Wé világa II.
2007. június 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Wé világa II.

Világnézetünk alapjai - na én már nem találkoztam ezzel a szépemlékű tantárggyal. Állam bácsi már nem akarja nekünk megmondani a frankót, hogy mit gondoljunk a világról. Aki az élet végső céljának nem csak a plazmatévé-hitel visszafizetését tekinti, aki szeretne valamit kezdeni az égbőlpottyant tálentommal (vigyázat: klerikális propaganda), annak s.k. kell összegyűjtenie világnézeti kollekcióját a posztmodern eszmék turkálójából.

És az bizony nehéz munka. Hatványozottan így van ez a közírók, publicisták esetében is, akik az első évek ifjonti lendülete után koherens, hosszú távon tartható ideológiát szeretnének összegyúrni maguknak. Mert az sínre rakja az életművet. Mert úgy egyszerűbb. Mert így könnyebben tud rajongókat szerezni az ember. Mert kevesebb vesződséggel és agymunkával jár.

De álljon itt egy bölcs mondás: szeresd azokat, akik az igazságot keresik. De óvakodj azoktól, akik azt állítják: megtalálták.

És épp ez a baj Worlukkal: alig harminc éves korára olyan lett, mint akiket néhány éve szellemesen kritizált. Voltak tehetséges publicistáink, újságíróink, akik ugyanezt az utat járták be: Moldova öregkorára, Bayer a negyedik x-be érve lett könnyen kiismerhető, az egyetlen igazságba kapaszkodó véleménymunkás. Írásai alapján Worluknak még hamarabb sikerült ez a bravúr.

Hevenyészett elemzésem szerint W. ideológiája veszett antiklerikalizmusból (szinte ateizmusból), a felvilágosodás hagyományaiból merítő totális racionalitáseszméből, a technológiai fejlődésbe vetett töretlen optimizmusból, és - megkoctáztatom - szociáldarwinizmusból áll. Mindezt nyakon önti - sokszor megalapozott - erős társadalomkritikával. Mint egy 21. századi Voltaire.

Wé se nem jobb, se nem bal - ateista és agyal.

Hideg, tiszta ésszel, gondolja ő. Wé világa olyan, mint egy zegzugos, gótikus kisváros fölé magasodó üveg felhőkarcoló: átlátszó, masszív, áramvonalas és pöffeszkedő lenyomata egy kornak, ami azt hiszi, mindent tud. Ami azt hiszi, megtalálta az egy és üdvözítő igazságot.

De ez az igazság unalmasabb, mint egy közszolgálati showműsor. Egyszerű, kiismerhető, és simára csiszolt. Vitázni nem lehet vele, mert nincs mibe kapaszkodni. Megszületik egy tótumfaktum, kap néhány "jól megmondtad" és "kurv'anyád" kommentárt és ennyi. És ez az egyszerű mátrixképlet, ami feketére és fehérre, jókra és rosszakra, elmaradott bigottakra és felvilágosult reformistákra osztja a világot, esetlenül mozog a millió érdekből, érzelemből, múltból leszűrt tapasztalatból és jövőre kivetített vágyakból összeálló nagy magyar valóságban.

Az irracionális valóság pedig nevetve szalad át a mindet kategorizálni akaró társadalommérnökök kártyavárain.

A szellemes, jó megfigyelő, a dolgokat százféle szemszögből megvizsgáló Tóta Árpádból így lett egy szimpla duplavé, aki pont azt az attitűdöt vette fel, amit annyit ostorozott korábban. Szerény ajánlat egy noname bloggertől: alázat, kétkedés, akár életfogytig is. Ha ugyanis így folytatja tovább, a legyek is egyre kevésbé fognak a sas sólyom wércse után kapkodni.

Volt jobb, Wé. Legyen jobb.

PS: az igazság kimondásának jogát kétezer éve einstandolta magának egy korai hippi: "én vagyok az út, az igazság és az élet." De ezt Wé úgyse értheti.
w

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1097507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.14. 22:52:31

"hogy hazánk ne lehessen az Orbán kormány miatt megint egy egyházi állam"

én személy szerint nem kedvelem orbánt, de mélységesen gratulálok a fasz kampányotokhoz kedves IGe! nem lett magyarország egyházi állam, hurrá, éljen soká a felvilágosodás szelleme, helyette lett elvtelen pragmatikus milliárdosok játszótere.

hatalmas császárság! éljen kóka, éljen a párt!

___________________________ (törölt) 2007.06.14. 23:10:24

Dr. Minorka,

"Egyébként nem tünt fel, hogy a szabadpiaci tébolyda, meg a hagyomány kicsit nehezen viseli el egymást?"

A szabadpiac A hagyomány maga. Ui. a szabadpiacnak csak egyetlen ismert (kipróbált) ellentéte van, a kormányzati beavatkozás, keynesizmus, szocializmus, ahogy tetszik. Ez pedig MINDIG ideológiailag vezérelt, tehát ha hagyomány = az ideológiák elutasítása, a társadalom szerves, természetes fejlődése, akkor szabadpiac = hagyomány.

Egyébként végre én is indítottam blogot: neokon.blog.hu/ - majd ott ezekről részletesebben.

Dr. Minorka 2007.06.14. 23:14:52

Shenpen!
Itt nem folytatjuk, mert ne verjük szét a témát.

___________________________ (törölt) 2007.06.14. 23:18:53

Alex,

az az alapvető bajom, hogy a mai hogyismondjam, "valóságtérben", amit az értelmiségiek és a média generáltak nekünk, maguk a fogalmak és definíciók is annyira torzak, hogy rettentő nehéz megmondani, hogy pontosan miről is beszélünk. Használtad azt a kifejezést, hogy aufklérizmus. Mit értünk ez alatt? Mert ha az eredeti értelmében használnánk ezt a szót, azaz a gyakorlati tapasztalatokon alapuló, tiszta és logikus gondolkodás elsőbbségét értenénk ez alatt, akkor természetesen ezt csak támogatni lehet, hiszen mi mást akarhatnánk, babonákat? Csakhogy, és itt jön a probléma, hogy viszont azok, akikre gondolsz, akikre célzol, azok csak plecsniként viselik a racionalizmust és 99%-ban amit mondanak, az színtiszta babona. Ezért természetesen, hogy ellene vagy - csak valahogy vigyázni kéne, hogy egy eszme torz formáját ne úgy kritizáld, hogy a fürdővízzel együtt a gyerek is megy. Mert alapvetően nem az a cél, hogy ellen-babonákat gyártani vagy ásni elő.

___________________________ (törölt) 2007.06.14. 23:22:13

Árpi,

hát, az rég lehetett, pl. Ian Watson Űrgárdista c. regényének Kornya-féle fordítása qrva jó volt úgy 8 éve.

___________________________ (törölt) 2007.06.14. 23:23:26

Dr. Minorka - OK, jogos - akkor inkább nálam (neokon.blog.hu)

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.14. 23:28:09

az aufklérizmuson a felvilágosodás "örököseit" értem és őket magukat. de szerintem ez elég általános meghatározás...

suski 2007.06.15. 00:12:19


alex portnoy,

nem a könyvérôl, hanem a magyarsághoz való viszonyáról volt itt szó.

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 07:53:23

Drágáim! Talán túlságosan is szigorúak vagyunk olyakor önmagunkkal. Én is. Miközben úgy tűnik, nem folyik más, mint megpróbáljuk újraértelmezni a környezetünket, a társadalmi teret egy olyan időszakban, amikor maga a tér is változik és mi is. Miután a rendszerváltozás csak verbális szinten zajlott le, így ennyi idő elteltével jutottunk csak el a gondolati síkon való váltás élményéhez. Talán túlzás lenne heurisztikus élménynek nevezni ezt, de a felszabaduló hormonok itt is beleisszák magukat közvélekedésünk gyengécske manifesztációjába. Ezért minden újsütetű interpretációs produktum, amit elménk szül, érzelmektől túlfűtött. És nincs egy vezérfonál, nincs útmutató, helyes vagy helytelen, hogy tesszük, amit teszünk. Parttalan viták vannak csak. Egy társadalom problémáját igyekszünk az indivídum szintjén, az egyén szegényes eszköztárával megoldani.

Bill Dauterive 2007.06.15. 08:54:52

Mi lenne, ha holnaptol ugyanezen logika menten a "baloldal" elkezdene magat "intelligens oldal"-nak titulalni.

A fenti formedveny szerint joga lenne ra, jellemzoen megiscsak ok hisznek inkabb az intelligencia vivmanyaiban, mint a tobbiek.

Szoval, ez igy rendben lenne?

Mi vagyunk az intelligensek, ti meg minden mas.

Igy mar vilagos, hogy mi ezzel a baj?

Nem kell ahhoz 168 orat olvasni, hogy az ember elsosorban a jobboldali csocselektol hanyjon be, ti: a jobboldali csocselek egy nagysagrenddel undoritobb, latvanyosabb.

Bummer 2007.06.15. 09:23:31

Bill, a baloldal azért nem titulálja magát sehogy, mert mindig a jobboldalhoz képest határozza meg magát ("Orbán Viktorhoz méri magát a kurva életbe")

Mondjuk nehezen is menne neki a pozitív önmeghatározás, hiszen elég bonyolult egyszerre baloldalinak és piacsovinisztának lenni.

Nagykevély 2007.06.15. 09:23:36

Billy,
Szóval akkor az "intelligens oldal" vitte anyagi csődbe Magyarországot? Nem inkább kontraszelektált surmó prolik és enyves kezű ávósunokák?

Hogy egy klasszikust idézzek, Huszár Gézát: "Hányjá, de szóljál anyádnak is. Hányjatok együtt!"

Gabe 2007.06.15. 09:31:48

Bill,

magad mutatod meg (nem először), hogy van ilyen intelligens oldal-elképzelés.
Mert a jobboldal nagyobb genyákból áll. Erkölcsileg is és szakmailag is. És ti persze felül vagytok mindezen.Ja és mielőtt: ez a liberálisnak hazudott geci bandára is igaz, akik ég egyetlen jó dolgot sem voltak képesek véghezvinni. Sőt elkezdeni sem.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.06.15. 09:50:57

Nézd bill, a másik oldal többször titulálja magát szabadnak, demokratának, felvilágosultnak, liberálisnak, européernek. Kisajátítva mintegy a fenti általános értékeket. Nyilvánvalóan kár volt a kokárdázást a Fidesznek bevezetni. Hogy a másik oldalon is vannak barmok, azt pont tótawé demonstrálta a saját cikkében. Jobban kirekesztett mint azok épp akiket kritizált.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.15. 10:19:50

suski szerintem kertészt félreértik. de gyanítom hogy a helyében én is tennék néhány "provokatív" megjegyzést, ha olyan híreket hallanék a hazámból, hogy agyhalott szellemi nihilista gimnazisták elégetik a könyvemet, azért mert zsidó vagyok - úgy hogy el sem olvasták. a jobboldalról is az ehhez hasonló szerencsétleneket kéne lehatárolni, akik nem a valós pontjain támadják fletót mondjuk, hanem annyit tudnak kiböfögni hogy "takarodjon haza izraelbe" (ami önmagában is vicces de ez más tészta...).

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 10:23:32

Billy, a kölyök az keményen beszólt. Már csak azt nem tudom, hogy miért a lecsúszott megyék és területek szavaznak elsősorban a szoclib koalícióra. Budapesti viszonylatban is inkább a szegényebb pesti oldal támogatja őket, Buda pedig egyértelműen elutasító. A szoclibek szavazói mindenképpen a marginális helyzetben élők: zsidók, mint kisebbség és a panelprolik. Hangsúlyoznám, a zsidók csakis, mint kisebbség, másság vannak marginális helyzetben, szociológiai, antropológiai értelemben. Mert egyébként a stratégiai pozíciókat ők foglalják el.

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 10:28:01

Alex, Kertész nyilatkozatai váltoták ki a könyvégetést. Én, mint zsidó felmenőkkel bíró magyar ember, el óhajtottam olvasni a könyvet, de a feldmajer-banda (MAZSIHISZ) igényeire hajazó nyilatkozatai miatt Kertészt egy kódis pólisinak tartom.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.15. 10:46:23

alex portnoy
"lett elvtelen pragmatikus milliárdosok játszótere"

Nem kedvelem és elvetem a kettős mércéket. Igazad van, de ki a fene láthatott a jövőbe? Hidd el nekem is hatalmas trauma volt, hogy rájöttem, hogy hazánkban nem hogy demokrácia, de sem jogállamiság, sem szólásszabadság sincs. Helyette valami olyasmi, hasonló maszlag van, ami a Kádár rendszerben is volt. Hisz akkor is volt törvényhozás, meg törvények is, meg működött egy parlament is.



Devil Inside 2007.06.15. 10:46:28

Mostanában jól megrémültem, mikor egy Iván Gábor nevü embert emlegettek a külügyminisztériummal kapcsolatban (nekem is eszembe jutott azok az idők, mikor a neve fogalom volt az indexen).

Szerencsére úgy tűnik, a külügyminisztériumi szakállamtitkár Dr. Iván Gábornak semmi köze a mi kedvenc Iván Gáborunkhoz...

Bill Dauterive 2007.06.15. 13:02:21

Kizarolag a cikk kontextusaban beszeltem es azert leavosunokazni minden liberalisra szavazot (plane hogy 90-ig kb rajtuk kivul semmilyen ellenzek nem volt az orszagban es hogy a Fidesz felfordulata ota nincs mas liberalis part az orszagban), eleg jol illusztralja az altalam kepviseltek jogossagat.

Szoval ha csak a panelprolik es a marginalisak szavaznak balra, akkor mi volt Orban szovege az uj-arisztokraciarol es mi ez az allando rinyalas a mediatulsulyrol?

Per def Panelprolik nem irnak ujsagot.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.15. 13:17:22

mentalraptor, kötve hiszem hogy az illető delikvensek egyetlenegy nyilatkozatot is meghallgattak volna kertésztől, nekik elég volt azt tudomásul venni, hogy Kertész zsidó. jómagam is rendelkezem zsidó felmenőkkel, és én sem szeretem ha minden bokorban antiszemitizmust lát valaki, de amikor abszolút indulatból ugat valaki/tesz valamit, azt marhára rühellem. az illető gimnazista véglények ifú szalonnácik voltak, nem pedig tudatos média-figyelők...

Bummer 2007.06.15. 13:19:45

Az SZDSZ mint liberális párt :-DDDD Jó vicc.
A panelprolik tényleg nem írnak újságot, ezért etetik őket. A médiatúlsúly pedig nagyon egyszerű: hány tévécsatornán szerepelnek rendszeresen a Heti Hetes emberei?
Egyébként nagyon sok intelligens ember szavaz balra. Sajnos.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.15. 13:20:06

IGe. kötve hiszem hogy a Fidesz "visszaszívta" volna a szekularizációt, ha végigcsinálnak még négy évet, ez alaptalan félelem. ez csak az elidegenedett értelmiség irányából jövő zsigeri gyűlölet és gőg mindennel szemben, ami kapcsolatos a vallásal. természetesen ehhez nekik nem kevés érdekük is fűződik...

Bill Dauterive 2007.06.15. 13:28:35

Mennyiben nem liberalis az, amit az SZDSZ kepvisel retorikajaban, osszevetve a nemet, angol vagy mondjuk az olasz liberalisokeval?

Az a helyzet, hogy a vulgarjobbosoknak fogalmuk sincs a modern liberalis demokrata partokrol europaban (ugy altalaban fogalmuk sincs europarol es annak berendezkedeserol), igy elhiszik, amikor a lapjaik szallascsinalokrol es kizarolag a korrupcio altal hajtott nemzetvesztokrol beszel.

Legyetek erosek, a magyar konszenzus azert mukodik ugy-ahogy, mert a Fidesz, annak ellenere hogy ellenzekben van, pont annyira korrupt, mint barmelyik kormanypart. Azert az, mert megengedik egymasnak a kolcsonos megsemmisites elvenek megfeleloen.

Mindenki tudja, aki dolgozott mar kozepesen fontos pozicioban, nem nagy titok.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.06.15. 13:46:21

az előző erre: "Buda pedig egyértelműen elutasító"

Bummer 2007.06.15. 13:57:19

Bill, Bill. Amikor Horn Gábor főliberális azon akad ki, hogy az Alkotmánybíróság jóváhagy egy népszavazási kérdést, az jelzi, hogy semmi közük a liberalizmushoz. Amikor követelik, hogy az egyházi iskolák ne kapják meg ugyanazt a támogatást, amit az önkormányzati iskolák, az nem liberalizmus.
A magyar liberalizmus annyit jelent, hogy legális legyen a kábszerforgalmazás meg a buziházasság, meg a tiniszex. Na jó, a gyűlöletbeszéd elleni törvényt elmeszelték (talán ez volt az egyetlen valódi liberális akció). Meg azt is jelenti a magyar liberalizmus, hogy a \"szabadság\" jegyében az erősebbet hagyjuk, hogy lenyelje a segítségre szorulót. Na, ez utóbbi miatt vannak 6 százalékon.

suski 2007.06.15. 14:09:18

Kertész nyilatkozata szerint SOSEM érezte itthon magát, hanem elôször akkor, amikor Jeruzsálemben megpillantotta a tankokon az izraeli zászlót.
Miért is foglalkozik egy író agyhalott nácikkal? Kit érdekelnek? Ha egy Spiró olyanokat írkálhat, hogy szarból jött magyarok, meg nem tom kié volt a bôgatyás megjegyzés, aztán a hogyan gondozd a magyarodat címû förmedvény, akkor mire föl a felháborodás, ha a radikáljobb akciózik ellenük?
Én lefordítottam amennyire lehet azt a verset és elküldtem ny-eu ismerôsnek, hogy vajon náluk írna-e vki ilyesmiket, a válasz egyértelmû nem volt, a sokk mellett.

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:10:04

Mielott tovabbmegyunk a reakcio boncolgatasaban, szerinted hany szazalekon allnak mondjuk az angol liberal-democratok, milyen allaspontot kepviselnek a drogdekriminalizacioban es hogy allnak a meleghazassaggal?

Azert az angolokkal jovok, mert ok a legjobban dokumentaltak, ha gondolod megtargyalhatjuk a nemetek allaspontjat is pont ezekben a kerdesekben.

A tiniszex duma rettento alsagos es remekul alahuzza, mennyire nem is torekszel a masik ervrendszerenek megertesere. Tudod mirol szolt az akkori javaslat konkretan, vagy csak a Magyar Nemzetes Bayer Zsolt-fele okolrazast futottad vegig?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.15. 14:12:47

A tiniszexezés tényleg hülyeség.

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:13:17

Megjegyzem, ha azt sem erted, miert liberalis allaspont azt kepviselni, hogy a nem-allami iskolak azonos tamogatast kapjanak, akkor tenyleg menthetetlen vagy.

Dehat akkor mit csodalkoztok allandoan, amikor lemucsaiznak benneteket?

Bummer 2007.06.15. 14:13:19

Mindenki tanulhatna a holokauszt-áldozat Radnótitól magyar hazafiságot:

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok.

Bummer 2007.06.15. 14:14:12

Bill, Bill. Egy liberális szerint MIÉRT ELŐBBREVALÓ egy ÁLLAMI (fúj, állami gondoskodás, hajrá VERSENY), mint egy NEM-ÁLLAMI. He???

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:19:20

Szentisten, most jol feljegyzem a neved es veled tobbet nem tarsalgok. Egyszeruen meltosagon aluli vagy, tovabba kicsit sem vagy szorakoztato.

En bevallom, azert jarok ide, mert szeretem, amikor mutatnak olyan dolgokat, amik kizokkentenek a jolkialakult vilagkepembol, te pedig nem csinalsz mast, mint megerosited azt.

Pont, mintha valami balos propagandamediat olvasnek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.15. 14:20:03

Az egyházi iskolák támogatása körüli harc nekem sosem volt tiszta.
Szerintem az egyházi iskolák kapják meg ugyanazt a fejkvótát, mint az államiak, s ha az egyház ezen felül is fordít rájuk (amit akár az államosított egyházi ingatlanok miatti kárpótlás járadákaiból is fizethet, lsd.: hu.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1ni_szerz%C5%91d%C3%A9s), annak csak örülni kell.

suski 2007.06.15. 14:29:18

Bill, az szdsz már 4+5 évet volt kormányon, akkor miért nem házasodhatnak a melegek és miért nem legális a fû? Semmit nem tettek ennek irányában, bezzeg a többiztosítós rendszert keresztül akarják verni mindenki ellenében. Tán csak nem azért, mert az utóbbiban van a zsozsó?

Bummer2 2007.06.15. 14:30:58

Yessss. Biztos neked az az intelligens, aki ugyanazt a marhaságot hirdeti, mint te. Akkor bocs, hogy ennyire primitív vagyok. Azt hittem, hogy a liberalizmus az olyasmiről szól, hogy az állampolgárok egyénileg döntenek, hogy milyen oktatási szolgáltatást és hol vesznek igénybe, az állam pedig, bármi is a döntés, ezt egyformán támogatja és nem diszkriminál senkit.

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:37:52

Turul:

Miert kapjon egy egyhazi iskola nagyobb kvotat, mint egy alapitvanyi? A kerdes igy vetodik fel. Mert ugyan az allamnak tenyleg feladata valamilyen mertekben kompenzalni azokat, akik befizetik a koltsegvetesbe az adokat es megsem veszik ki belole a reszuket, dehat ugye a liberalis allaspont szerint a vallasi iskola nem valo elorebb a horgaszegylet altal alapitottnal.

Szerintem ez igy lenne helyes, marpedig most nem igy van.

Bummer 2007.06.15. 14:41:14

Turul, közvetítsd légyszi Bill-nek, mert nem áll velem szóba :-D

A liberális álláspont (az enyém is) az volna, hogy az alapítványi, egyházi, magán, állami, AKÁRMILYEN iskola UGYANAKKORA kvótát kapjon.

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 14:41:27

Bill, már ne is haragudj, de a szadesz soha nem volt liberális. Azt hiszem, gőzöd sincs a liberalizmusról, ha őket annak tartod. Valaki itt említette korábban Keynes nevét. Nos, rákeresve van némi infó a liberalizmusról.
Például kezdjük ott, hogy ma nincs reneszánsz festő, mert a reneszánsz kicsit korábban volt. Ugyan így a liberalizmus is régen megszűnt önálló irányzatnak lenni. Felolvadt korszerűbb társadalomfilozófiai elgondolásokban, így elsőként a konzervatívizmusban. Mára a liberalizmus minden fontos elemét magukba olvasztották az egyes irányzatok. Általánossá vált, csakúgy, mint a humanizmus, amiből eredt. A II. VH után megszületett a szocialista blokk által szociálliberálisnak nevezett irányzat, amiről ma már illik tudni, hogy soha nem létezett, mivel a szocialista blokk kizárólag rezsimekből állt. Ott meg talán nem kéne liberalizmust felfedezni senkinek. Eörsik és egyéb sivatagi magyarok ugathatnak ilyet, de akkor sem létező dolog.
Sajnos a laikus ember azt hiszi, a társadalomtudományok nem is tudományok, mert bárki érthet hozzá. Persze, csakúgy, mint a matematikához: 1+1=2, tehát matematikus vagyok. Az emberi társadalmak kérdései sokkal bonyolultabbak, mint az elsőre látszik. Mivel azonban mindannapjainkat áthatja, többet és bárki beszélhet róla.

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:41:48

suski:

Mert nem lehet dogmatikus politikat folytatni a lakossag elleneben. Ha a lakossag megfeleloen van trenirozva drogugyben a szocialista, majd a rendszervaltas utani propaganda miatt, akkor szerinted mit kapna az SZDSZ, ha most ezzel allna elo?

Azonkivul szerinted mi van a meleghazassaggal? Meg a hatareset-liberalis barataim is undorodnak a homokosoktol es rohogve emlegetik azt, hogy hazasodhassanak.

Nem azert nem kepviselik ezek vegigvereset, mert nem tudjak, merre lenne elore, hanem mert a west-balkanon west-balkanikent kell viselkedni.

Mar azert amit kepviselnek is mennyi nemzetvesztozest kapnak?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.15. 14:44:35

Bill: Erre mondtam, hogy nekem nem tiszta, mi a helyzet.
Arról van-e szó, hogy minden oktatási intézmény ugyanakkora fejkvótát kap, de az egyházak ezenfelül is fordítanak az intézményeikre (pl. a vatikáni szerződésben lefektetett kárpótlásból? Vagy arról, hogy más-más kvótát kapnak a különböző fenntartású intézmények?
Ha valaki segít ebben, hálás leszek. :)

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 14:47:48

Alex, én elhiszem neked, hogy ez történt. Van elég vadbarom az országban. Tény, hogy kaftánban nem kell maceszt osztogatni a goj motorosok rendezvényén. Ezek szélsőségek, és igen kevesen vannak. Azonban a normális többség is igencsak zúgolódott a vén hülye Kertész beszólásai miatt. A mértéktartás mindkét oldal részéről célravezetőbb volna. Én magam úgy érzem, az Eörsik és Feldmajerek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztességes embereket előítélettel kezeljenek.

Bill Dauterive 2007.06.15. 14:49:10

En ugy tudom, hogy az egyhazi iskolak pont annyit kapnak, mint az allamiak, az alapitvanyiak pedig jelentosen kevesebbet.

Annak ellenere, hogy az alapveto elvvel egyetertek (marmint a gyakorlat felszamolasaval), azert az is feltuno, hogy Horn Gabornak miert olyan fontos ez az ugy szemelyesen.

Ettol persze meg abszolut kovetkezetes politikai lepes.

Keynes-nek pedig nem sok koze van a liberalizmushoz, mintahogy a modern makroonomiahoz is egyre kevesebb, utalom amikor vele peldaloznak.

Bummer 2007.06.15. 14:50:08

Turul, jelenleg az a helyzet, hogy az iskolák támogatása jelenleg a következő:
- állam
- fenntartó

Ha a fenntartó az önkormányzat (aki ugye adót szed, meg ami jól esik neki, meg kapja az állami pénzt), akkor az iskola plusz állami pénzhez jut.
Ha a fenntartó egyház vagy alapítvány, akkor az egyház vagy alapítvány valahonnan szerez pénzt, és abból éri el, hogy diákjai ugyanazokkal az esélyekkel tanuljanak (ESÉLYEGYENLŐSÉG!), mint az önkormányzati fenntartású intézmények.
Ezért volt az a megállapodás, hogy az állam által az iskolákra az önkormányzatoknak adományozott összeg átlagának egy iskolára vetített részét az egyházi iskolák is megkapják.

Bummer 2007.06.15. 14:53:33

Lehet, hogy az zavarja liberálisékat, hogy a felsőoktatási felvételi pontszámok átlagait összehasonlítva a magyar gimnáziumokban, az első 3 között 2 egyházi iskola van, a szociokulturális helyzethez képesti "hozzáadott" érték tekintetében pedig az első 3 között szintén 2 egyházi iskola van.

www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=kozepiskolai-Neuwirth-Kozepiskolak

mentalraptor (törölt) 2007.06.15. 15:07:25

Bill, bizonyára Keynes-ről sem sokat tudsz, de ez legyen a te bajod. Keynes az interdisciplináris megközelítés miatt lehet érdekes. Hogy őszinte legyek, nem érdekel a közgazdaságtan, én szociálantropológus vagyok, kultúrakutató. S mint ilyen, pontosan ismerem Keynes munkásságának történelmi jelentőségét, azonban én magam az interpretív megközelítés híve vagyok inkább, noha annak is vannak hiányosságai.

Gabe 2007.06.15. 15:14:33

Miért van az, hogy az egyházi iskolák szadeszos pártelnököket nevelnek, a libcsi iskolák (pl. poli) pedig csak libcsiket?
Csak nem az, hogy a liberalizmus beszűkült idelógia?

miert 2007.06.15. 15:17:15

Tóta W. Árpád 2007.06.12. 20:33:26
Erre gondol szerintem: fidelitasos múlt, Vizsla, farmeringes címlap, Polgári Magyarországért díj (nem tudom, átvettétek-e a pénzt).

TuRuL_2k2 2007.06.15. 14:44:35
Nem tudom, hogy mennyire változott azóta a helyzet (nem értek a témához), ezt a tanulmányt ismerem.
www.allamreform.hu/letoltheto/oktatas/hazai/Polonyi_Istvan_Az_egyhazi_kozoktatas_nehany_oktatasgazdasa.pdf
Szerintem ez is sokaknak szúrta a szemét: „Nagyobb baj, hogy a rendszerváltozást követő tizenöt év alatt az egyházak gazdálkodásának és intézményfenntartásának elszámoltathatósága érinthetetlen tabu maradt. Miközben a közalapítványoknak és a kiemelt közhasznú szerveteknek kötelező gazdálkodásuk fontosabb adatait nyilvánosságra hozni, ugyanakkor az egyházak számára ez csak lehetőség17. 2005-ben mert csupán a kormányzat egy kis elmozdulást kezdeményezni18, ez azonban a - fejlett világ államaiban elvárt - elszámoltathatósághoz és az átláthatósághoz kevés.”

suski 2007.06.15. 15:21:00

Bill,
a többiztosítót ugyanúgy nem támogatja senki, ráadásul ez mindenkit húsbavágóan érint, a melegházasság meg nem. Az szdsz a saját zsebein, a multik, nemzetközi pénzügyi körök érdekein, magyarfóbián, antiszemitabunkón kívül semmit nem képvisel.
Az egyházi iskolák ügyében azt is figyelembe kell venni, hogy az egyházaktól lenyúlták az intézményeik fenntartásához szükséges javakat, ezért az államnak kötelessége támogatni ezeket az iskolákat, vagy visszaadni a vagyont.
Magyarázd már el, miért szavaz vki az szdsz-re? Mit várnak tôlük? Az adók a világon nálunk a legmagasabbak, 70%, újfent 4+5 év szdsz-szel a kormányban, miközben az állami szolgáltatásokat le akarják építeni.
(Orbánozással és náciveszéllyel ne gyere, az nem érv.)

Bill Dauterive 2007.06.15. 15:30:25

Gratulalok, te is felkerultel a Bummer melletti polcra. Adott szint alatt egyszeruen nincs ertelme belemenni az eszmecserebe. Menj es borogass kukakat, lazadaskepp az elnyomo avohatalom elleneben.

suski 2007.06.15. 15:36:38

A minôsítés ugyancsak nem érv, kedves Bill.Én egy szóval sem minôsítettelek téged, gondolj bár bármit bármirôl.
Egy világos kérdésre nem válasz az, hogy "hülye vagy."

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.06.15. 15:42:49

Miert: A Polgári Magyarországért díjat egy fiatal biológusokból álló tudományos közösséggel megosztva kaptuk Mádl Dalmától, szerintem mindenki nagyon büszke rá.

A pénzből, ha jól tudom, nyomdai díjakat fizettünk ki (nem a Columbus hajón veregettük egymás vállát)

Mi a baj a fidelitasos múlttal? Kevés olyan közösség van, amiben annyi jól képzett és tájékozott fiatal található, mint a Fidelitas első és későbbi nemzedékeiben. Csak a Fideszben nem tudnak szóhoz jutni...

És ha tudnád, mennyi jó nő van a Fidelitasban :-)

Farmeringes címlap és OV-interjú? Amíg a magyar Narancs a választások előtt ukázba adja, hogy olvasói szavazzanak a kormánypártokra, addig nincs mit szégyenkezni emiatt.

Bill Dauterive 2007.06.15. 15:45:11

Magyarfobiasozni bizonyos korokben ugy tunik mar annyira termeszetes, hogy eszre sem veszik a minositgetest.

Ezzel vissza is kanyarodunk eredeti temankhoz, a magyarkodashoz, a kirekeszteshez es a masik motivacioinak az elkepesztoen rosszindulatu beallitasahoz, tovabba egy olyan titulus kisajatitasahoz, amely alapvetoen mindannyiunkat megilletne, es az ehhez valo jog vindikalasahoz, lasd a fenti szosszenetet arrol, hogy miert magyarabbak egyesek masoknal.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.06.15. 15:47:46

Bill: pontosan, az a baj, hogy ez a magyarkodás-fikázás egy lejárt lemez - ugyanúgy, mint a másik oldalon a Spiró féle "jönnek a mélymagyarok a szarból" c. vers permanens emlegetése, 15 vagy 20 év után.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.15. 15:48:50

miert: Igen, valószínűleg ezekre gondolt. A fidelitasos múltat sosem tagadtuk, s ezután sem fogjuk. Sok honi médium ennél súlyosabb örökséget cipel, s mégsem mondják rá, hogy pl. az MSZMP hetilapja. Majd elmúlik.
A Magyar Vizsla domainjét az én cégem jegyezte be, mint még sok száz másikat. Eléggé unalmas, amikor pl. Újhelyi István az Internet Hungary kerekasztal-beszélgetésén végig ezen lovagol, de túlélem. :)
A farmeringes címlap szégyen, nincs mit tenni.
Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj: átvettük, elköltöttük az újságra. De bárki előtt nyitott a lehetőség, hogy évekig ingyen készítsen havilapot, úgy, hogy a nyomdaszámlák kifizetéséhez adott esetben még plusz munkákat is vállal.

Bummer 2007.06.15. 15:49:52

magyarnak nem csak lenni kell, annak is kell látszani

suski 2007.06.15. 15:56:23

nem azt mondtam, hogy te magyarfóbiás vagy, hanem emlitett urak. Szívük joga, de a náciknak is szívük joga zsidófóbiásnak lenni. De egyik jelenséget sem kellene a politika központi témájává tenni, ahelyett, hogy a lényegrôl beszélnénk.
Világíts rá, hogy az szdsz mit akar, mit képvisel, ha nem azt, amit írtam, ami szerinted elképesztôen rosszindulatú beállítás. Továbbá mit ért el 9 év alatt ezekbôl.

Bill Dauterive 2007.06.15. 15:58:35

Az a topik a legjobb illusztracio ra, hogy milyen hangosak a ti oldalatokon a tenemisvagymagyarozok.

Es az meg a jobbik eset, altalaban egyenesen magyarellenes, magyarfobias, nemzetronto, avos vagy tokesberenc a norma.

Spiro verse 15 eve volt, a magyarkodas most folyik es valoban az egadta vilagon semmilyen formaban nem szabja gatjat a Fidesz (ami ezt elinditotta), sot nyiltan batoritja.

Ez nem Orbanmania, rengeteg peldat lehet ra hozni az utobbi 6 evnyi vergodesbol.

Majd lejart lemez lesz, ha mar nem az a norma a masik oldal megszolitasakor, hogy 'hej, te budos idegenszivu!'.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.15. 16:08:46

suski: spiró azt írta hogy "jönnek a MÉLYmagyarok, jönnek a szarból". ez nem egyenlő azzal ha valaki tényleg valamilyen magyarfóbiás marhasággal áll elő. nem a magyarság szóvátételével van a baj, hanem azzal amikor valaki (tényleg a szarból) kiáll bocskaiban és elkezd valami táltosos-ősturáni marhaságról beszélni. ne mondd hogy azok nem húznak föl téged, vagy legalábbis nem röhögöd ki őket. a másik általad említett dolog, asszem az esterházy-féle magyargondozós szöveg pedig "ironikus" ha egyáltalán ez a kifejezés illik rá, és épp arról szól, hányan és milyen kegyetlenséggel tapostak el minket. ha mindent szószerint értelmezünk, akkor olyanok leszünk mint a vallási fundik, vagy a technokrata racionalizmus komprádorai. szerintem nem kéne...

suski 2007.06.15. 16:25:41

nem húznak föl, nem röhögöm ki ôket, egyszerûen nem érdekelnek, de nem is vetem meg ôket. Teljesen ártalmatlanok. Ugyanígy nem érdekelnek az említett versek/nyilatkozatok sem, viszont az szdsz körül sok olyan fóbiás van, akinek a hangja a médiában 1000-szeresre erôsödik, ezért véleményük hatása is nagyobb.

miert 2007.06.15. 16:34:06

ergé!

„A Polgári Magyarországért díjat egy fiatal biológusokból álló tudományos közösséggel megosztva kaptuk Mádl Dalmától, szerintem mindenki nagyon büszke rá.”
A díjat ő adta át, de a Polgári Magyarországért Alapítvány hozta létre, amelynek a Fidesz az alapítója.

„A pénzből, ha jól tudom, nyomdai díjakat fizettünk ki (nem a Columbus hajón veregettük egymás vállát)”
A válaszom ez:
www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=799

„Mi a baj a fidelitasos múlttal? Kevés olyan közösség van, amiben annyi jól képzett és tájékozott fiatal található, mint a Fidelitas első és későbbi nemzedékeiben. Csak a Fideszben nem tudnak szóhoz jutni...”
Őszintén örülök, ha ez így van. A médiából viszont más csapódik le. (Ezt (erge.blogter.hu/?post_id=126603) persze te sem hagytad szó nélkül.) De lehet, hogy elsősorban Szijjártó Péter jelenléte okozza ezt.
Én irtózom a magyarországi politikai közösségektől (a résztvevők egyoldalúvá szemlélete, gondolkodásmódja miatt, s itt nem a közös értékekre, hanem a csőlátásra gondolok).

„Farmeringes címlap és OV-interjú? Amíg a magyar Narancs a választások előtt ukázba adja, hogy olvasói szavazzanak a kormánypártokra, addig nincs mit szégyenkezni emiatt.”
Most rólatok van szó. Mikor fejezzük be, hogy ilyenkor egyből a másikra mutogatunk, s azzal érvelünk, hogy azok…?

„A magyar vizslát szeretem, a Magyar Vizslához nekem nincs közöm.”
Nem tudom, mit lehet rajta szeretni.
Egyébként a magyar-vizsla.hu-ra gondoltam.

„Azokat a zsebpénzért munkát végző fiatalokat meg nem kell bántani, akiket a Fidesz ostobaságai kínos helyzetbe hoztak - nem ők tehetnek a botrányról.”
Kikre gondolsz?

Az viszont igaz, hogy nem lehet senkit sem élete végéig ugyanazzal a néhány üggyel vádolni, szembesíteni (nagy általánosságban nézve persze azért ez az elkövetett hibák mértékétől igencsak függ ).
De szerintem nem véletlen ez a mondat: „több szó van itt rólam, mint saját magatokról. pedig, ugye”(persze a kérdés feltevőjét sem kell félteni). Lásd ismét: „Amíg a magyar Narancs a választások előtt ukázba adja, hogy olvasói szavazzanak a kormánypártokra, addig nincs mit szégyenkezni emiatt.”

A blog iránti dühöm sokszor abból fakad, hogy fontos kérdéseket reflektálatlanul hagy (Majtényi), vagy nagyon felületes (Halmai).

Üdvözlettel

miert

Gabe 2007.06.15. 16:39:43

Mondjatok egy olyan sajtós díjat, amit nem pártalapon osztanak!

Dr. Minorka 2007.06.15. 16:40:27

"„A pénzből, ha jól tudom, nyomdai díjakat fizettünk ki (nem a Columbus hajón veregettük egymás vállát)”
A válaszom ez:
www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=799"
Idézet a fenti cikkből: "A tárgyilagosság egyik legfontosabb feltétele ugyanis a távolságtartás újságíró és témája, alanyai között. " Ne kavarjuk össze a szezont a fazonnal!

miert 2007.06.15. 16:49:45

„Mondjatok egy olyan sajtós díjat, amit nem pártalapon osztanak!”
Ez ködösítés. Itt nem pártalapon osztottak, hanem párt alapítvány osztott. Egyébként pedig igazad van.

„"„A pénzből, ha jól tudom, nyomdai díjakat fizettünk ki (nem a Columbus hajón veregettük egymás vállát)”
A válaszom ez:
www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=799"
Idézet a fenti cikkből: "A tárgyilagosság egyik legfontosabb feltétele ugyanis a távolságtartás újságíró és témája, alanyai között. " Ne kavarjuk össze a szezont a fazonnal!”
Tudtam, hogy megint kötözködni fogsz. Remélem, a címzett érti, hogy mikre gondoltam, s nem támadásnak veszi.
Neked pedig:
- Újságíró: az UFi újságírója;
- Témája, alanya: Fidesz és képviselője.

Devil Inside 2007.06.15. 16:58:38

Bill, alex:
A gond, hogy az emberek nagy része a politikai fogalmakat, kategóriákat csak jelszavak szintjén, érzelmileg tud feldolgozni. A még nagyobb gond, hogy a magyar média és az értelmiség (az "elit") nagyobb része is így viszonyul ezekhez és ez lehetetlenné teszi az értelmes vitát. Mint ahogy itt az amúgy értelmesnek tűnő mentalraptor is elég idegesítően "sivatagi magyarozik". (Amivel ügyesen eléri, hogy bármit is ír, kicsit gyanakodva és ellenérzésekkel olvassam.)

Ugyanis pl. ha a "nemzeti érdek" kifejezést hozzákötjük az említett nemzeti ezoterikusokhoz (suméros-hunos-aranykoros leméletekhez), persze, hogy nincs mit beszélni róla, ez is csak valami magát roppant tudományosnak tekintő, valójában elég misztikus hit, mint az asztrológia vagy a vércsoport szerinti diéta.
Miközben a "nemzeti érdek" egyáltalán nem az ördögtől való, nem valami múltba révedő, idejét múlt dolog (amivel ballib értelmiségiek szeretik magukat hitegetni), hanem a közösségi érdekvédelmünk egy elég magas szintje a világban és az EU-ban. Amely szinten gyakorlatilag minden ország elég keményen odateszi magát - az USA is és az EU-n belül a nagyobbak is. A gazdasági protekcionizmus különböző formái is ehhez tartoznak - amiket szintén gyakorlatilag mindenki alkalmaz, miközben nagy pofával a szabadpiacról beszél - ami szintén a miszticizmus, mint a tudomány világába tartozik. (A "szabadpiac" mindig a gazdasági erőfölénnyel rendelkezőnek jó, akivel nincs fölényben, attól ő is inkább védi magát.) A "nemzeti érdekhez" tartozna a határon túli magyarok minél komolyabb integrálása, mert ez együtt egy 15 milliós munkaerő, média, reklám, könyv, stb. piac. Mondjuk erre speciel a piac szemmel láthatólag könnyebben rájött (mint a Megasztár a határon túli SMS-számokkal :-), de jó lenne, ha erre a baloldali megmondóemberek is rájönnének - nekik is másfélszer akkora piac, ha határon túlról is olvassák őket. ;-) (Trianon és az okain ezen kívül is lehet vitatkozni, szvsz az egyszerű emberek szempontjából masszívan igazságtalan volt.)

Ez már elég hosszú lesz, abbahagyom, pedig a "liberalizmus"-sal pont ugyanez a helyzet, masszív jobboldaliak szemében a vörös posztó - miután gyakorlatilag semmit nem tudnak róla...

suski 2007.06.15. 17:05:20

ergé

„Mi a baj a fidelitasos múlttal? Kevés olyan közösség van, amiben annyi jól képzett és tájékozott fiatal található, mint a Fidelitas első és későbbi nemzedékeiben. Csak a Fideszben nem tudnak szóhoz jutni...”

ezeket hol dugdossák? A médiában szereplôk harmatgyengék, Szijjártó kifejezetten idegesítô, mint az egész fidesz szóvivôje.

miert,

ez itt az ufi és Mo, nem a New York Times és USA.
Mindenki tudja, hogy a fideszhez húznak, tiszta sor. Ha nem tetszik a blog, hát ne olvasd, keress egy "függetlent", vagy csinálj sajátot olyan etikai kódex-szel, amilyennel akarsz.
Sokkal rosszabb eset, ha vki függetlennek mondja magát, miközben nem az.

Gabe 2007.06.15. 17:08:31

Gyürk András?

Dr. Minorka 2007.06.15. 17:23:10

miért!
Nem kötözködöm, pontosan értem, hogy mit akartál mondani. Ámde az téves.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy valaki akkor független, ha független, és nem akkor, ha deklarálja. Mong érvelését elfogadva egy gazdasági újságnak nem lenne szabad gazdasági hirdetéseket elfogadnia.
Összekeverte-e az UFI az értékek képviseletét az éppen aktuális pártvonal szolgai képviseletével, vagy sem?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.15. 17:47:35

miert:
"Kikre gondolsz?"
Valószínűleg rám (ahogy azt fentebb már írtam :)).

A Magyar Narancs szerkesztőségi állásfoglalásával (ami azért nem ukáz :)) szerintem nincs baj.

"Neked pedig:
- Újságíró: az UFi újságírója;
- Témája, alanya: Fidesz és képviselője"
Ez valóban fura helyzet, de meg lehet szokni. Egy éven keresztül vezettem az ATV egyik hétköznap reggeli műsorát, ahol fideszes politikus-vendégek is akadtak bőven. Tőlük ugyanúgy megkérdeztem azt, ami szerintem érdekes volt, mint a kormánypártiaktól. S ugyanúgy felbosszantottam magam azon, ha mellébeszéltek. Soha nem mondta azt senki, hogy abban a heti 2 órában alákérdeztem volna a jobboldali vendégeknek, pedig azért az ATV betelefonáló törzsközönségétől kaptam hideget-meleget ("maga még nem is élt akkor", "hogy képzeli a fiatalember" és hasonlók).
A mostani számunkban (ha jól emlékszem) egy helyen írunk a Fideszről, így:
ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=1183

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.06.15. 19:15:52

Miert, amikor az UFi pártosságáról van szó, idézni szoktam az ufi.hu-n található alapítói önmeghatározást.

"Magát szabadelvű-konzervatívnak, nemzeti liberálisnak, nemzeti konzervatívnak valló szerkesztőgárdánk alapvető élményei közé sorolja Tisza István karizmáját, Krúdy Gyulát, Esterházy Pétert és Sütő Andrást, Ákos és az Anima Sound System zenéjét, Sáros és Alsó-Fehér vármegyék múltját, a nagykörűi Tisza-partot, a polgári tudatmódosítót (bort), Gyurcsány Ferencet, a szanalmas.hu-t, Sas Józsefet és a Hun Szövetséget. Nem vagyunk függetlenek, de iróniával szemléljük magunkat és a hozzánk közel álló politikai tábort is. Hiszünk a vélemények sokszínűségében, a szabadságban, a hagyományban, a magyar történelemben és nevetnünk kell, ha Batiz Andrást látjuk a televízióban.

2004. május: Immár teljesen színes az UFi, havonta 40 oldalon.
2003. szeptember: Óriásplakát-kampánnyal és rikkancsok által osztogatott ingyenes bemutatkozó példányokkal vezetjük fel következő havi megjelenésünket az újságosstandokon. A bankbotránnyal foglalkozó címlapunk, összeállításunk és szlogenünk („Ne szólj Szász, nem fáj fejem”) nagy visszhangot vált ki.
2003. május: Ismét arculatot váltunk, 32 oldalon, színes borítóval jelenünk meg, és immár hivatalosan is UFi a lap címe. A korábbi ingyenesség után immár előfizetési díjat kérünk postai megrendelőinktől.
2003. február: A lapunkban megjelenő dokumentum által elindított lavina elsodorja Kiss Elemér kancelláriaminisztert.
2002. szeptember: A független médiaértelmiségivé válás újabb állomása; az újságot immár nem a Fidelitas Országos Elnöksége, hanem a Verba Volant Kft. adja ki. 24 oldalon jelenünk meg.
2002. június: A D-209 botrány alkalmából megjelent első, s mindmáig egyetlen különszámunk anyagai számos helyen jelennek meg hivatkozásként.
2002: A választásokat követően úgy döntünk, alapjaiban változtatjuk meg a lap koncepcióját. A nagyközönséghez szóló magazinná alakulunk, újra fekete-fehérben, csak tizenhat oldalon, de jóval nagyobb példányszámban jelenünk meg, a Fidelitas belső életével foglalkozó rész kikerül a lapból. Megszületnek a hónap nyertese/vesztese, a Doromboló Cicus-díj és a Háló és puding rovatok.
2001: A korábbi amatőr layout-ot némiképp profibb külcsín váltja fel, jobb minőségű papíron, narancs és szürkéskék színekben jelenünk meg. A lap szerkezetében már világosan elkülönül a szervezeti hírekkel foglalkozó és a magazin-rész. Elindul a Lapzsemle, a Polgfilter és a Yo-Hely. Az Utolsó Figyelmeztetés továbbra is pár ezer Fidelitas-taghoz jut el postán, a különféle rendezvényeken bárki hozzáférhet.
2000: Átálltunk nyomdai előállításra és fényes-csúszós papírra, a fekete mellett megjelent a narancssárga szín is. Azóta is állandó rovatunk a Múltidéző.
1999: Lapunk születésének éve. Az UFi, leánykori nevén Utolsó Figyelmeztetés a Fidelitas korábbi, Hírlevél című kiadványát váltotta fel, s lett az ifjúsági szervezet belső orgánuma, néhány fénymásolt, fekete-fehér oldalon, rendszertelen időközönként. A kiadvány címe egyik vicces kedvű szerkesztőnk szellemi terméke, amit azóta sem nagyon tudunk megmagyarázni.

Bakura az okostojás · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.06.15. 19:39:03

Látom továbbra is túlteng itt a tolerancia és az értelem.

Gabe 2007.06.15. 20:02:19

Hát eddig ez így is volt, de hogy megint itt vagy, átalakultak a viszonyok.
És persze kösz a megszokott körültekintő érvelést.

ergé 2007.06.15. 21:55:19

Bakura, ezt most így hogy?

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.06.15. 22:20:11

devil inside, maximálisan egyetértek. de sosem kötöttem egy olyan dolgot, mint a nemzeti érdek valamiféle táltoskultuszos-leviédiás-etelközös-ősturáni vagy pérthusos-jézus magyar volt-os marhasághoz. valóban marginális csoportok ezek. mindennek megvan a maga mértékletes helye.
de nem véletlen, hogy ha valaki józan gondolkodású, és még ha nem is fideszes/jobbos, stb. (cimkék), akkor is szívesebben jön mondjuk erre az oldalra mint mondjuk a kurucinfóra, amitől gyakran akarva-akaratlanul fordul ki az ember gyomra("konzervatívként" meg talán még inkább okádik tőle...)

Bill Dauterive 2007.06.16. 09:40:29

Gabe

Mit szolsz ahhoz a magyarazathoz, hogy az ember szereti, ha azt csinalhat, amit akar es viszont nagyon nem szereti, ha korabban azt csinalhatott, amit akar, kesobb meg nem.

Azert ez a magyarazat sokkal egyszerubb, mint az, hogy egyszeruen beszukult minden liberalis, nem?

Nem is beszelve az utobbi magyarazat seggfejsegi mutatojarol.

Bakura az okostojás · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.06.16. 09:56:28

ergé: Nem értem a kérdésed.
De nem írtam senkiről semmi rosszat. A jelek szerint bőven elég ha megjelenik itt a Bakura név. A reakciók a hsz-emtől függetlenül azonosak. :(

Srí 2007.06.16. 10:32:29

Megbeszéltük jól, hogy Wé színvonala gyengült az utóbbi időben, de azért mégis a személye generálta a legnagyobb kommentszámot itt a blogban. Nyilván nem ok nélkül.Érzelemmentesen szinte senki nem tud viszonyulni hozzá, és ez a legtöbb, amit egy publicista elérhet. Hogy tökéletes, száz százalékos figyelmet kap.

Gabe 2007.06.16. 13:20:39

Baku, mártírnak már jó vagy.
Idejössz, nem szólsz semmi érdemlegeset, csak köcsögölsz egyet, mit vártál?
Te biztos az a fajta vagy, aki beül a b-közép újpest-szekcióba fradijelmezben, aztán szóvá teszi, ha beszólnak neki.

Gabe 2007.06.16. 13:26:29

Bill, magyarázatod szerint egy egyházi iskolás sokkal többet tehet, mint libcsi társa. Ő választhat. A liberális nem.
Amúgy olvasd vissza a kommentedet, sok egyszerűség nincs benne.
És seggfejnek is jobb lenni, mint liberálisnak. Ha hibáztam, remélhetek megbocsátást. A liberalizmusban bizonyos kérdések megkérdőjelezése rögtön kiközösítéssel jár.

Bakura · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.06.16. 13:49:26

Aha. Szóval rajtam kívül mindenki szuper okosakat szól hozzá és érdemit. Különösen Gabe. Sőt a teljes blogszférában és a fórumokon ez a megszokott, csak én vagyok tehetségtelen.

volkov 2007.06.16. 13:54:24

plsplspls ne forduljon a beszelgetes a "hogyerzimagat bakura es mitcsinalt a multheten" -be:)

Gabe 2007.06.16. 13:59:09

Ez itt az utolsó figyelmeztetés: menj orvoshoz!

mentalraptor (törölt) 2007.06.16. 14:34:19

Sri! Tótavé nem úgy lett menő, hogy itt kiválót alkotott. Bértollnok, semmi több. Kétségtelen, azt jól csinálja. Hogy önerőből sokra vitte volna itt a virtuálisban, afelől komoly kétségeim vannak. Szóval, nem több, mint fizetett firkász. Miután ismertté vált szennylapokban, azt követően tévedt ide, és semmi mást nem csinál, mint moralizálgat a saját világnézete szerint. Hogy ez a világnézet a forintok okán alakult ki, vagy azért annyira volt tökös, hogy saját véleménye legyen az őt körülvevő világról, azt nem tudom. Csupán megérzés, hogy a megélhetés fillérjei alakították. Mert mondd egyetlen területet, ahol ő szaktekintélynek számít! Egyértelmű, nincs ilyen. Mindenhez értő bulvár rikkancs, még, ha jó is ebben.

Srí 2007.06.16. 15:58:23

Nem tudom pontosan Mental, hogy hol kezdte a pályáfutását Wé, újságokban vagy a neten. Hallgasd a Pilóta Rádiót, sokat megtudhatsz róla, ott mondja el magáról, hogy bulvárújságíró, nem több és csak szórakoztatni akar. Mert a Wéstílusban történő megmondás valóban szórakoztatás, ha belegondolsz. Már az is eszembe jutott, hogy kinevet bennünket rendszeresen, mert minden szavát szentírásnak vesszük, legalábbis ez jön le abból, hogy a blogjában kismilliók vitatják meg a postját tök komolyan.

Itt lehet elérni a rádiót, nagyon jó szórakozás lesz annak, aki még nem hallott egyet sem:

worluk.hu/pilota/pilota_index.html

És jön a folytatás, ha jól tudom.

Bakura az okostojás · http://bakura.buzz.hu 2007.06.16. 16:49:50

Én csak nem szeretem ha igazságtalanul nekem esnek. talán érthető...

Az orvos no comment...

bugris 2007.06.16. 17:10:33

"csak szórakoztatni akar"

Nekem nem egészen ez jön le, például abból, ahogy a kritikát kezeli. Amúgy időnként tényleg szórakoztatónak tarom. Azonban van egy kör, amelyik szinte bálványozza, és őt tartja az igazság őrének. És azért ez is aggasztó, nem csak a Mónika-show rajongói klub.

Srí 2007.06.16. 17:30:49

Bugris, ő mondja magáról, nem én róla. De lehet-e komolyan venni az olyan postjait, mint ami a neutronbombáról, Afrikáról szól? Épelméjű ember ilyesmit nem gondolhat komolyan. Más épelméjű emberek viszont viccesnek sem tartják ( én sem tudok a témán mosolyogni), csak az a baj, hogy mónikasó népe komolyan veszi. Pontosan úgy, ahogy mondod.

bugris 2007.06.16. 17:42:20

A neutronbombás cseppet sem volt szórakoztató, ellenben én ezt tartom Tóta utolsó jó írásának. Legalábbis én éreztem benne a Fekete-Afrika sorsa miatt érzett elkeseredést.
Amúgy Tóta táborának egy része, ellentétben a mónikasóéval, idővel az elit része lesz. Remélem, addigra benő a fejük lágya.

miert 2007.06.16. 17:49:58

Kedves Turul!
Köszönöm a válaszokat.

mentalraptor (törölt) 2007.06.16. 18:01:55

Sri, ebben akár egyet is érthetünk. Nekem egyetlen piciny gondom van a bulváros odamondogatósdival, mégpedig az, ha pénzért csinálják. A kutya sem harap bele a kenyeret adó kézbe. Tóta sem írhat szabad szellemmel azt a gazdákról és holdudvarukról, amit szeretne.
Én 7 éve fárasztom az internetes fórumozókat saját szórakozásomra. Bevallom, imádom, amikor felbosszantok néhány életképtelen egyedet. Számomra ez csak szórakozás, feszültség levezetés. Éppen ezért nagyokat röhögök, sohasem bosszankodom. És még valamit nem teszek soha: nem törlök senkit, írjon bármit is. Az internet nem juthat el a moderált médiumok sorsára. Ami szíven, legyen az a szájon, pontosabban a klavin. Ez csak virtuális tér, nem a valóság. Tóta W. ezt keveri össze gyakran. Azt hiszi, ez a tér pont olyan, mint a népszabiban egy negyed hasáb. Pedig nem. És addig jó, amíg nem.

Srí 2007.06.16. 18:15:57

Bugris, te érezted és ez jó. Kellő érzékenységgel talán érezni is lehet. De tudok olyan elit kommentelőkről, akik teljesen kiakadtak Tótára miatta.

Mental, ez a munkája, az Index újságírója. Megmondóemberként híresült el, ezt várják el tőle. Egyébként szerencsés természeted van, ha a sértegetések leperegnek rólad:) Rólam nem annyira. Itt kérek elnézést a múltkoriért, igazad volt, hogy kioktattál ( ha nem is olyan durván kellett volna) semmi jogom nem volt beleszólni abba, hogy használsz-e trágár szavakat, vagy nem. Ez a blogtulajdonos dolga és nem az enyém, csak sajnos általában előbb írok és azután gondolkodom:) Igyekszem majd megfordítani a sorrendet, dolgozom rajta.

Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy Wé egyszerűen likvidálja a neki nem tetszőket. Jó pár név van, akik nem érdemelték meg.

miert 2007.06.16. 18:16:09

„Én 7 éve fárasztom az internetes fórumozókat saját szórakozásomra. Bevallom, imádom, amikor felbosszantok néhány életképtelen egyedet. Számomra ez csak szórakozás, feszültség levezetés. Éppen ezért nagyokat röhögök, sohasem bosszankodom.”
Erre őszintén büszke lehetsz!

Bakura egy korábbi mondata jutott erről eszembe, előkerestem: „Sőt egy kis kulisszatitkot is elárulok. Gumicsont mondat, hogy arra menjen a reakció, az érdemibb gondolatok meg ott legyenek válasz nélkül, (győztesen). Aztán egy elnézés kérés, amire mivel más ritkán hajlandó, nyert ügyem van. El se tudod képzelni, hogy milyen sokszor bejön! :))”

mentalraptor (törölt) 2007.06.16. 21:44:19

Sri, én nem haragszom. Jól tetted, mert ez vagy te, és nem biztos, hogy nekem van igazam. Senkinek nincs a zsebében a bölcsek köve. Soha ne fogd vissza magad, mert ez a közeg arról szól, hogy ereszd ki a gőzt. Kell, hogy legyen egy ilyen hely. Ma nem úgy van, hogy kimegyünk focizni a rétre, hanem leülünk a gép elé. Más ez a világ. Én átéltem mindkettőt. Gyerekként vidéken a réten fociztunk, jól elfáradtunk, de levezettük a feszültséget. Most a net a legjobb erre.

mentalraptor (törölt) 2007.06.16. 21:46:35

Miért, mondd miért vagy íly' balfasz?!

Srí 2007.06.17. 08:51:12

Mental, én inkább futok egyet, vagy elmegyek bringázni:) Örülök, hogy meg tudtuk beszélni.
süti beállítások módosítása