Lendületben az összeesküvés
2007. január 16. írta: sHelf

Lendületben az összeesküvés

Kicsit késve, de akkor nézzük. Feltételezzük, hogy az olvasó olvasta a nemzetes cikket Schmidt Mária ante portas? címmel. (Amennyiben mégsem, úgy itt egy összefoglaló róla az Indexen.) Előre jelezzük: főleg kérdéseket fogalmazunk meg, bizonyítás (és egyebek) az olvasóra bízva.

  • Első kérdés: kinek és miért állhat érdekében egy ilyen cikk leközlése? Figyelembe kell venni, hogy a cikket nem a Népszabadság, vagy más kormányoldali médium publikálta, hanem az egyértelműen fideszes Magyar Nemzet. Ez csak azért furcsa, mert azt is jelentheti, hogy a Nemzetnek - a publikáció valószínűsített hatásainak tudatában - érdekében állt egy ilyet leközölni. Vagy nem.
  • Második kérdés: Mennyi valóságalapja van? Ha van, honnan vannak az információk, közvetlen forrásból? Tulajdonképpen egyébként az alapötlet egyáltalán nem rossz, régóta érezhetjük már, hogy nem működik, ha csak egy párt van a jobboldalon (az MDF-et ugye nem tekintjük pártnak). Sokkal kényelmesebb lenne, ha - ahogy az Index is feszegeti - két ténylegesen eltérő profilú jobboldali pártra lehetne szavazni, egy liberáljobbos régi-Fideszre, és egy konzervatív keresztényszocialista vagy kereszténydemokrata néppártra. Az utóbbiban lenne Orbán Viktor, úgyhogy az előbbi jelentős mennyiségű szavazatot hódíthatna el akár az SZDSZ-től, akár a passzívok tömegéből, emellett örökölné a mostani fiatal Fidesz szavazók nagyrészét, és talán az MDF pár százalékát is felfalhatná. Az Orbános rész meg a jelenlegi Fidesz törzsszavazóit örökölné, tehát többnyire a középkorú középosztályt, de a tüntetős radikálnyuggereket és a szelídebb miépeseket úgyszintén. Persze Schmidt Máriáék (ha a cikk igaz, blabla) nem feltétlenül így képzelték el a dolgot, bár kétségtelenül nagyjából így lenne a legracionálisabb.
  • Harmadik kérdés: miért nem tudtunk mi eddig erről? Nyilván lehetett sejteni, hogy vannak a Fideszben is belső ellentétek, csak kifelé egységességet kommunikálnak, satöbbisatöbbi, de azért ezt így konkrétan nem gondoltuk. Persze hogyan is gondolhattuk volna.

Elsőre a sztori jellege kicsit hasonlít a matula-féle gáztárolós teóriára. Csak ugye itt van a tény, hogy a Magyar Nemzetben jelent meg, ami azért sokat dob rajta, úgyhogy kíváncsian várjuk a fejleményeket. Mert ez nem fog ennyiben maradni. Vagy igen?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1828863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2007.01.16. 22:07:09

Úgy látszik, Simicska Lajos félti a kiemelt támogatói pozícióját. Ez az ő stílusa :-)))

Dr. Minorka 2007.01.16. 23:03:02

Nyomorult egy ország. Van egy kormánya, amelyik képtelen kormányként tisztességgel működni. Az ellenzéke meg nem képes ellenzékként működni.

GergiX 2007.01.16. 23:10:43

"Egy párt van a jobboldalon" Na, persze, a nemfelejtünknembocsátunk-jobbosok MDF-fóbiája. Tom, tom, Leisztinger, etc. Nem hinném, hogy más pártoknál kevesebb - és szagtalanabb - tisztázatlan eredetű pénz lenne. POLITIKAILAG a madöfösök némi joggal mondják, hogy ŐK az egyetlen jobboldali párt, nem a szűrösmatyiék meg csintalansanyiék.


:-S 2007.01.16. 23:18:25

Leisztingerrel nem az a legnagyobb baj, hogy piszok nagytőkés - ilyenek vannak minden párt mögött, a Fidesz ráadásul az egyiküknek úgy tűnik, túlzottan is kiszolgáltatott :-( -, hanem hogy ő köztudottan a másik csapatban játszik. Ld. még: a barátnője MSZP-pozíciói.

Vagyis az MDF-et is csak azért pénzeli, hogy ezzel a jobboldalt hátrányba hozza...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.01.17. 00:27:26

Tényleg matulás-gáztárolós jellegű, csak kevésbé vidám.
Az Orbán Viktor a KDNP-be tart felvetés szerintem ködösítés. A Fidesz és Orbán Viktor két, egymástól gyakorlatilag elválaszthatatlan márka. Szerintem Orbán vagy továbbra is a Fideszben politizál, vagy sehol - az utóbbi elég valószínűtlen.
Amik szerintem egy új erő létrehozása mellett szólnak a Fidesz irányváltásával szemben:
- a Fidesznek komoly hitelességi nehézségei lennének, ha váltana (pl. 14. havi nyugdíj, nelegyengázáremelés),
- meglovagolhatná a jelenlegi politikai elittel szembeni, kétségkívül létező protest-hangulatot,
- van egy jelentős jobboldali választói réteg, akik számára csak az Orbán-féle Fidesz elfogadható, ami biztos hátteret jelent.
Amik ez ellen szólhatnak:
- kik lennének az új párt arcai, frontemberei? Elhasznált/el nem használt, de mégis fideszes múltú politikusok? Lelkes, ám a politika világában tapasztalatlan versenyzők az üzleti életből? A MegaPolitikus televíziós tehetségkutató döntősei?
- hogyan lesz országos a szervezettsége (ez még a két, bőven tizenéves kispártnak is komoly nehézségeket okoz)?
- kik szavaznak a két pártra? leendő Fidesz + NagyonÚjMosópor >= jelenlegi Fidesz?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.01.17. 00:34:03

Na és a fixa ideám: ha új párt jönne létre, akkor legyen nemzedéki jellegű liberálkonzerv. Ami az időseknek csak annyit ígér, hogy az unokáiknak jobb lesz (de semmi brutális támadás a nyugdíjasok ellen), alacsony adókat és visszafogott szociális kiadásokat hirdet (azokat is lehetőség szerint úgy osztja, hogy ne henyélésre, hanem munkára és gyermeknevelésre ösztönözzenek), érzékeny az emberi jogokra (legyen szó barátról vagy ellenfélről), stb.

sHelf 2007.01.17. 08:18:54

tulajdonképpen én is egy liberálkonz új párt mellett vagyok, amire mi, fiatalok tiszta szívvel szavazhatnánk. a lényeg, hogy tényleg külön legyen, tehát ne csak valami kamupártként működjön, alapokmányba foglalt koalíciókényszerrel meg ilyenek. rendes meghatározó erő legyen.
szerintem egyébként az országos kiépítettség nem lenne akkora probléma. pénz kell hozzá, sok. meg éppen 2010-re elég lenne csak a nagyvárosokban jelen lenni, ott meg csak találnak egy-két egyetemistát (jelentkezem! :D), akik vállalják, hogy jelentős tőketámogatással végigvisznek egy fiatalos kampányt mondjuk 2009 nyarától. bárkit el lehet adni, csak kell a mídiafelület.
kár, hogy ha jól értem nem erről lenne szó az új párt elindítása címszó alatt..

Ombudsmanyus 2007.01.17. 08:25:53

Megint bedobtak egy gumicsontot, amin el lehet rágódni. Mostantól kezdve ez fog folyni a csapból is, "független" szakértők bevonásával elemzi majd a helyzetet a teljes, de főleg a baloldali média, a megszorítások társadalmi következményeinek kitárgyalására meg egyszerűen nem marad műsoridő.
Persze, fentieknek némileg ellentmond, hogy éppen a Magyar Nemzetben jelent meg a cikk, de Tóta W. például egyből felpattanhatott kedvenc vesszőparipájára.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.01.17. 08:29:47

szigorúan magánvélemény, de elitpártot gründolni (ezen a piaci mezőn ti fociztok, emez diagrammon meg mi - suhint a mutatópálcával a vetítővászon felé a pol.market. osztály divízióhelyettese) veszett fejsze nyele, mert az elég szembetűnő, hogy ami felülről jön, az egy darabig sokakat megfog és összetart, de ha a klíma változik, akkor az irányváltás döcögős és egyre nagyobb és kiterjedtebb hitelességi problémákat okoz

vagy alulról szerveződik egy új pártközösség, vagy kirakatpárt alakul és az is marad valós társ-i hátszél nélkül, akár a jobb-, akár a baloldal is teszi meg ezt az első lépést - és akkor máris ott a lónak a lába, aminek a szagán finom utalásféleképpen el lehet élcelődni már a kezdet hanalán

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2007.01.17. 08:47:15

Szép elgondolás, hogy a jobboldalon két párt legyen, én is már mióta erről visítozom, de két komoly akadálya van.

1. Orbán. Az életben nem fog átmenni a KDNP-be, ez olyan lenne, mintha egy kétszintes pasaréti villát lecserélne egy angyalföldi garzonra. Lehet, hogy szüksége van rájuk, de csak a szomszédban, az ember - legyen bármennyire rutinos hatalomtechnikus - nem akarhat még évekig Semjén Zsolt mellett ülni, azért az mégis fárasztó lehet. Továbbá soha az életben nem fog maga mellett bármi számottevő erőt megtűrni a jobboldalon. Legalábbis jószántából soha.

2. Az ellenzéke. Létezik egyáltalán? Látszik, hogy sokaknak leesett, hogy Orbánnal már nem megy, de van mögöttük tényleges erő? Pl. gondjaikba veszik a vidéki, önkormányzatokban droidoló talpasokat? Egyáltalán, beszélnek ezek egymással: Kósa, Áder, Schmidt? És tényleg, ők az ellenzék? Vagy ez csak valami magyarnemzetes porhintés?

Sürgősen meg kéne magukat szervezni, különben Orbán nagyon rövid úton lecsap rájuk, már ha épp most nem ez történik. Őszintén szólva, nekem komoly gondjaim vannak az események értelmezésével, magyarul: miafasz történik itt?

sHelf 2007.01.17. 08:53:49

abból a célból írodott a bejegyzés, hogy hátha ti megmondjátok.. :D

nénike · http://mandiner.hu 2007.01.17. 09:29:44

"Ez egy üzenet a liftből"

... ami éppen lefelé tart.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.01.17. 09:50:33

"Továbbá soha az életben nem fog maga mellett bármi számottevő erőt megtűrni a jobboldalon. Legalábbis jószántából soha."

Bocs, de szezont a tavasszal. Egy politikus jószántából sosem enged maga mellé rivális pártokat, formációkat, tevékenységével fogyasztókúrára igyekszik fogni a konkurenseit, pláne azesetben, ha a választási rendszer sajátosságait fiyelembe véve A-tól Z-ig terjedő választói tömböt akar lefedni. Ez így természetes, amíg bírja innovációval és politikai leleménnyel: ez következik a hatalom akarásának természetéből, na meg az exchibicionizmussal fűszerezett tenniakarásból (hogy a politikai racionalitás mit kíván, azt meg a másképpen már bizonyító innovatív elme, akinek fontos a saját személyes jövője és ezen keresztül a képviselni kívánt választók és ideák jövője, legyen ő akárki, eldönti).

Aki nem ilyen alkat, nincs meg ez a politikai karaktere, az ne is jelenkezzen hadonászva, a padsorból kiesve vezető politikusnak egyetlen pártban sem, mert akkora díszostoba lesz belőle, mint mondjuk a példa kedvéért a személyes karrierjének zenitjén sütkérező Hiller et., akiről elég nyilvánvalóan süt, hogy szociáldemokrata reform ide, Kéthly Anna meg Bibó István oda, sokegyéb nem jutott eszébe azon kívül, hogy oktatási miniszter akarok lenni feltétlenül, mert azt mondják, nekem az jól áll, és a kutúrafinanszírozás&közművelődés&kiadványok ügyes-bajos csatornáin keresztül még pénz is áll a házhoz.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.01.17. 10:28:53

Osztom Turul és Shelf álmodozásait egy új fiatalos szabadelvű konzervatív pártról. Csak az a baj, hogy mostantól (UFistul) kis halak vagyunk egy b*szott nagy cunamiban :-I

amok 2007.01.17. 11:45:20

A halak túlélik a cunamit, a kicsik méginkább, csak partra ne vetődjenek.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.01.17. 11:59:03

Szerintem a Zorbán átmenetele a KDNP-be, akár kényszer, akár nem, csak úgy működne, hogy ő éreztetné, hogy ezzel a magyar jobboldal további erősödéséért tett egy újabb lépést. Ergo hiába lesz egy kicsi (mondjuk, ha átmegy, biztos felmennek legalább 5%-fölé) párt vezetője, ő még mindig a jobboldal olaszbástyája marad, ezért a következő adandó alkalommal (választás, esván király, miazmás) az ennek megfelelő magas posztot igényelni fogja.

Az pedig, ez Ombudsmanyus kommentjéről is eszembe jutott, hogy minden ilyen a jobboldalon azért van, mert a háttérben a Gyurcsány, meg a gaz balliberális média fondorkodik, nos szerintem az egyike azoknak a rossz jobboldali sztereotípiáknak, amiket kurva gyorsan el kellene felejteni.

ergé 2007.01.17. 12:07:33

Amok, ez egy taoista bölcsesség is lehetne.

Vagy dakota közmondás? :-)

Dr. Minorka 2007.01.17. 12:15:47

Megvannak a jobboldalnak a maga problémái (bár nekem a baloldal problémái sokkal súlyosabbnak, végzetesnek tűnnek), de GYF és üzlettársai aktívan dolgoznak azért a setétben. Ami hírt olvastunk, az vagy egy megelőző csapás (egy ismert forgatókönyvre utalva, kitalált történet), vagy valóban valami hasonló történik. Mintha Kósa Lajos is mesélt volna egyszer bizonyos pénzemberekről, akik megjelentek nála.
Nem kizárt egy cikkel több legyet is agyon akartak csapni - Áder esetleg így került bele.

Guild 2007.01.17. 13:02:22

Szerintem: egy Fidesz közeli tőkés csoport ment neki egy másiknak, amelyik egyre nagyobb befolyást kezdett szerezni az utóbbi időben.
Kósa kijelentése, hogy leginkább Gyurcsány Ferenc érdekében állt a cikk megjelentetése, úgy értendő, hogy ne egymást gyepáljátok, mert ezzel az ellenfél nyer.

Ez az egész ügy árt Orbánnak és a Fidesznek, ha jelezni akart volna valamit, azt diszkrétebben is megtehette volna.
Annak, hogy Orbán átmegy a kereszténydemokratákhoz nincs reális esélye.
Annak, hogy Áder vagy más régi politikus egy sikeres új pártot tudjon alapítani Schmidt Mária támogatásával, szintén nem túl esélyes.
Én is támogatnék egy új fiatalos szabadelvű konzervatív pártot. Szóljatok ha indul.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.01.17. 13:13:39

Néhány észrevétel:

1. Azt hónapok óta lehetett hallani a városban, hogy Schmidt Mária a 2006-os bukta óta tart összejöveteleket, beszélgetéseket jobbos politikusokkal és értelmiségiekkel arról, hogyan lehetne életet vinni a jobboldalba.
2. A Fityusz jelentős ideológiai válságban van(lásd. 14 havi nyugdíj, 23 millió román, Szijjártó, Cser-Palkovics, Deutsch-Für stb.)
3. Szerintem életkori párt létrehozása nem reális. A meglévő pártot (Fityusz) kellene felébreszteni, a nyuggerimádó mélydepresszióból.
4. Én vidéki Fityuszos ismerőseimtől azt hallom, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség a pártvezetéssel szemben.

:-S 2007.01.17. 13:52:35

Mindenesetre ez a tőkéscsoport-harc elég valószínű, sztem is.

A Magyar Nemzetes csoportnak csökken a befolyása, felnő és mindinkább öntudatra ébred a Heti Válasz, Szélesnek is van már TV-je és napilapja, na meg ott a Helyi Théma, ott az Info, most meg az UFI-t sem adják nekik - lehet, nem érzik jól tőle magukat :-)

Schmidt pedig azért lett "vezető", mert aránylag jól démonizálható, legalábbis sztem. Amúgy lehet, sokaknak meglepő, de a hölgy elég távol áll a klasszikus magyar szélsőjobbtól. Inkább amolyan neokon típus...

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.01.17. 14:08:07

kirándulást tettem kuruclanden, és megdöbbentő, mennyire primitíven alpári, aljasul inszinuáló az MN-cikkről szóló beszámoló a kurucdothu-n

korlátlanul magyar, ja,
korlátlanul tahó - tahón korlátolt

(valóban a szivárvány összes színe pompázik a jobboldal egén - csak a színharmónia fals)

ergé 2007.01.17. 14:09:07

Gorgiasz: szólunk :-) Bár az MN előbb fog hírt adni róla :-)

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.01.17. 14:21:21

Furcsa, hogy egyikőtök sem említett kapásból a Pokorni-ellenes cikket, ami szintén az MN-ben jelent meg. Hasonló dologról lehet szó, de háttérinfók híján csak annyit tudok mondani:

Mi a fasz történik itt?!

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.01.17. 14:34:19

Egyébként szükség lenne egy fiatalok által szerethető nemzeti pártra, de nem biztos, hogy a "liberális" jó hívószó. Vagy attól függ, mit értünk liberális alatt.

Én kb csak azt, hogy se nem nyuggerkompatibilis begyöpösödött keresztény, se nem injekciós "bazi nagy gáztárolós" túlvezérelt jobbos.

Azt nem hinném, hogy bármelyikünk is rajongana pl. a kóka-veres féle neoliberális gazdpolért vagy balról szeretné előzni a fideszt.

nénike · http://mandiner.hu 2007.01.17. 15:43:04

XVII. Benedek!

Nem pontosan értem, hogy hová pozicionáltad a Helyi Théma c. lapot. A tulajdonos családtagja ott van a MaNem szerkesztőségében.

:-S 2007.01.17. 16:06:42

nénike

Azt hittem, az is külön banda - a nyilvános arcaik mindenesetre teljesen elkülönülnek... Akkor ez nem jött be :-)
(Bár nem tudom, mi van velük - a honlapjuk tavaly óta nem frissült, de nem hiszem, hogy bedobták volnba a törülközőt...)

sHelf 2007.01.17. 16:39:28

mborsik: a liberalizmus összeegyeztethető a jobboldali elvekkel, nemzeti liberalista, polgári libelarista, jobboldali liberalista, stb, ezek létező fogalmak. a liberalista nem defaultból antiklerikalista és nemzetiellenes, és a neolib gazdaságpolitika sem feltétlenül kötelező.

amit ma a lassan profiltalan szdsz művel, attól én hányni tudnék, és sokszor rendkívül károsnak tartom, de ez nem jelenti azt, hogy egy igazi liberális (mondjuk inkább hogy nemzeti liberális) párttal ne tudnék egyetérteni, sőt. és ha jól csinálnák, simán ki lehetne nyírni az szdsz-t, de ha csak megújulásra kényszerítené, már az is jó. és ha már itt tartunk, a fent említett "nemzeti liberális" például egy nagyonis jó hívószó.

plusz szerintem a konvencionális politikai eszköztárat ki kéne dobni, új módon kommunikálni, rámenni a szimpátiára, ahogy 89-ben fideszék. tessen az embereknek, ahogy a lendületes, intelligens és ártatlan fiatalok komolyan veszik a dolgokat, ez a lényeg.

túlszaladtam, bocs, csak imádok vizionálni.. :]

ergé 2007.01.17. 16:59:30

Adalék: az elképzelt pártban ne legyenek antiszemiták és antiszemitázók sem.

Nincs annál ótvarabb, mint amikor a napkeltés vén médiagenyók a 15 évvel ezelôtti vitákat akarják újragenerálni a Morvai-ügyben...

sHelf 2007.01.17. 17:57:16

nem lesznek. apropó viszont korhatár lehet, hogy lesz. ;]

Dr. Minorka 2007.01.17. 18:29:01

Milyen lenne a nemzeti liberális, és a konzervatív liberális (a kettő nem ugyanaz, szerintem)? Azt tudjuk, hogy, milyen volt, anno a magyar régiségben. Nyilván nem lehet amerikai értelemben liberális, mert az ott nagyjából a szociáldemokratát jelenti. Európában a liberális nagyon határozottan a neoliberális gazdaságpolitikát jelenti. Emberjogi (azonos neműek házassága, szekularizmus, stb.) tekintetben a kép vegyes, országonként más. Mitől lenne ez a magyar nemzeti liberális párt nemzeti?

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2007.01.17. 19:02:50

k|M,

teljesen egyetértünk. Én pontosan ezt a nagyívű gondolatmenetet sürítettem bele abba, hogy "jószántából soha". Orbán átvonulása a KDNP-be gyakorlatilag térfélátengedést jelentene, a kétosztatú jobboldal megteremtését, legalábbis a témával kapcsolatos spekulációk szerint. És ilyet valóban nem tesz, hülye lenne.

Tehát ha egy ilyen politikus, aki a hivatását szenvedéllyel űzi, olyan politikát folytat, amely ellentétes a politikai racionalitással (jelen esetben: árt a jobboldalnak), akkor korrekcióra gyakorlatilag egyetlen lehetőség van: egy másik, legalább olyan erős politikai akarat az ő ellenében véghezviszi. Ha nem megy át magától, nem engedi át szépszerével a terepet, átnyomja. Na ez az az ellenpólus, aminek én momentán nem sok jelét látom. Bár ki tudja.

:-S 2007.01.17. 23:29:20

Amúgy ez a generációs párt nem tudom, mennyire lehetne jó ötlet; ez csak akkor ment.

SZVSZ önálló párttal és elgondolásokkal ma csak olyanok tudnak belépni a politikába, akik már más téren is letettek valamit az asztalra, így van már némi személyes súlyuk...

Szóval dolgozni még legalább 10-15 évet, kiemelkedőt alkotni kinek-kinek a maga szakterületén, aztán 35-40 évesen jöhet a párt.

:-S 2007.01.18. 00:20:10

Schmidt Mária nyilvános vitára hívja Horváth Zsoltot.

index.hu/politika/belfold/schmi070117/

:-)


OK-OK, gyerekek, csak gyorsan játsszátok le, mert ez azért ha nagyon elfajul, tényleg sokat árthat...

malicio · http://www.malicio.vipmail.hu 2007.01.18. 00:59:37

egy pártban kell az állandó belső kontroll,és nem válhat senki nélkülözhetetlen fővezérré,mert ez gátja a nyitottságnak.márpedig ez a legföbb erőforrás:a nyitottság..a fejlődni akarás így vagy ugy ,előbb vagy utobb ki is kényszeriti.

Dr. Minorka 2007.01.18. 10:24:51

Már most is sokat árt. Miközben a közvéleménykutatások adatai az MSZP mély válságát mutatják, amiről beszélnek az a Fidesz válsága. Nem várt segítség ez Gyurcsánynak a kongresszusa előtt.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.01.18. 10:45:33

sHelf:

Én arra gondolok, hogy a fiatalok többségében a liberális szóról ma egyértelműen a szadeszre asszociálnak, és a hányinger kerülgeti őket. Ezért gondolom hogy nem jó hívószó. Vagy legalábbis komoly munkát jelentene a liberális fogalom rehabilitálása.

Azt már elmondtam, hogy szerintem mi nem jellemző a liberalizmusra, most akkor azt, hogy mi igen: számomra a liberalizmus egyfajta pragmatizmust jelent, azaz hogy önmagunk cselekvési körét nem korlátozzuk kőbe vésett ideológiai megfontolások vagy érzelmi tényezők miatt, hanem elsősorban a "mi a jó nekünk?" elv alapján politizálunk. Pl. nem szégyen a Gazprom legvidámabb barakkjának lenni, ha rövid távon az összes lehetséges alternatíva közül még mindig ez a legjobb. (ld. Lovas I. múlt heti cikke a Demokratában)Az pedig már pártoktól független nemzeti minimum kéne legyen, hogy elsősorban az a jó nekünk, ami a magyar érdeketet védi.

Ombudsmanyus 2007.01.18. 12:15:28

Az, hogy valaki a nemzeti, vagy konzervatív liberális értékekkel szimpatizál, még kevés egy párthoz. Ahhoz tagság, vezetőség, és olyan ismert arcok kellenek, akik a párt programját a választók, vagy a választók egy kiemelt rétege felé is hitelesen képviselik. Tudtok mondani öt ilyen embert, aki a fenti eszményeket megtestesíti? Olyat, aki ismert, de még nem járatódott le, és hajlandó is beszállni a küzdőtérre?

Guild 2007.01.18. 12:47:22

Ugyan nem értek hozzá, de érzésem szerint nem az 5 híres ember a fontos, sokkal inkább a tagság és a vezetőség.

Egyrészt valahogy meg kell teremteni egy országos
szervezetet. Ha nem pártszakadással vagy egy civil szervezet átalakításával történik, akkor ez egy elég komoly munka.

Másrészt kellenek olyan vezetők, akik
1. jó megjelenésűek (sajnos ez manapság sokat számít)
2. képesek értelmesen beszélni és jól válaszolni
3. képesek hozzáértő embereket maguk mellé venni, akik profi módon elvégzik helyettük a háttérmunkát
4. hajlandók politikusnak menni
Én úgy látom, hogy ilyen vezetők a már létező pártoknál sincsenek igazán.

:-S 2007.01.18. 13:33:22

Gorgiasz

Nem hiszem, hogy ez járható út. Egyrészt az, hogy egy ilyen színvonalas legyen, iszonyú drága; másrészt el kell hitetni magadról, hogy nem valamelyik oldalnak dolgozol, és hogy az 5%-ot nagy valószínűséggel képes vagy elérni.

Ismeretlen karrieristaként rácsatlakozni a közhangulatra, az még nagyon kevés ahhoz, hogy működjön... Nagyon hamar rákérdeznek, kinek képzeled Magad, honnan jöttél, és különben is, ki pénzel.

Ha pedig a megjelenés kényszerétől vezetve olyan témákban is megszólalsz, amikkel a nagyok tematizálnak, előbb-utóbb besorolnak úgyis besorolnak valamelyik oldal csatlósának, belekevernek olyan vitákba, amihez semmi közöd, és amiben bülcsebb lenne hallgatni... Onnantól pedig esélytelen, hogy önállóan létezhess.

Ha azt akarod, hogy működjön a dolog, vszeg először szívós munkával el kell ismertetned magad, mint aki konkrét célokért dolgozik pártfüggetlenül - aztán ha van ilyenekből elég, azok már (akár civil szervezetként, akár pártot alapítva) előbb-utóbb képessé válhatnak rá, hogy keresztülvigyék az akaratukat a politikán.

Ha teszemazt Bojár Iván András nem adja el magát végül, ő lehetett volna egy ilyenben a várospolitikus. És vihette volna magával a VEKE csapatát. Környezetvédőket a Védegyletből, államreformot Sárközy Tamással; gazdasági programírónak pedig mondjuk Csaba Lászlót és a CEMI-t.

Ha az ilyeneket össze lehetne fogni, az elképzeléseiket összecsiszolni, mondjuk kezdetben egy klubbal (olyasmivel, mint a Szeretem Magyarországot, csak hülye képeslap-küldő akciók nélkül), azzal talán el lehetne érni valamit. Talán.

Guild 2007.01.18. 14:24:05

Nem állt szándékomban egy járható utat felvázolni, csak leírtam mit gondolok fontosabbnak az 5 híres embernél. De, hogy bővítsem a listát, kellenek még média kapcsolatok, és persze sok-sok pénz.

Szerintem az elkerülhetetlen, hogy egy új pártot besoroljanak valamelyik oldalra. Az utóbbi években az MDF próbálkozik a két nagy között felnőni, de én inkább szerencsétlennek érzem az igyekezetet, hogy nehogy valamelyik oldallal egyetértsenek. Én azt tartanám jónak (vagy inkább annak örülnék), ha meghirdetnének egy irányultságot, és ahhoz igazodnának. Az első időben bizonyára besorolnák a pártot valahova, de ha elég egyéni megnyilvánulás van (ellentétben pl. a KDNP-vel), akkor önállósodhat a választók szemében is. A rendszerváltás környékén sokan a Fideszt is az SZDSZ ifjúsági szervezetének tartották, azt hogy kinőtte magát.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.01.18. 14:43:39

Húúú, Bojár Iván Andrást én kihagynám. Nagyon nem ezek közé az emberek közé való figura. A várospolitikához annyira ért, mint Gy. Németh Zsóka a kvantumfizikához. Köztudott az is, hogy hogyan lehet bekerülni a lapjába (Octogon), meg az is, hogy a Szeretem Budapestet egy virtuális levelestészta volt, amíg Demszkáj meg nem vette.

Dr. Minorka 2007.01.18. 15:19:46

Sárközyt az államreform kapcsán??????? Szépséges Jézusom! De hiszen egy gazdasági jogász! Gőze nincs a modern közigazgatási elképzelésekről.

Dr. Minorka 2007.01.18. 15:22:12

Kedves Benedek!
Arra a mutatványra én befizetnék, amikor összecsiszolódnak a Védegylet meg a CEMI elképzelései.

:-S 2007.01.18. 16:21:12

Sárközy csinált egy kerettervet a bürokrácia-leépítésre, nem hiszem, hogy abban hiba lenne. Az ott a makro-szint, nyilván hogy honnan hány embert kell kirúgni, azt ne ő döntse el; az ő feladata egy olyan keretterv, ami az ésszerűsítésre motivál - ez pedig nagyon is egy gazdasági jogász feladata.

Bojárt lefokozhatjuk főépítésszé, OK. Mindenesetre elképzelései vannak, sok közülük jó, és az újságja sem rossz - nem tudom, bele kerülni hogy kell.

Összecsiszolást épp a Védegylet-CEMI miatt írtam, arra én is befizetnék. Bár annyira nem ütik egymást, az egyik inkább makróról szólt (hogy dolgozhatnának többen), a másik meg sokkal inkább amolyan mikro-szemlélet (merre menjen az az út).

:-S 2007.01.18. 16:24:25

Ja, a Szeretem Budapestet amúgy sztem is egy halom marhaságot csinált csak. De ez talán nem (csak) Bojár hibája.

:-S 2007.01.18. 16:30:05

Amúgy attól tartok, a Bojár kontra Védegylet jóval durvább ellentét, mint a Védegylet kontra CEMI...

Dr. Minorka 2007.01.18. 16:33:58

Benedek!
Ha egy nagy szervezet ésszerűbb, hatékonyabb tevékenységét akarod elérni, akkor jogászt hívsz, vagy olyan szakembert, aki szervezet-korszerűsítéssel foglalkozik? Ez egy jogi probléma, vagy egy hatékonysági probléma? Jogi vagy menedzsment/szervezéstudományi (közigazgatási menedzsment) probléma - alapvetően? Sorolj fel néhány olyan cikket, amelyet ebben a tárgyban nemzetközi, elismert, referált folyóiratban megjelentetett S. úr!

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.01.18. 16:35:13

homopoliticus,

írtam egy hosszú választ, ami elszált a netdzsungel szeméttelepére, ezért leírom röviden: nem feltétlenül értünk egyet. Az előbb ezt kifejtettem százezer karakterben, de most eltekintek ettől.

:-S 2007.01.18. 17:01:36

Minorka

Ha az a szervezet akkora és olyan felaprózott, mint a magyar állam, és ráadásul politikusok irányítják, akkor első körben jogászt. Ekkora méretekben az elsődleges szervezési tudomány a jog, szvsz.

Sárközyék munkája - amennyire én tudom - egyelőre arról szólt, hogy a jogrendszerben hogy lehet változtatni a túlburjánzásra ösztönző szabályozáson.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.01.19. 13:11:20

Miről marad le az ember, hogyha 5 napig nincs civilizáció közelben...:)

Ács Feri 2007.01.20. 17:29:11

Ez a cikk "Schmidt Mária ante portas" egy hányadék. Minősíti azt, aki írta, és azt, aki leközölte. A névtelen szerző (lásd még: "Egei Antal"...) pedig dadogva, gyáván megfutott Schmidt elől.
süti beállítások módosítása