Magyarország ismét mindenki ellen
2011. január 20. írta: AgentUngur

Magyarország ismét mindenki ellen

  Az alábbi dőlt betűs sorokat 2009 decemberében, több mint egy évvel ezelőtt írtam le. A bejegyzés címe Magyarország mindenki ellen! volt. Szimbolikusan azt mondhatnám, mára érett be a vetés. Ma már persze ez nem nóvum a jobboldali médiában, de azért azoknak, akik hónapokon át ignorálták mindezt, ezzel is üzenném: barátaim, nem értitek (eléggé) a dolgok valódi természetét. Csak néhány sornyi emlékeztető:

  „A helyzet az, hogy eleve nagymértékben függünk a világtól, de hála a 2002 óta uralkodó őrületnek, geopolitikai, gazdasági, katonai helyzetünk 1997 óta a legrosszabb. (…) Sokan érzik úgy ebben az országban, hogy eljött az idő a „vérszívó” befektetőkkel való leszámolásra, akik persze jórészt olyan jelentéktelen kis országok védelmét élvezik, mint az Egyesült Államok vagy Franciaország. A helyzet az, hogy sajnos  majdnem teljesen mindegy, mennyire volt igaza Pécsen Páva Zsoltnak, vagy mennyire van rendben a Sláger és a Danubius ügye. (azóta még ugyebár hozzátehetünk egy párat, Agent Ungur-2011) Le fogják verni rajtunk, mert ilyen a világ, mert megtehetik.

  (…)frontot nyitunk olyan körök ellen, akik a nyereségünknél sokkal nagyobb veszteséget tudnak nekünk okozni. A kilenc követség nyilatkozata és az Economist cikk csak a felszín, egy második figyelmeztetés. A harmadik intőnél Washingtonban listákat szoktak csinálni, mi fáj az adott országnak/politikai erőnek, hogy lehet büntetni, és végre is hajtják, ahogy azt 2001-ben már láttuk.

  Ismétlem, mindegy, hol az igazság. (…)”

  Kaptam érte hideget-meleget, például azt, hogy ilyeneket egy 20 éves ír, aki pár év múlva majd szégyellni fogja magát. Néhány szófordulat tán túlzás volt, nem elegáns, nagyon nem elegáns, de sajnos nem szégyellnem kell a leírtakat, hogy mennyire mellélőttem, inkább az nyomaszt, hogy bejött. Az pedig még inkább nyomaszt, hogy nem egyedül a különadók és a befektetők túlkapásaival szembeni fellépés okozta kizárólag, ami történik. Az okok közül az egyik tényleg ez, személy szerint is voltam tanúja ilyen figyelmeztetéseknek. Egészen nyíltan megmondták, hogy bizonyos dolgoknak ára lesz, hogy jön a selyemzsinór. 

  A másik ok azonban az, hogy valóban történt néhány olyan dolog, ami nem erősítette a jogbiztonságot és a magyar demokráciát. Nem minden kritikát sértett lobbisták és kormányok vezéreltek. Félreértés ne essék, nem azokat siratom, akik több tízmilliós végkielégítéseket vettek fel erkölcstelenül. Nem azokat a multikat, akik most tízmilliárdokkal járultak hozzá – kényszerből – mondjuk az adócsökkentéshez, és remélhetőleg az ország hosszú távon sikeresebbé válásához. Nem is Simor András fizetését. A „miért”-et általában értem (bár az egész egyszerűen védhetetlen Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatánál azt sem), de a „hogyant” sokszor nem. Számít a forma, számít a makulátlan jogbiztonság. Egy biztos: az elmúlt hetek eseményei után már nem lehet bizonyos elveket az „előző” rezsim bűnei okán felrúgni, mert egy olyan úton indulunk el, hogy nemsokára a jelenlegi lehet az „előző rezsim”. 

  Ami pedig a kritikára adott reakciókat, mint jelenséget illeti: a kritikán elgondolkozni kell, értékelni, a következtetéseket meg levonni. A baráti kritikát meg megfontolni, sőt bátorítani érdemes, nem elutasítani és a sorok megbontásaként értékelni. A mai magyar jobboldal elég erős ahhoz, hogy elviselje a belső ellenvéleményt. Ha viszont ezzel valakinek elvi problémája van: nos, az nagy baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr182598249

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Attól függ honnan nézzük! Demokrácia 1. 2011.01.20. 11:35:58

 A kétharmad diszkrét és demokratikus bája.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2011.01.20. 10:26:19

@Herr SturmLikudnik: @fikanick:
Önöknek igazuk van. Nyerő pozícióból kell konfrontálódni. Nevezetesen Fletó csinálta jól, aki a pénzcsapokat kiszolgáló politikája továbbvitele érdekében össze verette az embereket. A külföld nem is bántotta, sőt elnézték neki a könyvelési csalásokat.
Ez az ország 10%-ának az érdekeit szolgálta.
Dehát akkor miért zavartuk el ?

Részemről azért, mert mást akartam. Azt hogy az ország 90%-ának érdeket szolgálja valaki. Ha pdig ez konfontációval jár, akkor abban támogatom és nem fanyalgok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 10:26:59

@Herr SturmLikudnik: Benes kőmíves volt, a Monarchia szétszedése pedig egy kőmíves projekt.

Tudja, ma ki hova van bekötve?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.20. 10:27:26

@Herr SturmLikudnik: hpoeless-hülye? ki mondott ilyet?
ha az időzítés nem tökéletes, nem kérdőjelezheti meg az alkalmasságot. max. elgáncsolják. meglátjuk.
lehet, hogy sajnos egyszűen itt volt nagyobb szakértelem, kisebb kaka, ezért ezen a pályán futottak gyorsabban.
mindennel taktikázni? kell, de lehet-e? a szaldót semmi esetre sem vonnám meg a működés egy hete után. maga igen?
egyébiránt mit szól ahhoz, hogy a lecserél médiatörvény hatósági rendelkezései kevésbé voltak konformak, csak a döntésképtelenség (kiegyensúlyozottságnak emlegetik) nem adott rá lehetőséget. a régi törvény senkinek sem fájt.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.01.20. 10:29:13

@Gasper: "vagy a vincentékhez egy megvető buksisimogatásért."

Nem lenne abban semmi megvetés. Azt gondolom, hogy a legtöbb politikai kérdésben AgentUngur nem fog egyetérteni velem, sok más vincentessel sem. Egyúttal az sem hiszem, hogy a kormány intézkedéseit csak vincentes szempontok alapján, ill. csak az ellenoldalról lehet támadni. A nagyon vonalas kormánypárti kommentelő megnyilvánulásaiból gyakran kiderül, hogy a baloldalról érkező kritika hazaárulás és/vagy komolytalan, stb. Rendben, induljunk ki ebből. AgentUngur nem baloldali és nem is viseltetik ellenszenvvel a kormány iránt. Ha neki sem szabad kritizálni, ha az ő kritikája is azonnal, megfontolás nélkül a kukába megy, akkor kinek szabad kritizálnia, kinek a kritikáját érdemes komolyan venni?

Még egyszer érdemes elolvasni a poszt utolsó bekezdését, és aztán idézném a miniszterelnököt magát, a tegnapi sajtótájékoztatón:

„I think criticism is legitimate” …”It’s not about criticism, criticism is okay.”

Persze onnantól fogva, hogy a kormányt érintő kritika a kritizált szerint a magyar nép elleni támadásnak minősül, nehéz kritikát megfogalmazni, vagy arról érdemleges vitát folytatni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:29:18

@tölgy: ha unalomig próbálod fekete/fehérbe rakni a szitut, unalomig válaszolom, hogy olvass el mégegyszer, mert nem erről van szó.

A túlzott önfejűség is ugyanoda vezet(het), mint az önfeladás.

Csak rajta.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:30:53

@Tündér_Lala:

Úgy bizony, nyerő/nyerhető pozícióból kell konfrontálódni. Ki a fene mondta, hogy ezt nem csak a haza ellen, hanem a haza érdekében lehet?

Wow.

vizipipa 2011.01.20. 10:32:16

Ez a cikk nem egyéb, mint egy adag rettegés. Mi lesz akkor ha...
Mi lenne? Majd előállsz és megírod: én már akkor figyelmeztettem, hogy...
A kormány minden "jóindulatú" figyelmeztetés ellenére letért a szakadékba vezető útról. Sötétben tapogatózik, keresi az új utat. Van kockázata. Nem úgy mint az eddiginek.
Mondtál valamit azon kívül, hogy jaj-jaj, ez kockázatos? Nem! Majd akkor írj, ha ennél többet is tudsz!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:32:23

@vero:

" hpoeless-hülye? ki mondott ilyet?"

Én. Tudja van önirónia is :)

fikanick 2011.01.20. 10:32:54

@tölgy: Ki milyen helyzettel azonosul aktualisan.

@Tündér_Lala: Hat en azt nem latom, hogy ha az egyik pozicio rossz, akkor a szoges ellentettjet lenne muszaj csinalni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.20. 10:34:08

@ucsacsu: mér, a bloggernek az a feladata, hogy ne írjon?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:34:26

@tölgy:

A csehek szempontjából holt mindegy, hogy Benes kőmíves, cicientológus, akármista volt. Az számít, hogy sikeres volt.

Nekünk is ennek kéne számítani, nem az erkölcsi győzelemmel kimagyarázott (elkerülhető) pofáraesések visznek elébb.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 10:35:16

@Herr SturmLikudnik: hol itt a fekete_fehér?

Mit szólt Obama és mit szólt Merkel a különadókhoz, manyup ügyhöz, ha már konfliktus miatt jajonganak. Kikkel van konfliktus? Cohn-Bendittel?

Maga szerint a kettő miért van csendben? Kaptak valamit Ovitől. Ez a reálpolitika.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:40:05

@tölgy:

Merkli csendben? Hivatalosan kritizálja a médiatörvényt, bár lehet, hogy a kormánytagjai csak úgy partizánkodnak a nyilatkozataikban. Obama? Még az ügy elején ideküldte magát Clitonnét, hogy eszünk ágában se legyen netregisztrálózni.

Pluszpontként jön ez le Orbán mozgásterének? Szvsz nem. Elkerülhető lett volna? Igen.

Tündér_Lala 2011.01.20. 10:40:13

@Herr SturmLikudnik: Harc nélküli pozíció nincs, ha a szivattyúba fojtást teszel. Pont.
Lehet szövetségeseket keresni, kell is. Vannak szövetségesek ? Szerintem vannak.
A romhalmazból a gazdasági rendbetétel nem történhet meg szellemi és morális megújulás nélkül. Ezt próbálják végrehajtani.

teknős 2011.01.20. 10:40:33

@AgentUngur: Nem tudom, de én még nem láttam olyan Fidesz szavazót, aki azért szavazott rájuk, hogy azt csinálják, amit a Bajnai és a Gyurcsány.

Ezért nem kellett volna a Fideszt támogatni. Azt előre borítékolni lehetett, hogy egy teljesen önfeladó kollaboráns kormány után nem fog tetszeni a nyugatnak az, hogy Orbán nem a saját választói eltaposásával kívánja az országot vezetni.

Ilyet senki sem ígért. Egyszerűen rossz helyre szavaztál. A te kormányod Bajnai volt. Oda kellett volna szavanod. akkor most csupa szépet és jót hallanál nyugatról.

Az meg, hogy neked újdonság, hogy a képlet nem annyira egyszeű, hogy vannak a jó magyarok, meg van a gonosz multi, az megint a te bajod.

A magyar társadalomban sem tudok egyetlen olyan dolgot sem mondani, így kapásból, ami mintaszerűen működik. Átalakításokra szükség van és azt hittem a Mandiner posztírói tudnak különbséget tenni a strukturális reformok és a szocialista reformnak nevezett fűnyíróelvű pénzmegvonástól.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 10:43:21

@Herr SturmLikudnik: a a Központi Hatalmak ügye 1917 végéig, de még 1918-ban is jól állt. (Gondoljon az orosz front összeomlására, majd az olaszra.) A magyar arisztokrácia nem volt kőműves, legfeljebb az a nagyon sikeres és hatékony Károlyi.

"A csehek szempontjából holt mindegy, hogy Benes kőmíves, cicientológus, akármista volt. Az számít, hogy sikeres volt." - ezt tolták Feriék is, és emiatt buktak meg. Sajnos az van, hogy a politikusnak meg kell szereznie a polgárok helyeslését, ami részben morális, és csak részben a zsé függő.
Egy olyan félmondat, hogy "ne oktassanak minket ki a németek vagy mások, csak azért mert 40 évig megszálltak minket, és mi felkeltünk a totalitárius rezsim ellen", egy reálpolitikai mondás.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:44:42

@Tündér_Lala:

Még mindig csak arról menne a vita és a cikk, hogy nem kell FÖLÖSLEGESEN harcolni, mert az - ki hinné - kontraproduktív lehet.

Érted te ezt, de a NER szellemisége mentén kopipésztelheted a mantrát újra.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 10:46:27

@Herr SturmLikudnik: figyelte mit írtam? Nem a médiatörvényt említettem. Kicsit figyelmesebben.

btw, még média-ügyben is csendben van az amerikai követ, pedig szeretnek "emberi jogi ügyekben" nyomulni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:50:12

@tölgy:

Szóval Feltóék ugyanazt tolták, mint a sikeres Benes és ezért buktak? Ez frankón ellentmond, bogozd ki légyszi :)

Épphogy se Károlyi, se Fletó nem ésszel élt, azt hitték, önnön géniuszuk és megálmodott útjukhoz való makacs ragaszkodás kompenzál bármit: nem így lett. Orbán is járt már így, járhat újra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 10:50:20

@Herr SturmLikudnik:

Hát tényleg, a Husák elvtársba torkollott egykori Csehszlovákiáról egyből a siker jut eszembe, meg a Skoda S100.

Tündér_Lala 2011.01.20. 10:50:48

@teknős: Pontosan. Azt gondolom, hogy többé kevésbé azt teszik amiért rájuk szavaztam. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, tudtuk hogy harccal jár majd. Most kihátrálni árulás.

teknős 2011.01.20. 10:52:47

@TaTa86.: Arra a Horthy-ra hivatkozol, aki az elején belovagolt Budapestre (vö.: Budapest vörösrongyokba öltözött) rendet csinált 3 -4 év alatt, minden komcsit lakat alá rakott és utána 20 évig hatalmon maradt?

Hány évtizede vezeti az országot Orbán? 1 évet összehasonlítani 20 évvel? Ami bizotsan azzal a véggel ért véget, amit mi szeretnénk?

Egészen biztos vagy abban hogy jó a párhuzam?

TG69 2011.01.20. 10:54:49

@teknős: Ja a fűnyíró elv nem is megy a fidesznek, mostani hír, hogy 50 md állami megtakarítást akartak elérni lett belőle 0,5 md :).

Nyílván mást várt itt sok mindenki, de aki teljes mellszéleséggel ki tud állni azokért a döntésekért, amik úgy alakultak ki, hogy ez elején még teljesen másról szóltak, hát ahhoz speciális karakter kell.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 10:55:52

@Elpet: Benest említettem, nem Husákot, fuss neki még egyszer :)

Ui: Amúgy Gusztáv sem adósodott el nyakig, mint Kádár és a Skoda gyár is volt annyira egyben tartva a Tatra-van egyetemben, hogy ezek újra sikeres világmárkák lehessenek manapság.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 10:56:24

@Herr SturmLikudnik: azért mert két ember ugyanúgy gondolkodik a világról, attól még ehet az egyik sikeres - egy szerencsés háború miatt, a másik meg lúzer, mint Károlyi/Fletó.

Thuküdidész szerint az athéniak gondolkodtak, érveltek reálpolitikusan, és aztán mégis lenyomta őket a retardált Spárta.

Az megvan, hogy a szándék, gondolkodásmód és a siker közt nem közvetlen és egyértelmű a kapcsolat? Főleg nem a politikában.

Tündér_Lala 2011.01.20. 10:57:07

@Herr SturmLikudnik: Akkor hol fölösleges harcolni ?

Nem kellet vona különadókat kivetni ?
Nem kell a hálózat ellen fellépni ?
Nem kell a korrupció ellen tenni, a közfeladatok ésszerűtlen kiszervezését megakadályozni ?
stb.,stb.

Akkor mi és mitől változna ?

Trig 2011.01.20. 10:57:48

@tölgy: látom olvasta az ideillő popély/raffay stb. szakirodalmat. nyilvánvaló hogy az OMM FELBOMLASZTÁSA szabadkőműves (ZSIDÓ) terv volt. más szóba se jöhet.

:DDD

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.20. 11:01:51

@Herr SturmLikudnik: önirónia? ja! már olvastam valahol ilyet. de ez annak csak egy gyenge próbálkozás. egyébiránt köszönöm a kioktatást.
ön nem vitaképes. mikor valaki ellenérvet mond, saját magát eleve vesztesnek tünteti fel, ezzel kerülve ki a konfrontációt. na ez tényleg hopeless. sajnálom.

TG69 2011.01.20. 11:03:32

@Tündér_Lala: 'Most kihátrálni árulás.'

Ez a forradalmi hév lenyűgöző, főként annak tudatában, hogy OV megigérte, hogy a médiatörvényt feltétel nélkül módosítják, ha az EU bírálni fog benne valamit.

Vegyük észre továbbá, hogy a februári intézkedések 600 md-os megtakarításait meg lehetett volna hozni 2010-ben is és akkor meg lett volna az alapja az adócsökkentésnek mindenféle válságadók nélkül is (vagy legalábbis sokkal kisebb mértékben).

Ja és a manyupok felszántásnak módja is abszurd volt és nem is védhető annak cinizmusa. Bőven lehetett volna diszkrétebben és lasabban csinálni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:07:00

@teknős: Ha Horthy első évét összehasonlítom Orbán első évével, azért lehet, hogy az utóbbi jön ki győztesen.

A párhuzam pedig szerintem jó, bár nyilván nem tökéletes.

Arra világít rá, hogy bizony kellenek kompromisszumok. Ráadásul Horthyék kormányzása elég élesen elválaszthatóak a Károlyi-féle nemzetellenes önfeladó politikától, de látni kell, hogy nem volt "gazdasági szabadságharc" a "globaloböllérek" ellen. Azokat a harcokat, amiket meg lehetett nyerni azokat megvívták (Sopron), ahol engedni kellett ott engedtek, és vártak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 11:07:36

@Herr SturmLikudnik:

Mikor volt akkora sikere a benesi Csehszlovákiának? Miben állt ez a siker? És meddig tartott?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:08:30

@Tündér_Lala:

Lássuk

"Nem kellet vona különadókat kivetni ?"

De. Nem is vitatom. Ezt persze nem szíjjártósan kell kommunikálni és készülni a várható ellenlépésekre.

"Nem kell a hálózat ellen fellépni ?"

Ezt még mindig várom, 2/3-ad van, lusztrációs törvény nincs. Csak egy sablon kifogás, hogy holmi hálózatok felszámolása a jogalapja a kormány bebetonozásának, de a számonkérés valahogy csak nem látszik...

"Nem kell a korrupció ellen tenni, a közfeladatok ésszerűtlen kiszervezését megakadályozni ?"

Ezt se vitatom, sem a cikkíró. Ebben jobban halad a szekér, mint Fletó alatt.

De nem is erről megy a vita, hanem sokadszorra: a FÖLÖSLEGES izmozáson, mint pölö annak legékesebb példája, a médiatörvény.

Nem emléxem, hogy a magasztos célokat kifogásolná a cikkíró, hanem az eszközök helyességét, mértékét, megfontoltságát.

teknős 2011.01.20. 11:08:35

@TG69: Ki mondta neked, hogy teljes mellszélességgel kiáll ezekért a döntésekért?

Ez egy jobbos vita, ha az idióta balos toposzokat belekevered, akkor nem vitázom veled.
Az a szép az egészben, hogy nem kell nekünk védeni OV-t, ha megmaradunk és előre megyünk, akkor jól csinálta. Ha nem, akkor nem.

Nem tudom ti hogyan képzeltétek az előttünk lévő éveket. de nem mi vagyunk a naívak, hanem Agentungur, aki a fene tudja mit képzelt.

És még le is írja, hogy hülye volt...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.20. 11:09:31

@Herr SturmLikudnik: csak a felvetett témákra és kérdésekre nem reagált egyre sem.
ezek után legyen szíves ne szólongasson.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:09:44

@vero:

Persze, hisz nincs igazam, mert nem lehet igazam, mert ellentmond a szövegem az ÚTMUTATÁSNAK. Minden megmagyarázva, a haza ismét fényre derült.

teknős 2011.01.20. 11:11:30

@TaTa86.: Arról meg nyilván Orbán tehet, hogy az ellen rájött, hogy célravezetőbb rejtőzködni, mint kitűzni magukra a céltáblát, hogy ide lőjjetek, itt vagyunk.

Bell & Sebastian 2011.01.20. 11:11:57

Most baromira örülök, hogy elveszett az első mérgemben írt hozzászólásom.
De annak is, hogy kezd működni a beszéltesd az ellent -projekt. Segít kiválogatni az ocsút a búzából. Ha arra gondolok, hogy a java előttünk még, hasznos is csetepatékkal kivéreztetni az ellenfelet. Majd hazamennek, ha megunják! -mondta Gyurcsány. Ezek is, nem sokára lesz más bajuk, ha jól sejtem.

Ha a német-francia ezt a taktikát folytatja (protekcionista), szétveri az EU -t. Hogy lőttek a pénzszivattyúzásnak, az a probléma.

Ha elhallgatnak külföldön, jaj az itthoni legyőzötteknek! Ezért óbégatnak kórusban. Sturmi ráér, szerintem meg nagyon belassult minden.
Jókora az ellenállás, az itthoni (erdélyi?) azért meglepő, kedves Ügynök! A kritika szart se ér, ha nem vázol fel ettől gyorsabb forgatókönyvet. Ugyanis fogy az idő, de kurvára! Áttörés kell, ebben a félévben! Nem utána. Meglesz az, jól látszik.

Mi fáj? Gyere mesélj!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:12:35

@Tündér_Lala: "Nem kell a korrupció ellen tenni, a közfeladatok ésszerűtlen kiszervezését megakadályozni ?"
Erre azért mér várjunk. Pl: nem sokkal tisztábbak, ha egyáltalán, a fideszes önkorik, mint a szocik.

"Nem kell a hálózat ellen fellépni ?"
A hálózat erős, ésszel kell nekimenni.

De pl amit simán meg lehetett volna spórolni, a "néppel" való konfliktus. Csak nem kellett volna össze-vissza hazudozni, és aki ezt számonkéri, nem kéne rögtön lehazaárulózni.
Jó lett volna, ha a totális hatalmat nem ilyen sunyin és cinikusan építik ki. Hogyha Szijjártó agyát visszaoperálják stb...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 11:13:01

@tölgy:

A benesi Csehszlovákia sikere addig tartott, amíg a támogató antant oda nem dobta a Harmadik Birodalomnak.

A háború utáni benesi sikerekről beszélni pedig tragikomikus.

Bell & Sebastian 2011.01.20. 11:13:18

Add ide a didit, te mocsok engine!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:14:13

@Elpet: Benes sikerei? Na lássuk:

- nemlétező országból független cseh(slov) középhatamat gründolt jóval saját nemzeti létszámukat meghaladva, 99%-ban tárgyalgatós taktikázással
- második vh-ból is győztesen jött ki mindössze diplomáciai taktikával, szinte nulla vesztességgel
- ma is jól elvannak örökségén, köszönik

Akárhogy nézem, nem rosszul terelte nemzete ügyét, nálunk (vesztünkre) sokkal jobban. Lehet tanulni.

TG69 2011.01.20. 11:14:19

@teknős: A teljes mellszélesség az, amikor egy logikus kritikát lehülyéz valaki :).

Engem ez a jobbos - balos kirekesztés nem érdekel, témákat látok, amit érdemes megvitatni.

Ez a gazdpol eddig gyenge közepes, és ebben a helyzetben ezt nem engedhetjük meg magunknak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:15:34

@vero: szerva vissza, nyomogasd sértődötten a szűrő gombot

oszt jónapot :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 11:19:10

@Herr SturmLikudnik:

És hol van ma Csehszlovákia?

Benes országa Csehszlovákia volt, nem Csehország. A különbségről kérdezzen meg egy csehet.

teknős 2011.01.20. 11:19:33

@Herr SturmLikudnik: Eszem ezt a naivitást!

Mi döntötte meg Orbánt 2002-ben? Nem véletlenül a média, ami egyszerűen befeküdt a pénz alá és a tisztességtelen hazugságok homályban tartásával félrevezette az erre vevő kádári nemzedéket?

Kövér köteles beszéde. Elgondolkoztál azon, hogy milyen szépen kiszolgálta a szocialista érdekeket a sajtó?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.20. 11:19:54

@Herr SturmLikudnik: nincs itt sértődés csak csalódás. a szűrő meg a hópleszeknek való.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:20:05

@teknős: Amiről Orbán tehet:
-értelmetlen hazudozás a kampányban
-Meggyes
-Hatalom cinikus kiépítése, a fékek ledózerolása
-A választó totálisan hülyének nézése a Szijjártó-féle kommunikációval
-Átgondolatlan, kompromisszummentes médiaszabályozás. (Tényleg olyan rohadt nehéz lett volna betenni egy jobbikos és egy lmps tanácstagot? Tényleg muszáj Szalait 9 (!!!) évre bebetonozni? Tényleg rá kell állítani a vérebeket, hogy kondicionálják a híveket: "Aki ellent mond hazaáruló!" )
-Schmitt Pál.
-NENYI

Ezek mind olyan konfliktusok, amit ha a fideszbe egy csepp jellem szorul, akkor el tudott volna kerülni, vagy jelentősen tompítani tudott volna, úgy hogy ezáltal a tekintélyük megmarad, és a mozgásterük érdemben nem korlátozódik.

Csak hát ehhez lusták voltak, egyszerűbb volt mindenre azt mondani 2/3, 2/3.

Tündér_Lala 2011.01.20. 11:20:52

@TG69: Nem feltétel nélkül módosítják a média tv-t. Ha a kifogásolt elemek szerepelnek más EU tagállamban, akkor ott is módosítani kell. Most akkor főjön az EU bürokrácia feje, hogy hány tagállamot szólítsanak fel, a nemzeti hatókörbe tartozó tv-ek módosítására.

"Vegyük észre továbbá, hogy a februári intézkedések 600 md-os megtakarításait meg lehetett volna hozni 2010-ben is "

Kétségtelen. Sőt adót is lehetett volna emelni. Tényleg miért nem az mszp-re szavaztak ? Vagy oda szavaztak és akkor értem.

Az MNYP-akat pedig fel kellett számolni. Lehetett volna jobban kommunikálni, de meg kellett lépni.

teknős 2011.01.20. 11:22:31

@TG69: Ezek szerint nincs is véleménykülönbség köztünk.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.20. 11:23:30

@Herr SturmLikudnik: "Persze, hisz nincs igazam, mert nem lehet igazam,"
mondom: ahelyett hogy vitázna tetszhalottnak mutatja magát. ez nem vitakultúra. ez egy O.

Bell & Sebastian 2011.01.20. 11:28:31

@Herr SturmLikudnik: Németország egyszerre csak egy hülyegyereket képes örökbe fogadni. NDK után Csehország jött, pont most. Mi nem kellünk apunak, de azért még megismer.

Alapvetően a francia-német mohóság kergette az Uniót ebbe a helyzetbe. Visszaöklendezni valamit abból, amit egyszer már lenyeltek, nagyon nehezükre esik. Hányadik Marshall -tervet indítja Amerika? Ha Adolfot is számoljuk, éppen a harmadikat. Nekünk általában járni jár, csak nem jut.

teknős 2011.01.20. 11:30:22

@TaTa86.: lefordítom :

a Fidesz ne merészeljen élni a kapott hatalmával, legyen úgy minden, ahogy eddig volt és vigyázzunk a statusquora, mert megsértünk valamit vagy valakit és különben is hogy merészeli a Fidesz, hogy kilóg a Jobbik skatulyáiból, amikor az megmondta, hogy az emeszpé és a Fidesz egykutya.

Nem érvényes, hogy nem marad a Jobbik/LMP/MSZP által megszabott klisék között.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:30:28

@Herr SturmLikudnik: Mondjuk azon el lehet mélázni, hogy ez mennyire Benes érdeme...

1848ban mi voltunk a "jófiúk", egyszerűen azért, mert francia és brit nagyhatalmi érdekeket szolgált a lázadásunk.
1867ben a csehek lettek a menők, mert ők kimaradtak a kiegyezésben, és ők voltak a legnagyobb repedés a Monarchia falán. Ennek túl sok köze nincs Beneshez.

Az mindenesetre tény, hogy Benes mindig pragmatikus volt, és hazafi is, nem úgy mint Károlyi.

A ii vh után, pedig a németeket meg kellett szívatni, szóval Északon triviális a dolog, nem hinném, hogy a zseniális emigrációs szereplés ehhez akármit is hozzátehetett volna. Délen meg ugye a másik jómadár Szálasi baltázta el a dolgot, ezért megint, csak trivi volt, hogy a magyarok is szívni fognak.

Ahol ugye nyitott volt a kérdés, kizárásos alapon: Ausztria, Lengyelország: itt semmit nem kaptak. Ill Kárpátalja, amit el is vesztettek.

Szóval meg kell adni Benesnek, ami a Benesé, de nem kell túlhypolni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:32:36

@Elpet:

Benes Csehszlovákiája ugyan kire volt kihegyezve? A csehekre. Ezért nem kértek belőle idővel a szlovákok, de ez is csak annyival járt, hogy a csehek elveszették a bónusz területet, a sajátból semmit, sőt, ott újra erős, sikeres homogén többséget alkotnak. Nyomorú egy sors...

TG69 2011.01.20. 11:33:10

@Tündér_Lala: Szerintem le vagy maradva, mert már nincs arról szó, hogy másutt is meg kell változtatni, aza feltétel nélkül fognak módosítanim ha az EU úgy akarja.

Ez a 600 md-os megtakarítás azért érdekes, mert logikusan gondolkodva ez azt jelenti, hogy ha 2010-ben hozzák meg, akkor nincs szükség válságadókra (vagy csak sokkal kisebb, még tűhető mértékben) és akkor nincs ez a nagy felháborodás. Teljesen felelsleges időhúzás volt ez csupán, PR gazdpol aminek még nem látjuk pontosan, hogyan is isszuk meg a levét. Érted?

Meg kellett lépni? Közgazdász vagy?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:40:37

@TaTa86.: az eredmények hájpolják Benest, azaz a taktikáját. Amikor döntesz kanál és villa közt, ott sem azt nézed, hogy mennyire szimpi a gyártója, hanem hogy éppen levest, vagy pecsenyét kell vele fogyasztani. Célok és eszközök.

Nálunk az a magyar átok, hogy a döntéshozók megálmodják, hogy szerintük márpedig mi a dolgok egyetlen lehetséges menete és erre fűzik rá 100%-ban a továbbiakat. Tévedés kicsukva, újabb információk leszarva, ellenérvek pláne, csak csemegézik az önigazolásra valót. Amikor borul a bili, akkor persze az időjárás volt a hibás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:42:43

@teknős: Nos, ha csak 2 állapot közül tudsz választani, akkor akár így is fordítod. Szerintem azért ennél jóval több lehetőség van.

Mindenesetre nem árt tudni, mennyi az annyi. Ugye te sem gondolod, hogy akár a Nyugat ténylegesen 100%ban demokratikusan, elvvezérelten működve?

Tetszik nem tetszik, Magyarország egy kiszolgáltatott állammá vált a szocik 8 éves áldásos tevékenysége folytán. Mint ilyen, bizony minden lépését kétszer is meg kell fontolnia a kormánynak...

Hadd utaljak megint Horthyra: ő kicsit erősebb hatalmat kapott mint 2/3ad, ennek ellenére neki is számos kérdésben engednie kellett. Hogy mást nem mondjak, Trianon kérdésében, jóvátétel fizetésében, de voltak belpolitikai következmények is: a szocikat is a parlamentbe kellett engedni, a fehérterrort le kellett állítani, ki kellett terjeszteni a választójogot.

teknős 2011.01.20. 11:46:57

@Herr SturmLikudnik: Privatizáció ellen van-e a Fidesz? Hajtott-e végre privatizációt az előző ciklusban a Fidesz?

Mit mond erre a balliberális sajtó: mekkora hazug a Fidesz.

Ez nem magyar átok, csak túl sok balliberális újságot olvasol.

Az még nem jutott eszedbe, hogy a véleményalkotás közben esetleg nem vagy minden információnak a birtokában?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:48:43

@Bell & Sebastian:

Úgy valahogy. Ezért is példálózom a fránya Benessel, mert ha már a nagyok ülnek a fazék közelében, sőt átnyúlnak a kisebbek tányérjába is, akkor biza ezt figyelembe véve kell az asztal körül sündörögve a saját betévőhöz jutni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 11:49:24

@Herr SturmLikudnik: Azért a Horthy-érában Teleki öngyilkosságáig nagyon nem ez volt.
Én még mindig nem látom, mi az amin Benes konkrétan változtatott volna. Annyi hogy nem kúrt el semmit.

Egyébként akkor már a románokat érdemes megnézni...

teknős 2011.01.20. 11:54:02

@TaTa86.: Trianon...

Felénk erre van egy közmondás: az erősebb kutya ...örökíti a génjeit.

A történelmi távlatból nézett Horthy teljes életművét összevetni OV 8 hónapjával, nekem nem tűnik logikusnak továbbra sem...

Abban egyébként igazad van, hogy mindezt majd utólag fogjuk megállapítani. Menetközben nem megy.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 11:56:36

@TaTa86.: Nem azért nem hibázott Benes, mert nem csinált semmit, nagyonis aktív volt... és hogy mit változtatott Benes? Leírtam, de kérdezd a cseheket. Nem Károlyiként tartják nyilván.

A románokat meg azért nem hoztam fel, mert ők szám szerint jóval nagyobbak voltak és volt független anyaállamuk, míg a cseheket a tárgyalóasztal mögül vitte sikerre Benes. Ez nagyobb teljesítmény szerényebb kindulópozícióból.

teknős 2011.01.20. 11:58:39

@Herr SturmLikudnik: Arról van szó, hogy teljesen hülyének nézed az ország vezetését és a prekoncepció alapján rakod össze az általad ismert információkat.

És még azt sem tudom mondani, hogy nincsen igazad. Lehet, hogy tényleg hülyék. De ezt te sem tudod megmondani most még.

teknős 2011.01.20. 11:59:52

@Herr SturmLikudnik: Ehhez azért kellettek a mi kommunistáink is. Nem kicsit, nagyon.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 12:20:29

@teknős:

Hát tudod, ha csak történelmi távlatból lehetne eldönteni, hogy mi hülyeség és mi nem, akkor miért is kritizálunk egyáltanán politikusokat? Ezek szerint a maszopot se szabadott volna menet közben soha, hisz csak maaaaaaajd valamikor láthatjuk a nagy igazságot.

Ugyebár pölö jelen médiaizmosás hátulütőit jelezte számos hiteles jobber publicista, le is lettek áruló/rettegőzve/finomkodózva. Oszt mégis nekik lett igazuk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 12:43:37

@Herr SturmLikudnik: Vagyis nem tudod, hogy Benes tárgyalásai értek-e valamit... Nem gond, én sem, majd megkérdezem történészektől. :o)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 13:13:51

@TaTa86.: Hogy Benes izmozás helyett körmönfontságra épülő tárgyalásai mennyit értek? Az lecsapódott egy trianon palotának nevezett épületben. Bátorkodom immár történelmi távlatból kimondani: ők jártak jól és mi rosszul.

teknős 2011.01.20. 13:18:52

@Herr SturmLikudnik: Szerintem nem lett igazuk, úgyhogy máris nem vagyunk közös nevezőn.

Lehetni lehet, csak éppen eldönteni nem.

Vegyük pl Orbán 2006-os ultimátumát, ami szerintem nagyon jelentős állomása volt az orbáni kétharmadnak. Hosszú évekre hozzáragasztotta a szocikat Gyurcsányhoz.
Szerintem közelebb áll az igazsághoz az, hogy Orbán pontosan tudta, hogy ha ő követel valamita szociktól, azt biztosan nem fogják megtenni, mint az, hogy Orbán ennyire hülye volt ezt nem tudta.

De gyanítom itt is vannak szép számmal, akik ez utóbbit gondolják.

teknős 2011.01.20. 13:24:24

@Herr SturmLikudnik: Azt hiszem, hogy ha te Benes zsenialitásának tulajdonítod a Párizs környéki békék végkimenetelét, akkor nehéz lesz közös nevezőre jutni. Magyarországnak gyakorlatilag nem volt tárgyalója, mert a kommunistákkal nem álltak szóba, amikor Apponyi odajutott, akkor meg már nem akaródzott senkinek újratárgyalni a megállapodásokat, habár már tudták, hogy nagy hibát követtek el.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 13:31:49

@teknős:

"Szerintem nem lett igazuk, úgyhogy máris nem vagyunk közös nevezőn. "

Képzeld, szerintem se volt igaza Fletóéknak. Még ilyet, wow. De ahogy nála, másnál sem várok be majdmeglássuk távlatokat, hogy egy s más témában aszongyam: ez így talán mellémehet...

A 2006-ból meg inkább az maradt meg nekem, hogy a Tévedhetetlen Tábornok a röhejes "rosszabbulélünk panelprolis" kampányával bebukta a választást. Pedig annak a cikiségét is jelezték jobbról, de hát neeeeeem, a buktáig ragaszkodott Orbán a dájtomis brilliáns kampánystratégia mellett.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 13:38:32

@teknős: oh persze, Benes csak úgy bambán nézett és megnyerte a főnyereményt a lottón. Ne fárassz... a lehetőségek mentén jól felépített lejáratókampányt vitt ellenünk, a kun féle marhák eksönjét jól kihasználva pedig szépen "bebizonyította" a nagyok szemében, hogy a cseheket kell inkább lájkolni.

teknős 2011.01.20. 13:59:45

@Herr SturmLikudnik: Nyilván teljesen mindennapos a politikában és a történelemben, hogy egy politikust olyan helyzetbe keveredik, hogy az ellenérdekelt fél meg sem jelenik a tárgyaláson. Soroljál már föl még egy ehhez hasonló lottóötöst a világtörténelemből. Miért nem a románokat dicséred, öt nyamvadt faluval szemben ők egész Pártiumot megnyerték ezen a lottón.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 14:12:42

@teknős:

És persze a béketárgyalások nem teljes évekig húzódtak, előzményük se volt, előtte Benes meg se szólalt, nem is szervezkedett már a háború alatt emigráns árnyékkormányt...

...és mintha nem egészen 5 falut nyert volna 1920-ban.

A románokat azért nem emeltem ki, mert noha ők is jóval több ésszel diplomáciáztak nálunk (I vh győztes oldal, II vh időben átálltak várvédősdi helyett), de ők nagyobb nemzet mint a cseh, volt ab ovo független anyaországuk, aktívan harcoltak átállva is a jutalomosztók mellett, szóval relative Benes volt az ügyesebb machinátor.

Először azért szivatott meg minket, mert sikerrel adta el, hogy jó antikomancs a kunbélás magyarokkal szemben, másodszorra meg azzal, hogy a nyilas magyaroknál jobb szovjetbarát.

Lehetőségek mentén taktikázni kifizetődőbb a puszta izmozásnál.

Erről elmélkedek, fel tetszik fogni, vagy nem.

teknős 2011.01.20. 16:05:19

@Herr SturmLikudnik: felfogtam amit mondasz, csak nem fogadom el. Ilyen mákja, mint Benesnek volt, nincsen sok egy életben. A nagyhatalmak szét akarták kapni a monarchiát és nem akartak egy erős középeurópai országot. Mi meg nem voltunk képviselve a tárgyalások érdemi részében. Apponyi már csak aláírni volt kénytelen, érdemi beleszólása nem lehetett. Nem volt egy nagy teljesítmény, amit Benes tett.

józan' 2011.01.20. 16:25:39

@Herr SturmLikudnik:

"Először azért szivatott meg minket, mert sikerrel adta el, hogy jó antikomancs a kunbélás magyarokkal szemben, másodszorra meg azzal, hogy a nyilas magyaroknál jobb szovjetbarát."

No igen. A dörgölőzés, taktikázás, elveink meghazudtolása csak mert a "nagyok" úgy kívánják...
ez a szláv népeknek mindig ment, nekünk sose.

bz249 2011.01.20. 16:26:27

@TG69: a tavalyi evre (tekintve, hogy egy futo azonban elszallt koltsegvetesunk volt... a KSH megfelelo adatbazisaban megtekintheto) mindenkeppen kellettek a valsagadok, merthogy a kiadasi oldal sokkal lomhabban reagal. Inkabb a leminositest lehetett volna elkerulni, ha egy a 600 milliardos csomag idoben elokerul, ugyanis eppen ezt hianyolta mindenki, hogy a kormanynak nincsenek hosszutavu tervei.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 16:32:18

@bz249: az a csomagocska már csak 200 mrd körülinek né ki, és az édeskevés lett volna tavaly.

A maga érvelése szerint a csomagocska bejelentése majd felminősítést fog hozni. Akar fogadni erről?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 16:33:43

@TG69: eddig a közgazdák egyetértésével ment az elkúrás, most az egyetértésük nélkül.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 16:35:14

@teknős: aha, csak mák... egymás után két vh követően újra. Peeeersze.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 16:36:16

@bz249:

"A 2010. évi hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak a kormány hiánytartáshoz kapcsolódó intézkedései: a 29 pontból álló első akcióterv (költségvetési megtakarítások, bankadó bevezetése), majd az azt követő második akcióterv (válságadó bevezetése, kötelező magán-nyugdíjpénztári járulékok átirányítása), továbbá a kormány 1132/2010. (VI. 18.) és 1268/2010. (XII. 3.) határozataiban szereplő intézkedések.

A két akciótervben, illetve kormányhatározatokban – a fenntartható költségvetési gazdálkodás céljából – meghozott intézkedések közel 420 milliárd többlet-bevételt biztosítottak; zárolással, illetve szigorú költségvetési gazdálkodással pedig mintegy 200-250 milliárd kiadás-csökkenést sikerült elérni."

ecoline.hu/piac/20110107_nfm.aspx

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.20. 16:38:49

@józan': Hja, valami rejtélyes módon a nagybötűs élet már csak ilyen. Nincs Mikulás a polityikában. Ki hitte volna?

bz249 2011.01.20. 16:47:57

@tölgy: nem fog felminositest hozni. Leminositest elozhetett volna meg. A multrol meg, "ha" kerdesekrol meg nincs sok targya a beszelgetesnek. Mindenki eleg jol tudja, hogy szerinte mi tortent volna. :)

@Elpet: vagyis tuzolto-tipusu intezkedesek voltak. Ez persze nem meglepo, ugyanis egy futo koltsegvetes kapcsan ilyeneket lehet muvelni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 16:57:26

@bz249:

Jó, de akkor mi van a függetlenértelmiségi megmondással, hogy a kormány nem csökkentett kiadást?

Fél évre 200-250 milliárd, az mennyi egy évre?

bz249 2011.01.20. 17:04:51

@Elpet: a fuggetlenertelmisegiek nem tudnak fogalmazni. A helyes kritika az lett volna, hogy a kormany a koltsegvetes poziciojat rovidtavu intezkedesekkel stabilizalta, amelyek termeszetuknel fogva keptelenek megakadalyozni a problemak ujratermelodeset.

Ennek meg ertelme is van amugy (noha nem a 2010-es evre, mert ott ilyen mozgaster adodott).

TG69 2011.01.20. 17:09:39

@bz249: 2010-re ez 161 md forint volt. Tehát ennyi a 'jogos', ha a kiigazítás (gyógyszerkassza, tömegközlekedés stb) már induláskor szerepelt volna. De fidesz lőtt mindenre ami mozgott, meg ami nem.

TG69 2011.01.20. 17:10:59

@bz249: Szerintem meg pontosan ezt mondták, tehát mindenki azon aggódott, mi lesz 2012 után! Ez ugyanazt jelenti nem? :)

TG69 2011.01.20. 17:13:40

@tölgy: Nana, volt itt egy Oriens program, Jrai 2006-ig pontosan tudta mi az az IT stb. Most fordult a kocka.

TG69 2011.01.20. 17:14:57

@TG69: A jogos az annyiban, hogy egyáltalán nem volt szükségszerű ez az adócsökkentés tahát sem annak időzítése, sem mértéke. De hát választási igéret az választási igéret, mi meg nem hazudunk...

TG69 2011.01.20. 17:16:42

@Elpet: Meg lehet nézni hol tart pl az a ktgvetési megtakarítás. Volt egy 50 md-os csomag, amiből eddig fél md megtakarítás kerekedett. Nevetséges.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 17:23:16

@TG69: az Oriens egy maroknyi közgazda. De jó helyen emlegeti.

@bz249: "ha" kerdesekrol meg nincs sok targya a beszelgetesnek"
Jaj.
Ha nem sikerül egy kísérlete, akkor nem arról beszélget, hogy mit kellett volna másképp csinálni? A _mi lett volna ha_ teljesen értelmes és köznapi kérdés: más körülmények esetén milyen következménye várhatóak? Mit változtassunk meg (vagy, mit ne)?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.20. 17:29:13

@TG69:

Hol tart a megtakarítás?

Fentebb idéztem, de örömmel megteszem újra.

2010 évben:

"A két akciótervben, illetve kormányhatározatokban – a fenntartható költségvetési gazdálkodás céljából – meghozott intézkedések közel 420 milliárd többlet-bevételt biztosítottak; zárolással, illetve szigorú költségvetési gazdálkodással pedig mintegy 200-250 milliárd kiadás-csökkenést sikerült elérni."

ecoline.hu/piac/20110107_nfm.aspx

bz249 2011.01.20. 17:50:20

@tölgy: igen csakhogy a kiserlet megismetelheto. Ha onnek van egy elmentett allasa 2010 szeptemberebol, akkor kiprobalhatjuk mi lett volna a helyes taktika. ;)

Szerintem, ha a csomag mar megvolt oktober vegen, akkor be kellett volna vetni. De az is lehet, hogy a leminosites miatt alakult ki.

Ezekiel 25,17 2011.01.20. 21:44:09

Ezt nem tudnád kifejteni konkrétabban?

"Egészen nyíltan megmondták, hogy bizonyos dolgoknak ára lesz, hogy jön a selyemzsinór. "

TG69 2011.01.20. 22:05:54

@Elpet: Én erre gondoltam: index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/20/bertomeg/

Az hogy zárolnak pénzeket az nem tartós megtakarítás.

TG69 2011.01.20. 22:10:37

@bz249: Járai mintha kezdene visszatérni a jó útra:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/20/jarai_kockazatos_a_magyar_gazdasagpolitika/

Felhívja a figyelmet, hogy az MNB feladata az árstabilitás, és hogy rossz lépésnek tartja a befektetői bizalmat romboló lépéseket pl válságadók, médiatörvény stb.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.20. 23:29:43

@TG69: "Járai mintha kezdene visszatérni a jó útra"

Csak nem járt nemjól a biztosítója? Addig mennyire szerette a rossz utat?!

egy új nik a sok közül 2011.01.23. 15:33:11

Off.:

már "magyarok" sem vagyunk saját jogon:

Kosztolnyik, Z. J., Hungary under the early Árpáds, 890s to 1063
en.wikipedia.org/wiki/Muageris

Hunor és Magor pedig "természetesen" bolgárok voltak
en.wikipedia.org/wiki/Onogurs

és így "persze" Hungária is bolgár szó
en.wikipedia.org/wiki/Kabar

Zetek 2011.01.30. 23:19:38

@tölgy:
Olvasd el, utána várom a válaszod a német tartomány mesédről:
www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,742173,00.html
süti beállítások módosítása