Képzeld!
2008. május 27. írta: tölgy

Képzeld!

 Képzeld el, nincs Mennyország, sem Pokol, csak az ég van felettünk és az emberek a mának élnek. Képzeld el, nincsenek országok, nincs miért ölni és meghalni, és vallás sincs, mindenki békében él. Képzeld el, nincs tulajdon, sem éhezés. Majd egyszer mind összefogunk és egységesek leszünk. Testvériségben élnek majd az emberek és közösen birtokolják a Földet.


 Képzeld el, John Lennon, aki ezt írta és énekelte, támogatta az IRA-t. És nemcsak szóval, hanem pénzzel is.

 És képzeld el, a Mitrohin dosszié óta tudjuk, hogy Allende orosz kém volt és választási győzelmében szerepe volt a KGB-nek. Képzeld el, a Világ Béketanács, Romesh Chandrával, szintén szovjet pénzen üzemelt, mint sok helyi, főleg a német „békemozgalom”.

 Képzeld el, az amerikai modern művészek egy részét, akik jellemzően kommunisták voltak, a CIA tartotta el, azzal, hogy alapítványokon, múzeumokon keresztül jó áron felvásárolta a képeiket és kapós művészként megfutatta őket.

 Képzeld el, nem csak az létezhet, amit látsz. Meg vannak azok a buta összeesküvéselméletek, hogy háttérben állítólag így és úgy... ehh!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85489347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.05.27. 07:25:14

A második link finoman szólva nem erről szól.

"Whether Lennon provided financial support to the IRA is a bit more complicated. [...] After British troops shot and killed thirteen people in Northern Ireland in 1972 on Bloody Sunday, Lennon wrote and recorded a song, "Luck of the Irish," and sang it at a demonstration in New York. But Yoko Ono recently denied that he ever contributed money to the IRA. Even if he had, it was a lawful act at the time. It wasn't until the British government passed the Prevention of Terrorism Act in 1974 that support for the IRA was criminalized."

is 2008.05.27. 07:54:09

képzeld el, John Lennont összesen 4 n-nel írják!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 07:55:17

Mavo,

Bár Ono elismerni látszik, hogy a támogatást. Mi innen nem fogjuk tudni eldönteni minden kétséget kizáróan. Ha elolvasod végig az írást és a többit is, akkor azt tudni belőlük, hogy nem tudjuk, mert az FBI - MI5 nem hozott nyilvánosságra minden információt.
Azért is ezek a linkek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 08:00:47

A negyediket elvitte a cica :(
vagy a CIA

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.27. 08:10:17

És ha a tényt el is lehet dönteni, az okot akkor sem fogjuk tudni. Lennon meg Lennon. Szó szerint így lenne jó élni:

"Képzeld el, nincs Mennyország, sem Pokol, csak az ég van felettünk és az emberek a mának élnek. Képzeld el, nincsenek országok, nincs miért ölni és meghalni, és vallás sincs, mindenki békében él. Képzeld el, nincs tulajdon, sem éhezés. Majd egyszer mind összefogunk és egységesek leszünk. Testvériségben élnek majd az emberek és közösen birtokolják a Földet."

Kezdjük már el végre.

pipacsaripacspapucs 2008.05.27. 08:11:03

Képzeld el, hogy a Wikipédia rengeteg címszava alatti információt rendszeresen átszerkeszti a CIA.

És így kerek és paradox végül az összeesküvés-elmélet-rendszer...

Edward Nygma 2008.05.27. 08:14:01

Már csak ez maradt ki:
Képzeld el, a világon semmi sem fekete vagy fehér, jó vagy rossz. A helyes szókapcsolat ezen fogalmak között az "és".

Sarkított példa a világháborúból: a sátáni Adolf autópályákat épít vs. a jófiú szöv. bombázók polgári célpontokat szórnak meg szőnyegszerűen.

És most lehet kövezni.

fátum 2008.05.27. 08:14:38

Hát ez van. Az írek kicsit türelmetlenebb népek, mint a magyarok Erdélyben.

Freetibet (törölt) 2008.05.27. 08:18:48

Különben azt sem nagyon nehéz elképzelni, hogy Lennont nem egy fanatikus rajongója gyilkolta le, hanem rajta keresztül valami más szervezet állt a háttérben, a CIA akinek útban volt.
Legutóbb láttam valamelyik dokumentumfilmes csatornán a Hendrixről egy egyórás, egész tűrhető/nézhető összeállítást. Ma már lehet tudni hogy a CIA őt speciell figyeltette (egyes Fekete Párducokat támogató kijelentései miatt), és ha gond van, simán el tették volan láb alól, rajta volt a neve ugyanis egy ilyen listán.
Lennonról lehet már tudni ez ügyben valami biztos információt? Hoztak már nyilvánosságra vele kapcsolatos aktákat?

fátum 2008.05.27. 08:30:18

FreeTibet: szerinted?;-)
Az ilyen infot max. hackerek szedik ki a CIA-ból.
De nem hinném, hogy ártottak volna neki, vagy Hendrixnek. Nem kavartak akkora vihart, sőt, esetenként inkább kiengedték a gőzt. Lázadó fiatalok elmentek koncertre, énekeltek egy jót, aztán szépen, kultúráltan hazamentek, oszt jó napot!

vakablak 2008.05.27. 08:31:33

Ha figyelmesen elolvasod az Allendével kapcsolatos Wikipedia-szócikk vonatkozó bekezdéseit (en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende#Soviet_involvement ahogy belinkelted), sokkal inkább támadhat az az érzésed, hogy a KGB befolyást próbált gyakorolni rá, mintsem az, hogy Allende KGB ügynök, vagy hovatovább "kém" lett volna, ahogy állítod. Hogy pénz folyt, ezt állítja a szócikk, hogy a KGB szerette volna ezt meg azt, ezt is állítja, meg hogy Allendének "KGB aktája" volt, de sem azt, hogy KGB ügynök lett volna, és különösen pedig nem azt, hogy kém.

Ha mindenki, akiről a keletnémet Stasinak, az izraeli Moszadnak, a magyar elhárításnak vagy a CIA-nak aktája volt vagy van, egyben keletnémet, zsidó, magyar vagy amerikai ügynök lenne, na azt képzeld el, hogy az mennyire különös világ lenne.

Továbbá úgy van ez, hogy országok egymás politikusait szokták akarni befolyásolni, és ebben önmagában semmi különös nincs. Az ukrajnai és a szerb demokratizálódást is támogatták pl. az amerikaiak tevőlegesen, pénzzel, felteszem: nem is kevéssel (és nagyon helyesen tették), de dőreség volna emiatt azt képzelegni, hogy mindenki, aki kapott a léből és akivel a pénz átadásakor elbeszélgettek, hogy mire is gondol az adományozó, automatikusan amerikai kémmé vált volna. Nem állítom, hogy a demokratizálódásra adott amerikai pénz és a KGB általi befolyásolási kísérlet Allendére azonos elbírálás alá kellene hogy essen, csak azt, hogy ez alapján, meg amennyi a Wikipédia-szócikkből kiolvasható, nem tűnik megalapozottnak, hogy Allenede szovjet kém lett volna, szemben állításoddal.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 08:46:33

vakablak · vakablak.blog.hu 2008.05.27. 08:31:33

>a KGB befolyást próbált gyakorolni rá, mintsem az, hogy Allende KGB ügynök

Pénzt is adtak neki KGB-tiszten keresztül azért, hogy a megfelelő politikát folytassa. Az ügynök kb. ezt jelenti. Allende nem volt a KGB tisztje, de ügynöke volt. Egyébként Allendével alaposan bevásárolt a szovjet blokk, mert nála dilettánsabb állami vezető kevés volt a modern történelemben.

Freetibet (törölt) 2008.05.27. 08:53:36

fátum: "szépen kultúráltan" - szex, drogok és rock'n'roll, mi?!:)
A Hendrix esetében konkrétan mutatták az aktákat, lévén dokumentumfilm; ezen anyagok tehát róla már kutathatóvá válltak. Ezért kérdeztem.
Jó, különben az mégcsak normális, hogy a titkosszolgálat a nagy tömegekre hatni képes rock-sztárokat figyelteti; kérdés az, hogy bele szólnak-e a történet alakításába... Azért reméljük, hogy olyan gyakran nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 09:06:12

tita,
azért van abban némi pikantéria, hogy valaki kívánja a komplett keresztény Mennyországot, és mellé teszi a vallás eltünését vágyát is.

vakablak 2008.05.27. 09:07:46

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.05.27. 08:46:33 "Pénzt is adtak neki KGB-tiszten keresztül azért, hogy a megfelelő politikát folytassa. Az ügynök kb. ezt jelenti."

Akkot tehát most Ukrajna és Szerbia is tele van amerikai ügynökökkel. Szép.

Én úgy gondolom, hogy tévedsz. Allende pont akkor lett volna KGB-ügynök, ha valóban a KGB által adott instrukciók szerint politizál. Hogy mennyire nem ezt tette, mutatja a szócikk fejezetének utolsó mondata is: "In the KGB’s view, Allende's fundamental error was his unwillingness to use force against his opponents. Without establishing complete control over all the machinery of the State, his hold on power could not be secure." Nem tudhatom, mi volt a valóság, de a fentiekből nekem úgy tűnik, hogy Allende épp hogy nem szovjet típusú államot akart volna kiépíteni. Tehát a KGB által adott aprópénzt elfogadta, de nem lett ügynök. És különösen nem "kém" - micsoda botorság.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:08:43

tölgy, a mennyországban elvileg nincs vallás, mivel Isten közvetlenül látszik.

kanbatu 2008.05.27. 09:11:29

Ezennel ünnepélyesen javaslatot teszek arra, hogy John Lennont röviden 4N jelöléssel illessük írásban, hogy ezzel időt spóroljunk meg, és a fennmaradó időt nemes célok elérésére fordítsuk. Remélem, nem késtem még el ezzel a javaslattal, annak ellenére, hogy a XXI. század már tart egy ideje.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.27. 09:12:16

Elkeserítő, hogy mennyire félreértettétek az írást sokan... A lényeg annyi, hogy azért mert világbékéről énekelsz, lehet hogy otthon az asszonynak a tévé előtt népírtást emlegetsz, netán 1%-os adód megy az irának (1 N-nel!!). Az összes többi is érdekes, meg minden, de speciel én ilyen mélységekig nem akarok elmerülni, mert nehéz megtalálni a határt összeesküvéselmélet és összeesküvéselmélet között.

Image that i donate IRA,
because i dont like ETA,
HAHA. HAHA. HAHA. HAHA.

...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:13:19

vakablak · vakablak.blog.hu 2008.05.27. 09:07:46

>Allende épp hogy nem szovjet típusú államot akart volna kiépíteni

Azt nem tudom, mit akart kiépíteni - tevékenységéből ítélve azt sem tudta, fiú-e vagy lány.

>Akkor lett volna KGB-ügynök, ha valóban a KGB által adott instrukciók szerint politizál

Rossz ügynök volt :)) De tényleg, csak azért kötöttem bele ebbe a fogalomhasználatba, hogy tudatosítsam: az ügynök nagyon keveset is jelenthet, azt, hogy a szolgálat valakivel kapcsolatot tart és az illető szolgálja a szolgálat céljait. (Az ügynök nem alattvaló, nem a szervezet része, és általában nemigen parancsolnak neki - ritka az igazán alkalmas és engedelmes ügynök.) Tág értelemben a béketábort szolgálva Allende ezt megtette. Mondjuk elismerem, hogy ez kicsit szőrszálhasogatás, de azért nem árt emlékezni erre, amikor pl. ügynökügyek merülnek fel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 09:14:49

harcos,

a Mennyországban ég sincs, márpedig Lennon említi, ezért mégiscsak valami földi paradicsomról szól. Esetleg Jézus Királyságáról szóló dalt énekelne? És általában félreértjük?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:24:23

Igaz... az ég-faktorral nem számoltam. De lehet, hogy az ég csak a rímkényszer miatt került a dalba, aminek valószínűségét növeli az angol nyelv viszonylagos rímszegénysége.

"azta" 2008.05.27. 09:29:02

"vakablak: Én úgy gondolom, hogy tévedsz."
Allende valószínűleg nem volt kém, viszont nagy seggnyalója volt a szovjeteknek. azok meg jól kib..tak vele.
kért egy csomó lóvét, mikor tökig eladósodott az ország, oszt az elvtársak nem adtak. akkor kért fegyvereket, mert már nagy volt az országban a zsezsgés - a szovjetek el is indítottak egy hajónyit, de aztán a kihelyezett kémük szólt nekik, hogy nemá' itt mingyá' puccs van, oszt akkor a zimperijalistáké lesz mind - át is irányították más országokba a cuccot. ennyi kb.
ja! úgy tartják, Pinochet volt az utolsó aki hivatalosan is puccsistává vált...

(Lennon - IRA : kb érteném is miért...)

nemecsek ernő áruló 2008.05.27. 09:33:25

tölgy:
Nem akarlak elkeseríteni, de mennyország nem csak a keresztényeknél van!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:39:02

"azta" 2008.05.27. 09:29:02

Pinochet puccsa is érdekes történet, ugyanis tulajdonképpen egy félig-meddig legális puccs volt.

gaucho.magiar 2008.05.27. 09:46:59

harcos!
allende-vel kapcsolatosan eddig csak egyetlen dolog biztos. méghozzá, hogy a cia (publikált dokumentumok) buktatta meg. és attól, hogy valaki be akarta szervezni, nem válik ügynökké automatikusan. más kérdés, hogy miért szovjet ügynök azonnal az, aki dél-amerikában baloldali?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 09:48:49

GerzSonka,
nem keserítesz el.
Ez a leírás azonban leginkább arra hasonlít, és hogy a Földre helyezi, elég elterjedt a keresztény eretnekeknél.
Az nem _valószínű_, hogy egy ír katolikus mélyen követte a maori vagy más Mennyország elképzeléseket. Mint ahogyan Marx kommunizmusa is jobban hasonlít az európai (keresztény-zsidó) vallási hagyományra, mint a polinézre.
(Izajás/Ézsajás 11.)

Drömögödömötör 2008.05.27. 09:48:55

Ez mind semi Rúzsa Magdi a
Magyar Fokos a Szabad Vajdaségért,
Győzike meg a
FREE SALGÓTARJÁN
mozgalmat támogatja mind zenével mind pénzzal ...
Azért a WIKI-re hívatkozni mint megbízható hír forrás nem kéne . Csak az nem turkál benne aki nem akar

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:51:02

csak arra utaltam, hogy ami Allendével történt (kapcsolatot tartott egy szolgálattal, és pénzt is kapott tőle, valamint szolgálta az érdekeit) kimeríti az "ügynök" fogalmát. Ezt értjük ügynökön, nem James Bondot. (Ő amúgy is tiszt, nem szimpla ügynök). Allende nem azért szovjet ügynök, mert dél-amerikai baloldali (bár szerintem az idióta pontosabb kifejezés volt rá, mint a baloldali), hanem mert KGB-tiszt fizette és próbálta instruálni. De tényleg nem ez a fogalmi kérdés a lényeg vele kapcsolatban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.27. 09:52:45

Lennon és Jézus kapcsolata?

"Népszerűbbek vagyunk Jézusnál" - mondta egy amerikai tévéműsorban a Beatles tagjaként a hatvanas években, jó nagy botrány is lett belőle :) Az lenne ma is.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 09:54:04

Dörmögő,
nem a Wikiben kell bízni, hanem a forrásokban, amikből a Wiki-cikkek merítenek és amire utalnak is. Hagyjuk a trendi antiwikizmust (aminek a magyar wikipédiát nézve azért persze van némi alapja)

Drömögödömötör 2008.05.27. 09:54:40

ergé

valószinüleg igaza is volt és ma is igaza lenne a népszerűséggel kapcsolatban

gaucho.magiar 2008.05.27. 09:55:36

és szerinted tényleg tény, hogy pénzt fogadott el?
másfelől "Pinochet puccsa is érdekes történet, ugyanis tulajdonképpen egy félig-meddig legális puccs volt." - mennyiben legális egy másik állam beavatkozásával puccsot végrehajtani? (archives.cnn.com/2000/WORLD/americas/09/19/us.cia.chile.ap/)

tónibácsi 2008.05.27. 10:02:07

Nem-nem kedves tölgy, az a korszak amiről Lennon énekelt még előttünk van. A világbéke, és annak megteremtőjének, az Antikrisztusnak a korszaka:

....és adaték néki hatalom minden nemzetségen, nyelven és népen.
Annakokáért imádják õt a földnek minden lakosai,...

(Jel. 13, 7-8)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.05.27. 10:03:29

gaucho,

ld. a legfelsőbb bíróság máj. 26-i határozatát, a képviselőház aug. 22-i határozatát, és a korábbi pártközi egyezményt (amit most nem tudtam előbányászni). Azért mondom, hogy félig, mert jogilag nem volt legális, viszont választott képviseleti szervek is áldásukat adták rá. Egy egyre jobban megőrülő zsarnok megállításáról volt szó. Más kérdés, hogy Pinochet következett, aki felfüggesztette a demokratikus berendezkedést.

Jack Napier · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.05.27. 10:10:23

Dömötör:
"valószinüleg igaza is volt és ma is igaza lenne a népszerűséggel kapcsolatban"

Mond neked valamit az a név, hogy Mohamed Monir? :D ögyiptomi csóka, zenéjét és nevét egész észak-afrikában hallgatják, de népszerű a többi arab országban is.

Lefogadom, hogyha ugyanezt előadnám egy tibeti parasztnak, hogy hejhó John Lennon, vágod? Akkor hülyén nézne rám, hogy WTF? De Jézus nevét nagy valószínűséggel ismerné. Úgyhogy cinizmusod pöppet alaptalan sztm... :(

gaucho.magiar 2008.05.27. 10:17:05

harcos! érdekes amit írsz, ezekben el kell, hogy mélyedjek. pinochet nem felfüggesztette a demokratikus berendezkedést, hanem diktatúrát vezetett be (azt bevezetni szokták?).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.05.27. 10:35:08

Mindenben (eltekintve a szórendtől:) egyetértek a szerzővel:

"Mi innen nem fogjuk tudni eldönteni minden kétséget kizáróan"


...de akkor meg mivégre ez a poszt...?

Guild 2008.05.27. 10:38:50

Képzeld el a nyugatnémet náci mozgalmakat a Stasi támogatta.

vakablak 2008.05.27. 10:55:18

@Gorgiasz - kinézem a Stasiból, de csak a pontosság és az érdekesség végett, valami hivatkozást tudsz mondani?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.05.27. 10:58:55

Gorgiasz, ma is támogatja

de ez annyira ultraszuperszupertitkos, hogy még a wikin sincs fenn!
:D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.27. 11:13:47

1 egész jó könyv a sok blabla mellett az összeesküvésekről:
Bröckers, Mathias: Összeesküvések, összeesküvés-elméletek és szeptember 11. titkai
Piliscsaba : Kétezeregy K., 2004. 363 p.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.27. 11:16:14

amúgy fincsi verzója a témának a mostanában futó Tűzvonalban c. hétfői mtv-s krimisorozat: épp egy "Rózsahegyi paktum" (!) dossziéjára vadásznak a rendőrök vs. titkosszolgák :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.27. 11:17:25

Hanni: ha "minden kétséget kizáróan" vágná a témát Tölgy, akkor nem posztot írna, hanem kinyilatkoztatna :P

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.27. 11:27:32

degeljek meg, de soha sem értettem a hisztit lennon körül, se pro, se kontra.
szerintem unalmas figura volt, szar zenével és szirupos szövegekkel.
legnagyobb követője bono - ír párhuzam?

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.27. 11:32:46

Tölgy, Lennonon nem lehet eligazodni. Nem mérhető normális emberi mércével, állítom, hogy nagy lelke, érzékenysége, buddhizmushoz való vonzódása mellett személyiségzavaros volt, aki nem volt tisztában saját magával. Kereste a helyét de nem találta. Még az erőszakos halál is belé volt kódolva szerintem, imádták de nem értették. Jokóval való kapcsolata csak ártott neki, megvezette az a nő akkor és úgy, ahogy csak akarta. Bármit tett és gondolt, nálam minden belefér a szétesett személyiségébe.

Nem lehet egy-egy cselekedetét, egy-egy dalát kiemelni az egészből és elemezgetni. Nem arról szól az ember.

fátum 2008.05.27. 11:41:01

Ha jól értem John Lennon még abban az időben támogatta az IRA-t, amikor még legális volt. Akkor meg kinek mi baja vele?

fátum 2008.05.27. 11:49:29

Bono egyébként kifejezetten IRA ellenes megnyílvánulásairól ismert. Persze lehet, hogy ez is csak álca.:-)

irrelevant 2008.05.27. 11:52:41

bs395, ismersz te dalokat Lennontól az Imagine-en kívül? Mondjuk a Beatles-es korszakából? Kétlem, mert akkor nem írnál ilyeneket...

tita, sehol sem olvastam még, hogy Lennon érdeklődött volna a buddhizmus iránt. 1967-ben a Beatles Indiában járt, ahol a hinduizmussal kezdtek megismerkedni, Lennonnak is volt egy ilyen korszaka, de aztán ejtette az egészet. George Harrison volt az a négy közül, aki élete végéig kitartott a hinduizmus mellett.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.27. 12:05:23

Lennon valamikor megérdemelne egy bővebb kifejtést is, abban igaza van Titának, hogy "nem lehet egy-egy cselekedetét, egy-egy dalát kiemelni az egészből és elemezgetni. Nem arról szól az ember."

Lennon rengeteg negatív és poitív tulajdonsággal rendelkezett, de azt, hogy rendkívüli és nagy hatású személyiség volt, szerintem nem lehet elvitatni.

Az Imagine számomra nem elsősorban a rousseau-i, avagy balos, a hetvenes években azért eléggé idejétmúlt idealizmus himnuszát jelenti: nekem ez egy gyerekkorom óta ismert dallam, amikor még nem is tudtam, miről énekel a bácsi. De maga a zene számomra gyerekkori, idilli képeket idéz vissza, nem is bírom meghatottság nélkül végignézni... :)

Ezt nem tudja felülírni a felnőttkorban szerzett tudás és tapasztalat.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.27. 12:10:39

Ötvös Péter,
igazad van, ámbár azt a hinduizmust igencsak idézőjelbe kell tenni. Annyira, hogy az már nem is hinduizmus.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.27. 12:10:40

Ötvöspéter, úgy tudom Yoko Ono ismertette meg őt a zen buddhizmussal. Nem arra gondoltam, hogy jártak Indiában.

CrL 2008.05.27. 12:15:57

oh tölgy, meg sem állunk 1000ig ;P

irrelevant 2008.05.27. 12:16:03

Lennon egyébként, hogy úgy mondjam, politikailag inkompetens volt, havonta váltogatta a politikai identitását, úgyhogy nem is érdemes a nézetein rugózni, pláne nem minősítgetni őt és zenéjét ez alapján.

Jól jellemzi a fejében uralkodott katyvaszt az, hogy ír őseire való tekintettel a nacionalista IRA-t is támogatta, de volt ő 1968 elején maoista is, de amikor a diáklázadások komolyra fordultak tavasszal-nyáron, akkor megtagadta korábbi nézeteit. Ennek pontos lenyomata a Revolution című dal fejlődése, amit a párizsi események ihlettek. A dal első, lassabb, "Revolution 1" néven ismért változatában a következő sorok szerepelnek:

"We all want to change the world
But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out - in"

Lennon nem tudta eldönteni, hogy támogatja-e a diákokat, innen a kétértelmű "out-in" befejezés. A dal későbbi, gyorsabb, "Revolution*" című változatában már csak az "out"-ot énekli.

Röviden: nem kell még őt is politikai szemüvegen át nézni, főleg nem majd' 30 év távlatából. Van értelme? Nem sok. Úgyhogy a cikket rosszindulatúnak nyilvánítom.

irrelevant 2008.05.27. 12:18:05

Loxon: igazad van, az inkább a nyugaton divatos Krisna-tudat volt, nem hinduizmus.

tita: erről még nem hallottam... Köszi, majd utánanézek :)

irrelevant 2008.05.27. 12:20:23

A napszemüveges jótétlélek köcsögöt, akinek a nevét inkább le sem írom, mert four letter word, aljasság egy lapon emlegetni Lennonnal.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.05.27. 12:20:31

Én is köszönöm, ha utánanézel, Péter:) Ha jól emlékszem, Yoko zen buddhista volt. Nehéz lett volna Lennonnak távol maradni a buddhizmustól, ha így volt:)

fátum 2008.05.27. 12:28:24

otvospeter: That's your problem.:-)

irrelevant 2008.05.27. 12:33:17

Ennyit találtam:

In an interview Lennon and Yoko gave to Playboy, published in the January 1981 issue, Lennon said: ". . . this whole religion business suffers from the 'Onward, Christian Soldiers' bit. There's too much talk about soldiers and marching and converting. I'm not pushing Buddhism, because I'm no more a Buddhist than I am a Christian; but there's one thing I admire about the religion: There's no proselytizing."

fátum 2008.05.27. 12:46:10

Bocsi, jól értem, hogy "nem vagyok jobban buddhista, mint amennyire keresztény"? Akkor talán egyik se? Vagy csak egy kicsit. Csak ismerkedett vele, mert kíváncsi volt az emberek gondolkodásmódjára. Csak szimpi volt neki, mert nem térít. Nincs a vallásban olyan, hogy Buddha katonája.:-)
Sajnos ez már egy poszthumusz cikk volt.:-(

tewton 2008.05.27. 12:46:12

"There's no proselytizing."
pfff mr. Lennon.
De akkor Ön se hirdessen ilyen hippimenyországot, mint a dalocskájában. pláne ne eladott lemezek millióin :)


Lennon mint egy gagyi szabadkőműves?

"A szabadkőművesség nemzetközi szerveződés, de nem úgy, mint a katolikus egyház. Itt nincs Vatikán, nincs olyan szervezeti egység, amely megmondja a többinek, hogy mit csináljanak. És ezzel cáfolunk mindenféle összeesküvés-elméletet ... Az angolszász vonulatban kötelező az istenhit, nálunk viszont mindenkinek joga a lelkiismereti szabadság."

index.hu/politika/belfold/szabkomu05/

irrelevant 2008.05.27. 12:49:17

Valóban, a szöveg többféleképpen értelmezhető... :)

CrL 2008.05.27. 12:50:26

azért azt megnéztem volna ha JL és YO LSD-t rejt Nixon teájába. Lesz majd erről egy dokufilm, ahol JL szétszívva fejtegeti Yokonak hogyan lehetne Nixont megőríteni és mivel, a filmet egyelőre visszatartják mert az özvegy perel a jogok miatt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.27. 12:54:48

a szabadkőművesek mind ufók, csak az emberiség még nem értett meg az igazság teljes kibontására...

tewton 2008.05.27. 12:58:36

fátum,
ez az interjú-részlet azért elég homályos kakukkolás, mint amikor az ember ébredés után még kicsit tompa. Az 'Onward, Christian Soldiers' egy viktoriánus angol himnusz, birodalmi lendülettel. Helyén kell kezelni: de ha Lennon eleve ilyen se-hús-se-hal, akkor mi a baja vele? Lehet, hogy a kung-fut is keresztény szerzetesek találták ki? Vagy inkább mégiscsak zen / csan-buddhista shaolin szerzetesek?
Orientalisták! segítség!

mr. pharmacist1 2008.05.27. 13:09:58

kedves tölgy,

ezúton is köszönöm, hogy illő kontextusba helyezte a világ leggyomorforgatóbb dalát.

ö zsurnálhiró iz szamtin tu bí!

fátum 2008.05.27. 13:31:25

Tudtommal a kung-fut Bódhidharmának (remélem jól írtam, ha nem bocsi) tulajdonítják (a zennel együtt), aki a kínai szerzetesek számára fejlesztette ki, mivel fizikailag nagyon gyenge állapotban voltak. De a párhuzamot nem igazán értem. A keresztény hittérítést (pár millió bennszülött áldozat a világ minden táján) akarod összevetni a shaolin szerzetesek kungfujával, vagy mi?

tewton 2008.05.27. 13:51:31

fátum,
én a "buddha katonáira" akartam viccesen utalni. A zen pl. a szamurájok vallása is, a bushido egyik forrása. A harcművészet mint olyan is sokkal inkább keleti dolog, ottani háttérrel. Ennyit a "katona" részéről: Lennon aligha tudta, miről beszél, csak asszociált. Hittérítés: volt buddhista is belőle, a vallások ált. ilyenek. Millió bennszülött áldozat? ezt nehéz komolyan venni.

irrelevant 2008.05.27. 13:54:56

A milliónyi bennszülött áldozat tényvalóság, úgyhogy érdemes komolyan venni. De nem csak bennszülöttek estek áldozatul. "Öljétek meg mindet, majd Isten megismeri az övéit", ugye.

De ne kanyarodjunk el ebbe az irányba :)

tewton 2008.05.27. 14:04:29

otvospeter,
az "áldozat" fogalmát nem ártana pontosítani. De inkább hagyjuk.
"Öljétek meg mindet, majd Isten megismeri az övéit", ugye -- ott bizony a saját csapatba tartozókat is legyilkolták. Ilyenek ezek a régi nyugateurópai háborúk. De ennek valahogy nemigen van köze a bennszülöttekhez (ha jól értem a sugalmazásodat). Megadhattad volna a referenciát erre a mondásra, nehogy valami TWA-ivadék hivatalos egyházi álláspontnak gondolja :)

tewton 2008.05.27. 14:05:32

de tényleg hagyjuk, mert ez az elkanyarodás jobb sorsra érdemes energiákat vonna el mindannyiunktól :)

fátum 2008.05.27. 14:09:46

tewton: Én egy ámerikai tudós becsléséről hallottam, ami csak! közép-amerikában 20 millió áldozatról szólt. Ha nem akarod, ne vedd komolyan. Persze ebben benne vannak a gyarmatosítás áldozatai is, de Diego de Landa majákkal kapcsolatos működése tudtommal abszolút vallásalapú volt. Korabeli krónikák szólnak az autodafékról (mint az európai boszorkányüldözésekről, a "szent" inkvizíció egyéb tevékenységéről), könyvégetésekről, amivel a maják egész történelmét, tudását szinte teljesen megsemmisítették. Ezt nehéz tagadni.

fátum 2008.05.27. 14:31:50

Ezt csak azért írtam le, mert szerintem nem lehet egy 'ezt nehéz komolyan venni'-vel elintézni. De tényleg nem akarok ebből vitát kezdeni, aki nem akarja, ne higgye el.

tewton 2008.05.27. 16:56:38

fátum:
az "áldozat" fogalmát nem ártana pontosítani.
Kik és hogyan és miért?
Mert amit mondasz, az így azért úgy néz ki, mintha a kereszténység tömeggyilkosságról szólna. Pláne ha a gyarmatosítók bűneit is az egyházon kéred számon.

fátum 2008.05.27. 18:42:42

Nem. Én ezt egy szóval sem mondtam. Ne akarj olyasmit nekem tulajdonítani, amit te találtál ki. Inkább úgy néz ki, hogy a kereszt nevében tömeggyilkosságokat követtek el. Azt, hogy a kereszténység miről szól, azt maguk a keresztények sem tudják, legfeljebb hisznek valamit, valamiben, ki-ki vérmérséklete szerint.
II. János Pál egyébként már bocsánatot kért ezekért a bűnökért (zsidóüldözések, keresztesháborúk, észak-amerikai indiánok stb.). Persze akkor lenne kerek(ebb) a dolog, ha visszaadnának pár száz tonna aranyat, ezüstöt egyebet, amit a középkorban elraboltak, főleg a spanyolok. Persze ezt utólag már lehetetlen pontosan megmondani, ki, mennyit harácsolt. Az áldozatokról olvashatsz az interneten, könyvekben eleget. Áldozat pl. az akit megtámadnak és megölnek.

betyár (törölt) 2008.05.27. 18:52:31

Nekem tetszett a post, tök jóóó:)))

tita,
mit jelent az, hogy "nem arról szól az ember"? Az emberről azt tudjuk, amit megmutat magából, pl. cselekedetei által. Itt két cselekedetről van szó, ami szemben áll egymással: a dalszöveg szentimentalizmusáról és a rögvalóságról, az IRA pénzeléséről. Ugy néz ki bizony, hogy 4N erről (vagy mielőtt a hívők megköveznek), "erről is szól." (félre: Húúú, de utálom ezt a kifejezést, meglehetősen nehezemre esett leírni.)

fátum 2008.05.27. 19:13:32

Azért Lennonra visszatérve ezt olvassátok el:
www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/20011106iraes.html
1972. január 30. A "Véres vasárnap". Addig az IRA békés eszközökkel küzdött. Akkor miért kell most Lennont vegzálni azért, mert a 60-as években támogatta? A post iró esetleg utána olvashatna az IRA történetének, mielőtt billentyűzetet ragad.

fátum 2008.05.27. 19:31:27

Egyébként nem is igazán világos, hogy Lennon melyik IRA-t támogatta, mivel az IRA 1969-ben kettévált.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_IRAs

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.05.27. 21:42:57

Hogy én mennyire utáltam eddig is ezt a bamba, kártékony hippit. A világból ki lehet kergetni a zenéjével meg a fejével. Nagyrészt ő felelős Bonóért is.

Zetek 2008.05.28. 09:49:36

De hál' Istennek Lennon már megmurdelt, így a hülyeségeitől megkímél bennünket. S ő már tudja mekkorát tévedett. A CIA-ról és a KGB-ről eddig tudtuk, hogy minden aljasságra képesek, bár a modern művészet nevű szemét tényleg az egyik leggusztustalanabb dobásuk volt.

gothmog 2008.05.28. 21:08:39

Terrorista és szabadságharcos között a különbség csupán nézőpont kérdése.
süti beállítások módosítása