Sötétben bújkáló ellenforradalmi összeesküvés
2009. április 02. írta: dobray

Sötétben bújkáló ellenforradalmi összeesküvés

  A magyar konzervativizmus ostromlott várként tekint magára – mondta előadásában Ablonczy Balázs történész a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán, Piliscsabán a Prohászka Műhely Szakkollégium által rendezett konferencián. (A képen Arisztotelész virít, a következő Szent István, a harmadik pedig Aquinói Szent Tamás - a campus szobrai.)

 Novák Attila sajnos nem tudott eljönni, pedig nagyot vitatkoztunk vele a Konzervatóriumon Prohászka Ottokárról. Miután ugyanis a Konzervatórium kitette a konferencia ajánlóját, mindenki – és ebben legkevésbé Novákot kárhoztatom - nekiesett annak, amit nem csak volt pázmányosként vettem zokon. Most miért kell nekünk, konzervatívoknak tökön szúrni magunkat? Az egy dolog, nekem személy szerint Prohászka belefér – elsősorban mint püspök -, mégha egyes nem épp zsidóbarát nézeteivel nem is értek egyet. De mi a frászért kell kicikizni valakiket, akik függetlenül Prohászkáról alkotott véleményünkről, nem tehetnek róla, hogy sok évvel korábban róla nevezték el a szakkoleszt, aminek a diákjaiként épp rendezik a konferenciát? Aztán miért kell nekiesni a rendezvénynek azért, mert napközben van és Piliscsabán? Ok, munkaidő. 26 kilométer a fővárostól (aminek észak-dél „kiterjedése„” 25, kelet-nyugat hossza pedig 29 kilométer), de könyörgöm, ott van az egyetem. És este kijönnétek? Örülnék, ha nem csupán a Konzíliumokat tudnánk a sajátunkénak.  

 Egedy Gergely az angolszász konzervativizmushoz való vonzódása ellenére leszögezte: nem azt kell másolnunk, hanem „magyar kérdésekre magyar válaszokat” kell adnunk, meg kell teremtenünk a magyar konzervativizmust és annak hagyományát. Rámutatott: ehhez sokkal inkább minta lehet a német-olasz kereszénydemokrácia. Nincs egyetemes minta, hiába van Burke nyomán angol karaktere a konzervativizmusnak. Mint mondta, az angoloknál az individuum a lényeg és a szociális dimenzió háttérbe szorul, a kontinensen pedig épp fordítva van. Szerinte a konzervativizmus szükségképpen nemzeti a konkrétra és a lokálisra irányított figyelme, az elvonatkoztatással, az általánosítással szembeni idegenkedése miatt. Kiemelte Nisbet mondását, hogy a konzik számára a történelem nagyon fontos, mivel az a „tapasztalatok összessége”. Megjegyezte, Donoso Cortez spanyol ultramontán reakciós szerint vannak olyan helyzetek, amikor az egyetlen konzervatív megoldás a forradalom (ehhez hasonlót mond egyébként Roger Scruton a Heti Válasz számára adott interjújában).

 Ablonczy Balázs a magyar konzervatív folyóirat-kultúráról beszélt, én mégsem ezt emelném ki, hanem azt, hogy ő  - egyébként velem együtt – szkeptikus a végül békési prófáciának elnevezett jóslatokkal szemben, miszerint a friss konzervatív blogok idővel majd politikailag is artikulálódnak (de hülyén fejeztem most ezt ki). Tegyem hozzá, örülnék ha Békés Mártonnak igaza lenne az ifjúkonzervatív készülődéssel és az életmódbeli jobboldali fordulattal kapcsolatban. Pontosabban, igaza van, csak épp túlértékeli azt. De majd meglátjuk Ez a téma leginkább a Balavány-Reakció-Konzervatórium pengeváltás és az „egy a zászló egy a tábor” politikája  kapcsán merült fel. Mint Ablonczy mondta, a blogolás, a könyv- és cikkírás nem politikai cselekvés, és maximum egy bizonyos értelmiségi közegben van hatása. Továbbá figyelmeztetett, hogy ne becsüljük túl a saját fontosságunkat. Ugyanakkor azt ő sem tagadta, hogy „valami elindult”. A sokszínűséget fontosabbnak tartotta az összezárásnál, de rámutatott a jobboldali tömegmédia megteremtésének veszélyeire is. Mint mondta, vannak, akik már szeretnének látni konzervatív bulvárt is, hogy a saját eszközeivel küzdjünk a baloldal ellen, holott ez olyan volna, mint „a katolikus pornó: senki sem látta még, de mindenki kíváncsi rá”.

  Mindezzel kapcsolatban utalnék a konferencia végére kialakult vitára, amikor a Reakció és a Konzervatórium főszerkesztőivel, Balogh Ákos Gergellyel és Panyi Szabolccsal latolgattuk a párttá alakulás lehetőségét, és úgy tűnt, ugyan vannak, akikben munkálnak ilyen ambíciók, de a többség mégsem így képzeli el pályáját. Ellenben szívesen tetszelegnének valamiféle, az éppen kormányzó jobboldali erőt számonkérő „független értemiségi” szerepben, akik a „kint is vagyok, bent is vagyok” Jászi Oszkár-i, tipikusan SZDSZ-es dilemmájával néznek szembe kibicként, viselt felelősség nélkül.

 Minderre leginkább Schlett István mutatott rá hozzászólásaiban és előadásában is – és most már eltértem az olyan lényegtelen dolgoktól, mint az előadások sorrendje –, aki a „politika méltósága” mellett állt ki, és a Dessewffy-családtól kezdve Asbóth Jánoson, Tisza Istvánon, és a szerinte mai nyugati értelemben vett kereszténydemokrata Szekfű Gyulán át vázolta fel a magyar konzervatív hagyományt. Mint megjegyezte ugyanakkor, annak, aki pártot szervez, a feladata nem a hagyomány értelmezése, hanem a programalkotás. Ennek pedig része az ellenségkép megalkotása is.   

 Hozzátette: volt egyszer egy, a progresszió hagyományáról szóló konferencián, ahol ebbe a kategóriába már beletuszkolták Széchenyit és Tiszát, valamint a nemrég még hivatalosan Horthy-fasiszta Bethlent is – ennek kapcsán óvott a magyar konzervatív hagyomány ehhez hasonló „végtelenre tágításától”. Kiemelte, hogy konzervatívnak lenni nem csupán egy lelkialkat, attitűd, hanem filozófiai beállítódás is.  

 G. Fodor Gábor megismételte az MSZP-kongresszus után, múlt csütörtökön (március 26.) a Magyar Nemzetben írt publicisztikáját a „reformpárti ideológiai kontinuumnak” az evilági paradicsomot jósoló történelemfilozófiát a politika fölé helyező elképzeléseiről, amivel próbálják magyarázni azt, hogy a demokrácia és a haladás védelmében nem engedik a hatalomhoz az ellenzéket (sajnos az MN egy hétnél is nagyobb késéssel pakolja föl a nyomtatott verzió cikkeit a netes archívumba 2002 óta, imigyen széllel szemben pisilve, úgyhogy még nem tudom belinkelni. De valahol itt kellene majd lennie). GFG egyébként Nagy Lajos nyomán „snájdig tigrisként” határozta meg magát, mivel nem vérengezhet. Ezen azt kellet érteni, hogy a tisztelt dékáni hivatalnak a rendezés engedélyéhez kötött feltételének megfelelve nem lehetett politikáról (ezalatt nyilván aktuálpolitikát értettek) beszélni, ami egy, az ezen közéletileg intenzív napokban rendezett, a  konzervativizmusról szóló konferencián azért elég furcsa kitétel – ahogy Horkay-Hörcher Ferenc, a PPKE-BTK Esztétika Tanszékének vezetője, a Heti Válasz főmunkatársa mondta, ez olyan, mintha a szerelemről beszélvén nem ejthetnénk szót a szexről.

 Egy pillanatra még visszatérve GFG-hez, ő kifejezetten kárhoztatta azt a szerinte már-már ideologikus szemléletet, amely szerinte egyes (ifjú)konzervatív gondolkodóknál megjelenik, miszerint az állampártiak szükségszerűen piacellenesek és szocialisták. Szerinte ez a marxizmus-kapitalizmus, állam-piac dichotómia tipikusan progresszivista közelítés, és a konzervatívoknak állampártiaknak kell lenniük olyan értelemben, hogy erős állam nélkül nem lehet kormányozni (most ne menjünk bele az erős állam – elhízott állam megkülönböztetésbe, minthogy ő sem tette ezt meg).

  HHF a magyar konzervativizmus árnyoldalait vázolta fel, ezek pedig a radikalizmus-nacionalizmus, ami mindenképp valami gyanús balos modernista dolog a konzik számára, mégha a Kádár-rendszer alatti elnyomás miatt érthető és logikus is a felszínre törése; a plebejus populizmus, ami egyszerű válaszokat igyekszik adni bonyolult kérdésekre; és a szalonkonzervativizmus, amikor stílussá, modorrá, gesztusokká és szlogenekké degradáljuk a konzervativizmust, imígyen „politikai giccsé” minősítve azt.

 Végül HHF ajánlott egy tesztet arra nézve, miként tudjuk megállapítani, hogy magát konzervatívnak nevező friss ismerősünk tényleg az-e. 1. Az illető legyen következetes antikommunista (habár HHF hansúlyozta, mivel a kommunizmus nem valósult meg, még nem látott igazi kommunistát); 2. ne legyen kirekesztő a gondolkodásmódja, azaz ne legyen antiszemita és keresztényellenes; 3. ne legyen doktríner, ne előre kész receptet akarjon megvalósítani, hanem legyen realista – ami azonban nem jelent értékmentességet (hú, ezt a gyakorlatban hogyan mérjük le?); 4. tápláljon csipetnyi szkepszist az állammal szemben; 5. ismerje a saját politikai hagyományát, mert a lokális cselekvés és lokális válaszok nem jelentik azt, hogy nem kell ismernie a globális konzervatív hagyományt (vagy hagyományokat); 6. és legyen humorérzéke. (Hahó, Lovas és Balavány!)
 
 Ja, és köszönjük egyik kedvenc tanárunk, a francia forradalmat a szívünknek oly kedves vendéista szemszögből tanító Botos „Most már leülök és nem szólok többé” Máté újabb és újabb, igencsak tartalmas és élvezetes hozzászólását, amelyek összesítve tulajdonképpen vehetőek egy plusz előadásnak is. A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetésen egyébként az egyik favorit téma az ökoplitika konzervatív lenyúlása volt, ahol Botos megjegyezte: tragédia, hogy próbálunk fölzárkózni fogyasztásban a rendszerváltás óta ahhoz a nyugathoz, amely egyébként keményen túlfogyaszt, és épp vissza kéne fognia magát e téren, ami az egyéni jogok egy részének korlátozásával is járhat (például légkondik kiszereltetése). Főleg, hogy India és Kína is szeretne úgy fogyasztani, ahogy a nyugat, és ezt már végképp nem bírná el a bolygó.

 A résztvevők túlnyomó többsége kifejezte elégedetlenségét aziránt, hogy az ökohantát kisajátították a ballib csoportosulások, és úgy vélekedtek, az értékmegőrzés tipikusan konzervatív dolog, ergo teljesen belepasszolna az ökopolitika a konzervatív tematikába. Szóba került a püspöki kar témában íródott körlevele is (amely a ökológia kérdést elsősorban erkölcsi problémának fogja föl).

 Sajnos Botos Máté azt nem árulta el, milyen néven kommentel, és a hajtókáján kitűzött vendéista jelvényt is csak a franciáktól tud hozni. Kár. Pedig imigyen hozzásegíthetne minket, hogy - HHF szavaival élve (így érezte magát, amikor meghívták a konferenciára) - a világosra kilépett, korábban „a sötétben bújkáló ellenforradalmi összeesküvés” legyünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr471041065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.04.08. 13:32:09

Kik azok a konzervatívok, és mit akarnak?Ön is hallott már az ún. konzervatív előretörtésről, rémről, fordulatról? Remegnek a térdei a teokráciát követelő konzervatív utánpótlástól? Nem tudja, hogy a konzervatív filozófiát, Oakeshott-ot eszik-e vagy isszá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.02. 12:58:48

"Mint Ablonczy mondta, a blogolás, a könyv- és cikkírás nem politikai cselekvés, és maximum egy bizonyos értelmiségi közegben van hatása. Továbbá figyelmeztetett, hogy ne becsüljük túl a saját fontosságunkat."

Na ja, meg hát Ablonczy enyhén szólva más minőségi kategória, mint az ifjúgárda...

Téglagyári Megálló 2009.04.02. 13:19:23

"És este kijönnétek? Örülnék, ha nem csupán a Konzíliumokat tudnánk a sajátunkénak. "

Hétvége? De az igazi baj a késői hirdetéssel volt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 13:33:05

@Téglagyári Megálló: persze, ez világos... biztos tanulnak belőle a szervezők

@Úlfhéðinn: ??? őszintén szólva ezt a kommentet nem értem.

panyi.szabolcs 2009.04.02. 13:36:40

@Téglagyári Megálló: Mi egy hete hirdettük, a facebook-és iwiw-csoportunknak pedig még előbb.

Téglagyári Megálló 2009.04.02. 13:42:49

@Panyi Szabolcs:

A konzervatóriumot sajnos nem olvasom... beszűkült vagyok, tudom.

Téglagyári Megálló 2009.04.02. 13:45:30

@dszg:

A.Balázs egy színvonalas történész, a Reakció szerzői meg felhevült ifjú skriblerek, szerinte.

Morbus_Hungaricus 2009.04.02. 13:49:28

"vannak, akik már szeretnének látni konzervatív bulvárt is,[...] holott ez olyan volna, mint >>a katolikus pornó: senki sem látta még, de mindenki kíváncsi rá

Morbus_Hungaricus 2009.04.02. 13:51:58

@KurtaBetyár: Na mégegyszer. A megállapítás miszerint

vannak, akik már szeretnének látni konzervatív bulvárt is, hogy a saját eszközeivel küzdjünk a baloldal ellen, holott ez olyan volna, mint „a katolikus pornó: senki sem látta még, de mindenki kíváncsi rá”

az egy baromság. Egy balos mitosz, amit a jobboldal számára találtak ki és ezek be is veszik. Figyelmedbe ajánlanám a német Bild Zeitungot vagy a brit Sun-t.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 13:55:22

Köszi a részletes beszámolót, remek konferencia lehetett, kár, hogy nem tudtam ott lenni, dehát a munkaidő... Minden előadó mondanivalója tetszett, sokkal inkább lényeglátóbbnak és megfontoltabbnak tűntek, mint néhány túlhevült ifjú világmegváltásai.

Az előadóknak üzenném innen: nagyszerű lenne, ha ők is összeállnának egy blogközösséggé, akár saját nevüket is vállalva, és kisebb-nagyobb dolgokról megmondanák a tutit.

Mindennapi olvasmányom lehetne, az biztos :) És sokat tanulhatnánk tőlük. Talán beleférne bokros teendőik mellé.

Az ökopolitika konzervatív felkarolása rulez.

Párttá alakulás nem rulez, sőt: :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 14:02:13

@KurtaBetyár: 1. gondolatban átirányítom a kommentet az előadónak, én csak interpretáltam a szavait.
2. Nem hiszem, hogy bulvárral érdemi mennyiségű szavazót lehet megszólítani, megszerezni. Nekem nem hiányzik egy magyar Sun.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 14:18:16

@ergé: "SÜN. a rendőrség népszerűsítő magazinja."

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.02. 14:25:47

SÜN
Súlyosan Ünneprontó Nácik (személyes tippem)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 14:27:28

@kerub [BB]: :D majd szavazásra bocsátjuk az agyviharon felmerülő ötleteket.

Morbus_Hungaricus 2009.04.02. 14:36:02

@dszg: Szerintem meg érdemi mennyiségű szavazót éppen hogy csak a bulvárral lehet megszólítani, és mint már mondtam, ennek semmi köze a katolikus pornóhoz. A Sun-t közelebbről nem ismerem, de egy "magyar Bild"-re például nagy szükség volna.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 14:54:20

@KurtaBetyár: Én meg a Bildet nem ismerem... de ez ettől kezdve hitvita kettőnk lközt, én ezt hiszem, te azt, úgyhogy valamiképp meg kellene tudnunk, hogy a bulvár alkalmas-e "szavazatvásárlásra" vagy nem. Vmi felmérésből, ilyenek... habár ettől én még idegenkedem tőle.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.02. 15:21:28

@dszg:

"??? őszintén szólva ezt a kommentet nem értem."

@Téglagyári Megálló:

"A.Balázs egy színvonalas történész, a Reakció szerzői meg felhevült ifjú skriblerek, szerinte."

Ha a "szerinte" rám vonatkozik, akkor: mi vagy te, Google translate?
Csak azért, mert kb. annyira volt pontos a "fordításod".
AB-ről tényleg egyáltalán nincs rossz véleményem, de vannak a Reakción, meg a Konzervaton is, akikre nem mondanám, hogy "felhevült skriblerek".
De a "felhevülteket" viszont valóban nem sokra tartom. Szabad, nem?

:>

Fira 2009.04.02. 15:23:40

@KurtaBetyár: Bingo! Egyik jóbarátom tavaly nyáron a KDNP-nél volt szakmai gyakorlaton egy hónapot, mert kommunikációt tanul. Ott többek kzöt azt is megtanulta, hogy minden nap bele kell nézniük a Blikkbe, Borsba, Storyba stb, mert ezek a legolvasottabb lapok az országban, a bulvártól nem elzárkózni kell, hanem épphogy ezek azok, melyen keresztül az embereket el lehet érni.

Téglagyári Megálló 2009.04.02. 15:27:09

@Úlfhéðinn:

Ki mondta, hogy nem szabad? De akkor talán nem is volt olyan pontatlan a fordítás.

Morbus_Hungaricus 2009.04.02. 15:31:06

@dszg: Bizonyára hitvita. Bár nekem inkább evidenciának tűnik, de ugye a hitviták természete már csak ilyen.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 15:36:01

@KurtaBetyár: megcsinálni nem én fogom. Amúgy próbálkozások már voltak, talán a Színes Mai Lap (v. Nap?), aztán ugye ott van a Helyi Téma, ami amolyan félbulvár (bár szerintem unalmas és érdektelen). A belenézés és létrehozás egyébként nem ua.
De számomra kérdés, hogy a konz. (nak nevezett) bulvár hiteles lenne-e (ez most finnyás felvetés, ja.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.02. 15:58:43

@Téglagyári Megálló:

"De akkor talán nem is volt olyan pontatlan a fordítás."

Metafora:

Vincent: Want some bacon?
Jules: No man, I don't eat pork.
Vincent: Are you Jewish?
Jules: Nah, I ain't Jewish, I just don't dig on swine, that's all.
Vincent: Why not?
Jules: Pigs are filthy animals. I don't eat filthy animals.
Vincent: Yeah, but bacon tastes good. Pork chops taste good.
Jules: Hey, sewer rat may taste like pumpkin pie, but I'd never know 'cause I wouldn't eat the filthy motherfucker. Pigs sleep and root in shit. That's a filthy animal. I ain't eatin' nothing that ain't got sense enough to disregard its own feces.
Vincent: How about a dog? Dog eats its own feces.
Jules: I don't eat dog either.
Vincent: Yeah, but do you consider a dog to be a filthy animal?
Jules: I wouldn't go so far as to call a dog filthy, but they're definitely dirty. A dog's got personality. Personality goes a long way.
Vincent: Ah, so by that rationale, if a pig had a better personality, he would cease to be a filthy animal. Is that true?
Jules: Well, we'd have to be talkin' about one charming motherfucking pig. I mean, he'd have to be ten times more charming than that Arnold on Green Acres, you know what I'm saying?

Téglagyári Megálló 2009.04.02. 16:26:57

@Úlfhéðinn:

nézd, nem akarok veled Műfordítás II szemináriumra járni, csak annyit kérdeznék, hogy az iróniával hogy állsz? Mert ha rosszul, akkor nehéz napjaid lesznek még itt.

_andris 2009.04.02. 16:27:21

Kösz a beszámolót, érdekes lehetett a konferencia.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.02. 16:38:31

@Téglagyári Megálló:

"nézd, nem akarok veled Műfordítás II szemináriumra járni, csak annyit kérdeznék, hogy az iróniával hogy állsz?"

Hmmm, a kommentedből úgy tűnik, nem értetted az idézet célját, de ez nem baj, gondoltam, hogy nem sokaknak fog leesni, hogy mit is akartam vele mondani.

Hint: mű-, vagy bármilyen fordításnak ehhez semmi köze, a dolog másról szólt, aki érti az érti. Ha valaki nem érti, az sem baj. ;)

józan' 2009.04.02. 17:11:53

Nem, nem "konzervatív bulvár" kell ide, annak jóformán nem sok értelme lenne. Valami olyan médiára van inkább szükség, amely egy konzervatív, jobboldali értékrendet kommersz formában képes előadni, akár humorosan is, és vonzóvá tehetné őket többek között a 20 alatti korosztály számára is. Kevesebb politikával, több közéleti témával. Mondjuk egy új tévécsatorna lenne erre a legmegfelelőbb...

Kopiás Attila Steve 2009.04.02. 22:54:12

Ezen besírtam: "A résztvevők túlnyomó többsége kifejezte elégedetlenségét aziránt, hogy az ökohantát kisajátították a ballib csoportosulások, és úgy vélekedtek, az értékmegőrzés tipikusan konzervatív dolog, ergo teljesen belepasszolna az ökopolitika a konzervatív tematikába."

Guess what: a konzik definiálnak bárkit, aki ökopolitikai témával mozog azonnal balliberálisnak és aztán meglepődnek rajta, hogy csak ballibek foglalkoznak vele. Jajj, c'mon... Nagyon tetszett a kétpólusú gondolkodás elvetésének gondolata, ez oldja meg azt is. Ugyanis nincsenek kristálytiszta ideológiai sablonokba beillő szervezetek és emberek. A konzik magukról tudják, látják legjobban, mennyire sokszínű az az erkölcsiség, amit magukénak vallanak, pont ugyanilyen minden más csoportosulás is. Még konkrét témákra is nagyon nehéz ráerőszakolni a jobb-bal ellentétet, lásd Gordonka csomagját, ami nem baloldali mert biztos hogy baromira nem könnyebbedik vele az átlagember dolga, de a konzik szerint nem is konzi az is biztos, mert az adók se csökkennek. De itt még lehet értelme 1-1 témánál definiálni, hogy mi a konzi nézőpont, mi az európai értelemben baloldali, mi a tégéemi értelemben baloldali, mi a polgári underground válasza, mit gondolnak a humanisták, mit a jobbik stb. Mi humanisták konkrétan mindig is azt mondtuk magunkról hogy van egy egységes és számunkra koherens eszmerendszerünk, amiből fakadnak nagyon konkrét javaslatok, amit aztán mindenki úgy kategorizál, ahogy akar. Mondok egy példát: számunkra például nagyon fontos a kultúra és az oktatás priorizálása és a kisebbségi kultúrák támogatása. Ebből fakad az ingyenes és magas színvonalú oktatás (baloldalinak szokták mondani), a nemzeti kultúra erősítése pláne, hogy Európában és lassan itthon is elég kisebbséginek számít (kőkemény jobbos téma), a roma önrendelkezés erősítése (liberális topic), a határon túli magyarság önrendelkezésének erősítése (megintcsak jobbos), valamint a kultúrának és művészeteknek a terjesztése (ami ha jól tudom része a konzi értékhalmaznak is). Egy konzekvens álláspontról van szó, aztán annak aspektusait lehet cimkézgetni, de szerintem nagyon alaptalan. Hasonló az öko téma is, csak ott meg az jelenik meg, hogy hasonló célokról más terminus technikusszal beszélünk, hívhatjuk "jó élet"-nek, "mindenki számára elérhető életfeltételnek", "egészséges környezethez való jognak" vagy "nemzeti természeti kincsek nemzeti értékként kezelésének", de csak ott van, hogy bazmeg ha kivágjuk az összes fát, itt pusztulunk mind.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.02. 23:21:37

„a katolikus pornó: senki sem látta még, de mindenki kíváncsi rá”.

Há!

És ménnem kálvinista?! Ej, hát a pápisták, azok.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.04.02. 23:23:19

Meghallgattam volna szívesen Schlett mestert, mert az MPG-ből sosem elég, csak a rossebnek se volt kedve odáig kibumlizni....

Paszternak 2009.04.03. 14:36:49

Dikmáne,

a konferecsijára egy romát se hívtak meg, he? Hát ez diskriminalizsmus.

Pedig he, mik vogymuk azs igázs mádzsár jövő zsálogá, meee zsálogbá tettük mink má a Ferencskével edzsütt a gyüvőnket is, ost hadzsományajinkot is barón konzserváljuk (ost még gordonkán is tudunk jáccsani, ha még nem is próbááátuk), a gádzsók légnádzsobb örömjire.

Üdvözslettel, Isten-házsá-náccsalaaaáááád nevibe,

sebb jöveőőőőt,

Dr. Pasternák Kevin Renátó József
ferológus

Paszternak 2009.04.03. 14:41:36

@kerub [BB]:

muszlimszeksz? katkópornó? prostituantizmus,vagy hogyhíjják?

arccsont 2009.04.05. 11:55:47

Az a nagy gaz, hogy piszkosul le vagyunk maradva a nagyonnagy helyzeti elonnyel rendelkezo komcsik mogott. Lenin ota sikerrel gyakoroljak a szervezkedest es la'zita'st. Gyonyoru gordulekenyseggel kormanyoznak hatalombol - hatalmon kivulrol. Mi meg ragjuk a gittet es ideologizalunk. Le kellene menni lokalba, de az se megy! Pesten egy Fideszes kerulet is ugy nez ki mint egy szemethalom, meg jo, hogy a tobbsege Budan van.
PS: bocs az ekezetek hianya miatt.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.04.08. 08:58:23

@KurtaBetyár: szerintem Ablonczy ennél azért valamivel komolyabb problémára utalt (ha jól értem): ugyanis bár valóban lehet konzervatív pártokat támogató bulvárlapokat kiadni, de ettől még ezek az orgánumok tartalmilag nem lehetnek konzervatívok, éppen bulvárságuk okán...itt a bökkenő, a cél és az eszköz nem vághat egybe (lásd analógia).
süti beállítások módosítása