Közérdekű információ
2007. május 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Közérdekű információ

A rigófiókák védelmében: Kedves Barátaink! A költési időszak előrehaladtával egyre többen érdeklődnek a Magyar Madártani Egyesületnél, hogy mit kell tenni a parkokban-kertekben talált "árva" rigófiókákkal. Sok helyen elmondtuk már, de itt is megismételjük, hogy a rigófélék évmilliók óta úgy élik életüket, hogy a fészket a fiókák még röpképességük előtt elhagyják, és a bokrok alatt meghúzódva várják szüleiket a táplálékkal.

Az emberek ezeket a madarakat gyakran árvának hiszik, pedig valójában önmaguk ugrálnak ki a fészekből (sokkal veszélyesebb lenne számukra, ha egy kis helyen összezsúfolva várnák szüleiket az eleséggel, mert így egy arra járó ragadozó az egész családot egyszerre elpusztíthatná). Ha tehát a parkokban rigófiókákat látunk a bokrok között, ne vigyük haza őket, mert szüleik a földön továbbra is szorgalmasan etetik a fiókáikat, amelyek 1-2 hét múlva már röpképesen önmaguk is kiválóan képesek ellátni magukat. A tapasztalatok szerint a jószándékú emberek a rigófiókák hazavitelével több kárt okoznak a rigóknak, mint hasznot, hiszen senki sem képes úgy ellátni a fiókákat, mint a madárszülők...)

Összegezve: a rigófiókákat hagyjuk eredeti élőhelyükön, mégha aggódunk is a sorsukért, hiszen a számunkra szokatlan fiókanevelési szokásuk évmilliók óta eredményesnek bizonyult! (Forrás: iwiw üzenőfal).

El a kezekkel a rigófiókáktól, hej!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6574279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomo 2007.05.11. 17:41:32

És ezt hogy értessem meg a kutyámmal???

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.05.11. 17:46:25

A rigó MÁS. tanítsd meg neki a toleranciát :-)

bögre 2007.05.11. 20:35:44

és a rigótojást ne dobáld a vörösrókákra...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.05.11. 21:57:36

"El a kezekkel a rigófiókáktól, hej!"
Meg Tomcattől is! Ő egy olyan kandúr, aki nem fog rigót.

lacalaca 2007.05.12. 00:33:33

>(Forrás: iwiw üzenőfal)

Apám, ezt kellett!... LOL!

-Claude- 2007.05.12. 15:11:45

akkor már egy hirdetést is az iwiw-ről:
"Mellszépítő műtétek- most ajándék melltartóval!"
süti beállítások módosítása