Che is dead II.
2007. május 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Che is dead II.

"Szerethettek volna a nők, szerethetett volna a tenger, te mindenütt otthonos és otthontalan, lehettél volna Brazília selyemfiúja, lokálok helytartója, éjszakákkal karambolozó költő – mert a vakság hamujában gyönyörű lábak járnak mindig, mert a tenger lányai igazi férfiakra várnak.

S boldog, ki el tudtad árulni az édent, lettél a század partizánja, emberi lábnyom a járhatatlan őserdőben, szakállas forradalmár, géppisztolyos szépfiú, Santa Clara városát mosolyoddal is meghódító.

Én láttalak és irigyeltelek: vonult előtted a nyár, mint a tankhadosztály. Vászon katonazubbonyodban a szabadság verítékezett s a jövő izzadság-szaga csapott orromba akkor, erősebb volt, mint a narancskerteké.

Havanna boldog volt, mert ismert téged, Havanna boldog volt, mert el tudtad hagyni őt is. Bolívia erdeiben nem a fejszék beszéltek legszebb nyelven, nem a fűrész, nem is madarak. A fák leadóállomásai lélegzetvételed sugározták.

A hang, ha elhallgat, hiánya megmarad. A test, ha megölik, hiánya testté válik: adni kell neki kenyeret, adni kell neki szabadságot.

Szerethettek volna a nők, szerethetett volna a tenger, te mindenütt otthonos és otthontalan, véres partizánsapkádat mosatlan elviselem s most már mindig tudom, merre bujkálsz."

Csoóri Sándor: Che Guevara búcsúztatója

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5679923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crayfish 2007.05.18. 18:35:17

Ha a derék Che úgy nézett volna ki, mint Horn Gyula, akkor már régen elfelejtette volna mindenki.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.05.19. 11:06:54

Pedig csoóri Alberto Korda, aki azt a legendás fotót készítette, soha egy fillért nem látott viszont abból a sikerből, amit a fotó befutott.

drc · http://donricardo.freeblog.hu 2007.05.19. 15:19:14

van, akinek nem jött be a kapitalista értelemben vett siker. Alberto Kordának se és Che-nek is csak halálában -- bár ő ezt nem is akarta...
süti beállítások módosítása