Székely forradalom
2009. december 21. írta: tempetőfi

Székely forradalom

  Temesváron december 16-án újrajátszották a forradalmat. A Temesvár Társaság szervezésében összegyűlt egy maroknyi régi rendszerváltó, és megidézték a húsz évvel ezelőtti eseményeket. Húsz éve a Tőkés László kilakoltatása ellen tiltakozó református hívekhez ezen a napon csatlakoztak nagyobb számban más nemzetiségűek, többnyire románok. Megállították a villamosokat, az arról leszálló utasok is odaálltak tüntetni. Képeink a helyszínen készültek, itt épp a református parókia - Tőkés László egykori szolgálati helye - előtt a régi hévvel utálják a kommunistákat, Ceauşescu neve mellett elhangzik Iliescué is, ellopta a forradalmat, kiabálják.

  Én pedig egy eldugott temesvári szállodában szerkesztői felkérésre históriázok saját emlékeim alapján. Nekünk is volt forradalmunk, igaz, nem 16-án, később.

  Tizenhárom éves voltam, a magam 140 centijével kész férfi, némiképp egyszerű világképpel: olvasni jó dolog, focizni dettó, a lányok meg olyan furák. Sorba állni viszont nem jó dolog, a román rendőrt nem értem, de jót nem akarhat, a vizuális kultúrám megrontása a vasárnap délelőtti román nyelvű gyermekadásra korlátozódott, mert hétközben (és akkor még szombat is hétköznap volt) az egyetlen fogható román állami adón napi egy órán át Ceauşescut a bánat se nézte. Más adót Közép-Erdélyben, Székelyföldön a legjobb műszerész sem tudott kiimádkozni, nézték a székelyek a hegyeket, már aki, az öregebbje azt se, mindig is ott voltak, hát minek bámulni ki a fejünkből.

    
Az akkori forradalmár megállítja az akkori villamost. Két évtizede még nem volt nemzeti színű karszalagja.

   Az én forradalmam Székelyföldön részegen kezdődött. Dülöngélt a forradalom a központban, az Alimentara előtt, vége van, sírta, imbolygó legényest járt a Néptanács előtti állványokról leszakított, a Román Kommunista Pártot és annak főtitkárát dicsőitő vásznon, az ingázó munkásokat szállító buszok óvatosan kerülgették, nem hittek neki, aki délelőtt részeg, nehezen hitelesíti a rendszerváltást.

   Viszont egy rendőr sem jött ki a Milíciáról, hogy lepofozza a forradalmat magakészítette vörös szőnyegéről, és ez már gyanússá vált. Mindenesetre hazaszaladtam az egylejes nájlonpungába gyömöszkölt kenyéradaggal, füttyentettem a barátomnak, jere, me' izé, valami balhé van a központban, mentünk.


Traian Orban, a Forradalom Emlékezete Egyesületének elnöke - a leghitelesebb temesvári hősök egyike.

   A Szabad Európa is bemondta, hogy Temesváron megdöntötték a kommunizmust, ezzel fogadtak a központban, izgatott emberek Tőkést (f)éltették, na, ezt es a magyarok csinálták, a zenetanár átvette a forradalom vezetését, és első intézkedésként bezáratta a kocsmákat.

   Nem vált túl népszerűvé.

   Őrizzük meg a nyugalmunkat, mondta egy másik tanár, de senki sem figyelt rájuk, aki épp nem a Néptanács ablakából hajigálta ki a Ceuşescu-összest, illetve nem a Hős Vezér portréját tiporta, az Csürkelábat kereste, a legfőbb szekust, kinézett neki jópár pofon (később megtudtuk, Csürkeláb már napokkal azelőtt megneszelte a bajt, és elhúzott).

   Ha a szekust nem is találták, a valamelyik hátsó pinceablakon kimászó másik rendőrt csak észrevették. A kissé túlsúlyos elvtárs menekülőre fogta a dolgot, a mező felé spulnizott - mi meg utána. Én, meg a barátom, meg néhány mérgesebb fia a fődnek. A rendőr lihegve megállt, hátrafordult, és pisztolyával ránk lőtt.

   Rám - is - lőtt az a barom a remegő kezével. Hát csak helyeselni tudtam, hogy a forradalom a földből kirángatott kerítéskaróval leterítette. Akkor értettem meg, mit jelent valakinek letörni a derekát. Ennek letörték. Utána félig agyonverték. Nem kéne gyerekre lőni, mondta a forradalom a jól végzett munka örömével.


Az egykori villamosvezető nyilatkozik a sajtónak.

   A központban estére már állt a bál, hiába zárták be a kocsmákat, a huligánoknak rutinmunka volt feltörni a raktárakat, jókedvűen osztogatták a köményest, ivott a forradalom, beszédeket mondtak, de senki sem figyelt, egynéhány elvtársat megpofoztak. Minket begyűjtöttek a szüleink, mert egy forradalomkor sose lehessen tudni, egy lakásba zsúfolták a népes familia összes gyermekét. A nagyszobában néztük a tévét, a tévében is forradalom volt, váltásként Mihai Leu bokszolt egy filmben (?, erre emlékszem), anyáink apáinkért aggódtak, akik kimentek a város szélére, megvédeni a népet a terroristáktól. Valahonnan szereztek egy géppuskát, Csíkszereda és Székelyudvarhely között féluton ellenőrizték az áthaladó autókat,  a mentőkből könyörtelenül kiszedték a betegeket, kipólyáltak mindenkit, oszt' ha elvtárs volt, akkor kapott néhány pofont, és mentőstől visszaküldték oda, ahonnan menekült.


Mozgó villamos-múzeum. Felirat: Ne lőjetek a népbe!

   A rokonaim nagyszobájával szemközti blokkban rendőr lakott. Direktben nézhettük, hogy megkeseredett székelyek feldúlják a lakást, röpült ki az ablakon minden földi jó, a színes tévé után a forradalom még köpött is, ezt az én pénzemből vette, üvöltötte belé az éjszakába.

   Néhány nappal később a rendőr fiainak síbakancsait árulták valakik, nem a forradalom, a forradalom rövid életű, a Hargita lábánál tél volt, kemény tél, méteres hóval, kellett volna az a síbakancs nagyon, de nem volt rá pénzünk.

   Pedig beh jól mutatott volna a karácsonyfa alatt.

   Így maradtam a demokráciával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr121603003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.21. 13:10:07

Traian Orban, névileg a Basescu-Fidesz közeledés szerelemgyereke és Robert De Niro hasonmása :)

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.21. 13:34:23

hmm

a segélyszállítmányok helyett megszállnunk kellet volna erdélyt

dsw 2009.12.21. 13:38:39

@rajcsányi.gellért (ergé): az :)

@tempetofi: jol emlekszel, csak nem Mihai Leu volt ;)

szpal 2009.12.21. 13:46:09

A Kossuth rádióban, tegnap, vagyis vasárnap este 8-tól 10-ig volt egy műsor, Boldog karácsonyt, Románia! címmel, Rádiószínház ürügyén, de eredeti 1989-es felvételekből, nekem sok új dolog volt benne, pl. eddig nem is tudtam, hogy Ceausescuékat milyen konkrét bűncselekmények miatt is ítélték halálra, meg volt olyan is, - legalábbis pletyka szinten - hogy Brassóban felfegyverzett arabokat is bevetett a szeku.

első rész:
www.hangtar.radio.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20091220_200400_1

második rész:
www.hangtar.radio.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20091220_210358_1

gyaloghartur 2009.12.21. 14:22:32

Én 20 évvel idősebb fejjel értem meg ugyanazt.
A vállalatnál, jobban mondva az "Egységnél", mert a vállalat természetesen a megyeszékhelyen székelt, meglehetősen lelombozott elvtársak jelentek meg a "municípiumi pártbizottságtól" ,s még utoljára el akarták ítéltetni a "temesvári huligánokat", élükön Tőkés Lászlóval.
Vállalatunk igazgatója, útban sz.+úr felé, ahol Mohr János barátjánál felpakolta volna a szocialista agráripar elit javaiból, u.m. szalámi, sajt, vaj, megállt nálunk. (Egyszóval be akart spájzolni...Persze, majdnem rajtaveszett, mert vissza felé jövet, az Acélműből kitóduló tömeg, majdnem meglincselte: a "rezsim" addigra megbukott, s majdnem vesztére 3 jegyű számtáblája volt, ahogy az elvtársaknak dukált! A megyeszékhelyi tüntetők, mindezen idő alatt, az ő nevét skandálták a "Taps-placcon"! Hiába, ilyenekből lett a (Maga)megmentési Front kádergárdája...)
De ne fussunk előre az időben, mert 10 óra körül még benézett az "Egységhez", s elé hívattak engem, a notórius "Szabad Európa" s Kossuth Rádió hallgatót, hogy számoljak be a legújabb fejleményekről: épp Milea tábornok óngyilkossága volt az, s történetesen a román rádió mondta be, egyúttal sommásan haza árulónak nyilvánítva őt. Igazgatónk rövidke nekrológot kerekített a beszart tömeggyilkos halálára...Hallatlan disszidencia! Folyt.köv.

szpal 2009.12.21. 14:23:26

@Grift: az erdélyi magyarok között még sokáig megvolt a remény, hogy egyszer újra "magyar világ" lesz, talán nem csak az ő hibájuk, hanem a nemzettagadó magyarországi hozzáállás is, hogy ez mára jórészt szertefoszlott.
@ cikkhez: gondolom, ez Csíkszeredában történt.
A cinikus befejezést lehagyhattad volna, december napjaiban igenis őszinte lelkesedés élt az emberekben, hogy minden jobb lesz, jó volt látni az anyaországiak szolidaritását, a segélycsomagokat, meg hogy foglalkoznak velünk.
89 decemberében végig elég feszült volt a helyzet, mindenki tudta, hogy készül valami, hetekig hallgatta édesapám a rádiót, és a fodrásznál is szóba került pl., hogy Temesváron lőnek. És csak utána jött az áttörés, dec. 22-e, amikor a televízióban bemutatkozott a Nemzeti Megmentési Front.
Kár még, hogy nem írtad oda a '89 előtti állapotokhoz az üres polcokat, a jegyrendszert, a takarékoskodás címén téli estéken központilag lekapcsolt áramot, az iskolában a sok kommunista és dák-római hazugságot.
Szóval a kép árnyaltabb, a forradalom nem csak lincselés és részegeskedés volt, nem zavar, hogy u.ezeket szokták a hazai balosok is '56 ellen felhozni?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 15:12:17

A posztíróhoz címezve hozzátenném, hogy én azért nem lennék büszke arra, hogy ezek a dolgok ÍGY, EBBEN A FORMÁBAN megtörténtek szűk hazámban (a posztíró szűk hazájában) illetve inkább hiszem azt, hogy a poszt második felét inkább a képzelet mint a nyolcvankilences valóság szülte.

jan 2009.12.21. 15:37:00

@rajcsányi.gellért (ergé): télleg tiszta De Niro, még az arckifejezése is!:)

eN 2009.12.21. 16:18:33

@Talon Karrde: nem írta hogy büszke lenne rá. Legkésőbb a segélycsomagok osztásánál rájöhettél magad is, hogy a mitikus emelkedett forradalmi hangulat meddig tart.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 16:26:21

@eN: Nem kértem hogy helyette válaszolj!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.21. 18:14:59

@Talon Karrde: Téged aztán sokan kértek rá, hogy idetold a képed, igaz?

tempetőfi 2009.12.21. 23:07:17

@szpal: Egyrészt nem az egész kommunizmust kellett ábrázolnom (ha a belinkelt sorbaállásra kattintottál volna, akkor olvashattál volna "háttéranyagot" arról is); másrészt nem emlékszem, hogy december végén bármelyik épp alakuló "... Magyar Demokrata Szövetség" v. "... Magyarok Demokratikus Szövetsége" alkotmánytervezettel, és a liberális demokrácia világos víziójával robbant volna be a köztudatba. Remény tényleg élt, eufória is volt, ködös és megfoghatatlan eszmények stb.
ha jól tudom, akkor az össznépi örömködés közben épp Iliescu elvtárs Domokos Géza elvtárssal és Király Károllyal vitatta meg az autonómia lehetőségét a Nemzeti Megmentési Frontban, és indulásból lenullázták magyar segítséggel, ugyanakkor készült már a marosvásárhelyi Fekete Március forgatókönyve.
Továbbá: a forradalom valóban nem csak lincselésből és részegeskedésből állt. Ám a szerkesztői felkérés arra vonatkozott, hogyan éltem én át kiskamaszként. És akkoriban baromira nem értettem a parkamentáris demokrácia lényegét, minek több párt, ha eddig egy volt (RKP), és azt is csak szidták?
Ellentovábbá: a forradalom ideje alatt, bizony, ittak, mint a gödény, és verték a szekusokat, elvtársakat, ahogy az a nagy könyvben elő van írva. Nagyvárosi forradalom volt, tévéshow, amelynek értelmezéséhez egészen egyszerűen a köznép részére nem álltak megfelelő fogalmi eszközök.
Frenetikus élmény volt részt venni benne. Máig meghatározó élményem. Ugyanakkor egy teljesen megnyomorított, bizalmatlan és elbutított társadalom készen kapta az ölébe a szabadságot (nekünk nem kellett harcokat vívnunk, nem láttunk tankokat), át is vertek bennünket rendesen: az gazdagodott meg, akinek azelőtt is megvolt a kapcsolati tőkéje, vagy aki korán felismerte a vadkapitalizmusban rejlő lehetőségeket.
Egy rakás jóindulatú, hiszékeny és naiv ember nem vette észre, hogy miközben a demokrácia értékei miatt lángol, kilopják alóla a földet, a megélhetést.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 23:11:44

@tempetőfi: "Frenetikus élmény volt részt venni benne. Máig meghatározó élményem."
Ha tényleg rádlőttek 13 éves korodban, akkor értem hogy miért látsz mindenkiben aki nem ért egyet veled egy mocskos román komcsit.

gyaloghartur 2010.01.01. 23:46:46

Azt hittem a kutyát sem érdekli már.

Délelőtt nem volt megállásom. Átsétáltam a vasúti hídon az I(de) M(inden) P(arasztot) F(elvesznek) cég bejáratáig, ott már nagyon gyülekeztek a "népek". De nem jutottam át a bőrkabátosok záróláncán....
Közben a TvR átalakult forradalmi központtá, vagy mifenévé. Ott szorongtunk mind, a telefonközpontban, az egyszem tévé előtt. Nagy buzgalmamban letépdestem a Ceaut dicsőítő plakátokat a folyosón. Egy begyulladt mérnök kolléga futott utánam: Ragasztod azonnal vissza? Ragasztod azonnal vissza? Persze faképnél hagytam, s a hülyönc képes volt ragasztót kérni a titkárságról. Persze utólag szégyellte, de ő lett vállalkozó, nem én...
Csatlakoztam a "matricások" menetéhez, akkor már a "Néptanács" felé hömpölygött a tömeg. Hurrogva vonult el a milícia épülete előtt, ahol emlékezetem szerint, még a (később lebontott) kapus szobában sem mutatkozott senki. A Főtér előtti zsebkendőnyi parkban letaposta a szocializmus, s Ceau érdemeit hirdető táblát. A Főtéren már állt a bál: sárosra taposták a park füvét, a párbizottság és néptanács ablakaiból iratokat , narancsokat hajigáltak. A város nemrégiben kinevezett első emberét (gyergyói volt az is...sátánadta, akár Szász Jenő!)kirángatták az erkélyre-Ledobjuk-é? Neee...Azér' kapott! Gál Ferenc volt a neve, emlékszik -e rá még valaki? A "nép" rendesen ivott közben.Sorra gyújtották fel a három-számjegyű táblás kocsikat. Hátrább kellett vonulni. A tér másik sarkában a Ceau művek égtek a könyves üzlet előtt.
Visszafelé jövet már állt a bál a milícia előtt is . A tömeg kirángatta, ledőltötte a vaskerítést, s egyenként vezették ki a semmi ellenállást nem tanúsító rendőröket, szekusokat... Közben lassú füst kezdett szivárogni a rendőrség emeleti ablakaiból...
Különösebben, nem voltam kíváncsi az elkövetkezendőkre: én tudtam, hogy csak lincselés következhet. Jogosan: pedig még töredékét sem adták vissza, csak az utolsó évben kiosztott hatósági pofonoknak.
Hazaindultam a családhoz. Késő délután, a feleségemmel megszemléltük városunk nagy nevezetességét, a lángoló milícia épületét. Mivel a cégünk falerakatától, csak a vasúti sínek választották el, valamiféle felelősségérzettől vezérelve betértem ide. A vezérkarral együtt néztük a "Terroristák támadása a Szabad Romám Televízió ellen" című folytatásos kutyakomédiát. Tragédia azoknak lett, kiket meg is lőttek, meg a hozzátartózóiknak.
Közben a cég szolgálatos tűzoltói sorra vezették elé, az izomingre, gatyára vetkőzött milicistákat. Ezek, csak amolyan "Micsimánok" voltak, töltelék legények. A főbb bűnösöket már félig döglötten, vagy egész döglötten áthajították a kórház kerítésén.
Szóval a "micsimánok" kaptak valami tűzoltó anorákot, s lekísérték őket az "alsó állomásra". Életemben ilyen beszart, megalázkodó fajzatot nem láttam. Nagyot buktak röpke 24 óra alatt!
Miért nem lőttek a rendőrök? Valószínűleg a fegyvert elvehették tőlük. De tűzparancsuk ekkor biztos már nem volt. S legfőképpen, nem ismerték a székelyeket, meg a gyűlölet tőkét, mit felhalmoztak....
Bizony, a "bicskás csíkiak" szégyenben maradtak az udvarhelyiekkel, s háromszékiekkel szemben...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.01.02. 00:10:41

@gyaloghartur:
A századvégi történelem sűrűje.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.03. 13:52:14

@gyaloghartur: Gál Ferenc említése kapcsán gugliztam egyet és találtam egy jó kis összefoglalót:
www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/82611/a-mi-kis-forradalmunk

Mindig is röhögtem mikor "Mujé lá Odorheju Szekujeszk!" felkiáltással indultak csatába a csíkiak, aztán meg keresgélték a fogukat, LOL

gyaloghartur 2010.01.03. 14:29:08

@Talon Karrde: Jó az a cikk. Tényleg így zajlott. Az a Nodis őrmester sötét egy alak volt (bőrileg is).Vadászta a piperecikkekkel, csokoládéval csencselgető nőket, s a büntetlenség fejébe orális szexre kényszerítette őket.22-én halottnak tettette magát, így úszta meg a kivégzését. A 90es években még láttam a csíki rendőrség portáján. Kicsin múlott, hogy nem a megyei rendőrség emlékoszlopán örökítetett meg, pld. Cheuchisan Liviu. Oroszhegy zsarnoka társaságában, aki azzal dicsekedett, hogy egy bőrönddel érkezett, de két utánfutó sem lenne elég az ingóságai elszállításához. Végül egy "duba" (furgon) is elég lett a koporsójának.
De azé "nagy mujé" a csíkiaknak, hogy még egy árva szekust se feszítettek ki. Mint említettem, a (mostani prefektúra)"taps-placcán" követelték Pataki ebtársat ( kit a székelykeresztúriak jól meg"jesztettek!"). Eddig terjedt a forradalmi látókörük...

Shulc 2010.01.03. 17:01:25

@gyaloghartur: Szia Artúr!

Hogy vagy? kicsi off, de szeretném megköszönni neked hogy jól kiosztottad a mocskos jobbikos nácikat a nevemben is! Sajnos liberális oldalról mintha úgy látnám, hogy egyre kevesebben mernek kiállni a demokrácia, multikulturális értékek, és a tolerancia mellett. Félnek.
Félnek, mert amíg fekete egyenruhában mászkálhatnak azok, akik szellemi elődjeinek többek között a zsidó és cigány holokausztot is köszönhetjük, itt békesség nem lesz.

Mégegyszer, köszönöm. Reméljük a jobikcsürhe meg eltakorodik végül.

nacikhaza.blogspot.com/

@Talon Karrde: LOL!
süti beállítások módosítása