Nyelvünkben élnek
2009. augusztus 17. írta: tempetőfi

Nyelvünkben élnek

  Gyermekkorom egyik meghatározó élménye, amikor ott szenvedtünk az iskola udvarán „négyszögben”, és a főmilicista valami lehetetlen kevert - román-magyar - nyelven eligazítást tartott a helyes közlekedés szabályairól. Hogy mennyire nehéz helyzetben lehetett a tömbszékely környezetben, jól jelzi, hogy még a családnevét sem volt hajlandó megjegyezni senki, a Circhelan-t (olv.: Csirkélán) nemes egyszerűséggel ferdítették „Csürkeláb”-nak, a székelység románnyelv-tudása azóta is sok adoma forrása - nehéz úgy lojális állampolgárrá válni, hogy román nyelvű földrajz- és történelemkönyvekbe verik az iskolások orrát, ez a hazád, szeresd. (Kívánkozna ide egy "bazmeg", de akkoriban nem bazmegeltünk.)

  Csürkeláb megpróbált magyarul beszélni, a központozást istenes pofonokkal oldotta meg - ezt viszont érteni mindenki értette, ilyen a hatalom nyelve, ütnek, és nem üthetsz vissza.

  Fenenagy demokráciánkban utódai veszélyességi pótlékot kapnak és Google Translate-tal oldják meg a kommunikációt, jelenleg ezen röhög a székelység netező fele.

  A Kovászna megyei csendőrség magyar nyelvű nyitóoldala például ilyen, és ők még korrektek, mert legalább egyértelművé tették, hogy ráengedték a fordítóprogramot az oldalra, oszt' vakulj, paraszt, nálunk a Belügyminisztériumnak úgy mondják, hogy „Közigazgatási Minisztérium és Belsőépítészet”.

  A legtöbb fejtörést egyébként a „structura” menüpont alatt olvasható tevékenységi területek 9. pontja okozta, így hangzik: „végrehajtott harci járőr, hogy elkerüljék a díszítő fa (fa) a téli szünet”. A román eredeti sem könnyű feladvány, kellett gondolkodnom, amíg rájöttem, hogy nem a köztéri karácsonyfák őrzése ily kiemelt harci feladat, hanem a téli ünnepek alkalmából valóban problémát jelentő fenyőfalopások megelőzése. 

  A Hargita megyei csendőrség oldala már szofisztikáltabb, sikerült még a frankofón elkötelezettséget is demonstrálni, ilyen menüpontokat találunk, mint például „Hattaskoeroek.

  Ám amitől még a legszelídebb „legendás hegyi székely” csizmaszárában is röhög a bicska, az az Általános információk menüpont alatt a Hargita Megyei bemutat link alatti tartalom. Kezdjük azzal, hogy Éghajlat a hegy kőzöti depresszió többmint durva, valójában a legdurvab is lakott területek az országban”. (A medence románul „depresiune”.) A történelmi bemutatóból azt is megtudjuk a csíksomlyói búcsúról, hogy: ...az erdélyi református egyház az eszmék, hogy nyertünk, különösen a nyomástartó herceg nyert teret az Udvarhely területén. Csík továbbra is hívők a katolicizmus. 1567 tavaszán, a herceg ellen fordul, a hadsereg a Csíki székely szék, átalakítani őket hatályba. A pünkösd szombatján, élén a Gyergyóalvi pap, ezek ellen, és vereséget szenvedett. Azóta a zarándoklat Pünkösd, akkor is megváltozott az idő - és a tényleges között az erre az eseményre. Rögvest ezt követően, János Zsigmond halála után, székelyek érkeztek éhség küszöböt benyújtására felfújni...”.

   És így tovább. A végét még beidézem: Csak      c   az utóbbi években a század, amikor az építkezést a vasutak, hogy átlépje a területen székelység kezdeni, hogy dolgozzon ki egy lépést egymástól. Ez az időszak követte a viharos időszak az első világháború és a békeszerződések jelek a mai napig a történelem Közép-és Kelet-Európában.”

  Az egyetlen tényleg értelmes szövegrész az egész katyvaszból: „a békeszerződések jelek”.

  Ui.: Miután befejeztem ezt a posztot, olvasom, Albert Álmos háromszéki szenátor „felhívta a figyelmet, hogy a csendőrség honlapján akad egy két helyesírási hiba, de hiszi azt, hogy ezeket korrigálni fogják.”

  Helyesírási hiba, aszongya.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr511313785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2009.08.17. 09:33:19

szlovakiaban meg ilyen szornymutacioja sincs a rendorseg honlapjanak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.08.17. 09:43:37

hát segítsetek nekik rendesen megfogalmazni. ha már ezeket a lapokat olvasnátok magyarul.

mind2 (törölt) 2009.08.17. 09:45:36

@cziffra plachta zasztava: igen, éppen ez jutott eszembe :(
Ott a beszélt nyelvet is tiltják..
Egyébként ahogy hallom, egyre több betelepülő román tanulgatja a magyar nyelvet, mint ahogy házat is sokat vesznek a határ melletti magyar oldalon ....

tempetőfi 2009.08.17. 09:49:33

@cziffra plachta zasztava: Inkább ne legyen, mintsem hogy megoldásként ezt válasszák (megjegyzem, magyar alkalmazottjuk is van, legalább elolvastathatták volna velük). És ez a válasz, @triumphator: nem kérnek a segítségből.

tempetőfi 2009.08.17. 09:54:07

@triumphator: Nem fogalmaztam elég pontosan: eszükbe sem jut segítséget, netán (nyelvi) ellenőrzést kérni, még mindig hatalomként viselkednek, a kommunikáció egyirányú, épp ezért nem tudom azt állítani, hogy "dicséretes a gesztus".

Steve the Great 2009.08.17. 10:55:29

Ahogy nézem, az összes többi nyelvi változatot is ezzel a huszárvágással oldották meg. Viszont így legalább nyelvváltáskor össze is omlik az oldal, amikor 2 google translet-ot akarunk egymásba nyitni.

yda 2009.08.17. 11:00:06

Albert úr Álmos-an olvasta a szöveget.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.08.17. 14:49:15

Elsőre vicces.
Másodjára viszont nagyon nem.
Tudom, tudom, legalább megpróbálták..
Viszont:
"Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes."

picur3ka 2009.08.17. 17:58:01

@tempetőfi:

Irjon mar valami kevesbe lehangolot is.

Egy-ket szofordulaton nevettem, persze.

tempetőfi 2009.08.17. 18:36:04

@picur3ka: Mostanában nemigen vidámkodunk, épp omlik össze Románia, csak az elnökválasztási kampány miatt nem látszik annyira. Van már cigányproblémánk is, Bukarestből jönnek a roma jogvédő szervezetek tüntetni, miközben a kicsimilliomodik tanügyi reformot akarják politikai nyomással keresztülverni, amely törvényből véletlenül kimarad a felekezeti oktatás, és ez megint csak nekünk (a magyar történelmi egyházaknak) rossz. Kies házunk táján épp szétverik a Székely Önkormányzati Nagygyűlést, nem is kell hozzá román segítség, a két megye tanácsosai egymást fikázzák pártalapon, és borítékolni lehet, ki lesz az erősebb kutya.
Keresztapám például a hétvégén erőst kikelt az EU és úgy nagyjából az egész politika ellen, ami - az ő béketűrését ismerve - jól jelzi a közhangulatot (nálam ő a lakmusz, újságot alig olvas, még kevesebbet tévézik, egyszerű mesterember, józan ésszel). Keresztapám utána elment lakodalomba, ahol viszont jól érezte magát, a komákkal iddogáltak egy kicsit, másnap már szikrázott a szemében a huncutság.
Túl fogjuk élni.
De hogy valami vidámmal búcsúzzam: a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt élőben közvetítette az egyik román televíziós hírcsatorna, és azóta a Csíki Hírlap SMS-rovatában az olvasók azon csodálkoznak, hogy a Székelyföld szép. Felülről.

picur3ka 2009.08.18. 12:00:37

@tempetőfi:

Csak nehogy valaki meg jobban szemet vessen ra!

Romania osszeomlik? Na az legalabb valami. En meg nem akarok lovarit tanulni.

AgentUngur 2009.08.18. 15:19:35

Szép gesztus a 6 db román zászló is, meg az, hogy nyomi kis Loganjeikkel kint pózolnak majd minden székely faluban (odaát v. mondjuk a Szilágyságban sehol sem látni őkelméket). Valódi gesztus az lenne, ha minden településen az etnikai összetétel szerint alakulna a rendőri testület, de ezt nyomaiban sem látni.

tempetőfi 2009.08.18. 22:33:12

@picur3ka: Épp ma beszéltem vele messen, hogy valamiért ez nem hír nálunk. És érdekes módon őt ez nem zavarta, engem meg igen.
A nyertes angol nyelvű pályamű magyar "előzményeinek" nyers ősanyagának egy részét egyébként el lehet olvasni itt:
szekely.transindex.ro/?new=1&cikk=416

picur3ka 2009.08.19. 15:14:47

@tempetőfi:

Koszi.

Nem szabad buszkenek lenni semmire, az csuf dolog.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 15:18:18

"nehéz úgy lojális állampolgárrá válni, hogy román nyelvű földrajz- és történelemkönyvekbe verik az iskolások orrát, ez a hazád, szeresd."
Hát "bazmeg", 30+ év alatt kinőhetted volna már ezt a k..rva nagy román- és Románia-ellenességedet.

tempetőfi 2009.12.21. 22:50:38

@Talon Karrde: Szerencséd, hogy kolozsvári programozóként nem kell egyszerű bővített mondatoknál összetettebb információkat megértened. Mert ha ennél bonyolultabb mondatok megértéstől függne a munkád, csupa kudarc lenne az életed.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 22:55:42

@tempetőfi: Még ha ez igaz is lenne, mi köze van ahhoz amit én mondtam neked?
süti beállítások módosítása