A konzervativizmus a trend
2009. december 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A konzervativizmus a trend

  A fenti képen Sonntag községe látható. Az ausztriai Vorarlberg tartományi településen a konzervatív Osztrák Néppárt 83 százalékos győzelmet szerzett a nyári EP-választásokon, ugyanitt a szocdemek öt darab, a szélsőjobb pártok pedig hét szavazatot kaptak. Sonntag és rengeteg más vidéki település példájából erőt meríthet a nemrég mélyponton lévő Osztrák Néppárt, amely most újrafogalmazná saját alapprogramját. Mi a konzervativizmus a 21. században? - teszik fel a kérdést sokfelé, így nálunk is. Érdemes megnézni, merre indul el a jobboldali néppárt nyugati szomszédunkban.

  Két szövetségi választásokon elszenvedett vereség, majd az európai parlamenti választáson elért szerény győzelem után útkeresésbe kezdett az Osztrák Néppárt (ÖVP). A schüsseli korszak után kisebb pártként nagykoalícióba kényszerült Néppárt nincs könnyű helyzetben. Balról a kancellárt adó szocdem nagytestvér, és a balliberális, ellenzéki Zöldek, jobbról pedig a Európában párját ritkítóan népszerű, mintegy 30 százalékos szélsőjobb, a Szabadságpárt (FPÖ) és a Haider-féle Osztrák Jövő Szövetsége (BZÖ) gyalulják a jobboldali néppártot. Mindeközben az osztrák társadalom sincs éppen nyugvóponton.

  Az elmúlt években végleg megszűnt az Ausztriát világháború óta uraló szocdem-néppárt kétpártrendszer, az utóbbi választásokon öt kisebb-nagyobb párt versengett a szavazók kegyeiért. Mivel a tavalyi alkotmánymódosítás eredményeként már ötéves a parlamenti ciklus, a nagykoalíció szélárnyékában lesz ideje új utakat találnia a konzervatívoknak. Josef Pröll, a Néppárt új elnöke, pénzügyminiszter megbízta Fritz Kalteneggert az új pártprogram megalkotásával.

  Utoljára 1995-ben, Wolfgang Schüssel pártelnökké választása idején fogadtak el új pártprogramot, ami még a párttagok között sem különösebben ismert, és maga Schüssel sem foglalkozott különösebben ideológiai kérdésekkel. A Néppárt naponta 50-100 e-mailt kap a program kapcsán párttagoktól, szimpatizánsoktól. A tavaly nyáron alakult, pártbeli Perspektíva Csoportban kezdtek el foglalkozni az új programmal.

Kaltenegger megfejt

  „Hol vannak a gyökereink? Mi mellett állunk ki?” - hangzik most a két legfőbb kérdés. A baloldali, Vörös Béccsel szemben az osztrák konzervatív gondolat eredendően vidéken, az alpesi völgyekben alakult ki. Kaltenegger szerint rövid és tartalmas programot szerkesztenek az újrafogalmazott értékek köré. A keresztényszociális gyökerek, a konzervativizmus, a liberális értékkekel való esetleges szinergiák és az ökoszociális piacgazdaság alkotják az eszmei gondolkodás magvát.

  Kaltenegger és társai öt értékpár mentén dolgozzák ki a programot: 1. Szabadság és felelősség (a polgárok szabad életszervezésének joga) 2. Kitartás és igazságosság (mivel járulsz a közösbe és mit kapsz vissza belőle?) 3. Biztonság és teljesítmény (a rend fenntartása és a teljesített munka megbecsülése) 4. Partnerség és tolerancia (a házasság értékének megtartása, egyúttal a más életformák tolerálása) 5. Szubszidiaritás és együttműködés (mind kisközösségi, mind tartományi és országos, mind európai uniós szinten). Kaltenegger szerint több megfogalmazott érték komoly vitát fog kiváltani, de bátornak kell lenni, hogy ezeket az értékeket akár a társadalmi többséggel szemben, lehetőleg azt meggyőzve is képviseljék.

  Pröll szerint 2012-ig kell megvitatni és megalkotni az új konzervatív pártprogramot. A nagykoalíció jobboldali miniszterei - Claudia Bandion-Ortner kivételével - szakmai bizottságokat fognak vezetni a párton belül, amelyek az új program egyes szakterületeit fogják kidolgozni. A Standard napilap idézi Pröllt, aki szerint 2010-nek az elemzés évének kell lennie, meghallgatásokkal, tanulmányokkal, kutatásokkal. 2011 legyen a koncepció, és 2012 a bemutatkozás éve.

  „Az új programnak életközelinek kell lennie. Az értékeknek újra értékük van, a konzervativizmus a trend, teljes mértékben lendületben van” - mondta Josef Pröll. „Egy olyan korban élünk, amikor sokan tartalmatlannak, alapok nélkülinek tartják a politikát és a pártokat. A Néppárt azonban más, nekünk jó példákkal kell elöl járnunk” - tette hozzá Pröll.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr401583506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.08. 20:55:02

Az osztrák rendszerváltás - bármennyire fáj ez a vérünket fél évszázada szívó kommunista vámpíroknak és balos parvenüknek - komoly fordulat, a felelős, keresztény/magyar/nemzeti értelmiség számára bizony az egyik utolsó, cselekvésre intő jel.

El kell gondolkodni, milyen meghatározó értékek, milyen gazdaságfilozófia, milyen hatalmi struktúra mentén építhető fel újra Magyarország.

S hogy felépíthető-e: a kétségtelenül balos provokációként működtetett, hivatásszerűen a nemzeti közepet támadó heccszervezetek bizony több mint kellemetlen meglepetést okozhatnak a következő választásokon.

S ennek az egyik legfőbb oka, hogy a Fidesz nem adott releváns választ bizonyos kellemetlen kérdésekre.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:04:46

@TaTa86.: most nem ez megy itthon? Ki a faszt érdekelnének a Lipöcsök ha normális kormányzás lenne?

bz249 2009.12.08. 21:07:26

@Várkonyi: ez a világtrend, Albániában (tudja ez az a nép, amelyik demográfiailag kiszorította a szerbeket Koszovóból) pl. már alacsonyabb a termékenység, mint Magyarországon.

De tessék itt van Algéria korfája:

commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramide_Algerie.PNG

fogyik az arab...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:20:44

@Várkonyi:

Daneben.

Az alpesi falvakat jóval kevésbé érintette a fogyasztói agyhalál. Akár az osztrák Vorarlberg, akár a német ekvivalens Bajorország: a válság közepén is piszok jól állnak. Arrafelé ügyeskedés helyett egyszerűen rendesen végzik a dolgokat és - nédda - így mindenki jól jár.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:22:55

@tempefoi:

"a kétségtelenül balos provokációként működtetett"

Ezt fejtsd ki, ne haljak meg már hülyén: ugyan miért a maszop ügynöke a dzsobbik?

Várkonyi 2009.12.08. 21:27:20

@TaTa86.: valóban, csakhogy az individualista társadalmakban sokkal kényelemszeretőbbek az emberek, mivel MEGTEHETIK, mert gazdagok. Ennyi...

@bz249: Így van, viszont egy kollektív társadalomban megvan a lehetőség hogy a központ felhívására az emberek elkezdjenek gyereket csinálni, még akkor is, ha csontszegények. ÁLDOZATVÁLLALÁS, érted? Ez az, ami az individualista társadalmakból teljesen hiányzik. Ott már ha a gyerek miatt 2%-kal rosszabbul élnének, már komolyan megfontolják, hogy kell-e ez nekik...

Tehát: ha egy befolyásos arab (vallási) vezető szaporodásra szólítja fel a bandáját, akkor ott szaporodni fognak, nyugodj meg efelől.

evil overlord (törölt) 2009.12.08. 21:28:52

@bz249: Albániában a TFR 2 fölött van kicsivel (forrástól függően 2.01-2.28), de valóban csökkenő tendenciát mutat.

Várkonyi 2009.12.08. 21:35:16

@Herr SturmLiberator:
Akkor egy atipikus példát hoztál: a katolikus németek egyébként is kollektivistább szemléletűek, mint a protestáns eretnekek (poroszok, szászok). Meg nyílván az is közrejátszik, hogy vidéken erősebb az emberek közti összetartás.
Egyébként mindegy, ez csak kivétel, összarányban mind a németek, mind az osztrákok fogynak, és az arabokkal ellentétben, ők nem fognak áldozatot vállalni...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:40:29

@Várkonyi:

"Így van, viszont egy kollektív társadalomban megvan a lehetőség hogy a központ felhívására az emberek elkezdjenek gyereket csinálni, még akkor is, ha csontszegények."

Bruhahaha, micsoda zsenialitás, micsoda brilliáns überterv... Aha, az okos központ nélkül semmi se megy, bravó. Majd az lesz az, ami vezesse a birkanépet a szebb jövő felé, mert csak az IRÁNYMUTATÓK tudják a tutit. Orwell egy szál se.

Egy faszt.

Miért?

na figyu:

a) a kádári központ is leszólogatott, hogy köll a gyerek, mégis megindult a lefelé trend, szar ügy.

b) ellenben 1945 előtt a szarnak se kellett szólnia senkinek, mégis szaporodott magától a jónép. Miért?

Megsúgom a titkot: lényegében a gyerekeid voltak a nyugdíjad. Sokat kellett szülni, hogy megmaradjon elég, aki támogat öregkorodra. Na ez a bazi nagy ösztönzés apuskám.

Bizony ezért van az USA-ban is átlag 3 gyerek még a fehéreknél is a nagy individulalizmus ellenére is.

bz249 2009.12.08. 21:41:19

@evil overlord: kivéve azokat, amelyek nem

www.igwg.org/pdf09/2009TFR-table.pdf

www.instat.gov.al/

az 1990-es 82.000-ről 33.000 ezerre esett vissza a születesésszám 2007-re és tekintve, hogy egy 3 milliós országról beszélünk ez bizony a magyarnak megfelelő adat.

Zetek 2009.12.08. 21:47:50

@Herr SturmLiberator: Arra utaltam, hogy nevetséges egy 26 százalékos pártot példaként állítani, amelyik képtelen kilépni a nagykoalíció című bohóskodásból. Ezt az ÖVP-t pedig egyszerűen szánalmas.

bz249 2009.12.08. 21:49:33

@Herr SturmLiberator: ennél egyszerűbb a kép SturmLiberator uram. Nem olyan bonyolult állat az ember, kellően sok elég jól követhető módon viselkedik. A kulcs a demográfia kérdésében pedig a női emancipáció.

Ami jelzem nem a nagy jókedvben született, hanem abból a felismerésből, hogy egy adott gazdasági szinten az egykeresős családmodell még a tisztes szegénységet sem tudja garantálni. Vagyis anyjuknak is dolgoznia kell, és ugye minél többet szül, annál kevesebbet dolgozik. Magyarország ezt az állapotot 1960 környékére érte el. Dél-Korea olyan 1980-ra, a Maghreb országok meg most.

Ez Magyarország 1960
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Hungary_pp_1960.png

Ez Dél-Korea 1990
images.nationmaster.com/images/pyramids/ks-1990.png

Ez meg Algéria 2005
commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramide_Algerie.PNG

Szóljon, ha felfedezte a 3 különbséget ;)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:50:50

@Várkonyi:

"a katolikus németek egyébként is kollektivistább szemléletűek, mint a protestáns eretnekek (poroszok, szászok)."

Valóban, a poroszok igazán arról híresek, hogy széthúznak, nem fegyelmezettek és picit se szárnyalják túl kollektivizmusban a kedélyesen októberfesztező bájernokat.

Na det iss janz doll, dicke Lippe, nix 'hinter.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 21:57:40

@bz249:

"az egykeresős családmodell még a tisztes szegénységet sem tudja garantálni."

Na ebben már van igazság, megjegyzem a megoldást a francia szociálpolitikában érdemes keresni. Ott sincs zaftos nyugdíj, tehát jól jön a gyerkőc, ámde brilliáns napközis-ovis ellátás van, hogy dolgozhasson a nő is családi deficitek kényszere nélkül. Van is eredménye, a bevándorlóktól függetlenül is a közeljövőben a csigaevők lesznek a number one nemzet mint legutoljára a napozós királyaik alatt:

en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_France

bz249 2009.12.08. 21:58:18

@Herr SturmLiberator: mondjuk azért a poroszok bizonyos esetben individualisták is tudnak lenni... az Aufträgstaktik olyan embereket igényelt, akik hajlandóak a saját hatáskörükben döntést hozni. Egyébként a jelenlegi munkahelyemen is ezt a szemléletet tapasztalom a(z egyébként bálványimádó katolikus) főnökömtől. Itt a feladat, ez a határidő, ezek az eszközök, oldd meg, ha baj van sikíts!

bz249 2009.12.08. 22:01:42

@Herr SturmLiberator: meg a részmunkaidős foglalkoztatás, az is fontos elem a láncban... egyébként ami igazán riasztó a csigazabálóknál az a házasságon kívül született gyermekek aránya (mé nem megy az eurostat x-( ) mindegy fejből: 62%.

Manyi Béci 2009.12.08. 22:09:04

Hát izé
Nem vagyok képben az aktuális trendekről, de egyszer valami ilyet olvastam erről: elválasztani a búzát az ocsútól, az értékeset a gagyitól, az az igazi konzervativizmus.
:))
Mi, erre képtelen másmilyen arcúak (by tölgy) csak messziről csodáljuk ezt az egészet.
Egyet viszont már tényleg nagyon szeretnék tudni, mert olyan ritkán olvashatunk róla: Kik az igazi konzervatívok?
De tényleg csak az igaziak!
Ami persze a legjobban érdekel: milyen az arcuk nekik?
Magasak azok?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.08. 22:09:17

@Várkonyi: Amit nekem írtál abban egyet értek. De:

"Ott már ha a gyerek miatt 2%-kal rosszabbul élnének, már komolyan megfontolják, hogy kell-e ez nekik..."
Erről szó nincs.
A korreláció oka pont az amit írtál: nagyobb a jólét -> elkényelmesednek az emberek -> nem akarnak gyereket vállalni.
De nem azért mert pénzbe került, hanem mert lusták.
Ennek egyébként a kollektivizmushoz explicit megint csak nincs sok köze. Nagyapámékra senki nem szólt rá, hogy 5 gyereket "csináljanak", pedig Rákosi idejében azért volt kollektivizmus, meg tervgazdálkodás meg minden, ami "kell".

Egyébként szerintem minden gond oka a túl nagy jólét. Űrprogramot kéne indítani, a viszi a lóvét, jó a médiája (szép animációkat lehet hozzá gyártani, aminek persze semmi köze a valódi űrkutatáshoz, de a jónép azt hiszi haladás van, és megéri nélkülözni), és a tudományos eredményeket másol is lehet hasznosítani, tehát hosszútávon még akár meg is éri.
Az a haszna is meglenne, hogy végre leállnánk a jogász/közgazdász/szabadbölcsész/kommunikációszakos gyártással, és inkább a mérnökképzésre feküdnénk rá.

Manyi Béci 2009.12.08. 22:11:55

Most, ahogy így nézem, ennek a Kalteneggernek elég hülye arca van. Mintha beleült volna valamibe.
Igazi konzervatív ez az ember?

Várkonyi 2009.12.08. 22:17:57

@Herr SturmLiberator:
"a) a kádári központ is leszólogatott, hogy köll a gyerek, mégis megindult a lefelé trend, szar ügy."

Az a legcinikusabb, hogy pont a kádárizmus alatt indult mag Magyarországon egyfajta korcs polgárosodás, ha emlékszel még a "kicsi vagy kocsi" nevű dilemmára akkoriból, akkor érted, mire gondolok.

Az hogy néha lagymatagon egy-két népfrontos megmozduláson ejnyebejnyézett egy sort, hogy talán több gyerek kellene, semmit sem számít, mivel gazdaságilag-ideológilag pont az ellentettjére sarkallta az embereket, tehát szavaiban nem volt összhangban a tetteivel. Arról nem is beszélve, hogy a kádárista diktatúra egy gyűlölt diktatúra volt, ergo az embereknek nem volt cseppnyi érdekük sem, hogy a vén fasz elvárásainak engedelmeskedjenek. Bár én arról sem tudok, hogy Kádárnak, a szovjet csicskának annyira fájt volna, hogy kevesebb magyar születik...

"Megsúgom a titkot: lényegében a gyerekeid voltak a nyugdíjad. Sokat kellett szülni, hogy megmaradjon elég, aki támogat öregkorodra. Na ez a bazi nagy ösztönzés apuskám."

Éppen a kollektivista társadalmak jellegzetes jelenségét (általában szegények) írod le...:)

"Bizony ezért van az USA-ban is átlag 3 gyerek még a fehéreknél is a nagy individulalizmus ellenére is."

Ezt kérlek adatold meg valahogy, mert nem hiszem el:
en.wikipedia.org/wiki/File:Uspop.svg
Ez bizony fogyó társadalom, és nem hiszem, hogy a feketék vagy a latínók miatt...
Bár lehet hogy az elmúlt években őrült gyerekcsinálásba kezdtek az amcsi fehérek, de szerintem csak te dobálózol 80-as évekbeli adatokkal...

ami meg a poroszokat illeti: igen, példaértékűek voltak, csak hát ha egy porosznak nem mondják meg mit kell tennie (individualizmus),és sajnos a Führer óta nem mondja meg senki, akkor bizony ő nem teszi... arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 60 év éppen olyan fogyasztói zombit csinált belőlük is, mint bárki másból, és sajnos még a katolikus, életvidám bajorok is így jártak, bár nyílván, néhány tizedszázalékkal talán magasabb ott a születési arány...

evil overlord (törölt) 2009.12.08. 22:22:13

@bz249: Akkor az ENSZ és a CIA World Factbook rossz adatokkal dolgozik. Ezt megerősti, hogy náluk a CBR 15-16 körüli míg az albán forrás szerint 10,5 (ezek után nem csoda, hogy nem találják bin Ladent). Bár az is lehet, hogy az albánok világuralmi terveik miatt meghamisítják a statisztikát :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 22:28:29

@bz249: nézőpont kérdése. A házasságon kívüli gyerek nem a tradicionális kultúrájú muzulmán bevándorlók sportja, ergo jó jele annak, hogy az őshonos francia nemzet is reprodukálja magát, csak hát éppen franciás szeszélyességgel :)

Az eredmény számít.

Várkonyi 2009.12.08. 22:39:34

"De nem azért mert pénzbe került, hanem mert lusták."

Szerintem olyan veszettnagy különbség nincs a kettő között, de mindegy, ezen nem fogunk összeveszni.

"Nagyapámékra senki nem szólt rá, hogy 5 gyereket "csináljanak", pedig Rákosi idejében azért volt kollektivizmus, meg tervgazdálkodás meg minden, ami "kell"."

Hallottál a Ratkó korszakról, kisfiam?
Mit ad az ég, pont a Rákosi-diktatúrát fémjelezte, tehát pont azt az időszakot, amiről beszélsz. Nem tudom, hogy a nagypapád milyen megfontolásból vállalt 5 gyereket, de szerintem nem volt számára akadályozó tényező a hivatalos propaganda: "Nőnek szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!"

Egyébként meg ez működött is, a Rákosi-Ratkó korszakban kiugróan magas volt a születések száma, bizonyítván azt, hogy még egy aljas diktatúra is képes bizonyos dolgokat jól csinálni.

Várkonyi 2009.12.08. 23:01:44

@Herr SturmLiberator: A rendezetlen családi kapcsolatokban való felnövés az adott társadalom kezdődő széthullásának legbiztosabb jele. Most talán még tartják magukat, de az a generáció, amely így nő fel, már tuti sokkal kisebb arányban fog gyereket vállalni.

Ennyit a csigaevők "szeszélyességéről".

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.08. 23:03:10

@Várkonyi:

Na lássuk:

a) A zusa szápporulata

Total fertility rate USA

2.1 children born/woman (2008 est.)[45]

* Hispanics: 3.0
* African Americans: 2.2
* White Americans: 2.0
* Asian and Pacific Islanders: 1.9[48]

cikk: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_United_States

Hát ez nekem nem egy fogyó társadalom képe, bár 3 helyett valóban csak 2 gyerkőc van az individualista protestáns konzumdroid neokónlibber árja cowboyoknál. Mondjuk ez is több, mint nálunk, tehát talán még sincs olyan rohadt nagy köze a kolhoz fétisedhez... inkább bizony az amit bz249-el kikombináltunk, nevezetesen ha "ösztönző" a szociális háló minősége (vagy annak hiánya). Az usa ráadásul nem csóró, de mivel nuku TB, bizony köll a gyerkőc. Gazdagoknál kevesebb, proliknál több kell, de kell, hogy vész esetében eltartson, mert az állam ott nem adóztat szarrá, de nem is tart el.

b) "és sajnos a Führer óta nem mondja meg senki..."

Oh, de persze nem vagy Nátzi von Nyilasfalva egy picit sem :)

c) valami fix mániád, hogy CSAK kollektivista/individualista társadalmakat tudsz látni? Számtalan átmenet és átfedés van, de persze mehetsz Észak Koreába kolhozkodni.

Az viszont stimmel a dzsobbik ajvékolásában, hogy a fogyasztói agymosás erősen közrejátszik a gyerekvállalás kinyiffantásában. Viszont ha ennyire fontos a pénz, akkor bizony ezen keresztül is lehet megfordítani: ne érje meg gyerektelennek maradni ámde ne a gyerekre alapozott szocpol legyen a megélhetés forrása.

A "szociálpolitika" az USA-ban bizony inkább a Horthy rendszerhez áll közel. Dolgozol, vagy megdöglesz. Szülsz utódot, vagy öregként nyomoroghatsz.

És voilá, full IN TOPIC:

Vorarlbergben a születések száma a korrekt konzi politikának hála majnem 8 szálelékkal NŐŐŐŐŐTTTT!!!

www.oe24.at/oesterreich/chronik/Geburtenrate_um_45_Prozent_gestiegen_316008.ece

Nesze neked, megcsinálták szittyakürt, kolhozizmus és felülről leszóló felkent vezérek nélkül is...

Szóval igenis van jó öreg ajropéer megoldás. Igenis lehet tanulni, igenis megéri ilyen cikkeket posztolni.

Übermayer 2009.12.08. 23:37:12

az ÖVP most a siemensstrabagomvporragrana maffia bal vagy jobb fele? ehhez kell a marketing, hogy meg lehessen különböztetni őket az SPÖtől...

Várkonyi 2009.12.08. 23:42:28

@Herr SturmLiberator: "The total fertility rate in the United States estimated for 2008 is 2.1 children per woman,[5] which is roughly the replacement level"

A tendenciákat nézve bizony a fehéreknél a születésszám csökkenni fog, ami részben ez a táblázat is bizonyít:
most 2050-re
Non-Hispanic whites 66% 46%
Hispanic 15% 30%
African Americans 14% 15%
Asian American 5% 9%

persze azért csak részben, mert a bevándorlók száma is nőni fog, node nem annyira, hogy 20%-kal csökkenjena fehérek aránya!
Elhiszem én, hogy rájöttél a nagytuti megoldásra, de még a TB-rendszer hiánya sem lesz elegendő arra, hogy kipótolja a születésszámot. Arról nem is beszélve, hogy 2 gyerekből nem biztos, hogy lesz olyan, aki el fog tartani bárkit is: jobb helyeken 3-4 gyerekből jó, ha egy vállalkozik erre.

Ami az osztrák cikket illeti: értem, most akkor Vorarlbergben a családonkénti 1,4 gyerek helyett 1,512 gyerek lesz. Örülhetsz, mint majom a farkának.

Hát igen, Vorarlberg -ismét-megmutatta a világnak!
:)
Csöppet benéztél valamit...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.08. 23:45:52

@Herr SturmLiberator: "Gazdagoknál kevesebb, proliknál több kell, de kell, hogy vész esetében eltartson, mert az állam ott nem adóztat szarrá, de nem is tart el."
Mondjuk ez az amit kontraszelekciónak szoktunk hívni. És nekem sincs túl sok ötletem (, kolhozon kívül), hogy ezt hogy lehetne kivédeni.
Ha valaki szeretni a munkáját, presztízse van benne, akkor inkább arra fekszik rá. Minek gyerek?
Ellenben egy prolinak nincs mit mutogatnia, csak a kölköket...

"A "szociálpolitika" az USA-ban bizony inkább a Horthy rendszerhez áll közel. Dolgozol, vagy megdöglesz. Szülsz utódot, vagy öregként nyomoroghatsz."
Bizony. Bethlen István for Prime Minister!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.08. 23:50:45

@Várkonyi: Szerintem légy korrekt magadhoz.
Ha az első érvedben a tendenciával érvelsz, 3 centivel alatta nem tanácsos semmibe venned.

1 év alatt 8%-ot javítani ráadásul egy individualista társadalomban, indirekt eszközökkel tényleg mellesleg teljesítmény. Ha OV ezt megcsinálná tapsikolnék örömömben, ha Gyurcsány erre képes lett volna 2010ben rá szavaznék.

Várkonyi 2009.12.09. 00:28:28

@TaTa86.: meglátjuk, ez tényleg kitart-e.
Már nem azért, de csak mert a 8 milliós Ausztriában 1100 gyerekkel több született egyik évben, mint az előzőben, hát az engem nem vág földhöz.
Annál is inkább, mivel hiába nőtt a 360 ezres Vorarlbergben a születésszám 7,6%-kal, amikor a 1,6 milliós Bécsben csak 1,6%-kal...

És még mindig fogynak. Mivel Bécs sokkal jobban számít (csak tízszer annyian laknak ott, mint Vorarlbergben) és ott kissé sok a török, számold ki, hogy az ottani növekedés mennyiben a bevándorlók eredménye...
Ennyit a tendenciákról.

Várkonyi 2009.12.09. 00:56:12

@Várkonyi: helyesbítés: kb. 4x annyian laknak Bécsben, mint Vorarlbergben.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 08:47:31

@Várkonyi:

Apuskám, a cikk és a mondókám Vorarlbergre vonatkozik, mely nem holmi megye, hanem szövetségi tartomány meglehetős önállósággal. A családpolitikában is. És pont ennek a tartománynak a nevezett konzi politikája sikeres, pozitív irányba fejlődik, működik a rendszer. Hiába jössz Béccsel, nem az a cikk tárgya, ráadásul Bécs balos, itt meg az alpesi konziság sikereiről van szó. Bizony megmutatták a világnak, te meg benézted :)

bz249 2009.12.09. 09:40:21

@Herr SturmLiberator: ez a jo a gazdasagi alapu motivaciokban, sokkal egyszerubb es hatekonyabb ezekkel jatszani, mint szogesdrottal meg geppuskaval. Egyebkent azt hiszem a Fidesznek is volt valami olyan terve, hogy a gyerekek az SZJA vagy TB befizeteseinek egy bizonyos reszet atiranyithassak a szuleikhez. Mindenesetre szimpatikus lenne egy ilyen rendszer, ahol direkt visszacsatolas van.

Tehetetlen Dodó 2009.12.09. 10:15:13

Ausztria jó hosszú ország.
És minél keletebbre jössz benne, annál libbancsabb és koszosabb.

Bobkó Csaba 2009.12.09. 12:17:54

@Herr SturmLiberator:

"Ámerikában meg hamarosan az elspanyolodás lesz a bökkenő. "

Igaz. Egyre dühösebb is a sok amerikai egzisztenciájában megrendült volt középosztálybeli a spanyol bankárokra, akik mindenkit jól eladósítottak, meg a Spanyolország-lobbira is, elvégre az USÁ-hoz képest elég kis foltocska a térképen az a Spanyolország, aztán mégis farokként csóválja a kutyát.
Nem lennék most a spanyolok helyében...

Bobkó Csaba 2009.12.09. 13:41:20

@Herr SturmLiberator:

De valakik lába alatt azért csak forrósodik az amerikai talaj. Meg a közel-keleti.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 13:50:08

@Bobkó Csaba:

A közel keleten mintha évtizedek óta parázslana a szomszédi szeretet... nem mondtál újat.

Az Usa-ban meg bizony az új kedvenc téma PC feszegetős téma a hispanic threat, olvass utána. Már az egyetemektől a totál mainstream blogokig is ezen törpölnek:

answers.yahoo.com/question/index?qid=20091123090435AA4FwM8

Bobkó Csaba 2009.12.09. 13:55:22

@Herr SturmLiberator:

a hispanic kultúra olyasmi, aminek gyökerei vannak, ami hosszabb idő alatt elég organikusan alakult ki, van jövője. A WASP kultúra is tartható lett volna, de rég beszüntették önként. A Disney-kultúra jövőtlen.

A közel-keleten nem egészen szomszédsági probléma van. Mellesleg ugyanőkkel nálunk sem.

indus 2009.12.09. 14:03:25

@Herr SturmLiberator:
Budapesti munkahelyem ablakából a tavoli nyugat felé tekintve eszméletlenül örülök az alpesi falvakban aratott konzervativ sikerek miatt.
IGEN ök megmutatták, a 21 században is van szüklátökörüség.
IGEN ök kiáltak az alpesi kersztény hagyományaik értékeik mellet.
IGEN igy tovább fiuk, igy tovább AUSZTRIA!

Már csak azt nem tudom nekünk itt Magyarországon mi a fasz közünk van az ö alpsi konzervativ baszakodásaikhoz.

Ha csak nem az a fö uzenete a cikknek hogy IGEN konzervativizmus RULEZ a 21 szazadban! lásd osztrák mucsaröcsöge,

mert ha igy állunk akkor én mint tözsgyökeres budapesti konzervativ, kiállok a várros évszázados liberális, és multikulturális hagyományaiért és érték mentességért! Ez a budapesti konzervativizmus, akinek nem tetszik vissza mehet tehenet turni vidékre!
JHEE KONZERVATIVNAK LENNI NAGYON JÓ! jHE SZÜKLÁTOKÖRÜNEK LENNI KERESZTÉNY ISTENI JHÓÓÓ!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 14:10:24

@Bobkó Csaba: hát ahogy elnézem Mexikó aktuálpolitikai és kulturális trendjeit, aszondom az se éppen a jövő működőképes modellje, sőt, ugyan miért menekül az usa-ba a sok latino, ha nem azért, mert mégis jobb a dizniwörld?

Gyengus, apuskám, gyengus.

A közel keleten meg az a gond, hogy mind a koránista meg klezmerita tábor hozzád hasonlóan sablonos überideologizátorai mindent megtesznek a helyzet fokozásáért. Ez legyen az ő bajuk meg a te fix mániád.

Én maradnék a Vorarlberg-i minta tanulmányozásánál, kicsit közelebb áll hozzánk és nagyobb haszonnal kecsegtet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 14:15:56

@indus: PONTOSAN ahogy mondod, az a "szűklátókörűség" és "mucsaröcsöge" ami Vorarlbergben van igazán pompás és imádnivaló. Megyek is nyáron megint arrafelé.

Amúgy mit félsz a labacz konzervságtól, ha még a házi nácijuk Haider is kancsó volt? :)

indus 2009.12.09. 14:15:58

@Herr SturmLiberator:
"Én maradnék a Vorarlberg-i minta tanulmányozásánál, kicsit közelebb áll hozzánk és nagyobb haszonnal kecsegtet. "

A pusZták népéhez, a hátrafelé nyilazáshoz, szeRinted ez az alpesi baszkodás egy kicsit is közel áll?

Vagy te ennyire nem vagy konzervativ????,inkább a német mintát követnéd mert akkor azt kell hogy mondjam IDEGEN LELKÜ VAGY!

indus 2009.12.09. 14:18:28

@Herr SturmLiberator: nem félek csak hogy semmi közünk hozzá leszámitva azt hogy körcsösen ragaszkodik valmi multbeli értékhez hagyományhoz, ami már rég elmult!!!!, ezt be kell látni es suttyba dobni a konzervativizmust!!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 14:34:55

@indus:

a) hát a legutóbbi hazai választások tükrében a te hozzáállásod a sutba dobott múlt. Ezt be kéne látnod :)

b) osztrák és német minta meglehetősen közel áll egymáshoz és mintha a magyar történelem során elég sokat vettünk volna át belőle kifejezetten az előnyünkre. Nem is pártolom a jurtaputrifétist, ha ez idegenszívűség, büszkén vállalom. Az a buta Kossuth meg hibbant Széchenyi is nyugati mintájú polgárosodásra gyúrt, ejnye :)

indus 2009.12.09. 14:51:50

IRONIA.
vedd már észre hogy szopatlak! szerinted nekemm nem tök mindegy hogy a te "KONZERVATIVIZMUSOD" a német polgárosodás értékeit tartja követendőnek.
A LÉNYEG, hogy faszság az egész:
a szomszédomnak a kádár kor az etalon és konzervativnak mondja magát, neked a német baszkodás, a 8 kerben a cigány hagyomány és érték divik, s las mind konzervativok vagytok csak nem ugyan azok az értékek , normák amikhez ragaszkodtok.

Vicc, és eljutottunk az interszubjektivitás problémaköréhez ugyhogy amig nem olvasták Mannheim Károlyt addig lehet nem fogsz tudni hozzáfüzni semmit

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.12.09. 14:52:00

@TaTa86.:
Na, azért baromira nem relative a legnagyobb párt. A harmadik helyen áll az FPÖ -- az EUs választásokon is.

A magyarázat meg innen nézve teljesen evidens. Ugyanaz történik itt, mint otthon: Vannak témák, amelyeket az SPÖ ("MSZP") és a ÖVP ("Fidesz") polkorrekt okokból elhallgat, nem foglalkozik velük. Ugyanakkor ezek valós problémák, és a Zemberek érzik ezt, tudják. Mivel az FPÖ (és időnként a BZÖ .. a "majdnem 30%" egyébként a kettőre együtt vonatokozik!) szóvá teszi a problémát (de valós megoldást már nem kínál! Éppúgy, mint a Jobbik!), persze, hogy kapnak szavazatot, olyanoktól is bőven, akik nem vérnácik.

"ahol kolbászból van a kerítés, és a szélsőséges pártok tömegbázisát adó nyomorgó proletariátust is hiába keressük."

Ez pedig valami nosztalgia-elképzelés részedről. Látom, nem ismered Bécset, vagy csak a Mariahilfer Straßét és a Stephansdomot.

Ausztria az elmúlt húsz évben, rohadtul megváltozott, legalább is Bécs, természetesen ez a "változás" ilyen mértékben nem érintett minden alpesi kis falut...

Bobkó Csaba 2009.12.09. 14:58:07

@Herr SturmLiberator:
kultúra és államszervezet nem ugyanaz. Ahogy az L.A. területén garázdálkodó drogbandák léte is csak az USA aktuális szabályozásával függ össze, el fog apadni a létalapja.

Abban semmi ideológia nincs a részemről, hogy a zsidó kulturális modell lényege a megszállás.
Persze nem a kétkezi termelőágazatoké.
Az osztrák hegyi falvak eredeti konzervativizmusa nagyon is életképes modell, de mai jólétük szintén múlandó, szintén az erőforrásbőség következménye. Régen sok munkával tisztes szegénységben élt a tipikus alpesi hegyilakó. Van esély rá, hogy az összeomlás túlélőinek egy része ott visszakapaszkodhat nagyapái életformájába. Az USA területén és Mexikó állami összeomlása, meg mai népessége megritkulása (durván) után is folytatható a hagyományos hispanic kultúra. Valamit nekünk is kezdenünk kell majd magunkkal, már aki életben lesz.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 15:00:28

@indus: de igen. Pláne, hogy

a) a coccológusokkal leginkább telített pártok a legnagyobb csődtömegek és

b) Nevezett tudományág feltalálása előtt is ment a pozitív kultúrimport, jobban mint manapság.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 15:01:38

@Bobkó Csaba: bocs, elfeledtem, hogy te "ITT A VÉG" táblával mászkálsz a placcon.

indus 2009.12.09. 15:07:32

@Bobkó Csaba:

"hogy a zsidó kulturális modell lényege a megszállás."

Mi a fasz??
ez már nem is "szalon zsidózás"

kérlek szépen mi a magyar kulturális modell? (kérlek ne feledd, a puszták népe vagyunk, s nem elnémetesed prolik)

Teller Ede, Neumann János, Szilárd Leó mind a megszállás kulturális modeljét alkalmazta?

S ha már spanyoloknál tartunk:
que te follen por el culo estupedo!

indus 2009.12.09. 15:09:00

@Herr SturmLiberator: ez aztán válasz, érdemben sikerüült visszavágnod!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 15:11:07

@indus: igyexem, igyexem, szerencsére az emberek 98%-a hozzám hasonlóan nem látja a zsenialitásod - hála az égnek :)

indus 2009.12.09. 15:16:34

@Herr SturmLiberator:

10 millió PARASZT országa vagyunk mi!

S valóban egy vagy közülük!

(de hogy még büszke is legyél rá)

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 15:29:18

@Herr SturmLiberator: kinek az érdeke, hogy naponta el lehessen raccsolni: itt vannak a csúnya jasszistáááák?

Kinek az érdeke, hogy létrejöjjön egy egyre népszerűbb párt, melynek valójában egyetlen ellenfele van: a Fidesz?

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 15:46:33

Egyébként az egész hecckampány érdektelen és szánalmas; ha valaki e szürke sivatagban esetleg olvasta Gombrowitztól a Ferdydurkét, tehát hogy miképpen infantilizálja és manipulálja a hatalom a tárasadalmat, esetleg érti, miről beszélek.

Mindez – és ez a tragikus – megakadályozza, hogy komoly emberek komoly feladatokról beszélhessenek. Például az osztrák konzervatív program kapcsán:

a szabadaság kérdése -- adófizető polgárként gondolkodó, önszerveződésre képes polgári rétegre volna szükség minden településen. Persze ehhez az kell, hogy egy tanár ne annyit keressen, mint valami képzetlen tróger.

Kitartás és igazságosság -- mivel járulsz a közösbe és mit kapsz vissza belőle? -- bizony, nem ártana átlátni a befizetett pénzek sorsát. Volt valakinek a kezében a civilizált Magyarország korából származó (1945 előtti) zsebkönyv Budapest évi statisztikai adatairól? Fillérre pontos elszámolás, színvonalas kiadvány a kor adófieztői részére, pengőre kimutatva, mire költöztték a pénzt.

És biza' egy kis többlet is kéne a jól megfizetett középosztálybeliek részéről, egyelőre ez az osztály, tudom, fikció, szóval felelősségvállalás, körök és klubok, véleményformáló és a társadalmi vita szempontjából releváns helyi szervezetek létrehozása.

Az unalmas bolsevik/narodnyik, "jobbik, balik" vita folytatása helyett vkinek kedve ahhoz hogy a többi programpontot is kivesézze vagy ehhez hozzászóljon? Egyrészt nincs több időm másrészt iszonyúan unom az óvodát.

Bobkó Csaba 2009.12.09. 15:47:40

@tempefoi:

hol vannak a rasszisták? Zsidónak lenni nem rasszkérdés, hanem identitáskérdés. Az identitás kulturális termék.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 15:51:06

Aztán, s ez tényleg kéne a szabadsághoz, s ha valamiben, hát nem a Fidesz gyalázásában, hanem ebben kellene sok nagyhangú ember: vissza kell foglalni az országot. Be kell jelenteni területi igényeinket Borsodra vagy a VIII. kerületre. Ha valaki félreértene: nem a cigányoktól, hanem a szegénységtől, a kilátástalanságtól. De valahol bizony fontosnak látnám azt is, hogy falvainkban magyar gyerekek és magyar gazdák nyüzsögjenek; s hogy a nyolcadik kerület ismét arról legyen híres, hogy hajnalban ötgyerekes magyar munkások tömegei indulnak el innen -- dolgozni, ugyanis itt élnek, itt járnak templomba és persze van munkájuk.

indus 2009.12.09. 15:52:02

@Bobkó Csaba:
Innentöl kezdve remélem semmi gond a kulturális sokszinűséggel!

Bobkó Csaba 2009.12.09. 15:52:15

@tempefoi:

Nemrég, pár hónapja volt az "idegenforgalomból élő települések" sikoltozása, amihez most még hozzásikoltott a siófoki polgármester a minap. A kormány megnyírbálta azt a költségvetési juttatást, amellyel minden idegenforgalomból származó egy forint bevételt két forinttal egészített ki. Aztán visonganak, hogy nincs miből fejleszteni.
Erre írtam, hogy helyesen "központi költségvetésből élő települések" a nevük. Könnyű belátni, hogy az állam még elvileg is csak ráfizethet a pilótajátékra (nemcsak erre, az összesre), minél inkább tényleg fejlesztésekbe forgatják az adott települések a pénzt, annál több idegenforgalmi bevételük lesz, annál többnek a dupláját kell "állam"bácsinak (adósságcsinálóbácsinak) kifizetnie...

Egykor az adófizetők tartották fenn az államot, ma az államon csüng mindenki. Amíg nem omlik össze a hitelpénzrendszer, mert Münchausen báró se tartotta magát örökké a hajánál fogva a mocsár felett...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 15:54:17

@tempefoi:

Ezzel a szar logikával kb. ugyanúgy mondhatnám: a gazdasági válságot a Fidesz okozta, hogy megutálják a maszopot és visszasírják a Viktort!

Hát nem.

A Jobbikot eredetileg nagyon is a Fidesz hozta létre, Kövértől Csurkáig ott bábáskodtak a születésekor, Vonát is mintha Orbán maga emelte volna a fő-fő polgári körbe... csak aztán a tanítvány többet akart és mesterei ellen fordult. Volt már ilyen, mintha a Fidesz anno az SZDSZ szárnyai alól önállósította volna magát, nem-e? Az is valami titkos provokáció volt a szadesz megosztására, gonosz madöfös trükk? Vagy csak szimplán létrejött egy új párt saját elképzelésekkel?

Na ugye.

Hát bizony... tudod kinek érdeke a Jobbik erősödése? A Jobbiké. Ahogy a Fidesz erősödése a Fideszé és így tovább. Van itt 8 milla szavazó, csak egymás kárára lehet újraosztani a tortát. Ez van.

A jobbik = mszp bizony gyenge kapánymese. Ha erőlteti a fidox (lásd rosszabbul plakátolunk mint 4 éve című műsor), többet veszít vele, mint amennyit nyer. És ezzel az ország is veszít, mert a jelenlegi kínálatban bizony a dilettáns bal és az elborult biztosnemnyilasok mellett per pill egyedül a Zördögpatásnak van használható csapata a kóceráj rendberakásához. Erre kéne koncentrálni és nem otromba kampánnyal elbaszni...

Bobkó Csaba 2009.12.09. 15:54:51

@tempefoi:
a minap olvasgattam egy magyar hungarista (Szálasi képével díszített) honlapot. Pont ez volt benne...
Persze ettől még mindkettőtöknek igaza van. De akkor mi lesz a globalizációval és a hazánkban ideiglenesen állomásozó karvalytőke profitjával? Hát nem tudjátok, hogy a falu középkori csökevény?

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 15:55:18

@Bobkó Csaba: kezdem elveszíteni a fonalat. A szerintem hecckampányként gerjesztett jobbik/gárda jelenségre megy fegyelmezetten időzített reakcióként a rasszistázás. Hogy jön ide bkik identitása? Én a manipulációra gondolok és a CIGÁNYSÁG részben mesterségesen gerjesztett nyomorának vámszedőiről, akik kormánypozícióban nem tesznek semmit értük, ám felheccelt hangulatban visítani kezdenek hogy jönnek a rasszisták.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 16:05:14

@Herr SturmLiberator: egyrészt nem őriztük együtt a juhokat, én civilizált hangnemben próbálok hozzászólni egy fórumhoz ahol állítólag fehér emberek beszélgetnek a konzervativizmusról, ezért ismételd át amit az illemtankönyvekben olvastál és a sanghaji nagynénikédnek írogass szar logikáról.

Érvnek valami romkocsmában a harmadik fröccs után biztos meggyőző hogy SZAAR AMIT MONDASZ, ám szerintem egy bizonyos IQ fölött... de ezt hagyjuk.

A hócipőm tele van azzal hogy még konzervativizmusról se lehessen beszélgetni proli stílus nélkül.

Másrészt a vita ilyetén alakulása csak aláhúzza és bizonyítja amit leírtam. Egy nyomorult kanyi szót nem képes senki hozzátenni az osztrák konzervatívok programjaihoz, hanem az egyik leszálasiz engem, a másik oldalba rúg, mert le merem írni, milyen olcsó irányokba terelik el a bolsik a közbeszédet. Á dieu, ennek így nem sok értelmét látom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 16:12:39

@tempefoi: (böfögök egy nagyot) Mit hadoválsz? (fingok egyet) Mire gondulsz? (Harákolok) Páranoid vagyol?

indus 2009.12.09. 16:17:05

@tempefoi: szegénykém, nem elég radikáis a többi kommentező társ.
S te még azt hitted itt fehér emberek beszélgetnek.
szegénykém, rossz helyre tévedtél, mi itt mind konzervativ negritok vagyunk, latin amerikából.
fehér emberek, vicces

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 16:24:12

Megvan vkinek a Syberia? Voralbreg a helyszín, fantasztikusan szép grafikák, stb. A játék második felét nem tudtuk megszerezni.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 16:31:03

@indus: József Attila azt mondja Thomas Mannt üdvözölve, hogy végre lát (tartalmi idézet) fehérek között egy európait. A "fehér ember" számomra minőségi elvárást jelent, egymás véleményének kölcsönös tiszteletben tartását és civilizált hangnemet.

És érveket, könyörgöm.

Szakítani kéne az elmúlt fél évszázad szovjet stílusával, és visszatérni a kontinensre, melynek, ha szabad megjegyeznem, a mértani közepén lakunk.

Aztán szintén József érvel így:

... mert európai vagyok
szabad medvék komája én
szabadságtalan sorvadok
verset írok hogy szórakozz...

Ehhez az állapothoz kellene visszatérni.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 16:38:24

@indus: Nem "nem elég radikális". csak azért kicsit fura hogy egy fél mondatban utaltam a balos hecckampányra, s azóta mi minden érdekes s szép dolog történt. Az is különös, hogy franciául elbúcsúzom és kapok egy spanyol blaszfémiát. Szóval, a tiédet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 16:41:17

@tempefoi:

ott a tuti a cikk végén:

"A Néppárt azonban más, nekünk jó példákkal kell elöl járnunk” - tette hozzá Pröll."

JÓ PÉLDÁKKAL.

A másikahibásésállmindemögöttpontcom nem lesz elég. Erre akartam kilyukadni. Vagy vetted, vagy nem.

(köpködöm a szotyit, gyullantom a spanglit)

indus 2009.12.09. 16:45:24

@tempefoi:

csak az a gond hogy nem érted, már megtettem, mult idő, s nem egy felszolítás hogy te tedd meg, igy az hogy a tiédet értelmetlen.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.12.09. 16:53:17

@Herr SturmLiberator: Így van, a jó példa volna a lényeg. Hogy szerveződött a szovjetdúlás előtti Magyarország? Nézzük a kultúrát: a falusi értelmiségi elit (a tanító,a jegyző, a tiszteletes úr) mintát teremtett, magával húzta a települést. A városokban a magas kultúra fogyasztói rétege vonzotta és alakította a "trendet", a viceházmester is kicsípte magát és elment, ha tehette az Operettbe.

A polgári körök lettek (volna?) például egy olyan kezdeményezés, ahol, aminek során tesznek is valakik valamit.

Kevés a kezdeményezés, kevés a jó példa, valóban tenni kellene. Ez igaz, az ellenségkép-keresés helyett is. OK, de egyébiránt épp ez a hangoskodó gittegyletek nagy hendikepje: el tudják mondani, mi NEM jó, ebben sokszor igazuk van.

De hol van mögöttük a szürkeállomány? Egyetlen nyomorult oktatási, kül-vagy belgazdasági, honvédelmi/stratégiai koncepció??

Bobkó Csaba 2009.12.09. 17:40:05

@tempefoi:

az a trend, hogy a nép ezentúl ne felülről lessen el mintákat, hanem a csőcseléktől, nem szovjet modell volt, hanem amerikai, vagy globalista.
A nyugati tömeg"kultúra" tette meg a stricit szerepmodellnek.

Én nem szálasistáztalak, hanem rámutattam az eszmei azonosságra és téged a honvisszafoglalás gondolatáért éppúgy megdicsérlek, minbt a hungaristákat. De jelzem, hogy a világ ezt nem hagyná, ha nem omlana össze jelenlegi rendje. Viszont összeomlik.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 20:53:51

@tempefoi: "hogy hajnalban ötgyerekes magyar munkások tömegei indulnak el innen"
Bőven elég lenne 2-3 gyerek/család, ui. kb. 2.1 gyerek kell, hogy a népességszám állandó legyen (ha a jelenlegi 10 millió fő megmerad, az bőven jó - világszinten is már rég abba kellett volna hagyni a szaporodást). Persze ha az a cél, hogy lenyomjuk a tótokat és oláhokat, akkor hajrá, de ezt a határ túloldalán kellene csinálni :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.09. 20:58:58

@tempefoi: na emmár fájntos gondolatmenet. Amaz bizonyos szürkeállomány lenne bármely párt, vagy pártok, mely(ek) ezeket az alulról jövő jelzéseket komolyan beépíti(k) a munkába/programba és visszaküldi(k) a helyi szintre, hogy müxik vagy nem. És nem azt nézi(k), hogy valamely életképes, vagy annak látszó megoldást a komancs, nátzi, jogvédő vagy zöld ufó dobott be a közösbe.

No itt kezdődik Vorarlberg, hogy van visszacsatolás alulról, amit komolyan vesznek fönt és alapvetően a hagyományok és tapasztalat mentén kialakult pragmatizmus adja a konzervséget a pártoskodás helyett.

Utána nyugodtan töltenek maguknak egy újabb adag savanyúkörtepáleszt.

kill004 2009.12.09. 21:00:03

@tempefoi: Nekem meg van mind a két rész. Tényleg gyönyörű a grafika és a játék is.

Isohunt-on nézz szét, ott fent van. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.10. 14:27:06

amúgy mennyi ideig kerestétek ezt a falut ... pardon ... községet, hogy diadalmasan rámutathassatok?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.10. 15:32:18

@mavo: Néked is ajánlom, hogy kirándulj arrafelé... Voralberg meg a Bregenz nevű "falucska" már jamesbond filmbe is bekerült, mivel ajrópa legnagyobb operafesztiválját is ott rendezik.

Tudod amolyan falusi ünnepség gyanánt :)

A bodeni tó mellett találod, amolyan balatonos kis "pocsolya", szemtelen módon kristály tiszta vízzel, német oldalán Mainau szigetével. Guglizd csak végig :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.10. 16:14:13

@Herr SturmLiberator:
@elGabor:

csak éppen ez nem bregenz (hú, ha ott lett volna 83%, akkor mekkora diadalról lehetett volna beszámolni), hanem sonntag, 2001-es adat szerint 723 lakossal. na jó, legyen most a duplája, az 1446.

metropolisz.

félek, a többi "rengeteg más vidéki település"-en vagy nem volt ilyen csodálatos a győzelem, vagy azok is pont ilyen "nagyok", le merem fogadni, egyéb esetben azok a diadal ékkövei

érdekes, mert amúgy szerepel a szövegben valamiféle eu-választási siker, én speciel arról tudnék a szerző helyében jókat írni, ha már ...

ja, hogy az nem hangzik olyan jól, mint a 83% egy kis faluban.

na mindegy, reakció úgy döntött, ad a demagógiának

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.10. 17:04:01

@mavo: nyilván nem vagy nagyon otthon az osztrák politikai életben, de épp az ilyenek miatt írogatok ilyen érdektelen posztokat.

Sonntag egy apropó, egy tipikus ausztriai kistelepülés, amely az osztrák jobboldali politika bölcsői.

Ausztria egy mondatban összefoglalva: vörös Bécs vs fekete vidék.

Itt az idei EP-választás eredménye településekre lebontva. A karinthiai narancsszín a Haider-párthoz tartozik, amelynek a tartomány a fő bázisa.

de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Euw09.png&filetimestamp=20090615012849

Sonntaghoz hasonló világnézetű településből több száz van Ausztriában.

Az osztrák konzervatív párt megújulása - a szintén vidéki származású Pröll-lel az élen innen indul el, ezekre a gyökerekre (is) visszautalva.

Josef (K.) 2009.12.10. 17:44:50

@rajcsányi.gellért (ergé):

"szorri, fáradt aggyal nem tudok ragzani."

Lola erről is fog írni egy posztot? ;)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.10. 18:58:26

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Sonntaghoz hasonló világnézetű településből több száz van Ausztriában."

Hú, az több százezer választót jelent. Juhé!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.10. 18:59:15

@Josef (K.):

no igen, ha a második bekezdés a Klón blogján jelent volna meg ...

Tehetetlen Dodó 2009.12.10. 18:59:47

Wie der Freitag,so der Sonntag.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.10. 19:08:14

@mavo: nem értem, miről akarsz vitatkozni?

ez a poszt az osztrák konzervatívok útkereséséről szól, akik a tavalyi mélypont (egyébként 2. hely) után idén sorra megnyerték a választásokat egy sokpárti rendszerben.

Sonntag egy tipikus osztrák kistelepülés, ahol nem kérnek sem a baloldali, sem a szélsőjobboldali világmegváltókból, inkább dolgoznak és leszavaznak a konzervatívokra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.10. 19:16:00

@rajcsányi.gellért (ergé):

te magad írtad: "Sonntag egy apropó, egy tipikus ausztriai kistelepülés, amely az osztrák jobboldali politika bölcsői."

nyertek hazai pályán, és?

fogadni merek, hogy pl. salzburgban és/vagy a salzburg-környéki, esetleg az északi nagyobb városokban is sokkal jobban szerepeltek, mint korábban, miért nem arra büszkülsz?

na mindegy.

az utolsó mondatodat meg picit meggondoltabban is leírhattad volna. picit

ha a reakcióból is elkezd majd áradni ugyanaz a konzervatív gőg, mint a konzervatóriumból, asszem keresek más mérsékelt jobboldalinak tekinthető blogot. már ha van olyan. nem kel leírnod, tudom, nem lesz számotokra veszteség.

na pá, mentem haza

Josef (K.) 2009.12.10. 19:27:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

"ahol nem kérnek sem a baloldali, sem a szélsőjobboldali világmegváltókból, inkább dolgoznak és leszavaznak a konzervatívokra."

:)))))))))
Egy "csöppnyi" pátosz.
RG, igazad van, tényleg fáradt vagy.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.10. 19:30:37

@Josef (K.): ebben spec nincs pátosz, csak a helyzet leírása.

@mavo: továbbra sem értem, mivel vitatkozol. a poszt nem az ÖVP nagy sikereiről szól, hanem arról, hogyan próbál megújulni a fiaskó után. ehhez egy példa egy átlagos osztrák falu hagyományosnak mondható világnézete.

Josef (K.) 2009.12.10. 20:38:04

"ebben spec nincs pátosz, csak a helyzet leírása"

:)))
Ez viszont jó poén volt. Tudsz te fáradtan is ironizálni, ha akarsz! ;)
süti beállítások módosítása