Üssük ki az SZDSZ-t!
2008. május 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Üssük ki az SZDSZ-t!

 Nagyívű gondolatmenetet, kisebbfajta programbeszédet publikált Fodor Gábor, az SZDSZ elnökségére sokadszorra pályázó politikus a Népszabadságban. A Nyissuk ki az SZDSZ-t! címmel megjelent dolgozat megpróbálja felvázolni az SZDSZ mostani helyzetének előzményeit, és választ keres a megoldandó problémákra.

 „Na, erre lecsapok!” - mondja Vitéz László a NOL-on a cikkbe szúrva megjelenő hirdetésben - én meg követem a bábfigurát, virtuális palacsintasütővel sújtva az SZDSZ sárkányára.



I.

 Az első menet nem is olyan könnyű, mint aminek látszik: Fodor Gáboron ugyanis nehéz fogást találni. Karaktere a rendszerváltás óta része a magyar közéletnek: ő az a politikus, aki mindig ott volt, és mégse volt ott. A Fidesz második embere volt egykor, majd rövid időre kulturális miniszter lett, de névtábla-ügye miatt megbukott. Ez is majd' másfél évtizede történt. Az SZDSZ-ben is örök második lett: szerepe a hangadók és a valódi potentátok között a szimbolikus jelenlétre és az SZDSZ pozitív üzeneteire redukálódott. A tavalyi - elcsalt - elnökválasztáson pedig alulmaradt Kóka Jánossal, ezzel a töményen antipatikus, állammal csencselő neoszadeszos yuppie-val szemben. Ráadásul a kárpótlásként kapott környezetvédelmi posztról (ami növelte népszerűségét) Kóka és Gyurcsány, a két emblematikusan sötét figura játszmája miatt kellett rövid idő után lemondania.

 Fodor Gábor az maradt, aki mindig is volt: talonpolitikus.

 A magyarliberálisok titkos fegyvere, aki majd visszahozza az SZDSZ-t a sírgödörből, aki simulékonysága és szimpatikus személyisége miatt népszerűséget hozhat az elkisgazdásodó pártnak, akit még a jobbszélen is mértéktartással gyaláznak, és így tovább. Fodor most újra megpróbálkozik az elnökséggel, előveszi magát a talonból, és az előzőleg elképzelt forgatókönyvek szerint vázolja fel politikáját a Népszabadságban megjelent írásban.

II.

 Fodor felütése így hangzik: „az SZDSZ bajban van, mégpedig jókora bajban. Támogatottságunk hoszzú ideje nem tudja a bűvös öt százalékot megközelíteni, vidéken folyamatosan veszítünk pozícióinkból, évről évre kevesebb ember tud azonosulni politikánkkal.” Így van, ez tény, egyetértek diagnózisával. Fodor így folytatja: „Abban viszont már nincs egyetértés - csak tanácstalanság minden oldalon -, hogy miként jutott a rendszerváltás programját adó párt ebbe a helyzetbe.”

 Nem gondolom, hogy minden oldalon tanácstalanság lenne. A politikai küzdőtér jobb felén, vezető politikusoktól az egyszeri válassztópolgárokig meglehetősen egyértelmű vélemény él az SZDSZ-ről, mint pártról (a liberalizmust, avagy szabadelvűséget, mint eszmerendszert válasszuk külön ettől). A vélemény részletes bemutatása igazából jobbos újságírói közhelygyűjtemény lenne, de néhány alapvető kijelentést nem úszhatok meg.

III.

 Az SZDSZ a rendszerváltás egyik vezető pártja volt, amelynek ősbűne a posztkommunista nómenklatúra pártjával való koalícióralépés lett. A korábban felettébb antikommunista SZDSZ elárulta a rendszerváltozás valódi értelmét, amikor a Demokratikus Charta segítségével kivezette a karanténból az MSZP-t, majd 1994-ben - pusztán hatalomvágyból - az amúgy is abszolút többséget szerző szocialisták mellé betársultak a kormányzatba. Ez a lépés biztosította és biztosítja mind a mai napig a pénzcsapok nyitvatartását és a sokéves kormányzást a liberálisoknak, de ugyanez a lépés tette kispárttá az addig nagynak számító SZDSZ-t.


 Sokan ismerünk bősz fideszeseket, sőt, akár polgári körösöket, akik 1990-ben még elkötelezett SZDSZ-esek voltak. A szavazati arányokat vizsgálva kiderül: milliós nagyságrendű tömeg pártolt el a liberálisoktól, amikor feladták antikommunizmusukat, és a szembenállás helyett a nómenklatúra (a Hálózat) mellé álltak. Széles tömegek soroltak át a jobboldalra, amit friss erőként az addig az MDF és az SZDSZ között (de az utóbbihoz közelebb) álló Fidesz szívott fel magába. Fodor Gábor ne legyen tanácstalan: ez a lépés a legnagyobb szeget jelentette az SZDSZ ácsolás alatt lévő koporsójába.

IV.

 És jöttek a további szegek: a magyar közéletnek van néhány olyan, akár katartikusnak nevezhető pillanata, amely lakmuszpapírként mutatja a különböző szervezetek és közéleti személyiségek nézeteit. Az SZDSZ koalícióra lépett a posztkommunista, pufajkás múltú Horn Gyulával. Az SZDSZ támogatta a titkosszolgálati múlttal rendelkező Medgyessy Pétert. Az SZDSZ kiállt a 21. század magyar történetének egyik legsötétebb szimbolikus döntése, a határon túli magyarokra kimondott gyurcsányi NEM mellett. Az SZDSZ támogatásáról biztosította az őszödi beszéddel lebukó, ezzel erkölcsi hullává váló Gyurcsány Ferencet.

 Ne felejtsük el, hogy az SZDSZ korábban emblematikus figurái sorra hagyták el a pártot az imént sorolt lépések hatására. Fodor Gábor majd' minden döntésnél kitartott a többségi álláspont mellett.

 Ha Fodor Gábor tanácstalan, miért ennyire alacsony az SZDSZ népszerűsége, és miért van ekkora ellenérzés a választópolgárok többségében, akkor ezen gondolkodjon el. A komplett jobboldali (fideszes) szavazótábor hallani sem akar az SZDSZ-ről (valljuk be: egy részük konkrétan gyűlöli a pártot), ugyanakkor a szocialista szavazók jelentős hányada se szimpatizál a liberális párttal (és ez a hányad egyre növekszik, ahogy az MSZP-bázis az idősebb, szegényebb rétegekre korlátozódik).

V.

 Az SZDSZ egy lehetetlen párt. Persze Abszurdisztánban élünk, így nem meglepő a párt sokszínűsége, amit Fodor a dolgozatában annyira dicsér: „ebben a pártban összefért - az akkor konzervatív - Tamás Gáspár Miklós, a szociálliberális Eörsi István, a jobboldali Tölgyessy Péter és a szegények támogatásáért mindenhol kiálló Solt Ottilia is.” Tudom, fölösleges a tankönyvszerű ideológia számonkérése a reálpolitikában mozgó pártoktól, de érdemes arról beszélni: egy normális nyugati demokráciában az SZDSZ ún. jobboldala és az ún. baloldala a politikai spektrum két szélén helyezkedne el.

 Nem túlzás az összehasonlítás: olyan ez, mintha Németországban egy pártot alkotnának a szabadpiacos ottani Szabad Demokraták és a radikális-ökobalos-szociális Zöldek. Egy ottani Kóka és egy ottani Solt Ottília valószínűleg engesztelhetetlenül gyűlölnék egymást... Egymást szinte kizáró ideológiák, eszmerendszerek találkoznak ebben a pártban, így nem csoda, hogy leszűkült szavazótáboruk. Hogy mi tartja össze őket? A félelem a közös ellenségtől, sokak megfogalmazásában: a másik Magyarországtól.

VI.

 Itt érünk el a legérzékenyebb témához. Belenyúlok a méhkasba, mert miért is ne? A magyar politikát most már történelmi mértékű megosztottság sújtja: körülbelül száz éve tart a népi-urbánus vita, erősen kapcsolódva a zsidó-nem zsidó ellentétekhez. Azóta nem létezik egységes múlt- és jelenkor-értelmezés, és nem létezik közös jövőkép sem. Nem kérdés, hogy az SZDSZ mely hagyományokból nőtt ki, és melyek mentén határozza meg magát jelenleg is. A SZDSZ az urbánus értelmiség pártja volt hosszú ideig, és bár mostanában (köszönhetően Kóka politizálásának) az intellektuális hátországtól is eltávolodtak, nem kérdés, hogy éles helyzetben ki mögé sorolnak vissza (lásd az aktuális, veretes Bauer-, Váncsa- és egyéb írásokat).

 Ez az évszázados, feloldhatatlan vita és az elkülönült hagyományrendszerek vetélkedése a 21. században is lehetetlenné teszik az objektív elemzést. Aki családja, származása, társadalmi kapcsolatrendszere miatt belenő az egyik táborba, az előrecsomagolt nézeteket, világértelmezést, társadalmi előítéleteket kap ajándékba saját hálózataiktól. Voltam én már „mocskos zsidó eszdéeszező” és „komlexusos parasztorbánozó” társaságban egyaránt. A tábormentalitás olyan erősen meghatározza ezt a két csoportot, hogy már az is üdvözlendő, ha gesztusértékű tapogatózások, kapcsolatfelvételek történnek egymás felé. Kérdés, mire elég ez?

 Azt viszont nem szabad elfelejteni: bár a két csoport egyes hangadói hajlamosak negligálni, levegőnek nézni a másik magánmítoszait, nézőpontjait, sérelmeit, de a két tábornak most és a jövőben is együtt kell élnie ebben az országban. Amikor az SZDSZ, mint párt alkonyáról beszélünk, az nem azt jelenti, hogy a liberalizmus és a szabadelvűség kihalását tartanánk üdvözlendőnek. De ezt az eszmerendszert egy arra méltatlanná vált, sőt a liberalizmust csak torzulva képviselő párt tűzi saját zászlajára - ami jócskán megkopott mára.

VII.

 Az SZDSZ hátországáról is ejtsünk néhány szót: az ideológiailag szembenálló belső csoportok mellett a háttérhálózatokat is kétfelé választhatjuk. A liberálisok gazdasági háttéremberei fikarcnyival sem jobbak a többi párt táskás embereinél. Kóka, Demszky, avagy Wekler, Kuncze és a mögöttük álló gazdasági figurák egyaránt mutyi-Magyarország méltó örökösei. Nem csoda, hogy általános közutálatnak örvendenek: a történeteket mindannyian ismerjük, több szót nem is érdemes vesztegetni rájuk.

 A gazdasági játékosok mellett pedig ott van a liberális értelmiség, akik radikális jobbosok tízezrei szerint maguk az ördög szolgálói, de legalábbis a haza elárulói. A liberós értelmiség hálózata (amely a leegyszerűsítő véleményekkel szemben belső ellentétektől terhes) az elmúlt rendszer tűrt avagy tiltott urbánus entellektüelljei közül nőtt ki. A rendszerváltás során és után viszont az undergroundból a szellemi tér csomópontjaiba kerültek, hogy aztán ők maguk emeljék ki az MSZP-t és a mögötte álló gazdasági erőket az elzártságból. Az elmúlt húsz évet ismerők és a nálam jóval tapasztaltabb, idősebb értelmiségi olvasóink pedig jól tudják, hogy a balliberális-jobboldali Kulturkampf során előbbiek hogyan viszonyultak utóbbiakhoz, hogyan tartott össze (tart még ma is össze) és hogyan szorított ki másokat a hálózat. A helyzet annyiban változott, hogy húsz év alatt lassan, de biztosan kiszélesedett a jobboldal szellemi hátországa. A kölcsönös sértettséget és a mély, egzisztenciális okokra is visszavezethető ellentéteket nem fogja Fodor nyitottságra hívó politikája feloldani.

VIII.

 Keveset beszélnek erről, pedig szerintem az SZDSZ (és a mögötte álló értelmiség) legnagyobb bűne, avagy tévedése az volt, hogy az egyetlen lehetséges pillanatban nem tettek semmit a népi-urbánus megosztottság felszámolása érdekében. Ez az egy pillanat pedig - szerintem - a Fidesz 1995 és 1998 közötti felfutása és az Orbán-kormány első évei voltak. A Fidesz egyszerre volt népi és urbánus, plebejus és polgári - ugyanakkor következetesen antikommunista párt, amely talán képes lett volna arra, hogy az évszázados megosztottságot meghaladva új, közös jövőképet adjon Magyarországnak. Emlékszem, a '98-as választások utáni első Magyar Narancs is óvatos várakozással tekintett a Fidesz-kormány elé.

 A tábormentalitás azonban győzedelmeskedett: rövid türelmi idő után összezárt a balliberális értelmiség, és a Fideszt visszaszorították a népi-nemzeti jobboldalra. A Fidesz fogyatékos kultúrpolitikája szintén felelős volt a visszarendeződésben, de úgy vélem: a felelősség, khm, 70-30 százalékban oszlik meg, és a ballibek felé billen a mérleg. Emlékezhetünk: a máig tartó orbánführerezés, fidesznácizás abban az időszakban indult meg, amikor a Fidesz holokauszt-emléknapot vezetett be az iskolákban és minden neonáci mozgolódást betiltottak. A radikális jobboldalról máig kritizálják, hogy a Fidesz hiábavaló gesztusokat tett azoknak.

 A balliberális értelmiség elzárkózott a Fidesztől, amely így részben kényszerűen, részben szántszándékkal előbb tisztán jobboldali konzervatív, majd a siker érdekében - a társadalom attitűdjét felismerve - szociális-baloldali irányban bővítette politikáját, amelyben a korábbiaknál jóval kevesebb szabadelvű-liberális nézet érvényesül. Ennek ellenére a magukat szabadelvűnek vallók többsége máig Fidesz-szavazó maradt, ami szerintem az SZDSZ fent felsorolt ősbűneinek köszönhető.

IX.

 Fodor kinyitná az SZDSZ-t minden irányba, de valószínűleg csalatkoznia kell: a brand annyira sérült, és annyi ellenérzés van a választók döntő többségében, hogy nem fog sikerülni az SZDSZ feltámasztása. Fodor drámája az, hogy hitelesen vezethetné egy szélsőségektől mentes, polgári középpárt liberális szárnyát, de önmagát bezárta egy, a  választók 95+ százaléka által nem kedvelt-elutasított-megvetett kispártba.

 Egyszeri reakciósként egy könnycseppet fogok sem hullatni a magyarliberális pártért. Az SZDSZ szavatossága lejárt, húsz évnyi - számomra nagyobbrészt vállalhatatlan - politikája felett eljárt az idő. Vezető politikusaik pályafutását látva mind a libertárius-szabadpiaci, mind szociálliberális irányzatuk hiteltelenné vált.

 Ettől még szükség lenne egy vállalható liberális pártra, amely nem a százéves népi-urbánus vita mentén határozza meg magát, és mentes lenne az SZDSZ sötét alakjaitól. Ez persze egy vágyálom.

 Előbb pukkanjon az a rég behűtött pezsgőm, amivel az SZDSZ parlamentből való kiesését fogom ünnepelni. Fodor cikkcímét parafrazeálva: nyissuk ki? Inkább üssük ki az SZDSZ-t!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr21470687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.05.16. 10:28:15

Padló(gáz)Nyissuk ki az SZDSZ-t címmel írt Fodor Gábor cikket a Népszabóba. Személyes véleményem szerint alapvetően unalmasnak találom már azt, hogy az SZDSZ-en kocogtatjuk késeink élét, és különben sem túl releváns egy 1%-os kisgazda klónpárttal foglalko…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renesis 2008.05.16. 07:54:24

jó írás.
szomorú, hogy az szdsz hová jutott(főleg erkölcsileg)
Azért jó lenne még 1-2 erős párt...

bestboy 2008.05.16. 07:59:20

Szia ERGÉ, ne felejtsd el, hogy az nevet, aki utoljára nevet.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.05.16. 08:09:10

Végigolvastam az írást és nagyon elszomorodtam.
És a legkevésbé sem vigasztal, hogy ergé megerősítette, hogy a Reakció valóbban az, aminek tartom. Ami ellen az itteniek állandóan tiltakoznak és amin megsértődnek, ha leírom. Így most nem teszem.

Valaki tud ajánlani egy higgadt, gyűlölettől mentes jobboldali médiumot, vagy legalább egy bloggert?!

Zetek 2008.05.16. 08:14:35

Fodor egy kutyát sem vezethetne hitelesen. Egy ilyen pártban, mint az SZDSZ második embernek lenni és ezzel kapcsolatban a hitelességet emlegetni viccnek is gyenge.
De meneküljön rá F.G. a problémára. Nagyon gyorsan kiderülne, hogy a titkos csodafegyver hatástalan. Mostanában kevés a jó hír, de az SZDSZ szétesését nem kevés kárörömmel figyelem. Mert megérdemlik.

Zetek 2008.05.16. 08:17:09

Zoli írd le nyugodtan. Abban igazad van, ez nem jobboldali médium, ezért keresd tovább.

relative · a media undora 2008.05.16. 08:21:00

Mostanában sikk az SZDSZ-t szapulni, bizonyos etnikai csoporthoz besorolni. Nézük csak:Ha nem lép be a Horn kormányba nem indul be a töke magyarországra. Miért is? Mert az MSZP csak egy visszarendezödó kopmcsi kormány lett volna. Garancia lett,hogy egy liberális párt ezt nem engedi. Nagy hibát követett el Orbán, hogy nem lépett be/az országgal szemben/ saját magukat az ország elé helyezte.Önmagában az SZDSZ nélkül egyik párt sem hajlandó a fejlödésért saját husos fazekát elengedni.Sajnos itt tartunk. Igaz örököltük Kádártól a gondolkodásmentes életet.

huta9020 2008.05.16. 08:21:08

Mivel az embernek sajátja a dualista látásmód, az hogy ellentétpárokban határozzuk meg a minőséget, elég nehezen képzelhető el, hogy ez megszűnik a magyar közéletben.

Az SZDSZ-nek nincs tömegbázisa, de ez nem is szükséges feltétele a parlamentbe jutásnak. Az kizárólag a kampányra fordítható pénz nagyságától és a kampány minőségétől függ, ami megint csak a ráfordított pénzre vezethető vissza. Ebben az SZDSZ nem szenved hiányt. Én már az előző választásnál is csodálkoztam, hogy egy olyan proli (elnézést, ha valakit ez sért) kerületben, mint Kőbánya, kik és miért szavaznak az SZDSZ-es jelöltre. Szavaztak és ezután is fognak, mert korábban is ezt tették vagy mert Kovács Pisti olyan aranyos.

Azt javaslom, hogy ne tartogassátok azt a pezsgőt sokáig, mert meg fog pimpósodni...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.05.16. 08:21:17

zoli

olvass baloldali higgadt, nem gűlölködő médiumot vagy bloggert és akkor legalább te boldog leszel. amúgy, te megint a bloggert stigmatizálod, ahelyett, hogy a post állításaival érdemben foglalkoznál.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.16. 08:22:23

Csatlakozom. Az SZDSZ már lejáratta magát elégszer. Most már ideje, hogy eltűnjenek, könnyeket nem fogok hullajtani érettük. Az egy másik kérdés, hogy ha a másik három (négy) parlamenti pártunk eltűnne, akkor se pampognék, ők is eléggé lejáratták már magukat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 08:24:21

"A korábban felettébb antikommunista SZDSZ elárulta a rendszerváltozás valódi értelmét, amikor a Demokratikus Charta segítségével kivezette a karanténból az MSZP-t, majd 1994-ben - pusztán hatalomvágyból - az amúgy is abszolút többséget szerző szocialisták mellé betársultak a kormányzatba."

Ez így baromság, bár tudom, a fél ország így gondolkodik. Az SZDSZ nem adta fel az antikommunizmusát. Nem Thürmer Gyulával lépett szövetségre, hanem azokkal, akik ugyan az egykori állampártból indultak, de átváltottak demokratikus üzemmódba mind céljaik, mind eszközeik, mind a játékszabályok elfogadása terén. A kommunizmust nem fogadják el, a megtért kommunistákat igen. Nagy különbség azok számára, akik nem érzelmi alapon politizálnak.

huta9020 2008.05.16. 08:24:54

Huh, mert az SZDSZ az ország érdekét előbbre helyezte, mint a sajátját és ezért lépett Horn-féle koalícióba? Az SZDSZ azért lépett be, mert pontosan látták, hogy ha ellenzékben maradnak, akkor a párt maradéka is felmorzsolódik. Csak a kormányzati pozíciókból befolyó pénz menthette meg az SZDSZ-t. És jól számoltak.

plastik02 2008.05.16. 08:25:02

ez 70-30-as arány azért elég érdekes. szegény Fideszt összezárták a MIÉP-el, még egy Andrássy úti vonulgatásra is odalökték őket a szadeszosok, sőt becsempészték később Wittner Máriát is és még folytathatnám a sort. ugyan már...
nem alaptalan, amit erről írsz, de hagyjuk már ezt a magyarázkodást, a Fidesz szeretlek is-meg nem is politikát folytatott és folytat a szélsőjobbal (spec. mostanában éreztem gyengülni a dolgot, aminek pont egy pofon volt Bayer vállonveregetése), olykor még mostanában is, amikor látszik, hogy az ég világon semmi szükségük azokra a szavazatokra, röhögve megnyernek bármilyen választást. nem szép dolog ezt az szdsz-re kenni, marad így is hibájuk elég.

kendeffybotond 2008.05.16. 08:25:15

Ez az írás a fideszes érzelmű szavazók kb. harmadának nagyon fog tetszeni, kétharmad pedig le fog SZDSZ-bérencezni...

Hiába a néppártiság...

Nekem tetszik, és abban is igazad van, hogy az ősbűn után már semmi sem lehet a régi.

Igen igaza van Kövérnek, hogy jót tenne a magyar demokráciának, ha kiesne az SZDSZ a parlamentből.
Függetlenül a népi-urbánus vitától...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 08:28:55

"Én már az előző választásnál is csodálkoztam, hogy egy olyan proli (elnézést, ha valakit ez sért) kerületben, mint Kőbánya, kik és miért szavaznak az SZDSZ-es jelöltre."

Nem ismered Kőbányát, nem ennyire homogén az. Nem csak a Pongrácz útból, meg a lakótelepekből áll (ahol egyébként sok csóró értelmiségi is lakik), hanem hatalamas kertvárosi részekből is.

Egy kőbányai panellakó, aki eddig mindig az SZDSZ-re szavazott.

Petike82 2008.05.16. 08:30:25

nah ahogy nézem az SZDSZ "tábort" a blogíró 2 csoportra osztotta. Első volt a gazdasági mutyi-királyok gyülekezete (bízom benne, hogy senkit sem sértettem meg a gyülekezet szóval ;)), a másik az "értelmiség". Nah, a kommenteket nézve az "értelmiség" már itt van. Lesz itt haddelhad :).... de minek?! Csobog a kispatak?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 08:31:17

"Huh, mert az SZDSZ az ország érdekét előbbre helyezte, mint a sajátját és ezért lépett Horn-féle koalícióba? Az SZDSZ azért lépett be, mert pontosan látták, hogy ha ellenzékben maradnak, akkor a párt maradéka is felmorzsolódik. Csak a kormányzati pozíciókból befolyó pénz menthette meg az SZDSZ-t. És jól számoltak."

Hülye vagy te? 94-ben az SZDSZ az ország második legnagyobb pártja volt huszonvalahány százalékkal...

huta9020 2008.05.16. 08:35:59

"Az SZDSZ nem adta fel az antikommunizmusát. Nem Thürmer Gyulával lépett szövetségre, hanem azokkal, akik ugyan az egykori állampártból indultak, de átváltottak demokratikus üzemmódba mind céljaik, mind eszközeik, mind a játékszabályok elfogadása terén."
Akik az egykori állampártból "demokratikus üzemmódba" váltottak a legrosszabbat emelték át. Az SZDSZ az elvtelen, hatalommániás és gazdasági befolyásukat átmentő hazugokkal állt össze. Azokkal, akik miatt a Kádár-rendszer leginkább gyűlöletes volt az átlagember szemében. Ezeknek a KISZ és párttitkárból lett nagyvállalkozóknak a demokrácia csak díszletváltozás volt, a színdarab maradt a régi. Na, ebben a színdarabban vállalt szerepet az SZDSZ, nem kis gázsiért.

A tőke meg nem az SZDSZ miatt jött Magyarországra, hanem a profit miatt. A tőkének a politikai stabilitás a fontos, ezt a diktatúrák is tudják szolgáltatni.

ApukadHUN 2008.05.16. 08:36:38

"rövid türelmi idő után összezárt a balliberális értelmiség, és a Fideszt visszaszorították a népi-nemzeti jobboldalra."

Szerintem azért a Fidesz főleg maga miatt szorult vissza a jobboldalra. A gondolkodásában liberális ember egyszerűen nem támogathat egy annyira vezérelvű pártot mint a Fidesz.

Az már sokkal érdekesebb, hogy miért is az elutasításról szól a magyar politika. Valljuk be az emberek nem a D-209-re szavaztak és nem is Gyurcsányra igazából. az ő sikerük a Fidesz elutasítottságán alapul. Innentől fogva hiú ábránd azt gondolni, hogy az SZDSZ 5%-át programok, esetleg egy új politika mentén kell elérni, hiszen az Mikolákon fog múlni.

Új és hiteles politikát Magyarországon eddig kizárólag a Centrum párt hozott be, a se nem jobb, se nem bal címszavakkal. Ez 3%-ot jelentett, mint ahogyan négy évvel később az MDF-nek is. Kérdés utóbbiak mire mennek vele 2010-ben...

A többi párt megújulásra képtelen. Legyen szó SZDSZ-ről, Fideszről, vagy MSZP-ről.

Törppapa 2008.05.16. 08:39:42

94 ben azért lépett be mert nem akarta Gyulát és csapatát egyedül hagyni a hatalomban nyílván fék szerepét töltöték be pl belügyminisztérium. minden esetre ez a vita felesleges 94-ben más volt a Szdsz mint ma, mára bezsugorodott 30-40 ember politikai és gazdasági szövetségébe valós programm és támogatotság nélkül

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 08:40:29

Jó a post, sőt nagyon jó :) Valamikor én is az szdszre szavaztam, meg is gyónnám, ha pápista lennék.
Bakura, miért gyűlölködő ez az írás?
Realtive a tőke az bejött volna szdsz nélkül is, Kínába is bementek.

huta9020 2008.05.16. 08:44:51

"Hülye vagy te? 94-ben az SZDSZ az ország második legnagyobb pártja volt huszonvalahány százalékkal..."
És ellenzékben meddig maradhatott volna jelentős párt?
Az SZDSZ-re azok a csalódottak szavaztak, akik még emlékeztek, hogy a Kádár-rendszer is szocialistának hívta magát. Ezt nem nevezném stabil bázisnak. Világosan látták, hogy ha tesznek szert jelentős lobbierőre, akkor a konszolidálódó politikai rendszerben bázis nélkül maradnak. Lásd a cikk megállapításait arról, hogy milyen szélsőséges ideológiák voltak jelen akkor még a pártban. Miután beléptek a koalícióba, alacsonyabb szinten ugyan, de stabilizálódott, mert megjelent a legnagyobb összetartó erő: a pénz.

Flea 2008.05.16. 08:45:31

Mennyire igaz és emelkedett, valamint megalapozott lenne ez a cikk, ha a kis magyar valóság körülményi között vizsgálnánk és nem emelnénk ki a témát a valóság adta keretekből a szerző magas röptű erkölcsi zsinormértéke mentén ítélve és ítélkezve. A baj az, hogy ez a cikk tulajdonképpen megfelelő panelekkel bármelyik magyar pártról megírható. Aki ezt nem ismeri fel és mégis megírja ezt a cikket az sok minden lehet, csak objektív nem és ilyenkor mindenképpen felmerül a mikutyánkkölyke helyzet gyanúja, amely mind az erkölcsi piedesztál, mind az elemző és téma kapcsolatának hitelességét ha mást nem hát megkérdőjelezi.

jed 2008.05.16. 08:52:05

Mi volt az a névtábla-ügy, amibe Fodor belebukott?

Papa Doc 2008.05.16. 08:53:19

Jó cikk, de látok benne egy kis veszélyt. Azt, hogy a szerző mintha készpénznek venné az MSZP/SZDSZ-es tábor azon önértelmezését, hogy ők az urbánus oldal a népi-urbánus vitában, ill. azt az elméletet, hogy a mai kádárista-antikádárista ellentét azonos az egykori népi-urbánussal.

A magyar társadalmon belüli "értékrend"-törésvonal a két oldal között kizárólag a Kádár-rendszer értékelésével kapcsolatos. Mindkettőben vannak liberális, konzervatív, népi, urbánus, stb. stb. elemek. A "baloldal"-szubkultúra természetesen tettetheti, hogy "urbánus", hiszen szerintük mindenki más "mucsai", de önlegyőző magatartás egy "jobboldalinak" átvenni ezt.

És persze hogy a "liberális értelmiség" nem tett semmit az ellentét felszámolásáért, ha egyszer ez az ellentét ideológiai fegyver volt a kezükben a nem közéjük tartozók lebunkózására ("nem európai"). Mint a cikkben is olvasható, a liberálisok inkább a Fideszre szavaznak. Mondhatnánk azt is, hogy akkor a Fidesz az igazi urbánus párt.

Nem kell felszámolni a népi-urbánus megosztottságot, ha egyáltalán még létezik ilyen. Ez a népi-urbánus izé egy elavult diskurzus. Nem minden releváns ma, ami 100 évvel ezelőtt, a lóvasút és a telefonhírmondó világában esetleg az volt. A két törzs szembenállása is fokozatosan enyhülhet, ha pl. az MSZP szétesik vagy nagyon meggyengül. Ekkor széteshet a "baloldali" törzs, és így az önmagát ezzel szemben meghatározó "jobboldali" is. Abban a pillanatban megszületne Magyarországon a külföldi értelemben vett politika, ahol nem Emeszpé és Nememeszpé, hanem liberalizmus, konzervativizmus, szocializmus stb. küzd. Ehhez nem békülés kell, hanem az egyik politikai "oldal" súlyos veresége. A közutálatnak örvendő SZDSZ-nek pedig illenék már végre marginalizálódnia.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 08:53:34

Kedves Flea, a VI/2 bekezdésben pont arról írok, hogy lehetetlen az objektív elemzés. A lehetőségekhez képest törekszem rá, de ez inkább egy szubjektív, de higgadt írás.

Zoli: ez nem egy gyűlölködő cikk. Írhattam volna olyat is, nem lett volna benne köszönet.

Azt meg nyilván nem vártad, hogy SZDSZ-párti bejegyzéset írok :)

huta9020 2008.05.16. 08:54:36

Kőbányai panellakó értelmiségi!

Hehe, ismerem Kőbányát. Lehet, hogy van ott kertváros, de a népesség meghatározó része lakótelepeken él és proli. Leromlott állapotú kislakásban él, nincs vagyona, hónapról-hónapra él, egyre rosszabbul. Vele a legkönnyebb elhitetni, hogy az állam feladata az, hogy a "módosabbak"-tól elvegye a pénzt és szétossza azoknak, akiknek nincs. Ő a legkönnyebben meggyőzhető felelőtlen ígéretekkel, mert annyira hinni akar abban, hogy számára is van jobb élet.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.05.16. 08:54:41

Volna egy kézenfekvő megoldás a pártproblémákra. A következő választáskor próbáljunk kicsi, ismeretlen pártokra szavazni. Nem, nem az ismertekre. Azokra szavazzon a klientúra.

Francois Pignon 2008.05.16. 08:54:43

jed,
felvágás, magasabb tudományos fokozatot írt ki az egyetemi tanszékének ajtajára, mint ami járt neki.

Hattory Hanzo 2008.05.16. 08:55:46

A post az SZDSZ szemére veti a népies-urbánus összetalálkozás lehetőségének elszalasztását, viszont nagyvonalúan megfeledkezik Csurka István, MDF alapító 1990-es kedves szösszenetéről, az "Apák és fiúk"-ról. Mikor is zárták ki ezek után a Pistát? 3 év múlva? De nem ezért, ugye? Hogy is van ez a 70-30?

Francois Pignon 2008.05.16. 08:58:02

...konkrétan csak tanársegéd volt, de valami jobban hangzóval ajándékozta meg magát.

quaso0926 2008.05.16. 09:00:15

Kedves 'ergé'

Úgy érzem, az SZDSZ ősbűnei ellenére, ha hitelesnek nem is, de azért tűrhető valakinek tartod F.G.-t. Utaltál pl. a környezetvédelmi miniszteri munkájára... Sőt, van egy olyan - naiv? - feltételezésem, hogy talán van még egy két politikus arról a környékről, akiért kár lenne, ha le lennének nullázva. Kérdem én: velük mi lesz?

Mert szinte 100%, hogy az SZDSZ kipottyan legközelebb, de van köztük néhány értékes, értelmes, - urambocsá' - jó politikus. Velük mi lesz? Vagy dögöljenek meg, mert betartották a pártfegyelmet?

Én LIBERÁLIS vagyok, de az összSZDSZ-t én sem szeretem. Ott van azonban Fodor Gábor, Ungár Klára, Szent-Iványi, Béki Gabriella és még egy páran... Tudom, ez nem sok, de őértük kár lesz. Ők igazi liberálisok.

Talán majd amúgy Főnix madárként... Galambok helyett... :-)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 09:00:23

Papa Doc: a kádárista-antikádárista ellentét semmi esetre sem azonos a népi-urbánus ellentéttel.

Ez utóbbi szerintem ma is létezik, rengeteg összetevője van, mélyen ülnek a gyökerei.

Igazad van, hogy ezen ellentétek feloldásához az egyik oldal súlyos veresége kell.

Én elképzelhetőnek tartom azt a forgatókönyvet, hogy az SZDSZ kiesése, a szocik összeomlása után a Fidesz túlnyeri magát, és ezt a kaotikus néppártot szétfeszítik a belső ellentétek. Így a régi pártok romjain jöhet létre egy letisztultabb pártrendszer.

Spec. a lengyel példa bejöhetne itt is :) Nemzeti konzik, liberális konzik, némi baloldal és némi szélsőjobb. elégedett lennék a választékkal :)

Széna Tomi 2008.05.16. 09:00:46

Jó post, pezsgő nálam is behűtve :-)
Megjegyezném még, hogy számomra az SZDSZ (és értelmiségi holdudvara) legnagyobb bűne, hogy lehetetlenné teszi a párbeszédet alapvető kérdésekben (pl. cigányok) egyfajta "újbeszél" kierőszakolásával, a problémák szőnyeg alá söprésével, és a gyakorlatban alkalmazhatatlan elvek szajkózásával. A magyarországi rasszista gondolkodás propagálásában nagyobb érdeme van az SZDSZ-nek, mint Szabó Albertnek, Bácsfi Dianának, Csurkának és a Magyar Gárdának együttvéve.

andris|bandis · http://howtoiphone.blog.hu/ 2008.05.16. 09:00:51

A post szerintem igenis jól fogalmazta meg nagyon sokak véleményét. És igen, Fodor Gábor a cikkben, csak a lényegről nem beszélt.

Viszont az is igaz sajnos, hogy én sem hiszem, hogy ki fognak esni a Parlamentből. Mert a kampányokban mindig előrukkolnak, van pénz, paripa, fegyver és a megfelelő mennyiségű reklámszakember... össze fog jönni az az 5%.

Csak az a nagy kérdés, hogy minek...?

bierkamp 2008.05.16. 09:01:07

Tök mind1 ez a mérlegelés, szájtépés. Az SZDSZ-nek VÉGE!--ha előrehozott választás lesz akkor azért. Ha nem lesz előrehozott akkor azért!
A Fidesz -be beolvad..oty nyal majd...és kész!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 09:02:21

Hattory, az Apák és fiúk irodalmi értékű, mérsékelt hangvételű mű volt ahhoz képest, ami most a szélsőjobb médiumokon keresztül naponta folyik... :(

is 2008.05.16. 09:06:50

a tényeken nem lehet vitatkozni, és minden igaz, ami a posztban van. de a láttatás, az már más kérdés. szegény FIDESZ 20 éve csak elszenvedője itt mindennek, miközben az SZDSZ meg aktívan cimborál az ördöggel. ezt egyszerűen szódásszemüvegnek hívják, a posztíró nem szemlélője, hanem becsontosodott tagja annak a rétegnek, amiről ír. persze ez itt a Reakció, csak ne felejtsünk kicsit objektívebb orgánumokból is tájékozódni, ahol követik az "igazat mondd, ne csak a valódit" szlogent is.

@bervas: 100%-os egyetértésem, támogatásom. ha jön új (nem szélsőséges) párt, szó nélkül arra, ha nem, akkor kicsire.

kgonzo 2008.05.16. 09:11:10

Ez egy jó írás. Kár hogy tendenciózus. "Kóka és Gyurcsány, a két emblematikusan sötét figura" Hasonló szép megbélyegzésekből van elég a Magyar Nemzetben, ettől aztán olvashatatlan. (Igaz én mazochista vagyok.)
Nos, 1994-ben az MSZP-nek volt elemi érdeke, hogy egy olyan párttal kössön koalíciót, amely ellensúlyt képez, a posztkommunista múlttal szemben. S bizony Horn ezt zseniálisan ismerte fel. Mindamellett a Horn kormány, függetlenül attól, hogy kétharmados többségben volt, soha nem érezte úgy, hogy a parlament "ellenzék nélkül is működik". Sőt. A bizottságokban nem a parlamenti arányok alapján kaptak helyet az ellenzéki képviselők, hanem az arányokat jóval meghaladva. Mintegy gesztusképpen. Persze mindez szart sem ért, amikor 98 után leosztották a csonkakuratóriumok kártyáit.
A kormánynak nagy szüksége volt erre az erős felhatalmazásra, mert olyan intézkedéseket kellett megtennie, amelyek az államcsőd elkerülése miatt elkerülhetetlenek voltak. (S amelyeket 1994-ben az akkor 7%-ot elért Fidesz számon is kért a kormányon, egészen addig, amíg rá nem jött 1995-ben, hogy a Bokros iránti gyűlöletből profitálhat.)
Persze nem ezért nyerték meg a választást. Hanem azért, mert a folyamatosan elhiteltelenedő MDF bázis elfogyása mentén rájött arra Orbán Viktor, szintén zseniális módon, hogy a jobboldalon légüres tér keletkezett. Számomra mondjuk hiteltelenebb az, hogy a korábban antiklerikánus Orbán hirtelen katolikus templomba kezdett járni.
Mindegy, 98 után pedig egy olyan kormány született, amely normálisnak tartotta, hogy ellenzék nélkül is működik a parlament. A liberális párt nem tehetett mást, minthogy marad szabadelvű.
Mindamellett, nyilván a sok alku elkoptatta a pártot. De én azért félnék egy olyan országban élni, ahol nincs olyan erő, amely felemelné a hangját ha valahol bárkit akár gondolkodása miatt is kirekesztenek. És barátaim van egy rossz hírem: Egyre gyakrabban érzem úgy, hogy ebben az országban két ember nem tud normálisan beszélni politikáról, ha nem azonos módon gondolkodnak. Egy közeli ismerősöm gyakran lövetne Dunába baloldaliakat-liberálisokat, s szegény mindig megfeledkezik róla, hogy esetleg én is ott lennék.
Nagy baj ez, mert megeszi a lelkünket.
Szerintem.

salvor hardin 2008.05.16. 09:11:35

„...Az SZDSZ nem adta fel az antikommunizmusát. Nem Thürmer Gyulával lépett szövetségre, hanem azokkal, akik ugyan az egykori állampártból indultak, de átváltottak demokratikus üzemmódba mind céljaik, mind eszközeik, mind a játékszabályok elfogadása terén. A kommunizmust nem fogadják el, a megtért kommunistákat igen. Nagy különbség azok számára, akik nem érzelmi alapon politizálnak.”

kedves Fedor!

és ez így most hogy?
demokratikus üzemmód alatt mit értesz?
amikor a 2/3 birtokában gyorsan átrajzolom a választási térképet és megváltoztatom az önkormányzati választási rendszert?
vagy amikor egy képzőművészeti kiállítást miniszteri jogommal (vissza)élve megcsonkítok?
vagy amikor ...?
úgy szeretnék veled beszélgetni.

üdv

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 09:12:35

"Lehet, hogy van ott kertváros, de a népesség meghatározó része lakótelepeken él és proli. Leromlott állapotú kislakásban él, nincs vagyona, hónapról-hónapra él, egyre rosszabbul. Vele a legkönnyebb elhitetni, hogy az állam feladata az, hogy a "módosabbak"-tól elvegye a pénzt és szétossza azoknak, akiknek nincs. Ő a legkönnyebben meggyőzhető felelőtlen ígéretekkel, mert annyira hinni akar abban, hogy számára is van jobb élet."

jön is fel a FIDESZ... :-) Ettől függetlenül: nem csak a taktikai szavazó MSZP-sektől kapott ott az SZDSZ szavazatokat, sőt, speciel nálunk már korábbról mosolyszünet van ballib oldalon a helyi szocik ügyeskedései miatt.

salvor hardin 2008.05.16. 09:16:09

„...De én azért félnék egy olyan országban élni, ahol nincs olyan erő, amely felemelné a hangját ha valahol bárkit akár gondolkodása miatt is kirekesztenek....”

egy kicsit nézzünk már a médiapolitika mögé:'99, kiscelli múzeum nitsch de kurvára nem tiltakozott senki az szdsz-ből
az előbb idézett kiállításcsonkítás pedig szerintem minden csak nem tolerancia.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 09:18:16

Kedves hariseldon! Beszélgessünk! Vitatható döntései minden kormánynak voltak, ez tény. De állítom, hogy a rendszerváltás utáni legjobb kormány az első MSZP-SZDSZ koalíció volt, amelyik ahelyett, hogy visszaélt volna a hatalmával, egyenesen többletjogokat biztosított az ellenzéknek, és a katasztrofális állapotban átvett gazdaságot úgy adta tovább, hogy abból dőzsölt utána Orbán négy évig.

Széna Tomi 2008.05.16. 09:19:42

kgonzo:
"De én azért félnék egy olyan országban élni, ahol nincs olyan erő, amely felemelné a hangját ha valahol bárkit akár gondolkodása miatt is kirekesztenek."
Bocs, de ez röhej...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 09:20:44

hariseldon, egyébként milyen kiállításcsonkításra gondolsz? És a nitsch kiállítás miatt miért is kellett volna az SZDSZ-nek tiltakoznia? Az a feladat már akkor is a Tömjén Zsoltinak volt fenntartva :-)

tatamin 2008.05.16. 09:21:43

Sok okos dolgot írsz, de "a népi-urbánus" megosztottság sajnos mélyebb és nagyobb annál, mintsem a szadi nyakába varrjuk. A valószínűleg már monoron eldőlt, mert a nagyok (Ilyés, Bibó etc.) kiesése után úgy ítélték meg, hogy nekik egyedül kell, s mert a másoldali nagyok (Donáth etc.) kiesése után, nem volt belső ellensúly, a mainstream (Kis, TGM) pedig egyreinkább inadekvát válaszokat adott. A '94 utáni szadi már csupán üzleti vállalkozás, ami kétségtelenül túlélte önmagát.
A "zsidókérdés" története és eszenciája hosszú és bonyolult, sebek felszakítása nélkül nem írható le a század középéig, vannak persze maszazolások, (pl. gyurgyák, kovács a.) de csak nagy áldozatok árán lenne megközelíthető, noha egyre sürgetőbb.

kgonzo 2008.05.16. 09:23:05

Re: hariseldon
A kiscelli múzeum Nitsch kiállítása félreértett volt. Sokkal inkább szólt a kereszténység mellett, mint ellene. De én művész vagyok, ezt picit másképp látom. Akit valójában sérthetett az a kiállítás, az ténylegesen nem kisebbség: a katolikus egyház.
Szerintem Nitsch a kufárokat akarta kizavarni a templomból, mint tette azt Jézus is.

tatamin 2008.05.16. 09:23:15

bocs a hibákért, órám lesz, sietek...

kgonzo 2008.05.16. 09:26:16

Re: Széna Tomi
Nem röhej. Nem a baloldali tábor jár szétfütyülni, meg tojással dobálni. Őszintén szólva gyerekkel nem merek kimenni nemzeti ünnepekre.
Szerintem ez a röhej.
Röhögjünk eggyütt!

szobatars 2008.05.16. 09:27:33

Csak a poén kedvéért..

"Fodor egy kutyát sem vezethetne hitelesen." (Zetek)

Tévedsz! A szakkoli után többek között kutyasétáltatásból élt (közvetve...értd, ezzel fizetett a lakhatásért)

tevevanegypupu 2008.05.16. 09:29:57

Az szdsz-t Koka kepviseli igazan, az a stilus, eroszakossag es buta bekepzeltseg. Ha Fodor fogja vezetni az nem szdsz lesz hanem valami zoldpartszeru dolog. Az szdsz soha nem volt - foleg igy utolag visszanezve - kovetheto part.Egy meghatarozott reteg klubja lett es maradt, akik mindent kificamitottak es mindenkit megeroszakoltak akik a kozelukbe kerultek. A liberalizmus egyaltalan nem volt erosseguk.

salvor hardin 2008.05.16. 09:35:07

valószínűleg vissza kéne menni a kályhához
ahelyett, hogy arra reagálnál, amit mondok, megint beleszúrsz a levegőbe egy-két állítást kvázi engem jelölve ki a védekező szerepre. nem szeretném ezt a szerepet.
az-hogy ki-mit tett a gazdaságban, ki-mit adott át
a következő kormánynak, megint elég hosszú vita, ami nyilván onnan indul, hogy németh miklósék minden darab papírt elvittek, tart azon a kérdésen keresztül, hogy miből telt a száznapos programra MP-nek, odáig, hogy mit fog átvenni a 2010-es szocialista kormány a gyurcsánykormánytól. (nincsenek illuzióim)
most arról kezdünk beszélgetni, hogy mennyire (anti)demokratikus a 94-98 közötti kormány. az nekem ne fér bele a "hiba" fogalmába, hogy (vissza)élve a 2/3-ommal az aktuális választás előtt megváltoztatom a jogszabályt és átrajzolom a térképet. az nekem ne fér bele a "hiba" fogalmába, hogy megcsonkítom somogyi győző kiállítását amikor az szigorú szakmai (katonai) kritériumok alapján lett összeállítva. utána beszélhetünk a többletjogokról (amik valódi többletet nem jelentettek, hiszen csak az egyszerű többséghez képest voltak többletjogok, nem a 2/3-hoz) és at orbánék által fel nem állított vizsgálóbizottságokról, de nem ez volt a TE felvetésed.

üdv
hs

moralisa 2008.05.16. 09:37:31

2 olyan dolog, amely fölöttébb inog (részben mások is érintették már)
1. Az, hogy milyen ideológiájú emberek férnek meg egy pártban és hol van a politikai spektrum 2 oldala, pusztán kommunikációs és pártszervezési kérdés, ezt az SZDSZ orra alá dörgölni, ismerve akár a FIDESZ, akár az MSZP mai promineneseit és holdudvarát, elég másszemébenszálkás hozzáállás.
2. Amivel kapcsolatban a 70:30-at írtad, azon én is sokat gondolkodtam és bár akkor nem éltem MO.-n, reménykedtem benne, hogy a FIDESZ lépéseket tesz a tradícionális szembenállás fölszámolására. Hogy ezek után miért választotta a MIÉPet, a történelmi egyházakat, a populista vezérdemokráciát, a romantikus nacionalizmust (körítve a magyarság kisajátításával), nem tudom, biztos az SZDSZ kényszerítette bele, de abban biztos vagyok, hogy ha ezek helyett úgy 2000-től a föntiekre nem vevő rétegeket szólította volna meg a szélsőjobb helyett, akkor azóta egy liberálisnak is vállalható pártként kormányon lenne (lett volna)

salvor hardin 2008.05.16. 09:39:14

kgonzo

mivel te sem, én sem említettem a kisebbség szót, tehát ne hozzuk be. arról írsz, hogy "...mely felemelné a hangját ha valahol bárkit akár gondolkodása miatt is kirekesztenek...."
én örülök, hogy te művész vagy én meg katolikus, abból a fajtából, aki szintén kiűzné a kufárokat. ez a kiállítás alapjában sértette a katolikusokat és az szdsz nem szólt egy szót sem. arról nem szeretnék, és nem is tudok veled vitatkozni, hogy "a művész itt azt akrat mondani..."

NagyonPC 2008.05.16. 09:40:18

Megjegyzések:

1. Egy olyan helyzetben, ahol a legnépszerűbb párt 20%-ot ver a másodikra, a kis (5% körüli) pártoknak a mi választási szisztémánkban nincs esélye a parlamentbe jutásra, mert csak a saját hardcore szavazóira számíthat, azokra nem, akik a mérleg nyelveként, vagy alternatívaként tekintenek rá.
Kivételek:
a.) KDNP - nemlétező (finomabban: nem mérhető népszerűségű) párt választási szövetséget köt az óriással, tuti helyekkel a közös listákon.
b.) Fodor azzal nyerhetne szavazatokat, ha átcsábítaná a (bizonytalan kilétű) Tisztelet Társaságát az MDF-től.
c.) Kevéssé valószinű, de ha a választásokig szétszakadna az MSZP, a szavazók egy része szintén megtalálhatná az SZDSZt. A 2006-os választásokon az SZDSZnek úgy jött össze az 5%, hogy a baloldali szavazók egy része spontán átszavazott rá, miután úgy látták, hogy az MSZP amúgy is nyerésben van.

2.) Az antikommunizmus, egy érzület, attitűd, elvi alapállás, esetleg ellenkultúra, de nem egy program. Jól jöhet egy kommunista rezsim leváltására irányuló első választáson, de nem ad választ a hogyan-tovább kérdésére. Ezt föladni tehát nem tartom eredendő bűnnek. Különösen nehezen lett volna fönntartható, mivel az SZDSZ kezdeti bázisa a főként állami alkalmazásban lévő értelmiség volt, amely jórészt együtt szocializálódott a nyolcvanas években kinevelt technokrata MSZPs vezető-generációval.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 09:40:26

Moralisa: ez a poszt az SZDSZ-ről, nem a Fideszről szól.

Amúgy részben igazat adok neked: 2000-től nem biztos, hogy jó irányba indult a Fidesz (ha csak a 2002-es választás megnyerésére irányuló stratégiáját nézzük - amivel elbukott).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 09:41:49

"Az szdsz-t Koka kepviseli igazan, az a stilus, eroszakossag es buta bekepzeltseg. "

Ez hülyeség. Én mindig is rájuk szavaztam, de a Kókát utálom, mert ő már nem azt a stílust és szellemiséget képviseli, amelyiket én megkedveltem anno. Nagyon remélem, hogy süllyesztőbe kerül, és Fodor lesz az elnök. Így talán idővel visszatalál a párt a régi önmagához, és idővel (főleg így, hogy valszeg pár évig nem fenyegeti őket a kormánypártiság réme), és talán még a régi nagyok is visszatérnek, akik az évek során kikoptak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 09:42:40

OFF:

Nitzsch-vitához: azt nekem senki ne akarja bemagyarázni, hogy a telepisált piszoárba állított feszület, az művészet. Bah, gyomorforgató polgárpukkasztás.

üdv!
egy katolikus.

Francois Pignon 2008.05.16. 09:45:30

...ráadásul már unalmas, elcsépelt. találjanak ki valami újat.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.16. 09:46:42

kgonzo

A bécsi akcionisták életművét ismerve, a Nitsch kiállítás kb úgy "szólt" (sic) a kereszténység mellett, ahogy tomcat a kibucokért.

Szándékos, zskategóriás provokáció (vallás+vér+állatok), amit a magasművészet oltárán, a szent és a profán, meg az autentikus vallási élmény megtappasztálásának sznobmarketing rizsájával az egyház igencsak kiszámítható felháborodására bazírozva árul!! (emitt a hangsúly) a tisztelt művész úr.

Az egyház persze kellően nagy ökör asszisztálni minden ilyenhez. Nitsch disznaja nem felháborító, csak röhejes.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 09:47:24

Ugyan szdsz, már 2006-ban is mszp-s átszavazással tudott bejutni.
Ha van párt ,aki meg akarja menteni azaz mszp Orbántól való félelmében.
Nem jut be a köv. választásokon?Kit érdekel?!Ilyen az evolúció. Nem volt rá szükség, ha még 5 %-ot sem tud hozni.

gyz 2008.05.16. 09:50:31

jó írás, döntő többségében egyet is értek vele, de a VIII-as pont szvsz teljesen téves.

Az az arány minimum 50-50%. Nem tudom, Ergé, hány éves lehettél akkoriban, de mindenesetre tény, hogy még a szadeszre megorrolt és jobb híján a fideszre szavazók között is nagyon sokakat kiakasztott Torgyán és Csurka közelsége.
Az akkori fidesztől még szerencsére jórészt távol álltak a seggagyú széljobbosok.
Az meg, hogy a ballib "értelmiség" elzárkózása miatt kényszerült volna szegény Fidesz mindenféle ideológiai vargabetűre, hát, enyhén szólva megmosolyogtató.

Darvas Ivánt viszont nagyon jó volt látni egy olyan korszakból, amikor még őszintén hittem, hogy van valami halvány remény egy értelmes országra.

Rwindx 2008.05.16. 09:50:41

Szerintem, elég jó tényrögzítő írás. Fedor nem huszonvalahányszázalék, hanem 18% körüli volt, tudom, ém is közte voltam. Aztán elmúlt.

szobatars 2008.05.16. 09:53:08

Komolyra fordítva, elég tárgyilagos cikk, bár vannak tévedései, ezeket most nem sorolnám, inkább némi adalékot szolgáltatnék az SZDSz történetéhez.

Az SZDSZ egyik alapvető gondja a sértődöttség. A mai napig nem tudták túltenni magukat azon a tényen, hogy nem nyerték meg az 1990-es választásokat. Ekkor kierőszakolták az MDF-SZDSZ paktumot (2/3-os törvények), ami a mai napig nehezíti a demokrácia rendes működését. (A korabeli nyugati sajtó "balkáni kufárkodás"-nak minősítette a paktumot)

1994-ben ismét nem nyertek. Itt most meg kell állnom az "ismét" szó használata miatt. Az SZDSZ egyik prominense használta a szavakat, amikor arról beszélgettem vele, miért léptek be a kormányba. A válasza az volt, mert az emberek megint rosszul döntöttek... "Azért kellett belépnünk, hogy legitimáljuk Hornt." Erre kérdeztem, hogy nem a választó polgárak szavazata legitimál? Miért pont az SZDSZ dönti el ki a legitim és ki nem az? Erre jött a (már akkor is) szokásos szöveg a szürkeállományról, meg a szakértő értelmiségről...

E beszélgetést követően soha többé nem szavaztam az SZDSZ-re. Úgy éreztem, elárulták a liberális eszméket. Mára már saját koalíciós partnerüket is elárulták egy párszor...

Az, hogy a mai magyar demokrácia ilyen mély válságba jutott döntően az SZDSZ-nek köszönhető. Csak a két nagy párt(és támogatóik) egyre nagyobb mértékű szembeállítása (árokásás..) adta, adja meg nekik a lehetőséget, hogy a hatalomban tudjanak maradni. Ügyes, mondhatnánk erre, ha ez a mérleg szerep konstruktív lenne, s a két nagyot folyamatos kompromisszumokra kényszerítené. Ez sajnos nincs így, ezt mindenki látja... Itt azonban az SZDSZ szempontjából "vagy a párt vagy az ország érdekei" kérdés merül fel folyamatosan... és mint írtam, ők 1990 óta "haragszanak" a rosszul döntő népre...

Én ma is büszkén vállalom a liberális eszméket, de az SZDSZ már régen nem ezeket képviseli. Azt kell mondjam, ma már szinte senki nem képviseli...

és még egy "eretnek" gondolat a végére: az MSZP és a FIDESZ programjában sok olyan elem van, ami mindkét oldal számára vállalható, akár a Gyurcsány-Orbán tandemmel, akár másokkal...a két nagy közeledése azonban az SZDSZ (a jelenlegi SZDSZ!) halálát jelentené...

pucros 2008.05.16. 09:58:33

Nomost én jól emléxem, mert ott voltam és figyeltem, hogy 89 táján az "antikommunista SZDSZ" imidzsét a pártállami sajtó kreálta, élén a Népszabadsággal, elrettentésül. Aki az SZDSZ saját kiadványait olvasta, abban más kép alakult ki. Lehet, hogy kellett hozzá intelligencia is, nem tudom, de az SZDSZ következetes rendszerellenessége és a pártállam falra festette veszedelmes kommunistafaló társaság képe között nem volt nehéz különbséget tenni. Mégis, sokaknak utóbbi volt a vonzó, az a marha párt meg tárt karokkal fogadott bárkit. A kommunista pártsajtó odáig ment, hogy szélsőjobboldalinak nevezte a pártot, így lehetett, hogy akkoriban előfordultak felszabadultan zsidózó lelkes SZDSZ-szimpatizánsok is.

Miután én igyekeztem az eredeti forrásból tájékozódni, pl. hetente kiolvastam a Beszélőt, nem voltak illúzióim, és nem lepett meg a 94-es koalíció sem. Szerintem az SZDSZ-nek sosem kellett volna nagyobb pártnak lennie, egyszerűen csak az első öt évében sokan álltak mellette tévedésből. Nem kellett volna elfogadni azok támogatását, akik félreértésben vannak. Ne kelljen a hatalom, ha csak azok segítségével ragadható meg, akik valami mást akarnak.

Elmesélek még egy dolgot. Tagja voltam egy kerületi helyi csoportnak a 90-es választások előtt. Ez egy kedves, klubszerű, családias társaság volt, közös programokkal. Olyan békés polgárokból állt, akiknek volt idejük arra, hogy ne csak távolról szimpatizáljanak, hanem tegyenek is valamit társadalmi munkában. Aztán szünet, és 2000-ben jártam arra legközelebb tagdíjat rendezni. A bácsi, akivel beszéltem, nagyon sajnálta, hogy nem járok már hozzájuk. Mint mondta, nagy szükség lenne az ilyen "egyszerű tagokra", ugyanis bármit is vitatnak meg a csoportban egymás között, az olyan gyűléseken, ahol dönteni kell valamiről, tömegével jönnek máskor sohasem látott arcok, "a karrieristák", akik mindig egy irányba szavaznak. 90-ben még a helyi civilekből álló csoport döntött, később már fentről küldött megszállók. Na ezt mindenki gondolja tovább, amerre akarja. Az én véleményem az, hogy az önkormányzati hatalom találta meg a módját, hogy ne bízza a pártdemokráciára amit nem akar.
Emlékeztetek, hogy a '90-es országgyűlési választásokat az SZDSZ "nyerte", és ez a fajta hatalomra kerülés egyben korrumpálta is; tömegesen jelentek meg az egzisztenciális érdekek és hatásaik a pártban, fokozatosan szólamokká üresítve a hajdan délceg elvi politizálást.

gyz 2008.05.16. 10:10:30

"A kommunista pártsajtó odáig ment, hogy szélsőjobboldalinak nevezte a pártot, így lehetett, hogy akkoriban előfordultak felszabadultan zsidózó lelkes SZDSZ-szimpatizánsok is."

bizony, sőt, nekem volt akkoriban (a választások előtt) egy mdf-aktivista ismerősöm, aki azzal traktált, hogy valamelyik Pest közeli városkában szdsz-szimpatizánsok (!!!) cigányokra támadtak botokkal. Persze ő is csak "hallotta valakitől", de tény, hogy akkoriban egy ilyen hír hallatán kevesebben kaptak volna röhögőgörcsöt, mint ma.

kgonzo 2008.05.16. 10:15:16

Re: bazalttufa

Tomcatot Nitsch-el egylapon emlegetni nem lehet.
Esztétikai vitát nem nyitok. Nekem keresztényként ez a véleményem, Neked meg az.

Re:pucros
Teljesen igazad van, aki hiteles forrásból tájékozódott az pontosan értette, hogy miért az SZDSZ köt, és miért köt koalíciót. Amit a leveled végén írtál, arról semmit sem tudok. Azonban pontosan emiatt nem voltam és nem is leszek egyetlen pártnak sem tagja.

satie · http://321.hu/sas 2008.05.16. 10:17:00

Minden oldalnak szüksége van korrekt képviseletre. A szabadelvűnek is. Egész pontosan hiteles képviseletre van szükség.

Az elmúlt évek után a SzDSz hitelessége nem a legjobb; DE: még ha az SzDSz-eb belül is kevesen, de még így is ott van a legtöbb olyan arc, aki hitelesen képviselte a szabadelvű értékeket, Fodor Gábor például.

Komoly pályán nem játszott még az, aki ilyen körülmények közt azt mondja, hogy egy új liberális pártot kell alakítani, a komoly pálya az az, ha valaki konstruktív évekig belső ellenzékben is.

Aki ezt érti, az tudja, hogy Fodor Gábornak teljesen igaza van, és abszolút támogatandó, a következő választásig a magyar szabadelvű értékrend számára, ha van bármilyen esély, akkor az az SzDSz nagy megtisztulása egy nagy nyitással.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 10:21:54

"nagy nyitással."
Az szdsz hulla, kész , ennyi volt. Elnöke sincs!Így merre?Kivel? Milyen liberális táborral? A liberálisok nagy részét a fidesz beolvasztotta! Gondolod Fodor miatt ,majd visszamennek? Vagy azt a 2 %-ot daraboljuk tovább, ami most mögötük áll? Vagy mszp zavazók tömegei jönnek rá, hogy ők liberálisok???
Milyen bázisból gondolkodtok???

pipistrello 2008.05.16. 10:23:50

abban mindenképpen egyet kell érteni pucrossal, hogy az szdsz nem azért lett nagy párt, mert akkoriban millionyi liberális (mondjuk inkább, hogy szerintem liberális) élt ebben az országban, majd pedig ezek jórészt átszavaztak a fideszre. Valójában 5-7 százaléknyi liberális szavazó éldegélhet errefelé és ennél nagyobb szám nem is várható amíg el nem érünk egy ma nagyon gazdag nyugateurópai színvonalat. Ez az 5-7 százalék pedig nagyrészt már csalódott az szdsz-ben. De szerintem rendkívül minimális azok száma, akik (az én felfogásom szerinti liberális érzelműek) és behúzzák az X-et a fidesz mellé.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.16. 10:24:43

2006 okt 23át kifelejtetted az ősbűnök közül, azon felül egyetértek....
Azt hiszem nekem is ideje elmenni valami szaküzletbe, egy jó kis pezsgőért, ha esetleg a szadesz mégis kiesnek. (Ha nem akkor meg azért)

pucros 2008.05.16. 10:26:59

Bocsánat, az előbb súlyos elírást vétettem: 90-ben az _önkormányzati_ választásokat "nyerte" az SZDSZ, nem az országgyűlésieket. Ott csak pár képviselői hely, de az önkormányzatokban karrier-hegyek, mit hegyek, hegységrendszerek jutottak.

tevevanegypupu 2008.05.16. 10:30:51

"Ez hulyeseg.En mindig is rajuk szavaztam de a Kokat utalom.."

Hat ez az. Amig Kis Janos, Tolgyesi vezettek az szdszt (ideertem TGM-et is akinek ketsegbeesett kuzdelme nekem most is tetszik tulajdonkeppen, annak ellenere, hogy mindig fidesz szavazo voltam) addig ha tul szaraznak, racionalisnak is talaltam oket azert elfogadhatoak voltak. De azota? Peto Ivan,Demszky, Magyar, Kuncze, Horn, Eorsi (a fiu), Wekler, Bauer..es Koka. Ezek az emberek jelentik az szdsz-t. Ez a nevsor untig eleg.
Fodor Gabornak kivanom, hogy sikeruljon gyoznie, de amig ezek az emberek allnak a hatterben, nincs sok valasztasa.

pipistrello 2008.05.16. 10:31:37

... a pezsgőről meg annyit, hogy épeszű ember ebben az országban nem bont pezsgőt akkor, amikor csak két párt jut be a parlamentbe, mindegy, hogy Jobbik vagy Szdsz, de akkor sem, ha mondjuk a fidesz kétharmaddal nyer.

tevevanegypupu 2008.05.16. 10:33:37

Termeszetesen Tolgyessy Peter..Jaj.):

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 10:33:40

pipistrello 2008.05.16. 10:31:37 Miért kell 4 párt? 2 párttal is működőképes a demokrácia.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 10:36:09

én is csak annyit mondok (bár bakuráéknál már ez is gyűlöletkeltés?), hogy beteszem azt a pezsgőt a frigóba... :P

acetofive 2008.05.16. 10:38:44

ha valasztanom kellene az szdsz meg a fidesz kozott (nem kell), akkor meg mindig inkabb az szdsz. a fidesz elindult az mszmp kaderneveltetojetol (stumpf koli) es egy liberalis, egy konzervativ kiteron keresztul visszajutott kadarjani csecseihez, a populista kommunisztikus szlogenekhez. akinek van hozza gyomra annak egeszsegere.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2008.05.16. 10:42:03

Zoli,

Pont tőled elmélkedni a gyűlöletről...?!? Hát elég gáz, főleg azok után, hogy a kérdést parafrálod. Ezt ugyanis én kérdeztem még néhány napja tőled.

Francois Pignon 2008.05.16. 10:43:10

pipistrello,
mdf, fkgp, kdnp, miép, szdsz... Milyen betölthetetlen űrt hagyn(t)ak maguk után? Mi fog hiányozni belőlük?
5%-ot összeszedni egy húszéves gyökerű pártnak, meglevő beágyazottsággal, szponzorokkal nem valami lehetetlen küldetés. Aki erre sem képes, miért sajnáljuk? Mennyivel lennének sikeresebbek a köz érdekében?

pipistrello 2008.05.16. 10:43:18

Működőképes. Csak hát pont ez a kettő marad:) És ahogy figyeli az ember az elmúlt 18 évet, a rendszer nem képes kinöveszteni magának újakat.
Ha ez megtörténik (2 párt marad), akkor csak az a lehetőség marad, hogy ez a kettő bomlik fel kisebbekre. Ez is üdvözítő lehet.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.16. 10:46:02

szobatars jó helyen keresgél. Az SZDSZ elutasításában nagy szerepet játszik az a bicskanyitogató stílus, amivel a társadalomhoz, sőt, a demokratikus rendszerhez nyúlnak. Az értelmiségi szárny már lassan két évtizede úgy kíván demokráciát építeni, hogy ennek gyakorlására a magyar társadalom döntő részét alkalmatlannak, és ezért a döntéshozatalból kizárandónak tartja (a Kuncze-szárny őszintébb, amennyiben egyáltalán nem hisz a demokráciában). Enyhébb formában ez a technokrata kormányzási formák támogatásában jelenik meg, extrémebben (főleg pánik idején, pl. a népszavazás körül) a magyar társadalomról és a magyar nemzeti karakterről alkotott súlyosan negatív sztereotípiákkal való azonosulásban (elsősorban innen eredhet a magyarellenesség bélyege, és nem feltétlenül a párt vélt vagy valós zsidó kötődéseiből).

Ezek a sztereotípiák hatékonyan táplálják a cselekvésre mobilizáló félelmet, erősítik az összetartozás érzését (a "buták", az "elmaradottság" ellen), de végsősoron borzalmasan antidemokratikusak. A szabad demokrata értelmiség Gyurcsány szövetségeseként látványosan és lelkesen azonosult a "managed democracy" felfogásával, semmi empátiát nem mutatott az ellentétes véleményekkel vagy a "reformok" által hátrányosan érintett csoportokkal szemben (sőt, segédkezet nyújtott ahhoz, hogy a kormányzati kommunikáció újabb és újabb társadalmi rétegekből építsen dehumanizált ellenségképet*), és az egész megkoronázásaként a legsötétebb várakozásokat is felülmúlva hitet tett a békés ellenzéki tüntetést megtámadó hatalmi erőszak mellett. Ez megbocsáthatatlan, és tanulságos, hogy a liberális értelmiségből csak néhány nem mainstream személy (Schiffer András és TGM) emelte fel ellene a szavát. Süllyesztőben a helyük.

Sajnos nem valószínű, hogy valami rendkívüli eseményt (pártszakadás, előrehozott választások) nem számítva a következő választásokon az SZDSZ ne szerezze meg az öt százalékát. Most úgy tűnik, a torzsalkodás mellett azon dolgoznak, hogy leválasszák Gyurcsányról a "reform" követőit, és úgy tegyenek, mintha az I. és II. Elkúrásban semmiféle szerepük nem lett volna. Aki nem hiszi, olvasson friss ÉS- vagy Tóta-publicisztikákat (utóbbi esetén kommenteket is). Ez a stratégia (ismét, rendkívüli események hiányában) valószínűleg sikeresnek bizonyul majd.

____________________
* Számomra az egész reformkurzusban az a legmegdöbbentőbb, hogy hogyan lehet néhány ügyes trükkel és üzenettel *bárkiből* pillanatok alatt ellenséget kreálni, hogyan rombolható le ezeknek a csoportoknak a morális legitimitása és a jogaik védelmére irányuló törekvéseik elfogadhatósága, és végsősoron a "demokratikus" állam bárkivel bármit megtehet "a jó ügy érdekében".

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 10:47:06

pipistrello igazából kinek hiányoznak ma a kisgazdák?? Vagy a miép? Ez lesz az szdsz sorsa is.
Kit fog érdekelni?

Dekatlon 2008.05.16. 10:48:14

Fodornak az egyetlen épeszű lépése az lenne, ha felvételét kérné a Fideszbe. Ott meghatározó szereplőjévé válna a liberális szárnynak, és ki tudja? Az egyszer talán majd onnan kiszakadó szép új liberális pártban folytatná.

De hát hallgat ez rám? Nem. :)

gyz 2008.05.16. 10:48:21

conquistador+

"A liberálisok nagy részét a fidesz beolvasztotta!"

olvasztotta egy lósz@rt. 98 óta nincs hova szavaznom, és nagyon sokak vannak így ezzel. A pezsgőhűtögető idiótáknak meg nyilván elég a maradék két párt is. Sőt, ha csak egy lenne, az jelentené a kánaánt nekik.

pipistrello 2008.05.16. 10:49:05

A köz érdeke az, hogy minél több hang megszólaljon. Az Szdsz vagy egy utódpártja (persze nem más pártok köldökzsinórján lógva) képes lehet erre, és lehet, hogy csak 5 % szavaz rájuk, de a hang akár 10%-nak is tetszik. Olyan egyhangú a közélet...

pipistrello 2008.05.16. 10:51:20

conquistador+ Az elveik nem hiányoznak, de ők maguk igen. Olyan szórakoztatóak voltak...

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 10:53:08

gyz 2008.05.16. 10:48:21
:):):) Nyugi! Hidd el a fidesz meghatározó része liberális.Az ,hogy nem találsz magadnak pártot, az nem a jobboldal hibája.
A 2 párt rossz ,4 párt jó szöveget meg a maszop találta ki, mivel szüksége volt az szdsz-re a 2006-os győzelmükhöz.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 10:53:19

gyz, kár hogy nincs a pezsgőnek betéti díja,majd elküldeném neked tandíjra, mert rádférne némi okulás.

kgonzo 2008.05.16. 10:54:16

Re:conquistador+ 2008.05.16. 10:33:40
A két párt megosztó. Mert a két párt csak démonizálni tudja az ellenfelet. Nézd meg az USA-t. Egyik párt szimpatizánsai sem tartják tisztességesnek a másik oldallal szimpatizálókat.

Isten mentsen meg bennünket a kétpárti pártokráciától.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 10:55:34

kgonzo 2008.05.16. 10:54:16 Ez így most is igaz.Vagy te hol élsz????

Francois Pignon 2008.05.16. 10:58:48

kgonzo,
már most is kétpárti struktúra van, ha nem tűnt volna fel.

Kókának és társainak pedig üzenem, hogy a liberalizmus, a szabadpiac és a verseny lényegéhez tartozik, hogy a jó, az erős, a sikeres talpon marad, a rossz a gyenge és az avítt elbukik. Ha az SZDSZ kikerül a parlamentből, alulmaradtak a versenyben, mert nem voltak elég jók. Ugye, milyen fájó ezt hallani, akkor majd lesz ott sírás-rívás, de hát ki figyel a békakuruttyolásra?

rockjano 2008.05.16. 11:01:06

Fiúk, lehet álmodozni, meg pezsgôtvásárolgatni (nincs is azzal semmi gond) de az Szdsz marad a parlamentben és Fodorral némileg meg is fog erôsödni.

Nem nagyon csak annyira hogy megkerülhetetlen tényezôje legyen a magyar politikai életnek. És ez nagyon jó lessz így.

A Fidesz mostani szárnyalása senkit ne töltsön el hiú reményekkel, hatalomra kerülve ez a szárnyalás bukórepülésbe fordul gyorsan.

Az igaszán szükséges fájdalmas és nagyon népszerûtlen lépéseket ôk sem fogják meglépni, sajnos. Hiú ábránd... Elôrehozott választások..minek. A Fidesz hajlandó lessz majd nyugdíjjat csökkenteni??

Lehet még ebben az országban Fidesz (ha még úgyhívják akkor) és Szdsz (ha még úgyhívják) koalíció is. Lehet 2018-2022 körül, remélem megérem. Emberek változnak sérelmek felejtôdnek, politikai maszlagok megkopnak szépen lassan. Vicces lessz majd komcsizni 2022-ben nem??
jano

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:01:16

valaki mesélje már el, hogy miért lenne 2párti a dolog, ha ez a (kurva mocskosat akarnék ideírni most, nem teszem) párt kiesne? legalább még több 'párttalan' szavazó keresne valami újat - mert még a kétfarkú kutya is jobb lenne ezeknél.
Na erről ennnyit, ahelyett az ugatás helyett,hogy aki kiejtené a szadeszt, az kádárista náci kéttpárti köcsög...

mikipeti 2008.05.16. 11:01:26

Egy párt nem azért tűnik el a süllyesztőben mert vállalhatatlan dolgokat művelt a múltban, hanem mert rosszul játsza a politikát.

A múltja alapján bármelyik (magyar) párt eltűnt volna már, csakhogy a szimpatizánsok elnézőek és könnyen felejtenek. Az ellenoldal sosem felejt, mégha általában másként is emlékezik.

pipistrello 2008.05.16. 11:01:33

az lehet, hogy a Fidesz meghatározó része liberális, és a hatalom kedvéért 10 éve jól eljátszák a nemzeti, klerikális, konzervatív szerepet, de hogy a szavazói nem liberálisak, az tuti.

gyz 2008.05.16. 11:02:46

conquistador+

1. nyugodt vagyok,
2. és nyilván finnyás is. Hadd ne nekem kelljen már megkeresnem a Fideszben a liberális értékeket, amikor az elnökük minden megnyilatkozása arra utal, hogy olthatatlan szerelembe zuhant a Kádár-rendszerrel. Én (bár csak gyerek-, ill. kamaszfejjel) voltam benne, kösz, nem kell.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:02:47

amúgy valóban, jó esély van a pezsgő megpimpósodására :(
a honi szavazó maga a csoda, dárwin hosszan vizsgálná.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.16. 11:04:15

pipistrello:
"de hogy a szavazói nem liberálisak, az tuti."
Bármilyen fura, a kutatások szerint sok liberális értékeket valló szavazója van a Fidesznek. Jóval több, mint az SZDSZ-nek.

kgonzo 2008.05.16. 11:04:15

Re: conquistador+ 2008.05.16. 10:55:34
Re: Francois Pignon 2008.05.16. 10:58:48

Eredetileg beleírtam én is a hozzászólásomba, de aztán eszembe jutott, hogyan szokott a fejemben eldőlni kire szavazok. Mi az, ami a két nagyban taszít, és miért kell kispártra voksolnom. Tehát, amíg tudok másra szavazni, mint a két nagy, addig nem tekintem kétpátinak a pártokráciánkat, de tisztában vagyok vele, hogy lényegét tekintve már most is erről van szó.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:04:55

pipistrello 2008.05.16. 11:01:33
És??? Akkor mi van? Alanyi jogon rakjuk be az szdsz-t a parlamentbe ,mert úgy megérdemlik. Ha lesz bázisa bejut. Ha nem lesz ,akkor nem jut be.Ennyi....

gyz 2008.05.16. 11:05:59

szamárfül,

küldd, biztosan rámfér.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:06:44

gyz 2008.05.16. 11:02:46 Senki nem kényszerít semmire:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.16. 11:07:45

conquistador+ 2008.05.16. 10:33:40
pipistrello 2008.05.16. 10:31:37 Miért kell 4 párt? 2 párttal is működőképes a demokrácia.

Nem tudom, hogy ez irónia-e, ha nem: Az a baj, hogy az a két párt lényegében 1. Én pl sosem fogok szavazni a maszopra, tehát választhatok vagy a fidesz vagy nem megyek szavazni. Akármit is csinál a fidesz mindig meglesz legalább egy erős ellenzéki poziciója, az mszpvel dettó.
Az szdsz kiesését nem sajnálom, azért mert közük nincsen a demokráciához, cinkkelt lapokkal játszanak, és még így is csalnak.
A Jobbik, Élőlánc, Védegylet meg jó lenne, ha bejutna, de az előbbin kívül erre nem látok esélyt.

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:08:56

Vicces ,de az fkgp, miép kiesésénél nem sírtak az itt hozzászólók ,hogy jajj csak 4 párti lesz a parlament. Így mi lesz a demokráciával?:):):)

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:11:57

Tata86 arra tényleg kíváncsi lennék, ha a jobbik bejutna ,az szdsz meg nem ,akkor miket írnának . Akkor is megfelelő lenne a 4 párti parlament.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.16. 11:12:03

conquistador+ 11:08:56

Na jó, jó, de azok ROSSZPÁRTOK voltak. Az más. Azok csak essenek!

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:13:12

elGabor 2008.05.16. 11:12:03 :)

gyz 2008.05.16. 11:16:04

conquistador+,

ok, csak szerintem azért az nem lenne baj, ha lenne egy olyan formáció, akire a magamfajta is tiszta lelkiismerettel leadhatná a voksát.

hogy a fidesz, a szocik, meg a szadesz nem ilyen, az szerintem még nem jelenti azt, hogy valami óriási igényeim lennének.

A gond az, hogy egy új formáció felfutásának ma már semmi esélye nem lenne a két nagy mellett. ("mi szigorúan betartjuk a kampányra fordítható összegeket" etc)

Ezért lehet valahol igaza satie-nak, csak hát ha igazán meg akarnánk tisztítani a szadeszt, ahhoz a világ összes hypója sem lenne elég, s ezért szándék sem lesz rá párton belül.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:18:26

Gáborka még egy törpe zöldpárthoz is alkalmatlan.
mikor kitették a bársonyszékből, azonnal pártalapításba kellett volna fognia - de ő inkább játsza tovább ezt a kényelmes talonpolitikusi szerepet... mondjam azt hogy "soha nem dolgozott"? :DDD
Senkiházi.

pipistrello 2008.05.16. 11:21:00

egyetértek, ha nincs bázisa, akkor ne kerüljön be, de nekem nem a pezsgőbontás jut róla először eszembe.

Vajon a kutatások mit értenek liberálison, a kisebb szociális hálót és a liberális piacgazdaságot, vagy a melegek törvényes párkapcsolatát (neadjisten házasságát). Mert ez az én szememben nem különválaszható akkor, amikor liberális értékekről beszélek.

De én eddig sem arra gondoltam, az szdsz jelenlegi tevékenysége érdemel parlamenti küszöböt, sőt...

Devil Inside 2008.05.16. 11:21:15

Csatlakoznék azokhoz, akik azt mondják, ne hűtsünk előre pezsgőt az SZDSZ kiesésre.

Meglátjuk.

Amúgy Fodor lehet, hogy szimpatikusabb, de vele is vannak problémáim, pl. nagyságrendekkel többet foglalkozott olyan témákkal, amivel a szomszédokat kellett b*szogatni, mint amiket itthon kellett volna környezetvédelmi témában elintézni. (Lsd. Rába habzása vs. szerencsi erőmű)

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 11:24:46

gyz nem akarlak kiábrándítani ,de szerintem új pártok nem fognak megjelenni. Pártot 0-ról elkezdeni szinte lehetetlen. Amúgy nem vagyok ellene,de kétlem...

mikipeti 2008.05.16. 11:24:54

A kritikát a másik oldalról senki nem fogadja el, legyünk hát kritikusak a sajátunkkal. A jobboldali gondolkodó foglalkozzon a Fidesszel inkább és ne úgy tekintsen rá, mint valami szent szövetségre. A választások elvesztése is arra vezethető vissza, hogy a másik oldallal volt elfoglalva a Fidesz. Ha magáról beszélt volna, hogy mit szeretne tenni, simán nyertek volna.

Ez az szdsz-es cikk is azért gyenge (nem színvonalában, inkább hatásában) mert valaki kívülről - egy ellendrukker - mondja el a véleményét. Ha egy ilyen jellegű cikket írnátok a Fideszről (meg lenne hozzá az alapanyag bőven), az erős lenne. Annak lenne értelme, hitele.

A bátorság szerintem megvan hozzá.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 11:26:19

"komplett jobboldali (fideszes) szavazótábor hallani sem akar az SZDSZ-ről "

Mert egyszer mar atverte oket, amikor lepaktaltak az MSZP-vel. Ezt azota allandoan megerositik, utoljara most, amikor bizalmat szavaztak a III. Gyurcsany-kormanynak.

A szocik pedig elkurok es ennek nem sok koze van a maganmitoszokhoz. Gyulolom, ha elkurjak, amit sok eves kemeny munkaval epitettem fel es ezzel azt hiszem meg sokan vannak igy.

A nepies-urbanus vita nagyjabol 10000 "ertelmiseginek" fontos Budapesten. Egy kicsit nagyobb kornek vannak zsidoellenes eloiteletei, legyenek ezek 2-300 ezren.

Ennyi ember jatszmai miatt kellett elkurni az orszagot.

Elvileg lehetseges rebrand-elni az SZDSZ-t, hiszen 2006-ban vagy 3 millioan szavaztak a ket baloldali partra. Valami uj uzenettel ezeket vissza lehet csabitani. Oszod utan nehez lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 11:28:15

mikipeti 2008.05.16. 11:24:54:
"Ez az szdsz-es cikk is azért gyenge (nem színvonalában, inkább hatásában) mert valaki kívülről - egy ellendrukker - mondja el a véleményét."

Feltetelezem, erge nem akart hatni az SZDSZ megmaradt hiveire. Nem is lehetseges, azok olyanok, mint egy szekta. Ha barmit hallanak, ami a dogmaval ellentetben van, azonnal bezarjak a fuluket. Tudom, tapasztaltam. Veluk nem is erdemes foglalkozni. 100 ezren sincsenek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:32:15

hát is nem kell egy dr house, hogy a szektaságot diagnosztizáljuk bennük...

mikipeti 2008.05.16. 11:37:09

Doomhammer

"Feltetelezem, erge nem akart hatni az SZDSZ megmaradt hiveire."

Akkor kire akart hatni? Akkor mi volt a célja a cikknek?

gyz 2008.05.16. 11:37:19

conquistador+ 2008.05.16. 11:24:46

"gyz nem akarlak kiábrándítani ,de szerintem új pártok nem fognak megjelenni. Pártot 0-ról elkezdeni szinte lehetetlen. Amúgy nem vagyok ellene,de kétlem..."


nem ábrándítasz ki, mivel én is pontosan ezt mondtam :-)

Devil Inside 2008.05.16. 11:38:45

mikipeti:
Ilyen jellegű cikkek voltak úgy két éve a Reakció elődjében, az UFI-ban.

Emellett nem lehet mindig a saját oldalt kritizálni, főleg amikor a saját oldalnál nincs akkora gond - csak a szokásos hibák, de mostanában még azok sem annyira feltűnőek (az ÁFA csökkentési ötletekről itt is volt bejegyzés) -, a mindennapi életünkre pedig sokkal kisebb hatásuk van, mint a Gyurcsánynak, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 11:40:04

mikipeti 2008.05.16. 11:37:09:
"Akkor kire akart hatni? Akkor mi volt a célja a cikknek?"

Volt nehany gondolata, amirol ugy gondolta, hogy masokat is erdekel. Emberek szoktak ilyet csinalni.

Kicsit szomoru lenne, ha minden ilyen irasnak "celja" kellene legyen olyan ertelemben, hogy befolyasol valami parton beluli csatat. Sokan valoban ezt ertik kozeleti ujsagiras alatt, de az erintett nehany ezer emberen kivul ez nem sokakat erdekel.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:41:04

volt a fideszről cikk a papír R.-ban, nem? amikor sorra vették a parlamenti pártokat, pár hónapja.

Ács Ferenc 2008.05.16. 11:42:58

1994 óta sokan hűtik azt a pezsgőt, aztán mindig elmarad a pukkanás.
Az SZDSZ bűnei számosak. Ez a párt hosszú évek óta nem válik a közélet hasznára, semmilyen mértékben, sőt. Csak ha az elmúlt néhány évet nézzük: 2002 után komoly részt vállaltak a magyar költségvetés tönkretételében, sereghajtóvá válásunkban, mint legendásan "szakértő" kormánypárt. Nem menti őket az sem, hogy a felelőtlen osztogatásokat a nagyobb testvér kezdeményezte, a Fidesz pedig szintén megszavazta. Aztán: nem túlzás bűnről beszélni abban a tekintetben sem, hogy óriási a felelősségük az országot gúzsba kötő megosztottság és gyűlölködés fenntartásában és cinikus továbbgerjesztésében. A szellemi polgárháború nem 1998-ban kezdődött, a másik oldal "csak" vette a lapot és azóta fokozza a dolgot.

Én is komoly és megmagyarázhatatlan hibának tartom a 2004. december 5-i "nemet". Menjünk tovább: az ezredforduló után megjelent politikusaik élen jártak az állami ügyletekben történt meggazdagodással, miközben a szabad piac dícséretét zengik. Ez sincs rendben, mint ahogy az egész pártnak immáron véres a nyaka.

De pontosítsunk is pár dolgot: Fodor nem a névtáblaügyébe bukott bele, hanem abba, hogy gyenge kultuszminiszter volt. Rockkoncertre ment Hollandiába, miközben tömegtüntetés voltak ellene, meg effélék. Lusta is volt és rossz viszonyba került Gyulával: mindez akkoriban elég volt a bukáshoz. Kb. akkortájt vonulhatott belső ellenzékbe. Egyébként meg végigasszisztálta az elmúlt 14 évüket. Nem igaz, hogy a Fidesz demagóg, csirkefarhátos, gázáras fordulatába a ballibek "kényszerítették" a pártot. Azt a pártot, amelynek valóban komoly esélye lehetett volna a népies-urbánus konfliktust meghaladnia Magyarországon(az SZDSZ-nek erre esélye sem lehetett, hiszen az egyik, az urbánus oldal "utóda" volt.) A Fidesz magától lépett erre az útra. És ez már nem a szabadelvű út. Mint ahogy az SZDSZ-é sem liberális. Már 1994 óta nem az.

Visszatérve ergé pezsgőjére: én már csak azért is kivenném a hűtőből, mert a szadi eddig mindig rácáfolt a végét kívánó várakozásokra. Ha két év alatt valahogy rendezik a viszonyukat a szocikkal és rendet tesznek a belső kuplerájban is, akkor megint jöhetnek a 2002-ben és 2006-ban is döntőnek bizonyult tények: az MSZP-nek van szövetséges pártja, a Fidesznek nincs.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 11:43:49

Szamárfül · murci.freeblog.hu/ 2008.05.16. 11:32:15:
"hát is nem kell egy dr house, hogy a szektaságot diagnosztizáljuk bennük... "

Nezd, valamennyire minden part hive elvakult. Hit kell ahhoz, hogy azt mondjam, X part (es foleg annak vezere) kell az orszagnak, szemben Y-nal.

Az SZDSZ-ben azonban oly mertekben eluralkodott az "ostromlott var" mentalitas, hogy a tagjai teljesen kizarnak az eletukbol mindenkit, aki nem ert egyet veluk. Ez nem egyszeruen azt jelenti, hogy nem ertenek egyet veluk vagy nem beszelnek veluk politikarol (ez "belefer" :-)), hanem megszakitjak az egyet nem ertokkel a kapcsolatot.

Ez mar patologikus es ezek utan nem is csoda, hogy az SZDSZ sajat kis vilagaban el, teljesen elszakadva a valosagtol. A szektak ilyenek szoktak lenni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 11:45:14

az pedig pech az 5% ügyét nézve, mert szektába nem szok' tagfelvétel lenni :D

mikipeti 2008.05.16. 11:46:06

Devil

Sajnos UFI-ról lemaradtam. Áfa csökkentést olvastam, annak a cikknek volt értelme. Ez a mostani csak arra jó, hogy erősítse az összetartozást.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 11:46:25

Ács Feri · reakcio.blog.hu/ 2008.05.16. 11:42:58:
"Fodor nem a névtáblaügyébe bukott bele, hanem abba, hogy gyenge kultuszminiszter volt. Rockkoncertre ment Hollandiába, miközben tömegtüntetés voltak ellene, meg effélék. Lusta is volt és rossz viszonyba került Gyulával: mindez akkoriban elég volt a bukáshoz."

Tovabba szemelyesen Magyar Balint furta, aki az SZDSZ egyik nagy szervezoje es penzgyujtoje, tehat megkerulhetetlen figura. Lehet, hogy Fodor nem volt nagy durranas kultuszminiszterkent, de mit mondjunk utana Magyarrol? O is volt ugyanolyan tehetsegtelen es megis ujrazhatott, szemben Fodorral, akin rajta maradt a "tehetsegtelen" jelzo.

Itt sima cimkezes tortent egy ugyes politikai manipulator altal. Nem nehez kitalalni, ki volt az.

Krimpic 2008.05.16. 11:52:30

Ok, mondjuk kibukik a szadesz - egészségedre, böff - de akkor ki marad, kire jó szívvel szavazhatnánk itt egy jó páran?
Orbánról, ugye, senki se tudja, hogy a hatalmon kívűl mit akar valójában. Szerintem ő se... Bár eddigi (köpönyeg)forgásainak iránya lassan a 360 fokhoz közelít, még ott azért nem tartunk, hogy a "libsikkel" kokettáljon. És amikor még libsik voltak, nekem akkor is csak a bunkó egyetemisták gyülekezetének tűntek, ami nagyon meglepett akkor, mert az egyetemistákról általában nem ez a kép élt bennem, ahogy most sem. Szóval akkor sem tetszettek, azóte meg ugye, egyre lejjebb adják. Most épp az mszp (!) babérjaira - vagy inkább tömegeire - vágynak. Eddig voltak nemzetiek, most lassan szocik lesznek, hogy hogyan nem lesznek így nemzetiszocialisták, kíváncsi leszek, mert annak meg nálunk nem nagy a keletje. Bár egyre nagyobb, ha jobban meggondolom...De menjünk tovább. Az mszp számomra egy nagy szürke, puha, arctalan tömeg. Jelszavaik között a progresszíó és balosság határozottan kivehető, ezért nem csípőből elutasítandók, kicsit inkább szánandóak, ahogy a helyüket és céljaikat keresik tanácstalanul. Valahogy a végén mindig a kádári kispolgárral szembesülünk, ha jobban megkapargatjuk őket. Szóval őket inkább ne...
MDF. Valahol némi respekt van irányukban, mert értékelvűségükben látok önmérsékletet és következetességet. De én személy szerint viszont viszolygok minden államilag deklarált "értékrendtől", pláne, ha egyházias konzervatívizmus. Nekem az állam szolgáltasson, mint a sarki ábécé, és ne méricskeljen, hogy jó fiú vagyok-e, szép-e a bőröm színe, és járok-e templomba. Egyszóval mosolyogva szolgáljon ki mindezektől függetlenül, mert az adómból élnek. És ezt jelenleg csak az szdsz képviseli ebben a formába. Egyszóval csak ők maradnak a jelenlegi választékból. Visszatekintve is, minden múltbéli hibájával együtt is, amik itt jól ki lettek vesézve, ha felsorol bárki öt szabadon választott emblematikus lépést a rendszerváltás óta, észreveheti, hogy ezek többsége az szdszhez köthető. Mellesleg, nekem is rengeteg a bajom velük, de ismétlem, ez a választék.
Bocs a hosszúságért.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 11:52:41

Mikipeti, hatottam az SZDSZ híveire, hiszen Bakura/Zoli rögtön kommentelt egy sértődőset a cikkre, és köztudomásúlag Urbangeri és Rózsa Misi mellett ő a legismertebb liberális blogger a magyar ugaron...

gyz 2008.05.16. 11:55:00

szvsz ma Mo-n egyetlen ismert nem szekta jellegű párt van, az az MSzP.
A többinél minden hívő jelszóra, öntudatosan vonul szavazni, a szociknál akkor, ha megígérik, hogy olcsóbb lesz a fradikolbász.

A jelszó a szadesznél az antiszemita barna veszedelem, a jobbik és tsa-nál értelemszerűen a kommunista zsidó világuralom, a fidesznél meg dinamikusan változó, egy a lényeg, hogy maga a Jel mondja.

hogy melyik a jobb, azt mindenki maga dönti el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:02:17

gyz 2008.05.16. 11:55:00:
"szvsz ma Mo-n egyetlen ismert nem szekta jellegű párt van, az az MSzP.
A többinél minden hívő jelszóra, öntudatosan vonul szavazni,"

Milliok es szazezrek sose vonulnak futtyszora szavazni. Azt csak a belso kor teszi. Az MSZP tagsaga es hiveinek belso kore ugyanolyan remisztoen hivo, mint barmelyik mas parte. Kiveve, hogy ok beszelnek nem hivokkel is (ez a sikeruk titka). Igy tudnak mobilizalni milliokat a valasztasok megnyeresehez.

mikipeti 2008.05.16. 12:04:12

ergé

hát szerencsésebb hatás lenne, ha sértődés helyett elgondolkodnának. Ezt viszont csak akkor teszik meg, ha a saját oldalukról érkezik a kritika.

És ez igaz a jobboldalra is persze.

Egyszerűsítsük már le: nem fogadom el egy Real szurkolótól a Barca kritikát, de ha egy Barca szurkolótól hallom, akkor megfontolom.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.05.16. 12:05:15

Jó a bejegyzés és a kommentek is normálisak, ilyet még nem láttam. Pár megjegyzésem van: Nem olyan régóta érdekel jobban a magyar politika, de egy hamarosan a Fidesz kampányokból doktoráló feleség anyagait nézegetve a 70-30 nagyon is hihetőnek tünik, ha nem elnéző a baloldallal. Gyülöletkampány, fröcskölödő egészoldalas hirdetések a Népszabiban, Közgáz elé beúszó hajó a Fideszgyülés alatt óriási "Állítsuk le a Fidesz hazugsággyárát" plakáttal, stb. Biztos volt ennek valamilyen szintü előzménye a politikában, de ezeket a módszereket a jobboldal nem alkalmazta, legalábbis amíg Wermer volt a kampánystratéga, addig tuti nem.

A gyomorforgatásról meg annyit, hogy valakinek a Nitch forgatja a gyomrát, valakinek a matula, valakinek a kárörvendő pezsgöbehütés, szerintem mindegyik rendben van és ha valaki az liberális/autoritárius skálán eléggé balos, az nem bánja egyiket sem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 12:05:55

Mikipeti: akkor képzeljük el, hogy Bakura és Rózsa Misi mérsékelt hangnemben, intellektuális érvekkel felvértezve folytatnak eszmecserét a liberalizmus és az SZDSZ jövőjéről :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.16. 12:09:10

Egyértelmű, hogy az szdsz sok súlyos hibát elkövetett az évek alatt, ez meg is látszik a népszerüségükön. Ez azonban csak annak fontos, aki egyébként szimpatizál az elveikkel. Aki eleve ellendrukker, annak ugyan mit számít, hogy mit hibáznak el és hol?
Ha a választóik nem tudják bejuttatni a parlamentbe, akkor úgyis vége a mókának, de mégis mitől lesz jobb a parlament attól, hogy ők nem lesznek ott? Ettől majd automatikusan épeszüvé válnak a többiek?

Van a parlamentben és a közéletben egy keresztény párt, amely egyetlen szavazatot sem kapott a választásokon, de most az egész népre hivatkozva, a fidesz támogatásával, rémisztő butaságokat beszél, egyenesen a középkorból ideráncigált hülyeségeket. Csak a szórakoztatóipar veszítene velük, ha eltünnének, de ha így lenne, ettől még nem lenne jobb semmi, ahogy az szdsz hiányával sem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:10:52

"és ha valaki az liberális/autoritárius skálán eléggé balos,"

Jaj, ne. :-( Azon a skalan nem lehet balos az ember. Balos a jobb-bal skalan lehet, ha az egyenlosegben inkabb hisz (baloldal), mint a "gyozzon a jobb" elvben (jobboldal).

mikipeti 2008.05.16. 12:11:35

ergé

reménykedjünk benne, hogy így tesznek. Ha hisznek benne, akkor ez a teendőjük. Persze ha nincs hozzá kellő felkészültségük, akkor marad a másik oldal cseszegetése.

barang 2008.05.16. 12:12:09

ergé ez nagyon jo.
bar az szerintem eletkori sajatossag, hogy szerinted a fidesz alatt lett volna legjobb esely a kiegyezesre. szerintem akkor mar keso volt, a rendszervalatas viszont tenyleg talcan kinalta a lehetoseget, fokent mert az emberek tobbsege mar reg nem is tudott errol a toresvonalrol. ugy latszik tul mely volt egyesekben az inprinting. errol a csalodasrol szolna ugye a napplai hold (www.irodalmiakademia.hu/dia/diat/muvek/html/CSOORI/csoori00487/csoori00487.html)
a neokori antiszemita bunok ose.

CrL 2008.05.16. 12:17:50

ergé: tegnap feltettem egy ártatlan álnaiv kérdést urbangerinek és frusztrált kirohanást kaptam back. miértre nekem nincs válaszom, arról konkrétan nem mi tehetünk hogy megbukott és underground kormánypárt lett a szadi. az írás korrekt, a menj a picsába Ferivel saját magát is elküldta Horn Gábor, önreflexió rlz.

az pedig, hogy most Fodort teszik ki kirakatba zöldpárti és jobblibb hívószavakkal sovány és erőtlen, a háttér marad az a romlottság mint eddig is. Fodornak új pártépítésbe kéne fognia, daydreaming tudom, igy hát a matulával értek egyet nagyon régóta, az szdsznek vége - menniük kell.

gyz 2008.05.16. 12:18:08

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:02:17

Fogalmazhattam volna pontosabban is, tény. A belső kör persze mindenhol olyan.

A "hétköznapi emberek" között azonban jóval gyakoribb, hogy egy fideszes/szadeszes/jobbikos elkötelezett hívő legyen. A szoci-szavazók az én meglátásom szerint többségében éldegélnek a világba - soha nem volt olyan jó üzlet egy Horn/Gyurcsány-kitűző, mint amin a Viktor mosolyog, és turult is többen tetováltatnak, mint Kádár-képmást.
Pl. az én fideszes rokonom érzi szinte kötelességének, hogy youtube-os Wass Albert-összeállítás linkjét küldje el nekem emailben a lelkem épülésére, vagy ugyancsak fideszes barátom küldött választások előtt körsms-t mindenkinek, hogy állítsuk meg a kommunistákat.
Olyan ismerősöm/rokonom, aki a szocikra szavazott, ilyeneket nem csinál. (na jó, van egy távoli idősebb ismerős, aki betelefonált a Bolgárúrnak :-))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:23:58

gyz 2008.05.16. 12:18:08:
"Olyan ismerősöm/rokonom, aki a szocikra szavazott, ilyeneket nem csinál. (na jó, van egy távoli idősebb ismerős, aki betelefonált a Bolgárúrnak :-))"

En eltem hardcore szoci videken is, ott van a kapualjban valo leszolitas es agitalas is. A duma persze sztenderd: "en mar kiabrandultam ezekbol a szocikbol, amiota hazudtak nekem, de oszinten, a tobbiek sokkal rosszabbak. Ott van peldaul a Zorban is, az maga az ordog."

Teny, hogy az MSZP ugyesebben csinalja, amig a Nepszabadsag meg nem vadult, ok voltak a manipulacio mintapeldaja. Ok magasabb szinten adtak elo az elozo dialogust: "Hogy ez az X szoci politikus milyen ugyetlen, hat jobban kell ezt csinalni. Meg szerencse, hogy az ellenzek teljesen szalonkeptelen."

Devil Inside 2008.05.16. 12:25:34

Az igazi Svarc Enegger
"Aki eleve ellendrukker, annak ugyan mit számít, hogy mit hibáznak el és hol?"
Hát ugye a hibáikra a mi életünk megy rá.

A középkorizás pedig pont az az arrogáns fasság, ami miatt sok itt hozzászóló szeretné Parlamenten kívül látni az SZDSZ-t. Olyan, mint a 2006-os gyakorlatilag vidék ellenes kampányuk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:32:31

Devil Inside 2008.05.16. 12:25:34:
"Olyan, mint a 2006-os gyakorlatilag vidék ellenes kampányuk."

Amit aztan kormanyon ki is bontottak.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/02/ni-lnyeg.html
Erdemes kovetni a YouTube linkeket, mindegyik a videk leepitesenek egy aspektusa. Igy osszegyujtve elegge sokkolo.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 12:33:25

azért semjént könnyű szívvel beáldoznám ha ez a tét :D

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.16. 12:44:17

Ja, bocs. Nem tudtam, hogy a pápai simogatás a magyar püspöki buksin, tulajdonképpen már a kegyelem előszobája.
De visszatérve a posztra: miért lenne az jó, ha az szdsz kiesik a parlamentből? Hol van benne a nyereség?

Devil Inside 2008.05.16. 12:49:48

Metafizikai igazságszolgáltatás.

CrL 2008.05.16. 12:49:48

forditsd meg: mi a nyereség abban hogy ott van?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 12:50:18

Ja, es ez. erge:
"A Fidesz egyszerre volt népi és urbánus, plebejus és polgári - ugyanakkor következetesen antikommunista párt, amely talán képes lett volna arra, hogy az évszázados megosztottságot meghaladva új, közös jövőképet adjon Magyarországnak. Emlékszem, a '98-as választások utáni első Magyar Narancs is óvatos várakozással tekintett a Fidesz-kormány elé."

SZDSZ-es diskurzus szerint itt kovette el az osbunt Orban, aki a kisgazdakkal es nem veluk alakitott kormanyt. Orban nem is tehetett mast, mert mar '94-ben elsutotte a hires arkos szolasat, aminek a partjan nem no fu.

Azota az SZDSZ-esek kedvenc szorakozasa lett Orban eltavolitasa a Fidesz elerol. Mert ha ez megtortenne, akkor a Fidesz elere egy veluk rokonszenvezo figura kerulhetne es akkor az 1998-os osbunt helyre lehetne hozni. 2006-ban ezert asszisztalt az SZDSZ az elkurashoz (amit Feri ugyesen meglovagolt, mert o beszeli az SZDSZ-es diskurzust). A szocikat termeszetesen csak a hatalom es a penz erdekelte, mint mindig, nem holmi ideologiai csata.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.16. 12:55:43

Crl:
Éppen ez az. Ez nem nyereség vagy veszteség kérdése. Ott van, mert ott kell lennie. Majd ha kiszavazzák, mint a leggyengébbn láncszemet, akkor nem lesz ott. Mindez nem befolyásolja a politika színvonalát. Legalábbis egyhamar nem.

Francois Pignon 2008.05.16. 12:57:47

Zoli-Bakura:
"2004 december 5-én pedig egy liberális párt azt az álláspontot képviselte, amit egy liberális pártnak képviselnie KELL!"

Vagyis: "Mindenki boldoguljon a szülőföldjén." Ezt mantrázták. Ez pedig nem liberalizmus, hanem éppen hogy röghözkötés. Avítt középkori eszme.

Zoli, nem lehet, hogy elfogultságod kissé elhomályosítja legendás éleslátásodat?

conquistador+ (törölt) 2008.05.16. 12:57:48

Zoli elolvastam amit írtál (kékkel feketén bakker? a szemem kivan...)
Összefoglalva :te hülye vagy. Ritkán mondok ilyet ,nem szeretek megbántani mást, de tényleg hülye vagy. Öcsém "politikai fenegyerek" név MUHAHHHHAAHAWAHAHAAHA!

Devil Inside 2008.05.16. 13:01:11

Egy liberálisnak pedig nemcsak azt érdemes masszívan tolerálnia, amikor (a dumaszínházas Kiss Ádám szavaival) a buzik táncolnak a jogaikért, hanem esetleg mások - vallásos - szertartásait is.
Miután outsidereknek egyik sem kötelező, nem okoz semmiféle érdeksérelmet, nyugodtan el lehet fogadni, ha nekik ez jó, akkor csinálják.

A következő felvetésre pedig előre: az állam-egyház szétválasztása pedig nem egyenlő azzal, hogy az egyházaknak nem lehet joguk a politikai érdekeik képviseletére.

CrL 2008.05.16. 13:03:22

Az igazi:

eljöhetne már az idő (tudom egyelőre álom) amikor egy pártot azért hatalmaznak fel képviselettel, szavaznak meg, tartanak bennt Parlamentben mert van benne nyereség és nemcsak mert 'ott van' ;]

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.16. 13:03:51

ha bakura felnő, és doktorál, csepeli gyurka lesz belőle...
veszélyes országban élünk

Devil Inside 2008.05.16. 13:05:01

Na igen, 2004. dec. 5-én az SZDSZ határozottan nem a liberális álláspontot képviselte. Ugyanis ez utóbbi az önrendelkezéshez és az ember szabad döntéseihez kapcsolódik...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 13:12:08

Devil Inside 2008.05.16. 13:05:01:
"Na igen, 2004. dec. 5-én az SZDSZ határozottan nem a liberális álláspontot képviselte."

De azt.
A francia koztarsasagi hagyomany szerint nincsenek nemzetisegek, csak allampolgarok. Az SZDSZ ezt eleg karakteresen kepviselte.

Pechukre az MSZP tulharsogta oket az eloskodo bevandorlokkal, ami idegengyulolo es egyaltalan nem liberalis allaspont. Utolag aztan magyarazkodhatott az SZDSZ, hogy ok mas okokbol ertettek egyet a "nem"-mel, ez rajtuk mar nem segitett.

Ez egy tipikus helyzet az SZDSZ szomoru torteneteben: utolag mar mindenki arra emlekszik csak, hogy mindenben a szocikat tamogattak. A dumat, hogy miert kellett igy legyen, mindenki elfelejti. Ami nem is baj, hiszen ugyis csak duma. A fo ok mindig is az volt, hogy ok "szamitsanak", a hulyefideszesek pedig ne. Ezt mindig meg is ideologizaltak.

szobatars 2008.05.16. 13:29:38

"Mindenki boldoguljon a szülőföldjén."

Csak a történeti hűség kedvéért, ezt a mondatot inkább az MSZP ismételgette, a honlapjukon maga Hiller jegyezte az írást...

Mondjuk maga Hiller sem volt következetes, mert ezen az alapon haza kellett volna küldenie Szófiába (boldoguljon a szúlőföldjén) Dobrev Klárát...
:-)))

dowNLoad 2008.05.16. 13:42:50

Én nem ütném ki, mert a fost/sz*rt le szoktam húzni a WC-n.
Nem érdekel, hány pontja van, vagy hogy mi volt mielőtt VÉGTERMÉK lett, le a szennyvízcsatornába vele!

Ács Ferenc 2008.05.16. 13:43:17

Nem is szólva arról, hogy alaposan bemoshattak volna azoknak 2004. december 5-én, akik megkérdőjelezték az ő magyarságukat. Ehelyett az orbánfóbia győzött. Megint.

Google 2008.05.16. 14:14:40

Bízzuk az égiekre, hogy mi lesz az SZDSZ -el; az utolsó szó mindig az övéké úgyis!
De hogy az MSZP-t a maga valójában nagyon nagyrészt az SZDSZ-nek köszönhetjük, az biztos!
Ők voltak azok, akik legitimálták azt a pártot, melynek legalább meg kellett volna mosakodnia, illett volna a nómenklatúrájától megszabadulnia, a párt-, kisz- és szakszerevezetivagyonnal elszámolnia stb.
Az SZDSZ -esek finnyás ízlését nem zavarták ezek a dolgok, a bevetetlen, koszlott ágyba bújtak a pártállami figurákkal, régi ismerőseikkel?
Összenő, ami összetartozik?
Most az ártatlan lány szerepére Fodor jelentkezett be, kár, hogy éppen az imént bújt ki a bokorból!

tevevanegypupu 2008.05.16. 14:27:20

Ha a francia koztarsasagi hagyomanyokat kovettek volna akkor mar regesregen nem lennenek kormanyon az mszp-vel karoltve, es nem csak most leptek volna le a sullyedo hajorol. Kokat lemondattak volna a hamis elnokvalasztas miatt, Kunczeval nem vallalnak kozosseget a Revesz Martiriuszozas miatt. Az oszodi beszed utan peldaul nem szavaztak volna bizalmat Gyurcsanynak, nem szavaztak volna bizalmat elotte Medgyessi Peternek es elenken tiltakoztak volna Havas Szofia 56 ellenes kijelenteseivel kapcsolatban, kovetelve a lemondasat. Ha a Francia Koztarsasagban egy miniszter - vagy plane miniszterelnok ellen - barmifele korrupcios gyanu felmerul az lemond, onkent bar nem dalolva tavozik, mert kulonben masnap az utcan van az egesz orszag. Es mi mindent lehetne meg sorolni. Francia koztarsasagi hagyomanyok..haha.Sok hibaja van a Francia Koztarsasagnak, de ha hozza hasonlithatnank csak egy kicsit mar az is jo lenne.

tewton 2008.05.16. 14:37:42

Véletlenül rátúrtam a neten a Somogyi Győző-kiállítás megkurtítására (hogy akkor azt akkor hogy?), és találtam egy édes kis adalékot a kisherceghez (96-os szöveg!):

"Makovecz Imre: Én még egy napi politikai történetet hozzámondok. 1990 őszén annak a Fodor Gábornak, aki a Keserű Katit kidobta a Műcsarnok igazgatásából, elhangzott a magyar parlamentben egy felszólalása, hogy ilyen ócska küldetéstudattal megvert embereket küldenek a művelődési minisztérium élére, mint Andrásfalvy Bertalan, az akkori miniszter."

www.mmakademia.hu/ab/1/108.php

Azóta trendi valahogy a küldetéstudat. Nekem most az tetszik a bal-lib oldalban, hogy olyan fajta emberek kezdenek mondatot azzal, hogy "Hiszem, hogy," akik kicsit korábban inkább azt vágták az ember képébe, hogy "hinni a templomban kell." :)

Joschka Fischer (törölt) 2008.05.16. 15:16:45

én azt gondolom, az SZDSZ-nek helye van a parlamentben, nem kell kiütni - ahogyan a Jobbiknak is, hiszen mért ne lenne, eleve az hülyeség, hogy 5%-os a bejutási küszöb...

Google 2008.05.16. 15:16:59

Jó, hát ők kialakítottak egy nyelvet, ami ma már nem hat, nem ütős. Ezért átveszik az ellenfelük nyelvét, szavajárását. Kérdés, hogy ez mennyire lesz hiteles az ő szájukból.

Fodor a becsületével, ami neki egyben a tőkéje is, ugye?
Miért mondta vajon Medgyessy, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel?

Kaján Halász 2008.05.16. 15:57:13

Először is gratulálok a szerzőnek, egész jó a cikk, (bár talán a cím kicsit erős, de mindegy, végül is nem az SzDSz-eseknek szól). Külön öröm, hogy a kommentelők sem egymást anyázzák, hanem kulturált eszmecserét folytatnak. És ez az egyetlen ok, ami miatt kicsit optimisták lehetünk, és számíthatunk arra, hogy lesz egyszer normális párbeszéd a két oldal között. ( és kicsit úgy érzem magam, mint amikor decemberben a Judapesten a flódni-ügy blogját olvasgattam)

Éppen a kommenteket olvasva erősödött bennem az az érzés (meggyőződés?), hogy a Fidesz-szimpatizánsok kemény magja -bár az SzDSz-t ki nem állhatja- nem áll olyan nagyon messze az SzDSz-tábor egy részétől. Ennek pedig szerintem az az oka, hogy - ellentétben egyes itteni véleményekkel - a Fideszben is, és a szimpatizánsok "kemény magjában" (nem tudok jobb kifejezést) máig sokan megmaradtak liberálisnak - persze nem vegytisztán.

Hogy a jelenlegi Fidesz-szavazótáborból (hányan is lehetnek? 3-4millió?) mennyien liberálisok, nem tudom, se azt, hogy mennyien nemzeti-konzervatívok, se azt, hogy mennyi az ún "kádári, szociális demagógiára vevő" rész, de szerintem ez nem is fontos. (Az SZDSZ legfőbb vádja jelenleg a Fidesszel szemben az utóbbi attitűd megjelenítése, de éppen Horn Gábor emlékezetes kijelentése mutatja, ők is tudják, hogy nem ez a lényeg, a szavazók nem Kádár-rendszert akarnak, hanem GyF-ék elhúzását.) Szerintem a Fidesz szociális demagógia nélkül (vagy kevesebbel) is választást tudna most nyerni, sőt tudott volna 2006-ban is, egy másik kampánnyal - az más kérdés, hogy nem merték, és most sem merik elhagyni. De a tábort (az ideológiai kemény magot) nem ez tartja össze, és nem is GyF személye(hisz ki ismerte e nevet 2002-ben?), hanem változatlanul a NO MSZP jelszó, a módszerváltó késő-kádári elit és az utódpárt abszolút elutasítása (jó, tudom, Stumpf, Szűrös, Pozsgai...-de ez szvsz nem lényeges, ők egyének, nem ideológia). Így csapódott ide 94 után az SZDSZ-tábor egy része (többsége?), és a 94 előtti jobboldal.

Ehhez képest a népies-urbánus (nemzsidó-zsidó, Fradi-MTK) ellentét emlegetése nem adekvát, mivel egy fideszes (antimszp-s) számára nem itt van a törésvonal. Éppen emiatt állnak (álltak) értetlenül a jobboldali liberálisok az SZDSZ magatartása előtt, amely viszont a helyzetet erre élezte ki, miután az Mszp oldalára állt (főleg azok után, hogy 94-ben - ne feledjük! - a Fidesszel választási szövetségben volt, az egyéni körzetekben győztes SZDSZ-esek sokszor a javukra visszalépő fideszesnek köszönhetően nyertek). De persze aki magyarázatot keres, az meg is találja (csak néhény jelszó: "Apák és fiúk", az SzDSz "idegen test", stb., nem sorolom, ismerjük ezeket -- használjuk is néha, ki nyíltan, ki csak az ágyban fekve és arccal fejét a párnába fúrva ;-) --) A magyarázatok sora aztán persze a népi-urbánus ellentétet is generálta, így alakult ki az öngerjesztő folyamat, melyben olyanok kerültek szembe egymással, akiknek nem kellett volna, legalábbis nem most.

Nem állítom, hogy a népi vs. urbánus (nemzeti/konzervatív-liberális vs. szoclib.) ellentét léte baj volna. Sőt inkább ez lenne az optimális (a "nyugati típusú", vagy ahhoz közeli). Szomorú lenne valóban, ha a 2022-ben "komcsizásra" lehetne választási kampányt építeni. Azonban ehhez az Mszp-nek szét kellene esnie.

Nem biztos, hogy ez olyan messze van. Akárhogy is nézzük, érvényes a sztereotípia: ez döntően a nyugdíjasok pártja. A 2006-os fiatal "élménybaloldaliakat" Őszöddel - úgy tűnik - elvesztették. (Azok egyébként is - szerintem - inkább fiatal liberálisok voltak, akiket a Fidesz nem tudott megszólítani, -és nem is fogja tudni a jelenlegi retorikával. Ők azok, akik koruknál fogva nem emlékeznek a 98 előtti Fideszre, a 88-90 közöttire még kevésbé. Számukra Orbán egy pöffeszkedő-hebrencs demagóg, más arcát nem ismerik.)

Az viszont kérdés, hogy az utódpárt "haláltusája" meddig tart. Lehet akár 20 év, sőt több is. Az SZDSZ (értem ezalatt a mögötte álló ideológiai erőt is) akár meg is mentheti őket, feltéve, hogy ők is megmaradnak. (Utóbbira most úgy tűnik kevés esély van, de azért a pezsgőt most még meg se venném)

((Apropó: pezsgő! Ha tényleg kiesnek, nekem személy szerint vegyes érzéseim lesznek. Akárhogy is ...-em őket (ezt le se mertem írni), mégis az egyetlen tisztán liberális pártról van szó. Fenntartva, hogy a Fideszben sok a látens liberális, nem tudom, hogy mennyire fogják tudni / akarni ellensúlyozni azt a KDNP-s vonalat, amely oly túlreprezentált és túlértékelt jelenleg. Rejtély előttem egyébként, hogy mi szüksége van Orbánnak Semjénékre, akiktől szerintem egy átlagfideszes kifut a világból. Persze lehet, hogy egy SZDSZ utáni világban rájuk se lesz szükség, - bár szvsz már most sincs. El nem tudom képzelni, hogy van olyan számottevő szavazótömeg, akiket kizárólag a papok révén tudnak megszólítani - akkor meg minek?))

És akkor játsszunk el a gondolattal: folyamatosan fogyó, gyengülő, majd széteső MSZP, parlamenten kívüli, Budapesten továbbélő (és valahogy megújuló) SZDSZ. Mi lesz ami az antimszp-s Fideszt egybentartja? (Főleg, ha esetleg Orbán visszavonul?)

Nem tudom. Megjelenhet akár valami új párt is. De szerintem ekkor lehet majd igazából jelentősége a népi-urbánus törésvonalnak, de úgy, hogy talán nem lesz (annyi) hazaárulózás meg fasisztázás. És akkor a kormány az ellenékkel olyan kulturált vitát folytat majd, mint most ergo, doomhammer, Acs Feri, elGabor, szobatars gyz-zel, mikipetivel, krimpic-cel, kgonzoval, pipistrelloval, fedorral, tataminnal.

Csak ebben igazán magam sem hiszek.Az a baj.

Google 2008.05.16. 17:08:01

Kár, hogy nem hiszel benne, más hisz.
Abban is hisz, hogy az egyetlen kiút a kulturált vita.
Eddig csak trükközés, ellenségkép felmutatás, látvány politizálás folyt, ennek sürgősen véget kell vetni. Valaminek történnie kell, most mintha a mocsárban dagonyáznánk, négylábon.
Ebből van kiút, csak akarni kell! Nekünk.

Bummer 2008.05.16. 17:16:36

A KDNP a parlament 3. legnagyobb frakciója, az SZDSZ-nél több képviselője van.
Amennyiben feltételezzük, hogy a képviselők nem csupán szavazógépek, akkor valószínűleg konkrétan ezekre az emberekre számít a Fidesz, illetve személyesen Orbán Viktor.

CrL 2008.05.16. 17:25:36

martinbácsi: egy új, (zöld) jobb-lib erő bejuthatna idővel ha levinnék a bejutási küszöböt 5% alá, de ahhoz _sztem_ az SZDSZ-nek szét kell esnie, meg kell szűnnie mert arra a kétévtizedes múltra és örökségre nem lehet már építeni semmi jót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.16. 17:31:12

CrL 2008.05.16. 17:25:36:
"martinbácsi: egy új, (zöld) jobb-lib erő bejuthatna idővel"

Bocs, CrL, ehhez nagyon elvakultaknak kellene lenniuk a szavazoiknak vagy nagyon ugyeseknek a propagandistaiknak. A zoldseg es a jobb-lib nem fer ossze.

Vegyuk csak a globalis felmelegedest, mint peldat. Egy jobb-libnek azt kell mondania, hogy globalis felmelegedes nincs is es ha van is, ennel sokkal nagyobb kilengesek is voltak. A motivacio e mogott az, hogy ha netan ugy dontunk, hogy megis van, akkor dragabb energiahordozokra kell atkapcsolni, ami rosszat tesz az uzletnek. Ezzel szemben egy zold szamara a globalis felmelegedes ismet egy pelda arra, hogy elvakult fejlodesmaniaval tonkretesszuk a bolygot.

Ezeknek ketten nem lesz kozos temajuk. Kiveve a jelenlegi SZDSZ-t, ahol lelkesen utalhatjak a prolikat es a videki Elvist.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.16. 17:41:39

Doom, igen erről is írtam, h. az SZDSZ két vonulata tökéletesen ellentétes ideológiát követ, ami máshol nem tudna összetartani egy ilyen pártot - de nálunk igen, mert van ami fölülírja az ellentéteket: a Zorbánveszély.

dowNLoad 2008.05.16. 17:55:14

Több lehetőség van:
-a RÁK győzi le a GAZDASZERVEZETET (ennek kicsi az esélye)
-a RÁK is megmarad (csökken) a GAZDASZERVEZET is, de gyengélkedik (ez van most)
-a RÁK kipusztul innen (végre) , és a GAZDASZERVEZET magához tér. (vannak jelei, de ez még messze van +++AMPUTÁLTÁK több részét a GAZDÁNAK, tehát FUTNI MÁR SOHA NEM FOG)

Paranoid Android2 2008.05.16. 18:03:42

Az szdsz nem az urbánus értelmiségből nőtt ki, a tévedések elkerülése végett, hanem az antiklerikális-anarchista-maoista-(újabban) szélsőliberális-neokonzervatív hagymázas, haladásmániás, "progresszív" örjöngésből, amibe az európai balos értelmiség a nagy októberi óta bele van esve(csak időnként másképp hívták).
Az szdsz Révai-Zsdanov féle intellektuális vonal folytatója és még a hagyományos komcsi vonal is messze a centrum fele található tőle.
Azért hívják most magukat liberálisnak, mert az most trendi.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.16. 18:04:58

down !


A Gazdaszervezet magához térésének milyen jelei vannak ?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.16. 18:08:25

Android, precíz, (bár Lukácsot kihagytad).
a poszt nagyon jóindulatúan és píszín fogalmaz.
A durva az ebben, hogy még így is egy súlyos sztori
kerekedik ki belőle, pedig a fehérgalléros bűnözői vonalat
még ki se tárgyalja. )

dowNLoad 2008.05.16. 18:09:38

Pl., hogy FELISMERI, hogy a RÁK az ellenség!
Hiába van tele a média azzal, hogy :

A RÁK JÓBARÁT!
SZERESD A RÁKOT!
MEGEMLÉKEZÉS a RÁK Xedik SZÜLETÉSNAPJÁRÓL!
RÁKNAK LENNI JÓ!

(van RÁKELLENES LIGA is, de őket lefasiztázzák, stb.)

Devil Inside 2008.05.16. 18:31:05

Kaján Halász:
Igen, a Fidesz szavazók között sok, a liberális alalpértékek nagy részét magáénak valló ember van.

Csak az SZDSZ-t nem fogadja el ennek hiteles képviselőjének, miután az igen sokszor bebizonyította, hogy hatalomból inkább a jobb esetben ideológiailag vezérelt, rosszabb esetben szimplán hatalomtechnikai kényszerítő intézkedések híve - amiknek alkalmazása cseppet sem liberális, mint a problémák valódi megoldásáé. Akár arról beszélünk, hogy mindig felülről akarnak beleszólni, hogy kis közösségek hogyan oldják meg - esetleg csak védekeznek egyes népcsoprotok szocializációs problémái ellen, akár pl. a traktorokkal behajtani tilos táblákról beszélünk.

Emellett ideológiailag a harcos antiklerikalizmussal és a nemzeti összetartozás szükségességének tagadásával is nehéz mit kezdeni, ezek miatt szokták őket szélsőségesezni. Teljes joggal, ugyanis az adott kérdésben az egyik szélsőértéket képviselik.

KDNP: elvileg keresztény-szocialista szerveződés. Igazából ők teljesen jó helyen vannak, a gond inkább az, hogy Orbán a Fidesz élén is jelenleg ezekre az alapokra támaszkodik, így a Fidesz gyakorlatilag rácsúszott a KDNP politikai terére, míg 2006-ban teljesen szabadon hagyta a centrumban az eredeti szavazóbázisát jelentő teret, amely jellemzően fiatalabb, a piacgazdaság szabályait magukénak valló, városi, liberálisabb gondolkozású emberekből áll. Azóta volt néhány lépés ebbe az irányba, pl. nagyobb teret engedtek Kósának, de még mindig nem az igazi. Mert amíg Orbán ugyanazt mondja, amit Semjén, addig a KDNP-nek nincs önálló arculata, miközben itt is többen úgy érezzük, hogy nem képviseli az érdekeinket a Fidesz, legalábbis nem túl határozottan... Miközben a másik oldalra - főleg az utóbbi 6 év "szakértelmét" látva - nem igazán szeretnénk szavazni.

Devil Inside 2008.05.16. 18:41:28

Doom:
Nem hinném, hogy egy jobb-libnek muszáj lenne a globális felmelegedést en-bloc tagadnia, pláne ha nem texasi olajmilliárdos.

Szkeptikusnak lehet lenni, hogy kissé hiszterizált az ügy és amúgyis Grönland melegebb volt, mint most a vikingek korában, de a környezetszennyezés akkor is komoly probléma, ha valki nemcsak a dogmákban hisz, hanem Budapest belvárosában beleszagol a levegőbe.

Devil Inside 2008.05.16. 18:45:58

Mondjuk akármilyen ellentmondásos, el tudom képzelni, hogy vannak zöld jobb-libek, legalábbis nekik készülhetnek a hibrid Lexusok. ;-)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.16. 18:46:05

down !

Én azt nem értem, hogy az egyenes magyar ember tisztán beszél, de te nem (lehet, hogy idegenszívű vagy ?). Most lényegében te zsidózol, ha jól értem. Javíts ki, ha nem.
És az lenne az MSZP magához térése, hogy te szenvedhetsz ismét ?

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.05.16. 19:00:49

Most hogy van időm belenéztem a kommentekbe.

ergé: "Mikipeti, hatottam az SZDSZ híveire, hiszen Bakura/Zoli rögtön kommentelt egy sértődőset a cikkre, és köztudomásúlag Urbangeri és Rózsa Misi mellett ő a legismertebb liberális blogger a magyar ugaron..."
Jaja megsértődtem. Csúnyákat írtak valamiről, amihez semmi közöm. Hogyan fogom mindezt túlélni?!
Mellesleg most már liberális blogger lennék?!

"Mikipeti: akkor képzeljük el, hogy Bakura és Rózsa Misi mérsékelt hangnemben, intellektuális érvekkel felvértezve folytatnak eszmecserét a liberalizmus és az SZDSZ jövőjéről :)"
Fölösleges elképzelni és gúnyolódni. Ha a liberalizmus jövőjéről nem is, az SZDSZ-éről jó néhány blogban kifejtettük mindketten véleményünket. Nem igazán értettünk egyet, be kell vallanom.
Csak meg kellene ezeket keresni. Persze ehhez nyitottabbnak kéne lenni a másként gondolkodók iránt és olvasni a blogjaikat.

CrL 2008.05.16. 19:11:29

Zoli, mikor esik már le az SZDSZ-nek, hogy így ebben a formában nincs jövőjük?

Papa Doc 2008.05.16. 19:17:33

Többek között Kaján Halásszal és ergével értek egyet: akkor lesz Magyarországon színvonalas, kulturált politizálás a mostani törzsi háború helyett, ha ennek megteremtődik az alapfeltétele, vagyis az, hogy a politika már ne arról szóljon, "marad-e az emeszpé", ill. "visszajön-e az emeszpé". Amíg az MSZP tényező, addig nincs se jobboldal, se baloldal, se liberalizmus, se konzervativizmus, csak emeszpé és az emeszpéellenesek gyűjtőpártja. Az MSZP súlyos veresége lenne szükséges ahhoz, hogy a mostani pártstruktúra romjain új alakulhasson ki. Valószínű, hogy mindkét "oldalon" komoly bomlás és átrendeződés indulna meg, mihelyt bekövetkezett az "utódpárt" bukása. Ld. a többi rendszerváltó országot.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.05.16. 19:30:53

CrL: Ezt mért tőlem kérded?! De gondolom ahány küldött, tag, annyiféleképpen gondolják. Aztán majd szavaznak. A jövőben pedig majd kiderül, jó döntéseket hoznak-e.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.16. 19:34:19

DowNLoad-ot ismételten beazonosítva megkérdezném, hogy ki akkor a piacpárt Mo-n, ha az SZDSZ nincs ?

Van e minimális alternatíva akárhol is az aktuális tények alapján ? (meglépett intézkedések, programok stb.)

Tényleg csak érdeklődve, mert pezsgőzve benyomni jól hangzik, de a kérdések megmaradnak.

zoli27 2008.05.16. 19:43:15

Magyarországnak szüksége van egy liberális pártra; és ha valaki képes legalábbis valamilyen szinten feléleszteni az SZDSZ-t, az a Fodor-szárny (Szentiványival, John Emesével, stb.)

Én drukkolok, hogy sikerüljön.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.16. 19:52:00

Szerintem abbab igaza van a cikknek, hogy az SZDSZ-nek jelenlegi formájában nem volt értelme. Márpedig Fodor vastagon része a koalíciós érának.
Most is Népszabiban okoskodik, meg 168 órában nyit fórumot és semmit nem mond a régi nagyokra való hivatkozáson kívül.
És ki is hozta ki a pártot az élettképtelen vörös homályból ? És ki az a szőke, aki alig várja, hogy megint visszaigazoljon ?

Ha a koalíciós SZDSZ-nek nem volt értelme, jogosan, akkor első körben Fodor Gábor kiütésének kellene mindenképpen bekövetkeznie.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.05.17. 01:36:30

bocs

ha ennyire és csak a zorbánveszély..

akkor talán, esetleg... lehet benne valami?

(az szdszfóbia legalább annyira, ha nem jobban irreális...)


más: akkor meg ugye kündü meg a legismertebb Fideszes blogger meg ugye?

tewton 2008.05.17. 02:26:18

erőspista,

pezsgőzni tényleg jó.

erőspista 2008.05.16. 19:34:19
"ki akkor a piacpárt Mo-n, ha az SZDSZ nincs ?"

Ajánlom a figyelmedbe ezt a cikket: "A liberális Mucsa." Sokak tapasztalatát fogalmazza meg. Pont az ilyen piacos-versenyes szlogenekkel kapcsolatban.

hungary.indymedia.org/cikk.shtml?x=42790

"Van e minimális alternatíva akárhol is az aktuális tények alapján ? (meglépett intézkedések, programok stb.)"

Hmmm. A SzDSz emlékezetes kampányelemei voltak az adócsökkentés és a szakértői kormányzás (Kovács Pistivel súlyosbítva). 6 év után egyiket se látom. Pedig az elmúlt kb. 2000 nap alatt valamelyik reggel belefoghattak volna. Aztán másnap egy kicsit tovább, harmadnap megint...
(demagóg-e vagyok?)

villikirály 2008.05.17. 02:58:45

Egy érdekes interjú:

Schiffer András: "Fodor Gábort ki fogják retusálni az SZDSZ történetéből:

www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&article_id=63072

Egy liberális kritika SZDSZ paranoiáival kapcsolatban:

www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0815&article=2008-0413-2257-23KTRK

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.17. 08:07:26

érdemes megnézni a Kóka vonal jelöltjeit. Közülük Skaliczky Andreát és Hankó Faragót nem tartom valamiért dark (Ercsényiről meg sokat nem tudok) figurának. Igaz a Fodor oldal Velkey Gáborától is jókora semmit láttam.

Az ok, hogy az SZDSZ gazdasági háttere nem túl jó. De azért a mi közeli baráti körünkben van SZDSZ-es polgármester és anyám cégének esélye se volt nála munkát kapni hiába a kontakt. Mert nem így működik. 1998-2002 között vizsont épített anyám Széchenyi programból magánvillát. És elég szemérmetlenek voltak a fidesz-közeli fund riserek (20%). Esetleg ez is számított, nem csak a népi-urbánus vita. (Amúgy ezek a fund riserek most is fenyegetőznek, verik a mellüket, hogy jön az ő országuk.) Személyes szinten a helyi Fidesz oszlopok 'alkotó' tevékenysége nagyon sokat nyom a latban. De ezzel meg ti nem akartok szembenézni. Ehhez képest az SZDSZ rendszerváltó nyugdíjasai habkönnyű figurák. Másrészt az SZDSZ egy része legalább kemény harcot folytat a lejárt szárnnyal.

Másrészt nincs más liberális párt. A Reakció vékonyka hangja elvész a Fidesz öblös hangú hülyéinek kórusában. Az ami a Fideszből kifelé látszik, az simán ultragáz. És miközben pörölyként lecsaptok az SZDSZ-re, nem veszitek figyelembe, hogy Fideszben búvópatakként létező liberalizmus még nagyon halovány reménység. Nem ti vagytok a Fidesz szülinapján, hanem Bayer Zsolt. A ti kompromisszumotok az Agyzsibbasztó Petikével (Szijjártó) minek nevezhető? Talán a frontvonalban látszik értelmes beszéd? Navracsics 'hidegtál volt' Tibor hogy elkurvult már. Heti Válasz magánpénzből alakult, vagy állami apportból? Hol az SZDSZ-es párja?

Ja és még egy nagy kérdés. Orbán 1998-ban 7% növekedést ígért. Már tudjuk a szomszédból, hogy nem lehetetlent ígért. De amikor átadta a hatalmat, miért volt 4% alatt a növekedés? Miféle előremutató reformot vitt végbe, azon túl hogy az 'Állami' intézményeket átkeresztelte 'Nemzeti'-vé. Lehet, hogy fáj, de a Pufajkás alatt javult legtöbbet a magyar gazdaság teljesítménye. '98 után már csak aratás volt, de a vetés elmaradt. (Egész pontosan szintentartáson túl semmi nem történt)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.17. 08:15:38

és akkor Matolcsy-Varga duóval igencsak kesztyűs kézzel bántam. mert hát akkor indult a hanyatlás.

Amúgy azt gondolom, hogy rohadjon meg az SZDSZ, ha ellenzékiként hagyja, h az MSZP kiköltekezzen. Így is van akkora a kaksi, h a gazdaságilag semmitmondó -és nyilván keveset gondoló- Orbán simán beleragad. És akkor lett négy nemzeti évünk, -ami nekem múltkor elég nyomasztó volt, de akár most lehet jobb is. igaz rosszabb is, de én örök optimista vagyok- és még mindig sehol nem vagyunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.17. 09:18:23

Jaj, most már tudom, ki az az urbangeri. :-(

"Miféle előremutató reformot vitt végbe, azon túl hogy az 'Állami' intézményeket átkeresztelte 'Nemzeti'-vé."

Költségtérítéses képzés és háziorvosi praxisok privatizálása, hogy csak két reformértékű intézkedést mondjak. A vegyes fejkvóta-teljesítményalapú finanszírozás bevezetése szintén a Fidesz műve az egészségügyben - a mai napig ez a rendszer.

"Lehet, hogy fáj, de a Pufajkás alatt javult legtöbbet a magyar gazdaság teljesítménye."

Kár, hogy a 30%-ra is felszökő infláció és a 6-8%-os államháztartási hiány ezt kissé elfedte.

"és akkor Matolcsy-Varga duóval igencsak kesztyűs kézzel bántam. mert hát akkor indult a hanyatlás."

Először is: olvasd el az utolsó brossúrát, Kóka elnököd éppen gazdaságélénkítést ígér.

A hanyatlás pedig valóban megtörtént. 2001 szept. 11.-én történt valami, amitől satuféket fogott a világgazdaság és recesszió kezdődött. A Fidesz-kormány (a közelgő választásokra való tekinettel) valóban állami költéssel próbálta ezt ellensúlyozni. Fél évig csinálhatták és nem is sikerült nekik.

A bajok gyökerét valahol máshol keresd. 6 évig tartott az elkúrás (eddig) és az SZDSZ mindig ott mosolygott a kormányban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.17. 09:27:19

Ja, és még egy, urbangeri.
Fundraiser, nem fund riser. Angolul tudni nem kötelező egy magyar nyelvű blogon, engem idegesítenek is az angol nyelvű töltelékszavak. De ha villogni akarsz, akkor tegyed helyesen.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.17. 09:38:24

Doom: a villogásról- mond szépen magyarul, hogy fundriser!

" a 30%-ra is felszökő infláció és a 6-8%-os államháztartási hiány ezt kissé elfedte." - ja ez volt 95 és utána? 6-8% hiány melyik évben volt?


"Költségtérítéses képzés és háziorvosi praxisok privatizálása" - ez tényleg jó, csakhogy a mostani népszavazási kampánnyal mivan? Köpönyegforgatás iskolapéldája. Inkább pusztuljon Magyarország, de mások ne javítsák meg? Gerinc hol van?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.17. 09:47:12

urbangeri · ujgen.blog.hu 2008.05.17. 09:38:24:
"Doom: a villogásról- mond szépen magyarul, hogy fundriser!"

Táskás ember. A post írója megtette, nekem tetszik. Amúgy pedig fundraiser, keress rá Google-vel.

"csakhogy a mostani népszavazási kampánnyal mivan? Köpönyegforgatás iskolapéldája."

Tekintve, hogy se a fizetős egészségügyet, se a tandíjat nem támogatta a Fidesz sose, nem látom a köpenyegforgatást. Nem támogatta az üzleti biztosítók bevonását az EÜ finanszírozásba se, pedog volt egy ilyen előterjesztés 1999 elején, amit a kormány elkaszált.

A Fidesz hagyományosan a bal-lib mező közepén tanyázik, ez így volt 1988 óta, nézd csak vissza a legkorábbi programjukat, abban például benne van, hogy nem kell eszetlenül minden állami tulajdont eladni. Az egyetlen nagyobb köpenyegfordítást a vallással kapcsolatban követték el, az 1990-es Fidesz még élesen vallásellenes volt, a jelenlegi pedig szimbiózisban él az egyházakkal (minden történelmi egyházzal). Öregszenek ők is.

VIII. Nagyapó 2008.05.17. 11:22:40

geri

" ja ez volt 95 és utána? 6-8% hiány melyik évben volt? "


'97-'98-ban.

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=STRIND_ECOBAC&root=STRIND_ECOBAC/ecobac/eb060

a tényeket azért tiszteljük!

persze az a 8% - a magasabb infláció miatt - nem nyilván ugyanaz a 8%. Viszont (ellentétben pl. a 2002-essel, vagy a pufajkásék kezdeti intézkedéseivel) Viktorék '98-ban, a kormányváltás után azonnal vágni kezdték. a pufajkásék viszont vártak egy évet, míg belekényszerültek Bokrosba - akit egy éven belül meneszettek is.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.17. 11:23:36

Mea Culpa! Megint elcsesztem (csak az egybeírásra koncentráltam). Természetesen te írod helyesen, én bénán. Angolom hagy kívánnivalókat, kritika jogos. A kérdés egy pofás magyar verzióra vonatkozott.

Egészsségügy, tandíj: játék a szavakkal, nem fedi el a lényeget, ti.: 'csak mi lehetünk forrásai a jónak' szemlélet. Ergo más alkatilag rossz, ami nem túlzottan demo logika. Miért ne lehetne más is jószándékú, ergo létezésre, véleményformálásra jogosult. És itt nem is az itteni közösség véleményét kérem számon, hanem a tévéből ömlő szövegre, vagyis a Fidesz főáramra gondolok.

VIII. Nagyapó 2008.05.17. 11:32:57

doom


a tandíjat volt, amikor támogatták...

ezt a forrást találtam róla:

media.blogter.hu/?post_id=251280

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 11:40:55

urbangeri · ujgen.blog.hu 2008.05.17. 11:23:36

Kedves Urbangeri!

Szeretnem latni masban is a josagot, ugyhogy legyszi magyarazzad el, hogy mi a josagos banatnak kellett a kozepiskolai tanarok kepzeset BSc/MSc-re szetszedni, azon kivul, hogy Magyar Balint es Hiller Istvan felesegeinek sajat bejaratu karuk legyen (ELTE Pedagogiai Pszcihologia Kar). Mert ugye ha nem lenne ketszintu a tanarkepzes, a pedagogiai pszcihologusok nem lennenek MSc kepzesbe bevonva, es ugye az kell az onallo egyetemi karhoz.

De tudod mit? Egy dolgot azert megtanulhatunk toletek: a testveri szeretetet. Mert azert ilyen testveri szeretettel elosztani a penzt a haverok kozott, az tenyleg valami:

www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=1515&objectID=5014257

Mert ugye a testveri szereteten felul Te sem tudsz mas indokot mondani arra, hogy a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platformot miert is kell fillerre ugyanannyi penzzel tamogatni, mint a Biotechnológiai Nemzeti Technológia Platformot? Racionalis okot nem latok ra.Persze mindaketto nagy haver, a MTA Nyelvtudományi Intézet mar nyert tizmilliokat James Joyce szovegkorpuszanak elemzeseert, mint nemzeti staregiai innovacios kutatasert (!!!), a biotech szovetseg mogott meg a Solvo-maffia van, amit tobb, mint 1 milliard forinttal stafiroztak ki az szdsz-es haverjaid az elmult hat evben.

mrbadger 2008.05.17. 12:06:10

Sajnos én ezzel jóléti kiadásásos ballib dumával szemben is meglehetősen gyanakvó vagyok: miszerint 2002-2006 között a jóléti kiadások tették tönkre az államháztartást... emelett 9,9 %-al növekedett az a GDP-hez mért államadósság.

Sokkal inkább feltételezhető, hogy ezek a pénzek magánzsebekbe vándoroltak a spontán privatizáció egykori mesterszörföseinek újabb figurái nyomán.

Tehát a ballibnek és az SZDSZ-nek addig jó, amíg "csupán" a szociális populizmus eltűrésével vádolják őket.

Az, hogy az SZDSZ minden további nélkül vállalta a kispárti létet 95-től, jól mutatja, hogy igazi erejüknek nem a demokratikus felhatalmazást, hanem az érdekérvényesitést tekintették.

Valaki említette a Heti Választ, mint államilag felfutatott lapot. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy 98-O2 között az 5%-os SZDSZ-nek nagyjából erősebb médiaháttere volt, mint a többségben kormányzó jobboldalnak. De előtte is, utána is...

Megintcsak a társadalmi erőforrásoknak nem hű képe a parlamenti mandátumok száma, sőt... a 2006-os önkormányzati vereség azonban már tényleg fájhatott a szadinak.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 12:47:15

Kedves cap. dickinson,

"Sokkal inkább feltételezhető, hogy ezek a pénzek magánzsebekbe vándoroltak a spontán privatizáció egykori mesterszörföseinek újabb figurái nyomán."

Ld. az eggyel feletti kommentemet...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 13:48:31

ergé,

a cikk jó. I agree. pezsgőben benne vagyok, és ha jól viselkecc, lazac is lészön:)) Vagy kaviár, akármi.

A legjobb viszont Bakura válasza. Ronggyá röhögtem magam. Fontosabb állításaira, csak röviden:

"Tehát az SZDSZ addig volt antikommunista, amíg koalícióra nem lépett az Európa szerte elfogadott, szociáldemokratának tartott MSZP-vel és annak külhonban tisztelt vezetőjével Horn Gyulával. (A szerző később pufajkázik is egy jót.)"

HÖHÖ. Hitler meg a Times címlapján volt, ha jól tudom, kétszer is. akkor ez mire bizonyíték? Arról nem is beszélve, hogy pufajkás eftásról lassan de biztosan kiderül, hogy mégsem volt neki annyira hősies szerepe. Európaiértelembenvett szocdemek lettek hirtelen Gyufakirályék, miután 56-ban még a tömegbe lőttek. Persze, Gyufakirály válasza annyi volt a felvetésre (ti. hogy pufajkás), hogy "naés?" Ezen a libsik nem háborodtak föl, érdekelne azonban, hogy ha nem Állambiztos, hanem mondjuk SA-s lett volna, azt is ilyen hűvösen kezelik-é.

"és attól a párttól kéri számon az antikommunizmust, amely a leginkább elkötelezett az emberi és szabadságjogok iránt"

Egen. Eztet a szabadságjogok iránt elkötelezett párt intenzíven demonstrálta 2006. okt. 23-án. Elkötelezett azok szabadságjoga iránt, akik rá szavaznak. Az párezer ember ma. Akiknek más a véleményük, azok pusztuljanak, vagy legalábbis éljenek szem nélkül.

"nem jó dolog, ha valakit megbélyegzünk és egész életében ujjal mutogatunk rá."

Az télleg nem szép. Remélem, hogy Zoli ugyanúgy tiltakozik akkor Zentai hazahurcolása ellen, és ugyanúgy elítéli mondjuk Szálasiék vagy Eichmann kivégzését. Hisz egy életre mégiscsak csúnya dolog megbélyegezni őket, no!

De a legjobb a szokásos mantra, a keresztények megbocsátásáról. Zoli csak azt feledi el, hogy ehhöz először bűnbánatra van szükség - az a diktatúra felelősei részéről még nem történt meg. Én elhiszem, hogy a kereszténység egalitárius torzítása vonzó lehet néhány ballib számára, de ha a kereszténység alapján mindenkinek meg kell bocsátani, mi a tökömnek van pokol?

mrbadger 2008.05.17. 14:16:03

Gabrilo,

sajnos a magyar komcsik tényleg elfogadottabbak voltak nyugaton - főleg baloldali körökben - mint egyéb közép-európai társaik, vagy éppen Honecker.

Tényleg a pufajkás Horn vágta át a vasfüggönyt és ezt sok német megtapsolta. Tényleg mi léptünk be először az IMF-be stb.

Ez nem jelenti azt, hogy mindaz amit a nyugati politika valamely szegmense megtapsol, az a hazai közjót szolgálja. És vannak persze elkerülhetetlen áldozatok is...

Tehát jogosan hivatkozhat a baloldal arra, hogy nyugaton nagyobb volt a legitmációja... más kérdés, hogy ez nem abszolút értékmérő.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 14:18:38

dickinson,

az a baj, hogy én a nyugati értelmiség elfogadására nem túl sokat adok. ez ugyanaz a nyugati értelmiség, amelyik az ötvenes években még rajongott Sztálinért, ma pedig Chavezbe ájulnak bele. Ha ezek között ott van horngyufa is, kevéssé hat meg.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 14:42:42

Csatlakozva Gabrilo-hoz:

az a Horn Gyula vágta át szimbolikusan a vasfüggönyt, aki annak idején az építői között volt. Lehet, hogy a nyugati közönség erről nem hallott, vagy hallott róla, de elfelejtette, vagy nem felejtette el, de nem érdekli. S mivel kibicnek semmi sem drága, a nyugati értelmiség ebből a szempontból masszívan bekaphassa.

mrbadger 2008.05.17. 14:45:30

Gabrilo,

akkor tökéletesen egyetértünk. Én is ezt írtam:

"Tehát jogosan hivatkozhat a baloldal arra, hogy nyugaton nagyobb volt a legitmációja... más kérdés, hogy ez nem abszolút értékmérő."

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 14:59:54

Jaja, szerintem nincs nézeteltérés köztünk.

Google 2008.05.17. 15:30:37

István kérdezte, hogy vajon miért is kell fillérre ugyanannyi pénzzel támogatni a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platformot, mint a Biotecnológiait?
Miért, miért? Emlékszem egy Kálmán nevű nyelvészre, aki meg akarta fúrni a népszavazási kérdéseket, most itt van Szilágyi Anna, aki arra kéri a jobboldalt, szakítson a félelemkeltés nyelvével stb.
Megkérném én is a baloldalt, szakítson a félelemkeltéssel magával, felejtse el, hogy október 23-án le kell rohannia (nem szavakkal!) a másként gondolkodókat!
"...a Fidesz ilyen, eleve adott (?) vonásokkal ruházza fel a baloldalt, amikor a gonosz, a bűnöző, az elmebeteg stigmáját ragasztja rá."
Kérdezem, Gyurcsány Ferenc a baloldal maga?

Amikor azt kérdezik a hölgytől, hogy de hát a félelemkeltés nem teljesen idegen a baloldaltól sem, a köteles beszédre kampányt építettek, akkor szó szerint ezt válaszolja:
"-Ez egy fogás, amelyet bárki bármikor alkalmazhat."

Köszönjük szépen, hasonló jókat kívánunk!
De hol van már a huszonhárom millió román?

Biztos off, de ehelyt is megkérdezem: derék baloldaliakat, nem híveket, vezetőket, ki tud, ki ismer?

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 15:50:48

Urbangeri hogy eltunik mindig, amikor valami konkretumokkal szembesitem....

Szibarita 2008.05.17. 16:44:13

Valoban undorito (tortenelmi bun), hogy az onunneplo, ajtatoskodo, Horthyt ujratemeto oldalon kivul is lehet szavazni valakikre, hat hogy lehet igy egy orszagon poffeszkedni, ahogy az az onmagat jobboldalnak nevezo oldal szerint az o jogos jussuk?

A magyar nepiek mindigis valami istentol valo buntetesnek, affele atmeneti allapotnak tartottak amikor nem ok vittek a primet. Olyasfajta arroganciaval tekintenek a kozeletre, hogy ahhoz kepest a Koka egy felenk elsobalozo. Valahogy az o vilagukban mindig csak az tud kijonni, hogy aki nem veluk van, az egyenesen orszagellenes es undorito, hogy "kivezetik oket a karambol".

A legjobb pelda arra, miert is nem lesz Magyarorszagon epeszu megbekeles, pont ti vagytok, akik mar elsopro tobbsegben a kapitalizmusban jartatok gimibe is, megis meg mindig ezeken az ostobasagokon rugoztok, ujra elorancigalva olyan serelmeket, amik a szuleitekkel estek meg.

Ez pont annyira nevetseges, mint amikor valaki mondjuk a Izrael emberijogi politikajat a holokauszttal vedi, vagy amikor egyesek meg mindig trianon miatt nyafognak. A tatarjarason vagy a torok hodoltsagon mar sikerult tultennetek magatokat?

Lehet igy is elni, csak minek? Az ilyeneknek javaslom, menjenek le a pincebe, keressenek egy jo eros gerendat, vigyenek magukkal kotelet es tegyenek mindannyiunknak egy szivesseget.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 17:28:07

Szibarita,

elmész te a halász falára. Röviden.
Ez megint csak a szokásos likudnyik-balos traktátus Zorbánról meg a Zördögi jobbról, akik miatt nem lehet nyugodtan béketáborozni.
Persze a béketáborozóknak valahogy mindig más jelenti a békét: béke= békülékeny hozzáállás idehaza a kommancsokkal, tegyedmá'túl magad trianonon, meg a kommunizmuson, stb.
Ha lenne vér a pucádban, ugyanezt előadnád egy holokauszt-túlélőnek is. De nincsen.

Google 2008.05.17. 19:07:31

Kiknek tegyünk egy szívességet, kérdezem.
Mindannyiotok is tehettek egy szívességet, oda és azoknak írogathattok, akikről minden lepereg, és szívest-örömest hajtják bármely igába a fejüket, -jobb csendben lenni, jobb a békesség, ha nem csurran, cseppen- alapon!

Szibarita 2008.05.17. 19:57:09

Gabrilo kedves, ha legkozelebb be akarsz szolni, eloszor olvasd vegig a hozzaszolasomat, aztan reklamalj.

Honnan veszed, hogy nem kepviselem ugyanezt a holokauszt-maniasokkal szemben? Csak mert pont azzal vontam parhuzamot.

Szibarita 2008.05.17. 20:06:44

Megjegyzem, az utolso hozzaszolasodban a "likudnyik" kitetelt nem nagyon tudom mashova tenni, minthogy jol lezsidoztal. Oszinten probalom mashogy erteni, de egyszeruen nem megy. Elmagyaraznad?

Csak ugy polgarian, a halado magyar nepi hagyomanyok szerint.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:14:03

Szibarita,

igen, mert aki holokauszt-túlélő, annak a fájdalma, és emlékei fölemlegetése olcsó kispolgári szentimentalizmus nem? Nem képes eléggé haladó lenne, francba vele. Gratulálok.

Egyébként nem zsidóztalak le. De ez, hogy egyből ezzel ugrasz nekem, megint tipikusan rátok vall. Ismét gratulálok.
Felőlem amúgy béketáborozzatok, nem érdekel.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.17. 20:14:54

tewton

alternatívát kértem volna, a te válaszod kritika volt alternatíva nélkül, ami továbbra is érdekelne.

A kritikát illetően jogos (indys cikk). Ezt a "magaskúltúrás", állértelmiségi, okoskodó fiktív gárdát én is többször küldtem már a picsába más helyeken, csak nem ugyanott irkálunk mi ketten.

Nem véletlen, hogy Fodor elsődleges kiütésében látom a lehetőséget, mert ő nagyon jól jeleníti meg ezt a legyünk mindenkinek szépek, de ne mondjuk semmi konkrétat, csak lobogtassuk a régi lózungokat kategóriát.
Ráadásul Fodor eléggé nyíltan visszaigazolna a vörösökhöz, amint lehetőséget kapna rá, mert magában ordítóan töketlen, de ő már gondolom egy miniszteri BÁRSONYOS megoldással beérné.

Azt, amit a kongresszuson is előadott a saját népszerűségéről nagyon jól jellemzi a fiktív elvtelen karakterét. Gyurcsányt lihegve utánozva rúgott bele ő is HÁgnesbe, míg ő még azt a picsa Rába habzást sem tudta elintézni, pedig volt keménykedés.

Ti, meg a Konzervatórium álmodoztok a szükséges libertáriánus szerepről, de az SZDSZ volt az, aki a konzervesek által is elismert Ivan Miklost meghívta szakértőnek Szlovákiából. Ő nem mellesleg az ottani jobboldali koalíciónak volt a legmeghatározóbb reformembere. Na ezt a reformerséget verette szét a Fidesz a népszavazással,meg Éger kutya láncon rángatásával.
És ne felejtsük Gaskót sem, akit Kontúr Pál tolt, hogy éljen a sztrájk, meg a 250 e/kopf.
Szerencsére a gyógyszertári liberalizációt, már nem tudta szétverni a Fidesz és 1200 új engedélyből 800 vidéki helyszín létesült, ahol emberek százezrei szívtak a régi patikusok piacféltő versenyellenessége miatt. És tudom, hogy voltak problémák, ne azokat sorold, hanem, hogy ki az aki halvány jelét adja itt tényleges reformoknak.

Szóval az alternatíva érdekel, mert Gyurcsány összeszarta magár és előjött a BÁRSONYOS baromságával, a Fidesz meg nem győz sátáni, ember- és magyarnyúzó képet kialakítani a piacgazdaságról, versenyről csak, hogy összehozza a 2/3-ot bármi áron, hogy aztán hátradőljenek, mert megérdemelték és már ugy sem szólhat be senki, hiszen 20-50 (Mikola és Tarlós) évig övék a királyság:

index.hu/politika/belfold/nknzs2626/

Szibarita 2008.05.17. 20:20:19

Google, elromlott az ironiamerod, javaslom nezesd meg. Ha meg igy sem vilagos: igazabol nem akarom, hogy ongyilkosok legyetek, szerintem ilyet felvetni is eleg undorito dolog.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.17. 20:27:27

gabrilo

Most már engem is érdekel, mi a picsát jelent a "likudnyik". De kérlek frankón, egyenesen, ahogy azt magyar emberek intézik egymás közt, és ne úgy mint donwNLoad, mert a sunyi, idegenszívű, magafajta megközelítést azt nem bírom. Kösz.

Szibarita 2008.05.17. 20:27:40

Azert ha nem zsidoztal le, elmagyarazhatnad, hogy jon ide a likud, miert baj, ha egy modern allam polgarijogi kihagasait nem tartom a holokauszttal igazolhatonak, miert baj az, ha van rajtam sapka (ha ver lenne a pucamban, kiritizalnam a holokausztozokat) es ha nincs rajtam sapka (mert az olcso szentimentalizmus, mi?).

Kedves retardalt Gabrilo (nem, nem osztogatom konnyen ezt a jelzot, de a fenti beszelgetes alapjan ez mar boven kijar), nem vagyok baloldali, a beketaborozos megjegyzesedet meg nem tudom mashova tenni, minthogy vergozos korahuszoneves vagy, aki az ellenfel ledominalasat tartja az egyetlen jarhato utnak, az udvozito megoldast meg abban latna, ha vegre az a birka tarsadalom megertene, mennyire neki van igaza es mennyire ostoba mindenki aki nem ugy latja a dolgokat mint o, ami nyilvanvaloan az egyetlen udvozito ut. Amolyan Bayer-Bencsik-Lovas-Coulter-tempo, semmi kulonbseg. Mivel lathatoan erre igenyed van, itt szivesen kifejtem, hogy most peldaul azert nem jottem Andrassew-vel vagy Gyorgy Peterrel, mert te a masik oldal idiotainak a szintjet hozod uzemi pontossaggal.

Az altalanositasi keszsegedhez kulonosen szeretnek gratulalni, megkerdezhetem, honnan veszed a vilagnezetemmel kapcsolatos melyrehato ismereteidet?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:34:59

Szibarita talán korábban Bill néven futott itt. Annyiban igazatok van, hogy a likudnyik ebben a kontextusban, komolyabb külpol. vonatkozás híján nem feltétlenül releváns.

Ellenben a minősítgetést utálom, és a "retardált" jelző után az önelégült Szibarita elvtárs irányába érvényes az IGNORE ON üzemmód. Löttyös nagy lendülettel beugatsz, utána ha valaki hasonlóan válaszol (ami valóban hiba volt a részemről), osztogatod a címkéket.
Nyasgem.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.17. 20:37:33

sztem meg most még leállhattok :)

én szurkolok !

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.17. 20:41:52

gabrilo sztem benézted egy picit szibaritát, mert ő ezt írta:

"Ez pont annyira nevetseges, mint amikor valaki mondjuk a Izrael emberijogi politikajat a holokauszttal vedi..."

pont kifigurázta, amit te is kritizálsz. Aztán meg jött a reteardált. Ezért tényleg kár volt, mert felesleges is vót :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:42:58

erőspista,

én részemről befejeztem, ugyanis Sz. eftás az a típus, aki örök függetlenként és morális tótumfaktumként az Olymposról oszt ki mindenkit kőkeményen, mert ő megteheti. Persze a mondanivalómat nem sikerült értelmeznie (lehet, hogy tényleg nem fogalmaztam elég világosan). Egyszerűen unalmas már ez a haladó kurzus, amelyik szerint mindenből (történelemből, hagyományból, családból) ki kell szakítani az embert, és akkor lesz szép világ. Azaz, ne hozzuk elő szüleink sérelmeit, mert azzal a progresszió sérül. Majd jön a török hódoltsággal, meg a tatátjárással, vagy mivel, ami a legolcsóbb ballibsi demagógia, mintha a 40 éves kommunizmusnak ugyanekkora hatása volna a mai valóságra. A megbékélés hátráltatói pedig a gaz gyűlölkődők (jobbosok, élükön a Zorbánnal), miattuk nem halad a Haladás eléggé.
Uncsi.

Szibarita 2008.05.17. 20:45:06

Rakerestem a likudnyik kifejezesre, javaslom tegyetek ti is hasonloan, tanulsagos milyen kontextusban jon elo kizarolag. Szomoruan latom, hogy a mersekelt jobbos kozeg is ilyen kifejezeseket hoz elo egyesekbol.

Szoval akkor megis zsidozni akartal, ha szerinted is rossz kontextusban jottel elo a temaval, mindenfajta elozmeny hijan? A szemelyemre valo talalgatas nevetseges, az pedig hogy konkret kerdesekre nem adsz konkret valaszokat, kizarolag teged minosit.

Az eredeti felvetest (mely szerint Mo-on elsosorban a jobboldalnak kene vegre megbekelnie a politikai helyzettel es hogy ennek levet mindannyian isszuk, titeket is beleertve) meg veletlenul sem vitatod, mintha ennek a temanak a puszta felvetese is "a zsidok", vagy a "beketaborozok" koze sorolna.

Legalabb azt magyarazd el, hogy jon a fenti gondolatsor egy (szerintem meglehetosen undorito) izraeli politikai parthoz?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:45:21

erőspista,

csakhogy két különböző dologról van szó: én nem egy állam kritizálhatóságát vontam kétségbe, hanem azt, amit Sz. implikált a saját múltunkkal kapcsolatban: a mai valóságra igenis kőkemény hatással van az a 40 év, és ha beszélünk erről, az nem törökhódoltságozás meg a béketábor hátráltatása, hanem tényszerűség.
Azért mondtam holokauszt-túlélőt és nem Izraelt. Nem mindegy.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:48:53

Kedves szibarita,

a likudnyik alatt egy mentalitást értettem. Hogy te ebből rögtön kapcsolsz az antiszemitizmusra, na AZ minősít téged. Ugyanaz a ballibsi haladó kurzus, amelyik állandóan megbékélését nyavalyog itthon, mert az "árkok" zavarják a mindennapi tájékozódásban, ugyanaz támogatta az egyoldalú erőszakos beavatkozást mondjuk Irakban. Erre céloztam, nem zsidóztam (de ez a bunkósbot amúgy remek, mindig bejön, mert a vita kezdetén agyon lehet vele csapni az ellenfelet... "antiszemita vagy", ja jó, akkor lemondok).

Megkérdezhetem mégis, melyik helyzettel kéne megbékülnie a honi jobbnak? Most már tényleg érdekel, ha állításod szerint nem a béketábort erősíted!

Gabe2 2008.05.17. 20:49:11

Kedves Rút Szíbarita!
Erre a guglileletre gondolt pl.?:
nol.hu/cikk/391554/

Szibarita 2008.05.17. 20:51:02

Nem remlik, hogy kritizaltam volna a kommunizmus remtetteirol szolo dialogust. Azt kerdojelezem meg, hogy emiatt erdemes-e erkolcsi monopoliumot hirdetni a mai Mo-on. Tovabba az sem remlik, hogy uj kulturalis forradalmat igenyeltem volna az emberek csaladbol, hagyomanyokbol es tortenelembol valo kiszakitasaval.

Mondhatni, egeszen lenyugozoen extrapolalsz.

Szibarita 2008.05.17. 20:53:40

Gabe2

Nem, nem erre gondoltam, leven ebben a cikkben konkretan a likudrol van szo. Azt gondolom latod, mi a kulonbseg akozott, hogy a likudnyikot az "idiota balos" es akozott, hogy a "likudert rajongo" ertelmeben hasznaljak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 20:54:08

"Tovabba az sem remlik, hogy uj kulturalis forradalmat igenyeltem volna az emberek csaladbol, hagyomanyokbol es tortenelembol valo kiszakitasaval."

"megis meg mindig ezeken az ostobasagokon rugoztok, ujra elorancigalva olyan serelmeket, amik a szuleitekkel estek meg."

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 20:55:46

Szibarita a békülésen mindig röhögnöm kell. Békülés ? Miért? Nem akkor kell forszírozni ,amikor bukásra álltok! Így egy kicsit nem hiteles.
Amúgy gesztusokat várnék! Főleg ,ha nagy a baj.
Feriékben nincs arogancia? A hatalomhoz ragaszkodása az nem arogancia?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.05.17. 20:58:27

azt hiszem mindenkit értek, meg nem is.
Mármint értem, hogy személy szerint mit láttok bele a mondókákba, mondjuk én nem láttam.
Nem akarok én sem "észosztó", meg békebíró lenni, mondjuk kicsit túl lett reagálva, sztem.

De amúgy is az SZDSZ-t kellene csesztetni :)

Illetve engem alternatívák érdekelnének, mert pl. ti írtatok a szlovák think-tank-ekről, és tetszett.
És ugye ott volt az Ivan Miklos, mint jó példának beállított, de itt meg az általa képviseltek ördögtől valónak bélyegeztettek a jobboldalról. Akkor most ki a relatív reformptenciál Mo-n ?

Szibarita 2008.05.17. 21:00:09

Azt honnan veszed, hogy "ugyanazok tamogattak"? Milyen adataid vannak erre? Mar persze az esetlegesen osszeszedett szemelyes benyomasaidon tul, amikbol aztan durvan altalanositasz? (Ez eddig matematikailag levezetheto)

De ha mar a likudnyiknak semmi koze a zsidokhoz, miert nem mondjuk "bushnyikot" vagy "neokoncsi"-t mondasz? Azok is pont ilyen ostobasagok lennenek, de legalabb nem lenne benne kodolt zsidozas.

Akit pedig nem zavarnak az "arkok" a magyar kozeletben, az gyakorlo elmebeteg. Az arkok mergezik a mindennapokat, lassitjak a gazdasagi fejlodest politikai kooperacio hijan es olvashatatlanna teszik peldaul a sajtot is, de vegsosoron ez a felelos az elkepeszto korrupcioert is, vagy a kozterhek durvan aranytalan elosztasaert.

Nem vilagnezetet reklamalok, hanem pragmatizmust es europeer attitudot.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.17. 21:00:30

István: Nincs időm szörfölgetni, utánajárni. NKTHról kábé annyit tudok, hogy valami MSZP környékén mozgó egykori elnök lobbizta ki az önálló K+F minisztériumot. Valamiért fáztak arrafelé a liberális kontrolltól. És a magyar államigazgatást ismerve itt a hangsúly a kontrolon van. A 'liberális' rabiga alóli felszabadítás egy szocpártban is használt érvelési sablon, ami jellegzetesen a szoci területszerzési szándékokat fedőnarratívája.

Másrészt kötve hiszem, bár nem kizárt, hogy kézivezérléssel döntene a GKM az NKTH pénzeiről. (De ha mégis akkor ilyenre inkább Jaánosról lennék hajlamos ilyet feltételezni.) Én inkább azt valószínűsítem, hogy helyi erőemberek - Kocsis Istvánnal ellentétben - megnyerték a hűbérbirtokként kezelt intézmény irányításáért vívott harcot. (Azért MVM/Kocsis balhénál is látszott, hogy simán futja még Gyurcsány megcibálására is távozás előtt.) De franc tudja, mögé kéne nézni jobban, mérlegelni a két oldal érvelését.

Az oktatási mizéről meg végképp nincs véleményem, azon túl, hogy Magyar Bálint az SZDSZ-ben nem éppen a kedvenceim közé tartozik.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:04:53

Szibarita az árkokat nem lehet betemetni úgy , hogy elfelejtünk mindent. Bocs ez nem megy. Amúgy elég európainak tartom magam amnézia nélkül is!

Szibarita 2008.05.17. 21:05:52

1. En nemhogy bukasra nem allok, oszinten szolva regen volt ilyen kiegyensulyozott az eletem, bar a mult heten osszevesztem a csajommal, de igazabol mar hetek ota mindketten tudtuk, hogy ebbol rovid uton ez lesz.

2. Ha jonnek a valasztasok es azok a hangok lesznek a mervadoak a kampanyban itt is, mint amik most elokerultek, a Fidesz uzembiztosan ujra labonlovi magat es meg ha meg is nyerik azokat (2 ev mulva), messze nem olyan eredmennyel, mint amiben most remenykednek. A lakossagot nem a bosszu erdekli, hanem a jovedelme.

3. Probalom belelatni az idezett mondatomba, hogy attol, hogy nem kene egy generacioval korabbi serelmeket felvennie a kovetkozonek, abbol hogy kovetkezik, hogy szivem szerint a multat vegkepp eltorolnem. A holokauszt-, trianon-, kommunistaremtett- dokumentumfilmekkel (vagy azok iskolaban mutogatasaval) az egadta vilagon semmi bajom, azzal van bajom, hogy ezt a mindennapok reszeve tesszuk.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 21:08:03

Erőspista,
miért, dowNLoad "sunyi"? Nekem épp úgy tűnt, hogy teljesen nyílt. Különben meg kivan egy kereke, az sem kérdés. De már hozzászoktunk, így csak újoncok reagálnak a kommentárjaira.

*

Szibarita,

Gabrilo nem hinném, hogy bárkit lezsidózna. Tessék olvasni a weblogját, aztán "venni a világnézetével kapcsolatos mélyreható ismereteket":
revoltagainstmodernity.blogspot.com/

Pl. e bejegyzésből is látszik, hogy bizonyára valóban fiatal, de hogy zsidóellenes volna? Hahaha:
revoltagainstmodernity.blogspot.com/2008/04/weekend-light-by-judapestorg.html

Úgyhogy csak lassan a "Bayer-Bencsik"-kel, meg "Andrassew-Györgypéter"-rel, az "idióta" meg a "retardált" szavakkal.

Hogy mit jelent a likudnyik, azt már ő is elmagyarázta. Mindenesetre idézek:
"A háború híveinek azt kellene eladniuk, hogy a békés demokraták miért szeretik külföldön az erőszakot, miközben idehaza állítólag békések, csak a gaz gyűlölködők (jobboldaliak, konzervatívok, keresztények…) szítanak békétlenséget. Ugye, nem arról van szó, hogy a magyarországi humanista balosok likudnyikok; azaz míg megkövetelik a magyar jobboldaltól, hogy legyen békülékeny, keresse a konszenzust belföldön a kommancsokkal, külföldön a szomszéd országokkal, addig a közel-keleti országok esetében helyeslik a konfliktusos politikát és a bajok egyoldalú, erőszakos megoldását." – írja Molnár Attila Károly
www.mn.mno.hu/portal/141196

Ugyanakkor igaz, hogy Gabrilo valószínűleg átsiklott Szibarita ezen mondatán, vagy félreértette azt:
"Ez pont annyira nevetseges, mint amikor valaki mondjuk a Izrael emberijogi politikajat a holokauszttal vedi"

Mindent összevéve az Ön megnyilvánulása a "pöffeszkedőkről" pöffeszkedő attitűdöt sejtet.

Végezetül: én is "a kapitalizmusban", annak első négy évében jártam gimnáziumba, de nem érzem azt, hogy szüleim, vagy akár nagy- és dédszüleim politikával kapcsolatos élményei, érzései jelentősen elavultak volna. Legfeljebb átalakultak dolgok, de el nem avultak. S még én is átéltem a Szovjetunió, meg a Kádár-rendszer utolsó 15-16 évét, a gyerekkor élénk megfigyelőképességével, amely a felnőttekből gyakorta hiányzik.

Való igaz, Trianonon búslakodni, de főleg azzal tüntetni ma már kissé anakronisztikus, de ezt bizonyos szomorúsággal, nem pedig gyűlölettel kellene mondani, mint Ön. Mert így teljesen jogos, amikor elküldik Önt melegebb éghajlatra – különösen egy olyan blogon, mint a Reakció.

(Ha nem tetszik, tessék máshol kommentálni, van elég hely erre, ahol forró welcome-ok hangzanak el az efféle "ájtatoskodó Horthy-újratemetőket" emlegető szózatokra.)

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:08:21

Szibarita
Amúgy vannak régi és vannak új sérelmek. Sokan vagyunk úgy ,ha fidesz nem torolja meg a 2006. okt. 23. eseményeket soha többé nem szavazunk rá!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:11:52

Kedves Szibarita,

az első találat, ha rákeresel a gugliban a likudnyik szóra, ez:
www.mn.mno.hu/portal/141196
Hasonló témában is, hálistennek. Ott vannak hivatkozások arra is, hogy ugyanazok támogatták. A szerző is tuti zsidózott, mert.
Remélem ezen túlléphetünk végre, és nem rugózol rajta még órákat.

Az árkok tényleg nagyon idegesítőek, főleg a városban.
A hozzád hasonlók nyögik ezt állandóan, hogy békülni kell, mindegy kivel, mert akkor lesz csak gazdasági szárnyalás, megváltás, meg minden. Nyilván 2006. okt. 23. után is békülni kell a komcsikkal, mert valami magasabb cél ezt kívánja. A haladó eszmekörben pedig nincs szerepe az erkölcsnek. Az a baj, hogy a békekórusban dalolók regnálása egyáltalán nem hozott fellendülést, a gazdaságot pedig effektíve tönkreverték. Elfogyott minden érvük ami maguk mellett szólt volna.
Ettől függetlenül a miniszterelnök pl. kifejezetten pragmatikus (erre akkor szoktak hivatkozni, amikor a totál elvtelenséget gyakorolják éppen), és mindenképpen européer, legalábbis ezt mondja magáról. A többi puszta szöveg, és az árokásók demagógiája. Még akkor is, ha a pragmatikus européer csődbe vitte az országot, nem egy szempontból.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:13:42

"azzal van bajom, hogy ezt a mindennapok reszeve tesszuk."

Ugyanis a felelősök a mindennapjaink részei: éppen kormányon vannak. De biztos lehet ezt is mellőzni...

Szibarita 2008.05.17. 21:19:39

Ha Mo kovetkezo 6 evet arra akarjatok ellonni hogy bosszut alljatok, annak nyilvan nem orulok, de mindenki igazabol csak a sajat karabol tanul, csinaljatok csak.

Mindenesetre, amit most mondtok, az kb arrol szol, hogy nem 2 evig fog tartani a kormanyzati vergodes, hanem meg legalabb 6-ig, az orszag egyetlen igazi eselye egy valutavalsag, attol talan eszhezkaptok, ha mar nem tudjatok fizetni a lakasotok torlesztoreszleteit, ha mar mastol lathatoan nem.

Barmennyire nagy is a pofam ebben a kerdesben, ez az egesz ugyanis engem nem foglalkoztat kulonosebben. Az foglalkoztat, hogy miert kaphatok evi 6 havi kulfoldi, 6 havi budapesti munkavegzessel 8* annyit adozva, mintha otthon toltenem az idomet es igy van ezzel a lakossag nagyobbik resze, ha nem is pontosan azonos vonalak menten.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:21:53

Szibarita
"Az foglalkoztat, hogy miert kaphatok evi 6 havi kulfoldi, 6 havi budapesti munkavegzessel 8* annyit adozva, mintha otthon toltenem az idomet"
Bakker az elvtársaidat nem vinnéd magaddal????Lehet itt is könnyebb lenne.

Szibarita 2008.05.17. 21:23:20

Az szorakoztato, ahogy rakerdezek egy bigott mejegyzesre (mely szerint a "baloldal" kulfoldon eroszakparti lenne), erre hozol egy ostoba, bigott cikket, ami szinten semmivel nem tamasztja meg az allitasait hozzad hasonloan.

Mintha arra, hogy szerintem miert naci a Fidesz, bevagnek egy Nepszava publikaciot.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:24:40

Szibarita,

akkor légy boldog a magas fizetéseddel. Másokat pedig még érdekel az ország sorsa.
Az a ti bajotok, hogy a szemét megosztó-árokásó Zorbán jobban kormányzott, mint az állami papin hízlalt komcsi káderek, akik most épp a szabadságról meg a piacról tartanak nekünk kioktató előadásokat. És hogy-hogynem, ők nem is vezették gazdasági mélyponthoz az országot. Azt vehetnéd észre, hogy ha ezek maradnak, akkor ennek az országnak annyi - ugyanis minden tekintetben alkalmatlanok a feladatra. De a koronaúsztató Horthy-reinkarnációtól rettegni trendibb.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:26:43

Szibarita,

igen, mert van benne hivatkozás néhány haladó cikkre is. Azok fölött biztos átsiklottál. De nem támasztja alá semmivel, ühüm.

Annyiban változott a helyzet, ez igaz, hogy a baloldal itthon is erőszak-párti lett. És a cikk írójának lehetnek különleges képességei, hiszen tényleg bevetették az erőszakot a honi benszülöttekkel szemben is 2006-ban. De ők nem a megbékélést hátráltatták, véletlenül sem.

Szibarita 2008.05.17. 21:28:15

Tenyleg nem tunik fel nektek, milyen allaspont az, hogy "tovarisi raus!"?

Azon, hogy europainak tartod magad nem csodalkozom, a kerdes mar csak az, hogy a Front Nationale es BNP-fele europaikon kivul teged annak tartanak-e azok, akiknel ez nem is kerdeses.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:30:32

Szibarita 2008.05.17. 21:28:15
Fidesz még nem lövetett rá felvonuló tömegre! Te nem vagy tisztában mi az európai!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:31:15

Szibarita,

tényleg nem tűnik fel neked, hogy a tovarisi kanyec elég toleránsan való értelmezése az egyik oka annak, hogy ma itt tartunk? Utólag sokan mondják azt, jobb lett volna kipucolni őket onnan. A miniszterelnökünk pl. rendes tovarisi, nézd meg, hová vezette az országot?

A FN-el és a BNP-vel való példálózásod pedig szánalmas. Azt a "logikát" alkalmazod, amit az imént épp ekéztél.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:33:02

conquistador,

nem érted. Biztos azért, mert nem vagy haladó: az européer lövette ki a nem-européerek (BNP és FN-szerű képződmények) szemeit. Azt pedig szabad, ettől ez még európai tett marad! De ha az elvtársakat kritizálod - akár emiatt is - akkor nem vagy européer.

Szibarita 2008.05.17. 21:34:29

Az orszag sorsat elsosorban a gazdasagi helyzetevel kotom ossze (leven igen kevesse tudnak meghatni a dagadokeblu indulok a gyonyoru Magyarorszagrol), igy tisztaban vagyok vele, mikor volt a legmagasabb Mo-on a gazdasagi novekedes (Hornek alatt) es azzal is tisztaban vagyok, hogy Orbanek semmilyen tarsadalmi strukturahoz nem nyultak hozza meg akkor sem, amikor maganbiztositos programmal jutottak kormanyra. Ha ez a zsenialis kormanyzas, nem teszed tul magasra a mercet.

Mielott szamonkered: igen, tisztaban vagyok vele, hogy Gyurcsany es Megyo rettento felelotlenek voltak es hogy barhogy szabadkoztak, ok sem vittek at reformokat. Nem mintha valaha vedtem volna emlekeim szerint a Gyurcsany-kormanyt, de lathatoan mar az is, hogy kritizalni merem a jobboldalt, automatikusan ezt jelenti.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 21:34:49

Szibarita, figyelmeztetlek, hogy a "Tovarisi konyec" már 18 éve volt. A te fogalmaid szerint tehát elavult.

Szibarita 2008.05.17. 21:36:09

Szoval europaban nem lonnek olyan obegato vonulgatasra konnygazzal es gumilovedekekkel, aminek nincs engedelye vonulgatni es obegatni?

Vagjunk elebe: Miert nem erdekelnek a konkret peldak?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:39:06

Szibarita játszod az európait, meg az elitet, aki mindent jobban tud. Én jogi egyetemista vagyok, kaptam már könnygázgránátot a pofámba. Biztos azért, mert egy náci focihuligán is vagyok egyben.
Elmész te te a...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:39:28

Szibarita,

a jobboldal kritizálása nem jelent egyből sületlen ballerséget. Azt másból szűrtem le, a megnyilatkozásaidból - olyan, mintha a Szabad Népet nyitottam volna ki; Horthy-rém, korona, nemzetkisajátítók, stb.

Továbbá egy országot nem csak a gazdasági számok jellemeznek (de mint azt beismerted, abban is kudarcot vallottak a kedves elvtársak); a "dagadó keblű indulók", a kultúra, szellemiség, stb. az, ami egy országot országgá tesz. Ha csak heti tízszeri plázalátogatás van, attól még nem lesz szerethető egy ország. De neked ezt nyilván hiába mondom, ha egyszer a százalékos számokon túl mást nem értesz.

Szibarita 2008.05.17. 21:39:59

Az miert erv amellett, hogy a baloldal kulfoldon eroszakos, hogy nehany baloldali ujsagiro ezt proponalja? En pont azzal logtam ki az elsosorban liberalis-balos haverjaim kozul (akkoriban kulfoldon), hogy tamogattam az iraki beavatkozast, mentesegemre szoljon, hogy 23 eves voltam akkoriban, ennek megfelelo vilagmegvalto lendulettel.

Semmivel sem tamogatja meg a cikk az allaspontjat, idez szamara nehany kenyelmes cikket, amik meg szamara kenyelmetlenek (remlik peldaul konkretan Andrassew, aki gyilkosozta a megszallaspartiakat) meg figyelmen kivul hagyja.

Mi ebben az uj az MNO-val kapcsolatban?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:43:42

Szibarita,

de, a szélsőbalosokat nyomják könnygázzal Európában. Szemkilövetésről azonban még nem hallottam. Voltak esetek, amikor konkrétan megöltek tüntetőket (Olaszországban egy anarchista arcot elég brutálisan), meg lehet nézni, mekkora balhé lett belőle. A ballibák szerint az emberek szemének kilövése belefér a tömegoszlatásba. "Européer" mércék szerint a magyar rendőrség nem járt el helyesen:
továbbá ha a tüntető egyszer már megadta magát, nem éppen européer dolog addig csépelni, amíg mozog.

De neked ez onnan nyilván ingerküszöb alatti téma, mert a tüntetők a dagadó keblű indulózósok, akiket nem érdekelnek a GDP-adatok. Csak annyi, hogy a haladó européer az orcájukba hazudott. De ez utóbbi kategória nevetséges, mert a "hazugság" kategóriája kit érdekel ma már Európában nem?

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 21:45:16

Urbangeri,

nem illik am az ex-re (marmint az ex-koalicios partnerre) kenni azt, ami nem az ove... Az NKTH az oktatasi miniszterium ala volt vonva, egeszen pontosan Magyar Balint keziiranyitasa ala tartozott. Aztan amikor a masodik Gyurcsany kormanyban Magyarnak menie kellett, akkor hoppa, az NKTH atkerult a gazdasagi tarca iranyitasa ala. Mino veletlen, a gazdasagi tarcat eppen az SZDSZ kapta....

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:46:03

Aha, és az akkori béketáboros balos vezetés nem támogatta az iraki beavatkozást? És a kivétel ebben az esetben (Andrassew) mégis mennyit nyom a latba? Persze az állításokat megint nem veszed bele, az meg neked lenne kényelmetlen. Inkább van egy előzetes elképzelésed, azt ráhúzod erre is, és megmondod a magas lóról a frankót.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 21:48:02

Ja, bocsi, meg egy: ha ennyire nem latod at a sajat belso partod htalmi es gazdasagi viszonyait, akkor ne akarjal besegiteni a Fodornak az elnokvalasztasba. Mert akkor hiaba fog nyerni, babu lesz csak a part elen.

Es persze az nkth csak egy resze a nagy gazdasagi mutyinak, gvop, kmop, stb. vonalon is vannak erdekes sztorijaim...

Hogyan akarjatok Ti megujitani az SZDSZ-t, ha en, kis laikus tobbet tudok a nagy mutyikrol, mint Ti?

Szibarita 2008.05.17. 21:49:17

A Horthy ujratemetes egy szimbolikus tett volt, es bar nem hoztam szoba a koronat, az is nyilvan az volt. A provokacion kivul a baloldalon ebbe nem nagyon lattak bele mast, en szivem szerint azt is leszarom (leszartam), de legalabb ertem, miert tartja a lakossag urbanus resze undoritonak, amikor ilyesvalakit unnepelyes keretek kozott megszentelnek, vagy amikor (mikozben rendszeresen hazaarulozzak oket) olyanokat mondanak, hogy "a haza nem lehet ellenzekben".

Egy orszagot egy szint alatt pedig elsosorban a gazdasagi szamok jellemeznek. Olyan, minthogy a nyomorgo ember sosem mondja, hogy a penz nem minden. Magyarorszag mar nagyon regen ezalatt a szint alatt van es oszinten nem ertem, miert nem lepi meg a Fidesz azt, amit Tolgyessi javasolt es vet fel valami liberalis gazdasagpolitikust kormanyfonek.

Ha te pattogni akarsz a modernizmussal szemben, hasonloan a Demokrata negyvenes punkjahoz, a lazadasat ottani hordoszonoklasban kielo Bucohoz, valjek egeszsegedre, de azert tudd, hogy mar most is minden jolkepzett baratom vagy megy el az orszagbol, vagy azt fontolgatja, hogy milyen ilyen tipusu valasztasa van.

A kontraszelektalt csinovnyikok antimodernista allama lehet Mo. ilyen okos vizioval.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:49:29

Szibarita ez a vita meddő. Az a generáció ,aki beleszeretett a magyar baloldalba lassan kihal. Az új generáció meg kiütést kap ,ha meghallja a szocialista párt nevét.
Na jóccakát!

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:54:14

"A kontraszelektalt csinovnyikok antimodernista allama lehet Mo. ilyen okos vizioval"
MUHAHHAWAHAHHAAHHA Ilyen szöveg honnan jön????
:):):)

Papa Doc 2008.05.17. 21:54:17

Szibarita, egyszer azzal jössz, hogy a helyes gazdaságpolitika vezet az ország boldogulásához, egyszer meg azzal, hogy az ország attól lesz boldog, ha mindenki szereti a kedvenc pártjaidat és egyesek megváltoztatják a múlthoz fűződő érzelmeiket. Most akkor gazdaság, meg szürke technokrata szakértelem, vagy helyes érzelmek üdvözítenek? Mielőtt oktatni kezdesz másokat, javaslom, tégy előbb rendet a saját fejedben.

Szibarita 2008.05.17. 21:55:18

Definiald a "beketaboros balos vezetest". Ha szuken Magyarorszagra erted az mas, ott tenyleg ugy csinaltak, mintha elvbol es nem dorgolozesbol akartak volna beavatkozni, barmennyire is jobban tudjuk ennel. Azt allitani, hogy "a baloldal" tamogatta volna az iraki akciot marhasag, vagy legalabbis addig az, amig legalabb valami reprezentativ mintaval meg nem tamogatod az allitast.

A szemkiloves meg megesik, ha tomegre lovoldoznek gumilovedekkel. Peche volt, mar persze amellett, hogy nyilvanvaloan hulye volt hogy odament. Nyugaton egyszeruen nem hagyjak eddig fajulni a helyzetet, kiveve Franciaorszagot (es akkor ezekszerint Olaszorszagot), ahol viszont ugyanugy vizagyuznak, konnygazoznak es babzsakokat lovoldoznek.

Szibarita 2008.05.17. 21:56:59

Mondja mar meg nekem valaki, hogy kik a "kedvenc partjaim". Annyit utalgattok rajuk, hogy oszinten kezd erdekelni. Ez valami osszeeskuves, ahogy vezetitek a neten, hogy kinek milyen a vilaglatasa es gyerekkor ota vezetitek?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:58:00

"A szemkiloves meg megesik"
Hol? Korea északi részén?

Szibarita 2008.05.17. 22:00:00

Ha elolvasnad, amit korabban irtam, engem elsosorban a gazdasagi vonatkozasai miatt zavar a jobboldal 90 ota sertett alaphozzaallasa a kozelethez, a lelkivilagukat (hasonloan a ballibekehez) leszarom.

Viragozzek ugyanis az a virag is, ami szivrohamot akar kapni 40 evesen.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:00:08

Ezzel ki is írtad magad az európaiak közül Sziberita!

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:01:23

Sziberita
Te demokrata?!?. MUHAHHAWAHAAA:):)

Szibarita 2008.05.17. 22:03:03

Korea eszaki reszen (hasonloan Sziriahoz, Szaud-Arabiahoz, Izraelhez vagy az USA-hoz) eltunnek az emberek es lagerekben kotnek ki, hogy aztan birosagi eljaras nelkul az allam megbuntesse oket, jobb esetben kinzas nelkul.

Semmi aranyerzeked nincs.

Ahol a csocselek engedely nelkul vonulgat, ott gumilovedekkel lovik oket, akkor pedig megeshet, hogy valakinek kilovik a szemet. En peldaul vivni jarok, az egyik baratom ott meselte, hogy ismert valakit, aki azert halt meg, mert beleszaladt egy torott penge. Analog helyzet.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:04:56

Szibarita jogászként kikérem magamnak ,hogy lecsőcselézz!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:05:11

"Peche volt, mar persze amellett, hogy nyilvanvaloan hulye volt hogy odament."

Ezt a dumát egyszer remélem, rossz embernek adod elő, és egy mocskos nagy maflással jutalmazza. Szép komcsi szemléleted van, mit mondjak. Szabadság van, de ha a kormány azt mondja, kussolj, akkor kussolj, különben ki fogjuk lőni a szemedet. Bezzeg ha te tüntetnél a Horthy-újratemetés vagy a koronaúsztatás ellen, amik ugye felháborító antimodernista kurzusok szimbolikus megnyilvánulásai (persze, tudom, nem mennél tüntetni, elfoglalt vagy a fizetési csekked nézegetésével), és megsérülnél, akkor lenne ott orbánfasisztázás egy pillanaton belül. De ha a balosok lövetnek ki szemeket, akkor "az megesik" és "hülye volt, hogy odament".

Ha eddig nem lett volna világos: a magyar baloldalra gondoltam. De most, hogy így mondod, az angol baloldal is intenzíven támogatta az iraki háborút. De az angol baloldal mindennapi életében nem vagyok annyira otthon, hogy ekézzem.

Vízióim nekem nincsenek, csak a Pojácának, tudod, az européer Pojácának, ő küzd mindenféle víziókkal. Állítólag ez a helyes kormányzás alapja. Én meg úgy tudom, általában a víziósokat kezelik valahol. De az OPNI-t már bezáratták, talán épp emiatt.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 22:08:03

Kedves Szibarita!

2006 okt. 23-án itt pankráció, erődemonstráció volt a rendőrség (s így a BM, s így a MEH) részéről (azóta is, de ezt most hagyjuk).

Ha Antallék valóban beváltják a "Tovarisi konyec" plakát ígéretét, akkor persze ilyesmire nem került volna sor, mert akkor ez egy normális ország lenne. Olyan, mint Észtország.

De sajnos, nem így történt. Sajnos, nem a Horthy-t újratemetőkkel valamelyest együttérző, normális, intelligens Magyarország van most hatalmon, hanem a Horn-nal együttérző abnormálisok.

Ennyit a vitáról, amelynek a világon semmi értelme sincs. Mi ugyanis így érezzük, Maga meg úgy.

(Gumilövedékkel talajszinten szoktak lőni Nyugat-Európában, de ezt a vitát meg más miatt hagyjuk.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:09:34

Szibarita,

nem, nem analóg a helyzet baxi. A vívó vállalja ezt a kockázatot, amikor vívni kezd. Egy jogállamban viszont nagyon komoly törvények kötik a rendfenntartó szerveket, hogy milyen eszközöket milyen arányban (gumilövedéket pl. milyen távolságból) használhat, mikor kell abbahagynia az ütlegelést a tüntetővel szemben, hova üthet, stb. Továbbá vannak követelményei annak is, hogy milyen eljárásban lehet részesíteni őket. A "ha odamész, majd jól kilövöm a szemed", ha még nem tűnt volna föl, nem jogállamra jellemző, hanem a már emlegetett É-Koreára, a SZU-ra és a náci Németországra volt jellemző. De ha neked mellé odateszik a GDP-adatokat, akkor nyilván elnézed, mert ezek mellékes problémák.
Ha jogállam van, akkor a törvény köti az állami szerveket - az Européer Pojáca ezekkel mit sem törődik. Ő az állam, meg a törvény is.

Papa Doc 2008.05.17. 22:11:13

Szóval a múlttal szembeni attitűdjeinktől függ a GDP-növekedés ...új közgazdaságtani felfedezés?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:12:07

Gabrilo ne magyarázd neki el . Nem veszed észre ,hogy komplett bolond?
Aki egy rendőrség által kilőtt szemet átlagos dolognak tart, az komplett elmebeteg. Én nem vitázom vele többet. Nem piszkálok egy beteg embert...

Szibarita 2008.05.17. 22:15:11

En ugyan semmilyen tuntetesen nem voltam, szemely szerint nem is ertem miert jo az, hogy azzal gyakorlunk nyomast, hogy osszegyul nehany-tizezer ember es hoborog. Mit bizonyitanak ezzel? Hogy vannak nehany-tizezren?

Ennek ellenere termeszetesen nincs ellenemre, hogy emberek tuntessenek, ha a kormany bejelentett es legalis tunteteseket verne szet en is hoborognek, mint ahogy amikor a Fidesz rajongoitol nem zartak el a kurucinfos vermagyarokat, azon en is felhuztam a szemoldokom.

Ebbol viszont szerintem azt meg nem erdemes levonni, hogy Mo-on az emberi jogok alapvetoen csorbulnak es nem egy egyszeri inkompetencia volt.

Ennel durvabb dolgok is tortennek alkalmankent demokratikus orszagokban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:22:18

Szibarita,

próbálsz terelni.

Tüntetni az állampolgároknak alkotmányos joguk. Jelen esetben ellenvéleményt fejeztek ki - a kormánnyal szemben. A kormánnyal szemben kritikával élni márpedig tilos, ezt a Vátesz regnálása óta tudjuk (ezzel egyidőben persze nyugodtan gyülekezhetett Európa összes neonácija a hősök terén, az nem bánccsa a kúrmány szemét). A tüntetéseknek, ha eddig nem tűnt volna föl, nem az a lényege, mennyien vannak, hanem hogy mit mondanak. De nem erről beszélünk, nem a tüntetések értelme volt terítéken.

Az emberi jogok hiányát szegezd másnak, engem különösebben nem izgatnak. Majd elcsámcsognak rajta azok, akiknek ez dolguk. Nem az emberi jogok sérülése az, ami fölháborító volt ebben az esetben hanem emberek sérülése. Az pedig, hogy egy önmagát megadó embert még tíz percig rugdalnak, nem inkompetencia. Ahogyan az sem, hogy szemmagasságban lövik a gumilövedéket, mondjuk 10 méter távolságból. Másodsorban az "egyszeri inkompetencia" szöveg egyáltalán nem menti föl a felelősöket - nekik ugyanis DOLGUK törvényesen eljárni. Ha ezt nem teljesítik, akkor teljesen mindegy, hogy rendőrtizedesnek éppen pisilnie kellett, és azért gyepálta intenzívebben a népet.

durvább dolgok történnek folyamatosan - ez azonban még nem függeszti fel bizonyos emberek felelősségét ebben az ügyben.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 22:27:00

Majd ha a kormány három nappal a választások előtt bejelenti, hogy hazudott, akkor elvárhatja, hogy az emberek is három nappal előre bejelentsék a tüntetéseket.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.17. 23:09:01

egymással kompatibilis:

"Fodor Gábor írásával kapcsolatban Ludassy Mária úgy fogalmazott: nincs liberális párt liberális eszmék nélkül, ugyanakkor az SZDSZ-es politikus cikkében felsorolt eszmék ma is megvannak a pártban. Ezek közé sorolta a szakember az emberi jogi eszméket és különösen a kisebbségvédelmet vagy a Szegényeket Támogató Alap szellemiségének örökségét, akárcsak a libertáriánus eszmeiséget, amelynek legfőbb képviselőjeként Kóka Jánost nevezte meg.

Mind-mind szimpatikus és egymással kompatibilis eszmék, de például a Benelux-államokban ezeket két-három liberális párt képviseli – fűzte hozzá Ludassy Mária."

www.mno.hu/portal/560842

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.17. 23:12:23

Ludassy 2.

"az SZDSZ harcos antikommunizmusával szerzett támogatókat, de ezek egy része később rájött, hogy „mi sem áll tőlük távolabb, mint az emberi jogi eszmék képviselete”

Eh eh, micsoda ravaszul kifordított gondolat... tehát az emberi jogokat semmibe vevő választók a hibásak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 23:13:50

ergé,

az úgy van, hogy nem törődtek eleget a komcsik emberi jogaival.

IHCS 2008.05.17. 23:42:04

A cikk jó (, bár a Petőcz féle betét a kommentek között, szerintem még jobb, bocsánat).
Egy dolog fájt csak a cikkben, ez: "Ettől még szükség lenne egy vállalható liberális pártra, amely"...
A liberális szót konzervatívra cserélve nagyon ismerős mondat. Sokat hallottam olvastam SZDSZ-esektől és maszoposoktól.
Mérhetetlenül rühellem.
Légy szíves mi ne kedzjük el!
Mondjuk valahogy másként, nem kioktatva, nem reménykedve, hogy lesz ilyen, hanem csak úgy tényszerűen: "ha lenne egy nem csak cimkéjében, de tartalmában is liberális párt, akkor valószínűleg az a sokat idézett magát liberálisnak valló 20% arra szavazna".
Ebben a mondatban nincs benne a "de jó lenne", álszent vágyakozása, csak a tény, hogy a mai SZDSZ-t nem tekintjük liberálisnak, tehát amit írtunk nem a liberálisok, hanem az SZDSZ kritikája.
Előre is kösz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 10:15:42

Szibarita érvkészletében két elem nagyon zavar (néhány másik is, de most maradjunk ennél a kettőnél).

1) A "Nyugatra" mint civilizációs ideálra való folytonos hivatkozás. Ez idejétmúlt SZDSZ-es panel, ami már a kilencvenes években is hamis volt, amennyiben a "Nyugat" rendkívül sokféle, és belefér sokminden az angolszász piacpártiságtól a német kereszténydemokrácián/ keresztényszocializmuson keresztül a skandináv jóléti államokig - de még Berlusconi populizmusa és az olasz politika amúgy nem rossz országot építő hebrencssége is. Az a "Nyugat", amit itt Szibarita elénk idéz, egy önkényesen kiragadott szelet, amit hazánkban bunkósbotként lehetett használni a másként gondolkodók ellen... ráadásul úgy, hogy a politikai cselekvésben már halovány nyoma sem volt.

A világ sokkal jobban kinyílt, hogy elhiggyük a félrevezetést. Ma már nemcsak néhány emigráns és ösztöndíjas ismeri Nyugat-Európát, hanem lényegesen többen, és talán Nyugat-Európa is jobban ismer minket (nem hisznek el mindent egy hózentrógeres filozófusnak - na jó, a Der Standard és néhány másik lap kivételével). A demokraták, "szalonképesek" közül történő kiátkozás nevetséges humbugnak bizonyult, és ma Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöke. A hőn áhított fintorgás elmaradt.

Az újságokban felemlegetett "Nyugat" nem az a "Nyugat": sokkal plurálisabb, szélesebb és izgalmasabb, mint az az kép, amit pár arrogáns értelmiségi hazai használatra, az ugar "civilizálására" behozott. Egyre inkább részei vagyunk, és meg kell mondjam: nem hasonlít a kivetített képre. Rokonszenvesebb.

2) Az állampolgári véleménnyilvánítás jogának elvitatása. Riasztó, de tanulságos (és alátámasztja a korábbi megállapításaimat), hogy egy láthatóan SZDSZ-szimpatizáns hozzászóló magától értetődő módon nyúl a Kádár-rendszer (Biszku, Komócsin, Marosán) kedvenc frázisaihoz -- "miért mentek oda", "hőbörgés", és a többi.

Itt az ideje, hogy lassan tudatosuljon: egy demokratikus, pluralista társadalomban a "nyilvánosság" nem csak egy szűk újságíró elit privilégiuma, hanem bizonyos, igen tág törvényi keretek között minden állampolgárt és egy csomó nem-állampolgárt is megillet, legyen a módja tüntetés, népszavazási kezdeményezés, civil szervezetek alapítása (anélkül, hogy ezt az elit felülről engedélyezné, ejha!), kocsmai disputa vagy némi morgás a villamoson. Kényelmesebb volt ÉS-publicisztikákkal formálni a közügyeket, és kényelmes volt, csakugyan, hogy ezekből a fórumokból az ország túlnyomó többségét ki lehetett zárni. De ennek lassan-lassan vége.

A rendszerváltás környékén nagyon sokan hitték , hogy az ő Nagy Bölcsességük fogja végre vezérelni az ország csillagát, és ezért természetesen rajongó tisztelet és elismerés jár majd. Ezek a tiszteletreméltó hülyék saját dogmáik áldozatai: az ébredés fájdalmas lesz, de a valóban (tömeg)demokratikus Magyarország eljöveteléhez szét kell foszlatni az elitista álmokat.

***

Ja, igen, 2010-ben valószínűleg jobboldali kormány lesz. És ez egyrészt teljesen természetes dolog, másrészt pedig jobban fogják intézni a közügyeket, mint a modernizáció és a "Nyugat" önjelölt képviselői. Azt hiszem, ez lesz minden fájdalom közül a legfájdalmasabb. ;)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 10:20:37

ergé: Kóka "közpénzből gazdagodtam meg" János mint libertariánus, merész egy gondolat. :)

IHCSS: jogos, bár sajnos a mindennapi nyelvhasználat természetes módon az ilyen precizitás ellen dolgozik.

Szibarita 2008.05.18. 13:34:49

Rakjatok egymas melle mondjuk a Fidesz drog-, gazdasag- vagy mondjuk a masik oldalrol szolo retorikajat barmelyik nyugat-europai kozepjobb parttal (valoban, Berlusconi kivetel, dehat Olaszorszag, Portugalia, Gorogorszag nem is nyugati allamok) es amuljatok.

Tudom-tudom, a Fidesz europai polgari part Bayerrel egyutt is, leven nyugaton is van provincializmus a parlamentben. Mar ahol.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.18. 14:13:43

Szibarita,
gondolom maga egymás mellé rakta ezeket.
A tanúságot elmondaná nekünk? Némi időt spórolhatnánk az Új Mo építésére.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 14:50:31

Szibarita -- igaz is, a "provincializmus" kimaradt a hozzászólásomból. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Röviden: ugyanolyan buta, porszagú kényszerképzet, mint a többi, némi extra arroganciával. Kirekesztő, kolonialista attitűd és beszédmód, csak a saját országgal szemben.

irrelevant 2008.05.18. 17:32:36

Na igen, én is hozzáfűzném, amit elGabor már érintett: ez az állandó nyafogás az álbaloldal és az álliberális párt részéről, hogy az ilyen-olyan vélemények "nem európaiak", egyszerűen nevetséges. Európa egyéb országaiban például olyan erős szélsőjobbos szervezetek, mozgalmak, pártok vannak, ami itthon elképzelhetetlen. Olaszországban van Lega Nord, van újfasiszta párt, vannak echte kommunisták, és mégsem dőlt még össze a világ, sőt Olaszország is elműködget valahogy. Az übereurópai Belgiumból igen sokan szeretnék kifüstölni az arabokat és a négereket, és ennek sokszor igen durva szavak használatával adnak hangot. Ahhoz képest a Magyar Gárda csibefutamnál nem több.

Magyarországon a releváns pártok mind középpártok. Van egy pár ezer fős szélsőjobboldalunk, amivel kapcsolatban még az sem biztos, hogy nem a kormányzat kreálmánya-e. A bőven 0,5% alatti kommunistáink nem modern, európai értelemben vett kommunisták, hanem az állampárt margóra szorított, a kádári nosztalgiából vegetáló maradványai, akik amúgy totálisan elhanyagolhatóak. Magyarországon még valódi baloldali párt sincs, nem hogy szélsőbaloldali. Nincsenek etnikai pártok, nincsenek regionális pártok, nincs itt, bassza meg, a középpártok lassan hullámzó, langymeleg fostengerén kívül semmi. Ha van valami, ami nem európai, az maga a magyar pártrendszer, nem a szélsőségek.

Kiegészítés: ettől persze még jogos utálni a széljobbos antiszemita söpredéket. :)

countrystudy 2008.05.18. 18:21:43

bocs,h másról szólok, de biztosan nem vagyok egyedül abban a dilemmában,h mi volt a jó a koalíciós szakításban. ma egy kicsit tisztult a kép,mikor azt olvastam, h megnő az mszp-s kurátorok száma a közszolgálati csatornákon. ugye nem nehéz elképzelni,h az szdsz továbbra is velük szavaz, és a válastások előtti két évben erre nagy az igény:-)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.18. 19:15:53

Koszi, hogy mondod, mar kitargyaltuk egyebkent valamelyik postban, de hat az ismeteles a tudas edes jo anyucikajat...

countrystudy 2008.05.19. 06:01:47

hát igen,gondoltam,h az érdekek diktálták ezt a lépést is, de talán érdemes lenne sorba szedni és nyilvánosságra hozni minden következményét a szakításnak,sokkal több a gyanakvó ember,mint az előző választások idején, nem fog olyan könnyen sikerülni az az 5%.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.19. 07:25:39

otvospeter: az egy másik futam, egy egész bejegyzést megérdemelne. Ezért szoktam mondani, hogy igen, vigyük le a választási küszöböt 1%-ra, és kerüljön be az SZDSZ, kerüljön be a Jobbik, a Védegylet, az MKKP és még három-négy másik párt, legyen valódi verseny. Ma már az eredetileg a demokrácia stabilizálására emelt gát meghaladott, lassan el kellene tőle búcsúznunk.

És ha már európaizás: egy dán hölgy egyszer kifejtette nekem, hogy Magyarország Nyugat-Európához tartozik, mert területünk egy része a Római Birodalom uralma alá esett. Tessék, lehet rá bojtot kötni.

(Amikor rákérdeztem, beismerte, hogy saját mércéjével mérve Dánia nem nyugati ország. ;) )

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.19. 08:16:52

Na, olvasható a következő évek csapásiránya: www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0820
Mintha nem is lettek volna hat évig kormányon, haha. Elegáns távolságtartás. Reformok. Reformellenesek. Finom, európai irónia. Zorbán. Objektív szükségszerűség. :/

ÁrPi 2008.05.19. 18:08:53

Az es.hu cikk

Szerintem pedig Szlovákia GDP-jének sztratoszférarepülése ( kis iróniával p) - annak utóbbi éveiben - abból a tényezőből is fakadhat, hogy
déli szomszédjának miniszterelnöke arra bátorítja (országa) kis- és középvállalkozóit, hogy el lehet menni. (S azok meg hmm..morogva elmennek -- Növelni (például) a szlovák GDP-t)


Az és-ben vagy egy szdsz-mentőtől soha nem halhatnánk ilyesféle narrációt...

dowNLoad 2008.05.19. 20:14:21

zoli27 · zoli27.blog.hu 2008.05.16. 19:43:15
Magyarországnak szüksége van egy liberális pártra; és ha valaki képes legalábbis valamilyen szinten feléleszteni az SZDSZ-t, az a Fodor-szárny (Szentiványival, John Emesével, stb.)

Én drukkolok, hogy sikerüljön.

(tedd azt, csak ne ITT)
JOHN (Wayne) EMESE az SZDSZ melyik részét képviseli??? A ZÖLD (füves) SZÁRNYAT????
Fodor, aki az anyját is eladná, hogy POLITIKUS maradhasson? (univerzális, mert mindenhez ért, az oktatástól az környezetvédelemig????)
MUHAHAHAHAHAHA, micsoda NAGY KOPONYÁK, nélkülük nem lenne PIACGAZDASÁG.
(piócagazdaság inkább)
MENJENEK VÉGRE a P*CSÁBA, le a lefolyón, ahová valók!
(Szlovákia, Szlovénia, Litvánia megvan hasonló képződmény nélkül)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.20. 20:27:27

István: "A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal felettes, felügyeleti, törvényességi ellenőrzést gyakorló szerve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Szakmai felelős főosztály: Innovációs és K+F Főosztály"
4t.gov.hu/main.php?folderID=2674

"Hogyan akarjatok Ti megujitani az SZDSZ-t, ha en, kis laikus tobbet tudok a nagy mutyikrol, mint Ti?"
Hát pl. úgy hogy kurvára nem tudsz többet :), de semmi gond, ez így van rendjén, nem kell megkövetned, bár talán te is jobban megismernéd az országot, ha nem csak egy hatalmi törekvései miatt tendenciózusan tájékoztató irányból tájékozódnál.

Én se tapsikolni vagyok itt, de a megismerés rögös útjai erre is kanyarognak.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.20. 21:35:15

Konyorgom, urbangeri, es ki volt a Gazdasagi es Kozlekedesi miniszter egy honappal ezelott? Tipp: Kakosy Csaba, Koka Janos puszihaverja es uzlettarsa, Az SZDSZ jelolte erre a poziciora.

Most akkor mit is akartal mondani a fenti kommenteddel? Abszolut nem ertem, En arrol beszelek, hogy milyen pofatlan ugyek mennek az NKTH-n belul, ami az elmult hat evben az SZDSZ altal betoltott miniszterium ala tartozott. Amikor az SZDSZ-e volt az oktatasi tarca, akkor az oktatasi tarca felugyelte az NKTH-t, most, hogy a gazdasagi miniszterium felugyeli, a gazdasagi tarcat viszi az SZDSZ. Te pedig, ha jol tudom, az SZDSZ jobba tetelen dolgozol.

"Hát pl. úgy hogy kurvára nem tudsz többet :), de semmi gond, ez így van rendjén, nem kell megkövetned, bár talán te is jobban megismernéd az országot, ha nem csak egy hatalmi törekvései miatt tendenciózusan tájékoztató irányból tájékozódnál."

Miert, Te meg ennel is tobb stiklit tudsz? :))))))

Hidd el, hogy nagyon jol ismerem az orszagot. A legfobb tajekozodasi iranyom meg veletlenul sem a MaNem es tarsai, hanem pl. olyan egyetemi oktato, aki anno volt lenn Oszodon kormanyprogramot irni. Meglepodsz, hogy milyen erdekes helyeken jarok, ha elmeselnem, leesne az allad. Ebedeltem en mar egyutt a Heller Agnessel is, es ultem olyan asztal mellett, amelyen a telefon az SZDSZ valasztasi fohadiszallasra csorgott ki, amikor az asztal masik felen ulo ismerosom telefonalni kezdett...

Viszont valoban sose tanultam ervelestechnikat, es nem tudok jol vitazni sem. Itt alapvetoen nem arrol kellene ugye vitaznunk, hogy en honnan szerzem az informacioimat, hanem arrol, hogy szerinted helyenvalo-e, hogy nemzeti strategiai innovacios kutatas tamogatasa cimen James Joyce elemzesre adjunk ki tizmilliokat, es az SZDSZ altal vezetett gazdasagi miniszteriumnak, mint felugyeloszervnek mekkora beleszolasa van ebbe, illteve az ot tokeletes beleegyezesukkel tortenik-e mindez. Erre kellene valaszolnod.

Mert az teny, hogy ez megtortent, es innentol kezdve baromira mindegy, hogy a Magyar Nemzetben olvastam-e vagy a Demokrataban vagy Koka valamelyik haverja meselte el nekem a sztorit, nem?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.20. 22:04:12

Úgy néz, mégiscsak a szocik ütik ki a Szadit a legfrissebb adatok szerint.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.21. 21:03:58

Istvan: most olvastam végig a kommentedet és úgy tűnik, hogy a végét valamiért kihagytam és csak az OM-ig, meg Magyarig jutottam. Erre reagáltam, so bocs mégse vagy olyan tájékozatlan. So én meg azt tudtam, hogy az NKTH GKM alatt volt két évvel ezelőttől egészen mostanáig. Szóval azzal a résszel minden rendben van.

Kákosyt tudtommal nem puszi pajtás volt, hanem fejvadász cég hozta be az utcáról, és ügyes gyerekként több körben megszerezte a miniszterséget. Szerintem lelépésig Mao egyik legjobb minisztere volt, kár hogy négy hónapot kapott.

Szerintem nem helyánvaló, ha nemzeti stratégiai innovácios kutatás támogatása címen James Joyce elemzésre adunk ki tizmilliókat, és ha ez valóban így van, az elég gáz.

Az már inkább kérdés, hogy az SZDSZ által vezetett GKM-nek mekkora beleszólása van ebbe az ügybe, ill. az ő tudtukkal történik-e mindez. Szerintem nincs feltétlen beleszólása, de alapvetően a pályázatot bíráló bizottság összetételét kéne megvizsgálni, h erről érdemben lehessen mondani valamit.

Szerintem GKM miniszter nem foglalkozik ilyen ügyekkel, csak ha sajtóbotrány lesz belőle. Mert pl ott a három nagyságrenddel nagyobb MÁV, KÖZOP sorolhatnám. Talán szakállamtitkári szinten foglalkoznak vele, de nem feljebb.

Én meg olyan körökben mozgok, ahol az SZDSZ minisztériumi tevékenysége jónak tűnik. Én valaha megtapsztaltam az államig szar részét, és ahhoz képest az SZDSZ minisztériumok jónak tűntek. Igaz a nézőpontom torzíthat, de igyekszem más irányból is infókhoz jutni, és ott közhelyeken túl nem cáfolták hipotéziseimet. Kisebb gázokat ugyan láttam, de összképem nem erősíti meg a nagy liberális összeesküvést. Magyar Bálintról viszont rosszakat hallottam és rosszak a személyes benyomásaim is. Bár őt se gigakorrupt figuraként, hanem inkább egy lassan, de biztosan begolyózó despotaként ismertem meg. De despotákkal teli van az államigazgatás és Magyar legtöbbjüket lenyomja. (mint az SZDSZ-t :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.21. 22:02:37

Kakosy a Nyirovel egyutt bizniszel, nem tudom, hogy mikor kerult a husosfazek ugyebe, de a Genoid kft.-n keresztul mar evek ota ott van. Molnar tavozasa utan a Genoid valamelyik fofejese akart eu miniszter lenni, de aztan errol lebeszeltek es inkabb a mangalica Agikat raktak be babunak.

Irgalmatlan nagy penzekrol van szo, persze en sem latok bele mindenbe, pl. azt sem latom, hogy a koalicios szakitas valoban az eu penztarak privatizalasa/nem privatizalasa miatt tortent, de szdsz-kozeli figurak itt mar tobb mint egy eve keszultek a 'nagy lenyulas'-ra.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.22. 00:39:45

mangalica Ágika az kábé annyira ízléses, mint az Orbán cigányozása. K és K között azért nagy különbség van. Geno az jaános biznic tudtommal.

K. Cs-nek még nincs ügye és össze kell szarozni, mert hát SZDSZ-esek mind szar alakok ugyebár

tevevanegypupu 2008.05.22. 10:09:20

Horvath Agnes nem tehet a kulsejerol, bar ketsegtelen, hogy egy egeszsegugyi miniszternel nem tul jo reklam a tulsuly, egy fiatal no vigyazhatna jobban kicsit az evessel. Ami felhaborito volt nala az a kozonye, es a (latszolagos?) tudatlansaga nemely interjuk eseteben. Merev erzeketlenseg es monoton hangon eloadott ervei egyre inkabb ellenszenvesse tettek. Az asztmas gyerekekkel es a jo levegovel kapcsolatos megnyilatkozasa tette fel a koronat tevekenysegere.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.22. 10:14:57

"urbangeri · ujgen.blog.hu 2008.05.21. 21:03:58
Én meg olyan körökben mozgok, ahol az SZDSZ minisztériumi tevékenysége jónak tűnik."

El nem tudom képzelni mivel foglalkozol!

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.22. 15:14:23

urbangeri,

mangalicaert bocs, tokeletesen igazad van.

Viszont Kakosyt nem tudom, hogy miert veded, amikor nyilvan nincs igazad:

index.hu/politika/belfold/kakosy2143/

A Nyiri egyik kozeli rokonat meg szemelyesen ismerem, ugyhogy ot meg se probaljad kimosdatni a fekaliabol, mert az bajosan fog menni :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.22. 15:19:40

egy "mangalicázásal" még csak a nyomába sem érsz az említettek tahóságának és bunkóságának és stb...

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.22. 16:53:46

Annak ellenere szerintem urbangerinek ebben igaza van.

hiba 2008.05.22. 21:06:23

Van azért még szellemi tartalék. Demszky a közkincscsé tett titkos Orbán beszédről:
"Budapest főpolgármesterét a négyes metró leállításának terve dühítette fel. Közleménye szerint "Orbán nyolc év alatt semmit sem tanult és semmit sem felejtett, a budapestiek viszont megtanulták, milyen a Fidesz valódi Budapest-politikája"
Valaki szóljon, már neki a hatalmas szürke szakértői állományból, hogy főnök, dehát téged szidnak 18 éve a budapestiek főpolgármesterként...

Google 2008.05.22. 21:14:38

Remek. A kérdés már csak az, hogy Európa fog-e segíteni a Demszky-metró megépítésében, és ha igen, mennyivel?
És ki állja a többit? Nem hinném, hogy Demszky otthonról fogja elhozni a konyhapízt!

tewton 2008.05.22. 22:58:10

hiba,
de az is kiszivárgott, hogy Orbán nem mondott ilyet ... :)
indexes hazugság volt. Nevezzük koalíciós propagandának?

tevevanegypupu 2008.05.22. 23:07:37

Ha jol emlekszem Madridban kb. nyolc ev alatt epult egy metrovonal sokkal kevesebbert.Demszky elgondolkodott azon hogy 18 eve fopolgarmester es azota epiti a negyes metrot?

Google 2008.05.22. 23:13:59

Jó munkához idő kell. Ehhöz még hozzá szokták tenni, hogy rosszhoz még több!
Négy évig meg nem engedte a zordas Zorbán, és most is le akarja állíttatni, akkor is, ha nem!

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.23. 01:01:27

Istvan: Na ez az, ami nem Kakó, hanem Kokó Jankika, az én infóim szerint. Ki akart Genoidos EÜ minisztert pl? Csak az ÜT leszavazta.
index.hu/politika/belfold/erd4969/

amúgy én meg gazdasági minban vagyok, voltam mezei ktv, azaz az ottani stratégiai részlegnél húztam le munkás életem legszebb 10 hónapját.

(Bocs csak kódolnom kell, mert a min kommunikációs osztályán már lefüleltek. Egyszer jelezték h keresik a misztérium bloggerét, aztán kicsit betrogytam. Nincs hátszelem, önerőből kerültem be, még a határozatlan idejű KSH státuszomat a GDP gyártó részlegen is becseréltem határozottra csakhogy lássam a liberó minisztériumot közelről.)

Hát ég és föld volta KSH és a Gékáem. Szerintem Csaba a legjobb miniszter volt, jellemző és szomorú, h csak 4 hónapot kapott. Csak miatta sajnálom a koalíció felbomlását. (No meg azért, h mert nem hiszek a bársonyos reformokban.)

Mi voltunk Csaba pretoriánusai, a szervezet korbácsai. Vittük az infót felfelé, rágták a SZÁTok és főovék fülét, módszeresen kényszerítettük bele a minisztériumi bürokráciát a keményebb munkába. Utolsó anyagunk nem jött ki. Egy nyilvános éves jelentés volt a Min utolsó évéről, letölthető lett volna a honlapról. Félek hogy nem rakják ki az újra, mert az ciki lenne sokakra nézve, hogy akár ilyen is lehetne egy transzparens minisztérium.

Most meg átraknak Gordonka alá, aki szociból azért a legjobb, és úgy tűnik átveszi a strat menedzsmentet is,(bár ez a brigád már hosszú távre nem nagyon tervez.) Munka egy hónapja alig van. (én pl SZDSZ programot írok fusiban, az ott tanult módszertan alapján. Ma lettem kész az első etappal, ment is ki Fodorék környékére.)

És Demszkáj akármekkora fasz, nem kéne Budapestet bebüntetni. Még akkor sem, ha a 4-es metró élő bizonyítéka Demszki alkalmatlanságának. Mondjuk sztem Hagyó Miki, a Lesztinger Birodalomból, sokkal veszélyesebb figura. Budapest SZDSZ szempontból elveszett, 15-20%-ot talán nyomhatunk, ha minden fasza. (ha meg nem fasza, akkor másik liberó pártot kell alapítani, h 2014-ben is legyen már valami) De bogármestert már nem nagyon fogunk adni. Demszkáj felett is eljárt az idő, csak merem remélni, hogy a régi SZDSZnek vége.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.23. 01:08:15

azaz ez a BP még nagy kérdés, Demo meg azt hiszi, h ő lehet még itt bogármaster. Márpedig ha valakit ki kell vonni a forgalomból a megújuláshoz, az -1. Horn Gábor, a 2.- ő.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.23. 13:57:29

Nezd, negy honap munkat kivulrol megitelni tenyleg nehez, foleg elvalasztani azt a negy honapot a tobbitol. En csak annyit tudok, hogy a Kakosy is vastagon benne van azokban a buzos uzletekben, amirol mar Medgyesy is beszelt.

es hat kinek van joga miniszter-jeloltet megnevezni? Nem ismerem az SZDSZ osszes belso szabalyat, de hat ha Koka volt akkor az elnok, valoszinuleg azert nevezte meg o Erdos Attilat jeloltnek. Ebbol meg nem kovetkezik az, hogy Kakosy nem lett volna benne ezekben az uzletekben, pl. nezzed meg az index cikket amit fentebb belinkeltem, meg valamennyit hihetunk Nyiri rokona altal kifecsegett dolgoknak is, szerintem.

CrL 2008.05.29. 12:46:00

még mielőtt elfelejtenénk a cikket.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 12:48:45

hát akkor forgassátok (a trágyát) szorgalmasan, Geri!
kár hogy már ráment 18 évünk!

CrL 2008.05.29. 12:54:31

Fodor meg újra akarja kötni a koalíciót, rossz vicc. Groteszk de Kóka legalább levitte az SZDSZ-t 1% alá. A jobblibek és konzervatívok nevében is hálás köszönet neki.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 12:57:35

fodor lekésett egy csatlakozást (kellett a vasútat nyírbálni!?), mert a köv. koalíciós partner az mdf lesz... :(
Aki nem szégyenli magát, most álljon ne madöfösnek, mert lesz miből +élnie.

ÁrPi 2008.05.29. 14:09:14

"..a köv. koalíciós partner az mdf lesz... :(
Aki nem szégyenli magát, most álljon ne madöfösnek, mert lesz miből +élnie."

A 18 százalékkal most 5+ százalék stabilizálódni látszik:) Koaliciós partner? Kinek?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 14:50:07

Árpi: én maradok borúlátó - ill. nem vagyok hajlandó becsapni magam. a fidesz majd megint elkúrja (mikoláék beszólásai stb., amúgy hiába lesznek az elsők, egyedül is lesznek, kola. nélkül), + előjönnek a rejtőzködő, most még lapuló szoci zombik, a sok csalódott meg mind az mdf-re szavaz majd (elég annyit kapmányolni, hgy léteznek - hogy pl. nekik köszönhető demszki, arra már nem emléxik az istenadta nép), azok, akiknek orbanofóbijuk van - ez elég. :(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 15:20:51

ez naaaaaaaagy!!!!
ez csak nálnunk lehet...

van még politikus a történelemben, aki mondott iylet?!

ÁrPi 2008.05.29. 15:32:58

Szamárfül 2008.05.29. 14:50:07

"Árpi: én maradok borúlátó - ill. nem vagyok hajlandó becsapni magam"

Aggasztó amit sejtesz, de persze igazad is lehet..

mjpwmw 2008.05.29. 20:57:53

A cikkíró szemlesütve fogalmaz. Azt sorolja hogyan szavazott az SZDSZ a fordulópontokon. Meg hogy nehéz Fodoron fogást találni. Tényleg ? Miért nem azt mondja el, hogyan szavazott Fodor Gábor. Hogy szavazott 1994-ben, amikor a géppisztolyos pufajkás jött (vissza) a hatalomba. Milyen gombot nyomott 2002-ben, a besúgóba helyezett parlamenti bizalmi szavazáson. És hogyan szavazott a határontúli magyarok (köztük fodorok) ügyében. Azt tudjuk, hogy Igen-t nyomott decemberben, a TB-törvény szavazásánál. Majd ugyanezen ügyben ismét februárban.

Mivel a fentiek között titkos szavazások is voltak, itt az ideje -még pártelnök-választás előtt-, hogy mindezeket elmondja. Mert új fejezetet kíván nyitni. Kitárni a kapukat. Jó.
Az első jövevény a saját elszámolása legyen. Hogy tudjuk: miben is más a vetélytársához képest. A műanyag palackok nagyonzöld szelektív gyűjtésének akarásában minden bizonnyal.

Médiaszerepléseikben igenis különböznek.
Kóka hiteltelenül, erőtlen didaktikával mondja fel a betanult szöveget. Tagolva hangsúlyoz, mintha meggyőződve mondaná. Komoly képpel hablatyolva súlytalan.
Fodor elnéző mosollyal fogadja az oktondi kérdezőt. A néző és hallgató nebulóknak megértően, türelemmel magyarázza, miben is különbözik a Szadeszen belül. Ha nem értik, ejnye hát elmondom világosabban; s okos képpel megismétli a semmit.

Itt van a TB-törvény.
Vajon pártelnökként ellenzékből megszavazná-e újra, ha az MSZP ismét benyújtaná ? Miért is akar új koalíciót ? Azért, hogy a törvényt harmadszorra is átverjék ? Valamibe beburkolva, elrejtve, tömegeket jégretéve.
Látszólag már okafogyott ez a kérdés. Dehogyis az. Nincs még lefutva. Az őszi népszavazás után se lesz.
Gépéter élő egyenes adásban mondta: nyugodtan neki lehet futni ennek a népszavazásnak, a nép úgyse érti, miről szól. Hogy fizetni kell háromszázat vagy nem, azt még felfogják.
De azt már nem fogják tudni, hogy a jólismert háziorvos a megszokott helyi rendelőben miért nem írhatja fel a meggyógyító szert (mert a szadeszes magánbiztosító vagy szadeszes magánpénztár -mekkora különbség- csak kalmopyrint fizet).
Szép szőke herceg.

mjpwmw 2008.06.02. 01:37:02

Nekem tetszik ez a háromnapos csend. A felszínes csacsogók (ti magatok, mint általában hozzászólók) eltűntetek. Tudható így, hogy kik is vagytok. Minden irányból szadeszesek vagytok.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.02. 07:00:57

mjpwmw, talán azért nem válaszolt neked senki, mert nem lehet vitatkozni egy funkcionális analfa Bélával:

ezt írod:

"A cikkíró szemlesütve fogalmaz. Azt sorolja hogyan szavazott az SZDSZ a fordulópontokon. Meg hogy nehéz Fodoron fogást találni. Tényleg ? Miért nem azt mondja el, hogyan szavazott Fodor Gábor. Hogy szavazott 1994-ben, amikor a géppisztolyos pufajkás jött (vissza) a hatalomba. Milyen gombot nyomott 2002-ben, a besúgóba helyezett parlamenti bizalmi szavazáson. És hogyan szavazott a határontúli magyarok (köztük fodorok) ügyében."

Ha elolvastad volna a cikket, feltűnt volna ez a bekezdés:

"Az SZDSZ koalícióra lépett a posztkommunista, pufajkás múltú Horn Gyulával. Az SZDSZ támogatta a titkosszolgálati múlttal rendelkező Medgyessy Pétert. Az SZDSZ kiállt a 21. század magyar történetének egyik legsötétebb szimbolikus döntése, a határon túli magyarokra kimondott gyurcsányi NEM mellett. Az SZDSZ támogatásáról biztosította az őszödi beszéddel lebukó, ezzel erkölcsi hullává váló Gyurcsány Ferencet. Ne felejtsük el, hogy az SZDSZ korábban emblematikus figurái sorra hagyták el a pártot az imént sorolt lépések hatására. Fodor Gábor majd' minden döntésnél kitartott a többségi álláspont mellett. Ha Fodor Gábor tanácstalan, miért ennyire alacsony az SZDSZ népszerűsége, és miért van ekkora ellenérzés a választópolgárok többségében, akkor ezen gondolkodjon el."

CrL 2008.06.02. 16:47:01

Kóka még a végén azt is ráolvassa Fodorra, hogy bizony bizony csak a Fideszből érkezett:

hirado.hu/cikk.php?id=282677

mjpwmw 2008.06.03. 22:21:30

Hallgató felszínesek. Fecsegő csecsebecsék. 'Beszélők' és sokatmondók. Nagybani iparosok. A nyomukban lihegők és az iparkodók. Zárt ajtók mögött, kihelyezett üléseken, többlábnyi mélységben. Nagyképűen és lenézően.
Ország - az mi az ? Kifosztandó terület. Laknak is rajta ? Hahaha.
Gerjedelem készülődik. Végállomás közeleg.

CrL 2008.06.03. 22:58:21

hol és kivel kezditek?

mjpwmw 2008.06.04. 00:31:48

CRL: Én meleg vagyok. Vagyis, buzi. A családom arra nevelt, hogy ragaszkodjak magamhoz, legfeljebb belehalok.

NEM ENGEDJÜK MEG, HOGY KIIRTSÁTOK A FÖLDKEREKSéGET -
csak azon az alapon, hogy ki zsidó és ki nem :
Shakespeare, Chekhov, Mozart, Brahms, Tchaikovsky etc.
Bármikor, bárhol készen állok megmérkőzni veled,
tudván tudva, hogy bármikor egy pillanat alatt meggyikolhatsz- Clinton, vagy Clintonné.

Te ALJAS GANAJ MOCSKOS SZARHÁZI ZSIDAJA.
NEM tudjátok, hogy mi következik most.
Halovány judeofasiszta fingotok sincs erről.

Google 2008.06.04. 12:20:45

Megborzongtam.

Bauer, Göncz liberálisok-e?
Vagy természetes összekötő kapcsok a két párt között?
Bauert inkább látom aggódni a szocikért, ők még megmenthetőknek tűnnek.

mjpwmw 2008.06.07. 02:10:22

Négy nagy hazai könyvkiadó van.
Micsoda történelmi véletlen, hogy mindegyik tulajdonosának azonos a géntérképe. Ha egyszer összegyűlnek, lehet hogy majd így döntenek:

Árpád helyett Ignotus.
Ady helyett Szép Ernő.
Petőfi helyett Faludy György.
Utána bárki, aki magyarul írt:
azonnal megsemmisítendő (XXI.századi SZDSZ).

Ehhez minden eszköz a kezükben van:
Ország, Város, Hegy, Viz, Földrajz, Földművelés, Ipar, Kereskedelem, Történelem, Tudomány, Művészet, Politika, Pénzügy, Bankok, Híresember, alagsor, minden-minden-minden. Gyerekversek.
Százezer-milliárdok. Kiírtási alaprajzok.

Egy lélegzetvételt sem engednek annak, akik nem ők. Mindenki haljon meg. Hiszen szabadverseny van.

Iskolai tananyag ? Amit a beszari Művelődési Hilliszter ad ki ? Dehogy, amit mi, zsidók adunk ki.
Más nincs, és más nem számít.

Arany, Krúdy, Kosztolányi ?
Ki adta ki őket mostanában ? Senki ? Nohát, akkor nincsenek is. Két-három generáció, és elfelejtődnek, megsemmisülnek.
Magyar oktatási tárca? Az-meg-mi ?

Tel-Aviv. Birobidzsan.

Az egyébként szégyellnivaló ezeréves magyar történelem nevében: NEM.
Na, ezt nem.

Soha sem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.07. 11:40:20

mjpwmw: mi is a bajod Faludyval, Szép Ernővel és Ignotussal? Azon kívül, hogy zsidók voltak?

Mondj példákat írásaikból, amik szerinted idegenszívűek!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.07. 11:43:33

Krúdynak meg most folyik a teljes életmű-kiadása, talán a 11. kötet jelenik meg a Könyvhétre...

Faludy és Szép Ernő egyébként nem is tananyag, még Ignotust is csak megemlítik a Nyugat kapcsán, úgyhogy fölösleges nemzethalált vizionálnod...

PS: mi az a "kiírtási alaprajz"?

2011.08.22. 12:59:59

De finom volt a pezsgő :) Már több mint egy éve megittam.

Joe Pass · http://vegyes.blog.hu 2011.08.22. 17:19:25

ergé, a fent belinkelt videót törölték a youtube-ról (a közreadó profiljával együtt)
süti beállítások módosítása