elnököt meg berakjuk a végrehajtó hatalomba. bár ez már annyira messzi, hogy szinte off topic...

plb 2010.04.27. 14:02:05

Sólyom az SZDSZ madara. Ezért nem maradhat.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 14:06:51

@zoli29:

"Az, hogy eldöntik, milyen köztársasági elnökkel tudnak és akarnak együttműködni, nálad már azt jelenti, hogy a Fidesz úgy érzi, mindent szabad?"

A köztársasági elnök mióta van ott azért, hogy a kormányzó párttal jól együtt tudjon működni? Ebben az esetben pont azért van ott, hogy a kormányzó párt 2/3-os többségének egy alkotmányos egyensúlya legyen a törvényhozás során. A Fidesznek meg azért kell megválasztania, mert ezzel bizonyítva, hogy szelíd hatalma van, pontosan ugyanaz az oka amiért az ellenzékkel együtt kell majd működnie bizonyos kérdésekben.

"Most új helyzet állt elő: egyedül eldönthetik a következő államfő személyét. A Fidesznek az az érdeke, hogy a kormányzás minél gördülékenyebben és a lehető legkevesebb konfliktussal járjon, márpedig egy számukra megfelelő államfővel a lehetséges konfliktusok közül legalább egyet kiiktathatnak."

Ami jó a Fidesznek, nem biztos hogy jó az országnak. Én Sólyomban jobban bízok, mint alkotmányossági kontroll, mint a parlament összes képviselőjében együttvéve. Nem egy bólogatójánosra hanem egy 2/3-ot sakkban tartó köztársasági elnökre van szükség.

"Ráadásul azt se zárjuk ki, hogy Sólyomon kívül létezhet más alkalmas jelölt is a posztra. "

Biztos vagyok ebben. Egyetlen ember sem pótolhatatlan. De Sólyom már bizonyított és ott van a szeren. Más jelölt mindenképpen zsákbamacska akiről majd utólag kiderül. Az már előre látszik hogy ez a ciklus fontos lesz.

A Fidesz 2/3-os többségének birtokában megengedheti, hogy szelíd hatalom legyen. Megvan az ereje ahhoz, hogy megtegye a szükséges lépéseket, ezért nincs arra szüksége hogy minden közjogi hatalom az ő kezükben összpontosuljon. Az az erő jele, ha egyeztetnek az ellenzékkel, vagy függetlennek hagyják a köztársasági elnököt.

Nincs szükség a jobboldal Szili Katalinjára, mindenki tudja, hogy abból milyen köztársasági elnök lenne.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.04.27. 14:07:39

„Orbán Viktor fejében már valószínűleg megszületett a döntés, amit majd nyilván időben megoszt az országgal.”

Orbán oltalmazza a jogot.

Mindenesetre vannak még fejek, ahol ez eldőlhet. Kérdés, hogy beleszól-e a kérdésbe mondjuk Fellegi Tamás vagy Soros György. :>

drkovax 2010.04.27. 14:08:02

@stirlitzist: Az SZDSZ tartózkodott (nem jelent meg a szavazáson). A Védegylet javasolta, e mögé a javaslat mögé állt be a Fidesz és az MDF.

StirlitZ 2010.04.27. 14:09:46

Most boritekolom nektek, hogy Schmitt Pal lesz e kovetkezo. Szep lesz...

is 2010.04.27. 14:11:03

hát nem sok beleszólásotok lesz, nem véletlenül lett 2000-ben sem Mádl az elnök. Orbán nem kíván semmilyen korlátot, Simor, Sólyom, bárki, aki nem veti magát alája, tehát nem kell hogy szembemenjen vele, csak független legyen, annak annyi. Torgyán, Ibolya (2006), Mádi, Pokorni, Áder, Varga svéd-modellje, és még sok hasonló történet. feltétlen behódolás, lojalitás (Semjén miniszterelnökhelyttes Úr, ugye). hűség a párthoz, hűség a néphez, de leginkább hűség Orbánhoz. lesz még itt néhány meglepetés, amit a nem elfogult öregebbek már 1998-2002 kapcsán láttak.

Táncolj Törő! 2010.04.27. 14:11:14

"Az államfő az elmúlt öt évben szinte mindvégig egy társadalomképében, történelemszemléletében, nemzetfelfogásában jobboldali-konzervatív, demokrácia- és jogállamfelfogásában viszont szabadelvű, liberális nézetrendszert képviselt, ami nem egyszer találkozott e sorok írójának nézeteivel."
Az enyémmel is. Minden tiszteletem az Sólyom Lászlóé.

Mr Chapel 2010.04.27. 14:12:02

Sólyom az egyetlen elnökünk, aki valóban államférfiként végezte a dolgát, nem pedig nagyapaként, vagy sima jogtudósként.
Sólyom for president!

is 2010.04.27. 14:12:08

@stirlitzist: Schmitt az OGY elnöke lesz, eddig nagyon úgy néz ki. mondjuk az se sokkal szebb.

gentry 2010.04.27. 14:13:50

Sólyom az a politikus, akit lehet tisztelni akkor is, ha az ember nem ért vele feltétlenül egyet.
Én egyetlen dologban haragszom rá, a holokauszttagadó törvény aláírása miatt, az ugyanis súlyosan sérti a szólásszabadságot.
Az viszont várható volt, hogy Viktornak nincs szüksége egy ilyen korrekt arcra, inkább valami Fidesz bábot tesz a helyére. Kár...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 14:14:18

@drkovax:

Én meg pohár félig tele/üres alapon nem fogok nagy ügyet csinálni ebből továbbra se. Rendszerváltó friss elnökként kóstolgatta határait, ráfázott, jónapot. Az mdf-nek is volt jó pár baklövése akkoriban, nem véletlenül lett 1994-ben olyan amilyen választási eredmény. Nekem Göncz későbbi totál szótlansága a sokkal nagyobb baj (hiába nem volt már elnök), lásd Öszöd, tömegoszlatások, állampolgársági népszavazás stb.

De mindegy, nem számít már a bácsi és IN topic Sólyom túlélése a téma - ez meg szerintem meglehetősen indifferens. Az elnök baromi gyenge hazánkban, nem oszt, nem szoroz. Ha ráadásul a fidesz reményeim szerint komolyan gondolja az akármilyen bűnözés felszámolását, akkor a több esetben sajnálatosan píszí hiperkorrektnek bizonyult Sólyom bizony kerékkötő lehet. Csúnyán kihátrált a véletlenül sem kurucos Szabó Máté mögül és az iskolalógásra ösztönző trehány szülők kegyelemben részesítése is döbbenetes öngól volt, olaj a tűzre. Kár, mert egyébként tényleg ritka gerinces ember, modorral és stílussal, ami manapság ugyancsak hiánycikk.

érdektelen 2010.04.27. 14:15:05

Lehet Sólyomot ekézni, de képzeljétek el, milyen lett volna ez az 5 év Szilivel. 2006 októbere, 2008 és 2009 tavasza Szilivel.

Ehhez képest mindig tudta mi a feladata és a helye. Leszámítva tényleg a két említett dolgot.

Csuvida 2010.04.27. 14:15:47

Menjen szépen bánáti bazsarózsákat szagolgatni Laci bácsi. Rontotta itt a levegő eleget!!!

Stoney Hill Billy 2010.04.27. 14:15:47

Maximális tisztelet Elnökünknek, megérdemelne még öt évet.
Lehetne annyi vér Viktor pucájában, hogy újrajelöli.
Schmittől mindenképp óvjon a Jóisten

ApukadHUN 2010.04.27. 14:17:03

A kérdés az, hogy mennyire érdekelt lehet a Fidesz egy hozzáköthető, erős és karakán köztársasági elnökben. Schmitt Pál kinevezése igazából nem állít a Fidesz mellé senkit, inkább csak az érdemtelen és az alkalmatlan káderek pozicióba juttatását hirdető döntés lenne. Kicsiben ugyanaz a helyzet, mint a budapesti főpolgármesterrel.

Tarlós István egy pofánrúgás a fővárosiaknak és nem hiszem, hogy ősszel megválasztanák. Viszont egy normális jelölt, aki népszerű a fővárosiak köréban, ahol egyébként a Fidesz és a nehéz emberei (Orbán, Kövér, Áder, Deutsch, Szájer) nem annyira, könnyen szálka lehet az elnökség szemében.

Az biztos, hogy nem tudnak a rájuk szavazó iskolázatlan és reménytelen (mert a vidéki iskolázatlan réteg az - lásd még edelényi szavazók)tömegnek semmit nyújtani. Akiknél viszont be lehetne vágódniuk azoknak inkább fontos, hogy kit neveznek köztársasági elnöknek.

drkovax 2010.04.27. 14:18:21

@br: "Szelíd hatalom". Igazi lila szöveg. Törvénytisztelő és a törvényeket felrúgó hatalom a két értelmes kategória.

Tőlem Sólyom maradhat, de önmagában az, hogy mást jelölnek helyette, az nem lehet valós probléma. (Létezik olyan személy, akinek a jelölése az lenne, de erről akkor lehet vitatkozni, amikor jelölték.)

Nem hiszem, hogy aki EP-alelnöknek elfogadható (pl.) az mitől lenne itthon alkalmatlan vagy miért nem lenne elég "szelíd hatalmi jelzés" (hogy ezt a terminológiát használjam).

2010.04.27. 14:19:02

Kedvenc mondatom tőle:

'AZ őszödi beszéd tartalmi szempontból nem sok újat hozott'

Azaz: 'tudtam, hogy Gyurcsány hazudik, de nem gondoltam, hogy még ilyen bunkó is hozzá'

n_gery 2010.04.27. 14:19:23

Sólyom szerintem az eddigi legjobb elnök. De mindez várható volt a Fidesz részéről. Nekik jobban megfelel egy Mádl féle semmilyen figura. Aki csak bábként ül a Sándor palotában. Csodálkoztam volna, ha újra jelölik.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 14:19:53

Sólyom már államférfi.

Orbánból még csak lehet az, ha jól csinálja a következő 4-8 évet. Nem kellene rosszul indítani.

Lefetyke 2010.04.27. 14:20:19

Sólyom szerintem a magyar közélet leghitelesebb és legjobban a helyén lévő személyisége. Szerintem senki nem sejtette, hogy ennyire a hatáskörét ismerve és azt soha ki nem terjesztve fogja betölteni a köztársasági elnöki pozíciót. Nem is vagyunk már hozzászokva, hogy politikai szereplő betartsa a játékszabályokat.

Amikor az őszödi beszéd kapcsán nyilatkozott, látszott rajta, hogy magánemberként elküldené Gyurcsányt a fenébe, de köztársasági elnökként még a komolyabb sugallásoktól is tartózkodott, hát még a hatáskörén túllépő cselekedetektől.

Pont ilyen ember kell most köztársasági elnöknek, még ha ez a pozíció sokszor csak jelképes is. Ha valaki tényleg félti az országot a Fidesz kétharmadtól (én pont nem), az Sólyom Lászlótól remélhet csak igazi demokratikus, alkotmányos kontrollt. MSZP-től, Jobbiktól? Ugyan már. Az LMP meg még mindig csak hangzatos név.

Remélem, hogy a Fideszesek meguktól is tudják, vagy egy nagyobb szimpátiajelzés Sólyom mellett rádöbbenti őket, hogy ezt az embert nem mozdíthatják el jelentős presztizsveszteség nélkül. Nekem nem kell Fideszbarát köztársasági elnök, ahogy nem kellett MSZP-barát Szily Katalin sem. Bele se merek gondolni, miként kommunikálta volna Szily az őszödi beszédet, vagy 2006. október 23-át. Erre gondoljatok.

kristofnagy 2010.04.27. 14:20:44

Sólyom az elmúlt 20 év legkorrektebb államfője. Megérdemelné az újrázást!

drkovax 2010.04.27. 14:23:06

@ApukadHUN: A "baloldali elit értelmiség" (akikre célzol, hogy náluk kéne bevágódni) soha nem fog odáig eljutni, hogy saját körein kívül bárkit elfogadjon. Nem lehet náluk bevágódni. Nincs is értelme.

ironic_man 2010.04.27. 14:23:09

@leila iron:

Honnan tudod, hogy mi lett volna, ha...

Lehet akkor nem nyerik meg a választásokat, lehet akkor nem kerül elő az őszödi beszéd...

Ki tudja azt, hogy mi lett volna ha...

is 2010.04.27. 14:24:26

@poszt: én jóval pragmatikusabb vagyok. nekem a személyi szám betiltása öngól, ami azóta is fojtogatja az államot, hogy rendes szolgáltatást nyújtson (Hollandiában a régi TB és adószámot -már az egy volt, és nem kettő- nemrég nevezték át Állampolgári szolgáltatási számra, és bármikor az államhoz fordulsz, ezzel azonosítod magad, tehát ez a személyi szám). a szólásszabadságról az a véleményem, hogy korlátját nem a római jogi tankönyvek, hanem a konkrét élethelyzetek adják meg, óriási öngól szintén, és nem csak az utcai hőzöngéesk esetében. a bánáti bazsarózsákról pedig az a véleményem, hogy a Zengő elutasítását jó nagy sajtóval nyomta, sokáig, a Tubes elfogadását (mert az az álláspontja, hogy az rendben van) pedig mínuszos hírben lehetett olvasni, egyszer. tehát pártelfogult, a FIDESZ számára kellemetlen véleményeit visszafogta, az kormány számára kellemetleneket erősen tolta.

ebből a pragmatikus megközelítésből nem sok pozitív hozadéka volt annak, amit csinált. természetesen konzervatív lelkületben nagyon együtt lehetett vele érezni, csak hát az nekem édeskevés.

drkovax 2010.04.27. 14:26:19

@Lefetyke: "de köztársasági elnökként még a komolyabb sugallásoktól is tartózkodott" - Ez volt épp a baj. Mert ezzel besegített abba, hogy Fletó maradni tudjon. Egyértelmű helyzethez, egyértelmű (=a lakosság számára értelmezhető, nem diplomáciai szalonokba valóan duplafenekű) megfogalmazásnak kell tartozni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 14:26:38

@drkovax: A világ nem fekete és fehér.

Egy diktatúra aggresszív, egy diktatúra reflexei aggresszívak, lásd elmúlt 8 év.

Amikor mindent végigtolunk erőből amit csak tudunk, amikor az ellenzéket és a társadalmat marginalizáljuk és semmiféle ellenvéleményt nem tűrünk.

A szocik ebbe buktak bele.

Egy okos hatalom ezzel szemben pedig megtartja az alap értékeket, viszont nem legyőzni akarja a társadalmat és az ellenzéket, hanem meggyőzni és bevonni. Így lehet centrista módon kormányozni, amit Orbánnak jó lenne megvalósítania.

Őszintén szólva mitől aggódna a Fidesz, ha Sólyom marad? Jó törvényeket kell hozni, amik kiállják az alkotmányosság próbáját. Mennyivel jobb az, ha az alkotmányellenes törvényt nem Sólyom küldi el életbelépés előtt, hanem egy állampolgár beadványára az AB később elmeszeli? Ugyanúgy presztízsveszteség a kormánynak, de az országnak károsabb.

n_gery 2010.04.27. 14:28:00

@Lefetyke: Én is valami szimpátiajelzésen gondolkodtam, de hogy lehetne ezt jelezni? :)

belagezabela 2010.04.27. 14:29:46

Aztán nem tök mindegy ki lesz a köztársasági elnök?

Robusto 2010.04.27. 14:31:00

OV számára a megfelelő jelöltet úgy hívják: Bólogató János!

ironic_man 2010.04.27. 14:31:16

Szerintem Sólyom László NAGYON ROSSZUL töltötte be a köztársasági elnöki szerepkört, az eddigi 3 elnök közül a legrosszabbul.

Ezt pedig arra alapozom, hogy az alkotmány szerint a közt.elnöknek a nemzet egységét kellene kifejezni.
Sólyom népszerűsége 46% körüli, Vagyis több mint az ország (nemzet) fele elutasítja a személyét.

A másik fő alkotmányos kötelezettsége az "őrködés az államszervezet demokratikus működése felett" - ebben az esetben két részre osztanám tevékenységét:
1. normakontroll - ebben viszont csillagos 5-t adnék neki, és tisztelem is, hogy ennek felelősségteljesen eleget is tett

2. demokratikus versenyben versenyző demokratikus pártokhoz való hozzáállásban viszont egy gyenge kettest adnék. Megérdemelte a Gyurcsány és az MSZP azokat az osztásokat, amiket Sólyom feléjük mondott, viszont a Fidesz kétes ügyeiben is hasonló módon kellett volna fogalmaznia: pl. nem bontunk kordont csak azért, mert mi vagyunk Orbán Viktor és barátai (tök lényegtelen, hogy szerintem is baromság volt a kordon, de egy jogállamban nem lehet tilos önhatalommal élni), OV 2006-7-es kijelentései: "elkergetjük" és mi nem a parlamentben, hanem az utcán politizálunk, stb. stb. Egy demokratikus működés feletti őrködésben ez is benne kell, hogy legyen, hogy nem csak a kormányzópártok kikapásait osztjuk, hanem az ellenzék antidemokratikus eszközeit is.

Ha Sólyom valóban jó köztársasági elnök lett volna, akkor nem lenne kb. 54%-os elutasítottsága, hanem minimum 65-70%-os támogatottsága.

zoli29 2010.04.27. 14:32:21

@br:

"A köztársasági elnök mióta van ott azért, hogy a kormányzó párttal jól együtt tudjon működni?"

Az elnöknek nyilván nem ez a célja, de a Fidesz részéről érthető, ha ez egy fontos szempont.

"a kormányzó párt 2/3-os többségének egy alkotmányos egyensúlya legyen a törvényhozás során."

Az "alkotmányos egyensúlyt" az Alkotmánybíróság biztosítja. Az AB-nél pedig bárki megvétózhat egy-egy törvényt, nem csak az államfő.

"Nem egy bólogatójánosra hanem egy 2/3-ot sakkban tartó köztársasági elnökre van szükség."

Ha egy politikai párttól elvárod, hogy egy őt "sakkban tartó" köztársasági elnököt válasszon, akkor előre szólok: nagyon-nagyon sok csalódás fog még érni a politikában. :)

"Sólyom már bizonyított és ott van a szeren."

Hogy ott van-e a szeren, azt nem tudom, de én is annak örülnék a legjobban, ha ő maradna. Ugyanakkor nem tartom ezt olyan kardinális kérdésnek, hogy ez alapján előfeltételezéseim legyenek a Fidesz majdani kormányzati stílusáról.

jet set 2010.04.27. 14:33:35

Sólyom egy seggfej, remélhetőleg jobb jön nála.
Mádl sokkal szimpatikusabb volt és nem volt bólogató jános.

gonosztojás (törölt) 2010.04.27. 14:33:48

Szegény Lacibácsi...
pedig milyen buzgón nyalta a fidesz seggét..
Ez a hála.
Repül , oszt' jónapot..

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 14:34:31

@Pável: az egyik a hír a híroldalunkon, a másik egy véleménycikk a véleményoldalunkon, vagyis a blogon.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 14:36:47

@is: és szerinted ki lett volna akkor jó Sólyom helyébe?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 14:37:26

@zoli29: Én sem tartom ezt a legnagyobb lényegi kérdésnek, de _bosszant_. Ez az ügy szimbólum.

jazzcool 2010.04.27. 14:38:42

Vizi E. Szilveszter valszeg már megvette a legújabb csokornyakkendőjét, amit a beiktatásán fog majd viselni:-)

Kassian 2010.04.27. 14:38:53

Sólyomnál pökhendibb, alkalmatlanabb és súlytalanabb köztársasági elnöke ennek az országnak még nem volt. Menjen a bazsarózsáihoz, vagy kapáljon a kertjében, csak a közéletből tűnjön el.

Lefetyke 2010.04.27. 14:39:04

@drkovax: én is így gondoltam akkor. Azt szerettem volna látni, hogy Sólyom, akár a pozíciója határait átlépve is, de elküldi a fenébe Gyurcsányt. Olyan ingatag időket éltünk, a szocik annyira be voltak ijedve, hogy ha akkor Sólyom feloszlatja az Országgyűlést, talán azonnal kormányváltásra került volna sor.

De utólag épp abban látom Sólyom nagyságát, hogy megmaradt a keretei között. És a sugallás nagyon alkalmas a hangulatkeltésre, ettől is tartózkodott. ÉS mégis képes volt kemény ítéletet mondani.

Ezért is lenne olyan jó, ha továbbra is köztársasági elnök lenne. A Fidesz hajlamos arra, hogy elszálljon magától (igen tudom, finoman fogalmaztam). Az Örszággyűlés maradéka súlytalan ahhoz, hogy visszatartsa; jó is ez így, ha azt nézzük kik ők. Sólyom az egyetlen, aki vissza tudja őket rángatni a földre.

bz249 2010.04.27. 14:45:32

@Lefetyke: Solyom, nem kemeny iteletet mondott, hanem szeptember 20-an kozos nyilatkozatot adott ki Gyurcsannyal es Szilivel. Totalisan keresztbe verve mindannak, amit addig mondott.

Feri pedig koszonte szepen es 2009-ig hatalmon maradt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 14:45:38

@Lefetyke:

"hogy ha akkor Sólyom feloszlatja az Országgyűlést"

Nem tehette/teheti meg, nincs erre törvényi felhatalmazása, ezt kár rajta számon kérni.

Diocles 2010.04.27. 14:46:08

Manipulatívnak tartom a posztot.

Egyrészt Sólyom is fideszes, csak öntörvényű, totálisan kiszámítatlan fideszes, amit nem hiszem, hogy erénnyé kéne nemesíteni.
Másrészt figyelembe kellene venni azt is, hogy az ellenzéki szavazók olyannyira elutasítják Sólyomot, hogy nála még egy lájtos Fidesz-katonát is inkább elfogadnának.
Mert azt senki nem tagadhatja, h Sólyom (persze inkább a ballib hecckampány miatt) megosztó figura lett, megosztó figurává tették. Egyszóval NEM TESTESÍTI MEG A NEMZET EGYSÉSÉGÉT, ezt ki kell mondani, mégha nem is teccik sokaknak, a híveinek.

Sólyomot az emelte a magasba az őt tisztelők körében, hogy - nagyon helyesen - fellépett Gyurcsánnyal szemben, DE ettől nem feledkezhetünk meg számos vitatható személyi döntéséről (a magyarfób kiszólásairól elhíresült Kállai ombudsman, a mutyibajnok Slágerrádiót az utolsó csepp véréig védelmező Majtényi), és következetlen döntéseiről (Holokauszttörvény aláírása) sem.

Egyszóval, jómagam jobbközép szavazóként - minden tiszteletem melltt - elvárom a kormánytól, hogy NE Sólyom Lászlót jelölje, hanem kezdjünk itt is egy új lapot, mert ez a korszak véget ért.

És nem kéne hisztizni emiatt a döntés miatt senkinek, mert a döntés már megszületett, ha most Sólyom, vagy hívei elkezdenek nyomulni, lobbyzni, vicsorogni, akkor az nagyon-nagyon méltatlan volna, de nem érnének el vele semmit.

csárli hárper 2010.04.27. 14:50:37

@belagezabela már megírta a tutit! nem tök mindegy egy súlytalan senki, egy aranyhal is ellátná simán ezt a hatalmas feladatot....

Várúr 2010.04.27. 14:50:53

@jan:
Felhívom szíves figyelmed: eddig csak a komcsiknak (és az szdsz-nek) jutott eszébe kétszer jelölni az abszolút karakter nélküli dróton rángatott figurát, Göncz Árpádot (ráadásul szdsz ügyvivő is volt eredetileg). Sólyom doki becsülettel kitöltötte a mandátumát, ennyi. Érdekes, most épp azok lelkesednek érre, akik eddig habzó szájjal szidták.

Kora Délutáni Kornél 2010.04.27. 14:52:23

Sólyomnál alkalmatlanabb köztársasági elnököt elképzelni is nehéz.

Külpolitikailag teljesen tájékozatlan, több szomszédunk is vele törölte fel a padlót, teljesen a saját hibájából. Sólyom lényegében nem tudta, milyen közegben mozog, egy igazi dilettáns, annak rossz értelmében.

Ha az őt nem támogató szocialistákat kellett ekézni, akkor előjött az erkölcseivel. Korábban, ha a saját "titkos" megválasztásának körülményeiről volt szó, akkor az erkölcsei szabadságon voltak.

Valakivel kezet nem fogni az olyan mértékű surmóság, amit egy félautista programozó :) sem engedhet meg magának. Pláne nem a nemzet egységének őre (harsogó röhögés).

A bazsarózsáinak védelme egészen irracionális. A rózsákat egyesével lehetett volna áttelepíteni abból a pénzből, aranytálcán.

Mindenesetre öröm lesz nézni, amint elküldik a vérbe a korábbi haverjai, akik valami miatt sokkal korábban tudták a 2006-os választások időpontját, mint ahogy a hivatalos kiírás megtörtént...

Simicska for president!

KDK

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.27. 14:52:53

Szerintem Sólyom tekintélyelvű ám gyenge pozíciójú elnök. Lehet, hogy hogy az is példaértékű volt, amikor tolvaj orvosoknak kegyelmezett meg (btw: miért???) - talán ebből se épült a közerkölcs. A holokauszt-tagadás törvény pedig több mint röhejes.

TALÁN (nem tudom) tökös lehetett volna, ha az öszödi beszéd alapján az adatok meghamisításáért feljelenti a kormányt, vagy felmenti. De ha a tökössége addig terjed, hogy kinevetteti magát a párkányi hídon a szlovák nacionalistákkal - akkor szerintem keressünk másik macsót.

Ráadásul az utolsó időkben olyan mélyen volt a fidesz seggében, hogy akár plakátarca is lehetett volna, szóval édesmindegy, hogy ő lesz a papucs orrán a pamutbojt, vagy egy másik fideszes arc.

davkedav 2010.04.27. 14:59:13

Eddig is lehetett azért tudni, hogy Sólyom helyett inkább egy smooth operatort fog a Fidesz jelölni, nem kell nekik egy akadékoskodó (egyeztetés nélkül legfőbb ügyészt, főbírót, ombudsmant, miegymást jelölő; törvényt visszaküldő; alkotmánymódosításnál esetleg különféle aggályokkal előjövő) elnök.

Sokkal érdekesebb kérdés lesz az, hogy kiket jelölnek az Alkotmánybíróság két üres helyére (meg az, hogy ki lesz az ÁSZ elnöke és két helyettese. Az ombudsman-választás kérdése, ha jól emlékszem, legkorábban 2013-ban esedékes.)

Téglagyári Megálló 2010.04.27. 15:00:13

@elGabor:

No, Schmitt helyett sokkal jobbakat is el tudnék képzelni. Sólyom helyett meg egy millitaristábbat :-) minden tiszteletem és rajongásom mellett.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.04.27. 15:04:34

Nem az a baj, hogy a bazsarózsákat fontosabbnak tartja, mint a NATO radart. Hanem az, hogy mindezt a Magyar Honvédség főparancsnokaként teszi.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 15:06:48

@ReWriter: Ki más gyakorolhatna kritikát az értelmetlen hülyeségek fölött?

Neki nincs olyan katona, aki azt mondhatná, hogy hülye civil.

Téglagyári Megálló 2010.04.27. 15:08:41

@Diocles:

"NEM TESTESÍTI MEG A NEMZET EGYSÉSÉGÉT"

Oh, CAPS LOCK!

Ki volt az aki szerinted megtestesítette? Amúgy ez a szöveg rendszerint baloldali médiumokban hallható.

Aki megosztó figura volt, az a Gyurcsány Ferenc volt, csak a miheztartás végett.

café 2010.04.27. 15:10:03

"Legyen-e újra Sólyom az elnök, vagy sem? Nincs beleszólásunk ebbe. Sőt, a Fideszen kívül senkinek sem lesz."

Ne, má. Ezek szerint a zemberek szava semmit sem számít? De hiszen most mondták, hogy jön a Nemzeti Konzultáció 2.0 Ha a nép tud koherens programot alkotni saját maga számára, nyilván azt is elmondja majd, hogy kit szerente elnöknek, és kérése meg lesz hallgatva.

"Orbán Viktor fejében már valószínűleg megszületett a döntés, amit majd nyilván időben megoszt az országgal."

És ez jól van így? Csak kérdezem.

elfelejtette 2010.04.27. 15:11:02

En a Fidesz helyeben egy csavarral kineveznem az MNB elere, Simort meg koztarsasagi elnoknek. A demokracia orzoi ettol tuti osszezavarodnanak!

jan 2010.04.27. 15:11:25

@Várúr: Nemtom, kire gondolsz, én mindig is rajongtam érte.

CSÉ 2010.04.27. 15:13:37

Mindenek előtt köszönöm szépen a poszt írójának, hogy mindezt megfogalmazta. A szívemből szólt. Azután köszönöm az elnök úrnak is a munkáját, én nagyon nagyra becsülöm Őt. A Fidesz retorikájában mostanában (nagyon helyesen) sokszor előkerülő fogalmak az alázat és a nagyvonalúság. (A felelősség, a tisztesség és a következetesség mellett.) Éppen ezért lenne szerintem logikus lépés a részükről újraválasztani az elnököt, de az sem kizárt, hogy Ő maga már nem kívánja folytatni. Én mindenesetre nagyon fogom sajnálni.
Elnézést az offért, de muszáj elmondanom, hogy éppen tegnap gondolkodtam rajta, hogy kit jeleölhetne a Fidesz, ha nem Sólyom Lászlót. Persze ott vannak a fejemben a nevek, akiket mindenki emleget, de az én fantáziám kalandozó... és arra jöttem rá, hogy ami igazán "McCain" lenne (váratlan, eredeti és mégis bölcs húzás) az az, ha Schmidt Máriát jelölnék. Ő egyrészt nő, másrészt zsidó, tehát rögtön kifogná a szelet a baloldal vitorlájából. A Fideszhez köthető, de nem egyértelműen elkötelezett a Fidesz iránt, tehát nem lehet azzal sem vádolni, hogy egy pártkatona. Világlátott, tekintélyes intelligens és ugyanazt a fajta nemzeti liberalizmust képviseli, amit Sólyom.

Lefetyke 2010.04.27. 15:13:48

@Herr SturmLiberator: Ezzel én is tisztában vagyok; arra utaltam, hogy ha mégis megteszi, azokban az időkben a szocik lehet, hogy inkább behúzzák a nyakukat és engednek, mert féltek a népharagtól.

Göncznek is voltak határozottan meredek húzásai, pl. a taxis-sztrájk idején sokkal inkább volt SZDSZ-szócső, mint köztársasági elnök.

És éppen hogy nem vetem fel neki, hanem tisztelem azért, mert nem tett semmi hasonlót.

gaga 2010.04.27. 15:18:28

Viktor személyisége nem tűrne el egy karakteres közt. elnököt, ezért valszeg egy totyakos Batthyány körös professzorban gondolkodnak majd, aki minden január elsején alzheimeres mosollyal kíván boldog újévet a tévében. Az összes csatornán egyszerre:))))

a katona fehérben 2010.04.27. 15:22:53

Nem tudom, írta-e már valaki, de a megválasztásakor lezajlott vakondozós kutyakomédiát "huszáros virtusnak" nevezni több, mint kínos.

m.logic 2010.04.27. 15:23:03

Talán népszavazni kéne arról, hogy népszavazással döntsük-e el, ki legyen a közt. elnök.

negeev 2010.04.27. 15:23:46

Ha a saját érdekeit nézi a Fidesz, akkor eltávolítja a posztról.

Ameddig nem közvetlenül választják a köztársasági elnököt népszavazáson, addig érthető okokból minden kormánynak az érdeke, hogy abszolút behódoló személy legyen a Sándor Palotában.

Én magam is leváltanám, ha a Fidesz helyében lennék.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.27. 15:24:03

Schmidt Pali már megmutatta, hogy milyen hatékonyan leszarja a magyar érdekeket MOB-vezérként. Ő egy karrierista pártkatona, semmi több. Ráadásul az MSZMP-től kezdve a Fideszig már "mindenkinek" megvolt.

Megfigyelo 2010.04.27. 15:28:07

@CSÉ: Schmidt Mária felhatalmazott annak közlésére, hogy ő zsidó? (Nem is hiszem, hogy az lenne, de tegyük fel.) Ez olyan "érzékeny személyes adat", aminek a "kezelését" - pláne terjesztését - a törvény szigorúan tiltja, függetlenül attól, hogy igaz, vagy sem.

Felhívom a moderátorok figyelmét erre a kérdésre, és javaslom CSÉ bejegyzését sürgősen törölni. (Egyébként hülyeség, amit ír, de most nem erről van szó.)

zöldkalap 2010.04.27. 15:28:36

"...az egyik a mecseki NATO-radar ügye, ahol - bár a környezetvédelem ügyét is a maga nézőpontjából konzekvensen hangoztatta az elnök - a bánáti bazsarózsa felülírta az ország védelmi képességeivel járó kötelezettségeket. A másik pedig..."
Nem hiszem, hogy egy Zengő-n vagy Tubesen lévő lokátor olyan jót tett volna az országnak. Mert, hogy nem az országnak kellett, hanem a Nato-nak. A Bánáti Bazsarózsa léte- nemléte igenis ér annyit, hogy ne legyen a Zengőn radar. Ahogy Pécs városa is, hogy ne legyen (közigazgatásilag) lakott területen egy böszme nagy radar. Talán 155 000 ember élete többet ér mint egy, a horvátoknak és szerbeknek épített nagy betongomba. (ami kiváló célpont - és igen, én is remélem nem most lesz megint tőlünk délfelé háború...) Szerintem a Tisztelt Elnök Úr ezen döntése is helyes volt!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 15:28:47

@CSÉ:

Schmidt Mária hiába polkorrektesíthető imázsú, de pont erre nincs sok igény belföldön (sőt) és ráadásul nagytőkés bizniszwoman. Gazdasági válságban és hőzöngőkkel telített közéletben vörös posztó. A balosok meg eddig se tartották semmire, jobboldalon se sztár, ergo ez így mellé.

Az államfő jelöltek merítési alapja maradjon meg csak a tudományos-szellemi vonal.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 15:29:22

na és ha Kövér lesz az utód? :)))

Megfigyelo 2010.04.27. 15:29:29

@m.logic: Ilyen népszavazás már volt 1990 nyarán, de az alacsony részvétel miatt nem volt érvényes.

Tündér_Lala 2010.04.27. 15:29:56

Árpi bácsi nyilt politikai elkötelezettsége mellett (másoknál mennyire kifogásolta a sajtó, ha nem pont középen áll) nem szerettem mint embert sem. Visszataszítonak találtam, ahogy eljátszotta a "nemzet nagypapiját".
Solymot sokáig védtem, de az igazság az, hogy nincs benne személyes bátorság. Bár nincs rá jogköre, ha keményen felemeli a hangját, megbuktathatta volna Gyurcsányt. Ez megmutatkozott a holo törvénynél is.
Nagy tudású ember, de nem markáns személyiség, akinek van véleménye és azért ki is mer állni. Olyan dolgokban kekeckedett, amelyeknek szimbólikus jelentősége ugyan van, de elnöki személyi jogi kérdés (Nem fog kezet valakivel, akivel magánemberként nem parolázna. Dehát mint elnök az államot képviseli , akkor se? Nehéz kérdés, de pont itt nem kellett volna konfliktust vállalni szerintem).

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.27. 15:30:53

1946. évi I. törvény
Magyarország államformájáról

2. § (1) Magyarország köztársaság.
(2) A köztársaság élén elnök áll. A köztársasági elnököt a Nemzetgyűlés négy évre választja.
5. § Egymásután két ízben köztársasági elnökké senkit sem lehet megválasztani.

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.27. 15:33:13

@ReWriter: Hát igen. 1918-ban is egy ilyen kaliberű nyomoronc szerelte le a hadseregünket azzal az indokkal, hogy ő a béke híve. Meg is lett az eredménye.
Ez az ember egy szégyen.
Az viszont valószínű, hogy helyette valami down-kóros bólogatójános fog következni, aki még a bazsarózsákat sem szereti.

Megfigyelo 2010.04.27. 15:33:45

Én nem voltam megelégedve Sólyom elnöki működésével, de nem volt egy egyértelműen bábfigura. A Fidesz nyilván olyat akar -- vagy egy de jure (és főleg de facto) kiterjesztett hatáskörű "kormányzói" poziciójú elnököt, és akkor OV lesz az.

pakesz (törölt) 2010.04.27. 15:34:31

Solyom onjaro volt ezt mindenki tudta...

amugy ritka nagy barom...

negeev 2010.04.27. 15:34:38

@zöldkalap: Azt azért ne felejtsük el, hogy NATO tag vagyunk és a Tubes-ügy miatta az egész NATO térség abszolút támadható Dél-Magyarországról.
Nem csak, hogy kötelezettség megépíteni, de igencsak erőteljes veszélyforrás is, egy ekkora fehér folt, ami nincs radarfelderítés alatt.

Volt korábban egy próba, amikor berepültek az országba félről és, csak Dunaújváros után jelezte bármiféle radar, hogy berepült valami az országba.
Na ezért is nagyon nagy hiba, hogy a radar ellenesek mellé állt Sólyom.

bryan 2010.04.27. 15:35:18

Sólyom for prez. Egyértelmű. Ha meg nem ő, akkor legyen Morvai, ő aztán meg tudná teremteni a nemzeti egységet. Igaz, hogy csak magával szemben, de már ez is valami. :)

negeev 2010.04.27. 15:35:53

félről = délről
:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 15:38:51

Ha már lehetséges utódokon rágódunk: Vizy E. Szilveszter. Elkél egy ideggyógyász a Zőrült politikában :)

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.27. 15:39:22

@zöldkalap: Tudod, ha az ország sorsa egykor ilyen majmokon múlott volna mint pölö. te, akkor most a bánáti bazsarózsát sem mi magyarok szagolgatnánk és Pécsett is szerbül vitatkoznának arról, hogy hol legyen a radar. (Illetve ők nem vitatkoznának, hanem megépítenék, oszt jónapot.)
Azt pedig csak idióták képzelik, hogy a bazsarózsának ártott volna a radar.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 15:41:06

Simicska for president! legalább ellopja a koronát is, és akkor nem tudja minden nap felpróbálgatni a Viki!

F_Jikov 2010.04.27. 15:43:33

@a katona fehérben: Én úgy emlékszem, hogy a balliberális tábor biztos többsége birtokában sem volt képes saját körből elnököt választani. Innen nézve valóban huszáros virtus

tölgy1 2010.04.27. 15:49:23

ergé,

nem, nem, soha!
Inkább Dalma asszonyt vagy a sarki péket.
Sólyom híú, dogmatikus, és mindez lebénította a fontos napokban-években.

La Serenissima 2010.04.27. 15:50:30

Sólyom szerintem a hibáival együtt is nagyon jó elnök. ilyen karakteres emberrel nem lehet mindenben egyetérteni, de az alapelvek nála tényleg a helyén vannak - ezt ergé szépen megfogalmazta.

a fidesz részéről meg tényleg jó gesztus lenne, ha meghagynák. sokat nem veszíthetnének rajta és sokakat megnyugtathatnának, akik most a túlhatalom felhasználási módjától félnek...

CSÉ 2010.04.27. 15:52:25

@Megfigyelo: Én nem hinném, hogy ez a hír rajtad kívül bárkit is meglepett. A Terror Házának honlapján (aminek ő az igazgatóasszonya) lehetett olvasni az életrajzát és abból kiderült, hogy az szóval nem hiszem,hogy ez a titkos adat kategóriájába esne.

dean23 2010.04.27. 15:56:36

Sólyom már annyira független, hogy inkább növény! Saját magától is elhatárolódik, ha a jog úgy kívánja!
Látva a Fidesz vezérkart felfordul a gyomrom ha arra gondolok, hogy ezek közül bármelyik tökkelütött idióta elnök lehet! :)))

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 15:58:41

szerencsére ez itt nem a Fórum, úgyhogy le lehet írni:

Sólyom egy faszkalap, takarodjon is az elnöki székből!

a katona fehérben 2010.04.27. 15:59:55

@F_Jikov: Na ja, akkor "innen nézve" a Blitzkrieg is egy huszáros virtus, mert a környező országok nem tudták megvédeni magukat a német hadsereggel szemben :-)

Bloodscalp 2010.04.27. 16:00:18

@Téglagyári Megálló:

Aki megosztó figura volt, az a Gyurcsány Ferenc volt, csak a miheztartás végett.

én ezt a sódert eddig csak jobboldali médiumban láttam:)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 16:02:01

@CSÉ: "hogy ami igazán "McCain" lenne (váratlan, eredeti és mégis bölcs húzás) az az, ha Schmidt Máriát jelölnék."

egy oligarchát elnök(nő)nek? te megőrültél? töröld a regisztrációdat gyorsan, amíg nem Kövér a titokminiszter!!! :-DDD

Szörny 2010.04.27. 16:02:46

Szerintem is maradjon, a sötétzöldsége ellenére. Energetikai ügyekben (pl. atomenergia) teljesen dilettáns és tarthatatlan az álláspontja de szerencsére hatásköre sincs, úgyhogy nyugodtan figyelmen kívül lehet hagnyi. Azokon a terüketeken pedig, ahol az elnöknek dolga van (nemzeti egység, jogrend feletti őrködés, nemzetközi reprezentáció) kiemelkedően teljesített. Nekem csalódás ez a reggeli Pokorni nyilatkozat. Az első hírekből úgy tűnt, hogy a Fidesz ügyelni akar arra, hogy a 2/3 ellenére is együttműködő legyen.

bgp 2010.04.27. 16:07:11

Nekem néha kicsit hisztisnek tűnt, de se a Fidesz se az MSZP nem tudott jobbat.
Most majd valami fideszes báb lesz.

garizim 2010.04.27. 16:10:11

Sajnálom, de ki kell jelentenem, hogy a későbbi összefoglaló Sólyom tevékenységéről kevésbé lesz elfogult.

mithrandir 2010.04.27. 16:15:54

Kár lenne, ha az eddigi első és egyetlen valamirevaló államelnökünket lecserélnék egy bólogatójánosra. :-(

És számomra ez azt is jelentené, hogy abban a bizonyos önmérsékletben mégsem olyan erősek...

CSÉ 2010.04.27. 16:17:58

Nem gondoltam volna, hogy S.M. személye olyan megosztó, mint Sarah Paliné.

Puffogóvipera (törölt) 2010.04.27. 16:18:57

szerintem egy makogó báb-fasz ez a Sólyom. Húzzon el! A következő úgyis Viktor lesz...az a szék (is) kell neki..pfffffffff narancshányás!

zala györgy 2010.04.27. 16:19:45

@n_gery: Hát hogy tüntetni nem tódul majd a nép az érdekében, sajnos biztosra vehető.
De ha már Orbánnak, Mesterházynak mindenkinek lehet FB-oldala, valaki létrehozhatna egy "Védjük meg a Sólymot" oldalat a Facebookon, és erről szépen tájékoztathatná a sajtót is - nem hinném, hogy ez még nagy támogatottság esetén is befolyásolná a döntést, ennek ellenére az elsők közt csatlakoznék.

BrianZ 2010.04.27. 16:21:24

Arról senki sem beszélt eddig, hogy mit akar maga Sólyom László? Azt hiszem (de javítsatok ki, ha nem így van) egyszer azt mondta, nagyon meggondolja majd, hogy vállal-e még öt évet. Tehát Pokorni kijelentése csak a tény megállapítás :)

Lone Starr (törölt) 2010.04.27. 16:40:33

Kár lesz, hogy nem folytathatja Sólyom. Önálló (volt), hű a hivatásához. A bejegyzésben elsorolt 1-2 hibája tényleg megvolt neki, ám hibátlan ember nincs. Még mindig sokkal jobb az elődeinél, és talán valószínű utódánál is -jóval...

Jegkoko 2010.04.27. 16:40:44

Elég vicces, annó a fidesz nagy örömmel megszavazta, majd 5 évig tolta a szekerüket most meg már nem jó

Lone Starr (törölt) 2010.04.27. 16:43:35

@Lone Star: persze ha nem is akarja folytatni, akkor ne is folytassa.

Páneurópai Harci Kos 2010.04.27. 16:46:49

A mór megtette a dolgát..
(a szilinél jobb volt, de ezzel együtt utáltam a pofáját:)

Téglagyári Megálló 2010.04.27. 16:48:53

@Bloodscalp:

Menj vissza a kapcsolat.hu-ra, az neked való!

flippant 2010.04.27. 16:54:16

Nemtom de nekem ennek a csókának az arca mindig úgy tűnik, mintha be lenne sz@rva.

Megfigyelo 2010.04.27. 16:55:46

@CSÉ: Nem szoktam olvasgatni a Terror Háza honlapját (fenntartásaim vannak az intézménnyel szemben) és nem szoktam senkiről nyilvántartani, hogy zsidó-e. Még akkor sem tartozik senkire, ha esetleg az illető valahol, valamiért közzétette.

flippant 2010.04.27. 16:58:25

@Megfigyelo: És mi a helyzet a fideszes díszzsidóval?

degi2004 2010.04.27. 17:01:29

most jon majd a haddelhad - cumizzon mind ki viktor kiralyra szavazott

a tobbinek meg go west (amig nem zarjak le a hatarokat vagy olik le oket a barnak)

Bartoki 2010.04.27. 17:03:38

"az egyik a mecseki NATO-radar ügye, ahol - bár a környezetvédelem ügyét is a maga nézőpontjából konzekvensen hangoztatta az elnök - a bánáti bazsarózsa felülírta az ország védelmi képességeivel járó kötelezettségeket."

Az biztos, hogy ha úgy teszik fel a kérdést, hogy a bazsarózsa szívjon most, vagy egy támadás esetén majd Pécs, akkor én is inkább az elsőt választanám.

De amikor az a kérdés eredetileg felmerült, akkor még nem így volt feltéve...

Egyébként köztársasági elnökként tett is valamit a radar ellen? Mert ha összesen annyi a bűne hogy "magánemberként" elment megnézni a bazsarózsákat még így utoljára, az igazán nem vészes.

"A másik pedig a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény, amelynek az aláírása keresztbemegy az elnök által addig szigorú következetességgel képviselt szabadságjogi gondolkodással."

Ez volt a legkisebb rossz amit tehetett. Ha nem írja alá, akkor kampánytéma lett volna belőle (mint ahogy eleve annak lett csinálva).

Az új parlament akár az első napján eltörölheti ha annyira rossz az a törvény (remélem ezt is teszik).

Szerintem nincs közel-távol senki sem aki ilyen jó elnök lehetne. Sólyom László for President!

bence87 (törölt) 2010.04.27. 17:08:06

az az igazság hogy Sólyom elkövetett pár bakit. Mindenkivel kezet kell fogni akármit is gondolunk róla! de ezen kivül tényleg eddigi legjobb köztársasági elnök. Szívesen látnám Vizi E Szilvesztert ezen a poszton.

Bromden főnök 2010.04.27. 17:11:29

Ha az MSZP-nek van egy csöpp esze, jelölik Sólyomot újra. :-)

Bloodscalp 2010.04.27. 17:13:37

@Téglagyári Megálló: :D

ingyen és kéretlen tanács:) sose jártam arra...

AnarchoAteista 2010.04.27. 17:15:06

@Megfigyelo: Véleményed egy iggazi (két gével) politikailag túlkorrekt surmó emberét tükrözi, demost annyira "korrekt" leszek, hogy véletlenül se rád gondoltam.. Ez most nem a klasszikus zsidózás-cigányozás volt. Ha csak simán "korrekt" lennél, láthatnád, hogy ma akár politizálni is lehet ezekkel a jelzőkkel, ha az emberfia tudatosan felvállalja. "Még akkor sem tartozik senkire, ha esetleg az illető valahol, valamiért közzétette." -ülj le fiam, egyes. Máskor ne idd meg a hányásból, ha van benne hajszál...

jazzcool 2010.04.27. 17:16:43

@Bromden főnök: ez érdekes ötlet, de ehhez az is kell, h Sólyom vállalja a szocialista jelöltséget. nem fogja.

trifid 2010.04.27. 17:18:06

Lehet, hogy már írták, nem olvastam el az összes kommentet, de nekem ez jutott eszembe:
" A mór megtette a kötelességét, a mór mehet."

flimo13 2010.04.27. 17:19:28

Nála bárki jobb lenne. A "nemzet egységének megtestesítője" faszán szabotálta a nemzeti érdekeket.

WLaci 2010.04.27. 17:24:34

Pusztán hatalomtechnikai szempontból ez a legjobb lépés. De az is lehet, hogy ha nem letámadnának, hanem a nem fidesznyik, de nem is balos szereplőket támogatnák, akkor hosszabb távon kifizetődne. Meglátjuk 2014-ben.

nestrot10 2010.04.27. 17:25:59

repül a " karon Varjú" László (Fidesz karján volt Varjú mióta megválasztották maguknak....a vén hülye:)

nestrot10 2010.04.27. 17:27:29

Egyáltalán a közt. elnök. mi a f...nak kell? Csak viszi a sok pénzt az adófizetőktől, és repi bábú...de a marhábbik még feszeng is..állandóan:) Mint amikor a bolha köhög....

nestrot10 2010.04.27. 17:39:34

Solymot már nem kell lelőni ha jön a POLGÁRHÁBORÚ:)

pipacsaripacspapucs 2010.04.27. 17:45:09

Sólyom testesítette meg legjobban a nemzeti egy(űgyű)séget. Tisztségéhez méltóan volt megértőbb a rombolókkal, mint a romboláson felháborodókal. Iskolateremtő bunkósággal nem fogadott el kéznyújtást. Pártatlanul visszhangozta a Fidesz retorikát. Bölcsen táplálta a határon túli magyarokkal szembeni gyanakvást. akár És végül, méltósággal lihegett, hogy újra jelöljék. Így lesz belőle 100% magánember.

SPU 2010.04.27. 17:45:39

sólyom for president

levee 2010.04.27. 17:55:47

A dolognak ugyan van hírértéke, de csak annyira, amennyire sejteni is lehetett: Orbán cseppet sem ápolt jó viszonyt Sólyommal. Azt pedig már csak sugdolózásokból lehet tudni, hogy Sólyomnak is a töke kivan már az egész helyzettel, amit nem is csodálok, mert éppen Magyarország leggyönyörűségesebb időszakában volt köztársasági elnök. Eleve kényszerű kompromisszumos megoldás eredménye volt személyének megválasztása, a viselkedése pedig sosem volt eléggé lojális, se a Fidesznek, se az MSZP-nek. A jogászok amúgy sokat vártak Sólyomtól: hogy majd kiterjeszti egy picit a saját hatásköreit, hagyományokat teremt, de ez nem történt meg. Ha ilyennel próbálkozott is volna, rögtön megindult ellene a sárdobálás. Az egyik főrabbi már odáig merészkedett, hogy "lealkalmatlanozza", ha nem írja alá a holokauszttagadásról szóló törvényt. Ilyen ellenszélben nekem se volna sok kedvem elnökösködni.

Egyébként a Fidesz részéről valószínűleg az lesz az érv, hogy szakítani akarnak a múlttal, meg az egész szocialista átokkal, és Sólyom neve már nem elég tiszta. Bezzeg a bábként funkcionáló, mosolygós Mádl Ferencet újra jelölték volna 2005-ben...

SPU 2010.04.27. 17:56:59

ja, ezt már írta vki, moslátomcsak, na mind1

szal csak annyit akartam vóna mondni, h ez a sólyom a köztársasági elnöki tisztséget, ami ugye elég lájtosra van véve alkotmányice, minőségileg és emberileg magasabb szintre, új dimenzióba emelte. minden elődjéhez képest. abszolut etalon, örök példa, még 1x valszeg el nem érhető nagyság. ha vkit tiszteltem az ún. rencerváltás utáni politikában, az ő. respekt. épp ezért nem is meri újrajelölni senki, mer ugyi hozzá viszonyítva minden politikusunkról még jobban láccik, messziről és fénnyel szembe akár, hogy milyen szar alak. szarnak lenni és annak is láccni pedig ciki, ezt nem viselnék el még egy ciklusra

Miron 2010.04.27. 17:57:28

A megoldás a közvetlen elnökválasztás lenne, ez valóban az összes választó akaratát tükrözné. Szerintem harcoljunk ezért.
Kérdés, hogy ennyire súlytalan elnöki hatalom mellett lesz-e elég karakteres jelentkező.

levee 2010.04.27. 17:59:18

@Herr SturmLiberator: na én meg ettől félek. Attól, hogy a Fidesz nekiáll, és ahelyett hogy újragondolná az elnök jogköreit, inkább tényleg felteszi a polcra az egészet, és deklaráltan kamu-protokoll pozícióvá minősíti. Erre kiválóan alkalmas lesz Vizi Elek (szegény, a hülye szülők megáldották) Szilveszter. Én a magam részéről inkább jogászt jelölnék. Van pár a tarsolyban még.

JohnHenry 2010.04.27. 18:23:39

teljesen fölösleges a köztársasági elnök. mi haszna van? kb. annyi mint zaphod beeblerox-nak. semmi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.27. 18:24:05

szomorúan csóválom a fejem, h a fidesz és tömege ugxanazt az álláspontot veszi fel a kommunista ügy bírósági kérdéseikben, mint trianon kérdésében: "ez már régen volt, nem érdekes, nem lehet rajta változtatni. bele kell nyugodni"

levee 2010.04.27. 18:29:12

@tesz-vesz: mármint melyik ügyre gondolsz? A Zétényi-Takács törvényre? Mert az megpróbálta megbüntetni utólag a kommunizmus aktív támogatóit, de az Ab. alkotmányellenesnek mondta ki (és az is, a nullum crimen sine lege elv alapján).

Venesz 2010.04.27. 18:31:42

Lehet, hogy tényleg belefáradt, és nem vállalja a második ciklust. Talán egy újságírónak (van még olyan?) meg kéne kérdeznie, biztos válaszolna, és akkor mindenki tudná, mi is a helyzet. Sólyom nem állhat elő azzal, hogy a saját szándékairól tegyen önálló nyilatkozatokat, mert ez nem illendő a posztjához. Szerintem ő már tudja, mi lesz vele a következő 5 évben, mi meg csak találgatunk. De már nem sokáig, úgyis kiderül.

Squazee 2010.04.27. 18:33:05

Nem tudom írták-e már, de Sólyom László maga mondta még a megválasztásakor, hogy csak egy ciklust kíván betölteni, többet nem. És ő nem olyan embernek tűnik, aki a szavát szegné.
Én kedveltem őt, vagyis inkább szimpatizáltam vele. Oké, hogy karótnyelt, s nem egy kirakatba való szónok, de szerintem jó volt köztársasági elnöknek.
Jobb, mint az akkori másik jelölt Szily Katalin.

levee 2010.04.27. 18:34:16

@Venesz: a Heti Válasz többször is készített vele már interjút, legutóbb az év végén. Akkor határozottan kitérő választ adott: a megbízatása lejár augusztusban. Hogy utána mi lesz, arról ő nem akar nyilatkozni, már csak azért sem, mert nem akarja hogy felesleges találgatásokba bocsátkozzanak, főleg az újságírók. Nekem ebből az jött le, hogy 50/50% volt akkor még az esélye, de mostanában egyre jobban csökkent a pro-érvek száma, és ezzel együtt a serpenyő átbillent a Sólyomot nem jelölni újra oldalra...

robinzone 2010.04.27. 18:35:22

engem nagyon elszomorított Pokorni mai kijelentése, mert ez ezek szerint eldőlt. mint ahog az is, hogy Simornak is mennie kell. ez utóbbi viszont egyáltalán nem szomorított el. Sólyom szerintem az eddigi legjobb elnök volt, kiváncsi vagyok, kire gondolnak helyette?

levee 2010.04.27. 18:37:10

@robinzone: azért ez nem olyan egyszerű. Sólyom tényleg "repülhet" augusztusban a Sándor-palotából, de Simornak a mandátuma három évig még fennáll. Erről aligha mozdíthatják el Simort, ha csak le nem mond. Egyelőre Simor nem akar lemondani, és szerintem nem is elegáns egy kormánynak az elvileg független jegybank elnökét lemondatnia. Nehéz ügy...

robinzone 2010.04.27. 18:39:30

@levee: azért a csehek ezt is megoldották valahogy - mi meg ma is nyögjük, hogy ezt nem tettük meg. Antallék el nem évülő bűne az a naívság, ahogy a kommunistákhoz, és az szdsz-hez hozzáálltak akkor. azt hitték, úriemberekkel van dolguk. csak azt nem értem máig, ezt mégis mire alapozták???

robinzone 2010.04.27. 18:45:12

@levee: nem olyan egyszerű, de meg fogják oldani, és nagyjából - nagyon helyesen - tesznek a külföldi hőzöngőkre. Simorban, ha lenne becsület, magától lemondana, de erre hiába várunk. Nagyon gyenge teljesjtményt nyújtott a válság alatt (nem szakmai ügy, de a hozzáállását mutatja, hogy a legnagyobb sz.rban elhúzott síelni), a nem apró vagyonát Cipruson pihentette, tehát adót csalt (lexarom, hogy legálisan-e), és az MNB előtt is oszkó és bajnai puszipajtása volt, most nem emlékszem, hogy a wallis nevű magánbirodalomnál, vagy a deloitte-nál...

robinzone 2010.04.27. 18:47:48

ez a wallis egyébként félelmetes. egy cégcsoportként megtestesült oligarcha. fel sem tudnám fogni, mennyi állami pénzt (százmilliárdok?) nyelt el az elmúlt 8 évben...

stratez 2010.04.27. 19:02:53

Ne szépítsük a dolgot, ez a méltatlan eljárás Sólyommal szemben - nincs erre jobb kifejezés - pitiánerség Orbán részéről. Különösen a kétharmad birtokában. Az ok is nyilvánvaló, Orbánnak egy aláíró automatára van szüksége, és nem egy autonóm, értékelvű személyiségre, akinek az egyetértése vagy akár még a nem egyetértése is felértékelhette volna a kormány döntéseit. És az is meggyőződésem, hogy a Fidesz szavazótábora sem ért egyet ezzel a döntéssel. A köztársasági elnököt az 5 év alatt a baloldal részéről ért méltatlan támadásokra most az az oldal tette fel a koronát ahonnan ez a legkevésbé volt várható.

Lovastengerész 2010.04.27. 19:03:21

vslószinüleg a holotörvény baszta ki a biztosítékot. kár érte, mert lehetne egy józán kontrollja az orbán-oligarcháknak :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.04.27. 19:05:04

Az a baj, szerintem is kinézték vmelyik fityisz nagyfejűt kztelnöknek. Aki majd azt csinálja, amit Viki diktál. Nem lesz fejcsóválás, csak vigyázállás és sarokcsattogás. Lehet majd tapsolni és tapsolni... Remélem, ennél azonban a kormányzás kicsit komolyabb lesz. Bízzunk benne. Remélem nem abból indulnak ki az agytrösztök, a cocik alatt megszokták már ezek a szart...

Lovastengerész 2010.04.27. 19:05:17

@stratez: igenigen, egy alkotmányjogász veszélyes lehet nekik.

Helden 2010.04.27. 19:11:17

Szerintem meg addig nem lehet független egy köztársasági elnök,míg pártok választják meg.Én Bécsben élek,itt Vasárnap volt köztársasági elnökválasztás.Az emberek közvetlen választják.Milyen jó!!!A pártok felett áll,örködik,és az emberek küldték közvetlen.Mellesleg a régi elnök nyert 79%-al,azaz jól választottak,elégedettek vele.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.04.27. 19:15:31

@Helden: Üdv! És nekik van igazuk! Nálunk ügyeskedés, hátsó gondolatok és mutyik eredménye... Na ja, mindenki azt kapja, amit megérdemel!

Arp1 2010.04.27. 19:18:47

Nem Sólyom "gyengesége" miatt voltak azok a bizonyos "megszégyenítő" esetek, hanem a Gyurcsány kormány nemtörődömsége miatt. A kormánynak kell keménynek lennie, hisz annak kell konkrét ügyekben intézkednie. Sólyom dolga nem az, hogy kemény legyen, hanem hogy bölcs legyen.

És mint OV mondta, 2006 eseményei után a Fidesz meg tudta őrizni higgadtságát, és nem lépte túl a demokratikus kereteket. Tovább tartott GYF-t leváltani, de most annál nagyobbat bukott. Ha a Fidesz erénynek tekinti hogy visszafogta magát 2006 után, akkor Sólyom megnyilvánulásait se lehet kifogásolni.

A holokauszttagadást büntető törvény meg nem katasztrófa. Nem vagyunk már a 100% szabad beszéd országa, csak 99,9%. Szerintem, ha visszaküldte volna a törvényt, akkor az egész választási kampány az el nem fogadott törvényről szólt volna. A szocik akár be is gyűjthették volna a szavazóbázisukat egy ilyen ügy mögé, hogy lám, már az államfő is nácul. Mert mit gondoltok, miért az utolsó ülésén dobták be a törvényt, hogy ha nem azért hogy a kampányban friss botrányként lehessen vele toborozni.

gorcsev54 2010.04.27. 19:37:25

@stratez: Sólyom megkapta a jutalmat a Fidesztől a Fidesz általában ezt teszi. Amúgy nem rajongtam érte, a Viktor meg úgy is szarik mások véleményére az lesz az elnök akit Ő akar és kész!

SzélesFejszés 2010.04.27. 19:40:35

@Bartoki: "Ez volt a legkisebb rossz amit tehetett. Ha nem írja alá, akkor kampánytéma lett volna belőle (mint ahogy eleve annak lett csinálva)."

Ez a nyivákolás, hogy kampánytémává tették ezt alkotmányellenes ótvar törvényt, már Sólyomnál sem jött be.
Ha kampányban terjesztenek elő ökörséget, akkor nem köteles úgy eljárni, hogy utána ne kelljen felköpnie az égre és alá állnia?

És egyáltalán...
Ha tovább küldi az AB-hez normakontrollra, akkor szépen mindenki várt volna a sorára és akkor sem lett volna a kérdés kampánytéma.

Ezt a kérdést miért ne lehetett volna kampánytémává tenni?

Arra pl. tökéletes volt, hogy Herényi zsúrfiú nyilvános politikai öngyilkosságot kövessen el az ő nagy félkegyelműségében.
Kár lett volna erről lemaradni.

genyamagyar 2010.04.27. 19:46:54

Ha Orbán eltávolítja Sólymot, már megérte hogy nyertek 2/3-al. Sólyom pártos, gyenge és befolyásolható aktakukac. A valós élettel semmi kapcsolata nincs. Felháborító volt, amikor az aug.20-i nagy vihar során nem engedte be az embereket a Sándor palotába. Egyetlen értelmes döntése volt, az pedig a Holokauszt tagadásának a büntethetősége.

levee 2010.04.27. 19:57:47

@genyamagyar: az mióta volt az ő döntése? maximum ellenjegyezte a törvényt, ami hivatali kötelessége, amiben éppen hogy hibát vétett azzal, hogy az eddigi gyakorlatával szemben nem élt az előzetes normakontroll eszközével, de még csak átgondolásra sem küldte vissza az OGy-nek.

Napkutya 2010.04.27. 19:59:57

@genyamagyar: Attól tartok ez egy mikroszkopikus nyereség sem lesz. Látva az alternatívákat, a következő ennél is pártosabb, gyengébb, befolyásolhatóbb pozíciót kap majd - ha elfogadja. Van rá egy bélásom.

Sólyom valaha egy jó, teoretikus alkotmányjogász volt, akinek voltak elvei, - bár tény, hogy ügyesen tudja a mai napig is védeni a talár alatt a bokszer alsót. (lásd PTK módosítás...)

Úgy gondolom, a következőt, jelen konstellációban nem választják majd, hanem egyszerűen kijelölik.

zoli29 2010.04.27. 20:03:31

@stratez:

A Fidesz a civilek kezdeményezésére 2005-ben támogatta Sólyom államfő-jelöltségét. Azóta eltelt 5 év, és 2010-ben, miután Sólyom mandátuma hamarosan lejár, a Fidesz - úgy tűnik - új jelöltben gondolkodik.

Hol van itt a pitiánerség?
Megígérte akár Orbán, akár a Fidesz bármelyik politikusa Sólyomnak vagy a választóknak, hogy Sólyom László fog kapni még egy ciklust? Tudtommal, nem.

Pszt! 2010.04.27. 20:04:20

A fideSSbérenc sólyomlaci most közelről is megismerheti a viktor háláját. A vezér parancsára, ahol csak tudta akadályozta a baloldali kormány munkáját, erre hálából páros lábbal rúgják ki az államfői székből. Sajnos mi szavazók is így fogunk járni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.27. 20:08:36

@terasz9: Tényleg, legyen Szigeti Péter a köztársasági elnök, őt mindenki egyformán utálja, ezután Sólyom meg lehet OVB elnök. Térfélcserés támadás!

Napkutya 2010.04.27. 20:08:56

Még egy gondolat az iménti kommentemhez: Valamilyen narancssárga taláros biztosan előkerül majd a magyar jog eddig méltatlanul ismeretlenségbe gyötört nagyjai közül.

Ennek legalább egyetlen előnye lesz. Ha külön ember, legalább nem kell majd felgyújtani a parlamentet.

Kár lenne érte, szép épület...

moncayo 2010.04.27. 20:14:51

Szerintem Révész Máriuszt választják majd. Nála nyalkább magyar embert nem szült magyar anya.

levee 2010.04.27. 20:17:48

@Napkutya: inkább polgári jogász. Attól még hogy tagja volt az Ab-nek, a tudományos szakterülete a magánjog. Nem összekeverendő a kettő, éppen ezért "tudja a mai napig is védeni a talár alatt a bokszer alsót", ahogyan fogalmaztál. És ezért ellenezte az új Ptk. hatályba lépését is.

soproni1 2010.04.27. 20:20:36

@moncayo:

Még engem is agitált, hogy lépjek be a kisz-be. A röhej, hogy 1987-ben.

Napkutya 2010.04.27. 20:27:05

Attól félek, azért kell távoznia, mert meghaladja az elvárt mértéket...

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.27. 20:40:15

@Tündér_Lala: ebből az írásodból egyértelműen következik, hogy egy méretes seggfej vagy.

tom64 2010.04.27. 20:44:05

Thürmer Gyula for presidens!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.27. 20:54:47

@levee: nem az aktív támogatóit, hanem a gyilkosokat, tömegbelövőket te.
persze az szdsz így interpretálja

bariga 2010.04.27. 21:06:37

Aki ismei az elnök úr tevékenységét, kérem próbáljon mérleget csinálni: haszon, amit tevékenysége az országnak hozott minusz költségei. ha az egyenleg pozitív meg lehet bocsátani a diplomáciai ballövéseit, hogy már a környéken sehol sem látják szívesen

Napkutya 2010.04.27. 21:20:04

@bariga: Az engem is meglep, hogy évek óta, a nemzeti ünnepeken a szomszédokat b@szogatja. Gondolom, úgy véli, neki ez a charme-ja. Mindenesetre a szándék jó, ha a módszer talán nem is...

brazileiro 2010.04.27. 21:27:32

@stratez:

Sólyom ugyan a Fidesz és az MSZP közti vitás ügyek 90 százalékában a Fidesz mellett állt (félreértés ne essék: nem állítom, hogy elfogultságból, nyilván ugyanazt gondolta, ráadásul gyűlölte Gyurcsányt, mert becsapta), de szerintem Orbán máig nem bocsátotta meg neki azt, hogy nem jelölte újra Polt Péter legfőbb ügyésznek. Ezzel pedig automatikusan véleményt nyilvánított abban a vitában, hogy Polt politikailag elfogult volt-e vagy sem. És a kereskedelmi rádiós balhéban is kiállt Majtényi mellett, ez sem tetszik a Fidesznek.

És szerintem radar-ügyben is jobbnak tartja, ha Sólyom eltűnik. A Fidesz szerintem csak politikai kényszerből lett "radarellenes" (legalábbbis, ők kényszernek, vagy lehetőségnek érezték).

Ráadásul ebben az ügyben elég ellentmondásos volt Sólyom álláspontja: ne felejtsük, Sólyom csak a Zengőt ellenezte, a Tubest nem. Amivel, akárhogy is nézzük, a bánáti bazsarózsát a pécsi emberek elé helyezte.

levee 2010.04.27. 21:28:09

@tesz-vesz: hogy jön ide az SZDSZ? én csak azt mondtam, hogy az Ab. alkotmányellenesnek találta. Lehet a döntést vitatni, hogy helyes volt-e vagy sem (például fel lehet hozni a német alkotmánybíróság döntését az ügyben, ahol ezt nem találták kivetendőnek), de ettől ez még tény marad. Nem értem miért kell azonnal személyeskedni...

nemecsek ernő áruló 2010.04.27. 21:29:38

Fideszes elnök lesz! Nagyon meglepődök, ha nem.

bobbyWatson 2010.04.27. 21:32:36

Ahogy elnézem, Sólyom Lászlónak csak akkor lesz bármi esélye újraválasztásra, ha JOBBOLDALRÓL INDULÓ civil/polgári/értelmiségi megmozdulás szerveződik ennek érdekében. Az LMP nyilván be fog állni Sólyom mögé, és abban csak reménykedni lehet, hogy ezzel a lépéssel bölcsen várnak majd addig amíg Sólyom esélyei nullára csökkennek, szóval kedves ERGÉ serénykedjen ott fönt a szerkesztőségben, hányják vessék meg a dolgot felelős polgárokhoz méltóan, és ha sikerült elkerülni hogy trágártóni kínaikálmán koponyáját önnön lefejelje, akkor cselekedni is kéne de minél hamarabb (attól tartok hogy a nagyitas.hu című stílusparódia kiváló alkotóira (úgyis mint: jobboldali értelmiség) most hiába várunk)

Egyébként meg nálam ma mínusz 1 pont a Fidesznek, mondjuk 5ös skálán.

Sólyom László for President!

gorcsev54 2010.04.27. 21:37:57

@genyamagyar: Ez volt a "legértelmesebb"akkor ezért kár volt öt évig elnöknek lennie, de ha Fidesznek csak ezért kellet a 2/3 akkor meg vagyok nyugodva,de félek nem így lesz(sok sok csalódott Fidesz szavazó lesz négy év múlva, de szerintem még előbb is)

Napkutya 2010.04.27. 21:39:49

@GerzSonka: No, ez a gáz! Az elvárás! Nos, - ha a magyar politika első embere, a "hadsereg" főparancsnoka, az ELSŐ számú közjogi ember, a nagy mediátor, az aktuális legnagyobb magyar látványosan pártos és narancs színű, akkor senki sem fogja komolyan venni. Nem Békéscsabán, ott muszáj.
Hanem akárhol máshol.

tlvajferi 2010.04.27. 21:39:57

tulajdonképpen a törvény ösvényét járta

egyesek szidni fogják, mások istenítik

nem volt rosszabb mint az átlag (göncz, mádl, stb)

gorcsev54 2010.04.27. 21:40:52

@Pszt!: Így igaz, bár Sólyom urat nem sajnálom,de nagy lesz itt az ébredés hamarosan.

Punxsutawney Mormota 2010.04.27. 21:42:45

@Thulsa Doom: Öreg, nem tudom miképpen keveredtél ide a kurucinfóról, de ha már eddig eltaláltál, akkor láthatod, más is van a világban. Szerintem olvasgass, mielőtt több baromságot összehordasz. Leszerelték a hadseregünket 18-ban? Ha ez eufemisztikusan azt jelenti, hogy megverték, akkor igazad van.

Gerardus A. Lodewijk 2010.04.27. 21:43:15

Egy pillanatig se legyenek illúzióink: az új kormánytöbbség egész biztosan nem olyan köztársasági elnököt akar, aki nincs ellenük, hanem olyat, aki egyértelműen velük van. Gerinces, karakán, önálló gondolkodásra képes, ideológiai hülyítésnek ellenállni tudó köztársasági elnökre (szerintem ezek S. L. jelzői) nincs szükségük. Annál rövidlátóbbak, hogy felismerjék: hosszútávon nekik is érdekük, hogy ilyen köztársasági elnökünk legyen.

Másfelől viszont kíváncsi lennék, hogy áll S. L. az esetleges újrajelölés (nyilván merőben elméleti) kérdéséhez. Emlékezzünk: annak idején maga tért ki az alkotmánybírói újraválasztása elől, azzal az indokkal, hogy az alkotmánybírói függetlenséggel nem egyeztethető össze az újraválasztás. Mit gondolhat ugyanerről jelenleg a köztársasági elnöki megbízás vonatkozásában?

nabeul 2010.04.27. 21:45:33

ezt az elfogult szar cikket kár volt megírni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.27. 21:47:10

Savazták eleget a beszédmódját, a "töketlen" viselkedését, de én bírom az öreget. 1. Göncz után végre megint volt egy ember, aki kicsit a nemzet jóságos apukájához volt hasonlatos 2. Ahogy már mondták, piszok mocskos dolgokat kellett szalonképesen tálalnia (Öszöd, kormányválság, tűzijáték-katasztrófa, gazd. válság) mégis tudott ezekről higgadtan nyilatkozni. Hiába nem tud az ember előre lépni, pár nyugodt szó meggyőzheti arról, hogy megpróbálja, mert olykor csodával határos módon sikerül.
Ami meg a szlovák határbotrányt érinti: hiába tűnt értelmetlennek, az erkölcsi fölény nála maradt. Fico kis pisis módjára provokált, ő meg értelmes felnőttként nem ugrott be. Az már egy másik dolog, hogy ott tart a világ, hogy ezt ne érje fel ésszel.

elfelejtette 2010.04.27. 21:48:44

A fenti kep ugye nem a Tubesen keszult? :D Ha igen, akkor feltetlenul meg kell latogatnom azt a helyet.

Napkutya 2010.04.27. 21:53:36

@Gerardus A. Lodewijk: Nos, szerintem ez arról szólna, hogy nagyon markáns koncepciója van a köztársasági elnöki hivatal kötelező feladatairól - és látná, hogy mit nem ért el ebben a feladatkörben eddig. Szerintem akkor vállalná merő színpadias kötelesség tudatból.

Úgy gondolom, erről több szempontból sem lehet szó.

Mentségére szolgáljon, hogy nem volt rosszabb elnök, mint akik eddig jutottak nekünk, bár az én kedvencem a Gyűrűk ura...

Deadasfak 2010.04.27. 22:00:18

Nekem is szimpi a Sólyom. Mondjuk Mádl is csak ijesztő volt a Gönz Árpi meg lefordította a gyűrűk urát! Szerintem nem tudjuk milyen egy igazán pöcs szaralak köztársasági elnök amíg nem látunk egyet, eddig lehet hogy ebből a szempontból jó dolgunk volt.

brazileiro 2010.04.27. 22:02:47

@GerzSonka:

Fideszes bizony. És akárki meglássa Schmitt Pálnak fogják hívni...

Napkutya 2010.04.27. 22:03:14

@Deadasfak: Ez kb. olyan, mint csupasz seggel a kaktuszba ugrani. Biztos, hogy ki kell próbálni?

Napkutya 2010.04.27. 22:03:49

@brazileiro: Menő légügyi dinasztia...

Átvitel honvéd 2010.04.27. 22:04:32

Orbán és a Fidesz rosszul teszi, ha a nehezen felépített "jógyerek"-imázst (ti: élni tudunk a kétharmaddal, mert mi demokratikus gyerekek vagyunk, nem ültetünk minden székbe olyat, aki a seggünket nyalja, és különben is meghallgatjuk, hogy szerintetek mi volna jó) egy ilyen nyilvánvaló dologgal, pláne már rögtön az elején lerombolja (egyértelművé teszi, hogy az kamu volt, nem létezik).

Pláne, Sólyom kifejezetten épelméjű ember, és ideális jelölt köztársasági elnöknek. ...Ha helyette jön egy pártember, azt semmivel sem fogom szebbnek tartani, mint amikor a maszop Szilit (...pártpolitikust) akarta KE-nek választa(t)ni.

Gandalf Garaboncias 2010.04.27. 22:06:31

@bobbyWatson:

Elkezdődött:

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/group.php?gid=114860208544445

"Sólyom for president!" csoport a Facebook-on.

Érdemes megnézni a tagokat, vannak ott érdekességek! ;)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.27. 22:08:05

Oké, csapjunk rendet.

Kiszel Tünde for president!

Napkutya 2010.04.27. 22:10:00

@Herr SturmLiberator: A nívó esélyes. De szerintem férfi lesz.

Napkutya 2010.04.27. 22:14:30

Mondjuk a szenátor asszony?

Átvitel honvéd 2010.04.27. 22:15:29

Hmmm, olyan pletykát is "hallottam", hogy Vizi E. Szilveszter volna a KE szék várományosa. ...Az nem rossz választás, szintén épelméjű ember. Kíváncsi vagyok -- részemről ennek a dolognak a kimenetele egyértelmű előjele lesz annak, hogy lehet-e ebből a kuplerájból itt, a Fidesz áldásos tevékenysége nyomán énekes halott, vagy négy év múlva ez a slepp is mehet a levesbe.

Feanor 2010.04.27. 22:18:40

Sólyom for prezident, az eddigi legjobb volt. Mondom ezt úgy hogy Árpi bácsi fordításait nagyon szerettem.

Napkutya 2010.04.27. 22:20:12

Ide túl okos. Tudom, hogy nem ide tartozik, de ha valaki még melózik, 3-0-ra vezet a Bayern München.

pipacsaripacspapucs 2010.04.27. 22:26:38

@robinzone: Látom, az magyar gyorsan tanulja az kulcsszavakat.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.27. 22:26:40

Ráadásul Sólyom nyugdíjazott alkotmányjogász. Ha valakit, hát őt nehéz megvezetni a kérelmekkel. Zsigerből rávágja bármelyik autogrammra felterjesztett javaslatra, hogy melyik törvénnyel ütközik, ha van ilyen.

Mádl-nak bizarr volt a feje. Én inkább szakérteni hívtam volna. Köztársasági elnök a kinézetével is képviseli az országot. Amúgy asszem akadémikus/akadémiai elnök volt... szal koponya megvolt.
De akkor is

STEPHEN FALCON RULEZ!!!!

Earthq 2010.04.27. 22:57:32

Szerintem elérkezett az ideje annak is, hogy a nép válasszon köztársasági elnököt...

ezanicknevem 2010.04.28. 00:02:43

@Punxsutawney Mormota: nézz utána, ki volt Linder Béla.

másvalaki: "Ráadásul Sólyom nyugdíjazott alkotmányjogász."

Legfőbb ideje, hogy nyugalmazott köztársasági elnök legyen.
Na nem mintha az utódja, várhatóan valami fideszkreatúra, majd mérhető lenne hozzá. De ne zengjünk hozsannát ennek a figurának, aki nem fog kezet azzal, akinek díjat ad.

szubjektiv 2010.04.28. 01:48:29

Indexen volt a cucc, hogy ennyi a komment?
Nem vagyok hajlandó visszaolvasni.
Turult javasolnám köztársasági elnöknek:)
De ha ő nem, akkor Csoóri Sándort,
Sólyom elfogadhatatlan dolgokat csinált (PTK) ezért szerintem alkalmatlan erre a posztra, Ha mást sem csinált volna, csak a Ptk. módosítást írta alá, akkor mennie kell. Egyszerűen nem értem, hogy volt képes ennek a rettenetnek az aláírására. Addig jogászként nagyon tiszteltem.

szubjektiv 2010.04.28. 01:51:16

@ezanicknevem: Sólyom Lászlót - többek között - ezért a nem kézfogásért mindig tisztelni fogom.

szubjektiv 2010.04.28. 01:58:25

@stratez: @zoli29:
Nem értem én sem, Semmilyen ígéret nem volt arra, hogy Sólyom lesz ismételten a jelölt.

szubjektiv 2010.04.28. 02:10:04

Ha Vizi E. Szilvesztert jelöli a fidesz köztársasági elnöknek, akkor én többet nem szavazok a fideszre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.28. 03:53:15

Hát persze, hogy nem lehet Sólyom újra közt. elnök, ha egyszer Morvai Krisztina lesz az:-)

ü
bbjnick

stratez 2010.04.28. 06:36:18

Ha Sólyom egyébként tegnap a tévéből tudta meg, hogy nem számol vele a Fidesz, az meg a bunkóság teteje. Erre egyébként jó esély van, ahogy Kálmánék írják, Orbán arra sem volt képes, hogy vasárnap este várjon 10 percet, ne felvételről kelljen beszélnie a köztársasági elnöknek.

Tyr Anasazi · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.04.28. 07:01:45

@stratez:
A legsúlyosabban fidesz-demagóg televízióban, az EchoTv-n tegnap este a főokos fidesznyikek elmondták, hogy nekik olyan államfő felel meg, akit zsinóron lehet rángatni. Kvázi asztali dísz legyen egy fontos esemény protokolljában.

Jobboldal 2010.04.28. 07:30:50

Nem vennék mérget semmit sem amit Pokorni dumál. Orbánnal nincs jóban, sok vaj van a füle mögött a XII. kerületben, és nem segítette párttársait a második forduló előtt (szombat-vasárnap 2 rendezvényre volt hivatalos - el is ment és az első 20 percre maradt, amikor még a sátrat sem állították fel). Szóval ennyit arról ki is van a szolid Pokorni álarc mögött.

suski 2010.04.28. 08:37:29

Sólyom maradjon. De ha nem is marad, azt remélem nem kockáztatják meg, hogy pártembert tesznek oda.

mosomedve 2010.04.28. 10:07:58

Sólyom egy karikatúra államférfi . Jack Bauer for President !

zoli29 2010.04.28. 10:23:39

Akik Sólyomot szeretnék, azoknak:

http://www.facebook.com/group.php?gid=114860208544445&v=info#!/group.php?gid=114860208544445

WonderCsabo 2010.04.28. 21:04:39

LOL. Most esett le a cím... :D

Lábszár Ervin 2010.04.29. 18:56:35

Államfőválasztás: az önmérséklet első próbája

Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 5-én lejár, ezért az új parlamentnek hamarosan szavazni kell a köztársasági elnök személyéről. A Lehet Más a Politika büszke arra, hogy több alapító tagja 2005-ben elsőként kezdeményezte Sólyom László köztársasági elnökké váló megválasztását. Tették ezt azért, hogy az államfő végre ne a mindenkori parlamenti többség pártkatonája legyen, hanem olyan autonóm, hiteles politikai személyiség, aki képes a demokrácia és az alkotmányosság védelmére, és azért hogy az országnak a jövő szempontjából kulcsfontosságú zöld ügyek iránt is elkötelezett elnöke legyen. Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság eddigi talán legnehezebb éveiben volt államfő, tevékenységét - mint ahogy mindenki másét - jobb- és a baloldalról egyaránt sok kritika érte.

Az LMP azonban továbbra is szükségesnek tartja, hogy Magyarországnak olyan hiteles, független és szakmailag felkészült köztársasági elnöke legyen, mint amilyet Sólyom László megtestesít. Az államfőválasztásról szóló vita egyelőre abban merül ki, hogy a Fidesz politikusai a nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak. A kétharmados parlamenti többség birtokában a Fidesz-KDNP elvileg bárkit megválaszthat a köztársaság első emberének – ehhez csak saját sorait kell rendeznie. Kizárólag a pártszövetségen múlik, hogy egy pártkatonát vagy egy pártok felett álló, csak a demokráciának és az alkotmányosságnak elkötelezett államfőt választ a parlament a közeljövőben. Az LMP elvárja a Fidesz-KDNP szövetségtől, hogy a nemzet egységét megtestesítő államfő megválasztása ügyében tanúsítson önmérsékletet és emelkedjen felül pártpolitikai érdekein.

Budapest, 2010. április 29.

LMP Sajtó
süti beállítások módosítása