Üssük ki az SZDSZ-t!
2008. május 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Üssük ki az SZDSZ-t!

 Nagyívű gondolatmenetet, kisebbfajta programbeszédet publikált Fodor Gábor, az SZDSZ elnökségére sokadszorra pályázó politikus a Népszabadságban. A Nyissuk ki az SZDSZ-t! címmel megjelent dolgozat megpróbálja felvázolni az SZDSZ mostani helyzetének előzményeit, és választ keres a megoldandó problémákra.

 „Na, erre lecsapok!” - mondja Vitéz László a NOL-on a cikkbe szúrva megjelenő hirdetésben - én meg követem a bábfigurát, virtuális palacsintasütővel sújtva az SZDSZ sárkányára.



I.

 Az első menet nem is olyan könnyű, mint aminek látszik: Fodor Gáboron ugyanis nehéz fogást találni. Karaktere a rendszerváltás óta része a magyar közéletnek: ő az a politikus, aki mindig ott volt, és mégse volt ott. A Fidesz második embere volt egykor, majd rövid időre kulturális miniszter lett, de névtábla-ügye miatt megbukott. Ez is majd' másfél évtizede történt. Az SZDSZ-ben is örök második lett: szerepe a hangadók és a valódi potentátok között a szimbolikus jelenlétre és az SZDSZ pozitív üzeneteire redukálódott. A tavalyi - elcsalt - elnökválasztáson pedig alulmaradt Kóka Jánossal, ezzel a töményen antipatikus, állammal csencselő neoszadeszos yuppie-val szemben. Ráadásul a kárpótlásként kapott környezetvédelmi posztról (ami növelte népszerűségét) Kóka és Gyurcsány, a két emblematikusan sötét figura játszmája miatt kellett rövid idő után lemondania.

 Fodor Gábor az maradt, aki mindig is volt: talonpolitikus.

 A magyarliberálisok titkos fegyvere, aki majd visszahozza az SZDSZ-t a sírgödörből, aki simulékonysága és szimpatikus személyisége miatt népszerűséget hozhat az elkisgazdásodó pártnak, akit még a jobbszélen is mértéktartással gyaláznak, és így tovább. Fodor most újra megpróbálkozik az elnökséggel, előveszi magát a talonból, és az előzőleg elképzelt forgatókönyvek szerint vázolja fel politikáját a Népszabadságban megjelent írásban.

II.

 Fodor felütése így hangzik: „az SZDSZ bajban van, mégpedig jókora bajban. Támogatottságunk hoszzú ideje nem tudja a bűvös öt százalékot megközelíteni, vidéken folyamatosan veszítünk pozícióinkból, évről évre kevesebb ember tud azonosulni politikánkkal.” Így van, ez tény, egyetértek diagnózisával. Fodor így folytatja: „Abban viszont már nincs egyetértés - csak tanácstalanság minden oldalon -, hogy miként jutott a rendszerváltás programját adó párt ebbe a helyzetbe.”

 Nem gondolom, hogy minden oldalon tanácstalanság lenne. A politikai küzdőtér jobb felén, vezető politikusoktól az egyszeri válassztópolgárokig meglehetősen egyértelmű vélemény él az SZDSZ-ről, mint pártról (a liberalizmust, avagy szabadelvűséget, mint eszmerendszert válasszuk külön ettől). A vélemény részletes bemutatása igazából jobbos újságírói közhelygyűjtemény lenne, de néhány alapvető kijelentést nem úszhatok meg.

III.

 Az SZDSZ a rendszerváltás egyik vezető pártja volt, amelynek ősbűne a posztkommunista nómenklatúra pártjával való koalícióralépés lett. A korábban felettébb antikommunista SZDSZ elárulta a rendszerváltozás valódi értelmét, amikor a Demokratikus Charta segítségével kivezette a karanténból az MSZP-t, majd 1994-ben - pusztán hatalomvágyból - az amúgy is abszolút többséget szerző szocialisták mellé betársultak a kormányzatba. Ez a lépés biztosította és biztosítja mind a mai napig a pénzcsapok nyitvatartását és a sokéves kormányzást a liberálisoknak, de ugyanez a lépés tette kispárttá az addig nagynak számító SZDSZ-t.


 Sokan ismerünk bősz fideszeseket, sőt, akár polgári körösöket, akik 1990-ben még elkötelezett SZDSZ-esek voltak. A szavazati arányokat vizsgálva kiderül: milliós nagyságrendű tömeg pártolt el a liberálisoktól, amikor feladták antikommunizmusukat, és a szembenállás helyett a nómenklatúra (a Hálózat) mellé álltak. Széles tömegek soroltak át a jobboldalra, amit friss erőként az addig az MDF és az SZDSZ között (de az utóbbihoz közelebb) álló Fidesz szívott fel magába. Fodor Gábor ne legyen tanácstalan: ez a lépés a legnagyobb szeget jelentette az SZDSZ ácsolás alatt lévő koporsójába.

IV.

 És jöttek a további szegek: a magyar közéletnek van néhány olyan, akár katartikusnak nevezhető pillanata, amely lakmuszpapírként mutatja a különböző szervezetek és közéleti személyiségek nézeteit. Az SZDSZ koalícióra lépett a posztkommunista, pufajkás múltú Horn Gyulával. Az SZDSZ támogatta a titkosszolgálati múlttal rendelkező Medgyessy Pétert. Az SZDSZ kiállt a 21. század magyar történetének egyik legsötétebb szimbolikus döntése, a határon túli magyarokra kimondott gyurcsányi NEM mellett. Az SZDSZ támogatásáról biztosította az őszödi beszéddel lebukó, ezzel erkölcsi hullává váló Gyurcsány Ferencet.

 Ne felejtsük el, hogy az SZDSZ korábban emblematikus figurái sorra hagyták el a pártot az imént sorolt lépések hatására. Fodor Gábor majd' minden döntésnél kitartott a többségi álláspont mellett.

 Ha Fodor Gábor tanácstalan, miért ennyire alacsony az SZDSZ népszerűsége, és miért van ekkora ellenérzés a választópolgárok többségében, akkor ezen gondolkodjon el. A komplett jobboldali (fideszes) szavazótábor hallani sem akar az SZDSZ-ről (valljuk be: egy részük konkrétan gyűlöli a pártot), ugyanakkor a szocialista szavazók jelentős hányada se szimpatizál a liberális párttal (és ez a hányad egyre növekszik, ahogy az MSZP-bázis az idősebb, szegényebb rétegekre korlátozódik).

V.

 Az SZDSZ egy lehetetlen párt. Persze Abszurdisztánban élünk, így nem meglepő a párt sokszínűsége, amit Fodor a dolgozatában annyira dicsér: „ebben a pártban összefért - az akkor konzervatív - Tamás Gáspár Miklós, a szociálliberális Eörsi István, a jobboldali Tölgyessy Péter és a szegények támogatásáért mindenhol kiálló Solt Ottilia is.” Tudom, fölösleges a tankönyvszerű ideológia számonkérése a reálpolitikában mozgó pártoktól, de érdemes arról beszélni: egy normális nyugati demokráciában az SZDSZ ún. jobboldala és az ún. baloldala a politikai spektrum két szélén helyezkedne el.

 Nem túlzás az összehasonlítás: olyan ez, mintha Németországban egy pártot alkotnának a szabadpiacos ottani Szabad Demokraták és a radikális-ökobalos-szociális Zöldek. Egy ottani Kóka és egy ottani Solt Ottília valószínűleg engesztelhetetlenül gyűlölnék egymást... Egymást szinte kizáró ideológiák, eszmerendszerek találkoznak ebben a pártban, így nem csoda, hogy leszűkült szavazótáboruk. Hogy mi tartja össze őket? A félelem a közös ellenségtől, sokak megfogalmazásában: a másik Magyarországtól.

VI.

 Itt érünk el a legérzékenyebb témához. Belenyúlok a méhkasba, mert miért is ne? A magyar politikát most már történelmi mértékű megosztottság sújtja: körülbelül száz éve tart a népi-urbánus vita, erősen kapcsolódva a zsidó-nem zsidó ellentétekhez. Azóta nem létezik egységes múlt- és jelenkor-értelmezés, és nem létezik közös jövőkép sem. Nem kérdés, hogy az SZDSZ mely hagyományokból nőtt ki, és melyek mentén határozza meg magát jelenleg is. A SZDSZ az urbánus értelmiség pártja volt hosszú ideig, és bár mostanában (köszönhetően Kóka politizálásának) az intellektuális hátországtól is eltávolodtak, nem kérdés, hogy éles helyzetben ki mögé sorolnak vissza (lásd az aktuális, veretes Bauer-, Váncsa- és egyéb írásokat).

 Ez az évszázados, feloldhatatlan vita és az elkülönült hagyományrendszerek vetélkedése a 21. században is lehetetlenné teszik az objektív elemzést. Aki családja, származása, társadalmi kapcsolatrendszere miatt belenő az egyik táborba, az előrecsomagolt nézeteket, világértelmezést, társadalmi előítéleteket kap ajándékba saját hálózataiktól. Voltam én már „mocskos zsidó eszdéeszező” és „komlexusos parasztorbánozó” társaságban egyaránt. A tábormentalitás olyan erősen meghatározza ezt a két csoportot, hogy már az is üdvözlendő, ha gesztusértékű tapogatózások, kapcsolatfelvételek történnek egymás felé. Kérdés, mire elég ez?

 Azt viszont nem szabad elfelejteni: bár a két csoport egyes hangadói hajlamosak negligálni, levegőnek nézni a másik magánmítoszait, nézőpontjait, sérelmeit, de a két tábornak most és a jövőben is együtt kell élnie ebben az országban. Amikor az SZDSZ, mint párt alkonyáról beszélünk, az nem azt jelenti, hogy a liberalizmus és a szabadelvűség kihalását tartanánk üdvözlendőnek. De ezt az eszmerendszert egy arra méltatlanná vált, sőt a liberalizmust csak torzulva képviselő párt tűzi saját zászlajára - ami jócskán megkopott mára.

VII.

 Az SZDSZ hátországáról is ejtsünk néhány szót: az ideológiailag szembenálló belső csoportok mellett a háttérhálózatokat is kétfelé választhatjuk. A liberálisok gazdasági háttéremberei fikarcnyival sem jobbak a többi párt táskás embereinél. Kóka, Demszky, avagy Wekler, Kuncze és a mögöttük álló gazdasági figurák egyaránt mutyi-Magyarország méltó örökösei. Nem csoda, hogy általános közutálatnak örvendenek: a történeteket mindannyian ismerjük, több szót nem is érdemes vesztegetni rájuk.

 A gazdasági játékosok mellett pedig ott van a liberális értelmiség, akik radikális jobbosok tízezrei szerint maguk az ördög szolgálói, de legalábbis a haza elárulói. A liberós értelmiség hálózata (amely a leegyszerűsítő véleményekkel szemben belső ellentétektől terhes) az elmúlt rendszer tűrt avagy tiltott urbánus entellektüelljei közül nőtt ki. A rendszerváltás során és után viszont az undergroundból a szellemi tér csomópontjaiba kerültek, hogy aztán ők maguk emeljék ki az MSZP-t és a mögötte álló gazdasági erőket az elzártságból. Az elmúlt húsz évet ismerők és a nálam jóval tapasztaltabb, idősebb értelmiségi olvasóink pedig jól tudják, hogy a balliberális-jobboldali Kulturkampf során előbbiek hogyan viszonyultak utóbbiakhoz, hogyan tartott össze (tart még ma is össze) és hogyan szorított ki másokat a hálózat. A helyzet annyiban változott, hogy húsz év alatt lassan, de biztosan kiszélesedett a jobboldal szellemi hátországa. A kölcsönös sértettséget és a mély, egzisztenciális okokra is visszavezethető ellentéteket nem fogja Fodor nyitottságra hívó politikája feloldani.

VIII.

 Keveset beszélnek erről, pedig szerintem az SZDSZ (és a mögötte álló értelmiség) legnagyobb bűne, avagy tévedése az volt, hogy az egyetlen lehetséges pillanatban nem tettek semmit a népi-urbánus megosztottság felszámolása érdekében. Ez az egy pillanat pedig - szerintem - a Fidesz 1995 és 1998 közötti felfutása és az Orbán-kormány első évei voltak. A Fidesz egyszerre volt népi és urbánus, plebejus és polgári - ugyanakkor következetesen antikommunista párt, amely talán képes lett volna arra, hogy az évszázados megosztottságot meghaladva új, közös jövőképet adjon Magyarországnak. Emlékszem, a '98-as választások utáni első Magyar Narancs is óvatos várakozással tekintett a Fidesz-kormány elé.

 A tábormentalitás azonban győzedelmeskedett: rövid türelmi idő után összezárt a balliberális értelmiség, és a Fideszt visszaszorították a népi-nemzeti jobboldalra. A Fidesz fogyatékos kultúrpolitikája szintén felelős volt a visszarendeződésben, de úgy vélem: a felelősség, khm, 70-30 százalékban oszlik meg, és a ballibek felé billen a mérleg. Emlékezhetünk: a máig tartó orbánführerezés, fidesznácizás abban az időszakban indult meg, amikor a Fidesz holokauszt-emléknapot vezetett be az iskolákban és minden neonáci mozgolódást betiltottak. A radikális jobboldalról máig kritizálják, hogy a Fidesz hiábavaló gesztusokat tett azoknak.

 A balliberális értelmiség elzárkózott a Fidesztől, amely így részben kényszerűen, részben szántszándékkal előbb tisztán jobboldali konzervatív, majd a siker érdekében - a társadalom attitűdjét felismerve - szociális-baloldali irányban bővítette politikáját, amelyben a korábbiaknál jóval kevesebb szabadelvű-liberális nézet érvényesül. Ennek ellenére a magukat szabadelvűnek vallók többsége máig Fidesz-szavazó maradt, ami szerintem az SZDSZ fent felsorolt ősbűneinek köszönhető.

IX.

 Fodor kinyitná az SZDSZ-t minden irányba, de valószínűleg csalatkoznia kell: a brand annyira sérült, és annyi ellenérzés van a választók döntő többségében, hogy nem fog sikerülni az SZDSZ feltámasztása. Fodor drámája az, hogy hitelesen vezethetné egy szélsőségektől mentes, polgári középpárt liberális szárnyát, de önmagát bezárta egy, a  választók 95+ százaléka által nem kedvelt-elutasított-megvetett kispártba.

 Egyszeri reakciósként egy könnycseppet fogok sem hullatni a magyarliberális pártért. Az SZDSZ szavatossága lejárt, húsz évnyi - számomra nagyobbrészt vállalhatatlan - politikája felett eljárt az idő. Vezető politikusaik pályafutását látva mind a libertárius-szabadpiaci, mind szociálliberális irányzatuk hiteltelenné vált.

 Ettől még szükség lenne egy vállalható liberális pártra, amely nem a százéves népi-urbánus vita mentén határozza meg magát, és mentes lenne az SZDSZ sötét alakjaitól. Ez persze egy vágyálom.

 Előbb pukkanjon az a rég behűtött pezsgőm, amivel az SZDSZ parlamentből való kiesését fogom ünnepelni. Fodor cikkcímét parafrazeálva: nyissuk ki? Inkább üssük ki az SZDSZ-t!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr63470687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.05.16. 10:28:15

Padló(gáz)Nyissuk ki az SZDSZ-t címmel írt Fodor Gábor cikket a Népszabóba. Személyes véleményem szerint alapvetően unalmasnak találom már azt, hogy az SZDSZ-en kocogtatjuk késeink élét, és különben sem túl releváns egy 1%-os kisgazda klónpárttal foglalko…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:26:43

Szibarita,

igen, mert van benne hivatkozás néhány haladó cikkre is. Azok fölött biztos átsiklottál. De nem támasztja alá semmivel, ühüm.

Annyiban változott a helyzet, ez igaz, hogy a baloldal itthon is erőszak-párti lett. És a cikk írójának lehetnek különleges képességei, hiszen tényleg bevetették az erőszakot a honi benszülöttekkel szemben is 2006-ban. De ők nem a megbékélést hátráltatták, véletlenül sem.

Szibarita 2008.05.17. 21:28:15

Tenyleg nem tunik fel nektek, milyen allaspont az, hogy "tovarisi raus!"?

Azon, hogy europainak tartod magad nem csodalkozom, a kerdes mar csak az, hogy a Front Nationale es BNP-fele europaikon kivul teged annak tartanak-e azok, akiknel ez nem is kerdeses.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:30:32

Szibarita 2008.05.17. 21:28:15
Fidesz még nem lövetett rá felvonuló tömegre! Te nem vagy tisztában mi az európai!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:31:15

Szibarita,

tényleg nem tűnik fel neked, hogy a tovarisi kanyec elég toleránsan való értelmezése az egyik oka annak, hogy ma itt tartunk? Utólag sokan mondják azt, jobb lett volna kipucolni őket onnan. A miniszterelnökünk pl. rendes tovarisi, nézd meg, hová vezette az országot?

A FN-el és a BNP-vel való példálózásod pedig szánalmas. Azt a "logikát" alkalmazod, amit az imént épp ekéztél.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:33:02

conquistador,

nem érted. Biztos azért, mert nem vagy haladó: az européer lövette ki a nem-européerek (BNP és FN-szerű képződmények) szemeit. Azt pedig szabad, ettől ez még európai tett marad! De ha az elvtársakat kritizálod - akár emiatt is - akkor nem vagy européer.

Szibarita 2008.05.17. 21:34:29

Az orszag sorsat elsosorban a gazdasagi helyzetevel kotom ossze (leven igen kevesse tudnak meghatni a dagadokeblu indulok a gyonyoru Magyarorszagrol), igy tisztaban vagyok vele, mikor volt a legmagasabb Mo-on a gazdasagi novekedes (Hornek alatt) es azzal is tisztaban vagyok, hogy Orbanek semmilyen tarsadalmi strukturahoz nem nyultak hozza meg akkor sem, amikor maganbiztositos programmal jutottak kormanyra. Ha ez a zsenialis kormanyzas, nem teszed tul magasra a mercet.

Mielott szamonkered: igen, tisztaban vagyok vele, hogy Gyurcsany es Megyo rettento felelotlenek voltak es hogy barhogy szabadkoztak, ok sem vittek at reformokat. Nem mintha valaha vedtem volna emlekeim szerint a Gyurcsany-kormanyt, de lathatoan mar az is, hogy kritizalni merem a jobboldalt, automatikusan ezt jelenti.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 21:34:49

Szibarita, figyelmeztetlek, hogy a "Tovarisi konyec" már 18 éve volt. A te fogalmaid szerint tehát elavult.

Szibarita 2008.05.17. 21:36:09

Szoval europaban nem lonnek olyan obegato vonulgatasra konnygazzal es gumilovedekekkel, aminek nincs engedelye vonulgatni es obegatni?

Vagjunk elebe: Miert nem erdekelnek a konkret peldak?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:39:06

Szibarita játszod az európait, meg az elitet, aki mindent jobban tud. Én jogi egyetemista vagyok, kaptam már könnygázgránátot a pofámba. Biztos azért, mert egy náci focihuligán is vagyok egyben.
Elmész te te a...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:39:28

Szibarita,

a jobboldal kritizálása nem jelent egyből sületlen ballerséget. Azt másból szűrtem le, a megnyilatkozásaidból - olyan, mintha a Szabad Népet nyitottam volna ki; Horthy-rém, korona, nemzetkisajátítók, stb.

Továbbá egy országot nem csak a gazdasági számok jellemeznek (de mint azt beismerted, abban is kudarcot vallottak a kedves elvtársak); a "dagadó keblű indulók", a kultúra, szellemiség, stb. az, ami egy országot országgá tesz. Ha csak heti tízszeri plázalátogatás van, attól még nem lesz szerethető egy ország. De neked ezt nyilván hiába mondom, ha egyszer a százalékos számokon túl mást nem értesz.

Szibarita 2008.05.17. 21:39:59

Az miert erv amellett, hogy a baloldal kulfoldon eroszakos, hogy nehany baloldali ujsagiro ezt proponalja? En pont azzal logtam ki az elsosorban liberalis-balos haverjaim kozul (akkoriban kulfoldon), hogy tamogattam az iraki beavatkozast, mentesegemre szoljon, hogy 23 eves voltam akkoriban, ennek megfelelo vilagmegvalto lendulettel.

Semmivel sem tamogatja meg a cikk az allaspontjat, idez szamara nehany kenyelmes cikket, amik meg szamara kenyelmetlenek (remlik peldaul konkretan Andrassew, aki gyilkosozta a megszallaspartiakat) meg figyelmen kivul hagyja.

Mi ebben az uj az MNO-val kapcsolatban?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:43:42

Szibarita,

de, a szélsőbalosokat nyomják könnygázzal Európában. Szemkilövetésről azonban még nem hallottam. Voltak esetek, amikor konkrétan megöltek tüntetőket (Olaszországban egy anarchista arcot elég brutálisan), meg lehet nézni, mekkora balhé lett belőle. A ballibák szerint az emberek szemének kilövése belefér a tömegoszlatásba. "Européer" mércék szerint a magyar rendőrség nem járt el helyesen:
továbbá ha a tüntető egyszer már megadta magát, nem éppen européer dolog addig csépelni, amíg mozog.

De neked ez onnan nyilván ingerküszöb alatti téma, mert a tüntetők a dagadó keblű indulózósok, akiket nem érdekelnek a GDP-adatok. Csak annyi, hogy a haladó européer az orcájukba hazudott. De ez utóbbi kategória nevetséges, mert a "hazugság" kategóriája kit érdekel ma már Európában nem?

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 21:45:16

Urbangeri,

nem illik am az ex-re (marmint az ex-koalicios partnerre) kenni azt, ami nem az ove... Az NKTH az oktatasi miniszterium ala volt vonva, egeszen pontosan Magyar Balint keziiranyitasa ala tartozott. Aztan amikor a masodik Gyurcsany kormanyban Magyarnak menie kellett, akkor hoppa, az NKTH atkerult a gazdasagi tarca iranyitasa ala. Mino veletlen, a gazdasagi tarcat eppen az SZDSZ kapta....

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 21:46:03

Aha, és az akkori béketáboros balos vezetés nem támogatta az iraki beavatkozást? És a kivétel ebben az esetben (Andrassew) mégis mennyit nyom a latba? Persze az állításokat megint nem veszed bele, az meg neked lenne kényelmetlen. Inkább van egy előzetes elképzelésed, azt ráhúzod erre is, és megmondod a magas lóról a frankót.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.17. 21:48:02

Ja, bocsi, meg egy: ha ennyire nem latod at a sajat belso partod htalmi es gazdasagi viszonyait, akkor ne akarjal besegiteni a Fodornak az elnokvalasztasba. Mert akkor hiaba fog nyerni, babu lesz csak a part elen.

Es persze az nkth csak egy resze a nagy gazdasagi mutyinak, gvop, kmop, stb. vonalon is vannak erdekes sztorijaim...

Hogyan akarjatok Ti megujitani az SZDSZ-t, ha en, kis laikus tobbet tudok a nagy mutyikrol, mint Ti?

Szibarita 2008.05.17. 21:49:17

A Horthy ujratemetes egy szimbolikus tett volt, es bar nem hoztam szoba a koronat, az is nyilvan az volt. A provokacion kivul a baloldalon ebbe nem nagyon lattak bele mast, en szivem szerint azt is leszarom (leszartam), de legalabb ertem, miert tartja a lakossag urbanus resze undoritonak, amikor ilyesvalakit unnepelyes keretek kozott megszentelnek, vagy amikor (mikozben rendszeresen hazaarulozzak oket) olyanokat mondanak, hogy "a haza nem lehet ellenzekben".

Egy orszagot egy szint alatt pedig elsosorban a gazdasagi szamok jellemeznek. Olyan, minthogy a nyomorgo ember sosem mondja, hogy a penz nem minden. Magyarorszag mar nagyon regen ezalatt a szint alatt van es oszinten nem ertem, miert nem lepi meg a Fidesz azt, amit Tolgyessi javasolt es vet fel valami liberalis gazdasagpolitikust kormanyfonek.

Ha te pattogni akarsz a modernizmussal szemben, hasonloan a Demokrata negyvenes punkjahoz, a lazadasat ottani hordoszonoklasban kielo Bucohoz, valjek egeszsegedre, de azert tudd, hogy mar most is minden jolkepzett baratom vagy megy el az orszagbol, vagy azt fontolgatja, hogy milyen ilyen tipusu valasztasa van.

A kontraszelektalt csinovnyikok antimodernista allama lehet Mo. ilyen okos vizioval.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:49:29

Szibarita ez a vita meddő. Az a generáció ,aki beleszeretett a magyar baloldalba lassan kihal. Az új generáció meg kiütést kap ,ha meghallja a szocialista párt nevét.
Na jóccakát!

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:54:14

"A kontraszelektalt csinovnyikok antimodernista allama lehet Mo. ilyen okos vizioval"
MUHAHHAWAHAHHAAHHA Ilyen szöveg honnan jön????
:):):)

Papa Doc 2008.05.17. 21:54:17

Szibarita, egyszer azzal jössz, hogy a helyes gazdaságpolitika vezet az ország boldogulásához, egyszer meg azzal, hogy az ország attól lesz boldog, ha mindenki szereti a kedvenc pártjaidat és egyesek megváltoztatják a múlthoz fűződő érzelmeiket. Most akkor gazdaság, meg szürke technokrata szakértelem, vagy helyes érzelmek üdvözítenek? Mielőtt oktatni kezdesz másokat, javaslom, tégy előbb rendet a saját fejedben.

Szibarita 2008.05.17. 21:55:18

Definiald a "beketaboros balos vezetest". Ha szuken Magyarorszagra erted az mas, ott tenyleg ugy csinaltak, mintha elvbol es nem dorgolozesbol akartak volna beavatkozni, barmennyire is jobban tudjuk ennel. Azt allitani, hogy "a baloldal" tamogatta volna az iraki akciot marhasag, vagy legalabbis addig az, amig legalabb valami reprezentativ mintaval meg nem tamogatod az allitast.

A szemkiloves meg megesik, ha tomegre lovoldoznek gumilovedekkel. Peche volt, mar persze amellett, hogy nyilvanvaloan hulye volt hogy odament. Nyugaton egyszeruen nem hagyjak eddig fajulni a helyzetet, kiveve Franciaorszagot (es akkor ezekszerint Olaszorszagot), ahol viszont ugyanugy vizagyuznak, konnygazoznak es babzsakokat lovoldoznek.

Szibarita 2008.05.17. 21:56:59

Mondja mar meg nekem valaki, hogy kik a "kedvenc partjaim". Annyit utalgattok rajuk, hogy oszinten kezd erdekelni. Ez valami osszeeskuves, ahogy vezetitek a neten, hogy kinek milyen a vilaglatasa es gyerekkor ota vezetitek?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 21:58:00

"A szemkiloves meg megesik"
Hol? Korea északi részén?

Szibarita 2008.05.17. 22:00:00

Ha elolvasnad, amit korabban irtam, engem elsosorban a gazdasagi vonatkozasai miatt zavar a jobboldal 90 ota sertett alaphozzaallasa a kozelethez, a lelkivilagukat (hasonloan a ballibekehez) leszarom.

Viragozzek ugyanis az a virag is, ami szivrohamot akar kapni 40 evesen.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:00:08

Ezzel ki is írtad magad az európaiak közül Sziberita!

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:01:23

Sziberita
Te demokrata?!?. MUHAHHAWAHAAA:):)

Szibarita 2008.05.17. 22:03:03

Korea eszaki reszen (hasonloan Sziriahoz, Szaud-Arabiahoz, Izraelhez vagy az USA-hoz) eltunnek az emberek es lagerekben kotnek ki, hogy aztan birosagi eljaras nelkul az allam megbuntesse oket, jobb esetben kinzas nelkul.

Semmi aranyerzeked nincs.

Ahol a csocselek engedely nelkul vonulgat, ott gumilovedekkel lovik oket, akkor pedig megeshet, hogy valakinek kilovik a szemet. En peldaul vivni jarok, az egyik baratom ott meselte, hogy ismert valakit, aki azert halt meg, mert beleszaladt egy torott penge. Analog helyzet.

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:04:56

Szibarita jogászként kikérem magamnak ,hogy lecsőcselézz!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:05:11

"Peche volt, mar persze amellett, hogy nyilvanvaloan hulye volt hogy odament."

Ezt a dumát egyszer remélem, rossz embernek adod elő, és egy mocskos nagy maflással jutalmazza. Szép komcsi szemléleted van, mit mondjak. Szabadság van, de ha a kormány azt mondja, kussolj, akkor kussolj, különben ki fogjuk lőni a szemedet. Bezzeg ha te tüntetnél a Horthy-újratemetés vagy a koronaúsztatás ellen, amik ugye felháborító antimodernista kurzusok szimbolikus megnyilvánulásai (persze, tudom, nem mennél tüntetni, elfoglalt vagy a fizetési csekked nézegetésével), és megsérülnél, akkor lenne ott orbánfasisztázás egy pillanaton belül. De ha a balosok lövetnek ki szemeket, akkor "az megesik" és "hülye volt, hogy odament".

Ha eddig nem lett volna világos: a magyar baloldalra gondoltam. De most, hogy így mondod, az angol baloldal is intenzíven támogatta az iraki háborút. De az angol baloldal mindennapi életében nem vagyok annyira otthon, hogy ekézzem.

Vízióim nekem nincsenek, csak a Pojácának, tudod, az européer Pojácának, ő küzd mindenféle víziókkal. Állítólag ez a helyes kormányzás alapja. Én meg úgy tudom, általában a víziósokat kezelik valahol. De az OPNI-t már bezáratták, talán épp emiatt.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 22:08:03

Kedves Szibarita!

2006 okt. 23-án itt pankráció, erődemonstráció volt a rendőrség (s így a BM, s így a MEH) részéről (azóta is, de ezt most hagyjuk).

Ha Antallék valóban beváltják a "Tovarisi konyec" plakát ígéretét, akkor persze ilyesmire nem került volna sor, mert akkor ez egy normális ország lenne. Olyan, mint Észtország.

De sajnos, nem így történt. Sajnos, nem a Horthy-t újratemetőkkel valamelyest együttérző, normális, intelligens Magyarország van most hatalmon, hanem a Horn-nal együttérző abnormálisok.

Ennyit a vitáról, amelynek a világon semmi értelme sincs. Mi ugyanis így érezzük, Maga meg úgy.

(Gumilövedékkel talajszinten szoktak lőni Nyugat-Európában, de ezt a vitát meg más miatt hagyjuk.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:09:34

Szibarita,

nem, nem analóg a helyzet baxi. A vívó vállalja ezt a kockázatot, amikor vívni kezd. Egy jogállamban viszont nagyon komoly törvények kötik a rendfenntartó szerveket, hogy milyen eszközöket milyen arányban (gumilövedéket pl. milyen távolságból) használhat, mikor kell abbahagynia az ütlegelést a tüntetővel szemben, hova üthet, stb. Továbbá vannak követelményei annak is, hogy milyen eljárásban lehet részesíteni őket. A "ha odamész, majd jól kilövöm a szemed", ha még nem tűnt volna föl, nem jogállamra jellemző, hanem a már emlegetett É-Koreára, a SZU-ra és a náci Németországra volt jellemző. De ha neked mellé odateszik a GDP-adatokat, akkor nyilván elnézed, mert ezek mellékes problémák.
Ha jogállam van, akkor a törvény köti az állami szerveket - az Européer Pojáca ezekkel mit sem törődik. Ő az állam, meg a törvény is.

Papa Doc 2008.05.17. 22:11:13

Szóval a múlttal szembeni attitűdjeinktől függ a GDP-növekedés ...új közgazdaságtani felfedezés?

conquistador+ (törölt) 2008.05.17. 22:12:07

Gabrilo ne magyarázd neki el . Nem veszed észre ,hogy komplett bolond?
Aki egy rendőrség által kilőtt szemet átlagos dolognak tart, az komplett elmebeteg. Én nem vitázom vele többet. Nem piszkálok egy beteg embert...

Szibarita 2008.05.17. 22:15:11

En ugyan semmilyen tuntetesen nem voltam, szemely szerint nem is ertem miert jo az, hogy azzal gyakorlunk nyomast, hogy osszegyul nehany-tizezer ember es hoborog. Mit bizonyitanak ezzel? Hogy vannak nehany-tizezren?

Ennek ellenere termeszetesen nincs ellenemre, hogy emberek tuntessenek, ha a kormany bejelentett es legalis tunteteseket verne szet en is hoborognek, mint ahogy amikor a Fidesz rajongoitol nem zartak el a kurucinfos vermagyarokat, azon en is felhuztam a szemoldokom.

Ebbol viszont szerintem azt meg nem erdemes levonni, hogy Mo-on az emberi jogok alapvetoen csorbulnak es nem egy egyszeri inkompetencia volt.

Ennel durvabb dolgok is tortennek alkalmankent demokratikus orszagokban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 22:22:18

Szibarita,

próbálsz terelni.

Tüntetni az állampolgároknak alkotmányos joguk. Jelen esetben ellenvéleményt fejeztek ki - a kormánnyal szemben. A kormánnyal szemben kritikával élni márpedig tilos, ezt a Vátesz regnálása óta tudjuk (ezzel egyidőben persze nyugodtan gyülekezhetett Európa összes neonácija a hősök terén, az nem bánccsa a kúrmány szemét). A tüntetéseknek, ha eddig nem tűnt volna föl, nem az a lényege, mennyien vannak, hanem hogy mit mondanak. De nem erről beszélünk, nem a tüntetések értelme volt terítéken.

Az emberi jogok hiányát szegezd másnak, engem különösebben nem izgatnak. Majd elcsámcsognak rajta azok, akiknek ez dolguk. Nem az emberi jogok sérülése az, ami fölháborító volt ebben az esetben hanem emberek sérülése. Az pedig, hogy egy önmagát megadó embert még tíz percig rugdalnak, nem inkompetencia. Ahogyan az sem, hogy szemmagasságban lövik a gumilövedéket, mondjuk 10 méter távolságból. Másodsorban az "egyszeri inkompetencia" szöveg egyáltalán nem menti föl a felelősöket - nekik ugyanis DOLGUK törvényesen eljárni. Ha ezt nem teljesítik, akkor teljesen mindegy, hogy rendőrtizedesnek éppen pisilnie kellett, és azért gyepálta intenzívebben a népet.

durvább dolgok történnek folyamatosan - ez azonban még nem függeszti fel bizonyos emberek felelősségét ebben az ügyben.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 22:27:00

Majd ha a kormány három nappal a választások előtt bejelenti, hogy hazudott, akkor elvárhatja, hogy az emberek is három nappal előre bejelentsék a tüntetéseket.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.17. 23:09:01

egymással kompatibilis:

"Fodor Gábor írásával kapcsolatban Ludassy Mária úgy fogalmazott: nincs liberális párt liberális eszmék nélkül, ugyanakkor az SZDSZ-es politikus cikkében felsorolt eszmék ma is megvannak a pártban. Ezek közé sorolta a szakember az emberi jogi eszméket és különösen a kisebbségvédelmet vagy a Szegényeket Támogató Alap szellemiségének örökségét, akárcsak a libertáriánus eszmeiséget, amelynek legfőbb képviselőjeként Kóka Jánost nevezte meg.

Mind-mind szimpatikus és egymással kompatibilis eszmék, de például a Benelux-államokban ezeket két-három liberális párt képviseli – fűzte hozzá Ludassy Mária."

www.mno.hu/portal/560842

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.17. 23:12:23

Ludassy 2.

"az SZDSZ harcos antikommunizmusával szerzett támogatókat, de ezek egy része később rájött, hogy „mi sem áll tőlük távolabb, mint az emberi jogi eszmék képviselete”

Eh eh, micsoda ravaszul kifordított gondolat... tehát az emberi jogokat semmibe vevő választók a hibásak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.17. 23:13:50

ergé,

az úgy van, hogy nem törődtek eleget a komcsik emberi jogaival.

IHCS 2008.05.17. 23:42:04

A cikk jó (, bár a Petőcz féle betét a kommentek között, szerintem még jobb, bocsánat).
Egy dolog fájt csak a cikkben, ez: "Ettől még szükség lenne egy vállalható liberális pártra, amely"...
A liberális szót konzervatívra cserélve nagyon ismerős mondat. Sokat hallottam olvastam SZDSZ-esektől és maszoposoktól.
Mérhetetlenül rühellem.
Légy szíves mi ne kedzjük el!
Mondjuk valahogy másként, nem kioktatva, nem reménykedve, hogy lesz ilyen, hanem csak úgy tényszerűen: "ha lenne egy nem csak cimkéjében, de tartalmában is liberális párt, akkor valószínűleg az a sokat idézett magát liberálisnak valló 20% arra szavazna".
Ebben a mondatban nincs benne a "de jó lenne", álszent vágyakozása, csak a tény, hogy a mai SZDSZ-t nem tekintjük liberálisnak, tehát amit írtunk nem a liberálisok, hanem az SZDSZ kritikája.
Előre is kösz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 10:15:42

Szibarita érvkészletében két elem nagyon zavar (néhány másik is, de most maradjunk ennél a kettőnél).

1) A "Nyugatra" mint civilizációs ideálra való folytonos hivatkozás. Ez idejétmúlt SZDSZ-es panel, ami már a kilencvenes években is hamis volt, amennyiben a "Nyugat" rendkívül sokféle, és belefér sokminden az angolszász piacpártiságtól a német kereszténydemokrácián/ keresztényszocializmuson keresztül a skandináv jóléti államokig - de még Berlusconi populizmusa és az olasz politika amúgy nem rossz országot építő hebrencssége is. Az a "Nyugat", amit itt Szibarita elénk idéz, egy önkényesen kiragadott szelet, amit hazánkban bunkósbotként lehetett használni a másként gondolkodók ellen... ráadásul úgy, hogy a politikai cselekvésben már halovány nyoma sem volt.

A világ sokkal jobban kinyílt, hogy elhiggyük a félrevezetést. Ma már nemcsak néhány emigráns és ösztöndíjas ismeri Nyugat-Európát, hanem lényegesen többen, és talán Nyugat-Európa is jobban ismer minket (nem hisznek el mindent egy hózentrógeres filozófusnak - na jó, a Der Standard és néhány másik lap kivételével). A demokraták, "szalonképesek" közül történő kiátkozás nevetséges humbugnak bizonyult, és ma Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöke. A hőn áhított fintorgás elmaradt.

Az újságokban felemlegetett "Nyugat" nem az a "Nyugat": sokkal plurálisabb, szélesebb és izgalmasabb, mint az az kép, amit pár arrogáns értelmiségi hazai használatra, az ugar "civilizálására" behozott. Egyre inkább részei vagyunk, és meg kell mondjam: nem hasonlít a kivetített képre. Rokonszenvesebb.

2) Az állampolgári véleménnyilvánítás jogának elvitatása. Riasztó, de tanulságos (és alátámasztja a korábbi megállapításaimat), hogy egy láthatóan SZDSZ-szimpatizáns hozzászóló magától értetődő módon nyúl a Kádár-rendszer (Biszku, Komócsin, Marosán) kedvenc frázisaihoz -- "miért mentek oda", "hőbörgés", és a többi.

Itt az ideje, hogy lassan tudatosuljon: egy demokratikus, pluralista társadalomban a "nyilvánosság" nem csak egy szűk újságíró elit privilégiuma, hanem bizonyos, igen tág törvényi keretek között minden állampolgárt és egy csomó nem-állampolgárt is megillet, legyen a módja tüntetés, népszavazási kezdeményezés, civil szervezetek alapítása (anélkül, hogy ezt az elit felülről engedélyezné, ejha!), kocsmai disputa vagy némi morgás a villamoson. Kényelmesebb volt ÉS-publicisztikákkal formálni a közügyeket, és kényelmes volt, csakugyan, hogy ezekből a fórumokból az ország túlnyomó többségét ki lehetett zárni. De ennek lassan-lassan vége.

A rendszerváltás környékén nagyon sokan hitték , hogy az ő Nagy Bölcsességük fogja végre vezérelni az ország csillagát, és ezért természetesen rajongó tisztelet és elismerés jár majd. Ezek a tiszteletreméltó hülyék saját dogmáik áldozatai: az ébredés fájdalmas lesz, de a valóban (tömeg)demokratikus Magyarország eljöveteléhez szét kell foszlatni az elitista álmokat.

***

Ja, igen, 2010-ben valószínűleg jobboldali kormány lesz. És ez egyrészt teljesen természetes dolog, másrészt pedig jobban fogják intézni a közügyeket, mint a modernizáció és a "Nyugat" önjelölt képviselői. Azt hiszem, ez lesz minden fájdalom közül a legfájdalmasabb. ;)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 10:20:37

ergé: Kóka "közpénzből gazdagodtam meg" János mint libertariánus, merész egy gondolat. :)

IHCSS: jogos, bár sajnos a mindennapi nyelvhasználat természetes módon az ilyen precizitás ellen dolgozik.

Szibarita 2008.05.18. 13:34:49

Rakjatok egymas melle mondjuk a Fidesz drog-, gazdasag- vagy mondjuk a masik oldalrol szolo retorikajat barmelyik nyugat-europai kozepjobb parttal (valoban, Berlusconi kivetel, dehat Olaszorszag, Portugalia, Gorogorszag nem is nyugati allamok) es amuljatok.

Tudom-tudom, a Fidesz europai polgari part Bayerrel egyutt is, leven nyugaton is van provincializmus a parlamentben. Mar ahol.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.18. 14:13:43

Szibarita,
gondolom maga egymás mellé rakta ezeket.
A tanúságot elmondaná nekünk? Némi időt spórolhatnánk az Új Mo építésére.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.18. 14:50:31

Szibarita -- igaz is, a "provincializmus" kimaradt a hozzászólásomból. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Röviden: ugyanolyan buta, porszagú kényszerképzet, mint a többi, némi extra arroganciával. Kirekesztő, kolonialista attitűd és beszédmód, csak a saját országgal szemben.

irrelevant 2008.05.18. 17:32:36

Na igen, én is hozzáfűzném, amit elGabor már érintett: ez az állandó nyafogás az álbaloldal és az álliberális párt részéről, hogy az ilyen-olyan vélemények "nem európaiak", egyszerűen nevetséges. Európa egyéb országaiban például olyan erős szélsőjobbos szervezetek, mozgalmak, pártok vannak, ami itthon elképzelhetetlen. Olaszországban van Lega Nord, van újfasiszta párt, vannak echte kommunisták, és mégsem dőlt még össze a világ, sőt Olaszország is elműködget valahogy. Az übereurópai Belgiumból igen sokan szeretnék kifüstölni az arabokat és a négereket, és ennek sokszor igen durva szavak használatával adnak hangot. Ahhoz képest a Magyar Gárda csibefutamnál nem több.

Magyarországon a releváns pártok mind középpártok. Van egy pár ezer fős szélsőjobboldalunk, amivel kapcsolatban még az sem biztos, hogy nem a kormányzat kreálmánya-e. A bőven 0,5% alatti kommunistáink nem modern, európai értelemben vett kommunisták, hanem az állampárt margóra szorított, a kádári nosztalgiából vegetáló maradványai, akik amúgy totálisan elhanyagolhatóak. Magyarországon még valódi baloldali párt sincs, nem hogy szélsőbaloldali. Nincsenek etnikai pártok, nincsenek regionális pártok, nincs itt, bassza meg, a középpártok lassan hullámzó, langymeleg fostengerén kívül semmi. Ha van valami, ami nem európai, az maga a magyar pártrendszer, nem a szélsőségek.

Kiegészítés: ettől persze még jogos utálni a széljobbos antiszemita söpredéket. :)

countrystudy 2008.05.18. 18:21:43

bocs,h másról szólok, de biztosan nem vagyok egyedül abban a dilemmában,h mi volt a jó a koalíciós szakításban. ma egy kicsit tisztult a kép,mikor azt olvastam, h megnő az mszp-s kurátorok száma a közszolgálati csatornákon. ugye nem nehéz elképzelni,h az szdsz továbbra is velük szavaz, és a válastások előtti két évben erre nagy az igény:-)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.18. 19:15:53

Koszi, hogy mondod, mar kitargyaltuk egyebkent valamelyik postban, de hat az ismeteles a tudas edes jo anyucikajat...

countrystudy 2008.05.19. 06:01:47

hát igen,gondoltam,h az érdekek diktálták ezt a lépést is, de talán érdemes lenne sorba szedni és nyilvánosságra hozni minden következményét a szakításnak,sokkal több a gyanakvó ember,mint az előző választások idején, nem fog olyan könnyen sikerülni az az 5%.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.19. 07:25:39

otvospeter: az egy másik futam, egy egész bejegyzést megérdemelne. Ezért szoktam mondani, hogy igen, vigyük le a választási küszöböt 1%-ra, és kerüljön be az SZDSZ, kerüljön be a Jobbik, a Védegylet, az MKKP és még három-négy másik párt, legyen valódi verseny. Ma már az eredetileg a demokrácia stabilizálására emelt gát meghaladott, lassan el kellene tőle búcsúznunk.

És ha már európaizás: egy dán hölgy egyszer kifejtette nekem, hogy Magyarország Nyugat-Európához tartozik, mert területünk egy része a Római Birodalom uralma alá esett. Tessék, lehet rá bojtot kötni.

(Amikor rákérdeztem, beismerte, hogy saját mércéjével mérve Dánia nem nyugati ország. ;) )

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.05.19. 08:16:52

Na, olvasható a következő évek csapásiránya: www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0820
Mintha nem is lettek volna hat évig kormányon, haha. Elegáns távolságtartás. Reformok. Reformellenesek. Finom, európai irónia. Zorbán. Objektív szükségszerűség. :/

ÁrPi 2008.05.19. 18:08:53

Az es.hu cikk

Szerintem pedig Szlovákia GDP-jének sztratoszférarepülése ( kis iróniával p) - annak utóbbi éveiben - abból a tényezőből is fakadhat, hogy
déli szomszédjának miniszterelnöke arra bátorítja (országa) kis- és középvállalkozóit, hogy el lehet menni. (S azok meg hmm..morogva elmennek -- Növelni (például) a szlovák GDP-t)


Az és-ben vagy egy szdsz-mentőtől soha nem halhatnánk ilyesféle narrációt...

dowNLoad 2008.05.19. 20:14:21

zoli27 · zoli27.blog.hu 2008.05.16. 19:43:15
Magyarországnak szüksége van egy liberális pártra; és ha valaki képes legalábbis valamilyen szinten feléleszteni az SZDSZ-t, az a Fodor-szárny (Szentiványival, John Emesével, stb.)

Én drukkolok, hogy sikerüljön.

(tedd azt, csak ne ITT)
JOHN (Wayne) EMESE az SZDSZ melyik részét képviseli??? A ZÖLD (füves) SZÁRNYAT????
Fodor, aki az anyját is eladná, hogy POLITIKUS maradhasson? (univerzális, mert mindenhez ért, az oktatástól az környezetvédelemig????)
MUHAHAHAHAHAHA, micsoda NAGY KOPONYÁK, nélkülük nem lenne PIACGAZDASÁG.
(piócagazdaság inkább)
MENJENEK VÉGRE a P*CSÁBA, le a lefolyón, ahová valók!
(Szlovákia, Szlovénia, Litvánia megvan hasonló képződmény nélkül)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.20. 20:27:27

István: "A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal felettes, felügyeleti, törvényességi ellenőrzést gyakorló szerve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Szakmai felelős főosztály: Innovációs és K+F Főosztály"
4t.gov.hu/main.php?folderID=2674

"Hogyan akarjatok Ti megujitani az SZDSZ-t, ha en, kis laikus tobbet tudok a nagy mutyikrol, mint Ti?"
Hát pl. úgy hogy kurvára nem tudsz többet :), de semmi gond, ez így van rendjén, nem kell megkövetned, bár talán te is jobban megismernéd az országot, ha nem csak egy hatalmi törekvései miatt tendenciózusan tájékoztató irányból tájékozódnál.

Én se tapsikolni vagyok itt, de a megismerés rögös útjai erre is kanyarognak.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.20. 21:35:15

Konyorgom, urbangeri, es ki volt a Gazdasagi es Kozlekedesi miniszter egy honappal ezelott? Tipp: Kakosy Csaba, Koka Janos puszihaverja es uzlettarsa, Az SZDSZ jelolte erre a poziciora.

Most akkor mit is akartal mondani a fenti kommenteddel? Abszolut nem ertem, En arrol beszelek, hogy milyen pofatlan ugyek mennek az NKTH-n belul, ami az elmult hat evben az SZDSZ altal betoltott miniszterium ala tartozott. Amikor az SZDSZ-e volt az oktatasi tarca, akkor az oktatasi tarca felugyelte az NKTH-t, most, hogy a gazdasagi miniszterium felugyeli, a gazdasagi tarcat viszi az SZDSZ. Te pedig, ha jol tudom, az SZDSZ jobba tetelen dolgozol.

"Hát pl. úgy hogy kurvára nem tudsz többet :), de semmi gond, ez így van rendjén, nem kell megkövetned, bár talán te is jobban megismernéd az országot, ha nem csak egy hatalmi törekvései miatt tendenciózusan tájékoztató irányból tájékozódnál."

Miert, Te meg ennel is tobb stiklit tudsz? :))))))

Hidd el, hogy nagyon jol ismerem az orszagot. A legfobb tajekozodasi iranyom meg veletlenul sem a MaNem es tarsai, hanem pl. olyan egyetemi oktato, aki anno volt lenn Oszodon kormanyprogramot irni. Meglepodsz, hogy milyen erdekes helyeken jarok, ha elmeselnem, leesne az allad. Ebedeltem en mar egyutt a Heller Agnessel is, es ultem olyan asztal mellett, amelyen a telefon az SZDSZ valasztasi fohadiszallasra csorgott ki, amikor az asztal masik felen ulo ismerosom telefonalni kezdett...

Viszont valoban sose tanultam ervelestechnikat, es nem tudok jol vitazni sem. Itt alapvetoen nem arrol kellene ugye vitaznunk, hogy en honnan szerzem az informacioimat, hanem arrol, hogy szerinted helyenvalo-e, hogy nemzeti strategiai innovacios kutatas tamogatasa cimen James Joyce elemzesre adjunk ki tizmilliokat, es az SZDSZ altal vezetett gazdasagi miniszteriumnak, mint felugyeloszervnek mekkora beleszolasa van ebbe, illteve az ot tokeletes beleegyezesukkel tortenik-e mindez. Erre kellene valaszolnod.

Mert az teny, hogy ez megtortent, es innentol kezdve baromira mindegy, hogy a Magyar Nemzetben olvastam-e vagy a Demokrataban vagy Koka valamelyik haverja meselte el nekem a sztorit, nem?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.20. 22:04:12

Úgy néz, mégiscsak a szocik ütik ki a Szadit a legfrissebb adatok szerint.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.21. 21:03:58

Istvan: most olvastam végig a kommentedet és úgy tűnik, hogy a végét valamiért kihagytam és csak az OM-ig, meg Magyarig jutottam. Erre reagáltam, so bocs mégse vagy olyan tájékozatlan. So én meg azt tudtam, hogy az NKTH GKM alatt volt két évvel ezelőttől egészen mostanáig. Szóval azzal a résszel minden rendben van.

Kákosyt tudtommal nem puszi pajtás volt, hanem fejvadász cég hozta be az utcáról, és ügyes gyerekként több körben megszerezte a miniszterséget. Szerintem lelépésig Mao egyik legjobb minisztere volt, kár hogy négy hónapot kapott.

Szerintem nem helyánvaló, ha nemzeti stratégiai innovácios kutatás támogatása címen James Joyce elemzésre adunk ki tizmilliókat, és ha ez valóban így van, az elég gáz.

Az már inkább kérdés, hogy az SZDSZ által vezetett GKM-nek mekkora beleszólása van ebbe az ügybe, ill. az ő tudtukkal történik-e mindez. Szerintem nincs feltétlen beleszólása, de alapvetően a pályázatot bíráló bizottság összetételét kéne megvizsgálni, h erről érdemben lehessen mondani valamit.

Szerintem GKM miniszter nem foglalkozik ilyen ügyekkel, csak ha sajtóbotrány lesz belőle. Mert pl ott a három nagyságrenddel nagyobb MÁV, KÖZOP sorolhatnám. Talán szakállamtitkári szinten foglalkoznak vele, de nem feljebb.

Én meg olyan körökben mozgok, ahol az SZDSZ minisztériumi tevékenysége jónak tűnik. Én valaha megtapsztaltam az államig szar részét, és ahhoz képest az SZDSZ minisztériumok jónak tűntek. Igaz a nézőpontom torzíthat, de igyekszem más irányból is infókhoz jutni, és ott közhelyeken túl nem cáfolták hipotéziseimet. Kisebb gázokat ugyan láttam, de összképem nem erősíti meg a nagy liberális összeesküvést. Magyar Bálintról viszont rosszakat hallottam és rosszak a személyes benyomásaim is. Bár őt se gigakorrupt figuraként, hanem inkább egy lassan, de biztosan begolyózó despotaként ismertem meg. De despotákkal teli van az államigazgatás és Magyar legtöbbjüket lenyomja. (mint az SZDSZ-t :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.21. 22:02:37

Kakosy a Nyirovel egyutt bizniszel, nem tudom, hogy mikor kerult a husosfazek ugyebe, de a Genoid kft.-n keresztul mar evek ota ott van. Molnar tavozasa utan a Genoid valamelyik fofejese akart eu miniszter lenni, de aztan errol lebeszeltek es inkabb a mangalica Agikat raktak be babunak.

Irgalmatlan nagy penzekrol van szo, persze en sem latok bele mindenbe, pl. azt sem latom, hogy a koalicios szakitas valoban az eu penztarak privatizalasa/nem privatizalasa miatt tortent, de szdsz-kozeli figurak itt mar tobb mint egy eve keszultek a 'nagy lenyulas'-ra.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.22. 00:39:45

mangalica Ágika az kábé annyira ízléses, mint az Orbán cigányozása. K és K között azért nagy különbség van. Geno az jaános biznic tudtommal.

K. Cs-nek még nincs ügye és össze kell szarozni, mert hát SZDSZ-esek mind szar alakok ugyebár

tevevanegypupu 2008.05.22. 10:09:20

Horvath Agnes nem tehet a kulsejerol, bar ketsegtelen, hogy egy egeszsegugyi miniszternel nem tul jo reklam a tulsuly, egy fiatal no vigyazhatna jobban kicsit az evessel. Ami felhaborito volt nala az a kozonye, es a (latszolagos?) tudatlansaga nemely interjuk eseteben. Merev erzeketlenseg es monoton hangon eloadott ervei egyre inkabb ellenszenvesse tettek. Az asztmas gyerekekkel es a jo levegovel kapcsolatos megnyilatkozasa tette fel a koronat tevekenysegere.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.22. 10:14:57

"urbangeri · ujgen.blog.hu 2008.05.21. 21:03:58
Én meg olyan körökben mozgok, ahol az SZDSZ minisztériumi tevékenysége jónak tűnik."

El nem tudom képzelni mivel foglalkozol!

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.22. 15:14:23

urbangeri,

mangalicaert bocs, tokeletesen igazad van.

Viszont Kakosyt nem tudom, hogy miert veded, amikor nyilvan nincs igazad:

index.hu/politika/belfold/kakosy2143/

A Nyiri egyik kozeli rokonat meg szemelyesen ismerem, ugyhogy ot meg se probaljad kimosdatni a fekaliabol, mert az bajosan fog menni :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.22. 15:19:40

egy "mangalicázásal" még csak a nyomába sem érsz az említettek tahóságának és bunkóságának és stb...

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.22. 16:53:46

Annak ellenere szerintem urbangerinek ebben igaza van.

hiba 2008.05.22. 21:06:23

Van azért még szellemi tartalék. Demszky a közkincscsé tett titkos Orbán beszédről:
"Budapest főpolgármesterét a négyes metró leállításának terve dühítette fel. Közleménye szerint "Orbán nyolc év alatt semmit sem tanult és semmit sem felejtett, a budapestiek viszont megtanulták, milyen a Fidesz valódi Budapest-politikája"
Valaki szóljon, már neki a hatalmas szürke szakértői állományból, hogy főnök, dehát téged szidnak 18 éve a budapestiek főpolgármesterként...

Google 2008.05.22. 21:14:38

Remek. A kérdés már csak az, hogy Európa fog-e segíteni a Demszky-metró megépítésében, és ha igen, mennyivel?
És ki állja a többit? Nem hinném, hogy Demszky otthonról fogja elhozni a konyhapízt!

tewton 2008.05.22. 22:58:10

hiba,
de az is kiszivárgott, hogy Orbán nem mondott ilyet ... :)
indexes hazugság volt. Nevezzük koalíciós propagandának?

tevevanegypupu 2008.05.22. 23:07:37

Ha jol emlekszem Madridban kb. nyolc ev alatt epult egy metrovonal sokkal kevesebbert.Demszky elgondolkodott azon hogy 18 eve fopolgarmester es azota epiti a negyes metrot?

Google 2008.05.22. 23:13:59

Jó munkához idő kell. Ehhöz még hozzá szokták tenni, hogy rosszhoz még több!
Négy évig meg nem engedte a zordas Zorbán, és most is le akarja állíttatni, akkor is, ha nem!

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.23. 01:01:27

Istvan: Na ez az, ami nem Kakó, hanem Kokó Jankika, az én infóim szerint. Ki akart Genoidos EÜ minisztert pl? Csak az ÜT leszavazta.
index.hu/politika/belfold/erd4969/

amúgy én meg gazdasági minban vagyok, voltam mezei ktv, azaz az ottani stratégiai részlegnél húztam le munkás életem legszebb 10 hónapját.

(Bocs csak kódolnom kell, mert a min kommunikációs osztályán már lefüleltek. Egyszer jelezték h keresik a misztérium bloggerét, aztán kicsit betrogytam. Nincs hátszelem, önerőből kerültem be, még a határozatlan idejű KSH státuszomat a GDP gyártó részlegen is becseréltem határozottra csakhogy lássam a liberó minisztériumot közelről.)

Hát ég és föld volta KSH és a Gékáem. Szerintem Csaba a legjobb miniszter volt, jellemző és szomorú, h csak 4 hónapot kapott. Csak miatta sajnálom a koalíció felbomlását. (No meg azért, h mert nem hiszek a bársonyos reformokban.)

Mi voltunk Csaba pretoriánusai, a szervezet korbácsai. Vittük az infót felfelé, rágták a SZÁTok és főovék fülét, módszeresen kényszerítettük bele a minisztériumi bürokráciát a keményebb munkába. Utolsó anyagunk nem jött ki. Egy nyilvános éves jelentés volt a Min utolsó évéről, letölthető lett volna a honlapról. Félek hogy nem rakják ki az újra, mert az ciki lenne sokakra nézve, hogy akár ilyen is lehetne egy transzparens minisztérium.

Most meg átraknak Gordonka alá, aki szociból azért a legjobb, és úgy tűnik átveszi a strat menedzsmentet is,(bár ez a brigád már hosszú távre nem nagyon tervez.) Munka egy hónapja alig van. (én pl SZDSZ programot írok fusiban, az ott tanult módszertan alapján. Ma lettem kész az első etappal, ment is ki Fodorék környékére.)

És Demszkáj akármekkora fasz, nem kéne Budapestet bebüntetni. Még akkor sem, ha a 4-es metró élő bizonyítéka Demszki alkalmatlanságának. Mondjuk sztem Hagyó Miki, a Lesztinger Birodalomból, sokkal veszélyesebb figura. Budapest SZDSZ szempontból elveszett, 15-20%-ot talán nyomhatunk, ha minden fasza. (ha meg nem fasza, akkor másik liberó pártot kell alapítani, h 2014-ben is legyen már valami) De bogármestert már nem nagyon fogunk adni. Demszkáj felett is eljárt az idő, csak merem remélni, hogy a régi SZDSZnek vége.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.05.23. 01:08:15

azaz ez a BP még nagy kérdés, Demo meg azt hiszi, h ő lehet még itt bogármaster. Márpedig ha valakit ki kell vonni a forgalomból a megújuláshoz, az -1. Horn Gábor, a 2.- ő.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.05.23. 13:57:29

Nezd, negy honap munkat kivulrol megitelni tenyleg nehez, foleg elvalasztani azt a negy honapot a tobbitol. En csak annyit tudok, hogy a Kakosy is vastagon benne van azokban a buzos uzletekben, amirol mar Medgyesy is beszelt.

es hat kinek van joga miniszter-jeloltet megnevezni? Nem ismerem az SZDSZ osszes belso szabalyat, de hat ha Koka volt akkor az elnok, valoszinuleg azert nevezte meg o Erdos Attilat jeloltnek. Ebbol meg nem kovetkezik az, hogy Kakosy nem lett volna benne ezekben az uzletekben, pl. nezzed meg az index cikket amit fentebb belinkeltem, meg valamennyit hihetunk Nyiri rokona altal kifecsegett dolgoknak is, szerintem.

CrL 2008.05.29. 12:46:00

még mielőtt elfelejtenénk a cikket.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 12:48:45

hát akkor forgassátok (a trágyát) szorgalmasan, Geri!
kár hogy már ráment 18 évünk!

CrL 2008.05.29. 12:54:31

Fodor meg újra akarja kötni a koalíciót, rossz vicc. Groteszk de Kóka legalább levitte az SZDSZ-t 1% alá. A jobblibek és konzervatívok nevében is hálás köszönet neki.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 12:57:35

fodor lekésett egy csatlakozást (kellett a vasútat nyírbálni!?), mert a köv. koalíciós partner az mdf lesz... :(
Aki nem szégyenli magát, most álljon ne madöfösnek, mert lesz miből +élnie.

ÁrPi 2008.05.29. 14:09:14

"..a köv. koalíciós partner az mdf lesz... :(
Aki nem szégyenli magát, most álljon ne madöfösnek, mert lesz miből +élnie."

A 18 százalékkal most 5+ százalék stabilizálódni látszik:) Koaliciós partner? Kinek?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 14:50:07

Árpi: én maradok borúlátó - ill. nem vagyok hajlandó becsapni magam. a fidesz majd megint elkúrja (mikoláék beszólásai stb., amúgy hiába lesznek az elsők, egyedül is lesznek, kola. nélkül), + előjönnek a rejtőzködő, most még lapuló szoci zombik, a sok csalódott meg mind az mdf-re szavaz majd (elég annyit kapmányolni, hgy léteznek - hogy pl. nekik köszönhető demszki, arra már nem emléxik az istenadta nép), azok, akiknek orbanofóbijuk van - ez elég. :(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.29. 15:20:51

ez naaaaaaaagy!!!!
ez csak nálnunk lehet...

van még politikus a történelemben, aki mondott iylet?!

ÁrPi 2008.05.29. 15:32:58

Szamárfül 2008.05.29. 14:50:07

"Árpi: én maradok borúlátó - ill. nem vagyok hajlandó becsapni magam"

Aggasztó amit sejtesz, de persze igazad is lehet..

mjpwmw 2008.05.29. 20:57:53

A cikkíró szemlesütve fogalmaz. Azt sorolja hogyan szavazott az SZDSZ a fordulópontokon. Meg hogy nehéz Fodoron fogást találni. Tényleg ? Miért nem azt mondja el, hogyan szavazott Fodor Gábor. Hogy szavazott 1994-ben, amikor a géppisztolyos pufajkás jött (vissza) a hatalomba. Milyen gombot nyomott 2002-ben, a besúgóba helyezett parlamenti bizalmi szavazáson. És hogyan szavazott a határontúli magyarok (köztük fodorok) ügyében. Azt tudjuk, hogy Igen-t nyomott decemberben, a TB-törvény szavazásánál. Majd ugyanezen ügyben ismét februárban.

Mivel a fentiek között titkos szavazások is voltak, itt az ideje -még pártelnök-választás előtt-, hogy mindezeket elmondja. Mert új fejezetet kíván nyitni. Kitárni a kapukat. Jó.
Az első jövevény a saját elszámolása legyen. Hogy tudjuk: miben is más a vetélytársához képest. A műanyag palackok nagyonzöld szelektív gyűjtésének akarásában minden bizonnyal.

Médiaszerepléseikben igenis különböznek.
Kóka hiteltelenül, erőtlen didaktikával mondja fel a betanult szöveget. Tagolva hangsúlyoz, mintha meggyőződve mondaná. Komoly képpel hablatyolva súlytalan.
Fodor elnéző mosollyal fogadja az oktondi kérdezőt. A néző és hallgató nebulóknak megértően, türelemmel magyarázza, miben is különbözik a Szadeszen belül. Ha nem értik, ejnye hát elmondom világosabban; s okos képpel megismétli a semmit.

Itt van a TB-törvény.
Vajon pártelnökként ellenzékből megszavazná-e újra, ha az MSZP ismét benyújtaná ? Miért is akar új koalíciót ? Azért, hogy a törvényt harmadszorra is átverjék ? Valamibe beburkolva, elrejtve, tömegeket jégretéve.
Látszólag már okafogyott ez a kérdés. Dehogyis az. Nincs még lefutva. Az őszi népszavazás után se lesz.
Gépéter élő egyenes adásban mondta: nyugodtan neki lehet futni ennek a népszavazásnak, a nép úgyse érti, miről szól. Hogy fizetni kell háromszázat vagy nem, azt még felfogják.
De azt már nem fogják tudni, hogy a jólismert háziorvos a megszokott helyi rendelőben miért nem írhatja fel a meggyógyító szert (mert a szadeszes magánbiztosító vagy szadeszes magánpénztár -mekkora különbség- csak kalmopyrint fizet).
Szép szőke herceg.

mjpwmw 2008.06.02. 01:37:02

Nekem tetszik ez a háromnapos csend. A felszínes csacsogók (ti magatok, mint általában hozzászólók) eltűntetek. Tudható így, hogy kik is vagytok. Minden irányból szadeszesek vagytok.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.02. 07:00:57

mjpwmw, talán azért nem válaszolt neked senki, mert nem lehet vitatkozni egy funkcionális analfa Bélával:

ezt írod:

"A cikkíró szemlesütve fogalmaz. Azt sorolja hogyan szavazott az SZDSZ a fordulópontokon. Meg hogy nehéz Fodoron fogást találni. Tényleg ? Miért nem azt mondja el, hogyan szavazott Fodor Gábor. Hogy szavazott 1994-ben, amikor a géppisztolyos pufajkás jött (vissza) a hatalomba. Milyen gombot nyomott 2002-ben, a besúgóba helyezett parlamenti bizalmi szavazáson. És hogyan szavazott a határontúli magyarok (köztük fodorok) ügyében."

Ha elolvastad volna a cikket, feltűnt volna ez a bekezdés:

"Az SZDSZ koalícióra lépett a posztkommunista, pufajkás múltú Horn Gyulával. Az SZDSZ támogatta a titkosszolgálati múlttal rendelkező Medgyessy Pétert. Az SZDSZ kiállt a 21. század magyar történetének egyik legsötétebb szimbolikus döntése, a határon túli magyarokra kimondott gyurcsányi NEM mellett. Az SZDSZ támogatásáról biztosította az őszödi beszéddel lebukó, ezzel erkölcsi hullává váló Gyurcsány Ferencet. Ne felejtsük el, hogy az SZDSZ korábban emblematikus figurái sorra hagyták el a pártot az imént sorolt lépések hatására. Fodor Gábor majd' minden döntésnél kitartott a többségi álláspont mellett. Ha Fodor Gábor tanácstalan, miért ennyire alacsony az SZDSZ népszerűsége, és miért van ekkora ellenérzés a választópolgárok többségében, akkor ezen gondolkodjon el."

CrL 2008.06.02. 16:47:01

Kóka még a végén azt is ráolvassa Fodorra, hogy bizony bizony csak a Fideszből érkezett:

hirado.hu/cikk.php?id=282677

mjpwmw 2008.06.03. 22:21:30

Hallgató felszínesek. Fecsegő csecsebecsék. 'Beszélők' és sokatmondók. Nagybani iparosok. A nyomukban lihegők és az iparkodók. Zárt ajtók mögött, kihelyezett üléseken, többlábnyi mélységben. Nagyképűen és lenézően.
Ország - az mi az ? Kifosztandó terület. Laknak is rajta ? Hahaha.
Gerjedelem készülődik. Végállomás közeleg.

CrL 2008.06.03. 22:58:21

hol és kivel kezditek?

mjpwmw 2008.06.04. 00:31:48

CRL: Én meleg vagyok. Vagyis, buzi. A családom arra nevelt, hogy ragaszkodjak magamhoz, legfeljebb belehalok.

NEM ENGEDJÜK MEG, HOGY KIIRTSÁTOK A FÖLDKEREKSéGET -
csak azon az alapon, hogy ki zsidó és ki nem :
Shakespeare, Chekhov, Mozart, Brahms, Tchaikovsky etc.
Bármikor, bárhol készen állok megmérkőzni veled,
tudván tudva, hogy bármikor egy pillanat alatt meggyikolhatsz- Clinton, vagy Clintonné.

Te ALJAS GANAJ MOCSKOS SZARHÁZI ZSIDAJA.
NEM tudjátok, hogy mi következik most.
Halovány judeofasiszta fingotok sincs erről.

Google 2008.06.04. 12:20:45

Megborzongtam.

Bauer, Göncz liberálisok-e?
Vagy természetes összekötő kapcsok a két párt között?
Bauert inkább látom aggódni a szocikért, ők még megmenthetőknek tűnnek.

mjpwmw 2008.06.07. 02:10:22

Négy nagy hazai könyvkiadó van.
Micsoda történelmi véletlen, hogy mindegyik tulajdonosának azonos a géntérképe. Ha egyszer összegyűlnek, lehet hogy majd így döntenek:

Árpád helyett Ignotus.
Ady helyett Szép Ernő.
Petőfi helyett Faludy György.
Utána bárki, aki magyarul írt:
azonnal megsemmisítendő (XXI.századi SZDSZ).

Ehhez minden eszköz a kezükben van:
Ország, Város, Hegy, Viz, Földrajz, Földművelés, Ipar, Kereskedelem, Történelem, Tudomány, Művészet, Politika, Pénzügy, Bankok, Híresember, alagsor, minden-minden-minden. Gyerekversek.
Százezer-milliárdok. Kiírtási alaprajzok.

Egy lélegzetvételt sem engednek annak, akik nem ők. Mindenki haljon meg. Hiszen szabadverseny van.

Iskolai tananyag ? Amit a beszari Művelődési Hilliszter ad ki ? Dehogy, amit mi, zsidók adunk ki.
Más nincs, és más nem számít.

Arany, Krúdy, Kosztolányi ?
Ki adta ki őket mostanában ? Senki ? Nohát, akkor nincsenek is. Két-három generáció, és elfelejtődnek, megsemmisülnek.
Magyar oktatási tárca? Az-meg-mi ?

Tel-Aviv. Birobidzsan.

Az egyébként szégyellnivaló ezeréves magyar történelem nevében: NEM.
Na, ezt nem.

Soha sem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.07. 11:40:20

mjpwmw: mi is a bajod Faludyval, Szép Ernővel és Ignotussal? Azon kívül, hogy zsidók voltak?

Mondj példákat írásaikból, amik szerinted idegenszívűek!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.07. 11:43:33

Krúdynak meg most folyik a teljes életmű-kiadása, talán a 11. kötet jelenik meg a Könyvhétre...

Faludy és Szép Ernő egyébként nem is tananyag, még Ignotust is csak megemlítik a Nyugat kapcsán, úgyhogy fölösleges nemzethalált vizionálnod...

PS: mi az a "kiírtási alaprajz"?

2011.08.22. 12:59:59

De finom volt a pezsgő :) Már több mint egy éve megittam.

Joe Pass · http://vegyes.blog.hu 2011.08.22. 17:19:25

ergé, a fent belinkelt videót törölték a youtube-ról (a közreadó profiljával együtt)
süti beállítások módosítása